Kötelező a dohányzásra kijelölt helyek létrehozása
Szigorúbb büntetésre számíthatnak a rendelkezést megszegők

(1. oldal)

Mindenkinek joga van tiszta levegőt belélegezni

Ismét büntetett a fogyasztóvédelmi hivatal. Január 22 és 27. között országos szinten ezer gazdasági egységet ellenőriztek, és 1,3 millió lej pénzbírságot alkalmaztak amiatt, hogy nem teljesítették a törvényes előírásokat a nemdohányzó és a dohányzó helyiségek elkülönítésére vonatkozóan. A hivatal képviselői egyébként jelezték, hogy az elkövetkező időszakban kampányt indítanak a nyilvános helyeken történő dohányzást szabályozó törvény betartásának ellenőrzésére. A még 2002-ben megjelent és hatályba lépett, időközben pedig módosított 349. törvény előírja, hogy tilos zárt nyilvános helyeken a dohányzás, csupán az erre szigorúan kijelölt helyeken lehet rágyújtani, egészségügyi intézményekben pedig egyáltalán nem szabad dohányozni. Bár a törvény már jó pár éves, mostani komolyabb megkövetelése jelzi az uniós szigor kényszerét is: több európai uniós országban kitiltották nyilvános helyről a dohányzást. (Részletek az 5. oldalon.)

vissza az elejére


Boc: Külön listán indul a PD

(1., 4. oldalon)

– Nem lesz liberális-demokrata közös lista az európai parlamenti választásokon – jelentette ki tegnap Emil Boc. A Demokrata Párt (PD) elnöke azzal indokolta döntésüket: pártjuk, amely az Európai Néppárt (EPP) teljes jogú tagja, szeretné megerősíteni pozícióját az európai jobb-közép pártokat tömörítő szervezetben. Boc szerint az EPP javaslatára bírálták felül a korábbi döntést, amelynek értelmében a PNL és a PD közös listát állított volna a májusi választásokon. Amennyiben a PD egyedül vállalja a megmérettetést, egyértelművé válna, hogy pontosan milyen támogatottságnak örvend ez a párt, amely ezzel a gesztussal is konfirmálná az említett politikai család iránti elkötelezettségét – mondotta. Boc szerint egy másik előnye a közös listának az, hogy megspórolják a közös lista helyein való osztozkodással járó vitát is. A pártelnök kifejtette: a PNL és PD közti protokollum lehetővé teszi ezt a döntést. Úgy véli: a kampány idejére megnemtámadási szerződést lehetne kötni a liberálisokkal, amelyben leszögeznék, hogy a közös ellenfél a Szociáldemokrata Párt (PSD).

Korábbi hírek szerint a PD azt követelte volna a liberálisoktól, hogy a fele-fele arány helyett a PD-t a helyek kétharmada illesse meg, hiszen az elmúlt két évben a demokraták lekörözték a liberálisokat népszerűség tekintetében.

Ludovic Orban, a PNL alelnöke szerint Boc bejelentése a D.A.Szövetség végének kezdetét jelenti, ahogyan azt különben Traian Băsescu, a PNL és a kormány első számú ellensége akarta. – Várható volt, hogy a külön lista mellett döntenek a demokraták, semmibe véve a választók akaratát, akiknek többsége egységes D.A.-t, közös listát támogat.

vissza az elejére


Járhatatlan utak, lezárt kikötők

(1. oldal)

Három megyei és községi úton okozott fennakadást a vasárnapról hétfőre virradó éjszaka lehullott hó Kolozs megyében. A prefektúra adatai szerint tegnap délután még nem lehetett közlekedni a 103-as (Riska és Jósikafalva) és a C 108-as (Havasrekettye és Doda Pilii) megyei útakon, valamint a Riska–Feketehegy–Felsőszamos 118-as községi útvonalon. A hókotrók és munkacsapatok folyamatosan dolgoznak az utak járhatóvá tételén. Kolozsváron is az elmúlt napokban a két megbízott vállalat több száz tonna csúszásgátlót szórt szét, különösen a lejtősebb útszakaszokon. Az aszfaltra – annak típusától függően – sódert, sót, magnézium-kloridot vagy kalcium-kloridot szórtak. A viharos szél Kolozsvár főterén kidöntött egy villanyoszlopot (képünkön), és számos huzalt leszaggatott. (Részletek az 5. oldalon)

vissza az elejére


Komolyan vették a költségvetést

(1., 5. oldalon)

A kolozsvári városháza www.primariaclujnapoca.ro honlapján megtekinthető helyi költségvetés-tervezethez több mint 3000 lakos szólt hozzá és tett javaslatot. A nyomtatott kérdőívekre is több mint 2000 kolozsvári válaszolt – számolt be tegnapi sajtóértekezletén Adrian Popa alpolgármester.

A válaszok és javaslatok feldolgozása alapos munkát igényelt, hiszen több ezer – részben kézírásos – hozzászólást kellett elolvasni és összesíteni. Ezek alapján az alpolgármester és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) tanácsosai kidolgozták módosító javaslataikat a ma délutáni tanácsülésen napirendre tűzött költségvetési vitára.

Az alpolgármester elmondta: elenyészően csekély azok száma, akik politikai jellegű kommentárt írtak a kérdőívbe, és néhány vicces hozzászólástól eltekintve (a Monostor negyedben például valaki – bizonyára egy kisgyerek – azt kérte, hogy a mókusának építsenek odút a tömbház mögött…) figyelembe vehető, értelmes és konkrét javaslatok érkeztek be.

Túlnyomó többségük az utakra vonatkozik. A hozzászólók elismerik, hogy jelentős előrelépés történt ebben az ügyben, de szorgalmazzák, hogy az aszfaltozás terjedjen ki a mellékutcákra, a sétányokra is. Sokan azt kérik, hogy több, nagyobb zöldövezet legyen a városban, illetve, hogy ezeket tartsák is rendben. A lakásépítés és a köztisztaság szorgalmazása szintén számos javaslatban előfordul.

Ugyanakkor nagyon kevés hozzászóló emlegetett kulturális jellegű gondokat, ebből a PNL önkormányzati tisztségviselői azt a következtetést vonták le, hogy a lakosság elégedett a város kulturális életével. Mindazonáltal a költségvetési vita során javasolni fogják, hogy a különböző művelődési folyóiratok, az írószövetség támogatása mellett kezdeményezzenek új programokat. Amerikai mintára például itt is beindulhatna a nyilvános felolvasások hagyománya. Ez abból áll, hogy egy-egy ismert írót-költőt felkérnek, látogasson el egy kijelölt középiskolába, műveiből tartson felolvasást a diákoknak, majd folytassanak kötetlen beszélgetést, elemzést a felolvasottak alapján.

Az önkormányzatnak van egy több éve tartó programja, amelynek keretében könyveket juttatnak a középiskolai diákoknak. Ennek folyományaként idéntől a tanárokat szeretnék segíteni, hogy hozzájuthassanak a rangos kulturális folyóiratokhoz.

Kolozsvár súlyos gondja a parkolóhelyek hiánya. Csak egyféle, kompromisszumos megoldás lehetséges: azokon a helyeken, ahol nagy területen több garázs van, a tulajdonosok és a szomszédok beleegyezésével valamennyit lebontanák, és helyükbe parkolókat létesítenének. Az elgondolás alapja az, hogy ugyanakkora területre sokkal több parkoló fér el, mint ahány garázs. Ez még csak javaslat, rengeteg megfontolást igényel – hangsúlyozta az alpolgármester.

Ercsey-Ravasz Ferenc

vissza az elejére


Kult-Túra


Mainap

(2. oldal)

NÉVNAP: Gellért. A német Gerhard névből származik, jelentése: gerely, dárda, erős, kemény. Gerda. Két germán eredetű név egybeesése. A ger…kezdetű és …da végű összetett női nevek önállósult becézője. Jelentése ág, vessző, karcsú, dárda.

NAPKELTE: 7 óra 53 perckor.

NAPNYUGTA: 17 óra 26 perckor.

ÉVFORDULÓK: Január 30-án történt: 1889. Rudolf főherceg, osztrák trónörökös szeretőjével, a 18 éves Vetsera Máriával együtt öngyilkosságot követett el a mayerlingi vadászlakban. • 1933. Paul von Hindenburg köztársasági elnök Adolf Hitlert birodalmi kancellárrá nevezte ki, s ezzel hatalomra került a Nemzetiszocialista Párt. • 1948. Egy hindu soviniszta meggyilkolta Mahatma Gandhit. • Január 30-án született: 1621. II. Rákóczi György, erdélyi fejedelem 1770. Köteles Sámuel filozófus, főiskolai tanár, a magyar filozófiai szaknyelv megteremtője. • 1818. Görgey Artúr honvéd tábornok, vegyész. • 1852. I. L. Caragiale román drámaíró, elbeszélő, író, publicista. • 1882. Franklin Delano Roosevelt, az EÁ 32. elnöke. • 1927. Olaf Palme svéd politikus, miniszterelnök. • 1937. Vanessa Redgrave Oscar-díjas angol színésznő. • Január 30-án halt meg: 1556. Tinódi Lantos Sebestyén költő, énekmondó, zeneszerző. • 1978. Nagy László Kossuth-díjas, háromszoros József Attila-díjas költő, műfordító. • 1951. Ferdinand Porsche osztrák mérnök, gépkocsi-gyáros. • 1976. Czóbel Béla Kossuth-díjas festő, kiváló művész.

vissza az elejére


A NAP IDÉZETE

(2. oldal)

Először magadban kell létrehozni a változást, amit a világtól követelsz.

Mahatma Gandhi

vissza az elejére


ELHUNYT ILLÉS LAJOS

A Kossuth-díjas művészt, a legendás Illés együttes alapító névadóját életének 65. évében, hétfőn érte a halál – tudatta a Zikkurat ügynökség az MTI-vel.

vissza az elejére


Kishírek

(2. oldal)

A CSEMETE ZENEÓVODA kiscsoportjának és nagycsoportjának a félévközi szünet előtti utolsó órája február 1-jén, csütörtökön du. 5 órától lesz párhuzamosan megtartva. Nistor Krisztina és Maksay Júlia zenepedagógusok vezetésével lehet felfedezni a zene, az éneklés és a ritmus csodálatos világát.

AZ ERDÉLYI MAGYARSÁG ÉS A ROMÁN KOMMUNISTA RENDSZER. A TISMĂNEANU-JELENTÉS MAGYAR VONATKOZÁSAI címmel rendez vitaestet a Jánosi Andor Keresztyén Kulturális Műhely ma, január 30-án du. 6 órától a Reményik Sándor Galéria és Gyülekezeti teremben (Kossuth Lajos/December 21. út 1. szám). A vitaest meghívott előadója Nagy Mihály Zoltán, az EME tudományos munkatársa.

BARANGOLÁS A JAPÁN RÓZSAKERTEKBEN címmel dr. Wagner István tart vetítettképes előadást az EME Agrártudományi Szakosztálya és a Rózsabarát Kör szervezte összejövetelen, január 31-én, szerdán du. 5 órakor, az EME Jókai/Napoca utca 2. szám alatti székházában.

CRISTI PUIU filmje, a Lăzărescu úr halála nyerte a BBC World Cinema díját, amelyet a londoni Nemzeti Filmszínházban nyújtottak át a hét végén a fiatal rendezőnek. A Cannes-ban is díjazott film Pedro Almodóvar Volverjét, a Caché című Michael Haneke-thrillert, illetve a dél-koreai Chan-Wook Park Lady Vengeance-ét utasította maga mögé. Tavaly a BBC díját Oliver Hirschbiegel Adolf Hitler utolsó óráit bemutató filmje, a Bukás nyerte. A 2007-es zsűri tagjai: Peter Capaldi színész, Peter Bradshaw és Leslie Felperin kritikusok.

vissza az elejére


Kisemberek lelki gondozója

(2. oldal)

Öt éve hunyt el Bálint Tibor, egyik kiemelkedő kortárs alkotónk. Rá emlékeztek vasárnap a kolozsvári hidelvei gyülekezetben rokonai, barátai, egykori ismerősei. A hidelvei református templomban Demeter József szászrégeni lelkipásztor hirdetett igét, aki Bálint Tibor személyes ismerőseként is felidézhette az író emlékét, olvasóinak közvetített üzenetét. – Bálint Tibor szelleme itt inkább jelen van, mint bárhol máshol, hiszen ő is ebben a közösségben, a hidelvei gyülekezetben hallgatta az igét, amelyből erőt merített, hogy aztán írásaiban olvasóinak adjon erőt a kitartáshoz – fogalmazott a lelkipásztor, aki nem mulasztotta el kiemelni az írónak édesanyjához való ragaszkodását.

Bálint Tibor hitvallása volt, hogy nem a híres emberek „mozgatják a világot", hanem a cselekvő kisemberek, a gondolatot a Zokogó majom utolsó soraiban teljesíti ki, az anyjáról mintázott Vinczéné szájába adva: „–Hát az, hogy élünk… hogy testünk-lelkünk egészséges maradt… hogy nem cselekedtünk rosszat senki kárára – az nem hősiesség?"

Az író emlékének szentelt istentiszteletet a gyülekezet Felházi Lenke vezette kórusának fellépése tette ünnepibbé, Bálint Tibor írásaiból Sebesi Karen Attila színművész tolmácsolt az egybegyűlteknek.

Az író 1932. június 12-én született Kolozsváron, Egyszer én is harangoztam című novellája, amelyet a megemlékezésen is meghallgathattunk, gyönyörű „szerelmi vallomás" szülővárosához. Újságíróként kezdte pályafutását. 1953-tól 1955-ig az egykori Igazság szerkesztőségének volt tagja, majd a Falvak Dolgozó Népe és az Ifjúmunkás belső munkatársa lett. 1967-től szerkesztőként dolgozott a Napsugárnál. Íróként az ötvenes évek második felében tűnt fel sajátos nyelvi erejű karcolatokkal, novellákkal. Első megjelent kötete, az 1963-ban kiadott Csendes utca ezeket gyűjtötte össze. Hat évvel később jelent meg korszakos nagy regénye, a Zokogó majom, alcíme szerint az Egy élhetetlen család története, amely a 20. század egyik mérföldköve a magyar prózatörténetben. Az önéletrajzi műben a külvárosi környezetből jött gyerek életútját követi nyomon az újságíróvá válásig. A 19. századi realista hagyományok és a 20. századi modern irányzatok eredeti keverékének számító regény kirobbanó könyvsiker lett, és hasonlóan nagy sikert aratott a mű folytatásának is tekinthető regény, az 1978-ben megjelent Zarándoklás a panaszfalhoz. A két nagy regény trilógiává bővült az 1998-ban kiadott Bábel toronyháza című művel.

