Gyászunk órái

(1. oldal)

Szerkesztőségünk, egész közösségünk számára szomorú nap volt a tegnapi. Kora délután a Házsongrádi temetőben végső nyugalomra helyeztük a tragikus körülmények között múlt héten pénteken elhunyt főszerkesztőnket, Balló Áront.

A kápolna melletti tér szűknek bizonyult a nagyszámú gyászoló befogadására. Az elhunyt koporsójánál lerótták kegyeletüket a nagyobb erdélyi magyar napilapok főszerkesztői, újságíró kollégáink, politikusok, egyházi és civil társadalmi vezetők, egyetemi és középiskolai oktatók, üzletemberek, több olvasónk.

Jelen volt Cseh Áron kolozsvári magyar főkonzul és a konzulátus több munkatársa, Szabó Árpád unitárius püspök, Adorjáni Dezső Zoltán evangélikus püspök, Czirják Árpád római katolikus pápai prelátus, Juhász Tamás, a Protestáns Teológiai Intézet rektora, Jakab Gábor pápai káplán, Eckstein-Kovács Péter Kolozs megyei szenátor, Szilágyi Pál, a Sapientia Tudományegyetem rektora, Szép Gyula, az RMDSZ ügyvezető alelnöke, Kerekes Sándor, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke, Boros János kolozsvári alpolgármester, Csoma Botond és ifj. Deák Ferenc, a Kolozs megyei RMDSZ alelnökei, Deák Ferenc, a kisbácsi RMDSZ elnöke, és sokan mások.

A gyászszertartást Bibza István református esperes vezette. A szerkesztőség nevében kollégánkat Tibori Szabó Zoltán búcsúztatta, a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete képviseletében Makkay József, az Erdélyi Napló című hetilap főszerkesztője mondott emlékbeszédet. Balló Áron egykori osztálytársai nevében Farkas Emőd szólt a gyászolókhoz, s beszédet mondott az egri fertálymesterek testületének képviselője is.

Szerkesztőségünk köszönetet mond mindazoknak, akik a család és a munkatársak fájdalmát virágaikkal, vigasztaló szavaikkal és jelenlétükkel enyhíteni próbálták.


Köszönetemet szeretném kifejezni mindenkinek, rokonoknak, barátoknak, ismerősöknek, és nem utolsósorban a Szabadság munkatársainak, akik ennyi szeretettel mellettem voltak. Áron édesanyja.


Köszönetet mondunk mindazoknak, akik részt vettek Áron temetésén és vigasztaló szavaikkal, virágaikkal enyhítették fájdalmunkat. Kati, Botond és a gyászoló család.

Rohonyi D. Iván felvétele

vissza az elejére


Kormányfői látogatás az észak-erdélyi autópályánál
Megállapodást akar Tăriceanu Budapesttel

(1. , 4.oldal)

A miniszterelnök elégedett azzal, amit az építőtelepen látott
(Rigó János felvétele)

A Budapesten tervezett második román-magyar együttes kormányülésen a román kormány olyan együttműködési megállapodás aláírását reméli, amely az észak-erdélyi autópályának a magyarországi úthálózathoz való csatolásáról szól – jelentette be csütörtökön Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök.

A kormányfő a Kolozsvár melletti Tordaszentlászlón tett rövid látogatást, amely során szemlére vette az észak-erdélyi autópályát kivitelező amerikai Bechtel cég helyi építőtelepét. A munkálatok folytatását nemrég kezdték el, így jelenleg az építőtelepen nincs sok változás Tăriceanu elődje, Adrian Năstase 2004-es látogatásához képest. A 2004-ben mandátumát befejező szociáldemokrata kormány vezetőjének jelenlétében kezdték el ugyanis két évvel ezelőtt a munkálatokat. A folyamat azonban hamar elakadt, hiszen ugyanannak az évnek az utolsó napjaiban hatalomra került új kormány úgy döntött: a román törvények megsértése miatt újratárgyalják a Bechtellel a szerződés bizonyos záradékait.

A megállapodás sikeres megújítása után egy év kieséssel kezdődhetett el ismét a munka. Tăriceanu emlékeztetett: azért látogatott el a Bechtel

építőtelepére, mert az általa vezetett kabinet az elsőbbséget élvező területek közé sorolta a romániai infrastruktúra fejlesztését. Így fontos szerepet játszik az észak-erdélyi autópálya is, amely a munkálatok egyéves szüneteltetése miatt immár nem az eredetileg meghatározott határidőre, 2012-re készül el, hanem csak 2013-ra.

Tăriceanu azon meggyőződésének adott hangot, hogy Budapest nyitott egy olyan együttműködési megállapodás aláírására, amely az észak-erdélyi autópályának a magyarországi autósztráda-hálózathoz való illesztésének feltételeit tartalmazná. Tăriceanu szerint ez azért fontos, hogy a Romániából kiutazó állampolgárok autópályán folytathassák útjukat. Bukarest ezért javasolni fogja, hogy a protokollum aláírása szerepeljen a várhatóan késő ősszel sorra kerülő második román–magyar kormányülés napirendjén.

A román kormányfő elégedett azzal, amit a Bechtel építőtelepén látott, ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy immár nem a román kormány által biztosított pénz hiányzik, hanem a kivitelezőnek okoz gondot a pénzalapok elköltése. A Bechtel ugyanis azért nem kezdhette el már kora tavasszal a munkálatokat, mert a kormánytámogatás késlekedett. Mára azonban már – mint Tăriceanu fogalmazott – 126 millió eurót kifizettek az óriásvállalatnak. Ennek azonban csak nagyon csekély részét volt képes felhasználni a kivitelező. Éppen ezért a kormányfő szerint a következő hetekben erőltetett menetben kell dolgoznia a Bechtelnek ahhoz, hogy behozza a lemaradást.

Ezt a beruházó úgy szeretné megvalósítani, hogy július 21-től kezdődően éjszaka is zajlik a munka. Bogdan Sgârcitu, a cég szóvivője elmondta: ennek ellenére az idén egy kilométer autópálya sem készül el, mivel csak területrendezési munkálatokra marad idő.

A román kormány a Bechtel amerikai építőipari céggel 2003 végén kötött szerződést a 415 kilométeres, Brassót és Borsot összekötő, Észak-Erdélyt átszelő autópálya megépítésére. A munkálatok értékét 2,5 milliárd dollárra becsülték, ebből 800 milliót a Bechtel biztosít majd.

B. T.

vissza az elejére


Verespatak: Greenpeace-demonstráció Bukarestben

(1., 7. oldal)

Greenpeace aktivisták – köztük több magyar – tüntettek csütörtökön a bukaresti környezetvédelmi minisztérium előtt a verespataki aranybánya engedélyezési folyamatának leállításáért. A demonstráció oka az, hogy kanadai vállalat által újonnan beadott területrendezési engedély egy teljesen más beruházási szándékot mutat, mint amit az engedélyezési folyamat elkezdésekor a vállalat beadott.

A Greenpeace közleménye szerint a legszembetűnőbb változás, hogy az engedély említést sem tesz a nagybányainál tízszer nagyobb, 600 hektár kiterjedésű zagytározóról és annak 185 méter magas gátjáról. A zöldek egy hetet adtak Sulfina Barbu környezetvédelmi miniszternek a nemzetközi és romániai jogszabályokat is megsértő folyamat felfüggesztésére.

A Greenpeace egy hónappal ezelőtt már tájékoztatta az Európai Bizottságot a romániai engedélyezési folyamat törvénysértő elemeiről. A bizottság felszólította Romániát, hogy bár még nem tagország, minden vonatkozó európai jogszabályt alkalmaznia kell az engedélyezési folyamatban. A bizottság válaszlevelében tájékoztatta a Greenpeace-t, hogy alaposan áttanulmányozzák a felmerült szabálytalanságokat, és szükség szerint járnak el a Romániával való tárgyalások alkalmával.

vissza az elejére


Lemond perelési szándékáról az Impact

(1., 5. oldal)

A szamosfalvi ifjúsági lakónegyeddel kapcsolatos városházi partnerválogatás második helyezettje, a bukaresti Impact cég bejelentette: mégsem fordul bírósághoz az eljárás eredményének módosításáért. A vállalat mintegy két héttel ezelőtt jelezte perelési szándékát, miután a városházi bizottság elnöke, Adrian Popa alpolgármester bejelentette, hogy a testület a Polus céget választotta ki arra, hogy az önkormányzattal közösen olyan céget alapítson, amely felépíti majd a szamosfalvi legelőre tervezett ifjúsági lakónegyedet. Az eredményhirdetés után a második helyezett Impact, és az előzőleg legesélyesebbnek tartott, de csupán harmadikként befutó American House heves támadásba kezdett, mindkét vállalat kifogásolta a városházi bizottság eljárását.

Legfőbb érvük az volt, hogy ők részletesebb és kedvezőbb ajánlatot tettek, mint a nyertes cég, a bizottság viszont kizárólag az önkormányzatoknak ingyen átadandó lakások száma alapján ítélt.

A bizottság kitartott álláspontja mellett, és kifejtette: az ingyen lakások az ajánlat egyetlen biztos pontja, hiszen a későbbi tervekről, illetve a profit sorsáról csak a városi tanács, mint a közösen alapítandó cég többségi tulajdonosa dönthet.

Amint azt Adrian Popa többször is kifejtette: a vonatkozó tanácsi határozatban a közös céget eleve úgy tervezték meg, hogy abban az önkormányzaté legyen az alaptőke 51 százaléka, tehát minden döntés joga. Ennek következtében a konkurens cégek minden terve, rajza és elképzelése nem más, mint puszta szándéknyilatkozat, ami csak akkor lesz érvényes és megvalósítandó terv, ha a tanács is jóváhagyja.

A cégek ajánlatából az ingyenes szociális lakások az egyetlen olyan dolog, ami nem a tanácson múlik, és ami biztosan megvalósul, ésszerű tehát, hogy ez legyen az egyetlen válogatási kritérium – fogalmazott az alpolgármester.

A második helyezett a városházi testületnél is óvást nyújtott be az eredmény ellen, de azt visszautasították, a városi tanács pedig keddi ülésén egyhangú szavazatával is megerősítette a határozatot.

