Egyre több az érdeklődő a Bonchidai Kastély Napokon
Óriási sikert aratott a lovas parádé és a régiségvásár

(1., 5. oldal)

Reneszánsz táncokat adott elő a Pasamezzo együttes (Rohonyi D. Iván felvétele)

Ötödször rendezték meg a Bonchidai Kastély Napokat augusztus utolsó hétvégén. A színes, változatos programajánlat minden igényt kielégített. A gyermekektől a fiatalokig, a középnemzedéktől az idősebbekig mindenki kedvére válogathatott: megtekinthették a régiségek vásárát, derülhettek a bábelőadás mókáin, kipróbálhatták kézügyességüket, avagy elgyönyörködhettek a lovas parádé látványosságában. Még ha a Kolozsvári Transilvania Filharmónia szombat esti hangversenyét meghiúsította is az eső, a közönségnek így is gazdag zenei programban volt része, amely a népzenétől a klasszikus zenéig és a könnyűzenei műfajokig terjedt.

Hegedűs Csilla ügyvezető igazgató elmondta: a kastélynapok megszervezése Maksay Ádám, David Baxter és saját ötlete volt. Az a cél vezette őket, hogy a család apraja-nagyja találjon magának látnivalót, érdekességet. Ezért már első alkalommal szerveztek kimondottan gyerek- és felnőtt-programokat, manapság ugyanis nagyon ritkán adatik meg, hogy az egész család el tudjon menni valahova, és ott minden tagja jól érezze magát.

– Nagy örömmel tölt el, hogy a rendezvény egyre ismertebb lesz: általában 3000–3500 látogatót vonzanak ide a kastélynapok – fejtette ki Hegedűs Csilla. – Ami a fellépő művészeket, együtteseket illeti, van egy alapcsapat, amelyik minden évben visszatér: hadd említsem meg Palocsay Kisó Katát és Hatházi Andrást. Idén kapcsolódott be a szervezésbe Tarr Margit. Bábosok is minden évben jelen vannak. Szeretnénk minél nagyobb teret nyújtani a kulturális eseményeknek: könyvbemutatóknak, szimfonikus koncerteknek. Ami a könnyűzenei együtteseket illeti, itt is kialakult már az aranycsapat: a Fűszál és az Old Time Dixieland együttesek mindig eljöttek. Ez alkalommal a Sarmalele Reci román könnyűzene-együttes is igent mondott felkérésünkre. Először került sor régiségek kiállítására, vásárára, amely szintén óriási sikernek örvendett.

Az idei kastélynapok finanszírozása elsősorban az Európai Unió keretprogramja, a Kultúra 2000 révén valósult meg, de nem feledkezhetünk meg a másik három komoly partnerről sem: a Transylvania Trustről, az angliai Institute of Historic Buildings Corporationról és a magyarországi Kulturális Örökségvédelmi Hivatalról. A helyi támogatók közül pedig megemlítendő a Kolozs Megyei Tanács, a bonchidai önkormányzat és a Communitas Alapítvány. Idén először kötöttek együttműködési szerződést az Erdélyi Szépmíves Céhhel és az Erdélyi Gasztronómiai Szövetséggel.

A rendezvény összköltsége eléri a 8 000 eurót – tájékoztatott Hegedűs. A bevételek azonban az összköltségeknek csupán 20 százalékát fedezik. Az innen származó jövedelmet teljes egészében a kastély helyreállítására fordítják.

Habár a sztánai lovascsapat először lépett fel a kastélynapokon, látványos produkciójuk óriási sikert aratott. De Martin Lajos, a lovascsapat vezetője részletesen tájékoztatott: – Az állomány jelenleg 32 lóból áll. Négy évvel ezelőtt kezdtem el foglalkozni hagyományőrző lovas programok szervezésével. Sikerült olyan csapatot összetoboroznom, amelynek tagjait érdekli a honfoglalás kori lovas harcászat felújítása, de a hajító, a vágó-szúró fegyverek forgatásának titkai és az íjászat (lovas és gyalogos) elsajátítása is. Tevékenységünk elsődleges célja, hogy a fiatalság figyelmét a természet felé irányítsuk, hogy a városi elpuhult életmód mellé alternatívát kínáljunk. Három éve vállalunk nyilvános fellépéseket. Jövőre szeretnénk lóháton megtenni a sztánai Varjúvár és a bonchidai Bánffy-kastély közti utat – ezzel a Kós Károly és a Bánffy Miklós közti barátságnak adóznánk.

Versánszky Ernő régiségkereskedő elmondta: – A meghívott régiségkereskedők földrajzi elhelyezkedése Bukaresttől Budapestig terjed. Több mint ötvenen jöttek el. Úgy gondoltam, hogy a sikeres feketetói vásárhoz hasonlóan Kolozsvár környékén is rendezhetünk hasonlót, mert a város megérdemli, hogy legyen egy szép régiségvására. Nyugaton ez minden nagyobb városban elterjedt. Ez az idei első vásár sikeresnek bizonyult, de jövőre, remélem, kétszer annyian leszünk.

Incze Anikó Háromszékről jött az Erdélyi Gasztronómiai Szövetség képviselőjeként. – Jómagam és segítőtársam szárnyashúst, kézdivásárhelyi kollégám pedig malacsültet készít – tájékoztatott. Bognár Károly, az erdélyi séfklub elnöke több különlegességgel szolgált: szilvával töltött jércével, párolt káposztával, répával és gombával, káposztába göngyölt csirkemájjal. – A 400–500 évvel ezelőtti fogások, fűszerek – majoranna, kakukkfű, bazsalikom, sáfrány – híve vagyok. A szövetség alapító tagjaként másfél éve rendszeresen jelen vagyok a különböző rendezvényeken – közölte.

Kovács Pali Ferenc mákói bútorfestő elmondása szerint a gyerekek nagyon érdeklődtek e tevékenység iránt, átlag 30–40 gyerek állta körül asztalát.

Vassy Zoltán és Márta, a Bagoly könyvesbolt tulajdonosai is minden évben eljönnek a kastélynapokra. – Igyekszünk jelen lenni a megye kulturális eseményein. A közönség érdeklődése sokrétű: mind a néprajzi könyvek, mind az útikalauzok és a szépirodalmi alkotások kelendők.

Palocsay Kisó Kata és Hatházi András szervezők így vélekedtek: – Több éve segítünk a szervezésben. Úgy véljük, a gyerekprogramok nagyon népszerűek: a bábjátékok, a játszóházak sok érdeklődőt vonzanak. A játszóházban a gyerekek elkészítik a kastélyudvaron található óriásbábuk kicsinyített mását, majd délután részt vehetnek az óriásbábuk mozgatásában. A gyerekek kortól függetlenül fogékonyak a bábozás iránt.

Meggyőződésünk, hogy valamennyi résztvevő kellemes élményeket szerzett az idei kastélynapokon is.

Nagy-Hintós Diana

vissza az elejére


Lebukott az első kolozsvári magyar ügynök?
Kovács Zoltán állítólag egyetemi társáról, Kelemen Hunorról jelentett

(1. old.)

A volt Szekuritáté ügyeinek nyilvánosságra hozatala során lebukott az első kolozsvári magyar ügynök. Kelemen Hunor parlamenti képviselő egykori egyetemi társáról van szó, arról a Kovács Zoltánról, akit az RMDSZ a Kolozs megyei Állategészségügyi Igazgatóság igazgató-helyettesi pozícióba juttatott, s akinek a botrány nyomán pénteken meg kellett írnia lemondását.

Kelemen Hunor augusztus 22-én tudatta a nyilvánossággal, hogy egy nappal korábban elolvashatta a Szekuritáté Iratait Vizsgáló Tanácsnál (CNSAS) a megfigyelési dossziéját, amelyből kiderült: három besúgó jelentett róla. A képviselő kérte a CNSAS-t, hogy fedje fel a Radu, a Prodan és a Cristian fedőnevű ügynököket, s ígéretet tett, hogy amint dossziéja másolatát kézhez kapja, nyilvánosságra hozza azt. Annyit elmondott, hogy nacionalizmussal, irredentizmussal vádolták, a Vissz-hang rádiós és a Napoca Universitarás tevékenységéről, illetve az 1956-os események kommentálásáról jelentettek.

A képviselő már augusztus 22-én megfogalmazta sejtéseit. Szerinte Prodan egyik tanára volt, Radu pedig katonasági és egyetemi társa. Cristian kézírása ismerős volt ugyan, gyanította, hogy magyar, de arra nem jött rá, hogy kicsoda. Pedig Cristian írta róla a legtöbb jelentést. Úgy tűnik, azóta ez a rejtély is megoldódott.

Kelemen Hunor lapunk kérdésére tegnap megerősítette: valóban rájött, hogy kicsodát takar a Cristian fedőnév, de a személyt nem kívánta megnevezni. Kijelentette: az ügy a következő napokban úgyis nyilvánosságra kerül.

Más forrásokból azonban megtudtuk: Kovács Zoltánról van szó, a Kolozs megyei Állategészségügyi Igazgatóság igazgató-helyetteséről, aki Kelemen Hunor egyetemi kollégája volt Kolozsváron, az állatorvosi szakon, s akit az RMDSZ az utóbbi időszakban magas bukaresti kormánytisztségbe kívánt juttatni.

Információink szerint Takács Csaba, az RMDSZ ügyvezető elnöke pénteken Kovács Zoltánt felszólította, hogy mondjon le tisztségéről, s az igazgató-helyettes a felmondást azonnal meg is írta. Takács Csabát tegnap telefonon nem sikerült elérnünk.

A Szabadság kérdésére Kovács Zoltán elismerte, hogy az RMDSZ felszólította, mondjon le tisztségéről. Ugyanakkor azt állította, hogy ezt még nem tette meg. Az igazgató-helyettes a felszólítás okát nem kívánta felfedni. Rámutatott: ezt, ha kívánja, megteheti az RMDSZ. Ugyanakkor kijelentette: nincs tudomása arról, hogy általa írt jelentéseket találtak volna Kelemen Hunor dossziéjában. Viszont pontosan tudja a fordítottját, éspedig, hogy a szeku követte őt, s hogy erről iratcsomót is készítettek.

vissza az elejére


Nem ártanának az előrehozott választások

(1. old.)

Mihai Răzvan Ungureanu külügyminiszter Mamaián, az ifjú liberálisok nyári szabadegyetemén kifejtette, hogy az előrehozott választások esetleges megszervezése 2007-ben nem érintené Románia külföldi imázsát.

Arra a kérdésre, hogy milyen kockázatot jelentene, ha 2007-ben esetleg előrehozott választásokra kerülne sor, a liberális miniszter elmondta: az európai kancelláriákat egyetlen dolog érdekli, éspedig az, hogy a megkezdett reformok folytatódjanak.

– 2005 után a romániai demokrácia minőségét, dinamikus működését nem kérdőjelezték meg. A romániai demokrácia túllépett az infantilis szakaszon. Már nem kérdőjelezik meg létezését, sem pedig működését, ami tehát oda vezet, hogy az előrehozott választásokra vonatkozó vitákkal a határokon túl nem foglalkoznak – hangsúlyozta Ungureanu.

Figyelmeztetett: a reformokat folytatni kell, függetlenül attól, hogy sor kerül előrehozott választásokra vagy sem.

– A kérdés nem az, hogy lesznek vagy nem előrehozott választások. A kérdés az, hogy az a kormányzati felállás, amelyet azok eredményeznek, folytassa az elkezdett projekteket. Kis dolgokon ne akadjon el, ne zárja el a csapokat, ne csapja be az ajtókat – tette hozzá.

