Halálos áldozatokat követelt az erőteljes vihar
Viharos augusztust ígérnek a meteorológusok

(1. oldal)

Hárman meghaltak, és kilencen megsebesültek a hétvégén az országban dúló erőteljes vihar következtében, amely több hektárnyi területen erdőket is kidöntött. A Mediafax jelzése szerint 7 megyében, 70 településen tett kárt a vihar. Tekintettel arra, hogy a meteorológusok az elkövetkező egy-két napra pozitív fordulatot jeleznek, a környezetvédelmi minisztérium megszüntette az ország déli és központi megyéire érvényes figyelmeztetést. Sajnos azonban az időjárás továbbra is gondot okoz, de egyelőre nem kell különösebb viharoktól tartani, és árvízkészültséget sem rendelnek el. A tárca közlése szerint az következő 24 órában az időjárás változó lesz, lehűlésre, elszórtan pedig esőre lehet számítani. (Részletek az 5. oldalon)

vissza az elejére


Kanyargó sorok, türelmetlen turisták a határátkelőkön

(1. oldal)

Több órás várakozásra kell számítani a magyar–román határátkelőknél is – figyelmezteti az útra indulókat mind a hazai, mind pedig a magyarországi határrendőrség. Ennek a torlódásnak az oka a hétvégén Magyarországon zajló Forma-1-es Magyar Nagydíjra érkezők (köztük sok az erdélyi is), akik várhatóan a tegnap esti órákban és a mai nap folyamán igyekeznek vissza, illetve a hazatérő romániai, valamint szerbiai vendégmunkások nagy száma. Nem különb a helyzet a magyar-osztrák határon, a hegyeshalmi átkelőn sem, ahol szintén kanyargó sorokra számíthatnak a ki- és beutazók.

Nagylaknál például 24 óra alatt több mint 25 000 személy utazott be Románia területére. A zsúfoltság igen nagy volt annak ellenére, hogy három kilépési sávot átalakítottak belépésire a megszokott hat mellett. – Úgy véljük, hogy ez a vendégmunkások utolsó hulláma, akik szabadságra jönnek haza – nyilatkozta a Mediafaxnak Florin Oprişan, az Arad megyei Határrendőrség szóvivője. A helyzetet bonyolította, hogy a viharok miatt hosszabb áramkiesés volt nagylaknál.

A magyar határrendőrség azt javasolja a Magyarországra érkezőknek, hogy inkább a kisebb átkelőhelyeket vegyék igénybe.

vissza az elejére


Beszterce-Naszód: magyar tanácsos az SZDP-ben

(1., 5. oldal)

Az RMDSZ-ből korábban kizárt besztercei Szántó Árpád feladta függetlenségét, és úgy döntött, hogy a Szociáldemokrata Párt (SZDP) megyei önkormányzatának frakciójában folytatja tanácsosi pályáját.

Szántó Árpád 2000–2004 között az RMDSZ színeiben tölthette be a Beszterce-Naszód megyei tanácsnak alelnöki tisztségét. Közte és a Szövetség közti viszony akkor romlott meg végérvényesen, amikor a legutóbbi helyhatósági választásokat követően Szántó a megyei tanács jelenlegi elnökét, Gheorghe Marinescut segítette ismét a helyi döntéshozó testület élére, noha az RMDSZ együttműködési megállapodást írt alá a szociáldemokraták legfőbb ellenfelével, a liberális-demokrata szövetséggel.

A fegyelmezetlen tanácsos ellen keményen fellépett a besztercei RMDSZ, hiszen a „félreszavazást" igencsak zokon vették szövetségeseik. Érthető is, hiszen a már több mint egy évtizede sorozatosan tanácselnöki mandátumot betöltő Marinescut a D.A.-sok mindenképpen el akarták távolítani a megye éléről. Az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének illetékes döntéshozó testülete két évre felfüggesztette Szántó RMDSZ-tagságát.

A számkivetett azóta független tanácsosként folytatta munkáját, de rendszerint a szociáldemokraták tervezeteit támogatta. Ezért nem számít meglepetésnek mostani döntése.

A már április óta tartó helyi közigazgatási válság tekintetében Szántó átiratkozása se nem oszt, se nem szoroz. Beszterce-Naszód megyében várhatóan szeptember elején írják majd ki az előrehozott helyhatósági választásokat, mivel tavasszal a Marinescu elmozdításáért összefogó D.A.-sok testületileg lemondtak a megyei tanácsból. Mivel így is még mindig a tanácsosi helyek több mint fele be volt töltve, Szilágyi János prefektus nem oszlathatta fel rögtön a tanácsot. Ezt azonban megteheti augusztus végén, amikor várhatóan sorozatban a harmadik ülést tartják úgy, hogy csak 15 SZDP-s tanácsos jelenik meg. Mivel a testület összesen 31 tagból áll, megállapítható, hogy a tanácsosok fele három egymás utáni ülésen nem vett részt, tehát a megyei tanács határozatképtelen. Ezek után beindítható a határidő előtti választások kiírásához szükséges eljárás.

B. T.

vissza az elejére


VII. IKE-találkozó Algyógyon

(1., 7. oldal)

Hetedik alkalommal szervezte meg az idén hagyományos ifjúsági táborát Algyógyon az Ifjúsági Keresztyén Egyesület. A tábor csütörtökön kezdődött, vasárnap este pedig Szikra koncerttel és tábortűzzel ért véget. A négy nap során számos érdekes programot kínált az érdeklődőknek, mindenki válogathatott a színes tevékenységek, műhelyek és alternatív tevékenységek közül.

Az idei találkozó újdonsága a „kis csoportos" áhítat volt. – Ezt azért szerveztük az idén így – mondta Tamás Adél szervező –, hogy a fiataloknak nagyobb lehetőséget teremtsünk a megismerkedésre. Eddig egy nagy közös áhítat volt reggelenként, amelyen az összes táborlakó részt vett, de a több száz fős csoportoknál nem jutott annyi idő az ismerkedésre. Most pedig az ország különböző régióiból érkezőket felosztottuk kisebb csoportokra úgy, hogy alkalmuk legyen kapcsolatokat teremteni a közös reggeli összejöveteleken.

A reggeli áhítatokat különböző témájú előadások követték: a táborlakók hallhattak a gyermek- és felnőttkeresztségről, a nagy Őről, a sátánizmusról és a rockzenéről, az iszlám vallásról, valamint a dél-erdélyi magyarokról.

Délután a táborlakók barkácsolhattak, ellátogathattak a csendsátorba, különböző sporttevékenységeken vehettek részt. A fórumokon is érdekes beszélgetések zajlottak, amelyeken a Da Vinci kód című filmet, az apokrif iratokat vagy éppen a fiatalkori keresztyénszolgálat lehetőségét boncolgatták. Esténként a nap eseményeit összefoglaló képsorozatot tekinthették meg a résztvevők, felköszöntötték az éppen születésnapjukat ünneplőket. A kolozsvári belvárosi gyülekezet fiataljai előadták a Tékozló fiú című rockoperát, és fellépett az udvarfalvi Reménység együttes is. Ezt követően filmklub, társas játékok és táncház között lehetett válogatni, aki pedig egy csendes zugra vágyott, az is megpihenhetett a naponta működő kávéházban.

Dézsi Ildikó

vissza az elejére


Terjed az érdekházasság Romániában

(1., 5. oldal)

Nem beszélnek közös nyelvet, és mégis házasok – legtöbbször ez a leggyakoribb árulkodó jel, amire a román hatóságok gyanút fognak, hogy talán újabb látszatházasságról van szó. Ilyeneket rendszerint román nők kötnek a hosszabb romániai tartózkodásban reménykedő külföldi állampolgárokkal.

A román idegenrendészeti hivatal csak ennek az évnek az első negyedében 28 olyan esetet fedezett fel, amikor anyagilag érdekelt román hölgyek házasságot kötöttek a romániai tartózkodási engedélyüket ily módon meghosszabbítani akaró külföldi állampolgárokkal. A statisztikák szerint a leggyakrabban szíriai, kínai és egyiptomi állampolgárok folyamodnak ehhez a cselhez. Ők leginkább Bukarestben találják meg „feleségüket", a hatóságok a feltárt 28 esetből 15-re ugyanis itt bukkantak.

A hivatal szakértőiben akkor merült fel a gyanú, amikor azt tapasztalták, hogy a házasok képtelenek egymással kommunikálni, mivel a férj és a feleség nem beszél közös nyelvet.

Azért figyeltek fel éppen most az érdekfrigyekre, mert attól tartanak, hogy Románia 2007. január 1-jére várható európai uniós csatlakozása után ez a gyakorlat jelenséggé terebélyesedhet. A belügyminisztérium emiatt újabb óvintézkedéseket tervez azért, hogy a tartózkodási szabályokat rögzítő romániai törvényeket az uniós követelményekhez igazítsa.

Ez év első negyedében több mint kétezer törvénytelenül Romániában tartózkodó külföldinek kellett elhagynia az országot a hatóságok utasítására. A leggyakrabban török, moldovai, kínai, izraeli, szerb és ukrán állampolgároknak kellett rövid úton távozniuk.

vissza az elejére


KRÓNIKA


A nap idézete

(2. oldal)

Tehetségnek azt nevezzük, aki többet tud, mint amennyit tanult.

Osvát Ernő

vissza az elejére


Halad, nem halad

(2. oldal)

Nemzetközi felmérés szerint Románia lakosságának alig 14%-a bízik a banki betétekben. A többség kisebb-nagyobb megtakarításait (már ha van neki ilyen) inkább a tőkepiacon vagy beruházási alapok révén hasznosítaná. Ami bizonyos fokú szakítást jelent az országra általában jellemző konzervatív nézetekkel.

Ugyanakkor az alkalmazottak 40%-a szeretne cége részére inkább saját otthonában dolgozni. Ami már egyébre, a munkához való hagyományosan sajátos honi hozzáállásra vall.

Ö. I. B.

vissza az elejére


Kishír

(2. oldal)

BOLDOGASSZONY ANYÁNK JELENLÉTE AZ EGYHÁZBAN ÉS A ZENÉBEN a címe annak a rendezvénynek, amelyet a római katolikus Szent Mihály Caritas tart augusztus 7-én, hétfőn du. 5 órakor a Szentegyház/I. Maniu utca 2. szám alatti nőszövetség dísztermében. Előadók: ft. Oláh Dénes plébános és Geréd Vilmos karnagy. Közreműködik Krejcik Ágnes.

vissza az elejére


Észlelő

(2. oldal)

– Mi a budapesti Úszó Európa-bajnokság globalizációs következtetése?
– Az, hogy a legeredményesebb magyar versenyző Cseh volt.

vissza az elejére


Dr. Tőkés István ny. teológiai professzor 90 éves

(2. oldal)

A kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet tanárai nevében tisztelettel és szeretettel köszöntjük D. Dr. Tőkés István ny. professzor urat 90. születésnapján. A Zsoltárok könyve szerint a hosszú élet Isten áldásának a jele. Bibliai értelemben az áldás jókívánságot, békességet, termékenységet jelent. Ezek mind Isten ajándékai. Mi csak elfogadjuk az áldást, oly módon, hogy alkalmas eszközökké válunk az ő kezében. Tőkés István sok lelki, testi ajándékot kapott, és ezekkel hűségesen szolgált mind családja, mind népe, mind egyháza életében, és ezt teszi még ma is, kilencvenévesen. Amikor vele találkozunk, mindannyian rácsodálkozunk, mekkora vitalitással, életerővel, lelkesedéssel, szenvedéllyel dolgozik, ír, prédikál, kertészkedik, vitatkozik ma is.

