Magyar katonák nyugszanak Kolozsvár belvárosában
Hatvanhárom éve történt ismeretlen tragédiára derült fény

(1. oldal)

Ezen a helyen hantolták el a két magyar és egy német katonát

Két magyar és egy német katona nyugszik egy Kolozsvár belvárosában található telek kertjében. Sírhelyüket néhány kő jelzi, és minden évben november 1-jén három szál gyertya kerül a hantra. Erről Kati néni gondoskodik, aki 1944 októberében tizenéves leánykaként szemtanúja volt annak, ahogyan a városba bevonuló szovjet katonák kivégezték a nagybátyja padlásán rejtőző katonákat. A holttesteket éjszaka a kertben elhantolták, és közel hatvanhárom éve ott nyugszanak, távol otthonuktól, szeretteiktől, családtagjaiktól. Kihantolásuk, azonosításuk és méltó módon való újratemetésük azonban akadályokba ütközik, legalábbis a magyar katonák esetében, mivel Magyarország és Románia tíz év után sem tudta megkötni a hadisírok gondozására vonatkozó megállapodást. A magyar hatóságok remélik, hogy az egyezmény még az idén létrejön, de addig is intézkedni fognak a három katona ügyében. (Részletek a 7. oldalon)

vissza az elejére


Kolozsvár és Nemeszsuk: Nokia minden szinten

(1. oldal)

Tegnap délelőtt Nemeszsuk határában ünnepélyes keretek között megnyitották azt az építőtelepet, amely a Nokia konszern gyárát fogja „világra segíteni". A távközlési eszközöket és tartozékokat termelő finn központú multinacionális cégnek világszinten ez lesz a tizenegyedik beruházása – eddig Európa, Amerika és Ázsia kilenc országában (többek közt Magyarországon, Komáromban) sikerült megvetnie lábát. Ezzel párhuzamosan Kolozsváron megnyílt a Nokia által kiírt munkaerővásár, amelyre mintegy 6 ezer jelentkezőt várnak, így, amennyiben a jóslat valóra válik, könnyen az eddigi legnagyobb hazai állásbörzévé nőheti ki magát. Fontosságát talán az jelzi a legjobban, hogy a megnyitón a konszern, illetve a város hivatalosságai mellett jelen volt Paul Păcuraru munkaügyi miniszter is, aki kijelentette: haza szeretné vonzani a külföldön dolgozó román állampolgárokat.

RÉSZLETEK A 7. OLDALON

vissza az elejére


Kult-Túra


Mainap

(2. oldal)

NÉVNAP: Emília. Latin eredetű név, az Emil férfinév eredetijének női párja. Jelentése versengő, vetélkedő.

NAPKELTE: 5 óra 35 perckor.

NAPNYUGTA: 21 óra 24 perckor.

ÉVFORDULÓK: Június 30-án történt: 1853. Teleki Blanka grófnőt tíz év várfogságra ítélték magyar szellemű leánynevelés vádjával. • 1870. Ada Keplev megszerezte diplomáját. Ő volt az első nő, aki jogi diplomát kapott. • 1884. A Nemzeti Színházban megtartották az utolsó operaelőadást, ezután a Nemzeti teljesen drámai színházzá alakult. • 1894. Megnyitották az azóta a brit főváros jelképévé emelkedett Tower Bridge-t Londonban. • 1971. Három szovjet űrhajós vesztette életét, amikor a Szojuz-11 űrhajó leszálló kabinjából megszökött a levegő. • Június 30-án született: 1818. Emily Bronte angol író. • 1860. Andrássy Gyula (ifjabb), gróf, királypárti politikus, miniszter, akadémikus. • 1884. Szép Ernő költő, író, újságíró, a Nyugat munkatársa. • 1892. Lajtha László Kossuth-díjas zeneszerző, népzenekutató. • 1911. Czeslaw Milosz Nobel-díjas lengyel költő, író, műfordító. • 1926. Paul Berg Nobel-díjas amerikai biokémikus, a génsebészet megalapozója. • 1966. Mike Tyson amerikai ökölvívó, nehézsúlyú világbajnok. • Június 30-án halt meg: 1868. Tompa Mihály költő, a népi-nemzeti irányzat egyik legjelentősebb képviselője. • 1997. Benkő Gyula Jászai Mari-díjas színész, kiváló művész. • 1997. Andorka Rudolf Széchenyi-díjas szociológus, akadémikus. • 2003. Balassa Péter József Attila-díjas kritikus, esztéta.

Holnap, július 1., vasárnap
NÉVNAP: Tihamér. A szláv Tihomir átvétele. Jelentése: csendet kedvelő.

NAPKELTE: 5 óra 35 perckor.

NAPNYUGTA: 21 óra 23 perckor.

ÉVFORDULÓK: Építészeti Világnap. • Július 1-jén történt: 1848. Először jelent meg Kossuth Hírlapja, szerkesztője Bajza József volt. • 1944. Az egyesült államokbeli Bretton Woods-ban konferenciát tartottak a II. világháborúban a győzelem küszöbén álló nyugati nagyhatalmak és szövetségeseik a háború utáni világgazdasági rendszer alapjainak meghatározásáról. • 1966. Franciaország kilépett a NATO katonai szervezetéből. • Július 1-jén született: 1506. II. Lajos magyar király, II. Ulászló fia. • 1818. Semmelweis Ignác orvos, a gyermekágyi láz kóroktanának megalapozója, „az anyák megmentője". • 1901. Ignotus Pál, publicista, író, szerkesztő. • 1961. Diana Spencer Francis / Lady Di walesi hercegné, Károly brit trónörökös felesége, Vilmos és Henrik angol királyi hercegek édesanyja. • Július 1-jén halt meg: 1981. Breuer Marcel Lajos, az egyetlen, világhírt szerzett magyar építész. • 1986. Gárdonyi Zoltán zeneszerző, zenetörténész.

vissza az elejére


A NAP IDÉZETE

(2. oldal)

Vágyat nem álmodik, társulni nem akar, kínját feledni vágy a szív s álomba hal.

Emily Bronte

vissza az elejére


Kishírek

(2. oldal)

KOLOZSI TIBOR, KOLOZSI GABRIELLA ÉS DOREL GĂINĂ GERENDI interaktív tárlatának nyújt otthont a Barabás Miklós Galéria. A megnyitóra július 2-án, hétfőn du. 6 órakor kerül sor a Barabás Miklós Céh Farkas/Kogălniceanu utca 27. szám alatti székházának kiállítótermében.

KOLOZSVÁRI PÁRHUZAMOK címmel László Csaba Ferenc fényképkiállítása nyílik meg július 1-jén, vasárnap de. 11 órakor a Pata utcai református gyülekezet tanácstermében, a Fehér galériában. A tárlat naponta 9–14 óra között látogatható.

KOLOZSVÁR RADONSZINTJÉRŐL készít felmérést a BBTE Környezettudományi Kara. Az ember sugárterhelésének több mint felét a radon gáz okozza, amely zárt terekben feldúsulhat. A talajból, az építőanyagokból, a csapvízből és a földgázból származhat. Egészségügyi szempontból a magas radonkoncentráció tüdőrákot okozhat. Akik részt szeretnének venni a kolozsvári lakások radon-koncentrációjának a tájékoztató jellegű felmérésén, kérjük, jelezzék június 30-július 4. között a következő telefonszámon: 0742-868033.

AZ RMDSZ HAJNAL-NEGYEDI SZERVEZETE közgyűlést tart július 2-án, hétfőn du. 5 órakor a Hajnal (Zorilor) utca 13. szám alatti székházban. Meghívottak a megyei vezetőség képviselői. Kérik a tagság minél nagyobb számban való megjelenését.

GYERMEKHETET tartanak július 2–6. között, naponta 10 órától 14 óráig a Kakasos templomban (Mócok útja 84.), amelyre sok szeretettel várják a gyerekeket, óvodáskortól 13 éves korig.

A MÁRIA SZÍVE PLÉBÁNIATEMPLOM BÚCSÚJÁT július 1-jén, vasárnap délben 12 órakor tartják Jobbágg (Ariesului) utca 67. szám. Ez alkalommal az újmisés Kádár István első, ünnepélyes miséjét is bemutatják. E kettős ünnepre sok szeretettel várják a híveket.

AZ V. MULTIKULTURÁLIS MŰVÉSZETI ALKOTÓTÁBOR záróünnepsége zajlik június 30-án, szombaton 13 órától a Tranzit Ház Malom (Bariţiu) utca 16. szám alatti nagytermében.

vissza az elejére


Teltházas évadzáró gála

(2. oldal)

Teltházzal és fergeteges sikerrel zárta 2006-2007-es évadját a Kolozsvári Magyar Opera társulata. A kétrészes műsor első felében opera-, a második felében pedig operettrészletek hangzottak el. A társulat a közönség kedvenc darabjaiból játszott népszerű részleteket. Olyan közkedvelt művészeket hallottunk, mint Ádám János, Fülöp Márton, Hary Judit, Jordán Éva, Kele Brigitta, Laczkó V. Róbert, Molnár Mária, Nagy Zoltán, Pataki Adorján, Réti Zsuzsa, Sándor Árpád, Székely Zselyke, Szilágyi János és Vígh Ibolya.

Az első műsorszámában a balettkar férfitagjai Erkel Ferenc Bánk Bánjából adtak elő rövid részletet. Ezt követően Vígh Ibolya az Éj Királynő (Mozart: A varázsfuvola) egyik áriáját énekelte el.

A romantikus hangulatot Pataki Adorján a Mantuai herceg áriájával fokozta, ezt követően Hary Judit, Fülöp Márton, Molnár Mária, Pataki Adorján énekelte el a kvartettet, ugyancsak a Rigolettóból. Nagy Zoltán Silva gróf áriájával (Verdi: Ernani) kápráztatta el a közönséget.

A művészélet viszontagságát és szépségét magába foglaló Bohémélet (G. Puccini) nem hiányozhatott a repertoárból. Először Kele Brigitta, majd Szilágyi János énekelt egy-egy áriát.

Az első rész záróakkordjait két Kodály-mű szolgáltatta: a Székely fonóból Pataki Adorján és Kele Brigitta szólaltatott meg részletet, a Háry János daljáték Toborzóját pedig Sándor Árpád és az énekkar adta elő. A kedélyes hangvételű felvonást vastapssal, brávókkal köszönte meg a közönség az előadóknak.

A nehezebb műfajt képviselő operarészleteket a második felvonás pajkos, játékos operettrészletei váltották fel. A közkedvelt Csárdáskirálynő mind a fiatalabb, mind az idősebb zenekedvelőknek élvezetes pillanatokat nyújtott. Silvia belépőjét Kele Brigitta előadásában hallgathattuk meg. Ezt követte két részlet Lehár Ferenc: A mosoly országa című operettből, Pataki Adorján majd Lackó V. Róbert és Réti Zsuzsa előadásában.

Kálmán Imre: Marica grófnő operettje a kolozsvári közönség kedvenc darabjai közé sorolható – ez sem maradhatott ki a gálaműsor felhozatalából: Hary Judit, Fülöp Márton és Molnár Mária énekelt néhány részletet.

Ezt követte Strauss: Denevérjéből a Kacagó ária Jordán Évával.

Az elmaradhatatlannak számító Mágnás Miska operett egyik kettősét Székely Zselyke és Ádám János adta elő.

A jó hangulat tovább fokozódott, amikor Sándor Árpád elénekelte az „Egy rózsaszál szebben beszélt (Kacsoh Pongrác: János vitéz). Utána Pataki Enikő és Ádám János énekelt egy kettőst Huszka Jenő: Lili bárónő című operettjéből.

A Csárdáskirálynő egyik részletét Ádám János énekelte. Az est fénypontjaként színre lépett az egész társulat, s a Szép város Kolozsvár szívet melengető dalbetéttel zárta le a gálát.

A közönség többször is visszatapsolta a művészeket és az összhangot megadó zenekart.

Az első felvonást Horváth József vezényelte, a másodikat Kulcsár Szabolcs. Az előadás rendezője Szabó Emese volt. Hangversenymester Barabás Sándor és Ferenczi Endre, a balettkar vezetője Mihail Mîndruţiu volt.

A Kolozsvári Magyar Opera 2006 – 2007 évadban több operával és operettel kedveskedett a műfaj kedvelőinek. Sikeres évadzáró gálájuk méltán bizonyítja, hogy a kolozsvári közönségnek szüksége van jó opera-, operett- és balettelőadásokra.

VARGA MELINDA

vissza az elejére


Diákművészi unikumok boltja

(2. oldal)

Csütörtök este a Kolozsvári Képzőművészeti Egyetemen megnyílt az ország első concept store típusú forgalmazó helyisége. A Mátyás-ház földszintjén berendezett boltban a mai nemzetközi tendenciáknak megfelelően, a hagyományostól elrugaszkodó módon kínálják az egyetem diákjainak egyedi alkotásait. A cél a reprezentativitás, az, hogy állandóan váltakozva valamennyi részleg képviselje magát az eladásra szánt művekkel: festményekkel, szobrokkal, fotó- és videotermékekkel, kerámiával, textilneművel, díszítőművészeti és formatervezési alkotásokkal várják a vásárlóközönséget. Az eredetiség és az értékesség tehát szavatolt, csupán a jövő nagy művészeinek kell eljutniuk a hírnévig, hogy majd fényes pályafutásuk, elismertségük kezdetét ezek a kis üzlethelyiségbeli sikerek jelezzék. Egyúttal a közízlésformálására való törekvés is nagyobb szerephez jut.

A kötetlen avatási ceremónián Ioan Sbârciu rektor örömét fejezte ki, hogy diákjai között akadtak olyan vállalkozó szelleműek, akik elvállalták ennek a pénzforrást is jelentő beruházásnak az adminisztrálását. Ugyanakkor elmondta: az egyetem vezetősége lépéseket tesz annak érdekében, hogy a boltot nagyobb helyiségbe költöztethessék.

Ö. I. B.

vissza az elejére


Muuuvi-fesztivál amatőr és hivatásos filmeseknek

(2. oldal)

A muuuvi – nemzetközi rövidfilm és animációs fesztivál bemutatkozási és megmérettetési lehetőséget, valamint szakmai fórumot biztosít valamennyi amatőr és hivatásos rövidfilm- illetve animáció készítő egyénnek és műhelynek. A gyergyószárhegyi Lázár-kastély festői környezetében augusztus 3-5. között zajló fesztiválon szakmai zsűri bírálja el a versenyben lévő saját készítésű filmeket. A filmeket a www.muuuvi.ro honlapról letölthető angol nyelvű nevezési ívvel együtt július 20-ig kell eljuttatni a Centrul Cultural Gheorgheni Bul. Frăţiei nr. 9, 535500, Gheorgheni, Jud. Harghita (România) címre. (Július 20 a postabélyegző dátuma.) A borítékra írják rá: „muuuvi". A filmek, animációk hossza legtöbb 12 perc; témája szabadon választott, viszont nem fogadnak el pornográf- és rasszista jellegű alkotásokat. A beküldött filmek előzsűrizésen vesznek részt, kizárjuk a versenyből azokat a nevezőket, akik nem tartják be a rövidfilm, illetve animáció műfaji sajátosságait, valamint azokat, akik a nem tartják tiszteletben a fennebb említett nevezési feltételeket.

A gyergyószárhegyi Lázár-kastélyban idén immár harmadik alkalommal szervezi meg a gyergyószentmiklósi Hallámsza Egyesület, a marosvásárhelyi Betyár Animációs Stúdió, a Művészeti és Alkotóközpont Gyergyószárhegy és a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ a muuuvi – nemzetközi rövidfilm és animációs fesztivált. A délelőtti és délutáni vetítéseket követően éjszakába nyúló bulin szórakozhatnak a résztvevők. A jó hangulatot a meghívott, hivatásos DJ-k, együttesek biztosítják. Azoknak a pályázóknak, akik személyesen is részt kívánnak venni a rendezvényen, szállás és étkezési lehetőséget is biztosítanak. Bővebb információ a www.muuuvi.ro címen található.

Az oldalt szerkesztette: Farkas Imola

vissza az elejére


Vélemény


Búcsú egy igaz baráttól

(3. oldal)

Mert – számomra mindenek előtt igaz ember – és igaz barát volt.