Életének utolsó éveiben rendszeresen publikált a Szabadságban karcolatokat és novellákat. A kritikusok szerint műfajt teremtett „Jegyzetek a köröm hátán" sorozatával, amelyben írói portrékat rajzolt fel öt-tíz sorban a világ- és a magyar irodalom klasszikusairól. Teljesítménye figyelemre méltó volt a gyermekirodalomban is, emellett több kötetnyi regényt, novellát fordított magyarra a román irodalom legnevesebb szerzőinek munkáiból.

Alkotói tevékenységét több nagydíjjal jutalmazta a Román Írószövetség. Magyarországon a kilencvenes évek első fele hozta meg számára a hivatalos elismerést a Déry Tibor és a Krúdy Alapítvány díjával, életművéért halála előtt kevéssel vehette át a Márai Sándor-díjat.

F. I.

vissza az elejére


Csatlakozás – karikaturista szemmel

(2. oldal)

Karikatúra kiállítással ünnepelték Románia európai uniós csatlakozását a Német Kultúrközpontban. A Tíz újonc Európának címet viselő kiállítás az Unióba nemrég belépett országok karikatúráiból vonultat fel összesen 35 alkotást. A rajzok témája természetesen a csatlakozás. Magyarországot a HVG-ből jól ismert Marabu, míg Romániát Florian Doru Crihana művészek képviselték. A tárlatot február 18-ig az Egyetem (Universităţii) 7-9 szám alatt Német Kultúrközpontban lehet megtekinteni. Képünkön: Florian Doru Crihana: Paraszt c. munkája .

(b)

vissza az elejére


Kebab, kung-fu, szülészet

(2. oldal)

Amiért egy film egy elfuserált kung-fu jelenettel kezdődik, nem kell rögtön a pénztár ablakát kopogtatni, ugyanis kiderülhet, hogy az alkotás egészen szimpatikus. A Kebab kapcsolatot úgy emlegetik, mint az elmúlt évek egyik legjobb culture-clash comedy-je, azaz olyan komédia, ami az egymás mellett élő nemzetiségek súrlódásaiból meríti humorát. Ez a leírás azonban csak részben talál a filmre, ami alapjában véve németországi komédia – s amin még nevetni is lehet.

Miről is van szó? Adott egy párocska, a Titzi névre hallgató német lány és egy török emigráns család sarja, Ibo. Az előbbi tehetséges színésznőjelölt, az utóbbi pedig a Bruce Lee filmek bűvöletében élő rendezőpalánta. Harmonikus kapcsolatuk azonban jelentősen megromlik, mikor kiderül, hogy Titzi terhes. A forgatókönyvírók akcióba lendülnek és csőstül öntik a bajt: az édesapja kitagadja Ibot, mikor kiderül, hogy a német lány gyereket vár, Titzi pedig azon dühödik fel, hogy Ibo nem tud az apasággal mit kezdeni. Az egyetlen dolog, ami jól sül el, hogy Ibo kung-fu reklámjait nagyon kedveli a közönség.

Ezután következhet a hollywoodi romantikus filmek összes szerelmi kliséinek elpuffogtatása, ám Anno Saul rendező ügyes munkájának köszönhetően ezek nem válnak zavaróvá. Az öt forgatókönyvíró (Ralph Schwingel, Fatih Akin, Jan Berger, Anno Saul, Ruth Toma) közül leginkább Akin kezét lehet tetten érni, aki előszeretettel tematizálja a német-török kapcsolatot – sőt ez esetben még a görög-török kutya-macska barátságot is. A film hangulatát a török „fíling" nagyban meghatározza, lévén, hogy a cselekmény nagyjából Kreutzbergben, Berlin bevándorlók által elárasztott részén zajlik.

A film sava-borsát a kisebbségi karakterek szabják meg: a török maffiózók, Ibo nagybácsija, aki legszívesebben kihagyná a húsételekből a „lényeget", vagy az ouzo-gőzös tekintetű görög vendéglős.

Anno Saul nem spórolta el a látványt sem a nézőtől: a beállítások nagyon hatásosak, a történet eléggé gördülékeny, az Ibo filmjeiben előforduló akciójelenetek pedig majdhogynem Schwarzenegger kontójára elkövetett fricskák – a szórakozás garantált.

KISS BENCE

vissza az elejére


Lapszemle
Erdélyi Napló

(2. oldal)

Az Európai Parlamenti jelöltállítás eddigi zsákutcájával foglalkozik az Erdélyi Napló több cikke is. Sógor Csaba RMDSZ-szenátor a lapnak adott interjújában demokratikus vígjátéknak nevezte az RMDSZ uniós jelöltállítási módszerét, amely nem a jelöltek valós értékei alapján döntötte el a sorrendet. Nem jobb a helyzet az MPSZ és több ellenzéki civil szervezet által felkarolt egyéni jelöltállítás dolgában sem. A lapnak nyilatkozó András Imre, az SZNT jegyzője sok kivetnivalót talál Tőkés László személyében. Az SZNT a hétvégi közös ellenzéki kerek asztalon megszületett törékeny egyetértés ellenére más jelöltet támogatna, aki egyértelműen felkarolja Székelyföld területi autonómiáját.

Bűntetlen bűnök címmel Ágoston Balázs a kelet-európai kommunizmus örökségét elemzi. A magyarországi szerző szerint, amíg nem történik meg a volt kommunista pártok kiszolgálóinak elszámoltatása, utópia térségünk arculatának lényeges változásában, demokratizálódásában reménykedni.

A lapban Bagoly Zsolt elemzi az RMDSZ megrendelésére készült legfrissebb közvélemény-kutatást. A szerző egymás mellé tett adatokkal bizonyítja, hogy merő illúzió a szövetség nagy optimizmusa a választások közeledtével: a romániai magyarságnak mindössze a 30 százaléka támogatja egyértelműen az RMDSZ-t.

Az oldalt szerkesztette: Köllő Katalin

vissza az elejére


Vélemény


Az Unió mégsem jön házhoz

(3. oldal)

Az erdélyi magyarságnak úgy kellett az uniós csatlakozás, mint üveges tótnak a hanyatt esés. Ez is csak egy újabb nyűg, gond, vitatkozni és veszekedni való. Bár alig egy hónap telt el a lelkes, pezsgődurrogtató ünneplés óta, máris a fásultság jelei mutatkoznak a társadalom valamennyi csoportján, leszámítva persze azt a tucatnyi politikust, aki érdekelt az európai parlamenti választásban. Legalábbis ez a benyomásunk támad, ha rendszeresen olvassuk a napi sajtót. A hiba azonban nem az Európai Unióban, hanem a mi készülékünkben van.

Ezeréves történelmünkből alig tudnánk néhány olyan korszakot felsorolni, amikor a nagypolitika erői a mi érdekeinknek megfelelően mozgatták a világot. A XX. század különösen kegyetlen volt hozzánk, és mi sem voltunk kevésbé önmagunk ellenségei. A Kárpát-medencén osztozkodó államok több körben való csatlakozása az Európai Unióhoz olyan lehetőség, amely egyéni és közösségi szinten egyaránt orvosolni képes sebeinket, ha az eredeti állapot természetesen már nem is állítható helyre. Nagy kérdés, hogy a romániai magyarok képesek lesznek-e élni azzal a lehetőséggel, hogy nemzeti érdekeink most kivételesen egybeesnek a nemzetközi tendenciákkal.

Figyelmeztető példáért nem kell messzire menni, az európai klubba való belépés az anyaországban sem hozta el a Kánaánt. Az utazási könnyítéseken kívül nem sok szó esik a pozitívumokról, mert sem a politikának, sem az embereknek nem sikerült megérteniük az Unió filozófiáját, e nélkül viszont vajmi keveset tudtak a saját javukra fordítani az egyébként adott lehetőségekből. A társadalom szinte csak problémákkal volt kénytelen szembesülni: az első években épp hogy valami minimális pluszt tudott felmutatni a kormány az uniós be- és kifizetések egyenlegében, a magyar mezőgazdaság térvesztése korábban elképzelhetetlen méreteket öltött a hazai piacon is, az élelmiszer-biztonság számos esetben túllépett a kriminalitás határán, legutóbb pedig azzal kellett szembesülnie az országnak, hogy gyakorlatilag szeméttelepnek használják: körülbelül ötezer tonna német hulladékot helyeztek el illegálisan a területén. Ne legyenek illúzióink, mert nagyjából ez vár az erdélyi magyarokra is, ha ugyanazokat a hibákat követik el, mint az anyaországban.

A számvetést mégis kezdjük inkább a pozitívumokkal. Mondjuk ki végre az igazságot: a nemzetállami logika szerint Romániának nem volt érdeke az uniós csatlakozás, a minél szorosabb integráció, a látható és a virtuális határok elkezdett lebontása.

Az Európai Unió nyújtotta keretek egészen más dimenzióba helyezik a megbékélést is. Mert a kontinens egységesülése nemcsak a nemzetállami szemlélet gyengülését hozta magával, hanem ezzel párhuzamosan a lokális (regionális) önkormányzatiság erősödését is. Ebben a helyzetben már nincs égető szükség – legföljebb a szimbolikus cselekedetek szintjén – a központi kormányzatok beavatkozására, mert a helyi közösségek együttműködése teljesen hétköznapi dologgá válik. A fő feladat most éppen az volna, hogy a lehető legtöbb partner bevonásával, minél konkrétabb és sokszínűbb tartalommal töltsük meg a kooperáció formai kereteit.

Ám mielőtt feltesszük magunknak a „hogyan" kérdését, érdemes elgondolkodni azon: pontosan mit is akarunk. Mert úgy tűnik, még ebben sem sikerült konszenzusra jutniuk a romániai magyaroknak sem egymással, sem az anyaországgal. Egy gondosan konzervált, homogenizált társadalmi, kulturális és politikai skanzent akarunk Erdélyben látni, amelynek egyetlen bevételi forrása a falusi turizmus, vagy pedig egy kreatív, versenyképes, az egyéni ambícióknak teret adó, plurális közösség a cél, amely képes anyagilag is a saját lábára állni? Lehet, hogy szónokinak tűnik a felvetés, mégis kevesen veszik tudomásul, hogy ezek az alternatívák két teljesen különböző stratégiát kívánnak mind a politikától, mind pedig az egyes emberektől. Egy szóban összefoglalva: a modernizáció a kérdés.

Sajnos, a dolgok ma egyértelműen abba az irányba mutatnak, hogy a választópolgárok és politikai képviseletük egyaránt az első változatot preferálja. Az erdélyi magyar közösség – hasonlóan az anyaországihoz – a kényszeres tehetetlenség állapotában leledzik. Az elmúlt ezer, nyolcvan- és tizenvalahány esztendő elkényelmesített minket, pontosabban szólva kiölte belőlünk a kezdeményezőkészség, a kreativitás és általában az aktivitás nyomait is. Senki sem vár túl sokat, azt viszont ingyen és bérmentve.

A másik probléma, amit az anyaországból sikerült Romániába importálni, a megosztottság. A politikai vélemények különbsége – minden ellenkező híresztelés dacára – természetes dolog, az igazi baj tehát nem az, ha a magyar közösség különböző formációkba tömörül. Gond akkor van, ha a szekértáborok harca fontosabbá válik, mint az emberek érdekeinek szolgálata. A jelenlegi helyzet, sajnos, pontosan erről szól. A „dögöljön meg a szomszéd tehene is"-féle mentalitás és egymás legitimitásának megkérdőjelezése helyett valódi együttműködésre volna szükség, egy társadalmi szerződésre, amelyben a felek kijelölik azokat a pontokat, amelyek vitán felül állnak. Az európai uniós politikának mindenképpen ebben a kategóriában van a helye.

A megosztottságnak és a feljebb említett passzivitásnak a megerősödésében az RMDSZ-nek kitüntetett felelőssége van, mert a kizárólagosságra való törekvés tisztán politikai logikája alapvető akadálya volt a sokszínű, erős és hatékony civil szféra kialakulásának.

A szövetség felelőssége azonban ennél sokkal konkrétabb és gyakorlatibb szinten is megragadható. Az RMDSZ-nek, ha már egyszer nem párt, hanem érdekképviselet, eddig éppen az lett volna a dolga, hogy fölkészítse a magyar közösséget az unió nyújtotta támogatások kiaknázására, január elsejétől pedig folyamatosan segítse őt ebben. Már jó ideje meg kellett volna teremtenie azt a szellemi és anyagi kapacitást, ami lehetővé teszi a vezetése alatt álló önkormányzatoknak, illetve az öntevékeny helyi közösségeknek a brüsszeli források maximális lehívását. Profi pályázatíró csoportokra lenne szükség, amelyek kiigazodnak az uniós szabályozásban. Létre kell hozni ugyanakkor azokat a formális kereteket is, amelyek biztosítják a nagyobb, akár több megyére kiterjedő projektek finanszírozhatóságát.

Ha a modernizációt választjuk, új pályára kell állítanunk az egész társadalmat, első lépésként pedig a már meglévő intézményrendszert. Mert mindenféle sóhivatalból egészen jól állunk, miközben a legalapvetőbb dolgokban szükséget szenvedünk, az anyagi források pedig végzetesen szétaprózottak. Ennek megváltoztatása is az RMDSZ-re vár(na). Ne feledjük: az európai uniós együttműködés két lényegi dimenziója a gazdaság és a jog, miközben épp ezek a területek azok, amelyeken a legkevesebb eredményt tudja felmutatni például a magyar nyelvű felsőoktatási hálózat.

Közelednek az európai parlamenti választások, amelyek elvileg alkalmat adnak arra, hogy tisztázzuk a romániai magyarság uniós stratégiáját. Meg kell állapítanunk azonban, hogy ebben az esetben sem érvényesül más, mint a politikai zsákmányszerzés elve. Az RMDSZ majdnem hivatalos jelöltjei már megvannak, pedig arról még egyetlen szó sem esett a szélesebb nyilvánosság előtt, hogy tulajdonképpen mi is az Európai Parlament, illetve mit kellene képviselniük azoknak, aki a romániai magyarság megbízásából ott ülnek majd. Kétségtelen persze, hogy a magyarországi pártok is kádertemetőnek tekintik Brüsszelt, a megválasztottak többsége pedig kényszer-, illetve parkolópályának érzi az ott töltött éveket. De ez még mindig távol áll attól a tökéletes arctalanságtól és passzivitástól, ami az RMDSZ eddigi megfigyelőinek dicstelen tevékenységét jellemezte az elmúlt időszakban. A tények azt bizonyítják, hogy a szövetség maga sem tudja, mit akar az uniós csatlakozástól.

Az EU házhoz jön – pár éve ezzel a címmel folytattak tájékoztató kampányt Magyarországon. Azóta kiderült, tévedtünk. Nem kicsit, nagyon. A sült galambot vártuk, de éhen maradtunk. Ha a rossz példa nem jelent elegendő figyelmeztetést, Erdélyben sem lesz ez másként.

