Pénzt kap két tucat Kolozs megyei magyar település
Utakat, hidakat, csatornázási- és vízhálózatokat építhetnek

(1., 14. oldal)

Lejárt a falusi földutak ideje

Idén 51 Kolozs megyei település kap jelentős – 400 millió és 40 milliárd lej közötti – pénzalapokat a kormány Vidéki Infrastruktúra-fejlesztési Programja alapján. A juttatásban 24 magyarlakta település is részesül. A pénzösszegekre pályázni kellett, az elbírálást egy nyolctagú vegyes bizottság végzi, amelynek hét tagja a különböző érintett minisztériumokat képviselte, egy pedig a Romániai Községek Szövetségét. A program törvényes alapja az idei 7-es számú kormányhatározat, amely többek között leszögezi: a juttatás elsődleges célja a vidéki lakosság társadalmi-gazdasági helyzetének a feljavítása, a községek, falvak, illetve városszéli, a várossal összenőtt kisebb települések fejlesztése és korszerűsítése, hidak, víz- és csatornázási hálózatok, valamint hulladékfeldolgozó berendezések építése által.

A három évesre tervezett, de meghosszabbítható program a pénzt az ÁFA-befizetésekből különíti el. A kormányfői hivatal www.cancelarie.ro honlapján minden résztvevő település önkormányzata, amely idejében továbbította ez irányú kérelmét, megtudhatja, hogy melyik napon kell mennie a fővárosba. Azt is elolvashatják, hogy milyen okmányokat kell leadni, és melyek a válogatási kritériumok. Ha valamelyik település nem készült el időben, vagy nem teljesíti a feltételeket, az idén nem kap támogatást, de jövőben, illetve azután ismét jelentkezhet. A bizottság megvizsgálja a benyújtott iratcsomót és a megvalósíthatósági terveket, amennyiben rendben vannak, továbbítja azokat a Területfejlesztési és Középítkezési Minisztériumnak.

Ha az okmányokat szabályszerűen állították össze, az önkormányzatokat harminc napon belül értesítik, hogy megkaphatják a támogatást. Ezután következik a közbeszerzési eljárás beindítása, amely után valószínűleg már októberben elkezdődhetnek a tulajdonképpeni munkálatok.

Az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke, László Attila elmondta: a szövetség igyekezett idejében értesíteni a magyarlakta települések önkormányzatait, akik gyorsan reagáltak, és éltek a lehetőséggel. Volt olyan község is, ahol éjjel-nappal dolgoztak azért, hogy idejében elkészüljön az iratcsomó. A legszaporábban Kalotaszentkirályon dolgoztak. A megyei elnök szerint a sebesség nem volt mellékes tényező, mert kormányszinten közölték: idén csak az első ezer jelentkező kap támogatást, ehhez képest mintegy 2600 település iratkozott fel. A kormányfői hivatal honlapján olvasható program szerint, a települések jelentős részének már júliusban, vagy augusztus első napjaiban Bukarestbe kellett vinnie az iratcsomót, de bőven van még olyan helység is, amely még csak ezután kerül sorra.

Tordaszentmihály képviselőjét például kilencedikére várja a bizottság. Zeng János polgármester lapunknak elmondta: a maximális összeget, 40 milliárd lejt pályáztak meg, mivel ki szeretnék építeni a település szennyvízhálózatát.

A program lehetőségeit a Kolozs megyei városok is igyekeztek kihasználni, Bánffyhunyad küldöttének például augusztus 14-én kell leadnia az iratcsomót. A város alpolgármestere, Szentandrási István a Szabadságnak elmondta: vízhálózat-fejlesztésre kértek pénzt, valamint arra, hogy megépítsék a Magyarbikal felé vezető utat.

Ercsey-Ravasz Ferenc

vissza az elejére


Boagiu: támogatjuk a fejlesztési régiók közigazgatási egységekké alakulását

(1., 5. oldal)

Az európai integrációs minisztérium támogatja a jelenlegi fejlesztési régiók közigazgatási területi egységekké történő átalakítását, jelentette ki tegnap Kolozsváron Anca Boagiu európai integrációs miniszter. A tárcavezető az Európai Bizottság romániai küldöttsége szervezte értekezleten vett részt, amelyen kifejtette: az átszervezés elsősorban azt a célt szolgálná, hogy több pénzt vonzanak a közigazgatási egységekbe, amit a szóban forgó terület fejlesztésére tudnának fordítani.

„Spanyolországban és Olaszországban bizonyos régiók függetlenné válása ezek fejlődéséhez vezetett, s ezáltal a lakosság is sokkal felelősségtudóbb lett. Át kell ruházni a felelősséget a régiókra, így a kapott pénzalapokat a mostaninál sokkal hatékonyabban lehet felhasználni", mondotta Boagiu.

A miniszter közölte: a csatlakozási szerződés aláírásával Románia vállalta a jelenlegi regionális struktúrák megőrzését, de az Európai Unió költségvetésének módosításáig, azaz 2013-ig meghatároznák az új fejlesztési régiókat, és megteremtenék ezek közigazgatási területi egységekként való működéséhez szükséges törvényes keretet.

Ez a lakosság véleményének megkérdezése alapján történik majd, és a miniszter becslése szerint 2013 után Romániának tíz vagy hat fejlesztési régiója lesz.

Anca Boagiu ugyanakkor bírálta Călin Popescu Tăriceanu kormányfőnek a Regionális Fejlesztési Ügynökség átszervezésére vonatkozó döntését. Mint ismeretes, miniszterelnök kezdeményezésére ebből a célból munkacsoport jött létre, amelynek feladata: stratégiát készíteni az ügynökség átszervezésére. A miniszter szerint egy liberális bizottságról van szó, amelynek semmi köze nincs az ország regionális fejlesztéséhez. Továbbá tévedésnek tartja egy ilyen munkacsoport létrehozását alig öt hónappal Románia uniós csatlakozása előtt.

Boagiu úgy vélte: az ügynökség tevékenységét úgy lehetne hatékonyabbá tenni, ha a különböző projekteteket kiválogató testület összetételén módosítanak, és véget vetnek annak, hogy az elbírálások politikai alapon történjenek.

vissza az elejére


Közlekedési balesetek szomorú statisztikája

(1., 5. oldal)

Csökken valamelyest a közlekedési balesetek száma, a statisztikák azonban még mindig riasztóak – derül ki a megyei rendőrség által készített felmérésből. Az egyik legfontosabb következtetés: még nagyobb hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre. A legtöbb balesetet a szabálytalankodó gyalogosok – főleg nem a gyalogátjárón közlekedők –, és az útviszonyokat figyelmen kívül hagyó, illetve a megengedett sebességet túlhaladó gépkocsivezetők okozták.

A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a balesetek száma nem nőtt jelentősen. Három évvel ezelőtt 212 súlyos balesetet jegyeztek, 2004-ben 243-at, tavaly pedig kettővel több volt a hasonló esetek száma. Idén az első hét hónap folyamán 97 súlyos baleset történt Kolozs megyében, azaz 11-gyel kevesebb, mint tavaly ugyanebben a periódusban.

A balesetek magas előfordulási arányát több tényező is befolyásolja: nőtt a járműtulajdonosok és a jogosítvánnyal rendelkezők száma, ugyanakkor nem elhanyagolható tényező az utak állapota, az útjelzések rendszere, a szabálysértők számának növekedése. A legtöbb baleset Kolozs megyében az országutakon és a megyei utakon történt – pozitív adat, hogy 2006-ban a Kolozsvár területén bekövetkezett balesetek száma 9%-kal csökkent a tavalyi hasonló időszakhoz képest.

Leggyakrabban nyáron és ősszel keletkeznek a baleseteket, aminek az lehet a magyarázata, hogy ilyenkor a vakációzók miatt zsúfoltabb a közlekedés, Kolozs megye útjai tele vannak átutazókkal. A statisztikai adatok szerint a szomorú eseményeknek közel fele fényes nappal (8–18 óra között) következik be, amelyek 40%-kát a hét végi balesetek teszik ki.

Riasztó, hogy idén többen szenvedtek végzetes kimenetelű, halálos balesetet. Továbbra is a férfi áldozatok aránya sokkal magasabb, mint a nőké, és nőtt a 60 éves és azon felüli korosztályú áldozatok száma.

Ami a nőket illeti, köztudottan kevesebb a gyengébb nem részaránya a balesetet okozók között, igaz ugyan, hogy ez az adat állandó növekedést mutat. Ha a profi és amatőr gépjárművezetők statisztikai adatait vesszük szemügyre, észrevehető az eltolódás az amatőrök „javára", azaz a hivatásos sofőrök kevesebb súlyos balesetet okoztak.

Aggasztó számadat, hogy idén több a gyalogos áldozat, valamint hogy 15% -al nőtt a tragédiával végződő esetek száma.

A rendőrség folytatja baleset-megelőzési akcióit. Legutóbb például augusztus 2-án, kedden végrehajtott villámellenőrzés során 84 esetben bírságoltak a rendőrök: 69-szer gyorshajtás, 8-szor a biztonsági öv használatának elmulasztása, 2-szer szabálytalan előzés, 5-ször pedig az iratok hiánya miatt. A büntetés összértéke 2610 új lej tesz ki.

P. J. A.

vissza az elejére


Viharok, jégeső, erős széllökések

(1. oldal)

Tíz megyét figyelmeztetett ismét az Országos Meteorológiai Hivatal – köztük Fehér, Beszterce-Naszód, Kolozs és Szilágy megyét is – az augusztus 4–7. között várható viharok miatt. Az előrejelzések szerint erős esőzésekre, széllökésekre, villámlásokra, helyenként pedig jégesőre lehet számítani. Egyes területeken a lehullott csapadékmennyiség elérheti a 20–25. litert négyzetméterenként, az ország északi és középső részén pedig akár a 40 litert is. Ez a figyelmeztetés, amely az említett négy megyére is érvényes, „meteorológus nyelven" sárga jelzésnek felel meg. Ez a kód a patakok, folyók vízhozamának megnövekedésének veszélyét jelzi, az árvíz azonban nem valószínű. Nem így Székelyföldön: a Hargita megyére érvényes narancssárga jelzés értelmében fennállhat annak a veszélye, hogy a bőséges esőzések miatt a kisebb folyók kilépnek medrükből. Bánságban tegnap több település elektromos áram nélkül maradt a hatalmas viharok miatt. Az áramszünet a nagylaki határátkelőt is érintette, ahol a forgalom teljesen lebénult.

Amint azt korábabn jeleztük, valamennyi megye elkészítette árvízvédelmi tervét, amit láttamozás végett el is juttattak a környezetvédelmi ministzériumhoz. A szaktárca értesítése szerint ebből 25-öt jóváhagytak, a többi azonban hiányos. Míg Fehér, Beszterce-Naszód és Szilágy megkapta a jóváhagyást, a Kolozs megyeieké további kiegészítésekre vár.

vissza az elejére


Hărdău büntetéseket helyezett kilátásba

(1. oldal)

Elfogadhatatlannak tartja Mihail Hărdău a különböző vizsgadolgozatok túlértékelését, ezért megrovásban részesíti azt a 94 tanárt, akik idén túl nagy jeggyel jutalmaztak egyes érettségi dolgozatokat, és amelyekről végül kiderült, hogy nem értek annyit. A vétkeseknek a tanügyből való kizárása sem elképzelhetetlen.

Pénteki sajtótájékoztatóján a tanügyminiszter azt nyilatkozta, hogy szerinte a jelenleg érvényben levő tanügyi törvény „tanárközpontú, azaz a tanárok érdekeit szolgálja", következésképp kérni fogja a jogszabály mihamarabbi módosítását. A miniszternek szándékában áll módosítani a 2007-ben várható vizsgák lebonyolításának módozatát, így augusztus 31-én új szabályzatot dolgoz majd ki így, ez lesz az irányadó a jövő évi vizsgákat illetően. – Le kell számolnunk a jelenlegi kétszínűsködéssel és erkölcstelenséggel – közölte.

A sajtótájékoztatón ezzel szemben egy szó sem hangzott el az idei tétel-kiszivárogtatást vizsgáló ankét eredményéről, sem az Országos Vizsgáztató és Értékelő Bizottság összetételének megváltoztatásáról.

Hărdău nem tart a leváltástól sem. Kinevezése óta ugyanis „naponta tettek fel neki lemondására vagy lemondatására vonatkozó" kérdéseket, és mégsem lett semmi, mondotta.

vissza az elejére


KRÓNIKA


A nap idézete

(2. oldal)

Sohase értjük meg a másikat, sohase ismerhetjük meg akaratának, vágyainak minden hullámzását. Sohasem sejthetjük a másik lelkének misztériumait, bármily közel érezzük is hozzánk.

Guy de Maupassant

vissza az elejére


KISHIREK

(2. oldal)

BOLDOGASSZONY ANYÁNK JELENLÉTE AZ EGYHÁZBAN ÉS A ZENÉBEN a címe annak a rendezvénynek, amit a római katolikus Szent Mihály Caritas tart augusztus 7-én, hétfőn du. 5 órakor a Szentegyház/I. Maniu utca 2. szám alatti nőszövetség dísztermében. Előadók: ft. Oláh Dénes plébános és Geréd Vilmos karnagy. Közreműködik Krejcik Ágnes.

KAMARAEST augusztus 6-án, vasárnap este 7 órától a Farkas utcai református templomban, Răsvan Dumitru – hegedű és Horea Haplea – zongora előadásában. Műsoron J. Brahms G-dúr szonáta és S. Prokofiev D-dúr szonáta. A belépés ingyenes.

vissza az elejére


Fotópályázat: Az én nemzedékem

(2. oldal)

Az ENSZ Lakosságért Alapja fényképpályázatot hirdetett meg Románia lakosainak, azok minden rétegének, különös tekintettel az időseknek a bemutatására. Elöregedő társadalomról van szó: az előrejelzések szerint 50 év múlva az ország 16 millió állampolgárának több mint fele 60 év fölötti lesz. A szociális ellátás megújítására van szükség, ami az idős emberek nyugodt, de aktív életének záloga. Ám tükrözni lehet a társadalom minden összetevőit: az életpályájukon induló fiatalokat, a szakmai útjuk zenitjén dolgozókat, a nincstelenségtől szenvedőket, az egészségi okokból hátrányos helyzetben élőket stb.

A fotópályázaton legsikeresebben szereplő fényképek októberben részt vesznek az ENSZ lakossági Alapja kiállításán. A megmérettetésen indulhat bárki profi vagy amatőr fényképész, benevezési határidő 2006. szeptember 15. Bővebb felvilágosítás a www.unfpa.ro honlapon vagy a következő telefonszámokon:

Georgiana Ilie – 4021 201 78 92, 0726 177 116; Stela Serghiuţă – 4021 201 78 35, 0744 358 956.

vissza az elejére


Pesti Est a Sziget Fesztiválon

(2. oldal)

A Pesti Est idén is kiteszi magát és kitesz magáért a Sziget Fesztiválon, augusztus 9. és 16. között, különleges programmal várja a fesztiválozókat: lesz Tai Chi, fúvószene, vizespólóverseny és természetesen rengeteg koncert.

A Pesti Est minden évben más tartalmi és vizuális koncepcióra építi fel a Sziget Fesztiválon helyszínét. Az elmúlt évek során volt már tűzoltóállomás, állatkert és UFO-leszálló is. Az idei koncepció az „Est Szigetország", a név és a helyszíni dekoráció is az ingyenes programfüzet országos mivoltára utal.

A színpad környékét Gróf Balázs karikatúrista hatalmas, négyszer két méteres rajzai díszítik majd, amelyeken Magyarország nagyvárosai és a hozzájuk kapcsolódó leghíresebb zenekarok láthatóak.

A vidék erőteljes jelenléte a Pesti Est színpad programjaiban is visszaköszön: minden délután egyórás talkshow-t rendeznek Városi Hősök címmel, amelyen Hegyi György, az Emil.RuleZ zenekar szövegíró-basszusgitárosa látja vendégül a leghíresebb lokálpatriótákat, többek között a pécsi származású Lovasi Andrást, a Kispál és a Borz együttes énekesét, a szegedi Czutor Zoltánt, az ex-Nyers, majd Belmondová vált zenekar alapítóját, és Nemes Ervint, a debreceni repülőtér igazgatóját. Emellett a színpadon számos vidéki zenekar szerepel, például a pécsi 30Y, a veszprémi Easy Life Natural, a szombathelyi Pop Art Market és a gyulai Magna Cum Laude.

A Pesti Est Színpadon minden nap délután három órától fellép többek között Soma, a Kistehén tánczenekar, a Kutya vacsorája, a Jeanne Carrol, az Amber Smith, a Moog, a Satöbbi, a Nefogazz! és a Fish! nevű zenekar.

Esténként 11 órától a két népszerű lemezlovas, B. Tóth László és Dévényi Tibor biztosítja a jó hangulatot.

Már országszerte megtalálható a fesztivál hivatalos programfüzete, a Pesti Est Sziget 2006. A 160 oldalas kiadványban részletes tájékoztatás olvasható az immár 14. alkalommal megrendezendő Sziget Fesztivál helyszíneiről és programjairól.

Önálló rovatot indít a fesztivál ideje alatt az est.hu online oldal, így az internetezők is rendszeresen olvashatnak híreket, érdekességeket, ajánlókat, beszámolókat a fesztiválról.

vissza az elejére


Hunyadi János és a déli harangszó

(2. oldal)

Ezzel a címmel küldött két évvel ezelőtt „invitatio"-t Erdély több helységébe, I–VIII. osztályos tanulóknak az Amaryllis Társaság. Azóta rajzlapok százain hemzsegtek a turbános törökök, indult csatába a törökverő hadvezér-Apa, osztogatta jövőbelátó parancsait az igazságos-Fia, csattogtak a kardok és hömpölygött Nándorfehérvár alatt véres hullámokat vetve a Duna...

A játékszabály szerint a tanítónénik és a rajztanárok kiválogatták a „leg-rajzokat", nosza, (holló)postára bízták és kincses fővárosunkba, Kolozsvárra küldték. Itt szorgos kezek papírlapokra ragasztgatták és a XIII. és a XIV. Mátyás Napok alkalmával, azaz 2005 és 2006 februárjában a Magyar Opera emeleti előcsarnokában, reneszánsz zenés-táncos megnyitóval egybekötve, kiállították. Hadd nézze és lássa heteken át a Nagyérdemű, hogy minálunk sokan-sokan, többnyire „holnapi felnőttek", benső tájainkon meghalljuk/átéljük a déli harangszó varázsát és fontosságát...Mert fontos, nagyon fontos úgy tekinteni hátra, hogy biztosabban, bizakodóbban, pontosabban és – ha lehet, kecsesebben – lépjünk előre. Az Amaryllis ars poeticaja akár így is megfogalmazható...

A játékszabály szerint aztán az otthon maradt sok-sok hasonló, akár „első-díjasnak" is nevezhető alkotás, mind falra került és reneszánsz ünnepség, helybeli Mátyás-nap keretében ország-világ előtt, sok szülő és nagyszülő örömére, közszemlére tétetett. Hogy ez mindenütt megtörtént-e, arról nem szól a fáma. A Krónikás viszont gondosan feljegyezte, hogy Szilágysomlyón Széman Rózsa, Marosvásárhelyen Kovács Zsuzsa lelkesedésének köszönhetően mindkét esztendőben boldogan csillogtak a gyermekszemek és szívbéli elismeréssel tapsolt a publikum.

Most július 31-én mindnyájan ünnepeltük a nándorfehérvári diadal 550. évfordulóját. Nos, a gyermekrajzok egy része vasárnap a Kálvária, a Kétágú, az unitárius templomok bejáratánál, hétfőn délután pedig a Katolikus Nőszövetség dísztermében, a Szent Mihály Caritas és az Erdélyi Piarista Diákszövetség szervezésében megtartott ünnepség keretében várta és köszöntötte az érdeklődőket.

