Új kormányhivatali fiók nyílt Kolozsváron
Az avatóünnepség komolytalanságba fulladt

(1., 4. oldal)

Jöttek, láttak, vágtak, heherésztek, de nem nyilatkoztak
(Rohonyi D. Iván felvétele)

A Kis- és Középvállalatok, illetve Szövetkezetek Országos Hivatala (KKSZOH) tegnap Kolozsváron megnyitotta a hatodik vidéki fiókját. A Horea út 13. szám alatt található intézmény elsődleges szerepe a tanácsadás, a segítségnyújtás a vállalkozóknak az uniós pénzalapok megpályázásában. A kolozsvári fiók megnyitása előtt a térségbeli kis- és középvállalatokat, illetve szövetkezeteket irányító üzletemberek Temesváron vagy a fővárosban kaphattak megfelelő tájékoztatást. Tegnap óta ezt az utat megspórolhatják, ennek következtében rövidebb idő alatt és hatékonyabban pályázhatnak a különböző EU-pénzalapokra. A megnyitó ünnepségen részt vett Bogdan Pascu miniszterelnök-helyettes, Eugen Ovidiu Chirovici KKSZOH-elnök, Mircea Miheştean, a kolozsvári fiók vezérigazgatója, valamint a megyei és a helyi önkormányzat és a pártok helyi szervezeteinek képviselői. A nemzetiszínű szalag elvágása után a hivatalvezető közölte: az új helyi intézmény célja többek között megfelelő adatbázis létrehozása a kis- és középvállalatokról, a helyi, a megyei és a regionális hatóságokkal való együttműködés az ágazati kormánystratégiák alkalmazásáért.

A hivatalnak feladata együttműködni az Országos Hitelgarancia Alappal, és ezáltal megkönnyíteni a célágazat hozzáférését a különböző hitellehetőségekhez.

A KKSZOH a regionálisan alkalmazható programok zömét szintén a helyi fiókra bízza, akárcsak azt, hogy hozzáférhetést biztosítson az „e-guvernare", illetve „e-business" típusú elektronikus szolgáltatás-rendszerekhez.

Fontos teendő a helyi tényezők kiemelése, megfelelő képviselet biztosítása az itteni kis- és középvállalatoknak, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy sajátosságaikat érvényesíthessék.

Végül, a hivatal egyik fő feladata a vállalkozók felkészítése az EU-integrációra, tájékoztatás, előadások, szemináriumok szervezése, tanulmányok kibocsátása által – tudtuk meg abból az iratcsomóból, amit a megnyitón a sajtó képviselőinek a kezébe nyomtak.

A kolozsvári sajtó szeretett volna többet is megtudni az új kormányhivatal működéséről, és reméltük: a déli egy órára beütemezett sajtóértekezleten feltehetjük kérdéseinket. A helyszínen azonban a hivatal alkalmazottai közölték, hogy a miniszterelnök-helyettes elutazott, így a meghirdetett sajtóértekezlet és a későbbre beütemezett ipari parklátogatása elmarad. Érdekes módon, a magas rangú kormányhivatalnok hiányában, az Európába igyekvő, sőt, a másoknak az Unióba utat mutató hivatal helyi vezetői nem tartották fontosnak, hogy a sajtó – és áttételesen a közvélemény – kérdéseire válaszoljanak.

Ercsey-Ravasz Ferenc

vissza az elejére


A magyar kormányt bírálták Tusnádfürdőn

(1., 4. oldal)

Az egyre magasabb magyarországi adók és a kedvezőtlenebb vállalkozási feltételek miatt Szlovákiába és Romániába irányulnak a magyar vállalkozások – jelentette ki tegnap Tusnádfürdőn Domokos László és Szatmáry Kristóf fideszes magyar országgyűlési képviselő.

A XVII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor tegnap délelőtti főelőadásának résztvevői azt boncolgatták, hogy mit teljesít az állam a vállalkozói versenyképesség javítása érdekében.

Domokos László a Gyurcsány-kormány adópolitikáját kritizálva a magyarországi gazdasági helyzetről festett pesszimista képet. Amint mondta, Románia és Bulgária hamarabb bekerülhet az eurózónába, mint Magyarország, ha a következő időszakban a szóban forgó államok a mostanihoz hasonló gazdasági mutatókat érnek el.

Nem vállalkozásbarát jelenleg a magyar gazdaságpolitika Szatmáry Kristóf megítélése szerint. A budapesti ellenzéki parlamenti képviselő rossznak nevezte a magyarországi foglalkoztatási struktúrát is, példaként említve, hogy a hivatalosan jegyzett 3,5 millió dolgozó tart el 6 millió állampolgárt.

Borbély László, a román kormány területfejlesztési és középítkezési ügyekkel megbízott minisztere a magyar–magyar együttműködések kapcsán azt hiányolta, hogy a rendszerváltás óta eltelt időszakban a magyar kormánynak és a romániai magyarságnak nem volt közös gazdasági stratégiája, nem volt elképzelése, arról, hogy miként vállalhatnának nagyobb szerepet a magyar cégek a romániai privatizációs folyamatban.

Borbély szólt az utóbbi időszakban megvalósított székelyföldi infrastruktúra-fejlesztési programokról, megjegyezve, hogy ezek elindítása és megvalósítása az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának köszönhető. Közölte: Románia a várhatóan 2007-ben megvalósuló uniós csatlakozása után a következő 6 évben 18 milliárd eurót hívhat le európai alapokból infrastruktúra-fejlesztésre. – Erre a lehetőségre idejében fel kell készülni megfelelő tervekkel – mondta.

vissza az elejére


Uniós állampolgárok is dolgoznak feketén
Sok külföldi tartózkodási engedéllyel sem rendelkezik

(1. oldal)

Egyrészt a román állampolgárok külföldi munkavállalását, másrészt az idegenek itteni tevékenységét, munkaviszonyát ellenőrizte az elmúlt időszakban a Kolozs Megyei Munkaügyi Felügyelőség egy országos program keretében, több intézménnyel együttműködve. Talán szokatlan, de külföldiek is dolgoznak nálunk feketén, esetükben ugyanis munkavállalási és tartózkodási engedélyre lenne szükség a törvényes munkaviszony fenntartásához, amivel sokan nem rendelkeznek. És talán még szokatlanabb, hogy ilyen helyzetben nagyobb részt az Európai Unió tagállamainak állampolgárai találhatók. A munkaügyi felügyelők ellenőrző munkája ugyanakkor nem veszélytelen: a szidalmak és átkozódások mellett még verést is el kellett szenvedniük. (Részletek az 5. oldalon)

vissza az elejére


Tegyék kutathatóvá a kommunizmust!

(1., 4. oldal)

Romániának és Bulgáriának a nyilvánosság számára hozzáférhetővé kell tennie a kommunista rendszer iratanyagát az Európai Unióhoz (EU) való csatlakozás után – jelentette ki Joachim Gauch, a kelet-németországi STASI titkosszolgálat archívumának megbízott kutatója szófiai látogatása során.

A Deutsche Welle Rádiónak adott interjújában a kutató elmondta: Romániában minden pártban és társadalmi csoportban jelenleg is tevékenykednek egykori besúgók, akiknek érdeke fűződik ahhoz, hogy ne kövessék a kelet-németországi modellt, és a múltat továbbra is homály fedje.

– Nagyon fontos, hogy mindkét csatlakozni kívánó országban tiszteletben tartsanak bizonyos életképes európai modelleket, a leglényegesebb pedig a személyeknek a hozzáférése a rájuk vonatkozó információkhoz – mondotta Gauch, aki szerint a kommunizmus sokkal alaposabb kutatása az európai demokratikus rendszerbe vetett bizalom növekedéséhez vezetne.

– A posztkommunista államoknak meg kell érteniük: nem létezik nemzeti folytonosság, amely alátámassza azt az állítást, hogy „mi mindig románok vagy bolgárok voltunk".

Ez így nem igaz: vagy diktátorok, vagy áldozatok léteztek – szögezte le.

A szakértő szerint az új román és bolgár demokratikus államvezetés nem kezelheti úgy a kommunizmus iratanyagát, mint egyszerű állami dokumentumokat. Úgy véli, ezeket nem szabad titokban tartani és elzárni, hanem feltétlenül lehetővé kell tenni a szóban forgó levéltári iratok kutatását. Gauch kifejezte reményét, hogy Románia és Bulgária EU-s csatlakozásával a levéltárak is megnyílnak, és a dokumentumok a nyilvánosság számára hozzáférhetővé válnak.

Németország és Spanyolország példáját említve Gauch kijelentette: mind erkölcsi, mind politikai szempontból egyaránt szükséges a múlt tényszerű megismerése, a további hallgatás csakis az egykori nomenklatúra érdekeit szolgálja. Mindemellett egy demokratikus jogállamban nagyon fontos az, hogy rehabilitálják és kárpótolják mindazokat, akik ellen az elmúlt rendszerben visszaéléseket követtek el.

Gauch figyelmeztetett: a kelet-európai államokban az egykori „elit" most is sokkal több gazdasági és politikai lehetőséggel rendelkezik, mint például Németországban. – Mindez megnehezíti a helyzetet. Ha az igazságszolgáltatást nézzük, jelenleg is sok olyan bíró és ügyész tölt be tisztségeket, akik az elmúlt rendszerben tevékenykedtek, és akik annak hűséges szolgái voltak – hangsúlyozta.

vissza az elejére


Szakszervezetek fellépése Diagnosztikai Központért

(1. oldal)

Tiltakozását fejezte ki tegnap a sajtónak Grigore Pop, a Cartel Alfa Országos Szakszervezeti Szövetség Kolozs megyei elnöke a Kolozs Megyei Diagnosztikai Központ ideiglenesen kinevezett menedzserének eljárása ellen.

