Minden eddiginél szigorúbban büntet a fogyasztóvédelem
A nagy cégeket is rendszeresen ellenőrzik

(1. oldal)

A gyenge minőség mindenkire ártalmas

Megromlott élelmiszerek, hibás áruk, csaló valutások, hiányos szolgáltatások, ki nem állított számlák, elszámolt összegek – lássuk be, túl gyakran találjuk szembe magunkat hasonló helyzetekkel. Ha bármi rosszat észlelünk a kereskedelem vagy a szolgáltatások terén, két dolgot tehetünk: csendben maradunk, mintegy bátorítva ezzel a szolgáltatóegységet, hogy mást is átverjen, vagy panaszunkat jelezzük a Fogyasztóvédelmi Hivatalnál, ahol biztosítottak arról, hogy a kivizsgálás nem sokat várat magára. Azt is megtudtuk: kihágások esetén a hivatal minden eddiginél szigorúbb büntetéseket alkalmaz, sőt a pénzbírság mellett hosszabb-rövidebb időre, vagy akár véglegesen is bezárhatja a hibát elkövető kereskedelmi egységet. A pénzbírságok összegét is jelentős mértékben növelték, legújabban pedig kiemelt figyelmet szentelnek a mindeddig monopolhelyzetben lévő nagy cégeknek. (Részletek a 7. oldalon)

vissza az elejére


Ezernél több mentőautót vonnának ki

(1. oldal)

Tegnap országszerte kétórás figyelmeztető sztrájkot tartott a mentőszolgálatok mintegy 11 ezer alkalmazottja. A személyzet az Országos Egészségügyi Biztosító Pénztárral aláírandó keretszerződés ellen tiltakozik, amely az eddigieknél szigorúbb követelményrendszert ír elő a mentőszolgálatok működésére nézve, különös tekintettel az autóparkokra, amelyek karbantartása eddig is hatalmas összegeket emésztett fel, a mentőszolgálatok költségének tetemes részét, holott az összegek a jobb szolgáltatásra, személyzetbővítésre kellettek volna, új autók vásárlására azonban nem került sor. Az egészségügyi minisztérium tavaly ígéretet tett új mentőautók vásárlására, a licit kiírása azonban elmaradt. Az új szabály értelmében – melyet az uniós csatlakozás után már nem lehet „engedményekkel" alkalmazni – itt nincs helye a tragacsoknak.

vissza az elejére


Nagy Zsolt és Winkler Gyula a befutók

(1., 5. oldal)

Az RMDSZ Operatív Tanácsa (OT) tegnap rangsorolta a május 13-án sorra kerülő európai parlamenti választásokon részt vevő jelöltjeit. A testület tagjai titkos szavazással úgy döntöttek, hogy a 12 javasolt személy közül az első két befutó helyre Nagy Zsolt távközlési és informatikai minisztert, valamint Winkler Gyula megbízott kereskedelmi és gazdasági minisztert jelölik. Az RMDSZ-t és a nemzeti oldalt összekötő Sógor Csaba szenátor csak a negyedik, tehát esélytelen helyre került.

A felkészültség, politikai, közigazgatási tapasztalat, kommunikációkészség, nyelvismeret – ezek voltak azok a kritériumok, amelyek alapján rangsorolta az RMDSZ az EP-képviselőjelölteket, magyarázta Kelemen Hunor képviselő, a Szövetségi Egyeztető Tanács (SZET) elnöke, aki ebben a minőségében vett részt az OT tegnapi ülésén.

Kérdésünkre, hogy milyen érvek szóltak Nagy Zsolt első helyezése mellett, Kelemen Hunor kifejtette: az elmúlt hét évben a fiatal politikus komoly tapasztalatokra tett szert az európai politikában, hiszen hét éve ő látja el az RMDSZ képviseletét az Európai Néppártban. Ami pedig Winkler Gyula kereskedelmi minisztert illeti, Kelemen úgy vélekedett: mivel az Európai Unió (EU) elsősorban gazdasági jellegű szövetség, az RMDSZ fontosnak tartja, hogy a befutó helyek egyikére olyan jelölt kerüljön, akinek van tapasztalata ezen a téren. – Miniszterként Winkler Gyula olyan tapasztalatra tett szert a külkereskedelemben, amelyet az RMDSZ mindenképpen kamatoztatni tud majd, amennyiben második jelöltje is bekerül az EP-be – mondta, hozzátéve, mind Nagy Zsolt, mind Winkler Gyula alkalmas arra, hogy hatékonyan képviselje az erdélyi magyarok érdekeit az európai fórumokon.

Kelemen biztosított: nem okoz majd gondot az RMDSZ-nek, hogy szeptembertől, a két miniszter EP-mandátumának kezdetétől helyettesítse őket a kormányban – amennyiben a továbbiakban is megmaradnak ezek a tárcák. – Szeptembertől számítva a következő választásokig valamivel több mint egy év van hátra, ez az időszak pedig nem az új projektekről, nagyszabású tervekről szól. Az RMDSZ talál majd olyan személyeket, akik továbbvigyék a két miniszter elkezdett munkáját – vélekedett Kelemen Hunor.

Tőkés László református püspök, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke a Szabadságnak kijelentette: tegnap telefonon tárgyalt Markó Béla szövetségi elnökkel, aki sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy nem sikerült közelebb hozni az álláspontokat. Mint mondta, ő hajlott volna az erdélyi nemzeti jelöltlista állításra, de az OT-ban „kemény küzdelem" folyt. „Szavaiból azt vettem ki, hogy a Központi Bizottságként (az egykori Román Kommunista Pártról van szó – szerk. megj.) működő OT hajthatatlannak bizonyult" – fejtette ki a püspök.

Tőkés: az RMDSZ nomenklatúráját helyezték előtérbe
Az EMNT elnöke azzal a felhívással fordul az SZKT-hoz, hogy február 17-i ülésén bírálja felül az OT döntését, és befutó helyre juttasson egy olyan személyt, aki a nemzeti oldalt képviseli. Tőkés szerint Sógor Csaba szenátor lenne az erre leginkább alkalmas személy, hiszen ő az, aki összeköti az RMDSZ-t és a nemzeti oldalt. „Sógor Csaba befutó helyre való jelölése komoly alku lehetőséget kínálna az RMDSZ-en kívüli oldal és a hivatalos RMDSZ között" – vélekedett Tőkés László.

A püspök szerint az OT az RMDSZ-nomenklatúra képviselőit helyezte előtérbe, akik ráadásul nem is székelyföldiek. „Ez szinte megaláztatást jelent a szavazóbázis jelentős részét kitevő Székelyfölddel szemben. A jelölést akár jelképesnek is nevezhetjük. Ez azt üzeni, hogy a hivatalos RMDSZ vezetésével és a pártérdekekkel szemben az autonómia és a nemzeti képviselet esélytelen, és a nemzeti érdeknek semmilyen érvényesülési lehetősége nincs" – hangsúlyozta a püspök.

Úgy vélte: a kialakult rangsor azt mutatja, az RMDSZ-nek nem fontos, hogy Brüsszelben ki képviseli a magyar érdeket. „Az első jelöltek nemcsak kevésbé ismert technokraták, funkcionáriusok, RMDSZ-es pártkatonák, hanem ráadásul Nagy Zsoltra a korrupció árnyéka is vetül. Ráadásul egy olyan díszes társaságban, mint a volt konzervatív párti Codruţ Sereş miniszter. Kíváncsi vagyok, hogyan végződik az ügy. Semmiképpen nem helyes, hogy egy olyan embert helyeznek a lista élére, akikre a korrupció gyanúja vetül" – fejtette ki Tőkés László.

Toró T. Tibor képviselő, az EMNT egyik alelnöke szomorúságának adott hangot a döntés hallatán. – A jelek szerint dugába dőlt minden igyekezet a közös lista állítására – mondta Toró, aki nehezményezi, hogy székelyföldi jelölt nincs befutó helyen, illetve az EMNT támogatását élvező Sógor Csaba csak a negyedik helyre került. – Ez a döntés arról szól, hogy az RMDSZ-ben nincs hajlandóság egy össznemzeti konszenzusnak örvendő lista állítására, ennek meg is lesznek a következményei, hiszen ez felerősíti azok hangját, akik független jelölt indítása mellett kardoskodnak – mondta a képviselő.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Demokrata Párt (PD) elvben megállapodtak abban, hogy közös listán indulnak az európai parlamenti választásokon. A Mediafax megbízható forrásokra hivatkozva arról tájékoztatott, hogy a két párt a soron következő együttes ülésen véglegesíti az ezzel kapcsolatos gyakorlati teendőket. A hétfő esti megbeszélések eredményeképpen mind a liberálisok, mind pedig a demokraták egyetértettek abban, hogy „elássák a csatabárdot".

vissza az elejére


Legnagyobb feketemunka- leleplezés

(1., 7. oldal)

Rendkívüli sajtóértekezleten számolt be tegnap Daniel Păcurariu, a Kolozs Megyei Munkaügyi Felügyelőség vezetője az intézmény létesítése óta, tehát 2000-től most leleplezett legnagyobb feketemunka-esetről a megyében: egyetlen munkaadónál 47 személy dolgozott munkaszerződés nélkül. Emiatt a munkaviszonyok területén eddig alkalmazott legnagyobb pénzbírságot rótták ki a törvénytelen módon eljárt munkaadóra, mégpedig 72 000 (720 millió régi) lejt. A főfelügyelő elmondta, az utóbbi években fokozatosan növekedett a feketemunka-esetek száma (2005-ben 329, 2006-ban pedig 923), ami a fokozottabb ellenőrzéseknek és a kivizsgálás megváltoztatásának tudható be.

A jelenlegi, eddig példanélküli esetet egy taxivállalatnál derítették fel, és a felügyelőség úgy ítélte meg, ezúttal a cég nevét, adatait is a nyilvánosságra hozhatják: az SG Servicii korlátolt felelősségű társaságról van szó, amelynek fő tevékenysége a taxizás, és ahol a felügyelőség alkalmazottai január 4–18. között végeztek ellenőrzést. (A cég a Focus márkanév alatt végzi a személyszállítást.) A főfelügyelő emlékeztetett, hogy a törvény értelmében a gépkocsivezetőnek a taxizáshoz rendelkeznie kell a jogosítvánnyal, 3 vagy 2 éves szakmai tapasztalattal (a jogosítvány típusától függően), a felkészültségét igazoló irattal, orvosi igazolással, mindemellett pedig bizonyítania kell, hogy a gépkocsit működtető szállítónak az alkalmazottja, vagy az adott gépkocsi tulajdonosa, amennyiben erre a tevékenységre engedélyezett magánszemélyről van szó. Az említett cégnél végzett ellenőrzések során kiderült, hogy 2006-ban 30 munkavállalóval dolgoztak, akikkel nem kötöttek egyéni munkaszerződést. Ilyen esetben a Munka Törvénykönyv értelmében a pénzbírságot a feketén dolgozók száma alapján alkalmazzák, amely 1500–2000 lej lehet személyenként. A felügyelőség ezért az esetért 60 000 lejt rótt ki a cégre. További 17 alkalmazottal aláírattak ugyan egyéni munkaszerződést, azt azonban nem iktatták a felügyelőségen. Ezért a büntetés 6000 lej volt. További 6000 lej pénzbírságot pedig az adóügyi nyilatkozatok tavaly májustól kezdődő elmulasztásáért számoltak fel.

A céget felszólították a törvényes intézkedések alkalmazására (a munkaszerződések megkötésére), amennyiben ennek nem tesznek eleget 30 napon belül, további, 3000–10 000 lej közötti büntetésekre számíthatnak. Ilyen pénzügyi nyomásnak nem tudnak ellenállni a vállalkozók, vélekedett Păcurariu. A cég ügyvezetője, Cristina Monica Săliştean nem volt jelen az ellenőrzéseken, az iratokat és adatokat a cég társa, Paul Simon bocsátotta a felügyelőség rendelkezésére. Emiatt a törvény alapján postán küldték ki a kihágási jegyzőkönyvet, amelyet a kézbesítéstől számított 15 napon belül tud megfellebbezni az érintett.

Ú. I.

vissza az elejére


Nyerjen a Szabadsággal!

(1. oldal)

Ha előfizetett januárra a Szabadságra, és most előfizet lapunkra – egyszerre – februárra és márciusra is, akkor még elnyerheti háromhavi előfizetői nyereményjátékunk fődíjait:

1000 lejt érő digitális fényképezőgép a
KOPIERNIKUS -tól.
Jókai (Napoca) u. 2–4,
tel.: 591-486

házimozi rendszer
Dr. Video-tól
Monostori út 105.,
tel.: 426-104

Kolozsvár–Budapest menettéri autóbuszjegy
kolumbus
express -től
tel: 590-161, www.kolumbus.ro

További díjaink: 100 lejes szakorvosi vizsgálat vagy orvosi laboratóriumi kivizsgálás a Promedical Center magánpoliklinikán, könyvcsomagok a Tinivár kiadótól.

A játék részleteire még visszatérünk.

Lapunk megrendelhető Kolozs, Szilágy, Fehér, Beszterce-Naszód és Szeben megye egész területén a postahivatalokban vagy a következő lapterjesztő cégeknél: Apex (596-213), Apex AB Com (439-120) – Kolozsvár, Krónika – 0264/455-969 (vidéken), Damco (0260/612867) – szilágysági városokban.

vissza az elejére


Kult-Túra


(2. oldal)

NÉVNAP: Erika. A germán Erich, Erik férfinév latinos Ericus alakjának nőiesítése. Több országban a nevet a görög eredetű erika (magyarul: csarab) növényfaj nevével azonosítják, ez azonban helytelen. Germán jelentése: nagyrabecsült.

NAPKELTE: 7 óra 59 perckor.

NAPNYUGTA: 17 óra 17 perckor.

ÉVFORDULÓK: Szalézi Szent Ferenc ünnepe – Az 1576–1622 között élt francia püspök, vallási író, az újságírók, szerkesztők, írók és a katolikus sajtó védőszentje. • Január 24-én történt: 1458. A Duna jegén a rákosi királyválasztó gyűlés résztvevői királlyá kiáltották ki Hunyadi Mátyást, Hunyadi János kisebbik fiát. • Január 24-én született: 76. Publius Aelius Hadrianus római császár. • 1732. Pierre-Augustin Beaumarchais francia író. • 1776. E.T.A. Hoffmann német író és zeneszerző. • 1876. Beregi Oszkár színész, rendező. • Január 24-én halt meg: 41. Caligula római császár. • 1965. Sir Winston Churchill brit politikus, államférfi, kormányfő.

vissza az elejére


A NAP IDÉZETE

(2. oldal)

Winston, ha az Ön felesége lennék, mérget öntenék a kávéjába! – Nancy, ha az Ön férje lennék, meg is innám azt! (beszélgetés Nancy Astor és Winston Churchill között)

A VÁRANDÓSOK KLUBJA csütörtökön, január 25-én, 17.15 órától tartja heti összejövetelét az Unitárius óvodában. Az összejövetel terhestornával kezdődik, 18.00 órától Zümmögő – zenés babavárás lesz, majd 18.15-től Ligner Erzsébet asszisztensnő a gyermekágyas kismama és az újszülött gondozásáról beszélget az érdeklődőkkel.Váltócipő szükséges!

AZ UNITÁRIUS WEBRÁDIÓT mutatja be Solymosi Zsolt, a rádió alapítója január 25-én, csütörtökön du. 4 órakor, az Unitárius Nőszövetség találkozóján. Helyszín: a Brassai utca 6. szám alatti tanácsterem.

A KOLOZSVÁRI LITERÁTOR KLUB január 26-án, csütörtökön, délután hat órától tartja soron következő ülését a Café Bulgakov Irodalmi Szalonjában. Minden érdeklődőt és felolvasót szeretettel várnak!

vissza az elejére


Steinway-zongorák a kolozsvári zeneakadémián

(2. oldal)

Örömünnepet ült a kolozsvári zeneakadémia: a tegnap esti hangversenyen „felavatták" a tavaly vásárolt öt Steinway-zongorát. A tanügy-minisztérium költségvetéséből elkülönített, az egyetemek felszereltségének javítására, illetve korszerűsítésére való összegből a tanintézmény vezetősége a világ legkiválóbb márkájú zongorakészítő gyárából vásárolt öt hangszert.

– Túlzás nélkül állítom: történelmi pillanatot élünk – kezdte a beszélgetést dr. Aurel Marc, a zeneakadémia rektora. – A beruházás összértéke 270 000 euró. A költségek nagy részét a tanügy-minisztérium állta, a maradékot pedig saját forrásainkból teremtettük elő. Két hangversenyzongorát és három gyakorlóhangszert vásároltunk. A kívülálló számára lehet, hihetetlennek tűnik, de egy ilyen márkás zongora elkészítése akár egy évig is eltarthat. Ebből kifolyólag a hangszervásárlás is időbe telik. Tavaly nyáron kezdtünk el érdeklődni, és mindannyiunk megelégedésére december elején megérkezett a hangszerszállítmány. Ez azért is örvendetes, mivel a tárca által kiutalt összeget az év végéig el kellett költenünk – magyarázta a rektor.

A kedd esti hangverseny előadói között volt Adriana Bera, Csíky Boldizsár és Daniel Goiti tanárok, Remus Manoleanu bukaresti zeneakadémiai előadótanár, valamint Mira Gavriş, Octavia Marc és Sergiu Tuhutiu diákok, akik klasszikus, romantikus, és kortárs zeneszerzők műveit adták elő.

NAGY-HINTÓS DIANA

vissza az elejére


Akinek a történelem ült modellt

(2. oldal)

A magyar kultúra napjára igazi meglepetés fogadta az érdeklődő nagyenyedi diákokat és tanárokat: az iskola igazgatójának, Szőcs Ildikónak és a Tinivár főszerkesztőjének, Bartha Zoltánnak szerencsés egyeztetése folytán érdekes kötetet mutattak be a Kollégium könyvtárában.

A 19. század híres festőjéről, kollégiumi véndiákról, Barabás Miklósról (1810–1898) szóló könyvet Solymár József írta, a címe igen sokatmondó: Akinek a történelem ült modellt. A Magyarországon élő idős író, aki sajnos nem tudott eljönni a bemutatóra, könyvének bevezetőjében a következőket írja: legyőzte a nyomort, a magányt és ellenállt a könnyű élet csábításainak. Eszes volt tehetséges, szívós, és ha kellett furfangos. Vagyis igazi székely góbé volt ez a Barabás Miklós.

