„Három véka jókívánság: áldjon meg az ég!"
Születésnapi mulatság az ötvenéves Napsugár tiszteletére

(1. oldal)

Senki sem maradhatott ki a születésnapi buliból

Bár Csipike és Kukucsi, no meg sok óvó- és tanító néni is segített, mégsem volt könnyű feladat beterelni szombaton délelőtt a magyar opera termébe a hatalmas gyereksereget, akik jókedvvel és nagy-nagy energiafölösleggel ünnepelték a Napsugár születésnapját. S hiába hogy már ötven év van a háta mögött, úgy tűnik, éltető sugarai még ma is ugyanúgy ragyognak, és ontják a meleget, mint gyermek- és ifjúkorában. Amint a szombati nagysikerű rendezvény is bizonyítja, az ötven évvel ezelőtt megszületett gyermeklap töretlen energiával járja diadalútját, hiszen 18 megye ötszáznál több településére jut el, hogy nevelje-szórakoztassa a felnövekvő generációkat.

„Kordé, kocogó taligakerék, három véka jókívánság: áldjon meg az ég!" – csendült a köszöntőének gyerek- és felnőttszájból egyaránt, a hatalmas, jelképes tortán pedig gondolatban minden olvasó elfújta az ötven gyertyaszálat. (Részletek a 2. oldalon)

vissza az elejére


Az igazi férfi szoknyát hord

(1. oldal)

A legkisebbeket kocsiban tolták vagy bébihordozóban vitték, a nagyobbacskák lelkesen totyogtak, miközben a szülők-nagyszülők próbálták terelgetni őket, egyszóval úgy tűnt: Gryllus Vilmos farsangi koncertjéről senki sem akar lemaradni. Kár is lett volna, hiszen a népszerű magyarországi művész, a gyerekdalok avatott és értő tolmácsolója vasárnap délelőtt a magyar színházban igazi báli hangulatot teremtett, a hálás közönség örömére. A nagyobbacskák komolyan készültek erre az alkalomra, kezükben ott volt a Maszkabál dalosfüzete, érződött, hogy napok óta tanulgatták, olvasgatták a szövegeket, hogy majd együtt énekelhessenek az előadóval. Gryllus Vilmos régi ismerőse a kolozsvári kicsinyeknek, nem csak azért, mert már jó néhány alkalommal járt itt, hanem azért is, mert dalai nagyon népszerűek, több generáció is felnőtt már rajtuk. RÉSZLETEK A 2. OLDALON

vissza az elejére


ET határozati indítvány BBTE ügyben

(1. oldal)

Határozati indítványt nyújtott be az Európa Tanács huszonnégy képviselője a romániai magyar kisebbség által a felsőoktatásban elszenvedett diszkriminació ügyében. A január 24-ikei keltezésű dokumentum benyújtását Göran Lindbad svéd képviselő javasolta, a magyar képviselők közül pedig aláírásával támogatta többek között Frunda György (RMDSZ), Szabó Zoltán (MSZP), Németh Zsolt (Fidesz) és Sándor Klára (SZDSZ). A Bolyai Kezdeményező Bizottság alelnöke, dr. Hantz Péter 24-én és 25-én az Európa Tanács számos képviselőjét tájékoztatta a Babeş–Bolyai Tudományegyetemen kialakult helyzetről. Az állásából elbocsátott egyetemi oktató találkozott az Európa Tanács kisebbségügyi és oktatási szakbizottságainak vezetőivel is.

Eugen Nicolăescu, Maros megyei PNL-elnök, képviselő szombaton egy Marosvásárhelyen tartott sajtótájékoztatón kijelentette: politikai kampányeszköznek tartja az indítványt. „Frunda György néha ehhez hasonló módszereket használ fel az RMDSZ-en belüli politikai kampányában is" – mondta.

vissza az elejére


Kult-Túra


Mainap

(2. oldal)

NÉVNAP: Adél. A francia Adele átvétele. Ez a német Adele névből származik, amely az Adel- kezdetű nevek rövidülése (Adel=nemesség).

NAPKELTE: 7 óra 54 perckor.

NAPNYUGTA: 17 óra 24 perckor.

ÉVFORDULÓK: A Lepra Elleni Harc Világnapja – a világnapot január utolsó vasárnapján tartják. Január 29-én történt: 1485. Hunyadi Mátyás magyar király megkezdte Bécs ostromát. • 1635. Párizsban megalapították a Francia Akadémiát. 1886. Karl Benz német mérnök szabadalmi védettséget kapott első benzinmotoros gépkocsijára. • Január 29-én született: 1860. Anton Pavlovics Csehov orosz író, elbeszélő, drámaíró. • 1866. Romain Rolland Nobel-díjas francia író. • 1899. Páger Antal Kossuth-díjas színész, kiváló művész. • 1931. Mádl Ferenc Széchenyi-díjas jogász, akadémikus, 2000–2005 között Magyarország államfője. • 1950. Vámos Miklós József Attila-díjas író. • Január 29-én halt meg: 1858. Lendvay Márton színész. • 1896. Beöthy Zsigmond költő, elbeszélő, jogász. • 1991. Bajor Andor író.

vissza az elejére


A NAP IDÉZETE

(2. oldal)

A boldogtalan ember egoista, dühös, igazságtalan, kegyetlen, és még az ostobánál is kevésbé hajlamos embertársai megértésére. A szerencsétlenség nem fűzi össze, hanem elválasztja egymástól az embereket, még ott is, ahol a hasonló fájdalom összekötő kapocsként szerepelhetne.

A. P. Csehov

vissza az elejére


Kishírek

(2. oldal)

KÖNYVBEMUTATÓT tartanak január 31-én, szerdán du. 6 órakor a Gaudeamus Művészeti Könyvesboltban (Szentegyház/Iuliu Maniu 3.). Székely Sárika: Szurika – Éva lánya című, önéletrajzi ihletésű kötetét Szilágyi Júlia és Lőwy Dániel méltatja. A kötetből felolvas Sebesi Karen Attila színművész.

A KISMAMAKLUB január 29-én, hétfőn du. fél 6 órakor a Bolyhos zeneóvódával kezdődik, majd Rápolti Kinga pszichológus beszélget a szülőkkel a kisgyermekek önállósodásáról. Helyszín az Unitárius óvoda. A váltócipőt ne felejtsék!

vissza az elejére


Helyreigazítás

(2. oldal)

Igen tisztelt Petre Sbârcea Mester!
A Szabadság január 27-én megjelent Isten éltesse, Mester! című írásomban sajnálatos módon az ön keresztnevét elírtam. Ezúton kérem az ön és a tisztelt olvasók megértő elnézését.

Tisztelettel: Kulcsár Gabriella (valamint a Szabadság szerkesztősége)

vissza az elejére


„Három véka jókívánság: áldjon meg az ég!"
Születésnapi mulatság az ötvenéves Napsugár tiszteletére

(2. oldal)

Nagyszabású, két napon át tartó ünnepséggel emlékeztek hétvégén az 1957. januárjában útnak indított romániai magyar gyereklapról, a Napsugárról. Ennek keretében pénteken délután Kolozsvárott a Báthory-líceum dísztermében gyűltek össze ünnepelni a Napsugár volt és jelenlegi munkatársai, de nem hiányoztak az ország megyéiből érkezett pedagógusok és a tanfelügyelőségek képviselői sem. Ezt megelőzően pénteken délben 12 órakor 18 megye sok száz iskolájának udvarán gyűltek össze az 1–4 osztályos gyerekek és tanítóik. Egy égő gyertya körül egymás kezét fogva együtt énekelték Weöres Sándor Jöttem karikán című köszöntőjét. A szombat délelőtt szintén a gyerekeké volt, majd délután 16 órától Pedagógusok délutánjára várták az érdeklődőket.

