Sikeres kisérettségi után hétfőn elkezdődött az érettségi
Idén először tették közzé a világhálón a vizsgatételeket

(1. oldal)

Könnyes öröm az érettségi első napján

Vasárnap délután tették közzé a nyolcadikosok szakaszzáró – ismertebb nevén kisérettségi – vizsgájának az eredményeit. Ezt követően a jeggyel elégedetlenek fellebbezhettek. Az eddigi eredmények alapján az körvonalazódott, hogy 80 százalékra tehető a sikeres vizsgázók aránya. A megfellebbezett dolgozatokat nem Kolozs megyében javítják újra, közölte Adriana Iacob tanfelügyelő. Ugyanakkor tegnap országszerte elkezdődött az érettségi vizsga. A héten a szóbeli megmérettetésre kerül sor, jövő héten pedig további öt írásbeli vizsga vár maturandusainkra. A most érettségizők száma 190 000-re tehető. Kolozs megyében több mint 6 000 végzős állt rajthoz. Remélhetőleg megkönnyítette a vizsgázók dolgát az, hogy idén először tették közzé a tételeket a világhálón, bár a Cotidianul értesülései szerint egyes fizikatételeket ezelőtt négy nappal átírtak, mivel utólag jöttek rá, hogy azokba hiba csúszott. (Részletek az 5. oldalon)

vissza az elejére


Vikidál „Koppány" Gyula erdélyi tájakon

(1. oldal)

Nagy várakozás előzte meg Torockón Vikidál Gyula (képünkön) rockés musicalénekes fellépését, pedig alig hirdették meg a koncertet. Az érdeklődés nemcsak a ritka lehetőségnek szólt, hanem magának a kitűnő énekesnek, akit ezen a tájon sokan ismernek. Vasárnap este sokan összegyűltek a Művelődési Házban: helybeliek és turisták, főként fiatalok, de a közép generáció tagjai, illetve néhányan az idősebbek közül is megjelentek, akik nem fejtették el azt az időszakot, amikor titokban hallgatták az István, a király című rockoperát. A kétórás koncert alatt a zsúfolásig megtelt teremben a mintegy 250–300 néző mindvégig állva, nosztalgiázva hallgatta a műsort. Felhangzottak ismert vagy kevésbé ismert musicalek, népszerű dalok, pl. a Légy jó mindhalálig, az Egri csillagok és a Nyomorultak című ismert irodalmi művek alapján készült zenés játékokból. (Részletek a 2. oldalon)

vissza az elejére


Akadozik a korrupció elleni harc Romániában

(1. oldal)

Románia uniós csatlakozását követő első hat hónapban folytatódott ugyan az igazságügy reformja, ezért nem ajánlják a védzáradék életbe léptetését, de további lépéseket várnak Romániától, főleg ami a korrupcióellenes harcot illeti. A kiszivárgott hírek szerint így összegezhető a Románia EU-tagságának első fél évéről készített mérleg, amelyet szerdán hoz nyilvánosságra az Európai Bizottság. Ugyanakkor az EB aggodalmát fejezi ki a feddhetetlenségi ügynökség hatékonysága az ingatlanok visszaszolgáltatása miatt. Bukarest valószínűleg még hosszú ideig az EU szigorú felügyelete alatt fog állni.

(Részletek a 4. oldalon)

vissza az elejére


Kult-Túra


Mainap

(2. oldal)

NÉVNAP: János és Pál. A János a héber Johanan szóból származik, jelentése: Isten kegyelmes. A Pál a latin Paulus rövidülése, jelentése: kistermetű.

NAPKELTE: 5 óra 33 perckor.

NAPNYUGTA: 21 óra 24 perckor.

ÉVFORDULÓK: A Kábítószerfogyasztás Elleni Küzdelem Nemzetközi Napja. • A Kínzások Áldozatainak Emléknapja. • Június 26-án történt: 1941. Ismeretlen repülőgépek bombázták Kassát. Az incidensre hivatkozva Magyarország másnap hadba lépett a Szovjetunió ellen. • 1945. San Franciscoban 50 állam képviselői elfogadták az ENSZ, az Egyesült Nemzetek Szervezetének alapokmányát. • 1977. Utoljára lépett fel Elvis Presley amerikai énekes, a rock királya. Két hónap múlva meghalt. • 2000. Londonban bejelentették, hogy a világ tudósainak sikerült feltárniuk az emberi géntérkép 97 százalékát, s ebből 85 százaléknyit teljes pontossággal. • Június 26-án született: 1891. Vladislav Vancura cseh író. • 1930. Slawomir Mro ž ek lengyel író. • Június 26-án halt meg: 1541. Francisco Pizarro spanyol tengerész, utazó, felfedező. • 1996. Eduard Zahariev bolgár filmrendező. • 1999. Loius Klein Diamond amerikai orvos, hematológus, az RH faktor felfedezője.

vissza az elejére


A NAP IDÉZETE

(2. oldal)

A gyávaság senkit sem tett halhatatlanná.

Sallustius

vissza az elejére


EKE-túra a Munkácsy-tárlatra

(2. oldal)

Az Erdélyi Kárpát-Egyesület kétnapos kirándulást szervez Székelyföldre, amelynek során a Munkácsy-kiállítás mellett a résztvevők még a következő helységeket is meglátogathatják: Erdőszentgyörgy, Farkaslaka, Szejkefürdő, Székelyudvarhely, Csíkszereda, Csíksomlyó, Csíkdelne, Madéfalva, Csíkkarcfalva, Csíkszentdomokos. Érdeklődni Kovács Zsuzsánál lehet, tel.: 456-010 vagy 0740-067977.

vissza az elejére


KISHIR

(2. oldal)

NEMIONIZÁLÓ ELEKTROMÁGNESES SUGÁRZÁSOK VÁROSI KÖRNYEZETÜNKBEN címmel hirdet fórumot a Hero Egészséges Környezetünkért Regionális Szervezet a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel és a marosvásárhelyi Rhododendron Egyesülettel közös projekt keretében, amelyet a csíkszeredai Polgár-Társ Alapítvány támogat. A kolozsvári fórumra június 29-én, du. 4 órakor kerül sor a Brassai Sámuel Elméleti Líceumban. Itt olyan kérdésekre igyekeznek választ adni a szakemberek az érdeklődőknek, mint például: milyen hatást gyakorolhatnak egészségünkre a nap mint nap bennünket érő elektromágneses sugárzások?, használhatják-e gond nélkül, bármennyi ideig gyermekeink a mobiltelefont?, hagyhatjuk-e bármeddig a számítógép közelében kicsinyeinket?, a lakóhelyünk közelében elhelyezett rádió-és tévéadók teljesen ártalmatlanok-e egészségünkre? – és más, hasonló kérdésre is.

vissza az elejére


Aki magával vitte a tájat

(2. oldal)

A kolozsvári Művészeti Múzeum adott helyett annak a kiállításnak, amelyen Peter Mercea stuttgarti fotóművész képeit ismerhetjük meg. Meghökkentő a cím: Egy befejezetlen utazás feljegyzései, de eredeti a kiállított képek elrendezése is. A művész hatos csoportokba osztotta fotóit, és ezzel a társítással különleges hatást ért el. A megnyitóra múlt héten került sor, a július elsejéig látogatható kiállítást Iosif Viehman és Dorel Găină egyetemi tanárok mutatták be. A jelenlévők megtudhatták, hogy Peter Mercea civilben fizikus, jelenleg Németországban él, és már főiskolás korában aktív tagja volt a Babeş–Bolyai Tudományegyetem fotóklubjának. Nemcsak fotográfusa, hanem jó ismerője az Erdélyi Szigethegységnek, és ezt a tájat – ahogy egyik méltatója hangsúlyozta – magával vitte Németországba és mindenhová, ahol kamerájával megfordult.

Jelen kiállítás nem helyhez kötött, az erdélyi tájakon kívül megismerhettük többek között Madagaszkár, Madeira, Törökország, Indonézia, Izland és Galapagosz színes világát is. Peter barátom néhány évvel ezelőtt megtisztelt azzal, hogy vele együtt barangolhattam és fényképezhettem az őszi színekben pompázó Szkerice-Bélavár csodáit, majd a téli Torockót és környékét. Ezért kérdeztem meg tőle: mit jelent számára a fényképezés?

– Szenvedélyt, alkotást jelent, amely kiegészíti a szakmai érdeklődést, a tudományos kutatást. Kutatom a még fel nem fedezett világot, megpróbálom csiszolni az érzékelést és az átmenetet. Hangsúlyt próbálok helyezni nemcsak a kép általi közvetítésre, hanem arra a kommunikálásra is, amely megelőzi, amely ott történik helyben, az ott élőkkel. – Honnan származik az ötlet, hogy hatosával rendezd képeidet? – Évekkel ezelőtt kísérleteztem, még itt Kolozsvárt azzal, hogy 2-3 vetítővel mutattam be diáimat. Az egyéni képek egymás mellé rakva új üzenetet hoznak létre: grafikusan és eszmeileg tágulnak. Tavalyelőtt született az ötlet, hogy meg kéne próbálni fényképekkel is. Kikerestem régi képeim közül azokat, amelyek megfeleltek ennek az elképzelésnek. Nem volt könnyű feladat, hiszen akkoriban nem ezzel a céllal nyomtam meg a gombot. Ezek az egymás mellé állított képek tulajdonképpen nem léteznek, nem panoráma képekről van szó. A fotók nem ugyanabból a pontból, különböző szögekből, más-más fókusztávolsággal készültek. Remélem, elértem azt a hatást, amelyet kívántam!

DVORÁCSEK ÁGOSTON

vissza az elejére


Tanévzáró kiskonferencia a bölcsészkaron

(2. oldal)

A Babeş–Bolyai Tudományegyetem Magyar Irodalomtudományi Tanszékének filológiai és színháztudományi kutatócsoportja kedden, 2007. június 26-án 11 órai kezdettel tanévzáró kiskonferenciát tart a Bölcsészettudományi Karon (Horea út 31), a Popovici teremben, Módszerek az irodalomés színháztörténeti kutatásban címmel. Az előadók (kutató tanárok, doktorandusok, államvizsgázó egyetemi hallgatók) szívesen látják a magyar nyelv és irodalom szakra készülőket, a diákokat, a középiskolai tanárokat és minden érdeklődőt. A konferencia megnyitóját követően a következő témákról hangzanak el előadások: Az identitás megjelenítése az erdélyi szász drámairodalomban a XIX. század második felében; Shakespeare II. Richárd című drámájának magyar fordítása 1785-ből; Kisdedek tárháza. Reformkori iskolai nevelés példázatos olvasmányokkal; Drámakomparáció: Katona József: Bánk Bán, Franz Grillparzer: Ein treuer Diener seiner Herrn; Az erdélyi német nyelvű színjátszás történetének forrásai. 12–13 óra között vita, majd 13,45-től Három Berenice; Déryné önarcképe (naplók, levelek); Női szereplők Jósika Miklós korai történelmi regényeiben; Színészképzés a felvilágosodás korában; Occisio (1777?). A többnyelvű iskoladráma nevelésés színháztörténeti megközelítése. 15–15,30 között ismét vita, ezt követően a következő előadások hangzanak el: Még egyszer a kalendáriumokról; Módszertani kérdések a Gyöngyösi-kutatásban; Kiadók – olvasók, olvasási ajánlások; Salamon Ferenc és a népiesség; Az akademizálás forrásai és Magyar epistolarium continuum-ok. Verslánc, versháló építése. 15 órától ismét vita, 17,30-tól a konferencia munkálatainak bezárása.

vissza az elejére


Kisvárdai hangulatok

(2. oldal)

A kinti meleghez képest hűvösen fogad reggelente a kisvárdai Művészetek Háza konferenciaterme, az asztalokon gyöngyöző ásványvizes üvegek, a teremben gyülekezők kezében többnyire a Kisvárdai Lapok elnevezésű fesztiválújság friss száma, amelynek „tartalmát" körülbelül hajnali három körül szállítják a nyomdába, hogy aztán délelőtt 11 órára, mire gyülekeznek a szakmai beszélgetésre, itt lehessen. A Stuber Andrea kritikus által vezetett szerkesztőség számára bizonyára jóleső érzés látni, hogy viszik a lapot, mint a cukrot, bújják, vagy csak éppen böngészik, átlapozzák, vagy elmerülnek az olvasásban, de szinte senkit sem hagy hidegen a fesztiválozók közül, sőt, a kisvárdai közönség is szívesen olvasgatja. S mint minden médiatermék, az olvasók számára ez is okoz kellemes vagy kellemetlen perceket, sőt felháborodást, s bizony van úgy, hogy szóvá is teszik az érintettek a dolgot, a szerző pedig arra kényszerül, hogy megvédje saját igazát, véleményét.

Nemcsak az írott vélemény, hanem a szóbeli is kivált néha indulatokat a fent említett teremben, amelynek hőmérséklete mindvégig egyenletes, szemben a hangulat néha fokozódó forróságával, ilyenkor lehet lemérni a toleranciaés érzékenységszinteket, illetve megállapítani – immár többedszerre – , hogy nehéz elviselni a kritikát, (hozzáfűzném, nemcsak színházban), a másfajta véleményt, még akkor is, ha az építő jellegű, és nehéz elfogadni, hogy amit mi jónak látunk, azt esetleg valaki más nem úgy értékeli. És talán éppen ezért izgalmasak ezek a délelőttök, amelyeket idéntől, amint azt Szűcs Katalin Ágnes kritikus, a fesztivál egyik művészeti tanácsadója mondta, Műhelybeszélgetések elnevezéssel szeretnének bevinni a köztudatba. Ezzel is jelezni akarják, hogy nem értékelésről, hanem közös gondolkodásról, tapasztalatcseréről szólnak ezek a találkozások, nem kinyilatkoztatások születnek, hanem szakmai szempontú együttgondolkodások.

