Kolozsváron átadták az első szociális tömbházakat
Egyelőre nem várható enyhülés a lakáskrízist illetően

(1., 5. oldal)

Vadonatúj otthonba költözhetnek a szerencsések (Rohonyi D. Iván felvétele)

Átadták tegnap a Fenesi út 62. szám alatt, a Transilvania Építkezési Vállalat által felépített tömbházat, amelyben összesen 54 – 10 egy- és 44 kétszobás szociális lakrész kapott helyet. A törekvés biztató, de mivel a kolozsvári polgármesteri hivatal nyilvántartásában több mint 2700 lakásigénylést tartanak számon, nem valószínű, hogy a lakáskrízis négy-öt éven belül megoldódik városunkban.

– A most átadott lakásokat szeptemberben fogjuk kiosztani – nyilatkozta Emil Boc, Kolozsvár polgármestere az átadásnál. – Úgy gondoltuk, hogy ezeket a lakásokat fiatal egyetemi tanároknak, doktorandusoknak és kezdő orvosoknak utaljuk ki, valamint azon személyeknek, akik a 112-es törvény értelmében megvették ugyan a lakást, de utólag a tulajdonos nem hosszabbította meg velük a bérleti szerződést, és ezért lakáshelyzetük most válságosnak mondható – tájékoztatott a polgármester. Mint elmondta, tudatában vannak annak, hogy ez az 54 lakás csupán „egy csepp a tengerben", mindazáltal remélik, hogy pár éven belül enyhülni fog a lakáskrízis Kolozsváron. Terveik szerint ugyanis az átadott tömbház mellett épülőfélben levő ingatlan is elkészül augusztusra, legkésőbb év végére pedig oda is beköltözhetnek a lakók. „egy csepp a tengerben", mindazáltal remélik, hogy pár éven belül enyhülni fog a lakáskrízis Kolozsváron. Terveik szerint ugyanis az átadott tömbház mellett épülőfélben levő ingatlan is elkészül augusztusra, legkésőbb év végére pedig oda is beköltözhetnek a lakók.

Megtudtuk: a befektetés értéke 70 milliárd régi lej. Az építési költségek nagy részét a helyi költségvetésből fedezték, ugyanakkor 15 milliárd régi lejt utaltak ki az országos költségvetésből.

Az egyszobás lakások alapterülete 40 négyzetméter (a kétszobásoké 55,5), a havi bérleti díj pedig hozzávetőlegesen 300 000 régi (a kétszobások esetében félmillió) lej lesz.

– Örömmel vettük tudomásul, hogy az átadási határidő előtt tíz hónappal sikerült befejezni az építkezést. A fürdőszobák teljesen be vannak rendezve, a konyhában csak a mosdókagylót szerelték be. A tömbház alagsorában található hőközpont biztosítja a lakások fűtését és a melegvíz-szolgáltatást. A fűtőtesteket energiamérő szerkezettel láttuk el. 2007-től már nem engedélyezzük a tömbházakban az egyéni hőközpontok beszerelését, és csak a lépcsőházi vagy tömbházi központok működtetésére bocsátunk ki engedélyt – mondta Sorin Apostu, a városháza műszaki osztályának vezetője.

A falak immár fehérre festve, a szobákban szalagparketta, az előszobában, konyhában és persze a fürdőszobában járócsempe. Hőszigetelt nyílászárókkal működnek az ablakok és az erkélyajtók. A lakások beosztása jónak mondható, a kétszobásak külön bejáratúak – ezekhez a lakásokhoz szolgálati WC is jár. Az alagsorban minden lakásnak elkülönítettek egy pincehelyiséget, a tömbház északi felében pedig parkolót alakítanak majd ki.

Arra a kérdésre, hogy kik igényelhetnek ilyen lakást, Apostu a következőket válaszolta: – Elsősorban munkahellyel, tehát jövedelemmel kell rendelkezniük az igénylőknek. Be kell bizonyítaniuk, hogy eddig nem volt saját tulajdonú lakásuk, és nincs anyagi lehetőségük lakásépítésre vagy -vásárlásra. Családos embereknek kell lenniük. Ezek szociális lakások, ezért a szobák száma nem haladhatja meg a kettőt. A háromszobás lakás luxuslakásnak számít – jegyezte meg a műszaki igazgató.

Nagy-Hintós Diana

vissza az elejére


Magyar állami kitüntetés Veress István agrármérnöknek

(1., 2. oldal)

– Kivételes megtiszteltetés minden olyan alkalom, amikor magyar állami kitüntetést nyújthatnak át erdélyi személyiségeknek – fogalmazott Cseh Áron főkonzul. Tegnap egy kiteljesedett életmű, a közösségért tevékenykedő hosszú tudományos munkásság kapta meg a kiérdemelt elismerést: Veress István agrármérnök, a gyümölcstermesztés, kertészet szerelmese és egyik legkiválóbb ismerője családja, volt tanítványai, barátai jelenlétében vette át a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét.

Csávossy György, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének tiszteletbeli elnöke, az ünnepelt barátja Veress István tevékenységét ismertető laudációjában az élet és a munka volt a két kulcsszó. Veress István életének közel egy százada alatt megélte a technika robbanásszerű fejlődését, nagy világégéseket, és az általa annyira imádott természet gátlástalan pusztítását is. A munka, a hit és a becsület hármassága tartotta meg a megpróbáltatások ideje alatt. Ehhez az indíttatást a szülői házból hozta, az értékrendet pedig továbbadta a gyerekeinek is.

Önéletírásában is a meghatározó gyerekkort emeli ki: az erdők, mezők közelsége már kisgyerekként beleoltotta a természet szeretetét, amihez mindvégig hűséges maradt, és ezt a szeretetet tanulta meg tőle több ezer tanítványa is. A kertészet szépségeinek oktatását szinte művészi szintre emelte, kollégiumi, majd egyetemi tanárként az ismeretátadásra és gyakorlatra egyaránt hangsúlyt fektetett.

Tudományos írásai számos szakkiadványban napvilágot láttak, több mint negyven szakkötetet jegyez egyedül vagy társszerzőkkel, melyek közül jó néhány több kiadást is megélt, sőt román fordításban is megjelent.

Tanítványainak legalább három fát kellett ültetniük és gondozniuk – a Veress István által „beoltott, nemesített" szellemi fák száma azonban végtelen: tanítványaiban, munkáiban továbbél mindaz, amiben hitt, és amiért munkálkodott.

Szüleinek, családjának, barátainak, ismerőseinek, a természetet szerető és védő embereknek mondott köszönetet beszédében az ünnepelt.

Hálával tartozom tanáraimnak, akik elindítottak a pályán, valamint tanítványaimnak, akikből kiváló szakemberek váltak, és a mai napig felkeresnek jótanácsért. Végül a Jóistennek köszönöm, hogy hosszú és háládatos életet adott, amelynek során végig azt csinálhattam, amit szerettem.

A lovagkereszt átadásán barátai is köszöntötték az ünnepeltet. Wágner István pályatársának üzenetét Cseh Áron tolmácsolta, az esemény ünnepi hangulatát pedig Belani Margit operaénekesnő és Jancsó Miklós színművész művészi műsora tette színessé.

-f-

vissza az elejére


Átfogó stratégia nélkül fejlődik Kolozsvár

(1., 5. oldal)

Csütörtökön a megyeszékhelyet érintő több városfejlesztési kérdésről esett szó azon a sajtóbeszélgetésen, amelyre az Építész Kamara erdélyi fiókjának képviselői hívták az újságírókat. A szakemberek szerint a helyhatóság legtöbb esetben az azonnali érdekek diktálta döntéseket hoz a különböző magán- vagy állami befektetések vonatkozásában, és nem veszi figyelembe a város hosszú távú érdekeit.

Az építészek szerint a telekkoncessziók következtében a városban egyre kevesebb a köztér és a zöldövezet. A befektetők mindent a központban vagy a központ közelében akarnak építeni, ezért hatalmas nyomást gyakorolnak a helyhatóság illetékeseire, az építkezési és városrendészeti szabályok mellőzését igényelve. Ugyanakkor az elmúlt években megfigyelhető, hogy a polgármesteri hivatal egyre több közérdekű létesítmény felépítésére nyújt be megrendelést, ugyanis a helyi költségvetés erre lehetőséget ad. A pénz elsősorban a különböző telekkoncessziókból származik.

Általános megállapításként elhangzott: körülbelül 2–3 éve a befektetők részéről robbanásszerűen megnőtt a magánházak és lakónegyedek felépítése iránti érdeklődés. Különösen az elmúlt időszakban elmozdult a hangsúly a pár kisebb tömbházat vagy magánházat magába foglaló projektekről a nagy méretű lakónegyedek irányába. – Hatalmas az érdeklődés Kolozsvár iránt. A kérdés az: mi a város érdeke? – közölte Şerban Ţigănaş, az Építész Kamara erdélyi fiókjának vezetője.

A Funar-korszak idején felépített emlékművekről egybecseng a szakemberek véleménye: a mennyiségre és semmiképp sem a minőségre helyezték a hangsúlyt. Lucan Păiş, a kamara alelnöke szerint az említett időszakban teljesen figyelmen kívül hagyták a szakmai vonatkozásokat, a városháza szakemberei nem dokumentálódtak, mielőtt elkészítették volna a szobrokat. A Bocskai-téren felállított Avram Iancu-szobor kapcsán elmondta: soha sehol nem látott olyan emlékművet, ahol egy politikai személyiség szobrát egy szökőkút közepébe helyezik. – Máshol az ilyesmi elképzelhetetlen. Bizonyos mitológiai figurákat valóban szökőkútba helyeznek el, de sehol a világon nem láttam az Avram Iancu-szoborhoz hasonló emlékművet – jelentette ki Pucian Păiş. Ugyanakkor elégedetlenségét fejezte ki a nemrég felavatott Kommunistaellenes Emlékművel kapcsolatban. – Minden elismerésem azoké, akik a kommunizmus ellen harcoltak, de rettenetesen túlméretezett az építmény. Nem oda illik, s nem értem, hogyan adhattak ki rá engedélyt – összegezte észrevételeit a szakember.

Az Építész Kamara képviselői azt ígérték, ezután jobban hallatják hangjukat a várost érintő kérdésekben.

Kiss Olivér

vissza az elejére


Újabb ökológiai baleset: szennyezett az Aranyos vize

(1. oldal)

Ökológiai baleset történt Topánfalva közelében. A Mihoeşti duzzasztógát vize kiöntött, a vízáradat nagy mennyiségű üledéket és iszapot sodort magával. A bejelentés Ştefan Popescutól, a Sporthalászok Egyesületének elnökétől származik, aki a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta: az Állami Vízügyi Hivatal a „tettes", miatta pusztult ki az Aranyos folyó élővilága és halállománya több kilométeres körzetben.

– Ökológiai katasztrófának tekinthetjük az esetet – mondta Popescu, – hiszen 25 kilométeres körzetben kipusztult az élővilág és a halállomány. Hozzátette: már jelentették a történteket a hatóságoknak, mintákat küldtek az Állategészségügyi Intézetnek, és folytatják az ökológiai károk felmérését. Az elnök szerint a baleset okozóitól kérni fogják a haltenyészet újratelepítését.

