Ne nézze, fogja meg!

Ne csupán virtuálisan, a világhálón olvassa a Szabadságot, fizessen elő a lap nyomtatott változatára, hisz az internetre nem töltünk fel minden információt! Amennyiben Ön is Kolozs megyében lakik, s megunta a képernyőn olvasni a Szabadságot, egyszerű, gyors megoldást ajánlunk: küldjön SMS-t a 7555-ös emeltdíjas számra és jövő hónaptól előfizetőnk. Az üzenet elejére írja oda Szabadság (ékezet nélkül!), majd nevét és pontos címét. Ha júniusra már előfizetett, kérjük, a júliusi előfizetést megrendelő üzenet végére írja oda, hogy melyik cégnél (például Apex, Apex Abcom vagy Posta). Erre azért van szükség, hogy legalkalmasabb terjesztőhöz forduljunk. Az egy hónapos előfizetésre alkalmas SMS ára 6 euró, plusz áfa. Az üzenetet csupán az Orange hálózatból lehet elküldeni. Könnyítse meg életét: június 22-ig fizessen elő júliusra SMS-ben a Szabadságra! Ne nézze, fogja meg!Reklámozzon ingyen
a Szabadságban!

Szeretné, ha cége neve, esetleg címe és telefonszáma, netán reklámszövege ingyen megjelenne lapunk első oldalán?

Mi sem egyszerűbb ennél: ajánlja fel cége termékét vagy szolgáltatását díjként a Szabadság hagyományos, nagy sikernek örvendő előfizetői nyereménysorsolásaira és heteken át a címlapon lehet!

Részletekért hívja a szerkesztőségünket a 0264/598-621 vagy 0264/596-408-as telefonszámokon és keresse Balázs Bencét

.

vissza az elejére


Könnyített bankkölcsön csak az átlag- és magas jövedelműeknek
Elkezdődött a pénzintézetek versenyfutása hitelkérőkért

(1. oldal)

Nőtt a fogyasztási hitelek iránti igény

Első látásra úgy tűnik, hogy a szinte már minden utcasarkon felbukkanó bankfiókokban pénzt dobálnak utánunk, miután a jegybank elfogadta a könnyített hitelezési feltételek bevezetését. A nemzeti bank nem engedte el ugyan a gyeplőt, de minimális garanciális feltételek megszabása mellett sorban engedélyezi a pénzintézeteknek, hogy nagyvonalúbban juttathassák kölcsönhöz a lakosságot. Az elmúlt években a reálbérek lassú, de folyamatos emelkedése következtében a fogyasztási hitelek iránti igény is megnőtt, akárcsak a lakosság eladósodásának mértéke. Indokolatlan azonban a különösebb aggódás, mivel a bankok – saját pénzükről lévén szó – megőrizték józanságukat, és a hitelportfolió növelésének csábítása ellenére is olyan biztosítékokat állapítottak meg, amelyek szinte lehetetlenné teszik az alacsony jövedelműeknek a hitelfolyósítást. Az új konstrukciók egyértelmű nyertesei az átlagbéren felül javadalmazott kuncsaftok. (Részletek a 4. oldalon)

vissza az elejére


Klímakárosító a G8 csúcstalálkozója

(1. oldal)

Többezren kezdtek tüntetést szerdán délelőtt Heiligendamm térségében az esti órákban kezdődő G8-csúcs ellen. Helyszíni jelentések szerint mintegy tízezer tüntető nyomult több irányból a nyolcak csúcskonferenciájának helyszínét tizenkét kilométeres hosszúságban körülvevő beton-, illetve drótkerítés felé. A tüntetők többnyire húsz és harminc év közötti fiatalok, s köztük értesülések szerint külföldiek is vannak. A tömegben feltűntek a szombati, rostocki véres összetűzéseket provokáló, talpig feketébe öltözött és fekete csuklyát viselő szélsőbaloldali autonóm csoport tagjai is. Ismét elhatárolta magát az erőszakos cselekményektől az Attac globalizáció-ellenes nemzetközi szervezet németországi szárnya. A heiligendammi tanácskozás résztvevői ugyancsak „befűtenek" bolygónknak.

RÉSZLETEK A 4. OLDALON

vissza az elejére


Nem utalták ki a Nokiának ítélt telket

(1. oldal)

Váratlan fordulatot vett a képviselőház keddi ülésén annak a jogszabálynak az elfogadása, amelynek alapján kiutalhatnák a Nokiának szükséges telket Nemeszsukon, következésképpen szerdán nem írhatták alá az építkezés elkezdését jóváhagyó szerződést. Mint ismeretes, a hatalmas terület az Állatorvosi és Mezőgazdaság – Tudományi Egyetem használatában van, és egyezmény született korábban arra, hogy ez átkerüljön állami köztulajdonba, ami után a Kolozs Megyei Tanács átadhatja a Nokia finn vállalatnak az építkezések elkezdéséért. A telekátutalásról szóló törvénytervezet átment a szenátuson, és kedden tárgyalták a képviselőházban.

Horia Uioreanu PNL képviselő figyelmeztette Marius Nicoară megyei tanácselnököt, hogy a Demokrata Párt (PD) és a Nagy-Románia Párt (PRM) a törvénytervezet ellen akarnak szavazni. Az elnök felvette a kapcsolatot a PRM-vel, és támogatásukkal végül a törvénytervezetet nem leszavazták, hanem csupán két héttel elhalasztották. Mint kiderült, Valeriu Tabără DP képviselő vetette fel, hogy tisztességtelen az amúgy is elhanyagolt egyetemtől, valamint kutatástól a telket elvenni és magáncégnek kiutalni, függetlenül attól, milyen vállalatról van szó. Szerinte az egyetem is létesíthetett volna munkahelyeket megfelelő anyagi támogatással. Megjegyezte, fel kell már hagyni a magánérdekeket szolgáló sürgősségi kormányrendeletek elfogadásával, de nem nevezte meg, kire célzott. Utólag Tabără-t bírálták párttársai, mind Daniel Buda kolozsvári képviselő, mind Emil Boc pártelnök azt állította, Tabără magánvéleményt hangoztatott, és felmerülhet akár a pártból való kizárása is.

Vasile Puşcaş PSD képviselő úgy nyilatkozott, amennyiben valaki pontosítást kér, a törvénytervezetet visszaküldik a szakbizottságba, de két hét múlva biztosan párttársai is a tervezet elfogadása mellett szavaznak.

vissza az elejére


Kult-Túra


MAINAP

(2. oldal)

NÉVNAP: Róbert. A germán Hrodberth névből származik, jelentése: fényes, hírnév.

NAPKELTE: 5 óra 33 perckor.

NAPNYUGTA: 21 óra 16 perckor.

ÉVFORDULÓK: Június 7-én történt: 1755. Irán északi részén földrengés pusztított. A katasztrófának a korabeli források szerint kb. 40 000 halálos áldozata volt. • 1951. Landsbergben végrehajtották az utolsó halálos ítéleteket a náci bűncselekmények miatt felelősségre vont elítélteken. • Június 7-én született: 1502. XIII. Gergely/Ugo Boncompagni katolikus bíboros, római pápa (1572–1585) • 1848. Paul Gauguin francia festő, a posztimpresszionizmus egyik legnagyobb hatású mestere. • 1894. Boncza Berta (Csinszka), Ady Endre felesége. • 1896. Nagy Imre közgazdász, politikus, miniszterelnök. • Június 7-én halt meg: 1660. Rákóczi György II. erdélyi fejedelem. • 1843. Johann Christian Friedrich Hölderlin német költő. • 1935. Ivan Vlagyimirovics Micsurin szovjet–orosz kertész, növénynemesítő. • 1938. Dsida Jenő költő, újságíró, szerkesztő.

vissza az elejére


A NAP IDÉZETE

(2. oldal)

Tiszta szívvel élni: ez a legnagyobb bölcsesség, amit bölcsek kigondoltak, a még bölcsebbek pedig meg is tettek.