Eleget téve a tavaly elhangzott, többektől jövő igényeknek, idén nem kritikusok vezetik fel megelőző nap produkcióiról szóló beszélgetéseket, hanem rendezők, akik maguk is színházcsinálással foglalkoznak. Eredetileg Fodor Tamást és Ascher Tamást kérték fel, ám az előbbi egészségügyi problémák miatt nem lehet jelen a fesztiválon, így a szervezők kérésére Máté Gábor színész-rendező vállalta el a „feladatot". Máté Gábor ugyan zsűritag a kisvárdai fesztiválon, de mint mindannyiszor hangsúlyozza: nem a zsűri véleménye hangzik el a beszélgetéseken, sőt, mint viccesen megjegyezte egyszer, talán még a saját véleménye sem, csupán gyakorló rendezőként-színészként-oktatóként mondja el mindazt, amit lát. És természetesen az is belefér, hogy rögtön az utána következő megszólaló ellentmond mindannak, ami a felvezetőben elhangzik, vagy éppenséggel megerősíti azt.

Túl vagyunk tehát a fesztivál felén, láttunk néhány értékes produkciót, néztünk gyenge darabból készült, mégis működő előadást, vagy éppen jó darabból készült közepest, jó és még jobb, félre-, vagy nem éppen jól sikerült alakításokat, egyszóval zajlik az élet és a fesztivál Kisvárdán. És ez jó.

KÖLLŐ KATALIN,
Kisvárda

vissza az elejére


Vikidál „Koppány" Gyula erdélyi tájakon

(2. oldal)

Nagy várakozás előzte meg Vikidál Gyula rockés musicalénekes torockói fellépését. Kétségtelenül, a népszerű énekes hamar megtalálta a közös hangot a közönséggel. Volt itt minden, ami lázba hozta a nagyérdeműt: a szép dalok mellett a politikai kiszólásoktól sem mentes szövegek, együtténeklés a közönséggel lent, a nézőtéren is, szűnni nem akaró tapsok és újrázások. A művész arra is odafigyelt, hogy a dévai alapítvány Torockón lakó gyermekeit külön megemlítse, hiszen ők is ott álltak a közönség soraiban.

A nagysikerű koncert utáni dedikálási rohamban alig maradt idő egy kis beszélgetésre. Az énekes arról mesélt, hogy rögtön a katonaság után, már a második nap színpadon volt és zenélt. Nem volt kétséges tehát, hogy milyen utat követ. 1983 kétségtelenül fordulópont volt az életében, hiszen ekkor született meg az István, a király, és ő nyíltan vallja ma is, hogy a nemzeti oldalon áll. Később sorra jelentek meg a rockoperák, amelyek megőriznek bizonyos klasszikus hagyományokat, de minőségileg újat teremtenek, és a mai ember fülének kellemesebbek. Ugyanakkor viszont nem szorítja vissza a klasszikus operettet vagy operát sem, a musicalénekes pedig lassan színésszé válik.

Az előadó nemrég Baróton járt, most pedig az aranyosegerbegyi és várfalvai koncert után érkezett Torockóra. Közben egy kis autóbaleset is érte, de senki nem sérült meg, ő pedig hisz abban, hogy az embernek ki van jelölve az útja az életben. Az erdélyi közönséggel szívesen találkozik, hiszen akadnak közös értékek, amelyeket az itteni emberek ugyancsak vállalnak. A körút megszervezését Sebesi Karen Attila végezte, igen nagy odaadással.

Nyáron Nagyszebenbe, Európa kulturális fővárosába készül, ahol augusztus 23-án előadják az István, a királyt, nagyrészt erdélyi szereplőkkel. A csíksomlyói csapatból mindössze négyen lesznek ott, többek között ő is.

BAKÓ BOTOND

Az oldalt szerkesztette: Farkas Imola

vissza az elejére


Vélemény


Görbetükör

(3. oldal)

„Nem fog fájni a szívem, ha a magyar párt a múlté lesz" – vallja be Tom Gallagher, a nagy-britanniai Bradford Egyetem Etnikai Konfliktusok és Béke Tanszékének vezetője, Kelet-Európa szakértő, a posztkommunista államok és különösképpen Románia legújabbkori történelmének kutatója a România Liberă június 18-i számában. Állandó rovatában, amelyet a Transindexen magyar fordításában is olvashattak az érdeklődők, a szerző fölöttébb sötét jövőt jósol az RMDSZ-nek. Annak az alakulatnak, amelytől, bevallása szerint 1990-ben még azt várta, hogy progresszív közép-európai erőként rendet teremt a romániai politikai élet dzsungelében. Mára viszont szerinte a magyar párt (?) gazdasági előnyöket hajhászó betyárok gyülekezetévé vált, s veszélyesen kezd hasonlítani az olyan nacionalista mozgalmakra, amelyeket a Milosevic-idejebeli Szerbiában láthattunk.

Nem ismerem Tom Gallagher tudományos munkásságát. Azt sem, hogy gyakori romániai látogatásai során kivel vagy kikkel került szorosabb kapcsolatba, kik tájékoztatták az itteni politikai helyzetről.

Semmiképp sem szeretném viszont, ha az etnikai konfliktusok és a béke viszonya Tom Gallaghertől függne. Mert az bizony régen rossz lenne.

Hiszen nem egy tanszékvezetői minőségben tevékenykedő politikai szakértőtől, de még egy hatodrendű újságírótól is naivitás lehetett azt hinni – ezt egyébként Gallagher be is ismeri –, hogy etnikai alakulatként a román politikai zűrzavarban az RMDSZ valaha is rendet teremthetett volna. A szervezetnek a többségi, nagyszerb nacionalista pártokkal való összehasonlítása pedig már a valóságismeret olyan hiányát bizonyítja, amely még egy érzelmi alapon motivált publicistának sem engedhető meg, s legjobb esetben is a térség politikai viszonyainak a teljes félreismerésén alapszik. Ami viszont ínyére lehet romániai munkaadóinak. Hiszen, ha nem is olyan régen még jóleső érzéssel állapíthattuk meg, hogy irányunkban mennyire megváltozott a román sajtó hangneme, s a fuldokló magyarellenes kirohanások már csupán az erre szakosodott elenyésző számú sajtóorgánumban kapnak helyet, az utóbbi hetek, hónapok eseményei, sajnos, rácáfoltak erre az optimizmusunkra. A hamu alatt parázsló tűz ismét lángralobbant, mihelyt közösségünk határozottabban kinyilvánította óhaját az őt megillető jogok vonatkozásában, és a civil szervezetek mellett az RMDSZ-től is elvárta, hogy ne bólogató Jánosként, hanem érdekvédelmi alakulatként lépjen fel. S ha már helyzeti előnyét felhasználta arra, hogy saját gazdasági pozícióit kellő mértékben konszolidálja, több időt és energiát szenteljen annak a közösségnek, amely szavazataival bizalmáról biztosította, és hatalomra segítette.

Ez a bizalom ingott most meg a sorozatos visszakozás és helytelen politikai lépés nyomán, s vált nyilvánvalóvá a legutóbbi referendum eredményeinek tükrében. És ezt a bizalmi válságot kellett és lehetett volna orvosolni azon frissiben. Amint azt a szervezeten belüli ellenzék is jelezte.

Ezzel szemben a csúcsvezetés mit tett? Homokba dugta a fejét, sőt a fiaskóért közvetlenül felelős kampányfőnököt még elő is léptette. Ezek után pedig, immár kényszerhelyzetben, erőteljesebben kezdte hangoztatni azokat a jogos, de a román közvélemény szerint nacionalista követeléseket – kisebbségi törvény, autonómia, államilag támogatott anyanyelvi oktatás óvodától az egyetemig, a Bolyai Egyetem visszaállítása – amelyekért kormánypozícióban eddig sokkal határozottabban kellett volna kiállnia.

Így aztán annyiban kénytelen vagyok egyetérteni Tom Gallagherrel, hogy az RMDSZ kormányban való szereplésének a magyar kisebbség számára különösebben kézzelfogható hozadéka vajmi kevés volt.

Ebből viszont logikai következtetésként adódik, hogy az ok a személyes érdekeket szolgáló előny. S a szervezet népszavazásos stratégiája is ezt a látszatot tűnik erősíteni. Hiszen egyébként mi értelme lett volna egy korrupciós ügyekre kihegyezett referendumon azoknak a szekerét tolni, akiknek valamilyen – politikai vagy gazdasági okból – takargatnivalója lehet? Mindezt az ezidáig engedelmes szavazótábor is ekképpen értelmezte.

A jövőben, amint már eddig is tapasztalhattuk, számíthatunk az alakulat önvédelmi reflexeinek felerősödésére. Egy politikai szervezet sohasem lehet a demokrácia melegágya. Hatékonyságához annak a bizonyos demokratikus centralizmusnak kell működnie. Ha viszont mindezt nem ellensúlyozza egy egészséges egymásra figyelés, érdekvédelmi szervezetünk ahhoz a pártállami „egypárthoz" válik hasonlatossá, amelyben a vezetőség döntötte el, hogy mit akarjon a tagság.

Sokszor bíráltam az RMDSZ-t, aminthogy ezt a hozzám közel állókkal is megteszem. Mert fontos számomra sorsuk további alakulása. S mert a ködös Albionból néha hozzánk átruccanó Tom Gallagherrel ellentétben az én szívem máris fáj, amikor érdekvédelmi szervezetünket kívülről bírálatok érik, s még inkább fáj, ha ezek a bírálatok olykor még jogosak is. Érdekképviseletre ugyanis mindaddig szükségünk van, ameddig kisebbségünket ebben a minőségben bárminemű diszkrimináció sújtja.

NÉMETH JÚLIA

vissza az elejére


Változó légkör az Európai Unióban

(3. oldal)

Az utóbbi három év leforgása alatt 12 állammal gyarapodott az Európai Unió, népessége csaknem eléri a félmilliárdot – ám a szervezet nemcsak nagyobb lett, de egyben más is. „Töredezőben van a konszenzus arról, hogyan működjön az unió" – fogalmazott egy diplomata. Az EU jövendő szerződéses alapjai körüli viharok, a többségi döntéshozatalt kísérő varsói mennydörgések, az unió jövőképességét beárnyékoló felhők mind egy mélyreható politikai légkörváltozás tüneteit testesítik meg. „Az unió mindig is az adok-kapok elv révén működött – elmélkedett egy brüsszeli diplomata. – Senki nem kap meg mindent. Mindenki mindig csak azt kapja meg, amire szüksége van, és a legtöbbször alig valamivel többet ennél. Ezt azonban mindenkinek meg kell tanulnia." Az Európai Gazdasági Közösség alapítása, 1957 óta a hat „régi" tagállamnak nagyon is nehezére esett a fenti ismeret elsajátítása. Ám ennél is fontosabb, hogy 1957 óta megváltoztak az okok is, amelyek miatt egy-egy ország felvételt szeretne nyerni a „klubba". Annak idején a csatlakozás mintegy reagálás volt a világháború pusztításaira. A többiek azért vonták be (Nyugat-)Németországot a Montánunióba, hogy meggátolják újabb hadigazdaságának felépítésében. Ebből később kötelék lett, amelynek közepén kibékült egymással a két „ősi" ellenség, Németország és Franciaország. A szövetség vezérmotívuma a „Soha többé háborút" lett, s idővel valóságos lelkesedést váltott ki Európa iránt: az emberek már egy „Európai Egyesült Államokról" álmodoztak, a határokat jelző sorompók ledőléséről, a nemzeti önzés csökkenő jelentőségéről. Időközben Európa jó részén már csakugyan nem lehet érzékelni a határokat, eltűntek a sorompók. Ám az „érzett Európa" egészen másmilyen lett. Az új bűvös szó a „szubszidiaritás", értelme pedig: Európa ne avatkozzon bele olyan dolgokba, amelyeket a nemzetállamok maguk is képesek rendezni. Egyidejűleg megizmosodtak azok az erők, amelyek ahol csak lehet, szeretnék elkerülni az egységes európai szabályokat. „Vitathatatlanul létezik egy nacionalizáló tendencia Európában" – tette szóvá egy másik diplomata. Az évek során egyre tágabbra nyílt az olló a közösségi és a kormányközi megközelítésmód között. A 2004-ben, majd 2007-ben végrehajtott bővítés nyomán minden korábbinál nagyobbak lettek a tagállamok között mutatkozó különbségek. Szegények és gazdagok között világok tátonganak, miközben erős a várakozás a tehetősek részéről megnyilvánuló szolidaritás iránt. Egyedül Lengyelország 67 milliárd eurót kap 2007–13 között az uniós kasszából, hogy minden téren megközelíthesse az EU színvonalát. A jólszituált tagállamok ettől remélik a stabilitás biztosítását. Az unió keleti tagállamai egészen új tapasztalatok birtokában léptek be a szervezetbe. Ők elsősorban védelmet látnak az EU-ban Oroszországgal szemben, amely iránt főleg a balti köztársaságokban, de Lengyelés Csehországban is mély bizalmatlanság él az emberekben. Ezért ezek az államok – Nagy-Britanniával együtt – szoros biztonsági kapcsolatokat ápolnak az Egyesült Államokkal. Egyúttal különösen hangosan hivatkoznak nemzeti szuverenitásukra, és nehezükre esik jogkörök átadása Brüsszelnek. Más tagországok – például Bulgária, Magyarország és Románia – inkább keresik az összefogást a régi EU-tagokkal.

vissza az elejére


Lopunk, ahogy belefér

(3. oldal)

Késő éjjel érkeztem meg a brüsszeli déli pályaudvarra, minden zárva volt. Aggódó kérdésemre, hogy most hol vásárolok jegyet, lézengő utastárs nyugtatott meg: a vonaton. És valóban, nem sokkal indulás után megérkezett a kalauz, karján kis készülékkel, amely néhány gombnyomás után némi sercegés következtében kipökte a jegyet. Felár nélkül.

