Tovább épül-szépül a bonchidai Bánffy-kastély
Őfelsége Margaréta hercegnő védnökséget vállalt

(1. oldal)

Őfelsége Margaréta hercegnő és Radu de Hohenzollern-Veringen látogatásáról a vendégkönyv is tanúskodik

A bonchidai Bánffy-kastélyban augusztus 11-én, pénteken újabb örvendetes eseményre került sor: Őfelsége Margaréta királyi hercegnő elvállalta a Bonchidai Nemzetközi Építettörökség-Felújító Szakképző Központ védnökségét. Az eseményen jelen volt férje, Őfelsége Radu de Hohenzollern-Veringen herceg is. Ugyanakkor leleplezték egy barokk istállókapu helyreállított ívét, ami után őfelségéék egy-egy tölgyfacsemetét ültettek el a kastély főépülete elé. (Részletek a 7. oldalon)

vissza az elejére


Frunda: Csak a szavazók ítélkezhetnek a politikusokról

(1., 5. oldal)

Jogilag nem vonhatók felelősségre azok a politikusok, akikről megállapítják, hogy másoknak ártva, együttműködtek a kommunista hatalmat kiszolgáló Szekuritátéval, noha korábban ennek ellenkezőjét vallották, jelentette ki tegnap Frunda György, az RMDSZ szenátora, aki hozzátette: őket csak a szavazópolgárok „büntethetik meg" a következő választásokon.

A legutóbbi parlamenti választások előtt minden törvényhozónak nyilatkozatot kellett tennie arról, hogy együttműködött-e az egykori Szekuritátéval, vagy sem. Ennek kapcsán nyilatkozott Frunda marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján, kifejtve, hogy szerinte még akkor sem vonhatók felelősségre a politikusok, ha az átvilágító bizottság egyik következő döntése esetleg szöges ellentétben áll egy törvényhozónak az ártatlanságáról szóló, saját felelősségre írt korábbi nyilatkozatával. A jogászpolitikus szerint a jelenlegi Büntetőtörvénykönyv büntetőjogi eljárás indítására nem nyújt lehetőséget ilyen esetben, ugyanis a hamis nyilatkozattételnek jogi következményekkel kell járnia a Btk. szerint. A politikusok múltjára vonatkozó saját felelősségre írt nyilatkozatuk esetében pedig erről nem beszélhetünk – állapította meg Frunda.

A tegnap nyilvánosságra került annak a 29 politikusnak a listája (a keretes anyag), akikről a titkosszolgálatoktól az elmúlt hetekben újabb dossziék érkeztek a Szekuritáté Irattárát Tanulmányozó Bizottsághoz (SZITOB). A Gândul című napilap által közölt neveket tegnap Cazimir Ionescu, a SZITOB szóvivője nem erősítette meg, mivel a törvény tiltja, hogy a jelenleg vizsgált ügyekről adatokat szolgáltassanak, ugyanakkor megállapítható, hogy az elmúlt napok kiszivárogtatásainak zöme hitelesnek bizonyult, ezért nagy valószínűséggel teljes mértékben megbízható információkat tett közzé a lap.

Erre abból is következtetni lehet, hogy a tegnap Csendes László, a SZITOB tagja belső ellenőrzést kért az átvilágító testület elnökétől, Claudiu Secaşiutól, hogy ellenőrizze: a szigorúan belső használatra szánt iratot ki bocsátotta a sajtó rendelkezésére. Az intézmény szóvivője egyébként a tegnap elismerte, hogy „a dolgok túllépték az elfogadhatóság határát", ezért a SZITOB intézkedéseket tervez, hogy véget vessen az információ-szotyogtatás gyakorlatának.

E legutóbbi listán a politikusokat több kategóriába sorolták annak függvényében, hogy milyen viszonyuk volt az egykori politikai rendőrséggel.

A megfigyeltek iratcsomójával (dosar de urmărire) rendelkezik az a személy, akinek minden lépését az egykori Szekuritáté nyomon követte. A hálózati típusú iratcsomóval (dosar de reţea) azok rendelkeznek, aki nyilatkozatban vállalták, hogy jelentéseket írnak a politikai rendőrségnek. Ha valakiről megfigyelési dosszié kerül elő, az még nem garancia arra, hogy nem működött együtt a Szekuritátéval, hiszen a titkosszolgálat a megfigyelt személyek egy részét is behálózta. Így például a Gândul szerint Frundának a megfigyelési dossziéja mellett hálózati iratcsomója is előkerült. Csakhogy pusztán egy név szereplése akár hálózati iratcsomón is, nem jelent még bizonyítékot arra, hogy valaki együttműködött a politikai rendőrséggel. Hiszen a Szekuritáté azokról is készíthetett volna ilyen aktát, akikkel kezdeményezték az együttműködést, de ez nem jöhetett létre az illető elutasító válasza miatt.

Az 1999-ben elfogadott átvilágítási törvényben a törvényhozók a politikai rendőrség fogalmát találták ki, hogy az átvilágítók megkülönböztethessék az ártatlan együttműködőket a vétkes kollaboránsoktól. Abból indultak ki ugyanis, hogy egyeseket zsarolással kényszerítettek aláírásra, ők pedig ezután nem írtak másoknak kárt okozó jelentéseket. Ilyen lebuktató információnak számított például annak idején, ha valaki azt jelentette barátjáról, kollégájáról, ismerőséről, hogy külföldiekkel találkozott, rendszerellenes magatartást tanúsított stb.

A helyzetet bonyolítja, hogy az iratok között sincs rend, és az átvilágítók sokszor a megfigyelési dossziékban egyértelműbb, besúgói múltról tanúskodó bizonyítékot találnak, mint a hálózati aktákban. Így jártak például Dan Voiculescuval is, akinek a Felix fedőnév alatt írott jelentései a megfigyelési iratcsomójából került elő. Az inkrimináló bizonyítékok felszínre hozását az is nehezíti, hogy a jelentéseket sokszor nem a besúgó, hanem a besúgott dossziéjában lehet megtalálni.

Az RMDSZ-es vezetők közül eddig mind cáfolták azt a gyanúsítást, hogy együttműködtek volna az egykori politikai rendőrséggel. Korábban Markó Béla, Verestóy Attila és Frunda György is hangsúlyozta, hogy csak megfigyeltek voltak, Borbély László pedig tagadta, hogy aláírt volna nyilatkozatot a Szekuritátéval.

Tegnap Sógor Csaba is cáfolta, hogy együttműködött volna az egykori titkosszolgálattal. Közölte: Tőkés Lászlóval folytatott kapcsolatáról kellett három jelentést írnia, az első kettőt 1984-ben, a harmadikat pedig 1989-ben, a Román Kommunista Párt novemberi kongresszusa előtt, amikor nyílt levelet intézett Nicolae Ceauşescuhoz, hogy a hatóságok hagyják abba Tőkés László zaklatását. Kelemen Hunor elmondta: két egyetemista társát fedezte fel besúgói közül az eddig rendelkezésére bocsátott iratokból. Hozzátette: nincs titkolnivalója, ezért az újabb iratokat is nyilvánosságra hozza az interneten. Garda Dezsőt sem lepte meg, hogy megfigyelték, szerinte a Szekuritáté utóda, a Román Hírszerző Szolgálat telefonbeszélgetéseit még manapság is lehallgatja.

B. T.

vissza az elejére


Európai pénzekből javítanák a villamossíneket Kolozsváron

(1., 5. oldal)

A kolozsvári Közszállítási Vállalatnál (RATUC) a napokban került sor a villamossínek kicserélésére vonatkozó terv véglegesítésére. Liviu Neag vezérigazgatótól megtudtuk: a feladatfüzetet összesen 6 szakosodott cég vásárolta meg, de csupán 3 jelentkezett a versenytárgyalásra. – Jelen pillanatban a vállalatok ajánlatának kiértékelése zajlik. A szakemberek elemzik a műszaki megoldásokat és a költségeket – nyilatkozta Neag.

Hozzátette: meglátása szerint a licitet megismétlik, ugyanis a három cég nem tartotta be a feladatfüzetben leírt feltételeket. – Mi egyet kértünk, ők pedig mást ajánlottak – jegyezte meg a vezérigazgató.

Számításai szerint a villamossínek (Monostor-negyed – vasútállomás), cseréje körülbelül 30 millió euróba kerül. – Nagy az összeg, de reményeink szerint jövő év elején sikerül európai pénzeket is megpályázni. Ugyanakkor arra számítunk, hogy a Kolozsvári Közszállítási Vállalat az első lesz azon romániai cégek közüt, amelyek a Brüsszel által infrastruktúra-fejlesztésre szánt pénzekből részesülnek – mondta Neag. Állítása szerint a változás után a villamosok egy részét kicserélik, az újabbak viszont továbbra is az utasok rendelkezésére állnak. – A járművek nem csupán a sínek rossz minősége miatt okoznak akkora zajt. A régi villamosokat kicseréljük – igérte az igazgató.

Továbbá arról számolt be: a Dónát-negyedből induló autóbuszokat műholdas nyomkövető rendszerrel látják el annak érdekében, hogy az utasokat pontosan tájékoztatni lehessen ezek érkezéséről. A rendszert a 30-as vonalán már több mint egy éve alkalmazzák, sikerrel. – Amennyiben a kísérleti fázist követően úgy ítéljük meg, hogy a 28-as, a 27-es, a 43-as, a 26-os és a 41-es vonalra is érdemes kiterjeszteni a rendszert, saját erőből működésbe helyezzük azt – nyilatkozta Neag.

K. O.

vissza az elejére


Kolozsváron nyitják meg a Református Világtalálkozót

(1., 5. oldal)

Kolozsváron nagyszabású ünnepséggel nyílik meg szombaton az V. Magyar Református Világtalálkozó tíznapos rendezvénysorozata.

A megnyitóra a sportcsarnokban kerül sor. A szervező, a kolozsvári székhelyű Erdélyi Református Egyházkerület illetékesei szerint a rendezvényen jelen lesznek a Kárpát-medencei magyar református püspökei, emellett számos más meghívott.

A világtalálkozó megnyitóünnepségén Pap Géza, az erdélyi egyházkerület püspöke hirdet igét, és köszöntő beszédet mond Tőkés László, a nagyváradi székhelyű Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) püspöke, valamint Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke.

A megnyitó előtt Bocskai-emlékünnepélyt tartanak a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézetben, amelynek udvarán leleplezik az erdélyi fejedelem szobrát. Ezután a résztvevők koszorút helyeznek el az uralkodó kolozsvári szülőházában lévő emléktáblánál.

Az erdélyi királyhágómelléki egyházkerület központi rendezvényére a nagyváradi várban kerül sor vasárnap. Itt ifjúsági világtalálkozót szerveznek, amelyen részt vesz és köszöntőt mond többek között Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke.

A Királyhágó-melléki egyházkerület meghívója emlékeztet, hogy „a Magyar Reformátusok Világszövetsége a magyar református világtalálkozók szervezése jegyében és az ateista-kommunista diktatúra bukását követő – viszonylagos – szabadság áldásaként jött létre". A szabadság szellemét idézi Bocskai István szabadságharcának, valamint az azt betetőző bécsi békének a 400. évfordulója. A világtalálkozó eszmeiségében ehhez a jubileumhoz kapcsolódik – hangsúlyozzák a meghívóban.

A világtalálkozót rendszerint minden Kárpát-medencei református közösségben megünneplik, a rendezvénysorozat augusztus 22-én Debrecenben zárul.

vissza az elejére


Kettős mércével mér Călian?

(1. oldal)

Bepereli a Konzervatív Párt (KP) Kolozs megyei szervezete azt a három helyi tanácsost, akik úgy iratkoztak át más pártokba, hogy közben nem mondtak le hivatalosan is párttagságukról – jelentette ki Petre Călian tegnap. Elmondta: kérni fogja azokat a helyi tanácsokat, amelyekhez a szóban forgó tanácsosok tartoznak, hogy érvénytelenítsék mandátumukat és helyükbe nevezzenek ki helyettesítőket. – Ha ez nem történik meg, beperelem őket. Törvényes módon nem mehetnek át egy másik párthoz, ha nem adják be felmondásukat a KP-ból, amelynek listáján bejutottak. Azon tanácsosok, akik nem adták be felmondásukat, elvesztik mandátumukat – hangsúlyozta Călian.

A Kolozs megyei KP mindeddig két alpolgármestert és hat helyi tanácsost vesztett. Ezek többsége a demokratákhoz igazolt át – mondotta Călian, aki azzal vádolja Bocékat, hogy ők édesgették át ezeket a tisztségviselőket. Emiatt a KP Kolozs megyei vezetője semmisnek tekinti a két párt közti együttműködési protokollumot – helyi szinten legalábbis. Călian elmondta, ezentúl nem tartják magukra nézve kötelezőnek azt, hogy a városi és a megyei tanácsban a koalíciós megegyezésekkel összhangban szavazzanak.

Călian szigorúsága többek számára azért is érthetetlen, mivel néhány hónappal ezelőtt ő, valamint a Kolozs megyei konzervatív tanácsosok tekintélyes része még aktív tagjai voltak a Nagy-Románia Párt helyi szervezetének.

vissza az elejére


KRÓNIKA


A nap idézete

(2. oldal)

„Az emberiség története egyre inkább a nevelés és a katasztrófa versenye."

George Wells

vissza az elejére


Egy festő-szobrász tárlata

(2. oldal)

Péntek délben a Korunk Galériában nyitották meg a Désy Károly magyarországi képzőművész festményeiből rendezett kiállítást.

A Kolozsvárról elszármazott alkotó tájképekkel és portrékkal lép közönség elé.

A tárlatot bevezető Heim András hangsúlyozta: Désy Károly szobrászatot végzett, de több műfajú alkotó, aki a legnagyobb művészekhez hasonlóan, a szobrászattal párhuzamban művelte és műveli a festészetet is. Munkásságát a túlzott szerénység jellemzi, korunk örökös nyüzsgése helyett inkább csendben dolgozik, művészi eszközökkel kísérletezik. Irtózik az önismétléstől, a rutinos megoldásoktól. Mai modern korunkban merész cselekedet az árral szemben haladni, de az ő szemében az eszközök szolgálják a témát. Most Kolozsváron látható művein a tájra figyelés, az érzékenység érzékelhető.

A rendezvény kiegészítőjeként Király István verseiből olvasott fel, a zenei műsorban pedig a Flauto Dolce együttes (Majó Zoltán, Szabó Mária, Tóth Ágnes) és Mihaela Maxim szopránénekesnő működött közre.

A kiállítás hétköznapokon 10–14 óra között látogatható az unitárius parókia gyűléstermében (Brassai utca 6. szám).