Hölderlin

vissza az elejére


KISHIREK

(2. oldal)

KERCSEDI NAPOT rendeznek június 10-én, vasárnap a Torda melletti településen. Az ünnepség a református templomban a 11 órai ünnepi istentisztelettel veszi kezdetét. Igét hirdet Lőrincz József Tibor, nyugalmazott református lelkipásztor. Ezt követően dr. Keszeg Vilmos egyetemi tanár, Aranyosszék-kutató tart előadást. Délután 3 órától a Kultúrházban fellép az Aranyosszék néptánccsoport és zenekar. A szervezők mindenkit szeretettel várnak. Bővebb felvilágosítást Kolozsi Ernőtől kaphatnak az érdeklődők a 0744-208765-ös mobilszámon.

AZ ERDÉLYI VITÉZI REND június 9-én, szombaton de. 10 órakor vitézi avatást rendez a Szent Mihály-templomban, amelyre szeretettel várnak minden érdeklődőt.

FOGADÓÓRÁT TART június 8-án, pénteken 11 – 12.30 óra között Máté András Levente képviselő az RMDSZ Fürdő/I. Hossu utca 21. szám alatti képviselői irodájában.

A KOLOZSVÁRI LITERÁTOR KLUB június 7-én, csütörtökön du. 6 órakor tartja soron következő ülését a Café Bulgakov Irodalmi Szalonjában.

vissza az elejére


Megjelent a Közmag/ 2007/1-2.

(2. oldal)

A Brassai-líceumban bemutatták az immár hatodik évfolyamát taposó Közmag ifjúsági közgazdasági lap legfrissebb számát. Gaal György tanárszemmel azt emelte ki, hogy a kiadvány túlélte az iskola megszüntetett közgazdász osztályát, és egyedi színfoltja maradt az erdélyi magyar diáksajtónak. Szerkesztő brassais, apáczais és unitárius kollégista diákok, illetve egyetemisták, akik érdekes fejezettémákat dolgoztak fel: Gazdasági kilátó diákszemmel; Az integráció kihívásai; Barangolás az információ világában; Művelődés; Oktatás; Kaleidoszkóp.

Az iskola vezetősége részéről Ghica Gabriel reményét fejezte ki, hogy a nemzedékek váltakozása közepette is akadnak olyan fiatalok, akik vállalják ezt a pluszmunkát. Pleşa Róbert főszerkesztő a lapszám megjelenésének késlekedését anyagi okokkal indokolta, majd öt új munkatárs beszervezéséről számolt be. Ugyanakkor állást foglalt a közgazdász osztály újraindítása mellett. Pápay Orsolya (BBTE, III. év, marketing szak) az informatikai köztudatban ismert IRC-ről írt cikkét vázolta, amelynek elsődleges célja tanárral és szülővel megértetni, hogy mivel is tölti idejét a képernyő előtt a gyermek.

A bemutatót szavalatok és gitárzene színezték.

Ö. I. B.

vissza az elejére


Magyar udvari kultúra, koronás fejedelem, építészeti stílusok
Hármas könyvbemutató a Történelem és Filozófia Karon

(2. oldal)

Hármas könyvbemutatót tartottak a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Történelem és Filozófia karának könyvtárában kedden délután. Sipos Gábor az Idővel paloták...(Magyar udvari kultúra a 16–17. században) című könyvet mutatta be, amely a királyi, uralkodói vagy éppen fejedelmi udvarok kultúráját boncolgatja. Elmondta: a kötet nem éppen újdonság, de nem csak az újdonság jelenti egy-egy könyv értékét. A kötet szerzői egy olyan téma-együttes feldolgozására vállalkoztak, amely művészettörténeti szempontból jelentős. – Az elit az egész társadalomnak mintát szolgáltatott. Ez a társadalmi réteg határozta meg az államok politikáját, irányultságát, kapcsolatait, lehetőségeit – magyarázta Sipos Gábor. Hozzátette: az udvari kultúra kutatása interdiszciplináris, erre a könyv is bizonyíték, hiszen tartalmaz egy kis könyvtártörténetet, művészettörténetet, mentalitástörténetet, egyháztörténetet is. – A könyv nem csak szakemberek számára íródott, színesen és érdekesen írja le az udvari életet. Aki kézbe veszi, azt biztos elkapja a gépszíj, és a kötet több tanulmányát is elolvassa – mondta.

Kovács András a Koronás fejedelem című Bocskai István és korát bemutató kötetről beszélt. Kifejtette: a kötet tartalma egészen kivételes. Annak ellenére, hogy a kötet három szerző műve, nem érzékelhetők törések. Úgy járták körül egy kor világát, hogy kiválasztottak egy személyiséget, (Bocskai Istvánt) és a kor eseményeit hozzá kapcsolva mutatják be. Az illusztrációk aláírásai bővítik és színesítik a szöveget. – A szerkesztés minden elismerést megérdemel, jegyezte meg.

Szabó Péter Kovács András nemrég megjelent Emlékezetes épületek, épületek emlékezete című tanulmánykötetét elemezte. A II. világháború között Gerevics Tibor már megírt egy, az építészeti stílusokat összefoglaló kötetet, amelyet inkább a templomok stílusjegyeire épített fel. Erre az összeállításra a tipizálás volt jellemző. Bíró József az erdélyi kastélyokról írt könyvet. Ezekhez a kötetekhez kapcsolható Kovács András könyve. – Meg kell említenem, hogy a szerző erősen kihangsúlyozza az olaszosítást, de az erdélyi építészetre jellemző volt a cseh, morva és német hatás is – mondta Szabó Péter. A kötet sajátossága, hogy építészeti tanulmányok mozaikjából áll össze, így az épületek magukról beszélnek. Ez a fajta elmélyült munka újdonság a művészettörténet irodalmában. A bevezető feltárja a szerző tanárélményeit és az alvinci kutatásait. A mű erénye, hogy a szerző a legfrissebb információkat is bedolgozza a könyvbe.

A három bemutatott könyv mellett Horn Ildikó frissen megjelent Könnyező krokodil című kötetét is megismerhették a jelenlévők.

DÉZSI ILDIKÓ

vissza az elejére


Két magyar kötetet mutattak be a tordai könyvvásáron

(2. oldal)

A tavalyitól eltérően, az idei ASTU LIBRI tordai könyvvásáron két magyar szerző könyvét is bemutatták. A rendezvénynek otthont adó Mihai Viteazul Főgimnázium dísztermében a tordai születésű Keszeg Ágnes által illusztrált, Lám, egymást érik a csodák című Szilágyi Domokos gyermekverses kötetével, valamint Suba László képzőművész könyvének a román változatával, az Olăritul din Turda alkotással ismerkedhettek meg az érdeklődök.

A Szilágyi könyvet Dumitriu Anna, a Petőfi társaság ügyvezető elnöke, illetve Blényesi Noémi magyar szakos tanár mutatta be.

Szilágyi Domokos verseit Bágyoni Szabó István válogatta össze. A korabeli lapokban, gyermekirodalmi antológiákban, tankönyvekben, sokszor méltatlan környezetben megjelent szövegek nagyobb része a természetet és a tárgyi környezetet humanizálja.

„A színes rajzok ötletesen töltik ki a felületet. Hol elválaszthatatlanok a versektől, hol pedig a grafikus egészíti ki a verset, egy-egy hangulatot árasztó motívummal. Ahogyan a költő a szavakkal, olyanképpen játszik a festő a színekkel és a formákkal. Akárcsak Szilágyi Domokos, Keszeg Ágnes is tudja, milyen a ruhája a tavasz-tündérnek, tudja, hogyan mosakszik a lepke, milyen a liliom-palota, milyen Gazdag Hasszán kincses ládikója. Ismeri a színek természetét, a kompozíció szabályait. Tud karaktereket rajzolni, hangulatokat teremteni, történetet mondani", hangsúlyozta Blényesi.

Az alkalmat a Józsa Emese zenetanár által irányított, a Teodor Murăşanu Általános Iskola ötödik osztályos tanulóinak csoportjának megzenésített Szilágyi-versekből álló összeállítása tette színesebbé.