Az Impact azzal indokolta visszalépését, hogy nem szeretné, ha a bírósági eljárás miatt a munkálatok késnének. Egyúttal a cég közleményében hangot adott annak a reményének, hogy az önkormányzat értékeli ezt a gesztust, és a jövőben, hasonló városfejlesztési terveknél számít majd az Impact hozzájárulására is.

Ercsey-Ravasz Ferenc

vissza az elejére


KRÓNIKA


A nap idézete

(2. oldal)

A bátorság nem a félelem hiánya, hanem a döntés, hogy létezik fontosabb dolog a félelemnél. A bátrak talán nem élnek örökké, de az óvatos egyáltalán nem él.

vissza az elejére


Egy könyv az indulásról,
a megmaradásról és a hazaszeretetről

(2. oldal)

A könyv ötlete mindenképpen figyelemre méltó, megjelenése pedig hiánypótló. Fülöp István ny. matematikatanár, a Nemzeti kulturális értékeink szolgálatában (Typo-Rex, Gyulafehérvár, 2006) című kötetben hosszú évek szorgalmas gyűjtőmunkájával, a sok kiválasztott szerző írásaival elsősorban az érettségiző ifjúságot szeretné megszólítani. A most megjelent második kiadásban ahhoz a középkorú nemzedékhez is szól, akiknek nem volt alkalmuk magyar irodalmat, történelmet tanulni, és akiket rendszerint a keresztény erkölcsi neveléstől is távoltartottak. Fülöp Istvánt a fiatalok elindulása az életbe, a megmaradás és a hazaszeretet manapság háttérbe szoruló gondjai foglalkoztatják.

A könyv egyfajta kapaszkodó az olvasó számára, hiszen a szerző a gyökerekhez nyúl vissza. Csaknem 50 oldalon keresztül az Erős vár a mi Istenünk cím alatt a keresztényi nevelésből ad ízelítőt pozitív példákon keresztül, pl. Márton Áron püspök életén és munkásságán, a Dr. Csiha Kálmánnal folytatott beszélgetés, valamint Tőkés László református püspök gondolatai kapcsán. Ugyanakkor hatni próbál Farkas Sándor intelmein, illetve Dr. Dávid Gyula, Dr. Csávossy György és Szabó András írásai révén is. A második és harmadik fejezetben betekintést nyújt nemzetünk néhány fontosabb, meghatározó történelmi eseményébe, majd a két világháború tragikus kihatásait eleveníti fel számos szerző révén. A „Gondolatébresztő"-ben az életbe induló ifjaknak adnak tanácsot a szerzők, olvasmányos formában. A „Zökkenőmentesen a nagybetűs életbe" című fejezet az első lépések megtételére vonatkozó hasznos gyakorlati útmutatásokat tartalmaz. Itt találhatjuk Fülöp István egyik írását is, amelyben találóan világítja meg kötete célját: „Bizonyára meglepődtek azon, hogy nem virágcsokrot nyújtottam át a gratuláció során, hanem egy vaskos borítékot, nemzeti nagyjaink hagyatékából való üzeneteket, tanításokat", avagy „a virág hamar elhervad, a költők üzenetei, tanításai örök érvényűek."

„A nemzeti önazonosság és értékek védelmében" című részben többek között Kós Károly „Kiáltó Szó" című ismert, ma is aktuális, felrázó írásából olvashatunk részleteket. A következő két fejezetben Nagyenyed és kollégiumának hagyományőrző szerepéről olvashatunk mai írókedvű tanárok tollából, akik írásaikban színesen elevenítik fel a tradíciót.

Az első kiadás 2003-ban jelent meg a Tinivár Kiadó gondozásában Hogyan tovább erdélyi fiatalok? címen. Ehhez a kiadáshoz képest sokat javult és gazdagodott a jelenlegi kötet, főleg az antológia része, amely irodalmi alkotásokat és ismert nemzeti öntudatébresztő dalok szöveges kottáit tartalmazza. (Pl. Himnusz, Szózat, Nemzeti Dal, A honfoglalás dala, Cserkész induló, Bethlen-induló stb.)

Nem lehetett könnyű a szerkesztő, Király László ny. magyartanár dolga, akinek bőséges anyagban kellett rendet és rendszert teremtenie. A kb. 90 szerző között ott vannak klasszikus íróink és költőink. Mellettük a jelenkori írók, valamint a kollégium mai krónikásainak a szerényebb írásai, amelyek között tematikus összhangot sikerült kialakítani.

Kétségtelen, hogy az olvasó, legyen fiatal vagy idősebb, haszonnal lapozgathatja e kötetet, amely leginkább egy nemzeti olvasókönyvhöz hasonlítható.

Bakó Botond

vissza az elejére


Újabb nyolc hely a világörökség listáján

(2. oldal)

Az UNESCO (az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete) újabb nyolc helyet vett fel szerdán a világörökség listájára, köztük a kínai Szecsuán (Sichuan) tartomány pandarezervátumát, az egyetlen olyan helyet, ahol e kihalással fenyegetett állatfaj egyedei még természetes körülmények között élnek – közölte a szervezet szóvivője szerdán Vilniusban, ahol a világörökség-bizottság éves tanácskozását tartja.

Az eddigi 812 mellé újabb helyként vették fel szerdán a listára a kolumbiai Malpelo-szigetet különlegesen gazdag és egyedi faunájáért és flórájáért. Hasonló okból került fel a listára a Botteni-öbölben lévő, 5600 kisebb szigetből álló finn Kvarken-szigetcsoport. A lista új szereplői között vannak tanzániai, malawi, szenegáli és gambiai őskori kőszobrok és -építmények is, s felkerült az etiópiai Harar Jugol város is, mint különféle kultúrák keveredésének ékes és érdekes példája. Mauritiusnak is van szerda óta világörökség részét képező helye, Port Louis nevű kikötővárosa kapott helyet a listán. Mexikó Algave tájegysége is szerdán kapta meg ezt a kitüntető címet.

A testület most zajló 30. ülésszaka július 16-ig tart, a hátralévő napokon további helyek is felkerülhetnek még a listára. A világörökség-lista célja a világ kivételes kulturális és természeti értékeinek védelme. Jelenleg 137 országban 812 helyszín minősül a világörökség részének.

vissza az elejére


Istentiszteletek

(2. oldal)

Hetedik Napot Ünneplő Adventista Egyház: Postakert /Cuza Vodă utcai templom: Péntek este 8 óra, istentisztelet. Szombat 9 óra: odaszentelődési imaóra, bibliatanulmányozás, de. 11 óra és du. 6 óra: istentisztelet.

Zsidó Hitközség: Horea úti Deportáltak Temploma: péntek este 7 óra, szombat reggel 9 óra, vezeti: Müller Benjamin, prof. Kallós Miklós, Krausz Jenő.

vissza az elejére


26. Csíkszeredai Régizene Fesztivál
Orgonáink védelmében

(2. oldal)

Minden elismerés a budapesti Musica Historicáé, akinek kedden délután volt mersze, és a Csíkszereda egén bolyongó esőfelhők dacára, a várszínpadon indította kuruckori zenei műsorát. Az első félóra merészségüket díjazta, de aztán pár lehulló, kósza esőcsepp elég volt ahhoz, hogy gyors döntés után, a folytatást beköltöztessék a védett falak közé. A nem kívánt, de kényszerű közjáték hamar lejátszódott, a megérdemelt siker pedig nem maradt el.

Ugyanezt a forgatókönyvet már nehezebb lett volna elképzelni Mary Collins táncszvitjének bemutatása közben, ugyanis a szerves részletekből összeállított tánc- és látványmozaik, bár legfőbb mozgatóereje a zene volt, a többi elem nélkül tulajdonképpen csak az egyszerű interpretálás szintjén maradt volna. Egy ilyen szorosan koreografált, a folytonos megújulásra épített előadást nehéz úgy megszakítani, hogy az építmény össze ne roskadjon. A régizenei fesztivál előkészítésének hónapjai alatt a rendszeresen Romániába látogató brit táncoktató művészi alázatának és nagyvonalúságának a jele, hogy nem saját maga köré épített fel egy előadást, hanem a Collegio Stravagante és a Passamezzo együttesek tagjait bevonva, mozgásművészeti szempontból alkalmassá és képzetté tette őket egy ilyen bonyolult előadásmód egységessé és színpadképessé tételében. A szvitben ősbemutatóként eltáncolt La Transylvanie táncrend, amelynek kottáját Mary Collins koreográfus fedezte fel a párizsi operaház könyvtárában, tulajdonképpen egyetlen táncospár tánckottáját képezte le, bár elképzelhető, hogy a táncot nem csupán bemutatták a korabeli párizsi udvarban, mint afféle keleti érdekességet, hanem társasági táncként gyakorolták is. Az előadást menet közben is kitörő tapssal köszöntő, hálás közönség számára külön elégtételt jelentett a helyi vonatkozásokra építeni egy soknemzetiségű csapat által színpadra álmodott előadást.

A jóindulatú, de inkább a játékosság, az ártatlan kísérletezés területére helyezhető kedd esti programot záró Sound Painting c. előadás (bemutatta a Free Sound International: Irinel Anghel, Andrei Kivu, Andrei Marcovici, Matthew Mitchell), amelyen a hangszerekkel való kísérletezés és improvizáció lendülete érdekesen ötvöződött a látvánnyal és egyensúlyozott olykor sikerrel a még nem művészet, de már nem öncélú próbálkozás kifeszített sodronyán.