Murádin Jenő szintén találóan jellemzi az Erdélyi Panteonban: nincs a 19. századnak olyan magyar festője, Munkácsy Mihály kivételével, aki népének megtartó szeretetében nagyobb hírnévre emelkedett volna, mint Barabás Miklós.

Bartha Zoltán főszerkesztő a kötet keletkezésének körülményeit ismertette, kiemelte a szerző érdemeit. Illusztrációkkal és eredeti munkákkal járultak hozzá a megjelenéshez: Dvorácsek Ágoston fizika tanár és Győrfi Dénes a Dokumentációs Könyvtár igazgatója.

A könyv fedőlapján és hátsó borítóján színes Barabás-festmények másolatai találhatók, a könyvben 50 fehér-fekete kép, amelyek részben Nagyenyedről származnak.

Az első fejezetben, a Grátisz cipóban a kisfiú Barabással és kollégiumi éveivel ismerkedhetünk meg, majd ifjúkori éréséről és tapasztalatairól számol be az író. A továbbiakban bukaresti, bécsi és pest-budai tartózkodásáról esik szó, (Kalandozások) mindenhol megfelelő korrajzzal fűszerezve. Benedek Sándor, a kötet egyik szerkesztője érdekes részleteket olvasott fel, a Tinivár részéről néhány ritka Solymár-kötetet adtak át az iskola könyvtárának.

Befejezésül érdekes javaslat hangzott el: 2010-ben a festő születésének 200. évfordulóján érdemes volna újabb kötettel kiegészíteni a Barabás-életművet, hiszen a Dokumentációs Könyvtárban még vannak feldolgozatlan források.

BAKÓ BOTOND

vissza az elejére


Ötvenéves a Napsugár

(2. oldal)

Megjelenésének 50. évfordulóját ünnepli január 26–27.-én a Napsugár. A gyermeklap olvasóival, barátaival, hajdani és mai munkatársaival, a lapot támogató pedagógusokkal együtt ünnepli meg a jeles napot. A tervezett rendezvények gyermekekhez és felnőttekhez egyaránt szólnak, és tükrözni fogják a Napsugár fél évszázados értékteremtő nevelőmunkáját, a különböző korszakok szerkesztői szándékát, irodalmi, esztétikai jellemzőit, a lap folytatásra méltó múltját és jövőt építő jelenét.

Az ünnepi rendezvények műsora: pénteken, január 26-án 17 órától szakmai fórum: 50 év az igényes magyar gyermekkultúra szolgálatában címmel, a Báthory István Líceum dísztermében. A szimpózium keretében értékelik a Napsugár fél évszázados nevelőmunkáját, a különböző korszakok irodalmi, ismeretterjesztő és esztétikai jellemzőit. Vitaindítót mond Vallasek Júlia és Murádin Jenő. Megszólalnak a folyóirat egykori és mai szerkesztői, külső munkatársai, pedagógus támogatói, terjesztői, testvérlapok képviselői.

Szombaton ünnepi műsorral folytatódik a program: 27-én 10,30-tól a Kolozsvári Állami Magyar Opera nagytermében 800 olvasó, egykori és mai munkatárs, díszvendégek, tanítók és szülők részvételével.

Délután 16 órától Pedagógusok délutánjára várják az érdeklődőket a Báthory István Líceum dísztermébe, ahol a Napsugár módszertani műhelyének 14 éves munkáját, eredményeit elemzik. Előadók dr. Zilahi Józsefné és dr. Stöckert Károlyné, mindketten a soproni Benedek Elek Pedagógiai Főiskola docensei.

vissza az elejére


Átadták a Magyar Kultúra Követe díjakat

(2. oldal)

Lady Solti, Fehér László, Fischer Iván, Kertész Imre, Kocsis Zoltán és Sebestyén Márta kapta első alkalommal a „Magyar Kultúra Követe" címet. Az oktatási és kulturális miniszter által alapított elismerést kedden adták át a Magyar Tudományos Akadémián, Budapesten.

Hiller István az ünnepségen elmondta: ezentúl évente, a magyar kultúra napja alkalmából adományozzák a címet azoknak a kimagasló tehetségű embereknek, akik a magyar kultúrát, Magyarországot képviselik külföldön.

Az elismerést, amely nem jár pénzjutalommal, évente legfeljebb heten kaphatják meg.

A kultúra követe címet az idén Lady Solti, Solti György karmester özvegye, Fehér László Kossuth-díjas festőművész, Fischer Iván Kossuth-díjas karmester, Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth-díjas zongoraművész, zeneszerző és karmester, valamint Sebestyén Márta Kossuth-díjas előadóművész vehette át a kulturális minisztertől. Kertész Imre Nobel-díjas író betegsége miatt nem lehetett jelen az ünnepségen.

Az oldalt szerkesztette: Köllő Katalin

vissza az elejére


Vélemény


Ahol senki senkinek nem partnere
Interjú Markó Bélával, az RMDSZ elnökével

(3. oldal)

Kongresszusra készül az RMDSZ, miközben a kormánykoalícióban egymást követik a válságos helyzetek, amelyek közepette Markó Béla szövetségi elnök már nem lát esélyt a koalíciós megállapodás újratárgyalására, következésképpen a kisebbségi törvény elfogadtatására sem. Az RMDSZ elnöke a szövetségi struktúra átalakításáról és az RMDSZ-en kívüli magyar szervezetekkel történő együttműködésről szóló kérdéseinkre is válaszolt.

Tavaly óta folyamatosan arról volt szó, hogy az RMDSZ januárban felülvizsgálja a koalíciós részvételét, azt a lehetőséget, hogy a kisebbségi törvényt elfogadtassa. Ezzel most mi a helyzet?

– Felülvizsgálat egyfolytában van, most már nemcsak mi, hanem mindenki felülvizsgálja, s a helyzet egyre rosszabb. Kisebbségi kormányunk van. Amikor mi úgy véltük, hogy újra kell gondolni például a kormány felépítését, akkor még nem így volt. E pillanatban komoly kételyeim vannak, hogy lehetséges mélyreható, racionális átszervezése a kormánynak, illetve hogy a kormányprogram fontosabb pontjaival kapcsolatosan lehetséges egy újabb egyezség. A kisebbségi törvényről nem is beszélve! Kisebbségi koalícióban, még ha megegyeznénk is a kisebbségi törvénnyel kapcsolatban ismét, akkor is elég kevés lenne az esélyünk, hogy azt a parlamentben is érvényesítsük. Tehát azért legyünk józanok. Most azért kellene kikényszerítenünk egy tárgyalást, hogy próbáljuk ezt a két viszálykodó pártot (a Demokrata Pártot és a Nemzeti Liberális Pártot – szerk. megj.) meggyőzni arról, hogy legalább a minimális stabilitást és szolidaritást érvényesítsünk a koalícióban. Kétlem, hogy ez egyhamar sikerülni fog.

Tehát az RMDSZ nem fogja kenyértörésre vinni a kisebbségi törvény ügyét?

– Kivel vigyük ebben a pillanatban kenyértörésre? Szinte azt mondhatom, hogy olyan politikai életben vagyunk, ahol senki senkinek nem partnere.

A kongresszus előkészítése tekintetében: az elmúlt két évben hangsúlyosan szóba került, hogy az RMDSZ nyit majd civil társadalmi szervezetek, alternatív szervezetek, ifjúság és más kategóriák felé. Hogy néz ez ki egy jó hónappal a kongresszus előtt, s mi az az újdonság, amit ez a kongresszus hoz?

– A Szövetségi Egyeztető Tanács helyett létre fogjuk hozni a Kulturális Autonómia Nemzeti Tanácsát, amely összetételében is, létrejöttében is és szerepében is kell hogy különbözzék, és erősebb kell hogy legyen az eddigi SZET-nél. Ez nem fogja mindazt képviselni, amit a kisebbségi törvényben tervezett Kulturális Autonómia Tanács meg tud majd tenni, amikor a törvényt elfogadtatjuk, de azért tulajdonképpen azzal a szándékkal hozzuk létre, hogy ez a tanács már bizonyos teendőket elvégezhessen.

Milyen lesz a viszony az alternatív szervezetekkel, amelyekkel most már folyamatosnak látszik az egyeztetés?

– Az RMDSZ-t nem oszlathatjuk fel, vagy nem alakíthatjuk át olyan értelemben, hogy más csoportosulásokkal való valamiféle koalíció legyen. Ennek nem is látom szükségét. Továbbra is nyitottak vagyunk, próbáljuk az alapszabályzatot is úgy igazítani – de tulajdonképpen az eddigi is lehetővé tette –, hogy ezek a csoportosulások jöjjenek, jelentsék be az igényüket, hogy az RMDSZ-en belül akarnak dolgozni, és helyet szorítunk, helyet biztosítunk nekik.

– Hogyan viszonyul majd a beígért nemzeti minimum program az RMDSZ programjához?

– Annak az RMDSZ programjának meg kell felelnie. Nem lehet más, mint ami az RMDSZ programjában is benne van. De mivel ez minimum lenne, gondolom, egy ilyen közös szövegbe nem lehet majd mindent belevinni.

Az a kerek asztal, amelyről Tőkés László püspökkel beszéltek, új szuprastruktúra lesz?

– Nem, ezt úgy tekintjük, hogy van egy politikai szervezet, tehát az RMDSZ, amelynek vannak partnerei, civil szervezetek. És vannak más civil szervezetek, amelyek nem partnerei tulajdonképpen, tehát nincsenek az RMDSZ keretén belül.

– Tehát ez egy konzultatív fóruma lesz ...?

– ... egy politikai szervezetnek azokkal a civil szervezetekkel is, amelyek ebben a pillanatban nincsenek partneri viszonyban az RMDSZ-szel.

Tehát ez nem egy szuprastruktúra lesz, amelyik az RMDSZ és a többi erdélyi magyar szervezet fölött állna?

– Nem, ez egy konzultatív testület lesz.

TIBORI SZABÓ ZOLTÁN

vissza az elejére


Normalitás: közlekedés

(3. oldal)

Nemrég itthon járt Walesben dolgozó kishúgom. A beszélgetés során feltettem neki a kérdést, ami régóta motoszkált a fejemben: ha ott fordított a közlekedés – az úttest bal oldalán haladnak a gépkocsik – akkor útkereszteződésben kinek van előnye? Jobbkéz-szabály van, mint nálunk, vagy fordítva: balkéz-szabály?

Legnagyobb megrökönyödésemre húgom (aki immár másfél éve vezet gépkocsit az Egyesült Királyságban…) azt válaszolta: nem tudja.

Buta arckifejezésemet látva magyarázólag hozzátette: őt mindenki, mindig előreengedi, hihetetlenül udvariasak az emberek, még nem tudja, hogyan szól az ottani autók kürtje…

El sem tudom képzelni a normalitásnak (vagy ez már nem is az…?) ezt a szintjét. Pedig meggyőződésem, hogy ha mi is úgy viselkednénk, sokkal kevesebb dugóval találkoznánk, nagyságrendekkel simább lenne a közlekedés, és egy Kolozsvár méretű város átszelése nem fokozná feltétlenül a napi stressz-adagot bennünk.

És itt nem lehet a sietségre hivatkozni, mert azt nem hiszem, hogy Nagy-Britanniában ráérősebbek jelenleg az emberek, mint nálunk. Szó mi szó, a közlekedés illemtanát, az ésszerű viselkedési sémákat képtelenség törvényerőre emelni. Pedig lenne mit javítani ezen a téren, hiszen lapunk Jókai utcai szerkesztősége nap mint nap kénytelen fültanúja az áldatlan helyzetnek.

A közlekedési gyakorlat nálunk jogerőre emelte a szemtelenséget, az „erősebb kutya párzik"-szabályt. A befurakodást, az útkereszteződésekbe való „majd csak lesz valahogy" behajtást alkalmazza majdnem mindenki. Ott állunk meg, ahol akarunk, előzünk, ahogy tetszik, az előnyszabályok a balekoknak vannak – vallják sokan. Ha valahol valamiért két másodpercig állni, vagy akár csak lassítani kell, a romániai gépkocsivezetőnek előbb téved a keze a tülkölő gombjára, mint lába a fékre.

Egy-egy közveszélyes, felelőtlen őrjöngő láttán sokszor azon gondolkodom, hogy is mertek hajtási engedélyt adni a kezébe? Persze, tudom: a kötelező pszichológiai szakvizsgálat a legtöbb esetben üres formaság, és a gyakorlati vizsgán, a megtett (jó esetben) fél kilométer alatt sem lehet sokat megtudni a leendő gépkocsivezető elmeállapotáról, viselkedéséről.

A rendőrök pedig – ha éppen ott vannak valahol – rendszerint csak fokozzák a gondokat: ha a Tordai útról leereszkedve már a közepe táján dugó, gépkocsisor fogad, biztosra vehetem, hogy a Tanítók Házánál tányérsapkás forgalmista hadonászik mérgesen.

Persze, tudom, Kolozsvár túlzsúfolt város, rengeteg a gépkocsi, és ezzel nem is nagyon van mit tenni. De éppen ezért, jó lenne, ha kitalálnák azt az eljárást, törvényt, vagy akármit, negatív kondicionálást, amivel valamelyest fegyelmezni, nevelni lehetne a lakosságot, mert ellenkező esetben hamarosan mindenki számára elviselhetetlen lesz az állandó tülköléssel teli adrenalinos stílus, amely nagyon messze esik a normalitástól, és még inkább a Walesből jelzett eszményi formáktól.

Ercsey-Ravasz Ferenc

Az oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


Kitekintő


Kormányellenes tüntetés Bejrútban

(4. oldal)

Ellenzéki tüntetők utakat zártak le kedd reggel a libanoni fővárosban, Bejrútban és környékén, hogy így támogassák azt az általános sztrájkot, amelynek célja a Fuád Szinjóra vezette kormány távozása. A megmozdulás résztvevői autógumikat gyújtottak fel az autópályákon. A keddi tiltakozó megmozdulást Haszan Naszrallah sejk, a radikális síita Hezbollah mozgalom vezetője kezdeményezte az ellenzék más vezetőivel együtt. A Hezbollah és az Amal síita muzulmán szervezeteket tömörítő és Michel Aun keresztény tábornokot is a soraiban tudó ellenzék előre hozott választások kiírását követeli. Elképzelésük szerint a választások nyomán megalakítandó nemzeti egységkormányban képviselőik vétójoggal fognak rendelkezni. Az akció célja Libanon életének megbénítása, beleértve az olyan kulcsfontosságú létesítményeket is, mint az ország egyetlen polgári repülőtere és a bejrúti kikötő.

A Szíria-barát libanoni ellenzék a Hezbollahhal az élén tavaly december elseje óta tüntet Bejrút központjában, hogy kicsikarja a Nyugat-barát Fuád Szinjóra kormányának lemondását.

vissza az elejére


Feltételes függetlenség Koszovónak
Az ENSZ és az EU kompenzálná Szerbiát

(4. oldal)

Elkészült az Európai Parlamentnek Koszovó jövőjéről és az EU szerepvállalásáról szóló jelentése, amelynek egyik jelentéstevője Tabajdi Csaba (MSZP) magyar európarlamenti képviselő. A tervek szerint Koszovóban az ENSZ szerepét átveszi az Európai Unió, a jövőben ezért megnő az uniós szervezetek felelőssége.

– A rendezés magyar szempontból kényes és fontos ügy, hiszen kiegyensúlyozott megoldást kell találni. Elfogadhatatlan, hogy a koszovói albánokat csak jutalmazzuk, és a szerbeket csak büntessük, s ezért a szerbekben olyan érzés alakuljon ki, hogy ők Európa bűnbakjai – vélekedik Tabajdi.

A politikus szerint csak úgy szabad stabilizálni Koszovót, hogy közben ne destabilizáljuk Szerbiát. Véleménye szerint fontos azt is tisztázni, hogy mennyibe fog a rendezés kerülni az uniónak. Nem tudni, hány évig lesz szükség a térségben a nemzetközi jelenlétre. Koszovó függetlensége mindenképpen csak korlátozott szuverenitást jelenthet, hiszen ott lesz a NATO, a KFOR-erők és ott lesznek az európai uniós intézmények.

Tabajdi felvetette azt is, hogy a 27 tagú unió közös álláspontjának kialakítása szempontjából nagy gond, hogy az úgynevezett kontakt-csoport, az államoknak az a szűk köre, amely mandátumot kapott az ENSZ Biztonsági Tanácsától a válság rendezésére, nem osztja meg az információkat a többi tagállammal.

Uniós tagságot remél Szerbiának Busek
Szerbia akár még Törökország előtt az Európai Unió tagállama lehet – hangsúlyozta Erhard Busek, az EU délkelet-európai stabilitási egyezményének koordinátora. Az osztrák konzervatív politikus szerint az elkövetkező időszakban mindenek előtt azon van a hangsúly, hogy Belgrádban mielőbb stabil kormány alakuljon, s megkezdődjenek a tárgyalások az EU-val. Meggyőződésének adott hangot, hogy a Szerb Radikális Párt meglehetős választási sikere ellenére Európa-barát kormány jön létre a balkáni országban. A térségért felelős uniós politikus úgy vélte: az Európai Uniónak és az ENSZ-nek minden erőfeszítést meg kell tennie annak érdekében, hogy az új szerb kormánnyal együtt Belgrád számára „elviselhető megoldást" találjanak a koszovói problémára. Nézete szerint ugyanakkor olyan érzékeny kérdésről van szó, amelynek rendezéséhez időre van szükség.

