Băsescu: Még elemi szinten sem készültünk fel
Kolozsvárra látogatott tegnap az államfő

(1. oldal)

Emil Boc ismét vendégül láthatta volt pártfőnökét
(Rohonyi D. Iván felvétele)

Az Európai Unió (EU) tagjává vált Romániában megengedhetetlen az, hogy a vidéki települések jó részében ne legyen ivóvízhálózat, vagy villanyáram-szolgáltatás – nyilatkozta tegnap Kolozsváron Traian Băsescu államfő. Az elnök a Prefektusi Kollégium gyűlésén tartott rövid beszédében arra figyelmeztette a Kolozs megyei települések polgármestereit: nem lesznek mentségek és kifogások, meg kell tanulni pályázni, kihasználni azt a tömérdek pénzt, ami az EU strukturális és kohéziós alapjából lehívható. Létfontosságú, hogy a 21. századhoz méltó életkörülményeket, utakat, víz- és csatornázási hálózatot biztosítsanak a lakosságnak. Ami a pályázáshoz szükséges önrészt illeti, annak biztosításában számíthatnak mind a központi, mind a megyei költségvetés támogatására, de azt ne várják el, hogy a kormány pályázzon helyettük – főleg miután a programok kimondottan a helyi közösségekhez, az önkormányzatokhoz szólnak – fejtette ki az államfő. (Részletek az 5. oldalon)

vissza az elejére


A regisztrációs díj marad, de csökken

(1. oldal)

A román kormány tárgyalásokat kezdeményez az Európai Bizottsággal a regisztrációs díj kapcsán – jelentette be Sebastian Vlădescu pénzügyminiszter. A tárcavezető elmondta: mindössze a díj mértékét bocsátják vitára, magát az intézkedést nem. Ellenkező esetben Romániát elözönlik a használt autók, és a gépkocsipark felújítását célzó eddigi intézkedések hiábavalók lesznek – fogalmazott Vlădescu. Várható tehát, hogy néhány héten belül a jelenlegihez képest csökkentett díjszabást jelentenek be. A miniszter közölte: az Unió által kifogásolt intézkedés bevezetésekor kizárólag környezetvédelmi szempontokat vettek figyelembe, de az ellenérvek a nemzeti érdeket is sértik, konkrétan: a hazai gépkocsigyártó ipar érdekeit. Elfogadását megelőzően az uniós szervekkel is egyeztettek, tehát legfeljebb a regisztrációs díj mértékével, illetve a kiszámítás módjával kapcsolatosan lehetnek gondok – közölte Vlădescu.

A tárcavezető elmondta, hogy tudomása szerint több európai országban – például Dániában és Finnországban is – van érvényben hasonló intézkedés, ugyanakkor elismerte, hogy néhány országot az Európai Bizottság már beperelt emiatt.

vissza az elejére


Románia legveszélyesebb országútjai
Nyolc év alatt húszezren haltak meg

(1., 7. oldal)

Az utóbbi két évben látványosan megnőtt a balesetek száma

Térképen tüntette fel az Országos Közlekedésrendészeti Igazgatóság Románia legveszélyesebb országútjait. Az „útmutatót" az utóbbi nyolc év statisztikái alapján állította össze a közlekedésrendészet, amely egyben azt is megvizsgálta, hogy milyen órákban, hónapokban stb. következett be a legtöbb súlyos, illetve halálos kimenetelű közúti baleset.

Az összesítésből kiderül: 1999. január elseje és 2006. november 30. között mintegy húszezren vesztették életüket Románia útjain, vagyis évente mintegy 2500-an halnak meg autójukban, illetve más járművek kereke alatt. Bár az elhunytak száma nem mutat jelentős ingadozásokat, a balesetek számának tekintetében 1999–2003 között folyamatos csökkenés figyelhető meg (évi 8266-ról 6975-re), ezt követően pedig ismét emelkednek a számok, sőt, 2005-ben már 19 806-ra (!) ugranak. Ennek magyarázata az, hogy 2005-től a statisztikákat más szempontok szerint vezették, és beleszámolták a kevésbé súlyos baleseteket is. Tény viszont, hogy az utóbbi nyolc év során 2005-ben vesztették a legtöbben életüket közúti balesetben (2605), egyben 2005 a súlyos sérültek tekintetében is kiemelkedik: a második helyet foglalja el a nyolc éves rangsorban, 5864-gyel (a csúcs 2002-ben volt 5977-tel). Ehhez képest 2006-ban javult a helyzet: november 30-ig „csak" 2151-en haltak meg és 4714-en sérültek meg, az évi végösszeg azonban várhatóan eléri halottak számában a 2300-at, sérültek tekintetében pedig az 5100-at, ami azért mégiscsak néhány százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest.

A rendőrség szerint a legtöbb súlyos baleset délután 5 és este 7 között történik, így a halálos balesetek zöme du. 5 és este 11 között következik be, a legveszélyesebb nap pedig a péntek. A statisztikák azt is egyértelműen kimutatják, hogy a legtöbb baleset októberben történik, nyolc év alatt szinte 9000 balesetet könyveltek el ebben a hónapban. A legveszélyeztetettebb mindenképpen a július–október időszak, ezen időszak mindegyik hónapjában (összesen a 8 év alatt) 8 ezer feletti a balesetek száma, míg január–februárban még az ötezret sem éri el.

Az ország területeire leosztva Bukarest szedi a legtöbb áldozatot: 8 év alatt mintegy 11 600 balesetben 869-en vesztették életüket és 5732-en szenvedtek súlyos sérüléseket. A negatív rangsorban a második Prahova megye (3732 baleset, 766 halott, 2041 sérült); Kolozs megye (2353 / 643 / 1472) sajnos tagja a „top 10"-nek, míg Szeben (1454 / 439 / 1008), Fehér (1239 / 362 / 954), de különösen Beszterce-Naszód (1199 / 259 / 702) és Szilágy (796 / 188 / 500) megyék már a lista végéhez állnak közelebb.

Érdekes a rendőrség által veszélyesség szerint „kipontozott" Románia-térkép is, amelyen egy-egy pont 1 km-es útszakasznak felel meg. Kolozs megyében 11 olyan „pont" van – a Válaszút–Kolozsvár útszakaszon, illetve Torda kb. 10 km-es körzetében – ahol az utóbbi 8 évben 10–14 baleset történt. Erdélyben különben nagyon kevés helyen van olyan útszakasz, ahol ennél gyakoribbak lennének a balesetek, Bukarest, Konstanca, de különösen Piteşti-i környékén viszont már olyan pirosabb pontok is vannak, ahol az egyes útszakaszokon az elmúlt időszakban több mint 20 tragédia történt.

A térkép és a teljes többi statisztika a közlekedésrendészet honlapján, a http://www.politiaromana.ro/DPR-n tekinthető meg. Ugyanott hasznos információkat szerezhetünk – mondhatni reális időben – úttorlaszokról, közlekedési nehézségekről, de még a különböző megyék aktuális időjárásáról is, s talán még a közlekedésrendészet tanácsait is érdemes átfutni időnként, hiszen, mint ahogyan az intézmény jelenleg folyamatban lévő kampányának a címe is mondja: az élet elsőbbséget élvez.

Csak csütörtökön országszerte 12 súlyos közúti baleset történt, amelyekben hatan hunytak el és kilencen sérültek meg súlyosan.

Kolozs megyében tavaly (pontosabban december 25-ig) 174 súlyos balesetet jegyeztek, 61-gyel kevesebbet, mint egy évvel korábban. Az elhunytak száma 40-nel, 72-re csökkent, a súlyos sérültek száma pedig 44-gyel volt kevesebb (136) az előző évihez képest, vélhetően a helyi rendőrség intenzív kampányának köszönhetően. Ennek során hétezerrel, 102 ezerre nőtt a kirótt közúti pénzbírságok száma, melyek mintegy harmadát (32 ezer) a megengedett maximális sebesség túllépése miatt szabták ki.

Balázs Bence

vissza az elejére


Új rektorhelyetteseket jelöl a BBTE magyar tagozata

(1., 5. oldal)

Új rektorhelyettesek jelöléséről döntött a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) magyar tagozatának vezető tanácsa megváltoztatva korábbi álláspontját. A felsőoktatási intézmény román vezetőségével szemben támasztott igények közül a magyar tagozat alapszabályzatának ügyében történt némi előrelépés.

A határozatról Magyari Tivadar, a BBTE magyar tagozatának egyik ideiglenes vezetője tájékoztatta a Szabadságot. Kifejtette, hogy a magyar tagozaton vezetői tisztséget betöltő oktatókat tömörítő tanács csütörtök esti ülésén elsöprő többséggel voksoltak amellett, hogy egy héten belül találják meg Salat Levente és Nagy László lemondott rektorhelyettesek utódait. A jelenlévők közül 27-en tartották indokoltnak a jelölést, mindössze hárman-négyen voksoltak e javaslat ellen.

Salat és Nagy azután vált meg tisztségétől, hogy Hantz Péter és Kovács Lehel adjunktusok menesztése után jelentősen elmérgesedett az egyetem román és magyar vezetősége közötti, hónapok óta feszültségektől terhelt viszony.

A magyar oktatók korábban úgy határoztak, hogy csak azután neveznek meg rektorhelyettes-jelölteket, ha a BBTE rektora „hivatalosan garantálja": az intézmény szenátusa napirendre tűzi a magyar tagozat működési szabályzatát, megállapít egy pontos naptári tervet a többnyelvű feliratozásról szóló korábbi döntések végrehajtására, és visszatér a két magyar adjunktus eltávolítása ügyében született szenátusi határozatra.

Magyari Tivadar elmondta: annak ellenére, hogy Nicolae Bocsan rektor jelezte, az egyetemen kialakult feszült helyzet miatt nem tehet különösebb ígéreteket, a magyar oktatók többsége szükségesnek tartotta az új rektorhelyettesek jelölését. Szerintük többet árt, ha a BBTE-n a magyar tagozat képviselői nélkül hoznak meg fontos döntéseket. Hozzátette: éppen januárban és februárban jelentős változások várhatóak az európai felsőoktatási tér egységesítésére vonatkozó Bolognai Nyilatkozat alkalmazása miatt, hiszen most állnak át a két éves magiszetri képzésre, de a következő tanévre szóló felvételi megszervezése is a napokban kezdődik el.

A magyar tagozat követelései közül csak az alapszabályzat esetében történt némi előrelépés. A magyar tanulmányi vonal nagyobb önállóságát biztosító szabályzatot a vezető tanács a legutóbbi ülésén véglegesítette, hogy a rektor elé terjeszthesse. Nicolae Bocşan korábban jelezte, hogy nyitott ebben a kérdésben. Közölte: hajlandó a szenátus napirendjére tűzni a témát, de hozzátette, hogy a szavazás kedvező eredményét nem tudja szavatolni. A magyar oktatók elfogadták ezt a magyarázatot – fogalmazott Magyari –, mivel az egyetemi szenátus több mint száz tagból álló testület, ezért nem is lehet elvárni ilyen biztosítékot.

A szociológus emlékeztetett, hogy a magyar tagozatról eddig csak általános megfogalmazások szerepeltek a BBTE hivatalos dokumentumaiban. Az alapszabályzat viszont pontosan körülírja, hogy a legalsótól a legmagasabb szintig melyek a magyar tagozat döntéshozó testületei, és melyek a magyar tisztségviselők hatáskörei. Azt kifogásolták ugyanis, hogy például eddig a magyar rektorhelyetteseket elhalmozták az egyetem általános problémáival, emiatt pedig alig maradt idejük a magyar tagozat ügyeire. Ráadásul az eddigi gyakorlat szerint a BBTE vezetősége nem engedte a magyar oktatóknak, hogy bármit is kezdeményezzenek vagy javasoljanak a magyar tagozat tevékenységével kapcsolatban. Magyari bízik abban, hogy a magyar oktatók számára elfogadható formában szavazza majd meg az egyetem legfontosabb döntéshozó testülete az alapszabályzatot.

A többnyelvű feliratozásról Bocsan hajlandó egy későbbi időpontban tárgyalni, de pontos határidőt nem ígért. Magyari szerint a rektorral folytatott egyeztetések során szóba se került az adjunktusok ügye. Hozzátette: a Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) tagjaira egyre több magyar oktató haragszik, mivel közzé tették a Szabadságban a magyar nyelvű Természettudományi Kar létrehozására decemberben szervezett aláírásgyűjtés eredményét.

B. T.

vissza az elejére


Nyolc RMDSZ-es jelölt az európai parlamenti képviseletre

(1., 5. oldal)

Hét–nyolc RMDSZ-es képviselő indulna az európai parlamenti választásokon – közölte tegnap Markó Béla, az RMDSZ elnöke. Ezt a politikus a Területi Elnökök Konzultatív Tanácsának (TEKT) pénteki marosvásárhelyi ülése után jelentette ki, amelynek napirendjén az európai parlamenti választásokkal kapcsolatos tennivalók, az RMDSZ-kongresszus előkészítése és a szervezet 2007-es évre szóló prioritásainak megvitatása szerepelt.

A május 13-i választásokról szólva, Markó közölte: az ülésen már megtették a választási kampány megszervezésére vonatkozó első lépéseket. Emlékeztetett arra, hogy az európai parlamenti tisztségre pályázók hétfőig adhatják le az erre vonatkozó dokumentációt az RMDSZ Ügyvezető Elnökségén. Eddig hét–nyolc szövetségi politikus élt ezzel a lehetőséggel, többek között Winkler Gyula külkereskedelmi megbízott miniszter és Korodi Attila környezetvédelmi államtitkár is.

Markó Béla leszögezte, nem hisz egy „szimbolikus" jelöltlistában, pontosabban: nem ért egyet azzal az állásponttal, miszerint az RMDSZ listájának első helyeire már befutott politikusokat, úgymond „húzóneveket" tegyenek, akik utólag visszalépnének az utánuk következő jelöltek javára. Ennél jóval célravezetőbbnek és hitelesebbnek tartja azt, hogy a befutó helyeken fiatal, képzett politikusok induljanak, akik ezáltal valóban megalapozhatják későbbi politikai karrierjüket. Mint mondta, a jelöltté-válás kritériumai rugalmasak, a megfelelő képzettség és az idegen nyelvek ismerete mellett ennek feltétele csupán az RMDSZ-tagság, így a civil szféra számára is nyitott a lehetőség a jelöltállításra.

Az idei év prioritásairól szólva kifejtette, az európai uniós (EU) csatlakozás mindenki számára nagy esélyt, de ugyanakkor nagy kihívást is jelent majd: az Unió tagjaként ugyanis nagyságrendekkel nagyobb pénzforrások állnak rendelkezésre infrastrukturális fejlesztésre, ezért prioritás, hogy növeljék az ország forrás-felhasználási hatékonyságát. Az elnök további fontos célnak nevezte az általános decentralizáció folytatását, álláspontja szerint a kormányátalakításnak is alapvetően ezt a célt kell szolgálnia.

Az RMDSZ közelgő kongresszusával kapcsolatban kifejtette: a legfőbb döntéshozó testületnek módosítania kell a Szövetség Programját. Erre amiatt is szükség van, mivel időközben számos célt – köztük az uniós csatlakozást – sikerült teljesíteni, másrészt pedig a dokumentumot hozzá kell igazítani a csatlakozást követően lényegesen megváltozott helyzethez. Értékelése szerint a Szövetség Alapszabályzata is módosításra szorul: míg álláspontja szerint a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) betölti a szerepét, a Szövetségi Egyeztető Tanács (SZET) működését mindenképpen újra kell gondolni. E tekintetben vannak olyan javaslatok is, amelyek szerint e testület szerepét a létrehozandó kulturális autonómia-tanácsok vennék át, közölte az elnök.

vissza az elejére


KRÓNIKA


A nap idézete

(2. oldal)

… ha valakiben fényesség lakozik, az az ember ragyogni fog. Így megismerjük egymást, amikor a sötétben együtt botorkálunk, anélkül, hogy a másik arcát kezünkkel végigtapogatnánk, vagy szívébe furakodnánk.

Albert Schweitzer

vissza az elejére


Kishirek

(2. oldal)

MENNYI ÉSZ KELL A LÁTÁSHOZ címmel dr Kovács Ilona egyetemi tanár tart előadást az Erdelyi Múzeum-Egyesület szervezésében január 15-én, hétfőn délután 5 órától az EME előadótermében (Napoca /Jókai u. 2 sz.). Ugyanott Dr. Pléh Csaba akadémikus A nyelvfeldolgozás és nyelvek összehasonlítása című előadására kerül sor január 16-án, kedden, szintén délután 5 órától. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

ZENÉS-TÁNCOS ÖSSZEJÖVETELT tart a Nyugdíjasok klubja vasárnap délután 5 órától a Múzeum tér 3 sz. alatt, a Fások Klubjában. Zenél Marton István.

