Gyermeknap 2007
Jókedv, móka, kacagás:
Több százan jöttek el rendezvényünkre

(1. oldal)

A Református Kollégium udvarán táncoló Kisbogáncs is számos érdeklődőt vonzott

Kis késéssel, némileg módosult programmal indult ugyan, de végül mégis teljes sikerrel zárt az Életfa Családsegítő Egyesület és a Szabadság nagy közös gyermeknapi fesztiválja. Az időjárás kora délután kicsit megijesztette a résztvevőket, de nem tudta maradéktalanul elvenni a gyermekek és kísérőik kedvét a mulatságtól. A nap folyamán több százan megfordultak a Farkas utcában, ahol a Szent György szobor előtti színpadon énekeltek, zenéltek a meghívott gyermekek, a Református Kollégium udvarán felhúzott sátrakban és azok környékén pedig buzgón válogattak a kicsinyek a különféle foglalatosságokban: hangszereket próbálgattak ki, sógyurmáztak, mulatságos pofikat festettek, sportoltak, társasjátékot játszottak a Napsugárral, táncoltak, tapsoltak a bábszínészeknek és minden színpadi produkciónak. Estére sem fáradtak el: beszálltak a Lyra együttes fergeteges bulijába, együtt énekeltek és táncoltak a zenészekkel és bohócokkal. (Részletek a 3., 4. és 5. oldalon)

vissza az elejére


Băsescu a leghatékonyabb korrupcióellenes politikus?

(1., 7. oldal)

A Társadalomtudományi Kutatóintézet által május 21–27 időszakban végzett közvélemény-kutatás eredményeiből többek között az derült ki, hogy a románok 37,4 százaléka szerint Traian Băsescu az a politikus, aki a legtöbbet tudna tenni a korrupció leküzdéséért. Az államfőt Gigi Becali (5,5 százalék) és C. V. Tudor (5 százalék) követi. Monica Macoveit, Mircea Geoanăt, Theodor Stolojant csak 2 százalék tartotta a korrupcióellenes harc bajnokának. Ugyanakkor 15,1 százalék egy politikust sem nevezett meg, 20,9 százalék pedig nem válaszolt a kérdésre.

A megkérdezettek több mint fele (51,8 százalék) úgy véli: Băsescu nem élt vissza államfői hatalmával, 56,1 százaléka szerint pedig az államfő nem sértette meg az alkotmányt.

A megkérdezettek 54,4 százaléka szerint még jobban megromlik az állam- és a kormányfő közti viszony; 28,7 százalék szerint ez változatlan marad, és csak 7,6 százalék remél javulást. Megközelítően azonos azok aránya (34–38 százalék), akik úgy vélték: az államfő és a parlament közti kapcsolat rosszabbodik vagy nem változik, és csak 18,2 százalék tartja lehetségesnek a kapcsolat javítását.

Traian Băsescunak a népszavazást követő nemzetközi megítélése a megkérdezettek kétharmada szerint javult vagy ugyanolyan maradt, és csak 9,5 százalék szerint rosszabbodott. Megfelelő államfőnek 53 százalék tartja Băsescut, 10 százaléka a kormányfői tisztséget szánná neki, 27 százalék pedig se állam-, se kormányfőként nem tartja megfelelőnek. 53 százalék vélekedett úgy, hogy az államfőnek olyan közéleti személyiségnek kell lennie, aki nem szól bele a politikába, 34 százalék szerint pedig egy meghatározott politikai pártot kell képviselnie.

vissza az elejére


Mungiu nem volt felkészülve a díjra

(1. oldal)

Az idei cannes-i filmfesztivál Aranypálma-díjas film rendezője, Cristian Mungiu azt állítja, nem volt felkészülve a díjra, noha – érzése szerint – a film jól sikerült. Úgy véli, a cannes-i győzelemhez elsősorban nem a film milyensége fontos, hanem, hogy a zsűri beválogassa a versenyfilmek közé. A Négy hónap, három hét, két nap című opus alkotói szombaton délelőtt tartottak sajtótájékoztatót nagyszámú sajtós előtt a City Plaza Hotelben. A film körüli plágiumvitára utalva Mungiu rámutatott: az illegális abortusz téma olyasmi, amihez szinte mindenkinek van hozzáfűznivalója. Ez már a produkció elkészítése alatt is bebizonyosodott, ahol a forgatást „egyszerűen csak munkaként felfogó stáb tagjai egyre több hasonló történetet meséltek, mert rájöttek, hogy miről is szól a film". Képünkön a rendezőt és a film egyik szereplőjét, Anamaria Marincát láthatják.

Részletek a 2. oldalon

vissza az elejére


Nagy Istvánra emlékeztek

(1., 2. oldal)

Nagy István karnagyra emlékezett a kolozsvári zeneszerető közönség egy része szombaton délután. A megemlékező rendezvényen jelen volt a karnagy Németországban élő fia, Nagy István is családjával. Délután négy órakor a Házsongárdi temetőben a Romániai Magyar Dalosszövetség nevében Tóth-Guttman Emese és Kállay-Miklós Tünde, az EMKE nevében pedig Dáné Tibor-Kálmán helyezte el a kegyelet virágait. A Marosvásárhelyi Nagy István Ifjúsági Vegyeskar és Kovács András együttesvezető énekkel és virággal áldozott a híres karnagy emlékének.

Délután hat órától a Báthory-líceum dísztermében igen jól sikerült hangversenyre került sor. Guttman Mihály bevezetőjében vázolta Nagy István életútját.

Visszaemlékeztetett nemcsak a negyvenes évekbeli, hanem arra az 1958-as hangversenyre is, amikor az államhatalom meghiúsította, hogy a Nagy István által vezetett énekkar előadja Kodály: Psalmus Hungaricusát, gyógyíthatatlan sebeket ejtve a karnagy lelkivilágán, aki többet nem volt hajlandó Kolozsváron dirigálni.

Ezt követően egy hangfelvételen maga Nagy István vallott Bartók és Kodály zenéjéről, valamint egy 1926-os budapesti, Kodály Zoltánnal való találkozásáról.

Fellépett a Báthory-líceum leánykórusa (vezényelt: Halmos Katalin), az Apáczai-líceum énekkara (vezényelt: Szabadi Ildikó), a Kolozsvári Református Kollégium vegyeskara (vezényelt: Székely Árpád) és a Marosvásárhelyi Nagy István Ifjúsági Vegyeskar (vezényelt: Kovács András).

Az első két – jónak mondható – énekkari teljesítmény után még nagyobb ámulatba ejtette a közönséget a református kollégium és a marosvásárhelyi vegyeskar fellépése. Csodálatosan tiszta, homogén hangzás, árnyalt dinamika jellemezte előadásmódjukat.

