CFR-Ecomax: kipipálták az újabb rekordot
Jövőre új lelátók a Gépész utcában?

(1., 8. oldal)

Megkóstolták a siker ízét
(Rigó János arhív felvétele a Bilbao elleni UEFA-Intertoto mérkőzésen készült)

Három forduló – három győzelem. Így foglalható össze röviden az első osztályú labdarúgó bajnokság 2006–2007-es kiírásának első három játéknapja a Kolozsvári CFR-Ecomax együttesének szempontjából. Mindehhez még azt az egyáltalán el nem hanyagolandó tényt is hozzá kell tennünk, hogy a Gépész utcai vasutasgárda ugyanennyi forduló óta az első helyen áll az élvonalbeli tabellán, amire még nem volt példa a kolozsvári labdarúgás történetében. Teszi mindezt úgy, hogy hazai mérkőzéseit is idegenben játssza – várhatóan októberig, amikor ismét pályára léphet a Gépész utcában félmillió dollárért felújított létesítményben.

Vannak emberek, akik betartják ígéreteiket, és akik, ha belefognak valamibe, azt véghez is viszik. Amikor Pászkány Árpád Zoltán üzletember átvette a C-osztályban sínylődő kolozsvári gárdát, enyhén szólva merész célt tűzött ki: 2007-re, a klub fennállásának centenáriumára az élvonalbeli pódiumot ígérte a CFR szurkolóinak. Akik mellesleg nem voltak sokan: a ködös novemberi szombat délelőttökön olykor még kétszázan sem látogattak ki a csapat hazai mérkőzéseire, s ebből még az újságírókat is le kell számítani, akik inkább csak kötelességből dideregték végig a gyenge színvonalú találkozókat a CFR és az ilyen-olyan „névtelen" csapatok között.

A CFR talált rá Pászkányra, vagy pedig fordítva történt? Nem tudni pontosan, de tény, hogy azóta sok minden megváltozott a Gépész utcában. Egy év a C-ben, egy év a B-ben, és máris az élvonalban volt a gárda, igaz, nem kis izgalmak árán, hiszen csak az utolsó fordulóban dőlt el a feljutás. Aztán amikor már nem volt hova feljebb jutni, folytatták a kijutással: az UEFA-Intertotó-kupában, miután patinás spanyol és francia klubokat hoztak Kolozsvárra, csak a döntőben találtak legyőzőre. Kolozsvári csapat soha nem jutott ilyen magasra. A hivatalosan kilencezres férőhelyű stadionban pedig olykor tízezren is buzdítják a csapatot! S hogy ez még nem minden, azt jelzi a csapat idei teljesítménye, amely alapján már egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a centenárium évében valóban az élvonal pódiumán végez.

Persze, a víztől még nem kell berúgnunk – vélte a napokban az orvos Iuliu Mureşan, a klub elnöke, akinek mellesleg korábban semmi köze nem volt a labdarúgáshoz. Három forduló után valóban nem jelent még nagyon sokat az első hely, de azért nem lehet a szőnyeg alá söpörni a teljesítményt és a mérkőzésenkénti 3,3-as gólátlagot, még akkor sem, ha a CFR-Ecomax eddigi ellenfelei a szerényebb, nagyrészt újonc csapatok közül kerültek ki. Dorinel Munteanu edző-játékos sem teljesen elégedett, számos hibát vél még időnként felfedezni tanítványai játékában, amely azonban olykor percekig szinte óraműpontossággal működik.

– Igazából akkor lesz értékes az első hely, ha az utolsó forduló után is megmarad – vélte Pászkány Árpád Zoltán klubtulajdonos. – Ez most már nem rajtam áll, hanem a játékosokon, és remélem, hogy tényleg csak rajtuk, nem pedig a bírókon vagy egyéb bukaresti behatásokon fog múlni. Természetesen örvendetes az eddig elért eredmény, én viszont a játékot is szoktam nézni. Ennek a csapatnak a jelen pillanatban a legnagyobb problémája az, hogy nincs még összeszokva. A bajnoki szünet alig hat és fél hét volt, ennyi idő alatt nem lehetett többet tenni egy jól bejáratott játék kialakítása érdekében. Véleményem szerint az igazi értékét ez a csapat a tavaszi idényben fogja nyújtani – fejtette ki Pászkány.

Napsütésre várva…
A kolozsváriak többsége legfeljebb csak a tévéből követhette a gárda játékát, hiszen az elmúlt kiírás utolsó fordulói óta a hazai mérkőzéseket Désen bonyolítja le a csapat, a Gépész utcai stadion felújítási munkálatai miatt, amelyek között elsődleges helyet foglal el a pálya gyepszőnyegének feljavítása. A dési kiruccanások nem kedveznek sem a vezetőségnek, sem a csapatnak: plusz költséget és fáradtságot jelentenek. A biztonságiak, a Kolozsvárról odaküldött csendőrök, tűzoltók biztosítása jóval többe kerül, ehhez jönnek még a dési pálya gondozása miatti tovább kiadások. Pászkány szerint azonban Désen a közönség jóval szerényebb „hozzájárulása" a legfájóbb, nem a jegybevételek miatt, amelyek még a Gépész utcában sem tudják fedezni a mérkőzésszervezés költségeit, hanem mert a szurkolók olykor a 12. játékosnak számítanak: míg Kolozsváron 7500 az áltagos nézőszám, Désen legfeljebb két-háromezren gyűlnek össze a csapatot mindenhová elkísérő mintegy 80 fős szurkolótáboron kívül. Nemsokára viszont a CFR ismét valóban hazai pályán játszhat.

– Gyakorlatilag a munkálatok véget értek, bár az esőzések miatt három hetet késtünk. Mintegy négy hete fejeztük be őket. Most azt kell megvárni, hogy a fű megfelelő méretűre nőjön, majd háromszor le kell nyírni, és utána használható lesz a pálya. A szakemberek szerint amennyiben az esők mellett napsütés is lesz kellő mértékben, úgy október 10–12. körül már lehet játszani rajta –vélekedett Pászkány.

Hozzátette: Európa számos stadionjában használnak a most elkészülővel azonos játékfelületet, a kolozsvári egyetlen hiányossága csupán az, hogy nincs fűtőrendszere – mifelénk azonban télen amúgy is szünetel a bajnokság.

Félmillió dollár más stadionjába
Ez, mint elmondta, egy igen költséges befektetés volt, több mint háromszázezer dollárba került. A stadion további, nem túl látványos, de szükséges felújításai kétszáz-kétszázötvenezer dollárt igényeltek a nyáron. – Az igazán nagy mutatvány az volna, ha jövőre elkezdhetnénk az új lelátó építését – nyilatkozta.

Ehhez azonban nem csak pénz kell, bár az mindenképpen. A stadion jogi helyzete ugyanis jelenleg egyáltalán nem kedvez a klub átvétele óta abba jelentős mennyiségű pénzt pumpáló Pászkánynak, aki gyakorlatilag más stadionját újította-újítja fel. A Gépész utcai sportlétesítmény ugyanis a szállítási minisztérium tulajdonát képezi, amely a másik vasutascsapatnak, a Bukaresti Rapidnak épített ugyan többtízezres stadiont, ám Kolozsváron ettől még igen messze van.

– Arról már gyakorlatilag letettünk – mondja Pászkány –, hogy a minisztérium rendbe hozza a stadiont, mi azt kértük, adja meg a lehetőséget arra, hogy magunk építhessünk. Mert ami most van, az óriási túlzással nevezhető csak stadionnak, távol áll bárminemű stadionnak tekinthető építménytől.

Új lelátó csak abban az esetben lesz meg, tudtuk meg továbbá, ha a CFR-nek sikerül a minisztériummal elrendeznie a koncessziót. Addig azonban még sok víz lefolyik az új stadion vízelvezető rendszerén, amely várhatóan helyt áll majd a nagyobb zivatarokban is. A pergő játékhoz nélkülözhetetlen jó minőségű játékfelület viszont még nem garancia arra, hogy a csapat nem esik vissza a tavaly-tavalyelőtti betegségébe, amikor is a gyengébb csapatok meglehetősen sokszor pontot raboltak a Gépész utcából. A CFR mindig is könnyebben játszott olyan csapatok ellen, akik futballozni jöttek, és nem álltak be védekezni. A pódiumos mérce azonban arra kötelezi a gárdát, hogy ezután lehetőleg mindenkit verjen, vagyis ne legyen túl „vendégszerető" házigazda.

Portugálok hárommillió euróért
A megoldást talán a nyáron leigazoltak, különösen a portugál idegenlégiósok jelenthetik.

– A portugálok bizonyos stílus és adottság tekintetében közel állnak ahhoz, amire a román bajnokságban szükség van – állapítja meg Pászkány. Arra a kérdésre, hogy miért portugálokkal erősítik a csapatot, elmondta: – A román meglehetősen technikás bajnokság, a játékosok részéről gyorsaság és jó egyéni technika szükségeltetik. Európában ezt leginkább a portugáloknál lehet megtalálni. Portugália úgymond Európa Brazíliája, sok futballistát „termel", s az áruk elérhető. Az idegenlégiósok több mint hárommillió euróba kerültek.