Honnan is kaptunk rajzokat? A székelyudvarhelyi, sepsiszentgyörgyi és marosvásárhelyi Művészeti Líceumoktól, a nagyváradi Ady Endre és Lórántffy Zsuzsánna Líceumoktól, a zsoboki árváktól, a györgyfalvi Csiribiri játszóháztól, a szebeni, medgyesi, szilágysomlyói, tordai magyar osztályoktól, a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégiumtól, az Apáczai Csere János, a Báthory István, a Brassai Sámuel Elméleti Líceumoktól, a Horea Iskolától, a Waldorf Líceumtól, a Bécsi Magyar Iskolától.

Essig Klára, Essig József segítsége, Simon Gábor operaigazgató, valamint sok szakember-Barátunk — Csíky Ágnes, Kováts Ildikó, Lengyel Ferenc és Melinda, Mészáros Mária, Orbán István, Székely Géza és még sokan mások — megértése nélkül nem jöhetett volna létre ez a kolozsvári kétlépcsős kiállítás és a lényeg: már két évvel ezelőtt kezdődően beloptunk valamit gyermekeink szívébe, a haza védelmét, a jó győzelmét köz(ös) ügyünkké tettük. Ahogyan ezt tenni kell — „...szépen, mint csillag megy az égen..."

Gratias agimus!

László Bakk Anikó

vissza az elejére


Harangszó

(2. oldal)

Református Egyház: Farkas utcai (belvárosi) templom: de. 10 óra, igét hirdet: D. Tőkés László, du. 6 óra: Bántó-Tamás Szilveszter. Györgyfalvi úti imaház: de. 10 óra: Bántó-Tamás Szilveszter. Kétágú templom: de. 10 óra: Orbán Levente , du. 6 óra: Horváth Levente. Napkelet utcai imaház: de. 10 óra: Kozma Zsolt . Hidelvi református templom: de. 10 óra, du. 6 óra: Szöllősi János. Felsővárosi (Kakasos) templom: de. 10 óra, du. 5 óra*. Újalsóvárosi fehér templom: de. 10 óra, du. 6 óra*. Írisz-telepi templom: de. 10 óra, du. 5 óra*. Kerekdombi templom: de. 10 óra, du. 6 óra*. Szamosfalva: de. 11 óra, du. 6 óra*. Kölesföldi templom: de. 9.30 óra*. Bulgária-telepi templom: de. 10 óra, du. 6 óra*. Tóvidéki templom: de 10 óra, du. 5 óra*. Törökvágási templom: A DÓNÁT ÚT 124-ES SZÁM ALATTI ÚJ TEMPLOMBAN! de. 10 óra, du. 6 óra* . Kolozsmonostori templom: de. 10 óra, du. 6 óra*. A *-al jelölt egyházközségek esetében az igehirdető lelkész kilétéről az esperesi hivatal nem tájékoztatott.

Római Katolikus Egyház: Szent Mihály-templom: reggel 7 óra, 8.45 óra, de. 10 óra, 11.30 óra, du. 6 óra. A de. 10 órás szentmisét Dr. Czirják Árpád celebrálja, a többit a segédlelkészek: Korom Imre György, illetve Bilibók Géza. Szentháromság (Piarista) templom: 9 óra, román nyelvű szentmise: a Szent Mihály plébánia lelkészei, de. 11 óra: Dr. Nóda Mózes, du. 6 óra: Orbán László. Ferencrendi-templom: de. 9 óra, délben 12 óra: igét hirdetnek a ferences atyák. Szent Péter- és Pál-templom: de. 9 óra, 10.30 óra, du. 6 óra: Oláh Dénes. De. 10 óra: Rózsafüzér-ájtatosság. Fájdalmas Szűzanya (Monostori úti) templom: de. 9 óra: Kádár István. 10.30: Rózsafüzér-ájtatosság. Kolozsmonostori apátsági Nagyboldogasszony (Kálvária) templom: de. 11, du. 5 óra: Kádár István. 10.30: Rózsafüzér-ájtatosság. Szűz Mária Szent Szíve (Jobbágy utcai) templom: de. 9 óra, 10.30 óra, du. 6 óra: Vízi Zakariás. Jézus Szent Szíve (kerekdombi) templom: de. 9.30 óra: Jakab Gábor. Írisz-telepi templom: de. 11 óra: Jakab Gábor. Bulgária-telepi kápolna (Bábolna utca): szombaton du. 4 óra: Oláh Dénes, Szent Kamill-otthon: szombat du. 5 óra: Kovács Árpád.

Unitárius Egyház: Belvárosi templom: de. 11 óra, szolgál: Bálint-Benczédi Ferenc. Írisz-telepi templom: de. 11 óra: Mezei Csaba. Kolozsmonostori egyházközség (a Kakasos, református templomban): du. 3 óra: Rüsz Fogarasi Tibor.

Evangélikus Egyház: Belvárosi templom: de. 10 óra, igét hirdet: Fehér Attila.

Baptista Egyház: Gorunului utca 21. szám alatti templom: de. 10 óra, du. 5 óra.

vissza az elejére


MOZI

(2. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – Miami Vice – amerikai. – Vetítés: 14, 17, 20, 23; kedvezménnyel: 14, 23.

MŰVÉSZ – A bűnös negyed – francia. – Vetítés: 17, 19.30; kedvezménnyel: 17. Yours, Mine and Ours – amerikai. – Vetítés: 22.

GYŐZELEM – Lucky Number Slevin – amerikai. – Vetítés: 14, 16, 18, 20, 22.

DÉS

MŰVÉSZ – Posseidon – amerikai. – Vetítés: 17, 19; pénteken, szombaton, vasárnap 21 órától is, kedvezménnyel.

TORDA

FOX – A rózsaszín párduc – amerikai. – Vetítés: 15, 17, 19.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – Halálos iramban: Tókiói hajsza – amerikai. – Vetítés: 17.30, 20, pénteken, szombaton, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel: 17.30.

DACIA B-TEREM – Anyám nyakán – amerikai. – Vetítés: aug. 4-6: 17, 19.30.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – Trisztán és Izolda – német–angol. – Vetítés: 17.30, 20; pénteken, szombaton, vasárnap: 22.15 órától is; kedvezménnyel: 17.30.

Az oldalt szerkesztette: Ördög I. Béla

vissza az elejére


VÉLEMÉNY


Jugoszlávia szétesése és a vajdasági magyarság helyzete

(3. oldal)

A montenegrói függetlenségi népszavazás sikerével és Koszovó helyzetének alakulását figyelembe véve a volt Jugoszláviáról végérvényesen kijelenthető: szétesett. A volt államalakulatot alkotó népcsoportok kisebb-nagyobb mértékben elérték nemzeti célkitűzéseiket. Ez igaz a horvátokra, a bosnyákokra, a szlovénekre, az albánokra és a macedónokra is. A vajdasági magyarság az egyetlen jelentősebb népcsoport, amely a korszakot e téren eredmény nélkül zárta.

A volt Jugoszlávia vezető népcsoportja, a szerbség egy sor áldozattal és véres küzdelemmel járó konfliktusba vezette az országot. Bár Belgrád számára a XX. század vége és a XXI. század eleje aligha nevezhető sikernek, államalkotó népként csak a horvátországi Krajinákban szűnt meg létezni. Ugyanakkor Koszovóban a szerbeknek olyan területek felett szűnt meg a fennhatóságukat, melyek a demográfiai folyamatok miatt már elvesztették szerb jellegüket. Ami pedig a még mindig szerb többségű koszovói területeket illeti, a Koszovszka Mitrovicától északra elterülő részek a nemzetközi rendezés nyomán vagy Szerbiához fognak kerülni, vagy pedig Koszovón belül olyan autonóm jogkörökkel fognak bírni, melyek eredményeként a valóságban Szerbiával szimbiózisban fognak élni. Szintén elmondható, hogy bár Szerbia elveszítette a boszniai háborút, a Bosznia-Hercegovina keretein belül létező Republica Srbska a muzulmán lakosság elűzésével egy etnikailag homogén szerb területté vált, és lakói minden szálon sokkal inkább kötődnek Szerbiához, mint saját államukhoz. Végezetül pedig megállapítható: Montenegró függetlensége egy aktuálpolitikai és egy regionális fejlődés eredménye, a szerb nyelv és a sajátos szerb-montenegrói kultúra azonban semmilyen formában nem szorul vissza az új állam megalakulásával. A montenegróiak szerb gyökerét ugyanis maguk a függetlenség hívői sem kérdőjelezik meg.

A szlovének, a horvátok és a macedónok nemzetközileg elismert önálló államot hoztak létre. Ezek közül Szlovénia már a NATO és az EU sikeres tagja, amire az euro 2007-ben tervezett bevezetése is utal. A volt Jugoszlávia területén a koszovói albánság tulajdonképpen elérte kitűzött célját: Koszovó 90%-a biztosan nem fog Belgrádtól függeni. Bár a tartomány jövője még nagyon sok megoldandó problémát fog okozni, az albánság kialakította második államalakulatának alapjait, ami egyenes következménye annak a folyamatnak, hogy 2025-re az albánok lesznek a Balkán legnagyobb lélekszámú népe a jelenlegi demográfiai folyamatok mellett.

Ráadásul mára az albánság Macedóniában is komoly eredményeket ért el a helyi hivatalos nyelv és a kisebbségi kollektív jogok biztosításának területén. Ami pedig a bosnyákokat illeti, annak ellenére, hogy ők hozták a legnagyobb áldozatot a háborúban, végülis Szarajevó központtal kialakították egy muzulmán államalakulat magját.

A térség egyetlen népcsoportja, mely semmilyen eredményt nem ért el, az a vajdasági magyarság. A Vajdaság észak-bácskai és a Tisza jobboldali partján többséget alkotó 300 000–350 000-es magyar kisebbség 2006-ban csak egy legitimitásában megkérdőjelezhető, érdemi jogkörrel nem rendelkező autonómia tanácsnak nevezett intézménnyel rendelkezik nemzeti létének megéléséhez. Azok törekvések, melyek egy működő autonómia elérését tűzték ki célul, és melyek hosszú távon is garantálni tudnák a megmaradást, rendre meghiúsiltak. A vajdasági magyarok közül az elmúlt időszakban mintegy 50 000-en hagyták el Szerbiát, többségében fiatalok. Azok a területek, ahol a magyarok többséget alkotnak, folyamatosan zsugorodnak. A magyar kisebbség gyengének bizonyult ahhoz, hogy felhívja a nemzetközi szervezetek figyelmét a szerb menekültek betelepítésére az általa lakott területekre, az etnikai arányok megváltoztatására. Ráadásul Montenegró függetlenségével új szerb menekültek megjelenése sem zárható ki. Mindemellett az is megfigyelhető folyamat, hogy Koszovó és Montenegró elvesztése következtében Belgrád korlátozni szeretné utolsó, némi önállósággal rendelkező tartományának, a Vajdaságnak autonóm jogköreit az ott lakó kisebbségek és a vajdasági szerbek jelentős részének akarata ellenére.

A vajdasági magyarság gyenge érdekérvényesítő képességének egyik magyarázata a politikai érdekképviselet belső válsága. Az 1990-es évek elején Szerbián megalakult a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK). Ez a szervezet a legnehezebb milosevicsi időkben még képes volt megszervezni a magyar közösséget, és meg tudta fogalmazni igényét az autonómiára. Kezdeti támogatottságát jól mutatta, hogy a magyar kisebbség szavazatainak 80%-át szerezte meg, és volt olyan parlamenti választás, melynek eredményeként a VMDK volt az akkori szerb rezsim demokratikus ellenzékének legerősebb politikai szervezete. Az 1990-es évek közepén azonban a „történelminek" nevezett VMDK szétesett. Ennek részben az volt az oka, hogy a párt vezetése összekülönbözött saját önkormányzati képviselőivel (amiben szerepet játszhatott néhány vezetőjének a milosevicsi szerb titkosrendőrséghez fűződő kapcsolata is). Ezek után alakult meg elsősorban a VMDK volt önkormányzati vezetőiből a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ), és a régi vezetőség megalakította a Vajdasági Magyar Demokrata Pártot (néhányan tovább működtették az eljelentéktelenedett VMDK-t is). Az eredeti pártstruktúra bomlasztásában szerepet játszott a milosevicsi erők és a magyarországi szocialista Horn-kormány összejátszása. Milosevics számára ugyanis kezdett kellemetlenné válni a legitim magyar ellenzéki erő, a magyar szocialisták pedig nem nézték jó szemmel a VMDK és a magyarországi jobboldali ellenzéki pártok közti szoros együttműködést, ezért elősegítették a VMSZ megalakulását. Rövid időn belül a VMSZ lett az egyetlen jelentősebb magyar politikai párt, a többi apró, lokális erővé süllyedt. A VMSZ a mai napig meg tudott őrizni néhány polgármesteri posztot (bár újabban befolyása az önkormányzatokban is csökken részben az etnikai arányok megváltozása, részben a magyar szavazók elfordulása miatt). Az országos politikából a legutolsó választásokon kiszorult. A következő parlamenti választásokon a választójogi törvény módosítása miatt ismét lehetősége lesz a magyar kisebbségnek néhány képviselőt a belgrádi parlamentben juttatni.

A VMSZ tekintélyét szintén csorbította, hogy néhány politikusa korrupciós ügyek gyanújába keveredett. A legutóbbi tartományi és helyhatósági választásokon a vajdasági magyaroknak immár csak 40%-a szavazott magyar pártokra.

A vajdasági magyarság érdekérvényesítő képességét tovább gyengítette a magyar kormányok kisebbségpolitikája is.

Az 1998–2002 közötti jobboldali Orbán-kormányt leszámítva egyetlen magyar kabinet sem vállalt fel semmilyen nemzetközi vitát a vajdasági magyarok védelmében. Pedig a magyar kormányok jól kihasználhatták volna nemzetközi elismertségüket vagy az euro-atlanti integráció területén meglévő előnyüket a határon túli magyarság érdekében. A baloldali magyar kormányok kerülik a nemzetközi vitákat, így különböztetve meg magukat a jobbközép ellenzéktől. Ehhez a politikához a budapesti kabinetek komoly támogatást és bíztatást kapnak külföldről. Így a vajdasági magyarság Szerbián belül nem tudott olyan jogokat kivívni magának, amilyeneket Belgrád a nemzetközi közösség támogatásával saját határon túli közösségeinek követel.

A vajdasági magyarság a volt Jugoszlávia egyetlen olyan népcsoportja, mely nem ért el komolyabb eredményeket nemzeti önazonosságának megőrzése terén. A kisebbségi politika vajdasági sikertelensége következménye annak a magyar külpolitikának is, mely nem támogatja megfelelő módon a határon túli magyaroknak identitásuk megőrzésére irányuló törekvéseit. Nem kizárt, hogy a vajdaságihoz hasonló kudarc hamarosan megismétlődik a romániai, ukrajnai és szlovákiai magyar pártok esetében is.

Budapest Analyses

vissza az elejére


Titokbiztosítás

(3. oldal)

Újratitkosított titkok. Mert valójában erről van szó. Valaki megpiszkált valamit, sikerült egy aprócska lyukat fúrnia az abszolút titokbiztosra szőtt hálón, s a kiszivárgott fénysugár másvalakiket megperzselt. De ezen felül persze minden a legnagyobb rendben, az enyhe füstszag is csak hozzá nem értőket zavar, hiszen jó emberek vagyunk itt mindahányan, rosszat senkiről sem mondott soha senki.

A Román Hírszerző Szolgálat leköszönt igazgatója pedig felsőbbrendűsége tudatában öntelt vigyorral közli a törvényhozókkal, hogy a Legfelső Védelmi Tanács vétett, amikor a titkosított dossziéknak a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Bizottsághoz juttatásáról döntött. Merthogy ilyen döntés csak a titkok birtoklóinak, a hírszerzőknek a beleegyezésével történhet, a titkosítási kötelezettséget pedig, állítólag, csak kormányhatározattal lehet feloldani.

Vagy bizonyos iratcsomókat még titkosabbá tenni. Szerintem.

Az osztódással hét-nyolc különféle hírszerző szolgálattá terebélyesedett egykori szekuritátéval és annak úgy-ahogy felfrissített, tisztított változatával ugyan bizony mikor és hogy derül majd fény az igazságra?

S vajon kinek az igazára?

Egyelőre még az 1990-es marosvásárhelyi események, a berevoieşti égetések és a bányászjárások sem tisztázódtak teljes mértékben. A főkolomposok köszönik szépen jól érzik magukat, sőt ítélkeznek a kivitelezők felett. S persze ott ülnek a parlamentben is, éberen ügyelve a születő törvények számukra fölöttébb kedvező voltára, a sérült titokháló mielőbbi megjavítására.

Működésbe lépett azonban a civil szervezetek beindította gépezet is. Koalíció Egy Tiszta Parlamentért – az alakulat nevében hordozza szándékát, s csak reménykedhetünk, hogy eme szándék, ha részben is, de teljesülni fog. Tiszta vizet talán sohasem fogunk tölteni a pohárba, de valamivel tisztábbat esetleg igen. S ha a civil szervezetek igyekezete megfeneklik, majd besegítenek a különböző érdekcsoportok. Az árokásás mindig is hatásos fegyvernek bizonyult.

Ami pedig a Román Hírszerző Szolgálatot illeti, öncsonkítottan, pillanatnyi vezetőválságban is hű maradt önmagához. Helyzet van, tehát bevetette nagyágyúit, és bejelentette, hogy a szerkesztőségeket kitapétázta titkos ügynökökkel. Úgymond nemzetbiztonsági okokból. A Civic Media Tiszta hangok akciója tehát váratlan szövetségesre talált a minden titkok tudóinak személyében. Az egymással rivalizáló médiabirodalmak majd maguktól tépik szét egymást. Az egykori, de múltját rég bevallott kollaborátor, Sorin Roşca Stănescu által irányított Ziua napilap berkeiből indított tisztogatási akció során máris olyan közismert nevek kerültek terítékre, mint a konkurens médiában állandó műsorvezetőként szereplő Cornel Nistorescué vagy Emil Hurezeanué. A ki-kicsodaszerű találgatások pedig tovább folytatódhatnak szerkesztőségeken belül is. Elterelő hadműveletnek sem éppen lebecsülendő módon.

Közben pedig elképzelhető, hogy maga a Román Hírszerző Szolgálatot ellenőrző parlamenti bizottság sem mentes a titkos ügynököktől. Esetleg olyanoktól sem, akik még az egykori politikai rendőrséget is híven szolgálták. S persze teljes mértékben osztják Radu Timoftenak a Legfelső Védelmi Tanácsot elmarasztaló és a Román Hírszerző Szolgálat felsőbbrendűségét hangoztató véleményét titoktalanítás ügyben.

Németh Júlia

vissza az elejére


Kétmilliárd lej!

(3. oldal)

Nem kevesebb, mint kétmilliárd lej támogatást folyósított a legutóbbi választási kampányban Dinu Patriciu Nemzeti Liberális Párti honatya az ellenzéki Szociáldemokrata Pártnak. A legtöbb romániai lakósnak ez az összeg élete elérhetetlen álma. Becsületes kétkezi munkával ennyit keresni képtelenség, az ember nem él annyit. Ezzel szemben Patriciunak ez a pénz semmi több, mint négy évnyi relatív biztonság a parlamentben, a húsosfazék kellemes közelségében. Próbál ő magyarázkodni, de sült bolond aki elhiszi, hogy a politikai stabilitás iránti önzetlen rajongása késztette ekkora áldozatra az olajmágnást. A kétmilliárdos adomány azt szavatolta, hogy Patriciunak előmelegített fotelje legyen a parlamentben, akkor is, ha a választásokat az SZDP nyeri meg (a kampány idején ez egészen valószínűnek látszott).