A kiváló minősítés természetesen kijár a kolozsvári zeneiskola diákjainak – Szép Bálint, Szép András, Oláh Boglárka, Oláh Mátyás, Kertész Adél, Fodor Lilla és Mihai Osvat – is, akikről talán nem túlzás megállapítani: ők a nagyon is közeljövő kiváló szólista-reménységei.

NAGY-HINTÓS DIANA

vissza az elejére


Terjeszkedik a Promedical Center
Új központ a Hajnal negyedben

(1. oldal)

A sokak által ismert Promedical Center diagnosztikai és kezelő központ a Hajnal-negyedi Barackfa (Caisului) utca 6. szám alatt új szakorvosi rendelőket avatott fel. Megtudtuk: a Beszterce (Bistriţei) utcában továbbra is működik a Promedical Center.

Az új székhely szükségessége a szolgáltatások, egészségügyi szakrendelések skálájának szélesedése nyomán jelentkezett, emellett pedig az is lényeges szempont volt a klinika működtetői számára, hogy szolgáltatásaik területi szempontból is szélesebb lefedettségben legyenek hozzáférhetők – emelte ki Kinizsi Magdolna, a Promedical Center igazgatója.

Dr. Terza Lívia, a klinika alapítója, tulajdonosa beszédében az egészségügyi rendszer hiányosságaira is felhívta a figyelmet, egyben arról biztosította a betegeket, hogy pontos diagnózis, megfelelő kezelés reményében fordulhatnak a központhoz.

Az új székhelyet Ferenczy Miklós református lelkész áldotta meg, beszédében kiemelt jelentőségűként jellemezte az egyik legnemesebb hivatást, a gyógyító munkát – amely hivatás szellemében nyolc éve tevékenykednek a központ alkalmazottai is, az ápolónőtől az orvosig.

vissza az elejére


Kult-Túra


Mainap

(2. oldal)

NÉVNAP: Bulcsú. Ismeretlen eredetű régi magyar személynév. A török eredetű magyar búcsú és bocsát szavakkal való összefüggése erősen vitatott.

NAPKELTE: 5 óra 34 perckor.

NAPNYUGTA: 21 óra 14 perckor.

ÉVFORDULÓ: Június 4-én történt: 1920. Az I. világháború győztesei Magyarország képviselőivel a versailles-i Nagy Trianon kastélyban aláírták a magyar békeszerződést. • Június 4-én született: • 1925. Harag György rendező. • Június 4-én halt meg: 1798. Giacomo Girolamo Casanova / Chevalier de Seingalt olasz író, kalandor. • 1971. Lukács György kétszeres Kossuth-díjas filozófus és esztéta, akadémikus. • 1976. Latinovits Zoltán posztumusz Kossuth-díjas színész.

vissza az elejére


A NAP IDÉZETE

(2. oldal)

A divatot meg lehet venni, a stílust birtokolni kell.

Edna Woolman Chase

vissza az elejére


Rövidhírek

(2. oldal)

TRIANON-MEGEMLÉKEZÉSEKET szervez Erdély-szerte az Erdélyi Magyar Ifjak szervezete. Kolozsvár június 4-én, hétfőn, 18 órától emlékezik a diktátumra a Protestáns Teológiai Intézet Bethlen termében. Program: kiállítás a „kis magyar világ" idején kolozsvári utcákról készült fényképekből; Asztalos Lajos helytörténész a kolozsvári utcanevek szimbolikájáról és azok sorsáról tart előadást; Fülöp Sándor ny. tanár és vitéz Szabó Károly a Honvédség 1940. szeptember 11-i kolozsvári bevonulására és Észak-Erdély visszatérésére emlékezik. A megemlékezés keretében korabeli dokumentumokból hangzanak el részletek, a megemlékezés színvonalát megzenésített versek előadása emeli.

LÁSZLÓ KÁROLY (KÉZDIVÁSÁRHELY) AGYAGBA ZÁRT HAGYATÉK című kerámia kiállítása nyílik meg június 6-án, szerdán délután 6 órakor a Kriza János Néprajzi Társaság szervezésében. A megnyitón beszédet mond Pozsony Ferenc. Helyszín: a KJNT székháza, Croitorilor (Mikes) u. 15. sz.

A SZÁSZ JÁNOS RENDEZTE ÓPIUM is indul a 29. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál (MIFF) versenyprogramjában, Enyedi Ildikó rendező pedig a zsűriben foglal helyet – közölték a hónap végén esedékes fesztivál szervezői a hétvégén. Az idei MIFF-et, amelynek június 21-i nyitóceremóniáján a szerb Emir Kusturica Ígérd meg ezt (Promise me this/Zavet) című filmjét vetítik, új csapat szervezte. A folytonosságot csak Nyikita Mihalkov fesztiválelnök képviseli, ő még legalább két évig marad tisztségében.

vissza az elejére


Mungiu nem volt felkészülve a díjra

(2. oldal)

Cristian Mungiu negyedik filmjével, a Nyugattal (Occident) már szerepelt a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF). A rendező ezzel kapcsolatban a szombati sajtótájékoztatóján elmondta: az összes begyűjtött díj közül leginkább a közönségdíjaknak örvend, véleménye szerint ugyanis „ez mindenféle részrehajlástól mentes. A versenyben pedig ez a legnagyobb elismerés". Hangsúlyozta: jelenlegi, díjnyertes filmjéhez nehéz volt a megfelelő helyszíneket megtalálni, továbbá arra is kellett figyelni, hogy a dekoráció ne vonja túlzottan magára a figyelmet, hiszen a produkció nem erről szól.

Arra a kérdésre, hogy miért is kellett négy évnek eltelnie az ötödik önálló Mungiu-film elkészüléséig, a rendező elmondta: véleménye szerint Románia sajnos nem az az ország, ahol kizárólag filmezésből meg lehet élni, ezért reklámok készítésével is foglalkozik. Ezenkívül sok időt fordított a tulajdonában lévő Mobra Films stúdió működtetésére, producerként is tevékenykedett, valamint a romániai mozgófilm törvénytervezet kidolgozásában is szerepet vállalt, így nem is csoda, hogy nem jutott sok ideje a filmkészítésre.

Szűnni nem akaró vastapsos népünnepély
Aranykorszakot idéző, szűnni nem akaró vastapsos népünnepély fogadta a TIFF nyitógáláján Mungiut – ami rendjén való is, hiszen román film nagydíjat hozott haza a cannes-i filmfesztiválról. A rendező szerénységét dicséri, hogy néhány zavartan elrebegett köszönő szót követően elmondta: jobb szerette volna, ha a film megtekintését követően robbant volna ki a tapsvihar, hiszen így – kétségtelenül – a díjnak, és nem magának az alkotásnak szólt.

Mungiunak azonban nem kellett szégyenkeznie, a Négy hónap, három hét és két nap vetítését követően a közönség boldogan ünnepelte a szép számban jelen lévő stábot.

