SMS-előfizetés a Szabadságra!

(1. old.)

Ha nem ér rá személyesen előfizetni a postán, a terjesztővállalatoknál, vagy a lapkihordó nem emlékeztette Önt, hogy újítsa meg előfizetését, fizessen elő sms-ben!

Amennyiben Kolozs megyében lakik, újítsa meg előfizetését egyszerű, gyors és rendkívül kényelmes megoldással: küldjön SMS-t a 7555-ös emeltdíjas (6 euro+Áfa) számra és jövő hónaptól a lapterjesztők házhoz viszik a Szabadságot. Az üzenet elejére írja oda Szabadsag (ügyeljen, ne írjon ékezetet!), majd nevét és pontos címét. Ha júniusra már előfizetett, kérjük, a júliusi előfizetést megrendelő SMS üzenet végére írja oda, hogy melyik lapterjesztő cégnél (például Apex, Apex Abcom vagy Posta) volt előfizető. Erre azért van szükség, hogy a legalkalmasabb terjesztőhöz forduljunk.

Az egy hónapos előfizetésre alkalmas SMS ára 6 euró plusz áfa. Az üzenetet csupán az Orange mobiltelefon hálózatból lehet elküldeni.

Könnyítse meg életét: június 22-ig fizessen elő SMS-ben a Szabadságra!Nagyléptékű közszállítás-fejlesztési stratégia készül Kolozsváron
Néhány éven belül villamossal mehetünk Nemeszsukra

(1. oldal)

Az új sínhálózatnak már lengés- és zajcsillapító gumiburkolata is lesz

Ha a becslések reálisak, a kincses város lakossága a környező falvak beolvasztásával és a metropolisz-övezet létrejöttével 2020-ra eléri az egymillió lakost. Még elképzelni is rossz, hogy milyen lehet akkor a már most pokolinak mondható (tömeg)közlekedés. Manapság a Monostor-negyedből a belvárosig busszal olykor félóra–negyven perc alatt juthatunk el, a szamosfalvi repülőtérig pedig innen további negyven perc szükséges. Ugyanennyi idő alatt repülővel Brüsszelig juthatunk el – az összehasonlítást jobb nem folytatni. A fentiekből kiderül: létfontosságú egy olyan stratégia, amely a helyi közszállítást a jövőre tekintve tervezi és szervezi meg. Az egyetlen olyan közszállítási eszköz, amelynek fejlesztésére viszonylag könnyen lehet uniós, strukturális alapokat szerezni, az a villamos, mivel környezetkímélő és energiatakarékos. Kolozsváron a meglévő hálózat felújítását már eldöntötték, de kiterjesztésén is komolyan gondolkodnak. (Részletek az 5. oldalon)

vissza az elejére


2014-ben vezethetik be az eurót Romániában

(1., 7 oldal)

Az európai uniós piacon való megmaradás, a vállalkozások fejlesztése három területet jelenít meg a vállalkozó számára: fogyasztóvédelmet, versenyképességet, minőséget. A sikeres vállalkozások alapja az információ, tudás és kapcsolat. Ehhez kívánt támogatást nyújtani az az értekezlet, amelyet Partnerségben – Közösen az EU-ban címmel szervezett meg tegnap a Kolozs Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székhelyén a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Kárpátia Magyar–Román Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Rajka Péter Vállalkozók Szövetsége.

A plenáris előadások és a szekcióülések (kereskedelem, turizmus, mezőgazdaság, pályázatírás) közötti szünetben tartott sajtótájékoztatón Ioan Constantinescu a kolozsvári kereskedelmi kamara nevében rosszallását fejezte ki amiatt, hogy a több mint kétszáz meghívott közül csak kevesen jöttek el a szakmailag igen nívós előadásokra, pedig nagyon fontos megtanulni, hogy az EU-ban milyen kemény elvárásokkal kell szembesülniük a vállalkozóknak. Radetzky Jenő, a Kárpátia elnöke kifejtette: hisz az őszinte gazdasági együttműködésben, és ezt szolgálták az elhangzott, szakmailag megalapozott előadások is. Dr. Nagy Ágnes, a Román Nemzeti Bank Igazgatótanácsának tagja közölte: bár kevesen tudják, Romániának is van konvergencia-programja, és az EU erre vonatkozó öt makrogazdasági feltételéből négyet már teljesített. Elképzelhető, hogy ha 2012-től két éven át tudjuk tartani az előírásokat, 2014-re nálunk is bevezetik az eurót. Gérnyi Gábor, a magyar Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a magyar tapasztalatokat osztotta meg hallgatóságával. Sipos Éva, a Fejér megyei kereskedelmi kamara főtitkára a fenntartható információcsere fontosságát hangoztatta, és bejelentette: a tegnapi elméleti tájékoztatás gyakorlatba ültetéseként június 26–27-én 10–16 óra között a Kárpátia vegyeskamara székhelyén (Horea út 3.) Szabó Sándor András vitaindítójával és konzultációvezetésével bármely kisvállalkozó konkrét kérdéseket tehet fel az EU-s pályázati források elérhetőségéről. Farkas Mária, a kolozsvári Rajka Péter Vállalkozók Szövetségének elnöke kiemelte: a kis- és középvállalatok számára rendkívül fontos segítséget kapni az EU-s támogatottságú projektek megírásában. Vállalkozásfejlesztő intézménye ebben hasznos partner a hozzá fordulók számára.

A szerdai konferencián elhangzott előadások szövegét a vegyeskamara honlapján (www.ccirm.com) teszik közzé.

ÖRDÖG I. BÉLA

vissza az elejére


Nem vagyunk „nagyobb testvér"

(1., 2 oldal)

A múlt hétvégén Kolozsvárra érkezett a New York-i evangélikus lutheránus egyház küldöttsége, élén Stephen Bouman püspökkel. A látogatás célja az volt, hogy megismerkedjenek az itteni evangélikus lutheránus egyházzal, tapasztalatot cseréljenek, és elkezdődhessen a testvéregyházi kapcsolat kiépítése. Több evangélikus lutheránus egyházközségbe is ellátogattak, találkozva az itteni lelkészekkel és hívekkel, megtekintve az itteni projekteket, az egyház különféle diakóniai, szociális tevékenységeit.

A küldöttségben részt vett még Pr. Gary Mills tanácsos, Pr. Richard Michael lelkész, Pr. Leigh Pezet lelkész, Pr. Griffin Thomas lelkész, Brian Reardon világi tag, Pr. Gregory Tennermann lelkész és Mary Tennermann titkárnő.

A vendégek a hét elején a kolozsvári sajtóval is találkoztak, a beszélgetés során bemutatták az általuk képviselt egyházat.

New Yorkban az evangélikus lutheránus egyház teljes egészében emigráns egyház, szolgálata is elsősorban a bevándorló közösségek felé irányul.

A közösség 75 000 – 100 000 tagot számlál, 230 egyházközség működik. Az istentiszteletek jelenleg 25 nyelven folynak, a hagyományosan evangélikus országok nyelvein kívül (német, svéd stb.) szuahéli, arab, koreai és más egzotikus nyelveken is hirdetik az igét. Fenntartanak egy egyetemet, két középiskolát, több elemi iskolát, óvodát, kórházakat, diakóniai és más szociális intézményeket. Számos ifjúsági és missziós programot vezetnek.

2001. szeptember 11-én, a terrortámadást követően oroszlánrészt vállaltak a felmerülő szociális gondok orvoslásában. Amint Bouman püspök elmondta: akkor napok alatt, mintegy összesűrítve élték át azt a traumát, amelyet Európa népei a történelem századain át, fokozatosan tapasztaltak meg. A terrortámadások erőteljes idegen- és bevándorló-ellenes hangulatot keltettek, ez csak fokozza az igényt az evangélikus egyház szolgálata iránt.

Nem „nagyobb testvérként" érkeztek Kolozsvárra – vallotta a püspök, hiszen a lutheri eszmék korábban érkeztek Erdélybe, mint Kolumbusz Amerikába. Inkább tanulni szerettek volna, megtapasztalni az itteni egyház és a hozzátartozó intézmények működését. Az alakulóban lévő testvérkapcsolat eredményeképpen hamarosan két további nyelven – románul és magyarul – is tartanak majd istentiszteletet New Yorkban. Ugyanakkor Kolozsváron is lesz angol nyelvű szolgálat az itt tartózkodó, angolul beszélő evangélikusoknak.

A sokféle együttműködés közül érdekes az úgynevezett közös vasárnap, amikor egy amerikai és egy erdélyi egyházközség közösen, egymásért imádkozik az istentiszteleten.

ERCSEY-RAVASZ FERENC

vissza az elejére


Kult-Túra


MAINAP

(2. oldal)

NÉVNAP: Vazul. A görög eredetű, latinosított Basilius név rövidült alakjából származik, jelentése: királyfi.

NAPKELTE: 5 óra 31 perckor.

NAPNYUGTA: 21 óra 21 perckor.

