Láthatatlanná válnak az utcai kábelek
Helyenként fel kell szedni a nemrég felújított burkolatot

(1. oldal)

Folynak a kábelbeásási munkálatok a Deák Ferenc/Eroilor utcában
(Rohonyi D. Iván felvétele)

Augusztus 24-én délután fél 5-kor jár le azon ajánlatok benyújtásának a határideje, amelyek a városi tanács 2006. júl. 18./565-ös számú döntése értelmében Kolozsvár kábelcsatornázási munkálataira vonatkoznak. A versenykiírás szerint a jelentkező cégek húsz évre szóló társulási szerződést kötnek az önkormányzattal, de előzetesen írásos bizonyítékot kell felmutatniuk arról, hogy ilyen jellegű munkálatokban már legalább kétmillió euró értékű beruházást hajtottak végre.

A kérdéssel kapcsolatban Irsay Miklós városi tanácsos lapunknak elmondta, a hangsúlyt a belváros utcáira fektetik. Remélhetőleg még ebben az évben megkezdik ezeket a munkálatokat, és az a cél, hogy előbb a korszerűsítés miatt már feltúrt utcákban elvégezzék a kábelek földbe ásását is.

– Az európaizálódási folyamat részéről van szó, hiszen Nyugaton sehol sem láthatók az utcákon és tereken a telefon, a villamos energia és más szolgáltatások kábelei, mint nálunk. A városkép javításához, a turistaforgalom minőségének jobbításához feltétlenül szükséges ezeknek a munkálatoknak a sürgős kivitelezése – mondta tanácsosunk.

Sajnos, sok helyen a már felújított utcák burkolatát kénytelenek lesznek ismét feltörni, vagy pedig az elmúlt hetekben lerakott járdaköveket ismét felszedni, amint az a régi Városháza előtt is történt. Nem tudható, hogy milyen mértékben a bürokrácia, a cégek közötti kommunikáció hiánya eredményezi ezt az újabb visszásságot. Csak annyi biztos, hogy a fejetlenség a közösség pénzén folyik.

A polgármesteri hivatal illetékeseitől megtudtuk: az eredeti elképzelés szerint a lakónegyedekben levő vezetékeket is a föld alá helyezték volna, de erre a városházának egyelőre nincs pénze. – Elsősorban a belvárosi utcákat érinti a változás. Amennyiben egy tőkeerős cég magára vállalja a munkálatokat, az akció még ebben az évben elkezdődhet. Az átalakítás a Főtérrel kezdődik, a következő állomás a Deák Ferenc utca. Próbálunk azokra a helyekre összpontosítani, ahol jelenleg javítják az útburkolatot. Sajnos lesznek olyan esetek is, amikor a már befejezett utcát kell ismét feltúrnunk, de sajnos nincs más megoldás – nyilatkozta Dacia Crişan, a városháza közterületekkel foglalkozó igazgatóságának vezetője.

Ö. I. B., K. O.

vissza az elejére


Megbüntették a megállókban parkolókat

(1. oldal)

Tegnap délelőtt a polgármesteri hivatal és a közlekedésrendészet rendőrei közös akció során szűrték ki azokat a gépkocsivezetőket, akik a tömegközlekedési járművek megállóiban parkolták le autóikat. A kétórás ellenőrzés során 67 büntetést róttak ki összesen 2855 lej értében; a városháza illetékesei szerint a hasonló ellenőrzések a közeljövőben folytatódnak.

vissza az elejére


Verespatak-cirkusz Bukarestben
Hónapokig tarthat, amíg az RMGC válaszol a kérdésekre

(1., 4. oldal)

Akár több hónapig is eltarthat, amíg a verespataki aranybánya-beruházást tervező cég megválaszolja a hazai közviták során írásban megfogalmazott összes kérdést – jelentette ki Korodi Attila, a környezetvédelmi minisztérium államtitkára a tizenkettedik Verespatak sorsával kapcsolatos lakossági fórumon, amely kedden hajnalban ért véget Bukarestben.

Az államtitkár elmondta: a bukaresti rendezvény előtt már több ezer, írásban megfogalmazott kérdést regisztráltak a bukaresti szaktárcánál. Ugyanis a beruházó cég vezetői által az összesen 14 hazai közvitán megválaszolatlanul hagyott kérdéseket a résztvevőknek a minisztériumhoz kell eljuttatniuk, amely majd továbbítja azokat a céghez.

Korodi közölte: jövő hétfőn Szegeden, kedden pedig Budapesten szervez a beruházó Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) újabb közmeghallgatásokat azt követően, hogy ezek sorát Romániában, Aradon és Déván zárják.

Az államtitkár, utalva Sulfina Barbu környezetvédelmi miniszter korábbi nyilatkozatára, megállapította: a terv ellenzői részéről már eddig is elhangzottak olyan megalapozott kérdések, amelyeket egyelőre a beruházónak nem sikerült egyértelműen tisztáznia. Ezek közé sorolta az arany és ezüst kitermelése után tervezett növény- és állatvilág visszatelepítését.

A bukaresti közvitán több felszólaló is firtatta, hogy a beruházó mennyi pénzt tervez költeni a természet rehabilitációjára, kevesellve a környezeti hatástanulmányban szereplő, erre a célra szánt 70 millió dollárt. John Aston, az RMGC alelnöke közölte, hogy egyelőre azért említettek ekkora összeget, mert nem létezik a világon az a bányaberuházás, amelynek kivitelezője a terv ilyen kezdetleges állapotában, mint a romániaié, képes lenne megmondani az erre a célra szánt összeget. Anélkül, hogy pontos összeget mondott volna, Aston arról biztosította a résztvevőket, hogy ennél több pénzt költenek majd a természet rehabilitációjára.

A fővárosi lakossági fórumon körülbelül ötszázan vettek részt. A többnyire hurrogásoktól, bekiabálásoktól, tapsvihartól, „füttykoncerttől", vagy különböző skandálásoktól kísért hozzászóló vitatkozó felek „kemény magját" egyrészt a Verespatakról érkezett, és a tervet támogató bányászok, másrészt pedig a különböző zöld szervezetek aktivistái alkották.

A cég vezetői igyekeztek megnyugtatni a természetért aggódó környezetvédőket, kifejtve, hogy a lehető legbiztonságosabb technológiával dolgoznak. Emlékeztettek, hogy a beruházás számos munkahelyet teremt Verespatakon, emellett Románia is jelentős gazdasági hasznot húzhat az ásványkincsek kitermelése után járó nyereségből, illetve a terv kivitelezése alatt beruházott összegekből.

Az RMGC-sek azt hangsúlyozták, hogy a romániai terv nem egyedülálló, a világon más négyszáz olyan bánya létezik, ahol az általuk is tervezett ciános technológiát alkalmazzák.

Rendbontás a bukaresti eseményen nem történt, mivel az időnként képükből kikelt, egymáshoz fenyegetően közeledő feleket a nagy számban jelen lévő rendfenntartók visszatartották.

Gheorghe Funar Nagy-Románia párti szenátor közölte: büntető feljelentést tett a Legfelső Bíróság mellett működő ügyészségen a környezetvédelmi tárca vezetősége ellen. Funar szerint a minisztérium „bizonyos, államtitkári, illetve igazgatói beosztású" vezetői hivatali visszaélést követtek el a környezeti hatástanulmány értékelési folyamata során. A szenátor szerint „végül Magyarország is belátta", amit a Nagy-Románia Párt már régen hangoztat, hogy a verespataki bányaterv katasztrofális hatással járna a környezetre, és „felsorakozott" pártja mögé. Funar azzal vádolta az RMGC-t, hogy a vitán résztvevő projekt-támogatókat lefizette.

vissza az elejére


Árvíz Kolozs megyében

(1. oldal)

A Kolozs megyei Jára községben hétfőről keddre virradó éjszaka több mint száz gazdaságot került víz alá az augusztus 21-i délutáni kiadós esőzések nyomán. (Részletek a 7. oldalon)

vissza az elejére


Korszerűsítik az iskolákat
A pénz elköltését szorgalmazza a miniszter

(1., 4. oldal)

Mihail Hărdău keddi videokonferenciáján figyelmeztette a prefektusokat: ha nem költik el az iskolai infrastruktúra korszerűsítésére kiutalt pénzalapokat, azokat átutalja más, jobban gazdálkodó, azaz felhasználó megyékhez. Az oktatásügyi miniszter elmondása szerint csak 30 százalékát költötték el a májusban kiutalt pénzalapoknak. Ezért pedig a polgármesterek és a tanfelügyelőségek közötti nézeteltérések okolhatók. Az első költségvetés-kiigazításkor kiutalt és fel nem használt pénzösszegek sorsáról szeptember 30. után döntenek, míg a második költségvetés-kiigazítás esetében ez az időpont október 30. A videokonferencián feltérképezték az önkormányzatok és a tanintézetek által foganatosított intézkedéseket, amelyek a 2006/2007-es tanév zökkenőmentes kezdetét hivatottak szolgálni, így a tanintézetek egészségügyi engedélyeztetését, az iskolaépületek korszerűsítését célzó munkálatok elvégzését stb.

Ami a Kolozs megyei iskolaépületek felújítását illeti, Török Ferenc főtanfelügyelő-helyettes elmondása szerint idén a szaktárca jóval többet költött a tanintézetek épületeinek javíttatására, új iskolák építtetésére, mint az elmúlt években. – A Kolozs megyei polgármesteri hivatalok, a helyi tanácsok is sokkal jobban megértik szerepüket, de természetesen még mindig lehet javítani a helyzeten – mutatott rá.

– Kolozs megyében általában 20 százalék alatt van azon tanintézetek száma, amelyek nehezen kapnak működési engedélyt. Ez főleg a vidéki iskolákra vonatkozik. A leggyakrabban felhozott ok az ivóvíz hiánya. Az önkormányzatoknak azt javasoltuk, hogy a tanintézeteknek kiutalt pénzalapok elosztásánál arra ügyeljenek, hogy a második és a harmadik évnegyedre több pénzt adjanak, mert akkor zajlanak a felújítási munkálatok. Az önkormányzatok, a tanfelügyelőségek és a tanintézetek közötti kapcsolat jó, ha nem is felhőtlen – mondta Török.