LADÁNYI EMESE KINGA

vissza az elejére


884 jegyet adtak el az Antonio Banderas rendezte filmre

(2. oldal)

Többszáz kolozsvárit érintett meg a nemrég meghirdetett Együtt a múzeumért adománygyűjtő kampány, amelynek célja hozzájárulni ahhoz, hogy az épület felújításához szükséges 10 millió euró a lehető leggyorsabban összegyűlhessen. Hétfőn 884 néző vásárolt jegyet az El camino de los ingleses című filmre (fordították Az angolok útja, illetve Nyári zápornak is), amelyet a világsztár filmszínész, Antonio Banderas rendezett. Egy mozijegy ára egységesen 5 lej volt. Az Együtt a múzeumért kampány június 10-ig tart, de azután is lesz lehetőség hozzájárulni a javítási munkálatokhoz a város különböző pontjain felállított urnák révén.

vissza az elejére


Díj és szakmai elismerés a Pucknak

(2. oldal)

Pécsett vendégszerepelt a kolozsvári Puck Bábszínház román és magyar tagozata a május 30-a és június 3-a között megrendezett XIV. Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztivál rendezvénysorozat keretében. A fesztiválon idén hat ország (Szerbia, Csehország, Románia, Magyarország, Bosznia-Hercegovina és Bulgária) 19 bábszínháza vett részt, több mint 200 művésszel. Az ötnapos program záróünnepségét a Bóbita Bábszínházban tartották, ahol a legjobb produkciókért járó díjakat is kiosztották.

Összesen öt elismerés talált gazdára, amelyek között az UNIMA, vagyis a Nemzetközi Bábművész Szövetség Magyarországi Központja nagydiplomáját a fesztivál legjobb rendezőjeként Mona Chirilă kapta, a PUCK Bábszínház román tagozatán megrendezett A varázsló és a holló című előadásáért.

A magyarországi és nemzetközi szakértőkből álló zsűri ezenkívül, ha csak szóban is, de elismerésben részesítette a magyar tagozat Rózsa és Ibolya című produkcióját, Varga Ibolya rendezésében amely ezúttal versenyen kívül, a fesztivál off-programjai között mutatkozott be.

Irodalmi titkárság

Az oldalt szerkesztette: Köllő Katalin

vissza az elejére


Vélemény


Habsburg Ottó
Az alkotmány éve?

(3. oldal)

Az Európa jövőjéről szóló legutóbbi viták során számottevő politikus, így például Merkel asszony is ismét felvetette az Alkotmány kérdését. Alapjában véve ez a gondolat helyes. Mielőtt azonban újra belevágnánk a terv megvalósításába, okulnunk kell a közelmúlt hiányosságaiból.

Felmerül az a veszély, hogy a jelenlegi döntéshozó politikusok csak a korábbi alkotmányjavaslatok, például Giscard d’Éstaing tervének felújítására gondolnak. Azonban ahhoz, hogy az igyekezetet ezúttal siker koronázza, tanulni kellene az elmúlt év egyébiránt felesleges balsikeréből. Valódi újrakezdés szükséges.

E tekintetben elsősorban az volna fontos, hogy az Alkotmány szövege rövid, világos és mindenki számára érthető legyen. Manapság a politikai pártok harcai közepette gyakran megfeledkezünk Mária Terézia császárnő erre vonatkozó bölcs szavairól, miszerint „Ahhoz, hogy a törvény szövege jogszerű legyen, olyan világosnak kell lennie, hogy azt az utolsó galíciai disznópásztor is megértse". Sajnos ma már nem létezik ez a galíciai disznópásztor... Ellenben a rá vonatkozó gondolat alapvetően helyes, hiszen az Alkotmány az emberekért, s nem a bürokratákért készül.

Másodsorban az Alkotmány, amennyiben nem törekszik alapértékeinek tisztaságára, mindig hibás, félrevezető. Az alkotmányok megfogalmazásakor nem azt a célt kell szem előtt tartani, hogy azokat később, az érdekek módosulása következményeként minél kevesebbszer kelljen megváltoztatni. Az Alkotmány mindenek előtt alapelvekből áll, amelyek világosan megmutatják nekünk, melyik a követendő út. Ma különösképpen két ilyen alap elv létezik: a római szerződések szociális piacgazdaság-elve, illetve a maastrichti egyezmény szubszidiaritás-elve. E két sokat ígérő útmutatót később azonban minden elképzelhető, nem alkotmányos beszéddel és határozattal felülírtak.

Az igazi Alkotmány erkölcsi tartalommal kell hogy rendelkezzen. Az Istenre hivatkozás a legmegfelelőbb eszköz ennek megvalósítására, hiszen Isten szerencsére sokak, mondhatni csaknem valamennyi európai ember számára fogalom. Nem valamelyik valláshoz tartozók monopóliuma – hanem valamennyiünké. Egyesíti, nem szétválasztja az embereket – ami gyakran megtörténik, amikor „az iszlám Istenéről", „a zsidók vagy a keresztények Istenéről" van szó. Az Isten mindenki istene. Ebben a szellemben aztán a további jogi fogalmazásmódok egyesíthetőek. Így volna lehetséges az Istenre való hivatkozás, amint azt eredetileg is elképzelték.

A későbbi perlekedések vezettek ahhoz a helyzethez, hogy e kérdés terén nem alakult ki egységes vélemény. Véletlen helyett inkább az igazság kifejeződése volt az is, hogy az ENSZ megalakulásakor az Istenre való hivatkozás fölött kialakuló vitában mind az iszlám hitűek, mind a keresztények és a zsidók Isten mellett érveltek – Sztálin követelésével ellenkezvén.

Ebben az esetben ezeket a kezdeményezéseket számbeli többség általi siker koronázta, de attól az alapvető probléma nem oldódott meg. Az Alkotmány kérdése ismét terítékre kerül, és vita tárgyát képezi majd, ahogyan azt Merkel asszony előre jelezte. Csak remélhetjük, hogy ezúttal mindazok szót fognak emelni az ügy érdekében, akik felismerték, hogy a mi jogi épületünk a parlamenti többségek állandóan változó táboránál magasabb rendű alapokon nyugszik. Éppen ez képezi a jelenlegi év egyik fontos témáját. Az ez ügyben tett lépésektől nagyon sok függ, hiszen csak a biztos alapokon nyugvó nemzetközi rend képes biztosítani a számunkra olyan értékes békét.

A 2007-es év olyan esélyeket tartogat számunkra, amelyeket azonban az emberek csak kellő odafigyeléssel tudnak majd kihasználni. Itt látom az egyházak óriási felelősségét. Miután az első alkotmány körüli vitában nem mutattak kellő harci szellemet az igazság és a béke megőrzése érdekében, ezúttal új esély adatik nekik kiállni az ügy érdekében. E kérdésnek a megválaszolása lesz ennek az esztendőnek a történelmi döntése.

vissza az elejére


Van megoldás

(3. oldal)

Egy politikai szervezet, amely nem képes pályamódosításra, vesztébe rohan. A május 19-i népszavazás óta az RMDSZ köreiben a szövetség helyi szervezetei és a választók közötti kommunikáció-hiány a sláger. Hogy, úgymond, nem sikerült megértetni a magyarsággal a népszavazás „igazi" tétjét. A csúcsvezetőséggel semmi baj, a stratégia tökéletes, csupán a kommunikáció-hiány a ludas mindenben. Közben a Területi Elnökök Konzultatív Tanácsának ülésén kiderül, hogy nem csak az alsóbb régiókban, de a szervezeten belül is baj van a kommunikációval, hogy a csúcsvezetőség és a területi elnökök között sem létezik valódi kapcsolat. A népszavazás kérdésében például utóbbiak mellőzésével alakították ki a szervezet stratégiáját.

