Felfüggesztette tisztségéből Nagy Zsoltot az államfő
Porcsalmi Bálint lesz az ideiglenes miniszter?

(1. oldal)

Băsescu ügyészeinek célkeresztjében Nagy Zsolt miniszter

Bekövetkezett tegnap az, ami már régóta várható volt: felfüggesztette miniszteri tisztségéből Nagy Zsoltot Traian Băsescu államfő, mivel az informatikai és távközlési tárcavezető ellen büntetőjogi eljárást folytat a főügyészség. A döntés senkit nem lepett meg, az időpont kiválasztását viszont nem látszik indokolni olyan elem, amely az eljáráshoz kapcsolódik. Ezért újabb tápot kapott az a vélekedés, miszerint Nagy Zsolt meghurcoltatása politikai indíttatású. Băsescu éppen azon a napon határozott úgy, hogy zöld jelzést ad a felfüggesztési rendeletnek, amikor Nagy Zsoltnak újabb kihallgatáson kellett megjelennie az ügyészségen. A miniszterelnök határozza el, hogy a következő másfél hónapban ki vezeti majd a minisztériumot. Szóba jöhet Porcsalmi Bálint államtitkár, aki januártól tölti be ezt a posztot. Kelemen Hunor azt reméli, hogy az ügyészek minél hamarabb bíróság elé állítják az RMDSZ politikusát, hogy bebizonyíthassa ártatlanságát. (Részletek a 4. oldalon)

vissza az elejére


Családi nyaralás hitelbe

(1. oldal)

Elkezdődött a nyaralások időszaka, ennek ellenére sokan pénzhiány miatt nem választottak úti célt, és lemondtak a családi vakációzásról. Pedig ma már akkor is van lehetőségünk elutazni pár hétre, hogyha az év során nem sikerült összespórolni a szükséges összeget. Rendelkezésre állnak ugyanis a bankok és takarékpénztárak ajánlatai, amelyek kifejezetten nyaralásra, utazásra folyósítanak – gyakran igen előnyös – hitelt. A kölcsönözhető összeg legkevesebb 300, legtöbb 35 000 lej között változhat, a hitel a bankok többségében három hónaptól öt éves futamidőre igényelhető. A takarékpénztártól azonban akár 10 éves lefutásra is kérhetünk hitelt. A bankok kedvező kamatot, sőt „türelmi időt" is ajánlanak, a hagyományos hitel mellett pedig lehetőség van úgynevezett utazási kártya kiváltására is, amin keresztül nyereményjátékokon is részt vehetünk.

vissza az elejére


Leszavazták a PD bizalmatlansági indítványát

(1., 4. oldal)

Nem fogadta el a parlament a Demokrata Párt (PD) által benyújtott, A Tăriceanu-kormánynak mennie kell! című bizalmatlansági indítványt. A szenátus és a képviselőház tegnapi együttes ülésén 115-en szavaztak az indítvány mellett, 112-en ellene, 153-an pedig tartózkodtak. Ahhoz, hogy a PD kezdeményezése eredményes legyen, 235 pro szavazatra lett volna szükség.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az RMDSZ természetesen nem szavazott saját kormányuk bukására. A liberálisokkal és a demokratákkal hosszasan egyeztető-alkudozó Szociáldemokrata Párt (PSD) végül egy áthidaló megoldást választott: részt vett a vitán, a szavazáson viszont tartózkodott. Hasonlóan cselekedett a Nagy Románia Párt (PRM) is. A Konzervatív Párt (PC) utolsó percben úgy döntött: képviselőik és szenátoraik vagy ellene voksolnak, vagy tartózkodnak a szavazáson, hiszen ez a bizalmatlansági indítvány nem a kormányról szól, hanem a PNL és a PD közti harc egyik epizódja. A PD és mindenkori szövetségese, a Liberális Demokrata Párt (PLD) egyedül a függetlenekre számíthatott, és a nem magyar nemzeti kisebbség néhány tagjára.

A demokraták szerint a népszavazás azt bizonyította: Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök elvesztette legitimitását, nincs mit keresnie többé a kormány élén.

A PD-sek úgy vélik: a jelenlegi kormány a leggyengébb 1989 óta. Ez a bizalmatlansági indítvány ugyanakkor jó alkalom arra is, hogy a PSD színt valljon. Emil Boc bejelentette: amennyiben az indítványt nem szavazzák meg, a PD továbbra is ellenzékben marad. A politikus elmondta azt is: tudomása van egy, a liberálisok és a szociáldemokraták közötti titkos dokumentumról, amelyben Mircea Geoană elkötelezi pártját Tăriceanuék mellett.

Geoană, aki a liberálisokkal együtt nem győzi cáfolni Boc elméletét a titkos szerződésről, elmondta: azért vesznek részt mégis a vitán, mert a szociáldemokraták jelenléte nélkül a testület nem döntőképes, így csak halasztanák az ügyet. Elmondta: ha a PD jobb érvekkel támasztotta volna alá az indítványt, és életképes alternatívát kínált volna, akkor a szociáldemokraták is megszavazták volna, a PSD ugyanis nem támogatja a Tăriceanu-kormányt. A politikus nyilatkozatában utalt arra: a PSD az egyetlen olyan politikai formáció, amely képes létrehozni egy stabil kormányt. Hozzátette: Tăriceanuék igazi vizsgája nem a PD bizalmatlansági indítványának parlamenti vitája, hanem az Európai Bizottság június 26-i jelentése. „Ha a jelentés súlyos megállapításokat tartalmaz, a PSD rendkívüli parlamenti ülésszak összehívását fogja kezdeményezni!" – fenyegetőzött Geoană.

Călin Popescu Tăriceanu felszólalásában elmondta: bizakodó, ami az indítvány sorsát illeti. „Az, amiről ma vitázunk, nem a komány tevékenységéről szól, és távolról sem az ország érdekeit tartja szem előtt. Azért vagyunk ma itt, mert egy bizonyos politikus, aki Isten szószólójának képzeli magát, néhány társával együtt a hatalmat akarja", vélekedett a miniszterelnök, aki még a szavazatok összeszámlálása előtt távozott a parlamentből.

SZ. K.

vissza az elejére


Kult-Túra


MAINAP

(2. oldal)

NÉVNAP: Villő. A villő szó a régi magyar népszokás, a villőzés során használt elnevezése, jelentése: a szelet kiűző tavasztündér.

NAPKELTE: 5 óra 31 perckor.

NAPNYUGTA: 21 óra 20 perckor.

ÉVFORDULÓK: A Gyermekmunka Elleni Világnap • 1477. Mátyás király hadat üzent III. Frigyes német–római császárnak, mert a császár ígérete ellenére sem iktatta be őt Csehország hűbérbirtokába, s a törökök ellen sem adott segítséget. • 1550. Helsinki megalapítása. • 1848. A szabadságharcban Karlócánál vívta a magyar haderő első nyílt ütközetét a szerb felkelőkkel. • 1848. Az Európában végigvonuló forradalmi hullám sorában forradalom tört ki Prágában. • 1941. Londonban aláírták a szövetségesek közti deklarációt, amely az első lépést jelentette az ENSZ megalapításában. • 1944. A II. világháborúban a németek London ellen vetették be először a V1 elnevezésű „csodafegyvert". • Június 12-én született: 1814. Báró Kemény Zsigmond író, publicista és politikus. • 1931. Poszler György Széchenyi-díjas irodalomtörténész, esztéta, akadémikus. • 1936. Láng Gusztáv József Attila-díjas irodalomtörténész, kritikus. • 1941. Chick Corea (eredeti neve: Anthony Armando Corea) Grammy-díjas amerikai billentyűs dzsesszmuzsikus, szerző. • Június 12-én halt meg: 1962. John Nicholson Ireland angol zeneszerző. • 1997. Vittorio Mussolini olasz filmszakember, a „Duce" másodszülött fia.

vissza az elejére


A NAP IDÉZETE

(2. oldal)

A boldogság vagy boldogtalanság egy sereg olyan dologtól függ, amely nem látszik, amelyről nem beszélünk, s amelyet nem is lehet elmondani.

N. S. Chamfort

vissza az elejére


KISHIREK

(2. oldal)

A KEREKDOMBI JÉZUS SZÍVE-BÉKE templomban (C. Coposu – volt Maxim Gorkij utca 40. szám) június 15-én, pénteken du. 6 órakor búcsús szentmisét tartanak. Az ünnepséget háromnapos (kedd, szerda és csütörtök) lelki előkészítő előzi meg. Szombaton ugyanitt, a délelőtt fél 10 órakor kezdődő szentmisével sor kerül az idei, egész naposra tervezett II. Kerekdombi Katolikus Találkozóra. Orgonál dr. Barta Tibor.

BÁLINT TIBOR író születésének 75. évfordulója alkalmával megemlékező ünnepélyt szervez a János Zsigmond Unitárius Kollégium I–IV. osztálya június 12-én, kedden du. 6 órától a kollégium Felvinczi György díszteremében.

AZ ERDÉLY MAGYAR IRODALMÁÉRT ALAPÍTVÁNY pályázatot hirdet középiskolások és egyetemi hallgatók számára „Internet és irodalom" címmel. Pályázni lehet a témához kapcsolódó esszével, tanulmánnyal. A pályaművek maximális terjedelme 10 oldal (20 000 leütés). A pályázati munkák beküldhetők mind nyomtatott formában, mind elektronikus úton Székelyudvarhelyre, a következő címre: Lőrincz György, 535600 Odorheiu Secuiesc, str. Libertăţii nr. 5.; Beküldési határidő: 2007. szept. 25. A bírálóbizottság a következő díjakat osztja ki: 1. díj: 400 (négymillió) lej; 2. díj: 300 (hárommillió) lej; 3 díj: 200 (kétmillió) lej.

DÉRY TIBOR – PRESSER GÁBOR – ADAMIS ANNA Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musicaljét adják elő a János Zsigmond Unitárius Kollégium diákszínjátszói június 13-án, szerdán este 21.45 órakor a kollégium udvarán. Ha kíváncsi vagy arra, hogy mitől aktuális ma is az 1973-ban íródott történet, akkor neked is ott a helyed!

ÁLLAMI DÍJ SZOLZSENYICINNEK – kedden nyújtják át Moszkvában Alekszandr Szolzsenyicin Nobel-díjas orosz írónak az emberbaráti tevékenységével kiérdemelt Állami Díjat, amely a szerző életműdíjaként is felfogható. Az 1918-ban született Szolzsenyicin a második világháború vége után nyolc évet börtöntáborban töltött. 1970-ben irodalmi Nobel-díjjal tüntették ki. 1974-ben kiutasították a Szovjetunióból és az Egyesült Államokban telepedett le.

vissza az elejére


Díjátadás a II. Bartók Béla Operakarmester-versenyen

(2. oldal)

Amint azt már szombati lapszámunkban olvashatták, öt versenyzőt díjaztak a Kolozsváron második alkalommal megszervezett Bartók Béla Operakarmester-versenyen. A díjak átadására vasárnap este került sor, a Traviata című operaelőadás után, amelynek felvonásait felváltva vezényelte a négy jelenlévő nyertes. Képünkön a két éve megosztott első díjat nyert Didier Lucchesi adja át a trófeát az idei elsődíjas karmesternek, a japán származású Naokata Tachibana-nak. További részleteket pénteki Opera-rovatunkban olvashatnak.

vissza az elejére


Felsőbb osztályba lépett a Közgazdász Fórum

(2. oldal)

Tizedik évfolyamához érkezett a Közgazdász Fórum (a továbbiakban: Fórum).

Tízéves próbálkozás után elmondhatjuk, hogy szerény kezdeményezésünk és későbbi erőfeszítéseink nem voltak hiábavalók. A Fórum elnyerte az országos akkreditációs bizottságtól (CNCSIS) a „B+" kategóriát.

Szerkesztőségünkhöz akadémiai kül-, szaktestületi és levelező tagok, egyetemi tanárok, kutatók, doktorandusok, gyakorló szakemberek küldik megjelenésre cikkeiket. A lap profilját a tudományos és a gyakorlati szakmai élettel foglalkozó tanulmányok teszik tartalmassá.

Az utóbbi időben láthatóan növekedett a lapunk iránti érdeklődés, amely nemcsak olvasói, hanem publikálási szinten is megmutatkozott. A Fórum az egyedüli magyar gazdasági szaklap Romániában, amely „B+" kategóriával rendelkezik, ma már bátorkodunk kijelenteni, hogy a X. évfolyamát futó kiadványunk teljesíti a feladatát.

Szándékunk, hogy a lap az erdélyi magyar közgazdász-társadalom, a vállalkozói réteg, valamint a gazdasági kérdések iránt érdeklődők szakmai és tudományos sajtóorgánuma legyen. A demokrácia és piacgazdaság elveinek szellemében közlési teret akarunk biztosítani a gazdasági jellegű tevékenységek, események, rendezvények gyors, tárgyilagos tájékoztatására, szakembereink szaktanulmányaink megjelentetésére, az európai integráció és regionális együttműködés eszméjének terjesztésére. Meggyőződésünk, hogy mint egyedüli romániai magyar szaklapot a közgazdász-társadalmunk és a gazdasági kérdések iránt érdeklődők igénylik, és fenntartására is képesek.

Mindezek mellett az országos akkreditációs bizottság azt is értékelte, hogy a Fórumban az utolsó három évben 28 külföldi egyetemi tanár, diplomata, gazdasági szakember, doktorandus és kutató közölt tanulmányokat. Ezúton is szeretnénk figyelmükbe ajánlani a Colţea Tibor által felajánlott legjobb tanulmányért járó díjat, amelynek értéke 1000 Ron. Várjuk minden tehetséges hazai, 35 év alatti jelentkezők írásait az e-mail címre.