– A balkáni államokkal kötött stabilitási egyezmény magában hordozza a tagság lehetőségét valamennyi érintett ország számára – fűzte hozzá Erhard Busek. Hangsúlyozta: az Európai Uniónak alapvető érdeke fűződik ahhoz, hogy a Balkán is a béke övezetévé váljon.

vissza az elejére


Kína elismerte a fegyverkísérletet
Műholdat semmisítettek meg

(4. oldal)

Megerősítette Kína kedden, hogy elvégezte első kísérletét műholdak megsemmisítésére képes rakétájával. Liu Csien-csao pekingi külügyi szóvivő sajtóértekezletén közölte, hogy Kína végrehajtotta a kísérletet, és erről értesítette az Egyesült Államokat. Elmondta: Kína ellenzi az űrfegyverkezési versenyt, és ebben változatlanul nem kíván részt venni, e kísérlet azonban nem irányult egyetlen ország ellen sem, és nem is jelent fenyegetést bármelyikükre nézve – mondotta.

Fehér házi illetékes szerint egy kiszolgált kínai meteorológiai műholdat semmisítettek meg január 11-én egy kínai ballisztikus rakétával, illetve az arra szerelt robbanófejjel, 800 kilométerrel a Föld felett. Amerikai, japán, ausztrál és dél-koreai illetékesek aggodalmuknak adtak kifejezést az amerikai hírszerzés által jelzett kínai kísérlet miatt.

Szakértői vélemény szerint veszélyt jelenthet az az űrtörmelék a Föld körül keringő űreszközökre, amely a kínai kísérlet nyomán keletkezett. A rakéta 865 kilométeres magasságban robbantotta szét a műholdat, amely több száz darabra szakadt. Elvileg a Nemzetközi Űrállomás is sebezhetővé vált. A kínai műhold darabjai még akár évtizedeken keresztül sodródhatnak ellenőrizetlenül a világűrben, és a számítások szerint mintegy 120 műhold pályáját keresztezik – mutatnak rá a szakértők.

Az oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


Napirenden


Röviden

(5. oldal)

PÉNTEKEN MKT-ÜLÉS KOLOZS VÁRON
László Attila az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke és Máté András Levente MKT-elnök összehívta a Megyei Képviselők Tanácsát (MKT) 2007. január 26-ra, pénteken 14 órára az RMDSZ Fürdő/Pavlov (Cardinal Iuliu Hossu) utca 21. szám alatti székházába.

Napirendi pontok: elnöki beszámoló, kongresszusi küldöttek megválasztása, 2006-os költségvetés elszámolása, illetve a 2007-es költségvetés-tervezet elfogadása, különfélék.

JÚLIUSTÓL LEHETNEK MAGYAR FELIRATOK
Július 1-jén lép hatályba a kolozusvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) szenátusának az a határozata, amelynek értelmében a tanintézményben el lehet helyezni a magyar nyelvű felirtatokat - tájékoztatta magyar kollégáját Mihai-Razvan Ungureanu külügyminiszter. A román tárcavezető ezzel válaszolt Göncz Kinga magyar külügyminiszternek arra a tavaly decemberi levelére, amelyben utóbbi szóvá tette a BBTE magyar feliratainak elhelyezése körül kialakult, két magyar oktató elbocsátását eredményező helyzetet, kérve az ügy megnyugtató rendezését. A BBTE oktatói testületéből 2006 november végén zárták ki a magyar feliratok kifüggesztéséért küzdő Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) két vezetőjét Hantz Pétert és Kovács Lehelt.

KINEVEZTÉK SEBASTIAN BODU UTÓDJÁT
A kormányfő kedden aláírta Daniel Chiţoiu ideiglenes kinevezését az országos adóhivatal (ANAF) elnöki tisztségébe. Chitoiu eddig az alelnöki teendőket látta el.

vissza az elejére


Szabadlábon védekezhetnek Sztáncsevék

(5. oldal)

Szabadlábon védekezhet a kémbotrány négy, korábban előzetes letartóztatásba helyezett főszereplője – döntötte el a Legfelső Bíróság. A kémkedéssel és árulással gyanúsított pénzügyi tanácsadók és kormányhivatalnokok azonban egy hónapig nem hagyhatják el Bukarestet, és egymással se beszélhetnek.

Sztámen Sztáncsev bolgár és Vadim Benyatov Don orosz származású pénzügyi tanácsadókat kémkedéssel gyanúsítják az ügyészek. Az eddig ellenük felhozott fő bizonyítékok az általuk folytatott telefonbeszélgetések, amelyeket a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) rögzített. A két külföldi állampolgár Dorinel Mucea és Mihai Donciu miniszteri tanácsadók segítsége révén jutott hozzá olyan bizalmas információkhoz, amelyekkel állítólag jelentős állami cégek privatizációján keresztül igyekeztek minél több pénzt szerezni saját cégük számára.

A tárgyaláson Dorinel Mucea és Sztamen Sztancsev azzal védekezett, hogy az Electrica Muntenia Sud privatizációja során 100 millió euróval többet hoztak az államkasszába. Eredetileg ugyanis csak egy fordulós privatizálást terveztek, utólag azonban úgy döntöttek, hogy két körben versenyeztetik a vásárlók ajánlatait. Ennek köszönhetően az olasz Enel 720 millió eurós ajánlatát 820 millióra emelte.

Traian Băsescu államfő hétfőn este a közszolgálati televízióban Codruţ Sereş volt gazdasági miniszterre és Sztáncsevre utalva kijelentette: a Tăriceanu-kormány minisztereit már tavaly szeptemberben figyelmeztette arra, hogy ne beszélgessenek olyan személyekkel, akik az ügyészség látókörébe kerültek, és ezért lehallgatják telefonbeszélgetéseiket. A kormány jelenlegi miniszterei cáfolták, hogy ők ilyen személyekkel érintkeznének, a miniszterelnök pedig nem válaszolt az államfői felvetésre arra hivatkozva, hogy neki sokkal fontosabb teendői vannak, mint az ő kijelentéseivel foglalkozni.

A kémbotrányba Nagy Zsolt minisztert is belekeverték, a távközlési miniszter jelenleg a miniszterek cselekedeteit vizsgáló bizottság döntését várja. A testületnek arról kell határoznia, hogy helyt ad a főügyész kérésének, miszerint kezdjék el Nagy ellen a büntetőjogi vizsgálatot, vagy sem.

B. T.

vissza az elejére


Băsescu újból élesen támadott

(5. oldal)

Újból éles támadást intézett Traian Băsescu államfő a kormány és annak vezetője, Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök ellen. A közszolgálati televízióban hétfőn este sugárzott interjújában az államfő a Demokrata Párt (PD) három miniszterét megdicsérte, ugyanakkor kijelentette, hogy a kabinet összességében még mindig középszerű, noha 1990 óta a legjobb teljesítményt nyújtotta.

Az államfő nem maradt a kormányfő adósa, aki az elmúlt napokban többször súlyos vádakkal illette Băsescut. Egyebek között azt vágta az államfő fejéhez, hogy a Fehéroroszországban honos, egyszemélyes hatalomra épített rendszer bevezetésére törekszik. Az államfő ennek kapcsán elmondta: „azt tanácsolom a kormányfőnek, töltsön egy hetet Fehéroroszországban, és győződjön meg, milyen Lukasenko" (Fehéroroszország elnöke – szerk. megj.).

Az államfő a neki címzett kormányfői céduláról ezúttal nyíltan elismerte, hogy nem minősíthető befolyással való üzérkedésnek, de a miniszterelnök politikai felelősséget visel amiért kiállt az igazságszolgáltatási szervek által vizsgált Dinu Patriciu barátja mellett. Băsescu szerint is helyes, hogy a nagy adófizető cégek sorsa érdekli az ország vezetőit, de a baj akkor kezdődik – mondta Băsescu –, amikor a közbelépéssel vállalatok tulajdonosait védelmezik. Tăriceanunak azt is a szemére vetette, hogy állandó kapcsolatot tart fenn Mircea Geoană szociáldemokrata pártvezetővel.

A kormány teljesítménye kapcsán kijelentette, hogy a jelenlegi kabinet a legjobb, de még mindig középszerű annak ellenére, hogy az igazságügyi, a környezetvédelmi és a belügyminiszter jelentős eredményeket értek el, aminek köszönhetően lehetővé vált Románia 2007-re kitűzött uniós csatlakozása.

Az államfő heves támadást intézett a Szociáldemokrata Párt (PSD) és annak tiszteletbeli elnöke, Ion Iliescu ellen is. A legerősebb ellenzéki pártnak szándékában áll a felfüggesztését kezdeményezni, emellett a népszavazás kiírásának feltételeire vonatkozó törvényes előírásokat is módosítanák. Băsescu szerint, ha ez utóbbi sikerülne a PSD-nek, akkor „államcsíny elkövetését" készíthetnék elő.

Az 1-es, 5-ös oldalt szerkesztette: Papp Annamária

vissza az elejére


Körkép


Fehér megye

(6. oldal)

A FEHÉR MEGYEI RMDSZ VÁLASZTMÁNYA 2007. január 12-i ülésén arról határozott, hogy az RMDSZ kongresszusára a megye küldöttjeit a február 2-ára összehívott MKT-n jelenlévők választják majd ki. A gyűlésen beszámoltak arról is, hogy a tavaly alakult Torockó-Torockószentgyörgy Közösségépítő Egyesület pályázat útján olyan összeget nyert, amellyel a meglévő, iskolásokat szállító mikrobusz mellé egy Matiz típusú kisautót vásárolt. Koppándi Botond, az egyesület elnöke elmondta: a személygépkocsival sikerült biztosítani a falugondnok mellé kinevezett asszisztensnő ingáztatását, aki látogatja a két falu betegeit, öregeit, és a napi kezeléseket is ellátja.

KOPPÁNDI ÉVA A TOROCKÓSZENTGYÖRGYI NŐSZÖVETSÉG IRÁNYÍTÓJA utolsó összejövetelükön bejelentette, hogy szeptemberben Országos Unitárius Nőszövetségi Konferencia lesz a faluban, ahová 300–400 vendéget várnak. Eddigi tevékenységük során még nem volt példa ilyen nagyszabású rendezvény megszervezésére.

MÁRCIUSBAN AZ AMERIKAI TESTVÉRGYÜLEKEZET közbenjárására szociológiai felmérést végeznek. Torockószentgyörgyön. Szakemberek vizsgálják a lakosság pozitív és negatív tulajdonságait, hogy kidolgozhassanak egy hatékony fejlesztési tervet. Hasonló felméréseket végeztek már Felsőrákoson, Árkoson, Bencéden és Székelyszentmihályon is.

NAGYENYEDEN január 27-én hagyományteremtő szándékkal pedagógusbált rendeznek a Bethlen Gábor Kollégium igazgatóságának szervezésében. Az ízléses, személyre szóló meghívó változatos, csalogató báli menüvel és Keszthelyi Zoltán mottójával kedveskedik a nevelőtársaknak és a nyugdíjas pedagógusoknak.

JANUÁR 27-ÉN ÉS 28-ÁN TEREMFOCI BAJNOKSÁG lesz Nagyenyeden a Fehér Megyei RMDSZ. Az idén 18 csapat nevezett be Nagyenyedről, Gyulafehérvárról, Székelykocsárdról, Magyarlapádról, Miriszlóról, Felvincről, Balázsfalváról, Magyargombásról, Székelykocsárdról, Küküllővárról és Csombordról. A kétnapos rendezvény csoportküzdelmekkel kezdődik, a döntőket 28-án játsszák.

ALVINCEN A FEHÉR MEGYEI HATÓSÁGOK idén egy kisebb repülőtér kiépítését tervezik, amelyen a tervek szerint helikopterek és maximum 29 személyes repülőgépek landolhatnak. Ion Dumitrel, a Fehér Megyei Tanács elnöke elmondta, hogy a projektet a megyei és helyi hatóságokkal együttműködve valósítják meg. A megyei tanács 300 000 lejt különített el erre a célra évi költségvetéséből, az alvinci polgármesteri hivatal pedig a területet biztosítja az építkezéshez.

vissza az elejére


Beszterce
Egymillió eurót kérnek a Megyei Könyvtár épületéért

(6. oldal)

A besztrecei Megyei Könyvtár új tulajdonosa, a kolozsvári Laura Mocanescu egymillió euróért akarja eladni a nemrég visszakapott ingatlant a Megyei Tanácsnak. Ha a megye vezetősége vissza is utasítja az árajánlatot, akkor is komoly összeget, azaz havi 17 000 eurót kell fizetnie bérleti díjra, amíg nem talál másik épületet a könyvtár számára.

Tekintve, hogy a könyvtár kulturális intézményként működik a megyei tanács fennhatósága alatt, elővételi jogot élvez más vásárlókkal szemben. A tulajdonos emiatt elsőként a tanács vezetőségének ajánlott egymillió eurós vételárat. Gheorhge Marinescu tanácselnök elmondta: az ajánlatot nem tudják megfellebbezni, de felmérhetik az ingatlan valódi értékét. Az igényelt vételár hatalmasnak tűnik, a tulajdonosok azonban megelégednének egy 200 000 eurós, a bérbe adásból származó éves bevétellel is.

Ionel Tompa, a megyei tanács alelnöke azt nyilatkozta, az intézmény megvásárolná ugyan az ingatlant, de nincs rá lehetősége, hogy ekkora összeget költsön egy ilyen célra. – Egyelőre még egyeztetünk a különböző bizottságokkal, és folyamatosan keresünk egy olyan épületet, ahova a könyvtárat átköltöztethetnénk – közölte. Mint elmondta, a besztercei polgármesteri hivatal segítségére is számítanak, hiszen a könyvtár olvasói általában beszterceiek, de valamilyen formában mindenképp megpróbálják visszaszerezni az elmúlt években az ingatlanba befektetett néhány milliárdot.

Amíg nem sikerül másik épületet találni – ami a megyei tanács vezetősége szerint nem tarthat tovább hat hónapnál –, addig nincs más választásuk, mint hogy kifizessék a 17 000 eurós bérleti díjat. Kétszázezer könyv és gazdag dokumentumtár tartozik a Megyei Könyvtár tulajdonába, az épületért igényelt összeg azonban nem felel meg az ingatlan valós értékének.

vissza az elejére


Szilágy megye
Telekommunikációs hálózat kiépítését tervezik

(6. oldal)

Hét Szilágy megyei település (Debren, Drág, Oroszmező, Semesnye, Kárásztelek, Kémer és Szilágykraszna) pályázott sikeresen a Tudásalapú társadalom elnevezésű Phare-programra, amelyet információáramlás szempontjából hátrányos helyzetben lévő települések számára írtak ki. A megyében összesen harminc településnek kínálták fel a lehetőséget, de csak tizenhárman éltek vele. A többi helység vezetői úgy nyilatkoztak: nem tudnak megfelelő területet találni a program lebonyolítása számára. A 13 pályázó közül hármat pontszámhiány, kettőt pedig hiányos iratcsomó benyújtása miatt utasítottak el, így maradt végül hét nyertes.

A lista első helyén Debren végzett. A község polgármestere, Csapó Károly lapunknak elmondta, hogy bár alig 19 km választja el őket a megyeközpont Zilahtól, telekommunikációs szempontból mégis hátrányos helyzetben vannak. A hálózatot ugyanis a régi rendszerben egyáltalán nem fejlesztették, a községhez tartozó hét falu (Debren, Szilágyszentkirály, Vérvölgy, Nagydoba, Kisdoba, Csóra) közül így mindössze kettőben, Debrenben és Szilágyszentkirályon van telefonhálózat, a többi falu csak egy-egy készülékkel rendelkezik, és mivel a falvak már nagyon elöregedtek, nem is lenne elég előfizető. Ezért a telefontársaságok sem foglalkoznak a községgel, ugyanis nem lenne jövedelmező számukra, hogy helyenként 10–15 előfizető miatt hálózatot építsenek ki.

A program keretében, mint megtudtuk, csak Debren kaphatja meg az elnyert felszerelést, mert a többi faluban nincs általános iskola. A községközpontban az iskola 10 új számítógépet, egy szervert, egy webkamerát, egy videoprojektort és egy nyomatót kap, a könyvtárat szintén egy számítógéppel szerelik fel, a polgármesteri hivatal pedig két számítógépet, egy szervert, egy nyomtatót és egy szkennert kap. Ezenkívül a községközpontra hárul a feladat, hogy biztosítson egy helyiséget, ahol bárki hozzáférhet a telekommunikációs eszközökhöz. Ezt az ingatlant hat számítógéppel, egy szerverrel, egy szkennerrel, egy webkamerával, egy nyomtatóval és egy digitális fényképezőgéppel látják el. A polgármester elmondta még: a pályáztatók rendkívül igényesek, nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a helyiség megfelelő körülményekkel rendelkezzen, továbbá két személyt is alkalmazniuk kell, akik ellátják a felszerelés felügyeletét. Mindezt önköltségi áron kell hogy megoldja a község. A Távközlési Minisztérium február 16-ra Bukarestbe összehívta a nyertes pályázókat, akik ott tudhatják meg, mikortól lesz gondjaikra bízva az értékes felszerelés.

S. B. Á.

vissza az elejére


Beszterce
Városfejlesztési munkálatok

(6. oldal)

TÖBB PARKOLÓHELY
A besztercei városvezetés további parkolóhelyek kiépítését tervezi, mert óriási a parkolóhely-krízis a városban. A tervek szerint 30 százalékkal növekedik majd a parkolásra használt területek számarnya. Cornel Ilieşi alpolgármester elmondta: a polgármesteri hivatal hatáskörébe tartozó Közterület-fenntartó Igazgatóság 240 parkolóhely létesítését tűzte ki célul a város különböző részein, amely megoldást jelenthet a fennálló problémára.

KORSZERŰ UTCÁK
A besztercei utcák korszerűsítése során első alkalommal használták a hőre lágyuló műanyagot az útjelző táblák alapanyagául. A formálható műanyagból készült útjelzők a szakemberek szerint sokkal ellenállóbbak, akár 5 évig is eltartanak. A gyalogosátjárók közelében lévő sebességszabályozó táblák felszerelésével a város vezetősége a sebességmániás sofőrök számát kívánja korlátozni.

KIVILÁGÍTOTT KÖZÉPÜLETEK
Az idei megvalósításra váró tervek közé tartozik a város középületeinek díszkivilágítása is. Cornel Ilieşi elmondta, hogy a templomok, az adóhivatal és a polgármesteri hivatal építészeti struktúrája lehetővé teszi különböző világítótestek felszerelését, ami még látványosabb külsőt kölcsönöz majd az épületeknek.