Az első hopp következik
A sikerek erősítik és összefogják a csapatot – mondják, s reméljük, hogy ez a CFR-nél is így van. Annál is inkább, hogy a hétvégén az első hopp, az első bukaresti ellenfél vár a vasutasokra: a jelenleg legszerényebb élvonalbeli fővárosi gárda, a Naţional látogat Désre. A nem túl jó erőben levő, két vereséggel és egy győzelemmel rendelkező bankárok legyőzése végleg a bajnoki cím egyik fő esélyesévé emelné a csapatot.

– Egy jó leveshez sok jó hozzávaló kell – vallja az üzletember. – Pénz és tőke nélkül nem lehet sokat elvárni, de ez nem jelent automatikusan sikert. Kedvező összhang kell: megfelelő menedzsment, edzői kar, de a játékosok hozzáállása, egyéni értéke is nagyon sokat számít.

Lassan-lassan a CFR-Ecomaxnak mindez mind megvan. Úgyhogy most már csak jól össze kell főnie a hozzávalóknak, s amennyiben ez a tervek szerint zajlik, úgy a stadion új gyepén hamarosan bajnokcsapatnak – de legalább bajnoki dobogósnak – tapsolhatunk. Az egykori Kolozsvári Vasutas

Balázs Bence

vissza az elejére


Életbe lépett az Izrael és Hezbollah közti tűzszünet

(1. oldal)

Hétfőn, közép-európai idő szerint 7 órakor, életbe lépett az Izrael és a libanoni síita Hezbollah közötti tűzszünet, s helyszíni jelentések szerint valóban elhallgattak a fegyverek Dél-Libanonban, az izraeli csapatok pedig megkezdték a kivonulást. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának döntése nyomán született fegyvernyugvást egyidejűleg jelentették be Jeruzsálemben és Bejrútban. Az izraeli katonai rádió jelentése szerint Libanonból több katonai egység is visszatért, de a határ közelében maradnak, hogy bármikor visszatérhessenek, ha nem csillapodnának le a kedélyek.

A tűzszünet életbe lépését egyelőre nem kommentálta a libanoni kormány és a Hezbollah részéről sem hangzott el felhívás a harcok beszüntetésére. A hadsereg szóvivője közölte: a tűzszünet életbe lépése után több órával izraeli katonák rálőttek egy Hezbollah-fegyveresekből álló csoportra, és egyik tagját eltalálták. Egy névtelenül nyilatkozó katonai forrás szerint a lövés megölte a Hezbollah-harcost. Az izraeli lövések előzménye a szóvivő szerint az volt, hogy a Hezbollah emberei fenyegetőleg közeledtek. (Részletek a 4. oldalon)

vissza az elejére


Pártszerűbben működjön az RMDSZ

(1., 4. oldal)

Hétfői sajtóértekezletén Nagy Zsolt ügyvezető alelnök és Kelemen Hunor parlamenti képviselő az érdekvédelmi szervezet reformjáról fejtette ki véleményét. Az alelnök úgy ítélte meg, hogy az RMDSZ szerkezeti struktúrájának, döntéshozó testületeinek az átalakítása „az első olyan kezdeményezés, amely nem valaki vagy valami ellen, hanem valamiért" történik. Ez a valami – tette hozzá – a hatékonyabb, jobb szervezet, az új politikai kihívásoknak való megfelelés. Cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint a szervezet reformját kezdeményező csoport „székszerzésben" lenne érdekelt. – A legfontosabb az, hogy az RMDSZ már a jövő évi kongresszus előtt, de főleg utána működőképesebbé váljon. Érdekvédelmi szervezetüknek pártszerűbben kellene működnie, ám éppoly lényeges, hogy valamennyi politikai irányvonalnak teret biztosítsunk – hangsúlyozta a politikus.

Úgy vélte, pontosan le kell szögezni, illetve szervezni a feladatköröket, valamint a feladatleosztás és a számonkérés mechanizmusait, ugyanakkor hatékonyabb döntéshozatalra kell törekedni. – A háromhavonta ülésező Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) nem alkalmas a gyors politikai reagálásokra, ezt a feladatot az Operatív Tanács (OT) is csak bizonyos esetekben tudja ellátni. Elengedhetetlen egy állandósított, gyorsan reagáló testület létrehozása – jelentette ki az ügyvezető alelnök. Szerinte a „Közelebb a választókhoz" jelszó alapján szélesebb bázisra alapozó SZKT kell, ehhez pedig összerdélyi belső választásra lesz szükség.

Nagy Zsolt véleményével egybecsengően Kelemen Hunor úgy gondolja, az OT nem tud gyors politikai döntéseket hozni. Szerinte RMDSZ-kongresszust 2 évente vagy akár évente kellene tartani, s nagyobb hangsúlyt kell adni a különböző ideológiai csoportoknak.

Lapunk kérdésére válaszolva Nagy Zsolt elmondta: a Kolozsvárról érkező reformtörekvésnek változatos volt a visszhangja. – Egyesek bátorítottak bennünket, mások értetlenséggel fogadták a kezdeményezést, de voltak természetesen olyanok is, akik ellenvetésüknek adtak hangot. A legfontosabb az, hogy beszélünk a kérdésről – szögezte le.

K. O.

vissza az elejére


Lehulltak az első fejek az átvilágítás során

(1. oldal)

Két prominens alakját vesztette el tegnap a Nemzeti Liberális Párt (NLP), amely úgy döntött, hogy megvonja politikai támogatását a besúgással vádolt Mona Muscătól. A döntés súlyosságát mutatja, hogy Muscă, aki bő fél évig a művelődésügyi minisztériumot is vezette, Románia egyik legnépszerűbb politikusa. A demokrácia megerősödéséért és az átláthatóság növeléséért lándzsát törő törvényhozó politikusi karrierje a jelek szerint tegnap derékba törött, hiszen kétséges, hogy megrendítő vallomása után valamelyik erős romániai párt befogadja. A liberálisok szövetségese, a Demokrata Párt vezetősége viszont sietett leszögezni, hogy soraikba nem fogadnak be a múltban kompromittált személyeket. Ez a bejelentés alaposan beszűkíti Muscă mozgásterét a romániai politikai életben.

Az NLP tiszteletbeli elnökét is elvesztette, hiszen Mircea Ionescu Quintus az ismét „felmelegített" besúgói sztorija miatt inkább lemondott, csakhogy ne ártson a liberális párt megítélésének. A lemondást kiprovokáló szikrát ezúttal az egyik leghíresebb kommunista ellenálló, Constantin Ticu Dumitrescu csiholta ki.

(Részletek a 4. oldalon)

B. T.

vissza az elejére


Több telek a Tetarom III-nak

(1. oldal)

A Kolozs megyei tanács illetékeseinek nyilatkozatai szerint a döntéshozó testület újabb telekre kíván szert tenni a Tetarom III. ipari park területének kibővítésére. Amint arról már beszámoltunk, a tanács 120 hektárt szerzett a szászfenesi helyi tanácstól, amihez hozzáadnák a Somsilva Erdőgazdálkodástól származó 7,2, illetve a Kisbácsi tanács tulajdonában levő, szintén a környéken található 28,6 hektáros földterületet – jelentette be Marius Nicoară, a testület elnöke.

A szászfenesi helyhatóságtól kapott 120 hektár – vélekedett a vezető – nem elégséges az új ipari park felépítésére, lévén az egyik multinacionális cég máris 80 hektárra vonatkozó kérelmet nyújtott be a megyei tanácshoz. Hírek szerint a körülbelül 200 millió euróra becsült befektetést a többek között mobiltelefonokat gyártó Nokia fedezné.

Jelenleg két ipari park működik Kolozsváron: a „Romulus Vuia" Falumúzeum szomszédságában elterülő Tetarom I. 28 hektárt, míg a Munka út végén levő villamos depó közelében elhelyezkedő Tetarom II. 12 hektárt foglal el.

A megyei tanács illetékesei szerint mindkettő helyiségeibe beköltöztek már a különböző befektetők.

Az erdőgazdálkodástól és a bácsi tanácstól származó telkek beszerzéséről a megyei tanács szerdai ülésén döntenek – jelentette ki Nicoară.

K. O.

vissza az elejére


KRÓNIKA


A nap idézete

(2. oldal)

A nagy emberek meteorok: felemésztik önmagukat, hogy fénnyel árasszák el a világot.

Napóleon

vissza az elejére


Kishirek

(2. oldal)

MAGYAR FILMNAPOKAT rendez Kolozsváron a Megyei Művelődési Ház és a Városháza a Sapientia Tudományegyetemmel. Augusztus 16-án, szerdán 17 órától a Szerelem (1971, Makk Károly rendezése), 17-én csütörtökön 17 órától a Szegénylegények (1965, Jancsó Miklós rendezése), 18-án pénteken a Szindbád (1972, Huszárik Zoltán rendezése) című filmeket nézhetik meg az érdeklődők. A filmeket Virginás Andrea egyetemi tanársegéd ismerteti, a belépés ingyenes.

