Kolozsváron is bemutatták az Új Eldorádót
Fókuszpontban a verespataki aranybányaterv

(1., 4. oldal)

Holdbéli táj Verespatakon (Kiss Olivér felvétele)

Első alkalommal mutatták be a romániai széles közönség előtt a számos nemzetközi filmfesztiválon díjazott, a Fehér megyei Verespatakon tervezett aranybányáról szóló Új Eldorádó című dokumentumfilmet – jelentette ki csütörtökön a Szabadságnak Kovács Zoltán Csongor, a Zöld Erdély Egyesület elnöke.

Az erdélyi környezetvédelmi szervezet – amely tagja a Mentsék meg Verespatakot egyesületnek – a kolozsvári Tranzit Házban zsúfolásig telt ház előtt mutatta be Kocsis Tibor által rendezett dokumentumfilmet, amelynek levetítését az esti órákban a résztvevők közötti beszélgetés követte.

Kovács elmondta: azért tartották fontosnak a magyarországi dokumentumfilm romániai bemutatását, mert az kiegyensúlyozott. Azt szeretnék, ha az emberek valós képet kapnának a verspataki helyzetről, hiszen sem a Mentsétek meg Verespatakot akciói, sem a Roşia Montana Gold Corporation (RMGC) által, jelenleg Romániában folytatott masszív sajtókampánya, nem szolgálja ezt a célt.

Kovács emlékeztetett, hogy ez volt az első hivatalos Romániai bemutatója a filmnek, eddig csak a tavaly nyáron szervezett verespataki Szénafesztiválon vetítették Kocsis Tibor alkotását, de akor nem nézhették meg olyan sokan, mint Kolozsváron.

– Verespatakon születtem, ott éltem le az életem, ott temettem el rokonaimat. Eszembe se jut, hogy elköltözzem onnan – jelentette ki a Szabadságnak Eugen Cornea, a projektet ellenző helyi lakosokat tömörítő Alburnus Maior szervezet alelnöke. A helyi lakos eltökélt szándéka, hogy a végsőkig kitartson.

Cornea biztos benne, hogyha nem költözik el mindenki a vidékről, akkor a vállalat nem termelheti ki az aranyat. Emlékeztetett, hogy a terv megvalósításáért négy falut tüntetnének el a térképről, de négy templom és tizenegy temető is megsemmisülne. Cornea szerint azért nagyon veszélyes a terv, mert 240 ezer tonna ciánt használnak majd a nemesfémek kitermelésére. Felhívta a figyelmet: egy esetleges baleset a majdani derítőgátnál felmérhetetlen károkat okozhat.

B. T.

vissza az elejére


SMURD mentőautók Kolozs megyében?
Tájékozatlan polgármesterek

(1., 5. oldal)

Amennyiben a különböző települések városi tanácsai hajlandónak mutatkoznak pénzt áldozni, a Kolozsváron már működő SMURD sürgősségi mentőszolgálat kiterjedhet Tordára, Bánffyhunyadra, Désre, Szamosújvárra, Aranyosgyéresre. A megyei tanács hajlandó 7 milliárd régi lejjel hozzájárulni a projekt kibővítéséhez, de elvárja, hogy az helyi önkormányzatok is finanszírozzák a polgárok számára rendkívül fontos szolgálatot. Sajnos legtöbb elöljáró úgy értette, a megyei tanács valamennyi költséget fedez.

A megyei tanács illetékeseinek elmondása szerint a döntéshozó testület legalább 5 darab korszerű, szinte valamennyi sürgősségi felszereléssel ellátott mentőautót vásárolna. A központi költségvetésből kiutalt 8 milliárd lej kizárólag erre a célra használnák. A pénz elköltésére csupán akkor van lehetőség, ha a helyi tanácsok is társulnak a költségek fedezéséhez. Nemrég az önkormányzatok levelet kaptak a megyei döntéshozó testülettől, amelyben felkérik őket, elemezzék a társfinanszírozás lehetőségét.

Tudor Ştefănie, Torda polgármestere kijelentette: nem értesült a megyei tanács SMURD programjáról. Csak annyit hallott, hogy a korszerű mentőautók vásárlására a megyei tanács adja a teljes pénzösszeget. Ezzel ellentétben Ioan Ungur, Dés polgármestere arról számolt be a sajtónak, hogy a városi tanács kész 800 millió lejjel hozzájárulni a projekthez. Ovidiu Drăgan, Szamosújvár elöljárója csupán annyit mondott: kis városról lévén szó, kevesebb pénzzel tudnak hozzájárulni a mentőautók vásárlásához. A Szamosmenti város polgármestere viszont hajlandónak mutatkozott 200 millió lej kiutalására. Hozzátette: külföldi partnerektől már kaptak egy korszerű mentőautót, de azért még egyre mindenképpen szükség lenne. A bánffyhunyadi tanács jelezte: fél milliárd régi lejjel járul hozzá a SMURD-program kibővítéséhez.

Alin Iuga, a Kolozs megyei tanács képviselője a Szabadságnak kifejtette: a tervek szerint Kolozsvárnak 2, Désnek, Tordának, Szamosújvárnak és Bánffyhunyadnak 1–1 speciális mentőautó jutna. – A gépkocsikat lízingrendszerben vásárolnának meg. Jelen pillanatban a megyei tanács tárgyal az önkormányzatokkal a megállapodás szövegén. Egyelőre még nem tudni pontosan, hogy melyik település mennyi pénzzel járul hozzá a programhoz – mondta Iuga.

Nemrég az ország első tömeges balesetekre és katasztrófa-helyzetekre szakosodott sürgősségi központját hozta létre a SMURD rohammentő-szolgálat Marosvásárhelyen.

A SMURD-nak egy mobiltelefon-szolgáltatóval együttműködve sikerült léltrehoznia a sürgősségi központot a Kolozsvártól alig több mint 100 kilométerre eső településen. A 60 férőhelyes kórházat rohammentő-felszereléssel látták el.

Az elmúlt időszakban a SMURD marosvásárhelyi sikere következtében az ország egyre több településén hoztak létre SMURD rohammentő-szolgálatot. A központi költsgévetésből kiutalt pénzből Kolozs megye több városában hasonló mentőszolgálatot létesítetének.

A SMURD tavaly szeptemberben ünnepelte 15. születésnapját. Raed Arafat akkor azt mondta, hogy a 1990–1996 közötti kormányzatok próbálták megakadályozni a rohammentő-szolgálat megalakulását.

K. O.

vissza az elejére


Utolsó simítások Torinóban

(1. oldal)

Ma este kerül sor a torinói, sorrendben a XX. téli olimpia nyitóünnepségére. Az olimpiai lángot Alberto Tomba gyújtja meg. Lapértesülések szerint Tomba mellett az olimpiai bajnok síző Deborah Compagnoni, Stefania Belmondo és Manuela Di Centa, továbbá az 1994-es lillehammeri játékokon aranyérmes sífutóváltó négy tagja – Marco Albarello, Maurilio De Zolt, Silvio Fauner és Giorgio Vanzetta is jelen lesz. További részletek az Ötkarikás hírekben a 8. oldalon.

vissza az elejére


Farsangi Szabadság-sorsolás

(1. oldal)

Negyedévi és egyhavi nyereménysorsolását, valamint a rejtvényfejtők jutalmazását tartotta a Szabadság csütörtökön délután a hagyományos támogatónk, az Apáczai Csere János Líceum dísztermében. A három hónapos előfizetők közül a legszerencsésebbnek Sima nevezetű olvasónk bizonyult (a beküldött nyugtán, sajnos, nem tüntette fel a keresztnevét). A Kis (Prodan) utca 18. szám 1. lakrész alatt lakó nyertes a Vitacom Electronics cég által felajánlott fődíjat, 10 millió lejes vásárlási utalványt kapja. Nyereményét a Szentegyház utca 6. szám alatti üzletben vásárolhatja el.

A szucsági Randevú színjátszó csoport kiselőadásának is köszönhetően, az olvasóközönség kellemesen töltötte az estéjét.

További részletek a holnapi lapszámunkban.

P. J. A.

vissza az elejére


RMDSZ-vétó a DP néppárti tagsága ellen?

(1., 4 oldal)

A Demokrata Párt Európai Néppárti tagfelvételének elutasítását javasolja az RMDSZ, ha nem sikerül megegyezni a kisebbségi törvény ügyében – jelentette be Markó Béla. A szövetségi elnök arroganciával, demagógiával vádolja a demokratákat.

Markó szerint burkolt választási kampány zajlik

– Az RMDSZ a Demokrata Párt Európai Néppártba történő felvételének elutasítását fogja javasolni, amennyiben a koalíci ós partner nem változtat a kisebbségi törvénnyel kapcsolatos álláspontján – ezt Markó Béla miniszterelnök-helyettes jelentette ki tegnap esti televíziós műsorban . Markó elmondta: a z RMDSZ egy olyan európai politikai családhoz kíván tartozni, amely megfelelő módon kezeli a kisebbségek kérdését . A szövetségi elnök reményének adott hangot, hogy végül sikerül megegyezni a koalíciós partnerrel, és nem kerül sor erre a lépésre.

A kialakult konfliktus okairól szólva az elnök úgy értékelte, hogy – ellentétben a Nemzeti Liberális Párt visszafogott, korrekt viszonyulásával a kisebbségi kérdéshez – a demokraták nacionalista, demagóg retortikát használva az RMDSZ-ellenes erőkke l szolidarizálnak, arrogáns és kioktató módon lojalitást követelnek. Az elnök emlékeztett: közvetlenül a választások után Traian Băsescu államfővel és Călin Popescu Tăriceanu kormányfővel is tárgyaltak az erdélyi magyarság célkitűzéseiről. „Már akkor elmondtuk nekik, hogy el akarunk fogadtatni egy olyan kisebbségi törvényt, amely biztosítja a kulturális autonómia intézményeinek létrehozását, és ők akkor ezzel egyetértettek".

A politikai helyzet visszásságára utalva az elnök arra is felhívta a figyelmet, a törvény kidolgozását célzó kormányzati munka során – több módosító indítványtól eltekintve – a Demokrata Párt maga sem támasztott kifogást a tervezet ellen, a koalíciós partner érdekes módon csak a törvénytervezet kormány általi elfogadása után négy hónappal „ébredt fel". Ebből következtetve Markó Béla úgy látja, a viszály igazi oka nem maga a kisebbségi törvény, hanem az, hogy vélhetően egy burkolt választási kampány zajlik, egy titkolt szavazatszerzési törekvés, vagy esetleg a koalíciós partnerek gyengítésének rejtett szándéka – tette hozzá. Az RMDSZ elnöke úgy értékelte, a kisebbségi törvény elfogadásának több éves halasztása nemcsak az erdélyi magyarság, hanem a kislétszámú nemzeti kisebbségek számára jelent majd komoly gondot, ezen kisközösségeknek ugyanis igen nagy szükségük van erre a jogszabályra nemzeti önazonosságuk megőrzése érdekében – idézi a szövetségi elnököt az RMDSZ-tájékoztató.

vissza az elejére


Elégedett a rendőrség konfliktuskezelő képességével

(1., 4. oldal)

A Kolozs megyei és a kolozsvári csendőrség mozgó alakulata elégedett azzal, ahogy az aranyosgyéresi és szamosújvári krízishelyzetet kezelték.