Kolozs megyében az első költségvetés-kiigazításkor kiutalt összegek felhasználása a végéhez közeledik, a másodszorra kiutalt pénzösszegek elköltésére már folynak a versenytárgyalások. Az elkövetkező két hét során a Kolozs Megyei Tanfelügyelőség és a Közegészségügyi Hivatal szakemberei ellenőrzik a munkálatok elvégzését.

Szeptember első hetében új, tizenhat tantermes iskolaépületet adnak át Bánffyhunyadon. A kolozsvári zenelíceum új épülete esetében még csak a tervezési és közbeszerzési folyamat zajlik.

A kolozsvári polgármesteri hivatal sajtóirodájától megtudtuk, az iskolaépületek javítási munkálatai folyamatban vannak: az érintett tanintézetek vezetőit bevonva, a hivatal időben kezdett hozzá a munkálatok leszerződtetéséhez. Az önkormányzat nem csak épületfelújítási munkálatokat végeztet, hanem a hőközpontok működtetésére, a közművesítés állapotára, a felszerelések beszerzésére is odafigyel.

Idén a kolozsvári polgármesteri hivatal hatáskörébe tartozó 121 tanintézet közül 75 igényelte a javítási, illetve a korszerűsítési munkálatok elvégzésének lebonyolítását és finanszírozását. E célból a hivatal hét versenytárgyalást írt ki. A leszerződtetett munkák összértéke 5 542 849,16 lej. Ez az összeg tizenhárom építkezési vállalat között oszlik el.

Nagy-Hintós Diana

vissza az elejére


Feltöltik a kiürült gyógyszeralapot

(1. oldal)

A megyei egészségügyi biztosító kimutatásai szerint Kolozsvár ártámogatott és ingyenes gyógyszerek biztosítására tartalékolt pénzalapjai 21-én teljesen kimerültek, egyetlen patikában sem lehetett már kivenni a felírt készítményeket, a megyében is jelentősen megcsappantak az alapok.

Ezért a megyei egészségügyi biztosító – az országos egészségügyi biztosító jóváhagyásával – 250 000 új lejjel, azaz 2,5 milliárd régi lejjel egészítette ki tegnap az ártámogatott gyógyszerekre fordítható alapot, az összeget már a tegnap szétosztották az arra jogosult patikák között.

A biztosító arra kéri a lakosságot, különösen az időseket, hogy szeptemberben ne ismételjék meg a szokásos hónap eleji tolongást a gyógyszertárak előtt, azzal az ígérettel, hogy lesz elegendő pénz az ártámogatott készítmények folyamatos biztosítására.

A biztosító ugyanezt a felszólítást tette közzé augusztus elején is, a legtöbben azonban – a negatív tapasztalatok hatására – bizalmatlanul fogadták az ígéretet, és vállalták a több órás sorban állást, mintsem megkockáztassák, hogy saját zsebükből kelljen teljes áron megvásárolniuk az életfontosságú gyógyszereket. Érthető az aggodalom, minthogy a nyugdíjasok és a kiskeresetűek többsége valószínűleg egyszerűen képtelen megfizetni a gyakran csillagászati árú készítményeket.

vissza az elejére


VI. Nemzetközi Hungarológiai Kongresszus Debrecenben

(1., 4. oldal)

Kultúra, nemzet, identitás címmel tegnap megkezdődött Debrecenben a VI. Nemzetközi Hungarológiai Kongresszus.

A Nemzetközi Magyarságtudományi Társaság és a Debreceni Egyetem rendezte ötnapos találkozóra több mint 400 résztvevő érkezik a cívisvárosba: az anyaországiakon kívül a legtöbb érkező a Magyarországgal szomszédos országokban élő magyarok köréből kerül ki, de sok kutató vesz részt Finnországból, Németországból, Hollandiából, Lengyelországból, Olaszországból, Bulgáriából és a többi jelentős európai hungarológiai műhelyből, s várnak vendégeket Törökországból, Mexikóból, Japánból és Mongóliából is.

A magyar vonatkozású bölcsészettudományi kutatások ötévenként megrendezett legnagyobb fóruma ez a kongresszus. A tudósok közel 50 szekcióban a magyar nyelvészet, irodalom, történelem, néprajz, filozófia, képzőművészet, zene és film tárgykörében mutatják be eredményeiket, illetve cserélnek eszmét a magyarságtudomány időszerű kérdéseiről.

A VI. Nemzetközi Hungarológiai Kongresszus ötnapos tanácskozás-sorozata tegnap délelőtt kezdődött a debreceni Kölcsey Központban. A megnyitón részt vett és beszédet mondott Sólyom László magyar köztársasági elnök, a kongresszus fővédnöke és Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

– A rendszerváltás olyan alapvető változás volt, hogy megköveteli önképünk újrafogalmazását – jelentette ki beszédében Sólyom László. Az államfő a hungarológiáról, a magyarság tudományáról elmondta, hogy az jelentősen hozzájárul a nemzeti identitás megfogalmazásához. Megítélése szerint az alkotmányban is rögzíteni kell a magyarságot, mint kultúrnemzetet, s a külpolitika sem hagyhatja figyelmen kívül a magyar nemzet egységét.

A kongresszuson erdélyi magyarságkutatók is részt vesznek.

vissza az elejére


Elkezdődött a CNSAS-zarándoklat

(1., 4. oldal)

Tegnap számos politikust hallgatott ki a Szekuritáte Irattárát Átvilágító Bizottság (CNSAS), többen megjelentek a székháznál azok közül a parlamenti képviselők és szenátorok közül, akiknek 71 névből álló listáját múlt héten tette közzé Csendes László, az átvilágító bizottság tagja. Állításuk szerint saját elhatározásból álltak a kihallgatás és a dossziék átvilágítása elébe, minthogy nincs takargatnivalójuk.

Sógor Csaba RMDSZ-es szenátor volt az első politikus, aki megjelent a bizottság székházánál, azt állítva, hogy nem idézésre, hanem saját jószántából jött ide. Sógor elmondta, hogy a Szekuritáté üldözöttjének, és nem együttműködőjének tartja magát. Az RMDSZ-szenátor szerette volna látni dossziéját, és összevetni az áprilisban átnézett iratcsomóval, hogy nem jelentek-e meg újabb dokumentumok benne. Elmondta, hogy az áprilisban látott dossziéja a Tőkés Lászlóval kapcsolatos iratokat tartalmazta. Sógor Csaba nemrég azt nyilatkozta, hogy több tájékoztatást is kapott az átvilágító bizottságtól arra vonatkozóan, hogy nincs a Szekuritátéval való együttműködési vagy besúgói dossziéja, mindössze arról van szó, hogy a volt szekusok néhányszor kihallgatták, és megszövegezett három nyilatkozatot a Tőkés Lászlóval való kapcsolatáról. Ezek közül kettőt román nyelven írt 1984-ben. A nyilatkozatokban igazolnia kellett, hogy nem sző összeesküvést a kommunista rezsim ellen, és hogy nem harcol Erdély Magyarországhoz való csattolásáért. Az utolsó nyilatkozatot 1989 novemberében tette.

Mircea Dinescu, az átvilágító bizottság tagja hangsúlyozta: különbséget kell tenni a Szekuritátéval együttműködők típusai között. Szerinte Vadim Tudor, a Nagy Románia Párt elnöke együttműködött a Szekuritátéval, és tevékenysége során sokkal intenzívebb politikai rendőrködét folytatott, mint egy egyszerű, megfélemlített gyári munkás.

Dinescu szerint árnyalni kell, hiszen vannak olyanok, akik együttműködtek a szekuritátéval, mert megfélemlítették, zsarolták őket, rokonaik külföldre menekültek vagy homoszexuálisként a börtön helyett vállalták a „szerződést az ördöggel", de nem végeztek politikai, rendőri tevékenységet.

Mona Muscă képviselő elismerte, hogy nem önszántából, hanem idézésre ment a kihallgatásra, s azt nyilatkozta: helyesnek tartotta megjelenni a meghallgatáson, ha már meghívást kapott. – Helyesnek tartom, hogy az intézmény rendelkezésére álljak és azon személyek rendelkezésére, akik jogosultak arra, hogy döntsenek – fogalmazott.

A konzervatív párti Radu Terinte tegnapi látogatását azzal magyarázza, hogy épp kérést tett le az átvilágító bizottságnál arra vonatkozóan, hogy láthassa dossziéját. Cristian Rădulescu demokrata párti képviselő a kihallgatás előtt azt nyilatkozta, semmi takargatnivalója nincs, és kész eloszlatni bármely félreértést, amely vele kapcsolatban felmerült. A kihallgatások folytatódnak.

A CNSAS tagjai két hét múlva szavazással döntenek arról, hogy a kihallgatottak együttműködtek-e a politikai titkosrendőrséggel vagy sem.

vissza az elejére


KRÓNIKA


A nap idézete

(2. oldal)

Csak úgy lehet szabad és boldog az ember, ha ugyanakkor mindenki más szabad és boldog.

Hernádi Gyula

vissza az elejére


Kishirek

(2. oldal)

A BERTALAN-NAPI TATÁRJÁRÁSRA EMLÉKEZNEK SZÉKEN csütörtökön, augusztus 24-én. Délelőtt 10 órától folyamatos programok várják a helybelieket, elszármazottakat és érdeklődőket. Három istentisztelettel adóznak a falu megmenekülésének, széki kaput avatnak, este Transilmania koncertre kerül sor. A rendezvényre várják az RMDSZ miniszterelnök-helyettesét, minisztereit, országos és regionális tisztségviselőit, egyházi méltóságokat.