Ez alkalommal mondunk köszönetet mindazoknak (nem utolsósorban anyagi támogatóinknak), akik a Fórumunk sikeréhez hozzájárultak.

Zemba Orsolya –
RMKT ügyvezető igazgató

vissza az elejére


Beszélgetések a pártálla mi diktatúráról

(2. oldal)

Tartalmas és érdekes előadásokat hallhattak mindazok az érdeklődők, akik szombaton délelőtt ellátogattak a kolozsvári Tranzit Házba, ahol Az emberi piramis. Beszélgetések a pártállami diktatúráról címmel nyilvános beszélgetéssorozat indult a Tranzit Alapítvány és a Láthatatlan Kollégium szervezésében. A megcélzott témát júniusban három alkalommal közelítik meg, a szombaton sorra került első rész a Szisz-jelenséggel foglalkozott, Szilágyi Domokos szimpozion címmel.

„A tervezett sorozat olyan közbeszéd része és alakítója kíván lenni, amely felvállalja a közelmúlt és a jelen kritikai vizsgálatát, a társadalom működésének, azon belül pedig az irányítási technikáknak és az ellenállási lehetőségeknek az elemzését", olvashatjuk a szervezők által meghirdetett szándékot. S valóban kritikai vizsgálat történt szombaton, bár az adott téma távolról sincs kimerítve.

A délelőtti előadásokat és beszélgetést követően délután levetítették B. Nagy Veronika és Sánta Ádám Szemből halál. Szilágyi Domokos halálának harmincadik évfordulóján című filmjét, az ennek nyomán kialakult vita moderátora Könczei Csilla volt, a Tranzit Alapítvány vezetője.

(k)

vissza az elejére


Nyilatkozat

(2. oldal)

A Kolozsvár Társaság és az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület aggodalommal állapítja meg, hogy a kolozsvári Mátyás szobor évek óta folyamatosan romlik, veszélyeztetve ezzel városunk jelképének, kulturális örökségünk e kiemelkedő alkotásának megmaradását.

Értetlenül állunk az illetékes hatóságok tétlensége előtt, holott tudomásunk szerint mind helyi szinten, mind a román és a magyar kormány közötti egyezség értelmében biztosított a felújításhoz szükséges törvényes és pénzügyi keret.

A huszonnegyedik órában vagyunk, amikor tovább nem halasztható a konkrét lépések megtétele a szobor restaurálása érdekében. Meggyőződésünk, hogy a város közvéleményét tolmácsoljuk, amikor azonnali cselekvésre szólítunk fel minden illetékest, hogy a világörökség nagy alkotásainak sorába tartozó szoborcsoportot ismét teljes épségében-szépségében csodálhassák a város lakói és az idelátogatók.

Az oldalt szerkesztette: Köllő Katalin

vissza az elejére


Vélemény


Ave Hierarchia!

(3. oldal)

Aki a Római Katolikus Egyházzal akar foglalkozni, annak ügyeibe szeretné valamilyen szinten beleártani magát, annak egy valamit tudnia kell. A többi magyar egyházzal, egyházi közösséggel ellentétesen, itt nincs zsinatpresbiteri szerveződés. A Római Katolikus Egyház egy hierarchiára épülő, nem demokratikus (!) intézmény. A döntések felülről érkeznek, a hívek tömege nem befolyásolhatja döntő módon azokat. És ez így van jól. Aki ismeri az egyházat, nagyban és részleteiben, az hamar belátja, hogy csakis így működhet, és így tarthatja meg egységét.

Azért írtam le ezeket, mert Kolozsváron történt és történik valami, ami alaposan megkavarta a magyar közvéleményt, sok értelmes, de még több buta és értelmetlen reakciót váltott ki. Ezek egy része visszafelé sült el.

Többen leírták már, hogy a Msgr. Ft. dr. Czirják Árpád érseki helynök, pápai prelátus, kolozs-dobokai főesperes, kanonok, plébános elhelyezésére irányuló szándék „megosztotta a kolozsvári katolikus híveket". Helyesbítenék: a megosztás oka maga a prelátus személye, az elhelyezési kísérlet csak felszínre hozta a vitát, amely sugdolózások és pletykák szintjén évek óta folyik. Most látszik csak igazán, mennyi rajongója és ellensége van a kolozsvári „Ecclesia Princeps" vezető papjának.

Mióta az elhelyezés híre elterjedt, hívei egekig magasztalják, ellenségei sárral dobálják őt. Én mindkét tábort óva inteném a túlzásoktól. A rajongókat azért, mert a túlzó dicséret, egy vezető személyiség gátlástalan hozsannázása mindig és mindenhol inkább ellenérzést szül, mint szimpátiát. Elöljáróink buzgó dicsérete kommunizmusból jól ismert személyi kultuszra emlékeztet, és egyébként is, túlságosan csalódott világban élünk ahhoz, hogy kétkedés nélkül fogadjuk valakinek a felmagasztalását, főleg akkor, ha vannak ellenkező előjelű hangok is.

Az ócsárolók is mérsékelhetnék magukat, főleg azért, mert amíg a főtisztelendő pozíciója Kolozsváron biztos volt, senki nem sietett szétkürtölni bűneit. Földön fekvő emberbe pedig nagyon könnyű, de éppen ezért nem illik belerúgni. Mi több, ha valaki hívő keresztény, akkor azt is gondolja meg, hogy írva van: „Néped fejedelmét ne átkozd!"

Nem áll szándékomban megvonni a mérleget a pápai prelátus életéről és tetteiről, erre csak Istennek van joga. Tény, hogy emberi, kolozsvári magyar szemmel nézve számos érdeme és ugyanannyi gyarlósága van.

1989 előtt ő volt a helyi magyar ellenállás egyik vezető alakja. Éveken keresztül kellett tűrnie a Szekuritáté jelenlétét a plébánia épületében, de a rendszerváltás napjaiban ő volt az, aki kiutasította onnan a leskelődő-hallgatózó fiúkat.

Tény, hogy amikor a funári ordas indulatok a Mátyás-szobor és a Főtér ellen fordultak, ő szervezte meg az ellenállást, az élőláncot a szobor és a templom körül.

Tény, hogy a közösségmegtartás és helytállás szintjén ahányszor csak kellett, ott volt a barikádokon.

Tény, hogy kulcsszerepet vállalt a plébánia holdudvarát képező intézmények létrejöttében és működésében – gondolok itt a Caritasra, a Nőszövetségre, Filantrópra.

Tény, hogy az egyházi ingatlanok visszaszerzésében és jövedelmezővé tételében kulcsszerepet vállalt, befektetett, építkezett, ha kellett zsákot hordott.

De ugyanakkor tény, hogy ebben a tevékenységében nem mindig járt el etikusan. Az anyagi szempontok sokszor minden egyebet felülírtak. Számos kilakoltatott ember, idősek, nehéz helyzetben lvők és szegények keserülték meg a vállalkozások beindulását és kiterjesztését. Sok, sok panasz, sírás, névtelen segélykérő levél (szerkesztőségünkbe is érkezett néhány…) kísérte a folyamatot.

Én látok valami sorsszerűséget is ebben: a főtisztelendő most saját bőrén érzi, mit jelent a gyökérvesztés, mit jelent a hely, amit megszoktunk, amihez hozzánőttünk, és amit el kell hagyni. A Phoenix könyvesbolttal lezajlott konfliktus egy időre láthatóvá is tette a feszültségeket. A vita során a főtisztelendő bizony olyan szavakat is használt, amelyek nemhogy pap, de keresztény ember szájába sem valók – főleg nem egy idős asszonnyal szemben. És meggyőződésem, hogy – mindannyian emberek vagyunk és hibázunk – egy kétmondatos magyarázattal el lehetett volna simítani a dolgot, különösen, miután sértés és sértődés kölcsönös volt.

A dolognak számos egyéb vonzata is van, és Msgr. Ft. dr. Czirják Árpád szerencséjére, manapság már nem a 300 évvel ezelőtti szemléletek uralkodnak, mert akkoriban például, Európában egy jó zenész nem lehetett kántor, ha túl gyakran írt operát. Az ilyen világias szórakozás és szórakoztatás nem illik méltóságához – mondották. Mit szóltak volna egy érseki helynökhöz, aki kocsmát (azaz bárt) működtet?

Végül: a főtisztelendő olyan személy, akivel igencsak nehéz kommunikálni, mind az RMDSZ, mind a helyhatóság részéről gyakran érkezett erre utaló jelzés.

Az elhelyezés kapcsán beindult egy mozgalom, amely nyomást akart gyakorolni az érseki hivatalra. Jókora tévedés volt, és bumerángként hatott: ha egy hónappal ezelőtt Msgr. Ft. Potyó Ferenc általános helynök azt nyilatkozta: a döntés még nem született meg, a Msgr. Ft. dr. Jakubinyi György érsek elé járuló küldöttségnek a főpap már félreérthetetlenül azt nyilatkozta: a döntés végleges. Bizony, az aláírásgyűjtés (amit én a prelátus helyében szószékről leállíttattam volna), a sokféle nyomás, folyamodás lépésre késztette az érseket. És mivel – amint az elején leírtam – az egyház nem alulról építkezik, a döntés az lett, ami. A főpap meghallgatja és figyelembe veszi ugyan a hívők véleményét, de az nem kényszeríti őt semmire, a döntés kizárólag rá tartozik, az elhelyezettnek pedig, bár véleményének két ízben hangot adhat, felszenteléskor tett ígérete szerint engedelmeskednie kell. És hadd tegyem hozzá: a Magyarok Világszövetségének kissé agresszív állásfoglalása, az érsek megtámadása is bumeráng volt, hiszen az MVSZ és Patrubány Miklós politikai ellenfelei értelemszerűen az érsek mögé álltak. Nem mintha erre szükség lett volna, csak a nyomaték kedvéért.

Úgy vélem: papnak lenni, életre szóló hivatás kérdése. A kolozsvári magyar katolikusok adjanak hálát Istennek azért, hogy mindig voltak jó papjaik, akik nehéz időkben is ki tudtak és ki is akartak állni a közösség mellett. Ugyanakkor imádkozzanak, és bízzanak abban, hogy a jövőben is legyenek jó pásztorok a nyáj élén, akik engedelmesen, alázattal, és odaadással és fáradhatatlanul szolgálják a népet, és teljesítik a küldetést, amelyre oly sok szükségünk van. És adjunk hálát a hierarchiáért, amely még ilyen helyzetekben is szavatolja azt, hogy a katolikus hívek egysége nem károsul, hogy a személyek körüli ellentmondások dacára legalább az egyházon belül egységes képet nyújt a sokszor és sokféleképpen megosztott magyarság.

ERCSEY-RAVASZ FERENC

vissza az elejére


Politikai játékok igazságszolgáltatása

(3. oldal)

Újfent vitatható pillanatban következett be a korrupcióellenes harc zászlóshajójának tekintett kémbotrány néven elhíresült sztori újabb fejleménye. De térjünk vissza a kezdetéhez. Novemberben robbant ki az ügy úgy, hogy heteken keresztül nagy valószínűséggel a főügyészségről szándékosan kiszivárogtatott információk láttak napvilágot az újságok hasábjain. Teljesen nyilvánvaló a szándékosság, hiszen nem csak egy lap, hanem több bukaresti szerkesztőség is részleteket kapott a titkosszolgálatok által lehallgatott telefonbeszélgetések nyomán készült jegyzőkönyvekből. Ezek nyilván megrostálva jutottak el az újságokhoz, csak azoknak a kontextusból kiragadott beszélgetéstöredékeknek az átirata, amellyel hitelesen gyanúba lehetett keverni Nagy Zsoltot.

A Cotroceni-bizottság már december 6-án munkának látott, ugyanis a főügyész ekkor kért engedélyt az elnöki hivataltól arra, hogy az informatikai miniszter ellen büntetőjogi vizsgálatot indíthasson. Nem siették el a dolgot, hagyták, hogy Nagy Zsoltra és az akkor már Băsescuval egyre kevésbé egyetértő RMDSZ-re a korrupció árnyéka vetüljön. Végül március 19-én, vagyis a bizottsági munka elkezdésétől számított három és fél hónap múlva engedélyezte Băsescu a büntetőjogi vizsgálat megindítását, ami már csak azért is furcsa, mert tudjuk, hogy amikor az ország első emberének érdekében állt azonnal eltávolítani Teodor Atanasiu-t, volt honvédelmi minisztert, akkor az elnöki hivatal irigylésre méltó serénységről tett tanúbizonyságot.

A szándékos halogatás akkor vált nyilvánvalóvá, amikor a konfliktuskerülő megnyilatkozásairól ismert Markó Béla végül elhatározta: nyilvánosságra hozza, hogy már január végén megmutatta neki Băsescu a bizottság határozatát, amely nem talált a miniszter ellen szóló egyértelmű bizonyítékokat, és az államfőre bízta a döntés meghozatalát. Tehát január végétől egészen március 19-ig alkalmas zsarolási eszköz volt Băsescu kezében arra, hogy az ő tervei mellé édesgesse a „rakoncátlan" RMDSZ-t. Egyébként a március 19-i döntést megelőzően jelentette be Tăriceanu – az RMDSZ támogatását élvezve –, hogy elhalasztja az európai parlamenti választásokat.

