Jelentős támogatáshoz jut a színház

(1. oldal)

Felújítják a kupolát és megépül a stúdióterem

A Művelődési és Vallásügyi Minisztérium 250 millió eurós hitelt vett fel az Európa Tanács Fejlesztési Bankjától. A kitűnő – mindössze 3 százalékos – kamatfeltételekkel járó kölcsönt kizárólag ingatlan- és műemlék-feljavításra használhatják fel – közölte tegnapi kolozsvári látogatása során Virgil Niţulescu államtitkár. Kolozsváron két intézmény részesül jelentős összegekben: a Román Nemzeti Színház és az Állami Magyar Színház, előbbi 5,6, utóbbi 1,6 millió eurót kap. Az államtitkár elmondta: legkésőbb szeptemberben elkezdődhetnek a munkálatok. (Részletek az 5. oldalon)

vissza az elejére


Halálos baleset Kolozsvár határában

(1. oldal)

Tegnap délben halálos kimenetelű közúti baleset történt Kolozsvár határában, az E60-as országút Csürülye felé vezető letérőjénél . Amint azt Alexandru Mureşantól, a közlekedés-rendészet parancsnokától megtudtuk, a 32 éves kolozsvári F. G. 1310-es Daciájával , miután figyelmen kívül hagyta az „Állj" jelzőtáblát, a főútra kanyarod ott, ahol telibe találta őt egy Torda felé tartó Mercedes. A balesetet követően kigyulladó Dacia gépkocsivezetője a helyszínen életét vesztette, a vele lévő utast pedig súlyos állapotban szállították a sürgősségre. A Mercedes vezetője sértetlenül megúszta az esetet, míg utasa kisebb zúzódásokat szenvedett.

(balázs)

vissza az elejére


Eldurvult a parlament és Băsescu közötti háború

(1., 4. oldal)

Tisztségében kell maradnia Radu Timofte és Gheorghe Fulga titkosszolgálati vezetőknek, akik a múlt héten mondtak le a belügyminisztérium hírszerzési szolgálatának igazgatójával együtt – határozta el pénteken a parlament állandó bizottsága (ÁB). Azonban máris patthelyzet alakult ki, hiszen az elnöki hivatal közleményéből kiderül, Traian Băsescunak esze ágában sincs felülvizsgálni a védelmi tanács döntését, és nem fog a két vezető helyére új igazgatókat javasolni.

A kétházas parlament munkáját koordináló szakbizottság tudomásul vette a Román Hírszerző Szolgálat (RHSZ) és a Külügyi Hírszerző Szolgálat (KHSZ) vezetőinek múlt héten Traian Băsescu államfőnek benyújtott lemondási kérelmét, amit az elnök korábban el is fogadott.

Radu Timofte és Gheorghe Fulga a belügyminisztérium titkosszolgálatát vezető Virgil Ardeleannal együtt azért mondtak le a múlt héten, mert az Irakban tavaly elrabolt három román újságíró túszul ejtésének megszervezésével és terrorizmussal vádolt Omar Hayssam eltűnt.

Mivel a két legmeghatározóbb titkosszolgálatért, az RHSZ-ért és a KHSZ-ért a parlament felel, csak Radu Timofténak és Gheorghe Fulgának kell továbbra is betöltenie igazgatói tisztségét. A parlament vezető szakbizottsága azzal indokolta döntését, hogy a törvényes előírások szerint lemondásuk csak akkor válhat érvényessé, ha a parlament két háza együttes ülésen fogadja el azokat. Mivel véget ért már a parlamenti ülésszak a nyári vakáció miatt, leghamarabb csak az augusztus végére tervezett rendkívüli parlamenti szesszión vitathatják meg a honatyák a két titkosszolgálati vezető sorsát.

Băsescu nem tágít
Nicolae Văcăroiu, a szenátus elnöke közölte: az ÁB döntése után a két házelnök kézjegyével ellátott levélben értesítik Băsescut, akit felkérnek, hogy nevezze meg a távozni akaró titkosszolgálati vezetők utódait. Mint ismeretes, a Legfelső Védelmi Tanács (LVT) legutóbbi ülése után Băsescu bejelentette: csak azután javasol helyettesítőket, ha a parlament elfogadja a nemzetbiztonsági törvénycsomagot. A két titkosszolgálatot felügyelő parlamenti szakbizottság – amely alkotmányellenesnek minősítette az LVT legutóbbi döntését – ennek alapján megbízást kapott, hogy augusztus 20-ig dolgozza ki azt a jelentést, amivel augusztus végén a két ház együttes ülésének plénuma elé kerülhet majd az ügy.

Csakhogy Băsescu nem akar belemenni a parlament játékába, és az elnöki hivatal közleményben kifejtette: csak akkor javasolhat utódokat, ha a törvényhozás elfogadja a két igazgató lemondását. A dokumentum szerint a két lemondási kérelmet a parlamentnek 30 napon belül el kell fogadnia.

Törvénytelenséggel vádolják a demokraták a parlamentet
A demokraták zokon vették a parlament határozott fellépését. Cristian Rădulescu, a demokraták frakcióvezetője úgy vélte, hogy a tegnapi döntés miatt a parlament feszélyezett helyzetbe került a liberálisok, a konzervatívok és az RMDSZ-esek miatt. Elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a koalíció három pártjának törvényhozói megszavazták a Timoftét és Fulgát igazgatói székéhez kötő határozatot. A frakcióvezető törvénytelennek tartja az ÁB döntését.

Vita az alárendelt és a szuverén parlamentről
A liberálisok és demokraták szemlélete alaposan eltér egymástól a parlament szerepét illetően. Crin Antonescu szerint a két párt azért nem ért egyet a Hayssam-ügy kapcsán, mivel a demokraták a törvényhozásra az elnöki hivatalnak alárendelt intézményként tekintetek, míg a liberálisok az ország legfontosabb szuverén döntéshozó testületeként viszonyulnak hozzá.

Politikai elemzők szerint azonban valójában nem a titkosszolgálatok vezetőinek kilétéről folyik a vita, hanem ez csak ürügy ahhoz, hogy a liberálisok és demokraták ismét háborúskodjanak.

Küzdelem a titkosszolgálatok ellenőrzéséért
Ezzel párhuzamosan a két szövetséges partner közötti ellenségeskedés fokozására a nemzetbiztonsági törvénycsomag is kiváló ok. Az ország nemzetbiztonsági ügyeivel foglalkozó és Traian Băsescu által elnökölt védelmi tanács korábban kidolgozott egy ilyen törvénycsomag-tervezetet. Ezt azonban sokan bírálták, közöttük a liberálisok is. Az ellenzők úgy vélik, hogy az LVT boszorkánykonyhájából kikerült tervezet túlzott hatáskörökkel ruházná fel a titkos-szolgálatokat, emiatt pedig „rendőrállammá" válhat Románia.

Ennek ellensúlyozására a miniszterelnök szintén a nemzetbiztonságot szabályozó, saját törvénytervezettel állt elő. Ebből pedig kiderül, hogy a titkosszolgálatokat főleg a kormány és a parlament hatáskörébe rendelnék, ellentétben az LVT tervezetével, amely az elnöki hivatalt ruházná fel a titkosszolgálatok ellenőrzésének feladatával.

Elvennék az államfő keze alól a hírszerzést
A liberálisok elképzelése szerint az elnöki hivatal által létrehozott, titkosszolgálatok tevékenységét koordináló információs központot is a parlament ellenőrizné. Gheorghe Flutur liberális alelnök szerint a titkosszolgálatok mélyreható megújítása azt feltételezi, hogy ezek számát csökkentsék. Korábban az Egyesült Államok többször bírálta Romániát amiatt, hogy túl sok titkosszolgálatot működtet. A hivatalosan számon tartott hírszerzési szervek száma eléri a kilencet.

B. T.

vissza az elejére


Feloszlatják a Beszterce megyei tanácsot

(1., 5. oldal)

Várhatóan augusztus végén oszlatja fel Szilágyi János prefektus a Beszterce-Naszód Megyei Tanácsot, mivel a testület határozatképtelen – ezt maga a helyi közigazgatás törvényességét felügyelő elöljáró erősíttette meg lapunknak. Szilágyi szerint ezt a döntést meghozhatja függetlenül attól bírósági pertől, amelyet a kormánypártiak alapfokon elvesztettek.

Beszterce-Naszód megyében már tavasztól jogi és eljárásbeli viták sorozata zajlik. A konfliktusos helyzetet az élezte ki, hogy a liberális-demokrata szövetség megyei tanácsosai testületileg lemondtak önkormányzati képviselői tisztségükről. Ezt azért tették, mert így akarják előidézni az előrehozott választásokat, amelynek során, remélik, nem szociáldemokrata megyei tanácselnök kerül ismét az önkormányzati testület élére.

A kormánypártok kissé melléfogtak, mert lemondásukat követően mégsem indult be az előrehozott választások kiírásának folyamata. Bírósági útra terelődött a vita, amelynek alapján a szociáldemokraták soraikból tizenkét új tanácsost neveztek ki a lemondások következtében megüresedett helyekre.

A D.A. Szövetség vezetői közül tegnap csak a liberális megyei elnököt, Sabin Ilieşi-t sikerült elérni, aki azonban elfoglaltságára hivatkozva – mint mondta – nem ismeri a per részleteit, ezért nem kívánta kommentálni az ítéletet. A prefektus azonban megerősítette, hogy az általa vezetett hivatal fellebbezni fog.

Ugyanakkor a kormánypártok forgatókönyve még megvalósulhat, ha az augusztus 24-én sorra kerülő megyei tanácsi ülés sem lesz határozatképes. A lemondások óta Gheorghe Marinescu tanácselnök már kétszer összehívta a döntéshozó testületet. Az ülések határozatképessége kapcsán azonban eltérnek a vélemények. Az ellenzékiek szerint a tanács a lemondások miatt csak 19 személyből áll, ezért 15 önkormányzati képviselő megjelenése bőven elég ahhoz, hogy a törvény által szabályozott fele plusz egy arányú többség biztosítva legyen. Ezzel szemben a kormánypártiak úgy vélik, hogy mivel összesen 31 tanácsosi hely létezik, a 15 képviselő nem teszi ki az említett többséget. A kormánypártiak számítása azonban így is pengeélen táncol, hiszen a következő tanácsülésen elég lenne még egy tanácsos megjelenése ahhoz, hogy a testület valóban teljesítse a fele plusz egy arányú többség kötelezettségét.