JÁRDASZIGETEKET ÉPÍTENEK
A kolozsvári Ipse Com cég nyerte meg a járdaszigetek kiépítési munkálatainak elvégzésére kiírt nyilvános árverést. A tavaly ősszel elkezdett 19 járdaszigetnek egy hónapon belül kell elkészülnie – tudtuk meg az alpolgármestertől. Tizenhármat az autóbuszmegállókban alakítanak ki, a többi hatot pedig a Besztercéhez tartozó városrészekben. Az új járdaszigeteket a közszállítási eszközök hirdetőtábláin és a város térképein is feltüntetik.

HÁROM TÖMBHÁZZAL TÖBB

Vasile Moldovan polgármester Bukarestben bemutatta az Országos Lakásügynökségnek újabb három tömbházlakás
echnikai terveit. A lakásügynökség által felépített lakható ingatlanok száma ezekkel az ingatlanokkal együtt eléri majd a 138-at. Vannak persze olyan épületek is, amelyekben bölcsőde vagy üzlethelyiség működik. A polgármester elmondta: jóváhagyták a terveket, ezután a Közszállítás és Építkezésügyi, valamint a Turisztikai minisztérium szakemberei elemezik a projektet, amelyre remélhetőleg pénzt utalnak ki. A minisztérium döntésétől függően a polgármesteri hivatal közli a lakossággal az igénylések benyújtásának dátumát.

Az oldalt szerkesztette: Dézsi Ildikó

vissza az elejére


Körkép


Péntektől Menyasszonyok Szalonja

(7. oldal)

Ezen a héten beindul a kolozsvári tavaszi vásáridény: január 26-án nyílik és 28-án zárul a Menyasszonyok Szalonja elnevezésű, másodszor megrendezett kiállítás. Nicolae Beureantól, a Kolozs Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöki tanácsosa tegnap a sajtónak elmondta, hogy az idén az Expo Transilvania Rt. a külföldi kapcsolatok kiaknázásával is megpróbál több vásárt rendezni, több részvevőt mozgósítani, ami egész Erdélyre jótékony hatással lesz. A részvevő kamarai tagok 10%-ig terjedő diszkontban részesednek, és más előnyöket is kilátásba helyeznek.

Ioan Avram, az Expo Transilvania Rt. ügyvezető igazgatója szerint az utóbbi három évben a vásárrendezések statisztikája kedvező képet, felfelé ívelő adatokat mutatott: 2004-ben összesen 30 330 négyzetméteren 1543 kiállítót és 145 555 látogatót jegyeztek, 2005-ben ezek a számok 32 501/1685/203 350-re, 2006-ban 52 619/1955/280 000-re növekedtek. Az idén 7600 négyzetméter és mobil csarnokok állnak rendelkezésre mindaddig, amíg nem sikerül megoldást találni az akut helyhiányra. A cég gazdasági és társadalmi-kulturális jellegű rendezvényeit bizonyos témákban igyekszik Kolozsváron kívüli helyszínekre is kiterjeszteni. A külföldiek között fontos pozíciót képviselnek a magyar partnerek, együttműködésre kész nemcsak Budapest, de Pécs, Békéscsaba, Székesfehérvár és Győr is. Újdonság, hogy a kolozsvári vásárokon bevezetik a sajátos, számszerűsíthető, szakmai kritériumok alapján meghatározandó különdíjakat, amelyek közül decemberben kialakul az Év Kiállítója cím. Ennek megszerzője kedvezményekben részesül a következő esztendőben.

A pénteken kezdődő kiállítás mindent felvonultat, ami kapcsolódik a menyegzőhöz: ruha, lábbeli, közétkeztetés, cukrászat, szépségápolás, zene, bankszolgáltatások, gépkocsi, fényképészet, előadó-művészet. Hetvenhat hazai cég lesz jelen kínálatával. A látogatóknak különböző kiegészítő rendezvényekben, bemutatókban is részük lehet (fodrászat, kozmetika, manikűr, divatbemutató, társasági tánc, tűzijáték, menyasszonyi szoknyák parádéja, sorshúzás a 2007. Fiatal Házaspárja vetélkedőben). Az idei első kolozsvári vásár nyitvatartási programja: pénteken és szombaton 12–20, vasárnap 12–19 óra között.

ÖRDÖG I. BÉLA

vissza az elejére


Minden eddiginél szigorúbban
büntet a fogyasztóvédelem

(7. oldal)

A hivatalhoz évente beérkezett panaszoknak mindössze 20 százaléka vonatkozik a megromlott élelmiszerekre, további 80 százalék a nem megfelelő szolgáltatásokat teszi szóvá.

Mircea Avram, a kolozsvári szervezet igazgatója lapunknak elmondta, szigorúbb intézkedéseket vezettek be. Ha valaki romlott vagy lejárt szavatosságú élelmiszert jelent be, két ellenőr 20 percen belül kiszáll a helyszínre, és szigorú kivizsgálást tart. Tavaly ősszel az eddigi 500 lejről 2000 lejre emelték a kiszabható büntetések összegét, illetve ideiglenesen vagy véglegesen bezárhatják a céget. Az igazgató említett néhány esetet 2006-ból: 50 millió lejre büntették meg az Alina Tours utazási irodát, bezártak továbbá két valutaváltó irodát, egy csokoládégyártó üzemet és a Pritax egyik benzinkútját.

Az igazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy a mindeddig monopolhelyzetben lévő nagy cégeket alig-alig ellenőrizték, minek következtében a mostani vizsgálatok során bőven találtak hibákat. Többen jelezték például, hogy bár a ROMTELECOM ügyfélszolgálatának 930-as számát ingyenesként tünteti fel, a hívásokat mégis számlázza. A hivatal vizsgálata nyomán a számot hívva a géphang most már a hívó fél tudomásra hozza, hogy a szolgáltatás csak hálózaton belül ingyenes. Szintén a ROMTELECOM kapcsán jelezte több panaszos, hogy a számlán szereplő valutaárfolyam nem egyezik meg a Román Nemzeti Bank által közzétett árfolyammal. Az igazgató épp ezért kéri a telefontársaság ügyfeleit: mindig gondosan ellenőrizzék a számlázott időszak első napjától érvényes árfolyamot, és ha bármilyen rendellenességet tapasztalnak, azonnal jelezzék azt a hivatalban, természetesen a számla kíséretében. Figyelmeztetett: az UPC és a Távfűtési Vállalatnál is bőven akadhatnak hibák, amelyeket az ügyfelek bejelenthetnek.

Kiderült továbbá, hogy 2007. január 1-jétől új rendelkezések léptek életbe. Ezek értelmében ezentúl az újonnan megvásárolt termékek esetében a szavatossági idő két év, a másodkézből származó termékekre pedig egy év, ezért is fontos, hogy őrizzük meg a számlát, illetve a termék papírjait. Bármilyen meghibásodott készülékért a forgalmazó üzlet a felelős: mostantól fogva nem küldözgethetnek különböző szervizekbe, a problémát az üzletnek kell orvosolnia, díjmentesen. Külön szabályok vonatkoznak a légitársaságokra is: repülőgépjárat törlése esetén kártérítést kell fizetni az utasoknak, az összeg az úti cél távolságával arányosan növekszik, ha pedig a visszatérés akadályozott, az utasnak jogában áll a társaságtól különböző szolgáltatásokat igényelni.

A Fogyasztóvédelmi Hivatal kolozsvári fiókszervezetének szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményéből kiderül: az év első heteiben máris 150 bejelentés érkezett a hivatalhoz, ezek nyomán 99 vizsgálatot indítottak és 88 jegyzőkönyvet vettek fel, a kiszabott bírságok összege pedig eléri a 39 ezer RON-t. Az igazgató elmondta: a panaszosoknak a bejelentés során ki kell tölteniük egy űrlapot, amely letölthető a hivatal honlapjáról is (www.anpc.ro), és rendelkezésükre áll a 0800 888 881-es zöld szám.

SÁNDOR BOGLÁRKA ÁGNES

A fogyasztóvédelmi hivatalnak munkatársunk is hasznát vette egyik nyáron: húsgombóc levest fogyasztott egy belvárosi étkezdében, s a nem megfelelően tárolt, romlott hústól napokig rosszullét gyötörte. Feljelentést tett a közintézménynél, amelynek munkatársai rövid időn belül a helyszínre siettek, s megállapították: az étkezde konyháján nem tartják be az alapvető higiéniai szabályokat. Az ellenőrzést követően a fogyasztóvédelmi hivatal felügyelői elrendelték az étkezde több hónapra való bezárását. A cég tulajdonosai átfogó munkálatokat folytattak, korszerű mélyhűtőket vásároltak annak érdekében, hogy a nyári hónapokban a törvényes előírásoknak megfelelően tárolhassák a húst. Az étkezde több mint 90 nap után újrakezdte működését, munkatársunknak pedig visszaszolgáltatták a pénzt.

vissza az elejére


Rendőrség hírei

(7. oldal)

30 000 lejre loptak
Hétvégi-ház tulajdonosoknak okozott jelentős kárt négy szászfenesi fiatal. A bánffyhunyadi rendőrség hétfőn azonosította annak a lopásnak a vélt tettesét, amelyet január 2–15. között követtek el ismeretlen személyek Havasnagyfaluban, A. Iancu kárára. A tett elkövetésével a 20 éves M. Răzvan Cipriant vádolták, majd hamarosan arra is fényt derítettek, hogy a fiatal három további társával – C. Adrian Nicolae (23), L. Gheorghe Levente (28), M. Mihai (19) – tavaly november óta éjjelente kilenc hétvégi házat tört fel, Havasnagyfaluban, illetve a Tarnica-tó környékén. A négy fiatal tévékészüléket, kazettás magnetofont, egy mikrohullámú sütőt, egyéb elektronikai felszereléseket, csónakmotorokat, két légpuskát, ágyneműt és más javakat tulajdonított el, összesen mintegy 30 000 lej értékben. A kár közel fele megtérült, négyüket minősített lopás vádjával őrizetbe vették.

Gyalogátkelőn gázolták el
Súlyosan megsérült Tordán egy szabályosan, gyalogátjárón átkelő nő. A helyi, 57 éves O. Adriana-Evát hétfőn reggel fél tízkor ütötte el az Avram Iancu utcában a felsőszentmihályi 59 éves B. Gheorghe, aki egy 1310-es Daciát vezetett.

balázs

vissza az elejére


Ezernél több mentőautót vonnának ki

(7. oldal)

Országszerte – így Kolozs megyében is – a mentőautók mintegy fele olyan rossz állapotban van, hogy a biztosító nem hagyhatja jóvá további működésüket. Az autók számának megfogyatkozásával azonban a személyzet több mint egyharmada is fölöslegessé válna, és az elbocsátás várna rájuk – közölte a mentősök szakszervezetének vezetője, Tudor Damian, aki szerint nem a mentőszolgálatok tehetnek az autók állapotáról, amelyeket különben másodfokú sürgősségek – ezek teszik ki a mentőszolgálat tevékenységének 40 százalékát – esetén használtak. Az új előírások szerint azonban a jövőben csak a 0 és 1-es fokozatú esetekhez menne ki a mentő. Idéntől mintegy 1200 régi, lestrapált Daciát kellene kivonni forgalomból, így enyhébbnek minősülő sürgősségi esetekhez már nem küldenének autót. Elvileg csak a fővárosban 200 alkalmazottat kellene elbocsátani, annak ellenére, hogy a mentőszolgálat rendszeresen személyzethiányra panaszkodik. A szakszervezet munkakonfliktus kirobbantását, illetve általános sztrájkot tervez, amennyiben a hatóságok nem találnak megoldást a helyzetre.

Az oldalt szerkesztette: Újvári Ildikó

vissza az elejére


Diák-Lap

„Nem szabad túl sokat változtatni azt, amit egyszer-kétszer-háromszor már eldöntöttél"

(Tekla)

vissza az elejére


Bank-etikett

(8. oldal)

A bank jó és okos, türelmes és megértő. Bárcsak az alkalmazottai is magukra öltenék ezeket a jelzőket. Bárcsak a pénzkezelésen kívül néha az íratlan szabályokra is odafigyelnének és a személyes gondokat, nyűgöt, a lekezelő beszédmodort otthon felejtenék, nem terhelve ezzel azokat az embereket, akik azért mennek a pénzházba, hogy gyorsan, hatékonyan megoldják ügyeiket. Mi több, tisztában lennének azzal, hogy mivel jár a banktisztviselő feladata. Ezeket a sorokat a tavalyi évben megélt néhány kellemetlen, de figyelemreméltó bank-látogatás mondatja velem.

Mindkét elmesélendő eset ugyanazon bank-fióknál történt meg. Németországi ismerősömet kísértem be a meg nem nevezendő helyre, hogy cseh koronát váltson. Két méteres távolság volt a kassza és az ajtó között, de a bűvös sárga vonal ott ékeskedett figyelmeztetve, hogy ne merj azon túllépni. Ez kissé abszurdnak tűnt, amikor megtelt a terem, és a parnasszuson ülő bank kisasszony kikiabált az ablakán, hogy legyek szíves levenni a bal lábam a sárga vonalról. Jobbra-balra mosolyogva ezt meg is tettem a kedvéért. Következett a pénzváltás, de a kisasszony tekintetéről ítélve nem ismerte a pénznemet. Jöttek a kollégák, de ők is ugyanolyan bambán meredtek rá, annak ellenére, hogy ki volt írva mennyiért váltják. A kedves hölgyemény nem tudta elmagyarázni az ismerősömnek, hogy miért nem tudja beváltani a pénzt, sem angolul, sem németül, sem csehül. Rám nézett, magyarázta románul, de én nem akartam érteni, ígyhát dadogott tovább angolul, mi meg nem értettük a halandzsa beszédet. Ezen eset kapcsán nemcsak a kisasszony tekintélyén esett csorba, hanem a bankén is, aki olyan alkalmazottakat vesz fel, akik egyrészt szakmailag nincsenek jól felkészülve, és egy idegen nyelvet sem ismernek.

A kényelem netovábbja mutatkozott meg a másik látogatásomkor, amikor a már említett helyre egy órával a zárás előtt érkeztem. Ugyanaz a hölgyemény szolgált ki, azaz kiszolgált volna, ha egy perccel hamarabb kerülök sorra: az orrom előtt zárta be az ablakát, mondván 4 óra egy perckor, hogy rettentően sajnálja, de ötkor zárnak. Személyes sérelem érte volna a részemről? Vagy egyszerűen az identitásába jól berögzült fanarióta mentalitás mutatkozott meg, az „én fent vagyok, te meg lent"-szindróma? Nem mosolyogtam volna neki? Azért mert ráléptem a sárga vonalára? Megfejthetetlen.

Nyilván nem azt várjuk el a bankban dolgozó személyektől, hogy mindent aprólékosan elmagyarázzanak, kikísérjenek minket, elbúcsúztassanak, de annyit feltétlenül, hogy emberszámba vegyenek, és megválogassák a hangnemet, mert néha egészen fülsértő tud lenni.

TÖTSZEGI ORSOLYA

vissza az elejére


Az Úszógumi esete a menedzsmenttel

(8. oldal)

Országos Menedzsment Esettanulmány Versenyt (azaz rövidebben OMEV-et) szervezett múlt hétvégén, január 12–14. között a Kolozsvári Magyar Diákszövetség Közgazdász Klubja (KGK). A Tusnádfürdőn megrendezett vetélkedőre idén tizedik alkalommal került sor, viszont először történt meg, hogy nem minden egyetemi központból érkeztek versenyzők. Csak a BBTE kolozsvári Közgazdaságtudományi kara és a csíkszeredai EMTE részéről vett részt két-két csapat, négy fős felállásban.

A verseny 12-én, pénteken délután kezdődött, amikor a diákok kézbe vehették az amerikai, Starbucks kávéházat működtető cégről készült esettanulmányt. A csapatoknak 24 óra állott rendelkezésükre, hogy az esettanulmány alapján megoldást találjanak a felvázolt problémákra, prezentációt készítsenek, és vezetői beszámolót írjanak. Mindennek bemutatására szombaton került sor, 16 órától. A kiselőadások kiértékelésére a négytagú zsűri ajánlkozott, akiket Budapestről szállított a versenyre Kelet–Közép Európa legrózsaszínebb légitársasága. Bartis Eszter, Buzder Lantos Gábor, Gacsal Gergely és Imrek Viktor, ők maguk is tanácsadó cégeknél dolgozók, külön értékeltek ki minden előadást. A legjobb megoldásnak viszont a kolozsvári Úszógumi csapat ötletét találták, akik valóban úszógumit nyújtottak a Starbucks problémáira.

A díjak értékes könyvekből, pénzből és ajándéktárgyakból álltak, amelyek nagy része a zsűri ajándéka volt.

A szervezők (Kovács Gábor, Szőcs Endre, Fülöp Lóránd és Antal Melinda) sikeres rendezvényként könyvelték el a hétvégét. Jövő évben pedig ugyanekkor, ugyanott, újabb csapatok összecsapására kerül majd sor.

vissza az elejére


Azt az eurómindenét

(8. oldal)

Hát csatlakoztunk. Csodálkoztunk is rajta rendesen. Annyira, hogy majdnem máig tartott, míg magamhoz nem tértem. De tényleg. Ki a bánat hitte volna?

Európáról úgy szoktunk beszélni, mint a kultúra főhadiszállásáról. Esetleg egy olvasztótégelyről, ahol összekeveredik minden szellemi alkotás, örökség és képesség, ami a kontinens lakóit jellemzi. Hogy ez az elképzelés a valósággal milyen viszonyban van, az természetesen egy külön mese.

Magyarország, Szlovénia, Szlovákia csatlakozásakor nagyon pergett a dob: Brüsszel-Párizs-Berlin-Bécs-Róma hangos volt a növekvő Európa zajától. 2007 január elseje ehhez képest halk volt. A külföldi híradók mintha köhögtek volna, halkan jegyezték meg: Románia és Bulgária csatlakozott. Ilyen hírt nem szokás a szőnyeg alá seperni, hacsak… És ha már a „hacsak"-nál tarunk, akkor valami nem jó.

Nem tudom, hogy a romániai árvaházak, a bukaresti kószagyerekek, vagy az utcákon csatangoló ebek elég okot képeznek-e egy ilyen kaliberű esemény elkendőzésére, de a szélcsend arra enged következtetni, hogy itt sok jóra azért nem kell számítani.