Elmondása szerint az új igazgató, önhatalmúlag, a szakszervezet megkerülésével, az orvosi személyzet normáját a tavaly kifejtett munkája alapján becsülte fel. A törvény értelmében ezt a közvetlen felettesek tehetik meg, és eredményét az év elején kell közölniük az érintettekkel. Az intézmény vezetője azonban saját belátása szerint átírta ezeket az iratokat. Célja, nyilván, a bérek csökkentése. A bérezési rendszer alapos átrendezésre szorul, de a munkanorma ennek nem képezi részét.

A diagnosztikai központ tavaly 25 milliárd lejnyi támogatást kapott az állami költségvetésből, az idén pedig ezt, a betegek számától függetlenül, 8 milliárdban állapították meg. Valójában a központ működéséhez évi 40 milliárdra lenne szükség. Pop szerint olyan érdekek tapinthatók ki, amelyek a megyei tanács hatáskörébe tartozó egészségügyi intézmény tönkre tételét és olcsón más kezekbe juttatását akarják.

A Cartel Alfa az új igazgató visszaélése miatt munkaügyi pert fog kezdeményezni.

Ö. I. B.

vissza az elejére


KRÓNIKA


A nap idézete

(2. oldal)

A hazugság megöli a szerelmet. De csak az őszinteség öli meg igazán.

Ernest Hemingway

vissza az elejére


KISHIREK

(2. oldal)

SZOKÁSOS ZENÉS-TÁNCOS ÖSSZEJÖVETELÉT tartja a Pro Iuventute Egyesület július 22-én, szombaton du. 5 órakor a Mócok útja 75. szám alatti székházban.

BAKOS ATTILA (Magyarország) két kötetét mutatják be a Phoenix Könyvesboltban. Július 21-én, pénteken délután 6 órakor, a nagy érdeklődésre való tekintettel, nem a könyvesboltban, hanem a János Zsigmond Unitárius Kollégium (Brassai-líceum épülete) imatermében vetítéssel egybekötött rendezvényen A Duna Evangéliuma és a Kőtörő Fű (a magyar szakrális őstörténet föltárása) című művek kerülnek közönség elé.

NYÍLT NAPOT szervez a Sapientia–Erdélyi Magyar Egyetem kolozsvári Természettudományi és Művészeti Kara 2006. július 21-én. Az előző évekhez hasonlóan a fotó-, filmművészet és média szakos hallgatók munkáiból rendezett kiállítást nézhetik meg és filmvetítést tekinthetnek meg a jelenlévők, valamint a szak oktatóitól kaphatnak tájékoztatást a média szakon folyó oktatásról és a felvételi vizsgáról. A Nyílt Nap keretében hirdetik ki a felvételi eredményeit a Környezetföldrajz-környezettudomány és a Nemzetközi kapcsolatok, európai tanulmányok szakán. Helyszín az egyetem épülete, Mátyás király utca 4., kezdési időpont 12 óra.

vissza az elejére


Pályakezdő a Farkas utcában

(2. oldal)

A Farkas utcai templomban július 19-én elhangzott orgonahangversenyen jó képességű, nagyon fiatal előadó mutatkozott be: Boldizsár Katalin, aki a kolozsvári zeneakadémia II. éves orgona szakos hallgatója (Ursula Philippi növendéke). Műsorán J.S. Bach-, J.A. van Eijken-, J. Brahms- és P. Hindemith-művek szerepeltek. Az első műsorszámok – Bach: h-moll prelúdium és fúga, valamint egy korálelőjáték – előadásának iskolás pontossága miatt nem mindig sikerült a bachi géniusz magasztosságát hangzásvilágba önteni, az Eijken-mű előadásával viszont kárpótolt ezért a kis hiányosságért. A Brahms-korálelőjátékok esetében hangsúlyossá vált a kiegyensúlyozottság. A legutolsó mű, Hindemith második orgonaszonátája által támasztott hangszertechnikai követelményeknek sikerült eleget tenni.

N.-H. D.

vissza az elejére


Nyári hangverseny szabadtéren

(2. oldal)

Talán nem lehet kellőképpen hangsúlyozni, hogy mennyire hiányzik Kolozsvár „nyári életéből" egy szabadtéri színpad, ahol a komolyzene kedvelői (legyenek bármilyen kevesen) hódolhatnak kedvteléseiknek. A Farkas utcai református templomban már régóta tartanak színvonalas orgonahangversenyeket, és a szervezők – Balázs Ágnes és Attila – ötletességének (felismerésének) köszönhetően idén nyáron minden vasárnap kamarazene-esteket szerveznek, ezek nagy részét szintén a Farkas utcai templomban. A július 23-i hangversenyt viszont, ha szép, esőtlen nyári esténk lesz, a Farkas utcai Református Kollégium belső udvarán tartják: a Flauto Dolce tagjai ugyanis ott fognak fellépni, este 19 órakor.

A 2000-ben alakult együttes tagjai – Majó Zoltán, Szabó Mária és Tóth Ágnes – nagy figyelmet szentelnek nemcsak az erdélyi régi zene, hanem a reneszánsz, barokk és XX. századi muzsika megszólaltatásának, továbbéltetésének.

Vasárnapi hangversenyükön talán repertoárjuk keresztmetszetét szólaltatják meg: késő reneszánsz, barokk és kortárs zeneszerzők műveit adják elő. Közreműködik Mihaela Maxim, a kolozsvári Román Opera fiatal, tehetséges, és jó eredményeket elért szopránja, akivel, úgy látszik, tartós együttműködés körvonalazódik.

Nagy-Hintós Diana

vissza az elejére


Lapról-lapra
Bioterra / III.

(2. oldal)

A biogazdálkodók lapjának harmadik negyedévi (július–augusztus–szeptember) számában többek között Bódis András, dr. Cornel Man, dr. Rusu Teodor, dr. T. Veress Éva, dr. Mihai Gheorghe és Martin Schutz írásait olvashatják, az alábbi témákkal: Az első ökofalu Romániában, Merre tartanak a tusnádiak?, Szakmai látogatás Ausztriában, Mezőgazdasági gyakorlat és továbbképzés külföldön, Agrária 2006, Vélemények a Bioterráról, A kapásnövények gépi ápolásának optimális ideje. Megelőző védekezési eljárások, A nyári szántás fontos a biogazdálkodásban, A paprika biotermesztése, a madárinfluenza, a tönkölybúza. Kolozs megyei hektárhozamokról találnak adatokat, a biogazdálkodók tavaly pl. 5,4 tonna búzát, 8,6 tonna kukoricát, 18,3 tonna burgonyát stb. termeltek. Tájékoztatnak a mezőgazdasági élelmiszerek biominősítéséről, rágcsálóirtásról, és az is kiderül a lapból, kihez fordulhatnak e szolgáltatásokért.

B. E.

Kalotaszeg / április–május
A tartalomból: Buzás Pál Kiáltó szó; k–ő – Szentimrei Jenő szignója Zászlóbontás Kalotaszegen (Keleti Újság, 1921. június 7.); Dézsi Ildikó Riszegvirág, kürtőskalács, lovasbemutató és Cross (Szabadság, 2006. május 3.); Kiss Éva A népességtől a természeti erőforrásokig; Kulcsár Gabriella Emlékeim egy bánffyhunyadi Bartók-ünnepélyről; Kudor Mária Hamburg kapuja a világ felé; Janitsek Jenő Szászlóna (Magyarlóna) a XVIII. században; Szücsik Péter A Szent László-legenda nyomában; Ricci József Emlékezetes kirándulások Bánffyhunyad, Sebesvár, Csucsa és Váralmás érintésével Zsibóra és Zilahra.

vissza az elejére


Búcsú a keramit-burkolattól

(2. oldal)

A múlt századfordulón vált divatossá az európai nagyvárosokban, hogy a főutcákat, gyakran a járdát és az úttestet is elegáns keramit-téglákkal burkolják. Ha jól emlékszem, az 1960-as években Nagyváradon, Szatmáron is láttam ilyen utcákat, Zilahon a járdaszélek voltak ezzel kirakva. És Kolozsvárt mindmáig láthatók a Deák Ferenc utcának (ma Hősök útja) a Főtértől a Bolyai–Minorita utcákig terjedő szakaszán. Drága, de tartós és díszes borításnak számított. Jellemző módon Kolozsvárt a város legfőbb, s akkor rendkívül szélesnek számító utcáján is csak az úttest oldalsávjait borították vele, a forgalomnak elég volt a középső, aszfaltozott sáv. Ezelőtt két hónappal szomorúan láthattuk, hogy a házsorok felé eső sávokat csőcsere miatt szélesen feltúrták, a keramit-téglákat pedig – miután törve-zúzva felszedték –, mint valami szemetet, elszállították. Nem restelltem egyet elcsenni, s megtisztítva emlékként eltenni.

Kolozsvár leghosszabb életű napilapjának, az Ellenzéknek régi számait lapozva bukkanok a híradásra: Keramit burkolat a Deák Ferenc utcában. Százöt évvel ezelőtt, 1901. augusztus 9-én arról számolnak be, hogy az egy éve letett burkolatot most javítja a cég, mert néhány helyen megsüllyedt. A téglákat egy budapesti gyár készítette: hosszúságuk 20, szélességük 10, vastagságuk 6 cm. Összesen 117 300 darabot fektettek le. A régen rakott téglasorok járda melletti szögeit háromszöges téglatípussal töltötték ki.