Tegnapi sajtótájékoztatójukon Aurel Litan tábornok és Liviu Borbe ezredes elmondta, a napokban történt tüntetések, amelynek során a szamosújvári SOMVETRA és az aranyosgyéresi Mechel Rt. (Sodronyipar) alkalmazottai tiltakozásképpen elzárták az utat, sikeresen oldódtak meg, mivel a csendőrség puszta jelenléte csillapítóan hatott a jelenlévőkre. Incidensek nem történtek, erőbevetésre nem került sor, sőt a tüntetők vezetőivel történt külön beszélgetések során kiderült, azok nem is tudták, hogy az útlezárás módszerrel törvénybe ütköző cselekedetet követnek el.

Elhangzott: új jelvényt és egyenruhákat kap a csendőrség, színben nem, hanem elsősorban minőségben fog változni a viselet. Négy új államkincstári központ és azok pénzszállításának biztosítása, valamint egy távközlési hivatal melletti fizetett szolgálat jelenti az intézmény idei tevé kenységének bővülését. Mindezt úgy kell megoldania a csendőrségnek, hogy közben csökkentik az állományt. A közeljövőben szerződéses profikat alkalmaznak, ezzel ellensúlyozzák a várható létszám csökkenést.

A sportesemények és az iskolák biztonsága is szóba került, mindkét esetben a csendőrség fokozott figyelemmel kezeli a felmerülő gondokat. Az új szabályozásnak köszönhetően szigorúbban ellenőrizhetik a sportesemények közönségét, megelőzve az esetleges incidenseket. A legfrissebb újdonság, hogy az a személy, akit egy éven belül kétszer megbüntettek, mert kihágást követett el egy sportesemény alatt bíróság elé kerül, és sürgősségi eljárással hat hónaptól három évig terjedően eltilthatják az ilyen jellegű rendezvények látogatásától.

Póka János András

vissza az elejére


Kudarcot vallhat a korrupcióellenes harc

(1., 4. oldal)

Elutasította az egykori Országos Korrupcióellenes Ügyészség (PNA-OKÜ) hatáskörének módosításáról szóló sürgősségi kormányrendeletet a szenátus. A felső ház döntése – amely szerint a parlamenti képviselőket és szenátorokat nem a tavaly létesített, a legfelsőbb ügyészség mellett működő korrupcióellenes főosztály, hanem a legfelsőbb bíróság mellett működő ügyészség vizsgálhatja és küldheti bíróság elé – csak azt követően válik végleg érvényessé, ha Traian Băsescu államfő is kihirdeti a rendeletet.

A sürgősségi kormányrendeletet tavaly szeptember 22-én fogadta el a kormány. Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség átszervezésének és az Országos Korrupcióellenes Hatóság (DNA-OKH) létrehozásának ötlete Monica Macovei igazságügyi miniszteré volt, aki – mint akkor mondta – reméli, hogy így a korrupcióellenes harc hatékonyabbá válik. A rendelet elfogadása előtt a korrupcióellenes ügyészség a 10 ezer euró értéket meghaladó megvesztegetési dossziékkal foglalkozik, a Daniel Morar ügyész által vezetett átnevezett intézmény esetében pedig, felső határként a 200 ezer eurót állapították meg.

A rendelet megbukása elsősorban a kormánykoalíciós törvényhozók hiányát azzal magyarázta, hogy sokan kormányülésen vettek részt, illetve külföldön tartózkodtak.

Radu Berceanu, a Demokrata Párt (DP) szenátusi frakcióvezetője törvényhozási puccsnak nevezte a csütörtöki voksot, amit az ellenzék szervezett. Berceanu adatai szerint négy demokrata, kilenc liberális és öt RMDSZ-es honatya hiányzott az ülésről. Noha kezdetben Berceanu és Emil Boc, a DP elnöke is úgy nyilatkozott, hogy a koalíció egyes törvényhozói, közöttük az RMDSZ-esek is a rendelet ellen szavaztak, utólag kiderült, hogy a szövetség szenátorai közül ketten tartózkodtak. Lapunk megkeresésére Szabó Károly szenátor nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy ő hogyan szavazott. Közölte, egy törvényhozótól nem lehet számon kérni, hogyan voksolt. A szenátor szerint a szavazás azért alakult így, mert Monica Macovei nem egyeztetetett a kormánykoalícióban lévő pártokkal, ötleteit pedig „le akarja nyomni a parlament torkán".

Az igazságügyi miniszter közölte: azért volt kénytelen a korrupcióellenes hatóság átalakításról dönteni, hogy az Alkotmánybíróság tavaly májusi döntésének érvényt szerezhessen, mivel a taláros testület megvonta az ügyészektől azt a jogot, hogy törvényhozók ellen folytassanak nyomozást. Macovei reményét fejezte ki, hogy az államfő nem hirdeti ki a rendeletet, és visszaküldi azt a parlamentnek. Jelenleg az ügyészek továbbra is vizsgálhatják a magas állami tisztséget viselő személyek és törvényhozók gyanús ügyeit. Közöttük olyan személyiségek találhatók, mint például Adrian Năstase és George Copos, de amint Macovei is emlékeztetett, az említettek mellett több törvényhozó kapcsán is vizsgálódik az ügyészi hatóság. A többségük ellenzéki politikus. A Szociáldemokrata Párt azért szavazott a rendelet ellen, mert – mint Ion Iliescu elmondta – nem akarnak a hatalomnak engedelmes és politikailag alárendelt ügyészséget.

Lapzártakor: aggodalmát fejezte ki az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége amiatt, hogy a szenátus nem fogadta el a rendeletet. Szerintük ez a döntés kompromittálhatja az OKH-nak a magas szintű korrupció leleplezéséért folytatott munkáját. Azt kérték Románia kormányától és parlamentjétől, tegyen meg mindent a korrupcióellenes harc folytatásának biztosításáért.

vissza az elejére


Neogen: a stresszforrása a főnök

(1. oldal)

Panaszkodhatnánk a hosszú munkaidőre, rossz körülményekre, túl sok „melóra", az alkalmazottak többségét azonban elsősorban főnökei és kollégái idegesítik legjobban, derült ki egy közvélemény-kutatásból.

A Neogen portál által végzett felmérés kimutatja, életünkben az egyik legjelentősebb stresszforrást a főnök jelenti. A kutatás szerint minden második alkalmazott elsősorban felettesét hibáztatja a napi idegességporcióért, amit kénytelen „elfogyasztani". A felmérés készítői abból a feltételezésből indultak ki, számos egyéb tényező is közreműködhet abban, hogy a dolgozók időnként kikelnek a képükből. Így potenciális stresszkeltő elemként sorolták fel a hosszú munkaprogramot, a munkahelyi környezetet, az ingázást, valamint az ügyfeleket. Ezek azonban jóval a fő idegességkeltő faktorként említett vezetők mögött maradnak, hiszen az ügyfeleket a megkérdezettek mindössze 7 százaléka, az ingázást 11, a környezetet 12, a munkaprogramot pedig 22 százalék nevezte a legfőbb feszültséggerjesztő tényezőnek.

A megkérdezettek 48 százaléka a vezetőséget és a főnököt hibáztatja, szerintük ezeknek a tevékenységük befolyásolja leginkább az alkalmazottak kedélyállapotát.

vissza az elejére


KRÓNIKA


A nap idézete

(2. oldal)

Semmilyen előnyomulás nem olyan nehéz, mint az, amely visszavezet a józan értelemhez.

Bertolt Brecht

vissza az elejére


KISHIREK

(2. oldal)

FARSANGI BÁLT szervez batyus alapon az RMDSZ kül- és belmonostori kerületének szervezete február 11-én, szombaton du. 4 órától a Mócok útja 75. szám alatti Pro Iuventute székházban.

FELHÁZI ÁGNES, Pro Scientia aranyérmes magiszteris diák festménykiállítása nyílik meg február 11-én, szombaton 11 órakor a Gy. Szabó Béla Galériában. A kiállítás március 9-ig tekinthető meg.

NYUGDÍJAS ALKOTÓK, MŰVÉSZEK FIGYELMÉBE!

Február 3-án megjelent „Jövedelem-kiegészítés nyugdíjas művészeknek" hírünk kiegészítéseként közöljük, hogy akik ezzel kapcsolatban bővebb információt, segítséget szeretnének, forduljanak az RMDSZ Ügyvezető Elnökségének Művelődési Főosztályához. Telefon: 0264/441-425, elektrónikus posta: muvfoo@rmdsz.ro. Továbbá kereshetik személyesen a székházban (Majális/Republicii utca 60.) Szép Gyula művelődési ügyvezető alelnököt, mobil: 0722-238332.

ALAKULÓ AMATŐR REFORMÁTUS FÚVÓSZENEKAR várja új tagok jelentkezését kedden és csütörtök este 7 órakor a kolozsvári Kakasos templom parókiáján. Ugyanott, hangszerek biztosításával, ingyenes hangszerkezelést tanítanak.

vissza az elejére


ÉszLeLő

– Mi a bizonyíték arra, hogy Frunda György a kormányzó pártszövetséget képviseli?

– FrunDA.