Ö. I. B.

vissza az elejére


Harangszó

(2. oldal)

Református Egyház: Farkas utcai (belvárosi) templom: de. 10 óra, szolgál: Páll László, a budapesti Kálvin téri egyházközség lelkipásztora, du. 6 óra: Bántó Tamás Szilveszter . Györgyfalvi úti imaház: de. 10 óra: Bántó Tamás Szilveszter. Kétágú templom: de. 10 óra: Derencsényi István esperes (Debrecen), du. 6 óra: Orbán Levente. Napkelet utcai imaház: Adorjáni Albert. Hidelvi templom: de. 10 óra: Varga László, a Dunamelléki Református Egyházkerület főjegyzője; du. 6 óra: Szöllősi János. Felsővárosi (Kakasos) templom: de. 10 és du. 6 órakor: dr. Bölcskei Gusztáv püspök.

Kolozsvár-Pata utcai, újalsóvárosi fehér templom: de. 10 óra: Demeter Andor, amerikai püspök; du. 6 óra: Ferenczy Miklós. Írisz-telepi templom: de. 10 óra: Nt. Vass Zoltán torontói lelkipásztor; du. 6 óra: Nagy Levente. Kerekdombi templom: de. 0 óra: Gilicze András, Csongrád megyei esperes; du. 6 óra: Tőkés Attila. Szamosfalva: de. 11 óra: Szanyi Bertalan, Novaj-Idrány (Magyarország); du. 6 óra: Péntek Márton. Kölesföldi templom: de. 9.30 óra: Szanyi Bertalan, Novaj-Idrány, Magyarország.. Bulgária-telepi templom: de. 10 óra és du. 6 óra: Visky János. Tóvidéki templom: de 10 óra: Szabó András, pozsonyi esperes; du. 5 óra: Kozma András. Törökvágási templom (Dónát út 142. szám): de. 10 óra és du. 6 óra: Erdélyi Takács István, Érd központ. Kolozsmonostori templom: de. 10 óra és du. 6 óra: Poznám Béla, amerikai lelkész.

Római Katolikus Egyház:. Szent Mihály-templom: reggel 7 óra, 8.45 óra, de. 10 óra, 11.30 óra, du. 6 óra. A de. 10 órás szentmisét dr. Czirják Árpád celebrálja, a többit a segédlelkészek: Korom Imre György, illetve Timár Zoltán. Szentháromság (Piarista) templom: reggel 8 óra: Holló László, 9 óra, román nyelvű szentmise, de. 11 óra, du. 6 óra: a Szent Mihály plébánia Ferencrendi-templom: de. 9 óra, délben 12 óra: igét hirdetnek a ferences atyák. Szent Péter- és Pál-templom: de. 9 óra, 10.30 óra, du. 6 óra: Oláh Dénes. De. 10 óra: Rózsafüzér-ájtatosság. Fájdalmas Szűzanya (Monostori úti) templom: de. 9 óra: Kádár István. 10.30: Rózsafüzér-ájtatosság. Kolozsmonostori apátsági Nagyboldogasszony (Kálvária) templom: de. 11, du. 5 óra: Kádár István. 10.30: Rózsafüzér-ájtatosság. Szűz Mária Szent Szíve (Jobbágy utcai) templom: de. 9 óra, 10.30 óra, du. 6 óra: Vízi Zakariás Jézus Szent Szíve (kerekdombi) templom: de. 9.30 óra: Jakab Gábor. Írisz-telepi templom: de. 11 óra: Jakab Gábor. Bulgária-telepi kápolna (Bábolna utca): szombaton du. 5 óra: Oláh Dénes, Szent Kamill-otthon: szombat du. 5 óra: Kovács Árpád.

Unitárius Egyház: Belvárosi templom: de. 11 óra, szolgál: Bálint Benczédi Ferenc. Írisz-telepi templom: de. 11 óra: Mezei Csaba. Kolozsmonostori egyházközség (a Kakasos, református templomban): du. 3 óra: Rüsz Fogarasi Tibor.

Evangélikus Egyház: Belvárosi templom: de. 10 óra, igét hirdet: Nagy Adél lelkészjelölt; 11.30 óra, német nyelvű Istentisztelet: Orbán László.

Baptista Egyház: Gorunului utca 21. szám alatti templom: de. 10 óra, du. 5 óra, igét hirdet: Bálint Pál.

vissza az elejére


Műemlék-karbantartás

(2. oldal)

Az S.O.S. – Műemlékek projekt keretében aug. 12-én, szombaton este 8 órakor (rossz idő esetén vasárnap ugyanabban az időpontban) befejezzük a Mátyás király-szoborcsoport Pákei Lajos által tervezett talapzatának gyomtalanítását, majd a Szabók-bástyája melletti várfal párkányán maradt bokrok kiirtását. Szeretettel köszöntjük a V. Református Világtalálkozó részvevőit, és várjuk őket, hogy a lefűrészelt „műemlék-ágacskákat" emlékbe magukkal vigyék. Salve!

Amaryllis Társaság

vissza az elejére


Házsongárdi restaurálások (2.)
Emlékezet köve

(2. oldal)

A Házsongárd Alapítvány évek óta tartó áldozatos munkáját, az egyházakon, magánszemélyi adományokon és a Hungaria Nostra Alapítványon kívül eddig a következők támogatták: Magyar Tudományos Akadémia Hölgyklubja (gyűjtés céljából kétszer szervezett hangversenyt Vásári Tamás fellépésével, egyszer pedig Csányi Tamás karnaggyal), a Nemzeti Pantheon Alapítvány, a Határon Túli Magyarok Hivatala és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma.

Sorozatunk mai ajánlata a földből kiemelt, alapra helyezett koporsókő, egyike azoknak a XVIII. századból származó sírköveknek, amelyekből már csak néhány található a temetőben. Állandó veszélyben vannak, mivel a vállalkozók, munkások nyersanyagként a betonba aprítják azokat.

A befejezetlen sírkő tulajdonosa a címerből és az „Emlékezetnek köve" feliratból nem azonosítható. A viharos századokat túlélő kő legyen számunkra is az emlékezet köve.

vissza az elejére


Nyílt próbák Andrei Şerbannal

(2. oldal)

Rendkívüli nyílt próbákra várja az érdeklődőket a Kolozsvári Román Színház: az egyik legnevesebb kortárs rendezőt, Andrei Şerbant láthatják munka közben, aki Sarah Kane darabot rendez Kolozsváron. Az Egyesült Államok-beli Columbia Egyetem színművészet karát vezető Andrei Şerban az angol írónő Megtisztulás című darabját viszi színre. A nyílt próbák augusztus 17, 18, 19 és 20-án zajlanak, este 7 órától. A közönségnek rendkívüli élményben lehet része, egy kiváló rendezőt figyelhet meg, amint a színészekkel dolgozik – nyomon követhetik az előadás „megszületését". A Megtisztulás hivatalos bemutatója szeptemberben lesz. A darab szerzője, Sarah Kane 28 évesen, 1999-ben öngyilkosságot követett el, addig azonban öt színdarabja felkavarta a színházi világot.

A darabot Saviana Stănescu és Andrei Şerban fordította, szereposztás: Graham – Cristian Grosu, Tinker – Hatházi András, Carl – Ionuţ Caras, Rod – Adrian Cucu, Grace – Andreea Bibiri / Anca Hanu, Robin – Silvius Iorga, Nő – Ramona Dumitrean.

A stúdiótermi próbákra augusztus 15-től kezdődően lehet helyet foglaltatni a 0264/595-363 telefonszámon, keddtől vasárnapig 11 és 17,30 óra között. Az előadás 18 éven felülieknek szól.

A Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kara felvételit hirdet az andragógia alapszak keretében nem szakirányú diplomával rendelkezők részére, személyügyi szervező szakirányra, Kolozsvár és Nagyvárad képzési helyszíneken.

Az andragógusképzés célja a törzsképzésben olyan szakemberek felkészítése, akik széleskörű társadalomtudományi, pedagógia és pszichológiai alapozás mellett ismerik a felnőttképzés történetét, sajátosságait, intézményes és intézményen kívüli formáinak működését, gazdasági és jogi környezetét, a felnőttképzés és az emberi erőforrás fejlesztés kapcsolatát.

A személyügyi szervező szakirányon végzők alkalmasak a szervezetek humán erőforrás-gazdálkodásának fejlesztő, koordináló és irányító feladatai szakszerű ellátására, valamint elsősorban a személyes kapcsolatteremtésre épülő tanácsadási folyamatok megtervezésére és fenntartására, a munkavállalói problémákkal küzdők szakmai szocializációjának elősegítésére.

A képzés a levelező tagozat keretében történik, önköltséges formában, időtartama, végzettségtől függően 5–6 félév.

A 2006 szeptemberében induló, magas munkaerőpiaci értékű, rugalmas tudást és korszerű alkalmazási ismerteket nyújtó képzésre 2006 augusztus 19-ig lehet jelentkezni. A beiratkozáshoz szükséges formanyomtatványokat és a képzéshez szükséges további információkat az alábbi elérhetőségeken lehet beszerezni:

Kolozsváron a 0749/707.426, kolozs@human.pte.hu (Trombitás Enikő) vagy Pécsett a +36/72.501.500/2020, deaka@human.pte.hu (Deák András). http://felnottkepzes.transindex.ro

A KLÁRÁKAT ÉS AZ IBOLYÁKAT köszöntik augusztus 13-án, vasárnap du. 5 órától a Nyugdíjasklub összejövetelen, a Karolina/Múzeum tér 3. szám alatti Fások klubjában. A zenét Marton István szolgáltatja.

vissza az elejére


MOZI

(2. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – Távkapcs – amerikai. – Vetítés: 13, 15.30, 18, 20.30, 23; kedvezménnyel: 13 és 23 órától.

GYŐZELEM – Túl a sövényen – amerikai. – Vetítés: 14, 16, 18. Obaba – német–spanyol. – Vetítés: 20, 22.

MŰVÉSZ – Habana Blues – spanyol. – Vetítés: 17, 19.30; kedvezménnyel 17 órától. Büszkeség és balítélet – angol – Vetítés 22 órától.

DÉS

MŰVÉSZ – Halálos iramban: Tokiói hajsza – amerikai. – Vetítés: 17, 19; péntek, szombat, vasárnap 21 órától is, kedvezménnyel.

TORDA

FOX – Luky Number Slevin – amerikai. – Vetítés: 15, 17, 19.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – Horrorra akadva 4. – amerikai. – Vetítés:17.30, 20; péntek, szombat, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel 17.30 órától.

DACIA B-TERE, – Capote – amerikai. – Vetítés: aug. 11–13.: 17, 19.30.

NAGYBÁNYA

DACIA – Dick és Jane trükkjei – amerikai. – Vetítés: 15, 17, 19, 21; kedvezménnyel 15 órától.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – Posseidon – amerikai. – Vetítés: 17.30, 20; péntek, szombat, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel: 17.30 órától.

Az oldalt szerkesztette: Farkas Imola

vissza az elejére


VÉLEMÉNY


Gyertyagyújtás – aranyvonat ügyben

(3. oldal)

Az Amerikai Egyesült Államok kormánya tavaly ősszel egy floridai bíróság előtt született peren kívüli egyezség keretében vállalta, hogy 25,5 millió dollár kártérítést fizet a magyar zsidók javaiért; az összegből 21,2 millió dollárt szánnak szociális célokra. Az ún. aranyvonat valós értékénél jóval kisebb összeget nem a károsultak kapják egyéni kártérítésként, hanem szétosztják a magyar holokauszt-túlélőkről gondoskodó izraeli, magyarországi, egyesült államokbeli, kanadai és egyéb karitatív szervezetek között. Becslések szerint 62 ezer lehet a magyar holokauszt-túlélők száma világszerte. Az amerikai kormány sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy amerikai katonák megdézsmálták a magyar zsidók elrabolt ingóságait Németországba szállító szerelvény Ausztriában 1945 májusában lefoglalt rakományát.

Randolph L. Braham, a New York-i City University (Városi Egyetem) emeritus professzora, a szintén New York-i Rosenthal Holokauszt-Kutató Intézet igazgatója, a vészkorszak közismert kutatója sokat tett azért, hogy a második világháború végén kifosztott magyarországi zsidók értékeit szállító aranyvonat ügye tisztázódjék. Mivel a jelek szerint ezt az érintettek közül egyesek vitatják, s mivel az aranyvonatért járó, amerikai bíróság által megítélt kárpótlás kérdése az erdélyi holokauszt túlélőket is közvetlenül érinti, a köztiszteletnek örvendő tudóst tisztázó szándékkal kérdeztük meg az üggyel kapcsolatos legutóbbi események részleteiről.

Sessler György, a magyarországi Munkaszolgálatosok Országos Egyesületének elnöke nemrég a következőket nyilatkozta: „A legnagyobb fájdalmunkra –- a floridai bíróság a magyar történészek [Kádár Gábor és Vági Zoltán – T. Sz. Z.] munkáját nem vette figyelembe. Felkért szakértője, egy kiemelkedő amerikai történész, a magyar holokauszt történetírásának elismert alakja pedig olyan adatokat prezentált a bíróságon a magyarországi túlélők jelenlegi »földrajzi arányairól«, amelyek nem felelnek meg a valóságnak. Ennek következménye: a Magyarországon élőknek összességében feleakkora kárpótlást ítéltek meg, mint amire jogosultak lettek volna." Ön az amerikai történész, akire Sessler György utal?

Nyilvánvalóan. Csakhogy amit Sessler úr állít, az egyszerre igaztalan és félrevezető. Mielőtt ilyen alaptalan nyilatkozatokba bocsátkozott, mint sokan mások Magyarországon, Sessler úr is elmulasztotta a maga számára tisztázni az ún. aranyvonat ügyének részleteit. Az üggyel kapcsolatos valamennyi történelmi és jogi dokumentum kezdettől könnyen hozzáférhetőek voltak – és ma is hozzáférhetők – az interneten (www.hungariangoldtrain.org), ahol három nyelven, köztük magyarul is olvashatók. Sessler úr nem csupán tanulmányom lényegét tekintve téved alapvető módon, hanem annak a bíróságon történt bemutatását illetően is. „Olyan adatokat prezentált a bíróságon" – állítja, csakhogy ennek semmilyen tényalapja nincs; soha nem vettem részt ugyanis egyetlen bírósági tárgyaláson sem, így ott adatokat sem prezentálhattam. Természetesen abban is téved, hogy a bíróság nem vette volna figyelembe Kádár Gábor és Vági Zoltán tanulmányát.

Az ön tanulmányából milyen adatokra utal bírálója?