– Habár a Napsugár húszezer fős „családjából" nem mindenki lehet jelen ezen az ünnepségen, arra törekedtünk, hogy az ünnepi hangulat mindenhova eljusson – kezdte beszédét Zsigmond Emese, a lap jelenlegi főszerkesztője a péntek délutáni rendezvényen, majd elmondta: szeptember óta készültek erre a január végi eseményre: szatmárnémeti tanítónők kezdeményezésére öt vándorbotot és emlékkönyveket indítottak útra Erdély-szerte, hogy a nagyvárosoktól kezdve a kisebb települések kisdiákjaiig mindenkihez eljusson a Napsugár-hírnök. – Nagy, vidám és erős a Napsugár-család – közölte mosolyogva a főszerkesztő, aki miután köszöntötte az est sztárvendégeit: Markó Béla költőt, az RMDSZ elnökét, Cseh Áron Gusztáv főkonzult, Alföldi László volt kolozsvári főkonzult és Szép Gyulát, az RMDSZ ügyvezető alelnökét, áttért a jelenlegi munkatársak bemutatására, majd emléklapot adott át a volt munkatársaknak – íróknak, költőknek, grafikusoknak – is, akik megtisztelték jelenlétükkel az eseményt. Fodor Sándor író, Kányádi Sándor költő, a grafikusok közül pedig Fodor Éva, Soó Zöld Margit, Unipán Helga, Kopacz Mária, Forró Ágnes, Vajnár Ilona rejtvényszerkesztő, valamint Bitay Éva, Tolna Éva, Cseh Kati, Jancsik Pál, Zágoni Olga, Asztalos Lajos, Deák Árpád, Feszt László, Székely Géza, Sipos László stb., meséikkel, verseikkel, rajzaikkal több évtizeden át szolgálták alázattal a Napsugárt, azaz a romániai magyar gyerektársadalmat. Cseh Áron édesapja, néhai Cseh Gusztáv grafikusművész helyett vehette át a többévtizedes Napsugár-tevékenységért járó dokumentumot. Zilahi Józsefné dr. és Stöckert Károlyné dr. egyetemi tanár Sopronból, Lennert Géza Újvidékről utazott ide. Úgyszintén jelen volt Bajor Ella, Bajor Andor özvegye, Bálint Júlia, Bálint Tibor özvegye és László-Bakk Anikó, a lap zenei rovatának szerkesztője.

A lap megjelenése és az 1956-os magyarországi forradalom közötti összefüggésből kiindulva Zsigmond Emese kifejtette: – A forradalom után a diktatúra arra kényszerült, hogy engedményeket, feszültséglevezető gesztusokat tegyen. Ide sorolható a Napsugár megjelentetése is. A lap belső lényege változatlan: a gyerekek magyar olvasóvá való nevelése és az irántuk érzett felelősségtudat vállalása. A mostani csapat közel másfél évtizede tevékenykedik, de már nem elég a lapszerkesztés, a gyerekekkel való találkozás: nyaranta Illyefalván módszertani tábort szervezünk a pedagógusoknak, és van már Napsugár-kiadó és honlap is – közölte nem kis büszkeséggel a főszerkesztő.

Vallasek Júlia irodalomtörténész szerint a lap csak a következetes és kitartó munka eredményeképpen maradhatott meg. – 1989-ig a sajtóra jellemző évforduló-érzékenység a Napsugárban is jól kitapintható volt: elmaradhatatlanok voltak a kommunista ünnepek tematikus tömbjei. Másrészt viszont a burkolt rendszerkritikát emelném ki. A gyereklap tudta a dolgát: szórakoztatott, mesélt és olvasóvá nevelt. Most pedig a gazdasági korlátokkal, a megváltozott olvasói mentalitással kell megküzdenie – hangsúlyozta.

Murádin Jenő művészettörténész, hajdani főszerkesztő beszámolója után Zsigmond Emese részleteket olvasott fel Veress Zoltán, Méhes György, Kovács András Ferenc, Tar Károly leveleiből, Egyed Emese és Lászlóffy Csaba egy-egy versüket olvasták fel, Fodor Sándor és Kányádi Sándor pedig felelevenítették a Napsugárhoz kötődő emlékeiket.

– Szívesebben lennék most is a lap gyakorló szerzője – kezdte beszédét Markó Béla, aki közel másfél évtizeden át közölt a lapban. – Lényeges különbség a gyerek- és a felnőttirodalom között az, hogy gyerekek számára rossz verset írni bűn. A Napsugár volt a legjobb lapunk: a legjobb írók és képzőművészek dolgoztak a szerkesztőségben. S most, amikor az irodalomra és ezen belül a gyerekirodalomra nemigen figyelnek, a szerkesztőségnek sikerült színvonalas kiadvánnyal megörvendeztetni olvasótáborát – magyarázta a költő-politikus.

Berszán István egyetemi docens rövid beszéde után a tanfelügyelőségek képviselői méltatták a lapot, majd Komáromi László bemutatta a folyóirat honlapját. Búcsúzóul megtekinthettük a stafétabotok útját bemutató fénykép-összeállítást.

Ünnepi műsor a kolozsvári Magyar Opera termében
Szombaton délelőtt a kolozsvári zenelíceum 1–4 osztályos kórusa Kállai Tünde vezényletével tolmácsolta a „három véka jókívánságot" a születésnapját ünneplő Napsugárnak. Az ünnep utolsó pillanatait élve Zsigmond Emese színpadra hívta a rendezvény díszvendégeit: Soó Zöld Margitot, Fodor Sándort, Rusz Líviát, Unipán Helgát és Kányádi Sándort, akik kezdettől fogva a folyóirat munkatársai, illetve alapítói. A főszerkesztő ugyanakkor hangsúlyozta: a taps a gyerekeknek is szól, hiszen ők is a Napsugár szerkesztői, rajzolói és írói, rajzaikkal és írásaikkal minden lapszámban jelen vannak. Akárcsak az a körülbelül negyven, hajdani és mai munkatárs, költők, írók, grafikusok, akik szintén jelen voltak az ünnepségen.

– A Napsugár szeretne olyan lenni, mint a jó, kovászos kenyér. A kovász ugyanis a régi kenyér kis félretett darabja, amit az édesanyák beledagasztanak a következő kenyérbe. Ebben a kenyérben tehát, amit ma eszünk, benne van a legeslegelső kenyér egy kis része, a legeslegelső kenyeret dagasztó asszony munkája, kezének melege, szeretete. A Napsugár is ilyen jó, kovászos kenyér szeretne lenni, amiben benne van a legeslegelső Napsugár szellemi ereje és szeretete – fejtette ki a lap főszerkesztője. Ezt követően a színpadon átadták az öt díszvendégnek a Napsugár-ajándékot: egy csokor virágot, valamint Egriné Nagy Enikő tűzzománc alkotását, megköszönve sok évtizedes munkájukat. A játék és hagyományőrzés jegyében zárult a születésnapi ünnepség első része, a dési negyedikes kisdiákok népi gyermekjátékokat, a kolozsvári Apróbogáncs pedig magyarlapádi táncokat adtak elő, a talpalávalót a Kisbogáncs zenekar húzta.

