vissza az elejére


Nyugalmukat féltik a körgyűrű miatt a monostoriak
Minimális lesz az erdőirtás a Bükkben

(1. oldal)

A Bucium utca madártávlatból – innen indul a Bükk felé a terelőút

A kolozsvári körgyűrű az önkormányzat szintjén hosszú évekig eredménytelen viták témája volt: csak abban volt konszenzus, hogy szükséges. Néhány hónappal ezelőtt aztán végre megszületett az az elképzelés, amelyre minden illetékes rábólintott. A nehézségek ideje azonban még korántsem járt le: amint a tervezett nyomvonal nyilvánosságra került, rögtön kiderült, hogy a leendő út egyesek nyugalmát felborítja majd. A leginkább a Monostor negyed déli és délnyugati részében lakók kezdtek aggódni, sőt, egyesek komolyan gondolkodnak azon, hogy eladják ottani lakásukat, és máshova költöznek. Úgy gondolják ugyanis, hogy a mostani szép kilátás helyébe egy zajos, forgalmas út kerül, tehergépkocsik tömegével, porral, bűzzel, környezetszennyezéssel. A városvezetés szerint azonban erről szó sincs, és az erdőt sem kell félteni. Másfelől pedig: nem lehet úgy megoldani a város gondjait, hogy az intézkedések senkit se érintsenek. (Részletek az 5. oldalon)

vissza az elejére


Trianonra emlékezett a világ magyarsága

(1. oldal)

Tegnap az 1920-as trianoni békediktátumra emlékezett a világ magyarsága. Erdély-szerte az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) rendezvényeket szervezett annak a köztudatban tartására, hogy 1920. június 4-én az első világháború győztes nagyhatalmai milyen méltánytalanul bántak el nemzetünkkel: Magyarország elveszítette területének kétharmadát, és több mint 3 millió magyar került az anyaország határain kívül kisebbségi sorsba. Hétfőn este a Protestáns Teológiai Intézetben a magyar Kolozsvárra emlékeztek. Fényképkiállítás volt látható a „magyar világbeli" utcákról, továbbá előadást tartott Asztalos Lajos helytörténész (a kolozsvári utcanevek jelképeiről és azok sorsáról), Fülöp Sándor ny. tanár és vitéz Szabó Károly (a Honvédség 1940-beli kolozsvári és észak-erdélyi bevonulásáról). Szintén tegnap a Fidesz és a KDNP parlamenti frakciója törvényjavaslatban kezdeményezte, hogy június 4-e legyen a Nemzeti Összetartozás Napja.

vissza az elejére


Kult-Túra


Mainap

(2. oldal)

NÉVNAP: Fatime. Az arab Fátima névből származik, jelentése ismeretlen. Mohamed próféta legfiatalabb és legkedvesebb lányát hívták így.

NAPKELTE: 5 óra 34 perckor.

NAPNYUGTA: 21 óra 15 perckor.

ÉVFORDULÓK: A Környezetvédelem Világnapja. • Június 5-én történt: 1455. Kapisztrán János (Govanni di Capistrano) itáliai ferences szerzetes, prédikátor az országnagyok hívására Győrbe érkezett, hogy a török ellen keresztes háborút hirdessen. • 1942. A II. világháborúban az Egyesült Államok hadat üzent Magyarországnak. • Június 5-én született: 1718. Thomas Chippendale angol műbútorasztalos. • 1898. Federico García Lorca spanyol költő, drámaíró. • 1900. Gábor Dénes Nobel-díjas természettudós, a holográfia atyja. • Június 5-én halt meg: 1991. Seregi László Jászai Mari-díjas rendező, érdemes művész.

vissza az elejére


A NAP IDÉZETE

(2. oldal)

Gyöngéd két kezemmel, édes, /gyöngyszín köpenyt varrtam néked, /violát hímeztem rája, /sujtást kék vizekből éknek.

Federico García Lorca

vissza az elejére


Rövidhírek

(2. oldal)

AGYAGBA ZÁRT HAGYATÉK – a kézdivásárhelyi László Károly kerámiáiból nyit kiállítást június 6-án, szerdán du. 6 órakor a Kriza János Néprajzi Társaság a Mikes/Croitorilor utca 15. szám alatti székházában. A megnyitón Pozsony Ferenc mond beszédet.

ZÁRÓÜNNEPSÉGÉT tartja a Vi-Waldi Játszóház zeneóvodája ma, június 5-én du. 5 órától az unitárius tanácsteremben (Brassai utca 6. szám). Fél 6 órakor Pusztai Enikő bemutatja az unitárius templom orgonáját, majd visszatérve a tanácsterembe, du. 6 órakor Flip bohóc játszva búcsúzik a gyermekektől. A zeneovi „tücsökzenészei" szeretettel várják a kíváncsi gyermekeket.

HÁRMAS KÖNYVBEMUTATÓT szervez a BBTE Történelem és Filozófia kara június 5-én, kedden du. 5 órától Jókai/Napoca utca 11. szám (földszint) alatti kari könyvtárban. Sipos Gábor az Idővel paloták... című (Magyar udvari kultúra a 16–17. században), a Balassi kiadónál megjelent tanulmánykötetet, Kovács András a Koronás fejedelem című (Bocskai István és kora), a General Press Kiadónál napvilágot látott kötetet és Szabó Péter az Emlékezetes épületek, épületek emlékezete című (Erdélyi művészettörténeti) tanulmánykötetet mutatja be.

TÖBBSZÖRÖS IDENTITÁS KÉRDÉSE ERDÉLYBEN címmel Tibori Szabó Zoltán és Ercsey-Ravasz Ferenc tart előadást június 5-én, kedden du. 5 órától a Járosi Andor Keresztyén Kulturális Műhely rendezvényén, a Kossuth Lajos utca 1. szám alatti Reményik Sándor Galéria és Gyülekezeti teremben.

vissza az elejére


Világpremier a TIFF-en

(2. oldal)

Filmkedvelők számára szinte minden bemutató élmény – különösen, ha ez egy világpremier. A Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) ezért is jelentős esemény, ugyanis a kolozsvári fesztivál keretei között került bemutatásra Oliver Parker angol rendező I really hate my job (Tényleg utálom a munkám) című filmjét.

A BAFTA-díjas rendező nem véletlenül döntött a kolozsvári bemutató mellett: a filmben két romániai származású színésznő is szerepel: Oana Pellea és Alexandra Maria Lara. A bemutatón nem csak velük találkozhatott a közönség, hanem a forgatókönyv készítőjével, Jennifer Higgie-vel is.

Oliver Parker a TIFF Kolozsváron zajló rendezvényein nem tudott részt venni, a rendezővel csak a nagyszebeni közönség találkozhatott – ezt egyébként minden valószínűség szerint bánja is, hiszen a film hatalmas sikert aratott. A bemutató sikerét mintegy előre jelezte, hogy a kíváncsiskodók, mivel másképp nem fértek, a földön várták a vetítés kezdetét.

A Tényleg utálom a munkám meglehetősen összetett film. Helyszínéül egy londoni vendéglő konyhája, illetve étkezője szolgál. Az ilyen helyszínválasztás leginkább az amerikai sit-com (nevettetős sorozat) műfajra jellemző, míg a játékfilm inkább idegenkedik a hasonló helyszínektől. A film képi világa mégsem egyhangú – a felgyorsult filmezéstől az elhomályosodó, duplakontűrös felvételekig mindenféle látványos effektusban lehet részünk.

A filmet Jennifer Higgie forgatókönyvíró komédiának kategorizálta. Az alkotás alapjában véve azonban sokkal több ennél. Az Igazából szerelem (Love actually) óta az angol vidámfilmekre jellemző, hogy egyszerre több síkon fut bennük a történet. Itt az összekapcsoló elem a vendéglő személyzete. Jelzés értékű az is, hogy a vendéglőben csak nők dolgoznak. Több női sorsot, típust követhetünk: meg nem értett értelmiségitől (Shirley Henderson – Alice) buddhista leszbikusig (Anna Maxwell Martin – Madonna) és csillei forradalmárig (Oana Pellea – Rita), jótét lélek (Alexandra Maria Lara – Suzie) és sikertelen színésznő, akinek az egyetlen állásajánlata egy pornófilm (Neve Campbell – Abbie). A szálak a munka közbeni pletykán, beszélgetésen keresztül kissé kuszán szövődnek össze, hogy aztán mindjárt két esemény oldja fel a végén a feszültséget: Abbie kiborulása, illetve a magát alakító filmszínész, Danny Huston megjelenése.

KISS BENCE

Tegnaptól Nagyszebenben is a filmek uralják a várost, a Cocoşul decapitat (A lefejezett kakas) című film bemutatójával megkezdődött és szintén június 10-én zárul a fesztivál. Újabb világsztárral gyarapodik a TIFF-vendégek sora: Nagyszebenbe érkezett Armand Assante, a tragikus körülmények között elhunyt fiatal rendező, Cristian Nemescu California Dreamin’ című, befejezetlen filmjének szereplője. A filmet a Cannes-i filmfesztiválon az Un Certain Regard kategória díjával jutalmazták, a stáb a sajtóval és a nagyközönséggel is találkozik, Assante részt vesz a film 19 órától kezdődő vetítésén is Răzvan Vasilescu és Andi Vasluianu színészek társaságában.

Nem marad el a kolozsvári közönséggel való találkozás sem, a színész jelen lesz a TIFF zárónapjain.

Armand Assante 1949-ben született New Yorkban, ír-olasz származású. Első jelentős szerepét 1974-ben kapta, a The Lords of Flatbush c. produkcióban, azóta folyamatosan foglalkoztatott színész, legutóbbi munkája a California Dreamin’, amelyről azt nyilatkozta: Cristian Nemescu szokatlan, neorealista rendező – filmjeiben visszaadja a társadalommal szemben táplált érzéseit.

vissza az elejére


Elhunyt Czikéli László
1934. júl. 31., Bukarest – 2007. jún. 1., Budapest

(2. oldal)

Türelemmel viselt hosszú betegség után életének 73. évében elhunyt Czikéli László a Kolozsvári Állami Magyar Színház örökös tagja.

1961-ben végzett a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben, majd ezután a marosvásárhelyi Székely Színházhoz szerződött. 1968-tól a nagyváradi Állami Színház, majd 1976-tól 1987-ig a Kolozsvári Állami Magyar Színház tagja. Ekkor a veszprémi Petőfi Színház művésze lett.

Több filmben szerepelt. Sacra Corona – rendező: Koltay Gábor, 2001; Honfoglalás – rendező: Koltay Gábor, 1996; Vigyázók – rendező: Sára Sándor, 1993; Könyörtelen idők – rendező: Sára Sándor, 1992; Iskolakerülők – rendező: Kardos Ferenc, 1989; Soha, sehol, senkinek! – rendező: Téglássy Ferenc, 1988; Titánia, Titánia, avagy a dublőrök éjszakája – rendező: Bacsó Péter, 1988; 80 huszár – rendező: Sára Sándor, 1978; Makra – rendező: Rényi Tamás, 1972; Ítélet – rendező: Kósa Ferenc, 1970.

Czikéli László egy olyan korban alkotott, amely megteremtette a modern színházi nyelvet. Pontos és átütő erejű alakításai, melyeket megrázó őszinteséggel és alázattal formált meg, sokak számára újraértelmezték a valóságot. Azt a valóságot, amelyet most maradéktalanul itthagyott… Nyugodjon békében!

(Forrás: www.huntheater.ro)

vissza az elejére


Lapszemle
Filmtett/Május

(2. oldal)

A filmes csókokra fókuszál a népszerű mozgóképes havilap májusi száma: Filmcsókok című összeállításukban több szerző is értekezik a filmtörténet folyamán szélesvásznon elcsattant csókok szimbolikájáról, jelentőségéről és számtalan vonatkozásáról. A szokásos lapkezdő nagyinterjúban ezúttal Bogdán Árpád többszörösen díjazott filmrendezővel ismerkedhet meg az erdélyi közönség, és bemutatkozik Koen Mortier elsőfilmes rendező is. A filmtörténet szerelmesei ezúttal a szerb filmgyártásba pillanthatnak be, a fesztiválok közül pedig most a grazi Diagonale nevű rendezvényről olvashatunk. A kritikák sora is nagyon változatos, csak néhány cím a teljesség igénye nélkül: Lora, Konyec, Marie Antoinette, a tinikirálynő.

vissza az elejére


Botár Edit Kolozsvárja

(2. oldal)

Két, Botár Edit műveit tartalmazó kétnyelvű festészeti albumot mutatnak be Kolozsváron ezen a héten. A két vékony kötet kiragadja mindazt, ami talán a legfontosabb Botár Edit számára a kincses város építészeti örökségéből. Az egyik címe és témája: Templomok/Biserici, és tizenhét kolozsvári, ide tartozó műemléképület akvarelljét tartalmazza. A másikban (Iskolák/Şcoli) tizenöt olyan képét találjuk, amelyek többsége egykor a klasszikus középkori oktatásnak adott otthont, és közülük többet most is tanintézetként használnak. A múlt továbbélő emlékei, melyekről előszavában a szerző így vall: „…minden addig él, amíg emlékezünk rá."