És ezek után már csak azon töprenghetünk, hogy mekkora bevételre tehet szert négy évnyi parlamenti ügyeskedés során valaki, ha megéri neki, hogy ilyen hihetetlen mértékű adománnyal biztosítsa jelenlétét? Ez a hír szolgáltathat némi indítékot arra, hogy mekkora pénzösszegeket lehet e viszonylag rövid idő alatt lefejni különböző forrásokból, ha valaki megengedheti magának, hogy ebből a célból – saját pártjának még nagyobb mértékű támogatása mellett – az ellenzéknél is biztonságba helyezze magát.

Kétmilliárd ide, kettő s fél amoda. Az üzleti élet logikája szerint, a jövedelem ennél több kell hogy legyen, mert másképp veszteséges az üzlet, és Patriciut nem úgy ismerjük, mint aki elhamarkodja ezeket a dolgokat, a bevétel tehát – az én amatőr számítgatásom szerint – legalább ötmilliárd régi lej.

Neki négy év bruttó termés, a népnek elérhetetlen álom, az álmodásra jogosult és arra ítélt nyomor és gyomor ábrándja. De jó lenne már egyszer felébredni…

Ercsey-Ravasz Ferenc

Az oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


KITEKINTŐ


Megszavazták a Fico-kormány programtervezetét
Az ellenzék nem támogatta a koalíciót

(4. oldal)

Megszavazta Robert Fico koalíciós kormányának programtervezetét pénteken reggel a szlovák parlament. Az ellenzék szerint a program az előző kormány által megvalósított reformok legfontosabb eredményeit rombolja le.

A hárompárti kormány a parlamenti erőviszonyokra alapozott előrevetítések szerint is biztos támogatásra számíthatott. A 150 tagú parlament 135 jelenlevő képviselője közül a kormányprogram tervezetét 80 képviselő támogatta, 55 ellene szavazott, a jelenlevők közül senki sem tartózkodott, de a 85 mandátummal bíró koalíció öt képviselője, köztük Vladimír Meciar lekéste a szavazást, mondván: hogy nem talált parkolóhelyet a kocsijának. A kormányprogram elfogadásával Robert Fico kormánya egyszersmind bizalmat is kapott a parlamenttől.

A három ellenzéki párt, az előző kormányfő, a Mikulás Dzurinda vezette SDKÚ, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) pártja és a szlovák kereszténydemokraták (KDH) ellene szavaztak a Robert Fico kormányfő nevével jegyzett Irány- Szociáldemokrácia (Smer–SD) törekvéseit domináns módon megjelenítő tervezetnek, amelyben – ellenzéki és sajtóvélemények szerint – a szélsőséges nacionalizmusáról elhíresült Ján Slota vezette SNS és Vladimír Meciar Néppártja (HZDS) nem igazán tudta megjeleníteni magát.

A populista ígérgetésekkel vádolt Fico a programban csak általánosságokat fogalmazott meg, talán azért, mert már a kormányzás első heteiben felismerte, hogy ígéreteit több okból sem tudja teljesíteni. A kormány tétovaságát látszik erősíteni az a körülmény, hogy közvetlenül a péntek hajnalig tartó parlamenti vita után Fico azonnal kormányülést hívott össze és péntekre virradóra, látványosan operatív, nyilvánvalóan hatáskeltőnek szánt intézkedéssel szeptember elseji hatállyal megszüntette az előző kormány egészségügyi reformja keretében bevezetett húszkoronás orvosi vizitdíjat, valamint a napi ötvenkoronás kórházi ágydíjat, ugyanakkor azt ígérte, hogy október elsejétől a húszkoronás receptdíjat is öt koronára csökkenti. A betegellátás több hasonló kötelmét, így a hatvankoronás ügyeleti és a fürdőorvosi vizitdíjat azonban meghagyta. Döntés született arról is, hogy a betegbiztosító társaságok belső kiadásai nem haladhatják meg az összkiadások négy százalékát, s hogy az eladósodott kórházak az eddigi gyakorlat ellenére nem kerülhetnek végrehajtás alá.

Elemzők szerint a kormányprogram és az első „felemás intézkedés" jól jelzi, hogy populista választási ígéretek megvalósítása milyen arányban lehetséges, ezzel együtt jelzi azt is, hogy az ígéretek teljesítésének nem lesz megfelelő anyagi fedezete, a „szolidaritásra és a szociális igazságosság" elvére épülő törekvések inkább a szolidaritás és a szociális igazságosság megingatására lesznek alkalmasak, nem szólva arról, hogy komoly veszélybe sodorhatják az euró bevezetésének 2009. január elsejére kitűzött céldátumát.

Ebbéli aggodalmát a jobbközép ellenzék azért hangoztatta, mert úgy látja, hogy a jóléti állam megteremtésének feltételei távolabbiak annál, amit az ország gazdasági potenciálja kínál. Az ingyenes egyetemi oktatás, a kórházprivatizáció leállítása, az egységes áfakulcs mérséklése, a milliomosadó, a pénzintézetek és monopóliumok külön megadóztatásának szándéka, az üzemanyagárakba való állami beavatkozást célzó törekvések, a stratégiai vállalatok magánosításának véget vető elképzelések rendre a maastrichti kritériumok teljesítésének folyamatát fékezik.

A koalíció a 24 órás vitában szemmel láthatóan gyöngébb stratégiával védelmezte saját elképzeléseit, mint amilyennel azt a nyolc év kormányzást maga mögött tudó három ellenzéki párt támadni tudta. Az ellenzéki padsorokban egyébként a vezérszónoki címért is folyt a belső küzdelem, melynek eddig látható erőviszonyai azt jelzik, hogy az ellenzék vezérszónoka az előző kormányfő, Mikulás Dzurinda lesz.

vissza az elejére


Jeszenszky Géza: alaptalan a magyar területi revíziótól való szlovák félelem

(4. oldal)

Teljesen alaptalan szlovák részről a magyar területi revíziótól való félelem, hiszen Magyarország 1947-ben aláírta a békeszerződést, 1975-ben a helsinki zárónyilatkozatot, 1995-ben pedig kétoldalú szerződést kötött Szlovákiával, s ezekben a dokumentumokban a felek elutasítottak bármiféle kölcsönös területi igényeket – áll Jeszenszky Géza volt magyar külügyminiszternek a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilapban pénteken megjelent írásában.

Jeszenszky úgy véli, hogy Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke és környezete ezeket az aggodalmakat csak színlelik, hogy eltakarják valódi céljaikat: befejezni Dél-Szlovákia kolonizációját, hogy a térség eredeti magyar lakossága még kisebb kisebbséggé váljon, s végül teljesen eltűnjön.

A szlovákiai magyarok többsége a közösségi túlélés egyetlen biztosítékát az önkormányzatiságban látja, részben regionális alapon, részben pedig kulturális és személyi alapon. A legközelebbi modell Dél-Tirol, míg a svájci kantonrendszer ideális megoldási modellt kínál az európai nemzeti kisebbségek többsége számára – írja Jeszenszky.

A magyar diplomácia egykori vezetője írásában kifejti: a magyarok és a szlovákok egyetértésben éltek évszázadokon keresztül a történelmi Magyarországon, és soha nem folytattak háborút egymás ellen. A mai ellentétek oka, hogy a felek egyoldalúan értelmezik az 1848–1918 közötti történelmi eseményeket. Az ellentétek akkor törtek a felszínre, amikor a szlovákok autonómiát kezdtek követelni az egykori Magyarországon, amit a magyarok többsége elutasított. „Nem jellemző-e valamilyen módon ez a mai Szlovákiára is?" – teszi fel a kérdést a történész-diplomata. Majd hozzáteszi: az ellenségeskedés érzése azonban csak 1918 után vált láthatóvá, amikor egymillió magyar saját akarata ellenére lett az újonnan alakult Csehszlovákia állampolgára, s ez a „viszály almája" lett a két ország között.

A nagyhatalmak kizárólag (Tomás Garrique) Masaryk és (Edvard) Benes javaslatára döntöttek úgy, hogy a magyar–szlovák etnikai határ helyett a cseh–szlovák fél gazdasági érveit vették figyelembe – emlékeztet Jeszenszky.

vissza az elejére


Hét fős testület irányítja Kubát
Washington szeme Havannán

(4. oldal)

Hét fős testület irányítja Kubát most, hogy Fidel Castro legfőbb vezetőt megműtötték, így nem tudja ellátni hivatalát. Havannai lap jelentése szerint Raúl Castro védelmi miniszter, Fidel öccse vezeti e testületet, melynek tagjai mind a Kubai Kommunista Párt központi bizottságából kerültek ki.

A testületben benne van Felipe Perez Roque külügyminiszter valamint, Carlos Lage, akit a gazdasági nyitás apostolaként tartanak számon Nyugaton. A testület további négy tagját – Ramon Machado Venturát, José Ramon Balaguert, Esteban Lazót és Francisco Soberont – viszont az „ortodox" kommunisták közé szokták sorolni nyugati elemzők. Soberon – a kubai központi bank elnöke – kitartóan kardoskodik a központi gazdaságirányítás teljes visszaállítása mellett. Amikor bejelentették Havannában, hogy Fidel Castro beteg, és egy ideig nem tudja ellátni hivatalát, annyit közöltek hivatalosan, hogy öccsére, Raúlra bízta személyének helyettesítését.

Névtelenül nyilatkozó amerikai hírszerzési illetékesek azt közölték Washingtonban, hogy a Fehér Ház az elemzés elkészítését kérte az amerikai hírszerző szervektől arra nézve, milyen politikai fejlemények várhatók Kubában Fidel Castro elhalálozása esetén. E közlések szerint főként arra kíváncsi a Fehér Ház, hogy Raúl Castro képes lehet-e megtartani a hatalmat Fidel Castro halála esetén.

George Bush amerikai elnök arra kérte a kubaiakat, hogy a demokratikus nyitás érdekében munkálkodjanak, de a hét elején történt átmeneti hatalomátadás után maradjanak a szigeten, ahelyett, hogy az Egyesült Államokba menekülnének.

Bush azóta, hogy kitudódott Fidel Castro kubai párt- és állami vezető súlyos betegsége, most először tett hivatalosan említést a kubai helyzetről.

Nyilatkozatában kilátásba helyezte, hogy azok a kubaiak, akik a demokráciát áhítják, Washington teljes és feltétel nélküli támogatására számíthatnak. Az elnök elmondta: az amerikai vezetés szoros figyelemmel követi a kubai eseményeket, és az Egyesült Államok segíteni fogja azokat az erőfeszítéseket, amelyek egy demokrácia kialakítása mellett elkötelezett kormányt igyekeznek megteremteni.

Korábban Sean McCormack amerikai külügyminisztériumi szóvivő ugyancsak arra sarkallta a kubaiakat, hogy ne hagyják el a szigetországot, és ott tevékenykedjenek a kedvező változásokért.

vissza az elejére


A vészkorszak embermentőit köszöntötték
Raoul Wallenbergre emlékeztek

(4. oldal)

A vészkorszak embermentőit, a Világ Igaza-emlékéremmel kitüntetetteket köszöntötték a humánum napja alkalmából pénteken Budapesten, a Holokauszt Emlékközpontban.

Raoul Wallenberg születésnapja, a humánum napja alkalmából köszöntjük azokat a bátor embereket, akik egzisztenciájuk, életük kockáztatásával mentették a magyar zsidókat – mondta az ünnepséget megnyitó beszédében Martinkovics Judit, az emlékközpont ügyvezető igazgatója.

Kijelentette: amikor a vészkorszakról beszélünk, méltatlanul kevésszer idézzük fel azoknak az emberek a cselekedeteit, akik szembefordultak a nácikkal és az őket kiszolgáló hatalommal, pedig nélkülük jóval kevesebb élő szemtanú maradt volna az egykori üldözöttek közül.

„Rájuk is, megmentőikre is szükség van, hogy az azóta született generációk minél többet tudjanak meg e botrányos korszakról, és soha senki ne felejthesse el azokat, akik emberek maradtak az embertelenségben" – fogalmazott Martinkovics Judit.

Szita Szabolcs, az intézmény vezető történésze előadásában kiemelte: az embermentők önzetlenül, belső parancsra cselekedtek. Azért tették, mert tudták, hogy ebben a szituációban ezt kell választani: a jót, az igazat, a becsületet és az erkölcsöt – tette hozzá.

„Ezen a napon ezért mondunk hálatelt szívvel köszönetet önöknek" – mondta a történész, aki szerint be kell vinni a köztudatba, hogy fegyver nélkül is lehetett harcolni, és igenis hősök voltak azok, akik vállalták a kockázatot.

A Raoul Wallenberg 94. születésnapja alkalmából tartott ünnepségen azokat köszöntötték, akik a svéd diplomatához hasonlóan, életük kockáztatásával mentették az üldözötteket a vészkorszak idején.

Az oldalt szerkesztette: Papp Annamária

vissza az elejére


NAPIRENDEN


Kereszttűzben a nemzetbiztonság

(5. oldal)

A Legfelső Védelmi Tanács által elfogadott nemzetbiztonsági törvénycsomaghoz hasonlóan a kormány főtitkársága is azonos témakörű jogszabályt dolgozott ki, amely heves vitákat vált ki.

A védelmi tanács tervezete a civil szféra felháborodását okozta, amely a Traian Băsescu államfő és a Demokrata Párt (DP) ellenségeinek számító koalíciós és ellenzéki pártokkal közösen egyhangúlag úgy vélte: a tervezet túl nagy hatalmat biztosít a titkosszolgálatoknak. A jogszabály felhatalmazza a titkos ügynököket, hogy bírói engedély nélkül lehallgassák a gyanúsítottakat. Az emberi jogok megsértésére adna alkalmat az az előírás is, amely szerint a titkos ügynökök által készített értékelések bizonyítéknak számítanak egy gyanúsított ellen elkezdett bűnügyi eljárás során.

A tervezet bírálói azt kifogásolják, hogy egy ilyen törvényt a hatalmon lévők kihasználhatnak politikai ellenfeleik ellehetetlenítésére, de a titkosszolgálatok túlzott hatásköre miatt sérülhetnek az emberi jogok is.

E jogszabály ellensúlyozása érdekében a kormány is előállt egy hasonló tervezettel. Ezt Călin Popescu Tăriceanu kormányfő nemzetbiztonsági tanácsosa, Marius Oprea történész dolgozta ki. Ez az elképzelés sem nyerte el a civil szféra tetszését. A Jogforrások Központja nevű szervezet azt kifogásolja, hogy a nemzetbiztonsági törvénytervezet Oprea-féle változata nem tisztázza kellőképpen, hogy milyen körülmények között lehet ellenőrizni az információk titkosításának, illetve a titkosítási kötelezettség feloldásának törvényességét, hiszen a törvényalkotó összetéveszti a nemzeti érdekeket a nemzetbiztonsággal. A civil szervezet jelentése szerint a tervezetnek konkrétan meg kellene neveznie azt a néhány területet, amelyen bizonyos információkat a titkosszolgálatok elzárhatnak a nyilvánosság elől.

A Nyílt Társadalomért Alapítvány szerint a kormány jogszabálya sem jobb a védelmi tanács által elfogadott dokumentumnál, hiszen ez is csak kinyilatkoztatások szintjén foglalkozik az emberi jogok betartásával.

A Cotroceni-palotából is érkeztek bőségesen kritikák. Adriana Săftoiu, az elnöki hivatal szóvivője „veszélyes műkedveléssel" vádolta a tervezet készítőit. Az államfői hatáskör megnyirbálását sem veszik jó néven a Cotroüceniben, hiszen a kormány tervezete szerint a miniszterelnök az államfővel egyenrangú hatáskört kapna a nemzetbiztonság területén.

vissza az elejére


Markó: Politikamentes hírszerző szolgálatot!

(5. oldal)

– A titkosszolgálatok működéséről szóló törvénytervezetek jövő héten első olvasatban szerepelni fognak a kormányülés napirendjén – jelentette be Markó Béla miniszterelnök-helyettes tegnap Marosvásárhelyen.

Az RMDSZ elnöke beszámolt arról, hogy a kormányfőtitkárság kidolgozott egy keret-törvénytervezetet, amely valamennyi romániai titkosszolgálat működését összehangolná.

Újságírói kérdésre válaszolva, Markó Béla elmondta: a Román Hírszerző Szolgálatnak (RHSZ) politikától, pártoktól független intézményként kellene működnie, a vezetői tisztségeket pedig szakemberek, nem pedig a pártok által javasolt egyéneknek kellene betölteniük.

Az államminiszter úgy vélte: hasznos lenne az, ha az RHSZ vezetőségében magyar nemzetiségű állampolgár is tisztséghez jutna.

vissza az elejére


Visszafordították a Hayssam fiúkat a reptérről
Apjuk már júniusban eltervezte a menekülést?

(5. oldal)

Újabb adat segítheti a rendőröket abbéli fáradozásukban, hogy előkerítsék az eltűnt Omar Hayssam szíriai-román kettős állampolgárságú üzletembert. Csütörtökről péntekre virradóan ugyanis az Otopeni-repülőtéren a hatóságok feltartóztatták Hayssamnak az országból távozni készülő két kiskorú fiát, mivel nem teljesítették az országhatár átlépéséhez szükséges törvényes feltételeket.

A Szíriába induló gyerekeket anyjuk, Adela Omar kísérte ki a repülőtérre. Az asszony – a román rendelkezéseknek megfelelően – felmutatott két közjegyző által hitelesített iratot, amely ahhoz szükséges, hogy a kiskorúak, akiket nem kísér mindkét szülője, elhagyhassák az országot. Ezek nem csak az édesanya, hanem az Interpol által is körözött édesapa, Omar Hayssam is beleegyezéséről is szólnak. A határrendőrök szerint ezekben a bizonylatokban nem volt pontosítva, hogy kik a kísérők, és a célroszág sem volt megnevezve. Hayssam felesége azt nyilatkozta tegnap, hogy gyerekei a Szíriában élő nagyszüleikhez szerettek volna eljutni. Mivel a felmutatott iratok érvénytelenek, és apjuk eltűnt, újabbak aligha állíthatók ki, mindaddig, amíg Omar Hayssam elő nem kerül. Vagyis a Hayssam gyermekek nem hagyhatják el az országot nagykorúságuk előtt.

Omar Hayssam felhatalmazása június 14-i dátumot viselte, amiből arra a következtetésre lehet jutni, hogy az üzletember, akit a június 26-i bírósági meghallgatáson láttak „hivatalosan" utoljára, már sokkal korábban eltervezte Romániából való megszökését.

Az Irakban tavaly elrabolt három román újságíró túszul ejtésének megszervezésével és terrorizmussal vádolt üzletemberről július 19-én derült ki, hogy elmenekült. Az akkori bírósági tárgyaláson Hayssamnak is meg kellett volna jelennie. A vádlott azonban nem tett eleget a bírói felszólításnak, ezért újabb letartóztatási parancsot adtak ki ellene. Ekkor derült ki, hogy Hayssam nem tartózkodik már abban a szanatóriumban, ahol az ügyvédei szerint kezelik. Azóta bizonyossá vált, hogy elhagyta Romániát is, és ismeretlen helyen bujkál. Nemzetközi körözési engedélyt bocsátottak ki ellene.

vissza az elejére


SZDP-barát liberális vezetők?
Árulással vádol Valeriu Stoica

(5. oldal)

Ismét szópárbaj kerekedett a Nemzeti Liberális Párt egymással szembenálló csoportosulásai között mivel kiderült: Dinu Patriciu olajmágnás két cége a Szociáldemokrata Párt (SZDP) legutóbbi választási kampányát is támogatta. Călin Popescu Tăriceanu pártelnök ellenfele, Valeriu Stoica kihasználta az alkalmat, hogy újabb „nyílvesszőket" lőjjön a pártvezetők irányába.