Tőkés István 1916. augusztus 8-án született a Háromszéki Málnás községben. Lelkészi család sarja. Gimnáziumi tanulmányait a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumban végezte. A Református Egyház Teológiai Fakultására a harmincas évek közepén iratkozott be, ahol Kecskeméti István és Maksay Albert keltették fel benne a bibliai nyelvek tanulmányozása iránti érdeklődést. Bekapcsolódott a kolozsvári főiskolások életébe, részt vett a keresztyén ifjúsági találkozókon. Már ekkor jelentkezett írásaival egyházi lapokban. A teológiai évek után külföldi tanulmányútra indult a berlini, tübingeni és bázeli teológiai fakultásokra. Két év múlva hívta haza Vásárhelyi János püspök, s megkezdte több mint hatvanéves szolgálatát. Volt főiskolai lelkész, püspöki titkár, egyházkerületi igazgatótanácsos, a Református Szemle szerkesztője, teológiai professzor. Emellett jelentős tisztségeket töltött be zsinati tagként, egyházkerületi missziói előadóként és püspök-helyettesként. Részt vett az Erdélyi Református Egyház második világháború utáni újjászervezésében, az új egyházi törvénykönyv és istentiszteleti rendtartás megalkotásában, a Nyugdíjpénztár megalapításában, az egyházmegyék tevékenységének irányításában.

Amilyen nagy elkötelezettséggel végezte közegyházi feladatait, olyan nagy fontosságot tulajdonított a családnak. Az anyaméhgyümölcs jutalom – vallotta a zsoltárral, és Isten nyolc gyermekkel áldotta meg Vass Erzsébettel kötött házasságukat. A családról való gondoskodás ma sem könnyű a szülőknek, de az ötvenes években még nehezebb volt. A népes Tőkés család példája ma is azt üzeni: kisebbségben élve is lehet és kell gyermeket vállalni. Milyen jó lenne, ha Erdélyben nem lenne ritkaság, hogy valakinek 32 unokája van.

Ilyen nagycsalád mellett hogyan lehetett jelentős tudományos munkát is végezni? Erre a kérdésre bizonyára István bácsi tudna a legjobban felelni. Viszont a Magyar utca 1. szám alatt lakók tudják, hogy Erzsébet néni gondoskodott a dolgozószoba csendjéről, nyugalmáról; s azt is, hogy jelentős tudományos munkája mögött az elkötelezettség, a szorgalom, a rendszeresség, a kitartás áll. Ő ma is ezeknek bámulnivaló példaképe.

Dolgozószobájában született a több mint száz teológiai tanulmány, tizenöt önálló kötet, melyek a mostoha kiadási körülmények között is megjelentek. A teológiai tudomány mindenik szakágában publikált: írásmagyarázatot, egyháztörténetet, hitismeretet, egyházjogot, igehirdetés-elméletet. Otthonosan művelt más műfajokat is: a tudományos értekezést, egyetemi jegyzetet, népszerűsítő írást, könyvismertetést, hiterősítő írást, vitairatot stb. Tudományos tevékenysége révén ismertté vált nemcsak a hazai, hanem a külföldi szakemberek körében, ma úgy tekintünk rá, mint az erdélyi református egyházi és teológiai közélet jeles képviselőjére.

Munkássága elismeréséül a budapesti Károlyi Gáspár Református Egyetem Hittudományi Kara díszdoktori címmel tüntette ki 1996-ban, a Magyar Köztársaság Kulturális Minisztériuma pedig a Károlyi-díjat adományozta neki 2001-ben.

Kilencvenéves születésnapján mi is csatlakozunk a családtagok és barátok köszöntéséhez, és kívánunk István bácsinak még sok, áldott esztendőt.

Dr. Geréb Zsolt
professzor

vissza az elejére


A világ legjobban megfizetett fotóművészének kiállítása

(2. oldal)

A világ (egykor) legjobban megfizetett magyar származású fotóművészének, Munkácsi Mártonnak nyílt retrospektív kiállítása a hét végén az egyik legnevesebb berlini múzeumban, a Martin-Gropius-Bauban.

A kolozsvári születésű, 1963-ban az Egyesült Államokban elhunyt Munkácsi Márton 1940-ben, a Ladies’ Home Journal fotósaként százezer dollárt keresett, miközben az amerikai lakosság 95 százaléka kénytelen volt kevesebb mint négyezer dollárból kijönni.

A november elejéig látható berlini kiállításon a halálának pillanatában félig elfeledett művész 350 fényképe látható, köztük magyarországi szociofotók a húszas évek végéről.

Munkácsi karrierjének csúcspontjait berlini, majd amerikai évei jelentették, egyaránt mestere volt a riportnak és a társasági témáknak. Szabadtéri divatfotói iskolát teremtettek, halálának perceiben egy futballmérkőzést fényképezett. A Hamburgban is bemutatott kiállítási anyag Budapest–Berlin–New York alcíméhez a rendezők hozzáfűzték Munkácsi mottóját, a „Gondolkozz, miközben fényképezel" mondatot.

vissza az elejére


Megszólaltatták Beethoven hegedűjét

(2. oldal)

Először készítettek hangfelvételt a hegedűvel, amely egykoron Ludwig van Beethovené volt, és persze Beethovent játsszattak rajta.

A zeneszerző 10 szonátát, valamint egy versenyművet írt hegedűre. A hangszert, amely az 1700-as évek elején készült Salzburgban, Karl Lichnowsky herceg ajándékozta 1800-ban néhány más hangszerrel együtt Beethovennek.

A XIX. század közepétől a hegedű többször gazdát cserélt. Utolsó magántulajdonosa 1995-ben ajándékozta a bonni Beethoven Alapítványnak, s az elvégzett szakértői vizsgálat alátámasztotta eredetét.

A hegedűt most Daniel Sepec német hegedűművész szólaltatta meg, és természetesen Beethovent játszott rajta: a mester két szonátáját. A CD-hez 31 oldalas füzetecske is jár, amelyből az érdeklődők megismerhetik a hangszer részletes történetét.

vissza az elejére


Csíkszeredában koncertezett a Korál

(2. oldal)

Több tízezer zenekedvelő vett részt a Korál együttes péntek esti csíkszeredai koncertjén.

Balázs Fecó és zenekara első ízben lépett fel Székelyföldön, ennek ellenére a közönség az együttessel együtt énekelte a közkedvelt dalokat. A csapat minden lemezének sikerdala felcsendült a Hargita megyei város főterén felállított színpadon.

„Amikor el szerettünk volna jönni Erdélybe, nem lehetett" – mondta a koncertet megelőző sajtótájékoztatón Balázs Fecó –, „utána pedig nem hívtak". Hozzátette: kellemes meglepetés volt számukra a Csíkszeredába szóló meghívás, az a tény, hogy itt vártak rájuk.

Az összeállított műsort ismertetve az együttes tagjai elmondták, hogy dalaik minden generációhoz szólnak, ezért a hetvenes évektől napjainkig minden korosztályt felölel rajongótáboruk. Hangsúlyozták: bebizonyosodott, dalaik kiállták az idő próbáját, ugyanis van olyan szerzeményük, amely immár harmincöt éve sláger.

Balázs Fecó kitért arra is, hogy szívesen tért vissza a Székelyföldre, ugyanis nemrégiben töltött itt pár napot, amely mély nyomokat hagyott benne. „Felfedeztem, hogy – Magyarországgal ellentétben – itt még léteznek igazi értékek, az emberek közötti őszinte kapcsolatok" – mondta az együttes frontembere.

A Korál a csíkszeredai városi önkormányzat meghívására vett részt az évente megszervezett Városnapok rendezvénysorozatán, a koncert költségeit magántámogatók fedezték.

vissza az elejére


MOZI

(2. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – Miami Vice – amerikai. – Vetítés: 14, 17, 20, 23; kedvezménnyel: 14, 23.

MŰVÉSZ – A bűnös negyed – francia. – Vetítés: 17, 19.30; kedvezménnyel: 17. Yours, Mine and Ours – amerikai. – Vetítés: 22.

GYŐZELEM – Lucky Number Slevin – amerikai. – Vetítés: 14, 16, 18, 20, 22.

DÉS

MŰVÉSZ – Posseidon – amerikai. – Vetítés: 17, 19; pénteken, szombaton, vasárnap 21 órától is, kedvezménnyel.

TORDA

FOX – A rózsaszín párduc – amerikai. – Vetítés: 15, 17, 19.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – Halálos iramban: Tókiói hajsza – amerikai. – Vetítés: 17.30, 20, pénteken, szombaton, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel: 17.30.

DACIA B-TEREM – Anyám nyakán – amerikai. – Vetítés: aug. 4–6: 17, 19.30.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – Trisztán és Izolda – német–angol. – Vetítés: 17.30, 20; pénteken, szombaton, vasárnap: 22.15 órától is; kedvezménnyel: 17.30.

Az oldalt szerkesztette: Ördög I. Béla

vissza az elejére


VÉLEMÉNY


Törökország csatlakozása az Európai Unióhoz

(3. oldal)

Az Európai Unió 2005. október 3-án döntött a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről Törökországgal és Horvátországgal. Az unió kibővítési politikája továbbra is a jogilag és tartalmilag is gyenge közös kül- és biztonságpolitika (CFSP) eszköze. A Balkánon túllépve azonban már nem a CFSP földrajzi térségében vagyunk, hanem az Unió világpolitikai szerepvállalásának terepére érkezünk.

Törökország csatlakozásának kérdése a CFSP próbája, és egyben az egyik legalkalmasabb terület az Unió politikai unióvá fejlesztése számára. A geostratégiai szempontok miatt a török csatlakozás az újszerű kockázatok vállalásával, kezelésével jár. A kulcskérdés az identitás, az értékközösség megőrzése, ide értve a jogi normák tényleges érvényesülését, a nők és férfiak egyenjogúságát, a nemzeti kisebbségek jogait, a diszkriminációmentesség elvét.

Míg a csatlakozás gazdasági kritériumainak teljesítése lehetségesnek tűnik, politikai oldalon és az Unió befogadóképessége felől nehezen leküzdhető akadályok mutatkoznak.

Az új etnikai kisebbségek, a nem zsidó-keresztény civilizációs alapú „új" migránsok bevándorlásának szabályozása, integrálásuk társadalmi költségei egyébként is az Unió több régi tagállamában központi vitakérdésnek számítanak.

A demokrácia megőrzése uniós értékként ér annyit, mint a kibővítés. Ezért a megoldás nem más, mint a befelé többsebességes Unió, kifelé többkörös integrációs központ formula alkalmazása. A csatlakozás mellett a speciális partnerség reális alternatívaként kezelendő.

Az európai projekt kivitelezése a tíz közép- és kelet-európai ország 2004. évi – és Bulgária, Románia 2007. évi csatlakozásával kimeríti azt a jogi keretet, amit a Nizzai szerződés a kibővítésre kínál. Az alkotmányszerződés jelenti az új alapot, mely az intézményi és döntéshozatali reform révén az érdekharmonizáció megfelelő mechanizmusát kínálja e kibővített Uniónak. Ez egyben előfeltétele a kibővítési, illetve szomszédsági politika továbbépítésének Horvátország, Törökország és a Nyugat-Balkán országai, továbbá a mediterrán és kelet-európai térség irányában. Az Unió széttartóbb belső fejlődési adottságai mellett a fejlesztést, sőt magát a működést is a többsebességes modellben lehet kezelni. Az alkotmányszerződés alapján tovább él a csatlakozás lehetősége, de a szomszédságpolitika klasszikus formája mellett a különleges partnerség felértékelődik.

Az Unió nem kizárólagosan, de elsődlegesen a török csatlakozási tárgyalások folytatásával, és e nyitott végű tárgyalások révén képes globális szereplőként színre lépni. A néhány évtized távlatában – elsősorban Kína révén – újra többpólusúvá válógravitációs pontjával Ázsia, illetve a Csendes-óceán felé elmozduló világban az Unió keleti irányú pozicionálása részben a törökországi uniós jelenlét vagy speciális partnerség révén képzelhető el.