Pedig azt se mondhatom, hogy gyermek- vagy ifjúkorom hozott volna össze Domokos Gézával. És azt se, hogy „már annakidején" mindenkor, mindenben szót értettünk volna. Úgy emlékszem, az Ifjúmunkás főszerkesztője volt, amikor először találkoztunk, de nem tartottuk egymást sokra. Ő valamiféle fél-tehetségnek nézett, én pedig Őt amolyan moszkovita „kádernek", aki főiskolai tanulmányait Jevtusenkóval együtt végezte, tán a Maxim Gorkij Főiskolán, az akkori Szovjetunió fővárosában. Aztán az Előre főszerkesztő-helyettesévé vált. Ennek a megbízatásának a vége felé találkoztunk és melegedtünk össze, Londonban. Engem ugyanis, valami bürokratikus elnézés folytán és főszerkesztőm, Farkas János jóvoltából, 1969 januárjának a végén Londonba küldtek, ahol aztán 6 hétig lebzseltem, de erről már beszámoltam. Ez időben, mintegy két hétig a British Council (Brit Kultúrkapcsolatok Intézete) vendége volt Domokos Géza is – amit nyomban érkezte után követségünktől tudtam meg. Jóllehet én egy késdobáló szállóban laktam (olcsó pénzért), Ő pedig egy elegánsban, szálláshelyeink, csodák-csodája: szomszédságban voltak. így igen megörvendtünk egymásnak a nagy idegenségben – Géza pedig engedélyt kért és kapott arra, hogy engem is magával vigyen Oxfordba, Cambridge-be, Stratford-ba, és egyáltalán mindenhová, ahová Ő ellátogatott tolmácsa kíséretében, gépkocsival. Nem is tudom, tulajdonképpen Géza örvendett-e jobban nekem, vagy tolmácsa, Coltofeanu úr, az Angliába emigrált román úriember, aki boldogan adta ide nekem színház-, mozi- és hangversenyjegyeit, hogy helyette kísérjem el Gézát, aki nem tudott angolul, és francia meg orosz tudásával nem sokra ment volna egyedül, az angol fővárosban. Így együtt kóricálva London utcáin barátkoztunk igazán össze. Néhány év múlva Coltofeanu úr, aki Harag Gyurit is kísérte Londonban, így számolt be neki rólunk. – Tudja, domnu Harag, ide Romániából eleinte mind csak holmi szakszervezeti aktivisták meg ilyenek jöttek, akik mind azt kérdezték, hol adhatnák el a magukkal hozott román konyakot, rövid italokat, hol vásárolhatnának ezt-azt maguknak, családjuknak. Aztán jött két román úr: Domnu Domokos és Domnu Fodor. Ezeket a színház érdekelte, a hangversenyek, múzeumok. Amikor kérdeztem, nem akarnak-e vásárolni maguknak valamit, csak legyintettek: arra még ráérünk.

Géza – mihamar a frissen alakuló Kriterion Könyvkiadó igazgatója lett.

Legalább negyedévenként találkoztunk az írószövetség tanácsülésein. Ha időközben nem is váltam éppen a Géza kedvenc írójává (amin nem csodálkozom), immár haláláig jóbarátok maradtunk. Ő természetesen párttag volt – én nem, de Ő arra használta fel párttag-mivoltát, hogy segítsen: ha valakinek, neki döntő része volt abban, hogy a Kriterion Kiadó sikerei a határokon túl is elismertekké váltak. Az egész magyar nyelvterületen tekintélyt szerzett kiadójának, mindannyiunknak. Az ilyenfajta, közösségünk céljait – abban az időben kiváltképpen – megmaradásunkét szolgáló párttagságot én többre becsültem a magam, elsősorban vallási okokból való távolmaradásomnál, tartózkodásomnál bármiféle politikai szerepvállalástól. Mert Domokos Géza kommunista párttagságát és 4 éven (egy cikluson át) tartó Központi Bizottsági póttagságát arra használta fel, hogy a hazai magyar művelődési életet jó könyvek kiadásával szolgálja akár szépirodalmi, akár tudományos könyvekről volt szó. A Domokos Géza nevével – és személyével – fémjelzett kiadó idővel román írótársaink felé is minőséget jelentett: büszkék voltak arra, ha könyveiket a Kriterion fordíttatta le és adta ki. Domokos Gézát pedig a ’70-es években az Írószövetség alelnökévé választották meg és ebban a minőségében is ügyesen-okosan képviselt bennünket. Hadd emlékeztessek a Diktátor utolsó – emlékezetes – találkozójára az Írószövetség ún. „operatív" vezetőségével (elnök, alelnökök, titkárok és a Diktátor néhány meghívottja), amit évről évre ismételgetett – eddig az alkalomig. Ezen az utolsó találkozón a Diktátor és Neje (aki nagyon nem szerette az írókat, mert ezek túlnyomó többsége, kivált a jók, nem voltak hajlandók Őt és Urát dicsőíteni) azt próbálta az Írószövetség vezetőivel elfogadtatni ez alkalommal, hogy az írók túl sokat keresnek, így meg kell egy kissé nyirbálni járandóságaikat. (Valójában azt hiszem, az egész Béketáborban csak Albániában kerestek olyan keveset az írók, mint mifelénk, nemzetiségre való tekintet nélkül, szinte). Végül a Főnök így fejezte be mondandóját: – Mondják meg nekem az Elvtársak: mi a különbség egy író – és egy tanító munkája között? Hiszen mindkettő értelmiségi, ugye. Nos, ha ez így van, miért keressen az egyik többet a másiknál? – és diadalmasan nézett körül fényes igaza tudatában. – Tessék elvtársak, mondják meg! – invitálta az írókat vitára. Az Írószövetség (akkori) ügyvezető elnöke, Laurenţiu Fulga és a többi „bűrótag" egytől egyig ismert írók-költők, a kínosan ostoba kérdésre zavartan hallgattak. Ez azonban már sok volt Domokos Gézának: – Nos – mondta – ha a főtitkár elvtárs kérdi, akár én is válaszolhatok. Az a különbség, hogy a tanító az iskolában tanít – az író pedig könyveket ír.

A zseniális házaspár elhallgatott, mindössze egy roppanás árulta el, hogy a nemzetközileg nagyra becsült Tudós Asszony eltörte a ceruzáját dühében, a pofonegyszerű válaszért. Egyébként ez volt a csodálatos házaspár utolsó találkozása az írókkal. Az ott történteket nekem Daniela Crîsnaru, a kiváló román költőnő mesélte el, nem sokkal az eset után, még hozzáfűzve: „Hidd el, ha szabadon választhatnánk elnököt magunknak, az Írószövetség elnökéül a román írók is Domokos Gézát választanák!"

Auztán – jött a változás, a rendszerváltás.

Megalakult – immár „pártirányítás¨ nélkül – érdekvédelmi szervezetünk, az RMDSZ, amelynek elnökéül Domokos Gézát választották-választottuk meg, hiszen senki úgy nem ismerte román barátaink (és ellenségeink) politikai észjárását, senki úgy tárgyalni nem tudott velük, mint Géza. Kiváló vezető ember volt, és elsőrangú tárgyalófél. Azt még elmondanám, hogy az a fajta politikus volt, aki tehetségét nem saját vagyonának a gyarapítására használta fel. Ám elnökségének már a második évében kezdett működni sorainkban is a „turáni átok". Furkálni-támadni kezdték az RMDSZ-elnökét. Fejére olvasták ellenfelei, hogy „nomenklatúrista" volt, a kommunista nomenklatúra embere. Egyre hevesebben támadták. És Domokos Géza akkor ismét példamutatón járt el: úgy tett, mintha valamelyik nagy hagyományokkal rendelkező nyugati demokráciában nevelték volna. Minden támadójának válaszolt. Nyíltan, a sajtóban felelt az Őt ért vádakra. Támadói, köztük politikai kalandorok mellett köztiszteletnek örvendő, de hiúságuktól megrészegült politikusok is – elhallgattak. Domokos Géza pedig látva, hogy nem élvezi közössége maradéktalan támogatását – lemondott elnöki tisztségéről. Betegségére hivatkozva mondott le – és sajnos tényleg beteg lett.

Barátságunk – ritka találkozásaink ellenére – most mélyült el igazán. Érdeklődéssel olvastam önéletrajzi ihletésű könyveit, egyik-másikukról szóltam is, elismeréssel. Legutóbb Szárhegyen öleltük egymást a múlt év őszén. Néhány hónappal ezelőtt telefonon hívtam: döbbenten hallottam, hogy készül a klinikára, gyengélkedik. Tán műtét is vár rá.

Most – halálhírét hallom. Immár az életmű kerek.

Lassacskán mind elmegyünk, akik végigéltük az előző század nagy tragédiáit. Tisztességes öregek és vén helyezkedők. Öreg küzdőtársak és feljelentőik. Bátor férfiak – és bátran lapítók. Egy olyan történelmi korszak többé-kevésbé cselekvő emberei, akiket a holnap nemzedéke már nem ért meg. De biztos, hogy manapság is, holnap is születnek majd egyenes gerincű emberek. Olyanok, akikre a kortársak és talán az utódok is tisztelettel néznek fel még akkor is, ha egyben-másban nem egyezett véleményük. Olyanok, amilyen Domokos Géza volt és marad immár emlékezetünkben.

FODOR SÁNDOR

vissza az elejére


Várostervezés, merészen

(3. oldal)

Kolozsvárt eszményi méretű városnak tartom. Persze, ez ízlés és egyéni élettempó kérdése, de szerintem Sepsiszentgyörgy például túl kicsi, Budapest meg túl nagy. A kincses városban jól érzem magam: lehetőségek és kényszerek olyan kombinációját nyújtja, amelyben viszonylag jól el lehet boldogulni. Egyelőre.

Ez ugyanis hamarosan változni fog, sőt, a folyamat már el is kezdődött olyan lendülettel, aminőt még nem tapasztaltunk soha. Jó kérdés, hogy személyiségünk, életritmusunk képes lesz-e alkalmazkodni az egyre gyorsabban pörgő városhoz?

A változás kezdete szerintem 2004-re tehető. Azelőtt – ezt mindannyian tudjuk – tizenkét évnyi fullasztó szürkeség uralta a várost. Már-már feladtuk a reményt, hogy valaha is megszabadulunk a hírhedten nacionalista városgazdától, sőt, pesszimistább ismerőseim egyenesen kijelentették: a polgármesteri székből fog nyugdíjba menni!

Aztán eljött a választások napja, és hajnali öt órakor, az első eredmények meghirdetésekor Gheorghe Funar arca árnyékba borult: veszített.

A második forduló meghozta az új polgármestert. Az eredmények nagyon gyorsan megmutatkoztak, és most nem dicsérni akarom Emil Bocot, hiszen egy ilyen alaphelyzetből kiindulva, bárki, normális gondolkodású egyén látványos eredményt produkált volna, már csak azzal is, hogy nem szítja tovább a gyűlölködést.

Hogy mi, magyarok mennyire jártunk jól, arról lehet vitatkozni: a zászlók egy része, a háromszínű padok és a kukák viszonylag gyorsan eltűntek. Továbbra sincsenek viszont magyar feliratok sehol, Mátyás király lovasszobráról nem tűnt el a gyalázkodó tábla, és a polgármester – pártpolitikájának megfelelően – néha kellemetlen felhangú kijelentésekre ragadtatja magát.

Hogy anyagilag jól járt a város, az viszont vitathatatlan. Csupán 2005-ben szinte kétszer annyi pénzt kapott Kolozsvár a központi költségvetésből, mint az azt megelőző tizenkét év alatt összesen. A munkanélküliségi arány mostanra egy százalék alá csökkent, és elkezdődött egy egész sor olyan építkezés, befektetés, amelyekre pár évvel ezelőtt még nagyon távoli reményünk sem volt. A nagyszabású fellendülés viszont magával hozza a zsúfoltságot. Márpedig Kolozsvár – a közlekedés szempontjából – eddig sem volt egy szellős város, a központi kisutcákban gyalogosok és gépkocsivezetők szitkozódva keresik az életteret, hogy a csúcsforgalomban kilométer hosszan kígyózó-tülkölő gépkocsisorokról ne is beszéljünk.

Persze, hogy vannak ötletek, és a helyhatóság berkeiben jó néhány koponya foglalkozik a kérdéssel, csak hát – mágikus megoldások nincsenek.

A napokban hallott elgondolások alapján azt hiszem, az az alapelv körvonalazódik: vízszintesen nincs hova új utakat építeni, próbáljuk meg függőlegesen.

Konkrétan: két, egyenként iszonyúan hosszú alagút gondolatával foglalkoznak – egyelőre csak ötlet szintjén: az egyik a városházától a vasútállomásig vezetne, a másik meg – akár hiszik, akár nem – a vasútállomást kötné össze a reptérrel. A tudományos-fantasztikus zamatú javaslat kapcsán a „metró" szó is elhangzott.

Ha valóban metrót terveznek, akkor – bár nem vagyok szakember – úgy vélem, jó úton járnak. Persze, hogy iszonyúan drága és bonyolult lesz, hogy sok mindent nem lehet tudni (például, hogy a történelmi belváros hogyan viseli majd el az ásatásokat?), de még mindig olcsóbb nagyobb léptékben és távolabbi jövőkre tervezni-dolgozni, mint akkor vakargatni a fejünket, amikor már elborít a gond. Ugyanakkor, ha az infrastruktúra fejlesztését kézben tartjuk, azzal a fejlődés irányát és irányítását is némiképpen befolyásolhatjuk, hiszen például egy-két metróvonal mentén hangsúlyosabb fejlődés várható, mint a város többi részén. Ez legalább olyan fontos szempont, mint a már körvonalazódó fejlődés követése.

Ha a számítások nem csalnak, akkor mintegy tizenöt év múlva egy zsúfolt metropolisz áll majd a békés kincses város helyén, olyan lakónegyedekkel, városrészekkel, amelyeket most mint községeket ismerünk. És ha fájlaljuk is a kedves, jól ismert város gyökeres átalakulását, tény, hogy a környező világ ebbe az irányba halad, ellenszegülni oktalanság lenne. A legjobb, amit tehetünk, hogy ésszerűen tervezve megkíséreljük ezt a fajta jövőt magunk és utódaink számára lehetőleg kellemessé, de legalább elviselhetővé tenni. Ehhez kívánok a mostani és a következő városvezetésnek bölcsességet, jóakaratot és hozzáértést. Mivel várost tervezni apró lépésekben nem nagyon lehet, tanuljanak meg a nagyon távoli jövőre gondolni, ha az irány helyes, ne féljenek a nagy lépésektől.

vissza az elejére


Helyesbítés

(3. oldal)

A Szabadság június 12. számában megjelent „Ave Hierarchia" című vélemény-cikkel kapcsolatosan, a Magyarok Világszövetsége (MVSZ) Erdélyi Társaságának (VET) elnöke, András Imre információi alapján a következőket pontosítjuk: A Msgr. Ft. dr. Jakubinyi György elé járuló küldöttségben Patrubány Miklós MVSZ-elnök magánemberként, a kolozsvári római katolikus Szent Mihály egyházközség tagjaként vett részt, és véleményét is csak ebben a minőségében ismertette.

A Magyarok Világszövetségének a Msgr. Ft. dr. Czirják Árpád érseki helynök, pápai prelátus, kolozs–dobokai főesperes áthelyezésével kapcsolatosan nincs semmilyen álláspontja.

(ercsey)

Az oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


Kitekintő


Pokolgépet hatástalanítottak Londonban
Nagyszabású terrortámadást hiúsított meg a rendőrség?

(4. oldal)

Valószínűleg nagyszabású terrortámadást hiúsított meg pénteken a Scotland Yard, amelynek terrorellenes egysége autóba rejtett pokolgépet hatástalanított London központjában.

A rendőrség péntek délelőtti bejelentése szerint „a potenciálisan működőképes" robbanószerkezetet a Haymarket nevű utcában, egy gyanús járműben találták, és ellenőrzött robbantással megsemmisítették. A rendőrségi közlés szerint nagy hatóerejű szerkezetről van szó. Arra azonban egyelőre nem történt utalás hivatalos részről, hogy ki állhat a londoni merényletkísérlet mögött.

A Haymarket a londoni West End színházi negyedének főutcája, a Piccadilly Circus és a Trafalgar tér közelében. A hatóságok az egész környéket lezárták; a metró ugyan közlekedik, de a szerelvények nem állnak meg a közeli Piccadilly Circus állomáson, és elterelték a buszjáratokat is. Ez a városrész London legkedveltebb turistaközpontja, amely a nyári főszezonban éjjel-nappal zsúfolt.

Gordon Brown brit miniszterelnök péntekre összehívta a kormány válsághelyzeti tanácskozó csoportját, a COBRA-t. A biztonsági szolgálatok, a Scotland Yard és a kabinet vezetőiből álló csoport – amely az ilyen jellegű megbeszélések helyszíne, a „Cabinet Office Briefing Room A" műveleti tájékoztató központ kezdőbetűiből kapta nevét – egy felszín alatti, külön e célra kialakított bunkerben ül össze szükség esetén.

Des Browne védelmi miniszter a kormány részéről megnyilvánult első hivatalos nyilatkozatban „nagyon súlyos incidensnek" nevezte a történteket.

Az első londoni kommentárok felhívják a figyelmet arra, hogy éppen előző nap alakult meg az új brit kormány, és a jövő héten lesz a második évfordulója a 2005. július 7-ei londoni merényletsorozatnak, amelyben az öngyilkos terroristákkal együtt 56-an vesztették életüket. Ez volt az eddigi legvéresebb terrortámadás a brit fővárosban.