– 2005 elején a Claims Conference, a holokauszttal kapcsolatos visszaszolgáltatási, kártérítési és kárpótlási kérdésekkel foglalkozó legnagyobb New York-i ügynökség felkért, működjek együtt néhány szakértőjével egy olyan tanulmány elkészítésében, amely a holokauszt Magyarországon és a világ más tájain élő magyar zsidó túlélők számát volt hivatott felbecsülni. Ez nagy kihívást jelentett. A Claims Conference a tanulmányt az aranyvonattal kapcsolatos, az Egyesült Államok dél-floridai körzeti bíróságán tárgyalt, csaknem négy éve húzódó ügy kedvező megoldásának a reményében kívánta elkészíttetni. Az ügy arról a 24 tehervagonból álló vonatszerelvényről szólt, amely a második világháború idején a magyar zsidóktól a nácibarát magyar hatóságok által elkobozott személyes javakat tartalmazta. A szerelvényt a nyilasok csempészték ki Magyarországról valamikor 1945 márciusában, és azt – miután értékes szállítmányának egy részét az őrök, illetve magyar és osztrák civilek zsákmányul ejtették – két hónappal később Nyugat-Ausztriában az amerikai erők lefoglalták. A 2005 szeptemberében létrejött kárrendezési megállapodásban a bíróság egyetértett összesen 25,5 millió dollár kifizetésével. Az egyezmény leszögezte, hogy ebből az összegből 21 millió dollárt a nácik áldozatául esett rászoruló magyar zsidókat támogató szociális jóléti programokra, négymillió dollárt ügyvédi és perköltségre, 500 ezer dollárt pedig az aranyvonattal és a magyar zsidóság anyagi kifosztásával kapcsolatos dokumentumok és emlékek begyűjtésére kell fordítani. A 21 millió dollár öt évre szóló részletekben történő szétosztását a Claims Conference néhány szakértőjének közreműködésével általam elkészített tanulmány (Current Population Estimates of Jewish Nazi Victims from Greater Hungary – Az egykori magnagyobbodott Magyarország nácik áldozatául esett zsidó lakossága számának aktuális felbecsülése) alapján kell megoldani. Számomra ismeretlen okokból, Sessler úr elmulasztotta elmondani azt, hogy ez a tanulmány szerinte miért „nem felel meg a valóságnak", mint ahogyan azt sem tette olvasói számára világossá, hogy meglátásában mi is a „valóság". Inszinuációjával ellentétben, a Claims Conference vezetői, a felperesek ügyvédei és néhányan a magyar zsidó felperesek közül is – akik valamennyien a magyarországi holokauszt túlélői – egyaránt igazságosnak és értékesnek minősítették a tanulmányt. A per során Jonathan W. Cuneo, a felperesek egyik ügyvédje, a bíró előtt kijelentette: „Rendkívül fontos, hogy Braham professzor számsorait senki, senki, de senki nem vitatta." A megállapodás létrejöttét követően, 2006. január 31-én Cuneo a következőket írta nekem: „Az Ön hozzájárulása különösen értékes módon segített bennünket abban, hogy az odaítélési és elosztási tervet kidolgozzuk. Az ügyvédek és a felperesek nevében szeretném kifejezni mély hálánkat az Ön segítségéért. Ön rendkívül büszke lehet arra a segítő szerepére, amelyet e történelmi tévedés helyrehozásában játszott."

Úgy tűnik, sem Sessler úr, sem pedig a magyarországi zsidó vezetők egy része nem képes vagy nem akarja megérteni, hogy az a néhány ezer holokauszt túlélő – akik Magyarország határain túl élnek, Izraelt és az Egyesült Államokat beleértve, s akik közül a legtöbben idősek és kétségbeejtően rászorulnak a segítségre – ugyanolyan mértékben jogosultak a szociális támogatásra, mint a Magyarországon élők.

Mások is bírálták e tanulmány okán?

– Igen, de csak magánbeszélgetésekben. 2005. március végén, a magyarországi zsidó közösség egyik magas vezetője azt panaszolta, hogy kárrendezési megállapodás értelmében Magyarország mindössze 4,5 millió dollárt kap, ami csupán 22 százaléka a 21 millió dollárnak, és azon csodálkozott, hogy „miért lett a több éves tárgyalási folyamat kapcsán a 2 milliárd dolláros tervezett egyességi megállapodásból 20,5 millió dollár a várható kifizetés". Hozzátette: „Megdöbbenést okoz, hogy kb. 1 hónapja elnökünk egy körtelefonos beszélgetés kapcsán azt a kérdést tette fel, hogy egyetértünk-e a 40 százalékos kifizetéssel, amely a 8,2 milliárd dollárt jelentette – erre nehezen de igenlő válasz született – evvel szemben a Te tanulmányodra hivatkozva Claims Conference az amerikai bíróságnak a csökkentett kb 4,5 millió Magyar kifizetést adta be". (sic!) Mivel az illető barátom és becsületes ember, privátilag enyhén megdorgáltam, hiszen rájöttem: félretájékoztatták és félrevezették.

Jól értettem, hogy félreértésekre adott okot a kutatásra és dokumentálásra elkülönített 500 ezer dollár odaítélése is?

– A kárrendezési megállapodás részeként a bíróság háromtagú szakértői testületet nevezett ki annak a „kedvezményezett intézménynek" a kiválasztására, amely ezt az összeget megkapja. A bíróság egyebek mellett azt is leszögezte, hogy az 500 ezer dollárt „a kutatási és oktatási célokat szolgáló levéltári gyűjtemény darabjainak feltárására, megszerzésére, mikrofilmezésére, katalogizálására és kiállítására kell fordítani". Engem e testület elnökévé választottak, mivel a másik két tag, a per során, a felperesek, illetve az alperes tanácsadó-szakértői voltak. Következésképpen megfelelő dokumentációval kísért pályázatot kértem hat közismert holokauszttal foglalkozó intézménytől, köztük két magyarországitól is – a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítványtól, illetve a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltártól. A pályamunkák körültekintő kiértékelését követően, a szakértői testület egyhangúlag megállapította, hogy a washingtoni Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeuma és a jeruzsálemi Yad Vashem Intézet rendelkezik azzal a szakértelemmel, pénzügyi alappal és technikai know how-al, amelynek segítségével sikeresen valóra válthatják a bíróság által kitűzött célokat. A szakértői testület csakis a bíróság mandátumának megfelelően működhetett. sajnálom, persze, hogy a többi intézmény nem volt birtokában annak a tudományos szaktudásnak és annak a technikai erőnek, amelyet a két másik világhírű holokauszt-kutató intézet felmutatott.

Ez is kiábrándulást szült, és vitákhoz vezetett?

– Közvetlenül és közvetett módon jutott tudomásomra, hogy egyesek „felháborodtak" amiért Magyarország semmit nem kapott a kutatásra és a dokumentálásra elkülönített pénzből. Úgy tűnik, ezek a személyek sem tanulmányozták a nyilvános, interneten megtalálható dokumentumokat, sem pedig azokat, amelyek a két budapesti intézmény levéltáraiban találhatók. Ehelyett ezek a kritikusok is kizárólag feltételezésekre és híresztelésekre támaszkodtak. Mindezeknek a rosszul informált, ám jóindulatú bírálóknak – Eleanor Rooseveltet, az Egyesült Államok néhai First Lady-jének szavait idézve – csak ezt mondhatom: „A sötétség elátkozásánál a gyertyagyújtás sokkal hatásosabb."

Tibori Szabó Zoltán

vissza az elejére


Az aranyvonat-per részletei

(3. oldal)

Tavaly márciusban hagyta jóvá előzetesen, szeptemberben pedig véglegesen a magyar holokauszt-túlélők és az amerikai kormány között létrejött peren kívüli egyezséget az illetékes kerületi bíró az egyesült államokbeli Floridában.

A Patricia Seitz bírónő által hitelesített megállapodás értelmében az Egyesült Államok 25,5 millió dollár kártérítést fizet a magyar zsidók javaiért, amelyek egy ausztriai katonai raktárból tűntek el azután, hogy az amerikai hadsereg 1945 májusában lefoglalta az elrabolt ingóságokat szállító aranyvonatot. A pénzt nem az aranyvonat károsultjai kapják egyéni kártérítésként, hanem szétosztják a magyar holokauszt-túlélőkről gondoskodó izraeli, magyarországi, egyesült államokbeli, kanadai és egyéb karitatív szervezetek között.

A 25,5 millióból 21,2 millió dollárt szánnak szociális célokra. Az összeg folyósításának a felügyeletével Patricia Seitz bírónő a holokauszttal összefüggő követelések ügyeiben illetékes Jewish Conference on Material Claims szervezetet bízta meg. A magyar holokauszt-túlélők számarányának megfelelően a 21,2 millió dollár 42,5 százalékát izraeli, 22,7 százalékát magyarországi, 20,1 százalékát amerikai, 6,1 százalékát kanadai, 8,6 százalékát egyéb szervezetek kapják. A megállapodás szerint félmillió dollárból létrehozzák az aranyvonattal kapcsolatos dokumentumok levéltárát. A szokásos részesedésnek csak a felét kérő ügyvédek díjazása három millió dollár, 0,8 millió dollár pedig a perköltségek fedezésére szolgál.

Számos felperes kérte a bírónőt, hogy adjon zöld utat a megállapodásnak, mert szeretnék lezárni ezt a történelmi fejezetet, és az idő is sürget, mivel a túlélők már nagyon idős emberek. Gyűjtőper esetében a felek egymás közötti megállapodását a bírónak jóvá kell hagyni. A magyar holokauszt-túlélőket kiértesítették, és 90 napjuk volt arra, hogy esetleg kifogást emeljenek.

A felperesek eredetileg 300 millió dollárt követeltek, de végül elfogadták a felkínált 25,5 millió dolláros alapot. Az ügyvédek szerint ebben az is szerepet játszott, hogy kiderült, túlzottak voltak a korábbi becslések, amelyek szerint a rakomány értéke 200 millió dollár, mai pénzben mérve 2 milliárd dollár volt. A nácik elvitték a vonatról a rakomány értékesebb részeit még mielőtt az amerikai katonák lefoglalták volna. Az amerikai hadsereg ellenőrzése alá került javak értéke így 6,5–13 millió dollár lehetett, amely 65–130 millió mostani dollárnak felel meg. A rakomány maradékát 1948-ban elárverezték, a befolyt összeg 90 százalékát zsidó segélyszervezetek kapták, köztük a Jewish Agency for Palestine és az American Jewish Joint Distribution Committee.

Az Egyesült Államok kormánya tavaly októberben nyilatkozatot tett közzé, amelyben bizonyos fokig elismerte felelősségét az ügyben. Ebben sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy az Egyesült Államok katonái megdézsmálták a magyar zsidók elrabolt ingóságait Németországba szállító szerelvény Ausztriában 1945 májusában lefoglalt rakományát.

„Az Egyesült Államok sajnálja egyes katonái helytelen magatartását" – áll a nyilatkozatban, amely része a magyar holokauszt-túlélőkkel kötött 25,5 millió dolláros peren kívüli egyezségnek, amelyet 2005. szeptember 26-án hagyott jóvá a floridai Miamiban az illetékes kerületi bíró.

„A zsidó közösség a háborús magyar kormány által ellenőrzött területeken kimondhatatlan bűnöket szenvedett el a holokauszt idején a nácik és magyar kollaboránsaik kezeitől. Az Egyesült Államok együttérzését és szolidaritását fejezi ki az áldozatokkal, és reméli, hogy a kerületi bíróság által jóváhagyott megállapodás jelentős segítséget jelent a túlélőknek" – áll a nyilatkozatban, amely emlékeztet arra, hogy több mint 175 ezer amerikai vesztette életét a nácizmus elleni harcban.

vissza az elejére


KITEKINTŐ


Zárolták a terroristagyanús személyek bankszámláit
Érvényben a legmagasabb fokú terrorriadó Nagy-Britanniában

(4. oldal)

A Bank of England pénteken bejelentette, hogy befagyasztotta 19 olyan személy bankszámláját, akiket előző nap őrizetbe vett a brit rendőrség, mert gyanúja szerint összeesküvést szőttek Nagy-Britanniából az Egyesült Államokba tartó utasszállító repülőgépek felrobbantására. Nagy-Britanniában továbbra is érvényben van a legmagasabb fokú terrorriadó, ami azt jelenti, hogy fennáll egy közvetlen terrortámadás veszélye. Ugyanakkor folytatódik az őrizetbe vett személyek kihallgatása.

A brit központi bank nyilvánosságra hozta a szóban forgó személyek nevét is; ebből kiderül, hogy a brit állampolgárságú, 17 és 25 év közötti gyanúsítottak valamennyien Nagy-Britanniában élő muzulmánok. A közlemény nem tesz említést a további öt őrizetbe vett személyről.

Nagy-Britanniában továbbra is érvényben van a legmagasabb fokú terrorriadó, ami azt jelenti, hogy fennáll egy közvetlen terrortámadás veszélye. Folytatódik az őrizetbe vett személyek kihallgatása. John Reid belügyminiszter előző nap úgy nyilatkozott, hogy az összeesküvés főbb szereplői letartóztatásban vannak.

A gyanúsítottak feltételezés szerint folyékony robbanóanyagot akartak üdítőitalos palackokban, kézipoggyászukban a kiszemelt repülőgépek fedélzetére csempészni, majd valamilyen elektromos berendezésnek álcázott detonátorral ott felrobbantani. A merényleteknek, amelyek állítólag mintegy tíz utasszállító repülőgép ellen irányultak volna, emberek tömege esett volna áldozatul.

A gyanúsítottakat Kelet-Londonban, High Wycombe-ban és Birminghamben vették őrizetbe. Valamennyiüket Londonban tartják fogva. A rendőrség folytatja a házkutatásokat, és High Wycombe-ban több házat kiürített.

A légi forgalom soha nem lesz a régi
Szerte Nagy-Britanniában szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be a repülőtereken, mindenütt fegyveres rendőrök jelentek meg, és az utasokat nem engedik kézipoggyásszal felszállni a gépekre, csak a legszükségesebb holmikat (útlevél, repülőjegy, szemüveg stb.) vihetik magukkal átlátszó nejlontasakban.

A biztonsági szigorítások járatok késését és törlését okozták csütörtökön, és ez a helyzet részben pénteken is fennmaradt. Szabadságra készülő vagy onnan hazatérő britek és külföldiek ezrei rekedtek a repülőtereken. Az emberek türelemmel fogadták az intézkedéseket, megértették, hogy azokra a „nagyobb rossz" elkerülése érdekében van szükség. Egyre inkább tudatosul azonban a társadalomban, hogy a légi forgalom már soha nem lesz olyan, amilyen eddig volt, az utazóknak hosszú várakozásra, kézi motozásra és egyéb kényelmetlenségekre kell felkészülniük.