Dr. Alexandra Rus művészettörténész szerint „Botár Edit csodálatos módon képes uralni az akvarell technikáját. Egy szép gondolat, egy fenséges templom, egy iskola – ifjúkori emlékek mosolyában –, vagy egy hárssal tele sétány, és sok más egyéb mint képzőművészeti elemek jelennek meg a művésznő által annyira szeretett kolozsvári városi világban." Dr. Gaal György, a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság elnöke mélyebben érzékeltet: „Mindenkinek – aki itt élt – van egy Kolozsvárja. Az, amit meglátott, magába zárt a városból. Amit, ha távozik, nosztalgiával felidéz. Hiszem azt, hogy sokan vallhatjuk magunkénak Botár Edit Kolozsvárját." Ismert festmények, mégsem lehet megunni. Mivelhogy lelkileg valamennyi a miénk.

Ö. I. B.

Az oldalt szerkesztette: Köllő Katalin

vissza az elejére


Vélemény


Beszéljünk objektíven Trianonról
Interjú Nagy Mihály történésszel

(3. oldal)

Trianon – ez a szó és a mögötte álló történelmi-fogalmi-érzelmi tartalom valamilyen formában mindannyiunk életében jelen van. A súly persze különbözik, van, aki rendszeresen foglalkozik a kérdéssel, és van aki igyekszik átsiklani azon. A Trianon-siratók tábora és a másként gondolkodók azonban legfeljebb érzelmi síkon ütköztetik álláspontjaikat, a konkrét érvelésnek a vitában kevés szerep jut. Nagy Mihály történésszel beszélgetve több kérdésre is megpróbáltunk választ kapni, de főképpen arra, hogy milyen szerepet kellene tulajdonítani – közösségünk szintjén – Trianonnak, a diktátum évfordulójának, illetve a csaknem évszázados nemzeti tragédia üzenetének.

A szakember úgy véli: külön kellene választani a Trianonnal kapcsolatos közgondolkodást, a szaktörténészek munkáját és az évforduló kapcsán elő-előbukkanó politikai visszhangokat. Persze, kérdés, hogy ez a különválasztás lehetséges-e egyáltalán?

Nagy Mihály szerint a közgondolkodás egyik meghatározó eleme az, hogy a magukat magyarnak valló személyek fejében Nagy-Magyarország tudat él. Az a bizonyos „abrosz" Európa térképén, amelyből egyszerre csak „szalvéta" lett. A 20. századi magyar politika jórészt arról szólt, hogy ezt a nagy-magyarországi tudatot valahogyan egyeztessék a politikai határokkal, vagy azok kiszélesítése révén, vagy anélkül.

Ez a törekvés – rövid sikerek ellenére – nem járt eredménnyel.

Trianon így a közgondolkodásban traumát, küzdelmet teremtett, amely a nemzeti és a politikai határok összeegyeztetésére irányult – sikertelenül.

A szaktudomány arról vall, hogy akkoriban olyan nemzetközi helyzet alakult ki, amelynek a mágneses terében Magyarország csak ütközni tudott.

Megjelent a totális háború – és annak következtében a totális felelősségrevonás fogalma. Ez új elem a világtörténelemben: a legyőzöttek nem részesülhetnek pozitív elbírálásban.

Szintén újdonság a nemzetiségi mozgalmak terjedése. Magyarország nem ismerte fel ennek a fontosságát, a román kormány viszont végtelenül opportunista, pragmatikus módon viszonyult a helyzethez.

Tény, hogy az akkori eseményeket a magyar történetírás objektíven felvállalta, a kérdéseket megválaszolta, a román történetírók legfeljebb csak próbálkoztak ezzel. Magyarországon a közvélemény elfogadja a szaktörténészek álláspontját, Romániában viszont a közgondolkodás felülírja és teljes mértékben elutasítja azt.

Egy dolgot végre tisztázni kellene – véli Nagy Mihály: a magyar identitás, a magyar nemzethez való tartozás fokmérője ne az legyen, hogy ki hogyan viszonyul Trianon kérdéséhez. Amíg ez nem valósul meg, nem lesz előrelépés. És ez nem azt jelenti, hogy nem kell beszélni Trianonról, sőt, többet kellene beszélni róla, de inkább az okokról, mint a következményekről.

A romániai magyarság tudatában, ameddig a jövőkép rejtett, ameddig az integrálódás célpontja Magyarország marad, addig Trianon fontos hivatkozási alap lesz. Ha nem ápoljuk a szenvedéstudatot, a közösségi összetartozási tudat is csökken.

A politikusok hozzáállását illetően Nagy Mihály úgy véli: ameddig a nemzeti határok–politikai határok ellentét él bennük, addig nem szabad elvonatkoztatniuk Trianontól, beszélniük kell arról, hogy mi vezetett a jelenlegi határokhoz.

Néhány évvel ezelőtt az emberek féltek nyilvánosan beszélni Trianonról – emlékszik Nagy Mihály – akik pedig elkezdték tematizálni, nem mindig objektív szándékkal tették, hanem többnyire valamilyen cél érdekében.

A kérdésről többet, és nyilvánosan kellene beszélni, de úgy, hogy a partnerek jól felkészülnek, és nemcsak ünnepi megnyilatkozásokra kerül sor. Ez persze, értelmiségi álláspont, de ha ez elkezdődik, várható, hogy a közbeszéd is változni fog, az egyébként jogos szenvedéstudat más hangsúlyt fog kapni.

Azt kérdeztük Nagy Mihálytól, hogy vajon Trianon teljes mértékben a győztes nagyhatalmak műve volt-e, vagy a magyar politikumnak is volt ebben valamilyen szerepe? – magyarán, volt-e lehetősége a magyar diplomáciának arra, hogy a tragédiát megakadályozza?

A szakember elmondta: a történészek nem szeretik az ilyen „mi lett volna, ha…?" típusú kérdéseket. Tény, hogy a Magyar Királyság nemzetpolitikája 1868-1869-ben, a vonatkozó törvények létrejöttekor nagyon is korszerű volt. Ámde egyrészt ezt helyi szinten nem mindig alkalmazták megfelelő módon, másrészt a 20. század elejére már nem felelt meg az igényeknek.

Ugyanebben az időszakban megjelenik a nemzeti közösségek propagandája. E közösségek céljai eltérnek ugyan a királyság céljaitól, de vezetőik a megoldást még nem a leszakadásban látják.

A magyar politikum nem érzi, és nem érti a nemzetiségi politizálásnak ezt az új műfaját: a katonai, területi, gazdasági politikákban gondolkodó magyar vezetőknek ez tökéletesen idegen.

Ami a két ország történészeinek álláspontját illeti, Nagy Mihály úgy véli: immár a román szakemberek között is akadnak olyanok – például Lucian Leoştean, akik igyekeznek objektíven, a dogmákból kivetkőzve foglalkozni a kérdéssel. Fontos lenne azonban, hogy a Román–Magyar Történész Vegyesbizottság végre foglalkozzon azokkal a kényes kérdésekkel, amelyeket egyelőre elkerül. Az értelmiségiek felelőssége, hogy ezt a kérdést felvállalják, nem lehet a közösség véleményétől félve folyton elbújni, és a közbeszédre hárítani a vitát. Úgy nem várható előrelépés – hangsúlyozta Nagy Mihály.

ERCSEY-RAVASZ FERENC

vissza az elejére


Név-cserebere, irat-terefere

(3. oldal)

Amikor Anna hirtelen szembesült a hivatalnál azzal a ténnyel, hogy ő iratilag, vagyis nyilvántartás szempontjából tulajdonképpen nem is létezik, még nem gondolta, hogy ezt nem lehet egy legyintéssel, rábólintással, esetleg magyarázattal értelmesen és egyszerűen elintézni, hanem heteket vesz majd igénybe önmagának bizonyítása és igazolása. Keresztneve ugyanis – természetesen – magyarul volt beírva magyarországi személyazonossági okirataiba, a romániai nyilvántartásban azonban románosan szerepelt, mint Ana. Annaként itt nem létezett, az Anát ellenben nem tudta bizonyítani, amikor útlevél hosszabbításért folyamodott.

No, de sokkal cifrább helyzeteket is produkál a keresztnevekkel szembeni nemtörődömség, valamint megvetés, amely évtizedekkel ezelőtt megnyilvánult. A szülők sokszor nem törődtek azzal, ha elírtak egy betűt az anyakönyvi hivatalban a gyermek születési bizonyítványában, hogy éppenséggel Mihai lett a Mihályból, vagy Ştefan az Istvánból, Ioan a Jánosból. Nem számított, hiszen mindenki itt élt, és szűk közösségében mindenkit ismert, nem okozott „tudathasadást" az egyfajta megnevezés, bemutatkozás, és másfajta igazolás. Akit pedig érdekelt volna, azt idejében „meggyőzte", elbátortalanította, vagy akaratát egyszerűen semmibe vette az akkori „felvilágosított" hivatalnokok teljes megvetése a magyar keresztnevekkel szemben.

A névelírások, fordítások azonban folytatódtak más, későbbi okiratok kiállításánál is: sokszor másfajta helyesírásban szerepelnek a nevek tanulmányi iratokon, munkakönyvekben, tulajdonjogi iratokban, hagyatéki bizonylatokon. De megtörtént, hogy folyamatosan elírták valamelyik szülő nevét, például az édesanya neve, a Katalin megjelent a lehető legtöbb változatban: Catalina, Ecaterina, Katarina. Vagy a családnévben egy h hiányzott a legújabb iratokban, a múlt század eleji birtokleveleken ellenben még szerepelt, ami miatt kétségbe vonták a leszármazottak örökösödési jogát, egyáltalán a leszármazást. Igenis, kétségbe vonták – és itt kezdtek megjelenni a nagy gondok, amelyeket ezek a névcsereberék csapdaként, időzített bombaként rejtettek magukban éveken keresztül.

A külföldön megtelepedett, de irataikat itthon megújító személyek egyre inkább szembesülnek a keresztnév változtatás szükségességével, kényszerével. Van megoldás, hiszen kérni lehet az Ana, Ştefan, Mihai vagy Ioan magyarosítását, de plusz utánajárással, iratbeszerzéssel. Ugyanígy megoldható a más típusú névelírások esete is, azonban még több utánajárással: hiszen tisztázni kell a leszármazást, ki kell deríteni, vagy meg kell értetni, el kell hitetni a szülők azonosságát, kérvények sokaságát kell megfogalmazni, iktatni, választ kell várni türelmesen a mindenféle törvényes határidők letelte után is. De ha a helyzet megkívánja, esetleg „fordított" eljárással át kell íratni a mindenhol szereplő, nyilvántartásba vett családnevet a nagypapa nevében használt korábbi helyesírással, hogy le lehessen tárgyalni a hagyatékot. Végső esetben meg akár a törvényszékhez is lehet fordulni. Lehet tehát válogatni az eljárások sokaságában anélkül, hogy sokat gondolkoznánk a kialakult helyzet miatti felelősségen, felelősségre vonáson, vagy számon kérnénk egy egyszerűbb, bürokráciamentesebb eljárást. Aki már benne van ebben az irat-csereberében, sok kitartásra lesz szüksége. Aki még nincs – inkább előzze meg.

ÚJVÁRI ILDIKÓ

Az oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


Napirenden


Benyújtották a bizalmatlansági indítványt a demokraták
Többszöri próbálkozás után sikerült összegyűjteni az aláírásokat

(4. oldal)

Harmadszorra sikerrel jártak a demokraták: a parlament állandó bizottságai elfogadták a Demokrata Párt (PD) által előterjesztett A Tăriceanu-kormánynak mennie kell! című bizalmatlansági indítványt. A vitára jövő hétfőn kerül sor.