A KISMAMA KLUB hétfőn, január 15-én, délután fél hatkor kezdődik a Bolyhos-ovi zenés foglalkozásával, majd László Bakk Anikó beszélget a szülőkkel a Kodály-módszerről és előnyeiről. Helyszín: az unitárius óvoda. Ne feledjék a váltócipőt!

ZENÉS-TÁNCOS ÖSSZEJÖVETELT tart a Pro Iuventute kulturális szervezet ma, január 13-án, délután 5 órakor, a Mócok útja 75 sz. alatt.

TÁRSASJÁTÉK-EST. Vasárnap, január 14-én 19 órától a Bulgakov kávéház manzárdjában a Mirakolix (www.mirakolix.org) társasjáték klub bemutatót tart a legsikeresebb stratégiai, személyiségfejlesztő és szerencsejátékokról. További információ: 0745-678 389, illetve . Mindenkit szeretettel várnak!

EGYETEMES IMAHÉT lesz január 14. és 21. között a Belvárosi (Farkas utcai) református templomban. Ennek során naponta istentiszteletre kerül sor: kezdő- és zárónapon de. 10 órától, hétköznapokon du. 6 órától. Január 14.-én igét hirdet: Balogh Csaba teológiai tanár, 15.-én Juhos János szentmátéi lelkipásztor, 16.-án Erdélyi Tünde bodonkúti lelkipásztor. Január 17.-én Visky Péter Kolozsvár-Tóközi lelkipásztor hirdet igét, 18.-án Msgr. Jakab Gábor kerekdombi plébános, pápai káplán, szentszéki tanácsos. Január 19.-én: Lakatos Péter Marosvásárhely-Gecse utcai lelkipásztor, Január 20.-án: Mezei Csaba mérai lelkipásztor Január 21.-én, az úrvacsorás záróistentiszteleten: Adorjáni Dezső Zoltán evangélikus-lutheránus püspök

vissza az elejére


A szénától a bronzig

(2. oldal)

Bár Kántor Lajos felhívta a figyelmet arra, hogy kiállítótermekbe tilos állatot bevinni, Bartha C. Ernő (képünkön) esetében ezúttal kivételt tettek a Korunk Galéria működtetői: szénakutyája békésen és türelmesen várakozott gazdája lábánál a megnyitó teljes időtartama alatt. Megjegyzendő azonban, hogy a művész szénamunkáit mindössze az említett háziállat képviselte, a kiállítás anyagát pedig ezúttal nem kevésbé látványos, a méltató szavai szerint modern, néhol absztrakt bronzszobraiból állították össze. Kántor Lajos bemutatásában kiemelte: Bartha C. Ernőt a kolozsváriak mindeddig inkább a közkedvelt Music Pubhoz kapcsolódó tevékenységei alapján ismerték, művészi énje háttérbe szorult, illetve a közlemúltban jelentkezett egyedi szénaszobraival, amelyek Magyarfenesen megtekinthetők.

A kiállító ezzel szemben elmesélte: gyerekkora óta foglalkoztatja a művészet, az élete azonban úgy alakult, hogy bekerült az üzleti élet mókuskerekébe, az alkotói tevékenységet pedig arra az időre szüneteltette. Most azonban úgy érezte, itt az ideje a visszatérésnek. A szénaszobrok kapcsán elmondta: lovai számára gyűjtötte az anyagot, amely később művészi eszköze lett, a lovak iránti szeretet pedig egyre-másra visszaköszön munkáiban is. Kiderült azonban, hogy Bartha C. Ernő nem csak Kolozsváron közkedvelt: a szénaszobrok egy részét 2002-ben Olaszországban is kiállították, majd egy kastély parkjában helyzeték el, Budapesten pedig a Vár Galériában csoportos tárlat keretében öt munkáját állították ki. A távlati tervek között szerepel Kapolcson egy szoborpark létesítése Bartha C. Ernő munkáiból, Szebenben pedig a március 15-én kezdődő Magyar Hét rendezvénysorozat keretében a Petőfi parkban fogják elhelyezni a jelen kiállításon is bemutatott bronzágyú széna változatát.

A megnyitó hangulatának emeléséhez nagyban hozzájárult a Swinging Train együttes, fület gyönyörködtető muzsikájával.

S. B. Á.

vissza az elejére


Megnyílt az EME új Információs Központja

(2. oldal)

Csütörtök este az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) Rhédey-házi épületében megnyitották a Magyar Tudományos Akadémia adományából létrehozott Információs és Dokumentációs Központot (EME-IDK). Ezzel nagymértékben szélesedett a honi magyar tudományos munkába bekapcsolódhatók skálája.

Az eseményen dr. Egyed Ákos EME-elnök intézménye közszolgálatiságának fejlesztését hangoztatta, amely révén oktatók, kutatók, diákok vehetik igénybe a korszerű technika nyújtotta eszközöket.

Dr. Bitay Enikő EME-főtitkár, a központ szervezője, részletesen bemutatta az újdonságot.

Az EME-IDK információforrásai: saját könyvtári anyagból származó nyomtatott információ, digitalizált információ és interaktív, felkért előadók általi információáramlás. A Katona Klára által gondozott EME-könyvtár négy épületben közel 80 000 kötetet és kéziratot tartalmaz, melyből eddig 6200-at sikerült katalogizálni. A digitalizált információk a világhálón keresztül, saját digitalizált anyagból és az Elektronikus Információszolgáltatás (EISZ) révén jutnak el az érdeklődőkhöz. Utóbbi adatbázisai: Web of Science (bölcsészettudományi és művészeti index: 25 kategória, 1140 teljes folyóirat, vonatkozó cikkek 7000 társadalomtudományi és tudományos folyóiratból; természet- és műszaki tudományos index: 160 tudományterületről 5800 tudományos dokumentum; társadalomtudományi index: 55 kategóriában 1700 folyóirat teljes anyaga és 5700 vonatkozó cikk vezető tudományos és műszaki folyóiratokból), Science Direct (1350 saját kiadású folyóirat, navigációs lehetőség 30 millió felvett anyag között, 10,5 milliót meghaladó teljes szövegű cikk az 1995 utáni tartalomból), Akadémia Kiadó Folyóirattár (34 idegen nyelvű és 9 magyar folyóirat, 1999-ig visszamenőleg), Akadémiai Elektronikus Könyvtár (szótárak, lexikonok) MTI, Scriptum Kiadó szakszótárai.

A megnyitón Szabó Anna doktorandusz, az előadóteremben felszerelt multimédiás kivetítő felhasználásával, az EISZ gyakorlati alkalmazásáról tartott bemutatót, és válaszolt sok érdeklődő kérdésre.

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület Információs és Dokumentációs Központját, annak Elektronikus Információ-szolgáltatását bárki használhatja, aki beiratkozik az EME könyvtári látogatóinak sorába.

Ördög I. Béla

vissza az elejére


Zenei áhítat az evangélikus templomban

(2. oldal)

Rendkívüli hangversenynek lehet majd tanúja a kolozsvári zeneszerető közönség január 14-én, vasárnap este 6 órától az evangélikus templomban. (Kossuth Lajos utca – 1989 december 21, 1-es szám). Erich Türk kolozsvári orgonaművész megszólaltatásában Olivier Messiaen La Nativité du Seigneur (Az Úr születése) című orgonaciklusának teljes előadására kerül sor. A „madárhangok zeneszerzője"-ként ismert Olivier Messiaen (1908-1992) egyúttal a 20. századi francia egyházzenei élet meghatározó egyénisége, művei magas művészi színvonalon és a mai zenehallgató számára már könnyen befogadható módon jelenítik meg az egyház által hirdetett örök igazságokat, ugyanakkor számos orgonaművét a modern francia misztika gondolatai sugallták. Az 1935-ben, 27 éves korában komponált ciklus kilenc – Messiaen szavával élve – meditációból áll. A szerző a Szentírásból kiemelt igékkel teszi egyértelművé az egyes tételek tartalmát. A kilenc darabban a szigorú zenei szerkesztés mellett metaforikus-hangulatfestő elemek is helyet kapnak, zseniálisan bánva a 20. század zeneszerzői eszköztárának legjavával. „Érzelmek és őszinteség mindenek előtt, de a hallgatóság számára közvetíteni kell a biztos, világos tartalmat" – jegyzi meg később Messiaen, művének megkomponálásában való szándékaira utalva.

A nem kis feladatot vállaló Erich Türk fiatal és tehetséges orgonaművész már jelentős zenei múltat tud maga mögött. A kolozsvári Zeneakadémia orgona és karvezetés szakok végzése után Bécsben tökéletesíti tudását Michael Rădulescu (orgona) és Gordon Murray (csembaló) tanárokkal, ezenkívül számos külföldi mesterkurzus végzettje. Éveken át a medgyesi Lutheránus templom orgonistája és karnagya, majd 1995-től a kolozsvári zeneakadémián tanít orgonát, csembalót, kíséretet és kamarazenét. Sikereit mind szólistaként, mind a kolozsvári Transylvania Barokk Együttes tagjaként érte el, amellyel négy CD és egy DVD felvétele készült, számos egyéni rádió- és TV-felvétele mellett. 2000-ben a belga Bruges városában rendezett orgonaverseny második helyezettje, ahol elnyeri a közönség díját is. 2004-ben a kolozsvári zeneakadémián szerzi meg doktori címét. Erich Türk számára ez a mostani koncert ismét jó alkalom a meditálásra, még akkor is, ha a mű nem a szent ünnepi hangulatban, hanem annak lejárta után szólal meg. „Úgy gondolom, hogy januárban is lehet még karácsonyi zenét játszani, főleg, ha annyira más, mint az, amely minden hangszóróból szól egész decemberben" – állítja a művész. „És talán jobban is esik most, mert minden vallási ünnep, habár eredetileg nem így kellene történnie, az elanyagiasodás celebrációjává válik a sok evés-ivás és vásárlás révén. Lehet, hogy miután mindenki jóllakott és kijózanodott, inkább el lehet meditálni az ünnep szellemi dimenzióján is".

Ezen gondolatok kapcsán mindenképpen biztosak lehetünk abban, hogy a vasárnap este megszólaló Messiaen-meditáció valóban felemelő lelki élménnyé válhat a koncertre ellátogató érdeklődők számára.

Szabó Mária

vissza az elejére


Harangszó

(2. oldal)

Református Egyház: Farkas utcai (belvárosi) templom: de. 10 óra, igét hirdet: Balogh Csaba, du. 5 óra: Fazekas Zsolt. Györgyfalvi úti imaház: de. 10 óra: Bántó-Tamás Szilveszter. Teológia: de. 11 óra: Kállay Dezső. Kétágú templom: de. 10 óra: Ősz Előd, du. 6 óra: Vitus István. Napkelet utcai imaház: de. 10 óra: Adorjáni László. Hidelvei református templom: de. 10 óra, du. 5 óra: Szöllősi János. Felsővárosi (Kakasos) templom: de. 10 óra: Szilágyi Róbert, du. 5 óra: Sógor Géza. Pata utcai fehér templom: de. 10 óra, du. 5 óra: Sebestyén Ákos. Írisz-telepi templom: de. 10 óra, du. 5 óra: Nagy Levente. Kerekdombi templom: de. 10 óra: Tőkés Attila, du. 5 óra: Dobri András. Szamosfalva: de. 11 óra, du. 6 óra: Péntek Márton. Kölesföldi templom: de. 9.30 óra: Péntek Márton. Bulgária-telepi templom: de. 10 óra: Visky János, du. 6 óra: Simon János. Tóvidéki templom: de 10 óra: Kozma András, du. 5 óra: Visky Péter. Törökvágási templom: AZ ÚJ TEMPLOMBAN, A DONÁT ÚT 142. SZÁM ALATT, de. 10 óra: Bibza Gábor, du. 5 óra: Bibza István. Kolozsmonostori templom: de. 10 óra: Varga Zoltán, du. 6 óra: Gede Csongor.

Római Katolikus Egyház: Szent Mihály-templom: reggel 7.30 óra, de. 10 óra, 11.30 óra, du. 6 óra. A de. 10 órás szentmisét Dr. Czirják Árpád celebrálja, a többit a segédlelkészek: Tímár Zoltán, illetve Bilibók Géza. Szentháromság (Piarista) templom: reggel 8 óra: Holló László, de. 9 óra, román nyelvű szentmise: Orbán László, de. 11 óra: Nóda Mózes. Ferencrendi-templom: de. 9 óra, délben 12 óra: igét hirdetnek a ferences atyák. Szent Péter- és Pál-templom: de. 9 óra, 10.30 óra, du. 6 óra: Oláh Dénes. De. 10 óra: Rózsafüzér-ájtatosság. Fájdalmas Szűzanya (Monostori úti) templom: de. 9 óra: Kádár István. 10.30: Rózsafüzér-ájtatosság. Kolozsmonostori apátsági Nagyboldogasszony (Kálvária) templom: de. 11, du. 5 óra: Kádár István. 10.30: Rózsafüzér-ájtatosság. Szűz Mária Szent Szíve (Jobbágy utcai) templom: de. 9 óra, 10.30 óra, du. 6 óra: Vízi Zakariás. Jézus Szent Szíve (kerekdombi) templom: de. 9.30 óra: Jakab Gábor. Írisz-telepi templom: de. 11 óra: Jakab Gábor. Bulgária-telepi kápolna (Bábolna utca): szombaton du. 4 óra: Oláh Dénes, Szent Kamill-otthon: szombat du. 5 óra: Kovács Árpád.

Unitárius Egyház: Belvárosi templom: de. 11 óra, szolgál: Bálint-Benczédi Ferenc. Írisz-telepi templom: de. 11 óra: Mezei Csaba. Kolozsmonostori egyházközség (a Kakasos, református templomban): du. 3 óra: Rüsz Fogarasi Tibor.

Evangélikus Egyház: Belvárosi templom: de. 10 óra, igét hirdet: Orbán László. De. 11.30 óra, német nyelvű istentisztelet: Orbán László.

Baptista Egyház: Gorunului utca 21. szám alatti templom: de. 10 óra, du. 5 óra.

vissza az elejére


MOZI

(2. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – Apocalypto – amerikai bemutató. Vetítés: 14, 17, 20, 23.

GYŐZELEM – Borat – Kazah nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Amerika – amerikai bemutató. Vetítés: 14, 16, 18, 20, 22.

MŰVÉSZ-EURIMAGES – Flyboys – Égi lovagok – amerikai bemutató. Vetítés: 13, 16, 19, 22.

DÉS

MŰVÉSZ – Káosz TV – amerikai. Vetítés: 15, 17, 19, pénteken, szombaton és vasárnap kedvezménnyel 21 órától is.

SZAMOSÚJVÁR

BÉKE – Lacrimi de iubire – román. Vetítés: jan. 12–14.: 17, 19, 21.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – A Tégla – amerikai. Vetítés: 16, 19, pénteken, szombaton és vasárnap 22 órától is, kedvezménnyel 16 órától.

DACIA B-TEREM – Happy End; Nevroze nocturne – román. Vetítés: 17, 19.30.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – Step Up – amerikai. Vetítés: 17, 19.30, pénteken, szombaton és vasárnap 22 órától is, kedvezménnyel 17 órától.

vissza az elejére


SZÍNHÁZ

(2. oldal)

MAGYAR SZÍNHÁZ

Január 14-én, vasárnap de. 11 órakor: Varró Dániel – Presser Gábor: Túl a Maszat-hegyen – zenés kalandjáték két részben 6–99 éves korig. Rendező: Keresztes Attila

Január 17-én, szerdán este 8 órakor: Nathalie Sarraute: Egy Igenért vagy egy Nemért – stúdióelőadás. Rendező: Patrick Le Mauff. Román nyelvű szinkronfordítással.

Január 19-én, pénteken este 8 órakor: Visky András: Hosszú péntek – stúdióelőadás. Kertész Imre Kaddis a meg nem született gyermekért című regénye alapján. Rendező: Tompa Gábor. Román nyelvű szinkronfordítással. Csak 14 éven felülieknek!