Azt már lexikonban olvasom, hogy a keramit kalcium-karbonát tartalmú, márgás agyagból előállított sárga színű, fényes kerámiaanyag. Nyomásállósága kitűnő, ipari burkolókőnek és útburkolatnak használják. Előnye a pormentesség, fagy- és kopásállóság, viszont lehelyezése munkaigényes, s vizesen meglehetősen csúszós. Ez utóbbira én magam is emlékszem még biciklista koromból, nem egyszer megfarolt alattam a kerékpár, ha e sárga burkolaton vizes időben kellett fékeznem.

Kétségtelenül jól kitartott Kolozsvárt a keramit-burkolat. Az utóbbi évtizedek megnövekedett forgalma néhány helyen süllyedéseket okozott, s ott egyszerűen aszfaltréteget terítettek rá. Most azonban ütött végórája. Az utca rendezési terve szerint bizonyára felszedik ezt a százhat éves burkolatot. Látva, hogy a Mátyás király utcát most éppen kockakővel borítják, megfogalmazódik bennem a kérdés: nem lehetne-e ezzel a még mindig rengeteg ép téglát tartalmazó keramit-anyaggal is valamit kezdeni? Például a múlt századelő hangulatát idéző státusházak közét, a Szentegyház utca Bolyai utcáig terjedő szakaszát – mely a tervek szerint sétálóutca lesz – e kövekkel kirakni, vagy legalább szakaszosan díszíteni.

Gaal György

vissza az elejére


Polip

(2. oldal)

Akkor igen, akkor rend volt a tanügyben – üti meg fülem egy beszélgetés a buszban. Az akkor a „boldog", ’89 előtti időkre vonatkozott. Merthogy „akkor voltunk fiatalok".

Mi tagadás, ilyen alapon magam is érzelmileg viszonyulok a korhoz. A tanügyhöz is. Érdekelt kívülállóként.

Régi iratokat rendezgetve bukkantam rá a minap a tartományi tanfelügyelőséghez címzett kérvényeim vaskos kötegére. Mellettük az elutasító válaszok sokasága. Kilences átlagot meghaladó egyetemi diplomával, kétgyermekes anyaként évi rendszerességgel fordultam állást kérő beadványaimmal az illetékes hatóságokhoz. Eredménytelenül.

Ezeket megelőzően azonban két ajánlatot is kaptam. Mindkettő potom tízezer lej ellenében ígérte a számomra boldogulást jelentő tanári állást. Az egyik, apám szomszédjától, egy történelemtanártól érkezett, s a garantáltan biztos szálak a tartományi tanfelügyelőséghez vezettek. A másik apósomék ismeretségi köréből származott, s tanügyminisztériumi kapcsolatokra alapozott.

A tízezer lej csak számomra tünt akkor rengetegnek és elérhetetlennek, hiszen alig haladta meg egy pályakezdő tanár fizetésből származó évi jövedelmét.

Bár akkor még voltam annyira naiv, hogy kételkedtem az ajánlatok komolyságában, az esetleges siker, kilátástalannak tűnő helyzetem rendezése érdekében gondolkodás nélkül megadom a kért összeget. Ha lett volna miből.

Későbbi tapasztalataim alapján aztán minden kétséget kizáróan egyértelművé vált: az ajánlatok a csúszópénz-marketing polipjának hozzámig elérő csápjait képviselték. Ahhoz a „rendhez" tartoztak, ami akkor és most is jellemzi a tanügyet. Hiszen a mai technikával, a tévé és az internet jóvoltából eleve elejét lehetett volna venni az érettségi és egyéb tételek kiszivárogtatását kísérő sorozatos botrányoknak. Csakhogy – amint azt az éppen folyamatban lévő vizsgálat esetleg föltárhatja – illetékesék éppen a régi rendszer fenntartásában érdekeltek.

Németh Júlia

vissza az elejére


MOZI

(2. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – The Break-Up – amerikai bemutató. – Vetítés: 13, 15.30, 18, 20.30, 23; kedvezménnyel 13 és 23 órától.

MŰVÉSZ – Capote – amerikai bemutató. – Vetítés: 17, 19.30, 22; kedvezménnyel 17 órától.

GYŐZELEM – X-men – Az utolsó összecsapás – amerikai. – Vetítés: 16, 22. Egy nyarat tartó szerelem. – Vetítés: 14, 18, 20.

DÉS

MŰVÉSZ – Pacala visszatér – román – Vetítés: 17, 19.15; pénteken, szombaton, vasárnap 21.30 órától is, kedvezménnyel.

TORDA

FOX – A Da Vinci-kód. – Vetítés: 16, 19.

SZAMOSÚJVÁR

BÉKE – A rózsaszínű párduc. – Vetítés: 17, 19, 21.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – Trisztán és Izolda – német–angol. – Vetítés: 17.30, 20; pénteken, szombaton, vasárnap 22.15 órától is; kedvezménnyel 17.30 órától.

DACIA B-TEREM – Manderlay – dán. – Vetítés: július 21-23.: 17, 19.30.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – Mission: Impossible III. – amerikai. – Vetítés: 17.30, 20; pénteken, szombaton, vasárnap 22.15 órától is; kedvezménnyel: 17.30 órától.

Az oldalt szerkesztette: Kerekes Edit

vissza az elejére


VÉLEMÉNY


Emberavató
Csak az égbolt

(3. oldal)

Híres, szép templomokban jártam szerte a világon, de kevésszer volt alkalmam leülni bennük, részt venni a szertartásokon. Inkább suttogó idegenvezetők csoportjait kerülgetve tudtam csak kedvemre való sarkokhoz jutni, olyan csendbe, ahol a kíváncsi nézelődésen túl befelé hallgatózhat az ember. Nem igazán kedvemre való, hogy némelyik templom már inkább csak múzeumi tér, amibe csupán külföldi turisták hoznak életet. Persze, egy-egy helyen mód van a részvételre a szertartásban: a vatikáni Szent Péter-bazilika egyik hajójában, ahova eljutottam, jó volt jelen lenni az éppen magyarul folyó szentmisén, és nem olyan régen Firenzében, a Dante templomában is megragadott az ódon boltívek meghitt, reám szabott egyszerűsége. A hatalmas Santa Maria del Fiore-ban úgy éreztem, hogy elveszek, a túl nagy katedrálisokban borzongat a hideg, ritkán parázslik áhítat, furcsa viszont, hogy magas fennsíkokon, erdei tisztásokon, tehát a teljes nyitottságban, mindig nagyobb a biztonságérzetem.

Ritka az olyan templom, amelynek tornya tövében, a kupola, a mennyezet alatt is a végtelenre nyitott spirituális szabadságot érzem megvalósulni. A házat sohasem a falak, hanem a lelkek avatják templommá. Egy hatéves kislány mondása jut eszembe, akit Boldogkőváralján a nagyanyja elküldött vásárolni, és visszatérvén, a gyermek a következőt mondta: „Egyik bolt sincs nyitva, csak az égbolt".

A kolozsvári Kerekdomb Jézus Szíve temploma is mintha az égboltra lenne szüntelenül nyitott: a rendszerint szűknek bizonyuló falak közt is a tágasság, a bizalom érzékelhető, ahogyan a jelenlevők mindennapi gondjaikat és fájdalmaikat, fáradozásaik sikerét, a családi megpróbáltatásokat a Gondviselőre bízzák, tudnak együtt sírni és örvendezni bárkivel, akinek gyásza vagy öröme van. A vasárnapi miséken kívül is gyakran teremtenek alkalmat a találkozásra, a néhány éve klubbá alakított pincehelyiségben vagy az udvaron. Ez nyilván nem lenne így, ha lelkipásztorunk, Jakab Gábor, aki közel négy évtizede szolgál ebben a kis gyülekezetben (valamit az Íriszen és Kajántón), nem lenne maga is példa arra, hogyan fogadja el az ember a másikat olyannak, amilyen, hogyan lehet időt szentelni a minden egyes híve iránti figyelemre. A tisztelendő atya számon tartja a szórványként besorolt egyházközség összes tagját, háromszáznegyven embert, a ritka újszülöttektől az egyre szaporodó idős korúakig, betegekig. Örök mosolya, közvetlensége, nyugalma eleven híd, megkönnyíti a vele való kommunikációt.

Tavaly karácsonykor többek között azért könyörögtek hívei, hogy „egyházunk tudjon visszatérni a betlehemi egyszerűséghez". Nos, ez testesül meg abban a magatartásban, ahogyan a kerekdombi katolikusok alázattal és nagy reménységgel vállalják a ritkán bejövő adományokból az ifjúsági ház régen elkezdett építésének folytatását, nem aggodalmaskodnak a szegénység miatt, hiszen a papjuk maga is szerény körülmények között él a templom épületében. Itt a legfőbb emberi érték az állandó szolgálat, a gyülekezetet betöltő, cselekvő lélek gazdagsága, ami fontosabb, mint a „külmáz" és a „szópompa". Kicsiny szobája, élettere, amelyik egyúttal iroda is, mindenki számára nyitott, a jó ízlés, az otthonosság példája, és nem zavarja, hogy a gyakori gyülekezeti rendezvényeken az ő mellékhelyiségét használjuk, mintha ez lenne a legtermészetesebb.

