Virágzó magánnyomozói irodák
A féltékeny házastársak a leggyakoribb kliensek

(1. oldal)

Egyes ügynökségek kizárólag hűtlenségi eseteket vállalnak el

Kábítószerezik a gyerek? Félrelép férj, feleség? Fizetésképtelen az ügyfél? Olyan kérdések ezek, amelyek akár a mindennapok során is felmerülhetnek mindannyiunkban, komoly idegőrlést okozva. Ráadásul meglehetősen nehéz választ találni rájuk – hacsak nem fordulunk egy harmadik személyhez, aki – mint a moziban – napokon belül megfejti a rejtélyt. Bár Romániában még gyermekcipőben jár ez a szakma, és a szolgáltatásokért borsos összegeket kell fizetni, a kereslet nagyon nagy. Az ügyfelek nagy részét a féltékeny házastársak teszik ki, akik akár napi 100 eurót sem sajnálnak a gyanúsított megfigyeltetésére. (Részletek az 5. oldalon)

vissza az elejére


Túlterhelt mentőszolgálatok, villanyáram nélkül maradt települések

(1., 4. oldal)

A napokban Erdély-szerte több százan igényelték a Mentőszolgálatok közbelépését a tomboló kánikula miatt. A Kolozsvári Mentőszolgálat orvosait kedden reggel hat ájulásos esethez hívták ki, általában fiatalokhoz. Livia Negrea, a Kolozsvári Mentőszolgálat főorvosa elmondta, hogy ezekben az esetekben hőség okozta rövid ájulást diagnosztizáltak különösebb komplikációk nélkül. – A legmeglepőbb az, hogy csak fiatalokhoz hívtak ki, de ennek az lehet az oka, hogy az idősebbek komolyan vették a figyelmeztetéseket, és nem mozdulnak ki az utcára. Lehetséges, hogy ezek a fiatalok nem esznek semmit, mielőtt elindulnának otthonról, nem fogyasztanak elég folyadékot, és nem hordanak fejvédőt a napsütés ellen – mondta a főorvos.

Kolozsvár főterén, a Mátyás-szobor előtt, keddtől délelőtt 11 és este 7 óra között a mentőszolgálat ügyeletet tart a hőségriadó miatt. Egy mentőkocsiban szükség esetén vérnyomást mérnek, és ellátják a hozzájuk forduló rászorulókat. Mellettük egy fehér sátorban a közösségi rendőrség ingyen palackozott ásványvizet oszt a járókelőknek, elsősorban az időseknek és a kiskorúaknak.

A múlt hét péntekétől 11 és délután 2 óra között a város más pontjain is osztanak ásványvizet: a Széchenyi-téri és a Bocskai/A. Iancu-téren, illetve az Unió/Memorandumului utcai buszmegállókban. Az akció mindaddig folytatódik, amíg a nagy meleghullám tart.

Fehér megyében is több tízre nőtt az orvosi segítségre szorulók száma. A mentősöket legtöbbször szívelégtelenség és napszúrás miatt riasztották, amelyet az erős napsütés vagy nagyon magas hőmérséklet okozott. Călin Potor, a Fehér Megyei Kórház igazgatója elmondta, hogy megsokszorozódott a magas vérnyomásra panaszkodó betegek száma, de nagyon sok kiszáradásos és más fertőzéses esetet is regisztráltak, amit a többnyire hosszú napozás okozott.

Cristina Galoş, a Fehér Megyei Közegészségügy Hivatal sajtószóvivője elmondta, hogy az intézmény folyamatosan figyeli a megye lakosságának egészségügyi állapotát. Felszólították a megyében működő kórházakat arra, hogy azonnal jelezzék, ha hőség okozta ájulásos esetet regisztrálnak. A sajtószóvivő azt is elmondta, hogy nem tartották még szükségesnek az egészségügyi ellátást biztosító sátrak felállítását, de ha a hőmérséklet tovább nő, erre is sort fognak keríteni. – A Megyei Mentőszolgálat állandó riadókészültségben van, egy mentőautót pedig mindig a mentőállomáson tartanak arra az esetre, ha ájult embereket kell összeszedni Gyulafehérvár utcáiról. A közintézményekben és a gyógyszertárakban néhány nappal ezelőtt vízadagoló edényeket helyeztek el, a polgármesteri hivatal pedig elindította a szökőkutakat, továbbá meghosszabbított programmal működteti a városi strandot.

Arad megyében sem rózsásabb a helyzet, több mint 80 esethez hívták ki a mentőt, hasonlóan magas vérnyomásos, valamint ájulásos esetekhez. Ugyanakkor az Arad Megyei Villamosművek információi szerint az elmúlt napok magas hőmérséklete zavarokat okozott az elektromos energiaellátásban, és számos település maradt villanyáram nélkül. – A meleg a szigetelőanyagot teszi tönkre, aminek a megjavítása órákig is eltarthat – mondta Cornel Secenschi, a Villamosművek igazgatója.

vissza az elejére


Meghosszabbították a kárpótlási határidőt

(1., 4. oldal)

A Magyar Országgyűlés december 31-ig meghosszabbította a kárpótlási kérelmek benyújtásának határidejét, amely most, július 31-én járt volna le. Góger Ferenc ügyintéző tájékoztatása szerint Kolozs megyében eddig a mintegy ezren felüli érdeklődőből kétszázharminc igénylő kérelmét tartották jogosultnak, és továbbították az illetékes magyarországi hivatalhoz.

A kárpótlási jogosultságot a Központi Igazságügyi Hivatal jogerős határozattal állapítja meg. A kérelmek elbírálása hat hónap, amely további három hónappal hosszabbítható meg. A kifizetésre a határozat jogerőre emelkedése utáni adategyeztetést követően kerül sor.

A kárpótlás összege életvesztés esetén 400 ezer forint, amely megoszlik a még élő jogosultak között, például négy gyermek esetén gyermekenként 100 ezer forint. Munkaszolgálatos esetében kárpótlási jegy vagy életjáradék jár a saját jogon igénylőnek, a túlélő házastársnak, az örökös pedig kárpótlási jegy formájában kaphatja azt meg.

Mint ismeretes, március 31-én Magyarországon hatályba lépett az életüktől és szabadságuktól politikai okból jogtalanul megfosztottak kárpótlásával kapcsolatos törvény.

Eszerint a kérelmet az a jogosult nyújthatja be, akinek a hozzátartozója a magyar hatóság politikai önkénye miatt életét vesztette, deportálás, kényszermunka ideje alatt halt meg, vagy a második világháborúban faji, vallási, politikai okból munkaszolgálatot teljesített.

Kárpótlást igényelhetnek azok is, akik azt eddig bármilyen okból elmulasztották, például ha valakinek a hozzátartozója korábban benyújtott kérelmet, de késve terjesztette elő, vagy nem tett eleget a hatóság hiánypótlási felhívásának.

Az életvesztéses kárpótlás esetén kárpótlásra jogosult a sérelmet szenvedett házastársa, özvegye, gyermeke, szülője, testvére, továbbá saját jogon a munkaszolgálatot teljesített, illetve a túlélő házastárs.

P. A. M.

vissza az elejére


KRÓNIKA


A nap idézete

(2. oldal)

„Jobban szeretem, ha mindenki utál, mint ha színeskednem kell bárki szeretetéért."

W. Shakespeare

vissza az elejére


Kishír

(2. oldal)

SOMAI JÓZSEF: A GAZDASÁG ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYOK BRASSAI SÁMUEL ÉLETMŰVÉBEN című monográfiáját mutatja be a Romániai Magyar Közgazdász Társaság ma, július 27-én, du. 6 órakor az EME Jókai/Napoca utca 2. szám alatti székházában. A monográfiát Egyed Ákos méltatja, utána rövid művészi műsor következik.

vissza az elejére


Megemlékezés

„Emlékezzetek meg a ti
elöljáróitokról,
akik szólották néktek
az Isten beszédét…."
Zsid. 13,7.

Tisztelettel és szeretettel értesítünk mindenkit, hogy ma, július 27-én, a tíz éve elhunyt dr. Erdő János püspökre, teológia tanárra, unitárius egyházunk több mint hatvan éven át hűséges szolgájára emlékezünk.

Délben 1 órakor az evangélikus temetőben található sírnál a kegyelet virágait helyezzük el, este 7 órai kezdettel a belvárosi unitárius templomban zenés megemlékezés lesz.

Közreműködik: Bögözi Molnár Tünde orgonaművész és Székely Zsejke énekművész.

Bálint Benczédi Ferenc
lelkész

vissza az elejére


Meteorvadászat

(2. oldal)

A Román Csillagászati Meteortársaság (SARM) a Kovászna megyei Krasznatelepen 14. alkalommal rendezi meg csillagászati táborát. A Perseide 2006 keretében augusztus 2-ig középiskolás diákok számára kurzust, műhelymunkát (bevezetés a csillagászatba, tájékozódás az égbolton stb.), film- és képvetítést, csillagászati vetélkedőt stb. biztosítanak.

Augusztus 2. és 15. között következik a terv második szakasza: az ország több pontján megfigyelik a hullócsillagokat. Bővebb információ: www.sarm.ro; vali: sarm@yahoo.com; tel.: 0722-829-034.

vissza az elejére


ÉszLeLő

(2. oldal)

– Milyen következtetés vonható le a miniszterelnök közlekedési balesetéből?
– Veszélytelenebb országot vezetni, mint motorkerékpárt.

(öbé)

vissza az elejére


Kolozsvári magyar gyermekkórus

(2. oldal)

megalakítását tervezi a Kolozsvár–Belvárosi Református Egyházközség.

Mivel olyan kevesen foglalkoznak a zenével, de ugyanakkor egy nagyon fontos része életünknek az ének, Kodállyal együtt feltettük a kérdést: „Mi tehát a teendő?" A választ Kodály maga megadja: „Mennél nagyobb tömegeket közvetlen érintkezésbe hozni igazi, értékes zenével. Mi ennek ma a legjárhatóbb útja? A karéneklés." Szétnézve Erdélyben, láthatjuk, hogy nem működnek magyar gyermekkórusok. Pedig a kóruséneklés egy olyan tevékenység, amelyet minden korosztály egyforma élvezettel művelhet.

A kolozsvári magyar gyermekkórus megszületésének első lépéseként zenetábort szervezünk hat–tizenhárom éves kolozsvári gyermekeknek, felekezettől függetlenül. A zenetábor Bogártelkén lesz 2006. augusztus 28–szeptember 2. között. Negyven énekelni szerető gyermek jelentkezését várjuk a Kolozsvár–Belvárosi Református Egyházközség Lelkészi Hivatalában (Farkas / M. Kogălniceanu utca 21. szám, tel./fax: 0264-591270, e-mail: farkas_utca@kolozsvar.ro) augusztus 10-ig.

A szervezők nevében
Balázs Ágnes

vissza az elejére


Nemzetközi kórusverseny Debrecenben

(2. oldal)

A Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny és Folklórtalálkozó húsz ország ezerkétszáz énekesével, zenészével kezdődött meg Debrecenben. A verseny fődíja félmillió forint, s egy meghívás a jövő évi A kórusmuzsika Európa Nagydíja elnevezésű vetélkedésre.

A kétévenként, s az idén július 26-án immár huszonkettedszer megrendezett esemény ezúttal több okból jubileuminak számít. A névadó Bartók Béla 125 éve, a verseny megalapítója Gulyás György karnagy 90 éve született. A kórusverseny pedig 45 éves hagyományra épül, ami szinte páratlanul hosszú idő a világ hasonló rendezvényeinek sorában. Nem véletlen, hogy zenei körökben a debreceni Bartók-versenyt a világ tíz legjobb hasonló találkozója között tartják nyilván. Szakmai elismertsége óriási, – egyrészt, mert nagyon igényes zsűri bírálja el a produkciókat, így a kiadott díjak nagyon értékesek, másrészt pedig a választott kórusműveknek a kortárs zenét kell reprezentálniuk. Most is csak a Bartók Béla halálának éve (1945) után keletkezett művekkel lehet benevezni. A minőség hazai elismerését pedig jelzi, hogy a Nemzeti Kulturális Alapprogram a kórustalálkozó 68 millió forintos költségéből 18 milliót magára vállalt.

Az idei versenyen a magyar kórusok vannak kisebbségben, számuk mindössze öt, s közülük kettő debreceni. A többiek a világ minden tájáról, például az Egyesült Államokból, Kínából, Mexikóból, a Dél-Afrikai Köztársaságból és Európa tucatnyi országából érkeztek. A zsűriben is öt kontinens van képviselve.

Maga a verseny amatőr és hivatásos kórusok – gyermek-, ifjúsági, és női karok, kamarakórusok és vegyes karok – részvételével zajlik. A résztvevők kötelező és szabadon választott művekből állítják össze műsorukat. Elődöntőkből lehet a döntőkbe kerülni. A zsűri értékeli a versenyzők műsorválasztását és előadását, s megállapítja az egyes kategóriákban a sorrendet. Minden kategória legjobbja részt vehet a nagydíjas versenyen, amelynek fődíja félmillió forint (a karnagy 100 ezret kap). Ennek a győztesét meghívják a 2007. évi, A kórusmuzsika Európa Nagydíja elnevezésű vetélkedésre. Ha ezt netán helyi kórus nyeri el, nem kell utaznia, mert a kontinensversenyt jövőre Debrecenben rendezik.