ÉVFORDULÓK: Véradók Világnapja. • Június 14-én történt: • 1931. Többszázan haltak meg, amikor Franciaországban, a Loire folyón elsüllyedt egy kirándulókat szállító hajó. Ez volt a legsúlyosabb vízi katasztrófa a Titanic 1912-es elsüllyedése óta. • 1940. A II. világháborúban a németek bevonultak Párizsba. • Június 14-én született: • 1811. Harriet Beecher Stowe amerikai írónő, a Tamás bátya kunyhója c. regény szerzője. • 1835. Nyikolaj Grigorjevics Rubinstein orosz zongoraművész, karmester és zenepedagógus. • 1864. Alois Alzheimer német ideggyógyász, pszichiáter. • 1925. Darvas Iván, színművész. • 1931. Abody Béla író. • Június 14-én halt meg: 1886. Alekszandr Nyikolajevics Osztrovszkij orosz drámaíró, író. • 1941. Benczur Béla építész, festő. • 1986. Jorge Luis Borges argentin író, költő, kritikus, egyetemi tanár.

vissza az elejére


A NAP IDÉZETE

(2. oldal)

Egy könyv tele lehet hibával, lehet, hogy más véleményen vagyunk, mint a szerző, de akkor is van benne valami szent, valami isteni, nem a babonás tiszteletből, hanem a boldogság, a tudás keresésének vágyából következően.

Jorge Luis Borges

vissza az elejére


KISHIREK

(2. oldal)

A PÁZMÁNY PÉTER RÓMAI KATOLIKUS GIMNÁZIUM a 2007/2008-as tanévben is indít egy ötödik osztályt, intenzív angol/testnevelés szakosítással!

Ötödikes diákjaink számára étkezési lehetőséget és ingyenes délutáni meditációt biztosítunk! Beiratkozás június 18–21. között az iskola igazgatói irodájában (Farkas utca 2. szám).

Az iskola szeretettel vár benneteket!

AZ EMBERI PIRAMIS. BESZÉLGETÉSEK A PÁRTÁLLAMI DIKTATÚRÁRÓL című, a Tranzit Alapítvány és a Láthatatlan Kollégium által szervezett nyilvános beszélgetéssorozat második részére június 16-án, szombaton 18 órakor kerül sor a kolozsvári Tranzit Házban (Bariţiu/Malom utca 16. szám, www.tranzithouse.ro). Bányai Péterrel beszélget Tibori Szabó Zoltán. A beszélgetéseket videóra rögzítik.

GAZDA JÓZSEF: A TŰZ OKTÓBERE (1956 magyar sorsokban) című könyvét mutatják be június 15-én, pénteken du. 6 órától a Bulgakov Kávézó Irodalmi Szalonjában (Virág/I. Micu Klein u. 17.). A szerző bejárta a kontinenseket, találkozott a nagyvilágba szakadt magyarokkal, s ezekről az utazásokról beszélget a kötetet bemutató Benkő Leventével. Az est házigazdája Orbán János Dénes. Szervezők: Erdélyi Magyar Írók Ligája, Előretolt Helyőrség Szépirodalmi Páholy.

MAROSÁN TAMÁS: LEGYŐZTEM AZ EGÉSZSÉGET! (Grinta Könyvkiadó, Kolozsvár) című humoreszk kötetét mutatják be június 16-án, szombaton du. 5 órakor az Angyalok Kávéházban (Vasile Goldiş utca 1., a Mátyás király szülőháza mögötti utca). A könyvet dr. Bréda Ferenc ismerteti.

GUSTAV JANNERT (Svédország) orgonahangversenyét hallgathatják meg június 17-én, vasárnap este 7 órától az Evangélikus templomban.

WAGNER PÉTER: A SZÁSZOK FÖLDJÉN ERDÉLYBEN című grafikai sorozatát állítják ki a Reményik Sándor Galériában (Kossuth Lajos/December 21. út 1.). A megnyitóra június 15-én, pénteken du. 6 órakor kerül sor. A budapesti építész kiállítását Tibori Szabó Zoltán nyitja meg, majd a sorozatból készült albumot méltatja.

A KOLOZSVÁRI APÁCZAI CSERE JÁNOS LÍCEUM a 2007–2008-as tanévben is két V. osztályt indít:

– egy angol nyelvet intenzíven tanuló osztályt;

A nyelvvizsga időpontja: írásbeli június 26., reggel 9 órától; szóbeli június 26., déli 12 órától.

Beiratkozás 2007. június 18–25., naponta 9–14 óra között.

– egy képzőművészeti osztályt.

A tehetségfelmérőt 2007. június 21-én, de. 10 órától tartják (a gyerekek hozzanak ceruzát és radírt; állítsanak össze egy saját, 3–10 alkotásból álló rajzgyűjteményt!)

Beiratkozás: 2007. június 18–20., naponta 9–14 óra között.

A beiratkozáshoz szükséges iratok: keresztlevél másolata, igazolás a IV. osztály elvégzéséről, orvosi bizonyítvány, kérvény, dosszié.

Érdeklődni az iskola titkárságán lehet: I. C. Brătianu utca 26., telefon: 0264/597-251.

vissza az elejére


Rigoletto vendégművészekkel
Verdi-mű a kolozsvári Magyar Operában

(2. oldal)

A Bartók nevével fémjelzett nemzetközi operakarmester-verseny után a kolozsvári Magyar Opera G. Verdi Rigoletto című háromfelvonásos operájával kedveskedik közönségének. A június 14-én, csütörtök este fél 7 órakor kezdődő előadás vendégművészek felléptetésével kárpótólja közönségét a hosszabb játékszünetért.

Az előadáson fellépnek: Simu Tiberius m. v. (Mantuai herceg), Oleg Ionese m. v. (Rigoletto), Cristina Simionescu m. v. Iaşi (Gilda), Szilágyi János (Sparafucile), Veress Orsolya (Maddalena), Sándor Árpád (Monterone), Kovács Ferenc ( Marullo), Szakács Levente (Borsa), Szeibert István (Ceprano), Jordán Éva (Ceprano grófné), Mányoki Mária (Giovanna), Pataki Enikő (Apród), Sziklavári Szilárd (Porkoláb). Az előadás díszleteit és jelmezeit Dobre-Kóthay Judit m. v. tervezte. Karmester Horváth József. Rendezte Selmeczi György m. v.

Verdi közismert operájához tartalmas szórakozást kívánunk.

TURÁNITZ J. LAJOS

vissza az elejére


Sütő-megemlékezés Pusztakamaráson

(2. oldal)

Június l7-én lenne 80 éves a mezőségi Pusztakamarás nagy szülöttje, Sütő András. Ebből az alkalomból a falu maroknyi magyar közössége és az onnan elszármazottak emlékünnepséget szerveznek a helyi református templomban. Az ünnepségre olyan jeles személyiségeket hívtunk meg mint Csoóri Sándor, Görömbei András, Dobos László, Kovács András Ferenc, Sylvester Lajos, Cs. Nagy Ibolya, Bertha Zoltán, Kányádi Sándor, Lászlóffy Aladár, Dávid Gyula, Péntek János és még sokan másokat Romániából, Magyarországról és Szlovákiából. Meghívtuk Kalász Mártont, a Magyar Írószövetség elnökét, Nicolea Manolescut, a Roman Írószövetség elnökét és Mircea Dinescut, aki jelen volt és beszédet mondott Sütő András marosvásárhelyi temetésén, 2006. október 7-én. A rendezvényen jelen lesznek a község vezetői is.

A találkozó tervezett programja: 11 órától – istentisztelet és megemelékező beszédek; 13 órától – emlékszöveg elhelyezése a szülői ház bejáratához.

A székelyudvarhelyi ERDÉLYI GONDOLAT könyvkiadó erre az alkalomra megjelenteti és elhozza Sütő András Sikaszói fenyőforgácsok című művét, amelyet a helyszínen meg lehet vásárolni. Az ünnepségre várjuk a környékbeli helységek lakosait, lelkészeit, pedagógusait, valamint az elhunyt nagy író tisztelőit, barátait és pályatársait szerte a nagyvilágból.

A szervezők nevében:

Székely Ferenc
( )

vissza az elejére


Rózsák Zoltánnak

(2. oldal)

Labancz Zoltán a szeretetünkben él tovább.
Labancz Zoltán az emlékeinkben él.
Labancz Zoltán a gondolatainkban él.
Labancz Zoltán az életeinkben él.
Labancz Zoltán bennünk és velünk él.

Ha az Antropozófiai Társaságnak lennének emberiséget előrevivő megboldogultjai és rendkívüli hatású szentjei, akkor Labancz Zoltán földi és földfölötti életpályája az Assis-i Szent Ferenc-i paradigma nyomdokát követve méltán megérdemelné eme transzcendens címek és közösségi elismerések-csodálatok-kegyeletek valamelyikét. Hisz Labancz Zoltánunk szellemi Mesterként, barátként, testvérként, tanárként, családapaként és egyedien karizmatikus személyiségként úgy élt és tevékenykedett, mint egy mihozzánk alászállott kozmikus entitás, mint egy Jó Őrzőangyal, mint egy Genius a szó antik és hagyományos értelmében.

Valahányszor találkoztunk, mindig az volt az érzésem, hogy Labancz Zoltán nagy szellemi Apánk – Rudolf Steiner – XXI. századi, kolozsvári reinkarnációja.

Ezt komolyan-tréfásan néha jeleztem is neki: ilyenkor Zoltán a rá jellemző módon elmosolyodott.