Kocsi András RMDSZ-es megyei tanácsos szerint azonban ennek csekély a valószínűsége. Összesen három független és ő maga az a négy személy, aki mindkét tábortól elkülönül. Kocsis leszögezte: ő biztosan nem jelenik meg az augusztus 24-i tanácsülésen, hiszen nem akarja felrúgni a kormánykoalíciós egyezséget. A három kollégája távolmaradását is valószínűnek tartja, hiszen ők a Demokrata Párthoz állnak közelebb.

A harmadik sikertelen tanácsülés esetében Szilágyinak eltökélt szándéka, hogy feloszlassa a helyi döntéshozó testületet. Csakhogy várhatóan még ezután is elhúzódhat legalább egy hónapot az ügy, mivel az ellenzék megtámadhatja a közigazgatási bíróságon a prefektus feloszlatási határozatát. Ha gyorsított eljárásban is tárgyalják ezt az ügyet, akkor az előrehozott választások megszervezése és lebonyolítása is eltarthat egy hónapot. Mindez pedig jelentősen akadályozza a megye fejlődését.

Borbély Tamás

vissza az elejére


Tovább tart a hőség

(1. oldal)

Még egy hétig tart a kánikula, a hőhullám várhatóan az egész országon végigvonul. A meteorológusok előrejelzése szerint augusztus 3-ig rendkívül magas lesz a hőmérséklet, déli órákban 35 C fokra lehet számítani árnyékban, éjszaka a hőség 20 fokra tehető.

A szakemberek arra figyelmeztetik a lakosságot, hogy a 35 Celsius fok feletti forróság nagyon veszélyes lehet az egészségre, és amennyiben lehet, kerüljék a napon való tartózkodást. Tájékoztatásuk szerint a tengerparton az elkövetkező napokban sokkal elviselhetőbb lesz a hőség, mint máshol, hiszen a tenger vize növeli a levegő nedvességtartalmát.

Ugyanakkor a Sürgősségi Esetek Országos Felügyelősége arra figyelmezteti a lakosságot, hogy akik hűsülni szeretnének, és fürdeni mennek, kizárólag az erre a célra kijelölt helyet válasszák. Az elmúlt hetekben ugyanis 36 személy fulladt meg, az elhunytak közül kilenc kiskorú. A tragédiát a legtöbb esetben az okozta, hogy felügyelet nélkül hagyták fürdeni a gyermekeket, illetve a felnőttek nem tartották tiszteletben a szakemberek figyelmeztetéseit.

Továbbá azt is elrendelték, hogy a 7,5 tonnánál nagyobb autók csak meghatározott feltételek mellett, bizonyos időközönként közlekedhetnek. A kánikula a vasúti forgalmat is megnehezíti, a korlátozások késést okozhatnak.

vissza az elejére


KRÓNIKA


A nap idézete

(2. oldal)

„A jellemét mindenki maga szerzi. A hivatalt a véletlen szabja rá."

Seneca

vissza az elejére


KISHIREK

(2. oldal)

HAÁZ BENCE OBOAESTJE lesz 2006. július 30-án, vasárnap este 7 órától a Református Kollégium (Farkas u. 16.) udvarán. Műsoron: Telemann-, Bach-, Doráti-, Britten- és Bartók-művek. Mindenkit szeretettel várnak. A belépés ingyenes.

ZENÉS-TÁNCOS ÖSSZEJÖVETELÉT TARTJA a Pro Iuventute Egyesület július 29-én, szombaton du. 5 órától a Mócok útja 75. szám alatti székházában. Szeretettel várják a szórakozni vágyókat.

vissza az elejére


Felvételi felkészítő jogászoknak

(2. oldal)

A Romániai Magyar Jogászok Egyesülete 2006. augusztus 3–5. között felvételi felkészítőt szervez a Magisztrátusok Országos Intézetébe (Institutul Naţional al Magistraturii). A szervezők fiatal jogászok és végzős joghallgatók jelentkezését várják. Helyszín: a Sapientia–Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai központi épülete. A szervezők biztosítják a szállás és étkezés költségeit. Részvételi díj: 50 RON (500 000 régi lej, a helyszínen fizetendő). Jelentkezni lehet 2006. július 31-ig a veresse@gmail.com e-mail címen.

vissza az elejére


Pedagóguskonferencia Kolozsváron

(2. oldal)

A kolozsvári BBTE Tanárképző Intézetének módszertani tanszékei 2006. július 29-én a kolozsvári Református Kollégium dísztermében, reggel 9 órai kezdettel szervezik meg pedagógusok számára a VIII. Tantárgymódszertani Konferenciát, melynek témája: Tanulóközpontúság az oktatásban és a nevelésben. A délelőtti ülésen jeles hazai és külföldi előadók tartanak előadásokat, a délutáni kerekasztal-megbeszélésen pedig a pedagógusok számolhatnak be tapasztalataikról. Kiosztásra kerül a Székely Ferenc-díj. A részvétel ingyenes, mindenkit szeretettel várunk. Az előző évi konferenciáról szóló anyagokat a http://dppd.ubbcluj.ro/mag honlapon lehet elérni.

Dr. Kovács Zoltán,
a konferencia elnöke

vissza az elejére


Előkészítő könyv román nyelvvizsgára

(2. oldal)

Megjelent a Román nyelvvizsga. Irásbeli feladatok, Alapfok, középfok felsőfok, 1200 tesztfeladat című kötet. Bevezetőjében a szerző, Farkas Jenő, többek között, a következőket írja:

„Első ízben jelenik meg román írásbeli vizsga előkészítő könyv, amelyet mintegy két évtizedes oktatói és vizsgáztatói tapasztalatok birtokában állítottunk össze. A kézikönyv célja, hogy segítséget nyújtson azoknak, akik román nyelvvizsgára jelentkeznek, illetve egyszerűen szeretnék felmérni román tudásukat, vagy éppen most kezdik tanulni a román nyelvet.

Könyvünkben a legújabb román helyesírási szabályokat tartottuk szem előtt. A szótár 62 000 szót tartalmaz, az 1982-es DOOM-hoz viszonyítva 2500, főleg az angolból átvett új szóval bővült. Kézikönyvünk első részébe nyelvtani teszteket iktattunk, azzal a céllal, hogy felfrissítsük az Önök nyelvtani ismereteit a különféle megoldási modelleken keresztül.

Tudásuk és felkészültségük szerint az érdeklődők három típusú vizsgára jelentkezhetnek. Az első az „A" típusú, amely csak szóbeli, tehát a beszédkészséget méri, a második a „B" típusú, amely csak írásbeli és az íráskészséget, szövegértési és szövegalkotási készséget méri. Az „A" és „B" együttes eredménye adja a „C"típusú vizsgát.

A könyvben több mint 1200 középfokú és felsőfokú nyelvtani, illetve nyelvtani és lexikai tesztfeladatot találnak, amely a mai írott román nyelvre épül. A példamondatokat az utóbbi egy évben kiadott román újságok, heti- és havilapok neves újságíróinak, publicistáinak és kortárs íróknak az írásaiból, illetve műveiből vettük. A középfokú tesztekhez viszonyítva a felsőfokú tesztek több lexikális elemet tartalmaznak, ezekbe számos közmondást, sajátos szószerkezetet, kifejezést, a román nyelvbe újonnan bekerült neologizmust iktattunk. Gyakorta használtunk a különféle szakterületekkel (európai integráció, környezetvédelem, közlekedés, kereskedelem, bankvilág, igazságügy, jog stb.) kapcsolatos példákat, hogy ezzel is segítsünk azoknak, akik valamilyen szakvizsgát szeretnének tenni. A legújabb szakkifejezéseket is megtalálják a tesztfeladatok között. A könyv végén találnak egy játéktesztet, ha megoldják és beküldik a kiadónak, mi vállaljuk, hogy egy hét alatt kijavítva visszaküldjük Önöknek.

Arra kérjük Önöket, hogy bármilyen szintű vizsgára jelentkeznek, először oldják meg az I. részt, mérjék föl nyelvtani ismereteiket, szövegértelmezési és fordítási készségeiket, tegyék mérlegre szókincsüket. Mindezt tanár nélkül is megtehetik, hiszen a megoldások világos választ adnak az Önök kérdéseire. Majd ezután döntsék el, hogy milyen szintű vizsgára érdemes jelentkezni. Használható Bakos Ferenc Román–magyar kéziszótár (Akadémiai Kiadó, Budapest, 1991.) és Szili Péter és Csillag Ferenc Dicţionar român–maghiar maghiar–român, (Editura Steaua Nordului Constanţa, 2002.) című munka. A felsőfokra vagy szakmai felsőfokra jelentkezők figyelmébe ajánljuk a Magyar–román szótár Dicţionar maghiar–român (Szerk. Reinhardt Erzsébet, Lázár Edit, Román Győző, Regia Autonomă Monitorul Oficial Kiadó, Bukarest, 2005.) című több mint ezeroldalas szótárat."

vissza az elejére


Istentiszteletek

(2. oldal)

Hetedik Napot Ünneplő Adventista Egyház: Postakert/Cuza Vodă utcai templom: péntek este 8 óra, istentisztelet; szombat 9 óra: odaszentelődési imaóra, bibliatanulmányozás, de. 11 óra, du. 6 óra: istentisztelet.

Zsidó Hitközség: Horea úti Deportáltak Temploma: péntek este 7 óra, szombat reggel 9 óra, vezeti: Müller Benjamin, prof. Kallós Miklós, Krausz Jenő.

vissza az elejére


Időgépszerepű orgona

(2. oldal)

A Farkas utcai református templomban tartott szerdai orgonahangversenyen újból Dr. Erich Türk kiváló előadói képességeiről győződhetett meg a hétről hétre gyarapodó közönség.

Napjaink komolyzenéje (de ugyanakkor a modern művészet minden ága) egyre érthetetlenebbé vált a nagyközönség számára – véli Türk a hangverseny műsorának beharangozójában. – Ennek oka a mindennapi élet felgyorsulásának tudható be. Emiatt a komolyzene azon zenetörténeti stílusok felé fordult, amelyeket már jól ismerünk. Ez az irányváltás akár kalandos utazásnak is felfogható: elfeledett zeneszerzők értékes művei elevenedtek meg, régi hangszerek kerültek elő. Kortárs zeneszerzők is gyakran ihletődtek a régi zenéből, ezért viszonylagossá vált a művek „régi" és „új" szerinti besorolása. Lehet, hogy inkább a megszokott és a szokatlan jelzőket kellene használnunk? Lehet, hogy az idő csak ábránd, amely mindig más öltözékben jeleníti meg a zene örökérvényűségét? El lehet gondolkodni ezeken a kérdéseken azon az időutazáson, amely e hangverseny alkalmával a kortárs zenétől a XV. századig tart – olvashatjuk a bevezető záró részében.