A bartóki gondolat jegyében az idén először nemzetközi folklórfesztivál is csatlakozott a versenyprogramokhoz. Ezért a résztvevő kórusok kortárs és népzenei bemutatóin kívül négy hivatásos folklóregyüttes is szerepel. A bolgár Angelite (Angyalok) nőikar balkáni, a Huun-Huur-Tu különleges hangzású, a szardíniai Tenores di Bitti kvartett tipikus mediterrán stílusú népzenét énekel. Magyarországot ebben a négyesben Sebestyén Márta és barátai reprezentálják, saját stílusokkal. E szekció érdekessége egy mexikói együttes fellépése is. Ők levélben keresték meg a szervezőket azzal, hogy ugyan nem tartják magukat annyira jóknak, hogy eséllyel induljanak a versenyen, de szívesen fellépnének a kórusfesztiválon, amelyet évtizedek óta elismeréssel figyelnek a távolból. A szervezők igenlő válasza után derült ki: 100 tagú együttesről van szó.

Az is újdonság, hogy az egyetem konzervatóriuma és a kórusverseny 30 órás akkreditált továbbképzést szervez, július 26. és július 30. között. A tanfolyam a résztvevők kórusirodalmi tájékozottságának és módszertani ismeretinek javítására szolgál, különös tekintettel az 1945 után keletkezett kórusművekre. Ezenkívül a Bartók Béla nyomában című tanácskozással tiszteleg a Magyar kórusok és zenekarok szövetsége (KÓTA) és a Főnix Rendezvényszervező Kht. a nagy zeneszerző emlékének. Idén először 27 debreceni és hajdú-bihari templomban rendeznek egyházzenei műsorokat, Musica Sacra címmel. Ezek némelyike után a vendéglátó gyülekezet agapét, azaz szeretetvendégséget tart.

Új a helyszín, tavaly óta felépült a Kölcsey Központ is. Mivel a kortárs galéria (Modem) és a szálloda is elkészült, most próbálják ki először a Kölcsey Modem-Hotel közös terének akusztikáját is.

Régi hagyomány, hogy Debrecen városa egy vagy több művet rendel a komponistáktól. Az idén négy ilyen alkotás született.

vissza az elejére


Elkezdődött a Félsziget!

(2. oldal)

A közönséget is bekapcsoló táncprodukciók, bábelőadások és különböző környezetvédő akciók jelentik az újdonságot a július 26-án megkezdődött marosvásárhelyi Félsziget Fesztiválon, amelyre az eddiginél jobb és gazdagabb kínálattal várják a szórakozni vágyók tízezreit a szervezők.

Szepessy Szabolcs, a fesztivál főszervezője marosvásárhelyi sajtóértekezletén elmondta: az idén három színpad lesz, első alkalommal a nézőket is bekapcsoló táncprodukciók, illetve az újdonságnak számító bábelőadások is várják a Félsziget lakóit. A Képvadászat című verseny is a fesztivál látogatóinak aktív részvételére alapoz. Ezúttal különös figyelmet kapnak a környezetvédelmi akciók, melyeknek fő feladata, hogy közösen vigyázzanak a zöld helyszínre.

Folytatódik a tavalyi rendezvényen sikeresnek bizonyuló élő közvetítés: a honlap (www.felsziget.ro) felkeresői élőben követhetik a koncerteket és a fontosabb eseményeket. Az idén a szervezők arról is gondoskodtak, hogy a világháló a Félsziget területén elérhető legyen úgynevezett hotspotok útján: egy laptop és egy wireless kártya segítségével a Civil Falu és a Művésztelep környékéről lehet majd ingyenesen a netre csatlakozni.

vissza az elejére


Ursula Andress a legjobb Bond-lány

(2. oldal)

Ursula Andress lett az eddigi James Bond-filmek legjobb női szereplője a brit Empire című magazin felmérése alapján.

Andress a legelső Bond-filmben, az 1962-es Goldfingerben játszotta Honey Rider szerepét. A svéd származású színésznő többek közt azzal is felhívta magára a figyelmet, hogy bikinit vett fel a fürdőzős jelenetekben.

A legjobb Bond-film is a Goldfinger lett, a legjobb „rosszfiú" a Csak kétszer élsz című film Donald Pleasance alakította Blofeldje, míg a legjobb autó A kém, aki szeretett engem Lotus Esprit-je – írta a BBC brit közszolgálati televízió és rádió honlapja.

A Bond-lányok közül Ursula Andress után Famke Janssen (Aranyszem) végzett a második, Halle Barrey (Halj meg máskor!) pedig a harmadik helyen.

vissza az elejére


Sci-fi találkozó Salgótarjánban

(2. oldal)

Új helyszínen, Salgóbányán a Medves Hotelben rendezik meg a XXVI. országos sci-fi találkozót július 28–30. között.

Az idén tatarozzák a korábbi években a találkozónak helyt adó salgótarjáni kulturális központot, ezért kell új helyszínen megrendezni az összejövetelt, ahol interaktív beszélgetésekre sarkallják a közönséget. Az előadók arra törekednek, hogy a jelenlévők véleményét is kikérdezzék egy adott témáról.

A sci-fi témájú előadásokon túl az érdeklődők találkozhatnak magyar sci-fi szerzőkkel, kiadókkal, közös programokon – túrákon, akadályversenyen, tábortűzön – vehetnek részt, és természetesen beszélgethetnek az ország legkülönbözőbb részéről érkező sci-fi rajongókkal. A találkozón amatőr íróknak alkotóműhely nyílik, ahol népszerű írók adnak hasznos tanácsokat, például a párbeszédírásról, a pszichológiai ismeretek fontosságáról, a poén szerepéről, valamint a mitológia és a népmese elemeiről.

A Zsoldos Péter-díjat szombaton este adják át, amire idén öt regényt és 42 novellát jelöltek. A díjat 1998-ban alapította Salgótarján önkormányzata és az Avana Egyesület, ezzel állítva emléket Zsoldos Péternek, a magyar tudományos-fantasztikus irodalom kiemelkedő alakjának. Az amatőr alkotók számára meghirdetett Preyer Hugo novellapályázatra 61 pályamű érkezett, a díjátadásra ugyancsak szombaton este kerül sor.

vissza az elejére


Élet-képek
Egy és más

(2. oldal)

A twist
akkor is betört a fiatalok körébe (vagy akár a Beatlesek is), ha még olyan erősen elzárták a határokat, hogy az akkori mass-médiák csak „kazacsokot" sugároztak napestig. A mozgalmi dalok és a „népies"-ek pedig minden terjesztési erőfeszítés és nyitottság ellenére sosem érkeztek el az Egyesült Államokba.

Muşte de lampă
mondta a gârdai bábaasszony azokra a legyekre, amelyek a lámpa körül keringtek végnélküli körtáncban. Nagymamánál még sárga mézgás légyfogó lógott le a lámpáról és ragasztotta oda a halálra ítélt még sokáig ott zümmögő legyeket.

A poliklinika rendelőjében a plafonra felszerelt higanygőzös üvegcső semmiben sem hasonlít az egykori lámpákhoz. A legyecskék azonban továbbra is végzik alatta értelmetlennek tűnő körtáncukat.

A képzőművészeti
kiállítás megnyitójára a költőnő vadonatúj frizurával jelenik meg. Első pillanatban fel sem ismerem.

– Ez az ajándék férfiaknak nem adatott meg, hogy a fodrász jóvoltából a felismerhetőség határáig meg tudják változtatni külsejüket.

– Ó – magyarázza szerényen – én olvasásba merülök a szépészeti szalonban, miközben a fodrász végzi a maga dolgát. Mikor utána betekintek a tükörbe, még én is sokszor meglepődöm azon, amit véghez vitt. Utóvégre ez az ő működési területe. A haj, az övé!

– De a fej, a fej az mindenkor a magáé!

A megnyitó beszédek végére improvizál egy költeményt a képekről, Soó Zöld Margitról és az udvaron álló vén diófáról, mintegy bizonyítva, hogy tényleg csak a frizura változott. A fa továbbra is a régi.

Dániel Károly

vissza az elejére


MOZI

(2. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – The Break-Up – amerikai bemutató. – Vetítés: 13, 15.30, 18, 20.30, 23; kedvezménnyel 13 és 23 órától.

MŰVÉSZ – Capote – amerikai bemutató. – Vetítés: 17, 19.30, 22; kedvezménnyel 17 órától.

GYŐZELEM – X-men – Az utolsó összecsapás – amerikai. – Vetítés: 16, 22. Egy nyarat tartó szerelem. – Vetítés: 14, 18, 20.

DÉS

MŰVÉSZ – Păcală visszatér – román – Vetítés: 17, 19.15; pénteken, szombaton, vasárnap 21.30 órától is, kedvezménnyel.

TORDA

FOX – A Da Vinci-kód. – Vetítés: 16, 19.

SZAMOSÚJVÁR

BÉKE – A rózsaszínű párduc. – Vetítés: 17, 19, 21.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – Trisztán és Izolda – német–angol. – Vetítés: 17.30, 20; pénteken, szombaton, vasárnap 22.15 órától is; kedvezménnyel 17.30 órától.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – Mission: Impossible III. – amerikai. – Vetítés: 17.30, 20; pénteken, szombaton, vasárnap 22.15 órától is; kedvezménnyel: 17.30 órától.

Az oldalt szerkesztette: Ördög I. Béla

vissza az elejére


VÉLEMÉNY


Hayssam-gate: lesz-e Băsescunak második elnöki mandátuma?

(3. oldal)

Becsületbeli lemondások?
Tulajdonképpen miért is mondtak le a titkosszolgálatok tiszteletre méltó vezetői és Ilie Botoş főügyész? Egyáltalán nem vagyunk ilyesmihez szokva, sőt! Tisztségviselőink rendszerint körömszakadtukig ragaszkodnak pozíciójukhoz, az az érzésünk, hogy szabályosan oda vannak ragasztva bársonyszékükhöz. Hogyhogy most ilyen hirtelen eltűntek? És mind a négy egyszerre?!

Kétségtelenül, Omar Hayssam eltűnése nagyon súlyos tény. De – a posztdecembrista politika történetének ismeretében – mindez még nem indokolja ezeket a lemondásokat. Másrészt a négy intézményvezető felelőssége nagyon jól körülhatárolt, az általuk vezetett intézmények hatásköre világos. A SIE például gyanún fölül áll, hiszen az elítéltek őrzése, a szökések megakadályozása és a bűnözők országhatáron belül való követése nem tartozik feladatai közé. Ha tehát mind a négyen vétkesnek találtattak, akkor a leköszönő intézményvezetők lemondatása másnak tulajdonítható. Például régebbi dolgoknak, amelyeket Hayssam eltűnése csak tetőzött.

Nyilvánvaló, hogy Hayssam csak a romániai újságírók iraki elrablása kapcsán került a SIE górcsője alá. Az intézmény ekkor kapcsolódott be hivatalosan is az újságírók kiszabadításába. Persze elképzelhető (ezt nyilván nagyon nehéz lesz bizonyítani), hogy a SIE is benne volt a szöktetés kitervelésében, de ennyi. Az újságírók dicsőséges hazatérése után a SIE-nek már semmi köze nem lehetett a Hayssam-ügyhöz.

Szöktetés a szerájból
Hayssam eltűnésének elemzésekor akarva akaratlanul is vissza kell térnünk a kezdetekhez, vagyis az újságírók elrablásához, ennek okaihoz. Ha jól emlékszem, a mese valahogy így kezdődött: „Volt egyszer, hol nem volt, egy Hayssam nevű herceg, akinek ki kellett szabadítania a túszokat, mert ezzel a hőstettével a király kimenekítette abból az országból, ahol körözték." Ez már kezdettől fogva hihetetlennek tűnt. Most viszont abszurd: másfél évvel ezelőtt a gazdag, de szinte ismeretlen, ám fontos kapcsolatokkal rendelkező Hayssam képtelen volt lelépni az országból. Mihelyt azonban kikiáltották egyes számú nemzetközi terroristává, és totál lerongyolódott, (Traian Băsescu hosszasan mesélgette, hogyan szórta Hayssam szét vagyonát), a menekülési akció, lám, sikerrel járt.

Engedjék meg nekem, hogy elutasítsam mindkét változatot: Hayssam másfél évvel ezelőtt is könnyűszerrel elmenekülhetett volna az egész újságíró-rablási cécó nélkül. Most pedig ezt csak jelentős segítséggel tehette meg. Más szóval: másfél évvel ezelőtt Hayssam nem szervezhette volna meg az újságírók elrablását a titkosszolgálatok segédlete nélkül, hiszen szigorú felügyelet alatt állt, és most sem menekülhetett el ugyanazon intézmények pártfogása híján. A fentebbi intézmények hanyagságáról, felületességéről lenne szó? Kizárt! Ezelőtt egy évvel maga Băsescu fenyegette meg az orvosokat: nehogy olyan bizonylatot merjenek kiállítani, amelynek köszönhetően Hayssam szabadlábra kerülhet. És most mégis ez történt. Nehezen tudom elképzelni, hogy a titkosszolgálatok elbambultak volna, amikor Hayssam kiszabadult, hogy lustaság, hanyagság miatt hagyták futni. Timofte többször is eldicsekedett, milyen éberen ügyelte Hayssam minden mozdulatát több évre visszamenőleg. Miért kellene akkor elhinnünk, hogy a börtönből való elbocsátása után érdektelenné vált számukra Hayssam személye? Miért beszélnénk hanyagságról? Ugyan már! A terrorizmussal vádolt személyeket még a börtönben is rendkívüli megfigyelés alatt tartják!