Lehet, hogy ezzel a mosollyal az arcán hunyta le a szemét.

Ő tudja.

És mi is.

Dr. Bréda Ferenc

vissza az elejére


Szeretünk Erdély – nyílt fotópályázat

(2. oldal)

A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége – együttműködve a Magyar Fotóművészek Világszövetségével – nyílt fotópályázatot hirdet annak érdekében, hogy összegyűjtsék és bemutassák az utóbbi öt esztendőben Erdélyben készült, kortárs fotóművészeti alkotásokat. A pályázatra csak olyan alkotások adhatók be, amelyek könyvben még nem jelentek meg. A beküldött képekből vándorkiállítást rendeznek és – ha lesz fedezete – fotóalbumot, képeslapot adnak ki.

A Szeretünk Erdély című kiállítás és album egy vallomás, amelyet a helyben élők és az odalátogatók közösen írnak a fénysugarak segítségével. Erdély természeti szépségét, kulturális örökségét, hagyományait, az itt élők hétköznapjait kívánják megörökíteni, népszerűsíteni és az utókorra hagyományozni.

Életkortól, lakóhelytől és foglalkozástól függetlenül szerzőnként beküldhető 10 db bármilyen technikával és technológiával készült, kötetlen témájú papírkép, 20x30 cm-es (A4) méretben. A fotókat semmilyen hordozó anyagra nem kell felerősíteni. A képek hátoldalán minden pályázó tüntesse fel a nevét, a kép címét, postacímét és a kép sorszámát a nevezési lappal egyezően. A nevezési lap kitöltése kötelező! Letölthető: www.mafosz.hu/ fotópályázatok címről. Nevezési díj nincs.

Díjazás: a zsűri javaslata alapján öt pályázó oklevelet és egy-egy 3000 Ft értékű fotóművészeti albumot kap ajándékba.

Beküldési, beadási cím: MAFOSZ, 1011 Budapest, Corvin tér 8. Ha nincs internetkapcsolat, akkor a nevezési lap igényelhető: címről is, vagy telefonon: 225-6029, 201-5692, 212-6258.

Beküldési határidő: 2007. szeptember 1. Zsűrizés: szeptember 15-ig. Értesítés az eredményről: szeptember 25-ig. Az első kiállítás tervezett ideje: 2007. december – 2008. január.

A ki nem állított képek a zsűrizés után – előzetes időpont egyeztetéssel elvihetők.

Az oldalt szerkesztette: Köllő Katalin

vissza az elejére


Vélemény


„Normális gondolkodású fiatalemberként mentem Bukarestbe, aki tenni, dolgozni akart"
Beszélgetés Nagy Zsolt felfüggesztett informatikai és távközlési miniszterrel

(3. oldal)

– Hogy érzi magát az elmúlt hetek, napok történései után?

– Nincsenek könnyű napjaim november óta. Amúgy nem azért mentem Bukarestbe, hogy könnyű napjaim legyenek. Azt tudtam, hogy sok munka, nagy kihívás vár rám, de erre azért nem számítottam. A hétfői nappal kapcsolatban egy hatalmas ellentmondásra térnék ki elsősorban. Amikor három héttel ezelőtt az ügyészek tudomásomra hozták a gyanúsításokat, arra kértem őket, hogy jöhessek be az ügyészségre, és beszélgessünk el ezekről a dolgokról. Különben a gyanúsításokból az derült ki, hogy gyakorlatilag semmit sem tudnak felhozni ellenem. Rögzítettük a találkozó napját, hétfő 13 órára. Bementem az ügyészségre, és mintegy másfél órán keresztül tanulmányoztam az ügyemben összeállított dossziét, úgymond a gyanúsításokat alátámasztó iratokat, telefonlehallgatásokat. Természetesen ezeknek csak egy részét, hiszen az iratcsomó alapos átnézésére nem volt elegendő idő. Ügyvédeimmel azt tapasztaltam, hogy az ellenem felhozott bizonyítékok ugyanazokat a képtelenségeket tartalmazzák, mint amelyek a sajtóban napvilágot láttak. Azzal hagytam el a termet, hogy majd folytatom a dosszié tanulmányozását, amely kézzelfogható bizonyítéka annak, hogy koholmányról van szó. Kilépve azonban az ügyészség ajtaján, azt kellett megtudnom az újságíróktól, hogy az államelnök időközben felfüggesztett tisztségemből. Nos, ez a hatalmas kettőség, ellentmondás érzése az, ami leginkább bennem van.

Különben ez a kettősség kíséri végig ezt az egész történetet. Traian Băsescu államfővel több alkalommal személyesen is beszélgettünk az ügyről. Azt is tudni kell, hogy látszólag jó viszonyban voltunk, többször hívott, kísérjem el külföldi útjaira, és ilyenkor hosszasan beszélgettünk különböző kérdésekről. Nem egyszer tudomásomra hozta, hogy értékeli miniszteri tevékenységemet, és minden alkalommal elmondta, hülyeségek az ellenem felhozott vádak, amikről nem érdemes tárgyalni. Hazaárulás, kémkedés, szervezett nemzetközi bűnözői csoport támogatása, egyszóval: képtelenségek.... Általában mindig azok ellen próbálnak fellépni, akik valamit tesznek, dolgoznak. Nos, ilyen és ehhez hasonló kijelentéseket tett az államfő. Végül az ügyet kivizsgáló elnöki bizottság elkészítette jelentését, amelyben nem utalt semmi arra, hogy bármit is elkövettem volna, az államelnök pedig ennek ellenére zöld utat adott a büntetőjogi eljárásnak. Úgy vélem, ez a kettőség elsősorban abból fakad, hogy az ügyet politikai eszközként akarják felhasználni.

Pontosan milyen bizonyítékokat tartalmazott az ügyészségi dosszié?

– Amit eddig láttam, azok a telefonlehallgatási jegyzőkönyvek. Vélhetően fordítások, mivel a beszélgetések nem románul zajlottak, én pedig románul kaptam kézhez ezeket. Harmadik személyek közötti telefonbeszélgetésekről van szó, amelyekben időnként említést tesznek rólam is.

Milyen szövegkörnyezetben fordul elő az Ön neve?

– Valaki azt mondja, hogy ismer engem is. Egyik tanácsadó azt próbálja elmondani a másiknak, hogy majd beszél a miniszterrel, mert ismeri. Továbbá beszélgetések zajlanak a minisztérium alárendeltségében lévő cégekről, de minden adat, ami ezek tárgyát képezik, nyilvános, elérhető a kereskedelmi kamaránál vagy interneten.

Ezekben a beszélgetésekben privatizációs ügyek is szóba kerültek?

– Még csak az sem, hiszen mandátumom alatt egy privatizációra sem került sor. Tanácsadói kiválasztások történtek, teljesen nyilvános, minden szabályt betartó közbeszerzési eljárásokról volt szó. Tudom, nehezen érthető, hogy semmiről beszélek, de semmi van benne. S hogy miből van mégis az ügy? Hát ez az, ami döbbenetes, és értetlenül állok .

Videofelvételeket is tartalmaz a dosszié?

– Videofelvételeket eddig nem láttam, és nem tudom, hogy részét képezik-e az iratcsomónak, vagy sem. Az eddig átnézett iratokban azonban semmi tartalmi összefüggés nincs az én személyem, tevékenységem és az ott felsoroltak között. Bűntettet nem ró fel nekem az ügyészség sem. Legelején hazaárulással és kémkedéssel gyanúsítottak, ezeket ejtette az ügyészség. Most már arról beszélnek, hogy morálisan támogattam volna egy négy főből álló nemzetközi bűnözői csoportot. Arról beszélnek, hogy szolgáltattam ki titkosszolgálati jelentést. Ilyen dokumentum nem létezik, és ezt az ügyészség éppen olyan jól tudja, mint én. Ezért nem hiszek az igazságszolgáltatás vizsgálati részében, hiszen a következtetést két idegen állampolgár telefonbeszélgetéséből vonják le. Hogyan higgyek az igazságszolgáltatásban, amely szintén két ember telefonbeszélgetéséből levont erőltetett következtetésként azt állítja, hogy én ellenőriztem volna a telefonok lehallgatását, amikor tőlem soha senki ilyet nem kért. Hiszen sem eszközöm, sem képességem, sem szolgálati keretem nincs erre. A lehallgatásokat Romániában katonai vagy ügyészségi intézmények végzik... Mindebből, illetve az események kronológiájából teljesen világosan kitűnik, a cél az, hogy megvádoljanak valakit.

Mivel magyarázza azt, hogy éppen Önt szemelték ki?

– Sokszor feltettem magamnak ezt a kérdést. Nem tudok rá konkrét választ adni, csak azt, hogy kellett egy célpont az RMDSZ-ből. Látjuk, hogy Markó Béla szövetségi elnököt, illetve más kollégákat is kikezdték, mivel magyarlakta településeknek segítettek. És az ügyészség magának a döntésnek a jogosultságát próbálja vitatatni, jóllehet minden teljesen törvényesen történt. Kell tehát egy célpont. Lehet, valakik úgy gondolták, hogy erre én vagyok a legmegfelelőbb... Nem tudom...