Az utóbbi napokban egyre több politikus vélekedett úgy, hogy az uniós csatlakozást követően előrehozott választások körvonalazódnak. Olyan vélemények is voltak, amelyek szerint a dossziéháború végső célja a parlament sok tagjának a lemondatása, és ennek árán a választások kierőszakolása.

vissza az elejére


Mircea Geoană bekeményít

(1., 5. oldal)

Mircea Geoană, a Szociáldemokrata Párt (SZDP) elnöke szombaton keményen bírálta a kormánykoalíciót. Úgy értékelte, a hatalom képviselői felkészületlenek, és folyamatosan csak egymással vitatkoznak. Ugyanakkor felrótta saját pártjának, hogy nem volt keményebb Traian Băsescu elnökkel, valamint a kormánnyal szemben.

– Túl hosszú ideig hagytuk békén Traian Băsescut. Most pedig bebizonyosodik, hogy aki magát a kommunizmus és Szekuritáté elleni harc bajnokának vallotta, a rendszer terméke. Valójában egy csaló – mondotta Geoană az SZDP nyári szabadegyetemén, amelyre Dornavátrán került sor.

A pártelnök szerint az SZDP tagjainak egyértelműbbeknek, határozottabbaknak és keményebbeknek kell lenniük. Kifejtette: a szociáldemokratáknak erőteljesebben kellett volna reagálniuk Băsescu elnök választási csalásokra vonatkozó vádjaira, mivel véleménye szerint a választási csalás valójában Traian Băsescu „erkölcsi csalása volt".

Mircea Geoană arra is rámutatott, hogy az SZDP nem volt eléggé kemény a jelenlegi kormány „bizonyos személyeivel" szemben, példáként említve Eugen Nicolaescu egészségügyi minisztert, akiről azt mondta: olyan személy, akit a lakosság kezdett „megvetni".

– Egyesek kezdtek elszigetelődni, mintha madárinfluenzában szenvednének. Helyezzük őket vesztegzár alá – tette hozzá az SZDP elnöke a koalícióban uralkodó kapcsolatokra utalva.

Azon meggyőződésének is hangot adott, hogy az SZDP fel van készülve a soron következő választások megnyerésére, amelyek szerinte előrehozottak lesznek. Azokon pedig a szociáldemokrata jelölteknek olyan személyeknek kell lenniük, akikkel a pártnak nem kell szégyenkeznie: sem amikor megnyeri a választásokat, sem amikor elhagyja a kormányzást.

vissza az elejére


Feljelentik a kiskorúakat beszervező szekusokat

(1., 5. oldal)

Bűnügyi feljelentést tesz a Kommunizmus Gyilkosságainak Kutatóintézete azon szekus tisztek ellen, akik kiskorúakat szerveztek be informátori munkára – közölte szombaton Konstancán Marius Oprea történész, az intézet elnöke.

Oprea, aki egyben a kormányfő nemzetbiztonsági tanácsadója, elmondta: a feljelentés már majdnem elkészült, s azt a katonai ügyészségnek adják át. Emlékeztetett arra, hogy Szeben megyében például az 1989-ben beszervezett ügynökök 20 százaléka kiskorú volt, ami egyben azt bizonyítja, hogy a Szekuritáté „ifjú gárda" felkészítéséhez kezdett.

– Nem lesz nyugtom, amíg nem látok egy cselekedeteiért bebörtönzött szekust – mondta. Magyarázatképpen hozzátette: kutatásai során 9–11 éves beszervezett gyermekek aktáira bukkant.

Az elnök úgy vélte, Ion Iliescu volt államfőt is ki kell hallgatnia a Szekuritáté Iratait Kezelő Bizottságnak (CNSAS), hiszen párt-elsőtitkári minőségében a Szekuritáté tevékenységét is irányította.

A Szekuritáté nem halt meg. Nem létezik rendelet a Román Kommunista Párt felszámolására, az átalakult a Nemzeti Megmentési Fronttá. Hogyan állíthatnánk, hogy Romániában eltűnt a kommunizmus? Megdöbbenten kérdezem, hogy Ion Iliescut miért nem hallgatták ki a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Tanácsnál? Elsőtitkári minőségében ő koordinálta a jászvásári Szekuritátét – hangsúlyozta Oprea, aki szerint „Iliescunak saját magának kellene feltennie a bilincseket, és elmennie az ügyészségre".

Mona Muscă pártból való kizárását illetően Oprea elmondta, hogy ezen intézkedést egységesen kell alkalmazni mindenki esetében.

– Ha kitettük Mona Muscăt, akkor tegyünk ki mindenkit, aki ugyanazt tette, mint Mona Muscă. Négy évvel ezelőtt lettem NLP-tag Ioan Ghişének köszönhetően. Jó barátom esetében is fennáll annak lehetősége, hogy kizárják a pártból, de nem alkalmazhatunk más-más mércét. Nem bocsáthatunk meg Ghişének, miközben Monát megbüntetjük – tette hozzá a liberális történész.

vissza az elejére


KRÓNIKA


A nap idézete

(2. old.)

Keresd az életben mindig a szépet!
Ragadd meg azt is, amit más észre sem vesz!
S ha cudar is sokszor az élet,
Mindig találni benne kedveset, szépet!

Johann Wolfgang Goethe

vissza az elejére


ÉszLeLő

(2. old.)

– Miért furfangosak a nagyon kövérek?
– Mert minden hájjal megkentek.

(öbé)

vissza az elejére


Fények játéka

(2. old.)

Szombat dé l előtt a Gy. Szabó Galériában a galéria vezetője, Ferenczy Annamária bevezető szavaival vette kezdetét Major Gizella marosvásárhelyi művésznő első egyéni kolozsvári pasztellkiállításának megnyitója.

Beszédében Németh Júlia műkritikus a különleges, harmonikus látványra hívta fel a figyelmet. Major Gizella, az erdélyi magyar képzőművészek legjavát magába tömörítő Barabás Miklós Céh tagja, általában a képtéma egészére helyezi a hangsúlyt. Kolozsvárra elhozott kéttucatnyi alkotása kellemes élményt nyújt szemnek-léleknek. Hangulatos „kóstoló" egy több évtizedes grafikusi pályafutás eddigi termékeiből.

Major Gizella tárlata szeptember 15-ig hétköznapokon 9–14 óra között várja látogatóit.

Ö. I. B.

vissza az elejére


Budapesten a Tamási Áron Színház társulata

(2. old.)

A Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház és a budapesti Nemzeti Színház együttműködésében augusztus 21-én Budapesten megkezdődtek Shakespeare Lear király című tragédiájának próbái. A két színház új évadának legizgalmasabb vállalkozása lesz a Lear király bemutatása, elsősorban azért, mert az előadás egy kivételes munkafolyamat eredményeként kerül színpadra. A darabot a Tamási Áron Színház igazgatója, Bocsárdi László viszi színre, és azért tekinthető egyedülálló vállalkozásnak, mert a rendező egyszerre dolgozik a két társulattal. Számtalan példa volt már arra, hogy két színház művészeinek közös produkciójaként született meg egy előadás, jelen esetben azonban a két társulat közös munkájából két különálló produkció jön majd létre Budapesten, illetve Sepsiszentgyörgyön.

A munkafolyamat első négy hete egy közös workshop: 2006. augusztus 21. és szeptember 15. között a sepsiszentgyörgyiek a Nemzeti Színház meghívására Budapesten tartózkodnak, ahol jelen pillanatban már zajlanak az előadás elemző és rendelkező próbái a két szereposztás együttes részvételével. A közös munkát követően a két társulat útjai szétválnak, és először a Tamási Áron Színház mutatja be a darabot 2006 novemberében, majd a budapesti Nemzetiben is tovább folynak a próbák a 2007 februárjára tervezett ottani bemutatóig. A közös munka bizonyára hasznos lesz mindkét társulat számára.

vissza az elejére


Nisi Masa eredményhirdetés

(2. old.)

Egész napos rendezvénnyel: filmvetítésekkel, műhelymunkával, szakmai beszélgetésekkel zajlott pénteken a Nisi Masa nemzetközi forgatókönyvíró pályázat romániai szakaszának díjkiosztója Kolozsváron. Húsznál több pályamunkát értékelt a zsűri, a díjazottak közül az első három vesz részt a nemzetközi versenyben. Idén első alkalommal nevezhettek hazai versenyzők.

A Nisi Masa fiatal európai filmkészítők nemzetközi hálózata, amely különböző interkulturális filmes rendezvényeket és produkciókat támogat. Az ötödik alkalommal meghirdetett forgatókönyvíró versenyen a szervezet 17 tagországából vesznek részt fiatal, 18–28 év közötti filmesek. A tagországok mindegyikében megrendezik a „helyi" döntőt, végül a novemberi, Helsinkiben rendezett nagyversenyben a legjobbak méretnek meg. Három díjat osztanak, az első 15 700 euró, a második és harmadik egyenként 4700 euró, amit a forgatókönyv megvalósítására, a film elkészítésére fordíthatnak a nyertesek.

Az idei téma a turista volt, a pályaműveknek valamilyen módon kapcsolatba hozhatóknak kell lenniük a tematikával – további megkötések azonban nem voltak. Első díjat Tötszegi Szilárd, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem első éves diákja kapott, második Camelia Ardelean, harmadik pedig Marcel Virastău lett. Dicséretet kapott Felméri Cecília, Alex Virastău és Szabó Katalin. A forgatókönyveket diákzsűri rostálta meg, a legjobbak kerültek a szakmai zsűri asztalára.

vissza az elejére


Elhunyt Cristian Nemescu rendező

(2. old.)

Taxibalesetben vesztette életét csütörtökről péntekre virradóra Bukarestben Cristian Nemescu rendező és Andrei Toncu hangtechnikus. A baleset szinte tökéletesen hasonlít a Teo Peter zenész halálát okozó két éve történt szerencsétlenséghez: egy brit állampolgár Dubaiban bejegyzett terepjárójával figyelmen kívül hagyva a villanyrendőr piros jelzését, óránkénti 140 kilométeres sebességgel hajtott bele a két filmest szállító taxiba. Az ütközés során a két filmes szörnyethalt, a taxisofőr tíz perc múlva vesztette életét. Nagy-Britannia bukaresti nagykövetsége rendkívül visszafogott közleményt adott ki az ügy kapcsán. „Tudomásul vettük a baleset körülményeivel kapcsolatos információkat, és megértjük, hogy a román rendőrség vizsgálatot indított az ügyben" – áll a közleményben.

Cristian Nemescu filmrendező és forgatókönyvíró 1979-ben született, a bukaresti UNATC végzettje. Poveste la scara C című rövidfilmjét 2004-ben a European Film Awardson a legjobb rövidfilm kategóriában jelölték, 2006-ban pedig a kolozsvári TIFF-en megkapta a legjobb román rövidfilmnek járó díjat a Marilena de la P7 című filmjéért, amelynek rendezője, forgatókönyvírója és producere volt. Jelenleg California Dreaming című első nagyjátékfilmjén dolgozott.

vissza az elejére


Képzés pedagógusoknak

(2. old.)

Mint már jeleztük, az ősszel sorra kerülő továbbképzések közül a legkorábbi a szeptember 8 – 10. közötti: Az értő tanulás támogatása informatikai eszközökkel megnevezésű képzés. A gyerekek szívesen dolgoznak számítógéppel, amennyiben – a normál oktatás kiegészítéseként – sikerül megteremteni ennek feltételeit. A tanárnak is könnyebbséget jelent, ha a tanulók egyéni igényükhöz illesztve, saját tempójukban tudnak megoldani bizonyos feladatokat. De ha a tanulók nem is tudnak gépen dolgozni, már az órára való felkészülés terén is segíteni lehet a tanár munkáját. Ehhez egy olyan technológiát kínálunk, ami alapszinten már néhány óra alatt elsajátítható, amennyiben valaki rendelkezik némi számítógépes (szövegszerkesztési) gyakorlattal. (Fontos! A program egyaránt alkalmazható humán és reál tantárgyak tananyagának vonzóvá tételére, ezért a jelentkezés nem zár ki egyetlen pedagógust sem.)