A BAA repülőtér-üzemeltető társaság arra kérte az utazókat, hogy indulás előtt tájékozódjanak az adott légitársaságnál, hogy a járat, amelyre jegyet vettek, valóban elindul-e. A BBC péntek reggeli közlése szerint a British Airways belföldi és rövid távú külföldi járatainak 40, távolsági járatainak pedig 25 százalékát törölte pénteken. A Heathrow repülőtérről a távolsági járatok többsége indul, de az Egyesült Államokba tervezett járatok közül hat továbbra sem. Az EasyJet gépei közlekednek London és Skócia, London és Párizs, London és Genf, valamint London és Amszterdam között. A Ryanair 40 járatát törölte, és figyelmeztettek, hogy az utasoknak 3 órás várakozásra kell számítaniuk.

vissza az elejére


Lapszemle
Középosztálybeliek a gyanúsítottak között

(4. oldal)

A pénteki brit lapok azt emelték ki a terrorista összeesküvésről szóló beszámolóikban, hogy az őrizetbe vett 24 nagy-britanniai muzulmán között jól szituált, középosztálybeli családból származó fiatalok is vannak, és hogy a helyi muzulmán közösségeket sokkolták a letartóztatások. A Kommerszant orosz napilap szerint valóságos ajándék volt Tony Blair számára a merénylet megelőzése.

„Középosztálybeli és brit–muzulmán összeesküvés repülőgépek felrobbantására", „A dráma, a káosz és a szenvedés napja, amely örökre megváltoztatja a légi közlekedést", „Britek elképzelhetetlen méretű tömeggyilkosságra készültek", „Palackbombások", „10/8" – ilyen és ehhez hasonló szalagcímek olvashatók a leleplezésről és őrizetbe vételekről nagy terjedelemben, több oldalon beszámoló lapok hasábjain.

A beszámolók szerint a terrorizmus gyanújával őrizetbe vett fiatal férfiak többsége pakisztáni eredetű brit muzulmán (bár ezt a rendőrség nem erősítette meg), sokuk kettős állampolgár. Egyikük ráadásul „fehér" brit, aki nemrég tért át az iszlámra.

Vannak jól szituált, középosztálybeli családokból származó fiatalok köztük. Többen egyetemre jártak, és olyan családokból származnak, amelyek több ingatlannal, saját vállalkozással rendelkeznek. Az őrizetbe vettek egyike biokémia szakos diák, egy másik a Heathrow repülőtéren dolgozott, mint biztonsági őr, a „fehér" muzulmán pedig egy volt tory párti aktivista fia, aki a környékbeliek elmondása szerint néhány hónapja áttért az iszlámra, szakállat növesztett, és borotválja a fejét.

A hatóságok figyelték a gyanúsítottak pénzköltési szokásait, megfigyelés alatt tartották bankszámláikat. Néhányuknak jövedelmüket messze meghaladó pénzösszegekhez volt hozzáférésük. Az egyik házkutatás során a rendőrség talált egy úgynevezett „mártírvideo-felvételt", amelyet valószínűleg az egyik öngyilkosjelölt terrorista készített.

A környékbelieket általában sokkolták a letartóztatások. A muzulmán közösségek vezetői arra figyelmeztették a politikusokat és a sajtót, hogy ne szítsák fel a muzulmánellenes érzelmeket, mert ez nemkívánatos reakciókat válthat ki, és alapos, részletes vizsgálatot, pontos tényeket követelnek híresztelések és ködös megfogalmazások helyett.

A hálózat vezetőit több mint egy éve megfigyelés alatt tartotta a rendőrség, lehallgatta telefonjukat, lehallgatókészülékeket, poloskákat helyezett el környezetükben. Egy kormányforrás szerint a hatóságok akkor döntöttek a letartóztatásokról, amikor tudomásukra jutott egy Pakisztánból érkező, az összeesküvőket cselekvésre felszólító üzenet.

A brit sajtó szerint az emberveszteség, amennyiben a tervezett merényletek sikerrel járnak, meghaladta volna a 2001. szeptember 11-i terrortámadásban lerombolt Világkereskedelmi Központban (WTC) elhunyt áldozatok számát (2007) is.

A Kommerszant című orosz újság szerint a készülő merényletek sikeres megelőzése valóságos ajándék volt Tony Blair brit miniszterelnök számára. A lap úgy véli: Blair miniszterelnöksége talán legrosszabb idejét éli, a sorozatos botrányok miatt soha nem látott mélységbe zuhant népszerűsége és egyre erősebb a követelés, hogy idő előtt távozzon tisztéből. A brit és a nemzetközi sajtó az elmúlt hónapokban „béna kacsaként" kezelte őt. Nem kizárt, hogy ez a hatalmas siker visszavonulásra készteti a Blair távozását követelőket – fogalmazott a lap.

Külön kommentárt szenteltek annak, hogy ugyan mind az Egyesült Államokban, mind Nagy-Britanniában a legmagasabbra emelték a terrorveszéllyel szembeni készültség szintjét, sem Tony Blair, sem George Bush amerikai elnök nem szakította meg szabadságát.

„Csak egy esetben létezik az, hogy tudunk egy készülő terrorista támadásról és mégsem félünk tőle. Akkor, ha pontosan tudod, hogy nem fog bekövetkezni" – írta a lap.

vissza az elejére


Merényletek várhatók indiai nagyvárosokban
Megszigorították a biztonsági intézkedéseket

(4. oldal)

Az Egyesült Államok újdelhi nagykövetsége e-mailekben figyelmeztette az Indiában tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy robbantásos merényletek veszélyével kell számolni a következő napokban az indiai fővárosban és Mumbaiban (Bombayben), a dél-ázsiai ország pénzügyi életének és szórakoztatóiparának központjában.

Az elektronikus levelek szerint az indiai függetlenség napján, augusztus 15-én vagy az azt közvetlenül megelőző napokban valószínűek a robbantásos merényletek. A feltehető terrorakciók elkövetői külföldi szélsőségesek lesznek, köztük talán al-Kaida tagok is – olvasható az üzenetekben.

Az amerikai nagykövetség megerősítette, hogy tőle származnak a drótpostaüzenetek, amelyek szerint célpontok lehetnek a nagyobb repülőterek, a kulcsfontosságú indiai kormányzati hivatalok és olyan helyek, ahol nagyobb tömeg gyűlhet össze, beleértve a szállodákat és a piacokat is. A külképviselet arra intette az amerikai állampolgárokat, hogy különösen augusztus 11. és 16. között legyenek éberek, és lehetőleg ne mutatkozzanak a veszélyeztetett helyszíneken.

Mumbaiban és Mahárástra szövetségi állam többi részén is megszigorították a biztonsági intézkedéseket már a londoni merényletkísérletek hírére – közölte a helyi belügyminisztérium egyik magas rangú tisztségviselője. A mahárástrai biztonsági szolgálatok vezetője pedig úgy nyilatkozott, hogy a hatóságok hírszerzési forrásokból értesültek egy lehetséges terrorista összeesküvésről, amelyet a függetlenségi napi ünnepségekhez időzíthetnek. Mumbait pontosan egy hónapja, július 11-én merényletek sorozata rázta meg, amelyekben 187 ember vesztette életét, és a sebesültek száma meghaladta a hétszázat.

Az újdelhi belügyminisztériumban szintén arról számoltak be, hogy a fővárosban is szigorúbb biztonsági intézkedéseket vezettek be. „Az újdelhi rendőrség a hírszerző szolgálatok és a félkatonai szervezetek segítségével a legmagasabb készültségi szintet tartja fenn a függetlenség napjára elrendelt biztonsági óvintézkedések keretében" – mondta egy magas beosztású tisztségviselő.

A megszigorított biztonsági intézkedések látható jelei az újdelhi nemzetközi repülőtérre vezető úton bevezetett forgalmi ellenőrzések. Fegyveres járőrök állítanak meg személyautókat, buszokat és teherautókat, ellenőrzik a személyi okmányokat, egyes járműveket át is kutatnak.

Az oldalt szerkesztette: Papp Annamária

vissza az elejére


NAPIRENDEN


Göncz Kinga a magyar külpolitikáról

(5. oldal)

Göncz Kinga magyar külügyminiszter szerint rendkívül rossz lenne, ha a Szlovákiában egy párt részéről megfogalmazódott magyarellenes kijelentések miatt a magyar–szlovák kapcsolatok megromlanának, hiszen a kétoldalú együttműködés nagyon kedvezően alakult az elmúlt időszakban.

Jelentős különbség a korábban előfordult konfliktusok és a mostani helyzet között, hogy Magyarország és Szlovákia is EU-taggá vált, és az Uniónak fontos normakikényszerítő szerepe van – jelentette ki Göncz Kinga pénteken a Sziget Fesztiválon, ahol az EU-gömbsátorban vett részt egy beszélgetésen.

A magyar diplomácia vezetője kiemelte, hogy a kormányzati pozícióba került Szlovák Nemzeti Párt vezetője, Ján Slota által tett magyarellenes kijelentések kapcsán a pozsonyi kabinet világossá tette elhatárolódását és kiállását az európai értékek mellett.

A balkáni térségről szólva a külügyminiszter a fórumon azt mondta, Horvátország EU-elkötelezettsége egyértelmű, Szerbia esetében ugyanakkor ez sokkal kérdésesebb.

„A térségben a múlt héten tett látogatásom során azt tapasztaltam, hogy Koszovó ügye jelenleg teljes egészében leköti Szerbiát. Sokszor hallottam, hogy Belgrád adott esetben az EU-csatlakozást is feladná Koszovó megtartásáért" – mondta Göncz Kinga, aki szerint a koszovói rendezés érdekében olyan tárgyalásos megoldást kell találni, ami nem „győztes-vesztes" pozíciókat eredményez.

A külügyi vezető szerint Szerbia számára is megoldást jelenthet Koszovó ügyére, hogy egy majdani EU-csatlakozás után ott is átjárhatóak lesznek a határok. Megjegyezte: a vajdasági magyarok számára létfontosságú, hogy Szerbiában ne radikalizálódjon a belpolitikai élet, ezen a téren pedig a koszovói szerbek jogainak garantálása kulcskérdés.

Románia vonatkozásában, az ott élő magyarság helyzete kapcsán a miniszter fontosnak nevezte, hogy az RMDSZ továbbra is kormányzati tényező, hogy az ország néhány hónapon belül jó eséllyel EU-taggá válik, emellett a 2007–2013 közötti uniós költségvetésből számos olyan forrás érkezik Magyarországra, amelyet határon átnyúló fejlesztésekre, munkahelyteremtésekre lehet fordítani.

vissza az elejére


Kizárja a DP az együttműködőket
Az NLP nem kommentál

(5. oldal)

Emil Boc, a DP elnöke arra figyelmeztet, hogy azokat a demokrata tisztségviselőket, akikről bebizonyosodik, hogy együttműködtek a Szekuritátéval, nem csak a tisztségüket vesztik el, hanem a pártból is kizárják őket – bárki is legyen az. – Ez azt jelenti ugyanis, hogy becsapták a közvéleményt, amikor megválasztásukkor saját felelősségükre azt nyilatkozták, hogy nem voltak kapcsolatban a politikai rendőrséggel. De ezt a Szekuritáté Irattárát Tanulmányozó Országos Bizottságnak (SZITOB) kell bebizonyítania – nyilatkozta csütörtökön este Emil Boc, a Kolozs megyei fiatal demokraták által szervezett nyári táborban. A DP elnök szerint a törvény pontosan meghatározza, hogy mit jelent a politikai rendőrség, és azok, akikre ez rábizonyítható, nincs mit keressenek a pártban.

Ami a liberális pártot illeti, Dan Motreanu, az NLP főtitkára tegnap úgy nyilatkozott: egyelőre nem kívánják kommentálni az egyes liberális politikusokat ért vádakat. Az NLP nemrég benyújtotta saját jegyzékét az átvilágítandó politikusokról, ezen 156 név szerepel. Amikor majd a bizottság mindannyiuk ügyében nyilatkozik, akkor fognak állást foglalni a kérdéssel kapcsolatban. Mona Muscaról csak annyit mondott: reméli, hogy az elmúlt 16 évben kifejtett munkája, és nem a ’89 előtti tevékenysége alapján fog megmaradni a köztudatban.

vissza az elejére


Diaconescu: nincs SZDP–D.A. egyeztetés

(5. oldal)

Elutasította a Szociáldemokrata Párt (SZDP) szóvivője, Cristian Diaconescu, hogy pártja bármiféle tárgyalást folytatna a kormánypártokkal, annak ellenére, hogy csütörtökön a párt alelnöke, Ilie Sârbu pont az ellenkezőjéről nyilatkozott „hazugoknak" minősítve a DP és NLP vezetőit, mivel nem ismerik el ezen tárgyalásokat.

– Tudják meg, konkrét egyeztetések vannak mind a DP és SZDP vezetők, mind a NLP és SZDP között. Képmutató tehát a D.A. Szövetség, amely nyilvánosan távol tartják magukat tőlünk, miközben legtöbb esetben éppen ők kezdeményezik a tárgyalásokat", mondta Sârbu.

vissza az elejére


MPP: alternatíva a magyar közösségnek?

(5. oldal)

Petre Străchinaru háromszéki demokrata párti képviselő úgy véli, hogy a Magyar Polgári Párt (MPP) bejegyzése a „demokrácia egyik leckéje" lesz, és ezáltal biztosítottá válik a politikai alternatíva a magyar közösség számára is. A demokrata képviselő elmondta: nem lepte meg, hogy Markó Béla, az RMDSZ elnöke hajlandó együttműködni a Magyar Polgári Szövetséggel (MPSZ) és a Székely Nemzeti Tanáccsal (SZNT). „Ez egyáltalán nem meglepő, hiszen az RMDSZ-nek is ugyanaz a célkitűzése, mint az illető szervezeteknek, vagyis az autonómia megvalósítása", mondta Străchinaru.

A politikus szerint az RMDSZ azzal a céllal jött létre, hogy alkotmányos és törvényes keretek között védje a magyar közösség érdekeit. Az autonómia kapcsán hozzátette, hogy az „RMDSZ egyelőre kormányon van, tehát be kell tartania az Alkotmányt és a törvényeket".

„Az RMDSZ vállalta az egész magyar közösség képviseletét, de időközben kiderült, hogy mindez nem reális, ugyanis megjelentek a függetlenek, vagyis olyan magyar nemzetiségű személyek, akik más pártok listáján jelöltették magukat", mondta Străchinaru. A képviselő rámutatott: az RMDSZ nyitása az MPSZ és az SZNT felé nem más, mint kampányfogás.