Jólesett ez a jóhiszemű közelítés, amellyel aztán többször is találkoztam Nyugat-Európában. Élelmiszerüzletben például megrökönyödve szemléltem a „használd magad" kasszagépet, amelynél a vásárló mindenféle felügyelet, ellenőrzés nélkül megméri, számlázza és fizeti az árut. Mert van olyan társadalom, amely az állampolgárt nem tekinti eleve csalónak, bűnözőnek. És bár ezt az oldalát a dolognak nem ismerem, feltételezem, hogy az állam, a hatóság vagy annak képviselője sem próbál tisztességtelen módon pénzt zsebelni a polgárok rovására. Az emberi lélek furcsaságai közé tartozik az, hogy a bizalom bizalmat, a tisztesség tisztességet szül. Meggyőződésem, hogy sem a belga államvasutat, sem az említett élelmiszerboltot nem divat becsapni, csak azért, mert lehet. S ha néha mégis megtörténik, akkor is megéri a csekély ráfizetést az a légkör, amely ennek a hozzáállásnak köszönhetően kialakult.

Bezzeg nálunk…

Nemrég, az ország déli részében vonatozgatva elhűlve néztem a kalauzt, aki szégyentelenül bezsebelte az utasoktól az egy-egy lej csúszópénzt. Jegyet csak én és a velem utazók vásároltak, a korrupt vasutas meg szó szerint dühös volt ránk. Öt lejt veszített rajtunk!

Itt egyelőre szinte mindenki lop, ahogy belefér.

Például a vízművek, amely velünk fizetteti ki a saját tönkrement hálózata miatt keletkezett veszteségeket, vagy (ha már szóba került) a vasút, amely egyre csak drágítja a szállítás díját, de ahhoz képest még mindig a dicső szocializmus alkotta csupa fertő vagonokban utazunk – az életveszélyes vasúti hidakról nem is beszélve.

Lopnak a pénzügyi ellenőrző hivatalok és alkalmazottaik, akik nem vizsgálódni, hanem eleve bírságolni szállnak ki, bárhova. Még nem sikerült olyan emberrel beszélnem, aki bírság nélkül úszta volna meg a hívatlan látogatásokat – és azt azért nem hiszem, hogy mindannyian gaz törvényszegők vagyunk.

Más. Nemrég pszichológus barátom mesélte, hogyan rabolják ki azokat a Kolozsváron működő rendelőket, ahol gépkocsivezetőket „vizsgáztatnak" – azaz felmérik, hogy szellemi-értelmi képességeik alapján alkalmasak-e a járművezetésre. Minden egyes rendelő havonta be kell fizesse bevételének 10 százalékát a Vasutaskórháznak. Hogy miért? – Mert az intézménynek valamiféle felügyeleti címe van az ágazatban. És hogy ezen cím alatt mit tesz, mit ellenőriz, mit segít? – Semmit. Azazhogy egyvalamit igen: betegesen nyomon követi a befizetéseket, fénymásolatot kér minden pszichológustól, minden egyes megvizsgált személy dossziéjáról (űrlap, anamnézis, tesztek stb., fejenként 6 oldal). Nehogy már kárt szenvedjen, és ne kapja meg a pénzt, ami a nulla tevékenységért megilleti. Jó lenne tudni, hogy ez a felháborító eljárás kinek a döntése alapján folyik, kinek érdeke a nyilvánvaló rablás?

Ehhez képest már ártatlan viccnek bizonyul az a nagykárolyi helyi határozat, amelynek értelmében a házasulandók előre ki kell fizessenek egy bizonyos összeget – pénzbírság címen, csendháborításért. Mert ugye, a törvények nem hatnak visszamenőleg, de a leendő, esetleges kihágásért büntetni szabad…

Nálunk az állam, a hatóságok zsebe mindig nyitva van, és ég óvja azt, aki késlekedik befizetni a jogosan vagy jogtalanul követelt összegeket. Van olyan szolgáltató, amely a számlát rendszeresen a befizetési határidő után küldi. A késedelmi díjjal bezzeg nem késlekedik…

Amúgy az egyetlen reakció a viszonzás: ott verjük át az államot, a hatóságot, ahol csak lehet. Aki tud és mer, az jegy nélkül utazik, aki elég szemtelen hozzá, az lopja a villanyáramot, adót csal stb., a népnyelv pedig szépen átformálódott, és az ilyet nem bűnözőnek, hanem ügyesnek titulálja, nem tör pálcát felette, hanem méltatja.

A feketegazdaság visszaszorításán, annak lehetőségein évek óta törik a fejüket a hozzáértők, miközben számtalan kisvállalkozó vallja meg szűk és bizalmas körben: tisztességesen nem lehet megélni. Ha megadják az államnak, ami az államé, tönkremennek.

És a legrosszabb az, hogy minderről tudunk, az egész eljárás része az életünknek, és mélységesen megdöbbenünk, amikor jobb sorsú vidékeken másféle viselkedéssel találkozunk. Úgy tűnik, ez egyelőre nem szempont, amikor jövőt formálunk, generációkat nevelünk. Nem törekszünk arra, hogy gyerekeink, unokáink egy tisztességesebb, jóhiszemű világban éljenek. Olyan világban, amelyben állam és polgár, szolgáltató és ügyfél, hatóság és civil nem tekint egymásra gyanakvással, és nem is próbálja meglopni egymást. Ha van valami, ami ebben az országban elkeserít, akkor ez az: nincs kilátás arra, hogy az általános szemléletmód a belátható jövőben megváltozzon. Pedig mennyivel jobb lenne mindnyájunknak!

ERCSEY-RAVASZ FERENC

Az oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


Napirenden


Indítványés ultimátumostrom alatt a kormány

(4. oldal)

Hosszú napjuk volt tegnap a képviselőknek, akik utolsó hetüket kezdték el a parlamentben a nyári vakáció előtt. A törvényhozás napirendjén két egyszerű indítvány is szerepelt, mindkettőt a Demokrata Párt (PD) és a Liberális Demokrata Párt (PLD) nyújtotta be. Lapzártakor még csak az első indítvány vitája zajlott, de a kudarc borítékolható volt, mert a PSD-sek bejelentették: tartózkodnak szavazáskor.

A PD és a PLD Eugen Nicolăescu egészségügyi és Decebal Traian Remeş mezőgazdasági minisztert vette célkeresztbe. Nicolăescunak egyebek között azt róják fel, hogy nem sürgette az egészségügy privatizációját, nem igyekezett elég vonzóvá tenni az egészségügy azon ágait, amelyekben szakképzett munkaerőhiány mutatkozik, és elhanyagolta a kórházban dolgozók szakmai tudásának elmélyítésére vonatkozó programokat.

Nicolăescu az összes ellene irányuló vádat visszautasította, s hangsúlyozta, hogy ez a politikai akció is bizonyítja a PD erkölcstelenségét. Emlékeztetett arra, hogy az Emil Boc által irányított alakulat két hónappal ezelőtt még tagja volt a kormánynak, akkor pedig támogatták az egészségügy megreformálása érdekében hozott intézkedéseket. Ezt viszont most tagadni próbálják, ami Nicolăescu szerint azt jelenti, hogy a PD-t nem érdekli az emberek sorsa.

A PSD a plénumban zajló vitán is megerősítette tegnap délelőtti döntését, miszerint képviselői tartózkodnak az indítvány szavazásakor. Nem vonulnak ki, de voksukat sem adják le. Ezzel azt akarják kifejezni, hogy nagyvonalakban egyetértenek a PD és a PLD által megfogalmazott bírálatokkal, de kifogásolják, hogy éppen azok a demokraták vetik a két miniszter szemére a hiányosságokat, akik áprilisig a kormány tagjai voltak.

Nem is teheti meg a PSD, hogy teljes mértékben kihátrál a demokraták által megfogalmazott bírálatok mögül, hiszen várhatóan még ezen a héten napirendre tűzik a törvényhozásban az általuk beterjesztett két hasonló egyszerű indítványt. Komoly következménye viszont csak annak a kormány megbukását eredményezhető bizalmatlansági indítványnak lehet, amelyet a PSD-sek helyeztek kilátásba arra az esetre, ha a kormány szerdáig nem határoz a nyugdíjemelésre vonatkozó javaslatuk támogatása mellett.

A szociáldemokraták azt szeretnék, ha a nyugdíjasok járuléka 30 százalékkal emelkedne. Ezt a javaslatot azonban túlzottnak tartja a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetője, Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök. A liberálisok arra figyelmeztetnek: a parlament már elfogadott néhány olyan törvényt, amellyel az ország máris azt kockáztatja, hogy meghaladja az idei 2,8 százalékos államháztartási deficitcélt. Ugyanakkor Tăriceanu tegnap fogadta a nyugdíjasok egyik küldöttségét. A megbeszélés után jelezte: a kormány hajlandó elemezni a nyugdíjemelésre vonatkozó javaslatot, és mindent elkövet, hogy a lehetőségekhez mérten növeljék a járulékot. Számokba azonban nem bocsátkozott, így továbbra is rejtély marad, hogy mennyire lesz hatékony a PSD ultimátuma.

B. T.

vissza az elejére


Ártámogatott gyógyszerek nyugdíjasoknak

(4. oldal)

Kilencven százalékban ártámogatott gyógyszereket ígért hétfőn Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter azoknak a nyugdíjasoknak, akiknek a jövedelme nem haladja meg a 400 lejt. A miniszter a Nyugdíjas Szakszervezetek Országos Szövetségének képviselőivel találkozott hétfőn, és ígéretet tett arra is, hogy rendszeresítik a párbeszédet, és folyamatosan tájékoztatja majd őket az újdonságokról.

„Sajnos, a nyugdíjasok nem ismerik az egészségügyi rendszerben végbement változásokat, és ami még fájdalmasabb: nincs tudomásuk arról, hogy az országos egészségügyi programokon keresztül ingyenes kezelésekre is jogosultak. Úgy döntöttünk, hogy havonta találkozni fogunk, és én magam tájékoztatom majd a nyugdíjasokat, ha nincsen, akinek ezt megtennie" – nyilatkozta Nicolăescu.

A miniszter azt kérte a nyugdíjasoktól, jelentsenek minden esetet, amikor az orvosok vagy asszisztensek csúnyán beszélnek velük, vagy arra kötelezik őket, hogy kifizessék a gyógyszereket a kórházakban, hiszen ez megengedhetetlen – tájékoztatott Preda Nedelcu, a szövetség alelnöke.

Nicolăescu biztosította a nyugdíjasokat, hogy folyamatosan figyel arra, hogy a gyógyszertáraknak biztosítva legyenek a pénzalapok az ártámogatott gyógyszerek kibocsátására, ne csupán a hónap első napjaiban.

A találkozóra a múlt heti nyugdíjas-sztrájk okán került sor, amikor a nyugdíjasok a kormány elé terjesztették követeléseiket.

vissza az elejére


Támogatást igényelnek a gazdák

(4. oldal)

A Romániai Mezőgazdasági Termelők Szövetségeinek Ligája (LAPAR) felkérte Traian Remeş mezőgazdasági minisztert, hogy a tárca adjon hektáronkénti 300–400 lejes pótlólagos támogatást az őszi vetésekre, tekintettel arra, hogy a gazdák bevételei csökkentek a szárazság miatt. Ez felpótolná az idei évre vonatkozó, EU-s alapokból fizetendő támogatást, amely hektáronként mintegy 50 euró, illetve az állami költségvetésből juttatandó hektáronkénti 30 eurós segélyt. Ezeket az összegeket azonban csak 2007 decembere és 2008 júniusa között kapnák meg a gazdák. A LAPAR ugyanakkor azt kérte a minisztertől, hogy a támogatások szeptember előtt, tehát még az őszi vetések megkezdését megelőzően jussanak el a gazdákhoz, illetve a munkáknál felhasznált gázolajra is kapjanak pénzt.

vissza az elejére


Akadozik a korrupció elleni harc Romániában

(4. oldal)

Az Európai Unió (EU) követelményei és a fanarióta szellem „mérkőzésében" egyelőre az utóbbi áll nyerésre – így összegezhető a Románia EU-tagságának első félévéről készített mérleg, amelyet szerdán hoz nyilvánosságra az Európai Bizottság (EB).

A kritikus hangú jelentés elsősorban az igazságügyi reform és a korrupció elleni harc terén marasztalja el a balkáni országot. E két terület már Románia felvétele előtt is Brüsszel kifogásainak a gyújtópontjában állt, ám Bukarest végül úgy nyert bebocsátást az unióba, hogy a fenti kérdésekben (hangzatos ígéreteken kívül) nem tudott érdemi előrelépést felmutatni.