A július végi hangverseny műsorán H.P. Türk-, P. Hindemith-, R. Lassel, J.S. Bach-, G. Muffat-, G. Diruta és egy névtelen reneszánsz szerző műve szerepelt. A hangverseny első műsorszáma az előadóművész édesapja, dr. Hans Peter Türk zeneakadémiai tanár egyik 2003-ban komponált alkotása volt. A megszelídült disszonanciák hallatán csak találgathatunk: az életérzések és lelkiállapotok széles skálájáról vajon mi az, ami kimaradt? A mű hallatán, mintha a hangok labirintusában – avagy önmagunk korlátai között – vergődő, útkereső ember képe kísértene. Mindenesetre ebből az alkotásból is a zene örökérvényűsége bontakoztatható ki.

A legkevesebb, ami elmondható Erich Türk előadásmódjáról, hogy sokszínű, sokarcú. Úgy tűnik, minden zenetörténeti korból kiragadja a legjellegzetesebb elemeket, úgy a romantika dagadó szenvedélyességét, mint a barokk fenségességét, de a reneszánsz muzsika egyszerű dallamvezetését is előtérbe helyezi.

Kiváló, tapasztalt előadó, szép számú közönség – mi más is kellene egy élményt adó, felemelő hangulatú nyári hangversenyhez?

Nagy-Hintós Diana

vissza az elejére


MOZI

(2. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – (RV) – amerikai bemutató. – Vetítés: 13, 15.30, 18, 20.30, 23; kedvezménnyel 13 és 23 órától.

MŰVÉSZ – Afrikai szerető – német bemutató. – Vetítés: 16, 19, 22; kedvezménnyel 16 órától.

GYŐZELEM – Gátoltatások. – Vetítés: 16, 18; A kálvária. – Vetítés: 14, 20, 22.

DÉS

MŰVÉSZ – Trisztán és Izolda – német-angol. – Vetítés: 17m 19.15; péntek, szombat, vasárnap 21.30 órától is, kedvezménnyel.

TORDA

FOX – Lehetetlen küldetés 3. – vetítés: 15, 17, 19.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – Poseidon – amerikai. – Vetítés: 17.30, 20; pentek, szombat, vasárnap 22 órától is; kedvesménnyel: 17.30 órától.

DACIA B-TEREM – A vadon – amerikai. – Vetítés: július 28-30: 17, 19.30.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – Ómen – amerikai. – Vetítés: 17.30, 20; péntek, szombat, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel: 17.30 órától.

Az oldalt szerkesztette: Ördög I. Béla

vissza az elejére


VÉLEMÉNY


Szaktanácsok a jobb életminőségért

(3. oldal)

A Román Országos Statisztikai Hivatal évkönyve szerint tavaly az állampolgárok átlagosan keresetük 44,3%-át költötték élelmiszerekre, 29,8%-át nem élelmiszer jellegű használati cikkekre és 25,9%-át szolgáltatásokra. Régóta tudjuk, nyugati szemmel ez érthetetlen arány, hiszen ott jóval kevesebbe kerül az élelmiszer és jóval fejlettebb a szolgáltatói hálózat.

Kolozsváriak körében végzett mini közvélemény-kutatásom alapján akadt olyan, aki a fentinél is nagyobb részt szavazott meg az élelmiszerekre történő költekezésnek és kisebbet a szolgáltatásoknak. Pedig az egészséges tendencia éppen a fordítottját indokolná. Egyes pénzügyi elemzők szerint azonban a viszonylag alacsony életszínvonal ellenére – szigorúan ésszerű beosztással és tájékozottsággal – bárki képes összekuporgatni magának és családjának olyan szükségleti tárgyakra való megtakarításokat, amilyenekről álmodik.

És szakértői tanácsokban sosincs hiány. Ingatlanügynökök véleménye, hogy a fiataloknak, természetesen keresetük keretei között, érdemes eleve családi házban vagy több szobás tömbházlakásban, és nem minél egyszerűbb, szűk panellakásban gondolkodniuk akkor, amikor a családalapítási fejezet válik életük központi témájává. Az indok egyszerű: az ilyen célra felvett bankkölcsönök általában kisebb kamattal járnak, ráadásul háztranzakció esetén a vásárló a közvetítőnek kb. 7%-os kezelési költséget és 16%-os adót köteles kitenni a zsebéből. Tehát az ilyen jellegű költekezést nem tanácsos többször megismételni. Jelzálogkölcsön megválasztásában érdemes tanulmányozni a www.conso.ro honlapot, amely a különböző bankok ajánlatait kínálja. A lakáspiac júliusban, augusztusban, szeptemberben, decemberben és januárban van a mélyponton, akkor érdemes ilyen akciót kezdeményezni. A lakásfűtéssel kapcsolatos költségek kételyeinek felbukkanásakor érdemes igénybe venni a Lakásenergetikai Auditálók Szakmai Egyesületének szolgáltatását (honlapjuk: www.aaec.ro), amely energiafelhasználási és hőszigetelési kérdésekben nyújt tanácsokat. A bútorpiacon olykor 70%-os árkülönbözet is adódik a kis és a nagy forgalmazók között. Jó tudni az árengedményes időszakokról, és minden olyan hasznos információról, amelyet a www.mobexpert.ro, illetve a www.elvila-office.ro vagy más hasonló profilú honlapok szolgáltatnak. Sokan nem gondolnak arra (pedig utólag kiszámítható), hogy a nagyvárosok tömegszállításában sokkal olcsóbb, ha valamennyi járatra érvényes bérletet váltunk ki, mint hogy minden adódó, eltérő útvonalú utazásunkra külön jegyet vagy csak egy-két járatra szóló bérletet használjunk. Mindennapjainkban a személygépkocsi egyre inkább szükséges rosszá válik. Gyakran megesik, hogy a kézből vásárolt, de jó állapotban levő kocsi csupán az új árának felébe kerül, és „hálásan szolgálja" tulajdonosát. Erre a célra is vannak honlapok: www.masini.ro, www.masinidevanzare.ro, www.autovit.ro stb. Bankkölcsönök esetében érdemes időnként áttekinteni a kamatok állását, mert azok látványos esésekor természetes fogás az újrafinanszírozás. Ilyenkor a pénzintézettel új dossziét kell készítetni, amely új kezelési taksával jár, de amellyel mégis jelentős megtakarítás érhető el.

Csodák nincsenek, mégis bizonyos keretek között nem érdektelen tájékozódnunk. Főleg, ha ebben a huszonegyedik század információrobbanásos műszaki világa is segíthet bennünket.

Ördög I. Béla

vissza az elejére


Mi történik velünk? Megváltás?

(3. oldal)

„Tűzvész elől van menekvés (…)
De jaj, magadtól menekvésed
Nincs e földön s föld alatt!"
(Füst Milán)

Mondják, a szuperhatalom árnyékában nem létezik(?) közvélemény.

A világ – egyik fele? no, nem: csak egy pontja – megsüketült a rakéta- becsapódásoktól.

Don Quijote-póznak tűnne ma Ady Endre hangjával s bűntudatával, „véres nyarak" panorámájával ijesztgetni a lelkiismeretet, hogy: „minden vész itt, ámen, mindörökre"! „Embereit úgy prédálta, / Mint nációk legelsője / S nem volt soha olyan drága, / Mit vérként nem hullatott." Ez az önemésztő és nációját vádló hang a lelkiismereté volt.

Ámde most sehol egy szó ilyesmiről, beteljesedett végzetről se. Csak eltökélt győzelemről, s kőolajárakról itt-ott. Hol vagytok világtudósok, fáradt dalnokok? Az ENSZ már rég „relikvia".*… Pedig az áldozatok – védtelen gyermekek, anyák, öregek képernyőn, rádióban felerősíthetetlen, mert a nyilvánosság elől elzárt – halálos rémületén kívül mindenkit rettegésben, aggodalomban tartanak (az más kérdés, ki miért aggódik) az izraeli hadműveletek.

Lám, máris szépíteni illett a XXI. században még! példa nélküli kegyetlen – „istentelen" – ítélkezésen, borzalmakon. Mert kivételes beosztású Valakik, nem feltétlenül katonai stábok, a sáskánál, a temetőbogárnál kevesebbre becsülik a csak tegnap megszületett vagy még vajúdó emberéleteket. Holott nem kell elködösítő hitelmélet ahhoz, hogy feltételezzük: ilyen ártatlan életekből születtek meg a különböző vallások Megváltói.

Igaz, akkoriban nem kellett csaknem egymillió embert arra kényszeríteni, hogy – nem is a Világteremtő, a Mindenható felszólítására – összes javaikat, a földdel egyenlővé tett fizikai és szellemi értékeiket, köztük elhantolatlan halottaikat maguk mögött hagyva, elmeneküljenek, isten tudja, hova. Nekik mégis milyen átlagos életkort szánnak a „békefolyamat" mozgatói, ki adja vissza az életüket?

De hát volt ennél borzalmasabb, nyílt hadakozás, sokan emlékeznek még az elmúlt évszázad világháborúira. Csakhogy Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter a tegnap – arcán nyoma sem volt cinikus, legfeljebb zavart vigyornak – kijelentette, miszerint Izrael nem visel háborút Libanon ellen.

Milyen lesz, ha majd, a világon bárhol, ilyen szellemesen sommázott „játszadozás" helyett valódi háborút viselnek?… Hisz azt sem tudjuk, hogy néz ki, milyen közelről ez a hadüzenet nélküli ország- és lakosságpusztítás? Mi csak egy-két nem cenzúrázott pillanatkép, véres csecsemő és anya láttán sejthetjük (a demokrácia cenzúrája, úgy látszik, a legdrákóibbnak bizonyul!), hogyan fest a föníciaiak ősi földje, vagy a szentírásokban említett pusztaság és kilátástalanság… Eddig, ha egy követség előtt bomba robbant, ha földrengés volt, hosszú helyzetjelentések, filmek számoltak be róla részletesen, az esetleges, véletlen tragédiával együtt érző tévénéző még az áldozatok számát is számba vehette. És tiltakozó jegyzékekkel, részvéttáviratokkal telnek meg olyankor az újságok, a szenzációra éhes világlapok.