Milyen kapcsolatban volt a Credit Suisse First Boston tanácsadó cég bolgár munkatársával, Sztamen Sztancsevvel?

– Valóban találkoztam Sztancsevvel, és még nagyon sok más emberrel. Számos nyilvános helyen, kávézóban, vendéglőben, de ebben semmi rendkívüli nincs, hiszen nem minden a hivatalban zajlik. Még az ügyészség sem meri azt állítani, hogy ezeken bármiféle adat kiszolgáltatása történt volna. Teljesen természetes találkozókról volt szó, nyilvánosabb keretek között, mint egy miniszteri iroda. Azt a látszatot próbálják azonban egyesek kelteni, hogy üzletemberekkel, vállalkozókkal és tanácsadókkal találkozni már önmagában bűn. Sem Sztancsevnek, sem a többi ötven vagy hatvan pénzügyi tanácsadónak, akit ismerek, nem volt a homlokára írva, hogy kém. Mint ahogyan vélhetően egyikük sem az, csak saját érdekeiket követik. A miniszter feladata pedig, hogy meghallgatva őket vonja le a legfontosabb következtetéseket, és annak megfelelően döntsön. Tény viszont az, hogy minden egyes döntésemet visszaigazolva látom, hiszen egyik eljárást sem óvta meg senki.

Azzal is meggyanúsították, hogy a bolgár tanácsadó pénzén nyaralt néhány napot Bulgáriában, és elkísérte egy Maria Andrei nevű munkatársa... Mi igaz ebből?

Nem fizetett nekem senki semmilyen kirándulást, az Evenimentul zilei cikke pedig képtelenség, egyszerűen koholmány. Az igaz, hogy volt ilyen nevű munkatársa a minisztériumnak, de már 2005-től nem dolgozik nálunk. És az, hogy elkísért több más emberrel együtt a kínai látogatásra, hozzátartozott a hivatali feladatai közé, mindez teljesen törvényes keretek között zajlott. Az összes többi fikció.

Hogy érzi, az RMDSZ-től megkapta-e a megfelelő támogatást?

Az érintett szemszögéből nézve erre a kérdésre nagyon nehéz válaszolni. Szerintem a közvélemény az, amely ezt leginkább meg tudja ítélni. Én azt tudom mondani, hogy az RMDSZ-ben leginkább szolidaritásra van szükség. Hogy személy szerint elégedett vagyok-e ezzel, hát időnként igen, időnként nem. Legfontosabb viszont az, hogy az erdélyi magyar közösség, valamint az RMDSZ tisztségviselői érezzék, hogy ez a szervezet kiáll mellettük, és ha kell, meg is védi őket. Én azt kívánom az RMDSZ-nek, hogy továbbra is így cselekedjen, és ne engedjen az ilyen típusú zsarolásoknak. Egy percig sem vártam volna el azt, hogy az RMDSZ csakis azért, hogy engem ne függesszenek fel tisztségemből megszavazzon egy bizalmatlansági indítványt, vagy kilépjen a kormányból. Tudatosítani kell a közösségben, hogy a zsarolásnak nem engedünk. Ez így helyes, és így kell tenni az elkövetkezőkben is, ellenkező esetben feladnánk elveinket.

Az a lehetőség is felvetődött, hogy esetleg az RMDSZ-ből ered az ön ellen indított támadás... Hiszen többször is a szervezet megújulását hangoztatta, illetve potenciális jelöltként merült fel a személye, mint ügyvezető elnök vagy a szövetség elnöke...

Nem adok hitelt az ilyen híreszteléseknek. Kétségkívül, hogy nem szerethet mindenki. Bizonyára vannak olyanok az RMDSZ-ben, akik ha nem is ellenfélként, de potenciális vetélytársként tekintenek rám. Biztosan léteznek olyanok, akiket esetleg zavart az a reformelképzelés, amit meghirdettünk. Nagyrészt visszaigazolódni látszik azonban az, hogy ez a helyes út. Azért nem hiszek ebben a felvetett forgatókönyvben, mivel az RMDSZ nem rendelkezik azzal a képességgel, hogy ilyen ügyeket elindítson. Hiszen nem az RMDSZ kezeli a titkosszolgálatokat, nem az RMDSZ kezében van az ügyészség mint politikai rendőrség stb.

Ha az RMDSZ továbbra is támogatja, fenntartja-e az európarlamenti jelöltségét?

– Természetesen igen, hiszen ezt vállaltam akkor, amikor letettem a jelölésemet. Jogilag a helyzetem változatlan, ugyanabban az állapotban vagyok, mint akkor. Kollégáim teljes bizonyossággal tudják, ártatlan vagyok, hiszen jól ismerik a tevékenységemet, személyemet. Továbbra is vállalom tehát a kihívást. Ugyanakkor abban is biztosak lehetnek, hogy ha ez egy kicsit is veszélyeztetné az RMDSZ esélyeit, akkor meg fontolóra veszem esetleges visszalépésemet.

Milyen kiút várható ebből a helyzetből?

A legoptimistább forgatókönyv az, hogy az ügyészség 45 napon belül, amíg a felfüggesztés tart, kimondja: lezárja az ügyet, és nem küldi bíróság elé. Amúgy minden okuk meg lenne arra, hogy ezt tegyék. Sőt: el sem kellett volna indítaniuk, hiszen még csak felrovandó tett sincs, nemhogy annak bizonyítéka. Kevés azonban ennek az esélye, hiszen nem ezzel a céllal indították el az eljárást. A legrosszabb forgatókönyv pedig az, hogy a per évekig elhúzódik, s ha végül meg is lesz majd ártatlanságom bizonyítéka, politikai karrieremnek már annyi, és ez senkit sem fog érdekelni. Én minden körülmények között kiállok az igazságomért, és harcolni fogok a végsőkig.

Ha esetleg hibát követett el, mi volt az?

– Semmi hibát nem követtem el. Semmit, de semmit nem tudok felróni magamnak. Nem tettem semmit, ami törvénybe ütközött volna. Én egy normális gondolkodású fiatalemberként mentem Bukarestbe, aki tenni, dolgozni akart. És nem akarok semmiféle elvtelen kompromisszumot kötni azért, hogy védelmet biztosítsak magamnak.

Hogyan látja, szükség van a párbeszéd megkezdésére a magyar közösségen belül?

– Szükségesnek tartom lefolytatni. Ugyanis azt látom, hogy az erdélyi magyar közösség egy része elbizonytalanodott ebben a magyar–magyar vitában. Annyi vita zajlik a román közéletben, és ha ezen belül van egy magyar–magyar vita is, akkor az emberek lassan nem értenek belőle semmit. Szerintem a célok közösek, és kell lennie annyi politikai bölcsességnek és belátásnak a vezetőkben, hogy túl tudjanak lépni az eszközök különbözősége miatt adódó nézeteltéréseken a közös cél érdekében. Bizonyára ez meg is történik. Erre az SZKT-n is fontos politikai jelzés volt.

Milyen kiutat lát a jelenlegi zavaros belpolitikai helyzetből?

Jelen pillanatban semmilyent. Azt gondolom, hogy ez az állapot még egy jó ideig húzódni fog. Folytatódnak a különböző válsághelyzetek, hiszen az, aki mindezt előidézi, továbbra is ott van. És ez az államelnök. Ne legyen senkinek kétsége afelől, hogy mindez honnan származik. Emlékezzünk vissza, hogy egyszerű szállítási miniszterként két miniszterelnököt buktatott meg, továbbá hogyan nyírta ki saját volt pártelnökét, Petre Romant, miként búcsúztatta sírva Stolojant, és vette át a helyét, utólag pedig kiderült, hogy tulajdonképpen ő állította félre. Vélhetően a megoldást a 2008-as parlamenti választás hozza meg, amikor viszont nagyon komolyan mérlegelniük kell a választóknak, hogy mit is akarnak tulajdonképpen. Továbbra is politikai válságtól terhes, vagy inkább higgadt, nyugodt politizálási módot, ahol viták természetesen lesznek, de azoknak célja van, és elképzeléseket ütköztetnek. Jelenleg a politikai vita arról szól, hogy Băsescu vagy Tăriceanu csúnya-e vagy szép, de nem arról, hogy ki mi tesz az ország érdekében.

PAPP ANNAMÁRIA

vissza az elejére


Napirenden


Húsz évet kapott a terrorizmussal vádolt Hajszam
Kétmillió euró kártérítést kell fizetnie a három újságírónak

(4. oldal)

Húsz év börtönbüntetésre ítélte szerdán a bukaresti ítélőtábla a két évvel ezelőtt Irakban túszul ejtett három román újságíró elrablásának kitervelésével és terrorizmussal vádolt Omar Hajszam szíriai-román állampolgárságú üzletembert. Az ítélet nem jogerős.

Hajszamot mindkét vádpontban vétkesnek találta a román igazságszolgáltatás, ezért a húsz év mellett tizenöt évre is elítélték, de végül a terrorizmus vád miatt járó hosszabb időtartamú büntetést, a húsz éves szabadságvesztést kell letöltenie. Az igazságszolgáltatás a törvények által megállapított legsúlyosabb szankcióval sújtotta az üzletembert. Kétmillió euró kártérítést kell fizetnie a három román újságírónak, de állnia kell a perköltséget is. Emellett a hatóságok elkobozzák a Hajszam és a felesége birtokában lévő 130 ezer dollárt, a károk fedezése érdekében biztonsági okokból pedig lefoglalják egyéb javaikat is.