A jelek szerint a szövetség stratégái most arra alapoznak, hogy megfelelő propagandával belesulykolható a mindezidáig engedelmes szavazógépezetként működő, és így is kezelt erdélyi magyarság tudatába az is, aminek vajmi kevés köze van a realitáshoz. Mert bár való igaz, hogy a kulturális autonómia törvénybe iktatásának megtorpedózása csak hathatós államelnöki sugallatra történhetett, s hogy Băsescu nem a konjunkturálisan, hanem a meggyőződésesen magyarellenes román politikusok táborához tartozik, a népszavazás távolról sem erről szólt. Elnöki populizmus ide vagy oda, napnál világosabban körvonalazódtak az arcvonalak: egyértelmű volt, hogy a felfüggesztés pártiak hangadói a volt szekusok, a volt nomenklaturisták és a nagy-romániások. Az sem volt kérdéses, hogy az elnökpártiak sem holmi jól hangzó eszmények, idealista elvek érvényesítésére, hanem a gazdasági pozíciók újraosztására szövetkeztek. S ehhez a magyar kisebbségnek vajmi kevés köze lehet, azaz, úgysem rúghat labdába. De akkor minek belerángatni egy olyan ügybe, amely magyarán mondva se inge se gatyája? Lehetett volna az a kommunikáció tízszer hatékonyabb, a valódi tényálláson akkor sem változtat.

Miközben a vezetőség kommunikáció-hiányra panaszkodik, nem képes szembenézni önmagával, nem képes beismerni, hogy mindebben ő maga sem ártatlan. Sőt, talán éppen miatta, az erőteljes hatalom-koncentráció következtében alakult ki ez az áldatlan állapot. Képtelen pozitív módon reagálni a civil szférából hozzá érkező jelzésekre. Gondolok itt a történelmi egyházak szerintem roppant felelősségteljes egység-felhívásaira, az intellektualitás legkülönbözőbb szervezetei felől érkező jobbító javaslatokra. Legyünk őszinték, a referendum kérdése kisebbségünk kulcsproblémái tekintetében másod-, ha nem harmadrendű. A szervezet számára inkább taktikai, mint stratégiai hiba volt a sikertelen kampányolás. Mondhatnám, szerencsés véletlen, amely valódi hiányosságokra világított rá.

A kedvezőtlen kimenetel gyökereit mélyebben kell keresni. Nem abban, hogy az RMDSZ üzenete nem jut el a választóhoz, hanem a visszacsatolás hiányában, abban, hogy a szervezet képtelen felfogni a választók irányából hozzá érkező visszajelzéseket. A rendkívül sok odaadó, hasznos munkát végző helyi és központi tisztségviselőnek fel kell ismernie végre, hogy a talpon maradás és az erdélyi magyar európai parlamenti képviselet nem válhat személyes ambíciók martalékává. Még van idő a jobbításra. A szlovákiai magyar pártok parlamentben maradásuk érdekében képesek voltak a kiegyezésre. Ugyanez itt Romániában ne lenne elképzelhető?

NÉMETH JÚLIA

Az oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


Napirenden

ÖSSZEFOGLALÓ

vissza az elejére


Francia korrupciós botrányba keveredett Văcăroiu

(4. oldal)

Befolyással való üzérkedés gyanúja miatt indított eljárást a párizsi ügyészség Christian Poncelet, a francia szenátus elnöke ellen – adta hírül szerdán a Le Canard Enchainé című szatirikus hetilap, amely szerint Poncelet román kollégájával, Nicolae Văcăroiuval is találkozott, hogy közbenjárjon egy Carrefour áruház felépítése érdekében.

Az újság szerint a csalás és közjavakkal való visszaélés gyanúja miatt eljárás alatt álló Jean-Claude Bertoldi üzletembert jutalékért cserébe franciaországi és külföldi állami befektetésekhez segítette a szenátus elnöke, aki a köztársasági elnök után a francia állam második legfontosabb közjogi méltósága. Bertoldi a Vinci nevű közbeszerzési beruházásokat működtető cég Sogea nevű leányvállalatánál dolgozott. Poncelet Bertoldi kérésére találkozott február 15-én román kollegájával egy Carrefour áruház romániai építésének megkönnyítésére.

A francia szenátus elnöke cáfolta a szerinte hazug állításokat, és rágalmazás miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen. Hasonlóképpen vélekedett Văcăroiu is, aki értetlenségének adott hangot a gyanúsítással szemben, hiszen a Carrefour nagyon régóta jelen van Romániában, több településen is nyitott már áruházat, így nem látja mi értelme lett volna annak, hogy Poncelet közbenjárjon egy áruház megnyitása érdekében. Arra a kérdésre, hogy a találkozón szóba került-e ez a téma, Văcăroiu kijelentette: nem, a szenátusi küldöttség vezetésével megbízott hivatalos látogatásain nem szokott lealacsonyodni tanácsadói szintre.

vissza az elejére


Könnyített bankkölcsön csak átlag- és magas jövedelműeknek

(4. oldal)

A hazai bankok már több mint egy éve szorgalmazzák, hogy engedélyezze a Román Nemzeti Bank (RNB) a könnyített feltételek mellett folyósítható kölcsönöket. Az óvatos pénzügyi politikájáról elhíresült jegybank ezúttal sem adta be könnyen a derekát, és 2006-ban sem oldott a szigorúságon. Az ügyfelekért egyre élesebb versenyben harcoló pénzintézeteknek végül a csatlakozás első éve hozta meg a rég óhajtott könnyítést. A nagyvonalúság azonban nem jelent korlátlan szabadságot, éppen ezért a pénzintézeteknek a szükséges iratok kíséretében be kellett nyújtaniuk, engedélyezés végett, a jegybankhoz az új hitelkonstrukciókat. A folyamat nem zajlott zökkenőmentesen, mivel a bankok kifogásolták az elbírálási ütem lassúságát. Több piaci szereplőtől újabb kiegészítő dokumentumokat követeltek, ami szintén hátráltatta a jóváhagyást. A bankok emiatt az érdekeiket védő egyesületükön keresztül nyíltan szembeszálltak a jegybankkal, amelyet azzal vádoltak meg, hogy eltorzítja a bankpiacot. Tény, hogy május elejétől eddig csak három pénzintézet új hitelfeltételi javaslatát fogadták el, miközben a többi 15 kérvényezőnek még várnia kell, amíg megkapja a zöld jelzést, és bevetheti magát a hitelportfolió elméletileg jelentős növekedését eredményező versenybe.

Az Alpha Bank nyitotta meg május közepén a piacon a könnyített hiteleket folyósító pénzintézetek sorát. Vezetői úgy határoztak, hogy az eddig 25 százalékban megállapított kötelező előleg értékét 15 százalékra csökkentik, de különleges esetekben a kuncsaft ezen összeg kifizetése nélkül is hitelhez juthat. A jelentős újítás viszont az, hogy a jövedelem 55–65 százalékára számított eladósodás is immár engedélyezett. A pénzintézet látszólag roppant kedvező ajánlata azonban nem jelent mindenki számára könnyítést, ugyanis az előleg nélküli, 65 százalékos eladósodási arány csak a legkevesebb 1500 euró bérezésű ügyfeleknek engedélyezett. A jelzálog- vagy ingatlanhitelek esetében is 15 százalékra csökkentették az előleget.

Az ország második legversenyképesebb pénzintézete, a Román Fejlesztési Bank (BRD) ennél merészebb ajánlattal rukkolt elő: az összes hiteltípusra magánszemélyek esetében 70 százalékos eladósodási arányt állapított. Az euróban fizetett jelzálog- és ingatlanhitelek esetében 5,75 százalékos kamatszintet szabtak meg, az előleg kifizetése pedig nem kötelező. A kedvezményeket ugyanakkor kompenzálják egyéb pluszintézkedések. Így például az előleget nem fizető klienseknek a bank automatikusan egy százalékkal növeli a kamatszintet a hagyományos 20 százalékos előlegű hitelkonstrukcióhoz képest. A BRD vezetői elismerték, hogy ezentúl személyreszabott hiteleket kötnek, amelynek feltételeit az ügyféllel folytatott tárgyalás alapján állapítják meg. Ez azt jelenti, hogy az általános könnyítő feltételek mellett számos egyéb eszköz áll még a bank rendelkezésére, hogy megválogassa ügyfeleit, és soraikból kizárja a fizetésképteleneket. A magas kockázati besorolású személyeknek például nagyobb kamatot kell fizetniük, mint annak, aki szolid bizonyítékokat mutat fel amellett, hogy gond nélkül képes törleszteni tartozását. Kockázati tényezőnek számít például az alacsony jövedelem, a más banknál korábban felvett hitel, a lízingcégeknél jegyzett adósság, vagy a 70 százalékon belül magas eladósodási arány kérése. E kritériumok alapján magas kockázati mutatókat produkáló kliensek esetében a bank akár két százalékkal is megemelheti a kamatszintet.