Az országnak alacsony a presztízse, és ezt mi is érzékeljük – ha pedig nem, akkor majd a Románia szóra ferdén néző uniópolgárok érzékeltetik velünk. Hogy miért is lógunk ki? Nem, nem a gazdaság az oka. Románia és Bulgária csatlakozása kicsit kényszerházasság ízű. Mi ugyan szerettük volna a csatlakozást, csak hát inkább azért, mert olyan volt, mint a Kánaán ígérete. Hogy így volt-e, avagy sem, nem áll módomban leellenőrizni, azonban azt hiszem, ha a polgárok nem is, de az eredeti tagországok politikai elitje látott potenciált az unióban. Románia csak áll Európa küszöbén és csodálkozik… vajon jó helyen jár?

vissza az elejére


Szergej kalandjai a határátkelőnél és a stoppolással

(8. oldal)

Szergej boldogan ült be az autóba, bekötötte magát, s egy nagyot sóhajtott. Szóba elegyedtek a sofőrrel, akiről kiderült, hogy Argeş megyében született, Câmpulungon, de már 6 éve kint élt Magyarországon, ahol egy nagy kereskedelmi-termelői cégnél dolgozik.

– Déván van egy nagy raktárunk, – mondta – általában onnan szoktuk szétosztani az árut az országnak. – Megszólalt a telefonja, 5 perc alatt 3 kamionnyi árut küldött szét az országban.

– Nem vagy éhes? – kérdezte utána, Szergej bólintott, hogy de az. Igaz Szegeden (ahol egy hetet töltött) rokonék felpakolták hamubasült pogácsával, de abból csak egy alma maradt – Ott van a hátsó ülés alatt egy szendvics, vedd el, és edd meg.

Szergej boldogan nyúlt hátra, meg is kapta az említett elemózsiát, egy mirelithamburger volt (valószínű abból a fajtából való, amelyiket otthon a mikróban kell 3 percet melegíteni). Pár falással be is kavarta a szendvicset. Legalább már nem volt annyira éhes.

Egy kissé feszélyezve ült az első ülésen, az Arad fele vezető úton 150 és 170 km/h közti sebességgel haladt a Passat. Visszakapcsolt, balra ki, padlógáz, ami előttük, kikerülni, vissza jobbra. Ez egy kissé idegesítette Szergejt, attól függetlenül, hogy be volt kötve, meg légzsák is volt az autóban. Viszont megtudva, hogy az lassan már 6 éve szinte heti rendszerességgel teszi meg az utat Baja és Déva közt, nyugodtabban terpeszkedett el az ülésen, és talán egy kicsit meg is lazította biztonsági övét. Az út során mindenféléről beszélgettek, a magyar nyelv nehézségeiről, a mindennapi politkáról, még az időjárás témáját se hagyták parlagon.

Az idő előrehaladtával Szergejben újra előjött az a folytogató érzés, ami hatalmába kerítette a határnál is. Ha megérkezik Dévára, szinte hasonló helyzetben lesz, mint Nagylaknál. Elő is vette a telefonját, s felhívta apját, akitől, gondolta, tanácsot fog kérni. Sokkal okosabb azonban nem lett, csak annyit beszéltek meg telefonon, hogy az illető utánanéz, hogy hétfőn van-e távolsági busz a két város közt. Miközben telefonon tárgyaltak a Szergej számára egyre szimpatikusabbá váló sofőr motyogott valami pénzről, hogy ő ad, ha kell, de hősünk nem is igen értette, és úgy igazából meg se akarta hallani.

A köd, amely szinte egész Erdélyt napok óta terrorban tartotta, egyre sűrűsödött körülöttük. 7 fele járt az idő, mikor Déva határában hirtelen lefékezett a sofőr, kiszállt az autóból, és ellépett valamerre, Szergej meg elbóbiskolt. Izgalma csak akkor hágott tetőfokára, mikor visszahívták, hogy semmilyen távolsági busz nem megy aznap keresztül Déván, amire felkérezkedhetett volna, hogy majd csak a célállomáson fizeti ki az utat.

A sofőr valószínű szívén viselte Szergej sorsát, mert felhívta egyik dévai ismerősét, hogy megérdeklődje, mikor és milyen vonatok vannak Székelyföld szíve felé. Megérkeztek a városba, a főútról balra fordultak, s hirtelen feltünt a vonatállomás megszokott kinézetű, lepattant épülete. Beálltak a parkolóba. Szergej mély lélegzetet vett, nem volt kedve elhagyni azt a kényelmes és biztonságos fülkét.

– Köszönöm szépen az utat. – mondta, de nem volt kedve kiszállni.

– Nincs mit. Szívesen – válaszolta a sofőr, aztán egy kis hatásszünetet tartva megkérdezte: Egy millió elég lesz?

– Micsoda? Mit mond? – kérdezett vissza Szergej meghökkenve.

– Egy millió lej elég lesz, hogy hazajuss innen? – tette föl újra a kérdést, és elővett a pénztárcájából hat bankót, amiket átnyújtott Szergejnek.

– Elég.. – habogta. Nem hitt a szemének, hogy ekkora csoda történhetett vele. Kis idő elteltével visszanyerte lélekjelenlétét, s megkérdezte:

– De ezt hogy adom vissza önnek?

– Majd felhívsz, ha Kolozsváron vagyok – mondta, és átnyújtott egy névjegykártyát.

Szergej elvette a pénzt a névjeggyel együtt, s kiszállt az autóból. Mégegyszer megköszönte ezt a nagylelkű tettet az autósnak, s becsukta az ajtót. Megrökönyödve figyelte, ahogy az autó kihajt a parkolóból, és elvész a homályban, mikor eszébe jutott hogy a pasas még a nevét se tudja.

Zátyi Tibor

vissza az elejére


Helytörténet


Kolozsvár helynevei

(10. oldal)

[Arra kérem a kedves olvasót, hogy észrevételeit vagy kiegészítéseit legyen szíves a szerkesztőségbe juttatni. Köszönettel, A. L.]

Liniştei (linişte n fn ’csend’). A Köztársaság útján (Tr. Vuia), a jobbra kanyar után, jobboldalt nyíló Vlad Ţepeş utca első bal oldali mellékutcája. Rövid zsákutca. Az 1940-es évek végén kezdett kialakulni.

1957: Str. Liniştei – Csendes utca [Kv 184.]; 1964: Str. Liniştei – Csendes utca; Str. Liniştei.

Nevét a helyhatóság adta.

Lucernei (lucernă n fn ’lucerna’) — Str. Frumoasă.

Magyar királyi közforgalmú repülőtérRepülőtér.

Malinovschi. A Köztársaság útja (Tr. Vuia) bal oldalán, a repülőtér közelében északra nyíló második utca. Kialakulásának idejéről nincs adatunk.

1957: Str. Malinovschi – Malinovszkij utca [187., 197.]; 1964: Str. Malinovschi – Malinovszkij utca; Str. Bicazului (Bicaz ’Békás-szoros’); 1995: Str. Bicazului; Str. Ioan Pop-Cluj [Kmth 1995/143].

Nevét a helyhatóság adta.

Malinovszkij utcaMalinovschi.

Malom utca. A Vidra utca elejétől, derékszögben balra kanyarodva a Horea (O. Băncilă) utcáig vezető utca. Kialakulásának idejéről nincs adatunk.

1957: Str. Morii – Malom utca (moară n fn ’malom’) [Kv 187., 197.]; 1964: Str. Morii – Malom utca; Str. Morii.

Nevének eredete ismeretlen.

Mező utcaCîmpului.

Mélichtanya. Szamosfalvi határ és az ottani tanya. 1944-ben 25 lakosa volt [Hely944 397.].

Mihai Viteazul (’Mihály vajda’). A Köztársaság útja bal oldalán, a balra kanyar utáni első, a Barátság utcáig vezető utca. Kialakulásának idejéről nincs adatunk.

1957: Str. Mihai Viteazul utca [Kv 187.]; 1964: Str. Mihai Viteazul utca; Str. Planoarelor (planor s fn ’vitorlázógép’).

Nevét a helyhatóság adta.

MoriiMalom utca.

Moş Ion Roată. A Szamosfalvi út (Tr. Vuia) balra kanyarja után az első jobboldalt nyíló, a vasútig vezető utca. Név nélkül az 1957. évi térkép is jelzi. Később a vasúton túli szakasza is kialakult.

1968: Str. Moş Ion Roată; 1990: Str. Moş Ion Roată [MC].

Nevét a helyhatóság adta.

Nagyszopori-patakSzopori-patak.

Năsăudului (Năsăud ’Naszód’). A vasúti felüljáróról leereszkedve, a Szamosfalvi út bal oldalán lévő tágasabb puszta területről nyíló második, a Kölesföldi utat keresztező, a Szamosig vezető utca. Később, az 1940-es évek elején, az utca eleje és a Szamosfalvi út között utóbbival párhuzamosan a Vajdahunyad utca alakult ki.

1937: Str. Năsăudului [Br37]; 1941: Tömösi utca [Kvát41]; 1945: Tömösi utca; Str. Timişului – Tömösi utca (Timiş ’Tömös’) [Kvut]; 1964: Str. Timişului – Tömösi utca; Str. Timişului.

Nevét a helyhatóság adta.

Nyárfa utcaPlopilor.

Octav BăncilăHorea (utca).

Orăştiei (Orăştie ’Szászváros’). A Köztársaság útja (Tr. Vuia) jobb oldalán, a jobbra kanyar után nyíló második, a T. Vladimirescu (Cornului) utcáig vezető utca. Kialakulásának idejéről nincs adatunk. Az 1957. évi térkép név nélkül jelzi.

1968: Str. Orăştiei [Cj68]; 2000: Str. Orăştiei [Kv00].

Nevét a helyhatóság adta.

OstaşilorPandurilor (utca).

Palagia RoşuKeleti utca.

Pandurilor (pandur h fn ’csendőr’). A Cloşca (Ciocanului) utca folytatásában, a Köztársaság útjával (Tr. Vuia) párhuzamosan, a Kálvin (Colectiviştilor, Căpitan Grigore Ignat) utcáig vezető utca. Kialakulásának időpontjáról nincs adatunk.

1957: Str. Pandurilor – Pandúr utca [Kv]; 1964: Str. Pandurilor – Pandúr utca; Str. Ostaşilor (ostaş h fn ’katona’).

Nevét a helyhatóság adta.

Pandúr utcaPandurilor.

ParaşutiştilorEminescu (utca).

Pelaghia RoşuKeleti utca.

Pelagia RoşuKeleti utca.

Pintea Viteazul. A Bărc I utcából északra nyíló, a Bărc II és a Bărc III utca végét összekötő, a Szamosig vezető utca. Az 1990-es években kezdett kialakulni.

1999: Str. Pintea Viteazul [Kmth].

Nevét a helyhatóság adta.

PlanoarelorMihai Viteazul (utca).

Plopilor (plop h fn ’nyárfa’). A Hajnal (Caransebeş) utcából jobbra kanyarodva, baloldalt a második, a 2000. évi térkép szerint a harmadik rövid utca. Kialakulásának idejéről nincs adatunk.

1957: Str. Plopilor – Nyárfa utca [Kv 188.]; 1964: Str. Plopilor – Nyárfa utca; Str. Fînului (fîn, fân s fn ’széna’); 2000: Str. Fânului [Kv00].

Nevét a helyhatóság adta.

Pop de Cluj, Ioan, aviatorAviator Ion Pop de Cluj (utca).

Prieteniei (prietenie n fn ’barátság’). A repülőtér közelében, a Szamosfalvi úttal párhuzamos, a Mihály vajda (Planoarelor, Vitorlázógép) utca és a Repülősök utcája (Aviatorilor) vége közti utca. Az 1940-es évek végén, az 1950-es évek elején kezdett kialakulni.

1957: Str. Prieteniei – Barátság utca [Kv 183.]; 1964: Str. Prieteniei – Barátság utca; Str. Prieteniei.

Nevét a helyhatóság adta.

Pripor (pripor s fn ’meredek [lejtő]’). A Pandúr (Ostaşilor) utca folytatásában, a Kálvin (Colectiviştilor, Căpitan Grigore Ignat) utcától a Cîmpului (Mező, Tractoriştilor, Traktoros) utcáig vezető utca. Az újabb térképek szerint a Traktoros utca bal oldalán nyugatra nyíló zsákutca. Az 1970-es években kezdett kialakulni.

1980: Str. Pripor [Cj80].

Nevét a helyhatóság adta.

Radnai utcaBraşovului.

Raţiu. A Szamosfalvi út (Tr. Vuia) bal oldalán nyíló negyedik utca. Eleinte rövid zsákutca. Az 1960-as években elérte a Szamoshoz közeli Vidra utcát. Kialakulásának idejéről nincs adatunk.

1957: Str. Raţiu utca [Kv 189.]; 1964: Str. Raţiu utca; Str. Înfrăţirii (înfrăţire n fn ’testvériesülés’, ’testvériség’).

Nevét a helyhatóság adta.

Református templom. A Köztársaság útja (Tr. Vuia) és a Kálvin (Colectiviştilor ’kollektivista’, Gr. Ignat) utca sarkán álló templom. — Szamosfalvi református templom.

Republicii, calea (republică n fn ’köztársaság’, cale n fn ’út’). A Szamosfalvi út neve az 1950-es években, az 1960-as évek elején, a falu központjától a repülőtér felé. Országútként alakult ki. 1964-ben Traian Vuia néven összevonták a Szamosfalvi úttal.

1957: Calea Republicii – Köztársaság útja [Kv 187.]; 1964: Calea Republicii – Köztársaság útja; Str. Traian Vuia.

Ezt a nevét a helyhatóság adta.

Repülők utcájaAviatorilor.

Repülőtér. Szamosfalva keleti végében, 1922-ben nyitották meg [GKv 231.]. Az első utas-szállító repülőgép 1928. augusztus 2-án szállt le [GKv 233.]. A második világháború éveiben katonai reptérré alakították. 1944 szeptemberében, az arcvonal közeledtekor, szovjet légitámadás érte. Épületei, hangárai rommá váltak, kifutópályája használhatatlan lett. A katonai röpteret ekkor a Brétfű fölötti Csillaghegyre telepítették. Innen felszállt német gépek egy alkalommal nagyobb támadást intéztek a szovjet csapatok tordai vonala ellen. A háború után pályáját helyreállították, de az igazgatóság, az utasok váróterme hosszú évekig szerény faépületben volt. Új épületét 1968. április 4-én adták át [GKv 244.]. Az 1990-es évek második felétől nemzetközi járatokat indít és fogad. Azóta pályáját, a nagyobb repülőgépek miatt, jelentősen bővítették.

1941: Közforgalmú repülőtér, m. kir. [Tel41 15.]; 1968: Aeroport (aeroport s fn ’légi kikötő’, ’repülőtér’) [Cj68].

RodneiBraşovului (utca).

RozelorRózsa utca.

Római katolikus templomSzamosfalvi római katolikus templom.

Rózsa utca. A falu régi központjában, a Cloşca (Ciocanului) utca jobb oldalán délre nyíló, kezdetben második, jelenleg harmadik, a Köztársaság útja (Tr. Vuia) felé vezető zsákutca. Kialakulásának idejéről nincs adatunk.

1957: Str. Rozelor – Rózsa utca (roză n fn ’rózsa’) [Kv 189.]; 1964: Str. Rozelor – Rózsa utca; Str. Rozelor. Ezt a nevét a helyhatóság adta.

Saturn (’Szaturnusz’). A vasúti felüljáró után, a Szamosfalvi út jobb oldalán nyíló második, az 1960-as évektől a harmadik, a szamosfalvi fürdőhöz vezető utca.

1940: Str. Saturn [Kvutjegyz 7.]; 1941: Enyedi utca [Kvát41]; 1945: Enyedi utca; Str. Aiudului – Enyedi utca (Aiud ’Enyed’, ’Nagyenyed’) [Kvut]; 1964: Str. Aiudului – Enyedi utca; Str. Aiudului.

Nevét a helyhatóság adta.

ScurtăKurta utca.

Sfântu GheorgheSzentgyörgy utca.

Sibiului (Sibiu ’Nagyszeben’). A vasút fölötti híd után, a Szamosfalvi út bal oldalán északra nyíló, a Kölesföldi út folytatását keresztező, a Vidra utcáig vezető utca. Borteş Petru 1937. évi térképének utcanévjegyzékében szerepel, de a térképen nincs rajta.

1937: Str. Sibiului [Br37]; 1941: Törcsvári utca [Kvát41]; 1945: Törcsvári utca; Str. Branului – Törcsvári utca (Bran ’Törcsvár’) [Kvut]; 1964: Str. Branului – Törcsvári utca; Str. Branului.

Nevét a helyhatóság adta.

Someşeni Băi (Someşeni ‘Szamosfalva’ [az 1920-as évek elején Szamosfalva hivatalos román neve még Someşfalău, csak ezután, az 1920-as évek vége felé, a helynevek románosításakor lett Someşeni]; baie n fn ‘fürdő’). Az Enyedi utca folytatásában, a vasúttal párhuzamosan, a szamosfalvi fürdő mellett vezető zsákutca. Kialakulásának idejéről nincs adatunk. Eleje az 1968. évi térképen rajta van.

2000: Str. Someşeni Băi [Kv00].

Nevét a helyhatóság adta.

Someşeni, şoseaua laSzamosfalvi út.

Someşenilor, şoseauaSzamosfalvi út.

Sóskúti-tanya. Szamosfalvi határ és az ottani tanya. 1944-ben 17 lakosa volt [Hely 944 516.].

Sportului (sport s fn ’sport’). A Szamosfalvi út (Tr. Vuia) jobb oldalán nyíló hetedik, a Zavaros-patakig, a labdarúgópályáig vezető utca. Az 1960-as években kezdett kialakulni.

1968: Str. Sportului.

Nevét a helyhatóság adta.

Straja (strajă n fn ’őrség’). A Kálvin (Colectiviştilor, Kollektivista, Grigore. Ignat) utca jobb oldalán keletre nyíló, a Mező (Traktoros) utcáig vezető utca. Az 1970-es években kezdett kialakulni.