A nem jogerős ítéletet a bíróság a vádlott távollétében hozta meg, hiszen tavaly nyáron elmenekült Romániából. Hosszas bujkálás után egy héttel ezelőtt adott hírt magáról, amikor egy kereskedelmi televíziónak adott interjújában ártatlanságát hangoztatta, s azt is közölte, hogy Bejrutban van.

Szerdai újabb nyilatkozatában nem erősítette meg, hogy továbbra is a libanoni fővárosban tartózkodna. Elmondta: a döntés nem lepte meg, már előzetes letartóztatása óta tudta, hogy mindenáron el akarják őt ítélni. Közölte: megtámadja a legfelsőbb bíróságon az ítéletet, és újabb bizonyítékokat mutat majd fel, amelyek szerinte ártatlansága mellett szólnak.

Marie-Jeanne Ion, az egyik érintett újságíró elégedett az ítélettel. Igazságosnak tartja azt, de szerinte még sok részletet kell tisztázni az elrablásuk történetében. Emlékeztetett arra, hogy egyelőre bizonyos információkat nem hozhatnak nyilvánosságra a román hatóságok, mert legalább még tíz évig államtitoknak minősülnek. Traian Băsescu államfő két évvel ezelőtt, az újságírók kiszabadulása után azt mondta, hogy a túszüggyel kapcsolatos teljes igazságot csak ötven év múlva tudhatja meg a közvélemény.

A huszonöt évig Romániában élő Hajszam azért szervezte meg az újságírók elrablását, hogy a túszejtők által követelt váltságdíjjal, jelentős mennyiségű pénzzel távozhasson az országból.

Romániában jogi eljárás indult az újságírókkal együtt túszul ejtett 53 éves Mohamed Munaf ellen is, akit viszont az amerikai erők vettek őrizetbe kihallgatás céljából, rögtön azután, hogy a román újságírók kiszabadultak. Őt közben átadták a bagdadi központi bíróságnak, amely kötél általi halálra ítélte. Munaf most az iraki legfelső bíróság ítéletére vár.

B. T.

vissza az elejére


Törvényes a Törcsvári kastély visszaszolgáltatása

(4. oldal)

Törvényes a Törcsvári kastély visszaszolgáltatása annak ellenére, hogy nemrég a sajtóban olyan nyilatkozatok jelentek meg, amelyek az ingatlant visszaszolgáltató dokumentum hitelességét vonják kétségbe – vélik az ingatlan-visszaszolgáltatásokkal foglalkozó országos hatóság szakemberei.

– A visszaszolgáltatás teljesen törvényes volt. Úgy véljük, akik ezt az utóbbi napokban megkérdőjelezték, azok nem tanulmányozták kellőképpen a helyzetet, és nem értették meg teljesen a visszaszolgáltatás részleteit – áll a hivatal közleményében.

Adrian Iorgulescu művelődési miniszter elismeri: nem is a visszaszolgáltatás tényével, hanem a visszaszolgáltatási folyamattal van gond. A tárcavezető kétségbe vonta a visszaszolgáltató okmány hitelességét, mert az öt jogos örökös közül csak hárman igényelték vissza a kastélyt. Ezt az ingatlan -visszaszolgáltató hivatal azzal magyarázza, hogy ketten lemondtak visszaigénylésiszándékukról: Alexandra Billou és Jerrine Habsburg Lotharingen viszont felhatalmazta a többi örököst, járjanak el nevükben. A 2001-ben aláírt okiratból kiderül, hogy a két Habsburg örökös teljesen lemond az őket megillető romániai örökségről, ezért igényelte vissza csak 3 örökös az ingatlant. Arra a támadó kijelentésre, hogy a visszaszolgáltatást megelőzően az ingatlan nem került állami köztulajdonból állami magántulajdonba, az ingatlan-visszaszolgáltató hivatal közleménye azzal megmagyarázza, hogy a 2001-es 10-es törvény értelmében nem szükséges ezt a lépést megtenni. Ugyanakkor az ingatlan visszaszolgáltatását támadó felek által idézett és 1998-ban kiadott 213-as törvény csak azoknak a javaknak a visszaszolgáltatását mondja ki, amelyeket a kommunizmus ideje alatt koboztak el.

A közleményben a hivatal szakemberei azt is megjegyzik, hogy nem értik néhány politikus támadó hozzáállását. Szerintük a visszaszolgáltatást támadók nem fogták még fel, hogy már nem a diktatúrák időszakát éljük: a tulajdonjog szent és törvényes. A hivatalnak az állampolgárok érdekeit kell képviselnie, és nem lehet eszköze semmiféle politikai játszmának.

Corin Trandafir, a Habsburg család romániai jogi képviselője elmondta, hogy ő is „hibásnak" tartja a Törcsvári kastély visszaszolgáltatásának módját, ami az igazságszolgáltatás gyenge pontjának tudható be. Elmondta: felháborítónak tartja azok hozzáállását az ügyhöz, akik nem tartják tiszteletben a tulajdonhoz való jogot, ez elképzelhetetlen egy demokratikus országban.

vissza az elejére


Gúzsba kötötték a kormányt a szenátorok

(4. oldal)

A törvényhozás felsőháza tegnap elutasította azt a tervezetet, amely feljogosította volna a kabinetet arra, hogy a három hónapos parlamenti nyári vakáció alatt is rendeleteket fogadjon el. A politikai erők közül csak a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az RMDSZ támogatta a tervezetet.

Ez a döntés is megerősíti, hogy a meglehetősen sovány parlamenti támogatottsággal rendelkező Tăriceanu-kabinetnek nehéz napjai következnek. A kormányzási munkát alacsony hatékonysággal végezheti, ha megfosztják a rendeletek elfogadásának eszközétől. Ebben az ügyben az utolsó szó viszont a képviselőházé. A kormány máris olyan hatékony meggyőzési módszert vetett be, amely könnyen beválthatja a hozzá fűzött reményeket, és a kabinet végül szabadkezet kaphat. A liberális Cristina Pocora, a parlamenti kapcsolatokért felelős államtitkár kijelentette: a képviselőház végleges és esetleges változatlan határozata esetében is a kormány elfogadhat sürgősségi kormányrendeleteket, akkor pedig a honatyáknak félbe kell szakítaniuk nyaralásukat, és vissza kell térniük dolgozni.

A döntés szokatlan, hiszen eddig az volt a gyakorlat, hogy a parlament átruházta három hónapra a kormánynak a törvényhozási jogot. Így rendkívüli esetekkor elég volt, ha a kormány intézkedett sürgősségi rendeletek elfogadása révén. A tervezet elutasításában az is közrejátszott, hogy a miniszter szenátorok – Teodor Meleşcanu kivételével – nem vettek részt a tegnapi ülésen. A hiányzás indokolatlan, hiszen Tăriceanu nemrég éppen azért tolta ki a szerdai kormányülések kezdési időpontját két órával, hogy a kormánynak több szavazata legyen a szenátusban.

borbély

vissza az elejére


Már „ágyúval lő egymásra" Tăriceanu és Băsescu

(4. oldal)

Bemutatta tegnap Traian Băsescu államfő azt a kétmondatos üzenetet, amit Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnöktől kapott 2005-ben. A levélben a miniszterelnök jelezte, hogy csatolva átküldte neki a Petromidia által összeállított dokumentumokat. Éppen a levél átküldésekor vizsgálatot folytattak az ügyészek a Petromidiát birtokló Rompetrol vezetője, Dinu Patriciu ellen. Tăriceanu továbbá azt írta: „ha van időd szóba hozni a témát az ügyészségen?". E mondat a kérdőjel miatt értelmezhető, de úgy tűnik, hogy jogilag nem vádolható meg a miniszterelnök befolyással való üzérkedéssel.

Mint ismeretes, Băsescu az előrehozott választásokat sürgeti. Ehhez a kormányfő lemondása szükséges. A választások kiírása azonban a Demokrata Pártnak (PD) a kormányból való kilépésével is megkísérelhető. Emil Boc PD-elnök kijelentette: rendkívüli helyzetben visszahívhatják minisztereiket.

-or-

vissza az elejére


A magyar–román kapcsolatok aktuális kérdései

(4. oldal)

A romániai kisebbségügyi törvény, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem kétnyelvű feliratai, a Nagy Zsolt informatikai miniszter elleni eljárás, valamint Traian Băsescu román államfő magyarországi kisebbségpolitikát bíráló kijelentése is szóba került Szőke László külügyminisztériumi szakállamtitkár és Ireny Comaroschi budapesti román nagykövet szerdai találkozóján.

