Világbanki segítséggel épített új iskolát avattak Mérán
Közel fél évet késett a beköltözés a helyi önkormányzat miatt

(1. oldal)

Varga György iskolaigazgató és Ioan Pop polgármester elvágják a szalagot

A Világbank egymilliárd lejes támogatásából új iskolát építettek 2006 nyarán a régi mellé a Kolozs megyei Méra településen. Eddig két épületben tanultak a falu diákjai: az egyik 1871-ben, a másik pedig 1925-ben készült. Varga György iskolaigazgató a tegnap délelőtt tartott avató ünnepségen közölte: a tizenkilencedik századi épület már-már életveszélyes volt, ezért feltétlenül szükségessé vált egy új iskola felépítése. A frissen elkészült tanintézményben három osztálytermet és egy tanári szobát alakítottak ki. Az építkezést tavaly júniusban kezdték el, és a szeptemberi tanévnyitóra be is fejezték. A helyi önkormányzatnak köszönhetően azonban csak most vehették használatba az ingatlant, ugyanis ők finanszírozták az ivóvíz bevezetésének és a fűtésrendszer kiépítésének a költségeit. A kalotaszegi iskolában fele-fele arányban tanulnak magyar és roma nemzetiségű gyerekek. (Részletek az 5. oldalon)

vissza az elejére


Baráti üdvözlet Románia EU-tagságához

(1. oldal)

Az európai uniós országok kolozsvári képviselőinek megállapítása szerint az Európai Unió (EU) a szabad utazásról, egymás kultúrájának, hagyományainak és gasztronómiai szokásainak megismeréséről is szól. A Kolozsvári Magyar Főkonzulátus, a Német, az Olasz és a Francia Kulturális Központ, valamint a British Council vezetői szerdán Kolozsváron ünnepi fogadást tartottak, amelyen sajátos módon fejezték ki örömüket Románia EU-s csatlakozása kapcsán: az üdvözlőbeszédek mellett bemutatták országuk jellegzetes ételeit és italait. Cseh Áron magyar főkonzul például az „Isten hozta Önöket az EU-ban!" köszöntés után, többek között, finom marhahúspörkölttel és természetesen Tokaji borral kínálta a helyi és megyei hivatalosságokat, illetve több tagország helyi képviselőit. (Képünkön Emil Boc polgármester és Cseh Áron kolozsvári főkonzul.)

K. O.

vissza az elejére


Eltűnt alkotás nyomában

(1., 2. oldal)

Különleges munkájának különös eltűnésére keresi a választ és megoldást Novák Ildikó kolozsvári képzőművésznő. Közel féléves utánajárás, érdeklődés, kihallgatás, kérdezősködés eredménytelensége után úgy döntött, bepereli a Kolozsvári Polgármesteri Hivatalt, és kártérítést kér.

A polgármesteri hivatal tavaly Fény a fényből címmel képzőművészeti kiállítást szervezett a képzőművészek egyesületével közösen, azzal a céllal, hogy felhívják a tanácsosok figyelmét a művészetre, ezzel együtt pedig a képzőművészek problémáira, melyeket többek között a kiállítóterem, illetve a műterem állandó hiánya okoz.

Kollégái Novák Ildikót is meghívták a rendezvényre, aki egy nagyobb méretű (140/110 centis) dekoratív textilmunkát szándékozott kiállítani. Mivel a méret miatt nem fért a kocsiba a többi alkotás mellé, külön vitte el a polgármesteri hivatalba. A különleges, szép, zöld színárnyalatú, selyemből és egyéb anyagokból készült munkát az üvegteremben állították ki, és sokáig ott is maradt.

Novák Ildikó többször érdeklődött a kiállítás bezárásáról, de senki nem tudta, mikor szedik le az alkotásokat. Véletlenül jutott a tudomására, hogy néhány hete már mindenki visszakapta a munkáit. Művészkollégája, aki részt vett a kiállítás megszervezésében, azt állította, hogy az alkotás valószínűleg ott maradt az üvegteremben, ő ugyanis nem hozta el. Novák Ildikó ekkor „nyomozni" kezdett: előbb a kapusnál érdeklődött, aki átküldte őt a kultúrával foglalkozó irodába, ahonnan levitték az ügyviteli osztályra. Itt a tudomására hozták, hogy a munkáját egy garázsban helyezték el, amelyet azonban ki kellett üríteni a hivatal mögötti garázsépítés miatt, így az alkotást végül kidobták a pataréti szeméttelepre.

– Olyan ez egy művésznek, mint amikor az ember gyermekét ellopják, valóságos rémálom – mondta a művésznő, aki szerint szegénységi bizonyítvánnyal is felér a hivatal effajta viszonyulása egy képzőművészeti alkotáshoz. Novák Ildikó ezek után kereste a munkáját a hivatal szemétlerakatában, próbálta kideríteni, kik vették le a teremből, volt kihallgatáson polgármesternél, alpolgármesternél. Minden igyekezete azonban hiábavalónak bizonyult. – Pedig egy ilyen alkotás nem vesztődhet el, a hátoldalán a nevem, elérhetőségem is fel volt tüntetve, és külföldről még 3 év után is küldtek vissza munkát – állítja a művésznő.

Végül azt tanácsolták neki, hogy pereskedjen, és kérjen kártérítést – ami ugyan, ha egyáltalán sikeres lesz, nem oldja meg a helyzetet. Az eset ugyanis a művésznő karrierének is árt, hiszen egy új stílusú munkájáról van szó, amivel részt vett – és még részt kellett volna vennie – kiállításokon.

(i)

vissza az elejére


Diákok az első SMS-előfizetők!

(1. oldal)

Kun György, Honvéd utcai olvasónk az első, aki SMS-ben fizetett elő a Szabadságra. Diáktársaival úgy döntött: itt az ideje házhoz kapni a lapot. Amennyiben Ön is Kolozsváron lakik, s nem ér rá személyesen előfizetni, vagy elfelejtette megújítani előfizetését, egyszerű, gyors megoldást ajánlunk – bónusszal: küldjön SMS-t a 7666-os emeltdíjas számra, és jövő hónaptól előfizetőnk. Az üzenet elejére írja oda Szabadsag (ékezet nélkül!), majd nevét és pontos címét. Ha januárra már előfizetett, kérjük, a februári előfizetést megrendelő üzenet végére írja oda, hogy melyik cégnél (például Apex, Apex Abcom vagy Posta). Bónuszként 15 szóból álló apróhirdetést adhat fel, amennyiben telefonon (596621 és 596408) vagy e-mailben ( ) közli velünk, milyen mobilszámról rendelt. Az egy hónapos előfizetésre alkalmas SMS ára 9 USD-nek megfelelő euró, plusz Áfa. Az üzenetet csupán az Orange hálózatból lehet elküldeni. Könnyítse meg életét: január 24-ig fizessen elő SMS-ben a Szabadságra!

vissza az elejére


Kult-Szem

(2. oldal)

NÉVNAP: Piroska. A latin Prisca név magyar olvasatában alakult ki, népszerűségét Arany János Toldi szerelme című eposza nőalakjának köszönheti. A latin név jelentése: régi, egykori, tiszteletre méltó. A néphit szerint aki Piroska napján a nyakába piros kendőt köt, még abban az évben férjhez megy.

NAPKELTE: 8 óra 4 perckor.

NAPNYUGTA: 17 óra 8 perckor.