STEFFEN SCHLANDT orgonahangversenyét hallgathatják meg szerdán, augusztus 16-án a Farkas utcai református templomban. Műsoron J. S. Bach-, G. Böhm-, R. Wagner- és A. Bruckner-művek. A belépés ingyenes.

vissza az elejére


Turbószerzetes a Lázárok kastélyában
muuuvi nemzetközi rövidfilmfesztivál

(2. oldal)

A Betyár Animációs Társaság, a Hargita Megyei Alkotóközpont – Gyergyószárhegy, a Hallámsza Egyesület és a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ idén második alkalommal szervezte meg a muuuvi nemzetközi rövidfilmfesztivált a szárhegyi Lázár-kastélyban, 2006. augusztus 11–13. között.

A rendezvény célja szakmai fórumot, bemutatkozási, megmérettetési lehetőséget biztosítani fiatal és független filmesek és animációs filmesek számára. Kezdeményezésük hiánypótló a medencében, hiszen a gyergyószentmiklósi moziban évek óta nem vetítenek filmeket.

A szervezők a fesztivál utolsó napján tartott sajtótájékoztatón azt is bevallották, hogy nem próbáltak a régió többi rendezvényéhez (AlterNative, film.dok) viszonyítani. A jövőben sem szeretnék A-kategóriás filmes eseménnyé fejleszteni a muuuvit, mert így őrizhetik meg a jó hangulatot. Ugyanakkor az erős zenei vonal megkülönbözteti a fesztivált nagyobb testvéreitől: a színvonalas mozialkotások és neves meghívottak (pl. M. Tóth Géza, magyarországi filmes szaktekintély) mellett a Wacumairs és a Sunworkshop együttesek, valamint ismert lemezlovasok fellépése tette vonzóvá a Lázár-kastélybeli programot hozzávetőleg 300 látogató számára.

Kanadától Indiáig 11 ország 50 alkotása versenyezett, de az idei meghívott, Svédország hat filmjét is levetítették, a jelenlevő filmesek pedig műhelybeszélgetések keretében találkoztak a nézőkkel és a szakmával. A Szomszédnéni Produkciós Iroda humoristái minden este felléptek a Lovag-teremben.

Az Eugen Moritz (a Kolozsvári Képzőművészeti Egyetem tanára) elnökölte és Cozma Péter (a Betyár Animation Studio vezetője), Béres László (rendező, a Figura Stúdió Színház igazgatója) valamint Benedek Attila budapesti vizuális antropológusból álló szakmai zsűrinek nem lehetett könnyű dolga a díjak odaítélésekor, hiszen semmilyen szempont szerint nem választották kategóriákba a sokféle versenyző alkotást. Egymás mellé kerültek több neves fesztiválon bemutatott és díjazott filmek (pl. Groó Diana Tarka képzelet sorozata, amelyben Brueghel, Renoir, Rousseau festményei elevenednek meg), az interneten több oldalról letölthető animációs videóklippek (így Florian Landouzy Supermoine alkotása) és elsőfilmesek, kísérleti videósok, diákok munkái. A sokféle technika vagy a látványosan különböző költségvetés szerint is csoportosítani lehetett a filmeket, de mivel erre nem került sor, a zsűri elnöke kijelentette: el sem olvasták a filmek portofólióját, csupán a vetítéskor tapasztalt benyomásokra hagyatkozva ítélkeztek.

A válogatást végző Balázs Áron, a fesztivál művészeti igazgatója azzal magyarázta a sokféleséget, hogy a jelentkezési határidő után is sok film érkezett, a program első változatában nagyon kevés film szerepelt volna, és ezért több kompromisszumot kellett kötniük, hogy a szakmai megmérettetés mellett a közönségnek is gazdag látnivalót biztosítsanak. Az idei tapasztalat alapján jövőben már szűkítik a benevezési feltételeket.

Elég sok kívánnivalót hagyott maga után a vetítések technikai minősége is, ám de a szervezők bizakodnak: a tavalyihoz képest lényegesen javult az idei muuuvi, és úgy tűnik, a hólabda elindult, több szervezet, több szaktekintély és remélhetőleg több támogató kapcsolódik majd be a 2007-es fesztivál szervezésébe.

Hegyi Réka

vissza az elejére


Fiatal romantikusok

(2. oldal)

Újra fiatal, jó képességű hangszerművészeket ismerhettünk meg az augusztus 13-án Farkas utcai református templomban tartott kamaraesten: Czumbil Bernadett (zongora), Tokaji Krisztina (gordonka) és Deák Sándor (klarinét). A három egymásra odafigyelő művész összjátéka jónak mondható. Váljon ez a megállapítás javukra annál is inkább, mivel nem egy évek óta összeforrott együttesről van szó. Sikerült a kamarazenélés legfontosabb alapszabályát betartaniuk: mindvégig partnerként, társként viszonyultak egymáshoz. A hangverseny műsorán Beethoven-, Schumann- és Brahms-művek szerepeltek. A romantikus zenedarabok dallamosságukkal, közérthetőségükkel, népszerűségükkel hódítottak.

Nagy-Hintós Diana

vissza az elejére


VIII. Szent István-napi Néptánctalálkozó

(2. oldal)

A Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány és a Szarkaláb Néptáncegyüttes augusztus 17–21. között szervezi meg a 7 ország 350 és 8 Kolozs és Szilágy megyei település mintegy 180 hagyományőrző fiatalját egybegyűjtő idei, sorrendben a VIII. Szent István-napi Néptánctalálkozót.

A rendezvény tervezett programja: csütörtökön, 17-én 20 órától fesztiválnyitó a Heltai Alapítvány udvarán, pénteken 10 órától fogadás a kolozsvári Polgármesteri Hivatalban, 18 órától párhuzamos rendezvények zajlanak Bánffyhunyadon, Kalotaszentkirályon, Györgyfalván, Zsobokon, Kidén népviseleti felvonulással, és 20 órától kezdődő helyi ünnepségekkel. 19-én, szombaton 11-től Mákófalván Ilona-napi ünnepség, 16.30-tól Magyarfenesen népviseleti felvonulás zajlik, amit 18 órától szabadtéri gálaműsor követ. 20-án, vasárnap 10.30-tól Kolozsváron népviseleti felvonulás, 11.30-tól a Szent Mihály-templomban ünnepi áldás, 18 órától pedig Szent István-napi ünnepséggel egybekötött ünnepi zárógála a Diákművelődési Házban.

vissza az elejére


V. MIÉRT Akadémia – Demográfia és statisztika tükrében az erdélyi magyar ifjúság

(2. oldal)

A Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) idén ötödik alaklommal szervezi meg a Bihar megyei Félixfürdőn a MIÉRT Akadémia elnevezésű szakmai rendezvényét.

A szeptember 1–3. között megtartandó eseményre közel 100 résztvevőt várnak. A meghívottak között szerepelnek neves erdélyi szociológusok, RMDSZ-es politikusok, romániai és magyarországi ifjúsági szervezetek meghívottai, valamint a téma iránt érdeklődő fiatalok.

Az első 50 jelentkező számára térítésmentes szállást és étkezést biztosítnak a szervezők, a jelentkezéshez szükséges űrlapot az akademia.miert.ro oldalon letölthető, melyet augusztus 14-ig elküldhetnek az alex@miert.ro címre.

vissza az elejére


Pedagógusok figyelmébe!

(2. oldal)

Az Apáczai Közalapítvány hathatós támogatásának köszönhetően 2006. szeptember 1–2006. dec. 15. közötti periódusban a nagyenyedi Bethlen Gábor Alapítvány 180 órás pedagógusképzést hirdet. A hétvégekre tervezett tevékenységeket, előadásokat neves hazai és magyarországi szakemberek tartják. Részvételi díj nincs. Szállás- és étkezéslehetőség a Bethlen Gábor Kollégiumban 10+15 lej = 25 lej / nap.

A továbbképzés első részében, szeptember 4–8. között a magyarországi színházi szakemberek: Kis Tibor és Éva varják az amatőr színjátszással foglalkozó pedagógusokat színház-dramaturgiai tevékenységekre. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Jelentkezés, további információk az iskola titkárságán: 0258/861-947 vagy Demény Piroskánál 0258/ 862-110.

vissza az elejére


Lapról lapra

(2. oldal)

Erdélyi Gyopár
Az Erdélyi Gyopár legfrissebb számának tartalmából: 115 éves az Erdélyi Kárpát-Egyesület és tizenöt éves az EKE Bihari Osztálya (Dukrét Géza); Czárán nyomában – Teljesítménytúra a Bihari EKE szervezésében, 2006. október 14. (Bara Lilla) Kuk@cos túrázók a hegyen – „túrázás" listatalálkozó Ratosnyán (Dr. Péterffy Anna-Erzsébet, Böjthe-Beyer Barna); Magashegyi zivatarok (Milka Zsolt); „Szeresd magyar testvéreidet, mint önmagadat…" – A Marosvásárhelyi EKE és a Miskolci Vasutas Természetbarát Egyesület társszervezeti kapcsolata (Kerekes Ibolya, Gáspár Melinda); Magaslesen – ismét a madarakról (Szabó D. Zoltán); Panoráma a Mont Blanc-ról – marosvásárhelyi és szatmári EKE-tagok az Alpok legmagasabb csúcsán (Dr. Szabó Katalin); Vándortúra a Déli-Kárpátokban – 1. rész: a Királykő (Dr. Lovász Levente)

Látó
A Látó szépirodalmi folyóirat augusztus-szeptemberi számának tartalmából: Kovács Ferenc: „Titkokat hordozó ember volt" (Emlékbeszéd Harag Györgyről); Boros Kinga: „A szerencse fia..." (Befejezetlen interjú Kovács Ferenccel); Láng Zsolt: Télikert (Színjáték); Zalán Tibor: Vigyázat, a tetőn angyalok járnak! (Színjáték); Karácsonyi Zsolt: Golmagóg, a rettenetes (Színjáték); Eugene Ionesco: A nagy pestisjáték (Dráma; Ungvári Zrínyi Ildikó fordítása); Jánosházy György: Négyszáz éves sikerdarab; A víg ördög (ismeretlen szerző vígjáték; Jánosházy György fordítása); A Dokumentum rovatban: Osváth Gábor: Úrfelmutatás (Színjáték); A Talált vers Jorgosz Szeferisz Euripidész, Athén fia c. verse (Devecseri Gábor fordítása).

vissza az elejére


MOZI

(2. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – Távkapcs – amerikai. – Vetítés: 13, 15.30, 18, 20.30, 23; kedvezménnyel: 13 és 23 órától.

