Ellenségeink rémtetteinél jobban fáj barátaink árulása?
TGM a Tranzit Házban a múlt feltárásának ellentmondásairól beszélt

(1. oldal)

Tamás Gáspár Miklós: Hierarchiát kellene felállítani a bűnök tekintetében

Érdekes vita bontakozott ki szombat este a kolozsvári Tranzit Házban, ahol Az emberi piramis. Beszélgetések a pártállami diktatúráról című rendezvénysorozat III. részének meghívottjával, Tamás Gáspár Miklós Kolozsvárról elszármazott filozófussal Magyari Nándor László beszélgetett. Magyari azzal indított, hogy a múltnak az „átbeszélése" azok számára is hasznos lehet, akik a diktatúra időszakát nem élték át, de azoknak is, akik részesei voltak, hiszen a múlt sok szempontból ma is itt van közöttünk. Tamás Gáspár Miklós úgy vélte, az emberek emlékezetében két fontos emlék él a pártállam időszakából: a titkosszolgálatok hatalma és a nacionalizmus. Elmondta: annak idején Romániában azért került bajba, mert a rendszer arra akarta rákényszeríteni, hogy lojalitását kinyilvánítsa, Magyarországon viszont azért, mert politikai nézeteinek adott hangot. (Részletek a 2. oldalon)

vissza az elejére


Megvertek egy újságírót Magyarországon

(1., 8. oldal)

Megverték Kármán Irén újságírót, aki a magyarországi olajszőkítéssel kapcsolatos bűncselekmények feltárásán is dolgozott. A rendőrség nyomoz, de részleteket nem közölt.

Az újságírót a XX. kerületben támadták és verték meg, megkötözték, majd egy autóba tuszkolták. Életveszélyes sérülésekkel szállították szombaton délelőtt a budapesti Szent János Kórházba, ahol stabilizálták az állapotát.

Kormos Endre, a Budapesti Rendőrfőkapitányság (BRFK) sajtóügyeletének vezetője elmondta: péntek éjszaka egy horgász riasztotta a rendőrséget és a mentőket, miután rátalált az összekötözött áldozatra a Lágymányosi- és a Petőfi-híd között, a Duna parton. Az újságíró kórházi szobáját rendőrök őrzik. A kórház ugyanakkor az újságíró állapotáról a rendőrség és a család kérésére semmilyen információt nem adott.

Daróczi Dávid kormányszóvivő azt nyilatkozta, a kormány kiemelten fontosnak tartja a sajtószabadság és a nyilvánosság védelmét. A jelen esetben egyelőre a tények rögzítése zajlik. A Nemzetbiztonsági Hivatal is minden segítséget megad a rendőrségnek, hogy mielőbb kiderüljön, pontosan mi történt – tette hozzá.

Kármán Irén autóját tavaly novemberben feltörték, és kiloptak belőle egy sporttáskát, amely Sándor István, a „Papa" peres anyagait tartalmazta, valamint egy leforgatott dokumentumfilmet is rögzítő kazettát. A táskában a Szemben a maffiával című könyv alapjául szolgáló peres iratok, valamint az ugyanerről a témáról forgatott film úgynevezett Beta-kazettája is benne volt. A rendőrség akkor úgy minősítette az esetet, hogy egyszerű autófeltörés történt, a táska ellopása nincs összefüggésben annak tartalmával.

Sándor István szombaton az esettel kapcsolatban azt mondta: Kármán Irén az utóbbi időben több olyan nyilatkozatot tett a televízióban és internetes naplójában, amelyeket egyesek „nem néztek jó szemmel", s amelyekben az 1990-es évek közepén történteket, az olajszőkítést és az ahhoz kapcsolódó bűnözői köröket emlegette.

Mint mondta, van elképzelése arról, kinek állhatott érdekében az újságírónő megverése. Megjegyezte: az újságírónő megverése tekinthető egyfajta figyelmeztetésnek, szavai szerint Kármán Irén több telefonos és „áttételes" fenyegetést kapott, hogy hagyja abba az olajügyek kutatását. „Ezeket a fenyegetéseket Irén nem vette komolyan, szerintem nem volt veszélyérzete. Én többször figyelmeztettem, sőt amikor megkeresett a könyv és a film elkészítésének ötletével, megkérdeztem tőle, hogy jól meggondolta-e, hogy mit akar csinálni" – tette hozzá Sándor István.

Tegnapi információk szerint az újságíró magához tért, emlékszik a vele történtekre. Egy pesterzsébeti vidotékából tartott hazafelé, amikor leütötték. Úgy emlékszik, hogy megtalálásáig körülbelül egy órát lehetett megkötözve a rakparton. Vasárnap közölte, hogy jobban van.

Az eset kapcsán számos magyarországi kormány, több párt és szervezet is megdöbbenését fejezte ki, együttérzéséről biztosítva az újságírót.

A Magyar Demokrata Fórum (MDF) az eset kapcsán tegnap azt követelte, hogy a kormány oldja fel az úgynevezett olajügyek titkosítását. Dávid Ibolya pártelnök emlékeztetett: Lamperth Mónika még belügyminiszterként ígéretet tett arra, hogy feloldják a titkosítást, ez azonban a mai napig nem történt meg. Az MDF-elnök szerint azért kellene feloldani a titkosítást, mert a legnagyobb nyilvánosság a legeredményesebb eszköz a maffiamódszerek ellen.

vissza az elejére


Örmény közösségfenntartás

(1., 8. oldal)

Szent Gergely-napi búcsút tartottak szombaton Szamosújváron. Az örmény katolikus ünnepély egyben éves találkozó is a helyi örmény közösség számára. Az estig tartó rendezvénysorozat a délelőtti nagymisével kezdődött. Az istentiszteleten Szakács Endre szamosújvári lelkész celebrált, a szentbeszédet pedig Tófalvi Géza segesvári–erzsébetvárosi örmény katolikus plébános tartotta. Az örmény nép nem mondhat le Világosító Szent Gergely tanításairól, nem hunyhatja be szemét az életpéldája előtt – emelődött ki a templomban elhangzottakból. Az evangéliumi ige a búzaszem példájáról szólt, amely elhalt, hogy életet adjon, s hogy ekképpen az élet a meghalás folyamatából bontakozzon ki. Ebből a gondolatból kiindulva a szentbeszéd a lemondások fontosságát, súlyosságát emelte ki: a közösség szolgálata nagyobb érték az egyéni céloknál. A szentmise alatt megemlékeztek az örmény népirtás áldozatairól is.

Az istentisztelet után közös étkezés következett, majd a délután folyamán megkoszorúzták Szongott Kristóf örménykutató sírját. Ezt séta követte a kutató egykori lakóházához, majd az örmény katolikus temetőt is meglátogatták. A napot emlékülés zárta a Téka-házban, ahol többek között a város armenológusának életpályájáról hallhattak előadást a jelenlévők.

Az ünnepélyre minden évben hazalátogatnak a külföldre kivándorolt szamosújvári örmények és a környező örmény közösségekből, Gyergyószentmiklósról, Szépvízről is érkeznek vendégek. A magyarországi örmény közösségeket Issekutz Sarolta, az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület elnöknője képviselte.