(öbé)

vissza az elejére


Legjobb fesztivál cím a Félszigetnek

(2. oldal)

Legyőzte a Félsziget a TIFF-et, a kolozsvári nemzetközi filmfesztivált, és a mangáliai Callatis fesztivált. A Vacanţe şi Călătorii turisztikai lap hatodik éve minden esztendőben kiosztja a turizmus legjobbjainak járó díjakat. A Félsziget fesztivál a legjobb fesztivál kategóriában kapta meg a rangos kitüntetést. A Brassóban megtartott ünnepségen Szepessy Szabolcs fesztiváligazgató képviselte a Félsziget Fesztivált. Díjat kapott még Nagyszeben, amely Európa fővárosa lesz 2007-ben, a VIP kategóriában pedig Mariana Nicolesco vehette át a kitüntetést.

vissza az elejére


Bemutató Mákófalván

(2. oldal)

Csokonai Vitéz Mihály Karnyóné és a két szeleburdiak kalotaszegiesített változatát mutatja be a Mákófalvi Ifjak Színköre vasárnap február 12-én, 19.30 órakor a mákófalvi Kós Károly Népházban. A Kovács Pali Ferenc rendezésében színre kerülő előadás főbb szereplői: Székely Lehel (Karnyóné), Papp Attila (Lipitlotty), Kovács Pali Péter (Tiptopp), Vonó Ervin (Samuka), Kelemen Iza (Lázár), Salai Bea, Kovács Ernő, Koszorús Loránd, Horváth Attila, Papp Ágnes, Kocsis Gyurkó Emese, Both Szendi, Mátis Codruţa, Gergely Erzsébet (súgó). Az előadással tavasszal a társulat kalotaszegi turnét tervez. Amennyiben az ehhez szükséges anyagiakat sikerül összegyűjteni, június elején a mákófalvi fiatalok Lakitelekre utaznak, ahol részt vesznek a 8. Tisza menti Gyermekszínjátszók Találkozóján.

vissza az elejére


Lapszemle
Erdélyi Gyopár/2005/6. szám

(2. oldal)

Néhány érdekfeszítő cím az Erdélyi Kárpát-Egyesület folyóiratának legfrissebb számából: A Nagy-Páring birodalmában; Irány Irán; A nagykőhavasi menedékház; A barnamedvék birodalma; Rejtekhely-vadászat Erdélyben; Újra emléktáblával látták el Kirulyfürdőn a Kossuth-sziklát; Madarak az őszi Dobrudzsában; Válaszd a kerékpárt!; Honismereti Konferencia; Gyilkos-tó Adventure Race; Jelentős fejlesztés a www.harta-turistica.ro térképes portálon; Temes megye turistaösvényeiről; Háromszékiek a Matterhornon; Dél-tiroli úti élmények. A szám középső oldalain szép kivitelezésű 2006-os falinaptár található.

Géniusz/36.
Az ifjúsági ismeretterjesztő szemle legfrissebb számában ismét sok fiatal szerző kínálja érdekfeszítő, tanulságos olvasnivalóit. Íme a kivonatolt tartalomjegyzék: Röviden a világ dolgairól; A nagy titkok vallása – a kereszténység; Báthory Erzsébet „kegyetlenkedései" (egy koncepciós per feltárása); Alvinc múltja; Sziget a szórványban (Csernakeresztúr); Munkácsy Mihály életpályája; Egy magyar Afrika-utazó – Magyar László; Balázs Ferenc, a népszerű barangoló; El Dorado kincse; Eistein életművéről; Peking és a Nagy Fal; A Montessori-iskola; Mécs László Vallomása; Reményik vigasza; Kontinenseink vándorlása; A 10 legattraktívabb torony; A jövő városai; Az első magyar a kozmoszban; A madárinfluenza; Örményország kincsei; A Mont Blanc ködben és hidegben; A reklámról dióhéjban; Strucctenyésztés Erdélyben; Góbé lovasudvar Gyergyószentmiklóson; A téli olimpiák története; Nagyszeben történelmi városarculatának bemutatása.

vissza az elejére


Istentiszteletek

(2. oldal)

Hetedik Napot Ünneplő Adventista Egyház: Postakert/Cuza Vodă utcai templom: Péntek este 6 óra, igét hirdet: Orbán János, szombat de. 11 óra, igét hirdet Major Zoltán; du. 6 óra: Orbán János. Szombat reggel 8 óra: szombatiskolai tanítók órája, 9 óra: odaszentelődési imaóra, szombatiskola, 12 órától: hitbarátok órája – ismerkedés a hitalapelvekkel.

Zsidó Hitközség: Dávid Ferenc utcai épület: péntek este 5 óra, szombat reggel 9 óra, vezeti: Müller Benjamin, prof. Kallós Miklós, Krausz Jenő.

vissza az elejére


Kolozsvári metamorfózisok (25.)

(2. oldal)

Ilyen volt: 1860 körül az Akadémiai líceum kétemeletes épülete a Farkas utca elején. Friedrich Thallinger tervei alapján 1817–1821 között a piaristák építették, empire stílusban. 1850-ig egyetemi tagozattal is működött, utána főgimnáziummá vált. Híres tanárai és tanítványai voltak: Pázmány Péter, Hell Miksa, Apor Péter, Mikes Kelemen, Jósika Miklós, Torma Sándor, Teleki Sándor, Petelei István, Laczkó Géza, Kuncz Aladár, Passuth László, Kubinyi Ferenc (Veress Ferenc fotója).

Ilyen ma: A nagy múltú tanintézmény utódaként, a Báthory István Elméleti Líceum főépületeként öregbíti a kolozsvári magyar nyelvű tanintézetek hírnevét (Ördög I. Béla felvétele).

vissza az elejére


Keresztény Szó/január

(2. oldal)

Msgr. Jakab Gábor felelős főszerkesztő a katolikus kulturális havilap idei első számát ajánló tárcacikkében kiemeli, hogy Szent Bernát szerint négy fokozata van a szeretetnek-szerelemnek: „az első, amikor az ember önmagát saját maga miatt szereti, a második, amikor Istent saját maga miatt szereti, a harmadikban Istent Isten miatt, míg végül az utolsóban önmagát Isten miatt szereti. (...) Persze sokféle lehet ez a szeretet. Tulajdonképpen annyiféle, ahány ember. Mintegy bizonyításul Thomas Merton atya életpéldáját említem, akinek az alakját ugyanebben a lapszámban Bodó Márta rajzolta meg »A mitikus Amerika típusa: Thomas Merton« című cikkében. De említhetjük azokat az egyszerű embereket is, akikről Jerry Adler beszél »A lelkiség keresése Amerikában« című írásában."

Alaposan dokumentált, érdekes tanulmányt közöl a gyulafehérvári híres Batthyáneum könyvtárról Balázs Kornél, aki leszögezi, hogy a Batthyáneum az európai latin, német, magyar, román és szláv írásbeliségnek a IX-től a XVIII. századik terjedő tárháza, ami egyben azt is bizonyítja, hogy alapítója, gróf Batthyáni Ignác püspök Kárpát-medencei szinten gondolkodott. Ez a gyönyörű és felbecsülhetetlen értékű könyvtár is a kommunista kisajátítás áldozata lett, ténylegesen még ma sem került vissza a gyulafehérvári érsekség jogos tulajdonába.

Clairvaux-i Szent Bernátról, a ciszterci rend kiváló alakjáról, egyházpolitikusról és misztikájáról Korondi Ágnes ír, míg a „Test-Lélek-Szellem" rovatban Homa Ildikó szociális testvér közöl helyzetfelmérő tanulmányt a hivatásválság megelőzéséről.

Csoóri Sándorral Jakab Gábor készített interjút, amelyben az író így vall: „1990 óta azt tapasztalom, hogy az irodalom föladta előkészítő szerepét, amit én bűnös könnyelműségnek tartok. (...) Amit a médiumok kínálnak, nem azonos az igazsággal. (...) Nagy öncsalásba zuhant bele a világ a XX. század vége felé, s ebből ki kellene rángatnunk."

A havilapban olvashatunk még a liturgikus imáról, a legendás báró Atzél Endre embermentő munkásságáról és haláláról (Gellérd Judit), könyvújdonságokról és laptestvérekről is.

Fodor György

vissza az elejére


MOZI

(2. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – Azt beszélik – amerikai bemutató. – Vetítés: 13, 15.30, 18, 20.30, 23; kedvezménnyel 13 és 23 órától.

GYŐZELEM – Az elszánt diplomata – amerikai. – Vetítés: 14, 16.30, 19, 21.30.

MŰVÉSZ-EURIMAGES – Rois et reine – francia bemutató. – Vetítés: péntek, szombat, vasárnap: 13, 16, 19; hétfő–csütörtök: 16, 19; kedvezménnyel 13 és 16 órától. Ünneprontók ünnepe – amerikai. – Vetítés 22 órától.

DÉS

MŰVÉSZ – Narnia krónikái: az oroszlán, a boszorkány és a szekrény – amerikai. – Vetítés: 17, 19.30, péntek, szombat, vasárnap: 22 órától is, kedvezménnyel.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – The Final Cut – amerikai. – Vetítés: 17.30, 20, péntek, szombat, vasárnap 22 órától; kedvezménnyel naponta 17.30 órától.

DACIA B-TEREM – Pingvinek vándorlása – francia. – Vetítés: 17. 19.30.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – Éjszakai járat – amerikai. – Vetítés: 17.30, 20; péntek, szombat, vasárnap: 22 órától; kedvezménnyel: 17.30 órától.

vissza az elejére


OPERA

(2. oldal)

MAGYAR OPERA

Február 12-én, vasárnap du. 4 órakor: A tékozló fiú; Eszter – bibliai történetek református műkedvelő fiatalok előadásában. Rendezte: Fogarasi Alpár és Fodor Enikő.

ROMÁN OPERA

Ma, február 10-én, pénteken este 7 órakor: Verdi: Traviata.

Február 13-án, hétfőn este 7 órakor: Carmen – balettelőadás.

vissza az elejére


SZÍNHÁZ

(2. oldal)

MAGYAR SZÍNHÁZ

Ma, február 10-én, pénteken este 7 órakor: Caragiale: Az elveszett levél – vígjáték két részben. Rendező: Tompa Gábor. – CSAK 12 ÉVEN FELÜLIEKNEK!

Február 11-én, szombaton este 8 órakor: S. Anski nyomán: Fehér tűz, fekete tűz (Dybbuk) – stúdióelőadás. Rendező: David Zinder (Izrael).

ROMÁN SZÍNHÁZ

Február 11-én, szombaton este 7 órakor: Matei Visniec: Mansarda la Paris cu vedere spre moarte.

vissza az elejére


BÁBSZÍNHÁZ

(2. oldal)

Február 11-én, szombaton 12 órakor: Lúdas Matyi – magyar tagozat.

Február 12-én, vasárnap 11 és 12.30 órakor: A boszorkány macskája – román tagozat.

vissza az elejére


ZENE

(2. oldal)

DIÁKMŰVELŐDÉSI HÁZ

Ma, február 10-én, pénteken este 7 órakor: A Transilvania Filharmónia szimfonikus zenekarának hangversenye. Vezényel: Jan Stulen (Hollandia). Közreműködik: Karel Boeschoten (Hollandia). Műsoron: Liszt Ferenc: Mefisztó-keringő; E. Chausson: Költemény hegedűre és zenekarra.; K. Boeschoten: Extravaganza szvit; C. Franck: d-moll szimfónia.

Az oldalt szerkesztette: Ördög I. Béla

vissza az elejére


VÉLEMÉNY


A kisebbségi autonómia intézményes megoldásai
Autonómia-körkép

(3. oldal)

Traian Băsescu elnök január 25-én Strasbourgban, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése előtt a kulturális autonómia nyugat-európai megoldásai vonatkozásában tett cinikus megjegyzése nem csak a romániai többségi politikai elit hozzáállásáról, hanem meglepő fokú tájékozatlanságáról is tanúskodott.