Traian Matiş a Fehér Megyei Vízgazdálkodási Hivatal igazgatója szerint a szakemberek éppen a gát megerősítésén dolgoztak, amelyhez le kellett ereszteniük a vizet. Amikor észrevették, hogy a víz magával sodorja az iszapot és az üledéket, azonnal leállították a munkálatot. Véleménye szerint a Sporthalászok Egyesülete eltúlozta a károkat, az iszaphullám csak 7 kilométert érintett és nem 25-öt.

Emilia Timiş, a Fehér megyei Környezetvédelmi Felügyelőség igazgatója elmondta: a környezetvédők most mérik fel a károkat, de azt már megállapították, hogy az Állami Vízügyi Hivatal felelőtlensége miatt történt a katasztrófa.

vissza az elejére


Még maradt 4 nap!

(1. oldal)

Ha már előfizetett júliusra, s most gyorsan előfizet augusztusra és szeptemberre is a Szabadságra, még elnyerheti a Calibra utazási iroda nagydíját, egy több millió lej értékű GÖRÖGORSZÁGI NYARALÁST! Ezenkívül Önre vár még a Promedical Center magán rendelőház 500 000 lejes szakorvosi vagy laboratóriumi vizsgálata, illetve gyógynövény alapú kozmetikumcsomagok a Cosmetic Plant jóvoltából! Küldje be a 3 hónap előfizetési nyugtáit július 10-ig (postabélyegző dátuma) szerkesztőségünkbe!

Kellemes hét végét! Most már nagyon kell sietni előfizetni!

vissza az elejére


KRÓNIKA


A nap idézete

(2. oldal)

Sohase értjük meg a másikat, sohase ismerhetjük meg akaratának, vágyainak minden hullámzását. Sohasem sejthetjük a másik lelkének misztériumát, bármily közel érezzük is hozzánk.

Maupassant

vissza az elejére


KISHIREK

(2. oldal)

VETRÓ ANDRÁS kézdivásárhelyi képzőművész grafikáiból nyílik kiállítás július 7-én, pénteken 13 órakor a Korunk Galériában (Brassai utca 6., az unitárius parókia gyűlésterme). Bevezetőt mond Németh Júlia. Verseiből olvas fel Karácsonyi Zsolt. A zenei műsorban közreműködik Csíky Borka, a zeneakadémia IV. éves diákja.

SZOKÁSOS ZENÉS-TÁNCOS ÖSSZEJÖVETELÉT tartja a Pro Iuventute Egyesület július 8-án, szombaton du. 5 órától a Mócok útja 75. szám alatti székházban.

SOÓ ZÖLD MARGIT festő- és grafikusművész alkotásaiból nyílik kiállítás július 8-án, szombaton de. 11 órakor a Barabás Miklós Céh Farkas/Kogălniceanu utca 27. szám alatti székhelyén. A céhtagok születésnapja alkalmából köszöntik a művészt. A tárlat, a megnyitót követően, naponta 12–16 óra között tekinthető meg.

VÁLASZTMÁNYI ÜLÉST tart az RMDSZ hidelvi kerülete 2006. július 10-én, hétfőn du. 6 órakor a református egyházkerület gyülekezeti termében. Kérik a választmányi tagok megjelenését.

NYÁRI TÁRLAT nyílik a tordai Petőfi Társaság Galériájában azon tordai képzőművészek új munkáiból, akiknek az elmúlt időszakban már volt egyéni kiállításuk a galériában. Az ünnepélyes megnyitót július 9-én, vasárnap déli 12 órakor tartják, az érdeklődők szeptemberig látogathatják a kiállítást, munkanapokon 9–13 óra között.

vissza az elejére


Ómen 666

(2. oldal)

John Moore a Főnix Repülése és a Frontvonal Mögött rendezője a horrorfilmek egyik nagy klasszikusát forgatta újra. Moore az 1976-os Óment jelentősebb forgatókönyvi változtatások nélkül tálalta a közönségnek 2006. június 6-án – így a bemutatót a sátáni 666-os szám fémjelezte volna. A producerek pechére a bemutató minden különösebb botrány nélkül zajlott le, így az ingyen reklám elmaradt.

A DaVinci Kód kúra után kevés nézőt fog meglepni, hogy egy vatikáni csillagvizsgáló állomáson találjuk magunkat, ahol az eget kémlelő csuhás hirtelen három hatos számjegyet formázó üstökösre lesz figyelmes. Közben az amerikai diplomata Thorn-nal közlik, hogy a kilencedik hónapban terhes felesége balesetezett, és hogy a gyerek is meghalt a balestben. Történetesen van egy anya nélkül maradt gyerek is a kórházban, akit a kórház ügyes bajos dolgait bonyolító barát Thorn gondjaira bíz, persze az anyuka tudta nélkül.

Telnek, múlnak az évek, a néző az órájára sandít, de végül mégis csak történik valami. A gyerek ötéves születésnapján öngyilkos lesz a kis Damien dadája. A rémfilmek világában jártasabbak már a névválasztáskor sejtik, hogy ördögfiókával van dolguk, a szó szoros értelmében. Az ingatag feszültséget Moore úgy igyekszik fokozni, hogy meglepetésszerűen bevág egy-két rémisztő képkockát, amit hangos hangeffektusok kísérnek. A hatás nem marad el, a gyanútlan néző a saját ölébe önti a kólát, míg a gyengébb idegrendszerűek felsikkantanak. A történet átláthatóságán azonban ez sem segít. A hitchcocki fokozatosan adagolt félelemtenger helyett hidegzuhanyszerű rémisztgetéseket, örökké borús eget és sejtelmes zenét kapunk. Mivel az eredeti Ómenből készült néhány folytatás, a film nem-épp-happy-endje sem lep meg. A prófécia beteljesedik: a bociszemű antikrisztus az Egyesült Államok elnökének fogja a kezét. Politikai pályára fog lépni, hogy onnan hozzon az emberiségre romlást… És még több remaket.

(kb)

Színes feliratos amerikai horror, 108 perc, 200. Rendező: John Moore. Eredeti cím: The Omen 666; Seamus Davey-Fitzpatrick (Damien Thorn), Liev Schreiber (Robert Thorn), Julia Stiles (Katherine Thorn).

vissza az elejére


Nyereménysorsolási tudnivalók

(2. oldal)

Figyelmeztetjük kedves előfizetőinket, hogy a Szabadság egyhavi, illetve negyedévi nyereménysorsolásán az idejében megírt, és a lapunkban közölt szabályok figyelembevételével lehet csak részt venni. Ellenkező esetben nem pályázhatnak az értékes jutalmakra.

Értesítjük mindazokat – így például Bálint József, Zágoni Bálint, Szabó Eszter és Jászaly I. kolozsvári, valamint Fiser Károly válaszúti olvasónkat –, akik a Szabadság egyhavi előfizetői pályázatára jelentkeztek, hogy ezt csakis a július 1-i számunkban megjelent részvételi szelvény kivágásával, kitöltésével és beküldésével tehetik meg. Nem elég ebben az esetben magát az előfizetési nyugtát beküldeni, sőt ezt nem is kértük.

Ezzel ellentétben viszont a negyedévi előfizetői pályázatra kizárólag az előfizetési nyugta eredetijének a beküldésével lehet jelentkezni! Stibor Judit olvasónk például az egyhavi nyereménysorsolásra kiírt szelvényt küldte be, de a borítékon a negyedévi pályázatot jelöli meg. Soó Éva, szintén kolozsvári előfizetőnk pedig ugyancsak a negyedévi pályázaton szeretne részt venni, de azt állítja egy levélben, hogy a nyugtát beküldte az egyhavi pályázatra. Sajnos semmilyen nyugtát nem kaptunk, és a részvételi feltételeket a fentiekben tisztáztuk. Figyelmeztetünk mindenkit, hogy még jelentkezhet a nyereménysorsolásokra a helyes módon a július 10-i határidőig. Várjuk jelentkezésüket!

A szerkesztőség

vissza az elejére


Gyarapodott az iskola könyvállománya
Könyvadomány Kalotaszentkirálynak

(2. oldal)

Közel négyszáz könyvet adtak át a Kolozsvári Rádió munkatársai a kalotaszentkirályi Ady Endre Általános Iskola könyvtárának tegnap délelőtt. A könyvek a rádió által szervezett Gaudeamus könyvvásár „könyvkosár" akciója során gyűltek össze. Nagy részüket egy kolozsvári névtelen idős hölgy adományozta, de a rádió munkatársai is könyvekkel járultak hozzá az adományhoz – tudtuk meg Rostás Péter István főszerkesztő-helyettestől.

A kalotaszentkirályi iskolakönyvtár könyvállománya több mint 10 000 példány, de Lakatos András igazgató szerint hiányoznak a szépirodalom klasszikusai és az ifjúsági könyvek. – Kellemes meglepetés volt számomra ez a felajánlás, és mindannyian örömmel fogadtuk a sok érdekes könyvet – mondta. – Tapasztalatunk szerint a diákok szeretnek olvasni. De csak a tananyaghoz kapcsolódó könyveket tudjuk megvásárolni számukra. A könyvtár többi könyve is adományokból származik, hiszen a költségvetésünk miatt nem engedhetjük meg magunknak, hogy könyveket vásároljunk – tette hozzá.

Az igazgatótól az is megtudtuk, hogy az iskola diákjai jó, a megyei átlagot meghaladó eredményeket érnek el a kötelező oktatási szintet lezáró képességvizsgán, és eredményesen szerepelnek a különböző művészeti, sport- és tantárgyversenyeken, később pedig a líceumokban továbbtanulva sikeresen veszik fel a versenyt a városi tanulókkal.

– A következő könyvszállítmányt a tervek szerint a nagyenyedi fogház rabjai kapják majd, mert a börtön könyvtárában hiánycikknek számítanak a magyar könyvek. Azt követően talán Válaszútra viszünk majd könyveket – mondta a főszerkesztő-helyettes.

D. I.

vissza az elejére


Avignoni fesztivál, hatvanadszor

(2. oldal)

Július 6. és 27. között hatvanadik alkalommal rendezik meg a délkelet-franciaországi Avignonban a híres színházi fesztivált, amelynek központi alakja idén Josef Nadj (Nagy József), a vajdasági magyar származású „francia–szerb" koreográfus lesz.

Idén a tavalyinál valószínűleg kevesebb vitára és viharra lehet számítani – fejtette ki az AFP-nek Vincent Baudriller, aki Hortense Archambault-val együtt társigazgatója a rendezvénysorozatnak.

A 48 éves Josef Nadj „társult művészként vezeti majd a táncot", oldalán két fiatal rendezővel. Az ő munkássága kevésbé provokáló, mint a belga Jan Fabre koreográfus-szobrászé, akinek az emberi testtel kapcsolatos elképzelései heves polémiákat szültek.

Josef Nadj, aki az orléans-i koreográfiai központ igazgatója, az „utazást" jelölte meg a fesztivál idei fő témájaként. A vajdasági táncművész Asobu című koreográfiája lesz az avignoni várban, a pápák udvarán színre kerülő első alkotás, ez a szülőföldje és az általa felette kedvelt Japán közötti valóságos és mitikus utazást eleveníti meg.