– Mivel minden évben itt vagyok, úgy látom egyre több emberben sikerül feléleszteni a gyökereit. Az a lényeg, hogy éljen a közösség – értékelte a találkozót az elnöknő. Issekutz Sarolta elmondta, hogy a napokban tartottak Nagyváradon örményestet, amelyen az erdélyi közönségnek az örmény genocídiumról szóló magyar nyelvű könyvet is bemutattak. Az egyesületnek az a célja a kötettel, hogy Magyarország elismerje a törökországi örmény genocídiumot.

MIHÁLY ZSOMBOR

vissza az elejére


Kult-Túra


MAINAP

(2. oldal)

NÉVNAP: Vilmos. A latin Villemusból származik, jelentése: erős akaratú, védelmező.

NAPKELTE: 5 óra 32 perckor.

NAPNYUGTA: 21 óra 24 perckor.

ÉVFORDULÓK: Június 25-én történt: 1788. Virginia az Egyesült Államok tizedik tagállama lett. • 1950. A kommunista Észak-Korea megtámadta Dél-Koreát, ezzel kirobbant az 1953-ig tartó koreai háború. • 1978. Argentína csapata – a döntőben Hollandia ellen diadalmaskodva – otthonában megnyerte a labdarúgó-világbajnokságot. • 1992. II. János Pál pápa jóváhagyta a katolikus vallás új katekizmusát. • Június 25-én született: 1803. Kun Kocsárd gróf, az EMKE egyik alapítója. Teljes vagyonából földmíves iskolát alapított Algyógyon abból a célból, hogy mintagazdákat neveljen a falvak számára. • 1852. Antonio Gaudi spanyol építész, épületszobrász. • 1903. George Orwell, angol író, újságíró. • Június 25-én halt meg: 1950. József Jolán író, József Attila nővére. • 1997. Jacques-Yves Cousteau francia tengerkutató, író.

vissza az elejére


A NAP IDÉZETE

(2. oldal)

Amikor én születtem, apám, aki fiút remélt, úgy felbőszült csalódásán, hogy meg akart fojtani. Hat éves voltam, amikor anyánk újból reményteljes állapotban volt. Papa féltő gonddal vette körül. A beteg asszony ismételten elmesélte álmát: megjelent neki egy ősz öregember, aki elmondta, hogy fia születik. És a fiút nevezze Attilának, mert híres ember lesz belőle."

(József Jolán: Az édes mostoha)

EKE-túra a Munkácsy-tárlatra

(2. oldal)

Az Erdélyi Kárpát-Egyesület kétnapos kirándulást szervez Székelyföldre, amelynek során a Munkácsy-kiállítás mellett a résztvevők még a következő helységeket is meglátogathatják: Erdőszentgyörgy, Farkaslaka, Szejkefürdő, Székelyudvarhely, Csíkszereda, Csíksomlyó, Csíkdelne, Madéfalva, Csíkkarcfalva, Csíkszentdomokos. Érdeklődni Kovács Zsuzsánál lehet, tel.: 456-010 vagy 0740-067977.

vissza az elejére


KISHIREK

(2. oldal)

A KOLOZSVÁRI MAGYAR GYEREKKÓRUS következő próbáját június 26-án, kedden du. 5 órakor tartják. Este fél 8 órára rövid megbeszélésre várják a szülőket.

SZÉP VÁROS KOLOZSVÁR című filmjét mutatja be Csép Sándor az Unitárius Nőszövetség találkozóján június 28-án, csütörtökön du. 5 órakor, a Brassai utca 6. szám alatti tanácsteremben.

JANCSÓ MIKLÓS. A MEGFIZETETT TAPS című könyvét mutatják be ma, június 25-én, du. 5 órakor a Római Katolikus Szent Mihály Caritas összejövetelén, a Szentegyház/I. Maniu utca 2. szám (I. em.) alatti székházban. A kötetet Tőkés Elek, a Stúdium kiadó igazgatója ismerteti. A könyvbemutató kapcsán a szerző színházi anekdotákat, igaz történeteket elevenít fel. Közreműködik Rekita Rozália színművésznő. A zenei műsorban fellép Albert Szilárd (hegedű), Dioszeghi Benjamin (zongora), Krejcsik Ágnes (ének) és Kolcsár Péter (zongora).

BRÜSSZELI LÁTOGATÁS – Duy Erika, az RMDSZ belmonostori kerületének alelnöke tart beszámolót június 27-én, szerdán du. 6 órakor a Mócok útja 75. szám alatti Pro Iuventute székházban.

vissza az elejére


Ellenségeink rémtetteinél jobban fáj barátaink árulása?

(2. oldal)

Az egyik országban elkötelezettséget követeltek, a másikban depolitizáltságot és hallgatást, ami pedig arra a következtetésre is vezet, hogy a kelet-európai kommunista rendszereket nem lehet könnyen összehasonlítani.

Hevesebb vitára viszont az elmúlt rendszer intézményi kontinuitásának kérdése adott okot. A vendég szerint nem sokat jelent az, hogy a volt szekus tisztek, központi bizottsági titkárok, pártaktivisták ma a rendszer vezetői között vannak. Azzal érvelt, hogy bár a személyekben megnyilvánuló kontinuitás erkölcsileg elfogadhatatlan, az nem strukturális kérdés, így abból nem következhet a rendszer kontinuitása.

Másfelől kifejtette, undorítónak tartja, hogy az 1989 előtti titkosszolgálati emberek bármilyen szerepet is játsszanak napjainkban. Emlékeztetett arra a törvénykezdeményezésére, amelyet a kilencvenes évek elején Magyarországon indítványozott, s amely öt évre tiltotta volna meg a magas pártaktivistáknak, titkosszolgálati tiszteknek stb. a választhatóságot, de amelyet „mindenki lesepert az asztalról", s amelyet maga Antal József akkori kormányfő sem támogatott.

Tamás Gáspár Miklós rámutatott: miközben az a véleménye, hogy minden iratot hozzáférhetővé kell tenni (bár ettől sokakkal ellentétben nem remél nagy eredményeket), úgy véli, a rendszer szempontjából semmit nem jelent az, hogy a szekusok kapitalistákká váltak. Másfelől nyílt titok, hogy kik voltak az elmúlt rendszer irányítói, központi pártvezetői, minisztertanácsi tisztségviselői, titkosszolgálati vezetői. „Az elmúlt rendszer főbb felelőseinek azonosítása nem nehéz" – mondta. Viszont azt, „hogy a szekus botrányokban Szilágyi Domokos név, de Ioana tábornok (a Kolozs megyei Securitate egykori parancsnoka) nem név", morálisan sem tartja elfogadhatónak.

Kijelentette: „Nekünk nem elsősorban az ezzel-azzal besúgásra kényszerített ügynökökre kell haragudnunk, hanem a Szekuritáté és a kommunista pártok vezetőire. Hogy az ügynök rongy, Niculescu-Mizil elvtárs pedig mai napig államférfi, ez nincs rendben. (...) Ez az én erkölcsi érzékemet rendkívüli mértékben sérti. Mert azonkívül, hogy az ügynököktől, a besúgóktól viszolygok, mint mindenki, nem tudomásul venni, hogy ezeket az embereket szintén eltiporták – saját közreműködésükkel és erkölcsi hibáikkal együtt –, s az eltiprókkal szemben az ellenszenvünk oly halovány, oly gyöngécske, mint amilyen, ebben saját értelmiségi generációnknak és egész társadalmunknak súlyos, komoly hibái vannak."