1980: Str. Straja [Cj80].

Nevét a helyhatóság adta.

Suciu, Ioan. A Szamosfalvi út elején, jobboldalt nyíló első, az 1960-as évektől második utca.

1940: Str. Ioan Suciu [Kvutjegyz 19.]; 1941: Tölgyesi utca [Kvát41]; 1945: Tölgyesi utca; Str. Tulgheşului – Tölgyesi utca (Tulgheş ’Tölgyes’) [Kvut]; 1964: Str. Tulgheşului – Tölgyesi utca; Str. Tulgheşului.

Nevét a helyhatóság adta.

Szabadság utcaLibertăţii.

Szakadástanya. Szamosfalvi határ és az ottani tanya. 1944-ben 10 lakosa volt [Hely944 526.].

Szamosfalva. Kolozsvártól keletre fekvő falu. Ókori elődje kis római település volt. 1902-ben 1613 lakosú kisközség a kolozsvári járásban [Hely902 1285.]. 1944-ben 4028 lakosú nagyközség [Hely944 529.]. Az 1900-as évek első felében összenőtt a várossal, utcái az 1930-as évek végétől a város III. kerületéhez tartoztak, végül 1948-ban a városhoz csatolták.

1339: villa Zamus [Györffy III. 370.]; 1345: Zamusfalua [szamusfalßa]1 [FESZ II. 519.]; 1366: Zamosffalwa [szamosfalßa] [JakabOkl I. 57.]; 1370: Zamus falua [JakabOkl I. 65.]; 1371: Zamusffalua [MakkaiKv 8.]; 1377: Zamusfalua [JakabOkl I. 88.]; Zomusfalwa [JakabOkl I. 89.]; 138(?): Zamusfolua [MakkaiKv 10.]; 1439: Zamosfalwa [KmJkv I. 220.]; 1440: Samasfalwa [KmJkv I. 240.]; Zamasfalwa [KmJkv I. 258.]; 1455: Zamosfalwa [KmJkv I. 496.]; 1476: Zamos falwa [JakabOkl I. 253.]; 1482: Zamosfalwa [KmJkv I. 809.]; 1486: Zamosfalwa [KmJkv II. 30.]; 1523: Zamosfalwa [KmJkv II. 412.]; 1573: „az Barat Istwan Tawa alat Indultak volt Zamosfalwa fele Aratnj" [TJk 3/3. 415.]; 1621: Zamos falua [SZT V. 403.]; 1660: „mikor az sok szép hadaival Szamosfalvához jövén Rákóczi fejedelem" [KvEml 179.]; 1665: „vagyon oda hátra az Eperjes terin, az szamosfalvi határszélben" [KvEml 199.]; 1704: „20 Februarii. Érkezvén nagy kuruc erő Szamosfalva felől" [KvEml 285.]; „Die 21 Maii. [...] kimenvén [...] kolozsváriak fűért Szamosfalva felé" [KvEml 290.].

Asztalos Lajos

1Az ajak ajakhangról (biabiálisról) a Helynevek II. pontjában

vissza az elejére


Művelődés


Remekművek – zenei életképek

(11. oldal)

Január 19-én a Transilvania Filharmónia zenekarának karmesteri pódiumán Arthur Arnold állt. A zenekar jó formában muzsikált, így a műsorra tűzött „zenei életképek", F. Poulenc, R. Strauss, M. Ravel remekműveinek sikeres előadása és a nem is olyan régen nálunk koncertezett fiatal, tehetséges holland karmester újból meghódították a közönséget. Színvonalas, szép koncertnek örülhettünk!

Poulenc a 20. század első felének egyik kiemelkedő francia zeneszerző-egyénisége, aki egy ideig a francia „Hatok" csoportjának volt tagja, majd abból kiválva nem követett semmiféle „iskolát", hanem teljesen egyéni stílust alakított ki. A Les Biches (Az őzikék) című balettzenéjében zenekari hangszerelésének csillogásait, választékos humorát, pajkos játékosságát és tetszetős melódiavilágát csodálhatjuk meg. A balettből összeállított szvit Rondeau-része népi ihletettségű, vidám, szórakoztató zene, filmzenének is beillene. A műben a hangsúly ugyan a vonósokon van, „ők viszik a nehezét", de mellettük a fúvósok és ütősök is egyenrangú szerepet töltenek be. Oboaszóló vezeti be az Adagiettót, sajnos a trombita nem vette át hibátlanul a nyugodt, énekszerű témát, de kárpótolt a hegedűk magabiztosan-erélyes, valamint édeskésen-lírai szólama. A mozgalmas Rag-Mazurkából a szellemes-humoros, dzsesszes vonós-fúvós párbeszédeket emelném ki. Az Andantino kimondottan „lábra szabott" balettzene. A dinamikus életörömtől duzzadó Final kiváló hegedű-cselló dialógusával, és a réz- és fafúvósok dzsesszes dallamaival remek muzsika. Poulenc zenéjét hallgatva csaponghat a fantázia, gondolhat/érezhet mindenki, amit képzelőereje megenged, hisz kimondott „programja" nincs a balettnek. Zenéje mégis annyira kifejező és színes, hogy gondolom egyetlen balettmesternek sem okozhat fejtörést erre a ragyogó muzsikára egy fantázia-balettet koreografálni.

R. Strauss a későromantikus zene egyik legnagyobb német mestere, akinek ezen az estén dalművészetét csodálhattuk meg Vier letzte Lieder című szopránhangra és zenekarra komponált ciklusában. A Frühling, September, Beim Schlafengehen, Im Abendrot című dalok pszichologizáló együttesét Bianca Manoleanu szólaltatta meg. Kiváló előadóművész, aki mindegyik dalban meg tudta teremteni a szárnyaló, egymásba hajló dallamvonalakból, gyönyörű melodikából páratlan érzékenységgel szőtt sajátságos Strauss-világot. Bianca Manoleanu magvas szopránja betöltötte a hangversenytermet. Strauss liedjeiben a tavasz nem a derűé, a napsugáré, a virágok bódító illatáé, hanem a természet újjászületésének időskori nosztalgikus elfogadása. A szeptember lágyan-búsongó őszi hangulata egy elmúló pillanat/év/élet gondolatát is hordozza. Az élet „alkonyán pedig elkerülhetetlen a vég, a halál gondolata. A Strauss-dalok az énektechnika és az érzelmi skála szempontjából" tűzpróbára ítélik az előadót. Bianca Manoleanu állta a próbát és olyan művészi élménnyel lepte meg a közönséget, hogy az utolsó dal után a varázst csak hosszas csend után merte tapsolással megtörni.

Ravel balettjeivel szinte egy időben komponálja meg négykezes zongoradarab ciklusát a Lúdanyó meséit. A gyermekeknek szánt mese-muzsika zseniális hangszereléssel, a különböző meséknek megfelelő varázshangulattal köti le a hallgató figyelmét. A mesehangulat megteremtésében a fuvola, glockenspiel, hárfa játszik nagy szerepet. Az együttes színvonalas előadásából kiemelném Márkos Albert lírikusan érzékeny hegedű, valamint Hary Noémi lágy, álomszerűséget fokozó angolkürtszólóját. Arthur Arnold karmester a hangszínek mestere, aki mindig megtalálja épp azt a színt, ami a legjobban hiányzik a palettáról. Kedélyes nyugodtsága átragad a zenekarra is, és a visszajelzés a zenekar részéről mindig színes, stílusos, kifejező.

Ravel Bolerójáról így nyilatkozott: „Modern tánctétel, teljesen azonos dallammal, harmóniával és ritmussal, ez utóbbit a dob szüntelenül jelzi. A változatosság egyetlen eleme a zenekari crescendo alkalmazása." A Boleró a zeneszerző legnépszerűbb műve, mégis vannak akik nem igazán szeretik. Talán unják, hogy egyetlen témát hallanak egy „tizenperces" zenekari mű alatt. Én éppen azt csodálom Ravel Bolerójában, hogy egyre feszültebbé tesz, lenyűgöz. A zenekar hatásos előadása, amelyben végre az ütősök is csilloghattak, arról győzött meg, hogy: „A Bolero egyáltalán nem unalmas, a végkifejlésig feszül a benne lévő duzzadó élet, energia!"

(Terényi Ede)

vissza az elejére


Dante Alighieri nem egy betegség
VITA
Tisztelt Dániel Károly úr!

(11. oldal)

Szeretném felvenni a kesztyűt, amelyet múlt héten dobott be, a Szabadság hasábjain keresztül. Sajnos, igazat kell adnom Önnek, azt kellett tapasztalnom, hogy a középkorúak még csak-csak olvasnak, de a fiatalok elenyésző hányadát lehet könyvvel a kezében látni. Saját generációmban, a 23–27 évesek közt is ritka az a fiatal, aki évente elolvas két könyvet, de a 18–22 közötti korosztályról említést se igazán merek tenni… Mintha meg lennénk átkozva, hogy elhülyüljünk. Emlékszem, nagymamám hetente kiolvasott három könyvet, még 88 éves korában is, pedig csak 4 osztálya volt… Manapság? Még azoknak a fiataloknak is egyetemi végzettsége lesz, akiktől ha megkérdezi az ember, hogy hány lakosa van Romániának, rávágja, hogy kettő millió (!). Ilyenkor, ha nem akarod megsérteni, rákérdezel, hogy mennyi a magyar kisebbség létszáma Romániában. Mondjuk, tudja: másfél millió. Ha erre az ember udvariasan visszakérdez, hogy jó, de akkor mitől kisebbség, zavar nélkül válaszol, hogy „Jó, hát akkor több mint 2 millió a lakosság".

Persze, lehet szabadkozni, hogy „bocsánat, minket elnyom az állam, az önkormányzat, a polgármesteri hivatal, a vállalat, a többségi románok", és lehet azt is mondani, hogy aki fiatalabb, és keresztbe tud tenni két szalmaszálat, már mind külföldön dolgozik, de mit csináljon szerencsétlen lokál-patrióta, aki itthon boldogulna, vagy – ne adj’ I.sten – otthon, Magyarországon, ahol a helyzet még tragikusabb talán… Magyarországon, sajnos, még az egyetemi tanár is visszakérdez, hogy „akkor ki is írta Shakespeare-t?"… A „korlátlan lehetőségek hazájában" is tragikus, de nem reménytelen a helyzet, hisz valamelyes kultúrával rendelkező informatikus kollégámat mostanában szinte kirakat mögött tartják a kultúrája miatt, meg azért, mert ő még tudja: Dante Alighieri nem egy betegség…

De akkor, kérdezem én még egyszer, mit csináljunk mi, pásztorok a sok birka közt, akik azért olvasnak el egy „A Gyűrűk Urá"-t, mert élvezik a J.R.R. Tolkien által a semmiből összeállított teljesen új nyelvet, meg azt a jós-tehetséget, ahogy az 1920-as évek végén, a ’30-as évek elején megjósolja a II. világháborút, s annak végső kimenetelét, ahogy hisz a Jó végső győzelmében, mindeneken túl… Kérdem én, mit kezdjen magával elbutult országunkban-világunkban az a fiatal, aki Stefan Heym-ot olvas, pontosabban az „Ahasvérus"-t, és élvezi, ahogy az író négy idősíkon keresztül cikázik, négy történetet mond el, teljesen különböző szereplőkkel, és mégis, a könyv végén az ember tudja, hogy ha eljő Lucifer, bárki képében is jöjjön, nehezen menekül meg, hogy el ne vigye… Heym egyszerrre kritizál három társadalmat, és ugyanakkor edzésprogramot ad nekünk, hogyan védekezzünk a gonoszság ellen. Amelynek első, és legnagyobb fegyvere a BUTÍTÁS…

Mit kezdjek magammal, ha nem nagyon van ember, akivel meg tudnám beszélni, hogy Shakespeare Hamlet-je mennyire nyomorog az anyja szexuális kéjelgése és megalkuvása és a mostohaapja hatalmi vágya miatt, és mindkettejük gyilkos hajlamai okán, inkább „őrültté lesz", minthogy behódoljon nekik, inkább meghal a saját becsületéért és lelki nyugalmáért, minthogy a megalkuvásnak akár csak az árnyéka is rávetődjön, s inkább eltaszítja magától az egyetlen élőt, akit szeret és aki szereti, mintsem magával rántsa Ophelia-t is a romlásba.

Az olvasott embernek sajnos már csak egyetlen menekülése van: szenvedünk, mint Petőfi farkasa a „Farkasok dalá"-ban: „Fázunk és éhezünk, / S átlőve oldalunk; / Részünk minden nyomor, / De szabadok vagyunk…"

Tisztelettel:

Boros-Konrád Pál

vissza az elejére


Fotópályázati felhívás

(11. oldal)

A marosvásárhelyi Örökmozgó Természetjáró Egyesület, a Népújság és az Aquaserv vállalat, a Maros Megyei Környezetvédelmi Felügyelőség támogatásával meghirdeti VI. Fotó Natura természetfotó- pályázatát. A kiállítás 2007. április 20. és május 5. között lesz a marosvásárhelyi Dr. Bernády György Művelődési Központ tetőtéri galériájába. A tárlat anyagát a Magyar Fotóművészek Országos Szövetsége támogatásával Budapesten is kiállítják.

Három témakörben lehet benevezni fekete-fehér és színes, minimum 20 x 30 cm-es, maximum 32 x 45 cm-es fotókkal: 1. Természetvédelem; 2. Környezetrombolás; 3. Nyílt kategória. (növény, állat, makró, táj).

Benevezési határidő: 2007. április

A fotókat a következő címre kell eljuttatni: Redactia ziarului Népújság, Str. Dózsa György nr. 9., 540015 Târgu Mures, Jud. Mures, Romania. A borítékra kérjük, írják rá: Fotó Natura pályázat

Bővebb felvilágosítás kérhető a 0265/266-270, 266-780-as telefonszámon (Népújság); a 0744-604-244 (Vajda György); 0740-366-927 (Berekméri Ágnes) mobiltelefonszámokon, vagy a , a és az a e-mail címeken.

vissza az elejére


Élő emlékezet


Akkor, ötvenhétben...

(12. oldal)

(FOLYTATÁS JANUÁR 15-I LAPSZÁMUNKBÓL)

Nem értették odafönt, miért olyan kevés a jelentkező a rendőrtoborzó laktanyákban. Pedig szép kezdő fizetést ígértek, meg ott a vadonatúj posztó egyenruha... A régi rendőrök jó része átállt a felkelőkhöz, aztán vagy disszidált, vagy éppen a halálos ítéletét várta. Kellett volna az új, megbízható csapat, de nem tülekedtek a fiatalok. A politikai rendőrséget meg mégse lehetett kivezényelni közlekedési járőrnek... És ekkor valakinek kipattant a fejéből a nagy ötlet: zsarolni kell a gyanúsítottakat. Azaz; fel kell ajánlani nekik a lehetőséget. Vagy rendőr lesz, vagy elítélt. Tanú akkoriban mindenre akadt.

Sanyi, a harmadik szomszédunk fia nemrég szerelt le a katonaságtól. Csinos menyasszonya volt, a tavaszra tervezték az esküvőt. Az apja beteges, szikár ember volt, télen – nyáron köhécselt. Inkább csak besegített a fiának a gazdaságba, amikor jobban érezte magát. Úgy gondolta, az esküvő után át is adja az egészet a fiataloknak.

Látták valahol a pesti barikádokon az oroszok bevonulásakor
– Képzelje, szomszédasszony! – zokogta Sanyi anyja nagyanyámnak. – Beidézték a Sanyimat a járási kapitányságra. Szembesítették valami soroksári emberrel, aki rá vallott, hogy látta valahol Pesten a barikádon, amikor bejöttek az oroszok. Az én fiam váltig tagadott, hogy ő életibe se látta ezt az embert, de azt mondta neki a nyomozó, az a rohadt ávós, hogy ő azt mond, amit akar, annak az embernek a vallomása alapján bármikor fölakaszthatják. Hacsak... Hacsak nem áll be rendőrnek. Akkor hajlandók elfelejteni az egészet. Hát hallott még ilyen aljasságot?! Az én Sanyimat berukkoltatni rendőrnek... Most elengedték, de három nap múlva eljönnek a válaszért.

– Rendőrnek? – képedt el nagyanyám. – Aztán a gazdasággal mi lesz? A maga ura már nem bírja egyedül.

– Ezt is mondta nekik a Sanyim, de hát ezek nem emberek! Azt mondták rá, hogy majd a téeszcsé megdógozza azt a fődet.

Nagy jeges csönd borult a falura
Nem telt bele egy hét, láttuk Sanyit hazajönni kék posztó rendőr egyenruhában. Hamarosan meg is tartották az esküvőt, és a fiatalok átköltöztek a szomszéd faluba valami szolgálati lakásba. Attól kezdve nagyon ritkán járt felénk. Ha jött is, inkább csak este, sötétedés után.

Nagy, jeges csönd borult a falura. Bált nem rendezhettek, s a kocsma is kongott az ürességtől. Máskor a tejcsarnok körül zsongtak a legények. A lányokat várták, hogy aztán elkísérjék őket az artézi kúthoz kannát öblögetni, s hazáig cipelhessék a vizet. Most itt is mindenki sietett, hogy lehetőleg sötétedés előtt hazaérjen. Sose lehet tudni... S ha netán mégis megállt a sarkon két ember néhány szót váltani, a harmadik figyelmeztette őket a gyülekezési tilalomra.

A műhelybe se jött senki. Se megrendelő, se olyan, aki csak néhány baráti szóra benyitott volna. Unalmunkban elkezdtünk rendezkedni apámmal. Az egyik sarokban glédába állítottuk a deszkahulladékot: „még jó lehet valamire". A másikban ládába raktuk az ablaküveg esedéket. Nagy kincs volt ez akkor, még pult alól se lehetett ablaküveget szerezni. Darabokból raktuk össze az ablakszemeket, s gitt helyett – mert az se volt – háromszögletűre vágott fa léccel szögeltük be, hogy ki ne potyogjon. De bárhogy próbáltuk is elfoglalni magunkat, ott vibrált köztünk a megfoghatatlan türelmetlenség. Apám kinézett az ablakon, és a vállamra tette a kezét.