GYŐZELEM – Túl a sövényen – amerikai. – Vetítés: 14, 16, 18. Obaba – német–spanyol. – Vetítés: 20, 22.

MŰVÉSZ – Habana Blues – spanyol. – Vetítés: 17, 19.30; kedvezménnyel 17 órától. Büszkeség és balítélet – angol – Vetítés 22 órától.

DÉS

MŰVÉSZ – Halálos iramban: Tokiói hajsza – amerikai. – Vetítés: 17, 19; péntek, szombat, vasárnap 21 órától is, kedvezménnyel.

TORDA

FOX – Luky Number Slevin – amerikai. – Vetítés: 15, 17, 19.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – Horrorra akadva 4. – amerikai. – Vetítés:17.30, 20; péntek, szombat, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel 17.30 órától.

DACIA B-TEREM – Capote – amerikai. – Vetítés: aug. 11–13.: 17, 19.30.

NAGYBÁNYA

DACIA – Dick és Jane trükkjei – amerikai. – Vetítés: 15, 17, 19, 21; kedvezménnyel 15 órától.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – Posseidon – amerikai. – Vetítés: 17.30, 20; péntek, szombat, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel: 17.30 órától.

Az oldalt szerkesztette: Farkas Imola

vissza az elejére


VÉLEMÉNY


Vihar előtt, után

(3. oldal)

Borús, viharos időben eltűnődni azon, hogy mennyire (spontánul) sokoldalúak voltak az egykori anyukák; pedig milyen kevés nevelési program, ajánlat, teszt, szponzorált tanfolyam állt rendelkezésükre… Ez véletlenül akkor jutott eszembe (mint kontraszt), midőn egy ismerős anya (elvált asszony, pedagógus) keserű hangulatában kifakadt kamaszkorból úgy-ahogy-kinőtt lánya hanyagsága, könnyelműsége miatt. („Ha legalább fukarabbnak neveltem volna!" – lám, mit takart az a kis penészes, zavart vigyor.)

Faggatom magamat, magunkat. Badar, értelmetlen monológok, vagy nemzedéki konfliktusok. Talán az elsatnyulástól félünk? Ha baj van, úgyis segítünk egymáson, az aktualitás izgalmait elménk mellékszögletébe seperjük; még ha nem is évülnek el egyik hétről a másikra a sérülések… Ez egy ragyogó nap. A testé? A szellemé? Is, is. Miért ne. Tekinteted ma nem fedheti fátyol, amint rám nézel. S engem is rendkívüli remény tölt el: hiszem, hogy lábadozol. (Mintha a megszépíthető múlt csipkés, levegős szélét csókolnám a csípődet elfedő, hajdani nyarak fakult gyolcsa alatt.)

A halottaink arcáról is leolvasható némi akarat és megbocsátás. Nem idealizált múlt-recept: a kézzelfogható biztonság elenyészik, de megmarad a mérték – a szereteté, a kitartó agyműködésé. Nem érzékcsalódás a dédapa porcelánkékjében a derű s a lezserség, s az ükanya sötétszenvedélyű rosszallása és köszvényt lebíró éneklés-szenvedélye. Semmi sem múlik el nyomtalanul. Csak az idővel unalmassá váló és didaktikus merevséggel megfogalmazott – „örökbékét", örök-együgyűséget szajkózó szabályok. A szivárvány-harmónia túl édeskés ma hangulatomnak. (Valamivel élénkebb /mezei/ibolyalilára, s kissé tompább mohazöldre vágyom.)

Groteszk látomásokra, mikor már – ágyban, karosszékben, száguldó gyorsvonatban, döglesztő hegyi túrán a bolytól lemaradva – már nem uralod érzékeidet. Elég egy „semleges, szenvtelen" mondat, egy hang, mely látszólag teljesen érdektelen szavakat hord össze; „annyira semmit mondó – sugallja Nabokov egy mindent a feje tetejére állító, morbid csavarintással –, hogy nem akarom példázni, nehogy a sivárságot… elrondítsa akár csak egy körömpiszoknyi értelem is"… Olyan napnak is lennie kell, amikor az embernek szüksége van valamire – talán több öniróniára? –, hogy elviselhesse a Istent ( ezek Theodor Haecker katolikus gondolkodó szavai), és, persze, önmagát…

Ugye te is így vagy vele ma?

Lászlóffy Csaba

vissza az elejére


Boszorkánytalanítás

(3. oldal)

Boszorkányok márpedig nincsenek. Legalábbis a közhangulatot befolyásolni igyekvő vezető politikusok szerint. A legnagyobb román manipulátor, a ’89-es események haszonélvezője, a volt államelnök, Ion Iliescu vehemens kifakadásokkal tarkított, legutóbbi nyilatkozatainak összegzéseként ismét idekívánkozott ez az agyoncsépelt mondat. Szerinte ugyanis a titkos dossziék nyilvánosságra hozatala egyfajta boszorkányüldözés. Politikai meggondolásokból történik, s a szeku szerepének felértékeléséhez vezet, hiszen a titkok közzétételével hitelt adunk a besúgók nyilatkozatainak.

A több mandátumot megélt Iliescu jól forgatja a szót, s miközben védi a mundér becsületét – elsősorban a sajátjáét és a hozzá hasonlókét – mindezt úgy teszi, hogy mondandójába vitathatatlan igazság-magvakat is kever. Az üldözők és üldözöttek nevének egybemosása valóban politikai, de főként egyéni, politikusi célokat szolgál, s háttérben most is ott a minden titkok tudója, a folytonosságát a jelenbe átmentő szeku.

Ezen túlmenően viszont ugyanbizony mire ment volna a volt államelnök mindjárt ’89 után az általa továbbéltetett szeku nélkül? Vajon mire kellettek a marosvásárhelyi események? S vajon ki hívta a szemüvegeseket és nyakkendősöket kiirtani óhajtó bányászokat Bukarestbe?

A kérdést ezerszer feltették már, meg is válaszolták, Iliescunak a haja szála sem görbült, sőt stílusán sem hajlandó változtatni. Továbbra is nyeregben érzi magát, mert tudja, amit tud: a szekut jobban már nem lehet felértékelni, amint azt ő maga tette. Az óramű pontossággal működő „rendszer" most is megteszi a magáét, a kérdés csupán az, hogy kik és hogyan tudják a saját malmukra hajtani a felkavart vizeket.

A sajtó kenyere a szenzáció. Jól tudják ezt a titkok birtokosai, és fel is használják. A kiszivárogtatás módozataival, az üldözők és üldözöttek egy tálba helyezésével mesterien egybemossák a tényeket. Még akkor is, ha a fogalmak olykor valóban egybemosódnak, hiszen üldöző és üldözött akár egyazon személy is lehet. Ami pedig az interpretációs lehetőségeket illeti, azok szinte kimeríthetetlenek. Kitűnő példája ennek a Szekuritáté kettős értelmezése. S ez törvényhózóink számlájára irandó. Azokéra, akik tudták magukról, hogy sárosak, s ilyenformán jó előre megteremtették a menekülés lehetőségét. A fogalmazásmód által. Miszerint valaki csak akkor vonható felelősségre, ha a szekuval, mint politikai rendőrséggel működött együtt. Mert hogy volt egy jó Szekuritáté is, ami államérdekeket, nemzetbiztonságot, a haza felvirágoztatását és satöbbiket szolgált. Szép, ugye? Na, hát ilyen meggondolásból mindenki angyal, aki fedőnévvel a szekuval kollaborált és együttműködési nyilatkozatot írt alá, mert védeni akarta hőn szerett hazáját, esetleg külföldi diákjainak testi épségét. Lásd a román politikusok népszerűségi listáján második helyet elfoglaló Mona Muscát, aki ahelyett, hogy hamut szórt volna a fejére és beismeri a letagadhatatlan tényeket, holmi érzelmekre ható maszlaggal traktál. Hogy, úgymond, jót akart, s nem ártott senkinek. Lehet. De miért kellett ezért a szekuval kollaborálnia? Hiszen beismerése szerint sem kényszerítette senki erre? Aminthogy leszámítva a valóban zsarolhatókat, esetleg éppen börtönben sínylődőket, nyugodtan meg lehetett tagadni a felajánlott együttműködést, ahogy sokan meg is tették. Nem beszélve persze a Mona Muscă-féle karrieristákról, akik szakmai előmenetelük érdekében minden hatalmat készek voltak kiszolgálni.