Az átlagnál nagyobb jövedelemmel rendelkezőknél a könnyítés többtízezer plusz euróban mérhető. Például az ezer eurót megkereső személy maximum 81 867 ezer euró értékű fogyasztási hitelt vagy legtöbb 90 468 ezer euró értékű ingatlanhitelt vehet fel. A régi számítások alapján ez az összeg nem volt több mint 34 764 euró, illetve 51 200 euró.

Az alacsony- és az átlagjövedelemmel rendelkező személyek kölcsönhöz jutása viszont az új feltételek között előnytelen, ha ezt összevetjük a régi hitelszámítási módszerrel. Ennek oka az, hogy a jegybank nem engedte el teljesen a gyeplőt. A könnyített feltételek jóváhagyására pályázó valamennyi banktól ugyanis azt követeli, hogy a jövedelmekből egy háromtagú család után vonjanak le legalább 735 lejt, mivel az Országos Statisztikai Intézet kimutatása szerint legalább ennyi pénz szükséges három személy minimális eltartására. Két személy esetében a levonandó összeget 490 lejben álapították meg, egy személynél pedig a 245 lejjel csökkentett fizetés alapján számítják ki az eladósodási arányt. Az új feltételek mellett banki kölcsön felvétele viszont már lehetetlen azok számára, akiknek a havi jövedelme nem haladja meg a 430 lejt. Valójában tehát, csak azok élveznek előnyt az új helyzetben, akiknek a fizetése legkevesebb 2000 euró.

A hatezer euróig terjedő, alacsony értékű hiteleknél tapasztalt lakossági hátralék értéke, hat hónapos folyamatos növekedés után, az első negyedév végén elérte a 325,6 millió lejt (majdnem 100 millió eurót). A jegybank adatai szerint 301 ezer személy esetében jegyeztek hátralékot, miután ezek száma márciusban jelentős, öt százalékos növekedést mutatott a februári csökkenés után.

BORBÉLY TAMÁS

vissza az elejére


Klímakárosító a G8 csúcstalálkozója

(4. oldal)

Németország történetében soha nem látott biztonsági intézkedések közepette kezdődött szerdán este Heiligendammban a legfejlettebb ipari országokat és Oroszországot tömörítő G8-csoport csúcstalálkozója.

A házigazda Angela Merkel német kancellár, egyben a G8 soros elnöke, közvetlenül a találkozó előtt közzétett üzenetében a közös felelősségre figyelmeztette az állam- és kormányfőket a napirenden szereplő témákkal, főként a környezetvédelemmel és Afrika megsegítésével kapcsolatban.

A németországi G8 csúcstalálkozó központi témái között szerepel a Föld légkörének a védelme, az üvegházhatást (általános fölmelegedést) okozó káros gázok kibocsátásának mérséklése. A heiligendammi tanácskozás résztvevői ugyancsak „befűtenek" bolygónknak.

Amint a müncheni ClimatePartner cég által a Der Spiegel számára készített számításokból kitűnik, egyedül az állam- és kormányfőket Rostockba szállító hivatalos repülőgépek 7 138 tonna széndioxidot „termelnek" oda- és visszaútjukon. Ehhez jön további 5000 tonna CO2, amelyet a meghívott öt küszöbországból, Afrikából, Brüsszelből és az ENSZ-ből érkező vendégek gépei bocsátanak a légkörbe. A német műszaki segélyszolgálat (Technisches Hilfswerk) embereinek és a találkozót biztosító 16 ezer (!) rendőrnek a szállítása és elszállásolása újabb 3300 tonna káros gázzal terheli a légkört. A tanácskozás heiligendammi helyszíne köré vont 12 kilométer hosszú kerítés előállítása és odaszállítása 8 000 tonna széndioxidot „termelt" a müncheni számítások szerint.

Káros hatással vannak a Föld légkörére a G8-csúcs elleni tiltakozások is. A szervezők százezer tüntetővel számolnak június 6. és 8. között a balti-tengeri városka környékén. Ez 1600 tonna széndioxid-kibocsátását jelenti. A legszerényebb tételt még a tanácskozásra akkreditált 5 200 újságíró képviseli: ők mindössze 1000 tonnával növelik a légkörbe jutó CO2 mennyiségét a három nap alatt.

Summa summarum: a csúcstalálkozó idején összesen 27 ezer tonna széndioxiddal jut több a levegőbe, mint ha nem kerülne sor a rendezvényre. Ez egyharmada annak a CO2 mennyiségnek, amelyet a tavalyi németországi labdarúgó világbajnokság résztvevői és nézői termeltek – nem három nap, hanem négy hét alatt!

vissza az elejére


Megtámadták XVI. Benedek pápát

(4. oldal)

A pápa testőrei letepertek egy férfit szerdán a vatikáni Szent Péter téren, miután az megpróbált felugrani XVI. Benedek pápamobiljára, amikor az egyházfő megkezdte általános audienciáját.

XVI. Benedek nem sérült meg, sőt úgy tűnik, észre sem vette, amikor a 20 és 30 év közötti férfi átugrott a téren emelt védőtorlaszon és a nyitott pápamobil után vetette magát, amely az általános kihallgatásra összegyűlt tömegnek integető pápát szállította.

Legalább nyolc testőr ragadta meg a vélt támadót és földre szorította, eközben az egyházfő még csak hátra sem nézett, a fehér terepjáró továbbgördült a zavartalanul integető XVI. Benedek pápával, aki ezután folytatta az audiencát, mintha mi sem történt volna.

Az incidenst megörökítő videofelvételekből nem lehet kideríteni, hogy a várakozók második vagy harmadik sorából előugró férfi fel tudott-e kapaszkodni a pápamobilra. Egy névtelenségbe burkolózó vatikáni tisztségviselő úgy nyilatkozott, hogy a jármű hátsó részét kapta el a tettes, akinek kihallgatását már megkezdte a vatikáni rendőrség.

A férfi nemzetiségét nem hozták nyilvánosságra, a képsorokból csak annyit lehet tudni, hogy rózsaszín pólót, sötét rövidnadrágot, bézs színű baseball-sapkát és napszemüveget viselt.

Az 1-es, 4-es oldalt szerkesztette: Papp Annamária

vissza az elejére


Körkép


Népművészeti fesztivál és vásár

(5. oldal)

Június 8–10. között rendezi meg a Kolozs Megyei Tanács hatáskörében működő Megyei Néphagyományőrző Központ a kolozsvári vásárcsarnokban az Erdélyi Ünnepek Fesztivált és az Országos Népművészeti Vásárt. Tegnap Tiberiu Groza igazgató a sajtóval közölte: a 2000-ben rajtolt fesztivál méreteiben évről évre növekszik, az idén már más megyékből is érkeznek résztvevők. A 23 folklóregyüttes között szerepel a Szarkaláb, a Kisbogáncs és a szamosújvári Téka alapítvány Kaláka együttese is. A három nap alatt a műsor 14–22 óra között zajlik.

A két–három éve megalakult Népművészmesterek Egyesülete a megyéből 40 tagot tömörít, akik alkotásaikkal külföldön is sikereket értek el.

Ioan Avram, az Expo Transilvania Rt. ügyvezető igazgatója kijelentette, hogy örömmel adnak otthont ilyen jellegű fesztiváloknak. Az idén minden eddiginél több hely áll az érdeklődők rendelkezésére: akár nyolcszázan is láthatják az előadásokat. Kerekes Sándor megyei tanácsi alelnök arra emlékeztetett, hogy ebben a multikulturális élettérben jobban megmaradnak a hagyományos népi értékek, amelyek révén könnyebben be tudunk lépni az EU kulturális vérkeringésébe.