Eckstein-Kovács Péter és Könczei Csilla azért bírálták a vendéget, mert szerintük túlságosan elméleti síkra terelte a beszélgetést, s keveset szólt a konkrétumokról, saját egykori romániai tapasztalatairól. Selyem Zsuzsa a szekusok és besúgók viszonyát taglaló értékeléssel szállt vitába. A vendég azonban hajlíthatatlan maradt. – Az erkölcsi felelősségből több jut annak, akinek nagyobb volt a hatalma. Morális szempontból fontos megtartani a józan arányokat – mondta. Majd hozzátette: hierarchiát kellene felállítani a bűnök tekintetében. Közben elismerte, hogy pszichológiailag a barátaink árulása nehezebben elviselhető, mint ellenségeink rémtettei.

Az igazi vita azonban a Tranzit Alapítvány és a Láthatatlan Kollégium által szervezett beszélgetés befejezése után, a Tranzit Ház udvarán következett, ahol többen is vitatták Tamás Gáspár Miklós azon véleményét, miszerint súlyosabb erkölcsi felelősség terheli a rendszer vezetőit és működtetőit, mint pedig az egykori besúgókat. Az ellenérvek egyike az volt, hogy az egyházakban éppen ez a fajta magatartás akadályozta meg a katarzist, hogy a korábbi rendszerrel együttműködő egyházi vezetők is azt hangoztatják: sokkal kisebb a felelősségük, mint az őket beszervező tartótiszteknek vagy éppen titkosszolgálati vezetőknek.

A késő esti órákban úgy tűnt, álláspontja megváltoztatására egyik félnek sem sikerült rábírnia a másikat.

T. Sz. Z.

vissza az elejére


Magyar Örökség-díj a Kolozsvári Református Kollégiumnak

(2. oldal)

Szombat délelőtt Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében nyújtották át Székely Árpád igazgatónak a Magyar Örökség-díjat. Ezt az elismerést, amely egy oklevélből és egy jelvényből áll, évente négy alkalommal adják át. Esetenként hét-hét díjat osztanak ki kulturális műsor keretében. Idén a művészi műsort a kollégium énekkara szolgáltatta. A Magyar Örökség és Európa Egyesület ugyanis így kívánta elismerni a 450 éves erdélyi református iskolahálózat létét és fontosságát.

Székely Árpád iskolaigazgató a Szabadságnak a következőket nyilatkozta: „A Kolozsvári Református Kollégium volt az egyetlen anyaország határain kívüli intézmény a szombati díjazottak közül. Az iskola több mint negyven tagú kamarakórusát két tanár kolléga is elkísérte: Szilágyi Gizella magyar- és Gombár Beáta némettanár. A tapsokból ítélve elmondhatom: a kollégium kamarakórusa újból kitett magáért. Mádl Dalma asszony, az ünnepség fővédnöke külön gratulált a kórus teljesítményéhez. „Repertoárunk az alkalomhoz illő volt: magyar szerzők műveiből válogattam" – közölte az igazgató, aki szerint a díj, jelképessége mellett, pozitívan befolyásolja majd a tanintézet sorsát, s talán az épület helyreállításában is segíthet.

A díjat Veres-Kovács Attila, a Magyar Örökség-díj Bírálóbizottságának tagja adta át, aki egyben a Királyhágó-melléki Egyházkerület lelkésze. Az ünnepségen jelen volt az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, dr. Pap Géza és az egyházkerület főgondnoka, Tonk István – tudtuk meg Székely Árpádtól.

A díjat Farkas Balázs, Fekete György és Makovecz Imre javaslatára a Magyarországért Alapítvány kuratóriuma hozta létre 1995-ben. A bizottság elnöke 2000-ig Mádl Ferenc, 2000-től pedig Hámori József lett. A Magyar Örökség-díj gondozását 2003-tól a Magyar Örökség és Európa Egyesület vette át. A díj azon magyar intézményeknek, csoportoknak adható, akik tevékenységükkel hozzájárultak a magyar kultúra, gazdaság, sport, tudomány, azaz a magyar társadalom erkölcsi, szellemi felemeléséhez. Ezek együttesen alkotják a Magyarság Szellemi Múzeumát. Erdélyből az évek során mások mellett hasonló elismerésben részesültek: Báthory István Elméleti Líceum (2005), Böjte Csaba és az általa vezetett Dévai Magyarok Nagyasszonya Kollégium (2002), Szabó T. Attila (1996), Tőkés László (1999).

NAGY-HINTÓS DIANA

vissza az elejére


Amerikai vendégek a nyári hangversenysorozat nyitóestéjén

(2. oldal)

Barokk zenével startolt szombat este 7 órakor a nyári hangversenysorozat a Farkas utcai református templomban. A kamaraesten főleg amerikai vendégek léptek fel, köztük: John McElroy (trombita), Patrick Rafferty és Szász Dániel (hegedű). Közreműködött Gabriel Pozdărescu (trombita), a kolozsvári Transilvania Filharmónia tagja, valamint a zeneakadémia tanársegéde. A kíséretet Amalia Goje (orgona) látta el. A műsoron G. Torelli-, J.M. Leclair-, G.F. Haendel-, J.S. Bach-, J. Loeillet-, T. Albinoni-, P. Franceschini-, G.P. Telemann-, és F. Manfredini-művek szerepeltek.

John McElroy szép tónusáról már a nyitószámban, Torelli D-dúr trombitaversenyében meggyőződhettünk, ám lámpalázán alig tudott uralkodni, s talán ennek tudhatóak be apró ritmikai pontatlanságai, megingásai. A két hegedűre írt Leclair-szonátát Patrick Rafferty és Szász Dániel előadásában hallgathattunk meg. Szász nagyszebeni születésű, a kolozsvári zeneiskola volt diákja, jelenleg az Alabama Szimfonikus Zenekar hangversenymestere, aki rendszeresen visszajár koncertezni Erdélybe. A barokk művek „gyöngyöző" futamainak előadása ma is kihívást jelenthet a hangszereseknek, ám mindkét hegedűs „kiállta a tűzpróbát" csodálatosan szép, muzikális, mívesen kidolgozott produkcióval örvendeztetve meg a kissé gyér számú közönséget, aki viszont spontán tapssal köszönte meg a kiváló teljesítményt. A szintén két hegedűre írt Telemann-szonátában pedig nem csak virtuozitásukról, hanem játékosságukról is tanúbizonyságot tettek. Gabriel Pozdărescu már a kiforrott előadóművészek közé tartozik: megfontolt s magabiztos előadásmód, muzikalitás és technikai tökéletesség jellemezte előadásmódját. Érdekesnek tűntek a két trombitára írt darabok is, valamint az utolsó műsorszám, amikor a hegedűk a trombitákkal „keltek versenyre". Amalia Goje, aki alig „heverhette ki" keddi vizsgahangversenyének izgalmait, igyekezett mindvégig hű kísérője lenni a hegedűsöknek és a trombitásoknak.