ROMÁN SZÍNHÁZ

Január 14-én, vasárnap este 7 órakor: Sarah Kane: Megtisztulás. Rendező: Andrei Serban.

Január 16-án, kedden este 7 órakor: W. Shakespeare: Lear király. Rendező: Tompa Gábor.

Január 17-én, szerdán este 7 órakor: Tudor Musatescu: Nyilatkozat. One-woman show – Elena Ivanca. Euphorion Stúdió.

vissza az elejére


BÁBSZÍNHÁZ

(2. oldal)

Ma, január 13-an, 12 órakor: A csuka parancsára (magyar tagozat).

Január 14-en, vasárnap 11 és 12,30 órakor. Pinocchio (román tagozat).

vissza az elejére


OPERA

(2. oldal)

MAGYAR OPERA

Ma, január 13-án, este fél 7 órától: Hallod-e Rozika te? Zenei vezető: Kulcsár Szabolcs. Rendező: Gy. Tatár Éva.

Január 14-én, vasárnap délután 5 órakor: Kálmán Imre: Csárdáskirálynő. Vezényel: Incze G. Katalin. Rendező: Selmeczi György m. v.

Január 18-án, csütörtökön este fél 7 órától: Csajkovszkij: Diótörő. Vezényel: Jankó Zsolt m. v. Rendező-koreográfus: Mîndruţiu Mihail.

vissza az elejére


ZENE

(2. oldal)

EVANGÉLIKUS TEMPLOM

Január 14-én, vasárnap este 6 órától: Erich Türk orgonakoncertje. Műsoron: Olivier Messiaen: Az Úr Jézus születése. Kilenc meditáció orgonára 1935.

Az oldalt szerkesztette: Köllő Katalin

vissza az elejére


VÉLEMÉNY


Egyházak és titkosszolgálatok összefonódása a keleti tömbben

(3. oldal)

Stanislaw Wielgus, a hivataláról lemondott varsói érsek besúgói múltja nem egyedi eset az egykori keleti tömbön belül. Az ortodox egyházak különösen szorosan működtek együtt országuk titkosszolgálatával. A kommunizmus bukása után számos helyen elmaradt e múlt feldolgozása.

Bulgáriában a tavaly elfogadott törvény, amely lehetővé teszi a kommunista titkosszolgálat aktáinak megnyitását, nem írja elő az egyházi vezetők múltjának átvilágítását. A balkáni országban csak rövid ideig folyt nyilvános vita egyház és titkosszolgálat összefonódásáról, amikor az 1989 őszi fordulat után a bolgár ortodox egyház akkori vezetőjét, Makszim pátriárkát azzal gyanúsították, hogy együttműködött a kommunista titkosszolgálattal. Bizonyíték erre soha nem került elő.

Ismeretes, minálunk heves vita folyt és folyik arról, nyilvánosságra hozzák-e egyáltalán az egyházi vezetők esetleges besúgói tevékenységére vonatkozó adatokat. A törvény értelmében minden közéleti személyiség múltjának ilyen vonatkozású részét meg kell vizsgálni; ide tartoznak a papok is. Az ortodox egyház azonban, Teoctist pátriárka vezetésével, szembeszegül a leleplezési tervekkel. A pártiárkának azt vetik a szemére, hogy túl hűségesen szolgálta Nicolae Ceauşescut.

Oroszországban bizonyosra vehető az ortodox egyház és a KGB együttműködése. Ez azonban mindmáig nem képezi nyilvános vita tárgyát.

Csehországban szenzációt keltett 2004-ben a katolikus püspöki kar akkori főtitkárának esete. Karel Simandlról kiderült, hogy korábban együttműködött a kommunista titkosrendőrséggel (StB), ezért a püspöki kar nyomására le kellett mondania tisztségéről.

Magyarországon a 90-es években született, a titkosszolgálati akták kezelését szabályozó törvény csak szűk mozgásteret engedélyezett a korábbi besúgók leleplezéséhez. Ráadásul az egyházak azzal érveltek, hogy papjaik, püspökeik nem tekinthetők közéleti szereplőknek. Történészek csak 2000 óta férhetnek hozzá a besúgók névjegyzékéhez. Tavaly kiderült, hogy a katolikus egyház egykori prímása, Paskai László bíboros a titkos-szolgálat besúgója volt. Igaz, 2003-ban már nyugállományba vonult.

A litván katolikus egyház 2000-ben általános bocsánatkéréssel húzta ki magát az esetleges kutyaszorítóból. A balti ország fő egyháza ezzel kért bocsánatot azért, hogy egyes – meg nem nevezett – tisztségviselői együttműködtek a szovjet titkosszolgálattal.

Megosztja a lengyel egyházat a varsói érsek ügye
A posztjáról vasárnap lemondott varsói érsek kommunista titkosszolgálattal folytatott együttműködése megosztja a lengyel katolikus egyházat, egyúttal pedig drámai módon rávilágít arra a nehézségre, amelyet az utóbbinak a kommunista diktatúra állambiztonsági szerveinek „öröksége" okoz.

Stanislaw Wielgus vasárnap, beiktatási miséjén bejelentett lemondása nemcsak a székesegyházban és előtte egybegyűlt hívek – a lépést helyeslők és az érsek maradását kívánók – között szította fel az indulatokat, megosztja a lengyel papságot is. Ez pedig heves vitákban és sajátos koalíciókban ölt testet – írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Józef Glemp prímás megértést kért a hívektől Wielgus számára, akit „behálózott" az állambiztonsági szervezet, így akarván semlegesíteni a „buzgó papot". A főpap bírálta, hogy kijelölt utóda fölött híresztelések és háromszor fénymásolt iratok alapján mondtak ítéletet.Wielgus fölött már pénteken – az együttműködés beismerésének napján – pálcát tört Gdansk érseke. Tadeusz Goclowski, a lengyel egyház egyik legnagyobb tekintélyű alakja kijelentette: varsói kollégája helyében ő arra kérné a Szentszéket, hogy mentse fel minden tisztségéből. Goclowski értetlenségének adott hangot Wielgus heteken át tartó tagadása, majd ezt követő mentegetőzése kapcsán. Mint mondta, a varsói érsek magatartása éles ellentétben áll a püspöki kar tavaly augusztusban kiadott, a titkosszolgálati összefonódásokkal kapcsolatos memorandumával.Ebben szó szerint ez áll: „már önmagában az együttműködési nyilatkozat aláírása is bűn, tekintet nélkül annak okaira és motívumaira". Az emlékeztető ezen kívül megköveteli a „bűn" (a szöveg nem jogi, hanem teológiai értelemben, azaz Isten elleni vétek gyanánt használja ezt a kifejezést) önkéntes beismerését és a nyilvános bocsánatkérést. Wielgus viszont csak azután ismerte be együttműködését a titkosszolgálattal, hogy aktája tartalma nyilvánosságra került, s azt történészek hitelesnek találták. Az első érintett Konrad Hejmo domonkos rendi atya volt: a vatikáni lengyel zarándokközpontot vezető atya és a titkosszolgálat együttműködéséről a Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) rántotta le a leplet. Azóta egy sor további magas rangú egyházi személyiség lepleződött le mint titkos ügynök. Mivel Lengyelországban csak bizonyos állami tisztségviselőkre nézve kötelező a titkosügynöki szempontból való átvilágítás, a legtöbb pap esetében úgynevezett „vad lusztráció" történt. Ennek során az információk esetenként homályos csatornákon keresztül jutottak el a nyilvánossághoz. Az egyház ellentmondásosan reagált. Míg a püspökök ismételten visszafogottságra, mérsékletre intettek, addig a papok – főként azok, akik kivették a részüket a kommunista diktatúra alatti ellenzéki tevékenységből – sürgették a kollaboráló egyházi személyek titkosszolgálati aktáinak közzétételét.Wielgus esete kínosan érinti a Vatikánt is, személy szerint a pápát. XVI. Benedek környezete most azzal érvel, hogy a lengyel főpap eltitkolta az egyházfő elől a múltjával kapcsolatos valós információkat. Hogy Wielgus még szombaton arra kérte a híveket, fogadják jóindulattal a varsói érsek posztján, arra utal, hogy a „vészféket" a Vatikánban húzták meg – mutatott rá a zürichi Tages-Anzeiger. A madridi El Mundo szerint még nem hangzott el az utolsó szó a Wielgus-ügyben. Az egyház ugyanis azt gyanítja, hogy bizonyos személyek bosszút akarnak állni azért a szerepért, amelyet a papok játszottak a kommunizmus megdöntésében. Olyan találgatások is hallhatók, hogy az érsek lemondásának hátterében maga Lech Kaczynski áll. A lengyel államfő megszállottan próbálja megtisztítani a közéletet a kommunista rezsim kiszolgálóitól.

Védett besúgók
Védett besúgók címmel jelentetett meg írást csütörtökön a Der Standard című osztrák napilapban Paul Lendvai vezető ausztriai publicista.

A liberális újság vendégkommentátora a lengyel és a magyar katolikus egyházzal kapcsolatos besúgói leleplezések ügyét hasonlította össze. A cikkíró értékelése szerint az egyház történetében példátlan esemény volt, amikor a kinevezett varsói érsek kénytelen volt lemondani magas tisztségéről a közvélemény, a sajtó és a Vatikán nyomására. Lendvai magától értetődőnek nevezte az erkölcsi felháborodást, hiszen az érsek annak az egyháznak az élére akart állni, amelyet a kommunista időkben világszerte és joggal a szabadság bástyájaként csodáltak. Lendvai úgy érvelt, hogy nem is a leleplezett besúgó személye, hanem az általa megjelenítetett ügy az, amely a posztkommunista társadalmak egyik fő problémájaként nemzetközi jelentőségű. Lengyel becslések szerint a lelkészek 10 százaléka, valamint az egyházi tisztségviselők 30–40 százaléka együttműködött a titkosrendőrséggel, de az egyház legalább elnézést kért egy sor egyházi tisztségviselő eltévelyedéséért.

A cikkíró idézte Varró Szilvia magyar publicistát, aki a Hírszerző című internetes újságban megállapította, hogy a lengyel katolikusok – a magyar katolikus egyház szerecsenmosdatásával és elfojtási kísérleteivel szemben – ki akarják köszörülni a becsületükön esett csorbát, és egyházuk a posztkommunista világban az első lehetne, amely őszinte megbánást mutat és rendezi a múltját. Lengyelországgal ellentétben ugyanis Magyarországon az egyházi vezetők múltjának nincs igazi átvilágítása.

A cikkíró szerint Varga László történész „A világ besúgói egyesüljetek!" címmel Budapesten megjelent új könyvében megsemmisítő vádat fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy a titkosszolgálati dossziék kétharmada eltűnt és a titkosszolgálati akták nyilvánosságra hozatalára tett kísérletek ismételten meghiúsultak. Az ausztriai kommentátor megállapította, hogy Kelet-Európában sehol sem olyan nehéz az archívumokhoz hozzáférni, mint Magyarországon. A kormányzó szocialisták és a liberálisok aktaforradalmat ígértek azt követően, hogy 2002 közepén lelepleződött: Medgyessy Péter akkori miniszterelnök szigorúan titkos elhárító tiszt volt. Lendvai felhívta a figyelmet arra, hogy Varga bebizonyítja, továbbra is töretlenül az öt titkosszolgálat rendelkezik a titkos aktákhoz való hozzáférés jogával. Emlékeztetett arra, Ungváry Krisztián fiatal történész volt az, aki leleplezte, hogy Paskai László (már nyugalmazott) bíboros és számos más egyházi tisztségviselő is besúgói tevékenységbe bonyolódott.

Lendvai szerint a besúgók internacionáléját – Varsótól Budapestig, Pozsonytól Szófiáig és Bukarestig – hatalmasságok védik a háttérből. Ismeretes, hogy néhány újgazdag villámgyors karrierjénél titkosszolgálati kapcsolatok játszottak szerepet. Míg azonban Varsóban és Szófiában a sorok rendezéséért küzdenek, addig Magyarország ebben a vonatkozásban is a politikai erkölcsiség kudarcát éli át. A múlt többször is megígért feldolgozása helyett a szocialista kormánybürokráciában az öt titkosszolgálat háromra való csökkentése körüli harc tombol. Lendvai szerint „egy városszerte ismert újságíró-besúgó a hangadó, még a sztálini érából, az úgynevezett polgári titkosszolgálatok hivatalos szóvivőjeként", és ez ismételten megerősíti a titkosszolgálati miniszterek politikai felelőtlenségét (amelyet a jelenkorral foglalkozó történészek is bírálnak) csaknem minden posztkommunista kormányban – egyébként nemcsak Magyarországon.

(MTI)

vissza az elejére


Liberálisok egymás közt

(3. oldal)

Stabil, fegyelmezett, elégedett társaság látszatát kelti a Nemzeti Liberális Párt. Elnöküknek, Călin Popescu Tăriceanunak nem akadt párja, a tisztújítás egyetlen elnökjelöltről szól. A liberális politikusok ambícióikat legfennebb a második vonalban, az alelnökségekért, illetve az Állandó Bizottság egyéb tisztségeiért folytatott versenyben élhetik ki. A jelek szerint pozíció jut mindenkinek, Tăriceanuék gondoskodtak arról, hogy ne csak hű embereiket, hanem a párt maradék belső ellenzékét is elhalmozzák tisztségekkel. Így táplálhat alelnöki reményeket egy Crin Antonescu, aki Tăriceanu egyik legvehemensebb bírálói közé tartozik, ő azonban éppen a demokratákkal fenntartott szövetséget kérte rendszerint számon az elnöktől. Ha pedig a pro-Băsescu magatartásáról ismert Mihai Răzvan Ungureanu megkapja a külügyekkel foglalkozó alelnöki tisztséget, annak az az ára, hogy neki is be kell állni a sorba – szorosan Tăriceanu mögé. Van ugyanakkor néhány hűséges bajtárs, aki a viharos időkben is kitartott az elnök mellett, őket is megilleti az elismerés alelnökségben, titkári tisztségekben mérve.

A jelenlegi kongresszus látszata mégis csalóka. Amennyiben a stabilitás azt jelenti, hogy a PNL vezetősége a belső ellenzéket és az általa keltett feszültség-csomagot kipakolja a kapu elé, és csak azokkal kollaborál, akik viselkednek, akkor a liberális párt valóban egy konszolidált, magabiztos politikai formáció. Ha viszont stabilitáson egy összefogó, közös gyökerekből táplálkozó, közös célokban, programban, jövőképben, érdekekben összekovácsolódott pártot jelent, akkor Tăriceanu pártja távol áll még attól a stabilitástól, amire hosszú távú stratégiákat lehet és kell építeni egy történelmi párt utódja szerepében tetszelgő szervezetnek. Ennek a pártnak azonban immár két éve egyetlen központi elfoglaltsága van: az, hogy elnöke, Románia kormányfője kitöltse mandátumát. Nem mondom, embert próbáló feladat, hiszen a körülmények meglehetősen kegyetlenek: a liberálisok legnagyobb ellenfele a szövetséges demokraták, illetve az államfő egy személyben, aki megválasztása óta egyszerre próbál elnöke lenni az országnak és miniszterelnöke a kormánynak, holott hatásköreit tekintve az Alkotmány a gyenge, rokonszenves, a néppel gügyögő elnök szerepét szánja neki. A jóságos nagyanyó, de ugyanakkor államügyekben mindenható Ion Iliescu példáján felnőtt Băsescu azonban két éve éjt nappallá téve fűrészeli Tăriceanut, olyan miniszterelnökre vágyva, aki Cotroceniből mozgatható – forró dróton. Erről a küzdelemről szól sok ideje a paloták harca, a liberális párt hétköznapjai – Románia belpolitikája.

Nem, a liberális párt távolról sem stabil, fegyelmezett, elnökükkel elégedett társaság. Mindazok, akik ma kongresszus címen elnököt választanak újra, és megsokszorozott elnöki tisztségekkel díszítik fel pártjukat, egy, a barikádokról lecsúszott, szemellenzős társaság, akik csak egy dolgot tartanak szem előtt: kitartani, átvészelni a következő választásokig. Erre vezethető vissza az az „okos, diplomatikus" magatartás, blazírtság, amit Tăriceanu tökélyre fejlesztett, és amiben Băsescu minden álnok próbálkozása – lásd a Stoica-Stolojan hadicselt, vagy az elszánt amazon, Elena Udrea időnkénti „leleplezéseit" – visszappattant. Eddig legalábbis ...