NYÁRI HANGVERSENYT tartanak Kalazanci Szent József-napjának tiszteletére a Piarista templomban augusztus 25-én, pénteken du. 6 órától. Közreműködik Dan Victor orgonán, Octavian Morea (Belgium) gordonkán, valamint a templom kórusa és Sidonia Puiu szopránénekesnő. Műsoron Bach-, Bononcini, Mozart- és O. Morea-művek szerepelnek. A belépés díjtalan!

Kalazanczi Szent József, a Kegyes Iskolák Tanítórendjének (Piaristák) megalapítója előtt tisztelgünk augusztus 27-én, vasárnap, a kolozsvári Egyetem utcai Piarista Templomban délelőtt 11 órakor kezdődő ünnepi szentmise keretében. Az ezt megelőző három napon (csütörtökön, pénteken és szombaton), közvetlenül a reggel 9 órai szentmise után a papi- és szerzetesi hivatásokért imádkoznak a Mindenhatóhoz a volt kolozsvári piarista és marianumista diákok és a hívek.

vissza az elejére


Történelmi séta Alvincen

(2. oldal)

Szentimre, Magyarigen és Verespatak után, augusztus 20-án Fehér megye ünneplő magyarsága Alvincen gyűlt össze. Egyházi és politikai vezetői kíséretében 200–250 ember jutott el buszokkal, kisautókkal a helyszínre. Nemzeti ünnepünk ezúttal is sokakat megmozgatott a Fehér megyei RMDSZ kezdeményezése és jó szervező munkája révén.

A döbbenetes állapotban található alvinci református templomban Gudor András tiszteletes volt a vendégfogadó, Bárócz Huba ref. esperes hirdetett igét. Az esperes szavai szerint Josua országgyűlésre hívja össze népét, és mi is úgy vagyunk itt, mint egy kis országgyűlés: a nép felelőseinek gyűlése, akik kötelezőnek érzik I. István döntését, ami nem volt egyéb, mint az élet útja. Nincs aktuálisabb feladat ma sem, mint nemet mondani minden káros idegen hatásnak és a kétértelmű beszédnek.

A további szónoklatok Gáll Alajos katolikus főesperes, Sándor Botond nagyenyedi unitárius lelkész, valamint Rácz Levente megyei RMDSZ-elnök részéről hangzottak el. A megyei elnök szerint akkor a keresztény Európa, ma az Unió hív bennünket, és a magyarság éppen a küldetéstudata révén maradt fenn. Gudor András Alvincen tíz református hívőről beszélt, akikkel az istentiszteletet a parókián tartják – hiszen ma már harang sincs –, és vázolta az alvinci templom századokra visszatekintő történetét. Kilyén Ilka marosvásárhelyi színművésznő ünnepi műsora színesítette a sokszor komor szónoklatokat, majd úrvacsora osztás következett a református egyház szertartása szerint, ott, ahol 50 éve nem volt istentisztelet.

Rendhagyó séta következett Szőts István (1912–1998), a modern magyar filmművészet úttörőjének apai szülőházánál, ahol Dr. Brendus Gyula a 2000-ben avatott emléktábla alatt, néhány gondolattal emlékezett a jeles személyiségre, az Ének a búzamezőkön és az Emberek a havason című film megalkotójára. A következő állomáshelyen, a református parókia udvarán a szinte elfelejtett Pataky László alvinci festőművészre emlékeztünk, ahogyan megemlékeztünk az Alvincen született br. Kemény Zsigmond íróról is. Koszorúzás után, Kilyén Ilka színművésznő Wass Albert Üzenet haza című versét olyan belső átéléssel adta elő, ami a közönségre is átragadt, miközben Gudor tiszteletes úr a megmaradt Magyarlapádról érkezett úrvacsorai kenyeret, és a Balázsfalváról és Bethlenszentmiklósról származó bort elosztotta az ünneplők között. Sor került még a belül szépen rendbe hozott katolikus templom és a Pongrácz Szent István tanulmányi ház, valamint a Martinuzzi-kastély megtekintésére. A történelmi séta a borbereki református templom romjainak a meglátogatásával fejeződött be.

Bakó Botond

vissza az elejére


Kórustáborban az unitárius kollégisták

(2. oldal)

A tordatúri katolikus plébánia vendégháza adott otthont augusztus közepén a János Zsigmond Unitárius Kollégium Péterffy Gyula Kórustáborának. Az országszerte jól ismert kóruscsapat Majó Julianna karnagy vezetésével újabb komoly műhelymunkára vonult el, amely már évek óta a legfontosabb szakmai készülést jelenti az egész évi fellépések sorozatára. A 45 fiatal a napi hatórás intenzív kóruspróba mellett a csapatszellem, közösségé formálódás élményeit is megtapasztalhatta e pár nap alatt: rögtönzött kiselőadások, csoportjátékok és bizalomerősítő gyakorlatok kovácsolták össze a résztvevőket. Az esti áhítathoz bekötött szemmel kellett azt a társat felvezetni a rögös úton a dombtetőn levő templomhoz, akit még nem sikerült megismerni.

Bár a kórus már egy évtizede komoly létszámot mozgat meg a kollégiumban – vallási felekezettől és osztályprofiltól függetlenül, a generációk állandóan váltakoznak. Ezért is fontos, hogy egy ilyen nyári tábor alkalmával időt szakítsunk arra, hogy még jobban összeszokjon a csapat, komolyan dolgozzunk, hisz itt most nem kell sietni órákra – nyilatkozta Majó Julianna karnagy.

A táborba olyan kilencedikesek is jöttek, akik számára ez az első kollégiumi kórustábor, de a csapatnak olyan tagjai is voltak akik közel kilenc éve járnak kórusra. Amint a gyertyafényes búcsúnál meg is jegyezte egyik résztvevő: sóvárogva tekint vissza a kollégista évekre, ugyanis kicsit furcsa számára, hogy próba után vissza kell utaznia Kolozsvárra, hogy beérjen munkahelyére. A négy napba belefért egy kis tordai sóbányás, sósfürdős kiruccanás is, amely nem volt kalandoktól mentes. Kiderült, hogy a stoppolás művészete könnyen elsajátítható, illetve, hogy még mindig vannak kisautók, amelyekbe tizennégy kollégista is elfér… Ezek után indulhat az újabb iskolai év, a kórus számára valószínűleg ismét sok turnéval és fellépéssel.

Solymosi Zsolt

vissza az elejére


V. Bonchidai Kastély Napok

(2. oldal)

A Transylvania Trust Alapítvány és az Institute of Historic Building Conservation augusztus 26–27. között ötödik alkalommal szervezi meg a Bonchidai Kastély Napok néven immár hagyományossá vált rendezvénysorozatot, amelynek meghívottai között szerepelnek néptáncegyüttesek, hagyományos, klasszikus és könnyűzenei együttesek, színtársulatok és operaénekesek.

A közönség megcsodálhatja a kastély egyedi jellegét, részt vehet különböző kulturális bemutatókon, a könyvvásárban kedvére válogathat az irodalmi és szakmai kiadványok között. Ugyanakkor kézműves mesterek vásárában lehet szőttes, kerámia, bőrdíszműves használati és dísztárgyakat vásárolni. A gyerekek bábszínházi előadásoknak örvendezhetnek, részt vehetnek játékokon, rajzversenyeken és alkotóműhelyekben. A rendezvény barokk-, blues-, jazz koncerttel, néptánccal, borkóstolóval kedvez a látogatóknak.

Lesz lovasbemutató, valamint művészeti kiállítás is. Az Erdélyi Gasztronómiai Szövetség szervezésében az erdélyi fejedelmi udvarok szakácsainak bemutatkozójára is sor kerül. Az Erdélyi Kézmíves Céh pedig hagyományos kézműves vásárral várja az érdeklődőket, lesz szalmafonó, díszműves, cipész, csipkeverő, faesztergályos, korondi edénykészítő. Idén a rendezvénynek két csúcspontja is lesz, az egyik szombaton este a Kolozsvári Transilvania Állami Filharmónia fellépése, valamint vasárnap este a Sarmalele Reci együttes koncertje.

Augusztus 26., szombat

11.00 – Nyitóünnepség
11.15 – Hlavathy Károly Háromszék kúriák földje c. fotókiállításának megnyitója
11.30 – Honfoglaláskori lovasbemutató: Dr. Demartin Lajos és a kalotaszegi lovasok
12.30 – Vitéz László, eredeti vásári játék
12.30 – Szabó Zsolt A történelmi Kolozsvár c. kis grafika kiállítása
13.30 – A Cojocneana néptáncegyüttes fellépése; Bútorfestés bemutató és tanítás
Kovács Pali Ferenc és Mánya Andrea; Magic Pencil – Rajzverseny gyermekeknek, a British Council szervezésében
13.30 – Könyvbemutató: Politikusportrék, a Polis Könyvkiadó és budapesti Balassi Kiadó közös kiadásában megjelent kötet Bánffy Miklósnak külügyminisztersége idején, 1921-ben egy génuai népszövetségi konferencián készült 21 színes grafikából álló karikatúrametszetét tartalmazza. Az albumot Demény Péter mutatja be.
13.30 – Alkotóműhely gyermekeknek – a Hunyadi Szobrászat és Modellező Kör
14.00 – Land-art bemutató – tájépítész műhely
14.30 – Gyermekek muzsikálnak gyermekeknek – klasszikus zene. Az Augustin Bena Zeneiskola diákjai és más gyermekmuzsikosok fellépése; Szakmai irányító: Majó Zoltán
15.30 – Hagyományos dixieland jazz, blues Old Timers Dixieland Band
16.30 – Romániai Magyar Csődzenekar, Pofon 74
17.15 – Hagyományos dixieland jazz, blues Old Timers Dixieland Band
18.00 – Kamarazene hangverseny Concordia vonósnégyes, Szakmai irányító: Márkos Albert
19.00 – Fűszál-koncert
20.30 – A Kolozsvári Filharmónia előadása, Vezényel: Horváth József, Tenorista: Lazar Mihai
22.30 – Fáklyafényes lovas parádé

