Ne nézze, fogja meg!

Ne csupán virtuálisan, a világhálón olvassa a Szabadságot, fizessen elő a lap nyomtatott változatára, hisz az internetre nem töltünk fel minden információt! Amennyiben Ön is Kolozs megyében lakik, s megunta a képernyőn olvasni a Szabadságot, egyszerű, gyors megoldást ajánlunk: küldjön SMS-t a 7555-ös emeltdíjas számra és jövő hónaptól előfizetőnk. Az üzenet elejére írja oda Szabadság (ékezet nélkül!), majd nevét és pontos címét. Ha júniusra már előfizetett, kérjük, a júliusi előfizetést megrendelő üzenet végére írja oda, hogy melyik cégnél (például Apex, Apex Abcom vagy Posta). Erre azért van szükség, hogy legalkalmasabb terjesztőhöz forduljunk. Az egy hónapos előfizetésre alkalmas SMS ára 6 euró, plusz áfa. Az üzenetet csupán az Orange hálózatból lehet elküldeni. Könnyítse meg életét: június 22-ig fizessen elő júliusra SMS-ben a Szabadságra! Ne nézze, fogja meg!
Reklámozzon ingyen
a Szabadságban!

Szeretné, ha cége neve, esetleg címe és telefonszáma, netán reklámszövege ingyen megjelenne lapunk első oldalán?

Mi sem egyszerűbb ennél: ajánlja fel cége termékét vagy szolgáltatását díjként a Szabadság hagyományos, nagy sikernek örvendő előfizetői nyereménysorsolásaira és heteken át a címlapon lehet!

Részletekért hívja a szerkesztőségünket a 0264/598-621 vagy 0264/596-408-as telefonszámokon és keresse Balázs Bencét

.

vissza az elejére


Nagy haszonnal kecsegtetnek az ingatlanbefektetések
Nem csökkent a lakások vásárlása és bérlése iránti kereslet

(1. oldal)

Érdemes lakóházat építeni

Talán fölöslegesek is a statisztikai adatok annak alátámasztására, hogy az építőipar még az egyre fejlődő gazdasági ágazatok közé tartozik: elég szétnézni – még szűkebb – környezetünkben is, hogy feltűnjön, szembeszökjön az egyre szaporodó családi házak, társasházak sokasága. De a városszéli, valamikor kirándulóhelyül szolgáló földek, dombok lakónegyedekkel való benépesedése is a lakásépítőket igazolja: még mindig nagy az érdeklődés, a kereslet az ingatlanok iránt Kolozsváron és környékén, de nem csak itt. Sokan azt is megtehetik, hogy csupán befektetés céljával vásároljanak házat, telket, mások kitűnő kereskedési, valamint viszonylag gyors meggazdagodási lehetőségként használják ki az ingatlanpiacot, de továbbra is sok azoknak is a száma, akik lakhatási körülményeiket akarják rendezni. A többfajta érdeklődés természetesen az árakat is meghatározza, és több nagyvárosunk ilyen szempontból drágább, mint Európa fővárosai. (Részletek a 7. oldalon.)

vissza az elejére


Tăriceanu nélküli kormányt

(1., 5. oldal)

Váratlan bejelentéssel sokkolta ismét a közvéleményt Traian Băsescu. Az államfő liberális–demokrata–liberálisdemokrata koalíciót javasol, ami a gyakorlatban azt jelentené, hogy visszaáll a D.A.-kormány. Băsescu egy feltételt szab csupán: az új kabinet élén ne Călin Popescu Tăriceanu álljon.

Arra az államfő nem tért ki, hogy a PNL–PD–PLD összetételű kormányban a miniszterelnököt továbbra is a liberálisok adnák, illetve hogy a három párt közt milyen arányban oszlanának meg a tárcák, de azt sejteni lehet, hogy az időközben támogatottságuk mélypontjára

süllyedt liberálisok legfennebb szimbolikusan lennének jelen a kabinetben. Băsescu az RMDSZ helyzetéről sem tett említést, arról, hogy kívánatos-e a szövetség az új koalícióban vagy sem, csak annyit mondott: az új miniszterelnök dolga parlamenti támogatást szerezni kormányának. Az államfő péntekre hívja ismét egyeztetésre a parlamenti pártokat.

Az államfő azért döntött így –, áll az elnöki hivatal közleményében – mert a pártokkal korábban tartott megbeszélésen arra a következtetésre jutott, hogy a PD-n kívül egyik politikai formáció sem hajlandó a válság megoldására kínálkozó egyetlen demokratikus utat, az előrehozott választások alternatíváját elfogadni.

A bejelentés magukat a demokratákat is meglepte, de Emil Boc nem vesztette el lélekjelenlétét: – Ez a javaslat összhangban van a 2004-es választásokon kifejtett népakarattal, amely a D.A. Szövetséget juttatta hatalomra. Călin Popescu Tăriceanunak azonban nincs mit keresnie ebben az egyenletben, mert ő elárulta a D.A.-t – mondta Boc. Hozzátette azt is: a PD kizár mindenféle együttműködést a PSD-vel, mert ezzel maga is elárulná a választókat.

A liberálisok hallani sem akarnak arról, hogy lemondjanak Tăriceanuról. A sajtónak nyilatkozó PNL-s politikusok valamennyien csapdát, diverziót sejtenek az ajánlat mögött, amelynek egyetlen célja lehet: az előrehozott választások kiprovokálása, hiszen ennek a kormánynak különben is csak 37 százalékos támogatottsága lenne – mondották.

A szociáldemokraták ezúttal sem adtak világos választ. Egy nappal korábban Mircea Geoană több vezető szociáldemokrata politikus társaságában Traian Băsescuval találkozott. Lapértesülések szerint megegyeztek abban, hogy a PSD nem támogatja a demokraták kormánybuktató kezdeményezését, hanem saját gyártmányú bizalmatlansági indítványt terjeszt elő, és elvárja, hogy ezt a PD és a PLD is támogassa. A PSD ugyanakkor garanciát kért, hogy Tăriceanuék bukását követően a PD megszavaz egy Geoană-kormányt.

A PSD-ben különben megoszlanak a vélemények a PD-s bizalmatlansági indítvány támogatásával kapcsolatban. A Kolozsvári Csoport azon az állásponton van, hogy a demokraták indítványát föltétlenül meg kell szavazni. Egyes értesülések szerint Rus-ék kilépéssel és a PD-be való átigazolással fenyegetőznek, Vasil Puscas azonban cáfolta ezt.

Az RMDSZ nem támogatja a PD által kezdeményezett bizalmatlansági indítványt – jelentette ki Markó Béla szövetségi elnök bukaresti sajtóértekezletén. A demokraták indítványa már kiindulópontjában hibás, ugyanis nem a kormányzat tevékenységére, hanem a május 19-i népszavazás eredményeire hagyatkozik, holott ez nem a parlament vagy a kormány leváltásáról szólt, hanem arról, hogy menjen-e vagy maradjon az államelnök – vélekedett Markó.

Băsescu ajánlatával kapcsolatban Markó a Mediafaxnak úgy nyilatkozott: az RMDSZ eléggé szkeptikus mind az elnöki konzultációkkal, mind Băsescu ajánlatával kapcsolatban. A szövetségi elnök szerint egy PNL–PD–PLD kormány nem életképes, a legjobb az volna, ha a parlament a jelenlegi kabinetet támogatná.

SZ. K.

vissza az elejére


ÖSSZEFOGLALÓ
Érthetetlen kettős tragédia

(1., 15. oldal)

Huszonéves ikerpár akasztotta fel magát hétfőn reggel a Fellegváron. A rendőrség szerint a holttesteket egy kutyát sétáltató nő vette észre a Belvedere szálloda közelében, 10 perccel hét óra előtt, a helyszínre kiszálló rendőrök pedig megállapították, hogy a halál csak kevéssel korábban következett be. A 24 éves Kinga és Andrea vélhetően egymást átölelve vetett véget életének, és nem hagytak hátra semmilyen búcsúlevelet, így az okok ismeretlenek. Gyilkosság gyanúja nem merült fel. A házkutatás során a Bibliából, Kanttól és Heideggertől származó magyar és német nyelven írt idézeteket tartalmazó szövegeket találtak.

Az élet több területén kell olyan eseménynek történnie, amit az ember úgy él meg, hogy ezek után nem tudja vagy akarja folytatni az életét, mondta el lapunk kérdésére Hegyi Johanna pszichológus, kiemelve, hogy szakmai, családi vagy az intim kapcsolatok terén jelentkező gondok a legjellemzőbbek. Hozzátette: az öngyilkosságot elkövetett személyek múltjában általában fellelhetők az említett krízisállapotok. Viszont ritka az olyan ember, aki sosem foglalkozott gondolatban az öngyilkosság lehetőségével, az igazi pszichológiai kérdés azonban az, hogy miért nem teszi ezt meg az emberek többsége, miközben sokan mégis megteszik. Ezek a személyek általában hajlamosak arra, hogy az élet eseményeit önmaguk ellen fordítsák, önpusztító módon éljék meg, a dolgok megoldásában pedig a végleteket választják, amilyen például a halál is, amelyből nem lehet visszatérni. Az öngyilkosság okai között a szakember említette az elszigetelődést is, amikor az egyén nem érez felelősséget a környezetében élők iránt. Az elszigetelődés az ikrek esetében fokozottan érvényes, mivel az ő biológiai kapcsolódásuk nagyon erős. Ugyanakkor a pszichológus felhívta a figyelmet arra is, hogy felbomlóban van az európai kultúrára általában jellemző életigenlés, és filozófiai irányzatok, elméletek, gondolati rendszerek keresnek igazolásokat az öngyilkosság számára, sok esetben biztatva is embereket ilyesmi elkövetésére.

A hírügynökségi jelentések szerint a két lány egy nappal korábban az egyik kolozsvári nagyáruházban vásárolta meg a kötelet, ahol megkérdezték az elárusítókat, hogy az mekkora súlyt bír el, a hokedlit pedig otthonról, egyszobás Állomás-téri lakásukból hozták magukkal, ahol ketten laktak egymagukban.

A két filológiát végzett lány több idegen nyelvet beszélt, és hivatalos fordítóként dolgozott. Értesüléseink szerint 2001-ben kiváló eredménnyel érettségiztek a kolozsvári Apáczai líceumban, ahol éltanulók voltak.

Országszerte egyre gyakoribbak a fiatalok öngyilkossági kísérletei. A statisztikai adatok szerint átlag 9 romániai követ el naponta öngyilkosságot, évente pedig több mint 3000-re tehető az öngyilkosok száma. Főleg az erdélyi férfiak hajlamosak az öngyilkosságra. Tavaly hét százalékkal nőtt az öngyilkosok száma tavalyelőtthöz képest.

Legutóbb egy 17 éves Hargita megyei lány követett el öngyilkosságot, mivel a szülei nem hagyták, hogy tovább tanuljon. Hasonlóan tragikus annak a 18 éves fiúnak az esete is, aki egyik tanárjába volt szerelmes, és a mélybe vetette magát.

vissza az elejére


Aránytalan pénzosztás sportegyesületeknek

(1. oldal)

A Kolozs megyei tanácsnak és a polgármesteri hivatalnak egy napon jutott eszébe megjutalmazni a 2006–2007-es bajnoki idényben kiváló eredményt elért sportegyesületeket. A prefektúrán Marius Nicoară, a megyei tanács elnöke nyújtotta át a borítékokat a Kolozsvári U-Jolidon női csapat tagjainak (összesen 1000 új lejt kaptak). A Challenge Cup döntős lányokat később Emil Boc kolozsvári polgármester is díjazta (15 ezer lej). A megyei tanács megjutalmazta a női labdarúgó bajnoki címvédő Clujana sportolóit (5000 lej) és az élvonalba jutott U FC labdarúgóit (15 ezer lej). Ma Tordán a másodosztályba feljutott Aranyos FC együttesének tagjait is megajándékozták (5000 lej). Érdekes módon megfeledkeztek a labdarúgó A-ligában bronzérmes, UEFA-kupa szereplést kiharcolt CFR 1907-ről és a férfi kosárlabda-bajnokságban harmadik helyen végzett U-Mobitelco-ról.

vissza az elejére


Ha hétfő, akkor Barabás Miklós Galéria

(1., 2. oldal)

A Barabás Miklós Céh Farkas utcai székháza június 4-én, hétfőn délután ismét szűknek bizonyult valamennyi tárlatlátogató befogadására. A Szenczi Molnár Albert zsoltárfordításai első kiadása megjelenésének 400., valamint Kodály Zoltán és Dsida Jenő születésének 125. illetve 100. évfordulója alkalmából Psalmus címmel rendezett csoportkiállítást Németh Júlia, a Barabás Miklós Céh alelnöke nyitotta meg. Utalt arra, hogy e hármas kerek évforduló számbeli vonatkozásain túl mélyebb összecsengés is rejtőzik: mindhárom alkotót egyfajta sajátos lelki beállítottság, a transzcendencia iránti vonzódás is egybehangolja. Elsősorban talán ez a „zsoltáros lelkület" talált visszhangra a képi megjelenítés mestereinél. A húsz művész, Ábrahám Jakab, Bordy Margit, Essig Kacsó Klára, Forró Ágnes, Gedeon Zoltán, Horváth Gyöngyvér, Keszeg Ágnes, Koncz-Münich Judit, Koncz-Münich András, Kocsis Ildikó, Kováts Ildikó, M. Lovász Noémi, Lőrincz Róbert, Orbán István, Szabó Vilmos, Székely Géza, Takács Gábor, Tompos Opra Ágota, Tosa Szilágyi Katalin és Varga Borbála alkotásait bemutató tárlat rendkívül változatos. A lírai és geometriai absztraktól az expresszionizmus, konstruktivizmus, szürrealizmus érintésével a természethű ábrázolásig terjed a skála. Festmények, grafikák és kerámia tárgyak árulkodnak alkotóik művészi erényeiről.

A tárlatot Székely Géza, az Erdélyi Magyar Művészpedagógusok Egyesülete kolozsvári csoportjának vezetője rendezte, s előzetesének az Apáczai Galéria nyújtott otthont. Németh utalt arra a hasznos tevékenységre, amit a művésztanár végez azzal is, hogy évente több témás kiállítást szervez. A művésztanárok javarésze egyébként BMC-tag is, így szoros kapcsolat alakulhat ki az Apáczai és a Barabás Miklós Galéria között.

Székely Géza ennek az óhajának is hangot adott, bejelentve, hogy őszire Szárnyalás címmel rendezne tárlatot, amelyet mindkét helyszínen bemutatna.

A továbbiakban a Barabás Miklós Céh minden hónap első hétfőjének délutánján nyitná meg újabb tárlatát székházának galériájában. A jelenlegi kiállítás június 28-ig tekinthető meg munkanapokon 10–17 óra között. Az érdeklődők a kiállító művészekkel is elbeszélgethetnek. Bordy Margit június 6-án, szerdán fogadja látogatóit, június 7-én, csütörtökon 10–16 óra között Horváth Gyöngyvér, 16–17 óra között pedig Takács Gábor beszélget a közönséggel. Pénteken 10–13 óra között ismét Bordy Margit, 13 órától 17 óráig pedig Starmüller Katalin ígér szakszerű tárlatvezetést.

A megnyitót igényes művészi műsor kísérte. Élményszerű volt Vindis Andrea színművésznő fellépte. Dsida-verseket tolmácsolt különleges hozzáértéssel, megérdemelt sikert aratva. S a fiatal testvérpár, Szép Gyula Bálint (hegedű) és Szép András (zongora) felléptét is hasonlóképpen jellemezhetjük. Kodály-műveket adtak elő.

(-h)

vissza az elejére


Kult-Túra


Mainap

(2. oldal)

NÉVNAP: Norbert. A német Nordberth névből származik, jelentése: északi fény.

NAPKELTE: 5 óra 33 perckor.

NAPNYUGTA: 21 óra 16 perckor.

ÉVFORDULÓ: Június 6-án történt: • 1944. A II. világháborúban az elsődleges szovjet–német front mellett ezen a napon megnyílt a második front: az angol-amerikai szövetséges haderő Eisenhower parancsnoksága alatt megkezdte a partraszállást Normandiában. • Június 6-án született: • 1799. Alekszandr Puskin orosz költő. • 1875. Thomas Mann Nobel-díjas német író, novellista, esszéista. • 1913. Gobbi Hilda Kossuth-díjas színésznő, kiváló művész. • Június 6-án halt meg: • 1948. Louis Jean Lumiere francia kémikus. • 1961. Carl Gustav Jung svájci pszichológus és elmegyógyász.

vissza az elejére


A NAP IDÉZETE

(2. oldal)

...igazán jó művek csak a gonosz élet nyomása alatt születhetnek, aki él, az nem dolgozik, és meg kell halni ahhoz, hogy valaki egészen az alkotók sorába jusson.

Thomas Mann

vissza az elejére


Rövidhírek

(2. oldal)

A KOLOZSVÁRI ZSIDÓ HITKÖZSÉG a kolozsvári és észak-erdélyi deportálások évfordulóján a Holokauszt áldozatai emlékének szentelt ünnepséget rendez 2007. június 10-én, vasárnap de. 10 órakor a Horea út 21. szám alatti Deportáltak emléktemplomában. Minden érdeklődőt szeretettel várnak és fogadnak. (0402106)

FOGADÓÓRÁT TART június 8-án, pénteken 11–12.30 óra között Máté András Levente képviselő az RMDSZ Fürdő/I. Hossu utca 21. szám alatti képviselői irodájában.