Az alapszint a MOVELEX Presenter programot jelenti, melynek segítségével szöveges formában (pl. Word-ben) leírható, képekkel és animációkkal érthetőbbé és érdekessé tett tananyagokat és feladatokat lehet készíteni (a Movelex szó a „lexikon mozgó képekkel" kifejezés angol formájából származik). A magyar nyelvű program és mintaanyagok a www.ertotanulas.hu honlapról tölthető le, az angol változat a www.perfectstudy.org címről. A www.ertotanulas.hu honlapon egy olyan programot tölthet le, amelynek segítségével érdekes számítógépes feladatokat tud futtatni! Készítésükhöz nem kell speciális program, elegendő egy normál szövegszerkesztő (például Word).

Konkrétabban megfogalmazva a célt: azt akarjuk elérni, hogy a tanárok és diákok aktív részvételével jól érthető, a helyi igényekhez illeszkedő tananyagok szülessenek, és ezekhez egy internetes adatbázison keresztül könnyen hozzá lehessen férni.

A technológia alapszintjével szerzett gyakorlat után – a szeptemberi tanfolyam keretében – lehet majd megismerkedni a további lehetőségekkel.

Az erdélyi pedagógusok felkészítésére 2006. szeptember 8–10. között kerül sor Kolozsvárott. Előadók: Munkácsy Katalin és Varga Kornél.

Jelentkezés e-mailen (név, munkahely, szak, cím, telefon) a következő címen: gktok@cluj.astral.ro. Jelentkezési határidő: szeptember 4.

vissza az elejére


MOZI

(2. old.)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – A Karib-tenger kalózai 2 – Holtak kincse – amerikai bemutató. – Vetítések: 14, 17, 20, 23; kedvezménnyel: 14, 23.

GYŐZELEM – Halálos iramban – Tokiói hajsza – amerikai, - Vetítések: 18, 22. Új Eldorádó. – Vetítések: 16, 20.

MŰVÉSZ – The Squid and the Whale (A kutya és a macska) – amerikai bemutató. – Vetítések: 17, 19.30, 22; kedvezménnyel: 17.

DÉS

MŰVÉSZ – The Wild (A dzsungelben) – amerikai. – Vetítések: 17, 19; pénteken, szombaton, vasárnap 21 órától is, kedvezménnyel.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – Superman visszatér – amerikai. – Vetítések: 16, 19; pénteken, szombaton, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel: 16.

DACIA B-TEREM – Banlieue 13 – A bűnös negyed – francia. – Vetítés: aug. 25–27.: 17, 19.30.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – Horrorra akadva 4 – amerikai. – Vetítések: 17.30, 20; pénteken, szombaton, vasárnap 22 órától is, kedvezménnyel: 17.30.

Az oldalt szerkesztette: Farkas Imola

vissza az elejére


VÉLEMÉNY


Nyitrán megvertek egy magyar diáklányt
Blúzára ezt írták: „Magyarok a Duna mögé! Halál az élősködőkre"

(3. old.)

A dunaszerdahelyi járásbeli, vásárúti lány épp az egyetem felé tartott – államvizsgája lett volna –, és útközben valakivel magyarul beszélt a mobiltelefonján. Nagy valószínűséggel erre figyelhettek fel a támadói is, akik utánaeredtek, majd hátulról megfogták, és ütlegelni, rugdosni kezdték. Mindkét füléből kitépték a fülbevalóját, elvették a táskáját, a mobiltelefonját, lehúzták róla a zakóját, és a fehér blúza hátára golyóstollal szlovákul azt írták: „Magyarok a Duna mögé! Halál a parazitákra!" Vagy tizenötperces verés után otthagyták a híd alatt, ahonnan a lány sokkos állapotban vánszorgott el a magyar tanszékig.

Remegett az ijedtségtől
„A vizsgákra készülődtünk, amikor a megrémült diákok szóltak, hogy a lány csupa vér. Azonnal bevittük a titkárságra, vizet adtunk neki, és próbáltuk megnyugtatni – mondta a lány egyik tanára, aki arra kért bennünket, a nevét ne hozzuk nyilvánosságra, mert ő sem érzi biztonságban magát. – Alig tudott beszélni, csak azt értettük, hogy megtámadták. Többször is elismételte, hogy arra kérte a támadóit, ne bántsák, hiszen ő sem bántotta őket. Nem voltam biztos benne, hogy beszámítható állapotban van, ezért megkérdeztem a nevét, a címét, a telefonszámát, de mindenre tudott válaszolni. Ahogy törölgettük a vért az arcáról, előrehajolt, akkor láttuk, mit írtak a hátára. Remegett az ijedtségtől, egyedül még a mentőautóba sem akart beszállni, egyik kollégánk kísérte el a kórházba – mondta a tanár.

A magyar–német szakos hallgató lábszárain és a hastájékán verésre utaló horzsolásokat, kék foltokat találtak az orvosok, az arca az ütésektől feldagadt, és a homlokán felrepedt a bőr.

Leírta a támadókat
A hozzátartozók nem akartak nyilatkozni a sajtónak, annyit mondtak, hogy most az áldozat nyugalma a legfontosabb a számukra. Az incidensről a lány egyik tanára értesítette őket, a rendőrségtől semmiféle hivatalos információt nem kaptak a szülők, még akkor sem, amikor a lányuk már kórházban volt. A rendőrség egyébként még délben is azt mondta, „egyszerű" rablótámadás történt. Ezt azonban a helyszínen posztoló rendőrök azonnal megcáfolták – mint mondták, a híd alatt megtalálták a lány táskáját, zakóját és mobiltelefonját, néhány méterrel odébb pedig a cipőit, amelyeket futás közben veszíthetett el. A lány különben le tudta írni támadóit: két húszéves, kopaszra borotvált fejű fiatalemberről volt szó, a kabátjuk ujján jelvényeket is látott. A támadókat akár 12 évre is ítélhetik, ha elfogják őket.

Megálljt a gyűlöletnek!
Akadályozzuk meg a gyűlöletkeltést, gátoljuk meg minden formáját, szólította felt tegnap a szlovákiai politikusokat a Magyar Koalíció Pártja (MKP). Szerinte az egyre inkább elharapózó magyarellenes megnyilvánulásokat csírájukban kell elfojtani. Szavait megerősítik a tegnapi (augusztus 25-i – szerk. megj.) nyitrai események. „Mivel a Szlovák Nemzeti Párt a kormány része, ezáltal a magyarellenesség kormányszintre emelkedett" – jelentette ki Bugár Béla, az MKP elnöke. Úgy látja, megerősödött a magyarellenesség, mely már mindennapjaik része lett. Szaporodnak azok az esetek, hogy valakit csak azért inzultálnak, mert magyarul beszél. „Több olyan esetről tudunk, amikor majdnem verekedés tört ki a szóbeli inzultus után, sőt, egy somorjai vendéglőben össze is verekedtek – mondta az MKP elnöke. – Párkányban is történnek hasonló provokációk." Szerinte az emberek félnek, nem jelentik az eseteket a rendőrségen, félnek tanúskodni, gyakran még az MKP helyi képviselőinek is félnek ezekről beszélni. A párt várja a lakosság bejelentéseit hasonló esetekről, egyfajta jelzőrendszert akar kiépíteni. Bugár úgy véli, a kormánynak vagy a miniszterelnöknek is fel kellene emelnie szavát a gyűlöletkeltés megállítása érdekében. „Eddig is volt magyargyűlölet, de háttérbe szorult, talán azért, mert az MKP is része volt a kormánynak, vagy azért, mert a kabinet határozottan elítélte az ilyen megnyilvánulásokat" – véli Bugár. Elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormányfő hallgat, amikor az egyik koalíciós párt elnöke magyarellenes kijelentéseket tesz. „A kormánynak és elnökének el kell határolódnia az ilyen kijelentésektől" – követeli a magyar politikus.

vissza az elejére


Borzalom

(3. old.)

Előrebocsátom, alábbi írásom nem tesz eleget a tárgyszerű publicisztika kritériumának, mivel a legkevésbé sem kerüli az érzelmeskedést. Sőt. Nem tudom ugyanis, hogyan lehetne tényszerűen és érzelmektől mentesen kommentálni az incidenst, amikor Nyitrán ismeretlen borotvált fejű fiatalok fizikailag bántalmaztak (értsd: ütlegelték és kitépték a fülbevalóját!) egy diáklányt azért, mert magyarul beszélt, majd hátára írták: „Halál a parazitákra". Ha mégis kísérletet tennénk erre, biztosan tekintetbe kellene vennünk az utóbbi hetek eseményeit – kezdve az SNS kormányra kerülésével, Ján Slota gyalázatos kijelentéseivel, folytatva a mindkét oldalon megjelenő primitív nacionalista megnyilvánulásokkal – legyen az akár a magyar zászlót égető félanalfabéta suhancokról készült videó, a budapesti szlovák nagykövetség ellen elkövetett „merénylet", vagy a „Slotának halnia kell!" valamint az „Örökre a rabszolgáink maradtok" feliratokat lebegtető focidrukkerek. Igen. Az ehhez hasonló események, amelyeket ráadásul a bulvármédiumok szenzációhajhászásuk hevében előszeretettel tuningolnak fel, sok esetben vezetnek ahhoz, hogy az identitászavarral meg gyakran egyéb személyiségi és szociális problémával küzdő egyének fizikai agresszióra vetemedjenek – mondaná a szociálpszichológus. A politikus válasza is kézenfekvő: mindezeknek a megnyilvánulásoknak csak úgy tudjuk útját állni, ha a kormányzat egyértelműen állást foglal, és deklarálja, semmilyen szinten nem hajlandó tolerálni a nemzetiségi és fajgyűlöletet. Így van, egyetértünk. És mégis. Minden, csak egy kicsit is gondolkodó és érző emberben maradnak a kérdőjelek: miképp lehetséges, hogy épeszű egyénnek ilyesmi egyáltalán az eszébe jusson? Miképp lehetséges, hogy mindez történik fényes nappal, és nem a világ végén, hanem Nyitrán, az egyetemi városban? Tényleg elég egy-két kocsmai stílusú politikusi nyilatkozat ahhoz, hogy egyébként normális, átlagos életet élő polgárok egyszeriben fasisztává változzanak? Majd felvetődik bennünk – ó, borzalom –, vajon ha mi lennénk az ő helyükben, a szimbolikus erő pozíciójában, vajon mi is így viselkednénk? És egyáltalán, ki itt a mi és ki az ők? Magyarok kontra szlovákok? Lehetséges, hogy a hír hallatán egy átlagos, jóérzésű szlovák ember nem retten meg, nem háborodik fel, és nem teszi fel önmagának ugyanezeket a kérdéseket? A választ nem ismerem. Talán nincs is válasz. A koncentrációs táborokban szolgálatot teljesítő SS-tisztek is civilben „normális" átlagpolgárok: kőművesek, tanárok, orvosok voltak. Túlzás a hasonlat? Talán. Talán nem is. Az erőszak önmagában, puszta létében elítélendő. Pláne, ha egy őrült ideológia élteti. Az emberi lélekben rejlő gonoszságra nincs magyarázat. Ami marad, azok a kérdések, és a teljes lényünket átjáró borzalom.

Czajlik Katalin

vissza az elejére


Köszönjük, nem kértük

(3. old.)