Egyetlen egy dolgot hagynak ki a számításokból. A Tăriceanu-Băsescu közti állóháborúnak nem a miniszterelnök az áldozata. Bár a kormányfőn akar ütni, az államfő a pártot veri szét. Egy szövetséges pártot.

Székely Kriszta

vissza az elejére


Államfői időszámítás szerint…

(3. oldal)

Furcsa és fölöttébb gyanús bakit követett el a Legfelsőbb Bírói Tanács elnökválasztása kapcsán Traian Băsescu államfő: a jelölési folyamat még tartott, de ő már sietett gratulálni a „nyertesnek", Anton Pandrea bírónak. A helyzet érdekességét csak fokozza az, hogy a magas bírói testület frissen megválasztott elnöke annak idején nyíltan a visszaszolgáltatások ellen foglalt állást, jókora anyagi és erkölcsi kért okozva Romániának.

Az eset kapcsán egy 2001 végén elterjedt vicc jutott eszembe: szeptember 11.-én hajnalban (!) Afganisztán tálib vezetője telefonál George W. Bush elnöknek, és megdöbbenésének, sajnálatának ad hangot az amerikai népet ért rettenetes katasztrófa miatt. A Fehér Házban az elnök értetlenkedik, nem tudja, miféle katasztrófáról beszélnek a vonal másik végén. Erre a tálib is észbe kap: a mindenségit, elfelejtettem hogy Washingtonban még csak hajnal van!

Băsescu elnök Kolozsváron némi kézenfekvő magyarázattal is szolgált, úgyhogy most az a kérdés: higgyünk-e neki, vagy sem?

Ha valóban tájékozatlansága okozta a gyanúsan korai gratulációt, akkor reméljük tanult az esetből, és legközelebb kivár. Mert egyrészt nagyon sokáig fog tartani, amíg elfelejtik neki (főleg ellenfelei…) ezt a ballépést, másrészt meg, most már mondhat amit akar, sikeresen megerősítette azt az amúgy is szilárd meggyőződést, hogy a tisztségviselő-választások, kinevezések stb. esetében Romániában semmi nem az, aminek látszik, a szavazásokon és a versenyvizsgákon túl, mindent a kapcsolatok, az érdekek és a stratégiai pozíciókért folyó harcok döntenek el.

Különösen a hazai igazságszolgáltatásban dúló viszonyokat, és a bukaresti magas méltóságok között zajló notórius palotaháborút ismerve nem tehetjük meg józan emberekként, hogy ne éljünk minden államfői magyarázkodás és a logikus ellenvetések dacára a gyanúperrel: Băsescu kissé elszámolta magát, (csak pár órával, akár a tálib) és azért siette el a dolgot. Talán ő is valamiféle külön, államfői időszámításban látja és érzékeli az eseményeket, és amint múlik az idő, telnek a mandátum évei, egyre kevésbé van tudatában annak, hogy ha pártfogoltjai itt-ott el is érik céljukat, Romániában amúgy még mindig hajnal van…

Ercsey-Ravasz Ferenc

Az oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


KITEKINTŐ


Támadás érte az athéni amerikai nagykövetséget
Szélsőbaloldali szervezet nevében vállalták az akciót

(4. oldal)

Nagy valószínűséggel egy helyi szervezet hajtotta végre az athéni amerikai nagykövetséget péntek hajnalban ért rakétatámadást – jelentette ki Viron Polidorasz görög közrendészeti miniszter.

Névtelen telefonálók a Forradalmi Harc (EA) elnevezésű szélsőbaloldali szervezet nevében vállalták az akciót, de a közlés hitelességét még vizsgálják – mondta Polidorasz. A csoportot a „November 17" terrorcsoport felszámolása óta ma Görögországban a legveszélyesebb terrorista szervezetnek tekintik. Először 2003-ban hallatott magáról az EA egy athéni bíróság elleni merénylettel. 2004-ben, alig három hónappal az athéni olimpiai játékok kezdete előtt egy athéni rendőrőrs volt a célpontjuk.

A közrendészeti miniszter szerint az elkövetők a terrorizmust akarták feléleszteni, de akciójukkal nem érik el céljukat. Arra törekedtek, hogy ártsanak Görögország nemzetközi kapcsolatainak – mondta. A miniszter terrorcselekménynek nevezte a támadást, amely szerinte fokozza az aggodalmakat, hogy a görögországi szélsőbaloldali erők ismét lábra kapnak. Véleményét más görög belügyi illetékesek is osztják.

Korábban a néhány éve felszámolt „November 17" nevű görög szélsőbaloldali terrorista szervezet használt – a mostani támadáshoz hasonlóan – rakétákat akcióihoz. A csoport utoljára 1996 februárjában intézett hasonló támadást az amerikai nagykövetség ellen.

A robbanást a hatóságok szerint rakéta okozta, amelyet az utcai műhelyből lőttek ki, és amely az épület harmadik emeletének egyik mosdójában robbant fel. Az Alfa görög magántelevízió beszámolója szerint a nagykövetség épületének homlokzatán jól látható egy körülbelül 10x30 centiméteres lyuk, amelyet feltehetően a rakéta becsapódása okozott. Egy helyi rádió úgy tudja, hogy megtalálták a rakétavető csövet is és ennek alapján valószínűsíthető, hogy egy kis méretű harckocsi-elhárító rakétáról van szó. A rendőrség szerint feltehetően „szakértő" hajtotta végre a támadást és szinte bizonyosra vehető, hogy a robbanófejet egy gépkocsiból lőtték ki.

Az amerikai külügyminisztérium közölte, hogy a nagykövetségen senki sem sérült meg, csupán kisebb anyagi károk keletkeztek, de a külképviselet a pénteki nap folyamán zárva marad. A nagykövetség szóvivője is megerősítette, hogy a támadásnak nincsenek sebesültjei.

Bár nem keletkezett jelentős anyagi kár sem, Charles Ries, az Egyesült Államok athéni nagykövete az épület előtt újságíróknak nyilatkozva „nagyon komolynak" minősítette a támadást, amelynek ügyében vizsgálat indult. Egyúttal ígéretet tett a képviselet mielőbbi újramegnyitására. Szerinte semmi sem igazolhatja az ilyenfajta értelmetlen erőszakcselekményeket.

Dora Bakojannisz görög külügyminiszter szolidaritásáról biztosította az amerikai nagykövetet. Emlékeztetett arra, hogy a múltban hasonló akciókért „nagyon súlyos erkölcsi, anyagi árat fizetett Görögország és romlott nemzetközi megítélése is". Ezért a görög kormány mindent megtesz azért, hogy a jövőben ezek az esetek ne ismétlődhessenek meg – tette hozzá a külügyminiszter.

vissza az elejére


Rakétával elkövetett merényletek

(4. oldal)

2007. január 12., péntek – Rakétatámadás érte péntek reggel az athéni amerikai nagykövetséget. A rakéta a főbejárat közelében, az épület harmadik emeletének egyik mosdójában robbant fel. Hasonló rakétatámadás több is volt az elmúlt tíz évben Európában:

1997. június 16. – Terroristák rakétát lőttek az isztambuli rendőrkapitányságra. Súlyos kár keletkezett, de emberéletet nem oltott ki.

1998. február 19. – Nagy erejű robbanás rázta meg Athénben az amerikai General Motors vállalat irodaépületét. Az épületre egy rakétát lőttek ki, amely átütötte az irodaház falát, majd odabent felrobbant, komoly anyagi károkat okozva.

1999. április 12. – Koszovóban rakétatalálat ért egy személyszállító vonatot a Belgrád-Szaloniki nemzetközi vonalon a Bistrica-hídnál, 55 ember halt meg.

1999. július 26. – Szentpétervárott kézi rakétavetővel és automata fegyverekkel lelőtték Pavel Kapist, a Baltic Financial Industrial Group (üzemanyag-kereskedelmi vállalat) vezérigazgatóját.

2001. október 4. – Oroszországban 78 ember vesztette életét, amikor a Fekete-tengerbe zuhant egy Tel-Avivból Novoszibirszkbe tartó TU-154-es orosz utasszállító repülőgép. A balesetet az ukrán légvédelem gyakorlat közben kilőtt rakétája okozta.

vissza az elejére


Csapatkivonást követelnek a demokraták
Bush-terv: Több mint 20 ezer újabb katona Irakban

(4. oldal)

A washingtoni kongresszus vezető demokrata képviselői szerint George Bush elnök új iraki stratégiája veszélyezteti Amerika nemzetbiztonságát; közös nyilatkozatukban a csapatkivonás 4–6 hónapon belül történő megkezdését követelték.

Bush szerdán este televíziós beszédben jelentette be: az Egyesült Államok több mint 20 ezer újabb katonát küld az arab országba a felekezetközi erőszak elfojtására.

A liberális The New York Times csütörtöki szerkesztőségi cikkében úgy foglalt állást, hogy míg Bush szerint a kudarc Irakban katasztrófával járna Amerikára nézve, a valódi katasztrófa Bush háborúja, s az elnök már kudarcot vallott. Az újság szerint Bush lényegében azt adta tudtul, hogy az egész iraki zűrzavar megoldása már a következő elnökre marad.

A The Washington Post kifogásolta, hogy az elnök nem vette figyelembe a Baker-Hamilton-féle kétpárti szakértő bizottság jelentése körül kialakult egyetértést. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy az iraki kormánynak az amerikai akció sikerét veszélyeztető váratlan politikai és katonai lépéseit ezentúl sem lehet kizárni.

A konzervatív média mértékadó lapja, a The Wall Street Journal cinikusnak nevezte a szerinte felelősség nélkül bíráló demokrata párti ellenzéket.

Joseph Biden, a szenátus külügyi bizottságának demokrata párti elnöke úgy fogalmazott, a Bush elnök által ismertetett iraki stratégia „végzetes hiba".

Irakban Núri al-Máliki kormányfő tanácsadója reménykeltőnek nevezte a tervet, s azt állította, az iraki miniszterelnöknek eltökélt szándéka szembefordulni a milíciákkal, legyenek azok síiták vagy szunniták.

Az amerikai megszállással ellenséges szunnita ulémák tanácsa közleményében elítélte az amerikai csapaterősítés tervét. A legnagyobb iraki szunnita párt, az Iszlám Párt ugyanakkor elismerte, hogy szükséges „ideiglenesen" Irakba vezényelni újabb amerikai haderőket, ahogyan azt Bush elnök bejelentette. A párt szóvivője emlékeztetett arra, hogy minden olyan tartományban, ahol a biztonsági feladatokat átruházták az iraki fegyveres erőkre, a helyzet tovább romlott.

Margaret Beckett brit külügyminiszter üdvözölte az amerikai elnök bejelentését, de hozzátette: Londonnak nincsen szándékában hasonló lépést tenni. A szigetország diplomáciájának vezetője hangsúlyozta, a brit álláspont továbbra is az, hogy a helyszínen kell előrehaladást elérni, és több felelősséggel kell felruházni az irakiakat.

Ausztrália, az Egyesült Államok szoros szövetségese elsőként biztosította támogatásáról a Bush-tervet. John Howard kormányfő kijelentette, a felvázolt stratégia világos, nyugodt és realista, nem becsüli alá a nehézségeket. Szerinte Bush elismerte, hogy bizonyos hibákat követett el, de „ez hozzátartozik a dolgok menetéhez". Washington egy másik szövetségese, Japán külügyminiszteri közleményben hangoztatta, hogy Tokió üdvözli azokat az erőfeszítéseket, amelyeket az iraki stabilizáció és a helyreállítás érdekében a washingtoni kormányzat tesz.

Kína óvatosan reagált az amerikai elnök javaslatára. Liu Csien-csao (Liu Jianchao), pekingi külügyi szóvivő megismételte a hivatalos kínai álláspontot, amely szerint Irakban az egyetlen megoldást a gazdaság és a társadalom demokratikus és békés fejlesztése, valamint annak az elvnek az érvényesítése jelentheti, hogy az országot az irakiaknak kell kormányozniuk.

Oroszországban csütörtök estig sem az elnöki hivatal, sem a kormány nem adott ki állásfoglalást a tervezett új iraki stratégiával kapcsolatban. Borisz Grizlov, a parlamenti alsóház elnöke (a Kreml-hű monopolpárt, az Egységes Oroszország vezetője) úgy nyilatkozott, „Oroszország sohasem támogatta (külföldi) csapatok Irakba telepítését", így a most bejelentett csapatlétszám-emelést sem.

Philippe Douste-Blazy francia külügyminiszter bíráló szavakkal illette a beharangozott új stratégiát, úgy foglalva állást, hogy csakis a „globális megközelítés" vezethet eredményre Irakban.

Irán és Szíria szintén bírálta az új amerikai Irak-stratégiát, amely az iraki erőszak szításával vádolja őket. Az iráni külügyi szóvivő úgy vélekedett, hogy az amerikai csapaterősítés csak a bizonytalanságot és a feszültséget növeli majd Irakban, s nem segíti elő az arab ország problémáinak megoldását. Faruk as-Saraa szíriai alelnök azt hangoztatta, hogy az amerikai létszámbővítés „csak olaj lesz a tűzre", a háborút pedig befejezni kellene, nem folytatni.

A török külügyminisztérium üdvözölte a Bush-tervet, közleményében fontosnak nevezve, hogy „Bush elnök és a Fehér Ház hangsúlyozta, az Egyesült Államok együttműködik Törökországgal és Irakkal a PKK (Kurd Munkáspárt) iraki jelenléte ellen".

Az Európai Bizottság külügyi biztosa szóvivője útján üdvözölte a szerda esti beszédből szerinte kihallható „globálisabb megközelítést", egyszersmind kifejezte reményét, hogy az új stratégiának köszönhetően „nagyobb stabilitás" köszönt Irakra. Elmar Brok, az Európai Parlament külügyi bizottságának elnöke kételyét fejezte ki, hogy további 21 500 katona Irakba vezénylésével véget lehetne vetni a síiták és szunniták közötti felekezeti erőszaknak.

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Január 12., péntek

(4. oldal)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

100 Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25.)

2,58/2,64

1,29/1,34

3,37/3,42

Western Union – szolgáltatás a Sora, Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25., Victor Babeş 33/A és Magyar/22. Dec. 1989 u. 137. szám alatti váltóirodákban.

vissza az elejére


Január 15., hétfő

A Román Nemzeti Bank árfolyamai: 1 euró = 3,4046 lej, 1 USD = 2,6378 lej, 100 magyar forint = 1,3422 lej.

A 4-es oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


NAPIRENDEN


Vetélytárs nélkül indult Tăriceanu
A miniszterelnök potenciális kihívója az orvosok kezére került

(5. oldal)

Tegnap lapzártáig nem ért véget a szavazás és nem született eredmény, de nagy meglepetésekre nem lehetett számítani mivel a tegnap kezdődött kongresszuson a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelenlegi elnöke, Călin Popescu Tăriceanu egyedüli jelöltként pályázott a pártelnökségi tisztségre. Az országos politikában ismeretlen, egyik Tulcea megyei küldött a mikrofontól bejelentette, hogy megmérkőzne Tăriceanuval, de közölték vele, hogy e szándékot nem elég szóban jelezni. A lehurrogott küldöttet néhány perc múlva elsősegélynyújtásban kellett részesíteni, mivel rosszul lett.

A Theodor Stolojan köré csoportosult liberálisok távolmaradása ellenére, a PNL-kongresszuson sok szó esett a Liberális Demokrata Párt (PLD) bejegyzési folyamatát elindított rivális szabadelvűekről. Stolojanékkal szemben a legvehemensebb támadást Tăriceanu fogalmazta meg, a kormányfő arra figyelmeztette a PNL ellenségeit, hogy vele személyesen gyűlik meg a bajuk, ha a párt ellen cselekednek. Tăriceanu ismét megmagyarázta, hogy miért döntöttek Theodor Stolojan és Valeriu Stoica kizárása mellett. Szerinte mindketten a kisebbség diktatúráját akarták meghonosítani a pártban, és azt szerették volna, hogy a PNL behódoljon a Demokrata Pártnak (PD).

A PLD-seket a többi szónok sem kímélte. Radu Câmpeanu volt liberális pártelnök szerint Tăriceanu az igazi szabadelvű politikus, és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy „egy alkalmi liberális csoportocska" már több mint egy éve folyamatosan támadja a PNL-t. Mircea Ionescu Quintus szintén volt liberális pártvezér is értetlenségének adott hangot a bírálatokkal kapcsolatban. Azt hangsúlyozta, hogy ezeknek semmilyen valóságalapjuk nincs, mivel a PNL az elmúlt tizenhét év legsikeresebb kormányzati munkáját teljesítette.

