Elutasították a magyar karok létrehozását
Salat: csak kormányhatározattal lehetne megvalósítani a tervet

(1., 4-es oldal)

Nem talált megértésre a többségi oktatók körében a magyar tanárok és diákok kérése

Elutasította a Babeş–Bolyai Tudományegyetem szenátusa az önálló magyar karok létrehozását. Ez közvetett módon történt. A magyar oktatók a szenátus előkészítésére vonatkozó formai hibákat is kifogásoltak, de az elutasítás valós oka az, hogy az egyetem román oktatóinak többsége nem akar önálló magyar karokat.

A magyar oktatók még tavaly november végén beadványban fordultak az egyetem rektorátusához, 149 tanári aláírását tartalmazó dokumentumban a Természet-, Humán- és Társadalomtudomány Kar létrehozását kérvényezve.

Tegnap reggel kilenc óra előtt tíz perccel néhány fiatal megjelent az egyetem épülete előtt, és magyar karokat tartalmazó feliratú sárga lapokat tartott a magasba. A flashmobnak nevezett akció egyik résztvevője kifejtette: a sárga lap az egyetem vezetőségének szól, amely megakadályozza a magyar karok létrehozását.

Vélhetően a meghirdetett akció miatt is, az intézményt komoly őrizet alá vették. A vezetőség a nyilvánosság kizárásával próbálta megtartani a szenátusi ülést, hiszen az újságírók jelentős részét nem engedték be az egyetem épületébe. A Szabadság tudósítójának ez azonban sikerült. Így tapasztalhattuk, hogy a több órát tartó gyűlés szenvedélyes, de személyeskedő viták is elhangzottak. Adott pillanatban Egyed Emese feldúltan rohant ki a teremből, de nem kívánt nyilatkozni. Dühösen odavetett néhány szavából arra lehet következtetni, hogy valaki a vita hevében személyes megjegyzéssel sértette.

Az egyetem román vezetői sem voltak sokkal bőbeszédűbbek, sem Andrei Marga, az egyetem Akadémiai Tanácsának elnöke, sem Nicolae Bocşan, az egyetem rektora nem kívánt lapunknak nyilatkozni.

Az ülés után Salat Levente, a magyar tagozatért felelős rektorhelyettes a Szabadságnak elmondta: a magyar oktatók által aláírt beadványról közvetett formában döntött a szenátus. A rektor és az akadémiai tanács is előterjesztett egy dokumentumot, amelyek a magyar tagozat és a multikulturális intézményi struktúra fejlesztésének az alapelveit tartalmazza. Ezt a két dokumentumot a szenátus 85 igen szavazat és kilenc tartózkodás mellett elfogadta, ami azonban gyakorlatilag a három karra vonatkozó beadvány elutasítását jelenti.

A rektorhelyettes szerint egyre többen győződnek meg, még a kezdeményezés elkötelezett támogatói közül is arról, hogy ez a kérdés meghaladja az egyetem rendelkezésére álló eszközöket. Egyrészt az egyetemen belül a román és a magyar oktatók közötti erőviszonyok miatt ezt a kezdeményezést nem lehet érvényre juttatni, másrészt pedig azzal is számolni kell, hogy ennek a kérdésnek olyan jogi hozadékai vannak, amelyek minimum kormányszintű döntés hatáskörébe tartoznak.

Ezt – Salat szerint – beszédesen bizonyítja az az összehasonlító tanulmány, amit február elején készítettek el az Európában fellelhető kisebbségi nyelvek szempontjából releváns egyetemek összehasonlítása céljából. Megvizsgálták azokat az európai felsőoktatási intézményeket, amelyekre sűrűn történt hivatkozás az elmúlt időszakban.

Nagyon kevés esettől eltekintve ezek olyan államokban fordulnak elő – hangoztatta Salat –, amelyek szövetségi szerkezetűek, vagy az illető kisebbségi nyelv hivatalosnak számít. Ezért – mint mondta – a sikeres egyetemalapítási törekvések a kisebbség és az állam viszonyának – a jelenlegi romániai helyzethez képest – magasabb szintű rendezését feltételezik. – Nagyon sűrűn történik hivatkozás a dél-tiroli autonómia keretében létrehozott egyetemre, mindenki azt hinné, hogy ez az intézmény nagyon régi, közben csak a kilencvenes évek közepén hozták létre. Ez mutatja, hogy a folyamat nem olyan egyszerű – mondta Salat.

Szerinte, belátható időn belül, a három kar kérdésére az egyetem keretében nem lehet visszatérni. Hozzátette: a magyar oktatói közösségben felgyűlt egy nagy adag frusztráció, amit a jelentős számú aláírás is bizonyít. Ugyanakkor ez a frusztráció nem kínál megoldást. Meglátása szerint a beadvány megszerkesztésében és az aláírásgyűjtésben jelentős szerepet vállaló Bolyai Kezdeményező Bizottság célja az volt, hogy az egyetem szenátusa részéről elutasító választ csikarjon ki, hogy e negatív állapot birtokában folytathassák a kérdés nemzetköziesítését célzó erőfeszítéseiket.

Emlékeztetett, hogy a szenátusi ülésen elfogadott dokumentumokban vannak olyan paragrafusok, amelyek tanúsítják az egyetemvezetés nyitottságát arra vonatkozóan, hogy a létező struktúrákat tökéletesítse. Ugyanakkor elismerte, hogy rektorhelyettesi mandátuma, amivel a román és magyar fél közötti közvetítés szerepét vállalta, kudarcot vallott. Ezért legitimitásválság keletkezett, amit a magyar oktatók közgyűlésének a következő napokban összehívandó ülése oldhat meg. Ezen az oktatók – Salat szerint – eldönthetik, hogy a hétfőn elfogadott dokumentum által felkínált lehetőséget kihasználva továbbdolgoznak a jelenlegi struktúrákon belül a magyar tagozat megerősítéséért, vagy ha nem akkor, a válságot előidézőknek kell vállalniuk a kezdeményezés következményeit, és nekik kell eldönteniük, hogy mi lesz a következőkben. Arra a kérdésre, hogy lemond-e vagy sem rektorhelyettesi tisztségéről, nem kívánt most válaszolni, csak a magyar oktatók közgyűlése után gondolkodik ezen a lehetőségen. Azt azonban megjegyezte, nem lehet képviselni egy közösséget, ha annak a jelentős része nem ért ezzel egyet. A szenátus előtt is kifejtette: árt az intézménynek, ha a felmerülő legitimitásválságot nem próbálja megoldani.

A rektorhelyettes azért mondta mindezt, mert a magyar oktatók közgyűlése jogilag nem létezik. Ennek létrehozását a magyar tagozatra vonatkozó belső szabályzat mondhatta volna ki, de tavaly óta ez a testület nem ült össze, így nem fogadhatta el a saját megalakulását is kimondó szabályzatot. Ezért a testület gyakorlati bizalmi szavazása nem kötelező érvényű a magyar tagozat vezetőire, de Salat egyértelműen jelezte, hogy az oktatók álláspontját is figyelembe veszi mielőtt döntene mandátumáról.

Borbély Tamás

vissza az elejére


Kolozsváron két újabb lakónegyed épülne
Négyezer lakásigénylési kérvényt iktattak

(1., 5. oldal)

A kolozsvári polgármesteri hivatal idei tervei között szerepel két lakónegyed felépítése. A városháza illetékeseitől megtudtuk: a Fenesi úti tömbházakat már majdnem teljes mértékben befejezték. A panellakások felépítését a helyi önkormányzat, a központi költségvetés, valamint az országos Lakásfejlesztő Ügynökség pénzügyi alapjaiból fedezik.

A volt régiségpiac környékén viszont teljesen új lakónegyedet hoznak létre. Lévén, hogy a telek közművesített, a munkálatokat már idén őszre befejezhetnék, a végső simításokat a tél folyamán végeznék, így a lakásokat elméletileg jövő év elején adják át a fiatal családoknak. A városháza elképzelése megvalósulhat, ugyanis a lakónegyed felépítésére befejezték a részletes városrendezési tervet is. A tömbházak elhelyezését, a telek beépítési arányát is tartalmazó tervért a polgármesteri hivatal 40 ezer új lejt fizetett az Experiment Proiect cégnek.

Adrian Popa alpolgármester elmondása szerint a lakásokat fiataloknak bérelnék szimbolikus összegért.

Ugyanakkor a városháza tervei között szerepel a szamosfalvi lakónegyed felépítése. Boros János alpolgármester a sajtónak arról számolt be, hogy a Kolozsvárhoz tartozó település belterületén levő 200 hektáros telken az American House lakásfejlesztő cég építene házakat. Az RMDSZ-es tisztségviselő elmondása szerint az amerikai érdekeltségű cég rendkívül előnyös ajánlatot tett a polgármesteri hivatalnak.

Továbbra is kérdéses, mi lesz a sorsa a Lombi-tetőn levő 180 hektárnak. A telket Gheorghe Funar expolgármester idején kiosztották 2 ezer fiatal családnak. A volt városvezető becsapta az embereket, akik azt hitték, hogy azonnal építeni tudnak. Nem tehették, ugyanis a hatalmas földterületet nem közművesítették. Szakemberek szerint a munkálatok a város költségvetésének negyedére rúgnának, így a megvalósítás nem lehetséges. Amennyiben a fiatal családoknak kell megoldaniuk a közművesítést, a házra már nem maradna pénzük – állítják a szakemberek.

Jelen pillanatban a kolozsvári városházán 4 ezer lakásigénylési kérvényt iktattak.

A lakásépítés a polgármesteri hivatal idei prioritásai közé tartozik.

K. O.

vissza az elejére


Még várat magára az igazi tavasz

(1. oldal)

Bármilyen kellemes is volt az elmúlt napok időjárása, a meteorológusok előrejelzései szerint még várnunk kell az igazi tavaszra. Mától kezdődően Európa-szerte fokozatos hőmérsékletcsökkenést, bő csapadékot jeleznek a szakemberek. (Részletek a 6. oldalon)

vissza az elejére


RMDSZ önkormányzati irodák

(1. oldal)

Tegnap Kolozsváron, a szövetség Fürdő utcai székházában nyílt meg az első az Erdélyben létesítendő RMDSZ-önkormányzati irodák közül.