A KOLOZSVÁRI LITERÁTOR KLUB június 7-én, csütörtökön du. 6 órakor tartja soron következő ülését a Café Bulgakov Irodalmi Szalonjában.

BOTÁR EDIT Iskolák/Şcoli és Templomok/Biserici című festészeti albumait június 7-én, csütörtökön este 7 órakor dr. Alexandra Rus és dr. Gaal György mutatja be a Phoenix Könyvesboltban. Közreműködik Rekita Rozália, Jancsó Miklós, Márkos Albert és Béres Melinda.

ÉVADZÁRÓ HANGVERSENYT rendez a BBTE Református Tanárképző Kara június 7-én, csütörtökön este 7 órától a Farkas utcai református templomban. A műsorban hangszeres-, szólóének- és kórusművek hangzanak el.

BALLAGÁSI ÜNNEPÉLYÉT a Kolozsvári Református Kollégium június 9-én, szombaton de. 10 órától tartja a kollégium udvarán és a Farkas utcai templomban.

A VÁRANDÓSOK KLUBJA csütörtökön, június 7-én, délután 6 órától tartja összejövetelét az Unitárius óvodában. A találkozó Zümmögővel – altatódal tanulásával kezdődik, majd a kismamákat és a kispapákat Ljubomir Petrov pszichológus várja beszélgetésre, amelynek témája : ,,apa születik". Váltócipő szükséges.

vissza az elejére


Ma Magyar Filmnap a TIFF-en
Közel 12 ezer látogató a fesztivál első három napján

(2. oldal)

Magyar Filmnapra várják a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál szervezői a filmkedvelőket – a magyar produkciók azonban nem csak a magyar anyanyelvűek érdeklődésére tarthatnak számot.

– A magyar filmnek jó a nemzetközi megítélése, ugyanakkor sajnos Magyarországnak nincs egy nemzetközi filmfesztiválja, szükségesnek éreztük egy napot a produkciók bemutatásának szentelni – értékelte Mihai Chirilov fesztiváligazgató.

A Köztársaság moziban 18 órától Kocsis Ágnes Friss levegő c. filmjét vetítik, a Művész moziban 12 órától Kincses Réka Balkán bajnok c. alkotását nézhetik meg, 14.30-tól ugyancsak a Művész moziban rövidfilmösszeállítást láthatnak a következő filmekből: Kenyeres Bálint: Before Dawn, Madarász István: Előbb-utóbb, Lakatos Róbert: Moszny és Szalay Péter: Határeset, majd ugyanott 22 órától Nemes Gyula Egyetleneim c. filmjét tűzték műsorra.

A legelszántabbak mozi maratonra vállalkozhatnak: 12 órától Tarr Béla Sátántangó című, 465 perces filmjét vetítik három részletben, két szünettel a RomâniaFilm vetítőtermében, (Főtér 24. szám)

A mozirajongók nem hazudtolták meg magukat, csak Kolozsváron a fesztivál első három napján (péntek-szombat-vasárnap) 11 349 néző volt, az elővételben váltottakkal együtt az eladott jegyek száma közel 14 ezer.

vissza az elejére


Trianon fáj, de túléltük

(2. oldal)

Újszerű, nem siránkozó szellemű megemlékezést igyekezett tartani hétfőn este a Protestáns Teológiai Intézetben a trianoni békediktátum aláírásának 87. évfordulóján az Erdélyi Magyar Ifjak szervezet. Képviselőjük, Bagoly Zsolt a teltházas rendezvényen kijelentette: június 4-e egyben üzenet a mai gyámoltalan politikumnak.

Mivel a téma kolozsvári összefüggésekre épült fel, Asztalos Lajos helytörténész előadásában a város utcaneveinek alakulásáról szólt. Az eredeti elnevezések a történelmi változások függvényében átíródtak, módosultak: először 1899-ben (a kapitalizálódási rendteremtés céljából), 1920-ban (a román közigazgatás bevezetésével), 1940-ben (a „Mindent vissza!" jelszó szellemében), 1945-ben (kétnyelvű táblák megjelenése), 1964-től (erőteljes románosítás, ismét egynyelvű táblákkal). Olyan szellemi műemlékeink tűntek ily módon el, amelyeket más országokban féltve őriznek.

Fülöp Sándor és Szabó Károly személyes, gyerekkori élményeiket osztották meg a hallgatósággal a honvédség 1940-es kolozsvári és észak-erdélyi bevonulásával kapcsolatban. Kordokumentumok ismertetése, valamint Lőrincz Levente gitáros dalműsora teremtett megfelelő hangulatot.

Ö. I. B.

vissza az elejére


Első táncház Kidében

(2. oldal)

Hegedűszó, miccs-sütés, csapolt sör, dalos kedvű embertömeg várta a népzene és táncház kedvelőket Kidében. A hétvégén első alkalommal megszervezett táncház meglehetősen színvonalas programmal szolgált az érdeklődőknek. A Szászcsávási Cigány Zenekar, a Palatka Gypsy Band, a Tarisznyás Együttes, valamint a Csipás & Co zenekarok felejthetetlen pillanatokat teremtettek a táncos lábú és énekelni vágyó tömeg számára. Annak ellenére, hogy első próbálkozásról van szó, sok érdeklődőt vonzott a megmozdulás, a helybéli lakosoktól kezdve egészen a Kolozsvárról érkező vendégekig. A résztvevők között németországi palesztin is volt, aki első alkalommal járt Erdélyben, s mint mondta, különleges élményekkel térhetett haza. Elmondása szerint nem találkozott még ilyen jellegű megmozdulással.

Az idősebb generációtól a gyerekekig mindenki találhatott kedvére való szórakozást. A rendezvény díszmeghívottja Halmos Béla volt.

A tánctábor megrendezésének ötlete Kiss Budai Tibornak és Márkus Barbarossa Jánosnak tulajdonítható. A megmozdulásnak a jövőre nézve is lesz folytatása, még több érdeklődőre, ilyen módon szórakozni, kikapcsolódni vágyó emberekre számítanak.

VARGA MELINDA

vissza az elejére


Magyar film és gulyás

(2. oldal)

Egy-egy kétszemélyes belépőt nyert a Szabadsággal a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál mai Magyar Filmnapjára, pontosabban Kocsis Ágnes filmjére (Friss levegő, Köztársaság mozi, 18.00 óra), illetve az azt követő nagyszabású gulyáspartira a Bánffy-palota udvarán: Barta János (Băiţa u. 5. szám), Bozsoki György (Gyár u. 4.), Kiss Lídia (Drăgălina 10.).

Kérdésünkre (Kocsis Ágnes vagy Nemes Gyula nyert díjat Cannes-ban A vírus című rövidfilmmel), a helyes válasz: Kocsis Ágnes.

A belépők ma 11 órától vehetők át szerkesztőségünkben.

Az oldalt szerkesztette: Köllő Katalin

vissza az elejére


Vélemény


Az is dinamikája

(3. oldal)

„Mégis a buta Rákóczival azonosítja magát a magyarság, nem az okos Károlyival, és a buta Kossuth-tal, nem az okos Deákkal" – folytatta egy úr a mondatát vagy három évvel ezelőtt a vacsora közben. Nyilván nem gondolta komolyan az ellentétet, s egy pillanatig sem hitte, hogy Rákóczi vagy Kossuth valóban ostobák lettek volna: a jelzőket ironikusan értette, s azt akarta jelezni általuk, számára a magyarság egy lázadó nép, amelyik büszkén feltartott fejjel jár a világban.

Még valamit jelzett ugyanakkor, mégpedig azt, hogy benne nincsen kétely afelől, ki cselekedett helyesen, ki viselkedett úgy, ahogy a magyar ember szokott. Ezáltal azt a választóvonalat is rendkívül határozottan meghúzta, amelyen innen magyarnak nevez valakit. Aki ezen a vonalon túl helyezkedik el, azt ő nem hajlandó magyarként elfogadni.

Érdekes, bár voltaképpen érthető, hogy azok, akiknek a bálványai között Rákóczi és Kossuth kap helyet, Mohácsra és Trianonra is szívesen emlékeznek. A lázadás hívei a legnagyobb kudarcokra, azokra a kudarcokra ráadásul, melyekért a magyarságot nem kis felelősség terheli. És úgy emlékeznek, hogy soha nem mulasztják el megemlíteni a kudarc mértékét, és mindig elmulasztják annak tárgyilagos elemzését. A magyarságra kizárólag az áldozat szerepét osztják, és ekként heroizálják.

Ezért mondtam, hogy „voltaképpen érthető", és ezért emlegettem bálványokat. Valami furcsa mozdulatlanságot és mozdíthatatlanságot érzékelhet mindenki, aki harag és részrehajlás nélkül próbálja megérteni a Trianon körüli jelenséget. Rákóczi, Kossuth és Horthy csak okos volt és hős; Károlyi és Görgey áruló; Deák a haza bölcse; Széchenyi a legnagyobb magyar. Miközben tudjuk például, hogy „a legnagyobb magyar"-ban Kossuth egyik legkétségbeesettebb ellenfelét is tisztelhetjük.

„Csak ez az is, csak ezt tudnám feledni!" – kiálthatnának fel Madách-csal a Mohácsra, Trianonra és a többire egyféleképpen emlékezők. Az is összezavar; az is kételyeket hint el az emberben; az is elforgatja az igazságot, amelynek kizárólagosságában olyan jó volna hinni.

Én is szeretnék hinni benne. De ne feledjük, milyen rosszízűek az olyan mondatok, amelyek a magyar és a magyarság meghatározásának szándékával íródtak vagy mondattak ki. Mindig szűkre rajzolják a kört, mindig kiszorítanak valakit.

„A magyar identitás, a magyar nemzethez való tartozás fokmérője ne az legyen, hogy ki hogyan viszonyul Trianon kérdéséhez. Amíg ez nem valósul meg, nem lesz előrelépés. És ez nem azt jelenti, hogy nem kell beszélni Trianonról, sőt, többet kellene beszélni róla, de inkább az okokról, mint a következményekről." – nyilatkozta Nagy Mihály (Beszéljünk objektíven Trianonról. Beszélgetés Nagy Mihály történésszel. Ercsey-Ravasz Ferenc interjúja. Szabadság, 2007. június 5.) Többet beszélni, és beszélni valóban, tenném hozzá. Nem ugyanazokat az évről évre megismétlődő kijelentéseket kellene megfogalmazni, hanem hagyni, hogy a beszélgetés dinamikájának köszönhetően alakuljanak az álláspontok.

DEMÉNY PÉTER

vissza az elejére


Lászlóffy Csaba
Ádám pontos mása

(3. oldal)

Tudós agyak komputereken, matematikai pontossággal az Ádám-modellen dolgoznak. A Homo sapiensnek nevezett emberős az afrikai Homo erectusból alakult ki hozzávetőlegesen 130 ezer évvel ezelőtt (el kell fogadnunk, tekintve, hogy az 1856-ban Németországban felfedezett neandervölgyi emberleletre épülő evolúciós elmélet zsákutcába torkollt). Az ős-Ádám tudományos megjelenítése kelet-afrikai törzsek fejalkatával, eleven koponyákkal összevetve történik. Magas homlok, egyenes arc és állcsúcs! Ádám – első szimbolikus ősünk, aki (állítják) már úgy gondolkodott, mint mi. (Mennyivel volt bölcsebb, mint napjainkban élő utódai? Intelligenciája vajon mekkora gyilkos vadászstratégiára vallott?…Vagy inkább a Busch vagy kevésbé bús államfők, maffiózók koponyaalkatával, netán a Leonardo–Einstein–Wittgenstein utódok gondolkodásával, képzelőerejével, vagy a KGB, CIA kettős-hármas kémjeinek állati ravaszságot, kegyetlenséget messze túlszárnyaló ösztönével kellene összevetni a „komputer-Ádám" agyának fejlettségét? Mindössze a koponyacsontja hiányzik – szabadkoznak a tudósok. (A Kanté megvolt, megkerült, s mégis mennyire melléfogtak volt a szellemi nagyság agyméreteit illetően.)

De hát, a kritériumokra hivatkozva, mi magunk sem egyformán gondolkodunk, töprengünk, szerencsére, egy emberöltőnyi élet-pillanat alatt; mi több: én magam sok mindenben nem értek egyet az öt, tíz, negyven évvel korábbi énem véleményével – holott hajszálnyi idő választja el egyik énemet, énünket, a másiktól.

Hát akkor a száz vagy csak tíz valahány ezer éves kelet-afrikai Édenkert-lakójának elméje! Mert a Teremtés Könyvének szövegét csűrve-csavarva állítják, hogy Ádámot ott kell rekonstruálni, s utódai onnan származnak… Ám abban a bibliai üzenetben más tanulságokra bukkanhatnának. Ábel kivégzésével, mondja többek közt Robert Lowell, „rajtunk a halál; szalmaláng villanyozza föl a kétkedőket". Az ős-Orfeusz „szavakat nagyolt ki a tagolatlan őshangból"…és, persze, jobb, szelídebb világhangulatainkban, mi („koponyák a magasfeszültségű drótokon") annak bűvöletében képzelgünk.

Amiképpen újabban – megfeledkezve a Teremtés Könyvének Istenéről, aki megbáná, hogy teremtette az embert, mivel a Föld romlott vala Isten előtt, és megtelék a föld erőszakoskodással… mert minden teste megrontotta vala az ő útát a földön –: újabban hát comme il faut Ádámot igyekszünk kitalálni magunknak.

vissza az elejére


Újabb nyerő kártya?

(3. oldal)

Még mindig nem dőlt el, hogy a Tăriceanu-kabinet túléli-e ezt a nyarat, vagy sem. Igaz, kicsi az esélye annak, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) kiegyezzen a Traian Băsescu által „patronált" Demokrata Párttal (PD) a kormány megbuktatásában. Ezt bizonyítja az államfőnek a pártok irányába tegnap tett javaslata is, miszerint próbálják meg helyreállítani a D.A. Szövetséget. A Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Demokrata Párt (PD) és a Liberális Demokrata Párt (PLD) alkotta szövetség gyakorlatilag a 2004-ben hatalomra került narancssárga koalíció felélesztését jelentené. Az új egyezség megpecsételésének egyetlen akadálya Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök személye.

De mi vezette Băsescut arra a felismerésre, hogy a D.A. Szövetség ismét nyerő kártya lehet? A május 19-i népszavazás óta a román belpolitika meglehetősen zavarossá vált, mivel azóta mindenki mindenkivel egyeztet, nyíltan vagy kevésbé nyíltan, szűk körben és bővebb vezetőségi felállásban. Így hétfőn Băsescu is találkozott Mircea Geoană PSD-elnökkel, akinek pártja a politikai egyeztetések kulcsszereplőjének számított. A szociáldemokraták tegnapi vezetőségi ülése után azonban bebizonyosodott, hogy a legnagyobb ellenzéki párt még mindig többnyire saját belső vitáival van elfoglalva, és képtelen elhatározni, hogy mi jobb számára, a kormányzás vagy az ellenzéki szerep alakítása.

Băsescu, megelégelve a PSD-sek tétovázását és látva a PD bizalmatlansági indítványának körvonalazódó kudarcát, újabb cselt vetett be. Olyan kezdeményezéssel rukkolt elő, amivel a PNL-nek állított csapdát. Nem titok, hogy a liberálisok körében a látszólagos fegyelem ellenére egyre nagyobb aggodalomra ad okot a párt rohamos népszerűségvesztése. A PNL oda jutott, hogy már-már az ötszázalékos parlamenti küszöb átlépése is gondot jelenthet számára az őszi európai parlamenti vagy a következő hazai törvényhozási választáson. Nekik mindenképpen változtatniuk kellene, ezt a párt másod- és harmadvonalbeli vezetői, valamint az alapot biztosító területi szervezetek elöljárói is tudják.

Az államfő ezt a konjunktúrát próbálja kihasználni arra, hogy a liberálisokat ismét kibékítse a demokratákkal. Ugyanis a PD-hez húzó, de nem a párt keménymagjához tartozó, elég népes szavazórétegben is elevenen él az a vélemény, miszerint csakis a liberális-demokrata szövetség nyújthat életképes alternatívát a PSD-vel szemben, amely minden belső problémái és megtépázott tekintélye ellenére még mindig megkerülhetetlen tényező, ráadásul két hónapja ő irányítja a belpolitikát.

Az államfő javaslata csak akkor diadalmaskodhat, ha sikerül éket verni a PNL vezetői közé. A miniszterelnök feláldozásáról dönthetnek a PNL olyan prominens figurái, mint a II. Tăriceanu-kabinetből kimaradt Norica Nicolai vagy Crin Antonescu, valamint a liberálisok Iaşi-i szárnyának előretörése következtében kegyvesztetté vált Kolozs megyeiek, akik általában maguk mögött tudhatják a többi erdélyi területi szervezetet is. Băsescu egy ilyen látványos erőátcsoportosítással egy időre a PSD szavazatait is zsebre vághatja, amely nem kíván előrehozott választásokat, és a többség az ellenzéki szerepvállalás folytatása mellett kardoskodik.

BORBÉLY TAMÁS

vissza az elejére


Kitekintő


Bush magyarázkodik: nem Moszkva ellen irányul a rakétapajzs

(4. oldal)

„Az amerikai rakétavédelmi pajzs Európába telepítendő elemei tisztán védelmi jellegűek, nem irányulnak Oroszország ellen, és senkit sem veszélyeztetnek", jelentette ki George Bush amerikai államfő kedden Prágában. „Meg vagyok győződve arról, hogy mindezt barátomnak, Vlagyimir Putyin orosz elnöknek is sikerül elmagyaráznom. Ugyanakkor felszólítom az oroszokat, hogy vegyenek részt a projekt megvalósításában" – mondta Bush, hozzátéve: bár a légvédelmi elemek Csehországban, illetve Lengyelországban lennének elhelyezve, az egész terv „egyeztetve lesz a NATO-val".