Szerdán, miközben Erich Türk kolozsvári orgonaművész újabb, ezúttal székelyudvarhelyi fellépésére készült, a Hargita Megyei Kulturális Központ tanácstermében Barta Tibor kolozsvári származású, jelenleg Magyarországon élő idegsebész-orgonista, aki 1970-től kezdve folyamatosan járja a Székelyföldet, hogy megismerhesse az itt található, még működőképes orgonákat, vitaindítót tartott az orgonák sorsáról, konkrétan és általában is. Megállapítása szerint a régióban létező épített orgonák nem igazán feleltek meg komoly zenei céloknak, inkább a templomi zenélés kísérő, sok esetben kisegítő eszközei. Barta Tibor készségesen felsorolta, mely orgonákat talált jobb állapotban, és melyeket leromlófélben, leszögezve: szerencsére az utóbbi időben Erdély-szerte is megjelentek az orgonaépítő-restaurátorok, a szakma fellendülőben van és növekvő népszerűségnek örvend az egyházzenészek és kántorok között is. Dicsérte a még meglévő Kolonics-féle orgonákat – a jeles orgonakészítő síremléke a Szentsimon melletti csatószegi temetőben áll, bár életében Kézdivásárhelyen élt és működött, több mint 200 orgonát építve! –, azok technikai újításait, majd megdicsérte a csomafalvi templomban teremtett állapotokat, ahol a helyiség fűtőrendszerének – az állandó belhőmérséklet – biztosításával hosszú távon megoldottnak tekinthető az orgona állagának megóvása is. A vitaindítónak szánt helyzetjelentéshez jó kiegészítés volt a kolozsvári László Ferenc zenekritikus, a téma avatott ismerője hozzászólása, aki azt vélte aggasztónak, hogy a fesztiválvárosnak tartott Csíkszeredában olyan templomok épülnek, nem kis költséggel, amelyekbe egyszerűen nem terveznek orgonát, s a kis helyen elférő, könnyen kezelhető, de zeneileg kétes értékű szintetizátorral helyettesítik az isteni hangszert, amelynek szakralitásával egyetlen más hangszer sem veheti fel a verseny.

A vitában résztvevő zenészek, helyi kántorok és orgonaépítők kiegészítéseiből összeállt az a nem csupán Erdélyre jellemző összkép, miszerint a veszendő orgonák iránti aggodalom és mentőszándék nem eléggé erőteljes és tudatos, bár Kolozsvár például jó példával jár elől e téren is. Kiderült az is, hogy a szám szerint egyre több orgonaépítő és -javító szakmai szervezetbe tömörülve próbálja védeni nem csak saját érdekeit, hanem egy civilizációs érték megmaradását. Ehhez kérték a művelődési fórumok segítségét is, ehhez nyújtott támpontot az idei fesztivál részben orgonacentrikus műsorpolitikája is, amire a jövőben tudatosabban, talán éppen az egyházi zenészekkel és szakemberekkel közösen keresik a legszerencsésebb formulát, rendszeres orgonaévadok meghirdetésével és rendezésével.

A Csíkszeredai Régizenei
Fesztivál Sajtószolgálata

vissza az elejére


MOZI

(2. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – Superman visszatér – amerikai. – Vetítés: 14, 17, 20, 23; kedvezménnyel 14 és 23 órától.

GYŐZELEM – A farkas, Piroska és a rejtély – Vetítés: 14, 16, 20.30. Állítsátok meg Teréz anyut! – Vetítés: 18, 22.

MŰVÉSZ – A gyermek – belga, francia. – Vetítés: 17 órától, kedvezménnyel. Hogyan repíts ki a házból egy 30 éves agglegényt – amerikai – amerikai. – Vetítés: 19.30, 22.

DÉS

MŰVÉSZ – Lehetetlen küldetés III – amerikai. – Vetítés: 19.30, 22.

TORDA

FOX – X-men: Utolsó összecsapás – amerikai. – Vetítés: 15, 17, 19.

SZAMOSÚJVÁR

BÉKE – A Da Vinci-kód – amerikai. – Vetítés: 15, 18, 21.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – The Omen – amerikai. – Vetítés: 17.30, 20; pénteken, szombaton, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel 17.30 órától.

DACIA B-TEREM – Farkasok birodalma – francia. – Vetítés: június 14-16: 17, 19-30 órától.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – A Da Vinci-kód – amerikai. – Vetítés: 16, 19; pénteken, szombaton, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel 16 órától.

Az oldalt szerkesztette: Köllő Katalin

vissza az elejére


RÉSZVÉT


Áron emlékére

(3. oldal)

Alig féléve annak, hogy készíteni kezdtük a húszéves érettségi találkozónkat. Áron szervezett a legnagyobb lelkesedéssel, okosan, gyakorlottan. Tartalommal töltötte meg az internetes levelezőlistát, minden előkerülő osztálytárshoz volt üzenete, minden beérkező üzenetre volt legalább egy pármondatos válasza. A listán pedig pezsegni kezdett az élet, a képernyők előtt ülve, nappal és éjszaka, húsz év után ismét egymásra talált száz, a világ minden szegletébe szétszóródott ember. Előkerültek a régi emlékek, egymásra csodálkoztunk, nahát, te erre is emlékszel – tényleg, tényleg pont így történt. Áron még a zsuki kukoricaszedésbe menő személyvonat vagonjának a sorszámát is észben tartotta. Az osztályfőnöki órán pedig szinte minden hiányzó osztálytárs életének alakulásáról ő tudott beszámolni.

Egy hónappal ezelőtt ő nyitotta meg a húszéves bulit. Az ott levetített videón felidézhettük, amint tíz évvel korábban is ezt teszi. Rokonszenvesen, szeretetreméltóan, baráti érzékkel. Mindenki számára biztos volt, hogy öt év múlva is, 10 év múlva is, és 15 év múlva is szervezni fog fantasztikus osztálytalálkozókat. Mert tudtuk mindannyian, hogy Áronra lehet számítani.

Most értetlenül állunk, összezavarodva, szomorúan és tehetetlenül. Magyarázatot várunk, és nincs magyarázat. Hiszen nem vagyunk még annyira öregek, hogy egymás temetéseire kezdjünk járogatni. Áron pedig tüneményesen fiatalos maradt, és annyi cselekvő energia volt benne, mint egy érettségizőben. Egy hónappal ezelőtt még mind hiánytalanul megvoltunk…

2006. július 7-én délben kérdeztem tőle egy gyors üzenetben, hogy nem lépünk-e ki ebédszünetre. Akkor épp gyűlésben volt, közben nekem is dolgom akadt, elmentem a gép mellől, és amikor visszajöttem, akkor olvastam, hogy már elrohant Szatmárra. Másnap reggel tudtam meg, hogy sokkal messzebbre utazott, talán egy végtelenhosszú számsorral a fejében, valami arra tévedő vonatra szállt. Közben pedig itt maradt velünk, egészen közel hozzánk.

Ama kései, tékozló remény,
az utolsó, már nem a földet lakja,
mint viharokra emelt nyárderű,
felköltözik a halálos magasba.
(Pilinszky János)

A jóisten adjon neki csendes pihenést!

Farkas Emőd

vissza az elejére


Lélekben velünk marad

(3. oldal)

Tisztelt gyászoló gyülekezet!
Kedves Barátaim!

A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete nevében veszünk búcsút szeretett kollegánktól, barátunktól, Balló Árontól. Nehéz e szomorú percekben röviden és tömören elmondani mindazt, amit kollegánk szakmai és emberi életútja jelentett a kolozsvári magyar sajtó, és általában a romániai magyar írott és elektronikus sajtó számára. Nehéz, szinte lehetetlen, hiszen Áron közel húsz éves szakmai pályafutása nem csak újságcikkekben, rádiós- és tévés felvételekben bővelkedett, hanem kiváló szervezőmunkája, a szakmai szervezetekben kifejtett tevékenysége pótolhatatlan űrt hagyott azok számára, akik immár nélküle fogják e jelentős munkát tovább vinni.

A szörnyű hír megérkezése utáni napokban lapjaink visszaemlékezéseiből Áron sokféle arcával ismerkedhetett meg az újságolvasó ember, és az őt csak hírből, vagy a ritka találkozások alkalmából ismerő kollegák. Azon kollegái, akik közelről ismertük őt, azok számára is a fájdalmas felismerés erejével hatott, hogy igazából keveset tudtunk egymásról, egymás gondjairól, örömeiről.

Kedves barátaim!

Ma is előttem él egy évekkel ezelőtti jelenet a Szabadság szerkesztőségéből, amikor a magyar újságíró-szövetség, a MÚRE egyik soron következő rendezvényére készültünk. Áronnal sorba jártuk a kollégákat, ki jönne el. Mint általában sok szerkesztőségben, a reggeltől estig tartó napi munka miatt kevés vállalkozó akadt, aki egy-egy ritka szabad hétvégéét nem barátaival, családjával, hanem szakmai körökben kell hogy eltöltse. Ekkor mondta Áron, hogy ha egy szakmai szervezet csak annyi eredményt tudna felmutatni, hogy időről időre találkozási lehetőséget nyújt az ország különböző végein dolgozó kollegáknak, már sikeres. Milyen igaz ez, tisztelt gyászoló gyülekezet. Keveset tudunk egymásról, érdemben nem ismerjük egymás munkáját, szakmai teljesítményét. A tiszavirág-életű sajtómunka a mának szól: minden nap újabb kihívás, újabb robot, újabb nekigyürkőzés a hírek világának. Alig van időnk egymásra, aki pedig az emberi és szakmai kapcsolatok szélesítésére épít, az gyógyírt szolgál, kivezeti kollégáit e zsákutcából.

Nos, kedves barátaim, többek között erről szólt Áron élete. Szerette a kollégákat, szeretett együtt lenni velük, szerette, ha olyan rendezvények, találkozók jönnek össze, ahol egymásra figyelhetünk. Ahol megbeszélhetjük, és a költő szavaival élve rendezhetjük közös dolgainkat. Ez Áron emberi és szakmai pályafutásának egyik legszebb oldala. A lerótt betűtengeren túl, vagy inkább azt szervesen kiegészítve erről szól egész munkássága.

Nagyon nehéz ma Árontól búcsút venni. Emberi, földi mivoltában elválunk ugyan, lélekben azonban velünk marad: mindaz, amit közösségéért, a magyar sajtóért tett, velünk és bennünk él tovább.

Isten nyugtassa békében!

A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete

vissza az elejére


Az anyanyelv napszámosa volt

(3. oldal)

Tisztelt gyászoló családok!
Kedves barátaim!

A döbbenettel és indulattal kavarodó tehetetlenség vegyes érzése vett erőt rajtunk, barátain és kollégáin, amikor a tragédiáról tudomást szereztünk. Ezekkel az érzésekkel küszködöm magam is, amikor itt állok a fiatalon eltávozott Balló Áron koporsója mellett. Nyilván, tisztában vagyok azzal, hogy az indulatokat az idő lecsillapítja, s hogy az első napok kusza gondolatainak és érzéseinek a helyét lassan tompa, egyenletes fájdalom veszi majd át, amelyet aztán szótlanul hordozunk magunkban, amíg élünk.