ÉVFORDULÓK: Árpádházi Szent Margit ünnepe – Az 1242–1271 között élt Domonkos-rendi apáca IV. Béla király leánya volt. 1252-ben került a Domonkos-rendi apácák új, a Nyulak Szigetén (a mai Margitszigeten) épített kolostorába. • Január 18-án történt: 1825. Megnyitották a Moszkvai Nagy Színházat. • 1919. Megkezdődtek az I. világháborút lezáró béketárgyalások Versailles-ban. • Január 18-án született: 1689. Charles-Louis Montesquieu francia filozófus, író. 1869. Tornyai János festő. • 1882 Alan Alexander Milne angol író, költő, a Micimackó szerzője. • 1892. Oliver Hardy amerikai filmszínész, a Stan és Bran páros kövérebbik tagja. • 1907. Ferencsik János kétszeres Kossuth-díjas karmester, kiváló művész. • Január 18-án halt meg: 1271. Árpádházi Szent Margit. • 1926. Blaha Lujza színésznő, a „nemzet csalogánya". • 1936. Joseph Rudyard Kipling Nobel-díjas angol író, novellista, költő. • 2001. Sinkovits Imre Kossuth-díjas színész, kiváló és érdemes művész, a Nemzet Színésze.

vissza az elejére


A NAP IDÉZETE

(2. oldal)

Egyértelmű, hogy a sakkot egy nő találta fel. Egyébként miért pont a királynő lenne a legerősebb figura?

Alan Alexander Milne

vissza az elejére


KISHIREK

(2. oldal)

ÚJ ELŐADÁS-SOROZATOT indít a Károlyi Gáspár Alapítvány január 19-ével kezdődően, hat héten át, minden pénteken du. 5 órától. A miért, hogyan, mikor és más hitbeli dolgokkal kapcsolatos kérdésekkel foglalkozó előadásokat az alapítvány Oţetului utca 8. szám alatti (a sörgyár háta mögött) székhelyén tartják.

A VÁRANDÓSOK KLUBJA január 18-án, csütörtökön du. negyed 6-tól tartja összejövetelét az Unitárius Óvodában. Az összejövetel terhestornával kezdődik, majd Kundi Enikő pszi-chológus beszélget a kismamákkal a baba érkezése utáni első hetekről. A találkozó zenés babavárással zárul.Váltócipő szükséges!

ECKSTEIN-KOVÁCS PÉTER szenátor január 19-én, pénteken 11–13 óra között tart fogadóórát a Malom/Bariţiu utca 16. szám alatti szenátori irodában.

VÁLASZTMÁNYI GYŰLÉST tart az RMDSZ belvárosi kerülete január 19-én, pénteken du. 5 órától. Napirenden: EP-jelölt választások, aláírás gyűjtés.

HOBBI-BAZÁR LELTÁR MIATT NYITVA! Hóbortos szenvedélyek vására az Udvartéren, élő ifjúsági műsorban. Helyszín: a János Zsigmond Unitárius Kollégium díszterme. Időpont: január 19., péntek este 7 óra. Műsorvezetők: Csatári Melinda, Solymosi Zsolt.

BARTÓK BÉLA ÉS KODÁLY ZOLTÁN SZELLEMÉBEN ünneplik a magyar kultúra napját január 19-én, pénteken du. 6 órától az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület és a Romániai Magyar Dalosszövetség közös rendezvényén, a Báthory István Líceum dísztermében. Nyitóbeszédet Tőkés Elek, a líceum igazgatója és dr. Almási István egyetemi tanár mond. Közreműködik Jancsó Miklós színművész, a Báthory-líceum énekkara és népdalénekesei Halmos Katalin vezetésével, a kolozsvári Református Kollégium énekkara és népdalénekesei dr. Székely Árpád vezetésével, a Brassai-líceum népdalénekesei Bazsó Dombi Ferenc vezetésével, a Sigismund Toduţa Zenelíceum hangszerszólistái és az Apáczai-líceum énekkara és népdalénekesei Szabadi Ildikó vezetésével.

A MARGITTAI HELIOS FOTOKLUB TAGJAINAK MUNKÁIBÓL szervez fotótárlatot a Gy. Szabó Béla Galéria és a kolozsvári EKE fotóklub. A tárlatot Ferenczy Miklós lelkipásztor nyitja meg január 20-án, szombaton de. 11 órakor a Gy. Szabó Béla Galériában (Főtér 23.), bevezetőt mond Bradacs Alíz Ildikó, a margittai RMDSZ elnöke, fotóklubtag és Posan Lajos, a Heliosz fotóklub elnöke, valamint Kalló Márta, az EKE fotóklub ügyvezető titkárnője. A tárlat január 31-ig tart nyitva, naponta 10–14 óra között.

MOZART ÉS KORTÁRSAI címmel rendkívüli hangversenyre kerül sor a BBTE – Református Tanárképző Kar Zenepedagógiai Tanszékének rendezésében január 20-án, szombaton este 7 órakor a Farkas utcai református templomban. Műsoron többek között W.A. Mozart ( Ave verum corpus, Laudate Dominum, Kirchensonaten, Trió furulyára, Zongora- és orgonanégykezesek ), Michael Haydn (Sancti Dei, Missa brevis a tre voci), Antonio Salieri (Iustorum animae). Belépés díjmentes. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

vissza az elejére


Rendkívüli események a Caragiale-előadáson

(2. oldal)

A Kolozsvári Állami Magyar Színház vasárnap, január 21-én, este 7 órától újra műsorára tűzte a tavalyi évad egyik, a közönség és a szakma körében egyaránt sikernek örvendő előadását, I. L. Caragiale Az elveszett levél című művét. A Tompa Gábor által rendezett előadás új szereposztásban kerül színre, Nae Caţavencu szerepét átveszi az idei évadtól Kolozsvárra szerződött Péter Hilda.

További különlegessége az előadásnak, hogy ezt követően kerül sor a Bánffy Mikós Vándordíj átadására. Az 1992-ben alapított, immár hagyományosan a Marsall Kft. és annak vezetője, Ambrus Csaba által felajánlott díjat a Művészeti Tanács titkos szavazatai alapján ítélik oda egy színiévad legjobb művészi teljesítményéért.

A díjat a 2005/2006-os évad értékelése nyomán Az elveszett levél című előadásban nyújtott alakításáért Kali Andrea (Trahanache) veheti át a tavalyi díjazottól, Kézdi Imolától. „Ha rangsorolnom kellene a színészi alakításokat, elsőként Kali Andreát (Trahanache) említeném, osztályzata maximális. Figyelme minden részletre kiterjed, olyannyira meggyőző, hogy kifele menvén önkéntelenül is azt mormolgatjuk magunkban: … legyen egy ici-pici türelmük" – írja méltatásában Radu Ţuculescu kritikus a Tribuna hasábjain. Andreea Dumitru szintén kiemeli a Teatrul Azi nevű színházi szaklapban megjelent kritikájában: „Trahanache szerepében a fiatal Kali Andrea játéka összességében olyannyira precíz és ugyanakkor lehengerlő, hogy véleményem szerint ez az alakítás a szerep történetében mindenképpen fordulópont."

Kali Andrea 1997-ben végzett a Babeş–Bolyai Egyetem színművészeti szakán, ugyanezen év őszétől tagja a kolozsvári társulatnak. Főbb szerepei: Ánya a Cseresznyéskertben (rendező: Vlad Mugur), Miranda a Viharban (rendező: Dragos Galgotiu), Éliante a Mizantrópban (rendező: Tompa Gábor), Júlia a Rómeo és Júliá-ban (rendező: Keresztes Attila), Maire a Fordításokban (rendező: David Grant).

Az eseménynek számító előadás további érdekessége, hogy egyszeri alkalomként egy megváltott színházjegyért cserébe a színház régi és új plakátokból álló gyűjteményéből lehet tetszés szerint egyet választani és hazavinni.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Irodalmi titkárság

vissza az elejére


Művészportrék

(2. oldal)

Új sorozatot indított a Magyar Televízió. Az elmúlt vasárnaptól hetente láthatják a nézők az m2-n azt az összeállítást, amely a magyar kulturális élet felejthetetlen alakjait mutatja be. A portréfilmekben és posztumusz portrékban egy-egy hazai, vagy határon túli művész: zeneszerző, színész, költő, író beszél munkásságáról, ars poeticájáról. A sorozat vasárnap, január 21-én 22.50-kor Kolozsvári Grandpierre Emilről szól, aki franciás eredetű erdélyi családban született éppen száz évvel ezelőtt. Műveiben az álomszerű, szürrealisztikus elbeszélő módra tett kísérletet és része volt a modern esszé-regény kialakításában. Janus-arcú írásművész volt, hatvannyolc könyve jelent meg. Pirandellóból írta szakdolgozatát, Aragont, Casanovát fordított, Truman Capoteról írt kiváló tanulmányt.