Velünk most más történik; történhet bárhol. A terroristáktól megtanultunk félni. Ehhez most szoktatnak. (Valaminek az előjátéka talán? Ezt különben egyesek már a boszniai, balkáni konfliktus befejezésével kecsegtető amerikai bombázók újtípusú „kísérletei" idején is rebesgették. Akkor még, nem csupán Újvidéken, az volt a „közérzet", hogy bárkivel történik, velünk is megtörténhet.)

Velünk már, a jelekből ítélve – ebbe az elhallgat(tat)ott közvélemény és az egyetemes lelkiismeret is belekalkulálandó – istentelenül, vagy a halál szolgálatába állított Isten felett is hatalmat gyakorolva, mindent lehet?

Lászlóffy Csaba

* Az ENSZ főtitkára azóta azonnal tűzszünetet kért.

vissza az elejére


Hayssam-gate: lesz-e Băsescunak második mandátuma?

(3. oldal)

(Folytatás lapunk tegnapi számából)

Sűrű homály
Vajon hányan olvasták Ohanesiannak a SIE-ben tapasztalt korrupcióról szóló, 2005. elején megjelent újságcikkeit? És vajon hányan vették komolyan? Pedig konkrét adatokat, tényeket tartalmaztak. Ha ugyanis hazugságokat, túlzásokat tartalmaztak volna, a SIE biztosan ugrott volna, ehelyett mély hallgatásba burkolózott.

A bagdadi kalandból való visszatérése után Ohanesian megint azt nyilatkozza: az igazságot nagyon nehéz megtudni, de az biztos, hogy távol áll a hivatalosan megfogalmazott állításoktól. Ohanesian egyre ingerlékenyebben mondja, hogy a vizsgálat csupán formaság, senki se akarja megtudni az igazat, tán még 50 évet várni akarnak?

Ekkor sem figyel rá senki. Ohanesian az első, aki ismételten és hangsúlyosan azt nyilatkozza, hogy Hayssam betegsége bizarr, de halála (vagy Romániából való elmenekülése) kapóra jönne a hatóságoknak. Az újságírók elrablásáért nem csak Hayssam vagy Munaf okolható, ez a kettő viszont túl sokat tud, és nem lenne jó, ha beszélnének.

Aztán megjelenik a képben Ionel Dragomir SIE-ezredes, aki korrupció vádjával pert indított a SIE vezetősége ellen. Dragomirnak tudnia kell, hogy mit mond, hiszen ott dolgozott, tudja, hogy mit veszíthet, ha rábizonyítják a rágalmazást, főleg ha az egy titkosszolgálati szervre vonatkozik. A SIE hallgat, de a közvélemény ezzel sem törődik, bár nem tudom, hány országban történt már meg, hogy egy titkosszolgálatban tevékenykedő tiszt a bíróság előtt korrupcióval vádolja azt az intézetet, ahol a kenyerét keresi. Ezt követte a katonai titkokat tartalmazó CD-k bizarr esete. Elködösítették, senki sem tud róla.

Remélem, a tiszteletre méltó vezetők kollektív lemondása fordulatot hoz ezekben az ügyekben. Lehet, hogy ezt követően a közvélemény figyelmesebb, kritikusabb, kíváncsibb lesz, és meg akarja tudni végre, mi történt valójában Irakban, és nem akar ötven évet várni.

Qui prodest? Azaz: kinek használ?
Próbájuk meg eloszlatni a homályt. Miért próbálkoznak Hayssam elhallgattatásával? És főleg miért most? Csak feltételezéseket vagy kérdéseket fogalmazhatunk meg arra nézve, hogy mi váltotta ki a sorozatos lemondásokat. Valami hirtelen megzavarta a gondosan előre gyártott terveket.

Ahogy fentebb említettem, nem Hayssam tulajdonképpeni eltűnése váltotta ki a lemondásokat. Történhetett valami, ami nem csak Hayssam eltűnését eredményezte, hanem a titkosszolgálat vezetőinek és a főügyész feláldozását is. Több forgatókönyv is felmerül: Hayssam unta magát, felmérgelődött, és azzal fenyegetőzött, hogy elmondja az igazságot, vagy annak csak egy részét. Meg kellett akadályozni ebben. Vagy úgy, hogy kimenekítik az országból, vagy úgy, hogy „hozzásegítik" az öngyilkossághoz. Aberránsan hangzik? Igen. De mindannyian emlékezhetünk Panait ügyész esetére. Ezerszer kevesebb forgott kockán, sokkal jelentéktelenebb titkokat tudott, mégis „megsegítették". És ez a titokzatos öngyilkosság is a feledés homályába veszett, kivizsgálatlanul, és csak a sajtó szemfülessége miatt tudtunk meg egyáltalán valamit.

Vagy másvalaki fenyegetőzött a kitálalással? Esetleg a Hayssam-per vált nemkívánatossá? Ahogy a vizsgálat folyt, könnyen fennállt a veszélye annak, hogy Hayssamot ártatlannak nyilvánítják! No nem azért, mintha tényleg az lett volna, hanem bizonyítékok hiányában. Az ügyészség legkevesebb két szarvashibát követett el. Az egyik vádpont a terrorizmusra vonatkozott, ami hülyeség. Ha valaki azért rendez emberrablást, hogy gazdasági bűntényei alól megmeneküljön, és egyúttal Megmentővé váljon, az gyűlöletes bűnöző – de nem terrorista. Még akkor sem, ha terrorista módszerekkel dolgozik, avagy csak mímeli azokat. A terrorista az a fanatikus, aki politikai vagy vallásos célzattal gyilkol. A terrorizmus vádját tehát nem bizonyíthatták Hayssamra már csak azért sem, mert az egyedüli komoly tanút, Munafot – aki egyben vádlott is – meg sem próbálták kivonni az amerikai gyámság alól. Vagy ezt az amerikaiak tagadták meg? Újabb titok, amely még jobban összekuszálja a szálakat. Munaf amerikai állampolgár, nincs ok arra, hogy ilyen sokáig fogva tartsák. Úgy tűnik, Munaf különös tevékenységeket folytatott – csempészet, kettős- avagy hármas ügynök volt? – de egy biztos: ő sem tartozik a fanatikus terrorista kategóriájába. Csak ebben az esetben indokolt a számüzetés Guantanamoba, a nagy titokban tartott vád alá helyezés és védőügyvéd nélküli fogvatartás.

A történet másik kényes pontja: bár a titkosszolgálatok évek óta követték Hayssamot, az emberrablást mégsem akadályozták meg. Nem tudták – vélekedett Timofte –, mivel „különleges" telefonjai voltak.

Így működik a SRI?
Hayssam (és lehet, még sokan mások) tudják, hogy megfigyelés alatt állnak, ezért „normális" telefonjaik vannak a békés beszélgetésekre, és „különlegesek" a bűnügyi tevékenységeik lefolytatása érdekében. Akkor minek dobják ki a pénzt a telefonbeszélgetések lehallgatására? Csak az ártatlanok és a balekok használnak olyan telefonkészüléket, amely lehallgatható.

Az ügyészség mintha nyilvánossá akarná tenni, hogy számára ez kimondottan politikai per, a legapróbb részletéig. A dossziéban csak két áldozat szerepel (mint sértett fél), és nem három. Ohanesian csak tanúként szerepel! Megmondták neki világosan, ez a „büntetése", mivel nem bízik a vizsgálatban, az azt lefolytató személyekben, a titkosszolgálatban, az elrablás és kiszabadítás érdekében szőtt mesében.

Hát a gazdasági bűncselekmények? Mennyire haladt az ügyészség az ezt alátámasztó bizonyítékok feltérképezésében? Úgy tűnik, semmit. Ezt nagyon könnyen meg lehet magyarázni. Azt hiszem, Timofte igazat mondott, amikor Hayssam hosszas megfigyeléséről beszélt. Rengeteg bizonyítékuk van erre. A gond az, hogy az ilyen jellegű bűntényeket csoportok követik el, márpedig Hayssam esetében népes csoportokról van szó, akik több helyről „erednek". Nyilvánvaló, hogy volt üzleti partnerei sorában sok az SZDP-s, de a politikum más szereplői is közöttük lehetnek. Sokan vannak, köztük sok fontos ember. Egy ilyen per ellenőrizhetetlen lavinát indíthatna el. A legkényesebb részlet Hayssamnak a titkosszolgálatokkal való együttműködése. Segítségük nélkül sosem sikerült volna birodalmat alapítani. Timofte, aki azzal dicsekedett, milyen szorgalmasan figyeltette Hayssamot, párttársa volt, együtt utazgattak szerte a világban az elnöki repülőgépen, amikor Iliescu volt az államfő.

Gazdasági… profizmus
Mindezek a következetlenségek a titkosszolgálatok hihetetlen szakmaiatlanságát bizonyítja, vagy valami egészen másról van szó? A romániai titkosszolgálatok mással foglalkoznak, mint ami a normális titkosszolgálatok hatáskörébe tartozik? Vajon olyan szakmai hozzáértéssel rendelkező személyekről van szó, akik olyasmivel foglalkoznak, amiről jobb, ha nem tudunk semmit az elkövetkezendő ötven évben legalább? Még a gyerekeiknek sem mondhatják el, nehogy azok szégyenkezzenek a szüleikért?

Ezt a feltételezést a SRI vezetője sugallta. Egyik sokkoló hatású nyilatkozatában Timofte azt mondta: szívesen lemondana, de még egy lehetséges utódot sem talált, akinek elmesélhetné „az RHSZ papírra nem vethető titkait". Azaz léteznek nagy fontosságú dolgok, amelyeket nem lehet titkosítani se ötven, se száz, avagy kétezer évre, hanem szóban örökítik át a Lemondó Nagy Főnökről az Utódra. Olyan, mint egy hülye vicc. De ha mégis igaz? Az ilyen hiper- és szupertitkokat csak egy ok folytán kell titokban tartani. Akkor, ha törvénytelenségekről, bűnügyi cselekedetekről van szó.

Vajon miért mondta ezt? Zsarolásnak szánta? „Rettenetes dolgokról van tudomásom, csak nekem, és ha lemondattok vagy ki tudja mivel vádoltok…

„Mindez rosszindulatú, bizonyíték nélküli vádaskodás a nemzet legjobb fiainak befeketítésére" – ezt mondanák a mi új szekusaink, ha valaha is válaszolnának az ilyen jellegű kérdésekre. De ők hallgatnak. Mint rendszeresen.