A PD csütörtökön és pénteken is próbálkozott, de hiába. Először azért utasították vissza, mert a támogató aláírások között Gheorghe Flutur neve kétszer szerepelt, és ezért nem volt meg a kötelező 116 kézjegy, másodszor pedig azért, mert a liberális Mihai Lupoi – Tăriceanuék retorziójától tartva – visszavonta az aláírását. A hétvégén azonban sikerült pótolni a hiányzó kézjegyet, amelyhez – biztos, ami biztos! – még hozzá toldottak négyet, összesen tehát 120 aláírás volt. Ezek elsősorban a nem magyar nemzeti kisebbségek képviselői köréből kerültek ki, de van köztük szociáldemokrata és konzervatív párti honatya is. Bogdan Olteanu szerint azonban 120 helyett csak 119 érvényes, mivel időközben a független Neculai Apostol is meggondolta magát. A képviselőház liberális elnöke bejelentette: csütörtök reggel fogják felolvasni az indítvány szövegét, a vitára pedig hétfőn kerül sor a parlament együttes ülésén.

A Mediafax jelentése szerint az indítványt támogató Cătalin Buhaianu (PSD) máris kilépett a pártból, hasonlóan cselekedett a konzervatív párti Constantin Buhaianu is, aki viszont máris bekérezkedett a PD-be.

Gheorghe Funar nagyromániás szenátor óvást emelt a bizalmatlansági indítvány ellen, szerinte a támogató aláírások egy része nem hiteles, hiszen a listán szereplő europarlamenti képviselők nem is voltak Bukarestben az aláírásgyűjtéskor. Felszólította a parlamentet, mindaddig ne tárgyalják az indítványt, amíg az ügyészségi vizsgálat be nem fejeződik ez ügyben.

Az aláírók között van Nati Meir is, aki a választások előtt C.V. Tudor tanácsadója, majd PRM-s képviselő volt, 2005-ben azonban elhagyta a pártot, és független képviselőként tevékenykedett. Az izraeli-román álalmpolgárságú Meir, akit egy idő óta „a rabok képviselőjének" ismernek, mivel egy olyan törvénymódosítást kezdeményezett, miszerint az öt év szabadságvesztésnél kisebb büntetésre ítéltek kegyelemben részesüljenek, Traian Băsescu felfüggesztése mellett szavazott a parlamentben. Aztán nyilvánosan is megbánta „bűnét", és elkötelezte magát az államfő és a demokraták mellett. Meir állítása szerint tegnap hivatalosan is felvették őt a PD-be, Emil Boc pártelnök azonban nem tud semmiféle beiratkozási kérelemről.

A bizalmatlansági indítvány, illetve a Tăriceanu-kormány sorsa azon múlik, hogy a PSD, amelynek összesen 150 képviselője és szenátora van, melyik oldalra áll. Jelenleg folynak az egyeztetések, a liberálisok minden olyan pártot, illetve független képviselőt megkerestek, akik nem álltak át a PD táborába. Erről Ludovic Orban liberális alelnök beszélt, aki elmondta azt is: e bizalmatlansági indítványnak van egy jó oldala is, a liberálisoknak végre alkalma adódik felsorolni megvalósításaikat.

vissza az elejére


Őrségváltás: Ioan Rus a PSD élén?

(4. oldal)

Csalódásának adott hangot Vasile Dâncu Kolozs megyei szociáldemokrata szenátor, ami a PSD jelenlegi helyzetét illeti. A Kolozsvári Csoport ideológusának tartott Dâncu a România Liberănak adott interjújában kifejtette: Mircea Geoană megválasztását követően a PSD-ben a reform megtorpant, továbbra is a régi rendszer embereinek kezében van a párt, lásd Ion Iliescut és Viorel Hrebenciucot. Bár a referendum kudarca után a közvélemény arra számított, hogy a PSD-ben elkezdődik a leszámolások, számonkérések időszaka, és hogy a párt belső ellenzéke, az államfő felfüggesztése elleni akciót mindvégig ellenző Kolozsvári Csoport befolyása megerősödik, nem így történt. Mindez annak ellenére, hogy a párton belül többen is elképzelhetőnek tartják, hogy Ioan Rus vegye át a PSD vezetését.

– Nem bűnbakot kell keresni, hanem azokra rámutatni, akik valóban felelősek a népszavazás kudarcáért. Ez pedig Ion Iliescu, akitől az egész felfüggesztési ötlet származott, és Viorel Hrebenciuc, aki az egyeztetéseket végezte – vélekedik Dâncu. A szenátor szerint tévedett a párt erdélyi vezetőit tömörítő Kolozsvári Csoport, amikor nem követelte magának a pártvezetést. Kifejtette: ez a párt kezdettől fogva olyan logika mentén szerveződött, ami teljesen párhuzamos azzal a reformkoncepcióval, amit a kolozsváriak képviselnek.

vissza az elejére


Több pártkönyvecskével a zsebben, hűtlen politikusok

(4. oldal)

A jelenlegi törvényhozók felének két pártkönyvecskéje is van a zsebében – derül ki a Cotidianul című napilap összeállításából. Ez nem azt jelenti, hogy a szám szerint 229 honatya két pártba is be van iratkozva, hanem azt, hogy ennyien már a második politikai erő színeit képviselik honatyai pályafutásuk alatt.

A sokak által kóros hűtlensége miatt megvetett társadalmunkban a politikusok sem képeznek kivételt: a jelenlegi törvényhozók 49 százaléka pártolt át egyik politikai erőtől a másikhoz. A hűtlenséget jelenleg semmilyen törvény nem bünteti, legalábbis a parlament szintjén. Igaz ugyan, hogy néhány hónapja a helyi választottak nem bonthatják fel büntetlenül a számukra mandátumot biztosító pártoknak tett „esküt", de ez az előírás nem vonatkozik képviselőkre és szenátorokra.

A kimutatás szerint a 230 törvényhozó közül körülbelül 40–50-en pártfúziók nyomán szerezték meg a második pártkönyvecskéjüket, legtöbbjük a Szociáldemokrata Pártban (PSD) és a Nemzeti Liberális Pártban (PNL) található. A Tiszta Parlamentért Koalíció nevű civil kezdeményezés mércéje szerint viszont az összeolvadások nyomán új tagságot nyerő politikusok nem marasztalhatók el, mindössze az minősül a haszonleső pártcserélőnek, aki legalább három szervezet tagságát is gyarapította már. A lap nem zárja ki azt, hogy a fúziók nyomán a több tagkönyvecskével is rendelkezők száma magasabb mint félszáz, de mindössze ennyi politikus életrajza tükrözött kristálytiszta politikai tevékenységet.

A rövid távú politikai átigazolások abszolút bajnoka Liviu Almăşan, aki az elmúlt két és fél év alatt már négyszer váltott frakciót. Ő a Nagy-Románia Párt (PRM) tagjaként jutott be a törvényhozásba, de 2005 júniusától 2006 februárjáig függetlenként dolgozott, egy évig a Konzervatív Párt (PC) frakciójában tevékenykedett, áprilistól viszont a PNL sorait gyarapítja. Almăşan azzal védekezik, hogy neki csak a PRM-től volt pártkönyvecskéje, a PC-nek nem volt hivatalosan bejegyzett tagja.

Egy esetleges maratoni futam bajnoka lehet viszont az elmúlt hónapok alatt magyarellenességben jeleskedő, most éppen a Keresztény-demokrata Nemzeti Parasztpárt (PNŢCD) sorait gazdagító Aurelian Pavelescu, akinek 1990 óta ez már az ötödik pártja. Őt követi a jelenleg liberális Nicolae Popa, aki négy pártkönyvecskével is dicsekedhet.

RMDSZ-es politikusok neve nem jelenik meg a listán, elsősorban azért, mert a még mindig markánsan kirajzolódó etnikai törésvonal miatt magyar politikus román pártba való átiratkozása egyik félnek sem kifizetődő.

B. T.

vissza az elejére


Kiszabadult az Ilaşcu-csoport utolsó tagja is

(4. oldal)

Tegnap szabadlábra helyezték Tudor Petrov Popa-t, az Ilaşcu-csoport utolsó tagját is. Ilaşcu-ékat a Dnyeszteren túli köztársaság Legfelső Bírósága tizenöt év börtönre ítélte el. Ezt megelőzően Andrei Ivanţocot helyezték két nappal korábban szabadlábra.

A négytagú csoportosulás – Ilie Ilaşcu, Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc és Tudor Petrov-Popa – Moldova Köztársaság területi integritásáért küzdött abban a polgárháborúban, amely végül a Dnyeszteren túli köztársaság leválását eredményezte.

Ilaşcuékat a konfliktus befejezése előtt, azaz 1992. június 2-án tartóztatta le, és ítélte el terrorizmus vádjával a bíróság. Ilaşcut halálra, Alexandru Leş-ot tizenkét, míg Andrei Ivanţocot ésTudor Petrov-Popát tizenöt év börtönbüntetésre ítélték.

A nemzetközi nyomás hatására 2001-ben Ilie Ilaşcu kegyelemben részesült, és kilenc évi fogság után szabadlábra helyezték. Ezt követően a Nagy-Románia Párt jelöltjeként felküzdötte magát a romániai szenátorságig. Három évvel később Alexandru Leşco is kiszabadult, miután letöltötte a rá kiszabott büntetést.

Mivel Ilie Ilaşcu beadványban fordult az Európai Emberjogi Bizottsághoz, az elítélte Moldova Köztársaságot és Oroszországot az ügy miatt, a másik két bajtárs szabadon bocsátására szólítván fel az illetékes hatóságokat. A Dnyeszteren túli hatóságok viszont ezt nem vették figyelembe, az oroszok pedig úgy vélték: nincs módjuk beavatkozni az ügybe az elítéltek érdekében.

vissza az elejére


Halállal fenyegették meg Tismăneanut

(4. oldal)

A romániai kommunizmust elítélő jelentést elkészítő kutatócsoport irányítója, Vladimir Tismăneanu a Hotnews internetes hírportálnak kijelentette: halálos fenyegetést tartalmazó levelet kapott. A politológus szerint a megfélemlítési akció mögött a Nagy-Románia Párt (PRM) áll. Tismăneanu azt nyilatkozta, hogy már értesítette az illetékes hatóságokat és Románia elnöki hivatalát.

„Tekintettel arra, hogy C. V. Tudor már többször is kifejezte az elnöki bizottság iránti ellenszenvét, és mivel tagadhatatlan a hasonlóság Tudor nyilvánosság előtt tett nyilatkozatai, illetve a levél hangneme között, felmerül a kérdés: vajon egy mániákus antiszemita egyéni akciójával, vagy a PRM szekusaihoz kötődő stratégiával állok szemben", tette fel a kérdést Tismăneanu.

A PRM viszont tagadta azt, hogy valami köze lenne a fenyegető levélhez. „Tismăneanu úr olyan fontosságot tulajdonít magának, amellyel valójában nem rendelkezik. A PRM egyetlen tagja sem fenyegethette meg. Mi pedig továbbra is fenntartjuk a rá vonatkozó határozott álláspontunkat", mondta Lucian Bolcaş, a PRM alelnöke.

vissza az elejére


Eckstein: Az alternatíva a Szabadelvű Kör

(4. oldal)

Bemutatta politikai programját az RMDSZ Szabadelvű Kör platformja június 1-jén Csíkszeredában. A politikai program ismertetésével párhuzamosan a Szabadelvű Kör tagjai aláírást gyűjtöttek a csoportosulás platformként való újrabejegyzése érdekében. A rendezvénysorozaton megjelentek közül több mint 300 csíkszeredai polgár támogatta aláírásával a platform bejegyzését. „Sikernek könyvelem el a rendezvénysorozatot. Meggyőződésem, hogy szükség van egy alternatívára az RMDSZ-en belül és ez az alternatíva a Szabadelvű Kör" – jelentette ki Eckstein-Kovács Péter szenátor, a Szabadelvű Kör elnöke, hozzáfűzve: a Csíkszeredában elkezdett párbeszéd és aláírásgyűjtés folytatódni fog Erdély több városában.

Az 1-es, 4-es oldalt szerkesztette: Papp Annamária

vissza az elejére


Körkép


Mezőőrke
Leaszfaltozták a falut

(5. oldal)

Ioan Roman, Aranyosegerbegy polgármestere a községhez tartozó Mezőőrke leaszfaltozását tartja az eddigi legnagyobb teljesítménynek. Ő és a község tanácsosai azt követően döntöttek Mezőőrke központi utcájának aszfaltozása mellett, hogy a falu hírnevet szerzett a községnek – mind hazai, mind nemzetközi szinten – a Mezőőrkei Hagyományos Tánccsoport révén. A mintegy 1000 fős falu ugyanakkor testvérvárosi kapcsolatot tart fenn a franciaországi, 4500 lakosú St. Calais városkával, s a családok annyira összebarátkoztak, hogy rendszeresen látogatják egymást. A kapcsolat ilyenszerű alakulásához az is nagyban hozzájárult, hogy a mezőőrkeiek azon kevesek közé tartoznak, akik nem kértek segélyeket a franciáktól.