Romániában hagyomány, hogy az ország állapotáért, a problémákért a „fanarióta" örökséget teszik felelőssé, utalva az oszmán uralom idején a Duna menti fejedelemségek (Havasalföld és Moldva) trónjára ültetett görög uralkodókra. Ennek szívósságát jól mutatja a Transparency International évente közzétett felmérése az egyes országok közéletének és gazdaságának korruptságáról. Románia 3, 1 pontot kapott; ezzel a rangsorban a 84. helyre került harmadik világbeli országok társaságában.

Erre a következtetésre jutott az EU bukaresti képviselője is. A Handelsblatt című német üzleti lapnak nyilatkozva Onno Simons kertelés nélkül kimondta, hogy a határozott és energikus igazságügyi miniszter, Ana Macovei leváltása óta lankadást tapasztal a korrupció elleni harc frontján. Macovei utóda, a márciusban kinevezett Tudor Chiuariu valójában arra törekszik, hogy személycserék révén meggyengítse a korrupció visszaszorításáért felelős hivatalt.

Bukarestben dolgozó külföldi diplomaták egybehangzóan úgy vélik, hogy az EU-csatlakozás óta egyfajta laissez-faire magatartás lett úrrá Románián. Ennek jeleként értékelik megfigyelők a csődtörvény körüli furcsaságokat. A parlament e jogszabályt még az EU-belépés előtt fogadta el azzal a céllal, hogy átláthatóvá tegye a felszámolási eljárásokat. Ám nemrég a kormány sürgősségi rendelettel kiemelt a törvény hatálya alól 28 állami nagyvállalatot – azokat, amelyeknek az élén kétes hírű gazdasági mogulok állnak.

Problémák vannak a közigazgatási reformmal, az állatorvosi szolgálat korszerűsítésével, valamint az uniós támogatások fogadására való felkészüléssel is. Emiatt az EB június elején felszólította a kormányt, hogy hajtson végre változtatásokat 156 hatályos törvényen.

Történt persze előrelépés is. A parlament elfogadta az úgynevezett feddhetetlenségi ügynökség létrehozását célzó törvényt. Hogy mennyire hatékonyan teszi a dolgát az ügynökség, az még a jövő titka. A brüsszeli bizottságnak mindenképpen az a véleménye, hogy Bukarest még hosszú időn át az EU szigorú felügyelete alatt fog állni.

Christian Pârvulescu politológus szerint a bukaresti parlament nem más, mint „gyűjtőhelye a rendszerváltás nyerteseinek, akik akkori pozíciójuknak köszönhetően gazdagodtak meg". Csak a következő vagy az utána jövő nemzedék lesz képes Románia átfogó demokratikus és jogállami megújítására – véli.

A fentiekből egyértelműen kitűnik, hogy Románia befogadása az EU-ba elsősorban politikai döntés volt, amely a Balkán politikai stabilitását volt hivatva szolgálni.

Az 1-es, 4-es oldalt szerkesztette: Papp Annamária

vissza az elejére


Körkép


Sikeres kisérettségi után hétfőn elkezdődött az érettségi
Idén először tették közzé a világhálón a vizsgatételeket

(5. oldal)

Kolozs megyében a szakaszzáró vizsgára jelentkező több mint hatezer tanuló közül 82,85 százalék vizsgázott sikeresen, közölte Adriana Iacob tanfelügyelő. Tantárgyakra lebontva ez a következőképpen fest: a román nyelv és irodalomvizsgán 89,22, a magyar nyelv és irodalom vizsgán 91,38, a német nyelv és irodalomvizsgán 100 százalék, a matematika vizsgán 88,73, a földrajz vizsgán 96,41, míg a történelem vizsgán 97,19 százalék érte el az átmenő jegyet. Ugyanakkor vasárnap délután 613 fellebbezést iktattak: 284-et román nyelvből, 25-öt magyarból, 228-at matematikából, 34-et történelemből és 42-t földrajzból. A dolgozatok újrajavítása nem Kolozs megyében történik, tájékoztatott Adriana Iacob, azt viszont nem árulhatta el, hogy hol. Kolozs megyében egyetlen megye vizsgadolgozatait sem javítják újra. A szakaszzáró vizsga végleges eredményei június 28-ára várhatóak. Azok a diákok, akik most nem kaptak átmenő jegyet, szakiskolába iratkozhatnak, jövőre pedig újra megjelenhetnek a szakaszzáró vizsgán.

Szabó Gábor tanfelügyelőtől azt is megtudtuk, hogy az idén végzett 766 magyar nyolcadikos közül 671 iratkozott be és 661 jelent meg a szakaszzáró vizsgán. Sikeresen vizsgázott 507 tanuló (76,70 százalék). Románból 583-an (88,2 százalék), magyarból 604-en (91,38 százalék), matematikából 581-en (87,9 százalék) mentek át. A választható tantárgyak esetében 151 tanuló történelemből, 510 pedig földrajzból vizsgázott. Történelemből átmenő jegyet kapott 145 gyerek (96,03 százalék), földrajzból pedig 494 (96,86 százalék).

Ami az érettségit illeti, a megye 18 vizsgaközpontjába a közel 6500 végzősből csak 6130 iratkozott be. Ők június 25-én és 26-án román nyelv és irodalomból, 26-án és 27-én magyar nyelv és irodalomból, míg 27-én és 28-án idegen nyelvből vizsgáznak, szóban. Az első írásbeli vizsgát június 29-én tartják, az utolsó írásbeli vizsga időpontja pedig július 4. Az eredményeket július 7-én függesztik ki. Ugyanaznap történik a fellebbezés is, a végleges eredmények pedig július 10-ére várhatóak.

vissza az elejére


Kolozs megyéből négy tanuló kórházban vizsgázik.
MEGVÁLTOZTATTÁK A TÉTELEKET?

(5. oldal)

Cristian Mirescu, az Országos Vizsgaés Kiértékelő Központ igazgatója nem tartotta valósnak azt a sajtóban megjelent állítást, miszerint az érettségi fizika tételeket most változtatták meg. Mint elmondta, a tételek februári végleges közzététele után nem módosították azokat. Cristian Adomniţei tanügyminiszter a Cotidianulnak viszont azt nyilatkozta: mivel nem könnyű összeállítani a tételeket, következtetésképpen „normális", hogy azokat kijavítják. Ugyanakkor kijelentette: ha jövőre is tisztségben marad, javasolja majd a vizsgák módszertanának megváltoztatását, mivel ha kötelező a tíz osztály elvégzése, akkor anakronisztikus a nyolcadik osztály végére időzített szakaszzáró vizsga – magyarázta a miniszter.

NAGY-HINTÓS DIANA

vissza az elejére


Eltűntek az ablakrácsok a Toldalagi-Korda palotáról

(5. oldal)

Több aggódó olvasónk is jelezte az elmúlt napokban, hogy cserélik az ablakokat a Király (I. C. Brătianu) utca 14. szám alatti Toldalagi-Korda palotán, amelyről egyúttal lekerültek annak jellegzetes ablakrácsai. Mint megtudtuk, az utca leghíresebb házának esetében nincs ok aggodalomra: a régi ablakokat a környezetbe illő, de korántsem fehér vázú, hanem fautánzatú termopán ablakokra váltják, de kicserélik az ablakkereteket is, amelyeket az építés (1804–1809) óta igencsak megviselt az idő vasfoga. Ezek után majd ismét a helyükre kerülnek az építtetők monogramjait (Gróf Toldalagi László, Gróf Korda Anna, Gróf Bánffy György) váltogató művészi ablakrácsok is, amelyeket előbb restaurálnak, és amelyek az erkély empire korlátjával együtt Ungvári Imre lakatosmester remekművei.

vissza az elejére


Jönnek a dinnyeárusok!

(5. oldal)

Megjelentek Kolozsváron az első dinnyeárusok, így a városháza kijelölte azokat a helyeket, amelyeken árusítható az idénygyümölcs. A piacokat leszámítva Kolozsváron 18 helyen vásárolhatunk az idén dinnyét, de a Polgármesteri Hivatal által kijelölt helyeken csak akkor forgalmazható a dinnye, ha nincs már hely a piacokon. Csak azok a személyek árulhatnak ilyen helyeken dinnyét, akik termelői igazolvánnyal rendelkeznek, és akik kifizetik a napi, négyzetméterenkénti 1,20 lejes bért. Az árusítóknak továbbá szerződést kell kötniük valamelyik szemételhordó céggel.

Az előírások be nem tartása 100 és 600 új lej közötti büntetéseket, valamint a portéka elkobzását vonja maga után.

vissza az elejére


Munkaerővásár pénteken

(5. oldal)

Pénteken 9–17 óra között a Horia Demian Sportcsarnokban bonyolítják le a Nokia finn konszern munkaerővásárát. Becslések szerint ez lesz a Megyei Munkaközvetítő Ügynökség által szervezett eddigi legnagyobb börze: mintegy 6 ezer érdeklődőre számítanak.

Az 500 meghirdetett munkahelyből 100-at felsőfokú végzettségűeknek írtak ki, számukra ajánlatos angol nyelven megírt életrajzot vinni – az interjút nem az ügynökség, hanem a Nokia Europa csapatának tagjaival folytatják le.

A jelentkezők várható nagy száma miatt 200-as csoportokban lehet majd bemenni a helyszínre, az első csoport előtt 8-kor nyílik az ajtó, majd félóránként mehet a következő csoport. A délelőtt folyamán a Nokia Europa szakemberei szemináriumot is tartanak a nemeszsuki beruházásról, a munkahelyi követelményekről és a műszaki munkafolyamatról.

Az esemény méreteit jellemzi, hogy várhatóan jelen lesz Paul Păcuraru munkaügyi miniszter, Ionel Muscalu, az Országos Munkaközvetítő Ügynökség vezetője, továbbá a Nokia részéről John Guerry, a Nokia Románia vezérigazgatója, illetve Miko Huntten, a Nokia humán-erőforrás osztályának a vezetője, tovább Kiss Cristina, ez utóbbi osztály Kelet-európai irányítója.

vissza az elejére


Tűzvész a Hajnal-negyedben

(5. oldal)

Tegnap délután négy órakor tűzesethez riasztották a kolozsvári tűzoltókat: a Hajnal-negyedben, a René Descartes utcában kigyulladt egy többemeletes, néhány éve épült villa tetőtere. A lángok felcsapásának pillanatában az épületen újrafödémezési munkálatok folytak. A tűzoltóság több autóval szállt ki a helyszínre, és mintegy másfél óra alatt fékezte meg a lángokat. Emberi sérülés nem történt, a kár felmérése folyamatban van, közben pedig folynak a vizsgálatok az okok kiderítésére.

vissza az elejére


Újabb példaértékű bírság

(5. oldal)

Be nem jegyzett kolozsvári fiókkal rendelkező bukaresti reklámcéget büntetett meg a kolozsvári Munkaügyi Felügyelőség. A bírság összege 124 ezer új lejre rúg, mindezt azért is rótták ki, mert az illető cég összesen 126 személyt foglalkoztatott törvénytelenül.

A felügyelőség igazgatója, Daniel Păcurariu elmondta, hogy a One 2 One nevű céget mintegy két hónapja megfigyelés alatt tartották. – Összesen 126 személyt alkalmaztak szolgáltatási szerződéssel egyéni munkaszerződés helyett, és nem fizettek utánuk fizetésadót, egészségügyi biztosítást és munkanélküli járulékot. Ráadásul nem a törvényes munkaidőn belül dolgoztatták őket, kötelezték, hogy havonta két szombatot és egy vasárnapot is ledolgozzanak. Ugyanakkor naponta többszáz kilogrammnyi szórólapot kellett kihordaniuk és szétosztogatniuk különféle cégek és tömbházak postaládáiba" – tette hozzá.

A kolozsvári Munkaügyi Felügyelőség egyben értesíti az országos felügyelőséget, hogy figyeljen oda a cég többi megyei kirendeltségére is, nehogy a kolozsvárihoz hasonló körülmények alakuljanak ki.

vissza az elejére


A rendőrség hírei

(5. oldal)

17 ÉVES FIATAL HUNYT EL
Halálos végkimenetelű közlekedési baleset történt vasárnap hajnalban Mákó közelében a 136-os jelzésű községi úton. A 25 éves egeresi G. János, bár nem rendelkezett jogosítvánnyal, egy Renault Kangoo haszongépjárművet vezetett, és egy kanyarban elvesztette uralmát a jármű fölött, amely felborult. Utasa, a 17 éves V. András, aki nem kötötte be a biztonsági övet, nem élte túl a sérüléseket.

ITTASAN BALESETEZETT, MAJD HAZAMENT
Ittas vezetés és a baleset helyszínének elhagyása vádakkal indult nyomozás egy tordai férfi ellen. Az 57 éves S. Francisc a vád szerint május 19-én este háromnegyed kilenckor egy Daciát vezetve okozott balesetet, amelyben egy személy könnnyebben megsérült, majd hazament. Mint kiderült, vérében 0.95 ezrelékes volt az alkoholszint, ami már önmagában bűncselekménynek számít. Szabadlábon védekezhet.

Az oldalt szerkesztette: Balázs Bence

vissza az elejére


Autó-motor
Motorház

A Szabadság autós melléklete Megjelenik kéthetente
III. évfolyam, 12. szám.