Nagy-Britanniában jelenleg a második legmagasabb, „súlyos" megjelölésű terrorkészültségi fokozat van érvényben; ennek hivatalos leírása szerint „nagyon valószínű" terrormerénylet végrehajtása brit célpontok ellen.

vissza az elejére


Castro: „Isten kegyelméből éltem túl a merényleteket"

(4. oldal)

Fidel Castro szerint George Bush amerikai elnöknek egy rá vonatkozó megjegyzése segített neki rájönni arra, hogy Isten kegyelméből élte túl az ellene irányuló merényleteket.

„Már értem, hogy minek köszönhetően éltem túl azokat a merényleteket, amelyekre Bush és más (amerikai) elnökök adtak utasítást. A Jóisten megvédett" – jelentette ki a kubai vezető a havannai nemzetközi médiának e-mailben elküldött szarkasztikus esszéjében.

Bush a 80 éves kommunista vezető esetleges közeljövőbeli halálával kapcsolatban csütörtökön egy nyilvános beszédében, kérdésre válaszolva kijelentette: „Egy napon Fidel Castrót is elviszi a Jóisten". Hallgatósága megtapsolta ezt, de ő rögtön tiltakozott az ellen, hogy Castro halálát kívánná.

Bush megjegyzése és Castro reagálása azután hangzott el, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) szerdán közzétette titkos belső jelentéseit, amelyekből kiderült, hogy a CIA három hírhedt alvilági személyt próbált felbérelni Castro meggyilkolására uralmának első évében, s ezért 150 ezer dollárt fizetett volna. A maffiózóknak méregpirulákat kellett volna elhelyezniük a kubai vezető ételébe, de heteken át hasztalan próbálkoztak ezzel. 1961 áprilisában, az elvetélt Disznó-öbölbeli megszállás után a CIA letett Castro meggyilkolásáról, és visszakapta a bűnözőktől mind a hat méregfiolát.

vissza az elejére


Klímaváltozás: nő a halottak száma

(4. oldal)

A téli szélsőséges hideg előreláthatólag 1,59 százalékkal fogja növelni a halálozást, míg a nyári kánikula erősödése 5,74 százalékos halálozási növekedést fog előidézni – jósolják a Harvard Egyetem munkatársai. A szakemberek ötven amerikai nagyváros példáját vizsgálták meg az 1989 és 2000 közti időszakban, és azt találták, hogy az infarktus és a szívleállás az a két halálok, amelyeknek a száma a szélsőséges hőmérsékletek következtében megemelkedhet.

A kutatók arra is figyelmeztettek, hogy azokban a városokban és településeken, ahol kevesebb a légkondicionáló berendezés és nagyobb a népsűrűség, nagyobb mértékben növekedett a halálozások száma a szélsőségesen forró nyarak következtében. Csakhogy a helyzet paradox: ha ugyanis még több légkondicionáló berendezést alkalmaz az emberiség, akkor ez azt jelenti, hogy még több energiát emészt fel, ami még nagyobb szén-dioxid-kibocsátást jelent, és ennek következtében felgyorsul a globális felmelegedés – mutattak rá a kutatók.

vissza az elejére


Kína: menesztik a szeretőt tartó politikusokat

(4. oldal)

A társadalmi erkölcs javítása érdekében menesztenek Kínában minden olyan kormánytisztviselőt, akit rajtakapnak azon, hogy titokban szeretőt „tart".

„Tévedés az hinni, hogy csak abban az esetben menesztik a szeretőt tartó tisztségviselőket, ha aggályossá válik a helyzet" – idézte a pekingi média a személyi ügyek minisztériumának szóvivőjét.

A metreszek és „másodfeleségek" tartása általános szokás a kínai kormánytisztviselők és az üzletemberek körében. A pekingi sajtó arról cikkezik az utóbbi időben: növeli a hivatalnokok hajlandóságát a kenőpénzek elfogadására és a hatalmukkal való visszaélésre az a kényszer, hogy fedezniük kell az örömhölgyek eltartásával járó költségeket. A hivatalnokok korruptsága amúgy is hatalmas társadalmi felháborodást okoz, a kommunista vezetők pedig figyelmeztetnek: ha nem sikerül útját állni a korrupciónak, az akár a párt hatalmát is veszélybe sodorhatja.

A minisztériumi szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy a kormánytisztviselők erkölcse – amely tükröződik munkájukban és hatalomgyakorlásuk módjában – közvetlen hatással van az egész társadalom erkölcsi tartására, ezért példát kell mutatniuk.

Tavaly egy kínai altengernagyot életfogytig tartó börtönbüntetésre ítéltek hűtlen kezelés vádjával, miután egyik szeretője kitálalt, mert „ura" nem volt hajlandó kifizetni a szolgálataiért járó pénzt.

vissza az elejére


Erdőtüzek Athénban

(4. oldal)

Az Athén északnyugati peremén található Parnasszus hegyen péntekre virradóan heves tűz pusztított, de reggelre csökkent az intenzitása, mert elállt a szél, és nem fenyeget lakott területet – közölték a görög tűzoltók. A hajnalban megkezdődött oltásban 110 tűzoltó és 300 katona vett részt 40 autóval, négy repülőgéppel és két helikopterrel. Ez a tűz kiterjedt egy természetvédelmi területre is egy több kilométer hosszú vonalban.

Szerte az országban még öt másik bozóttűz égett péntek reggel is, és ezek oltásában több mint 500 tűzoltó vett részt. Eddig kilenc ember halt meg a több napja tartó tüzek következtében.

Az oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


Napirenden


Példátlanul nagy összeg az erdélyi utak felújítására

(5. oldal)

Példátlanul nagy összeget fordít a román kormány az erdélyi közutak felújítására, mondta pénteken Tánczos Barna, a román közlekedési minisztérium államtitkára, miután a kormány majdnem egymilliárd euró értékű útrehabilitációs program megvalósításáról határozott.

Az államtitkár történelmi jelentőségűnek nevezte a sürgősségi kormányrendeletet, amely jóváhagyta az Országos Útrehabilitációs Projekt VI. szakaszának finanszírozását. Ennek keretében többnyire magyarok lakta erdélyi településeken át haladó, összesen 1100 kilométer utat javítanak meg.

A program összértéke 987 millió eurót, ebből 450 millió eurót az Európai Befektetési Bank, 537 millió eurót a román kormány fedez. Tánczos Barna a döntés fontosságát hangsúlyozva elmondta: a román kormány még soha nem szavazott meg ennyi pénzt erdélyi utak felújítására. Reméli, hogy az infrastrukturális fejlődés új munkahelyeket teremt azzal, hogy a mostoha útviszonyok miatt eddig távolmaradt, új befektetők jelennek majd meg a térségben.

Várhatóan már az idén elkezdik a megvalósíthatósági tanulmányok elkészítését, a felújított utak átadását 2011 végére tervezi a kormány. Az államtitkár a megjavítandó utak közül kiemelte a mintegy 155 kilométernyi, Maroshévíz és Kökös közötti szakaszt, amely – mint fogalmazott – a munkálatok befejeztével Erdély egyik ütőerévé válik.

vissza az elejére


A megjavítandó útszakaszok

(5. oldal)

Arad–Nagyvárad

(DN 79/E671)

104,24 km.

Nagyvárad–Szatmár

(DN 19/E671)

118,47 km.

Sárköz–Halmi

(DN 1C/E81, E58)

16,46 km.

Dés–Nagybánya

(DN 1C/E58)

86,44 km.

Szatmár–Nagybánya

(DN 1C, DN 19/1C)

60,70 km.

Nagybánya–Máramarossziget

(DN 18)

58,71 km.

Máramarossziget– Majszin

(DN 18)

65,36 km.

Majszin–Iacobeni

(DN 18)

84,94 km.

Zilah–Hosszúrév

(DN 1H)

53,64 km

Szászrégen–Szeretfalva

(DN 15A/E578)

46,60 km

Marosvásárhely–Szászrégen

(DN 15)

24,92 km

Szászrégen–Maroshévíz

(DN 15/E578)

60,84 km

Maroshévíz–Kökös

(DN 12/E578)

155,19

Krasznatelep–Iaşi

(DN 24)

83,46 km

Nagyszeben–Medgyes

(DN 14)

47,50 km

Medgyes–Segesvár

(DN 14)

31,9 km

vissza az elejére


Elvesztette a parlament az önbecsülését

(5. oldal)

A komolytalanság, bohóckodás jegyében telt el a parlament utolsó napja is, mint ahogy különben az egész ülésszak – olvasható a román lapok kommentárjaiban. Ezek részletesen ismertetik azt a törvényhozásra egyáltalán nem jellemző hajrát, ahogyan a képviselők és szenátorok futószalagon, tízesével fogadták el a törvényeket, bizalmatlansági indítványokat, és még az Országos Audiovizuális Tanács (CNA), illetve a Román Televízió (TVR) igazgatótanács ideiglenes vezetőinek kinevezésére is futotta idejükből a nyári szünet előtti utolsó munkanapon.

De még ekkor sem volt mindenki jelen. Ha az ülésvezetők gyakrabban számolták volna össze a jelenlétet, bizony megkérdőjeleződött volna a testület döntőképessége, hiszen két szavazás között tízesével tűntek el a már vakációra készülő képviselők és szenátorok, olyannyira, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) a saját bizalmatlansági indítványát sem tudta keresztülvinni a szenátusban. A lapok idézik Nicolae Văcăroiut, a szenátus elnökét, aki szerint hála 70–80 ráérősebb – egyesek szerint álmosabb – szenátornak, a felsőháznak mégiscsak sikerült ezen az ülésszakon több mint 200 törvényt elfogadni.

Bohóckodásnak minősítették a nyugdíjemelésre vonatkozó kezdeményezéseket is: miután a liberálisok populizmussal vádolták a PSD-t, amely nincs tekintettel az amúgy is megviselt költségvetésre, hirtelen Tăriceanuék változtattak a retorikán, a miniszterelnök kisajátította a nyugdíjemelésnek a választók körében népszerű kezdeményezését, és a kormány nevében tett mindenféle ígéretet a nyugdíjasoknak.

Elemzők szerint a törvényhozóknak nem kell csodálkozniuk, hogy a választók egyre inkább az erős kezű vezetőkre vágynak, hiszen a parlament, amely minden demokratikus országban az egyik legfontosabb testület, elvesztette saját önbecsülését.

Ennek az ülésszaknak a sikertelenségei között kell számon tartani a kisebbségi törvénytervezetet is, a jogszabály immár egy éve szunnyad a különböző bizottságoknál. A demokraták, szociáldemokraták, konzervatívok, nagyromániások folyamatosan bojkottálták a bizottsági üléseket, ezért hosszú hónapok óta egyetlen passzust sem tudtak megvitatni.

vissza az elejére


Könnyítette a kormány a KRESZ-t

(5. oldal)

A kormány sürgősségi rendelet révén könnyítette a közlekedésrendészeti szabályzatot (KRESZ), így a különböző vétségek miatt megbüntetett, de balesetet nem okozó gépkocsivezetőknek nem kell ismét vizsgázniuk a jogosítvány visszaszerzése érdekében.

Az új, drákói szigorúságú KRESZ sokaknak gondot okozott. Nem csak azért, mert sokkal hamarabb bevonták a szabálysértők jogosítványát, mint azelőtt, hanem főleg az engedély ismételt megszerzése érdekében szervezett vizsga szűrőjén akadtak fenn sokan. A közúti szabályok ismeretét bizonyító vizsgát mindazoknak le kellett tenniük, akiknek a jogosítványát 30, 60 vagy éppen 90 napra függesztették fel. A könnyítés értelmében ezentúl a jogosítvány bevonása önmagában nem elég ahhoz, hogy a szabálysértő sofőröket ismét vizsga elé állítsák. Az új szempont szerinti rostálás meghatározó eleme az lesz, hogy az illető okozott-e balesetet, vagy sem. Ez utóbbi alatt konkrétan azt értik, hogy megrongálódott-e jármű, vagy keletkezett-e egyéb jellegű anyagi kár.

A jogosítvány nélkül maradt gépkocsivezetők újabban kérhetik, hogy tegyék le ismét a sofőrvizsgát, s ezzel lerövidíthetik az eltiltás időtartamát. A felfüggesztés periódusa azonban nem lehet 30 napnál rövidebb, így gyakorlatilag azok élhetnek ezzel a lehetőséggel, akiket két vagy három hónapra tiltották el a vezetéstől. A kilencven napos vezetés-stoppal sújtott sofőrök, amennyiben nem kérik az újravizsgáztatásukat, akkor újabb harmincnapos határidőn belül kapják majd vissza jogosítványukat. Ezek a rendelkezések azt követően lépnek hatályba, hogy a kormány határozatát közlik a Hivatalos Közlönyben.

Cristian David belügyminiszter elmondta: újdonságnak számít az is, hogy jövőtől bevezetik az úgynevezett békés úton történő baleset-megállapítást. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az adminisztratív eljárás ezentúl csak a biztosítótársaságokat érinti. A jelenlegi rendszer olyan procedúrákat feltételez – emlékeztetett a belügyminiszter –, amely nem veszi figyelembe a baleset súlyosságát. A változtatások közé tartozik az is, hogy az utánfutókra és a mopedekre is kötelező biztosítást kell kötni. Pénzbírsággal fogják büntetni azokat az engedéllyel rendelkező orvosi rendelőket, amelyek szándékosan eltitkolják, hogy egy sofőr egészségügyi okok miatt alkalmatlan a gépkocsivezetésre. Ezt főleg akkor alkalmazzák majd, ha ilyen személy okoz halálos vagy testi épséget károsító balesetet.

A kormány döntése szerint ezentúl külföldi uniós állampolgárok is kérhetik román gépkocsivezetői engedély kibocsátását. Ezzel biztosították a hazai és az uniós jogosítvány csereszavatosságát. A külföldiek jogosítványmegvonás esetében igényelhetik azt is, hogy az elméleti szakaszon valamely nemzetközi használatú idegen nyelven vizsgáztassák őket újra. A kormány a nehézjárműveknek engedélyezett felső sebességhatárt is módosította. Így az autóbuszok, tehergépkocsik és egyéb C, D és D1 típusú járművek legtöbb 110 kilométer/órás sebességgel hajthatnak.

B. T.

vissza az elejére


A génmódosítás ellen tiltakoztak

(5. oldal)

Az INGOMG nevű, a génmódosított növények termesztése és behozatala ellen fellépő civil szervezet Európa-szerte demonstrációkat szervez, hogy felhívják az emberek figyelmét az eljárás veszélyeire. Az egyesület romániai fiókja tegnap kezdte meg demonstráló körútját: első állomásuk Kolozsvár volt – ugyanis itt található a szervezet romániai központja. A Mátyás király-szoborcsoport előtt felállított, hatalmasra felfújt „paradicsom" a szervezet jelképe. A tájékoztató füzetek részletesen ismertetik az eljárást és annak veszélyt. A szervezet egyik képviselője elmondta: Romániában termesztik a legtöbb génmódosított növényt egész Európában: összesen 3,5 millió hektáron. Tudományos kísérletek során kimutatták, hogy génmódosított gabona fogyasztása után, a kísérleti alanyoknál a szív, a vese, a máj és az agy komoly elváltozásokat mutat. A génmanipulálás betiltása mellett a szervezet azt is el szeretné érni, hogy minden zöldségen és gyümölcsön tüntessék fel: bionövény-e vagy sem.

Ciupe-Osváth Diána

Az 1-es, 5-es oldalt szerkesztette: Papp Annamária

vissza az elejére


Körkép


Pályázati felhívás

(6. oldal)

Az elmúlt évtizedben jelentős mértékben csökkent a középiskolában továbbtanuló falusi gyermekek száma. A kedvezőtlen környezetben élő és anyagi gondokkal küszködő családok gyermekei kiszorulnak az oktatásból, esély és támogatás híján tehetségek kallódnak el nagy számban. A jelképesen Fogadj örökbe címet viselő, a világ magyarságához intézett magyarországi felhívás támogatókat keresett és talált tehetséges erdélyi magyar falusi gyermekek oktatási támogatására. Egy gyermekre havonként 9000 forintnyi támogatás jut két magánszemélytől.

A Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület pályázatot hirdet hátrányos helyzetű, tehetséges tanulók támogatására. Pályázhatnak olyan szülők, akiknek igazolhatóan kiváló képességű gyermeke a 2006–2007-es iskolai évben magyar nyelven tanult 6., 7., 8. vagy 9. osztályban, vagy magyar osztályba fog iratkozni a következő tanévtől, és teljesíti az alábbi feltételeket: falusi vagy szórványkörnyezetben élnek; a család anyagi helyzete nem teszi lehetővé a gyermek továbbtanulását. Rendkívül tehetséges és ugyanakkor halmozottan hátrányos helyzetű tanuló a lakóhelyi környezetétől függetlenül is pályázhat. Csak olyanok pályázhatnak, akiknek a családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a minimálbért (bruttó 440 RON). A szülő vállalja, hogy támogatás esetén legalább érettségiig tőle telhetően biztosítja gyermeke továbbtanulását magyar nyelven. Az alapítvány munkatársai kérik, hogy ne pályázzanak olyanok, akik rendezett anyagi körülmények között élnek, mert ezzel visszaélnek a támogatók szándékával.