Moszkva nem hiszi el Washingtonnak, hogy nem ellene irányul a terv, hanem a „latorállamok", kivált Irán és Észak-Korea ellen. Vlagyimir Putyin orosz elnök kilátásba helyezte nemrégiben, hogy a hidegháborús időszakhoz hasonlóan ismét európai célpontokra irányoznak be orosz rakétákat, ha megvalósul az amerikai terv.

„Elmagyaráztuk az amerikai elnöknek, hogy a cseh közvélemény nagyon érzékeny a kérdésre, s ezért meg kell őt nyerni az ügynek. Úgy érzem, az elnök megértette kérésünket" – fejtette ki Václav Klaus cseh államfő.

Washington az amerikai rakétavédelmi pajzs keretében Csehországban radarállomást, Lengyelországban pedig rakétaelhárító támaszpontot kíván létesíteni. A cseh politikai elit megosztott az ügyben, a baloldal határozottan ellenzi. A legutóbbi felmérések szerint a cseh közvélemény kétharmada is elutasítja a radarállomás építését cseh területen.

Kína nem helyesli, hogy az Egyesült Államok európai országokba akarja telepíteni tervezett rakétavédelmi rendszerének egyes elemeit, mert egy ilyen lépés felborítaná a hadászati erőegyensúlyt. Az amerikai szándék megvalósulása megnehezíthetné például a tömegpusztító fegyverek elterjedése elleni küzdelmet, vélekednek Pekingben.

A tervezett rakétavédelmi rendszer a Távol-Kelet térségére is kiterjedne, azzal az indoklással, hogy meg kell védeni Japánt Észak-Korea esetleges rakétatámadásaitól. Pekinget aggasztja az az eshetőség, hogy az Egyesült Államok Tajvan fölé is védernyőt tarthat, és akkor hatástalanná válhat a kínai fenyegetés, amely szerint az anyaország rakétacsapásokkal és katonai invázióval bünteti meg Kína e „szakadár tartományát", ha a tajpeji vezetők kikiáltják a sziget függetlenségét.

Az orosz elnöknek az amerikai rakétapajzs telepítése kapcsán elhangzott figyelmeztetései a hidegháborús korszak legdurvább szovjet retorikájára emlékeztetnek – jelentette ki kedden a lengyel miniszterelnök. Jaroslaw Kaczysnki úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin szavait komolyan kell venni.

„Ez olyan nyelvezet, amelyet soha nem használt Borisz Jelcin, sem Mihail Gorbacsov, de még Leonyid Brezsnyev sem... Ez Nyikita Hruscsov nyelve" – fogalmazott a kormányfő. Szerinte hosszú ideje nem volt ilyen éles konfliktus a világon, és „a kérdés nagyon komoly, mert a politikában a szavakat komolyan kell venni".

Nagy-Britannia építő párbeszédet akar Oroszországgal, de a viszony milyensége éppúgy múlik Oroszországon, mint Nagy-Britannián. London szerint sajnálatos az az orosz fenyegetés, miszerint Moszkva célba venné rakétáival Európát, „Európa azonban nem fog késlekedni, hogy hangot adjon nemtetszésének."

Franciaország szerint további „mélyreható vitákra" van szükség az amerikai rakétapajzs tervezett kelet-európai telepítése miatti orosz aggodalmak eloszlatásához. „Számunkra nem tűnik úgy, hogy az amerikai terv, abban a formában, ahogyan azt nekünk előterjesztették, befolyásolná az Oroszország és az Egyesült Államok közötti (erő)egyensúlyt" – jelentette ki a párizsi külügyminisztérium szóvivője.

vissza az elejére


Putyin elnökségének utolsó G8-csúcstalálkozója

(4. oldal)

Vlagyimir Putyin orosz elnök hivatalának utolsó G8-csúcstalálkozójára készül: elemzők szerint az erős és befolyásos Oroszország létrehozására törekvő államfő várhatóan egyszerre igyekszik majd elbűvölőnek és keménynek mutatkozni a Nyugat hét vezető ipari demokráciája előtt.

A június 6. és 8. között a németországi Heiligendammban tartandó fórum hátterében alapvető véleménykülönbségek húzódnak. Így nem kizárt, hogy a kellemes hangulatú, informális találkozó esetleg az Oroszország és a Nyugat közötti konfrontáció színterévé válik.

A 2008. márciusi elnökválasztás után leköszönő Putyin elemzők szerint arra próbálja majd felhasználni a találkozót, hogy bizonyítsa: Oroszországra nem lehet civilizálatlan szörnyetegként tekinteni, hanem a többi résztvevőhöz hasonlóan egyenlő félként kell kezelni. Az orosz elnök legfontosabb célja lesz, hogy hangsúlyozza: Moszkva nem engedi, hogy a kulcskérdésekben nyomást gyakoroljanak rá, és ragaszkodik ahhoz, hogy adott esetben független álláspontot képviseljen. Maria Lipman, a moszkvai Carnegie Központ munkatársa mindenképpen kedves és mosolygós orosz elnökre számít a csúcstalálkozón, aki semmiképp nem fogja dühödten az öklét rázni, ha nem ért egyet valamivel.

A hidegháború vége óta viszont még soha nem volt ennyire mély szakadék Moszkva és a nyugati országok között. Az orosz-amerikai viszályon túl Moszkva és London viszonya sem felhőtlen: a brit ügyészség kérése ellenére Oroszország nem hajlandó kiadni a Litvinyenko-gyilkosság fő gyanúsítottját, az egykori KGB-ügynök Andrej Lugovojt. A 2006 novemberében Londonban megmérgezett Alekszandr Litvinyenko volt orosz titkosszolgálati ügynök halálos ágyán Putyin elnököt tette felelőssé az ellene elkövetett merényletért.

vissza az elejére


Ahmadinezsád: késő leállítani az iráni atomprogramot

(4. oldal)

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök kedden kijelentette, hogy már „túl késő" leállítani az iráni atomprogramot, s felszólította az Egyesült Államokat és nyugati szövetségeseit: hagyjanak fel „arrogáns politikájukkal", azzal, hogy feltételeket szabnak.

„Túl késő leállítani az Irán által (az atomprogram területén) elért előrehaladást" – mondta az iráni elnök sajtótájékoztatóján, amelyet Ruhollah Khomeini ajatolláh, az Iráni Iszlám Köztársaság megalapítója halálának 18. évfordulója alkalmából tartott.

Irán, amely ellen az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) már két alkalommal is elrendelt szankciókat, amiért nem volt hajlandó felfüggeszteni az urándúsítást, újabb büntetőintézkedésekre számíthat, ha továbbra sem tesz eleget a BT-határozatok követeléseinek. Teherán az elmúlt hónapokban felgyorsította urándúsítási programját a natanzi létesítményben – állapította meg a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) májusi jelentése.

Ahmadinezsád figyelmeztette a BT-t, hogy – újabb szankciókkal sújtva a perzsa államot – „ne játsszék az oroszlán farkával". „A Biztonsági Tanácsnak véget kell vetnie törvénytelen és igazságtalan tevékenységének" – mondta az iráni elnök, azt tanácsolva a testületnek, hogy „hagyjon fel gyerekeskedéseivel és makacsságával". „Irán nagy ország" – figyelmeztetett Ahmadinezsád.

Teherán több alkalommal is elutasította az urándúsítással kapcsolatos tevékenység felfüggesztését, és kitart amellett, hogy atomprogramja békés energiatermelési célokat szolgál, míg az Egyesült Államoknak és nyugati szövetségeseinek gyanúja szerint a perzsa állam atomfegyvert akar előállítani.

Az iráni elnök ezúttal is kirohanást intézett a nagyhatalmak ellen, „fegyverraktárai tele vannak atomfegyverrel", amelyek „monopolhelyzetre törekszenek" és „a megosztottság szításával uralkodni akarnak a népeken".

Ahmadinezsád megismételte a „külföldi országokhoz" intézett szokásos szólamait, amelyek szerint „megszállták a térséget", de hozzátette, hogy „a nagyhatalmak évszázados dominanciájának már vége". Megemlítette egyebek közt az iraki amerikai jelenlétet, hozzátéve, hogy Irán azt tanácsolta az Egyesült Államoknak, „minél gyorsabban vonuljon ki az országból, hogy az iraki nép intézhesse a saját ügyeit".

Az Irán elleni további szankciókat vagy egy esetleges katonai fellépést illetően Ahmadinezsád kijelentette: „Nem tudnak nekünk ártani, lehet, hogy szeretnének, de nem tudnak". Hozzátette: „Irán erősebb, mint valaha, s a titka az, hogy hisz Istenben".

vissza az elejére


Hillary a favorit

(4. oldal)

A terrorizmus elleni háborúról és Irakról vitáztak az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó politikusok. Hillary Clinton, New York állam szenátora úgy ítéli meg, hogy az ország most nagyobb biztonságban él, mint korábban. Hangsúlyozta viszont, hogy az iraki háborúért Bush elnök a felelős, „ő kezdte a háborút, ő irányította rosszul, és most nem hajlandó véget vetni a háborúnak". A felmérésének szerint az elnökjelöltségért folyó küzdelemben Hillary megerősítette előnyét pártbeli ellenfelei előtt. A demokrata párti szavazók 42 százaléka adná rá voksát, míg a második helyen álló Barack Obama szenátorra 27 százalék. Tőlük messze leszakadva következik John Edwards 11 százalékkal.

Az oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


Napirenden


Új jobb-közép platform alakul

(5. oldal)

Călin Popescu Tăriceanu kormányfő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke kedden kijelentette, hogy jobb-közép platform kialakításáról tárgyalt a Nemzeti Keresztény-Demokrata Parasztpárt (PNTCD) képviselőivel, mivel egyes politikusok demagógiája és populizmusa szükségessé tette ezt. Az erre vonatkozó dokumentum húsz nap alatt elkészülhet. Marian Petre Miluţ, a PNTCD elnöke szerint a valós és életképes platform főleg a gazdasági szektorra és a társadalmi gondok megoldására összpontosít. Mindkét pártvezető burkoltan támadta Traian Băsescut és a Demokrata Pártot. Tăriceanu szerint szocialista és kommunista beállítottságú erők demagóg és populista üzeneteikkel kisajátították maguknak a jobboldali értékeket. „A jobboldal sajátos értékei az egyéni jogokra, a nemzeti értékekre, a tulajdonjogra vonatkoznak, és semmi közük sincs a demagógiához. Ezek a fogalmak eléggé összemosódtak most Romániában", mondta a PNL elnöke, majd hozzátette: „Romániának olyan európai államok példáját kell követnie, ahol a legfontosabb intézmény a parlament, és nem a latin-amerikai államok pártközpontú demokráciája felé kell irányulnia, ahol a döntéseket nagygyűléseken, vásártereken és referendumok útján hozzák", magyarázta Tăriceanu.

Ezt megelőzően a liberálisok a Népi Akció (AP) vezetőivel, pontosabban Emil Constantinescu volt államfővel is tárgyaltak, amelyen szintén a jobb-közép platform megalakítása volt a fő téma.

vissza az elejére


Póka György ügyvezető alelnök?

(5. oldal)

Póka Györgyöt, Kalotaszentkirály polgármesterét javasolja az RMDSZ Kolozs megyei szervezete az önkormányzati ügyvezető alelnöki tisztségbe. A Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) és Szövetségi Egyeztető Tanács (SZET) hétvégi, marosvásárhelyi ülésén kinevezi az új ügyvezető elnököt, valamint a különböző területekért felelős ügyvezető alelnököket.

László Attila megyei elnök a Szabadságnak elmondta: Póka György alkalmas személy lenne a tisztség betöltésére, hiszen fiatal, tapasztalt, megfelelő felkészültséggel rendelkezik, Kalotaszentkirály pedig egyike annak a négy romániai településnek, amelyet európai színvonalúnak nyilvánítottak. „Azért is fontos lenne, hogy Póka György kinevezését megerősítsék, mivel így Kolozs megye is bekerülne a Szövetségi Állandó Tanácsba" – mondotta László Attila.

A megyei elnök különben nem ért egyet azzal, hogy Takács Csaba leköszönő ügyvezető elnök utódja Kelemen Hunor képviselő legyen. Mint mondta, nem személye ellen van kifogása, hanem arról van szó, hogy ez a tisztség teljes embert igényel, és Bukarestből nem lehet megfelelően ellátni ezt a feladatot.

Értesüléseink szerint a leendő új, öt személyből álló csapatot a következő személyek fogják alkotni: a területi szervezetekért felelős ügyosztályt Kovács Péter, az oktatásit Lakatos András, a művelődésit Szép Gyula, az önkormányzatit pedig Póka György irányítaná. Az ifjúsági alelnöki tisztség várományosának kilétét nem sikerült megtudnunk. (pam)

vissza az elejére


EU-tábor: szórakozás, hasznos időtöltés

(5. oldal)

A fentieket ígérik a július 10–15. között Tusnádfürdőn negyedik alkalommal megrendezendő tábor szervezői, a Magyar Ifjúsági Értekezlet, az RMDSZ Ügyvezető Elnökség és a Hargita Megyei Tanács, azonban nem kell megijedni, szórakozásra is lesz lehetőség. Idén a tábor központi témája, hogy mi változott mindennapjainkban Románia uniós tagságával.

Komolyan laza a tábor szlogenje, amelynek jegyében a szakmaiságon van a hangsúly az előadásokon, műhelymunkákon, de kötetlenebb beszélgetésre, kikapcsolódásra is nyílik lehetőség: a komoly tartalmak mellett lesz sport, humorest illetve koncert is.

Tematikus napokon vehetnek részt az érdeklődők, amikor az adott kérdést a lehető legtöbb szemszögből járják körül a téma ismerőinek segítségével. A következőkről tudhatnak meg többet az érdeklődők: média és politika viszonya; román gazdaság + munkavállalási perspektívák itthon és az EU-ban; régiók, fejlesztés, nemzetstratégia; oktatás, ösztöndíjak, kultúra.

Rekorddöntési kísérletre is sor kerül: hány egyetemista fér be egy Trabantba? A Trabant különben is főszereplő lesz, ugyanis az RMDSZ-es európai parlamenti képviselő jelöltek versengenek egy Trabant gyorsulási versenyen, de a csapatjátékok győztese is egy forgalomba írt, működőképes, feltuningolt Trabantot nyer.

Számos előadást terveztek be a szervezők, mintegy hatvan előadót kértek fel, és többségük jelezte részvételét. A workshopok gyakorlati kérdésekben igazítanak el: az első lépések az alkalmazásod felé, tárgyalási technikák stb. Az esti beszélgetések során komoly témákról esik szó kötetlen formában, humoristák moderálásával.

A tábor részvételi díja 50 RON, ami a szállást és étkezést egyaránt tartalmazza, 250-nél több jelentkező esetén sátorhelyet és a programokon való részvételt tudják biztosítani. Minden jelentkezéssel kapcsolatos információ megtalálható a www.eutabor.miert.ro honlapon, jelentkezési határidő június 29.

A tábor költségvetése 140 000 RON, amelynek 20 százaléka szponzoroktól, 15 százaléka a Hargita Megyei Tanácstól, 70 százaléka pályázatokból, 5 százaléka pedig részvételi díjakból származik.

FARKAS IMOLA

vissza az elejére


Băsescu a környezet védelmét szorgalmazza

(5. oldal)

Traian Băsescu államfő kedden, a Környezet Világnapja alkalmából szervezett konferencián kijelentette, megoldást jelentene a helyi szinten jelentkező környezeti problémákra, ha a kormány finanszírozná a környezetvédelmi projektek elkészítését. Beszédében Băsescu elmondta, Románia nagyon elmaradott a régi európai uniós tagországokhoz képest a természeti források hatékony felhasználását illetően.

Rámutatott: Románia 5,5 milliárd eurót kap környezetvédelemre 2007–2013 között az Európai Unió (EU) költségvetéséből. Hangsúlyozta, bár ez az összeg nagynak tűnik, alacsony a megkövetelt erőfeszítésekhez viszonyítva, hiszen a szakemberek állítása szerint 2030-ig 27–30 milliárd eurót kell költeni környezetvédelemre.

Az államfő ugyanakkor felsorolta az ország legfőbb környezetvédelmi problémáit. Következtetésként elmondta, hogy a politikum megértette a környezetvédelmi problémákat. Ugyanakkor hozzátette: átnevelésre, mentalitásváltásra van szükség, hogy az emberek ne dobják el a szemetüket lépten-nyomon, és tartsák tiszteletben a környezetet.

Az oldalt szerkesztette: Papp Annamária

vissza az elejére


Körkép


Gyulafehérvár – Magyarigen
Megújuló örökség

(6. oldal)

A határon túli magyar épített örökség kutatása és megóvása témakörben tartanak konferenciát június 8–10 között Gyulafehérváron és Magyarigenben. Az alábbiakban közöljük a rendezvény programját.