KONCZ ATTILA
http://koncz.egologo.transindex.ro

vissza az elejére


Totális győzelem felé
TAMÁS

(3. oldal)

Az egykori D.A. Szövetség megszűnése után egyértelmű, hogy az Európai Parlament (EP) Romániának fenntartott 35 helyére kiírt választás alkalmas lesz arra, hogy a hazai belpolitikában valamelyest tisztázódjanak az erőviszonyok. Korábban is sokan sejtették, hogy a Demokrata Párt (PD) nem indít közös listát a Nemzeti Liberális Párttal (PNL), tegnaptól azonban ez már biztossá vált. Nem túlzás tehát a D.A. Szövetség kimúlásáról beszélni. Ez persze nem jelenti azt, hogy a választásokon nem indul majd újabb liberális-demokrata szövetség, hiszen természetes megoldásként kínálkozik a PD és a tegnap sikeresen bejegyzett Liberális Demokrata Párt (PLD) összefogása.

De mi idézte elő a demokraták tegnapi döntését? A válasz közvélemény-kutatások eredményében keresendő. A CURS legutóbbi felméréséből ugyanis állítólag az derül ki, hogy a cédulabotrány legnagyobb vesztese a Szociáldemokrata Párt (PSD). Ezt az információt azért kell óvatosan kezelni, mert a közvélemény-kutató intézet vezetősége még nem tette közzé a konkrét adatokat, de Sebastian Lăzăroiu, a CURS igazgatója megerősítette egy televíziós műsorban ezt a következtetést.

A PSD vesztét a román belpolitika mindenhatójának tűnő Traian Băsescu államfő okozza ismét, hiszen mint kiderült, a lakosság egyáltalán nem ért egyet a felfüggesztésére irányuló ellenzéki kezdeményezéssel. Băsescu népszerűségét az elmúlt két év közvélemény-kutatásainak sorozata bizonyítja. Csodálóinak körét pedig bővítheti a leváltását célul kitűzött eljárás beindítása, mivel azok is az ő pártjára állhatnak, akik különösebben nem szimpatizálnak vele, de megengedhetetlennek tartják, hogy a nép által választott, ezért erős legitimitással rendelkező államfőt így távolítsák el a Cotroceni-palotából.

A PD és a PNL közötti erőviszony már jó ideje ismert. Felmérések sora ugyanis megerősítette, hogy a D.A. Szövetség választói kétharmad-egyharmad arányban oszlanak meg a PD javára. A 2004-es választásokkor még pont fordított volt a helyzet. A demokraták minden bizonnyal úgy gondolták, hogy a PNL magára hagyása következtében semmi veszíteni valójuk nincsen. Sőt csak nyerhetnek, mert ha egyedül győznek, akkor nem kell osztozkodniuk velük a helyeken. A tegnap közzétett IMAS-felmérés pedig azt is kimutatja, hogy a demokratáknak többet hoz a konyhára, ha elhatárolódnak a PNL-től. Eddig pont fordított tendencia érvényesült, vagyis a D. A. Szövetségre többen szavaztak, mint a két pártra külön-külön.

Konkrét számokban a jelenlegi helyzet úgy néz ki, hogy a PD a szavazatok körülbelül 30 százalékára számíthat, a PSD majdnem 20 százalékos sikerben reménykedhet, a PNL pedig legjobb esetben csak 15 százalékot érhet el. A PD malmára hajtja a vizet az az Európa-szerte megfigyelhető jelenség is, miszerint az EP-választásokon alacsonyabb a részvételi arány, mint a nemzeti parlamenti helyekért vívott megmérettetésen. Igaz, az alkotmány tiltja az államfőnek, hogy a választási kampányban valamelyik párt oldalára álljon, de Traian Băsescu, elődjéhez hasonlóan, biztosan megtalálja a módját majd annak, hogy hatalmas szavazóbázisát jelentős arányban megmozgassa, és ebből a PD profitáljon.

Traian Băsescu arról híres, hogy mindent egy lapra téve, a totális győzelemre törekszik. Pedig ennek a taktikának a nagy hátulütője az, hogy apró tévedéssel, mindent el lehet veszíteni. Egykori pártja most ugyanezt a logikát követi. Kérdés, hogy a PD is képes lesz-e majd hibátlanul küzdeni, mert a PD és a PSD közötti tíz százalékos hátrány nem ledolgozhatatlan.

vissza az elejére


Napirenden


Székelyföld autonómiáját felvállaló jelöltet támogat az SZNT

(4. oldal)

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) Állandó Bizottsága nem kérte fel Tőkés László református püspököt, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökét független képviselőjelöltnek a májusi európai választásokra. Az SZNT tegnap kiadott közleményében leszögezi: a tanács ezt azért nem tehette, mivel mandátuma erre nem nyújt lehetőséget, az SZNT ugyanis kizárólag a területi autonómia képviseletére kapott fel ha tal mazást.

Az erdélyi magyar politikai és civil szervezetek vasárnap Kolozsváron tanácskoztak, ez alkalomból felkérték Tőkés László püspököt, az EMNT elnökét, hogy vállalja el a független-jelöltséget az európai parlamenti választásokon, derült ki az SZNT által is aláírt közös közleményből.

Az SZNT hétfői közleményében azonban leszögezi, az esetleges jelölt személyétől függetlenül, a tanácsnak nem hatásköre a felkérés. Az aláírók emlékeztetnek arra, hogy az SZNT Állandó Bizottsága január 20-án Marosvásárhelyen tárgyalt az erdélyi független jelölt kérdéséről. Az ülésen kialakult elvi álláspont értelmében az SZNT akkor támogat egy független jelöltet, ha az vállalja Székelyföld területi autonómiájának határozott, előre rögzített módon történő képviseletét.

Ferencz Csaba, az SZNT tájékoztatási alelnöke a Szabadságnak elmondta: az SZNT azzal a céllal jött létre, hogy Székelyföld autonómiatörekvéseit képviselje, tehát semmilyen politikai jellegű választásokon nem indíthat jelöltet. Ha azonban a közelgő európarlamenti választásokon olyan független jelölt indul, aki felvállalja az SZNT képviseletét Brüsszelben, akkor a tanács az illetőt támogatni fogja.

„Természetesen ez a személy akár Tőkés László is lehet, akivel előzetes megállapodást kell majd kötni, hogy felvállalja az autonómia-törekvések támogatását az Európai Parlamentben" – mondotta Ferencz Csaba. Kérdésünkre az SZNT tájékoztatási alelnöke kifejtette: valóban fontos lenne, hogy a jelölt székelyföldi illetőségű legyen, ez azonban nem kizáró jellegű, hangsúlyozta.

Lapunk kérdésére Tőkés László püspök elmondta: pénteken összeül a Királyhágómelléki Református Egyházkerület Igazgatótanácsa, amely majd eldönti, hogy támogatja-e a jelölését vagy sem. Az EMNT elnöke közölte, még mindig azon fáradozik, hogy létrejöjjön az RMDSZ-el egy nemzeti lista, amelyet szerinte vétek volna elszalasztani. Ennek érdekében Tőkés László újabb levelet intézett tegnap a szövetség vezetőségéhez. Lapzártáig nem sikerült elérnünk az RMDSZ kérdésben illetékes képviselőit.

PAPP ANNAMÁRIA

vissza az elejére


Visszaüt a PSD-sek kezdeményezése
Még gondolkodik a PNL és a PC Băsescu menesztésén

(4. oldal)

Véglegesítették a szociáldemokrata jogászok az államfő felfüggesztését célzó indítványt, amelyet tegnap mutattak be a párt országos vezetőségi ülésén. Geoanăék indítványa volt a téma a liberálisok hétfői tanácskozásán is. A hétvégi nyilatkozatok értelmében azonban meghátrálás tapasztalható mind a liberálisok, mind pedig a konzervatív pártiak részéről, ami a szociáldemokraták támogatását illeti, elemzők szerint pedig legszívesebben Mircea Geoană is lemondana a felfüggesztés ötletéről, hiszen a felmérések arról tanúskodnak, nem Băsescun, hanem az ellene fellépő pártokon csattan az ügy.

A levélbotrány vesztese a Szociáldemokrata Párt (PSD) – adja hírül kajánul a Gândul hétfői számában. A bukaresti lap egy titkos CURS-felmérésre hivatkozik, amely szerint a legkevésbé Traian Băsescut viselik meg az elmúlt hetek politikai zavargásai, illetve a menesztését célzó szociáldemokrata kezdeményezés. A kutatást végző intézet vezetője, Sebastian Lăzăroiu beismerte a lapnak: néhány nappal a levélbotrány kirobbanása után megpróbálták felmérni, milyen hatással voltak a politikai események a közvéleményre, adatokat azonban nem volt hajlandó közölni. Annyit azonban elmondott: a megkérdezettek többsége úgy értelmezte Călin Popescu Tăriceanu levelét Băsescuhoz, mint „közbenjárást" barátja, Dinu Patriciu javára. Hogy a közvélemény nagy része ilyenformán interpretálta a különben zavaros levelet, az annak köszönhető, hogy a miniszterelnöknek korábban voltak hasonló közbelépései, elég csak a Patriciu-Macovei közt kikényszerített találkozóra gondolni, vagy arra a telefonhívásra, amellyel Ilie Botoş volt főűgyészre próbált „ráhatni". A levél-ügy ezért alaposan megviselte Tăriceanu népszerűségét – konfirmálta Lăzăroiu, aki szerint a legkevésbé Băsescu bizalmi indexe sínylette meg a botrányt. Azok, akik mégis elmarasztalták az elnököt, elsősorban azt kifogásolták, hogy nem hozta azonnal nyilvánosságra az Elena Udrea által „kifecsegett" levelet.

Ami pedig a PSD-t illeti, bár kezdeményezésüknek célja az államfő lejáratása volt, nemhogy nőtt volna, hanem csökkent támogatottságuk, hiszen a jobb-közép szavazótábor szolidarizált az államfővel. Még akkor is, ha közülük többen nem tartoznak Băsescu őszinte hívei közé, az elnöki intézmény iránti tisztelet, és a PSD-vel szemben viseltetett ellenszenv ellentétes hatást váltott ki. – A PSD megpróbált szembe menni az 53 százalékos támogatottságnak örvendő Băsescunak, ami igencsak kockázatos vállalkozásnak bizonyult – állítja Lăzăroiu.

A jelek szerint a Nemzeti Liberális Párt (PNL) is rádöbbent arra, hogy veszítenek, ha az államfő felfüggesztését támogatják, és végérvényesen maguk ellen fordítják a pro-Băsescu közvéleményt. Ezért a PNL-ben máris mutatkoznak a meghátrálás jelei. Ehhez járult hozzá a Demokrata Párt (PD) fenyegetése is, miszerint kilépnek a kormányból, amennyiben a liberálisok felsorakoznak a PSD mögé. Ez gyakorlatilag azt jelentené, hogy a kormány megbukik. Varujan Vosganian alelnök kijelentette: gondolkodnak még a dolgon, amennyiben viszont kiderül, hogy a PSD kérése megalapozatlan, és csak választási célokat szolgál, nem állnak mellé. Ludovic Orban is „józanságra" int, azzal a megjegyzéssel: amennyiben Băsescu nem változtat magatartásán, a PNL fogja kezdeményezni leváltását.

Takarodót fúj a Konzervatív Párt (PC) is: úgy vélik, a PSD kezdeményezése minden jogi alapot nélkülőz, fontolgatják azonban annak lehetőségét, hogy saját indítványt fogalmazzanak az államfő menesztésére.

A demokrata Radu Berceanu úgy vélekedett: a PSD-s képviselőknek és szenátoroknak le kellene mondaniuk, amennyiben kudarcba fúl akciójuk.

Egyes értesülések szerint már Geoană sem akarja a referendumot, mivel egy pozitív visszajelzés esetén Băsescunak még jobban megnőne a tekintélye. Ennek ellenére tegnap bejelentette: tántoríthatatlanok, csütörtökön felveszik a kapcsolatot a többi, Băsescu menesztésében érdekelt párttal.

vissza az elejére


ÖSSZEFOGLALÓ
Kiszámíthatatlan a kisebbségi törvény sorsa?

(4. oldal)

Kimozdulhat a holtpontról a kisebbségi törvénytervezet képviselőházi vitája. Legalábbis első látásra ez a következtetés vonható le abból a sajtóértesülésből, amely szerint a Demokrata Párt (PD) támogatná a kulturális autonómiát meghatározó jogszabályt. A belpolitika legújabb fejleményei azonban a borúlátók álláspontját erősítik.

Az előzményhez tartozik, hogy a szenátus jogi bizottságának legutóbbi ülésén az RMDSZ látványosan megváltoztatta véleményét a Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) létrehozásáról szóló törvénytervezettel kapcsolatban.

Monica Macovei igazságügyi miniszter szerint az ANI az eddiginél hatékonyabban ellenőrizhetné törvényhozók, miniszterek, közigazgatási vezetők, bírók és ügyészek, illetve egyes közhivatalnokok vagyonát. Az RMDSZ szerint azonban új struktúra létrehozása helyett az ügyészség ilyen vonatkozású munkájának hatékonyságán kellene javítani. A kormány által a parlament elé terjesztett tervezet szövegét a képviselőházban alaposan megszelídítették, hiszen az ANI alkalmazottai nem a szóban forgó személyek vagyonát, hanem csak vagyonnyilatkozatait ellenőrizhetik. A szenátus jogi bizottságában azonban visszatértek az eredeti szövegváltozatra, és azt is elfogadták, hogy az érintettek vagyona a mandátum végétől számított öt év után is ellenőrizhető.

A Hotnews című hírportál meg nem nevezett parlamenti forrásokra hivatkozva úgy tudja, hogy az RMDSZ azért módosította véleményét, mert megegyezett volna a PD-vel a kisebbségi törvénytervezet támogatásában. Mint ismeretes, a képviselőház szakbizottságaiban egy éve porosodó tervezet vitájának egyik fő kerékkötője a PD volt.

Eckstein-Kovács Péter szenátor cáfolta, hogy ilyen egyezség jött volna létre a PD és az RMDSZ között. A Szabadságnak nyilatkozó Máté András képviselő sem tud arról, hogy ilyen megállapodás köttetett volna az RMDSZ és a PD között. A tervezet vitája jövő héten folytatódik a képviselőház tanügyi, jogi és emberjogi szakbizottságainak együttes ülésén. Máté emlékeztetett, hogy eddig a több mint hatvan szakaszból a tizennyolcadikig jutottak el, ami azt jelenti, hogy egy-két szakasz híján befejezték a tervezet első, tanügyre vonatkozó fejezetét. Szerinte előnyt jelenthet, hogy a második fejezettől kezdve a tanügyi bizottság jelenléte szükségtelenné válik, ezért csak két szakbizottság folytatja majd a vitát. Eddig ugyanis számtalanszor azért vált lehetetlenné az előrelépés, mert nem gyűlt össze a minimális létszámú képviselő.