Markó Béla elnök korábban Marosvásárhelyen azt nyilatkozta, hogy a szövetség kész tárgyalni minden RMDSZ-ből kiszakadt „radikális" csoportosulással.

vissza az elejére


Még „nincs szaga" a D.A. Szövetségnek

(5. oldal)

– A D.A. Szövetségnek még nem járt le a szavatossági ideje, tőle függ, hogyan alakul sorsa. Ha nem követ el nagyobb hibákat, akkor még elnyerhet egy újabb négyéves mandátumot – mondta Emil Boc demokrata elnök. Elismerte, hogy voltak bizonyos gondok, de ezeket menet közben megoldották, így a Szövetség viszi Romániát az EU-ba. Boc nem zárja ki annak lehetőségét, hogy az elkövetkező választásokon közös listákon induljanak az NLP-vel, de aláhúzta, erre vonatkozóan 2008-ban hoznak politikai döntést.

vissza az elejére


KÖRKÉP


EKE Vándortábor Torockón

(6. oldal)

Torockón szervezte meg XV. Országos Vándortáborát az Erdélyi Kárpát-Egyesület 2006. augusztus 1–6. között. A tábor résztvevői Erdélyből, Magyarországról, Hollandiából, Németországból, Szlovákiából és az Egyesült Államokból érkeztek. Kerékpártúrák, gyalogostúrák, autóbusz-kirándulások, valamint kulturális programok várták az érdeklődőket.

A torockói Tobiás Éva Galéria második művésznaptárát Gruzda János festményeiből állították össze. Gruzda volt az a festőművész, akinek egész életműve az Erdélyi-szigethegység hegyes, sziklás tájairól szól. Áprily Lajos kortársa, barátja volt, ezért Áprily-versekkel illusztrálták a naptár lapjait. A versek Rekita Rozália és Jancsó Miklós színművészek tolmácsolták.

Szerencsére az eső Tordán elmaradt, és napsütésben érkeztünk a torockói völgybe. Elámultam, amikor a Torockó Vendégház környékén a több száz autót és sátrat megláttam. Rendetlenségnek, zűrzavarnak nyoma sem volt. A vendégház előtt nagy hirdetőtábla (külön-külön minden túrára színes bemutató plakát csábította az érdeklődőket), bejelentkező sátor, a rendezők mosolygósak, készségesen felelnek mindenkinek, állandó jövés-menés, barátok, ismerősök üdvözlik egymást. Egy közösségbe csöppentem, amelynek összetartó ereje a természet szeretete. Otthon éreztem magam benne.

Az est beálltával lassanként gyülekeztek a bemutatóra kíváncsi táborlakók. Volt számítógép, videoprojektor (és nem diavetítő, mint az én időmben), mikrofon, erősítő. A vendégház fehér falán megjelennek a Gruzda-képek. A Március hónap képeit vetítették, Rekita Rozália előadásában pedig felcsendültek Áprily örökszép strófái: „A nap tüze látod / a fürge diákot / a hegyre kicsalta: a csúcsra kiállt...", melyeket vastapssal jutalmazott a fűben ülő, álló közönség.

A Gruzda-képek után Erőss Zsolt csodálatos Himalája-felvételei következtek, sajnos csak néhányat láthattam belőlük, későre járt, éjszakára Kolozsváron kellett lennünk.

Az autóban lapozom a tábor tájékoztatóját. A programot úgy állították össze, hogy mindenki megtalálhassa az erejéhez, korához, felszereléséhez megfelelő túrát. Napi 21 programot szerveztek (3 napon át), ebből egy kerékpártúra, négy autóbuszos honismereti kirándulás (Gyulafehérvárra–Nagyenyedre, Vajdahunyadra–Dévára, Tordára, illetve Kolozsvárra). 14 gyalogos vagy autóbuszos-gyalogos túra indult a Szkerisórai-jégbarlanghoz, a Szolcsvai-búvópatakhoz, a Sipote-vízeséshez, Bélavárára, a Tordai-hasadékba, a tordai sóbányába, Detonátára és Verespatakra, a Vidalykőre, a Székelykőre, a torockószentgyörgyi várhoz, a Kisbércre, a torockói bányákhoz, valamint a Szilas-patak-szorosába. Az érdeklődők Erőss Zsolt irányítása és felügyelete mellett kipróbálhatták sziklamászói tehetségüket, a Székelykőn és a Kőközi-szorosban. Az utolsó napon éjszakai túrán is részt vehettek a kitartóbb táborlakók. A tábor egyik jól sikerült programja a szombat reggeli kincskereső verseny volt, amelyen 18 csapat próbált szerencsét. Annak ellenére, hogy dél felé megeredt az eső, a versenyzők nagyon élvezték a vetélkedőt (a kb. 6 km-es útvonalon 7 pontban kellett különböző – logikai, nyelvtani, növényismereti, kottaolvasói, ügyességi – feladatokat megoldaniuk).

Sok családos fiatal akadt, kis gyerekekkel, akiket a túrázás idejére a tábori óvodában hagyhattak szüleik. A tábor átlagéletkora 38 év, de sokan voltak az idősebb korosztályból is. Feltűnt, hogy a tinik hiányoztak, vagy csak igen kevesen voltak jelen. Sok magányosnak az EKE az egyetlen közösség, amelyhez tartozik, az EKE-tábor pedig az egyetlen nyári szórakozási lehetőség.

Lássuk a XV. EKE-tábort számokban: a táborozók összlétszáma 1163, ebből 534-en Erdélyből jöttek, 609-en Magyarországról és 10-en más országokból (Hollandia, Németország, Szlovákia, Egyesült Államok). A táborban 87 egyesület képviseltette magát 117 helységből.

A legtöbb tavaszt megélt táborozó hölgy a 82 éves Kocsis Anna volt Kolozsvárról, a legidősebb úr pedig a 85 éves Motz István Nagyváradról. Az utánpótlás is biztosítva volt. Tavaly szeptemberben született András Tibike, akit szülei Gyergyószentmiklósról hoztak a táborba, a legfiatalabb „táborlakó" a kis Nagy Krisztina Marosvásárhelyről, aki idén májusban született, szülei kosárban hordozták a tábor területén. Jövő augusztusra megtanul járni és a Marosvásárhelyi EKE osztály által szervezett tábor résztvevője lesz!

Az EKE-osztályok tagjai közül legtöbben Kolozsvárról (124 tag), a Gyergyószentmiklósról (77) és Nagyváradról (56) voltak jelen. A magyarországi résztvevők közül sokan Budapestről (100) és Nyíregyházáról (95) jöttek. Az a tény, hogy a magyarországiak többen voltak, mint az erdélyiek, azt bizonyítja, hogy az EKE-tábor az összmagyar természetjárók találkozójává kezdi kinőni magát.

Az EKE népszerűsége fiatal vezetőgárdájának is köszönhető, akik szívvel-lélekkel szervezték a tábort. A 2006-os EKE-tábor parancsnoka Lukács József országos EKE-elnök volt. A szervezőmunka nagy részét a táborparancsnok-helyettesek – Veres Fülöp Ágnes, Kardos Zsuzsanna és Prezensky Tibor – végezték, szorosan együttműködve a szervező kolozsvári és tordai EKE-osztályok mintegy 90 fős csapatával. Dicséret és köszönet illeti őket.

Nagy szeretettel bocsátotta az EKE rendelkezésére patakparti tisztását és panzióját Csonkáné Rácz Katalin, aki örömmel fogadta a háza körüli nagy nyüzsgést.

Vendégeket szállásoltak el a torockói házakban is, csak éppen a falu képén nem érződött az EKE-tábor hangulata. Ausztriában biztos transzparensekkel köszöntötték volna az ezernél több résztvevőt, és nem hagyták volna szemetesen a főteret. Be kéne már látni, hogy csak a Székelykő szépségére nem lehet a világ végezetéig alapozni. A szemét és a szennyes víz problémáját Torockónak meg kell még oldania, és nem az éjszaka leple alatt a Torockó-patakot szennyeznie. Ez a módszer 2007 után már elképzelhetetlen lesz.

Köszönet a torockószentgyörgyi Szakács János úrnak, aki virágkertészetének tartályát minden ellenszolgáltatás nélkül a tábor rendelkezésére bocsátotta a jobb vízellátás érdekében.

A péntek esti vihar és a szombati eső nem sokat rontott a táborozók hangulatán. A szombat esti tábortűzzel, a torockói kultúrházban tartott táncos mulatsággal, valamint a vasárnap reggeli tombolával, az oklevelek kiosztásával zárult a XV. Országos EKE Vándortábor. Jó volt érezni a közösség erejét, és azzal válni el, hogy jövőre újra együtt leszünk!

Hantz Lám Irén

vissza az elejére


Déli harangszó a nándorfehérvári győzelem 550. évfordulóján
Nemzetközi tudományos konferencia Gyulafehérváron

(6. oldal)

A nevezetes „hosszú hadjárat" után 1456-ban fordulópont következett be a török terjeszkedési politikában. Egyetlen név volt Európában, amely a törökkel szemben a siker lehetőségével kecsegtetett, a Hunyadi Jánosé. Az 1443–44-es évi győzelmek után 1446-ban a törökverőt Magyarország kormányzójává választják, majd a Rigómezőnél elszenvedett vereség után az ország főkapitánya, és a királyi jövedelmek kezelője marad.

Az újabb török terjeszkedés hírére Magyarországon és Európa más országaiban keresztes hadjáratot hirdettek. A Pápa megbízottja, Kapisztrán János toborzása fontos tényezővé válik az erős hadsereggel Nándorfehérvárra törő II. Mohamed vezette török had elleni csatában. A törököket soha úgy meg nem verték, mint Hunyadi vezetésével a magyar sereg, amelyet cseh, lengyel, moldovai, de főleg szerbiai katonák és népfelkelők támogattak.

E világraszóló győzelmet ünnepelték augusztus 8–11. között a Gyulafehérváron megtartott nemzetközi tudományos tanácskozáson, amelynek központi motívuma Hunyadi János személyisége és 550 éve bekövetkezett halála volt. A szimpózium megszervezésében részt vállalt a Gyulafehérvári Nemzeti Egyesülési Múzeum, a Kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem, a Fehér Megyei Tanács, a Gyulafehérvári polgármesteri Hivatal, a Velencei Román Kulturális Intézet, a Román Kulturális Intézmény Erdélyi Kutatási Központja és a Bod Péter Alapítvány.

A négynapos rendezvény programjában elsősorban előadások, középkori zene, kirándulások szerepeltek. A résztvevők ellátogattak Maros-szentimrére, Küküllővárra és Tövisre is. A több helyszínen zajló rendezvény szerdai napja kiemelkedőnek bizonyult. Reggel Dr. Jakubinyi György gyulafehérvári érsek rövid misét celebrált a Székesegyházban, a történelmi személyiségek panteonjában. A megemlékezés a Hunyadi-szarkofág előtt folytatódott, ahol a piros-fehér-zöld koszorúk mellé nemsokára felkerültek a sokkal terjedelmesebb piros-sárga-kékek is. Az érsek olasz nyelven, szabadon elmondott beszédében röviden ismertette a székesegyház és a katolicizmus történetét, ami nagy vonalakban a magyarság históriája is. Az előadó említést tett a Szent István által alapított egyházról, Szent Lászlóról, Báthory fejedelemről, II. Rákóczi Ferencről, sőt Márton Áron püspök és Mindszenthy bíboros nevét is megemlítette.

A székesegyházi megemlékezés után a népes vendégsereg átvonult az Ortodox Teológiára, ahol megnyitották a tudományos értekezletet. Dr. Ana Dumitran kutató, a rendezvény főszervezője ismertette a programot, majd átadta a szót Andrei Andreicu ortodox püspöknek, aki rövid bevezető beszédében vendéglátóként üdvözölte a megjelenteket. Elmondta, hogy szerinte a multikulturalitás 550 éve született, s felhívta a figyelmet a kereszténység szerepére, illetve Jézus személyiségének jelentőségére az egységesülő Európában.

A vendégek közül elsőnek Szentpéteri István kolozsvári magyar konzul kapott szót, aki mondandóját a „Mit is kaptunk a törököktől?" kérdés köré összpontosította. Beszélt például a baksisról, a karóba húzásról és a regionalizmus akkori formáiról, valamint kifejtette, hogy a mai Európa egy életképesebb regionalizmust készül megvalósítani, noha a törökök most is itt vannak, Németországban mintegy hat millióan, s jelenleg vadászgépeket és Renault Clio autókat szállítanak.

Virgil Niculescu, a Művelődési Minisztérium államtitkára örült a közös programnak, és kiemelte Hunyadi európaiságát, valamint kitűnő diplomáciai érzékét, ugyanis, mint mondta, szoros kapcsolatot tudott fenntartani Európa korabeli vezetőivel. – A hazai történelemkönyvek csak röviden említik, pedig úgy kéne ünnepelni, mint Ştefan cel Maret – állította az államtitkár. Szót kapott még Olaszországból Dianfranco Rocelli tiszteletbeli parlamenti képviselő, Bogatean Joan gyulafehérvári alpolgármester, Nicolae Schian Vajdahunyad polgármestere és Ioan Aurel Pop, a Román Akadémia levelező tagja, a konferencia elnöke. A sajtókonferencián, amit Virgil Nicolescu államtitkár tartott, érdekes módon szinte szóba sem került a megemlékezés, sokkal inkább a kultúra Fehér megyei finanszírozása.

A tudományos előadásokat olyan magyarországi és hazai kutatók, valamint egyetemi tanárok tartották, mint például Ioan Drăgan és Kis András a kolozsvári Nemzeti Archívum munkatársai, Draskóczy István az Eötvös Loránd Tudományegyetemről, Feiszt György a szombathelyi levéltárból, Mádly Loránd a kolozsvári Történelmi Intézettől, Makó Lupescu Mária a Babeş–Bolyai Tudományegyetemről, Szabolcs Márton és Petrovics István a Szegedi Tudományegyemről. Ezt követően csütörtökön és pénteken szekcióülésekre került sor.

A győzelem utáni pápai rendelet a hősök emlékezetére rendelte el a harangszót az idők végezetéig. A mostani megemlékezés alkalmából a harangszó Hunyadi Jánosról még egy letisztulatlan képet köszöntött. Az egyik gyulafehérvári lapban egy cikkre bukkanok, melynek szerzője nemcsak keresztény hősnek, de egyben kiváló románnak nevezi Hunyadi Jánost. Úgy tűnik, hogy az egyszerű olvasónak mást kell sugallni, mint a nemzetközi konferencia résztvevőinek. A tudósok és vendégek a hős hadvezér nemzetközi jelentőségét emelték ki. Kétségtelen, hogy az identitás, a történelmi környezet, és a történelmi tények tisztelete terén még sok a tennivaló, amit a román és magyar történészeknek együtt kell elvégezniük. A szimpózium az első lépés volt ezen az úton.