NAGY-HINTÓS DIANA

Az oldalt szerkesztette: Ördög I. Béla

vissza az elejére


Vélemény


Az elnök és az értelmiség

(3. oldal)

„Gyakran felmerül bennem a kérdés: miben gyökerezik azoknak az értelmiségieknek a csodálata, akik elkötelezték magukat Traian Băsescu mellett? Természetesen mindenkinek joga van hódolni egy politikusnak, e mögött pedig nem kell feltétlenül mögöttes szándékokat – anyagi vagy szakmai érdekeket – keresni. Meg aztán ott van az ártatlanság vélelme is. Sokáig töprengtem azon: vajon hogyan sikerült az elnöknek maga mellé állítani neves értelmiségieket. Ezek ugyanis nem tekinthetők naivaknak. De vajon mennyire tekinthetők ártatlanoknak?" – töpreng el Renate Weber az Observator Culturalban megjelent cikksorozatában. Az ismert jogász kis ideig maga is Traian Băsescu közeli munkatársai közé tartozott, végül azonban jobbnak látta, ha megválik elnöki tanácsosi tisztségétől.

„Elismerem: Traian Băsescu nagy hatással van azokra is, akik nem tartoznak közvetlen ismerősei körébe. Energikus, magabiztos, erőt sugalló fellépése, közvetlen stílusa, vagy az a mód, ahogy rád néz, nevet, mindenkit magával ragad. Nem is csoda, hiszen alapjában véve mindegyik populista politikus karizmatikus egyéniség, aki bűvöletbe ejti hallgatóságát. Egyeseknek sikerült kilépni bűvköréből, megőrizni kritikai szemléletmódjukat, és továbbra is felfedni kétszínű, antidemokratikus megnyilvánulásait, mások viszont feltétlen követőivé válnak.

Nem csak stílusával, hanem a különböző kezdeményezéseivel az elnöknek sikerült megnyernie a román elit tekintélyes részét, közülük sokan elvakult támogatóivá váltak. Ezeket az értelmiségieket elítélni vagy megvádolni azzal, hogy „felsorakozásuk" mögött alantas célok húzódnak meg, nem csak sértés, hanem azt a látszatot is keltené, mintha nem rendelkeznénk velük szemben megfelelő ellenérvekkel" – írja Weber, aki épp ezeknek az érveknek a felsorakoztatására vállalkozik.

A volt elnöki tanácsos szerint sokan azért gondolják úgy, hogy Traian Băsescunak meghatározó szerepe lehet a román politikai élet megújhodásában, mert az elnök nevéhez fűződik 1 300 000 szekusdosszié átkerülése a CNSAS-hoz. Elítélte ugyanakkor a kommunizmust, kiállt az egyéni választókerületek bevezetése mellett, legújabban pedig elkötelezett híve az átvilágításnak, a kommunista nómenklatúra marginalizálásának. Ehhez jön még Băsescu ádáz harca az oligarchákkal, mogulokkal.

Weber belátja: ezek a témák 1989 óta foglalkoztatják a társadalmat, elsősorban a román elitet, megoldatlanságuk sok frusztrációhoz vezetett, és ami még fontosabb, nagymértékben befolyásolta politikai életünket. „Ezek a kezdeményezések tehát igenis megalapozottak voltak. Az államfőnek viszont az az »érdeme«, hogy felismerte: mikor időszerű, mikor áll érdekében ezeket a témákat – amelyeket különben hosszú ideig ellenzett – bedobni a köztudatba. Azok, akik áttértek az elnök táborába, nem figyeltek fel, vagy pedig éppenséggel szemet hunytak az elnök kétszínűsége fölött. Amikor pedig ez nyilvánvalóvá vált, az volt a cinikus válasz, hogy nem az indítékot, hanem a pozitív következményeket kell nézni. Személy szerint nem hiszem, hogy lehet úgy tisztogatni, hogy közben mindent beszennyezel, vagy hogy be lehet a demokráciát vezetni antidemokratikus eszközökkel" – fogalmaz az emberi jogi szakértő.

Itt van például a szekusdossziék ügye. Weber emlékeztet: iratcsomók több kilométer hosszú sora került át a CNSAS-hoz, fontos adatokat szolgáltatva arról a korról, amelyben éltünk, és amelynek következményeit még mindig érezzük. „Be kell vallanom, engem legjobban éppen azok a dossziék (többezer, tízezer?) érdekelnek, amelyek megmaradtak a SRI és a SIE birtokában. Meggyőződésem, hogy ezek nagyon fontos adatokat tartalmaznak a román politikai, társadalmi és gazdasági életre vonatkozóan, és hogy ezeknek titkosítása sok esetben nem indokolt. Addig, amíg ezek nem kerülnek nyilvánosságra, ez az egész átvilágítás csak afféle hatásos színjáték", vélekedik Renate Weber.

A PD-nek érdeke a válság hangoztatása
A volt elnöki tanácsos elemzésében úgy vélekedik: a politikai válság fogalmát a demokrata, illetve a liberális-demokrata politikusok hintették el, és természetesen Mircea Geoană, no meg Traian Băsescu. Mindezt anélkül, hogy valamelyikük elmagyarázta volna, miben is áll ez. Weber szerint a válság „tudatosítása" azért fontos, hogy indokoltak legyenek az előrehozott választások.

„Nem a válsággal, hanem az instabil belpolitikai helyzettel kell szembenéznünk, ez pedig minden olyan kormány esetében érthető, amelynek nincs megfelelő parlamenti támogatása. A megoldás egy olyan többség létrehozása, amely biztosítja a stabilitást. Bizonyos esetekben a kisebbségi kormány nem is olyan ártalmas alternatívája a többségi kormány diktatúrájának, és lehetővé teszi, hogy az ellenzék is markánsan hallassa hangját. Csak akkor beszélhetünk válságról, és indokoltak az előrehozott választások, ha a parlamenti többség létrehozására tett kísérletek csődöt mondtak", hangoztatja Renate Weber.

A volt tanácsadó szerint a PD nyilván azért ragaszkodik az előrehozott választásokhoz, mert a közvélemény-kutatásokban – jelenleg – vezető helyen áll. Képtelenek azonban felismerni, hogy mi is az igazi gondjuk. Ez pedig az identitásukban keresendő: ahogy, és amilyen körülmények között a PD jobboldali párttá vált. „Sem a PD-nek, sem a PLD-nek nincs saját ideológiája, ha csak a Valeriu Stoica fanyelven megírt szövegeit nem tekintjük annak. A két párt nem a saját, hanem Traian Băsescu szavazóival dicsekedhet. Ezek a voksok többnyire proteszt szavazatok, amelyek rendszerint jönnek-mennek. Ezért is próbálkoznak a demokraták oly kétségbeesetten az előrehozott választások kiírására", vélekedik Weber, aki szerint identitásgondokkal küszködik a PSD is.

„Nem elég Che Guevarás pólókat húzni néhány fiatalra, hanem hangsúlyos szociáldemokrata ideológiát is ki kell dolgozni ahhoz, hogy az egyre inkább leszakadozó tradicionális támogatók mellé újabbakat szerezzenek. Erre a megújhodásra jó esélye lett volna a PSD-nek ellenzékben, de nem használta ki ezt a lehetőséget. Ehelyett a tűzzel játszott: úgy akart politikai tőkére szert tenni, hogy hol Băsescu mellett foglalt állást, hol szembefordult vele."