Valeriu Stoica volt igazságügyi miniszter szerint ez a szponzorálási botrány is bizonyítja azt az elmúlt hetek sajtójában egyre gyakrabban felbukkanó spekulációt, miszerint a Patriciu–Tăriceanu–Olteanu csapat az SZDP és a Nagy-Románia Párt „ötödik hadoszlopa". Szerinte a párt mostani vezetőségének az a célja, hogy az ellenzékkel való együttműködéssel szándékosan lejárassa a liberálisokat.

Határozottan cáfolta tegnap Gheorghe Flutur, az NLP alelnöke, hogy a szabadelvűeknek szándékukban áll együttműködni az SZDP-vel. Emlékeztetett, hogy a párt vezetősége 2002 és 2004 között is visszautasította Patriciu azon javaslatát, hogy támogassák a kormányon lévő szociáldemokratákat. Hozzátette: ezen álláspontjukon most sem változtatnak. Leszögezte: ő továbbra is annak a híve, hogy megtartsák és megerősítsék a Demokrata Párttal létrehozott D.A. Szövetséget.

Válaszában Patriciu az elmúlt időszakban a párt vezetőségét rendszeresen bíráló Stoica szemére vetette, hogy szüntelenül konfliktust gerjeszt. A liberális elveket valló üzletember annak a reményének adott hangot, hogy a román politikusok egyszer csak kikerülnek abból a „hisztérikus" állapotból, ami arra kényszeríti őket, hogy állandóan ellenfeleket, spicliket és árulókat véljenek felfedezni maguk körül. Patriciu emlékeztetett: nem lehet szemére vetni, hogy az ellenfelet segítette sajátjai ellenében, hiszen köztudott, hogy ő következetesen ellenezte a liberális-demokrata partnerség, a D.A.Szövetség létrehozását. – Többször is elmondtam, képtelenség tartom, hogy ezt országot egy ilyen törékeny többségű koalíció vezesse, és lám, az idő, a választások óta eltelt 2 év engem igazol – mondotta. Arra a kérdésre, hogy életképesnek lát egy SZDP–NLP szövetséget, Patriciu igennel válaszolt, úgy vélekedett, hogy a jelen körülmények között ez elképzelhető megoldás lenne.

Valeriu Stoica nyilatkozatát a hírhedt Szekuritátéval együttműködő politikusok várható leleplezése idézte elő – szállt be a vitába a liberális Bogdan Olteanu, a képviselőház elnöke is, aki a miniszterelnök egyik bizalmasa. A fiatal politikus úgy vélte, hogy a liberális párt volt elnöke fél a múlt feltárásától. Éles hangnemű nyilatkozatában Olteanu rámutatott: az egyedüli liberális, aki valaha is együttműködött a legerősebb ellenzéki párttal, az éppen Stoica volt.

A liberális vitába bekapcsolódott a Tăriceanu-Patriciu vonallal közismerten hadilábon álló Radu Berceanu is, aki szerint érthető Patriciu „bőkezűsége", hiszen az ismert üzletember és politikus az SZDP-kormány idején alapozta meg tekintélyes gazdasági birodalmát. – A szociáldemokratáktól vette meg a Petromidiát, érthető, hogy nekik tartozik ezért hálával.

Nem hagyta szó nélkül a dolgot az SZDP sem, szóvivőjük, Cristian Diaconescu úgy nyilatkozott: pártja semmiféle szövetségre nem kíván lépni a jelenleg hatalmon levő pártokkal. S ha mégis, ennek több feltétele lenne. Ezek közül az egyik az, hogy a liberálisok teljes mértékben vállalják fel az elmúlt két év kormányzási csődjét.

vissza az elejére


A múlt feltárását sürgeti az SZDP is

(5. oldal)

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SZDP) támogatja, hogy az összes szakmára vonatkozó, titkosszolgálatok által őrzött aktát hozzák nyilvánosságra.

Cristian Diaconescu, az SZDP szóvivője tegnap bírálta, hogy a Legfelső Védelmi Tanács a 27-ből csak hat szakma esetében oldotta fel a titkosítási kötelezettséget. Úgy vélte, hogy az aktákat jóhiszeműen, nem pedig szelektíven kell a kutatók és a lakosság számára hozzáférhetővé tenni.

Szintén a tegnap a párt egyik meghatározó politikusa, Valer Dorneanu azt nyilatkozta, hogy a jelenlegi törvények értelmében a Dunărea nevű aktacsomót csak 50 év múlva lehetne nyilvánosságra hozni, ezért kezdeményezik a vonatkozó jogszabályok megváltoztatását, hogy a dokumentumok hozzáférhetővé válásának folyamata ne ütközzön törvénybe.

A Dunărea akta és a többi, hat szakmai kategóriát – közöttük politikusokat – is érintő iratcsomók átutalásáról a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Bizottsághoz (SZITOB), a Legfelső Védelmi Tanács (LVT) döntött július végén. A Dunărea dossziéhoz főleg Dan Voiculescu nevét kötik, akiről a SZITOB már amúgy is megállapította, hogy együttműködött a Szekuritátéval. A Konzervatív Párt (KP) elnöke fellebbezett a döntés ellen, erről az átvilágító testület azonban még nem döntött, a következő meghallgatásra hétfőn kerülhet sor.

vissza az elejére


Rosszul működik a gyermekjogvédelem

(5. oldal)

A Romanians Worldwide Group (RWWG), a gyermekek jogainak védelmével foglalkozó nem kormányzati szervezet a szakintézmények politikamentesítését és átszervezését kérte a román államtól a kiskorúak jogainak rendszeresen áthágása miatt. Az RWW Group felhívását nemzetközi intézmények és civil szervezetek jelentéseire alapozza, ezek közül az utolsó, a két nappal ezelőtt nyilvánosságra hozott Human Rights Watch (HRW) jelentése. A HRW-nek a HIV vírussal fertőzött romániai gyermekek diszkriminálásáról szóló jelentése megerősíti, hogy a szakintézmények képtelenek kezelni az ügyet, biztosítani a gyermekek jogainak védelmét. A jelentést kormányzati és nem kormányzati nemzetközi szervezetek által kiadott bíráló anyagok előzték meg, amelyek szintén alátámasztják, hogy Romániában nem tartják tiszteletben a gyermekek jogait.

Az 1-es, 5-ös oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


KÖRKÉP


Szeben megye
Megbüntették az útszéli tejárusokat

(6. oldal)

A rendőrség a Fogyasztóvédelmi Igazgatóság szakemberei és a Szeben Megyei Állategészségügyi Hivatal orvosai ellenőrizték a tejtermékekkel kereskedő árusokat az 1-es országúton.

Kiderült, hogy az országúti túróárusok csak egyszerű termelői bizonyítvánnyal rendelkeznek, és meg sem fordult a fejükben, hogy hivatalos működési engedélyt szerezzenek be. Termékeiken pedig nincs sem árcédula, sem szavatossági időt igazoló cetli.

A Fogyasztóvédelmi Igazgatóság szakemberei már számtalanszor megbüntették ezeket az utcai kereskedőket, de semmit sem értek el vele. Már volt olyan eset, hogy elkobozták áruikat, vagy 30 millió lejes büntetést szabtak ki, de mégsem zárták be kis útmenti bódéikat.

Az ellenőrök azt is észrevették, hogy az árusok a tejtermékeken kívül mással is kereskednek anélkül, hogy bármilyen engedéllyel is rendelkeznének. Találtak náluk például mézet és pálinkát is.

– A vizsgálat során kiderült, hogy olyan helyeken is felállították útszéli asztalaikat, ahol tilos a kereskedelem. A hivatalos okmányok hiánya pedig csak súlyosbítja a helyzetet. Ilyen hiányosságokkal kereskedelmet folytatni szabályellenes, sérti a fogyasztók gazdasági érdekeit, és káros az egészségre – mondta Maria Mânzat, a Fogyasztóvédelmi Igazgatóság ellenőre.

A szakemberek azt nyilatkozták, hogy addig folytatják az ellenőrzéseket, amíg megbüntetik az összes engedély nélkül működő árust.

vissza az elejére


Fehér megye
Regionális kórházat terveznek

(6. oldal)

A gyulafehérvári hatóságok azt szeretnék, ha náluk épülne fel az Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter által kérvényezett húsz regionális kórház egyike.

Mircea Hava polgármester elmondta, hogy az Egészségügyi Minisztérium kérésére három települést kellett megjelölniük, amelyeket el tudna látni egy újabb regionális kórház. A gyulafehérvári egészségügyi épületet a jelenlegi Fehér Megyei Sürgősségi Kórház közelébe tervezik, a Stadion környékén vagy az Oborului utca közelében, hogy legyen elegendő hely az építkezésre.

– Megfelelő területet kell találnunk a kórház felépítéséhez. Szeretnénk bevonni a gyulafehérvári helyi tanácsot is ebbe a projektbe, hogy közösen kidolgozzunk egy működőképes tervet a kórház fejlesztéséhez – mondta Hava. – A pályázó települések „rátermettségét" a minisztérium szakemberei a közeljövőben ellenőrzik majd – tudtuk meg a polgármestertől.

vissza az elejére


A kolozsvári EKE augusztusi rendezvényei

(6. oldal)

Augusztus 9. (szerda): Közgyűlés 17 órától az Apáczai Csere János Líceumban.

Augusztus 12. (szombat): Patai sóstó (26 km). Találkozás 8 órakor a 3-as trolibusz végállomásán. Túravezető: Szakács Éva.

Augusztus 13. (vasárnap): Vonatos kirándulás a Kék Lagunához. Találkozás 7.30 órakor a nagyállomás előtt. Túravezető: Szőcs Miklós.

Augusztus 13. (vasárnap): Hordós kút (30 km). Találkozás 9 órakor a monostori végállomáson. Túravezető: Székely Lavotta.

Augusztus 17. (csütörtök): túravezetők tanácskozása 17 órától a székházban.

Augusztus 19. (szombat): Kós Károly emlék- és teljesítménytúrák.

47 km-es táv: Kolozsvár – Bátori-tető – Riszeg-tető – Sztána útvonalon. Indulás a Magyar Színház elől 7–7.30 közt.

25 km-es táv: Sztána–Almási vár–Riszeg-tető–Sztána útvonalon. Indulás Sztánáról 9–9.30 közt.

10 km-es táv: Sztána (Kós villák) – Csigadomb – Riszeg-tető – Sztána útvonalon. Indulás Sztánáról 9–11 közt.

Egyéb információk a rendezőnél: Tóthpál Tamás, tel. 591-683, e-mail: tothpal.tamas@freemail.hu

Augusztus 19. (szombat): Fürdőtúra Tordára. Találkozás: 9 órakor a 35-ös autóbusz megállójában a Román Színháznál. Túravezető: Szőcs Miklós.

Augusztus 19. (szombat): Kerékpáros túra a Vigyázóra. Találkozás 7 órakor a monostori híd alatt. Túravezető: Szilágyi András.

Augusztus 19–27. Barlangász tábor Sonkolyoson. Érdeklődni lehet Vlád Pálnál, tel. 435-866.

Augusztus 20. (vasárnap): Magyar Szolidaritás Tüze. Találkozás 18 órakor a monostori végállomáson. Túravezető: Kovács Zsuzsa.

Augusztus 24. (csütörtök): Mikrobuszos kirándulás Székre a Szent Bertalan-napra. Indulás 7 órakor a Magyar Színház elől. Túravezető: Magyarosi Margit, tel. 583-732,

Augusztus 24. (csütörtök): Kézimunkaklub 16 órától a székházban. Házigazda: Kolumbán Emese.

Augusztus 26. (szombat): Bonchidai Kastély napok. Találkozás 7 órakor a kisállomás előtt. Túravezető: Magyari Péter.

Augusztus 27. (vasárnap): Lecsóparti Bácsban. Találkozás 9 órakor a 31-es autóbusz bácsi végállomásán. Túravezető: Prezensky Tibor.

Szeptember 2. (szombat): Mikes-tető (20 km). Találkozás 9 órakor a Hajnal-negyedi végállomáson. Túravezető: Szatmári Béla.

Szeptember 2. (szombat): A Bocskai-évforduló keretében: mikrobuszos kirándulás Sólyomkővárra és Mezőtelegdre. Indulás 7 órakor a Magyar Színház elől. Túravezető: Kovács Zsuzsa, tel. 456-010, vagy 0740-067977.

Szeptember 3. (vasárnap): Nagy Csolt (30 km). Találkozás 7 órakor a nagyállomás előtt. Túravezető: Magyari Péter.

Szeptember 6. (szerda): Közgyűlés 17 órától az Apáczai Csere János Líceumban.

EKE fotóklub: minden kedden 17 órától a székházban.

Könyvtár: minden szerdán 17 órától a székházban.

Az EKE rendezvényekkel kapcsolatban érdeklődni lehet Prezensky Tibornál, tel. 456-022 és Magyarosi Margitnál, tel. 583-732.

Rendezvényeinkre minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Székházunk címe: Szentegyház (Iuliu Maniu) utca 7/5.

vissza az elejére


Beszterce-Naszód megye
Új egészségügyi-szociális központot terveznek Óradnán

(6. oldal)

A Munkaügyi, Népjóléti, Családügyi Minisztérium 350 ezer új lejt utalt ki egy óradnai egészségügyi-szociális központ létrehozására. Ezt az összeget tulajdonképpen egy két évvel ezelőtt benyújtott projektre hagyták jóvá, de önmagában még nem fedezné a központ kialakításával járó költségeket. Ezért az óradnai polgármesteri hivatalnak is 220 ezer új lejjel kell támogatnia az építkezést ahhoz, hogy a központ elkészülhessen.

Alexandru Năşcan, a település polgármestere elmondta, hogy a nyilvános árverésre már sor került, a munkálatok elvégzésével pedig a MIS Grup céget bízták meg. Az építkezést a napokban fogják elkezdeni, és előreláthatólag egy év alatt be is fejezik.

Az új egészségügyi-szociális központot a régi kórház helyére tervezik, amelynek épületét felújítják és kibővítik. A földszinten a mentőszolgálat állomása mellett konyha és mosoda működik majd, ott lesz a különböző szociális csoportok székhelye, valamint a hőközpontot is ide szerelik fel. Az emeleten kapnak helyet az orvosi rendelők, kezelők, a tízágyas betegszobák és az ebédlő.

A központ fenntartási költségeit a község fedezi majd, de az Egészségügyi Biztosító és a Közegészségügyi Igazgatóság biztosítja a személyzetet és a felszerelés egy részét.

Az első mentőautó már meg is érkezett a polgármesteri hivatalhoz: ezzel szállítják majd a sürgősségi eseteket a környékbeli kórházakba. A mentőt a helyi rendőrparancsnokság külföldi partnereinek köszönhetik, akik időnként különböző használt felszerelésekkel és járművekkel támogatják a Beszterce-Naszód megyei hatóságokat.

A polgármester elmondta: ez a központ nagyon fontos lenne a településnek, hiszen a lakosság nagyrésze az óradnai bányakitermelésnél dolgozik, és szakmai betegségekben szenved.

vissza az elejére


Lesz-e ivóvízhálózat Mezőörményesen?

(6. oldal)

A Beszterce-Naszód megyei Mezőörményes könnyen eleshet az egymillió eurós vissza nem térítendő SAPARD-támogatástól, mert nem tudja biztosítani a projekt megvalósításához szükséges önrészt.

Dumitru Tomşa polgármester elmagyarázta, hogy a befektető csak abban az esetben vállalta a projekt támogatását, ha a helyi hatóságok a költségek 30 százalékával hozzájárulnak a munkálatokhoz. – Nincs pénzünk ilyesmire, hiszen az éves költségvetésünk 800 millió régi lej – mondta a polgármester. – Kértük a megyei tanács támogatását, és megígérték, hogy megpróbálnak segíteni, de az ő pénzalapjuk is korlátozott – tette hozzá.

A SAPARD-pénzeket a vízhálózat kiépítésére használták volna, mert a mezőségi község még mindig ivóvízgondokkal küzd. – Jelenleg egyetlen olyan kút van a községben, amelynek vize iható, ezért nagy gondokat okozott az idei szárazság. Az embereknek nagyon messziről kell vizet hordaniuk, ezért lenne létfontosságú a projekt megvalósítása az itt lakó 400 család számára – nyilatkozta Tomşa.

A Mezőörményesi Polgármesteri Hivatal vezetősége már bankkölcsönre is gondolt, de nem tudná visszafizetni az intézmény kis költségvetése miatt, ami alig fedezi a közalkalmazottak fizetését. Az egyetlen megoldás az lenne, ha a Beszterce-Naszód Megyei Tanács biztosítaná számukra a szükséges összeget, amelyet a munkálatok befejezésekor a SAPARD-pénzekből visszafizetnének.

Gheorghe Marinescu megyei tanácselnök megerősítette, hogy az általa vezetett intézmény minden tőle telhetőt megtesz, hogy a község megkapja a támogatást. – Sajnos a prefektúra számos esetben megtámadja az elfogadott határozatokat, hogy akadályozza a megyei tanács munkáját, ezért nem zökkenőmentes az ügy – tette hozzá az elnök.

Abban az esetben, ha a hatóságok ki tudják utalni a pénzt, már két hónapon belül elkezdhetik a munkálatokat, és a kétezres lélekszámú falunak két év múlva már saját ivóvízhálózata lehet.

vissza az elejére


Kolozs megye
VII. Anyanyelvápoló, hagyományőrző és közösségfejlesztő tábor Mákófalván

(6. oldal)

A Millennium évében megszervezett első anyanyelvápoló, hagyományőrző és közösségfejlesztő szórványtábornak ma már hagyománya van Mákófalván. Kalotaszegnek e Nádas menti református közössége évről évre igyekszik odafigyelni a sok szempontból hátrányos helyzetben élő fiatalokra. Elsősorban a helybeli ifjúság és a gyermekek kapcsolódnak be a rendezvénybe, de a faluból többen is örömmel nyugtázzák a tábor kínálta lehetőségeket, és besegítenek a különféle szervezési, lebonyolítási munkálatokba is. Az idei szórványtáborra augusztus 7–14. között kerül sor.

Az eddigi táborozások vendégei két esetben Szeben-, egy-egy alkalommal pedig Temes, Beszterce, Kolozs, Maros és Hunyad megye összesen 18 szórványtelepülésének fiataljai voltak.

Az idei szórványtábor egybeesik a Magyar Reformátusok V. Világtalálkozójával, amelynek központi rendezvénye Kolozsváron lesz augusztus 12-én. Ez alkalomból öt napig Mákófalván tartózkodik egy 40 fős magyarországi csoport is. A taktaharkányi gyülekezet viszonozza a mákófalviak 2000 nyarán a IV. Református Világtalálkozó alkalmából tett látogatását. A szórványból érkezett táborozók a parókia kertjében felállított sátorban szállnak meg, a magyarországi testvérgyülekezet tagjait a mákófalvi családok fogadják.

A vendégek közösen vesznek majd részt a különféle eseményeken: lesz „mákófalvi délután" helytörténeti előadással, a helyi népviselet, a cifra szoba, a bútorfestés, valamint Mákófalva nevezetességeinek bemutatásával, de nem marad el a kürtőskalácssütés sem. Lesz kirándulás Kalotaszeg híresebb településeire, és a kolozsvári világtalálkozós rendezvényeken is együtt vesz részt a népes sereg. Vasárnap Mákófalván ünnepi istentisztelettel és műsorokkal, színdarabbal, Ki mit tud? vetélkedővel, „láthatatlan színházzal", bográcsgulyással, népdalénekléssel, tábortűzzel ünnepelnek majd a falu vendégei és a házigazdák egyaránt. Minden bizonnyal rendkívül áldásos találkozás lesz az, amikor kalotaszegi magyarok, szórványból és Magyarországról érkezettek együtt fognak ismerkedni és ünnepelni –, mondta a tábor kezdeményezője, Imre István Zoltán, mákófalvi lelkipásztor.