Meglepetés is várta az ünneplésre egybegyűlt hatalmas vendégsereget: a műsor második felében Gryllus Vilmos bűvölte el a közönséget, remek műsorával nagy derültséget keltve nem csupán a gyerekek, de a felnőttek körében is. A születésnapi buli utolsó pillanataként hatalmas „játéktortát" toltak be a színpadra, majd együtt énekelve Weöres Sándor megzenésített versét, a Jöttem karikánt, a Napsugár elbúcsúzott olvasóitól, abban a reményben, hogy a következő ötven évre is megmarad éltető ereje.

Isten éltessen, Napsugár!

KÖLLŐ KATALIN, NAGY-HINTÓS DIANA

vissza az elejére


Az igazi férfi szoknyát hord
Állt a fényes Maszkabál

A mostani koncert kizárólag a Maszkabál című új cédére épült, a dalok tehát nem voltak túl közismertek, ám még azok is lelkesen dúdolták, akik most találkoztak velük először. És bár a koncertet inkább gyerekek számára hirdették, és ők is voltak többségben a nézők között, az idősebb generáció is jól szórakozhatott, hiszen megismerhették Gryllus parodista vénáját is: utolérhetetlen humorral adta elő a Szeretnék szántani kezdetű dalocska stílusparódiáját. A farsangi bál során megelevenedtek a különféle jelmezt viselő alakok, mindegyik a maga dalocskájával: a varázsló, a banya, a mérgesgomba, a hirdetőoszlop, a tigris, az ősember, a cselló, az igazi férfi (akiről kiderült, hogy Skóciában él, dudán játszik és természetesen szoknyát hord) és még jó néhány figura elbűvölte a kicsiket, a felnőttebbek pedig a szövegekben gyönyörködhettek, hiszen Gryllus Vilmos virtuóz módon bánik a magyar nyelvvel, rímei fülbemászóak, poénjai pedig mindig jókor csattannak el.

A hangulatos családi program végén az előadó készségesen dedikálta a megvásárolt cédéket, és reményét fejezte ki, hogy találkozhat még a kolozsvári gyerekekkel. Ennek pedig valószínűleg a picik örülnének a legjobban.

Az oldalt szerkesztette: Köllő Katalin

vissza az elejére


Vélemény


Felújult a harc az EU-alkotmány „keresztény passzusáért"

(3. oldal)

A tetszhalott európai alkotmány felélesztését célzó német erőfeszítések arra bátorították az egyházi vezetőket, hogy ismét kampányt kezdjenek a földrész keresztény örökségének a dokumentumban történő megemlítéséért.

Angela Merkel német kancellár úgy nyilatkozott: Európának továbbra is foglalkoznia kell a kereszténység témájával az alkotmány kapcsán. Ezzel mintegy reagált katolikus és protestáns egyházi vezetők felhívásaira, akik az evangélikus lelkész leányaként született berlini kormányfőtől várják a kérdés napirenden tartását a június végéig tartó német EU-elnökség alatt.

Úgy tűnik azonban, az Európai Unió aligha kíván túlmenni azon, hogy a dokumentum előszavában utaljon Európa „kulturális, vallási és humanista örökségére". Ebben a megfogalmazásban 2004-ben sikerült megállapodni, miután a Vatikán és a katolikusnak elkönyvelt országok erőteljes hadjáratot folytattak a kérdésben.

„Amikor az európai vezetők azon fáradoznak, hogy megtalálják a Római Szerződés 50. évfordulóján kiadandó nyilatkozat egységet sugárzó szövegét, akkor aligha kívánnak új vitás pontot belefoglalni a szövegbe" – vélekedett Hugo Brady, a londoni Centre for European Reform munkatársa. Egyetért vele egy uniós tagállam brüsszeli nagykövete, aki szerint „semmiféle esély nincs a vita újbóli megnyitására".

Brady szerint az egyházak legföljebb abban reménykedhetnek, hogy egyértelműbb utalás történik a vallásra abban a nyilatkozatban, amelyet az EU állam- és kormányfői készülnek elfogadni március 25-én Berlinben, az Európai Gazdasági Közösség (az EU jogelődje) alapító iratának számító Római Szerződés 50. évfordulóján. Ám egyelőre még ez is kétséges.

A kampány élére bíborosok és érsekek álltak, amikor kiadták a brüsszeli székhelyű Európai Közösségek Püspöki Konferenciájának nyilatkozatát. Ebben azt sugallták, hogy a berlini nyilatkozat említse meg Európa gyökerei között a kereszténységet is.

Karl Lehmann bíboros, a német püspöki kar elnöke, és Friedrich Wetter bíboros, München érseke január elején síkraszállt a hit megemlítéséért Európa gyökerei között. „Nem akarunk Isten nélküli államot, sem Isten nélküli Európát" – jelentette ki Wetter bíboros.

Portugáliában José da Cruz Policarpo bíboros, Lisszabon érseke úgy fogalmazott, hogy „kulturális szempontból gyalázat és tudatlanság volna, ha a majdani alkotmányos szerződés előhangja nem tenne említést Európa zsidó-keresztény múltjáról".

A német evangélikus egyház, amely Európa legnagyobb protestáns egyházai közé tartozik, közölte: „továbbra is támogatja, hogy (az alkotmányban) világos utalás történjék Istennel szembeni felelősségünkre és a zsidó-keresztény hagyomány jelentőségére".

A német születésű XVI. Benedek pápa nem vállal olyan mértékű szerepet a katolikusok kampányában, mint lengyel születésű elődje tette, amikor az alkotmány szövegezése folyt. A jelenlegi pápa „álláspontja Európával kapcsolatban árnyaltabb, mint II. János Pál idealizmusa volt" – jegyezte meg Brady.

Meglátása szerint az EU aligha fogja elfogadni a kereszténységre való utalás befoglalását az újraélesztett alkotmányba olyan időszakban, amikor tárgyalásokat folytat Ankarával a túlnyomórészt muzulmán Törökország esetleges tagságáról. „A geopolitika nem kedvez ennek – vélte Brady. – Az alkotmányos szerződés újratárgyalásakor a vallásra történő utalás a témák fontossági sorrendjének a legaljára kerül majd."

vissza az elejére


Zsákutcában

(3. oldal)

SZÉKELY KRISZTA

Független EP-képviselőjelölt indítását kezdeményezi az RMDSZ-ből kivonult/kívül rekedt ellenzék, nevezetesen az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, a Székely Nemzeti Tanács, a Magyar Polgári Szövetség, a Magyar Polgári Egyesület, a Magyar Ifjúsági Tanács, illetve az Erdélyi Magyar Ifjak. Közösen felkérik Tőkés László püspököt, az EMNT elnökét, hogy vállalja a jelölést. Döntésüket azzal indokolják: az RMDSZ ellehetetlenítette az erdélyi magyarság által közösen támogatható EP-jelölt indítását, győztek a szűk pártérdekek, hiszen a befutó helyekre a Szövetség saját embereit rangsorolta. A zsákutcából a kiút egy olyan önálló jelölt indítása – vélik a hatok –, aki hitelesen tudja képviselni az erdélyi magyarság kulturális autonómiájának, valamint Székelyföld területi autonómiájának megjelenítését az Európai Parlamentben.