Ugyanakkor a PD tegnapi döntése, miszerint egyedül vágnak neki az európarlamenti választásoknak, kedvezőtlen az RMDSZ számára. Máté szerint ez azt jelenti, hogy a D.A. Szövetség csak papíron létezik, ilyen körülmények között pedig nehéz kiszámítani, hogyan szavaznak majd az RMDSZ kormányzópartnerei.

BORBÉLY TAMÁS

vissza az elejére


Bejegyezték a PLD-t

(4. oldal)

A Bukaresti Törvényszék hétfőn elfogadta a Liberális Demokrata Párt (PLD) politikai pártként való bejegyzését. A döntés a Bukaresti Itélőtáblán támadható meg. A PLD tavaly decemberben nyújtotta be a dokumentumokat az alakulat pártként való bejegyzéséhez. Az ügyben 10 óvás érkezett, egyedül csak a PNL óvását fogadták el.

Az 1-es, 4-es oldalt szerkesztette: Papp Annamária

vissza az elejére


Körkép


Járhatatlan utak, lezárt kikötők

(5. oldal)

Ovidiu Costea, a Fehér Megyei Katasztrófavédelmi Hivatal sajtószóvivője elmondta: egyik megyei utat sem kellett lezárniuk. Természetesen megnehezíti a közúti közlekedést a téli időjárás. A Fehér és Szeben megyét összekötő hegyi utakon, az 1-es, 74-es, 75-ös és C 67-es országutakon csúszásgátlót szórtak le. A megyei Út és Hídügyi Igazgatóság csapatai már 22 esetben léptek közbe. Gyulafehérváron is forgalmi dugót okozott a tegnap délelőtt folyamán a hóesés. Beszterce-Naszód megyében vasárnaptól folyamatosan havazik.

A hegyvidéken 1700 méter felett lavinaveszély fenyeget. A meteorológusok arra intik a túrázásra készülőket, hogy a hegymászást inkább halasszák máskorra. Ötven turista rekedt a Fogarasi- havasokban, mert a felvonó, ami leszállíthatná őket a Bâlea-tó környéki menedékházakból, nem működik a viharos szél miatt. A meteorológusok előrejelzése szerint az elkövetkező napokban még erőteljes szélre számíthatunk.

A kolozsvári repülőtéren is problémák adottak: nem szállt le a budapesti járat, a temesvári repülőket pedig Váradra irányították.

vissza az elejére


ÖSSZEFOGLALÓ
Kötelező a dohányzásra kijelölt helyek létrehozása

(5. oldal)

A 2002/349. számú törvény értelmében tilos zárt nyilvános helyeken a dohányzás. Zárt nyilvános hely alatt a törvény a gazdasági intézményeket, közétkeztetési, turizmust kiszolgáló, kereskedelmi helyeket, oktatási, egészségügyi, kulturális, sport intézményeket és egységeket érti, tovább ennek tekinti a közszállítást, autó és vonatállomásokat, repülőtereket, munkahelyek zárt helyiségeit, kivéve a dohányzásra elkülönített területeket az említetteken belül. A munkahelyet kiterjeszti az ipari csarnokokra, raktárakra, gyűléstermekre és tanácstermekre, előszobákra, folyósokra, mellékhelyiségekre, felvonóra, a két vagy több személy által használt irodákra és/vagy szobákra. Dohányozni csak az erre a célra elkülönített helyeken lehet, betartva a következő feltételeket: a füstnek nem szabad átterjednie a többi helyiségbe, biztosítani kell a szellőztetést, el kell látni hamutartókkal és tűzoltó készülékkel, jól látható helyen fel kell tüntetni a dohányzásra kijelölt hely feliratot. Az intézmények felelőseire hárul a megfelelő belső szabályozásoknak a kidolgozása és alkalmazása. Hasonló módon az éttermekben, bárokban, diszkókban is el kell különíteni a dohányzó és nem dohányzó helyiségeket. Az országos fogyasztóvédelmi hivatal figyelmeztet, hogy a törvényszegőkre ezer és ötezer lej közötti pénzbírság vár, emellett ideiglenesen be is zárhatják a helyiséget a feltételek teljesítéséig.

A fogyasztóvédelmi hivatal uniós szabályozásokra is hivatkozik, nem hiába. A passzív dohányzás fontos közegészségügyi kérdéssé vált az unióban, miután felmérésekből kiderült, hogy 10%-kal több a passzív dohányos ember, mint az aktívan dohányzó társaik, és ezeknek is a többsége nő. A helyeket illetően a passzív dohányzás 71,23%-ban otthon, 32,52%-ban nyilvános helyeken, 25,04%-ban munkahelyen érte az embereket. A bevezetett tiltó intézkedéseknek köszönhetően 2005-ben 32%-ról 27%-ra csökkent a dohányzók aránya. Szintén uniós adatok szerint a tagországokban évente több mint 79 ezer felnőtt halála írható a passzív dohányzás számlájára, és a szórakozóhelyeken dolgozók különösen ki vannak téve a veszélynek, itt hetente egy áldozattal lehet számolni. Szakemberek szerint a másodlagos füst, vagyis a magában füstölgő cigaretta füstje sokkal károsabb, mert bizonyos mérgező anyagok nagyobb mennyiségben találhatók benne. Éppen ezért tüdőgyógyász orvosok a nulla tolerancia elvének alkalmazását javasolják, vagyis a dohányzás teljes kitiltását a nyilvános helyekről.

Választás előtt a vendéglősök
Sok helyen igen komoly fejtörést okozhat a nemdohányzó helyek elkülönítése, ugyanis ahol egyetlen nagy – és nem több kicsi – teremben üzemel a vendéglő vagy a bárhelyiség, ott külön építkezésre van szükség. Ez nem csak plusz költséget jelent, de könnyen megeshet, hogy a helyiség tulajdonosa nem egyezik bele a módosításba – hiszen a belvárosi bárhelyiségek, vendéglők zömét bérlők működtetik. Egyes helyeken ráadásul annyira kicsi a helyiség, hogy azt kettéválasztani nemigen lehet.

Az egyik népszerű kolozsvári vendéglő magyar tulajdonosa lapunknak elmondta: nem ismeri pontosan a törvényt, náluk nincs elkülönített nemdohányzó rész, s nem látja lehetőségét annak, hogyan tudna ilyet kialakítani. Emiatt eddig még nem gyűlt meg a baja a fogyasztóvédelemmel, de ha úgy fordul a helyzet, bezárja a vendéglőt, és utcára teszi több mint tucatnyi alkalmazottját.

Rövid szúrópróbánk során a szerkesztőségünk környékén nem egy olyan helyet találtunk, ahol nincs nemdohányzóknak elkülönített rész. Bizonyos helyeken azonban nemdohányzó teremre is bukkantunk, igaz, némi szépséghibával: a szoba egy dohányzóteremből nyílik, ajtó pedig nincs, így a cigarettafüst beszivárog – sőt olykor nemcsak szivárog, minthogy a nemdohányzó teremben is cigarettáznak...

A magyar egyetemisták egyik kedvenc kolozsvári helyén például már régóta létezik nemdohányzó szoba. Legalábbis papíron. Illetve most már papíron sem, hiszen az illető feliratot valaki letépte. Tegnapi ott jártunkkor az egyik asztalnál éppen dohányoztak, a másik két – éppen üres – asztalra pedig ki volt téve a hamutartó(!). Kérdésünkre, hogy nemdohányzó teremben vagyunk-e, a pincérlány igennel felelt.

A kettősségre nem nehéz magyarázatot találni: csúcsidőben a dohányzórész zsúfolásig tele van, a nem dohányosoknál pedig szinte üres, úgyhogy a cigisek lassan birtokba veszik azt is. Aztán valamelyikük a feliratot is letépte.

Tény: a bárhelyiségeket látogató fiatalok zöme cigarettázik, így a hasonló helyek tulajdonosainak nem minden esetben éri meg nemdohányzó részt kialakítani. Vendéglőben valamivel másabb a helyzet, hiszen kevesen szeretnek már-már vágható füstben enni. A vendéglő tulajdonosoknak a helyzetet tekintve három választásuk van: elkülönítik a kért nemdohányzó részt, bezárnak, vagy a továbbiakban dohánymentes vendéglőket üzemeltetnek. A bár- és kiskocsma-tulajdonosok esetében ez utóbbi változat a csőddel ér fel. Ám ha ők a törvény szerint el is különítenek nemdohányzó részt, még semmi garancia arra, hogy abban senki sem fog rágyújtani. Tudniillik nálunk még nincs meg az ehhez szükséges civilizáltság – mások tiszteletben tartásának az igénye.

B. B., U. I.

vissza az elejére


Szervezeti kisokos az RMDSZ-től

(5. oldal)

Újabb tájékoztató kiadványt bocsátott útjára a Kolozs megyei RMDSZ: a Szervezeti kisokos címet viselő füzetből elolvashatjuk a megyei szervezet alapszabályzatát, de a közigazgatási jogszabályok „útvesztőjében" is eligazítja az érdeklődőket. Ezenkívül kérvényírásról, meghívószerkesztésről, a közszereplés nyilvános beszéd alapfogalmairól is olvashatunk. Az RMDSZ jövendőbeli tisztségviselői pedig minden bizonnyal hasznát veszik az eseményszervezési útmutatóról szóló fejezetnek. Az EU-s önéletrajzi formanyomtatvány magyar, román és angol nyelven közölt változata pedig biztos nagy érdeklődésre tarthat számot.

Dr. László Attila Kolozs megyei RMDSZ-elnök kifejtette: az 500 példányszámú kiadvány ingyen kapható, és utánnyomásra is van lehetőség. Habár az első fejezet kifejezetten a Kolozs megyeieknek szól, a többi fejezet már Erdély-szerte érvényes, tanulságos tudnivalókat tartalmaz. Ami pedig a következő kiadványokat illeti, elsősorban a fiatalok számára készítenek tartalmas tájékoztatót, az állásinterjút, a cégalapítást, banki kölcsönt, honlap készítést stb. illetően. Emellett a megyei politikai személyiségek elérhetőségét tartalmazó füzet várható.

– Igyekeztünk minél több, hasznos információt összegyűjteni. Úgy véljük, hogy ez a füzet többféle igényt elégít ki – közölte Makkai Zsolt gazdasági alelnök. Dáné Tibor Kálmán, a kiadvány lektora a nyitott, az információs és a tanuló társadalomról szólt. Trombitás Enikő szerkesztő a csapatmunka fontosságát hangsúlyozta. Ifj. Deák Ferenc szervezési alelnök pedig a kiadványt kísérő karikatúrák feszültségoldó jellegét emelte ki.

NAGY-HINTÓS DIANA

vissza az elejére


Számítástechnika


Hogyan építsünk magunknak megfelelő számítógépet
Alapelv: ne a legolcsóbb alkatrészeket vásároljuk!

(6. oldal)

Az igényeinknek megfelelő számítógép kiválasztása gondot okozhat: nem mindegy, hogy mit és mennyiért vásárolunk meg. A felhasználói igények szerint három kategóriára osztottuk a lehetséges konfigurációkat. A számítógépek tervezése során elsősorban nem az árat, hanem a minőséget tartottuk szem előtt.

Az első, egyben legolcsóbb kategóriát kimondottan irodai alkalmazásokra optimalizálták. A feltűnően olcsó (99.90 RON) ThermalTake Mambo házat választottuk. Irodai gépről lévén szó a táp teljesítményét sem erőltettük túlzottan: beértük egy 450W teljesítményű ANS táppal, melynek hűtéséről két ventilátor is gondoskodik. Az irodákban felgyűlő port tekintve ez nem elhanyagolandó tényező. A táp ára 57 új lej körül mozog.

Fontos a proci és az alaplap
Hogy később ne legyen probléma, a szoftverek megvásárlásával egy Asus DVD írót (120) néztünk ki optikai egységnek, mellé Nero és Power DVD is érkezik.

A processzornál és az alaplapnál a Tomshardware.com oldalán talált benchmark elemzések alapján úgy döntöttünk, hogy mégsem Intel Celeron D-t teszünk a gépbe, hanem AMD Sempron 2800+-t. Ára 180 lej körül mozog. Az alaplaphoz uLI csipszettet szerettünk volna, ám úgy tűnik, a hazai forgalmazók nem szeretik különösebben ezt az olcsó, de jó megoldást. Így kötöttünk ki egy Asus M2N8-VMX alaplapnál, ami az Nvidia nForce 450 csipszett köré épül. Az alaplapra integrál GeForce 6 100 nem a grafikai gyorsítók gyöngye, de elég RAM memóriával még a Vistát is képes megmozgatni, ami 203 lejért egészen elfogadható. Memóriának egy 230 lejes ddr II modult szerettünk volna, ugyanis ez képes 800 Mhz-n dolgozni, amit az alaplap is támogat. Lévén, hogy irodai gépnek nincs nagy tárolóra szüksége, úgy gondoltuk: a 80 gigabytos Seagate Barracuda elegendő lesz. Ez 150 lej.

A középkategóriás gép nehezebb falat
A középkategóriás gép kicsit nehezebb feladat, ebben az esetben a multimédiát igyekeztünk előnyben részesíteni. Az előző konfigurációhoz felhasznált ThermalTake ház ebben az esetben is tökéletesen megfelelt, csak ezúttal egy 320 lejes Chieftec táppal láttuk el, ugyanis már a rendszer teljesítményét is figyelembe kellett vennünk: 560W a legigényesebb felhasználónak is elég kell hogy legyen. Multimédiás rendszernél nem hanyagolható el a DVD ROM sebessége sem, ezért egy 364 lejes Plextor író mellett döntöttünk. A Windsor processzormagot használó Athlon 3800+ bármilyen játékot vidáman futtat, sőt benchmark eredményekben sincs mit szégyellnie. Az ASUS M2N-SLI DELUXE alaplapja 7.1-es hangcuccot integrál, ami szépen is szól – mindezt 600 lejért. A Sapphire X800GTO ára közel a 700 Ron, középkategóriában nem sok. Az ATI 512 RAM-os kártyája 256 bittel kápráztatja el a felhasználót, és ami még fontosabb, hogy a Tv kimenetele sokkal jobb mint az Nvidiásé.

Térhelynek két Western Digital sataII-n csatlakozó merevlemezt kötöttünk raid-ba, ami jelentősen felgyorsítja a másolást is – ez a móka kétszer 255 lejbe kerül. Az OCZ 2xi giga ddrII 800 memóriája 980 lej. A számítógép tetszés szerint megspékelhető egy 200 lej körüli műholdas, vagy hétköznapi tv kártyával.