A harmadik részben, január 28-án 22.45-kor Hortobágyi László zenész, komponista, zenetudós portréját láthatják. A portréfilm-sorozatban a közeljövőben találkozhatnak még az érdeklődők többek között Lengyel Balázzsal, a 120 éve született Csáth Gézával, valamint a 60 éves Nádasdy Ádámmal.

Az oldalt szerkesztette: Köllő Katalin

vissza az elejére


Vélemény


Szigorúbb monitorizálásra számíthat Románia

(3. oldal)

Hans-Gert Pötteringgel az Európai Parlament élén a románok biztosak lehetnek abban: ezentúl sokkal szigorúbban monitorizálják majd azt, ahogyan az EU-val szemben vállalt kötelezettségeiket tisztelben tartják, mint bármikor a felzárkózási időszak alatt.

Ne feledjük, korábban, az európai kereszténydemokraták vezetői minőségében, Pöttering Románia és Bulgária „méltányos" csatlakozása mellett érvelt. Az Európai Parlament új elnöke „méltányosságon" tulajdonképpen „profitábilisat" értett, vagyis azt, hogy a két ország felvétele mennyiben szolgálja az Európai Unió érdekét, mennyivel járul hozzá a közösség gyarapodásához. Más szavakkal: az európai politikus számára a döntő érv Románia csatlakozását illetően a tagság árának és előnyeinek aránya volt, hogy merre billeg a mérleg nyelve.

Az ország jelentős geostratégiai helyzete fontos szempont volt az Unióval történő csatlakozási tárgyalások alkalmával. Ez azonban kevésbé jelentett meggyőző érvet Pöttering számára, hiszen geopolitika ide, geopolitika oda, az ő számításai szerint az Unió költségvetését megterhelte Románia és Bulgária felvétele, véleménye szerint a büdzsé mínuszban „jött ki", a két ország felvétele tehát nem volt jó üzlet az EU számára. Ismerve mindezt, Bukarest nagyon szigorú monitorizálásra, pontos elszámoltatásra számíthat arról, hogy mennyire tartja tiszteletben a csatlakozáskor vállalt kötelezettségeket. Ha mindeddig a monitorizálás az Európai Bizottság hatáskörébe tartozott, most ehhez társul az Európai Parlament „odafigyelése" is. Mindez nem azért, mert Románia és Bulgária az EU „fekete bárányai", hanem mert az Európai Parlament új elnökének nagyon ambíciózus tervei vannak. Mégpedig az, hogy az általa vezetett Európai Parlament a legfontosabb európai politikai erővé váljon.

Az Európai Parlamentnek különben valóban fontos befolyása kellene legyen, ami az európai politika alakulását illeti. Ez megalapozott igény, hiszen az európarlamenti képviselőket közvetlenül választják az őket delegáló országokban, míg a „rivális" Európai Bizottság, illetve a többi vezető uniós intézmény tisztségviselőit kinevezik csupán. A parlament tehát sokkal közelebb áll az állampolgárokhoz, ezek igényeihez, a többi uniós intézményhez viszonyítva. Hans-Gert Pöttering meg van győződve afelől, hogy a közvetlen szavazással nyert legitimitás kötelezi az európarlamenti képviselőket, hogy még inkább részt vállalljanak az európai politikai irányvonal körvonalazásában, az Európai Bizottság többi tisztségviselőjével együtt.

(Euractiv.ro)

vissza az elejére


Álmok – autópályáról, Tejútról ...

(3. oldal)

Az amerikaiak az elmúlt évtizedek során az űrkutatással kapcsolatban bekövetkezett tragédiák ellenére sem mondtak le arról, hogy elsők legyenek ezen a téren. Az 1986-ban bekövetkezett Challenger-katasztrófa, illetve a nemrég Texas állam fölött szétdarabolódott Columbia űrhajó rendkívül szomorú története, a kiváló emberek elvesztése inkább megerősítette a szuperhatalom azon elhatározását, hogy tovább viszik a hősök munkáját. S máris előálltak egy már évtizedek óta dédelgetett álommal: az elkövetkező években a NASA (a Nemzeti Légügyi és Űrhajózási Hivatal) állandó telephelyet hoz létre... a Holdon. Nem is akárhol: a bolygó déli sarka közelében, ugyanis itt a legmegfelelőbbek a körülmények. Pontosabban: az eddigi kutatások kimutatták, hogy a Hold déli sarkán nincs olyan hideg, mint az égitest többi részén, és ide a Nap is több ideig süt a speciális elemek feltöltésére.

Hivatalosan természetesen a telephelyet kizárólag kutatási célból hozzák létre. Egyelőre. Később viszont a NASA szakemberei azt remélik, hogy a Holdon levő telephely a többi bolygó felfedezésére, megvizsgálására induló űrrakéták kiindulópontja lehet. Nem véletlenül, hiszen a Holdon sokkal kisebb a gravitáció, korántsem kell olyan mennyiségű üzemanyagot használni, mint a földi indulás esetén.

Értesülések szerint a bázis nem most, Románia uniós csatlakozásával egyidőben jön létre, hanem 2020 tájékán, amikor hazánk már – reméljük – a nemzetközi intézmény oszlopos tagjává növi ki magát, és – szintén reméljük – az egy főre eső nemzeti össztermék megközelíti a 20 ezer amerikai dollárt. Egyelőre azonban a friss EU-tagsággal büszkélkedő Romániában még inzulinra, a legalapvetőbb orvosi ellátásra sincs pénz, miközben az Atlanti-óceán másik partján azt tervezik, hogy alig több mint 10 év múlva állandó bázist hoznak létre a Holdon. Nálunk a lakosság túlnyomó többsége szegénységben él, az államnak lassan már a legalapvetőbb szolgáltatásokra sincs pénze, egymást követik a korrupciós botrányok, odaát pedig azon elmélkednek, milyen módon lehet a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban kijutni a Tejúton. Míg mi felépítjük az autópályákat, addig az amerikaiak állandó bázist hoznak létre a Holdon. Amikor az első román újgazdag űrturista – társai sárga irigységét kiváltva – megszáll a Moon Hotelben, az amerikai asztronauták összekalapálják a Marson és még ki tudja hol az új meg új bázist. Mihelyt erre is sor kerül, mi az űrbe küldjük az első kóbor kutyát. Ekkor viszont már az amerikaiak rég túljutottak a Tejúton – mi pedig továbbra is fényévekben mérjük a lemaradást.

KISS OLIVÉR

vissza az elejére


Vigyázat, figyel(het)nek!

(3. oldal)

Visszafelé igyekszik forgatni a történelem kerekét Romániában az a nemrég hozott intézkedés, amely szabad kezet ad az ügyészeknek a szervezett bűnözés elleni harcban, és akiknek ezentúl jogukban áll akár négy hónapon keresztül megfigyeltetni az általuk gyanúsnak tartott személyt. Nyugodtan lehallgattathatják telefonbeszélgetéseinket, beleturkálhatnak világhálós levelezéseinkbe, kifürkészhetik bankszámláinkat. Csupán a hang- vagy képanyag rögzítésére nem hatalmazza fel a törvény az igazságszolgáltatás embereit.

Ha tehát a nyomozók úgy találják üdvösnek, hogy befészkeljék magukat a hétköznapi állampolgár magánéletének zugaiba, törvényesen is megtehetik. Legfeljebb ha utólag bebizonyosodik, hogy tévúton jártak, az ártatlan megfigyeltről gyűjtött adataik az információs kukában kötnek ki. De az is könnyen elképzelhető, hogy továbbadják valamilyen titkosszolgálati szervezetnek, hátha az valamikor majd hasznát veszi.