Június 24-én az egyházközség megrendezte az Első Kerekdombi Katolikus Találkozót, ami a fiatal házasok és a középnemzedék érdeme, akik gyermekeiknek a családi és lokális, valamint hitbeli összetartozás értékét életmodelljük szerves részeként adják tovább. A civil közösség magját alkotó Dankó János, Kovács Éva és Kati saját erőből szervezték meg az elmúlt évtizedekben kivándorolt hívek hazahívását a búcsúra, az azt követő hétvégi találkozóra, amelyen kedves piknik kíséretében mindenkinek módjában állott megtudni, mik történtek a gyülekezet és a belőle kiváltak életében, hiszen kölcsönösen amúgy is számon tartják egymást, mint ahogy a világon bárhol „rokonérzéssel" szoktak találkozni az egyazon utcában, egy iskolában, egy kerületben felnőtt emberek. Az ünnepség szombat délelőtti ajándéka a kerekdombiak életéről szóló DVD-n megörökített, meghitt hangulatú film volt, amelynek felvételeit Treznay Jenő készítette videokamerával, a forgatókönyv, a rendezés, a bemutató szöveg és a zenei válogatás pedig Dankó János műve. A rituális eseményeken (első áldozás, bérmálás, házasságkötés, keresztelők, gyász) kívül a hívek közös ünnepei is meg vannak örökítve, például a Gábor atyát egyik születésnapján köszöntő dal, amelynek refrénje számomra oly hitelesen hangzik: „Kérjük az Istent, adjon Neked / erőt, szerencsét, / hogy évek múltán meglegyen / a gyémánt szentmiséd… Kérünk, kérünk: / Uram, tartsd meg őt nekünk, / hogy templomunkban egy akol / és pásztor lehessünk!"

A száztizennyolc meghívottnak elküldött nagyszerűen megalkotott DVD árát kifizetvén, tudtuk, hogy az az ifjúság javára forgatódik vissza, tovább növelvén a Kolozsvár iránti ragaszkodást, ami a tizenkét éves, Tiszaföldváron élő, vakációit a Kerekdombon, nagyszüleinél töltő Treznay Evelyn versében máris oly meghatóan fejeződik ki: „Végre eljött, itt a nyár, / elutazunk, mama vár. / Átmegyünk a határon, / túljutunk a Királyhágón, /erdőkön és hegyeken, / dombokon és vizeken. / Sok szép kastély, régi vár, / de a legszebb Kolozsvár. // Egész nyáron ott leszünk, / horgászni is elmegyünk. / Kajántóra, Válaszútra? / Ott lesz tata, majd ő tudja! / Fogunk kárászt, keszeget, / tükörpontyot, egeret, / Kolozsra is eljutunk, /fürdeni majd ott fogunk." (Vakáció)

A délutáni együttlétet a Pestről, Debrecenből, Tiszaföldvárról és más, határon túli településről idelátogatott gyülekezeti tagokkal folytatott beszélgetés, a jóízű rostonsült és a meghitt zenei ajándékok tették számomra emlékezetessé, valamint a gyülekezet legidősebb tagjával, Kovács Pista bácsival folytatott beszélgetés: bevezetés a templomi élet kezdeteibe, a 66 évvel ezelőtti évek történetébe. Érdemes ide visszajönni, a tujafák mögött megbúvó kedves plébániára.

A környékén egyetlen bolt sincsen. Csak az égbolt.

Cs. Gyimesi Éva

vissza az elejére


Egy besúgó halálára

(3. oldal)

Meghalt 94 éves korában Raoul Şorban, az egyik legnagyobb erdélyi magyargyűlölő. Az általa életében előszeretettel hangoztatott hazugságok holtában is elkísérték. A Román Rádió egyik híre szerint „több ezer észak-erdélyi zsidó megmentője volt". Szintén a Román Rádió közölte a Nagy-Románia Párt részvétnyilvánítását, amely szerint Şorban „15 ezer zsidót mentett meg a haláltól". Ezzel szemben az igazság az, hogy a „mega-mentés" kitaláció volt, s bizonyíthatóan egyetlen zsidó sem köszönhette neki a megmenekülését.

Élete utolsó éveiben derült ki, hogy Dragomir fedőnévvel több részletes besúgást írt a Szekuritáténak Tudor Bugnariuról, aki barátjának hitte, s aki a második világháború után a börtönből is kisegítette. Bugnariu felesége, Dorli Blaga (Lucian Blaga román költőfilozófus lánya) kérte a szekus iratok átvilágítóit: fedjék fel a Dragomir ügynök kilétét. A CNSAS hivatalos iratban közölte: a besúgó nem más, mint az 1912-ben Désen született Raoul Şorban.

Miután 1940–1944 között a kolozsvári egyetemen Felvinczi Takács Zoltán művészettörténész professzor tanársegédje volt, a kommunizmus idején, majd 1990 után is, Şorban egymás után ontotta magából a „magyar irredentizmust leleplező" könyveit. Annyira elfogulttá tette a gyűlölet, hogy az általa összeállított „irredenták" között Kányádi Sándor is szerepelt, méghozzá a máramarosi jiddis költészet magyarra fordításáért.

1990 után előbb a kommunista párttal kacsingatott, majd Funar jóbarátja lett, és végül belépett a Nagy-Románia Pártba. Sajnos, életében nem sikerült visszavonatni a jeruzsálemi Jad Vashem intézettel azt az Igaz Ember címet, amelyet 1978-ban szintén hazugságokra alapozva adtak neki.

Tibori Szabó Zoltán

vissza az elejére


NAPIRENDEN


Ismét Kolozsváron „Az EU házhoz jön"

(4. oldal)

Tegnap délután a Belvedere szállóban kezdődött el az a kétnapos építőipari szakkonferencia, amelyet – Az EU házhoz jön tanácskozássorozat részeként – a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, az Önkormányzati Menedzsmentért Alapítvány, valamint a kolozsvári székhelyű Kárpátia Magyar–Román Kereskedelmi és Iparkamara szervezett.

A rendezvény fő támogatója a magyarországi Gazdasági és Közlekedési Minisztérium. Fontos feladatot vállalt magára a szintén magyarországi Építkezési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), amely az anyaország EU-csatlakozása után szerzett tapasztalatait osztja meg a szakma itteni érdeklődőivel.

A konferencia célja az úgynevezett low energy technikák bemutatása, amelyek az épületek minél gazdaságosabb hőenergia-kihasználását hivatottak biztosítani. Elismert szakemberek tartottak, tartanak előadásokat.

A tegnap délutáni megnyitón Kerekes Gábor, az RMDSZ gazdasági ügyekért felelős ügyvezető alelnöke emlékeztetett arra, hogy ez a konferencia-sorozat három éve indult útjára. Amint mondta, a rendezvénysorozat „reményeink szerint hasznunkra válik majd a 2007. január 1-jei EU-taggá válásunk pillanatában". – Az energia ára világviszonylatban egyre növekszik, egyre nehezebben beszerezhető és biztosítható életfeltételünkké válik, ezért nagyon fontos a korszerűsödő hazai építőipar számára, hogy komoly tényezőként kezelje ezt az új szemléletmódként is felfogható kérdést – fejtette ki.

Tegnap délután közel százan voltak kíváncsiak a hasznosítható információkra, amelyeket ma reggel 9 órától további előadások formájában adnak át. Tekintettel a téma jelentőségére, talán nem árt megismételni: a részvétel bárki számára ingyenes.

A helyszínen sok nyomtatott szakszöveghez, üzleti és szakmai kapcsolatok megalapozását, elmélyítését segítő kiadványhoz is hozzá lehet jutni. És találkozni lehet olyan építőanyagok forgalmazóival is, akik a legkorszerűbb technológiával készült árut hozzák be az országba. Lapunk régi ismerőse, Kolumbán Antónia például olyan amerikai felület-, illetve tetőszigetelő anyagokat kínál, amelyek rendkívül hatásosak, tartósak, és egyben kellemesek is.

A tanácskozás egyik médiapartnere a Szabadság.

Ördög I. Béla

vissza az elejére


Câmpeanu kiáll Tăriceanu mellett

(4. oldal)

Tegnap Radu Câmpeanu, a Nemzeti Liberális Párt (NLP) forradalom utáni első elnöke a politikai alakulatnak az erdélyi és bánsági újraalapítóival és ifjúsági szervezeteinek vezetőivel találkozott. A párt jelenlegi helyzetéről, belső konfliktusairól és saját terveiről beszélt azoknak, akik 1989 után a megyékben ismét megalapították az 1940-es évek végén betiltott alakulatot. A fiataloknak azt tanácsolta: tartsanak ki a szabadelvű eszmények mellett, és ne engedjenek annak a kísértésnek, hogy más pártba iratkozzanak, ahol esetleg gyorsabb érvényesülési lehetőséget ígérnek.

Kijelentette: Călin Popescu Tăriceanu vezetésével az NLP jó úton halad. – Egyre inkább érvényesülnek a szabadelvű politikai doktrínára vonatkozó alapelvek, célkitűzések és elképzelések. Támogatnunk kell a párt elnökét annak érdekében, hogy véghez vihesse terveit – mondta.

Hozzátette: a pártelnököt attól függetlenül kell támogatni, hogy egyesek számára rokonszenves, másokéra viszont nem. Câmpeanu ezzel Theodor Stolojan elnöki tanácsosra, volt NLP-elnökre célzott, illetve ez utóbbi által az utóbbi időszakban indított támadásokra.

K. O.

vissza az elejére


Megállíthatatlan a verespataki bányaterv jóváhagyása

(4. oldal)

Nem enged a környezetvédelmi tárca a Greenpeace és a hazai zöldszervezetek nyomásának, és nem függeszti fel a verespataki aranybánya-beruházás környezeti hatástanulmányának jóváhagyási procedúráját – közölte tegnap Bukarestben Sulfina Barbu, a tárca vezetője.