– Nagyon fontosnak tartottuk, hogy létrejöjjenek ezek az önkormányzati irodák, a magunk részéről mindent megtettünk ennek érdekében. Megalakításuk létfontosságú, merthogy az uniós csatlakozás küszöbén az önkormányzatok számára a sikeres pályázatok jelentős anyagi forrást jelenthetnek. Mindenre pályázni kell majd, és ez nem egyszerű dolog: meghatározott kritériumrendszer szerint bírálják el az iratcsomókat, a pályázatírás valóságos szakmává nőtte ki magát, ebben nyújtanak majd segítséget az önkormányzati irodák – mondta el lapunknak Makkai Zsolt, a Kolozs megyei RMDSZ alelnöke.

vissza az elejére


Politikai nyomásra panaszkodik Rus és Dâncu

(1., 4. oldal)

Tegnap Kolozsváron találkozott a Szociáldemokrata Párt megyei vezetősége, Ioan Rus országos alelnök, valamint Vasile Dâncu szenátor. A megbeszélések során megállapodtak abban, hogy rendszeres képzést indítanak a párt helyi választottai számára, amelyen az uniós alapokra való hatékonyabb pályázás mikéntjét lehet majd elsajátítani. Szükség van arra, hogy az SZDP-s polgármesterek versenyképesek legyenek, mert óriási nyomás nehezedik rájuk, a jelenlegi kormánykoalíció minden eszközt felhasznál arra, hogy a pártszín-váltásra bírja őket – nyilatkozta Ioan Rus. A politikus azzal vádolja Alin Tişe prefektust, hogy részrehajló módon alkalmazza a törvényt, és csak az ellenzéki polgármestereket bírságolja a kihágásokért. Példaként Ioan Rus elmondta, hogy több községi elöljárót megbüntettek azért, mert néhány, a kataszteri nyilvántartással kapcsolatos okirat nincs kifüggesztve a községháza falára. Ugyanezek az okmányok a kolozsvári polgármesteri hivatalban sem láthatók, de Emil Bocot nem bírságolta a prefektus. ellenzék üldözésére használja hivatalát. Példaként említette a riskai telekkoncessziókkal kapcsolatosan a múlt héten kirobbant botrányt, ahol a törvénytelenül telket bérlők jegyzékén a prefektus eltúlozta az SZDP-tagok és szimpatizánsok arányát. Ha a szóban forgó párttagok valóban törvénytelenül jártak el, és ezt az igazságszolgáltatás is megállapítja, akkor a párt is megteszi a kellő lépéseket, és valószínűleg eltávolítja soraiból azokat, akik ártanak arculatának – fejtette ki a politikus. Hasonló álláspontot fogalmazott meg a szenátor Adrian Năstase, illetve Miron Mitrea ügyével kapcsolatosan is: a párt semmilyen intézkedést nem foganatosít ellenük, ameddig ügyükben végleges ítélet nem születik. A törvényesség és nem az öntörvényes eljárások hívei vagyunk – jelentette ki a politikus. Hozzátette: hasznos lenne, ha az igazságszolgáltatás kevésbé látványosan, de hatékonyabban bonyolítaná le ezeket az ügyeket.

E.-R. F.

vissza az elejére


Fekete pont az igazságszolgáltatásnak

(1., 4. oldal)

A Gârleanu- és Patriciu-esetekben megnyilvánuló szakmaiatlanságok rendkívül rossz fényben tüntetik fel a román igazságügyet – jelentette ki Daniel Buda Kolozs megyei demokrata párti képviselő. Sajnálatos, hogy Romániában ma is ilyen könnyedén tartóztatják le a sajtó képviselőit, az információkat kiszivárogtatott katonatisztek tette azonban figyelmen kívül marad – hívta fel a figyelmet.

A képviselő szerint ugyanakkor a Patriciu-ügy kapcsán súlyosan megsértették a hivatalos eljárás menetét, ez nagymértékben kompromittálja a román igazságügyet, és negatív következményekkel járhat nemzetközi vonatkozásban is.

Sajtóközleményében Buda leszögezi: Ilie Botoş főügyésznek és Monica Macovei igazságügyi miniszternek alaposan el kellene gondolkodnia a történteken.

Marian Gârleanut, a România Liberă Vrancea megyei tudósítója két napot töltött letartóztatásban hadügyi információk kiszivárogtatása kapcsán. Az újságírót titkos dokumentumok birtoklásával és terjesztésével vádolják. Gârleanu tagadta a vádakat, azt állította, amikor tudomására jutott, hogy „közkézen" forog egy olyan CD, amely katonai titkokat tartalmaz, rögtön értesítette az SRI-t és Adriana Săftoiu elnöki tanácsost. Ez utóbbi azonban cáfolta, hogy beszélt volna Gârleanuval, a titkosszolgálat pedig nem mutatott különösebb érdeklődést az eset iránt. Az üggyel kapcsolatban további három újságírót is beidéztek, Petre Mihai Băcanut, a România liberă főszerkesztőjét, Doru Dragomirt és Sebastian Oanceat, mindkettő a Ziua riportere.

Ismeretes, két héttel ezelőtt a România liberă és a Ziua közölte, titkos katonai információkat tartalmazó CD-t „hullattak el" a szerkesztőségükbe, ezeknek tartalmát azonban a lapok nem közölték, hanem értesítették az illetékes szerveket. A nemzetvédelmi minisztérium vizsgálatot indított, és előzetes letartóztatásba helyzeték Ionel Constantin Popa nyugalmazott szakaszvezetőt. A kivizsgálás most az újságírókhoz „jutott el". A sajtószervezetek felháborodott reakciója sem maradt el, kezdeményezni forgják a titkosított információkra vonatkozó törvény módosítását olyanformán, hogy az ne kínáljon alkalmat ártatlan újságírók meghurcolására.

Lapzártakor érkezett a szűkszavú hír: az ügyészek kérték Popa szabadlábra helyezését, merthogy rábukkantak arra a szervezetre, amelyen keresztül az újságírók a CD-hez jutottak.

vissza az elejére


Kisebbségi törvény: hajthatatlan demokraták

(1. oldal)

A Demokrata Párt (DP) azt a feladatot kapta, hogy sürgessék a kisebbségi törvény vitáját – közölte hétfőn Cezar Preda. A DP alelnöke kifejtette: pártja egyetért „az összes jelenleg hatályban lévő, kisebbségeket érintő jogszabállyal, egészen addig a pontig, amelyben a kisebbségi autonómiatanácsnak vétó jogot kérnek. „A dolgok nézőpontunk szerint így is maradnak" – tette hozzá Preda. A DP alelnök úgy véli, pártjának kötelessége megszavazni a parlamentben a kisebbségek státusára vonatkozó jogszabályt, erre vonatkozóan ugyanis szavukat adták. Arra viszont nem kötelezték el magukat, hogy olyan törvényt fogadtassanak el, amely alkotmányellenes és sérti a többségi nemzet érdekeit – hangsúlyozta.

vissza az elejére


DP–NLP egyesülés?

(1. oldal)

Bizonyos feltételek mellett jöhetne létre a Nemzeti Liberális Párt és a Demokrata Párt egyesülése, az NLP szorgalmazza a fúziót, amennyiben sikerül egyezségre jutni bizonyos kérdéseket illetően – jelentette be Marius Nicoară, a Kolozs megyei szervezet elnöke. Az új pártnak liberális irányvonalúnak kell lennie, ugyanakkor meg kell őriznie az NLP történelmi hagyományait.

A Demokrata Párt képviseletében a párt alelnöke, Radu Berceanu leszögezte: a liberálisok ajánlata inkább bekebelezésre hasonlít, valamint felszólította az NLP-t az egyértelmű állásfoglalásra.

vissza az elejére


Kolozsvár felkészült a csatlakozásra?

(1. oldal)

Temesvár előzi meg Kolozsvárt az Európai Uniós csatlakozásra való felkészültségben, derül ki egy tegnap közzétett felmérésből. A felkészültség mértékét, az „európaisági mutatót" három terület: a közigazgatás, gazdaság és a társadalmi-kulturális állapotok figyelembevételével állapították meg. Az Európa Unió irányában tapasztalható nyitottság, az uniós alapok felhasználásának mértéke, az intézmények felkészültsége, a helyi lakosság informáltsága egyaránt szempont volt.

A felmérést az elmúlt év április-decembere között, négy megyeközpontban: Temesváron, Kolozsváron, Konstancán és Jászvásáron végezték. Temesvár a külföldi befektetőknek köszönheti erős gazdasági helyzetét, Konstanca a közigazgatás, illetve az európai testvérvárosi kapcsolatok terén vezet.

Kolozsvár az uniós alapok jó felhasználtsága terén tűnik ki, ez a városban működő nagyszámú civil szervezetnek köszönhető.

A sajtó vizsgálata kapcsán arra a következtetésre jutottak a felmérés készítői, hogy az Unióról szóló aktuális híreken kívül a témakört taglaló riportok, feltáró anyagok és interjúk nagyon ritkán jelennek meg.

vissza az elejére


KRÓNIKA


A nap idézete

(2. oldal)

...minél inkább el akarják venni az emberektől a szólásszabadságot, annál makacsabbul ellenszegülnek...

Baruch Spinoza

vissza az elejére


KISHIREK

(2. oldal)

BALÁZS SÁNDOR egyetemi tanár kötetének bemutatójára hívja az érdeklődőket a Kriterion Könyvkiadó. A Kiáltó szó – Volt egyszer egy szamizdat című könyvet február 23-án, csütörtökön du. 5 órakor az Erdélyi Múzeum Egyesület Jókai/Napoca utca 2. szám alatti tanácstermében a szerző és egykori munkatársai közreműködésével mutatják be.

MUNKAERŐVÁSÁR A KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM DIÁKJAI SZÁMÁRA. A Francia Kulturális Központ és a Német Kulturális Központ szervezésében február 22–23-án az egyetem fotó-videó részlegén (Csillagvizsgáló utca 5.) az In Memoriam Henri Cartier-Bresson projekt keretében lezajló rendezvényt René Burri fényképész és Brigitte Ollier újságíró tartja.

vissza az elejére


Helyreigazítás

(2. oldal)

A szombati Szabadság 10. oldalán, Kovács Ferenc Hajrá, Szénutca! című írásába csúszott hiba. A mondat helyesen: „2005. december 13-án elhunyt a Békéscsabán élő erdélyi író, Huszár Sándor..." A dátumhibáért az érintettek szíves elnézését kérjük.

vissza az elejére


Dezső Gábor sírjánál

(2. oldal)

Dezső Gábor (1947. május 27. – 2006. február 16.) matematikus, a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának docense, több matematikai jegyzet és könyv szerzője, a kolozsvári Matematikai Lapok szerkesztőbizottsági tagja, a matematika módszertanának oktatója.

Gábor, erről nem volt szó! Majdnem négy évtizedes barátságunk alatt erről sohasem beszéltünk. Mi csak játszottunk a véges és végtelen mennyiségekkel, de mindeddig az átmenet a végesből a végtelenbe csak elméleti volt.

Miután elvégezted az egyetemet, rövid várfalvi és kolozsvári iskolai tanárkodás után a Műszaki Egyetemre kerültél. A román nyelvű tanítás mellett fontosnak tartottad, hogy magyar nyelvű könyvet írj a híres Antenna-sorozatba. Amikor a 89-es változások után szükség volt Rád, vállaltad a matematika módszertan tanítását az egyetemen. Azért hívtunk Téged, mert közülünk Te voltál az, aki ezt legjobban tudtad. Időközben differenciálegyenletekből doktoráltál.

Amikor 2001-ben beindult a közgazdasági karon is a magyar nyelvű oktatás, és nem volt aki tanítsa a matematikát, rövid gondolkodás után elvállaltad. Hamarosan megírtad és kiadtad a jegyzeted, amely azóta több kiadást is megért. Amikor kellett, német nyelven is tanítottál. Tavaly átmentél főállásban a közgazdasági karra, hogy erősítsd az ottani magyar tagozatot. Közben folytattad a leendő matematikatanárok irányítását is.