Szerkeszti: Balázs Bence

vissza az elejére


Tuning-show kolozsvári módra

(6. oldal)

Egyre nagyobb divattá válik a fiatalok körében, hogy autóikat látványos külső vagy belső változtatásoknak vetik alá, szakszóval élve: tuningolják őket. Ezt igazolja, hogy mintegy bő fél éven belül a harmadik alkalommal állítottak ki tuningolt autókat az Expo Transilvaniában, ezúttal – az elmúlt hétvégén – már több tucatnyit is. A helyszínre kilátogatók azonban mégis kissé csalódottan távozhattak, mert ennél sokkal többet ígértek a szervezők: a kiállítók több mint egyharmada végül egyszerűen távolmaradt a rendezvénytől, a kiállított autók közül pedig számos már korábban is mutogatta magát a kolozsvári közönségnek.

Persze, ezeket nemcsak háromszor, de sokkal több alkalommal is meg lehet csodálni. Különösen azt a lila BMW-t, amelynek már egész gyűjteménye van a tuning-versenyeken nyert kupákból, serlegekből, s kívülről-belülről szemkápráztató módosításokon ment át.

A minél dögösebb kinézetre és a minél nagyobb teljesítményre való törekvés mindenesetre nem olcsó mulatság – de fantázia, egyéniség, kreativitás és eredetiség is kell hozzá. No meg egy kis magamutogatási vágy...

vissza az elejére


Pápai tízparancsolat gépkocsivezetőknek

(6. oldal)

A Vatikán közzétette kedden a gépkocsivezetők tízparancsolatát, amelynek első helyén a „Ne ölj!" ősi tiltása áll.

A vatikáni dokumentumban az a figyelmeztetés is szerepel, hogy az autózás is a bűn egyik forrása lehet. Az autósok türelmetlensége, primitív dühe, káromkodása, trágár kézmozdulatai, felelőtlensége, szándékos szabálysértései mind a bűn kategóriájába tartoznak.

A Vatikán arra ösztönzi az autósokat, hogy inkább imádkozzanak a volán mögött.

A gépkocsivezetők tízparancsolata a következő:

1. Ne ölj!

2. Az utak azért vannak, hogy közlekedhess, s nem azért, hogy súlyos baleseteket okozz!

3. Az előzékenység, a becsületesség és az óvatosság segít az előre nem látható események veszélyének kivédésében!

4. Légy segítőkész felebarátaid iránt, főképp, ha balesetet szenvednek!

5. Az autó nem a hatalom fitogtatására való, és ne engedd, hogy bűnre csábítson!

6. Győzd meg a fiatalokat és az idősebbeket egyaránt, hogy vezetésre alkalmatlan állapotban ne üljenek volán mögé!

7. Segítsd a balesetek áldozatainak családtagjait!

8. A vétkes vezetőket és az áldozatokat hívd közös találkozóra a megfelelő időben, hogy alkalmuk legyen átélni a megbocsátás felemelő érzését!

9. Az utakon védd a sebezhetőket!

10. Érezz felelősséget mások iránt!

vissza az elejére


Gazdaság


Lakáspiac: legdrágább Monaco,legolcsóbb Kisinyov

(7. oldal)

Az európai lakáspiacon a legdrágább színhely Monaco, a legolcsóbb a moldovai főváros, Kisinyov. Aki viszont azért vásárol lakást, hogy kiadja, az Európában a legjobban éppen Kisinyovban jár, és Monacóban viszonylag a legrosszabbul, ez derül ki a Global Property Guide nemzetközi piacfigyelő és tanácsadó cég ez évi összesítéséből.

A szakértők 120 négyzetméteres, legkeresettebb környéken lévő luxuslakásokat hasonlítottak össze. Ezeknek az átlagára Monacóban 2,988 millió euró, Kisinyovban 110 ezer euró. Ellenben az ilyen kiadott lakások bére Monacóban havonta 6060 euró, ez a vételár 2,43 százalékos megtérülését jelenti évente adófizetés előtt. Kisinyovban a magánkiadásban fizetendő lakbér nem épp a legalacsonyabb európai összehasonlításban, és a havonta átlagosan 1295 eurós lakbérből a vételár 14,13 százaléka térül meg évente az adó levonása előtt: ez a legjobb arány Európa-szerte.

A lakásárak versenyében a második helyezett London három legelőkelőbb belső kerülete, átlagosan 1,743 millió eurós árakkal. Abszolút értékben London e három kerülete a legdrágább a bérlők számára egész Európában: ott a vizsgált lakások átlagos bére 10 354 euró havonta, de ez csak évi 7,13 százalékos megtérülést hoz.

A harmadik helyezett is London, vagyis a brit főváros további hét belső kerülete, átlagosan 864 ezer eurónak megfelelő árakkal, 4168 eurós havi lakbérrel, 5,79 százalékos évi megtérüléssel.

A negyedik és ötödik helyezett a lakásárakban Párizs és Amszterdam, 800 ezer euró körüli árakkal, 5 500 eurós havibérrel, amely mindkét városban évi 8,25 százalékos megtérülést hoz.

Erős hatodik helyezett Moszkva 752 ezer eurós átlagárral, 5 457 eurónak megfelelő átlagos havibérrel, amely 8,71 százalékos megtérülésnek felel meg. A szakértők azonban megjegyzik, hogy sok a kockázat is: külföldi lakást készpénzért vehet, és – mint írják – „a hatóságok minden átmenet nélkül ellenségessé válhatnak".

A balti országokat a cég már drágállja, a korábbi felfutás után. Vilnius az európai 16-ik helyezett 455 ezer eurós átlagos árral, 1532 eurós lakbérrel, de ez csak 4,04 százalékos megtérülés. Igaz, ez nem túl rossz ahhoz képest, hogy a megtérülés 4-5 százalék között van a vizsgált 42 nagyváros közül 12-ben, köztük Rómában, Koppenhágában vagy Berlinben.

Budapesten a vizsgált lakások átlagára az összesítés szerint 215 ezer eurónak felel meg, ezzel Budapest a hatodik legolcsóbb Európában. Itt a lakbér 1450 euró havonta, de ez 8,09 százalékos évi megtérülésnek felel meg, aminél jobbat csak hét más európai nagyvárosban lehet elérni: Kisinyovban, Varsóban, Szófiában (10,56 százalék), Pozsonyban, Moszkvában, Amszterdamban és Párizsban. A térség országai közül Bécsben az ár 360 ezer euró, a bér 1320 euró, a megtérülés 4,40 százalékos. A prágai árak 284 ezer euró körül vannak, a lakbér 1640 euró, a megtérülés 6,93 százalékos. Pozsonyban az átlagár 155 ezer euró, ez az ötödik legolcsóbb Európában, a lakbér 1300 euró, a megtérülés 10,06 százalékos. Varsóban az ár 141 ezer euró, ez a negyedik legolcsóbb, a lakbér 1560 euró, a megtérülés 13,28 százalékos. Bukarestben az ár 282 ezer euró, a lakbér 1840 euró, a megtérülés 7,83 százalékos.

Az olcsóbb ár és a nagyobb megtérülés egy tőről fakad: a befektetők politikailag kockázatosabbnak vélik a távolabbi keleti végeket Európában, de a közelebbieknél is érződik a viszonylag rövid piacgazdasági múlt, a magas kamatok és a fejletlen jelzáloghitelezés hatása, írták a cég elemzői. Nyugat-Európában csak ott nagy a megtérülés, ahol sok adót kell fizetni a kasszírozott lakbérből, ilyen Párizs, Amszterdam vagy Brüsszel (7,53 százalék), miközben Brüsszel a 258 ezer eurós luxuslakásárakkal olcsóbb, mint Prága vagy Bukarest.

vissza az elejére


Ingatlanpiaci boom várható

(7. oldal)

Egyre sokasodnak a beszámolók a pezsgő hazai ingatlanpiacról. Valójában azonban a boom négy-öt év múlva következik be – prognosztizálja az Arco Real Estate Consulting cég vezetője. Ciprian Lopata úgy vélekedett, hogy „azok a románok, akik ma pénzüket egy a városszélen lévő egyszobás lakásba fektetik, néhány éven belül gazdag emberek lesznek". A telekárak Románia-szerte emelkedni fognak.

A szakember szerint Románia ott tart most, ahol Lengyelország, a balti államok, Magyarország, vagy Csehország tartott tíz évvel ezelőtt. – Tíz éve Lengyelországban, Varsó központjában a rengeteg daru láttán boom-ról beszéltek. Ma már tudjuk, hogy ez akkor csak a kezdet volt – jegyezte meg. Lopata szerint főképp a lakás-és a bevásárló központok építésénél várható látványos fejlődés. Bukarest jelenleg csak a szükséges bevásárlóközpontok, szupermarketek egyötödével rendelkezik.

vissza az elejére


Ötéves csúcson a lej

(7. oldal)

A lej a múlt héten ötéves csúcsot ért el az euróval szemben: a folyamatos külföldi kereslet hatására 2002 októbere óta a legmagasabb szintre jutott. A keddi 3,2110 lej/euró napi zárás után szerdán kora délután egy euróért már csak 3,2040 lejt adtak, ahhoz hogy aztán a hét végére a pszichológiai határnak számító 3,20 lejes árfolyam alá süllyedjen.

Alkuszok szerint az erősödés közvetlen oka, hogy nagy külföldi befektetők 20-30 millió eurónak megfelelő lejt vásároltak helyi kötvényvásárlásaik finanszírozására.

vissza az elejére


Nyilvánosságra kell hozni a privatizációs szerződéseket

(7. oldal)

A jövőben nyilvánosságra kell hozni a privatizációs szerződések tartalmát: a rendelkezés, amely a nyilvánossággal kapcsolatos, átfogó törvényben szerepel, hamarosan életbe lép, miután az államelnök a múlt héten kihirdette. Az új rendelkezés nem érinti a már életbe lépett privatizációs szerződéseket, illetve egyes állami érdekű – például katonai – szerződéseket. A változtatás hátterében az áll, hogy a Petrom olajcég privatizációjával kapcsolatban – a Petromot néhány éve az osztrák OMV vette meg – egyesek visszásságokat feltételeznek.

Az egyik ellenzéki képviselő szerint például a Petrom-szerződés megkárosította az államot, mivel annak idején senki nem tudta, hogy szerződéssel az OMV földgázkitermelésre is jogot kap Romániában, és ezért a lakosoknak a hazai földgázért jóval magasabb árat kell fizetniük.

vissza az elejére


A Meinl European Land 70 millió eurót ruház be

(7. oldal)

A Meinl European Land, amely kelet-európai kiskereskedelmi ingatlan befektetésekre specializálódott, 70 millió eurót ruház be egy szakmai eladóközpont létesítésébe. 2009-ig Aradon 22 hektárnyi telken 60 ezer négyzetméternyi hasznos felületen létesül a kereskedelmi központ – közölte az osztrák cég. A cég 9 százalékos hozammal számol.

A Meinl European Land, amely nemrég jelentette be közép-ázsiai piacra lépését, Romániát a következő évek befektetései középpontjába állította. Egyebek között Bukarestben bővíti a Militari Center nevű piaci központját, júliusban pedig befejezi a Praktiker áruház bővítését, és felépít egy 45 ezer négyzetméteres szakkereskedelmi központot.

Mindezek a projektek csak a hazai terjeszkedés kezdetét jelentik a cég bejelentése szerint. A Meinl European Land tárgyalásokat folytat bevásárlóközpontoknak a közepes méretű hazai városokban történő felépítéséről, – erre a célra a vállalat igazgatótanácsa 700 millió eurós keretet hagyott jóvá. Ezzel Románia a Meinl European Land portfóliójában Oroszország, Lengyelország és Törökország mellett előkelő helyre kerül a következő években.

Az oldalt szerkesztette: Tibori Szabó Zoltán

vissza az elejére


Jogrend


A fogyatékosságban szenvedők jogainak védelme és gyakorlása

(8. oldal)

A korábbi, 1999. évi 102. számú sürgősségi kormányrendeletet (a későbbi jóváhagyó törvénnyel, valamint módosításokkal) érvénytelenítette a 2006/448. számú törvény a fogyatékosságban szenvedő személyek védelméről és jogaik előmozdításáról. Az új jogszabály – első szakaszban meghatározott – célja a rokkantak, a fogyatékos személyek jogainak védelme mellett a társadalmi beilleszkedésük elősegítése. Jogaik alapjául a következő elvek szolgálnak: az alapvető emberi jogok és szabadságok tiszteletben tartása; a megkülönböztetés megelőzése; esélyegyenlőség; egyenlő bánásmód a munkába történő alkalmazásnál és a munkaerő foglalkoztatásnál; társadalmi szolidaritás; a társadalomnak a fogyatékos személyekhez való illeszkedése; partnerség; szabad választási lehetőség; a nemtörődömség és visszaélés elleni védelem; beilleszkedési lehetőség egyenlő jogokkal és kötelezettségekkel.

A 448. törvény értelmében fogyatékosságban szenvedő személyek azok, akiknek valamely testi, szellemi vagy érzékszervi betegség miatt hiányzik a képességük a napi tevékenység normális elvégzésére, és emiatt védelmi intézkedésre, ellátásra van szükségük rehabilitációjuk és társadalmi beilleszkedésük érdekében. A közintézmények, a szociális szolgáltatást végzők, a civil társadalom képviselői, továbbá a magán és jogi személyek kötelesek biztosítani a fogyatékosságban szenvedők jogainak gyakorlását és érvényesítését, amelyek meg kell feleljenek az Európai szociális Charta előírásainak is.

