Érdektelenségbe fulladt tüntetés
Kolozsváron is csak maroknyi ember kérte az igazságot a Teo Peter-ügyben

(1., 4. oldal)

Kevesen fejezték ki nyilvánosan is együttérzésüket (Gyurka Előd felvétele)

Érdektelenségbe fulladt Kolozsváron is az a tüntetés, amely a Teo Peter halálát okozó amerikai tengerész meglehetősen enyhe bírósági ítélete ellen szól. Az Egyesült Államok kolozsvári konzulátusa előtt szervezett tiltakozás résztvevői azt remélik, az amerikai katonai bíróság felülvizsgálja döntését.

A kolozsvári tüntetést pénteken egy Bukarestben, művészek által szervezett hasonló akció előzte meg, amelyen szintén nagyon kevesen vettek részt. A legsokkolóbb nyilatkozat a Compact együttes tagjaitól érkezett, akik közölték: azért nem vesznek részt egykori kollégájukért szervezett tiltakozáson, mert turnéjukat egy amerikai cég támogatja.

A tegnapi akción a zenész hozzátartozói és barátai mellett jelen voltak a Semnal M együttes tagjai is. A mintegy harminc személy levelet nyújtott át az Egyesült Államok konzuljának. Ebben tiltakozásukat fejezték ki az amerikai igazságszolgáltatás döntése ellen, amelyet igazságtalannak tartanak. Mint ismeretes, a Teo Petert szállító taxiba ütköző, gépkocsiját ittas állapotban vezető amerikai tengerészgyalogos csak megróvást kapott, és egy napot sem kell börtönben töltenie. Az aláírók reményüket fejezték ki, hogy az amerikai igazságszolgáltatás pozitívan viszonyul a kérdéshez és felülvizsgálja ítéletét.

Nem ilyen optimista Dorin Peter, a Compact együttes néhai basszusgitárosának testvére, aki nem hiszi, hogy a tiltakozásuk eredménnyel jár. A tüntetésen nyilatkozó rokon szerint az emberekben nem tudatosodik, hogy bárki kerülhet hasonló helyzetbe. Ezzel magyarázta, hogy viszonylag kevesen vettek részt a tüntetésen.

A maroknyi csoport közepén, Teo Peter fényképét tartó Nagy „Fane" István, a Semnal M együttes dobosa hangsúlyozta, szerinte az igazság akkor állna helyre, ha a tengerészgyalogos valamilyen büntetést kapna. Részben a hideg időjárással, részben pedig a művészek elfoglaltságával magyarázta, hogy kevesen vettek részt a két tüntetésen. Emlékeztetett: az amerikai kormányhoz és elnöki hivatalhoz intézett petíciót több ezren aláírták, ezért ha kevesen is jöttek el a tüntetésre, nem jelenti azt, hogy az emberek többsége nem ért egyet kérésükkel.

B. T.

vissza az elejére


Második Verespatak készül Felvidéken?
Folytatódik az RMGC és a zöldek „háborúja"

(1., 4. oldal)

– Ciánszennyezés már nemcsak Romániából, hanem Szlovákiából is fenyegetheti Magyarországot, amennyiben egy, a verespataki aranybányához hasonló létesítmény a terveknek megfelelően a felvidéki Körmöcbányán is megvalósul – mondta Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetségének (MTvSz) ügyvezető elnöke hétfőn Budapesten.

Az ügyvezető elnök a szervezetükhöz jutott információkra hivatkozva közölte: a magyar határtól 130 kilométerre fekvő Körmöcbányán a kanadai TorniganGold tervez ciános technológiájú aranykitermelést.

A létesítmény 11 millió köbméteresre tervezett zagytározójából akár egy százalék a közeli Garam folyóba kerülve a hat évvel ezelőtti tiszai környezetszennyezéshez hasonló pusztítást okozhatna a Duna magyarországi szakaszán – húzta meg a vészharangot Fidrich Róbert, az MTvSz programvezetője.

A szlovákiai beruházás megakadályozása érdekében 70 magyar civil szervezet hétfőn nyílt levélben Miklós László szlovák környezetvédelmi hatásvizsgálati eljárásába magyarországi társadalmi szervezetek is beleszólhassanak.

Romániában tovább tart a verespataki aranybányát tervező Rosia Montană Gold Corporation (RMGC) és a környezetvédők közötti „háború". Míg az RMGC masszív sajtó kampánnyal igyekszik meggyőzni a közvéleményt az aranykitermelés szükségességéről, a hét végén a Mentsétek meg Verespatakot mozgalom harminc aktivistája gyűlt össze Bukarestben a környezetvédelmi minisztérium épülete előtt, ahol közben az Európai Bizottság környezetvédelmi igazgatósága Románia 2007-re tervezett uniós felkészültségét véleményezte.

A szervezet attól tart, hogy a román kormány hallgatólagosan már meghozta pozitív döntését a bányaprojektet illetően. A zöldek a kormány cinkos hallgatására, valamint a környezetvédelmi törvények és bírósági határozatok be nem tartására alapozzák félelmüket.

Párhuzamos hírszerzőszolgálatok
Magánvállalatokban valóságos hírszerzőszolgálatok alakultak ki – jelentette ki tegnap Traian Băsescu államelnök a Legfelsőbb Védelmi Tanács (LVT) tegnapi ülése után. Az államfő szerint léteznek olyan magántőkéjű cégek, amelyekben volt hírszerzők dolgoznak. Ugyanakkor Băsescu hangsúlyozta: ezeket ellenőrzés alatt tartják az illetékes állami intézmények. Az ország első embere a nem hivatalos hírszerzői szolgálatokat gyanúsítja törvénytelen lehallgatásokkal. „Szocialista versengésnek" nevezte azt, hogy gyakran törvénytelen telefonlehallgatásokra panaszkodnak a közélet szereplői. Hogy eloszlassa az ezzel kapcsolatos kételyeket, bejelentette: 2005-ben 2373 személy telefonjait hallgatták le. Ezeket bírói engedéllyel végezték, és a megfigyelt személyek 80 százaléka külföldi. Romániát távolról sem lehet rendőri államnak nevezni, érvelt Băsescu.

Băsescu mindezt annak kapcsán mondta el, hogy az LVT tegnap első olvasatban vitatta meg az ország nemzetbiztonságára vonatkozó törvénytervezeteket. E hat jogszabályterv között található a hírszerzőkre vonatkozó is, amely az információk gyűjtésével foglalkozókat közhivatalnokokká minősítené át. Nekik nagyobb biztonságot kínálnának fel, olyan értelemben, hogy amikor megválnak tőlük a hírszerzőszolgálatok, ne kerüljenek az utcára, hanem továbbra is a kormányhivatalokban dolgozzanak. A hat tervezet két hónapig titkos, és csak véglegesítésük után bocsátják közvitára.

vissza az elejére


Felelőségvállalás az egészségügyi reformért

(1. oldal)

Felelőséget vállalt tegnap a kormány az egészségügyi reformcsomagért. A Szociáldemokrata Párt (SZDP) vezetői bejelentették: bizalmatlansági indítványt nyújt be, de kilátásba helyezte az Alkotmánybírósághoz való fordulás lehetőségét is.

Előzőleg a kabinet hétfő reggeli rendkívüli ülésén a törvénycsomag módosítására benyújtott 434 javaslat közül 86-ot fogadott el, közölte Eugen Nicolăescu. A szaktárca vezetője elmondta: a javaslatok többsége a törvénycsomag bizonyos szövegrészeinek pontosítására és árnyalására vonatkozik. A legtöbb módosító indítvány a kórháztörvény összeférhetetlenségre és érdekütközésre vonatkozó előírásainak törlését javasolta, de a kormány nem fogadta el ezeket a javaslatokat. Elfogadták viszont, hogy a kórházigazgató és a vezetőtanácsban tisztséggel rendelkező orvosok a szakmai egyesületekben is viselhessenek tisztséget, mondta Nicolăescu.

Az egészségügyi miniszter szerint a kormány fenntartja döntését az alkohol és a dohány szenvedélyadójának bevezetésével kapcsolatban, hogy csökkentse e termékek fogyasztását.

Az SZDP-s bizalmatlansági indítványhoz a Nagy-Románia Párt is csatlakozik, amelynek vezetői bejelentették, hogy szívesen részt vesznek a szöveg kidolgozásában. Mircea Geoană, az SZDP elnöke közölte, hogy az indítvány vitájától függően döntik el, megkeresik-e majd az Alkotmánybíróságot vagy sem. Geoană emlékeztetett, hogy a legerősebb ellenzéki párt 186 módosító javaslatot dolgozott ki. Úgy vélte, hogy a kormány arrogáns, és nem hajlandó társadalmi párbeszédet folytatni. Szerinte ezt bizonyítja, hogy a Tăriceanu-kabinet nem vette figyelembe az ellenzék javaslatait. (Interjúnk Székely Ervin egészségügyi államtitkárral a 4. oldalon)

vissza az elejére


Lemondási hullám a kolozsvári kórházakban

(1. oldal)

A múlt hét végén kezdte éreztetni hatását az a minisztériumi rendelet, amely arra kötelezi a kórházigazgatókat, hogy válasszanak az intézményvezetői tisztség és az orvosi munka között. A kolozsvári Rehabilitációs Kórház igazgatója, dr. Ioan Onac és a felnőttklinika vezetője, dr. Cornel Iancu már benyújtotta lemondását, jelezve, hogy inkább orvosi hivatásának kívánnak élni. Ellenkező előjelű döntés is született: a gyermekkórház igazgatója, Ioan Figan vezető tisztségét tartotta fontosabbnak. A többi igazgató tegnapig még nem döntött, többen jelezték, hogy megvárják az egészségügyi reformcsomag megjelenését.

Az intézményvezetőket választás elé állító rendelet előírja, hogy amennyiben az igazgatói tisztség mellett döntenek, orvosi állásukat fenntartják, de nem tölthetik be azt. A jogszabály szerint egy kórházigazgató havi bére 2000 és 3500 új lej között alakulhat.

vissza az elejére


Megállás nélkül a román–magyar határon

(1. oldal)

Hamarosan megállás nélkül haladhatnak át a vonatok a román–magyar határon – közölte hétfőn Borbély László, területrendezésért és közmunkálatokért felelős megbízott miniszter, aki Budapesten a magyar kormány több tagjával találkozott.

A politikus megbeszélést folytatott Lamperth Mónika belügyminiszterrel és Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszterrel. Borbély hangsúlyozta, noha jelenleg Magyarországon javában zajlik a választási kampány, a tavaly októberben tartott román–magyar együttes kormányülésen elhatározottakat gyakorlatba kell ültetni. Emlékeztetett, hogy a közös vám- és útlevélkezelés egyike lesz a kormányülés konkrét eredményeinek. Ez azt jelentené, hogy a vámvizsgálat idején a vonatok nem vesztegelnek majd a határállomáson, hanem menet közben történik az ellenőrzés. A szakértők februárban Aradon találkoznak, hogy véglegesítsék az elképzelés gyakorlatba ültetéséhez szükséges eljárásokat, hangsúlyozta Borbély a magyar belügyminiszterrel folytatott találkozó után.

vissza az elejére


Kolozsváron rendeznek férfi kosárlabda válogatott mérkőzéseket

(1. oldal)

Az idén ismét válogatott mérkőzéseken szurkolhatnak a kosárlabda szerelmesei Kolozsváron. A Román Kosárlabda-szövetség vezetősége úgy döntött, hogy a 2007-es kosárlabda Európa-bajnokság selejtezőjének itthoni mérkőzéseit a férfi válogatott Kolozsváron játssza.