Ö. I. B.

vissza az elejére


Leszavazták az Impact-terveket

(5. oldal)

A Kolozsvári Városi Tanács keddi ülésén napirendre került az a keretszerződés, amelynek értelmében az önkormányzat közös vállalatot alakított volna az Impact Developer & Contractor céggel. Az így létrejött új gazdasági egység feladata a lombi lakónegyed felépítése lett volna. A tanácsban azonban váratlan fordulatot vett a tervezet megvitatása. Ştefan Dimitriu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik tanácsosa kifogásolta, hogy egyrészt a cég neve változott, másrészt, hogy a személy, aki az Impact nevében aláír, Dan Ioan Popp igazgató, a részvények 30 százalékának birtokosa, viszont az önkormányzattal közösen alakítandó új vállalatban nem ő, hanem két másik személy képviselné az Impactot. A többi tanácsos hosszas győzködése sem használt, sőt, amikor okmányokat mutattak be, Dimitriu kijelentette, hogy azok hamisak, és arra kérte a jelenlévő Alin Tişe prefektust, hogy ellenőrizze az egész folyamatot, mert jogtalan, és hamis iratokra alapszik.

A halasztási kérelmet a városatyák elutasították, ennek ellenére – bár egy módosító indítványt elfogadtak – a határozattervezetet nem szavazták meg.

Dan Ioan Popp kijelentette: a PSD-s tanácsosnak bizonyítania kell hamisításokra vonatkozó állításait, és magyarázattal kell szolgálnia magatartása miatt. Közismert, hogy Dimitriu rendszeresen közbeszól, és nevetséges módon érvel – fogalmazott az Impact igazgatója.

A tervek szerint az önkormányzat és a cég által közösen alapított vállalat lakónegyedet emelne a Lombon, ugyanakkor közművesítené azokat az ugyanott található területeket, amelyeket még Gheorghe Funar volt polgármester ajándékozott a fiatal házasoknak.

ERCSEY-RAVASZ FERENC

vissza az elejére


Előny a bérlőknél

(5. oldal)

A Szenátus jóváhagyta az albérlők jogainak védelmére vonatkozó 1999. évi 40. számú sürgősségi kormányrendelet módosítását célzó RMDSZ-kezdeményezést. A Kerekes Károly képviselő és Puskás Bálint szenátor által benyújtott törvénytervezet értelmében a lakás bérbevételi szerződésének ideje alatt a villamosenergia, gáz, és más szolgáltatásoknak a tulajdonos kérésére történő beszüntetése csak a bérlő írásos beleegyezésével lehetséges. Ez alól kivételt képez az az eset, amikor a szerződés felbontása a bérlő mulasztása miatt következik be. E jogszabálytervezet – melynek elfogadásáról a képviselőháznak kell majd döntenie – jelentősége abban áll, hogy gátat kíván vetni a burkolt kilakoltatásoknak.

vissza az elejére


Hírmorzsa

(5. oldal)

MOLNÁR TIMI NYERT
Az 5 éves Molnár Timea nyerte el a sorsolást követően a városháza által a Sétatéren szervezett gyermeknap nagydíját, az Emil Boc polgármester által felkínált Costineşti-i táborozást – áll a Polgármesteri Hivatal közleményében.

JOGOSÍTVÁNY GYORSABBAN
A gépkocsi-bejegyzési hivatalnál gyorsítottak az ügyfélszolgálaton: a gépkocsivezetői jogosítványokat már két óra alatt kiállítják az eddigi 24 óra helyett; a gépkocsik rendszámát pedig június elejétől szintén két óra alatt kiadják a korábbi 24 óra helyett, választott rendszám esetében is két órára rövidült az idő 48 óráról. A sofőrvizsgára az előjegyzési idő öt nap lett az eddigi 10–15 helyett.

ERKÖLCSI BIZONYÍTVÁNY HELYBEN
Az erkölcsi bizonyítványt már helyben is kibocsátják, június 11-től pedig nyitnak egy pénztárat a díjak helyben történő kifizetésére. A pénzügyi minőségi bizonyítványt jelenleg két óra alatt adják ki, de néhány napon belül itt is bevezetik a helyben történő iratkibocsátást.

vissza az elejére


Aranyosegerbegy
200 ezer dolláros tervek

(5. oldal)

A község elöljárói a Távközlési Minisztériummal karöltve rövidesen tájékoztatási pontot alakítanak ki az egykori aranyosegerbegyi kultúrházban, ahol majd a község apraja-nagyja minden szükséges információhoz hozzájuthat a felszerelendő multimédia felszereléseknek és az internetkapcsolatnak köszönhetően. A projekt költsége 200 000 dollár, és a minisztérium állja.

A fejlesztés ezzel nem ér véget: két új híd építését is tervezik, a községhez tartozó Mezőörkén pedig felújítják a kultúrházat, de ami még fontosabb: kiépítik az ivóvízhálózatot is.

Schmidt Jenő

vissza az elejére


Civil rendőrök büntetnek

(5. oldal)

Civil rendőröket vet be a közlekedésrendészet a balesetek számának visszaszorítása végett.

A rendőrség úgy véli: a közlekedés résztvevői a rendőrök láttán igyekeznek minden közlekedési szabályt betartani, mihelyt azonban nincs rendőr a láthatáron, ismét elkezdenek szabálytalankodni. Ezért a hatóság úgy döntött, hogy jelzés és egyenruha nélküli egységeket is terepre küld a szabálytalankodók leleplezése végett. Az inkognitóban dolgozó, egyenruhát nem viselő rendőrök lencsevégre kapják a kihágásokat, majd a fegyelmezetlen gépkocsivezetők és gyalogosok házhoz kapják a büntetéseket.

vissza az elejére


Telekátadás a stadionért

(5. oldal)

A városi stadion felépítésének ügyében alakult megyei bizottság kiderítette, nincs szükségük a polgármesteri hivatal jóváhagyására, ami az építkezési engedélyezést illeti. A megye főépítésze szerint az alkalmazott jogszabályok lehetővé teszik, hogy amennyiben két közigazgatási hatóság területéről van szó, a megyei tanács is kibocsáthassa az építési engedélyt. A stadion-bizottság arra gondolt, hogy mivel Nemeszsukon a Nokiának 96 hektár területet adnának, a fennmaradó körülbelül 60 hektárból legtöbb tíz hektárt a stadionba beruházó vállalatnak adná, ahol számára – de a megyei tanácsnak is előnyös – nyereséges vállalkozást létesíthetne. A Sétatéren felépítésre kerülő stadion és egyéb sportlétesítmények mellett a Tordai út 2–14. szám alatt is építenie kell a beruházónak egy sporttermet a környező iskolák számára, efölé azonban gazdasági jellegű helyiségeket is építhet, így megtérülne a beruházás.

vissza az elejére


MARCI A PIACON

(5. oldal)

Szerda reggel a Széchenyi-téri piacon a következő árakat lehetett feljegyezni: új burgonya – 1-2 lej/kg, zöldhagyma – 1 lej/kötés, főzőhagyma – 3 lej/kg, murok – 2,5 lej/kg, paradicsom – 2 lej/kg, káposzta – 1,5 lej/kg, saláta – 1-1,5 lej/fej, zöldpaszuly – 4,5-5 lej/kg, uborka – 2,5-3 lej/kg, retek 1 lej/kötés, karalábé – 1,5 lej/fej, alma – 2,2-3,5 lej/kg, eper – 2-3,5 lej/kg, cseresznye – 4-5 lej/kg.

vissza az elejére


Mozaik


Valutaárfolyamok
Június 5., kedd

(6. oldal)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25.)

3,225/3,265

2,380/2,425

1,28/1,32

Western Union – szolgáltatás a Sora, Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25.,

Victor Babeş 33/A és Magyar/22., Dec. 1989 u. 137. szám alatti váltóirodákban.