Az ellenzék – naiv – elképzelése szerint az RMDSZ testvériesen, pontosabban fele-fele arányban osztotta volna el az alig két biztos befutó helyét: egy marad a Szövetségnek, a másikra pedig a fent említett hat szervezet indíthatta volna közös jelöltjét, aki nagy valószínűséggel szintén Tőkés László lett volna. (Hogy a Szövetség kivel „ellensúlyozta" volna az ex-tiszteletbeli elnököt – tekintettel az RMDSZ jelöltkínálatára – izgalmas, de ma már történelmietlen kérdésnek számít.) Lett volna azonban egy kompromisszumos megoldás: Sógor Csaba. A Hargita megyei szenátor mégiscsak RMDSZ-es, ugyanakkor az ellenzéknek is tetsző, mi több, Székelyföldet is letudta volna a Szövetség, mert hát valahol ez is szempont. Különösebb érvek sem szóltak ellene, elvégre a negyedik helyen végzett operatív tanácséknál. De az RMDSZ nem alkuszik, és a jelek szerint nem tart ellenkampánytól sem az EP-választásokon, sem a következő parlamenti választásokon. Magyarán: nem tartja az ellenzéket annyira, hogy az megérjen egy helyet az EP-listán.

Hogy az RMDSZ jól számolt-e vagy sem, az elkövetkező hetekben-hónapokban egyértelműen kiderül. Amennyiben ugyanis Tőkés László – valószínűleg hosszabb kéretés után – elvállalja a jelölést, ezt minimum 100 000 támogató aláírás kell hogy kísérje. Mindez elképzelhetetlen a hat szervezet együttműködése nélkül, márpedig az RMDSZ-en kívüli ellenzék megosztottsága közismert, szervezeti felaprózottságuk is erre utal. És hogy képtelenek egyetlen erős, és alternatívát jelentő szervezetté tömörülni, nem elsősorban ideológiai, hanem pontosan olyan típusú személyi ellentétekre vezethető vissza, ami kétségessé teszi a közös jelölt-forgatókönyvet is. A Csapó–Tőkés, Csapó–Szász, Szász–Tőkés féle villongások a közvélemény számára ismertek – és józan ésszel többnyire értelmezhetetlenek. Kérdés tehát, hogy ez a hat szervezet képes-e felsorakozni egyemberként a püspök mögé, bírnak-e olyan szervezeti háttérrel, támogatottsággal, hogy megszerezzék a szükséges aláírásokat. Komoly erőpróba, hiszen a „megszámláltatás", a kudarc nemcsak Tőkést, hanem a vélt vagy valós alkupozíciójában bízó, az RMDSZ hitelét, legitimitását megkérdőjelező ellenzéket is diszkreditálhatja. Természetesen, vitatható, mi számít bukásnak. Kilencvenkilencezer aláírás? Ötven? Huszonöt? – ami lehet, hogy nem elég most a jelöltindításhoz, de pártbejegyzéshez, később, már igen …

Erőpróba az RMDSZ számára is, amelynek 200 000 aláírást kell összegyűjtenie ahhoz, hogy jelöltjeit indíthassa. Ha a számadatokat nézzük, az RMDSZ képviselőházi listájára legutóbb összesen 628 ezren szavaztak. Ahhoz tehát, hogy a megkövetelt aláírás-szám összejöjjön, a Szövetségnek tulajdonképpen minden harmadik RMDSZ-re szavazó polgárt meg kell szólítania, fel kell kérnie a támogatásra. Ez önmagában is hatalmas erőfeszítés, Tőkés ellenében pedig még nagyobb, hiszen nincs lehetőség mindkét lista aláírására. A tisztelt választó vagy az RMDSZ-jelöltjeit támogatja, vagy Tőkéséket. Amennyiben tehát az ellenzéknek lesz hivatalos jelöltje a májusi megmérettetésen, az erdélyi magyar szavazónak gyakorlatilag először kell szembesülnie a vagy-vagy lehetőséggel. Ha pedig Tőkés jól kampányol, és – nem utolsósorban – felsorakozik mögé a református egyház, fennállhat a veszélye annak, hogy az RMDSZ nem éri el az öt százalékos küszöböt, és akkor magyar jelölt nem jut be az EP-be. Kérdés az is, mennyire sikerül az RMDSZ-nek mobilizálnia a magyarságot a májusi EP-választások alkalmával, hiszen köztudott, a részvétel Európa-szerte lényegesen kisebb, mint a parlamenti választásokon, a magyar szavazók mozgósítása pedig akkor is szövetségpróbáló feladatnak bizonyult, amikor a tét sokkal nagyobb volt.

Tőkés László válasza még várat magára. De bárhogyan is döntsön a püspök, az alapkérdéshez nem fér kétség: hiú ábránd volt az RMDSZ által meghirdetett nyitás a párbeszédre, együttműködésre az „ernyőn" kívüli szervezetekkel. Külön fejtegetést érdemelne, hogy kin, min múlott a megegyezés, és milyen mértékben, hogy az ellenzék beszámíthatatlansága, vagy az RMDSZ merevsége miatt dőlt dugába az összmagyar kiegyezés. Bárhogy is történt, az EP-jelölések kalandjából számomra az derül ki: nem is volt soha komoly alapja – esélye ennek a közeledésnek.

vissza az elejére


Napirenden


Felkészült embereket kell a testületekbe juttatni
Folyamatos képzéseket tart az RMDSZ

(5. oldal)

Hosszú távú programot indított útjára tavaly az RMDSZ Kolozs megyei szervezete azzal a céllal, hogy képezze a jelenlegi és reménybeli önkormányzati tisztségviselőket. A program keretében felkészítik a résztvevőket a tanácsosi munkára, de megismertetik velük a különféle információs és pályázati forrásokat, az uniós elvárásokat, és megtanítják őket pályázni is. Ahhoz ugyanis, hogy a Románia számára is megnyíló európai forrásokhoz hozzáférjünk – és nem kevés pénzről van szó! – versenyképes pályamunkákat kell készítenünk és benyújtanunk. Csoma Botond és Makkai Zsolt alelnököket a képzések lefolyásáról, eredményeiről kérdeztük.

–Az önkormányzati képzést 2006 márciusában kezdtük el – mondja Csoma Botond. – Olyan személyeknek szántuk, akik jelenleg nem önkormányzati képviselők, de a jövőben szeretnének azok lenni. Alapkoncepciónk, hogy próbáljunk olyan felkészült embereket bejuttatni a tanácsosi testületekbe,akik ismerjék legalább a 215-ös jogszabályt, amely az önkormányzatok működését szabályozza. Gyakran szembesültünk azzal, hogy sok helyen az önkormányzati képviselők, tanácsosok egyszerűen nem tudják, mit tehetnek és mit nem. A legtöbben azt sem tudták, hogy a tanács a döntéshozó testület: valószínűleg a régi beidegződések alapján meg voltak győződve arról, hogy a tulajdonképpeni döntéshozó a polgármester. Ebből a felismerésből indultunk ki. Sokfelé tartottunk már képzést, lefedtük például a teljes Kalotaszeget. Voltak helyek, ahol nagyon jól sikerült, nagy volt az érdeklődés, és voltak helyek, ahol kevésbé. Olyan is előfordult, hogy csak a jelenlegi tanácsosok vettek részt, fiatalok nem. Az egész képzés-sorozatnak van egy humán erőforrás vonatkozása is, mert ha azt akarjuk, hogy az RMDSZ tíz év múlva is létezzen önkormányzati szinten, akkor biztosítanunk kell az utánpótlást. Szintén a képzések során szembesültem azzal, hogy a fiatalokban nagyon negatív kép él a politikumról. Teljesen összemossák a helyi politikát, az önkormányzati tevékenységet a nagypolitikával, amit a sajtó bemutat. Szerintük, aki politikai pályára lép, az óhatatlanul valamilyen formában korrupttá válik. Ez is a nagypolitika hatása, és emiatt nehéz felkelteni a fiatalok érdeklődését a közügyek iránt.