Harmadik konfigurációnk a best-of-best kategóriában indul. A csillagászati árakért hatalmas benchmark értékeket kapunk cserébe. Itt már a házat is lecseréltük, egy újabb ThermalTake-re, amely a Shark kódnévre hallgat és 386 lejbe kerül. Légzőrés, illetve ventillátor van rajta, mint rostán a lyuk: bármit is pakolnánk belé, nem kell túlmelegedéstől tartanunk. Hogy a processzor és a mohó videókártya étvágyát kielégítsük, ajánlatosabb nagy teljesítményű tápot választani (min. 650W). A Seasonic 700W tápja egy gőzhajót is eltart szükség esetén, sőt moduláris felépítése van – azaz a kábelek nem egy bogban, hanem darabonként jönnek ki a dobozból, és csak azokat a kábeleket kell betennünk, amelyeket a későbbiekben használni is fogunk – mindezt 897 lejért. Az Core 2 Extreme 2933 processzor egyelőre még 3005 lejbe kerül – de a teljesítménye kimagasló. Alaplapnak ezúttal is egy Asust választottunk. Amikor az Asus az Intel 975x csipszettje mellé még egy WiFi modult is beépít, egy M-Audio hangcsippel megspékelve az eredmény magáért beszél, persze az ár is: 860 Ron. Az Nvidia 7 900-as csipszettjére épült Asus EN 7 900GTX 1484 lejért éppenséggel szalmakrumplit is süthetne, de nem tud – igaz, a grafikának ezzel a gyorsítóval már csak a játék szabhat határt. A multimédiás géphez használt 250 Western Digital itt is jó szolgálatot tesz, akárcsak a 2 giga OCZ memória.

Olcsó húsnak híg a leve
Bár szinte biztos, hogy az utóbbi konfiguráció legtöbbünknek sokáig még álom marad, azért az alkatrészek megválogatására érdemes időt szánni. Az olcsó alkatrészek vásárlása csak ideiglenes megoldás, mert ezek előbb- utóbb felmondják a szolgálatot. Amit a legtöbb összeszerelten vásárolt számítógépből elspórolnak, az épp az alap, a rendes táp és az optikai egység. A tapasztalatlan vásárló naivságára alapoz a gyártó, hisz kevesen tudják, hogy alaplap és alaplap közt különbség van, és ez a recept használható az összes egyéb alkatrészre is. Ha valamit vásárolnak, vigyázzanak: ne a lehető legolcsóbbat vegyék, mert az később komoly fejfájást okozhat.

KISS BENCE

vissza az elejére


Nyolcszáz iWiW meghívó óránként

(6. oldal)

A megújult rendszerben óránként 800 meghívót osztanak szét. Az 1,7 millió felhasználóból hetente egyszer 1,5 millióan ellátogatnak az oldalra.

2006 áprilisában vásárolta meg a T-Online a közösségi kapcsolatépítő oldalt, az iWiW-et, az azóta eltelt időben pedig sikerült megőrizni a garázscég szellemiségét – ismertette Tóthmátyás Tibor, a T-Online Magyarország portáligazgatója. Azt még az elején leszögezte, hogy az iWiW megmarad online telefonkönyvnek, nem szeretnének más szolgáltatásra összpontosítani. A portáligazgató szerint 100 millió forint értékben vásároltak hardvert az iWiW működtetéséhez, a továbbiakban a szoftverfejlesztésre összpontosítanak. Szolgáltatások terén folyamatosan végeznek apróbb módosításokat. A legújabb szolgáltatás a Kedvmutató, ennek segítségével a felhasználók pillanatnyi hangulatát mérik. Finomítottak a keresőn is, így nemcsak a regisztrált felhasználók között, hanem a fórumokban, illetve az apróhirdetésekben is lehet keresni. A 2006 áprilisa óta eltelt csonka évben az iWiW hirdetési bevétele meghaladta a 200 millió forintot. Jelenleg 1,7 millió regisztrált felhasználóval büszkélkedhetnek, a nyilvántartott kapcsolatok száma meghaladja a 162 milliót. Az iWiW egyedi látogatottsága napi 700 ezer feletti. A regisztrált felhasználók száma heti 60 ezerrel nő.Tóthmátyás Tibor elmondta, hogy a meghívók kiosztási elvén nem kívánnak változtatni. A mostani rendszerben óránként 800 meghívót osztanak szét. A felhasználókhoz átlagosan egy hét alatt megérkezik az igényelt meghívó.

vissza az elejére


HÍRBAZÁR

(6. oldal)

TÖBB A KÍNAI MOBILOS, MINT AZ USA LAKOSSÁGA
Egy kínai mobilszolgáltatónál több előfizető van, mint ahányan az Amerikai Egyesült Államokban laknak. Az igazi mobilüzlet a fejlődő országokban van.

A China Mobile pénteki közleménye szerint a vállalt a 2006-os évet 301,2 millió előfizetővel zárta, ami hajszálnyival ugyan, de meghaladja az Amerikai Egyesült Államok teljes lakosságát. A hivatalos adatok szerint 2007 elején 300,9 millióan laknak az USA-ban. Az a tény, hogy egyetlen kínai mobilszolgáltatónak több mint 300 millió előfizetője van, a fejlődő országokban tapasztalható robbanásszerű fejlődést jelzi a mobiltechnológia területen.

VILÁGÍTÓ RUHÁZATI CIKKEK A PHILIPSTŐL
Lumalive névre keresztelték az új technológiát, amelyből klasszikus szövetből készülő anyagok – ruhák, bútorkárpitok – gyárthatók.

Az eljárás segítségével pólónkból színes kijelző válhat – persze a felbontás nem lesz olyan nagy mint egy klasszikus monitor esetében.

A pehelysúlyú – ezáltal kényelmesen viselhető – eszközöket a tenyérnyi méretű vezérlőegység táplálja legfeljebb négy óriág, a megjelenítendő képeket pedig 256 megabájtnyi beépített memóriájában tárolhatjuk. A működtetéshez szükséges csatlakozó meglehetősen vékony, összesen 5 eret tartalmaz – elvezetése tehát nem jelenthet komoly problémát.

Mosáshoz a világító betét, valamint alkatrészei könnyen eltávolíthatók, esőben azonban nem kell aggódnunk, fröccsenő víz ellen az összes berendezés védett. A Philips még nem jelentette be az eszközök árát, de hamarosan feltehetőleg minden nagyobb márka megjelentet majd erre épülő modelleket.

KIJAVÍTOTTÁK A QUICK TIME HIBÁJÁT
Az Apple kiadta azt a hibajavítását, amely egy nagyon veszélyes biztonsági rést foltoz be a népszerű QuickTime alkalmazásban.

A QuickTime súlyos biztonsági hibájára 22 nappal ezelőtt derült fény, amikor nemcsak a sebezhetőség leírása került fel az Internetre, hanem az a kód is, amelynek segítségével a sérülékenység könnyedén kihasználhatóvá vált. A hiba súlyosságára való tekintettel a Secunia és az FrSIRT is a kritikus veszélyességű sebezhetőségek közé sorolta azt. Az Apple szerint a sérülékenység a QuickTime RTSP (Real Time Streaming Protocol) kezelését érinti, és speciálisan szerkesztett RTSP URL-ek révén használható ki. Az Apple vizsgálatai során kiderült, hogy a sebezhetőség kihasználásához felhasznált RTSP URL-ek könnyedén beágyazhatók a weboldalakba, és ezáltal a támadók egyszerűen tudnak észrevétlenül kártékony programokat futtatni a távoli számítógépeken. A biztonsági hiba a QuickTime 7.1.3-as verziójának Windows, illetve Mac OS X kompatibilis változatait is érinti.

Computerworld

vissza az elejére


Állatvilág


Szépség kontra állatvédelem

(7. oldal)

Amikor szépségünk érdekében leemelünk a polcról egy kozmetikumot, gondolunk-e arra, hány állat életébe került a kifejlesztése? Ugye, hogy nem ez jut először az eszünkbe? Az egyik legnagyobb nemzetközi állatvédő szervezet, a PETA (People for the Ethical Treatment of Animals – Emberek az Állatokkal való Etikus Bánásmódért) honlapján szereplő információk szerint az állatkísérletek csaknem harmadát kozmetikai célból végzik.

Minden évben állatok milliói pusztulnak el fájdalmas kísérletek során. Az LD50 nevű teszttel például azt vizsgálják, mekkora mennyiség halálos a kísérleti állatok felére. Egy másik ismert teszt során a kalodába zárt, mozgásra képtelen állatok szemébe és csupasz, leborotvált bőrére csepegtetik az irritáló anyagot.

Az interneten számtalan borzasztó kép található kutyákról, macskákról, nyulakról, majmokról és patkányokról az „animal test" és „animal experimentation" keresőszavak beírásával – de egy jobb érzésű embert képek nélkül már a fentiek is elgondolkodtatnak.

A kozmetikai iparban végzett mérgezési tesztek többnyire fölöslegesek, mert helyettesíthetők állatkísérlet nélküli, szigorú kritériumok szerint ellenőrzött (validált) eredményt adó és sok esetben olcsóbb tesztelési módszerekkel. Legismertebbek a sejt- illetve szövettenyészeten elvégzett (ún. in vitro) tesztek és a számítógépes modellezés.

A hosszú távú kockázatokat vizsgáló kísérletek esetében egyelőre nem ilyen egyértelmű a helyzet. A szakemberek feladata, hogy kidolgozzák az állatkísérlet nélküli tesztelési módszereket. Erre azonban már csak néhány évük maradt…

Szabályozás
2009-től ugyanis tilos lesz az állatokon tesztelt új kozmetikumok behozatala az Európai Unió országaiba. A kozmetikumok állatokon való tesztelése – amennyiben létezik megfelelő alternatív módszer a kísérlet helyettesítésére – már 2003 óta tiltott az EU területén. A zöldek által a három leggyakoribbnak és legfájdalmasabbnak mondott teszt azonban 2013-ig haladékot kapott. Addig is sokat tehetünk az állatok érdekében.

Mit tehetünk?
Mától válasszunk olyan termékeket, amelyeket nem teszteltek állatokon! A PETA oldalán elérhető, rendszeresen frissülő lista segít az állatokon nem tesztelő cégek kiválasztásában.

Ha rátaláltunk a kedvenc kozmetikumra, amelyet biztosan nem teszteltek állatokon, csak körültekintően váltsunk újra!

Nem végeznek állatkísérletet
A teljesség igénye nélkül: Oriflame, Avon, Nivea, Chanel, Clarins, Clinique, Dr. Hauschka, Estée Lauder, Gigi, Lush, M.A.C.

vissza az elejére


Picurral az óvodában

(7. oldal)

A szülők csemetéikkel, az állattartó gazdik – főleg, ha nincs gyerekük – kutyájukkal, macskájukkal kérkednek. (Lehet, nem ez a legjobb kifejezés, úgy is mondhatjuk, hogy dicsérjük, vagy talán mi magunk is dicséretre szomjazunk.) Baráti körömben tehát mindenki tudja, milyen örömmel beszélek a macskáimról és a kutyámról. De soha nem „fajultam" odáig, hogy elvakult gazdiként saját állatkáimat ráerőszakoljam valakire.

Ezelőtt két héttel Csilla barátnőm jelezte, hogy az óvodában, ahová Alpár nevű ötéves nagyfia jár, szükség lenne egy macskára. Aki szép, szelíd, nem karmol, s akit „be lehetne mutatni" az óvoda népes gyerekseregének. Persze, rögtön Picur névre hallgató sárga-fehér színű macskámra gondoltam, „aki" félénksége miatt tűnt alkalmasnak arra, hogy gyerektársaságba menjen. Sajnos, idő közben az ismerőseim oda járó gyerekei sorra betegedtek meg, de Csilla még így is vállalkozott arra, hogy egy délelőtt eljön velem az óvodába, mielőtt Alpárt elvinné a háziorvoshoz.

Egy hétfő reggel dolgaimat elvégezvén rohantam haza a belvárosból, hogy tízre érjek az óvoda épülete elé. A délelőtti álomban szenderedő Picurkát kezembe kaptam, és elindultam. Futva és gyalog, nehogy elkéssek, persze. Picurka félelemmel vegyes érdeklődéssel nézte a tájat, azaz a Dónáth út azon szakaszát, ahol végigcsörtettem: ráérősen sétálgató avagy napi bevásárlásukat intéző nyugdíjasok, iskolából lógó tinik és útjavító munkások között evickéltem át: s örömmel nyugtáztam, hogy szinte mindegyikük szája szögletében mosoly bujkált, ahogy rávetettek egy-egy pillantást Picurra.

Sajnos, amitől féltem, bekövetkezett: Picur hófehér bundája egyre inkább nyomokat hagyott fekete szövetkabátomon, de úgy gondoltam, ennyit megér nekem a barátnőm kérése és az apróságok öröme. Sikeresen megérkeztünk az óvoda elé. Csilla és Alpár segédletével az óvodai csoport termére is hamar rátaláltunk. Melinda óvónéni rögtön szólt az apróságoknak: – Legyetek csendben, a néni elhozta nektek a macskát! – Persze, csend is lett, öt másodpercig, de ez épp elég volt ahhoz, hogy Picurral az ölömben diadalmasan bevonulhassak.

A macska osztatlan tetszést aratott: a gyerekek alig várták, hogy megsimogathassák. Pár percnyi szoktatás után Melinda óvónéninek át tudtam adni a macskát, miközben már daráltam is: hány éves a macska, hogy hívják. A gyerekek egyre inkább felbátorodtak, és ők is gyorsan elmondták: mit eszik, illetve mit iszik a cica. A macskák kötelező tejivásáról mindenki hallott. (Erre csak annyit tehettem, hogy szorgalmasan bólogattam, ugyanis nem akartam elrontani a jókedvet azzal, hogy a macskák szeretik ugyan a tejet, de az én macskáim mindig hasmenést kapnak, ha egyszeri adagként fél decinél több tejet isznak.)

És persze, miközben a gyerekek egyik része félrémült macskámat simogatta, a többieknek sorra eszükbe jutottak a jobbnál-jobb sztorik: A nagymamáméknál falun vannak macskák – mondta az egyik dióbarna szemű kisfiú, majd meghallgattam egy barna hajú kislány történetét egykori aranyhörcsögéről. És megtudtam azt is, hogy egy szőkés hajú kislánynak otthon volt kutyusa, de már nincs. És persze, záporoztak a kérdések: miért fehér a macska hasán a szőr, nem kell levágni a karmait? Picur önfeláldozóan tűrte a rohamot, lehet már meg is szokta Melinda óvónénit és a gyerekek szeretetrohamát.

Cicagazdiként nagyon örültem annak, hogy a gyerekek nem irtóztak a macskától, egyre-másra simogatták, és ragaszkodásuk más apró jeleinek is tanúja lehettem. A jó hangulat egyre csak emelkedett, és már mindenki beszélt, mesélt, és a hang- és a zűrzavar ellenére mindenki nagyon figyelt. Közben kialakult a törzsközönség is: habár a macskát még mindig Melinda óvónéni tartotta a kezében, engem is körbevett öt-hat apróság és vérbeli állatbarátokként viselkedtek. Az óramutatók is mintha sebesebben jártak volna, mert az ott eltöltött harminc-negyven perc nagyon hamar eltelt.