Törökország geostratégiai helyzete nyilvánvaló vonzerővel bír és elkerülhetetlen kockázatokkal jár az Unió számára. Egyszerre nyit kaput a Közel- és Közép-Keletre, és kapcsolódik a kaukázusi, illetve közép-ázsiai országokhoz. A szénhidrogén-mezők szomszédságában a térségben kivételes világias iszlám jellege révén a NATO szilárd tagjaként, az EU kipróbált vámuniós partnereként pótolhatatlan stabilizáló tényező. A konfliktusoktól terhelt térségben képviselt kül-, védelem- és biztonságpolitikai képességei a globális dimenzióban potenciálisan még többet kínálnak. Sajátos hozzáadott értéket hordoz a muzulmán vallású országok irányába történő fellépés tekintetében is. Törökországra támaszkodva lehetővé válna az Unió számára a hatékonyabb, összetettebb cselekvés az arab-izraeli konfliktus kezelésben is.

Tény azonban, hogy nemcsak a konfliktusok szomszédsága, a migrációs potenciál, a drogtermelő kulcsországok és szállítási útvonalak, a terrorista gócpontok közelsége jelent kockázatot. Az európai értékrendtől, a csatlakozási kritériumok jogi normáitól való elmaradás sokrétű, mely a kurd és más nemzeti kisebbségek helyzetének instabilitását is okozza. Az Unió jelenlétének új minősége, s az odáig vezető út azonban elősegíti mind a török fejlődést, mind az egyébként is jelentkező kockázatok jobb kezelhetőségét.

A török csatlakozás távlata felveti az Unió értékrendjének, identitásának, valamint a csatlakozási kritériumok újraértelmezésének kérdését. A csatlakozási tárgyalások megkezdéséről hozott döntés lezárta azt a vitát, hogy a csupán 3–4%-os mértékben Európában elhelyezkedő ország földrajzi értelemben megfelel-e a Maastrichti szerződés „O" cikkében foglalt elvárásnak. Az egyes tagállamokban mutatkozó vallási türelmetlenség megkérdőjelezi a Törökországban e téren kétségtelenül fellelhető hiányosságok feletti fanyalgást. Viszont tény, hogy a plurális demokrácia tényleges működése – a parlamenti küszöb 10%, így a lakosság 46%-a nincs reprezentálva a parlamentben –, a jogi normák alkalmazása problematikus; a nők és férfiak egyenjogúsága európai mérce szerint kétséges. A nemzeti kisebbségi jogok terén valójában csak a Balkán néhány országában már bevált, az őshonos nemzeti kisebbségeknek megadott területi és kulturális autonómiák – (Macedónia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó) alkalmazása jelenthet gyógyírt a már a Sevres-i és Lausanne-i szerződésekben exponált elvárások kielégítésére a görögök, örmények, zsidók és kurdok esetében. Az ez irányú cselekvés persze nem mellőzhető Románia, Bulgária csatlakozása tekintetében sem, még ezen államok belépése előtt. E tekintetben releváns az Unió Tanácsa 2006-ban közzétett határozata Horvátország csatlakozási partnerségéről, annak prioritásairól, feltételeiről. E határozat kitér a nemzeti kisebbségi törvény tényleges érvényesítésére éppúgy, mint az emberi jogi keretegyezmény kapcsán a legjobb tagállami gyakorlatok követésére.

A teljes jogú tagság a döntéshozatali és költségvetési politika lényeges módosítását is megkövetelné, s ez tovább vezet a befogadó közeg abszorpciós képességének elemzése felé. Az pedig egyre inkább világos, hogy a török csatlakozás nem csak uniós költségvetési, szavazóerő megosztási, hanem egyre inkább migrációs, demográfiai, identitási, társadalompszichológiai kérdés is, ami a csatlakozásról tartandó tagállami referendumokon is megmérettetik.

A török csatlakozási tárgyalások folytatandók, de azok kimenetele jogilag nyitott. A csatlakozási kritériumok teljesítésének megkövetelését, ide értve a normák tényleges tiszteletben tartását sokkal komolyabban kell venni minden belépés előtt álló ország esetében – egyebek mellett a horvát csatlakozási partnerségi jogforrásban foglaltakat követve. Mihamarább fel kell tárni az Unió befogadóképességét. Mindezek fényében a speciális partnerség alternatíváját őszintén kell kezelni, és potenciális tartalmát körültekintően ki kell munkálni.

Budapest Analyses

vissza az elejére


Szponzor

(3. oldal)

Romániára mindig is jól illettek a Joseph Heller-regényekből vett abszurd hasonlatok, a Patriciu ügy is szakasztott mása a könyveiben ironizált lehetetlen, groteszk helyzeteknek. Lásd a teljhatalmú, skrupulusok nélküli, mindenkivel lepaktáló fegyverkereskedő esetét, akinek egy adott pillanatban sajátgyártmányú repülőgépei lövik sajátgyártmányú tankjait. És ő ezt maximálisan profitálja.

Valahogy így néz ki ez a szponzorálási történet is: Patriciu pártkönyvileg tősgyökeres liberális ugyan, de gazdasági érdekeit tekintve profitorientált üzletember, akinek – ellentmondásos helyzet, vagy mégsem? – ellenzékben terebélyesedett el vagyona. Az ilyesmi, köztudott, kampányban visszatérítendő szponzorálási kötelezettségekkel járt a mindenkori kormánypártok, jelen esetben a szociáldemokraták felé. Az viszont, hogy ezt a támogatást az SZDP éppen Băsescu ellenfelének elnöki kampányára használta fel, az egyszerű „kotizáns" Patriciu akaratától akár független is lehet, de jó hecc ezzel kérkedni olyan időkben, amikor a liberálisok és a demokraták hadban állnak. Patriciu ezzel a vallomással, meg egy esetleges NLP–SZDP alternatíva felcsillantásával okozhatott egy kis bosszúságot az NLP–DP szövetség megkérdőjelezhetetlenségét, és a liberálisok leigázását hirdető Băsescunak, akivel szemben szintén van mit „törlesztenie". Törvényszéki meghurcoltatására ugyanis – újabb ellentmondásos helyzet – éppen akkor kerül sor, amikor pártja kormányon van, a miniszterelnök pedig személyes barátja. Nyílt titok az is, az igazságszolgáltatásnak Băsescu intett be Patriciu kapcsán.

El is tudom képzelni a rongyos, négyévenként körüludvarolt választót, amint a kampány idején büszkén kérkedett a narancssárga lufival, sállal a szocdemek kék zászlóját, golyóstollát, rózsáját lobogtató szomszéd ellenében, miközben ezekért a vackokért röhögve egy zsebből állták a számlát. Az én lufiimat pukkasztják az én rózsáim tövisei, hahaha…

A napokban a fülem hallatára valaki azt próbálta bizonygatni a Top 50 egyik mega-ismert, és mega-vagyonos testvérpárjáról, hogy politikailag biz’Isten függetlenek, hiszen mindig is egyforma mértékben és önzetlenül szponzorizálták (fizették le) a hatalmat és az ellenzéket. Megható és teljes mértékben igaz ez a fajta érvelés, Romániában valóban ezt jelenti a pártsemlegesség: kinőtte magát, és zavartalanul prosperál egy vagy több olyan, a csiricsáré politikai vircsaft fölé emelkedő érdekcsoport, maffia, amelynek valóban teljesen mindegy, ki kerül négyévente hatalomra, hiszen bármelyik kormányra jutó garnitúrában megtalálja számítását.

Jól tudjuk, sohasem ideológiák, alternatív programok mentén állt össze a politika Romániában, a különböző gazdasági érdekek, a kéz kezet mos elv határozza meg a mozgásokat ezen a téren, a meggazdagodás, befolyásnövelés közönséges eszközévé degradálva a közképviseletet. Ha a politikai küzdőtéren kibékíthetetlen ellentéteket mímelnek is egyesek a pluralizmus kedvéért, a különböző vállalkozások területén nem számít a pártszínezet, megférnek jól a legádázabb politikai ellenfelek, de az sem ritka, hogy szövetségesek esnek egymás torkának, ha történetesen sértik egymás érdekeit. (Igaza van Bányai Péternek, aki egy hasonló helyzetre csak legyintett: „hülyeség azt firtatni, hogy Al Capone milyen ideológiát vallott, szociáldemokrata, kereszténydemokrata vagy népnemzeti maffiózó volt-e ...") Ezért is olyan kusza, kiismerhetetlen ez a világ, az egyszerű választó idegessége, érthetetlensége pedig jogos, amikor a híradót nézve hirtelen csatornát vált: bolondok ezek, hogy megint saját táborukat bombázzák? Hogyan is lehet eligazodni a korábbi bajtársak egymást gyilkoló rajtaütései, ádáz ellenfelek kiegyezései forgatagában, amikor az indítékok összekuszálódott szálainak vége más „szférákba" nyúlik, a mozgatóerők számunkra ismeretlen érdekek eredője. A dolgok nyitja pedig az említett al caponék, a helleri milo minderbinderek skrupulusok nélküli, mindent távirányító világában keresendő.

Székely Kriszta

Az oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


MÚLTIDÉZŐ


Magyar honvéd amerikai fogságban

(4. oldal)

Több ezer magyar honvéd esett a nyugati hatalmak hadseregeinek fogságába a második világháború alatt. Itt különféle bánásmódok vártak a magyarokra attól függően, hogy melyik győztes nagyhatalom által megszállt területen érte őket a háború vége. Bár a közhiedelem sokkal szerencsésebbeknek tartja azokat, akik amerikai, brit vagy francia fogságba kerültek, a túlélők elbeszéléseiből egyértelműen kiderül, hogy ebben az esetben is gyakran drámai helyzeteket kellett átélniük a magyar honvédeknek. Mindezt alátámasztja a már nem élő kolozsvári Varga Lajos bácsi visszaemlékezése is, aki a háború végén az amerikaiak fogságába esett.

(Folytatás július 31-i lapszámunkból)

1945. június 13.

Reggel újból eleredt az eső, és lehűlt az idő. Felhúztam a csizmámat, amit egy némettől vásároltam. Megint nagyon kevés tüzelőt kaptunk. Hej, de jól fogna az a sok eldobott papír és fadoboz, amelyet az amerikai katonák a felvonulási utakon elhajigáltak! Valósággal pazaroltak, a cigarettát csak félig szívták el, a konzerveket is félig ették meg. Volt mit összeszednie a lakosságnak ott, ahol az amerikai hadsereg elvonult.

1945. június 15.

Éjszaka és reggelente elég hűvös van. Olyan az időjárás, mint nálunk októberben. Kenyeret nem kaptunk, ellenben az amerikai bizottság a mi lágerünket találta a legtisztábbnak, és ezért dupla élelemadaggal leptek meg. A sajtot külön ettem meg, a borsót, paradicsomot, savanyú káposztát és édes konzervkukoricát beadtuk a konyhára, és ezekből finom főzelékfélét készítettek nekünk.

A román foglyokat kiírták, bennünket, erdélyieket is összeírtak. Bár már hazavinnének! Sok németet is elszállítottak. Hetek óta sóvárogva nézzük a fellobogózott vonatokat, amelyek a francia, lengyel, szerb stb. hadifoglyokat szállítják haza.

Láttunk egy hatalmas franciát, aki derékig érő szakállt viselt, mivel fogságba esése óta nem vágta le a szakállát. Megfogadta, hogy míg fogoly lesz, nem borotválkozik.

A vonatokra mindenféle gúnyrajzot festettek, főleg Hitlert figurázták ki. Kihirdették, ha nem akarunk, akkor nem muszáj Erdélybe visszamennünk. Sőt, akinek van ismerőse vagy rokona Amerikában, és hozzájuk ki szeretne menni, az iratkozzék fel. Állt az eszem, hogy menjek én is, hiszen özvegy Kulcsárné Montrealban lakott Kanadában. Kulcsár Józsiék 1930-ban vándoroltak ki, de Jóska 1933-ban meghalt.

1945. június 19.

Újból volt kabaré, egy pár amerikai tiszt is eljött megnézni. Az amiknak főleg a cigányzenészek által előadott csárdások tetszettek, sok kekszet, csokoládét és cigarettát dobtak be a zenészeknek.