Augusztus 27., vasárnap

11.00 – Reneszánsz játékok, Passamezzo Histórikus Együttes (előadás és játék a gyerekekkel)
12.30 – Magic Pencil – Rajzverseny gyermekeknek, a British Council szervezésében
13.30 – Játszóház gyermekeknek, Palocsay Kisó Kata szervezésében
14.00 – Fejedelmi udvari szakácsok bemutatkozója az Erdélyi Gasztronómiai Szövetség szervezésében
14.30 – Néptánc: Apróbogáncs gyermekegyüttes
15.00 – Klezmer zene, Mazel Tov Együttes
16.00 – A bonchidai vitéz óriásbáb táncoltatás, Palocsay Kisó Kata
16.00 – Hagyományos mesterség-bemutatók, Puskás Attila
16.15 – Néptánc, Dor Transilvan Néptáncegyüttes
17.15 – Néptánc: Kaláka Néptáncegyüttes
18.15 – Cigány dalok és táncok, a bonchidai Romák Néptáncegyüttese
20.00 – Sarmalele Reci – könnyűzenei koncert

Párhuzamosan zajló programok a rendezvény során:

Régiségek vására – szervező Ernst Antikvárium; Erdélyi Kézmíves Céh hagyományos kézműves vására; Könyvbemutató, könyvvásár; Csángó fazekasság – bemutatóval egybekötött vásár; Hlavathy Károly fotókiállítása – Háromszék kúriák földje; Hagyományos kirakodóvásár – kerámia, textília, háztartási, népművészeti cikkek, varrottasok, bőrdíszmű; Borkóstoló: Bolyai Borpince, Vino Veritas.

Az Art Café kulturális kávézó szeretettel várja az érdeklődőket a helyreállított konyhaépületben. A rendezvény ideje alatt sörsátrak és lacikonyhás sátrak várják az érdeklődőket.

vissza az elejére


MOZI

(2. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – Ultraviolet – amerikai bemutató. – Vetítés: 13, 15.30, 18, 20.30, 23; kedvezménnyel: 13 és 23 órától.

GYŐZELEM – A belső ember – amerikai. – Vetítés: 17.30, 22.30. Párnakönyv – amerikai. – Vetítés: 15, 20.

MŰVÉSZ – Find Me Guilty – amerikai bemutató. – Vetítés: 16, 19, 22, kedvezménnyel 16 órától.

DÉS

MŰVÉSZ – Horrorra akadva 4 – amerikai. – Vetítés: 17, 19; pénteken, szombaton, vasárnap 21 órától is, kedvezménnyel.

TORDA

FOX – Crash – amerikai. – Vetítés: 15, 17, 19.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – Păcală visszatér – román. – Vetítés. 17.30, 20; péntek, szombat, vasárnap: 22.30 órától is; kedvezménnyel 17.30 órától.

DACIA B-TEREM – Afrikai szerető – német. – vetítés: aug. 18–20.: 17, 19.30.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – Halálos iramban: Tokiói hajsza. – Vetítés: 17.30, 20; pénteken, szombaton, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel 17.30 órától.

Az oldalt szerkesztette: Farkas Imola

vissza az elejére


VÉLEMÉNY


Az Erdélyi történet folytatása

(3. oldal)

„1944 augusztusában meglátogattuk gróf Bánffy Miklóst Bonchidán, aki gyönyörű kastélyában békebeli ozsonyával fogadott. Sétáltunk a szép parkban, és apámmal botanizáltak, mintha nem szakadék szélén állnánk. Ő nálunk sokkal okosabb ember volt, mégsem tudta elképzelni, hogy mindennek vége van. Vagy csak színészkedett? Menekülését nem szervezte meg, végül is mindent otthagyott, feleségével és leányával együtt egy kis autón menekült Budapestre."

A jelenetet gróf Degenfeld-Schonburg Sándor írja le visszaemlékezéseiben, amelyek most már önálló – szép borítójú és elegáns grafikájú (Könczey Elemér tervezte) – füzetben olvashatók. (Az első változat egy korábbi Korunk-számban, majd az Álló és mozgóképek című, az erdélyi magyar arisztokrácia újabbkori történetét bemutató, Kovács Kiss Gyöngy szerkesztette, impozáns kötetben jelent meg.) Bánffy trilógiája az első világégés napjaiban zárul („Most elpusztul az ország és vele a nemzedék, aki mindent fontosnak tartott, ami formula, paragrafus, vagy frázis."), Abády, a történet mesélője a Feleki tetőről néz le a városra; amit lát: „Óriási koporsók, népek koporsói." Az egykori bonchidai vendég viszont, Degenfeld Sándor 1922-ben született, Kolozsváron – ma Münchenben él, és túl a 84-en hittel, további tervekkel néz a világba. Hogy nem távolodott el – a müncheni otthon és a tokaj-hegyaljai birtok ellenére – a szülővárostól, azt éppen az újra hozzáférhetővé vált visszaemlékezései igazolják, a történelmileg meghatározott, tehát fordulatos események és a nem szokványos vállalások. Aligha túlzás azt állítani, hogy a hovatovább méltán világhírű Bánffy-regény lehetséges folytatása tárul fel előttünk; ám a Megszámláltattál, És híjával találtattál..., Darabokra szaggattatol (a három rész) után új címet kellene találni, a visszaérkezés, az új szerepvállalás kifejezésére. Degenfeld Sándor és közvetlen családja élettörténete ugyanis erről szól, tárgyszerűen (regényesítő szándék nélkül), hitelesen.

Tulajdonképpen az előzmény, a Degenfeld-Schonburgok több évszázadra visszavezethető históriája, kapcsolódása a magyar történelemhez, nem utolsó sorban 1848-hoz, ki is tágítja az erdélyi arisztokráciáról kialakult képet; része annak az el nem hanyagolható történetnek, hogy német (sváb) család miképpen épül be a magyar évszázadokba – és nem a „másik" oldalról. (Erről mindmáig a legtöbbet az aradi vértanúk révén tud a világ.) Degenfeld Sándor közvetlen emlékezése azonban a múlt század húszas-harmincas éveitől a XXI. század elejéig „viszi tovább" azt, ami az Erdélyi történetben epikailag-históriailag megelevenedik. Feljegyezni érdemes epizódok szólnak a közeli rokonokhoz (például Teleki Pál miniszterelnök kolozsvári, 1940. szeptemberi tartózkodásához vagy gróf Bethlen Béla, Degenfeld Sándor apósa sorsához) kapcsoltan, de az Erdélyi történet igazi folytatása az emlékeit író gyermek- és ifjúkorából, a Bolyai Egyetemen végzett közgazdász negyvenes-ötvenes-hatvanas évekbeli, romániai (nagyobbrészt kolozsvári) hányattatásaiból, megaláztatásaiból, börtönben töltött hónapjaiból, főként pedig emberi tartása megőrzéséből adódna.

Emeljünk ki néhány tanulságos mozzanatot, az emberekhez, közösséghez – az élethez – való pozitív viszonyulás példái közül. Az arisztokrata családok régi hagyományához tartozott a gyermekek többnyelvű nevelése. (Nabokov ír erről varázslatosan, Szólj, emlékezet című önéletrajzi regényében.) Így volt Degenfeldéknél is, a német és a francia volt első helyen, kevesebb sikerrel az angol. „Azonkívül természetes követelmény volt az ország nyelvének az elsajátítása. Én ma is tökéletesen beszélek és írok románul." A nehéz évekre visszagondolva pedig, segítő román családok jutnak az eszébe. („Román orvosok sem apósoméktól, sem tőlünk nem kértek pénzt szolgáltatásaikért... Többnyire jól kereső román polgárok, orvosprofesszorok stb. voltak azok, akik nem féltek vele – anyósával, leánynevén gróf Kornis Klárával – kapcsolatot tartani.") Az 1964-ig – a Németországba történő kitelepedés hatósági jóváhagyásáig – becsülettel végigvitt tisztviselői munka göröngyös romániai szakasza után munka és tanulás következett Münchenben is. S amikor erre (újra) lehetőség nyílt, már onnan kintről: „Az erdélyiek nyomorúságát nem tudtuk elfelejteni, különösen feleségem ösztökélt arra, hogy szép szavak helyett effektív karitatív munkát szervezzünk meg." A gyűjtés, a támogatás jóval 1989 előtt kezdődött („Feleségem évente kétszer is leutazott Ceauşescu Romániájába, én ritkábban, hogy a támogatások hatékonyságát ellenőrizze") – és nem fejeződött be a fordulat után sem.

Egy kolozsvári gróf, közgazdász, német anyanyelvű unokáival magyarul beszélő müncheni nagyapa, nyolcvannégy éves fiatalember, aki nyugodtan írhatja le: „Hinni szeretném, hogy mi is megálljuk helyünket a mai kor körülményei között, és utódainknak nem kell szégyenkezniük miattunk."

Simon Levente

vissza az elejére


Emberavató
Székely úr

(3. oldal)

A kolozsvári mesterek közt sok székelyt tartok számon. Miki, aki nemrégiben asztalos munkát végzett nálam, csupán vezetéknevében őrzi „székely"-ségét, amúgy kolozsvári, részben hóstáti ember. Dédnagyapja még Kúti volt, a hadseregben vált tiszteletbeli „székellyé", azóta ezt vette fel a család. Még itthon van, hol itt, hol ott, napszámosként keresi kenyerét, ő is igazi ezermester. Pedig nem is tanulta az asztalosságot, mint az a drága Gál Sanyi, akit utoljára a pesti Ráday utcán láttunk dolgozni, fűrészporosan csapzott hajjal, munkába elmerülten. Nem tudjuk őket megfizetni, hogy akár család nélkül is, de itthon boldoguljanak, és pláne, ha már családjuk van.