A szervezetnek a Băsescuval szemben folyamatosan alakulgató, többnyire óvatos álláspontja miatt a procedúra továbbra is csak döcögve haladt. A büntetőjogi vizsgálat elkezdését csak május 5-én jelentette be a főügyész, azt követően, hogy néhány nappal korábban az RMDSZ úgy határozott: igen-nel való szavazásra buzdítja választóit a Băsescu leváltásáról szóló referendumon. Március 19-től tehát újabb másfél hónap telt el. Összehasonlításképpen: Codruţ Şereş esetében december elején a büntetőjogi vizsgálat elindítása a főügyészi kérelmezéshez képest szinte egyik napról a másikra történt.

De még mindig hátra van a felfüggesztés döntése, amit Băsescu, ha nem is az év elején, de május 20-án meghozhatott volna, rögtön hivatalába való visszatéréskor. Az államfő viszont ekkor sem siette el, és a belpolitikai élet újabb fordulatát várta ki. Ez volt az új kormányalakítás érdekében pénteken folytatott Cotroceni-i konzultáció, illetve a tegnapi bizalmatlansági indítvány, amelynek támogatását az RMDSZ eleve elutasította. Tegnap este a konzervatív párti Bogdan Pascu anélkül, hogy ezt Nagy Zsolt megerősítette volna, bejelentette: az informatikai miniszter már pénteken tudomást szerzett felfüggesztéséről.

BORBÉLY TAMÁS

Az oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


Nappirenden


Felfüggesztette tisztségéből Nagy Zsoltot az államfő
Porcsalmi Bálint lesz az ideiglenes miniszter?

(4. oldal)

Az elnöki hivatal tegnap negyed egykor közleményt adott ki, amelyben emlékeztet: Nagy Zsoltot a főügyészség nyomozói azzal gyanúsítják, hogy nemzetközi szervezett bűnözői csoportot támogatott. Băsescu erre hivatkozva küldte a Hivatalos Közlönyhöz közzététel végett a felfüggesztésről szóló 599-es számú elnöki rendeletet. Nagy Zsolt szerint politikai indítékú eljárásról van szó, Băsescu azért akar bosszút állni az RMDSZ-en, mert szembehelyezkedett vele a felfüggesztéséről szóló népszavazáson.

A minisztert korábban árulással gyanúsították az ügyészek, azt feltételezve róla, hogy bizalmas információkat szivárogtatott ki jelentős román állami vállalatok privatizációjában tanácsadóként felkért Credit Suisse First Boston (CSFB) cég bolgár munkatársának, Sztamen Sztancsevnek. A legutóbbi ügyészségi kihallgatás után viszont Nagy Zsolt közölte: végül ejtették ellene az árulás vádját, és nemzetközi szervezett bűnözői csoport támogatásával gyanúsítják.

Az ügyészek telefonbeszélgetések lehallgatására és az érintettek megfigyelése alapján készített videofelvételekre alapozták a büntetőjogi vizsgálat elindítását. Mivel ez még a nyomozás része, hivatalosan részletekről nem lehet tudni, de a román sajtó egy része megírta, hogy a nyomozók szerint Nagy Zsolt tavaly állítólag a bolgár tanácsadó pénzén nyaralt néhány napot Bulgáriában. A felfüggesztett miniszter ezt a vádat korábban határozottan cáfolta, s közölte, hogy a számlát be is mutatta az ügyészeknek, amelyből egyértelműen kiderül, hogy az üdülés költségeit ő maga állta.

Emellett az is napvilágra került szintén a sajtó útján, hogy Nagy Zsolt nyilvános helyeken, tehát nem hivatalos keretek között többször találkozott a privatizációban érdekelt bolgár tanácsadóval. A gyanúsított ennek kapcsán korábban elmondta: miniszterként az a feladata, hogy találkozzon pénzügyi tanácsadókkal, akik román vállalatok privatizációjában érdekelt cégeket képviselnek.

Hasonló okok miatt Codruţ Şereş volt gazdasági miniszter ellen is vizsgálódik az ügyészség. A nyomozók szerint Şereş, akárcsak Nagy, a tavaly ősszel kirobbant úgynevezett kémbotrányban érintett. A nyomozás egy része azonban már előrehaladottabb szakaszba került, ezért korábban két külön aktává választották szét az ügyet, hogy időközben vádat emelhessenek másik három vádlottal szemben. Így a CSFB már említett bolgár alkalmazottja, valamint a két miniszter egy-egy tanácsadóját a bíróság elé állították, az ellenük indított per még zajlik.

Markó Béla, az RMDSZ elnöke számított erre a fejleményre. Hangsúlyozta: ugyanakkor a nyomozás során semmilyen új elem nem bukkant felszínre, ezért az államfő akár néhány hónappal ezelőtt is dönthetett volna már. Az RMDSZ megalapozatlannak tartja a vádakat – hangoztatta az érdekvédelmi szervezet elnöke, hozzátéve, hogy Nagy Zsolt továbbra is élvezi az RMDSZ támogatását.

– Az államfő törvényesen járt el, az alkotmány lehetőséget biztosít neki, hogy felfüggessze Nagy Zsoltot – ezt hangsúlyozta az ügy kapcsán Emil Boc, a Demokrata Párt (PD) vezetője és Mircea Geoană, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, egyéb kommentárokat nem fűztek hozzá.

Kelemen Hunor viszont úgy véli: nem zárhatja ki azt a lehetőséget, hogy Băsescu így akar bosszút állni az RMDSZ-en amiatt, hogy leváltását szorgalmazta, és egyetértett az európai parlamenti választások időpontjának elhalasztásával, amit az államfő kifejezetten ellenzett.

Az államfő döntése újabb kérdőjeleket vet fel a tekintetben, hogy miért éppen most határozott Băsescu Nagy Zsolt felfüggesztéséről. Szombaton Markó Béla az RMDSZ a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) ülésén élesen bírálta az államfőt, legalábbis ezt emelte ki a román média legnagyobb része az eseményről szóló tudósításokban. Emellett a szervezet miniparlamentje egy határozatot is elfogadott, amelyben közlik, hogy feljelentik a nemzetközi szerveknél a főügyészség keretében működő Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) nyomozóit a szövetség tagjai ellen indított eljárások miatt.

B. T.

vissza az elejére


Figyelmeztették Tabărăt Nokia-ügyben

(4. oldal)

A Demokrata Párt (PD) országos vezetősége figyelmeztetésben részesítette Valeriu Tabără demokrata (ex-PUNR) képviselőt, mivel meg akarta akadályozni annak a sürgősségi kormányrendeletnek az elfogadását, amely engedélyezni hivatott a Nokia cég befektetését a Kolozs megyei Nemeszsukon.

Emil Boc pártelnök elmondta: „Tabără hozzáállása személyes jellegű, és egyáltalán nem tükrözi a PD hivatalos álláspontját". „Amiért akadályokat gördített egy ilyen nagyszabású befektetés elé, Tabărănak vállalnia kell a felelősséget. Egyszerűen hihetetlen, hogy az ország számára ilyen fontos beruházási projekt útját egy képviselő a szakbizottságban eltérítheti", mondta a pártelnök, aki nem volt hajlandó részletezni, miben is áll majd a büntetés, csak annyit árult el, hogy a szankciót a párt statútumával összhangban állapítják majd meg.

Boc elmondta azt is: telefonon beszélt a Nokia romániai igazgatójával, akit biztosított afelől, hogy a rendeletet valószínűleg kedden fogadja el a parlament – várhatóan minden ellenvetés nélkül.

A finn Nokia cég mobiltelefon-gyártó vállalat és kutatási központ építését kezdené el idén Nemeszsukon. A befektetés összértékét 200 millió euróra becsülik.

vissza az elejére


Doina Cornea Băsescut bírálja

(4. oldal)

Traian Băsescut a hiúsággal párosuló hataloméhség rendkívül veszélyes elegye jellemzi – véli Doina Cornea a Ziua napilapnak adott interjúban. Véleménye szerint Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök ezzel szemben tartással rendelkező politikus. Hibát követnek el azok az értelmiségiek, akik fenntartások nélkül támogatják Traian Băsescut, nyilatkozta Cornea az újságíróknak, hiszen ugyanilyen módon „teremtődött meg" Ceauşescu személyi kultusza is.

A jelenlegi politikai válság nem most kezdődött, hanem mintegy fél évvel azt követően, hogy a DA szövetség átvette a hatalmat. Ennek oka, hogy Băsescu azt szeretné, hogy egyetlen párt rendelkezzen a DA szövetség szavazóbázisának voksaival.

Az államelnök „visszatérése a néphez", amit a Tăriceanuval folytatott csatározásban alaposan kihasznált, a legveszélyesebb demagógia – folytatta Doina Cornea, hozzátéve, veszélyes precedenst teremtett az a mód, ahogy a felfüggesztett elnök kihasználta népszerűségét.

Cornea szerint a mai politikai szereplők közül Călin Popescu Tăriceanu közelíti meg leginkább az európai modellt: tartása van, és ami a legfontosabb, nem hazudott választóinak, bár időnként véleményt változtatott. Természetesen ő sem az eszményi politikus, szögezte le. A köztársaság nem illik a románokhoz, legyen az elnöki vagy parlamentáris, hiszen politikailag nem elég érettek az emberek. A románok lelkületéhez inkább az alkotmányos monarchia találna – vélekedett Cornea.

vissza az elejére


Új vezetőtanács alakul a TVR-nél

(4. oldal)

Hétfői ülésén a Nemzeti Liberális Párt (PNL) is nevesítette jelöltjét a közszolgálati televízió vezetőtanácsába. A jelölt Dida Drăgan ismert könnyűzene-énekesnő.

A PRM rendes tagként Radu Toma-t, póttagként pedig Ciprian Tănăsescut jelölte. A PSD is közzétette jelöltjeinek névsorát: rendes tag Alexandru Sassut, Anne Jugănaru és Victor Socaciu, póttag pedig Vasile Arhire, Dumitru Pelican és Lucian Purcăreanu.

Nem lesz könnyű dolga Călin Popescu Tăriceanu kormányfőnek sem, akinek meg kell jelölnie a kormány képviselőjét is. Eddig Marcela Feraru, Ducu Bertzi és Vlad Velcu neve merült fel. Amint arról már előzetesen hírt adtunk, az RMDSZ rendes tagként Stanik Istvánt, az Új Magyar Szó főmunkatársát jelölte, póttagnak pedig Salamon Márton Lászlót, az ÚMSZ jelenlegi főszerkesztőjét.

Mivel a parlament májusban elutasította a közszolgálati televízió tavalyi jelentését, új vezetőségi tanács megválasztására van szükség. A bizottságba való jelöléseknek május 30-án be kellett volna fejeződnie, de a pártok haladékot kértek.

Az 1-es, 4-es oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


Körkép


Hírmorzsa

(5. oldal)

UNITÁRIUS EGYHÁZKÖRI KÖZGYŰLÉS MAGYARSZOVÁTON
A magyarszováti unitárius templomban tartották szombaton a Kolozs-Tordai unitárius egyházköri közgyűlést – tájékoztatta lapunkat Balázs Tamás magyarszováti unitárius lelkész. Ez alkalomból feltérképezték az egyház tevékenységét, javaslatok születtek az egyházi élet felpezsdítésére és megújítására vonatkozóan, továbbá felhívták a figyelmet hagyományaink, értékeink megőrzésének a fontosságára.

LEGINKÁBB A SZOLGÁLTATÁSOK DRÁGULTAK
Az elmúlt év decemberéhez képest áprilisban leginkább a szolgáltatások ára növekedett (1,38%-kal), de drágultak az élelmiszerek (0,69%), más termékek (0,74%). Márciushoz viszonyítva a következő ármozgásokat jegyezték: élelmiszerek: liszt (+0,20 %), kenyér és pékáru (+0,41%), hús, húskészítmények, konzervek (+0,67%), tej és tejtermékek (+0,23 %), vaj (-0,25%), túró (+0,15%), cukor (-0,10%), szeszesitalok (+0,26%), kakó, kávé (+0,17%), étolaj (-0,01%); egyéb termékek – kötöttáru (+0,19), lábbeli (+0,34%), bútorzat (+0,14%), hűtőszekrények, fagyasztók (+0,04%), főzőkályha (+0,10%), mosóporok (+0,36%), kozmetikumok, tisztítószerek (+0,01%), gyógyszerek (-0,09%), újságok, könyvek, folyóiratok (+0,45%), üzemanyag (+1,62%), villamos- és hőenergia, távfűtés (+1,91%).

MINISZTERI ÖSZTÖNDÍJAK
A Magyar Köztársaság Oktatási és Kulturális Minisztériuma a Balassi Intézettel közösen pályázatot hirdet miniszteri ösztöndíjra magyarországi felsőoktatási intézmények nappali tagozatán a 2007/2008-as tanév őszi szemeszterében egyéni vagy csoportos részképzős tanulmányútra (2 hét–3 hónap). A pályázatok beadásának és postai beérkezésének határideje: 2007. július 20., 16 óra. További részletek: www.agorairoda.net

NŐTT AZ ÁTLAGBÉR
A megyei statisztikai hivatal kimutatása szerint többet keresünk idén, mint tavaly. Kolozs megyében áprilisban a bruttó átlagbér 1450 lej volt, a nettó átlagbér pedig 1077 lej. Ez 21,3 százalékkal több a 2006. év hasonló időszakához képest, amikor a bruttó átlagkereset 1387 lej volt, a nettó pedig 1027 lej.