Ami pedig a liberálisokat illeti, ebben a túlélési küzdelemben teljesen elfelejtették, mennyire törékeny is a támogatottságuk. „Ezért vélem úgy, hogy a román politikai elit reformja nem csak a képviselőgárda kicserélődéséhez kell hogy vezessen, hanem együtt kell járnia a pártok identitásvállalásával is. Ez az egész reform kudarcba fullad, ha a politikai színtér valamennyi aktora – a baloldalról kezdve a szélsőjobbig – nem vállalja fel ideológiáját, és nem teszi világossá választói előtt politikai programját", írja a cikksorozatában a jogász.

Băsescu kapkod, rögtönöz
Az elnök egykori tanácsadója értetlenséggel figyeli Băsescunak a referendum utáni lépéseit. Valahogy nem áll össze a kép arról, hogy mit is akar az államfő – mondja. „Az a Băsescu, aki bebizonyította, hogy jól tudja keverni a lapokat, most mintha aduk nélkül maradt volna. Az a támadó agresszivitás, amit különben már megszokhattunk nála, nem más, mint a deffenzívába került politikus leple", írja. Weber szerint ez az ide-oda kapkodás, improvizáció érhető tetten a cotroceni-i konzultációkban is. Senki nem gondolhatta, hogy Băsescu szándéka komoly, ami a D.A. Szövetség újraélesztését illeti, hiszen az elmúlt két és fél évben mindent megtett az együttműködés ellehetetlenítéséért, ideértve a liberális párt szakadását, a PLD létrehozását is. Az, aki így viselkedik, vagy komolytalan, vagy valami rejtett célja van. Például el akarja játszani a választók előtt a békeszerető vezető szerepét. De sem a PD, sem Băsescu nem szorul arra, hogy a D. A. felélesztésének gondolatát használja fel népszerűség-hajhászás céljából. Akkor talán jelzés a liberálisok felé, hogy hatalmon maradhatnak, ha feláldozzák Tăriceanut? Weber nem zárja ki ezt a lehetőséget sem. Emlékeztet azonban arra, hogy a cotroceni-i konzultációk egybeestek az amerikai nagykövetnek a PSD-nél tett látogatásával. Így már érthetőbb, Băsescu minden bizonnyal feléjük akarja eljátszani a békeszerető, stabilitást kereső elnök szerepét. Ha pedig az amerikaiak véleménye fontos az elnök számára, akkor továbbra is kritizálni fogja a kormányt, de azért ügyelni fog arra, hogy a PSD lehetőleg ne nyújtson be bizalmatlansági indítványt, és a Tăriceanu-kormány ne bukjon meg a 2008-as választásokig, összegez Weber.

Sz. K.

vissza az elejére


Egy átalvatlan éjszaka gyümölcse

(3. oldal)

MOLDOVÁN ÁRPÁD ZSOLT

Németország hat hónapos EU-elnöksége és az azt lezáró hétvégi brüsszeli csúcstalálkozó minden eddiginél fordulatosabbra, izgalmasabbra sikeredett. Berlin már az év elején azzal a deklarált szándékkal lépett hivatalba, hogy új lendületet adjon a megbicsaklott európai integrációnak, prioritásként nevesítve meg a tizennyolc országban népszavazás vagy parlamenti voksolás útján elfogadott, de Hollandiában és Franciaországban elutasított európai alkotmány életre keltését. A színfalak mögötti tárgyalások eredményeként sikerült az átkeresztelt „reformszerződés" mellé állítani mind az euroszkeptikusokat, mind az integrációpártiakat, és úgy tűnt, hogy a kompromisszumos szövegről mindössze a tagországok képviselőinek aláírása hiányzik. Igen ám, de míg hónapokon keresztül győzködték a régebbi tagországokat, addig negligálták az újonnan csatlakozottak – közülük is kiemelten a lengyelek – érdekeit. Így nem érhetett senkit meglepetésként, hogy a direkt, szókimondó és hagyományos diplomáciai érzékkel nem rendelkező Kaczynski fivérek kevéssel az EU-csúcs előtt bejelentették: a reformszerződés jelen formában országuk érdekei ellen szól, nem hajlandók aláírni.

Ebből a patthelyzetből indult múlt csütörtökön az EU-csúcs. Az első nap egyeztetéseinek egyértelmű következtetése volt, hogy a lengyeleket nem lehet átkényszeríteni a többi huszonhat állam oldalára, nagyon finom diplomáciai érzéket, zsarolást, szép szót kell bevetni. Jelentkező erre a hálátlan feladatra több is akadt: házigazdai kötelességből Angela Merkel német kancellár, hivatalból José Manuel Barroso EB-elnök, zsigerből pedig Nicolas Sarkozy francia elnök. Az áttörés végül harminchat órás maratoni vita után szombat reggelre született meg, és az európai politizálásra jellemző kompromisszumos eredményt hozott. S nem is lehetett másféle, hiszen a 27 tagállamban élő 450 millió lakos érdekeit közös nevezőre hozni csak akkor volt esély, ha a felek készeknek mutatkoztak arra, hogy a másik számára létfontosságú kérdésekben engedjenek.

Az előreláthatóan 2009-ben életbe lépő reformszerződés több olyan elemet tartalmaz, amely lehetővé teszi, hogy a múlt század közepén eredetileg hatállamosra tervezett struktúra a továbbiakban gördülékenyen működjön. Fontos eleme az egyezségnek, hogy megerősödik az Európai Parlament pozíciója, sokkal nagyobb befolyást szerez a közösségi döntéshozatalban. A legfontosabb vitatott kérdésben, a szavazati rendszer reformjában nagymértékű engedményeket tettek Lengyelországnak, elfogadva, hogy a kettős többségi (tagállamok számát és ezek lakosságarányát egyaránt figyelembe vevő) döntéshozatali rendszer csak tíz év múlva, 2017-ben váljon véglegesen hatályossá. Fontos eleme ugyanakkor, hogy létrehozza az EU-elnöki és külügyi főképviselői tisztséget és az aquis részévé teszi az alapvető jogokat biztosító uniós chartát (brit opt-out lehetőséggel). Nem elhanyagolandó részlet az sem, hogy előreláthatóan idén decembertől tovább bővül az EU belső határok nélküli országövezete, a schengeni zóna; az első hírek szerint ez Magyarországot biztosan magában foglalja majd. Romániáról nem tesz említést…

vissza az elejére


Lászlóffy Csaba
Őszülő hajjal, Zilahy Lajos-bestseller-hangulatban

(3. oldal)

A valóság titkos rugóit keresve cselekedeteink olyan világba tévednek (olykor tévelyednek), melyet a tudattalan barlangárnyékai sötétítenek el. Sorsuk kiútját szem elől vesztve, hányszor s hányan megjátszott cinizmussal reagálnak: „Gőzöm sincs, merre írják!" Könnyebb konkrét híradásokat olvasni, mondjuk, a megállapodott New York-i maffiáról, mint húsz-harminc év hőzöngés után megtalálni a nagyapa sírját.