Aktív szervezője voltál a Bolyai Nyári Akadémia matematika-szekciójának. Több éven keresztül a Bolyai Társaság titkári teendőit is elláttad. Ha kellett, cikket írtál a Matematikai Lapokba, vagy beszámoltál az újságban a Bolyai Nyári Akadémiáról, egy új matematikatörténeti könyvről vagy konferenciáról. Szorgalmaztad diákjaid tudományos diákköri tevékenységét, külföldi konferenciákra vitted őket, mint alig két hete is még.

Jóindulatúan, de mindig figyelmeztettél hibáinkra. Egyszerű és gyors megoldásokat találtál számtalan gyakorlati problémánkra. Színes, érdeklődő egyéniség voltál.

Sokszor élcelődtünk veled, hogy szinte mindenkit ismersz. Ha nem tudtuk valakinek a telefonszámát, tőled kérdeztük meg. Nagy tehetséggel ápoltad a barátságokat. Ezért történt meg, hogy Budapesten, egyik ottani barátunkkal sétálva, többen köszöntek neked, mint neki. Csütörtökön egyfolytában csörgött a telefonom (és minden bizonnyal nem csak az enyém), ismerősök, barátok hívtak, akik remélték, hogy a borzalmas hír nem igaz.

Sokszor emlegettük Szilágyi Domokos sorait:

mert csak az igaz, ami végtelen,
minden véges: megalkuvás.

Talán csak most kezdem érteni, mit is jelenthet ez.

Búcsúzunk Tőled, barátaid, kollégáid és diákjaid a közgazdaság- és gazdálkodástudományi karról, a matematikai és informatikai karról, a neveléstudományi és pszichológiai karról, volt kollégáid a Műszaki Egyetemről, és számtalan barátod és ismerősöd az egyetemről, Kolozsvárról, Erdélyből, Magyarországról és a széles nagyvilágból.

Gábor, nyugodj békében! Nem felejtünk el!

Kása Zoltán

vissza az elejére


Lapszemle
Erdélyi Napló, 8. szám

(2. oldal)

A magyarigazolvány hányatott sorsáról olvashatnak interjút az Erdélyi Napló mai számában. Székely István, a státusiroda országos vezetője úgy véli, a leendő kormány kezében van a magyarigazolvány sorsa. Ennek jövője attól függ, hogy a következő magyar kormány mit gondol a határon túli magyarokról?

A magyarországi közvélemény-kutatások szinte egybecsengően azt mutatják, hogy az idei választásokon csak a két legnagyobb párt, a Fidesz és az MSZP fog bejutni az országgyűlésbe. Borbély Zsolt Attila politológus elemzésében ennek várható következményeivel foglakozik.

Oldalas összeállításban emlékezik a lap a XX. század elejének legendás magyar püspökére, Prohászka Ottokárral, az idei ugyanis a róla elnevezett emlékév. A jeles egyházi személyiség több mint száz évvel ezelőtt született meglátásai a liberalizmustól leigázott magyar közéletről ma is változatlanul érvényesek.

Az MPSZ-nek Markó Bélához címzett nyílt levelét is közli a lap. Ebből kiderül, hogyan állunk a választási kampányban megígért autonómia-törekvésekkel, illetve az RMDSZ által vállalt alkukötésekkel.

Ciánveszély a Felvidéken címmel a lap egy ciántechnológiával induló körmöcbányai aranykitermelő halálgyárról számol be, amely a verespataki kitermeléshez hasonlóan súlyosan veszélyezteti Magyarországot.

vissza az elejére


Az orosz muzsika nagyjai

(2. oldal)

Február 17-én a Diákművelődési Ház koncerttermében a Transilvania Filharmónia zenekara Emil Simon vezényletével az orosz muzsika nagyjainak: Glinka, Rahmanyinov, Muszorgszkij legszebb és legnépszerűbb műveiből állította össze műsorát.

M. I. Glinka az orosz nemzeti iskola előfutára, aki azzal a szándékkal építette be műveibe az orosz folklórt, hogy hallgatóit nemzeti öntudatra nevelje. Két nagy operája az Ivan Szuszanyin és a Ruszlán és Ludmilla utat mutatott az „Ötök" csoportjának, hogy „írjanak orosz zenét!" A péntek esti hangversenyen a Ruszlán és Ludmilla meseopera nyitánya Rossini könnyedségére emlékeztető, virtuóz és hangsúlyozottan optimista kicsengésű kezdésnek bizonyult. A szárnyaló, táncos főtéma, valamint a szélesen áradó melléktéma főleg a vonósokat „dolgoztatta" meg, de a nyitányban a fa- és rézfúvósok közötti szép párbeszédekre is felfigyelhettünk. Emil Simon pezsgőn-lendületes, életerős megfogalmazásban a mű elnyerte a közönség tetszését.

Rahmanyinov II. C-moll Zongoraversenyét Naoko Anzai (Japán) szólaltatta meg. Az I. tételben markáns akkordikával indul a versenymű, majd a szívfacsaróan szenvedélyes téma csendül fel a végig főszerepet játszó zongorán, és folytatódik a zenekarral való párbeszédben. A zenekar az érzelmek intenzitásának megélésében segítette a szólóhangszert. Különböző karakterek állnak szemben a műben, egy energikusabb, ritmikus és egy pátosszal telt lírikus, de mindkettő éltető eleme a szép dallamvilág, a telt harmóniák és a fájdalmas szenvedélyesség. A lassú tétel lírikus költemény. A fuvola-klarinét párbeszédéből páratlan gyöngédség áradt, a vonósok szurdinós kísérete növelte a fátyolosan intim hangulatot. A tétel végén a zongora futamokból, trillákból álló kadenciája előzi meg a témavisszatérését, az akkordikával növelt feszültség letisztul, lecsendesedik, hogy a táncos lejtésű, népies karakterű III. tétel annál határozottabban induljon. A finálét a virtuozitás és a líraiság különböző változatai teszik színessé. Naoko Anzai előadása sajnálatunkra nem volt meggyőző. Szerintem ez az „óriási" mű erőben és technikailag is túlhaladta a gyönge termetű művésznő képességeit. A szaggatott, sokszor tempóban is ingadozó, pontatlan előadás miatt hiányzott a mű fluiditása és érzelmi mélysége is csorbát szenvedett. Emil Simon karmesteri múltjából mindig emlékezetesek maradnak a kitűnő kíséretek, az az alkalmazkodó képesség, amellyel a zenekart hozzá tudja igazítani a szólista játékához oly módon, hogy a hibákat is észrevétlenül kijavítja.

Muszorgszkij Egy kiállítás képeit eredetileg zongorára írta, a mű azonban Ravel hangszerelésében vált igazán népszerűvé. Habár az idei évadban már elhangzott egyszer ez a gigászi mű, szerintem ezen a hangversenyen is a közönség nagy része a Képekért gyűlt össze. A mű tíz képből áll, amelyeket időnként a Séta-motívumok, az ún. promenádok szakítanak meg, azaz kötnek össze. „Különös elnevezés ez: Promenade in Modo Russico... Saját arcvonásaim láthatók az intermezzókban" – írja Muszorgszkij. A Séta-motívum pentaton dallama a trombitán indul és a mű során rendre elhangzik a különböző fa- és rézfúvósokon. A gnóm testi torzságát, lelki sötétségét a zenekar kifejezően tolmácsolta. Az Ódon kastély „pókhálós", sejtelmes hangulat a fagott – Máté Dávid – és angolkürt – Hary Noémi – teremtette meg, amelyben egy régi báli emlék táncának bús dallamát Réman Zoltán (szaxofon) játszotta, bensőségesen. Ebben a képben a kürtök bizonytalanul intonáltak. Az oboa–klarinét–fuvola szólók könnyedséggel szuggerálták a Tuillérák kertjében játszó gyermekek gondatlan vidámságát. Az Ökrösfogatban a tuba szólója, akár a Zenei Őszön, ezúttal is hamis volt. A csibék tánca, a Szegény és gazdag zsidó párbeszéde, a Vásártéri zsibongó forgatag, a Katakombák.

Halotakkal a halottak nyelvén ellentétes hangulatú képek, amelyekben a zenekar virtuozitását és drámai mélységét is csillogtathatta. A Boszorkányszombat a legszuggesztívebb képek egyike, amelyben az éjféli gyülekezés félelmetességét a boszorkánytánc dinamizmusa űzi el. A kijevi nagykapu ünnepélyessége főleg a rézfúvósoknak és az ütősöknek köszönhető. Emil Simon, az egykori Ciolan-tanítvány, a színes képeket élettel töltötte meg. Muszorgszkij egyedülálló képei Ravel hangszerelésében ezen az estén is átütő sikert arattak. „Ravel hangszerelésében a zenekari változat messze túlhaladta az eredeti zongoradarab testi mivoltát, mintegy felszabadította a mű szellemét, kimentette a zongora bilincseiből." (Terényi Ede)

Kulcsár Gabriella

vissza az elejére


Pályázati felhívás

(2. oldal)

A Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma pályázatot ír ki festmények vásárlására a Csíkszeredai Magyar Főkonzulátus helyiségeinek díszítése céljából. A pályázaton a konzulátusi kerülethez tartozó megyékben élő hivatásos képzőművészek (hivatásos művészeti szervezetekhez tartozó alkotók) vehetnek részt. Kizárólag festészeti alkotásokkal (olaj, pasztell, akvarell stb. technikájú művekkel) lehet pályázni, a díszítendő felületek figyelembevételével a maximális méret mintegy 100 x 100 cm, a minimális méret 50 x 70 vagy 70 x 50 cm. Tematikai kötöttség nincs. Egy művész legtöbb két munkával nevezhet.

A pályaművekről készült A/4-es nagyságú színes fotót levélben és lehetőség szerint JPG formátumban e-mailen kérjük beküldeni 2006. február 26-ig beérkezően.

Levélcím: 530120 Csíkszereda, Dózsa György út 30. Villámpostacím: huconcsik@clicknet.ro.

A kísérő levélben feltüntetendő a kép címe, technikája, mérete, évszám, a szerző neve, pontos címe, elérhetősége (telefon, e-mail), művészeti szervezeti tagsága.

A vásárlási pályázat keretösszege 2 millió forint. A Külügyminisztérium a pályázat keretében legalább 20 műalkotás megvásárlását tervezi.

A pályázati anyagból megvásárlásra kerülő alkotásokat a Külügyminisztérium által felkért szakértői bizottság válogatja ki. A kiválasztott művek szerzői a megadott címükre 2006. március 10-ig értesítést kapnak, a kiválasztott művet – keretezve – március 14-ig kell a Csíkszeredai Magyar Főkonzulátus címére eljuttatniuk.

vissza az elejére


MOZI

(2. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – Dick és Jane trükkjei – amerikai bemutató. – Vetítés: 13, 15.30, 18, 20.30, 23; kedvezménnyel naponta 13 és 23 órától.

GYŐZELEM – King Kong – amerikai. – Vetítés: 14, 17.30, 21.

MŰVÉSZ-EURIMAGES – Párnakönyv – angol bemutató. – Vetítés: 17, 19.30, 22; kedvezménnyel péntek, szombat, vasárnap 14.30 órától és naponta 17 órától.

DÉS

MŰVÉSZ – Éjszakai járat – amerikai. – Vetítés: 17, 19; kedvezménnyel péntek, szombat, vasárnap 21 órától.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – Erőszakos múlt – amerikai. – Vetítés: 17.30, 20; péntek, szombat, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel naponta 17.30-tól.