Székely László mérnök úrnak már felnőtt gyermekei vannak, az egyik Angliában él, kitűnő közgazdász, a másik itthon van, informatikát végez, dolgozni szeretne, de most állástalan. Etuska gyakran hívja Székely urat, aki mindenhez ért, a rádió-kazettofontól a zárakig, a villanyszereléstől a reluxáig. Szerény mosollyal csenget, üdvözli anyámat, odaül a munkához vagy állva dolgozik, mikor hogy. Kérdezi Etuskát, hogy van, meghallgatja a nyolcvanhárom éves nénit mindig, türelmesen. Mesél magukról, most jártak Angliában, a lánya jól van, a munkanélküli fiú depressziós, nem tudják ebből kimozdítani. Ő maga a feleki relénél dolgozik, mégis mindig eljön Etuska nénihez, amikor a házban kibillen valami technikai eszköz a rendes kerékvágásból. Anyámnál legfontosabb a fény, hiszen alig lát valamit, no meg a rádió hangja, hogy a tévénézés, olvasás hiányát, ha egyedül van, legalább ez pótolja. A Kossuth adó az Árpád úton már csupán nagyritkán, leginkább éjszaka fogható, az Aranyemberek-et nagyon szereti meghallgatni.

Valaki dolgozik Székely úrban is, hogy elég ereje legyen eljutni ide, ha Etuska a bajtól néha már elhaló hangon értesíti. Az édesanyám fejében sok ilyen „mester úr", orvos, rokon, beteg barátnő telefonszáma él valami láthatatlan szám- és címjegyzékben, gyakran hozzá fordulok, ha valakinek a száma nem jut eszembe, ő a legélőbb telefonkönyv, akit ismerek. Ezek igazi forró vonalak: amikor a legnagyobb szükségben van ő maga is, fel-felhív egy-egy régi ismerőst, hogy megtudja, él-e még, hogy van, naponta kérdi, mi van a gyászoldalon, ki halt meg a régiek közül. Mindenki szegény ember, nemigen hívják vissza.

És Székely úr sem gazdag, mégsem vesz el soha semmit. A mai világban nem nagyon érthető, hogy valaki folyton előlegez, és az érdek nélküli szolgálatban mindannyiunkat megelőz. Ha már azt az éjszakai rádióműsort sem lehet fogni, annál jobb tudni: közel, majdhogynem kézzelfoghatóan, köztünk is vannak aranyemberek.

Cs. Gyimesi Éva

vissza az elejére


Hatástalan hatóságok

(3. oldal)

Az elmúlt vasárnap régiónkban két (?) olyan tömegrendezvényeket érintő eset is történt, amelyek azt bizonyítják, hogy a közbiztonságra felügyelni hivatott hatóságok, a rend és a csend őrei, előre látható vészhelyzetekben sem álltak feladatuk magaslatán.

A tragikusan végződött esti budapesti tűzijáték szervezői és engedélyezői, mint utólag kiderült, idejében és pontosan értesülhettek volna a rendkívül heves vihar gyors megérkezéséről. De ahelyett, hogy lefújták volna az ünnepi rendezvényt, ahelyett, hogy a baj bekövetkezése előtt kiparancsoltak volna minden élő lelket a folyamban horgonyzó vízi alkalmatosságokból, és ezáltal elkerülhetővé tették volna a halálos áldozatokat, sebesüléseket, tömegpánikot és egy milliárd forintot megközelítő anyagi kárt okozó tragédiát, érvényesült az emberi mulasztás vagy a felelősségvállalás hiánya, esetleg mindkettő egyszerre. Most pedig a meteorológusokra és egymásra mutogatva próbálják tisztára mosni magukat. Pedig a prognosztizálás alapján a nem szakember is méltán gondolhatott az ítéletidő berobbanására a Duna-parti légtérbe.

Azt ilyenkor persze csak találgatni lehet, hogy az üzleti érdekek milyen mértékben nyomtak a latban a tűzijáték feltétel nélküli lebonyolításában.

Vasárnap délelőtt Kolozsvár utcáin zajlott a VIII. Szent István-napi Néptánctalálkozó részvevőinek színpompás felvonulása, amelyet hangsúlyos rendőri felvezetés, tucatnyi egyenruhás ébernek tűnő kísérete egészített ki. A hagyományokhoz híven a Főtérre érő menet megállt a Román Nemzeti Bank épülete előtti útszakaszon, hogy minden együttes rövid műsort rögtönözzön a spontánul összeverődött közönségnek.

Csakhogy a mozzanat első perceiben a járműforgalom zavartalanul zavarhatta a közlekedési sávokban zenélő, táncoló és bámészkodó sokadalmat. Az autósok között akadtak türelmetlen, faragatlan fráterek, akik szalonképesnek egyáltalán nem nevezhető stílusban siettek világgá kürtölni lesújtó véleményüket az útjukba került akadályról. Időbe telt, míg sikerült balesetmentesen megtisztítani az útszakaszt a mozgó járművektől. A rendőrcsapatnak a Főtér délkeleti sarkán tartózkodó parancsnoka rémülten teremtette le rádiótelefonján az Egyetem utca és a tér találkozásánál posztoló egyik beosztottját, amiért az nem zárta le az autóforgalmat. Aki viszont azzal vágott vissza, hogy nem is kapott ilyen utasítást…

Ezek után csak örülhetünk annak, hogy Kolozsváron nem folyik át a Duna, így annak partján nincs augusztus 20-i ünnepi tűzijáték…

Ördög I. Béla

Az oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


NAPIRENDEN


Irán megtámadott egy román olajfúrótornyot

(4. oldal)

Az iráni hadsereg tűz alá vett az ország felségterületén egy román tulajdonú olajfúrótornyot, majd iráni katonák elfoglalták azt – közölte tegnap az olajipari cég szóvivője.

A hadihajóról – más forrás szerint helikopterről – először a levegőbe lőttek, majd a Grup Servicii Petroliere (GSP) társaság Orizont nevű platformjára; fél órával később az irániak elfoglalták a létesítményt. A társaság elveszítette a kapcsolatot a torony 26 fős legénységével – mondta Radu Petrescu, aki nem tudott arról, hogy a támadásnak vannak-e áldozatai. Az Orizontot 2005 októbere óta tartják lehorgonyozva Kis-szigete mellett a Perzsa-öbölben.

A GSP magántársaságot 2004-ben alapították. Hat fúrótornyot üzemeltet, amelyet mind a Petrom állami vállalattól vásárolt. A hat közül kettő a Perzsa-öbölben van iráni felségvizeken, és a Petrom, a GSP és a dubaji székhelyű Oriental Oil társaság szerződése alapján működik.

A GSP korábban megszüntette egy másik öbölbeli, iráni felségvízen működő fúrótornyának, a Fortunának a működését. Az Oriental Oil ezt jogi úton megtámadta egy iráni bíróságon, de elveszítette a pert. A dubaji cég a múlt héten igazságtalannak nevezte az ítéletet. Nem tudni, hogy a jogi ügynek van-e köze a keddi incidenshez, és nem egyértelmű, hogy a GSP két öbölbeli tornya közül a Fortuna-e a másik.

Irán egyébként éppen tegnapra ígért hivatalos választ az ország atomprogramja kapcsán kialakult válságra, amelynek átfogó rendezésére az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjai és Németország javaslatcsomagot nyújtottak át Teheránnak, és amelynek elutasítása esetén a BT büntető intézkedéseket vethet ki a perzsa államra.

vissza az elejére


Mekka és/vagy a metropoliszok?

(4. oldal)

Mit gondolnak a mai irániak önmagukról és a világról? Ezt firtatta nemrég kérdőíveivel egy nemzetközileg elismert közvélemény-kutató intézet, és munkája eredményeként érdekességek kerültek napfényre.

Kiderült, hogy az átlagos iráni polgár szemében a világ legszimpatikusabb kormánya az orosz (22%), amelyet a brit (19%) és az amerikai (18%) követi. Az iráni társadalom válaszút előtt áll, és ezt bizonyítja, hogy szinte egyenlő arányban oszlik meg az irániak véleménye államuk jövőjéről: 31%-ban kívánják a laikus és liberális, 36%-ban pedig a hangsúlyozottabban vallásos és konzervatív utat. Arra a kérdésre, hogy az Amerikai Egyesült Államokat modellként, ellenségként vagy a más államokkal egyenrangúnak tekintik, a válaszadók többsége a modellre és a semlegességre voksolt. De a mai irániaknak egyharmada választaná, érthető vallási okból, utazása célpontjául Mekkát, és ugyanannyian, szintén érthető nyitási szándékkal a nagyvilágra, Párizst, New Yorkot vagy Londont.

A modernségre való törekvés megnyilvánulása, hogy az irániak 56%-a tartja fontosnak a nők egyenjogúvá tételét. A lakosság döntő része, nemre és korra való tekintet nélkül, kételkedik abban, hogy országa nukleáris fegyverek gyártása esetén Közép-Kelet biztonságosabb zónává válhat. De az atomfegyver megkaparintása nélkül is az irániak 56%-a van azon a véleményen, hogy országuknak a térség vezető katonai erejévé kell változnia (velük szemben 12% azok részaránya, akik nem vágynak katonai fölényre a világnak azon a pontján).

A Washington és Teherán között dúló vita ellenére Irán lakosságának két harmada hiszi, hogy nem kerül sor a két ország közötti fegyveres konfliktusra. Izrael megítélésében is meglehetősen egyetértenek: 67%-uk tartja a zsidó államot törvénytelennek, és csupán 9%-uk mer más véleményt vállalni.

A fentiekből arra lehet következtetni, hogy a mély iszlám hagyományokba temetkezett, erőfitogtató és a világ zsarolására építő hivatalos iráni állampolitika ellenére a lakosság nagy része kész a lassú, de biztonságát nem veszélyeztető szemléletváltásra, és a huszonegyedik századi életfeltételek átvételére. Egyszóval nem reménytelen eset.

Ö. I. B.