Válaszra sem méltatták az Adevărulban 2006. április 3-án és 26-án megjelent két újságcikket. Csak röviden idézek ezekből. Számok, számok, hátborzongató adatok: „Románia – a titkosszolgálatok világbajnoka. Az egy lakosra jutó legtöbb szekus országa. A SRI-nek hatszor több tisztje van, mint az FBI-nak. Most még többen vannak, mint a kommunista rendszer idejében. A SIE-nek ötszörte nagyobb az emberállománya, mint a brit kémelhárításnak, az M15-nek. Románia elnyerhetné „európai bajnoki" címet, a titkosszolgálat-kategóriában. Négyszer több embert foglalkoztat, mint az EU-s titkosszolgálatok. Az ország lakosságához viszonyítva Romániában a telefonlehallgatások aránya 14-szeres az USA-hoz képest."

Ezen elképesztő számadatok magyarázata egyszerű. Logikusan nézve, három válaszlehetőség adott:

1. Romániában hatszorta több rettenetes titok van, mint az említett országokban, Romániának hatszorta több ellensége van, hatszorta több terrorista támadásnak van kitéve, mint Amerika, Anglia, az EU-tagállamok.

2. „A kékszemű fiúk" fontoskodnak, miközben zabot hegyeznek, hogy fizetéseiket igazolják.

3. A fiúk dolgoznak, dolgoznak, de mást (vagy másként) mint kellene. Szorgalmasan felülvizsgálják az összes „gyanús" gazdasági tevékenységet, van adatbankjuk, fantasztikus dokumentációjuk, ami a korrupciót illeti, de egy különös, nehezen megmagyarázható oknál fogva, tevékenységük nem gyümölcsözik, nem jut el az ügyészek, bírák asztalára. Időközben, úgy véletlenül, a titkosszolgálat elvtársainak vagyoni helyzete számottevően javul. (Megjelent a Bursa július 24-i számában)

(Folytatjuk)

Bányai Péter

vissza az elejére


NAPIRENDEN


Tăriceanu megtizedelné az államtitkárokat
A DP nehezményezi, hogy az NLP kisajátította az ötletet

(4. oldal)

Felháborodottan fogadták a szövetséges demokraták a liberálisok kormányátszervezési kezdeményezését. Elsősorban azért, mert az ötlet a DP-től származik, amit annak idején fanyalogva fogadtak a koalíciós partnerek, most pedig saját kezdemenyezésként tálalják.

Radu Berceanu (DP) szerint a kormányfő korábban azzal indokolta ellenkezését, hogy a létszám csökkentése nagy zavart okozna a munka menetében. Ismeretes, az Emil Boc vezette párt ezért rebellis gesztusra szánta el magát, és saját szakállra kezdte el a kormányátalakítást: lecserélte Mircea Dobre szállításügyi minisztert Radu Berceanura, és tüntetően visszahívta George Pogea államminisztert, helyébe pedig nem jelölt senkit. Ezzel azt kívánták jelezni: bár a partnerek berzenkednek a kormány szerkezetének egyszerűsítése, s így az államminiszteri tisztségek megszüntetése ellen, a DP nem hagyja magát eltéríteni eredeti szándékától, és önszántából lemond saját emberéről.

A kormányátalakításról szóló tárgyalásokon a koalíciós pártoknak csak néhány államtitkár menesztésében sikerült megegyezni, de tárcák megszüntetéséről, összevonásáról hallani sem akartak, arról pedig végképp nem, hogy az államminiszteri tisztségeket felszámolják. Ebben a liberálisok, a konzervatívok és az RMDSZ egyemberként szavazott a DP ellen. Több szó nem is esett a dologról, a szerdai kormányülésen azonban Călin Popescu Tăriceanu előhozakodott az átalakítás gondolatával. Javaslata szerint mintegy 30 százalékban kellene csökkenteni az államtitkárok számát, tárcák megszüntetéséről azonban ő se beszélt.

A jelek szerint ezúttal sem volt egyeztetés a koalícióban, de még a D.A. Szövetségben sem a javaslatról, hiszen a liberális kormányfő bejelentése meglepte a demokratákat, akik nem a csökkentést kifogásolják, hanem azt, hogy ez csak az államtitkárokat érinti. – Kitaláltunk afféle fél-miniszterelnököket (államminisztereket – szerk.megj), fél-minisztereket (megbízott minisztereket), fél-államtitkárokat (államtitkár-helyetteseket), ezeket is le kellene faragni – jelentette be tegnap Berceanu.

A demokrata politikus méltatlankodására Oana Marinescu kormányszóvivő válaszolt, aki szerint Tăriceanu soha sem ellenezte a kormány szerkezeti átalakításának gondolatát, csupán a megfelelő pillanatra várt. Arra, hogy ez az átszervezés ne befolyásolja negatívan Románia uniós csatlakozását. Ellenkező esetben a tisztségviselők az integrációs feladatok ellátása helyett azzal lettek volna elfoglalva, hogy mentsék bársonyszéküket – magyarázta.

Az RMDSZ-nek jelenleg 8 államtitkára van, amennyiben valóban sor kerül átszervezésre, elképzelhető, hogy 2–3 tisztségviselőről le kell mondania.

Sz. K.

vissza az elejére


Módosulhat az amerikai vízumpolitika

(4. oldal)

Az Amerikai Egyesült Államok vízumpolitikáján javítani kell azáltal, hogy befogadnak több államot, köztük Romániát is, azon programba, amely engedélyezi ezen országok állampolgárainak vízum nélküli közlekedését az Egyesült Államok területén legtöbb 90 napig, értékelik amerikai szakemberek.

Jelenleg 27 ország része azon vízumprogramnak, amely engedélyezi állampolgárainak, hogy turisztikai vagy üzleti célból 90 napig engedély nélkül tartózkodjanak az „új világ" területén.

Az amerikai szakemberek annak lehetőségéről tárgyaltak, hogy ki kellene terjeszteni ezt a programot más érdekelt országokra is, mint például Románia, Bulgária, Ciprus, Csehország, Észtország, Görögország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Málta, Lengyelország, Szlovákia és Észak-Korea.

Hogy ezen országokat elfogadják-e, az attól függ, hogy megfelelnek-e bizonyos biztonsági feltételeknek. Az állampolgároknak olyan útlevéllel kell rendelkezniük, amelyek szkennelhetők, illetve a kibocsátási dátumtól függően más követelményeknek is eleget kell tenniük.

Legutóbb 1999-ben fogadtak be újabb országokat a programba, de 2001. szeptember 11-e után biztonsági okokból leállították a folyamatot, nyilatkozta Stewart A. Baker, a Nemzetbiztonsági Igazgatóság helyettes államtitkára. Szerinte a programot bővíteni kell, de további részleteket ezzel kapcsolatban nem közölt.

Lapzártakor érkezett a hír, hogy az Egyesült Államokba látogató Traian Băsescu román államfőt fogadta George W Bush amerikai elnök. A megbeszélésen Băsescu megígérte, hogy továbbra is maradnak a román csapatok Irakban és Afganisztánban. Ugyanakkor szóba került a vízumkötelezettség feloldásának a kérdése is.

vissza az elejére


Újrajavítják a dolgozatok egytizedét

(4. oldal)

Mihail Hărdău tanügyminiszter csütörtökön egy gyulafehérvári sajtótájékoztatón elmondta, hogy az érettségi dolgozatok legalább egy tizedét javítják újra minden megyében, ezek után kielemzik a helyzetet. A tárcavezető szerint az oktatási minisztérium képviselői 1839 dolgozatot javítottak újra országos szinten, ebből 1300-at előzőleg túlértékeltek. A miniszter elmondta, hogy voltak dolgozatok, ahol a harmadik és negyedik javítás után 1,5 ponttal volt kisebb a jegy. Idén országos szinten az érettségi átmenési arány a fellebbezések után 79,56 százalékról 80,48 százalékra nőtt.

„Drasztikus intézkedéseket foganatosítok a javító tanárok ellen, ha bebizonyosodik, hogy túlértékelték a dolgozatokat. Nem normális dolog, hogy olyan dolgozat, amelyben nyelvtani hibákat találtunk 10-es osztályzatot kapott", hangsúlyozta a miniszter.

Ugyanakkor a tanügyminiszter elmondta: támogatja azokat az egyetemi hallgatókat, akik le akarják leplezni a csúszópénzt elfogadó tanáraikat. Hărdău kiemelte, hogy egyetemi szinten is létezik korrupció, az utóbbi időben egyre több, különböző felsőfokú tanintézményekben tanuló hallgató, és diákszervezet értesítette őt a rendellenességekről. A miniszter szerint az egyetemisták egyfajta Korrupcióelleni Osztályt akarnak létrehozni, amely által leleplezik azokat a tanárokat, akik csúszópénzt fogadnak el, és az oktatási minisztérium támogatja ebben a diákokat.

vissza az elejére


Később műtik Tăriceanut

(4. oldal)

Néhány hónap múlva műthetik Călin Popescu Tăriceanu kormányfőt, jelentette ki a Mediafaxnak Doru Filipescu, a fővárosi Szent János Kórház orvosa. A szakorvos elmagyarázta, hogy a kormányfőnek összetett ínszalagszakadása és közepes meniszkusza van.

Az ínszalagok egy része teljesen helyrejön, a többi pedig csak részben. A keresztínszalagok teljesen elszakadtak, helyreállításuk sebészeti beavatkozást igényel. A műtétet a baleset után két-három hónappal lehet elvégezni. Ha egy profi sportolóról lenne szó, a beavatkozást sürgősen elvégezték volna, de a kormányfő esetében csak később lehet ezt megtenni.

Egészségügyi források szerint Filipescuban nagyon megbízik a kormányfő. Az orvos szerint a sebészeti beavatkozásra a jobb egyensúlyérzék miatt van szükség, illetve azért, hogy „elkerüljék a térd játékát". A szakemberek úgy vélik, hogy a kormányfő tapasztalt biciklis és motoros, így menekülhetett meg a súlyosabb sérüléstől.

Az 1-es, 4-es oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


KÖRKÉP


Mihai Viteazul szobra Tordaszentmihályon

(5. oldal)

Augusztus 5-én leplezik le a Tordaszentmihályi Polgármesteri Hivatal mellett Mihai Viteazul szobrát, tájékoztatott Mircea Pascu alpolgármester. A Ploieşti-en készült mellszobor egy 1,3 m magas betontalapzaton fog állni, melyet Szimériáról hozott márvánnyal raknak ki. A szobor körül kis zöld övezetet létesítenek fácskákkal, virágokkal. A szükséges pénzösszeget teljes egészében a helyi tanács állja – bár segítséget kértek a Kolozs Megyei Tanácstól is, kérésükre egyelőre válasz nem érkezett. „Tordaszentmihályon ez lesz az első szobor, és biztosak vagyunk benne, hogy tetszeni fog a lakosságnak" – vélekedik az alpolgármester.