Említésre méltó az is, hogy a Köztársaság mozi zsúfolásig telt – volt, aki sajtós belépő ellenére sem fért már be, az Aranypálma tehát meghozta a várt érdeklődést. A rendező így fogalmazott: nem létezik nagyobb elismerés, mint hogyha a bemutatóra megtelik a moziterem.

A terem túltelítettsége azonban „áldozatot is követelt": a szellőzés teljes hiányát nem mindenki bírta elviselni. A film egyik legsúlyosabb jelenete alatt hangzott fel a kétségbeesett kérdés: van orvos a teremben? – nem csoda, hogy volt, aki elájult, szó szerint nem lehetett levegőt kapni.

Igazán jó volt ott lenni a megnyitón, végignézni az előző fesztiválokról készült válogatásokat, „részévé válni" a fesztiválnak, ami – joggal állíthatjuk – elérte kitűzött célját: valódi, „felnőtt" hogy ne mondjuk rangos nemzetközi filmfesztivállá ért.

Megteremtette a nyitógálához illő hangulatot a Sensor együttes eredeti műsora – Tudor Giurgiu tiszteletbeli fesztiválelnöknek csak az maradt hátra, hogy ismertesse a rendezvény jellemzőit. A TIFF-nek igazán nem kell szégyenkeznie: 180 fős szervezőgárda, 70 fős önkéntes csapat gondoskodik a zökkenőmentességről. (Kisebb hibák elkerülhetetlenek ilyen méretű fesztivál esetében, ezért csak halkan említem meg, hogy némely esetben fél napig tart a hetekkel előtte leadott lista alapján kiváltani a sajtós belépőt, vagy hogy miután szerencsésen bejutott az ember lánya a nyitógálára, kitessékelik, nehogy már elfoglalná a fizető vendégek és meghívottak számára fenntartott ülőhelyet. Azért mi, sajtósok, szeretjük a TIFF-et!)

Jövőre nagyszabású tervei vannak a fesztiválnak: ha sikerül szerencsésen végigvinni az idei szimultánt: a Kolozsváron és Nagyszebenben párhuzamosan zajló filmszemlét, jövőre filmkaravánra számíthatunk, amelynek során Brassótól Zilahig eljut a TIFF. Színvonalas filmtermelésünk, és a filmeket igénylő közönség mellett ugyanis egyre kevesebb a működő moziterem – emelte ki Giurgiu.

FARKAS IMOLA, KISS BENCE

vissza az elejére


II. Bartók Béla Nemzetközi Operakarmester-verseny

(2. oldal)

Az operakarmesterek számára szervezett egyedülálló világvetélkedő I. versenyszakaszán a 17 országból érkezett 34 versenyző Verdi Traviata és Saint-Saëns Sámson és Delila vezényletével mérte össze szakmai tudását. A pályakezdő karmestereket Hary Béla, a szlovákiai Igor Dohovic és a bulgáriai Bojidar Bonev zsűri-hármas, valamint a Kolozsvári Magyar Opera zenekara és kórusa méltatta. A 20 továbbjutó – Paul Mauffray (81,8 pont), Naotaka Tachibana (81,0 pont), Myron Romanul (79,5 pont), Hebe de Champeaux (78,0 pont), Georges Etienne d’Entremont (77,6 pont), David Glover (77,5 pont), Patrick Baton (77,2 pont), Stephen Ellery (75,7 pont), Marco Boido (74,1 pont), Silvia Massarelli (73,7 pont), Hideaki Hirai (73,6 pont), Vincenzo Colagiuri (72,9 pont), Lucia Matos (69,7 pont), Koichiro Kanno (68,8 pont), Niels Borksand (66,0 pont), Michel Brousseau (65,7 pont), Sadaharu Muramatsu (65,4 pont), Nicholas McRoberts (64,8 pont), William Carslake (64,7 pont), Ruben Flores Hernandez (64,6 pont) – június 2-a és 6-a között Puccini Tosca és Leoncavallo Bajazzók vezényletével folytatja a küzdelmet. A döntőbe 6 versenyző jut tovább, a nyerteseket Bartók Béla A kékszakállú herveg vára című operát vezénylők közül választják ki.

A Kolozsvári Magyar Opera, a Kolozsvári Városi Tanács, Anthony Armore fesztiváligazgató és a szervezők minden zenekedvelőt szeretettel várnak a vetélkedő egész időtartama alatt, valamint június 10-én, a díjazottak ünnepi gáláján.

Gratulálunk az I. versenyszakaszon továbbjutott karmestereknek!

Cs. Cs

Az oldalt szerkesztette: Köllő Katalin

vissza az elejére


Vélemény


Csökkent az érdeklődés a magyarországi munkahelyek iránt

(3. oldal)

Nem az erdélyi magyarok tolonganak magyarországi munkahelyekért, hanem egyre több magyar állampolgár próbál szerencsét elsősorban a Partiumban – derül ki a budapesti Népszabadság riportjából, amelyet a Gândul is átvett.

A magyarországi napilap cikkét a Gândul konkrét adatokkal is kiegészíti. A szerző a magyar munkaügyi minisztérium nemrég közzétett tanulmányára hivatkozik, amelyből világosan kiderül, hogy csökkent a külföldiek érdeklődése a magyarországi munkahelyek iránt. Eszerint ez év első harmadában 12.600 munkavállalási kérvényt iktattak, ami 4000-rel kevesebb, mint tavaly ilyenkor. Ezek közül mindössze 4.520 a romániai kérvényező, ami fele annyi, mint a 2006-os év ezen periódusában. Bebizonyosodott tehát, hogy a vészjelzés, miszerint Románia EU-csatlakozásával a román munkaerő elárasztja Magyarországot, és amire alapozva a budapesti hatóságok restrikciókat vezettek be a munkavállalás területén, alaptalan volt – összegez a Gândul.

Mi több, a tanulmány arra is rávilágít, hogy a tendencia nem hogy csökkent volna, hanem megfordult. Egyre több magyarországi, elsősorban a határmenti településekről, fontolgatja, hogy Romániában vállal munkát, amennyiben munkaerőhiány mutatkozik, tekintettel e régió dinamikus gazdasági fejlődésére. „Nem is olyan rég a Békés megyei Battonyán az Arad megyei Pécska ipari parkjába toboroztak munkaerőt. Úgy tűnik, ha a jogi nehézségeket sikerül megoldani, nem a „23 millió román" özönli el Magyarországot, ahogyan a 2002-es választás kampányában ijesztgettek vele a szocialisták, hanem a leszakadó tiszántúli perifériáról indulnak meg a magyar vendégmunkások a gőzerővel felzárkózó Nyugat-Romániába" – áll a Népszabadságban.