A jelenlegi körülmények között senki sem kockáztatta volna meg a rendőrség, a titkosszolgálat, a politika, vagy a közigazgatás berkeiből azt, hogy Hayssamot futni hagyja. Még akkor sem, ha ez a csillagos eget ígérte volna ezért cserébe. Hayssam szökése tehát azt bizonyítja, hogy igenis létezett „odafenn" politikai akarat Hayssamot eltávolítására, elhallgattatására.

De térjünk vissza az újságírók elrablásához. Mi célból történt ez, és főleg kinek használt? Ismétlem, Hayssam számára ez túlságosan veszélyes, fölösleges bonyodalmakkal teli út lett volna az országból való kimenekülésre. Gondolkozzunk csak, ki is volt az újságírók elrablásának nagy nyertese? Nyilvánvaló: a titkosszolgálatok. És Băsescu. De reméljük, hogy az újságírók elrablásakor a titkosszolgálatok manipulálták és becsapták. Persze, elég furcsán „hagyta magát" becsapni. Az országba való visszatérésük után az egyik elrabolt, újságíró ... Ohanesian azt nyiltakozta, nagyon súlyos dolgok tanúja volt, amelyeket ugyan nem kíván a nyilvánosság elé tárni, de magánbeszélgetésen elmondaná az államfőnek. Erre Băsescu elutasított mindenfajta találkozást, beszélgetést Ohanesiannal. Vajon nem akart tudomást szerezni ezekről? Vagy már előre tudta, mit akar Ohanesian vele közölni?

A választási ígéretek és a titkosszolgálatok
Az Irakban elrabolt újságírók kiszabadítása az első, és úgy néz ki, az utolsó hőstette volt a román titkosszolgálatoknak. (Tartok attól, hogy az irattárak megnyitása utána ezt a történetet újraírják.) A választások után mi, akik a változásra szavaztunk, elvártuk volna a titkosszolgálatok vezetőinek és a főügyésznek leváltását. Hiába. Az érintettek tisztségben akartak maradni, és ezért mindent megtettek. Nyilvánosan és a kulisszák mögött is.

2005 februárjában Radu Timofte megdöbbentő nyilatkozattal hívta fel magára a nyilvánosság figyelmét. Azzal dicsekedett, hogy a SRI olyan érdekcsoportokat fülelt le, akik az államfőt akarták likvidálni. Akkor nemigen vették komolyan Timoftét, de a túszok kiszabadítása után világossá vált, hogy a titkosszolgálatok bebizonyították hűségüket, szakértelmüket, hatékonyságukat, és ezért Cotroceni kegyeibe fogadta őket. Ha emlékezetem nem csal, egyetlen államfő sem tanúsított ennyi rokonszenvet és bizalmat a titkosszolgálatok iránt.

Mivel úgy gondolták, pozíciójuk szilárdabb, mint valaha, a titkosszolgálatok belekezdtek híres-hirhedt törvénytervezet-piszkozataik gyártásába, amelyek – hatályba lépésük esetén - korlátlan hatalmat biztosítottak volna nekik. Ezek a tervezetek a következő mítoszon alapulnak: „Minden bizalmunk a titkosszolgálat embereiben van, ők a leghazafibbak, a legbecsületesebbek, a szakmai tökély megtestesítői. Nincs szükség tehát arra, hogy bármilyen incidens (például gyilkosság vagy bármi más) kapcsán a rendőrség vagy az ügyészség bolygassa őket. Ezt majd elintézik a főnökök. Ők mondják meg, törvényszegésről van-e szó vagy sem. A titkosszolgálatok kereskedelmi tevékenységét sem kell ellenőrizni. Nyilvánvaló, hogy majd becsületesen kifizetik adóikat, a birtokukba jutott adatokat nem használják fel tisztességtelen versenyhelyzet teremtésére, hiszen nekik nem fűződnek ehhez anyagi érdekeik." (Idézőjelet használtam, habár a fentebbi szöveg nem idézet, hanem Sergiu Medar elnöki tanácsosnak a 22-es folyóiratban idén júniusban megjelentetett interjújának kicsit karikírozott, de lényegében hű összegzése.)

E jelenlegi botrányból egyetlen haszon származhat: ha az említett törvénycsomag végre lekerülne a napirendről. Semmi sem indokolja ezek elfogadását, ha csak a Szupermen-titkosügynök mítosza nem, amelynek viszont mostanra bealkonyult. Még a legtekintélyelvűbb, legdiktatórikusabb államokban sincs példa arra, hogy a titkosügynököknek ilyen jogai lennének – vagy legalábbis nincs törvénybe foglalva.

Egy másik pozitív következmény lehetne az is, ha Băsescu lemondana már a titkosszolgálatok kultuszáról, bizalmi embereit és tanácsosait máshol keresné. A Bagdadi Nagy Csata után, ahol „a mieink minden külső segítség nélkül győztek anélkül, hogy egyetlen fityinget is adtak volna az elrablóknak", sok minden elfelejtődött és megbocsáttatott. (Megjelent a Bursa július 24-i számában)

(Folytatjuk)

Bányai Péter

vissza az elejére


NAPIRENDEN


Băsescu: az eltávolításom a tét, nem a rendszer reformja

(4. oldal)

– Az a csata, amit egyes politikusok a Hayssam-botrány ürügyén folytatnak, nem a rendszer reformjáról, a törvények megváltoztatásáról, hanem az államfő leváltásáról szól – jelentette ki tegnap Traian Băsescu, mielőtt elindult volna washingtoni látogatására.

– Kétszeres nevetségesek vagyunk. Egyrészt azért, mert egy terrorizmussal vádolt személynek sikerült meglépnie az országból, másrészt pedig azért, mert az érintett intézmények egymást túllicitálva igyekeznek kivonni magukat a felelősség alól – nyilatkozta Băsescu, aki szerint ezekben a napokban világosan bebizonyosodott, mennyire működésképtelen a román állam.

– Rég óta mondom, hogy ez nem egy hatékony állam. Most az is egyértelmű, hogy a nemzetbiztonság terén sem mennek a dolgok normálisan, ennek okát pedig a jelenlegi törvénykezésben kell keresni, ami viszont nem lehet mentség a kialakult helyzetre – hangoztatta. – Éppen ezért kell minél hamarabb elfogadni a nemzetbiztonságra vonatkozó törvénycsomagot, hiszen az erre vonatkozó, jelenleg érvényben lévő jogszabályokat meghaladta az idő. De hát jelenleg a demagógia fázisában veszteglünk, mert sokak abban a hitben élnek, szócsépléssel lehet szavazatokat gyűjteni, holott ez csak tettekkel, munkával lehetséges – magyarázta.

– Látom, végül csak megtalálták a magyarázatot: ha sem a Román Hírszerző Szolgálat, sem a Külügyi Hírszerző Szolgálat, sem a belügyminisztérium titkosszolgálata nem felelős a történtekért, akkor csakis az államfő által kezdeményezett és létrehozott intézmény, a titkosszolgálatok tevékenységét koordináló hírszerzési központ lehet a hibás, amelynek 36 széke, 20 számítógépe, és néhány, a titkosszolgálatok által delegált elemzője van, akiknek az a feladatuk, hogy kétnapos információkat dolgozzanak fel – hangoztatta Băsescu, aki szerint ez is az bizonyítja, itt a célpont ő maga. – Nem, a rendszert nem kívánják megváltoztatni a nemzetbiztonsági törvények módosítása ellen berzenkedők, céljuk csakis az én személyem eltávolítása – vélekedett az államfő.

Băsescu elmondta azt is: Románia eleget kell hogy tegyen kötelezettségeinek, ami a román csapatoknak a konfliktusos térségekben való állomásoztatását illeti. Ezek visszavonása azt jelentené, hogy a szövetségeseket támogatás nélkül hagyják, és nem szavatartóak. Úgy vélekedett: Románia más körülmények között kötelezte el magát, amikor belement abba, hogy katonákat küldjön Afganisztánba vagy Irakba, és nem úgy, mint azok az országok, akik már visszavonták katonai erőiket.

Az államfő szerint jelenleg még nem lehet tudni, mikor vonják ki teljesen a román katonai egységeket Irakból. Időpont bejelentése hiba lenne, mert a terrorista csoportok a kivonás után újra működésbe lépnének. – Kivonási menetrendről beszélnek, de ez a helyszíni valóságtól függ – mondta Băsescu.

vissza az elejére


Szilágyi: bujtogatták az ilosvai árvízkárosultakat

(4. oldal)

Szilágyi János, Beszterce-Naszód megye prefektusa szerint az ilosvai árvízkárosultak múlt vasárnapi lázadása helyzetük stagnálása miatt a politikai pártok, különböző érdekszervezetek vagy éppen az újságírók bujtogatásának köszönhető.

– Többet nem tudtunk tenni a településért. Csend és nyugalom volt mindaddig, amíg néhány politikus uszítani nem kezdte őket, nem beszélve az újságírókról – nyilatkozta a prefektus. Szilágyi senkit sem akart megnevezni, a Mediafax szerint azonban világos, hogy a Konzervatív Párt és Szociáldemokrata Párt vezetőire gondolt, akik arra bíztatták az ilosvai párttagokat, hogy lázadjanak fel a polgármester és a helyi tanács ellen.

A prefektus közölte azt is, hogy építőanyagokat küldenek Ilosvára, azoknak a családoknak pedig, akiknek nincs pénzük építkezni, a kormány akár 7 000 új lejes támogatást is kiutalhat. Eddig nyolc cég és szervezet jelezte, hogy vállalná az árvízkárosult családok megsegítését. – Természetesen a pályázat legjobb ajánlatát fogjuk elfogadni – mondta a prefektus.

vissza az elejére


Közel-kelet: nem követelnek azonnali tűzszünetet

(4. oldal)

– Nem sikerült egyetértésre jutni a római nemzetközi értekezlet résztvevőinek arról, hogy azonnali tűzszünetet követeljenek Libanonban, az Egyesült Államok ugyanis határozottan ellenállt partnerei nyomásának.

Az Egyesült Államok, 13 európai és arab ország külügyminiszterei, a libanoni kormányfő, Kofi Annan ENSZ-főtitkár, az Európai Unió és a Világbank képviselőinek részvételével tartott értekezleten végül csak annyiban állapodtak meg, hogy „haladéktalanul elkezdik a közös munkát annak érdekében, hogy sürgősen létrejöjjön egy tartós, állandó és fenntartható tűzszünet".

Míg a Massimo D’Alema olasz külügyminiszter által ismertetett zárónyilatkozat hangsúlyozza, hogy a tűzszünetnek „tartósnak, állandónak és fenntarthatónak" kell lennie, Libanonban szerdán fokozódtak a harcok. Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter nem rejtette véka alá, hogy Washington, Izrael fő szövetségese, ellenzi, hogy az ellenségeskedések azonnali befejezését követeljék. A konferencia zárónyilatkozata a lehető legnagyobb visszafogottságra szólította fel a zsidó államot.

A részt vevő országok nyilatkozatukban vállalták, hogy segítséget nyújtanak a libanoni kormánynak, azonnali humanitárius segélyt küldenek az országba. A Libanonba telepítendő nemzetközi erő szintén szerepelt a konferencia napirendjén, de továbbra sem határozták meg annak pontos megbízatását, összetételét és a felvonultatás határidejét. Condoleezza Rice közölte, hogy a napokban megkezdődnek a tárgyalások a nemzetközi erő felállításáról.

vissza az elejére


Eltüntette a bűnnyomokat a testőrség?

(4. oldal)

Vitát váltott ki Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök motorkerékpár-balesete a miniszterelnök testőrei és a rendőrség között. Az 54 éves kormányfő kedd este Harley Davidson motorkerékpárjával, testőrei kíséretében hazafelé tartott egy motoros találkozóról, amikor egy kanyarban áttért a szemközti sávba és nekiütközött egy vele ellenkező irányban haladó személyautónak.

A rendőrség szóvá tette, hogy nem lehet megállapítani, milyen sebességgel haladt a kormányfő, mire ugyanis a rendőrök a helyszínre értek, a testőrök eltávolították a motorkerékpárt. A rendőrség szerint a baleset csak a sebességkorlátozás jelentős túllépése mellett következhetett be. Ha ez bebizonyosodik, három hónapra elvehetik a kormányfő jogosítványát. A miniszterelnök épségére ügyelő testőrség (SPP) részéről tegnap azt közölték: amikor épp motoros szenvedélyének hódol, a kormányfő ezt saját felelősségére teszi, erről pedig írásos dokumentum is van, a testőrséget tehát nem terheli felelősség a balesetért.