Vajon mit szól majd a közvélemény eddigi üdvöskéjéhez? A következetesség, a nyíltság bajnokának tartott politikus asszonyhoz? Egyáltalán képes lesz elfogadni a tényeket, vagy továbbra is ragaszkodik egy nem létező ideálhoz?

Németh Júlia

vissza az elejére


NAPIRENDEN


Lehulltak az első fejek az átvilágítás során
Mona Muscă a pártja támogatása nélkül maradt, és a kizárás veszélye fenyegeti

(4. oldal)

Mona Muscă kizárását már a múlt héten megpendítették a liberális vezetőség körében. Legradikálisabbnak Crin Antonescu képviselőházi frakcióvezető mutatkozott. Ő nem rejtette véka alá, hogy a párt hétfői állandó bizottságának ülésén kérni fogja a jelentésírásra kötelezettséget vállaló szekus nyilatkozat aláírását beismerő Mona Muscă kizárását a pártból. Előrevetítették a végkifejletet a párt többi meghatározó vezetőjének nyilatkozatai is. Így például Adrian Iorgulescu, az NLP etikai bizottságának elnöke úgy vélte, hogy politikusasszony esetében „az erkölcsi vétek fennáll", ezért számára Muscă személye „nagy kiábrándulást jelent". Călin Popescu Tăriceanu pártelnök is Muscă elmarasztalhatóságára utalt, amikor kijelentette, hogy egyes emberek „nem olyanok, mint amilyeneknek tűntek".

Ezek után magától értetődőnek látszott a meglehetősen szigorú „ítélet": a volt művelődésügyi minisztertől pártja megvonta a bizalmat, és szeptemberben a párt egy másik vezető testülete előtt javasolni fogja a szervezetből való kizárását.

Muscă beismerte, hogy amikor a temesvári egyetemen dolgozott tanársegédként, vállalta, hogy jelentéseket ír a külföldi diákokról. A liberális politikus hazafisággal és tanári hivatástudatával magyarázta gesztusát, ugyanis – mint fogalmazott –, meggyőződése volt, hogy ezzel Romániának tesz jót. Hozzátette: emellett az országaikban dúló háborúskodások miatt egymással konfliktusban lévő különböző nemzetiségű diákok is nagyobb biztonságban lehettek, ha ő a besúgói nyilatkozat értelmében szóban közölte az egyes diákokra leselkedő veszélyeket felettesének, az egyetem egyik dékánhelyettesének.

Mona Muscă köztudottan az NLP jelenlegi vezetőségének egyik leghevesebb bírálója volt. Akkor haragudott meg a liberális párt vezetőségére, főleg Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnökre, amikor a kormányfő tavaly kétszer egymás után is meggondolta magát, és noha nyilvánosan bejelentette lemondási szándékát, mégsem távozott a kormányfői posztról.

Ezért Muscă a liberális párt másik két prominens tagjával, Valeriu Stoicával és Theodor Stolojannal, az alakulat két volt elnökével együtt próbált éles hangnemű nyilatkozatok révén nyomást gyakorolni a liberálisokra, hogy olvadjanak össze szövetségesükkel, a Demokrata Párttal.

Ezért a szabadelvűek jelenlegi vezetőségével szemben álló csoport tagjai közül többen is úgy értékelték, hogy a párton belüli belső ellenzékkel való leszámolási szándék húzódik meg valójában a hétfői döntés mögött.

A tegnap azonban nem a képviselőasszony „feje hullott először porba", hiszen Mircea Ionescu Quintus is lemondott tiszteletbeli elnöki tisztségéről. Quintust Constantin Ticu Dumitrescu „mészárolta le", aki a reggeli órákban egy sajtótájékoztató keretében hevesen kirohant a liberálisok egyik emblematikus alakjával szemben. Dumitrescu szerint Quintus egy „notórius" besúgó, aki számításai szerint közel 200 jelentést írt a Szekuritáténak. A „nagy öreg", ezért tiszteletnek örvendő liberális vezér – aki már korábban kivonult a párt aktív mindennapjaiból – tagadta, hogy ő bárkinek is ártott volna a kommunizmus alatt. Elismerte, hogy írt jelentéseket, de ezekben nem közölt semmi olyasmit, ami mást kompromittálhatott volna – állította.

Kifejtette: csak azokra a kérdésekre válaszolt, amelyeket minden megfigyelttől annak idején kérdeztek. További részletekbe azonban nem bocsátkozott.

vissza az elejére


Ideje megszabadulni a volt besúgóktól

(4. oldal)

Hétfőn Kelemen Hunor RMDSZ-es parlamenti képviselő a volt politikai rendőrség iratcsomóinak nyilvánosságra hozásával kapcsolatosan a következőképpen összegezte véleményét: – Aki együttműködött a Szekuritátéval, az ne vállalhasson köztisztséget. Emlékeztetett, hogy az érdekvédelmi szervezet megvált azoktól a politikusoktól és közéleti szereplőktől, akik esetében felmerült az együttműködés gyanúja. Példaként Bárányi Ferenc volt egészségügyi minisztert és Fazakas László margittai lelkipásztort említette. Megítélése szerint a Szekuritáté irattárát már 15–16 évvel ezelőtt át kellett volna vizsgálni, a besúgók nevét pedig nyilvánosságra hozni.

Mint elújságolta, nemrég vette kézbe a róla szóló megfigyelési dossziét, és több meglepetés érte. – Az iratcsomó teljes tartalmát az Interneten hozom majd nyilvánosságra – jelentette be. A képviselő szerint egyes érintettek részéről szándékos a ködösítés az úgynevezett hálózati dosszié és a megfigyelési iratcsomó között. – Egyszerű: előbbiek együttműködtek a Szekuritátéval, utóbbiakat pedig megfigyelés alatt tartották – szögezte le.

Kelemen szerint feltevődik a kérdés:miért csupán ennyi iratcsomót hoztak nyilvánosságra? Miért Cosmin Guşă, a Nemzeti Kezdeményezés Pártjának (NKP) elnöke hozza nyilvánosságra az információkat a politikusok iratcsomóiról? – Azt gondolom, az átvilágítás és a dossziék nyilvánosságra hozását Traian Băsescu államfővel kellene kezdeni. Nem maradhatnak ki a polgármesterek, városi tanácsosok, valamint a befolyásos újságírók és egyházi vezetők sem – nyilatkozta a politikus.

K. O.

vissza az elejére


Több adó az államkasszába

(4. oldal)

Júliusban a Kolozs Megyei Pénzügyi Főigazgatóság a következő eredményeket érte el (millió új lejben kifejezve): befizetés az állami költségvetésbe 99,59 (a tavalyi hasonló időszakhoz képest 129,8%), az országos társadalombiztosítási alapba 26,45 (137,12%), a munkanélküli segélyalapba 5,61 (123,03%).

Az állami költségvetést terhelő hitelek behajtása érdekében 11 200 fizetési felszólítást bocsátottak ki, összesen 52 201 lej értékben, 5 esetben (54 000 lej összértékben) foglaltak le ingóságokat és ingatlanokat, 8 esetben pedig (192 000 lej összértékben) zárolás alá vett tárgyakat értékesítettek.

2006. június 30-án a megyében 66 285 adó- és illetékköteles gazdasági céget tartottak számon. Az állampolgárok felvilágosítására közérdekű pénzügyi információkkal szolgáló telefonszám: 0264/599-626.

Az ellenőrzések során 9 cégnél 177 esetben engedélyezték szerencsejátékok űzését, és 46 helyiségben adtak engedélyt 148 elektronikus készülék működtetésére. Júliusban 1242 kérés érkezett be az áfafizetői minősítés megszerzésére, székhelyváltoztatásra, jövedelemnyilatkozati változtatásra. A pénzügyigazgatóság 266 ellenőrzést végzett a mgyében, és 98 esetben állapított meg adócsalást. A kiszabott büntetések összege elérte a 2479 RON-t.

vissza az elejére


Életbe lépett az Izrael és Hezbollah közti tűzszünet

(4. oldal)

Hétfőn közép-európai idő szerint 7 órakor életbe lépett az Izrael és a libanoni síita Hezbollah közötti tűzszünet, s helyszíni jelentések szerint valóban elhallgattak a fegyverek Dél-Libanonban, az izraeli csapatok pedig megkezdték a kivonulást.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának döntése nyomán született fegyvernyugvást egyidejűleg jelentették be Jeruzsálemben és Bejrútban. A 34. napjába lépett ellenségeskedésnek eddig több mint 900 halálos áldozata volt.