Két mérkőzést rendeznek majd szeptemberben a Horia Demian Sportcsarnokban, szeptemberben Ciprus és Svájc látogat a kincses városba.

Idegen pályán a kosarasok Írországgal mérkőznek meg.

Az Eb-t Spanyolországban rendezik.

vissza az elejére


KRÓNIKA


A nap idézete

(2. oldal)

Valakit szeretni azt jelenti: egy mások számára láthatatlan csodát látni.

François Mauriac

vissza az elejére


KISHIREK

(2. oldal)

SZABÓ T. ATTILA születésének 100. évfordulóját ünneplő estet rendez a Római Katolikus Nőszövetség Szent Rafael Köre február 15-én, szerdán du. 5 órakor a Szentegyház/I. Maniu utca 2. szám (I. em.) alatti székházában. Az Erdélyi Magyar Szótörténeti Tár ismertetői: Kiss András, Zsizsmann Kristóf, Keszeg Vilmos, P. Dombi Erzsébet, Fazakas Emese, Daly Ágnes, Szász Lőrinc. A műsorban közreműködik: Szilágyi Ferenc operaénekes, Borss Ilona énekesnő, Potyó István kántor és a Brassai- meg Báthory-líceum díjnyertes szavalói.

TISZTÚJÍTÓ KÖZGYŰLÉSÉT tartja a Piarista és a Marianum Öregdiákjainak Baráti Köre február 18-án, szombaton de. 10 órakor az Egyetem utcai székhelyen. Határozat-képtelenség esetén a közgyűlést ugyanaznap 11 órakor megismétlik.

vissza az elejére


ÉszLeLő

(2. oldal)

– Mikor válik kétirányúvá a globalizáció?
– Amikor február 14-én Amerikában Bálint-napot ünnepelnek.

(öbé)

vissza az elejére


A „Phoenixmadár" szárnyalása Stockholmban

(2. oldal)

A félméteres hólepel alatt roskadozó Stockholmban, a nehéz közlekedés ellenére nagyszámú közönség jelent meg 2006. január 18-án egy rangos, magyar képzőművészeti kiállítás megnyitóján.

Tamás György, az ismert műgyűjtő és felesége Tamás Mária, Stockholm belvárosában, az IF METALLKONSTFÖRENING / Képzőművészeti Egyesület felkérésére magyar képzőművészek munkáiból rendezett nagy sikerű kiállítást az egyesület kiállító termében

A tárlatot Howe Berit, az Egyesület vezetője meleghangú ajánlása után, Mária asszony svéd nyelvű megnyitóbeszéde hangzott el, aki mind a 42 művész munkájáról mondott néhány ismertető és méltató szót. Amint a szervező kifejtette, a kiállításon a svéd közönséget leszámítva, csak a tárlatot rendező Tamás család és a tárlat anyaga volt magyar.

A bemutatkozó művészek közül a közönségsiker pálmáját, egyöntetű vélemények szerint Tompos Opra Ágota, kolozsvári művész Phoenixmadár című festménye vitte el.

Az egy hétig tartó kiállítás anyaga zömmel erdélyi alkotók munkáiból állt össze, de más magyarlakta vidékek, városok képzőművészeinek alkotása is szerepelt.

Erdélyi kiállítók: Benczédi Sándor – Kolozsvár, Bokor Ernő – Kolozsvár, Dudás Gyula – Nagybánya, Cs. Erdős Tibor – Kolozsvár, Fekete Pál – Marosvásárhely, Ferenczy Béla – Nagyvárad, Gaál András – Csíkszereda, Imecs László – Kolozsvár, Incze István – Marosvásárhely, Incze István Botond – Marosvásárhely, Molnos Zoltán – Székelyudvarhely, Nagy Melinda – Csíkszereda, Németh G. Katalin – Sepsiszentgyörgy, Takács Gábor – Kolozsvár, Tompos Opra Ágota – Kolozsvár, Tolnay Tibor – Nagyvárad, Vass Csaba – Tasnád, Vassy Erzsébet – Nagyvárad, Veress Endre – Kolozsvár, Wéber Mária – Kolozsvár, Zoltán Katalin – Kolozsvár.

A stockholmi egyesület felkérte a rendezőket egy őszi kiállitás megrendezésére, amit a Tamás család kézségesen elvállalt. A sikeres kiállítás jól szolgálta a magyar kultúra, a magyar képzőművészet svédországi népszerűsítését.

Tatár Zoltán

vissza az elejére


Kolozsváron a Maros Művészegyüttes

(2. oldal)

Kolozsváron vendégszerepel február 16-án, csütörtökön este a Maros Művészegyüttes. A Magyar Opera termében este hét órakor sorra kerülő produkcióban két koreográfus munkája látható: A víz szalad, a kő marad, Varga János színpadra állításában, valamint a Fehérlófia című táncjáték, Könczei Árpád rendezésében.

„A Fehérlófia mesejáték-táncjáték zenéje népzenei gyökerekből táplálkozik, de mégsem népzene. Egymásután és egymás mellett megtalálható benne a középkori dallamtípus és verbunk, székely és erdélyi román népzenei elemek, illetve balkáni zenei hatás. Egy közös vonás próbálja összetartani a zenét, és ez a zenei humor, a paródia, ami néha groteszk hatást vált ki, mint a sárkányok vagy az ál-lakodalom esetében", vallja Könczei Árpád zeneszerző, koreográfus a műsorfüzetben.

Varga János a Zalai Táncegyüttes művészeti vezetője, koreográfusa. Már több mint 25 éve gyűjti és tanulmányozza az erdélyi falvak folklórkincsét. Személyes és szakmai tapasztalatait e műsorban is kamatoztatja.

vissza az elejére


LAPSZEMLE
Erdélyi Napló

(2. oldal)

Szélsőjobboldali hangvételű román lap főszerkesztőjét választották meg Marosvásárhely díszpolgárává, miután az újságíró hosszú pereskedés után, végeleges bírósági ítélettel bizonyította „ártatlanságát".

A lap mai, keddi számában Kincses Előd marosvásárhelyi ügyvéd sikeresen megnyert magyar közösségi pereiről is olvashatnak, több cikk pedig a Frunda-ügy tanúságaival foglalkozik. A lap vezércikke szerint csínján kell bánni Frunda György magyar hőssé történő nyilvánításával, hiszen nem is olyan régen éppen az RMDSZ-szenátor védte körömszakadtáig a Velencei Bizottság előtt az antidemokratikus román választási törvényt. A lapnak nyilatkozó Kelemen Hunor megerősítette: az RMDSZ semmilyen áron nem fog kilépni a kormánykoalícióból, függetlenül a kisebbségi törvény sorsától.

Több írás foglalkozik az autonómiával. A Magyar Autonóm Tartomány történetéről dr. Gagyi József egyetemi tanár nyilatkozik a lapnak, és folyatódik a budapesti autonómiakonferencia bemutatása.

vissza az elejére


Újabb zenei ritkaságok

(2. oldal)

Február 10-én a Diákművelődési Ház koncerttermében a Transilvania Filharmónia zenekara Jan Stulen (Hollandia) vezényletével újabb zenei ritkaságokkal fogadta zenebarátait, akik a Téli Olimpiai Játékok látványos megnyitójáról lemondva, inkább a komolyzene varázslatos világára szavaztak.

A premierként felhangzó Liszt I. Mefisztó-keringő eredetileg zongorára íródott, de Liszt a mű zenekari változatát is elkészítette. Faust története sok zeneszerzőt foglalkoztatott. Liszt keringőjében Faust és Mefisztó alakja egy lakodalomban jelenik meg, ahol Mefisztó kiveszi a parasztfiú kezéből a hegedűt, és játszani kezd rajta. Ördögi táncához a „behangolást" a zenekaron felhangzó kvintek szuggerálják. Az energikus tánc virtuóz gyorsasággal szalad végig a zenekar vonósain, majd a csellókon megszólal egy csábos, negédes dallam, amely Faust szerelmi idilljére enged következtetni. Márkos Albert koncertmester hegedűszólója egy fuvolák által indított sejtelmesebb részt előlegezett, majd a fúvósok közötti párbeszéd, a tématöredékek eloszlása a különböző hangszereken a mélyvonósok pizzicatói fölött, feszültséget keltett. A Mefisztó-téma visszatérése egy szédületes táncforgatagba csúcsosodik, amely szintén a főtéma anyagára épül. A feszült hangulatban a cselló-, hegedű- és fuvolaszólók Faust szerelmének gyöngéd pillanatait idézik, majd néhány hárfafutam után frappáns finálé koronázza a zenekari művet.

Chausson hegedűre és zenekarra írt Poéme-jét Karel Boeschoten (Hollandia) szólaltatta meg. A „zenei költeményben" a hegedűszólók és a zenekari részek váltakoznak, helyenként a zenekari kíséret adja meg a harmóniai keretet a hegedű „végtelen", egymásba szaladó frázisaihoz. Sajnáljuk, hogy a hegedűművész ezt az érzelemdús művet „szárazon", fénytelenül szólaltatta meg, kottából! Boeschoten kottából való előadása megtörte a közönséggel való közvetlen kapcsolatot, a mű pedig veszített expresszivitásából. Boeschoten zeneszerzőként romániai tartózkodásai alatt gyűjtött népzenét harmonizált az Extravaganza című szvit három tételében. A különböző hangulatú tételeket, a panaszos doinától a vidám horáig improvizatorikus részek fűzték egybe. A hangszerelés a népi gyakorlatot követve egyszerű, de tetszetős volt. Ezúttal Boeschoten előadása a líraiság és a népi virtuozitás kettősségében valósult meg, elnyerve a közönség tetszését.

C. Franck idős korában komponált d-moll Szimfóniája összegező jellegű. A háromtételes szimfónia a romantikus művész túlfűtött érzelemvilágának kivetítése. Az I. tételben a lélek mélyéről fakadó muzsika a Sorsról szól. Megválaszolt, vagy megválaszolatlan kérdések, amelyekben a lírai borongós és a lázongó hangulat váltakozik. A lassú tételben a vonósok pizzicatói és a hárfa vezeti be a bágyadt, mélabús angolkürt szólót (Hary Noémi) ami többször visszatér a tétel folyamán. A III. tétel drámai alaphangulatának feszültségét a bizakodó melléktéma enyhíti, a fináléban pedig az öröm, a megelégedettség ünnepélyes hangját halljuk. Jan Stulen precíz dirigálása, érzékenysége a színek/hangulatok teljes skáláját hozta felszínre a zenekarból, a legintimebb árnyalatoktól a nemes csengésű, magasztos fortékig. A zenekar színvonalas előadásából ezúttal a kürtök hibátlan intonálását emelném ki.

Ezen az estén C. Franck d-moll Szimfóniája teljes szépségében mutatkozott meg. C. Franckot „Különben találóan nevezték el francia Brahmsnak..., mert éppen úgy Bachhoz szeretett volna visszatérni és alapjában éppúgy Beethoven, Schumann és Liszt harmónianyelvét bonyolította tovább, mint a német Brahms. Csakhogy sorsa jellegzetesen francia sors, a Berliozok sorsa, bár Berlioz arányai és Berlioz lármája nélkül." (Szabolcsi Bence)

Kulcsár Gabriella

vissza az elejére


Meghívó a XIV. Mátyás Napokra

(2. oldal)

A Mátyás király szellemi örökségét kutató Amaryllis-kezdeményezés – a „Dies Mathiae Corvini" rendezvénysorozat – a szülőház eredendő minőségét mutatja fel az 1993. február 17-én megrendezett I. Mátyás Napok óta. Bár a tanintézetként használt műemlék épületben a „hely szelleme" a születésnap táján vendég lehet, az állandó lakhely/emlékhely létrehozása alig bimbózó remény csupán...