DACIA B-TEREM – febr. 17–19.: Beyond the Sea – amerikai. – Vetítés: 17, 19.30.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – Elizabethtown – amerikai. – Vetítés: 17.30, 20; pénteken, szombaton, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel naponta 17.30-tól.

vissza az elejére


OPERA

(2. oldal)

MAGYAR OPERA

Február 23-án, csütörtökön este fél 7 órakor. Erkel Ferenc: Hunyadi László. Vezényel: Horváth József. Felújítás: Gy. Tatár Éva.

Február 25-én, szombaton este fél 7 órakor: Huszka Jenő: Lili bárónő. Vezényel: Horváth József. Rendező: Gy. Tatár Éva.

ROMÁN OPERA

Február 22-én, szerdán du. 6 órakor: Mozart: Don Giovanni – rendkívüli előadás Molnár Levente, a budapesti Operaház művészének felléptével.

vissza az elejére


SZÍNHÁZ

(2. oldal)

MAGYAR SZÍNHÁZ

Február 24-én, pénteken este 8 órakor: Bertolt Brecht: Kispolgári nász – stúdióelőadás, BEMUTATÓ. Rendező: Anca Bradu.

Február 27-én, hétfőn este 8 órakor: Bertholt Brecht: Kispolgári nász – stúdióelőadás. Rendező: Anca Bradu.

ROMÁN SZÍNHÁZ

Ma, február 21-én, kedden este 7 órakor: O noapte la Union – Caragiale nyomán.

Február 25-én, szombaton este 7 órakor: Hristo Boicev: Colonelul şi păsările.

Az oldalt szerkesztette: Farkas Imola

vissza az elejére


VÉLEMÉNY


Felszámolni az Alkotmánybíróságot?

(3. old.)

A Nemzeti Liberális Párt az Alkotmánybíróság felszámolásán gondolkodik. A liberális javaslat szerint az Alkotmánybíróság feladatait a Szenátus venné át.

Szerintem az Alkotmánybíróság felszámolásának ötlete helytelen. Az Európai Unió szinte valamennyi tagállamának van Alkotmánybírósága vagy legalább az igazságszolgáltatás, a bírói hatalom végez alkotmányossági ellenőrzést. Az Alkotmánybíróságok szerepe nélkülözhetetlen a hatalomkorlátozás modern megvalósulásában, a jogállamiság és alkotmányosság érvényesítésében. Az Alkotmánybíróság hatalom, mégpedig ellen-hatalom: Romániában a parlament és a rendeleti úton törvényeket elfogadó kormányok mindenkori ellensúlya és fékje. Az Alkotmánybíróságok megjelenése a volt szocialista államokban szoros összefüggésben van az alaptörvény tényleges jogszabállyá alakulásával. A szélsőbaloldali diktatúra deklaratív, csak papíron létező alaptörvényeit valódi, alkalmazható és kikényszeríthető alkotmányok váltották fel. Ennek kulcseleme az alkotmánybíráskodás.

Problémák vannak a román Alkotmánybírósággal? Igen, vannak. Az alkotmánybírák többsége a volt szociáldemokrata kormánypárthoz kötődik. Szükséges ezért az Alkotmánybíróság megszüntetése? Semmiképpen. Legfeljebb a bírák rekrutációs eljárásán kell változtatni, illetve szigorúbb összeférhetetlenségi szabályokat szükséges bevezetni. (Jelenleg három bírát a Képviselőház, hármat a Szenátus, hármat pedig az elnök nevez ki). Ha szigorúan vesszük, a mostani kormányzati ciklus alatt is az Alkotmánybíróság nem tett egyebet, mint az ellensúly szerepét játszotta. Hogy néhányszor a kormány szándékainak keresztbe tett? Ez természetes. Ettől hatalom az Alkotmánybíróság. Persze, nem tetszik a parlamenti többségnek és a kormánynak, ha van egy olyan intézmény, amely – a francia Favoreau-re hivatkozva – a parlament akaratát aláveti a jogszabály tiszteletben tartásának. Amikor az igazságszolgáltatási reformot kifogásolta az Alkotmánybíróság, igaza volt. Értelmezhető és vitatható a házszabályokra, pontosabban a házelnökök leváltására vonatkozó döntés. De az Alkotmánybírósággal, ha tevékenységét mérlegeljük, nem ez a gond, hanem az, hogy az Alkotmánybíróság létrejötte óta (1992) túlzottan formalista, csak írott normaszöveg alapján dönt, és nem mer jogállami elvekre támaszkodni. Az Alkotmánybíróság erőtlen. Ez a valódi gond.

És hogy a Szenátus kapna alkotmánybíráskodási hatásköröket? Holló András, a magyar Alkotmánybíróság volt elnöke írta le, hogy a parlamenteknek ilyen hatáskört adni kétséges megoldás, mert nem igazán hihető, hogy a törvényhozó az önmaga által hozott törvény megsemmisítését is felvállalja. Holló érveit ki is lehet egészíteni: a parlamenti többség és a kormány a parlamentáris rendszerekben összekapcsolódik, egységes hatalmat képez. Ennek intézményes ellensúlya nem lehet a parlament vagy annak speciális bizottsága, mert ha bármely hatalom végső soron önmagát ellenőrzi, az nem jelent valódi kontrollt. Az államszervezetben új, önálló hatalmat (hatalmi ágat) kellett létrehozni, az Alkotmánybíróságot. A parlament működését igenis alá kell vetni alkotmányossági ellenőrzésnek. Ellenkező esetben a parlament törvényei áttörhetik az alkotmány szövegét, és az így megszűnik alaptörvény lenni: a joguralom megkérdőjeleződik, a jogállam megroppanhat. A történeti előkép sem biztató: az államszocializmus alatt a Nagy Nemzetgyűlés végzett – elméletileg – alkotmányossági ellenőrzést.

Bibó Istvánra, az elmúlt század egyik legnagyobb magyar jogászára hivatkozva: „az állami feladatok minden fejlődése vagy kiterjedése, az állami hatalomkoncentráció minden újabb jelensége újból meg újból azt a feladatot állítja a nagyobb, teljesebb jogszerűség felé törő erők számára, hogy új meg új találmányokkal gondoskodjanak a hatalom új megjelenési formáinak az igazságosság garanciái alá való elhelyezéséről". Ilyen találmány az Alkotmánybíróság. Bizonyára lehet az Alkotmánybíróság alaptörvényi szabályozásán is változtatni, de az Alkotmánybíróság létét, létjogosultságát megkérdőjelezni tévedés.

A reformot két elv mentén lehet elképzelni: az Alkotmánybíróság függetlenségének biztosítása és az Alkotmánybíróság erősítése.

Veress Emőd
(A szerző az RMDSZ ügyvezető alelnöke, ügyvéd)

vissza az elejére


Kisebbségi kudarc

(3. old.)

Bekövetkezett az, amire számítottunk: a Babeş–Bolyai Tudományegyetem szenátusa elutasította a magyar karok létrehozására vonatkozó kérést. Bár várható volt, mégis rosszul esik ez a döntés a legtöbb magyar oktatónak, hiszen az ember soha nem készülhet fel annyira lelkileg egy kudarcra, hogy a bekövetkezése pillanatában a sikertelenség hidegen hagyja.

A romániai magyar közösség a tegnapi szenátusi döntéssel újabb vereséget könyvelt el kisebbségi jogainak érvényesítése szempontjából. Ez a képlet nagyon ismerős, az RMDSZ eddigi politikai szerepvállalása során is többször éltünk meg hasonló helyzetet. Kisebbségiként mindig is számolni kell azzal, hogy a többség bármikor parányi részeredmény biztosításával olyan helyzetet teremthet, amiből ő jól meghatározott saját szempontjait érvényesítheti, a másik oldalon viszont problémáival megoldatlanul marad egy jelentős számú kisebbség, amely – jogosan! – korlátozva és antidemokratikusnak érzi a többségi erőfölény által megszabott szűk mozgásteret.

Ennek a kudarcnak a minél kevésbé önpusztító módon való megélése most a legnagyobb feladata a BBTE magyar oktatóinak, hiszen az indulatok hevében könnyen fokozódhat az a fajta passzivitás és bezárkózás, ami a BBTE magyar oktatói közösségén egy ideje eluralkodott. Ha tetszik, ha nem, most ismét itt az összefogás pillanata. A tegnap történtek következtében egyértelmű, hogy szükség van az RMDSZ kormányzati pozíciójára, hogy létrejöhessenek a magyar karok. Ugyanolyan szükséges az a Salat Levente által leghitelesebben képviselt közvetítői feladatvállalás, amely feszültségmentessé teheti az intézményen belüli hangulatot, hiszen szenátusi döntés után is folytatódnia kell az oktatásnak, a szakemberképzésnek. És nem is akárhogyan, hanem a magyar oktatói gárda képességeihez viszonyítva a legkiválóbb eredményekkel. Minőség produkálása nem lehetetlen feladat a jelenlegi intézményi struktúra keretében sem, hiszen ennek a feladatnak a teljesítése első sorban belső kényszerből fakad.

A magyar karok elutasításának felelősségét nem lehet a mostani magyar tagozatvezetés nyakába varrni, hiszen korábban a karok tekintetében markánsabb álláspontot képviselő Kása Zoltán sem ért el több sikert. Egy újabb vezetőcsere csak meghosszabbítaná a tegnapi kudarc agóniáját, hiszen önmagában a személyváltás sajnos nem jelent garanciát a magyar tagozat önállósulásának fokozására.

Ennek ellenére a széthúzásra egyre több jel utal. Világosan érezhető, hogy a magyar oktatók közötti megosztottságot nem sikerült felszámolni, ezért várható, hogy többen is kérik majd a jelenlegi tagozatvezetés távozását. Ez viszont csak annak az erőfölényre alapozó többségi pozíciót képviselőknek kedvezne, akik még nem értik meg, hogy egy Európa-szerte elismert intézmény felépítésének az érdeme nem jogosít fel egy kisebbségi közösség önszerveződési törekvéseinek meggátolására.

Borbély Tamás

vissza az elejére


NAPIRENDEN


Házkutatást tartottak Năstasénál
Fölöslegessé vált a képviselőház rábólintása

(4. oldal)

Tegnap az Országos Korrupcióellenes Hivatal (OKH-DNA) ügyészei házkutatást tartottak Adrian Năstase volt miniszterelnök bukaresti, Zambaccian utcai rezidenciájában. Eközben a képviselőház állandó bizottságában éppen a házkutatási parancsra vonatkozó miniszteri kérést tárgyalták. Az ÁB végül úgy döntött: korábbi döntését felülbírálva mégis a plénum elé terjeszti a kérést. Ugyancsak tegnap került sor Dana Năstase, a politikus-feleség a kihallgatására is, mindkettőjük ellen korrupciós vádak miatt indított vizsgálatot az OKH.