A falu aszfaltozása, amely még a múlt hónapban megtörtént, 10,9 milliárd régi lejbe került, és két hét alatt elkészült, ami annak is köszönhető, hogy a tavaly nyáron a 3,717 km-es utat már felújították (akkor 3 milliárd régi lejt költöttek a munkálatokra). Az út költségeiből a helyi tanács „csak" 5 milliárd régi lejt áll, a többit a Megyei Tanács fizeti, a karbantartásról pedig ezentúl a Megyei Útigazgatóság gondoskodik.

Schmidt Jenő

vissza az elejére


Szamosújvár
Javítják az utakat

(5. oldal)

Idén tavasszal nem kevesebb mint tíz utca burkolatát törték fel a vízhálózat korszerűsítése miatt Szamosújváron, emellett több utcában kicserélték a gázvezetéket, a Hesdáti úton pedig a szennyvízcsatornákat. A város így leginkább egy hatalmas építőtelephez hasonlított, mígnem a város elöljárói hozzáláttak az útaszfaltozáshoz, illetve az útburkolat javításához és a járdák rendbetételéhez. A munkálatokat a Gheorghe Şincai utcában kezdték el; a városgazdák tizenhárom utca korszerűsítését tűzték ki nyárára.

A június közepén sorra kerülő városnapok küszöbén felújítják a kisváros központját, és a Petru Maior Elméleti Líceum környékét is.

vissza az elejére


Nyugalmukat féltik a körgyűrű miatt a monostoriak
Minimális lesz az erdőirtás a Bükkben

(5. oldal)

A körgyűrű Monostort érintő része a tervek szerint ott kezdődne, ahol a közszállítási járművek végállomásánál jelenleg egyfajta körforgalom van. A belváros felől, a Kalános (Primăverii) utcából nézve balra kis emelkedőn tömbházak állnak, elől a körforgalom mögött van a depó, illetve a Szent János kút felé vezető út, jobbra pedig a Bucium utca, amely a Fenesi út, illetve az úgynevezett H-híd felé vezet. A tervrajz szerint a Bucium utca kanyarodna kifelé, a körforgalmat kikerülve a Szent János kút irányába, majd hosszú és tág kanyarral vissza az erdőbe, de nem közvetlenül a tömbházak alatt, hanem mintegy négy-öt tömbháznyi szélességű erdősáv mögött vonulna előbb keletre, majd délre. Az erdőaljban levő tömbházakból a kilátás tehát csak kis mértékben módosulna.

A Szabadság kérdésére Boros János alpolgármester elmondta: tény, hogy a körgyűrűt el kell készíteni, létfontosságú, hogy a nehéz teherforgalmat a városon kívülre tereljék, ami már nem halasztható tovább. Boros úgy véli: a tiltakozók, az elégedetlenek hozzáállása alapvető emberi magatartást tükröz: mindenki szeretné, hogy a nagy gondok megoldódjanak a városban, de úgy, hogy az őket ne érintse közvetlenül. „Ezt nem lehet figyelembe venni, ha így dolgozunk, soha nem lesz kész az út" – fogalmazott az alpolgármester.

Hozzátette: a mostaninál nem lesz sokkal nagyobb a zaj a környéken, egyrészt a megmaradó erdősáv miatt, másrészt, mert az út mentén falakat is emelnek, éppen azért, hogy a különböző zajjal-környezetszennyezéssel kapcsolatos szabványokat, paramétereket betartsák. „Most, hogy az unió tagjai vagyunk, számtalan egészségügyi és környezetvédelmi elvárásnak kell eleget tenni, ha ezeket figyelmen kívül hagyjuk, nem kapjuk meg az illetékes szervektől az útépítésre a jóváhagyást" – magyarázta Boros. Az erdőt sem kell félteni, a jogszabályok értelmében csak szigorúan az úthoz szükséges minimális mennyiségű fát vághatjuk ki, a kiirtott erdőrész nem lehet nagyobb egy bizonyos százaléknál – tette még hozzá az alpolgármester.

ERCSEY-RAVASZ FERENC

vissza az elejére


Főleg a gyermekekre veszélyesek a mérgezett kutak

(5. oldal)

A múlt héten a Szabadság, és valamennyi helyi napilap közölte a hírt: ellenőrzések során kiderült, hogy több környékbeli faluban olyan kutakat találtak, amelyeknek mérgezett volt a vize. Ennek oka, hogy sok helyen a kutakhoz túlságosan közel vannak a szennyforrások – istálló, illemhely, trágyatelep –, így nitrátok és ammónia került a vízbe, ezért Alin Tişe prefektus a veszélyt tudatosító táblák kifüggesztését szorgalmazta e helyeken.

A bejelentés óta valamennyi érintett település képviselőjével sikerült beszélnünk, előbb azonban Kerekes Sándort, a Megyei Tanács alelnökét kérdeztük a helyzetről. Mint elmondta, ő maga is a sajtóból értesült a helyzetről, és úgy vélte, hogy a sajtó felfújta a témát.

Farkas Ferenc, Magyarkályán alpolgármestere – vajdakamarási lakos – sem hallott a mérgezett kutakról, pedig a szomszéd Magyarszovát az egyik érintett község. „A mi településünkön sem kifogástalan minőségű a kútvíz. De rövidesen bevezetik az ivóvizet, ami megoldja a kérdést" – mondta, hozzátéve, hogy javasolni fogja a magyarkályáni kutak vizének vegyi ellenőrzését is.

Katona községben az alpolgármester vette fel a telefont. Elmondta, hogy eddig nem volt különösebb veszély, és hogy a Mezőségen az ivóvíz kérdését már többen is próbálják megoldani, így talán rövidesen sikerülni fog.

Gyekén és Pusztakamaráson a község első emberei válaszoltak, akik elmondták: még nem kapták meg az eredményeket az elemzésre vitt vízről. Erdőtelek polgármestere elmondta, hogy egy próbát vettek a faluból, s az eredményt kedvezőtlen volt: a megengedett érték négyszeresét mutatták ki. Magyarszováton Szabó Mihály polgármestertől megtudtuk, hogy Aranykúton az ő tudtával senki sem járt az illetékes ellenőrző szervektől.

Gyekét kivéve különben már mindenhova bevezették az ivóvizet a felsorolt településeken.

Deleanu Nicolae, a megyei közegészségügyi igazgatóság vezető orvosának tájékoztatása szerint a helyzet korántsem életveszélyes, és nem is újdonság: már régóta ismerik az illetékesek. Azt is megtudtuk, hogy a megengedettnél több káros anyagot tartalmazó kútvíz különösen a kisgyermekek egészségére van negatív hatással.

A megoldás az, hogy az ivóvízhálózatból kell használni az ivóvizet és nem a kutakból, illetve ahol még nincs ivóvízhálózat, ott mihamarabb be kell vezetni azt. A rossz helyre épített istállót ugyanis nem fogják lebontani a lakosok, legfeljebb az illemhelyet és a trágyatelepet teszik arrább – ez ugyanis nem múlik annyira az anyagi lehetőségeken, inkább nevelés kérdése: nem lehet azzal védekezni, hogy ami jó volt őseinknek 50–100 évvel ezelőtt, az megfelel nekünk is. De addig is komolyan kell foglalkozni a kérdéssel minden faluban, ami a helyi lakosok, vezetők és az orvosok feladata.

Barazsuly Emil

vissza az elejére


A rendőrség hírei

(5. oldal)

JÁRÓKELŐRE BORULT A RAKOMÁNY
Szombat este negyed 10-kor a Petőfi (Avram Iancu) és Majális (Republicii) utca sarkánál történt szokatlan baleset: a 29 éves bánffyhunyadi P. Aurel egy Volvo márkájú teherautót vezetett, közel 30 köbméternyi rakománnyal, amikor Petőfi utcából balra, a Majális utcába kanyarodva a teherautó utánfutója műszaki hiba miatt felborult, a farönkök pedig a járdára zuhantak, súlyos sérüléseket okozva a járdán éppen elhaladó, szintén bánffyhunyadi 20 éves K. Botondnak.

FELGYÚLT A MOZDONY
Június elsején tűz ütött ki egy, a bánffyhunyadi állomást éppen elhagyó mozdonyon. A baleset este negyed tizenegykor történt; a nyomozás során megállapították, hogy a Kolozsvár felé tartó tehervonat kolozsvári depóhoz tartó mozdonyának a fő generátora gyulladt ki, műszaki okok miatt. A tüzet a kolozsvári Katasztrófavédelmi Hivatal tűzoltói és a CFR alkalmazottai közös erővel fékezték meg, emberi életben nem esett kár. Az anyagi kár felmérése folyamatban van, a tűz keletkezésének pontos okát még nem állapították meg. A tűz miatt a 407/2-es számú személyvonat egy és negyed órát késett, a 3633/3634-es számúnak pedig törölték Bánffyhunyad és Sztána közötti szakaszát.

ÓCSKAVASGYŰJTŐKRE OMLOTT A FÖLD
Két fiatal ócskavasgyűjtő került kórházba azt követően, hogy gyűjtés közben betemette őket a föld. Az eset vasárnap délután 3 órakor történt Aranyosgyéresen: a 19 éves helyi M. David és 24 éves aranyosegerbegyi M. Alexandru a helyi meddőhányóban, a kitermelőgödör szélén ásott értékesítésre való ócskkavas után kutattak, de ezzel földomlást okoztak. Mindkettejüket a helyi városi kórházba szállították, ahonnan előbb a tordai városi kórházba vitték át őket, majd a kolozsvári 1-es számú sebészetre, az első vizsgálatok szerint mellkasi zúzódásokkal és lép-töréssel, illetve agyalapi- és mellkasi sérüléssel, bordatöréssel.

ITTAS GYALOGOST GÁZOLTAK
Vasárnap este a Traian Vuia utcában történt közúti baleset. Este fél nyolckor a 97-es számú épület előtt a 20 éves kolozsvári P. András László gázolt egy 1300-as Daciával, az áldozat a 45 éves szintén helyi L. Mircea, aki gyalogosként szabálytalanul – és figyelmetlenül – kelt át az úton. Mint kiderült, a férfi, aki súlyos sérülseket szenvedett, ittas állapotban volt.

(balázs)

Az oldalt szerkesztette: Balázs Bence

vissza az elejére


Számítástechnika –
inter@ktív2

Megjelenik kéthetente
VII. évfolyam, 9. szám

vissza az elejére


Biztonsági rendszerek a 21. század szintjén
Minden megfigyelhető, lefigyelhető, ellenőrizhető

(6. oldal)

Rövid vizsgálódás, és a mindennapi tapasztalatok alapján hamar belátható, hogy a javainkat őrző különböző biztonsági berendezések – enyhe megfogalmazással – nem tartoznak azonos „súlycsoportba". A gépkocsikba szerelt szirénák, vijjogók zöme például csak a környékbeli lakosság bosszantására alkalmas, amikor kóbor kutyák érintésére, tehergépkocsi keltette rezgésre, vagy csak úgy, minden ok nélkül üvölteni kezd. A bosszantáson kívül van hátulütője is: a tulajdonos megszokja a „melléműködést", és akkor sem fogja komolyan venni a szirénázást, amikor valóban lopják a gépkocsit.

A piacon kapható magas szintű biztonságtechnika jelentős részét a Bosch cég gyártja. Ez egyike az öt piacvezető cégnek, és előnye, hogy a világ minden területén ugyanazokat a termékeket kínálja. A közelmúltban zajlott le Kolozsváron egy izgalmas bemutató, amelyen mind a hatóságok, mind az érdekelt vállalkozók képviselői megismerkedhettek a Bosch Security Systems által gyártott, a lakásba való készülékekkel és a nagyvállalatok, szállodák, bankok, közterületek, országutak biztonságát szavatoló integrált rendszerekkel is.

Erről kérdeztük Coraian Zoltánt, aki a Bosch Security Systems és a rendszereket Romániában terjesztő Alloprotect román–magyar tulajdonú cég képviselője.