A múlt rendszer utolsó két évtizedében a kommunista világ talán legsűrűbb és legrafináltabb besúgóhálózatára épült megfigyelőszakma ügyködött mifelénk. „Füle" volt a falnak, a hamutartónak, a csillárnak, minden fontosabb telefonkagylónak, a munkatársnak, a pincérnek, a taxisofőrnek, a megzsarolt jó barátnak és házastársnak. Működtetői remekül értettek ahhoz, hogy nemzetvédelmi ürüggyel miként tartsák félelemben, és ugrasszák egymásnak a feleket. Ennek a hatalmas apparátusnak napjainkban is megvannak a „jogutódjai".

Ha a tizenhét évvel ezelőtti állambiztonságiak kezdetleges műszaki feltételeik ellenére elért eredményességére gondolunk, el sem tudom képzelni, milyen teljesítményekre képes a napjaink technikájával felszerelt hatósági kukkoló. Köztudott, hogy manapság bármilyen vezetékes vagy mobilos telefonbeszélgetés játszi könnyedséggel lehallgatható, de az sem jelent problémát, hogy az utcán parkoló különlegesen felszerelt kocsiból nyomon kövessék mindazt, ami a házban a számítógép képernyőjén látható.

Másrészt nem hagyható figyelmen kívül, hogy világméreteket öltött a szervezett bűnözés, a terrorizmus, ami ellen a leghasznosabbak a megelőző lépések. De ezek kiváló alkalmat nyújtanak a visszaélésekre is. Az emberjogi szervezetek méltán zúdultak fel ugyanis visszaélést sejtenek az alapvető emberi szabadságvágy sárba tiprásának veszélyét látják benne.

ÖRDÖG I. BÉLA

vissza az elejére


NAPIRENDEN


Röviden

(4. oldal)

SZERB–ROMÁN EGYEZSÉG VÍZUMÜGYBEN
Traian Băsescu román és Vojislav Kostunica szerb kormányfő tegnap belgrádi tárgyalásaik során megállapodtak abban, hogy a két ország közötti vízum ügyét a Szerbiában vasárnap tartandó előrehozott választások után vitatja meg a két kormány. Băsescu biztosította a szerb miniszterelnököt, hogy Románia hajlandó ingyenes vízumot adni a szerb állampolgároknak.

BABAKELENGYE HELYETT PÉNZ
A januárban született gyermekek szülei 150 lejes támogatásban részesülnek. A hatóságok még nem ültették gyakorlatba az új jogszabályokat, ezért ideiglenesen a szülők ennyi pénzt kapnak babakelengyére. A kifizetésekhez szükséges összeget a kormány átutalja a helyi hatóságoknak, hogy azok szétoszthassák. Az újszülött szüleinek kérvényezniük kell ezt az összeget, és mellékelniük kell a születési bizonyítvány másolatát a hatóságoknál. A pénzt az igénylést követő harminc napon belül kapják kézhez egyszeri alkalommal.

vissza az elejére


Románia utócsatlakozási stratégiájáról konzultált Tăriceanu

(4. oldal)

– Románia utócsatlakozási stratégiája EU-követelmény, ennek kidolgozása a kormány feladata – jelentette ki tegnap Călin Popescu-Tăriceanu, aki konzultációra hívta össze a parlamenti pártokat. A miniszterelnök leszögezte: nem akarja mindegyik párt saját elképzelését vitára bocsátani, a tanácskozás célja a kormány által megfogalmazott, és véleményezés céljából szétküldött dokumentum megbeszélése. Ehelyett a pártok saját stratégiájukkal hozakodtak elő, figyelmen kívül hagyva a kormány dokumentumát.

A Nagy Románia Párt (PRM) álláspontja szerint Romániának meg kell őriznie nemzeti jellegét, legfőbb célja a nemzeti szempontok érvényesítése, a nemzeti és az uniós érdekek közelítése kell hogy legyen.

Mircea Geoană, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke kifejtette: az elemzésre bocsátott kormánydokumentum rendkívül gyenge, felületes, propagandacélokat szolgál, tartalmilag meg sem közelíti a szociáldemokraták stratégiatervezetét. Szintén bírálnak a konzervatívok is, a kormány elképzeléseiből nem derülnek ki világosan a prioritások, mondják. A tanácskozáson jelen volt az RMDSZ is, Markó Béla szövetségi elnök korábban úgy nyilatkozott, az RMDSZ azt fogja javasolni, hogy az utócsatlakozási program prioritásai között kiemelt helyen szerepeljen a decentralizáció. A Demokrata Párt (PD) saját stratégiát dolgoz ki az utócsatlakozással kapcsolatban.

vissza az elejére


Korrupcióval vádolják Miron Mitrea volt közlekedési minisztert

(4. oldal)

A korrupcióellenes ügyészség folytatja a nyomozást abban a bukaresti telekcsere-ügyben, amelyben Miron Mitrea volt közlekedési minisztert korrupcióval vádolják. A legfelső bíróság nem fogadta el az ügyészek korábbi döntését, miszerint lezárják az ügyet, ezért most Mitrea ellen büntetőjogi vizsgálatot indítottak.

A Bukarest szélén található Băneasa-negyed ingatlanparadicsomnak számít, ugyanis itt a telkek négyzetméterenkénti ára 800 és 1200 euró között mozog. Ebből a körzetből került egy 2,3 hektár nagyságú telek két magánszemély birtokába csere révén. A Băneasa repülőtér vezetősége által lebonyolított tranzakció törvényességét azonban a kárt elszenvedett Aviaţia Utilitară magáncég megkérdőjelezte, és feljelentést tett Mitrea ellen a korrupcióellenes ügyészségen. Azt kifogásolják, hogy a felek a vitatott telket ingatlanfelmérés nélkül cserélték el, így a valójában 18,4 millió eurót érő parcellát egy 450 ezer eurót érő földért adták oda.

A feljelentők szerint a telekcsere azért vált lehetővé, mert a volt szociáldemokrata miniszter megtagadta egy jogerős bírósági ítélet gyakorlatba ültetését. Ez elrendelte a szóban forgó értékes telek tulajdonlevelének kiállítását, de Mitrea ezt nem tette meg, hogy az a két magánszemély birtokába kerülhessen.

A legfelső bíróság szerint az esetet vizsgáló ügyész hibázott, ugyanis több szakaszt is átugrott a nyomozás során. Ezért a korábbi ügyészi döntés felülbírálása következtében Mitrea ismét a nyomozószervek látókörébe kerül. A volt miniszter közölte, hogy a legfelső bíróság döntését megtámadta már az Alkotmánybíróságon.

A Gândul című napilap tudni véli, hogy a Băneasa-ügy mögött ingatlanspekulánsok állnak, akik a repülőtér birtokában lévő terület magánkézbe való átjátszására törekednek. Kisebb parcellák megszerzése is rendkívül busás haszonnal kecsegteti őket.

Miron Mitrea így azon jelenlegi és volt kormánytagok közé sorolható, akik ellen tavalytól a korrupcióellenes ügyészség vizsgálatot indított. George Copos, Adrian Năstase, illetve Şerban Mihăilescu feltételezett korrupciós ügyei már a bíróság elé kerültek.

vissza az elejére


Már „ágyúval lövöldöznek egymásra"

(4. oldal)

Bemutatta tegnap Traian Băsescu államfő azt a kétmondatos üzenetet, amit Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnöktől kapott 2005-ben. A levélben a miniszterelnök jelezte, hogy csatolva átküldte neki a Petromidia által összeállított dokumentumokat. A levél átküldésekor az ügyészek éppen vizsgálatot folytattak a Petromidiát birtokló Rompetrol vezetője, Dinu Patriciu ellen. Tăriceanu továbbá azt írta: „ha alkalom nyílik, szóba hozod a témát az ügyészségen?". E mondat a kérdőjel miatt többféleképpen értelmezhető, de úgy tűnik, hogy jogilag a miniszterelnök nem vádolható meg befolyással való üzérkedéssel.