Odze György külügyi szóvivő közleménye szerint a szakállamtitkár örömmel nyugtázta, hogy július 3-án Bukarestben ülést tart a kétoldalú kisebbségügyi vegyesbizottság, egyben tájékoztatást kért a romániai kisebbségi törvény immár hosszabb ideje előirányzott, de továbbra is húzódó parlamenti elfogadásának kilátásairól. Emellett emlékeztetett arra is, hogy magyar partnerének küldött levelében Răzvan Ungureanu korábbi külügyminiszter kilátásba helyezte a magyar nyelvű feliratok 2007. július 1-jétől kezdődő elhelyezését a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetemen; a szakállamtitkár érzékeltette: a magyar fél előrelépésre számít az egyetemmel kapcsolatos kérdésekben – áll a kommünikében.

A találkozón Szőke László elmondta, sajnálattal értesültek Traian Băsescu elnöknek az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) bukaresti diszkriminációellenes konferenciáján elhangzott, a magyarországi kisebbségpolitikát bíráló kijelentéséről.

A közlemény szerint az államtitkár kitért arra is, hogy aggályokat kelt a Nagy Zsolt informatikai miniszter elleni eljárás, valamint a további négy RMDSZ-es tisztségviselő ellen indult büntetőjogi vizsgálat is, mert a körülmények alapján nem lehet kizárni, hogy ezek az eljárások az RMDSZ ellen irányuló politikai törekvéseket is szolgálhatnak.

Odze György közleménye szerint a romániai magyar érdekképviselet kormányzati szerepvállalása az elmúlt évtizedben mind a régió etnikumközi viszonyainak javítása, mind a magyar–román bizalomépítés és partnerség szempontjából igen hasznos volt. Mindkét ország érdekeit szolgálná, ha ezt a kétoldalú kapcsolataink szempontjából is fontos kedvező hatást sikerülne megőrizni, és a romániai magyarság aktív országos politikai szerepvállalását nem veszélyeztethetnék rövid távú, taktikai törekvések – zárult a külügyminisztériumi közlemény.

Az 1-es, 4-es oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


Körkép


Szamosújvár
Városnapok a hétvégén

(5. oldal)

Három napon át a zene, tánc és jókedv uralja majd a szamosújváriak életét. E hét végén, június 15–17. között ugyanis kilencedik alkalommal szervezik meg a hagyományos városnapokat. Az Autóbuszállomás téren felállított szabadtéri színpadon pénteken a népdalénekeseké és néptánccsoportoké a tér, szombaton pop- és rock-együttesek lépnek fel, vasárnap pedig a komolyzene veszi át a szó. Vasárnap 17 órai kezdettel az örmény templomban kórushangversenyre is sor kerül, a helybéli Corala Magna énekkar mellett a kolozsvári De Juventute kórus is fellép.

A városnapok keretében mutatják be a szamosújvári költők új kötetét, a főtéri képgalériában pedig ökológiai témájú kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők. Vasárnap este a rendezvénysorozat tüzijátékkal zárul.

Erkedi Csaba

vissza az elejére


Új tejtermék-család

(5. oldal)

Kolozsváron nyitja meg első romániai üzletét az izraeli Tnuva tejtermékgyártó vállalkozás, annak ellenére, hogy a termékek a Bukarest melletti Popeşti Leordeni helységben működő gyárból származnak. „Fontossága miatt esett a választás Kolozsvárra" – közölte ezzel kapcsolatban Yoram Israeli, a Tnuva Romania elnöke, aki hozzátette: hamarosan az egész országban forgalmazzák a Tnuva termékcsaládot. Az izraeli vállalat romániai befektetésének összege eléri az 55 millió eurót.

vissza az elejére


Két bevásárlóközpont nyílik októberben

(5. oldal)

A Polus Center és a Iulius Mall vezetősége a napokban tartott sajtótájékoztatót az építkezések és munkálatok jelenlegi állásának ismertetése végett. Mindkét beruházó korszerű vásárlási körülményeket, alacsony árakat és vevőközpontúságot ígért, ezen kívül pedig több száz új munkahely létesítésével kecsegtet.

A Polus Centerben kap majd helyet többek között a Carrefour hipermarket, amely világszerte 12 500 üzlettel büszkélkedhet. A vállalkozás 1999 óta hét nagyáruházat nyitott meg Romániában, több mint 200 milió eurós befektetéssel, és 4500 új munkahelyet teremtett. Ugyancsak a Polus Centerben kap helyet az Odeon Cineplex mozivállalat is, amely nyolc vetítőteremmel várja majd a kolozsváriakat.

A Iulius Mall bevásárlóközpont eközben az Auchan nemzetközi üzletláncnak biztosít terjeszkedési lehetőséget, közölte szerdán Iulian Dascălu, a Iulius Group elnöke. Regis Mougel, az Auchan Romania vezérigazgatója tájékoztatta a jelenlevőket az Auchan múltjáról, jelenéről és jövőbeli – Romániát érintő – terveiről: „Az első romániai hipermarketet 2006 novemberében nyitottuk meg Bukarestben, és elégedettek vagyunk az eddigi eredményekkel. Ezért döntöttünk úgy, hogy idén még három létesítményt nyitunk: Marosvásárhelyen, Kolozsváron és Piteşti-en", mondta Mougel.

Azt is megtudtuk, hogy Kolozsváron 39 szakmában összesen 450 állást hirdet meg az Auchan, s az érdeklődők már most jelentkezhetnek a Mărăşti-negyedi Bega utca 9. szám alatti irodában. Laura Gurbet igazgató, aki az alkalmazásokért felel, ugyan nem volt hajlandó részleteket elárulni a javadalmazásról, azt viszont elmondta, hogy a fizetés és az étkezési utalványok mellett különböző kedvezményekben is részesítik alkalmazottaikat.

A Tetarom I. ipari parkban már folynak a Global Plaza Üzletközpont építési, illetve helyiségbérlési tevékenységei. A két épületből álló létesítményben kereskedelmi egységek, irodahelyiségek, konferenciatermek stb., kapnak helyet 2008 augusztusában.

NAGY-HINTÓS DIANA

vissza az elejére


Nagyléptékű közszállítás-fejlesztési stratégia készül Kolozsváron

(5. oldal)

A tömegközlekedési stratégiát nemsokára nyilvánosságra hozza a városháza – közölte lapunkkal az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke, a városi tanács urbanisztikai bizottságának tagja, László Attila.

A város keleti részén alakulóban van egy ipari övezet, az Emerson és a Nokia is gyárat épít ott. Ez azt jelenti, hogy a környéken ugrásszerűen megnő a forgalom, házak, lakótelepek épülnek, további vállalkozások telepednek le, és mindenekelőtt rengeteg új munkahely létesül. Nem szabad oda jutnunk, hogy az ott dolgozók, amennyiben a város egy másik részében laknak, másfélkét órát utazzanak odáig. Mivel amúgy is esedékes a villamoshálózat rehabilitálása, jó lenne, ha az Írisz telepről tovább terjesztenék a pályát, egészen Nemeszsukig. Hasonló terv létezik Szamosfalva esetén is, mert minden jel arra mutat, hogy a reptér forgalma belátható időn belül eléri az évi másfél millió utast.

A harmadik terjeszkedési irányt a metropolisz-övezet indokolja, ennek értelmében Kisbács, Méra, Vista irányában hosszabbítanák meg a hálózatot, mégpedig úgy, hogy amint azt több európai városban már megvalósították, a vasúti hálózattal összekapcsolva egyfajta felszíni metrót hoznának létre. A szakirodalom különben is azt javasolja, hogy amikor egy város lakossága eléri a félmilliót, kezdjenek el gondolkozni a metrón, mondta László Attila.

Spóroltak, ahol lehetett
Ami a meglévő villamoshálózat rehabilitálását illeti, erről a Közszállítási Vállalat igazgatóját, Liviu Neagot kérdeztük. Mint megtudtuk, a villamos jelenleg a közszállítás kapacitásának 24 százalékát adja, évente mintegy 116,5 millió utast szállít, miközben energiafogyasztása 30 százalékkal kisebb, mint az autóbuszoknak, illetve trolibuszoknak. Emellett teljes mértékben környezetkímélő, ráadásul érdekes és elegáns is. Kolozsváron a pálya 26 kilométer hosszú, a kocsipark jelenleg 40 villamosból áll.

Neag azt is elmondta: sajnos, amikor annak idején a hálózatot megépítették, ott spóroltak, ahol nem kellett volna, az infrastruktúra minősége így kritikán aluli. Ezért Kolozsváron a villamos zörög és ráz. Persze, ehhez az is hozzájárul, hogy az 1987-ben lefektetett síneket már rég ki kellett volna cserélni.

Kihasználva azt, hogy az Európai Unió strukturális alapokból támogatja az ilyen kezdeményezéseket, elkészítették a felújítás megvalósíthatósági tanulmányát. Jelenleg a tervezés folyik, és várhatóan 3 hónapon belül összeállítják a pályázatot. Ha jóváhagyják azt – és erre minden esély megvan –, akkor jövőre elkezdődhet, és három éven belül be is fejeződhet a hálózat teljes felújítása. A 30 millió euróra rúgó költségek 80 százalékát az unió adná, a többit az önkormányzat biztosítja majd. Ezúttal a síneket folytonos betonágyba, lengés- és zajcsillapító gumiburkolatba ágyazzák; a tervezést egy román-német vegyesvállalat végzi, amely már Temesváron is foglalkozott a hálózat felújításával.