A híres színhelyen Eric Lacascade rendezi Gorkij Barbárok című művét. Az orosz Anatolij Vasziljev Puskin Mozart és Salieri című drámáját és Homérosz Iliászát állítja színre.

Míg a hivatalos rendezvényekre 110 ezer nézőt várnak, az 1966 óta megrendezett „off" fesztiválon fellépő független társulatok akár félmillió látogatóra is számíthatnak – bár a nem hivatalos események körül hevesebb vita is érlelődik, mivel ezekre két egymással vetélkedő szervezet árulta a jegyeket.

(MTI)

vissza az elejére


MOZI

(2. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – Ómen – amerikai. – Vetítés: 13, 15.30, 18, 20.30, 23; kedvezménnyel 13 és 23 órától.

MŰVÉSZ – A vadonban – amerikai. – Vetítés: 14.30, 17, 19,30, 22; kedvezménnyel: 14.30, 17.

GYŐZELEM – Hogyan röpíts a házból egy 30 éves agglegényt. – Vetítés: 14, 16, 18, 20, 22.

DÉS

MŰVÉSZ – A Da Vinci-kód – amerikai. – Vetítés: 15, 18; pénteken, szombaton, vasárnap 21 órától is, kedvezménnyel.

TORDA

FOX – Brokeback Mountain – Túl a barátságon – amerikai. – Vetítés: 15, 17, 20.

SZAMOSÚJVÁR

BÉKE – X-men: Az utolsó összecsapás. – Vetítés. 17, 19, 21.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – Mission: Impossible IIII – amerikai. – Vetítés: 17.30, 20; pénteken, szombaton, vasárnap 22.15 órától is; kedvesménnyel 17.30 órától.

DACIA B-TEREM – The 40 Year Old Virgin – amerikai. – Vetítés: július 7–9.: 17, 19.30.

GYULAFEHÉRVÁR

X-men 3: Az utolsó összecsapás – amerikai. – Vetítés: 17.30, 20; pénteken, szombaton, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel 17.30 órától.

Az oldalt szerkesztette: Köllő Katalin

vissza az elejére


VÉLEMÉNY


Reklámklipp

(3. oldal)

Alo, tovarăşi! Halló, elvtársak! – kiáltja a Zapp mobiltelefon-cég reklámjában a kilőtt ember, miközben a trükkösen összevágott képsorok azt mutatják, hogy az emberek tódulnak ki a gyűlésteremből. No, ezt akkor próbálták volna megtenni, jut eszembe, de el is hessegetem magamtól azoknak az éveknek az emlékét, amelyek az én életemet örökre meghatározták. Felnevetek, s meg kell hagynom, jól esik, s gondolatban hálás is vagyok annak, aki ezt a remek (igaz, kissé morbid) reklámklippet kifundálta.

Nevetek, mondom, de aztán rögtön rá is fagy a mosoly az arcomra, amikor olvasom a hírt, hogy Valentin Ceauşescu, a néhai diktátor fia pert készül indítani a Zapp ellen. Azt mondja, beleegyezése nélkül használták fel apja imidzsét reklámcélra, ez pedig az ő örökösi jogaiba ütközik.

Be kell látnom, hogy igaza van. Ha beindítja azt a pert, s ha a bíróság igazságosan ítélkezik – ami azért minálunk még mindig nem biztos –, normális körülmények között meg is kellene nyernie. Csakhogy a papa kilövése körül van egy-két olyan dolog, ami ugye nem egészen illeszkedik bele a normálisnak nevezhető kategóriába.

Ott van például a halotti bizonyítvány kérdése. Amelyet mind a mai napig nem állítottak ki. Valentin testvére, Zoe már évek óta perben áll a nemzetvédelmi minisztériummal ez ügyben. De mindeddig hiába követelte, hogy apja halotti levelét megkaphassa, s hogy a bíróság állapítsa már meg, hol is vannak a szülei eltemetve. A bíróságok mindenféle formai, többnyire nevetséges ürüggyel elutasították a kereseteit, így halotti bizonyítvány sincs.

Ha pedig nincs halotti bizonyítvány, akkor a hagyatéki tárgyalást sem lehet a szeretett szülők után lefolytatni, ha pedig nincs hagyatéki végzés, akkor örökség sincs, így tehát az örökösi jogokra sem lehet hivatkozni.

Úgy tűnik, a Zapp ügyvédei mindezt nem tudják. Vagy tudják, s éppen azért védik a céget nevetséges érvekkel. Azt állítják, hogy a társaság reklámfilmjének elkészítői megvásárolták a felhasznált snitteket a Román Televíziótól, amely az egyedüli és jogos tulajdonosa azoknak. Ilyenformán a cég a hallózó hulla famíliájának semmivel sem tartozik.

Mit mondhatok erre? Eléggé gyenge érvelés, amelyik részigazságokra épít. Ha valóban demokratikus jogállamban élnénk, amelyben Valentin és Zoe Ceauşescu érdekeit és jogait pontosan ugyanolyan mértékben védenék a hatályos törvények, mint bárki másét, akkor most a Zappnak fizetnie kellene.

De ahogy a mi jogállamunkat elnézem, ez a veszély a mobiltársaságot még jó ideig nem fenyegeti. Csak akkor fenyegette volna, ha a diktátorcsemeték megkapták volna szüleik halotti bizonyítványát, hivatalos papírt kaptak volna arról hogy azok hol vannak eltemetve, ha azóta lefolytathatták volna az örökösödési eljárást, s megkapták volna a legépfegyverezett öregek személyes tulajdonát képező ingó és ingatlan javakat.

Azoknak az elvtársaknak azonban, akik a nagy decemberi színjátékot megrendezték, mindezt eszükbe sem jutott rendezni. Ó, nem, nem sajnálom a Ceauşescu-csemetéket, hiszen ők sem sajnáltak engem, cseppet sem, annak idején. De ha már naponta emberi jogokról beszélünk, be kellene látnunk, hogy a jog mindenkié – egyformán.

Alo, tovarăşi! Halló, elvtársak! Remélem, hogy hallják…

Tibori Szabó Zoltán

vissza az elejére


Világkép
Segolene Royal, la Presidente?

(3. oldal)

Nyári uborkaszezon elején, időben és térben kicsit távoli, de több szinten is „királyi" külpolitikai témát ajánlunk hűséges olvasóinknak: új csillagocska tűnt fel a francia politikai színtéren, akinek aurája egyre „elnökibb". Neve Segolene Royal, ötvenkét éves filigrán nő, négy gyermek édesanyja, ugyanakkor a párizsi parlament egyre meghatározóbb szereplője. Royal előretörése a népszerűségi listákon a macsós francia közélet öngóljaként is értelmezhető, hiszen amikor nemrégiben egy televíziós műsorban megpedzette a 2006 őszén sorra kerülő elnöki választásokon való esetleges indulását, akkor mindenki lehurrogta, s küldte vissza a fakanálhoz. Ez a méltánytalan bánásmód megerősítette Royal képviselőt, és energikus nőiességét ma már egyre növekvő szimpátiával szemlélik a francia választópolgárok. De vajon Jacques Chirac tizenkét éves és Francois Mitterand tizennégy éves elnöksége után felkészült-e az ország arra, hogy történelme során először nőt ültessen a legmagasabb állami pozícióba?

A legszembetűnőbb Segolene Royal-on, hogy milyen finom és törékeny, ám elemzők egybecsengő véleménye szerint az első benyomás megtévesztő, ugyanis a finom csomagolás alatt óriási daccal fűszerezett ambíció buzog. Ennek beszédes példája volt, amikor a francia közéletet lázban tartó egyik téma kapcsán tartott hivatalos sajtótájékoztatóján egy német újságírónő tapintatlanul a kosztümje és cipője tervezőjéről érdeklődött. Szeme tüzes nyilakat lövellt a szemtelen kérdező felé, és visszakérdezett, hogy hasonlóan érdekelné-e, ha az interjúalanya férfi lenne. Majd a provokatív újságírói bólogatást hideg mosollyal és hitetlenkedően megemelt szemöldökkel leseperve az asztalról visszatért a komoly téma megválaszolásához.

A sors iróniája, hogy valamennyi szexista támadás erősebbé, acélozottabbá teszi, s egyelőre megállíthatatlanul növeli szimpátiarátáját. Alig egy évvel ezelőtt a francia nemzetgyűlés egyik jelentéktelen szocialista képviselőjének számított, akit senki sem vett számba. Aztán amikor bedobta a köztudatba, hogy érdekelné az elnöki pozíció, saját párttársai tácsolták le olyan „érvekkel", hogy mégis mit gondol, ki fog a gyermekeire vigyázni, míg ő hivatalban van. Erre a mizogin kijelentésre a média is felfigyelt, és tulajdonképpen ennek köszönhetően Royal nagyobb erőfeszítések, PR-fogások nélkül állandóan előtérben van, mindenről megkérdezik a véleményét. A francia nők kezdeti szimpátiája – talán empátiája – pedig később átterjedt a férjekre, apákra és a fiakra is, akik mára nyíltan vállalják kedvencüket.

Segonele közben beletanult a szerepébe: körzetében rendkívül aktív, s keményen beledolgozta magát a választások során vitathatatlanul mérvadó munkanélküliség-felszámolási témába. Lerobbant lakónegyedekbe látogat, ahol munkaközvetítési irodákat nyit meg, bizonyítva, hogy közel áll a néphez, érdekli annak sorsa, szembetűnő ellentétben a sokszor megközelíthetetlen és indifferens francia politikai elittől.

Az első próbatételre novemberben kerül sor, amikor a baloldaliak belső választásokon döntenek arról, kit indítanak az Elysée-palota bevételére.

Moldován Árpád Zsolt

vissza az elejére


Kiszólások

(3. oldal)

Anélkül, hogy nagyemberek kiszólásaira vadásznék: eszembe jut egy kilencvenöt éves költő máig frissen ható vallomásában felfedezett szubjektív igazság. A fenyegető, utált külvilágtól ideig-óráig megszabadulva (egy ávós-kihallgatáson ravasz kémnek tartották), így összegezi hangulatváltozása – „boldogsága"? – rejtélyes okát: „egyszerűen azért voltam boldog, mert becsuktak". Ő az agya homloka fölötti részében látja a sajátos emlékképeket, és éli meg „az erkölcsi felszabadulás kéjét"; én vagy más talán a halántékában érzi lüktetni.

Van úgy, hogy tetteink, mulasztásaink árnyéka, árnyképe nagyobb valós jelentőségénél. Nem mindenkit áldottak meg az örök jókedvvel; s ha a soványka optimizmus az évek, évtizedek során egészen leolvad a gondterhelt, komor arcról, talán be kell érnünk egy kedvenc tárgy, egy inkább csak elképzelt, mintsem reális epizód illúziójával.

Figyelj arra a felnőtt korúra, aki már rég nem vadóc. Nála a női trükköknek már tétje van. Az ő kiszólásai nem hisztérikus természetűek, bár gyakran lesújtók, elmarasztalók környezetére nézve, mely tétlenül, előbb fejcsóválva, majd aggódva áll szemben a számára értetlen „kisülésekkel", holott lehet, hogy ezek is csak amolyan átmeneti, „boldogtalan" hangulatokból született kiszólások. Ha nem is épp ártatlan sületlenségek, kevés közük van a kényszerű helyzetünkben dramatizált balsorshoz.