A miniszter elismerte, hogy a Greenpeace szervezet a felfüggesztést szorgalmazó kérelmet nyújtott be a tárcához. Ugyanakkor azonban felhívta a figyelmet arra, hogy egy azonos célú bírósági keresetet a gyulafehérvári ítélőtábla július 11-én jogerősen elutasított. A minisztérium tiszteletben tartja a bírósági döntéseket, így a jóváhagyási procedúrát folytatják – közölte.

Barbu fontosnak nevezte a projektről július 24-augusztus 28 között Erdélyben, illetve az augusztus-szeptember időszakban Magyarországon sorra kerülő nyilvános fórumokat és vitákat. Leszögezte: az ezeken feltett, illetve a tárcához eljuttatott kérdésekre a kanadai-román beruházónak válaszolnia kell, s a megoldásokat tartalmazó válaszokat csatolják majd a környezeti hatástanulmányhoz.

Az így kiegészített dokumentáció kerül majd őszire a kormány által felállítandó minisztériumközi technikai-elemzési bizottság elé, amelynek a beruházásról döntenie kell. – Meg kell várnunk a nyilvános vitát, az érintettek észrevételeit és kérdéseit, mert a hatástanulmány csak azt követően lesz teljes – mondta.

Sulfina Barbu már korábban elmondta, hogy amennyiben a beruházó Roşia Montană Gold Corporation cég a projekt engedélyezésének valamennyi fázisát végigjárja, és a szükséges dokumentációt a hatályos európai környezetvédelmi normák figyelembe vételével készíti el, tárcájának semmilyen oka nem lehet arra, hogy a tervet elutasítsa.

A verespataki bányaterv jóváhagyása eszerint teljes gőzerővel halad – nyilván, a megvalósítás felé.

A Greenpeace négyzetméternyi verespataki telket adományozott Gyurcsány Ferencnek, aki azonban azt szerdán visszautasította. A magyar kormányfő közölte: fokozott figyelemmel kíséri a jelentős környezeti hatásokkal járó nagyszabású beruházást, de – noha a Greenpeace gesztusát értékeli – nem áll módjában elfogadni a szervezet által felajánlott ajándékot, s nem írhatja alá az ajándékozási szerződést.

vissza az elejére


Megbüntették a BKB-vezetőket

(4. oldal)

A Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) vezetőinek megbüntetését javasolta a Babe ş -Bolyai Tudományegyetem (BBTE) etikai bizottsága. Eszerint Bodó Barna elnök írásbeli figyelmeztetést, Hantz Péter alelnök megrovást kapott, míg Kovács Lehel alelnököt az etikai bizottság felmentette a „vádak" alól, mivel részéről nem hangzott el semmiféle olyan nyilatkozat, amelyet büntetni kellett volna.

Hantz Péter a Szabadság kérdésére kijelentette: a BKB-vezetőire kirótt büntetések közül elsőszámú vádlottéként ő kapta a legsúlyosabbat. Mint mondotta, szándékukban áll fellebbezni a döntés ellen, mivel szerintük az etikai bizottság egyáltalán nem vette figyelembe a meghallgatásuk során elhangzottakat. Az egyetemi oktató hangsúlyozta, hogy a továbbiakban is folyatják a Bolyai Egyetem újraalakításáért megkezdett küzdelmüket.

Mint ismeretes, a három egyetemi oktatót két héttel korábban mintegy két órán keresztül hallgatta ki a BBTE etikai bizottsága. Az önálló magyar Bolyai Egyetem újraalakítását és a magyar nyelvű fakultások létrehozását szorgalmazó BKB-vezetőket a közvélemény félretájékoztatásával és a BBTE hírnevének befeketítésével vádolják.

P. A. M.

vissza az elejére


KÖRKÉP


Szamosújvár
Elkezdődtek az iskolajavítások

(5. oldal)

A tanév, valamint az érettségi vizsgák befejeztével, a polgármesteri hivatal által szerződtetett cégek elkezdték a tatarozási munkálatokat a kisváros legrégibb középiskolájában, a Petru Maior Elméleti Líceumban.

A tanitézmény vezetősége és diákjai már jó ideje jelezték a városháza illetékeseinek, hogy az épület átfogó javítási munkálatokat igényel. A vakolat rendkívül rossz állapota miatt valósággal életveszélyes volt elhaladni a líceum előtt. Jelen pillanatban a licitet megnyert cég munkásai a homlokzat felújításán dolgoznak. A líceum vezetősége meglepő információt közölt: több mint 10 (!) éve nem meszelték le a Főutcán található épületet.

A szamosújvári Petru Maior Elméleti Líceumban a tavaly felújították és korszerűsítették a tornaterem fürdőit és öltözőit, de kicserélték az iskola épületének tetőszerkezetét is. A beruházásokat a városháza pénzügyi támogatásával valósítják meg.

vissza az elejére


Angol nyelvtanfolyam diákoknak

(5. oldal)

Nem ülnek tétlenül az idei nyáron a szamosújvári iskolások. Az idegen nyelvek iránt érdeklődő fiatalok kapnak maguknak a vakációban is elfoglaltságot. A hét elején az 1-es számú I–VIII. osztályos iskola keretében angol nyelvtanfolyam indult be a szünidőben levő gyermekek számára. A nyelvleckéket két héten keresztül angliai főiskolások tartják. Két csoport keretében harminc diák vesz részt a nyári nyelvtábor tevékenységein.

Az idén immár negyedik alkalommal szerveznek nyelvtanfolyamot a nyári szünidőben Szamosújváron. Ezelőtt 2 évvel a francia nyelvvel is megismerkedhettek a Kis-Szamos parti város kicsinyei.

Erkedi Csaba

vissza az elejére


Díjazott lakóközösségek

(5. oldal)

Csütörtökön a kolozsvári polgármesteri hivatal üvegtermében Emil Boc polgármester átadta a díjakat a Nagytakarítás elnevezésű verseny nyerteseinek. A vetélkedőt a tömbházak körüli minél példásabb takarítás elvégzése érdekében indította polgármesteri hivatal.

Megtudtuk: a megmérettetésre összesen 293 lakóközösség iratkozott be, ezek közül 130-at díjaztak.

– Együtt Kolozsvárból európai szintű várost kell teremtenünk annak érdekében, hogy minél jobban érezzük magunkat – jelentette ki a polgármester.

A legtöbb díjat a Monostor-negyedi lakóközösséget kapták, a város eme részéből 37gondnok vehetett át díjat. A Györgyfalvi, az Andrei Mureşanu-negyedből, az Irisz-telepről és a központból 32, a Mărăşti térről, a Tóközből, Szamosfalváról és a Bulgária-telepről 28, a Donat-negyedből, a Kerekdombról, a Horea útról 17, a Hajnal-negyedből és a Nyárfasorról pedig 16 lakóközösség vehetett át különböző díjat.

K. O.

vissza az elejére


Uniós állampolgárok is dolgoznak feketén
Sok külföldi tartózkodási engedéllyel sem rendelkezik

(5. oldal)

A munkaügyi felügyelőség a Közigazgatási és Belügyminisztériumhoz tartozó, külföldiekkel foglalkozó Kolozs megyei irodával közösen ellenőrizte, egyrészt a külföldi állampolgárok itteni munkavállalását, másrészt a tartózkodási engedélyüket. Azok az idegen állampolgárok ugyanis, akik hazai munkaadónál fizetett tevékenységet végeznek, mindenképpen munkavállalási engedéllyel kell hogy rendelkezzenek. Ugyanakkor tartózkodási engedély is szükséges ahhoz, hogy a külföldi törvényesen itt élhessen, amennyiben nem turistaként vagy rokonlátogatóba érkezett Romániába. A munkaviszony szempontjából 7 munkaadót ellenőriztek a megyében, és 30 személy nem rendelkezett a munkavállaláshoz kért törvényes iratokkal.

Luduşan Marius, a külföldiekkel foglalkozó iroda vezetője szerint meglepő módon az uniós államok polgárai vezetnek a feketemunkában. Hozzájuk ugyanis nagyobb engedékenységgel viszonyulnak, minimális feltételeket kérnek az itt tartózkodáshoz, és vízum sem szükséges az országba való beutázásnál. Éppen ezért könnyebben előfordul a jogszabályok figyelmen kívül hagyása. A moldvai állampolgárok esetében merül még fel több probléma, akik egy félévben 90 napot tartózkodhatnak az országban turistaként, ehelyett egyéb tevékenységgel foglalkoznak, mondta az irodavezető.

Legtöbben Moldovából érkeztek
A külföldiekkel foglalkozó iroda Kolozs megyében 2604 külföldi állampolgárt tart nyilván, 75 országból, akik ideiglenes vagy állandó jellegű tartózkodási engedéllyel rendelkeznek. Ezek közül 1624 diák, 52 állandó romániai lakóhellyel rendelkezik, 252 kereskedelmi tevékenységet folytat, 66 munkavállaló, megfelelő engedéllyel, 80 humanitárius, 40 pedig vallásos tevékenységet végez, 25 egyetemi tanár. Legtöbben Moldovából érkeztek (595), ezután Tunéziából (524), Olaszországból (162), az Egyesült Államokból (120), Németországból (113) és Izraelből (112). Az iroda azokat is nyilvántartja, akik bűncselekményt követtek el a megyében, ezek közül a legtöbben olaszok, moldávok és jordániaiak. A főbb bűncselekmények az adócsalás, ittas vezetés, sikkasztás és csalás, de előfordult gondatlanságból elkövetett emberölés, rablás, erőszak és kerítés is.