Felfoghatatlan, hogy egy olyan ország államfője, amelyben jelentős lélekszámú nemzeti kisebbség békés, politikai eszközökkel próbál érvényt szerezni autonómiaigényének, ennyire érzéketlen az általa képviselt állampolgárok követelései, és az általuk példaként emlegetett európai kisebbségvédelmi megoldások iránt. Teszi mindezt éppen a kisebbségvédelem tekintetében az egyik legelkötelezettebb nemzetközi szervezet előtt.

Az autonómia kérdésköre nemcsak hazánkban, de nemzetközi szinten is hosszú ideig olyan témának számított, amelyről jobb volt nem beszélni. A második világháborút követően a nemzetközi jogi kisebbségvédelmi eszközök kidolgozásakor inkább az egyetemes emberi jogok doktrínájába beilleszthető egyéni jogokat, nem pedig a veszélyesnek ítélt kollektív jogokat tekintették irányadónak. E mellett azt sem szabad elfelejteni, hogy a román jogrendszer és politikai filozófia erőteljes francia hatás alatt áll, Franciaországot pedig a szakirodalom mind a mai napig a haladó kisebbségvédelmi megoldások nemzetközi érvényű kiterjesztése legfőbb kerékkötőjeként tartja számon.

Az autonómia kérdésköre azonban az említett nemzetközi jogi környezet és a nacionalizmus hatása miatt nemcsak hogy nem vált a közbeszéd objektíven tárgyalható részévé térségünkben, de a többség részéről még a tudományos szempontú megközelítése is meglehetősen kezdetlegesnek hat.

A most induló négy részes cikksorozatban a romániai magyar autonómiatörekvések és a többség részéről észlelhető éles elutasítás kapcsán szeretném röviden összefoglalni a felvetődő elméleti problémákat, és bemutatni azokat a változatos etnikai vonatkozású megoldásokat, amelyeken keresztül a világ számos országában biztosítják a kisebbségek különböző szintű önállóságát.

Miért van szükség autonómiára?
Az autonómia fogalma alatt a legtöbbször önkormányzatot értünk, azonban a kifejezés önállóság értelemben is használható. A politikai nacionalizmus eszméi XIX. századi terjedésének következtében Európa nemzeteinek körében az a vélemény vált meghatározóvá, hogy minden nemzetnek joga van önállósítani, függetleníteni magát más nemzetektől. Az önállóság legmegfelelőbb kereteként a nemzetállamot képzelték el, egy olyan államot, amelynek politikai határai tökéletesen leképezik a kulturális határokat.

Természetesen nem csak Európában, hanem világviszonylatban is túlságosan kevert és sokszínű volt a lakosság ahhoz, hogy a nacionalizmus ideálját a társadalom életébe való beavatkozás nélkül meg lehessen valósítani.

Hosszú időn keresztül az az elképzelés érvényesült, hogy a többségnek jogában áll a saját tulajdonának tekintett államban saját kultúrájának elemeit mindenki számára kötelezővé tenni. Ez gyakorlatilag azt jelentette, hogy a kisebbségek nyelve, szokásai, szimbólumai és ünnepei kiszorultak a hivatalos térből. Amilyen természetesnek tekintette a többség, hogy más nemzetek nem szólhatnak bele saját államának ügyeibe, ugyanolyan természetesnek találta, hogy korlátlanul rendelkezhet az állam területén élő kisebbségek felett. Más szóval elvárta, hogy mindenki elismerje saját autonómiához való jogát, anélkül, hogy ugyanazt a jogot elismerte volna a kisebbségek számára.

A XX. század eleje óta ez a kettős mérce komoly konfliktusforrássá vált a többség és kisebbség viszonyában. A többségi nemzet nacionalizmusa, és az azt legtöbb esetben kísérő állami nacionalizmus életre hívta a kisebbségi nacionalizmust, amely bizonyos értelemben a kisebbség önvédelmi reakciójaként fogható fel. Akárcsak a többség, a kisebbségek is létre kívánták hozni azokat a szerkezeteket, amelyek a nacionalizmus körülményei között megfelelően garantálják egy közösség fennmaradását, és megóvják attól, hogy a többség korlátlanul uralkodhasson felettük. Nem feltétlenül törekedtek egy új állam létrehozására, sok esetben megelégedtek az önrendelkezési jog már létező államon belüli érvényesítésével.

Az autonómia biztosításának lehetséges formái
Az autonómiához való jog elismerése a kisebbségvédelem legmagasabb szintjét jelenti. Az autonómia kollektív jog, a kisebbségi közösség egészére vonatkozik, nem pedig annak tagjaira külön-külön. Tulajdonképpen azt jelenti, hogy a többség elismeri a kisebbség azon jogát, hogy a kizárólag a kisebbségi közösséget érintő kérdésekben saját maga döntsön és cselekedjen.

Azt azonban, hogy melyek ezek a kérdések, pontosan mi az, amiben a kisebbség a többség nélkül dönthet, minden államban másként értelmezik. Éppen ezért a világon nem találunk két olyan államot, amelyben az autonómia kifejezés alatt ugyanazt értenék.

Az autonómia jogának elismerésekor elsősorban azt kell eldönteniük a törvényhozóknak, hogy azt területi alapra, vagy személyi alapra helyezik.

A kisebbségi vonatkozású területi autonómia esetében tulajdonképpen az történik, hogy a nemzeti kisebbséget– a nemzetállamra vonatkozó elképzelésekhez hasonlóan – azokon a területeken, amelyeken tömbben él, többségi helyzetbe hozzák. Úgy húzzák meg az autonóm terület határait, hogy az kövesse az etnokulturális határokat. Ezáltal garantálják, hogy a demokratikus többségi elv érvényesülése esetén a kisebbség érdekei érvényesülnek. Az autonómia jogának alanyát ebben az esetben egy terület lakói, nem pedig egy meghatározott kisebbség jelenti, éppen ezért a területi autonómia nem csak etnikai vonatkozású lehet.

A kimondottan kisebbségi autonómia személyi alapú, nem egy területhez, hanem magukhoz a kisebbségben élő egyénekhez kapcsolódik. Az autonómia jogának alanyát ebben az esetben egy közösség tagjainak összessége, nem pedig egy terület lakói jelentik.

Az autonómia formája felett való döntést követően azt kell meghatározni, hogy melyek azok a kérdések, amelyekben a kisebbség politikai vagy kulturális intézményein keresztül dönteni jogosult.

Ezek alapján terjedelme szerint politikai autonómiát és kulturális autonómiát szokás megkülönböztetni.

Politikainak nevezhető egy autonómia-megoldás, amennyiben az autonóm közösség testületei a legváltozatosabb kérdésekben jogosultak dönteni, például jogi, gazdasági, szociális kérdésekről. Kulturálisnak nevezhető egy autonómia-megoldás, amennyiben az autonóm közösség testületei kizárólag az identitás megőrzése szempontjából alapvető kérdésekben jogosultak dönteni, például a nyelvhasználatról, oktatásról.

Formai szempontból az autonómia-megoldások további kategóriákba sorolhatóak. A területi autonómia-megoldások esetében az államszerkezetet, közigazgatási rendszert érintő ismérvek alapján, a személyi elvű autonómiák esetében aszerint, hogy a közigazgatási rendszer melyik szintjét fogják át a kisebbség testületei.

Autonómia-megoldások világviszonylatban
Az autonómiára, mint kisebbségvédelmi eszközre a nemzetközi jogban csak utalások és ajánlások történnek, jelen pillanatban nem lehet egyértelmű nemzetközi szintű irányelvek vagy jogszabályok létéről beszélni.

Ennek ellenére a világ 193 országa közül legkevesebb 44 valamilyen formában etnikai vonatkozású autonómiát biztosít. Európában Nagy-Britannia, Norvégia, Svédország, Finnország, Dánia, Belgium, Franciaország, Spanyolország, Svájc, Olaszország, Németország, Magyarország, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Moldova, Ukrajna, Észtország, Lettország említhető.

A következő részben az európai személyi elvű autonómia-megoldásokról lesz szó.

(Folytatjuk)

Bognár Zoltán

vissza az elejére


NAPIRENDEN


Kiváltságok nélkül

(4. oldal)

Csütörtökön a kormány év végéig felfüggesztette a parlamenti képviselők és a szenátorok kiváltságairól szóló, idén elfogadott 7-es számú törvényt, ugyanis úgy ítélte meg, hogy a jogszabály diszkriminatív a többi közalkalommal szemben. A kabinet szerint a kiváltságok sokba kerülnek a központi költségvetésnek.

A parlament két háza által nemrég elfogadott törvény különleges státust biztosít a parlamenti képviselőknek és szenátoroknak. A jogszabály értelmében a parlament tagjai szakszervezetet hozhatnak létre, sztrájkolhatnak, fizetés-kiegészítésre, prémiumra és más anyagi juttatásokra jogosultak.

A jogszabály alkalmazását a kormány felfüggesztette. Az alkotmány értelmében amennyiben úgy ítéli meg, hogy törvény nem megfelelő, az államfő visszaküldheti a dokumentumot a parlamentnek annak érdekében, hogy újraelemezze azt.

vissza az elejére


SZNT: nyilvánítsák munkaszüneti nappá március 15-ét

(4. oldal)

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kéri a kormányt, hogy március 15-ét nyilvánítsa munkaszüneti nappá Erdélyben. Az SZNT ezzel kapcsolatban levelet küldött Markó Béla kormányfőhelyettesnek.

Az SZNT vezetősége szerint az erdélyi magyaroknak joguk van „a nemzeti ünnep zavartalan megrendezéséhez", és ahhoz is, hogy a magyarlakta településeken március 15. munkaszüneti nap legyen, ezért kérik Markó Béla kormányfőhelyettest, hogy ennek érdekében tegyen törvényes intézkedéseket. A tanács minden erdélyi tanfelügyelőséghez eljuttat egy-egy kérést, hogy március 15-én a diákok részt vehessenek az ünnepségeken.

vissza az elejére


Strasbourgban az autonómia-referendum ügye

(4. oldal)

A háromszéki Vargyas helyi tanácsa elküldte az Emberi Jogok Európai Bíróságának azt a romániai bírósági döntést, amely előírta a Székelyföld autonómiájáról szóló népszavazás kiírására hozott önkormányzati határozat visszavonását.

A vargyasi önkormányzat a ditrói tanács után a második, amely az európai testlethez fordul a népszavazással kapcsolatos bírósági határozat miatt. Ferencz Csaba, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) alelnöke csütörtökön elmondta, az Emberi Jogok Európai Bírósága a napokban iktatta a vargyasi önkormányzat kérését. Hozzátette, a vargyasi helyi tanács úgy értékelte, hogy sérült a védekezéshez való joga.