Az eltelt napok ehhez a lehiggadáshoz, természetesen, nem voltak elegendőek.

Több időt kell adnunk az időnek.

Ismételgetem magamban napok óta: nem így kellett volna történnie, nagyon nem így. A dolgok rendje az lett volna, ha ő mondott volna gyászbeszédet az én síromnál. Hiszen erre készültünk, ha kimondatlanul is, már szinte attól az időszaktól kezdve, hogy Áron, szerkesztőségünk fiatal tagjaként, egyetemi tanulmányait végezte. Miután az egyetemet befejezte és államvizsgáját letette, megfontoltan és sokat mérlegelve úgy döntöttünk: minden támogatást megkap a részünkről, a szerkesztőség részéről, más fiatal kollégáihoz hasonlóan, ahhoz, hogy szakmai ismereteit külföldön elmélyítse, hogy világot lásson, hogy horizontját tágítsa, s hogy ezáltal a kolozsvári magyar napilap szerkesztésére-vezetésére felkészüljön.

Így is lett. Bejárta Nyugat-Európát és az Egyesült Államokat, a világ számtalan országában megfordult, ahol hosszú hónapokon át szívta magába azt a tudást, amelyet egyezségünk értelmében – itthonra kellett elraktároznia, felhalmoznia. Nem, nem siettünk el semmit. Elegendő időt adtunk az időnek. Amikor úgy éreztük, hogy már eleget látott, tapasztalt, tanult, 1995-ben a főszerkesztő-helyettesi munka elvégzésével bíztuk meg. Hogy aztán később, 1998-ban a szerkesztőség első emberévé léptessük elő.

1990 áprilisában, 23 éves korában vált a Szabadság munkatársává, 28 évesen már főszerkesztő-helyettes, 31 esztendős korában pedig a napilap főszerkesztője lett. A lap megadta tehát neki azt a lehetőséget, amelyet az élet nem sok fiatalembernek kínál fel ilyen korban. S Áron, tisztelettudóan végzett, tisztességes közösségszervezési munkájával igyekezett ezt meghálálni. Derűs nyitottsággal végezte a napi feladatokat, mosollyal és toleranciával oldott fel sokszor kibékíthetetlennek tűnő konfliktusokat, és következetesen törekedett arra, hogy önmagát is megfontolásra, higgadtságra nevelje, arra tehát, hogy adjon elegendő időt az időnek.

Nem voltak elvakult meggyőződései, frappáns politikai megnyilvánulásai, természetét inkább a mérlegelés jellemezte, ám ugyanakkor aktorokat és faktorokat egyformán igyekezett figyelembe venni. A napilap cseppet sem könnyű taposómalmában megállta a helyét. Dolgozott, mint valamennyi kollégája, akik itt állnak a koporsója mellett – mint főszerkesztő-helyettese, mint a szerkesztőbizottsági tagok, a szerkesztők, a riporterek és a szerkesztőséget működtető gazdasági, technikai és adminisztratív munkatársak. Velünk együtt arra törekedett, hogy lapunk minél hívebben tükrözze a kolozsvári magyarság életét, a megye és tágabb régiónk magyarsága sorsának alakulását, és nem kevésbé azt a küzdelmet, amelyet erdélyi magyar közösségünk az elmúlt években a kisebbségi jogok kivívása, illetve a megszerzettek megtartása végett folytatott.

Igazságtalanul fiatalon, 38 évesen érte utol az újságírókat talán minden más szocio-professzionális kategóriánál jobban fenyegető halál. Most kezdődtek volna számára azok az évek, amikor higgadtan, megfontoltan kamatoztathatta volna a sok közös fáradsággal és áldozattal megszerzett tudást. Tragikus sorsa valamennyiünk számára figyelmeztetés: a szakmai és az anyagi sikernél az élet jóval fontosabb. Több időt kell adnunk az időnek.

Erdélyi magyar újságírósors volt az övé, még akkor is, ha az időnap előtt derékba tört. Ez a sors pedig a szolga sorsa. Mert aki erre a pályára lép, szolgaságot vállal, és nem csak kiszolgált közössége viszonylatában. Életünk utolsó pillanatáig jóval nagyobb urat szolgálunk, hiszen valamennyien az anyanyelv napszámosai vagyunk. Hogy ezt a szolgaságot hogyan, milyen eredménnyel végezzük, azt majd az utánunk jövők fogják elemezni, mérlegelni. Ezt a sokszor hálátlannak tetsző, eredményében jószerivel egyetlen napig élő munkát, a napilapírást és -szerkesztést végezte becsülettel Balló Áron is.

Emlékét kegyelettel megőrizzük. Nyugodjék békében!

A Szabadság szerkesztősége és a Minerva Alapítvány, továbbá alapítványunk – egészségügyi okokból távol maradt – tiszteletbeli elnöke, Kányádi Sándor nevében őszinte részvétünket fejezzük ki a családnak, valamennyi gyászolónak.

Tibori Szabó Zoltán

vissza az elejére


Búcsú Londonból

(3. oldal)

Az utóbbi tíz, vagy talán ennél is több évben abban a kivételes szerencsében volt részem, hogy Áronnal együtt dolgozhattam. Emberi jogokkal kapcsolatos ismeretekre oktattuk a kolozsvári és a londoni egyetem végzős diákjait, ugyanakkor együtt hoztuk létre az OPEDDO-t (Romániai-Brit Emberi Jogi Oktatási Szervezet) Kolozsváron. Áron kivételes tehetséggel tudta világossá és érthetővé tenni a bonyolult ötleteket, gondolatokat. Az európai történelemről való mély ismeretei különös értéket kölcsönzött tanításainak.

Áron rendkívüli memóriával rendelkezett, irigylésre méltó nyelvérzékkel, bájos humorral, meleg, nagylelkű embernek ismertem. Szavakkal nem lehet kifejezni, mennyire értékeltük mindnyájan. Távozása óriási veszteség mindazoknak, akik valaha is ismerték.

Őszinte részvétem feleségének, Maksay Katalinnak, fiának, egész családjának, amely mindig rendkívül fontos volt számára. Áron nagyon jó barát volt és rendkívüli személyiség. Mindig emlékezni fogok rá.

David Harris, London

vissza az elejére


NAPIRENDEN


Silány tájékoztatás az EU-ról

(4. oldal)

Egyelőre hatástalanok a kormány által kezdeményezett, az Európai Unió népszerűsítésére hivatott tájékoztatási kampányok. Ez az eredmény nem meglepő, ha a romániai jelenlegi vérszegény információs akciókat a Magyarország uniós csatlakozása előtti hasonló magyar kezdeményezések társadalmi átütőerejével vetjük össze.

A romániai uniós tájékoztatás silányságát bizonyítják annak a tegnap ismertetett közvélemény-kutatásnak az eredményei, amelyek kimutatták: szikrányit sem tájékozottabb az uniós ismereteket illetően a lakosság tavalyhoz képest. Giorgio Ficcarelli, az Európai Bizottság romániai küldöttségének tagja közölte: az Eurobarométer nevű felmérésben ugyanazok az eredmények születtek, mint a tavaly, annak ellenére, hogy az országban erőteljes tájékoztatási akciók zajlottak az elmúlt hónapokban.

Az eredmények szerint a többi európai államokhoz képest Románia lakossága bizakodóbb jövőjét illetően, ugyanakkor elégedetlenebb jelenlegi helyzetével. A románok 60 százaléka elégedetlen jelenével, miközben ez az arány Európában csak 18 százalékot ér el. Ötéves távlatban azonban már a romániaiak sokkal derűlátóbbak, miközben az európaiak mindössze öt százaléka reménykedik sokkal pozitívabb jövőben.

Az emberek számára az európai közösség továbbra is a szabad mozgáshoz való jogot (62 százalék), illetve a jólétet (50 százalék) testesíti meg. Továbbra is töretlen a lakosság bizalma az EU-ban, 68 százaléka bízik a XX. század egyik legjelentősebb politikai létesítményében, miközben a szervezet intézmélnyeit viszonylag kevesen (30 százalék alatt) ismerik.

vissza az elejére


Élénk vitát gerjeszt az ortodoxok és a görög katolikusok közötti vagyonmegosztás kérdése
Háttér

(4. oldal)

Élénk vitát gerjeszt az a törvénytervezet, amely a görög katolikus egyháztól egykor elkobzott ingatlanok visszaszolgáltatását szabályozná. A tervezetet már benyújtotta a Konzervatív Párt (KP) két szenátora, de a Demokrata Párt (DP) is támogatja újabban az ügyet. Ez a törvény lenne hivatott rendezni a görög katolikusok és az ortodoxok közötti több mint másfél évtizede tartó vagyonvitát. A szenátus június elején elutasította a tervezetet, végső döntést azonban a képviselőház hoz.

Az 1945-ben hatalomra került kommunisták 1948-ban végzetes csapást mértek a görög katolikus egyházra azzal, hogy elrendelték beolvasztását a többségi ortodox egyházba. Ez egyben vagyonának felszámolását is jelentette. Ennek következményeként több száz templomuk és imaházuk került az ortodox egyház tulajdonába, a hívek is kénytelenek voltak „átállni".

Azután jött az 1989-es rendszerváltás. Az egykori görög katolikus hívek közül csak kevesen mertek visszatérni egykori egyházukhoz. A Ceauşescu-rendszer bukása után mindenesetre az egyházak – így az erdélyi magyar történelmi egyházak is – kifejezték igényüket a kommunisták uralma idején elkobzott ingatlanjaik visszaszerzésére.

Az egyházi vagyon visszaszolgáltatására kidolgozott – az erdélyi magyar történelmi egyházakra is vonatkozó – restitúciós törvények azonban nem terjedtek ki a görög katolikusok templomaira. E kérdés rendezését egy paritásos alapon létrehozott tárgyalóbizottságra bízták, tagjai az ortodox és a görög katolikus egyház képviselői. A görög katolikusok azonban utóbb csalódtak, mert a kétezer visszaigényelt templomuk közül eddig mindössze százötvenet kaptak vissza.