Kolozsváron már a 19. század végén is létezett persze, előbb lóvontatású, majd gőzmeghajtású villamos. Az első világháború után egy ideig az ittmaradt katonai tehergépkocsikat használták közszállításra, így 1924-ben 3-4 átalakított, némiképpen autóbusz-szerű jármű biztosította a közszállítást.

Az Utas-és Áruszállító Gépkocsik Egyesülete 1929-ben jött létre, a második világháború előtti években a hálózat 9 útvonalasra bővült, néhány jármű földgázzal működött.

A trolibuszt 1959-ben vezették be, a most használatos villamoshálózat pedig 1987-ben jött létre.

ERCSEY-RAVASZ FERENC

vissza az elejére


Kirakatban az erdőink

(5. oldal)

Szerdán az Expo Transilvania Vásárcsarnokban megnyílt a X. Foresta Eurosilva International erdészeti kiállítás. Az osztrák Kärtner Messe Klagenfurt és az Intermarketing & Consulting társszervezésében több mint 2600 négyzetméteren Ausztriából, Magyarországról, Németországból, Finnországból, Olaszországból, Lengyelországból és Romániából érkezett cégek állítanak ki. A 65 résztvevő az erdőgazdálkodáshoz és erdőkitermeléshez szükséges műszaki eszközöket, élőanyagot, fakitermeléssel kapcsolatos felszereléseket, erdei élelmiszereket mutat be.

A rendezvény keretében második alkalommal szervezték meg a VIPENA Nemzetközi Vadászati és Halászati Szalont, amelyben – a kolozsvári Margran cég, illetve a Kolozs Megyei Sportvadászok és Horgászok Egyesülete támogatásával – a két hobbit – avagy szenvedélyt – szolgáló eszközök igen széles és színes skáláját lehet megtekinteni. A szalon résztvevőinek tekintélyes része az anyaországból érkezett, ahol a Hungexpo jóvoltából évente Európa egyik legjelentősebb vadászati kiállítását rendezik meg.

A kolozsvári vásáron a zöldaranyat és annak szinte minden tartozékát felvonultatták, mintegy figyelmeztetve a lakossághoz, hogy egyre zsugorodó életterünkben mekkora figyelmet kell szentelni az erdő megmentésére, ami nem csak az elkötelezett „zöldek" feladata, hanem közös ügy.

A hivatalos megnyitón Tőke István, a román kormány erdőgazdálkodással megbízott államtitkára azt hangsúlyozta, hogy az iparág a bruttó nemzeti össztermék 4%-át, az áruexportnak 7%-át adja. Gerhard Mannsberger osztrák erdőgazdálkodási államtitkár kifejezte reményét, hogy a 20 osztrák résztvevő jövőre ismét az együttműködés mellett teszi le a garast, Ioan Sbera, a Romániai Erdőkitermelők Egyesületének elnöke pedig a faanyag fizikai korlátoltságára emlékeztetett.

Az erdészeti vásár június 14-ig naponta 10–18, június 15-én 10–16 óra között kereshető fel.

Ö.I.B.

vissza az elejére


A rendőrség híre

(5. oldal)

HALÁLRA VERTEK EGY FIATALT
Önkívületi állapotban szállítottak kórházba egy 26 éves magyar fiatalt, miután egy bárhelyiség teraszán brutálisan elverték. Az azonnali műtét ellenére a kolozsvári B. István belehalt sérüléseibe.

Az esetről szombat reggel értesítette a rendőrséget a kolozsvári idegsebészet, amelyen a műtétet követően az orvosok többek között súlyos agyalapi sérüléseket, halánték- és orrcsonttörést, számos zúzódást és negyedfokú kómát írtak a páciens beteglapjára. A rendőrség közleménye szerint a fiatal barátjával, K. Bogdannal együtt egy bárhelyiségben szeszes italt fogyasztott, majd erősen ittas állapotban hajnali fél kettő-kettő körül távozott. Amíg barátja fizetett, a későbbi áldozat kiment a helyiség teraszára, ahol verekedésbe keveredett. Barátja előbb segítségére sietett, de mivel őt is bántalmazták, elszaladt.

Az áldozat hétfőn halt bele sérüléseibe. A rendőrség a helyi 20 éves M. Emil Călin személyében azonosította a vélt tettest, akit kedden 29 napos előzetes letartóztatásba helyeztek, halált okozó ütések vádjával.

TRAKTOR NYOMTA AGYON
Felborult traktorával és szörnyethalt Meregyó közelében egy 45 éves férfi. B. Liviu kedden délután saját tulajdonú, forgalomba nem iratott U455-ösével borult fel azt követően, hogy engedély nélkül kivágott egy fát a bánffyhunyadi erdőkerületben, majd a traktorhoz kötötte és haza akarta húzni azt.

vissza az elejére


Mozaik


Egy perc derű

(6. oldal)

Két barát együtt néz meg egy macskaszépségversenyt.
– Képzeld – mondja az egyik –, egy sziámi macska prémje százezer forintot ér.
– Úristen, százezer forintot? És mit kezd az a macska ennyi pénzzel?

vissza az elejére


MOZI

(6. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – Faterok motoron – amerikai. Vetítés: 13, 15.30, 18, 20.30, 23; kedvezménnyel: 13 és 23 órától.

GYŐZELEM – A faun labirintusa – amerikai. Vetítés: 15, 20. Die Grose Stille – német. Vetítés: 17, 22.

MŰVÉSZ – Szerelmem, Szarajevo – bosnyák. Vetítés: 14.30, 17, 19.30, 22.

TORDA

FOX – 88 Minutes. Vetítés: 15, 17, 19.

DÉS

MŰVÉSZ – 300 – amerikai. Vetítés: 17, 19; péntek, szombat, vasárnap 21 órától is, kedvezménnyel.

SZAMOSÚJVÁR

BÉKE – A szellemlovas – amerikai. Vetítés: 17, 19, 21; péntek, szombat, vasárnap 21 órától is kedvezménnyel.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – Mr. Bean nyaral – amerikai. Vetítés: 17.30, 20; péntek, szombat, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel 17.30 órától.

DACIA B-TEREM – Coeurs – francia. Vetítés: 17, 19.30.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – Orvlövész – amerikai. Vetítés: 17, 19.30; péntek, szombat, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel 17 órától.

vissza az elejére


SZÍNHÁZ

(6. oldal)

MAGYAR SZÍNHÁZ

Június 15-én, pénteken este 7 órakor: Shakespeare: A windsori víg nők. Rendező: Keresztes Attila. 16 ÉVEN ALULIAKNAK NEM AJÁNLJÁK!

vissza az elejére


OPERA

(6. oldal)

MAGYAR OPERA

Ma, június 14-én, csütörtökön este fél 7 órakor. Verdi: Rigoletto. Vezényel: Horváth József. Rendező: Selmeczi György.

Június 16-án, szombaton este fél 7 órakor: Giulio Cesare – a Gh. Dima Zeneakadémia diákjainak vizsgaelőadása.

Június 28-án, csütörtökön este fél 7 órakor: OPERA – OPERETT GÁLA – évadzáró előadás.

vissza az elejére


BÁBSZÍNHÁZ

(6. oldal)

Ma, június 14-én, csütörtökön este 7 órakor: Parti Nagy Lajos Ibusár c. drámája alapján: Pezsgő. Előadja: Benedek Ágnes. Tóth Gábor Ákos Beszélgetéseim a színésznővel alapján: Gizike show. Előadja: Domokos Erika. Irányító tanár: Albert Júlia. – FELNŐTTEKNEK AJÁNLOTT MŰSOR.

Június 16-án, szombaton 12 órakor: A. A. Milne: Micimackó. Rendező: Kovács Ildikó – magyar tagozat.

Június 17-én, vasárnap 12.30 órakor: Pinocchió. Rendező: Alina Hiristea – román tagozat.

vissza az elejére


ZENE

(6. oldal)

DIÁKMŰVELŐDÉSI HÁZ

Június 15-én, pénteken este 7 órakor: A Transilvania Filharmónia szimfonikus zenekarának hangversenye. Vezényel: Theo Wolters (Hollandia). Közreműködik: Lucia Marica és Mihai Marica. Műsoron: J. Brahms: Kettősverseny hegedűre és csellóra, op. 102; Schubert: IX., C-dúr szimfónia.

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Június 13., szerda

(6. oldal)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

100 Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25.)

3,230/3,265

2,415/2,455

1,27/1,32

Western Union – szolgáltatás a Sora, Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25., Victor Babeş 33/A és Magyar/22., Dec. 1989 u. 137. szám alatti váltóirodákban.