A véletlen is segíthet: akinek alkalma kínálkozik meglesni, amint az illető (hozzátartozó, kolléga, barát) a hatáskeltő fölényeskedést tükör előtt próbálgatja ügyetlenül, az engedékenyebb lehet az ítélkezésben; s bátran bizakodhat, hogy a gorombaság-áhítat után eljön az önkiábrándulás ideje is.

Valaki felsóhajt mellettünk: Hát igen, manapság lelkiismeret-furdalása csak a szülőnek van… Féktelen és zajos, felületesen rohanó világ; ez már földöntúli zaj!, „metálkék tekintetedben" is metróvonalak dübörögnek, memóriádban (nem érzékeny fül kérdése már) megszűnik a hangérzékelés. Az egyszerű dallam üteme, a repeső mozdulat ad-e még lehetőséget értelmes, árnyalt replikára? Vagy elég a puszta enyészet meztelensége, a rítus? A hideg erőszaké? Ha „a gyöngédséget és szeretetet" ki kell kényszeríteni még szeretteidből is…„mindez mit ér, mit ér nekem"? (Nemes Nagy Ágnes: Madrigál)

Nyilván az öröklött tulajdonságok, az alkat is közrejátszik sok mindenben (ezért is fontos zsenge életkorunktól kezdve megfigyelnünk magunkat, ösztönös reakcióinkat); ám nem szabad olyan hamis következtetésre jutni, miszerint minden szív csak magáért ver. Legfeljebb amiatt érdemes és kell aggódni, hogy jó ideje – nem csupán a családban, a társadalmi közegben legalább annyira – a lelkiismereti tilalmak helyébe csak praktikus tilalmak léptek. Vagy semmilyenek. Ezen, akár szeretteinkre gondolva, porszívózás, függönymosás közben is el lehet tűnődni.

Kit mennyire tesz a porgyűjtés vagy heverészés eszközévé a rosszat reklámozó, minden nemes hagyománytól elidegenítő élet napi gyakorlata? Pedig nem vagy, nem vagyok díványpárna. Tapasztalat híján a képesség is pánikba eshet, mielőtt megtalálná helyét a világban.

S néha egy-egy kiszólás is hozzásegíthet a mélyebb összefüggések fölismeréséhez.

Lászlóffy Csaba

Az oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


NAPIRENDEN


Gyurcsánnyal tárgyalnak az RMDSZ vezetői
Kelemen Hunor: Régóta szorgalmazzuk a támogatási rendszer átalakítását

(4. oldal)

Nemzetpolitikai kérdésekről tárgyal az RMDSZ vezetőiből álló küldöttség Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnökkel ma Budapesten. A találkozón jelen lesz Markó Béla szövetségi elnök, Takács Csaba ügyvezető elnök, Frunda György, az SZKT, és Kelemen Hunor, a SZET elnöke, Márton Árpád, az RMDSZ képviselőházi-, illetve Verestóy Attila, a szenátusi frakció elnöke, valamint Borbély László ügyvezető alelnök, középítkezési és területrendezési miniszter is. Az RMDSZ-tájékoztató szerint a megbeszélésen az intézményi politikát, a támogatáspolitikát, valamint a magyar kormány átszervezése nyomán felmerülő, az erdélyi magyarságot érintő kérdéseket vitatják meg.

– Erre a találkozóra azért kerül sor, mert a magyar kormány konzultálni kíván a határon túli magyarság vezetőivel, így az RMDSZ-szel is a HTMH-val, a támogatási stratégiával kapcsolatosan – magyarázta lapunknak Kelemen Hunor képviselő. – Az RMDSZ már rég azon a véleményen van, hogy ezt a támogatási rendszert át kell alakítani. Ez rendszer ilyen formában nem működtethető tovább, meghaladta az idő. Tudomásul kell vennünk, hogy más problémák vannak 2006-ban, mint az 1990-es évek elején. Ami eddig jól működött, meg kell tartani, ami nem, azt viszont át kell gondolni – mondta.

Kelemen szerint az RMDSZ fenntartja a kulturális és oktatási intézmények működésének hosszú távú támogatásának szükségességét. Megjegyezte azonban: ahhoz, hogy ez sikeres legyen, jobb koordinációra van szükség.

– Még nem ismerjük a magyar fél ez irányú álláspontját. Azt gondoljuk, hogy a támogatási rendszer akkor működik jól, ha a nagy célkitűzéseknek, projektek támogatására összpontosít, és nem aprózza el a magyar adófizetők pénzéből a határon túli magyarságnak juttatott támogatást. A nagy projektek közé sorolandók a kultúrát, az oktatást és az informatikát érintő tervek. Továbbra is fontosnak tartjuk a szórvány oktatási projektek támogatását, vagy az erdélyi magyar kultúra digitális adatbázisának megteremtésére vonatkozó elképzelések támogatását. A sok kis apró kulturális rendezvény, intézmény támogatásának kora ugyan még nem járt le, de ezeket már nem csak magyarországi pénzalapokból kell támogatni – mondotta Kelemen.

– A másik elv, amely mellett kitartunk, az, hogy ne döntsenek rólunk – nélkülünk. A konzultáció legyen ténylegesen konzultáció. Az egyeztetés első lépése a HTMHára vonatkozik, amely – mint tudjuk - átkerül a Miniszterelnöki Hivatalhoz. Ezt a döntést elfogadhatónak tartjuk. A hivatal már „mindenhol volt": ingázott a miniszterelnöki hivatal és a külügyminisztérium között. Mégis jobb, ha a miniszterelnöki hivatalnál van, mert a diplomácia klasszikus eszközeivel nem lehet képviselni a határon túli magyarság kérdéseit. A hivatal lefokozásával, eljelentéktelenítésével viszont nem értünk egyet – nyilatkozta a szabadságnak Kelemen Hunor.

N.-H.D.

vissza az elejére


Növekedőben a nacionalista politikusok népszerűsége Romániában is

(4. oldal)

Bár Traian Băsescu román államelnök továbbra is a népszerűségi lista élén áll, a két szélsőségesen nacionalista politikus, Gigi Becali és Corneliu Vadim Tudor követi őt a sorban.

A Nyílt Társadalomért Alapítvány megrendelésére készült májusi Gallup-felmérésnek a csütörtöki híradásokban napvilágot látott eredményei megerősítették: a románok 60 százaléka ismét az ország első emberére adná voksát, ha a jövő vasárnap rendeznének elnökválasztásokat. Második helyen C. V. Tudor, a Nagy-Románia Párt (NRP) elnöke áll 13 százalékkal. A harmadik esélyes – 6 százalékkal – Gigi Becali, az Új Generáció Pártja (UGP) vezére, dúsgazdag ingatlantulajdonos, a Steaua tulajdonosa, aki alig 2 éve lépett a politika színpadára. A felmérés szerint az ÚGP akár az ötszázalékos parlamenti küszöböt is átlépheti a következő választásokon.

Az elemzők szerint az ingatlanmogul azért válhatott viszonylag rövid idő alatt ennyire „népszerűvé", mert nyers, közönséges beszédstílusa nagy tetszést arat a társadalom bizonyos köreiben. Az iránta megnyilvánuló rokonszenvet növelni látszott, hogy az elmúlt hónapokban, – amikor Romániát többször is súlyos anyagi károkat okozó árvizek sújtották – Becali jótékonysági akciókkal tűnt ki. A legdrágább bukaresti telkek tulajdonosa egy falut is újjáépített, de több ortodox templom finanszírozásához is hozzájárult.

vissza az elejére


Slota gyűlöletbeszédétől való elhatárolódásra szólították fel Ficót

(4. oldal)

Az új szlovákiai kormánykoalícióval kapcsolatos aggodalmait tette szóvá tegnapi strasbourgi ülésén az Európai Parlament kisebbségügyi csoportja. Michl Ebner dél-tiroli képviselő előzetesen az EP összes tagjához eljutatta Jan Slota szlovák nacionalista pártvezér antiszemita, cigányellenes, homofób, magyarellenes kijelentéseit tartalmazó összeállítást. A csoport – Tabajdi Csaba, Szent-Iványi István és Gál Kinga közös javaslatára – határozott hangvételű közleményben ítélte el a szlovák kormánykoalíció összetételét, és felszólította Robert Fico miniszterelnököt, hogy határolódjon el koalíciós partnere, Slota gyűlöletbeszédétől, kisebbségellenes kijelentéseitől.

Ezt megelőzően, szerdán, Robert Fico maga is járt Strasbourgban, ahol az etnikai kisebbségek jogainak teljes tiszteletben tartását ígérte az EP szocialista frakciójával történt megbeszélésen. Kormánya egy „standard" európai kormány lesz, amely tiszteletben tartja majd azokat a kötelezettségeket, amelyek az ország EU-, NATO- és más nemzetközi szervezetekben lévő tagságából fakadnak – mondotta. Poul Nyrup Rasmussen, az európai szocialisták vezetője közölte: elkerülhetetlen, hogy felfüggesszék a szlovák kormánykoalíciót irányító szociáldemokrata párt, a Fico vezette Smer tagságát az Európai Szocialisták Pártjában, mivel az szövetségre lépett a nacionalista pártokkal.

vissza az elejére


Voiculescu bemutatta dokumentumait

(4. oldal)

Dan Voiculescu, a Konzervatív Párt (KP) elnöke tegnap több, az átvilágító bizottságtól átvett dokumentumot mutatott be, amelyekből – ügyvédje szerint – az derül ki, hogy ügyfele nem működött együtt az egykori szekuritátéval. Mint ismeretes, korábban az átvilágító testület azt a döntést hozta, hogy a KP elnökének igenis köze volt a kommunista rendszer hírhedt politikai rendőrségéhez.

A konzervatív párti politikus mintegy másfél órán keresztül ismertette tegnap sajtótájékoztató keretében a szóban forgó iratokat, amelyek közül hét dokumentum 1971 és 1980 között Voiculescu által írt munkahelyi jelentés, kettő pedig Felix fedőnévvel ellátott nyilatkozat.

Sergiu Andon, a politikus ügyvédje szerint a dokumentumokból az derül ki, hogy ügyfele nem a szekuritáté besúgója volt, hanem éppen ellenkezőleg, a volt titkosszolgálat üldözte őt. Az iratanyagból egyértelműen megállapítható, hogy Voiculescut és családját állandó megfigyelés alatt tartották, telefonjaikat, beszélgetéseiket lehallgatták, leveleiket átvilágították.

Andon bemutatta azt a két nyilatkozatot is, amelyen a Felix feddőnév aláírás szerepelt, mindkettő 1977. december 29-i keltezéssel van ellátva. A szóban forgó dokumentumok Voiculescu és egy Romániában dolgozó libáni állampolgár közti találkozókról számolnak be. Az ügyvéd felhívta a figyelmet, hogy a KP elnöke tevékenysége során egyetlen román, de külföldi állampolgár jogát sem sértette meg.