– A biztonságtechnika jelenthet többek között betörésvédelmet, terroristavédelmet, területvédelmet, tűzvédemet, belépésellenőrzést, kihangosítást. A területvédelem legkorszerűbb megoldásai videotechnikán alapszanak, ennek nagyon érdekes része az intelligens képfelismerés. Ezek a rendszerek mind integrálhatók egyetlen megoldásba, úgy, hogy egyetlen számítógép ellenőrzi a különböző elemeket.

– Ez azt jelenti, hogy működésbe helyezhető az úgynevezett intelligens evakuálás?

Pontosan. Ha például egy épületben valahol tűzriadó van, akkor a közeli kamerák mind arra a helyre fognak fordulni, hogy a rendszerkezelő lássa, hogy pontosan mi történik. A kihangosítás – előzetes programozás szerint – megkezdi a kiürítést, méghozzá úgy, hogy az épület különböző részeiben más és más üzeneteket mond be, prioritás szerint vezérli az evakuálást. Ez nagyon jó, mert ha egy felhőkarcolóból az ott tartózkodó sok száz ember egyszerre ki akar rohanni, akkor pánik keletkezik. A rendszer ugyanakkor kinyitja a vészkijáratokat.

– A biztonságtechnika alkalmazható kültéri megfigyelésre is?

Természetesen. Lehet szó városi, köztéri megfigyelésről, kültéri objektumok, szobrok, parkok megfigyeléséről, közlekedésbiztonságról.

Az országutakon, kereszteződésekbe felszerelt berendezések képesek felismerni a tilosba való behajtást, a szabálytalan parkolást, előzést, a folytonos vonal átlépését, természetesen a sebességet is bemérik. Így teljesen önműködő rendszereket lehet kiépíteni, egyúttal ki lehet iktatni az útkereszteződésekből a rendőrt, és a szubjektív hozzáállást.

Kolozsváron volt nemrég egy eset, egy bárból kifelé jövet valakit leütöttek. Az ilyen környékek megfigyelésére nagyon okos rendszereket lehet kiépíteni, amely akár arcfelismeréssel is működhet.

Európa-szerte egyre szigorúbb törvények szabályozzák a közterek biztonságát. Az alkalmazott berendezések fel kell hogy ismerjék azt, ha például valahol otthagytak egy bombát, a tömegben azonosítani kell a körözött személyeket stb.

Szólnék pár szót az IP-alapú (IP = Internet Protocoll – szerk. megj.) videotechnikákról. Ez a kameráknál kezdődik, és az intelligens képfelismeréssel végződik. A megoldás lényege az, hogy – IP-alapról lévén szó – az információt bárhova elvihetjük, ahol van internet-összeköttetés. Ezért ez a megoldás sokkal olcsóbb, mint más távvezérlésű rendszerek.

A képeket – erről törvény rendelkezik – rögzítik, és harminc napig őrzik.

Ugyanakkor érdekes megemlíteni a képfelismeréssel kapcsolatos témakört is. Ezekkel a megoldásokkal eddig csak filmekben vagy tudományos ismeretterjesztő műsorokban találkozhattunk.

Ennek több funkciója van, ezeket be lehet állítani. Az egyik, hogy észrevesz eltűnt vagy otthagyott tárgyakat. Észleli a behatolást, bizonyos vonalak átlépését, területek megsértését, ezeket összeköttetésbe lehet hozni a különböző céltárgyak méretével, térfogatával, sebességével, megadhatom, hogy mekkora az a méret, amelynél nagyobb tárgy esetén riasszon. Ez azt jelenti, hogy ha ebben az irodában van egy ilyen rendszer, és én elveszek egy dobozt vagy egy kabátot, elindul a riasztás. Ha ittfelejtek egy táskát, úgyszintén. Ha egy bank előtt például a járókelők közül valaki pár percnél többet lézeng, nézi az épületet, azt is észleli, és riaszt. Jelzi az ellenkező irányba való haladást. A bemutatón például valakik elvonták egy őr figyelmét, és a kijáraton kiözönlő emberek között valaki észrevétlenül besurrant, a rendszer viszont azonnal riasztott. Ezek egyedi megoldások, erre más módszer nincs, emberi megfigyelő nem képes ezt megtenni. A rendszerek képesek nagy területet folyamatosan és kijátszhatatlanul megfigyelni, ugyanakkor az egészet rendkívül egyszerű beállítani, konfigurálni. Magas rangú tisztségviselők, fontos személyek (VIP) látogatásakor meg lehet oldani a környék megfigyelését, a berendezések riasztanak, ha a gépkocsik, kukák környékén változik valami, mozgás van. Ezt másképp képtelenség megoldani, még akkor sem működne biztonságosan, ha húszméterenként állna ott egy rendőr. A szubjektív emberi tényező teljesen ki van ebből hagyva.

Jelenleg a szakemberek olyan megoldásokon dolgoznak, amelyeket gépkocsikba lehet szerelni: az előttem lévő autó követése, sebességtartása, automatikus fékezés szükség esetén. Már az is megoldható, hogy az autó kormányozza magát és tájékozódjon, de ezek még nincsenek kereskedelemben. Mostanában az intelligens arcfelismerésen dolgoznak, keresett személyek azonosítása, terroristavédelem stb.

– Különböző országokban a megfigyelést más és más szinten szabályozzák. Az Egyesült Államokban például nem működik az a fajta országúti kamerázás, ami nálunk kezd terjedni: a törvényhozó ugyanis úgy véli: ha valakit lefényképezek az országút kezdeti szakaszán, azzal feltételezem, hogy az illető át akarja lépni a sebességkorlátot, kihágást akar elkövetni, és ezzel megsértem az ártatlansági vélelmet. Itt mi a helyzet, hogyan szabályozzák a megfigyelést?

A vonatkozó román törvények jelenleg éppen változnak. Egyelőre biztos, hogy magánzónákban kötelező a videomegfigyelés, és az adatok őrzése harminc napig. Utakon, tereken nincs semmilyen tiltás, csak a képek egyéb célra való felhasználásával kapcsolatosan.

Romániában az európai normák szerint változnak a jogszabályok, tehát itt is valami hasonló helyzet a cél. Sok esetben már most kötelező a videomegfigyelés, csak nem alkalmazzák, mert pénzbe kerül.

– Kik jelenleg a vásárlói az ilyen rendszereknek?

Akik a leginkább adnak erre, azok a külföldi vállalatok. Nyugaton ez mindennapi dolog, és itt is ezt a technikát alkalmazzák: megfigyelés, őrzés, területvédelem, tűzbiztonság, központi óra stb.

Az épülő nagyáruházak is ilyeneket használnak. A rendszerek mind bizonyos szabványok szerint épülnek, ezért akkor is képesek vagyunk egységes megoldást alkalmazni, ha már működik ott egy régebbi vagy egy másik cég által gyártott valamilyen berendezés. A modulok, központi szerverek ismerik a piacon lévő régebbi rendszerek protokollját is. Viszont tény, hogy az azonos gyártótól származó elemek sokkal jobban kommunikálnak egymással. Érdekes, hogy mennyire gyorsan fejlődik az ágazat: Bukarestben nemrég volt egy tender-kiírás, amely különböző okok miatt elhúzódott másfél évig. Ezalatt az eredeti kiírás feltételei, követelményei teljesen elavultak, új licitet kellett szervezni.

Villákban alkalmazhatók a hanggal kommunikáló biztonsági rendszerek, nincs kód, nincs jelszó, a nagymama vagy a kisgyerek is képes kezelni azt, a hangmenük többek között román és magyar nyelven is léteznek. A rendszer élőszóban mondja el, hogy mi történik, mit kell tenni, nem kell gombokat nyomogatni. Ezt teljesen kábelmentesen is ki lehet építeni, az elemek öt évig működnek, és a lemerülést jelzik, ugyanakkor össze lehet kapcsolni a videomegfigyeléssel. A jelek persze, a házban maradnak, mert intim zónáról van szó, de a diszpécserszolgálat képes arra, hogy riadójelzéskor azonnal fogadja a képet. Az őrző-védő szervezet tehát nem figyeli, hogy mi zajlik a házban, csak akkor, ha riadó van. Így ki lehet szűrni a hamis riadókat, másrészt tudni lehet, milyen természetű a gond: egy túszejtésnél például egészen másként kell közbelépni, mint egy betörésnél.

Az ügyfél pedig, kétséget kizáróan megbizonyosodhat arról, hogy senki sem nézi a képeket, mert az adatcsere interneten zajlik, és a forgalmat bármikor ellenőrizheti: videojel hiányában hárompercenként hatvanbájtos adatátvitel van, amikor a rendszer jelzi, hogy működik. Ha valaki nézi a képeket, egyből lesz percenként néhány száz kilobájt.

– És mi történik, ha – mint a minap délután is – az egész városban leáll az internetszolgáltatás?

A telefonos és kábeles megoldások továbbra is fennállnak, tehát tartalék-eljárás van. Az internet viszont gyorsabb és hatékonyabb.

ERCSEY-RAVASZ FERENC

vissza az elejére


Gazdaság


30 milliárd euróval fejlesztik az energiaágazatot

(8. oldal)

2020-ig mintegy 30 milliárd eurót fektetünk az energiaágazatba – közölte Varujan Vosganian. A gazdasági és pénzügyminiszter szerint 2010-ig a kutatásra és új készletek feltárására 270 millió eurót szánnak, 160 millió eurót pedig a kitermelésbe ruháznak be.

Az energiaágazaton belül az egyes területek közül a földgázzal kapcsolatos befektetések 300 millió eurót tesznek ki, az erőműépítésben és -korszerűsítésben mintegy 2 milliárd eurót osztnak szét.

A nukleárisenergia-ágazaton belül 2015-ig 2,4 milliárd eurót fektetnek be, átadják a Csernavodai Atomerőmű 3-as és 4-es reaktorát. Ugyanakkor a megújítható energiaforrások fejlesztésére a 2007–2015 időszakban 1,8 milliárd eurót fordítnak.

2015-re a mostanihoz képest a kormány 70–80 százalékkal növelné energiatermelő kapacitását, és a tervek szerint megháromszorozná az energiaexportot is. A tervek szerint 2015-re kellene elérnünk az ország energiafüggetlenségét.

vissza az elejére


Lapszemle
Kelet-Európa saját sikerének az áldozata?

(8. oldal)

Kelet-Európa saját gazdasági sikerének áldozatává válik egy amerikai lap szerint, az emelkedő bérek, a növekvő jólét miatt a nyugati cégek el fognak fordulni a korábban vonzó régiótól.

A The Washington Times vasárnapi írása szerint 18 évvel a kelet-európai rendszerváltozás után annak a jelei észlelhetők, hogy az eddigi példátlan gazdasági növekedés a végéhez közeledik.

Az 1990-es években a Mc Donald’stól a Microsoftig a nagy nyugati vállalatok meghódítandó új területként tekintettek a 70 milliós piacra. S bár a nagytőke még nem hátrált ki a volt kommunista országokból, a gyorsan növekvő bérek, ingatlanárak és adók miatt néhány nagy cég már keletebbre tekint.

Charlie Barnhart, a kaliforniai Alameda technológiai elemző cég főtanácsadója szerint ez az átalakulás nem újdonság. Az „alacsony költségű" országok fejlődésével hasonló folyamat zajlott le korábban Mexikóban, Szingapúrban vagy Thaiföldön. Becslése szerint 2–3 éven belül lelassul a Kelet-Európába irányuló nyugati tőkekihelyezés.

Az Alameda szerint az amerikai cégek számára akkor válik érdektelenné egy ország, ha a bérek elérik az amerikai színvonal 70–75 százalékát, illetve a helyi nyersanyagok ára legalább 8–10 százalékkal olcsóbb a nyugatinál.

Az újság példaként említi a michigani Delphi autóalkatrész-gyártó vállalatot, amely Csehországból, ahol 6 dolláros az órabér, Ukrajnába telepíti összeszerelő üzemét, ahol a munkások csak 1,6 dollárt keresnek. A Lauma lett fehérneműcég Fehéroroszországban és Ukrajnában terjeszkedik a magas hazai munkabérek miatt. A Lidl német diszkont élelmiszerlánc a magas költségek miatt lemondott a balti országokba tervezett fejlesztéseinek feléről. Egy Magyarországon jelenlévő amerikai cég névtelenséget kérő vezetője elmondta, hogy Lengyelország, Magyarország és Románia helyett már inkább az olcsóbb Oroszországban és Ukrajnában nyitnak üzemeket.