Az idén sikerült elindulni az intézményesülés útján. A részvétel – mind házigazdaként, mind meghívottként – bizonyíték és bizonyosság arról, hogy a Hunyadi Mátyás emlékével övezett értékrendszer, Kolozsvár szülőváros-minősége valóban közös ügy. Íme:

XIV. Mátyás Napok (február 17 – 25.)

I. dies: Korunk Galéria; II. dies: a Barabás Miklós Céh kiállítása; III. dies: a kolozsmonostori református templomban ünnepi istentisztelet; IV. dies: az Insomnia kávéházban Yesterdays koncert; V. dies:„Corvin-Tag" a Német Fórumban; VI. dies: az Arménia – Magyarörmény Baráti Társaság ünnepe; VII. dies: a Magyar Operában Erkel: Hunyadi László, az előcsarnokban gyermekrajz kiállítás; VIII. dies: Omagiu – Asociaţia culturală Thalia; IX.dies: a budapesti Carmina Danubiana együttes hangversenye.

A részletes műsort rendszeresen közölni fogjuk a Szabadság hasábjain.

A gyermekrajz seregszemle kapcsán Mátyás-napi ünnepségre készülődnek Nagyváradon, Zilahon, Szilágysomlyón, Nagykárolyban, Marosvásárhelyt. Székelyudvarhelyen lesz májusban az epilógus, a Juvenalis együttes részvételével.

A rendezvényekre mindenkit szeretettel hív és vár a „dies házigazdája" és az Amaryllis.

vissza az elejére


MOZI

(2. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – Azt beszélik – amerikai bemutató. – Vetítés: 13, 15.30, 18, 20.30, 23; kedvezménnyel 13 és 23 órától.

GYŐZELEM – Az elszánt diplomata – amerikai. – Vetítés: 14, 16.30, 19, 21.30.

MŰVÉSZ-EURIMAGES – Rois et reine – francia bemutató. – Vetítés: péntek, szombat, vasárnap: 13, 16, 19; hétfő–csütörtök: 16, 19; kedvezménnyel 13 és 16 órától. Ünneprontók ünnepe – amerikai. – Vetítés 22 órától.

DÉS

MŰVÉSZ – Narnia krónikái: az oroszlán, a boszorkány és a szekrény – amerikai. – Vetítés: 17, 19.30, péntek, szombat, vasárnap: 22 órától is, kedvezménnyel.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – The Final Cut – amerikai. – Vetítés: 17.30, 20, péntek, szombat, vasárnap 22 órától; kedvezménnyel naponta 17.30 órától.

DACIA B-TEREM – Pingvinek vándorlása – francia. – Vetítés: 17. 19.30.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – Éjszakai járat – amerikai. – Vetítés: 17.30, 20; péntek, szombat, vasárnap: 22 órától; kedvezménnyel: 17.30 órától.

vissza az elejére


OPERA

(2. oldal)

MAGYAR OPERA

Február 23-án, csütörtökön este fél 7 órakor. Erkel Ferenc: Hunyadi László. Vezényel: Horváth József. Felújítás: Gy. Tatár Éva.

ROMÁN OPERA

Február 15-én, szerdán este 7 órakor: Johann Strauss: A denevér.

vissza az elejére


SZÍNHÁZ

(2. oldal)

MAGYAR SZÍNHÁZ

Február 15-én, szerdán este 7 órakor: Ken Ludwig: Botrány az operában – bohózat két részben. Rendező: Bokor Péter (Kanada). CSAK 12 ÉVEN FELÜLIEKNEK!

ROMÁN SZÍNHÁZ

Ma, február 14-én, kedden este 7 órakor: Tom Stoppard: Travestiuri.

vissza az elejére


TÁNC

(2. oldal)

KÁLVINEUM

Február 15-én, szerdán, Zilahon, du. 4 órakor: Fehérlófia; este 7 órakor: A víz szalad, a kő marad – a Maros Művészegyüttes fellépése.

MAGYAR OPERA

Február 16-án, csütörtökön du. 4 órakor: Fehérlófia; este 7 órakor: A víz szalad, a kő marad – a Maros Művészegyüttes fellépése.

vissza az elejére


ZENE

(2. oldal)

DIÁKMŰVELŐDÉSI HÁZ

Február 17-én, pénteken este 7 órakor: Szimfonikus hangverseny a Transilvania Filharmónia szimfonikus zenekarának előadásában. Vezényel: Emil Simon. Közreműködik: Naoko Anzai (Japán). Műsoron. Glinka: Ruslan és Ludmila – nyitány; Rahmanyinov: 2. Zongoraverseny; Muszorgszkij-Ravel: Egy kiállítás képei.

Az oldalt szerkesztette: Köllő Katalin

vissza az elejére


VÉLEMÉNY


Gozsdu-vita újra, végkimerülésig?

(3. oldal)

Erőteljes kampányba kezdtek az elmúlt napokban az ortodoxegyházhoz és a nacionalista román pártokhoz közel álló erők annak érdekében, hogy az októberi bukaresti közös román–magyar kormányülésen a budapesti Gozsdu Közalapítvány létrehozásáról aláírt egyezményt a törvényhozás ne hagyja jóvá. A megállapodás szerint a felek évente legalább 200 ezer eurós állami költségvetési támogatást juttatnának az alapítványnak, amely Gozsdu Manó (Emanoil Gojdu) emlékének ápolását és a magyar–román kapcsolatok erősítését szolgálná.

A magyar fél az egyezményt tavaly ősszel ratifikálta, a román kormány november végén nyújtotta be a törvényhozásnak a ratifikáláshoz szükséges törvénytervezetet. Mivel a vita már akkor körvonalazódott, a kabinet a tervezetet nem sokkal később visszavonta, és a Gozsdu-megállapodást sürgősségi kormányrendelettel ratifikálta. Ezt viszont a parlamentnek meg kell erősítenie.

A bukaresti képviselőház jogügyi szakbizottsága a tervezet megvitatását a múlt héten elnapolta, s erre a hétre a bizottság elé kérette Mihai Răzvan Ungureanu külügyminisztert, akitől részltes magyarázatokat vár. A Román Ortodox Egyház szinódusa pedig az elmúlt napokban úgy döntött, hogy elöljáróinak szorgalmazniuk kell Emanoil Gojdu végrendeletének tiszteletben tartását, aki vagyonát a magyarországi és erdélyi ortodoxokra hagyta. Ennek érdekében már a hét végén több erdélyi ortodox templomban is „megemlékeztek" Gojduról, de főképpen vagyonáról, amelyet a pópák vasárnapi prédikációjukban immár három milliárd dollárra tettek.

Nicolae Popa, a kormánykoalícióban résztvevő Konzervatív Párt alelnöke, Eugen Simion, a Román Akadémia elnöke, Adrian Păunescu szenátor, a Szociáldemokrata Párt nacionalista szárnyának fő figurája, valamint a nacionalizmus alapján álló számtalan román értelmiségi azt szorgalmazza, hogy a parlament a tervezetet utasítsa el, Románia pedig követelje vissza „a mintegy kétmilliárd dolláros Gojdu-vagyont" Szerintük Magyarország „illegálisan államosította" Gozsdu Manó örökségét 1952-ben, a korabeli magyar törvények ugyanis a külföldiek vagyonának államosítását nem tették lehetővé.

Az 1802-ben Nagyváradon született Emanoil Gojdu, akit a magyar kortársai Gozsdu Manóként ismertek, budapesti és pozsonyi tanulmányai befejezése után sikeres ügyvédi karriert futott be Budapesten. Hatalmas vagyonát 1870-ben bekövetkezett halála előtt végrendeletileg „a tanulni vágyó ortodox román fiatalokat" segítő alapítványra hagyta. Korábbi román becslések szerint a Gozsdu-alapítvány vagyona 1918 végén több mint 10 millió aranykoronát tett ki, ami mai értéken körülbelül egymilliárd dollárnak felel meg. Ugyanakkor a Gozsdu-alapítvány 1889-ben „hét monumentális, négy emeletes épülettel rendelkezett Budapest szívében, a Dob, illetve a Király utcában".

A Gozsdu-alapítvány 1870. április 23-án kezdte meg működését Budapesten, az Erdélyi Ortodox Nemzeti Kongresszus (a későbbi erdélyi ortodox mitropólia) védnöksége alatt, majd székhelyét az első világháború után Nagyszebenbe tette át. Az alapítvány 1918-ig mintegy ötezer erdélyi román ortodox diáknak nyújtott ösztöndíj formájában támogatást. A szenátorok szerint a két ország parlamentje által még a második világháború előtt ratifikált román-magyar egyezmény alapján az alapítványi vagyont Romániának kellett volna átvennie, ám ezt előbb a háború, majd a kommunista hatalom megakadályozta.

Román törvények értelmében a húszas évek elején Erdélyben olyan magyar alapítványi vagyonokat – például a Tanítók Házát Kolozsváron, a nagyszebeni Mária Terézia Árvaházat, vagy a Háromszéki Tanalapot – államosítottak, amelyek visszaköveteléséről később – akár a Gozsdu-vagyonért cserében – a román fél hallani sem akart. De egyáltalán, semmilyen kompenzációról nem kívántak tárgyalni.

Egyébként 1926-ig a románok szabadon rendelkezhettek a Gozsdu-alapítvány jövedelmével, de azt követően a magyar fél az alapítvány számláit zároltatta. Végül 1937-ben született egy egyezmény, amelyben Románia tételesen ugyan nem jelentette ki, hogy bizonyos vagyonokat visszaad, de bizalmas szóbeli megállapodás született arra nézve, hogy ez fog történni. A két ország parlamentje ezt az egyezményt későn ratifikálta. A románok két évvel később, a magyar parlament azonban csak 1940 tavaszán, a háború kezdetekor, így végrehajtására már nem került sor.

A Gozsdu-vagyon rendezetlensége 1946-ban ismét felvetődött. Akkor a magyar fél álláspontja az volt, hogy mivel 1944. augusztus 23-án beállt a hadiállapot, a nemzetközi joggyakorlat szerint, a korábban kötött egyezmények semmissé váltak, s az egész kérdést újra kell tárgyalni. A románok a párizsi béketárgyalásokon komoly vagyoni követelésekkel álltak elő, s ezek között szerepelt a Gozsdu-vagyon visszaszerzése is. Ezeket a követeléseket azonban az oroszok sem támogatták, így az a békeszerződésből is kimaradt.

Miután 1948-ban Romániában megtörtént a teljes államosítás, a magyar fél szorgalmazta azt, hogy az államosított magyar vállalatokért és pénzintézetekért Románia fizessen kárpótlást. Ettől kezdve a románok a Gozsdu-vagyon kérdését nem erőltették, hiszen tudták: Magyarországnak sokkal nagyobb kártérítendő vagyona van, mint a román félnek.

A két ország 1953. július 7-én pénzügyi egyezményt kötött. Ebben mindkét fél lemondott a másikkal szemben korábban támasztott valamennyi követeléséről. Az egyezményben a Gozsdu-vagyon név szerint ugyan nem szerepel, de a magyar fél teljesen egyértelműnek tartotta, hogy a románok ekkor a Gozsdu-vagyonról is lemondtak. Mellesleg, Magyarország ekkor nagyságrenddel nagyobb vagyonkövetelésről mondott le, mint a románok.

A két kormány 1997 után számtalan alkalommal tárgyalt a Gozsdu-örökségről. E tárgyalások nyomán született meg a tavaly októberben aláírt magyar–román egyezmény, amelyről most Romániában sokan nem kívánnak tudomást szerezni. A követelőzők azt sem látják be, hogy a magyar félnek nagyságrenddel több követelnivalója lenne Romániával szemben.