Meg kell változtatni a mentalitást
– Hogyan lehet feloldani ezeket a beidegződéseket?

– Nagyon sok munkával. A mentalitást kell megváltoztatni, és ez a legnehezebb. Nagyon idő- és munkaigényes, nem megy egyik napról a másikra. Komoly kihívás ez a szervezet számára, hiszen tulajdonképpen ettől függ a jövő. A fiatalok azonban nem tudnak disztingválni. Meg kellene érteniük azt, hogy a parlamenti politizálás egy dolog, az önkormányzati viszont már nem is annyira politika, mint inkább adminisztráció, a helyi ügyek intézése. A másik felismerés pedig az volt, hogy az EU-csatlakozás jegyében folytatódik a decentralizáció, és egyre fontosabb döntési jogkörök kerülnek le az önkormányzat szintjére. Az EU-ban uralkodó elv szerint a döntéshozatalnak minél közelebb kell kerülnie az állampolgárhoz, hogy azt akár befolyásolni is tudja. Így sok mindent leirányítottak az önkormányzatok szintjére. De ha ott nincsenek felkészült emberek, akkor ezeket a fontos döntéseket vagy rosszul, vagy egyáltalán nem hozzák meg. Ezek a felismerések indítottak el ezen a pályán. A képzéseket állandó tevékenységként folytatjuk 2008-ig, amikor az önkormányzati választások lesznek. Addig szeretnénk lefedni a teljes megyét. Ugyanakkor nem kizárólag a képzésről van szó. Én jogász vagyok, és ha kimegyek vidékre, megpróbálom megtudni az emberek gondjait, problémáit, tehát ezt kombinálom a közügyek orvoslásával is. Nagyon remélem, hogy sikerül a fiatalokat bevonni ebbe a tevékenyégbe, és meggyőzni őket arról, hogy érdemes önkormányzati képviselő lenni, tenni valamit a közösségért. Ez pedig nem azt jelenti, hogy ha valaki képviselő lesz, akkor megbélyegezhetik, hogy korrupt.

– Konkrétan miből áll a képzés?

– Az első részben ismertetem a 215-ös jogszabályt, és elmondom, hogy konkrétan mi az önkormányzat hatásköre, mit tehet a tanácsos, hogyan kell beterjesztenie egy határozat-tervezetet, s annak milyen feltétele van: szóval mindent, ami a tanácsos tevékenységéhez kötődik. A második részben pedig szervezeti dolgokról szoktam beszélni, arról, hogy a helyi RMDSZ milyen nehézségekkel küszködik, milyen jogi problémák vannak.

– Az eredmények csak hosszú távon lemérhetők?

– Szerintem legelőször 2008-ban tudjuk majd lemérni az eredményeket. Akkor majd meglátjuk, kik lesznek a listákon, hányan döntenek úgy a képzés hatására, hogy megpróbálnak bejutni az önkormányzatokba. Addig nem tudom felmérni a gyakorlati hozadékot.

– Van-e általános rálátásod arra, hogy hol működik jól a tanács, és hol kevésbé jól?

– Kalotaszentkirály-Zentelkén példamutatóan működik az önkormányzat, de említhetném Széket, Tordaszentlászlót, Kisbácsot is. Komolyabb gondjaink inkább olyan helyeken adódnak, ahol szórványban él a magyarság, nincs magyar polgármester vagy alpolgármester, csupán egy-két tanácsos. Ilyen helyeken az igazi gond nem is az, hogy esetleg nem ismerik a jogszabályt, hanem az, hogy nem tudnak politikai alkukat kötni, nem tudnak megegyezni a többi tanácsossal, nem tudnak kompromisszumot kötni, ami pedig elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy magyar ügyek mellé állítsák a román tanácsosokat.

Újfajta vállalkozói szemszöget kell bemutatni
– Tavaly négy Pályázatírás és projekt menedzsment, illetve két Vállalkozásfejlesztési képzést tartottunk – meséli Makkai Zsolt. – Egyik célunk az volt, hogy mutassunk be egy újfajta vállalkozói szemszöget, ugyanakkor a képzések során bemutattuk azokat a finanszírozási lehetőségeket, amelyek segíteni tudják a kis- és középvállalkozásokat. Ez időszerűnek is bizonyult, hiszen a csatlakozás előtt mindenki tele volt kérdésekkel. Hatalmas túljelentkezés volt, nem is számítottunk ilyesmire. A pályázatíró képzésre a lehetőségeinkhez képest háromszor többen jelentkeztek. Volt alapszintű képzés önkormányzatoknak és civil szervezeteknek, és külön rész iskolaigazgatóknak és aligazgatóknak. Mindenhol behoztuk az alapismereteket pályázatírásból és projektmenedzsmentből, ahol pedig szakosodás iránti igényeket jeleztek, ott igyekeztünk annak megfelelő képzést is tartani. Mindkét esetben az volt a jó, hogy nagyon sok információforrást tudtunk megmutatni. Szerintem az ilyen képzés egyik legnagyobb előnye, hogy a résztvevő rengeteg olyan új információval térhet haza, amelyeket aztán otthon hasznosíthat. Ezenkívül konkrét ötleteket is kapnak arra nézve, hogyan kell elkészíteni, irányítani egy pályázatot. A továbbiakban hasznosítható eszközöket kaptak: CD-ket, könyveket, nyomtatott anyagokat, illetve szakmai honlapokhoz való hozzáférési lehetőséget. Ugyanakkor nagy előnynek tekintem, hogy a képzéseinken részt vevők, illetve az önkormányzatban dolgozók és tisztségviselők bármikor felhívhatják telefonon az irodában dolgozó kollégákat. Ők figyelemmel kísérik az önkormányzatok által benyújtott pályázatokat. Talán még a képhez hozzátartozik, hogy a képzések alkalmával sok új arcot látunk, új kapcsolatokat létesítünk, és ezekre külön odafigyelünk. A HR-rel foglalkozó kolléganő arra figyel, hogy kinek milyen adottságai vannak. Mindenki elindult egy saját életpályán. Nyíltan megszólítjuk őket, biztatva arra, hogy vállaljanak nagyobb közösségi vagy politikai szerepet, akár önkormányzati, tanácsosi tisztséget is. Már most készülünk arra, hogy a jövő generáció megkapja az alapszintű képzést, hozzájusson a megfelelő információkhoz, és megtanulja használni a legkorszerűbb eszközöket.

– A képzésben az idősebb generáció is részt vett?

– Érdekes módon mindenki részt vett benne, korhatár nélkül. Abból indultunk ki, hogy a ’90-es években és a 2000-es évek elején nem igazán voltak képzések a Kolozs megyei RMDSZ-nél. Ezért az embereket hozzá kell szoktatnunk ahhoz, hogy kapnak tőlünk valamit, amivel elsősorban ők nyernek. Sikerült megnyernünk az ügynek az Önkormányzati Menedzsment Alapítványt is, velük közösen dolgoztuk ki a képzés programját, ők hozták az oktatókat is. Azt hiszem, a tavalyi év egyik legnagyobb megvalósítását hajtottuk végre, amely szervesen hozzájárult a helyi közösségek fejlesztéséhez. Idén is szeretnénk folytatni, igaz, kicsit másként. Most már tudjuk, mik az elvárások, megfogalmazódtak az igények, hogy szakmai irányba szűkítsük, és úgy hirdessük meg a képzéseket. Továbbra is pályázni fogunk, és önkénteseket toborzunk. A Claudiopolis Egyesület idén is igyekszik programokat finanszírozni. Szeretnénk megtalálni az összes lehetséges pénzforrást a képzésekhez. Helyszínnek a székház adott, csak a tanárokat és az oktatási eszközöket kell megfizetni.