A McKinsey tanácsadó cég azonban úgy látja, hogy a nyugati vállalatok tömeges kivonulása Kelet-Európából nincs küszöbön. Előrejelzésük szerint a térségbe irányuló nyugati kihelyezések (outsourcing) 2008-ig megháromszorozódnak, 130 ezer további munkahelyet teremtve. A McKinsey szerint a régiót vonzóvá teszi az indiai szintű alacsony bérszint, a képzett, több nyelven beszélő munkaerő, a viszonylagos politikai és gazdasági stabilitás, valamint a Nyugat-Európához való kulturális közelség. A cégek azonban a nagyvárosok helyett ma már inkább az olcsóbb, közepes vagy kis méretű városokra koncentrálnak, ahol gyakran nagy egyetemek vannak és magasan képzett munkaerő található. A finn Nokia például múlt héten jelentette be, hogy 80 millió dolláros befektetéssel mobiltelefongyárat nyit Kolozsváron.

Kelet-Európában a gazdaság fejlődésével azonban nőnek a bérek, az adók és egyéb szociális kiadások. Lengyelországban a bérek emelkedése idén várhatóan első ízben fogja túlszárnyalni a termelékenység növekedését. A magas bérek azonban egyelőre nem tartják vissza a Hyundai dél-koreai autógyártó vállalatot attól, hogy 1,3 milliárd dolláros összeszerelő üzemet építsen a cseh Nosovicében. A Samsung Szlovákiában tervez új gyárat laposképernyős tévék előállítására. A régióban 1992 óta jelenlévő Microsoft sem rohan hanyatt-homlok a térségből, Bill Gates elnök februárban Bukarestben járt, ahol egy technikai szolgáltató központot avatott fel.

A The Washington Times adatai szerint Kelet-Európában a csehek keresnek a legjobban, a bérszint tavaly átlagosan 6,5 százalékkal emelkedett, s elérte a 963 dollárnyi összeget. A csehek ennek ellenére 2037-ig nem is álmodhatnak arról, hogy úgy fognak keresni, mint német szomszédaik.

vissza az elejére


Kis többlet az államháztartásban

(8. oldal)

Államháztartásunk mérlegében kis többlet keletkezett január-április között, miközben az év első három hónapjában még hiány mutatkozott a mérlegben. A pénzügyminisztérium adatai szerint a többlet a hazai össztermék (GDP) 0,3 százaléka, átszámítva 535 millió dollár volt. Január–márciusban a hiány a GDP 0,12 százalékát tette ki.

A tavaly októberben elkészült költségvetési terv szerint az államháztartási hiánycél idén a GDP 2,8 százaléka. A 2009-ig szóló konvergencia-program szerint 2008-ra 2,6 százalékos, 2009-re 1,9–2,0 százalékos a román kormány hiányterve.

A pénzügyminisztériumban azonban arra számítanak, hogy jövőre az államháztartási hiány már 2 százalék alatti lesz, valószínűleg 1 százalékhoz közeli. Az EU-szabály legföljebb 3 százalékot ír elő.

Az államháztartás tavaly az év első tizenegy hónapjában végig többletet mutatott, mígnem az évet 1,7 százalék körüli GDP-arányos hiánnyal zárta.

vissza az elejére


Kevesebb a külföldi befektetés

(8. oldal)

1,3 milliárd eurót tett ki a közvetlen külföldi tőkebefektetés (FDI) az idei év első negyedében, ez 33 százalékkal kevesebb, mint egy éve. Florin Vasilescu, a külföldi beruházásokat kezelő ARIS ügynökség igazgatója szerint az év egészében 6,5–7 milliárd euróra számítanak, elsősorban zöldmezős beruházások formájában.

Tavaly az ARIS adatai szerint az ország határain kívülről érkezett cégek 2006-ban több mint 9 milliárd eurót fektettek be Romániában, ami hetven százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet, és mintegy egyharmada az elmúlt tizenhét évben megvalósított befektetések összértékének.

2007. március végén a legnagyobb befektető Hollandia volt 3,2 milliárd euróval, ami a külföldi tőke 20 százalékát teszi ki. A második Ausztria 2,2 milliárd euróval, majd Franciaország következik 1,6 milliárd euróval, Németország 1,6 milliárd euróval és Olaszország 736 ezer euróval.

Az FDI legnagyobb részét, 43,9 százalékát az újra befektetett nyereség tette ki. A beruházók leginkább az autóipar, az elektronikai és IT-szektor, a háztartási berendezések és az építőanyag-ipar, az energiatermelés, az ingatlanpiac és a gyógyszeripar iránt érdeklődtek.

A legtöbb külföldi beruházás Bukarest környékén valósult meg – az összes 60 százaléka –, míg az ország dél-nyugati és észak-keleti térségeit megehetősen mostohán kezelték a külföldi befektetők.

vissza az elejére


Csökkent az euróövezetben a munkanélküliség

(8. oldal)

Az euróövezetben és az EU-ban 7,1 %-ra csökkent a munkanélküliség áprilisban (2006 áprilisában 8% volt). A munkanélküliek száma Hollandiában a legkisebb, 3,3%, Lengyelországban viszont a legnagyobb, 11,2%-os.

Az Eurostat becslése szerint az 27 tagú unióban 16,7 millió az állás nélküliek száma, ebből 10,6 millió az eurózóna tagországaiban van. Tavaly áprilisban 18,7, illetve 11,8 millió volt e két régióban a munkanélküliség.

2007 áprilisában a legalacsonyabb volt a munkanélküliség Hollandiában (3,3 százalék), Dániában (3,4), Írországban (4,0 ), utánuk Ausztria (4,5) és Ciprus (4,4) következett. A legmagasabb a munkanélküliség Lengyelországban (11,2) és Szlovákiában (10,5).

Összességében tavaly áprilishoz képest 22 uniós tagországban mérséklődött, négy esetben növekedett a munkanélküliek aránya, Romániában állandó szinten maradt. A legerőteljesebb csökkenés történt Észtországban (6,3-ról 4,7 százalékra), Szlovéniában (6,4-ről 4,8-ra) és Szlovákiában (13,8-ról 10,5-re). A legnagyobb volt a viszonylagos növekedés Magyarországon, 7,3 százalékról 8,2 százalékra emelkedett a munkanélküliség egy év alatt.

Az oldalt szerkesztette: Tibori Szabó Zoltán

vissza az elejére


Állatbarátoknak


A polgármesteri hivatalnak együtt kell működnie az állatvédőkkel
Beszélgetés Eckstein-Kovács Péter szenátorral

(9. oldal)

Eckstein-Kovács Péter szenátor azon hat kolozsvári honatya között volt, aki kézjegyével látta el a napokban benyújtott állatvédelmi törvényt. Tették ezt akkor, amikor az országban hónapok óta pattanásig feszült a belpolitikai helyzet. Örvendjünk tehát annak, hogy ha ezt a kezdeményezést megvitatja, és elfogadja a parlament, az jórészt kolozsvári parlamenti tagok munkájának eredménye lesz. Mivel nagyon ritkán történik meg, hogy egy ennyire közismert személyiség, egy politikus ilyesmire „vetemedjen", gondoltuk, nem árt, ha bemutatjuk Eckstein-Kovács Péter szenátor állatbarát „oldalát" is. Igaz, ennek a tevékenységnek nem sok köze van a nagypolitikához, ám mégis példaértékű lehet a politikusok és egyúttal a kolozsváriak számára is.

– Mi késztette arra, hogy nevét adja a törvénytervezethez?

– Egyrészt gesztusról van szó, másrészt megkeresett az egyik kolozsvári honatya, aki azt javasolta, hogy a kolozsvári parlamenti képviselők álljanak elő ezzel a nagyon helyénvaló törvénytervezettel. Elolvasva úgy határoztam, hogy én is csatlakozom a többi kolozsvári kollégához. Romániában az állatok nincsenek megfelelőképpen védve, teljesen hiányzik az állatbarát hozzáállás. Általánosítani ugyan nem szeretnék, de úgy vélem, ez a kérdéskör nem része a társadalom szövetének, és ezért támogattam a kezdeményezést.

– Mi a kedvenc állata?

– Az elefánt – válaszolta jóízű nevetés közben a szenátor. – De ezt ugye nem lehet a Rudolf úti otthonunkban tartani.

– Az állatszeretet már gyerekkorban kialakul. Ön hogyan neveli e téren a gyermekeit?

– Gyerekeim nagyon szeretik az állatokat. A kertünk végében egy sündisznó tanyázik, „akit" nagy-nagy örömmel figyelnek, hogy mit csinál. Egyébként a nagylányom akármilyen kutyához odamegy, megsimogatja, majd szinte bármit tehet azzal: soha nem harapta meg egy kutya sem. Hogy ez adottság vagy valami más, erre nem tudok válaszolni. Én csak azzal dicsekedhetek, hogy Bukarestben, a kóbor kutyák fővárosában, évekig gyalog jártam, és soha nem esett semmi bajom. Gondolom, a kóbor ebek érezték rajtam, hogy nem akarom bántani őket, és akkor békén hagytak.

– Elmesélné egy állatokhoz kapcsolódó gyerekkori élményét?

– Gondolom, arra nemigen kíváncsiak az olvasók, amikor megharapott egy kutya. Gyerekkoromban a lakáskörülményeink nem olyanok voltak, hogy állatokat tarthassunk.

– Annyira hangoztatják, hogy mindenben fel kell zárkóznunk Európához. Vajon az állatvédelem terén ez mikorra várható?

– A környezetvédők mellett az állatvédők azok, akik jól szervezettek, és ha nem is egyik pillanatról a másikra, de megvan bennük az a potenciál, hogy tényleges európai színvonalú állatvédelmi rendszert honosítsanak meg Romániában is.

– Sajnos, nagyon rossz a kolozsvári kóbor kutyák helyzete. Hogyan látja a megoldást?

– Nyilvánvaló, hogy ez a polgármesteri hivatal feladata. Másrészt az állatvédő egyesületek képviselői engem is megkerestek az irodámban. Ez az a kérdéskör, amelyben a polgármesteri hivatalnak együtt kell dolgoznia az állatvédőkkel, és úgy találni megoldást arra, hogy civilizált emberséges életkörülményeket biztosítsanak az állatok számára.

NAGY-HINTÓS DIANA

vissza az elejére


Mackómentés – csatlakozz te is!

(9. oldal)

Hónapok óta zajlik a Millió Barát Egyesület (Asociaţia Milioane de Prieteni) és a World Society for the Protection of Animal állatvédő egyesületek közös projektje, amelynek során a panziók, vendéglők mellett „attrakcióként" tartott, az esetek legnagyobb részében minősíthetetlen körülmények között sínylődő barnamedvéket mentenek meg. Ennek érdekében az állatvédő egyesületek munkatársai igyekeztek nyilvántartásba venni az összes ilyen helyzetben levő állatot, és internetes listát tettek közzé, amelyen bárki, akinek tudomása van hasonló esetről, jelezheti a szervezetnek.

A mackómentést támogató aláíráslistára feliratkozni a www.milioanedeprieteni.org címen lehet – minél több az aláírás, annál „láthatóbb" a kezdeményezés, és annál esélyesebb a projekt szerencsés kimenetele.

A medvéket illegálisan tartják fogva avatatlan személyek, akiknek többnyire semmiféle ismeretük nincs az állatok szükségleteiről, így azok valósággal szenvednek. Sajnos „megszelídítésük" miatt nem kerülhetnek már vissza a vadonba, hiszen nem tudnának megélni, ezért számukra kialakított vadvédelmi területen élhetik majd le az életüket, ahogy sikerül kiszabadulniuk a vendéglők melletti apró ketrecekből.

A romániai Libearty Rezervátum (lefordíthatatlan szójáték, a liberty szabadságot, a bear medvét jelent) Zărneşti mellett fekszik, és máris számos megmentett mackó otthona. A medvementő kezdeményezés a világ számos országában zajlik – a hazai most kezd gyümölcsözővé válni.

A kampányt számos hazai és külföldi televízió, rádió, internetes portál és újság, valamint blog támogatja – támogasd te is aláírásoddal!

vissza az elejére


Gazdikereső

(9. oldal)

Kicsi vagyok, gazdira várok. Sajnos, előző gazdám már annyira öreg, hogy nem tud rólam gondoskodni, így alig hogy megszülettem, magamra is maradtam. Jóindulatú emberek ideiglenesen befogadtak, és elneveztek Pincurkának, de náluk sajnos nem maradhatok. Várom annak a kedves embernek a jelentkezését, aki szeretne egy bolyhos kis barátot. Tel.: 0745-334 678, 534 332.