Bakó Botond

vissza az elejére


Széna Fesztivál lesz Verespatakon

(6. oldal)

Harmadik alkalommal hív ünnepelni természetet, kultúrát és zenét a Széna Fesztivál. A rendezvény az Erdélyi-érchegységben megbúvó Verespatakon zajlik augusztus 25–27. között. Élőzenei kínálata felöleli a jazz, rock, folk, reggea, world music és egyéb zenei stílusokat. Idén első alkalommal két színpadot állítanak fel, ahol párhuzamosan folynak a koncertek. A Széna Fesztivál természeti, történelmi és kulturális értékek köré szerveződik.

A fesztivál a Mentsétek meg Verespatakot! nevű kampány szócsöve, a megmaradás és a környezetvédelem ünnepe. Kiemelt célja, hogy bemutassa a résztvevőknek a helyi értékeket, kellemes élményeket nyújtson nekik, és megszerettesse velük Verespatakot, a hagyományokat és a romániai zöld mozgalmat.

A szabadtéri Széna Fesztivál ezúttal is élő zenével várja a résztvevőket. A fellépő együttesek ingyen zenélnek, ám nem csupán Verespatakon, hanem Verespatakért. A háromnapos fesztivál ideje alatt az érdeklődők változatos zenei, kulturális és környezetvédelmi programok között válogathatnak. A fiatal családok 4–12 éves gyerekei számára a fesztivál ideje alatt speciális játékteret alakítanak ki programokkal és felügyelőkkel.

Idén először a Széna Fesztiválon egy kisszínpadot is felállítanak a kulturális, környezetvédelmi, valamint szociális programok központjaként, amely színjátékok, táncbemutatók, vetítések, előadások és műhelymunkák színhelyéül szolgál majd.

Külföldi és belföldi környezetvédő csoportok, szervezetek, kezdeményezések képviselői jelennek meg a fesztiválon, akik bemutatókat, műhelymunkákat, interaktív foglalkozásokat szerveznek a résztvevőknek.

Helyi turistavezetők kirándulásokat szerveznek Verespatak történelmi központjába, a római kori bányajáratokba és a környező védett területekre. Ugyanakkor mountain bike túralehetőség várja az érdeklődőket. Elmaradhatatlan tartozéka a Széna Fesztiválnak a Széna-jumping, a labdajátékok szénában, a mászófalak, az irodalmi sátor, a poszter- és graffiti-kiállítás, a rádiós tájékozódási verseny, valamint a környezetbarát termékek bemutatása.

Ez évben kerékpározni is hív a SzénaFeszt. Az Országos Bajnokság két díjazott kerékpárosa, Elisei Miron és Tudor Radu háromnapos mountain bike túrára vár minden érdeklődőt.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján 15 000 résztvevőre számítanak. Célcsoport az erdélyi magyar és román, valamint a magyarországi fiatalság, elsősorban természetbarátok és/vagy civil szervezetekben tevékenykedők.

Végezetül hadd hívjuk fel a figyelmet, hogy egy külön Civil Sátorban kapnak helyet a környezetvédelemmel kapcsolatos rendezvények, úgymint kampánybemutatók, filmvetítések, kiállítások, szemináriumok, megbeszélések és egyebek.

Az oldalt szerkesztette: Dézsi Ildikó

vissza az elejére


KÖRKÉP


Tovább épül-szépül a bonchidai Bánffy-kastély
Őfelsége Margaréta hercegnő védnökséget vállalt

(7. oldal)

Az oktatási központ, mint azt Hegedüs Csilla programigazgató elmondta, állandó helyszínt biztosít az Építettörökség-Felújító Szakképző programnak, amelynek eddig több mint ötszáz hallgatója volt nem csupán Romániából, hanem Magyarországról, Szlovákiából, Csehországból, Svédországból, Észtországból, Belgiumból, Nagy-Britanniából és az USA-ból. Megtudtuk még, hogy a központnak jelenleg 44 diákja van, valamint hogy a kastély helyreállításához szükséges pénz körülbelül 10 millió euró, ebből 1,5 milliót sikerült eddig összeszedni, de a mecénások köre bővül.

Erdélyi közügy is a kastély állapota
Kötő József volt oktatásügyi államtitkár, EMKE-elnök szerint a bonchidai kastély az erdélyi magyar műépítészet és műemlékörökség egyik igen kiváló darabja. – Ha ez a nagyszabású terv, amely hatalmas munkát és pénzösszeget igényel, befejeződik, akkor ismét tanújelét adhatjuk annak a kreativitásnak, amely az erdélyi magyar kultúrát mindenkoron jellemezte. A hallatlan és emberfeletti erőfeszítés mellett roppant szakértelmet, valamint menedzseri képességeket is kíván. Örvendetes, hogy a romániai műemlékvédő hivatal támogatása mellett sikerült nemzetközi együttműködést teremteni – fejtette ki az elnök. Ez most már, fűzte hozzá, nem csupán egy alapítvány tevékenysége, hanem egyértelműen erdélyi közüggyé is vált, amely lehetővé teszi az erdélyi alkotókészség feltámasztását. – Habár államtitkárként nyugdíjba vonultam, tevékenységemet EMKE-elnökként folytatom. Szeretnénk bekapcsolódni e munkába, és lehetőségeinkhez mérten segíteni. A mai világban a hercegnőéhez hasonló gesztusok ernyője alá besorakoznak majd azok, akik anyagi segítséggel is hozzá tudnak járulni törekvésünkhöz. Pályázatok elbírálásakor ugyancsak óriási jelentőségük van az ilyen gesztusoknak – vélekedett.

Szép Gyula, az RMDSZ Művelődés- és egyházügyi főosztályának ügyvezető alelnöke elmondta: egyrészt elkezdődött Közép-Kelet-Európa egyik legszebb és legjelentősebb műemlékkomplexumának felújítása, másrészt kialakítottak Erdélyben, illetve Romániában egy olyan szakképző műemlék-restaurátor műhelyt, amelyre igen nagy szükségünk van, minthogy több száz romos vagy rossz állagú műemlék-épületünk van, amelyek restaurálásához szakavatott kezekre van szükség. – A hercegnő gesztusának jelentősége abban áll, hogy a pénzforrások felkutatásakor a lobby-hálózat óriásira nőhet, ha ekkora személyiség garantálja e tevékenység fontosságát – hangsúlyozta az alelnök.

Szépül a Bánffy-család hagyatéka
Kerekes Sándor, a Kolozs Megyei Tanács alelnökétől megtudtuk, hogy évek óta rendszeres látogatója a bonchidai Bánffy-kastély területén a Transylvania Trust által rendezett eseményeknek. – A kastély szemmel láthatóan szépül. Ezelőtt öt évvel mindez reménytelen vállalkozásnak tűnt. Jó gondolatnak tartom a műemlékek restaurálásával foglalkozó szakemberek képzését biztosító központ létrehozását. Az augusztus végi kastélynapokon pedig a kolozsvári Transilvania Filharmónia zenekara ad szabadtéri szimfonikus hangversenyt, amely majd a kastély kulturális vonzerejének erősítésére lesz hivatott. Ha Magyarországon, Martonvásáron ez lehetséges volt, akkor itt sem látom akadályát – mondta reményteljesen a tanács alelnöke.

Hegedűs Csilla programigazgató részletesen kifejtette: a Transylvania Trust az a romániai szervezet, amely a műemlék-restaurálás terén együttműködik a nemzetközi hasonló szervezetekkel és e téren részt vállal jelentős fontosságú EU-projektek szervezésében. Az oktatási program nemcsak a kastély helyreállítására vonatkozik, hanem a helyi és regionális közösség érdekeit szolgálja. – Őfelsége Margaréta hercegnő szintén így vélekedett, ezért vállalta el a védnökséget. Arad megyében a román királyi család visszakapta egy tulajdonát, amelynek gyönyörű parkja van, és szeretnék, ha együttműködnénk – mondotta. Hozzátette: – Mi azt várjuk, hogy a román királyi család révén új támogatókat szerezzünk, akik majd támogatnak a kastély helyreállításában, a restaurátor-képzés megvalósításában, és a közösséggel való együttműködés megvalósításában.

A nagylelkűség és a szakmaiság mintapéldája
– Magyar, román, valamint angol szervezetek közreműködésével áll helyre ez a csodálatos kastély – mondja Őfelsége Radu de Hohenzollern-Veringen –, s ez a nagylelkűség és a szakmaiság mintapéldájának is tulajdonítható. A nagylelkűséget és felelősségtudatot nem a politikumtól vagy az üzleti szférától tanulhatjuk, állítja a főherceg, hanem a hit, a család, az iskola, az egyház „ülteti el" bennünk, s most szellemi védnökséget vállalva a román királyi ház is csatlakozik ehhez a nagyszabású munkához.

Szabó Bálint, a Transylvania Trust elnöke úgy véli, hogy az erdélyi realitásban kell élnünk, amely feltételezi az ezerszáz éves múltat, de feltételezi a román királyi családot és az erdélyi magyar arisztokráciát. – Számunkra örvendetes, hogy a királyi család részt vesz munkánkban, örömünkben. Minden alkalmat megragadunk, hogy a világ figyelmét felhívjuk az erdélyi épített-örökségre. A XIX. század a maga problematikájával elmúlt, a XX. századi „nagy verekedések" ideje is lejárt. A XXI. század a közös munka és segítségnyújtás időszaka kell legyen – hangsúlyozta.

A fénykorában Erdély Versailles-aként számon tartott Bánffy-kastély ma is Erdély egyik legimpozánsabb kastélyegyüttese. A Bánffy-kastély 70 személyes konferenciateremmel, kisebb gyűlésteremmel, ebédlővel és kulturális kávézóval várja a vendégeket.

N-HD.

vissza az elejére


A rendőrség hírei
Tizenéves prostituáltakat értek tetten

(7. oldal)

Kedden délben a bükki erdőben két tizenéves prostituáltat ért tetten a rendőrség. A 19 éves M. Ioana Marinela a Fenesi úti hídon talált kliensére, akivel az erdőben kerestek intimitást, de nem volt szerencséjük, mert a környéken prostituáltakra vadászó rendőrök hálójába akadtak, éppen „akció" közben. A lányt és ügyfelét bekísérték a rendőrségre, ahol kihallgatták őket, majd a lányt megbírságolták, s mivel nem ez volt az első hasonló kihágása – a múlt héten is tetten érték egyszer – nyomozás indult ellene. Hasonlóan prostitúció vádja miatt kell számot adnia a törvény előtt a 16 éves tordai L. Cosmina Loredanának, akit ugyancsak kedden a Bükkben, délután 2 órakor értek tetten, amikor pénzért éppen szexuális szolgáltatásokat nyújtott egy férfinak, akivel a Bucium utcában „jött össze". Szabadlábon védekezhetnek.

Öngyilkossági kísérlet szórakozóhelyen
Megpróbált véget vetni életének egy 36 éves férfi egy kolozsvári bárhelyiségben. Az eset csütörtökön este 7 órakor történt egy Párizs utcai szórakozóhelyen. A helyszínre kiszálló nyomozók a helyi A. Mariust egy széken ülve találták, nyílt sebből vérző mellkasában egy késsel. A makacskodó, ellenszegülő férfi azzal fenyegetőzött, hogy öngyilkos lesz, és nem volt hajlandó átadni a kést a rendőröknek, így azok közbeléptek és lefogták a férfit, akik a mentősök a 3-as számú sebészetre szállítottak elsősegélynyújtás végett. A férfi jelenleg nincs veszélyben, már ki is engedték a kórházból. A nyomozás folyik a botrány körülményeinek tisztázása miatt.

Motoros az áldozat
Súlyos közúti baleset történt csütörtökön este 10 órakor a Gyár (Fabricii) utca és a Munka (Muncii) utcák kereszteződésében. A 21 éves, A, B+E, C+E kategóriás jogosítvánnyal rendelkező kolozsvári M. Marius Claudiu egy Daciát vezetett a Gyár utcában, és az útkereszteződéshez érve nem vette figyelembe az előnyadásra felszólító jelzőtáblát, és ennek következtében nekiment egy szabályosan haladó Jawa márkájú motorkerékpárnak. Ennek vezetője, a 22 éves szászfellaki (Feleac, Beszterce-Naszód megye) súlyosan megsérült.

(balázs)

vissza az elejére


Aranyosgyéresi hírek

(7. oldal)

Két új áruház épülhet. Legutóbbi ülésén a városi tanács két új üzletház megvalósításához szükséges telekkoncesszióról döntött. Az egyik létesítményt az úgynevezett Sárréten, pontosabban a Traian utca 5–8. szám alatt építenék fel. A polgármesteri hivatal szerint az áruház több száz négyzetméteren terülne el. Lévén, hogy az érvényben lévő jogszabályok értelmében ilyen esetekben a helyhatóságnak kötelessége licitet kiírni, a városi tanácsosok úgy döntöttek: az elkövetkező időszakban versenytárgyalás során döntik el, ki építi fel az áruházat. Egy négyzetméter telekért az önkormányzati képviselők 76–100 új lejt kérnek a jövendőbeli befektetőtől.

A másik telek, ahova szintén áruházat szándékoznak építtetni a városatyák, az 1918. december 1 és a Tudor Vladimirescu utca kereszteződésén, a római katolikus templommal szemben található. A telket a Profi üzletlánc nézte ki magának, de a jogviszony tisztázásáig függőben marad a befektetés.

Kettős ünnep. Évek óta az aranyosgyéresiek számára augusztus közepe táján kettős ünnep alkalmával szervez rendezvénysorozatot a polgármesteri hivatal. A helybeliek elsősorban a város, másodsorban pedig az acéliparban dolgozók napját ünneplik. Idén a városháza négynapos rendezvénysorozattal rukkol elő: szombaton, augusztus 12-én sportrendezvényekre (teke, labdarúgás, tenisz) kerül sor, vasárnap gyorsasági kerékpárban és görkorcsolyában mérik össze tudásukat a város lakói, hétfőn és kedden pedig különböző kulturális rendezvényekre és könnyűzene-koncertekre hívják a lakosokat.

A műsoron fúvós térzene, népzene és néptánc szerepel. Természetesen a könnyűzene kedvelőire is gondoltak, fellép a Heaven együttes, Cristina Rus (ex Blondi), Joco-Junior, Morandi, Emiliana, Anna Lesko, a Simplu együttes és Pepe. A negyedik nap végén tűzijátékra kerül sor.