Helyszínen lévő tudósítók jelentései szerint egy utolsó, hajnali izraeli bombázási hullám után reggelre megszűntek a napok óta tartó izraeli légi és tüzérségi támadások a dél-libanoni Szúrban (Türosz). Helyi idő szerint reggel 6-kor Dél-Libanonban izraeli repülőgépekről röplapokat szórtak le, amelyek újabb megtorlással fenyegettek abban az esetben, ha ismét támad a Hezbollah.

Az izraeli katonai rádió jelentése szerint Libanonból több katonai egység is visszatért, de a határ közelében maradnak, hogy bármikor visszatérhessenek, ha nem csillapodnának le a kedélyek. A korábban a Lítáni folyóig előrenyomult izraeli egységek ugyanakkor átcsoportosították erőiket, és jobban védhető állásokat foglaltak el. A rádió szerint az elmúlt órákban megszűntek a harcok, amelyek az éjszaka, is folytatódtak több libanoni településen.

A tűzszünet életbe lépését egyelőre nem kommentálta a libanoni kormány, és a Hezbollah részéről sem hangzott el felhívás a harcok beszüntetésére. Miközben az izraeli hadsereg szóvivője bejelentette: a katonák parancsot kaptak, hogy ne kezdeményezzenek semmilyen akciót, viszont „mindent megtesznek az ellenük irányuló csapás kivédése érdekében". Izraeli katonai illetékesek megerősítették, hogy a tűzszünet ellenére fenntartják a Libanon elleni légi és tengeri blokádot mindaddig, amíg létre nem hoznak egy olyan rendszert, amely megakadályozza, hogy a Hezbollah fegyverekhez jusson.

Haszán Naszralláh, a Hezbollah vezetője korábban azt közölte: tiszteletben tartják a BT-határozatot, de mindaddig folytatják a harcot, amíg izraeli katonák vannak Dél-Libanonban, és csak akkor vetnek véget az Észak-Izrael elleni rakétatámadásoknak, ha Izrael is felhagy légi csapásaival és a libanoni polgári lakosságot sújtó egyéb támadásaival. A szervezet egyik szóvivője hétfőn azt nyilatkozta, hogy „továbbra is érvényben van, amit Naszralláh mondott".

A BT pénteken elfogadott, s a hét végén az izraeli és a libanoni kormány részéről is egyetértésre talált 1701. számú határozata felszólítja a Hezbollahot minden támadás, Izraelt pedig minden offenzív hadművelet azonnali beszüntetésére. A dokumentum előirányozza libanoni egységek és a megerősített ENSZ-erők (UNIFIL) felvonultatását Dél-Libanonban, s ezzel párhuzamosan az izraeli erők kivonását a térségből.

A Maariv című izraeli lap számítása szerint 115 katona és 41 polgári személy vesztette életét a harcok 33 napja alatt. Az utolsó napon, vasárnap Izrael hét katonája vesztette életét a dél-libanoni harcokban, míg Galileában egy civil életét oltotta ki egy becsapódó Hezbollah-rakéta.

vissza az elejére


Elszámoltatás vár az Olmert-kormányra?

(4. oldal)

Ehud Olmert kormányát és a hadsereget egyre több kritika éri Izraelben a Hezbollah elleni háború kezelésében, s nem kizárt, hogy vizsgálóbizottság előtt kell majd számot adniuk. Paradox módon az izraeli politikai osztály egyöntetűen támogatta a kormányt a háború 33 napja alatt, közvélemény-kutatás szerint a lakosság 97 százaléka „igazságosnak" tartotta azt. Ugyanakkor a törékeny tűzszünet első napján Benjámin Netanjahu, a jobboldali Likud első számú vezetője felelősségre vonta a kormánytöbbséget a kneszet rendkívüli ülésén. Ugyanilyen hangnemben nyilatkozott a szélsőjobboldali vallásos párt, a Nemzeti Egység képviselője, Effi Ejtam. A politikai paletta másik oldalán Joszi Beilin, a Merec világi párt „galamb" becenevű vezetője hivatalosan vizsgálóbizottság felállítását követelte.

Az 1-es, 4-es oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


KÖRKÉP


Tordai hírek
Kárpótlás az elpusztított termésekért

(5. oldal)

A mezőgazdasági termesztők közel 52 millió új lej értékű segítséget fognak kapni az államtól, a január-július időszakban elpusztult terméseikért.

A jég, vihar és erős szél által elpusztított földek tulajdonosai a következő összegeket kapják: 470 RON/ha a tavaszi és őszi búza, 430 RON/ha az árpa, 500 RON/ha a kukorica, 450 RON/ha a napraforgó, 750 RON/ha a cukorrépa, 560 RON/ha a takarmánynövények és 1960 RON/ha a zöldségek esetében.

A kártérítés egyetlen esetben sem fogja meghaladni a pusztítás időpontjáig befektetett összeg 70%-át.

vissza az elejére


Eladják a H-tömbházat

(5. oldal)

Az augusztus 8-án sorra kerülő rendkívüli tanácsülésen, az önkormányzati képviselők döntöttek az oly sok port kavaró és vitát kezdeményező Keresztes-negyedben lévő H-tömbház helyzetéről, miután innen már több mint egy hónapja kilakoltatták a benne lakó romákat.

Mivel a helyi tanácsnak nincs elegendő pénze ahhoz, hogy az igencsak megrongált 1972-ben épült tömbház falait, ablakait, ajtóit, víz-, gáz- és villanyhálózatát rendbe hozza, úgy döntött, hogy az épület egyedüli sorsa az eladás lehet.

A Rapsodiei utcai tömbház kikiáltási ára közel 20 milliárd régi lej.

Az esetleges eladásból származó pénzösszegekkel kapcsolatosan a tanácsnak még nincsenek tervei.

vissza az elejére


Tanácsosok Magyarországon

(5. oldal)

Szent István-napja alkalmával a tordai tanácsosok közel fele Magyarországra utazik, az anyaországi testvértelepülések polgármestereinek kérésére.

A Hódmezővásárhelyre és Bihartordára utazó tanácsosok elmondták: a látogatás alkalmával erősíteni fogják a testvérkapcsolatokat.

Valószínű, hogy a magyarországi települések küldöttségei szeptember 1–3. időszakban zajló városnapok alkalmával meglátogatják az Aranyos menti települést.

vissza az elejére


Elbocsátások

(5. oldal)

A városi színház 10 alkalmazottját elbocsátják – jelentette be Narcisa Pintea, a kulturális intézmény új igazgatója.

A vezető arra kérte az önkormányzati képviselőket, fogadják el az erre vonatkozó határozat-tervezetet. Mint ismeretes, a színház a helyi döntéshozó testület hatáskörébe tartozik.

A változás során menesztik az irodalmi titkárt, az irodalmi, illetve az adminisztrációs referenst, a tűzoltót, a jelmeztervezőt, a szabót és az asztalost.

Az új igazgató szerint elbocsátásokra a nehéz anyagi helyzet miatt van szükség.

(L. E.)

vissza az elejére


Nem szűnik meg az oktatási-nevelési támogatás
Informatikai fejlesztés vidéki településeknek

(5. oldal)

Hétfőn Kelemen Hunor, az Iskola Alapítvány képviselője az eddigi támogatások folyósításáról tájékoztatott.

Megtudtuk: a Szülőföldön Magyarul elnevezésű program keretében a oktatási-nevelési támogatásra 126 877 pályázatot fogadott el a kuratórium, s 5387 hallgatói támogatást ítéltek meg. – Az elfogadott pályázatok számát illetően minimális növekedést észleltünk, többek között Bákó és Maros megyében. A kiutalt ösztöndíjak tekintetében 41 ezret postán (12 millió új lej), alig több mint 7 ezret pedig bankon keresztül juttattak el a kedvezményezettekhez. Kelemen hangsúlyozta: nem szűnik meg az oktatási-nevelési támogatás, hiszen Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök ígéretet tett ennek folytatására. – A támogatások elosztása és lebonyolítási módja sem változik – tette hozzá.

Az alapítvány képviselője továbbá beszámolt arról, hogy a felsőoktatásban tanulók támogatására 285 szociális ösztöndíjat hirdettek meg, amelyre 526 fiatal nyújtott be pályázatot. Esetükben a család szociális helyzetét, illetve a tanulmányi eredményeket vették figyelembe. Mint elmondta, 100 diáknak 370 új lejes, 95-nek 320, 90-nek pedig 270 lejes támogatást nyújtottak. Középiskolások számára 150 szociális ösztöndíjat hirdettek meg, a rendelkezésre álló helyekre 299 ifi adott be pályázatot. A 150 kedvezményezett fejenként 255 új lejhez jut.

Ugyanakkor Nagy Zsolt, a Progress Alapítvány vezetője a Szülőföldön az információs társadalomban nevű programja révén megvalósított informatikai fejlesztésről számolt be. A kolozsvári sajtóértekezleten elhangzott: az alapítvány támogatásából elsősorban vidéki települések számítástechnikai fejlesztését célozták meg.

A rendelkezésre álló pénzügyi keretből összesen 162 személyi számítógépet és 51 nyomtatót vásároltak, amivel 51 iskola eszközparkját sikerült felújítaniuk.

Emellett jelentősen hozzájárultak a székely megyék különböző településeinek ilyen típusú technológiával történő ellátásához, az internetkapcsolat biztosításához, valamint a jelenlegi hálózat fejlesztéséhez.