1945. június 21.

Összeírták az iparosokat, köztük engem is, és este áthoztak egy német gyűjtőlágerbe. Kiírták azokat a magyarokat, akiknek feleségük vagy rokonuk Németországban tartózkodott. A kávét és ebédet megfőzték nekünk, egész nap aludtunk.

1945. június 29.

Vonatra ültettek. Nem tudtuk, hova visznek. Mindig ez a bizonytalanság. Az otthoniakról sem tudunk semmit! Lebombázott települések mellett haladtunk el, mind szép fürdőhelyek, de csak a béke idején. Sok magyar fogoly dolgozik a lerombolt állomásokon és városokban. Bámulom a tájat, amely nagyon változatos, szőlősök, gyümölcsösök és rozstáblák.

Az amiktól rágógumit kapunk. Szerintem hasznos valami: 1. Erősíti a rágóizmokat; 2. Tisztítja a fogakat; 3. Ezáltal sok váladék termelődik, ami hasznos az étel összekeverése szempontjából; 4. Jó időűző.

Mindenfelé a német hadsereg pánikszerű menekülésének nyomai. Kiégett, kilőtt tankok, terepjárók, vonatszerelvények. Az egyik vagon tele zománcos fürdőkádakkal, minden összebombázva. A Ruhr-vidéken lerombolt vasúti állomások, gyárak, hidak láthatók. Száz év sem lesz elég a sebek begyógyítására, amit a bombák robbanása okozott.

Állítólag Franciaországba visznek minket. Főleg akkor írok, amikor a szerelvény megáll valamilyen állomáson. Más volna a benyomásunk a látottakról, ha turisták lennénk, és lefényképezhetnénk e sok eddig számunkra ismeretlen vidéket, embereket stb. A sínek mellett rengeteg konzervdoboz, sok papundekliskatulya. Minden fogoly arra gondol, milyen jól el lehetett volna ezeket tüzelni!

Már a Saar-vidéken vágtat a vonatunk, Frankfurt am Meint elhagyva sok francia katonát látunk. Az éjjel átjöttünk a határon, a franciák közül egyesek németeknek néznek minket, mások tudják, hogy magyarok vagyunk. A legtöbben neheztelnek ránk, mivel a nácik szövetségesei voltunk, nem tartanak embernek minket.

Párizstól körülbelül kétszáz kilométerre vagyunk, a fél szerelvényt leakasztották, és másfelé vitték.

Sóvárgás az otthon után.

Késő este megérkeztünk egy új lágerbe. Szép holdvilágos éjszaka volt, bámultam a csillagokat, és gondolatban otthon voltam. Vajon a testvéreim, szüleim, feleségem és fiam életben vannak-e? Megszületett-e a második gyermekünk, fiú-e vagy leány? Kaptunk egy ív papírt, rögtön levelet írtam haza, de sajnos itthon nem kapták meg soha. Állítólag az úgynevezett vasfüggönyt lehúzták Kelet és Nyugat között.

Másnap reggel százunkat elhelyeztek egy sátorba. Porban, piszokban vagyunk, a magyarok nagy lármát csapnak. A jobb helyeken mind németek vannak: szakácsok, lágerrendőrök stb. Sok német fogoly amerikai katonaruhát hord, a hátukra P. W., azaz Prison of Word olvasható. Hamar viccet csináltunk e két betűből, a P. W. azt jelenti, hogy: „Pestre Wisznek". Sajnos, ez csak 1946 márciusában történt meg.

Reggelit nem kaptunk, az ebéd keserű feketekávé, egy és fél kanál húskonzerv és egy negyed kenyér volt. A Hast húskonzerv valami olyasmi, mint a kenőmájas, de a húsba őrölt főtt krumplit is kevernek. Sokszor kaptunk ebédre ilyen konzervet.

A szemem huzatott kapott a vonaton, az ujjaim kihasadtak, valószínűleg a sok széltől, víztől vagy C-vitaminhiánytól. Levágattam a hajam. Csak aludni szabad a sátorban, különben egész nap kint kell lenni a szabad ég alatt. Csúf, esős idő van.

1945. július 1.

Lágerünk Maily-le-Campben található, Párizstól mintegy kétszáz kilométerre. Itt az 1914–1918-as háborúban harcok folytak a franciák és németek között. Ez csak megfigyelő láger, később átvisznek egy másikba, amely állítólag jobb és rendezettebb lesz. Lefertőtlenítettek, levették az ujjlenyomatainkat, feljegyezték személyi adatainkat, fogolyszámunkat. Lemértek súlyban és magasságban, jól lefogytam, ötvenöt kiló vagyok.

Az irodákban a németek voltak a fejesek és az írnokok. Száz pengőn vagy ötven márkán felüli összegről elismervényt adtak, így az órákról, ékszerekről és gyűrűkről is. Felvettek a svájci Vöröskereszt nyilvántartójába is, később az ő segítségükkel kaptunk szalmát, hogy ne aludjunk a csupasz földön.

Átmentünk a másik lágerbe, ahol huszonöt ember kényelmesen elfért egy nagy sátorban. Fejenként kaptunk három amerikai katonapokrócot (sárgaborsószínűt), így az enyémmel együtt most már négy pokrócom volt. Mégis fázok éjjel a hideg földön. Együtt alszunk Pauletti Gyulával, aki szintén kolozsvári.

Három napig még a másik láger élelmét kapjuk. Talán holnaptól jobb lesz a koszt, azt mondják, feljavítanak, és kivisznek munkára. Testileg, lelkileg le vagyok romolva. Ha ez így megy sokáig, végelgyengülésben halok meg. Zsír nincs az ételekben, így hamar megemésztődik, utána pedig kavarog a gyomor, és dolgoznak a savak.

Kicseréltem a bakancsomat egy jó állapotban lévő amerikai bakancra, ami inkább cipő, mint bakancs. Van elég belőle a lágerraktárban.

1945. július 7.

Ma már jobb volt a koszt, a szokásosnál sokkal sűrűbb. Reggelre egy liter tejlevest, délre tejeskávét, egy és fél kanál halkonzervet, egy negyed kenyeret, vacsorára pedig körülbelül egy liter sűrű levest, babot, borsót, krumplit vagy édes kukoricát kaptunk stb. Végre nem kell nekünk kínlódnunk a főzéssel!

Kihúzattam a foggyökeremet. Az egyik fogorvos oldalt felvágta a foghúst, s kihúzta a rossz gyökeret, így nem kellett levenni a koronát. Bekente valami orvossággal, pár óra múlva már nem is látszott a vágás.

Lassan kezdek felerősödni, de még mindig nagyon sovány vagyok. Már nem járok minden nap a gyengélkedőbe, az úgynevezett Revirbe, és fejfájás ellen sem szedem az Acid Salicilt. Úgy érzem, túljutottam a testi és lelki válságon.

Általában a következőképpen telik el egy nap: fél hatkor ébresztő, hatkor reggeli, nyolcig takarítás, nyolckor létszámellenőrzés, tizenkettőig sátron kívüli tartózkodás (mosás, alvás, sütkérezés a napon, beszélgetés, kártyázás stb.), ezután kettőig ebéd, majd újból sátron kívüli foglalkozás hat óráig.

Egyesek unalmukban lágy fehérkőből állatokat és apró tárgyakat faragnak. Az egyik ács fogolytársamnak – akit érdekel a bútorasztalosság – sok szakmai fogást elmagyarázok, és papír híján ezeket könnyen faragható kövön be is mutatom.

Lassan telik az idő, bár vinnének már dolgozni! Kihallgattam két fogoly beszélgetését. Az egyik azt mondta: „Ha hazamegyek, soha többet nem mondom a feleségemnek, hogy spóroljunk az élelemmel."

Sokat veszekednek, civakodnak sátrunkban a foglyok. Hibát találunk egymás viselkedésében, beszédében, származásában stb. Nappal a sátorban csak a gyengélkedőknek és a sátorügyeleteseknek szabad tartózkodni, illetve, ha esik az eső.

Kár volt optimistának lennem, mivel az étel újból gyenge, s az egészségem se jó. Sokszor kiborulok a sorsom ellen. Bár pusztulnék el, mert így lassan elsorvadok. A fogolytársaim is eszik az embert, egyedül a kisfiam fényképe az, ami életben tart. A kórházban is az éjjeli szekrényen tartottam, s ha ránéztem, már nem voltam annyira kétségbeesve! Bár tudnám, mi van otthon a családdal, megszületett-e a második gyermek?!

Egész nap az ételen jár az eszünk, semmivel sem jobb a koszt, mint a másik lágerben. Sőt, még kevesebb kenyeret kapunk. Tegnap hetünknek nem jutott vacsora, mert elmérték. Ez nem is csoda, hiszen németek a szakácsok! Ők olyan kövérek és erősek, mint a békák, mi pedig szédelgünk a gyengeségtől. Nem elég, hogy beugrattak a háborúba, még ki is tolnak velünk! Behízelgik magukat az amerikaiaknak. A jó helyeken mind ők vannak. Ahol lehet, ott ártanak nekünk. Árulkodnak, meglopnak, lenéznek minket. Ők futballoznak, mi pedig járni is alig tudunk, hetenként kétszer megy a gyomrunk, az ételt hamar megemésztjük. Fekete kenyeret kellene adjanak és töltött káposztát, ami tölti a gyomrot, és későre éhezik meg tőle az ember. Nem tudjuk, mi lesz velünk, ez a bizonytalanság valósággal felőrli az embert!

1945. július 13.

Az élelmezés kezd javulni, a magyar foglyok 6–1-re (futball) verték meg a németeket. Július 10-én levelet írtam haza, ki tudja, hogy megkapták-e? De csak a Vöröskereszt értesítése jutott el az otthoniakhoz. Neuman órás fordította le németből. Ezt fogságból való hazaérkezésem után tudtam meg.

Amikor az előbbi lágerben megkérdezték, hogy ki akar dolgozni, én abba a csomóba álltam, akik dolgozni akarnak. Jól tettem, mert állítólag azokat, akiknek nem volt ilyen szándékuk, átadták a franciáknak. Ők még gyengébben élelmezték a foglyokat, az emberek még a faleveleket is megették éhségükben. Száz ember kapott kilencvennyolc krumplit.

Már jól kiéhezett a fogolynépség, sokukat rábírták, hogy álljanak be az Idegenlégióba. Valószínű így került ki Szász Jóska kőműves is, ő Kolozsváron a Bányász utcában lakott, tőlünk nem messze, s a magyar hadseregben szakaszvezető volt. Megjárta az orosz frontot, majd amerikai fogságba került. Innen Afrikába ment az Idegenlégióba, aztán pedig Vietnamba, ahol a franciák oldalán harcolt. Miután kiverték a franciákat mint francia kapitány szerelt le, és kőművesként dolgozott Nyugat-Németországban, de itt biciklizés közben elütötte egy emelődarus autó. Milyen is a sors! Három frontot megjárt, és mégis békeidőben halt meg!

(Folytatjuk)

Az oldalt szerkesztette: Papp Annamária

vissza az elejére


NAPIRENDEN


Patriciu végképp magára haragította a liberális vezetőket
Az NLP elhatárolódott az SZDP-barát kijelentéseitől

(5. oldal)

Dinu Patriciunak sikerült magára haragítani a párt országos vezetőségének több tagját is azzal a „vallomásával", hogy 2004-ben bőkezűen támogatta a szociáldemokraták elnöki kampányát. A Nemzeti Liberális Párt (NLP) hivatalosan is elhatárolódott Patriciutól, aki – a közlemény szerint – magánvéleményének adott hangot, amikor egy esetleges SZDP–NLP szövetségről ábrándozott.