Az év első felében 52 külföldi állampolgárt büntettek meg törvénytelen itt tartózkodásért, 25 ezer új lej értékben. Közülük 31 személynek el kellett hagynia az ország területét, 5 külföldi (jugoszláv, tunéziai és moldáv) állampolgárnak pedig hosszabb ideig megtiltották az országba való beutazást.

Megverték a felügyelőket
Daniel Păcurariu, a megyei munkaügyi felügyelőség vezetője példátlan esetről is beszámolt a tegnapi sajtótájékoztatón. Amint elmondta, a munkaviszonyt ellenőrző felügyelők munkája eddig sem volt könnyű, többször kellett rendőri segítséghez folyamodni. Az azonban még nem fordult elő, ami az elmúlt héten a városban sátrat vert Prága Cirkusz ellenőrzésénél megtörtént.

A mangáliai székhelyű Music Park cég hozta a cirkuszt a városba, és amikor a munkaügyi felügyelők, pénzügyőrök és a külföldiekkel foglalkozó iroda képviselői az iratokat szerették volna ellenőrizni, azzal fenyegették meg őket, hogy rájuk szabadítják az oroszlánokat. A cirkusz területén 3 személy szerződés nélkül dolgozott, 2 magyar állampolgárnak pedig nem volt munkavállalási engedélye, amiért a hivatal 16 ezer (új) lej büntetést állapított meg. Mivel a szidalmaktól, kiabálásoktól feszült, erőszakos hangulatban nem tudták befejezni az ellenőrzést, a magát a cég egyik tulajdonosának kiadó Jeanina Şerbant, és az igazgatóként bemutatkozó Ştefan Burfetét másnapra beidézték a pénzügyőrségre. Ott a helyzet még feszültebbé vált, a cég képviselői ugyanis megtagadták a jegyzőkönyv aláírását, az épületből távozni akaró Dana Ioan felügyelőségi irodavezetőt megfenyegette, Marian Marcel felügyelőt pedig tettlegesen is bántalmazta Ştefan Burfete. Az állítólagos igazgatót néhány óráig bekísérték ugyan a rendőrségre, jelenleg azonban a felügyelők tudomása szerint Szatmáron turnézik a cirkusszal. Az ügyben az ügyészség és a rendőrség folytat kivizsgálást, hivatalnok fenyegetése munkájának gyakorlása közben, ütés, az ellenőrzés meggátolása, rágalmazás bűncselekmények vádjával.

Külföldi munkaközvetítőket ellenőriztek
Június 26. és július 14. között országos szintű ellenőrzést végeztek azoknál a munkaközvetítő cégeknél, amelyek külföldi munkára toboroznak személyeket. Ennek egyik oka többek között a munkavállalók által tett feljelentések voltak, mondta Daniel Păcurariu főfelügyelő. A közvetítő cégek sok esetben nem tesznek eleget a 2000/156. törvény követelményeinek, például nem rendelkeznek biztos külföldi munkahely ajánlattal, amelyet előzőleg az idegen munkáltatóval is egyeztessenek, vagy nem fordítják le román nyelvre a szerződéseket, amely szintén törvényes kötelezettségük lenne. Emellett több törvénytelen illetéket behajtanak a munkavállalótól, vagy nem szerepelnek a felügyelőség nyilvántartásában, amely szintén feltétele a külföldi munkaközvetítésnek. Az is előfordult, hogy az alkalmazottal elvégeztetett munka nem felelt meg a szerződésben feltüntetettel, ilyen esetben a panaszos csak a bíróságon kereshet jogorvoslatot.

A hivatal 80 külföldi munkavállalással foglalkozó céget tart nyilván, ezek közül sok beszüntette a tevékenységét. A 45 ellenőrzött iroda közül hármat büntettek meg 23 ezer lejjel.

(i)

vissza az elejére


A rendőrség hírei
45 ezer eurós csalás

(5. oldal)

Csalás, okirat- és magánokirat-hamisításra való felbujtás, valamint azok felhasználása miatt indult nyomozás egy kolozsvári férfi ellen. A helyi rendőrök hétfőn érték őt tetten egy kereskedelmi bank fiókjánál, ahol 10 000 euró értékű kölcsönt akart felvenni. A 38 éves Toader Cristian egy hamis, Hristea Nicolae névre szóló személyazonossági igazolványt és egyéb hamis iratokat akart benyújtani a bank kolozsvári fiókjánál, a dolgozók azonban rájöttek a turpisságra, és riasztották a rendőrséget, amely még a helyszínen elfogta az illetőt. A férfi a rendőröknek is Hristea Nicolae néven „mutatkozott be", így bekísérték a rendőrségre, ahol kiderült valódi személyazonossága, valamint hogy a Kolozsváron élő, de Râmnicu Vâlcea-i férfi nem csupán munkanélküli, hanem büntetett előéletű: korábban lopás, illetve törvénytelen valutázás miatt volt elítélve.

A vádlottat eleinte egynapos őrizetbe vették, időközben azonban kiderült, hogy Hristea Nicolae néven másik három bankhoz is leadott kölcsönkérelmet – összesen 35 ezer euró értékben –, így 29 napos előzetes letartóztatásba helyezték.

Szekeret vitt el a vonat
Halálos baleset történt szerdán reggel a Marótlaka (Morlaca) és Sebesvár (Bologa) közötti vasútvonalon: a Kolozsvár–Budapest szakaszon közlekedő 564-1-es számú nemzetközi vonat az egyik vasúti átkelőnél telibe talált egy lovas szekeret, amelyen két személy, egy férfi és egy nő ült. A balesetben ez utóbbi, a 70 éves marótlaki T. Anica életét vesztette.

Munkahelyéről lopott
Lopással vádolják a tordai mezőgazdaságkutató-állomás egyik napszámosát. A 47 éves, helybéli P. Iosif kedden éjjel háromnegyed 12 órakor bukott le: egy járőröző rendőregység igazoltatta a Drumul Ceanului utcában, s átkutatta a fűvel megrakott lovas szekerét. A rendőrök négy zsák lisztet, három zsák búzát, valamint négy zsák kukoricát találtak, melyeket, mint kiderült, a férfi munkaidőben lopott el folyó hónap 10–18. között, majd eldugta egy barakkban a kutatóállomás területén. Amikor elfogták, épp hazafelé tartott az árúval. A 250 lejes kár megtérült.

Egyetemistákat loptak meg
A helyi általános iskolában elszállásolt egyetemistákat lopta meg két bonchidai kiskorú: az eleinte ismeretlen tettesek hétfőn késő este az ablakokon bemászva összesen 2000 lejes kárt okoztak a termekben talált, személyi tulajdont képező javak eltulajdonításával. Kilétükre hamarosan fényt derített a helyi rendőrség, amely a 15 éves T. Ioan és a 12 éves G. Ileana személyében azonosította a vélt tetteseket.

(balázs)

Az oldalt szerkesztette: Kiss Olivér

vissza az elejére


GAZDASÁG


Kínai légitársaságok érdeklődnek Románia iránt

(6. oldal)

Két kínai légitársaság is érdeklődik a hazai piac iránt, ezek nagyobb kínai városokból akarnak járatokat indítani Bukarestbe, közölte a bukaresti közlekedési minisztérium polgári repülési osztályának (MTCT) igazgatója.

Dan Andrei elmondta: az Air China – amely Bukarestben irodát is készül nyitni – szeretné újra megnyitni a Peking–Bukarest járatot, a Hunan Airlines pedig Hunan tartomány, illetve Sanghaj és Bukarest között akar járatot üzemeltetni.

Jelenleg nincs közvetlen vonal a két ország között, a TAROM 2003 tavaszán jelentős vesztesége miatt szüntette be a pekingi járatot. Bár a TAROM 2004-ben ismét nyereséges lett, tervei között középtávon nem szerepel ilyen nagy távolságú járatok újraindítása.

A hazai piac az utóbbi időben a fapados légitársaságok számára is vonzóvá vált: a SkyEurope és a WizzAir is számos járatot üzemeltet.

A WizzAir, Közép-Kelet Európa legnagyobb diszkont légitársasága bukaresti sajtótájékoztatóján június végén bejelentette, hogy jelentős mértékben növeli szerepét a hazai piacon. A légitársaság – a már bejelentett és júliusban startoló Budapest-Marosvásárhely mellett – 2007. januárjától még 8 új útvonalat indít, összesen 3 román városból. A WizzAir alacsony árakon kínál repülőjegyeket immár a román fővárosból, Bukarestből (Băneasa Repülőtér), Aradról és Marosvásárhelyről is. Ezekből a városokból közvetlen járatokkal érhető majd el Barcelona, Róma, Milánó, London, Dortmund és Budapest.

vissza az elejére


Nőtt a légi forgalom

(6. oldal)

Az első évnegyedben 28,45 százalékkal nőtt a személyforgalom a hazai repülőtereken a tavalyi első évnegyedhez viszonyítva, az áruforgalom 4,72 százalékkal bővült. Az időszakban 994 104 utast szolgáltak ki repülőtereink, a tavalyi első negyedben csak 773 905-öt. Az áruforgalom 4923 tonnát ért el a tavalyi megfelelő időszak 4701 tonnája után.

vissza az elejére


Külföldi befektetések: Magyarország a harmadik

(6. oldal)

Magyarország állt a harmadik helyen Romániában a külföldi befektetők sorában idén májusban Olaszország és Németország után, megelőzve Franciaországot – tette közzé a statisztikai hivatal.

Májusban 1100 vegyes vállalatot jegyeztek be országos szinten, összes jegyzett tőkéjük 158,79 millió lejt (44,78 millió eurót) tett ki. A legtöbb külföldi befektető Olaszországból érkezett, 225, a második helyen Németország állt, 107 beruházással, a harmadik Magyarország 75-tel, a következő Franciaország 57-tel, Ciprus 52-vel és Ausztria 51-el.