A Brassó Megyei Fellebbviteli Bíróság 2005 szeptemberében törvénytelenek ítélte a vargyasi önkormányzat határozatát a Székelyföld autonómiájáról szóló nészavazás kiírásáról. A vargyasi helyi tanács 2005 februárjában fogadta el a határozatot az SZNT kérésére, de a Kovászna megyei prefektúra március végén megtámadta a döntést a közigazgatási bíróságon.

A gyergyóditrói önkormányzat szintén az emberjogi bírósághoz fordult, amely tájékoztatta Kincses Előd ügyvédet, hogy a kérést 2005 októberében iktatták.

vissza az elejére


Házkutatás a Năstase-villákban?

(4. oldal)

Csütörtökön Adrian Năstase, a képviselőház elnöke minősíthetetlennek nevezte azt, hogy a hivatalos vádemelés előtt a korrupcióellenes ügyészek a képviselőháztól azt kérték, végezhessenek házkutatást villáiban.

Năstase elmondása szerint február 16-ra hívták a korrupcióellenes ügyészségre. Hozzátette: úgy tudja, Kínából hozott javakat keresnek, de nincs tudomása arról, pontosan miről van szó. – Felháborít a médiacirkusz és az, hogy az igazságügyminiszter és a korrupcióellenes főügyész vezette politikai rendőrség mindent megtesz azok ellen, akik szembeszegülnek az előrehozott választások ördögi tervével és az államfő vezette politikai párt gondolatával.

Tegnap Monica Macovei igazságügyminiszter arra kérte a képviselőház elnökét, engedélyezze a házkutatást Adrian Năstase villáiban. Az egyik Bukarestben, a másik a Prahova megyei Cornu községben található. A házkutatási parancs kibocsátására vonatkozó kérést Daniel Morar korrupcióellenes főügyész kérésére küldte el a képviselőház elnökének Monica Macovei igazságügyminiszter.

Năstase felesége, Dana ellen is büntetőjogi eljárást készül indítani a korrupciógyanús ügyben való bűnrészességért. Értesülések szerint a hölgynek csúszópénz elfogadása miatt kell bűntársként felelnie az igazságszolgáltatás előtt.

vissza az elejére


Rehn: lehetséges a 2007-es román és bolgár integráció
Budapest támogatja a csatlakozást – a feltételek teljesülése esetén

(4. oldal)

Romániának és Bulgáriának továbbra is megvan a lehetősége, hogy 2007-ben csatlakozzon az EU-hoz, ehhez azonban a következő hónapokban nagyon intenzív munkát kell folytatniuk – mondta az Unió bővítési biztosa csütörtökön Budapesten az MTI kérdésére.

Mindkét ország esetében az igazságügy reformja a legégetőbb, emellett a környezetvédelem, a korrupció elleni fellépés, az élelmiszerbiztonság terén is vannak hiányosságok. Természetesen áttekintjük a kisebbségi jogok érvényesülésének ügyét is – jelentette ki Olli Rehn. Az Unió márciusig folytatja tényfeltáró vizsgálatát mindkét országban.

Baráth Etele, az EU-kérdésekért felelős magyar miniszter hangsúlyozta: Magyarország maximálisan támogatja Románia és Bulgária csatlakozását, a vállalt kritériumok teljesítése esetén.„A megbeszélésen felvetettük a környezetvédelem ügyét, ami Magyarország számára, mint Románia szomszédja, különösen fontos és érzékeny téma" – tette hozzá.

A Baráth–Rehn megbeszélésen szó esett arról, hogy a régi tagállamokban egyfajta bővítési fáradtság tapasztalható. „Ezzel kapcsolatban szükséges bizonyos félreértéseket tisztázni. Hangsúlyozni kell, hogy a 2004-es bővítés egy valódi sikertörténet volt" – mondta Olli Rehn. Megjegyezte, hogy a bővítés előkészítettségét mutatja a 2004-et megelőző tíz-tizenöt éves csatlakozási folyamat.

Ezzel szemben Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter úgy vélekedett: Románia és Bulgária nem számolhat biztosan azzal, hogy 2007. január 1-jén, az eredeti terveknek megfelelően, az Európai Unió tagja lesz. Steinmeier ezt a véleményét csütörtökön Berlinben külföldi újságírók előtt fejtette ki, aláhúzva: a belépés dátuma változatlanul attól függ, miként értékeli Brüsszel a két ország csatlakozási előkészületeit májusban.

vissza az elejére


Helyesbít a Washington Post

(4. oldal)

Helyesbítést közölt az amerikai napilap csütörtökön a január 6-án megjelent Băsescu-interjúval kapcsolatban. Eredetileg a Washington Post azt írta, hogy Băsescu elismerte, CIA-gépek landoltak a Konstanca melletti Mihail Kogălniceanu repülőtéren. A lap hibajavítása szerint az interjú során a román államfő nem nevezte nevén az amerikai titkosszolgálatot, és a katonai bázis nevét sem említette, ahogy az az interjúban megjelent. „A román államfő csupán annyit mondott, hogy az országban elég sok, különböző amerikai intézményekhez tartozó gép szállt le" – korrigált a lap.

Az 1-es, 4-es oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


KÖRKÉP


Fejleszt a Gázművek

(5. oldal)

Idei terveit és eredményeit ismertette a tegnap a sajtóval a Distrigaz Nord Rt. és 2005 júliusa óta főrészvényesének számító német érdekeltségű E.ON Ruhrgas multinacionális konszern.

Utóbbi részéről a romániai ügyekkel megbízott dr. Achim Saul, a Distrigaz Nord helyettes vezérigazgatója elmondta: jó fejlesztési kilátásokat látnak a mi vidékünkön.

Virgil Metea vezérigazgató és Viorel Timoce, a kolozsvári részleg műszaki igazgatója a Distrigaz Nord Rt. tavalyi teljesítményét jónak értékelték. A kolozsvári vezetékhálózatot 39,2 km hosszan korszerűsítették és fejlesztették. Désen 12 km, Tordán 11 km elavult vezetéket cseréltek ki.

Kolozsváron 13 gáznyomásközpontot újítottak fel, folyamatban van újabb 11 korszerűsítése. Az idei évre összesen 136 milliárd lej értékű, 56 km vezetékjavítást terveznek. A legjelentősebbek: Kolozsváron a Györgyfalvi negyedben 4,4 km-t, Désen a Május 1 utca körzetében 6,8 km-t cserélnek ki.

Ö. I. B.

vissza az elejére


Versenyvizsgák tanároknak

(5. oldal)

A 2006–2007-es tanévi tanári versenyvizsgákat és az ehhez fűződő időpontokat ismertette Maria Simuţ Kolozs megyei főtanfelügyelő a tegnap.

A főtanfelügyelő elmondta: az áthelyezést csak olyan tanerők kérvényezhetik, akik ugyanabban a városban vagy faluban laknak és dolgoznak, akik állandó lakhellyel rendelkeznek abban a helységben, ahol dolgoznak, vagy esetleg az áthelyezés által közelebb kerülnek lakhelyükhöz.

A helyettes tanári állásokra csak azok jelentkezhetnek, akik 2004-ben vagy 2005-ben végeztek, és legalább ötös átlaggal rendelkeznek. A kérvényeket május 15–17-én lehet benyújtani a tanfelügyelőségen, az eredményeket pedig augusztus 8-ig függesztik ki. Azokat, akik már 2004 és 2005-ben is versenyvizsgáztak, hetes átlaggal rendelkeznek és nincs munkahelyük az elért eredmény alapján osztják szét. A kérvényeket ugyancsak a tanfelügyelőségen, május 18–29-e között lehet benyújtani. Szakképzett tanerő hiányában közepes tanulmányi átlaggal és érettségi diplomával rendelkező helyettesítő tanár is elfoglalhatja az állást, miután részt vett egy írásbeli vizsgán és egy interjún. Ez ügyben augusztus 28–29-én lehet benyújtani a kérvényeket, augusztus 31-én és szeptember 1-jén kerül sor a vizsgára, majd szeptember 6–8-án a helyek szétosztására.

A tanári helyek szétosztása után fennmaradó lefedetlen órákat vállaló tanárra az iskola igazgatóságának kell javaslatot tennie. A tanfelügyelőség csupán egy tanéves időtartamra hagyja jóvá ezt a megoldást, egy év elteltével újra szétosztják a fennmaradó órákat. A kérvényeket június 19–23 között lehet benyújtani, a végleges tanári állással rendelkezők között szeptember 5-én, a hasonló szakosodású vagy nyugdíjas tanerők kérvényeit pedig szeptember 6–8 között bírálják el.

A kísérleti megyékben megüresedett tanári állásokkal kapcsolatos információkat május 11–13 között teszik közzé. A versenyvizsga írásbeli és gyakorlati részből áll.

D. I.

vissza az elejére


Szamosújvári hírek

(5. oldal)

Mégis felépül a két tömbház. Nem állami alapból, de idén két tömbházat építenek Szamosújváron, tárgyalta a 19 tanácsos a legutóbbi gyűlésen. A Kertész utcában építendő tömbházak be lesznek kötve a gáz-, víz- és szennycsatorna-hálózatba, biztosítva van a villany- és telefonvezeték is.

Ezelőtt két évvel a Víz utcában kellett volna építeni egy 20 lakrészes tömbházat, állami pénzalapból, de a terv a mai napig sem valósult meg.

Magyar könyvtáros. A városi könyvtár személyzete négy munkatárssal bővült, minek következtében van magyar könyvtárosa is. Az év elején az RMDSZ-tanácsosoknak, Török Bálint alpolgármester támogatásával sikerült megoldaniuk ezt a kérdést. Jelenleg a könyvtár állományában 53 ezer kötet található, amiből több mint 10 ezer magyar nyelvű. A magyar ajkú olvasók száma megközelítőleg kétszáz, többnyire diákok és nyugdíjasok keresik fel a városi könyvtárat.

vissza az elejére


A rendőrség hírei

(5. oldal)

Súlyos balesetek Kolozsvárott és Apahidán
Alig negyedóra eltéréssel jegyeztek két súlyos balesetet Kolozs megyében február 8-án szerdán. Apahida és Kolozskorpád (Corpadea) között a DN16 országúton este háromnegyed hétkor balesetet okozott a 19 éves nagykárolyi (Szatmár megye) Cristian Z. A CJ–37–ABK rendszámú 1307-es Dacia szállítójárművel előzésbe kezdett, elvesztette uralmát a kormány felett, lesodródott az útról, és egy fának ütközött. Utasát, az 51 esztendős Casian M.-et súlyos sérüléssel kezelik a kórházban. Mintegy negyedórával korábban a kolozsvári Monostori úton haladó BH–28–PGO rendszámú 1304-es Dacia okozott balesetet, sofőrje, a 27 éves Cristian Daniel P. a gyalogátkelőhelyen gázolta el Liviu T.-t. A szabályosan közlekedő férfi súlyosan megsebesült.