Egyre inkább érthető Adrian Năstasénak, Románia egykori teljhatalmú politikusának ragaszkodása a képviselőházi vezető tisztséghez, ennek fedezetében ugyanis sikerült nemrég megakadályozni az ellene kiállított házkutatási kérvény elfogadását. A politikai tisztségviselők ellen kezdeményezett bűnvádi eljárást szabályozó procedúra szerint az ÁB-nek informálnia kell a T. Házat a kérésről, amit majd el kell juttatni a jogi bizottságához, ennek véleményezése után pedig a plénum dönt a kérés sorsáról. Năstase viszont az ÁB-ben bocsátotta szavazásra a kérést, a testület pedig – magának Năstasének az ellenszavazatával – alkotmányellenesnek minősítette a a Zambaccian utcai, illetve a Bukarest melletti cornu-i birtokra vonatkozó házkutatási kérést. Az ülésen nem volt jelen két kormánypárti képviselő, Kelemen Hunor (RMDSZ) és Dan Radu Rusanu (NLP).

Monica Macovei másodszorra is visszaküldte a kérést, ugyanabban a formában, de egy kis megjegyzéssel, amelyben kifejti, alaptalanok az alkotmányellenes aggályok. Ennek megvitatására tegnap került sor az immár teljes létszámú testületben. Az eredmény: 8 mellette szavazott. Năstase a Mediafaxnak elmondta: bár korábban alkotményellenesnek minősítette, most ő is mellette szavazott, mert nem akarja annak a látszatát kelteni, hogy valami takargatnivalója van, ezért ellenzi a házkutatást. Míg azonban a képviselőház ÁB-ban tartott a vita, a házkutatás megtörtént. Năstase kijelentette: nem értesítették a házkutatásról, fogalma sincs mit műveltek a házban (az ügyészek egy nyomtatóval a hónuk alatt távoztak), tulajdonképpen azt sem tudta, hogy mind a két lakrészben jártak-e, vagy sem.

A kérdésre, hogy Daniel Morar hogyan kommentálja a helyzetet, az OKH vezetője csak annyit mondott: a házkutatás törvényes. A Zambaccian utcai ingatlan egyik lakrészét viszont Adrian Năstase birtokolja, ezt feleségével osztja meg. A szomszédban fia, Andrei Năstase lakik, a másik két lakrész pedig idegenek tulajdonában van.

A vád: Adrian Năstase egy másik kormánytisztségviselő készséges közbenjárásával kineveztette Irina Jianut az Állami Építkezésügyi Felügyelőség vezető tanácsának elnökévé. A hölgy 100 000 USD értékű, Kínából importált műtárgyakkal hálálta meg Năstase hozzá való jóságát, továbbá állta a cornui-, illetve a Zambaccian utcai ingatlanok felújítási munkálatainak tetemes részét 1 200 000 új lej értékben. A Năstase házaspár ellen indított vizsgálat során tanúként kihallgatásra rendelték be többek közt Miron Mitreat, aki vélhetőleg a „másik kormányzati tisztviselő", hiszen egykor tárcájához tartozott az építkezésügy.

Egyetlen korábbi kormány ideje alatt sem sikerült ilyen mértékben csökkenteni a magasszintű korrupciót – jelentette ki tegnap büszkén Traian Băsescu utalva a közelmúltban megpezsdült korrupcióellenes harcra, amelynek olyan áldozatai vannak, mint Dan Ioan Popescu, a Năstase-házaspár, de gondolhatott a Patriciu-ügyre, vagy a George Copos konzervatív párti államminiszter elleni eljárásra, akit tegnap szintén berendeltek a korrupcióelleni ügyészek kihallgatásra.

Az államfő ugyanakkor elmondta: ez nem jelenti azt, hogy ennek veszélye megszűnt, lásd a Svájccal megkötött gazdasági szerződést. Ezzel a megjegyzéssel Băsescu azt az egy hónappal ezelőtti történetet „melegítette fel", amikor Codruţ Seres gazdasági és kereskedelmi minisztert azzal vádolta, helytelenül cselekedett amikor pályáztatás nélkül kötötte meg az 1 miliárd eurós szerződést és írta alá a svájci gazdasági minisztériummal. Azóta az erre vonatkozó korményrendeletet visszavonták, ezzel Băsescu visszaigazolva látja a tranzakció törvénytelenségére vonatkozó megjegyzéseit.

vissza az elejére


Konszenzus az Országos Korrupcióellenes Hivatalról

(4. oldal)

A parlamenti pártok az államfővel való megbeszélések során megegyeztek az Országos Korrupcióellenes Hivatal (OKH-DNA) létrehozásáról szóló kormányrendelettel kapcsolatosan. Képviselőik kijelentették: immár semmi akadálya annak, hogy a jogszabályt elfogadják, miután Traian Băsescu visszaküldi azt a parlamentbe.

Az államfő elmondta: a parlamenti szavazást követően, a törvény kihirdetése előtt, az alkotmánybírósággal is konzultál, hogy biztos lehessen benne: utólag senki sem indít eljárást a jogszabály ellen.

A pártok megegyeztek abban, hogy az intézmény vezetőjének a kinevezését egy későbbi rendelet szabályozza majd. Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök elmondta: a Nemzeti Liberális Párt (NLP) álláspontja az, hogy az eljárást sürgetni kell, mert a rendelet visszautasítása mind idehaza, mind külföldön negatív reakciókat váltott ki. A kormányfő kijelentette: nem ragaszkodik ahhoz, hogy a hivatal vezetőjét a kormány nevezze ki, így legalább senki se vádolhatja majd a kormányt az igazságszolgáltatás befolyásolásával. A Szociáldemokrata Párt elnöke Mircea Geoană elmondta: pártja azt tartaná a legmegfelelőbbnek, ha az intézményvezetőt a Legfelsőbb Bírói Tanács javaslatára államfői rendelettel neveznék ki. A politikus hozzátette: a megegyezés szerint az Országos Korrupcióellenes Hivatal a Legfelsőbb Ügyészség irányítása alatt működne, mint másodlagos hitelutalványozó, ezzel megszűnnének az alkotmányos ellenvetések.

Az 1-es, 4-es oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


KÖRKÉP


Aranyosgyéres
RMDSZ-iroda nyílik

(5. oldal)

16 év után megnyílik az aranyosgyéresi RMDSZ szervezet irodája. Németi András vállalkozó, választmányi tag, a február 10-én megtartott választmányi gyűlésen ajánlott fel egy erre a célra megfelelő helyiséget, és vállalja egy részmunkaidőben dolgozó titkárnő bérezésének finanszírozását. A munkakönyves állásra február 20-ig várják a jelentkezőket. Az elvárások líceumi végzettség, angol nyelv és számítógépes ismeretek. A jelentkezéshez a tanulmányi és szakképesítési iratok mellett egy önéletrajz is szükséges.

A gyűlésen a szervezet tagjainak egy része bemutatta kidolgozott stratégiáját, amit a választmány elfogadott. Ezek szerint szórólapokkal akarnak az aranyosgyéresi magyar lakossághoz fordulni, hogy felmérjék problémáikat. A nőszövetség a téli népfőiskola folytatásaként egész évben előadások szervezését tervezi. A magyar vállalkozók, üzletemberek összefogása is napirenden van. Minden év október 1-je és 10-e között magyarországi kirándulást szerveznének, amelyen az RMDSZ tagságdíjat fizetők 50%-os, a nyugdíjasok pedig 75%-os kedvezményekben részesülnének. A Marosvásárhelyi Állami Színház és más amatőr színjátszók meghívását is tervezik.

Schmidt Jenő

vissza az elejére


Tordatúr
Segítik a polgármesteri hivatal munkáját
Civil szervezetet hoznak létre

(5. oldal)

Példás módon fogott össze Tordatúr lakossága: a decemberben tartott falugyűlésen döntöttek egy civil szervezet létrehozásáról, amelynek célja a település gondjainak megoldása. Bár a szervezet jogi bejegyzéséről csupán az e havi tanácsülésen határoztak, a mintegy húsz tevékeny taggal rendelkező csapat máris eredményeket tud felmutatni – tudtuk meg Kolozsvári Ilona tanácsostól, a szervezet aktív támogatójától.

A környék legsürgetőbb gondja a szemét megfelelő tárolása és elszállítása, ellenben különböző okok miatt hosszú időn át nem sikerült az önkormányzatnak életképes megoldást találnia.

Ezért, segítségül, a szervezet tagjai felosztották maguk között a falut, egyenként járták végig a családokat és ismertették a szervezett szemételszállítás előnyeit. Közel háromszáz családból mintegy harmincan visszautasították a kezdeményezést, ám a községközpont mellett a többi faluban is megkezdik a szervezést, így belátható időn belül megköthetik a szerződést a legkedvezőbb ajánlatot tevő céggel. Van választási lehetőség, több vállalat is jelentkezett, döntés azonban még nem született – mondta a tanácsos.

Hozzátarozik a történethez, hogy mint annyi más kezdeményezést, kezdetben a megalakuló civil szervezetet is néhányan ferde szemmel nézték, holott annak egyetlen célja a község életének jobbítása. Tagjai önkéntes munkában, saját szabadidejükben igyekeznek tenni ezért. Semmiképpen nem az önkormányzat ellenében, hanem azzal együttműködésben képzeli el tevékenységét a szervezet, fő területe azonban a számtalan pályázási lehetőség kihasználása lenne.

Sikerült megyei alapokból elkezdeni a község vízhálózat-terveinek elkészítését. A munkálatot az egész községben tervezik elvégezni, Mikes kivételével, a völgyben fekvő faluban ugyanis nem küszködnek vízellátási gondokkal: jó minőségű források vizeit használják a lakosok – közölte a tanácsos.

F. I.

vissza az elejére


Szamosújvár
Továbbra is tisztázatlan a Somvetra helyzete

(5. oldal)

Szamosújváron továbbra is elégedetlenek a Somvetra üveggyár dolgozói.

Benţa Tiberiu szakszervezeti elnök lapunknak elmondta: az Állami Tulajdonalapból nem finanszírozzák a gyár működését, mi több, kilátásba helyezték a létszámcsökkentést is.

Eszerint az elkövetkező időszakban a 625 munkásból alig 125 maradna. Bărbaş Vlad igazgató személyesen tárgyalt Bukarestben az Állami Tulajdonalap Képviselőivel, akik nem hajlandók törleszteni a Gázművekkel szembeni adósságot és a dolgozók további fizetését sem tudják biztosítani. Ez újabb elégedetlenséget váltott ki a munkaközösségben.

A 15 éhségsztrájkoló lemondott az extrém tiltakozási formáról, többen rosszullét miatt fordultak orvoshoz.

Az elmúlt időszakban az üveg-gyár dolgozói több ízben tiltakoztak a tervezett létszámcsökkentés miatt. A munkások lezárták a Kolozsvárt Déssel összekötő országutat, páran éhségsztrjákba kezdtek. Sajnos egyik tiltakozási forma sem győzte meg a kormány képviselőit arról, hogy az üzemet meg kell menteni.

Erkedi Csaba

vissza az elejére


A rendőrség hírei
Holttest a Szamosban

(5. oldal)

Egy férfi holttestét húzták ki a Kis-Szamosból pénteken, február 17-én reggel háromnegyed nyolckor, a Drăgălina utca közelében. A vizsgálat kiderítette: az 55 éves kolozsvári I. Bodea teteméről van szó. Nem találtak rajta gyilkosságra utaló nyomokat. Az egykor a Pasteur utcában lakó férfit körözték is. A halál okainak kiderítése végett a holttestet a törvényszéki kórbonctanra szállították, ahol felboncolják.