A liberális párt az utóbbi időben különösen nagy hangsúlyt fektetett a renitenskedők megbüntetésére, több, Călin Popescu Tăriceanu ellentáborához tartozó, a demokratákhoz deklaráltan közel álló politikusnak ideiglenesen felfüggesztették párttagságát azokért a nyilatkozatokért, amelyek a vezetőség szerint ártottak a párt megítélésének. Most azonban Tăriceanu egyik bizalmasáról van szó, a pártelnök-kormányfő és az üzletember közötti partneri viszony ugyanis közismert, a miniszterelnöknek épp elég hátránya származott ebből a barátságból, legalábbis ami a megítélését illeti.

A leghatározottabban Puiu Hasotti szenátor fogalmazott, aki szerint Patriciut ki kéne zárni a pártból. De nem csak őt, hanem a Patriciu-nyilatkozatra leghamarabb ugró, ennek ürügyén a párt vezetőségét ismét hevesen kitámadó Valeriu Stoicát is, aki nyilatkozataival legalább annyit árt a pártnak, mint például Patriciu – hangoztatta.

Az NLP szóvivője, Varujan Vosganian vasárnap azt nyilatkozta: a liberálisok már abban a percben elutasítottak egy esetleges együttműködést az SZDP-vel, amikor 2004-ben döntés születetett az NLP–DP Szövetség létrehozásáról. Dinu Patriciu nyilatkozatai kapcsán Vosganian hangsúlyozta: az NLP álláspontja világos, a párt már régóta nem tartja aktuálisnak a szociáldemokratákkal való szövetkezés gondolatát. Emlékeztetett: az NLP akkori alelnöke, Călin Popescu Tăriceanu volt az, aki a legvehemensebben ellenezte, hogy az NLP az SZDP-vel szövetkezzen. – Dinu Patriciu nyilatkozatai közismertek, ugyanis már 2004-ben is elmondta ezeket – nyilatkozta az NLP szóvivője, hozzátéve, hogy egy egyszerű párttag, és nem pedig a párt véleményéről van szó. Amennyiben pedig Patriciu nyilatkozata sérti a párt alapszabályzatát, az üzletember-politikus esetleges megbüntetése a Prahova megyei szervezet hatáskörébe tartozik, amelynek tagja.

Adrian Iorgulescu, művelődési miniszter, az NLP Állandó Bürójának tagja ugyanakkor nem tartja kizártnak, hogy Patriciu ügyében a párt Etikai Bizottsága is állást foglal.

Codrin Ştefănescu, a Konzervatív Párt (KP) helyettes főtitkára is kommentálta Dinu Patriciu kijelentését, miszerint jelen pillanatban csakis egy liberális-szociáldemokrata szövetség lenne életképes. – A Nemzeti Liberális Párt (NLP) és a Szociáldemokrata Párt (SZDP) között nem jöhet szövetség azon egyszerű okból kifolyólag, hogy időközben Mircea Geoană Cotroceni „csatolt részévé" vált – mondotta. Ştefănescu, aki a szociáldemokrata pártból igazolt át a konzervatívokhoz, úgy vélekedett: Geoană mást sem tesz, mit Băsescu-szónoklatokat hallgat, amelyekből aztán sajátjaként idézi a kormányfőt kitámadó részeket.

vissza az elejére


Halálos áldozatokat követelt az erőteljes vihar

(5. oldal)

Beszterce-Naszód megyében, a Radnai havasokban a szombat délutáni erős esőzések tönkretettek egy házat és a Nagy-Szamoson át vezető egyik hidat elzárták, de azt rövid időn belül sikerült felszabadítani. A legtöbb eső Radna környékén hullott le, 56,7 litert jegyeztek egy négyzetméterre. A környéken a hőmérsékleti értékek folyamatosan csökkentek, szombat délután Besztercén a hőmérők 15 Celsius fok alatti hőmérsékletet mutattak.

A belügyminisztérium vasárnapi tájékoztatása szerint a közel 100 kilométer/óra sebességgel tomboló szélvihar kilenc megye 70 települését érintette, közöttük Bukarestet is. Itt percek alatt borult el az égbolt, a szakadó eső pedig tönkretette a strandolók hétvégéjét. A szélvihar a Hargita megyei Maroshévizen nem kegyelmezett az erdőknek sem, hiszen körülbelül tíz hektár területen több méter magas fákat tépett ki a földből.

A vihar végigvonult még Botoşani, Călăraşi, Buzău, Dolj és Olt, Galaţi, Neamţ és Suceava megyéken. Buzăuban halálos áldozatai is voltak a viharnak, egy idős nőre ráesett egy letépett kábel, az megrázta, egy másikra pedig egy háztető zuhant. Egy férfi villámcsapás áldoztává vált, és többen is megsebesültek, amikor egy sportterem tetejét elvitte a szél.

Összesen 48 háztartás környékén keletkezett kár, emellett 356 lakás maradt fedél nélkül, mivel az erős szél házakról és panelházakról egyaránt leseperte a cseréptetőt. A vihar következtében 358 település áram nélkül maradt, a legtöbb (209) Buzău megyében. A vihar 41 hidat és pallót is tönkretett, 15 kilométer országutat megkárosított.

A meteorológusok előrejelzése szerint ezen a nyáron újabb, a tavalyihoz hasonló, trópusi éghajlatra jellemző viharokra kell számítanunk. A szakemberek szerint ez a jelenség nem rendkívüli, de a viharok gyakorisága már szokatlannak számít.

vissza az elejére


Guşă szerint két volt kormányfő együttműködött a Szekuritátéval

(5. oldal)

– Legalább két volt kormányfőt, minisztereket, valamint RMDSZ vezetőket fognak érinteni a Szekuritáté Irattárát Tanulmányozó Országos Bizottság (SZITOB) feltárásai, jelentette ki hétvégi sajtótájékoztatóján Cozmin Guşă. A Nemzeti Kezdeményezés Párt (NKP) elnöke senkit sem volt hajlandó megnevezni, egyedül Nicolae Văcăroiura mint a volt miniszterelnökök egyikére tett valamiféle utalást. – Információim szerint úgy tűnik, az RMDSZ vezetőségének jó részére, a legalacsonyabb szinttől a legmagasabbik fog csapást mérni az átvilágító bizottság feltárása, ami a volt szekuritátéval való együttműködést illeti, de egy pár jelenlegi miniszterre is – nyilatkozta Guşă.

A szenátus elnöke tegnap cáfolta Guşă kijelentéseit, szóvivője annyit mondott: Nicolae Văcăroiu azt kívánja az átvilágító bizottságnak, hogy sikeresen tegyen eleget a felkéréseknek, addig is mindenkinek szíve joga spekulálni.

A Nemzeti Liberális Párt (NLP) vasárnap ismét felszólította a többi pártot, hogy kövessék példájukat és maguk is kérjék vezetőik, parlamenti képviselőik átvilágítását. A liberálisok múlt héten 156 NLP-politikus névjegyzékét nyújtották be az átvilágító bizottsághoz a Szekuritátéval való esetleges kapcsolatuk kiderítésére. A demokraták mindeddig semmi jelét nem adták annak, hogy követnék az NLP példáját, kijelentették: nem érdekli őket, hogy a liberálisok most épp milyen fogásokkal igyekeznek népszerűségüket növelni.

vissza az elejére


Külpolitika
BT-határozattervezet a libanoni békéért

(5. oldal)

Több más nyugati államhoz hasonlóan Németország is üdvözölte vasárnap a libanoni ellenségeskedések beszüntetésére felszólító határozattervezetet, amelyet az Egyesült Államok és Franciaország terjesztett az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé. A német vezetők közül Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter pozitívnak nevezte és a berlini diplomácia támogatásáról biztosította a tervezetet.

Ugyancsak pozitívan értékelte a külügyminiszter Ehud Olmert izraeli miniszterelnök azon – először a hét közepén megfogalmazott – óhaját, hogy Németország vegyen részt a tervek szerint felállítandó nemzetközi erőkben. A védelmi minisztérium egyik magas rangú politikusa ehhez hozzáfűzte: hat évtizeddel a holokauszt után egy ilyen kívánság „nagy elismerést" jelent Németország számára.

Vasárnapi nyilatkozatában Franz-Walter Steinmeier nem zárta ki a német katonák libanoni békefenntartó részvételét, ugyanakkor annak a nézetnek adott hangot, hogy egy ilyen döntésre még nem érett meg az idő. Ehhez szükség van a tervezett többnemzetiségű békeerő mandátumának pontos ismeretére – tette hozzá a külügyminiszter.

Az idézett védelmi minisztériumi tisztségviselő ennek kapcsán egy másik feltételt is megfogalmazott, hangoztatva: nem elegendő, hogy Izrael és Libanon támogassa békefenntartók állomásoztatását. Abba Szíriának és Iránnak is bele kell egyeznie – tette hozzá, utalva arra, hogy Németország több más nyugati országhoz hasonlóan Damaszkuszt és Teheránt vádolja a Hezbollah síita milícia támogatásával.

vissza az elejére


Nem lesz oroszellenes az új ukrán kormány

(5. oldal)

Az új kormány nem fog oroszellenes érzelmeket szítani Ukrajnában – jelentette ki Viktor Janukovics új ukrán miniszterelnök a Rosszijszkaja Gazeta című orosz lapban.

„Véget kell vetni a szomszédok szidalmazásának és meg kell tanulnunk, hogy a számunkra fontos partnereknek kijáró tisztelettel beszéljünk velük" – fogalmazott Janukovics az orosz kormány hivatalos lapjának szombati számában közölt interjúban.

A pénteken hivatalba lépett ukrán miniszterelnök leszögezte, hogy Ukrajna nem mondhatja fel az orosz gáz szállításáról kötött megállapodásokat, amikor az ukrán politikusok ennek lehetőségéről beszéltek, „nem játszottak tiszta lapokkal".

Janukovics az orosz lapnak hangsúlyozta, hogy kormánya azt a programot fogja pontosan végrehajtani, amelyet a Régiók Pártja hirdetett meg a választási kampányban. Kifejtette, hogy az ukrán államfővel aláírt megállapodásban ugyan szerepel Ukrajna NATO-tagságának kérdése, de a megállapodás azt tartalmazza, hogy erről népszavazásnak kell döntenie.

„Most az (ukrán) állampolgárok többsége a szövetségbe való belépés ellen van, s mi teljesíteni fogjuk akaratukat" – nyilatkozott.

Kitért arra is, hogy Ukrajnában mindenkinek joga van azon a nyelven beszélni, amelyen akar, az orosz nyelvnek nem lehet kevesebb joga, mint az ukránnak. „Ha az emberek oroszul akarnak beszélni a hivatalnokokkal, akkor biztosítani kell számukra ezt a lehetőséget" – hangsúlyozta.

vissza az elejére


Kuba nem hátrál meg

(5. oldal)

Kuba nem hagyja, hogy az Egyesült Államok előnyt kovácsoljon Fidel Castro elnök betegségéből, és kész megvédeni magát, írták a kubai újságok, miközben még mindig nem jelent meg a nyilvánosság előtt Raúl Castro, a hatalom ideiglenes vezetője.

George Bush amerikai elnök a múlt héten felszólította a kubaiakat, hogy tegyenek erőfeszítéseket a demokratikus változásokért, és Washington feltétlen segítségét ígérte nekik „e bizonytalan időkben". – Támogatni fogjuk önöket abban az erőfeszítésükben, hogy Kubában a demokrácia iránt elkötelezett átmeneti kormányt hozzanak létre – mondta Bush, hozzátéve, hogy azokról sem feledkeznek meg, akik ezt akadályozzák. Az amerikai elnök arra kérte a kubaiakat, maradjanak a szigeten, ne meneküljenek az Egyesült Államokba.

A Kubai Kommunista Párt központi lapja, a Granma szerint „Bush kijelentései elfogadhatatlanok"... „az átmenet szó nem létezik a kubaiak szótárában", és a kubaiak készek megvédeni magukat"... Raúl szilárdan áll a nemzet és a fegyveres erők kormányrúdjánál". Az ifjúsági szövetség lapjának főszerkesztője azt hangsúlyozta, hogy az emigránsok hiába reménykednek, vágyaik nem fognak beteljesülni.