– A programot a vidéki települések számára indítottuk, hisz ők vannak a leghátrányosabb helyzetben az internethozzáférés szempontjából. Sikerült különböző civil szervezetek segítségével 89 eMagyar pontot, az intézményeknél megvalósított, internetkapcsolattal rendelkező számítógépes hálózat létrehoznunk – nyilatkozta Nagy Zsolt.

K. O.

vissza az elejére


Bocskai Istvánra emlékeztek a Református Világtalálkozó napján

(5. oldal)

Vasárnap az V. Magyar Református Világtalálkozót több erdélyi településen is megünnepelték, így Gyulafehérváron is. Délben a gyulafehérvári székesegyházban sokan gyülekeztek a jelentős eseményre. A megyeközponton kívül Nagyenyedről, Marosújvárról, valamint a környékről érkeztek hívek.

Jakubinyi György érsek nevében Gáll Alajos római katolikus főesperes vendégfogadóként köszöntötte az egybegyűlteket. Bárócz Huba református esperes köszöntő megnyitója és rövid igehirdetése után Somos József a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke prédikált. Többek között elmondta, hogy megható itt állni, mert e falak között évszázadok óta nem volt református istentisztelet. Szó esett Bocskai István fejedelemről, a kiváló reálpolitikusról és a nagyszerű hadvezérről, aki 400 éve született Kolozsvárott.

Gudor Botond magyarigeni református lelkipásztor részletesen ismertette Bocskai uralkodásának két évét (1605–1606). Végrendeletét Sikó Levente gombási lelkipásztor olvasta fel. Ugyanakkor Fórika Éva zenetanárnő vezetésével a nagyenyedi egyházkerület híveinek kórusa egyházi dalokat adott elő. Szőcs Levente gyulafehérvári zenetanár jóvoltából pedig Bocskai korabeli zenét is hallhattak az egybegyűltek. A fehér terítővel letakart és gyertyákkal ékesített úrasztal előtt az egyházkerület és a Fehér megyei RMDSZ nevében Rácz Levente megyei elnök és Kerekes Hajnal ügyvezető koszorúzott.

Bakó Botond

vissza az elejére


A rendőrség hírei

(5. oldal)

Ráfázott a varrógépre
Csalás vádjával indult nyomozás a medgyesi 27 éves S. Ioan Daniel, a 30 éves gyulafehérvári I. Vasile Cornel és a 35 éves marosvásárhelyi B. Zoltán ellen. A három férfit azzal vádolják, hogy augusztus 4-én eladtak egy Singer varrógépet a tekei (Teaca, Beszterce-Naszód megye) Sabău I.-nek, 15 000 új lejért, miután elhitették az illetővel, hogy a varrógépet Németországban leellenőrizték, hogy valódi-e, és hogy az párt képez az áldozat tulajdonában lévő másik Singer varrógéppel. A szélhámosok bemesélték az áldozatnak, hogy a két gép együtt 80 000 eurót ér, s megvenné őket egy német állampolgár, hogy aztán a romániai Bruckhental múzeumban kiállíttassa őket. A kár nem térült meg, a gyanúsítottak szabadlábon védekeznek.

Hamis sportszerek
Hamisítás és tisztességtelen verseny vádjával indult nyomozás egy bukaresti férfi ellen. A 30 éves Impuşcatu D. egy fővárosi székhelyű cég ügyvivőjeként bocsátott forgalomba megyénkben is különféle, Puma márkájú termékeket, amelyekről azonban kiderült, hogy jogtalanul viselték a márka nevét. Szabadlábon védekezhet.

Német autót loptak
Német rendszámú személygépkocsinak kelt lába városunkból péntekről szombatra virradóan. Az autó eltűnését annak tulajdonosa, a Németországban élő B. Béla jelentette a rendőrségen. A kék színű, AA-EP 440 rendszámú Volkswagen Golf első szélvédője egy felcsapott kő ütésének nyomait viseli, az ütköző alatti „szoknya" is meg van ütve. Az autót országos körözés alá helyezték, aki tud valamit róla, jelezze a legközelebbi rendőrségen.

Kezdő sofőr okozott balesetet
Szombaton délben kezdő gépkocsivezető okozott balesetet Szalatrukon (Sălătruc), a 12-es számú ház előtt. A 18 éves dési G. Ionuţ egy külföldi rendszámú Fiat Puntót vezetett, és a túlzott sebesség miatt elvesztette uralmát a jármű fölött, majd egy hídfőnek ütközött. A balesetben a gépkocsivezető és utasa, a 19 éves désgorbói (Gârboul Dejului) J. Radu is megsérült.

(balázs)

Az oldalt szerkesztette: Kiss Olivér

vissza az elejére


GAZDASÁG


A kamatveszély nem múlt el
Váratlanul gyorsan csökken az infláció

(6. oldal)

Júliusban átlagosan 0,1 százalékkal emelkedtek a hazai fogyasztói árak, és 6,2 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly júliusban – közölte az Országos Statisztikai Hivatal. A júliusi tizenkét havi adat minden piaci várakozást alulmúlt, a legalacsonyabb volt a rendszerváltás óta, azonban a visszaesést túlnyomórészt az élelmiszerek idényszerű olcsóbbodása okozta.

A Román Nemzeti Bank (BNR) változatlanul 8,75 százalékon hagyta irányadó kamatát, az úgynevezett pénzügy-politikai rátát, de további szigorítás lehetőségére figyelmeztetett a változatlanul nagy lakossági fogyasztásra, és most már a növekvő kormányzati kiadásokra is tekintettel.

Júniusban az átlagbér – bruttó 1112 lej, nettó 835 lej – névértéken 15,7 százalékkal, reálértékben 8 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel azelőtt, illetve – szintén reálértékben – 1,3 százalékkal nőtt májushoz képest.

A június végi kormányzati felülvizsgálat szerint az államháztartás hiánya az idén a bruttó nemzeti össztermék (GDP) 2,5 százalékára nő – a korábban ismert, 2,0 százalékos tervet meghaladva – a márciusban már emelt, 0,9 százalékról. Az eredeti idei terv 0,5 százalékos hiányra szólt.

A központi bank elnöke, Mugur Isărescu korábban még úgy nyilatkozott, hogy a hiány növelése önmagában „minden bizonnyal" nem veszélyezteti a BNR tizenkét havi inflációs célját, ám annál inkább fenyegeti a lakossági kereslet rohamos növekedése.

Az infláció a korábbi hónapokban egyenetlenül alakult, de messze meghaladta a központi bank célját. A gyorsabb gazdasági növekedés ellenére tavasszal még sikerült lassítani a drágulást: áprilisban a tizenkét havi infláció 6,9 százalékra csökkent – az előző legalacsonyabbra a rendszerváltás óta – a márciusi 8,4 százalékról. Februárban 8,5 százalékos, januárban 8,9 százalékos volt a tizenkét havi infláció. Májusban ismét gyorsulásnak indult, 7,3 százalékra, főleg illetékek emelése miatt, és még 7,1 százalékos volt a tizenkét havi ütem júniusban is.

A BNR legutóbb júniusban emelte, negyed százalékponttal, az irányadó rátát, egyszersmind 20 százalékra emelte 16 százalékról a kereskedelmi bankok minimális tartalékolási kötelezettségét a lejben jegyzett, legföljebb kétéves lejáratú betétekre. Eddig az idén összesen 1,25 százalékponttal szigorított a bank.

Közölték, hogy a bank folytatja a „jelentékeny nyíltpiaci műveleteket" is a pénzpiacon lévő túl nagy likviditás felszívása végett.

A központi bank ez év végi, 4–6 százalékos és a 2007 végi, 3–5 százalékos tizenkét havi inflációs célsávján egyelőre nem akarnak változtatni. A bankelnök becslése szerint decemberben 0,5 százalékpontos túllépés valószínű, a tizenkét havi infláció decemberben 6,5 százalék körül lehetséges. Ez mindenképp további pénzügy-politikai szigorításra utal, ha az infláció júliusi csökkenése csak átmenetinek bizonyul.

Az legfrissebb ipari adatokból arra következtetnek az elemzők, hogy a második negyedévi gazdasági növekedés nagyobb volt a 6,2 százalékos piaci előrejelzéseknél, és ez is várhatóan további szigorra inti a központi bankot.

Júniusban a hazai ipar termelésének értéke, a munkanapok számával kiigazítva, 10,6 százalékkal haladta meg a tavaly júniusit, a májusi, 11,8 százalékos tizenkét havi ütem után – jelentették a román statisztikai hivatalban szerdán. Áprilisban 8,5 százalékos volt a tizenkét havi többlet. Tavaly júniusban 0,7 százalékkal, tavaly májusban 4 százalékkal volt kisebb volt az ipari termelés, mint egy évvel azelőtt.

Júniusban az ipari termelés, ugyancsak a munkanapok számával kiigazítva, 0,2 százalékkal meghaladta a májusit, amikor 1,9 százalékkal csökkent a termelés egy hónap alatt.

Az első félévben az ipari termelés, kiigazítás nélkül, 6,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az első öt hónapban, ugyancsak kiigazítás nélkül, 5,9 százalékos volt a többlet a tavalyi első öthavihoz képest. Tavaly az első hat hónapban 3 százalékos, az első öt hónapban 3,8 százalékos volt a többlet az egy évvel azelőttihez képest.