(lek)

vissza az elejére


Jelentős támogatáshoz jut a színház
Felújítják a kupolát és megépül a stúdióterem

(5. oldal)

Az RMDSZ művelődésügyi alelnöke, Szép Gyula a Szabadságnak elmondta: ebből az összegből végre felépíthetik a stúdiótermet, és sor kerülhet a kupola felújítására is. A színház 1992 óta dolgozik egy raktárépületen, a munkálatok – főleg pénzhiány miatt – nagyon sokáig húzódtak. A stúdióterem ennek a raktárépületnek a tetején kapna helyet, és teljesen korszerű, az európai normáknak megfelelő felszereltségű lenne, felvonó-berendezéssel, légkondicionálással, minőségi színpadi technikával, fény- és hangtechnikai megoldásokkal. Ami a kupolát illeti, azt átlagosan ötven évenként ajánlatos felújítani, jelenleg éppen elérkezett az ideje – véli a művelődésügyi alelnök. Az intézmény mostanig a helyi önkormányzattól várt támogatást erre a célra.

Szép Gyula hangsúlyozta: egyébként a színháznak és az operának otthont adó épület állapota – ha nem is kitűnő – de nem rossz, a különböző tatarozási és karbantartási munkálatok megfelelő rendszerességgel folynak, viszont égetően szükség lenne arra, hogy tovább építkezzenek, terjeszkedjenek, a meglévő ingatlanegyüttest bővíthessék.

– Nagy gond például az, hogy nincsenek próbatermek, próbaszínpad a zenekar számára. Ezek elengedhetetlenek a két intézmény optimális működéséhez – véli Szép Gyula. Irodaépületre szintén szükség lenne – tette hozzá.

Az államtitkár mindössze a két színházat említette a felújítandó létesítmények között, bár – Szép Gyula szerint – az RMDSZ három magyar vonatkozású létesítményre vonatkozó igényeket fogalmazott meg, a kolozsvári Állami Magyar Színház épülete mellett a főtéri Mátyás király-szoborcsoport és a csíkszeredai Mikó-vár felújítására is szerettek volna pénzt kapni.

Virgil Niţulescu művelődésügyi államtitkár kolozsvári látogatásának a célja az volt, hogy jelen legyen az Erdélyi Történelmi Múzeum új igazgatójának Viorica Crişan-nak a hivatalba lépési ünnepségén. A tisztségviselő elmondta: 1989 óta idén fordul elő első alkalommal az, hogy az évi költségvetés-kiegészítéskor a művelődésügyi tárca jelentős többletet kap, az év elején kiutalt összegnek csaknem egyharmadát. Így lehetőség nyílt arra, hogy számottevő összegekkel támogassanak bizonyos ágazatokat, elsősorban a régészeti kutatásokat. Kolozs megyében mind a hat régészeti telep kapott pénzt a munkálatokra, akárcsak azok az ásatások, amelyek nem a megyében folynak ugyan, de ahol a kolozsvári székhelyű Erdélyi Történelmi Múzeum irányítja a feltárást. Ezenkívül sikerült 323 ezer lejjel támogatni a tordai fejedelmi palotánál folyó felújítási munkálatokat.

Az államtitkár elmondta: jelenleg arra törekednek, hogy az Észak-Erdélyi autópálya nyomvonalán esedékes feltárásokkal hozzák be a késést. A lemaradás az államtitkár szerint annak tulajdonítható, hogy Gheorghe Dobre volt szállításügyi miniszterrel nem sikerült megegyezni a munkálatok anyagi fedezetét illetően.

Ercsey-Ravasz Ferenc

vissza az elejére


Félsziget 2006 – nagyobb, hangosabb, bulisabb

(5. oldal)

A magyarországi Sziget kistestvére, a marosvásárhelyi Félsziget Fesztivál a pesti rendezvény babérjaira tör. Az eseményt természetesen legtöbben a könnyűzenei jellegéről ismerik, ám a Félsziget a Civil Falu címszó alatt futó rendezvényeknek köszönhetően már több egy hatalmas sörfesztiválnál. A helyszínen tevékenykedő szervezetek közül az Intim Zóna sátra a legnépszerűbb, ahol a fogamzásgátlás témakörét ismertetik a – főként hölgyekből álló – közönséggel. Az EU-sátorban különböző versenyekkel, nyereményjátékokkal mutatják be az Unió tagországait, vezető politikusait. A kolozsvári Jurátus Kör ismerteti az EU-s jogokat, továbbtanulási lehetőségeket, valamint a munkavállalás feltételeit. A helyszín történéseit nemcsak a Max Weber Egyesület szociológusai, hanem az AREA3 urbanisztikai szakértői is figyelik. Figyelemreméltó a Maros Megyei Mozgássérültek Egyesületének kézműves standja is, ahol mindenféle általuk készített csecsebecsét árusítanak.

Nagy Zsolt távközlési és információs technológiai miniszter tegnap épp a Félszigetről indította útjára azt a kampányt, mellyel az internet használat népszerűsítését célozzák. A Behálózunk nevű program eddig megközelítőleg hétszáz félszigetezőnek biztosított internetezési lehetőséget. A miniszter azért választotta a vásárhelyi fesztivált a kampány indításának színhelyéül, mert a Félsziget a legnagyobb ilyen jellegű rendezvény az országban. Aki nem hiszi, akár utána is járhat. A www.felsziget.ro címen a legtöbb koncertet élőben is lehet követni, a lehetőséggel eddig mintegy 28 800-an éltek.

Az igazi azonban mégiscsak az élő fesztivál. Az első nap koncertsorozata után a félsziget lakói ugyan még nem fáradtak ki teljesen, ám a három különböző helyszínen párhuzamosan folyó bulizás éreztette hatását. Az első nap felhozatala egyáltalán nem volt szegényes: a Weekend színpadon többek közt a Kispál és a Borz lépett fel, ezúttal színjózanul, ami a gyors dalokkal agyontűzdelt műsoron is alaposan érződött. A Csá Misi még viszonylag ismeretlen zenekarnak számít idehaza, ám Magyarországon főként a Kispál rajongók ismerik őket – ugyanis a szövegek összetettségét leszámítva megszólalásig hasonlítanak rájuk. Az est hőse mindenképp a moldáviai Zdob şi Zdub zenekar volt, bár a műsorukat egy kicsit meggyötörte a túlzottan felhúzott basszus. A közönséget különösebben ez sem hatotta meg, a salakos pályán körülbelül 1500 ember ugrált az etno-rockos ritmusra. A Maros színpadon az Edda lépett fel, s hogy stílusos legyen, az énekes Pataki Attila piros-fehér-zöld pólóban szaladgált a színpadon. Közben a Pokolgép is befutott, kissé megkésve – az ősrockerek ugyanis nem jutottak át egyszerűen a határon. A hazai Cargo is vonzotta a nézőket, sőt a legutolsó fellépő a Hollywood Rose – Guns’n Roses-dalokat előadó zenekar – is nagy lelkesedésre talált. Az Arigato Arénában, akárcsak a nulladik napon, szerdán is hajnalig folyt a buli. A csütörtöki koncertekből betegség miatt elmaradt a Vama Veche koncertje, helyettük a Compact lépett színpadra. A csalódott félsziget-lakók a Paraziţii, a Moby Dick, a Colorstar, a Tankcsapda vagy a Bikini „karjaiban" kereshettek vigasztalódást.

Kiss Bence

Románia kedvező árú telefonszolgáltatását, az EUfonikát üzemeltető Combridge és a Félsziget Fesztivált szervező Sziget Menedzsment K.F.T. megállapodása értelmében az EUfonika támogatja a július 26–30. között zajló marosvásárhelyi Félsziget Fesztivált, valamint ennek keretén belül a július 29-én megrendezésre kerülő Iris-koncertet – áll az EUfonika közleményében.

vissza az elejére


A rendőrség hírei
Hulla a folyóban

(5. oldal)

Egy vízben lévő holttesthez riasztották a helyi rendőrséget szerda reggel fél kilenckor Tordán, az Aranyos folyó partján. A vízből kiemelt holttestet a két napja fürdőzés közben vízbe fulladt 18 éves F. Cristian-Sorin személyében azonosította a helyszínre hívott édesapja.

Kismotorost ütöttek el
Súlyos közúti baleset történt szerdán délben Aranyosgyéresen, a Laminoriştilor utcában. A 64 éves tordai M. Ispas egy kismotorral haladt, majd vélhetően meg akart fordulni az úton, de figyelmetlensége miatt nem vette észre a háta mögött haladó DAF billenős teherautót, amelynek vezetője, a 24 éves tordai B. Mihai már nem tudta elkerülni az ütközést. Az áldozatot súlyos állapotban szállították kórházba.

Leesett az állványról
Munkabaleset történt szerdán a tordai Republicii utcában. A 36 éves helybeli H. Cristian villanykalapáccsal dolgozott 2,5 méter magasságban egy állványon, amely azonban összedőlt. A férfit estében a munkagép is megsebesítette, a tordai sebészetre szállították.

Kerékpárost gázoltak halálra
Halálos gázolás történt szerdán a Traian Vuia utcában. A magyarkályáni 32 éves S. M. egy Mercedes márkájú teherautót vezetett a Branului utcában, s amikor a Traian Vuia utcával való útkereszteződéshez ért, nem állt meg az „Állj" jelzőtábla ellenére, és elütött egy kerékpáron szabályosan haladó férfit. A 45 éves C. M. a kamion kerekei alá került, és a helyszínen szörnyethalt.

412 Cd-t koboztak el
A szerzői jogok betartását ellenőrizte a rendőrség kedden egy kolozsvári bárhelyiségben. Mint kiderült, a cég ügyvivője, G. L. C. törvénytelenül „nyomatta" a zenét, 412 Cd-ről, amelyekről a hatóságok feltételezik, hogy kalóztermékek. Emiatt azokat elkobozták a nyomozás folytatása végett, amely kalóztermékek készítése, valamint azok jogi személyek általi, nyilvános helyen történő felhasználása vádakkal indult meg.