Mint ismeretes, Băsescu az előrehozott választásokat sürgeti. Ehhez a kormányfő lemondása szükséges. A választások kiírása azonban a Demokrata Pártnak (PD) a kormányból való kilépésével is megkísérelhető. Emil Boc PD-elnök kijelentette: rendkívüli helyzetben visszahívhatják minisztereiket.

-or-

vissza az elejére


Merkel kimozdítaná a holtpontról az európai alkotmány ügyét

(4. oldal)

Példa nélkül álló sikertörténetnek nevezte Angela Merkel német kancellár az európai egyesülés folyamatát az Európai Unió (EU) soros német elnökségének programját ismertetve szerdán Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésszakán. Az interneten is közvetített beszédében Merkel az európai sokszínűség és tolerancia melletti kiállásra buzdított, s óva intett a Föld más népeivel és régióival szembeni gőgtől. Állást foglalt a politikai szélsőségesség és a vallási türelmetlenség ellen, és sürgette a 27 tagország közötti szolidaritás fokozását.

Úgy ítélte meg, hogy „történelmi kudarc" lenne, ha 2009 elejéig az EU nem tudna túljutni az európai alkotmánnyal kapcsolatos patthelyzeten. Megerősítette, hogy júniusra Berlin szeretné az első döntésig vinni az elakadt alkotmányos szerződés ügyét. Az uniós külpolitikai kérdések között kiemelte az Oroszországgal fenntartott kapcsolatok szélesítésének, tényeges partnerséggé emelésének fontosságát. A német elnökség prioritásai közé tartozik a nemzetközi kereskedelmi tárgyalások befejezésének elősegítése is. Az uniónak fontos érdeke, hogy legkésőbb a következő parlamenti ciklusig ezek az egyeztetések befejeződjenek – emelte ki Merkel.

Az 1-es, 4-es oldalt szerkesztette: Papp Annamária

vissza az elejére


KÖRKÉP


Torda
NÉPFŐISKOLAI ELŐADÁS

(5. oldal)

A tordai népfőiskola soron következő előadására, mely egyben a 2007-es év első találkozója is, pénteken, január 19-én kerül sor. Ezúttal a kolozsvári Művelődés főszerkesztője, dr. Szabó Zsolt fog Tordára látogatni. A péntek délután 17.00 órakor sorra kerülő előadás keretén belül a közművelődési folyóirat főszerkesztője az egykoron megjelenő Vasárnapi újságról és Benedek Elek levelezéséről fog igen érdekes előadást tartani. Ugyanakkor bemutatja a Művelődés legfrissebb számát is.

vissza az elejére


AVIT-BULI A HÉTVÉGÉN

(5. oldal)

Szombat éjjel fergeteges AVIT-bulira kerül sor Tordán. Az újtordai „Kémia III"-as líceum kantinjában este 21.00 órai kezdettel a szervezők ismét szívesen látják a szórakozni vágyó aranyosvidékieket. Akárcsak az utóbbi bulin (december 16.), ezúttal is biztosítva lesz a minőségi zene, a forró hangulat és számos meglepetésre is lehet számítani.

(ladányi)

vissza az elejére


Sapard helyett kifizetési ügynökség

(5. oldal)

Gheorghe Flutur volt mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter 2006. február 27-én hozott rendelete értelmében a Sapard Ügynökség 2007. január 1-jétől átalakul Vidékfejlesztési és Halászati Kifizetési Ügynökséggé.

Dr. Vákár István, az ügynökség Kolozs megyei fiókjának ügyvezető igazgatója szerint a döntés pozitívumai a következők: a projekteket a pályázó megyéjében nyújtják be – eddig ez a távolabb fekvő régióközpontokban történt. A mostani rendelkezés értelmében tehát a pályázónak nem kell feleslegesen utaznia egyik helységből a másikba. Másrészt a bürökrácia csökkenése, a kifizetések meggyorsítása, valamint az ellenőrzési eljárások lerövidítése is várható – közölte a szakember.

N.-H. D.

vissza az elejére


Sok település még pályázni sem tud
Társulások részesülhetnek uniós támogatásban

(5. oldal)

Az európai uniós csatlakozás politikai eljárás volt, a felzárkózás viszont kizárólag szakmai jellegű. Erre viszont nem vagyunk felkészülve – jelentette ki Marc Tiberiu, Szilágy megye tanácsának elnöke.

Legutóbbi sajtótájékoztatóján az elnök jelezte, hogy már tavaly elkészült a megye középtávú fejlesztési terve. A megye pályázati rendszerében viszonylag minden terület fedett. Nagy különbség érzékelhető Szilágy megye keleti és nyugati része között.

A Zilahtól nyugatra fekvő települések tudnak pályázni, és felismerték a regionális együttműködés jelentőségét. Ezt támogatja az Európai Unió is. A pályázatok nagy részét önkormányzati szövetségek, partneri szerződések számára írják ki, mert ezzel is az együttműködésre akarják kényszeríteni a romániai önkormányzatokat. Ez már létezik a megye nyugati felében. Némi keserűséggel jegyezte meg a megyei tanács elnöke, hogy a Meszes hegységen túli, illetve a Szamos-völgyi településekről egyetlen olyan pályázat sem létezik, amelyet az EU már ebben az évben finanszírozhatna. Sőt, egyetlen önkormányzati társulás sincsen. Pedig egy évtizede nagyon sok eredményt tud felmutatni Kárásztelek, Kémer és a szomszédos Bályok, illetve a Szatmár megyei Csahoj község társulása. Ennek köszönhető a kitűnő út, amely jelentősen lerövidíti a Nagyváradra vezető utat Sarmaság-Kárásztelek-Kémer Bályok felé.

Jelenleg csak a Kraszna, illetve a Berettyó völgyében vannak olyan önkormányzati társulások, amelyek lehetővé teszik az EU kohéziós alapjainak elérhetőségét. Már elfogadták e két régió ökologikus hulladéktároló telepének terveit, nemsokára folyósítják a kivitelezéshez szükséges összegeket is. Ebből a szempontból a magyarság jelenléte erős kapocs lehet a felzárkózás folyamatában.

A megyei tanács a különböző szervezetek társulását akarja támogatni, kezdetben a szociális gondozási hálózat bővítésével. Az egyházak és a helyi önkormányzat közötti együttműködési szerződés alapján az egyházak kiválasztanák a gondozásra szoruló idős embereket, és a gondozásra alkalmas személyeket.

A megyei tanács egyelőre húsz szociális gondozót tudna foglalkoztatni az egyházak javaslatai alapján, ha minden gondozó legalább öt rászorulót vállal. Ezzel is az öregotthonokra nehezedő nyomást szeretnék enyhíteni. Az EU-ban megszokott civil és önkormányzati szervezetek közötti együttműködést itt is meg kell honosítani.

vissza az elejére


Világbanki segítséggel épített új iskolát avattak Mérán
Közel fél évet késett a beköltözés az önkormányzat miatt

(5. oldal)

A Mérai Általános Iskolában 118 gyerek tanul, ez a gyereklétszám elég ahhoz, hogy ne legyenek összevont osztályok. Ilyesmivel nem sok vidéki iskola dicsekedhet, hiszen számos vidéki tanintézményben összevont osztályokban tanulnak a magyar gyerekek.

Avatóbeszédében a polgármester elmondta: a tervek szerint Méra és Szucság iskoláit adják át ebben a hónapban. Ez egy sikeresebb projekt volt, hiszen teljesen új iskolaépületet húztak fel, amelyet korszerű bútorokkal rendeztek be, a szucsági iskolaépületet viszont csak felújították.