Mivel aznap a gyerekek nem csak a macskáról tanultak, és nekem is igyekeznem kellett a szerkesztőségbe, elbúcsúztam a gyerekektől, és Picurral az ölömbe hazarohantam. Ahogy megérkeztünk, a macska bemenekült az ágy alá, és senkivel sem óhajtotta megosztani óvodabeli élményeit. S hogy hány órát töltöttem el a kabátom „szőrtelenítésével", azt most nem árulom el.

vissza az elejére


Óriás oroszlánok és kenguruk földje

(7. oldal)

Hatalmas állatok éltek Ausztráliában, a Nullarbor-sivatagban 400 ezer évvel ezelőtt, de az emberek megjelenése után nem sokkal, 50 ezer évvel ezelőtt valamennyien kihaltak – erre utalnak azok a megkövesedett csontvázak, amelyeket nemrég fedeztek fel a Perth városától keletre lévő sivatag közepén különböző barlangokban.

A leletről a Nature című amerikai tudományos magazin legutóbbi számában számoltak be a kutatók. Három barlangból kerültek elő meglepően épen a csontok a Nullarbor-síkság közepén 2002 októberében, aztán még három expedícióra került sor, és a leleteket már az „ausztrál jégkorszak Rosetta-köveként" emlegetik.

A kutatócsoport 69-féle hajdani emlőst, madarat és hüllőt fedezett fel, köztük 8 új kengurufajt, némelyikük magassága elérte a három métert is. A leletek majdnem tökéletes állapotban maradtak meg, és előkerült az erszényes oroszlán első teljes csontváza is.

A leletek épségét az magyarázza, hogy egyrészt az állatok – amelyeknek csontvázait megtalálták – beleesetek az igen nehezen elérhető helyen lévő barlangokba, amelyeknek a nyílásai alig fedezhetők fel, ott pedig nem voltak kitéve az időjárás viszontagságainak.

Megdőlni látszik az az elmélet, hogy Ausztrália megafaunáját az éghajlatváltozás pusztította el. Az újabb vizsgálatok tanúsága szerint az első telepesek felégették az erdőket, hogy újabb meg újabb művelhető földekhez jussanak, s ezzel elpusztították a hatalmas állatok természetes otthonát jelentő növényi környezetet, ezért haltak ki a különleges fajok.

– Az ausztrál megafauna mindent kibírt, amivel a természet sújtotta fél millió éven át, de az emberi ténykedést már nem élte túl – mondta Richards Roberts a Wollongongi Egyetem geokronológusa.

Az oldalt szerkesztette: Farkas Imola

vissza az elejére


Gazdaság


Tizenkilenc százalékkal nőtt az autópiac 2006-ban

(8. oldal)

Tizenkilenc százalékkal nőtt a 3,5 milliárd euró értékűre becsült hazai autópiac tavaly, s a növekedés elsősorban az importautók iránti kereslet jelentős bővülésének tulajdonítható.

A hazai autógyártók és importőrök szövetségének (APIA) jelentéséből kiderült, hogy a hazai piacon értékesített gépkocsik száma 15,8 százalékkal emelkedett 2005-höz képest. Az új gazdára talált autók száma így meghaladta a 297 ezret. Az autópiac bővülése és az eladott gépkocsik aránya közötti különbség vélhetően a lízingelt autók miatt adódik, amelyeket még nem tekintenek eladott járműveknek.

Az autópiac növekedése elsősorban annak tulajdonítható, hogy 34 százalékkal nőtt az importjárművek értékesítésének aránya. A legnépszerűbb külföldi gépkocsi minálunk továbbra is a Renault, a francia autógyártónak annak ellenére sikerült megőriznie listavezetői pozícióját 21 390 autót értékesítve, hogy eladásai 1,9 százalékkal csökkentek 2005-höz képest.

Az értékesítési ranglistán alig 850 gépkocsival alulmaradva a Skoda következik, harmadik helyen pedig a Volkswagen áll 15 ezer eladott autóval.

A járműpiac növekedéséhez a hazai gépkocsik iránti kereslet bővülése is hozzájárult. Hazai gyártmányú autókból tíz százalékkal többet vásároltunk 2006-ban az előző évhez viszonyítva. A piacvezető továbbra is a Renault tulajdonában lévő Automobile Dacia, amely több mint 96 ezer gépkocsit értékesített. Őt követi jelentős lemaradással a Matiz gépkocsit is gyártó krajovai Daewoo autógyár, amely 23 ezer járművet adott el.

vissza az elejére


Jól megy a Logan külföldön

(8. oldal)

Tavaly 36,8 százalékkal 76 ezerre nőtt a piteşti-i Dacia-gyárban előállított Logan személygépkocsik értékesítése külföldön, ami az országban gyártott személygépkocsik 95 százalékát tette ki. A hazai autógyártók és importőrök adatai szerint az autóexport 36,4 százalékkal 80 ezerre, az import 34,5 százalékkal 137 ezerre emelkedett tavaly. A fő exportpiac továbbra is Franciaország, majd Spanyolország és Németország következik. Európán kívül Algéria a legnagyobb piac.

vissza az elejére


Eurokötvény – a második félévben

(8. oldal)

A második félévben 500 millió euró értékű kötvény kibocsátását tervezi a kormány – közölte Sebastian Vlădescu pénzügyminiszter. Románia utoljára 2003. szeptemberben adott ki eurokötvényt: 700 millió eurót hirdetett meg hét évre, ezt a nagy érdeklődésre tekintettel 1,2 milliárd euróra emelték. A kötvény induló hozamfelára 2,60 százalékpont volt az irányadó átlagos eurókamatcsere-hozam (mid-swaps) fölött. Az előző kibocsátás 2002. áprilisban volt, tíz évre 700 millió euróért.

Vlădescu tavaly júniusban említette először a kibocsátás tervét, de akkor még időpontot nem közölt, azt mondta, hogy az az ország hitelminősítésének javulásától függ.

A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő tavaly augusztus végén "BBB"-re javította a hosszú futamú hazai szuverén devizaadósság osztályzatát az addigi "BBB mínusz"-ról. Az új besorolás már csak egy fokozatra van a Magyarországra a Fitch és a Standard & Poor’s által egyaránt érvényben tartott "BBB plusz"-tól.

A Standard & Poor’s osztályzata Romániára "BBB mínusz", de a cég szeptemberben pozitívra javította az osztályzat kilátását az addigi stabilról.

A nemzetközi hitelminősítői gyakorlat "BBB mínusz" besorolástól tekinti erős megszorításokkal, spekulatív elemekkel terhelten, de már befektetésre ajánlottnak egy-egy adósság-kibocsátó adósságát.

vissza az elejére


Arad–Temesvár sztráda: indul az építés

(8. oldal)

Az idén megkezdődik az Arad–Temesvár autópálya építése. A befejezési határidő a jelenlegi tervek szerint 2009 november. A 270 millió eurós tervet az Európai Beruházásai Bank (EIB) és a kormány finanszírozza. Ugyanakkor az idén az autópálya-lízingek is elindulnak: a közlekedési minisztérium két autópályát akar magáncégeknek 5–20 évre lízingbe adni az idén júniusig. A cégek az autópályadíjakból és egyéb a működtetéssel kapcsolatos bevételből fedezhetnék a lízingdíjakat. A két lízingelhető autópálya – a Bukarest–Piteşti és a Bukarest–Konstanca – összesen 250 kilométer hosszú. Az ajánlatokat májusig várják olyan cégektől, amelyek a pénzügyi és műszaki felkészültséggel rendelkeznek az autópályák üzemeltetéséhez.

vissza az elejére


Jóváhagyták a fejlesztési térképet

(8. oldal)

Az Európai Bizottság a múlt héten jóváhagyta Románia, Bulgária és Ciprus „segélytérképét". Ez azokat a térségeket, körzeteket szabályozza, ahol az illető ország kormánya állami támogatást adhat a magánberuházásokhoz 2007 és 2013 között.

A döntés értelmében Románia egész területe térségi állami támogatásra jogosult a magánberuházásokhoz, mégpedig a beruházás elszámolható költségéhez képest az EU-ban lehetséges, maximálisan 50 százalékos támogatás erejéig, kivéve Bukarest körzetét, ahol a támogatás legföljebb 40 százalékos lehet.

Olyan térségekben lehet állami támogatást adni a magánberuházásokhoz, ahol az egy főre jutó GDP kisebb az EU átlag 75 százalékánál, és a legmagasabb támogatásintenzitás – 50 százalék – ott lehetséges, ahol az egy főre jutó GDP az EU-átlag 45 százalékát sem éri el.

A támogatás intenzitása alapesetben az 50 millió eurós elszámolható költségnél nagyobb beruházásokra vonatkozik. Az ennél kisebb beruházásokhoz az alapesetnél 10 százalékponttal nagyobb támogatás adható közepes vállalkozásoknak, illetve 20 százalékponttal nagyobb támogatás kisvállalatoknak.

vissza az elejére


Ezrek utasították el a verespataki bányatervet
Médiakampány az aranybányáért

(8. oldal)

Több mint hatezer személy utasította el a Verespatakon tervezett aranykitermelés tervét a képviselőház internetes honlapjára küldött hozzászólásában.

Az internetes fórum amolyan közvélemény-kutatás, noha a nézetek kifejtésének megvolt eddig a hivatalos formája is. Mintegy hétezer hozzászóló írta meg véleményét az internetes fórum keretében, 97 százalékuk egyértelműen ellenezte a ciántechnológiás eljárással tervezett aranykitermelést. Indokaik között elsősorban az szerepelt, hogy a beruházás szerintük egyaránt pusztító hatással lenne a környezetre, a tájra, a helyi kulturális örökségre, nem is beszélve a lakosság kényszerű kitelepítéséről.

Voltak, akik úgy gondolták: az aranykitermelés engedélyezési folyamata csak a hatóságok „magas fokú korrupciója" miatt juthatott ilyen előrehaladott stádiumba, s ha a végén engedélyezni fogják, az az említett hozzászólók szerint e „gyanú megerősítése" lesz.

A hozzászólók felháborodással fogadták azt is, hogy a beruházást tervező kanadai vállalat, a Gabriel Resources ötmillió eurós reklámkampányt folytatott a médiában tervének népszerűsítésére. Ebben gyerekeket is megszólaltatott (emiatt figyelmeztetést kapott a média-felügyelettől). E reklámok mondanivalója: a megszólalók örömüket fejezik ki amiatt, hogy a kitermelés megkezdésével egy időben a kilakoltatott családok szép új házakba költözhetnek, a gyermekek korszerű iskolába járhatnak majd.

A cég tavaly nyújtotta be környezeti hatástanulmányát, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy a kormány elbírálhassa, engedélyezi-e a projektet. E tanulmányt nemzetközileg elismert tudósok bírálták, az ország különböző pontjain összesen tizenhat közvitát rendeztek, ebből kettőt Magyarországon.

Korodi Attila környezetvédelmi államtitkár elmondta: a minisztérium már csaknem végzett a közvitákon felmerült kérdések és az ott elhangzott vélemények összesítésével, napokon belül hivatalosan átadja az anyagot a beruházónak, amelynek válaszolnia kell az említett kérdésekre.

Közel 6000 regisztrált kérdésről van szó, a jogszabály szerint a beruházót nem köti határidő az alapos válaszadásra vonatkozóan. Ha ez megtörténik, az illetékes – a környezetvédelmi minisztérium vezetése alatt álló – tárcaközi bizottság negyven napon belül köteles összeülni a beruházó válaszainak az értékelése céljából. Ha kell, visszakérdezhet egyes témákban, s csak akkor fog döntést hozni, amikor már minden szükséges információ a rendelkezésére áll. A kormány határozatban foglal majd állást arról, hogy megadja-e az engedélyt vagy sem. Figyelembe veszi annak a hattagú vegyes bizottságnak a véleményét is, amelyben két magyarországi, két romániai és két független európai uniós szakértő vesz részt.

Korodi Attila szerint a Gabriel Resources médiakampánya teljesen felesleges az engedélyezési folyamat szempontjából, azt úgysem fogja befolyásolni, hiszen kizárólag a szakmai szempontok fognak érvényesülni.

A Gabriel Resources leányvállalatán, az RMGC-n keresztül készül megvalósítani a beruházást (ennek 80 százalékos főrészvényese, a fennmaradó 20 százalék a Minvest állami bányatársaságé).

Európa legnagyobb külszíni aranybányáját szeretné megnyitni Verespatak mellett. E helyen legalább 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt rejt a föld. A kitermelést tizenhét évre tervezik, ez alatt a cég több mint négymilliárd dolláros bevételre és több száz millió dolláros nyereségre számít. Mivel a kitermelés ciántechnológiával folyna, a projektnek környezeti kockázatai vannak.

Az oldalt szerkesztette: Tibori Szabó Zoltán

vissza az elejére


Egészségügy


A mértéktelen és a mértékletes alkoholfogyasztásról

(9. oldal)

Az alkoholfogyasztás témája – legyen szó akár mértékletes, akár mértéktelen alkoholfogyasztásról – olyan dolog, amely időnként és néhol sok vitát kavar. A probléma egész társadalmunkat érinti. Mindenki be tudna számolni a környezetében, ismeretségi körében történt tragikus esetekről, amelyekben az alkoholnak döntő szerepe volt: betegségről, szétesett családokról, családi erőszakról, anyagi romlásról vagy balesetről. Közhely, hogy a baleseteknek és erőszakos cselekedeteknek, bűntényeknek legkevesebb harmadrészében (mások szerint felében) felmerül az alkohol problémája. Kevesekben tudatosul azonban, hogy ezeknek az eseteknek a főszereplője nem mértékletes fogyasztó, aki éppen felhajtott egy pohár alkoholos italt, hanem – rendőri szakzsargonnal élve – „italozó életmódot folytató" személy.

De tekintsük a problémát orvosi, egészségnevelői szemmel. Hogy tudjuk, miről is beszélünk, meg kell tudnunk egyet-mást magáról az alkoholbetegségről. Erről a legtöbben nem tudnak eleget. Furcsának tűnhet ugyan ez a kijelentés, hiszen mindenki ismer alkoholbetegeket: „ott hevernek előttünk az utcán"! Mégis sok minden ezzel a betegséggel kapcsolatban nem tudatosul az emberekben. Ezért – a teljesség igénye nélkül – szóljunk egy pár szót erről.