Az idei parlamenti választások után lassan, de biztosan, Magyarországon és Szlovákiában is újra kezdenek megmutatkozni a primitív nacionalizmus és idegengyűlölet különböző formái. Míg nálunk Ján Slota különböző ki- és beszólásai azok, melyek a magyarok többségét felháborítják, addig Magyarországon hasonló, ha még nem alpáribb stílusban válaszolgatnak neki. Bár Ján Slota egy parlamenti, sőt kormánypárt elnöke, így neki igenis oda kellene figyelnie arra, mit mondhat, vagy mit nem, a magyarországi csőcselék viselkedésére sem lehet igazán értelmes magyarázatot találni. A szlovák nagykövetség festékkel való leöntése után jöttek a hétvégi futballhuligánok. A hétvégi focirangadókon megjelent transzparensek talán csak az ultrák, azaz a magyar focidrukkerek keménymagjának véleményét tükrözik, de ebben azért nem lennék annyira biztos. A „Ján Slota must die! F.ck Slovakia, valamint a Szlovákok! Örökké a rabszolgáink maradtok" típusú szlogenek nem csak a meccsen jelenlévőkig jutnak el. Akad szlovák napilap, amely már dupla oldalon hozza a képeket, így egész Szlovákia láthatja, hogy a magyarok sem jobbak semmivel, mint Ján Slota vagy bárki más. Ez akkor lesz igaz, ha a magyar rendőrség nem indít azonnal vizsgálatot ezekben az ügyekben, és nem lesz képes leállítani a hasonló provokációkat.

Ismerve a magyar futballhuliganizmust és a magyar rendőrség tehetetlenségét e téren, ezt nem tartom valószínűnek. Azaz újabb lehetőséget kapnak azok, most éppen a szlovák oldalon, akik vissza akarnak majd vágni. Emlékszem, miután megjelent az interneten az az amatőr videofelvétel, melyen szlovák szkinhedek égették a magyar zászlót, a szöveges magyar reakciók nagy része semmivel sem volt értelmesebb magánál a videónál, ugyanúgy sugárzott belőlük a gyűlölet. Bár ezek a konfliktusok szerencsére csak marginális jellegűek, mégis a média és az internet segítségével óriási tömegek szereznek róla tudomást mindkét oldalon. Aztán az egész végül rajtunk, kisebbségi magyarokon csapódik le. Pár évvel ezelőtt már azt hittem, hogy az ilyen jellegű provokációknak mind Magyarországon, mind Szlovákiában bealkonyult. Tévedtem.

Nagy András

(Összeállításunk a Pozsonyban megjelenő Új Szó cikkei alapján készült)

vissza az elejére


Előrehozott választások?

(3. old.)

Ismét előkerült az előrehozott választások kérdése. A közvélemény már legyint – eh, a vörös kakas meséje! Joggal, hiszen másfél éve hol egyik, hol másik párt lovagolja meg a témát, miközben tudjuk, a demokratákon kívül mindegyik csak veszítene rajta. A helyzet azonban most más, az elmúlt néhány hónap eseményei következtében az előrehozott választások problémája már nem csak üres beszéd, hanem könnyen előfordulhat, hogy szükség, hogy komolyan kéne most már venni.

2004 őszétől tudjuk: a képviselőházban, de különösen a szenátusban nagyon törékeny a koalíció parlamenti többsége. Ha pedig a „szekus doszáriáda" valóban akkora véráldozattal jár a parlamenti képviselők körében, mint amilyentől a pártvezetők tartanak, a többség végképp oda, az előrehozott választások már csak szűk hónapok kérdése. Ismeretes, több mint 80 politikus-dosszié sorsáról kell hogy döntsön az átvilágító bizottság, amelyek közt jócskán szerepelnek kormánypárti tisztségviselők is. Ha ezek közül csak néhányról hoznak elmarasztaló döntést, már az is alaposan áthúzza a számításokat. Még ha pártja meg is vonja tőle a bizalmat, az illető nem veszíti el mandátumát – ha csak önként le nem mond róla. Ellenkező esetben függetlenként tevékenykedhet tovább, vagy átigazolhat Vadim Tudor pártjához, aki máris dörzsöli tenyerét: „Engedjétek hozzám jönni az összes volt szekust, hogy mentsük meg az országot!" – hangoztatta a minap mindenki megrökönyödésére. Kis fejszámolás és kiderül: ha a Nagy-Románia Párt valóban rekrutálja a megbélyegzetteknek csak egy részét is, pártja befolyása veszélyesen megnő.

Jól értesült lapok, és vájtfülű politikai forgatókönyvírók szerint olyan beszámolók is napvilágot láttak, miszerint a liberálisok és demokraták ismét köszönő viszonyban vannak, mi több, tárgyalnak is: kampányról, paritásról, új kormányról. A kezdeményező a DP volt, amely állítólag azt az ajánlatot tette: bár a demokraták messze lekörözték népszerűségben a liberálisokat, hajlandók mégis olyan közös listákat állítani, ahol a két párt jelöltjei fele-fele arányban szerepelnek, cserébe viszont a demokraták nevezhessék meg a kormányfőt. Olyan hírek is vannak, miszerint Călin Popescu Tăriceanu már bele is egyezett abba, hogy vigaszként őt, és ne a demokraták Monica Macovei-ját küldjék Brüsszelbe a Romániának járó főbiztosi tisztségbe. (Egyes hangok szerint azonban pártja, pontosabban a Tăriceanu-közeli társaság egyáltalán nem támogatja az ötletet, hiszen saját sorsuk lehetetlenedne el.)

Bármi is legyen a spekulációk mögött, a szekus-dossziék nyilvánosságra hozatalával elindult lavina okozta megrázkódtatás nagyságát még senki sem tudja pontosan felmérni. Csak annyi bizonyos: alaposan átrendezheti a politikai színteret. (A konzervatívokat máris diszkvalifikálta, a liberálisok belső ellenzéke padlón, a szociáldemokraták pedig még össze sem szedték magukat a korrupciós botrányok után, még csak a hivatalos szekus-billog hiányzik a homlokukra). De talán nem is az az elsődleges szempont, hogy melyik párt bukik rajta többet. Hanem az, hogy ez a kései átvilágítás valójában még jobban lejáratja a politikumot. (Persze, ez egy percig sem kérdőjelezi meg az akció jogosságát, hasznát.) A csömör, a kiábrándulás, a szavazástól való távolmaradók arányának növekedése – sokszor elmondták már – sajnos, eddig még mindig a szélsőségesek malmára hajtotta a vizet itthon is. Azt pedig láthattuk: az Unió korruptjainkat, szekusainkat tisztítótűzbe tudja küldeni. (Egyre biztosabb ugyanis, hogy nem a Cotroceniből vezérelik a dosszié-háborút, hanem Brüsszel kérte ki magának, hogy az új tagország ilyen parlamenttel, Eu-képviselőkkel masírozzon be.) A szélsőségekkel azonban tehetetlen. Lásd Szlovákia példáját.

Székely Kriszta

vissza az elejére


Idegbetegek
Geopolitikai szemle

(3. old.)

„Ces malades qui nous gouvernent" – ezzel a sokatmondó címmel jelent meg jó pár évvel ezelőtt egy okos franciának a könyve arról, hogy azok az államférfiak, akik Churchilltől és Sztálintól De Gaulle-ig és Titóig és tovább kormányoztak, kormányoznak bennünket, egytől egyig idegbetegek. Kivételek persze mindig voltak és vannak. Nem tudnám megmondani, hogy Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök is a kivételek közé tartozik-e. Mindenestre segíthet a döntésben a Két fickóról... a Kaczynski-testvérek ábécéje című izgalmas interjú-kötet, mely nemrég jelent meg Lengyelországban. Az egyik interjúból kiderül, hogy 1989. november 7-én Jaroslaw elment a szovjet nagykövetség ünnepi fogadására. Amint az egyik pezsgőtől és kaviártól rogyadozó asztal körül megpillantotta Jaruzelski államfőt, Mazowiecki miniszterelnököt, Geremek volt külügyminisztert, aki akkor a Szolidaritás parlamenti csoportjának vezetője volt és Stelmachowskit, a szenátus elnökét, rögtön tudta, hogy „Lengyelország finlandizációját" készítik éppen elő. „És ön mit keresett a szovjet nagykövetségen?" – tette fel a kérdést azonnal az interjút készítő két újságíró. „Kaptam egy meghívót, és kíváncsiságból odamentem. És érdemes volt" – válaszolta Kaczyinski. „És ha a többiek is puszta kíváncsiságból mentek oda?" Kaczynski: „Lehetséges, de én kételkedem ebben." Szerinte „ezek" nem egy „független ország" vezetőiként mentek el a fogadásra, hanem „az uralkodó állam" nagykövetségét látogatták meg. „A világ, Jaroslaw Kaczynski szerint – írja a Gazeta Wyborcza – idiótákkal és lúzerekkel van tele, és ha akadnak benne intelligens emberek, azok feltétlenül rosszindúlatúak." Nyilván közéjük tartozik Adam Michnik, a Gazeta Wyborcza főszerkesztője is, aki 1989 előtt „kiemelkedő figura, bátor harcos" volt, akit „minden tisztességes ember nagyrabecsült", de 1989 után már csak „konjunktúralovag" , aki „komoly károkat okoz Lengyelországnak". Számít a valóság bármit is egy ilyen embernek? Akinek a képzelete azt diktálja, hogy a többi embert rosszindulat vezérli, hogy aki neki nem tetszik, az minden bizonnyal áruló? „Ilyen magatartással nem lehet vitába szállni" – állapítja meg a Gazeta névtelen cikkírója. Ezért tanácstalanok most a németek is. Nem tudnak mit mondani egy olyan politikusnak, aki a lakóhelyükről elüldözötteknek emléket állító berlini kiállításra válaszul azt vágta a szemükbe, hogy közöttük nem lehettek áldozatok, mert ők egy teret és időt transzcendáló kollektív bűntett (a második világháború) elkövetői, és így viselniük kell a felelősséget annak minden következményéért. De előbb-utóbb mondani fognak valamit. Például azt, hogy több mint hatvan évvel az események után ők nem tehetnek arról, hogy egy idegbeteg, aki kórosan összetévesztette a saját képzeletét a valósággal, belesodorta őket egy háborúba.

Molnár Gusztáv
geopolitikai szakértő
(Magyar Hírlap)

Az oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


GAZDÁLKODÁS


Biozöldség és virág Magyarlónán

(4. old.)

Halász Mihály Bihar megyéből került Magyarlónára. Másodállásban fóliaházas zöldség- és virágkertészettel foglalkozik, ő volt az első a faluban, aki sok évvel ezelőtt elkezdte e tevékenységet. Ami pedig egyenesen ritkaságszámba megy: a biotermelés felé kacsingat. Lónán, de még Kolozs megyében sem verik le egymást a hasonló mentalitású emberek, jóllehet a Bioterra – a biogazdálkodók szervezetének központja – székhelye a faluban van.

– A 39 éves Mihály gazda már több mint 7 éve adta a fejét erre a foglalkozásra. Naponta kirakja a háza elé egy asztalra az eladásra előkészített zöldségeket és virágokat. Tavasztól őszig elég sok árut sikerül értékesítenie.

Ki fertőzte meg a zöldségtermesztés vírusával?

– A szüleimtől örököltem. Belényes környékén már régóta foglalkoznak nagyon komolyan zöldségekkel. A Tárkányi embereknek a vérében van a fóliázás is.

Hol értékesítik az ott termelt árut?

Nagyváradon, de van, aki Kolozsvárra is bejön az áruval.

Hogyan indult a zöldségese?

Előbb 100 m2-es, kicsike fóliaházat létesítettem, ott volt mindenféle zöldség – hagyma, retek, uborka, paprika, paradicsom. Valamennyi saját célra, azaz a család használatára, a piacra ebből nem került ki semmi. Amikor rájöttem, hogy érdemes ezzel foglalkozni, lassan növelni kezdtem a fóliás területet. Ma a legkisebbik 4, a nagyobbik 5 árnyi területet foglal el.

Mit termel?

Paprikát, uborkát biomódra. Nem használok műtrágyát, s a betegségek és a kártevők elleni szokásos vegyi védekezést sem veszem igénybe. Vagyis nem permetezek, csupán a megengedett, a biotermelőknek ajánlott szerekkel.