Az emigránsok egy másik csoportja már meg is szervezte 15 hajóból és 10 repülőgépből álló vízi- és légiflottilláját arra készülve, hogy nekivág az útnak a szigetre. A Fehér Ház szóvivője azonban már figyelmeztetett, hogy „ez nem alkalmas pillanat arra, hogy az emberek vízre szálljanak, és útra keljenek". Az amerikai kormány már azon is gondolkodik, hogy a parti őrség blokáddal akadályozza meg az átkelést Floridából a szigetre.

Az Európai Unióban már megkezdődött a Kuba irányában követendő hosszú távú politika kidolgozása, s várhatóan még az év vége előtt el is készül. Tervezetek már vannak – közölték brüsszeli források. Az első magas szintű megbeszélés erről legkorábban a külügyminiszterek szeptember 1-jén kezdődő nem hivatalos találkozóján valószínű.

vissza az elejére


Emlékezés a hirosimai atomtámadás áldozataira

(5. oldal)

Valamennyi atomfegyver kivonását szorgalmazta vasárnap Hirosima polgármestere az első atomtámadás 61. évfordulóján. Az atomfegyverek terjedése miatti aggodalmát hangoztatva Akiba Tadatosi polgármester kérte a japán kormányt, játsszon vezető szerepet az atomfegyverkészletek felszámolásáért kifejtett erőfeszítésekben. Helyi idő szerint 8 óra 15 perckor megszólalt a harang, jelezve azt az időpontot, amikor az amerikai B-29-es bombázó, az Enola Gay 1945. augusztus 6-án ledobta Hirosimára az atombombát.

Koidzumi Dzsunicsiro kormányfő ígéretet tett arra, hogy ragaszkodik Japán békepárti alkotmányához és atomfegyvermentes politikájához. A 45 perces ünnepségen felolvasott üzenetében Kofi Annan ENSZ-főtitkár aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az atomfegyverek illetéktelen kezekbe kerülhetnek.

Becslések szerint 140 ezren haltak meg azonnal vagy néhány hónappal az atomtámadás után. Három nappal később egy másik amerikai harci gép plutóniumbombát dobott Nagaszakira, ahol 80 ezren haltak meg.

A nagaszaki támadás évfordulójáról szerdán emlékeznek meg.

Az 1-es, 5-ös oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


AUTÓ-MOTOR —
MOTORHÁZ

A Szabadság autós melléklete
Megjelenik kéthetente
II. évfolyam, 12. szám.
Szerkeszti: Balázs Bence

vissza az elejére


Külföldön arat a japán autógyártás

(6. oldal)

A japán autóipari vállalatok a 2005–06-os pénzügyi évben első ízben a történelemben több gépkocsit gyártottak külföldön, mint odahaza. Az autóipari szakmai szervezet által közzétett adatok szerint 2005 áprilisa és 2006 márciusa között 10 929 millió autót gyártottak külföldön, 10,6 százalékkal többet, mint a megelőző évben, Japánban viszont csak 10 893 milliót, ami 2,6 százalékkal múlja felül a megelőző év azonos időszakának teljesítményét.

A japán gyártók a lezárt pénzügyi évben leginkább Ázsiában (15,2 százalékos növekedés), Európában ( 9,5 százalék), Észak-Amerikában (5 százalék), Latin-Amerikában (18,6 százalék) és Afrikában (20,8 százalék) növeltÉk a gyártást.

A legtöbb japán gyártó a lezárult üzleti évben rekorderedményeket ért el, amit a pangó hazai piac miatt csakis a külföldi autóeladások bővülésének köszönhet.

vissza az elejére


Tolatási radarrekord

(6. oldal)

Gyorshajtási rekordot állított fel egy német autós – tolatva.

A 42 éves férfit egy osztrák városka rendőrségi automata kamerái kapták lencsevégre, amint óránként 56 kilométeres sebességgel tolatott egy 40 km/órában maximált sebességű körzetben.

„Még soha senkit nem fotózott le a radar hátramenetben, és még egyikünk sem látott ilyet" – mondta a bludenzi rendőrség szóvivője.

vissza az elejére


Fiat 500: minden idők legszexisebb gépkocsija

(6. oldal)

A Fiat 500-as bizonyult minden idők legszexisebb gépkocsijának.

E meglepő felismerés a Top Gear című angol autós honlap által szervezett felmérésből derült ki, amely szerint a 70-es években gyártott olasz kiskocsi volánja mögött akár nő, akár férfi tekerte a kormányt, a sofőr mindenképp fokozott szexuális vonzerővel bírt.

A második hely James Bond klasszikus autójának, az Aston Martin DBS-nek jutott. A gépkocsi legfrissebb modellje egyébként szerepel a 007-es ügynök kalandjairól szóló legújabb filmben is.

A legszexisebb gépkocsik tízes listájára felkerült a Maserati Quattroporte, a Chevrolet Camaro, a Citroen C6, a Lincoln Continental, a Bentley Continental S1 Fastback, a BMW M1 és a Rolls-Royce Phantom. A sort a Porsche 911-es zárja, amely Sally néven szerephez jutott a Verdák (Cars) című amerikai animációs filmben is.

vissza az elejére


Páncélozott fagyizás

(6. oldal)

12 tonnás, páncélozott csapatszállító harci járművel ment fagylaltozni a gyerekeivel egy férfi Csehországban.

Az apát nem családja fokozott védelme motiválta, hanem az, hogy lerobbant a személyautója, kutyagolni meg nem volt kedve.

A rendőröknek hamar szemet szúrt a jármű, és a 34 éves férfit több mint 15 millió régi lejnyi összegre bírságolták meg.

Bár az illető szabályosan vásárolta a cseh hadseregtől a monstrumot, Hradec Kralove történelmi városközpontjában csak könnyű járművek közlekedhetnek.

vissza az elejére


Vegyes eredmények és remények a General Motorsnál

(6. oldal)

A vártnál nagyobb üzemi eredményt, de nagyobb adó utáni veszteséget kénytelen elkönyvelni a második negyedévben a világ legnagyobb autógyártója, a General Motors. Vesztesége 3,2 milliárd dollár – egy részvényre 5,62 dollár –, az egy évvel korábbi 987 millió, egy részvényre 1,75 dolláros mínusz után. A veszteséget jórészt a korábban bejelentett létszámcsökkentések költségei – 3,7 milliárd dollár – okozták, pedig a cég bevételei ebben az időszakban 54,4 milliárd dollárt értek el.

A GM, amely 10,6 milliárd dolláros veszteséget jelentett a tavalyi év egészéről, novemberben jelentette be átalakítási programját, amely 2008-ig 12 üzemének bezárását és több tízezer fős létszámcsökkentést jelent. Ettől a cég gazdálkodási mutatóinak jelentős javulását reméli – 2007 január 1-jéig 35 ezer munkahelynek kell már megszűnnie.

A GM idei első féléves európai eladásai különben a tavalyitól mindössze 0,2 százalékkal maradtak el, ami elsősorban két európai márkájának, az Opelnek és a Wauxhallnak a rovására írható. Ezek a tavalyi első félévinél mintegy 25 ezerrel kevesebb autót adtak el, miközben a GM teljes eladásai Európában 1 millió 70 ezer járművet értek el.

A General Motors Európában 11 gyártó és összeszerelő üzemben több mint 60 ezer embert foglalkoztat, körülbelül a felét Németországban alkalmazza, de a detroiti autóóriás 1999 óta nem nyereséges Európában. A General Motors korábban 323 millió dollár első negyedéves veszteségről számolt be, amivel már a hatodik egymást követő negyedévben volt deficites a világ első számú járműgyártója.

Tavaly ázsiai és latin-amerikai forgalma mentette meg a céget: a két kontinensnek köszönhetően eladásai tavaly 27 éves rekordot értek el, 9,2 millió autót értékesített. A világ vezető járműipari csoportjának kilenc milliónál több kocsit utoljára 1978-ban sikerült eladnia.

A BMW világszerte 46 ezer gépkocsit hív vissza a lengéscsillapító esetleges meghibásodása miatt. A szervizelési akcióban az 5-ös, a 6-os és a 7-es széria autói érintettek, amelyeket az idén január 9. és április 18. között gyártottak.

vissza az elejére


Szlovákia az európai autógyártás élén?

(6. oldal)

A Pricewaterhouse Coopers tanácsadó cég szerint Szlovákia 2010-ig 429 százalékkal növeli autógyártását, és ezzel a vezető járműgyártók országok sorába kerül Európában.

A felfutás két nagy gyártó, a francia PSA Peugeot Citroen és a dél-koreai Hyundai/Kia beruházásainak köszönhető. A PSA Peugeot Citroen már megkezdte próbaüzemét első nagyszombati (Trnava) üzemében, legyártva ezer Peugeot 207-es modellt. A Peugeot közlése szerint jövőre 240 ezer jármű a terv, 2008-ban 300 ezer. A Peugeot egy második üzemet is tervez Szlovákiában, amely a tervek szerint évente 150 ezer autót bocsátana ki. A Hyundai/Kia próbaüzemét júniusban kezdte Zsolna mellett, hivatalosan ez idei év végén indítják a termelést. A Kia az évi tervezett teljes kapacitást, 300 ezer járművet, 2009-re éri el.

Az iparág helyzete különben az egykori Csehszlovákia másik felében is rózsás: a Peugeot–Citroen–Toyota kisautók gyártásának felfutásával, a Skoda-értékesítések több mint 12%-os növekedésével az első félévben 451 ezer személyautót gyártottak Csehországban, 75 százalékkal többet, mint 2005 első felében.

vissza az elejére


Suzuki: 20,4 százalékkal nőtt a profit

(6. oldal)

A legnagyobb japán kisautógyár, egyszersmind a világ harmadik számú motorkerékpár-gyártója, a Suzuki Motor Corp. 20,26 milliárd jenes csoportszintű adózott eredményt jelentett az üzleti éve júniussal zárult első negyedéről, 20,4 százalékkal többet az egy évvel korábbi 16,83 milliárdnál. A növekedésért a gyorsan növekvő értékesítést dicsérték, mert a mindenütt dráguló benzin korszakában előnyre tesznek szert a cég kisebb, benzintakarékos járművei.

A bevétel, 763,84 milliárd jen, 19,75 százalékkal volt több az egy évvel korábbi 637,85 milliárdnál, ezt az Egyesült Államokban és Európában mind népszerűbb motorkerékpárok is jócskán gyarapították.

Az adózott eredmény azonban csak 9 százalékkal nőtt, az ütemet a nagy beruházások fékezték, bár az eladások gyorsan szaporodtak, 16 százalékkal 2,75 billió jenre.

Az amerikai General Motors márciusban 17,4 százalékot visszaadott a Suzukiból a japán cégnek, 2 milliárd dollárért, a 20 százalékos részesedéséből. Az 1981-ben kezdett tőketársítás majdnem teljes felszámolását a General Motors készpénzszükségletével indokolták, de hozzátették, hogy folytatják a partneri viszonyt.

Magyar Suzuki Európának
Lapértesülések szerint a Suzuki és a német Opel – a General Motors egysége – közösen fejleszt ki kisautót az európai piacra, amelyet a Magyar Suzuki Zrt.-nél fognak gyártani 2008-tól. A Suzuki 8 milliárd jenig (15,3 milliárd forint) terjedő összeget ruház be Magyarországon a termelés 76 százalékos bővítésére.

A Suzuki 2008-ra évi 300 ezerre akarja növelni a termelést magyarországi üzemében a jelenlegi 170 ezerről. A bővítést egyebek között az SX-4-es modell iránti nagy, jelenleg nehezen kielégíthető kereslettel magyarázta. E modell európai értékesítési célját évi 60 ezerre növelték a korábbi 40 ezerről.