A résztvevők elégedettek
A képzés résztvevői közül Tohotni Judit szászfenesi alpolgármestert arról kérdeztük, miben látja a program hasznát. – Megtanultunk végiggondolni és megírni egy projektet, használni a kommunikációs eszközöket. Úgy gondolom, nagyon gyakorlatias, lényegre törő képzésen vehettünk részt, műhelyszerűen, csoportokban kellett kidolgoznunk a kapott feladatokat. Nagyon értékeltem, hogy az előadók nem elvont, elméleti dolgokat magyaráztak, hanem igyekeztek a dolgokat a gyakorlat szintjéről megközelíteni. Rengeteg újdonsággal szembesültünk: ezekről a dolgokról nagyrészt hallottunk már, de nem tudtuk, hogy mit lehet velük kezdeni. Nem tudtuk például, hogy egészen pontosan mit kell hogy tartalmazzon egy pályázat, hogyan kell azt megírni. Rendkívül közvetlen kapcsolat alakult ki a résztvevők között, és az előadókkal is közvetlenül tudtunk beszélgetni, konkrét kérdéseket tehettünk fel. Mivel a résztvevők sokan voltak, jó alkalom adódott a tapasztalatcserére is, és megismerhettünk olyan embereket, akik segítséget tudnak nyújtani. A képzésen tanultakat azóta már tudtam hasznosítani, más szemszögből közelítem meg a dolgokat, és több sikeres pályázattal is büszkélkedhetünk.

Péter István a kalotaszentkirályi tanács szociális osztályának munkatársaként vett részt a képzésen. A legnagyobb haszonnak azt tartja, hogy magyar nyelven tanulhattak a pályázatok megírásáról. – Eddig ilyesmire nem volt alkalmunk, pedig az egyik legfontosabb dolog, hogy megtanuljunk helyesen pályázatot írni. Ezenkívül sok új ismerősre is szert tettünk, akikkel probléma esetén tudunk majd kommunikálni. Kevésnek tartottam azonban a képzésre szánt időt, nem nagyon tudtunk a gyakorlati részben elmélyülni. De ezzel együtt is sokat tanulhattunk.

Sándor Boglárka Ágnes

Az 1-es, 5-ös oldalt szerkesztette: Köllő Katalin

vissza az elejére


Mozaik


Egy perc derű

(6. oldal)

Professzor a hallgatóságnak:
– Bebizonyított tény, hogy a test hőjének hetvenöt százalékát a fejünk adja le. Mi következik ebből?
Egy hallgató:
– Az, hogy ha van egy sapkánk, nyugodtan síelhetünk meztelenül is.

vissza az elejére


MOZI

(6. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – Véres gyémánt – amerikai. – Vetítés: 14, 17, 20, 23.

GYŐZELEM – Apocalypto – amerikai. – Vetítés: 13, 16, 19, 22.

MŰVÉSZ – Kebab kapcsolat – német. – Vetítés: 14.30, 17, 19.30, 22.

DÉS

MŰVÉSZ – Holiday – amerikai. – Vetítés: 17, 19.15; péntek, szombat, vasárnap 21.30 órától is, kedvezménnyel.

SZAMOSÚJVÁR

BÉKE – A szuper exnőm – amerikai. – Vetítés: jan. 26–28.: 17, 19, 21; kedvezménnyel 21 órától.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – Eragon – amerikai. – Vetítés: 17.30, 20; péntek, szombat, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel: 17.30.

DACIA B-TEREM – Ház a tónál – amerikai. – Vetítés: jan. 26–28.: 17, 19.30.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – A Tégla – amerikai. – Vetítés: 17, 19.30; péntek, szombat, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel 17 órától.

vissza az elejére


SZÍNHÁZ

(6. oldal)

MAGYAR SZÍNHÁZ

Január 31-én, szerdán este 8 órakor: Szophoklész: Oidipusz király – stúdió-előadás. Rendező. Mihai Măniuţiu. – CSAK 18 ÉVEN FELÜLIEKNEK!

Február 2-án, pénteken este 8 órakor: Visky András: Hosszú Péntek – stúdióelőadás. CSAK 14 ÉVEN FELÜLIEKNEK.

Február 3-án, szombaton este 8 órakor: Nathalie Sarraute: Egy Igenért vagy egy Nemért – stúdió-előadás. Rendező: Patrick Le Mauff.

ROMÁN SZÍNHÁZ

Január 30-án, kedden este 7 órakor: Shakespeare: Lear király. Rendező: Tompa Gábor.

Február 3-án, szombaton este 7 órakor: Gogol: Egy őrült naplója. Rendező: Anton Tauf.

EUPHORION STÚDIÓ

Január 31-én, szerdán este 7 órakor: Irene Welsh: Transpotting.

vissza az elejére


OPERA

(6. oldal)

ROMÁN OPERA

Január 31-én, szerdán este 7 órakor: Puccini: Bohémélet. Vezényel: Horváth József. Rendező: Emil Strugaru.

BÁNFFY-PALOTA

Január 31-én, szerdán du. fél 5 órakor a Művészeti Múzeum Tonitza termében: Georgiana Fodor zongoraestje. Műsoron: Bach-, Beethoven-, Chopin- és Skriabin-művek.

vissza az elejére


Hirdetés


ÁLLÁS

(7. oldal)

Svédországba keresünk jogosítvánnyal rendelkező autószerelőket és karosszérialakatosokat. Azonnali kiutazással, hosszú távra. E-mail: , telefon: +46-705-641971, +46-31-3320793.

vissza az elejére


Független EP-képviselőjelöltségre kérték fel Tőkés Lászlót

(7. oldal)

Az erdélyi magyar politikai és civil-politikai szervezetek képviselői aggodalommal állapítják meg, hogy az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által kezdeményezett – az egyeztető kerekasztal létrehozására, valamint egy közösen képviselhető nemzeti minimum kidolgozására irányuló – párbeszéd az RMDSZ csúcsvezetőségének halogató és elutasító hozzáállása miatt végleg megfenekleni látszik, áll a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményben. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága, a Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága, a Magyar Polgári Szövetség Elnöksége, a Magyar Polgári Egyesület Elnöksége, a Magyar Ifjúsági Tanács Elnöksége, valamint az Erdélyi Magyar Ifjak Elnöksége által kiadott sajtóközlemény továbbá hangsúlyozza: sajnálattal veszik tudomásul, hogy az RMDSZ Operatív Tanácsa az Európai Parlament képviselőjelöltjeinek rangsorolására vonatkozó döntésével ellehetetlenítette az EMNT javaslatát egy, az erdélyi magyar politikum és civil társadalom által közösen támogatható EP-jelöltlista állítására.

„Kiutat keresve ebből a zsákutcából, amelybe közösségünket az összmagyar érdek konszenzusát felülíró szűk pártérdeken alapuló döntés vezetheti, továbbá tudatában annak, hogy az erdélyi magyarság kulturális autonómiájának valamint a Székelyföld területi autonómiájának hiteles és következetes megjelenítésére az Európai Parlamentben személyi garanciára is szükség van, a felsorolt szervezetek felkérik Tőkés László püspököt, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökét, az RMDSZ egykori tiszteletbeli elnökét, hogy vállalja mindezen értékek és stratégiai célok képviseletét független jelöltként a májusban sorra kerülő EP-választásokon, és azt követően az európai parlamentben, az erdélyi magyarság hiteles képviselőjeként."