– Nézd, milyen szép idő van – mondta. – Lassan tavaszodik. Akár el is kezdhetnénk kinyitni a szőlőt.

Az ötletet tett követte. A fészerből előkerestük a hosszú pofájú nyitó kapát, fölpattantunk a kerékpárra, és meg se álltunk a szőlőig. Tényleg gyönyörű, tavaszt idéző délelőtt volt. Sehol egy felhő az égen, száz ágra sütött a nap, s a távolban mint valami tündérálom, remegett, ringott a felszálló pára. Még kopár volt a határ, a fák csupasz ágai meredtek az ég felé, meg a szomszéd falu tornya. Szinte karnyújtásnyira zsugorodtak a kilométerek. A vasútállomásra vezető út alig több mint fél kilométernyire lehetett tőlünk. Jól láttuk az arra járó kerékpárosokat, meg a lovaikat ösztökélő fuvarosokat. Találgattuk, ki lehet az.

Három hatalmas orosz tank vonult Kunszentmiklós felé
Egyszerre csak erős motorzaj, nyikorgó csörömpölés nyomta el a fuvarosok kurjongatását. A kövesúton három hatalmas orosz tank vonult Kunszentmiklós felé. Apám kezében megállt a szerszám. Arcvonásai megkeményedtek, elfordult, a földre köpött.

– Adja Isten, hogy ez legyen az utolsó utatok!

Én meg a vállamhoz emeltem a kapát, s megcéloztam vele a középső tankot.

– Ha Isten akarja, a kapanyél is elsülhet – mondtam. – Hát akkor most akarja!

Szerencsére nem akarta. Apám viszont villámgyorsan kiütötte a kezemből a kapát és lerántott a földre. A magasra húzott borozdahát mindkettőnket eltakart. A tankok megtorpantak. Az egyikből egy periszkóp emelkedett ki. Körbepásztázta a vidéket, kis ideig még nézelődtek, aztán fölbúgtak a motorok és lassan indultak tovább.

– Szerencsénk van, hogy ennyire sietnek valahová – mondta apám, és megtörölte gyöngyöző homlokát.

Otthon egy levél várt rám. A kunszentmiklósi gimnázium igazgatója írt, hogy átvesznek a második félévre, ha az elsőből különbözeti vizsgát teszek.

– Na látod – simította meg a fejemet apám –, van úgy, hogy az a jobb, ha nem teljesül az ember kívánsága. Hogy készülnél a vizsgára, ha mégis elsült volna az a kapanyél?

T. ÁGOSTON LÁSZLÓ

vissza az elejére


A megfélemlítés éve (1949)
Részlet a Nagy hazugságok kora című készülő önéletírásból

(12. oldal)

(FOLYTATÁS JANUÁR 15-I LAPSZÁMUNKBÓL)

Így csak az az iratanyag maradt meg, amit én gondosan elrejtettem. Akkor még újabb letartóztatásra nem került sor a pártkáderek soraiból. Évek múlva, amikor összebarátkoztam Antal Dániellel, egyszer megkérdeztem, valójában mi bajuk volt vele? Annyit mondott, hogy akkor megmagyarázták nekik, hogy miért volt erre szükség s ezt el kellett fogadni. Többet nem mondott s én sem faggattam, tisztában voltam azzal, hogy aligha mondhat többet. Kiszabadulása után, évek múlva, Balogh Edgár egyszer elmondta nekem: a vizsgálat során faggatták 1946-os magyarországi utamról, amikor a műegyetemisták továbbtanulását intéztem el. Ő csak annyit mondott, hogy az MNSZ küldött ki hivatalosan ebben az ügyben. Akkor tudtam meg, hajszálon múlt, hogy nem keveredtem bele az ő koncepciós perükbe. Ha kihallgatnak, nehéz lett volna kimagyaráznom a népi kollégiumokkal való kapcsolataimat, amikor az már be volt tiltva. Edgár sem beszélt soha kétszeri letartóztatásáról. Mik lehettek a háttérben? Két dolgot tudok biztosan, amit ő nemcsak nekem, hanem szűkebb társaság előtt mondott el: Majtényi Erik jelen volt a kihallgatásukon, azt mondták, mint tolmács. A másik eset ennél sokkal súlyosabb: egy írókongresszus alkalmával Bukarestben összehívtak, hogy tegyünk javaslatot a központi magyar titkár személyére. A társaságban jelen volt Balogh Edgár és Méliusz József. Akkor került szóba, hogy Méliusz legyen, akiről a beavatottabbak tudták, hogy a pártközpont is őt akarja. Edgár magából kikelten kiáltotta: „Méliusz, tudjátok ti, hogy ki ez a Méliusz?" Próbáltuk csillapítani. Méliusz közbeszólt: „Balogh elvtárs, ezt a kérdést a pártközpontban már letárgyaltuk, nem tartozik ide." Alig tudtuk Edgárt lecsendesíteni, a többiek talán azt hitték, valami személyi ellentét lehet közöttük. Nekem azonban többet elárult ez a kifakadás, mert Méliusz jóval előbb került haza, mint a többiek, feltehetően ellenük vallott s ezt honorálták.

Az 1949 novemberi letartóztatások igazi értelmét világossá tették a decemberi események, melyekről még a Falvak Népében is hűségesen be kellett számolni. A Magyar Szó adta meg az alaphangot, de szóval sem említett személy szerint senkit, csak félreérthetetlenül felsorakozott a Gheorghiu-Dej szövege mögé. Ekkor hangzott el ugyanis az a hírhedt beszéd, melyet néhány év múlva a román főtitkárnak vissza kellett szívnia, mély sajnálkozások közepette. A Kommunista és a Munkáspártok Tájékoztatási Irodájának ülésén, mely a „béke védelme és harc a háborús gyújtogatók ellen" hozott határozatot, a vezérszónok Gheorghiu-Dej nyíltan kimondta: „A Jugoszláv Kommunista Párt gyilkosok és kémek hatalmában" van. De nemcsak a Tito „leleplezése" volt a fő téma, hanem éppen a Rajk-perre hivatkozva hangsúlyozta ennek tanulságait, hasznosítani kell az élet minden területén s külön kiemelte a feladatokat a tudományban, a művészetben, az irodalomban. Ez pedig szerinte kérlelhetetlen harcot követel minden elhajlás ellen a munkásosztály ideológiájától, minden ettől eltérő irányzat ellen. Ebből világosan megértettem s ezt a pártgyűlésen világosan ki is fejtették, hogy még vadabb, osztályharcosabb cikkeket kell írni, teljes hűséggel a Román Munkáspárt politikája iránt. Csakhogy ez a politika újabb áldozatokat, jogfeladást és intézmények megsemmisítését követelte. A katolikus egyház elleni támadások percig sem szüneteltek. Újabb letartóztatások híre jött, és akadt egy katolikus pap, a nyárádselyei esperes, Ágotha Endre, aki vállalta a vezérséget az akkor még csak csírájában induló, de már gondosan kidolgozott, megtévesztő „békemozgalom" mellett, amint ezt december elején, a Tájékoztató Iroda határozatának közlése után közvetlenül, a Magyar Szóban közölt nyilatkozatában kifejtette: „Minden erőmmel a békét akarom szolgálni" – írta, de egyúttal felszólította a felsőbb katolikus egyházi hatóságokat, hogy a többi felekezethez hasonlóan illeszkedjenek be Népköztársaságunk kereteibe, vagyis tagadják meg a Vatikánt. Nem véletlenül vállalta éppen ő ezt a méltatlan szerepet, amikor püspöke már börtönben volt. A később széles akcióvá bővült mozgalmat Bányai Baumgarten László dolgozta ki. Erről sógorom, Hajas Pista számolt be bizalmasan, aki éppen a Bányai irányította osztályon dolgozott az MNSZ-központban. Ő elmondta, hogy Bányainak pontos nyilvántartása volt minden katolikus papról, bizalmas információkkal. Arról nem beszélt, de kitalálhattam, hogy az információszerzésben a szekuritáté is „besegített". A nyárádselyei plébánosnak köztudottan volt ütközése felsőbb egyházi hatóságaival, a szóbeszéd szerint erkölcsi okokból. Herédi Guszti, aki talán személyesen ismerte, egyszer olyasmit mondott, hogy Nyárádselye olyan eldugott kis falu, ahova Vatikán befolyása nem jut el. Ez a pap lett aztán az erdélyi magyar „békemozgalom" feje.

Az oldalt szerkesztette: Papp Annamária

vissza az elejére


Világjáró


Korfu évszázadai

(13. oldal)

Szállodák a sziklafalon
December 30-án, egy napsütötte késő délutánon tesz le a szigetre a Bukarestből öt óra késéssel indult, 150 főt szállító Boeing repülőgép. Három autóbusz hamarosan átszállít a sziget túlsó oldalán, alig 16 km-re lévő Ermoneszbe, melynek szállodájában lakunk majd három napon s négy éjszakán át. Már sötétedik, amikor megpillantjuk a keskeny kis pataktorkolatot magába záró festői völgyet: a völgy két meredek, sziklás oldalára egy-egy szálloda épült. A modern építkezési technika tette lehetővé, hogy ezeket a többnyire négy–hat szobát tartalmazó kis épületegyütteseket hat szintben belevágják a hegyoldalba. Tágas teraszuk a völgyre, a tengerre néz, konyha-fürdőszoba részük a hegybe ágyazódik. Szeszélyesen kanyargó utacskák, lépcsők kötik össze az épületrészeket egymással és a főportával, néhol még liftet is beszereltek.

Ragyogó napsütés és jégpáncél
A Nauszikaa névre hallgató étterem egészen lenn, a patakparton, a homokos föveny szomszédságában található. Az idősebbek panaszkodnak is a nagy szintkülönbségre! Az öböl túlsó oldalán szintén – más stílusban épített – hasonló szálloda-sor tarkítja a völgyoldalt. Mint az étterem neve is jelzi, a hagyomány úgy tudja, hogy e csendes öblöcskében ért partot Odüsszeusz, s itt talált rá a királylány. Az igazán luxusosan berendezett szobából nem győzzük csodálni a kilátást, benn viszont nem győzzük megszüntetni a dohszagot. A portán folytatott beszélgetésből kiderül, hogy ilyenkor minden szoba „illatozik", de majd egy-két napi fűtés után enyhül a szag. Így hát megeresztjük a légfúvót. Kell is, mert éjszaka ugyancsak lehűl az idő. Másnap a csillogó reggeli napsütésben jégpáncél borítja a kibérelt kis 600-as Fiatot, jó ideig kell a motort járatni, amíg az ablakok letisztulnak. A Nauszikaa éttermében elfogyasztott szabad-büfés reggeli után elfelejtjük az előző nap utazási fáradalmait, s a kapott térkép alapján elosztjuk a szigetet három napi nézelődésre. Már ismerjük a görög szokásokat: a bezárható látványosságokat jó még 31-én szemügyre venni, mert az év első két napján nem valószínű, hogy kinyitnak.

Kereszténység Kerkirában
Így esik választásunk ez évzáró napon az Achilleion palotára és Korfura, a fővárosra. Meglepődve látjuk a feliratokból, az angol útikönyvből, hogy csak nemzetközileg elterjedt a Korfu név, itt inkább a Kerkirát használják, a szigetre és a fővárosra is vonatkoztatva. Ez az elnevezés talán könnyű hajót jelent, de egy hasonló nevű nimfát (Kerküra) is számon tart a mitológia, mint Poszeidón egyik szeretőjét. A Korfu elnevezés a bizánci időkből származik, a főváros hegyes-tornyos erődjével kapcsolatos, mert jelentése csúcsos. Ez került át a latinba és az olaszba, s innen az európai nyelvek többségébe.

Korfu múltja különben meglehetősen változatos és időszámításunk kezdetétől a 19. század közepéig jócskán elkülönül az anyaországétól. A Kr. e. 8. században jöhettek ide az első görög betelepülők, a század végén a korinthosziak alapítottak gyarmatvárost a szigeten, ez aztán rövidesen megerősödött, kereskedelmi és művelődési központtá vált erős hajóflottával. A 6. században már pénzt is verettek. A Kr. e. 5. században hajóflottája a görög világban az athéni után a második volt. Hol szövetkeztek Athénnal, hol semlegességet vállaltak. A 4. században a szemben lévő parton kialakult epíroszi törzsszövetség, utóbb királyság hatalma alá kerülnek. A 3. század közepén kivívják függetlenségüket, majd 229-ben behódolnak Rómának, mely főleg kikötői használatára tart igényt, állandó helyőrséget állomásoztat itt. Pál apostol két tanítványa Kr. u. 48 táján téríti keresztény hitre a sziget lakosságát. Megfordul itt Nero, Vespasianus, Antonius Pius és Septimus Severus a császárok sorából, s a szónok Cicero is. A 4. század közepén, a Római Birodalom kettészakadásával a sziget a keleti félé, Bizáncé lesz.

Kilenc évszázadnyi bizánci uralom
Korfun közel kilenc évszázadig tart – kisebb megszakításokkal – a bizánci uralom, s máig hatóan rányomja bélyegét a helyi szellemi életre és az építkezés-kultúrára is. Eleinte a bizánciak alig figyelnek a számukra távoli szigetre. Hagyják, hogy a vandálok, gótok, szaracénok garázdálkodjanak ott elpusztítva az ókori településeket. A 8. század táján a Velence és Bizánc között megélénkülő hajóforgalom biztonságossá tétele juttatta szerephez Korfut. Ekkor épül a mai Régi vár helyén lévő sziklás félszigeten az első bizánci erődítmény.

876-ban a konstantinápolyi pátriárkának alárendelt metropolita-székhelyet létesítenek itt. A 11–12. század táján már a velenceiek, a génuaiak és a Szicíliában lábukat megvető normannok versengenek a szigetért. Mikor 1204-ben a keresztes hadak meghódítják Bizáncot, a sziget a velenceieknek jut. Majd a szárazföldön kialakult bizánci utódállam, az Epíroszi Fejedelemség szerzi meg. 1267-től több mint száz évig a Nápolyban székelő Anjouk uralkodnak e tájon. Ők a katolicizmust próbálják bevezetni: érseki székhelyet létesítenek. A görögkeleti metropolita helyett csak egy választott főesperes működését engedélyezik.

Négyszáz év Velence alatt
1386-ban négy évszázadra a velenceiek kerítik hatalmukba a szigetet, s hogy uralmuk biztosabb legyen, harmincezer dukátért a nápolyi királytól meg is vásárolják a tulajdonjogot.

Nekik már a sziget egész társadalmi-gazdasági életére kiterjed a figyelmük. A legfőbb hatalmat a két, majd három évre kiküldött konzul képviseli, aki a kikötőben állomásozó hadiflotta parancsnoka is. A környező szigetek irányítása és védelme szintén az ő feladatköre. Minden 20 és 65 év közötti férfit katonakötelessé nyilvánítanak. A társadalom hármas rétegződése alakul ki: nemesek, polgárok (kereskedők, hajótulajdonosok, értelmiségiek), alsóbb nép (iparosok, parasztok). A lakosság többsége ez utóbbi osztályhoz tartozott. A szigetnek elég nagy autonómiát biztosítanak, vezető szerephez csak a nemesség tagjai juthatnak. Továbbra is a katolikus egyházat támogatják, de a görögkeletiekkel szemben is megértőek. A mezőgazdaságot igyekeznek fellendíteni. Így például hoznak egy törvényt, hogy aki száz olajfát gondoz földjén, az évi 42 aranyat kap. Ennek eredményeként rövidesen az egész sziget olajfaültetvénnyé válik. A kiépített, védett kikötő Velence keleti kereskedelmének átrakodó helyévé lesz.

A szigetre két nagyhatalom is állandóan figyelt. A génuaiak kétszer, a törökök 1431 és 1716 között öt alkalommal ostromolják a szigetet. Az egyre jobban kiépített erődrendszert nem tudják elfoglalni, de a sziget polgári településeit teljesen elpusztítják, lakosait végveszélybe sodorják. Az 1537-es török ostrom során 20 ezer lakost hajtanak el rabszolgának. Az ostromokhoz járultak még a pestisjárványok, meg a népi lázadást kiváltó ismétlődő éhínségek. A lakosság fogyását betelepítésekkel próbálta Velence ellensúlyozni. A törökök elől menekülő görögöket költöztették ide, legtöbbjüket Krétáról. Az utolsó nagy török ostrom idején Matthias von Schulenburg osztrák tábornok vezette a védelmet rendkívüli taktikai érzékkel. A legenda szerint a sziget védőszentje, Szt. Szpiridon is megjelent a védők erősítésére, s egy tengeri vihar is megtépázta az ostromlókat. Az akkori győzelem napján, augusztus 11-én máig körmenetet tartanak. Korfu büszke rá, hogy az egyetlen nagyobb görög sziget, ahol soha sem volt török uralom! Ez azt is jelentette, hogy míg az ország többi része török iga alatt alig fejlődött, ide közvetlenül eljutottak a nyugati művelődési hatások. A szerencsés korfui fiatalok többnyire Itáliában tanultak, s hazatértük után olaszul beszéltek, írtak. Csak a nép beszélt görögül.

GAAL GYÖRGY

Az oldalt szerkesztette: Kerekes Edit

Történt egyszer, hogy az ógörög mitológia földteremtő Gaia istenasszonya megelégelte férje, Uranosz hűtlenkedéseit, s felbiztatta hat fiuk, a titánok legfiatalabbikát, Kronoszt, hogy vessen véget e helyzetnek. Kronosz aztán egy óvatlan pillanatban sarlójával lemetszette Uranosz heréit. A sarló a tengerbe esett és sziget lett belőle, a mai Korfu. Az elhulló vércseppekből a bosszúállás istennői, erinüszek, valamint a sziget lakói, a phaiákok születtek. Így magyarázza a mitológia e bűvös sziget létrejöttét és nevét: akkoriban Drepaninak hívták, ami görögül sarlót jelent. A sziget félköríves alakja, elhegyesedő végével valóban hasonlít ehhez az eszközhöz. A szigetről Homérosz is hírt ad. Ő Szkhéria néven említi, ami megállót, megállóhelyet jelent. Odüsszeusz utolsó állomása e hely, itt vetődik partra, s találkozik Nauszikaával, a sziget királyának parton játszadozó lányával. A phaiákok ételt és ruhát adnak neki, s hajót bocsátanak rendelkezésére, hogy hazatérjen a közeli Ithaka szigetére, amelynek királya volt, s amelyet húsz éve hagyott el a trójai háború kitörésekor.

vissza az elejére


Mozaik


Figyelő
Örömben is üröm?