A Román Nemzeti Bank árfolyamai (június 6., szerda)
1 euró = 3,2646 lej, 1 USD = 2,4142 lej, 100 magyar forint = 1,2936 lej.

vissza az elejére


Egy perc derű

(6. oldal)

– Kérek egy kövérebb fácánt! – mondja a háziasszony a vadboltban. – De olyat adjon, amelyikben nincs sörét!
– Sajnos, asszonyom – feleli az eladó – olyat nem tartunk, amelyik halálra röhögte magát.

vissza az elejére


MOZI

(6. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – TIFF 2007: Június 7.: 11: Int he Company of Men (amerikai); 13: Red Road (nagy-britanniai); 15.30: Reprise (norvég); 18: Îngerul necesar (román); 20.30: 4 luni, 3 săptămîni şi 2 zileAmintiri din Epoca de Aur (román); 23: Whe the Road Bends – Tales of Gipsy Caravan (amerikai).

Június 8.: 11: Börn (izlandi); 13: 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile – Amintiri din Epoca de Aur (román); 15.30: Wir werden uns wiederseh’n (svájci); 18: Cover Boy (olasz), 20.30: Moromeţii (román); 23.30: Immer nie am meer (osztrák).

GYŐZELEM – TIFF 2007: Június 7.: 10: La noche de los girasoles (spanyol); 12.30: La sagrada familia (chillei); 15: Hîrtia va fi albastră (román); 17.30: Răutăciosul adolescent (román); 20: Farval Falkenberg (svéd); 22: Ex Drummer (belga–holland–olasz).

Június 8.: Román rövidfilmek; 13: Îngerul necesar (román); 17.30: California Dreamin’ (román); 21: Zwartboek – Halina Reijn (holland); 0.30: Avida (francia).

MŰVÉSZ – TIFF 2007: Június 7.: 10: Irina Palm (nagy-britanniai); 12: Sanxia haoren (kínai); Fritt vilt (norvég); 16.30: So lange du hier bist (német); 18.30: Operation Filmaker – work in progress (amerikai); 21: Les amants reguliers (francia).

Június 8.: 10: Egyetleneim (magyar); 12: Mama i tata (bosnyák); 14.30: So lange du hier bist (német); 17: La vraie vie est ailleurs (svájci); 20.30: Independenţa României (román); 22: Mama i tata (bosnyák).

DÉS

MŰVÉSZ – Orvlövész – amerikai. Vetítés. 17, 19.15; péntek, szombat, vasárnap: 21.30 órától is, kedvezménnyel.

TORDA

FOX – 300 – amerikai. Vetítés: 15, 17, 20.

vissza az elejére


SZÍNHÁZ

(6. oldal)

MAGYAR SZÍNHÁZ

Június 15-én, pénteken este 7 órakor: Shakespeare: A windsori víg nők. Rendező: Keresztes Attila. 16 ÉVEN ALULIAKNAK NEM AJÁNLJÁK!

vissza az elejére


BÁBSZÍNHÁZ

(6. oldal)

Június 8-án, péntken este 7 órakor: Parti Nagy Lajos Ibusár c. drámája alapján: Pezsgő. Előadja: Benedek Ágnes Tóth Gábor Ákos Beszélgetéseim a színésznővel alapján: Gizike show. Előadja: Domokos Erika. Irányítótanár: Albert Júlia. – FELNŐTTEKNEK AJÁNLOTT MŰSOR.

Június 9-én, szombaton 12 órakor: Jancsi és Juliska. Rendező: Varga Ibolya – magyar tagozat.

Június 10-én, vasárnap 12.30 órakor: A varázsló macskája. Rendező: Decebal Marin –román tagozat.

vissza az elejére


OPERA

(6. oldal)

MAGYAR OPERA

Június 10-én, vasárnap du. 5 órakor: Verdi: Traviata – gálaelőadás. Vezényel a három díjazott karmester. Rendező Gy. Tatár Éva. Violetta: Hary Judit. Flóra: Molnár Mária. – Olasz nyelvű előadás magyar feliratozással.

ROMÁN OPERA

Június 13-án, szerdán este 7 órakor: Leonard Bernstein: Candide. Vezényel: Horváth József. Rendező: Vincent Liotta (Egyesült Államok).

vissza az elejére


ZENE

(6. oldal)

DIÁKMŰVELŐDÉSI HÁZ

Június 8-án, pénteken este 7 órakor: A Transilvania Filharmónia szimfonikus zenekarának és kórusának hangversenye. Vezényel: Gheorghe Costin. Közreműködik: Sorina Munteanu, Lucia Papa, Constantin Nica, Sorin Drăniceanu. Műsoron: Verdi: Rekviem.

vissza az elejére


HIRDETÉS


ÁLLÁS

(7. oldal)

Kiemelkedő kereseti lehetőséggel, középvezető és értékesítő munkatársakat keresünk. Érdeklődni: .

vissza az elejére


INGATLAN

(7. oldal)

Eladó holland mintára épített ikerház fele. Földszint, emelet, manzárd, 150 négyzetméter lakófelület; négy hálószoba, iroda, két fürdőszoba, garázs; 180 négyzetméter teljesen különválasztott udvar; kívül befejezve, belül félkész állapotban. Irányár: 170 000 euró. Telefon: 0744-639906. (0006)

vissza az elejére


SPORT


LABDARÚGÁS
Az első szerzemény

(8. oldal)

Erősít az élvonalba került Kolozsvári U FC. Elsőre rögtön nevesebb játékost sikerült szereznie az Adrian Falub edzette gárdának, megegyeztek Marius Baciuval. A 32 esztendős medgyesi játékos, aki a 90-es években a Bukaresti Steaua bajnokcsapatát is erősítette, kétéves szerződést írt alá a diákcsapattal.

A Galaci Oţelul hátvédje örömmel tér vissza az erdélyi tájakra.

vissza az elejére


Himnusszal a huliganizmus ellen

(8. oldal)

Himnusszal és vallási dalokkal próbálja megfékezni a huliganizmust saját stadionjában Gigi Becali, a Bukaresti Steaua labdarúgócsapatának tulajdonosa.

„A mérkőzések előtt csak vallási dalokat fogunk játszani. Én vagyok az, aki mindenért fizet, legyen az huliganizmus vagy pályán történt erőszak. Nincs szükség olyan vadító énekekre, mint például a We will rock you. Aztán a játékosok meg megölik egymást" – mondta Becali.

Hozzátette: egyik futballistájától sem tűri el a vadságot, illetve azt, hogy rossz hangulatot teremtsenek. Akit lecserélnek, és emiatt dühöng, 5-től 30 ezer euróig terjedő büntetésre számíthat.

„Minden játékosomnak boldognak kell lennie" – fogalmazott a klubtulajdonos.

vissza az elejére


Barátságos mérkőzések

(8. oldal)

Anglia után kedden a magyarokkal azonos Európa-bajnoki selejtezőcsoportban szereplő Törökországgal is döntetlent játszott a brazil labdarúgó-válogatott. A találkozót Németországban, Dortmundban rendezték. Dunga, a brazilok szövetségi kapitánya a világsztárok közül Ronaldinhót és Kakát csereként küldte pályára. A brazilok többet birtokolták a labdát, gyakrabban jutottak el a kapuig ellenfelüknél, különösen az utolsó 20 percben kerültek fölénybe, de a törököknek is voltak ígéretes próbálkozásaik, gólt azonban egyik csapat sem szerzett.

Argentína válogatottja barátságos labdarúgó-mérkőzésen nagy csatában legyőzte Algériát Barcelonában. A június 26-án kezdődő Copa Americára készülő dél-amerikaiaknál a Barca légiósaként hazai pályán játszó Lionel Messi kétszer is betalált.