A nyertes pályázókat az egyesület levélben értesíti. Az ösztöndíj folyósítása a szerződéskötés után, szeptember hónaptól kezdődik, és egy évre szól. A pályázathoz ki kell tölteni a pályázati adatlapot, és mellékelni kell az adatlapban felsorolt iratokat. Az adatlap letölthető a www.nyilasmisi.ro honlapról, kérhető e-mailen: , illetve megtalálható az egyesület irodájában.

A pályázatok beérkezési határ ideje 2007. július 16., du. 4 óra.

vissza az elejére


A kolozsvári EKE júliusi rendezvényei

(6. oldal)

Július 7. (szombat): Vasvári Pál kerékpáros teljesítménytúra (118 km). Útvonal: Kolozsvár, Fântânele tető, Körösfő. Szállás Körösfőn. Részvételi lehetőség a körösfői Vasvári Pál emléknapokon. Találkozás 7 órakor a monostori híd alatt. Érdeklődni: Tóthpál Tamásnál, telefon: 0264-591683, 0751-760217, vagy E-mail:

Július 7. (szombat): Vonatos kirándulás Kolozsra (gyalog 10 km). Lapidárium látogatás, utána fürdés. Találkozás 7 órakor a kisállomás előtt. Túravezető: Márton Erzsébet, tel: 0742-037179.

Július 7. (szombat): Görbe túra (10 km). Találkozás 9 órakor a Rádió stúdió előtt. Túravezető: Bagaméri Tibor.

Július 7. (szombat): Patai sóstó (25 km). Hunyadi Mátyás jelvényszerző túra. Találkozás 8 órakor a 3-as troli végállomásán. Túravezető: Szőcs Miklós.

Július 8. (vasárnap): Mikrobuszos kirándulás: Jád völgye, Forrás patak, Feketekő barlang (gyalog 10 km). Indulás 7 órakor a Magyar Színház elől. Túravezető: Vlád Pál, tel. 435-866.

Július 8. (vasárnap): Rózsakút, Csillaghegy (6 km). Találkozás 9 órakor a nagyállomás előtt. Túravezető: Szatmári Béla.

Július 8. (vasárnap): Vadcseresznyetúra (25 km), Lomb, kajántói fenyves, bácsi erdő. Találkozás 8 órakor a 31-es autóbusz Széchenyi téri végállomásán. Túravezető: Kiss János.

Július 11. (szerda): Közgyűlés 17 órától az Apáczai-líceumban. Az érettségi vizsga miatt tartjuk egy héttel később a közgyűlést!!!

Július 12. (csütörtök): Kézimunkaklub 16 órától a székházban. Házigazda: Martonossy Magda.

Július 12. (csütörtök): Túravezetők tanácskozása 17 órától a székházban.

Július 14. (szombat): Kék laguna (gyalog 10 km). Találkozás 7.15 órakor a nagyállomás előtt. Túravezető: Sáska Pál.

Július 15. (vasárnap): Kányafő, felső Bongár forrás (12 km). Találkozás 9 órakor a Rádió stúdió előtt. Túravezető: Brósz Magda.

Július 15. (vasárnap): Vonatos kirándulás: Sztána, Riszeg tető – Kós Károly előzetes (gyalog 12 km). Találkozás 7.20 órakor a nagyállomás előtt. Túravezető: Szőcs János, tel. 0742-690881.

Július 20–22. (péntek–vasárnap): Máthé Gyula emléktúra Jósikafalván (Beliş). Túravezető: Kovács Zuzsa. Megbeszélés a közgyűlésen.

Július 21. (szombat): Fürdőtúra: tordai Dörgő. Találkozás 7 órakor a Széchenyi téri troli megállóban. Túravezető: Sáska Pál.

Július 21. (szombat): Séta túra (20 km). Találkozás 9 órakor a Rádió stúdió előtt. Túravezető: Bagaméri Tibor.

Július 22. (vasárnap): Kós Károly előzetes: Nádasdaróc, Gyerőffy szöktető, jegenyei menedékház (gyalog 22 km). Találkozás 7.20 órakor a nagyállomás előtt. Túravezető: Tóthpál Tamás.

Július 28. (szombat): Kajántói fenyves (20 km). Találkozás 7 órakor a 2-es távolsági autóállomás előtt. Túravezető: Vlád Pál.

Július 29. (vasárnap): Fenesi gát (15 km). Találkozás 8 órakor a Rádió stúdió előtt. Túravezető: Márton Erzsébet, tel. 482-532.

Július 29. (vasárnap): Kék laguna (gyalog 10 km). Találkozás 7.15 órakor a nagyállomás előtt. Túravezető: Szőcs Miklós.

Július 31–augusztus 5.: Vándortábor Vármezőn.

Augusztus 8. (szerda): Közgyűlés 17 órától az Apáczai-líceumban.

EKE fotóklub: minden kedden 17 órától a székházban.

Könyvtár: minden szerdán 17 órától a székházban.

vissza az elejére


Fehér megye
Terelőutakról tárgyalt a prefektus és a szállításügyi miniszter
Szászsebes és Gyulafehérvár mellett kezdik az útépítést

(6. oldal)

Cosmin Covaciu, Fehér megye prefektusa már több ízben tárgyalt Ludovic Orban szállításügyi miniszterrel mind a megyét átszelő terelőutakról, mind pedig az ott található országutak állapotáról. Jók a kilátások tehát arra, hogy a szászsebesi és a Gyulafehérvár–Tövis–Nagyenyed terelőút építése zökkenőmentes legyen.

A szászsebesi terelőút megvalósíthatósági tanulmánya már 2004-ben elkészült. Idén pedig a műszaki tervek kidolgozását és a versenytárgyaláshoz szükséges iratcsomó összeállítását tervezik. A munkálatok kivitelezésének határideje 2008 júliusa.

Cosmin Covaciu prefektus a Szállításügyi Minisztérium támogatását kérte a munkálatok megkönnyítése érdekében, tekintetbe véve a Szászsebes–Nagyszeben közötti útszakasz gépkocsiforgalmát. Jogos az aggodalom, nem csak a Szászsebes központján áthaladó megnövekedett személygépkocsi-forgalom miatt, hanem azért is, mert a nagy teherautóknak is a város központján kell áthaladniuk, ami az ott található műemlékek állapotának romlását idézi elő. Ludovic Orban szállításügyi miniszter biztosította Cosmin Covaciu prefektust: a minisztérium támogatja a terelőút munkálatait, hogy minél előbb el tudják kezdeni annak megépítését.

A prefektusnak más oka is lehet az elégedettségre, ugyanis több szakvállalkozó nyújtotta be a Gyulafehérvár–Tövis–Enyed terelőút elkészítésére vonatkozó tervét, s az is napokon belül eldől, hogy kinek az ajánlatát fogadják el. A projektek elkészítésének határideje 2007 vége, így valószínűleg nem lesz akadálya annak, hogy 2008 tavaszán megejtsék a kivitelezési munkálatok elvégzését célzó versenytárgyalást, 2009-re pedig el is készüljön a terelőút.

A terelőutak mellett Covaciu felvázolta a C 67-es, meglehetősen rossz állapotban lévő országút állapotát. Elmondta: az elmúlt tizenöt évben ezen az országúton csak kisebb javításokat eszközöltek, ezért a közeljövőben szükség lenne alaposabb korszerűsítési munkálatokra. Elképzelhető az is, hogy a szaktárca az idén e célra kiutalt 2,5 millió lejt további 1,5 millióval egészíti ki. Ezt az összeget az aszfaltburkolat javítására fordítanák.

Az országút munkálatait azért sürgeti a prefektus, mert ez a legrövidebb út, amely Vâlcea megyébe vezet, s egyúttal a közeli hegyvidéki turisztikai telep megközelítését is megkönnyítené. A C 67-es országút Fehér megyét érintő 37 kilométeres szakaszának javítási költségeit 20 millió euróban állapították meg. A munkálatokat várhatóan szeptemberben kezdik el.

vissza az elejére


Szilágy megye
Új decentralizációs stratégia: önkormányzatok irányítják a kórházakat

(6. oldal)

A stratégia lényege abban áll, hogy az alapvető közszolgáltatások, mint a tanügy, az egészségügy, a szociális szféra és a közrendészet megyénként elszakadjanak a központtól. Az egészségügyi minisztérium szakértői vizsgálat útján megállapították, hogy a meglévő központosított intézményrendszer eltúlzott. Ugyanakkor megállapították, hogy a lakosság nem egyenlő arányban jut hozzá az egészségügyi szolgáltatásokhoz, és léteznek olyan helyi közösségek, amelyek a minisztérium fennhatósága alá tartoznak, de a helyi vezetőség irányítja őket. A program lényege, hogy a minisztérium átruházza a feladatokat és a felelősséget az önkormányzatokra.

Az egészségügyi rendszer decentralizációjának másik lépéseként a Szilágy megyei közegészségügyi hivatal elnöke, dr. Dana Pop elmondta: a kezdeményezés elsősorban a helyi önkormányzatokra ruházza át a felelősséget, kötelezve őket az épületek karbantartására, felújítására, a megfelelő működéshez szükséges feltételek biztosítására és a szakképzett személyzet alkalmazására. Ezentúl a helyi hatóságoknak kell felelniük, amennyiben elégedetlenségek merülnek fel a lakosok részéről, mondta az elnök. A kórházak finanszírozása kapcsán dr. Dana Pop hangsúlyozta: jó lenne, ha azok a helyi közösségek is hozzájárulnának az egészségügyi intézmény fenntartásához, amelyek igénybe veszik ennek szolgáltatásait.

A Szilágy megyei kórház menedzsere, Ioan I. Mureşan szerint a decentralizált egészségügyi rendszer által a kórházaknak lehetőségük lesz a problémák helyi szinten történő kezelésére. Véleménye szerint azonban a kórházak helyzete ezzel nem oldódik meg, mivel fenntartásuk hatalmas összeget jelent, amely nem áll az önkormányzatok rendelkezésére. Ezért az egyik legfontosabb lépés előre meghatározni többévi költségvetést, hogy ennek alapján eldönthessék, melyek azok a fejlesztések, amelyek megvalósíthatók.

vissza az elejére


Magyarkecel
Kultúrotthon és Meszes nap

(6. oldal)

Új kultúrotthon építéséről hoztak határozatot a tanács legutóbbi ülésén – tájékoztatta lapunkat Nagy Ernő alpolgármester. Az elöljáró elmondta: a községhez tartozó Egrespatak falu régi kultúrotthonát vissza kellett szolgáltatniuk a református egyháznak, így az 1500 lakost számláló település, ahol a fiatalság száma is növekvőben van, kulturális intézmény nélkül maradt. A problémát a községi tanács sürgősen orvosolni fogja, ugyanakkor a helyi iskola kibővítése is a tervek között szerepel, hiszen az utóbbi időben látványosan emelkedett a gyermekek száma. Ugyancsak felújítják a községhez tartozó másik két falu, Magyarkecel és Románkecel általános iskoláit is.

Egy hónapon belül hozzálátnak a vízbevezetés munkálataihoz is, jelenleg várják az erre szakosodott cégek ajánlatait. Ugyanakkor útlekövezést is tervbe vettek: mintegy 3 km községi utat köveznek majd le, további megyei útvonalakon pedig aszfaltozni fognak.

Készülnek a falunapra is, mondta el az alpolgármester, hozzátéve, hogy a közeli hegységre való tekintettel Meszes napnak hívják ezt az ünnepet. Előreláthatóan augusztus 19-én gyűlnek majd össze a környék néptánccsoportjai, előadói, és a község lakosságával együtt a Meszes alatt, szabadtéri rendezvény keretében mulatnak majd.

S. B. Á.

Az oldalt szerkesztette: Dézsi Ildikó

vissza az elejére


Körkép


Forgalmi változások a belvárosban

(7. oldal)

A Mócok úti parkolóház és a Milton Lehner utca megnyitása olyan mértékben módosította a belvárosi forgalmat, hogy a folyékonyabb közlekedés érdekében bizonyos utcákban változtatásokat kellett eszközölnie a hatóságoknak a menetirányt illetően. Így a Hegedűs (Gh. Şincai) utcában megfordult a menetirány, most csak a Mócok útjától a Béke tér felé lehet haladni.

Mától kezdve ismét kétirányú a forgalom a Trefort (Victor Babeş) utcában, egyirányú lett viszont a Zápolya (Traian Moşoiu, volt Dosztojevszkij) utca – a Kövespad felől a belváros irányába lehet csak behajtani.

vissza az elejére


Jó eredmények a szóbeli vizsgákon

(7. oldal)

Mihaela Mariş, a Kolozs Megyei Tanfelügyelőség szóvivője lapunknak elmondta: jól szerepeltek a Kolozs megyei maturandusok a szóbeli érettségi vizsgákon. A román nyelv és irodalom vizsgára 5701-en iratkoztak be, ebből 5604-en vizsgáztak sikeresen. A magyar nyelv és irodalom vizsgán megjelent 551 tanulóból 532-en mentek át, 16 tanuló meg sem jelenet. Az idegen nyelvként angolt választó 4252 tanuló közül 4182-en értek el átmenő jegyet. Francia szóbelire jelentkezett 1338 tanuló, átment 1309. A német szóbelin 93 tanuló jelent meg, mind sikerrel vették a próbát – olasz, orosz és spanyol nyelvből is vizsgázott néhány diák.

Tegnap már elkezdődtek az írásbelik is, a román írásbeli vizsgán a 78-as számú tételt húzták ki, amely a szóvivő szerint közepes nehézségű volt. Tegnap a román írásbeli vizsgán 5732 tanuló jelent meg.

Az érettségi vizsga hétfőn folytatódik az anyanyelvi, esetünkben a magyar nyelv és irodalom vizsgával.

vissza az elejére


Kolozsvár és Nemeszsuk: Nokia minden szinten

(7. oldal)

A gyár alapkőletétele alkalmából szervezett ünnepségen Raimo Puntala, a konszern operációs és logisztikai elnökhelyettese elmondta: a Kolozsvárhoz közeli gyár megépítése 60 millió euróba kerül. A termelés beindulását 2008 első félévére tervezik. „Magas színvonalú technológiát képviselő ipar telepedik ide, amely jelentősen megváltoztatja a táj képét" – ígérte.

Marius Nicoara, a Kolozs Megyei Tanács elnöke azt emelte ki, hogy a gyár mellé kiállítási központ és szállodák is épülnek. Az előkészítő munkálatokra (a villanyáramot és vizet már bevezették) az állami költségvetésből 112 milliárd lejt különítettek el, de a jövőben újabb 150 milliárdot fognak kérni. „Nagy anyagi erőfeszítések ezek, de megtérülnek" – mondta. Emil Boc kolozsvári polgármester a Nokia helyválasztását dicsérte: az országos jelentőségű beruházást olyan vidéken valósítják meg, ahol sok a jól képzett munkaerő, és az épülőfélben levő autópálya is sokat segít a működésben. Majd arra kérte a mindenkori helyi hatóságokat, hogy bármilyen pártérdektől függetlenül pozitívan viszonyuljanak a Nokia gyárhoz.

Valamikor korábban a Horia Demian Sportcsarnokban Paul Păcuraru munkaügyi miniszter jelenlétében nyitotta meg kapuit a konszern munkaerőbörzéje – már reggel nyolckor többszázan várakoztak arra, hogy bejussanak a sportcsarnokban felállított standokhoz. A világcég az első szakaszban 500 személyt alkalmaz, egy telefon-összeszerelő fizetése állítólag nettó 150 euró, egy technikusé 200 euró lesz, amihez ételjegyek és a munkahelyhez való szállítás biztosítása is társul. A miniszter maga is kitöltött egy jelentkezési űrlapot, mint elmondta: a jövő évi választások után valószínűleg a civil szférában keres munkát magának.

A miniszter ezt követően sajtótájékoztatón elmondta: Románia hamarosan akkut munkaerőhiánnyal szembesülhet, amely akár a gazdasági fellendülésnek is gátat vethet. Ennek megelőzésére a külföldön dolgozó románok hazacsábítása lenne az egyik megoldás – tette hozzá, kifejtve, hogy az egész Európai Unió munkaerőhiánnyal küszködik: becslések szerint az elkövetkező 15 évben 20 millió betöltetlen állás vár majd emberére. A miniszter szerint a hazai munkaerő itthon tartására – ami már kormányprogram – csak akkor van esély, ha a fizetések versenyképesebbekké válnak, erre pedig van kilátás – ellenkező esetben Kínából és Indonéziából kell majd munkaerőről gondoskodni, ami viszont szociális problémákat vethet fel, hiszen többtízezer igény érkezne.