Az ortodox egyház azonban ezt is soknak tartja, sőt kifejezetten attól tart, hogy a nagy visszaszolgáltatási folyamatban vagyonának jelentős részét veszítheti el. A konzervatív pártiak és az ortodox egyház azzal érvel: 1948-ban a román állam nem követett el igazságtalanságot a görög katolikusokkal szemben, ellenkezőleg, igazságot szolgáltatott. A többségi tudat szerint ugyanis a tizennyolcadik század elején az ortodoxok egy része a Habsburg Monarchia nyomására ismerte el a pápa fennhatóságát, és a születő görög katolikus egyházba úgymond magukkal vitték az ortodox egyház vagyonát is. Vagyis az ortodox egyház nemcsak hogy nem tekinti magát jogbitorlónak, hanem éppen ellenkezőleg, kárpótlásra tarthat igényt. Nem szeretné tehát átadni a visszaigényelt templomokat.

Egyesek szerint csak újabb törvény mozdíthatja ki a holtpontról az ügyet. A konzervatív párti törvénytervezet maga is az ortodoxok segítségére siet. Bartolomeu Anania ortodox érsek egyébként igyekszik nyomást gyakorolni a politikára. Közleményben figyelmeztetett: egyháza a következő választási kampányban felhagyhat pártsemleges álláspontjával, ha nem rendeződik (az ortodoxok érdekeinek megfelelően, a tud.) a görög katolikusokkal folytatott vita. A román sajtó egyes kommentárjai szerint ez leplezetlen zsarolás a jelenlegi kormánypártokkal szemben. A 2004-es parlamenti választások előtt ugyanis az egyház szinódusa első ízben hozott olyan határozatot, amely megtiltotta papjainak, hogy befolyásolják híveiket, miként szavazzanak.

A konzervatívok és a demokraták egyaránt olyan törvényben gondolkodnak most, amely a hívek létszámának arányában osztaná meg a javakat a két egyház között. Ez egyértelműen az ortodoxok javára billentené a mérleget. Bukaresti elemzők szerint azért igyekeznek ezek a politikai erők az ortodox egyház kedvében járni, mert megvan az esélye annak, hogy Románia a 2007-ben várható uniós csatlakozása után előrehozott választásokat tartsanak. Márpedig az ország lakosságának mintegy 80 százaléka ortodox, egyházuknak pedig döntő befolyása lehet a politikai erőviszonyok alakulására.

(MTI)

vissza az elejére


Gázát és Libanont támadja Izrael
Több civil áldozat, köztük gyermekek

(4. oldal)

Gáza és Libanon ellen indított fegyveres támadást Izrael. Több civil áldozata is van a konfliktusnak, köztük gyermekek is. Az izraeli hadműveletek célja: a Hezbollah által elrabolt és fogvatartott katonák kiszabadítása.

Az izraeli hadsereg csütörtökre virradóra rakétákkal lőtte Gázában a palesztin külügyminisztérium épületét. A támadásban legalább tizen – közöttük több gyermek – megsebesültek, közölték palesztin orvosok. Valamennyien a környező házakban tartózkodtak. A minisztérium épületében senki sem sérült meg.

Noa Meir, az izraeli hadsereg szóvivője megerősítette a légitámadás hírét. A szóvivő a Hamász mozgalom egyik legszélsőségesebb vezetőjének nevezte Mahmúd az-Zahar palesztin külügyminisztert, de közölte: nem kívánták őt likvidálni. A Hamász radikális palesztin mozgalom vezette kormány külügyminiszterének irodája a támadás következtében összeomlott, a miniszter a támadás idején nem tartózkodott az irodájában.

Izrael két hete indított nagyszabású hadműveletet a Gázai övezetben, amelynek célja a palesztin fegyveresek által elrabolt Gilad Salit tizedes kiszabadítása és a palesztin területről izraeli célpontok ellen irányított rakétatámadások beszüntetése.

Néhány órával korábban az izraeli légierő rakétával lőtt több hidat Libanonban. Az izraeli hadsereg szerda óta folytat offenzívát libanoni területen, miután a Hezbollah libanoni síita radikális szervezet támadást intézett a zsidó állam északi határa ellen, és foglyul ejtett két katonát. Az izraeli hadsereg közlése szerint szerda éjjelig nyolc izraeli katona vesztette életét a Hezbollah fegyvereseivel folytatott harcokban.

Libanon mindenre kiterjedő tűzszünetet és az izraeli támadás azonnali leállítását kéri – közölte csütörtökön Gázi al-Aridi libanoni tájékoztatási miniszter. Elmondta: „minden lehetséges eszközt be kell vetnünk, hogy véget érjen ez az agresszió". Eddig semmilyen eredmény nem született, az izraeli támadás folytatódik – állapította meg. A libanoni kormány tagadta, hogy bármilyen felelősséget is viselne a katonák elrablásában, és kérte a Biztonsági Tanács rendkívüli összehívását.

Szakértők szerint a Hezbollah akciója elmélyíti Libanon megosztottságát
Libanonban a lakosság körében és a kormányon belül egyaránt növeli a megosztottságot a Hezbollah síita szervezetnek az az akciója, amelynek során két izraeli katonát foglyul ejtettek, vagyis tágul a szakadék azok között, akik dicsőítik azt, hogy a gerillák ujjat húztak Izraellel, illetve azok között, akik úgy tartják, hogy mindennek a libanoniak fogják megfizetni az árát – vélekedett csütörtökön több libanoni politikai elemző.

A libanoni kormány, amelynek két Hezbollah-tagja is van, az eseményeket megvitató ülésén nem tudott megállapodni abban, hogy elítélje-e a támadást vagy szemet hunyjon-e fölötte. Szakértői vélemények szerint ha a konfrontáció Izraellel folytatódik, úgy elgyengül az amúgy is törékeny kormánykoalíció.

Az átlag libanoniak, főként a keresztények, akik hagyományosan Hezbollah-ellenesek, feldühödve fogadták a síita szervezet támadását, mert múltbeli tapasztalataik alapján tudják: Izrael megtorlása nem marad el. Különösen bosszantó, hogy az izraeli haderő a nyári idegenforgalmi szezon kellős közepén zárta el Libanont a külvilágtól a bejrúti repülőtér elleni bombázással, és haditengerészeti erejének felvonultatásával a közel-keleti ország partjai előtt. A múlt héten még pezsgett az élet a libanoni nyaralóhelyeken, a Hezbollah-támadás következtében most mindennek vége. Ez a főként síiták lakta déli országrészeket is károsan érinti – mutatnak rá megfigyelők.

Codruţ Şereş gazdasági miniszter éppen Libanonban tartózkodott a fegyveres konfliktus kirobbanásakor – jelenti a Mediafax. A konzervatív párti tárcavezető és az általa vezetett delegáció a helyzetre való tekintettel lemondta csütörtöki programját és hazaindult. Hírügynökségi jelentések szerint nem repülővel, hanem gépkocsiban igyekeznek vissza Szírián keresztül Törökországba, ahonnan aztán repülőgéppel folytatják útjukat Bukarestbe.

A bejrúti repülőtér lebombázása miatt a Tarom felfüggesztette járatát a libanoni főváros irányába. Jelenleg nincsenek pontos információk arra vonatkozóan, hogy milyen károk keletkeztek a repülőtér két kifutópályájának szétlövése következtében. A már úton levő gépek a ciprusi repülőtereken szállhattak le.

Az 1-es, 4-es oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


KÖRKÉP


Torda – Aranyosgyéres
Zárva a kórház egy része

(5. oldal)

Hozzávetőlegesen egy hónapra, azaz augusztus közepéig tizenegy részlegét zárja be a tordai városi kórház az orvosok szabadságolása miatt. Leghamarabb az ortopédia, a fül-orr-gégészet, az onkológia, a sebészet és a gyermekortopédia részlege függeszti fel tevékenységét. Ezt követi a fertőző betegségek, a bőr-, a szívgyógyászat, a foglalkozás-egészségügy és a diabétesz osztálya. A nyári szabadságok ideje alatt a belgyógyászat és a sürgősség nem szünteti be működését.

vissza az elejére


Van pénz a tordai színház tatarozására

(5. oldal)

Ebben a hónapban a Művelődési Minisztérium 1,4 új lejt utalt ki a tordai városi tanácsnak a tavaly benyújtott újjáépítési projekt megvalósítására. Tudor Ştefănie polgármester szerint ezt az összeget csakis a színház épületének külső és belső helyrehozatalára fordítják. A színházbelső helyrehozatalának befejezésére viszont a városi tanács támogatására is szükség lesz – vélte a tordai polgármester.

vissza az elejére


Kommunikációs hiány

(5. oldal)

A nyár beköszöntével megcsappant azon polgárok száma, akik a hivatalhoz fordultak panaszaikkal. Bizonyára ez annak is tulajdonítható, hogy a hivatal nem sieti el se a válaszadást, se az ügyintézést. Az on-line érkező 95 panaszból alig 10-re válaszoltak, habár ezelőtt két hónappal a polgármesteri hivatal sajtószóvivője arról biztosította a lakosokat, hogy a lehető legrövidebb időn belül válaszolnak majd a polgármesteri hivatalhoz küldött elektronikus üzenetekre. A honlapot a Kit Technology cég adminisztrálja, amely a polgármesteri hivataltól kapott anyagok függvényében teszi rá a honlapra a válaszokat.

vissza az elejére


Rendőrségi mérleg

(5. oldal)

Az év első félévében az aranyosgyéresi rendőrök 350 bűncselekményt jegyeztek. A kékruhások elsősorban az erőszakos utcai cselekedetek megelőzésére helyezték a hangsúlyt. Ugyanakkor erőfeszítést tettek annak érdekében, hogy a polgárok számára biztonságosabbá tegyék a veszélyes lakónegyedeket, utcákat. Az év első 6 hónapja során a rendőrök 262 személy ellen indítottak kivizsgálást, ezek közül húszat előzetes letartóztatásba helyeztek.

vissza az elejére


A rendőrség hírei

(5. oldal)

Kamionba szaladt a Tico
Tragikus körülmények között vesztette életét a 27 éves botoşani-i H. Marius Florin: szerdán este közúti balesetben halt meg. A fiatal férfi a kolozsvári Plevnei utcában haladt Daewoo Tico márkájú személygépkocsijával, és a túlzott sebesség, valamint a nedves út miatt elvesztette uralmát az autó fölött, amely egy szemből szabályosan közlekedő MAN kamionba szaladt, majd kirepült a járdára.