CSÖKKENT A MUNKANÉLKÜLISÉG
Április végén 9 824 munkanélkülit tartottak nyilván, a foglalkoztatott lakossághoz mérten a munkanélküliségi ráta 3 százalék volt, 1,8 százalékkal kevesebb, mint az elmúlt év áprilisában. Az állástalanok 83,1%-a munkás, 48,6%-ban pedig nők a munkanélküliek.

vissza az elejére


Tisztességes és nyílt kapcsolattartás a sajtóval és a kollégákkal
Beszélgetés Hadrian Arion ideiglenes főtanfelügyelővel

(5. oldal)

Amint arról előzetesen hírt adtunk, a szaktárca Hadrian Arion történelem szakos tanfelügyelőt nevezte ki május 29-én a Kolozs Megyei Főtanfelügyelőség élére. Habár a bemutatkozó sajtótájékoztató még nem történt meg, úgy véltük, az elkövetkező vizsgák, megmérettetések „hevében" is időszerű lenne megismertetni Arion főtanfelügyelő célkitűzéseit, legyenek azok akár rövidtávúak is.

– A PD kormányból való kilépése után várható volt Titiana Zlătior lemondása, illetve lemondatása. Hogyan esett a választás Önre?.

– Tudomásom szerint nem gyakoroltak nyomást Titiana Zlătior főtanfelügyelőre, hogy mondjon le – kezdte a beszélgetést Hadrian Arion, Kolozs megye ideiglenes főtanfelügyelője. – Zlătior maga is azt nyilatkozta, hogy lemondása személyi döntés eredménye. Miután a szaktárca elfogadta a lemondást, több név keringett, így az enyém is. Én nem „könyököltem" ki magamnak ezt a tisztséget. Meg voltam elégedve a történelem szakos tanfelügyelői tisztségemmel, ahová versenyvizsga által jutottam 2005. decemberében. Ami pedig a jelölésemet illeti, szerintem azért esett rám a választás, mivel a szaktárca olyasvalakit akart látni a tanfelügyelőség élén, aki már rendelkezik némi tapasztalattal. Eseménydús hónapok elé nézünk: a nyakunkon van a nyolcadikosok szakaszzáró vizsgája, az érettségi, utána pedig a tanárok versenyvizsgája. Sokan ódzkodtak is attól, hogy ilyen rövid időre elvállalják a főtanfelügyelői tisztséget.

– A közelgő zsúfolt időszakban mire alapoz leginkább?

– Nem csak a személyes tapasztalataimra, hanem bízom a tanfelügyelőségi kollégáim segítőkészségében. Nyitott embernek tartom magam, aki szívesen és jól tud másokkal együtt dolgozni.

–Melyek az elkövetkezendő időszak elsődleges célkitűzései?

– Egyelőre nem tervezek hosszútávon, főleg azért, mert a kinevezésem augusztus 31-ig szól. Ugyanakkor ez a két-három hónap arra is elegendő lesz, hogy mind a szaktárca, mind jómagam döntsünk a további tisztségvállalásról, támogatottságról. Elsődleges célkitűzésem a tanév minél zökkenőmentesebb befejezése, a szakaszzáró és az érettségi vizsgák minél hatékonyabb előkészítése és lebonyolítása, valamint a tanári versenyvizsga megszervezése, hogy ne történjen meg olyasmi, mint tavaly, amikor Kolozsváron a versenyvizsgázó tanárok egy része többórás késéssel kapták kézhez tételeiket. A vizsgák lebonyolításáért főleg Marinela Marc főtanfelügyelő-helyettes felel. Ami pedig a tanári versenyvizsgákat illeti, az újdonság az, hogy az összes vizsgaközpontban megalakítják az ott versenyvizsgázó szakok bizottságát, amely helyben megírja a tételeket. Idő szempontjából ez mindenképpen hatékony lépés. A tavaly műszaki hiba történt. A vizsgai incidensek elkerülése végett pedig tiszteletben tartjuk majd a szaktárca ezirányú előírásait.

– Jelentkezik-e majd a főtanfelügyelői versenyvizsgára?

– Erről még túl korai beszélni. Inkább azt szeretném hangsúlyozni, hogy ameddig tisztségben maradok, szeretnék minél őszintébb, átlátható kapcsolatot kialakítani nem csak a kollégákkal, hanem a sajtóval is.

NAGY-HINTÓS DIANA

vissza az elejére


Szinte mindenki hallgatja a Paprikát

(5. oldal)

A nemrég útjára indult kolozsvári Paprika Rádió nagyon rövid idő alatt a térség egyik legnépszerűbb kereskedelmi rádiójává vált, a magyar hallgatók körében pedig mindenképpen a legnépszerűbb ilyen médium – derül ki abból az audiencia-kutatásból, amelyet idén májusban végzett Kolozsváron a Promoter Consult Center, és amelynek adatait most tette közzé a Paprika Rádió vezetősége.

A felmérést 621 úgynevezett aktív korú, vagyis 15 és 59 év közötti személyből álló mintán végezték. A megkérdezettek legalább 3 hónapja Kolozsváron laknak, a felmérés megbízhatósága 3,8 százalékos pontosságú.

A kutatásból kiderül, hogy a megkérdezettek 71, illetve a rádióhallgatók 77,8 százaléka hallgatja a Paprika Rádiót. Ez azt jelenti, hogy – meggyőző valószínűséggel – a kolozsvári aktív korú magyar lakosság 71 +/- 3,8 százaléka hallgatója a Paprika Rádiónak. Ugyanakkor, a megkérdezettek 14,49 százaléka – habár nem hallgatója a rádiónak – hallott róla, a Paprika stábja szerint ők potenciális hallgatók.

A rádiót a 25 és 44 év közöttiek, illetve a közepesen iskolázottak (középiskolai, szakiskolai, vagy posztliceális végzettségűek) hallgatják nagyobb arányban. A legtöbben baráttól, ismerőstől, szomszédtól hallottak a Paprikáról, de sokan családtagtól, rokontól vagy az írott sajtóból értesültek róla. 11,7 százalékuk viszont úgy szerzett tudomást róla, hogy hallotta szólni valahol.

Érdekes, hogy míg hétköznap valamivel több férfi hallgat Paprika Rádiót, mint nő, az arány a hétvégeken megfordul. Hétköznap a 35–44 év közötti korosztály képezi a legnépesebb hallgatótábort, szombaton és vasárnap azonban a 45–60 évesek is odaülnek a készülék mellé.

A napközbeni eloszlást illetően hétköznapokon a legtöbben reggel 8 órakor, délután 4 órakor, illetve délelőtt 10 és 12 óra között kapcsolnak a Paprika Rádió hullámhosszára, míg hétvégén a hallgatottsági hullámhegyek 10 órára, 11 óra utánra és délután 2 órára esnek.

E.-R. F.

vissza az elejére


A rendőrség hírei

(5. oldal)

PÁRIZSBAN BŰNÖZÖTT
Nemzetközi körözés alatt álló személyt fogott el a kolozsvári rendőrség tegnap reggel fél nyolckor. A medgidiai, de kolozsvári lakhellyel rendelkező 24 éves B. Dorelt a francia hatóságok keresték január óta, miután öt év szabadságvesztésre ítélték Versailles-ban, kerítés miatt. A vád szerint a férfi több franciaországban dolgozó román állampolgárságú lányt kényszerített prostitúcióra, illetve arra, hogy az így szerzett jövedelemek egy részét átadják neki. Őrizetbe vették.

AUTÓ A SZAMOSBAN
A Szamosban kötött ki egy autó péntekről szombatra virradóan a Ion Moina stadion közelében. A Dacia 23 éves sofőrje ittasan vezetett, túlzott sebességgel, s emiatt elvesztette uralmát az autó fölött, amely előbb egy villanyoszloppal ütközött, majd a folyóban kötött ki. Az autó négy utasa és sofőrje közül senki sem sérült meg.

ITTASAN VEZETETT
Súlyosan megsérült egy személy szombaton késő este a 109-es jelzésű megyei úton, cimborája felelőtlensége miatt. Az eset Diós (Deuşu) és Borsaújfalu (Vultureni) között történt, az 52 éves, ittas Ioan V. 1310-es Daciáját vezetve elszunyókált egy egyenes útszakaszon, megütött egy szemből szabályosan haladó Dacia Nova-t, majd felborult. A gépkocsivezető és egyik utasa kisebb sérülésekkel megúszta a balsetet, másik utasa, Liorean V. viszont súlyos sérüléseket szenvedett.

Tegnaptól helyben, a rendőrségen fizethető a sürgősségi illeték az erkölcsi bizonyítványokért – tájékoztatott közleményben a rendőrség. A Decebal (Karl Marx) utcai erkölcsi bizonyítvány kibocsátó ügyosztály órarendje: hétfő–péntek: 8–16.30 óra – ebédszünet: 12.30–13.00 óra –, péntek 8–14.00 óra.

NEM LESZ MELEGVÍZ
Június 12-én 5–12 óra között szünetel a melegvíz-szolgáltatás a Mărăşti-negyedben, valamint a Pata utca és a Cipariu tér környékén – adta hírül a Távfűtési Vállalat. A szolgáltatás ideiglenes beszüntetését karbantartási munkálatok elvégzése teszi szükségessé, a vállalat elnézést kér fogyasztóitól a kényelmetlenség miatt.

Az oldalt szerkesztette: Balázs Bence

vissza az elejére


Autó-motor
Motorház

A Szabadság autós melléklete Megjelenik kéthetente
III. évfolyam, 11. szám.

Szerkeszti: Balázs Bence

vissza az elejére


Párizs–Peking egy százéves Fiaton

(6. oldal)

Július 20-án indul el Párizsból Pekingbe az a Fiat Itala 45 HP, amely száz évvel ezelőtt, 1907. június 10-én indult Pekingből és versenytársait messze lehagyva augusztus 10-én érkezett vissza a francia fővárosba.

Az autót 1904-ben gyártotta a Fiat, és mostanáig a torinói autómúzeum legérdekesebb darabja volt. A 100 évvel ezelőtti versenyt a Le Matin francia lap indította el egy hirdetéssel, amely olyan autósok jelentkezését kérte, akik bizonyítani akarják, hogy az ember autó birtokában oda mehet, ahová akar. A versenyre 40-en jelentkeztek, de csak ketten értek célba.

A fordított út megtételével az olasz autóipar a szakmai felkészültségét, tudását, hírnevét akarja megismertetni a világgal.

A műszakiak nem hajtottak végre az Italán semmiféle változtatást, csak rendbe hozták, üzemképessé tették. Ezzel együtt biztosak abban, hogy saját kerekein fogja megtenni az egész utat. Különösen nagy gondot fordítottak a gumikra, amelyeket kézi munkával készítettek Törökországban. Nem okoznak majd gondot a fakerekek sem, mivel éjszakánként majd leszerelik és vízben áztatják őket, hogy rugalmasak maradjanak. Az 1370 kilogrammos kocsi maximális sebessége 90 km, megszakításos gyújtási rendszere a szakemberek szerint „még ma is érdekes", és ugyanez vonatkozik a 6000 kockából álló hűtőjére is. A motorja 7400 köbcentis és négy sebességes.

vissza az elejére


Bumeráng-cigarettacsikk okozott balesetet

(6. oldal)

Autóbusszal ütközött Nógrád megyében egy autós, aki a kidobott, de kocsijába visszaesett cigarettacsikk után kapott, és emiatt nem az utat figyelte.

A 25 éves férfi Bánkról Alsópeténybe tartott csütörtökön este, amikor egy emelkedőn felfelé haladva egy kanyarban kidobta cigarettáját az ablakon, azt azonban visszafújta a szél. A meglepett férfi a cigaretta után kapott, és emiatt összeütközött a vele szemben szabályosan közlekedő autóbusszal. Az ütközés következtében utasa, egy 28 éves férfi könnyű sérülést szenvedett.

vissza az elejére


Tolószékben 80-nal

(6. oldal)

80 kilométeres óránkénti sebességgel száguldott egy tolókocsis férfi az Egyesült Államokban: felakadt ugyanis egy kamion elejére, annak sofőrje pedig nem vette észre, hogy mit tol.

A 21 éves mozgássérült egy zebrán kelt át, ám a lámpa közben pirosra váltott. A kerekes-szék mögött lévő kamion megindult, a tolókocsi fogantyúi pedig beakadtak a teherautó hűtőrácsába. A „tolókocsizás" hosszú kilométereken át tartott, mígnem a szemben haladó autósok telefonálásainak köszönhetően a rendőrség megállította a kamionost, aki igencsak elcsodálkozott „potyautasán". Szerencsére a mozgáskorlátozottnak nem esett baja – csupán kerekesszékének gumijai koptak el.

vissza az elejére


Gyorshajtástalanító pap

(6. oldal)

A gyorshajtás nem szerepel bűnként a Bibliában, ám egy tiszteletes az Egyesült Államokban az úttestre ugrálva próbál érvényt szerezni a földi törvénynek. Alfred Pehl Cedar Cityben keseríti az autósok életét, hol söprűt tart a túl gyorsan haladók elé, hol egyszerűen kiáll az útra és testi épségét kockáztatva kényszeríti őket megállásra, majd példabeszéd végighallgatására. Hogy melyik bosszantotta jobban az autósokat, nem tudni, de az tény, hogy megelégelték az egyházfi közlekedés-rendészeti ténykedését: bepanaszolták a rendőröknek, akik meg is bírságolták a papot rendzavarásért.

vissza az elejére


Az Audi újabb rekordeladást ért el

(6. oldal)

A Volkswagen csoport luxusmárkája, az Audi májusban ismét rekord értékesítést ért el: világszerte több mint 87 ezer autót adott el, több mint 10 százalékkal többet a tavaly májusi 79 114-nél. A növekedés az Egyesült Államokban és Kínában volt igazán látványos, 23, illetve 30 százalékos.

Tavaly az Audi árbevétele 17,5 százalékkal növekedett, miután 11. rekord évét zárta: 905 ezret meghaladó számú járművet szállítottak ki a vevőkhöz.