Aranyosgyéresi baleset
Mint már korábban közöltük, pénteken, február 17-én reggel fél nyolckor súlyos baleset történt Aranyosgyéresen: egy szállítójármű a kerítésnek szorított három kisgyereket, akik kórházba kerültek. A rendőrségi vizsgálat véglegesítése utáni adatok szerint a 20 esztendős Florin Paul P. Marosludasról Torda felé hajtott a BH–10–VUK rendszámú Iveco szállítójárművel. Az autó túl gyorsan haladt az útviszonyokhoz képest és megcsúszott. A gépkocsi elgázolta a járdán szabályosan közlekedő, iskolába igyekvő gyerekeket. A 13 éves Marinel Cosmin Ş., a vele egykorú Oana Mihaela G. és az egy évvel idősebb Bianca Cătălina B. súlyos sérülést szenvedett.

Lopott járgány
A Herculane sétányon lakó Ioan P. február 18-án, szombaton döbbenten tapasztalta, hogy előző éjjel valaki eltulajdonította a CJ–12–ENS rendszámú zöld színű Volkswagen Passat gépkocsiját. Az autó alvázának száma wvwzzz3bz3p340110, a motor sorozatszáma 198580, 2003-ban gyártották, a Vilcons Kft. tulajdonát képezi, és a tömbház előtti parkolóból tűnt el. Minden ablakán ezüstözött díszítés, a csomagtartón karcolás, a hátsó sárhányóján két fekete festékfolt van. Az autó belsejében voltak a következő iratok: a tulajdonos nevére szóló B-kategóriájú hajtási jogosítvány, a jármű forgalmi engedélye és gázszerelési okiratok. Általános körözést adtak ki a gépkocsira. Aki bármivel tudja segíteni a nyomozást, értesítse a legközelebbi rendőrőrsöt.

Úszó gépkocsi
A Kis-Szamosban kötött ki a 31 éves Adela T. vezette SJ–5892 06/08 rendszámú Ford február 18-án, szombaton reggel. A gépkocsi az 1918 December 1 utcán haladt, és a Garibaldi híd felé tartott. A Napoca Szálló közelében a csúszós út és a gyorshajtás következtében a gépkocsivezető elvesztette uralmát a kormány fölött, lesodródott az útról, és a Kis-Szamosba zuhant. Adela T. megsérült, kórházban kezelik. Az autó teljes mértékben károsodott.

(póka)

Az oldalt szerkesztette:Kiss Olivér

vissza az elejére


HIRDETÉS


Egy perc derű

(6. oldal)

Évike elújságolja a nagymamájának:
– Ma volt az első hittanóránk.
– És miről tanultatok?
– Ádámról és rólam.

vissza az elejére


ÁLLÁS

(6. oldal)

Elektronikus/ távközlési mérnököt, technikust és szakmunkást alkalmazunk. Telefon: 418-484. (0402801)

Ipari kenőanyagok értékesítésére és szervizelésére keres magyarországi cég ÉRTÉKESÍTÉSI VEZETŐT Kolozsváron és környékén. Elvárás: a magyar és román nyelv ismerete, legalább középfokú végzettség, piaci és területi ismeret (ipari), B kategóriás jogosítvány, számítógépes ismeret. Vállalati gépkocsi, számítógépet, mobiltelefont, versenyképes fizetést nyújtunk. Előny az angol vagy német nyelv ismerete. Fényképes önéletrajzot, telefonszám megjelölésével az info@ecool.hu címre várunk. Jelentkezni a 0036-1-4106608 telefonszámon lehet.

Víz és fűtésszereléssel foglalkozó cég hegesztőt, szakmunkást és segédmunkást alkalmaz. Jelentkezés: 450-458, 0740-044885 telefonszámon.

vissza az elejére


KÖSZÖNET

(6. oldal)

Köszönetet mondunk mindazoknak, akik
dr. DEZSŐ GÁBOR
egyetemi docens
elhunyta miatti gyászunkban mellettünk vannak és osztoznak fájdalmunkban. Külön köszönjük a sok segítséget, amelyet e nehéz napokban nyújtanak. A GYÁSZOLÓ CSALÁD. (0020)

vissza az elejére


Még várat magára az igazi tavasz

(6. oldal)

(Folytatás az 1. oldalról)

A gyenge esőzések fokozatosan záporrá alakulnak, vasárnaptól keddig havas eső várható, végül március első napjára havazást jósolnak az időjárás szakértői.

A hőmérséklet pénteken eléri a nulla fokot, majd fagypont alá süllyed a hőmérők higanyszála: a hónap utolsó napjától akár mínusz négy fokot is mérhetünk.

Térségünk még a szerencsésebbek közé tartozik a pár napos „ajándék-tavasszal", hiszen Európa nagy részének időjárását ciklonok és azok frontjai teszik változékonnyá. Délnyugat-, Közép- és Észak-Európában a gyakran megnövekvő felhőzetből többfelé esik az eső, záporeső, a magasabb hegyekben és a Skandináv-félsziget térségében pedig havazik.

Egy anticiklon hatására a kontinens északkeleti vidékén hideg, télies az idő. A hőmérséklet csúcsértéke ebben a térségben –5, –10 fok között változik, éjszaka pedig –20, –25 fokig is lehűl a levegő. A jövő hét közepéig változó nedvességű, alapvetően enyhe léghullámok alakítják a Kárpát-medence időjárását. Ezért gyakran lesz felhős az ég, többször és többfelé várható eső, zápor.

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Február 20, hétfő

(6. oldal)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

100 Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25.)

3,510/3,545

2,93/2,97

1,38/1,42

Western Union – szolgáltatás a Sora, Szentegyház u. 4. és Széchenyi tér 23–25. szám alatti váltóirodákban.

vissza az elejére


Február 21, kedd

A Román Nemzeti Bank árfolyamai: 1 euró = 3,5042 lej, 1 USD = 2,9340 lej, 100 magyar forint = 1,3925 lej.

vissza az elejére


SPORT + REKLÁM


LABDARÚGÁS
Bajnokságról bajnokságra
Pontokat veszített a Juve és az Inter

(7. oldal)

Az éllovas Juventus és az Internazionale is döntetlent játszott az olasz Seria A 26. fordulójában. A címvédő és listavezető torinóiak a Messina, a milánói kék-feketék a Livorno otthonában szerepeltek. A Juventus Cannavaro kiállítása miatt az 52. perctől tíz emberrel játszott. A vendégek második gólját a román Adrian Mutu szerezte, büntetőből. Az AC Milan hazai pályán egy góllal nyert a Cagliari ellen, így a városi rivális Intert megelőzve a tabellán feljöttek a második helyre. A Lazio az első helyzetét gólra váltotta Firenzében, Behrami emelte ki a Fiorentina védői közül a labdát, majd a nemrég igazolt Lobonţ fölött a hálóba küldte a labdát. A második félidő negyedik percében jött az újabb római gól, Liverani ívelését Rocchi csukafejessel lőtte a hálóba. Szép támadást követően szépített a Fiorentina, egy előreívelt labdát Toni fejelt le Bozsinov elé, aki kapásból, jobbal, 25 méterről ágyúzott a bal felsőbe. A folytatásban Montolivo döngette meg a kapufát, de csak helyzetekig jutottak a hazaiak, gólig nem, így maradt a 2–1-es vendégsiker. Az AS Róma hazai pályán verte 1–0-ra az egyre nagyobb bajban lévő Empolit, ez volt a fővárosiak tizedik győzelme sorozatban, ezzel beállították az olasz bajnoki rekordot, és megelőzték a Fiorentiát a tabellán. De minden jóban van valami rossz is, a Farkasok kapitánya, Francesco Totti bokatörést szenvedett, így két-három hónapos kényszerpihenő vár rá.

Eredmények: Livorno–Milánói Internazionale 0–0, Messina–Torinói Juventus 2–2, AC Milan–Cagliari 1–0, AS Róma–Empoli 1–0, Chievo–Palermo 0–0, Fiorentina–SS Lazio 1–2, Lecce–Reggina 0–0, Sampdoria–Ascoli 1–2, Treviso–AC Parma 0–1, Udinese–Siena 1–2. A sorrend:

1. Juventus 26 21 4 1 53–17 67
2. Milan 26 18 3 5 58–24 57
3. Inter 26 17 4 5 48–20 55
4. Róma 26 15 6 5 49–25 51
5. Fiorentina 26 15 5 6 42–27 50
6. Livorno 26 11 10 5 28–25 43
7. Chievo 26 10 9 7 33–28 39
8. Lazio 26 9 11 6 33–31 38
9. Sampdoria 26 10 7 9 42–35 37
10. Palermo 26 8 10 8 36–38 34
11. Ascoli 26 6 11 9 26–31 29
12. Siena 26 7 8 11 31–41 29
13. Udinese 26 7 6 13 26–38 27
14. Reggina 26 7 6 13 26–43 27
15. Párma 26 6 8 12 28–43 26
16. Messina 26 4 12 10 25–37 24
17. Cagliari 26 5 8 13 27–40 23
18. Empoli 26 6 4 16 27–46 22
19. Lecce 26 3 6 17 16–41 15
20. Treviso 26 2 8 16 15–39 14

Nyertek a nagyágyúk
Hátrányból tudott nyerni a Valencia a spanyol Primera División 24. fordulójában. A Real Sociedad a bajnokság leggyorsabb gólját szerezte ellenük, Skoubo a 10. másodpercben lőtte ki Canizares kapujának bal felső sarkát. A folytatásban jönnie kellett a Valenciának, és próbálkoztak is Villáék, de Rufete kísérlete a kapufáról jött vissza. A második félidőben váratlan megoldás hozta meg az egyenlítést, Regueiro robogott a bal oldalon, a 16-on belül mindenki várta a beadást, de az uruguayi középpályás laza mozdulattal a rövid sarokba célozta a labdát. Kilenc perc múlva ismét ő volt a főszereplő, Larreát messziről akarta hazaívelni a labdát, amire Regueiro lecsapott, majd elhúzta Riesgo kapus mellett, és a hálóba gurított. Ezzel a Turia-partiak továbbra is hat ponttal vannak lemaradva az éllovas Barcelona mögött.