Vonat alá esett
Halálos kimenetelű vasúti baleset történt szerdán délután fél ötkor a kolozsvári vasútállomáson: egy férfi megpróbált felszállni a már mozgásban lévő 3086-os, Kolozsvár és Tövis között közlekedő személyvonatra, de beesett a szerelvény alá. A férfi sérülései következtében az 1-es számú sebészetre siető mentőautóban kiszenvedett. A nyomozás során az 58 éves Caracal-i C. Constantin személyében azonosították.

Kölcsön hamis iratokkal
Csalásban való bűnrészesség, magánokirathamisítás és okirathamisítás vádakkal indult nyomozás a 48 éves P. V. ellen. A vád szerint a büntetetlen előéletű személy 2004 márciusában több iratot is meghamisított, és kölcsönt vett fel.

(balázs)

vissza az elejére


Tízéves a Metro Románia

(5. oldal)

A Metro üzletlánc 28 országban képviselt, ebből 9-ben 2006-ban jubileumot ülnek. Románia a 10. gyertyaszálat gyújthatja meg, az ünnepi eseménnyel kapcsolatosan a City Plaza Szállóban Delia Nica PR-igazgató, Bogdan Mihai, az ország nyugati részéért felelős menedzser, Christophe Barret, a cég élelmiszervásárlással foglalkozó igazgatója, a vezetési tanács tagja, valamint Mihai Drumen a kolozsvári Metro Cash & Carry igazgatója néhány érdekesebb adatot közölt. A tíz év során 23 üzletet nyitottak meg (az utóbbi öt évben esztendőnként négyet) – további terjeszkedést nem terveznek, csak a jelenlegi üzletek fejlesztését. Az 1996-os 24,6 millió eurós bevételtől eljutottak az 1,245 milliárdig. Több mint 6700 alkalmazottja van (ebből mintegy 270 a Kolozsvár bejáratánál levő cégnél dolgozik), 17 500 féle terméket forgalmaz és összesen 69 millió euró adót fizet az államkasszának.

P. J. A.

vissza az elejére


Agrárhírek

(5. oldal)

Búzaár. A napokban Gheorghe Flutur mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter jelenlétében a gabonatermelők szövetsége a búza felvásárlási áráról tárgyalt. A minisztérium képviselői kilogrammonkénti 4000, míg a termelők 5000 régi lejes felvásárlói árat javasoltak. Mivel nem tudtak megegyezni, mihamarabb további áregyeztetésre kerül sor.

Támogatás. A hazai mezőgazdaság 2007–3013 között 7,1 milliárd euró támogatást kap az Európai Uniótól – nyilatkozta Flutur. Az összeg közel 50 százalékát a vidéki infrastruktúra fejlesztésére kell fordítani, úgy mint gazdaságok létesítésére, a meglévő gazdaságok és a termékfeldolgozó vállalatok korszerűsítésére és a gazdák tájékoztatása érdekében.

Földek azonosítása. Miután a gazdák bejegyeztették magukat a Nyilvántartó Jegyzékbe, és elkészültek a légi felvételek az illető földterületekről, most kerül sor a földterületek azonosítására Kolozs megyében. A Kolozs megyei Mezőgazdasági Igazgatóság arra kéri a gazdákat, hogy detrehemi, borsaújfalui, gyalui, dobokai, nagy- és kisesküllői gazdákat, hogy az igazgatóságnál azonosítsák parcelláikat.

vissza az elejére


Hírmorzsa

(5. oldal)

• Pénz a vízhálózatra. Marius Nicoară, a Kolozs Megyei Tanács elnöke azt nyilatkozta, hogy a kormány újabb jelentős pénzösszeget utalt ki a megyének a falvak vízellátásának javítására. Ez a lépés az eddigi munkálatok kibővítését és a munkavégzés sürgetését teszi lehetővé. Várfalva 183 ezer új lejhez jut. Ezen kívül Nádaspapfalva (216 650 új lejjel), Ördöngösfüzes és Szék (egyenként 100 000 új lejjel) kerül be a vízhálózat-kiépítési, illetve a korszerűsítési munkálatokat célzó projektbe. Az Ördöngösfüzes községnek kiutalt pénzből a füzesmikolai kolostorhoz vezető vízhálózat megvalósítását támogatják. Marius Nicoară megyei tanácselnök ugyanis kifejezte abbéli reményét, hogy az augusztusi Nagyboldogasszony-napi ünnepségek idejére már kiépítik a kolostorig a vízhálózatot.

• Panaszok. A www.domnuleprimar.ro honlapon a polgárok továbbra is jelezhetik Emil Boc polgármesternek a közvilágítással, közbiztonsággal, törvénytelen építkezésekkel, újavítással, lakáshiánnyal kapcsolatos panaszaikat.

Az oldalt szerkesztette: Kiss Olivér

vissza az elejére


GAZDASÁG


Élesedik a verseny a négy mobilszolgáltató között

(6. oldal)

Egyre hevesebb konkurenciaharcot vív egymással a négy hazai mobiltelefon-szolgáltató főként a lefedettség kiterjesztése, az új szolgáltatások bevezetése, valamint ár- és díjcsökkentések terén.

Az Orange Romania kiterjesztette EDGE szolgáltatásának lefedettségét az ország mind a 41 megyei jogú városára, valamint a fekete-tengeri üdülőhelyekre. Legújabb szolgáltatásai között szerepel három tévécsatorna élő vételi lehetősége, felvett tévéműsorok lehívása, futballmérkőzések közvetítése, UEFA Bajnokcsapatok Ligája mérkőzések részleteinek megtekintése.

Néhány héten belül megszűnik a Connex márka és helyére a Vodafone lép. A társaság bevezeti a Vodafone Passport szolgáltatást a külföldre utazó ügyfeleinek, valamint a Vodafone Simply és Vodafone Play szolgáltatás csomagokat, amelyek internet csatlakozást, mobil médiaszolgáltatásokat, valamint vezeték nélküli internet csatlakozást biztosító Mobile Connect kártyát tartalmaznak. A társaság kifejezetten kis- és középvállalatok igényeihez igazított szolgáltatási csomagokkal is megjelenik hamarosan a piacon.

A Zapp nemrégiben jelentette be a Zapp Talk Free szolgáltatás bevezetését, amely ingyenes beszélgetésekre ad lehetőséget a Zapp hálózatán belül és emellett átalakította a más hálózatokba irányul hívásokra vonatkozó díjait is.

A Cosmote 2000 perces ingyenes beszélgetést kínáló opciója a várakozásokat meghaladó sikert aratott. A Cosmote hálózattól független egységes hívásdíjakat kínál. Az elkövetkező három évben 450 millió eurót kíván fektetni hálózati infrastruktúrája fejlesztésébe és szolgáltatásai minőségének javításába.

vissza az elejére


Atomerőművet építene az E.ON

(6. oldal)

A legnagyobb német energiakonszern – egyik elnökségi tagjának nyilatkozata szerint – komolyan érdeklődik Csernavoda atomerőművének bővítési programja iránt.

Johannes Teyssen elmondta: bár az E.ON egy atomerőmű megépítésére egyedül is képes lenne, és működtetni is tudná a létesítményt, a partnerségi együttműködésre is nyitott.

Nyilatkozata szerint a céget csak német területen korlátozza az, hogy Németország esetleg nem akar területén több atomerőművet, de mivel az E.ON nemzetközi vállalkozás, ez nem akadályozza meg külföldön ilyen létesítmények építésében, illetve abban, hogy azok működtetésében részt vegyen.

A német szociáldemokrata-zöld kormány 2000 júniusában állapodott meg az áramtermelőkkel arról, hogy 2021-re az összes atomerőművet kikapcsolják Németországban, ez azonban még nem jelent végleges döntést.

A csernavodai atomerőmű 3. és 4. reaktorblokkjának megépítésére, amelyek előreláthatóan 2012–13 körül lépnének működésbe, eddig összesen 16 vállalkozás jelezte érdeklődését – közölte a szakvállalat, a Nuclearelectrica.

A nagy európai energetikai vállalkozások közül két olasz, az Enel és - konzorciumban - az Ansaldo, két német, az E.ON és az RWE, továbbá a spanyol Iberdrola is jelezte részvételi szándékát a megvalósításban. Az Ansaldo már közreműködött az első két blokk építésében. A Nuclearelectrica négy vagy öt céget hívna meg, hogy végleges ajánlatát megtegye. Az erőmű a kanadai Candu 6 reaktortechnológiát alkalmazná.

A kormány áprilisban jelentette be, hogy párhuzamosan két újabb atomreaktort létesít a csernavodai atomerőműben: a terv költsége 2,2 milliárd euró.

Ez idő szerint Csernavodában egyetlen reaktor működik, 705 megawattos teljesítménnyel. Ez a reaktor elégíti ki a hazai energiaszükséglet tíz százalékát. A második csernavodai rektor 2007 márciusában lép üzembe. Már annak idején jelezték a hatóságok, hogy a 3. és 4. reaktorok építése részben magántőke-bevonással valósulna meg.

vissza az elejére


Gyorsposta részleget alakít a Romtrans

(6. oldal)

Gyorsposta- és futárszolgáltatást kíván létrehozni a Romtrans a 2007-es uniós csatlakozást követően a vámeljárási tevékenység csökkenéséből származó bevételkiesés kompenzálására.

A vállalat az év végéig be kívánja fejezni logisztikai központjának kivitelezését. A hazai piacon a Romtrans az amerikai UPS gyorsposta-szolgálat szerződéses partnere.

A Romtrans 1952-ben jött létre, és mintegy negyven évig az egyetlen hazai nemzetközi szállítmányozóként működött. 1994-ben privatizálták részvénytulajdonának a szakszervezeteknek, alkalmazottaknak és vezetőknek való átadásával. 2005-ben a hazai gyorsposta- és futárszolgáltatási piac forgalma 40 millió eurót tett ki.

vissza az elejére


6 százalékos GDP-növekedést várnak

(6. oldal)

Az idén várhatóan 6 százalékkal nő a hazai össztermék (GDP). Jövőre 6,2 százalékos, 2008-ban 6,3 százalékos GDP-növekedést várnak – a CNP gazdaság-előrejelző bizottság szerint.