Más témakört érintve a miniszter elmondta: nem fél a nyugdíjemeléstől, mert pénzügyi támaszát a gazdasági növekedés fogja biztosítani majd, illetve néhány olyan intézkedés, mint például az adóbehajtás javítása. „Ha 2007-ben 6,4 milliárd euró folyik be a biztosítási költségvetésbe, jövőre már 7,5–8 millió euróra emelkedik az összeg" – mondta.

vissza az elejére


ÖSSZEFOGLALÓ
Magyar katonák nyugszanak Kolozsvár belvárosában

(7. oldal)

„Leráncigálták szegényeket a padlásról, és a ház előtt, szemünk láttára lelőtték őket az oroszok" – idézte fel Kozma Katalin a második világháború történéseit, a közel hatvanhárom évvel ezelőtt zajló véres eseményeket. A hetvenhét éves asszony 1944 októberében, a szovjet csapatok Kolozsvárra történő bevonulásakor mindössze tizenhárom éves volt, és az idők elteltével sem koptak meg az emlékei: úgy peregnek előtte az akkori események filmkockái, mintha minden most játszódna le. „Ide vannak elhantolva a holttestek" – vezetett hátra a kertbe Kati néni, és mutatta a kerítés mellett található kövekkel körülrakott, illetve egy nagyobb „sírkővel" megjelölt, gyomokkal benőtt sírhelyet, ahol állítása szerint két magyar és egy német katona alussza örök álmát.

Sortűz és gyertyaláng
„Amikor 1944 októberében a szovjet csapatok bevonultak Kolozsvárra, Adorján nevű nagybátyám házát is feldúlták, mindent átkutattak, és a padláson megtalálták a három rejtőző katonát" – elevenítette fel a történteket Kozma Katalin, hozzátéve, hogy ő maga nem tudott a katonák ottlétéről. Elbeszélése szerint időnként mocorgást hallott a padláson, de amikor rákérdezett, hogy ezek a hangok, zajok vajon honnan származnak, nagybátyja mindig elhárította a válaszadást azzal, hogy: „Hagyjad, ne törődj vele". "Valószínűleg félt, nehogy véletlenül elszóljam magam valakinek, így jobbnak látta elhallgatni előlem a valóságot" – mesélte Kati néni, hozzáfűzve: sajnos, minden óvatosság hiábavalónak bizonyult, mert a városba bevonuló oroszok végül mégis rábukkantak a három katonára. Kora délután, ebéd után lehetett, amikor hat orosz berontott a házba, és miután mindent átkutattak, megtalálták a rejtőzködő katonákat a padláson. Leráncigálták őket, és az udvaron sörtüzet nyitottak rájuk. „Én is ott álltam, és szörnyülködve néztem, mi történik. Szerencsétlenek, pillanatok alatt holtan zuhantak a földre" – mondta az idős asszony. Ezek után az oroszok elmentek, Kati néni nagybátyja pedig behúzta a kertbe a holttesteket, letakarta újságpapírral, majd éjszaka elásta őket. „Mindhárom katona huszonéves lehetett, és a ruhájukról megállapítottam, hogy kettő magyar és egy német volt" – mondta a még élő szemtanú, aki jelen volt a sír kiásásánál is. Visszaemlékezése szerint a sírgödör egy méter mély lehet, hiszen az adott körülmények között igyekezni kellett az elhantolással. Nagybátyja valahonnan szerzett egy nagyobb követ, amivel megjelölte a sírt.

Öt évvel ezelőtt egy román görög katolikus papnak Kati néni elmondta, hogy három katona van eltemetve a kertben, de arról nem beszélt, hogy milyen nemzetiségűek. Ezek után még két lakó jelenlétében a pap felszentelte a sírt. „A liturgiának megfelelően megittunk egy-egy pohár bort az elhunytak nyugalmáért, és meggyújtottunk három szál gyertyát" – mesélte Kozma Katalin, aki minden év november 1-jén gyertyát gyújt a sírhanton.

Akiket hiába várnak haza
„Szörnyű érzés arra gondolni, hogy ezeket a fiatalembereket valakik hazavárták, és hozzátartozóik mai napig nem tudják, hogy valójában mi is történt velük. Nagybátyám megpróbált segíteni rajtuk, de sajnos, nem tudott eleget tenni értük…" – sajnálkozott az idős asszony.

Egyébként Kati néni és családja különösen megszenvedte a háborút, ugyanis mindkét fiútestvérét elveszítette: Lizák János tüdőlövést kapott a fronton, és Magyaróváron a kórházban belehalt a sérüléseibe, Lizák Sándort pedig Szovjetunióba deportálták az oroszok. Soha nem tért haza, azóta sincs semmi hír róla. Valószínűleg több sorstársával együtt ott nyugszik valahol a „szovjet paradicsomban".

„Soha nem felejtem el a Torda felé menetelő magyar férfiak látványát" – idézte fel emlékeit Kati néni, hozzáfűzve: a sokadalomban próbálta felfedezni testvérét, de mindhiába kiabálta a nevét... Az oroszok azt ígérték, hogy a Kolozsvárról összeszedett mintegy 5000 polgári lakost csak egy kis „málinki robotra", azaz munkára viszik, de Sándorhoz hasonlóan többezerre tehető azok száma, akik soha nem tértek vissza az otthonukba.

Amennyiben a három Kolozsváron elhantolt katonát az úgynevezett dögcédulával együtt temették el, exhumálásuk esetén lehetőség nyílik az azonosításukra. Sajnos, erre a részletre Kati néni már nem emlékszik. A szakemberek szerint azonban nagy a valószínűsége annak, hogy a dögcédulák meglegyenek, hiszen a katonák jól tudják: így azonosíthatók.

Kozma Katalin elmondta: a három katona esetét évekkel ezelőtt jelezte a kolozsvári magyar főkonzulátuson és az RMDSZ megyei szervezeténél, de mindmáig nem tettek semmit az ügyben.

Ki mit tehet?
A Szabadság arra volt kíváncsi: mit tehet a diplomácia annak érdekében, hogy a három katonának kellőképpen megadassék a végtisztesség. Érdeklődésünkre Cseh Áron kolozsvári magyar főkonzul elmondta: nem tartozik hatáskörükbe ez a kérdés, és sajnálatos módon nem tehetnek semmit az ügyben. A diplomata szerint a legjobb megoldás az lenne, ha a holttesteket ki lehetne hantolni, esetleg azonosítani, és végső nyugalomra helyezni, például a tordai temetőben kialakított honvéd sírkertben.

A második világháborúban elesett honvédek felkutatására, az emlékhelyek állításának szorgalmazására és gondozására létrejött Tordai Honvéd Hagyományőrző Bizottság (THHB) 2000 óta fejti ki ez irányú tevékenységét. A Pataky József irányításával működő bizottság legutóbb Nagyenyeden a református temetőben állított emlékművet az itteni fogolytáborban 1944 végén és 1945 tavaszán elpusztult 234 honvéd tiszteletére, a közeljövőben pedig Tordatúron szeretnének hasonló megemlékezést tartani. Kérdésünkre Pataky József elmondta: munkájukban a legnagyobb nehézséget és akadályt az okozza, hogy még mindig nem sikerült aláírni a magyar és román államközi egyezményt a hadisírok gondozásáról. „Amíg ez a megállapodás nem jön létre, addig nem tehetünk sokat az így előkerülő katonasírok feltárása, az elhunytak exhumálása és méltó újratemetése érdekében" – közölte a THHB elnöke, hozzáfűzve, a maguk részéről mindent megtesznek, hogy a három katonának az ügyét" is felkarolják, és kellőképpen megadassék számukra is a végtisztesség.

Az esetet jeleztük a bukaresti magyar nagykövetségen is Kisvári Tamás alezredes – katonai attasénak, Horváth Lajosnak, a budapesti Honvéd Hagyományőrző Bizottság elnökének és dr. Holló József altábornagynak, a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatójának. A Szabadság kérdésére Holló József elmondta: a Hadtörténeti Intézet és Múzeum foglalkozik a hadisírok gondozásával Magyarországon és külföldön egyaránt. Eddig hét országgal sikerült erre vonatkozó megállapodást kötni, és arra törekednek, hogy még ebben az évben hasonló egyezmény jöjjön létre Romániával és Szlovákiával is. Az altábornagy elmondása szerint immár tíz éve folyik az egyeztetés a román hatóságokkal az egyezmény megkötése érdekében, de ezt mindmáig nem sikerült dűlőre vinni. „Jövő héten küldöttség érkezik Bukarestbe, és reméljük, hogy tovább tudunk lépni, és még idén alá tudjuk írni a megállapodást" – közölte Holló József, hozzáfűzve, hogy addig is intézkedni fognak a Kolozsváron lelőtt és elhantolt magyar, illetve német katonák ügyében. Mint mondta, felveszik a kapcsolatot a Német Hadisírgondozó Szövetséggel is, amelyet tájékoztatnak a német katona helyzetéről.

PAPP ANNAMÁRIA

Az oldalt szerkesztette: Balázs Bence

vissza az elejére


Hitvilág


Táltos és/vagy sámán?

(9. oldal)

Samanizmusnak nevezzük azoknak a hiedelmeknek az összességét, amelyek meghatározzák Szibéria őslakóinak vallási világnézetét. A samanizmus különböző változatait megtaláljuk Észak- és Dél-Ázsiában, Közép-Ázsiában, Tibetben, Mandzsúriában és Koreában, de ezen kívül Észak- és Dél-Amerika zömében vadász vagy nomád állattartó népei indiánjainak körében is. A samanizmus kialakulását egyes kutatók több tízezer évre vezetik vissza. Az első hiteles adatok a késői bronzkori Szibériából valók. Gyökere az ősi animizmus, a totemizmus és mágia elemeinek összekapcsolásán alapszik. A samanizmus a szellemekben való hitnek egy különleges formája.

Egykor a finnugor népek, így a kereszténység felvétele előtti magyarság ősvallása is sámánhit volt, amelynek emlékét a folklór világa őrzi. Eredeti, tiszta formáját tekintve mindenesetre a sámánhit a 20. századra gyakorlatilag eltűnt; egyedül a szibériai kis népek körében – uráli, altáji népcsoportok, burjátok, szamojédek – találunk még néhány millió követőt.

A samanizmus egy összetett hiedelemrendszer, amelynek központi alakja a sámán, a magyar hiedelmi világban a táltos. A sámán jelképes közvetítő szerepet játszik az emberek világa és a felsőbb hatalmak, istenek, szellemek között. A magyar táltos – ezzel szemben – totemisztikus perszonifikáció, élő fétis, ha ilyenről szó lehet. A táltos általában csak a szegény embereket keresi fel a faluvégi utolsó házakban, s ott tejet kér, mást el nem fogad. A tej a varázsjegyek közül az egyik legfontosabb, mágikus felnagyításban mindenféle táplálékot jelent. A táltost a totemisten nemzi, éppen ezért a Földanya fia, szükségképpen az anyatej táplálja. Míg a táltos nem segít, addig a sámán képes a gyógyításra, ő a közösség gyógyító erejű varázslója. Ez fontos társadalmi funkció, pl. a beteg megromlott egyensúlyának helyreállítása a cél. Ugyancsak feladatai közé tartozik a jóslások elvégzése – ezt általában dobbal végzik –, az áldozatok bemutatása is.

A sámán másik fontos feladata a népi énekek és mitikus múlt ismerete, ismeri a különleges hiedelemrendszert, a tárgyakat és azok szimbolikus jelentőségét. Ehhez hasonló ismeretek a magyar népi kultúrában is megőrződtek, hiedelemmondáink, mesemotívumaink, rituális énekeink napjainkban is tovább élnek.

A sámán volt a közös őse az egyháznak, papságnak, orvostudománynak, sőt a különböző előadó és ábrázoló művészeteknek is. Maga a szó, a sámán a man- d zsu-tunguz szóból ered, azt jelenti: „aki tud, tudó, tudós". A magyar táltost tudós pásztornak is nevezik. A szibériai és közép-ázsiai népek körében sokféle helyi elnevezés él, így a jakut ojun, a török népeknél kam, bakcsi, a mongoloknál a bő, büge.

A sok eltérő tulajdonság mellett van egy közös vonás is: mindegyikük felhasználja az extázis technikáját – a sámán a szertartás alatt megváltozott tudatállapotban van, és ezt céltudatosan is cselekszi. Erre azért van szükség, hogy a „szellemekkel" kapcsolatot tudjon teremteni. Fontos szerepet tulajdonítanak a segítő-szellemeknek, amelyek többnyire sámánősök vagy totemállatok szellemei. Egyes elképzelések szerint magát a sámánt a szellemek választják ki, ahogyan a táltost is: mert táltosnak és sámánnak születni kell.

A magyar táltos és a szibériai sámán természetellenes születési jegyei, illetve feltételei: az ujjhiány, ujjtöbblet, a foggal születés, azaz a fölös csont. Akinek nincs fölös csontja, az nem lehet táltos vagy sámán. Erre a rendkívüliségre emlékeztet a sámán felszerelésének egyik fontos darabja, a hatujjú sámánkesztyű is, amelyet szinte minden szibériai nép hagyományában megtalálunk. A kiválasztottság és alkalmasság bizonyítéka az is, hogy a sámán nem tanulás által, hanem álmában jut tudományához, amikor a szellemek – átmenetileg – magukkal ragadják a túlvilágra. Úgy a táltos, mint a sámán gyermekkorában a közönséges gyermekektől eltérő módon viselkedik: patologikus tünetek mutatkoznak rajta (emberkerülő, nyugtalan stb.). Később ezek a tünetek tovább fokozódnak, látomásai lesznek. Táltos és sámán mivoltukra jellemző: a huzamos alvás, az elbujdosás, a táltosokra a pénz meglátása a földben, átváltozása bikává, táltoslóvá, aki bosszúból vihart tud kelteni; de ha megkapja a tejet, segítőkész. Annak ellenére, hogyha a gyermek „nyilvánvalóan" táltosnak vagy sámánnak született, igyekszik elkerülni ezt a „hivatást". Az ellenszegülés azonban hiábavaló, a természetfeletti lények ismételten eljönnek hozzá. Ha a jelölt és hozzátartozói ellenszegülnek a szellemek akaratának, és nem engedik elvinni a gyermeket, akkor a jelöltet megnyomorítják vagy megölik. Egyes feljegyzések szerint, ha születéskor sikerül kihúzni a csecsemő fogát, a gyermek elveszti a „táltosságát", „sámánságát".

A sámánok kiválasztásáról a kutatók egyetértenek abban, hogy annak többféle módja lehet a különböző népeknél: például az ősöktől való öröklődés. A magyar táltos kiválasztása a vogul, osztják, lapp, altaji török, jakut sámán kiválasztásához hasonlóan történt.

A sámáni kozmogóniában a világegyetem hármas felosztású, felső, középső és alsó világra oszlik. Ez jól megfigyelhető a sámándobok ábrázolásain: megtalálhatjuk rajtuk a legfontosabb szimbólumokat, a világfát, a napot, a holdat, a tejutat és más égitesteket, a csillagokon kívül ott vannak a madarak, az alsó világban pedig kígyók, békák, hüllők, vízimadarak.

A sámán legfőbb eszköze és segítője a dob, alakja kerek vagy tojásdad. A dob a „hátasállat" – ló vagy rénszarvas – a különböző létszintekre történő lélekutazásokon, a magyar népmesék táltoslovának előde. A szertartás előtt a dobot „felélesztik", hogy bőre megfeszüljön, parázs, füst fölé tartják. (Népmeséink rozzant, csontjain lógó bőrű gebéje parazsat kér enni, ettől ő is feléled, új erőre kapva, repülve viszi gazdáját.)

Ugyanakkor a sámán megváltozott tudatállapotában tudatánál van, képes céltudatosan cselekedni.

Nem minden sámánnak jut dob, van mikor a sámánszellem ezt megtagadja, „nem ad neki dobot".

A 20. század közepén a sámánok és táltosok utódai még használták jóslásra Erdélyben a „dob"-nak nevezett bőr rostát (a magyar nyelvterület többi részén pedig a szitát). A bőr rosta lyukai a Tejutas-csillagos eget mintázzák.

Másik fontos sámáneszköz a ruha: ennek formája attól függ, hogy milyen segítő állata van. Ismerünk szarvas-, madár-, medve-jelképeket hordozó sámánruhát. Kétféle típusú ruhája is lehet a jakut sámánnak, amelyeket különböző rítusokhoz használ: a felső világban a sámánoknak madár-kosztümük van, mert ez egyszerűbb és könnyebb súlyban. Mikor az alvilágba száll, a szarvas-ruhát veszi fel, a ruhára egyre több kelléket aggat: a csörgők, harangok, rojtok, bojtok mellé fémkarikákat, kúp alakú csüngőket, bordákhoz hasonló fémlapokat.

A táltos révületét rejtezésnek mondják, olyankor elindul bolyongani: a lelke megy el, jár, kóborol. A léleknek a testtől való eltávozása egyértelműen animista jellemvonás. Ugyanilyen „testelhagyást" figyeltek meg a sámánvallású népek között is. Makra Sándor azt írja: „A táltos álma nem önkívületi állapot, mint a sámáné, hanem totemisteni földön kívüli tartózkodás." Akkor hol van a táltos lelke, illetve a táltos maga? A táltos viaskodás előtt egyszerűen elalszik, mély álomba merül. Álmában szerez tudomást róla, mikor, hol és miért kell viaskodnia. Rendszerint bikává vagy csődörré változott alakban kell megvívjon a táltos, az öreg táltosnak kell megvívnia a fiatallal, s a természet rendje szerint a fiatal győz. A táltosviadalt szélvihar kíséri (táltosszél), a viaskodás helye halom vagy laponyag, porong. A küzdelem után a táltos kimerült, fáradt, hagyják pihenni, gyakran tejet kér, a földi létből eltűnik.