A tanácskozásra vasárnap került sor Kolozsváron.

vissza az elejére


Megjött a tél. Országszerte havazás várható

(7. oldal)

Országszerte havazást, erős szelet és alacsony hőmérsékleteket jeleznek a meteorológusok. Az Országos Meteorológiai Intézet (ANM) szombaton sárga jelzésű figyelmeztetést adott ki: vasárnaptól kezdve keddig az ország nagy részében havazások és hóviharok, illetve nagyfokú lehűlés tapasztalható.

A meteorológusok figyelmeztettek, hogy az idő országszerte elromlik, a szél felerősödik, a széllökések sebessége helyenként – Máramarosban, Erdélyben, Dobrudzsában és a Fekete-tenger nyugati medencéjében – eléri az óránkénti 50–70 kilométeres sebességet. Elmondták: keddig országszerte fokozatosan lehűl a levegő, havazások és erős szél várható. A hegyvidéken a szél meghaladhatja a 100 kilométer/órás sebességet.

Erős havazások várhatók Máramarosban, Erdélyben, Moldva északi részében és a hegyvidéken. Éjszaka mínusz 10 Celsius fok alá csökken a hőmérséklet, főként az ország északi és középső részén.

vissza az elejére


SPORT


TENISZ Serena és Roger

(8. oldal)

Az amerikai Serena Williams nyerte a Melbourne-ben rendezett ausztrál nyílt teniszbajnokság női egyes döntőjét, miután 1 óra 2 perc alatt két nagyon sima játszmában diadalmaskodott az első helyen ki-emelt orosz Marija Sarapova fölött.

A finálé előtt az volt a kérdés, hogy a 25 éves amerikai klasszis, aki négy hónapos kihagyás után tért vissza, képes-e az újabb bravúrra és harmadszor is megnyeri-e az Australian Opent (2003, 2005), vagy Marija Sarapova először diadalmaskodik az esztendő első GS-tornáján. A választ a torna előtt a világranglistán a 81. helyen álló színes bőrű teniszező adta meg, a világranglistán második helyezett Sarapova nem tudott mit kezdeni ellenfele rendkívül agresszív és nagyon pontos játékával.

Serena Williams ezzel a sikerrel nyolcadik GS-diadalát ünnepelhette (US Open – 1999, 2002, Wimbledon – 2002, 2003, Roland Garros – 2002, Australian Open – 2003, 2005, 2007).

*

A címvédő svájci Roger Federer nyerte a férfi egyes döntőjét, 2 óra 20 perc alatt, három játszmában diadalmaskodott a chilei Fernando Gonzalez felett 15 ezer néző előtt, a Rod Laver Arénában.

Federer, aki szettveszteség nélkül (!) nyerte meg a tornát, ezzel a sikerrel már tizedik GS-diadalát ünnepelhette (Wimbledon – 2003, 2004, 2005, 2006, Australian Open – 2004, 2006, 2007, US Open – 2004, 2005, 2006). Ezzel az eredménnyel – holtversenyben az amerikai Bill Tildennel – az ötödik helyre jött fel az örökrangsorban. A sorrend: 1. Pete Sampras (amerikai) 14 győzelem, 2. Roy Emerson (ausztrál) 12, 3. Björn Borg (svéd) és Rod Laver (ausztrál) 11–11 5. Bill Tilden (amerikai) és Roger Federer (svájci) 10–10, 7. Andre Agassi (amerikai), Jimmy Connors (amerikai), Ivan Lendl (csehszlovák), Fred Perry (brit) és Ken Rosewall (ausztrál) 8–8.

A profi korszak történetében Roger Federer mindössze a negyedik olyan férfi teniszező, aki szettveszteség nélkül tudott Grand Slam-tornát nyerni. A bravúros teljesítménnyel diadalmaskodott játékosok listája: Rosewall – 1971 (Australian Open), Ilie Năstase – 1973 (Roland Garros), Borg – 1976 (Wimbledon), 1978 (Roland Garros), 1980 (Roland Garros) és Federer – 2007 (Australian Open).

Eredmények:

Női egyes, döntő: Serena Williams (amerikai)–Marija Sarapova (orosz, 1.) 6:1, 6:2.

Férfi egyes, döntő: Roger Federer (svájci, 1.)–Fernando Gonzalez (chilei, 10.) 7:6 (7), 6:4, 6:4.

Férfi páros, döntő: Bob Bryan, Mike Bryan (amerikai, 1.)–Jonas Björkman, Makszim Mirnyij (svéd, fehérorosz, 2.) 7:5, 7:5.

Vegyes páros, döntő: Daniel Nestor, Jelena Lihovceva (kanadai, orosz)–Mirnyij, Viktoria Azarenka (fehérorosz) 6:4, 6:4.

vissza az elejére


MŰKORCSOLYA
Szertefoszlott magyar érmes remények

(8. oldal)

A kűr során nem változott az első három, az original után kialakult sorrendje, így a fran- cia Isabelle Delobel–Olivier Schoenfelder kettős nyert a jégtáncosok között a varsói műkorcsolya Európa-bajnokságon. A két éve bronzérmes duó a junior világbajnok, a szabadkorcsolyázásban legjobbnak bizonyult orosz Okszana Domnyina–Makszim Sabalin párost és a világbajnok, kétszeres Eb-ezüstérmes, Grand Prix-győztes Albena Denkova–Makszim Sztavijszkij bolgár kettőst előzte meg.

A Nagy Zsuzsanna–Elek György duó a rövidprogramhoz képest egy pozíciót előrelépve huszadik lett, ezzel pályafutása legjobbját érte el, tavalyi, első felnőtt Eb-jén ugyanis eggyel hátrébb végzett. A magyar páros a Rómeó és Júlia filmzenéjére bemutatott kűrje kifejezetten jól sikerült, pályafutásuk közel legmagasabb pontszámát kapták. Mint már korában megírtuk, a másik magyar kettős, Hoffmann Nóra és Elek Attila a 7. helyet érte el a rövidprogram után, mégis vissza kellett lépniük Attila gyakorlás közben elszenvedett bokatörése miatt.

Eredmények, jégtánc: 1. Isabelle Delobel, Olivier Schoenfelder (Franciaország) 199,47 pont, 2. Okszana Domnyina, Makszim Sabalin (Oroszország) 199,16, 3. Albena Denkova, Makszim Sztavijszkij (Bulgária) 193,73, ..., 20. Nagy Zsuzsanna, Elek György 120,23.

vissza az elejére


Sebestyén gyatra kűrje

(8. oldal)

A nőknél esélyeshez méltó versenyzéssel az olasz Carolina Kostner nyert, a magyarok közül Sebestyén Júlia a csalódást keltő 9., míg Pavuk Viktória a 18. helyen végzett. Románia képviselője, a fiatal Roxana Luca a 22. helyen zárt, egy pozíciót rontott a rövidprogramon elért eredményén. Ez volt viszont a román küldöttség legjobb eredménye.