A VII. szórványtábort támogatja a Communitas Alapítvány, az Erdélyi IKE és a Mákófalvi Református Egyházközség.

Az oldalt szerkesztette: Dézsi Ildikó

vissza az elejére


KÖRKÉP


Kolozs megye
Tilos a tarlógyújtás

(7. oldal)

Kolozs megye prefektusa, Alin Tişe körlevélben hívta fel a megyei polgármesteri hivatalok figyelmét arra a tilalomra, amely szerint a polgármestereknek meg kell akadályozniuk a tarlók felégetését. A helyi önkormányzati képviselőknek fel kell világosítaniuk a helyi területek tulajdonosait a tarlóégetés környezetre káros kihatásairól, és intézkedniük is kell ennek megakadályozása érdekében. Az égetés betiltását egyébként jogszabályban is rögzítik, ennek be nem tartása kihágást jelent, és pénzbírsággal büntetik.

– A tarló felgyújtása legújabban jött divatba a telektulajdonosok körében, főleg síkvidéken, ez azonban súlyosan károsítja a környezetet – áll az intézmény sajtóközleményében. A figyelmeztető körlevelet a környezetvédelmi minisztérium felszólítására küldték ki.

vissza az elejére


Sertéspestis és madárinfluenza elleni intézkedések

(7. oldal)

Alin Tişe prefektus rendeletet adott ki a sertéspestis és madárinfluenza megelőzését szolgáló intézkedésekre. Ennek alapján például a sertéseket csak helyben lehet eladni vagy megvásárolni, az állatok egészségét állatorvosi igazolással kell bizonyítani; tilos szabadon engedni a disznókat, nehogy azok a szemétből egyenek; a polgármesternek kötelessége felvilágosítani és tájékoztatni a magán vagy jogi személy állattulajdonosokat vagy állattartókat a különféle betegségekről és azok terjedéséről, mindezeket az információkat nyilvános helyeken ki is kell függeszteni. A tulajdonosok tájékoztatását jegyzőkönyvben is rögzítik. A szárnyast tartóknak kötelessége bejelenteni az állatok számát a polgármesteri hivatalban és az állatorvosnál. A szárnyasokat egyébként jól elkülönített helyen szabad csak tartani, elzárva a szomszédos és szabadon élő állatoktól. A gazdaságon kívül talált szárnyast gazdátlannak tekintik, elkobozzák és elaltatják, kártérítés fizetése nélkül. Az állatok megbetegedését a legrövidebb időn belül tudatni kell az állatorvossal. A törvényszegés (hatósági személy esetében is) kihágásnak vagy bűncselekménynek minősül, és eszerint büntetik. Ugyancsak szigorúan ellenőrzik az élő állatoknak és állati eredetű termékeknek a megyén belüli szállítását és forgalmazását. A prefektus rendelete augusztus másodikán lépett hatályba.

vissza az elejére


Torda
Ünnep Tordaszentmihályon

(7. oldal)

Sportvetélkedőkkel kezdődnek meg ma a 6. Tordaszentmihályi Napok. Reggel 9 órakor felavatják Mihai Viteazul mellszobrát a polgármesteri hivatal előtt, ezt aszfaltrajzverseny követi, közben kiállítást lehet megtekinteni a művelődési házban. A tervezett előadások között szerepel a Tordaszentmihály-európai falu kerekasztal megbeszélés. Vasárnap délben egy órakor 11 népi táncegyüttes mutatkozik be az ortodox templom előtt, közöttük a kisbácsi, várfalvi és tordaszentmihályi magyar néptánccsoportok A díszfelvonulást 14 órától népi táncfesztivál követi. Vasárnap este tűzijátékkal zárulnak a 6. Tordaszentmihályi Napok.

vissza az elejére


Életet menthet a munkaügyi szabályok betartása
Felügyelők ellenőrizték a szabadban dolgozók körülményeit

(7. oldal)

A munkaügyi felügyelőség többször hangoztatja, hogy a munkavédelmi és munkaegészségügyi szabályok pontos betartásával meg lehetne előzni a baleseteket, amelyek sokszor emberéletet követelnek. A mulasztásért ugyanúgy vádolható a munkaadó, aki nem tulajdonít túlságosan nagy fontosságot a törvényes előírásoknak, valamint a munkavállaló, aki semmibe veszi vagy figyelmen kívül hagyja a szabályokat. A kolozsvári munkaügyi felügyelőség legutóbbi ellenőrzése a nagy melegben érvényes törvényes előírások betartására, valamint a szabadban dolgozók munkakörülményeire vonatkozott.

Az általános munkavédelmi szabályok (2002/537. szám) előírják, hogy a 30 Celsius fokot meghaladó melegben dolgozó személyzet munkaerejének és normális testhőmérsékletének visszanyerésére pihenőidőre jogosult, amelynek időtartamát a tevékenység megeröltető jellegétől, valamint a hőmérsékleti értékektől függően állapítják meg. Ennek érdekében a munkaadónak kötelessége akár mozgatható helyiséget biztosítani a megfelelő hőmérséklettel. Amennyiben a munkahelyi hőmérséklet folyamatosan meghaladja az említett hőmérsékletet, a munkavállalók személyenként 2–4 liter ásványvízre is jogosultak, váltásonként.

Szélsőséges időjárási viszonyok esetében – amikor például két egymást követő napon 37 fok feletti meleg van – a 2001/436. számú törvényt (amellyel elfogadták a 2000/99. sürgősségi kormányrendeletet) kell betartaniuk a munkáltatóknak. Ennek értelmében a munkakörülmények enyhítéséért csökkenteni kell a fizikai tevékenységet, biztosítani kell a helyiségek szellőztetését, a munkaidőt árnyékos helyen letölthető pihenőidőkkel kell váltani. Emellett ilyenkor is megillet a 2–4 liter ásványvíz személyenként és váltásonként, továbbá rendelkezni kell a megfelelő egyéni munkavédelmi öltözékkel, biztosítani kell a zuhanyozást és az alkalmazásnál kért, valamint az időközönkénti orvosi ellenőrzést. Amennyiben problémák adódnak, elsősegélyt kell nyújtani és a beteget el kell szállítani a legközelebbi orvosi rendelőig. A valamilyen betegségben szenvedőket erre az időszakra át kell helyezni más munkahelyre. A megyei munkaügyi felügyelőség átiratában felhívja a figyelmet arra is, hogy azok a munkaadók, akik nem tudják megteremteni az előbb felsorolt feltételeket, kötelesek lecsökkenteni a napi munkaidőt, vagy felosztani délelőtti és délutáni tevékenységre, illetve megszakításokkal dolgozni, a folyamatosság biztosításának feltételével.

A kolozsvári munkaügyi felügyelőség július végén 107 vállalatot ellenőrzött, akik 5195 alkalmazottat foglalkoztatnak, a munka jellegéből kifolyólag a szabadban, vagy olyan helyiségekben, ahol a hőmérséklet meghaladhatja a 30 Celsius fokot. 56 szabálytalanságot észleltek az ellenőrzéseken, és összesen 32 000 új lej összegű büntetést alkalmaztak.

Ugyanebben az időszakban végeztek ellenőrzést az építőtelepeken, építkezésben dolgozóknál is, lévén, hogy ezen a területen a leggyakoribb a feketemunka. Szintén az építkezéseknél nagyon gyakoriak a munkabalesetek, és ezen a területen történnék a legsúlyosabb balesetek is. A munkaügyi felügyelők ipari- és magánépítkezéseknél jártak, ennek során ellenőrizték a személyzet alkalmazását és fizetését, a munkavédelem biztosítását, a személyzet felkészítését és egészségi állapotának felügyeletét, a magasban dolgozók védelmének biztosítását, valamint az előző ellenőrzéseken előírt intézkedések teljesítését. A felügyelők 1013 munkavállalót foglalkoztató, 55 építkezési céget ellenőriztek, és a tapasztalt 75 szabálytalanságért 69 000 új lejes büntetést írtak elő.

(i)

vissza az elejére


A rendőrség hírei
Ok nélkül leütötték

(7. oldal)

A 24 éves bonchidai Cristian S. feljelentést tett a nemeszsuki rendőrőrsön. Elmondása szerint július 30-án reggel három fiatalember elverte. A sértett Oláhzsukon (Jucu de Sus) a DC40 községi úton haladt, amikor a fiatalok belekötöttek, és minden különösebb ok nélkül ökölcsapásokat mértek rá, majd megrugdosták. Cristian S. elment a szamosújvári kórházba, ahol elsősegélyben részesítették. A nyomozás kiderítette, hogy három apahidai, a 20 éves Andrei S. és az egyaránt 17 esztendős Rareş C., valamint Ionuţ V. alaposan gyanúsítható az agresszió elkövetésével. A fiatalembereket tettlegesség és más erőszakos cselekedetek gyanújával vizsgálják.

Zene, engedély nélkül
Jelentős kárt okozott a költségvetésnek Eugen Cornel A., egy bánffyhunyadi kereskedelmi társaság ügyvezetője, mivel engedély nélkül szolgáltatta a zenét az ügyfelek szórakoztatása céljából a cég által üzemeltetett mulatóban. A vizsgálat és a bizonyítékok alapján megállapították, hogy a kár összértéke 1252,10 új lejre tehető, ebből egyelőre mindössze 30% térült meg. A férfit szabadlábon vizsgálják a szerzői jogok megsértésének alapos gyanúja miatt.

Öngyilkosság az istállóban
Holtan találták augusztus 3-án, csütörtökön a 70 esztendős Petru C.-t. A férfi felakasztotta magát a buzai házához tartozó istállóban. A nyomok alapján a gyilkosság lehetőségét kizárták, a halál minden körülményének kivizsgálása céljából a holttestet a törvényszéki kórbonctanra szállították és felboncolják.

Tetten ért tolvaj
A kolozsvári Pap (Párizs) utcában parkoló, CJ–09–TOI rendszámú 1310-es Dacia gépkocsiból próbált meg egy teli zsákot eltulajdonítani az 58 éves, diósi (Deuş) illetőségű Albert S., amikor tetten érték a rendőrök. Az eset augusztus 2-án, szerdán történt. A kolozsvári lakhelyű férfi ellen bűnvádi eljárást indítanak minősített lopási kísérlet alapos gyanúja miatt, a vád ellen szabadlábon védekezhet.

Tetézte a csődöt
A Kolozs megyei rendőrség csalásokkal foglalkozó I-es ügyosztálya vizsgálatot indított a 42 éves tordai Marin P. ellen. A középiskolát végzett, büntetett előéletű, nem törvényes keretek között Kolozsvárott lakó férfi ellen az a vád, hogy egy kolozsvári cég ügyvezetőjeként megtagadta a szükséges iratok átadását a bírósági megbízottnak, a cég elleni csődeljárást levezető személynek.

(póka)

Az oldalt szerkesztette: Újvári T. Ildikó

vissza az elejére


EGÉSZSÉGÜGY


Figyelem, mikrokullancs-riadó!

(8. oldal)

A magas páratartalom és a meleg rendkívül kedvez a májusban lerakott kullancspeték kikelésének, így július–augusztusban a zöldövezetet elözönlik a mindössze 0,2–0,3 milliméter hosszú kullancslárvák, amelyek szabad szemmel alig láthatók, viszont ugyanakkora bajt okozhatnak, mint kifejlett egyedeik. Mivel szabad szemmel alig lehet látni őket, sokszor nem is tud az ember arról, hogy megcsípte egy kullancs, csak az általa okozott kellemetlen tüneteket érzi pár hónap múlva. Ezért is fontos a folyamatos védekezés az élősködőkkel szemben.

Védettséget ad az élősködőkkel szemben a kullancs terjesztette agyvelő- és agyhártyagyulladás elleni védőoltás, amely már egyéves kortól beadható. Emellett nem árt az óvatosság: rendszeresen gondozni kell a kertet, udvart, a ház környékét. Kirándulásokon tanácsos elkerülni a vadlegelőket, vadetetőket és a vadcsapásokat, mert ezeken a helyeken hemzsegnek a kullancsok.

Nyáron tanácsos a gyermekek haját rövidre nyírni, mert ha több napfény éri a fejbőrt, akkor nem telepedik meg az élősködő. A hosszú hajúaknak azt tanácsolják, vegyenek kalapot, amelyet fújjanak be kullancsriasztóval és tűrjék alá hajukat. Természetesen a túrázóknak ajánlatos nap végén kullancsvizitet tartani, átvizsgálni testüket, különösen a hajlatokat, ahol szívesen megbújnak a vérszívók.

Ugyancsak fontos figyelni a házi kedvencekre, kutyákra, macskákra, ma már nagyon jó aerozolok, nyakörvek kaphatók, amelyek elűzik az élősködőket, de náluk is hasznos, ha rövidebbre nyírják szőrüket.

A kullancscsípés által okozott agyvelő- és agyhártyagyulladás elleni védőoltást leginkább április–májusban ajánlatos beadatni, így a „kullancstámadás" idejére kialakul a teljes védettség. Az oltást egy hónap, majd egy év után tanácsos megismételni – tudtuk meg dr. Kovács Katalin főorvostól. Az oltóanyag így készítménytől függően 3–5 évig biztosít védettséget, majd úgynevezett „emlékeztető" oltást kell beadatni. A kullancs okozta agyvelő- és agyhártyagyulladás elleni oltás nem okozhat betegséget, hiszen élő mikrobát nem tartalmaz. Az oltóanyagban lévő elölt vírus nem szaporodik a szervezetben, csak az immunrendszert aktiválja, így az alkalomadtán felismeri és elpusztítja a kullancs csípésekor bekerült vírust. Az első oltás után néhány nappal már jellegzetes ellenanyagok mutathatók ki a vérből, amelyek mennyisége az oltás ismétlésével tovább növekedik.

Kolozsvár néhány gyógyszertárában érdeklődésünkre azt mondták, nem ismernek ilyen oltást. A Kolozs Megyei Gyógyszerészek Kamarájánál úgy tájékoztattak, Romániában ilyen készítményt nem forgalmaznak. Magyarországon a következő kullancs-encephalitis elleni oltások kaphatók gyermekeknek és felnőtteknek alkalmas változatban: FSME Immun-Inject, valamint Encepur. Az oltások vénykötelesek, áruk 1200–1500 forint körül alakul.

vissza az elejére


Szervi okai is lehetnek a depressziónak

(8. oldal)

Értágítással enyhíthetők a depressziós tünetek azoknál a betegeknél, akiknek agyi ereiben szűkület akadályozza a tökéletes véreállátást. A depresszió korunk egyik népbetegsége. Idős korban nagyon gyakori: Európában a 65 év feletti lakosság 15–30 százaléka szenved tőle.

A betegség kialakulásában számos jelenség játszhat szerepet. Ilyen például egy közeli hozzátartozó halála, egy lakhelyváltozás, vagy éppen a nyugdíjba vonulás. Ám kialakulásában közrejátszhatnak szervi okok is. Több, a közelmúltban megjelent tanulmány szerint ilyen például az agy vérellátásának csökkenése, amelynek oka a vérerek beszűkülése, kezdődő eldugulása. (Ez utóbbi folyamat ugyanúgy zajlik, mint a szív koszorúereinek elzáródása: az ér belső falán fokozatosan lerakódás keletkezik, ami egyre kisebb keresztmetszetet biztosít a véráramlás számára.)

Az ér-beszűkülés és a depresszió közötti kapcsolatot nemrégiben sikerült konkrét vizsgálatokkal bizonyítani. Az egyik bécsi kórház kutatócsoportja, Wolfgang Mlekusch professzor vezetésével ugyanis azt tapasztalta, hogy az érszűkülettel kezelt betegeknél enyhült a depresszió. Persze arról szó sincs, hogy minden depressziósnál kisebb agyműtétet kell végezni, az agyi érszűkületet ugyanis úgy orvosolják, hogy helyi érzéstelenítés mellett az érbe bejuttatnak egy kis gömböcskét, ami szétrombolja az „akadályt". De akinél ez a műtét az ér eldugulása miatt szükséges, ott, egyfajta kedvező mellékhatásként – a kutatók szerint – a depresszió enyhülése is várható.

vissza az elejére


Grillezett tonhallal a szívritmuszavar megelőzésére

(8. oldal)

Amerikai kutatók szerint a grillezett vagy sütőben elkészített tonhal és más zsíros halfajták jótékony hatást gyakorolnak a szív elektromos rendszerére, vagyis haldiéta révén megelőzhető az életveszélyes szívritmuszavarok kialakulása.

Dr. Dariush Mozaffarian kardiológus és harvardi orvosegyetembeli kollégái a Journal of the American College of Cardiology című szaklapban publikálták eredményeiket. A kutatók az omega-3 zsírsavakban gazdag halak fogyasztásának az EKG-ra gyakorolt hatását tanulmányozták.

Az 1989–1990-ben kezdett vizsgálatban, amelynek során a szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktorait tanulmányozták, 5096 hatvanöt évesnél idősebb ember vett részt. Az önkénteseknek mindenekelőtt egy kérdőívet kellett kitölteniük, amelyben feltüntették, hogy milyen gyakran fogyasztanak halételeket és milyeneket, majd mindegyiküknél EKG-t is végeztek.

Mint kiderült, azoknál, akik legalább hetente egyszer grillezett vagy sütőben elkészített halat fogyasztottak, alacsonyabb pulzusszámot regisztrálták, mint azoknál, akik legfeljebb havonta egyszer iktattak halat étrendjükbe. Még jobbak voltak a mutatóik azoknak, akik hetente ötször fogyasztottak halat. Ugyanakkor az Egyesült Államokban oly népszerű halburgerek és az olajban sült halak fogyasztása semmiféle módon nem volt hatással az EKG-ra.

A kutatók feltételezése szerint a jótékony hatás a grillezett vagy sütőben elkészített tonhalban és egyéb zsíros halfajtákban lévő omega-3 zsírsavnak köszönhető, amelyet az olajban sült hal nem tartalmaz.

vissza az elejére


Alkalmazzák a „tinigént"?

(8. oldal)

Angol újságírók szerint már nincs messze az a világ, amikor a nemi érés megindulásának idejét gyógyszerekkel késleltetni vagy siettetni lehet. A technikai lehetőség 2003, a pubertást beindító kisspeptin fehérje felfedezése óta minden esetre adott, s az egyre korábban érő fiatalság társadalmilag nehezen kezelhető problémája kellő indíttatást jelent az alkalmazásához, bár ellene szól, hogy nem ismeretesek a hosszú távú kockázatok, valamint az sem, hogy a folyamatok egyik oldalon sikeres befolyásolása másutt esetleg milyen fejlődési rendellenességet okoz.

Az emberiség története során soha nem volt távolabb egymástól a biológiai (reproduktív) érettség és a társadalmi érettség életkora. Miközben nyugati országokban egyre szállítják le a nemi érés általánosnak tekintett időpontját – az Egyesült Államokban jelenleg fehér fiúknál a 9, lányoknál a 8 éves kor előtt beinduló kamaszodás számít idő előttinek – a legtöbb országban csak 20 éves korban válik valaki társadalmilag éretté, azaz nagykorúvá.

A The New Scientist angol tudományos folyóirat a minap cikket közölt az idő előtti kamaszodás lehetséges okairól, hátrányairól, illetve a fajfenntartó nemi funkciók beindítását és leállását kiváltó genetikai–biokémiai hatásláncokról.

A gpr54 gén az úgynevezett kisspeptin fehérje – neve egy csokoládémárkára és nem a szexualitásra utal – receptorát kódolja. Azok az egerek, melyekből hiányzik a gpr54 gén, sohase nőnek fel. Embereknél is előfordul, hogy egyáltalán nem kamaszodnak, és később természetesen gyerekük sem lesz. Az emberi génhibákkal foglalkozó Stephanie Seminara 2003-ban a Harvard egyetemen összefutott a gpr54 génhiányos egereket előállító csoporttal, s végül közösen publikálták a pubertást beindító „tinigén" felfedezését.