Az év első öt hónapjában 4902 külföldi tőkével működő vállalkozást jegyeztek be, összes jegyzett tőkéjük 1,785 milliárd lejre(410,29 millió euróra) rúgott. A legtöbb külföldi vállalatot Bukarestben, a legkevesebbet Hargita megyében jegyezték be.

vissza az elejére


Magyar–román regionális fejlesztés

(6. oldal)

Nemrég Debrecenben hivatalosan bemutatták az Európai Unió által az Interreg IIIA programja keretében finanszírozott tervet, melynek címe: A magyarországi és romániai regionális fejlesztés szakemberei közötti partnerségi hálózat megvalósítása – Partnerség 2007–2013.

Az eseményen részt vett a debreceni székhelyű Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség, a Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség, valamint román részről az Észak-Nyugati Regionális Fejlesztési Ügynökség és a Szatmár Megyei Tanács képviselői. A határmenti program 2006 szeptembere és 2007 szeptembere között zajlik le, és közös objektumok elsőbbségének meghatározását, a szakemberek közötti tapasztalatcserét, a két ország érintett fejlesztési intézményei közötti együttműködést tartalmazza.

Ezt könnyíti, hogy tavaly Nagyváradon megnyitották a Román–Magyar Határmenti Együttműködési Iroda székhelyét.

vissza az elejére


A textilipar 2 milliárd eurót veszít 2010-ig

(6. oldal)

A hazai textilipar termelésének értéke várhatóan 7,5 milliárd euró lesz 2010-ben, 2 milliárd euróval kevesebb az ideinél. A visszaesés oka a távol-keleti konkurencia.

A textilipar jelenleg nagy részben szerződés alapján gyártja a Zara, a Christian Lacroix, az Escada, a Lacoste, a Sonya Rykiel, a Dolce & Gabbana vagy a H&M márkákat, a külföldi bérgyártatók azonban föltehetőleg még olcsóbb gyártóhelyek után néznek Kínában és környékén.

Ezzel a hazai textilipar bizonyára nem tud és nem is akar versenyezni, ezért jelentős koncentráció várható az ágazatban. 2010-re felével kevesebb textilipari vállalat lesz Romániában a mainál, de a termelési érték várhatóan csak negyedével csökken, mert az egyesülő és megmaradó cégek, minőségben és árban, a piac középső és felső – luxus – részét fogják megcélozni, az alacsony minőségű piacot lényegében átengedve a távol-keleti konkurenciának.

Így az is várható, vélik az iparág vezetői és szakértői, hogy a hazai textiliparban az átlagbér 2010-ig megháromszorozódik, akár havi 1500 lejre emelkedhet.

vissza az elejére


Jelentős beruházások a baromfiiparban

(6. oldal)

A következő években jelentős beruházásokra készülnek a hazai baromfiipari cégek, hogy a bel- és külföldi piacokon egyaránt erősítsék pozícióikat. Az egyik legnagyobb baromfiipari vállalat, a bákói Agricola például 5 millió eurót fordít fejlesztésre 2008-ig, s ezáltal 11 százalékkal növekedhet a forgalma. A vállalat tavaly 99,6 millió dollár árbevételt ért el az egy évvel korábbi 94 milliót követően. Tavaly 27 500 tonna baromfihúst állítottak elő, a fejlesztéseknek köszönhetően a termelés 2010-ben várhatóan 35 200 tonnára emelkedik. Az Agrocolát is érzékenyen érintette a madárinfluenza, a kiviteli korlátozások miatt havi 300 ezer euróra tehető a vesztesége, de bíznak abban, hogy a tilalmak feloldása után visszanyerik pozícióikat a külföldi piacokon.

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Július 20., csütörtök

(6. oldal)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

100 Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25.)

3,550/3,585

2,81/2,86

1,24/1,28

Western Union – szolgáltatás a Sora, Szentegyház u. 4. és Széchenyi tér 23–25. szám alatti váltóirodákban.

vissza az elejére


Július 21., péntek

A Román Nemzeti Bank árfolyamai: 1 euró = 3,5642 lej, 1 USD = 2,8274 lej, 100 magyar forint = 1,2935 lej.

Az oldalt szerkesztette: Tibori Szabó Zoltán

vissza az elejére


HIRDETÉS

(7 oldal)

Hirdetésfelvétel: Kolozsváron: Jókai (Napoca) u. 16., hétköznap 9–16, szombaton 10–12 óra között. Désen, hétköznapokon: Lukács Éva, tel.: 212-099. A 14 óráig feladott hirdetése már másnap megjelenhet.

vissza az elejére


INGATLAN

(7 oldal)

Eladó Kiskapuson családi ház: három szoba, fürdőszoba, garázs, gazdasági épületek, 2200 négyzetméter telken és kalotaszegi festett bútor. Telefon: 0744-227739. (M)

vissza az elejére


ÁLLÁS

(7 oldal)

Marosvásárhelyi székhelyű építőipari cég alkalmaz építészmérnököt, mestert, technikust, árajánlatkészítőt. Követelmények: megfelelő végzettség, minimum két év tapasztalat. Jelentkezni magyar nyelvű CV-vel a 0265/250-803-as tel/faxszámon, hétfőtől péntekig, 8.30–16 óra között. (M)

vissza az elejére


BÉRBE VESZ

(7 oldal)

Bútorozatlan kiadó kétszobás lakást vagy garzont keresek 9 éves fiammal, a központhoz közel, elérhető áron. Telefon: 590-485, 591-808. (0005)

Félix-fürdőn nyaralóknak kiadó nagy szoba, közel a fürdőhöz, családnak is kitűnő. Csendes hely, főzési, parkolási lehetőség. Telefon: 0259/423-754, napközben. (M)

Megbízható fiatalok főbérlő nélküli kiadó lakást keresnek csendes helyen. Telefon: 0741-915638. (0016)

vissza az elejére


MEGEMLÉKEZÉS

(7 oldal)

Amikor valaki hiányzik és nagyon sír a lelkünk, vigaszt nem találunk, akármerre megyünk. Ha újra látnánk, és reánk nézne, szívünk a bánatból mosolyra térne. Szívünkben örökké tartó bánattal és fájdalommal emlékezünk a ma két éve elhunyt, drága jó édesanyánkra,
SZÉKELY ILONÁRA,
és a tizenhét éve elhunyt édesapánkra,
SZÉKELY ATTILÁRA.
Nyugodjanak békében. BÁNATOS GYERMEKEI, ILDIKÓ ÉS LACI. (0009)

vissza az elejére


Egy perc derű

(7 oldal)

– Kérem – mondja a vevő az állatkereskedőnek –, én nyolc pár nyulat kértem, és ön csak egy párat tett a dobozba. Miért?
– Na, csak várja meg, míg hazaér!

vissza az elejére


SPORT


Az Adevărul nyerte a bowling sajtókupát

(8. oldal)

Második alkalommal rendezte meg a Zile şi nopţi reklámújság a bowling sajtókupát, a bajnoki cím a Jókai utca 16. szám alatt maradt, ám ezúttal az Adevărul de Cluj hódította el. A második helyen a Kolozsvári Rádió, a harmadikon az RTV kolozsvári stúdiójának sajtósai végeztek.

A címvédő Szabadság csapata (Kis Etelka felvételén balról jobbra: Kiss Olivér, Balázs Bence, és Póka János András) ezúttal a negyeddöntőben elvérzett.

vissza az elejére


LABDARÚGÁS
Kikapott a Dési Egyesülés a Glóriától

(8. oldal)

Miután a múlt hét végén 5–0 arányban győztek a második csapat ellen, szerda délután Szászrégenben 3–0-s vereséget szenvedtek a Dési Egyesülés labdarúgói a beszterceiek élvonalbeli csapatától. A két csapat edzője Ovidiu Ionuţ Sabău, illetve George Ciorceri megegyezett, hogy 2 x 60 percet játszanak. A beszterceiek Negrean mesterhármasával nyertek (60., 90. és 110. perc). A désiek a következő felállításban léptek pályára: Ştef – Podină Ţurbutan, Streangă, Hoosch – Ambrus, Băcnean, Nechita, Goga – Chiorean, Gorga. A második félidőben a keret többi játékosa is szóhoz jutott.

E hét végén, szombaton az Egyesülés a szamosújvári pályán a Bethleni Szamos Gáz C-ligás együttesét fogadja.Erkedi Csaba

vissza az elejére


Olasz futballegyveleg
A Milan indulhat az UEFA-kupában?

(8. oldal)

Elképzelhető, hogy az olasz bundaügy miatt megbüntetett AC Milan elindulhat a labdarúgó UEFA-kupa következő idényében.

Az ország szövetsége ugyanis elutasította a tavasszal 7. helyen végzett Empoli licencigényét, így a 44 pontos levonás után 8. milánóiak kerülhetnek a helyére.

A botrányban – amelynek kapcsán a római sportbíróság első fokon a másodosztályba száműzte a Torinói Juventust, a Fiorentinát és az SS Laziót – a Milan is érintett volt. A piros-feketék maradhatnak a Serie A-ban, ugyanakkor 15 pontos hátrányból kezdik a 2006–2007-es szezont. A múlt pénteki ítélet kizárta a klub Bajnokok Ligája-szereplését, az UEFA-kupáról azonban nem rendelkezett.