Ugyanakkor Voiculescu azzal vádolta meg Mircea Dinescu költőt, az átvilágító bizottság tagját, hogy egy „kiváló" lakást kapott a Szekuritátéval való együttműködéséért.

vissza az elejére


Nagy leleplezéseket ígér Hărdău

(4. oldal)

Az oktatási tárcavezető dörgedelmes leleplezéseket ígér az érettségi-botrány kapcsán. Mihail Hărdău csütörtökön bejelentette: a vizsgák befejeződése után fel fogja fedni az intézmény működését, a vizsgák megszervezését akadályozó rendellenességeket. Véleménye szerint az intézményt teljes mértékben át kéne szervezni, de ezt csak a vizsgák után lehet megvalósítani. – Meccs közben nem lehet lecserélni a csapatot. Az országos felmérő és vizsgáztató bizottság feladata az, hogy felügyeljen a vizsgák tisztességes módon történő lefolyásásra. Várjuk a rendőrség és az ügyészség jelentését, majd eldöntjük, hogy hogyan tovább –, mondta ezelőtt egy nappal a tárcavezető.

vissza az elejére


Munkaerőt toboroznak az autópálya építéshez

(4. oldal)

Július 21-én a kolozsvári Sportcsarnokban rendezik meg 9 és 14 óra között azt az állásbörzét, amelynek során az autópálya építéshez keres munkásokat, szakembereket a Bechtel cég – jelentette be tegnapi sajtóértekezletén Daniel Don, a kolozsvári munkaközvetítő hivatal igazgatója. A rendezvény nagyszabásúnak ígérkezik, ugyanis a külföldi cég képviselőin kívül a meghívottak közt jelen lesz Gheorghe Barbu munkaügyi miniszter. Hogy megkönnyítsék a vidékiek részvételét is a munkaerővásáron, ingyen szállítják őket autóbuszokkal Kolozsvárra, az alkalmazottak szállításáról pedig a Bechtel cég gondoskodik.

Az autópálya építéshez ezúttal 1200 személyt alkalmaznának – ennek a létszámnak a 10%-a irodai, illetve felsőfokú végzettséggel rendelkező személyzet lenne (mérnökök, anyagbeszerzők, ügyintézők) –, továbbá sofőröket, munkagépkezelőket, szakképzetlen és szakképzett munkaerőt, hegesztőket, villanyszerelőket keresnek. Jövőre további munkaerő alkalmazására nyílik lehetőség, a foglalkoztatottak száma elérheti majd akár az öt-hatezret. A hivatal igazgatója szerint a korábban elbocsátottak újra munkához juthatnak, a feltűnő mozgósítás a börzén való részvételre pedig azzal magyarázható, hogy szeretnék az építkezéssel együtt járó anyagi befektetést helyben tartani.

vissza az elejére


Százmillió lej egy munkanélküliért

(4. oldal)

Ebben az évben is folytatódik az a munkaerő-foglalkoztatási program, amelynek keretében a munkaadók kedvezményes hitelhez juthatnak állástalanok alkalmazása esetén – tájékoztatott Daniel Don, a kolozsvári munkaerő-közvetítő hivatal igazgatója. Tegnapi sajtóértekezletén elmondta, a hivatalnak ezúttal hét és fél milliárd (régi) lej áll a rendelkezésére, és nincs felső határ a hiteligénylésnél. Az egyik fő feltétel, hogy a munkaadó által a program során alkalmazottak 60%-a a hivatal nyilvántartásában szereplő munkanélküliek legyenek. Egy alkalmazott állástalan személyért százmillió (régi) lej hitel jár, a munkaviszonyt öt évig fenn kell tartani, a cégnek pedig a pénzt kezelő Román Kereskedelmi Bank számára dossziét kell összeállítania (ingó és ingatlan vagyonból álló biztosítékot is kérnek).

Daniel Dontól továbbá megtudtuk, a hivatal régi ígéretéhez híven alkalmazta a világtalanok iskolájának évfolyamelső végzősét, aki a fogyatékos személyekkel foglalkozó területi központban fog dolgozni, és a rendelkezésére bocsátanak egy speciális, hangutasítással működő számítógépet. A világtalanok foglalkoztatottsága a legkisebb, a hivatal pedig be szeretné bizonyítani, hogy mindenki hasznos lehet, mondta az igazgató.

vissza az elejére


Nem emelték a munkanélküli segélyt

(4. oldal)

Remus Lăpuşan, a Szociáldemokrata Párt (SZDP) kolozsvári szervezetének elnöke, parlamenti képviselő felhívta a figyelmet: amikor év elején a kormány megemelte 370 RON-ra a minimálbért, nem törődött azzal, hogy a munkanélküli segélyt is aktualizálja. A törvény szerint ugyanis a minimálbér 75%-a jár a munkahely nélkül maradt személyeknek. Ez jelenleg is csak a régi, a 330 RON értékű minimálbér 75%-át éri el. A munkanélkülieknek nincs érdekvédelmi képviseletük, ezért az SZDP kezdeményezi a mulasztás korrigálását. Országosan 600 ezer, Kolozs megyében 15 ezer munkanélkülit tartanak nyilván.

Ö. I. B.

Az 1-es, 4-es oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


KÖRKÉP


Bővül a Sapientia

(5. oldal)

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem végzős diákjai kimagasló eredményeket értek el az államvizsgán – tájékoztatott dr. Szilágyi Pál, az intézmény rektora. – A sikeres államvizsgák különösen fontosak az egyetem számára, mert jelenleg a Sapientia nem rendelkezik végleges működési engedéllyel. E dokumentum megszerzésének egyik feltétele, hogy az államvizsgára jelentkező diákok ötven százalék plusz egy diák arányban tegyék le az államvizsgát – mondta a rektor.

Dr. Dávid László, az EMTE rektorhelyettesétől megtudtuk, hogy diákjaik messze túllépték a minimális küszöböt, ugyanis bizonyos karokon minden vizsgázó sikeresen védte meg szakdolgozatát.

Dr. Tonk Márton, az EMTE természettudományi és művészeti karának dékánja beszámolt arról, hogy idén az egyetem Kolozsváron indít Nemzetközi Kapcsolatok szakot is, mellyel az európai intézmények működtetéséhez szükséges hivatalnokok gyakorlati képzését célozzák. Ennek érdekében már fel is vették a kapcsolatot a Babeş–Bolyai Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, valamint az Andrássy Gyula egyetem professzoraival. Tonk még elmondta, hogy a Sapientia kolozsvári ingatlanállományát szintén bővíteni szándékoznak egy újabb épülettel.

(kb)

Ötcsillagos szálló nyílik. Kolozsvárott az első, Erdélyben a második, Romániában pedig a hatodik ötcsillagos szálló nyitja meg kapuit a mai napon. Az Opera Plaza – Octavian és Călin Buzoianu egyik vállalkozása – az egykori cukorkagyár helyén, a Román Opera közelében épült az olasz formatervező, Flavio Poloniatto elképzése szerint. Az ügyvezető elmondta: mintegy 6000 tonna törmeléket hordtak el, csupán a megerősített frontrész maradt meg. Minden szempontból a természetességet és a történelmi környezetbe való beilleszkedést tekintették céljuknak, alapanyagként pedig főként gyapjút, fát és márványt használtak. Az épületet kellemes, meleg színek uralják (kivétel a zöld, amely a növényekre utal), az 52 szoba teljesen felszerelt, ezenkívül természetesen vendéglő, terasz és medence vár a látogatóra.

A szállóban 40 alkalmazott lesi a vendégek kívánságait. A vezetőség a kultúrát és gazdaságot, a korszerűt és a hagyományost kívánja ötvözni.

P. J. A.

vissza az elejére


Hírmorzsa

(5. oldal)

Hatékonyság. Vasile Blaga belügyminiszter bejelentette: szeptemberig az ország rendőrségeit számítógépes rendszerben összekapcsolják, s ennek köszönhetően egy nap alatt kibocsátják az erkölcsi bizonyítványt (cazier judiciar). Jó hírt jelent továbbá az is, hogy a számítógépes rendszer beüzemelést követően már nem csak a szülővárosban vagy az állandó lakhelyen levő rendőrségen lehet kérelmezni az iratot.

vissza az elejére


Zeneiskola a kórház helyén

(5. oldal)

Rendkívüli tanácsülésen döntöttek ma a Kolozs megyei tanácsosok a félbemaradt sürgősségi kórház sorsáról, továbbá pénzkiutalásról az ipari parkok részére és földcsuszamlást gátló munkálatokra.

A sürgősségi kórház esetében egy formális eljárásról volt szó, mondta Kerekes Sándor, a tanács alelnöke. A Monostor negyedben még 1994-ben kezdték el a sürgősségi kórház építését, majd félbeszakították, mivel az egészségügyi minisztérium nem tudta többet finanszírozni. Ugyanakkor szakemberek utólag megállapították, hogy az épület terve nem felel meg a célnak, nem tudnák megfelelőképpen ellátni a sürgősségi eseteket. 2004-ben a megyei tanács átvette a félbemaradt építményt, és nemrég felmerült, hogy az épületben helyet kaphatna a zenelíceum valamint a zeneakadémia. Ebből a célból kellett eleget tenni bizonyos formaságoknak, meg kellett határozni a tulajdonformát. A megyei tanács kivette az épületet a közvagyonból, áttette a magánvagyonába, és így adta át a tanügyminisztériumnak, amely rendelkezik elegendő anyagi forrással az építkezés befejezéséhez és tanügyi intézménnyé alakításához.

A tegnapi rendkívüli tanácsülés második napirendi pontján pénzkiutalás szerepelt, a második és harmadik ipari park részére. Egy korábban már megszavazott listát kellett átalakítani oly módon, hogy jusson pénz a nehézgépgyár melletti, és a szászfenesi határban levő ipari parkok közművesítési tervének elkészítésére.

A vízművek igazgatója arra figyelmeztetett, hogy az esőzések miatt többek között Kolozsvár és Gyalu között is megcsúszott a föld, ami veszélyezteti a fővezetéket és több ivóvíz tartályt. Megerősítési munkálatok elvégzésére a tanács gyorssegélyt szavazott meg.

(i)

vissza az elejére


Tanácskozás a szállítás és az EU-tagság kapcsolatáról
„Ne csak a habot lássuk, hanem a savanyúságot is!"

(5. oldal)

A közúti szállítás az EU felé vezető kanyarban címmel rendezett konferenciát tegnap a Maestro Business Centerben a fennállásának tizedik évfordulóját ünneplő Cargo&Bus szakfolyóirat.

Az országos körúton zajló rendezvénysorozat Arad és Bukarest után érkezett városunkba, és feltett szándéka, hogy az uniós csatlakozás előtt széles körben informáljon a mindenkit érintő témáról, üzenetet tolmácsoljon a hatóságok részéről, illetve hozzájáruljon a cégek felkészítéséhez a feltehetően 2007. január elseje után jelentkező megpróbáltatásokban nélkülözhetetlen helytállásban.

Bevezetőjében Dan Schnick, a Cargo Magazin elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az immár szinte biztosra vehető 2007-es EU-csatlakozásunk után is az áru- és személyszállítás összekötőkapocs marad Románia és a világ között. – Tagsággá válásunk arra késztet, hogy eddig nálunk nem tapasztalt rendkívül éles versenyhelyzetre készüljünk fel, tehát „ne csak a habot lássuk a tortán, hanem a savanyúságot is" – emelte ki.