A fogyatékosságban szenvedő betegek jogai
A törvény felsorolja a fogyatékos személyek jogait, ezek a következők: egészségvédelem (ez magába foglalja a megelőzést, kezelést és rehabilitációt); oktatás és szakképesítés; foglalkoztatás, a munkahelynek a rokkant munkavállalóhoz történő igazítása, szakmai tanácsadás és átképzés; szociális ellátás, valamint szolgáltatások; lakás, szállítás, tájékoztatási és kapcsolattartási körülményekhez való hozzáférés; szabadidő eltöltése, művészetekhez, sporthoz, turizmushoz való hozzáférés; jogi szaktanácsadás; adókedvezmények; a mozgásképtelen betegek otthoni értékelése, újraellenőrzése a felértékelési bizottság tagjai által, 2 éves időszakban. A fogyatékosságban szenvedők jogainak tiszteletben tartása és érvényesítése elsősorban a helyi közigazgatási intézményekre, hatóságokra hárul, ahol az érintett személy állandó lakhelye vagy tartózkodási helye található, és másodsorban hárul a központi hatóságokra, civil társadalomra és családra vagy a fogyatékos személy törvényes képviselőjére. Az esélyegyenlőség elve alapján a helyi közigazgatási hatóságok kötelesek biztosítani a szükséges pénzügyi forrásokat a betegeknek a szolgáltatásokhoz való hozzáférésére.

Egészség és rehabilitáció
A fogyatékos személyek betegellátása az egészségügyi társadalombiztosítási rendszer keretén belül történik, a törvénynek megfelelően. A rehabilitáció érdekében joguk van a betegségüknek megfelelő különféle protézisekre, segédeszközökre (például a járást elősegítő eszközök, tolókocsi, tricikli, mankó, ortopéd cipő; hallókészülék; továbbá látássérülteknek segédeszközök, szívbeültetéshez eszközök; a gépkocsik átalakításához szükséges kellékek), az egészségügyi társadalombiztosítási rendszerben megkötött keretszerződésnek megfelelően. A szanatóriumokban, gyógyüdülőhelyeken ingyen szolgáltatásra, ellátásra jogosult a súlyos vagy halmozottan fogyatékos gyermek, illetve felnőtt kísérője a háziorvos vagy szakorvos ajánlására; az egyéni rehabilitációs programnak alapján évente egy ingyenes gyógyüdülő jegyre jogosult a fogyatékosságban szenvedő személy.

Az a személy, akinek az eltartásában, felügyeletében és gondozásában egy fogyatékosságban szenvedő gyermek van, a következőkre jogosult: a) fizetett gyermeknevelési szabadságra a gyermek 7 éves koráig, 4 órára lecsökkentett munkaidőre az a szülő jogosult, aki gondozza a kezelésre szoruló gyermeket, annak 18 éves koráig; b) betegszabadságra, amennyiben a beteg gyermek kórházi beutalást, orvosi vagy otthoni kezelést igényel 18 éves koráig; c) beteg gyermek nevelési juttatás annak a nőnek, anyának, aki fogyatékossági igazolással rendelkezik a gyermek 7 éves koráig; 50%-kal megnövelt eltartási juttatás fogyatékos gyermekekért, akik családi kihelyezésben vannak. Az előbb felsorolt jogokat kérésre adják az egyik szülőnek, gyámnak vagy beteg gyermeket örökbefogadónak, vagy akinél családi elhelyezésben van, amennyiben az illető biztosított az egészségügyi társadalombiztosítási rendszerben. Ugyanakkor ezeket a jogosultságokat csak akkor élvezhetik, igényelhetik, ha ugyanazon időben nem rendelkeznek személyi asszisztens, gondozó minőséggel.

Lakás

Annak érdekében, hogy biztosítsák a fogyatékos személyek lakáshoz jutását, a helyi közigazgatási hatóságoknak be kell vezetniük egy prioritási kritériumot az alsó szinten található lakások bérlésénél. Emellett a betegek a következőkre jogosultak: egy plusz szobára, minimális szintű bérleti díjra. Ezek az előírások a családra vagy törvényes képviselőre is vonatkoznak, arra az időre, ameddig súlyos fogyatékosságban szenvedő gyermeket vagy felnőttet gondoznak.

Szállítás

A helyi közintézmények, hatóságok kötelesek olyan járműveket beszerezni, amelyekkel biztosíthatják a fogyatékos személy szállítását, illetve megfelelően át kell alakítaniuk a forgalomban lévő szállító eszközöket; jogi és egyéb közintézményekkel együttműködve szállítási programokat kell kidolgozniuk a fogyatékosságban szenvedők közlekedésének biztosítására.

A súlyosan vagy halmozottan fogyatékosok minden városi közszállítási eszközön ingyen utazhatnak. Ebben a kedvezményben részesül a súlyosan fogyatékos kísérője ennek a társaságában; a halmozottan fogyatékos gyermek kísérője ennek a társaságában; szintén a betegek társaságában a hallássérültek és szellemi fogyatékosok kísérője is ingyen utazhat; továbbá a súlyosan fogyatékos személyek gondozói, a hivatásos asszisztensek. Az erről szóló utazási igazolások az országban mindenhol érvényesek, ezeket minden helyi közszállítási vállalat elfogadja. Az ingyenes szolgáltatást a helyi tanácsok határozatban fogadják el.

A súlyosan fogyatékos személyek a városközi szállításban is ingyenességre jogosultak, évente 12 menettérti utazásra, ez a kedvezmény a kísérőkre vagy személyi gondozókra is érvényes. A halmozottan fogyatékosok évente 6 ingyenes menettérti városközi utazásra jogosultak (vonaton másodosztályra), gyermekek esetében a kísérő a beteg jelenlétében részesül a kedvezményben. (A vesebetegek dialízis esetén több ingyenes utazásra is jogosultak.) Az ingyenességet – megítélését és a mennyiséget – kormányhatározattal állapítják meg.

Jogi szolgáltatás Ú
Amennyiben a fogyatékosságban szenvedő személy, életkorától függetlenül, teljesen vagy részben képtelen ellátni, rendezni, gondozni személyes dolgait, javait, jogi védelemben és szolgáltatásban részesül a gyámság vagy gondnokság formájában. A gyámság átvételekor a gyám köteles felleltározni a fogyatékos személy ingatlan és ingó javait, köteles évente egy jelentést készíteni az ügyintézésről, és bemutatni azt a helyi, a beteg személy lakhelyén lévő illetékes gyámhivatalnak. Abban az esetben, amikor a sérült személynek nincsenek a gyámságot felvállaló családtagjai vagy rokonai, a törvényszék kinevezheti a helyi közigazgatási hatóságot vagy a beteg gondozását ellátó jogi személyt gyámnak. A kötelezettségek teljesítését a fogyatékos személy lakhelye szerinti illetékes gyámhivatal ellenőrzi. A szülő, törvényes képviselő, gyám nem kormányzati szervezet segítheti a beteget a bíróságon.

Kedvezmények

A súlyos vagy halmozottan fogyatékos személyek a következő pénzügyi, adóügyi kedvezményben részesülnek: a) fizetésadó mentesség; b) épületés telekadó mentesség; c) a fogyatékosságnak megfelelően átalakított gépkocsi, motorbicikli utáni illetékmentesség; d) gazdasági tevékenység engedélyezési és működési, valamint évi láttamozási illetéke alóli mentesség; szállodai illetékmentesség.

A súlyos és halmozottan fogyatékos felnőttek hitelre jogosultak egy szállítási eszköz beszerzésére, és egy lakás megközelítésének a személyes igények szerinti átalakítására, amelynek kamatát az állami költségvetésből állják, annak a feltételével, hogy a részleteket határidőre törlesszék. Ez a kedvezmény azt a családot vagy személyt is megilleti, akinek a gondozásában legalább egy súlyos vagy halmozottan fogyatékos gyermek található. Vámilleték mentesen hozhatnak be saját használatra a fogyatékosságnak megfelelően átalakított gépkocsit vagy motorkerékpárt a súlyos vagy halmozottan fogyatékos mozgássérültek, ötévente egy alkalommal. Az ilyen szállító járművel rendelkező személyek nem fizetnek útadót.

A szociális ellátást szociális szolgáltatás formájában nyújtják kérésre, a fogyatékosságot igazoló okiratok alapján. A kérést a lakhely szerinti illetékes helyi közigazgatási hatóságnál kell iktatni

Személyi gondozó
A súlyos fogyatékos személy gondozóra jogosult előzetes orvosi vizsgálat alapján. A személyi gondozót egyéni munkaszerződéssel alkalmazhatják, amennyiben teljesíti a következő feltételeket: betöltötte a 18. életévét; nem volt elítélve; ítélőképességgel rendelkezik; megfelelő egészségi állapotban van, amelyet a háziorvosi vagy szakorvosi igazolással bizonyít; elvégezte a legalább kötelező elemi oktatást. Kivételnek számítanak: a beteg rokonai a IV. rokonsági fokig, valamint a házastársak; kivételesen más esetben eltérhetnek a tanulmányokra vonatkozó előírástól. Nem lehet személyi gondozó a gyermek 2 éves koráig (vagy beteg gyermek esetében annak 7 éves koráig) gyermeknevelési szabadságon levő személy.

Az egyéni munkaszerződés alapján a személyi gondozó kedvezményekben, előjogokban részesül, a törvény szerinti kereset, munkaidő és pihenőszabadság mellett ingyenes városi és városközi utazásban, a törvény feltételei között. A gondozónak kötelessége részt venni kétévente a munkaadó által rendezett kiképzésen. A munkaszerződést az illetékes polgármesteri hivatalokkal kötik meg.

A súlyos látási fogyatékosságban szenvedő felnőtt választhat a személyi gondozó vagy a kísérői pótlék, juttatás között. Amennyiben I. fokú rokkantnyugdíjasok, szintén választhatnak a 2000/19., számú törvény szerinti kísérői juttatás vagy a személyi gondozó között. A juttatás megegyezik a középfokú végzettséggel rendelkező, költségvetésben dolgozó szociális asszisztens kezdő nettó fizetésével. A kezelőintézetekben gondozott betegek nem jogosultak az említett pótlékra.

Támogatás

A szociális segítséget szociális szolgáltatás formájában nyújtják kérésre vagy hivatalból, az igazoló iratok alapján. A kifizetést az igénylést követő hónaptól folyósítják, és megszűnik a szociális szolgáltatásra jogosultság megszűnése utáni hónapban. A fogyatékos gyermekek állami gyermekpénzét 100%-kal növelik. (Az AIDS beteg gyermekek havi élelmiszerjuttatásra jogosultak.)

A fogyatékosságban szenvedő felnőttek a következő szociális szolgáltatásra jogosultak: a) havi juttatás, jövedelemtől függetlenül – 1/ 179 lej a súlyosan fogyatékos személyeknek, 2/ 147 lej halmozottan fogyatékos felnőtteknek; b) havi személyi költségvetés kiegészítés, jövedelemtől függetlenül – 1/ 80 lej a súlyos fogyatékos személyeknek, 2/ 60 lej a halmozottan fogyatékos és 3/ 30 lej az enyhén fogyatékos személyeknek. Az úgynevezett személyi költségvetés kiegészítésben a súlyos, halmozottan vagy enyhén fogyatékos gyermek családja vagy törvényes képviselője is részesül, ameddig az a beteg ellátásában, felügyeletében, gondozásában van. Nem részesülhetnek a támogatásban az intézetben gondozottak vagy elítéltek, vagy a jövedelmet megvalósító és hivatásos személyi gondozó ellátásában lévő súlyos vagy halmozottan fogyatékos felnőttek. Nem jogosult az a) pontban feltüntetett juttatásra az a súlyos vagy halmozottan fogyatékos felnőtt, akit hivatásos gondozó ápol.

Kötelezettségek

A fogyatékosságban szenvedők kötelezettségei a következők: hivatalból vagy felszólításra jelentkezni az illetékes felértékelő bizottságnál; igyekezetet tanúsítani a törvényes jogaik megszerzésénél; folytatni a rehabilitációs programot; megtenni minden tőlünk telhetőt a munkában való elhelyezkedésre; együttműködni a szociális asszisztensekkel; bármilyen változást a fogyatékosság, a körülmények tekintetében (lakhely, anyagi helyzet vagy bármi, ami befolyásolná a támogatásokat) 48 óra alatt közölni kell.

A beteg gyermek, felnőtt gondozásával megbízott személy köteles: biztosítani a fogyatékosságban szenvedő ellátását; tiszteletben tartani a rehabilitációs programban előírt tevékenységet és szolgáltatást; elkísérni a beteget a felülvizsgálatra; együttműködni a szociális asszisztensekkel, bármilyen változást a betegséggel, anyagi helyzettel vagy a jogosultságot érintő adatokkal kapcsolatban 48 órán belül közölnie kell az illetékes hatóságokkal.

Az oldalt szerkesztette: Újvári Ildikó

vissza az elejére


Egészségügy


Fényvédelem, fényvédőszerek

(9. oldal)

Szomorú tény, hogy egyre nő a nap okozta bőrbetegségek gyakorisága: krónikus bőrkárosodások, sőt bőrrák is kialakulhat.