Üzemanyag-tolvajok buktak le
Szerda éjjel fél egykor kiskocsikból üzemanyagot lopó személyekhez riasztotta a tordai rendőrség az egyik, terepen lévő, autóval járőröző egységét, miután a Constructorilor utcában egy polgár felfigyelt két „ügyködő" személyre. A környéken parkoló személygépkocsik üzemanyagtartályait kifosztó két fiatal a rendőrkocsit meglátva elszaladt, de a helyszínre küldött többi járőregység segítségével hamarosan elfogták őket. A 20 éves helybeli Popa M. és a 19 éves virágosvölgyi (Valea Florilor) O. Sergiu a vád szerint egy 1310-es Daciával érkezett a fent említett utcába, autójukban a 16 éves alsójárai, de törvénytelenül Tordán lakó G. Ioanával, és előzetes megegyezésük alapján tevékenykedni kezdtek: a CJ–03–IXZ rendszámú autó benzintartályából loptak üzemanyagot a rendőrautó megjelenéséig. Minősített lopás vádjával indult nyomozás ellenük.

(balázs)

Az oldalt szerkesztette:Kerekes Edit

vissza az elejére


GAZDASÁG


A General Motors hazai autógyárat venne

(6. oldal)

A világ legnagyobb autógyára, az amerikai General Motors (GM) további kelet-európai gyártóhelyek iránt érdeklődik, és úgy tűnik, hogy hazánkban talált is újabbat.

A kiszemelt hely Krajova, a csődbe ment Daewoo-gyár lenne, ahol a GM Chevrolet márkájú kocsikat szeretne gyártani. A GM egyik szóvivője csak annyit felelt a Frankfurter Allgemeine Zeitung megkeresésére, hogy „érdeklődéssel figyeljük a román autópiac fejlodését", konkrét tárgyalások azonban nincsenek.

A partner a kormány lenne, amely néhány nappal ezelőtt 51 százalék részesedést szerzett a krajovai üzemben. A General Motors hetek óta tárgyal egy varsói gyár megvételéről, ahol az FSO cég Daewoo-licenc alapján gyárt autókat. A General Motors két héttel ezelőtt kezdte el építeni szentpétervári gyárát. Érdekképviseletek azt vetik a General Motors szemére, hogy Nyugat-Európában bezárja üzemeit, és az „olcsó külföldön" létesít gyárakat. A portugáliai GM-gyár tervezett bezárása miatt hetek óta tiltakozások zajlanak Európában.

vissza az elejére


A nemzetközi bankok tovább hódítják Kelet-Európát

(6. oldal)

A kelet- és közép-európai bankpiacon tovább tart a nemzetközi terjeszkedés, de fókusza kissé eltolódott a térségen belül. Tavaly év végén a nemzetközi bankok piaci részesedése a térségben – kivéve Oroszországot, Ukrajnát és Törökországot – 78 százalékot értek el. Az Unicredit-csoport és a BA-CA bankszektort vizsgáló tanulmányából az tűnik ki, hogy a nemzetközi banktőke most már a kevésbé konszolidált térségi piacok felé fordul, így éppen az orosz, a török és ukrán bankágazatok felé.

A CEC privatizációjának harmadik fordulójába bejutott OTP Bank terjeszkedése a régióban ugyancsak felhívta magára a nyugati elemzők figyelmét, akik a magyar pénzintézetet ennek ellenére nem tekintik „nemzetközi banknak".

Törökországban egyelőre csak 19, Oroszországban 9 százalék a nemzetközi bankok piaci részesedése. A skála másik végén a térség erősen konszolidált bankpiacai állnak: Észtországban 99 százalék, Szlovákiában 98, és a majdani uniós várományos Horvátországban 91 százalék ez az arány.

A legnagyobb nemzetközi bankok sorát a régió egészében 86,2 milliárd eurós összesített méregfőösszeggel (a horvát Splitska Banka és a törökországi részesedések nélkül), 1,3 milliárd eurós adózott eredménnyel az Unicredit-csoport vezeti, amely ezekkel a mutatókkal kétszerese az utána következő Erste Banknak, 48,7 milliárd eurós mérlegfőösszeggel, beleértve a Román Kereskedelmi Bankot (BCR) is, és 711 millió eurós adózott eredménnyel.

A harmadik a térségben jelen lévő fő nemzetközi bankok sorában a belga KBC 42,7 milliárd eurós mérlegfőösszeggel és 556 millió eurós adózott eredménnyel. A negyedik helyezett a Raiffeisen International, majd a Societé Générale, a Banca Intesa és a magyar OTP következik.

vissza az elejére


Mi jöhet az olaj után?

(6. oldal)

Az olajkorszak nem túl távoli végét jósolják a szakemberek, a hagyományos módon kitermelhető készletek gyors fogyására, ezzel összefüggésben az üzemanyag drágulására és a Föld éghajlatának globális felmelegedésére alapozva. Már sok irányban folyik a környezetet sokkal kevésbé szennyező és újratermelődő természeti energiaforrások gyakorlati hasznosítása. E téren hazánknak is vannak egyelőre kiaknázatlan lehetőségei.

Hol, miként helyettesítik napjainkban a káros emissziók kibocsátásával az üvegház-hatást fokozó energia-hordozókat?

Dániában 2009-re a villamos-energia 25, 2030-ban pedig már 40 százalékát nyerik szélerőművekből. Kanada Ontario tartományában 2009-re már csak négy szénerőmű marad üzemben, a leállítottak által termelt energiát szél- és vízi erőművekből pótolják. Az ugyancsak széljárta Egyesült Államokban viszont az így termelt energia aránya jelenleg mindössze 0,4 százalék, mert ott még mindig nagyon olcsók a szénhidrogének.

Németországban tavaly csaknem egymilliárd liter biodízel üzemanyagot adtak el az ott nagyon elterjedten használt dízelmotoros járművekhez. Az amerikai Texas államban 21 nagy töltőállomás-hálózatnál tankolható napraforgóolajból nyert (hasábburgonya-szagú kipufogógázt eregető) biodízel. Franciaországban a villamos-energia 75 százalékát a több, mint 40 működő nukleáris erőmű szolgáltatja. Brazíliában a gépjárművek által felhasznált üzemanyag 40 százaléka cukornádból nyert alkohol-tartalmú etanol (hasonló, mint a világháború éveiben nálunk is használt motalkó volt).

Egyiptomban a Níluson működő vízerőművek mellé 127 megawatt teljesítményű, napenergiával és geotermikus melegvízzel működő erőművet építenek. A különleges természeti adottságú Izlandon az energia 98 százalékát geotermikus (gejzíres, forró vizes) és vízi-erőművekben állítják elő, s az szolgál fűtésre is. Svédországban a fosszilis szénhidrogének már csak a felhasznált energiahordozók alig egyharmadát adják. 1970-ben ez még 77 százalék volt, 2020-ra pedig teljesen átállnak a nukleáris- és vízi erőművekben való áramtermelésre.

Kínában már 30 millió háztartásban az alacsony házak lapos tetejére szerelt naphő-kollektorokban melegítik a vizet a zuhanyozáshoz, mosogatáshoz. Az egyszerű szerkezetek vásárlásához a hatóságok támogatást is adnak. Amszterdamban az ott élők fele kerékpáron közlekedik, ami jelentősen csökkenti az autózás károsanyag kibocsátását. A nagyon szegény afrikai Ruandában a Kigali kutatóintézet dolgozta ki egy nagy büntetés-végrehajtó intézet számára a fával tüzelés helyett a fűrészpor és az intézményi hulladékok metángázzá alakításával működő bio-erőművet. A Fülöp-szigeteken pedig (a világon a legnagyobb mértékben) geotermikus erőművekben állítják elő a később felhasználandó energia 27 százalékát!

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Július 27., csütörtök

(6. oldal)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

100 Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25.)

3,525/3,570

2,77/2,82

1,26/1,30

Western Union – szolgáltatás a Sora, Szentegyház u. 4. és Széchenyi tér 23–25. szám alatti váltóirodákban.

vissza az elejére


Július 28., péntek

A Román Nemzeti Bank árfolyamai: 1 euró = 3,5495 lej, 1 USD = 2,7881 lej, 100 magyar forint = 1,3079 lej.

Az oldalt szerkesztette: Tibori Szabó Zoltán

vissza az elejére


HIRDETÉS


Egy perc derű

(7. oldal)

Két különböző politikai álláspontot valló újságíró keményen összevitatkozik.
– Te csak a pénzért írsz – vágja oda kollégájának az egyik –, de én a tisztességért!
– Igen – bólogat a másik –, mindenki azért ír, ami hiányzik neki.

vissza az elejére


ADÁSVÉTEL

(7. oldal)

Pulykacsibék eladók. Telefon: 227-797. (0038)

vissza az elejére


INGATLAN

(7. oldal)

Eladó egyszobás tömbházlakás Marosvásárhelyen, az orvosi egyetem közelében. Telefon: 0729-007692, 0365/404-530. (M)

Eladó Kiskapuson családi ház: három szoba, fürdőszoba, garázs, gazdasági épületek, 2200 négyzetméteres telken, ugyanott kalotaszegi festett bútor. Telefon: 0744-227739. (M)

vissza az elejére


BÉRBE VESZ

(7. oldal)

Bútorozatlan kiadó kétszobás lakást vagy garzont keresek 9 éves fiammal, a központhoz közel, elérhető áron. Telefon: 590-485, 591-808. (0005)

vissza az elejére


MEGEMLÉKEZÉS

(7. oldal)

Ma két éve hagyta itt örökre bánatos feleségét, gyermekeit, unokáit, testvéreit, rokonait, barátait
id. DÁNIEL SÁNDOR (DANI)
(1925–2004).
Emléke velünk maradt. (0016)

vissza az elejére


SPORT


Sikeres karatebemutató

(8. oldal)

A kolozsvári Sendo-Ryu Karate Klub sportolói, Vilcsek Attila és Loránd, László Csongor, Petrov Ljubomir és Kerekes Imre nagy sikerű harcműveszeti bemutatót tartottak Bukarestben a Forever Living

Products által szervezett Succes Day nevű előadáson

vissza az elejére


KERÉKPÁR
Doppingolt a bajnok?

(8. oldal)

Dán lapértesülés szerint a győztes amerikai Floyd Landis az, aki doppingvétséget követett el a vasárnap zárult 93. Tour de France profi kerékpáros körversenyen. A sportág nemzetközi szövetsége (UCI) szerdán tette közzé, hogy az egyik vizsgálatnál „a normálistól eltérő" eredményt kaptak, de az illető nevét egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Az Ekstra Bladet című napilap úgy tudja, hogy az idei Tour bajnokát a 17. szakaszon aratott győzelme után, Morzine-ben ellenőrizték.