Tăriceanu beszédében kitért a PD-vel való feszült viszonyra is. Megerősítette, hogy a liberálisoknak továbbra is szándékukban áll együttműködni az Emil Boc által vezetett párttal, és hajlandók hozzájárulni a D. A. Szövetség megerősítéséhez. Tăriceanu szerint a PNL eddig is a feszültség csökkentése érdekében cselekedett.

Vélhetően ezt a célt szolgálta az a döntés is, miszerint egyetlen párt képviselőit sem hívták meg a PNL-kongresszusra. Tăriceanu ezzel kapcsolatban kijelentette: így akarták megkímélni a többi politikai erő képviselőit, hogy udvarias beszédek elmondásától. Az európai liberálisok elnöke, Graham Watson azonban jelenlétével és beszédével is bizonyította, hogy az Európai Parlamentben helyet foglaló szabadelvűek Romániában a PNL-t tekintik partnerüknek.

A liberálisok szombaton tizenöt alelnököt és tizenöt vezetőségi tagot választanak, akik együttesen alkotják majd a pártot irányító testületet. Kisebb nézeteltérés alakult ki Ludovic Orban és a PNL vezetősége között amiatt, hogy a kommunikációs alelnöki posztot Orban mellett Bogdan Olteanu is megpályázta.

A papírforma szerint alakuló kongresszus első napját Gheorghe Turlica váratlan bejelentése bolygatta fel. A mikrofontól jelezte, hogy nem kíván beállni a jelenlegi vezetőséget támogatók sorába, és jelöltetni szeretné magát PNL-elnöknek. Miután az elnökség közölte vele, hogy már lekésett, mert a jelölést nem lehet csak szóban megtenni, a teremben lévők lehurrogták és kifütyölték. Néhány perc múlva Turlica orvosi segítségre szorult, mivel ő is rosszul lett.

vissza az elejére


Băsescu: Még elemi szinten sem készültünk fel

(5. oldal)

A Prefektusi Kollégium ülése a Diákművelődési Ház Európa termében zajlott. Részt vett a megye valamennyi településének polgármestere, a különböző helyi és megyei alárendeltségű vállalatok és hivatalok vezetői, Alin Tişe prefektus, Mihail Hărdău oktatásügyi miniszter, valamint a Közigazgatási- és Belügyminisztérium államtitkára, Mircea Nicu Toader. A napirenden a 2007–2013 időszakra érvényes országos csatlakozás utáni stratégia ismertetése és megvitatása volt, a helyi tanácsi határozatok kibocsátási módjának módosulása az uniós jogszabályok függvényében, valamint a helyi költségvetés összeállításával kapcsolatos kérdések. Az oktatásügyi miniszter a megyében lezajlott ágazati befektetések helyzetét is ismertette.

Traian Băsescu elmondta: észlelve a giurgiui, illetve a nagylaki határátkelőnél előállt abszurd helyzeteket, arra a következtetésre jutott, hogy – bár csatlakoztunk az unióhoz, a gondolkodásunk még nem nevezhető európainak. Ezért szükségesnek tartotta, hogy erőteljes jelzésként részt vegyen ezen az eseményen. Kifejtette: a helyi hatóságoknak feladata, és felelőssége, hogy megváltoztassák a közösségek életét, ezt a felelősséget nem lehet többé pénzalapok hiányára hivatkozva elhárítani. Óriási pénzösszegek állnak rendelkezésünkre, mind az infrastruktúra-fejlesztésre, mind a fiatal szakemberek felkészítésére. A következő hét év során Románia mintegy 32 milliárd eurót kap az EU-tól, miközben hozzájárulása az uniós költségvetéshez mindössze 3, 5–4 milliárd euró lesz – fejtette ki az államfő.

Ezt az összeget meg kell tudni pályázni. Várhatóan nem a nagyvárosokban lesznek ezzel kapcsolatosan nehézségek, hanem vidéken. Tájékoztatni és támogatni kell a gazdákat a pályázásban – ez a hatóságok feladata – szögezte le Băsescu.

A korábban csatlakozott 10 ország az első két évben meglehetősen gyengén teljesített: az elérhető pénzösszegeknek mindössze 30 százalékát tudták felhasználni, de ez már csak azért sem mentség számunkra, mert volt alkalmunk tanulni az esetből. Ez a nagy pozitívuma annak, hogy 3 évvel később csatlakoztunk – fogalmazott az államfő.

Előkeresik Tăriceanu levelét
Nagy visszhangot váltott ki Elena Udrea volt elnöki tanácsosnak az a bejelentése, miszerint a Dinu Patriciu körül lezajlott bűnügyi vizsgálatok elkezdésekor Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök állítólag levélben fordult az államfőhöz, közbenjárását kérve az üzletember érdekében. A kormányfő tegnap mindezt vehemensen tagadta.

Traian Băsescu elmondta: valóban, emlékszik rá, hogy kapott valami hasonló levelet, és arra is, hogy ez fedühítette, de nem foglalkozott vele. Most azonban – a helyzet tisztázása érdekében – szólt munkatársainak, hogy keressék elő az archívumból a levelet.

Arra a kérdésre, hogy miért nem fordult a hatóságokhoz, hiszen bűncselekmény-gyanús esetről (befolyással való üzérkedés) van szó, az államfő elmondta: havonta több tízezer olyan levelet kap, amelyben törvénytelenségeket követelnek tőle, de ezekkel nem foglalkozik érdemben. Ebből a szempontból a miniszterelnök is csak egy állampolgár – fejtette ki Băsescu.

„Tévedtem, sajnálom…"
Az elmúlt napok másik olyan eseménye, ami nagy port kavart, a Legfelsőbb Bírói Tanács elnökének megválasztása volt. Mint ismeretes, az államfő már a jelölések lezárulta előtt gratulált az egyetlen jelöltnek, Anton Pandreanak, akiről ráadásul kiderült, hogy negatív szerepet játszott a visszaszolgáltatási törvények elfogadásában és alkalmazásában. Miatta a román állam jelentős összegeket fizetett ki, mint kártérítést a volt tulajdonosoknak, akik – idehaza nem lelvén igazságra – Genfben pert nyertek az állam ellen.

Ezzel kapcsolatosan Băsescu a következőket nyilatkozta: az esemény előtti estén még úgy tudta, hogy senki nem jelölteti magát a tisztségre. Zavaró lett volna, ha „fentről" kell valakit kinevezni, ezért nagyon örült, amikor másnap reggel a Legfelsőbb Bírói Tanács volt elnöke közölte, hogy Pandrea jelölteti magát. Az államfő nem tájékozódott a bíró szakmai múltjáról, és azt sem tudta, hogy a jelölési folyamat még nem zárult le, így történhetett, hogy időnek előtte gratulált Pandreanak, félreértésekre adva okot. Tévedtem, sajnálom, de most már nincs mit tenni – fogalmazott Basescu.

Ercsey-Ravasz Ferenc

Az 1-es, 5-ös oldalt szerkesztette: Papp Annamária

vissza az elejére


KÖRKÉP


Szilágy megye
Régiófejlesztés és felújítások megyeszerte

(6. oldal)

Szilágykraszna és Szilágynagyfalu önkormányzata egyenként 100–100 ezer lejes juttatásban részesült a Kraszna völgyi (Alsóbán, Csizér, Szilágykraszna, Magyarkecel, Varsolc és Szilágyperecsen), illetve a Berettyó völgyi (Szilágybagos, Ipp, Márkaszék, Szilágynagyfalu, Magyarvalkó és Felsőszék) mikro-régiók fejlesztésére. Az összeget a megyei tanács utalta ki abból az alapból, amelyet a költségvetés-kiegészítés nyomán kapott az államtól. Ugyanakkor hét, a Sapard-programban részt vevő község egyenként 50 ezer lejhez jutott a program fenntartására.

Szilágy megyében idén is folytatódik a polgármesteri hivatalok épületeinek felújítását célzó program, evégett a megyei tanács összesen 620 ezer lejt különített el, egyenként 20 ezer lejhez juttatva azon községeket, amelyek vállalták, hogy a felújításhoz hozzáteszik a támogatás összegének megfelelő önrészt. Szintén jelentős összeget különített el a megyei tanács a közvilágítás felújítására az 1220 lejes alapból – a programban részt vevő 61 területi-közigazgatási egység egyenként 20 ezer lejt kap erre a célra.

vissza az elejére


Kevés a polgárőr Zilahon

(6. oldal)

A zilahi tanács idei első ülésén többek között felmerült: a városi polgárőrség nem a megfelelő módon végzi munkáját. Az önkormányzathoz benyújtott jelentés szerint a testület, amely a városban a rendre és nyugalomra kellene ügyeljen, csökkentett létszáma miatt nem tudja megfelelő módon ellátni munkáját. Jelenleg összesen 53 személyt foglalkoztatnak, ebből öt a forgalomirányításban teljesít szolgálatot, további öt a városháza felügyeletét látja el, a fennmaradó 43 pedig a közrendért felel. A Közösségi Rendőrség azonban kérte a testület kiegészítését összesen 37 személlyel, ebből 32 polgárőrként járőrözne a városban. A bővítésre vonatkozó határozat tárgyalásakor Veres Ernő tanácsos felvetette: szükséges lenne, hogy a polgárőrök közül néhányan ismerjék a magyar nyelvet, hiszen Zilahon a magyar lakosok közül sokan nem beszélnek románul.

vissza az elejére


Nagyszeben
A világ 9. leglátványosabb városa
Szükséges a turisztikai programok fejlesztése

(6. oldal)

Nagyszeben, 2007 Európa Kulturális Fővárosaként egyike a világ tíz leglátványosabb városának – olvasható a The Guardian britt napilap által felállított rangsorban, amely 50 turistalátványosságot tartalmaz. Nagyszeben New Yorkkal, Londonnal, Pizával, Palermóval, Chicagóval és Párizzsal szerepel egy listán.

A város fő látványosságaként említik a történelmi központ szépségeit: a gótikus stílusjegyektől elkezdve az Art Nouveauig, és látványosságnak számítanak a nagyszebeni erődítmények is. Ezenkívül a város kulturális élete változatos, így minden igényt ki tud elégíteni.

A www.travel.guardian honlap a briteknek lehetőséget teremt arra, hogy felvegyék a kapcsolatot olyan turisztikai irodákkal, amelyek Nagyszebenbe és más romániai városokba szerveznek utakat.

– Az a tény, hogy Nagyszeben szerepel ezen a turisztikai honlapon nagyon sokat elárul a város életéről és a 2007-es Nagyszeben Programról, annál is inkább, mert a napilap csak Nagyszebent emelte ki, nem pedig Romániát. A brit napilap ranglistájának kilencedik helye rádöbbentheti a hazai turisztikai ügynökségeket arra, hogy mekkora igény van a romániai turisztikai programok fejlesztésére – fejtette ki véleményét Klaus Johannis a város polgármestere.

Az említett ranglista szót ejt még a gyönyörű tengeri körutazásokról az Indiai Óceánon, a brazíliai karneválokról, a görög szigetvilágról, de a kínai egzotikus utazásokat sem hagyja ki.

vissza az elejére


Tovább boncolgatják a törcsvári kastély ügyét
Kétséges a Habsburg család tulajdonjoga?

(6. oldal)

Illegálisnak tartja a törcsvári kastély Habsburgoknak való visszaszolgáltatását Arthur Silvestri ingatlanszakértő azt állítva, hogy az épület tulajdonjoga egy pennsylvaniai ortodox kolostort illeti meg.

A törcsvári kastélyt annak idején Mária hercegnőnek adományozták a brassóiak az első világháború során tanúsított hazafias viselkedéséért és önfeláldozásáért. Mivel az adományt a jellemességével érdemelte ki, utódai nem örökölhetik, csupán ő élvezhette annak tulajdonjogát. Amennyiben viszont nem öröklődik tovább, a kastély – elméletileg – vissza kell kerüljön a brassói közösség tulajdonába.

A helyzetet tovább bonyolítja a tény, hogy Ilona hercegnő, Habsburg Domokos, a jelenlegi örökös édesanyja, akit ennek értelmében már indulásból nem illetett meg a tulajdonjog, állítólag nem utódaira, hanem egy amerikai ortodox kolostorra hagyta az ingatlant. Azok a jogászok, akik nem elégedettek az első változattal továbbmennek, és azt állítják, hogy mivel már Mária hercegnőnek sem volt joga utódaira hagyni a kastélyt, Ilona hercegnő révén sem örökölhette azt tovább senki. A kérdésre, hogy Ilona hercegnőnek miért épp egy amerikai kolostorra esett a választása, a válasz egyszerű: a hercegnő oda vonult be apácának Alexandra néven. – A szerzetesi szabályok értelmében, ha valaki leteszi az esküt, attól fogva a tulajdonában levő javak a szerzetesrend birtokába kerülnek, a kastély ezért tartozik a kolostor tulajdonába – hangsúlyozta Arthur Silvestri.

vissza az elejére


Beszterce
Tanácskoztak a megye polgármesterei

(6. oldal)

A héten első idei tanácskozásukra gyűltek össze Beszterce-Naszód megye polgármesterei a besztercei George Coşbuc Művelődési Házban. A megbeszélés célja a helyi tanácsok által összeállított 2007-es költségvetés érvényessé nyilvánítása volt, valamint annak megtárgyalása, hogy az összegeket oly módon kell szétosztaniuk, hogy kiegyenlítsék a helyi költségvetést. A gyűlésen részt vettek a Nyugdíjpénztár, a Megyei Tanfelügyelőség, valamint a Környezetvédelmi Hivatal és Katasztrófavédelmi Hivatal szakemberei is, hogy tájékoztathassák a települések polgármestereit.

Szilágyi János prefektus elmondta: immár két éve igyekeznek befejezni a földalaptörvény kidolgozását, hogy teljesítsék az Európai Unió elvárásait. Némelyek kifogásolták a rendelkezésre álló idő rövidségét, ezért a határidő meghosszabbítását kérték. Különösen Teodor S. Pop polgármester méltatlankodott, aki év végéig kért halasztást, de a prefektus április elsejéig tolta ki a határidőt.

Mica Oprea alprefektus arról tájékoztatta a települések elöljáróit, hogyan kell felépíteni a 2007-es költségvetést: tartalmaznia kell szakmai továbbképzésekre kiutalt összegeket, valamint az intézmény számítógépes rendszerének kiépítésére is pénzt kell fordítaniuk. De külön pénzalapot kell elkülöníteni szakképzett katonák alkalmazására is. Végül az alprefektus emlékeztette a polgármestereket a döntések átláthatóságáról, figyelmeztetve őket az információk szemeszterenkénti frissítésére.

Beszterce-Naszód Megye kapta a legtöbb mikrobuszt és a legtöbb pénzalapot a tanügyminisztériumtól. Horaţiu Catalano tanfelügyelőtól megtudtuk, hogy a tavaly 20 millió lejt utaltak ki a megyei tanintézményeknek. Jelenleg a Beszterce-Naszód Megyei Tanfelügyelőség 95 projektet továbbított a tanügyminisztériumhoz 88 millió lej összértékben. A héten megérkezett 13 mikrobusz mellett további 10 érkezik február 15.-ig – mondta el a tanfelügyelő.

vissza az elejére


Korszerűsítési munkálatok a besztercei piacokon

(6. oldal)

A Besztercei Polgármesteri Hivatal keretén belül működő piacokat és állatokat ellenőrző igazgatóság tavalyi költségvetése közel másfélmillió lej volt – nyilatkozta Cornel Ilieşi alpolgármester. A legnagyobb befektetések közé sorolható a Moldva úti piac korszerűsítése, a Decebal és Függetlenség piacok fűtésrendszerének kiépítése, valamint építkezési munkálatai.

Idén az igazgatóság a tervek szerint 1,6 millió lejes költségvetésből gazdálkodik.

Költségvetését az intézmény saját maga határozza meg, hiszen jövedelme a piacokon bérbe adott helyek árából befolyó összegtől függ. Az alpolgármester szerint a korszerűsítési munkálatokat 2007-ben tovább folytatják az időjárás függvényében. A Decebal piacon új adminisztratív székhely felépítését kezdik el, amelyet 2008-ig kell befejeznie a munkát elvállaló besztercei cégnek. A befektetés összege 710 000 lej. A Függetlenség piacon is alumínium elárusítóbódékat terveznek, de még csak a megvalósíthatósági terv elkészítésénél tartanak. Az fedélzet is megrongálódott néhol, ezért azt is ki fogják cserélni, hogy ne zuhogjon a kereskedők nyakába a víz. Ugyanitt végeznek javítási munkálatokat az állategészségügyi hivatal székhelyén is.