• Szerető gazdát keres egy három-négy hónapos terrier kiskutya, keverék németjuhász, román juhászkutya (2-3 hónapos), illetve egy középtermetű, ivartalanított, házőrzésre kiválóan alkalmas kutyus. Érdeklődni a 0746-021044-es telefonszámon.

• Szerető gazdát keres egy középtermetű nőstény, fekete, 4 hónapos-, hat hetes fehér-fekete kiskutya. Egészségügyi könyv és oltás biztosítva. Érdeklődni a 0745-543670-es telefonszámon.

• 5-6 hónapos, fekete, labrador kutya eladó. 0742-684075.

• Szerető gazdát keres egy szép keverék kiskutya. Tel.: 0744-397324.

Az oldalt szerkesztette: Farkas Imola

vissza az elejére


Mozaik


Egy perc derű

(10. oldal)

– Anyu, adj két lejt. Áll a sarkon egy szegény öreg bácsi, annak akarom adni...
– Jól van, kislányom, nagyon szép tőled, hogy részvéttel vagy a szegények iránt. De biztos, hogy koldus?
– Dehogyis, anyu! Fagylaltárus...

vissza az elejére


Jogszolgálat

(10. oldal)

S. P., Kolozsvár: Ki részesül nyugdíj átszámításban, és milyen feltételek mellett?

Válasz: A 2007/19. számú sürgősségi kormányrendelettel módosították a 2000/19. társadalombiztosítási és nyugdíjtörvényt, előírva, hogy bizonyos kategóriájú személyeknek átszámolják a nyugdíj-járandóságát. A módosításra azért volt szükség, mert sok személy munkakönyvébe nem volt beírva az 1963 előtti évek keresetének az összege, és nem is tudták igazolni ezekre az évekre a fizetésüket. A korábbi általános nyugdíjátszámításnál az akkori évek minimálbérét vették alapul az átszámításhoz, ez pedig legtöbbször kevesebb volt a valós fizetésnél. A kormányrendelet értelmében átszámolják azok nyugdíját, akiknek a munkakönyvében nincs bevezetve a kereset az 1962. december 31. előtti időszakokra; azokra érvényes továbbá az átszámítás, akiknek a jogosultságát átszámították a 2005/4. számú sürgősségi kormányrendelettel, valamint azokra is, akiknek a nyugdíj jogosultságát a 2007/19. kormányrendelet életbe lépése előtt megállapították. A jogszabály előírja, hogy egy nyugdíjpontot alkalmaznak minden hozzájárulási hónapért az 1947. szeptember elseje előtti évekre, függetlenül a bejegyzett vagy igazolt keresettől, vagy a nem bizonyított időszakokra is egy pontértéket vesznek figyelembe; szintén egy nyugdíjpontot vesznek számításba az 1947. szeptember elseje és 1962. december 31-e közötti minden hozzájárulási hónapért, amelyekre a munkakönyvbe nem szerepel kereset és nem is bizonyították. Amennyiben a bizonyított összegek egy pontértéknél kevesebbet eredményeznek, szintén alkalmazzák a kormányrendelet szerinti átszámítást. Az átszámított nyugdíjat a júliusra esedékes járandósággal folyósítják, az érintetteknek nem kell külön kérelmet benyújtani.

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Június 4., hétfő

(10. oldal)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

100 Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25.)

3,20/3,50

2,40/2,44

1,29/1,33

Western Union – szolgáltatás a Sora, Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25., Victor Babeş 33/A és Magyar/22., Dec. 1989 u. 137. szám alatti váltóirodákban.

A Román Nemzeti Bank árfolyamai (június 5., kedd)

1 euró = 3,2605 lej, 1 USD = 2,4217 lej, 100 magyar forint = 1,3058 lej.

vissza az elejére


MOZI

(10. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – TIFF 2007. Június 5.: 11: Wir werden uns wiederseh’n (svájci); 13: La noche de los girasoles (angosto) (spanyol); 15.30: Eyforiya (orosz); 17.30: Nar mörkret faller (svéd); 20.30: Les temoins (francia); 23: Cronica de una fuga (argentin).

Június 6.: 11: La antena (argentin); 13: Immer nie an meer (osztrák); 15.30: Orniros (görög); 18: Friss levegő (magyar); 20.30: Cocosul decapitat (román-német-osztrák-magyar); 23: Princess (dán).

GYŐZELEM – TIFF 2007.: Június 5.: 10: Froza Days (izraeli); 12.30: A Guido to Recognizing Your Saints (amerikai); 15: Irina Palm (nagybritanniai); 17.30: Azul oscuro casi negro (spanyol); 20: Klopka (szerb); 22.15: Gerumanium no yoru (japán).

Június 6.: 10: Inland Empire (amerikai); 13.30: Huhwihaji anha (dél-koreai); 16: Grizzly Man (amerikai); 18: La tarea (mexikói); 20: Ex Drummer (belga-holland-olasz); 22: Severance (német-angol).

MŰVÉSZ – TIFF 2007.: Június 5.: 10: Dondurmam gaymak (török); 12: Frakchi (dél-koreai); 14.30: Povesatea dragostei (román); 17: Den Brysomme mannen (norvég); 19.30: Eins süsse Haimat (osztrák); 22: No Body is Perfect (francia).

Június 6.: 10: Electroma (francia); 12: Balkán bajnok (magyar); 14.30: Magyar rövidfilmek; 17: En la cama (chillei); 19.30: La vraie vie est ailleurs (svájci); 22: Egyetleneim (magyar).

DÉS

MŰVÉSZ – Orvlövész – amerikai. Vetítés. 17, 19.15; péntek, szombat, vasárnap: 21.30 órától is, kedvezménnyel.

TORDA

FOX – 300 – amerikai. Vetítés: 15, 17, 20.

vissza az elejére


OPERA

(10. oldal)

MAGYAR OPERA

Június 10-én, vasárnap du. 5 órakor: Gála-előadás. Műsoron: Verdi: Traviata. Vezényel a három díjazott karmester. Violetta: Hary Judit. Flóra: Molnár Mária.

ROMÁN OPERA

Június 13-án, szerdán este 7 órakor: Leonard Bernstein: Candide. Vezényel: Horváth József. Rendező: Vincent Liotta (Egyesült Államok).

vissza az elejére


SZÍNHÁZ

(10. oldal)

MAGYAR SZÍNHÁZ

Június 15-én, pénteken este 7 órakor: Shakespeare: A windsori víg nők. Rendező: Keresztes Attila. 16 ÉVEN ALULIAKNAK NEM AJÁNLJÁK!

vissza az elejére


ZENE

(10. oldal)

DIÁKMŰVELŐDÉSI HÁZ

Június 8-án, pénteken este 7 órakor: A Transilvania Filharmónia szimfonikus zenekarának és kórusának hangversenye. Vezényel: Gheorghe Costin. Közreműködik: Sorina Munteanu, Lucia Papa, Constantin Nica, Sorin Drăniceanu. Műsoron: Verdi: Rekviem.

vissza az elejére


HIRDETÉS


Adásvétel

(11. oldal)

Eladó Daewoo Matiz E Sunroof, piros színű, 2004-es, ITP 2008, 50 000 km, csapó ablakos, nagyon jó állapotban, első tulajdonostól. Ára: 3900 euró. Telefon: 0729-122383, 0723-668970. (0025)

vissza az elejére


Ingatlan

(11. oldal)

Eladó holland mintára épített ikerház fele. Földszint, emelet, manzárd, 150 négyzetméter lakófelület; négy hálószoba, iroda, két fürdőszoba, garázs; 180 négyzetméter teljesen különválasztott udvar; kívül befejezve, belül félkész állapotban. Irányár: 170 000 euró. Telefon: 0744-639906. (0006)

vissza az elejére


Bérbe vesz

(11. oldal)

Keresek kiadó kétszoba-konyha-fürdőt pár napos üdülésre, Félix/Május 1 környékén. Telefon: 0746-674476. (0018)

vissza az elejére


Megemlékezés

(11. oldal)

Fájó szívvel emlékezünk június 5-én a hat hónapja elhunyt, drága jó férjre, édesapára, apósra és nagytatára,
id. KISS SÁNDORRA
(földész).
Emléke legyen áldott, nyugalma csendes. Őt soha el nem felejtő, BÁNATOS FELESÉGE, LÁNYA, FIA, NÉGY UNOKÁJA, MENYE ÉS VEJE Tárnokról. (0014)

vissza az elejére


SPORT


LABDARÚGÁS
Európa-bajnoki selejtezők

(12. oldal)

A szlovéniai román győzelem és göröghoni magyar fiaskón kívül még 19 mérkőzést rendeztek a hétvégén Európában.

Bosznia-Hercegovina válogatottja meglepetésre legyőzte a török nemzeti együttest a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőn, a magyar érdekeltségű C-csoportban. Ugyanitt a norvégok magabiztosan nyertek a máltaiak ellen. A G-csoportban Bulgária lépést tudott tartani Romániával, és Berbatov góljaival elhozta Fehéroroszországból mind a három pontot. Az esélytelenek összecsapásán pedig Albánia szintén 2–0-ra nyert Luxemburg ellenében.

Eredmények:

A-csoport: Kazahsztán–Örményország 1–2 (gól: Baltiev – 88. perc, 11 m, illetve Arzumanjan – 31. és Hovsepjan – 39., 11 m), Azerbajdzsán–Lengyelország 1–3 (Subasics – 5. perc, illetve Smolarek – 63., tovább Krzynowek 2 – 66. és 90. perc), Finnország–Szerbia 0–2 (Jankovics – 3. és Jovanovics – 86. perc) és Belgium–Portugália 1–2 (Felliani – 54. perc, illetve Nani – 43. és Helder Postiga – 63. perc).

A csoport állása: 1. Lengyel-ország 19 pont/8 mérkőzés, 2. Portugália 14/7 (15–5), 3. Szerbia 14/7 (10–4), 4. Finnország 11/7, 5. Belgium 7/7, 6. Kazah-sztán 5/7, 7. Örményország 4/6 (2–7), 8. Azerbajdzsán 4/7 (3–16).

B-csoport: Litvánia–Grúzia 1–0 (S. Mikoliunas – 77. perc), Feröer-szigetek–Olaszország 1–2 (Jacobsen – 77. perc, illetve Inzaghi 2 – 13. és 48. perc) és Franciaország–Ukrajna 2–0 (Ribéry – 57. és Anelka – 71. perc).

A csoport állása: 1. Franciaország 15 pont/6 mérkőzés, 2. Olaszország 13/6, 3. Skócia 12/6 (11–6), 4. Ukrajna 12/6 (8–6), 5. Litvánia 7/6, 6. Grúzia 6/7, 7. Feröer-szigetek 0/7.

C-csoport: Bosznia-Hercegovina–Törökország 3–2 (Muslimovics – 27., Dzeko – 45 + 2. és Cusztovics – 89. perc, illetve Hakan Sükür – 13. és Sariogly – 39. perc), Norvégia–Málta 4–0 (Haestad – 31., Helstad – 73., Iversen – 79. és Riise – 90. perc) és GÖRÖGORSZÁG–MAGYAROR-SZÁG 2–0 (Gekasz – 17. és Szeitaridisz – 30. perc).

A csoport állása:

1. Görögország 6 5 0 1 10–4 15
2. Törökország 6 4 1 1 16–6 13
3. Norvégia 6 3 1 2 13–6 10
4. Bosznia-H. 6 3 1 2 13–14 10
5. MAGYARORSZÁG 6 2 0 4 7–10 6
6. Málta 6 1 1 4 5–14 4
7. Moldovai Közt.6 0 2 4 3–13 2

D-csoport: Wales–Csehország 0–0 és Németország–San Marino 6–0 (Kuranyi – 45., Jansen – 52., Frings – 54., 11 m, Gomez 2 – 63. és 65., továbbá Fritz – 67. perc).

Az állás: 1. Németország 16 pont/6 mérkőzés, 2. Csehország 14/7, 3. Írország 13/7, 4. Szlovákia 9/6, 5. Wales 7/6, 6. Ciprus 4/6, 7. San Marino 0/6.

E-csoport: Oroszország–Andorra 4–0 (Kerzsakov 3 – 8., 16. és 49., valamint Szicsev – 71. perc), Macedónia–Izrael 1–2 (Stojkov – 13. perc, illetve Yitzhaki – 10. és Roberto Colautti – 43. perc) és Észtország–Horvát-ország 0–1 (Silva – 32. perc).