Buffon nem hagyja el az „Öreg hölgyet"
A Juventus labdarúgócsapatában akarja folytatni pályafutását Gianluigi Buffon, a másodosztályba visszaminősített együttes világbajnok olasz kapusa. Silvano Martina, a klasszis menedzsere elmondta, hogy több klub, így az AC Milan és az AS Roma is szívesen alkalmazta volna Buffont, ám az „Öreg hölgynek" becézett klub nem foglalkozott az ajánlatokkal.

Az olasz bundabotrány után a római sportbíróság első fokon a Serie B-be száműzte a Juventust, a Fiorentinát és az SS Laziót.

Cannavaro és Emerson a Real Madridban
A bundabotrány miatt az olasz másodosztályba visszasorolt Juventustól Fabio Cannavaro és Emerson is a Real Madrid labdarúgócsapathoz igazol.

A királyi gárda honlapja szerint a megállapodás szerda este Torinóban született meg, a játékosok bemutatására pedig pár napon belül sor kerül a Santiago Bernabeu Stadionban.

A két klub nem hozta nyilvánosságra a világklasszis duó vételárát, de a spanyol sajtó értesülései szerint 20 millió euróért hagyta el Torinót a világbajnok olasz válogatott csapatkapitánya és a brazil védekező középpályás.

A 100. válogatottságát a világbajnoki címmel megkoronázó Cannavaro az elmúlt két évben a Juventusnál is együtt dolgozott Fabio Capellóval, a Real két hete kinevezett vezetőedzőjével, míg Emerson már a harmadik együttesbe kíséri el a mestert, ugyanis ők az AS Rómát hagyták ott a Juventus kedvéért két éve.

A 32 éves Cannavaro és a 30 esztendős Emerson két csapattársa ugyanakkor éppen a Real Madrid ősi riválisához tart: az FC Barcelona sajtóértesülések szerint 19 millió euróért napokon belül megszerzi a szintén világbajnok Gianluca Zambrottát, valamint a francia Lilian Thuramot.

vissza az elejére


Zidane és Materazzi büntetése

(8. oldal)

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) fegyelmi bizottsága Zürichben ítéletet hirdetett a németországi világbajnokság legnagyobb vihart keltő ügyében: Zinedine Zidane-t három, Marco Materazzit pedig két mérkőzésre tiltotta el.

A vb-döntőjében összetűzésbe került két futballistát – Zidane a 108. percben szándékosan mellkason fejelte az őt provokáló Materazzit – pénzbüntetéssel is sújtották, az előbbinek 7500, míg az utóbbinak 5000 svájci frankot kell fizetnie.

Materazzi múlt pénteken számolt be a történtekről a fegyelmi bizottságnak, míg Zidane csütörtökön két órán át mondhatta el a saját verzióját.

A visszavonult francia klasszist a meghallgatás után hiába faggatták, egy szót sem szólt a várakozó újságíróknak.

vissza az elejére


KERÉKPÁR
93. Tour de France
Landis és Perreiro Sio csereberéli a sárga mezt

(8. oldal)

A dán Mickael Rasmussen nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny 16., egyik legnehezebb szakaszát. Az összetettben azonban ismét a spanyol Oscar Perreiro Sio vette át a vezetést, miután az élen álló Floyd Landis leszakadt az utolsó emelkedőn, és nagy hátránnyal ért célba.

A Bourg d’Oisans és La Toussuire közötti 182 km-es szakaszon négy – két kiemelt, egy első és egy második kategóriás – emelkedő nehezítette a mezőny dolgát, amelyből a tavalyi hegyi pontversenyben győztes Rasmussen két társával már az első km-eken megszökött a mezőnytől.

A dán kerekes kitűnő ritmusban versenyezve, és minden hegyre – így a befutót is jelentő La Toussuire-ra is – elsőként ért fel, így megérdemelten szerezte élete második szakaszgyőzelmét a Touron.

Az összetettben előkelő helyen állók sokáig, egészen az utolsó magaslat aljáig együtt haladtak, amikor a Carlos Sastre robbantott, s egyedül iramodott Rasmussen után. Mögötte nagy meglepetésre az eddigi hegyi szakaszokon magabiztosan szereplő Landis korán leszakadt, Perreiro Sio ugyanakkor a német Andreas Klödennel és az ausztrál Cadel Evansszel nagy tempóban tekert.

Sastre közel két perccel ért célba a hegy alján még több mint hat perccel vezető Rasmussen mögött, őt ugyanakkor mindössze 15 mp-re követte Perreiro Sio triója.

Landis több mint tíz perccel ért be a dán győztes mögött.

Eredmények, 16. szakasz, Bourg d,Oisans-La Toussuire, 182 km, hegyi befutó: 1. Mickael Rasmussen (dán, Rabobank) 5:36:04 ó, 2. Carlos Sastre (spanyol, CSC) 1:41 p hátrány, 3. Oscar Pereiro Sio (spanyol, Caisse d,Epargne) 1:54 p h., 4. Cadel Evans (ausztrál, Davitamon-Lotto) 1:56 p h., 5. Andreas Klöden (német, T-Mobile) azonos idővel, ..., 23. Floyd Landis (amerikai, Phonak) 10:04 p h.

Az összetettben (sárga trikó): 1. Pereiro Sio 74:38:05 ó, 2. Sastre 1:50 p h., 3. Klöden 2:29 p h.

Csütörtökön a Saint-Jean-de-Maurienne és Morzine közötti, öt heggyel nehezített 200,5 km-es szakasz várt a mezőnyre. A szakaszt Landis nyerte, de Pereiro Sio megőrizte vezető helyét az összetettben. További részletek a holnapi lapszámunkban.

Armstrong zavarban és veszélyben
Magyarázkodásra kényszerült a hétszeres Tour de France-győztes Lance Armstrong, aki a hét végén „seggfejeknek" nevezte a világbajnoki ezüstérmes francia labdarúgó-válogatott tagjait.

„Valóban azt mondtam, hogy pozitív lett a seggfej-tesztjük, de félreértették a szavaimat. Csak egy nagy komédia volt az egész" – mondta a tavaly visszavonult amerikai sztár, akit az ismétlődő fenyegetések miatt testőrök kísérnek a jelenlegi Touron.

A France Soir című bulvárlap hétfői szalagcímében alaposan beköszönt a 34 éves klasszisnak, a következő szöveggel: „Bienvenue en France, asshole!", azaz „Üdvözlünk Franciaországban, seggfej!".

vissza az elejére


TENISZ
A fehér sport érdekességeiből
Serena Williams parádés visszatérése

(8. oldal)

Közel féléves kihagyás után fantasztikus győzelemmel tért vissza Serena Willams: a korábbi világelső rendkívül könnyedén búcsúztatta a második helyen kiemelt orosz Anasztaszja Miszkinát a 175 ezer dollár összdíjazású cincinnati női tenisztorna első fordulójában.

A 24 éves klasszisnak – aki térdsérülése miatt utoljára az év eleji Australian Openen lépett pályára – mindössze 56 percre volt szüksége ahhoz, hogy két tükörjátszmában, 6:2, 6:2 arányban legyőzze a Roland Garros 2004-es bajnokát, a világranglista 11. helyezettjét.

Rekordpénzdíj az idei US Openen
Rekordösszdíjazás vár az augusztus 28-án kezdődő amerikai nyílt teniszbajnokság résztvevőire. A férfi és női győztes egyformán 1,2 millió dollárt kap, amely 6,7 százalékkal több a tavalyi javadalmazásnál.

Az év utolsó Grand Slam-tornáján összesen 18,5 millió dollárt osztanak szét.

Sampras ismét játszott, és nagyon élvezte
A tizennégy egyéni Grand Slam-diadalával csúcstartó amerikai Pete Sampras 2002-es US Open-győzelme óta először szerepelt tenisztornán New Yorkban.

A hivatalosan 2003-ban visszavonult klasszist nagy lelkesedéssel fogadta a közönség a Harbour Islanden rendezett viadalon, amely a World Team Tennis Tour elnevezésű szenior csapat körverseny egyik állomása volt. Beszámolók szerint a 34 éves Sampras jól mozgott, ezzel együtt nem tudta megakadályozni együttese, a Newport Beach Breakers vereségét. A találkozót a New York Sportimes nyerte 21–10-re.

A szintén legendás Billie Jean King által a 70-es évek eleje óta szervezett versengésben idén 12 csapat szerepel, 12 város képviseletében. Az együtteseket két-két korábbi aktív női, illetve férfi játékos, valamint egy edző alkotja.

„Remekül szórakoztam" – mondta Sampras azután, hogy egyesben megverte Alex Bogomolovot, férfi, illetve vegyes párosban viszont kikapott. „Nem vártam magamtól csodát, ehhez képest egész jól elboldogultam. Számomra már nem arról van szó, hogy ezt vagy azt az ütést javítsam, egyszerűen csak a játék kedvéért teniszezek. Egyébként különös érzés volt idejönni, ilyen közel játszani Flushing Meadows-hoz. Hogy szalad az idő! Nem jártam itt azóta, hogy visszavonultam."

Samprast a 2003-as US Openen búcsúztatták el hivatalosan. Tétmérkőzést egy évvel korábban, ugyanott, az amerikai nyílt bajnokság döntőjében játszott, akkor megverte honfitársát, Andre Agassit. Pályafutása során hétszer diadalmaskodott Wimbledonban, ötször nyert US Opent és kétszer Australian Opent.

Kolozs megye hét végi sportműsorának egyetlen kiemelkedő eseménye lábteniszben lesz: szombaton 9 órakor a kolozsvári Record sportbázison a Record-kupáért kiírt nyílt páros versenyt rendezik meg.

Az oldalt szerkesztette: Póka János András