Egyre több magyarországi érdeklődik romániai munkahelyek iránt
„Négy-öt évvel ezelőtt az Arad megyei Pécskán is 20-25 százalék volt a munkanélküliség – ugyanannyi, mint Dél-Békés legtöbb településén. A Magyarországon még mindig lenézett, „nem unióérettnek" tartott Románia nyugati részén azonban az utóbbi években alaposan megváltozott a helyzet. Arad és Temes megyében ma gyakorlatilag munkaerőhiány van. Annyi külföldi befektető – főleg olasz és német – települt le, hogy a regisztrált munkanélküliség két százalékra süllyedt. A kisebb településeken – Pécskán, Nagyszentmiklóson, Zsombolyán – egymást érik az új, könnyűszerkezetes üzemcsarnokok. A külföldi tulajdonú vállalkozások többnyire részegységeket gyártanak itt – nem diplomásokat, hanem ügyes kezű, koncentrálni képes, megbízható munkásokat keresnek.

Kelet-Magyarországon eközben a helyzet változatlan. Battonyán például ma is 22 százalék körül van a munkanélküliségi ráta, csaknem ötszázan kapnak rendszeresen szociális segélyt" – hasonlítja össze a két régió helyzetét a lap.

Románia európai uniós csatlakozásával a határ gyakorlatilag nyitott, a napi átjárás nem jelent problémát. A pécskai ipari park Battonyától 11-12 kilométerre van. A pécskai befektetők folyamatosan keresnek olyan munkavállalókat, akiknek van valamilyen szakképesítésük, és hajlandók a fegyelmezett munkára. Autóalkatrész-gyártással, fém- és műanyagidomok készítésével foglalkoznak az itteni vállalkozások. Az olasz vállalkozó betanítaná az embereket, a tanulási időszakra fix fizetést adna – utána viszont mindenki a teljesítménye arányában kereshetne.

Arad és Temes megyében nagy a munkaerőhiány
Zsombolyán szintén munkaerőhiány van, mint ahogyan az egész Temes megyében. „2000-ben, amikor először polgármesterré választottak, Zsombolyán még napi 11 órán át nem volt víz, a temesvári újságok halott városnak neveztek bennünket", idézi a Népszabadság Kaba Gábort, aki magyar létére lett a 85 százalékban románok lakta kisváros első embere. „Zsombolyán mára tizenöt külföldi befektető telepedett le, tíz német, három olasz és két svájci tulajdonú cég. 2002-ben az észak-rajna–vesztfáliai tartományi kormány segített nekünk egy korszerű ipari tanműhelyt létrehozni, amelyben a betelepedő iparágak szükségletei szerint képezzük a munkaerőt. Még az idén további 600-800 embernek tudnának munkát adni az itteni cégek, megfelelő munkaerő azonban Romániának ezen a részén már nincsen", magyarázta a polgármester, aki a román munkaügyi minisztériumhoz fordult, hogy könnyítsék meg a külföldi munkavállalás feltételeit.

„Kértem, hogy ne három különböző hivatalban kelljen bonyolítani az ügyintézést, hanem csak egyben", sorolja a polgármester. „Jelenleg a munkaadónak egy külföldi állampolgár foglalkoztatásáért évente 230 eurót kell fizetnie az államnak. Ezt is mérsékelni kellene. A legnagyobb teher az, hogy a külföldi munkavállalónak – függetlenül az általa végzett tényleges munkától –, legalább a román átlagbért, mintegy 400 eurót kell fizetni. Ez sok. Romániában a minimálbér nettó 95 euró. Aki elment Olaszországba, Spanyolországba vendégmunkásnak, az ott ezer euró körül keres havonta, ennyiért nem jön vissza. Szerbiában viszont lenne munkás, ott a romániainál is alacsonyabbak a bérek. Azt szeretnénk, ha legalább a határ menti övezetre külön szabályozást vezetnének be, de úgy látom, nem lesz könnyű ezt elérni" – mondta.

A lap szerint meg lehet érteni a román munkaügyi politikát is. Bukarest a 400 eurós feltétellel a román munkaerőpiacot védi, Erdély más vidékein például óriási a munkanélküliség. „Menjenek beljebb Romániába a külföldi vállalkozók, fektessenek be ott is!" – érvelnek egyes politikusok.

Gnandt Imre, Zsombolyán a legnagyobb külföldi cég, a Wittronic Srl. (Kft.) igazgatója arról beszélt a riporternek, hogyan gondolkodnak a befektetők.

„A németek »meghosszabbított munkapadnak« hívják, amikor csak önmagát a munkát szervezik külföldön", mondja Gnandt Imre. „A Vogt, amelyből az én mostani cégem kivált, egyértelműen az olcsó munkaerőért jött ide. Az apró alkatrészek, részegységek sok kézi munkát igénylő gyártásához fiatal, jó szemű, jó kézügyességű emberek kellenek, főleg nők. Később azonban már szakképzett emberekre is szükség lesz, akik helyben irányítanak, technológiát tudnak fejleszteni. Még később itt érdemes további beszállítókat találni, megszervezni – ez újabb speciális tudást és gyakorlatot igényel. Ezekre a feladatokra vagy kiválasztódnak a cégen belül emberek, vagy kívülről kell hozni őket. A temesvári egyetem műszaki karán vannak olyan évfolyamok, ahol minden hallgatónak megvan a munkaszerződése, mire a diplomáját megkapja. Zsombolyán, sőt egész Temes megyében munkaerőhiány van: ha nem sikerül Szerbiából behozni munkásokat, akkor itt már nem lehet tovább terjeszkedni" – magyarázta.

A riporter kérdésére, hogy ezek a cégek miért nem fektetnek be Kelet-Magyarországon, vagy miért nem mennek beljebb Romániába, az igazgató elmondta: Kelet-Magyarország is Magyarország, ott is a magyar átlagkeresetet veszik alapul az emberek. „Románia sokkal olcsóbb. Az autóiparban a »just in time«-rendszert alkalmazzák: minden pontosan akkorra érjen a felhasználás helyére, amikorra munkába veszik. Minél többet kell várni a határon, vámot kell fizetni, a dolog annál drágább és kockázatosabb, hogy nem lehet pontosan szállítani. Románia belső részeibe egyre több cég merészkedik, amióta tagja az Európai Uniónak. De csak oda, ahol van ipari munkakultúra, és a helyi politika előnyöket nyújt a befektetőknek", vélekedett.

A kérdésre, hogy ilyen körülmények között miért érné meg magyar vagy szerb munkaerőt foglalkoztatni Romániában, az igazgató kifejtette: szerinte azért, mert Nyugat-Romániában már most sem lehet a munkaerőben válogatni, és folyamatosan épülnek új munkahelyek. A legfőbb ok végtelenül egyszerű: a fejlesztő mérnöki munkáig bezárólag minden sokkal olcsóbb itt, ha jól el tudják látni, mint Németországban, Svájcban vagy Észak-Olaszországban, ahonnan ezeket a munkákat elhozzák.

vissza az elejére


Hogy volt!