A Moldva úti piactér néhol nincs bekerítve, ezért idén a bekerítési munkálatok az elsődlegesek. Tervezik ugyanakkor a bejárati részek kerítésének lecserélését is. Ami pedig a besenyői állatvásárt illeti, a polgármesteri hivatal javítási munkálatokra készül az állattárolókban és az ivóvízellátást illetően.

Az alpolgármester azt is elmondta, hogy 2007-től kezdődően a sofőriskolák óránként 3 lejért bérelhetik ki a besztercei gyakorlópályát. Az ószert, amely eddig a Függetlenség utcában működött, átköltöztetik a Határőrök utcába.

Az oldalt szerkesztette: Dézsi Ildikó

vissza az elejére


KÖRKÉP


Bonyodalmakat okozott a lila nyugdíjszelvény
A banktól is csak a szelvénnyel lehet felvenni a járandóságot

(7. oldal)

Nem számított bonyodalmakhoz vezetett az a lila színű nyugdíjszelvény, amelyet azoknak a nyugdíjasoknak kell átvenni, akik valamely pénzintézeten keresztül veszik fel havonta a járandóságukat. Mivel a téli ünnepek alatt sokan nem tartózkodtak otthon, az át nem vett szelvényeket a posta egy idő után visszaküldte a nyugdíjpénztárnak, az érintettek pénz nélkül maradtak, hiszen a szelvény híján nem fizették ki az őket megillető nyugdíjat. A posta figyelmeztet, hogy csak a hónap végéig tartja a kis cetlit, a nyugdíjpénztár pedig arra emlékeztet, hogy a három hónapig fel nem vett járandóság további folyósítását felfüggesztik.

Georgeta Someşfălean, a kolozsvári nyugdíjpénztár sajtószóvivője érdeklődésünkre elmondta, a 2000/19. számú nyugdíjtörvény módosításával már az elmúlt év októberétől lila színű szelvényeket vitt ki a posta azoknak, akik bankon vagy a takarékpénztáron keresztül vették át havi járandóságukat. Azoknak a szelvényét, akiket nem találtak otthon, a postahivatalok az adott hónap utolsó előtti munkanapjáig tartják meg, ezután visszaküldik a területi nyugdíjpénztáraknak. Ez az eljárás elégedetlenséget váltott ki az érintett nyugdíjasokban, mivel késedelmük miatt sorbanállásra kényszerültek a hivatalban, magyarázta a szóvivő.

A Román Posta sajtóközleményben arra figyelmeztet, hogy az országos pénztárral kötött megállapodás értelmében rájuk csak annyi feladat hárul, hogy házhoz vigyék a lila nyugdíjszelvényt azoknak, akiknek bankszámlára érkezik a nyugdíj. Amennyiben ezeket a cetliket nem tudják átadni, a postahivatalban tartják a hónap végéig, utána pedig visszaküldik a nyugdíjpénztárnak. A posta észrevétele szerint a bonyodalmakat az okozta, hogy sok esetben vagy nem volt feltüntetve a jogosult címe, vagy téves volt, a téli ünnepek alatt pedig sokan nem tartózkodtak otthon. Ezért felkérik az érintetteket, hogy közöljék pontos lakcímüket a nyugdíjpénztárakkal, azok pedig, akik felhatalmazással rendelkeznek, időszerűsítsék a hivatalos iratokat.

A kolozsvári nyugdíjpénztár átiratban emlékeztet, hogy a nyugdíjak és egyéb szociális járandóságok kifizetésére egyezményt kötöttek a Román Kereskedelmi Bankkal és a takarékpénztárral. Bankszámlát a jogosult nevére nyitnak, vagy ennek kérésére egy hivatalosan felhatalmazott személy nevére, a kifizetéssel illetékes nyugdíjpénztár területi körzetében lévő bankhivatalnál. A kérelmet az illetékes nyugdíjasnak, törvényes képviselőjének vagy meghatalmazottjának kell benyújtani. A nyugdíjpénztárhoz ennek alapján egy típuskérvényt kell letenni, az érdekelt adataival, valamint a bank igazolásával a megnyitott számláról és a szolgáltatás elfogadásáról. A kereskedelmi bank csak a romániai lakhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezőkkel köt szerződést, és a pénzbeli járandóságokat minden hónap 14-étől kezdi fizetni. A takarékpénztár négy részletben fizet: az A–C betűvel kezdődő névvel rendelkezőknek a hónap 14-étől; D–L betűsöknek 17-től; M–Q betűsöknek a hónap 20-ától, R–Z betűsöknek 23-ától. A Bankposttal kötött megállapodás január végéig meghosszabbodik.

(i)

vissza az elejére


Szamosújvár
Jobb kórházi körülmények

Míg hosszú évek során alig költöttek valamit a város egyetlen kórházára, addig az elmúlt évben közel 30 milliárd régi lejt fordítottak a sebészet és a gyermekosztály tatarozására. Közben felújították a belgyógyászati részleget is, ahol kijavították a tetőszerkezetet is. Ugyanakkor 23 év után végre új röntgengépet kapott a városi kórház.

vissza az elejére


Tanfolyam munkanélkülieknek

(7. oldal)

Egyre több szamosújvári fiatal hagyja el a várost, és külföldön keres munkát. Többségük pincérként és szakácsként helyezkedik el, leginkább Spanyolországban meg Olaszországban. A helybeli kisiparosok és magánvállalkozók egyesülete igyekezett a segítségükre sietni, és az év elején beindítottak egy tanfolyamot a pincér és szakács mesterség iránt érdeklődőknek. A felkészítést a szamosújvári munkaerő elosztó hivatal támogatásával kezdték meg, és nagy népszerűségnek örvend. Szamosújváron nemrég az asztalos mesterség és számítógép kezelés területén hirdettek három hónapos tanfolyamot. Számítógép kezelésre még a helybeli börtön lakóit is felkészítették.

(erkedi)

vissza az elejére


Nincs bocsánat: elemelik a tilosban parkoló kocsikat

(7. oldal)

A városháza rendőrsége komolyan veszi a 2006/670-es városi tanácsi határozatot, és gondolkodás nélkül elszállítják a tilosban parkoló személygépkocsikat. Tegnap például a Főtéren, a Continental sarkánál lehettek szemtanúi egy ilyen műveletnek az arra járók. A kocsikat a Közterület Fenntartó-Vállalat telephelyére (Meşterul Manole utca) viszik, ahonnan büntetés kifizetése ellenében lehet kiváltani, de minden napért még külön „parkolási" díjat kell fizetni. A váltságdíjat a vállalat Petőfi (Avram Iancu) utca 22–28 szám alatti pénztáránál törleszthetik.

Rohonyi D. Iván felvételén látható személygépkocsi tulajdonosa még épp idejében érkezett, ezért csak a „kiszállásért" kellett 200 lejt fizetnie.

vissza az elejére


A BKB állásfoglalása

(7. oldal)

A Szabadság napilap január 12-i számában a Fizika Kar magyar oktatói által közzétett levélhez a következőket szeretnénk hozzáfűzni:

1. Az aláírások gyűjtése során mindenkinek elmondtuk, hogy miért öt példányban gyűjtjük azokat: mert nyilvános politikai és szakmai fórumokhoz szeretnénk fordulni velük, és ezek közül többet meg is neveztünk.

2. Úgy gondoljuk, ami ma az egyetem magyar tagozatán folyik, az nem az egyetem belügye, hanem az egész erdélyi magyarság ügye. A mai helyzetben egy ilyen aláírást, vagy annak megtagadását állásfoglalásnak is lehet tekinteni. Mi így értelmeztük akkor, amikor nyilvánosságra hoztuk az aláírásgyűjtés eredményét.

3. Habár nevek nyilvánosságra hozatala nem sért semmilyen jogszabályt, elnézést kérünk azoktól, akik nem óhajtották nevük megjelentetését. A jövőben erről külön beleegyezést fogunk kérni. Mindazonáltal sajnálatosnak tartjuk, hogy egyetemi oktatók, akik egy közügyben véleményt formálnak, tiltakoznak az ellen, hogy erről az erdélyi magyar közösség tudomást szerezzen.

4. Furcsának tartjuk, hogy most azok az oktatók is tiltakoznak, akik 1990-ben, a Bolyai Egyetemért folytatott aláírásgyűjtés alkalmával nem emeltek kifogást a nevük nyilvánosságra hozatala ellen (Szabadság, 1990. január).

Ismételten felhívnánk a magyar oktatók és az erdélyi magyar közösség figyelmét arra, hogy önálló felsőoktatási struktúrák nélkül, a mai trendek figyelembe vételével – demográfiai helyzet alakulása, Bologna-folyamat, az egyetemi piac nemzetközivé válása – a jövőben megszűnhet a BBTE-n a magyar tannyelvű felsőoktatás.

Bodó Barna, a BKB elnöke
Hantz Péter, a BKB alelnöke
Kovács Lehel, a BKB alelnöke

vissza az elejére


Hétfőn zárva az amerikai nagykövetség

(7. oldal)

Január 15, hétfőn, a Martin Luther King Jr. Day miatt munkaszünetet tartanak az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövetségén és az Amerikai Kulturális Központban. Minden szolgáltatást január 16-án folytatnak.

vissza az elejére


Bankkártya szünet

(7. oldal)

A BRD-Groupe Societe Generale figyelmezteti ügyfeleit, hogy a számítógépes rendszerében végzett karbantartási munkálatok miatt, január 14-én, vasárnap éjjel 1 órától reggel 9 óráig nem működik a bankkártyával történő pénzkifizetési szolgáltatás. Erre az időre nem lehet felhasználni a kártyákat, emiatt az ügyfelek idejében gondoskodjanak elegendő készpénzről.

Az oldalt szerkesztette: Újvári Ildikó

vissza az elejére


SPEKTÁKULUM


Semmi sem haszontalanabb, mint remek díszletet tervezni rossz előadáshoz

(9. oldal)

Bizonyára több színházrajongó tapasztalta már: egy-egy díszlet nagyszerű képzőművészeti alkotás is egyben. Kitűnően idomul az előadáshoz, ugyanakkor önálló műként is megállja a helyét. Segít megérteni a cselekményt, de ha a darab épp azt követeli, felrúgja a szabályokat. Kevés kiváló egyéniség akad a díszlettervezői szakmában: Helmut Stürmer egyike ezeknek. A romániai származású, Németországban élő díszlettervezővel a 2006-ban szervezett Harag György Emléknapok alkalmával beszélgettem, amikor színház- és opera díszlet-makettjeinek kiállítását rendezték meg a Kolozsvári Állami Magyar Színház előcsarnokában.

– Hogyan fog hozzá egy munkához? Elolvassa a darabot, és képet alkot magának arról, hogyan nézne ki a díszlet? Vagy az olvasat után leül beszélgetni, egyeztetni a rendezővel? Hogyan zajlik ez a folyamat?

– Egy darabot elolvasni ugyanolyan, mint egy regényt elolvasni. Olvasás közben megszületik egy „első", saját kép az ember fejében, amelynek nincs semmi köze ahhoz, amit majd esetleg látunk a színpadon. Először is azért, hogy megértsed a darabot. Volt egy érdekes élményem például: amikor elolvastam Tankred Dorst Merlin c. darabját, nem értettem semmit. Azt mondtam magamnak, le kéne rajzolni! Elkezdtem kijegyzetelni és lerajzolni minden jelenetet. Teljesen véletlenül, ezeknek a rajzoknak a nyolcvan százaléka díszletté is „vált". Később meg is jelent egy Merlin c. kötet, az én „első olvasatos" rajzaimmal illusztrálva. De ez olyan eset volt, amely talán egyszer sem történik meg. Ez is egy volt a lehetséges utak közül. A normális út, amikor egy erős rendezővel dolgozom – és ez az ideális eset, hiszen ki szeret olyan rendezővel dolgozni, aki mindenre rábólint, amit az ember ajánl ...

– Épp azon gondolkodtam, vajon jó-e az, ha erős a rendező, és alkalmazkodni kell hozzá ...

– Ez nem jelenti azt, hogy alkalmazkodnom kell.

– Akkor feltehetőleg az az ideális, ha mindketten „egyenrangúak".

– Persze. Semmi sem haszontalanabb, és veszélyesebb, mint remek díszletet tervezni egy rossz előadáshoz. Ha ilyesmi megtörténik, mint ahogy természetesen meg is történt velem a karrierem során, elég súlyos depresszió szokott kerülgetni. Ideális állapot? Ilyesmi tíz esetből egyszer, maximum kétszer fordul elő. Én eddig két rendező oldalán találkoztam az ideális esettel: egyik Vlad Mugur volt, másik pedig Silviu Purcărete. Elmondom az elvet, amelynek alapján dolgoztam velük: mindkettőnek megvolt a saját képzeletbeli világa, amely vagy szöges ellentétben állt az enyémmel, vagy párbeszéd volt közöttük. Szokás szerint én konkrét ajánlatokkal jövök. Ketté kell választanom ugyanis az első darabról való beszélgetést az első díszletről való tanácskozástól. Az utóbbira én már egy megépített térrel érkezem, persze nem egy végleges változattal, hanem vagy skicc-ötletekkel, vagy egy első makettel. Az első makett elkészítése nagyon jó ötlet, mert rájön az ember, hogy mi nem jó. Vagy legalábbis, hogy mi nem jó egyáltalán. De van úgy, hogy annyira találó a skicc, hogy azonnal rámondjuk: ez az! Az ideális együttműködés azonban az, amikor a bemutató után már nem is tudjuk, hogy kié is volt ez vagy az az ötlet. És ez velem meg is történt, mindkét rendezővel való munkáim esetében. Annyira egybefonódtak ugyanis a közös érdekek egy, a szöveget alátámasztó – vagy éppenséggel ellentmondó – látvány létrehozására. Mert két abszolút ellentmondó módszer van, mindkettő működhet. Az egyik: segíteni a szöveget, olyan értelemben, hogy reális térbe helyezem. Ilyen volt például a Tompa Gáborral való együttműködésem a Ionesco-darabban, Az új lakóban. Itt szó van egy szobáról, amely mindinkább megtelik bútorral, és egyben emlékekkel. Nos, itt az első találkozáskor konfliktusba kerültünk, mert ő egy kevésbé realista teret képzelt el. Én azt mondtam neki, hogy ez a darab – elég sokat foglalkoztam vele, rajzokat készítve – csak akkor válik furcsává, különössé, ha abszolút realista, banális térbe helyezzük az elején, amely aztán folyamatosan telik meg jobban és jobban, a végére pedig szürreális látvánnyá alakul. Sikerült meggyőznöm erről, ő pedig elég könnyen elfogadta, nem volt „nagy harc" közöttünk természetesen. Végül is nagyon jól kiegészítettük egymást a munka folyamán.

Visszatérve: az egyik út tehát, hogy hangsúlyozzuk mindazt, ami egyébként benne van a darabban. A másik, az olyan tér, amely a szöveg ellenében dolgozik: arra kényszeríti a rendezőt, hogy dobja félre mindazt, ami illusztratív a szövegben, ezáltal a darab „alapzata" sokkal inkább felszínre kerül egy olyan térben, amelynek semmi köze ahhoz, amit éppen maga a szerző elképzelt például. Ez persze két szélsőséges út, a kettő között ezerféle változat van.

– Ön tehát eléggé hajlékony, alkalmazkodó? Ha például egy kezdeti jó ötletről kiderül, hogy nem működne jól színpadon, akkor lemond róla?

– Igen, természetesen.

– És ugyanolyan flexibilis, ha a rendező azt mondja valamelyik ötletéről, hogy ő nem így képzelte?