A samanizmusban fontos szerep jut a víziók előhívásának is, hiszen a sámán extázisa során az utazás élményeinek továbbadása a közösségnek erősítette a sámán erejébe vetett hitet.

(A kerekasztal-beszélgetés Szent Iván napján zajlott a hidelvei református egyházközség gyülekezeti otthonának galériájában. Szőcs István ismertette a táltos fogalmát a magyar hitvilágban, Forró Ágnes képzőművész a szibériai samanizmusról beszélt.)

FORRÓ ÁGNES

Az oldalt szerkesztette: Farkas Imola

vissza az elejére


Művelődés


Kultúrtalanító kulturális minisztérium

(10. oldal)

A címbeli meglehetősen furcsa összegzés a magyarországi Műértő – művészeti és műkereskedelmi folyóirat – legújabb, júniusi számának a képzőművészeti egyesületek, szövetségek jövőjével kapcsolatos Térfelszámolás című cikke nyomán fogalmazódott meg bennem.

Mert miről is van szó tulajdonképpen?

A mi hazai viszonyainkkal ellentétben az anyaországi rendszerváltozás nyomán megszűnt a monolitikus régi képzőművészeti szövetség egyeduralma, az új törvények lehetővé tették a differenciálódást, új művészeti egyesületek alakulását. A hasonlóan gondolkodó művészek szabad társulásai jótékony hatással voltak a művészeti élet egészére, színvonalas kiállítások, új művészeti kiadványok születtek. A kiállítási élet élénkülése, az önszerveződés nyomán kialakult egészséges pezsgés pedig a kulturális tárca anyagiakban is megnyilvánuló elismerését élvezte. Úgy tűnt, az érdekek egybeesnek, a pályázatok nyomán megszerezhető anyagi támogatás biztosítja az újonnan alakult szakmai szerveződések zavartalan működését, ezzel pedig a szakminisztérium is indokolhatja létét, sőt van is mit kitennie a kirakatba.

Ebbe az összhangba keveredtek az utóbbi évekbe olyan disszonáns elemek, amelyek nemcsak hogy aláásták az eddigi sikeres együttműködést, hanem valóságos szakadáshoz vezettek. A támogatások összegének fokozatos csökkenése idén a mélypontra sülyedt. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium egyszerűen nem írta ki a szokásos pályázatot, teljes egészében megszüntetve a körébe tartózó művészeti egyesületek támogatását. Tette pedig mindezt a nyilvánosság megkerülésével, az érintettek tájékoztatásának mellőzésével, kényszerhelyzetben pedig mellébeszéléssel. Amikor a több mint harminc szakmai egyesületet tömörítő, Butak András vezette Magyar Képzőművészeti és Iparművészeti Társaságok Szövetsége (MKITSZ), amelynek a kolozsvári székhelyű Barabás Miklós Céh is tagja, az ügyben felvilágosítást kért, a szakállamtitkár lakonikus válasza kimerült a pénzhiány közlésében és a „további sikerek" említésében. Ennyit érdemel egy szervezet, s persze a hozzá hasonlók is, amelyek a rendszerváltozás óta a művészeti élet valóságos újjászületését, addig nem tapasztalt fellendülését eredményezték, amelyek csoportos kiállításaikkal a pályakezdő művészek tucatjainak biztosítottak teret a megmutatkozásra, az érvényesülésre. Miközben a sikeresen működő szakmai és kiállítási kapcsolatok országos és nemzetközi hálózatát is kiépítették.

A kulturális minisztérium kulturátlanító intézkedése, a támogatások teljes megvonása következtében 2008-ban kétségessé válhat többek között a XXIV. Miskolci Grafikai Biennálé, a XIV. Salgótarjáni Rajzbiennálé, a kaposvári Országos Papírművészeti Triennálé és az Országos Groteszk Triennálé, a szombathelyi Szabadtéri Szobrászati Kiállítás, az V. Szekszárdi Festészeti Triennálé sorsa és nem kerülhet sor a budapesti Nemzetközi Kisgrafikai Kiállításra, valamint az Elektrográfiai Társaság Országos Digitális Nyomatok és Nemzetközi Digitális Kisgrafikák című tárlatára. Támogatások híján megszakad a kapcsolat a koppenhágai székhelyű Európai Művészek Tanácsával, amelynek az MKITSZ is tagja.

„A megszűnő egyesületekkel a kiállítási élet »középmezőnye«, a reprezentatív állami megatárlatok és a magángalériák tevékenysége közötti igen széles, sokrétű művészeti tér számolódik fel. A helyén nem lesz semmi; a magyar művelődésben sebhely, hiátus keletkezik: 12–15 év szellemi munkája vész kárba. Ez lenne a minisztérium célja?" – teszi fel a kérdést a cikkíró Kováts Albert.

Stefanovits Péter Munkácsy-díjas grafikusművész, akinek alkotásait a régi, Nagyszamos utcai Korunk Galériában rendezett kiállítása alkalmából Kolozsváron is megtekinthettük, a minisztériumi intézkedések minősítése kapcsán még tovább megy. „Ez a jövő a legsötétebb múltat, azaz a Rákosi-korszakot idézi" – nyilatkozza a Magyar Nemzet 2007. május 30-i számában a P. Szabó Ernő készítette interjúban. Az Ernst Múzeum megszüntetésével, „az értékek pusztításával" kapcsolatban pedig úgy véli: „a nyilvánosság újabb lehetőségét veszítik el a művészek, hiszen olyan műhely szűnik meg, amely hét éven keresztül karakteres programot valósított meg."

Egyébként ugyancsak a Magyar Nemzet (2007. április 30.) közölt interjút Keserű Katalin művészettörténésszel, az ELTE művészettörténeti tanszékének docensével, aki 2006. december 31-ig vezette a most halálra ítélt, állítólag a Műcsarnokba beolvasztandó Ernst Múzeumot és hozott létre olyan, adományokból létrejött, mintegy száz alkotást tartalmazó, huszonhat millió forintos kortárs művészeti gyűjteményt, amelynek erkölcsi értéke egyenesen felbecsülhetetlen, s amelynek sorsa a felszámolással bizonytalanná vált. „A kulturális kormányzat szándékosan vagy információk hiányában, de tökéletesen félreérti mindazt, ami a világban a kultúra területén történik. Könnyedén szétveri az alig újraformálódott intézményrendszert, megszünteti önállóságukat, egyre inkább mellőzi az egyéni alkotómunka támogatását, s a piacosítással és internettel megoldani látja a gondokat, miközben a világ igazi kultúrnemzeteinél soha stabilabbak nem voltak az intézmények, soha nagyobb tekintélyük nem volt a kiemelkedő jelentőségű alkotóknak, mint most. E kultúraellenes (vagy csak egy önfeledt, önmagán kívül mást nem ismerő tömegkultúrát támogató) tevékenység újabb jele, hogy hamarosan végveszélybe kerülnek a művészeti egyesületek, hiszen működésükhöz a minimális támogatást sem kapják meg – véli a menesztett intézményvezető, aki március 15-én Széchenyi-díjat kapott ugyan, de erre korántsem a miniszter, hanem a szakmai szervezetek erőteljes nyomására kényszerült a kormányzat. Egyébként a Műcsarnok rekonstrukciója is Keserű Katalin nevéhez fűződik. Tevékenységét a Horn-kormány annak idején úgy honorálta, hogy huszonnégy órával a magyar kultúra napja előtt közölte vele: az ünnepség megrendezését másra bízta.

Ezek után pedig még mondja valaki, hogy a kultúra független a politikumtól...

N. J.

vissza az elejére


Nyelvművelés
Pattogatott kukorica II.

(10. oldal)

Egyik levélíróm a Pattogatott kukorica című cikkemhez fűz megjegyzést: „A pattogatott kukorica, a kakas között több ki nem pattant kukoricaszem is akad. Valószínűleg ezeknek is többféle elnevezésük van. Közöttük melyik lehet az irodalmi, köznyelvi változat?" – kérdi.

Az erdélyi magyar nyelvjárások egy részében a ki nem pattant kukoricaszem neve – a kakassal szemben – tyúk. Összefüggő szóföldrajzi egységben a tyúk elsősorban a székely nyelvjárásban hallható, de felbukkan másutt, például a Berettyó vidékén és az Érmelléken is. A mezőségi nyelvjárásterületen, továbbá a kalotaszegi, a Kővár vidéki és néhol a gyergyói nyelvjárásban a tyúk helyét átvitte a román eredetű pulyka, ritkán pulykuca, pulykica (románul puică, puicuţă, ’kiscsirke’). A szilágysági, bihari és bánsági falvakban, de néhol egy-két mezőségi településen is a ki nem pattant kukoricaszem elnevezése cipó. Hasonlósági alapon történő elnevezésként keletkezett. A ki nem pattant, de a megduzzadó, megrepedt kukoricaszem olyan mint egy meghasadt, gyürkés, dúcos cipó. Vannak olyan elnevezések is, amelyek feljegyzéseim szerint csupán egyetlen faluban fordulnak elő, ilyen név a szilágysági Ippon a pergelőc, az Arad melletti Kisiratoson a domó, a bihari Bélfenyéren a porcó. Ha a szépen kipattant és a ki nem pattant kukoricaszem elnevezéseit összevetjük, tapasztalhatjuk, hogy ahol az előbbit az irodalmi pattogatott kukorica-ként emlegetik, ott hallható a ki nem pattant kukoricaszem neveként a cipó. Szótáraink ezt a változatot tartják köznyelvinek. Persze, ez nem jelenti azt, hogy a táji változatokat kerülnünk kellene.

Murádin László

vissza az elejére


Erdélyi művészet

(10. oldal)

A Székelyudvarhelyen megjelenő képzőművészeti folyóirat – főszerkesztő: Veres Péter – 25. számában Kovács Árpád a Kolozsvárról Magyarországra áttelepült Kádár Tibor festőművésznek a Duna Televízió székházában kiállított „kalotaszegi" képeiről ír. Németh Júlia a nemrég elhunyt jeles keramikus művészre, Szabó Bokor Mártára emlékezik és Metaterra barokk környezetben címmel Jakobovits Márta nagyváradi képzőművész nagyszabású, kolozsvári művészeti múzeumbeli kerámia kiállítását méltatja. Incze László a kézdivásárhelyi múzeum képzőművészeti gyűjteményét mutatja be. Közli a lap Murádin Jenőnek az avantgárd huszadik század eleji magyar térhódításával kapcsolatos budapesti művészettörténeti konferencián elhangzott A vadak vidéki hátországa című előadása szövegét, valamint Bíró József Erdélyi kastélyok című sorozatának VII. részét. A képanyaggal gazdagon illusztrált kötet címlapján Ziffer Sándor 1908 körül készült Önarcképe látható.

Az oldalt szerkesztette: Németh Júlia

vissza az elejére


Művelődés


„Sem elvenni, sem hozzáadni"
Fadrusz Mátyás-szobrának felújítása 1941–42-ben

(11. oldal)

Szobraink az örökkévalóságnak készülnek, de anyaguk romlandó.

A Mátyás-szobor siralmas állapota mutatja, mennyi igazság van ebben. Fadrusz János műve, az 1902-ben Kolozsvár főterén fölavatott monumentális lovasszobor sok év óta megérett a teljes felújításra. Amikor leleplezésének centenáriumát ünnepeltük, 2002-ben, s a közfigyelem villanófényébe került a szobor, teljesen nyilvánvalóvá lett ez az igény. Hogy akkor mégsem történt semmi, annak politikai oka is volt. A rossz emlékű városvezetés kitartóan azon munkálkodott, hogy a maradék magyar emlékműveket is eltüntesse a városképből, vagy azokat valami mással, kínosan kiötölt rögtönzésekkel ellensúlyozza. Sokan úgy érezték, ilyen időkben nem lenne tanácsos fölállványozni, kerítéssel körülvenni, vagy éppen helyéről elmozdítani az emlékművet.

Azóta sok minden megváltozott – még ha felületi kezelésben is –, és mára valamelyest közelebb jutottunk a célhoz. Román–magyar kormányközi megállapodás irányozza elő a szobor felújítását és a város pályázatot is kiírt reá. Igaz, a pályázat eredménytelen volt, meg kell tehát ismételni. A nekirugaszkodás nyilvánvalóan nagyobb rálátást, a munka valósághűbb fölmérését – megvalósíthatóságát – igényli, már első lépcsőben.

Ennek az írásnak nem célja szakmai-technikai kérdésekben bármilyen szinten véleményt mondani. Csupán arra szolgál, hogy fölmutassa: más korszakban kevesebb tapasztalattal is sikeresen megoldották a szobrot illető elsősegély-nyújtási problémákat.

A történet visszavezet az elmúlt század negyvenes éveibe.

Fadrusz szobra nehezen vészelte át a két világháború közti időket. Talapzatának díszét, a Hunyadi-címert 1919-ben összetörték, a szobor elmozdítására is kísérlet történt (ökrökkel próbálták elhúzatni), és könnyen letörhető darabok már akkor kezdtek eltünedezni róla.

A bécsi döntés utáni a magyar városvezetés, személyesen dr. Keledy Tibor polgármester múlhatatlan feladatának érezte a Mátyás-szobor felújítását. Határozatot hoztak arról, hogy a városi költségvetés terhére elvégzik a legszükségesebb restaurálási munkákat, és erre a szobrász Kósa-Huba Ferenc kapott megbízást. Az 1983-ban elhunyt alkotó hagyatékában elsődleges fontosságú dokumentum, a végrehajtást is részletező beszámoló maradt meg.

A polgármesteri hivatal VII. ügyosztálya, mely Katona Lajos tanácsnok vezetésével kulturális kérdésekkel foglalkozott, a 140/107 – 1941. VII. számú határozatában irányozta elő az elvégzendő feladatokat. Ennek alapján készítette el Kósa-Huba a költségvetést és fogott neki 1941 őszén a felújítás helyszíni munkálatainak.

Ilyen megbízatások teljesítésére a szobrásznak különösebb tapasztalatai nem voltak. A kőfaragásban, bronzöntésben viszont a műhelymunkák minden részletére kiterjedő jártasságot szerzett. A felvidéki származású, losonci születésű Kósa-Huba Temesváron egyszerű inasként Haág János asztalos és kőfaragó mester műhelyében kezdte ismerkedését a mesterség alapjaival, majd a kiváló bánsági szobrász, Gallasz Nándor műtermében segédkezhetett a faragásban és bronzöntésben. Szőnyi István biztatására iratkozott be azután a Kolozsvárról 1933-ban Temesvárra költözött Szépművészeti Iskolába. Kolozsvárra a bécsi döntéskor telepedett át, miután már 1939-ben a Barabás Miklós Céh kiállítói között mutatkozott be szobraival. Az Irisz porcelángyárban helyezkedett el és akkori műterme a Petőfi utcában, a sírkőfaragók műhelye mellett volt.

Igencsak felelősségteljes munka volt, amire a szobrász vállalkozott. Hozzányúlni Fadrusz emblematikus művéhez még akkor is merészség, ha csak felületi felújításról van szó és hiányzó részek pótlásáról. Érthető, hogy első fázisban konzíliumot tartottak a feladatok felett. „Ezen hibákat – írta beszámolójában Kósa-Huba – megnézettem Kovács Gyula mérnök, műszaki tanácsos, Kós Károly építész, Szervátiusz Jenő és Kós András szobrászművész urakkal, egyetértve azzal, hogy jelentést teszek a látottakról és a még elvégzendő munkákról a VII. ügyosztálynak."

Elképzeléseit maga a megbízott is akár a mának szóló intelemként fogalmazta meg. „Fadrusz János, az alkotó szellemében kell a szobrot restaurálnom. Semmit sem szabad elvennem belőle és semmit sem adhatok hozzá." (Keleti Újság, 1941. november 28.)

A talapzat helyrehozatala állította elsődleges feladatok elé a szobrászt. Sürgette az idő, mert novemberben megindultak az őszi esőzések és a korai fagy beállta is fenyegetett. A bástyaszerű historikus posztamentumot annak idején Pákei Lajos, Kolozsvár vezető építésze tervezte és süttői (Esztergom melletti) kőből állították össze. A kőtömbök egy része lepusztult, szétnyílt, kilazult, pótlásukra volt szükség sürgetően. Kósa-Huba a Petőfi utcai műteremben három famodellt készített, s ezek alapján faragta újra a különböző szögekben és ívekben megformálandó köveket. Ezeket azután, amint az idő engedte a helyükre illesztették. A legszembeötlőbb hibákat sikerült így helyrehozni. Ugyanakkor a szobrász ma is megszívlelendő figyelmeztetése szerint a posztamentum általános felújítására van szükség. Szó szerinti fogalmazásában ez így hangzott: „Mivel a lépcső talapzata süppedt és állandó veszély fenyegeti a szobor törzsalapjának is a megmozdulását, ami a szobor leszerelését és újraépítését vonná maga után, de megtörténhet egy erős esős év alkalmával, hogy a törzs alapzata meglazul, amit jóvátenni többé nem lehet. Javaslom 2 éven belül a külső lépcsők szétbontását, és az alap aláépítését, mivel ilyen állapotban az új rések tömítése hosszabb időt nem bír el kifogástalanul. Eső és hólé beszivároghat idővel, és újra rombol, ami a fent említetteket csak sietteti."