(3. oldal)

Tulajdonképpen hónapok óta vártuk már június 2-a estéjét. Nem tévedés: mi, szervezők valóban a nap végét vártuk, és annak a tudatát, hogy utána vagyunk annak a rendezvénynek, amire gőzerővel készültünk. Rengeteget agyaltunk rajta, tanácskoztunk, gyűléseztünk, összeszedtük az ismerősöket és az ismerősök ismerőseit. Úgy éreztük, annyi embert ismerünk, akik biztosan szívesen beszállnának egy jó kis gyereknapi fesztiválba, hiszen ilyen még nem nagyon volt mifelénk: Kolozsvár egyik legszebb helyszínén, a Farkas utcában, egész napon át mindenféle programok, tánc, zene, kézművesség, bohócságok, bolondságok és minden, ami belefér. Úgy éreztük: a kolozsvári magyar gyerekek és a szüleik is megérdemelnek egy nagy gyereknapi családi bulit. Mindenki nagyon lelkesedett és biztatott, mindenki hozta a maga kapcsolatait, ötleteit, lendületét. Csak azok a fránya anyagiak...! Mert igaz ugyan, hogy a civil összefogás mintaszerűnek bizonyult, de arra ismét rá kellett döbbennünk, hogy a legnehezebb feladat pénzt szerezni egy ilyen rendezvényre. Elárulom: a szervezés emlékezetes pillanatai közé tartozik, amikor alig egy héttel gyereknap előtt rádöbbentünk, hogy elég jelentős hiányunk van még, és talán ezen múlik majd minden. És akkor jött egy mentő ötlet és egy mentőangyal, akinek azóta sem tudunk eléggé hálásak lenni a támogatásért: a szerkesztőségben kórusban sikítottunk a boldogságtól, amikor kiderült, hogy megvan a hiányzó összeg. Éppen az ilyen pillanatok miatt kell nagyon-nagyon megköszönnünk minden támogatónak, aki pénzzel, termékkel, jó szándékkal és szép szavakkal segített, és megerősített abban a hitben, hogy amit kigondoltunk, az jó, össze kell hozni, nem szabad feladni.

Gyakorlatilag az utolsó percben dőlt el minden, sokat kellett improvizálnunk. Lestük az előrejelzéseket, reménykedtünk a szép időben, de végül a nagy sár miatt mégis módosítanunk kellett kicsit a helyszínen. Reggel meggyűlt a bajunk egy autóval, amit valaki ott felejtett a lezárt utcában: hosszas telefonálgatások után végül is sikerült néhány méterrel odébb tenni, hogy összerakhassuk a színpadot, de amikor a késés miatt mentegetőztem, minden szülő kedvesen megnyugtatott: a gyerekek annyira élvezték annak a látványát, hogy a rendőrség emeli az autót, hogy ez akár külön programpontként is szerepelhetett volna a műsorban. Aztán a technika ördöge is adott egy fricskát, ennek köszönhetően a beígért és nagyon várt Maszathegy-betét végül úgy valósult meg, hogy a színészek letelepedtek a színpad szélére, és egyetlen mikrofonnal, mindenféle kíséret nélkül elénekelték a dalokat, természetesen a gyerekekkel együtt. Nagy pillanat volt!

Szerencse, hogy közben az önkénteseink segítségével sikerült felhúznunk a sátrakat, így a kézműves tevékenységek zavartalanul megindulhattak, az első érkezők pedig rögtön ráéreztek a hangulatra, és belevetették magukat a forgatagba.

Azt hiszem, igazán hálásak mégis csak a gyerekeknek lehetünk. A mosolyukért. A lelkesedésükért, a hihetetlen nyitottságukért, a kitartásukért. Azért, hogy láthattuk: örülnek, hogy itt vannak, jól szórakoznak, részt vesznek mindenben, és még az eső sem tudta elvenni a kedvüket. Hihetetlen volt szembesülni azzal, hogy senkinek nem akarózott hazaindulni, amikor mégis csak eleredt az eső, inkább eresz alá húzódtak, de akkor is végignézték a bábelőadást, és csak néhányan voltak azok, akik mégis elszállingóztak, bár többnyire később ők is visszatértek. Mert este jött a koncert, amire szintén nagyon készültünk. Mint kiderült: nem csak mi, hanem a Lyra együttes is, akik több gyereknapi fellépésajánlat ellenére minket választot. Ezt azzal indokolták, hogy nem mindennap kap az ember meghívást, hogy Kolozsváron, a Farkas utcában muzsikáljon a gyerekeknek. Nagyon büszkék voltunk a gyerekeinkre (egyik kedves kolléganőm meg is jegyezte: rengeteg gyönyörű gyermeket láthattunk most!), akik remek közönségként bulizták végig a koncertet. És hálásak voltunk a zenekarnak, akik fáradhatatlanul muzsikáltak a szervezőknek hajnalig, olyan szépen, hogy szinte a könnyünk is kicsordult.

Szervezőkként talán nem is illik kijelenteni, hogy elégedettek vagyunk magunkkal. És persze tudom, hogy lehetett volna sokkal jobb is minden, hogy több hiba is becsúszott. A szervezés talán jövőre sem lesz tökéletes, de most már bízunk abban, hogy sikerül hagyományt teremtenünk. A legszebb talán az volt az egészben, hogy rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk: a szülők köszönték a napot, dicsértek és bíztattak, amikor látták, hogy néha kicsit magunk alá esünk már a szervezéstől, és kijelentették: most már érzik, hogy van magyar közösségi élet Kolozsváron! És kérték: ne várjunk jövő év június 1-ig a következő rendezvényünkkel. És ígéreték: legközelebb ők is jönnek. Szervezni, dolgozni, önkéntesnek, mert most már tudják, hogy van miért. Van kiért: a gyerekeinkért. Mit mondhatnánk erre? Higgyék el: nem rajtunk fog múlni. Mi elkezdtük, és ezek után már minden csak jobban mehet. Tehát: lesz folytatás!

SÁNDOR BOGLÁRKA ÁGNES

Az oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


MOZAIK


Egy perc derű

(6. oldal)

– Min vitatkoznak a csigák?
– Hogy melyiküknél legyen a házibuli.

vissza az elejére


MOZI

(6. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁGTIFF 2007. Június 4.: 11: Farval, Falkenberg (svéd); 13: Nar mörkret falle (svéd); 16: Sonner (norvég); 18: Grizzly Man (amerikai); 20.30: El Camino de los inglese (spanyol); 23: Sanxia haoren (kinai).

Június 5.: 11: Wir werden uns wiederseh’n (svájci); 13: La noche de los girasoles (angosto) (spanyol); 15.30: Eyforiya (orosz); 17.30: Nar mörkret faller (svéd); 20.30: Les temoins (francia); 23: Cronica de una fuga (argentin).

GYŐZELEM – TIFF 2007.: Június 4.: 10: Friss levegő (magyar); 12.30: Paprika (japán); 15: Offscreen (dán); 17.30: O scurtă poveste (román); 20: La antena (argentin); 22: La sagrada familia (chilei).