A Világbanktól származó összeg a Tanügyminisztériumon és a Kolozs Megyei tanfelügyelőségen keresztül jutott el az iskolához. A helyi tanintézmény vezetősége már 2000-ben igényelt pénzt egy új iskolaépület felépítésére, de csak a tavaly sikerült hozzájutniuk. Nyilvános árverésen a mákói Both Universal építkezési vállalat nyerte el a munkálatok kivitelezésének jogát. Ez a cég végezte el az 1925-ben épült tanintézmény és óvodaépület tanévkezdés előtti felújítási munkálatait is.

Az új épületben villanyárammal fűtenek, ami a szakemberek szerint sokkal gazdaságosabb, és megfelelő hőmérsékletet biztosít a tantermekben. A gyerekek is nagyon örülnek a korszerű épületnek, bár nem mindegyikük költözhetett át a vadonatúj építménybe.

Az átadást a helyi iskolás néptánccsoport előadása és szavalatok tették ünnepélyesebbé.

vissza az elejére


Zeneoktatás vidéken
Jegenye

(5. oldal)

Ma, amikor nagyvárosokban is többnyire elhanyagolják a fiatalok zenei oktatását, annál különösebb, hogy egy kis elszigetelt faluban hangszeres zenei képzést szervezzenek számukra. Jegenyén, Kalotaszeg „szórványkatolikus" településén immár hét éve magán zeneiskola működik.

A Babeş–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Tanárképző Karának hallgatója, Kondrát Csaba, a Kolozsvári Magyar Opera zenekarának tagja 2000 őszén három gyermekkel kezdte Jegenyén a zene- és hangszeroktatást, ám az érdeklődő fiatalok – nemcsak óvodások és iskolások – köre mára kibővült, az évek során már több tucatnyian fordultak meg ebben a „zenei műhelyben". Az iskola fennmaradásáról és anyagi támogatásáról Michael Bauer, a németországi reischachi zeneiskola igazgatója gondoskodik.

Kezdetben nyáron naponta, iskolaidőben a hétvégeken folyt a tanítás, de Kondrát Csaba elfoglaltsága miatt egy-két éve csak a nyári vakációban adódik lehetőségük tanulni a gyerekeknek.

A település elszigeteltségéből fakadó hátrányok enyhítése érdekében a zenei oktatás célja kulturálisan, zenei szinten valami többletet kínálni a gyermekeknek, a zenével gazdagítani lelkivilágukat, segíteni őket abban, hogy a közös tanulás-szórakozás által jó közösséget alkossanak.

Előadásaik sajátos színfolttal gazdagítják az egyházi ünnepeket, a különféle közösségi rendezvényeket. A hangszereket – szintetizátort, gitárt, furulyát –, a zeneszoba felszerelését a németországi magán zeneiskolától kapták, kivéve a dobot, amit az előadásaikon összegyűlt támogatásokból vásároltak.

– A Nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium Tanítóképző Intézetében tanulok, szakmai gyakorlatomban nagyon sokat segített a zenei tudásom. A tanár úr mindig törekedett arra, hogy megszeressük a zenét, a zenélést, és igyekezett bevezetni a művészet világába. Ezt a jellegű oktatást szabadfoglalkozásnak tekintem – vallja Ferencz Gábor, aki hat éve diákja a jegenyei zeneiskolának.

– Diákjaim ügyesek, törekvőek. Sajnos igen kevés hangszerünk van, továbbiak beszerzéséhez pénzre, támogatásra lenne szükség. Bízunk benne, hogy előbb-utóbb sikerül bővíteni a hangszerállományt. A képzés lényege megszerettetni velük a zenét, elérni, hogy örömüket leljék benne, örömüket leljék egymás társaságában. Úgy érzem, hogy ezt sikerült megvalósítani – mondja búcsúzóul Kondrát Csaba.

vissza az elejére


Rendőrség hírei

(5. oldal)

ÚJSÁGÍRÓT VERTEK MEG
Újságírót bántalmaztak tegnapelőtt Szászfenesen. A Monitorul de Cluj három alkalmazottja – egy gépkocsivezető, egy riporter és egy fotós – egy utcai perpatvart vett észre és fényképezett le, mire annak három főszereplője rájuk támadt.

Az eset kora délután, 2 órakor történt. Az újság beszámolója szerint az ittas állapotban lévő támadók közül az egyik egy kanálisba próbálta meg belökni a fotóriportert, de végül maga esett be a „verembe". Egy másik férfi Andy Daiszler riporter arcára mért ütést az öklével, aminek következtében annak bal szeme erősen véraláfutásos lett, szemöldöke pedig felhasadt. A bántalmazó ezt követően beült egy Daciába, és elhajtott a helyszínről. A rendőrségnek azonban a fotóriporter fényképei alapján hamar sikerült azonosítania a tettest, a 35 éves helybeli M. Iulius Marius személyében.

A sértett fél feljelentette bántalmazóját, a tettet a törvényszéki orvosi vizsgálat, illetve a gyógyuláshoz szükséges napok számának függvényében sorolják be.

PÂRCĂLAB NEGYEDIK NAPJA ÉHSÉGSZTRÁJKOL
Ma már negyedik napja, hogy Dan Pârcălab, a Gazeta de Maramureş lap igazgatója éhségsztrájkba kezdett a börtönben. Az újságíró, akit a Gazeta tröszt ellen kirobbant zsarolás-botrány ügyében zajló ankétban január 3-án helyeztek előzetes letartóztatásba, a rendőrség tájékoztatása szerint az elmúlt három nap során csak vizet és cukrozott teát fogyasztott. A gyanúsított – többi társához hasonlóan – ártatlannak tartja magát.

A rendőrségi tájékoztatás szerint Pârcălabnak semmi olyan betegsége nincs, amelyre nézve az általa választott tiltakozási forma életveszélyt jelentene. Az újságíró, aki hétfő reggel 6 órakor írásban tudatta a börtönőrökkel elhatározását, a szamosújvári börtön bírója előtt is megerősítette az élelmiszer megtagadására vonatkozó szándékát, valamint azt, hogy tisztában van tette következményeivel.

Pârcălab egy fiatal, lopással vádolt személlyel osztja meg celláját. A börtönorvos tegnapi jelentése szerint állapota jó, vérnyomása 115/80 volt.

(balázs)

vissza az elejére


MARCI A PIACON

(5. oldal)

Szerda délelőtt a Széchenyi téri piacon a következő árakat lehetett feljegyezni: burgonya – 1–1,2 lej/kg, hagyma – 2 lej/kg, murok – 0,6–1,5 lej/kg, saláta – 0,8–1,2 lej/fej, paszuly – 4,5–7 lej/kg, alma – 1,8–2,5 lej/kg, körte – 2–5 lej/kg, savanyított káposzta – 4 lej, aszalt szilva – 7–10 lej, dióbél – 10–12 lej, zöldpetrezselyem – 0,5 lej/kötés, csiperkegomba – 7–8 lej, laskagomba – 10 lej.

Az oldalt szerkesztette: Újvári Ildikó

vissza az elejére


Mozaik


Egy perc derű

(6. oldal)

– Önnek igen súlyos neurózisa van. Ajánlom, hogy pihenjen sokat, feküdjön le a tyúkokkal.

– Hánnyal, doktor úr?

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Január 17., szerda

(6. oldal)

Váltóirodák

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

100 Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25.)

3,36/3,40

2,60/2,64

1,30/1,35

Western Union – szolgáltatás a Sora, Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25., Victor Babeş 33/A és Magyar/22. Dec. 1989 u. 137. szám alatti váltóirodákban.

A Román Nemzeti Bank árfolyamai (január 18., csütörtök)

1 euró = 3,3998 lej, 1 USD = 2,6322 lej, 100 magyar forint = 1,3376 lej.

vissza az elejére


MOZI

(6. oldal)

KOLOZSVÁR

(6. oldal)

KÖZTÁRSASÁG – Apocalypto – amerikai bemutató. Vetítés: 14, 17, 20, 23.