Június 8.
8.40–9.00 Megnyitó; 9.00– 9.20 Sebestyén József: A Kárpátmedence épített örökségének megóvása (1990– 2006); 9.20– 9.40 Emődi Tamás: Műemlék-felújítások a Partiumban; 9.40–10.00 Mihály Ferenc: Farestaurálási munkálatok a Kárpát-medencében; 10.00–10.20 Paskucz Viola – Gyerő Dávid: Felújítások az Erdélyi Unitárius Püspökség területén; 10.20– 10.40 Daróczi Miklós – Maksayi Ádám: Felújítások az Erdélyi Református Püspökség területén; 10.40–11.00 Márton Jutka: Felújítások a Gyulafehérvári Érsekség területén; 11.20–11.50 Krcho János – Sebestyén József: Felújítások a Felvidéken; 11.50–12.20 Káldi Gyula: Felújítások Kárpátalján 12.20–12.40 Diószegi László: A Teleki László Alapítvány szerepe a Kárpátmedence műemlékvédelmében; 14.00–14.30 Gudor Botond: A magyar igeni református templom. 14.30– 15.30 Gudor Botond – Horváth Ákos – Weisz Attila: A boroskrakkói református templom; 15.30–16.30 Gudor András – Horváth Ákos – Sarkadi Emese – Weisz Attila: A marosszentimrei református templom.

Június 9.
8.30 Utazás Őraljaboldogfalvára; 11.00–12.00 Daróczi Miklós – Szabó Tekla: Az őraljaboldogfalvi református templom; 12.30–13.00 Kis Lóránd: A nagypestényi református templom; 13.00–14.00 Szabó Tekla: A zeykfalvi volt református templom; 15.00–16.00 Kiss Lóránd– Daróczi Miklós: A kéméndi református templom; 16.30–17.30 Daróczi Miklós: A nagyrápolti református templom; 17.30–18.30 Daróczi Miklós – Gudor András: Az algyógyi körkápolna; 18.30– 20.00 Gudor Botond – Horváth Ákos: Az alvinci református templom

Június 10.
9.00–10.00 Gudor Botond: A sárdi református templom; 10.00–12.00 Utazás Marosillyére; 12.00–13.00 Kovács András – Macalik Arnold: A marosillyei Bethlen-kastély; 17.00–20.00 Sarkadi Márton – Káldi Gyula – Macalik Arnold – Daniela Marcu: A Gyulafehérvári Székesegyház és Püspöki Palota felújítási munkálatai

vissza az elejére


Torockószentgyörgy
Szentháromság ünnepére gyűltek össze

(6. oldal)

Torockószentgyörgy egyik ősi kis templomába, a Kápolnadombra, vagy más néven a Szőlőhegyre igyekeztek a helyiek az elmúlt hétvégén. A faluból kiemelkedő magaslaton először Thoroczkay György emeltetett templomot és ferences kolostort 1727-ben, hálából, hogy felgyógyult súlyos betegségéből. Később, 1867-ben megépült a mai templom, amelynek boltívvel csatlakozó kriptájában történelmi személyiség, Thorockay István, Rákóczy Ferenc fejedelem vitéz tábornoka nyugszik. A karzaton a falu történetéhez szorosan kapcsolódó Thoroczkay és Rudnyánszky családok címerei láthatók.

Ebben a történelmi környezetben Szabó Dénes nagyenyedi plébános celebrálta az ünnepi misét a különböző felekezetű híveknek, akik a Szentháromság ünnepére gyűltek össze. Mint elmondta, a völgyben található két alsó templomba könnyebben el lehet jutni, a dombon találhatóba egy kicsit körülményesebb. A plébános üdvözölte a hetedik zarándoklatra érkezett katolikusokat, reformátusokat és unitáriusokat. Ez az ünnep lezárja a karácsonyi, húsvéti és pünkösdi nagy ünnepkört, ezért is jelentős a szerepe.

Sokan érkeztek Nagyenyedről, és megjelent Rudnyánszky Simonné Zsófia, a báró leánya, aki legutóbb a torockószentgyörgyi falunapokon járt a településen, de egyébként gyakran meglátogatja édesapja szeretett faluját.

A misét követően a templom előtt a nagyenyedi plébános elbeszélgetett a különböző felekezetű hívekkel, miközben a kis katolikus gyülekezet tagjai (akik mindössze 10-en vannak) igazi somogyi kaláccsal és borral kínálták a vendégeket.

BAKÓ BOTOND

vissza az elejére


Beszterce
Középkori arculatot terveznek a történelmi központnak
Lerombolják a garázsokat a védett városrészben

(6. oldal)

Beszterce történelmi városrészében és annak környékén a garázsok lerombolását tervezi a városvezetés, hogy helyükre zöldövezeteket és parkolót alakíthassanak ki. Abban az esetben, ha a garázstulajdonosok nem fogadják el a város vezetőségének döntését, akár 2500 lejes büntetést is kiszabhatnak rájuk.

A helyi tanács ezzel a kérdéssel foglalkozó bizottsága leltárba vette a történelmi központban található garázsokat, és arra a következtetésre jutott, hogy el kell távolítani azokat a védett városrészből a középkori arculat kialakításának érdekében. Ráadásul számos, a történelmi városrészben található garázs készült káros anyagból, és esztétikátlan formája is csak rontja a városképet. Emellett a Beszterce-Naszód megyei településen nagy szükség van a parkolóhelyek számának növelésére, egy ilyen garázs területe pedig 3 parkolóhelynek felel meg.

A szakbizottság azt is megállapította, hogy néhány, a szóban forgó garázsok közül olyan területen áll, amelyet a 2001-ben kiadott 10-es törvény alapján már visszaszolgáltattak régi tulajdonosának. A felszabadult területek helyére az igényeknek megfelelően alakítanak majd ki parkolási lehetőségeket vagy zöldövezeteket.

Július 31-ig a tervek szerint a tulajdonosoknak le kell bontaniuk az összes központban és a védett területen található garázst típustól függetlenül. Abban az esetben, ha ez nem történik meg a kiszabott határidőn belül, a városvezetés bírságot szab ki a tulajdonosokra, valamint a polgármesteri hivatal keretén belül működő közterületekért felelős csoport lerombolja a garázsokat, ennek költségét pedig a tulajdonosnak kell kifizetnie.

A szakbizottság határozattervezetét a városvezetés a csütörtöki tanácsülésen elemzi és fogadja el.

vissza az elejére


Zsibó
Kerülőút kiépítését tervezik

(6. oldal)

A zsibói városi tanács legutóbbi ülésén át kellett szervezniük az Állatjárvány Megelőző Bizottságot, mert az elmúlt időszakban több intézmény (pl. kórházak, iskolák) élén is személycsere történt – tájékoztatta lapunkat Fekete Péter RMDSZ-es tanácsos.

Jóváhagyták ugyanakkor egy 15,50 négyzetméteres, köztulajdonban lévő, már régóta használaton kívül helyezett helyiség bérbeadását a piac közvetlen közelében. Az árverezés induló összege 10lej/nm/hónap, ami legalább 155 lej havi jövedelmet jelentene a város számára.

Többségi szavazattal döntöttek egy 43 hektáros terület bérbe adásáról is, hektáronkénti 150 lejes áron. Az adott területet egy 210 juhot számláló nyáj tulajdonosa igényelte, akinek tevékenysége komoly uniós és kormánytámogatásnak örvend.

Határozat született a várostól keletre tervezett kerülőút megvalósíthatósági tanulmányát illetően. Az útvonal kapcsán a tanácsosok kompromisszumos megoldást fogadtak el, ugyanis az út egy szakasza lakott területen halad majd át. Jelenleg erre van anyagi keret, de újabb pénzforrások felbukkanása esetén azonban még megvalósulhat az ideális, de jóval drágább változat is, amelyhez egy híd megépítése is szükséges. A tanácsos beszámolt arról is, hogy az ISPA program keretén belül a közeljövőben remélhetőleg sikerül felújítani és kibővíteni a vízvezeték- és szennyvíz-elvezető hálózatot. Nem kis vitát váltott ki ugyanakkor néhány üzlettulajdonos azon kérelme, hogy helyiségük bővítése céljából adjanak nekik kisebb-nagyobb felületeket bérbe a mellettük lévő közterületből. A tanácsos elmondta: hasonló esetek régóta előfordulnak Zsibón, és a folyamat megállíthatatlannak tűnik, ráadásul sok esetben követhetetlen, hogy milyen indokra hivatkozva fogadják el vagy utasítják el némelyek kérését.

Többségi szavazattal elfogadták a 2006-os költségvetésről szóló kimutatást, valamint a 2008-ra szóló helyi adókat és illetékeket szabályozó határozatot, amely annyi újdonsággal szolgál, hogy 2%-kal nőttek az ingatlanadók.

Egy korábban felröppent hír kapcsán a tanácsos megemlítette: a városhoz tartozó Kucsó (Cuceu) faluban nem ásványvizet, hanem gyógyvizet találtak, amely állítólag két elemmel többet tartalmaz, mint a zsibói gyógyfürdőnél használt víz. A fúrást az alpolgármester rendelte el, a tanács megbeszélése során azonban erről egyetlen szó sem hangzott el.

S. B. Á.

Az oldalt szerkesztette: Dézsi Ildikó

vissza az elejére


Körkép


Veszett róka a Békásban

(7. oldal)

A Kolozs Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság két veszettségi fertőzésgócot azonosított – rókáknál – a Békásban és Erdőfeleken, ezért hármas fokozatú karantént rendelt el legalább három hónapra.

A hatóságok felkérik a kutya- és macskatartókat, hogy oltassák újra házikedvenceiket, amennyiben több mint hat hónap telt el az utolsó oltás óta. Ajánlatos továbbá a kutyákat pórázon sétáltatni, és elkerülni a Békás- és a bükki erdőt és környékét.

vissza az elejére


Foresta vásár következik

(7. oldal)

Június 13–16. között rendezi meg az Expo Transilvania Rt. a 10. Foresta-Eurosilva International erdészeti vásárt, amelynek keretében másodízben kerül sor a VIPENA Nemzetközi Vadászati és Halászati Szalonra.

Tegnap a kereskedelmi kamara elnöki tanácsosa, Nicolae Beurean, és a szervezők igazgatója, Ioan Avram, a sajtónak elmondta: fakitermelést, fafeldolgozást, erdőgazdálkodást, ezzel kapcsolatos műszaki berendezéseket, erdei eredetű élelmiszereket mutat be összesen 2400 négyzetméteren 65 kiállító, amelyek közül 17 külföldről érkezik. Nagyon fontos az osztrák jelenlét (társszervező a Käertner Messen Klagenfurt), de sok hazai, magyarországi, finn, olasz, német cég is képviselteti magát.

A vadász-halász szalon Ioan Gârba, a szervező Margran vállalat igazgatója szerint sokakat szólít meg, hiszen számosan hódolnak e hobbiknak. A részvevők 25%-a magyarországi, de a termékeknek mintegy fele származik az anyaországból, ami nem véletlen, mert nagyon rangos az évente megrendezett Budapesti Nemzetközi Vadászkiállítás. A Hungexpo különben azt fontolgatja, hogy a jövőben beszáll a kolozsvári rendezvény szervezésébe – tudtuk meg.

A Foresta második és harmadik napján vadászkutyavásárt is tartanak.

Ö.I.B.

vissza az elejére


Hírmorzsa

(7. oldal)

HAMARABB JUTHATUNK ÚTLEVÉLHEZ
Már a hónap elejétől kezdődően gyorsabban juthatunk útlevélhez – nyilatkozta tegnapi sajtóértekezletén Alin Tişe prefektus. Elmondta: sürgősségi esetben két óra alatt, normális körülmények között pedig hét nap alatt adják ki az útleveleket, a korábbi tíz nap helyett. Szintén újdonságnak számít, hogy az utánajárások csökkentése végett ezentúl az útlevélosztály keretében is működni fog egy pénztár, ahol ki lehet fizetni a szükséges illetékeket, amelyeket eddig a takarékpénztárnál vagy a kincstárnál lehetett csak törleszteni.

vissza az elejére


Nagy haszonnal kecsegtetnek az ingatlanbefektetések

(7. oldal)

Kolozsváron és környékén az utóbbi egy évben sem csappant a lakásvásárlási kedv, ezt bizonyítja több felmérés, például a nemrég lezajlott Condominium lakásvásár alkalmával készült is. Ennek kimutatásai szerint csupán négy nap alatt több mint 4000 lehetséges vásárló kereste fel a kiállítókat, akik az elkövetkező időszakra ezernél több lakáslátogatást terveztek be az érdeklődőknek. Előbbiek a vásáron viszonylagos képet alkottak az érdeklődők, vevők igényeiről, illetve a keresletről. Ezek szerint az egy-, illetve kétszobás lakások voltak a keresettebbek (85 százalékos arányban), a háromszobásak iránt már jóval kevesebb volt az érdeklődés (15 százalék). A lakásigénylések körülbelül húsz százalékát a külföldön dolgozó romániai lakosok részéről jegyezték, és az esetek 30 százalékában az ingatlant befektetési szándékkal kívánták megvásárolni. Habár egyre többen fizetnek már készpénzzel, a vásárlások nagyobb részét, 70–80 százalékát bankkölcsönnel bonyolítják le, a felvett összeg sokszor a 60 ezer eurót is eléri. Az érdeklődés először általában az árra terjed ki, csak utána a helyre és a méretre.

Mivel továbbra is jóval kevesebb az ajánlat, mint a kereslet, a lakás- és bérletárak növekvő tendenciát mutatnak – nyilatkozta a Szabadságnak Sebestyén Ildikó ingatlanügynök. Minél kisebb a felület, annál nagyobb a négyzetméterenkénti ár, egyszobás lakásért akár 50–60 ezer eurót is elkérnek már. A kispénzű vásárlók „kiszorulnak" Apahida és Szamosfalva környékére, de leginkább a városban, a régebbi negyedekben maradnának az emberek. Nagy azonban a kereslet az új lakónegyedek iránt is, itt a lakásokat nagyon sokszor már az alapásás előtt mind eladják. A nagy keresletet a bérletek ára is érzékelteti: egy kétszobás, rendbetett, berendezett lakást nemigen lehet 250 euró alatt kibérelni.

ÚJVÁRI ILDIKÓ

vissza az elejére


Lakásárak forgataga

(7. oldal)

A mai Romániában az ingatlanpiac a legbiztosabb és a legjövedelmezőbb befektetés. Ezen belül a lakásépítés jelenti a legnagyobb mértékű nyereségforrást, mert sok éven keresztül elhanyagolták ezt a lakossági szempontból létfontosságú alszektort, amit most gyors léptekkel igyekeznek bepótolni.

A szakemberek szerint ebben az évben a városon kívüli beépítésre alkalmas telekárak akár 40%-ig is növekedhetnek. A területek megszerzése sok utánajárást igényel, de érdemes leküzdeni a bürokrácia minden akadályát, mert a haszon igen nagy lehet. A lakbérek tekintetében Bukarest Európa egyik legdrágább városa: egy villa vagy ún. fészerlakosztály (penthouse) bérléséért a főváros északi negyedeiben körülbelül 8 000 eurót kell kifizetni, csaknem ugyanannyit, mint Párizs valamelyik előkelő részén. Vidéken is emelkedés figyelhető meg. Nagyszebenben a garzonok havi bérlése 150 euró körül mozog, a kétszobás lakások átlaga pedig meghaladja a 200 eurót. Kolozsváron, azért, mert nagyobb, és fekvése szempontjából is fontosabb város, szélesebb az árskála: garzonért 150–250 eurót kérnek el, kétszobás lakásért 250–450 eurót, háromszobás (nem belvárosi) lakásért 380–500 eurót, de kirívó esetként 11 szobás házért a Györgyfalvi-negyedben 3000 eurót kell a bérbeadó zsebébe tenni.

A régi lakóházak apartmanjainak piaci ára ebben az évben országos szinten várhatóan 10–15%-kal fog nőni, mert a kereslet jelentősen meghaladja a kínálatot.

Nyugaton a lakosság döntő része bérelt otthonban lakik, de ezt a gazdag kínálat is lehetővé teszi. Nálunk még mindig az az uralkodó nézet, hogy minél hamarabb megszerezzünk a saját tulajdonú fészket, amit aztán életünk végéig élvezhetünk. Aki pedig társadalmi támogatásra szorul, az csak állami segítségben reménykedhet. Beszterce városában például 2006-ban a polgármesteri hivatal 120 szociális lakás megépítéséhez szükséges területet vásárolt meg, és folyik az előkészület további 138 ANL-lakás felhúzására. Csakhogy az új lakások árai az utóbbi időben nagyon nekirugaszkodtak. Kolozsváron a tavaly 142 lakótömbház megépítésére adtak ki engedélyt (ami 1458 lakást jelent), és 2007 első két hónapjában újabb 19-re (= 254 lakás) bólintott rá a városrendészeti hatóság. Például a Hajnal negyedben 2008 júniusában olyan négyszintes lakóházat adnak át, amelynek egyszobás lakásai 41300–47300, kétszobásai 51500–67000 euróba kerülnek. A garzonok ára 17000–30000 euró között ingadozik.

De a luxuslakónegyedi beruházásoknál még nagyobb számokban kell gondolkodni, mert az a trend, hogy minél távolabb kerüljünk a túlzsúfolt belvárosoktól. Kolozsváron az építkezések folytán rengeteg ilyen új mininegyed született meg vagy van a tervezők asztalán. Lássunk néhány példát. Kolozsváron a Bácsi út 28/B. szám alatti épület tervrajza alapján a kétszobás lakások ára 40400–43900 euró között mozog, a háromszobások pedig 68500–79900 eurót érnek (előlegként az építtető 35%-ot kér). Az Andrei Mureşanu negyedben egy négyszobás, 240 négyzetméteres, 750 négyzetméter külterülettel rendelkező villát 450 000 euróért kínálnak, ugyanabban a körzetben egy ötszobás, 384 négyzetméteres, emeletes villáért 550 000 eurót kérnek. De ha ugyanabban a negyedben valaki 340 négyzetméteres, különleges architektúrájú, garázsos és úszómedencés villát óhajt vásárolni, annak 750 000 eurót kell letennie az asztalra. Besztercén egy 180 négyzetméteres, félközponti fekvésű, emeletes új villa, 600 négyzetméter külterülettel 135 000 eurót ér.