Az idén várhatóan 6 százalékkal nő a hazai össztermék (GDP), jövőre 6,2 százalékos, 2008-ban 6,3 százalékos GDP-növekedés valószínű, a kormány gazdasági előrejelző bizottsága (CNP) szerint.

Az első negyedévben felgyorsult, szlovák és cseh ütemre kapcsolt a gazdasági hazai növekedés, főleg a gyorsan bővülő lakossági fogyasztás miatt. Az össztermék az első negyedévben 6,9 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál.

Az ütem jelentősen gyorsult a tavalyi utolsó negyedévi, 4,3 százalékos ütemhez képest, és meghaladta a tavalyi első negyedévi, 6,0 százalékos ütemet is, rendre éves összehasonlításban.

Az első negyedévben, rendre éves összehasonlításban, a beruházások gyarapodása 11,4 százalékra lassult a tavalyi utolsó negyedévi 21,3 százalékról, ellenben az export növekedése 13 százalékra gyorsult 9,8 százalékról, miközben az import bővülése kevésbé gyorsult: 18,7 százalékra a tavalyi negyedik negyedévi 17,2 százalékos ütemről. A külkereskedelmi mérleg hiánya 1,694 milliárd euróra nőtt az egy évvel korábbi 1,061 milliárdról.

Erős hozzájáruló volt a lakossági fogyasztás az első negyedévben: növekedése, éves összehasonlításban, 10,9 százalékra emelkedett az előző negyedévi 6,4 százalékról.

Az ipari termelés 4,5 százalékkal nőtt az első negyedévben, az építőipar teljesítménye 20 százalékkal növekedett a lakás-, iroda- és üzletközpont építkezések szaporodása miatt.

Az év során a beruházások gyorsabb bővülése várható, a deficitcél növelésével összefüggésben.

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Augusztus 14., hétfő

(6. oldal)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

100 Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25.)

3,48/3,52

2,20/2,76

1,26/1,30

Western Union – szolgáltatás a Sora, Szentegyház u. 4. és Széchenyi tér 23–25. szám alatti váltóirodákban.

vissza az elejére


Augusztus 15., kedd

A Román Nemzeti Bank árfolyamai: 1 euró = 3,5237 lej, 1 USD = 2,7668 lej, 100 magyar forint = 1,2932 lej.

Az oldalt szerkesztette: Tibori Szabó Zoltán

vissza az elejére


HIRDETÉS

(7. oldal)

Hirdetésfelvétel: Kolozsváron: Jókai (Napoca) u. 16., hétköznap 9–16, szombaton 10–12 óra között. Désen, hétköznapokon: Lukács Éva, tel.: 212-099. A 14 óráig feladott hirdetése már másnap megjelenhet.

vissza az elejére


Egy perc derű

(7. oldal)

Az orvos hümmögve mondja a taxisnak:
– Az ön pulzusa nagyon lassan ver, alig ötvenet...
– Persze, doktor úr, mert lakott területen vagyunk.

vissza az elejére


Állás

(7. oldal)

Szárazépítészettel foglalkozó kft felvételre keres, legalább építőipari technikusi végzettségű és magyar-román nyelvismerettel rendelkező alkalmazottat. Bérezés megállapodás szerint. Jelentkezni lehet: fax: +40-264/444-205, telefon: +40-264-441-381; mobil: +40-728-829553; e-mail: dryteamro@client.srk.ro (0403103)

vissza az elejére


Internet!

Egyetemista lány részmunkaidős állást keres. Komoly ajánlatokat várok. Telefon: 0746-597497. (0010)

vissza az elejére


Bérbe vesz

(7. oldal)

Kiadó szobát vagy lakrészt keres nem dohányzó egyetemista lány, szeptember 1-jétől. Telefon: 0365-405-597, vagy 0741-143529.

vissza az elejére


SPORT


LABDARÚGÁS
Bajnokságról bajnokságra
Poli–Rapid döntetlen, Bölöni-vereség hazai pályán

(8. oldal)

• Gólnélküli döntetlennel végződött az A-Liga 3. fordulójának utolsó mérkőzése, a Bukaresti Rapid Bega-parti kiszállása. A rangadó eredménye egyik csapatnak sem igazán kedvez, három forduló után mind a Rapid, mind a házigazda Temesvári Poli már második gólnélküli döntetlenjét érte el. A tabella élcsoportja: 1. Kolozsvári CFR-Ecomax 9 pont (10–2), 2. Dinamó 9 (4–1), 3. Steaua 7 (6–0), 4. Konstanca 7 (7–3), 5. Jászvásár 6 (4–2), 6. Temesvár 5 (2–0), 7. Rapid 5 (2–1).

• Az FC Liverpool sikerét hozta az angol labdarúgó Szuperkupáért – hivatalosan a Community Shieldért – kiírt vasárnapi összecsapás: az FA Kupa győztese 2–1-re verte a bajnok Chelsea-t a walesi fővárosban, ahol 60 ezren voltak kíváncsiak a szigetországi futballidény hagyományos indítóeseményére. A győztes góljait Riise és Crouch szerezte, míg a Chelsea színeiben máris megszerezte első találatát a nyáron érkezett Sevcsenko.

• A francia Ligue 1-ben ismét kikapott Bölöni László csapata, az AS Monaco, s a vereséget még fájóbbá teszi, hogy ezúttal hazai pályán történt a „tragédia", a St. Etienne ellenében. A címvédő Lyon hazai pályán csak döntetlenre játszott a Toulouse-zal.

Eredmények: Lille–Racing Lens 4–0, AS Monaco–St. Etienne 1–2, Nancy–Sedan 3–1, Troyes–Le Mans 2–2, Sochaux–Auxerre 1–1, Nice–Nantes 1–1, Olympique Lyon–Toulouse 1–1, Valenciennes–Paris St. Germain 0–0, Lorient–Girondins Bordeaux 0–1, Olympique Marseille–Stade Rennes 2–0.

• A vendég Werder Bremen remek hajrájának köszönhetően két góllal legyőzte a Hannover 96 csapatát a német labdarúgó Bundesliga első fordulójában. A Huszti Szabolccsal felálló hazaiak egészen a 79. percig jól küzdöttek, vezettek 2–1–re, ám az utolsó percekben a Bremen három gólt is szerzett, így vereséggel zárták a mérkőzést. A címvédő Bayern München a Borussia Dortmundot múlta felül, míg a Stuttgart otthon szenvedett súlyos vereséget a Nürnbergtől.

Eredmények: Hannover 96–Werder Bremen 2–4, VfL Wolfsburg–Hertha BSC 0–0, Hamburger SV–Arminia Bielefeld 1–1, FC Schalke 04–Eintracht Frankfurt 1–1, Bayer Leverkusen–Alemannia Aachen 3–0, VfB Stuttgart–1. FC Nürnberg 0–3, Borussia Mönchengladbach–Energie Cottbus 2–0, FSV Mainz 05–VfL Bochum 2–1, Bayern München–Borussia Dortmund 2–0.

vissza az elejére


KOSÁRLABDA
„Big" Ghiţă kosárlabdatábor Kolozsváron

(8. oldal)

Gheorghe Mureşan vezérletével tegnap óta amolyan kosárlabdatábornak ad otthont a kolozsvári sportcsarnok. Az NBA-t, az amerikai profi kosárlabda-bajnokságot is megjárt kolozsvári sztár ötletére tető alá hozott ötnapos tábor az első hasonló az országban.

– Nagyon sokat kaptam Kolozsvártól, itt az ideje, hogy én is adjak valamit – mondta a sajtó képviselőinek a közismert hórihorgas sztár a tábor első napján megtartott sajtótájékoztatóján, amelyen a Kolozsvári BU Poli Carbochim csapat menedzsere, Mircea Cristescu is jelen volt. Mint elmondta, a cél, hogy a gyerekek jól érezzék magukat, és emellett kosárlabdatudásukat is bővítsék. Korántsem akarnak viszont sztárokat keresni vagy nevelni, a napi négy óra kosarazás során a sportág ábécéjét tanítják meg a 9–13 éves táborozóknak – egy hét alatt ennél többet nem is igen lehetne.

Mint megtudtuk, a fiatal kosarasok adrenalinszintjét naponta egyéni és csoportos versenyek, mérkőzések hivatottak emelni. Mureşan egyébként Washingtonban már harmadik éve szervez hasonló nyári táborokat, és elképzelhetőnek tartja, hogy jövőre karavánszerűen Románia több városában is megosztja tudását a kicsikkel. A kolozsvári táborba 55-en iratkoztak be, nevezési feltételek nem voltak, így a jelentkezőket, akik között más városból érkezettek is vannak, feliratkozási sorrendben fogadták be a táborba.

Mureşan végül emlékeztetett: a kis kosarasoknak elsősorban jó tanulóknak kell lenniük az iskolában, a kosárlabda csak a tanulás után következhet.

(balázs)

Sport Club (KVSC) pedig talán még a Bajnokok Ligáját is megéri…

Az oldalt szerkesztette: Balázs Bence