Az elmúlt napokban Bukarestben az is elhangzott, hogy az 1953-as egyezmény a magánvagyonokra nem vonatkozott, azokról tehát a kormányok illegálisan kötöttek megállapodást. A jelek szerint az 1953-as egyezményt a szóban forgó román erők mindenképpen megkérdőjelezni kívánják. E szerződés hipotetikus felmondásának következményeire, persze, csakis egyoldalúan kívánnak reflektálni. Pedig ha az egyezménytől mindkét fél eltekintene, Magyarország is előállhatna korábbi komoly követeléseivel. Erre lenne is precedens, hiszen a hatvanas-hetvenes években Románia fizetett kárpótlást az államosított külföldi vagyonokért Svájcnak, Kanadának és más érintett nyugati országoknak.

A vitát szítóknak egyszer s mindenkorra le kellene már zárniuk a Gozsdu-vagyon körül időről időre újra fellángoló vitát. Tulajdonképpen el kell dönteniük: a teljes körű visszaszolgáltatást támogatják vagy pedig azt, hogy a felek kölcsönösen felhagyjanak az egymással szemben támasztott követelésekkel. Azt ugyanis nem játszhatják tovább, hogy az egész követeléscsomagból egyetlen valakiknek kedves tételt kiemelnek, és a többiről tudomást nem véve, évekig süketek módjára követelőznek.

Tibori Szabó Zoltán

vissza az elejére


NAPIRENDEN


Elutasították Năstase házkutatási kérelmét

(4. oldal)

Hétfőn a képviselőház állandó bizottsága 6 igen és 4 nem szavazattal, az Adrian Năstase házainak kutatására irányult kérelmet visszaküldte Monica Macovei igazságügyi miniszternek.

Adrian Năstase megjegyezte: az állandó bizottság megállapította, nem egyeztethető össze a miniszter kérése az alkotmány 72. szakaszának 2. bekezdésével, amely kimondja: honatyák esetében a kivizsgálás és bíráskodás csupán a fellebbviteli ügyészség hatáskörébe tartozik. Monica Macovei szerint a képviselőház állandó bizottsága megszegte a házszabályt azzal, hogy visszaküldte a szaktárcának a házkutatási kérést. Macovei szerint ezt a képviselőház jogi bizottságához kellett volna juttatni.

vissza az elejére


Fokozódó koalíciós feszültségek

(4. oldal)

Beiratkozott a Demokrata Pártba (DP) Elena Udrea. Traian Băsescu volt tanácsosa, akinek azért kellett elhagynia a Cotroceni-t, mert férje csúnya lekenyerezési botrányba keveredett, a Nemzeti Liberális Párt (NLP) tagja volt, de a botrányt követően innen is kilépett. Udrea Băsescu iránti hűsége ismeretében nincs is abban semmi meglepő, ha – vallomása szerint – olyan pártban szeretne tevékenykedni, amely a legmesszebbmenőkig támogatja az államfő projektjeit, elveit. A gond csupán az, hogy a D.A. Szövetséget alkotó két párt, a liberálisok és demokraták közti protokollum kifejezetten tiltja, hogy az egyik pártból kilépő tagokat a másik felvegye.

Az eset tovább mélyítheti a konfliktust a két párt között. Hét végén ugyanis Călin Popescu Tăriceanu kormányfő, az NLP elnöke azon véleményének adott hangot: elszalasztották az alkalmas pillanatot a két párt fúziójához. Erre 2004-ben, közvetlenül a választások után kellett volna sort keríteni, a demokraták azonban akkor visszautasították az ajánlatot – vádolta a DP-t Tăriceanu. Kijelentette: továbbra is egy erős jobb-közép párt megteremtése mellett foglalt állást, de ha az egyesülés ötlete ellen egyre inkább berzenkedő megyei szervezetek ellenében kerül sor a fúzióra, az csőd.

Míg Udrea-átiratkozása többnyire a D.A. belső ügye, a demokraták által folytatott „tagtoborzási" stratégia más politikai pártok felháborodását is kiváltotta. Amint arról korábban beszámoltunk, a DP több mint 50 polgármestert, és még több önkormányzati képviselőt „csábított át" csak a Szociáldemokrata Párttól (SZDP). Múlt héten pedig három volt NRP-s képviselő csatlakozott Emil Boc pártjához. Egyes elemzők szerint a DP arra törekszik, hogy – a „parlamenti migrációval" kapcsolatos korábbi, elítélő álláspontjától eltérően – így erősítse meg sorait a törvényhozásban, önkormányzatokban, hogy ne legyen többet köteles az elsősorban gazdaságilag érdekelt konzervatívokkal, illetve a „kényelmetlen" kisebbségi kérdést feszegető RMDSZ-szel kompromisszumot kötni.

A DP tagtoborzása ellen a legvehemensebben a Konzervatív Párt elnöke, Dan Voiculescu kelt ki, aki szerint pártjának elege van a koalícióból, Románia EU-csatlakozása után pedig véget vet az együttműködésnek. Voiculescu beszédét vegyes érzelmekkel fogadta a közvélemény, hiszen köztudott, a KP nemrég „olvasztotta be" a Kolozs megyei Nagy-Románia Pártot elnököstül mindenestől, így téve szert képviseletre a megyei és a városi tanácsban.

Sz. K.

vissza az elejére


Ésszerűbbé tenni az egészségügyi rendszer működését
Székely: „Vétójoga volt az orvosok pártjának"

(4. oldal)

Az egészségügyi „reformcsomag" összeállításakor a stratégiai cél az volt, hogy az egészségügyi rendszer működését átláthatóbbá tegyék, és ésszerűsítsék az anyagi források felhasználását – nyilatkozta a Szabadságnak Székely Ervin államtitkár.

Nagy gondot okozott, és visszaélésekre adott alkalmat az, hogy a kórházak eddig nem tartoztak senkinek a hatáskörébe. Az épületekért az önkormányzatok feleltek, az állandó javítások kötelezettsége a helyi forrásokat terhelte. Ami a falakon belül volt, az a szaktárca hatáskörébe tartozott, a szolgáltatások ellenértékét viszont az egészségbiztosító törlesztette. Ugyanakkor sem a minisztérium, sem a biztosító nem volt illetékes a kórház vezetését illető kérdésekben – mondta az államtitkár. Ezért a kórházak egyfajta senki földjévé váltak, az igazgatók nem tartoztak felelősséggel a pénzforrások felhasználásáért, és – Székely Ervin szerint – egyeseknek, az úgynevezett hazai orvosi elit bizonyos képviselőinek, ez a helyzet nagyon is megfelelt.

Az államtitkár úgy véli: ez az egyik ok, amiért az új törvénycsomagot igen sokan ellenezték, ez ugyanis kimondja, hogy azé a felelősség, aki a pénzt adja. A kórházak menedzsmentjét elválasztják a gyógyító tevékenységtől. Az igazgató felelősséggel tartozik a minisztériumnak, de ugyanakkor szabad kezet és globális költségvetést kap, amelyből saját legjobb belátása szerint gazdálkodhat. A törvénycsomag másik fontos eleme, az egészségügyi biztosítások törvénye, ez a jogszabály a magánbiztosításokkal kapcsolatosan is rendelkezik.

Vitatéma volt az, hogy ez utóbbiak helyettesíthetik-e az Országos Egészségügyi Biztosítás szolgáltatásait, vagy csak kiegészíthetik azokat. Végül ez utóbbi mellett döntöttek, mivel úgy vélték, ellenkező esetben kettészakadna a rendszer, emellett pedig a társadalmi szolidaritás elvének is a kiegészítő biztosítások rendszere felelt meg jobban.

Sikerült az Országos Egészségügyi Biztosítót csaknem teljes egészében kivonni a pénzügyi tárca hatásköréből, a minisztérium már csak az illetékek begyűjtésében játszik szerepet. Ennek az a következménye, hogy a biztosításokból begyűlő összegek nem kerülnek be a központi költségvetésbe, és nem lehet más célra fordítani azokat.

A jogszabály-csomag harmadik kitétele az úgynevezett szenvedély-adó bevezetése, amellyel kapcsolatban az Európai Unió is megfogalmazott néhány fenntartást. A szaktárca azonban kitartott álláspontja mellett, mivel úgy vélte, akik önként rombolják egészségüket, azok többet emésztenek fel a rendelkezésre álló pénzalapokból, méltányos tehát, hogy fokozottabban járuljanak hozzá. Azt is el kellett dönteni, hogy ez egy külön adó legyen, vagy pedig kerüljön be a luxusadóba. Úgy vélték: a külön befizetett illetéket könnyebb elkülöníteni és a megfelelő helyre utalni. Az érvelést végül az uniós hatóságok is elfogadták.

A törvénytervezethez beérkezett mintegy 400 indítványból sokat el is fogadtak, több képviselő és szenátor pedig a minisztériumba ment, hogy személyesen érveljen javaslata mellett. Így egyfajta parlamenten kívüli vita zajlott le a törvényről – fogalmazott Székely Ervin.

A módosító indítványok egy része liberális honatyáktól származott, ami csak azért érdekes, mert a kezdeményező miniszter szintén a Nemzeti Liberális Párt tagja, és így az a látszat keletkezhet, hogy a párton belül nincs egyetértés a törvénnyel kapcsolatosan. Székely Ervin úgy véli: a parlamentben működik egy „hatodik párt", mégpedig az orvosok pártja. Ez a közös érdekekre alapuló tömörülés mindegyik politikai alakulatban jelen van, de különösen az NLP-ben képviselteti magát jelentős arányban. Ennek tulajdonítható az, hogy számos intézkedést ellenkezéssel fogadtak, még a kezdeményező politikai alakulatokban is.

Ami az RMDSZ-t illeti, Székely Ervin szerint az nagymértékben hozzájárult ehhez a törvénycsomaghoz, és ezért teljes mértékben kiáll mellette. Még a jogszabályok minisztériumi kidolgozását megelőzően lezajlott egy nagyszabású találkozó, amelyen részt vettek a szövetség által meghívott magyar orvosok, egészségügyi szakértők. Az általuk megfogalmazott javaslatok zöme bekerült a törvénycsomagba. Ezenkívül, az RMDSZ elérte azt, hogy a mezőgazdaságban dolgozók évente egyszer fizessék be az egészségügyi biztosítást, mint ahogyan termékeiket is évente egyszer értékesítik. A mezőgazdaságban és az erdőgazdálkodásban dolgozók számára a biztosítást sikerült 6,5 százalékról 5 százalékra csökkenteni, ellenben nem sikerült felmenteni a fizetési kötelezettség alól a munkanélkülieket.

Ercsey-Ravasz Ferenc

Az 1-es, 4-es oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


KÖRKÉP


Farsangi batyubál
Beszterce

(5. oldal)

Hét végén került sor Besztercén a hagyományos farsangi batyubálra az Elektrotechnikai Líceum éttermében az RMDSZ megyei és városi szervezete, a besztercei MADISZ és a Pro Hereditatem Egyesület szervezésében. A tizenhatodik alkalommal megszervezett bálra az egész megye területéről érkeztek vendégek, egyaránt képviseltette magát a fiatalabb és idősebb korosztály. – Eleinte csak az idősebb korosztályt vonzotta ez a szórakozási lehetőség, de nagy örömünkre most már nagyon sok fiatal vesz részt a minden évben megrendezésre kerülő batyubálon – mondta Gönczi Irénke helyi tanácsos.

Az idén is zsúfolásig telt a líceumi étterem, és néhol még jelmezbe öltözött embereket is lehetett látni. A besztercei táncos mulatságon kisorsoltak néhány jegyet a február 24-i kolozsvári farsangi bálra is, hogy a hét végén is kikapcsolódhassanak a Neoton együttessel.