Mi az alkoholizmus?
Erre nézve rengeteg meghatározás született. A betegséget csak látszólag egyszerű leírni. Más szenvedélybetegséggel könnyebb dolgunk van – heroinista az, aki heroint szokott adni magának. De ha azt mondanánk, hogy „alkoholista, aki alkoholt szokott fogyasztani", ebbe beletartozna a Föld majdnem teljes lakossága, és nem érnénk semmit a definíciónkkal. Próbáljunk másikat: „Aki függő!" Na, de ki a függő? Aki „szokott inni", nyilván. „Hát én szoktam inni, de nem vagyok függő! És különben is, mindenki szokott alkoholt fogyasztani!" – mondják sokan. Na jó, akkor folytassuk: „– Aki sokat iszik!"

De mennyi a sok?
Hát akkor: „Sok, ha valakinek baja származik belőle!" „– Mi az, hogy baj? Hogy kirúgtak a munkahelyemről? Hiszen azt is kirúgják, aki nem is iszik semmit! Hogy megvertem a feleségemet? Na és? Mással is előfordulhat!" – válaszolják erre. Próbálkozzunk tovább: „– Aki nem bírja alkohol nélkül!" „– Honnan tudod te, hogy nem bírom nélküle?" ... És így tovább, és így tovább, a végtelenségig...

Német kutatók megunták a lezárhatatlan sakk-végjátékra emlékeztető vitát, az asztalra ütöttek, és kidolgoztak egy verítékszagú definíciót, amely ilyenszerűen hangzik (a számokat szándékosan nem idézem): „Alkoholista az a személy, aki legalább ennyi és ennyi időn keresztül naponta átlag több mint ennyi és ennyi alkoholt fogyaszt, ezenkívül egy év alatt legalább ennyiszer előfordult minimum egyike a következőknek: szabálysértést követett alkoholfogyasztás után (pl. autót vezetett), munkaidő alatt vagy előtte X órával alkoholt fogyasztott, sporttevékenység alatt, terhesség idején alkoholt fogyasztott, stb., stb."

Nem folytatom, mert a gyakorlatban sajnos még ez a definíció is használhatatlan: ki tud utánajárni a sok részletnek?

Sok népies meghatározás is van, pl. „a pohár fogja az embert, nem az ember a poharat" vagy szellemeskedő, nyegléskedő, pl. „alkoholista az, aki többet iszik, mint a kezelőorvosa".

De ha körülményes is meghatározni magát a betegséget, van egy nagyon jellegzetes, diagnosztikus értékű tünete, éspedig: az alkoholbeteg képtelen a mértékletes alkoholfogyasztásra, mértékletes alkoholfogyasztás lévén 20–40 g abszolút alkoholnak megfelelő mennyiségű ital elfogyasztása. Tehát: ha valaki megiszik 1–2 pohár italt, és utána nem tud „leállni" – muszáj neki még jó néhány italt lenyelni – akkor biztos, hogy alkoholbeteg. Nem arról van itt szó, hogy mondjuk, valaki zúgolódik, ha meccsnézés közben elviszik előle a második üveg sört. Hanem másról. Az érintettek – és családtagjaik – nagyon is jól ismerik a dolgot: ha X megivott délelőtt egy féldecit, estig biztos elmegy egy fél liter pálinka. Talán meg tudja állni, hogy egyáltalán ne igyon, (a betegség késői stádiumában azt sem), de ha egyszer elkezdi, sehogy sem tudja abbahagyni...

Nagyon fontos volna, hogy ezt a tünetet mindenki ismerje. Miért? Az alkoholista környezete (s eleinte maga a beteg is) általában azt szeretné elérni, hogy az illető mértékletesen fogyassza az alkoholt, tehát idejében „álljon le". „Igyál, de kevesebbet!" – javasolják „jóakarói". És jellemgyengének, önmagán uralkodni képtelennek tartják, mivel ezt nem tudja megtenni. A beteg is így érez!

Pedig nem ott a jellemgyengeség, hogy nem áll le – a betegnek egész egyszerűen ez nem áll hatalmában – hanem ott, hogy egyáltalán nekifog az alkoholfogyasztásnak, miután néhányszor már megjárta, hogy nem tudta idejében abbahagyni. Mélyen elítélendő, ha a környezet lehetetlent kíván az alkoholistától: mármint, hogy igyon, de keveset, attól, akinek egyébként az égvilágon semmi baja nem lenne, ha valamikor – talán gyerekkorában – nem kínálták volna meg egy kis alkoholos itallal!

Bizonyított tény, hogy az alkoholista szervezete élettanilag másképp reagál az alkoholra, mint a nem alkoholistáé – még akkor is, ha évek óta nem ivott. Tulajdonképpen egy anyagcsere-jellegzetességről van szó, amelynek kialakulásában úgy öröklött (veleszületett), mint szerzett (életmódból adódó) tényezők is szerepet játszanak. Ebből a szempontból némileg hasonlít a helyzet a 2. típusú (felnőttkori) cukorbetegséghez. A helytelen életmód hozzájárul ugyan, de a betegség csak annál jelenik meg, aki a hajlamosító géneket örökölte.

Szeretném kihangsúlyozni, hogy az örökletesség, az anyagcsere-jellegzetesség ténye nem menti fel felelőssége alól az alkoholistát.

Szőcs Ottó,
dietetikus, a Pro Medical Center orvosa

vissza az elejére


Házi fertőtlenítés mikrohullámú sütővel

(9. oldal)

Az otthoni ételmérgezések megelőzhetőek lennének, ha a mosogató szivacsokat naponta 2 percig mikrohullámú sütőben melegítve sterilizálnák, ez ugyanis elegendő ahhoz, hogy a hőhatás megölje a szivacsokban, dörzsikben, illetve konyharuhákban tenyésző kórokozók 99 százalékát – állítják amerikai tudósok.

Mint Gabriel Britton professzor (University of Florida) az Amerikai Környezet-egészségügyi Társaság folyóiratában (Journal of Environmental Health) kísérletsorozatáról beszámolt, mindenféle kórokozót tartalmazó szennyvíz-keveréket készítettek, amelyben székletből származó baktériumok, vírusok, paraziták és baktérium spórák is voltak, és ebben mártották a konyhai szivacsokat, illetve dörzsiket.

A szennyezett mosogató eszközöket ezután különböző ideig mikrohullámú sütőben melegítették, s vizsgálták a hatást. Teljes teljesítményen két percnyi mikrózás elpusztította a baktériumok 99 százalékát, ezen belül az Escherichia coli baktériumok már 30 másodperc után elhaltak, a talajjal érintkező zöldségekben gyakori, és a sugárzást, hőt, illetve a mérgező vegyszereket jól tűrő Bacillus cereus spórák is teljesen megsemmisültek négy percnyi mikrózástól.

A csapat megnézte, lehet-e szennyezett injekciós tűket sterilizálni mikrohullámú sütővel. Azt tapasztalták, hogy lehetséges, de ez hosszabb időt igényel, a Bacillus cereus spóráinak elpusztításához például 12 perc kellett.

Nagy-Britanniában évente milliónál több ember él át kisebb-nagyobb ételmérgezést. Az ételmérgezés forrása leggyakrabban a mosogató szivacs és a konyhai törlőruha, itt telepednek meg a nyers tojásból, nyers húsból és a növények táptalajából származó baktériumok és vírusok, amelyek a nedves környezetben elszaporodnak. A mosogatószivacsok tetemes mennyiségű baktériumot tartalmaznak, s ezek között gyakran van coli és a salmonella bacilus is.

A háziasszonyok a mosogatógépben gyakran a szivacsokat és a dörzsiket is kimossák, ahelyett, hogy a mikrohullámú sütőbe tennék, noha a géppel ellentétben a mikrós kezelés valóban fertőtlenít, s rendszeres alkalmazás esetén napi két perc is elég. Jó tudni, hogy a mikrohullámú sütőben a fertőtlenítő hatást a hő, nem pedig a sugárzás okozza, s hogy a szivacsokat tanácsos nedvesen betenni, nehogy a száraz anyag meggyulladjon – olvasható a BBC brit közszolgálati műsorszóró honlapján.

vissza az elejére


Alkoholista mamák védett magzatai

(9. oldal)

Koleszterin adagolásával megelőzhető, hogy az alkoholista kismamák magzatai károsodásokat szenvedjenek – vélik az észak-karolinai Duke Egyetem kutatói.

A felfedezés lényege, hogy koleszterinpótlóval megakadályozható, hogy az alkoholista anyukák magzatainál fejlődési rendellenességek forduljanak elő.

Eddig zebrahalakon vizsgálták a módszert, mert ezeknek a tudományos kutatások során gyakran alkalmazott halaknak ugyanolyan proteinek kontrollálják a korai fejlődését, mint az emberekének. E proteinek egyike (SHH) kulcsszerepet játszik az idegrendszer, a fej, az arc, szív és a végtagok kialakulásában – főleg ezeket a részeket érinti a magzatkori alkoholos szindróma –, de csak akkor aktivizálódik, ha koleszterinnel létesít kötést, az alkohol viszont csökkenti a koleszterinszintet.

Miután a kutatócsoport alkohol hatásának tette ki a zebrahal-embriókat, és megállapította, hogy az SHH protein ugyan normális mennyiségben van jelen, de az általa ellenőrzött gének kifejeződése elmarad a normálistól, ami az emberi magzat esetében az alkohol-szindrómához vezet. Azokban az esetekben azonban, amikor a kutatók az alkohol előtt koleszterint adagoltak az embriónak, nem jelentkeztek veleszületett rendellenességek.

vissza az elejére


A két szívű asszony

(9. oldal)

Két szívvel él egy 27 éves montenegrói nő, de csak most vették észre nála a rendellenességet – írta a Dan című podgoricai lap.

A fiatal nő, aki négy gyermek anyja, légzési panaszokkal kereste fel lakóhelyén, az észak-montenegrói Beranában a kórházat. Az ultrahangos vizsgálatnál kiderült, hogy két, nagyjából azonos nagyságú szíve van, de azok nem működnek azonos intenzitással.

Smajo Sabotic kardiológus arról is tájékoztatta az újságot, hogy a két szíven kívül a nőnek két aorta íve van, de csak egy aortája.

Az orvos feltevése szerint a paciense sziámi iker, de a testvére nem született meg, és övé lett az ikertestvére szíve is.

A normális állapotot csak műtéttel lehetne helyreállítani úgy, hogy a fiatal nő egyik szívét eltávolítják, de ez életveszélyes beavatkozás lehet – tette hozzá Sabotic kardiológus.

Az oldalt szerkesztette: Farkas Imola

vissza az elejére


Mozaik


Jogszolgálat

(10. oldal)

E. P., Kolozsvár: Van e lehetőség otthon végzett munkára, és ezt szabályozza valamilyen törvény?

Válasz: A Munkatörvénykönyv (2003/53. számú törvény) külön fejezetben (IX. fejezet) foglalkozik ezzel a lehetőséggel. A 105-107. szakasz a következőket írja elő: lakhelyen dolgozó munkavállalóknak tekintik azokat, akik munkahelyi beosztásuk szerinti tevékenységüket otthon, lakhelyükön végzik. Hivatali teendőik végzéséért a lakhelyen dolgozó munkavállalók munkaprogramjukat maguk határozzák meg. A munkaadónak jogában áll a lakhelyen dolgozó munkavállaló munkáját ellenőrizni, az egyéni munkaszerződésben foglalt feltételek szerint.

A lakhelyen végzett munkára vonatkozó egyéni munkaszerződést csak írásban lehet megkötni, és annak az általános, kötelező adatok mellett (ezt a törvény a 17. szakaszában sorolja fel, például – a felek adatai, a munkahely megnevezése, hatáskörök, kockázatok, időtartam, alapbér és egyéb bér természetű jövedelem, munkaidő, pihenőidő, felmondás, próbaidő) tartalmaznia kell a következőket:

a) annak kifejezett előírását, hogy a munkavállaló otthon dolgozik;

b) a munkaprogramot, amelynek keretében a munkaadó jogosult lakhelyen dolgozó munkavállalójának tevékenységét ellenőrizni, és fel kell tüntetni az ellenőrzés konkrét lebonyolítási módját is;

c) a munkaadó kötelezettségét, hogy a lakhelyen dolgozó munkavállaló lakhelyére szállítsa a tevékenységéhez szükséges anyagokat és nyersanyagokat, illetve tőle elszállítsa a készterméket.

A lakhelyen dolgozó munkavállalót megilletik a törvényben és az alkalmazott kollektív munkaszerződésben előírt mindazon jogok, amelyeket a munkaadó székhelyén dolgozó munkavállalók élveznek. A kollektív munkaszerződésben a lakhelyen végzett munkával kapcsolatos egyéb sajátos feltételek is megállapíthatók.

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Január 29., hétfő

(10. oldal)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

100 Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25.)

1,32/1,36

3,38/3,43

2,595/2,650

Western Union – szolgáltatás a Sora, Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25., Victor Babeş 33/A és Magyar/22. Dec. 1989 u. 137. szám alatti váltóirodákban.

A Román Nemzeti Bank árfolyamai (január 30., kedd)

1 euró = 3,4047 lej, 1 USD = 2,6358 lej, 100 magyar forint = 1,3258 lej.

vissza az elejére


Egy perc derű

(10. oldal)

Arisztid a székek alatt kúszik az előadás alatt a moziban.
– Mit csinálsz, Arisztid? – kérdezi tőle Tasziló.
– Elvesztettem a kahamellcukhot.
– És ezért zavarod az előadást?
– Igen, kéhlek, meht benne mahadt a fogsohom...

vissza az elejére


MOZI

(10. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – Véres gyémánt – amerikai. – Vetítés: 14, 17, 20, 23.

GYŐZELEM – Apocalypto – amerikai. – Vetítés: 13, 16, 19, 22.

MŰVÉSZ – Kebab kapcsolat – német. – Vetítés: 14.30, 17, 19.30, 22.

DÉS

MŰVÉSZ – Holiday – amerikai. – Vetítés: 17, 19.15; péntek, szombat, vasárnap 21.30 órától is, kedvezménnyel.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – Eragon – amerikai. – Vetítés: 17.30, 20; péntek, szombat, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel: 17.30.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – A Tégla – amerikai. – Vetítés: 17, 19.30; péntek, szombat, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel 17 órától.

vissza az elejére


SZÍNHÁZ

(10. oldal)

MAGYAR SZÍNHÁZ

Január 31-én, szerdán este 8 órakor: Szophoklész: Oidipusz király – stúdió-előadás. Rendező. Mihai Măniuţiu. – CSAK 18 ÉVEN FELÜLIEKNEK!

Február 2-án, pénteken este 8 órakor: Visky András: Hosszú Péntek – stúdióelőadás. CSAK 14 ÉVEN FELÜLIEKNEK.

ROMÁN SZÍNHÁZ

Ma, január 30-án, kedden este 7 órakor: Shakespeare: Lear király. Rendező: Tompa Gábor.

Február 3-án, szombaton este 7 órakor: Gogol: Egy őrült naplója. Rendező: Anton Tauf.