Az Audinál 2015-re már másfél millió gépkocsi előállításával számolnak.

vissza az elejére


Egy henger, két üzemanyag, hat ütem

(6. oldal)

Hatütemű, benzinnel és vízgőzzel működő gépjármű-motort tervezett egy amerikai feltaláló, pontosabban a 77 éves Bruce Crower, az Indycar versenykocsik motorjainak egyik alkotómestere.

Crower a legújabb konstrukciójával a kárbavesző, kipufogott hőenergiából igyekszik minél többet hasznosítani. Ehhez konstruálta a félliteres henger-űrtartalmú, egyhengeres, ám hatütemű és kétfajta üzemanyaggal működő kísérleti, demonstrációs motorját.

Az első négy ütem a konvencionális négyütemű motorokhoz hasonló, a negyedikben a dugattyú felfelé haladva nyomja a kipufogóba az égésterméket, a füstöt, a kipufogó gázt és a nagy mennyiségű hőt. Ekkor a henger még tűzforró, 500 Celsius-fokra is fölhevül. Ezt követi az újítás lényegét adó további két ütem: a forgattyús-tengelyről vezérelt adagoló vizet fecskendez a hengerbe, ahol az szinte robbanásszerűen nagynyomású gőzzé alakul, és lenyomja a dugattyút. Az ötödik ütemben tehát nem benzingáz, hanem vízgőz tágulása végzi az úgynevezett munkaütemet. A hatodik ütemben az ismét emelkedő dugattyú egy kondenzátorba nyomja ki maga elől a gőzt, ahol az lehűlve vízzé csapódik le és újból befecskendezhető lesz.

A találmánynak köszönhetően az eddig felhasználatlanul távozó hőnek mintegy harmada a második munkaütemben újra hasznosul, és a számítások szerint 30 százalékkal emeli a teljesítményt, miközben az üzemanyagból kevesebb fogy, ezáltal pedig a környezetet is jobban kíméli hagyományos, négyütemű társainál.

Nagy kérdés persze, hogy a vízgőz nem okoz-e fizikai károsodást a motorban. A vezérlés mikéntjét, valamint a kétféle anyagnak a hengerre és a dugattyúra gyakorolt hatását azonban nem tárta fel a feltaláló, bizonyára megvárja a részletek ismertetésével a szabadalmaztatási eljárás végét. Annyi azonban már tudható, hogy a motor valamennyi alkatrésze ismert szerkezetű, jórészük egyszerűen megvásárolható, a megépítéséhez pedig elég volt egy jól felszerelt szakműhely. Ezért John Coletti, a Ford autógyár kísérleti részlegének volt vezetője szerint Crower a szabadalmaztatás után jó eséllyel várhatja a nagy gyárak ajánlatait a hatütemű motor gyártására.

vissza az elejére


Meztelen biciklisták százai tüntettek

(6. oldal)

Többszázan kerekeztek meztelenül Madridban és Párizsban, hogy kifejezésre juttassák: elítélik a környezetszennyezést, egyszersmind több tiszteletet várnak el a biciklisták számára az autósoktól a közlekedésben. Madridban mintegy 300-an ádámkosztümben pattantak nyeregbe, Párizsban viszont az akció 400 részvevőjének többsége félmeztelenül, vagy teljesen felöltözve tiltakozott. A ruhátlanság a kerekesek sérülékenységét jelképezte a szervezők szerint, ennek ellenére a francia fővárosban a hatóságok öt tüntetőt előállítottak „szexuális magamutogatás" címén.

Madridon és Párizson kívül a világ több más városában – többek között Londonban – is tartottak hasonló demonstrációt egy spanyol egyesület felhívására.

vissza az elejére


Detroit nem akar takarékosabb kocsikat

(6. oldal)

Az amerikai autógyártók továbbra sem akarnak előállítani takarékosabb kocsikat; a három detroiti óriás, a General Motors, a Ford és a Chrysler vezetői le akarják beszélni a washingtoni kongresszust arról, hogy szigorítsa az üzemanyag-takarékossági normákat – a szavazásra várhatóan ezen a héten kerül sor. Az autógyártók vezetői azzal érvelnek, hogy a tervezett takarékossági szigorítás sérti az amerikai autóipar érdekeit, és szerintük alternatív üzemanyagfajtákat és a jelenleginél nagyobb teljesítményű akkumulátorokat kellene inkább kifejleszteni a hibrid és elektromos autókba.

Megfigyelők szerint a növekvő benzinárak és a globális felmelegedés miatt a törvényhozás azonban minden korábbinál elszántabb a szigorítások keresztülvitelére.

vissza az elejére


Gazdaság


Falusi turizmus – kolozsvári kínálat

(7. oldal)

Július első hetére kitűnő tábor-ajánlattal várja a Kolozsvár Társaság a városból elszármazott családokat (akár kisgyerekekkel is), a tizenöt éven felüli fiatalokat. Az Erdély-ismereti tábor címmel meghirdetett eseménysorozat kiindulási pontja Kolozsvár, illetve Kalotaszentkirály – július 1. délután. (Az érkezés helye tetszés szerint választható.)

Ahogy a szervezőktől megtudtuk, már az első nap találkozási lehetőséget kínálnak Kolozsvár jeles személyiségeivel, és a további programot is úgy állították össze, hogy az egy hét alatt a város nevezetességeit, Kalotaszeg, Aranyosszék és a Mezőség népi kultúráját egyaránt megismerhessék a tábor résztvevői. Csak néhány kiragadott mozzanat a tartalmas műsorból: Sztána (Kós Károly Varjúvára), a bonchidai Bánffy-kastély, Válaszúton a Kallós Zoltán Alapítvány által működtetett népművészeti gyűjtemény megtekintése, kirándulás Torockóra, borkóstoló Nagyenyeden. Egész napos programot terveznek Nagyszebenbe, Európa 2007-es kulturális fővárosába.

Nem lesz túl zsúfolt, fárasztó ez a sok ismeretet, ismerkedést kínáló hét? A szervezők bíznak benne, hogy nem, hiszen végig kényelmes autóbusszal történik a szállítás, a szállást pedig – Kalotaszentkirályon – kétágyas, fürdőszoba használatot biztosító szobákban, a faluturizmus legjobb szintjén oldják meg. Reggelit és vacsorát a kalotaszentkirályi szálláshelyen kapnak a vendégek. Aki pedig egy-egy nap inkább a pihenést választja, a hagyományőrző kalotaszegi faluban is talál látnivalót. Megtudtuk, hogy az egy hét – teljes programmal, utazással, szállással, ellátással – hazai táborozóknak mindössze 290 lejbe (azaz 2 millió 900 ezer régi lejbe) kerül.

Természetesen kolozsvári jelentkezőket is szívesen fogadnak. Jelentkezni és bővebb felvilágosítást kapni a Kolozsvár Társaság e-mail címén lehet: és telefonon: 0264-592-187 vagy levélben, illetve személyesen: 400113 Cluj, P-ţa Unirii nr. 22/8 (Főtér 22. szám, a Társaság székhelye). A Kolozsvár Társasághoz személyesen fellátogatók délelőttönként megtekinthetik a Kolozsvár Galéria állandó kiállításait (Balázs Péter festményei, Cseh Gusztáv grafikái, Paulovics László Erdélyi magyar írók portrésorozata, Cs. Szabó László-emlékhely).

vissza az elejére


Újabb csúcson a búza ára

(7. oldal)

A párizsi búzatőzsdén kedden új rekordra, 3,25 euróval tonnánként 166 euróra emelkedett a malmi búza ára az irányadó novemberi határidőre, mielőtt visszaesett 165 euróra. Utoljára tavaly októberben voltak ilyen szinten az árak. Elemzők rövidesen 170 euró áttörésére számítanak, mert a Fekete-tenger mentén nagy a szárazság, és Ukrajna a gabonaexport leállítását tervezi. A bukaresti mezőgazdasági minisztérium szerint hazánkban az idén 2,9 millió tonna búza betakarítása várható, négy éve a legkevesebb, miután az aszály már 165 ezer hektárnyi vetést tönkretett.

vissza az elejére


Nehezen szűnnek a különbségek az ország térségei között

(7. oldal)

Jövőre várhatóan 12 százalékkal nő, euróban számolva az egy főre jutó GDP, de az ország térségei között megmaradnak a fejlettségbeli különbségek, közölte a kormány gazdasági előrejelző bizottsága (CNP). Közgazdászok szerint a nagy gazdasági színvonalkülönbségek belső népvándorláshoz vezethetnek, és ebből – közelebbről nem részletezett – kellemetlenségek támadhatnak. A problémákon infrastrukturális beruházásokkal, az EU-alapok jobb felhasználásával lehet segíteni.

Azonban a Bukarest-Konstanca autópálya, a Bukarest-Brassó vagy a Brassó-Nagyvárad autópálya nem ilyen, ezektől nem javul a szegény térségek helyzete, rajtuk csak egy nyugat-keleti autópálya segítene, fejtette ki az Applied Group of Economics (GEA) kutatóintézet egyik vezetője, Liviu Voinea.

A CNP nyilvántartása szerint a tavalyi eredmények alapján az ország leggazdagabb megyéje, legalább is az egy főre jutó GDP tekintetében Ilfov megye, ahol ez az érték 8553 euró. A további sorrend az élbolyban: Temes megye 7931 euróval lakosonként, Brassó megye 7108 euróval, Arad megye 6675 euróval, Kolozs megye 6561 euróval, illetve Konstanca megye 6368 euróval.

A legszegényebbek között van Botoşani megye 2745 euróval, Vaslui megye 2930 euróval és Giurgiu megye 3061 euróval.

vissza az elejére


Hamarosan évi 200 ezer tonna biodízelt termelünk

(7. oldal)

Az év végére várhatóan évi 200 ezer tonnára nő a biodízel-termelő kapacitás, repcéből, napraforgóból, szójából, cukorrépából és gabonafélékből. Júliustól a törvény szerint kötelező biodízelt keverni a dízelolajhoz. A mezőgazdasági minisztérium utolsó összesítése szerint ez év elején 17 termelőüzem volt az országban, évi 95 ezer tonnás kapacitással. A kormány hektáronként 45–50 eurónak megfelelő támogatással toldja meg a gazdálkodók általános, 50 eurós támogatását, ha áttérnek bio-üze manyag-alapanyagok termesztésére, vagy termésüket üzemanyag-termelés céljára értékesítik.

vissza az elejére


Új magazinokkal célozzák meg a tehetőseket

(7. oldal)

Négy új szórakoztató sajtótermékkel bővül az idén az elsősorban tehetős rétegeknek szánt nyugati magazinok köre Romániában: a Harper’s Bazaar, az Esquire, a GQ, majd ősszel a Psychologies jelenik meg különböző nyugati kiadók gondozásában.

A Sanoma Hearst kiadó a férfiaknak szánt Esquire-rel jelentkezik szeptemberben. Az öltözködési, gazdasági, kulturális és életmód magazin 20 ezer példányban jelenik meg.

A Liberis Publication Romania az Esquire közvetlen versenytársát dobja piacra, az amerikai GQ román kiadását, az amerikai Conde Nast engedélyével.

Az EdiPress AS ősszel jelenteti meg a Psychologies havi magazint, amely a vastag pénztárcájú hölgyeket célozza meg elsősorban.

Az oldalt szerkesztette: Tibori Szabó Zoltán

vissza az elejére


Múltidéző


Újabb siratófal a magyar honvédek emlékére
Tisztelgés a Nagyenyeden elhunyt katonák előtt

(8. oldal)

Kürtszóval kezdődött vasárnap délután Nagyenyeden az 1944 telén és 1945 tavaszán a helyi fogolytáborban elhunyt 234 magyar honvéd tiszteletére felállított emlékhely felavatása. A nagyenyedi református temetőben zajló méltóságteljes emlékezésre a forró nyári napsütés ellenére közel ötszázan gyűltek össze, megadni a végtisztességet a második világháború áldozatainak.

Az emlékhely a Tordai Honvéd Hagyományőrző Bizottságnak (THHB), az RMDSZ Fehér megyei szervezetének és a Nagyenyedi Református Egyházközségnek köszönhetően jöhetett létre. A környékről összeseregletteket Rácz Levente, az RMDSZ Fehér megyei szervezetének elnöke köszöntötte, majd felelevenítette a 63 évvel ezelőtti történéseket. Forrásként két szemtanú visszaemlékezésére hivatkozott, az egyik Paulini Piroska, tősgyökeres nagyenyedi, aki annak idején fiatal lányként volt részese az eseményeknek, a másik pedig a 83 éves Jakab Árpád, aki akkor Nagyenyeden élt, és most Tordán lakik.

Szovjet–román előrenyomulás
Rácz Levente elmondta: az 1944. augusztus 23-i román átállást követően megkezdődött a magyar és a német hadsereg előrenyomulása déli irányban. Ennek célja az volt, hogy feltartóztassák és lassítsák a szovjet hadsereg haladását, mely átkelt a Déli-Kárpátok szorosain. Torda elfoglalása után a román hadsereg visszavonult Fehérvárra, ahol bevárni szándékoztak a szovjet hadsereget. Nagyenyeden bennmaradt a román katonai helyőrség, élén Bedelean kapitánnyal. A várost csekély tüzérség védte. Szeptember elején a magyar előőrsök Miriszlóig, illetve Torockó felől Nyírmezőig jutottak el, ekkortájt érkezett Nagyenyedre a szovjet felderítés is.