Az 1-es, 4-es oldalt szerkesztette: Tibori Szabó Zoltán

vissza az elejére


KÖRKÉP


Torockószentgyörgy
Orvosi rendelőt avattak

(5. oldal)

(5. oldal)Önmagában nem egy kiemelkedő esemény, hogy a Székelykő „farkánál" elterülő kis falucskában a Teleház után, a lakosok egészségét szolgáló intézményt avattak. Minden olyan közhasznú tevékenység azonban, amelyik egy civilizáltabb és könnyebb életet jelenthet, egyben előrelépés a falu igen sokat dolgozó földművesei és más lakosai számára.

Úgy tűnik segítség nélkül ezúttal sem ment volna. Kellett egy olyan tiszteletes Koppándi Botond személyében, aki képes volt kezdeményezni és összehangolni az eseményeket. Olyan polgármester Veres Rudolf, aki a tanács révén anyagilag is támogatta a rendelő megnyitását. Nem utolsósorban a régi testvér- gyülekezeti kapcsolat, (1990-től indult, tehát 16 éves, kezdeményező Leon Hopper) amelynek képviseletében a washingtoni Bellevve-ből Rev. Montagnes segédlelkésznő és David Lubinski, akik 15 fiatallal jöttek el, hogy láthassák Erdélyt, és főleg, hogy segítsék a kis falun. Együtt dolgoztak a falu lakóival azért, hogy ezt a szép kezdeményezést dűlőre vigyék.

A segédlelkésznő elmondta, hogy örömmel dolgoztak és apróságok szétosztogatása helyett, jobbnak találják a segítségnek ezt a módját. Jelenleg alig várják, hogy újabb projekteket is megvalósíthassanak a falu érdekében. Azt kívánják a falu népének, hogy minél kevesebbszer kelljen használni a rendelőt.

Szombaton pontosan 12 óra 10 perckor Koppándi Botond a falu unitárius lelkésze leleplezte a táblát, rajta a felirat: Orvosi rendelő, Torockószentgyörgy. Megköszönte mindenkinek a segítő kezet és hangsúlyozta, hogy egy kis összefogással is lehet eredményt elérni. David Lubinski anyagilag is támogatta az elképzelést ugyanúgy mint a Teleháznál. Az ő véleménye szerint a segítség lényege a szolgálat, a partnerség, ami íme ilyen eredményeket szül. Kerekes Márta doktornő elmondta, hogy eddig 11 éve bárhol megtalálták a rászorulók, ezentúl ez már könnyebbé válik itt a faluban.

Az amerikai fiatalok, akik éppen Rácz Sándor 56 öröksége című előadásáról érkeztek Torockóról az Ifjúsági Konferenciáról, a jelenlevő szentgyörgyiekkel együtt tekintették meg az egyszerűen berendezett, két fürdőszobás orvosi rendelőt, aminek felszereltsége egy sztetoszkóp, egy vérnyomásmérő, az emberi test anatómiai modellje, és két fali szekrényke első segélynyújtási eszközökkel.

Az orvosnő bemutatta a kabinetet, és elmondta, hogy hétfőn és szerdán tart rendelést az új székhelyen, ahova szeretettel várja a rászorulókat.

Bakó Botond

vissza az elejére


Szamosújvár
Országos első tűzoltók

(5. oldal)

Újból hallattnak magukról Szamosújvár képviselői. A polgári tűzoltók Nagyváradon megtartott országos versenyén a Szamos-mentiek első helyen végeztek, megismételve ezelőtt kilenc éve elért teljesítményüket, amikor Râmnicu Vâlceán kerültek a dobogó legfelső fokára. Lucaciu Ioan tanítványai remekül szerepeltek a Körös-parti municípiumban jó körülmények között megrendezett vetélkedőn, megelőzve néhány „hagyományos" megyét az első hely megszerzésében. A csapat tagjai: Kilia Csaba, Ţîţă David, Jucan Paul, Trif Claudiu, Rus Cornel, Cîmpean Călin és Ficior Mircea elismerést és dicséretet érdemelnek az országos siker eléréséért.

Szamosújvár nemrég egy korszerű tűzoltóautót kapott franciaországi testvérvárosa önkormányzatától.

Erkedi Csaba

vissza az elejére


Beszterce-Naszód megye
Több százmilliós viharkár

(5. oldal)

A előzetes kárfelmérések szerint a besztercei Földra településen közel 30 ház maradt fedél nélkül a vasárnap éjszakai vihar következtében. A felmérések szerint az erős vihar több százmillió régi lejes kárt okozott.

Ugyanakkor Földra lakossága villamos energia nélkül is maradt, az alacsony feszültségű hálózaton keletkezett meghibásodások miatt.

A megyei Electrica igazgatója, Alexandru Roman elmondta, hogy más településeken is jegyeztek meghibásodásokat a rendszerben, Földra közelében, és a munkások a hétfői nap folyamán megpróbálják újraindítani a szolgáltatást.

Földra község polgármestere, Ştefan Sângeorzan hétfőn a Mediafax tudósítójának elmondta, hogy a polgármesteri hivatal lemondott azon cserepekről, amelyeket az önkormányzat új székhelyére vásároltak, és azon helybélieknek adományozzák, akik házainak tetőzete megrongálódott.

A polgármester úgy értékelte, hogy a vasárnapi jelenség egy kisebb tornádóra hasonlított, mivel csakis a házak tetőzetét tette tönkre száz négyzetméteres távon.

vissza az elejére


Időveszteség a villamospályák felújításában

(5. oldal)

Ezekben a napokban jár le a jelentkezési határidő arra a tervpályázatra, amelyet a Kolozsvári Közszállítási Vállalat (RATUC) a villamospályák felújítására írt ki. Az utazóközönség méltán elégedetlen elsősorban a szerelvények zajosságával, ezért türelmetlenül várja a helyzet normalizálódását. A témával kapcsolatban Földvári Árpád mérnököt, a RATUC üzemeltetési igazgatóját kérdeztük.

A vállalat elöljárója lapunknak elmondta: egyelőre csupán három cég jelentkezett a licitre, de minden jel szerint új pályázatot kell majd kiírni, mivel a benyújtott dokumentációk meglehetősen hiányosak. A pályázók vagy a műszaki megoldásokat, vagy a pénzügyi elképzeléseket mellőzték, illetve felületesen vázolták, ajánlataik tehát elfogadhatatlanok.

Tulajdonképpen 30 millió euró értékű nagyszabású munkálatról van szó, amelyet uniós alapokból szeretnének fedezni. Nemcsak a villamosvonalak régi sínpárjait akarja kicserélni a RATUC gumiba ágyazott korszerű sínekkel, hanem minden vezetéket (gáz, víz, villanyáram stb.), ami a két járda között a talajban található, fel szeretnének újítani. Az indok: a sínek kicserélése után a RATUC húsz évig nem engedi semmilyen munkálat elvégzését a pályák alatt.

Az új struktúra lehetővé teszi majd, hogy a villamosszerelvények haladási zajszintje a jelenleginél legalább 40%-kal alacsonyabbá, tehát európai színvonalúvá váljék. Ami tíz-tizenöt évre szavatolná a minőségi szolgáltatást.

A munkálatok első szakaszát a Monostori-negyed és az Állomás tér között két év alatt lehet kivitelezni. Ez alatt a RATUC nem szüneteltetné, csupán gyérítené járatait, mert Kolozsváron a villamosközlekedés továbbra is pótolhatatlan. Még nem tisztázott, de az igazgató szerint fontos, hogy a második szakaszban az Állomás tér és az ipari negyed között is két év leforgása alatt hasonló módon végezzenek felújítási munkálatokat. Az indok: lassan-lassan fejlődésnek indulnak a hajdani Nehézgépgyár környékén az ipari létesítmények, ami az utazóközönség növekedését vonja maga után.

– Jobban szerettem volna, ha a tervpályázatunkra sokan jelentkeznek, és az jelentett volna „kellemetlenséget", hogy kit válasszunk. De nem így történt, és kénytelenek vagyunk az elfogadható ajánlatokra várni – nyilatkozta lapunknak Földvári Árpád igazgató.

Ördög I. Béla

vissza az elejére


A rendőrség hírei

(5. oldal)

Sörösüveggel vágta fejbe
Tettlegességbe fajult egy vita egy monostori kiskocsmában. Az esetről a sürgősség értesítette a helyi rendőrséget, miután egy harmincas férfit fejsérülésekkel szállítottak be kivizsgálások végett. Mint a nyomozásokból kiderült, hétfőn este 10 órakor B. Remus és egy barátja italozást követően hazafelé tartott, de még betértek egy Mező (Câmpului) utcai bárhelyiségbe. A pultnál lévő nő azonban nem volt hajlandó kiszolgálni őket itallal, s vélhetően ebből kifolyólag B. Remus vitába keveredett a 36 éves K. Ferenccel, aki egy sörösüveggel fejbeverte. Az áldozat vágott sebbel és egyéb fejsérülésekkel került a sürgősségre. A nyomozás folyik a körülmények tisztázására, a tett jogi besorolása még nem történt meg.

Autótolvaj bukott le
Őrizetbe vették azt a fiatalt, akit a rendőrök azzal gyanúsítanak, hogy mintegy hónappal ezelőtt ellopott egy személygépkocsit a Fürdő (Pavlov) utcából. A vád szerint a Szilágy megyei 20 éves C. Gabriel júliusban találó kulcsokkal tüntetett el egy 1305-ös Daciát, amelyet, miután kikocsikázta magát, még ugyanaznap az útszélen hagyott Kolozsvár területén. A fiatalnak ráadásul hajtási jogosítványa sem volt, így egyszerre két vádponttal indult nyomozás ellene. Vélhetően előzetes letartóztatásba helyezik.