Emil Boc polgármester szerint is égető téma került most napirendre, hiszen jelenleg a lakosságnak alig 15%-a ismeri alaposabban az ország uniós tagságából adódó új gondokat. – Csatlakozásunkat csupán valami rendkívüli politikai változás akadályozhatja meg. Nekünk viszont tanulnunk kell az utolsó hullámban felvett kelet-európai államok esetéből, amelyek nem voltak képesek teljes mértékben elnyerni az EU-s támogatásokat. Ránk 30 milliárd eurónyi össztámogatás vár, ha megfelelően tudunk pályázni, terveket készíteni – fejtette ki Boc. Călin Platon alprefektus hangsúlyozta, hogy a kormány korszerűsíteni kívánja az infrastrukturális hálózatot.

Az elhangzott előadások közül kiemelkedett a Simona Stânga európai integrációs minisztériumi államtitkáré, aki a szakma terén a csatlakozás okozta kihívásokat és oportunitásokat vette számba. – Az EU számtalan idevonatkozó rendelkezését kell magunkévá tennünk (pl. hosszútávon szolgálatot teljesítő gépkocsivezetők számára kötelező napi kilencórányi pihenés biztosítása; a megfelelő színvonalú munkaerőképzés; autópályahálózat kiépítése stb.). Románia számára a 2007–2013-as időszakban 17,5 milliárd eurós kohéziós alapot bocsát az Unió, amit maximálisan tudnunk kell hasznosítani – mondta a tisztségviselő. A hallgatóság részéről feltett kérdésre, hogy a cégek honnan remélhetnek segítséget uniós terveik kidolgozására, Stânga azt válaszolta, az Észak-Nyugati Regionális Fejlesztési Ügynökségnél vannak erre alkalmas személyek, de igénybe vehetők kimondottan erre a célra szakosodott tanácsadó vállalatok is.

A „barrikád másik oldaláról", a fogyasztók részéről Mihai Ciama, a Chevron Texaco Románia területi képviselője a kiadások csökkentésének lehetőségeiről tartott előadást. A hazai kenőanyag- és alkatrészpiacot vezető cég reménykedik abban, hogy az EU-csatlakozást különösebb megrázkódtatás nélkül vészeli át, de állandó feladatnak nevezte mindenki számára az olajok és a motor állapotának ellenőrzését. A konferencián szóba jöttek még a következő kérdéscsoportok: A Román Közúti Hatóság fokozza ellenőrző tevékenységét; Milyen az új vámtörvénykönyv?; Az új szállításügyi törvény piaci hatásai stb

A tanácskozás egyik médiapartnere a Szabadság volt.

Ördög I. Béla

vissza az elejére


A rendőrség hírei
Verekedés Visán

(5. oldal)

Májusi verekedés miatt nyomoz a kolozsvári rendőrség. A két falubeli, a 31 éves László A. és az 51 éves S. Viorel tettlegességig fajuló nézeteltérésének okát nem hozták nyilvánosságra, annyit tudni csak, hogy az idősebb férfi húzta a rövidebbet: őt a május 27-i eset után a 3-as számú sebészetre is beutalták. A bántalmazásban részt vett a 31 éves K. Zoltán és a 17 éves Fodor I. is – szintén visaiak –, az áldozat pedig 35–38 napos orvosi kezelésre szorult a gyógyulás érdekében. A vádlottak súlyos bántalmazás miatt számíthatnak a törvény szigorára.

Eltűnt élettárs
Eltűnt élettársa miatt riasztotta a rendőrséget a páncélcsehi Rostaş S. A törvénytelenül Kolozsváron lakó férfi élettársa kedden reggel ment el otthonról, Muncii utcai lakásukból, hogy kifizesse a kábeltévé bérleti díját, de azóta nem tért haza. A 35 éves nő, Anghel Maria-Angelica 15 éve él élettársi viszonyban a férfival, egy közös 14 éves gyermekük is van. Az Arad megyében született nő mintegy 1,60 m magas, barna bőrű, hosszú fekete haját lófarokba kötve hordja, testsúlya 65 kiló körüli, arca hosszúkás, szemei szürkék, és a jobb szeme alatt borsszem nagyságú anyajegye van. Aki tud valamit róla, értesítse a legközelebbi rendőrséget.

Baleset Válaszúton
Szerdán este fél nyolckor közúti baleset történt a DN1C jelzésű országúton, Válaszúton. A 28 éves kozárvári Buta S. egy Opel Astrát vezetett, és nem vette figyelembe, hogy az útszakaszon a szemből közlekedőknek van elsőbbsége, emiatt összeütközött a másik irányból szabályosan közlekedő, a 47 éves kolozsvári S. Attila vezette Ford Fiestával. A balesetben a 25 éves dési M. Flavia sérült meg, az Opel utasa, de nincs életveszélyben.

vissza az elejére


A határrendőrség híre
A vagon tetőterében rejtőztek el

(5. oldal)

Öt ázsiai személy bukott le Biharpüspökinél egy vasúti szerelvényben, miközben törvénytelenül akartak kilépni az országból. Az öt kínai szerdán a Marosvásárhely–Budapest nemzetközi gyorsvonat egyik vagonjának tetőterében rejtőzött el. A két férfi és három nő – 17 és 48 év közöttiek – törvényesen lépett be Romániába, turisztikai céllal, és azért rejtőzködtek el a vagonokban, mert meg akarták látogatni Budapestet is, de nem volt vízumuk. Az illetők Marosvásárhelyen ültek fel a vonatra, és egy ismeretlen személynek 300–500 dollár közötti összegeket fizettek annak érdekében, hogy elrejtse őket a vagon padlásterében. Nyomozás indul ellenük.

(balázs)

Az oldalt szerkesztette: Kiss Olivér

vissza az elejére


GAZDASÁG


Manhattan után mi jövünk
Románia a második legvonzóbb befektetési terület a világon

(6. oldal)

A világ jelenlegi legvonzóbb ingatlanpiacai között a New York-i Manhattan után Románia a második – tűnik ki a Colliers International ingatlan-tanácsadó felméréséből.

A PriceWaterhouse Coopers tanulmánya Romániát jelenleg ingatlanpiaci szempontból ugyancsak a legérdekesebb országként értékeli. Az ingatlanágazat erőteljesen fejlődik, különösen Bukarestben, ahol a befektetők leginkább bevásárlóközpontokat és irodaépületeket keresnek. A hazai ingatlanpiacon a megtérülés egyedüli a térségben: 30 százalékkal meghaladja a térségbeli országokét, a nyugat-európai országokban elérhetőnek pedig duplája. A hivatásos ingatlan-befektetők éves szinten 15–30 százalék közti megtérülést is képesek elérni. Az ingatlanpiaci befektetések jelenlegi ütemét tekintve azonban ez 10 százalékra csökkenhet – vélekednek a Colliers International szakértői.

vissza az elejére


A Rompetrol külföldön is fejleszt

(6. oldal)

A Rompetrol, Románia vezető olajipari vállalatának Hollandiában bejegyzett cége, a TRG bejelentette, hogy Európa számos országában készül bővíteni a társaság üzemanyagtöltő-hálózatát. Összesen 12 államban van jelen a magát első román multinacionális cégnek nevező Rompetrol, amelynek ambíciója, hogy a délkelet-európai térség vezető olajipari vállalata legyen.

A hálózati fejlesztésre 30 millió dollárt áldoz: a bulgáriai Rompetrol többek között tíz új egységgel bővíti saját és hússzal franchise-alapú kúthálózatát, s elkezdi egy 20 ezer köbméter kapacitású raktározó építését Szófia közelében. Franciaországban és Spanyolországban fokozatosan átveszi a Dyneff csoportot, amelynek tulajdonában vagy franchise-üzemeltetésében 200 töltőállomás van. Albániában is befektetéseket tervez a TRG. Finomítói vállalkozásaira két év alatt 140 millió dollár körüli összeget költ a Rompetrol.

vissza az elejére


380 millió eurót fektet be az Enel

(6. oldal)

Az olasz Enel több mint 380 millió eurót fordít Romániában 2010-ig az ország áramszolgáltató rendszerének korszerűsítésére - közölte a társaság vezérigazgatója. Fulvio Conti utalt arra, hogy további érdekeltségeket akar szerezni Romániában, illetve a térség más országaiban.

Olaszország legnagyobb közüzemi szolgáltatója a héten nyerte el az Electrica Muntenia Sud vételi jogát, miután ajánlata a legmagasabb volt az áramszolgáltató 67,5 százalékára. Az Enel 820,099 millió eurót ajánlott, ez részvényenként 41,28 eurónak felel meg.

Az Electrica nyolc vállalatából négyet már eladtak a CEZ-nek, az E.ON-nak és az Enelnek 370 millió euróért, a többit még az idén privatizálni akarja a kormány.

A Muntenia Sud elsősorban Bukarest és környéke 1 millió fogyasztóját látja el, a cég 2093 alkalmazottat foglalkoztat, 2005-ben forgalma 1,2 milliárd új lej volt, adózott eredménye 70,6 millió lej.

vissza az elejére


Terjed a luxus

(6. oldal)

Országos összesítésben tavaly négyezer luxusautót adtak el Romániában. Ez igen szerény szám az évi 600 ezres nyugat-európai luxusautó-értékesítéshez viszonyítva, de igen sok ahhoz képest, hogy néhány éve ez a piac még gyakorlatilag nem létezett az országban.

A tavalyi számból 1300 Mercedes, Audi és BMW-gyártmány volt. A leggyorsabban az Audi halad, tavaly első ízben megelőzte a Mercedest az eladott kocsik számában.

A térségben Romániában a legnagyobb arányú a luxusterepjárók piaca, és nem csak a rossz utak miatt. Az értékesített autók 3 százaléka már luxusterepjáró volt tavaly, ez messze a legnagyobb arány a hazai autógyártók és importőrök szövetségének (APIA) Romániára, Lengyelországra, Csehországra, Szlovákiára és Magyarországra kiterjedő felmérése szerint. A luxus terjedése meglátszik azon is, hogy Bukarest belvárosa már a világ legdrágább üzleti negyedei közé tartozik. Egy 30 négyzetméteres üzlethelyiség évi bérleti díja 43 200 euró. A Cushman & Wakefield nemzetközi ingatlanügynökség összesítése szerint a bukaresti Magheru sugárút a 35. legdrágább a világ üzleti negyedei közül. Nem csoda, hogy ott jobbára csak olyan márkák láthatók, mint Zara, az Escada vagy a Lacoste. A magas bérleti díj előteremtésében persze az is segít, hogy a drága termékeiket román cégek szállítják olcsón, jegyezte meg a hírügynökség.

vissza az elejére


A Gazprom részt vehet a gáztároló építésében

(6. oldal)

Oroszország közös vállalatot hozhat létre Romániával orosz gáz szállítására, tranzitjára, tárolására és eladására.