Schmidt Jenő

Az oldalt szerkesztette: Kiss Olivér

vissza az elejére


HELYTÖRTÉNET


Kolozsvár helynevei

(8. oldal)

Ilyen és ehhez hasonló szerény házikók, sok helyütt félig a hegyoldalba épített kunyhók álltak a kőmáli (fellegvári) vár sánca alatt. Ezért Sáncaljának mondták a városnak ezt a vezetékes vizet, csatornát, hosszú ideig villanyáramot is nélkülöző részét. Előtérben egy, a fején vizet cipelő nő, a jobb alsó sarokban az 1921-ben épült Malom utcai zsinagóga. 1920-as évek eleje. Ifj. Krisztya Imre rajza (korabeli felvétel alapján).

(Folytatás július 19-i lapszámunkból)

Vértanúk tereCsányi László tér.

Victor BabeşFelső-Szén utca.

Victor Deleu1. Sikátor.

Victoria. Mozi és szálloda:

1. — Royal mozi.

2. A Kossuth Lajos utca és a Bethlen utca sarkán lebontott három ház helyén 1984 és 1986 között épült szálloda. 1989 végéig a kommunista párt tulajdona volt, kizárólag a párttisztviselők vehették igénybe. Hogy „nyugalmuk" teljes legyen, a Bethlen utcát a Szentegyház utcához közel erős vasráccsal torlaszolták el, így a Kossuth Lajos utca, a szálloda felől az utcába csak az egyetlen ottani házban lakók mehettek be. A rácsot 1989 decembere, a pártállami hatalom összeomlása után a gyalogjáróknak ugyan megnyitották, de teljesen csak 1997 elején, az új, nem volt kommunistákból álló kormány hatalomra jutása után távolították el.

Victoriei ?— 1. Belső-Magyar utca, Külső-Magyar utca, Magyar utca; 2. EMKE tér.

Vicus. Az Óvár egyik kis utcája. Minthogy a városnak ebben a részében több kis, szűk, vicusként jegyzett utca volt, helye meghatározhatatlan.

1592: Castrum Vetus, Vicus [BinderKsz 57.].

Vicus ad molendinum parochiale. A Külső-Magyar utcai negyed utcája, a Szentpéteri templom közelében, a Kisszamos (Malomárok) partján. Kiss András feltételezése szerint a Csermalom utcai malomhoz menő sikátor, kis utca.

1599: „Longa extra. Vicus ad molendinum parochiale" (’Külső-Magyar utcai negyed. A parókia malmához menő sikátor, kis utca’) [KvSzám 8/VI. 20., 24., 36., 39.].

Vicus Elisabethae. Kis utca az Óvár hidelvi hóstátjában. Helye csak feltételezhető. A Kőmál alatti Szent Erzsébet-ispotály közelében, mellett lehetett. A számadáskönyv szerint a Vicus Hendergaß (Tyúk utca) után a Szegények malma közelében lévő utca, majd a Vicus Elisabethae következett. 1592. évi adatok szerint itt lakott Hannes Gonth [BinderKsz 61.] és Pitter Moldner [BinderKsz 91.]. — Szegények malma, Szent Erzsébet-ispotály.

1592: „Castrum Vetus. Vicus Elisabethae" (’Óvár. Erzsébet sikátor, utca’) [KvSzám 5/XV. 57.; BinderKsz 61.].

Nevét valószínűleg a Szent Erzsébet-ispotályról kapta.

Vicus Hendergass2. Tyúk utca.

Vicus Hendergasz2. Tyúk utca.

Vicus Hendergaz2. Tyúk utca.

Vicus Hjwergaß2. Tyúk utca.

Vicus interior2. Tyúk utca.

Vicus LutifigulorumKis-Fazakas utca.

Vicus Mariae. Kis utca az Óvár hidelvi hóstátjában. 1564-ben még nem szerepel az adókönyvben. 1565-ben sem. 1566-ban tűnik fel falakon kívüli utcaként, két vicus után, az Új utca sikátoraként. ?— Szent Erzsébet-ispotály, Vicus Elisabethae, Új utca.

1566: Vicus nova platea Mariae [KvSzám1/IX. 245.]; 1592: „Castrum Vetus, Vicus Mariae" (’Óvár, Mária sikátor, utca’) [BinderKsz 80.];1593: Vicus Mariae [KvSzám 5/XVI. 36.]; 1598: „Vetus Castrum. Vicus Mariae" [KvSzám 8/II. 15., 16.].1615: Vicus Mariae [KvSzám 17a/I. 25.].

1592. évi adatok szerint az utcában lakott Michel Kremer [BinderKsz 80.], Simon Rott [BinderKsz 107.], Jacob Zatz [BinderKsz 108.], Jacob Schuller [BinderKsz 114.], Hannes Schauster [BinderKsz 115.], Georgi Sos [BinderKsz 118.].

Nevének eredete ismeretlen.

Vicus Neugasz1. Új utca.

Vicus noua platea [nova] — 1. Új utca.

Vicus noua platea Born [nova]. A hidelvi Új utca valamelyik mellékutcája. Ebből az egyetlen adatból nem határozható meg, melyik. — 1. Új utca.

1567: Vicus noua platea Born [KvSzám 1/XIII. 38.].

Nevének eredete ismeretlen.

Vicus nova platea MariaeVicus Mariae.

Vicus Uÿ wczara (’Új utcára [menő] sikátor’). A Külső-Magyar utcai negyed utcája. Valószínűleg a későbbi Nagy-Új (Pacsirta) utcára menő Bethlenkert utca. De lehet, hogy a Csertörő utca Csermalom utcától keletre lévő, az Új utcára menő vége. Valamennyi rajta van az 1763–1787. évi térképen. ?— Bethlenkert utca, Csertörő utca, Nagy-Új utca, Pacsirta utca, 2. Új utca.

1599: „Longa extra. Vicus Uÿ wczara" (’Új utcára [menő] sikátor’) [KvSzám 8/VI. 36., 39.].

Vicus veolde rewe. A Külső-Magyar utcai negyed utcája, valahol a Kétvízközben, a ’rév’-ből következtethetően a Szamos partján. Erre utal az 1616. évi adat is. Pontos helye meghatározhatatlan.

1599: „Longa extra. Vicus veolde rewe" (’Külső-Magyar utcai negyed. Völde-rév sikátor’) [KvSzám 8/VI. 20.]; 1616: „Vicus Völgye reve, alias Bölgerre szorossa az Szamosra" [KvSzám 17b/IX. 29.].

Nevének eredete ismeretlen.

Vicus Völgye reveVicus veolde rewe.

Vidra utca ?— Szamosfalva.

Vidraru (utca) ?— Kolozsmonostor.

Vidrei (utca) ?— Szamosfalva.

Vidu, Ion. A Zrínyi utcából északkeletre, az Agyagdomb felé nyíló rövid zsákutca. Az 1930-as években alakult ki.

1937: Str. Ion Vidu [Br37]; 1941: Anonymus utca [Kvát41]; 1945: Anonymus utca; Str. Ion Vidu utca [Kvut]; 1964: Str. Ion Vidu utca; Str. Ion Vidu.

Nevét a helyhatóság adta.

Vigadó. A Redut XIX. század vége felé magyarosított neve. ?— Fejér ló, Redut, Városi vigadó, Vigárda.

Vigárda. A Belső-Monostor utca déli oldalán lévő Vigadó nevének változata. ?— Fejér ló, Redut, Városi vigadó, Vigadó.

1869: Vigárda [Bodányi].

Vigyázó utca ?— Visului.

Viile Dâmbul Rotund (vie, tbsz vii n fn ’szőlőhegy, szőlő’, dâmb s fn ’domb’, rotund mn ’kerek’, ’kerekdombi szőlők’). A Kerekdomb alatt, a Wass Ottilia (Sanatorului) és a Papfalvi út közti, kertek közti utca. A 2000-es évek elején kezdett kiépülni.

2005: Str. Viile Dâmbul Rotund [Cj05].

Nevét a helyhatóság adta.

Viile Nădăşel (‘Nádasi szőlők’). A Poenaru Petrache vége előtt, ebből kiágazó, a Csillaghegyre vezető út. Az 1970-es években a már létező mezei út mentén kezdett kialakulni. ?— Csillaghegyre vezető út, Poenaru Petrache.

1980: Viile Nădăşel [Cj80].

Nevét a helyhatóság adta.

Viilor ?— Szőlő utca.

Viktória. Malom a Gábor Áron utca 1. szám alatt. Az 1940-es évek elején dr. János Gáspárné volt a tulajdonosa. Az 1970-es években még működött.

1941: Viktória Műmalom [Tel41 26.]; 1943: Viktória műmalom [Cím43 28.]; „Viktória Műmalom, dr. János Gáspárné, Gábor Áron utca 1." [Tel43 240.].

Viktória-klubSebestyén-palota.

Villa ContinentalSzieszta szálloda.

Villamos. A városi közvasutat, az ájvájt 1902-ben megszüntették. Évtizedek múlva, 1985-ben ismét városi közvasút pályájának építéséhez láttak. Az 1987-től működő közvasút villamos meghajtású. Monostort köti össze az állomással és a Szentgyörgy-hegy alatt épített iparteleppel. — Közszállítás, Közúti vasút, Ájváj, Trolibusz, VAV.

Villamos utcaUzinei electrice.

Villamosmű utcaUzinei electrice.

Villamosművek. 1906 táján a Fásberek délnyugati részében, a Kisszamos (Malomárok) bal partján épült föl a villamosművek telepe. A nyugati oldalán kialakuló utca, a Villamosmű utca, a monostori Kétvízköz keleti határa. — Uzinei Electrice.

Ugyanez a neve az Unió (Belső-Monostor, Memorandum) és a Hegedűs Sándor (Páris, Şincai) utca sarkán álló négyemeletes irodaépületnek is (Hegedűs Sándor utca 1.).

1941: Kolozsvári Villamosművek rt. [Tel41 14.]; 1943: Kvári Villamosművek r.t., Hegedűs Sándor u. 1. [Cím43 26.].

VilmaDékáni hivatal.

Vincetanya — Szamosfalva.

Viorelelor2. Ibolya utca.

VioriiÁrva utca.

Viragu, Ioan (utca) — Kolozsmonostor.

Viragu, Ion (utca) — Kolozsmonostor.

Virág utca. Három utca:

1. A Rákóczi út bal oldalán nyíló első, a Szamosig vezető utca a XX. század elején. Később Tamás András. — Tamás András utca.

1903: Virág utca [Kvk903]; 1910: Virág utca [Kv910].

Nevét a helyhatóság adta.

2. ?— Kolozsmonostor.

3. ?— Búza utca.

Virágos. A Bornyúmál mögött, a Törökvágástól nem messze, keletre, a Nádas felé lejtő völgy. Másképp Virágos-völgy. 1914-ben üdülőhelyként földkönyvezték, a korabeli várostérkép játszótérként tünteti föl [Pill 45.]. Az 1950-es években még kedvenc kiránduló-, télen szánkázó- és sízőhely. Az 1980-as évek elejétől a Gépész utca felől kevésbé meredek lejtői fokozatosan beépültek, a tömbházlakók kis kerteket különítettek el maguknak.

Valószínűleg a rét tavaszi virágzása alapján kapta a nevét.

Virágos-völgyVirágos.

Virgil BărbatBărbat, Virgil (utca).

Virgil FuliceaSzent Lélek utca.

Virgil OniţiuPop, Mihail (utca).

Virgiliu (’Vergilius’). A Kályhás (Sobarilor) utca jobb oldalán dél-délkeletre nyíló második, a Nádasig vezető utca. Az 1920-as években kezdett kialakulni.

1933: Str. Virgiliu [OF 33.]; 1937: Str. Vergiliu [Br37]; 1941: Uzoni Fosztó László utca [Kvát41]; 1945: Uzoni Fosztó László utca; Str. Louis Blanc utca [Kvut]; 1964: Str. Louis Blanc utca; Str. Bujorului (bujor h fn ’bazsarózsa’).

Nevét a helyhatóság adta.

Visarion RomanRoman, Visarion (utca).

Visului (vis s fn ’álom’). A Túzokmál alatt, az Imre király (Lungă, Partizán) úttól északnyugatra lévő, ezzel párhuzamos utca. Az 1920-as évek vége felé kezdett kialakulni. Orosz Ferenc 1933. évi térképe név nélkül tünteti föl.

1937: Str. Visului [Br37]; 1941: Vigyázó utca [Kvát41]; 1945: Vigyázó utca; Str. VlădeasaVigyázó utca (Vlădeasa ’Vlegyásza’) [Kvut]; 1964: Str. VlădeasaVigyázó utca; Str. Vlădeasa.

Nevét a helyhatóság adta.

VişinilorAnastasiu I., general (utca).

Viteazu, IonŞenchea, Nicolae, Dr. (utca).

Viteazul, IonŞenchea, Nicolae, Dr. (utca).

Viteazul, Pintea (utca) — Szamosfalva.

Vitéz Misi. Mihály vajda szobrának tréfás neve. — Mihály vajda lovas szobra.

Vizsgálati fogház. A Gyűjtőfogház névváltozata. — Törvényszék.

Vígözvegy. Kávézó a Deák Ferenc utca bal oldalán, a káposztás vendéglő mellett az 1970-es, 1980-as években [Júrás T. Tibor László közlése].

A névadás oka ismeretlen, de feltételezhető, hogy bizonyos jókedvű hölggyel kapcsolatos.

Víz között. Valószínűleg a Két víz között Kétvízköz névváltozata [KvTel. 122.]. — Kétvízköz.

1742: Víz között [KvTel. 122.].

Víz utca. Két, majd három utca:

1. Pontos helyét nem tudjuk, de az alább idézett szövegből arra következtethetünk, hogy Hidelvén, a későbbi Külső-Király utca (Árpád út) végén lehetett. Itt akkoriban majorok voltak, akár a Szamos túlsó, jobb partján, a Kétvízközt. A városnak ez a része rajta van az 1763–1787-ben készült katonai térképen.

1632: „24 junii estve 10 óra tájban az mennykő Hidelvére beüt az alsó szélre, az hol egy nehány ház megége, [...] onnét az szél az tüzet viz-utszára vivé; az viz-utsza és az körüle való majorok éppen elégtenek" [KKv I. 153.].

2. Óvári utca, a Szentlélek utca elejétől, az óvári Piac nyugati oldalának érintésével az északi városfalig, az utca végében nyíló kisajtóig vezető utca. Bár első ismert adatunk csupán a XIX. század közepéről való, óvári utcáról lévén szó, a név ennél régebbi lehet.