Június 5.: 10: Froza Days (izraeli); 12.30: A Guide to Recognizing Your Saints (amerikai); 15: Irina Palm (nagybritanniai); 17.30: Azul oscuro casi negro (spanyol); 20: Klopka (szerb); 22.15: Gerumanium no yoru (japán).

MŰVÉSZ – TIFF 2007.: Június 4.: 10: Moadon beit hakvarot (izraeli); 12: Nocturnes pour le roi Rome (francia); 14.30: Nurse Betty (amerikai); 17: Interview (holland); 19.30: Don’t Look Now (nagy-britanniai); 22: El Cielo dividido (mexikói).

Június 5.: 10: Dondurmam gaymak (török); 12: Frakchi (dél-koreai); 14.30: Povestea dragostei (román); 17: Den Brysomme mannen (norvég); 19.30: Eins süsse Heimat (osztrák); 22: No Body is Perfect (francia).

DÉS

MŰVÉSZ – Orvlövész – amerikai. Vetítés. 17, 19.15; péntek, szombat, vasárnap: 21.30 órától is, kedvezménnyel.

TORDA

FOX – 300 – amerikai. Vetítés: 15, 17, 20.

vissza az elejére


OPERA

(6. oldal)

ROMÁN OPERA

Ma, június 4-én, hétfőn este 7 órakor: Cornel Ţăranu: Oreste – Oedipe. Vezényel: Cornel Ţăranu. Rendező: Rareş Trifan.

Június 13-án, szerdán este 7 órakor: Leonard Bernstein: Candide. Vezényel: Horváth József. Rendező: Vincent Liotta (Egyesült Államok).

vissza az elejére


SZÍNHÁZ

(6. oldal)

MAGYAR SZÍNHÁZ

Június 15-én, pénteken este 7 órakor: Shakespeare: A windsori víg nők. Rendező: Keresztes Attila. 16 ÉVEN ALULIAKNAK NEM AJÁNLJÁK!

vissza az elejére


ZENE

(6. oldal)

DIÁKMŰVELŐDÉSI HÁZ

Június 8-án, pénteken este 7 órakor: A Transilvania Filharmónia szimfonikus zenekarának és kórusának hangversenye. Vezényel: Gheorghe Costin. Közreműködik: Sorina Munteanu, Lucia Papa, Constantin Nica, Sorin Drăniceanu. Műsoron: Verdi: Rekviem.

vissza az elejére


Gyermeknapi meglepetések

(6. oldal)

Nem mindennapi eseményre került sor ma a Hidelvei Református Egyházközség Gyülekezeti otthonában. A helyi RMDSZ rendezésében meghitt, színvonalas műsorral ünnepelték a Gyermeknapot.

A kerület óvodásait Boros János alpolgármester köszöntötte, majd Szőllösi János tiszteletes úr gyermekekhez intézett szavai után kezdetét vette a szórakozás.

Versek, énekek tették emelkedetté a hangulatot, amit végül Kovács István bábos előadása tett még emlékezetesebbé.

Természetesen, nem hiányoztak az ilyenkor szokásos ajándékok sem. Szorgos kezek gondoskodtak arról, hogy minden kis óvodás ízléses kis ajándékcsomagot kapjon, nem feledkeztek meg még az iskolába készülő nagycsoportosokról sem. Ők külön ajándékot is kaptak, aminek az iskolában nagy hasznát veszik. Ezúton mondunk köszönetet a lelkes szervezőknek, a fáradtságot nem ismerő sok dolgos kéznek,
a Hidelvei kerület óvodásai nevében

Vécsei Margit óvónő

vissza az elejére


HIRDETÉS


Adásvétel

(7. oldal)

Diófurnéros szobabútor eladó. Telefon: 0749-015061. (0006)

vissza az elejére


SPORT


LABDARÚGÁS
Eb-selejtezők
Kötelező román győzelem

(8. oldal)

A G-csoport hatodik játéknapján a román válogatott Szlovéniába látogatott, és Piţurcă fiainak mindenképp győzniük kellett, hogy életben tartsák reményeiket a 2008-as Eb-re való kijutáshoz. Ennek érdekében mindent megtettek a játékosok, és az első percektől fogva felülmúlták ellenfeleiket. Mutu fejese, majd Roşu éppen elvétett távoli lövése jelezte ezt. Ám a szlovénok is igyekeztek, Lobonţot néhány alkalommal alaposan megmozgatták: egy távoli szabadrúgásnál nagyon kellett a Fiorentinát is megjárt kapus bravúrja. A 22. percben a hazaiak egészen Lobonţ kapujáig vezették a labdát, Lavrics ollózva fejezte be az akciót, a laszti pedig kapu fölé szállt. Tíz perccel később egy szöglet után Sukalo fejelt, kevéssel a kapu mellé. A túloldalon Mutu remekül indította Codreát, aki jól szökött ki a védők közül, elfektette a kapust, majd ideális szögből kapu fölé küldte a játékszert. Ez volt a meccs addigi legnagyobb lehetősége. A félidő végén Marica és Nicoliţă is helyzetbe kerül, előbbi fejese kapu fölé, utóbbi rúgása a kapus kesztyűiben kötött ki.

A második játékrészt is a sárga mezesek kezdték jobban, Mutu két védőt „megetetett", majd keményen kapura lőtt, Handanovics szögletre mentett. Ezt újra a Fiorentina csatára csavarta középre, a kapus újra menteni tudott egy fejest követően, de a játékszer Tămaş elé került, aki jobb szélről, éles szögből a kapufa alá durrantott (0–1). A kapott gól kissé megzavarta a hazaiakat, semmi nem jött össze nekik, sőt, Mutut hagyták még egyszer végigcselezni a pályán, de a csatár 13 méterről képtelen volt bevenni Handanovics kapuját. Hatalmas védelmi hiba hozza a második román gólt: Cesar próbált hazaadni, de rövidre sikerült, Nicoliţă lecsapott rá, és jobbal a bal alsóba helyezett (0–2). Néhány perccel később a csapatkapitány, Chivu is hibázott, Lavrics könnyedén lerázta, de rúgását Lobonţ bravúrral tolta szögletre. A hajrához közeledve kissé megnyugodtak a vendégek, ezzel juttatták helyzethez a hazai csapatot. Egy szögletet követően Komac kapásból lőtt, Lobonţ lába a földbe gyökerezett, de szerencséjére a labda elkerülte a kaput. A 76. percben Zicu is helyzetbe került, kijátszotta a védőket, a kapura bombázott – ezt a kapus bravúrral védte, de kiesett a kezéből a labda, Zicu pedig négy méterről csak kapu mellé tudta pöckölni.