A legtisztább képernyőn is homályos, „nyúlós" sztorik!… A régi szentek a gyermekkor fagyvirágos (ósdi) ablakai mögött gubbasztanak – kinek van kedve és türelme bagolytollukat kiporolni(?); az ösztön homályban bujkál, mint holmi természetellenes sápadtsággal betemetett azték szellem. Az utódokban egyre gyakoribb a hajlandóság kioldani a civilizáció köntösét: naponta százak szállnak alá az ősi sírkamrákba; némelykor, persze, útközben valahol a /műanyag/kötélen fennakad a /mű/tanulság…

Vihar után könnyű szivárvány; ne keress rajta foltokat! Még hogyha olyannak tűnnék is ez a délután, mint egy befülledt néhai országrész (a miénk, ugye?), s te vagy rajta a fi – a hajdani hazáé. Mely elszállt, elúszott, lassan már a fejekből is; hisz annyi évtizednyi kényszerű hallgatás után kevés a szomszéd udvarban égetett szemét szaga.

Jól mondja, aki mondja, miszerint kár kontinensen- vagy földön-túli erőket ébresztgetni s hívogatni, hogy hátha egyszer felénk lebeg még „az elhivatottság szelleme".

Csonkított Koppány?! – Lehajtom inkább cinkos fejem, mely hódolni képtelen, vad besenyők s okos Ajtony között középen keresi a helyem.

(Nemcsak a halánték s a rőt bajusz / – valamit róla is levisz a víz…* / Az éj tükrében az álom lehúz – / őszülnek már a halottaim is.)

* lásd a címet!

Az oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


Sport


TENISZ
Wimbledon
Federer sorozatban ötödször nyerne

(5. oldal)

A selejtezőket követően ma a főtábla küzdelmei is megkezdődnek Wimbledonban a füvespályás tenisz Grand Slam-tornán, amelyen a címvédő és sorozatban négy alkalommal diadalmaskodó Roger Federer újabb bravúrra készül: feltett szándéka, hogy beállítja Björn Borg csúcsát. A legendás svéd teniszező ugyanis 1976 és 1980 között öt alkalommal megszakítás nélkül győzött a szentélyben – a rekordot azonban nem ő, hanem bizonyos Willie Charles Renshaw tartja hat egymás utáni sikeres győzelemmel. A bajuszos angol úr – hosszú fehér pantallóban, tojásra emlékeztető rakettel – 1881 és 1886 között vitte el a pálmát, és három évvel később hetedszer is győzött.

A svájci kiválóság 178 hete megszakítás nélkül vezeti a világranglistát, és sorozatban 48 meccset nyert meg füvespályán. Ennek ellenére nem lesz sétagalopp számára a bajnokság: Rafael Nadal, a spanyol salakkirály éppen két hete foszlatta szét a svájci Grand Slamról szőtt álmait a Roland Garros döntőjében. De azért hozzá kell tenni: Wimbledon nem a spanyol világa, bár ennek ellenére tavaly is eljutott a döntőig.

A két klasszis mellett az amerikai Andy Roddick, az ausztrál Lleyton Hewitt és a szerb Novak Djokovic is eljuthat a csúcsra, de talán kijön végre a lépés a horvát Ivan Ljubicic számára is. A hazaiak szintén bizakodhatnak: az ifjú Andy Murray – aki csak ma dönti el, hogy elhúzódó sérülése miatt indul-e vagy sem – is vitézkedhet a honi zöld füvön. A siker ráférne a britekre: Fred Perry 1936-os diadala óta nyeretlenek a szigetországi teniszezők.

A hölgyeknél többesélyes a kiírás: tavaly Amélie Mauresmo lett a bajnok, ám a francia játékos az idén hullámvölgybe került. Justine Henin viszont bomba formában van, nagyon simán nyert Párizsban, de a füvespálya nem a kedvence. Az orosz Marija Sarapova az utóbbi időben jobbára csak a nyögéseivel fenyegeti legnagyobb riválisait, míg Venus és Serena Williams esetében sosem tudni, hogy milyen hangulatban ragadnak ütőt – ha van kedvük hozzá, nemigen van ellenfelük.

Andrei Pavel (a világranglista 125. helyezettje) és Gallovits Edina (71.) képviseli Romániát a wimbledoni teniszverseny főtábláján a férfi, illetve női egyéni versenyben. Pavel az ATP-n 102. helyezett argentin Juan-Pablo Guzman ellen kezd, míg Gallovits Edina ellenfele a kínai származású amerikai teniszező, a WTA-rangsorban 41. helyet elfoglaló Meilen Tu lesz. Utóbbi hetekbeli eredményei alapján Raluca Ioana Olaru is főtáblára kerülhetett volna, ha benevez a versenyre, ő azonban inkább az érettségi vizsgáira összpontosít ebben az időszakban.

Két magyar versenyző is tagja a legjobb 128-nak, közülük a selejtezőket sikerrel vett Szávay Ágnes (70.) mondható szerencsésebbnek, ő ugyanis a világrangsorban 98. helyen álló cseh Eva Birnerová ellen kezd. Kemény dió előtt áll viszont Czink Melinda (133.), aki a füvespályás Grand Slam 6. kiemeltje, a világranglistán is hatodik helyen álló szerb Ana Ivanoviccsal mérkőzik.

vissza az elejére


LABDARÚGÁS
Hagi visszatért a Steaua-hoz

(5. oldal)

Gheorghe Hagi szíve ismét a Steaua-ért dobog: 17 évvel azután, hogy a Steaua-tól a Real Madridhoz igazolt, visszatért a fővárosi gárdához. A román válogatott egykori játékmestere ma írja alá 2–3 évre szóló szerződését; a szakember Cosmin Olăroiut váltja a kispadon, aki a szaúdi al-Hilalhoz szerződött.

vissza az elejére


Kisebb csoportok a vb-selejtezőkön

(5. oldal)

Az eddigieknél kisebb csoportokban rendezik meg a 2010-es dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőit – döntött szombati, heerenveeni ülésén a kontinentális szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsága. A határozat szerint a csapatokat nyolc hatos és egy ötös csoportba sorolják, az első helyezettek automatikusan továbbjutnak, míg a nyolc legjobb csoportmásodik pótselejtezőn vívhatja ki az indulás jogát. Európából összesen 13 válogatott vehet részt a vb-n. A 2006-os vb előtt három hétfős, valamint öt hatfős csoportot alakítottak ki.

Az ülésen arról is döntött a végrehajtó bizottság, hogy már a jövő évi, osztrák–svájci közös rendezésű Európa-bajnokságon bevezeti a vértesztet a doppingellenőrzések során. A 16 résztvevő együttes játékosait edzésen és a mérkőzések után is ellenőrzik.

vissza az elejére


Zéró tolerancia

(5. oldal)

Az UEFA azt is eldöntötte, hogy a kontinens valamennyi pályáján rasszista lelátói provokáció esetében azonnal félbe kell szakítani a mérkőzéseket: az európai szövetség zérótoleranciát hirdetett a rasszizmussal szemben.

Végezetül az UEFA törölte az Eb-selejtezők A csoportjából az azeri–örmény mérkőzéseket, mert a két ország nem tudott megállapodni egymással a találkozók helyszínéről. Az örmények azt szerették volna, ha a hagyományos módon kerül sor a meccsekre, az azeriek ezzel szemben nem vállalták az örményországi meccset, és azt próbálták elérni, hogy mindkét mérkőzést semleges helyszínen rendezzék meg, amivel a másik fél nem értett egyet.