Hamarosan megkezdődött a szovjet–román előrenyomulás Miriszló és Nyírmező irányába. A kollégiumot átalakították katonai korházzá, a Hangya Szövetkezet pincéit elárasztották a katonák, rettegésben tartva az egész várost. A tordai front áttörése után októberben megkezdték a magyar és német foglyok tömeges szállítását Nagyenyedre. Gyalogosan, szigorú őrizet mellett kísérték őket. Egy részüknek Nagyenyed csak átmeneti szálláshelyül szolgált, másik részüket azonban itt tartották hadifogságban. Akiket továbbvittek, Tövisen vagonírozták be és szállították tovább.

A városban két fogolytábor létezett, az Ambrosi-Fischer növény- és fatelepen, illetve a Széna-téri, a jelenlegi autóbusz pályaudvaron található iskolában. A német és magyar foglyok mellett még zsidók is akadtak, akiket aztán egyik enyedi zsidó kereskedő felruházott és kiszabadított.

A foglyok ki voltak éhezve
A visszaemlékezők szerint a foglyok igencsak le voltak rongyolódva, hiszen elszedték tőlük ruhájukat, bakancsukat, kisebb értékeiket. Meg aztán ki voltak éhezve. A helyi magyar és német lakosság segíteni akart az átvonulókon, elsősorban élelemmel. „Így történt, hogy a Kakasdombra érve Ungvári néni tálcára tett néhány szendvicset, mellyel a foglyok közé ment, nem félve az őrségtől. A kiéhezett foglyok odatolakodtak, hogy mindenkinek jusson egy falat étel, s ekkor az őrök rájuk lőttek, eltalálván Ungvári nénit is, aki belehalt" – idézte fel az eseményeket Rácz Levente.

Paulini néni elmondása szerint Incze bácsi, a mészáros öszvéres sráfszekerével mentek Enyedszentkirályra, ahol szintén házról házra járták be a magyar családokat, s lisztet, krumplit, paszulyt gyűjtöttek.

A Patakon túli rész felelősei Torockóról és Torockószentgyörgyről is hoztak élelmet. Jakab Árpád a Tót utca környékén gyűjtött. Mivel nagy mennyiségű ételt kellett egyszerre főzni, megmondták az enyedi családoknak, hogy mi az aznapi étel, s mindenki külön főzte azt meg, majd közös cseberbe tették, s úgy juttatták el a két táborba. Ott az őrség kivette a saját részét, a többi pedig a foglyokhoz került.

A foglyok szalmán aludtak, így hamarosan megtetvesedtek, és kiütött a tífusz-járvány közöttük. „Paulini néniék pénzt gyűjtöttek, vasalókat vásároltak, hozzá szenet is, mert akkor nem volt villanyvasaló, s bejuttatták a fogva-tartottakhoz, hogy kivasalván ruháikat elpusztíthassák a tetveket. Ez a módszer sem volt eredményes, hiszen naponta tucatjával haltak meg a szerencsétlen emberek" – derült ki az előadásból.

Azt is elérték, hogy a Fischer telepen levő foglyokat behozták a közfürdőbe, hogy fertőtlenítsék őket, lecserélték a régi szalmát, melyet a fösvény, de akkor mégis nagylelkű Tolvaly bácsi szolgáltatott. Paulini néni végigjárta az enyedi patikákat, a Kovács, Schuster és Hagea gyógyszertárakat, s mindeniküktől kapott valami gyógyszert, melyet aztán a foglyoknak adott át, de szerencséjére mégsem kapta el a tífuszt.

Tífusz, vérhas, halál
A tífusz és vérhas naponta szedte áldozatait. A halottakat szekéren vitték el, s a Fischer-telep kertjeiben, a vasútvonal meg a Farkas-patak szőlői alatt hantolták el közös sírokban, gyászszertartás nélkül. Jakab Árpád tanúsítja, hogy ő maga 1944. szeptember elején négy honvédnek ásott sírgödröt a római katolikus temetőben. Ők a Miriszlóig eljutott magyar előőrsök voltak. Életüknek a miriszlói híd felrobbanása vetett véget.

„Paulini néni mesélte, hogy egy Oravetz József nevű tiszt megszökött a táborból, s Ungváriéknál húzódott meg. Üldözői megtalálták, mert hó lévén lábnyomai rejtekhelyéhez vezettek. Visszavitték, s a Fischer-telepen agyonverték. Tisztiszolgája értesítette tisztjének feleségét Budapesten, hiszen fiatal házasok voltak, aki le is utazott Enyedre, hogy személyes tárgyait, azaz fakéregre írott leveleit átvegye" – elevenítette fel az eseményeket Rácz Levente.

Az életben maradt foglyokat 1945 húsvétjáig tartották Nagyenyeden, aztán Tövisre vitték őket, ahonnan ismeretlen helyre szállították. Utoljára az enyedi magyarok, többek között Demeter Ákosné, Paulini Piroska, Bakó László, Böjte Ilona és a németek, például Schusterék, Bechtoldék, Moldovánné, Bucurné közösen készítettek ünnepi ebédet a foglyoknak. Erre az alkalomra még borjút is vettek, Torockóról pedig somodi kalácsot küldtek.

Rácz Levente 2005 januárjában ismerte meg Pataky Józsefet, a THHB elnökét, aki felhívta figyelmét a Nagyenyeden elpusztult honvédekre. Kezdetben csak a sírkert középen álló mintegy 5 tonnás kőre akartak emléktáblát állítani, végül azonban úgy döntöttek, hogy márványtáblákba vésik a foglyok neveit is. Ezért a munkáért köszönetet érdemel Bogdanovits Péter, aki díjmentesen készítette el az emlékmű tervét, valamint László István és Biró András, az RMDSZ alkalmazottai, akik a kivitelezést vállalták el.

Végtisztesség 63 év után
Hogy a fogolytáborban elpusztult és elfelejtett 234 honvédnek megadassék a végtisztesség, 63 évnek kellett eltelnie. Ezt a gondolatot hangsúlyozta Pataky József, a THHB elnöke is vasárnapi emlékbeszédében. „Ezek a hősök a magyar nemzet fiai voltak, akkor miért feledkeztek meg róluk?" – tette fel a kérdést, hozzáfűzve, a református temetőben kialakított emlékhellyel azt kívánják jelezni, hogy az utókor őrizni fogja az emléküket. Ugyankkor kifejtette, nem ünnepelni, hanem tisztelegni jöttünk erre a helyre, illetve leróni kegyeletünket az áldozatok előtt. „Szent kötelességünk emlékezni", mondta Pataky József, aki szerint a kialakított emlékhelyeket nyugodtan akár siratófalnak és zarándokhelynek is nevezhetjük.

„Nem szép, hanem méltó síremlék előtt állunk" – kezdte beszédét Markó Béla, az RMDSZ elnöke, aki szintén jelen volt az eseményen. A politikus köszönetet mondott mindazoknak, akik évek óta azon munkálkodnak, hogy az Erdély földjén elpusztult honvédeknek méltó síremlékeket állítsanak. „Minden föld, haza, ország annyit ér, ahányan meghaltak érte" – jelentette ki Markó, kiemelve: sajnos, Erdélyországért sokan meghaltak, hódítók is, avarok, besenyők, oroszok... Mindez azonban azt bizonyítja, nagyon sokat ér ez a föld, és tenni kell azért, hogy soha többet egymással szembe ne forduljanak a nációk, és a nemzeteken ne legyen úrrá a csalódás, a pusztulás, a halál – mondta a politikus.

Horváth Lajos, a budapesti Honvéd Hagyományőrző Bizottság elnöke a haza, a béke és az emberszeretet érzésének az összehangolását hangsúlyozta. Mint mondta, a 234 honvéd sorsa, aki életét adta a hazáért, azt üzeni, hogy minden percben igazat cselekedjünk.

Ezt követően a nagyenyedi történelmi magyar egyházak képviselői – Popa Tibor református, Szabó Dénes római katolikus, valamint Sándor Botond unitárius lelkész – megáldották és felszentelték az emlékhelyet.

Az esemény alkalmával oklevelet adták át mindazoknak, akik segítséget nyújtottak az emlékhely kialakításban. Az emlékezés méltóságát csak növelte Boér Ferenc és Kocsis László szavalata, valamint a tordaszentlászlói fúvószenekar előadása. A rendezvény koszorúzással és a Himnusszal zárult.

A THHB 2000. szeptember 5-én azzal a szándékkal alakult meg, hogy felkutassák a második világháborúban elesett honvédek jelzett vagy jeltelen sírjait. További célként jelölték meg sírkertek létrehozását és gondozását, emlékhelyek kialakítását Torda és Aranyosvidék környékén, és felvilágosítás nyújtását.

A bizottság tagjai: Bíró Sándor (Torda), Fodor Béla (Torda), Molnár Lajos (Torda), Pataky József (Torda), Székely István (Torda), Ányok Károly (Budapest), Buttka Gusztáv (Budapest), Cech Vilmos (Budapest). Pataky József elmondása szerint hét év alatt 30 helységben 1541 hősi halott eltemetési helyét sikerült azonosítani, és több esetben ezeket megjelölni. Idén ősszel Tordatúron állítanak kopjafát az unitárius templomkertben a honvédek emlékére. Az emlékoszlopot Nagy Károly helyi unitárius gondnok saját költségén vásárolta meg.

PAPP ANNAMÁRIA

vissza az elejére


Egészségügy


Kórházakban jelenlévő baktériumok veszélyeire figyelmeztet az EU

(9. oldal)

Évente mintegy hárommillió pácienst fertőznek meg az európai kórházakban gyógyszereknek ellenálló baktériumok, s a betegek közül mintegy ötvenezren belehalnak a fertőzésbe – állítja a múlt héten közzétett európai uniós jelentés.

Mint arra a stockholmi központú Európai Betegségmegelőzési- és ellenőrzési Központ (ECDC) éves jelentésében felhívta a figyelmet, az európai közegészségügyben egyre növekvő veszélyt jelent az ellenállóképes mikroorganizmusok terjedése.

Markosz Kiprianu, az Európai Bizottság egészségvédelmi biztosa elfogadhatatlannak tartja, hogy – mint fogalmazott – „az európai kórházakban kezelt minden tizedik beteg elkap valamilyen fertőzést".

E probléma leküzdése mellett jövőre a madárinfluenza-vírus okozta esetleges emberi megbetegedésekre való felkészülés élvez elsőbbséget – mondta a ciprusi EU-biztos.

Továbbra is veszélyt jelent Európában az ECDC jelentése szerint a tuberkulózis és az AIDS. 2005-ben 60 ezer tbc-s esetet és 27 ezer új HIV-fertőzést regisztráltak az öreg kontinensen. Az EU tagállamaiban jelenleg megközelítőleg 700 ezerre tehető az AIDS-betegek száma.

– Jó munkát végeznek a közegészségügyi rendszerek Európában, az európai uniós polgárok megfelelő védettséget élveznek, ugyanakkor nincs ok az elbizakodottságra – vonja le a következtetést a jelentés. Szakemberek szerint az igazán nagy baj az lenne, ha a baktériumok ellenállóvá válnának az antibiotikumokkal szemben, hiszen a fertőző betegségek leküzdésében éppen az antibiotikumok felfedezésének volt forradalmi jelentősége.

vissza az elejére


Új halálos kórokozó

(9. oldal)

Magas lázat, vérszegénységet és halált okozhat egy új baktériumtörzs, ami orvosi körökben komoly aggodalmat váltott ki. Egyelőre nem tudni, a baktériumok hogyan terjednek – írja a Die Welt című német lap internetes kiadása. Annyi bizonyos, hogy a fertőzés megjelenésével egyidejűleg versenyfutás kezdődik az idővel, a verseny elvesztése pedig a páciens életébe kerülhet. Amerikai kutatók egy szaklapban, a New England Journal of Medicineben közzétett tanulmánya számol be egy 43 éves amerikai nőről, aki három héten át Peruban utazgatott, majd két héttel a hazatérése után a maláriához és a tífuszhoz hasonló tünetekkel szállították kórházba. A páciensnek magas láza és életveszélyes vérszegénysége volt, lépnagyobbodásban szenvedett, kiütései voltak, és nem tudott aludni sem.

A kezelés hatására az asszony meggyógyult, azonban az orvosok tovább vizsgálódtak, és arra a következtetésre jutottak, hogy a betegség hasonlít ahhoz a járványhoz, amely a tizenkilencedik század végén Peruban a vasúti építőmunkások, az első világháborúban pedig az európai nyugati fronton harcoló katonák között ütötte fel a fejét. Akkor az úgynevezett „lövészárok – láz" fertőzött tetvek által terjedt. Kórokozóját egy Alberto Barton nevű perui orvos fedezte fel, róla nevezték el „bartonellózisnak".

Jane Koehler, a Kaliforniai Egyetem kutatója már korábban írt egy tanulmányt arról, hogy az úgynevezett „macskakaparás betegség" bakteriális eredetű, és a bartonellózist kiváltó kórokozóval rokon baktérium okozza. Ennél a betegségnél a kórokozók a bőrön lévő kis karcolásokon kerülnek a szervezetbe. Az amerikai kutatók által most felfedezett baktérium a bartonella rochalimae újabb típusa, ami azért roppant veszélyes, mert ha nem ismerik fel, és nem kezelik a betegség korai szakaszában, akkor halált okozhat – írja a Die Welt Online.

vissza az elejére


Káros-e az Algocalmin?