– Jó hangulat jellemezte az idei farsangi bált, és reméljük, hogy minden évben hasonlóan sikeres lesz a rendezvény – tette hozzá a helyi tanácsos.

D. I.

vissza az elejére


SZAMOSÚJVÁRI HIREK

(5. oldal)

Közművesítési munkálatok. Szamosújváron tavaly a gázhálózat korszerűsítésére helyezték a hangsúlyt, míg az idén a szennyvízcsatorna kiépítését tervezik a városatyák. A legutóbbi tanácsülésen megtudtuk: a Kandia lakónegyed tíz utcájába szennyvízcsatorna-hálózatot építenek ki. Sajnos eddig ezt a kérdést nem kezelték kellő komolysággal az önkormányzati képviselők. Ha lesz elegendő pénz, akkor a város más részein is végez hasonló munkálatokat a Lakás-, és Közgazdálkodási Vállalat. Kiderült: az idén befejezik a vízszerelési munkálatokat az új ifjúsági lakótelepen is, ahol az elmúlt négy évben húsz korszerű családi ház épült.

Bálint-nap. A hét végén a szokottnál zsúfoltabbak voltak a klubok és diszkók. Nem véletlenül, hiszen a korábban megtartott Bálint-napi rendezvények sok fiatalt vonzottak. Az XTACY klubban például több százan szórakoztak. A szervezők számos meglepetést tartogattak, többek között a hagyományokhoz hűen szépségversenyt is szerveztek. A műsorból nem hiányzott a minőségi humor, de legtöbben a tánc miatt keresték fel a vasútállomás melletti szórakozóhelyet. Ugyanitt a múlt héten Rock-party estet tartottak, szintén népes részvétellel.

A hét végén Szamosújváron még a Blue, Hell és az Etrusco klubokban rendeztek ifjúsági esteket, amelyeken sok fiatal vett részt. Mindenhol megünnepelték a Szerelmesek Napját.

vissza az elejére


Kettős ünnep Kalotaszentkirályon
Záróvizsgával egybekötött EU házhoz jön

(5. oldal)

A budapesti Gazdasági és a Közlekedési Minisztérium és az RMDSZ országos, megyei és helyi szervezetének jóvoltából megszervezett gyakorlat a falusi turizmusban tanfolyam záróünnepségére került sor az elmúlt hét végén Kalotaszentkirályon. A tanfolyamra 105-en jelentkeztek Kalotaszentkirályról és a környező falvakból is.

A hat hétvégés, közel 200 órás elméleti és gyakorlati intenzív tanfolyamot a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a Szülőföld Program keretéből finanszírozza. Sikeres záróvizsga esetén a hallgatók a magyarországi Nemzeti Szakképzési Intézet által elismert, az egész Európai Unió (EU) területén érvényes falusi vendéglátói oklevélre jogosultak. Az oktatást a Nyíregyházi Főiskola és a Budapesti Gazdasági Főiskola tanárai, vezető turisztikai szakemberek biztosították. A helyi vonatkozásokról, romániai szabályozásokról, pályázati lehetőségekről az RMDSZ szakemberei tartottak előadásokat.

Felkészülni a csatlakozásra
A kalotaszentkirályi turisztikai tanfolyam záróünnepsége ugyanakkor az idei Az EU házhoz jön konferenciasorozat megnyitója is volt. A kis- és középvállalkozások EU-s felkészítését biztosító konferencia- és képzéssorozat finanszírozója a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, szervezői a minisztérium, az RMDSZ és az Önkormányzati Menedzsmentért Alapítvány.

Póka János György helyi polgármester köszöntője után Gérnyi Gábor a Kis- és Középvállalkozók Integrációs Felkészítését Koordináló Főosztály vezetője tartott előadást az EU csatlakozás kihívásairól. – Lassan, szisztematikusan kell felkészülni a csatlakozásra – mondta a főosztályvezető. Bonyolult dolog, mert mindkét fél részéről aggályok, félelmek fogalmazódnak meg – magyarázta. Gérnyi Gábor részletezte a csatlakozás hatásait a kis- és középvállalkozókra, valamint ismertette az utána szigorodó és javuló feltételeket is.

Szép Gyula, az RMDSZ művelődési és egyházügyi ügyvezető alelnöke elmondta: fontos, hogy megőrizzük hagyományainkat és sajátosságainkat az EU-ba való belépésünk után is. – 1990-ben nekem támadt az az ötletem, hogy 1991-ben tánctábort hozzunk létre Kalotaszentkirályon, ahol a kalotaszegi néptáncoktatókat szerettük volna tovább képezni.

Japántól Mexikóig érkeztek hozzánk érdeklődők, így a néptánc tábor nemzetközi fórummá vált. A népi kultúra gyakorlása következményeként ebben a régióban beindult a faluturizmus is. Ha továbbra is okosan hasznosítjuk a velünk született és őseinktől tanult kultúrát, akkor nem fenyeget minket az elrománosodás veszélye – tette hozzá az alelnök.

Talpas János, a bukaresti Országos Turisztikai Kutatási és Fejlesztési Intézet igazgatója elmondta: hat százalékkal nőtt a turizmusból származó bevétel Romániában, amelyből csupán három százalék a faluturizmusból származó jövedelem. – Azt tanácsolom mindenkinek, bátran forduljanak hozzánk, mert mi mindig megpróbálunk segíteni – mondta az igazgató.

Született tehetség a jó vendéglátó
– Én az oktatást képviselem és hiszem, hogy ez a jövő – mondta dr. Szalók Csilla, a Budapesti Gazdasági Főiskola és a Jó gyakorlat a falusi turizmusban képzéssorozat tanára. – A különbséget a más-más embertípus adja, vannak akik szívvel-lélekkel kiszolgálják a vendéget. Azt mi nem tudjuk megtanítani, hogy milyen legyen egy jó vendéglátó, ez vele született tehetség. Mi csupán azt tanítjuk, hogyan lehet jobban dolgozni. A falusi turizmus másik sajátossága, hogy együtt kell működniük az embereknek. A vendég akkor tér vissza, ha egy közösség fogadja, ahol jól érezheti magát. Amíg a vendéglátók azt kérdezik, hogy hogyan lehet jobban dolgozni, addig jó úton haladnak – fejezte be Szalók Csilla.

Hanusz Árpád főiskolai tanár, valamint a Falusi Agrárturizmus Országos Szövetségének alelnöke (FATOSZ) elmondta: a tanfolyam nem csupán a tárgyi tudásbővítés, hanem szemléletváltás is. – Ha azt akarjuk, hogy az EU-ban ne asszimilálódjunk, vagy új dolgokat kell keressünk, vagy a már meglévőket fejlesztjük tovább. Nem lehet nemzetközi turizmus ott, ahol nincs belső turizmus, és mi ehhez is segítséget nyújtunk – tette hozzá Hanusz Árpád.

Az esemény külön látványossága, hogy meg lehetett tekinteni a tanfolyam résztvevőinek gyakorlati vizsgájához szükséges kalotaszegi népi termékek, varrottasok, fafaragások, kosarak kiállítását is. A tanfolyamzáró és az EU házhoz jön évadnyitója után hagyományos vacsorára, a helyi tánccsoport rövid bemutatójára került sor és igényes kalotaszegi népzenét is hallgathattak a jelenlévők.

Dézsi Ildikó

vissza az elejére


Dohányellenes kampány
KOLOZSVÁR

(5. oldal)

Hétfőn Én nem cigarettázom címmel átfogó dohányellenes kampány indult a megyeszékhelyen. Az akció részleteit Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem aulájában tartott sajtóértekezleten közölték. A kampányt az „Aer Pur" Egyesület, az Országos Drogellenes Ügynökség, a kolozsvári a Iuliu Haţieganu Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem, illetve Tanügyminisztérium valósított meg.

A Nem cigarettázó osztályok program, amelyet a bukaresti holland nagykövetség a MATRA keretprogram keretén belül finanszíroz, az elemiben tanuló diákoknak szól.

Az előadások célja: a diákok tájékoztatása dohányzás káros hatásáról.

Eugen Boie rendőrbiztos, az Országos Kábítószerellenes Ügynökség koordinátora, elmondta: ez az tevékenység rendkívül fontos, ugyanis a diákok nem ismerik a dohányzás káros hatását. A program során öt 45 perces előadást tartanak és videófelvételekkel tájékoztatják a diákokat a dohányzás káros hatásairól. Az előadások végén kisorsolnak egy nyertes osztályt, annak alapján, hogy hol volt a legeredményesebb a program. A díj egy egyhetes külföldi utazás.

Az előadáson elhangzott: egy darab cigaretta 5 perccel rövidíti életünket.

Az elmúlt időszakban az ország különböző városaiban több kormányzati és civil szervezet kampányt indított a dohányzás ellen. Sajnos ennek ellenére egyre több fiatal dohányzik. Az iskolák udvarán vagy a különböző tanintézmények környékén továbbra is több tíz diák dohányzik.

Az orvosok véleménye szerint a dohányzás többek között tüdőrákot okozhat. Ezt sajnos több fiatal nem veszi figyelembe.

(török)

vissza az elejére


A rendőrség hírei
Volt élettársa rabolta ki

(5. oldal)

A 21 Ioana Ancuţa S. február 12-én vasárnap reggel fél hatkor a Tordai út és a Petőfi (Avram Iancu) utca kereszteződéséhez ért el, út közben telefonált, így nem vette észre, hogy utolérte volt élettársa, a 27 esztendős Mihai Z., aki kitépte a kezéből a készüléket. Az egykori „barát" fellökte a lányt, majd megfenyegette, hogy elveri, ha feljelenti a rendőrségen. A nyomozás folytatódik, a tettest még nem került rendőrkézre.

Halálos baleset Erdőfeleken
Túl gyorsan vett be egy baloldali kanyart, és három másik szabályosan közlekedő gépkocsival ütközött a 19 éves tordai Dragoş Răzvan R. vezette CJ–31–RSU rendszámú Fiat gépkocsi. Az eset február 10-én pénteken délben történt az E 60-as országúton Erdőfelek térségében. A szabálytalanul közlekedő autóvezető a kanyarban elvesztette uralmát a kormány fölött, átsodródott a másik sávba, és belehajtott a HR–10–EUR rendszámú Daewoo Matizba, amelynek vezetője a 32 esztendős tordaszentmihályi Călin S. és utasa, a 26 éves S. Gyula Levente súlyosan megsérültek. Ez után összeütközött az AB–02–GAB rendszámú 1310-es Daciába, amelyet az 50 éves gyulafehérvári Cristu C. vezetett. Ő és utasa, az 52 esztendős Tatiana C. is súlyosan megsebesültek. A Fiat gépkocsi ezek után egy Renault-t ütötte el. A sokszoros ütközésnek halálos áldozata is volt, a Fiatban ülő 20 éves tordai Denisa Anca R. nem élte túl a balesetet. Az anyagi kár értéke mintegy 40 ezer új lej.

(póka)

vissza az elejére


HIRDETÉS
INGATLAN

(6. oldal)

Legalább 700 négyzetméteres telken épült 150–350 négyzetméteres házat vásárolnék, esetleg telket, minimum 16 méteres utcai fronttal. Telefon: 594-792, 406-874, 0744-541203.

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Február 13., hétfő

(6. oldal)

Váltóiroda (Vétel/Eladás)

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

100 Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25.)