– A Romgaz tárgyalásokat kezd az orosz Gazprommal egy közös kereskedőcég létrehozásáról. Szó van egy kétmilliárd köbméteres kapacitású gáztároló építéséről Romániában, és a tároláson túl az orosz gáz eladásáról. A közös beruházások néhány százmillió eurót tehetnek ki – mondta Ioan-Codruţ Şereş gazdasági és kereskedelmi miniszter, aki egy informatikai és kommunikációs együttműködési megállapodást is aláírt kedden Moszkvában Leonyid Rejman orosz informatikai miniszterrel.

A két miniszter a román-orosz gazdasági együttműködési vegyes bizottság ülésén elnökölt.

vissza az elejére


Elvetélt privatizációk

(6. oldal)

A két leghíresebb hazai iparvállalatot, a brassói Tractorul traktorgyárat és a Rulmentul csapágygyárat jelenleg csőd fenyegeti, 230 millió eurónyi adósság miatt, mivel a több mint tíz éve kezdett privatizációjuk még mindig akadozik, a siker kilátása csekély.

A Tractorul első magánosítási kísérlete 12 évvel ezelőtt kezdődött, a Rulmentulé 10 éve. Ám még mindig a kormány tulajdonában vannak, és az eladás egyre nehezebb, miután a teljesítményre, versenyképességre, piaci követelményekre, hatékonyságra nem sokat adó, a külső és a belső nehézségeket súlyosbító állami vagyonkezelői irányítás gyakorlatilag tönkretette a cégeket.

A Tractorul adóssága 180 millió euró. Ennek egyharmada az eredeti tartozás, a többi kamat és késedelmi pótlék. Jelenleg az indiai Mahindra & Mahindra tárgyal az esetleges megvételéről, a fő feltétele, hogy engedjék el a Tractorul tartozását. Ha a kormány nem intézkedik hamarosan, a gyár csődbe megy, pedig gazdasági szakemberek szerint lennének kilátásai, hiszen az ország traktorparkja teljesen elavult, több tízezerre lenne kereslet, csakhogy a Tractorul jelenlegi szerződései szinte kizárólag exportra szólnak, mintegy 5 ezer traktor erejéig.

A Rulmentul magánosítása, amely 1996-ban kezdődött, szintén messze még a végétől, ugyanis a kormány időközben fiókba tette az aktákat, mivel a cég régebben nyereséget termelt. A Rulmentul negyven országba exportál, több tízmillió dolláros megrendelés-állománya van több évre szólóan, azonban új szerződéseket nemigen tud kötni, mert az állami vagyonkezelő (AVAS) tavaly fölvetette, hogy a céget föl kellene számolni. Jelenleg idén októberre tervezik a legújabb pályázatot a Rulmentulra.

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Július 6., csütörtök

(6. oldal)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

100 Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25.)

3,53/3,59

2,76/2,82

1,23/1,28

Western Union – szolgáltatás a Sora, Szentegyház u. 4. és Széchenyi tér 23–25. szám alatti váltóirodákban.

vissza az elejére


Július 7., péntek

A Román Nemzeti Bank árfolyamai: 1 euró = 3,5989 lej, 1 USD = 2,8261 lej, 100 magyar forint = 1,2742 lej.

Az oldalt szerkesztette: Tibori Szabó Zoltán

vissza az elejére


HIRDETÉS


Egy perc derű

(7. oldal)

A század egyik legnagyobb dirigense, Herbert von Karajan Tirolban nyarat, és egy erdőben sétálgatott barátjával. Csicseregtek a madarak, és Karajan lelkesen mondta:

– Látod, barátom, ilyen tökéletes zenekart szeretnék vezényelni egyszer!

A madarak csivitelésébe ebben a pillanatban belekárogott egy varjú. Karajan sóhajtott:

– Sajnos, nincs olyan tökéletes zenekar, amelyiknek a muzsikájába bele ne károgna egy elviselhetetlen kritikus.

vissza az elejére


APRÓHIRDETÉS

(7. oldal)

Hirdetésfelvétel: Kolozsváron: Jókai (Napoca) u. 16., hétköznap 9–16, szombaton 10–12 óra között. Désen, hétköznapokon: Lukács Éva, tel.: 212-099. A 14 óráig feladott hirdetése már másnap megjelenhet.

vissza az elejére


ÁLLÁS

(7. oldal)

Tömítéstechnikával foglalkozó magyarországi cég kolozsvári kirendeltségébe kereskedelmi munkakörbe, műszaki cikkek forgalmazásában jártas munkatársat alkalmaz. Számítógépes ismeret, B kategóriás jogosítvány szükséges. Önéletrajzokat a 0264/433-408-as faxszámra várunk. (0403054)

vissza az elejére


INGATLAN

(7. oldal)

Központi fekvésű kétszobás, 50 négyzetméteres lakás eladó. Telefon: 594-076. Irodának vagy orvosi rendelőnek is alkalmas. (0012)

Eladó Kiskapuson családi ház: három szoba, fürdőszoba, garázs, gazdasági épületek, 2200 négyzetméter telken és kalotaszegi festett bútor. Telefon: 0744-227739. (M)

vissza az elejére


BÉRBE VESZ

(7. oldal)

Bútorozatlan kiadó kétszobás lakást vagy garzont keresek 9 éves fiammal, a központhoz közel, elérhető áron. Telefon: 590-485, 591-808. (0005)

Fiatal lány bútorozott egyszobás- vagy garzonlakást bérelne, elérhető áron. Telefon. 0740-203513. (0016)

vissza az elejére


BÉRBE AD

(7. oldal)

Értelmiségi hölgy hasonló lakótársnőt keres egy kétszobás lakás bérlése céljából. Telefon: 0740-552055, 425-681. (0002)

vissza az elejére


SPORT


LABDARÚGÁS
18. labdarúgó-világbajnokság, Németország
Elődöntő
Zidane döntőbe lőtte a gallokat
Portugália–Franciaország 0–1 (0–1)

(8. oldal)

München, 66 000 néző. Vezette: Jorge Larrionda (Uruguay).

PORTUGÁLIA: Ricardo – Miguel (62. perc Ferreira), Carvalho, Meira, Valente – Costinha (74. perc Postiga), Maniche, Deco, Figo, Cristiano Ronaldo – Pauleta (68. perc Sabrosa). Szövetségi kapitány: Luiz Felipe Scolari (Brazília).

FRANCIAORSZÁG: Barthez – Sagnol, Thuram, Gallas, Abidal – Vieira, Makelele – Ribery (72. perc Govou), Zidane, Malouda (69. perc Wiltord) – Henry (85. perc Saha). Szövetségi kapitány: Raymond Domenech.

Gól: Zidane (33. perc, 11 m).

Sárga lap: Carvalho, illetve Saha.

A világbajnokság második elődöntőjét Brazília és Anglia helyett Franciaország és Portugália vívta. (Az angol és brazil szurkolók már a meccs előtt megpróbáltak túladni a megvásárolt jegyeken.)

A korábban eléggé passzív portugálokat szerdára mintha kicserélték volna, ezúttal szebbnél szebb támadásokat alakítottak ki a brazil Luiz Felipe Scolari játékosai, biztató távoli lövésekkel kis híján vezetéshez jutottak a luzitánok. A Kékek védelmét azonban nem könnyű feltörni, és a csapat nagy erőssége, hogy nemcsak védekezni, de támadni is nagyszerűen tud. Az egyetlen francia ék, Thierry Henry, nagyon fürge és gólérzékeny, ezenkívül, ha megindul, akkor nagyon nehéz megállítani. A 33. percben a portugálok nem voltak képesek erre, az uruguayi játékvezető pedig 11-est ítélt, amiért felvágták az Arsenal csatárát.

A pontrúgáshoz a nagyon jó formában mozgó ex Real Madrid játékos, Zidane állt. A 34 éves zseni be is vágta a labdát a kapuba, előnyhöz juttatva a gallokat még a szünet előtt.

A nézőtér bordóban pompázó része ekkor Figo nevét kezdte skandálni, Scolari mester pedig taktikai meglepetésekre készült, Cristiano Ronaldóval és Figóval a bal-, illetve a jobbszélen többször is helyet cseréltetett, de ez nem hozta meg a kívánt eredményt. A második játékrészben a franciák taktikusan futballoztak, elsősorban az eredmény tartására koncentráltak, igaz, a veterán kapus, Fabien Barthez „majdnem tévedése" (egy távoli szabadrúgásnál a labdát csak előrelökni tudta, és Figo szinte gól fejelt 5 m-ről) kis híján keresztül húzta a gall számításokat. De csak kis híján, így a lesajnált Franciaország, amely nyolc éve Zidane duplájával vébét nyert, négy éve pedig rúgott gól nélkül esett ki, ezúttal ismét a fináléba jutott. A vasárnapi döntőben Olaszországgal találkoznak, tehát megismétlődik a 2000-es Eb fináléja.

Így eldőlt, hogy a 3. helyért szombaton 22 órakor Németország–Portugália mérkőzés lesz Stuttgartban, míg a vasárnap berlini finálét Olaszország és Franciaország játssza 21 órakor.

Konrád Szabolcs

vissza az elejére


Kalotaszeg-kupa

(8. oldal)

Eredmények: 1. csoport: Magyarlóna–Körösfő SK 3–0, Méra–Magyarfenes 2–0, Sztána szabadnapos volt.

Az állás:

1. Méra 9 8 0 1 29–8 24
2. Magyarfenes 8 5 0 3 23–12 15
3. Magyarlóna 8 4 0 4 25–12 12
4. Körösfő 8 3 0 5 14–21 9
5. Sztána-Zs. 8 3 0 5 10–29 9

2. csoport: Bánffyhunyad–Kalotaszentkirály 2–7, Hunyad-Körösfő–Tordaszentlászló 4–1, Jegenye–Mákó-Egeres 1–0. Az állás:

1. Bánffyhunyad 9 7 1 1 37–11 22
2. Jegenye 9 5 2 2 20–11 17
3. Kalotaszentk. 9 5 1 3 23–15 16
4. Tordaszentl. 9 4 0 5 25–22 12
5. Mákó-E. 9 3 0 6 13–24 9
6. Bánffyhunyad 9 1 0 8 10–39 3

vissza az elejére


Új elnöke van a Dési Egyesülésnek

(8. oldal)

Mielőtt elutazott volna tíznapos dornavátrai táborozására, kedd délután újabb barátságos találkozót játszott a szamosújvári pályán a Dési Egyesülés labdarúgó-csapata. Ezúttal a D-ligás Dési Luceafărul együttesét fogadták George Ciorceri tanítványai, akik Ştreangă (42. perc), Nechiţa (78.) és Chiorean (85., 87.) percekben szerzett góljaival 4–0 arányban nyertek. Kedd estétől egyébként új elnöke van az Egyesülésnek, a volt labdarúgó Călin Zanc személyében, aki Grigore Crăciunt váltotta tisztségében. (erkedi)

*

Két győzelem után szerdán, előkészületi mérkőzésen a Kolozsvári CFR-Ecomax gárdája 2–1-re kikapott a Medgyesi Gázmetántól. A gólokon Deac (87. perc), illetve Boaru (40. perc) és Ignat (43.) perc osztozott. Dorinel Munteanu edzőjátékos ezúttal nem lépett pályára, a találkozó után pedig azt nyilatkozta: aggodalomra semmi ok, a játékosok kissé fáradtak, és már az ausztriai edzőmérkőzéseken is sokkal jobb eredmények várhatók.

vissza az elejére


KERÉKPÁR
93. Tour de France
A belga szereti sárgában

(8. oldal)

Az ausztrál Robbie McEwen nyerte a Tour de France kerékpáros körverseny negyedik szakaszát, melyet követően az összetettben továbbra is a belga Tom Boonen vezet. A Huy és Saint-Quentin közötti 207 km-es etapon a várakozásoknak megfelelően a sprinterek harcoltak a részsikerért. A hajrában McEwen helyezkedett a legjobban, és biztosan győzött.