Kifosztott olasz
Ismeretlen tettesek február 8-án, szerdán a jobb oldali ajtó feltörésével behatoltak a 31 éves Alabano C. olasz állampolgár tulajdonában lévő AK–022–KT rendszámú Alfa Romeo gépkocsiba. A tolvajok 200 euró készpénzt és más javakat vittek el a Potaissa utcában parkoló autóból. Aki valamivel tudja segíteni a rendőrségi nyomozást, értesítse a legközelebbi rendőrőrsöt.

Szökött kiskorú
A kolozsvári 5-ös számú rendőrőrs őrjárata február 8-án, szerdán reggel 8 órakor azonosította a 16 éves székelyjói (Săcuieu, Kolozs megye) hiányos ruházatú V. R. S.-t. A vizsgálat kiderítette: a kiskorút két nappal korábban utalták be a járványkórházba. Viselkedészavar miatt másnap átvitték a kiskorú pszichiátriára, ahonnan beutalták egy gyermekotthonba. Innen pedig megszökött, majd az őrjárat elfogta és visszavitték az otthonba.

(póka)

vissza az elejére


Az EU házhoz jön
Kalotaszentkirály

(5. oldal)

Tegnapi lapszámunkban is értesítettük olvasóinkat, hogy ma délután 16 órától a kalotaszentkirályi Ady Endre Iskolában, az RMDSZ, a magyarországi Gazdasági és Közlekedési Minisztérium és az Önkormányzati Menedzsmentért Alapítvány (ÖMA) szervezésében kerül sor az idei Az EU házhoz jön konferencia- és képzéssorozat ünnepélyes megnyitójára és első rendezvényére.

A kis- és középvállalkozások EU-s felkészítését szolgáló, szakosodott szekciókban megvalósuló képzésekre eddig több mint harminc romániai helyszínen került sor, mintegy ötezer vállalkozó részvételével.

A kalotaszentkirályi konferenciával egy időben zajlik az RMDSZ, az ÖMA és a magyarországi Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége szervezte, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium által finanszírozott Jó gyakorlat a falusi turizmusban vendéglátói tanfolyam záróünnepsége.

A szervezők szeretettel várják a térség vállalkozóit és minden érdeklődőt.

Az oldalt szerkesztette: Kiss Olivér

vissza az elejére


GAZDASÁG


Tavaly 2%-kal nőtt az ipari termelés

(6. oldal)

Tavaly 2 százalékos volt az ipari termelés bruttó növekedése, ez kevesebb mint a fele a 2004-es növekedésnek – derül ki az Országos Statisztikai Intézet adataiból.

Az ipari termelékenység 2005-ben 5,2 százalékkal haladta meg a 2004-es szintet. Az ipari társaságok összforgalma tavaly 3,5 százalékkal növekedett. A statisztikák szerint a feldolgozóiparban az ágazati átlag fölötti, 2,5 százalékos növekedést regisztráltak. Az építőipari munkálatok értéke 9,8 százalékkal, a kereskedelmi cégek forgalma 17,6 százalékkal növekedett 2005-ben.

vissza az elejére


Jelentős növekedés az IT&C piac területén

(6. oldal)

Az előző évhez viszonyítva 2005-ben 126%-al nőtt az elektronikus kifizetések száma, míg a műveletek euróban számított értéke 77%-al növekedett – jelentette ki Nagy Zsolt távközlési és információs technológiai miniszter hétfőn Bukarestben a Jurnalul naţional napilap által szervezett A románok és a technológia című vitaesten.

A miniszter úgy értékelte, a lakosságot egyre inkább vonzzák az új technológiai megoldások, a kommunikációs eszközökbe való befektetések. Ezt bizonyítják az elektronikus fizetési rendszerekről szóló legfrissebb adatok is. Közölte, a távfizetési eszközök jóváhagyásának szabályozásáról szóló 2004-es évi 218 rendelet 15. cikkének értelmében engedélyezett bankok internet-banking, home-banking vagy mobile-banking típusú szolgáltatásaikról szóló adatai alapján a felhasználók száma meghaladja a százezret, a műveletek száma 3 500 000. A tavalyi év folyamán 11 144 494 műveletet regisztráltak, ezeknek euroban kifejezett összértéke 65 427 504 400,69 euró.

– 2004-hez viszonyítva, az ilyen típusú műveletek száma 42,5%-al, a műveletek euróban számított értéke pedig 83,8%-al növekedett – nyilatkozta Nagy Zsolt miniszter.

vissza az elejére


Jövedelemadói bevallás

(6. oldal)

A Kolozs Megyei Pénzügyigazgatóság arra emlékezteti a kereskedelmi társaságokat, hogy – a pénzügyi törvénykönyv 35. szakasza értelmében – a múlt évi jövedelemadóra vonatkozó nyilatkozatot (101-es számú kód) ez év február 15-ig kell benyújtani. Addig az időpontig az adóköteles ügyfélnek le kell zárnia a 2005-ös pénzügyi tevékenységét. Aki addig az időpontig nem véglegesíti pénzügyi helyzetét, január 25-ig köteles benyújtani egy nyilatkozatot (100-as számú kód), amely a tavalyi harmadik évnegyed adómennyiségét tükrözi.

vissza az elejére


Javaslat a lakossági hőenergia ÁFA-csökkentésére

(6. oldal)

A Romániai Üzletemberek Egyesülete (AOAR) javasolja, hogy a lakosságnak szállított hőenergia esetében alacsonyabb hozzáadottérték-adót (ÁFA/TVA) alkalmazzanak, és hangsúlyozzák, hogy ez nem ellenkezik a vonatkozó európai szabályozásokkal.

Az egyesület újból kéri az építőiparban alkalmazott 19 százalékos TVA 15 százalékra csökkentését, mivel ez ösztönözné az ágazat fejlődését, illetve a hazai építőanyag-gyártást. Az üzletemberek szerint a pénzügyminisztériumnak közvitákat kellene kezdeményeznie az adórendszerről. „Úgy gondoljuk, hogy az európai integráció mellett a közviták európai modelljének állandó alkalmazása a kormányzat által jelenti a leghitelesebb bizonyítékát annak, hogy a romániai közintézmények tiszteletben tartják az európai értékeket" – áll a közleményben.

vissza az elejére


6,6 milliárd euró közúti infrastruktúrára

(6. oldal)

A kormány 2008-ig összesen több mint 6,6 milliárd eurót fordít a közúti infrastruktúra korszerűsítésére és autópályaépítésre, rövidített szerződési eljárások alapján, amelyekről az Európai Bizottság románai delegációja és az Európai Beruházási Bank képviselőivel tárgyal a kormány – jelentette be Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök.

Idén 1,2 milliárd eurót fordítanak ilyen projektekre, a következő két esztendőben évente akár 2,7 milliárd eurót is, 2008-ban pedig még nőhet is a fianszírozás összege.

Az idei évre előirányzott tervek a Feteşti–Cernavodă autópálya-szakasz befejezésével, a Bukarest–Brassó sztráda újabb szakaszainak elkezdésével, a főváros északi körgyűrűjének, és Ploieşti nyugati kerülőútjának megjavításával, valamint 19 város (köztük Piteşti, Nagyszeben, Kolozsvár, Krajova) kerülőútjának megépítésével kapcsolatosak.

Tăriceanu elmondta, a projektek befejezésének fő problémája a hosszú, akár kétéves procedúra, amely megelőzi a munkálatok elkezdését – ez idő alatt kell elkészíteni a megvalósíthatósági tanumányt, és kiírni a versenytárgyalást. A tervek gyorsabb megvalósítása érdekében a kormány konzultálni fog az ET bukaresti delegációjával, valamint az Európai Beruházási Bankkal, hogy megoldást találjanak az eljárások időtartamának csökkentésére.

vissza az elejére


SIF-részvényesek figyelmébe

(6. oldal)

Romániában 5 befektetési alap (SIF) rendelkezik kb. 6 millió olyan részvényes értékpapírjaival, akik többnyire már nem is tudnak erről. Megalakulásuktól, 1995-től, ezek az irodák birtokolják az egykori tulajdonalapokba (FPP) beiratkozott személyeknek járó, és az akkor jelentéktelen, fel nem vett összegek után 1992–96-ban felgyűlt osztalékokat. Kezdetben egy részvény értéke 200 lej volt, 2005 végére pedig 20 000 régi lejjé változott. Egy részvényes átlagban 67 részvény után járó osztalékra jogosult, ami több mint 1,3 millió régi lej összértéket jelent. Kár lemondani róla.

Azoknak, akik már nem tudják részvényük számát (numărul cuponului), és nincs meg a tranzakciót igazoló dokumentum, két választásuk van: vagy annál a vállalatnál (SIF), ahova tartoznak, vagy Kolozsváron a Regisco Rt. Dózsa/Ferdinand utca 10. szám alatti székházában érdeklődnek. Utóbbinál számlakivonatot (extras de cont) és bizalmi kódlistát (listă cu coduri confidenţiale) kell kérni, amelynek feltétele 50 000 régi lejnyi illeték befizetése a Regisco Rt. bankszámlájára, mely után a pénzigénylést bukaresti központnak kell elküldeni. A formaságok rendezését, 100 000 lej ellenében, brókerek is vállalják, ez esetben pedig már nem kell a bankba befizetni az 50 ezer lejt.

vissza az elejére


Idei infláció miatt aggódik a Nemzetközi Valutaalap

(6. oldal)

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint Romániában az idén 5–5,5 százalékos gazdaság növekedés várható a tavalyi, 4,5 százalékosra becsült többlet után. A múlt évet főleg az árvizek terhelték.

A Nemzetközi Valutaalap elemzői közölték előrejelzésüket, kéthetes helyszíni tanulmányozás és értékelés után.

A román folyómérleghiányt a GDP 9 százalékára várja az idén az IMF, a tavalyi 9,4 százalékos deficit után.

Az IMF szerint javult Romániában az infláció kezelése, de továbbra is aggasztónak tartja az áremelkedés ütemét. A tavaly év végi 8,6 százalékos inflációt követően az IMF az idén 6,5 százalékot valószínűsít. A szervezet ugyanakkor a költségvetési és a pénzügypolitika szigorítását, valamint visszafogott bérpolitikát követel a román kormánytól. Romániában kissé csökkent decemberben az infláció, de magasabb volt a jegybank által az év végére kitűzött célnál. A statisztikai hivatal szerint decemberben 8,6 százalékkal emelkedtek az árak az egy évvel korábbihoz képest, novemberben 8,7 százalék volt a 12 havi infláció.

A központi bank az utolsó negyedévben 6,5–8,5 százalékot célzott meg a múlt év végére. Az inflációs célkövetés augusztusi bevezetésekor még 6-8 százalékos volt a cél.