A kormányszóvivői iroda közleménye szerint a kormányfő csonttörtést nem szenvedett, az éjszakát kórházban töltötte, de szerdán már részt tudott venni a kormány munkájában. A miniszterelnök vezetői engedélyét a jogszabályoknak megfelelően a vizsgálat idejére bevonták.

A vizsgálatok szerint a kormányfő nem vezetett ittasan

vissza az elejére


Nagy emberek, kis hobbik
Háttér

(4. oldal)

A román kormányfő kedd esti motorbalesete óta igen sokan töprengenek azon, hogy mit keres egy miniszterelnök egyedül egy motorkerékpáron az országúton. Úgy tűnik, a történelem számos beszédes példája ellenére hajlamosak vagyunk minduntalan elfeledni: a királyok, az állam-, és kormányfők, illetve a többi elérhetetlennek tűnő nagy alak bőrében ugyanolyan emberek rejtőznek, mint amilyenek mi vagyunk. Ugyanúgy szükségük van kikapcsolódásra, intimitásra, magányos pillanatokra, szélsőséges helyzetekre, szelíd és vad szórakozásra, mint mindnyájunknak.

A kormányfő ugyanúgy hajlamos motoron száguldani, mint a zakós-nyakkendős vállalkozó, a vasesztergályos, vagy a szürkének tűnő könyvelő, ebben is, amabban is olykor előbukkan a vásott kölyök, amely imádja tövig nyomni a gázpedált. Ebben az összefüggésben én például – némi rosszul titkolt szadizmussal – a rendőrt irigylem, aki zsebre vághatta legnagyobb főnöke főnökének a jogsiját…

Călin Popescu Tăriceanu egyébként soha nem csinált titkot abból, hogy rajong a különböző járművekért. Többször hallottam dicsekedni, hogy mindenféle gépkocsit, villamost, trolibuszt is vezetett már. Az is figyelemreméltó, hogy hajlandó volt megvásárolni egy Harley Davidsont, ez a motorkerékpár-márka ugyanis kisebb vagyonba kerül, olyan, mint egy státus-szimbólum, akinek ilyenje van, az feltétlenül motorőrült.

A kétkerekes száguldás, mint meglehetősen veszélyes szórakozás – az államférfi-hobbik között valahol középen van. Bele lehet halni.

Göran Persson svéd miniszterelnök sajtevéssel vezeti le a feszültségeket, ez nem annyira veszélyes, legfeljebb elhízással fenyeget. Közlekedési kihágásokért, főleg gyorshajtásért a svéd királyt, Károly Gusztávot is számtalanszor büntette már a szemfüles skandináv rendőrség. I. Simon bolgár cár például mozdonyt vezetett. Lett is belőle kisebb diplomáciai botrány, egy alkalommal ugyanis a poprádi állomásfőnök – azzal, hogy az utasok épségéért ő felel – leparancsolta őfelségét a pöfögő, szénzabáló gépezetről.

Ott van aztán Albert belga király, aki hegyet mászott. Abba is halt bele: 1934-ben komornyikjának társaságában egy barátjához hajtott (a gépkocsit ő vezette!), de egy erdő szélén kiszállt, és nekifogott egyedül megmászni a Vieux Bon Dieu sziklafokot. Megmerevedett hulláját másnap hajnalban találták meg az őt rémülten kereső környékbeli arisztokraták.

És mi volt erről az átlagos belga polgárok véleménye? – „A hegymászás vakmerő embereknek, nem pedig királyoknak való".

A régi időkben a lovaglás szinte kötelező volt egy uralkodónak, pedig lóhátról is jó nagyot lehet esni. Potyogtak is a koronás fők, gyakran komoly következményekkel, de hát nem igazán számított, amint Mikszáth is megállapította: „…a korona a gyenge főn is erősen fénylik…"

A gépkocsi (és úgy tűnik a motorkerékpár is) ellenállhatatlan vonzása az újkorra jellemző. Grace Kelly monacói hercegnő is maga ült a kormánykeréknél, amikor végzetes balesete bekövetkezett.

A román miniszterelnök a jelek szerint viszonylag olcsón megúszta a fenegyerekre valló kedd esti amatőr kaszkadőrködést: kevés motoros mondhatja el magáról, hogy egy gépkocsival való frontális ütközés után egy térdficam (katonadolog… elmúlik) volt az egyetlen következmény.

Na, és persze a ripityára tört jármű, amelynek roncsait a testőrség rekordgyorsasággal eltüntette. Ez viszont nem nagy gond, a miniszterelnöki fizetésből telik majd újabb hóbortjárgányra…

Ercsey-Ravasz Ferenc

vissza az elejére


KÖRKÉP


Hírmorzsa

(5. oldal)

Támogatják a sürgősségi betegellátást
Tegnap a Kolozs megyei prefektusi hivatalban zajlott az a megbeszélés, amelyen a megyei és a helyi hatóságok, a Sürgősségi Helyzetekért Felelős Megyei Felügyelőség és a marosvásárhelyi központú rohammentő-szolgálat (SMURD) képviselői vettek részt. Létrejött egy elvi egyezség a 2007-2013-as időszakra vonatkozó Regionális Ügyviteli Program sürgősségi helyzetekre vonatkozó részét illetően.

Az Európai Szociális Alap a hat román régiónak összesen 87,7 millió eurót biztosít, ebből az Északnyugati Régió hat megyéjének 9,415 millió jut, amit egy „Egységesített sürgősségi orvosi ellátás és a nagyobb balesetek kórház előtti kezelése" című programra kell felhasználni. A program irányítása Kolozs megyéből zajlik majd.

Kisvárosi irodákat nyitna a Kataszteri Hivatal
A Kolozs Megyei Kataszteri Hivatal irodát nyitna Tordán, Bánffyhunyadon és Szamosújváron. A hivatal ezért ajánlatokat kér a célnak megfelelő kibérelhető helyiségekről. Tordán 220-250 négyzetméteres alapterületű irodára, Szamosújváron 120-150, Bánffyhunyadon pedig 100-120 négyzetméterre lenne szükség, mindhárom esetben földszinten.

A borítékolt ajánlatokat a Kolozs Megyei Kataszteri Hivatal Al. Vaida Voievod utca 53-as szám alatti székhelyén bontják fel, augusztus 10-én, délben.

Vízelvezető csatorna épül Aranyosgyéresen
A Kolozs Megyei Tanács tegnapi ülésén 3 milliárd régi lej támogatást szavazott meg egy esővíz-elvezető csatorna építésére, az aranyosgyéresi Sárrét lakótelepen. A javaslat Florin Cuc Szociáldemokrata Párti tanácsostól származik. Mint ismeretes, június második hetében ebben a lakónegyedben árvíz pusztított, amelynek nyomán csaknem valamennyi ház és magángazdaság jelentős károkat szenvedett. Az akkori kárfelmérés során a prefektusi hivatal által kiküldött szakértői bizottság megállapította, hogy a bajt az esővíz-elvezető csatorna hiánya és a meglevő árkok eltömődése okozta. A Megyei Tanács által megszavazott pénzalapokból hamarosan el lehet kezdeni a csatorna építését.

vissza az elejére


Virágzó a magánnyomozó irodák

(5. oldal)

A magánnyomozó az a tanúsított személy, aki a magánélethez való jog megcsorbítása nélkül, magán- vagy jogi személyek kérésére sajátos nyomozói tevékenységet végez – így foglalható össze röviden a magándetektívekre vonatkozó, 2003/329-es számú törvény első szakasza. Ennél azonban sokkal izgalmasabb dolgok derülnek ki. Például az, hogy mennyi magánnyomozói iroda van már Romániában is, pedig a szakma errefelé még csak gyermekcipőben jár. Mi több, a magándetektíveknek szakmai szervezetük is van, a Romániai Detektívek Országos Egyesülete, amely még 2000-ben alakult meg. A tagszervezetek között azonban mindössze egyetlen kolozsvári ügynökség szerepel.

Mihai Buduşan, a Forza 2 Prestserv Kft. igazgatója szerint a konkurencia nem túlzottan nagy, de van. – Hét-nyolc olyan cég létezik Kolozsváron, amely magánnyomozókat foglalkoztat. A detektívek száma úgy 50–60 körüli, de ők csak valamely ügynökség keretein belül tevékenykedhetnek – mondja. E szolgáltatás iránti érdeklődés mindemellett, állítja, egyre nagyobb, jelenleg például Brassóban és Bukarestben létezik kétéves detektívképzés, idén pedig már Aradon is indul posztliceális magánnyomozó-tanfolyam, ugyanakkor felsőfokú végzettséggel rendelkezőknek kísérleti jelleggel Piteşti-en szerveznek hat hónapos kiképzést. Aki ennél is hamarabb szeretné kitanulni a mesterséget, a Ploiesti-en működő Agatha Christie iskolában potom 16 millió régi lejért már három hónap alatt nyomozói oklevelet szerezhet. Amennyiben azonban gyakorolni is akarja a szakmát, úgy ehhez szükség van a rendőrség jóváhagyására is, mint ahogy a szakirányú ügynökségeknek-irodáknak ugyancsak nélkülözhetetlen a hatósági engedély.

Buduşan elmondta még, hogy a kliensek többsége házastársa vagy barátja-barátnője után nyomoztat, ha gyanút fog, hogy a szeretett személy megcsalja őt. Arról nincsenek pontos kimutatások, hogy a gyanú az esetek hány százalékában bizonyosodik be, az viszont biztos, hogy a nyomozósdi nem olcsó „mulatság": egy nap – ami 12–14 óra megfigyelést jelent – 100 euróba kerül, s ehhez még esetleges plusz költségek is jöhetnek. Hogy ezt ki engedheti meg magának? - Általában a kialakulóban lévő középosztály tagjai fordulnak hozzánk – válaszolja az igazgató. Megbízások érkeznek továbbá biztosítótársaságoktól, a jogi személyek a leggyakrabban alkalmazottjaik lojalitása vagy a konkurencia iránt „érdeklődnek".

Egyes ügynökségek kizárólag hűtlenségi esetekkel kapcsolatos megbizatásokat vállalnak, hiszen ezek a leggyakoribbak. Általában azonban a szolgáltatások köre ennél jóval tágabb: családfa rekonstruálása, lakcímének kiderítése, eltűnt személyek keresése, régi kapcsolatok felderítése, védelem bizonyos helyzetekben, peres ügyek tárgyát képező tulajdonjogi adatok, vagy lopás, csalás, bizalommal való visszaélés felderítése, jogi személyek esetében pedig az alkalmazottak kiválasztása céljából. Továbbá információ-szolgáltatás a konkurenciáról, fontos információk kiszivárgásának védelme, testőri szolgálat, fekete munka felfedése, az ügyfelek adatainak, fizetőképességének ellenőrzése, bizonyítékszerzés peres ügyekben stb. De elviekben bármilyen problémával megkereshetők e cégek, sőt nemcsak személyesen, hanem a honlappal rendelkező nyomozóirodák esetében még e-mailben is ingyenes felvilágosítást kérhetünk tőlük. Mi több, a marosvásárhelyi DisKreT magánnyomozói ügynökségnél az elektronikus levelet magyarul is meg lehet fogalmazni!

A nyomozás – bármilyen órában vagy napszakban – teljes diszkréció és titoktartás mellett folyik, performáns technikai felszereléssel. Ami tilos: a különböző tartozások behajtása, ez ugyanis kimerítheti a rablás fogalmát, és telefonbeszélgetéseket sem hallgathatnak le a magánnyomozók. Kénytelenek tehát más forrásokhoz fordulni: bizonyos esetekben a rendőrséggel is jól összedolgoznak, egyesületük honlapja ugyanakkor azt tanácsolja nekik, hogy legyenek jóban az újságárusokkal, taxisofőrökkel, pincérekkel, köztisztviselőkkel, másfelől előítéletek nélkül gyűjtsék az adatokat, tegyék első helyre a titoktartást, a becsület pedig legyen fontosabb a pénznél.

– A magánnyomozói szakma sokkal összetettebb annál, mint amit a filmekben látunk. Amit pedig egyes adók az idétlen hűtlenség-leleplező tévéshow-k keretében mutatnak, az nemcsak rossz fényt vet a szakmára, de egyenesen kínos... – szögezi le beszélgetésünk végén Mihai Buduşan igazgató.

Balázs Bence

vissza az elejére


Világfelmérés a férfiak szexuális szokásairól

(5. oldal)

Szexuális étvágyukat tekintve a romániai férfiak világviszonylatban a harmadik helyet foglalják el. Őket e tekintetben csak a koreaiak és a görögök körözik le. A romániaiak jócskán megelőzik a magyarországi pasasokat, hiszen míg előbbiek átlagban négyszer szeretkeznek hetente, a magyarországiak csak kétszer bújnak ágyba kedvesükkel.

A férfiak szexuális szokásait bemutató, mindenkori legátfogóbb felmérést tette közzé július-augusztusi számában a világ legnagyobb férfi életmód magazinja, a Men’s Health. A magazin 36 szerkesztőségének honlapjain keresztül 42 országban 40 ezer férfit kérdezett ki szexuális szokásairól. A felmérés szerint például a koreai férfiak szeretkeznek a legtöbbet: heti 4,5 alkalommal, de ebből valójában semmi következtetést nem von le a szerkesztőség.