ARGENTIN JÁTÉKOST IGAZOLT A CFR
A Kolozsvári CFR 1907-nél folytatja pályafutását az argentin Cristian Gaston Fabbiani. A támadó öt éves szerződést írt alá a CFR-rel, amelynek elnöke, Iuliu Mureşan elmondta: a napokban még egy argentin játékos érkezhet.

DORTMUND: LÉKÓ DÖNTETLENNEL KEZDETT
Lékó Péter döntetlennel kezdte szereplését a dortmundi sakk szupertornán: a sötét bábukat vezetve a 29. lépésben egyezett meg a mindössze 16 éves norvég Magnus Carlsennel.

Eredmények, 1. forduló: Magnus Carlsen (norvég, 2693 Élő-pont)–Lékó (2738) döntetlen, Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2772)–Viswanathan Anand (indiai, 2786) döntetlen, Boris Gelfand (izraeli, 2733)–Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2679) döntetlen, Sakrijar Mamedzsarov (azeri, 2757)–Arkadij Naiditsch (német, 2654) 1–0.

Lékó lapzártakor Anand ellen játszott.

vissza az elejére


MOTORSPORT
Marişca nyerte a Kolozsvár Ralit

(5. oldal)

A Bogdan Marişca–Sebastian Itu kettős nyerte a kétnapos Kolozsvár Ralit.

A versenyzőknek a két nap alatt összesen 8 különpróbán kellett bizonyítaniuk vezetői képességeiket Kolozsváron és környékén. Dolgukat előbb megnehezítette a szombat délelőtti borús, esős idő, amely a kolozsváriak, végül a győzelmet megszerző duó orra alá is borsot tört: az első próbán kipördültek, és ezzel értékes másodperceket vesztettek. A nap végére ennek ellenére Mitsubishi Evo 9-esükkel már közel egy percet vertek rá a mezőnyre, majd a vasárnapi két megmérettetést követően magabiztosan nyerték a ralit, tovább növelve előnyüket az összetett pontversenyben. A dobogó második fokára Dan Gârtofan és Adrian Berghea, a harmadikra Alexandru Piţigoi és Csomortáni Botond állhatott fel; a bajnoki pontversenyben Marişca 46 ponttal vezet a 37 pontos – Kolozsváron 4. – Marco Tempesta és a 30 pontos Gârtofan előtt.

vissza az elejére


Talmácsi műszaki hiba miatt kiesett

(5. oldal)

A negyedik helyről rajtoló Talmácsi Gábor műszaki hiba miatt – hat körrel a zárás előtt – kiesett a gyorsaságimotoros-világbajnokság idei nyolcadik futamán, a Brit Nagydíjon.

Talmácsi a rajt utáni körökben visszacsúszott a 10. helyre, de lassan visszaküzdötte magát az élbolyba: 11 körrel a futam vége előtt a 4. helyen robogott. Hamarosan azonban motorja lassulni kezdett, neki pedig nem maradt más választása, minthogy feladja a versenyt. A 125 köbcentisek között összetettben eddig éllovas magyar ezzel visszacsúszott a második helyre, vezet a spanyol Hector Faubel. A viadalt az olasz Mattia Pasini nyerte a japán Tomojosi Kojama és Hector Faubel előtt.

A 250 köbcentisek versenyében Tóth Imre (Aprilia) a 15. lett, ezzel megszerezte első pontját a 250-esek között.

FÉRFI KÉZILABDA EB: EGY CSOPORTBAN A MAGYAROK

A VILÁGBAJNOK NÉMETEKKEL

A magyar férfi kézilabda-válogatott a világbajnok Németországgal, a legutóbbi kontinensvetélkedőn a második helyen végzett Spanyolországgal, továbbá Fehéroroszországgal került egy csoportba az Európa-bajnokság csoportkörének sorsolásán. Az Eb-t jövő január 17-e és 27-e között rendezik Norvégiában, a négy négyes csoportból a legjobb három-három jut tovább a középdöntőbe.

vissza az elejére


Henry a Barcához szerződött

(5. oldal)

A nyári átigazolási szezon eddigi legnagyobb szenzációját jelentő megállapodását hozta nyilvánosságra szombaton a spanyol média. Thierry Henry ezt követően megerősítette a híresztelést, amely szerint aláírt a katalán labdarúgócsapathoz: „Hétfőn még át kell esnem az orvosi vizsgálaton, de igaz a szóbeszéd, valóban Barcelonában folytatom, négy évre írtam alá" – mondta a L’Equipe című sportnapilapnak.

A katalán klub állítólag 24 millió eurót fizet az Arsenalnak a világbajnok 29 éves francia csatárért, aki 1999 óta futballozott Londonban, ahol Arsene Wenger vezetőedző kezei alatt Európa egyik legveszélyesebb csatárává vált. A nyolc idény során 364 mérkőzésen 226 góllal segítette együttesét, az „ágyúsok" minden időkbeli gólkirálya lett. Két bajnoki címet és egy FA Kupa-sikert gyűjtött be, de sem UEFA, sem pedig BL-trófeát nem emelhetett a magasba.

Henry távozásában a tréner személye volt a döntő, ugyanis a szakember jövője bizonytalanná vált, miután jóbarátja, David Dein alelnök lemondott posztjáról. „Életem legnehezebb döntése volt" – fogalmazott a világ- és Európa-bajnok játékos, aki játéka, történelme és stadionja miatt választotta az FC Barcelonát.

Az oldalt szerkesztette: Balázs Bence

vissza az elejére


Mozaik


Egy perc derű

(6. oldal)

Hazamegy a szófukar ember, és kérdezi a feleségétől:
– Ebéd? Gyerek?
Az asszony ugyanúgy válaszol:
– Pörkölt. Kanyaró.

vissza az elejére


MOZI

(6. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – A játszma folytatódik – amerikai. Vetítés. 13, 15.30, 18, 20.30, 23; kedvezménnyel: 13, 23.

GYŐZELEM – Tini Nindzsa Teknőcök – amerikai. Vetítés: 14, 16, 18. A 23-as szám – amerikai. Vetítés: 20, 22.

MŰVÉSZ – A királynő – angol. Vetítés. 14.30, 17, 19.30, 22; kedvezménnyel: 14.30 és 17.

DÉS

MŰVÉSZ – Pókember 3 – amerikai. Vetítés: 16.30, 19; péntek, szombat, vasárnap 21.30 órától is, kedvezménnyel.

SZAMOSÚJVÁR

BÉKE – Füstölgő Ászok – amerikai. Vetítés: június 22–24.: 17, 19, 21; kedvezménnyel 21.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – The Good Shepherd – amerikai. Vetítés: 16, 19, péntek, szombat, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel: 16.

DACIA B-TEREM – Kiscsávó – amerikai. Vetítés: jún. 22–24.: 17, 19.30.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – Mr. Bean vakációja – amerikai. Vetítés: 17, 19.30; péntek, szombat, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel 17.