Romániában 2004-ben csökkent először az infláció egyszámjegyűre az öt évvel ezelőtti több mint 40 százalékról. Az évi átlagos infláció 9,0 százalékos volt a 2004-es 11,9 százalék, a 2003-as 18,3 százalék, a 2002-es 22,5 százalék, a 2001-es 34,5 százalék és s 2000-es 45,7 százalék után.

vissza az elejére


Világgazdasági hírek

(6. oldal)

Négy év óta első ízben csökkent tavaly a vállalati csődök száma Nyugat-Európában – tette közzé felmérésének eredményeit a német Creditreform. A 15 régi EU-tagállamban, valamint Svájcban és Norvégiában 2 százalékkal 147 239-re csökkent a csődbe jutott vállalkozások száma az egy évvel korábbi 150 312-ről. Az EU új kelet-európai országaiban 1,2 százalékkal kevesebb cég ment tönkre, a 2004. évi 18 518 helyett 2005-ben 18 293. A legnagyobb mértékű csökkenést Lettországban és Lengyelországban tapasztalták, nőtt ugyanakkor a vállalati csődök száma Litvániában és Szlovéniában.

Az EU 15 tagállamában folyamatosan növekszik a szélenergiával előállított áram termelése: tavaly 18 százalékkal 40 504 megawattra nőtt az összteljesítmény. Tavaly 6138 megawattal bővültek a szélturbina kapacitások. Ez 6 milliárd eurós árbevételt jelentett a turbinákat előállító vállalkozásoknak. A 40 504 megawatt szélerőmű-kapacitás egy átlagosan szeles évben 83 terawattóra áram előállítását teszi lehetővé, ez az EU felhasználásának 2,8 százaléka. 1995–2005 között a szélenergia-kapacitások évente átlagosan 32 százalékkal nőttek, s öt évvel korábban teljesült az EU 40 ezer megawattos célkitűzése.

Az EU-n belüli távközlési piacok legtöbbjén még sok a tennivaló ahhoz, hogy hatékonynak lehessen minősíteni a versenyt – állapította meg az Európai Bizottság. A 25 EU-tagországban a bizottság eddig összesen 152 részpiacot vizsgált meg (összesen 450-ből) a lakosság telefonhoz és internethez jutásától kezdve a nemzetközi mobilszolgáltatásokig, és ezek közül csak 19 esetében bizonyult teljesnek a verseny, tíz másiknál részlegesnek, a többinél pedig nem elégségesnek. A testület mindazonáltal úgy vélte, hogy a rendszeres helyzetértékelés segíthet a verseny ösztönzésében.

vissza az elejére


Közügyet közvetlenül szolgáló vagyonok

(6. oldal)

Közel három évvel ezelőtt jegyezték be hivatalosan az Eurékát, a Kolozsvári Magyar Vállalkozók Egyesületét, amely baráti társaságból alakult meg azzal a céllal, hogy helyi közösségi érdekeket támogasson. Az egyesületnek öttagú vezetősége van, és évente cserélődő elnöke.

A jelenlegi soros elnök Vita László András okleveles elektromérnök, a közismert Vitacom Electronics Kft. vezérigazgatója. Lapunk tőle tudta meg, hogy társaságuk nem zártkörű, hanem nyitott minden olyan vállalkozó előtt, aki a közös cél érdekében „ugyanazon hullámhosszon" van velük. Havonta egyszer találkoznak, és akkor döntik el, hogy a tagsági díjból összegyűlő alapot milyen támogatásra fordítsák (kisebb összegek esetében a vezetőség is dönthet). Legutóbbi közös ötletük szerint február 17-én jótékonysági bált rendeznek, melynek bevételét két, pillanatnyilag talán a legsürgősebb segítségre szoruló közösség, a válaszúti és a szamosújvári Téka szórványalapítványok támogatására fordítják. A társaságban akadnak egymásnak piaci konkurenseknek számító személyek is, akik azonban ennek ellenére a közös ügy érdekében nem zárkóznak el a kommunikálástól, a tanácsadástól. Közös vágyuk, hogy valamilyen maradandóbb közösségi munkára is vállalkozzanak: például szeretnék, ha az Euréka Alapítvány ösztöndíjakat kínálhatna fel ara érdemes, színvonalas szakképzésre jelentkező fiataloknak.

Vita László András úgy ítéli meg, hogy ilyen célból verbuválódott egyesület ma még alig van Erdélyben. Pedig az itteni magyarság számára az az erkölcsi támogatás is rendkívül fontos, ami a legrászorultabbaknak juttatható felajánlások ismeretéből származik. Az Eurékában, fennállása óta, két-három személy cserélődött ki, a taglétszám jelenleg tizenkilenc főből áll. Ezek a következő sikeres kolozsvári üzletemberek: Ambrus Ádám, Bartha Bálint, Floriska Attila, Irsay Miklós, Kerekes Gábor, Király István, Kónya Zoltán, Koós Ferenc, László Attila, Mezei Ferenc, Mezei János, Nagy Zoltán, Péter Pál, Székely Tibor és Zsuzsa, Tóthfalusi János, Vita László András. Nem vállalkozókként tagok még: Boros János alpolgármester és Eckstein-Kovács Péter szenátor.

Valamennyiüknek, a közvélemény nevében, köszönet eddigi és ez utáni közösségi áldozathozatalukért!

Ördög I. Béla

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Február 9., csütörtök

(6. oldal)

Váltóiroda (Vétel/Eladás)

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

100 Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25.)

3,55/3,59

2,96/2,99

1,41/1,45

Western Union – szolgáltatás a Sora, Szentegyház u. 4. és Széchenyi tér 23–25. szám alatti váltóirodákban.

vissza az elejére


Február 10., péntek

A Román Nemzeti Bank árfolyamai: 1 euró = 3,5513 lej, 1 USD = 2,9649 lej, 100 magyar forint = 1,4134 lej.

Az oldalt szerkesztette: Ördög I. Béla

vissza az elejére


HIRDETÉS


INGATLAN

(7. oldal)

Legalább 700 négyzetméteres telken épült 150–350 négyzetméteres házat vásárolnék, esetleg telket, minimum 16 méteres utcai fronttal. Telefon: 594-792, 406-874, 0744-541203.

vissza az elejére


Egy perc derű

(7. oldal)

Salátáék hiába szerettek volna gyereket, éveken át hiába igyekeztek, sosem sikerült. Orvoshoz is jártak, nem tudott segíteni. Akkor fölkeresték papjukat, s megkérték, imádkozzék értük.

– Éppen most indulok zarándokokkal Rómába – mondta az atya. – Megígérem, hogy gyertyát gyújtok ott érettetek...

Néhány év múlva az atya hazajött, és meglátogatta Salátáékat. Az asszony fogadta, de nem ért rá vele szót váltani, mert két ikerpárral foglalatoskodott, megállás nélkül.

– És hol van a férje? – kérdezte a pap.

– Rómába ment, atyám, hogy elfújja a gyertyát.

vissza az elejére


SPORT


LABDARÚGÁS
Bajnokságról bajnokságra
Klubcsúcsot döntött az AS Róma

(8. oldal)

A listavezető Juventus a bentmaradásért küzdő Parma ellen hazai pályán mindössze döntetlent ért el az olasz Serie A 24. fordulójában. A torinóiak a 89. percben kihagytak egy tizenegyest, ennek ellenére növelték előnyüket, mivel a második helyezett Internazionale kikapott a Fiorentina vendégeként. A másik milánói csapat, az AC Milan kiütéses győzelmet aratott a Treviso ellen és három pontra megközelítette városi vetélytársát.

Klubcsúcsot döntött az AS Róma: a „Farkasok" egymásután nyolcadik bajnokijukat is megnyerték, ezúttal a Cagliarinál bizonyultak jobbnak. Ilyen sorozatra korábban nem volt példa az AS Róma történetében.

Eredmények: AC Milan–Treviso 5–0, AS Róma–Cagliari 4–3, Ascoli–Livorno 0–0, Chievo–Sampdoria 1–1, Fiorentina–Milánói Internazionale 2–1, Torinói Juventus–AC Párma 1–1, Lecce–Empoli 1–2, Messina–Siena 0–0, AC Palermo–SS Lazio 3–1 és Udinese–Reggina 1–2. Az állás:

1. Juventus 24 20 3 1 49–14 63
2. Inter 24 17 3 4 47–18 54
3. Milan 24 16 3 5 53–23 51
4. Fiorentina 24 15 5 4 41–23 50
5. Róma 24 13 6 5 46–25 45
6. Livorno 24 10 9 5 26–25 39
7. Chievo 24 9 8 7 31–27 35
8. Sampdoria 24 9 7 8 37–31 34
9. Lazio 24 8 10 6 30–29 34
10. Palermo 24 7 9 8 35–38 30
11. Siena 24 6 8 10 29–38 26
12. Udinese 24 7 5 12 24–35 26
13. Reggina 24 7 5 12 25–39 26
14. Ascoli 24 5 10 9 24–30 25
15. Messina 24 4 11 9 21–31 23
16. Cagliari 24 5 7 12 27–39 22
17. Párma 24 5 7 12 27–43 22
18. Empoli 24 6 4 14 27–44 22
19. Treviso 24 2 8 14 14–36 14
20. Lecce 24 3 5 16 16–41 13

Nem használták ki az üldözők a Bayern pontvesztését
Sem a második Werder Bremen, sem a harmadik helyezett Hamburger SV nem nyert a német Bundesliga 20. fordulójának szerdai mérkőzésein, így a listavezető Bayern Münchennek keddi berlini döntetlenje ellenére sem csökkent az előnye a tabellán. A Hamburger SV váratlan vereséget szenvedett a Hannover 96 vendégeként, a brémaiak gólnélküli döntetlent játszottak Stuttgartban. Ez utóbbi találkozón Andreas Reinke egy ütközés után súlyosnak tűnő sérülést szenvedett. A Werder Bremen súlyosan vérző kapusát kórházba szállították.

Eredmények: VfB Stuttgart–Werder Bremen 0–0, 1. FC Nürnberg–Eintracht Frankfurt 0–1, Borussia Mönchengladbach–FC Schalke 04 Gelsenkirchen 0–0, Hannover 96–Hamburger SV 2–1 és Bayer Leverkusen–VfL Wolfsburg 4–0.

Az élmezőny: 1. Bayern 51 pont, 2. Werder 43, 3. Hamburg 41, 4. Schalke 36, 5. Hertha 29, 6. Dortmund 28.

A Charlton legyőzte a BL-címvédőt
A Charlton Athletic hazai pályán két góllal nyert a Bajnokok Ligája címvédő FC Liverpool ellen az angol Premier League korábbról elhalasztott mérkőzésén.

Eredmény: Charlton Athletic–FC Liverpool 2–0.