A kisspeptin hatásmechanizmusára épülő gyógyszer még nem látszik, de az eggyel alacsonyabb helyen következő láncszemen, a GnRH (gonadotropin-releasing hormone) hormonon keresztül ható injekciók már forgalomban vannak, és segítségükkel késleltetni lehet a pubertás beköszöntét. Eltekintve a rendszeres injekciózás kellemetlenségeitől, a kezelés elterjedésének az az akadálya, hogy nem ismeretesek a hosszú távú veszélyei, a költségeket esetleg vállaló szülők nem tudhatják, hogy végeredményben használnak vagy ártanak gyerekeiknek.

Az egymásra ható, bonyolult fejlődési részfolyamatokban az időzítésnek is fontos szerepe van, s nagy a veszélye, hogy az egyik oldalon sikeres befolyásolás másutt fejlődési rendellenességet okoz. A pubertás alatt a nemi hormonok hatására jelentős változáson esik át az agy, és tartós viselkedési minták alakulnak ki, amelyeket felnőtt korban már nem lehet utólagos hormonkezeléssel befolyásolni – olvasható a The New Scientist című angol tudományos folyóirat online kiadásában.

vissza az elejére


Sikeres a magyar feltaláló AIDS-tapaszának tesztje

(8. oldal)

Sikeresen tesztelték Magyarországon a DarmaVirt, az új AIDS ellenes csodaszert, amelyet Lisziewicz Julianna, 25 éve az Amerikai Egyesült Államokban (USA) élő magyar tudós cége fejlesztett ki – közölte szerdán maga a tudós az MTI-vel.

Nyolc emberen végzett teszt alapján a kutatónő kijelentette, hogy előreláthatólag a HIV-fertőzöttek, illetve az AIDS-esek 60 százalékán tud segíteni a gyógyszer. Újító jellege egyrészt a hatóanyagban rejlik, amely a bőr alá juttatva stimulálja az immunrendszert, így a beteg szervezet saját védekező mechanizmusa lép működésbe és veszi fel a harcot a HIV-vírussal szemben; másrészt a hordozóban, egy tapaszban, amelyet a hát bőrfelületére kell ragasztani és évente mindössze hatszor három órán át viselni, hogy a hatóanyag felszívódjon.

Mindez az eddigi gyógyszerekkel szemben összehasonlíthatatlan előnyökhöz juttatja az új csodaszert.

– Ma a világban 22 fajta AIDS-gyógyszer létezik, ezeket (általában 3–4 gyógyszer kombinációját) naponta többször is be kell venni, ami nagyon megterheli a páciens szervezetét és pénztárcáját is, hiszen az AIDS gyógyszerek nagyon drágák, ezért csak kevesen jutnak hozzá. Az egész világon nyilvántartott 43 millió AIDS-beteg közül mindössze 1–1,5 millió embert kezelnek rendszeresen – mondta Lisziewicz Julianna az MTI-nek.

Hozzátette: a hatóanyagot 1996-ban kezdték kifejleszteni, és még hosszú évekbe telhet, míg forgalomba kerül, de mind az állatokon, mind az embereken elvégzett tesztek nagyon ígéretes eredményeket hoztak. Az embereken végzett kísérletek legelső szakaszában nyolc személyen próbálták ki a tapaszt, hamarosan tágabb körben tesztelik, s csak azután következik a tömeges klinikai teszt.

Mint a kutató elmondta, addig is Magyarországon egész kutatóhálózat dolgozik a további teszteken, s a munkában részt vesz a Központi Kémiai Kutatóintézet, a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Bőrklinika és a budapesti Szent László Kórház is.

Az oldalt szerkesztette: Kerekes Edit

vissza az elejére


MAGYARORSZÁG


Gasztronómia és bor Tarcalon

(9. oldal)

Tizenegyedszer rendeztek bornapokat a mézédes források földjén, Tarcalon. A háromnapos rendezvényre több ezer látogatót vártak az idén.

Július utolsó hétvégéjén, mint minden évben „a Tarcal Vezír csúcsfutással kezdődött meg a Tarcali Bornapok programsorozata, ahol idén a bor és az ízek domináltak" – részletezte a település polgármestere. Elmondta: a pénteki esemény „előrendezvény", amelyen a sportolók felcsigázzák a hangulatot, a borászok, a polgármesterek és egyéb szakterületek képviselői pedig megvitatják Tarcalnak és környékének lehetőségeit, valamint az újabb terveket. A Tokaj-hegyaljai településen szombat-vasárnap zajlik a hagyományos rendezvény, ekkor minden évben kuriózumokat kínálnak a vendégeknek, idén a gasztronómia és a bor, vagyis az ízek kavalkádja köré épül a program. Érdekesség, hogy a bornak kicsit más szerepet is szántak a szervezők, először rendeztek boros póló küzdelmet, amit egyébként a strandok mellett nagy sikerrel vizes póló versenynek hívnak.

Természetesen a XI. Tarcali Bornapokon sem maradhatott el a borkirálynő választás, amikor a jelentkezőknek a borhoz kapcsolódó elméleti és gyakorlati feladatokat is meg kell oldaniuk. A legrátermettebb, legszebb hölgy egy évig képviselheti a tarcali borászokat és a települést a helyi és környékbeli rendezvényeken – fűzte hozzá Pataky Sándor Ákos.

A programok tekintetében a paletta most is teljes, a hagyományos eseményeken kívül, mint a lovassport, az íjászat, nem maradhattak el a koncertek, a kulturális bemutatók, a tánc, a kirakodóvásár és a vidámpark sem. A háromnapos eseményre „hazatértek" a Tarcalról elszármazottak, de ott voltak a település testvérvárosainak képviselői is.

vissza az elejére


Zárás a Művészetek Völgyében

(9. oldal)

Vasárnap zárul a Művészetek Völgye. A tíznapos rendezvényen a hat községben 74 helyszínen 1025 programon 3200 művész lép fel – mondta Márta István a július 28-i, pénteki völgynyitón Kapolcson, mintegy száz érdeklődő jelenlétében.

A Művészetek Völgye Fesztivál igazgatója hangsúlyozta: a hat Balaton-felvidéki faluban – Kapolcs, Monostorapáti, Öcs, Pula, Taliándörögd és Vigántpetend – összesen 170 koncert lesz, 60 színházi előadás, 40 filmvetítés, 80 kiállítás, mintegy száz gyermekműsor és még sok más program. Az igazgató megjegyezte: a legtöbb program Taliándörögdön lesz.

Egy nonprofit összművészeti fesztivál Európában sehol sem nyereséges – mondta a megnyitón Márta István. Hangsúlyozta: ha nem lenne meg az 50–60 százalékos állami támogatás, akkor lehetetlen lenne megrendezni a fesztivált. Véleménye szerint a nagy cégeknek nem áll érdekükben – tisztelet a kivételnek – egy Budapesttől 150 kilométerre megrendezett kulturális fesztivált támogatni.

Az utolsó pillanatban most mégis az egyik legnagyobb magyarországi cég jelentős támogatása mentette meg a Művészetek Völgye programjait - hangsúlyozta a fesztivál igazgatója. Utalt arra is, hogy sok művész vállal fellépést ingyen vagy fél gázsiért, számos művészeti csoport pedig maga szerzi meg a fellépéshez szükséges szponzorokat.

A tíznapos fesztivál költségvetése 185 millió forint, amelynek az induláskor mintegy 90–95 százaléka „van együtt". – A fesztivál fővédnöke, a közönség azonban a jegybevételekkel hozzájárul a kiadásokhoz – mutatott rá Márta István.

A megnyitón négy helyi lakos vehette át a Közjóért a völgyben díjat. Itt adták át a 18 éves Művészetek Völgyének a jeles eredményű érettségi bizonyítványt, amelyet a közönség soraiból kisorsolt három személy hitelesített aláírásával.

Varga Kálmán, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke az úgynevezett örökségvölgy programok indításaként hangsúlyozta: tíz napon át több kiállításon és más programokon mutatják be a hat Balaton-felvidéki település épített örökségét, műemlékeit és más értékeit. Elmondta: megjelent a Völgy értéktérképe is, amely a hat falu építészeti örökségét ismerteti.

A megnyitót követően Kapolcson, a központi községben összesen hat színházi, zenei és filmprogramon vehettek részt az érdeklődők, de a társfalvakban is számos program várta a vendégeket.

vissza az elejére


Anna-bál Füreden – zalaegerszegi a szépségkirálynő

(9. oldal)

Apró Anna 17 éves zalaegerszegi diáklány, az idei füredi Anna-bál szépségkirálynője mezőhegyesi négyes fogattal indult hintós sétakocsikázásra Balatonfüreden. A szépségkirálynő első udvarhölgye, Lasztovicza Dóra 18 éves tapolcai gimnazista és a második udvarhölgy, Havasi Petra 16 éves ürömi diáklány a város két alpolgármestere kíséretében indult hintós sétakocsikázásra. A báli szépségek hintóit huszárkompánia kísérte végig a városon, s amerre a hintók elhaladtak, leállt a forgalom, az autók dudáltak, a nézelődők sokasága pedig tapsolt. Így üdvözölték a fürediek és az üdülővendégek a 181. Anna-bál szépségkirálynőjét és két udvarhölgyét.

Apró Anna szépségkirálynő elmondta: szülői ajándékként kapta születésnapjára a nevezetes füredi bálon való részvételt – Anna augusztus 14-én lesz 17 éves –, s noha Zalaegerszegen laknak, édesapja munkahelye Balatonfüreden van, ugyanis a szívkórház orvosa.

Anna a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium harmadikos tanulója lesz szeptembertől, a humán tárgyak állnak hozzá közel, jól beszél angolul és németül édesanyja jóvoltából, aki nyelvtanárnő. Hobbija a tánc, és egy modern táncklub tagja Zalaegerszegen.

A bál szépének járó egyedi kivitelezésű Viktória mintás herendi váza díszhelyet kap otthon – jegyezte meg a szépségkirálynő.

Cserép László, a bál főrendezője elmondta, a felhőszakadás és az áramszünet ellenére ez volt az utóbbi évek egyik legjobb hangulatú Anna-bálja.

A főrendező kitért arra is, hogy a három éve alapított Kiss Ernő-díjat – Gyurkovics Tibor író, valamint Kő Pál és Melocco Miklós szobrászművészek után – idén Sugár András, a T-Mobile volt vezérigazgatója vehette át.

A nevezetes füredi mulatságot – a megújult Anna Grand Hotelben – Gráf József, földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter nyitotta meg, s a vendégsereg körében számos közéleti személyiség és művész is jelen volt. A főrendező szerint a bált kísérő rendezvényeken – koncerteken, utcabálon – legalább kétezren szórakoztak még az éjszaka és másnap hajnalban Füreden, a móló környékén.

vissza az elejére


Méhésztalálkozó Jászberényben

(9. oldal)

Nemzetközi méhésztalálkozó és mézvásár lesz ma Jászberényben, ahol nem marad el a hagyományos mézkirálynő választás és a mézes sütemények versenye sem.

Immár tizenkilencedik alkalommal rendezik meg a méz ünnepét, amelynek tervezett programjai között különösen érdekesnek ígérkezik a füstölőgyújtó és keretszegező verseny, valamint az élő méhcsalád kezelésének bemutatója méhszúrás veszélye nélkül.

Lesz népművészeti kirakodóvásár, mézkóstoló, méhészeti eszközök kiállítása és vására, süteményverseny és szépségkirálynő választás is.

A jászberényi Bercsényi úti Sportcsarnokban tartandó rendezvényen fellép Szűcs Judith énekesnő és a Bóbita együttes is.

vissza az elejére


MecseXtrém kalandpark Pécs mellett

(9. oldal)

Tarzannak érezheti magát, aki a Pécs közeli Árpád tetőre látogat, ahol főleg a gyerekek élvezik az egész Európában egyedülálló, erdei kalandparkot.

Egyelőre 40 hektáron 20 fajta módon lehet úgy szórakozni, hogy közben a fiatalok és persze a felnőttek se tegyék tönkre az erdőt.

Van kéttornyú kötélpiramis, mászófal, amelyet többfajta ügyességi szintre építettek, csúszda, lehet görkorcsolyázni és biciklizni a kiépített pályán.

Ha éppen esik az eső, meg lehet látogatni a környező állatvilágot bemutató múzeumot és játszóházat.

A nagy sátorban gyakran szerveznek különböző rendezvényeket, például lakodalmakat. Gondoltak a mozgássérültekre is, számukra külön ügyességi pálya épült.

A jövőben szálláshelyekkel és a konferencia-turizmust is segítő újabb lehetőségekkel bővül a park. További információk a www.mecsextrem.hu weboldalon.

vissza az elejére


SZIN – ötven forint egy koncert

(9. oldal)

A Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN) nemcsak a magyarországi fesztiválpaletta legnagyobb hagyományokra visszatekintő rendezvénye, de egyben a legkifizetődőbb nyári buli is: annak, aki elővételben vesz jegyet a SZIN-re, mindössze 50 forintba kerül majd egy koncert – tájékoztattak a szervezők. Százötven koncertet ígér – négy nap alatt – a Szegedi Ifjúsági Napok idén a látogatóinak. A fellépők között nem kisebb sztárok, mint a Transglobal Underground, a Toy Dolls, The Tarantinos, a Covenant vagy Adam Freeland, Tom Novy, illetve Jerry Ropero neve is szerepel.

Mindemellett fellép a hazai könnyűzenei élet krémje: a Kispál és a Borz, a Belga, az Anyma Sound System, a Neo, a Colorstar, a Hiperkarma, a Pannonia All Stars Orchestra, a Heaven Street Seven, valamint a Zagar.

A SZIN-re a bérlet elővételes ára 7500 forint, könnyen kiszámítható tehát, hogy a 150 koncert egyenként ötven forintba kerül. Az augusztus 23-án kezdődő fesztiválra jegyeket a Ticket Express és a Ticket Portal országos hálozatánál lehet megvásárolni, továbbá Szegeden a Szegedi Ifjúsági Házban és a Belvárosi Mozi pénztárában.

Az oldalt szerkesztette: Dézsi Ildikó

vissza az elejére


SPEKTÁKULUM


Mi az alternatív?

(10. oldal)

A klasszikusnak nevezhető, kőszínházi előadásokon szocializálódott néző számára minden, ami a hagyományos színházi közegtől eltér, alternatívát jelent, másságot. Éppen ezért nagyon nehéz meghatározni, mit is jelent ma az alternatív színház. A fesztiválszervezők, fenntartók és színházi alkotók szinonimákat keresnek, hogy pontosítsák előadásaik, társulataik megnevezését, így került forgalomba a szabad színház, a struktúrán kívüli színház fogalma. Néhány évvel korábban a mozgásszínház, a kortárs táncelőadások, az interaktív produkciók, a pincékben vagy nem hagyományos színházi terekben bemutatott előadások mind az alternatív mozgalom részei voltak. Ma már sokkal nehezebb a definíció, hiszen azon alkotók, akik korábban más utakat jártak, a képzőművészet vagy a zene irányából közelítették meg a színházat, sok esetben már kőszínházakban dolgoznak. A formabontás és egyéni útkeresés persze továbbra is jellemző előadásaikra, amelyek kicsit megzavarják a megszokásba süppedő színházak körüli állóvizet.

vissza az elejére


Alternatív színházfesztiválok Szegeden
Thealter International

(10. oldal)

Ha Szeged és nyár, akkor elszántabb színházlátogatók számára az nem Szegedi Szabadtéri Játékok, hanem Thealter-SZASZSZ.

A szegedi MASZK Egyesület 1991 óta minden évben arra „vetemedik", hogy alternatív színházi találkozót szervezzen Magyarországon. Fesztiváljuk, a Thealter International – Szabad Színházak Nemzetközi Találkozója a közép- és kelet-európai régió legjelentősebb alkotásait vonultatja fel. A szelekciót az egyesület vezetősége végzi, többnyire személyes élmények alapján válogatnak, de ismerősök ajánlása vagy a társulatok népszerűsítő anyaga (fényképek, videófelvételek) is számításba jöhet, amikor meghívnak egy-egy produkciót.

A találkozónak nincs versenyjellege, de a szervezők kisebb-nagyobb eredménnyel egy-egy koncepciót követnek. Tavaly óta például a „déli vonal" kiépítését tűzték ki célul, a program kínálatában Délkelet-Európa országaiban létrehozott kísérleti előadásokat, kevésbé ismert vagy nagynevű csoportokat látnak vendégül a hármas határ közelében.

A Thealter 2003-ban jelentős mértékben megerősödött: a fesztivált összekapcsolták a korábban Budapesten megszervezett Alternatív Színházi Szemlével, amely így a SZASZSZ (Szegedi Alternatív Színházi Szemle) nevet kapta. Tovább gyarapodott a kísérőprogramok lajstroma is: mozgástréning, színházkritikus-szeminárium, fotós workshop, szakmai beszélgetések, koncertek és filmvetítések, kiállítások, bábelőadások stb. Ex-Stasis néven fesztiválújság jelenik meg az egyhetes rendezvény alkalmával, a helyi Rádió Mi stúdió jóvoltából pedig Thealter-rádió szól napi rendszerességgel.

Az újabban Thealter-SZASZSZ néven ismert fesztivál évről évre növekedési tendenciát mutat, ezért rajongói attól tartanak, hogy az a protokoll-mentes, közvetlen, baráti hangulat, ami eddig jellemezte, egyszer majd eltűnik. Talán nem ettől kellene tartani, az idén legalábbis még nem lehetett kézzelfogható jelét látni annak, hogy a találkozó elveszítené emberi léptékét, vagy a formaságok rányomnák bélyegüket a hangulatra. A tapasztalat azt mutatja, sokkal nagyobb veszélyt jelenthet, hogy a dupla fesztivál programja kinövi az egyhetes keretet, és a több alternatív játszóhely meg az előadások megismétlése sem elégséges ahhoz, hogy minden érdeklődő megnézze azt az előadást, amire kíváncsi (szinte minden nap, minden helyszínen ki kellett tenni a „Mára minden jegy elkelt" táblát).

Déli vonal
A Thealter fesztivál legizgalmasabb színházi pillanatai mindig a találkozásról szólnak. Idén például a bolgár Legal Art Centre Sarah Kane-előadása, a Pszichózis 4.48 hatott elementáris erővel. Ebben a tavalyi Thealter kedvence, Ivo Dimcsev színész találkozott a három évvel korábban átütő sikert arató A cselédek rendezőjével, Desziszlava Spatovával. A rendkívül intenzív előadásban nincs mesélhető történet és a nyelvi akadályok miatt az eredeti szöveghez is nehezen tudjuk viszonyítani a színpadon elhangzó töredékeket. Talán egyáltalán nem is fontos, hiszen a két színész jelenléte önmagában elegendő: széken ülnek, fejük fölött egy-egy csupasz villanykörte ég, arcukon, hangjukban derű és kétségbeesés, fájdalom és belenyugvás – egy súlyosan depressziós ember gondolatai kavarognak az első részben. A különféle tünetek enyhítésére felírt gyógyszerek adagolását egy kislány és egy kisfiú sorolja fel, ugyanazokon a székeken ülve, majd az előadás „egzisztencialista kabaré" része következik, melyben piros öltönyben, illetve piros estélyi ruhában játsszák el a végső kétségbeesés, az öngyilkosság előtti és a megmenekülés utáni pillanatok poklát.