3,53/3,56

2,93/2,97

1,38/1,44

Western Union – szolgáltatás a Sora, Szentegyház u. 4. és Széchenyi tér 23–25. szám alatti váltóirodákban.

vissza az elejére


Február 14., kedd

A Román Nemzeti Bank árfolyamai: 1 euró = 3,5272 lej, 1 USD = 2,9672 lej, 100 magyar forint = 1,4043 lej.

vissza az elejére


SPORT


KOSÁRLABDA

(8. oldal)

Ezen a héten két sorsdöntőnek mondható bajnoki mérkőzést is játszik a Kolozsvári BU Poli Mobitelco férfi csapata, amely szerdán a hétközi fordulóban a bajnok Ploieşti-i Asesoft otthonába látogat, majd szombaton délután 17 órakor a szintén bajnoki babérokra aspiráló Nagyszebeni Atlassib ESK-t fogadja a Horia Demian Sportcsarnokban.

Az eseményeket megelőző sajtótájékoztatón Mircea Cristescu mene-dzser, Dorin Popa másodedző és Flavius Lăpuşte, a csapat egyik vezéregyénisége előbb a hét végi játéknapon elért, Bukaresti Rapid Isover elleni győzelmet elemezte ki. A sikeren kívül egyetlen pozitívum, hogy a nehezebb pillanatokban a gárdának eszébe jutott, hogy kell igazán kosárlabdázni (de ez az időszak általában csak 2–3 percet tartott). Rossz előjelei vannak a heti mérkőzéseknek: a szerb Predrag Mijuszkovics még mindig nem épült fel sérüléséből, jó esetben szombaton játszhat, azonkívül Bruno Roschnafsky meghűlt, Paul Chetrean a hátát fájlalja, Mihai Popának meghúzódott az Achilles-ina, Cătălin Baciut pedig behívták az ifi válogatottba.

Fontos információ: a szombati Nagyszeben elleni összecsapásra már csütörtökön reggel 10 órakor el kezdik árusítani a jegyeket. A szurkolókat kérik, hogy idejében szerezzék be a belépőt vagy elővételben vagy legalább két órával a meccs előtt, elkerülendő a hosszú sort a jegypénztár előtt (és a kezdési időpont lekésését...). P. J. A.

vissza az elejére


TENISZ
Davis-kupa
Román búcsú

(8. oldal)

Az ausztrál férfi teniszválogatott bejutott a Davis-kupa Világcsoportjának negyeddöntőjébe, miután Chris Guccione három játszmában megnyerte a mindent eldöntő utolsó egyest a svájci George Bastl ellen. A hazaiaknál nem játszott a világelső Roger Federer, igaz, a vendégek is Lleyton Hewitt nélkül utaztak Genfbe.

La Jolle-ban az utolsó két egyes döntött ugyan, de Victor Hănescu előző napi sérülése miatt nem tudott kiállni, ezért nagyon sima vereség lett a vége: Andy Roddick–Răzvan Sabău 6:3, 6:3, 6:2 és James Blake–Horia Tecău 6:1, 7:5.

Végeredmények, Világcsoport, 1. forduló: Ausztria–Horvátország 2–3, Németország–Franciaország 2–3, Argentína–Svédország 5–0, Fehérorosz-ország–Spanyolország 4–1, Svájc–Ausztrália 2–3, Hollandia–Oroszország 0–5, Chile–Szlovákia 4–1 és Egyesült Államok–Románia 4–1.

A negyeddöntőket április 7–9., az elődöntőket pedig szeptember 22–24. között rendezik. A finálé december 1–3. között lesz.

vissza az elejére


KÉZILABDA
Kupaeredmények
Női Bajnokok Ligája

(8. olldal)

Noha az első félidőben remekül játszott és ötgólos előnyt szerzett, végül mégis pont nélkül maradt a Győri Grabo-plast ETO KC a női kézilabda Bajnokok Ligájában a Kometal Szkopje elleni hazai mérkőzésén. Ötgólos vereséget szenvedett idegenben a Dunaferr női kézilabdacsapata az orosz Lada Toljattitól, ezzel pedig eldőlt, hogy egyik magyar együttes sem juthat be a sorozat negyeddöntőjébe.

Női kézilabda BL, D-csoport, 5. forduló: Győri Graboplast ETO KC–Kometal Szkopje (macedón) 26–28 (17–12) és Aalborg (dán)–Dinamó Volgograd (orosz) 29–21 (13–10).

A csoport állása: 1. Aalborg 7 (153–138), 2. Szkopje 7 pont (145–131), 3. Győr 4, 4. Volgograd 2.

B-csoport, 5. forduló: Lada Toljatti (orosz)–Dunaferr 31–26 (16–12) és Slagelse (dán)–Knjaz Milos (szerb-montenegrói) 36–24 (18–10).

A csoport állása: 1. Slagelse 8 pont, 2. Toljatti 6, 3. Dunaferr 4, 4. Knjaz Milos 2.

Női KEK
Tizennégy gólos vereséget szenvedett a Vác női kézilabdacsapata a norvég Skien vendégeként a KEK negyeddöntőjébe jutásért zajló párharc első felvonásán, így gyakorlatilag elvesztette továbbjutási esélyét.

Női kézilabda KEK, a negyeddöntőbe jutásért, 1. mérkőzés: Skien (norvég)–Vác 37–23 (22–11).

Női EHF-kupa
Nagy lépést tett a továbbjutás kiharcolása felé a Ferencváros női kézilabdacsapata, amely Ankarában 14 góllal nyert a vendéglátó együttessel szemben az EHF Kupa nyolcaddöntőjében rendezett párharc első mérkőzésén. A másik magyar együttes is sikerrel kezdett a kupában: nyolcgólos előnyt szerzett a visszavágóra a Debrecen női csapata a lengyel Lublinnal szemben az első mérkőzésén. Megnyugtató előnyt szerzett a Cornexi-Alcoa-HSB Holding is az RK Hummel ellen a párharc első, hazai mérkőzésén: a címvédő székesfehérvári együttes 17 góllal bizonyult jobbnak szerb-montenegrói riválisánál.

Női kézilabda EHF Kupa, nyolcaddöntő, 1. mérkőzés: Ankara (török)–Ferencváros 32–46 (15–19), Debrecen–Lublin (lengyel) 24–16 (15–7) és Cornexi-Alcoa-HSB Holding–RK Hummel (szerb-montenegrói) 36–19 (22-11).

A visszavágót egy hét múlva rendezik.

vissza az elejére


SPORT


XX. Téli Olimpiai Játékok, Torino, 2006

(7. oldal)

A téli olimpia harmadik napja néhány meglepő eredményt, és egy szenzációs magyar pontszerzést eredményezett: Knoch Viktor az első magyar versenyző 1980 óta, aki pontszerző helyen végez téli ötkarikás játékokon.

JÉGKORONG
A finn válogatott nyerte a torinói téli olimpia női jégkorongtornájának első mérkőzését. A négy éve ezüstérmes amerikai és a bronzérmes svéd női jégkorong-válogatott egyformán győzelemmel kezdett. A címvédő kanadai női jégkorong-válogatott elgázolta a házigazda olasz együttest. A folytatásban a második mérkőzését is magabiztosan nyerte meg a címvédő kanadai válogatott és az amerikai csapat.

Eredmények, 1. forduló:

A-csoport: Svédország–Oroszország 3–1 (0–0, 2–1, 1–0) és Kanada-Olaszország 16–0 (5–0, 4–0, 7–0).

B-csoport: Finnország–Németország 3–0 (2–0, 0–0, 1–0) és Egyesült Államok–Svájc 6–0 (1–0, 1–0, 4–0).

2. forduló: A-csoport: Kanada–Oroszország 12–0 (7–0, 2–0, 3–0) és B-csoport: Egyesült Államok–Németország 5–0 (2–0, 2–0, 1–0)

.

vissza az elejére


MŰKORCSOLYA
Michelle Kwan visszalépett

(7. oldal)

Az ötszörös világbajnok Michelle Kwan ágyéksérülése miatt visszalépett a torinói téli olimpiától. Az erre vonatkozó döntését vasárnap jelentette be az amerikai műkorcsolyázó. A 25 éves, kínai származású világklasszis számára ezzel valószínűleg végleg elúszott a lehetőség arra, hogy valaha is aranyérmes legyen az ötkarikás játékokon. Kwan eddigi öt vb-elsősége mellett kilencszer nyerte meg hazája bajnokságát, az olimpiákon azonban egyszer sem tudott a csúcsra érni: Naganóban (1998) második, Salt Lake Cityben (2002) pedig harmadik lett.

vissza az elejére


ALPESISÍ

(7. oldal)

A várt izgalmakat, de teljesen váratlan győztest hozott a torinói téli olimpia egyik legnagyobb érdeklődéssel várt száma, a férfi lesiklás: az aranyérmet óriási meglepetésre a francia Antoine Deneriaz szerezte meg az osztrák Michael Walchhofer és a svájci Bruno Kernen előtt.

Harmincadikként a sorban jött a 29 éves Deneriaz, akinek tulajdonképpen 2003 decembere óta nem volt értékelhető eredménye nemzetközi szinten, és mindenkit megdöbbentve olyan tempót diktált, amely a részeredmények alapján szenzációt sejtetett. A francia aztán a pálya alsó szakaszán sem hibázott, s így nagy meglepetésre 1:48,80-nal megelőzte Walchhofert, akinek így meg kellett elégednie az ezüsttel.

Románia képviselője, Florentin Daniel Nicolae az 53. időt érte el.

Eredmény, alpesi sí, férfi lesiklás: 1. Antoine Deneriaz (Franciaország) 1:48,80 p, 2. Michael Walchhofer (Ausztria) 1:49,52, 3. Bruno Kernen (Svájc) 1:49,82, ..., 53. Florentin Daniel Nicolae 2:00,93.

SÍFUTÁS
Szoros befutó után az orosz Jevgenyij Gyementyjev nyerte a férfiak 30 km-es üldözéses sífutó-számát a torinói téli olimpián. A második helyen – 0,6 mp-es hátránnyal – a norvégok klasszisa, Frode Estil ért a célba, míg a bronzérmet a hazaiak egyik kedvence, Pietro Piller Cottrer (0.9 mp hátrány) szerezte meg. A Salt Lake Cityben kétszeres bajnok Estil a rajtnál bukott, és egy kisebb csoportot is magával rántott, aztán gyorsan összeszedte magát, és felzárkózott.

A 48. helyen zárt Antal Zsolt, Románia legjobb sífutója. A tekerőpataki sportember a verseny során szinte mindvégig az 55. hely környékén haladt, azonban a végén fergeteges hajrával sikerült beverekednie magát az első 50 közé. A másik román versenyző, Mihai Găliceanu a 64. helyen végzett.

Eredmény, sífutás, férfi 30 km üldözéses (15 km klasszikus + 15 km szabad stílus): 1. Jevgenyij Gyementyjev (Oroszország) 1:17:00,8 ó, 2. Frode Estil (Norvégia) 1:17:01,4, 3. Pietro Piller Cottrer (Olaszország) 1:17:01,7, ..., 48. Antal Zsolt 1:22:29,8, ..., 64. Mihai Găliceanu 1:26:31,8.

*

A rendkívül taktikusan versenyző észt Kristina Smigun nyerte a nők 15 km-es üldözéses versenyét. A második helyen a cseh Katerina Neumannova, a harmadikon pedig az orosz Jevgenyina Medvegyeva-Abruzova végzett.

Az első erdélyi magyar sportoló, aki rajtolt a torinói téli olimpián, a sífutó György Mónika, közel 7 és félperces hátránnyal az 59. helyen fejezte be a 7,5 + 7,5 km-es duatlon versenyt.

Eredmény, női sífutás, 15 km-es üldözéses: 1. Kristina Smigun (Észtország) 42:48,7 p, 2. Katerina Neumannova (Csehország) 42:50,6 3. Jevgenyina Medvegyeva-Abruzova (Oroszország) 43:03,2, ... 59. György Mónika 50:15,3.