GYŐZELEM – Borat Kazah nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Amerika – amerikai bemutató. Vetítés: 14, 16, 18, 20, 22.

MŰVÉSZ-EURIMAGES – Flyboys – Égi lovagok – amerikai bemutató. Vetítés: 13, 16, 19, 22.

DÉS

MŰVÉSZ – Káosz TV – amerikai. Vetítés: 15, 17, 19, pénteken, szombaton és vasárnap kedvezménnyel 21 órától is.

SZAMOSÚJVÁR

BÉKE – Lacrimi de iubire – román. Vetítés: jan. 12–14.: 17, 19, 21.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – A Tégla – amerikai. Vetítés: 16, 19, pénteken, szombaton és vasárnap 22 órától is, kedvezménnyel 16 órától.

DACIA B-TEREM – Happy End; Nevroze nocturne – román. Vetítés: 17, 19.30.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – Step Up – amerikai. Vetítés: 17, 19.30, pénteken, szombaton és vasárnap 22 órától is, kedvezménnyel 17 órától.

vissza az elejére


SZÍNHÁZ

(6. oldal)

MAGYAR SZÍNHÁZ

Január 19-én, pénteken este 8 órakor: Visky András: Hosszú péntek – stúdióelőadás. Rendező: Tompa Gábor. – CSAK 14 ÉVEN FELÜLIEKNEK!

Január 20-án, szombaton este 8 órakor: Visky András: Tanítványok – stúdióelőadás. Rendező: Tompa Gábor.

Január 21-én, vasárnap este 7 órakor: Caragiale: Az elveszett levél. Rendező: Tompa Gábor. – CSAK 12 ÉVEN FELÜLIEKNEK!

Január 22-én, hétfőn este 8 órakor: Hanoch Levin: Jákobi és Lájdentál – stúdióelőadás. Rendező: Elie Malka.

ROMÁN SZÍNHÁZ

Január 20-án, szombaton este 7 órakor: Tom Stoppard: Travestiuri. Rendező: Mona Chirilă.

vissza az elejére


OPERA

(6. oldal)

MAGYAR OPERA

Ma, január 18-án, csütörtökön este fél 7 órakor: Csakjovszkij: Diótörő. Vezényel: Jankó Zsolt m. v. Rendező-koreográfia: Mîndruţiu Mihail.

Január 21-én, vasárnap de. 11 órakor: Csajkovszkij. Diótörő. Vezényel: Jankó Zsolt m. v. Rendező-koreográfus: Mîndruţiu Mihail.

ROMÁN OPERA

Január 19-én, pénteken este 7 órakor: Carl Orff: Carmina Burana. Rendező-koreográfus: Adrian Mureşan.

vissza az elejére


ZENE

(6. oldal)

DIÁKMŰVELŐDÉSI HÁZ

Január 19-én, pénteken este 7 órakor: A Transilvania Filharmónia szimfonikus zenekarának hangversenye. Vezényel: Arthur Arnold (Hollandia). Közreműködik: Bianca Manoleanu. – Érvényes a bérlet 13-as szelvénye.

vissza az elejére


Hirdetés


ÁLLÁS

(7. oldal)

Magáncég asztalosokat és segédmunkásokat alkalmaz. Telefon: 0728-841337 vagy 456-056. (0015)

Multinacionális bútoráruház sürgősen alkalmaz Kolozsvárra: ÁRUHÁZVEZETŐT. Követelmények: kiváló számítógépkezelési ismeretek, magyar nyelv ismerete, jó kommunikációs készség, vezetői beállítottság. ELADÓKAT. Követelmények: eladásban szerzett tapasztalat, magyar nyelv ismerete, asztalos szakmában való jártasság előny. Önéletrajzokat a ( ) vagy a 0365/410-551-es faxszámra várunk. (M)

vissza az elejére


GYÁSZHÍR

(7. oldal)

Féjdalmas szívvel tudatjuk, hogy drága szerettünk,
EGRI LÁSZLÓ
képzőművész, ny. főiskolai tanár,

hosszú betegség után, 72 éves korában, január 16-án meghalt. Temetése január 19-én, pénteken du. 2 órakor a Házsongárdi temető kápolnájából, a római katolikus egyházi szertartás szerint. Isten vele, nyugodjék békében! A GYÁSZOLÓ CSALÁD. (0012)

vissza az elejére


Határozattervezet Hantz és Kovács védelmében

(7. oldal)

Határozattervezetet nyújtanak be magyar politikusok az Európa Tanácshoz (ET) a jövő héten a kolozsvári Babeş–Bolyai Egyetemről (BBTE) kizárt két oktató ügyében – jelentette be Kozma József, a magyar Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának szocialista alelnöke szerdán Budapesten.

A parlamenti bizottság elnöksége az Országházban fogadta tegnap a Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) vezetőit, köztük a két kizárt egyetemi adjunktust.

Németh Zsolt, a külügyi és határon túli magyarok bizottságának fideszes elnöke hangsúlyozta: az összes parlamenti politikai erő támogatja a két kolozsvári oktatót, Hantz Pétert és Kovács Lehelt és elvárják, hogy a tanárok megfelelő eljárás után „teljes rehabilitációban részesüljenek".

Az ellenzéki politikus egyúttal kiemelte, hogy szerinte legalább hét magyar nyelvű felsőoktatási intézményre lenne szükség Romániában, a magyarság arányának megfelelően.

vissza az elejére


SPORT


KOSÁRLABDA
Az U-Mobitelcónál már az európai kupadöntő a cél
Profiliga alakításán gondolkozik a klubvezetőség

(8. oldal)

Három nap leforgása alatt immár második sajtótájékoztatóját tartotta meg tegnap délelőtt a Kolozsvári U-Mobitelco vezetősége, ezúttal a klubigazgató Valentin Nică részvételével. A nyilvánosság előtt ritkán szereplő bukaresti üzletember vélhetően nemcsak a csapat mai nemzetközi kupaszereplése miatt tartózkodik Kolozsváron, hanem azért is, hogy Mircea Cristescu ügyvezető igazgatóval közösen „élőben" is megtárgyalja a Medgyesi Gázmetán elleni bajnoki mérkőzés elhalasztása miatt kialakult helyzetet.

A kedélyek mindenesetre egyáltalán nem csillapodnak a klub házatáján, s ezt Valentin Nică nyilatkozatai is alátámasztják. Mint elmondta, valós a klub arra vonatkozó szándéka, hogy visszalépjen az országos bajnokságtól, de azt is hozzátette, hogy amennyiben erre sor kerül, ez nem most fog bekövetkezni, hanem az idény végén. Az erre vonatkozó döntést csak azt követően fogják meghozni, hogy a Román Kosárlabda-szövetség elnöke, Carmen Tocală hazatér amerikai útjáról, és hivatalos választ ad a kialakult helyzettel kapcsolatosan, amit Mircea Cristescu úgy értékel, mint „visszaélés a szövetség részéről". Cristescu nem vonja ugyan kétségbe, hogy a medgyesiek több játékosa sérült, ám a szabályok alapján jelen esetben nem volt indokolt a mérkőzés elhalasztása. Cristescu szerint a csapatnak egyszerűen nem lesz fizikai ideje a mérkőzés lejátszására, hiszen amennyiben továbbjut a nemzetközi porondon, és elkezdődik a Román Kupa is, egyik mérkőzés a másikat követi majd.

Cristescu azt is elmondta, hogy a – Valentin Nică szerint a labdarúgó profiligához hasonló – liga megalakítása már öt évvel ezelőtt felmerült, 2–3 éve pedig más csapatok is mellette foglaltak állást, bár nem egyöntetűen. A megalakítás előtt azonban szükség van egy olyan rendeletre, amely a hazai kosárlabdát profi sportnak minősítené, továbbá a liga megalakulásába a szakszövetségnek is bele kellene egyeznie, mint ahogyan azt is meg kell majd határozni, hogy ki vezetné a ligát.