EUPHORION STÚDIÓ

Január 31-én, szerdán este 7 órakor: Irene Welsh: Transpotting.

vissza az elejére


OPERA

(10. oldal)

MAGYAR OPERA

Február 1-jén, csütörtökön este fél 7 órakor: Verdi: Falstaff. Vezényel: Hary Béla. Rendező: Kincses Elemér.

ROMÁN OPERA

Január 31-én, szerdán este 7 órakor: Puccini: Bohémélet. Vezényel: Horváth József. Rendező: Emil Strugaru.

vissza az elejére


ZENE

(10. oldal)

BÁNFFY-PALOTA

Január 31-én, szerdán du. fél 5 órakor a Művészeti Múzeum Tonitza termében: Georgiana Fodor zongoraestje. Műsoron: Bach-, Beethoven-, Chopin- és Skriabin-művek.

vissza az elejére


SPORT


LABDARÚGÁS
Bajnokságról bajnokságra

(12. oldal)

Tovább menetel az Inter
A listavezető Milánói Internazionale immáron 14. győzelmét aratta a Sampdoria vendégeként az olasz Seria A 21. fordulójában, és továbbra is megállíthatatlannak tűnik. A hazaiak már a 7. perctől emberhátrányban futballoztak, mivel Delvecchio előbb megrúgta Cesar kapust, majd a reklamáló Materazzit simán lefejelte. A 18. percben Ibrahimovic tüzelt nagy erővel kapura, Castellazzi ezt még kiütötte, Adriano résen volt, de lesen is, így a gól érvénytelennek minősült. Az első találat a 37. percben született, ekkor a Juventustól igazolt Ibrahimovic zörgette meg a hálót, majd a második játékrész közepén Maicon is betalált, kialakítva a 2–0-s végeredményt.

Eredmények: Sampdoria–Milánói Internazionale 0–2, Fiorentina–Livorno 2–1, AC Milan–AC Párma 1–0, Cagliari–Reggina 0–2, AS Róma–Siena 1–0, Messina–Ascoli 1–2, Atalanta–Calcio Catania 1–1, Chievo–Empoli 0–0, AC Palermo–SS Lazio 0–3 és Torino–Udinese 2–3. A tabellán:

1. Inter 21 18 3 0 46–17 57
2. Róma 21 14 4 3 43–17 46
3. Palermo 21 12 3 6 37–26 39
4. Lazio 21 9 6 6 33–18 30
5. Catania 21 8 6 7 29–36 30
6. Empoli 21 7 8 6 19–19 29
7. Udinese 21 8 5 8 23–25 29
8. Atalanta 21 7 7 7 36–32 28
9. Milan 21 9 8 4 26–17 27
10. Sampdoria21 6 6 9 28–30 24
11. Siena 21 5 10 6 18–22 24
12. Livorno 21 5 8 8 21–32 23
13. Fior.entina 21 11 4 6 33–21 22
14. Cagliari 21 4 10 7 16–23 22
15. Torino 21 5 7 9 17–27 22
16. Chievo 21 4 6 11 21–30 18
17. Reggina 21 7 6 8 26–28 16
18. Messina 21 3 7 11 21–36 16
19. Párma 21 3 6 12 17–36 15
20. Ascoli 21 2 6 13 16–34 12

A Sevilla vendégként diadalmaskodott
A spanyol Primera División 20. fordulójában győztek a lista élén állók, de nagy meglepetéseket is jegyezhettünk. A Sevilla a Levante otthonába látogatott, és félóra alatt meg is szerezte a vezetést Kanouté révén. A második játékrészben aztán igazi gólzáport láthatott a közönség, előbb Kerzsakov duplázta meg a vendégek előnyét, majd Tommassi öngólja el is döntötte a meccset. Ennek ellenére a Levante nem adta fel, a 68. percben Dehu révén szépítettek, majd Reggi is lőtt egyet. Nagy bravúr lehetett volna, ha kiegyenlítenek, ám ez nem történt meg, sőt, Alfaro lőtt még egyet a vendégektől, a végeredmény így 2–4 lett. Nagy meglepetésre a Real Madrid a Villarreal otthonában vereséget szenvedett, az utolsó helyen álló Gimnastic 4–0 arányban verte az Espanyolt, a Valencia pedig a Betis otthonában kapott ki.

Eredmények: Real Betis Sevilla–Valencia 2–1, Barcelona–Celta Vigo 3–1, Nástic Tarragona–Espanyol Barcelona 4–0, CF Getafé–CD Osasuna 2–0, Real Sociedad–Athletic Club Bilbao 0–1, Real Zaragoza–Deportivo La Coruña 1–1, RCD Mallorca–Recreativo de Huelva 2–1, UD Levante–FC Sevilla 2–4, Villarreal–Real Madrid 1–0 és Atlético de Madrid–Racing Santander 1–0. A sorrend:

1. Barcelona 20 12 6 2 43–18 42
2. Sevilla 20 13 2 5 41–21 41
3. R. Madrid 20 12 2 6 28–17 38
4. Valencia 20 11 3 6 29–17 36
5. Atlético 20 10 6 4 26–14 36
6. Zaragoza 20 9 5 6 31–21 32
7. Getafé20 9 5 6 18–13 32
8. Recreativo 20 9 3 8 29–27 30
9. Villarreal 20 8 5 7 19–24 29
10. Osasuna 20 8 2 10 27–26 26
11. Espanyol 20 6 8 6 28–22 26
12. Santander 20 6 8 6 19–24 26
13. Mallorca 20 6 5 9 18–28 23
14. Deportivo 20 5 8 7 15–25 23
15. Athletic 20 5 7 8 23–28 22
16. Betis 20 5 6 9 21–27 21
17. Celta 20 5 6 9 22–29 21
18. Levante 20 4 7 9 18–30 19
19. Sociedad 20 2 7 11 12–27 13
20. Nástic 20 3 3 14 20–39 12

FA Kupa eredmények
Az angol FA Kupában a legjobb 16 csapat közé jutás volt a tét. Több mérkőzést is újra játszanak, mivel az eredmény döntetlennel zárult.

Eredmények: Arsenal–Bolton Wanderers 1–1, Manchester City–Southampton 3–1, Chelsea–Nottigham Forrest 3–0, Wolwerhampton Wanderers–West Bromwich Albion 0–3 (Gera Zoltán a 78. percben állította be a végeredményt), Manchester United–Portsmouth 2–1, Fulham–Stoke City 3–0, Blackpool–Norwich City 1–1, Crystal Pa- lace–Preston North End 0–2, Derby County–Bristol Rovers 1–0, Birmingham City–Reading 2–3, Barney–Plymouth Argyle 0–2, Tottenham Hotspur– Southend United 3–1, Ipswich Town–Swansea City 1–0, Bristol City–Middlesbrough 2–2, West Ham United–Watford 0–1 és Luton Town–Blackburn Rovers 0–4.

Botlott a Bayern
Németországban most járt le a téli szünet, a Bundesliga 18. fordulójában pedig újabb meglepetések születtek. Felix Magath csapata, a Bayern München a Dortmund otthonába látogatott, és el is bukta a tavaszi nyitómérkőzést. A Borussia nagyon jól kezdte a játszmát, Frei már a 12. percben talpra állította a közönséget, de öröme nem sokáig tartott, hiszen van Buyten kiegyenlített, majd a félidő hajrájában Makaay is betalált, így már a vendégeknél volt az előny. A hazai sikert a második félidei játék határozta meg, nagyon elszántan játszottak a dortmundiak, három perc alatt megfordították a mérkőzést, az eredményt pedig a lefújásig tartották.

Eredmények: Werder Bremen–Hannover ’96 3–0, Aachen–Bayer Leverkusen 2–3, Arminia Bielefeld–Hamburger SV 1–1, Hertha Berlin SC–VfL Wolfsburg 2–1, VfL Bochum–Mainz 0–1, 1. FC Nürnberg–VfB Stuttgart 4–1, Eintracht Frankfurt–FC Schalke 04 Gelsenkir-chen 1–3, Energie Cottbus–Borussia Möchengladbach 3–1 és Borussia Dortmund–Bayern München 3–2.

Az élboly: 1. Bremen 39 pont (50–22), 2. Schalke 39 (32–18), 3. Bayern 33, 4. Stuttgart 32, 5. Hertha 30, 6. Leverkusen 28.

Ismét pontokat hullajtott el a Lyon
A francia Ligue 1 22. fordulójában a listavezető Olympique Lyon pontokat veszített hazai pályán a Nice csapatával szemben. A mérkőzés érdekessége, hogy a mindössze néhány hete az Aston Villából érkező cseh Milan Baros a bemutatkozó mérkőzésén gól szerzett csapatának, ezzel egyenlített ki a Lyon, győzni azonban már nem volt képes.

Eredmények: Lens–Saint-Étienne 3–3, AJ Auxerre–Nancy 2–0, Stade Rennes–Valenciennes 1–0, Paris Saint-Germain–Sochaux 0–0, Toulouse–Troyes 1–1, Nantes–Lorient 0–2, Bordeaux–OSC Lille 0–1, Sedan–AS Monaco 0–1, Olympique Lyon–Nizza/Nice 1–1 és Le Mans–Olympique Marseille 2–0.

Az állás: 1. Lyon 51 pont, 2. Lille 38, 3. Lens 37, 4. Marseille 36, 5. St-Etienne 35 (36–27), 6. Sochaux 35 (24–22).

KONRÁD SZABOLCS

vissza az elejére


Sikeres teremfoci bajnokság Nagyenyeden

(12. oldal)

Tizenegy magyarlakta helység csapata jelent meg az Ovidiu Hulea elnevezésű modern tornacsarnokban a megyei RMDSZ által a múlt hét végén szervezett megmérettetésre. A vetélkedőt immár másodszor írták ki.

A fiatal futballisták a hosszú passzos, ütközéses játékstílust erőltették, hiszen kevésbé volt alkalmuk termekben gyakorolni. Ezért a tornatanárokból álló bíróknak gyakran kellett a sípjukba fújniuk, szerencsére azonban komolyabb sérülés nem történt.

Az orvosi felügyeletet dr. Brendus Gyula és Tájai Katalin asszisztensnő biztosították.

Az elődöntőkbe Magyargombás, Magyarlapád, Felvinc és Székelykocsárd csapatai kerültek.

Eredmények: Lapád–Felvinc 3–0 és Marosgombás–Székelykocsárd 2–2, 11-es rúgásokkal 5–4. A döntőben a magyarlapádiak 4–2 arányban diadalmaskodtak a marosgombásiak felett, és megnyerték a tornát.

A harmadik helyért folyó küzdelemben a felvinciek bizonyultak jobbnak.

A végső sorrend : 1 Magyarlapád, 2. Magyargombás, 3. Felvinc, 4. Székelykocsárd.

A győztesek egy aranyosgyéresi magáncég által készített üvegkupát, diplomákat és érmeket kaptak. A legjobb játékos címet Bodóczi József, a legjobb kapus címet Domokos Attila kocsárdi játékosok érdemelték ki.

A díjátadás alkalmával Rácz Levente megyei elnök megköszönte a részvételt és a jó játékot, és felhívta a figyelmet a sportszerű játékra. A siker érdekében sokat tettek főszervezőként Bíró András és a szövetség minden alkalmazottja.

Az anyagi alapot a Communitas biztosította.

BAKÓ BOTOND

vissza az elejére


KOSÁRLABDA
Rákbeteg diáklányért játszanak

(12. oldal)

Mircea Cristescu, a Kolozsvári U-Mobitelco férfi kosárlabda-csapat ügyvezető igazgatója a szokásos beszámolón a megtizedelt együttessel, és a cserék kevés tapasztalatával magyarázta a hét végi temesvári

vereséget. A következő bajnoki találkozó érdekessége, hogy a kosárlabda-csapat és az országos rákellenes szövetség együttműködése eredményeként egy nappal a rákellenes küzdelem világnapja előtt, a február 3-i Otopeni SC elleni találkozó előtt tombolajegyeket árulnak, amelynek bevételével a 21 éves Bianca Ştef egyetemistát segítik. A fehérvérűségben szenvedő, egyébként egyszerre két egyetemet is végző diáklány megmentéséhez gerincvelő átültetés szükséges, a külföldi műtét 105 ezer euróba kerül. Bianca családja csak kis hányadát (3500 euró) tudta összeszedni, ezen próbálnak segíteni. Cristescu nyilatkozata szerint meg-próbálják a mérkőzés teljes bevételét erre a nemes célra fordítani. A tombolán egyébként fődíjként egy európai fővárosba szóló menettérti repülőjegyet, ezenkívül pedig 4-en vacsorát nyernek egy elegáns vendéglőben.

A szurkolókra, persze, nemcsak ezért van nagy szükség. Az együttes kisebb hullámvölgyben van, ezért elkel majd a biztatás szombaton 17 órától.

PÓKA JÁNOS ANDRÁS

vissza az elejére


KÉZILABDA
3 másodpercre a dicsőségtől

(12. oldal)

A negyeddöntők előtt elbukott a magyar válogatott: három másodperccel a vége előtt kapott góllal 26–25 (12–15)-ös vereséget szenvedett az orosz csapattól a németországi világbajnokság középdöntőjében. Ez volt a magyar együttes 100. vb találkozója.

A vereség azt jelenti, hogy Skaliczki László szövetségi kapitány együttese csak a 9. helyért maradt küzdelemben. A keddi ellenfél: Szlovénia.

*

Eredmények:

a 23. helyért: Katar–Ausztrália 36–22;
a 21. helyért: Angola–Grönland 29–28;
a 19. helyért: Brazília–Marokkó 36–29;
a 17. helyért: Egyiptom–Kuvait 26–22;
a 15. helyért: Koreai Köztársaság–Argentína 38–31;
a 13. helyért: Norvégia–Ukrajna 32–22.

Középdöntő, 4. (utolsó) forduló:

I. csoport (Dortmund és Halle): Németország–Izland 33–28, Lengyelország–Szlovénia 38–27 és Franciaország–Tunézia 28–26.

A csoport végeredménye: 1. Lengyelország 8 pont, 2. Német-ország 8, 3. Izland 6, 4. Franciaország 6, 5. Szlovénia 2, 6. Tunézia 0 – azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmények döntöttek.

II. csoport (Mannheim): Horvátország–Spanyolország 29–28, OROSZORSZÁG–MA-GYARORSZÁG 26–25 és Dánia–Csehország 33–29.

A csoport végeredménye: 1. Horvátország 10 pont, 2. Dánia 6, 3. Spanyolország 6, 4. Orosz-ország 4, 5. MAGYARORSZÁG 4, 6. Csehország 0.

vissza az elejére


Erdei Zsolt hetedszer

(12. oldal)

Az esélyeknek megfelelően ismét megvédte címét Erdei Zsolt, a Boksz Világszervezet (WBO) félnehézsúlyú világbajnoka, miután technikai kiütéssel legyőzte az amerikai Danny Santiagót a düsseldorfi gálán.

Az oldalt szerkesztette: Póka János András