A Déli vonal koncepció megerősítésének köszönhetően kerülhetett be a fesztivál programjába a horvátországi Theatre Trafik Üdvözlet az Adriáról című előadása. Hosszú és unalmas másfél óra alatt néhány napozó embert látunk, akik törülközőikkel ellepik a napozónak kikiáltott játékteret, majd bemutatják a tengerparti túlzsúfoltságot, a gagyi szórakozási lehetőségeket, a diszkót és a szintetizátoros műdalénekest. Igen, bármelyik üdülővendég tudja, hogy nyáron ilyen a tengerpart... De sem iróniát, sem cinizmust, sem rekeszizom-rezgető humort, de még látványos színházat sem kínáltak ráadásként, így közönyös unalomba fúlt előadásuk.

Urbán András Társulata a veszettség tüneteit a Drakula-mítosszal elegyítő alkotását rendhagyó térben játssza Szegeden (a Drakula – a pillanat fényei előadás a MASZK Egyesület menedzsmentjében készült, koprodukciós partner a Szabadkai Kosztolányi Dezső Színház). Egy magas falú ketrecet áll körbe a 20–30 néző, pontosabban beavatott, hiszen ez a produkció sokkal inkább egy performance-ra hasonlít, mint hagyományos értelemben vett előadásra. Gyűrött vásznon dokumentumfilm kockái peregnek a veszettségről, mely összekapcsolja a műsorfüzetben idézett Bram Stoker-szövegeket a borzalmas betegség tüneteivel: „szeretem az árnyékot és a homályt", mondja Drakula, de egy veszett ember is mondhatná ugyanezt, hiszen a kór előrehaladtával egyre zavaróbb a világosság, a fény. „A vér maga az élet" – táplálék, avagy a veszettség esetében lehetséges gyógymód, a vérátömlesztés. Mindkét motívum szervezőelve a produkciónak. Szerepekről, történetről itt sem lehet beszélni, csak éles fények és sötétség kontrasztjáról, időnként felbukkanó alakokról, akik a kegyetlen emberek vagy riadt állatok, egymás ellen támadnak, talán küzdenek, talán mégsem, csak megmentenék egymást – nem lehet tudni. Közben a gyengébb gyomrúak a szó szoros értelmében kibuknak, az észveszejtő hőségben, egymáshoz préselődve nehéz nézni és szagolni az alant szétmorzsolt májat, a foggal szétmarcangolt nyers halat, a véres húscafatokból varrt nyakláncot, majd a fürdőkádnyi vért...

Visszatér az orosz vonal
A zöldfülű Thealter-látogatók koruk miatt csak hírből ismerik a nyolcvanas-kilencvenes évek kísérletező műhelyeit. Közéjük tartozik a szentpétervári Derevo színház. Emigráns-színházként is ismertek, hiszen Olaszországban, majd Németországban folytatták munkájukat. Az egykori társulat tagjai külön utakat járnak, de idén ismét találkoztak Szegeden.

A Derevo fiatal generációja Anton Adaszinszkij irányításával hozta létre a Ketzal című előadást. A Régi Zsinagóga udvarán fehér egyenmezben kopasz, de kendős fiatalok labdáznak egy szőrös gömbbel. Mintha egy atomkatasztrófa túlélői lennének. Nem mosolyognak, félelmetesen egyformák. A produkció bent folytatódik: ugyanazok a groteszk tornamutatványok, majd egy fekete nylonlepedő ablaknyi résén csupasz felsőtestek és karok sziporkázó játéka. Újabb váltás, lehull a lepel és egy azték mítosz-ihlette előadás kezdődik nagyon kifejező mozgással. Kitekert végtagok, egyen-meztelenség (többnyire csak ágyékkötőt viselnek, majd más-más fejdíszt, illetve színes, gyönyörű hullású szoknyákat). Talán egy madárvilág szenvedélyes, néha szép, néha kegyetlen életébe nyerünk bepillantást. A hatáselemként bevetett tollak ellepik az első sorokat, pokoli bűz és füst terjeng az egész térben, majd a végén vízben fürdik, csúszkál, tombol minden szereplő. Hátsó megvilágítással szép a szoknyák által szétspriccelt víz, az első sorokban ülők számára viszont ez a kép sem annyira felszabadító, hogy eltekinthetnének attól: áznak...

A Jack and Joe Theatre Az iroda előadását rendkívüli eseményként harangozták be a „buletinnek" becézett műsorfüzetben: „Adriano Miliani (Joe) és Alekszej Merkusev (Jack) kivételes visszatérése egy közös munkával. A kilencvenes évek elején mindketten a Derevóval dolgoztak együtt, majd szólóelőadásokat készítettek." A hiperrealisztikus paródia műfaja is érdekesen hangzott, aztán mélységes csalódással kellett tapasztalnunk, hogy az egykor népszerű és kreatív alkotó tudása, tehetsége megkopott, olyannyira, hogy az alulvilágított, cselekmény nélküli, hosszú jelenetekben a sokadik előadást zabáló fesztiválközönség szeme halkan lekoppant...

Oleg Zsukovszkij is Derevosként kezdte pályafutását. A Thealterre többször visszatért szóló előadásaival is. Idén Perovics Zoltánnal közösen hozták létre a Danyiil Harmsz projekt című előadást (két budapesti befogadó-színház, a Flórián Műhely és a Szkéné támogatásával, a MASZK Egyesület menedzsmentjében). A fesztiválon többször bemutatott játékban két-két aprócska fényforrás világít meg egy vízszintesen és egy függőlegesen kifeszített piros zsineget. A két alkotó látszólag véletlenszerűen előkapott tárgyakkal „viszonyul" a vonalakhoz, tréfás jeleneteket mutatnak be üveggel, szemüvegtokkal, zoknival, hullahoppal. Egy következő részben vetített képek előtt játszanak, majd egy kék villanykörte vonzáskörében. Bűbájos, költői és játékos produkció.

Az orosz vonalat képviselte két előadásával a Malij Theatre is. A herceg és az óriás lánya mesét papírból szakított-gyűrött naiv bábokkal kezdték mesélni, de mívesen felépített papírszobrocskákkal fejezték be. Néhány kedves ötletet leszámítva (a bádogember megjelenítéséhez alufóliát tekert arcára és kézfejére az egyik színész, kisgyermekei egy bonbonos dobozban bújkáltak) az előadás nem élt az anyag által kínált lehetőségekkel: megjelent több olló és egy tüzecske is, de nem pusztított egyik sem. Mozgásszínházi előadásában viszont sokkal gazdagabb és mélyebb. Mint egy buszmegállóban, várakozik az utolsó útjára készülő Thanatos. A Moirák követik, mindent megtesznek azért, hogy kapcsolatba kerüljenek vele, és segítsenek neki felidézni a földi élet édes vagy keserű emlékeit: vonzó fiatal lányokká változnak, táncolnak, zenélnek, énekelnek, korcsolyáznak, játszanak... A háttérben némán várakozó Charon persze nem kegyelmezhet, át kell vigye áldozatát a másvilágba.

SZASZSZ – a magyar vonal
A Szegedi Alternatív Színházi Szemle egyrészt átfogó képet kíván nyújtani a magyarországi alternatív társulatokról, másrészt versenyhelyzetbe is hozza a legjobbakat. A program összeállítását idén egyetlen személyre, Hudi László rendezőre bízták a szervezők, így fontossá vált, hogy nyilvánosságra hozza a szelekciós kritériumokat: azokat az előadásokat válogatta be, amelyekben az alkotók saját magukat helyezik középpontba, a személyesség képviseli a másságot.

A zsűri (Forgách András író, a zsűri elnöke, Janisch Vera filmrendező szakos egyetemi hallgató, Simon Balázs rendező) a legjobb előadás díjával jutalmazott egy olyan produkciót, amelynek címe is sokat elárul: Minden rossz varieté – Worst of. A TÁP Színház az ízlésficam remek példáit soroltatja fel produkciójában, és kiáltványukban azzal érvelnek, hogy túl sok jó, de unalmas színház van a világon, a rossz színház viszont „ritka kincs" – hát pótolták a hiányosságot, és a fellépők – közöttük jó és közepes színészek, költők – következetesen égették magukat a színpadon kínosabbnál kínosabb jelenetekben.

A legjobb rendezőnek járó díjat a Hólyagcirkusz Társulat nyerte el a Don Cristóbal pályázat című előadásért. Lorca szereplői Danyiil Harmsz szövegeket mondanak a kis színpadon, bábok cserélnek szerepet az emberekkel, a szöveg és játék szintjére rávetül a különleges hangszereken játszott zene – egy filozófikus mélységekig alámerülő játékban.

A magyar vonalban erőteljesen jelen van a táncszínház. A legjobb koreográfiákról is csak személyes impressziók maradnak meg: a mozdulatok kecsessége a Gangaray Táncszínház Vörös előadásában, Pálosi István és Fenyves Márk majdnem tökéletes szinkronja a Káin-Ábelben, Gergye Krisztián Társulatában az agyagtestű, nemtelen őselem figurája, aki a termékenységi rítusban minden szereplővel érintkezik, vagy a Don Quijote Mauzóleum élő installációi, amelyeket körül lehet járni, működésbe lehet hozni, az előadás végén pedig a „legdonquijotébb" színésszel, aki temetése után óriás keljfeljancsivá változik, kezet lehet fogni.

Hogy mennyire kérdéses, mi is alternatív a magyar színjátszásban, az bizonyítja legjobban, hogy Pintér Béla és Társulata, a szegedi szemlék régi kedvence idén olyan előadással (Anyám orra) szerepelt a szegedi versenyen, amivel a Pécsi Országos Színházi Találkozón megnyerték a legjobb előadásnak járó díjat. Sajátos és szórakoztató színpadi nyelvet alkottak, amelyben élő zene, néptánc elemek, kitűnően előadott énekek, jó színészek és eredeti színpadi szövegek találkoznak.

Tanulság: a hagyományos és az alternatív nem mérvadó kritérium. Egy formabontó előadás legjobb lehet egy „klasszikus" megmérettetésen, a legrosszabb produkció pedig annyira jól sikerülhet, hogy legjobb előadássá válik egy alternatív szemlén...

Hegyi Réka

vissza az elejére


MŰVELŐDÉS


Bordy Margit kiállítása a Bulgakov Galériában

(11. oldal)

Bordy Margit festményei és grafikái az emberi jelenlétre történő utalások – tájképein, csendéletein, kompozícióin emberalak közvetlenül nem jelenik meg, hanem azt követjük, ahogy az formázza világát. Ahogyan az alkotó a bennünket körülvevő formákat az emberalakról vezeti le és tovább egy külső mezőbe.

Épület, utca, fa, erdő – a kiválasztott tájrészletet, városképet először is mintegy színes ködön át, azon túlról látjuk, az ábrázolás, a stilizálás sajátosságait keresve először is ezt a sejtetést találjuk. Elidegenítő effektus? Az eljárást az impresszionizmus klasszikusai használták gyakran, Van Gogh mintegy lefedte ilyen ködökkel a látványt, és így a szomorúságot árasztó barna, komor ködök hatnak először, drámai erővel. Bordy Margit mintha mítoszi fogalmakban gondolkodna: „a vizekről", „az égi és földi vizekről", „a bennünket körülvevő éltető vizekről" a mítoszok beszélnek, számos nép, kultúra szövegkincse a példa erre. A festőnő lebegő kékjeivel, zöldjeivel nem elidegenítő hatást kelt itt, hanem külső és belső tereket konkretizál, a fent, a lent, a kint, a bent kapcsolatát tisztázza. Vagyis az archetípusok működésére alapoz. Mert a világteremtés ezzel kezdődik. Aztán ezekben a terekben ábrázolja a témáit, formáit. Templom, város, építészeti formákat, illetve fatörzs, gyökér, levél, hegyoldal, természeti formákat.

Festményein is, grafikáin is a formák megragadásának, stilizálásának alapja a zeneiség. Először is a leonardói geometriai perspektívában sarkít, azt pedig már az ógörögök leírták, hogy a környező világnak van egy ritmusa, rendje, és ez a rend megismerhető. Ehhez az eszközök a matematika, a filozófia stb. Pitagorász ábrázolta is a zenei harmóniákat – a kiállításon a Szabadsághimnusz és más, szárnyakra, szárnyalásra utaló képek az ő ábráit idézik.

Határozottan kétszintes világ épül itt, égi és földi terek kapcsolódnak. A közvetve, a létezésének lenyomataiban követett ember pedig... Szelleme vágyik az ég felé, az épületek, de még a fák koronái is, a belső terek felfelé nyílnak.

Végül is ebben a metaforateremtésben találunk népművészeti kötődéseket – falusi ház kapuja utal hieroglifákra –, irodalmiakat – a Megkésett angyal 1956-ot, Márait idézi –, a Cantata profana csontszínű formái egyszerre fák és kezek és agancsok, Bartók zenei világa ez.

A kiállítás koherens anyaga szürrealisztikus játékok tára tehát. Tipikus század- és ezredfordulós művészi magatartás, Bordy Margit újabb, vegyes technikával készült képei, pasztelljei, szén- és tusrajzai többszáz év kulturális hagyományát ötvözik.

Józsa István

vissza az elejére


Nyelvművelés
Hasad a hajnal

(11. oldal)

A városi ember ritkán figyeli, figyelheti meg a hajnalhasadást, a szántóvető, a földműves falun annál inkább. A kaszálás, kapálás kezdete már a mezőn éri, amikor hasad a hajnal. Ilyenkor derengés közben a láthatárhoz közeledő, kelő nap sugarai mintegy széthasítják az éji sötétséget. A hasad a hajnal szókapcsolat a költői nyelvnek kedvelt fordulata. Már a költő Zrínyi Miklós él vele a Szigeti veszedelem című művében: „De szép harmatosan sötétbül hasadott / Szép hajnal és minden jóra bátorított." Tompa Mihálynál igekötős alakban fordul elő: „Másnap, mikor szépen meghasadt a hajnal, / Bátor legényünk a huszárok közt nyargal."

Rokon értelmű szavaink érdekes csoportját alkotják a hajnalodást jelentő igék, ilyenek: dereng, virrad, pirkad, pitymallik, hajnalodik.

Dereng már – szoktuk mondani. A derengés a hajnalodás első mozzanata. „A hold már nyugatnak ereszkedett a felhők mögött. Keletről már derengett, a hajnali világosság" – írja Gárdonyi az Egri csillagok című regényében. A dereng ige a derít, derül, derű, derűs szócsaládba tartozik. Irodalmi szóvá a nyelvújítók tették: elsőként Berzsenyi Dániel, majd Kazinczy Ferenc él vele. Érdekes, a dereng szónak – ’tisztulni, világosodni kezd, homályosan felmerül (gondolat, érzés)’ jelentésben – átvitt értelmű használata is kialakult. „Valami dereng az agyában" – mondjuk.

A hajnali derengés előrehaladtával annyira megvilágosodott, hogy kibontakoznak a tárgyak körvonalai: virrad. „Mihelyt virrad, mindjárt indulunk" – írja Gárdonyi a már említett regényében. A nyelvérzék csak a virrad, virraszt szavakat tekinti egyazon szócsaládba tartozóknak, de a szófejtés idetartozónak tartja a virít, virul, sőt a virág szavakat is, mely szavaknak vir- töve ősi magyar örökség. Átvitt értelemben, főleg a költői nyelvben, ha virrad ’egy új, szebb, boldogabb korszak kezdődik’. A kuruc költészet egyik darabjának kezdő sora is ezzel indul: „Mikor virrad megént, hejh! Olyan szép üdő"...

Ha a látóhatár alatt járó nap sugaraitól már piroslik, piros színt ölt az ég alja: pirkad. A köznyelv alig-alig él e szóval, de az irodalmi nyelvben használata gyakori. Kosztolányi Hajnali részegség című költeményében írja: „Oly sokáig / bámultam az égbolt gazdag csodáit, / hogy már pirkadt is keleten." A pirkad származékszó; szócsaládjának tagjai a pirít, pirul, pirongat, sőt a piros is. A pír nyelvújítási elvonás eredménye.

A pirkadathoz időben egészen közel áll a pitymallat, ekkor az ég pitymallik. Ám a pirkadat színérzetet jelöl, a pitymallat viszont a madárdalos erdő hangulatát idézi. Csokonai írja: „Harmóniás dal tölté be / A pitymalló ligetet." A szót Gárdonyi is a madárdalhoz kapcsolja: „Még pitymallani sem kezd, már hallom a völgyből a fürj pitypalattyolását." – írja. A pitymallik ige nyelvjárási szintről a XIX. században emelkedett irodalmi szintre, ma szókészletünk leghangulatosabb elemei közé tartozik.

A napkeltének, az éjszaka nappalba való fordulatának egész folyamatát a hajnalodik szóval jelöljük. Gyönyörű Juhász Ferenc egyik versének ez a szakasza: „Hajnalodik. Harmat koppan a levélen, / megrezzen a nyárfa hűs hajnali szélben, / kék-szürke derengés ömlik el a tájon, / a fényben feltűnő zöld kukoricákon." A hajnalodik ige az ősi magyar hajnal főnév -odik képzős származéka.

A fenti rokon értelmű szavak felsorakoztatása után zárszóként hadd idézzük Zrínyi eposzának csodálatos hajnalábrázolását: „Azonban az szép nap ű szép harmatjával / Vidámítá világot ékes voltával, / Az éjjelt elűzé szép pirosságával, / Mindennek fényt hagya sok különb látattal."

Murádin László

vissza az elejére


Levél odaátra

(11. oldal)

Neked küldöm ezeket a sorokat, kedves igazi barátom, Szász János, aki épphogy betöltötted a 79 évedet, elköszöntél. Pontosabban: el se köszöntél, „csak" elmentél közülünk, halkan csuktad be magad mögött az ajtót, hogy senkit se zavarj, éppen Te, aki „szebb korodban" – igencsak lármásan harcoltál vélt igazadért. Nemrégiben kaptam Tőled egy rövid levelet, amelyről csak a halálhíred után derült ki, hogy ezzel búcsúztál tőlem.

Furcsa, olykor éles vitákkal is tarkított, mégis erős, elszakíthatatlan barátság volt a miénk.

Ötvennyolc éve, megismerkedésünkkel kezdődött, a Bumbeşti-Livezény-i önkéntes munkatáborban, ahová Téged hitedből fakadó lelkesedés vezérelt – engem (bevallom) a következő tanévre vonatkozó ösztöndíj – kérelmem kedvező elbírálásának a reménye. Te ugyanis még „lelkes" korszakod elején voltál – engem pedig a háború vége kigyógyított a „lelkesedésből". Így – amikor a brigádban azzal álltál elő, hogy dolgozzunk vasárnap is, felszólításodra kereken kimondott „nem"-mel válaszoltam, viszont szívesen vállalkoztam analfabéta brigádos-társaink oktatására, amit Te igencsak méltányoltál. Aztán – kiderült, hogy a brigádmunka „titóista" kezdeményezés, Tito pedig lebukott a „szocialista tábor" színe előtt, de az ösztöndíjat megkaptam – és évekig csak ritkán láttuk egymást, amíg magam is írni nem kezdtem az Utunk-ba, amelynek Te akkor már ismert és elismert költője-szerkesztője voltál, és igencsak lendületes harcosa a „szocializmus"-nak, bár nem tudok róla, hogy „a harc hevében" bárkinek is ártottál volna. Érdekes módon azonban, igazán csak a 60-as évek vége felé kerültünk közel egymáshoz, amikor az Írószövetség választmányi és nemzetiségi bizottsági ülésein találkoztunk Bukarestben és ugyanott Eriknél – vagy nálad, ahol mindig szívesen látott vendége voltam a házadnak, pedig nagyokat vitatkoztunk, olykor össze is szólalkozva a kiváló német írón, Berthold Brechten, akit Te kitartóan védelmeztél Feleségeddel, a boldog emlékezetű Mónikával együtt, ellenem. Én ugyanis emberileg semmire se tartottam az olyan írót, aki kommunista létére Svájcba költi el a Világ keleti feléből átutalt honoráriumait és nem hajlandó sorsközösséget vállalni a „szocialista országokban" élő, a szocialista „cenzúra" által nyomorgatott írótársaival. Immár úgy vélem, meg se érdemelte a kiváló tehetségű író, hogy annyiszor összekapjunk felette. Te ugyanis, Jánosom, meggyőződéses kommunista voltál, Mónikával együtt, (amíg az „elvtársak" végképp ki nem ábrándítottak magukból). Tudtátok, hogy én nem voltam az, ha nem is tüntettem ezzel, se a rendszerváltás előtt – sem utána. Mégis jó barátok voltunk és maradtunk. Végig őszinték voltunk egymáshoz – és ezzel soha, egyikünk sem élt vissza, se „annakidején" sem „utólag". Első levélváltásunk során – a rendszerváltást követően – azt írtam volt neked, hogy a Te „szocialista" és az én kereszténynek mondott humanizmusom között valójában csak egy – alapvető – különbség van, az se „elvi": amíg ugyanis az én Prófétám meghalt a kereszten tanításáért – a Te prófétáid másokat küldtek halálba a tanításukért. Szándékaidnak legfennebb keresztülvihetőségében kételkedtem, azok őszinteségében – soha, mint ahogy (gondolom) Te se az enyéimben.