(balázs)

Az oldalt szerkesztette: Ördög I. Béla

vissza az elejére


HIRDETÉS


Hirdetésfelvétel:

(7. oldal)

Kolozsváron: Jókai (Napoca) u. 16., hétköznap 9–16, szombaton 10–12 óra között. Désen, hétköznapokon: Lukács Éva, tel.: 212-099. A 14 óráig feladott hirdetése már másnap megjelenhet.

vissza az elejére


Ingatlan

(7. oldal)

Eladó ház Magyarvistán (Kolozsvár mellett). Telefon: 0745-377233, 0359/315467. (M)

vissza az elejére


Megemlékezés

(7. oldal)

Szívünk örök gyászával emlékezünk egyetlen, forrón szeretett gyermekünkre,
KOVÁCS ZOLTÁN-KOPEKRE,
(V. éves egyetemi hallgatóra),
aki a Tarnicai-tónál elszenvedett tragikus baleset következtében, 1986. augusztus 23-án távozott közülünk. TÁVOLBAN ÉLŐ SZÜLEI ÉS SZÁMOS ROKONSÁGA. (0010)

vissza az elejére


Egy perc derű

(7. oldal)

Egy pedagógiai szaklap körkérdéses pályázatot hirdet fiatal pedagógusok számára. A következő kérdésre kell válaszolni: „Soroljon fel három dolgot, amitől vonzó az ön számára a pedagógus pálya."
A legrövidebb pályázat így hangzott:
– Június, július, augusztus.

vissza az elejére


Három erdélyi áldozat Budapesten
A krasznai Kiss Lajos holttestét ma hozzák haza

(7. oldal)

Ma szállítják haza a Szilágy megyei Krasznára Kiss Lajos holttestét. A 28 éves férfi a helyi Aggmenház ápolója volt, s az augusztus 20-i budapesti vihar által kidöntött fa okozta halálát. Feleségét, Ildikót, aki ugyanakkor súlyos sérülést szenvedett, az egyik budapesti kórház ortopédiai osztályán ápolják.

Kiss Lajos augusztus elején utazott Magyarországra, szabadságra. Felesége, Ildikó, akivel április 23-án kötöttek házasságot, azzal a jó hírrel követte néhány nappal később, hogy gyermekük lesz – mesélte a férfi kolléganője, Maria But asszisztensnő. – Nagyon jó ember volt, két napja egyfolytában siratjuk – tette hozzá.

Az ápolót a krasznai Aggmenház ötven idős lakója is gyászolja. Jókedvű, jóakaratú emberként emlékeznek rá, akinek mindig volt egy-egy kedves szava hozzájuk.

Az áldozatok között még két erdélyi magyar van. A széki illetőségű Szegedi János és felesége, Szegedi Vígh Zsuzsanna egy motorcsónak felborulása nyomán estek a Dunába. A feleség holttestét hétfőn vetette ki a folyam a partra a Fejér megyei Ercsi településen, a férjet azonban továbbra is eltüntként tartják nyilván, és keresik.

Az elárvult családok számára az idei Szent István-napi ünnepség és tűzijáték rendkívül szomorú emlék marad.

vissza az elejére


Árvíz Kolozs megyében

(7. oldal)

A Kolozs megyei Katasztrófa-elhárító Hivatal parancsnoka, Vasile Şomlea ezredes elmondta, hogy több mint száz helybeli udvarában és kertjében okozott kárt az árvíz, de a községen áthaladó útszakasz egy része is több órán át járhatatlan volt a törmelékektől. – Négy csapat sietett a helybeliek segítségére, és közben már a károk felmérése is folyamatban van – tájékoztatott.

– Összesen 39 hektárnyi termőföld került víz alá. A vízhálózat 50 méternyi szakaszon rongálódott meg. Kilenc kút vize vált ihatatlanná. Az önkormányzat már az éjjel jelezte a károkat, az illetékes hivatal munkatársai pedig tegnap délre megtisztították az utakat.

A jelzett időszakban Magyarpeterden négyzetméterenként 70 liter csapadék hullott, megsemmisítve egy gazdaságot, illetve egy hektárnyi kukorica- és burgonyatermést. Tordahagymáson egy híd és egy gazdaság ment tönkre. Pusztaszentkirályon két hektár kaszálót öntött el a víz. A szakemberek itt is közbe léptek.

vissza az elejére


Utcajavítási munkálatok Kolozsváron

(7. oldal)

Emil Boc polgármester jóváhagyta négy kolozsvári utca – Gh. Dima, Axente Sever, Nicolae Romanul és Ovidiu – korszerűsítési munkálatainak megkezdését. A munkálatok hozzávetőlegesen három hónapot vesznek igénybe, de ez az időjárástól is függ. A Gheorghe Dima utcában a munkálatok ma kezdődnek, a másik három utca esetében csak a jövő héten. Új alapot öntenek, aszfaltoznak, kijavítják a járdákat. A polgármesteri hivatal kéri a lakosságot, a járművezetőket, hogy a torlódás megelőzése végett kerüljék el ezeket az utcákat.

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Augusztus 22., kedd

(7. oldal)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

dollár (Vétel/Eladás)

100 Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25.)

3,495/3,525

2,715/2,75

1,24/1,28

Western Union – szolgáltatás a Sora, Szentegyház u. 4. és Széchenyi tér 23–25. szám alatti váltóirodákban.

vissza az elejére


Augusztus 23., szerda

A Román Nemzeti Bank árfolyamai: 1 euró = 3,5297 lej, 1 USD = 2,7467 lej, 100 magyar forint = 1,2741 lej.

vissza az elejére


SPORT


LABDARÚGÁS
BL-selejtezők
Hova tovább, Steaua?

(8. oldal)

Nagy kérdés előtt áll a Bukaresti Steaua együttese: ma este dől el, hogy a gárda a Bajnokok Ligája csoportkörében, vagy pedig „csak" az UEFA-kupában folytatja idei európai kalandját. De ez nem valami sorsoláson, véletlenen fog múlni, hanem maga a Steaua dönt saját sorsa felöl, s éppen ebben rejlik a nagy rejtély: képes-e a gárda túllépni a tét miatti izgalmakon és úgy játszani, ahogyan valójában tud?

Cosmin Olăroiu és csapatának továbbjutási esélyei a selejtezők 3. fordulójában a Standard Liege otthonában lejátszott első mérkőzés után tovább nőttek: a 2–2-es döntetlen egyértelműen a román együttesnek kedvez, hiszen az együttesnek a győzelmen kívül a gólnélküli, vagy az 1–1-es döntetlen is elég. Ehhez még társul a hazai pálya előnye, így elméletileg mondhatni, hogy a román bajnoki címvédő már kicsivel több mint fél lábbal az eurómilliókat jelentő BL-ben van.

Csakhogy a labdarúgásban nem mindig alakulnak a dolgok papírforma szerint, s nem kell szem elől veszteni, hogy a Standard mindent megtesz majd annak érdekében, hogy kiharcolja a továbbjutást. A belgákhoz egyébként visszatért az első mérkőzést kihagyó amerikai Onyevu, viszont nem teljesen biztos a kisebb sérüléssel bajlódó, az első mérkőzésen két gólt szerző Rapaic játéka. Másfelől Olăroiu nem számíthat a sárga lapok miatt eltiltott Ghionea mellett a sérült Rădoira és Iacobra, viszont visszatér a csapatba Paraschiv.

A vélhetően teltházas mérkőzést a román sportsajtó nagy megbotránkozására az a Graham Poll vezeti, aki a világbajnoki horvát–ausztrál mérkőzésen elfelejtette kiállítani a második sárga lapját kiérdemlő Simunic-ot. A találkozót a TVR1 közvetíti élőben, 20.30-tól.

(balázs)

A DVSC-TEVA Halmosi (9. perc), Éger (66., 11-esből) és Virág (90.) góljaival 3–0-ra nyert a Vasas ellen a labdarúgó Borsodi Liga 3. fordulójának hétfői mérkőzésén. A DVSC 7 ponttal harmadik a tabellán, a Vasas pedig 4-gyel a 10.

vissza az elejére


Bukarestből erősít a Tordai Aranyos

(8. oldal)

A múlt napokban Dorel Corpodean, a C-Ligában szereplő Tordai Aranyos elnöke lapunknak kijelentette: az idei bajnokságban a fő cél a feljutás, s ezért főtámogatóként is minden erőfeszítést megtesz.

Eddig két hátvédet igazoltak le a tordaiak: Paşca a Brassói FC-től, míg Tuţă a Medgyesi Gázmetántól került Tordára. Az elkövetkező időszakban két labdarúgó érkezik még Tordára a fővárosi Sportul Studenţesc együttesétől.

A Tordai Aranyos jól kezdte a C-Ligás bajnokságot, de a Román Kupában kikapott.

Erkedi Csaba

vissza az elejére


B-Liga – 3. forduló
Győzni kell Gyulafehérváron

(8. oldal)

Miután a tegnap lapzárta után a harmadosztályban bonyolítottak le hétközi fordulót, ma a B-Ligában is újabb játéknapot rendeznek.

Kolozs megye mindhárom csapata idegenben játszik. A Dési Egyesülés Temesvárra, az élvonalbeli Politechnika szatelitcsapatának otthonába látogat, és abban reménykedik, hogy talán megszerzi első pontjait. Nincs kizárva, hogy George Ciorceri, aki a legutóbbi mérkőzés után is élesen bírálta tanítványait, néhány „új" embert is a pályára küld a siker érdekében, bár a múlt fordulóban a CFR-től leküldött Toma, Panin és Dan Florin – akik annak idején az UEFA-Intertotó-kupában is játszottak! – szerepeltetése sem hozta meg a siket, talán azért, mert a vasutasok a játék napján ismerkedtek meg dési csapattársaikkal.

Az Aranyosgyéresi Sodronyipar a biztató rajt után a Nagyváradi Bihar FC otthonába látogat, és így meglehetősen nehéz találkozóra számíthat. Kis szerencsével azonban sikerül megőriznie veretlenségét.