A tavaly bronzérmes, tavaly-előtt pedig vb-3. Kostner sikeréhez kétség sem férhetett, mivel szinte hibátlan kűrt futott, míg riválisai, Sarah Meier és Sebestyén több háromfordulatos ugrást is elrontottak. A svájci lány azonban csak kétszer bizonytalankodott, így ő második lett, míg a magyar versenyző szinte egy ugrását sem oldotta meg tökéletesen. Ez azt eredményezte, hogy végül éppen bennmaradt a legjobb tízben. Harmadik helyen meglepetésre a finn Kiira Korpi végzett.

A 2004-ben győztes tiszaújvárosi klasszis Raul di Biaso Otonaljára előadott kűrje során egyszer sem esett el, a forgásai és lépéssorai tökéletesek voltak, de triplák helyett rendre csak kétfordulatos ugrások sikerültek, amelyek nagyon alacsony technikai pontszámot értek.

A másik magyar induló, Pavuk egyszer ugyan elesett a szabadkorcsolyázás során, de több előtte álló versenyző nála is többször rontott, így három pozíciót előrelépve a 18. helyen zárt.

Sokat vártak a magyarok ettől a kontinensviadaltól, de kevés valósult meg belőle: a jobbik jégtáncpáros férfi tagjának sérülése és Sebestyén elhibázott szabadgyakorlata keresztülhúzta a számításokat.

Eredmények, nők: 1. Carolina Kostner (Olaszország) 174,79 pont, 2. Sarah Meier (Svájc) 171,28, 3. Kiira Korpi (Finnország) 151,19, ..., 9. Sebestyén Júlia 136,05, ..., 18. Pavuk Viktória 110,98, ..., 22. Roxana Luca 108,34.

A hatnapos kontinensviadalt hagyományos módon a vasárnapi gála zárta.

vissza az elejére


KÉZILABDA
Vereség a spanyoloktól is

(8. oldal)

A magyar férfi kézilabda-válogatott 33–31 (17–15) arányban kikapott a címvédő spanyol csapattól a németországi világbajnokság középdöntőjében, ám újabb veresége ellenére még van esélye a negyeddöntőbe kerülésre.

Az idegbecsípődéssel kezelt magyar Nenad Puljezevics kapus beinjekciózva vállalta a játékot a címvédő ellen. A spanyol bajnokságban, az FC Barcelonában szereplő Nagy László két óriási góllal nyitott (0–3). Hamarosan azonban elolvadt a magyar előny, és utána végig az ibériaiak rohamoztak és irányítottak.

A Skalicki-gárda csak akkor jut a negyeddöntőbe, ha vasárnap pontot szerez az oroszokkal szemben. A mérkőzés lapzárta után fejeződött be.

Eredmények:

A 19–24. helyért (Dortmund):

III. csoport: Brazília–Ausztrália 30–23. A csoport végeredménye: 1. Brazília 4 pont, 2. Grönland 2, 3. Ausztrália 0.

IV. csoport: Marokkó–Angola 32–28. A csoport végeredménye: 1. Marokkó 4 pont, 2. Angola 2, 3. Katar 0.

A 13–18. helyért (az Elnök Kupáért, Lemgo):

I. csoport: Ukrajna-Argentína 23–22. A csoport végeredménye: 1. Ukrajna 4 pont, 2. Argetína 2, 3. Kuvait 0.

II. csoport: Norvégia–Koreai Köztársaság 34–32. A csoport végeredménye: 1. Norvégia 4 pont, 2. Koreai Köztársaság 2, 3. Egyiptom 0.

Középdöntő (1–12. helyért), 3. forduló:

I. csoport (Dortmund és Halle): Németország–Franciaország 29–26, Izland–Szlovénia 32–31 és Lengyelország–Tunézia 40–31.

A csoport állása: 1. Németország 6 pont (124-110), 2. Izland 6 (133-120), 3. Lengyelország 6 (124-120), 4. Franciaország 4, 5. Szlovénia 2, 6. Tunézia 0 – az első négy csapat már biztos negyeddöntős.

II. csoport (Mannheim): Horvátország–Csehország 31–29, SPANYOLORSZÁG–MAGYAR-ORSZÁG 33–31 és Dánia–Orosz-ország 26–24.

A csoport állása: 1. Horvát-ország 8 pont, 2. Spanyolország 6, 3. Dánia 4 (108–105), 4. MAGYARORSZÁG 4 (107–112), 5. Oroszország 2, 6. Csehország 0.

vissza az elejére


Sportágról sportágra

(8. oldal)

LABDARÚGÁS
Előkészületi mérkőzésen a tö-rökországi Antalyában: Kolozsvári CFR–Berlini Union (német, III. osztály) 3–3 – a kolozsváriak góljain Pedro Oliveira (15. perc), Frunză (30. perc, 11 m) és Anca (72. perc) osztozott.

KÉZILABDA
A várakozással ellentétben vereséget szenvedett a Kolozsvári U-Jolidon női csapata, a Gheorghe Covaciu irányította együttes 25–22 (14–10)-re kapott ki Nagybányán a helyi MKK-tól. A legtöbb kolozsvári gólt (7) Mihaela Ani-Senocico dobta. A 16. forduló után a táblázat élén: 1. Râmnicu Vâlcea-i Olt-chim 32 pont, 2. Brassói Rulmentul 28, 3. U-Jolidon 24.

KOSÁRLABDA
A Kolozs megyei csapatok közül csak a női bajnokságban szereplő Kolozsvári U MC tudott győzni, Orosz Andrea vezérletével 60:59 (15:7, 13:18, 18:15, 14:19) arányban gyűrte le a fővárosban a Bukaresti Rapid CFR-Marfă együttesét. A másik női együttes, a Dési Szamos Tiger továbbra is nyeretlen, ezúttal hazai pályán kapott ki 52:67 (12:13, 8:22, 10:14, 22:18) arányban a Jászvásári Naţionaltól. A tabellát a Târgovişte vezeti 27 ponttal, az egyaránt 25 pontos Aradi BC ICIM és a Bukaresti Olimpia előtt. Az U MC a 7. helyen áll (21 pont), míg a Dés 12., sereghajtó (14).Fájó vereséget szenvedett viszont Temesvárott a Kolozsvári U-Mobitelco férfi csapata, amely 70:66 (26:22, 10:9, 14:12, 20:23) arányban kapott ki a helyi Elbától. A kolozsváriak három alapemberüket nélkülözték, az utolsó negyedben Lăpuşte, Dumitrescu és Roschnafsky kipontozódott – ennek ellenére érthetetlen a vereség. A táblázaton vezet a Ploieşti-i ESK 32 ponttal az U-Mobitelco az 5. helyen áll 25 ponttal.

vissza az elejére


UEFA
újdonságok

(8. oldal)

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) düsseldorfi tiszt-újító kongresszusán a küldöttek szavaztak a végrehajtó bizottság azon tagjairól is, akiknek lejárt a mandátuma. Az izlandi Eggert Magnusson és a svájci Giangiorgio Spiess további tagságát nem támogatták az érintettek, a spanyol Angel Maria Villar Llona, a török Senes Erzik és a máltai Joseph Mifsud azonban ezúttal is élvezte a bizalmat, azaz újra megbízatást kapott. Mint már korábban megírtuk, új tagként bekerült a testületbe Mircea Sandu, valamint a portugál Gilberto Madail és az ukrán Grigorij Szurkisz. A szintén pályázó kazah Rahat Alijev és az andorrai Tomas Gea nem kapott elég voksot.

A 13 tagú bizottság dönt majd április 18-án a 2012-es Európa-bajnokság helyszínéről, a kontinenstorna rendezési jogának elnyerésére – a horvátokkal közösen – Magyarország is pályázik.

Az oldalt szerkesztette: Póka János András