Öreg éveinkben már alig találkoztunk, olykor telefonhívással – levéllel jelezgettünk, hogy számon tartjuk egymást, figyelünk egymásra. Ez a rádfigyelés, nálam akkor vált következetessé, – amikor nem sokkal 1956 után, epigrammádat olvastam, amelyet – ha jól emlékszem – „egy aktivistához" címeztél és így szólt:

„Én, ha a tribünön lennék,
akkor is a néppel mennék.
Ön, ha netán köztünk lenne,
Emelvényen menetelne."

Úgy emlékszem – javítson ki, ha valaki úgy véli, tévedek – hogy ez az epigramma nem jelent volna meg. Az „emelvényen menetelő" elvtársak – nem szerették.

Jánosom, sajnálom, hogy megelőztél, hogy elmentél Mónika és drága Barátunk, a hazai magyar irodalom „gondviselője" Majtényi Erik, a zseniális Szilágyi Domokos, Bajor Andor, Székely János és megannyi kiváló társunk után.

Addig is Drága Barátom és vitapartnerem, amíg a Fennvaló szándéka szerint találkozunk, változatlan szeretettel gondolok Rád – és vitatkozom Veled – egyelőre csak gondolatban – tovább. Brechtről és egyebekről. Úgy, mint régen. Talán olykor indulattal – de harag, de gyűlölet nélkül.

Öreg barátod,

Fodor Sándor

Az oldalt szerkesztette: Németh Júlia

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Augusztus 4., péntek

(14. oldal)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

100 Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25.)

3,50/3,53

2,72/2,76

1,26/1,30

Western Union – szolgáltatás a Sora, Szentegyház u. 4. és Széchenyi tér 23–25. szám alatti váltóirodákban.

vissza az elejére


Augusztus 7., hétfő

A Román Nemzeti Bank árfolyamai: 1 euró = 3,5256 lej, 1 USD = 2,7583 lej, 100 magyar forint = 1,2919 lej.

vissza az elejére


HIRDETÉS


Egy perc derű

(15. oldal)

– Mivel játszik a kisindián a sínek között?
– Az életével.

Hirdetésfelvétel: Kolozsváron: Jókai (Napoca) u. 16., hétköznap 9–16, szombaton 10–12 óra között. Désen, hétköznapokon: Lukács Éva, tel.: 212-099. A 14 óráig feladott hirdetése már másnap megjelenhet.

vissza az elejére


Adásvétel

(15. oldal)

Diófa-gyökér furnéros ebédlőbútor, ruhás-szekrény. szekrénysor, faanyag, szobafestő eszközök, olajfesték eladó. Telefon: 0749-987724, 0264/433610. (0002)

vissza az elejére


Ingatlan

(15. oldal)

Vásárolnék földszinten, alagsorban, udvarban található, zongoratanulásra alkalmas garzont, egyszobás lakást, könnyen megközelíthető helyen. Telefon: 438-321, 0745-766345. (0011)

vissza az elejére


Állás

(15. oldal)

Szárazépítészettel foglalkozó kft. felvételre keres, legalább építőipari technikusi végzettségű és magyar-román nyelvismerettel rendelkező alkalmazottat. Bérezés megállapodás szerint. Jelentkezni lehet: fax: +40-264/444-205, telefon: +40-264-441-381; mobil: +40-728-829553; e-mail: dryteamro@client.srk.ro (0403103)

vissza az elejére


Magánórák

(15. oldal)

Matematikából felkészítek. Telefon: 582-309, 0741-513402. (0014)

vissza az elejére


Bérbe vesz

(15. oldal)

Elérhető áron keresek kiadó bútorozatlan kétszobás lakást központhoz közel, 9 éves fiammal. Telefon: 590-485, 591-808. (25)

vissza az elejére


Megemlékezés

(15. oldal)

Kegyelettel, szeretettel emlékezünk a tíz éve elhunyt, drága édesapára,
BALASKÓ NÁNDOR
szobrászművészre.
LÁNYAI CSALÁDJUKKAL. Nyugodjon békében. (0003)

vissza az elejére


SPORT


KOSÁRLABDA
Autóbalesetet szenvedett a férfi válogatott

(16. oldal)

Medgyes közelében autóbusz-balesetet szenvedett Románia férfi kosárlabda-válogatottja. A balesetet egy megengedettnél gyorsabban közlekedő Fiat márkájú személygépkocsi sofőrje okozta, akivel már nem sikerült elkerülni az ütközést. Szerencsére a busz utasai közül senki sem sérült meg súlyosan. A medgyesi edzőtáborból a csapat Nagyszeben irányába tartott, folytatni a felkészülést. Ez a második, sportolókat szállító busz balesete Medgyes közelében egyetlen hónap leforgása alatt, korábban a másodosztályú Gázmetán labdarúgóinak járműve borult fel, s több focista is megsérült.

Nyári tanfolyam gyerekeknek
A Kolozs megyei kosárlabda-szövetség megegyezett a New Jersey-beli Giant Basketball Academyvel, és augusztus 14–18. között nyári iskola keretében 9–13 éves fiúkat vezet be a sportág rejtelmeibe. Az iskolát a neves, NBA-t is megjárt játékos, Gheorghe Mureşan vezeti 5 fiatal edző segítségével. Naponta 12–16 óra között az ifjak elsajátíthatják a labdakezelés, cselezés, kosárra dobás, csapatjáték, 1 az 1 elleni játék, védekezés és versenyhez való pozitív hozzáállás technikáját.

A nem túl drága tanfolyamra (350 ezer lej a belépő) beiratkozni augusztus 10ig lehet az infobaschet@yahoo.com e-mail címen. Az érdeklődők teljes nevüket, korukat és egy telefonszámot kell hogy beírjanak, hogy később fel lehessen velük venni a kapcsolatot. Fontos a gyors jelentkezés, csak az első 60 nevezést veszik figyelembe.

Az U-Mobitelco 5 olyan ösztöndíjat ajánl fel a kis kosarasoknak, amely fedezi a tanfolyamot.

További felvilágosítást telefonon, a 0744-420026 számon Mircea Cristescu, a csapat ügyvezető igazgatója ad.

vissza az elejére


RÖGBI
Szombaton rajtol a bajnoki idény

(16. oldal)

Megváltozott lebonyolítás formával szombaton rajtol az új rögbi bajnoki idény. Az élvonalban 12 csapat szerepel, amelyeket két hatos csoportba osztottak. Oda- és visszavágó után a két csoport első három-három helyezettje felsőházi rájátszáson, a többiek az alsóházi rájátszáson vesz részt. Újabb két bajnoki kört követően az első négy helyezett bejut az elődöntőkbe, az alsóház utolsó két csapata pedig kiesik.

Az első fordulóban minden mérkőzést szombaton 10 órától rendeznek, az alábbi program szerint: I. csoport: Bârladi Rulmentul–Kolozsvári U Agressione, Szucsávai Bucovina–Bukaresti Dinamó Concas, Bukaresti Olimpia–Bukaresti Steaua; II. csoport: Petrozsényi Tudomány–Nagybányai Remin, Jászvásári Unirea–Konstancai Farul, Temesvári Petrom–Aradi Contor Zenner.

vissza az elejére


LABDARÚGÁS
A Kolozsvári U FC egyezkedik Ghindaruval

(16. oldal)

A Kolozsvári U FC labdarúgócsapata és Vasile Ghindaru újabb pénzügyi egyeztetéseket folytatott az egyetemista klubhoz való szerződés érdekében. Alin Bănceu, a fehér–feketék vezérigazgatója nyilatkozata szerint több ízben tárgyalt a csatárral, ajánlatokat tett neki, mire a játékos egy nap gondolkodási időt kért. – Mi nem tudunk egetverő összegeket fizetni, reméljük ezt ő is megérti és elfogadja az ajánlatot " – mondta az igazgató.

vissza az elejére


Nevet változtatna a Gyulafehérvári Egyesülés

(16. oldal)

A Gyulafehérvári Egyesülés FC Municipal Apulum SA néven szerepelt a román labdarúgó szövetség (FRF) tavalyi listáján. Marian Sarmeş, a gyulafehérvári klub elnöke szerint szeretnék FC Unirea 2006-ra változtatni a csapat nevét. Kérésükkel a kereskedelmi kamarához és a cégbírósághoz fordultak, és bírói ítéletet várnak az ügyben. Az új nevet a román labdarúgó szövetségnél szeretnék regisztrálni a következő bajnoki idény rajtja előtt.

vissza az elejére


Továbbra is száz százalékos az U FC

(16. oldal)

A bajnoki rajt megkezdése előtt a Kolozsvári U FC gárdája hét barátságos mérkőzést játszott, és az összes találkozót megnyerte. Az utolsó „áldozat" a Gyulafehérvári Egyesülés volt, amelyet az egyetemista gárda 2–1 arányban múlt fölül. A kolozsváriak góljait Andrei Mureşan (büntetőből) és Székely szerezte, míg a vendégektől Dabu talált be, ugyancsak büntetőből.

Az U FC a Szolomajer – Unguruşan, Şomcherechi, Iodi, Tâlvan – Giurgiu, Villand, Andrei Muresan, Radu Sabo – Stoianof, Sântejudean tizeneggyel lépett pályára, csereként még Călin Moldovan, Şuller, Aldea, Vădana, Cordoş, Vâscan, Ghindaru, Székely, Taut és Marius Popescu is lehetőséghez jutott. A bajnokság megkezdése előtt még egy utolsó barátságos mérkőzést játszanak a fiúk, szombaton, a Vajdahunyadi Corvin otthonában.

Konrád Szabolcs

vissza az elejére


A Nagybányai FC ellen győzött a Dési Egyesülés

(16. oldal)

Visszavágott a múlt heti nagybányai 2–0-s vereségért a Dési Egyesülés, hazai pályán 1–0 arányban győztek George Ciorceri edző tanítványai. A találkozó egyetlen gólját Gorga szerezte 11-esből a 36. percben, amikor Chiorean csatárt vágták fel a máramarosiak. Az Egyesülés megszokott felállításban állt ki a pályára: Ştef – Podină Turbuţan, Ştreangă, Tarţa – Ambrus Nechita, Froniov (ő Temesvárról érkezett Désre), Goga – Gorga, Chiorean.

Augusztus 5-én, szombaton a désiek Brassóba utaznak, ahol a helyi Forex ellen játsszák az utolsó barátságos meccset az új bajnokság nyitánya előtt.

Erkedi Csaba

vissza az elejére


Készül a Kolozsvári U FC 1919 is

(16. oldal)

Hazaérkezett tíznapos borszéki edzőtáborozásból a C-ligában szereplő Kolozsvári U FC 1919 labdarúgó csapata. Vasile Gheorghe edző tanítványai e hét közepén a kolozsvári CMC pályán újabb barátságos mérkőzést játszottak. Ellenfelük a Muzsnay Zsolt (volt U játékos) irányította Margittai Bihar FC volt, a hazaiak 1–0 arányban nyertek. A találkozó egyetlen gólját Breaz rúgta a 47. percben.

Augusztus 5-én, szombaton ugyancsak a CMC pályán az UFC 1919 a szintén C-ligás Marosújvári Szóda ellen szerepel ellenőrző mérkőzésen.

(erkedi)

vissza az elejére


IFFHS: a Rapid a legjobb 10 között

(16. oldal)

A labdarúgás történeti és statisztikai nemzetközi szövetsége (IFFHS) által közzé adott rangsor szerint a Bukaresti Rapid a 10. helyen áll a klubok világranglistáján, amely egy hely visszaesést jelent az egy hónappal korábbihoz képest. Megelőzi viszont továbbra is a BL-döntős Arsenalt (12.), illetve az angol bajnok Chelsea-t (14.) is.

Ugyanebben a rangsorban a Bukaresti Steaua a 19., a Bukaresti Dinamó a 101. helyen áll. Legjobb magyar együttesként a 192. Székesfehérvári FC Fehérvár fél ponttal megelőzi a BL-selejtező második körében elbukott Debreceni VSC-TEVA csapatát.

Az élen alapvető változás történt, a Milánói Internazionale átvette a vezetést, második a Bajnokok Ligája-győztes FC Barcelona. Az UEFA-kupát megnyerő FC Sevilla őrzi 4. helyét.

Az IFFHS klub-világranglistája (zárójelben az előző helyezés): 1. (2.) Milánói Internazionale (olasz) 305 pont, 2. (3.) FC Barcelona (spanyol) 286, 3. (1.) FC Liverpool (angol) 281, 4. (4.) FC Sevilla (spanyol) 262, 5. (6.) Porto Alegre (brazil) 258, 6. (11.) Olympique Marseille (francia) 256, 7. (5.) AS Róma (olasz) 252, 8. (6.) Bayern München (német) és (6.) Olympique Lyon (francia) 248–248, 10. (9.) Bukaresti Rapid 246, ..., 19. (22.) Bukaresti Steaua 214, ..., 101. (175.) Bukaresti Dinamó 118,..., 192. (267.) Székesfehérvári FC Fehérvár 85,5, ..., 194. (165.) Debreceni VSC-TEVA 85.

vissza az elejére


Román kuparészvétel

(16. oldal)

Hivatalosan tisztázódott, milyen esetben vehet részt román csapat közvetlenül a Bajnokok Ligája csoportkörében a 2007–2008-as európai kupaszezonban.

Minden találgatás elkerülése érdekében, a román szakszövetség hivatalos pontosítást kért az UEFA-tól, mivel a tavalyi kiváló szereplésüknek köszönhetően nagyot léptek előre a hivatalos ranglistán. Eszerint a bajnok abban az esetben játszhat közvetlenül a BL csoportkörében, ha a BL győztese saját nemzeti bajnokságából is jogot szerez ugyanerre. Minden egyéb esetben a román bajnok a 3. selejtező körben kapcsolódik be, míg a 2. helyezett a BL 2. selejtező körében indul. A bajnokság 3. helyezettje az UEFA-kupa 2. selejtező körének lehet a résztvevője, míg a kupagyőztes (ha nincs a bajnoki rangsor első három helyezettje között, a selejtező körök lejárta utáni 1. körben kapcsolódik be.

Kolozs megye tegnap közölt hét végi sportműsorát kiegészíti még egy esemény: szombaton 10 órától Kolozsvárott a Hadsereg Sportcsarnokban cselgáncsban az országos bajnokság helyi szakaszát rendezik meg.

vissza az elejére


Megbüntették a lovát „lezidanozó" zsokét

(16. oldal)

Lovának lefejelése miatt megbüntették Paul O’Neill angol zsokét egy stafforfi viadal során.

A 26 éves ír versenyzőt a tévéfelvételek tanúsága szerint levetette magáról a City Affair nevű négylábú, mire ő felpattant és sisakostul orrba fejelte az állatot.

A brit lapok azonban nem a szerény, egynapos eltiltást emelték ki, hanem az incidens hasonlatosságát Zinedine Zidane-nak a futball-világbajnoki döntőben bemutatott ökleléséhez. Több újság is – szabad fordításban – ezzel a szalagcímmel jelent meg: Lezidanozta lovát a zsoké.

vissza az elejére


ÚSZÁS
Kontinensviadal a Margit-szigeten

(16. oldal)

Bár tőle várták, hogy begyűjti a román küldöttség első érmét az úszó Európa, és minden esélye megvolt rá, hiszen az előfutamok során a második helyen kvalifikálta magát a döntőbe, Ioan Gherghel csalódást okozott: leszorult a dobogóról a 200 m-es pillangóúszásban. A számot a lengyel Pawel Korzeniowski nyerte.

Az első magyar aranyat és mellé két bronzot hozó szerda után vendéglátói szempontból jóval szerényebb napnak ígérkezett a csütörtök az úszó Eb-n már csak azért is, mert ezúttal eleve csupán két döntőnek akadt magyarországi résztvevője.

Előbb Szepesi Nikolett igyekezett felvenni a versenyt a többiekkel a 100 m hát fináléjában, s ezt eredményesen tette, két vetélytársnőjét is sikerült megelőznie a Kőbánya SC még jó egy hónapig 18 éves versenyzőjének, aki 1:01.90 perces friss egyéni rekorddal Eb-hatodik lett.

A női 4 x 200 méteres gyorsváltóban a délelőtti sorrend nem ismétlődött meg az „alvégen": a matinés vetélkedésben 8:09,67 perccel országos csúcsot elérő magyar négyes – Hosszú Katinka, Lipcsei Krisztina, Nagy Réka, Verrasztó Evelyn összetételben – a hetedik helyett a döntőben a nyolcadik lett 8:09,81-gyel, kevéssel elmaradva vadonatúj rekordjától.

A negyedik napi úszóprogram legkiemelkedőbb teljesítménye a német női gyorsváltóé: a kvartett 7:50,82 perccel világcsúcsot ért el, az Egyesült Államok 2004. augusztus 18-án 7:53,42-ig jutó stafétájától véve el a rekorder címet.

vissza az elejére


FORMA–1
Bliccelő kutya a Hungaroringen

(16. oldal)

Egy kutya is kíváncsi lett a lóerők versenyére, ezért úgy döntött, gazdáját otthon hagyva kilátogat a Forma–1-es magyar nagydíj pénteki szabadedzésére; az elkóborolt állatot a rendőrök adták vissza gazdájának.

A technikai sportot kedvelő kutyát néhány héttel ezelőtt fogadta be egy mogyoródi férfi, mert megsajnálta az út szélén éhező ebet.

A mostanra már jó erőben lévő jószág úgy döntött, megtekinti a színes forgatagot, és kilátogat a Hungaroringre, hiszen az emberek között is óriási az érdeklődés, mert a hétszeres világbajnok német Michael Schumacher (Ferrari) a legutóbbi három futamot megnyerte, így 11 pontra megközelítette a címvédő spanyol Fernando Alonsót (Renault) és ezzel ismét nyílttá vált a küzdelem a végső győzelemért.

A kutyus a nézők között, a tribünön helyet foglalt, és onnan szemlélte az aszfalton zajló eseményt.

A rendőrök a biztonsági kamerán keresztül észrevették az ebet, és egy kutyás rendőr segítségével megfogták. A nyakában lévő biléta alapján telefonon értesítették gazdáját, aki egy órán belül érte sietett, addig a rendőrök vendégül látták egy hotdogra és egy tálka vízre.

A kutya a szabadedzést nem veszélyeztette, a pályára nem is tudott volna a kerítés miatt bemenni – nyilatkozta a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

A kutyus egy kis ejnye-bejnyével megúszta a bliccelést, gazdájának utólag nem kellett megvennie kedvencének a belépőjegyet.

Az oldalt szerkesztette:Póka János András