(14. oldal)

Örömmel figyelem, hogy milyen szépen kezd kialakulni, már-már befejeződni a Tordai út aljában épülőfélben maradt görög katolikus katedrális körül a jó pár hónappal ezelőtt megkezdett út és térrendezési munkálat. Mire megjön az igazi tavasz, már a gruppok is virítani fognak a sok virágtól. A Tordai út felől érkező utasokat pedig az eddig ilyen-olyan tákolmányos kerítés mögül gizes-gazos, utcakutyáktól hemzsegő telek helyett kellemes, tiszta, virágos látvány fogadja majd. Hát ha még a templom is készen állna! Erre a gondolatra kezdett bennem a „kisördög" motoszkálni. Mert a templom még csak félig kész (pedig már jó évtizede kezdtek neki!), de gondolom, egyszer csak befejezik az építését. És akkor... jönnek majd a nagy teherautók, építőgépek stb. Csak nem húztuk fel megint a kapca előtt a csizmát?

B. É.

vissza az elejére


Új fővárost kereső Svájc?

(14. oldal)

A kantonok hazájában ismeretlenek nagyszabású kampányt folytatnak annak érdekében, hogy felmérjék a lakosság hajlandóságát a jelenlegi fővárosnak Bernből való elköltöztetésére. Sok városban erre vonatkozó táblák jelentek meg, és honlapjukon SMS-ben jelzett népszámlálásuk pillanatnyi eredményét is közzé teszik. A közvélemény-kutatás alapján a szóba jöhető jelöltek rangsora a következő volt: Bázel 42,4%, Zürich 41,9%, Bern 12,7%, Genf 2,9%.

Azok számára, akik figyelemmel kívánják kísérni a fejleményeket: www.neue-hauptstadt.ch.

vissza az elejére


Egy perc derű

(14. oldal)

Szotyoláné a férjéhez simul, átöleli, és lágyan súgja:
– Ó, Lajos, bárcsak egy fél órára tudnék férfi lenni, mint te...
– Miért? Mit csinálnál akkor?
– Azonnal vennék egy új bundát az én kis feleségemnek.

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Január 23., kedd

(14. oldal)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

100 Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25.)

3,350/3,400

2,580/2,630

1,32/1,36

Western Union – szolgáltatás a Sora, Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25.,

Victor Babeş 33/A és Magyar/22. Dec. 1989 u. 137. szám alatti váltóirodákban.

A Román Nemzeti Bank árfolyamai (január 24., szerda)

1 euró = 3,3943 lej, 1 USD = 2,6081 lej, 100 magyar forint = 1,3392 lej.

vissza az elejére


SZÍNHÁZ

(14. oldal)

MAGYAR SZÍNHÁZ

Ma, január 24-én, szerdán este 8 órakor: Heiner Müller: Kvartett – stúdióelőadás. A Csepűrágó Alapítvány (Temesvár), a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a Nottara Színház (Bukarest), a Metropolis Ifjúsági Színház (Bukarest) előadása. Rendező: Tompa Gábor. – CSAK 18 ÉVEN FELÜLIEKNEK.

Január 26-án, pénteken este 8 órakor: Visky András: Hosszú péntek – stúdióelőadás. Rendező: Tompa Gábor. – CSAK 14 ÉVEN FELÜLIEKNEK!

ROMÁN SZÍNHÁZ

Január 25-én, csütörtökön este 7 órakor: Gogol: Egy őrült naplója. Rendező: Anton Tauf.

Január 28-án, vasárnap este 7 órakor: Sarah Kane: Megtisztulás. Rendező. Andrei Şerban.

vissza az elejére


OPERA

(14. oldal)

MAGYAR OPERA

Január 25-én, csütörtökön este fél 7 órakor: Bartók Béla: A fából faragott királyfi. Vezényel: Jankó Zsolt m. v. Rendező-koreográfus: Jakab Melinda. Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára. Vezényel: Jankó Zsolt m. v. Rendező: Selmeczi György m. v.

Január 27-én, szombaton de. 11 órakor: 50 éves a Napsugár gyermeklap ? Ünnepi műsor.

ROMÁN OPERA

Ma, január 24-én, szerdán este 7 órakor: Lehár Ferenc: A víg özvegy. Vezényel: Horváth József. Rendező: Mona Chirilă.

vissza az elejére


ZENE

(14. oldal)

ZENEAKADÉMIA

Január 26-án, pénteken este 7 órakor: A Transilvania Filharmónia szimfonikus zenekarának hangversenye. Vezényel: Sabin Pautza. Közreműködik: Liliana Cadar. Műsoron: Pautza: Két közjáték a Szerelmi történet c. operából; S. Joplin: Three Ragtimes (Pautza hangszerelésében); C. Reinecke: D-dúr fuvolaverseny (op. 283); Rahmanyinov: Szimfonikus táncok.

vissza az elejére


Hirdetés


Utolsó nap SMS előfizetésre!

(15. oldal)

Amennyiben Ön is Kolozsváron lakik, s nem ér rá személyesen előfizetni vagy a lapkihordó nem emlékeztette Önt, hogy újítsa meg előfizetését, egyszerű, gyors megoldást ajánlunk – bónusszal: küldjön SMS-t a 7666-os emeltdíjas számra és jövő hónaptól előfizetőnk. Az üzenet elejére írja oda Szabadság (ékezet nélkül!), majd nevét és pontos címét. Ha januárra már előfizetett, kérjük, a februári előfizetést megrendelő üzenet végére írja oda, hogy melyik cégnél (például Apex, Apex Abcom vagy Posta). SMS előfizetéséért bónuszként 15 szóból álló apróhirdetést adhat fel, amennyiben telefonon (596621 és 596408) vagy e-mailben ( ) közli velünk, milyen mobilszámról rendelt. Az egyhónapos előfizetésre alkalmas SMS ára 9 USD-nek megfelelő euró, plusz áfa. Az üzenetet csupán az Orange hálózatból lehet elküldeni. Könnyítse meg életét: január 24-ig fizessen elő SMS-ben a Szabadságra!

vissza az elejére


SPORT


TENISZ
Serena szenvedett, de továbbjutott az Australian Openen

(16. oldal)

A melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokságon a nőknél Nicole Vaidisová ugyancsak simán nyerte a cseh csatát a címvédő Amélie Mauresmót búcsúztató Lucie Safarová ellen, a 2003-as és 2005-ös bajnok Serena Williams viszont alaposan megszenvedett az izraeli Shahar Peerrel szemben: 2 óra 34 perces csatában, a döntő szettet 8:6-ra hozva kerekedett felül 19 éves riválisán. A színes bőrű sztár következő ellenfele Vaidisová lesz.

A férfiaknál a végső sikerre is esélyes Andy Roddick magabiztos győzelemmel jutott tovább. A hatodik helyen kiemelt amerikai sztár mindössze hat játékot veszített honfitársa és jó barátja, a mindvégig alárendelt szerepet játszó Mardy Fish ellen. A címvédő és világelső Roger Federer korábbi mérkőzéseihez hasonlóan játszmaveszteség nélkül menetelt be az elődöntőbe. A svájci fenomén a legjobb nyolc között a spanyol Tommy Robredót verte meg közepes teljesítménnyel 2:20 óra alatt úgy, hogy ellenfele 17 nyerő ütésével szemben 42-t ütést mutatott be. A fináléba jutásért döntőnek is beillő Federer–Roddick mérkőzést rendeznek.

Eredmények, negyeddöntő:

Férfiak: Roddick (amerikai, 6.)–Fish (amerikai) 6:2, 6:2, 6:2 és Federer (svájci, 1.)–Robredo (spanyol, 7.) 6:3, 7:6 (2), 7:5.

Nők: Vaidisová (cseh, 10.)–Safarová (cseh) 6:1, 6:4 és S. Williams (amerikai)–Peer (izraeli, 16.) 3:6, 6:2, 8:6.

vissza az elejére


LABDARÚGÁS
Sovány siker Antalyában

(16. oldal)

A Kolozsvári CFR első osztályú labdarúgó-csapata lejátszotta első felkészülési mérkőzését az antalyai portya keretében. Ellenfele az orosz másodosztályban szereplő csecsen FC Terek Grozny volt, amelyet Dan Florin 74. percben lőtt góljával 1–0-ra győzött le. Cristiano Bergodi vezetőedző a következőknek szavazott bizalmat: Stăncioiu – Tony, Jula, Sousa, Fredy – Minteuan, Manuel Jose, Pedro Oliveira – Semedo, Frunză, Surdu, csereként lehetőséget kapott még Ţurcaş kapus, valamint Mojica, Anca, Panin, Deac, Dan Florin, Milosevics, Tilincă és Toma. A találkozót megtekintette a két legújabb portugál szerzemény, Dani és Didi is, őket viszont a hosszú, 14 órás utazás miatt pihentette Bergodi-mester. A következő előkészületi mérkőzést január 27-én szombaton a német második ligában szereplő Union Berlin ellen vívja a CFR.

A vasutasgárdához kapcsolódó hír még, hogy a napokban az egyesület elnöke, Iuliu Mure-şan szerződést írt alá Luis Filipe Vieirával, a Benfica Lisszabon vezetőjével: a két egyesület kapcsolatba lép játékos és edzőképzést illetően, valamint kereskedelem és marketing területén.

vissza az elejére


Bajnokságról bajnokságra

(16. oldal)

Serie B
Az olasz másodosztály 20. játéknapjának az eredményei: Albinoleffe–Frosinone 1–1, Brescia–Pescara 2–1, Crotone–Bologna 0–0, Genova–Mantova 2–1, Torinói Juventus–Bari 4–2 (Alessandro del Piero góllal és két gólpasszal ünnepelte 500. szereplését a fekete-fehéreknél), Lecce–Nápoly 1–1, Piacenza–Vicenza 0–3, Rimini–Triestina 1–1, Treviso–Spezia 3–0, Verona–Cesena 2–1 és Modena–Arezzo 1–1.

Az élen: 1. Juventus 38 pont, 2. Nápoly 36, 3. Genoa 35, 4. Rimini 34 (33–20), 5. Bologna 34 (24–17), 6. Piacenza 34 (24–22).

Minden esélyes továbbjutott
A Francia Kupában a legjobb 16 közé jutás volt a tét. Meglepetés nem történt, minden esélyesnek számító együttes továbbjutott.

Eredmények: AS Monaco–Toulouse 2–0, Paris Saint-Germain–Gueugnon 2–0, Stras- bourg–Lille 2–3, Bois-Guillaume–Vannes OC 1–1 (büntetőkkel 5–6), Jarville–Libourne Saint-Seurin 3–5, Montpellier–Nice 1–1 (4–2), Orléans US 45–Lens 1–3, Romorantin–Valenciennes 1–2, Pontivy–Montceau 0–2, Bordeaux–Niort 3–3 (5–4), Clermont Foot–Rodey Aveyron 1–0, Sochaux–Lyon Duchere 2–1, Laon–Olympique Lyon 1–3, Le Mans–Olympique Marseille 0–1, Calais–Sedan 1–2 és Arniens–Nantes 1–3.

Vatikáni bajnokság
Februárban tizenhat labdarúgócsapattal kezdődik a vatikáni bajnokság a Klerus Kupáért. A sorozatban a La Repubblica című lap értesülése szerint egyházi egyetemek hallgatóiból, papokból, és a svájci gárdából verbuvált csapatok szerepelnek.

A versenykiírás szerint egyedül vasárnap nem rendeznek meccseket. Ezenkívül a játékvezetőnek azonnal ki kell állítania azt a játékost, aki káromkodás közben Isten nevét kiejti.

Korábbi hírügynökségi jelentések szerint XVI. Benedek pápa szeretné, ha a városállamnak válogatottja is lenne. A bajnokság jó alapot teremthet erre a célra.

vissza az elejére


KÉZILABDA
Kötelező magyar győzelem a férfi vb-n

(16. oldal)

A magyar válogatott tét nélküli mérkőzésen kötelező, 34–31 (19–15) arányú győzelmet aratott Angola ellen a németországi férfi kézilabda-világbajnokságon, így a Skaliczki-csapat pontveszteség nélkül zárta a csoportküzdelmeket, és maximális két ponttal jutott a szerdán kezdődő, a legjobb 12 együttest felvonultató középdöntőbe.

Az már a mérkőzés előtt eldőlt, hogy a magyarok a dánok és a norvégok legyőzése miatt az E jelű kvartett élén zártak, míg az angolaiak nem léphettek előrébb a negyedik helyről. Skaliczki László szövetségi kapitány ezúttal olyanoknak szavazott bizalmat, akik eddig kevesebbet szerepeltek. Az afrikai gárda így időnként szorossá tette a mérkőzést, ezzel együtt illett volna nagyobb arányban nyerni

A magyar válogatott szerdán Csehország ellen kezdi el szereplését a középdöntőben.

A Kielben játszó E-csoport másik összecsapásán két skandináv együttes mérkőzött: Dánia–Norvégia 27–25 (15–13).

A csoport végeredménye: 1. MAGYARORSZÁG 6 pont, 2. Dánia 4, 3. Norvégia 2, 4. Angola 0.

A 3. forduló további eredményei:

A-csoport (Wetzlar): Kuvait–Grönland 39–27 és Szlovénia–Tunézia 34–27.

A csoport végeredménye: 1. Szlovénia 6 pont, 2. Tunézia 4, 3. Kuvait 2, 4. Grönland 0.

B-csoport (Magdeburg): Ukrajna–Ausztrália 37–18 és Izland–Franciaország 32–24.

A csoport végeredménye: 1. Izland 4 pont (106–76), 2. Franciaország 4 (103–63), 3. Ukrajna 4 (90–79), 4. Ausztrália 0 – a sorrendet az első három helyezett egymás elleni eredményei alapján állapították meg.

C-csoport (Halle): Lengyelország–Németország 27–25 és Argentína–Brazília 22–20.

A csoport végeredménye: 1. Lengyelország 6 pont, 2. Német-ország 4, 3. Argentína 2, 4. Brazília 0.

D-csoport (Bréma): Egyiptom–Katar 35–24 és Spanyolország-Csehország 35–29.

A csoport végeredménye: 1. Spanyolország 6 pont, 2. Cseh-ország 4, 3. Egyiptom 2, 4. Katar 0.

F-csoport (Stuttgart): Koreai Közt.–Marokkó 32–19 és Hor-vátország–Oroszország 32–27

A csoport végeredménye: 1. Horvátország 6 pont, 2. Oroszország 3 (94–83), 3. Koreai Köztársaság 3 (87–92), 4. Marokkó 0.

Az első és második helyezettek a középdöntőben folytatják szereplésüket, a harmadikok a 13–18., a negyedikek a 19–24. helyért játszanak tovább. A vb a keddi szünnapot követően szerdán folytatódik.

A középdöntő csoportok állása:

I-es csoport: 1. Izland 2 pont (32–24), 2. Szlovénia 2 (34–27), 3. Lengyelország 2 (27–25), 4. Németország 0 (25–27), 5. Tunézia 0 (27–34), 6. Franciaország 0 (24–32).

II-es csoport: 1. Spanyolország 2 pont (35–29), 2. Horvát-ország 2 (32–27), 3. MAGYAR-ORSZÁG 2 (30–29), 4. Dánia 0 (29–30), 5. Oroszország 0 (27–32), 6. Csehország 0 (29–35).

Puljezevics, az ördögi kapus
Elismerően taglalta a magyar válogatott eddigi teljesítményét, illetve további esélyeit a férfi kézilabda-világbajnokságon a DPA német hírügynökség.

Az összegzés szerint a száz-százalékos magyarok a Dánia (30–29) és Norvégia (25–22) felett aratott szenzációs győzelmek után Angola ellen (34–31) már rápihenhettek a középdöntőre. „Ördögi kapusuk", a bravúrok tömkelegét bemutató Nenad Puljezevics ugyancsak pihenhetett az utolsó csoportmérkőzésen. Ami a folytatást illeti, a DPA úgy véli: a csehek megoldható feladatnak tűnnek a remek formában lévő Skaliczki-együttes számára.

A 21 éve vb-érem nélkül álló magyarok mellett ugyancsak kiváló csapatot alkotnak a két éve világbajnok spanyolok és az olimpiai első horvátok is. A mérleg nyelve ebben a csoportban a négy olimpián diadalmaskodó és sosem „leírható" orosz gárda lehet, amely éppen a spanyolokkal kezdi meg a középdöntőt.

vissza az elejére


Haller világrekorddal nyert

(16. oldal)

Haller Ákos saját világcsúcsát megjavítva diadalmaskodott Amszterdamban, a „fedett pályás" evezős idény egyik legrangosabb eseményén, a 6000 méteres távra kiírt, hétvégi nyílt nemzetközi ergométeres versenyen. A honi szövetség tájékoztatása szerint a magyar klasszis korábbi rekordján 4 másodpercet javítva 18:44 perccel nyerte a férfiak versenyét a normálsúlyú kategóriában. A verseny másik magyar indulója, a női könnyűsúlyú mezőnyben próbálkozó Alliquander Anna, a sokszoros magyar bajnok és hazai ergométeres csúcstartó úgy lett ezüstérmes, hogy a győzteshez hasonlóan ő is a régi világcsúcsidőn belül húzott. Alliquander 2 másodperccel maradt el a dán Juliane Elandertől, aki 22:14 perccel nyert.

vissza az elejére


Gerellyel találták el a bajnokot

(16. oldal)

Edzés közben egy gerellyel eltalálták Roman Sebrlét, olimpiai bajnok és világcsúcstartó tízpróbázót. A cseh atléta a dél-afrikai Potchefstroomban készül az év első kiemelkedő versenyére, a március 2-án kezdődő birminghami atlétikai fedettpályás atlétikai Európa-bajnokságra. Sebrlének a vállába fúródott az „eltévedt gerely" hegye, de nem ért izmot. Az atléta előreláthatólag pár nap pihenő után tudja folytatni a felkészülést.

Az oldalt szerkesztette: Póka János András