Fontos feladatunk tehát a tudatos, rendszeres fényvédelem. Ezt már gyermekkorban el kell kezdeni, mert a már károsodást okozó UV (ultraibolya) sugáradag fele 18 éves korunk előtt ér bennünket. A fényvédelem legegyszerűbb módszere a nap kerülése. A déli órákban ne tartózkodjunk fedetlen bőrrel a tűző napon! Nagy vízfelület mellett, homokos parton, havas környezetben a szórt, visszatükrözött UV sugárzás is igen jelentős.

A védelem következő eleme a megfelelő ruházat (sötét ing, kalap!). Világos textíliák akár az UV sugárzás ötven százalékát is átengedhetik. Igen elterjedt az a tévhit, hogy fürdés, úszás alatt nem szükséges a fényvédelem. A tengervízben pl. egyméteres mélységig eljut az UVB ötven százaléka!

Az UV sugárzás káros hatásait fényvédő szerekkel kell kivédenünk. Ezek kiválasztásához bőrtípusunk ismerete a legfontosabb. A fényvédő hatásspektrumán és erősségén kívül a szer kozmetikai jellemzőit, vízállóságát, az alkalmazás szükséges gyakoriságát és az árát is mérlegeljük.

Sokáig főleg a rövidebb hullámhosszú UVB (290-320 nm) elleni védelmen volt a hangsúly, de manapság fokozottan törekszenek az UVA-tartományra (320-400 nm) is kiterjeszteni a védelmet. A fényvédőket a legtöbben az UVB okozta napégés kivédésére használják. A magasabb fényvédő faktorszámú készítményekkel egyre hosszabb időt képesek a napon tölteni, ezért hamis biztonságérzetük alakul ki. Ám ilyenkor nagy UVA sugáradag is éri a bőrünket, s ez kombinált, széles spektrumú fényvédők használatát teszi szükségessé.

Fényvédő faktorok – Mi az igazság?
A fényvédő faktor (FF) = Sun Protection Factor (SPF) = Lichtschutzfaktor (LSF) egy szorzószám, ami azt mutatja, hogy a fényvédővel hányszorosára növekszik a napon leégés nélkül tölthető idő. Ha például a bőrünk 20 percet bírna a napon kipirulás nélkül, 16-os fényvédő faktorral a bőrpír csak 320 perc múlva jelentkezik. Mivel a bőrpírt az UVB okozza, a fényvédő faktorszám csak a készítmény UVB elleni védőhatását jellemzi.

Nehezíti az egyes fényvédők összehasonlítását az is, hogy az UVA védelem meghatározására még nincs általánosan elfogadott módszer . Ugyancsak rendkívül fontos tulajdonság az egyes fényvédő készítmények vízállósága. Gondot okozhat, ha a fényvédőt könnyen eltávolítja a víz. A fényvédő faktorszáma ilyenkor igen csalóka lehet, az ilyen készítményt ugyanis minden úszást követően újra kell alkalmazni!

A legfontosabb: gyermekeink fényvédelme
A család leginkább védelemre szoruló tagja a kisgyermek. A csecsemőket lehetőleg tartsuk árnyékban, félárnyékban. A D-vitamin képzéséhez szükséges UV sugáradagot így is bőven megkapja! A kisgyermekek lehetőleg ne játsszanak hosszabb ideig a tűző napon. Ha mégis napra mennek, sapka, trikó és fényvédő javasolt. 10 és 14 óra között inkább árnyékban legyen a család. A gyermek fényvédelméhez vegyük figyelembe a következőket:

– Lehetőleg mikropigmentet tartalmazó fényvédőt válasszunk

– A gyermekek szabadidős tevékenységéhez erősebb fényvédő (FF: 15 feletti) ajánlott

– A zsírosabb alapanyagok jobban megfelelnek a gyermekbőr igényének

– A napozószer lehetőleg ne tartalmazzon se illatanyagot, se konzerválószert

– A fényvédő legyen vízálló

vissza az elejére


Fényvédő faktor a génekben?

(9. oldal)

Egy berlini kutató szerint öröklési anyagunkban beépített fényvédő faktor van, amely megmenti a géneket a napsütés pusztító hatásaitól.

A berlini Max Born Intézet munkatársa arra a kérdésre kereste a választ, hogyan élték túl az élőlények a vízből a szárazföldre lépést, vagyis mivel védekeztek a pusztító ultraibolya sugarak ellen. Évmilliárdokkal ezelőtt az életnek csak úgy volt lehetősége a Földön, ha a víz alatt fejlődik. A bolygó atmoszférája ugyanis annyi napfényt engedett át, hogy az UV-sugarak akadálytalanul jutottak el a Föld felszínére. Ezek a sugarak pedig képesek arra, hogy elpusztítsák az atomok közötti kötéseket, vagyis az életet.

A berlini vegyész az élet legfontosabb építőelemét, a DNS-t kezdte vizsgálni. „Az élet fejlődéséhez, az ember kialakulásához ezeknek az építőelemeknek ki kellett bírniuk a napsugárzást" – mondta Schultz. A DNS minden sejt magjában megtalálható, és hordozza az élet genetikai információját. Belsejében parányi részecskékben, az úgynevezett bázispárokban szilárd struktúrák rögzültek. Ha a DNS és a genetikai információ túl nagy sérülést szenved, akkor meghal az élőlény, ezért a tudós és csapata azt vizsgálta, hogyan védekezik a napfény ellen az öröklési állomány.

Ehhez úgy szűrtek meg lézersugarakat, hogy a veszélyes UV sugárzás megmaradt. Egy vákuumkamrában „összeragasztottak" két bázist, hogy a DNS valódi bázispárját szimulálják, és erre lőttek ki lézersugarakat. Mint kiderült, a DNS a „fénytámadás" ellen rendelkezik védelmi apparátussal, vagyis a fénysugár energiáját a másodperc billiomod része alatt továbbadta a környezetnek, és miután párban vannak, az energiát 20-szor gyorsabban továbbítják, mintha más lenne a felépítésük – olvasható a bajor közszolgálati rádió és tv internetes portálján.

vissza az elejére


A kórokozók a mosogatószivacsban laknak

(9. oldal)

A mosogatószivacs és a fehérnemű között az a hasonlóság, hogy naponta kellene cserélni mindkettőt – írja a Die Welt című német napilap internetes kiadása.

A kórokozók számára ideális környezet a konyha, a meleg és nedves környezetben robbanásszerűen szaporodnak. A leginkább veszélyeztetett terület a mosogató, a hűtőszekrény és a mosogatószivacs.

A TÜV Süd német üzleti tanácsadó és elemző cég tanulmánya szerint a konyhának ugyan nem kell hasonlítania egy teljesen steril műtőre, néhány dologra azonban mégis több figyelmet kellene fordítani.

Szabályos kórokozó-mágnes a mosogatószivacs: a kutatók vizsgálatai szerint egy szivacsból akár 4 millió mikroorganizmust is ki lehet facsarni. Ezek közül két és félezer tartozik a coli típusú baktériumokhoz, amelyek a fekáliában fordulnak elő. Ezért a szivacsot naponta kellene cserélni, s legalább 60 fokos vízben kimosni.

A baktériumok ellen magát a mosogatót és a munkalapot rendszeresen forró vízzel kellene tisztítani. A kórokozó számára ugyanis ideális élettér a lefolyó és a gumidugó.

Ugyancsak különlegesen érzékeny terület a hűtőszekrény, a hűtő vízcsatornáiban ugyanis négyzetcentiméterenként több millió mikroba élhet. A TÜV Süd szakértői azt tanácsolják, hogy rendszeresen vizsgáljuk át a hűtő tartalmát, és a romlott ételt azonnal dobjuk ki. Tisztításhoz ecetes vizet vagy patikában vásárolt szódával dúsított forró vizet használjunk – írja a Die Welt című lap online kiadása.

Az oldalt szerkesztette: Farkas Imola

vissza az elejére


Mozaik


Egy perc derű

(10. oldal)

A féltékeny férj, amikor el kell utaznia egy időre, megkéri a barátját, hogy vigyázzon a feleségére, és táviratozzék, ha valami feltűnik neki.
Két hét múlva jön is egy távirat: „Valami feltűnt, gyere haza!"
A férj azonnal hazarepül, s azt kérdi a barátjától:
– Mi történt?
– Kérlek szépen, a feleséged az első négy napot egy postással töltötte a lakásotokon. Az ötödik este a postás nem jött. Ez feltűnt...

vissza az elejére


Jogszolgálat

(10. oldal)

G. O., Kolozsvár: Egy munkakönyvvel, meghatározatlan időre alkalmazott személynek hány nap pihenőszabadság jár, és ezt mikor köteles kiadni a munkaadó?

Válasz: A Munkatörvénykönyv előírásai értelmében az évi pihenőszabadság minimális időtartama 20 munkanap. Ennél kevesebb pihenőszabadságot tehát nem lehet megállapítani, ellenben a tényleges időtartamot az érvényes kollektív munkaszerződésben állapítják meg, az egyéni munkaszerződésben írják elő, és a naptári évben ténylegesen kifejtett tevékenységgel arányosan adják ki. Azokat a törvényes ünnepnapokat, amelyeken a munkavégzés szünetel, valamint a kollektív munkaszerződésben rögzített fizetett szabadnapokat nem számítják bele az évi pihenőszabadság idejébe.

Az évi pihenőszabadságot minden évben le kell tölteni, a szabadságnak a következő évben való letöltése csak a törvényben kifejezetten előírt esetekben, vagy a kollektív szerződésben előírt esetekben megengedett. Év végéig a munkaadó köteles minden munkavállalójának kiadni a szabadságát, aki nem vette ki egészében a naptári évben. A pénzben történő kompenzálás csak az egyéni munkaszerződés megszűnése esetén engedélyezett. A pihenőszabadság letöltésének időpontját csoportos vagy egyéni beosztás alapján a munkaadó állapítja meg, a következő évre szóló beosztást a folyó naptári év végéig el kell készíteni. Ha a szabadságot részletekben osztják be, egy évben legalább 15 napot megszakítatlanul kell eltöltenie a munkavállalónak.

Felhívjuk kedves olvasóink figyelmét, hogy jogi tanácsadást Szabadság előfizetőknek nyújtunk hétfőn 9,30–12 óra között. Kérjük, hozzák magukkal az előfizetési nyugtát vagy annak másolatát.

vissza az elejére


MOZI

(10. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – A játszma folytatódik – amerikai. Vetítés. 13, 15.30, 18, 20.30, 23; kedvezménnyel: 13, 23.

GYŐZELEM – Tini Nindzsa Teknőcök – amerikai. Vetítés: 14, 16, 18. A 23-as szám – amerikai. Vetítés: 20, 22.

MŰVÉSZ – A királynő – angol. Vetítés. 14.30, 17, 19.30, 22; kedvezménnyel: 14.30 és 17.

DÉS

MŰVÉSZ – Pókember 3 – amerikai. Vetítés: 16.30, 19; péntek, szombat, vasárnap 21.30 órától is, kedvezménnyel.

SZAMOSÚJVÁR

BÉKE – Füstölgő Ászok – amerikai. Vetítés: június 22–24.: 17, 19, 21; kedvezménnyel 21.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – The Good Shepherd – amerikai. Vetítés: 16, 19, péntek, szombat, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel: 16.

DACIA B-TEREM – Kiscsávó – amerikai. Vetítés: jún. 22–24.: 17, 19.30.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – Mr. Bean vakációja – amerikai. Vetítés: 17, 19.30; péntek, szombat, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel 17.

vissza az elejére


SZÍNHÁZ

(10. oldal)

ROMÁN SZÍNHÁZ

Június 28-án, csütörtökön este 7 órakor: Tom Stoppard: Rock’n’ roll. Rendező: Andrei Şerban és Daniela Dima. – Országos bemutató.

vissza az elejére


OPERA

(10. oldal)

MAGYAR OPERA

Június 28-án, csütörtökön este fél 7 órakor: OPERA–OPERETT-GÁLA – évadzáró előadás.

vissza az elejére


ZENE

(10. oldal)

FARKAS U. REF. TEMPLOM

Ma, június 26-án, kedden du. 6 órakor: Wilhelm Schmidts orgonaestje, vizsgahangverseny.

DIÁKMŰVELŐDÉSI HÁZ

Június 29-én, pénteken este 7 órakor: évadzáró hangverseny a Transilvania Filharmónia szimfonikus zenekarának előadásában. Vezényel: Sascha Goetzel (Ausztria). Közreműködik: Adrian Sanpetrean. Műsoron: Mahler: Gyermek-gyászdalok; Mahler: 5. Szimfónia.

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Június 25., hétfő

(10. oldal)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

100 Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25.)

3,13/3,18

2,33/2,38

1,26/1,30

Western Union – szolgáltatás a Sora, Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25., Victor Babeş 33/A és Magyar/22., Dec. 1989 u. 137. szám alatti váltóirodákban.

A Román Nemzeti Bank árfolyamai (június 26., kedd)
1 euró = 3,1782 lej, 1 USD = 2,3613 lej, 100 magyar forint = 1,29 lej.

vissza az elejére


Hirdetés
ÁLLÁS

(11. oldal)

A hamarosan nyíló Polus és Julius Mall centrumban lévő Tom Tailor divatárú üzleteink üzemeltetéséhez kereskedelemben jártas partnert keresünk! Jelentkezés július 4-e után a e-mail címen, rövid kereskedelmi háttér megjelölésével.