(9. oldal)

Országos lapban vezető hírként olvashatjuk: az algocalmin halálos méreg, az egészségügyi minisztérium ennek ellenére nem vonja ki forgalomból. Valóban, az algocalmin fő hatóanyaga, a metamizol okozhat súlyos, akár halálos kimenetelű betegséget is, ez azonban korántsem általános jelenség. A metamizol ritkán okozhat egy úgynevezett agranulócitózis nevezetű betegséget. A magyarországi Országos Gyógyszerészeti Intézet nyilvántartásában a következő áll a betegségről: „a metamizol (többek között az algocalmin hatóanyaga) által kiváltott agranulocitózis legalább egy hétig tartó immunoallergiás folyamat. Ezen reakció nagyon ritka, de halálos kimenetelű is lehet. Nem dózisfüggő és a gyógyszer alkalmazása során bármikor jelentkezhet." Immunrendszer-károsító hatása miatt az 1980-as évek során az USA-ban, Svédországban és más fejlett államokban betiltották a metamizol embergyógyászati felhasználását, illetve Németországban vénykötelessé tették. Az 1990-es évek második felében végzett széleskörű vizsgálatok azonban kimutatták, hogy ez a veszély a korábban feltételezettnél lényegesen csekélyebb mértékű. Az agranulocitózis tünetei minden egymillió, havonként egyszer 500 mg metamizol-nátriumot fogyasztó személy közül átlagosan 0,2–2,0 személynél jelentkeznek és a megbetegedések mintegy 7%-ában megfelelő orvosi ellátás mellett is halálos szövődménnyel járnak. Ez a kockázati tényező más, széles körben alkalmazott gyógyszerekhez képest csekélynek mondható. Tekintettel az alternatívaként rendelkezésre álló aszpirin és más, a szélesebb aszpirin-családba tartozó gyógyszerkészítmények ismert gyomor- és bélrendszert károsító hatására, illetve a belső vérzések jelentette kockázatra, a metamizol alapú készítmények alkalmazásának továbbra is megvan a létjogosultsága ott, ahol ezen gyógyszercsalád felhasználását törvényesen engedélyezik. A Romániában forgalmazott fájdalomcsillapítók 60 százaléka tartalmaz metamizolt.

vissza az elejére


Szívindítás kesztyűs kézzel

(9. oldal)

A cím szó szerint igaz, ám átvitt értelmében nagyon is csalóka. Bár a két amerikai egyetemista által kidolgozta az újraélesztés műveletének ritmusát, és a mellkasra ható nyomóerőt jelző segítség valóban egy kesztyű, amit a laikus segítőnek fel kell húznia, a műveletet nagyon is durván kell végrehajtani, hogy elérhető legyen a remélt hatás, vagyis hogy a szív és a légzés újrainduljon.

A szív idő előtti megállásának több oka is lehet. Infarktus, baleseti sérülés, szívroham, sokk, a szívműködést is sújtó agyvérzés ezek közül a leggyakoribb. A leállt szívet záros határidőn belül újra működésre lehet késztetni. Az erre (és a légzés újraindítására) irányuló próbálkozásokat nevezzük újraélesztésnek.

Az újraélesztés ismert módja, hogy a hátára fektetett páciensnek a mellkasát – az esetleg a szájüregében maradt lévő étel vagy a kivehető fogsor eltávolítása után – elkezdik ütemesen nyomogatni, s a szellőző maszkkal letakart szájon vagy orrnyíláson át levegőt, s ha van rá mód, oxigént is juttatnak a páciens tüdejébe. Az ütemes nyomogatás a szívet hivatott megindítani, a külső levegő vagy az oxigén pedig az agy vérellátását biztosító tüdőt készteti munkára.

Ha néhány percen belül megkezdhető az újraélesztés, van remény az illető megmentésére. Ám nem biztos, hogy éppen jelen van a szükséges tennivalókat ismerő, s abban gyakorlatot is szerzett személy, vagy pillanatok alatt odaérkezik a kihívott mentő. A laikusok pedig legtöbbször minden igyekezetük ellenére sem járnak sikerrel újraélesztési manőverükkel, habár baleseti segélynyújtási, életmentési tanfolyamokon s műanyagból készült, úgynevezett ambu-babákon igyekeznek azt az érdeklődőknek megtanítani.

Az ontarioi McMaster Egyetem két mérnökhallgatója, Corey Centen és Nilesh Patel úgy gondolta, hogy az újraélesztés helyes módszerét technikai eszközökkel is érdemes lenne segíteni. A statisztikák szerint ugyanis a megállt szíveket laikusok által csak az esetek 5–10 százalékában sikerül újra dobogásra bírni, aminek fő oka a balul végződött próbálkozások kétharmad részében a nem megfelelő ütemű, egyharmad részében pedig a nem elég intenzíven (mélyen) végzett mellkasnyomogatás.

A két mérnökjelölt ezért kialakított egy olyan, a mellkas nyomogatásához használandó kesztyűt, ami a benne lévő elektronikus érzékelők és piezoelektromos jeltovábbítók segítségével a mentést végző laikusnak hangjelzéssel diktálja a művelet ütemét (percenként 70–100) és jelzi, ha az nem elég alapos, nem elég mély a nyomás. Az utóbbit nem véletlenül végzik gyengén a laikusok, ugyanis egyszerűen attól félnek, hogy eltörik a bordákat vagy agyonnyomják a szívet, noha a mellkast legalább 3–4 centiméterrel összébb kell nyomni, hogy a légzés meginduljon az ismétlések hatására. Sőt, a szakorvosok szerint akkor jó, ha hallani egy kis roppanást is. Ezért kell a pácienst földre vagy az ágyra helyezett kemény alapra, deszkára, asztallapra fektetni, olyan testhelyzetben, hogy a kinyújtott karok egymáson keresztbe tett tenyerével, a felsőtest ránehezedésével végzett nyomás ne a testet süllyessze a puha fekhelybe, hanem a szívet préselje össze.

A két diák találmányát egy, az oktatásra használt ambu-babán mutatta be, olyan sikerrel, hogy elnyerték vele az ontarioi műszaki találmányi verseny egyik díját. A zsűriben tagként közreműködött a pennsylvaniai újraélesztési, szívmegindítási kutató-központ (Center for Resuscitation Science) igazgatója, Benjamin Abella is, aki szerint a kesztyű olyan segítség a szívindításhoz, mint az iránytű a tájfutáshoz.

Ha a további vizsgálatok eredményeképp az amerikai egészségügyi tárca engedélyezi a szívmegindító kesztyű sorozatgyártását, a tervek szerint 60 dollárért lesz árusítható, s a laikusok által végzett sikeres újraindítások számát az 5–10 százalékról legalább 50-re növelheti.

Az oldalt szerkesztette: Farkas Imola

vissza az elejére


Mozaik


Egy perc derű

(10. oldal)

– Képzeld, tegnap névtelen levelet kaptam...
– Ne mondd! És kitől?
– A nagybátyámtól, aki rendőr.
– Honnan tudod, hogy tőle kaptad?
– Hát aláírta...!
– Ugyan, hogyan írhat alá valaki egy névtelen levelet?
– Miért ne írhatta volna alá? Nem titkosrendőr...!

vissza az elejére


Jogszolgálat

(10. oldal)

F. J., Kolozsvár: Milyen esetekben rendelhet el a munkaadó fegyelmi büntetést, és ilyen címmel milyen intézkedést alkalmazhat?

Válasz: Fegyelmi büntetést akkor rendelhet el a munkaadó, amikor a munkavállaló fegyelmi vétséget követett el. A Munkatörvénykönyv szerint a fegyelmi vétség a munkával kapcsolatos tett, amely a munkavállaló vétkes cselekvését vagy cselekvésének elmaradását jelenti, és amelynek során megszegi a törvényes szabályokat, a belső szabályzatot, az egyéni munkaszerződést, a kollektív munkaszerződést, vagy a hivatali felettesek rendeleteit és törvényes rendelkezéseit.

Fegyelmi vétség elkövetésekor a munkaadó a következő fegyelmi büntetéseket hozhatja a munkavállalóval szemben: írásos figyelmeztetés; a munkaszerződés felfüggesztése legfeljebb 10 munkanapra; a tisztségből történő visszaminősítés ennek megfelelő bérezéssel, legtöbb 60 napra; az alapbér 5–10 százalékos csökkentése 1–3 hónapos időszakra; az alapbér és vezetési pótlék hasonló arányú és időszakú csökkentése; az egyéni munkaszerződés fegyelmi okból való felbontása. Tilos fegyelmi pénzbírságot kiróni. Egy fegyelmi vétségért csak egy fegyelmi büntetést lehet kiróni. Fontos tudni, hogy egyetlen intézkedést sem lehet elrendelni előzetes fegyelmi vizsgálat nélkül (kivéve az írásos figyelmeztetést). Amennyiben a munkavállaló indokolatlanul nem tesz eleget a munkaadó írásban közölt behívásának, és nem jelenik meg a fegyelmi vizsgálatra, akkor a munkaadó a büntetést e nélkül is kiróhatja. A döntésnek több elemet kell tartalmaznia (például a tett leírását, a megszegett előírást, a büntetés jogalapját, a jogorvoslati határidőt és illetékes bíróságot), ezek nélkül a döntés semmis.

Felhívjuk kedves olvasóink figyelmét, hogy jogi tanácsadást Szabadság előfizetőknek nyújtunk, legközelebb június 25-én, hétfőn 9,30-12 óra között. Kérjük, hozzák magukkal az előfizetési nyugtát vagy annak másolatát.

vissza az elejére


MOZI

(10. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – Faterok motoron – amerikai. Vetítés: 13, 15.30, 18, 20.30, 23; kedvezménnyel: 13 és 23 órától.

GYŐZELEM – A faun labirintusa – amerikai. Vetítés: 15, 20. Die Grose Stille – német. Vetítés: 17, 22.

MŰVÉSZ – Szerelmem, Szarajevo – bosnyák. Vetítés: 14.30, 17, 19.30, 22.

TORDA

FOX – 88 Minutes. Vetítés: 15, 17, 19.

DÉS

MŰVÉSZ – 300 – amerikai. Vetítés: 17, 19; péntek, szombat, vasárnap 21 órától is, kedvezménnyel.

SZAMOSÚJVÁR

BÉKE – A szellemlovas – amerikai. Vetítés: 17, 19, 21; péntek, szombat, vasárnap 21 órától is, kedvezménnyel.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – Mr. Bean nyaral – amerikai. Vetítés: 17.30, 20; péntek, szombat, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel 17.30 órától.

DACIA B-TEREM – Coeurs – francia. Vetítés: 17, 19.30.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – Orvlövész – amerikai. Vetítés: 17, 19.30; péntek, szombat, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel 17 órától.

vissza az elejére


SZÍNHÁZ

(10. oldal)

MAGYAR SZÍNHÁZ

Június 15-én, pénteken este 7 órakor: Shakespeare: A windsori víg nők. Rendező: Keresztes Attila. 16 ÉVEN ALULIAKNAK NEM AJÁNLJÁK!

vissza az elejére


OPERA

(10. oldal)

MAGYAR OPERA

Június 14-én, csütörtökön este fél 7 órakor. Verdi: Rigoletto. Vezényel: Horváth József. Rendező: Selmeczi György.

Június 16-án, szombaton este fél 7 órakor: Giulio Cesare – a Gh. Dima Zeneakadémia diákjainak vizsgaelőadása.

Június 28-án, csütörtökön este fél 7 órakor: OPERA – OPERETT GÁLA – évadzáró előadás.

ROMÁN OPERA

Június 13-án, szerdán este 7 órakor: Leonard Bernstein: Candide. Vezényel: Horváth József. Rendező: Vincent Liotta (Egyesült Államok).

vissza az elejére


ZENE

(10. oldal)

DIÁKMŰVELŐDÉSI HÁZ

Június 15-én, pénteken este 7 órakor: A Transilvania Filharmónia szimfonikus zenekarának hangversenye. Vezényel: Theo Wolters (Hollandia). Közreműködik: Lucia Marica és Mihai Marica. Műsoron: J. Brahms: Kettősverseny hegedűre és csellóra, op. 102; Schubert: IX., C-dúr szimfónia.

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Június 11., hétfő

(10. oldal)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

100 Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25.)

3,250/3,285

2,41/2,46

1,27/1,32

Western Union – szolgáltatás a Sora, Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25., Victor Babeş 33/A és Magyar/22., Dec. 1989 u. 137. szám alatti váltóirodákban.

A Román Nemzeti Bank árfolyamai (június 12., kedd)
1 euró = 3,2726 lej, 1 USD = 2,4514 lej, 100 magyar forint = 1,2866 lej.

vissza az elejére


HirdetésBÉRBE VESZ

(11. oldal)

Fiatal, kisgyermekes házaspár kiadó lakást keres. Telefon: 0743-061077. (0014)

vissza az elejére


BÉRBE AD

(11. oldal)

Egyetemistáknak egy szoba (konyha, fürdőszoba) több évre kiadó Kolozsváron. Előre fizetés 1000 (ezer) lej a szerződés megkötésekor és 1500 (ezerötszáz) lej minden kibérelt évnegyed kezdetén. Telefon: 0747-661849.

vissza az elejére


SPORT


LABDARÚGÁS
Bajnokságról bajnokságra

(12. oldal)

Közel a bajnoki címhez a Real
A labdarúgó spanyol Primera División utolsó előtti fordulójában a két nagy rivális a Real Madrid és FC Barcelona pont-egyenlőséggel állt a tabella élén. Mindkét formáció nagyon nehéz mérkőzésre készülhetett, hiszen a fővárosiak az idén parádézó Zaragozához látogattak, míg Messiék városi riválisukat, az UEFA-kupa döntős Espanyolt fogadták a Nou Campban. A Real a lehető legrosszabban kezdte az összecsapást, Milito büntetőjénél Casillas nem tudott bravúrt mutatni, így a félidőben a hazaiaknál volt az előny. A második játékrész elején föltámadt a fővárosi alakulat, és van Nistelrooy révén egyenlített, de ez még nem volt elég a boldogsághoz. Milito újabb góljával me-gint előnyhöz jutottak a hazaiak, amelyet egészen a 90. percig őriztek, akkor megint színre lépett Nistelrooy, és újra kiegyenlített. A katalán rangadón az Espanyol hamar ráijesztett Rijkaardékra, Tamudo a leshatárról lógott meg, majd a bal felső sarokba helyezett, Valdes csak nézni tudta a nagyszerű belsőzést. A félidő utolsó perceiben Messi megint leutánozta Maradonát, de ezúttal nem félpályáról varázsolt gólt, hanem kézzel talált a hálóba. A második játékrészben megint a kis argentin villogott, megmutatta, hogy a keze segítsége nélkül is tud gólt szerezni (2–1). Itt is a 90. percig tartott a nagy öröm, Tamudo megint a legjobb helyen állt egy indításkor, Valdes a felső sarokra várta a labdát, de az mellette jobb alsóba gurult. Így a Real Madrid egy kéznyújtásra került a bajnoki címtől, míg a Barcelonának csodára lesz szüksége, hogy idén nyerjen valamit. Ha az utolsó játéknapon mindketten nyernek, az egymás elleni eredmények alapján a remekül hajrázó királyi gárda szerzi meg az aranyérmet.