Eredmények: Japán–Kolumbia 0–0, Törökország–Brazília 0–0, Kuvait–Portugália 1–1 (gól: al-Szalmija – 88. perc, illetve Joao Tomas – 72. perc), Argentína–Algéria 4–3 (gól: Tevez – 2., 11 m, Messi 2 – 55. és 74, az első 11 m, továbbá Cambiasso – 58. perc, illetve Jahia – 9., valamint Belhadzs 2 – 42. és 75. perc), Mexikó–Paraguay 1–0 (Cardozo – 89. perc) Jamaica–Chile 0–1 (Lorca – 18. perc).

vissza az elejére


Ecuador: megverték a bírókat, becsukták a stadiont

(8. oldal)

Két mérkőzésre becsukták az ecuadori labdarúgó élvonalban szereplő Ibarra stadionját, mert május 27-én az El Nacional elleni meccsen összeverték a játékvezetőt és három segédjét: a találkozó után húsz fanatikus rontott be a pályára és ököllel, botokkal ütlegelni kezdték a bírókat, sőt, az incidens során egy machete (bozótvágó) is előkerült.

Az eset után a következő fordulóban a helyi játékvezetői kar megtagadta a bíráskodást, amíg a szövetség (FEF) nem garantálja a biztonságukat.

Az Ibarra 2 000 dolláros bírságot kapott és a soron következő két mérkőzését semleges pályán kell lejátszania, a FEF pedig egy különleges bizottságot hozott létre felügyelni a találkozók lebonyolítását.

vissza az elejére


Poulsen nem érti, mi történt vele

(8. oldal)

Nem tud magyarázatot adni tettére Christian Poulsen, a dán labdarúgó-válogatott középpályása, aki megütött egy svéd játékost.

„Nem értem, mi történt velem, nem is tudom pontosan felidézni az eseményeket" – mondta Poulsen egy televíziós interjúban. „Borzasztóan sajnálom, hogy így alakultak a dolgok. Azt viszont elfogadhatatlannak tartom, hogy egyes médiumok bűnözőnek állítanak be, és azt sem értem, miért indult ellenem rendőrségi vizsgálat."

Poulsen a dán-svéd Eb-selejtező 89. percében, 3–3-as állásnál azért kapott piros lapot, mert a tizenhatoson belül megütötte az ellenfél egyik játékosát. Herbert Fandel játékvezető kiállította a futballistát és tizenegyest ítélt a svédek javára. Egy dán drukker ezt nem tudta elviselni, berohant a pályára és rátámadt a játékvezetőre, akit a hazai játékosok védtek meg. A rendbontó „csak" egyszer tudta nyakon vágni a bírót. Fandel azonnal lefújta a meccset.

vissza az elejére


ASZTALITENISZ
Árvák házi bajnoksága

(8. oldal)

Nem mindennapi asztaltenisz versenyt rendeztek a minap Szamosújvárott. Ezúttal a helyi árvaházak lakói küzdöttek a pontokért és az elsőségért. A vetélkedőre húsz árva nevezett be. A döntőben a Capră fivérek harcoltak az arany- éremért: Bogdan 2–1 arányban legyőzte Sorin testvérét, megszerezve az első helyet. A 3–4. helyért kiírt találkozón Boros József ugyancsak 2–1 arányban nyert Barcsai Csaba ellen.

Legközelebb hasonló módon sakkversenyt szerveznek.

Erkedi Csaba

vissza az elejére


TENISZ
Roland Garros-i salakpályás Grand Slam

(8. oldal)

Az első helyen kiemelt Roger Federer bejutott az elődöntőbe a francia nyílt teniszbajnokságon, miután négy játszmában legyőzte a kilencedikként rangsorolt spanyol Tommy Robredót. A 2:02 óra alatt diadalmaskodó svájci világsztár – aki nyolcadik találkozójukon is megverte riválisát – csak a második felvonásban ingott meg, ám az idei Roland Garroson elbukott első szettjét követően már ellenállhatatlan volt, és mindössze három gémet vesztett. Federer a 7:5-re megnyert nyitánnyal egyben új rekordot is felállított, ugyanis sorozatban 36. játszmáját nyerte meg Grand Slam-tornán, ezzel megelőzte a 35-tel eddig vele társbérletben csúcstartó John McEnroe-t.

A negyedik helyen kiemelt Nyikoláj Davigyenko is bejutott az elődöntőbe, miután sima mérkőzésen verte az argentin Guillermo Canast. A 26 éves orosz kiválóság a legjobb négy között Federerrel találkozik.

A szerb Novak Djokovic viszont már a legjobb négy között van a francia nyílt teniszbajnokságon, miután 2:12 perces mérkőzésen legyőzte Igor Andrejevet. Az élete első Grand Slam-elődöntőjét kivívó 20 éves játékos a folytatásban a címvédő Rafael Nadallal vagy az ugyancsak spanyol Carlos Moyával száll szembe.

Djokovics a harmadik szerb a Roland Garros elődöntőjében: a nőknél Jelena Jankovics és Ana Ivanovics küzdhet meg a fináléért.

A címvédő és tavalyelőtt is győztes spanyol Rafael Nadal három sima játszmában 2 óra 2 perc alatt nyert honfitársa, Carlos Moyá ellen és bejutott a legjobb négy közé. A 31 esztendős Moyá, aki kilenc esztendeje diadalmaskodott a Roland Garroson, az utolsó szettben már teljesen alárendelt szerepet játszott, a pályán többségében az történt, amit Nadal akart.

A címvédő következő ellenfele Djokovics lesz.

Nadal és Djokovics eddig négyszer találkozott és háromszor a spanyol nyert, míg Davigyenko nyolcszor játszott Federerrel és mindig kikapott.

Eredmények, negyeddöntő:

Férfi egyes: Federer (svájci, 1.)–Robredo (spanyol, 9.) 7:5, 1:6, 6:1, 6:2; Davigyenko (orosz, 4.)–Canas (argentin, 19.) 7:5, 6:4, 6:4;

Negyeddöntő: Djokovics (szerb, 6.)–Andrejev (orosz) 6:3, 6:3, 6:3; Nadal (spanyol, 2.)–Moyá (spanyol, 23.) 6:4, 6:3, 6:0.

vissza az elejére


JÉGKORONG
Csíkszereda rendezi a Magyar Kupa döntőt

(8. oldal)

Csíkszereda adhat otthont a jégkorong magyar kupa négyes döntőjének. A tornát a csíkszeredai Sportklub rendezi, amely így hivatalból vehet részt a tornán, míg a többi három együttes selejtező alapján. Antal István klubelnök szerint a célkitűzés a kupagyőzelem. A kupa mellett a Sportklub – akárcsak tavaly – indul a magyar bajnokságban is a belföldi mellett, ám nem egyedül képviseli Csíkszeredát, hisz a HC Csíkszereda is beiratkozott a Borsodi Ligába. A magyar bajnokságon egyelőre hét együttes van (a szeredaiakon kívül az Alba Volán, a Dunaújváros, az Újpest, a Miskolc és a Ferencváros), egyelőre kérdéses az MTK indulása. A székesfehérvári Alba Volán a magyar mellett az osztrák pontvadászatban is indul, az Újpest pedig benevezett a szlovák másodosztályba. Utóbbiak indulása attól függ, sikerül-e összeegyeztetni a két bajnokságot.

A horvát Medvescak Zagreb végül nem vállalta a szereplést. Az alapszakasz 36 mérkőzésből áll. Ennek a győztese a rájátszás első körében erőnyerő, az elődöntőbe jutásért a 2. a 7-kel, a 3. a 6-kal, a 4. pedig az 5-kel csatázik.

vissza az elejére


Egy győzelemre a Stanley-kupától

(8. oldal)

Az Anaheim Ducks nyert az Ottawa Senators otthonában az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) Stanley-kupa döntőjének negyedik mérkőzésén, és így az egyik csapat negyedik győzelméig tartó sorozatban már 3–1-re vezet.

Eredmény: Ottawa Senators–Anaheim Ducks 2–3 (1–0, 1–2, 0–1).

A párharc következő mérkőzését közép-európai idő szerint csütörtök hajnalban rendezik Anaheimben. A Ducks hazai környezetben megnyerheti fennállása első Stanley-kupáját.

Az oldalt szerkesztette: Póka János András