A csereként éppen beállt Daniel Niculae és Cesar bajusza összeakadt a 79. percben, mindketten durvábbak voltak a kelleténél, és meg is kapták a piros lapjukat. Egy szögletet követően a játékszer Dare Vrsic elé pattant, aki 5 méterről kapásból a léc alá ollózott (1–2). A végeredmény 2–1 maradt a román válogatott javára, amely a tabellán is átvette a vezetést.

Victor Piţurcă szövetségi kapitány a következőknek szavazott bizalmat: Lobonţ – Contra, Tămaş, Chivu, Raţ – Codrea, Daniel Stoica (78. perc Mureşan), Roşu (62. perc Zicu) – Nicoliţă, Marica (75. perc Daniel Niculae), Mutu.

(konrád)

A címvédő görög labdarúgó-válogatott Európa-bajnoki selejtezőn, Iraklióban magabiztosan győzött a magyar együttes ellen. A 2–0-lal végződött találkozó góljait Gekasz (17. perc) és Szeitaridisz (30. perc) lőtte.

A magyar válogatott semmilyen ellenállást nem fejtett ki az első félidőben, az ütközéseknél a vendégjátékosok „lepattantak" a hazaiakról, akik kényelmes tempóban futballozva is tetszés szerint alakították ki helyzeteiket és, ha kicsit jobban figyelnek a befejezéseknél, akkor három-négy góllal is vezethettek volna. Az egyetlen magyar lehetőséget is a házigazdák „hozták össze", de Gera nem tudta kihasználni a ziccert.

A második 45 percet előnyük birtokában még könnyedébben vették a görögök, a magyarok egyetlen kidolgozott támadást nem vezettek a kilencven perc során. A vendéglátók Gekasz és Amanatidisz révén további gólokat szerezhettek volna, de a védekezés hiánya következtében magára hagyott, teljesen kiszolgáltatott helyzetbe hozott Végh több esetben is óriási bravúrral hárított, vagy a kapufa segített neki.

Várhidi Zoltán szövetségi kapitány a következőket szerepeltette: Végh – Csizmadia, Balogh, Juhász, Bodor (40. perc Vanczák) – Vadócz (74. perc Szélesi), Tóth, Tőzsér, Hajnal – Gera, Priskin (81. perc Dzsudzsák).

vissza az elejére


Megtámadták a játékvezetőt

(8. oldal)

A 89. percben félbeszakadt a Dánia–Svédország labdarúgó Európa-bajnoki selejtező, mert egy néző beszaladt a pályára és rátámadt Herbet Fandel német játékvezetőre. Az F-csoportban rendezett találkozón a házigazdák 0–3-ról egyenlítettek, majd egy perccel a befejezés előtt Fandel kiállította a hazaiak középpályását, Christian Poulsent, és 11-est ítélt a vendégek javára.

Fandel a játékvezető-asszisztens jelzése alapján ütésért mutatta fel a piros lapot a hazaiak játékosának. Ezután egy néző berohant a pályára és nyakon ütötte a játékvezetőt, a hazai drukkert a dán futballisták fogták le. A 29 éves részeg randalírozót őrizetbe vették, vasárnap kihallgatták, de szabadlábon vizsgálják.

A bíró azonnal lefújta a meccset és az öltözőbe küldte a csapatokat. A dán szövetség rövid közleményt adott ki, melyben sajnálatát fejezte ki a történtek miatt, és jelezte, várhatóan a mérkőzés három pontját 3–0-s gólkülönbséggel a vétlen svéd csapat kapja meg.

Az Eb-selejtezők további részleteire visszatérünk.

vissza az elejére


B-liga – 33. forduló
Ünneplés gólzápor után
Kolozsvári U FC–Temesvári Politechnika II. 4–1 (1–0)

(8. oldal)

A második csoport bajnoka, a feljutást már korábban kivívott Kolozsvári U FC a Temesvári Poli II-t fogadta az idény utolsó hazai mérkőzésén. Sokáig nem is várakoztatták a nézőket Falub fiai, a 4. percben szöglethez jutottak, amelyet Savu csavart középre, a legmagasabbra ugró Şomcherechi pedig a vendégek hálójába stukkolt (1–0). Válaszként Dochiţa lövése volt veszélyes, de Szolomájer fogta. A 21. percben megint a hazai kapus volt a főhős, a 16-osról meg-eresztett lövéssel bánt el mesteri módon, majd Popa lövésénél is a kellő pozícióban helyezkedett. A félidőt Radu Sabo két helyzete zárta, az elsőben a labda Baba kapus kezében, a második a kapu háta mögött kötött ki.

A második játékrészből három perc sem telt el, Radu Sabo ismét lehetőséghez jutott, egyedül állt Baba kapussal szemben, de addig „simogatta" a labdát, míg a portás meg nem kaparintotta azt. Szolomájer első félidei jó védését is felülmúlta, Obersterescu fejesét már mindenki a hálóban látta pihenni, ám a kapus ezt nem így gondolta. A 78. percben már ő is tehetetlen volt, Popa próbált középre csavarni egy labdát, ám ez lecsúszott, és a hazai kapuban landolt (1–1). Ez viszont felrázta a kolozsváriakat, egy perccel később Savu 30 méterről megeresztett bombája, egyenesen a kapuban kötött ki (2–1). Hét perccel később hazai szöglet következett, Savu ívelt középre, a beadás mindenki fölött elszállt, Iodi újra középre adta a labdát, Vădana pedig betalált (3–1). Két perccel a befejezés előtt már hihetetlennek tűnt, ami a pályán folyt: Goga a 16-os vonaláról lőtt, a laszti pedig a hálóban pihent (4–1).

A meccs után pedig jöhetett az ünneplés.

Adrian Falub vezetőedző a következőknek szavazott bizalmat: Szolomájer – Tăut (82. perc Vâscan), Iodi, Şomchere-chi, Ghindaru – Vădana, Dolha, Savu, Sabo (62. perc Buş) – Goga, Negrean (77. perc Morar).

KONRÁD SZABOLCS

vissza az elejére


Aranyosgyéresi Sodronyipar–Caracal FC 2–1 (1–1)

(8. oldal)

Az első sípszó előtt kitüntették a Sodronyipar legjobb játékosát ebben az idényben: a tordai Obiectiv hetilap által adományozott serleget Tímár vehette át. A mérkőzés végén pedig megható pillanatnak lehettünk szemtanúi: cserejátékosként utolsó alkalommal pályára lépett Ioan Fetiţă, a Sodornyipar alig 20 éves játékosa. Nem azért, mert elhagyná a csapatát, hanem mert nagyon súlyos szívelégtelensége miatt abba kell hagynia az aktív sportolást.