Számítógépes szaküzlet eladói munkakörbe számítógépek szereléséhez és programok telepítéséhez jól értő fiatal munkatársat keres. Érdeklődnia következő telefonszámon lehet. 430-895, 0740-018033. (0402138)

vissza az elejére


MAGÁNÓRA

(11. oldal)

Matematikát tanítok! Telefon: 0729-945113.

vissza az elejére


BÉRBE VESZ

(11. oldal)

Egyetemista lányok egy-vagy kétszobás lakást keresnek. Telefon: 0743-860747. (0014)

Hosszú távra keresek kiadó, bútorozott, tiszta garzonlakást a Györgyfalvi-, Mărăşti- negyedben vagy a tavak közelében. Telefon: 0749-289936. (0013)

vissza az elejére


BÉRBE AD

(11. oldal)

Kiadó hosszú távra két leánynak szoba-konyha-fürdőszoba magánházba, egyedül az udvaron, a Györgyfalvi-negyedben, július 1-jétől. Telefon: 0741-427268 vagy 0742-458885. (0002)

vissza az elejére


SPORT


LABDARÚGÁS
Kolozsvári csapatok házatájáról

(12. oldal)

Az Ausztriában edzőtáborozó Kolozsvári CFR 1907 Didy 54. és 89. percben lőtt góljaival 2–0-ra legyőzte a Bécsi Austria csapatát a portya első, vasárnap esti előkészületi mérkőzésen.

A vasutascsapat, mint ismeretes, a támadósorát erősítette meg az El Ogro becenevű argentin Cristian Gaston Fabbiani leszerződtetésével.

A csatár 190 cm magas és 85 kg, jó technikájú. A Lanustól szerződött Kolozsvárra, a CFR vezetői hasonló módon, ahogy a portugál Benfica Lisszabonnal, testvéri szerződést írnak alá az argentin élvonalbeli együttessel.

A vasutasok következő ellenfele ma a szintén osztrák Red Bull Salzburg, a mérkőzést Bischofshofenben rendezik.

A kincses város másik élvonalbeli csapata, az U FC Câmpulung Moldovenesc-en edzőtáborozik, az első felmérő találkozón Goga 74. percben lőtt góljával 1–0 arányban legyőzte a Botoşani-i FC gárdáját.

póka

vissza az elejére


Hollandia megvédte címét

(12. oldal)

A címvédő házigazda Hollandia nyerte az U21-es labdarúgó Európa-bajnokságot, miután a fináléban 4–1-re nyert a 62. perctől tíz emberrel játszó Szerbia ellen. A vendéglátók 20 ezer néző előtt még egy tizenegyest is kihagytak.

A szerbek másodszor jutottak el az U21-es Eb döntőjéig, de ismét be kellett érniük a második hellyel. Három évvel ezelőtt az olaszoktól szenvedtek vereséget a fináléban.

A kontinensbajnokság egyben olimpiai kvalifikációs torna is volt. Hollandia és Szerbia mellett Belgium és Olaszország szerzett kvótát Európából a 2008-as pekingi nyári játékokra.

vissza az elejére


Spanyol Király Kupa

(12. oldal)

A spanyol élvonal idénye a Király Kupa küzdelemsorozatának döntőjével zárult. A fináléban az FC Sevilla 1–0 arányban felülmúlta a Getafét. A találkozó egyetlen gólját Frederick Kanouté lőtte a 10. percben, a mali csatár azonban nem örülhetett felhőtlenül a sikernek, mert a hajrában kiállították.

vissza az elejére


Amerikáé az Arany Kupa

(12. oldal)

A házigazda Egyesült Államok megvédte címét a labdarúgó Arany Kupában, miután a chicagói döntőben 2–1-re (gól: Donovan – 61., 11 m, Feilhaber – 83. perc, illetve Guardado – 44. perc) verte meg Mexikót. A CONCAFAF térség bajnokságán negyedszer diadalmaskodó amerikaiak sikerükkel kvalifikálták magukat a 2009-es dél-afrikai Konföderációs Kupára.

vissza az elejére


Kolumbiai győzelem

(12. oldal)

A házigazda Kolumbia labdarúgó-válogatottja barátságos mérkőzésen kétgólos győzelmet aratott Ecuador együttese felett Barranquillában.

Eredmény: Kolumbia–Ecuador 3–1 (gól: Rodallega – 16., Yepes – 30. és Perea – 79. perc, illetve Ayovi – 7. perc).

vissza az elejére


ATLÉTIKA
Európai Kupák

(12. oldal)

A férfiaknál Franciaország, a nőknél Oroszország nyerte a Münchenben rendezett atlétikai Európa Kupát. A férfiaknál a győzteshez hasonlóan a házigazda németek is 116 pontot gyűjtöttek, s mivel a két csapat ugyan-annyi első helyezést is szerzett, végül a franciák a több második helyüknek köszönhetik a diadalt.

Olaszország női és férfi csapatának sikerével zárult Milánóban az atlétika Európa Kupa második vonalának kétnapos küzdelemsorozata. A hölgyeknél Románia is versenyben volt az élvonalba jutást jelentő elsőségért, de 123 pontja kevésnek bizonyult a házigazdák 139-ével szemben. A harmadik helyet a portugálok (95,5), az ötödiket pedig a magyarok (82) szerezték meg. A férfiaknál Olaszország (135), Szlovénia (105), Portugália (102) volt a dobogós sorrend, a románok 98 pontja a negyedik, a magyarok 89 pontja pedig az ötödik helyhez volt elegendő.

vissza az elejére


Marion Jones tönkrement

(12. oldal)

Az anyagi csőd szélére került Marion Jones, az amerikaiak háromszoros olimpiai bajnok sprintere. Az idei szezont kihagyó sztárnak el kellett adnia két és fél millió dolláros – és a kosárlegenda Michael Jordanéval szomszédos – villáját az észak-karolinai Chapel Hillben, jelenleg mindössze kétezer dollár van a bankszámláján, ráadásul egy elvesztett kártérítési per miatt 240 ezret kell fizetnie volt edzőjének.

A 31 éves atléta pénze főként a BALCO-ügyben őt védő ügyvédekre ment el, melynek eredményeképpen nem tudták rábizonyítani, hogy a kaliforniai doppinglabor ügyfele lett volna. Amikor tavaly visszatért, júniusban az EPO nevű vérdoppingot mutatták ki a szervezetében, de később a B-próba negatív lett, ezért a nemzetközi szövetség felmentette a vádak alól. A februárban Obadele Thompson barbadosi vágtázóhoz férjhez ment és legutóbb egy éve versenyző Jones karrierje csúcsán sokmilliós szponzori szerződésekkel rendelkezett, és versenyenként 80 ezer dolláros gázsit kapott. Mostani edzője szerint azonban még nem adta fel: „Azt hiszem, még egyszer meg fogja próbálni. Nagyon szeretne ott lenni a pekingi olimpián" – árulta el Steve Riddick.

vissza az elejére


TENISZ
Döntők, rangsorok

(12. oldal)

Füves pályás finálék
A hétfőn kezdődött wimbledoni tenisztorna főpróbáinak számító füves viadalokon belga és orosz siker született. A nőknél Eastbourne-ben, Justine Henin 7:5, 6:7 (4), 7:6 (2) arányban bizonyult jobbnak a francia Amelie Mauresmó-val vívott döntőben, míg a hollandiai s’Hertogenboschban Anna Csakvetadze 7:6 (2), 3:6, 6:3-ra nyerte a szerb Jelena Jankovics elleni finálét. Ugyan-ott, a férfiak küzdelmében a horvát Ivan Ljubicsics diadalmaskodott, a döntőben kétórás küzdelem után 7:6 (5), 4:6, 7:6 (5) arányban legyűrte a hazai közönség előtt szereplő Peter Wesselst.

Két helyet rontott Szávay és Gallovits
A női teniszezők legfrissebb világranglistáján a legjobb magyar, Szávay Ágnes jelenleg a 72., míg a legjobb romániai teniszező, Gallovits Edina egy hellyel mögötte van, mindketten két pozíciót rontottak az előző hetihez képest.

A ranglistát továbbra is a belga Justine Henin vezeti az orosz Marija Sarapova és a szerb Jelena Jankovic előtt.

A női világranglista élmezőnye (zárójelben a korábbi helyezés): 1. (1.) Justine Henin (belga) 4499 pont, 2. (2.) Marija Sarapova (orosz) 3852, 3. (3.) Jelena Jankovics (szerb) 3197, 4. (4.) Amélie Mauresmo (francia) 2984, 5. (5.) Szvjetlána Kuznyecova (orosz) 2790, 6. (6.) Ana Ivanovics (szerb) 2544, 7. (8.) Anna Csakvetadze (orosz) 2193, 8. (7.) Serena Williams (amerikai) 2130, 9. (11.) Nagyezsda Petrova (orosz) 1862, 10. (14.) Nicole Vaidisová (cseh) 1819, ..., 72. (70.) SZÁVAY ÁGNES 409,25, 73. (71.) GALLOVITS EDINA 407, ..., 82. (83.) IOANA RALU-CA OLARU 378,75, ..., 133. (137.) CZINK MELINDA 236,75.

Változatlan élcsoport a férfiaknál
A múlt heti tornák nem hoztak jelentős változást a férfi teniszezők világranglistáinak élcsoportjában: a hagyományos rangsort továbbra is a svájci Roger Federer vezeti, míg az idei eredmények alapján készülő ATP Race-ben a spanyol Rafael Nadal áll az első helyen.

A negyedik helyen kiemelt spanyol Santiago Ventura nyerte a milánói challenger-tornát, amelynek döntőjében 6:3, 7:5 arányban bizonyult jobbnak Victor Hănescunál. A román teniszező 1800 eurót kasszírozott, és 36 ATP-pontjának köszönhetően 69 helyet lépett előre a világrangsorban, így most a 299. helyen áll.

A hagyományos világranglista élén (zárójelben a korábbi helyezés): 1. (1.) Roger Federer (svájci) 7290 pont, 2. (2.) Rafael Nadal (spanyol) 5225, 3. (3.) Andy Roddick (amerikai) 3055, 4. (4.) Nyikoláj Davigyenko (orosz) 3040, 5. (5.) Novak Djokovics (szerb) 3010, 6. (6.) Fernando Gonzalez (chilei) 2780, 7. (7.) Tommy Robredo (spanyol) 2200, 8. (8.) Andy Murray (brit) 2085, 9. (9.) James Blake (amerikai) 2075, 10. (10.) Tommy Haas (német) 1960, ..., 122. (125.) ANDREI PAVEL 345, ..., 299. (368.) VICTOR HĂNESCU 121, ..., 527. (548.) BARDÓCZKY KORNÉL 47.

Az ATP Race élmezőnye (az idei eredmények alapján): 1. (1.) Nadal 746 pont, 2. (2.) Federer 601, 3. (3.) Djokovic 471, 4. (4.) Davigyenko 295, 5. (5.) Roddick 279, 6. (6.) Gonzalez 278, 7. (7.) Ivan Ljubicsics (horvát) 265, 8. (8.) Robredo 234, 9. (9.) Guillermo Canas (argentin) 226, 10. (10.) Mihail Juzsnyij (orosz) 219.

vissza az elejére


SAKKSAROK
Aquaprofit-Polgár Sakknap

(12. oldal)

Nagy érdeklődés közepette rendezték meg az Aquaprofit-Polgár Sakknapot vasárnap Budapesten, amelyen végül 115-en mérhették össze tudásukat a három Polgár nővér valamelyikével: Judittal, Zsuzsával vagy Zsófiával.

Judit 41 mérkőzéséből 29-et nyert meg, hatot vesztett el, s hatszor remizett. Zsuzsa 38 partijából 31-szer fogadhatta ellenfele gratulációját, kétszer viszont neki kellett kezet nyújtania, ötször pedig döntetlenben állapodott meg. Zsófia 36 mérkőzéséből 23 győzelme mellett csak egyszer kapott ki, s 12-szer remizett.

A szervezők szerint szenzá-ciósra sikerült a rendezvény, maguk sem számítottak ekkora érdeklődésre, hiszen több mint 150-en jelentkeztek játékra, ám idő hiányában csak 115-en próbálhatták ki magukat. A sikeren felbuzdulva arra is ígéretet tettek, hogy jövőre is megrendezik az eseményt. A sakknap mellékrendezvényeként a magyar bajnok Aquaprofit Nagykanizsa 5,5–4,5-re megnyerte azt a rapidmérkőzést, amelyet Polgár Zsuzsa amerikai csapattársaival vívott.

vissza az elejére


Lékó ismét remizett

(12. oldal)

A magyar Lékó Péter újabb döntetlennel folytatta szereplését a dortmundi sakk szupertornán. A magyar nagymester – aki 1999-ben és 2002-ben is győzött a németországi viadalon – a sötét bábukat vezette a világranglista-vezető indiai Viswanathan Anand, ellen és a felek a 29. lépésben egyeztek meg a remiben.

Az állás: 1. Vlagyimir Kramnyik, Jevgenyij Alekszejev (mindkettő orosz) 1,5–1,5 pont, 3. Anand, LÉKÓ, Sakrijar Mamedzsarov (azeri), Magnus Carlsen (norvég) 1–1, 7. Boris Gelfand (izraeli,), Arkagyij Naiditsch (német) 0,5–0,5.

A hétfordulós viadal harmadik fordulóját ma játsszák, Lékó Naiditsch ellen ül asztalhoz, és világossal játszik.

Az oldalt szerkesztette: Póka János András