A lakásvásárlóknak a következő iratokra érdemes odafigyelni. Az eladótól meg kell szerezni a telekkönyvi kivonatból a „Foaia de avere" elnevezésű lapot, amely az ingatlan rendeltetését határozza meg. Ha a helyiség eredetileg kereskedelmi célt szolgált, az 1996/114. sz. törvény értelmében akkor alakítható át lakássá, ha rendelkezik egy legalább 18 négyzetméternyi szobával. Fontos, hogy új épület esetében legyen meg a polgármesteri hivatal építési engedélye. Kolozsváron a tavaly két új ingatlan esetében összesen 1 milliárd lej büntetést szabtak ki, mert engedély hiányában építették fel.

Várható, hogy megnövekedik azoknak az ingatlantulajdonosoknak a száma, akik külföldről szerzik be a pénzt: vagyis a Nyugat-Európában és Amerikában dolgozó román, illetve ottani állampolgárok (Ha hinni lehet az egyik angliai felmérésnek, a szigetországban minden hetedik lakos Romániában vagy Bulgáriában vásárolna ingatlant.) Ami azonban egy idő után újfajta szociális feszültség forrásává válhat. Az már nem feltételezés, hanem tény, hogy egyre több román állampolgár vesz lakást, üdülőházat Bulgáriában.

Úgy tűnik, a lakáspiaci árak szintjének alakulása a legkézenfekvőbb fokmérője annak, hogy nálunk az elmaradt életszínvonal a déli szomszédunkénál gyorsabb ütemben próbál felzárkózni a nyugatihoz.

Malin Ede

vissza az elejére


A rendőrség hírei

(7. oldal)

1,3 MILLIÁRDOS CSALÁS
Csalás és személyazonosság meghamisítása vádjával indult nyomozás a Szucsáva megyei 59 éves G. Ionel ellen Kolozsváron. A vád szerint a férfi 2004-ben egy hamis személyazonossági igazolvánnyal, Nicola Gheorghe néven jelentkezett a kolozsvári cégbíróságon, ahol aláírta egy szamosújvári cég engedmény útján való átvételét. Miután a férfi a kereskedelmi társaság tulajdonosa lett, a hamis név alatt csekktömböt vett fel, majd Hunyad és Neamţ megyei cégektől vásárolt árut 1,3 milliárd régi lej értékben, melyekért a fedezetlen csekklapokkal fizetett. A vádlott jelenleg a temesvári börtönben tölti börtönbüntetését.

UTÁNFUTÓBA SZALADT
Senki sem sérült meg, de 30 ezer új lejes kár keletkezett azt követően, hogy egy személygépkocsi hátulról egy kamion utánfutójába szaladt. Az eset hétfőn délután fél kettőkor történt Kolozsváron, a Tordai úton: a 29 éves P. Viorica Corina egy Volkswagen Caddy-t vezetett, és nem tartotta be az előírt követési távolságot, ami miatt balesetet okozott. A kiskocsi 65%-ban megrongálódott.

BALESETEK NÉLKÜL, BALESETTEL
Balesetek nélkül a hétvégén a DN1-es jelzésű országúton – ez volt a jelszava a Kolozs megyei rendőröknek azt követően, hogy a múlt héten több mint féltucatnyian vesztették életüket a nagyforgalmú országút Kolozs megyei szakaszán. Bár a nagyszabású akcióban közel 100 rendőr vett részt, a kitűzött célt nem sikerült teljességgel teljesíteniük a közlekedésrendészetiseknek, vasárnap délután negyed ötkor ugyanis Gyaluban a szászfenesi 42 éves T. P. egy kettős kanyarban túlzott sebesség miatt felborult Volkswagen Golf márkájú autójával – a balesetben a gépkocsivezető és utasa csak könnyebben sérült meg. Súlyos baleset viszont valóban nem történt – az ellenőrzés során 782 büntetést róttak ki, összesen több mint 73 ezer új lej értékben. 341 esetben a túlzott sebesség, 80 esetben a biztonsági öv be nem csatolása volt az ok, 16 személyt büntettek szabálytalan előzés miatt, heten ittas vezetés miatt nyúlhattak a pénztárcájukba, hárman nem adtak elsőbbséget az átjáróknál, de 36 szabálytalanul átkelő gyalogos, valamint 20 kerékpáros és motorkerékpáros is „megbűnhődött". 21 forgalmi engedélyt és 66 jogosítványt függesztettek fel, többek között Antal Árpád RMDSZ-képviselőjét, aki Bányabükk faluban szombaton 137 km/órás sebességgel vezetett egy német rendszámú Audit. A képviselő különben jogosítványa helyett diplomata-útlevelét és igazolványát mutatta fel, azt nyilatkozva, hogy a jogosítvány nincs nála. 351 lejjel büntették meg.

(balázs)

Az oldalt szerkesztette: Balázs Bence

vissza az elejére


Múltidéző


Rekviem egy plátói lányért

(10. oldal)

Odaveszett egy tünemény
Amilyen hirtelen érkezett, úgy el is viharzott a heves nyári zápor, hogy negyedóra alatt kifényesítse a naptól fakult fenyvesek zöld ruháját. Az azúrkék irdatlan kékségben néhány rongyos felhőfoszlányt terelt keletnek a szelíd nyári szellő. Fenn a felhők alatt kányák, vércsék, sólymok keringtek zsákmányra vadászva éhes, még pihetollas fiókáiknak. A bokrokon méhek, legyek szárítgatták esőtől elnehezült hártyás szárnyaikat, pinty- és verébcsapatok veszekedtek valamiért a sziklák alatt. A Gergely-havas csúcsán pipáltak a fenyvesek. A könnyű eső utáni párafoszlányok a tiszta nyári fényben a semmibe tűntek el, a falu apró fatemplomának vézna harangjai delet jelezve kondultak meg…

„Urunk, Te a Világmindenség Ura, gondviselő Atyánk, ezúttal nem csináltál igazságot!" – kiáltotta gordonka hangján Ionel, a fiatal pópa, nagy barna szemével a magasságos égre tekintve, az egek urát vádolva a történtekért. Amire Cadar esperes is csak a fejét csóválva nézte a fiatal papot és a gyászoló sokaságot. Ancat, Vidrean erdész szépséges lányát temették a kis hegyi falu jámbor lakói, rokonok, barátok, ismerősök, akiktől feketéllett a tágas udvar. A környéken emberemlékezet óta nem temettek még ilyen nagy részvéttel. Sok fiatal lány és fiú jött el Járából, Létáról, Kisbányáról, Járavizéről. Eljöttek a havasi esztenák juhászai asszonyostól, bojtárostól, eljöttek a lópatakiak, a topolyatetőiek, balta Hideghavas móc lányai, fiai, ott volt a kicsi púpos Prigoană, hegedűjével a hóna alatt. Ott volt a bolond Lucreţia Hesdátról, Bonda Vaszi, a híresen gyönyörű hangú kántor Kisfenesről, és még sokan mások, köztük a különbusszal érkezett nagyvárosi ismerősök, barátok, erdészek.

„Mindenható Urunk, hogyan tehettél ilyent?! Mi késztetett Téged arra, hogy magad mellé vedd drága gyermekedet? Az, hogy nagyon szeretted? Hát nálunk jobban ki szerette Ancat? Urunk, hogy tehettél ilyen helyrehozhatatlan dolgot, miért büntettél meg valamennyiünket Anca halálával? Mindnyájunkat szegényebbé tettél. Anca valamennyiünkből magával vitt valami megmagyarázhatatlan szépet és erényt, emberi tudatunkból, méltóságunkból, értelmünkből sokat, amit, ki tudja, valaha még pótolhat-e valaki?" – beszélt Ionel, a fiatal pópa, az egekre szegezve vádló tekintetét.

Milyen volt Ő?
Emlékeimben feltűnt a múlt. Az Ancaval eltöltött évek, hónapok, hetek, napok, órák, percek felejthetetlen emlékei. Be kell vallanom, életemben soha senki nem volt ilyen nagy hatással érzelmeimre, magatartásomra, soha nem ismertem hozzá hasonló személyt, akiből szeretet, jóság sugárzott volna embertársaira, állatokra, fákra, bozótra, az egész világra. Emlékszem, kamaszlány lehetett, amikor megismertem. Éppen a Görgényi-havasokból hozott medvebocsokat raktuk ki a Şoimu-i erdészház melletti akolba egy terepjáró autóról, amikor a bennünket bámulók között feltűnt egy szőke, nagy, kék szemű, karcsú, a szertelen bocsokat terelni igyekvő fürge kislány. Akkoriban csak néhány hete voltam a Caps-i erdészeti kirendeltség vezetője, Vidrean erdészen kívül kevés helybélit ismertem. Csak a bocsok hozatalakor tudtam meg, hogy Anca, a szőke kislány, Vidrean erdész egyetlen lánya. Emlékszem, tordaszentlászlói ácsokkal ólat építtettünk az apró bocsoknak. Ott volt Anca is, és kért, hogy a játékos bocsoknak csináljunk egy libikókát, legyen min játszania a szertelen népségnek. A bocsok valóban megtanultak hintázni a libikókán, sokszor a hasunkat fogtuk a nevetéstől, a bájos látványtól. Anca mindennapos vendége volt a bocsoknak, szamócát, málnát szedett nekik, hazulról cukrot és mézet hozott számukra. Mosta, kefélte barna nyári bundájukat, rengetegszer lefényképezte őket evés és hancúrozás közben. Egyébként a kislány állatok iránti vonzalma abban remekelt, hogy sikerült lefényképeznie egy apró, csóré kölykeit szoptató háziegeret. A fotóval a tartományi amatőr fényképészek nagydíját kapta meg, több újság leközölte a képet Az anyaság netovábbja címmel, szerte az országban ismertté vált, amire a lány kevésbé, a szülei azonban nagyon büszkék voltak.

„Teremtő Atyánk! Ez a nagyszerű gyermeked az emberi jóság példaképe volt, mindenki ismerte segítőkészségét, jótetteit. Szabadidejét gyakran arra használta, hogy idős, írástudatlan móc öregeket tanított meg írni, olvasni, akikkel levelet íratott katonafiaiknak, azok legnagyobb ámulatára. Pénzgyűjtést szervezett szegény magányos öreg mócok támogatására, és más, számtalan tettével bizonyította jóságát embertársai iránt. Mindezekért, jóságos Istenünk, részesítsd gyermekedet atyai szeretetben, adj neki boldogságot ott a mennyekben, ha itt a Földön nem volt része benne…" – prédikált mély hangján Ionel pópa, aki jóbarátja volt Ancanak.

Gondolataimhoz visszatérve, látom Anca szorgoskodását, amikor szüleitől ellopott vadkölyköket igyekezett etetni, ápolni mindaddig, amíg megerősödve visszaadhattuk azokat természetes környezetüknek. Milyen gonddal ápolta egyik tavaszon azt a vadrécét, amelyet súlyosan megsebesített egy vándorsólyom, és milyen boldog volt, amikor a réce gyógyultan csatlakozott egy északnak tartó csoporthoz! Szülei, látva lányuk vonzalmát, pazarló szeretetét az állatok iránt, mindenben segítették, hogy teljesüljön áhított vágya, és állatorvos válhasson belőle... Anca középiskolába Topánfalván járt, apja szüleinél lakott, de minden vakációját Capson, szülei házánál töltötte.

Barátságunk plátói volt. Nekem feleségem, családom volt, de a serdülő lány szépsége, delejes lénye, kedvessége minden akaratom ellenére gyakran idézett elő bennem erotikus vágyakat. Amit őszintén közöltem is a lánnyal, és amit ő természetesnek vett, mintha valami tapasztalattal rendelkezett volna ezen a téren. Szerinte a szerelem nagyon fontos az ember életében, de nem legfontosabb, csupán a fajfenntartást hivatott biztosítani. Sok fiúbarátja volt, kapcsolatait velük gyakran elmesélte nekem, de intim kapcsolata egyikkel sem volt. Okos lány lévén megőrizte szüzességét, bár, amint azt nekem bevallotta, gyakran játszott a gondolattal… ha másért nem, szánalomból a fiú iránt… Bátorítottam, tanácsokat adtam neki, hogy házasságáig őrizze meg lányságát, hiszen azután marad bőven ideje a szerelemre.

Imádta az állatokat
A nyári vakációk alkalmával Anca engem szinte naponta elkísért az erdőtérben végzett munkáim, feladataim elvégzésekor. A bájos lány gyermekien kíváncsi volt, szinte minden érdekelte, információs éhségét nem tudtam kielégíteni. Nagyon fogékony, jeles tanuló volt a líceumban, több tantárgyolimpián győzött. Kedvenc tantárgya a természettudomány volt. Emlékszem bámulatos vizuális memóriájára, erdőben jártunkkor egy füvet, fát vagy cserjét miután botanikailag meghatároztam, más alkalmakkor valamennyit rögtön felismerte, azok rendszertani nevével és rövid monográfiájával együtt. De ez a képessége az állatok iránt fejlettebb volt: ismerte a térségben élő vadak minden monográfiai adatát: elterjedést, várható élethosszt, vemhességi időt, kölykeik számát, viselkedésüket, betegségeket stb.

… A nagyvárosi görögkeleti teológiai egyetem férfikara ódon, bizánci hangulatú szertartáshoz illő dallamot énekelt, melynek visszhangját felerősítetve verték vissza a falucskát övező barna színű sziklafalak, fokozva a gyász hangulatát, és az asszonyok zokogását. A rövid szünetek alatt hallani lehetett a harmadik szomszédban egy ólba zárt kicsi törpe puli fájdalmas nyüszítését. A Codruţ-ét, Anca imádott kutyusáét…

Anca kivételes figyelmet fordított a madarak megfigyelésére. Egy húsvéti vakáció alkalmával napokon, órákon keresztül messzelátóval figyelt egy, a kertjük végében fészkelő széncinkét, amint az rovarokkal, főleg apró hernyókkal etette állandóan éhes csupasz fiókáit, és mindig tudta, melyik apróság a soros, melyik tátott csőrébe helyezi el a gyakran még ficánkoló lárvát. Anca megfigyeléseit egy vastag füzetbe naplószerűen vezette be. Szülei szabad utat adtak lányuk szenvedélyének, így kapott nagyteljesítményű fényképezőgépet, Zeiss messzelátót, állattannal kapcsolatos irodalmat, madáreledelt, gyógyszereket és még sok más szükséges holmit. Az állatorvosi kar dékánja, látva a lány rendkívüli érdeklődését és tehetségét, asszisztensére bízta, aminek eredményeként a kiváló diáklány két évet ösztöndíjjal Skóciában, egy híres egyetemen töltött. Kell-e ennél jobb példa arra, hogy az igazi tehetség útjában nem állhat tartós akadályként a társadalmi eredet, amelybe valamennyien beleszületünk? Sokan vagyunk olyanok, akik nem hiszünk ebben, pedig a valóság félreérthetetlenül megcáfol. Anca tudásának és szorgalmának köszönhetően fiatalon haladt az elismerés, a hírnév felé. Sorsa kedvezően alakult, amikor egy ostoba baleset végzett vele.

„Urunk, Istenünk, miért szántál gyermekednek ilyen szörnyű halált? Miért kellett fiatal életté elveszítenie a kínok-kínjával? Miért a gyehenna szörnyű tűzének lett az áldozata ez a jóságos lány?" – folytatta már rekedtes hangon a pópa, nem szűntetve meg az egek vádolását…

A végzetes nap
Mint megtudtam, egy hete Anca, sikeres vizsgáinak letétele után szülei házában pihente ki a szesszió fáradtságát. Anyjának segített hordókat, csebreket tisztítani, felkészülni az erdei gyümölcs begyűjtésére a felvásárló központban. Péter és Pál napja volt, június vége. Enyhe nyári napra ébredt a falucska. Anyja vizet akart melegíteni egy hatalmas üstben az udvar sarkában. A nedves fenyőfahasábok nem akartak meggyulladni az üst alatti szabad tűzhelyen. A lány a fészerből egy bádogkanna benzinből igyekezett annyit önteni, hogy attól fellobbanjon a tűz. Vesztére, mert a benzineskanna egy szikrától felrobbant, és az öt liternyi benzin a lányra fröccsent. Szerencsétlen úgy égett, mint egy hatalmas fáklya. Pánikba esett, sikított, és futva menekült a kertjük végében a völgynek tartó folyóba, hogy belevesse magát. De útközben a szörnyű fájdalomtól összeesett, elvesztette eszméletét. Antonaş, a cigány kovács sietett rémülten a segítségére, bőrköpenyeget terített rá, maga is több égési sebet kapott, sikerült eloltania a lányt emésztő tüzet. Vidrean erdész nem volt otthon, ő már kora reggel Bondureasan járt. Amikor megtudta a történteket, tébolyodottként ordítozva intézkedett. Két óra múlva a súlyos sebesült a nagyváros klinikájának intenzív osztályán már eszméleténél volt, kábultan bámulta a körülötte sürgölődő orvosokat, ápolókat…

„Urunk, Istenünk, adj erőt e drága lény szüleinek, hogy elviseltessék e szörnyű lelki trauma fájdalmait, adj számukra vigaszt, ha ez egyáltalán lehetséges, bocsásd meg szegény gyermeked bűneit, az örök világosság fényesedjék neki, legyen számára könnyű a föld, Ámen!" – fejezte be fáradtan halotti beszédét Ionel pópa, fekete szélű zsebkendőjével megtörölve verejtékező homlokát.