Eredmények: FC Barcelona–Real Betis Sevilla 5–1, FC Sevilla–Celta Vigo 1–0, Real Madrid–Deportivo Alavés 3–0, Villarreal–Espanyol Barcelona 4–0, Málaga–Mallorca 0–2, Real Sociedad–Valencia 1–2, Cádiz–Osasuna 1–3, Deportivo La Coruña–Real Zaragoza 1–1, Racing Santander–Athletic Bilbao 0–1 és Getafé–Atlético Madrid 0–3. A tabellán:

1. Barcelona 24 17 4 3 58–21 55
2. Valencia 24 14 7 3 36–20 49
3. Real M. 24 15 3 6 47–23 48
4. Osasuna 24 14 4 6 32–25 46
5. Sevilla 24 12 5 7 32–21 41
6. Celta 24 12 3 9 25–25 39
7. Villarreal 24 10 8 6 32–22 38
8. Deportivo 24 10 7 7 32–26 37
9. Atl. Madrid 24 9 8 7 30–23 35
10. Zaragoza 24 7 12 5 33–32 33
11. Getafé 24 8 6 10 32–32 30
12. Santander 24 6 9 9 21–27 27
13. Sociedad 24 7 4 13 33–46 25
14. Espanyol 24 6 6 12 20–39 24
15. Bilbao 24 5 7 12 26–34 22
16. Alavés 24 5 7 12 24–39 22
17. Cádiz 24 5 7 12 18–33 22
18. Mallorca 24 5 7 12 24–40 22
19. Betis 24 5 7 12 21–37 22
20. Málaga 24 5 5 14 28–39 20

Először nyert idén a VfB Stuttgart
Megtört a VfB Stuttgart négy mérkőzésen át tartó nyeretlenségi sorozata, a svábok utoljára december 17-én győztek a Schalke ellen, most a német Bundesliga 22. fordulójában a Mainz volt a szenvedő fél, amely 2–1-es vereséget szenvedett a Gottlieb-Daimler Stadionban. A félidőben még 1–1-re álltak a fe-lek, Ljuboja góljára ugyanis Da Silva válaszolt, de a második játékrészben Tiffert Tomasson paszából megszerezte a VfB győztes találatát, amely először győzött azóta, hogy Armin Veh ül a kispadon, a menesztett Giovanni Trapattoni helyén. A listavezető Bayern München a 89. percben egyenlített Hannoverben. A házigazdák 10 forduló óta nem szenvedtek vereséget. A mérkőzésen a vendégek kapusa, Oliver Kahn az 50. percben kisebb sérülést szenvedett.
Eredmények: Hertha Berlin SC–FC Schalke 04 Gelsenkirchen 1–2, Bayer Leverkusen–MSV Duisburg 3–2, 1. FC Kaiserslautern–Arminia Bielefeld 2–0, 1. FC Nürnberg–VfL Wolfsburg 1–0, Borussia Möchengladbach–1. FC Köln 2–0, Borussia Dortmund–Werder Bremen 0–1, Hannover 96–Bayern Mün-chen 1–1, VfB Stuttgart–FSV Mainz 05 2–1 és Eintracht Frankfurt–Hamburger SV 1–2.
Az élen: 1 Bayern 55 pont, 2. Hamburg 47, 3. Bremen 46, 4. Schalke 42, 5. Hannover 30 (32–27), 6. Stuttgart 30 (24–21).

Újra nyerni tudott a Lyon
A francia Ligue 1 27. fordulójában, három mérkőzés után ismét nyerni tudott az Olympique Lyon gárdája. A lyoniak az FC Nantes csapatát fogadták, és a brazil Juninho Pernambucano révén már a kilencedik percben betaláltak, a tőle megszokott módon, szabadrúgásból. Később egy másik szabadrúgása után Mahamadou Diarra is eredményes volt, és ezzel el is dőlt a mérkőzés. A második félidőben azért még mindkét oldalon született egy-egy találat, de Houllier mester a hajrában már a PSV Eindhoven elleni BL nyolcaddöntőre koncentrált, és lecserélte Juninhót és Crist is, akik a meccs legjobbjai voltak.
A második helyen álló Girondins Bordeaux továbbra is tartja a lépést a listavezetővel, a klub immár kilenc mérkőzés óta veretlen, és ez idő alatt mindössze egyetlen gólt kapott. Most éppen az Ajacciót verték idegenben két góllal. A támadó „osztag" szerezte mindkét gólt, az elsőt egy pazar kombináció után a marokkói csatár, Maruan Csamak, míg a másodikat a brazil szélső, Denílson, aki lezser mozdulattal emelte a labdát a hálóba a kimozduló kapus felett. Bölöni László csapata, a Stade Rennes ezúttal hazai pályán elért gyönyörű játékkal három góllal verte a középmezőnyben élő Lens gárdáját.
Eredmények: Metz–Olimpique Marseille 1–0, Troyes–Nancy 0–1, Toulouse–Racing Strasbourg 1–2, So- chaux–AJ Auxerre 1–0, Saint Étienne–OSC Lille 0–2, Stade Rennes–Lens 4–1, Paris Saint Germain–Le Mans 0–1, AJ Ajaccio–Girondins Bordeaux 0–2, Nizza/Nice–AS Monaco 2–0 és Olimpique Lyon–FC Nantes 3–1.
Az élboly: 1. Lyon 59 pont/26 mérkőzés, 2. Bordeaux 52/27, 3. Lille 44/27, 4. Auxerre 43/27, 5. Le Mans 42/27, 6. PSG 40/27.

Kiesett a Manchester United
1921 után ismét nyerni tudott a Manchester United ellen az FA-kupában a Liverpool labdarúgócsapata. Az első félidőben többnyire a Liverpool vezetett formásabb és veszélyesebb támadásokat. A 18. percben Gerrard bal oldali beadásra Kewell érkezett a legjobban, a megfejelt labdát Van der Sar remek vetődéssel tolta a bal kapufa mellé. Gerrard szöglete után Crouch került helyzetbe, erős fejesét a holland kapus a csak a bal kapufára tudta tolni, a labda a gólvonalon végiggurulva a jobb kapufánál szédelgett be. A félidőben váltott Sir Alex Ferguson, ám a Silvestre–Saha csere sem hozta meg a kellő átütőerőt a MU játékában. Rooney távoli lövésén kívül a 80. percben adódott komolyabb gólszerzési lehetőség, akkor Giggs bombázott 16 méterről a bal felső sarok fölé. A másik nagyágyú, a Chelsea a harmadosztályú Colchester csapatát fogadta, a félidőben még 1–1-es döntetlenre álltak a csapatok, és csak a csereként beálló Joe Cole két góljával tudták eldönteni a mérkőzést.
Eredmények: Liverpool–Manchester United 1–0, Bolton Wanderers–West Ham United 0–0, Charlton Athletic–Brentford (III.) 3–1, Newcastle–Southampton (II.) 1–0, Chelsea–Colchester (III.) 3–1, Stoke City (II)–Birmingham 0–1, Preston (II.)–Middlesbrough 0–2 és Aston Villa–Manchester City 1–1.
A Bolton Wanderers–West Ham United és Aston Villa–Manchester City párharcokat újrajátsszák.

Konrád Szabolcs

Prono–S: 1, 2, 1, 2, x, 2, 1, 2, 2, 1, x, x, 1.
Pronosport: x, x, 2, 2, x, 1, 1, x, 2, 2, 2, 2, 2.

vissza az elejére


KOSÁRLABDA
Minden mérkőzésnek jelentősége van

(7. oldal)

Újabb nehéz feladatok előtt áll a Kolozsvári BU Poli Mobitelco férfi együttese, amely ezen a héten is két sorsdöntő mérkőzésen szerepel. Szerdán 17 órától a Horia Demian Sportcsarnokban a Piteşti-i BCMUS elleni visszavágót játsszák a Román Kupában – a minimális győzelem elegendő ugyan a továbbjutáshoz. Szombaton este Aradon bajnoki találkozón érdekelt az együttes, az ellenfél a West Petrom.
A hétfői sajtótájékoztatón Mircea Cristescu mene-dzser és Miodrag Periszics edző kiértékelte a Nagyszebeni Atlassib ESK ellen mutatott teljesítményt. Predrag Mijuszkovics sérülése gyógyul, de csak a hét végén remélhető, hogy pályára lép. Elmondták azt is, hogy a kolozsvári találkozóra már mától, kedd reggel 9 órától lehet elővételben jegyet vásárolni. Az egyetlen különbség, hogy a diákoknak szóló kedvezményes jegyeket személyesen kell majd átvenni.

P. J. A.

vissza az elejére


XX. Téli Olimpiai Játékok, Torino, 2006

(8. oldal)

Lassan a vége felé közelítenek a téli ötkarikás játékok eseményei, a kilencedik játéknapon nem emelkedett ki egyetlen román vagy magyar sportoló eredménye sem, minden a szokásos mederben haladt.