A bronzöntések kisebb munkák elvégzését igényelték. Egy eltűnt zászlórudat, két sarkantyút, forgókat kellett önteni és felrögzíteni.

A talapzatra a kőből faragott magyar címer került föl és az eredeti MÁTYÁS KIRÁLY felirat. (Ezek nyoma, a rögzítések helye ma is jól kivehető.)

Gondot okozott a szobortest megtisztítása. Olyanformán kellett megoldani, nehogy valami kifényesített felület tüntesse el a szobor akkori korát, negyven éves fönnállását mutató nemes patináját.

Ez lett a leglátványosabb munkafázis. A mellékalakok megtisztítása után föl kellett jutni a király páncélos lovas alakjához. Tizenkét métert meghaladó magasságról van szó! Ezt vagy állványzat építésével vagy valamilyen emelőszerkezettel lehetett megoldani. Utóbbit, a kevésbé költséges változatot választották. Előbukkant jó minőségű fényképeken látszik, hogyan nyúlik föl egy gépi működtetésű tűzoltólétra a király alakjáig, végében a kistermetű szobrásszal. A ma már muzeális darabnak beillő gépet kíváncsian szemlélő kolozsváriak veszik körül.

A látványos műveletről filmfelvétel készült, melyet a mozikban vetítettek.

A felújítási munkálatokat a tél szakította félbe, így a befejezésükre 1942 tavaszán került sor.

A háború előrehaladtával a bombázások veszélyétől tartva a város megbízást adott Kósa-Huba Ferencnek és Szervátiusz Jenőnek a Mátyás-szobor fényképes dokumentációjának összeállítására. A fényképek el is készültek, de hollétük ismeretlen. Elképzelhető, hogy valamelyik levéltári iratcsomóban „lappanganak".

A fadruszi mű 1941–42-es felújításának története akkor sem tanulságok nélküli, ha mostanra modernebb eszközökkel végeznek ilyen műveleteket. A szobrász néhai intelmei sem feleslegesek.

Horatius töprengésével „ércnél maradóbb" művet csak a költői képzelet állíthat.

Az oldalt szerkesztette: Köllő Katalin

vissza az elejére


Dalkeverő – DECIBEL
A hangos oldal

III. évfolyam 13. szám
Megjelenik kéthetente

vissza az elejére


Slágerlista

(12. oldal)

A Slágeróra toplistáját a Kolozsvári Rádió közvetítí a 95,6 MHz-n, szombaton du. 3 és 4 óra között Papp Leventével. Szavazz te is kedvenceidre a címen!

1. VargaFeri&BalássyBetti – Ébredni valakiért
2. Nox – Nem lesz többé tánc
3. Balkan Express – Régi vágy
4. Unique – Lassan elhiszem
5. IHM – Tik vagytok parasztok
6. Létray Ákos&Zséda – Valahol
7. Unique – Lassan elhiszem
8. Bikini – Őrzöm a lángot
9. Dance4Ever&Nagy Feró – Azok a boldog…
10. Cosmobolis – Mintha a testvéred volna

vissza az elejére


Paprika rádió

(12. oldal)

A műsort szombatonként 14 órától követhetik a Paprika Rádió 95,1 fm-en. Szerkeszti: Veres Zsolt. Részletek a www.paprikaradio.ro címen.

1. Rihanna – Umbrella
2. Ákos – Minden most kezdődik el
3. Maroon 5 – Makes Me Wonder
4. Mutya Buena – Real Girl
5. Bon Jovi – You Want To
6. Rúzsa Magdi – Hip Hop
7. Magna Cum Laude – Visszhang
8. Akon – Don’t Matter
9. Red Hot Chili – Hump De Bump
10. Nox – Nem lesz több tánc

vissza az elejére


Rancid: klasszikus punk módra

(12. oldal)

Az angolban a rancidification szó az élelmiszerek tartósításánál használt eljárást jelöli. Mint a legtöbb punk zenekar, a Rancid is Californiában alakult 1991-ben. A statisztikák szerint California nem csak marihuána termelésben vezet a világranglistákon, hanem a punk zenekarok számát tekintve is az élen jár, hisz a Bad Religion, a Blink 182, a Green Day, az Offspring és az NOFX csak néhány példa egy hatalmas listáról.

A Rancid sikerét sokan a Clash-et idéző hangzásnak tulajdonítják, ami ..And Out Come the Wolves és Life Won’t Wait albumokra némiképp igaz is. A Rancid azonban sokkal jobban épít a ska, illetve reagge elemekre.

A zenekar a kilencvenes évek elején a „true punk" imázst lovagolta meg – egyébként ebben a korszakban majdnem egy évig a Green Dayes Billy Joe Armstrong is tagja volt a Rancidnek. A Bad Religion tagok által alapított Epitaph Recordsnál kezdték el az albumok terjesztését, és egészen 2000-ig az Epitaphnál is maradtak, egyes vélemények szerint a Green Day ezért körözte le népszerűségben a Rancidet.

Az együttes alapító tagja közül csak Tim Armstrong énekes-gitáros és Matt Freeman bőgős maradtak a zenekarban. A Lars Frederiksen and the bastards zenekar alapítója, Lars Frederiksen is csatlakozott az együtteshez 1993-ban. Az együttes dobosa Branded Steinecker, aki 2006-tól Brat Reed helyét vette át.

Az Rancid történetében rengeteg más ismerős punk zenekar neve bukkan fel: néha a Green Day, az Offspring, vagy éppen a UK Subs valamelyik tagja is beáll a zenekarba egy-egy koncert erejéig. A Rancid ezenkívül még gyakran lép fel a ska hangzáshoz elengedhetetlen trombitásokkal, szaxofonosokkal. A Rancid albumok ugyan nem annyira pörgősek, mint a Green Day, illetve az Offspring korongjai, de a koncertek sokkal látványosabbak és zenei értelemben is színesebbek.

Aki teheti, szerezzen be tehát egy Rancid koncert videót, meg néhány számot – pl. a Ruby Sohot és a Time Bombot az 1995-ös ...Out Come The Wolves albumról, vagy a „Fall Back Down"-t a 2003-as Indestructible albumról.

KISS BENCE

vissza az elejére


Kosheen

(12. oldal)

Meglehetősen nagy a valószínűsége annak, hogy ha az ember történetesen befutott sztár, akkor a pénzét be is fektetné valamibe. Ha az illető történetesen zenész és egyébhez nem nagyon ért, akkor a zeneiparban fog tüsténkedni. A buddhista rapper Maxi Jazz, a Faithless szövegeinek kitalálója is belekóstolt a menedzserkedésbe: ő fedezte fel a Kosheent.

A Kosheen három bristoli fiatal együttese. Markee „Substance" Morrison, Darren „Decoder" Beale és Sian Evans 2001-ben dobták piacra a Resist albumot. Erről az albumról került ki a Hide U ami a zenekart feldobta a listák elejére. A hangzás már az első albumon eredeti: keveri a main stream dancet a szélsőségek felé sodródó trip hoppal, drum and bass ritmusokkal. Az eredmény egy szokatlan hangzású, de könnyen hallgatható anyag.

A 2003-as Kokopelli címet viselő lemez az indián inspiráció címnek megfelelően sokkal inkább a gitáros hangzásra fókuszál: metál együttesek irigykedhetnek az elhangzott riffeken.

A Damage albumot eredetileg 2006-ban szándékozott piacra dobni a Kosheen, azonban csak 2007 tavaszára sikerült elkészíteni. A multi instrumentalista Markee Substance és Darren Decoder ezúttal egy, az első lemeznél is trip-hopposabban hangzó anyaggal rukkolt elő. A kritikusok egy része ezt anakronizmusnak, vagy egyszerűen gyengének minősítette. A kritika másik része a slágergyanús hangzást vette figyelembe: az együttes tagjai egy kényelmesen emészthető, és Sian Evans walesi származású énekesnő hangjának köszönhetően kellemes énekkel ellátott anyagot találtak, amire a Pesti Est kritikusai a „szegény ember Faithlesse" jelzőt tapasztották rá.

A Kosheen egyébként a koncertjeiről is híres, érdemes lesz tehát őket élőben is megnézni, Budapesten vagy akár itthon is, a Félsziget Fesztiválon.

kb

vissza az elejére


Ismét turnézik a Spice Girls

(12. oldal)

Csaknem tízévi szünet után ismét eredeti összetételében turnézik a 90-es évek legnagyobb sikerű brit lánybandája, a Spice Girls. Az öt – immár 30-as éveikben járó – énekesnő csütörtökön Londonban jelentette be az együttes felélesztését a tizenegy fellépésből álló, világkörüli koncertkörút erejéig.

A turné december 7-én kezdődik Los Angelesben, majd Las Vegas-i és New York-i megállók után érkezik Európába. Itt szintén három fellépés lesz, Londonban, Kölnben és Madridban, 15-én, 20-án és 23-án. 2008 januárjában – Peking, Hongkong és Sydney, majd a dél-afrikai Fokváros következik, és a körút az argentínai Buenos Airesben fejeződik be január 24-én.

Emma Bunton, Mel Brown, Mel Chisholm, Victoria Adams és Geri Halliwell 1998, vagyis Halliwell kiválása óta nem lépett fel együtt. Addig azonban sikert sikerre halmoztak, egymás után ontották a listavezető dalokat, összesen 55 millió lemezük fogyott világszerte, és „Girl Power!" – Lányuralom – hangzatú mottójukkal szabályos kultuszt teremtettek az akkori tinilányok körében.

Az oldalt szerkesztette: Kiss Bence

vissza az elejére


Mozaik


Egy perc derű

(14. oldal)

A tengerjáró hajón egy nő ijedten szalad az egyik matrózhoz:
– Jaj, segítsen, kérem, elfelejtettem a kabinom számát!
– Hm... És arra esetleg emlékszik, hogy merrefelé volt a kabin?
– Arra nem... De azt láttam, hogy az ablaka egy világítótoronyra nézett.

vissza az elejére


Harangszó

(14. oldal)

Református Egyház: Farkas utcai (belvárosi) templom: de. 10 óra, istentisztelet, igét hirdet Balázs Attila, du. 6 óra: Bántó-Tamás Szilveszter. Györgyfalvi úti imaház: de. 10 óra: Bántó-Tamás Szilveszter. Teológia: de. 11.30 óra: Pap Géza püspök. Kétágú templom: de. 10 óra: Ősz Sándor Előd; du. 6 óra: Adorjáni László. Napkelet utcai imaház: de. 10 óra: Adorjáni Albert. Hidelvei református templom: de. 10 óra és du. 6 óra: Szöllősi János. Felsővárosi (Kakasos) templom: de. 10 óra: Szilágyi Róbert, du. 5 óra: Sógor Géza. Pata utcai fehér templom: de. 10 óra és du. 6 óra: Sebestyén Ákos. Fotókiállítás, László Csaba: „Párhuzamok" Írisz-telepi templom: de. 10 óra és du. 6 óra: Hegedűs József. Kerekdombi templom: de. 10 óra, du. 6 óra: Dobri András. Szamosfalva: de. 11 óra, du. 6 óra: Péntek Márton. Kölesföldi templom: de. 9.30 óra: Péntek Márton. Bulgária-telepi templom: de. 10 óra, du. 6 óra: Simon János. Tóvidéki templom: de 10 óra, du. 5 óra: Visky Péter. Törökvágási templom: AZ ÚJ TEMPLOMBAN, A DONÁT ÚT 142. SZÁM ALATT, de. 10 óra, du. 6 óra: Bibza István. Kolozsmonostori templom: de. 10 óra, du. 6 óra: Kállay M. Csaba.

Római Katolikus Egyház: Szent Mihály-templom: reggel 7 óra, de. 8.45 óra, de. 10 óra, 11.30 óra, du. 6 óra. A de. 10 órás szentmisét dr. Czirják Árpád celebrálja, a többit a segédlelkészek: Tímár Zoltán, illetve Bilibók Géza. Szentháromság (Piarista) templom: reggel 8 óra: dr. Holló László, de. 9 óra, román nyelvű szentmise: Orbán László, de. 11 óra: Nóda Mózes. Ferencrendi-templom: de. 9 óra, délben 12 óra: igét hirdetnek a ferences atyák. Szent Péter- és Pál-templom: de. 9 óra, 10.30 óra, du. 6 óra: Oláh Dénes. De. 10 óra: Rózsafüzér-ájtatosság. Fájdalmas Szűzanya (Monostori úti) templom: de. 9 óra: Kádár István. 10.30: Rózsafüzér-ájtatosság. Kolozsmonostori apátsági Nagyboldogasszony (Kálvária) templom: de. 11, du. 5 óra: Kádár István. 10.30: Rózsafüzér-ájtatosság. Szűz Mária Szent Szíve (Jobbágy utcai) templom: de. 9 óra, 10.30 óra, du. 6 óra: Vízi Zakariás. Jézus Szent Szíve (kerekdombi) templom: de. 9.30 óra: Jakab Gábor. Írisz-telepi templom: de. 11 óra, du. 6 óra: Jakab Gábor. Bulgária-telepi kápolna (Bábolna utca): szombaton du. 4 óra: Oláh Dénes, Szent Kamill-otthon: szombat du. 5 óra: Kovács Árpád.

Unitárius Egyház: Belvárosi templom: de. 11 óra, szolgál: Bálint-Benczédi Ferenc. Írisz-telepi templom: de. 11 óra: Mezei Csaba. Kolozsmonostori egyházközség (a Kakasos, református templomban): du. 3 óra: Rüsz Fogarasi Tibor.

Evangélikus Egyház: Belvárosi templom: de. 10 óra, istentisztelet, igét hirdet: dr. Kovács László Attila.

Baptista Egyház: Gorunului utca 21. szám alatti templom: de. 10 óra, úrvacsoravétel, du. 5 óra, mindkét alkalommal igét hirdet: Bálint Pál.

vissza az elejére


MOZI

(14. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – Die Hard 4 – Legdrágább az életed – amerikai. Vetítés. 13, 15.30, 18, 20.30, 23; kedvezménnyel 13 és 23 órától.

GYŐZELEM – Volver – amerikai. Vetítés: 16, 20. A 23-as szám – amerikai. Vetítés. 18, 22.

MŰVÉSZ – A Robinson család titka – amerikai. Vetítés. 14.30, 17, 19.30, 22; Kedvezménnyel 14.30 és 17 órától.

DÉS

MŰVÉSZ – The Good Shepherd – amerikai. Vetítés: 18, 21; kedvezménnyel péntek, szombat, vasárnap 21 órától.

TORDA

FOX – Bazi nagy film – amerikai. Vetítés: 15, 17, 19; kedvezménnyel 15 órától.

SZAMOSÚJVÁR

BÉKE – Holiday – amerikai. Vetítés: június 29-július 1.: 17, 19, 21; kedvezménnyel 21 órától.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – Harmadik Shrek – amerikai. Vetítés: 17.30, 20; péntek, szombat, vasárnap 22 órától; kedvezménnyel 17.30 órától.

DACIA B-TEREM – Szarajevo, szerelmem – bosnyák. Vetítés: június 29-július 1.: 17, 19.30.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – a Pókember 3 – amerikai. Vetítés. 17, 19.30; péntek, szombat, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel 17 órától.

vissza az elejére


ZENE

(14. oldal)

FARKAS U. REF. TEMPLOM

Július 1-jén, vasárnap este 7 órakor: Zenés esték a Farkas utcában. Közreműködik: Veres Noémi (szoprán), Balázs Ágnes (orgona). Műsoron: Telemann-, Bach-, Handel-, Franck-, Verdi-, Stradella-művek.

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Június 29., péntek

(14. oldal)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

100 Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25.)

3,130/3,165

2,32/2,36

1,26/1,30

Western Union – szolgáltatás a Sora, Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25., Victor Babeş 33/A és Magyar/22., Dec. 1989 u. 137. szám alatti váltóirodákban.