Manapság szakmai ismereteinek bővítése nélkül nem lehet előre lépni. Erről Ön is meggyőződhetett az elmúlt években…

Valóban, így van. Elengedhetetlen a szakkönyvek lapozgatása. Én főleg Magyarországról vásárolok szakirodalmat. Gyűjteményem is van ezekből, nagyon sok hasznos szakmai tanácsot közölnek. Itt a faluban még van valaki, aki olvassa a gazdalapot, de komolyan ma már szinte senkit sem érdekel a gazdálkodás. Nem ebből élnek az emberek. S kinek nem fáj, nem köti, ahogy a régi mondás tartja. Ez ma is éppoly érvényes.

A jó terméshez feltétlenül szükséges a földet trágyázni …

Látja, ez állandó gond, mert ha a faluban egyre kevesebb a jószág, nehéz beszerezni az istállótrágyát. Még az a szerencse, hogy a lovas gazdák hoznak néhány szekérrel. De az már nem tetszik, hogy a ló alá alomnak fűrészport használnak szalma helyett, ami rontja a szerves trágya minőségét.

– A kártevők közül mi a veszélyesebb? A lótetű?

Nem, hanem a vakond. Ezzel nagyon nehéz felvenni a harcot és kiirtani. Albert Imre, a Bioterra igazgatója, az elmúlt években hozott valami csapdákat, de sajnos, nem értük el velük a kívánt eredményt. Egyesek azt mondják, a járatokba motorinával átitatott kukoricacsutkát kell tenni. Én még nem próbáltam ki ezt a módszert, lehet, hogy segíteni fog.

A zöldségmagvakat honnan szerzi be?

Hazai és külföldi magvakat vásárolunk évről évre. Különösebb baj a vetőmaggal sohasem volt. Rendszeresen figyelem a különböző vetőmag fajták viselkedését, s az utóbbi időben kitapasztaltam, hogy a mi vidékünkön melyek alkalmazkodnak a legjobban az itteni talaj- és éghajlati viszonyokhoz.

A talajművelést mivel végzik?

Van két kicsi robi gép. Az egyik 11, a másik 3,5 lóerős. Régi masinák, de jól szolgálnak még. Az erősebbikkel, a nagyobbal szántok, a kisebbikkel a talaj lazítását-kapálását végzem. 18–20 cm mélyre szántunk.

A zöldséget hol értékesíti?

Nagybani felvásárlóknak adjuk el. Eddig nem jelentett különösebb gondot az értékesítés.

És a virág?

Az sem maradt sohasem a nyakunkon. Három üzletbe viszik be a zöldségeimet. De sem a zöldség-, sem a virágtermesztésnek nincs jövője az EU-s csatlakozás után.

A biotermelői igazolványt mikor kapja meg?

Egy-két év múlva talán sikerül hozzájutni. De ez persze még a jövő zenéje.

A génmódosított növényekről hallott valamit?

Igen, viszont nem vagyok elragadtatva ettől. Különben a biotermelők ellenzik a GMO-k termesztését.

Barazsuly Emil

vissza az elejére


A siker titka a talajban rejtőzik

(4. old.)

Ahhoz, hogy megelőzhessük a betegségeket, elejét vehessük a kártevők okozta bajoknak, elsősorban a talajnak kell egészségesnek lennie. Nem a növényt kell trágyáznunk, s így erőltetetten táplálnunk, hanem a talaj élőlényeiről kell gondoskodnunk, következetesen. Sokszor tévesen tulajdonítjuk a gondokat a kórokozóknak és kártevőknek, mi magunk hibázunk bizonyos eljárásokban, s amikor erre ráébredünk, a gond megszüntetéséhez szélsőséges megoldásokhoz folyamodunk. Mikor látom, hogy egy gazda 25 cm vastagságban friss istállótrágyát „gyúr"’ a szántóföldbe, arra gondolok: ez nem lebomlani, hanem rothadni fog. Márpedig, ahol rothadás van, ott betegség és kártevő is előfordul. A trágyát előbb „növénybaráttá" kell tenni, például komposztálni, vagy legalább elegyengetni a szántóföldön, hogy az értékes hulladék oxigén jelenlétében lebomolhasson. A rothadás mindig káros, mérgező folyamat, a talajban ugyanúgy, akár az emberi és állati szervezetben. Ismerjük a mondást, miszerint „a halál a belekben lakozik" – ahogyan gondoskodnunk kell az állatok, és főleg az ember jó emésztéséről, gondot kell fordítanunk a talajban lezajló folyamatokra is, ez elejét veszi sok károsodásnak.

A biogazda fenntarthatóvá teszi a földet, úgy gazdálkodik vele, hogy az évről évre termékenyebbé váljék, s a következő nemzedék egészséges talajt örökölhessen. A fenntarthatóságnak azonban gazdasági szempontból is érvényesülnie kell. Mai technikával, ugyanakkor „élő talajjal" megkönnyíthetjük munkánkat, és sok üzemanyagot, energiát spórolhatunk meg. A biogazdák feladatai közé tartozik az is, hogy figyelmeztessenek a fejlesztés buktatóira – annak, hogy a gabona kilója olcsóbb lesz, ne lássa kárát a talaj, a munkakörülmények, az egész természet! Ezt feltétlenül szem előtt kell tartania menedzsernek, politikusnak, fogyasztónak egyaránt.

Martin Schütz
(Bioterra, 2006/III., részlet)

vissza az elejére


A friss zöldségpiac szabályozása az Európai Unióban
A TÉSZ nem azonos a termelőszövetkezetekkel

(4. old.)

A zöldségpiac-szabályozás megismerése és alkalmazása több szempontból is fontos az erdélyi termelők számára már az ország uniós csatlakozása előtti időszakban is. Minderre azonban még mindig nem figyeltek fel kellőképpen a gazdák. Kolozs megyében az aranyosszéki kezdeményezés, Tordaszentmihályon a híres zöldségtermelők összefogása ugyan dicséretes, mindazonáltal nagyon lassan halad a megvalósítás felé. Márpedig az idő sürget: rohamosan közeledik 2007, EU-s tagságunk, belépésünk valószínű időpontja.

Románia csatlakozása után a zöldségesekre is teljes mértékben érvényesek majd az idevonatkozó szabályok, amelyekre a termelőknek és kereskedőknek egyaránt fel kell készülniük, hogy ne érje őket kellemetlen meglepetés az új évben. Még ennél is fontosabb a TÉSZ-ek – Termelői Értékesítő Szervezetek – működésének a megismerése, amelyek természetes vagy jogi személyként a zöldség termelésének megszervezésével, közös áruvá tételével, tárolásával, valamint értékesítésével foglalkoznak. E szervezetek társasági formája nincs megkötve, többségük azonban szövetkezeti formában működik mint kft., rt. vagy szövetkezet. A termelők csak ezeken keresztül juthatnak pénzügyi támogatáshoz, s az EU-ban ezek értékesítik az üzletláncok felé a friss zöldség és gyümölcs 40%-át. Sikeres működésüknek három alapfeltétele van:

1. A termelők adott csoportjának el kell ismernie, hogy a közös értékesítés számukra gazdasági előnyt jelent. Manapság nemcsak Erdélyben, hanem egész Romániában a termelők legnagyobb gondja az előállított áru eladása, ez ugyanis jóval több bajt okoz, mint a megtermelése.

2. A gazdák egyetértésben választják meg a szakmailag és gazdaságilag jól felkészült vezetőséget, mely rendkívül lényeges tényező, ugyanis a sikeres tevékenység záloga.

3. A megválasztott vezetők számára széles hatáskört kell biztosítani, s maradéktalanul tiszteletben kell tartani döntéseiket.

Az EU kétféle szervezetet különböztet meg: a teljes, illetve az előzetes elismerésben részesíthető TÉSZ-eket. Az előzetes elismerés azt jelenti, hogy öt év alatt a TÉSZ-ek anyagi támogatást kapnak az Európai Uniótól. A megalakulás támogatását és az adminisztrációs feladatok megkönnyítését szolgáló segítség mértéke egy millió euró. A beruházási támogatások mértéke legfeljebb 75%-os vissza nem térítendő összeg. Az elismerési terv megvalósítása során a szervezet kérheti a végleges elismerést, amelynek időtartama maximum öt év lehet.

E szervezetek fő feladata: a termelésnek az igényekhez történő igazítása (mennyiségileg és minőségileg egyaránt), a tagság termékeinek forgalmazása, a termelési költségek csökkentése, valamint olyan termelési módszerek alkalmazása, terjesztése, amelyek védik a környezetet – a víz, a talaj, a levegő és a táj minőségét –, továbbá megőrzik, esetleg javítják a környezet biológiai állapotát, szorgalmazzák az integrált- vagy biotermelést.

A minimális tagsági idő rendszerint egy év, ami gyakran a tagok idős korának tulajdonítható, az önkéntes kilépés ugyanis a gyakorlatban igen ritka. A szervezet minimális taglétszáma 15. A tagok a következő kötelezettségeknek kell eleget tegyenek: kötelesek maradéktalanul betartani a meghatározott termelési, forgalmazási és környezetvédelmi szabályokat, a teljes árumennyiséget a szervezeten keresztül forgalmazni (termelt áruik 25%-át maguk is eladhatják, de csupán a közvetlen fogyasztók számára), idejében kifizetni a pénzügyi hozzájárulást, végül pedig minden termelő csupán egy TESZ-nek lehet tagja.

A zöldségek minimális minőségi követelményeit kötelező módon be kell tartani: valamennyi zöldség legyen ép, egészséges, tiszta, friss kinézetű, kártevőktől, betegség nyomaitól, illetve idegen szagtól és íztől mentes, továbbá megfelelően fejlett és érett. A kötelező előírások méretszabványokat is tartalmaznak, valamint az áru csomagolására és jelölésére ugyancsak részletes követelmények érvényesek: kötelező feltüntetni a csomagoló/forgalmazó nevét és címét, a termék megnevezését, minőségi osztályozását, a származási országot, a termékfajta nevét, méretét, valamint a nettó tömeget.

BarazsulyEmil

vissza az elejére


Producer Organisation – magyarul?

(4. old.)

Jó lenne megfelelő magyar elnevezéseket találni a TÉSZ-ek számára. Az angol nyelvű elnevezés ugyanis, a Producer Organisation (PO) szó szerint annyit tesz, mint Termelői Szervezet, azaz T. SZ. Ez viszont komoly félreértést okozhat, bár semmi köze sincs a régi szövetkezeti gazdaságokhoz, nem is rokona a kollektív gazdaságoknak, amelyeket ’89 után sikeresen szétvertek és elloptak. Szlovákiában például a magyarfenesi lakosok Perbete községben tett kirándulásuk alkalmával meglepődve állapíthatták meg, hogy ott másképpen oldották meg a kolhoz típusú termelőegység felszámolását és átszervezését, természetesen a tagság közös akaratának tiszteletben tartásával. Hihetetlennek tűnik, hogy nemrég megünnepelték a közös gazdaság megalakulásának 50. (!) évfordulóját – ám van mivel dicsekedniük, hiszen jól működik az ottani agrártermelés, nem kínos és kilátástalan, mint mifelénk.

vissza az elejére


NAPIRENDEN


Felhívás 1956 közös megünneplésére

(5. old.)

Vegyes magyar–román bizottság felállítását javasolja az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 50. évfordulójának méltó kolozsvári megünneplésére Raul Volcinschi nyugdíjas egyetemi tanár, aki annak idején sok román társával együtt részt vett a magyarországi eseményekkel szimpatizáló megmozdulásokban, és emiatt a kommunista hatalom huszonöt évi börtönbüntetésre ítélte. Szerinte ebben a városban sok olyan neves személyiség él, aki hajlandó csatlakozni a közös ünneplés gondolatához, a forradalom emlékének propagálásához a tömegekben. Leginkább egy szimpózium megtartására, és esetleg egy emlékmű felállítására gondol, amelyhez azonban támogatókat kell találni.

vissza az elejére


A Bechtel 6 millió euró kártérítést kap

(5. old.)