RÖVIDPÁLYÁS GYORSKORCSOLYA
Huszár Erika a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázás eddigi legnagyobb sikerét elérve a negyedik helyen végzett 1500 méteren a torinói téli olimpián. Mindenkit meglepett remek teljesítménye, hiszen tőle elsősorban 500-on vártak jó eredményt.
Darázs István szakágvezető azt nyilatkozta: Huszár a klasszisokat megszégyenítő higgadtságról és taktikai érzékről tett tanúbizonyságot a teljes szombati versenynapon.
„Kondícióval is bírta, nyugodtan versenyzett, és képes volt kivárni, amíg valaki hibázik. Mindehhez párosult egy kis szerencse. A döntőben is kivárt, két kizárás révén pedig sikerült a negyedik helyen zárnia. Csak pozitívumokat tudok mondani vele kapcsolatban" – tette hozzá Darázs István, akinek lánya, Rózsa huszadik lett ezen a távon.
Huszár kifejtette, hogy a számára csalódást jelentő 500-as 13. hely után mindenképpen javítani szeretett volna, ám ez nem tette görcsössé.
„Megpróbáltam nyugodt maradni, és figyeltem, ki mikor enged ki egy picit, gondoltam, akkor jöhet el az én pillanatom. A selejtezőben majdnem kizártak, de nem zavart a tanakodás, mert éreztem, az ellenfelemet már megelőztem, és a jégre letett kezemen bukott át. A folytatásban is kivárásra játszottam, és ez bejött" – nyilatkozta Huszár, akinek – elmondása szerint – két kabalamacija mellett a helyszínen szurkoló családja is nagy lelki támaszt jelentett.
Az est harmadik magyar szereplője, az 1000 méteren érdekelt Darázs Péter 12. lett, ami szintén remek eredménynek számít.
A magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók eddig is szépen szerepeltek Torinóban, Knoch Viktor ötödik, Darázs Péter pedig 11. volt 1500-on. A folytatásban Huszár és Darázs Rózsa 1000, míg Darázs Péter 500 méteren fut – először a szerdai selejtezőben.
SÍFUTÁS
A négy éve ezüstérmes olasz csapat nyerte a 4 x 10 km-es férfi sífutóváltót. A második helyen a németek, a harmadikon a svédek végeztek.
Az első két – klasszikus stílusban teljesített – szakaszon a mezőny első fele együtt haladt, a 16 csapat közül nyolc gyakorlatilag egyszerre vágott neki a harmadik, szabadstílusú szakasznak.
A folytatásban aztán az olaszok, a svédek, a németek és a csehek mintegy nyolc-tíz másodperccel megléptek a franciák, oroszok, norvégok és svájciak alkotta négyestől.
A következő váltásnál már az olaszok haladtak az élen, a svédek kissé, a csehek és a németek pedig jelentősen lemaradtak.
A negyedik szakaszban Cristian Zorzi tovább növelte a hazaiak előnyét – ezzel gyakorlatilag el is dőlt, hogy melyik kvartetté lesz az arany-érem –, miközben a svédeket utolérték a németek, a csehek pedig visszaestek. A második hely megszerzéséért nagy küzdelem alakult ki, a hajrát Tobias Angerer bírta jobban.
A címvédő norvégok ötödikek lettek.
Eredmények, sífutás, férfi 4 x 10 km-es váltó: 1. Olaszország 1:43:45,7 óra (Fulvio Valbusa, Giorgio di Centa, Pietro Piller Cottrer, Cristian Zorzi), 2. Németország 1:44:01,4 (Andreas Schlütter, Jens Filbrich, René Sommerfeldt, Tobias Angerer), 3. Svédország 1:44:01,7 (Mats Larsson, Johan Olsson, Anders Södergren, Mathias Fredriksson).
BOB
A német Andre Lange és Kevin Kuske nyerte a férfi kettes bobok versenyét, megelőzve a világbajnok kanadai Pierre Lueders vezette egységet. A harmadik helyen a négy évvel ezelőtti, Salt Lake City-i játékokhoz hasonlóan a svájci Martin Annen végzett.
Lange négy évvel ezelőtt négyesben és kettesben is aranyérmes lett. Utóbbi számban akkor Markus Zimmermann volt a társa.
A Gyulai Márton–Pintér Bertalan magyar páros az utolsó, 29. helyen végzett. Két romániai egység is versenyben volt egy ideig, a Nicolae Istrate–Adrian Duminicel kettős a 21., a Mihai Iliescu–Bartha Levente András duó pedig a 26. helyen végzett.
A záró, negyedik futamban csak a legjobb húsz kettős állhatott rajthoz.
Eredmény, bob, férfi kettes: 1. Andre Lange, Kevin Kuske (Németország) 3:43,38 p, 2. Pierre Lueders, Lascelles Brown (Kanada) 3:43,59, 3. Martin Annen, Beat Hefti (Svájc) 3:43,73, ... 21. Nicolae Istrate, Adrian Duminicel, ..., 24. Mihai Iliescu, Bartha Levente, ..., 29. Gyulai Márton, Pintér Bertalan.
GYORSKOCSOLYA
Hihetetlen szoros küzdelemben a holland Marianne Timmer nyerte a gyorskorcsolyázók női 1000 méteres számát. A 31 éves világklasszis mindössze négy századdal előzte meg a kanadai Cindy Klassent, de a végül harmadik német Anni Friesingernél is csak hat századdal bizonyult gyorsabbnak.
Timmer nyolc év után hódította vissza az 1000 m bajnoki címét, ugyanis Naganóban ő nyert ebben a számban, sőt akkor 1500 méteren sem talált legyőzőre.
A célvonalon áthaladó 35 versenyző között a 35. helyet „szerezte meg" a Marosvásárhelyi Maros gyorskorcsolyázója, Daniela Oltean. A rajthoz 36-on sorakoztak fel, de a kínai Zsen Huj kisodródott az egyik kanyarban, így helyezetlenül zárt. Korábban Daniela Oltean 3000 méteren a 28 induló között a 26. lett
Eredmények, gyorskorcsolya, női 1000 m: 1. Marianne Timmer (Hollandia) 1:16,05 p, 2. Cindy Klassen (Kanada) 1:16,09, 3. Anni Friesinger (Németország) 1:16,11, ..., 35. Daniela Oltean 1:21,70.
JÉGKORONG
A finn válogatott két góllal nyert a címvédő Kanada ellen. A kanadaiak egymás-után második meccsükön maradtak gólképtelenek, szombaton a svájciak kapujába sem találtak be.
Az A-csoportban az utolsó forduló előtt minden eldőlt, Finnország, Svájc, Kanada és Csehország bejutott a negyeddöntőbe. A német válogatott akkor sem tud előrébb lépni, ha legyőzi Finnországot, mert pontegyenlőség esetén az egymás ellen elért eredmény alapján állapítják meg a sorrendet, és a németek Kanadától és Csehországtól is vereséget szenvedtek.
A B-csoportban Szlovákia, Oroszország és Svédország számít biztos továbbjutónak. Óriási meglepetés lenne, ha az amerikaiak nem jutnának tovább. Mivel a lettekkel döntetlent játszottak, kettejük között pontegyenlőség esetén az összesített gólkülönbség határozza meg a sorrendet. Ezt akkor kell majd figyelembe venni, ha Lettország nyer Kazahsztán ellen és az Egyesült Államok kikap Oroszországtól.
Az amerikaiaknak jelenleg 9–8, míg a letteknek 9–24 a gólkülönbségük.
Eredmények, férfi jégkorong, 4. forduló:
A-csoport: Németország–Svájc 2–2 (0–0, 1–2, 1–0), Csehország–Olaszország 4–1 (2–0, 1–0, 1–1) és Finnország–Kanada 2–0 (2–0, 0–0, 0–0).
Az állás: 1. Finnország 8 pont, 2. Svájc 5, 3. Kanada 4, 4. Csehország 4, 5. Németország 2, 6. Olaszország 1.
B-csoport: Ororszország–Lettország 9–2 (3–1 3–0 3–1), Szlovákia–Kazahsztán 2–1 (0–1, 1–0, 1–0) és Svédország–Egyesült Államok 2–1 (1–1, 0–0, 1–0).
Az állás: 1. Szlovákia 8, 2. Orosz-ország 6, 3. Svédország 6, 4. Egyesült Államok 3, 5. Lettország 1, 6. Kazahsztán 0.
CURLING
A „seprűs" sport eredményei:
Férfi selejtező, 10. forduló: Norvégia–Új-Zéland 9–6, Németország–Svédország 7–5, Finnország–Olaszország 7–4 és Egyesült Államok–Nagy-Britannia 9–8; 11. forduló: Finnország–Nagy-Britannia 5–2, Kanada–Új-Zéland 9–1, Svájc–Svédország 8–3 és Norvégia–Németország 5–2.
Az állás: 1. Finnország 7 győzelem/2 vereség (már továbbjutott), 2. Egyesült Államok 6/2 (már továbbjutott), 3. Nagy-Britannia 6/3 (már továbbjutott), 4. Kanada 5/3, 5. Norvégia 5/4, 6. Svájc és Olaszország 4/4-4/4, 8. Svédország 3/6, 9. Német-ország 2/6, 10. Új-Zéland 0/8.
Női selejtező 10. forduló: Svájc–Egyesült Államok 9–8, Kanada– Olaszország 11–4, Japán–Nagy-Britannia 10–5 és Oroszország–Dánia 9–7.
Az állás: 1. Svédország 7 győzelem/1 vereség (már továbbjutott), 2. Svájc 6/2 (már továbbjutott), 3. Norvégia 5/2, 4. Kanada 5/3, 5. Nagy-Britannia 4/4, 6. Oroszország 3/4, 7. Japán 3/4, 8. Dánia 2/5, 9. Egyesült Államok 2/6, 10. Olaszország 1/7.
JÉGTÁNC
A kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok orosz Tatyjana Navka–Roman Kosztomarov jégtáncpáros átvette a vezetést az original után. A magyar Hoffmann Nóra és Elek Attila a 19. helyen áll.
A legnagyobb esélyesnek tartott duó élre kerüléséhez az is kellett, hogy a kötelező után első, 2001-es vb-n győztes, Salt Lake Cityben harmadik, és a torinói olimpiára szülés után visszatért hazai közönségkedvenc Barbara Fusar Poli–Maurizio Margaglio kettős rontott, így az originalt csak 10. helyen zárta. Ez azt jelenti, hogy a dobogótól is távol kerültek az olaszok, s csak a hetedik helyről várhatják a kűrt.
A második helyre a világbajnoki ezüstérmes amerikai Tanith Belbin– Benjamin Agosto páros, míg a harmadikra a vb-3. és Eb-2. ukrán Jelena Grusina–Ruszlan Goncsarov duó jött fel.
A magyar jégtáncpárost az original során a 18. helyre rangsorolták a pontozók, ennek ellenére nem lépett előre, azaz változatlanul a 19. helyen áll.
Eredmények, jégtánc, állás az original után: 1. Tatyjana Navka, Roman Kosztomarov (Oroszország) 99,27 pont, 2. Tanith Belbin, Benjamin Agosto (Egyesült Államok) 97,89, 3. Jelena Grusina, Ruszlan Goncsarov (Ukrajna) 96,68, ..., 19. Hoffmann Nóra, Elek Attila 71,57.

vissza az elejére


Érmesek

(8. oldal)

A XX., torinói téli olimpián a következő országok szereztek érmet a kilencedik versenynap után: 1. Németország 7 arany-, 7 ezüst-, 4 bronzérem; 2. Egyesült Államok 7–4–2; 3. Oroszország 6–2–5; 4. Ausztria 4–5–1; 5. Koreai Köztársaság 3–3–1; 6. Olaszország 3–0–4; 7. Franciaország 3–0–2; 8. Észtország 3–0–0; 9. Norvégia 2–7–7; 10. Kanada 2–6–5; 11. Svájc 2–2–4; 12. Hollandia 2–2–2; 13. Svédország 2–1–3; 14. Kína 1–2–4; 15. Horvát-ország 1–1–0; 16. Ausztrália 1–0–0; 17. Finnország 0–2–3; 18. Csehország 0–2–0; 19. Bulgária, Szlovákia és Nagy-Britannia 0–1–0; 22. Lett-ország és Ukrajna 0–0–1.

vissza az elejére


KOSÁRLABDA
Keleti siker az 55. sztárparádén

(8. oldal)

A remekül hajrázó Kelet nyerte meg az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) történetének 55. All Star-gáláját a houstoni, 18 500 néző befogadására alkalmas Toyota Centerben. A találkozó legjobbjává a 29 pontos clevelandi LeBron Jamest választották, akinek vezetésével a kéktrikós csapat 21 pontos hátrányból fordított. A 21 éves klasszis ezzel minden idők legfiatalabb All Star-MVP-je lett. A legeredményesebb játékos azonban a Nyugatot erősítő, hazai közönségkedvenc Tracy McGrady volt, 36 ponttal.
A látványos ám rendkívül küzdelmes meccsen a keletiek megismételték tavalyi sikerüket, és összességében már 35–20-ra vezetnek.
Eredmény: Kelet–Nyugat 122:120 (28:28, 25:42, 41:27, 28:23).

vissza az elejére


SAKKSAROK
Két győzelem Linaresben

(8. oldal)

Lékó Péter két győzelemmel kezdte szereplését a XXIII. linaresi sakk szupertornán. A 26 éves magyar nagymester, aki 2003-ban első volt ezen a viadalon, tavaly pedig negyedikként zárt, a sötét bábukat vezetve előbb a spanyol Francisco Vallejo ellen nyert. Internetes hírforrások tanúsága szerint a 40. lépésben késztette megadásra riválisát. A második körben a magyar nagymester a világos bábukat vezetve nyert az azeri Tejmur Radzsabov ellen, a 45. lépésben késztette megadásra ellenfelét.
A sportesemény története során először két országban zajlanak a mérkőzések. Az első körre a mexikói Moreliában kerül sor, március 3-tól pedig hagyományos módon a spanyolországi Linares ad otthont a sorozatnak.
Eredmények, 1. forduló: Vallejo (spanyol, 2674 Élő-pont)–Lékó (2751) 0–1, Szvidler (orosz, 2740)–Topalov (bolgár, 2782) 1–0, Bacrot (francia, 2725)–Ivancsuk (ukrán, 2748) döntetlen és Aronjan (örmény, 2752)–Radzsabov (azeri, 2704) 1–0; 2. forduló: Lékó–Radzsabov 1–0, Ivancsuk–Aronjan 1–0, Topalov–Bacrot (francia) döntetlen és Vallejo–Szvidler 0–1.
Az állás: 1. Lékó és Szvidler 2–2 pont, 3. Ivancsuk 1,5, 4. Bacrot és Aronjan 1–1, 6. Topalov 0,5, 7. Radzsabov és Vallejo 0–0.