Az egy főre jutó GDP tavaly 3500 euró volt, ezen belül a legmagasabb értéket, 7 487 eurót fejenként, Bukarestben, illetve környékén mértek. A nyugati térség 4223 euróval követi Bukarestet, míg a legalacsonyabb az egy főre jutó GDP a keleti területeken: 2526 euró fejenként. 2008-ban 5 450 euróra növekszik az egy főre jutó hazai össztermék (GDP) a CNP gazdaság-előrejelző bizottság szerint. Az előrejelzés azt mutatja, hogy a legfejlettebb térség az ország nyugati része lesz, elsősorban Arad, Temes, Hunyad és Krassó-Szörény megye, 6 000 euró egy főre jutó GDP-vel. A közép-és észak-nyugati országrészben 5100– 6000 euróra, a déli országrészben 4100–5000 euróra, míg az észak-keleti körzetben 4000 euróra növekszik az egy főre jutó GDP. A CNP hosszabb távra szóló előrejelzése szerint 2015-ben az egy főre jutó GDP az EU-átlag 40 százaléka körüli lesz.

Az első negyedévben felgyorsult a gazdasági növekedés, főleg a gyorsan bővülő lakossági fogyasztás miatt. A hazai össztermék az első negyedévben 6,9 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál. Az ütem jelentősen gyorsult a tavalyi utolsó negyedévi, 4,3 százalékos növekedéshez képest, és meghaladta a tavalyi első negyedévi, 6,0 százalékos ütemet is, rendre éves összehasonlításban.

Tavaly lassult a gazdasági növekedés üteme – elsősorban azért, mert az árvíz visszavetette a mezőgazdasági termelést –, reálértékben 4,1 százalékra, miután 2004-ben rekord ütemben, 8,4 százalékkal gyarapodott a román gazdaság a belföldi fogyasztás élénkülésének és a mezőgazdasági termelésnek köszönhetően.

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Július 13., csütörtök

(6. oldal)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

100 Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25.)

3,54/3,58

2,76/2,81

1,24/1,29

Western Union – szolgáltatás a Sora, Szentegyház u. 4. és Széchenyi tér 23–25. szám alatti váltóirodákban.

vissza az elejére


Július 14., péntek

A Román Nemzeti Bank árfolyamai: 1 euró = 3,5887 lej, 1 USD = 2,8236 lej, 100 magyar forint = 1,2908 lej.

vissza az elejére


HIRDETÉS


Ingatlan

(7. oldal)

Eladó Kiskapuson családi ház: 3 szoba, fürdőszoba, garázs, gazdasági épületek, 2200 négyzetméter telken és kalotaszegi festetett bútor. Telefon: 0744-227739. (M)

vissza az elejére


Magánórák

(7. oldal)

Középiskolai tanár felkészít matematikából és informatikából pótvizsgára, pótérettségire. Telefon. 0746-089032, 581509. (0016)

vissza az elejére


Bérbe vesz

(7. oldal)

Bútorozatlan kiadó kétszobás lakást vagy garzont keresek 9 éves fiammal, a központhoz közel, elérhető áron. Telefon: 590-485, 591-808. (0005)

vissza az elejére


Gyászhír

(7. oldal)

Szomorúan tudatjuk, hogy a szeretett édesanya, nagymama, dédmama, rokon és jó szomszéd,
özv. KOVÁCS MIKLÓSNÉ
IDUKA MAMA,
életének 93. évében, 2006. július 12-én váratlanul elhunyt Bágyonban. Élénksége, világ iránti érdeklődése utolsó pillanatig megmaradt. A végzet is szeretett kertjében, munka közben érte. A GYÁSZOLÓ CSALÁD. ISTEN VELED, DRÁGA KICSI MAMA! NYUGODJ BÉKÉBEN! Unokáid: KRISZTI, EDITKE ÉS EMESE. Temetése július 14-én, 14 órakor Bágyonban. (00039

vissza az elejére


Részvét

(7. oldal)

A ROMÁNIAI MAGYAR DALOSSZÖVETSÉG őszinte részvétét fejezi ki a családnak
BALLÓ ÁRON,
a Szabadság főszerkesztője tragikus halála miatti gyászban.


A KRITERION KÖNYVKIADÓ MUNKAKÖZÖSSÉGE megrendülten értesült
BALLÓ ÁRON
főszerkesztő tragikus haláláról. Őszinte együttérzésünket fejezzük ki a gyászoló családnak és a szerkesztőség munkatársainak.


Mély megdöbbenéssel értesültünk
BALLÓ ÁRONNAK,
a Szabadság főszerkesztőjének haláláról. Osztozunk a család, a barátok és munkatársak fájdalmában. Egy becsületes, jószándékú, mindig segítőkész társat veszítettünk el, aki hiányozni fog azon az úton, amelyet az erdélyi magyarságnak kell ezután megtennie, hogy sorsa jobbra forduljon. A NEMZETÉPÍTŐ PLATFORM.


Őszinte együttérzésünk a MAKSAY CSALÁDNAK
BALLÓ ÁRON
elvesztése miatti fájdalmukban. A GUTTMAN CSALÁD.


KATI, őszintén együtt érzünk veled társad elvesztése okozta mélységes fájdalmadban. Sokat gondolunk Rád. EGYKORI OSZTÁLYTÁRSAD, KOVÁCS-BÖLÖNI ANIKÓ ÉS CSALÁDJA.


A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a kolozsvári Gál Kelemen Oktatási Központ nevében megrendülten búcsúzunk segítőkész munkatársunktól,
BALLÓ ÁRONTÓL.
Őszinte részvéttel osztozunk a család és a szerkesztőség tagjainak fájdalmában. SZŐCS JUDIT.


Nehéz szavakba önteni azt a döbbenetet, amit éreztünk a hihetetlennek tűnő, szomorú hír hallatán.
BALLÓ ÁRON,
a csillogó intelligenciájú, kedves, mosolygós, fiatal újságíró nincs többé közöttünk. Ezúton szeretném tolmácsolni őszinte részvétünket mindenkinek, aki Őt gyászolja. Nyugodjon békében. A GOMBOS CSALÁD.


Az ERDÉLYI MAGYAROK AUSZTRIAI EGYESÜLETE megrendülten értesült
BALLÓ ÁRON főszerkesztő tragikus haláláról. Az egyesület és annak újságja nevében őszinte részvétünket tolmácsolom a családnak, a munkatársainak és barátainak. Emlékét megőrizzük. Adjon az Isten csendes nyugodalmat neki! Dr. SZÁVA T. SÁNDOR, az Erdélyi Szemmel szerkesztője, Bécs.


vissza az elejére


SPORT


LABDARÚGÁS
CFR-Ecomax: döntetlen a második mérkőzésen

(8. oldal)

Kolozsvár élvonalbeli csapata, a Kolozsvári CFR-Ecomax második előkészületi mérkőzését is lejátszotta az ausztriai edzőtáborozás keretében. Az első mérkőzésen elszenvedett ukrán Dinamó Kijev elleni 3–2-es vereség után még jobb eredményt ért el a vasutasgárda, a szintén a Bajnokok Ligájába játszó Hearts of Midlothian, a skóciai bajnokság ezüstérmese ellen. Szerdán ugyanis 1–1-re végzett Dorinel Munteanu gárdája.

Az összecsapást Steinbachban, zord időjárási körülmények között bonyolították le. A viharos, villámlásos idő miatt negyedórával el kellett halasztani a kezdést. A CFR-Ecomax a következő összeállításban szerepelt: Ţurcaş – Panin, Jula, Toma, Târlea – Oliveira, Munteanu, Mojica – Manuel José, Surdu, Mitu; cserék: Oliveira, Munteanu, Manuel José és Surdu helyére szünet után Dan Florin, Mijin, Tilincă és Semedo állt be; a 78. percben Mitu helyett Zelencz Tibor folytatta.

Gól nélküli első félidő után a második játékrész 76. percében a Heartstől Juho Makela kihasználta a kolozsvári védelem óriási bakiját (0–1), majd a lefújás előtt néhány pillanattal végre eredményessé váltak a kolozsvári rohamok: Jula szabadrúgását Zelencz továbbította a hálóba (1–1).

A következő edzőmérkőzést az osztrák elsőosztályú SV Pasching ellen vívja a Kolozsvári CFR-Ecomax.

vissza az elejére


A-ligás csapatot vert a Dés

(8. oldal)

A másodosztályban szereplő Dési Egyesülés A-ligás csapat ellen nyert előkészületi mérkőzésen. A dornavátrai edzőtáborban tartózkodó gárda a frissen feljutott Urziceni-i Unirea ellen győzött 3–2 arányban. George Ciorceri a következőknek szavazott bizalmat: Ştef – Podină, Ţuţuraş, Ştreangă, Hauschi – Ambrus, Nechita, Băcnean – Gorga, Goga, Chiorean; cserék: Andrea, Vasile Pop és Boroştean; a dési gólokon Băcnean (20. perc, 11 m), Gorga (50. perc) és Chiorean (62. perc) osztozott. (erkedi)

vissza az elejére


Emléktorna Aranyóslónán

(8. oldal)

Három éve halt meg egy aranyosgerendi labdarúgó, Octavian Budă- cean. 32 éves volt, amikor gépkocsibalesetben életét vesztette. Tiszteletére emléktornát rendezett az aranyoslónai tanács tanügyi, egészségügyi, kultúra, sport és szabadidő bizottsága.

Két-két 25 perces félidőt játszottak, 5 perc szünettel, a találkozókat mintegy 120 néző tekintette meg.

Három együttes vett részt, eredmények: Aranyoslónai Kalász–Aranyosgerendi Dinamó 0–2, Kalász–Sósszentmártoni Csillag 1–4 és Csillag–Dinamó 4–3. A tornát a Csillag nyerte meg a Dinamó és a Kalász előtt.

Schmidt Jenő

vissza az elejére


C-ligába készül a Dési Luceafărul

(8. oldal)

Az elmúlt évekhez képest az idei nyáron sokkal korábban kezdték el felkészülésüket az új bajnokságra a D-ligában szereplő Dési Luceafărul játékosai. Lucian Roman edző rendelkezésére jelenleg 18 labdarúgó áll, ebből öt (!) a fővárosi Rocar együttesétől igazolt a Szamos parti alakulathoz. Ugyancsak az idei nyáron szerződtették le Ploscar hátvédet a bukaresti Rapid II-től, valamint Neaga középpályást a Marosújvári Szódától.