A csoport állása: 1. Horvátország 16 pont/6 mérkőzés, 2. Oroszország 14/6 (11–1), 3. Izrael 14/7 (15–7), 4. Anglia 11/6, 5. Macedónia 7/7, 6. Észtország 0/6 (0–11), 7. Andorra 0/6 (1–26).

F-csoport: Izland–Liechtenstein 1–1 (gól: Gunnarsson – 27. perc, illetve Rohrer – 69. perc), Dánia–Svédország 3–3 – a 89. percben félbeszakadt (Agger – 34., Tomasson – 62. és Andreasen – 75. perc, illetve Elmander 2 –7. és 26., valamint Hansson – 23. perc; piros lap: Poulsen – 89. perc, Dánia; a találkozót valószínűleg 3–0-lal a svédek javára igazolják) és Lettország–Spa-nyolország 0–2 (Zakreswskis – 45., öngól és Hernandez – 62. perc).

A csoport állása: 1. Észak-Írország 13 pont/6 mérkőzés, 3. Spanyolország 12/6 (11–6), 3. Svédország 12/5 (9–4), 4. Dánia 7/4, 5. Izland 4/6 (5–10), 6. Liechtenstein 4/6 (4–16), 7. Lett-ország 3/5 – a dán–svéd mérkőzés eredménye nélkül.

G-csoport: Fehéroroszország–Bulgária 0–2 (Berbatov 2 – 28. és 46. perc), Albánia–Luxemburg 2–0 (Kapllani – 37. és Haxhi – 57. perc), SZLOVÉNIA–ROMÁNIA 1–2 (Vrszics – 92. perc, illetve Tămaş – 52. és , Nicoliţă – 69. perc).

A csoport állása:

1. ROMÁNIA 6 4 2 0 12– 4 14
2. Hollandia 6 4 2 0 8– 2 14
3. Bulgária 6 3 3 0 9– 3 12
4. Fehéroroszo. 6 2 1 3 9–13 7
5. Albánia 6 1 3 2 5– 6 6
6. Szlovénia 6 1 1 4 5–10 6
7. Luxemburg 6 0 0 6 1–11 0

vissza az elejére


ÖSSZEFOGLALÓ
Barátságos mérkőzések: döntetlen az angol–brazilon

(12. oldal)

Anglia barátságos találkozón 1–1-es döntetlent ért el Brazília ellen az új Wembley Stadion első hivatalos felnőtt válogatott labdarúgó-mérkőzésén. Steve McClaren irányítása alatt először lépett pályára David Beckham, aki rögtön gólpasszal tért vissza a nemzeti csapatba: a Real Madrid kiválósága a 68. percben mesterien tekert be egy szabadrúgást, amit John Terry fejelt Helton kapujába. Úgy tűnt az angolok ezzel a találttal megnyerik az összecsapást, ám a 92. percben jött a csereként beállt Diego és egyenlített.

Az angolok utoljára 2000. október 7-én játszottak a Wembley Stadionban (Anglia–Németország 0–1, Dietmar Hamann góljával).

Eredmények: Anglia–Brazília 1–1 (gól: Terry – 68. perc, illetve Diego – 92. perc), Japán–Montenegró 2–0 (Nakazava – 23. és Takahara – 38. perc), Ausztrália–Uruguay 1–2 (Sterjovski – 6. perc, illetve Forlán – 40. és Recoba – 77. perc), Koreai Köztársaság–Hollandia 0–2 (van der Vaart 2 – 32. és 72., az első 11 m), Ausztria–Paraguay 0–0, Svájc–Argentína 1–1 (Streller – 63 perc., illetve Tevez – 50. perc), Egyesült Államok–Kína 4–1 (Beasley – 12., 11 m, Feilhaber – 32., Dempsey – 77. és Onyewu – 81. perc, illetve Jao – 18. perc), Mexikó–Irán 4–0 (Borgetti – 1., Lozano – 27., Fonseca – 81. és Torrado – 84. perc), Costa Rica–Chile 2–0 (Badilla – 28. és Ruiz – 58. perc), Kolumbia–Montenegró 1–0 (Falcao – 33. perc), Honduras–Trinidad és Tobago 3–1 (Izaguirre – 49., Guevara – 51., 11 m és Costly – 89. perc, illetve Thomas – 17. perc).

vissza az elejére


JÉGKORONG
Szépített az Ottawa

(12. oldal)

Az Ottawa Senators nyert a vendég Anaheim Ducks ellen az észak-amerikai profi jégkorongliga Stanley-kupa döntőjének harmadik mérkőzésén, és így 2–1-re szépített a párharcban.

Stanley Kupa-döntő, 3. mérkőzés: Ottawa Senators–Anaheim Ducks 5–3 (1–1, 3–2, 1–0) – gól: Neil (17. perc), Fi-sher (26.), Alfredsson (37.) és McAmmond (39.), Volcsenkov (49.), illetve McDonald (6.), Perry (26.), és Getzlaf (28.).

A következő mérkőzést közép-európai idő szerint kedden hajnalban rendezik, ugyancsak Ottawában.

vissza az elejére


TENISZ
Roland Garros-i salakpályás Grand Slam

(12. oldal)

A végső sikerre is esélyes Jelena Jankovic bejutott a negyeddöntőbe a francia nyílt teniszbajnokságon, miután három játszmában legyőzte a hazai közönség előtt szereplő Marion Bartolit. A meccs alig több mint egy óra alatt ért véget, a szerb teniszező csupán két játékot engedélyezett ellenfelének, aki a hazaiak közül utolsóként volt versenyben egyesben.

Marija Sarapova három játszmában, két meccslabdát hárítva nyert Patty Schnyder ellen, és bejutott a legjobb nyolc közé. A svájci viszonylag simán nyerte az első szettet, a másodikban az orosz kiegyenlített, majd az utolsó felvonásban 5:4-nél, majd 7:6-nál Schnyder meccslabdához jutott, ám ellenfele mindkettőt hárította, majd nagy izgalmak közepette – sok-sok rontás után – végül megnyerte a párharcot.

További eddig még nem közölt érdekesebb eredmények:

Női egyes, 3. forduló (a 16 közé jutásért): Jankovics (szerb, 4.)–V. Williams (amerikai, 26.) 6:4, 4:6, 6:1; Vaidisová (cseh, 6.)–Stosur (ausztrál) 6:4, 6:4; Bammer (osztrák, 20.)–Na Li (kínai, 16.) 6:4, 6:3; Bartoli (francia, 18.)–Gyementyjeva (orosz, 13) 6:3, 6:4; Henin (belga, 1.)–Santangelo (olasz, 28.) 6:2, 6:3; S. Williams (amerikai, 8.)–Krajicek (holland) 6:3, 6:4; Szafina (orosz, 10.)–Schiavone (olasz, 23.) 3:6, 6:3, 6:1; Sarapova (orosz, 2.)–Kudrjavceva (orosz) 6:1, 6:4 Kuznyecova (orosz, 3.)–Cibulková (szlovák) 6:2, 6:3; Safarová (cseh, 25.)–Mauresmo (francia, 5.) 6:3, 7:6; Csakvetadze (orosz, 9.)–Szugijama (japán, 21.) 6:4, 6:4; Schnyder (svájci, 14.)–Knapp (olasz) 6:1, 4:6, 7:5; Medina (spanyol, 24.)–Hantuchová (szlovák, 12.) 4:6, 7:6, 7:5 Peer (izraeli, 15.)–Srebotnik (szlovén, 17.) 6:1, 4:6, 6:3.

Nyolcaddöntő: Vaidisová (cseh, 6.)–Garbin (olasz, 19.) 6:3, 6:1; S. Williams (amerikai, 8.)–Szafina (orosz, 10.) 6:2, 6:3; Kuznyecova (orosz, 3.)–Peer (izraeli, 15.) 6:4, 6:3; Henin (belga, 1.)–Bammer (osztrák, 20.) 6:2, 6:4; Jankovics (szerb, 4.)–Bartoli (francia, 18.) 6:1, 6:1; Ivanovics (szerb, 7.)–Medina (spanyol, 24.) 6:3, 3:6, 6:3; Sarapova (orosz, 2.)–Schnyder (svájci, 14.) 3:6, 6:4, 9:7; Csakvetadze (orosz, 9.)–Safarová (cseh, 25.) 6:4, 0:6, 6:2.

A negyeddöntő párosítása: Sarapova–Csakvetadze, Henin–S. Williams, Jankovics–Vaidisové és Kuznyecova–Ivanovics.

Férfi egyes, 3. forduló (a 16 közé jutásért): Federer (svájci, 1.)–Starace (olasz) 6:2, 6:3, 6:0; Juzsnyij (orosz), 13.)–Ferrero (spanyol, 17.) 6:7, 7:6, 6:2, 6:2; Davigyenko (orosz, 4.)–Llodra (francia) 6:4, 6:2, 6:4; Volandri (olasz, 29.)–Ljubicsics (horvát, 7.) 6:4, 6:7, 4:6, 6:3, 6:4; Robredo (spanyol, 9.)–Tipszarevics (szerb) 6:3, 6:4, 6:0; Nalbandian (argentin, 15.)–Monfils (francia) 7:6, 5:7, 6:4, 7:6; Bagdatisz (ciprusi, 16.)–Hajek (cseh) 6:2, 6:2-nél Hajek feladta; Nadal (spanyol, 2.)–Montanes (spanyol) 6:1, 6:3, 6:2; Djokovics (szerb, 6.)–Patience (francia) 7:6, 2:6, 3:6, 7:6, 6:3; Hewitt (ausztrál, 14.)–Nieminen (finn, 20.) 1:6, 6:3, 7:5, 6:2; Verdasco (spanyol)–Ferrer (spanyol, 12.) 4:6, 7:6, 6:3, 6:3.

Nyolcaddöntő: Robredo (spanyol, 9.)–Volandri (olasz, 29.) 6:2, 7:5, 6:1; Federer (svájci, 1.)–Juzsnyij (orosz, 13.) 7:6, 6:4, 6:4; Canas (argentin, 19.)–Monaco (argentin) 6:0, 6:4, 6:2; Davigyenko (orosz, 4.)–Nalbandian (argentin, 15.) 6:3, 7:6, 3:6, 7:6.

vissza az elejére


MOTORSPORT
Talmácsi negyedik lett Olaszországban

(12. oldal)

A magyar Talmácsi Gábor a negyedik helyen végzett a 125 cm3-es kategóriában a gyorsaságimotoros-világbajnokság idei hatodik futamán, az olasz nagydíjon. A viadalt Talmácsi csapattársa, a spanyol Hector Faubel nyerte. Románia képviselője, Robert Mureşan a 19. helyen ért be. A Bancaja Aspar csapat Apriliával szereplő magyar motorosa továbbra is a második a vb-pontversenyben, az élen Faubel áll. Az állás a 6. futam után (még 11 van hátra): 1. Faubel 102 pont 2. Talmácsi 95, 3. Lukas Pesek (cseh, Derbi) 91.

A 250 cm3-ek versenyében a magyar Tóth Imre a 22. lett.

Következik a katalán nagydíj június 10-én Barcelonában.

vissza az elejére


SAKKSAROK
Polgár kiesett, Lékó megbosszulhatja

(12. oldal)

Az utolsó előtti fordulóban Polgár Judit a világos bábukat vezetve a 33. lépésben nyert orosz riválisa, Jevgenyij Barejev ellen, és akkor még életben tartotta negyeddöntős reményeit a sakkvilágbajnok-jelöltek Elisztában zajló tornáján. Sajnos, sötéttel a zárás csak döntetlenre sikerült, a párharcot 3,5–2,5-re Barejev nyerte, így Polgár kiesett. A mezőny másik magyar tagja, Lékó Péter már csütörtökön biztosította helyét a legjobb nyolc között, miután négy parti után behozhatatlan, hárompontos előnyre tett szert a török Mikhail Gurevich-csel szemben. Lékó a negyeddöntőben a Polgárt búcsúztató Barejevvel találkozik.

Az oroszországi városban 16 nagymester ült asztalhoz, közülük a legjobb négy csatlakozhat a mexikói nyolcas vb-torna (szeptember 11–október 1.) négy kiemeltjéhez: a világbajnok orosz Vlagyimir Kramnyikhoz, a szintén orosz Peter Szvidlerhez és Alekszandr Morozevicshez, illetve az indiai Viswanathan Anandhoz.

Az oldalt szerkesztette: Póka János András