– Attól függ. Ha meg vagyok győződve a térbeli koncepciómról, akkor a végsőkig is képes vagyok harcolni érte, van úgy, hogy a rendező akaratával ellentétben is. Nyilván soha nem harcol az ember az előadás ellenében, hiszen az a cél, hogy jó produkció szülessen. De néha egy-egy rendező ellenállását fel kell oldani, hiszen nagyon kevesen tudják elképzelni egy tervrajz alapján, hogy az hogyan fog kinézni a színpadon. Ezért készítek én mindig makettet. Nagy rendezőkkel is ugyanúgy történik egyébként. Giorgio Strehler például amikor Damianival dolgozott, soha sem nézte meg a vázlatokat. A tervező tökéletes tervrajzokat mutogatott neki, ő meg jött-ment, s minduntalan azt mondta: persze, persze úgy csináljuk. De nem is nézett rá a rajzokra. Aztán, amikor színpadra kerültek, meglepetten mondta: de hát nem így beszéltük meg, nem tudok játszani ebben a díszletben, nem így képzeltem. Végül is az ő díszletervezője is oda jutott, hogy egy az egyben felépítse a díszletet a színpadon, improvizált anyagokból, olyasmit, amit úgy neveznek, hogy „díszletpróba". Ha a rendező elfogadta, csak ezt követően kezdik el a munkát a műhelyben. Egyébként manapság már mindenhol így történik Németországban.

(Folytatjuk)

Az oldalt írta és szerkesztette: Köllő Katalin

A Spektákulum támogatója: az Illés Közalapítvány

vissza az elejére


MŰVELŐDÉS


Az önállóan gondolkodás fényűzése
Vázlatok Brósz Irma pályaképéhez

(10. oldal)

Ha alkalma és lehetősége lett volna a nyugati múzeumokat megtekinteni, és ottani műtermekben első kézből megismerkedni mindazzal, amiről idehaza csak közvetítők útján szerzett tudomást, Brósz Irma (1911–1976) kolozsvári festőművész pályája bizonyára másképp alakult volna. Sorsa e tekintetben nem különbözött azon erdélyi magyar pályatárs művészekétől, akiket az első világháborút lezáró békeszerződés a magyar művészeti élettől elszakított, szakmai és kitekintési lehetőségeiket leszűkítette, s akiknek művészi berkekben addig ismeretlen kihívásokkal kellett szembenézniük.

Fénytelen nemzedék
A múlt század húszas–harmincas éveiben útnak indult művésznemzedék tagjai a szakmailag vitatható szintet képviselő, sebtében létrehozott kolozsvári Szépművészeti Főiskolán másodkézből átadott párizsi tanításokból igyekeztek szakmabeli tudásra szert tenni. Ezt a generációt, amelynek pályáját mindjárt elindulását követően a háború, majd a szovjet tankokkal érkező új ideológia törte derékba, Szentimrei Jenő találóan „fénytelen nemzedék"-nek nevezte. Valóban fénytelen volt, hiszen – nagy hátrányukra – ezek a művészek már Nagybánya fénykorát sem fogták ki. Bár a Zazar menti festőiskola szellemi kisugárzását és vonzását kétségtelenül érezték, és nyaranta beiratkoztak oda egyik-másik mester korrektúráira, az akkori „fiatalok" szakmai tudása jócskán elmaradt az „öregekétől", akik tudásukat és tapasztalatukat korábban Budapesten, Bécsben, Rómában, Münchenben, Párizsban vagy éppen a Nagybányán tevékenykedő magyar mesterektől szerezték. A hátrány nehezen ledolgozhatónak-behozhatónak bizonyult, s ez a későbbiekben éles véleménykülönbségek és szembenállások forrása lett. Az egymásnak feszüléseket a nemzedéki differenciák, a különböző vezéregyéniségek köré szerveződött művészcsoportok közti ellentétek, a második világháború után pedig az új ideológiához történő eltérő mértékű alkalmazkodás okozta viták, s nemkülönben az érvényesülést célzó csaták súlyosbították.

Mindezek a körülmények nagy mértékben befolyásolták Brósz Irma művészi pályáját is, amely nem volt könnyű, de – az adottságokhoz és a lehetőségekhez mérten – eredménytelennek semmiképpen nem mondható.

Belle Arte – bakancsban és vastag csíkos férfiharisnyában
1911. június 11-én Kovásznán, Háromszék vármegyében látta meg a napvilágot. Apja, az akkor 29 éves, Vajdahunyadon született Brósz Emil, a kézdivásárhelyi fiúgimnázium természetrajz tanára. Brósz Emil ősei apai ágon elmagyarosodott kolozsvári szászok, anyai ágon pedig Kolozsváron letelepedett, Popini családnévre hallgató olaszok. Brósz Emil 1909-ben az ágostai evangélikus vallásról áttért a római katolikusra. Brósz Irma édesapja Kolozsváron végzett, 1907-ben nevezték ki tanárnak Kézdivásárhelyre. Születésekor református családból származó anyja, a kovásznai születésű Deák Etelka, Brósz Emil első felesége, 23 éves. A család vagyontalan volt, s ennek következtében az apa keresetéből élt. Brósz Irma öccse, László, Kézdivásárhelyen végezte a középiskolát, majd Kolozsváron szerzett orvosi oklevelet. A két gyermek taníttatási költségének pótlása végett apjuk madarakat preparált, s két évig, 1925–1927 között Sepsiszentgyörgyre is bejárt földrajzot és természetrajzot tanítani, a híres Mikó kollégiumba, amikor ott szaktanár-hiánnyal küszködtek. 1931-ben a hatóságok a kézdivásárhelyi gimnáziumot bezárták, s helyette a székely kisvárosban tanítóképző indult. Ekkor Brósz Emilt Kolozsvárra helyezték, a Farkas utcai Piarista Fiúfőgimnáziumba. Anyjuk 1933. május 18-án Kolozsváron elhunyt.

Brósz Irma a kézdivásárhelyi állami elemi iskolában kezdte tanulmányait, s a nyarait – öccsével, Lászlóval együtt – rendszerint anyai nagyanyjánál, Kovásznán töltötte. A gimnázium első osztályát ugyanott, a katolikus fiúgimnáziumban végezte, ám mivel a második év kezdetén apja megbetegedett, hosszas pesti klinikai kezelésre elutazott, az otthoni háztartásuk feloszlott. Néhány hónappal később Brósz Irmát anyja családja a Szent Ferenc-rendi nővérek brassói zárdájába iratta, ahol a második és a harmadik gimnáziumi osztályt végezte. Első éves gimnazista korában figyelt fel tehetségére rajztanára, a kiállítóművészként is ismert, és később New Yorkba kivándorolt Pokorny László, aki később nyaranta külön is foglalkozott vele. Brassóból Marosvásárhelyre került a zeneiskola zongoraosztályába, ahol szobatársnőjétől megtanult románul.

(Folytatjuk)

Tibori Szabó Zoltán

vissza az elejére


MŰVELŐDÉS


A béke játéktere
Visky S. Béla könyvéről

(11. oldal)

„Boldog, akit géniusza oly útra visz, mely nyúgodalmat nyújt" – írta Kölcsey Ferenc az Iskola és világban kétszáz évvel ezelőtt. Ő sem kergette azt a délibábot, hogy az emberi létezés kalandját meg lehet úszni szenvedések nélkül. Miközben ma már globalizálódott a szenvedés, és bolygómértékűvé vált a felelősség, vannak még, akik nem mondtak le a szenvedéssel együtt megélhető boldogság igényéről. A teodicea, az isteni igazságmérték olyan alap, amelynek bizonyossága megengedi, hogy az emberi létező kiteljesedésében mindig kellő játéktere legyen a szabadságnak és a békének. Számomra különös jelentősége van annak, hogy egy kelet-európai, erdélyi hittudós veti most fel az emberi létközösség egészét érintő, egyetemes filozófiai és teológiai problémát, mert úgy látom, hogy ez a Kárpát-medencében nagyon ritka manapság. A posztszocialista országok gondolkodóinak többsége ugyanis még mindig e térség partikuláris, békétlen politika-történeteinek értelmezésével van elfoglalva, mintha számunkra luxus lenne az univerzális gondolkodás.

Nos, Visky S. Béla könyve a legjobb értelemben vett szellemi fényűzés, mert nem csupán a mi szűkebb körünkben, hanem az apokaliptikus események által beárnyékolt földi létezés, az egész vergődő emberiség reményének megerősítése érdekében keresi a fényt: Játék és alap. Teodicea-kísérletek a kortárs teológiában (Koinónia Kiadó, Kolozsvár, 2006.)

A kérdés rendkívül összetett megközelítése lenyűgözően gazdag forrásanyagra támaszkodva, világosan tagolt, áttekinthető történeti bevezetéssel, három nagy fejezetben történik. Kritikusan elemző, ökumenikusságában rugalmas befogadóként követi nyomon a szenvedésre, a gonoszra, a transzcendens igazságmértékre vonatkozó gondolkodás filozófiai, teológiai, etikai, pszichiátriai hagyományait, valamint a nagy kortársak (Kitamori, Moltmann, Sölle, Hans Jonas) bölcseleti munkáinak tanulságait. A dualista felfogás elemzése és kritikája, majd a krisztológiai teodicea klasszikus hagyományának értelmezése után a harmadik nagy fejezet (Pneumatológiai teodicea) „nyitás a gyakorlati-autentikus teodicea felé", amelyben a legjobb nyugati példák, például Dietrich Bonhoeffer és Victor Frankl után felmutatja az Istenre és/vagy a létezésre mondott alapvető bizalom (igen!) kelet-európai, erdélyi megtestesítőit: a mártírsorsot vállaló, különböző felekezetekhez tartozó hitvalló keresztények boldogságát, amely a krisztusi Igazságra „fundáltatott". Az emberi történelem mindnyájunkat megkínzó, sötét tévútjain az üdvtörténeti perspektíva személyes átéltsége az egyetlen öröm- és békeforrás. Ez a – szellemileg legeredetibb hozadékú – fejezet a mértékadó nyugati elméleti kísérletekhez méltó „adalékul" ajánlja fel a személyes hittel megszenvedett tapasztalatot, praxist, amit Szilágyi Sándor, Richard Wurmbrand, Visky Ferenc és még számtalan hazai lelkipásztor (számomra Márton Áron, Fülöp G. Dénes és mások) „gyakorlati teodiceája" megjelenít. Esettanulmányokban idézi meg, milyen is volt a börtönviselt, halálukig hű kelet-európai hitvalló tanítványoknak a Bonhoefferével felérő, értékteremtő „játéktere". Ebből a fejezetből idézek:„Bonhoeffer vértanúságát követően, akiben csodálatos módon együtt volt a teológus és a mártír, a történelem Ura úgy látta jónak, hogy hosszú évtizedeken keresztül Európa nyugati fele szolgáltassa az Anyaszentegyháznak a teológusokat – a keleti pedig a mártírokat. Kontinensünkön a XXI. század egyik legsürgetőbb egyházi feladata minden bizonnyal az lesz, hogy a (keleti) mártírium tapasztalata szervesen beépüljön a (nyugati) teológiai reflexió fő áramába, hogy a teória engedjen a Szentlélek általi praxis megtermékenyítő hatalmának!"

Cs. Gyimesi Éva

vissza az elejére


Kultpárlé
Demény Péter
Annyit mondhatok...

(11. oldal)

Minden sláger szövegét ő írta, illetve amelyiket nem, az szinte véletlen. Mélységesen megdöbbentem, amikor megvásároltam a dalaiból válogató kazettát. Isten veled, édes Piroskám, Nehéz a boldogságtól búcsút venni, Jamaikai trombitás, Kicsit szomorkás a hangulatom máma, Kislány a zongoránál. Mit nem ő írt?! Mi az, amit nem tud?!

Első, néhány évvel ezelőtti meglepetesémet szinte azonnal újabbal tetézte. Láttam vele egy interjút – egy képességei tudatában levő, de öniróniára mindig képes, okos, művelt, elegáns öregúr beszélt a tévében. Nem az lepett meg, hogy mindezek a jelzők jellemzők rá, hiszen minden nagy slágerszerzőről ezt gondolhatjuk, s aki szereti a slágereket, az talán többek között azért is ragaszkodik hozzájuk, mert olyan viselkedésmód vagy inkább viselkedéskultúra árad belőlük, amely oly elszomorítóan nem a maiak sajátja. (Úgy tűnik egyébként, másoknak is ez a benyomása. A tiltott ajtóban Gabriel Liiceanu elmeséli, hogy egy ízben egy két világháború közötti slágereket tartalmazó CD-t vitt ajándékba Virgil Ieruncának és Monica Lovinescunak. „Mindhárman a síró nosztalgia és a nevetés közötti határra kerülünk, mert a zene a szívedbe lopódzik, a sorok pedig időnként elképesztőek. Mindezek ellenére a dalokban nyoma sincs a közönségességnek.") Inkább az lepett meg, hogy ezek a jelzők még mindig érvényesek: végül is, az idő meglódult, és az énekesek a talk-show-k mikrofonjait nyelik. Szenes azonban maradt a régi nyugalmas, valami különös derűvel és kreativitással megáldva.

S hogy mi lehet mindennek a titka? A Krónika szilveszteri interjújában Szenes elbeszéli néhány sláger születésének körülményeit. Hogy például a Hosszú az a naphoz azért kellett neki magának zenét írnia, mert Fényes Szabolcs, Kerekes János és Behár György egyaránt visszariadtak a „küszöb" szótól. Hogy elvette a kislányától a trombitáját, mert már nem lehetett létezni a házban, a gyerek toporzékolni kezdett, és így született meg a mára már klasszikus: „kicsit úgy érzem magam, mint a durcás kisgyerek, kinek elvették a játékát."

Nem tudom elképzelni, hogy ma így születik meg egy dal. A mai ritmusban egyszerűen nincs idő három zeneszerzőt felkeresni, s nem hiszem, hogy bárkinek ideje volna a más lakásán napokat elzongorázgatni. De hát ezt is rég tudomásul vehettük volna: okosabban kéne élni, annyit mondhatok...

vissza az elejére


Nyelvművelés
Anyaországi furcsaságok

(11. oldal)

Az erdélyi ember szemszögéből számos furcsának ítélt jelenségek közül magam itt természetszerűen néhány nyelvi furcsaságot érintek, olyanokat, amelyek az erdélyi magyar fülnek szokatlanok. Az ilyen szó és szófordulatok hallgatói, olvasói koránt sincsenek meggyőződve, hogy ez a „változás" valamilyen vonatkozásban, akár árnyalatilag is gazdagítaná nyelvünket. Annyi bizonyos, mélyíti az anyaországi és a határon túli magyarság nyelvhasználata közti szakadékot. Több esetet összegyűjtöttem, ez esetben vegyük szemügyre, az alábbit.

A rádióban, a televízióban, ottlétemkor beszélgetések közben hallom: „Nézz be hozzám úgy 11 óra magasságában." Neves nyelvész egyik előadásában is így fogalmaz: „Ez a nyugati hatás úgy a XVIII. század magasságában következett be."

Töprengek, hogy a fenti kiemelt szófordulat, hoz a közlésben valami többletet, mintha hagyományosan azt mondanám: Nézz be hozzám 11 óra körül, 11 óra táján, tájban vagy akár tájt, egy kis beszélgetésre. Nyilvánvalóan nem. Annak ellenére a magasságában-féle jelenség immár korántsem itt-ott felbukkanó eset, hanem egyre jobban terjedő divat, meglepő, hogy a magyarországi nyelvhelyességi irodalom nem emeli fel szavát e „fejlődés" ellen. A jelenséggel szemben csak itt-ott felbukkanó szelíd ellenérzés olvasható, hozzátéve: mai használata annyira beleívódott a nyelvhasználatba, hogy nehéz onnan visszaszorítani, eltávolítani. Félreértést pedig – furcsasága ellenére – nem okoz.

Kényelmes érvelés. Így kell feltenni a kérdést: van-e értelme egy régi, helyes, jó és szép kifejezést felváltani egy olyan másik homályos szemlélet alapján keletkező kifejezéssel, mely nyelvi vonatkozásban semmilyen értelmi vagy érzelmi többletet nem hoz?!

Töprengtem azon is, hogy a valami körül, táján, tájban, tájt helyett használt valaminek a magasságában vajon milyen szemlélet alapján keletkezett, azaz mögötte milyen szemlélet húzódik meg. Később műszaki foglalkozású ismerőseimmel beszélgetve, felhívták a figyelmemet az oszlopos megoldású grafikonokra. A grafikon ugyanis valamely jelenség bemutatására, a jelenség változásainak érzékeltetésére kiváló szemléltető módszer. Az egyik oszlop a többiekhez viszonyított magassága adja a különbséget. Ha megpróbáljuk az elkövetkező időszakasz eseményeit kikövetkeztetni, akkor meglehet, hogy egyik-másik oszlop magasságában 2–3%-os eltérés: növekedés vagy csökkenés következhet be.