Cristescu azt is elmondta, hogy a klub felemelte a mércét, és most már az az U-Mobitelco célja, hogy bekerüljön az Eurocup Challenge kupa döntőjébe. Mindez annak ellenére történt, hogy a mai visszavágón a Miodrag Periszics edzette gárdának 11 pontos hátrányt kell ledolgoznia a negyeddöntő visszavágóján a ciprusi Apollon Limasszol ellen, vagyis a továbbjutáshoz a kupa eddigi legeredményesebb játékosa, LeVar Seals (mérkőzésenkénti átlaga 24 pont fölötti) és társai 12 ponttal kell hogy nyerjenek.

A rivális együttes tegnap reggel érkezett Kolozsvárra, érdekesség: vezetőedzője nélkül, mivel Predrag Benaceknek lejárt az útlevele.

A találkozóra ma este 7 órától kerül sor a Sportcsarnokban, a mérkőzést – melynek egyik sípmestere a magyarországi Vígh Péter lesz – a TvSport élőben közvetíti.

BALÁZS BENCE

vissza az elejére


TENISZ
AUSTRALIAN OPEN
Hajnalba nyúló csaták Melbourne-ben

(8. oldal)

Valószínűleg bekerül a sportág történelemkönyvébe az ausztrál nyílt teniszbajnokság második – keddi – versenynapja, ugyanis a rendkívüli meleg és az ebből adódó korlátozások miatt az utolsó mérkőzés rekordot jelentő, szerda hajnali 3 óra 32 perckor ért véget Melbourne-ben. Éjfélkor még 15 mérkőzés zajlott – a két órával napfelkelte előtt véget érőt már csak mintegy 50, mindenre elszánt szurkoló látta a 14-es pályán.

A versenynap ezúttal sem volt mentes a meglepetésektől: a tavaly egészen a döntőig menetelő Markosz Bagdatisz számára például idén már a második fordulóban véget ért az ausztrál nyílt teniszbajnokság, miután kikapott a – mérkőzés folyamán kisebb sérüléssel kezelt – francia Gael Monfilstől.

A „nagyok" közül különben többen is szenvedtek. A két évvel ezelőtti győztes orosz Marat Szafin (26. kiemelt) nagyon pontatlanul játszott, s a negyedik játszmában már csupán két labdára volt a kiesésétől a világranglistán mindössze 202. izraeli Dudi Sela ellen, amikor az eső közbeszólt. A rövid szünet jót tett Szafinak, aki ezt követően már nem kegyelmezett az addig önmagát felülmúló Selának. A hazai közönségkedvenc, korábbi világelső Lleyton Hewitt is csak nagy csatában, kétszettes hátrányból fordítva győzte le az amerikai Michael Russellt.

Az orosz „klasszisok" viszont remekeltek: Szvetlana Kuznyecovának, Jelena Gyementyjevának és Nagyja Petrovának sem jelentett gondott a harmadik körbe jutás, s a második helyen kiemelt Amélie Mauresmo is könnyed győzelemmel biztosította helyét a legjobb 32 női játékos között. A férfiaknál az első helyen kiemelt svájci Roger Federer is lezserül győzte le a svéd Jonas Björkmant, s már ő is a 3. fordulóban van, az amerikai Andy Roddick (6.), a szerb Novak Djokovic és a spanyol Juan Carlos Ferrerót legyőző thaiföldi Danai Udomchoke társaságában.

vissza az elejére


Kolozsvári kerékpártúra az Andokban

(8. oldal)

Újabb kerékpártúra bemutatóra hívta a sportág szerelmeseit a Napoca Kerékpár-klub. Ezúttal az egyetemista Ştefan Roman mesélte el, illetve mutatta be élményeit az érdeklődőknek, miután az Andokban, a Titicaca-tó környékén túrázott. A vállalkozó kedvű fiatal Peruban, az Arequipa nevű helyiségben szállt meg, majd mindössze négy nap pihenő után – amelyet az óraeltolódás tett szükségessé – nekivágott a jókora, 390 km hosszú szakasznak.

A klub idei első túrabemutatójára a kerékpáros többszáz képet hozott magával mindabból, amit útja során látott, érdekesnek tartott és lefotózott, a termet zsúfolásig megtöltő érdeklődőknek így volt mit látniuk. Így például azt az érdekességet is, hogy a meleg klímájú kontinens magasabb (5000 méter fölötti) tájain a hó is megjelent.

Nem csoda, hogy a túrázónak a 390 km-es biciklizés – elmondása szerint – cseppet sem volt unalmas, hiszen kilométerenként szebbnél-szebb tájak tárultak fel előtte.

KONRÁD SZABOLCS

vissza az elejére


KÉZILABDA
Jól teljesítenek a lányok

(8. oldal)

Tegnap Mircea Cucuian, a Kolozsvári U-Jolidon női kézilabda csapatának sportigazgatója elégedettségét fejezte ki a lányok hétvégi, a tavaszi idény első fordulójában mutatott teljesítményével illetően, amikor is 10 pontos különbséggel nyertek Temesváron. A klub háza táján azonban nem felhőtlen az öröm, hiszen kiderült, hogy Anca Mureşan sérülése komoly: a játékost megműtötték, és bár bíznak a gyors felépülésben, ezt az idényt már minden bizonnyal ki kell hagynia.

A csapat másik egyénisége, Carmen Amariei erre a szezonra visszatért nevelő egyesületéhez, ahol máris játéklehetőséghez jutott. Kolozsvárhoz azonban szerződés köti, 2009-ig, így a nyáron visszatér. A vezetőség kilátásba helyezte szerződésének egy évvel való meghosszabbítását is.

A kolozsvári lányok legközelebb pénteken játszanak a hazai közönség előtt, akkor déli egy órától a Marosvásárhelyi Maros csapatát látják vendégül.

(konrád)

vissza az elejére


Az ukrán Lvov az U-Jolidon ellenfele

(8. oldal)

Bécsben kisorsolták az európai női kézilabda-kupák további párosítását, így kiderült, hogy a Challenge Cup-ban érdekelt Kolozsvári U-Jolidon az ukrán Energo Lvov csapatával mérkőzik meg az oda-vissza alapon zajló nyolcaddöntőkben.

A magyar csapatok nem voltak szerencsések: a Dunaferr éppen a Kiskunhalast kapta ellenfelének, míg a Debrecen a francia HB Metz csapatával találkozik a női kézilabda EHF Kupa nyolcaddöntőjében. Az ugyanott érdekelt Brassói Rulmentul a spanyol Itxako Estella csapatával mérkőzik a továbbjutásért.

A KEK legjobb nyolc együttese közé jutott Râmnicu Vâlcea-i Oltchim a német Nürnberg gárdájával méri össze erejét. A Challenge Cup-ban érdekelt további két román csapat közül a Piatra Neamţ-i KK az ukrán Karpati Uzhgoroddal, a Konstancai Tomis pedig a svájci TV Usterrel játszik.

A nyitómeccseket február 17-én vagy 18-án rendezik, a visszavágókra egy héttel később kerül sor.

vissza az elejére


Gyenes tartja az iramot

(8. oldal)

A szatmárnémeti Gyenes Emánuel egyre közelebb van a célhoz. A motorkerékpárok versenyében Gyenes sikeresen teljesítette a Néma körüli 366 km-es gyorsasági „hurkot", a 10. szakaszt az 57. helyen végezte, összetettben pedig az 54. helyen áll. Ez szerdán sem változott,, hisz a Néma és Ayoun közötti 280 km-es távot (11. szakasz) összekötőként tették meg a versenyzők, időmérő táv nélkül. Az autósoknál különben a katari Nasszer Szaleh al-Attijah, a motorosoknál pedig a portugál Helder Rodrigues nyerte a szakaszt, s az összetettben sem hozott változást a nap: az autósoknál a francia Stéphane Peterhansel, a motorosoknál a spanyol Marc Coma vezet.

Az oldalt szerkesztette: Balázs Bence