A szállításügyi tárca 6 millió euró értékű büntetést fizetett ki a Bechtel cégnek az észak-erdélyi autópálya munkálatainak késlekedése miatt, és fedeznie kellett a gépek szállítási, illetve kötbérköltségeit is – nyilatkozta Radu Berceanu miniszter.

– A Bechtellel való szerződés újratárgyalása figyelembe vette azt is, hogy az országos útigazgatóságnak 4 millió eurót kell fizetnie az amerikai cégnek. Az összeg az útépítésnél használt gépek szállítási és kötbérköltségeit jelenti, amelyekhez hozzájön még valamivel több mint 2 millió euró késedelmi kamat – fogalmazott a tárcavezető.

Elmondta, hogy az országos útigazgatóság és az amerikai cég között létrejött pótszerződés értelmében az összeget két részben kellett kifizetni: az egyik részletet ez év februárjában, a fennmaradó részt pedig áprilisban.

A minisztérium nem folyósította az első részletet, de áprilisban kifizette a teljes összeget. Ilyen körülmények között a Bechtel egyetlen igénye az első részlet késlekedése miatt számolt késedelmi kamat kifizetése lehet. Ilyen követeléssel azonban a cég egyelőre nem lépett fel.

vissza az elejére


Korrupcióval vádolják Bucur ügyészt

(5. old.)

Péntektől 29 napos előzetes letartóztatásba helyezték Anuţa Bucur kolozsvári ügyészt, akit a korrupcióellenes ügyészség csütörtökön vádolt meg csúszópénz elfogadásával. A június óta tisztségéből felfüggesztett ügyészt azzal is vádolják, hogy befolyásolta a tanúkat, és akadályozta a bűnvádi eljárást.

Az ügyésznő 2004 augusztusa és 2006 áprilisa között állítólag nyolc ízben fogadott el csúszópénzt. Ennek összege változott, összesen közel négyezer euróra és 350 brit fontra rúgott. „Cserében" az általa vizsgált ügyekben a felek számára kedvező döntést eszközölt ki.

Anuţa Bucurnak két védője van, ezek egyike a lánya, a másik pedig Iacob Bălăi, aki bejelentette, hogy a pénteki döntést megfellebbezik.

Bucur olyan személyektől fogadott el csúszópénzt, akiket illegális franciaországi és angliai határátlépéssel vádolnak. Áprilisban például Grigore Iuga rendőr közvetítésével 500 eurót kért egy csalással vádolt személytől, s a pénzt az ügyész férje, Ştefan Bucur vette át.

Az 1-es, 5-ös oldalt szerkesztette: Tibori Szabó Zoltán

vissza az elejére


HIRDETÉS


Egy perc derű

(6. old.)

Rendőr ellenőrzéskor:
– Mi a vezetékneve?
– Kábel...

vissza az elejére


HIRDETÉS

(6. old.)

Hirdetésfelvétel: Kolozsváron: Jókai (Napoca) u. 16., hétköznap 9–16, szombaton 10–12 óra között. Désen, hétköznapokon: Lukács Éva, tel.: 212-099. A 14 óráig feladott hirdetése már másnap megjelenhet.

vissza az elejére


BÉRBE VESZ

(6. old.)

Fiatal pár kiadó garzont keres szeptember 1-től 150 euróig. Telefon: 0742-033670.

vissza az elejére


ÁLLÁS

(6. old.)

Az újonnan induló EasTron S.R.L. (www.eastron.ro) működtetéséhez
ügyvezető igazgatót keres.
Feltételek:
• Felsőfokú, tárgyalóképes román nyelvtudás (szóban és írásban)
• Középfokú magyar tárgyalóképes nyelvtudás
• Gazdasági vagy műszaki diploma
• Jó kommunikációs képesség
• Tárgyalási gyakorlat
• Informatikai felhasználói ismeretek
Előny:
• Cégvezetési és/vagy kereskedelmi gyakorlat
• Kiterjedt kapcsolatrendszer (államigazgatás, önkormányzat vagy ipari szektor, banki szektor)
• Informatikai diploma
Jelenlegi székhely: Sepsiszentgyörgy
Fő tulajdonos: EasTron Kft. (Magyarország)
Működési terület: informatikai termékértékesítés
Termékek:
• ETiQ ügyfélirányító rendszer (http://www.eastron.hu/etiq.htm)
• e-Local (WorkflowGen) elektronikus önkormányzati rendszer (http://www.workflowgen.hu/)
• Hirschmann ipari ethernet eszközök (http://www.eastron.hu/hirschmann.htm)
A jelentkezőkkel szeptember 13-a és 15-e között személyes találkozót szervezünk Nagyváradon.
Jelentkezés fényképes, román és magyarnyelvű szakmai önéletrajzzal a job@eastron.ro e-mail címen.

vissza az elejére


SPORT


FORMA–1
Massa győzött, Alonso nyert

(7. old.)

Jól rajtolt a Török Nagydíjon az élről induló két Ferrari pilóta, a pole-positiont megszerzett Felipe Massa (brazil), illetve Michael Schuma-cher (német), de a harmadik helyről induló tavalyi bajnok, a Renault-t kormányzó spanyol Fernando Alonso sem hagyta magát: mindent megtett, hogy a két piros autó közt elsurranjon, ám ezek az utolsó pillanatban összehúztak, így a spanyol maradt eredeti helyén.

A hátsó fertályban sem volt eseménytelen a rajt, több versenyző is kicsúszott, illetve ütközött, a japán származású Takuma Szato (Super Aguri), illetve a portugál Tiago Monteiro (Midland F1) már akkor befejezni kényszerült a versenyt, míg Kimi Räikkönen (finn, McLaren–Mercedes) sérült autója a második körben adta meg magát.

Ezt követően az élen haladó Massa szinte minden gyorsasági rekordot megdöntött, előnye azonban a 13. körben megsemmisült, ugyanis Vitantonio Liuzzi (olasz, Toro Rosso) autója egy kanyarban kisodródott, és a versenypálya közepén landolt, ami miatt bejött a biztonsági autó.

E mozzanat egyértelműen a címvédőnek kedvezett, aki a bokszutcába hajtva még követte a két, egyszerre bevonuló Ferrarit, onnan kihajtva viszont már kettejük között autózott, hiszen a Ferrari mérnökei nem tudtak egyszerre mindkét autóval foglalkozni, s így Schumachernek bosszúsan végig kellett néznie, amíg Massát új gumikkal látják el.

A Safety Car lehúzódása után a Ferrari brazil pilótája továbbra is jeleskedett, és lassan visszaszerezte előnyét: győzelméhez nem fért kétség. A második helyért viszont nagy csata folyt: az utolsó 15 körben Alonso és Schumacher csatáját izgulhattuk végig. A hétszeres világbajnok német pilóta több alkalommal is megpróbált előzni, majdnem minden körben gyorsabbnak bizonyult vetélytársánál, de a spanyol megannyiszor kivédte a támadásokat. Így, miután a futam első részében a virtuális 2 pont még Schumacher tarsolyában volt, a végére azok átpártoltak Alonsóhoz, aki ilyen körülmények között nyugodtan mondhatjuk: a Safety Car „segítségével" egyenesen négy pontot nyert az szoros összetettbeli pontversenyben. A konstruktőrök versenyében viszont a Ferrari két pontra megközelítette a Renault-t...

Massa pályafutása első futamgyőzelmét aratta.

A célban a sorrend: Massa, Alonso, M. Schumacher, Jenson Button (brit, Honda), Pedro de la Rosa (spanyol, McLaren–Mercedes), Giancarlo Fisichella (olasz, Renault), Ralf Schumacher (német, Toyota), Rubens Barrichello (brazil, Honda).

A pontverseny állása a 14. futam után (még négy van hátra): 1. Alonso 108 pont, 2. M. Schumacher 96, 3. Massa 62, 4. Fisichella 52, 5. Räikkönen 49, 6. Button 36. A konstruktőrök versenyében: 1. Renault 160 pont, 2. Ferrari 158, 3. McLaren-Mercedes 89, 4. Honda 58.

Következik az Olasz Nagydíj, Monzában, szeptember 10-én.

Konrád Szabolcs

vissza az elejére


KOSÁRLABDA
A negyeddöntők következnek

(7. old.)

Elsőként az olimpiai bajnok argentinok, majd pedig a litvánok jutottak be a Japánban zajló férfi kosárlabda-világbajnokság negyeddöntőjébe. A dél-amerikai alakulat magabiztos játékkal, 17 ponttal verte az új-zélandiakat, az egyaránt az NBA-s San Antonio Spursben szereplő Manu Ginobili 28, Fabricio Oberto pedig 23 pontot dobott.

A litván–olasz párharc kiegyenlített erők küzdelmét hozta, mígnem a negyedik negyed közepén a litvánok 10 pontra megléptek, s ez végzetesnek bizonyult az olaszok számára.

A törökök a szlovénok elleni sikerüket annak köszönhetik, hogy a csoporttalálkozóikhoz képest pontosabban céloztak, s a döntő pillanatokban ellenfelüknél összeszedettebben játszottak – az utolsó negyedben rövid idő alatt öt hárompontost dobtak.

A spanyolok gyakorlatilag az első negyedben eldöntötték a mérkőzést, magabiztos játékkal múlták felül a címvédő, de megfiatalított szerb-montenegrói együttest.

A legjobb nyolc között vannak az amerikaiak és a németek is. Előbbiek – akik hat éve nem nyertek sem olimpiát, sem vb-t – valósággal parádéztak az ausztrálok ellen, a negyven pontos sikerhez mind a 12 játékos hozzájárult, hacsak néhány ponttal is. A legeredményesebbnek a Denver Nuggets sztárja, Carmelo Anthony bizonyult 20 ponttal. A Dirk Nowitzki (Dallas Mavericks) vezette németek továbbjutása egészen az utolsó percekig nem forgott veszélyben a nigériaiak ellen, akkor viszont igen, hiszen ellenfeleik egy pontra felzárkóztak.

A francia válogatott a 16 között hat ponttal nyert Angola ellen, míg utolsóként a kínaiakat 31 ponttal verő görögök jutottak a negyeddöntőbe, amelynek párosítása: kedd: Argentína–Törökország, Spanyolország–Litvánia; Görögország–Franciaország, Egyesült Államok–Németország.

Eredmények a nyolcaddöntőben: Argentína–Új-Zéland 79:62, Litvánia–Olaszország 71:68, Törökország–Szlovénia 90:84, Spanyolország–Szerbia-Montenegró 87:75, Németország–Nigéria 78:77, Egyesült Államok–Ausztrália 113:73, Franciaország–Angola 68:62, Görögország–Kína 95:64.

vissza az elejére


LABDARÚGÁS
Borsodi Liga – 4.
Már nincs százszázalékos gárda

(7. old.)

A labdarúgó Borsodi Liga 4. fordulójában az MTK Budapest egy góllal nyert a Pécs otthonában, a találkozót a szurkolók Szlovákiát gyalázó rigmusai miatt a bíró egy percre megszakítani kényszerült. Az Újpest a REAC-ot győzte le ugyancsak idegenben – a rákospalotaiak továbbra is nyeretlenek –, míg a bajnoki címvédő Debrecen Kaposvárról hozta el mindhárom bajnoki pontot, hajrában lőtt góllal. Az éllovas, eddig százszázalékos zalaegerszegiek hazai pályán nem bírtak a győriekkel, pedig a vendégek közel egy órán át emberhátrányban játszottak, így már csak jobb gólarányuknak köszönhetik, hogy még mindig a tabella élén maradtak.