Első barátságos találkozóján a Luceafărul 4–0-s vereséget szenvedett a B-ligás Dési Egyesüléstől.

Victor Mureşan, a dési Luceafărul klub elnöke lapunknak elmondta, hogy az új idényben a fő cél a C-ligába való feljutás. Ennek érdekében az elkövetkező időszakban újabb játékosokkal bővítik a keretet. Hazai mérkőzéseiket különben továbbra is a szamosújvári pályán bonyolítják le a désiek.

Erkedi Csaba

vissza az elejére


Bombariadó a Lia Manoliu Stadionban

(8. oldal)

Riadót rendeltek el a bukaresti Lia Manoliu Stadion környékén, miután ismeretlen telefonáló arról tájékoztatta a rendőrséget, hogy bombát helyeztek a létesítménybe. A hatóságok nagy erőkkel keresik a feltételezett robbanószerkezetet. A Lia Manoliu Stadion Románia labdarúgó-válogatottjának és ideiglenesen a Steauának az otthona, ám a tervek szerint az ősszel lebontják, hogy egy vadonatúj arénát építsenek a helyére.

vissza az elejére


18. labdarúgó-világbajnokság, Németország
A világbajnokságok csúcsai

(8. oldal)

Az eddigi 18 labdarúgó-világbajnokságon számtalan csúcs született, ezekből tallózunk.

Legtöbb aranyérem: 5, Brazília (1958, 1962, 1970, 1994, 2002).

Legtöbb győzelem: 64, Brazília.

Legtöbb vereség: 22, Mexikó.

Legtöbb gól egy mérkőzésen: 12, Ausztria–Svájc 7–5 (1954).

Legeredményesebb együttes egy mérkőzésen: 10 góllal Magyarország, Salvador ellen (10–1, 1982).

Legnagyobb gólkülönbségű győzelem: 9, Magyarország (Dél-Korea ellen 9–0, 1954 és Salvador ellen 10–1, 1982) és Jugoszlávia (Zaire ellen 9–0, 1974).

Legtöbb győzelem sorozatban: 11 Brazília (2002-ben 7 és 2006-ban 4).

Legtöbb vereség sorozatban: 9, Mexikó (1930, 1950–58).

Legtöbb döntetlen sorozatban: 4, Írország (1990).

Leghosszabb veretlenségi sorozat: 13 mérkőzés, Brazília (1958 – 6, 1962 – 6, 1966 – 1, 11 győzelem, 2 döntetlen).

Leghosszabb nyeretlenségi sorozat: 17 mérkőzés, Bulgária (1962–1974, 1986, 1994, 6 döntetlen, 11 vereség).

Legtöbb gól egy tornán: 27, Magyarország (1954).

Legtöbb szereplés: 18, Brazília – mindegyiken szerepelt.

Legtöbb döntő: 7–7, NSZK (1954, 1966, 1974, 1982, 1986, 1990, 2002) és Brazília (1950, 1958, 1962, 1970, 1994, 1998, 2002).

vissza az elejére


Játékosok rekordjai

(8. oldal)

Legtöbb gól egy mérkőzésen: 5, Oleg Szalenko (Oroszország–Kamerun 6–1, 1994).

Legtöbb gól a döntőben: 3, Geoff Hurst (Anglia–NSZK 4–2, 1966).

Legtöbb gól egy tornán: 13, Just Fontaine (Franciaország, 1958).

Legtöbb gól összesen: 15, Ronaldo (Brazília, 2002–2006).

Legtöbb mesterhármas: 2, Kocsis Sándor (Magyarország–Dél-Korea 9–0 és Magyarország–NSZK 8–3, 1954).

Legtöbb perc kapott gól nélkül: 517, Walter Zenga (Olaszország, 1990).

Legtöbb mérkőzés: 25, Lothar Matthäus (NSZK, Németország, 1986–1998).

Legtöbb tornarészvétel: 5, Antonio Carbajal (Mexikó, 1950–1966) és Lothar Matthäus (1986–1998).

Legfiatalabb játékos, aki pályára lépett vb-n: Norman Whiteside (Észak-Írország, 1982-ben, 17 éves és 41 napos korában).

Legidősebb játékos, aki pályára lépett vb-n: Roger Milla (Kamerun, 1994-ben, 42 éves és 39 napos korában).

Legfiatalabb gólszerző: Pelé (Brazília, 1958, 17 éves és 239 napos korában).

Legidősebb gólszerző: Roger Milla (Kamerun, 1994-ben, 42 éves és 39 napos korában).

Leggyorsabb gól: a 15. másodpercben Hakan Sükür (Törökország-Koreai Köztársaság, 2002).

vissza az elejére


Világbajnokságok rekordjai

(8. oldal)

Legtöbb gól: 171 (1998, Franciaország).

Legmagasabb mérkőzésenkénti gólátlag: 5,38 (1954, Svájc).

vissza az elejére


Játékosok érdekesebb rekordjai a mostani vb-ről

(8. oldal)

• A legfiatalabb: Theo Walcott (angol) 17 éves (1989. 03. 16.);

• a legidősebb: Ali Bumnidzsel (tunéziai) 40 éves (1966. 04. 13.);

• a legmagasabb: Nikola Zigica (szerb-montenegrói), Jan Koller (cseh) és Zeljko Kalac (ausztrál) 2,02 m;

• a legalacsonyabb: Christian Lara (ecuadori) 1,62 m;

• a legsúlyosabb: Koller 100 kg;

• a legkönnyebb: Mohamed es-Slub (szaúd-arábiai) 59 kg;

• a legtöbb válogatottság: Mohamed el-Diaja (szaúd-arábiai) 181;

• a legidősebb szövetségi kapitány: Otto Pfister (Togo) 68 éves (1937. 11. 24.);

• a legfiatalabb szövetségi kapitány: Marco van Basten (Hollandia) 41 éves (1964. 10. 31.).

vissza az elejére


A FIFA feloldotta a görögök felfüggesztését

(8. oldal)

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) megszüntette a görög szövetség (HFF) felfüggesztését, miután az ország parlamentje módosította azt a törvényt, amely a sporthoz fűződő kapcsolatot szabályozta.

A FIFA július 3-án tiltotta el a HFF-et, s azzal indokolta a döntést, hogy politikai döntéshozók avatkoztak be a tagszervezet ügyeibe, illetve hogy a kormány – korábbi ígérete ellenére – nem egyeztette össze a sporttörvényt a nemzetközi szabályzattal.

Amennyiben a felfüggesztés életben marad, az Otto Rehhagel vezette Európa-bajnok válogatott nem indulhatott volna el a szeptemberben kezdődő Eb-selejtezőben, amelyben a török, a norvég, a máltai, a moldovai és a bosznia-hercegovinai mellett a magyar csapattal is találkozik a C-csoportban, ráadásul a nemzeti együttes barátságos találkozókon sem vehetett volna részt, a görög klubok pedig nem szerepelhettek volna a nemzetközi kupasorozatokban.

vissza az elejére


Olasz kézen a Naţional FC

(8. oldal)

Olasz befektetői csoport, a Terra Consulting vásárolta meg az A-ligás Bukaresti Naţional FC labdarúgócsapat tulajdonjogának 81%-át. További 16% pedig a jelenlegi elnök, Constantin Iacov tulajdonát képezi. Az új tulajdonos törzstőke-emelést is végrehajtott, hogy a klub zűrös pénzügyi helyzetét tisztázni lehessen. A Naţional volt annak a négy klubnak az egyike, amelyet licencmegvonás fenyegetett az új bajnoki idény előtt.

vissza az elejére


TEKE
Külföldön a szamosújvári tekézők

(8. oldal)

Nagy keletjük van ezen a nyáron a szamosújvári tekézőknek, különösen külföldön érdeklődnek a Szamos menti sportolók iránt. Miután ezelőtt két évvel Laura Oltean távozott Ausztriába, volt csapattársa, a jelenleg a marosvásárhelyi Romgaz Elektromaros csapatánál leigazolt Ioana Văidăhăzan is készül elhagyni az országot: iránta egy bécsi klub érdeklődik.

Văidăhăzan az ifjúsági válogatott tagja is, a legutóbbi vb-n második helyen végzett párosban.

(erkedi)

vissza az elejére


Nemzetközi találkozó Aranyosgyéresen

(8. oldal)

A Zalaegerszegi Teke Klub férfi csapata szombaton, július 15-én Aranyosgyéresre látogat. A magyar bajnokság második helyezettje a román bajnok CFR-Sodronyiparral mérkőzik délelőtt 10 órai kezdettel. Ez az összecsapás a tavalyi magyarországi mérkőzés visszavágójának számít.

(schmidt)

vissza az elejére


KERÉKPÁR
Dessel sárgába öltözött

(8. oldal)

A spanyol Juan Miguel Mercado nyerte a 93. Tour de France országúti kerékpáros körverseny 10. szakaszát. Az Agritubel kerekese az idei viadal első hegyi szakaszának végén sprintbefutót követően, centiméterekkel előzte meg a francia Cyril Desselt, aki azonban így is átvette a vezetést összetettben. Érdekesség, hogy az etap előtt még éllovas ukrán Szerhij Honcsar közel 9 perces hátránnyal ért célba.

Tour de France, 10. szakasz, Cambo-les-Bains–Pau, 190,5 km: 1. Juan Miguel Mercado (spanyol, Agritubel) 4:49:10 ó, 2. Cyril Dessel (francia, AG2R-Prevoyanc) azonos idővel, 3. Inigo Landaluze (spanyol, Euskaltel) 56 mp hátrány.

Az összetettben: 1. Dessel 43:07:05 ó, 2. Mercado 2:34 p h., 3. Szerhij Honcsar (ukrán, T-Mobile) 3:45 p h.

Csütörtökön a Tarbes–Val d’Aran-Pla-de-Beret közötti 206,5 km-es szakaszt rendezték, a hegyi befutón az orosz Gyenisz Mencsov volt a legjobb, összetettben újabb éllovasváltás: az amerikai Floyd Landis vette át a sárga trikót, 8 másodperces előnyre tett szert. További részletek holnapi lapszámunkban.

Az oldalt szerkesztette: Póka János András