Az amerikai szövetség a lap kérdésére cáfolta, hogy valamelyik kerekesüket érintette volna a doppingügy, igaz, Landisnek nem amerikai, hanem spanyol licence van.

Pat McQuaid, az UCI elnöke nem kívánt állást foglalni az ügyben, viszont „mélyen csalódott és nagyon el van keseredve" a doppingeset kapcsán.

Landis egyébként szerda este nem jelent meg a hollandiai Chaamban rendezett kritériumverseny rajtjánál, pedig oda várták. Az ANP holland hírügynökség úgy tudja, a kerekes orvosai tanácsára nem indult el a viadalon. Az amerikai versenyző részvételét, érkezését szervező John van den Akker csalódottan vette tudomásul a távolmaradást.

„Egész este igyekeztünk kapcsolatba lépni vele, illetve menedzserével, John Lelangue-gal, de nem jártunk sikerrel. Sok pénzt áldoztunk arra, hogy itt legyen. Várjuk a magyarázatot, miközben azt feltételezzük, hogy valami komoly dolog történhetett" – mondta Akker.

vissza az elejére


ÚSZÁS
Az első ezüstérem a magyaroknak

(8. oldal)

A Margit-szigeti Európa-bajnokságon a nyíltvízi úszók két másik számában folytatták az éremosztást, a szimmetria kedvéért, a férfiaknál a rövid távú, 5 km-es versenyben, míg a nőknél a 10 km-es vetélkedőjében.

Utóbbi versenyszámban megszületett a házigazdák első érme: Kovács Rita a második helyen végzett. A Balatonalmádiban rendezett versenyt a német Angela Maurer nyerte.

Kettős német siker született a férfiaknál: a 10 km-en is első Thomas Lurz nyert honfitársa, Christian Hein előtt. Legjobb magyarként Gercsák Csaba a 12. helyen ért célba.

vissza az elejére


LABDARÚGÁS
Kikapott Nagybányán a Dési Egyesülés

(8. oldal)

Újabb barátságos mérkőzésen van túl a Dési Egyesülés. Szerdán a B-liga újoncához, a Nagybányai FC-hez látogatott a CFR-Ecomax szatellit csapata, a Rozsnyai Albert edzette házigazdák 2–0 (1–0) arányban nyertek. George Ceorceri mester a következőket küldte pályára: Ştef – Hauschi, Turbuţan, Ştreangă, Tarţa – Ambrus, Nechita, Băcnean, Goga – Gorga, Vasile Pop.

Július 29-én, szombaton az Egyesülés az Aranyosgyéresi Sodronyipar ellen szerepel ellenőrző mérkőzésen, a találkozót a szamosújvári pályán bonyolítják le.

Erkedi Csaba

vissza az elejére


Az Internek ítélték az olasz bajnoki címet

(8. oldal)

A Milánói Internazionalénak ítélték oda az olasz futballbotrányban való részvétele miatt az utóbbi két bajnoki címétől megfosztott és a másodosztályba száműzött Juventus idén megnyert aranyérmét. A 2005–2006-os kiírásban a Juventus és az AC Milan mögött harmadikként végzett Inter 1989 óta első bajnoki címét könyvelheti el.

vissza az elejére


BL-selejtezők, 2. forduló
A Steaua már továbbjutónak érezheti magát

(8. oldal)

A labdarúgó Bajnokok Ligája selejtező 2. fordulójának első mérkőzésén idegenben aratott 2–0-s győzelme után már továbbjutónak érezheti magát a Bukaresti Steaua együttese. A román bajnok a szlovén NK Gorica otthonában lépett pályára, és Dică 54. percben lőtt remekbeszabott szabadrúgásgóljával, valamint Victoraş Iacob 66. percben szerzett találatával nyert.

A Debreceni VSC-TEVA csak 1–1-es döntetlent játszott a vendég macedón Rabotnicki Skopje csapatával. A gólok az első félidő hajrájában estek, Stankovski szerzett vezetést a vendégeknek a 44. percben, az egyenlítésre azonban csak egy percet kellett várni, a „Loki"-tól Zsolnai talált be.

A mezőnyben egyenrangúan játszott mindkét együttes, voltak helyzetek a kapuk előtt, de az értékesítéssel a játékrész végéig vártak a csapatok.

A két gárda a szünet után sem állt be védekezni, és számos lehetőség adódott. A látottak alapján a döntetlen igazságosnak mondható. A masszív csapat benyomását keltő macedónok ellen nehéz dolga lesz a jövő szerdai visszavágón a magyar bajnoknak.

További eredmények, BL-selejtező, 2. forduló, 1. mérkőzés:

Ekranas (litván)–Dinamó Zagreb (horvát) 1–4, Sheriff Tiraszpol (moldovai)–Szpartak Moszkva (orosz) 1–1, Metalurgs Liepaja (lett)–Dinamó Kijev (ukrán) 1–4, Levszki Szófia (bolgár)–Sioni Bolnisi (grúz) 2–0, Fenerbahce Isztambul (török)–B36 Torshavn (feröer-szigeteki) 4–0, FC Zürich (svájci)–Red Bull Salzburg (osztrák) 2–1, Djurgarden (svéd)–MFK Rózsahegy/Ruzomberok (szlovák) 1–0, FH Hafnarfjördur (izlandi)–Legia Varsó (lengyel) 0–1, Hearts of Midlothian (skót)–Siroki Brijeg (bosnyák) 3–0, Cork City (ír)–Crvena Zvezda Belgrád (szerb) 0–1, FK Mlada Boleslav (cseh)–Valerenga Oslo (norvég) 3–1 és FC Koppenhága (dán)–Myllykosken Pallo (finn) 2–0.

A visszavágókat egy hét múlva rendezik.

vissza az elejére


A magyar labdarúgó Borsodi Liga őszi műsora

(8. oldal)

1. forduló
(július 29., szombat)

Győri ETO FC–Budapesti Honvéd
Diósgyőri VTK–Újpest FC
MTK Budapest–Rákospalotai EAC
Székesfehérvári FC Fehérvár–Zalaegerszegi TE FC
Csőszer FC Tatabánya-Auto Trader–FC Sopron
Debreceni VSC-TEVA–Pécsi Mecsek FC
Vác–Paks
Kaposvári Rákóczi–Budapesti Vasas

2. forduló
(augusztus 5., szombat)

Vasas–Vác
Paks–Debrecen
Pécs–Tatabánya
Sopron–Fehérvár
ZTE–MTK
Rákospalota–Diósgyőr
Újpest–Győr
Honvéd–Kaposvár

3. forduló
(augusztus 19., szombat)

Győr–Rákospalota
Diósgyőr–ZTE
MTK–Sopron
Fehérvár–Pécs
Tatabánya–Paks
Debrecen–Vasas
Vác–Kaposvár
Honvéd–Újpest

4. forduló
(augusztus 26., szombat)

Vác–Honvéd
Kaposvár–Debrecen
Vasas–Tatabánya
Paks–Fehérvár
Pécs–MTK
Sopron–Diósgyőr
ZTE–Győr
Rákospalota–Újpest

5. forduló
(szeptember 9., szombat)

Győr–Sopron
Diósgyőr–Pécs
MTK–Paks
Fehérvár–Vasas
Tatabánya–Kaposvár
Debrecen–Vác
Újpest–ZTE
Honvéd–Rákospalota

6. forduló
(szeptember 16., szombat)

Debrecen–Honvéd
Vác–Tatabánya
Kaposvár–Fehérvár
Vasas–MTK
Paks–Diósgyőr
Pécs–Győr
Sopron–Újpest
ZTE–Rákospalota

7. forduló
(szeptember 23., szombat)

Győr–Paks
Diósgyőr–Vasas
MTK–Kaposvár
Fehérvár–Vác
Tatabánya–Debrecen
Rákospalota–Sopron
Újpest–Pécs
Honvéd–ZTE

8. forduló
(szeptember 30., szombat)

Tatabánya–Honvéd
Debrecen–Fehérvár
Vác–MTK
Kaposvár–Diósgyőr
Vasas–Győr
Paks–Újpest
Pécs–Rákospalota
Sopron–ZTE

9. forduló
(október 14., szombat)

Győr–Kaposvár
Diósgyőr–Vác
MTK–Debrecen
Fehérvár–Tatabánya
ZTE–Pécs
Rákospalota–Paks
Újpest–Vasas
Honvéd–Sopron

10. forduló
(október 21., szombat)

Fehérvár–Honvéd
Tatabánya–MTK
Debrecen–Diósgyőr
Vác–Győr
Kaposvár–Újpest
Vasas–Rákospalota
Paks–ZTE
Pécs–Sopron

11. forduló
(október 28., szombat)

Győr–Debrecen
Diósgyőr–Tatabánya
MTK–Fehérvár
Sopron–Paks
ZTE–Vasas
Rákospalota–Kaposvár
Újpest–Vác
Honvéd–Pécs

12. forduló
(november 4., szombat)

MTK–Honvéd
Fehérvár–Diósgyőr
Tatabánya–Győr
Debrecen–Újpest
Vác–Rákospalota
Kaposvár–ZTE
Vasas–Sopron
Paks–Pécs

13. forduló
(november 13., szombat)

Győr–Fehérvár
Diósgyőr–MTK
Pécs–Ferenváros
Sopron–Kaposvár
ZTE–Vác
Rákospalota–Debrecen
Újpest–Tatabánya
Honvéd–Paks

14. forduló
(november 18., szombat)

Diósgyőr–Honvéd
MTK–Győr
Fehérvár–Újpest
Tatabánya–Rákospalota
Debrecen–ZTE
Vác–Sopron
Kaposvár–Pécs
Vasas–Paks

15. forduló
(november 25., szombat)

Győr–Diósgyőr
Paks–Kaposvár
Pécs–Vác
Sopron–Debrecen
ZTE–Tatabánya
Rákospalota–Fehérvár
Újpest–MTK
Honvéd–Vasas

16. forduló
(december 2., szombat)

Honvéd–Győr
Újpest–Diósgyőr
Rákospalota–MTK
ZTE–Fehérvár
Sopron–Tatabánya
Pécs–Debrecen
Paks–Vác
Vasas–Kaposvár

17. forduló
(december 9., szombat)

Vác–Vasas
Debrecen – Paks
Tatabánya – Pécs
Fehérvár–Sopron
MTK–ZTE
Diósgyőr–Rákospalota
Győr–Újpest
Kaposvár–Honvéd

Az oldalt szerkesztette: Póka János András