Eredmények, 4. szakasz, Huy–Saint-Quentin, 207 km: 1. Robbie McEwen (ausztrál, Davitamon-Lotto) 4:59:50 ó, 2. Isaac Galvez (spanyol, Caisse d’Epargne) azonos idővel, 3. Oscar Freire (spanyol, Rabobank) a. i.

Az összetettben (sárga trikó): 1. Tom Boonen (belga, Quick-Step-Innergetic) 19:52:13 ó, 2. Michael Rogers (ausztrál, T-Mobile) 1 mp h., 3. George Hincapie (amerikai, Discovery Channel) 5 mp h., 4. Thor Hushovd (norvég, Crédit Agricole) 7 mp h.

Csütörtökön a Beauvais–Caen közötti 225 km-es szakasz várt a mezőnyre. Az etapot a spanyol Oscar Freire (Rabobank) nyerte, Boonen továbbra is őrzi a sárga trikót összetettben.

vissza az elejére


TÁJFUTÁS
Veterán világbajnokság

(8. oldal)

(Helyszíni tudósítás)

A veterán tájfutó vb-t Bécsújhelyen rendezik, a világ 41 országából több mint 4000 versenyző küzd a döntőbe jutásért. A férfiaknál 35–90 évesek, a nőknél 35–80 évesek a versenyzők. A legnépesebb korcsoport a 60–65 év közötti férfiaké, 429-en neveztek be, és majdnem ugyanannyian indultak. A női mezőnyben a legtöbben 262-en az 55–60 éves korosztályban futnak.

A rendezők kulturális programokról is gondoskodtak, Mozart koronázási miséjét hallgathatták meg a versenyzők az Újkolostor templomában.

A város központjában volt az első vetélkedő, majd a vb ünnepélyes megnyitóján, a résztvevők nemzeti lobogójuk alatt vonultak a Főtérre. A köszöntők elhangzása után hivatalosan megnyitották a versenyt, majd kultúrműsorral kedveskedtek a veterán versenyzőknek.

A terepbemutatót követő estet csodálatos szabadtéri dzsesszkoncert zárta, a Crazy Hauer együttes zenélt és a díszvendég Eddie Cole volt, a híres Nat King Cole unokája.

A döntők besorolása a selejtezők eredményeinek összesítése után derül ki. A kolozsváriak közül eddig a Fey házaspár futotta a legjobb részeredményt. Mindketten harmadikok lettek az első selejtező napon a korcsoportjukban. Májai Ferenc

vissza az elejére


VÍVÁS
Román ezüst és bronz

(8. oldal)

Férfi kardban az orosz Alekszej Jakimenko, női párbajtőrben a német Claudia Bokel szerezte meg az arany-érmet az izmiri vívó Európa-bajnokságon. Jakimenko a 16 között a magyar Nemcsik Zsoltot állította meg, Bokel ugyanebben a szakaszban Hormay Adrient búcsúztatta. A döntőben Claudia Bokel a román Anca Băciouiut verte 7 tussal, de a sportolónő így is nagyon szép eredményt ért el, az ezüst-érem is szépen csillog. A férfiak küzdelmében is a későbbi győztes állította meg a legjobb négy közé jutott román vívót, ám ez már az elődöntőben megtörtént, így Florin Zalomir csak bronzérmes lett.

Eredmények:

Férfi kard, az elődöntőben: Volodimir Lukasenko (ukrán)–Julien Pillet (francia) 15–11 és Alekszej Jakimenko (orosz)–Florin Zalomir 15–14; a döntőben: Jakimenko–Lukasenko 15–11.

A végeredmény: 1. Jakimenko, 2. Lukasenko, 3. Pillet és Zalomir, ..., 10. Nemcsik, 11. Lengyel Balázs, ...,22. Decsi Tamás, ..., 28. Lontay Balázs.

Női párbajtőr, az elődöntőben: Claudia Bokel (német)–Anca Băcioiu 15–8 és Tatjána Logunova (orosz)–Nagyja Kazimircsuk (ukrán) 14–13; a döntőben: Bokel–Logunova 11–10.

A végeredmény: 1. Bokel, 2. Logunova, 3. Băcioiu és Kazimircsuk, ..., 9. Hormay, ..., 27. Nagy Tímea, ..., 29. Tóth Hajnalka, ..., 39. Szász Emese.

vissza az elejére


Görkori Szamosújvárott

(8. oldal)

Sokan keresik fel ezekben a forró napokban a szamosújvári sétateret. Különösen a fiatalok látogatják a gyönyörűséges parkot. Amióta a városatyák felavatták a stadion környéki görkorcsolyapályát, egyre többen töltik szabadidejüket a friss levegőn. Mind a felnőttek, mind a gyermekek szívesen koriznak az ősrégi fák árnyékában. Idén nyáron az első versenyt is megrendezik, amely iránt már most nagy az érdeklődés.

Ugyancsak a szamosújvári sétatéren még található egy repülőmodellező pálya is, amely egyre elhanyagoltabb állapotban van. Jó lenne azt is rendbe tenni, hiszen ennek a sportágnak régi hagyományai vannak a Szamos menti kisvárosban.

Erkedi Csaba

vissza az elejére


TENISZ
Kolozsvári a Copa del Solon

(8. oldal)

Románia 14 éven alóli korosztályos fiúválogatottja ezen a hét végén a spanyolországi Totanában vesz részt a Copa de Sol elnevezésű nemzetközi versenyen. Az európai teniszszövetség (ETA) rendezte vetélkedőt selejtezősorozat előzte meg július 2–4. között 4 európai városban. Az ibériai tornára Románián kívül még Magyarország, Csehország, Olaszország, Szerbia-Montenegró, Németország és a házigazda Spanyolország kvalifikálta magát.

A franciaországi Saintes-ben játszott selejtezőn Románia válogatottja a következő összeállításban vívta ki a továbbjutást Oroszország mögött: Sebastian Ionescu (Brăila, 21. az ETA rangsorban), Ciprian Alexandru Porumb (Kolozsvár, 43.) és tartalékként Mihai Vlad (Mamaia, 204.), a csapatot a kolozsvári Ciprian Porumb szövetségi kapitány vezette.

Ők négyen Franciaországból egyből a világverseny helyszínére repültek.

vissza az elejére


Szamosújvári siker Medgyesen

(8. oldal)

Tovább folytatja idei sikersorozatát a szamosújvári Alex Mureşan, akit Kafelnyikovnak is becéznek. Miután sikeresen szerepelt a bukaresti és a pi- teşti-i versenyen, a múlt napokban Medgyesen lépett pályára a 14 éves sportoló. A Küküllő-kupával díjazott vetélkedőn 50 ifi vett részt, a 14–16 évesek küzdelmében Mureşan az első helyen végzett, minden ellenfelét magabiztosan győzte le.

A nyár folyamán egy ausztriai meghívásnak is eleget tesz a Szamos-parti kisváros nagy reménysége.

(erkedi)

vissza az elejére


Wimbledon füves pályás Grand Slam
Bagdatisz újabb fegyverténye

(8. oldal)

Elsőként a címvédő Roger Federer jutott be az elődöntőbe a wimbledoni tenisztornán, miután három sima szettben nyert Mario Ancsics ellen. A svájci szuperklasszis sorozatban 46. füvespályás győzelmét aratta, s ezzel tovább javított világcsúcsán. Federer négy esztendeje, 2002. június 25-én éppen a horvát teniszezőtől, Wimbledonban kapott ki utoljára ezen a borításon. A világelső az idei wimbledoni tornán még nem vesztett szettet, és Ancsics ellen is iskolajátékot mutatott be. A találkozó 1 óra 46 percig tartott.

A svéd Jonas Björkman drámai, ötszettes csatában győzte le Radek Stepaneket. A cseh játékosnak a negyedik játszma rövidítésben meccslabdája volt – igaz Björkman adogatásánál – ám nem tudott élni a lehetősséggel és a mindent eldöntő utolsó felvonásban kikapott. A 35 esztendős Björkman, a világ egyik legjobb párosjátékosa, ezzel pályafutása legnagyobb sikerét érte el Grand Slam-tornán egyesben. További dolga meglehetősen nehéznek ígérkezik: a következő körben Federerrel játszik. Eddig háromszor találkoztak, és Björkman még szettet sem nyert.

A ciprusi Markosz Bagdatisz 2 óra 32 perc alatt négy játszmában nyert az ausztrál Lleyton Hewitt ellen. A 21 esztendős Bagdatisz, aki döntős volt az esztendő első GS-tornáján, az Australian Openen, Wimbledonban tavaly játszott először, és már az első fordulóban kiesett.

A szerdáról csütörtökre halasztott negyedik negyeddöntőben a második kiemelt spanyol Rafael Nadal három sima szettben legyőzte a finn Jarkko Nieminent.

Henin-Hardenne a döntőben
Elsőként Justine Henin-Hardenne jutott be a wimbledoni teniszbajnokság női egyesének fináléjába, miután a csütörtöki belga házielődöntőben két játszmában legyőzte Kim Clijsterst. A 24 éves Henin-Hardenne – akinek csak a wimbledoni bajnoki cím hiányzik a Grand Slam-kollekciójából – 3:4 után sorozatban három játékot nyerve jutott játszmaelőnyhöz. A következő szettben Clijsters 6:5-nél az egyenlítésért adogatott, ám honfitársa elvette szervajátékát, és a rövidítésben diadalmaskodott.

A belga sztár a világelső francia Amélie Mauresmo és a 2004-es bajnok orosz Marija Sarapova csatájának győztesével találkozik a döntőben, az összecsapás lapzárta után fejeződött be. Henin-Hardenne 2001-ben már játszott a végső sikerért Wimbledonban, ám akkor kikapott az amerikai Venus Williamstől. Azóta öt Grand Slam-viadalon (3 Roland-Garros, 1 US Open, 1 Australian Open) diadalmaskodott.

Eredmények:

Férfi negyeddöntő: Roger Federer (svájci, 1.)–Mario Ancsics (horvát, 7.) 6:4, 6:4, 6:4; Jonas Björkman (svéd)–Radek Stepanek (cseh, 14.) 7:6 (3), 4:6, 6:7 (5), 7:6 (7), 6:4; Markosz Bagdatisz (ciprusi, 18.)–Lleyton Hewitt (ausztrál, 6.) 6:1, 5:7, 7:6 (5), 6:2; Rafael Nadal (spanyol, 2.)–Jarkko Nieminen (finn) 6:3, 6:4, 6:4.

Női egyes, 1. elődöntő:

Justine Henin-Hardenne (belga, 3.)–Kim Clijsters (belga, 2.) 6:4, 7:6 (4).

Az oldalt szerkesztette: Póka János András