Az SX-4-es társfejlesztője, az olasz FIAT, amely FIAT Sedici néven árusítja ezt a kocsit, ugyancsak öthavi elmaradásban van a megrendelések teljesítésével. A kisebb, 660 köbcentiméteres kisautók értékesítése Japánban 4,7 százalékkal 1,07 millióra nőtt az idei első félévben. A Suzukinál úgy becsülik, hogy ilyen kisautókból a piac az idén 1,98–1,99 millióra emelkedik.

A Suzuki piaci részesedése különben mintegy 20 százalékos Magyarországon.

A Swift újszerű, kifejezetten európai igényekre koncentráló fejlesztése beváltotta a hozzáfűzött reményeket. A Swift az eladási számok alapján vezeti a típusok versenyét, és nem egészen egy év alatt a legnépszerűbb magyarországi autó lett.

vissza az elejére


Magas gumiár sújtja az abroncsgyártókat

(6. oldal)

Újabb nagy nemzetközi abroncsgyártó jelezte, hogy a nyersanyagok drágulása miatt a korábban vártnál gyengébbek lesznek idei eredményei. A nyersgumi ára több éves csúcsokat dönt, mert a főbb termelők – Thaiföld, Indonézia és Malajzia – kevesebbet állít elő, ugyanakkor jelentősen növekszik a kereslet, elsősorban Kínában.

A világ legnagyobb autóabroncs-gyártójánál, a Michelinnél azt közölték, hogy az üzemi eredmény csökkent az első félévben, s az év egészében kisebb lesz a profitráta, mint amire korábban számítottak. Az első féléves üzemi eredmény is elmaradt a várttól, 6,2 százalékkal 644,7 millió euróra csökkent, miközben elemzők 667 millióra számítottak.

Hasonló helyzetben van jó néhány más jelentős abroncsgyártó vállalat is: a japán Bridgestone például arra számít, hogy az idén 35 százalékkal lesz kisebb az adózott eredménye. A Goodyear is azt jelezte, hogy észak-amerikai egységénél az idén a tavalyinál kisebb lesz az üzemi eredmény. Az európai gyártók azonban mintha kissé jobb helyzetben lennének: a német Continental a napokban megerősítette idei nyereség-előrejelzését, az olasz Pirelli, a világ ötödik abroncsgyártója pedig arról számolt be, hogy az első félévben 4,1 százalékkal nőtt üzemi eredménye.

vissza az elejére


Használt parkolójegy-kereskedés

(6. oldal)

Élénk a használt parkolójegyek internetes kereskedelme Antwerpenben a büntetés megkerülése végett. A jegyváltás elmulasztása miatt megbüntetett autósok visszamenőleg, az adott időpontra szólóan átszámítva mintegy 26 új lejért vehetnek jegyet, aztán bemutathatják az önkormányzatnál bizonyítékként, hogy ők bizony váltottak, csak a parkolóőr nem vette észre a kocsi műszerfalán.

Az internetes kereskedést bonyolító cég semmi kivetnivalót nem talál a dologban: „Honlapunk csupán gyűjtők találkahelye, olyan embereké, akik nem bélyeget, hanem parkolójegyeket vásárolgatnak, csereberélnek egymástól" – mondta a cég vezetője. A helyi hatóság persze nem tekinti bélyeggyűjtő szakkörnek a dolgot, de egyelőre nem tudja, miként léphetne fel jogosan a szisztéma ellen.

vissza az elejére


HIRDETÉS


Hirdetésfelvétel:

(7. oldal)

Kolozsváron: Jókai (Napoca) u. 16., hétköznap 9–16, szombaton 10–12 óra között. Désen, hétköznapokon: Lukács Éva, tel.: 212-099. A 14 óráig feladott hirdetése már másnap megjelenhet.

vissza az elejére


Egy perc derű

(7. oldal)

– Hogy állítja meg a nindzsa a teherautót?
– Rálép a fékre.

vissza az elejére


Adásvétel

(7. oldal)

Eladó 106-os Peugeot (2001). Telefon: 0742-977801, 0364-108841.

vissza az elejére


Állás

(7. oldal)

Magas kereseti lehetőség! Zenegépeink kihelyezéséhez keresünk agilis munkatársat Gyulafehérvár körzetében. Telefon. 0728-011854, 0036-70-3782985. E-mail: fabian9@fibermail.hu (M)

Szárazépítészettel foglalkozó kft felvételre keres, legalább építőipari technikusi végzettségű és magyar–román nyelvismerettel rendelkező alkalmazottat. Bérezés megállapodás szerint. Jelentkezni lehet: fax: +40-264/444-205, telefon: +40-264-441-381; mobil: +40-728-829553; e-mail: dryteamro@client.srk.ro (0403103)

vissza az elejére


Megemlékezés

(7. oldal)

„Ha lelkünkben lehull egy csillag,
nyomában égő seb fakad,
de vér-rubintok fényes útja
örökre fáj a fény alatt." (Vass Albert)

Augusztus 7-én három éve távozott közülünk a drága jó férj, édesapa, nagyapa, após, testvér, vő,
PÁLL ANDRÁS,
a katonakórház orvosi asszisztense. Hiánya pótolhatatlan. BÁNATOS CSALÁDJA. (0008)

vissza az elejére


SPORT


LABDARÚGÁS
A-liga, 2. forduló
Továbbra is éllovas a CFR

(8. oldal)

Viharos körülmények között kezdődött Besztercén a forduló, de napsütésben végződtek vasárnap a mérkőzések. A pénteki és szombati események közül az UTA nagy gólarányú győzelme emelhető ki, az 5–2-es siker főleg Mara jó napjának és mesterhármasának köszönhetően. Ami a Kolozsvári CFR-Ecomaxot illeti, a Désen lebonyolított, lapzártakor véget ért összecsapáson Dorinel Munteanu tanítványai magabiztosan igazolták az edzőjátékos napokban tett kijelentését, hogy ebben az idényben a vasutasok nem akarnak egyetlen pontocskát sem elvesztegetni hazai pályán. Az újonc Urziceni-i Unireával elszórakoztak a kolozsváriak, 4–0-s győzelemmel erősítették meg vezető pozíciójukat a tabellán.

Eredmények: pénteken: • Besztercei Glória–Bukaresti Naţional FC 2–0 (gól: Nalaţi – 32., 11 m és Zaharia – 75. perc) • Konstancai Farul–Galaci Oţelul 3–1 (Gheară – 13., Disney – 41. és Iulian Apostol – 92. perc, illetve Gado – 64. perc); szombaton: • Piteşti-i Argeş FC–Temesvári Politechnika 0–2 (Izvoreanu – 69. és Grigorie – 79. perc) • Vaslui-i FC–Aradi UTA 2–5 (Bukvic – 17. és Frunză – 93. perc, illetve Simion – 14., Mara 3 – 38., 54. és 69., valamint Costişor – 82. perc) • Bukaresti Rapid–Zsil 1–0 (Griffiths – 3. perc) • Bukaresti Steaua–Krajovai Universitatea 3–0 (Paraschiv – 33., Opriţa – 40. és Dică – 54. perc, 11 m); vasárnap: • Jászvásári Politechnika–Karácsonkői (Piatra Neamţ-i) Csalhó 1–0 (Cernoch – 64. perc) • Kolozsvári CFR-Ecomax–Urziceni-i Unirea 4–0 (Surdu – 20., Mojica – 70., Anca – 75., 11 m és Pedro Oliveira – 87. perc). A Bukaresti Dinamó–Târgu Jiu-i Pandúrok összecsapás lapzárta után végződött. Az állás:

1. Kv. CFR 2 2 0 0 7–1 6
2. Jászvásár 2 2 0 0 3–0 6
3. UTA 2 1 1 0 6–3 4
4. Steaua 2 1 1 0 3–0 4
5. Farul 2 1 1 0 4–2 4
6. Temesvár 2 1 1 0 2–0 4
7. Rapid 2 1 1 0 2–1 4
8. Dinamó 1 1 0 0 2–1 3
9. Glória 2 1 0 1 2–1 3
10. Csalhó 2 1 0 1 1–1 3
11. Argeş 2 1 0 1 1–2 3
12. Pandúrok 1 0 1 0 1–1 1
13. Vaslui 2 0 1 1 2–5 1
14. Krajova 2 0 1 1 0–3 1
15. Zsil 2 0 0 2 0–2 0
16. Naţional 2 0 0 2 1–4 0
17. Oţelul 2 0 0 2 2–6 0
18. Urziceni 2 0 0 1 0–6 0

vissza az elejére


Barátságos mérkőzések

(8. oldal)

A másodosztályban a rajtra készülő Kolozs megyei csapatok a hét végén újabb barátságos mérkőzéseken vettek részt. A Kolozsvári U FC hét veretlen mérkőzés után siklott ki Vajdahunyadon, a helyi Corvin ellenében. Annak ellenére, hogy a diákok Andrei Mureşan révén már a 6. percben gólt szereztek, a vége 3–1 arányú vereség lett: Pepenar (23. perc), valamint Irina 2 ( 31. és 80. perc) találataival fordítottak a házigazdák.

A Dési Egyesülés Brassóba utazott, és a helyi Forextől 2–0-ra kikapott. A kolozsvári CFR-Ecomaxtól Panin, Bálint, Zelencz, Curileac és Florin Dan játékosokat küldték a szatellithez szerepelni, utóbbi 11-est hibázott a találkozó során.

Ignat (9. perc) és Perde (72. perc) góljaival az Aranyosgyéresi Sodronyipar volt az egyetlen, amelyik győzött, Medgyesen fektette kétvállra a helyi Gázmetánt.

P. J. A.

vissza az elejére


Magyar Borsodi Liga – 2. forduló

(8. oldal)

A Budapesti Vasas hazai pályán döntetlent ért el a Vác ellen a labdarúgó Borsodi Liga második fordulójában, a vendégek az utolsó pillanatban egyenlítettek. Az angyalföldi gárda – amely a Ferencváros kizárása után indulhatott az első osztályban – ezzel továbbra is veretlen. A hajrában dőlt el a soproni mérkőzés, a helyi FC Sopron 78 percig emberhátrányban játszva Horváth András 92. percben szerzett góljával nyert az FC Fehérvár ellen. A Budapesti Honvéd a Kaposvár elleni 2–2-es döntetlennel vette birtokba a Bozsik Stadion felújítása miatt az őszi idényben otthonául szolgáló csepeli stadiont.

Eredmények: • Zalaegerszegi TE FC–MTK Budapest 1–0 (gól: Ljubojevics – 6. perc) • Rákospalotai EAC–Diósgyőri VTK 0–2 (Simon – 73. és Sztanics – 75. perc, a 28. percben a hazai csapattól Nyerges büntetőt hibázott) • Budapesti Vasas–Vác 2–2 (Kincses 2 – 14. és 45. perc, illetve Palásthy – 82., 11 m és Gáspár – 90. perc) • Mecsek FC-Pécs Plaza–FC Tatabánya 3–3 (Nógrádi – 23., Lukács – 27. és Horváth – 85. perc, illetve Kouemaha 2 – 56. és 91., valamint Márkus – 68. perc) • FC Sopron–Székesfehérvári FC Fehérvár 2–1 (Horváth András – 45., 11 m és 92. perc, illetve Horváth Gábor – 77. perc; kiállítva: Bagoly – 12. perc, Sopron) • Budapesti Honvéd–Kaposvári Rákóczi 2–2 (Dobos – 21., 11 m és Disztl – 71. perc, illetve Vasziljevics – 39. és Grúz – 79. perc). Vasárnap, lapzárta után fejeződött be két mérkőzés, a Paks–Debreceni VSC-TEVA és Újpest FC–Győri ETO FC találkozó. Az állás:

1. Diósgyőr 2 2 0 0 3–0 6
2. ZTE 2 2 0 0 4–2 6
3. Tatabánya 2 1 1 0 5–3 4
4.Vasas 2 1 1 0 3–2 4
5. MTK 2 1 0 1 4–1 3
6. Győr 1 1 0 0 2–0 3
Paks 1 1 0 0 2–0 3
8. DVSC 1 1 0 0 2–1 3
9. Sopron 2 1 0 1 2–3 3
10. Pécs 2 0 1 1 4–5 1
11. Kaposvár 2 0 1 1 2–3 1
12. Honvéd 2 0 1 1 2–4 1
Vác 2 0 1 1 2–4 1
14. Újpest 1 0 0 1 0–1 0
15. Fehérvár 2 0 0 2 3–5 0
16. Rákospalota 2 0 0 2 0–6 0

vissza az elejére


SAKKSAROK
Egy győzelem és egy remi Lékónak Dortmundban

(8. oldal)

Lékó Péter több mint hatórás csatában nyert az örmény Levon Aronjan ellen a hétfordulós dortmundi sakk szupertorna ötödik körében. A parti a 63. lépésben ért véget. A folytatásban a magyar nagymester szombaton remizett az izraeli színekben induló Borisz Gelfanddal. Lékó vezette a világos bábukat, a parti 24 lépés után ért véget. Következő ellenfele a vasárnapi zárófordulóban Vlagyimir Kramnyik, a magyar nagymester játszott sötéttel, találkozójuk lapzárta után ért véget.