Eredmények: Pécs–MTK 0–1 (Czvitkovics 58.), Rákospalotai EAC–Újpest FC 1–2 (Torma 90., illetve Tisza 2 – 23., 28.), Kaposvári Rákóczi–Debreceni VSC 1–2 (Andruskó 56., illetve Bogdanovic 15., Kiss Z. 88.), ZTE FC–Győri ETO 2–2 (Nagy L. 44., Ferenczi 83., 11-esből, illetve Bajzát 28., Virágh 61., kiállítva: Bajzát 32.), FC Sopron–Diósgyőri VTK 1–0 (Magasföldi 57.), Vác–Budapest Honvéd 3–1 (Palásthy 35., 11-esből, Kulcsár 57., Svintek 90., illetve Dobos 19., 11-esből). A Paks–Fehérvár találkozó lapzárta után ért véget, a Vasas–Tatabánya találkozót ma játsszák. Az állás:

1. ZTE 4 3 1 0 10– 5 10
2. DVSC 4 3 1 0 7– 2 10
3. MTK 4 3 0 1 9– 2 9
4. Tatabánya 3 2 1 0 8– 3 7
5. Újpest 4 2 1 1 5– 3 7
6. Diósgyőr 4 2 0 2 4– 5 6
7. Sopron 4 2 0 2 4– 7 6
8. Győri 4 1 2 1 6– 6 5
9. Vác 4 1 1 2 5– 6 4
10. Kaposvár 4 1 1 2 4– 5 4
11. Paks 3 1 1 1 2– 3 4
12. Vasas 3 1 1 1 3– 5 4
13. Pécs 4 0 2 2 6– 8 2
14. Honvéd 4 0 2 2 4– 8 2
15. Fehérvár 3 0 1 2 5– 7 1
16. REAC 4 0 1 3 3– 10 1

vissza az elejére


Jogerősen is 15 büntetőponttal kezd a Reggina

(7. old.)

Az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC) sportbírósága másodfokon is 15 pont levonással büntette az élvonalbeli Regginát, a határozat ezzel jogerőre emelkedett. A klubra ezenkívül 100 ezer eurós büntetést szabtak ki, mert bebizonyosodott, hogy érintett volt a bundabotrányban, összesen hat manipulált meccsen szerepelt.

Az elmúlt szezont 15. helyen záró együttes az első fokú ítélet után – amely kizárólag a pontlevonásról rendelkezett – felmentésért nyújtott be fellebbezést, míg az ügyészség azt szerette volna, ha a másodosztályba száműzik a klubot és ott kezd 15 mínusz ponttal.

vissza az elejére


Vb-2006: 20 millió eurós nyereség

(7. old.)

Húszmillió eurós (5,56 milliárd forint) nyereséget könyvelt el a német-országi labdarúgó-világbajnokság szervezőbizottsága.

„A tervünk az volt, hogy egyensúlyban legyen a költségvetésünk, ezt túlteljesítettük – nyilatkozott Theo Zwaziger, az előkészítést, illetve a lebonyolítást levezénylő testület egyik alelnöke. – A pluszbevételt azonnal visszafordítjuk a német sportba" – tette hozzá.

A szervezőbizottsághoz összesen 450 millió euró folyt be. A nyereséget nagy mértékben annak köszönhetik a házigazdák, hogy a mérkőzések látogatottsága megközelítette a száz százalékot.

vissza az elejére


TENISZ
US Open
Agassi rivaldafényben

(7. old.)

A ma kezdődő amerikai nyílt teniszbajnokság előtt tartott játékosok találkozóján a résztvevők két percig felállva és tapsolva éltették a New York-i Grand Slam-tornán pályafutását befejező Andre Agassit (képünk).

„A mostani generáció sok tagját inspirálta, és nemcsak az eredményeivel, hanem a személyiségével, jótékonysági akcióival is. Erre kevesen képesek" – mondta az amerikai sztárról Roger Federer, a világranglista jelenlegi éllovasa, aki a tavalyi, New York-i döntőben legyőzte Agassit, s ezzel megakadályozta, hogy a közönségkedvenc klasszis elnyerje pályafutása kilencedik GS-trófeáját.

A 36 éves klasszis, aki 21. US Openjére készül, fényes karrierje során 60 tornagyőzelmet aratott, és azon ötök egyike, aki mind a négy GS-viadalt legalább egyszer megnyerte.

*

Agassi első fordulóbeli ellenfele éppen Andrei Pavel, Románia egyetlen képviselője lesz, akire így meglehetősen nehéz mérkőzés vár. Ugyancsak egyetlen teniszező képviseli a magyar színeket: Czink Melinda elsőként a japán Aiko Nakamurával méri össze erejét.

Ismét Matolcsy a nagyváltósúly bajnoka
Matolcsy József a harmadik menetben kiütéssel nyert a tanzániai Szaid Jazidu ellen a budapesti Nemzeti Sportcsarnokban péntek éjszaka rendezett nagyváltósúlyú címmérkőzésen, ezzel visszaszerezte a Boksz Világalapítvány (WBF) világbajnoki övét. A magyar öklöző februárban kikapott a francia Brice Faradjitól, de akkori legyőzőjének menedzsmentje nem tudott élni a lehetőséggel, és Faradjinak le kellett mondania a címről. Így léphetett ismét vb-elsőségért ringbe Matolcsy, aki immár 23 mérkőzését nyerte meg és 9 alkalommal kapott ki.

AC Milan: megszakadtak a tárgyalások a Real Madriddal
Az AC Milan vezetői hivatalos közleményben bejelentették, hogy megszakadtak a tárgyalások a Real Madriddal Ronaldo átigazolásának ügyében, így a világbajnok brazil futballista minden bizonnyal a spanyol csapatban marad. Sajtóértesülések szerint az olasz gárda 22 millió eurót ajánlott a háromszor a világ legjobbjának választott játékosért. A Real Madrid viszont 30 milliót kért, illetve opciós jogot az olaszok brazil középpályására, Kakára. Ronaldo helye a spanyol klub kezdőcsapatában a holland Ruud van Nistelrooy leigazolásával vált bizonytalanná.

Golden League: az esélyesek ismét győztek
A jamaicai Asafa Powell rossz rajtot követően magabiztosan nyert 100 méteren a brüsszeli Golden League-viadalon. A táv világcsúcstartója (9,77 mp) a sorozat eddigi öt állomásán nem talált legyőzőre, így továbbra is versenyben van a fődíjért. Ugyanígy áll a női 400 méteren, illetve 5000-en győztes amerikai Sanya Richards és etióp Tirunesh Dibaba, valamint az amerikai Jeremy Wariner férfi 400-on.

A kenyai csapat 7:02,43 perces világcsúccsal nyert 4x800 méteres váltófutásban, a 7:03,89-es korábbi rekordot a britek futották még 1982-ben. Magyar vagy román dobogós helyezés nincs.

Kínai doppingrazzia: 450 adag tiltott szer
Négyszázötven adag tiltott szert foglaltak le abban a nemzetközi hírű kínai sportiskolában, ahol, mint kiderült, 15 és 18 év közötti atlétákat doppingoltak a tartományi bajnokságra.

A Kínai Olimpiai Bizottság doppingellenes bizottságának szóvivője elmondta: a rendőrség tippet kapott, és így vonult ki augusztus 8-án az Ansan nevű intézményhez. Az egyik szobában – ahol éppen tíz növendék injekciót kapott – 25 adag eritropoetint (EPO), 9 adag tesztoszteront és 17 adag egyéb szteroidot foglaltak le. Az igazgató szobájában lévő hűtőszekrényben további 275 adag EPO-ra és 124 dózis szteroidra bukkantak. A tanárok és az edzők ellen vádat emelnek.

Az Ansannak is otthont adó Liaoning tartomány sportszempontból nemzetközileg is a legsikeresebb a 2008-as olimpiára készülő országban. Négy éve az ugyanott lévő Senjang iskola bukott le kollektív doppingolás miatt.

A 7–8. oldalt szerkesztette:Balázs Bence

vissza az elejére


SPORT


LABDARÚGÁS
A-Liga – 5.
Nem tudtak rabolni a Pandúrok
CFR: „hagyományos" 3–1 idegenben

(8.oldal)

Újabb, sorozatban 5. sikerét könyvelte el szombaton a Kolozsvári CFR-Ecomax. A kolozsvári gárda Tg. Jiu-ból hozta el a pontokat, miután a házigazda Pandúrok még egy pontot sem tudtak rabolni a vasutascsapattól.

A viszonylag unalmas első félóra után, amely során a küzdelem inkább a középpályán volt, s csupán a vendégeknek volt több – igen jó – esélyük a gólszerzéshez, a Dorinel Munteanu által a pályáról vezetett vendégcsapat megrázta magát, s a 37. percben gólt szerzett: Anca a 16-os bal oldaláról fordulásból feltálalta a labdát a másik oldalon érkező Coroiannak, aki szépen megszelidítette azt, majd „kivégezte" a vendéglátók kapusát.

Miután a házigazdáknak ezt követően sem akart összejönni a gól, a második félidőre a vendégek átvették a játék irányítását, olyannyira, hogy még azt is megengedhették maguknak, hogy 11-est hibázzanak: az Anca akasztásáért a 62. percben megadott büntetőt – Surdu rúgását – Guso védte. Három perccel később azonban bekövetkezett a vég a még reménykedő bányászcsapatnak: az első gólt szerző Coroian ezúttal Tilincă passzát értékesítette, mintegy eldöntve a találkozó sorsát.

A végeredmény azonban mégis a CFR idei kiszállásain immár hagyományossá váló 3–1 lett: az utolsó percek izgalmas kontrái során a 90. percben Surdu csakazértis betalált, majd a másik félen Iordache értékesítette a Grigore akasztásáért megítélt büntetőt.

A CFR továbbra is százszázalékos mérleggel vezeti az élvonalbeli pontvadászatot.

*

A héten a BL-csoportkörbe jutott Bukaresti Steaua játszi könnyedséggel győzte le a „lebénult" Konstancai Farult. A Temesvári Poli a Besztercei Glória otthonából hozta el a pontokat – a házigazdák a bírókat hibáztatják a kudarcért –, az idény meglepetéscsapata, a C-ből egyből A-ba jutott Aradi UTA pedig – újabb meglepetést okozva – térdre kényszerítette az UEFA-kupában érdekelt Bukaresti Rapidot, amely így elszenvedte első idénybeli vereségét a bajnokságban.

Eredmények: Steaua–Farul 3–0 (gólszerzők: Nicoliţă 26. perc, Opriţa 2 – 42., 54.), Vaslui FC–Piteşti-i Argeş 1–0 (Gheorghiu 5.), Temesvár–Beszterce 1–0 (Caramarin 34., 11-esből), Karácsonkői Csalhó–Urziceni-i Unirea 2–1 (Alistar 10., Ilie 71. – 11-esből, illetve Leandro 5.), UTA–Rapid 1–0 (Ştefan 52.), Zsil–Jászvásár 3–1 (Vrăjitoarea 5., Constantinescu 15., Dulcea 54., illetve Onofraş 66.). A Bukaresti Naţional–Galaci Oţelul és Krajovai U–Bukaresti Dinamó találkozók lapzárta után értek véget. A táblázaton:

1. CFR 5 5 0 0 14– 3 15
2. Steaua 5 4 1 0 12– 1 13
3. Dinamó 4 4 0 0 7– 2 12
4. UTA 5 3 1 1 8– 6 10
5. Jászvásár 5 3 0 2 7– 6 9
6. Temesvár 5 2 2 1 4– 3 8
7. Farul 5 2 1 2 7– 7 7
8. Rapid 5 1 3 1 3– 3 6
9. Csalhó 5 2 0 3 5– 8 6
10. Urziceni 5 2 0 3 3– 8 6
11. Krajova 4 1 2 1 4– 5 5
12. Zsil 5 1 1 3 3– 4 4
13. Gloria 5 1 1 3 2– 3 4
14. Pandúrok 5 1 1 3 4– 7 4
15. Vaslui 5 1 1 3 5–11 4
16. Galac 4 1 0 3 5– 8 3
17. Naţional 4 1 0 3 3– 6 3
18. Argeş FC 5 1 0 4 2– 7 3

Az Eb-selejtezők miatt rövid szünet következik a bajnokságban; a 6. fordulóban, szeptember 9-én a CFR a Zsil együttesét fogadja, ugyancsak Désen.