Magyarországon a nemi együttlétek heti átlaga 2,79 – ezzel a magyar férfiak a rangsor 11. helyét foglalják el. A lengyel férfiak a leghűségesebbek (legalábbis ezt állítják magukról): 63 százalékuk még sosem csalta meg párját. Ami a technikát illeti, abban – állítólag - világelsők a magyarok, ugyanis a közösüléskor használt pozíciók számát 8,27-ben adták meg. Második helyen áll Argentína (5,76 póz), bronzérmes Spanyolország (4,63) – a világátlag 3,35 póz.

Az egyéjszakás kalandokat tekintve elsők a portugálok (81 százalékkal), míg a brazilok 76, az ausztrál férfiak 65 százaléka számolt be ilyen élményekről, 33 százalékkal a magyar férfiak a 13. helyen állnak, őket követik a románok. A világátlag 53 százalék.

Legalaposabbak az angolok – az előjáték átlagos hossza állítólag az Egyesült Királyságban 17,44 perc, Ausztráliában 17,20, Németországban 16,59 perc, Magyarország a 15,56-ös időtávval a 10. helyen áll (a világátlag 15,78 perc).

A legkevésbé hiteles talán azon adatsor, hogy adott férfi milyen gyakorisággal juttatja partnerét a csúcsra. Az olasz férfiak 60 százalékot mondanak, a magyarok, a Fülöp szigeteken élő férfiakkal holtversenyben állnak 54 százalékkal – a világátlag pedig 43 százalék.

Ami a szexuális partnerek számát illeti, a legcsapodárabbak a brazilok (11,37 partner az aktív évek alatt), ezután jönnek az amerikai férfiak (8,77) majd az ausztrálok (6,97) – a világátlag: 7,56.

A szeretkezések heti gyakoriságát tekintve elsők a koreaiak (4,5), őket követik a görögök (4,2), majd a románok (4,08). A magyarok átlaga 2,79 – a világ 36 országának átlaga pedig heti 2,8 alkalom.

A kánikula szexuális életünkre is kihat. Az orvosok szerint a magas hőmérsékletre való tekintettel csak hajnalban és éjszaka tanácsolt a szeretkezés. A nappal regisztrált 30 Celsius fok körüli meleg a nemi szervek működését is befolyásolja, ezért a vágyak minél tökéletesebb kielégítése érdekében kerüljük a nappali szexet.

vissza az elejére


A rendőrség hírei

(5. oldal)

Félholtra verték
A kolozsvári idegsebészeten, kómában kezelik a 70 éves mezőszentjakabi (Iacobeni) I. Nicolaét, miután egyik falubelije alaposan helybenhagyta. Az idős férfira saját házában, kedden este fél tízkor támadt rá a 31 éves B. Teofil, aki ököllel több ütést mért az áldozat mellkasára és fejére. A nyomozás folyik a súlyos bántalmazás körülményeinek kiderítésére.

Lebukott az autótolvaj
Azonosította a csucsai rendőrség annak a személygépkocsi lopásnak a vélt elkövetőjét, amely múlt hónapban, 22-éről 23-ára virradóan történt. A vád szerint a 27 éves T. Daniel-Florin lopta el az L. András-Zoltán tulajdonát képező 1310-es Daciát, a gyanúsítottat azonban lopáson túl jogosítvány nélküli közúti vezetéssel is vádolják. A szabadlábon védekező férfit hasonló módszerrel elkövetett további autólopások esetében is megvizsgálják.

Becsapta a bankot
Csalással, okirathamisítással és hamis okirat felhasználásával vádolnak egy kolozsvári nőt. A rendőrség szerint a 35 éves B. Ana tavaly októberben hamis munkakönyvet és jövedelmi igazolást mutatott fel egy kereskedelmi bank kolozsvári fiókjában, s azok segítségével 70 millió régi lejes kölcsönt vett fel. Nyomozás indult ellene.

Hetvenesek verekedtek
Két idős férfi közötti nézeteltérés fajult tettlegességbe Felsőzsukon. Az esetet a rövidebbet húzó 72 éves R. Vasile jelentette a helyi rendőrségen, kedden délben egy órakor: mint elmondta, a 75 éves helyi C. Aurel egy deszkával kétszer is megütötte. Az áldozat csak kisebb sérüléseket szenvedett.

20 milliót lopott
Brassó megyében, Barcarozsnyón (Râşnov) azonosítottak hétfőn egy Kolozs megyében lopás miatt keresett férfit. Az Olt megyei 32 éves O. Florin július 3-án a meregyói (Mărgäu) Neag P. lakásából lopott, 2000 új lejes kárt okozva. A gyanúsítottat előzetes letartóztatásba helyezték.

(balázs)

A tegnapi Kolozs megyei tanácsülésen adták át mindegyik önkormányzati képviselőnek a hordozható számítógépeket, használati utasítást is mellékelve. 37 ilyen számítógépet vásárolt a hivatal egy korábbi tanácsi határozat értelmében, darabját 1 100 euróért.

Az oldalt szerkesztette: Kerekes Edit

vissza az elejére


GAZDASÁG


Kolozsvárt elkerülik a fapadosok
A SkyEurope Bukarestbe, a WizzAir Marosvásárhelyre repül

(6. oldal)

A SkyEurope diszkont légitársaság közvetlen járatot indít Budapest és Bukarest között 2007. februárjától – közölte a társaság. Korábban a WizzAir indított Budapest–Marosvásárhely között menetrend szerinti járatot. Csak Kolozsváron nem landolnak a fapados légitársaságok, ami annak a jele, hogy a jól jövedelmező piacot a hazai társaságok nem akarják kezükből kiengedni.

A Sky-közlemény tájékoztat arról, hogy a Budapest–Bukarest járat 2007. február 1-jétől a hét minden napján közlekedik. A jegyek 0,01 eurótól kaphatóak, egy útra, illetékek és adók nélkül. A légitársaság ezzel a lépéssel folytatja a „Menjünk keletre" stratégiáját és terjeszkedését, jelentősen növelve romániai jelenlétét. Az új járat indításával a 17. úti célra repül a társaság Budapestről.

A SkyEurope pozsonyi, budapesti, krakkói, varsói és prágai bázissal rendelkezik, összesen 70 útvonalon, 37 célállomásra, 19 európai országba repül 16 darab Boeing–737-esből álló flottájával.

A közlemény kitér arra, hogy a légitársaság 32 új Boeing Next Generation 737–700 gépre adott le rendelést, amelyből 16 gép vásárlására szándéknyilatkozatot írt alá. Az első 16 megrendelt B–737–700 NG gép 2006-ban és 2007-ben csatlakozik a flottához, a többi 16 pedig 2010 végéig érkezik meg. A légitársaságot 2005. szeptember 27. óta nyilvánosan jegyzik a varsói és bécsi tőzsdén – áll a közleményben.

A SkyEurope korábbi tájékoztatása szerint tavaly 1,85 millió utast szállított, közülük több mint 500 ezer volt a magyar. A magyarországi járatok férőhely kihasználása egy év alatt két százalékponttal 75 százalékra javult.

A Sky-járatokra a jegyeket a társaság honlapján vagy a call centeren keresztül lehet lefoglalni július 19-től. Christian Mandl, a SkyEurope vezérigazgatója, aki bejelentette a járat közeli indulását, megjegyezte, hogy a bukaresti úti célra igen nagy volt az igény, ezért döntött úgy a SkyEurope, hogy kiterjeszti menetrend szerinti járatait a román fővárosra.

vissza az elejére


Csökkent az infláció

(6. oldal)

Kissé mérséklődött júniusban a pénzromlás, mert estek az élelmiszerárak; az adat azonban még így is a központi bank év végére célként kitűzött 4–6 százalékos sávjánál magasabb.

Az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint a júniusi infláció mértéke 7,1 százalék a májusi 7,3 százalék után. Havi összevetésben 0,15 százalékkal növekedtek az árak; a májusi többlet 0,6 százalék volt.

Az elemzők éves összevetésben 7,4 százalékra számítottak, havi inflációs várakozásuk 0,4 százalék volt. A most közölt adattal elégedettek, ám mégis arra számítanak, hogy a jegybank augusztusban 9 százalékra emeli majd az alapkamatot, mert a júliusi inflációt felgyorsíthatja a jövedék adók tervezett emelése.

A jegybanknak sikerült a 2001-ben még 30 százalék feletti inflációt leszorítania, áprilisban már csak 6,9 százalék volt az árnövekedés üteme; a májusi emelkedést adóemelések okozták.

Az év során lassan tovább mérséklődhet az infláció, ám az elemzők attól tartanak, hogy idén aligha lesz elérhető a jegybanki célkitűzés, és veszélyben van a 2007-re előirányzott 3–5 százalékos cél elérése is.

Ami a havi adatokat illeti, az élelmiszerárak 0,45 százalékkal csökkentek az előző havi 0,1 százalékos emelkedés után; a nemélelmiszertermékek ára 0,45 százalékkal lett magasabb a májusi 1,2 százalékos megugrás után. Ez utóbbi kosár legnagyobb súlyú elemeinek (elektromos áram, gáz, fűtés) ára júniusban gyakorlatilag változatlan maradt. 3,1 százalékkal nőtt a dohányipari termékek ára, májusban 8,9 százalék volt a növekedés üteme. A szolgáltatások árai 0,8 százalékkal növekedtek az előző havi 0,3 százalékos emelkedés után. A bejelentést követően a lej némiképpen erősödött az euróval szemben.

vissza az elejére


Hatalmas minimálbér-különbségek az EU-ban

(6. oldal)

Az EU-ban közel 12-szeres a különbség a legalacsonyabb és a legmagasabb minimálbér között, az EU statisztikai hivatalának most közölt, legújabb összesítése szerint.

A legmagasabb a minimálbér Luxemburgban, 1503 euró havonta, a legkisebb Lettországban, 129 euró.

Nagy az eltérés a minimálbért kapók arányában is: ez is Luxemburgban a legmagasabb, a bérből és fizetésből élőknek a 18 százaléka, és a legalacsonyabb Spanyolországban: nem egészen 1 százalék.

Az alábbi adatok (az országok abc-sorrendjében) a januárban érvényes kötelező minimálbéreket tartalmazzák, euróra átszámítva az akkori árfolyamon. Az EU 25 tagországa közül 18-ban volt kötelező minimálbér megállapítva januárban.

PPS: Purchasing Power Standard, azaz vásárlóerő-szabvány. Számított közös referenciaérték, amely kiküszöböli az összehasonlításból az árszínvonal-különbségeket. Egy PPS minden országban azonos mennyiségű árut és szolgáltatást ér.

Kötelező minimálbérek az EU-ban 2006. januárban, tényleges euróértékben, illetve PPS-re átszámítva, továbbá a minimálbért kapók aránya 2004-ben, százalékban (M%), az Eurostat szerint:

Ország

Euró

PPS

M%

Belgium

1234

1184

n. a.

Bulgária

82

191

n. a.

Csehország

261

431

2,0

Egyesült Államok

753

779

1,4

Észtország

192

305

5,7

Franciaország

1218

1128

15,6

Görögország

668

785

n. a.

Hollandia

1273

1210

2,1

Írország

1293

1050

3,1

Lengyelország

234

379

4,5

Lettország

129

240

n. a.

Litvánia

159

292

2,1

Luxemburg

1503

1417

18,0

Magyarország

247

401

8,0

Málta

580

776

1,5

Nagy-Britannia

1269

1202

1,4

Portugália

437

510

5,5

Románia

90

189

2,0

Spanyolország

631

722

0,8

Szlovénia

512

676

2,0

Szlovákia

183

314

1,9

Törökország

331

517

n. a.

vissza az elejére


FT: nem terjeszkedik-e túl gyorsan az OTP?

(6. oldal)

Csányi Sándor, az OTP Bank vezérigazgatója lépésről lépésre halad azon régóta dédelgetett célja felé, hogy a szélesebb európai piacon is megvesse a lábát, a vásárlási láz miatt azonban elemzők most már azt találgatják, hogy az OTP nem terjeszkedik-e túl gyorsan, áll a Financial Times elemzésében.

A londoni üzleti napilap öthasábos múlt heti cikke felidézi, hogy az OTP, „amely máris a legnagyobb független bank Közép- és Kelet-Európában", az utóbbi hét hónapban hat felvásárlást eszközölt, hármat Szerbiában, egyet-egyet Ukrajnában, Oroszországban és Montenegróban.

A magyar banknak már kilenc országban vannak érdekeltségei; vagyona meghaladja a 20 milliárd eurót. Csányi Sándor ajánlatot tett a CEC-re is, az utolsó, még állami kézben lévő román nagybankra, emellett további ukrajnai beszerzésre törekszik, és érdeklődést mutat a „zűrös osztrák Bawag iránt is", mutat rá a Financial Times elemzése.

A londoni lap szerint azonban az elemzők most már azt találgatják, hogy Csányi valós térségi erővé építi-e ki az OTP-t, vagy túl gyors ütemben terjeszkedik-e bankjával.