Eredmények: Atlético de Madrid–Celta Vigo 2–3, FC Barcelona–Espanyol Barcelona 2–2, UD Levante–Valencia 4–2, RCD Mallorca–FC Sevilla 0–0, Real Betis Sevilla–CA Osasuna 0–5, Real Sociedad–Racing Santander 0–0, Villarreal–Athletic Club Bilbao 3–1, Real Zaragoza–Real Madrid 2–2, Deportivo la Coruña–Recreativo Huelva 2–5 és Getafé–Nástic Tarragona 0–1. A tabellán:

1. Real M. 37 22 7 8 63–39 73
2. Barcelona 37 21 10 6 73–32 73
3. Sevilla 37 21 8 8 64–34 71
4. Valencia 37 20 5 12 54–39 65
5. Zaragoza 37 16 11 10 54–42 59
6. Villarreal 37 17 8 12 47–44 59
7. Atlético 37 16 9 12 44–38 57
8. Huelva 37 15 8 14 53–51 53
9. Getafe 37 14 10 13 38–31 52
10. Santander 37 12 14 11 42–46 50
11. Espanyol 37 12 13 12 45–50 49
12. Mallorca 37 14 7 16 40–44 49
13. Osasuna 37 13 7 17 50–47 46
14. Deportivo 37 11 11 15 29–44 44
15. Levante 37 10 12 15 37–51 42
16. Betis 37 7 16 14 34–49 37
17. Athletic 37 9 10 18 42–62 37
18. Celta 37 9 9 19 38–58 36
19. Sociedad 37 8 10 19 29–44 34
20. Tarragona 37 7 7 23 33–64 28

A Nápoly és a Genoa is feljutott
Az olasz labdarúgó másodosztály 42., és egyben utolsó fordulójában a már régóta feljutott Juventus hazai pályán vereséget szenvedett a Spezia együttesétől, annak ellenére, hogy minden sztár a kezdő csapatban kapott lehetőséget. A Juventus mellett feljutott a Seria A-ba a Nápoly és a Genoa, amelyek a hétvégén éppen egymás ellen léptek gyepre, a végeredmény gólnélküli döntetlen lett.

Eredmények: Albinoleffe–Bologna 2–5, Brescia–Cesena 4–2, Crotone–Vicenza 0–1, Genoa–Napoli 0–0, Juventus–Spezia 2–3, Lecce–Pescara 4–1, Modena–Frosinone 2–1, Piacenza–Triestina 1–1, Rimini–Mantova 2–1, Treviso–Arezzo 1–3 és Verona–Bari 4–2. A sorrend:

1. Juventus 42 28 10 4 83–30 85
2. Nápoly 42 21 16 5 52–29 79
3. Genoa 42 23 9 10 68–44 78
4. Piacenza 42 20 8 14 57–50 68
5. Rimini 42 17 16 9 55–38 67
6. Brescia 42 19 10 13 51–43 67
7. Bologna 42 18 11 13 52–43 65
8. Mantova 42 15 19 8 47–36 64
9. Lecce 42 17 7 18 56–53 58
10. Albinoleffe 42 11 20 11 46–48 53
11. Vicenza 42 12 14 16 42–43 50
12. Frosinone 42 12 14 16 44–54 50
13. Treviso 42 11 17 14 44–47 50
14. Bari 42 12 14 16 40–46 50
15. Cesena 42 12 13 17 51–66 49
16. Modena 42 12 13 17 38–46 49
17. Triestina 42 11 16 15 37–48 48
18. Verona 42 12 12 18 34–46 48
19. Spezia 42 11 13 18 50–61 46
20. Arezzo 42 12 15 15 42–46 45
21. Crotone 42 7 11 24 36–67 32
22. Pescara 42 5 10 27 36–77 24

Bajnok a Dinamó Kijev
Egy fordulóval a befejezés előtt a Dinamó Kijev megnyerte az ukrán labdarúgó-bajnokságot. A kijeviek 3–1-re győztek a Lvov ellen vasárnap, és ezzel behozhatatlan előnyre tettek szert az elmúlt két sorozat legjobbja, a Mircea Lucescu irányította Sahtar Donyeck előtt.

A Dinamó Kijev története során tizenkettedik alkalommal lett ukrán bajnok.

KONRÁD SZABOLCS

vissza az elejére


Román Kupa Szamosújvárott

(12. oldal)

A szamosújvári sétatéri stadionban mintegy 300 nézőt vonzott a Román Kupa területi szakaszának döntője. A Nagyiklódi Sinai és a Récekeresztúri Lendület (a megyei bajnokság szamosújvári szakaszának győztese) összecsapásán a récekeresztúriak az első fél-időben 2–0 arányban vezettek, a második játékrészben 2–1-es állásnál ellőttek egy tizenegyest. A Sinai viszont az utolsó 5 percben szinte megtáltosodott, és végül 5–3 arányban nyert.

(erkedi)

vissza az elejére


TENISZ
Nadal harmadszorra

(12. oldal)

A címvédő spanyol Rafael Nadal négyjátszmás, három óra tíz perces mérkőzésen nyert a világelső svájci Roger Federer ellen a francia nyílt teniszbajnokság férfidöntőjében, így sorozatban pályafutása harmadik Grand Slam-diadalát ünnepelhette a Philippe Chatrier-stadionban.

A spanyol nagy boldogságában meghempergett a vörös salakon, majd felmászott a nézőtérre és megölelte nagybátyját, Toni Nadalt, akinek annyi mindent köszönhetett.

A győztes (csakúgy mint a női bajnok) egymillió eurót kapott sikeréért, míg a vesztes ennek az összegnek a felével vigasztalódott.

Eredmények:

Férfi egyes, döntő: Rafael Nadal (spanyol, 2.)–Roger Federer (svájci, 1.) 6:3, 4:6, 6:3, 6:4.

Női páros, döntő: Alicia Molik, Mara Santangelo (ausztrál, olasz, 17.)–Katarina Srebotnik, Ai Szugijama (szlovén, japán 7.) 7:6 (5), 6:4.

Férfi páros, döntő: Mark Knowles, Daniel Nestor (bahamai, kanadai, 6.)–Lukas Dlouhly, Paul Vizner (cseh, 9.) 2:6, 6:3, 6:4.

vissza az elejére


TEKE
Jöhet a döntő torna

(12. oldal)

Az Aranyosgyéresi Sodrony-ipar-CFR férfi csapata hazai pályán fölényes, 376 fás (3396–3020 fa, egyéniben 5–1, összesítésben 7–1) győzelmet aratott a nemrég még bajnok Vajdahunyadi Kohász ellenében, és bebiztosította első helyét az alapszakaszban.

Az egyéni eredmények: Petruţ Mihălcioiu–Dan Pătrăşcuţă 595–480 fa, Dumitru Beşe–Ciprian Pascaru 572–530, Sebastian Beşe–Mănel Manea 508–542, Ioan Figlea–Ovidiu Crişan 597–498, Grigore Blaga–Paul Rohotin 541–523 és Cornel Popa–Flavius Banga 583–447.

A rájátszást Jászvásáron rendezik, ahova a Kolozs megyeieken kívül a Petrillai Inter, a helyi Olimpia CFR és a Brassói Rulmentul jutott be. Változtattak a rendszeren, ezúttal a két elődöntőt az 1–4. és 2–3. helyezettek vívják, majd a győztesek a döntőben találkoznak, a vesztesek pedig a bronzéremért küzdenek.

Schmidt Jenő

vissza az elejére


SAKKSAROK
Továbbjutott Lékó

(12. oldal)

A magyar Lekó Péter 3,5–1,5-re nyert az orosz Jevgenyij Barejev ellen, így továbbjutott a sakkvilágbajnok-jelöltek Elisztában rendezett, 480 ezer dollár összdíjazású tornáján. Negyeddöntős párharcuk vasárnapi és hétfői, negyedik, illetve ötödik mérkőzése is döntetlennel ért véget. A negyeddöntőben elméletileg hat játszmát váltottak volna a felek, ám erre ezúttal nem volt szükség.

vissza az elejére


SPORTÁGRÓL SPORTÁGRA

(12. oldal)

LABDARÚGÁS
A Kolozsvári CFR 1907 előző edzőjével, Cristiano Bergodival írt alá kétéves szerződést a Bukaresti Rapid labdarúgócsapat vezetősége. Korábban arról szólt a fáma, hogy Bölöni László a klub kiválasztottja az edzői posztra, végül mégis az olasz szakemberre esett a két fronton játszó George Copos tulajdonos választása. A marosvásárhelyi mester szolgálatai iránt mostanság a portugál Maritimo Funchal érdeklődik, azelőtt meg a Girondins Bordeaux is kereste.

KÉZILABDA
A férfi válogatottak az Európa-bajnokságért vívnak selejtezőt, Románia súlyos, 36–25 arányú vereséget szenvedett, és kevés esélye van, hogy az egy hét múlva esedékes konstancai visszavágón ledolgozza a 11 gólos hátrányt. Magyarország viszont Kaunasban 28–23-mal diadalmaskodott Litvánia fölött, így a tiszaújvárosi visszavágó formaságnak tűnik. A párharc győztese vehet részt a januári, norvégiai Eb-n, amelyen olimpiai kvótát, illetve olimpiai pótselejtezőt érő helyeket lehet kiharcolni.

ÖTTUSA
Vörös Zsuzsanna az ötödik helyen végzett a rigai öttusa Európa-bajnokság női hagyományos versenyében, ezzel egyben olimpiai kvótát is szerzett. A magyarok közül Máthé Vivien 17., Füri Csilla 33. lett. Győzött az orosz Jevdokija Grecsisnyikova, az ezüstérmet a brit Heather Fell, a bronzot az olasz Sara Bertoli kaparintotta meg. A magyar csapat hatodikként zárt. A dobogóra az olaszok, a britek és az oroszok álltak fel.

vissza az elejére


FORMA–1
Lewis Hamilton első futamgyőzelme

(12. oldal)

Lewis Hamilton, a McLaren-Mercedes brit pilótája nyerte vasárnap az 58. Forma–1-es gyorsasági világbajnokság hatodik futamát, a kanadai nagydíjat. Hamilton mögött a német Nick Heidfeld (BMW-Sauber) lett a második, míg a harmadik helyen az osztrák Alexander Wurz (Williams) végzett. A vb-újonc Hamilton – aki ezzel az összetett pontversenyben is átvette a vezetést – pályafutása első futamgyőzelmét aratta, eddig négy második és egy harmadik hely volt a mérlege.

A 27. körben Robert Kubica (BMW-Sauber) az idény eddigi legnagyobb bukását szenvedte el: a lengyel versenyző Jarno Trullival harcolt, amikor elvesztette uralmát az autó felett, majd óriási sebességgel a falnak csapódott, majd több pördülés után a kavicságyon kötött ki. Kubicát kórházba szállították, az első diagnózis szerint lábtörést szenvedett. Később viszont kiderült: szerencséje van, jóformán sértetlenül megúszta szörnyű bal-esetét. Az istálló hivatalos közlése szerint még sincs törés Kubica bokájában, így hétfőn már elhagyhatta a kórházat. Az a későbbi vizsgálatoktól függ, hogy elindulhat-e hétvégén az indianapolisi futamon.

A kanadai nagydíj végeredménye:

1. Hamilton, 2. Heidfeld, 3. Wurz, 4.Heikki Kovalainen (finn, Renault), 5. Kimi Räikkonen (finn, Ferrari), 6. Szato Takuma (Super Auguri), 7. Fernando Alonso (spanyol, McLaren-Mercedes), 8. Ralf Schumacher (német, Toyota), 9. Mark Webber (ausztrál, Red Bull Racing), 10. Nico Rosberg (német, Williams).

A pontversenyek élén:

Pilóták: 1. Hamilton 48 pont, 2. Alonso 40, 3. Massa 33, 4. Räikkönen 27, 5. Heidfeld 26, 6. Giancarlo Fisichella (olasz, Renault) 13.

Csapatok: 1. McLaren-Mercedes 88 pont, 2. Ferrari 60, 3. BMW-Sauber 38, 4. Renault 21, 5. Williams 13, 6. Toyota 6.

Következik az Egyesült Államok Nagydíja június 17-én, Indianapolisban.

Az oldalt szerkesztette: Póka János András