… Anca a klinikán szenvedett, amikor Popescu professzor telefonált nekem, hogy sürgősen fáradjak be, mert a súlyosan sebesült lány velem akar beszélni. Nagyon megrendített a látvány, ma is sajnálom, hogy meglátogattam. A sebeiben haldokló lány halk, fátyolos hangon közölni akart valamit velem, de sajnos nem értettem. Gyönyörű szeméből patakzott ezüstösen csillogó könnye, fáradt mosolyránca egy pillanatra szelídé, nyugodttá vált, mintha kérné, hogy csókoljam meg.

A történtek óta félek a tűztől.

Korodi Zoltán

Az oldalt szerkesztette: Ördög I. Béla

vissza az elejére


Művelődés


Éneklő hegedű

(11. oldal)

Liviu Prunaru kiváló tehetségű hegedűművész nem először koncertezik a Transilvania Filharmónia zenekarával. A legrangosabb nemzetközi versenyeken az utóbbi időben rendszerint övé a pálma, így nem csoda, hogy fiatal kora ellenére a világ legnagyobb zenekaraival koncertezik szüntelen. 1676-ban készített Guarneri hegedűjén úgy játszik, hogy az ember lelke megtelik gyönyörűséggel. Így történt ez június 1-én is, amikor Dvo Ÿ ak a-moll Hegedűversenyét szólaltatta meg. A hangversenyt a városunkba egyre többször visszatérő Alexandru Lăscae (Hollandia) vezényelte.

Berlioz Római karnevál című nyitánya vidám, zsongó-bongó muzsika. A zenés forgatagban a régi időket idéző, nosztalgikus angolkürt-szóló (Hary Noémi) tiszta –melegséggel és költőiséggel a Benvenuto Cellini opera I. felvonásának szerelmi kettősét idézi, jó kontrasztban a karnevál zajos-táncos vidámságú szélső részeivel. Meleg tónusú lírikus párbeszéd alakul ki a csellók és hegedűk között, hogy majd a lendületes táncforgatag annál pezsgőbben ellenpontozza a néhány pillanatnyi poézist. Élénk tempójú, virtuóz könnyedség árad szét a zenekaron. A fagott töredékekben visszaidézi a nosztalgikus témát, de a jókedv elsöpri a „szerelmi kettős" lírizmusát és a hallgatót magával sodorja a Római karnevál euforikus hangulatába.

Dvo Ÿ ak a-moll Hegedűversenyében a határozott zenekari indítás után a hegedű veszi át a főszerepet. Szólamán érződik Joachim József, a XIX. század magyar származású virtuózának ujjlenyomata, aki Dvo Ÿ aknak segítségére volt a versenymű megírásában. Meglehet, ezért is annyira hatványozott a szólóhegedű szerepe! A hegedű dialogizál ugyan a zenekar különböző hangszereivel, de végig érezni, hogy ő a fő „mesélő". A cseh folklórból táplálkozó, fantáziaszerű motivikus kidolgozásból a hegedű valóságos virtuózként emelkedik ki.

Liviu Prunaru kitűnő muzsikus, előadásában a virtuozitás és a poézis páratlan érzékenységgel társul. Az énekszerű, fájdalmasan bensőséges részekben tónusa puha, bársonyos, opálos színű, a virtuóz részekben technikai fölénnyel, a szó szoros értelmében játszik a hangszerével: muzikálisan, tökéletes tisztasággal és határozott biztonsággal.

A zenekar a karmester nehezen követhető dirigálása ellenére – néhány szinkronproblémát áthidalva, valamint a kürtök bizonytalan intonálását leszámítva – hangulatban igyekezett alkalmazkodni a szólóhangszer csapongó, romantikusan szárnyaló szólamához. Prunaru hibátlan, könnyen suhanó, érzésteli előadása átragyogott a pontatlanságokon.

Gyönyörű, nyugtató muzsika, amelyből csillogó költői színfoltként emelkedett ki az oboával (Haáz Bence) folytatott párbeszéd szépsége. A versenymű végeztével Prunarut a közönség nem akarta leengedni a pódiumról. Igaz, ő sem sokat kérette magát, a szűnni nem akaró tapsvihart négy ráadással – Bach Ariso, Dinicu Hora staccato, Bach Bourrée, Bach II. Szonátájának egy tétele – köszönte meg.

Túl friss még az emléke a múlt heti Kocsis Zoltán-vezényelte Bartók Concertónak. Nehéz attól az előadástól elvonatkoztatni, de a kolozsvári filharmónia a miénk! Tehát becsüljük meg azt, amink van, hisz nekünk is vannak kiváló zenészeink és nagyszerűre sikeredett hangversenyeink! Különben is az előadás művészi színvonalát sok minden befolyásolja: a technikai felkészültségen kívül az adott pillanat ihlete és hangulata. No, meg az sem mindegy, hogy ki áll a karmesteri dobogón!

Bartók Concertója filharmonikusaink előadásában is tartogatott szép perceket számunkra! Tetszett a ritmikus határozottság, a vonósok „mindent bele" virtuozitása, a harsona-tuba tiszta intonálása, a fúvós párosok játéka. Kár, hogy a szépnek induló rézfúvósok korálját a kürtök bizonytalansága megzavarta!

A mélyből feltörő panaszos oboaszóló előrevetíti azt az emberi tragédiát, amelyet a vonószenekar bont ki, s amelyben a piccolo is elsírja keserűségét. A szívdermesztő, letaglózó emberi gyötrelem mintha kegyelemért sóhajtana! A részleteiben szépen megoldott „fejezetekből" sajnos hiányzott az összetartó erő. De ez, véleményem szerint, inkább karmesteri hiba!

Bartók Concertója a romboló magány, a kiszolgáltatottság, a daccal harcolás „szimfóniája", amelynek drámai alaphangját a fináléban a humánumba vetett hit derűlátása váltja fel. „... az önmarcangoló, keserűen vádoló, szilajul ellentmondó magatartás pozitívan igenlővé, magabízóvá és derűssé válik, mint amikor az utat tévesztett vándor az éjszaka sötétjében megpillantja a nap első sugarait." (Tóth Dénes)

KULCSÁR GABRIELLA

vissza az elejére


Világsztár fagottművész Kolozsváron
Akio Koyama a filharmónia vendégszólistája

(11. oldal)

Május 25-én a Transilvania Filharmónia zenekarának Akio Koyama (Németország) fagottművész volt a vendégszólistája. A japán származású világsztár olyan karmesterekkel kollaborált, mint Herbert von Karajan, Solti György, Seiji Ozava. Pedagógusként mesterkurzusokon tanítja a fiatal fagottos-nemzedéket, de nemzetközi versenyek zsűritagjaként is közkedvelt személyiség. Valóban sztár, akinek kolozsvári fellépését megtiszteltetésnek minősíthetjük! A hangversenyt Thomas Cockrell (Amerikai Egyesült Államok) vezényelte, aki főleg opera-karmesterként ismert, de szimfonikus koncertekkel is sikereket arat.

Drámai akkordokkal indul Verdi A végzet hatalma című nyitánya, amelyben a főszerepet a vonósok töltik be, de hallunk szépen kimunkált, fájdalmas-szenvedélyes klarinét-, oboa- és fuvolaszólókat is. A rezek a drámaiságot fokozzák. A különböző karakterű részek egymás ellentéteként vagy kiegészítéseként a gyönyörű Verdi-melodikával tartják fogva a hallgató figyelmét. Thomas Cockrell színesen, kellő feszültség-fokozással, gördülékenyen vezényelte Verdi népszerű nyitányát.

Ji ò i Pauer ma is élő cseh zeneszerző Fagottversenye mind a szólisztikus részekben, mind a zenekari kíséret anyagában igen hangulatos. Érdekessége, hogy a koncertáló fagott mellett más fúvós hangszereknek is biztosít egy-egy párbeszéd-jellegű felcsillanást.

Akio Koyama tökéletes virtuóz, akinek a kezében ez a nehéz hangszer olyan könnyedén szólal meg, mint amilyen könnyedén-gondtalanul a gyermek játszik kedvenc játékszerével. Igaz, nagyban segítette a jó minőségű, jól „fogyasztható" modern zene, amelyben van dallamosság, ötlet, humor és játékosság. Bensőséges előadását a lassú tételben csak a legszebb emberhanghoz tudnám hasonlítani. Bámulatos, milyen hangszínkombinációkat/hangulatváltásokat csalt ki hangszeréből.

A lassú tételben a pasztell színekkel megfestett zenei kép nosztalgiája lenyűgöző. Az utolsó tételben az előadó egy játékos-táncos kavalkád közepére sodorja a hallgatót. De azért itt is vannak nyugodt párbeszédek, nagy érzelmi feszültségek, amelyek megtorpannak vagy visszaesnek az énekszerűen hömpölygő zeneáradatba. A finálé ismét a táncos forgatagé, a pezsgő jókedvé. Akio Koyama játéka maga a tökéletesség. Egyszóval, őt hallgatni kell, nem beszélni róla!

Lendületes, hősi jellegű, fúvósokon felcsendülő vezérmotivummal indul Brahms III. Szimfóniája. Lágy, költői melléktémáját a klarinét intonálja. Rövid kidolgozási rész után a kódával bővült reprízben ünnepélyesség, ragyogás uralkodik. A főmotívumban „a világot csak elszánt akarat és a tetterő teremtheti újjá" (Tóth Dénes) – gondolat fogalmazódik meg. A fafúvósok derűsen nyugodt témája indítja el a tipikusan brahmsi dallamosságú lassú tételt, amelyben a természet és az emberi lélek áhítatos csendje talál visszhangra. Legkedveltebb tétel a triós Scherzo, amelyben minden boldogság ellenére előtörnek az élet nagy kérdései. A szívbemarkoló melódiáról nem tudjuk eldönteni, hogy a kürtön, vagy az oboán felcsendülő a fájdalmasabb? Vagy mégis a vágyódó vonósoké? Az utolsó tételben az élet küzdelme és szépsége fonódik egybe. Zaklatottság és költőiség, heroizmus és ünnepélyesség, filozofikus elmélyülés és a természetben való szelíd feloldódás öröme képezik a fő ellentétpárokat.

A karmesternek sikerült felszínre hoznia a zenekarból azt a milliónyi színt és hangulathullámzást, amit Brahms érezhetett a szimfónia komponálása közben.

Brahms III. Szimfóniáját Beethoven Eroica-jához hasonlítja a szakirodalom nem csupán a beethoveni munkamódszer miatt. Brahms zenéjében megvalósul az a törekvés is, miszerint : „A zenének a férfiszívben tüzet kell szítania, és könnyet fakasztania a női szemből." (Beethoven)

K. G.

Az oldalt szerkesztette: Köllő Katalin

vissza az elejére


Diáklap –
Campus

XVIII. évfolyam 17. szám

Egyszer azt mondtam Székelyföldön valakinek hogy heteroszexuális, mire azt mondta, ne szidjam, mert meg fog verni

(Béfé)

vissza az elejére


Érdekességek a dohányzásról

(12. oldal)

– A dohányzás őshazájának a kedvező éghajlatú, jó klímaadottságú, sok dohányt termő Közép-Amerika tekinthető

– Kolumbusz Kristóf Újvilágot felfedező útja során (1492. augusztus 3.) találkozott először a dohánylevéllel (ajándékba kapta a bennszülöttektől) s látott először dohányzó indiánokat. Az „őslakók" az összesodort száraz dohányleveleket izzó parázson gyújtották meg, s hogy a levelek égését biztosítsák: szájukhoz emelték, megszívták s füstjét orrukon, szájukon kieregették

– A XVI. század közepén Jean Nicot francia orvost nagyon érdekelte az új növény. Megszerezte, magját elültette, termesztette. Gyógyhatásáról is hallott már ekkor, s a dohánylevelet sebek kezelésére, a dohánypor belégzését pedig fejfájás megszüntetésére alkalmazta. Az új növény róla kapta a nevét: „Nicotiana tabacum" néven tartották számon, de a dohányméreg felfedezésekor is Jean Nicot-t „tisztelték" meg a tudósok a „nicotin" elnevezéssel

– Jakab angol király trónra lépését követően 1603-ban adta ki a világ első dohányzás elleni tanulmányát: „Kedves Polgártársak! Hagyjátok abba végre ezt az őrültséget, amelyet szégyenből fakadt tévedésből fogadtatok el és korlátoltságból használtatok: őrültség ez, amely az istenség haragját lángra gyújtotta, a testi egészséget legyengíti, a vagyont kikezdi, a nemzet méltóságát elhomályosítja... szaga undorító, káros az agyvelőre és a fekete füst kigőzölgése leginkább a pokol fortyogásához hasonlít."

Forrás: www.dohanyzas.hu

vissza az elejére


Öl az irigység (66.)
Csináld magad

(12. oldal)

Hál’istennek létezik egy olyan áldott jó tulajdonságokkal rendelkező anyag, mint a polisztirén, amit mindenki előszeretettel használ hő és hangszigetelésre, hiszen könnyen kezelhető, és viszonylag olcsó anyag. Megoldást jelent a komcsi időkből örökölt panellakások termikus komfortjára is, enyhíti a fűtés költségeit, kis befektetéssel jó eredményeket nyújt.

Nem elhanyagolandó a szigetelés, homlokzat-burkolás esztétikai vonzata sem. Mivel a gyakorlat azt mutatja, hogy a többtulajdonú tömbházaknál nehezen kivitelezhető a polisztirénnel való teljes, egységes burkolás, és természetesen mindenkinek különböző a kedvenc színe, az unalmas lakónegyedek a szó szoros értelemben új színfolttal/foltokkal gazdagodnak. A homlokzatok felélednek, állandóan változó (legalábbis míg mindenki el nem végzi a módosítást), rikító színekben pompázó, dinamikus képek alakulnak ki. Demokratikusabb így, mint régebb, hiszen a lakos hozzájárulhat otthona kinézetéhez, ha csak színben is, de megnyilvánul az „alkotó" individuum. Szörnyen korlátozná a polgárokat, ha mondjuk a város megszabna legalább egy színskálát az efféle beavatkozásoknak…?

Burkoljunk bátran, ki ahogy akarja!

CFK

vissza az elejére


Újabb világnap

(12. oldal)

1988 óta május 31-én ünnepeljük a dohányzás elleni világnapot.

Gondolom, mindenki már nem egyszer hallotta, hogy a dohányzás káros az egészségre, különböző betegségek okozója, emellett az ára is egyre magasabb. A dohányzók mégsem mondanak nemet a ciginek, nem teszik félre, hanem inkább nap mint nap észrevétlenül nő a cigaretták száma, amit elpusztítanak. Az ENSZ egészségügyi világszervezete azért harcol, hogy a zárt légterű nyilvános helyeken tilos legyen a dohányzás, s e tilalom alól az éttermek, bárok sem kapnak felmentést. Pár ország már elfogadta ezt a törvényt, és idővel világszerte érvénybe fog lépni. Kutatást végezvén kiderült, hogy Kolozsváron már egyre több 15–18 éves gyerek dohányzónak minősül. A napi egy doboz simán elmegy, de van rá példa, amikor annál több. Elgondolkodtató, hogy vajon honnan van rá pénzük, milyen szülő engedi meg, hogy ekkora gyereke már cigarettázzon, sőt még azt is, hogy zsebpénzét is erre költse.

Menőbb vagy, ha cigizel, hangzott a válasz nem egy fiatal szájából, ha azt kérdeztük, hogy miért dohányoznak. Egyesek kíváncsiságból gyújtottak rá, és úgy vélik, hogy nem tudnak leszokni, hisz kéri a szervezetük. Nő a dohányzók száma a gimnáziumokban, de szerencsére a nemdohányzók egyelőre többen vannak.

Sajnos nem mondhatjuk el ugyanezt az egyetemistákról. Egészen meglepő volt azt hallani néhány fiatal szájából, hogy Én nem dohányzom. Ezen még maguk a bagós egyetemisták is csodálkoznak ha olyan társsal találkoznak, aki egyenesen ki nem állhatja a cigit és a nagy füstöt, amit ez okoz. Szesszióban akár napi két doboz is elmegy, vallják az egyetemisták, a fiúk meg nevetve mondják, hogy A kávé cigi nélkül olyan, mint egy egész nap hús nélkül.

A felnőttek körében pedig szinte nem is találunk nemdohányzót. Érdekes, hogy még a legszegényebb embereknek is kijut a pénz a napi cigarettára. Leszokni már többen próbáltak, de nem jött össze nekik, így már nem is próbálkoznak többet.

Fontos EU-s kutatás eredménye, hogy minden 10. dohányos megöl 1 nemdohányzó embert. Tíz európai közül kilenc szeretné, ha a munkahelyeken és a köztereken betiltanák a dohányzást, állapítja meg a dohányzás témájában végzett legutóbbi uniós felmérés.

Kolozsváron kicsit más a vélemény. Az itt dohányzók nagyrészt azt szeretnék, ha minden étteremben, szórakozóhelyen lenne külön dohányzó, illetve nemdohányzó rész, hisz nekik jogukban áll azt tenni az életükkel, amit akarnak. Ez egyelőre még működik Kolozsváron, de valószínű már nem sokáig, hisz a törvény felénk is nagy lépésekkel közeledik. Szerencsére…

FODOR TEKLA

vissza az elejére


Full July!