HÓDESZKA
Az esélyesek egyike, az amerikai Shaun White nyerte a férfi hódeszkások félcső számát a torinói téli olimpián. A 19 éves versenyző, akit vörös haja miatt Repülő Paradicsomnak becéznek, csak a selejtező második körében biztosította helyét a legjobbak között, mivel az elsőben az egyik ugrásnál elrontotta a leérkezést. A fináléban aztán magas színvonalú produkcióval utasította maga mögé vetélytársait.

A második helyen honfitársa, a 2002-ben is ezüstérmes Daniel Kass végzett.

Eredmény, hódeszka, férfi félcső: 1. Shaun White (Egyesült Államok) 46,8 pont, 2. Daniel Kass (Egyesült Államok) 44,0, 3. Markku Koski (Finnország) 41,5.

GYORSKORCSOLYA
Meglepetésre a 19 éves holland Ireen Wust győzött a női gyorskorcsolyázók 3000 méteres olimpiai versenyében, Torinóban. Az ezüstérem ugyancsak egy holland korcsolyázónak, Renate Groenewoldnak jutott, míg a harmadik helyen a világcsúcstartó (3:55,75 p) kanadai Cindy Klassen végzett, aki a részidők alapján még jól állt, a végére azonban elfáradt. Az esélyesek között számon tartott német Anni Friesinger és honfitársa, a címvédő Claudia Pechstein negyedik, illetve ötödik lett.

A számban román versenyző is indult, a marosvásárhelyi Daniela Oltean két vetélytársát tudta megelőzni.

Eredmény, gyorskorcsolya, női 3000 m: 1. Ireen Wust (Hollandia) 4:02,43 perc, 2. Renate Groenewold (Hollandia) 4:03,48 3. Cindy Klassen (Kanada) 4:04,37, ..., 26. Daniela Oltean 4:23,34.

vissza az elejére


RÖVIDPÁLYÁS GYORSKORCSOLYA
Knoch történelmet írt

(7. oldal)

Knoch Viktor a hajrában bemutatott szenzációs előzéssel a 18 közé jutott a rövidpályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres számában a torinói téli olimpián. A magyar versenyző a címvédő és egyben a sportág egyik legismertebb alakjával, az amerikai Apolo Anton Ohnóval, a japán Szuejosi Hajatóval, a holland Niels Kerstholttal és a szlovák Matus Uzakkal volt azonos futamban. Korábban Darázs Péternek is sikerült kivívnia a továbbjutást.

A folytatásban Knoch minden várakozást felülmúlva bejutott a legjobb hat közé, Darázs Péter pedig a B-döntőbe jutott!

Knoch Apolo Anton Ohno, a kínai Li Je, a belga Pieter Gysel, a holland Cees Juffermans és az olasz Fabio Carta társaságában korcsolyázott – sokáig békében. Aztán Ohno elesett, később pedig a belga többeket meglökve szintén borult. Knoch ezt remekül kihasználta, és a második helyen ért célba Li mögött! Óvások következtek, végül az amerikai negyedikként továbblépett, Gyselt pedig kizárták, aminek következtében a fejvédőjét behajította a jégre.

A magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók szenzációs napot zártak vasárnap, értékes helyezéseket szereztek az 1500 méteres számban a torinói téli olimpián: Knoch Viktor az ötödik, Darázs Péter pedig a tizenegyedik lett.

Knoch az A-döntőben a dél-koreai Li Ho Szukkal és a világcsúcstartó An Hjun Szóval, a kínai Li Csia-csünnel és Li Jével, valamint a kanadai Charles Hamelinnel küzdött meg. A 16 éves pécsi versenyző – akinek családja a helyszínen szurkolt – az élre állt, ám amikor nőtt a sebesség, hátracsúszott az utolsó pozícióba, és onnan már nem tudott feljönni. A célba érkezés után kiderült, hogy Li Jét kizárták, így Knoch ötödikként zárt. Ez a sportág eddigi legjobb magyar eredménye!

Téli olimpián a magyarok közül utoljára a Sallay András–Regőczy Krisztina jégtánckettős szerzett olimpiai pontot, a kiváló duó az 1980-as Lake Placid-i játékokon volt ezüstérmes.

Darázs a holland Niels Kerstholt, a kanadai Mathieu Turcotte, a japán Terao Szatoru, a Apolo Anton Ohno és az olaszok hétszeres kontinensbajnoka, Fabio Carta társaságában körözött. Ohno a rajtról elkésett, be kellett másznia a pályára. A magyar versenyző nem bírta az iramot, utolsó, összesítésben pedig – az A-döntős kizárás miatt – 11. lett.

A női 500 m-es számban Huszár Erika továbbjutott a legjobb 16 közé, Darázs Rózsa viszont kiesett. Hasonló sorsa jutott a román színeket képviselő csíkszeredai Kristó Katalin is.

Eredmény, rövidpályás gyorskorcsolya, férfi 1500 m: 1. An Hjun Szo (Koreai Köztársaság) 2:25,341 perc, 2. Li Ho Szuk (Koreai Köztársaság) 2:25,600, 3. Li Csia-csün (Kína) 2:26,005, ..., 5. Knoch Viktor (Magyar-ország) 2:26,806, ..., 11. Darázs Péter (Magyarország) (2:24,969 a B-döntőben).

SÍUGRÁS
A norvég Lars Bystöl nyerte a síugrók normálsáncon rendezett olimpiai versenyét, ezzel ő aratta országa első torinói diadalát. Az ezüstérmet a finn Matti Hautamäki, a bronzot az ugyancsak norvég Roar Ljökelsöy szerezte meg. Noha Ljökelsöy és Hautamäki az esélyesek közé tartozott, Bystöl sikere mindenképpen nagy meglepetés. Már csak azért is, mert a korábbi eredmények alapján a finn Janne Ahonen, illetve a cseh Jakub Janda számított favoritnak. Az ötkarikás játékok előtt készített esélylatolgatások mindegyikében Ahonené volt az első név. A 28 éves finn klasszis a jelenkor legnagyobb síugrójának számít, ötszörös világbajnok, kétszeres összetett Világkupa-győztes és négyszer nyerte meg a legendás Négysáncversenyt. Az olimpiai elsőséget azonban továbbra sem sikerült megszereznie, ezúttal csak hatodik lett. Jócskán elmaradt a várakozástól a Világkupában éppen Ahonen előtt vezető Janda is, aki tizenharmadikként zárt.

Eredmény, síugrás, normálsánc: 1. Lars Bystöl (Norvégia) 266,5 pont (101,5 m/103,5 m), 2. Matti Hautamäki (Finnország) 265,5 (102,0/103,5), 3. Roar Ljökelsöy (Norvégia) 264,5 (102,5/102,5).

SZÁNKÓ
A címvédő olasz Armin Zöggeler nyerte a férfi szánkósok egyéni versenyét a torinói téli olimpián. Az eleve legfőbb hazai aranyérem-várományosnak tekintett 32 éves sportoló szombaton mindkét futamban a mezőny legjobb eredményét produkálta, s vasárnap is remekelt. Bár az orosz Európa-bajnok Albert Gyemcsenko nagyszerűen hajrázott, s a harmadik futamban ő teljesítette a legkiválóbb időt, az olimpiai aranyérem a felhalmozott előnyéből elegendőt megőrző Zöggeler birtokába került. Ő az első olasz olimpiai bajnok Torinóban.

Az ötkarikás játékok után visszavonuló, háromszoros olimpiai bajnok, 39 éves német Georg Hackl a hetedik lett.

Eredmények, szánkó, férfi egyes: 1. Armin Zöggeler (Olaszország) 3:26,088 perc (a futamidők: 51,718 mp, 51,414, 51,430, 51,526), 2. Albert Gyemcsenko (Oroszország) 3:26,198 (51,747, 51,543, 51,396, 51,12) 3. Martins Rubenis (Lettország) 3:26,445 (51,913, 51,497, 51,561, 51,474).

Érmesek
A XX., torinói téli olimpián – a 84-ből 12 szám – után érmet szerző országok: 1. Egyesült Államok 2 arany- 1 ezüst 0 bronzérem, 2. Németország 2–0–0, 3. Norvégia 1–3–3, 4. Hollandia 1–2–0, 5. Oroszország 1–1–1, 6. Koreai Köztársaság 1–1–0, 6. Olaszország 1–0–2, 7. Franciaország és Kanada 1–0–1, 9. Észtország 1–0–0, 10. Ausztria 0–2–0, 11. Finnország 0–1–1, 12. Csehország 0–1–0, 13. Kína 0–0–1, 14. Lettország és Svájc 0–0–1.

vissza az elejére


LABDARÚGÁS
Újra Del Piero büntetett

(8. oldal)

Az olasz Seria A 25. fordulójának rangadóján a második helyezett Inter az éllovas Juventust fogadta, és Roberto Mancini csapatának mindenképpen győznie kellett ahhoz, hogy nyílttá tegye a bajnokságot. A kék-feketék 11 légióssal álltak fel, hosszú időn át csak kisebb helyzetekig jutottak a felek. A 43. percben Adriano pazarul tekert szabadrúgásból a bal sarokba, a gól viszont meghiúsult, mivel Paparesta játékvezető közvetett szabadrúgást ítélt, így semmit sem ért a remek lövés. A szünet után Martins került elsőként helyzetbe, igaz, kellett hozzá Cannavaro óriási hibája, szerencséjére társa, Thuram belevetődött a nigériai támadó közeli löketébe, így megint megúszta gól nélkül a torinói gárda. A vendégek pár perc múlva megbüntették az Intert a kihagyott ziccer miatt, Cannavaro hosszú előreívelését Camoranesi Burdisso mellől parádésan tette középre, ahol Ibrahimovic két védőt is megelőzött, és ballal a hálóba helyezett. Kilenc percre rá jött a válasz, Figo szögletét követően Samuel túlugrotta Vieirát, és a bal alsóba bólintott. A csereként beállt Del Piero szabadrúgásból próbálta megtréfálni Julio Cesart, de az oldalvonal közeléből elengedett lövésa háló tetején landolt. Néhány perccel később azonban már pontosabban célzott a Juve tízese, 23 méterről küldte a labdát a bal felsőbe egy újabb pontrúgásból. A Zebrák így tucatnyi ponttal elléptek a két milánói csapattól, és nagy csoda kellene ahhoz, hogy kiengedjék a kezükből a bajnoki címet. Az AC Milan 4–1-re diadalmaskodott a Reggina vendégeként, a mérkőzés hőse Filippo Inzaghi volt, a Milan csatára háromszor talált be a hazaiak hálójába, kétszer a szokásos szemfüles módon juttatta a labdát Pelizzoli kapujába, egy ízben pedig Kaká visszagurítása után lőtte ki a jobb felső sarkot 15 méterről. Az AS Róma zsinórban nyolcadik mérkőzését is megnyerte.

Eredmények: Treviso–Chievo 1–2, SS Lazio–Udinese 1–1, Cagliari–Lecce 0–0, Empoli–Palermo 0–1, Livorno–Fiorentina 2–0, AC Parma–Ascoli 0–0, Reggina–AC Milan 1–4, Sampdoria–Messina 4–2, Siena–AS Róma 0–2 és Milánói Internazionale–Torinói Juventus 1–2.