Kár és felesleges a „magasságot" a köznyelvbe átültetni. Én továbbra is 1 óra körül fogom felkeresni a Szabadság szerkesztőségét, 1 óra magasságában soha.

Murádin László

Az oldalt szerkesztette: Köllő Katalin

vissza az elejére


HIRDETÉS


Egy perc derű

(15. oldal)

– Ilyen jó babát még életemben nem láttam – lelkendezik a bébiszitter az anyukának.
– Ez egész éjjel alszik anélkül, hogy csak egyszer is akarna valamit.
– Igen? Mondják, hogy nagyon hasonlít a férjemre.

vissza az elejére


ÁLLÁS

(15. oldal)

Kávézóba bárost, éjszakai szórakozóhelyre felszolgáló hölgyeket alkalmazunk. Érdeklődni telefonon a 0746-465593-as telefonszámon, 14–22 óra között. (0401858)

Magyar Kft. alumínium hegesztőket keres Budapest környékére. Elérhetőség: . Telefon: +36-302195448. Folyamatos munka. Szállás megoldható.

Magáncég alkalmaz asztalosokat és segédmunkásokat. Telefon: 0728-841337 vagy 456-056. (0015)

vissza az elejére


MAGÁNÓRÁK

(15. oldal)

Matematikából képességi vizsgára felkészítő oktatót keresünk. Telefon: 534-772. (0010)

vissza az elejére


BÉRBE AD

(15. oldal)

Kolozsvári családi házban kiadó szoba, külön fürdőszobával egy diáklány számára. Telefon: 0264-441483. (0007)

vissza az elejére


BÉRBE VESZ

(15. oldal)

Fiatal házaspár február–márciustól kétszobás lakást bérelne. Telefon: 0740-586-125 vagy 0745-787386. (0020)

vissza az elejére


SPORT


KOSÁRLABDA
Tizenegy pontos vereség a kupában

(16. oldal)

A Kolozsvári U-Mobitelco férfi csapata Ciprusban lépett pályára az Eurochallenge Cup keretében. A tavalyi csoportküzdelmek után elért siker bizakodóvá tette a kolozsváriakat, a Pizzaexpress Apollon Limaszol azonban jobb hajrával 11 pontos győzelmet aratott a negyeddöntő első mérkőzésén.

A mérkőzés folyamán több ízben is lépést tudott tartani a házigazdákkal, sőt, 13:12 és 21:20 arányban még vezetett is az U-Mobitelco, ám az utolsó percben minden bejött a ciprusiaknak, akik az addigi hárompontos előnyüket szinte megnégyszerezték.

A vereség ellenére az erdélyi csapat bizakodva várja a visszavágót.

Pizzaexpress Apollon Limaszol–Kolozsvári U-Mobitelco 82:71 (20:16, 20:17, 22:25, 20:13) – kolozsvári pontszerzők: LeVar Seals 20, Tudor Dumitrescu 16, Flavius Lăpuşte 12, Marcel Ţenter 9, Milan Medvegy és Ramel Allen 7–7, a ciprusiak legjobbja Shelton 22.

A visszavágót január 18-án, csütörtökön játsszák a Horia Demian Sportcsarnokban.

vissza az elejére


Kizárással fenyegetett csapatok

(16. oldal)

Amennyiben hatvan napon belül nem rendezik a tartozásaikat a szakszövetséggel szemben, Arad és Temesvár a kizárás sorsára juthat a férfi kosárlabda A-osztályból – döntött a szövetségi bizottság. Ráadásul a hét végi fordulótól kezdődően, más csapatokkal együtt nem használhatják azokat a külföldi játékosokat, akikre nem fizették ki a leigazolási díjat. Arad máris jelezte, hogy elképzelhető, már szombaton nem áll ki a Râmnicu Vâlcea elleni hazai összecsapásra, Temesvár pedig kétségbe-esett felszólítással fordult a potenciális támogatókhoz, mentsék meg az együttest.

A Kolozsvári U-Mobitelco a nemzetközi kupaszereplés miatt január 15-re, hétfőre halasztotta bajnoki találkozóját, Medgyesen a helyi Gázmetánnal mérkőzik.

vissza az elejére


Kolozs megye hét végi sportműsorából

(16. oldal)

ATLÉTIKA

Szombaton 9.30 órától a kolozsvári Iuliu Haţieganu (Egyetemi) Sportpark atlétikatermében: fedett pályás országos felnőtt és ifi bajnokság – megyei szakasz.

KOSÁRLABDA

Szombaton 13 órakor a kolozsvári Horia Demian Sportcsarnokban: Kolozsvári U MC–Nagyszebeni Magic – női A-osztály.

VÍZILABDA

Szombaton 18 és vasárnap 10 órától a kolozsvári Politechnika Úszóközpontban: Kolozsvári Politechnika ESK–Aradi Astra – Szuperliga.

Megyei sportigazgatóság

vissza az elejére


MOTORSPORT
29. Dakar-rali: Kátai Péter megpróbáltatásai

(16. oldal)

Az autósoknál az amerikai Robby Gordon volt a leggyorsabb a 29. Dakar-rali csütörtöki, 6. szakaszán, az összetettben továbbra is a spanyol Carlos Sainz vezet. A motorosok között a szintén spanyol Jordi Viladoms érte el a legjobb időt, az összetettben honfitársa, Marc Coma őrzi első helyét.

A viadal honlapja szerint a magyarok közül a motoros Kátai Péter érte el a legjobb eredményt, aki az előkelő 28. helyen végzett.

A Galaxie Communications beszámolója szerint Kátainak nem volt könnyű dolga:

„Szerda éjjel iszonyatos homokvihar söpört át a táboron: elvitte a sátramat, a felszerelésem gyakorlatilag a használhatatlanságig homokos lett. A látótávolság szinte nullára csökkent, és a vihar reggelre sem hagyott alább" – mesélte a magyar versenyző. „A rajt után szinte 45 fokos szögben kellett motorozni, hogy ne fújjon el a szél, ez majdnem másfél óra hosszat így volt. Utána röviddel viszont az eső kezdett el zuhogni, és rövidesen sártengerré változott az út. Az első sárvédőm le is szakadt, ezt még valahogy pótolnom kell. A csütörtöki szakasz első része veszélyes, gyors volt, aztán jött egy technikásabb, tevefüves rész, nekem ez sokkal jobban tetszett. Reggel volt egy kis ijedtség is, mert a szerviz túl kevés olajt töltött a motorba, de szerencsére még a rajt előtt találtam egy benzinkutat és pótolni tudtam a hiányzó mennyiséget."

A szatmárnémeti Gyenes Emánuel ismét jelentősen előre lépett az összetett rangsorban a Dakar rali motorkerékpáros mezőnyében. A romániai motoros csak 56 percet veszített a győztessel szemben, az 56. helyen végzett, összetettben pedig az 52. helyig lépett előre. Még jobban ment ezen a szakaszon Marcel Butuza, aki 43. lett, az összetettben pedig jelenleg a 91. helyen áll. A két legutóbbi szakasz alaposan megrostálta a mezőnyt, a 242 indulóból eddig 56 motoros volt kénytelen kiszállni.

6. szakasz, Tan Tan-Zuerat (817 km, ebből 394 km gyorsasági):

Autósok: 1. Robby Gordon (amerikai, Hummer) 2:58:57 ó., 2. Jean-Louis Schlesser (francia, Schlesser-Ford) 17 mp hátrány, 3. Giniel de Villiers (dél-afrikai, Volkswagen) 6:52 perc h., 4. Carlos Sainz (spanyol, Volkswagen) 7:17 p. h., ..., 42. Palik László, Darázsi Gábor (Nissan) 1:17:27 ó. h., ..., 45. Szalay Balázs, Bunkoczi László (Opel) 1:18:18 ó. h.

Összetettben: 1. Sainz 16:00:04 ó, 2. de Villiers 3:11 p. h., 3. Carlos Sousa (portugál, Volkswagen) 14:03 p. h., ..., 40. Szalay, Bunkoczi (Opel) 5:32:09 ó h., ..., 42. Palik, Darázsi (Nissan) 5:35:03 ó h.

Motorosok: 1. Jordi Viladoms (spanyol, KTM) 3:45:45 ó 2. Marc Coma (spanyol, KTM) 57 mp hátrány 3. Chris Blais (amerikai, KTM) 1:00 p. h., ..., 28. Kátai Péter (KTM) 37:18 p. h., ..., 43. Marcel Butuza (KTM) 46:08 p. h., ..., 55. Dési János (KTM) 56:14 p. h., 56. Gyenes Emánuel (KTM) 56:41 p. h.

Összetett: 1. Coma 17:55:30 ó 2. Isidre Esteve Pujol (spanyol, KTM) 12:07 p h. 3. David Casteu (francia, KTM) 44:39 p. h. ..., 52. Gyenes 6:00:10 ó. h., 53. Kátai 6:03:41 ó. h., ..., 56. Dési 6:06:19 ó. h., ..., 91. Butuza 8:29:25 ó. h.

Pénteken Zuerat és Atar között 580 km-t kellett volna megtennie a mezőnynek, de a szervezők közel 180 km-rel lerövidítették a hetedik szakaszát a célhoz közel uralkodó zord körülmények miatt. A viadal honlapjának tájékoztatása szerint erre azért volt szükség, mert a 439. km-nél lévő második ellenőrző pontról homokvihart jelentettek, amely a Zuerat és Atar közötti szakasz befutója előtt több tíz kilométer hosszan beborította az utat. A helikopterek sem tudtak felszállni, hogy felmérjék a helyzetet.

Az eredetileg 542 km-es (teljes hossz: 580 km) gyorsasági szakasz így 407,6 km-re rövidült.

vissza az elejére


TENISZ Australian Open: magyar és román búcsú a selejtezőktől

(16. oldal)

A selejtezőben érdekelt három magyar közül Gubacsi Zsófia után, a második fordulóban Szávay Ágnes és Nagy Kyra is kiesett az ausztrál nyílt teniszbajnokságon, Melbourne-ben. A világranglistán 185. Szávay a torna honlapja szerint 6:4, 6:4-re kapott ki a 21. helyen kiemelt, amerikai Ahsha Rolle-tól, míg a 20-ként rangsorolt Nagy Kyra (137.) csak három játékot tudott nyerni az argentin Jorgelina Cravero ellen.

Ezzel eldőlt, hogy csak egy magyar lesz az év első Grand Slam-tornájának főtábláján, az alanyi jogon odakerült Czink Melinda (105. a világranglistán), aki a nyitókörben a spanyol Virginia Ruano Pascuallal (67.) kezd.

A román játékosok selejtezőbeli szereplését sem kísérte siker, a fiúk után első menetbeli fiaskója után, a lányok a második körben véreztek el. Monica Niculescu (220.) nehezen adta meg magát Julia Vakulenko ellenében, 2 óra és 15 perc játék után a háromszettes játék az ukrán javára dőlt el. Még ennél is jobban küzdött Anda Perianu (173.) a német Vanessa Haskéval, de harmadfél óra után ő is vesztesen hagyta el a pályát.

Így csak két romániai játékos került a főtáblára, mindkettő alanyi jogon. A világrangsorban 109. helyet elfoglaló Gallovits Edina az amerikai Meilen Tu (88.) ellen kezd, míg a sérült játékosokat védő szabályokat szerencsésen kihasználó Victor Hănescu (695.) a kanadai Frank Dancevic (88.) ellen lép pályára.

Eredmények:

Női selejtező, 2. forduló: Cravero (argentin)–Nagy (20.) 6:1, 6:2; Rolle (amerikai)–Szávay 6:4, 6:4, Vakulenko (ukrán, 5.)–Niculescu 6:0, 5:7, 7:5, Henke (német)–Perianu 7:5, 3:6, 6:4.

vissza az elejére


TEKE Teljes gőzzel készül a Sodronyipar-CFR

(16. oldal)

Dumitru és Sebastian Beşe (apa és fia, utóbbi kadett korosztályú), Petruţ Mihălcioiu és a kadett Bogdan Dudaş bekerült a válogatottba az Aranyosgyéresi Sodronyipar-CFR csapatából. A nemzeti csapat Csolnakoscserna (Cinciş-Cerna, Hunyad megye) üdülőhelyen január 4-e és 10-e között edzőtáborozáson vett részt a vb előtt, ezért ők már meg is kezdhették a felkészülést a tavaszi visszavágókra.

A csapat többi tagja szintén már az év első napjaiban nekikezdett az alapozásnak a Sodronyipar SK tekepályáján. Készülnek a január 27-én esedékes ESV Leoben osztrák csapat elleni visszavágóra, amelyet Marosvásárhelyen a Koracell pályán rendeznek a Bajnokok Ligája küzdelemsorozat keretében. Ugyanakkor kezdődik az országos csapatbajnokság is, ezért a Sodronyipar-CFR elhalasztotta az első, Nagytalmácsi Foresta ellen esedékes mérkőzését.

Az ifi bajnokság már 20-án beindul, a Grigore Blaga edző irányította Kolozs megyei együttes szintén Marosvásárhelyen próbálja meg felküzdeni magát a táblázat második helyére (eddig a harmadik a Sodronyipar-CFR), amely biztosítaná az országos döntőben való részvételt.

Schmidt Jenő

vissza az elejére


LABDARÚGÁS
Bajnokságról bajnokságra
Kétgólos előnyt szerzett a Milan

(16. oldal)

Az AC Milan hazai pályán az esélyeknek megfelelően 2–0-ra legyőzte a másodosztályú Arezzo együttesét az Olasz Kupa negyedik negyeddöntőjének első mérkőzésén. A visszavágót egy hét múlva rendezik.

vissza az elejére


Szenvedő Real

(16. oldal)

A spanyol Király Kupa utolsó nyolcaddöntőjének csütörtöki első mérkőzésén a királyi gárda csak döntetlenre volt képes: Real Betis Sevilla–Real Madrid 0–0. A visszavágót egy hét múlva rendezik.

vissza az elejére


Beckham Amerikába megy

(16. oldal)

David Beckham az idény végén távozik a Real Madrid labdarúgócsapatától, és átigazol az amerikai Los Angeles Galaxyhoz – ezt maga a 31 éves futballista közölte a Reuters brit hírügynökséggel. A játékos öt-éves szerződést ír alá a kaliforniai klubbal, ahol augusztustól szerepel majd.

„Ezen a héten arra kértek a Realnál, hogy döntsek a jövőmről. A szerződéshosszabbítási ajánlatuk további két évre szólt" – mondta Beckham. „Miután egyeztettem a családommal és a tanácsadóimmal, úgy határoztam, hogy az amerikai bajnokságba, a Los Angeles Galaxyhoz igazolok."

A hírek szerint az öt év alatt a játékos 250 millió dollárt keres majd új klubjánál, azaz évente 50 millióval lesz gazdagabb.

Az angol válogatott korábbi csapatkapitánya – akire a tavaly nyári világbajnokság óta nem számítanak a nemzeti együttesben – 2003-ban, a Manchester Unitedtől szerződött a spanyol fővárosba, ahol azonban nem tudott komoly sikereket elérni, ráadásul Fabio Capello vezetőedző nyári érkezése óta legtöbbször csak csereként jutott szóhoz.

vissza az elejére


Háziasszony dobta meg a Sevilla kapusát

(16. oldal)

Egy háziasszony lakása erkélyéről krumplikkal és narancsokkal dobálta meg az UEFA Kupa-győztes Sevilla labdarúgócsapatának kapusát a harmadosztályú Rayo Vallecano elleni Spanyol Király Kupa-találkozón.

A szerdai, gólnélküli döntetlennel végződött találkozót a madridi kiscsapat pályáján rendezték, ahol az egyik kapu mögött nincs lelátó, hanem lakótelepi házak állnak, melyeket egy kőfal választ el a játéktértől. A hálóőrt az egyik erkélyről „támadták".

„Ilyesmivel még nem találkoztam pályafutásom során" – mondta David Cobeno, a sevillaiak kapusa. „Szerintem a család éves burgonya- és narancskészlete berepült a kapum elé."

Cobeno hozzátette: hiába szólt a játékvezetőnek, a sípmester nem állította meg a játékot.

„Amikor panaszkodtam, azt válaszolta a játékvezető, hogy a szabályok értelmében csak akkor avatkozhat közbe, ha a lelátón történik rendbontás. A lakóház erkélye nem tartozik ebbe a kategóriába, s arról nem rendelkezik a szabálykönyv, hogy mit kell tenni, ha innen dobálnak."

Az oldalt szerkesztette: Póka János András