(12. oldal)

Nem hiába adtam épp ezt a címet, hiszen július az a hónap, amikor egyik tábor éri a másikat, egyik rendezvény a másikat. Van bőven miből válogatni, és szerintem senki sem unatkozhat a nyáron ilyen kínálat mellett. Mindenki találhat magának való szórakozást, ahol igény szerint agytágítókon is részt vehet, vagy aki sportrajongó, az különböző sporttevékenységeket űzhet.

A bátrabbak és vállalkozó szelleműek szokás szerint július első hetében felpakolnak, veszik a hátizsákot, egy kis megspórolt vagy kölcsönkért zsebpénzt és azzal kezdődik az „ereszd el a hajamat" című fejezet. Hála a különféle rendezvény szervezőinek, nincsenek egy időpontra sűrítve, hanem egymás után szépen sorban következnek az események.

Lássunk egy kis ízelítőt az idei nyári programból, mi vár ránk a szesszió befejeztével.

Alig eszmélünk fel a szesszió megrázkodtatásaiból, rádöbbenünk, hogy alig tíz napunk maradt, hogy összeszedelőzködjünk, kerítsünk valami laskát és vehetjük az utat Tusnádfürdő felé, ahol július 10–15. között zajlik az EU-tábor. Az idei rendezvény komolyan próbál laza lenni és egy héten keresztül európai uniós előadásokat hallgathatnak a résztvevők, illetve ígérnek a szervezők szekcióüléseket, workshopokat, vetélkedőket, koncerteket és nagy bulikat is. További információkat a www.eutabor.miert.ro honlapon.

Ezután nem tanácsos elmenni Tusnádfürdőről, hiszen alig két nap múlva, július 17–22. között nagy buli várja az immár nagykorúvá lett, tizennyolc éves Bálványosi Nyári Szabadegyetem rajongóit, amely egy pár éve leköltözött Bálványosról Tusnádfürdőre, és így lett belőle Tusványos. Az idei év az EU-s trendet követi, amely egy Erős Európát és Erős közösséget tárgyal vitán felül. Szó esik az energiaválságról a Kárpát-medencében, reflektorfényben lesz a romániai turizmus, és ezúttal sem marad ki az autonómia-kérdés európai példákkal alátámasztva. Az előadások mellett esténként koncert várja a résztvevőket. Bővebben a www.tusvanyos.ro oldalon.

Alig marad két nap ahhoz, hogy összeszedelőzködj, vonatra ülj és irány Marosvásárhely. Ez az a rendezvény, ahol ha már nem vagy elég fáradt a sok alvatlan éjszakától, akkor tetőfokára hághat a júliusi buli és lazulás. Az idén július 25–29-én várja a marosvásárhelyi Week-end telep a jókedvű fiatalokat. Rengeteg esemény, rengeteg buli, rengeteg miccs és gulyás, na meg a sörről se feledkezzünk meg. A tavaly jól bevált társasjáték-sátor sem hiányzik majd, ott lesz majd a Mirakolix társasjáték-klub teljes felszereltséggel. A koncertek közül senki se veszítse szem elől az Locomotiv GT-t, valamint az újra fellépő olyan együtteseket, akiknek az elmúlt években annyi jó buli köszönhető. Más fontos információt megtalálsz a www.felsziget.ro honlapon.

Remélem, ezek után már senki sem fog hiányozni!

Takács Enikő

vissza az elejére


Diáklap


Első kolozsvári magyar ifjúsági gála

(13. oldal)

A KMDT (Kolozs Megyei Magyar Diáktanács), a Claudiopolis egyesület és az ÖFISZ (Önkéntes Fiatalok Szövetsége) közös rendezésében az elmúlt pénteken debütált az első magyar középiskolás diákoknak rendezett ifjúsági gála. A tulajdonképpeni rendezvény a Báthory István Gimnázium dísztermében volt megtartva, ezt pedig két EU-s vetélkedő előzte meg. Az első egy Ki mit tud?– kompetitív jellegű volt, a másik egy fotó-film pályázat európai uniós témakörben. A gálán ezeknek a versenyeknek a kiértékelésére is sor került, a főnyeremény egy tengerparti nyaralás volt Costineşti-en az Ifjúsági Minisztérium felajánlásában, amelyet az EU-s vetélkedők győztesei nyertek.

Bemelegítőként a Báthory néptánccsoportja ropta a táncot, Both Zsuzsa és József koordinálásában, majd a János Zsigmond Unitárius Kollégium Crazy Girls csapata modern táncokat adott elő.

Továbbá a diáktanács kezdeményezésére készített felmérés alapján a város magyar iskolái között megszavazott LEGeket ismertették: a legintelligensebbet, legstréberebbet, a legrockerebbet, a legbevállalósabbat stb., őket szintén ajándékokkal jutalmazták, a közönség pedig leláncolt figyelemmel hallgatta a LEGek névsorát.

Az érdeklődés ezen találkozó iránt a középiskolások körében alábbhagyott: nem töltötték meg kellőképpen a nézőteret, bár a szervezők elmondása szerint időben hirdették meg. Ennek ellenére a műsor konferansziéja Sebesi Karen Attila kellemes hangulatot teremtett, a diákok interaktivitását kezelésbe véve. Mindig akadt egy vállalkozó szellemű egy én, aki megmutatta magát két méterrel a föld felett, a színtéren. A tombolák kisorsolásánál annál is inkább fészkelődtek és lelkendeztek a kíváncsi emberkék, mert a tét egy Félsziget jegy volt. A felfokozott állapot végül kompromisszumkeresésbe váltott át, mert a nyertesek közül sokan nem voltak jelen, így többszöri újrasosolás mellett döntött a legfelsőbb bíróság: a közönség.

A nyeremény-osztogató műsorszámok után különleges meghívottként fellépett Felméri Péter, a tavalyi humorfesztivál győztese, majd a bulit megelőlegezendő, a Médiabefutón is „befutott" Backdoor rázta meg a diákság haját.

Lévén ez egy középiskolás találkozó, külső jenkikként nem zavartuk meg a partit, és egy nem is olyan régmúlt középiskolás idők bódító illatában surrantunk ki észrevétlenül a rendezvényről.

TÖTSZEGI ORSOLYA

vissza az elejére


Kárpát-medencei Nyári Egyetem

(13. oldal)

2007. augusztus 5–11. között immár a 6. Kárpát-medencei Nyári Egyetemet szervezi meg Nagyváradon az Antall József Alapítvány (AJA), a Bécsi Magyar Magyar Diákok Egyesülete (MDE-VUS), a Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ), a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK), a Partiumi Keresztény Egyetem Diákszervezete (PKED), a Romániai Magyar Doktoranduszok Szövetsége (RODOSZ) , a Rákóczi Szövetség, a Temesvári Magyar Diákszervezet (TMD).Témakör: OKTATÁS 2007; Tudományos életpálya modell a XXI. sz. elején; Hallgatói ösztöndíjak az EU-ban; K+F Hatékony-e az EU saját ajánlásainak érvényesítésében? Milyen oktatásra van szüksége ma Európának? Oktatás – mobilitás – népesség-megtartóerő; Hallgatói érdekérvényesítés, oktatásfinanszírozás; Élethosszig tartó tanulás – Tanulás = befektetés. Hasznosság, szakképzés; Anyanyelvi oktatás és a közösségi aktivitás. A szervezők a következőket ajánlják: 1 napos kirándulás Erdélyben, kulturális programok, prezentációk, életút-beszélgetések, buli. Részvétel: jelentkezni a kitöltött és visszaküldött jelentkezési lappal lehet, amely letölthető a www.karpatmedenceinyariegyetem.hu oldalról.

Részvételi díj nincs. A szervezők ingyenesen biztosítják a szállást és az étkezést.Az útiköltségről és az utazásról a résztvevőknek kell gondoskodniuk. Jelentkezési határidő: 2007. június 30.

vissza az elejére


Burgenlandi Ifjúsági Találkozó

(13. oldal)

Burgenlandi Ifjúsági Találkozó: Tudomány és kultúra az Osztrák–Magyar Monarchiában 2007. júliusában Burgenlandban (Őrvidéken) Tudomány és kultúra az Osztrák–Magyar Monarchiában címmel nyári egyetemet szerveznek, ahol a megszokott módon minden határon túli régióból, Nyugat-Európából és Magyarországról érkeznek majd fiatalok. A rendezvényt a Burgenlandi Magyar Népfőiskola és a helyi magyar közösségek támogatásával valósítják meg. Jelentkezési mód: a jelentkezéshez egy rövid tanulmányt kérnek. A tanulmány témaköre: Szülőföldem híres személyisége, aki az Osztrák–Magyar Monarchiában élt és alkotot. A levélben kérik feltüntetni a pályázó nevét, régiót, lakcímet, a születési dátumot és helyet, elérhetőséget (postai, e-mail, telefonos), szervezetet. Olyan a régiódban született személyről szóló munkát várunk, aki a Monarchia hírnevét erősítette, legyen az politikus, művész, kutató, irodalmár vagy bárki, aki munkásságával maradandó nyomokat hagyott a birodalomban és Magyarországot Európa-szerte ismertté tette. Ezeket a pályaműveket várjuk 2007. július 1-ig e-mail címre. Figyelem, vízumköteles országokból jelentkező fiatalok számára (Szerbia, Ukrajna) a határidő 2007. június 20.!A levél címe legyen OMM-jelentkezés, a levélhez csatolt állományként érkezzen a szöveg Microsoft Word formátumban, min. öt A4-es oldal terjedelemben, 12-es nagyságú betűkkel, Times New Roman betűstílusban gépelve. Minden egyes jelentkezést külön bírálnak el, és mindenkit értesítenek az elbírálás eredményéről. További infók és a találkozó programja: www.mfhnalap.org

vissza az elejére


Nyári Szakmai Gyakorlat – kitolt határidő

(13. oldal)

A Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) idén is nyári szakmai gyakorlatot hirdet az érdekeltek számára.

A Szakmai Gyakorlat lényege, hogy nyáron különböző profilú magyarországi cégek biztosítanak gyakornoki helyeket olyan fiatalok számára, akik szakmai előmenetelük szempontjából fontosnak tartják a gyakorlati képzést. A gyakorlat időtartama az illető cégtől függ, ugyanígy a szállás, étkezés és az esetleges ösztöndíj jellegű juttatások is. A helyek meghirdetése folyamatosan történik, a gyakornokokat fogadó cégek listáját és a helyek számát naponta frissítjük. Az aktuális információk közzététele folyamatosan történik, tehát figyeljétek a www.kmdsz.ro vagy www.oktatas.ro honlapokat.

Érdeklődni lehet:telefonon: 0747-503434 vagy 0744-6763850, e-mailen:

A jelentkezési határidő kitolva 2007. június 8-ig!

Jelentkezéshez szükséges iratok:

– Kitöltött jelentkezési űrlap

– Gépelt szakmai önéletrajz (nyomtatott és elektronikus formában is – e-mail címre, vagy flopin, CD-n az irodába behozni a jelentkezéskor). – Pályázati kérelem indoklása

– Motivációs levél (szakterület, nyári gyakorlat témájának rövid leírása) – Két tanári ajánlás (csak adjunktus, előadótanár vagy professzor részéről) – Hiteles igazolás az utolsó lezárt tanulmányi félév átlagáról (2006–2007) – Hiteles igazolás az utolsó lezárt tanulmányi év átlagáról (2005–2006) – Nyelvvizsga esetén a bizonyítvány fénymásolata – Folyóiratban közölt szakmai dolgozatok, tudományos konferencián, szakmai versenyen bemutatott dolgozatok egyoldalas kivonatáról és a megszerzett oklevélről készített fénymásolat – Diákszervezeti tevékenység esetén ennek részletes bemutatása, elnöki ajánlással és pecséttel.

Jelentkezni lehet: személyesen a KMDSZ irodában (Avram Iancu 21. szám) vagy más területi diákszervezeteknél. Jelentkezési határidő: 2007. június 8.

A pályázható helyek:

I.Fogadó intézmény neve: Olajterv

Tanulmányi profil: gépészmérnök, vegyészmérnök vagy közgazdász. Időpont: 2007. július 1–31. és 2007. augusztus 1–31.Biztosított helyek száma: 3 fő. Biztosított körülmények: napi 3 étkezés és ösztöndíj .

II.Fogadó intézmény neve: Vértesi Erőmű

Tanulmányi profil: bányaművelő, bányagépész, geológus, villamosmérnök, vegyészmérnök, környezetvédelmi mérnök. Időpont: 2007. július 22. – augusztus 5.

Biztosított helyek száma: 2 fő

Biztosított körülmények: szállás, napi egy étkezés (ebéd) és ösztöndíj .

III.Fogadó intézmény neve: Borsod Chem Nyrt, Kazincbarcika

Tanulmányi profil: vegyészmérnök, angol nyelvtudás és két lezárt tanulmányi év kötelező. Időpont: nyár folyamán egy hónap. Biztosított helyek száma: 2 fő. Biztosított körülmények: szállás és ösztöndíj .

IV.Fogadó intézmény neve: MOL Tiszaújváros

Tanulmányi profil: vegyészek, vegyészmérnök, vegyipari gépészek, informatikusok. Biztosított körülmények: napi 3 étkezés .

V.Fogadó intézmény neve: Országos Meteorológiai Szolgálat

Fogadó intézmény neve: a négy – teljesen különböző irányultságot kívánó – terület: – műszaki jellegű, meteorológiai automata mérőhálózati gyakorlat; – az OMSZ Éghajlat c. oldalának web-es szerkesztése; – orvosmeteorológiai vizsgálatokban való közreműködés; – digitális domborzatmodellek alkalmazása a klimatológiai kutatásokban. Időpont: egy-egy hónap. Biztosított helyek száma: 4 fő. Biztosított körülmények: szállás és ösztöndíj .

VI.Fogadó intézmény neve: Baustar KFT, nyírbátori Coloplast építkezésen

Időpont: július, augusztus hónapra

Biztosított helyek száma: 1 fő. Biztosított körülmények: szállás biztosítva, ellátásról a gyakorlaton lévő diáknak saját magának kell gondoskodnia, ösztöndíj pedig a magyarországi minimálbérrel megegyező összeg.

vissza az elejére


Egyetemi Kalauz – terjesztési pontok

(13. oldal)

Mint ahogy már korábban a Campus is beszámolt, megjelent az Egyetemi Kalauz 2007 című felvételi tájékoztató kiadvány. Ennek bemutatására, valamint a felvételivel kapcsolatos információk „házhoz szállítására" az Országos Magyar Diákszövetség idén is megszervezte a Felvételi tájékoztató körutat.

A Kiadványban a következő információk szerepelnek:

• magyar magán, egyházi és alapítványi felsőoktatási intézmények, a magyar tannyelvet is használó állami egyetemek, valamint a nagyobb egyetemi központokban lévő román állami egyetemek,

• egyes képzési ágakban milyen szakokat lehet választani,

• a 2006–2007-os tanév felvételi adatait,

• a 2007–2008-es tanév tervezett beiskolázási adatait,

• felvételivel kapcsolatos gyakorlati információkat: beiratkozási időszak, tandíj, beiratkozási díj, felvételi időpontja, a beiratkozáshoz szükséges iratok,

• az egyetemek által biztosított ösztöndíj és bentlakás lehetőségei.

Az Egyetemi Kalauz 2007 birtokába juthatnak Erdély-szerte az érdeklődők a következő terjesztési pontoknál: Nagyegyed – Bethlen Gábor Líceum, Temesvár – TMD iroda, Nagyvárad – NMD iroda, Beszterce – Beszterce Megyei Diáktanács , Kolozsvár – KMDSZ, OMDSZ, Zilah – Tulipán Könyvesbolt, Sepiszentgyörgy – Ifjúsági Igazgatóság, Kovakő, Kézdivásárhely – Next Egyesület, Barót – Baróti Szabó Dávid Szakközépiskola, Gyergyószentmiklós – IFITÉKA, Marosvásárhely – MMDSZ iroda, Bukarest – BMDSZ iroda, Székelyudvarhely – UFF, Szinfó, Szatmárnémeti – SZMDSZ iroda, Csíkszereda – HÖK, Brassó – BMD.

vissza az elejére


Mozaik


Figyelő
Házassági szerződés

(14. oldal)

Ha nem is minden tekintetben, de lassan-lassan kezdjük utolérni a nyugati államokat. Ezzel magyarázható, hogy felmerült a házasságkötési szerződés igényének a problémája. Eddig ugye nem volt rá szükség, hiszen a házaspárok válás esetén min osztozkodhattak? Egy lakáson, jobb esetben egy gépkocsin, hűtőszekrényen és mosógépen, bútoron. Ehhez nem kellett házasság előtti megegyezés. De most, amikor elkezdtünk gazdagodni, és már több házunk, gépkocsink, bankba tett pénzünk, értékes műtárgyaink vannak, hát csak nem hagyjuk, hogy a házasság elején még imádott házastársunk a szerelem elfogyasztása után fentebb felsorolt értékeinket is elfogyassza. Ezért aztán még mielőtt közösködni kezdenénk, szépen meghatározzuk, hogy ami az enyém, ahhoz neked semmi közöd válás esetén. Nyilván, van benne logika, nemhiába alkalmazzák azokban az államokban, ahol nem a majd semmi tulajdonnal nem rendelkezők alkotják a nagytöbbségét a lakosságnak. De szerződés bevezetése ide vagy oda, azért az úgynevezett „érdekházasságok", amelyek kimondottan az egyik fél jólétének megszerzése miatt kötődnek, továbbra is köttetnek, és biztos vagyok benne, hogy azért a házasságban érdekeltebb fél így sem jár túl rosszul. S mert általában a nők kötnek többször úgymond „érdekházasságot" (bár az egyenjogúság a házasság intézményébe is már eléggé behatolt), hát a viccek is többnyire róluk szólnak. Mint ez alábbi a sikerességről: „Sikeres az a férfi, aki többet keres, mint amennyit a felesége el tud költeni. Sikeres az a nő, aki ilyen férjet talál."