A Román Nemzeti Bank árfolyamai (június 14., csütörtök)
1 euró = 3,2721 lej, 1 USD = 2,4655 lej, 100 magyar forint = 1,2819 lej.

vissza az elejére


Hirdetés


ÁLLÁS

(7. oldal)

Női és férfi munkaerőt veszünk fel Magyarországra. Telefon: 0036-20-5433583. (M)

vissza az elejére


MAGÁNÓRA

(7. oldal)

Előkészítek IELTS, TOEFFL, CAMBRIDGE nyelvvizsgákra. Fordítok, számlát adok. Telefon: 0727-240392, 598-089, este. (0018)

vissza az elejére


BÉRBE VESZ

(7. oldal)

Fiatal, kisgyermekes házaspár kiadó lakást keres. Telefon: 0743-061077. (0014)

vissza az elejére


BÉRBE AD

(7. oldal)

Egyetemistáknak egy szoba (konyha, fürdőszoba) több évre kiadó Kolozsváron. Előre fizetés 1000 (ezer) lej a szerződés megkötésekor és 1500 (ezerötszáz) lej minden kibérelt évnegyed kezdetén. Telefon: 0747-661849. (0001)

vissza az elejére


SPORT


LABDARÚGÁS
Három helyet értek a Szlovénia elleni sikerek

(8. oldal)

Románia a 12., Magyarország a 66. helyen áll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség, a FIFA legfrissebb világranglistáján. Előbbi három helyet lépett előre, utóbbi kilenc pozíciót rontott az előző hónaphoz képest. Nem csoda, hiszen a Piţurcă-legénység két győzelmet könyvelhetett el Szlovénia ellen, míg a magyarokat Görögország és Norvégia is megleckéztette.

A rangsort továbbra is a világbajnok Olaszország vezeti. Az élcsoportban több változás is történt: például a vb-ezüstérmes franciák feljöttek a második helyre, ezzel a képzeletbeli dobogó harmadik fokára szorították a brazilokat.

A FIFA-világranglista élén (zárójelben a múlt havi helyezés):

1. (1.) Olaszország 1653 pont, 2. (4.) Franciaország 1585, 3. (2.) Brazília 1484, 4. (5.) Németország 1467, 5. (3.) Argentína 1373, 6. (7.) Portugália 1323, 7. (9.) Spanyolország 1273, 8. (8.) Anglia 1240, 9. (6.) Hollandia 1220, 10. (10.) Csehország 1096, 11. (12.) Horvátország 1080, 12. (15.) ROMÁNIA 1068, 13. (11.) Ukrajna 1044, 14. (13.) Kamerun 1019, 15. (16.) Görög-ország 1011, ..., 66. (57.) MAGYARORSZÁG 461.

vissza az elejére


Kiemelt a DVSC és a Steaua

(8. oldal

A Bukaresti Steaua és a Debreceni VSC-TEVA labdarúgócsapata a Bajnokok Ligája 2. selejtezőkörében kapcsolódik be a küzdelemsorozatba.

Az UEFA versenybizottsága elkészítette a besorolást a BL következő idényére, eszerint a román élvonal második helyezettje és a magyar bajnokcsapat is kiemelt lesz a selejtező 2. fordulójában.

Így biztos, hogy nem kerülhetnek egymás ellen a június 29-i sorsoláson, és hogy elkerültek olyan ellenfeleket is, mint a Glasgow Rangers (skót), a Sahtar Donyeck (ukrán), a Besiktas Isztambul (török), a Levszki Szófia (bolgár), a Slavia Prága (cseh), a Rosenborg BK (norvég), a Crvena Zvezda Belgrád (szerb), az FC Koppenhága (dán), a Dinamó Zágráb (horvát), a Genk (belga), a Red Bull Salzburg (osztrák) és az APOEL Nicosia (ciprusi) ugyanis ezek a gárdák szintén kiemeltek lesznek a második körben.

A második fordulójának első mérkőzését július 31-én vagy augusztus 1-jén rendezik, a visszavágót pedig augusztus 7-én vagy 8-án bonyolítják le.

vissza az elejére


KOSÁRLABDA
Krsztanovics visszatér az U-Mobitelcóhoz

(8. oldal

Ismét a Kolozsvári U-Mobiltelco játékosa lett Zoran Krsztanovics, a tavaly Sopronban szereplő szerb kosaras egyéves szerződést kötött a férfi A-osztály bronzérmesével. A 25 éves, 204 centi magas Krsztanovics 2005 januárja és 2006 júniusa között másfél évigvolt az U-Mobitelco játékosa, ez idő alatt a csapat húzóembereének számított. A klub szerződést kötött a az ugyancsak centerposzton játszó horvát Szasa Vukasszal (31 éves, 205 cm). Krsztanovics nem az egyetlen visszatérő, a diákcsapat egykori játékosai közül Mihai Popa is a kincses város csapatát erősíti a következő idényben.

Az U-Mobitelco korábbi légiósai közül csupán a szerb Milan Medveggyel hosszabbított szerződést, a négy amerikai kosaras közül a klubvezetés csupán LeVar Seals-szel tárgyal a folytatásról.

vissza az elejére


Egy lépésre a boldogságtól

(8. oldal)

A San Antonio Spurs 75:72 (18:16, 20:24, 12:15, 22:20) arányban nyert Clevelandben a Cavaliers ellen az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság, az NBA négy sikerig tartó döntőjének harmadik mérkőzésén. A párharcban a Spurs már 3–0-ra vezet, és csak egy győzelemre van a végső diadaltól.

A negyedik összecsapást pénteken rendezik Clevelandben.

vissza az elejére


ÖTTUSA
Magyar bronz zárónapon

(8. oldal)

Bronzérmet szerzett a magyar csapat a rigai öttusa Európa-bajnokság női váltóversenyében. Az elsőség a briteké, az ezüstérem az oroszoké lett. A Vörös Zsuzsanna–Máthé Vivien–Kovács Sarolta összeállítású együttes a lövészet, majd a vívás után az ötödik helyen állt, aztán a megnyert úszással kettőt előrelépett, s dobogós pozícióját a lovaglás és a futás során meg-őrizte.

A zárószámban a magyarok közel álltak ahhoz, hogy ledolgozzák mintegy 40 másodperces hátrányukat az oroszokkal szemben: Kovács az első 1500 méteren megközelítette Szirotkinát, Máthé a második etapban elfutott Sztrucskova mellett, majd következett Vörös és az oroszok legjobb futója, Muratova párharca. Utóbbi az első 750 méterén befogta olimpiai bajnok riválisát, a táv második fe-lében pedig el is lépett tőle, s bár Vörös hosszú hajrát nyitott, öt-nyolc méterrel az orosz mögött ért célba.

Az egész napot tekintve az egyéniben háromszoros világbajnok, kétszeres Eb-aranyérmes Vörös azt hozta, ami tőle várható volt, de egyenletesen jól teljesített az újonc, mindössze 16 éves Kovács is, Máthénak ugyanakkor akadtak gondjai a technikai számokban, igaz remekül futott. A trió csapatként jól funkcionált, így megérdemelten állhatott fel a dobogó harmadik fokára.

A versenyben kilenc csapat indult.

Így három éremmel és négy olimpiai kvótával térnek haza a magyarok az Eb-ről, amelyen az oroszok és a britek mögött a harmadik helyen végeztek az eredményességi rangsorban. A fentebb említett bronzérmen kívül, mint már korábban közöltük, győzött Horváth Viktor és ezüst-érmet szerzett a Horváth–Balogh Gábor–Fülep Sándor összeállítású csapat a hagyományos versenyben.

vissza az elejére


KÉZILABDA
Lemond Râşniţă

(8. oldal)

Cristian Gaţu, a román kézilabda-szövetség elnöke azt nyilatkozta: Lucian Râşniţă szövetségi kapitány távozik a férfi kézilabda-válogatott éléről a Svédország elleni vasárnapi visszavágó után. Gaţu szerint Râşniţă még a karlskronai találkozó előtt közölte vele, hogy az eredménytől függetlenül, lemond a kettős selejtezőt követően.

A szövetségi elnök roppant kiábrándítónak ítélte meg a csapat svédországi teljesítményét, ahol Románia 11 gólos vereséget szenvedett, s reményét fejezte ki, hogy legalább a presztízsgyőzelmet sikerül megszerezni a visszavágón.

vissza az elejére


TORNA
Kínai tizenéves tornász súlyos balesete

(8. oldal)

Valószínűleg egész életére megbénul az a tizenéves kínai tornász, aki vasárnap leesett a felemáskorlátról a kínai országos bajnokságon. A 15 esztendős Vang Jen kómába esett, miután egy rontást követően olyan szerencsétlenül zuhant fejjel a földre, hogy eltörött a második és harmadik nyakcsigolyája.

Az orvosok szerint csoda, hogy egyáltalán életben maradt, bár mellkastól lefelé megbénult, és a kezei sem mozognak.

„Szerencsére a jobb lába mozog. Megfelelő kezeléssel remélhetőleg részben visszaállíthatók lesznek a fizikai funkciói" – mondta az egyik szakember.

A sanghaji országos bajnokságon mindenki erős gyakorlatot próbált bemutatni, mivel ez a verseny volt az első helyi válogató a jövő évi, pekingi olimpiára.

vissza az elejére


Távozik a FIFA-főtitkár

(8. oldal)

Távozik posztjáról Urs Linsi, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) főtitkára. A hivatalos közlés szerint a svájci sportdiplomata – aki állítólag a közelmúltban vitába keveredett Joseph Blatter májusban újraválasztott FIFA-elnökkel – „új kihívások után néz".

A szervezet végrehajtó bizottsága június 27-én esedékes ülésén határoz arról, hogy mi legyen az utódlás menete.

Az oldalt szerkesztette: Póka János András