A Financial Times felidézi, hogy az ukrajnai akvizíció terve miatt a Moody’s Investors Service már leminősítési felülvizsgálat alá vette az OTP „B mínusz" pénzügyierő-osztályzatát.

A Moody’s ezt június 6-án jelentette be Londonban, a Raiffeisenbank Ukraine akvizíciójának tervére hivatkozva, és az OTP Jelzálogbank hasonló pénzügyierő-besorolására is kiterjesztve a negatív vizsgálatot. A cég akkori indoklása szerint jóllehet a tervezett felvásárlás teljesen beleillik az OTP közép- és kelet-európai terjeszkedési stratégiájába, a Raiffeisenbank Ukraine profilja sokkal inkább a vállalati, ezen belül a kis- és középvállalati piaci szegmensre összpontosít, mint a magyar bank más nagy érdekeltségeié Szlovákiában és Bulgáriában. Emellett az ukrajnai Raiffeisenbank-hálózat jóval gyengébb, mint a magyarországi és a bulgáriai, állt a Moody’s indoklásában.

A brit lap szerint a KBC Securities egy jelentésében úgy értékelte, hogy a befektetések nem szolgálják jól az OTP részvényeseit.

A lap szerint ugyanakkor Csányi Sándor „csak széles vállait vonogatja", és azt mondja bírálóira, hogy azok túlzottan rövidlátók. – Rövid távon teljesen igazuk van, a cégvezetés azonban a bank hosszú távú érdekeiért felelős – mondta az OTP vezetője a Financial Timesnak. Hozzátette: a vállalatnak azt kell tennie, ami a legnagyobb vagyon- és profitnövekedéshez vezet.

A cikk szerint senki nem mondhatja, hogy Csányi Sándor az OTP élén eltöltött 14 év alatt nem ezt tette: az OTP-t nehézkes, állami takarékbankból áramvonalas, korszerű, teljesen diverzifikált pénzügyi csoporttá alakította.

Csányi Sándor „agresszióját" az újonnan felvásárolt érdekeltségek növekedési előrejelzései láttán sokan dicsérik. Vágó Attila, a Concorde Értékpapír elemzője a Financial Timesnak azt mondta: a magyarországi profitrések erózióját tekintve helyes stratégia olyan piacokon vásárolni, amelyeken még egészséges profitmarzsok érhetők el.

Simonyi Tamás, a KPMG Hungary bankspecialistája is egyértelműen kedvezően ítéli meg az OTP terjeszkedési stratégiáját, lát azonban hibalehetőségeket is. – Egy dolog megvásárolni egy bankot, és más dolog azt integrálni és működtetni – mondta a Financial Timesnak.

A londoni üzleti napilap szerint „ha az OTP megbotlik a terjeszkedési roham során", annak ára végül a cég függetlenségének elvesztése lehet. Mindazonáltal – ahogy Simonyi is rámutatott – a térség iránt különös érdeklődést mutató bankok közül is csak kevés engedhetné meg magának az OTP felvásárlását. A jelenlegi deviza- és részvényárfolyamon – ez utóbbit sokan alulértékeltnek tartják – a bank értéke 6 milliárd euró, de Vágó Attila, a Concorde szakértője szerint akár 10 milliárd euró is kellhet ahhoz, hogy a részvényesek elfogadjanak egy átvételi ajánlatot, ha a papír egyszer megindul felfelé.

Az olyan bankok, amelyek ennyit ki tudnának fizetni – az HSBC-t és a Citigroupot emlegetik gyakran, mivel egyik sincs komoly mértékben jelen a térségben – jelenleg nem tűnnek érdekeltnek. Vágó Attila szerint további térségi konszolidációra várnak, és „még legalább öt évig tart, mire a por elül".

Ez bőséges idő Csányi Sándornak az építkezés folytatására, fejeződik be a Financial Times elemzése.

Az OTP-re irányuló esetleges felvásárlási szándékokról írva a londoni Euromoney pénzügyi folyóirat még januárban név nélkül idézett egy befektetési bankárt, aki azt mondta: globális banki ügyfele nevében „vetett egy pillantást" az OTP-re, de a magyar bank vezetése nemmel válaszolt az előzetes megkeresésre.

A Euromoney év eleji elemzése szerint a lehetséges akvizíció egyik akadálya Csányi Sándor, aki „vaskézzel ellenőrzi" az OTP-t, azzal együtt is, hogy a cégvezetésnek és az alkalmazottaknak csak 2,8 százaléknyi részesedésük van a bankban.

A januári Euromoney-cikkben név nélkül idézett bankár szerint „széles körben ismert tény a szakmában", hogy Csányi csak akkor fontolna meg egy ajánlatot, ha az jelentős felárat tartalmazna, és neki igen magas pozíció – például az elnöki – jutna az egyesüléssel létrejövő vállalatban. Ez méltányosnak tűnhet, figyelembe véve, hogy az OTP a legmagasabbra értékelt bank Közép- és Kelet-Európában; piaci tőkeértéke könyv szerinti értékének négyszerese, állt a Euromoney akkori elemzésében.

A Euromoney éppen a júliusi kiadásban közölt éves globális banki rangsorban választotta ismét az OTP-t a legjobb magyar banknak, azt írva: az OTP „a Euromoney által a vezető bankok rangsorolására használt mindegyik kategóriában" – működési bevétel, mérlegfőösszeg, nettó kamatbevétel – dominál a magyar piacon. A Euromoney már több éve rendre az OTP-t nevezi meg a legjobb magyar banknak.

vissza az elejére


ÉLŐ EMLÉKEZET


Egy „híres" épület: Majális utca 23.

(7. oldal)

Nyári szünidő van, az udvaron, folyosón békés a hangulat, kőművesek, szobafestők szorgoskodnak mindenfelé. Ez most az úgynevezett Gyermekház. Magyar neve nincs, mert ugye, ez évtizedek óta nem divat mifelénk. Előbb az egységesítés, a nemzetállam megalapozása, most a nincs meg a húsz százalék miatt. Csak az 1989. évi fordulat óta ez a neve. Azelőtt évtizedekig a pártállam pártjának egyik agymosodája, az ún. Pionírház tevékenykedett itt. Mert minél zsengébb korban kezdik el, annál jobb. De nem mindig „oktatás" folyt itt. Az ötvenes évek közepéig kihallgatás, vallatás, és mi tagadás, néha vér is. Mert mielőtt az Árpád úti hatalmas épületbe tette volna át székhelyét, melyet addig magyar fémipari középiskola foglalt el, itt működött a politikai, másképp állambiztonsági rendőrség, a Szekuritaté.

1948-ban, a kommunista hatalom átvétel után az állambiztonság kiépítését és megerősítését a szomszédos házak elkobzásával, a lakók kiköltöztetésével kezdték. Egyik osztálytársamat családostól a 25. szám alól. Miután ez megtörtént, következtek a célnak megfelelő átalakítások: az alagsorban cellákat építettek, jókora illemhelyet és mosdót alakítottak ki, a földszinten és az emeleten berendezték a kihallgató irodákat. A kerítés vasrácsait szögesdróttal cifrázott magas téglafallal helyettesítették, a vasrácsos kaput magasabbal cserélték ki és vaslemezzel borították.

Beindulhatott az „üzem". Nagy szükség volt rá, mert amint a párt hirdette, „az ember a legértékesebb tőke". S hogy biztonságban legyen, be kell zárni mögötte az ajtót. Méghozzá jól. Mellesleg a Duna-csatornánál meg másutt nagy szükség volt munkaerőre. Persze ingyen. A feltűnést elkerülendő, a „meghívottak" többnyire éjszaka – ilyenkor „működött" igazán az „intézmény" – érkeztek. Persze nem gyalog, isten ments, nehogy elvásson a lábuk. Mert volt aki Fogaras, Gyulafehérvár, Nagybánya vidékéről, vagy ki tudja honnét jött. Vagyis hozták. Volt, akit egyszerű, vászontetős terepjáróval, amerikai dzsippel, volt, akit választékos, akkoriban divatos, farmotoros Tatrával. Kinek milyen szerencséje volt. De nem tettek kivételt, a helybelieket is erősen óvták a két lábon való fáradozástól.

A kapusnak jó füle volt, ismerte minden motor hangját. Mikor a kocsi megállt a kapu előtt, az máris nyílt. Miután begördült a szállítmány, nagyot döndült. A „meghívottat", akinek esetleg karperec is „díszítette" a két csuklóját, kitessékelték a kocsiból, és az őt már váró szolgálatos gondjaira bízták. Amennyiben nem kísérték be nyomban az alagsorba nyíló ajtón, „udvariasan" rászóltak:

– Cu faţa la perete! (’arccal a falnak’).

Ilyenkor, ha szép nyári éj volt, élvezhette a jó levegőt, a halk zenét, szeme sarkából láthatta az ingujjra vetkezett, csizmás tisztek, altisztek jövését-menését. Ha netán ünnepi előest volt, megmerítkezhetett az ő ünnepük halk zenéjében. De nem sokáig, mert nyílt az ajtó, s elhangzott:

– Hai! (’gyerünk’)

Meleg és enyhe húgyszag csapta meg, s lent, a „vendégfogadóban", a néhány lépcsőfok előtt íróasztalt pillantott meg, mögötte a házigazdák alkalmazottját, egy kék tányérsapkás szakaszvezetőt vagy őrmestert. Ez beírta az érkező nevét meg más adatait a nagykönyvbe, utána elkérte óráját, nadrágszíját, cipőfűzőjét, ha volt, bicskáját, és persze a személyi igazolványát. Mikor mindezzel elkészült, a „vendéget" a „személyzet" időközben megjelent másik tagjára bízta, aki tömören megszólalt:

– Hai!

Balra kanyarodva a folyosóra értek. Jobbra egy kisebb, falban végződő folyosó nyílt, mindkét oldalán csukott, szürkére festett tömör ajtókkal. Tovább haladtak, s még két ilyen kis folyosó nyílt. Közben a húgyszag és a meleg fokozódott. Az első és a második folyosón három-három, a harmadikon eggyel kevesebb ajtó állt. Kétféle „vendégszoba" volt mögöttük. A kisebb kb. két méter hosszú, s talán egy méternél hajszállal szélesebb, egy priccses, a nagyobbik keresztben álló emeletes ágyas volt. Ebbe, a sarokban kis asztalkát is építettek betonból, melyen az ágy szélén ülők elfogyaszthatták napi kosztjukat. A kisebbekbe, mint a második folyosó végén lévő 9-esbe, egy-két, a nagyobbakba, mint a második folyosó közepén lévő 11-esbe, illetőleg a harmadik közepén nyíló 16-osba négy, sőt öt, hat „vendéget" szállásoltak el. Sok jó ember kis helyen is elfér, ez esetben egy ágyban hárman is aludtak.

Az ajtó fölött, éjjel-nappal homályos üveggel fedett villanykörte fénye küszködött a félhomállyal, a mennyezeten vágott téglaméretű nyílás és az ajtó alján lévő kettős bádoglemez lyukai biztosították az eléggé sűrű „kondicionált" levegőt. A két bádogot úgy helyezték el, hogy csak oldalnézetben lehetett kilesni a folyosóra, ahol időnként feltűnt valamelyik, a „vendégek nyugalmát" vigyázó szolgálatos tornacipős lába. De a bentiek is „óvták" a csendet és csak suttogva beszélgettek. Biztonság kedvéért az egykori légoltalmi pincékre emlékeztető, vastag, kilincs nélküli ajtókat két retesszel csukták. Persze kívülről.

A nap, „szobánként" külön-külön – nehogy elüssék egymást a folyosón –, a fürdőbe menéssel kezdődött, este ezzel fejeződött be. Reggel félliternyi gyümölcsízzel édesített, víznél valamivel sűrűbb, félliternyi híg puliszkát vagy a koffein ártalmait elkerülendő, cikóriából főzött feketekávéval szeletnyi kenyeret és kis kockányi vegyesízet, délben kb. fél liter paszulyfőzeléket „szolgáltak fel". Este ugyanazt, mint reggel.

A kihallgatásnak mondott „baráti beszélgetésre" tessékeltek szemére, hogy a fénytől „megóvja", hegesztőszemüveget kötött az ügyeletes, aztán elindultak. Karonfogva vezette az illetőt. Kanyar jobbra, ki a folyosóra, kanyar balra, a lépcső aljáig, lépcső, forduló jobbra, lépcsőn fel, a földszinti folyosóra, balra be, „az irodába". Szemüveg le. „Ülj le", hangzott el a tizenévestől az aggastyánig megkülönböztetés nélküli „üdvözlet". És elkezdődött a kérdezz-felelet játék. „Mi mindent tudunk, úgyhogy mondd el szépen, hogy is volt", hangzott el bevezetőként. Miután az iratcsomó összeállt, következett a gyűjtőfogháznak mondott terjedelmes „szálloda", a tárgyalás majd a többi.

Néhány évvel ezelőtt a Volt Politikai Foglyok Szövetségének nehezen, de sikerült elérnie, hogy az egykori „vendéglátók" épületében irodát nyisson, az alagsorban pedig két mérethű, az eredetivel azonos cellát építsen föl.