A mérkőzés során mindkét félidőben szinte csak egy kapura ment a játék. A „drótosok" sokat támadtak, sokszor próbálták bevenni Drâncă kapuját, de a vendégkapus lehetetlen helyzetekben is kikotorta a labdát. A 8. percben is ez történt Ţiplea 30 méteres bombalövésénél. Az ellenfél mindkét játékrészben csak egyszer jutott el Perianu kapujáig, ám az első alkalomból meglepetésre gól is született: a Sodronyipar portása egy beívelésnél kiszaladt egy fejelni készülő játékosra, a labda elszállt mindkettőjük felett, a szemfüles Săvulescu pedig a 6-oson felemelkedve fejelt a kapuba (0–1). Miután Bucurnak a 20. percben szinte sikerült az egyenlítés, ez a 26 percben következett be: szép ellentámadás után Molnár a 11-es pontig jutott, onnan lőtte rá a labdát, és a kapus ezúttal tehetetlennek bizonyult (1–1). A 45., 49., 53., 55. és 63. percekben Gheţi és Bucur hagyott ki óriási helyzeteket, mindegyik esetben Drâncă hárított. A 75. percben Rădulescu utolsó védőként a 16-oson belül felvágta Dâmbeant (ezért természetesen piros lapot kapott) – a 11-est Bucur lőtte, de a kapus ezúttal is védett. A 82. percben viszont megszületett a várva-várt, bennmaradást is szentesítő győztes gól: Molnár szépen ívelt be balról, a 6-os jobb sarkán álló Dâmbean pedig kapásból a rövidsarokba tolta a labdát.

A lelkes gyéresi szurkolók vastapssal jutalmazták csapatukat.

Ioan Tătăran edző csapata a következő felállításban szerepelt: Perianu – Oneţ (80. perc Ignat), Şomotecan, Perde, Tímár – Iancu, Ţiplea (67. perc Dâmbean), Costea (88. perc Fetiţă), Molnár, Gheţi, Bucur.

SCHMIDT JENŐ

Kolozs megye harmadik másodosztályú csapata, a Dési Egyesülés 4–0 arányú megsemmisítő vereséget szenvedett Vajdahunyadon a helyi Corvintól.

A második csoport többi eredménye: • Vânju Mare-i Building–Lugosi Auxerre 3–1 • Râmnicu Vâlcea-i MSC–Lupényi Bányász 3–0 • Resicabánya MFC–Nagybányai FC 3–2 Temesvári CFR–Târgoviştei FC 0–2 • Nagyváradi Bihar FC–Gyulafehérvári Egyesülés 3–1 • Medgyesi Gázmetán–Mioveni-i Dacia 5–3.

A június 9-i szombati utolsó fordulóban: Dési Egyesülés–Gázmetán, Lupény–Kv. U FC, Dacia–Sodronyipar, Caracal–Building, Gyulafehérvár–Tem. CFR, Lugos–Nagyvárad, Poli II–Corvin, Nagybánya–Rm. Vâlcea és Târgovişte–Resicabánya.

A táblázaton:

1. Kv. U FC 33 20 9 4 48–21 69
2. Rm. Vâlcea 33 18 5 10 39–28 59
3. Dacia 33 16 9 8 42–26 57
4. Lupény 33 16 4 13 39–36 52
5. Gyulafeh. 33 14 9 10 33–28 51
6. Gázmetán 33 14 6 13 48–34 48
7. Corvin 33 12 12 9 47–36 48
8. Sodronyip. 33 13 8 12 31–34 47
9. Caracal 33 14 4 15 39–33 46
10. Resicab. 33 13 6 14 38–37 45
11. Poli II. 33 12 9 12 44–36 45
12. Târgovişte 33 12 9 12 29–31 45
13. Tem. CFR 33 13 6 14 37–44 45
14. Nagyvárad 33 11 10 12 37–41 43
15. Building 33 11 8 14 28–32 41
16. Nagybánya 33 8 8 17 24–53 32
17. Lugos 33 5 10 18 23–41 25
18. Dés 33 6 6 21 25–60 24

(póka)

vissza az elejére


C–liga – 33. Gól nélkül

(8. oldal)

Egyik Kolozs megyei csapat sem lőtt vagy kapott gólt a labdarúgó harmadosztály utolsó előtti fordulójában. Pályaválasztóként a Tordai Aranyos FC és a Kolozsvári U FC 1919 nem fárasztotta ki magát a Marosújvári Szóda, illetve Szászrégeni Lendület ellenében, mindkét összecsapás 0–0-lal végződött. A Bethleni Szamos Gáz–Kolozsvári Egészség találkozón viszont egészen más okból nem esett egyetlen találat sem: a házigazdák nem jelentek meg (!), így az egészségügyiek játék nélkül, 3–0-s gólaránnyal jutottak a három pont birtokába.

Az ötödik csoport további eredményei: • Dévai Maros–Besztercei Glória II. 2–0 • Sebesi MSC–Balázsfalvi Inter 1–0 • Nagyszebeni FC–Marosvásárhelyi Trans Sil 3–3 • Marosvásárhelyi (Nyárádtői) Maris–Râmnicu Vâlcea-i Oltchim 2–0 • Medgyesi Spárta–Szászvárosi Dacia 5–0 • Szovátai Bútor–Nagyszebeni Atletic 4–0.

Az élen: 1. Aranyos 77 pont, 2. Maros 68, 3. Szóda 55, 4. Inter 54, 5. Bútor 50, 6. Oltchim 49, ..., 10. Egészség 46, ..., 12. Kv. U FC 1919 45.

Az utolsó fordulóban június 8-án, pénteken: Egészség–Maros, Trans Sil–Aranyos, Glória II–Kv. U FC 1919, Atletic–Sparta, Lendület–Bútor, Szóda–Sebes, Inter–Bethlen, Oltchim–Nagyszeben és Szászváros–Maris.

(póka)

vissza az elejére


TENISZ
Roland Garros-i
salakpályás Grand Slam

(8. oldal)

A 3. fordulóban ért véget Raluca Ioan Olaru franciaországi kalandja, a 7. kiemelt szerb Ana Ivanovics már túl kemény diónak bizonyult a mindössze 19 éves román lánynak, aki egy óra és öt perc játék után 6:2, 6:0 arányú vereséget szenvedett.

A harmadik forduló a vég-állomást jelentette a 2002-ben döntős Venus Williams számára a francia nyílt teniszbajnokságon: az amerikai játékos a 4. helyen kiemelt szerb Jelena Jankovicstól szenvedett vereséget három játszmában.

A pénteki nap szenzációját az olasz Filippo Volandri szolgáltatta, aki ötszettes csatában legyőzte a hetedik helyen rangsorolt horvát Ivan Ljubicsicset.

A végső sikerre is esélyes, hazai közönség előtt szereplő Amélie Mauresmo három játszmában kikapott a cseh Lucie Safarovától a francia nyílt teniszbajnokság harmadik fordulójában.

A francia sztár, aki összességében 45 (!) önhibát vétett, az első szettben 3:0-ra vezetett, aztán zsinórban hat játékot vesztett. A folytatásban ugyan összeszedte magát Mauresmo, ám végül a rövidítésben kapott ki.