A tabellán:

1. Juventus 25 21 3 1 51–15 66
2. Milan 25 17 3 5 57–24 54
3. Inter 25 17 3 5 48–20 54
4. Fiorentina 25 15 5 5 41–25 50
5. Róma 25 14 6 5 48–25 48
6. Livorno 25 11 9 5 28–25 42
7. Chievo 25 10 8 7 33–28 38
8. Sampdoria 25 10 7 8 41–33 37
9. Lazio 25 8 11 6 31–30 35
10. Palermo 25 8 9 8 36–38 33
11. Udinese 25 7 6 12 25–36 27
12. Ascoli 25 5 11 9 24–30 26
13. Siena 25 6 8 11 29–40 26
14. Reggina 25 7 5 13 26–43 26
15. Cagliari 25 5 8 12 27–39 23
16. Messina 25 4 11 10 23–35 23
17. Parma 25 5 8 12 27–43 23
18. Empoli 25 6 4 15 27–45 22
19. Treviso 25 2 8 15 15–38 14
20. Lecce 25 3 5 17 16–41 14

• Az olasz másodosztály 29. fordulójának eredményei: Arezzo–Vicenza 0–0, Modena–Ternana 2–0, Triestina–Rimini 1–1, Verona–Pescara 1–1, Atalanta–Mantova 2–1, Torino–Catanzaro 2–0, Crotone–Bologna 3–0, Piacenza–Bari 1–1 és Brescia–Albinoleffe 3–0. A Catania–Avellino és a Cremonese–Cesena találkozót hétfőn játszották, lapzárta után ért véget.

Az élen: 1. Catania 53 pont/28 mérkőzés, 2. Atalanta 53/29, 3. Mantova 52/29, 4. Brescia 49/29, 5. Cesena 47/28, 6. Torino 47/29.

Potyagóllal győzött a Valencia
A spanyol Primera División 23. fordulójában a Valencia tett róla, hogy ne lehessen lefutottnak nevezni a bajnokságot, ugyanis hazai pályán 1–0-ra legyőzte a Barcelonát, hat pontra megközelítve ezáltal a katalánokat. A Barcelona az eltiltott Ronaldinho, illetve a sérült Deco és Messi nélkül lépett fel a Mestallában, viszont ott volt Frank Rijkaard csapatában Samuel Eto’o, aki nemrég visszatért az Afrika-kupáról. A mérkőzést a Valencia kezdte jobban, Villa lesből talált Valdes hálójába, aztán Regueiro került helyzetbe, de a bal kapufa mellé emelt. A 34. percben Aimar varázsolt, a levegőből egyből maga elé húzta a labdát, aztán becsapta Edmilsont és Puyolt, majd Valdes lábára gurította a rövid sarokba szánt labdát. Tíz perccel később ismét a vendégek kapusa volt az egyik főszereplő, de ezúttal óriási hibája miatt, egy hazagurított labdát ugyanis Valdes lezseren odapasszolt Villának, aki 25 méterről az üres kapuba emelt. Az Atlético Madrid immáron negyedszer nyert sorozatban, ezúttal a Real Sociedadot verték Kezman fejesgóljával, a szerb csatár Fernando Torres beadását bólintotta a léc alá. A Deportivo az utolsó másodpercekben Rubén találattal hozta el a három pontot a Betis otthonából, a Santander pedig szintén a hajrában kerekedett az Espanyol fölé.

Eredmények: Valencia–Barcelona 1–0, Atlético Madrid–Real Sociedad 1–0, Espanyol Barcelona–Racing Santander 0–2, Deportivo Alavés–Málaga 3–2, RCD Mallorca–Getafé CF 1–1, Real Betis Sevilla–Deportivo La Coruña 0–1, Celta Vigo–Villarreal 1–0, Athletic Bilbao–Real Madrid 0–2, Osasuna–Real Zaragoza 1–1 és Cádiz–FC Sevilla 0–4. A sorrend:

1. Barcelona 23 16 4 3 53–20 52
2. Valencia 23 13 7 3 34–19 46
3. Real M. 23 14 3 6 44–23 45
4. Osasuna 23 13 4 6 29–24 43
5. Celta 23 12 3 8 25–24 39
6. Sevilla 23 11 5 7 31–21 38
7. Deportivo 23 10 6 7 31–25 36
8. Villarreal 23 9 8 6 28–22 35
9. Atl. Madrid 23 8 8 7 27–23 32
10. Zaragoza 23 7 11 5 32–31 32
11. Getafé 23 8 6 9 32–29 30
12. Santander 23 6 9 8 21–26 27
13. Sociedad 23 7 4 12 32–44 25
14. Espanyol 23 6 6 11 20–35 24
15. Alavés 23 5 7 11 24–36 22
16. Betis 23 5 7 11 20–32 22
17. Cádiz 23 5 7 11 17–30 22
18. Málaga 23 5 5 13 28–37 20
19. Ath. Bilbao 23 4 7 12 25–34 19
20. Mallorca 23 4 7 12 22–40 19

A Boro megalázta a Chelsea-t
A kiesés ellen küzdő Middlesbrough óriási meglepetésre 3–0-ra legyőzte a listavezető Chelsea-t az angol Premier League 26. fordulójában. Az idei angol bajnoki idényben ez volt a londoni sztárcsapat második veresége. José Mourinho, a Chelsea portugál vezetőedzője épp a héten nyilatkozott úgy, hogy csapata következő nyolc meccsét megnyeri, és április 9-én újra bajnok lesz. Ennek ellenére elég nagy zakóba futott a gárda, a hazai csapat ugyanis már a második percben megszerezte a vezetést Rochemback révén, aki megbolondította a Chelsea teljes védelmét, és Cech kapujának bal sarkába gurított. Az izgalmak csak fokozódtak, mivel a vendég sztárcsapat nagyon sokat támadott, viszont kapura egyáltalán nem voltak veszélyesek. A félidő lefújása előtt néhány másodperccel Downing is bohócot csinált Essienből és Terryből, majd a 16-os jobb széléről újra bevette a vendégek kapujának jobb alsóját. A második játékrészben teljesen összezavarodottan játszott Mourinho gárdája, a 68. percben egy gyönyörű passz után Yakubu is bemutatott néhány cselt, háta mögött hagyva ezzel az egész Chelsea-védelmet, és a cseh kapus jobb keze mellett ismét a hálóba talált. A portugál mester minden bevethető nagyágyúját pályára küldte, azonban még csak szépítő gólig sem jutottak el. A nagy rivális Manchester a Chelsea vereségének tudatával lépett pályára, és már a félidőben eldöntötte a mérkőzést. Négy nyeretlen bajnoki után ismét diadalmaskodott a Bajnokok Ligája-címvédő FC Liverpool: Rafael Benítez gárdája a Wigan otthonában nyert 1–0-ra. Az Arsenal döntetlent játszott a vendég Bolton Wanderersszel, míg a Fulham hat gólt lőtt a Gera Zoltánt továbbra is nélkülöző West Bromwich Albionnak.

Eredmények: Manchester City–Charlton Athletic 3–2, Sunderland–Tottenham Hotspur 1–1, Portsmouth–Manchester United 1–3, Middlesbrough–Chelsea 3–0, Fulham–West Bromwich Albion 6–1, Everton–Blackburn Rovers 1–0, Aston Villa–Newcastle United 1–2, Arsenal–Bolton Wanderers 1–1 és Wigan Athletic–Liverpool 0–1, a West Ham United–Birmingham találkozót hétfőn, lapzárta után játsszák.

Az élboly: 1. Chelsea 66 pont/26 mérkőzés, 2. MU 54/26, 3. Liverpool 48/25, 4. Tottenham 45/26, 5. Arsenal 41/25, 6. Bolton 39/24.

Tíz pontra nőtt a Bayern előnye
A listavezető Bayern München hazai pályán 2–1-re nyert az 1. FC Nürnberg ellen a Bundesliga 21. fordulójában. A bajorok előnye tíz pontra nőtt a második helyezett Hamburger SV-vel szemben, otthoni mérlegük pedig a tizedik hazai bajnoki meccsük után is száz-százalékos. Nagy meglepetésre a sereghajtó Kaiserslautern győzni tudott a Werder Bremen otthonában. A brémaiak veresége a Hamburgnak jött a legjobban, hiszen a HSV Mainz elleni győzelmével feljött a második helyre a tabellán. A ’Lautern pedig elmozdult az utolsó pozícióból, ahová Szabics Imre csapata, az 1. FC Köln esett vissza. A Schalke–Leverkusen összecsapáson igazi gólzuhatag volt, hiszen 11 találat esett, ebből hetet a hazaiak szereztek. A Mönchengladbach – a sérült Lisztes Krisztián nélkül – döntetlent játszott Duisburgban. Az 1–1-re végződött Wolfsburg–Hertha találkozón Dárdai Pál a 71. perctől kapott játéklehetőséget a vendégcsapatban.

Eredmények: Bayern München–1. FC Nürnberg 2–1, 1. FC Köln–Borussia Dortmund 0–0, Eintracht Frankfurt–Hannover SC 0–1, Hamburger SV–FSV Mainz 05 1–0, Arminia Bielefeld–VfB Stuttgart 2–1, Werder Bremen–1. FC Kaiserslautern 0–2, VfL Wolfsburg–Hertha Berlin SC 1–1, MSV Duisburg–Borussia Möchengladbach 1–1 és FC Schalke ’04 Gelsenkirchen–Bayer Leverkusen 7–4.

Az élen: 1. Bayern 54 pont, 2. Hamburg 44, 3. Bremen 43, 4. Schalke 39, 5. Hertha 30, 6. Hannover 29.

Fogy a Lyon előnye
A francia Ligue 1 26. fordulójában a listavezető Olympique Lyon sorozatban harmadik bajnokiján sem tudott nyerni, és előnye már „csak" hét pont a második Girondins Bordeaux-val szemben, amely viszont begyűjtötte mind a három pontot, éppen Bölöni László gárdáját, a Stade Rennest verte hazai pályán. Az európai kupaszereplést érő helyekért folytatott küzdelem még izgalmasabb, itt még a kilencedik AS Monaco helyzete sem reménytelen. A lyoni csapat ezúttal a Lens vendégeként szerepelt. A hazaiak nem is futballoztak rosszul, különösen a balszélső Jussié volt elemében, és a brazil játékos meg is szerezte a vezetést a második félidőben, amikor egy kiugratást követően a tizenhatoson kívülről pazarul tekerte a labdát az alsó sarokba. A bekapott gólra a Lyon mestere, Gérard Houllier cserékkel válaszolt, előbb a gyengén mozgó John Carew helyére beküldte Fredet a középcsatár posztjára, majd egy védő, Francois Clerc helyett egy támadót, küldött be Karim Benzema személyében. Úgy tűnt azonban, hogy ez sem vezet eredményre, hiszen a rendes játékidő leteltekor még mindig 1–0 állt az eredményjelző táblán, ám a hosszabbítás harmadik percében egy előreívelt labda Sylvain Wiltord elé került, aki 15 méterről kilőtte a hosszú sarkot, a Lyon ezzel egy pontot megmentett.

Eredmények: OSC Lille–Paris- Saint Germain 0–0, Olimpique Marseille–Toulouse 0–0, Racing Strasbourg–AJ Ajaccio 2–2, Nantes–Sochaux 3–1, Nancy–Saint-Étienne 2–0, AS Monaco–Troyes 1–1, Le Mans–Nizza/Nice 2–0, Girondins Bordeaux–Stade Rennes 2–0, AJ Auxerre–Metz 1–1 és Lens–Olimpique Lyon 1–1.

Az elsők: 1. Lyon 56 pont/25 mérkőzés, 2. Bordeaux 49/26, 3. Auxerre 43/26, 4. Lille 41/26, 5. PSG 40/26, 6. Marseille 40/26,…,15. Rennes 32/26.

Konrád Szabolcs

A 7. és 8. oldalt szerkesztette: Póka János András