Régi, „szép" emlékek.

Asztalos Lajos

Az oldalt szerkesztette: Papp Annamária

vissza az elejére


MOZAIK


JogszOLGÁLAT

(9. oldal)

J. M., Kolozsvár: Tömbházban lakók esetében milyen intézkedéshez folyamodhat a tulajdonos társulás vezetősége a közköltség kifizetésével elmaradt lakókkal szemben, és hány hónap költségelmaradás után lehet felelősségre vonni az adóst?

Válasz: A 2003. évi 400 kormányhatározat (a tulajdonos társulások szervezéséről és működéséről szóló módszertani szabályozások) előírása értelmében, a tulajdonos társulás úgynevezett (elsődleges) ingatlan kiváltsággal rendelkezik a tagok lakásai és nem lakás rendeltetésű helyiségei felett, beleértve a tagok (lakástulajdonosok) egyéb javai feletti kiváltságot is, azokért a pénzösszegekért, amelyekkel a közös költségekbe tartóznak. Ez a helyzet akkor áll fenn, ha az adósság legkevesebb 3 hónapos.

Az ingatlan kiváltságot bevezetik a telekkönyv III. részébe, a kataszteri törvény előírásai alapján, és az ingatlanra bevezetett elsőbbség kiterjed az adós lakó illetve tulajdonos többi vagyonára is. Minden esetben a a tulajdonos társulás elnökének a kérésére végzik el az előbb említett bejegyzést. A kérést annál a telekkönyvi hivatalnál iktatják, amelynek körzetében az ingatlan is található, és fel kell tüntetni a pénzösszeget, amelyre az előjog bevezetését igényelték. Mellékelni kell a kivonatot a közköltségek jegyzékéről, amelyből kitűnjön az adósság összege, és az iratokon a társulás pecsétjének is rajta kell lennie. A kérelmet a társulás elnöke vagy egy általa hivatalosan felhatalmazott személy teheti le. Az előjogot szintén a társulás elnökének a kérésére törlik a telekkönyvből, az adósság kifizetését igazoló nyugta vagy egyéb okirat alapján, amelyben a társulás megerősíti a tartózás kifizetését.

A kötelező végrehajtást csakis egy bírósági határozat alapján lehet elrendelni, vagy más, végrehajtó jellegű okirat révén. A tulajdonos társulás beperelheti azokat a tulajdonosokat vagy bérlőket, akik nem tartják tiszteletben a társulás által elfogadott szabályokat és kötelezettségeket. Az elnök felel a közgyűlés előtt a peres ügyek megoldásáért.

Felhívjuk kedves olvasóink figyelmét, hogy jogi tanácsadást csak Szabadság-előfizetőknek áll módunkban nyújtani, minden hétfőn 10–13 óra között. Kérjük, hozzák magukkal az előfizetési nyugtát vagy annak másolatát.

vissza az elejére


FIGYELŐ
Hírecske

(9. oldal)

Amíg a már kínzóvá váló hőség közepette „szépen" zajlik a világban a ki tudja ki(k)nek hasznára váló, de mindkét fél hétköznapi embereinek csak bajt, nyomorúságot és halált hozó rakétás-bombás-tankos-puskás hadakozás; bent az országban pedig az „itt a piros, hol a piros?" rablójáték mintájára ki tudja ki(k) által remekül megrendezett, „fejhullásokkal" járó „Emberi színjáték", addig fel sem figyelünk az aprócska horderejű, de bizony sokakat nagyon is közelről érintő hírecskékre. Itt van például az egyik: a kormány tervezi, hogy Romániában megszünteti a „second hand" holmikat árusító üzleteket. Hogy mit hoz fel érveknek, az majd csak ezután kerül napvilágra, de az ország lakosságának eléggé nagy rétegét alaposan „megvágja" vele. Hiszen nyílt titok, hogy a diákoktól kezdve, a kiskeresetűeken keresztül a nyugdíjasokig rengetegen a „second hand" üzletekből szerzik be valamire való cuccaikat. Mert jó minőségűek és nagyon olcsók. Vegyük csak példának: egy vadonatúj nyári blúz 60–70 lejbe kerül készruha üzletben, a „second hand" üzletben, ha nem is éppen a legdivatosabb, de nagyon jó minőségű blúz 7–9 lejbe. Hát akkor a havi 400–600 lejt kereső vajon melyik terméket tudja nagyobb „megrázkódtatás" nélkül megvásárolni? És most lehet, hogy el fognak esni ettől a lehetőségtől (is). Meglátjuk. Egyelőre „csak" egy hírecske az egész, de hát mi már ismerjük Murphyt: Ami rossz megtörténhet, az meg is történik.

B. É.

vissza az elejére


Vigyázat, villámlik!

(9. oldal)

Évente a Földön 24 ezer ember esik áldozatul villámcsapásnak, és további 240 ezer sebesül meg. Romániában évente kb. 20 ilyen áldozatról tudnak, amely ily módon az áradások utáni legsúlyosabb természeti csapássá lépteti elő a villámlást.

Mit illik tudni a megelőzés érdekében? Az áldozatok 5–10%-át éri házban ez a végzet. Veszélyes elektromosságot közvetítő tárgyakat venni kézbe (vezetékes telefonkészülék, villamos háztartási készülékek, számítógépek, fémajtók és -ablakok, csövek stb.). A személygépkocsik sem nyújtanak teljes biztonságot a villámcsapással szemben, ha az ominózus pillanatban érintjük a kocsi fémből készült részeit, bár a mennyezet a villámot levezeti a földbe. Az üvegszálú karosszériájú autók és a tető nélküli mezőgazdasági járművek semmilyen biztonságot nem képesek nyújtani.

Akkor is veszélybe kerülhetünk, ha tartózkodási helyünkön nem tombol vihar, mert a villám 16 km távolságra is képes halálos csapást mérni. A dörgések elkezdődésekor ne maradjunk veszélyes nyílt terepen: kerülendő az egyedülálló fa, villamosvezetéki tartóoszlop, torony, kilátó, telefonkabin.

Egy perc derű

vissza az elejére


(9. oldal)

– Hogyan lehet a kákán csomót keresni?
– Megveszed olcsón, és eladod drágán.

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Július 26., szerda

(9. oldal)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

100 Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25.)

3,51/3,55

2,75/2,81

1,26/1,31

Western Union – szolgáltatás a Sora, Szentegyház u. 4. és Széchenyi tér 23–25. szám alatti váltóirodákban.

vissza az elejére


Július 27., csütörtök

A Román Nemzeti Bank árfolyamai: 1 euró = 3,5476 lej, 1 USD = 2,8172 lej, 100 magyar forint = 1,3029 lej.

vissza az elejére


HIRDETÉS


Hirdetésfelvétel:

(11. oldal)

Kolozsváron: Jókai (Napoca) u. 16., hétköznap 9–16, szombaton 10–12 óra között. Désen, hétköznapokon: Lukács Éva, tel.: 212-099. A 14 óráig feladott hirdetése már másnap megjelenhet.

vissza az elejére


ADÁSVÉTEL

(11. oldal)

Pulykacsibék eladók. Telefon: 227-797. (0038)

vissza az elejére


INGATLAN

(11. oldal)

Eladó egyszobás tömbházlakás Marosvásárhelyen, az orvosi egyetem közelében. Telefon: 0729-007692, 0365/404-530. (M)

vissza az elejére


ÁLLÁS

(11. oldal)

Marosvásárhelyi székhelyű építőipari cég alkalmaz építészmérnököt, mestert, technikust, árajánlatkészítőt. Követelmények: megfelelő végzettség, minimum két év tapasztalat. Jelentkezni magyar nyelvű CV-vel a 0265/250-803-as tel/faxszámon hétfőtől péntekig, 8.30-16 óra között. (M)

Gáz, víz, fűtés szereléssel foglalkozó cég sürgősen alkalmaz szerelőket és segédmunkásokat. Érdeklődni telefonon: 422-379, 0745-815177. (0403095)

Orvosi rendelőbe bőrgyógyászt és belgyógyászt alkalmazunk. Telefon: 0741-029271. (0403097)

vissza az elejére


BÉRBE VESZ

(11. oldal)

Bútorozatlan kiadó kétszobás lakást vagy garzont keresek 9 éves fiammal, a központhoz közel, elérhető áron. Telefon: 590-485, 591-808. (0005)

Kétszobás, központi vagy központhoz közeli lakást keresek. Telefon: 0746-030897. (M)

vissza az elejére


BÉRBE AD

(11. oldal)

Magánszemély bérbe ad kulcsra kész orvosi rendelőt. Telefon: 0724-240559. (0403097)

Kiadó hosszú távra másfél szobás, új, bútorozott lakás Budapesten. Telefon: 0720-729011. (0004)

Lakótársnőt keresek. 0747-221042. (0019)

vissza az elejére


Szociális jellegű a harmadik ipari park

(11. oldal)

A Kolozs Megyei Tanács tegnapi ülésén elfogadta azt a határozattervezetet, amely a megyei tanács és a szászfenesi önkormányzat közötti társulásról szól. Ennek célja a harmadik Tetarom – ipari park – létrehozása, ezúttal Szászfenes határában. A tanácsülésen elhangzott, hogy ezzel a létesítménnyel 15 ezer munkahelyet tudnak majd teremteni, és az újabb park létrehozása a megyei tanácsnak tulajdonképpen egy szociális terv. Az intézmény ugyanis finanszírozza a Tetarom III. felépítését, amelyhez kormányzati pénzekre is számítanak, ugyanakkor a létesítményből nem lesz anyagi haszna. Mint ismeretes, a Tetarom I ipari park 27 hektáros területét teljes egészében elfoglalták a befektetők, a beruházás értéke itt elérte a 120 millió eurót. 2340 munkahelyet létesítettek, a tevékenység túlnyomó részt a számítástechnika területén zajlik. A Tetarom II ipari park 12 hektár területét az amerikai Emerson társaság vette meg, és 25–30 millió eurót szándékszik befektetni. Négy csarnokot építenének gyártási tevékenységre, és kutatási tevékenységgel is foglalkoznának. Az Emerson a világ legerősebb 500 vállalata közé tartozik.

vissza az elejére


Előválogatás a tej-kifli programra

(11. oldal)

Az új iskolai évtől esedékes tej-kifli programra tegnap tartották meg az előválogatást a Kolozs megyei tanácsnál. Cornelia Trif, az intézmény sajtószóvivője elmondta, összesen 7 cég vásárolta meg a pályázati feltételeket tartalmazó füzetet, és a tegnapi előválogatáson 6 cég ment át: kiesett a Dorna, és versenyben maradt a Napolact, Dorbob, Bamm, Sompan, Astral és Velpitar. A Napolact a tejre, az Astral kiflire és tejre, a többi cég pedig csak kiflire adta le ajánlatát, és mindegyik az egész megyére kiterjedően vállalta az ellátást.

Egy tej-kifli csomag értéke 9 700 lej. Kolozs megyében körülbelül 37 ezer gyermek – óvodás és kisiskolás – jogosult a programra. A versenytárgyalásra, hogy melyik cég látja majd el a kisiskolásokat tejjel és kiflivel, augusztus elsején kerül sor.

vissza az elejére


Személyes adatok közlésére kötelezik a légitársaságokat

(11. oldal)

A Romániában tevékenykedő légitársaságok kötelesek lesznek az országot elhagyó utasaikra vonatkozó adatokat közölni a határrendőrséggel. Ezek az előírások megfelelnek az európai normáknak, céljuk: javítani a határellenőrzést, fékezni az illegális bevándorlást.

A légitársaságoknak közölni kell az utasok nevét, állampolgárságát, az útlevelek számát, a születési adatokat, hogy hol lépik át a határt, az indulás és érkezés időpontját stb. Az adatok közlése előtt a légitársaságok kötelesek jelezni az utasoknak, hogy ezeket az információkat egy biztonságos rendszeren továbbítják az illetékes hatóságokhoz. Utólag az illetékes hatóság 24 órán belül köteles megsemmisíteni ezeket az adatokat.

Az adatok összegyűjtésének, továbbításának megtagadása vagy hamis információk közlése kihágásnak minősül és 10 000 és 20 000 lejes pénzbírságot von maga után. Ha egy év alatt a kihágás megismétlődik a büntetés 5000 lejjel nő.

vissza az elejére


SPORT


LABDARÚGÁS
Olasz bundabotrány: enyhébb másodfokú ítéletek

(12. oldal)

A Juventus marad a másodosztályban, de a korábbi 30 helyett „csak" 17 pont levonással vág neki a szezonnak, viszont érvényben maradt a korábbi verdikt: a torinói gárdát megfosztották két legutóbbi bajnoki címétől. A klub ügyvédje, Cesare Zaccone jelezte, hogy szükség esetén polgári bíróságon támadják meg az ítéletet, amelyet „hihetetlennek" nevezett.

Arról még nem született döntés, ki „örökli" a torinóiak elmúlt két évben nyert bajnoki címeit.

A Fiorentina a második vonalból „visszakerült" az élvonalba, ahol azonban 19 büntetőponttal indul.

A Lazio a firenzeiekhez hasonlóan másodfokon „visszajutott" az első osztályba, ahol 11 pont hátránnyal kezdi meg szereplését.