B. É.

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Június 5., kedd

(14. oldal)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

100 Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25.)

3,22/3,26

2,39/2,43

1,28/1,32

Western Union – szolgáltatás a Sora, Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25., Victor Babeş 33/A és Magyar/22., Dec. 1989 u. 137. szám alatti váltóirodákban.

A Román Nemzeti Bank árfolyamai (június 6., szerda)
1 euró = 3,2560 lej, 1 USD = 2,4102 lej, 100 magyar forint = 1,3001 lej.

vissza az elejére


MOZI

(14. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – TIFF 2007. Június 6.: 11: La antena (argentin); 13: Immer nie an meer (osztrák); 15.30: Orniros (görög); 18: Friss levegő (magyar); 20.30: Cocosul decapitat (román-német-osztrák-magyar); 23: Princess (dán).

Június 7.: 11: Int he Company of Men (amerikai); 13: Red Road (nagybritanniai); 15.30: Reprise (norvég); 18: Ingerul necesar (román); 20.30: 4 luni, 3 săptămâni si 2 zile – Amintiri din Epoca de Aur (román); 23: Whe the Road Bends Tales of Gipsy Caravan (amerikai).

GYŐZELEM – TIFF 2007Június 6.: 10: Inland Empire (amerikai); 13.30: Huhwihaji anha (dél-koreai); 16: Grizzly Man (amerikai); 18: La tarea (mexikói); 20: Ex Drummer (belga-holland-olasz); 22: Severance (német-angol).

Június 7.: 10: La noche de los girasoles (spanyol); 12.30: La sagrada familia (chillei); 15: Hîrtia va fi albastra (román); 17.30: Răutăciosul adolescent (román); 20: Farval Falkenberg (svéd); 22: Ex Drummer (belga-halland-olasz).

MŰVÉSZ – TIFF 2007Június 6.: 10: Electroma (francia); 12: Balkán bajnok (magyar); 14.30: Magyar rövidfilmek; 17: En la cama (chillei); 19.30: La vraie vie est ailleurs (svájci); 22: Egyetleneim (magyar).

Június 7.: 10: Irina Palm (nagy-britanniai); 12: Sanxia haoren (kinai); Fritt vilt (norvég); 16.30: So lange du hier bist (német); 18.30: Operation Filmaker – work in progress (amerikai); 21: Les amants reguliers (francia).

DÉS

MŰVÉSZ – Orvlövész – amerikai. Vetítés. 17, 19.15; péntek, szombat, vasárnap: 21.30 órától is, kedvezménnyel.

TORDA

FOX – 300 – amerikai. Vetítés: 15, 17, 20.

vissza az elejére


SZÍNHÁZ

(14. oldal)

MAGYAR SZÍNHÁZ

Június 15-én, pénteken este 7 órakor: Shakespeare: A windsori víg nők. Rendező: Keresztes Attila. 16 ÉVEN ALULIAKNAK NEM AJÁNLJÁK!

vissza az elejére


BÁBSZÍNHÁZ

(14. oldal)

Június 8-án, péntken este 7 órakor: Parti Nagy Lajos Ibusár c. drámája alapján: Pezsgő. Előadja: Benedek Ágnes Tóth Gábor Ákos Beszélgetéseim a színésznővel alapján: Gizike show. Előadja: Domokos Erika. Irányító tanár: Albert Júlia. – FELNŐTTEKNEK AJÁNLOTT MŰSOR.

Június 9-én, szombaton 12 órakor: Jancsi és Juliska. Rendező: Varga Ibolya – magyar tagozat.

Június 10-én, vasárnap 12.30 órakor: A varázsló macskája. Rendező: Decebal Marin –román tagozat.

vissza az elejére


OPERA

(14. oldal)

MAGYAR OPERA

Június 10-én, vasárnap du. 5 órakor: gála-előadás. Műsoron: Verdi: Traviata. Vezényel a három díjazott karmester. Violetta: Hary Judit. Flóra: Molnár Mária.

ROMÁN OPERA

Június 13-án, szerdán este 7 órakor: Leonard Bernstein: Candide. Vezényel: Horváth József. Rendező: Vincent Liotta (Egyesült Államok).

vissza az elejére


ZENE

(14. oldal)

DIÁKMŰVELŐDÉSI HÁZ

Június 8-án, pénteken este 7 órakor: A Transilvania Filharmónia szimfonikus zenekarának és kórusának hangversenye. Vezényel: Gheorghe Costin. Közreműködik: Sorina Munteanu, Lucia Papa, Constantin Nica, Sorin Drăniceanu. Műsoron: Verdi: Rekviem.

vissza az elejére


HirdetésBÉRBE VESZ

(15. oldal)

Keresek kiadó kétszoba-konyha-fürdőt pár napos üdülésre, Félix/Május 1. környékén. Telefon: 0746-674476. (0018)

vissza az elejére


SPORT


TENISZ
Roland Garros
Két szerb lány az elődöntőben

(16. oldal)

A szerb Jelena Jankovics simán nyert, honfitársa Ana Ivanovics kissé nehezebben győzött, és mindketten bejutottak a legjobb négy közé a francia nyílt teniszbajnokságon. Előbbi a cseh Nicole Vaidisovát verte meg két szettben, míg utóbbi a tavaly döntős orosz Szvjetlána Kuznyecovcát búcsúztatta három játszmában.

Az első helyen kiemelt Justine Henin és a másodikon rangsorolt Marija Sarapova magabiztos játékkal jutott a legjobb négy közé. A belga címvédő simán nyert a vártnál többet hibázó amerikai Serena Williams ellen, míg az orosz teniszező 1 óra 18 perc alatt búcsúztatta honfitársát, Anna Csakvetadzét. Henin Jankoviccsal, míg Sarapova Ivanoviccsal játszik a döntőbe jutásért.

*

A férfiaknál címvédő Rafael Nadal három játszmában legyőzte az ausztrál Lleyton Hewittot, s ezzel bejutott a legjobb nyolc közé. A spanyol sztár az első két szettet nagyon könnyedén, alig több mint egy óra alatt megnyerte, a harmadikban azonban nagy csatára kényszerült. Hiába adogathatott 6:5-nél a mérkőzésért, Hewitt elvette adogatását, így következett a rövidítés, amelyben sokáig úgy tűnt, hogy az ausztrál játékos nyerhet, ám a döntő szituációkban rontott, így Nadal örülhetett.

Eredmények, férfiak, nyolcaddöntő: Djokovics (szerb, 6.)–Verdasco (spanyol) 6:3, 6:3, 7:6; Moyá (spanyol, 23.)–Björkman (svéd) 7:6, 6:2, 7:5; Nadal (spanyol, 2.)–Hewitt (ausztrál, 14.) 6:3, 6:1, 7:6 és Andrejev (orosz)–Bagdatisz (ciprusi, 16.) 2:6, 6:1, 6:3, 6:4.

A negyeddöntő párosítása: Nadal–Moyá, Djokovics–Andrejev, Federer (svájci, 1.)–Robredo (spanyol, 9.) és Davigyenko (orosz, 4.)–Canas (argentin, 19.).

Női egyes, negyeddöntő: Jankovics (szerb, 4.)–Vaidisová (cseh, 6.) 6:3, 7:5; Ivanovics (szerb, 7.)–Kuznyecova (orosz, 3.) 6:0, 3:6, 6:1 és Henin (belga, 1.)–S. Williams (amerikai, 8.) 6:4, 6:3 és Sarapova (orosz, 2.)–Csakvetadze (orosz, 9.) 6:3, 6:4.

vissza az elejére


TEKE
Két nap, két mérkőzés

(16. oldal)

Sűrű volt az Aranyosgyéresi Sodronyipar-CFR programja, a válogatott mérkőzések miatt szinte minden bajnoki mérkőzését el kellett halasztania, és most két nap alatt kettőt pótolt.

Szombaton Marosvásárhelyen a helyi Elektromaros-Koracell ellen játszottak a Kolozs megyeiek, nem is akármilyen arányban győztek, szinte 300 fával többet vertek le, a végeredmény: 3360–3084 (egyéniben 5–1, összesítésben 7–1). Másnap Nagytalmácson játszották le a Foresta ellen a tavaszi idény első fordulójából elhalasztott mérkőzést. A nagyon rossz pályafeltételek és a már említett sűrű ritmus meglátszott a végeredményen. Egyéniben a Sodronyipar-CFR 4–2-re nyert, összesítésben azonban 4–4-es döntetlent jegyeztek, mert 3108–3102 fa arányban alulmaradtak a vendéglátók ellenében.

Következik a hétvégén, szombaton a Vajdahunyadi Kohász, Aranyosgyéresen biztos győzelmet várunk a Sodronyipar-CFR-től. Ez azt jelentené, hogy biztosan 2 pont előnnyel a táblázat élén végeznek a Petrillai Inter és Jászvásári CFR-Olimpia előtt, a rájátszásban pedig a 4. helyen végzett csapattal játszanak a döntőbe kerülésért.

SCHMIDT JENŐ

vissza az elejére


LABDARÚGÁS
A CFR a legjobbak között

(16. oldal)

Kilenc helyet nyert a Steaua a labdarúgó klubvilágranglistán, amelyet a labdarúgás statisztikájával és történetével foglalkozó nemzetközi szövetség (IFFHS) állít havonta össze, így a 77. helyről a 68. helyig rukkolt elő. A legjobban helyezett román klub a Rapid, amely egy helyet veszített ugyan, de így is a 29. helyen áll. Két hellyel lennebb található a Dinamó, ugyanott, ahol egy hónappal korábban. A legjobb 350 között még további három romániai együttes is megjelent: a Temesvári Politechnika a 289., az első ízben a legjobbak közé került Kolozsvári CFR 1907 a 318., a Galaci Oţelul pedig a 330. helyen áll.

Magyarországról egyetlen csapat került be, a bajnok Debreceni VSC-TEVA a 251. helyet foglalja el.

A sorrend (zárójelben a korábbi helyezés):

1. Sevilla FC (spanyol) 289, 2. (3.) Chelsea (angol) 285, 3. (5.) AC Milan (olasz) 271, 4. Manchester United (angol) 270, 5. (4.) CSD Colo Colo Santiago (chilei) 269, 6. (10) Santos FC (brazil) 250, 7. (8.) AS Róma (olasz) 238, 8. (7.) FC Liverpool (angol) 236, 9. (6.) Milánói Internazionale (olasz) 233, 10. (12.) Espanyol Barcelona (spanyol) 231, ..., 29. (28.) BUKARESTI RAPID 182,5, ..., 31. (31.) BUKARESTI DINAMÓ 178,5, ..., 68. (77.) BUKARESTI STEAUA 137, ..., 251. (239.) DEBRECENI VSC-TEVA 73,5, ..., 289. (335.) TEMESVÁRI POLITECHNIKA 67,5, ..., 318. (408.) KOLOZSVÁRI CFR 1907 63,5, ..., 330. (392.) GALACI OŢELUL 62.

Az E-csoportot vezető Horvátország a második helyen álló Oroszország ellen lép pályára Zágrábban a szerdai labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők rang-adóján. Ezúttal összesen 19 találkozót rendeznek.

Győzelme esetén a horvát együttes öt ponttal elhúzna riválisától. Hasonlóan nagy előnyre tehet szert az F-csoportban Németország a második Csehországgal szemben, ha hazai pályán legyőzi Szlovákiát.

A világbajnoki döntősök csoportjában, amelyben a két pont előnnyel vezető, tavaly ezüstérmes franciák Grúziát fogadják, a világbajnok olasz együttes Litvániában lép pályára. Ez a csoport a legkiegyensúlyozottabb, hiszen a feröeriekhez látogató skótok egy ponttal gyűjtöttek kevesebbet az olaszoknál. A negyedik, ezúttal szabadnapos ukránok is csak egy ponttal maradnak el Roberto Donadoni válogatottjától.

A C-csoportban a negyedik helytől egyre távolabb kerülő magyar válogatott Norvégiában lép pályára. A mérkőzést Oslóban rendezik, 20 órakor kezdődik. A G-csoportban másodszor mérkőzik meg Románia és Szlovénia, Victor Piţurcă legénysége Temesvárott fogadja a vendégeket. A kezdési időpont 21 óra, a találkozót élőben közvetíti az RTV1.

Az Európa-bajnoki selejtezők menetrendje:

A-csoport: Kazahsztán–Azerbajdzsán, Örményország–Lengyel-ország és Finnország–Belgium.

B-csoport: Feröer-szigetek–Skócia, Litvánia–Olaszország és Franciaország–Grúzia.

C-csoport: NORVÉGIA–MA-GYARORSZÁG, Bosznia-Hercegovina–Málta és Görögország–Moldovai Köztársaság.

D-csoport: Németország–Szlovákia.

E-csoport: Andorra–Izrael, Horvátország–Oroszország és Észtország–Anglia.

F-csoport: Svédország–Izland, Lettország–Dánia, Liechtenstein–Spanyolország.

G-csoport: Bulgária–Fehéroroszország, ROMÁNIA–SZLOVÉ-NIA és Luxemburg–Albánia.

vissza az elejére


Ranieri a Juvetus új edzője

(16. oldal)

Claudio Ranierit nevezték ki az élvonalba visszajutott Torinói Juventus labdarúgócsapatának vezetőedzőjévé.

Az ötvenötéves Claudio Ranieri Didier Deschamps helyét veszi át, aki visszajuttatta a gárdát a Serie A-ba, miután tavaly nyáron, a bundabotrányban játszott szerepe miatt száműzték a második vonalba.

vissza az elejére


Bocsánatot kért a renitens szurkoló

(16. oldal)

Több fórumon is bocsánatot kért az a dán szurkoló, aki miatt félbeszakadt a szombati, svédek elleni labdarúgó Európa-bajnoki selejtező. A 29 éves, Svédországban élő dán szurkoló a koppenhágai találkozó 89. percében rohant be a pályára, amikor a német Herbert Fandel kiállította Christian Poulsent, és 11-est adott 3–3-as állásnál. A nevét fel nem fedő férfi megütötte a játékvezetőt, és végül a hátvéd Mi-chael Gravgaard fékezte meg. A tettest őrizetbe vették, majd elengedték, és szabadlábon védekezhet.

„Teljesen hülye voltam. Szeretnék bocsánatot kérni Dániától, Svédországtól és a bírótól az embertelen viselkedésemért" – mondta az Aftonbladet című svéd lapnak.

vissza az elejére


Negyedikek a szamosújváriak

(16. oldal)

Bákóban rendezték az országos labdarúgó iskolás-bajnokság döntő tornáját, amelyen hat csapat vett részt. Közöttük találtuk a Kolozs megyét képviselő szamosújvári Ana Ipătescu Elméleti Líceum V–VIII. osztályos diákjainak együttesét is. Augustin Sabo és Virgil Chendrean edzők tanítványai végül a negyedik helyet foglalták el. Az országos bajnoki címet Konstanca megye csapata nyerte el. A 3–4. helyért vívott mérkőzésen a Szamos parti tanulók 5–4 arányban maradtak alul a bronzérmes temesváriakkal szemben.

Erkedi Csaba

vissza az elejére


Gyászol az afrikai labdarúgás

(16. oldal)

Zambiai tragédia
Tizenkét szurkoló lelte halálát a stadionból kiáramló tömegben a szombati Zambia–Kongó labdarúgó Afrika Kupa-selejtező után Lusakában. Hírügynökségi beszámolók szerint az okozta a tragédiát, hogy a 3–0-s hazai sikerrel végződött találkozót követően a nézők egyszerre akarták elhagyni az arénát, a kijáratok azonban nem tudták befogadni a tömeget, amely néhány drukkert agyonnyomott.

„Tizenkét ember, kilenc férfi és három nő meghalt" – erősítette meg a helyi rendőrkapitány, Antoneil Mutenthwa.

További húsz szurkolót kórházban ápolnak.

Lezuhant a togói sportminisztert szállító helikopter
Lezuhant egy helikopter vasárnap este Sierra Leonéban, a fedélzeten tartózkodó 22 ember közül egy kivételével mindenki meghalt. Az áldozatok között van Atipe Kwako, Togó sportminisztere és az ország labdarúgó szövetségének több képviselője.

A Paramount Airlines magán légitársaság Mi-8 típusú helikoptere az afrikai ország fővárosából, Freetownból a közeli Lungi nemzetközi repülőtérre tartott, és már leszállni készült, amikor robbanás történt, és tűz ütött ki ki a gépen. A két orosz pilóta kiugrott, de csak egyikük élte túl a zuhanást, őt súlyos sérülésekkel vitték kórházba.

Alfred Yelinkeh, a repülőtér üzemeltetését végző cég egyik vezetője elmondta, hogy a húsz utas többsége togói volt, köztük a sportminiszter. A két ország labdarúgó válogatottjának freetowni összecsapásán vettek részt: az Afrika Kupa-selejtezőben Togó 1–0-ra verte meg Sierra Leonét. Egy helyi rádió szerint a togói labdarúgó szövetség képviselői utaztak a helikopteren, labdarúgók nincsenek az áldozatok között.

A Freetownt és a nemzetközi repülőteret elválasztó folyón komppal lehet átkelni, vagy helikopterrel lehet utazni. Két magántársaság indít ilyen helikopterjáratokat, az út így mindössze hét percig tart. A togói labdarúgó válogatott játékosai egy másik helikopterrel indultak a repülőtérre.

Az oldalt szerkesztette: Póka János András