Kolozsvári szempontból azonban a legnagyobb érdeklődés az U FC gyulafehérvári kiruccanását övezi: A tervek szerint a diákcsapat a tabella első helyén kellene hogy legyen, de a múlt szombati nagyon gyenge játékkal „elért" gólnélküli döntetlen miatt ez a terv füstbe ment. Ennélfogva Adrian Falub tanítványainak – akik közül a kapus Szolomajer, valamint Szilágyi, Dobrău és Villand sérült – egyetlen variáns elfogadható csak, mégpedig az, hogy az Apullum otthonából hazahozzák mind a 3 pontot, majd pedig a szombaton a Lugosi együttes ellen is győzzenek...

(balázs, erkedi)

vissza az elejére


TENISZ
Hingis ismét a top 10-ben
Nincs amerikai teniszezőnő az élmezőnyben!

(8. oldal)

A női egyes döntőjében a szerb Anna Ivanovic meglepetésre 58 perc alatt két játszmában 6:2 6:3-ra legyőzte a korábbi világelső svájci Martina Hingist az 1,34 millió dollár összdíjazású montreali keménypályás női tenisztorna döntőjében. A 19 éves szerb játékos pályafutása második WTA-tornáját nyerte meg.

A finálét vasárnap a heves esőzés miatt nem tudták megrendezni, ezért hétfőre halasztották, s így a női világranglista felfrissítése is egy napot csúszott. A rangsor különben két fontos változást mutat: Hingis visszakerült a legjobb 10-be, amelyből ugyanakkor kikerült az utolsó amerikai teniszezőnő, Lindsay Davenport, amire évtizedek óta nem volt példa.

Az év elején visszatért klasszis, aki januárban még a 349. helyen állt, 2002 októberében volt utoljára tagja a top 10-nek. Az általa kiszorított Lindsay Davenport már csak 11., ezzel a számítógépes rendszer 1975-ös bemutatkozása óta először fordul elő, hogy nincs amerikai játékos az első tízben.

A rangsort különben továbbra is a francia Amélie Mauresmo vezeti.

A női világranglista (zárójelben a korábbi helyezés): 1. (1.) Mauresmo (francia) 3558 pont, 2. (2.) Clijsters (belga) 3060, 3. (3.) Henin-Hardenne (belga) 2883, 4. (4.) Sarapova (orosz) 2739, 5. (5.) Gyementyjeva (orosz) 2167, 6. (6.) Petrova (orosz) 2108, 7. (7.) Kuznyecova (orosz) 1987, 8. (8.) Schnyder (svájci) 1793, 9. (12.) Hingis (svájci) 1681, 10. (9.) Vaidisova (cseh) 1623.

vissza az elejére


Navratilova 353. diadala

(8. oldal)

A női párosban győztes Martina Navratilova 353. trófeáját hódította el az 1,34 millió dollár összdíjazású montreali keménypályás női tenisztornán.

A csehszlovákból amerikaivá lett, 49 éves szupersztár az orosz Nagyja Petrovával az oldalán 6:1, 6:2-re verte az Anna-Lena Grönefeld, Cara Black német-zimbabwei duót a döntőben.

Az 1994-ben visszavonult, majd 2000-ben a kettősök versengésébe ismét bekapcsolódott klasszis eddig egyéniben 167, párosban 177, vegyespárosban pedig 9 címet nyert.

vissza az elejére


TÁJFUTÁS
5. Szászfenes és Transilva Trophy

(8. oldal)

Nagyszerű pályák, kitűnő térképek és napsütötte táj jellemezték a háromnapos tájfutó versenyt, amelyet a szászfenesi DUDU tájfutó klub és a kolozsvári Transilva sport klub rendezett.

Első nap a Leányvár környéki erdőben zajlott a verseny, amelynek fő támogatója a szászfenesi polgármesteri hivatal és falu tanácsa voltak. A verseny pályakitűzője Cioban Paul, ellenőrző bírója pedig Cioban Dumitru volt.

A következő két nap a Bükkben versengtek a tájfutók, a Fey házaspár által helyesbített térképen, az első nap egyben világkupa futam (WRE) is volt. A pályakitűző Fey Sándor, a nemzetközi ellenőrző bíró Kuszalik János volt. Ennek nyertesei: 1. Bogya Tamás )Transilva-Akarat), 2. Popa Ciprian (Roman-i Atlétikai Klub), 3. Maria Ciprian (Felsőbányai Sportiskola), illetve a hölgyeknél: 1. Gáll Enikő (Compass), 2. Maiorescu Irina (Bukaresti Mentor Silva), 3. Cioban Iulia (Ontario, Kanada).

Utolsó nap időkiegyenlítéssel rajtoltak a versenyzők (pályakitűző Fey Sándor, ellenőrzőbíró Fey Klára).

A díjkiosztáson jelen volt Vanea Ioachim, Szászfenes polgármestere, a helyi tájfutó klub mentora. A két rendező klub dícséretet érdemel, mivel hű maradt a kolozsvári tájfutás hírnevéhez.

A győztesek:

férfiak: 12 évesek: Prezenszky Tamás (Transilva); 14: Molnar Teodor (Baia Sprie SK), 16: Branner Andrei (nagybányai Starteam), 18: Pătraş Ionuţ (Roman-i Atletic), 21B: Kertész Gábor (Marosvásárhelyi USK), 21E: Bogya Tamás (Transilva–Akarat), 35: Dinu Gheorghe (Brassói USK), 45: Maiorescu Gabriel (Buaresti Mentor Silva), 55: Kuszálik János (Transilva); 65: Căpraş David (Transilva).

Hölgyek: open: Szabó Zsuzsa (Transilva); 10 évesek Fazacaş Carmen (Akarat); 12: Iuraşcu Adelina (Otopeni-i SK); 14: Anghel Andra (Roman); 16: Georgiu Diana (Baia Sprie); 18: Zah Ioana (Baia Sprie), 20: Nagy Melinda (Otopeni); 21B: Pataki Enikő (Kolozsvári Compass); 21E: Gáll Enikő (Compass); 35: Kerekes Kinga (Compass), 50: Maiorescu Nina (Mentor Silva).

Májai Ferenc

vissza az elejére


ÖKÖLVÍVÁS
Megverték a győrieket

(8. oldal)

Nem bizonyult túl vendégszeretőnek Kolozs megye ökölvívó-válogatottja: hétfőn este a Sportcsarnokban alaposan helyben hagyta vendégeit, a győri bokszküldöttséget. A két fél közötti barátságos ifi bokszgálán a magyar küldöttség képviselői kissé fáradtaknak tűntek, így nem sok esélyük volt a Megyei Ökölvívó Egyesület szervezésében sorra került vetélkedőn: a piros-sárga-kék színek képviselői 4–2 arányban győztek.

A magyarok részéről a 57 kg-os súlycsoportban Vető Gábor illetve a 48 kg-os súlycsoportban Tudós Gábor győzött, előbbi Ferenţ Mirceát (Tordai Potaissa) kényszerítette feladásra a 2. menetben, utóbbi Coc Adrian (Aranyosgyéresi Sodronyipar) múlta felül pontozással.

Lingurar Ioan (Kolozsvári Olimpia, 54 kg) ugyancsak feladásra kényszerítette ellenfelét, Simon Istvánt, míg Adi Adrian (Sodronyipar, 75 kg), Vlad Alin (Kolozsvári MSC, 81 kg), Giurgiu Ovidiu (KMSC, 75 kg) és Szixai András (Kolozsvári Olimpia, 81 kg) egyránt pontozással bizonyult jobbnak Sehrman Róbertnél, Mezőfi Richárdnál, Sánta Krisztiánnál illetve Bogdán Róbertnél. A gála további összecsapásai: 64 kg: Pop Florin (Dési Luceafărul)–Bumbi Sebastian (Tordai Potaissa), 75 kg: Moşuţan Alin (Luceafărul)–Vidrean Lucian (Olimpia), 64 kg: Cojocnean Marius (KMSC)–Sima Florin (KMSC) – mindegyik esetben az utóbbi sportoló győzött, pontozással.

vissza az elejére


KOSÁRLABDA
Ezúttal hosszabbításban kaptak ki a kínaiak

(8. oldal)

Továbbra sem megy a játék a kínaiaknak: válogatottjuk legutóbb hosszabbításban kapott ki Puerto Ricótól a Japánban zajló férfi kosárlabda-világbajnokságon. A még nyeretlen ázsiaiaknál az NBA-s Houston Rockets csapatát erősítő Jao Ming 29 pontot szórt, de 4:40 perccel a rendes játékidő vége előtt kipontozódott.

Az Európa-bajnok görögök viszont továbbra is százszázalékosak, ezúttal Ausztráliánál bizonyultak jobbnak. Ugyancsak a C-csoportban a törökök nagy csatában megverték a brazilokat, és százszázalékos teljesítménnyel – a görögökkel együtt – bejutottak a nyolcaddöntőbe.

Őrzi veretlenségét az amerikai válogatott is, amely tegnap Szlovéniát győzte le. A 29 pontos vezetésről a végére leeresztő – de így is 100. vb-sikerét arató – Team USA legjobbjai a 20 pontos Dwyane Wade és LeBron James (19) voltak. Az amerikaiakhoz hasonlóan már most kiharcolta továbbjutását az olasz gárda is, amely pontokban nem túlságosan bővelkedő találkozón kényszerítette térdre Szenegált.

Eredmények: C-csoport: Törökország–Brazília 73:71, Görögország–Ausztrália 72:69, Litvánia–Katar 106:65. A csoport állása: 1. Görögország 6 pont (237:209), 2. Törökország 6 (225:213), 3. Litvánia 4 (256:222), 4. Brazília 4 (245:222), 5. Ausztrália 4 (220:225), 6. Katar 3. D-csoport: Egyesült Államok–Szlovénia 114:95, Olaszország–Szenegál 64:56, Puerto Rico–Kína 90:87. A csoport állása: 1. Egyesült Államok 6 pont (346:285), 2. Olaszország 6 (228:201), 3. Puerto Rico 5, 4. Szlovénia 4, 5. Szenegál 3 (214:248), 6. Kína 3 (246:295).

Az oldalt szerkesztette: Balázs Bence