Az AC Milan a korábbi 15 helyett 8 pont levonással kezd az élvonalban, és további enyhítés, hogy az együttes indulhat a Bajnokok Ligája selejtezőjében.

A határozat következtében a BL főtábláján az Internazionale és az AS Roma, míg selejtezőjében az AC Milan és a Chievo szerepelhet.

Az első számú vádlott Luciano Moggi 5 éves sportügyektől szóló eltiltását a másodfokú bíróság nem változtatta meg.

Az ítélet következtében a Juventus az egyetlen gárda, amelyet visszaminősítettek az alsóbb osztályba, helyét az Udinese veszi át.

Az UEFA dönt a Milan BL-indulásáról
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) sürgősségi ügyekben illetékes testülete ma dönt arról, hogy az olasz bundabotrányban érintett AC Milan indulhat-e a Bajnokok Ligája selejtezőjében. A visszaélések miatt megbüntetett másik három olasz klub, a Juventus, a Fiorentina és a Lazio polgári bírósághoz fordul.

A milanóiak indulásáról az UEFA elnöke, Lennart Johansson, Senes Erik alelnök, Jeu Sprengers kincstárnok, valamint még egy végrehajtó bizottsági tag dönt.

vissza az elejére


A Vác indulhat az élvonalban, az FTC nem!

(12. oldal)

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) fellebbviteli licencadó bizottsága kedden a késő esti órákig tartó tanácskozásán úgy határozott, hogy a Vác megkapja az élvonalbeli bajnokságban való induláshoz szükséges licencet, a Ferencváros azonban nem szerepelhet az első osztályban. Helyét a kiesett Vasas veheti át, amelyet felszólították, hogy az értesítés kézhezvételétől számított két órán belül – amennyiben szándékában áll – hivatalosan nyújtsa be nevezését az NB I pénteken kezdődő 2006–2007-es idényére.

A Ferencvárosnak ma délelőttig kellett neveznie a másodosztályú pontvadászatra.

Az ítélet után Petró László, a Ferencváros jogi képviselője kijelentette, hogy a klub a polgári bírósághoz és az Európai Labdarúgó-szövetséghez (UEFA) fordul, mert álláspontja szerint az MLSZ jogtalanul avatkozott bele a licencadás folyamatába azzal, hogy egy hete visszahívta a másodfokú licencadó bizottságot, s hatályon kívül helyezte annak határozatait.

„Az UEFA-t várhatóan már csütörtökön tájékoztatjuk a kialakult helyzetről, s azt reméljük, az európai szövetség közbenjárásával az első osztályban futballozhat a Ferencváros" – mondta Petró. A volt válogatott kerettag, Lipcsei Péter az üggyel kapcsolatban megjegyezte: „Legalább azt az egyet elmondhatjuk magunkról, hogy a pályán még mindig nem esett ki a Ferencváros a 107 éves története során. Az ügynek vannak felelősei, őket az öltöző fölött egy emelettel kell keresni. Tudom, merész a kijelentés, de ők azzal tennék a legjobbat a klubnak, ha szépen csendben kisétálnának a klubházból, és átadnák a helyüket másoknak."

A Vasas vállalja az élvonalat
A Vasas labdarúgócsapata vállalja az élvonalbeli szereplést.

Vancsa Miklós ügyvezető indoklása szerint az szólt az indulás mellett, hogy a lehetőség elutasítása esetén akár az NB II-nél lejjebb is sorolhatják a Vasast. Vancsa szerint gondolkodásra adott okot, hogy 48 órával az átigazolási időszak lejárta előtt nincs kész első osztályra alkalmas keret, illetve egyetlen ligacsapatban játszó labdarúgója sincs az angyalföldi klubnak. Az ügyvezető kifejtette, szerették volna elérni, hogy a péntekre kiírt bajnoki rajtot legalább egy héttel elhalasszák, vagy átigazolási hosszabbítást kapjanak, ám a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) tájékoztatása alapján erre nincs lehetőség.

vissza az elejére


Az UEFÁ-tól vár orvoslást a Sportul

(12. oldal)

Bár egyre kisebb az esélye annak, hogy az élvonalban szerepeljen, Vasile Şiman klubtulajdonos és csapata, a Bukaresti Sportul Studenţesc az utolsó szalmaszálba kapaszkodva reménykedik: újabb átiratot küldött az UEFÁ-nak. A klubtulajdonos azt követően folyamodott ehhez, hogy kifizette a klub tartozásainak mintegy egyötödét, közel 300 millió régi lejt. A román szövetség viszont ezt nem hajlandó figyelembe venni, mivel a kifizetés a határidő lejárta után történt. A hazai szabályzat hiányosságait is előtérbe hozó botrány végkifejlete így még nem teljesen egyértelmű, bár két napja, egy korábbi Sportul-átiratra az UEFA azt válaszolta, hogy a hazai szakszövetség döntését mérvadónak tartja.

vissza az elejére


Sportinfó Sportinfó Sportinfó
Magyar bronz sportlövészetben

(12. oldal)

Bronzérmet szerzett a magyar csapat a férfiak kisöbű sportpuska fekvő számában a zágrábi sportlövő világbajnokságon. A Sidi Péter, Mlinkovics Tibor, Herczegh Szabolcs összeállítású trió 1779 körrel zárt, s ezzel az 1786 körig jutott amerikai és a szintén 1779 körös eredményt produkált osztrák csapat mögött lett harmadik. Az ifi Keczeli Bianka, aki hétfőn második lett a futócéllövők között, eközben 371 körös teljesítménnyel aranyérmet szerzett a junior futócéllövők vegyes számában.

BMW: a FIA betiltotta a levegőterelő oszlopokat
A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) betiltotta azoknak a levegőterelő oszlopoknak a használatát, amelyeket a Forma–1-es BMW-Sauber a július 16-i Francia Nagydíjon alkalmazott a verseny-autóin. A FIA szerint a gépek orrán elhelyezett egyedi alkalmatosságok zavarják a pilótát a szabad kilátásban, vagyis balesetveszélyesek, ezért a továbbiakban nem engedélyezik a felszerelésüket.

Real Madrid: újabb ajánlat van Nistelrooyért
A Real Madrid továbbra is szeretné megszerezni Ruud van Nistelrooyt, a Manchester United holland labdarúgóját. A spanyol klub újabb ajánlatot tett a Vörös ördögöknek. A manchesteriek korábban már kikosarazták a válogatott támadó kérőjét, mondván, meg sem közelítette azt az összeget, amennyit a futballista ér. Spanyol lapértesülések szerint a királyi gárda ezúttal 15 millió eurót kínál.

Rooney volt edzőjét szidja
Nem kímélte korábbi edzőjét, David Moyest életrajzi könyvében Wayne Rooney, a Manchester United futballsztárja. „Úgy voltam vele, hogy teljesen mindegy, merre, csak el az ő közeléből! Moyes rendkívül nagyképűen és lekezelően bánt velem." – olvasható a 20 éves támadó My Story So Far (Történetem eddig) című könyvében.

vissza az elejére


KÉZILABDA
U-Jolidon: továbbjuthatnak a selejtezőkből
Sorsoltak az európai kupákban

(12. oldal)

Az európai kézilabda-kupákban szereplő 10 román csapat közül 4 volt érdekelt a keddi bécsi sorsoláson, amelyen a 2006–2007-es idény első fordulóinak párosítását határozták meg – a többi 6 csapat csak későbbi szakaszokban kapcsolódik be a küzdelmekbe, így ellenfeleik nem ismertek.

A nőknél a Challenge-kupában való indulási jogot részben pályán kívül szerző Kolozsvári U-Jolidon, a selejtezők második körében a portugál Colegio de Gaia, a bosnyák Zeljeznicar és az olasz Nuorese csapatával került egy csoportba, Gheorghe Covaciu együttesének elméletileg van esélye a továbbjutásra. A mérkőzésekre októberben kerül majd sor.

A KEK második selejtezőkörében a Rm. Vâlcea-i Oltchim a belga DHW Antwerpennel találkozik, a Bajnokok Ligájában érdekelt Brassói Rulmentul pedig a portugál Madeira Andebol csapatával kezd az első selejtezőkörben. Végül a Konstancai KK (férfi Bajnokok Ligája, első kör) az olasz Pallamano Conversano gárdájával méri össze erejét.

Az idén európai kupákban induló tizenegy magyar csapat közül csak a női KEK-ben induló, tavaly EHF-kupát nyerő Cornexi-Alcoa-HSB Holding volt érdekelt a sorsoláson, melyen eldőlt, hogy a székesfehérvári csapat elsőként az izlandi Haukar Hafnarfjördurral találkozik, októberben, amikor a 16 közé jutásért játszik.

vissza az elejére


ÚSZÁS
A műúszók avatták fel az ötvenes medencét
Az oroszoké az első aranyérem

(12. oldal)

Két színhelyen, de egyidőben rajtolt szerdán a magyarországi úszó Európa-bajnokság: délelőtt 10 órakor a nyíltvízi úszók férfirészlege 10, a női pedig 5 kilométeren kezdte meg a kontinentális szintű versengést Balatonalmádinál, miközben Budapesten, a margitszigeti vadonatúj Széchy Tamás Uszoda 50-es medencéjében a műúszók egyéni viadala rajtolt el.

A szinkronúszásnak is nevezett műfaj kiválóságainak Eb-versenye előtt Kárpáti Bernadett, a vendéglátók csapatának tagja „előszinkronizált", vagyis az ő gyakorlatával próbálták ki a pontozóktól kezdve a technikai berendezésekig a „működőképességet", s miután minden rendben találtatott, szép sorban húsz ország szólistáit szólították a szabadon választott előadásához. Elsőként az osztrákok versenyzője, Elisabeth Mahn ugrott a medencébe, miközben munkagépek, kézi szerszámok zaja, szorgosan ügyködő munkások siserahada jelezte, hogy az utolsó simítások az Eb első napjára maradtak.

Az Európa-bajnokság első aranyérmét az orosz Jekatyerina Szelivercova nyerte, aki a nyíltvízi úszók 5 km-es távján bizonyult a leggyorsabbnak. Szelivercova mögött a francia Cathy Detrich lett a második, míg a harmadik helyen holtversenyben a szintén orosz Larissza Ilcsenko és a cseh Jana Pechanova végzett. Ezt követően a férfiak nyitónapi versenyszámában osztottak érmeket, az olimpiai programba is felvett és 2008-ban, Pekingben bemutatkozó 10 kilométeren a németek kétszeres világbajnoka, Thomas Lurz diadalmaskodott a holland Maarten van der Weijden és a szintén német Christian Hein előtt. Magyar és román részről egyelőre nem születtek kiemelhető eredmények.

vissza az elejére


1008 induló, arany helyett porcelán

(12. oldal)

Negyven országból 1008 versenyző vesz részt az úszók, műugrók, műúszók és nyíltvízi úszók tegnap kezdődött és augusztus 6-ig tartó Európa-bajnokságán, amelyről rekordot jelentő módon 43 televíziós társaság közvetít.A legtöbben – 602-en – az úszók vannak, a budapesti Eb-részleghez 152 műúszó és 115 műugró tartozik még, míg a Balatonon 139 hosszútávúszó versenyez.

Érdekesség: soha ekkora létszámú magyar úszóválogatott nem indult az Eb-k történetében. Összesen 58 magyar úszó, 32 férfi és 26 női versenyző próbál szerencsét, és külön öröm, hogy valamennyi váltószámban lesz magyar staféta. Kiss László szövetségi kapitány összegzésében három–négy aranyat remél tanítványaitól, akik közül a 28. Eb legfőbb aranyvárományosa egyértelműen Cseh László.

Valójában azonban egyetlen arany sem lesz: az arany-, ezüst- és bronzérmeknek csak a nevük jelez nemesfémet, valójában herendi porcelánt munkáltak meg művészien készítőik.

vissza az elejére


SAKKSAROK
Ismét versenybe száll Kaszparov

(12. oldal)

Ismét versenybe száll Garri Kaszparov, a tavaly márciusban visszavonult volt sakkvilágbajnok, aki a sportág élő legendái – köztük Polgár Judit – ellen játszik Zürichben. A Komerszant című lap értesülése szerint a Crédit Suisse bank alapításának 150. évfordulója alkalmából augusztus 22-én Zürichben rendeznek rapidsakk tornát, amelyen Kaszparov mellett Viktor Korcsnoj, Anatolij Karpov és Polgár Judit vesz részt.

Garri Kaszparov tavaly márciusban, a linaresi szupertorna megnyerése után jelentette be, hogy befejezi a versenyzést és politikai pályára lép. Jelenleg az orosz vezetés ellen harcosan fellépő Polgári Egységfront nevű demokrata mozgalom vezetője, cikkeket és szépirodalmat ír.

A 43 éves Kaszparovtól eltérően a 76 éves Viktor Korcsnoj és az 55 éves Anatolij Karpov folytatja a versenyzést, mindketten rangos nemzetközi tornák rendszeres résztvevői. Karpov egyébként a zürichi verseny után Lékó Péterrel vív rapidsakk párosmérkőzést Miskolcon.

Az oldalt szerkesztette: Balázs Bence