Eredmények, 5. forduló: Lékó Péter (2378 Élő-pont)–Levon Aronjan (2761, örmény) 1–0, Vlagyimir Kramnyik (2743, orosz)–Michael Adams (2732, angol) döntetlen, Arkadij Naiditsch (2664, német)–Pjotr Szvidler (2742, orosz) döntetlen és Borisz Gelfand (2729, izraeli)–Baadur Jobava (2651, grúz) 1–0; 6. forduló: Lékó–Gelfand döntetlen, Jobava–Kramnyik 0–1, Aronjan–Szvidler 0–1 és Adams–Naiditsch döntetlen.

Az állás: Lékó és Szvidler 4–4, Adams és Kramnyik 3,5–3,5, Gelfand 3, Naiditsch 2,5, Aronjan 2, Jobava 1,5.

vissza az elejére


RÖGBI
Kolozsvári siker Bârladon

(8. oldal)

Szombaton rajtolt a 2006–2007-es bajnokság. Az első fordulóban többnyire a favoritok győztek, így például a Kolozsvári U Agressione is nyert Bârladon a helyi Rulmentul ellen, sőt, a bónuszpontot is megkapta, mert több mint négy célt ért el.

Egyetlen meglepetés, hogy a Jászvásári Poli Agro Unirea legyőzte a Konstancai Farul MRK-t. A forduló eredményei, I. csoport: Bârladi Rulmentul–Kolozsvári U Agressione 14–31, Szucsávai Bucovina MSC–Bukaresti Dinamó CONCAS 12–69 (bónuszponttal) és Bukaresti Olimpia–Bukaresti Steaua 13–55 (bónuszponttal); II. csoport: Petrozsényi Tudomány–Nagybányai Remin Nagybánya 3–67 (bónuszponttal), Jászvásári Poli Agro Unirea–Konstancai Farul 25–13 és Temesvári Petrom–Aradi Contor Zenner 6–90 (bónuszponttal).

Az I. csoport élén az egyaránt 5–5 pontot gyűjtött Dinamó, Steaua és Kolozsvár áll az élen, a II. csoportot Arad és Nagybánya vezeti 5 ponttal, megelőzve a Jászvásárt (4 pont). A hét végén szombaton a kolozsváriak ismét idegenben lépnek pályára, ezúttal a fővárosba látogatnak, és az Olimpiával mérkőznek.

(pja)

vissza az elejére


KÉZILABDA
Románia nem rendez férfi vb-t

(8. oldal)

Az erőteljes lobbi, és annak ellenére, hogy korábban a legesélyesebb jelentkezőnek számított, Románia nem szervez férfi kézilabda-világbajnokságot. A világszövetség elektorai a Herzogenaurachban rendezett színhelykijelölő szavazáson Horvátországot választották a 2009. évi világbajnokság helyszínéül.

vissza az elejére


KERÉKPÁR
Landis-ügy: a B-próba is pozitív

(8. oldal)

A B-próba igazolta az első teszt pozitív eredményét, azaz a szabálytalanul magas tesztoszteronszintet Floyd Landisnél, a Tour de France országúti kerékpáros körverseny győztesénél – jelentette be szombaton a sportág nemzetközi szövetsége (UCI). Ezek után a tengerentúli kerekest várhatóan megfosztják elsőségétől – ő lesz a franciaországi viadal történetének első bajnoka, akit utólag diszkvalifikálnak –, az UCI pedig két évre eltiltja. A Tour győztese ezt követően az eredetileg másodikként zárt spanyol Oscar Pereiro Sio lesz.

Csapata, a Phonak a szombati bejelentés után máris közölte, hogy szerződést bont vele.

„Landis vétett a klub etikai szabályzata ellen, ezért menesztjük. Különböző fórumokon megpróbálja majd bizonyítani igazát, de ebben a harcban a csapat már nem kíván részt venni" – áll a Phonak közleményében.

Az ártatlanságát hangoztató, 30 éves Landis korábban már jelezte: amennyiben bűnösnek nyilvánítják, a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordul, és esetleges eltiltása után is folytatni fogja karrierjét. Ezt egy közlemény útján szombaton is megerősítette:

„Soha nem éltem tiltott szerekkel, így tesztoszteronnal sem. Én voltam a legjobb a Tour de France-on, ezért vagyok én a bajnok. Az ügyvédeim már felkészültek a különböző jogi lépések megtételére" – írta.

Az amerikai kerekes az A próba pozitív eredményének közzététele óta azzal védekezett, hogy a magas tesztoszteronszintet a szervezete produkálta, tehát természetes hormonról van szó. Landist a július 23-án zárult viadal 17. szakaszán aratott győzelme után, Morzine-ben ellenőrizték.

vissza az elejére


ÚSZÁS
Kontinensviadal a Margit-szigeten
Érmes hétvége

(8. oldal)

Kovács Ágnes megduplázta bronz-érmei számát a margitszigeti úszó Európa-bajnokságon: a 100 m után pénteken 200 m mellen is harmadik lett. A 25 éves magyar klasszis a délelőtti selejtezős idejétől (2:27,99 perc) elmaradt ugyan, de azzal sem tudta volna meg- előzni a döntőből kimagasló brit Bal- fourt, az ukrán Pidliszna pedig csak valamivel volt gyorsabb Kovácsnál, aki 2:28,90 perc alatt teljesítette a távot. Kovács Ágnes esetében nem túlzás a „fantasztikus" jelzőt használni, hiszen utoljára 2001-ben nyert nagy versenyt, amikor világbajnok lett, azóta most először tudott ismét lépést tartani a mezőny elitjével.

Kudarcok sorozata után megszületett az első román érem is, egy bronz, a budapesti úszó Európa-bajnokságon. Az érmet Răzvan Florea vehette át a 200 méteres hátúszásban szerzett 3. helyéért (1:57,83 perc). Egyébként magyar szemszögből egy második hely és három országos csúcs volt a magyar termése az úszó Eb utolsó előtti versenynapjának.

A szombati érmet Cseh László szállította, aki a nemzetközi repertoárjából eddig hiányzó számban, 200 m háton csapott másodikként a célba a döntőben az 1:55,44 perces Európa-csúccsal nyertes orosz Arkagyij Vjacsanyin mögött. Az orosz kiválóság az ezúttal ötödik német Helge Meeuw június 24-i 1:56,34-es idejét adta át a múltnak. Cseh ideje az előző napi 1:57,76-ról javult tovább 1:56,69 percre. Bár ez a szám eleddig kimaradt Cseh világversenyes programjából, a nemzetközi bemutatkozás kiválóan sikerült.

Műugrásban bravúros eredményt értek el a magyarok szombaton: Barta Nóra bronzérmet szerzett a műugrók 3 méteres számában a margitszigeti Európa-bajnokságon. Győzött a korábban 1 méteren is első svéd Anna Lindberg. Az ezüstérmet a német Ditte Kotzian szerezte meg. A szintén döntős magyar Kormos Villő tizenkettedik lett, finálés szereplése már önmagában bravúrnak számít.

A korábbi korosztályos világ- és Európa-bajnok Barta már a selejtezőben is remekelt, másodikként jutott a tizenkettes fináléba, ahol ugyancsak kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, gyakorlatilag csak egyetlen ugrásánál volt egy kissé bizonytalan. Harmadik helyével a tizedik olyan magyar műugrónak vallhatja magát, aki érmet nyert kontinensviadalon. A sportág női részlegére amúgy ráfért a javítás, hiszen a kisebb részt vállalta az eddigi trófeagyűjtésből: a BVSC versenyzője előtt a gyengébb nem eddigi egyetlen érmét – egy ezüstöt – még 1947-ben, Monte-Carlóban szerezte Zságot Irén toronyugrásban. A korábbi 9 érem közül egy az arany – Újvári László nyert 1948-ban, Budapesten 3 méteren –, 4 az ezüst és 4 volt a bronz.

A vasárnapi érmekről holnapi lapszámunkban számolunk be.

vissza az elejére


FORMA–1
Hungaroring megtréfálta az élen állókat

(8. oldal)

Jenson Button, a Honda brit pilótája nyerte a Forma–1-es autós gyorsasági világbajnokság vasárnapi tizenharmadik futamát, a XXI. Magyar Nagydíjat. A második helyen a spanyol Pedro de la Rosa (McLaren-Mercedes), míg a harmadikon a német Nick Heidfeld (BMW-Sauber) végzett. A 26 esztendős Button pályafutása első F1-es futamgyőzelmét aratta.

A vb-címvédő, és a pontversenyben élen álló Fernando Alonso (Renault), valamint legnagyobb riválisa, a hétszeres világbajnok Michael Schumacher (Ferrari) egyaránt kiesett a versenyből, az élen tehát a helyzet változatlan.

A délelőtti esőzés miatt vizes pályán nagyobb gond nélkül rajtolt a mezőny.

A 16. körben Giancarlo Fisichella (Renault) csatázott M. Schumacherrel: az olasz nagy nehezen megelőzte a németet, de közben összeakaszkodtak, és leszakadt a Ferrari baloldali vezetőszárnya. A hétszeres világbajnok bement a boxba: kapott új gumit és alkatrészt. A 26. körben Vitantonio Liuzzi (Toro Rosso) autója, miközben Kimi Räikkönen (McLaren Mercedes) előzni akarta, megtorpant, a McLaren pedig belerohant: a finn kocsija összetört és ezzel a tavalyi győztes – meg az olasz is – befejezte a szereplését a Hungaroringen. Amíg eltakarították a roncsot, bejött a Safety Car. Öt körrel később folytatódhatott a versengés: az élen Alonso, mögötte Button és de la Rosa halad, M. Schumacher pedig csak a hetedik volt.

Ahogy száradt a pálya, Michael Schumacher egyre gyorsabbá vált: 26 körrel a vége előtt már az ötödik helyen autózott.

Alonso a 61. körben vezető pozícióban kereket cserélt, de rosszul rögzítették a jobb hátsót, a Renault csúszkált, majd nem sokkal később egy alkatrész leesett a kerékről, az autó szinte teljesen irányíthatatlanná vált, ezért a spanyol kikormányozta a pályáról. Ezzel a vb-címvédő, a pontverseny éllovasa befejezte a versenyt. Az élen Button, mögötte Heidfeld és M. Schumacher száguldott.

Négy körrel a vége előtt Button, de la Rosa és M. Schumacher volt a sorrend. A Ferrari azonban egyre jobban lassult, a gumik szinte teljesen lekoptak. M. Schumacher kiment a boxba és feladta a versenyt, így Nick Heidfeld jött fel a harmadik helyre.

A célban már nem változott a helyzet az élen. A dobogósok után a sorrend: 4. Rubens Barrichello (brazil, Honda), 5. David Coulthard (brit, Red Bull-Racing), 6. Ralf Schumacher (német, Toyota). A világbajnoki sorozatból még öt verseny van hátra, további részletek holnapi lapszámunkban.

Az oldalt szerkesztette: Póka János András