A Román Nemzeti Bank árfolyamai (július 2., hétfő)
1 euró = 3,1340 lej, 1 USD = 2,3246 lej, 100 magyar forint = 1,2767 lej.

vissza az elejére


Hirdetés


Állás

(15. oldal)

Számítógépes szaküzlet eladói munkakörbe számítógépek szereléséhez és programok telepítéséhez jól értő fiatal munkatársat keres. Érdeklődni a következő telefonszámon lehet. 430-895, 0740-018033. (0402138)

vissza az elejére


Bérbe ad

(15. oldal)

Bérbe adó cégnek, hosszú távra 200 négyzetméteres ház+garázs+udvar a Mező utcában. Előnyös feltételekkel. Telefon: 0744-639906. (0008)

Stabil munkahellyel rendelkező lány lakótársat keres Hajnal negyedi szobába. Bére 50 euró. Telefon: 0744-232099.

vissza az elejére


Bérbe vesz

(15. oldal)

Hosszú távra keresek kiadó, bútorozott, tiszta garzonlakást a Györgyfalvi-, Mărăşti-negyedben vagy a tavak közelében. Telefon: 0749-289936. (0013)

vissza az elejére


Gyászhír

(15. oldal)

Mély fájdalommal tudatom, hogy fiam,
CSEREY LÁSZLÓ
mérnök, 2007. február 5-én, életének 55. esztendejében, hosszú, türelemmel viselt szenvedés után, a felgyógyulás reményét hordozva szívében, békésen hunyt el San Diegoban. Hamvait tartalmazó urnáját az újtordai temetőben helyezzük örök nyugalomra. Búcsúztatása 2007. június 30-án, szombaton du. 4 órakor lesz az újtordai református templomban. GYÁSZOLJÁK: SZERETŐ ÉDESANYJA (ISZA JÚLIA), ROKONAI, BARÁTAI ÉS ISMERŐSEI. Emlékét szívünkben örökre megőrizzük. Nyugodjék békében! (0017)

vissza az elejére


Megemlékezés

(15. oldal)

A KOLOZSVÁRI VOLT 3-AS SZÁMÚ MAGYAR KÖZÉPISKOLA (JELENLEG APÁCZAI) 1957-BEN VÉGZETT DIÁKJAI 50 éves találkozójuk alkalmával kegyelettel emlékeznek ELHUNYT TANÁRAIKRA ÉS OSZTÁLYTÁRSAIKRA. (0005)

Ma van tíz éve, hogy drága jó és önfeláldozó édesanyánk,
TUKA MARGIT (szül. SZABÓ)
átadta lelkét Teremtőjének. FIAI: LACI, EMIL és GÁBOR.

vissza az elejére


SPORT


TENISZ
Egyéniben búcsúzott Szávay Ágnes és Andrei Pavel

(16. oldal)

A selejtezőből feljutott Szávay Ágnes két sima játszmában 6:2, 6:3 arányban kikapott a 24. kiemelt ukrán Aljona Bondarenkótól az angol nyílt teniszbajnokság második fordulójában. Szávay vereségével már nincs versenyben magyar játékos egyesben Wimbledonban. Szávay párosban vigasztalódott: oldalán a cseh Vladimira Uhlirovával bejutott a legjobb 32 közé a füves pályás világbajnokságnak számító vetélkedőn, miután három szettben 6:4, 6:7 (2), 8:6 arányban nyert az Iveta Benesová–Galina Voskobojeva cseh–orosz duó ellen.

A román Andrei Pavel is kiesett a wimbledoni teniszverseny férfi egyéni számában. A második körben a 9. helyen kiemelt amerikai James Blake, 6:4, 6:3, 6:3 arányban bizonyult jobbnak Pavelnél. Andrei Pavel azonban nem fejezte be wimbledoni szereplését, hisz indul a férfi párosban a svéd Thomas Johansson oldalán, valamint vegyes párosban is, Andreea Ehritt-Vanckal. Utóbbi a női párosban az orosz Anasztaszija Rogyionovával száll versenybe.

Az első két kiemelt, a hagyományos világranglista és az ATP Race éllovasa is sikeresen vette a második akadályt a füves pályás Grand Slam-en. A címvédő és sorzatban négyszeres bajnok svájci Roger Federer könnyedén verte az argentin Juan Martin Del Potrót, de a Roland Garros győztesének sem jelentett különösebb gondot az osztrák Werner Eschauer legyőzése.

A spanyol Feliciano Lopez ötszettes drámai küzdelemben nyert a hazai közönség kedvenc Tim Henman ellenében.

Érdekesebb eredmények, 2. forduló (a 32 közé jutásért):

Női egyes: A. BONDARENKO (UKRÁN, 24.)–SZÁVAY 6:2, 6:3; Ivanovics (szerb, 6.)–Meilen Tu (amerikai) 6:4, 6:3; Csakvetadze (orosz, 8.)–Pucsek (fehérorosz) 6:2, 6:1; Hantuchová (szlovák, 10.)–Lihovceva (orosz) 7:5, 7:6 (3); Gyementyjeva (orosz, 12.)–Benesová (cseh) 6:2, 6:2; Vaidisová (cseh, 14.)–Pratt (ausztrál) 6:3, 6:2; Schnyder (svájci, 15.)–Vinci (olasz) 2:6, 6:3, 6:2; Paszek (osztrák)–Golovin (francia, 17.) 6:2, 3:6, 6:1; Srebotnik (szlovén, 19.)–Ozegovics (horvát) 6:1, 6:1; Safarová (cseh, 25.)–Daniilidu (görög) 6:4, 3:6, 6:3; Rezai (francia)–Schiavone (olasz, 29.) 6:4, 2:6, 6:4; Krajicek (holland, 31.)–O’Brien (brit) 6:0, 6:1; V. Azarenka (fehérorosz)–Garbin (francia, 21.) 6:1, 6:3; Kuznyecova (orosz, 5.)–Mattek (amerikai) 7:6 (2), 6:4; V. Williams (amerikai, 23.)–Sromová (cseh) 6:2, 6:2; Santangelo (olasz, 28.)–Wozniacki (dán) 6:0, 7:6 (4); Szugijama (japán, 29.)–Cornet (francia) 4:6, 6:0, 6:3; Petrova (orosz, 11.)–Mirza (indiai) 6:2, 6:2; Radwanska (lengyel)–Müller (német, 32.) 6:1, 4:0-nál Müller feladta; Sarapova (orosz, 2.)–Bremond (francia) 6:0, 6:3; Morigami (japán)–Szafina (orosz, 13.) 6:4, 7:5; Mauresmo (francia, 4.)–Meusburger (osztrák) 6:1, 6:2.

Férfi egyes: Federer (svájci, 1.)–Del Potro (argentin) 6:2, 7:5, 6:1; Szafin (orosz, 26.)–Karesi (pakisztáni) 6:4, 6:2, 7:6 (4); BLAKE (AMERIKAI, 9.)–PAVEL 6:4, 6:3, 6:3; Roger-Wasselin (francia)–Chela (argentin, 24.) 7:6 (3), 6:4, 7:5; Arthurs (ausztrál)–Robredo (spanyol, 11.) 6:3, 7:6 (5), 6:3; Haas (német, 13.)–Zib (cseh) 6:3, 7:6 (5), 6:4; Ljubicsics (horvát, 15.)–Hernych (cseh) 6:4, 6:3, 6:4; Ma-thieu (francia)–Ferrer (spanyol, 17.) 6:3, 6:4, 6:3; Ferrero (spanyol, 20.)–Muller (luxemburgi) 6:4, 6:4, 6:7 (2), 7:6 (8); Turszunov (orosz, 21.)–Berrer (német) 4:6, 6:4, 6:4, 6:4; Juzsnyij (orosz, 14.)–Simon (francia) 6:4, 4:6, 3:6, 7:5, 6:4; Hewitt (ausztrál, 16.)–Bolelli (olasz) 6:2, 6:2, 6:1; Björkman (svéd, 19.)–Vang (tajvani) 6:0, 6:3, 6:7 (8), 6:4; Nieminen (finn, 18.)–Mayer (német) 3:6, 6:3, 7:6 (2), 2:6, 6:3; Li Jung-tajk (dél-koreai)–Calleri (argentin, 29.) 7:6 (6), 6:4, 6:7 (3), 6:3; Lopez (spanyol)–Henman (brit) 7:6 (3), 7:6 (5), 3:6, 2:6, 6:1; Djokovics (szerb, 4.)–Delic (amerikai) 6:3, 3:6, 6:3, 7:6 (4); Berdych (cseh, 7.)–Llodra (francia) 7:6 (4), 7:6 (2), 3:6, 7:6 (4); Söderling (svéd, 28.)–Grosjean (francia) 6:3, 3:6, 6:3, 6:2; Monfils (francia)– Vliegen (belga) 7:5, 7:6 (4), 7:6 (1); Bagdatisz (ciprusi, 10.)–Devilder (francia) 6:0, 7:6 (5), 6:7 (4), 6:2; Canas (argentin, 22.)–Mirnyij (fehérorosz) 6:7 (4), 6:1, 7:6 (4), 7:6 (4); Nalbandian (argentin, 23.)–Dancevic (kanadai) 6:2, 6:3, 5:7, 6:3; Nadal (spanyol, 2.)–Eschauer (osztrák) 6:2, 6:4, 6:1; Davigyenko (orosz, 6.)–Guccione (ausztrál) 3:6, 5:7, 7:6 (5), 6:4, 6:2.

vissza az elejére


FORMA–1
Kubica ismét versenyezhet

(16. oldal)

Robert Kubica az orvosi vizsgálatok után pénteken visszakapta versenyzői engedélyét, így nincs akadálya annak, hogy a BMW-Sauber lengyel pilótája rajthoz álljon a hétvégi Forma–1-es francia nagydíjon Magny Cours-ban.

Kubica június 10-én a kanadai nagydíjon szenvedett balesetet, amikor közel 300 kilométeres sebességgel autójával a falnak csapódott. A szörnyű kalandot a 22 éves versenyző bokaficammal megúszta, egy héttel később azonban az Egyesült Államok Nagydíján az orvosok még nem engedték elindulni.

vissza az elejére


KERÉKPÁR
Csicsáki második

(16. oldal)

Az ukrán Vitalij Bricsak nyerte a 44. román kerékpáros körverseny ötödik és egyben legnehezebb szakaszát, amelyen a versenyzők a Szeben megyei Felekből (Avrig) a 2020 méter magasan található Bâlea-tóig kapaszkodtak fel a transzfogarasi műúton. A szakasz mindössze 60 km-es volt, a szintkülönbség tette kemény dióvá az etapot. A marosvásárhelyi nevelésű, de a Ploieşti-i Petrolul színeiben versenyző Csicsáki Tamásnak meg kellett elégednie a második hellyel és a legjobb hegyi versenyzőnek járó zöld mezzel. Jól tartotta magát a mezőnnyel az összetettben vezető dinamós Dan Anghelache is, így nagy esélye van mindvégig megőrizni a sárga mezt. A Csíkszeredai Intersport kerekese, Novák Károly Eduárd az összetettben a 4. helyre csúszott vissza. A hatodik szakaszben a Medgyes–Segesvár–Szováta–Gyergyószentmiklós–Marosfő útovonalon kerekeztek.

vissza az elejére


Helikopter a pályán

(16. oldal)

Később kezdődött a Szászrégenben megrendezett Besztercei Glória–Karácsonykői (Piatra Neamţ-i) Csalhó mérkőzés. Egy SMURD helikopter ugyanis nem talált más megfelelő helyet, így a helyi stadionban szállt le, éppen a meccs kezdetén. A rohammentősök egy Olaszországból hazatérő hölgyért érkeztek Szászrégenbe: az autóbuszban lett rosszul. Még a helyszínen elsősegélyben részesült, majd Marosvásárhelyre szállították. Jelenleg a szívklinikán fekszik, állapota kielégítő. A mentőakció után a mérkőzést is lejátszották, 3–3-as döntetlennel végződött.

vissza az elejére


KÉZILABDA
Sorsoltak a BL-ben

(16. oldal)

Bécsben elkészítették a férfi és női kézilabda Bajnokok Ligája selejtezőinek sorsolását. A 2007–2008-as kiírás újdonsága, hogy a főtáblán két csoportkört is rendeznek.

A férfiaknál továbbra is 32, a nőknél pedig 16 csapat szerepel a fő csoportkörben (amelyek sorsolását péntek este ejtik meg), azonban a továbbjutók nem egyenes kieséses rendszerben folytatják, hanem újabb négyes csoportokat alakítanak ki, ezekből lehet majd az elődöntőkbe jutni. A nőknél a selejtezőket is csoportokban vívják meg a csapatok, két szakaszban: a négy főtáblát érő helyre összesen 20 csapat pályázik, a küzdelmeket minden esetben a csoportok egyik tagja rendezi meg. A férfiknál egyfordulós, egyenes kieséses selejtezőben dől el, melyik nyolc együttes csatlakozik a 24 kiemelthez.

A kvalifikációk sorsolásán egy magyar és két román együttes volt érdekelt, s egyikük sem kapott túl nehéz ellenfeleket. A belga KV Sasja HC ellen játszik a Konstancai MKK a selejtezőkörben. Az első mérkőzést szeptember 1-jén vagy 2-án Konstancán játsszák, a visszavágót egy héttel később rendezik. A páros mérkőzés győztese a BL csoportkörében játszhat, ahol a konstancai csapat a tavaly is szerepelt.

A norvég Byasen Trondheim lesz a Râmnicu Vâlcea-i Oltchim legkeményebb ellenfele. A két csapat a közelmúltban egymás ellen vívta a KEK-döntőt (a vâlceaiak 30–24-re nyertek idegenben és 29–29-es döntetlenre végeztek otthon). A négyes selejtező csoport harmadik tagja a portugál Madeira Andebol, míg a negyedik annak az előselejtező csoportnak a második helyzettje, amelyben az Edilcinque Sassari (Olasz-ország), a BNTK-Belaz Minszk (Fehéroroszország), a UMF Stjarnan (Izland) és a SPES Kefalovriszosz (Ciprus) vesz részt. A selejtező csoportban egyetlen háromnapos tornán szeptember 7–9. között döntik el, hogy melyik csapatok jutnak a BL csoportkörébe. A torna megszervezésére a Madeirának van első számú joga, ám ha lemond erről, mint ahogy erre nagy esély mutatkozik, akkor a tornát Râmnicu Vâlceán rendezhetik meg.

Ugyanebből a selejtezőcsoportból a győztes egészíti ki a második selejtezőkörnek azt a csoportját, amelyben a Győri Audi ETO vesz részt, és melynek még a HB Metz (francia) és a Iuventa Mihalovce (szlovák) is tagja. A mérkőzéseket szeptember 28–30. között rendezik.

A csoportkör tagjai közt van már magyar részről a Ferencváros, a férfiaknál pedig a Pick Szeged és az MKB Veszprém.

vissza az elejére


LABDARÚGÁS
Lengyel ellenfél a katonacsapatnak

(16. oldal)

A lengyel bajnok Zaglebie Lubin lesz a Bukaresti Steaua ellenfele a labdarúgó Bajnokok Ligája második selejtezőkörében. A Debreceni VSC-TEVA északír vagy svéd csapat ellen játszik, ellenfele ugyanis a Linfield–Elsborg párharcból kerül ki.

Az első selejtezőkör első mérkőzéseit július 17-én vagy 18-án, a visszavágókat július 24-én vagy 25-én rendezik, ekkor derül ki a debreceni Loki ellenfele. A második selejtezőkörben pedig július 31-én vagy augusztus 1-én, illetve augusztus 7-én vagy 8-án játszanak.

A harmadik selejtezőkörben csatlakozik a román bajnok Bukaresti Dinamó.

vissza az elejére


Gólfesztivál Venezuelában

(16. oldal)

Nagyarányú győzelmek születtek a C-csoport első fordulójában, a Venezuelában rendezett Copa Americán: Argentína az Egyesült Államokat, Paraguay pedig a 0–0-nál Dominguez révén 11-est hibázó Kolumbiát verte meg, főleg a második félidei gólerős játékának köszönhetően.

Eredmények: Argentína–Egyesült Államok 4–1 (gól: Crespo 2 – 11. és 64., Aimar – 78., valamint Tevez – 85. perc, illetve Johnson – 9. perc, 11 m) és Paraguay–Kolumbia 5–0 (Santa Cruz 3 – 30., 46. és 80., továbbá Cabanas 2 – 85. és 88. perc).

vissza az elejére


Elbocsátották Capellót

(16. oldal)

A Real Madrid labdarúgócsapata a bajnoki cím megszerzése ellenére elbocsátotta Fabio Capello vezetőedzőt. A hírt Pedrag Mijatovics sportigazgató jelentette be, hozzátéve, hogy az elnökség egyhangú döntést hozott.

Az olasz tréner távozásával megnyílt az út Bernd Schuster előtt. Ramón Calderon klubelnök azonban közölte, csak azután kezdenek komolyan tárgyalni a német edzővel, hogy felbontotta szerződését a Getafé együttesével.

A 61 éves Capello az 1996–1997-es idényben is bajnoki címet szerzett a Reallal, most 11 nappal azután menesztették, hogy ismét az élen végzett a királyi gárdával.

vissza az elejére


Valcke az új FIFA-főtitkár

(16. oldal)

A francia Jérome Valcke a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) új főtitkára. A szervezet korábbi marketing-igazgatója a két hete távozott svájci Urs Linsit váltja a poszton. A 46 éves sportvezetőt végrehajtó bizottság nevezte ki, és most a FIFA második embere lett az elnök Joseph Blatter után.

Az oldalt szerkesztette: Póka János András