(balázs)

vissza az elejére


B-Liga – 4. forduló
Megszenvedett győzelem
Kolozsvári U FC–Lugosi Auxerre 1–0

(8.oldal)

Ion Moina stadion, 2000 néző, vezette: Aurelian Bogaciu (Bukarest).

U FC: Moldovan – Suller (60. perc Mureşan), Şomcherechi, Iodi, Tâlvan – Unguruşan, Ghindaru (70. perc Dolha), Văscan – Sabo, Stoianof (55. perc Popescu), Sântejudean. Edző: Adrian Falub.

Auxerre: Micşa – Neagu, Pintiliii, Moga, Miculescu – Melinte (82. perc Dobre), Marc – Ţarălungă (35. perc Rogozinaru), Nicolin, Scarlat (64. perc Ciorega) – Pecarov. Edző: Cosmin Petruescu.

Kötelező győzelmet aratott hazai pályán a Kolozsvári U a pontvadászat 4. fordulójában, vastapsot azonban korántsem érdemel.

A vendéglátók nagyon jól kezdték a mérkőzést, és már a hatodik percben vezetést szereztek, miután Micşa a 16-oson belül szabálytalanul buktatta Stoianofot, a játékvezető pedig a mészporra mutatott. A büntetőt Radu Sabo higgadtan értékesítette (1–0), s a továbbiakban is inkább a diákcsapat mozgott jobban a pályán: több lehetőséget is kialakított, de sem Ghindaru, Stoianof, vagy Sabo nem tudta újra bevenni a vendégek kapuját, miközben a másik félen a lugosiak hajrában szerzett találatát les miatt érvénytelenítette a bíró.

A második játékrészben aztán teljesen megfagyott az addig sem túlságosan pörgős játék, néha úgy tűnt, mintha egyik csapat sem lenne a pályán... Iodi, Popescu, Sabo és Sântejudean rendre hagyott ki kisebb-nagyobb gólhelyzeteket, ez utóbbi például a 86. percben egyedül vezethette rá a labdát a vendégek kapujára, a végén azonban szinte kifolyt a kezükből a három pont: az utolsó előtti percben a vendégek 11-est kértek, ám a bíró nem adta meg.

Az U-sok így fontos három pontot könyveltek el, s ennek köszönhetően a fekete–fehérek a dobogó legalsó fokára tornázták föl magukat, ám teljesítményükről mindent elmond az, hogy szurkolóik nem őket, hanem az ellenfél gárdáját tapsolták meg a végén.

Konrád Szabolcs

vissza az elejére


Elvesztették veretlenségüket a „drótosok"
Sodronyipar–Temesvári Poli II 0–1 (0–0)

(8.oldal)

Sodronyipar stadion, 300 néző, vezette: Marius Avram (Bukarest).

Aranyosgyéresi Sodronyipar: Perianu – Molnar (71. perc Forró), Timár, Oneţ, Bar – Ţiplea, Şomotecan, Bucur (46. perc Dâmbean), Alin Costea (78. perc Dorin Costea) – Ignat, Şagău. Edző: Ioan Tătăran.

Poli II.: Pantelimon – M. Rus, Mera. Luchian, Latovlevici – Popovici, Ştrăuţ (80. perc Rada), Aldana, Buş – Axente (61. perc Turcu), Silvăşan (89. perc Doichiţa). Edző: Iosif Rotaru.

Gólszerző: Turcu (68. perc).

Szögletarány: 3–5, lövések: 10–8 (kapura: 4–4).

Sárgalap: Oneţ, Şomotecan, illetve Străuţ, Mera, Silvăşan, Turcu. Kiállítva: M. Rus (76. perc).

A bukaresti játékvezető aligha érdemli meg az átmenőjegyet e mérkőzés után, mert rengeteg hibát követett el, főleg a hazai csapat kárára, amelyet nemlétező leshelyzetek miatt állított meg, míg a vendégeknek számos szabálytalanságot elnézett. Igaz, a nemrég még a hazaiakat erősítő Mircea Rust a 76. percben kiállította a vendégektől – miután az egy jól irányzott ütéssel valósággal leteperte a földre Bart –, de már mindhiába: a „drótosok" így sem tudták behozni a hátrányt, amelyet a 68. percben Turcu gólja okozott.

Az igazság az, hogy nemcsak a játékvezető „botlott", hanem a Bega-parti szatelitegyüttes – amelynek színeiben a Kolozsvári U-tól a Polihoz került Turcu és Buş is helyet kapott – is nagyon küzdött, ráadásul szerencséjük is volt, mert semmitmondó első félidő után a hazaiak a második 45 perc első negyedórájának végén két nagy gólhelyzetet is kihagytak. Először Ignat a 16-oson belülről a 11-es pontnál álló Şagăuhoz továbbított, aki mellel levette a labdát, majd kapásból rálőtt – de a labda kevéssel fölé szállt, majd Şagău adta vissza a passzt hasonló helyzetben, de Pantelimon idejében közbelépett és elcsípte a pettyest.

A két kihagyott helyzet alig 3 perc múlva megbosszulta magát: egy ellentámadás során a labda Turcuhoz került, aki a 16-os vonaláról erősen rálőtt, s Perianu tehetetlennek bizonyult.

Emberhátránya ellenére az utolsó percekben is a temesváriak kerültek kétszer is helyzetbe – csak a kapus bravúrjai mentették meg az együttest az újabb találattól – , s ha gólt már nem is lőttek, a hazai csapat ilyenformán elvesztette az idegenben szerzett két pontot, s a mezőny közepébe hullott vissza.

Schmidt Jenő

vissza az elejére


Újból kikapott az Egyesülés
Dési Egyesülés–Lupényi Bányász 1–2 (0–0)

(8.oldal)

Dési stadion, 150 néző, vezette: Erdei István (Nagyvárad).

Egyesülés: Ştef – Panin, Turbuţan, Ştreangă, Ţârlea – Nechita (53. perc Franiov), Balmoş (40. perc Andrea), D. Florin – Mitu, Deac (64. perc Gorga), Zelencz.

Bányász: Bălgrădean – Câmpean, Csík, Luca, Neagu – Dumitra, Cornean, Vezan (84. perc Boroncoi) – Itu, Diaconescu (63. perc Török), Rus (78. Daş).

Gólszerzők: Panin (81. perc), illetve Itu 2 (51., 84.).

Szögletarány: 4–3, lövések: 12–13 (kapura: 7–11). Sárgalap: Turbuţan, illetve Dumitra, Itu,, Török.

Második vereségét szenvedte el hazai pályán a dési együttes úgy, hogy korábban megmutatkozó hibáit nem tudta kiküszöbölni. Miközben a vendégek ambícióval és lelkesedéssel játszottak, George Ciorceri edző tanítványai közömbösen léptek a pályára, mint akik már előre megnyerték a mérkőzést. Hét vasutassal – köztük a CFR alapemberei közé várt Mituval, a tavaly a vasutasoknál remeklő Dan Florinnal – a pályán azonban a dési szatelitcsapat játéka messze elmaradt az elvárásoktól. Ha az első félidőben Deac és Zelencz révén még veszélyeztették Bălgrădean kapuját, a második játékrészben csak a Zsil-völgyiek okoztak veszélyt a hazaiak tizenhatosán belül, és a legveszélyesebbnek bizonyuló Itu révén kétszer is betaláltak, miközben a Szamos-partiak csak egyszer, a 81. percben voltak eredményesek a CFR-től átadott Panin révén. A hosszabbításban hiába támadt a Dés minden emberével – s fejelt kapura Ştef kapus –, az egyenlítés elmaradt, és így Ciorceri alatt igencsak inog a kispad...

Erkedi Csaba

A Mioveni-i Dacia könnyedén legyőzte a Nagybányai FC-t , és továbbra is vezeti a tabellát, míg a féllángon lobogó Gázmetán hazai pályán csak döntetlent játszott a Târgovişte együttesével, amely így második a rangsorban. Döntetlennel végződött a nagyváradiak temesvári kiruccanása is, akárcsak a gyulafehérváriak vajdahunyadi szereplése.

Eredmények: Temesvári CFR–Nagyváradi Bihar FC 1–1, Mioveni-i Dacia–Nagybányai FC 3–0, Vajdahunyadi Corvin–Gyulafehérvári Apullum 1–1, Medgyesi Gázmetán–Târgovişte-i MFC 0–0, Rm. Vâlcea-i MSC–Caracal-i FC 1–3, Resicai MSC–Vânju Mare-i Building 1–0.

A táblázat:

1. Mioveni 4 3 1 0 7– 1 10
2. Târgovişte 4 2 2 0 4– 0 8
3. Kv. U FC 4 2 2 0 3– 1 8
4. Lugos 4 2 1 1 4– 2 7
5. Resica 4 2 1 1 3– 2 7
6. Tem. CFR 4 2 1 1 4– 4 7
7. Caracal 4 2 0 2 5– 4 6
8. Corvin 4 1 2 1 8– 6 5
9. Sodronyip. 4 1 2 1 3– 2 5
10. Bihar FC 4 1 2 1 3– 3 5
Apullum 4 1 2 1 3– 3 5
12. Lupény 3 1 1 1 4– 4 4
13. Tem. Poli 3 1 1 1 2– 2 4
14. Rm. Vâlcea 4 1 0 3 3– 6 3
15. Dés 4 1 0 3 2– 6 3
16. Medgyes 2 0 2 0 1– 1 2
17. Building 4 0 1 3 0– 3 1
18. Nagybánya 4 0 1 3 2–11 1

(balázs)

C-Liga – 4.
Az 5. csoport eredményei: Balázsfalvi Inter–Marosvásaárhelyi Transsil 3–0, Medgyesi Sparta–Szovátai Bútor 3–0, Dévai Maros–Marosújvári Szóda 1–0, Kolozsvári Egészség–Rm. Vâlcea-i Oltchim 1–2, Szászsebesi MSC–Nagyszebeni Atletic 1–2, Bethleni Szamos-Gáz–Szászvárosi Dacia 1–5, Tordai Aranyos–Szászrégeni Lendület 3–0, Nagyszebeni FC–Besztercei Glória II 1–2, Marosvásárhelyi Maris–Kolozsvári U 1919 0–0. A sorrend:

1. Torda 4 3 1 0 9– 2 10
2. Atletic 4 3 1 0 9– 3 10
3. Oltchim 4 3 0 1 8– 4 9
4. Medgyes 4 2 2 0 4– 0 8
5. Déva 4 2 1 1 3– 3 7
6. Inter 4 2 0 2 6– 2 6
7. U 1919 4 1 3 0 4– 1 6
8. Szóda 3 2 0 1 2– 1 6
9. Szováta 4 2 0 2 7–10 6
10. Lendület 4 1 2 1 5– 5 5
11. Szászsebes 4 1 1 2 5– 6 4
12. Glória II 4 1 1 2 4– 5 4
13. Transsil 4 1 1 2 4– 6 4
14. Dacia 4 1 0 3 6– 6 3
15. Egészség 4 1 0 3 2– 6 3
16. Maris 4 0 3 1 2– 6 3
17. Bethlen 3 0 0 3 1–11 0
18. Szeben FC* 4 1 0 3 3– 7 –2

* A Nagyszebeni FC-t 5 ponttal megbüntették.

vissza az elejére


A Sevilla kiütötte a Barcelonát!

(8.oldal)

Az UEFA-kupa-győztes FC Sevilla nyerte a labdarúgó európai Szuperkupát, miután Monte-Carlóban 3–0-ra legyőzte a Bajnokok Ligája-címvédő FC Barcelonát. A gólokon Renato (7.), Kanouté (45.) és Maresca (90. 11-esből) osztozott, így a BL-győztesek csatártriója, Messi, Eto’o, Ronaldinho és társai egy serleggel kevesebbet tehetnek ki a vitrinbe...