Az élen: 1. Chelsea 66 pont, 2. Manchester United 51, 3. Liverpool 45, 4. Tottenham Hotspur 44, 5. Arsenal 40, 6. Wigan Athletic 39, ..., 11. Charlton 33.

Kiesett Fülöp csapata
A Premier League-ben toronymagasan listavezető Chelsea fölényes, háromgólos győzelmet aratott a labdarúgó FA Kupa 4. fordulójának megismételt mérkőzésén, így bejutott a sorozat nyolcaddöntőjébe. A londoniak a harmadosztályban szereplő Colchester Uniteddel találkoznak a következő körben.

Kiesett Fülöp Márton csapata, a Coventry City, amely az élvonalbeli Middlesbrough vendégeként szenvedett egygólos vereséget. A második ligás gárda kapuját a magyar kapus védte.

FA Kupa, 4. forduló, megismételt mérkőzések: Middlesbrough–Coventry City 1–0 és Chelsea–Everton 4–1.

Döntetlen Strasbourgban
A bennmaradásért küzdő Strasbourg hazai pályán döntetlent ért el a Paris Saint-Germain ellen a francia Ligue 1 korábbról elhalasztott mérkőzésén.

Eredmény: Strasbourg–Paris Saint-Germain 1–1.

Az élcsoport: 1. Olympique Lyon 55 pont/24 mérkőzés, 2. Girondins Bordeaux 46/25, 3. AJ Auxerre 42/25, ...6. Paris Saint-Germain 38/24, ..., 19. Strasbourg 16/25.

Rudolf Gergelyék a döntőben
Rudolf Gergely csapata, a Nancy bejutott a labdarúgó Francia Ligakupa döntőjébe, miután a legjobb négy között két góllal nyert a Le Mans ellen. A magyar játékos a 82. percben lépett pályára. A Nancy ellenfele a fináléban a Monacót idegenben búcsúztató Nice lesz.

Francia Ligakupa, elődöntők: Nancy–Le Mans 2–0 és AS Monaco–Nizza/Nice 0–1.

A Zaragoza kiütötte a Real Madridot
A Real Zaragoza fölényes, ötgólos győzelmet aratott a Real Madrid ellen a labdarúgó Spanyol Király Kupa elődöntőjének első mérkőzésén. A zaragozaiak a négy közé jutásért a másik sztáregyüttest, az FC Barcelonát búcsúztatták.

Spanyol Király Kupa, elődöntő, 1. mérkőzés: Real Zaragoza–Real Madrid 6–1.

A fölényes győzelemhez Diego Milito „klasszikus mesternégyessel" járult hozzá, a másik két találat Ewerthon nevéhez fűződik.

A másik ágon csütörtökön, lapzárta után az Espanyol Barcelona a Deportivo La Coruñát fogadja.

vissza az elejére


A Sodronyipar elkezdte az edzőmérkőzéseket

(8. oldal)

Két Maros megyei csapattal találkozik ezen a héten a Sodronyipar. Az első mérkőzésen kedden hazai pályán 3–2-re játszottak a Nyárádtői Egyesüléssel. A gyéresiek góljait Ignat, Fodor és Dabu szerezték. Csütörtökön Nyárádtőn játszották a fenti mérkőzés visszavágóját. Szombaton, február 11-én pedig újra Aranyosgyéresen játszanak a Marosludasi Marossal. Újdonság az együttes háza táján, hogy az egyik játékost behívták a korosztályos válogatottba. Rareş Şagău a múlt héten hamarabb elhagyta el a félixfürdői edzőtáborozást. Tette ezt azért, mert Florin Cheran az ifi válogatott edzője meghívta a válogatottba, amely jelenleg egy portugáliai turnén vesz részt.

(schmidt)

vissza az elejére


II. EKE-síverseny gyerekeknek

(8. oldal)

Az Erdélyi Kárpát Egyesület február 18-án, szombaton délelőtt 10 órakor síversenyt szervez gyerekeknek Kisbányán, a sípálya fenti részén.

A versenyen külön indulnak a lányok és fiúk, a következő korcsoportok szerint: 3–4 évesek, 5–6 évesek, 7–8 évesek, 9–10 évesek és 11–14 évesek.

A versenyre feliratkozni a következő telefonszámok valamelyikén lehet: 580-916 (este), 0723-159000, vagy az indulás napján 10 óráig a helyszínen.

Minden gyereket – kezdőt és haladót – szeretettel várnak, hisz nem csak a nyertesekre várnak érdekes ajándékok, minden résztvevő jutalomban részesül.

vissza az elejére


Ötkarikás hírek
Felejthetetlen show-t ígér a megnyitó

(8. oldal)

Felejthetetlen showműsort ígér az Olimpiai Stadion lelátóin helyet foglaló 35 ezer sportkedvelőnek és a televízió mintegy kétmilliárd nézőjének a XX., torinói téli ötkarikás játékok péntek este 8 órakor kezdődő megnyitó ünnepsége.

A résztvevők hagyományos felvonulása mellett az olasz stílus és kreativitás egyedülálló megjelenítése, tömeges koreográfia, valamint különleges fény- és hanghatások jellemzik majd az eseményt. Andrea Varnier, a szervezőbizottság (TOROC) úgynevezett image-igazgatója és Marco Balich, a U2-, Pink Floyd- és Whitney Houston-koncertek producere a ritmus, a szenvedély és gyorsaság egyedi megjelenítésével kívánja elbűvölni a nézőket.

Az ünnepségen fellép Luciano Pavarotti operaénekes, a három tenor olasz tagja, aki majd a labdarúgó-világbajnokságon is szerepet vállal. Németországban a spanyol Placido Domingóval és José Carrerasszal kiegészülve ad koncertet.

Az est fénypontjának a hírek szerint a jégkorong-bemutató ígérkezik, amelynek során a játékosok hatalmas sebességgel száguldoznak majd a stadion küzdőterén.

A megnyitón 240 profi előadó és 6100 önkéntes működik közre, akik a felkészülés során százezer ebédet, illetve vacsorát fogyasztottak el. Az előadáshoz 6100 kosztümre és 500 pár korcsolyára volt szükség.

A televíziós közvetítést 32 kamera biztosítja.

Tomba és Belmondo is a lánggyújtók között
Helyi lapértesülés szerint nyolc olasz sztársportoló, köztük a sílegenda Alberto Tomba gyújtja meg a torinói téli olimpia lángját a pénteki nyitóünnepségen. A La Repubblica című napilap úgy tudja, hogy Tomba mellett az olimpiai bajnok síző Deborah Compagnoni, Stefania Belmondo és Manuela Di Centa, továbbá az 1994-es lillehammeri játékokon aranyérmes sífutóváltó négy tagja – Marco Albarello, Maurilio De Zolt, Silvio Fauner és Giorgio Vanzetta – lesz jelen a Stadio Comunaléban.

A nyolc kiválóság egy-egy fáklyával körbeállja majd az 57 méteres magasságban lévő kelyhet, és közösen lobbantja fel a 4 méteres lángot, amely a város minden pontjáról látható lesz.

Evelina Christillin, a szervezőbizottság alelnöke nem kívánta kommentálni a kiszivárgott információkat.

Rogge beköltözött az olimpiai faluba
Minden igényt kielégítőnek tartja a pénteken kezdődő torinói játékok központi ötkarikás faluját Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke. A belga sportdiplomata szakított azzal a hagyománnyal, hogy NOB-vezetőként luxushotelben lakjon a több mint kéthetes versenysorozat alatt, inkább a 145 millió euróért épített – és három hónapja átadott – faluban szállásoltatta el magát.

„Nagyon jók és kényelmesek a szobák, a falak hangszigetelése pedig kiváló. A falu közel van a legtöbb városi versenyszínhelyhez" – mondta Rogge, aki kedden felkereste az orvosi központot, a tornatermet és az internetes kávézót is, majd a játékszobában asztalifocizott – azaz népszerűbb nevén csocsózott – elődjével, Juan Antonio Samaranch-csal.

vissza az elejére


FORMA–1
Törölték az idei belga nagydíjat

(8. oldal)

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) törölte az idei Forma–1-es versenynaptárból a belga nagydíjat, ezzel 19-ről 18-ra csökkentette a futamok számát. A szeptember 17-re kiírt erőpróba azért marad el, mert nem fejeződnek be addigra a 20 millió eurós átépítési munkálatok. A pálya mellett Bernie Ecclestone F1-főnök utasítására a tribünök is változnak, a házigazdák új irányítótornyot emelnek, és javítanak a boxutca színvonalán is.

A FIA ígérete szerint 2007-től ismét beiktatják a naptárba a spa-fran-chorchamps-i viadalt.

A tervezett 2006-os program: március 12.: bahreini nagydíj, március 19.: malajziai nagydíj, április 2.: ausztrál nagydíj, április 23.: San Marinó-i Nagydíj, május 7.: Európa Nagydíj, május 14.: spanyol nagydíj, május 28.: monacói nagydíj, június 11.: brit nagydíj, június 25.: kanadai nagydíj, július 2.: Egyesült Államok Nagydíja, július 16.: francia nagydíj, július 30.: német nagydíj, augusztus 6.: magyar nagydíj, augusztus 27.: török nagydíj, szeptember 10.: olasz nagydíj, október 1.: kínai nagydíj, október 8.: japán nagydíj, október 22.: brazil nagydíj.

vissza az elejére


Kolozs megye hét végi sportműsorából

(8. oldal)

ATLÉTIKA

Szombaton 9.30 órakor a Iuliu Haţieganu (Egyetemi) Sportparkban: a junior III. koroszály országos fedettpályás bajnokságának megyei szakasza.

KÉZILABDA

Vasárnap 11 órakor a Horia Demian Sportcsarnokban: Kolozsvári Armătura U Agronomia Herz–Konstancai MKK – férfi Nemzeti bajnokság.

Vasárnap 12.30 órakor a Horia Demian Sportcsarnokban: Tordai Potaissa–Mehedinţi-i Delignit KK – férfi A-osztály.

KOSÁRLABDA

Szombaton 17 órakor a Horia Demian Sportcsarnokban: Kolozsvári BU Poli Mobitelco–Bukaresti Rapid Isover – férfi A-osztály.

RÖPLABDA

Vasárnap 10.30 órakor a Könnyűipari Iskola termében: Kolozsvári Könnyű-ipari Iskolacsoport–Marosvásárhelyi ISK – lány, junior I. mérkőzés.

SÚLYEMELÉS

Szombaton 9 órakor a Ion Moina Stadion súlyemelő termében: a felnőtt és ifi országos bajnokság megyei szakasza.

VÍZILABDA

Pénteken 9 és 16 órától, szombaton 9 és 16 órától, valamint vasárnap 8.30 órától a Politechnika Úszóközpontban – a Szuperliga 1–7. helyezettjeinek tornája.

Megyei sportigazgatóság

Az oldalt szerkesztette: Póka János András