SZÍNHÁZ

(6. oldal)

ROMÁN SZÍNHÁZ

Június 28-án, csütörtökön este 7 órakor: Tom Stoppard: Rock’n’ roll. Rendező: Andrei Şerban és Daniela Dima. – Országos bemutató.

vissza az elejére


OPERA

(6. oldal)

MAGYAR OPERA

Június 28-án, csütörtökön este fél 7 órakor: OPERA–OPERETT-GÁLA – évadzáró előadás.

vissza az elejére


ZENE

(6. oldal)

FARKAS U. REF. TEMPLOM

Június 26-án, kedden du. 6 órakor: Wilhelm Schmidts ogonaestje, vizsgahangverseny.

vissza az elejére


HIRDETÉS


ÁLLÁS

(7. oldal)

A hamarosan nyíló Polus és Julius Mall centrumban lévő Tom Tailor divatáru üzleteink üzemeltetéséhez kereskedelemben jártas partnert keresünk! Jelentkezés július 4-e után a e-mail címen, rövid kereskedelmi háttér megjelölésével.

vissza az elejére


BÉRBE AD

(7. oldal)

Központi, 40 négyzetméteres helyiség kiadó cégnek. Telefon: 0744-525130. (0009)

vissza az elejére


KÖSZÖNET

(7. oldal)

Köszönjük mindazoknak, akik
K. JAKAB ANTAL
temetésén részt vettek és együttéreztek a GYÁSZOLÓ CSALÁDDAL. (0002)

vissza az elejére


GYÁSZHÍR

(7. oldal)

Mély fájdalommal tudatom, hogy szeretett édesanyám,
PAUER ÉVA JULIANNA
szül. BUGARIN,
2007. június 21-én, 62 éves korában tragikus körülmények között elhunyt. Budapesten, a Rákoskeresztúri Temetőben helyezzük örök nyugalomra 2007. június 29-én, 14.30 órakor. Emléke szívünkben örökké élni fog. PAUER ANDRÁS.

vissza az elejére


RÉSZVÉT

(7. oldal)

Fájó szívvel búcsúzunk jó barátnőnktől,
PAUER ÉVIKÉTŐL.
Őszinte részvéttel osztozunk gyászolói bánatában. A BAIN CSALÁD ÉS ÁGOSTON-CSÁSZÁR ISTVÁN.

vissza az elejére


Napirenden


Hírek röviden

(8. oldal)

• Ioan Cindrea PSD-képviselő vasárnap sajtótájékoztatón kijelentette: a szociáldemokraták felkérik a kormányt, hogy szerdáig mutassa be álláspontját a nyugdíjtörvénnyel kapcsolatban, és a választól függően a szociáldemokraták csütörtökön benyújtják a bizalmatlansági indítványt.

• Az RMDSZ Bihar megyei képviselőinek tanácsa a hét végén eldöntötte, szeptember 17. és 23. között referendumot szervez annak megállapítása végett, hogy a magyar közösség elégedett-e vagy sem azzal, ahogyan vezetői képviselik. A magyar szavazóknak, attól függetlenül, hogy tagjai-e vagy sem a szövetségnek, a következő kérdésre kell választ adniuk: „Egyetért-e az RMDSZ Bihar megyei szervezetének politikájával?" Kiss Sándor megyei elnök szavaiból arra lehetett következtetni, szeretné, ha kezdeményezését valamennyi RMDSZ-szervezet követné.

• Borbély László fejlesztési miniszter szombaton kijelentette, tiszteletben tartja az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének azon döntését, hogy más jelöltet támogat a polgármesteri tisztségre. Péntek este, a helyi szervezetben tartott szavazáson Csegzi Sándor, aki második mandátumát tölti a város alpolgármestereként, 23 szavazatot kapott, Borbély azonban csak 20-at.

• Smaranda Enache, a Pro Europa Liga társelnöke szombaton, a marosvásárhelyi Bernády György Alapítvány által szervezett Nemzeti kisebbségek az EU-ban című szemináriumon kijelentette: az egykamarás parlamentből a kisebbségek majdnem teljes egészében hiányozni fognak. Leszögezte: „csökkent a tisztelet a nemzeti kisebbségek iránt". Eközben Románia az egyetlen EU-tagország, amelynek elnökét az Országos Diszkriminációellenes Tanács elmarasztalta azt követően, hogy az államfő „büdös cigánynak" nevezett egy újságírót. A roma közösség megsértésével, az államfő további hasonló megnyilvánulásokat támogat, mint például az antiszemita vitákat, és bizonyos szervezetek intoleráns viselkedését, mondta.

• A szombat esti vihar következtében Beszterce-Naszód megyében is 14 településen szakadt meg az áramszolgáltatás. A meteorológusok a következő napokra is viharokat és kánikulát ígértek. A múlt heti hőhullám országos szinten 22 ember életét követelte.

• Lemondott tisztségéről Dorina Mangra, a kolozsvári Transilvania Filharmónia igazgatója. Helyét ideiglenesen Livia Pece aligazgató tölti majd be.

vissza az elejére


Kettős ünnep: emlékműavatással egybekötött cseresznyemajális

(8. oldal)

Emlékműavatással egybekötött cseresznyemajálisra került sor tegnap a Beszterce-Naszód megyei Magyardécsén. A cseresznyetermesztéséről híressé vált falu központjában, a református templom közvetlen szomszédságában Árpád fejedelem halálának 1100 éves évfordulója alkalmából trachitkőből készült emlékoszlopot avattak. Buczkó József Magyardécse testvértelepülése, Újfehértó múzeumigazgatója avatóbeszédében röviden ismertette Árpád vezér életét és honalapításának történetét. Elmondta: ez az obeliszk a Hargita hegységből származó legkeményebb kőből van kifaragva, és Török János kőfaragómester alkotása. Hozzátette: ez az oszlop legyen jelképe annak, hogy a mi együvé tartozásunk legalább olyan szilárd, mint a Hargita köve. Tóth András Újfehértó polgármestere is köszöntötte az egybegyűlteket. Az általa vezetett település önkormányzata döntött úgy, hogy ezt az emlékművet Erdélyben állítják fel. – A nagytestvér továbbra is támogatja a kistestvért – mondta további támogatásáról biztosítva a falu lakóit. Ezt követően Joó János Magyardécse polgármestere szólt az ünneplőkhöz. – Őseink 114 esztendeje ünnepelték meg először a cseresznyeszüretet – mondta. Mi ezt a hagyományt szeretnénk tovább folytatni. Ez az adomány fokozza az idei majális ünnepi hangulatát, valamint erősíti a magyarságtudatot, az együvé tartozás érzését. Tánczos Barna államtitkár, a rendezvény meghívottja beszédében kifejtette: amikor Árpád vezér hont alapított, tudatosan választotta ezt a helyet otthonául. Az a feladatunk, hogy ezt a hont megtartsuk. Minden áldozatot meg kell hoznunk, azért, hogy itthon maradhassunk legalább még 1100 évig – fejezte be. Az ünnepi istentisztelet és emlékműavatás Kiss György Árpád fejedelem című versével és a Himnusz eléneklésével zárult. Ezt követően az iskola udvarán kezdődött a kulturális műsor, amelyet Joó János polgármester és Tánczos Barna államtitkár nyitott meg. Felléptek a Kolozs és Beszterce-Naszód megyei néptánccsoportok, valamint az újfehértói testvértelepülés mazsorett- és néptánccsoportja, annak énekesei. Az idei cseresznyemajálist este bál és tűzijáték zárta.

D. I.

Az 1-es, 8-as oldalt szerkesztette: Tibori Szabó Zoltán