1852–1857: vizutcza [Jakab I. 36.]; 1865: víz utcza [Páncz 7.]; 1869: Viz ut[cza] [Bodányi]; 1876: Viz utcza [Páncz1876]; 1888: Viz utcza [Kv88]; 1894: Viz u. [Mach]; 1903: Viz utcza [Stein]; 1914: Viz utca [Cim14 169.]; 1917: Viz utca [Cs17]; 1923: Str. Suluţiu [Br 92., 104.]; 1933: Str. Şuluţiu [OF 39.]; 1937: Str. Şuluţiu [Br37]; 1941: Víz utca [Kvát41]; 1942: Teleki Pál utca [Kvát]; 1945: Teleki Pál utca; Str. Roosevelt utca [Kvut]; 1964: Str. Roosevelt utca; Str. Roosevelt.

Végében, a városfal kis kapuján, a Vízkapun, a Kisszamoshoz (Malomárok), a vízhez lehetett kijutni. Innét a neve.

3. — Apei.

Víz utcai bástya. A Víz utca végén álló bástya alatt nyílt az Óvári kapu, Óvári kisajtó, Vízkapu nevű kisebb városkapu. — Óvári kapu, Óvári kisajtó, 1. Vízkapu.

Víz utcai híd. A Kisszamos (Malomárok) fölötti egykori fa-, később vashíd a Víz (Roosevelt) utca végében. Az 1960-as években lebontották, annak ellenére, hogy a Főtér felől a Malom utca közepe és vége felé ez volt a legrövidebb út, a Műegyetem hallgatói is erről közelítették meg intézetük Malom utcai bejáratát. A várostervezők arra hivatkoztak, hogy a Víz utca szintjének elérésére a Malom utcában a híd előtt létesített emelkedő zavarja a gépkocsiforgalmat. Később, 1985–1986-ban, a villamosvonal építésekor a Kisszamos befedésével szükségtelenné vált a régi híd helyreállítása. — Mértékhitelesítő hivatali fahíd, Sörházhoz vezető palló, Nagymalom előtti fahíd.

1896: „…a víz utczai fahid…" [KözgyJk I/96].

Vízi-kapu2. Vízkapu.

Vízkapu. Két kapu:

1. Az Óvárban, a Víz (Roosevelt) utca északi végén álló városfal Kisszamosra (Malomárok) nyíló kiskapuja. Az Óvári kapu másik neve. A kis kapun a Kisszamosra, a vízre lehetett kijutni. Innen a név. Vízi toronynak is mondták [KvTel. 122.]. — Óvári kapu, Óvári kisajtó.

2. A Fellegvár keleti kapuja. Ezen kijőve ereszkedett a katonaság a Németek pallója felé, majd e kis hídon átmenve közelítette meg a várost. Nevét ezzel, vagyis a Szamos vizével kapcsolatban a várat építő németektől, az azután itt székelő német katonaságtól, parancsnokságtól kapta. A XVIII. század vége felé a várról készült tervrajzon – Situations Plan der Zitadelle von Clausenburg – Wasser Thor ’vízkapu’ a neve [TM 24. és az 5. mellékleten az eredetiről készült felvétel].

A német nevet a város lakossága magyarra fordítva átvette, s innét a címszóbeli név. — Fellegvár.

(Folytatjuk)

Asztalos Lajos

vissza az elejére


TUDOMÁNY


Kolozsvár és környéke geológus szemmel

(9. oldal)

Kolozsvár az Erdélyi-medence nyugati peremkerületén, a Kis-Szamos és a Kalotaszegről érkező Nádas összefolyásának völgytalpain és folyóvízi teraszain épült. A csaknem kétezer éves múltra visszatekintő város abban a szerencsés helyzetben van, hogy más diszciplínák mellett, az erdélyi földtudományok központja lett. Sokan, nem alaptalanul „Kolozsvár földtani iskolájáról" beszélnek. Az 1872-ben itt megalapított Ferenc József Tudományegyetem már kezdetben fontos fórumává vált a geológiai, paleontológiai és geomorfológiai kutatásoknak. Így a város és környékének tanulmányozása és tudományos feldolgozása már ekkor nagy lendülettel bontakozott ki dr. Koch Antal (1843–1927), dr. Szádeczky-Kardos Gyula (1860–1935) geológusok, valamint dr. Cholnoky Jenő (1870–1950) földrajzos-geomorfológus tevékenysége által.

A múlt század második felében, a Kolozsváron 1945-ben megalapított Bolyai Tudományegyetem Földrajz-Földtan karán újabb tudós nemzedék öregbítette az Erdély földjére vonatkozó kutatások és szintézisek tárházát. A sok név közül dr. Balogh Ernő (1882–1969) mineralógust, dr. Török Zoltán (1893–1963) geológust, dr. Tulogdy János (1891–1979) geomorfológust, dr. Mészáros Miklós (1927-2000) sztratográfust, dr. Fuchs Herman (1915–1996) paleontológust és dr. Újvári József (1928–2000) hidrológust kell megemlíteni.

Kolozsvár és környékének geomorfológiai (domborzati) kialakulása a geológiai újharmadkorig (neogén) követhető. Ez abszolút időben megfelel a földtörténet utolsó 10–12 millió évének, amely idő alatt a tenger visszahúzódása után megkezdődött és végbement a völgyek folyóvizek általi kimélyítése. Az ősi Kis-Szamos és Nádas, valamint ezek mellékpatakai, továbbá az Aranyosnak Kolozsvár határáig hátranyomuló mellékpatakai (pl. Rákos, Mikes) változatos domborzatot alakítottak ki. A vízválasztó a Kis-Szamos és az Aranyos között a városunktól délre emelkedő, kelet-nyugat irányú Feleki-gerinc. Ennek nyugati, havasalji végződésénél, a vulkáni kúphoz hasonlító Kis-, vagy más néven Szelicsei Magura (824 m) emelkedik. Ettől nem messze az Árpád-csúcs (románul Peana) 832 m-es magasságából gyönyörködhetünk Kolozsvár legnagyobb erdőterületének, a Bükk szépségeiben. A gerinc keleten Ajton falu felett a Nagy-Csoltig (722 m) tart.

A Feleki-gerinc alatt a város az ősi Kis-Szamos által, a különböző magasságokon kialakított folyóvízi teraszokra épült. Ezek kitűnő teret biztosítanak a különböző lakónegyedek számára. A geomorfológiai kutatások a város területén és környékén összesen 7 teraszszintet különítettek el 4–6 és 128–140 m között, a Kis-Szamos mai teraszszintjéhez viszonyítva. A teraszokat, mint amilyenek a városi (4-6 m), a kálvária-kövespadi (22-24 m), a fellegvári (60-75 m), a csillagvizsgálói (100-110 m), épp a Kolozsváron található szintek szerint nevezték el.

A város és környékének altalaját harmadkori (tercier), eocén, oligocén és miocén üledéksorok töltik ki. Ezek agyagokból, márgákból, pados kifejlődésű mészkövekből, homokkövekből, laza mészkövekből állnak, melyek keménysége és az eróziós folyamatokkal szembeni ellenállása különböző. Ezért a szelíd lejtésű dombhátak és lejtők mellett szurdokszerű vízmosásokat és meredek völgyoldalakat is találunk. Az eocén mészkőfelszíneken – mint amilyen a Bükk erdő Szénégető nevezetű fennsíkja vagy a Bácsi-torok mészköves területe – nem ritkák a tölcsér alakú kisebb-nagyobb víznyelő töbörök (dolinák) és a meredek oldalú szurdokszerű vízmosások, melyek valódi karsztos arculatot biztosítanak a tájnak.

A környék sztatigráfiai rétegsorában találunk olyan rétegeket is, amelyeknek elnevezése, lelőhelye, ún. locus classicusa, épp itt van Kolozsváron. Ilyenek a híres Kolozsvári-Bácsi-toroki mészkőrétegek (Felső eocén), a Hójai mészkövek (Alsó oligocén) és a sztratigráfiában szintén jól ismert Fellegvári-rétegek rengeteg Corbula kövülettel (Felső oligocén). Ezek az elnevezések dr. Koch Antaltól származnak.

A miocén időszaki badeni sórétegek a város keleti részén bukkannak felszínre, életet adva Szamosfalva, távolabb pedig a Pata és Kolozs határában feltörő sósforrásoknak. Mindhárom helység fürdőkkel is rendelkezik.

A várostól délre emelkedő Feleki-gerincet egy szármáciai emelethez tartozó vastag homoktakaró borítja, melyet a havasok alján lerakódott deltának tekintünk, hisz a homokszemek nagysága – granulometriai jellemzői – nyugat felé, vagyis a hajdani Neogén-tenger partja felé növekedik, s a Szelicsei Magura környékén már tengeri kavicsokba megy át. Kell-e ennél nagyszerűbb bizonyíték a 12 millió évvel ezelőtti tengerpart jelenlétéhez?

A Kolozsvár környékét bebarangoló természetjáróknak mindenek előtt a feleki gömbkövek (konkréciók) jelentenek felejthetetlen élményt. Idegenek gyakran értetlenül állnak a patakmedrekben felhalmozódott kisebb-nagyobb gömbkő-sokaság láttán, és felteszik a kérdést: vajon hogyan jöhettek létre a természetnek eme csodái?

Annak ellenére, hogy a gömbköveket a helyi lakosság a legrégibb időktől ismeri, a természetvizsgálók és az utazók csak a XIX. sz. második felében tesznek említést róluk. A természet szépségei és különlegességei iránt élénken érdeklődő Jókai Mór 1835-ben Kolozsvárról Tordára menet Kőváry László történész társaságában gyönyörködött a feleki gömbkövekben. Tapasztalatait az erdélyi képek című beszámolójában ismertette: „Kolozsvárt elhagyva Feleken vitt keresztül az út, melynek hegyein teremnek azok az óriási kőgombócok, minek keletkezéséről nincsenek tisztában tudósaink." Jókai rajzot is készített a gömbkövekről, melyet megjelentetett.

Brassai Sámuel (1800–1897), Erdély utolsó polihisztora, porondköveknek nevezte a feleki konkréciókat, s egyik kirándulása során a következőket jegyezte fel. „Midön az öklömnyi nagyságú gömböktől a fél ölnyi átmérőjűekig a különböző porondköveket látjuk, amelyeket feleki köveknek hívnak, akaratlanul is eszünkbe kell jutni a természet művészetének."

A Feleki-gerincet befedő vastag szármáciai homoktakaró sztratigráfiailag nem egységes: a különböző vastagságú konkréciókat tartalmazó homokszinteket márgarétegek választják el egymástól. Ezek lerakódásakor a tenger mélyebb volt. A homoknak rétegben való jelenléte a hajdani sekély tengert jelöli.

Árvizek idején a deltai homokba karbonáttartalmú (CaCO3) kőzetdarabok (mészkövek) is besodródtak a Gyalui-havasok vidékéről. A későbbi földrajzi változások idején a terület szárazfölddé vált, majd nedves, meleg éghajlat köszöntött be, dús erdőkkel. Ilyen körülmények között működésbe léptek a beszivárgó, széndioxidot (CO2-t) tartalmazó vizek, melyek elérve a mészkő vagy márgadarabokat, ezekkel reakcióba léptek. Így gélszerű kötőanyag képződött, mely összeragasztotta a homokszemcséket, rendszerint sugárirányban, a gél terjedésének függvényében és gömbök jöttek létre. Az egymáshoz közel álló gömbkő-képződmények összeforrtak, így számos kombináció jöhetett létre, melyeket napjainkban megcsodálhatunk. A folyamat a litogenézís nagyszerű példája: a laza homokból, kötőanyag közreműködésével, kemény homokkő képződött. Ez a magyarázat arra, hogy miért találunk minden konkréció közepében puha magot, melyet ujjunkkal szétmorzsolhatunk. Ez a szétbomlott mészkő maradványa.

A gömbkövek keletkezésének kémiai reakciója a következő:

CaCO3 + H2O + CO2 = Ca(HCO3)2

Mészkő, széndioxid tartalmú a cementezést 
dolomit beszívárgó víz megvalósító vagy gél 

márgadarab

A homokrétegekben levő gömbkövek nemcsak a vízmosások és patakvölgyek lineáris eróziós mélyítése útján gurulnak be a mederbe, hanem a földcsuszamlások alkalmával is felszínre juthatnak. Ilyen eseteket láthatunk Erdőfelek és Györgyfalva között.

A leglátványosabb gömbkő-felhalmozódásokat a Plecska, az Őzek- és a Malom-pataka völgyekben, valamint a Medve-árkában láthatunk, a földcsuszamlásos részeken a Sáros-Bükkben, Ajton, Erdőfelek és Györgyfalva határában a suvadásos karéjokban. Mivel a gömbkövek Kolozsvár és környéke különleges geológiai képződményei, szükséges lenne ezek védelem alá helyezése.

Kolozsvár környékének szembeötlő geomorfológiai jelenségei a földcsuszamlások, erdélyi elnevezésükön suvadások. Ezek a jelenkori lejtőmozgások sok bosszúságot okoznak a helyi lakosságnak, károkat okoznak az építményekben. Legelterjedtebbek a Feleki-gerincen, a Kajántó-völgy mindkét oldalán és a Szénafüvek területén. A Feleki-gerinc északi és déli oldalain, valamint a Szénafüvek területén található suvadások annyira jellegzetesek, hogy éppen ezeken a helyeken nyert polgárjogot a magyar geomorfológiai szakirodalomban a „hepe" – mélyedés, és a „hupa" – kiemelkedés fogalma, ugyanakkor a suvadás részeinek az elnevezése: nyelve, karéja, homloka, oldalszakadása stb. Dr. Cholnoky Jenő egyetemi tanár, a magyar geomorfológia atyja, ezeken a helyeken tanulmányozta és írta le a suvadások típusait, és készített olyan élethű ábrákat, melyeket ma is előszeretettel használunk az egyetemi és középiskolai oktatásban.

A suvadások ősoka a vastag homokrétegek váltakozása rendszerint vékonyabb agyag- és márgarétegekkel. Ehhez a felépítéshez társul a gravitáció. Mivel a homokréteg vízáteresztő, a rajta könnyen átszivárgó víz átnedvesíti és csúszóssá teszi az alatta levő agyagfelületet, bekövetkezik a suvadás. Ezeknek még kedvez az ún. monolinális (egy irányba lejtő) település, mely elősegíti a nagyméretű lejtőmozgásokat.

Suvadásos területen lehetetlen építkezni, a már meglevő épületek megrepednek, sőt, el is csúszhatnak.A csapadékos időszakokban bekövetkező friss suvadások tönkreteszik a legelőket, az utakat, a vasutat, terméketlenné és sok esetben művelhetetlenné teszik a szántóföldeket. Talajpusztító hatásuk csak erdősítéssel csökkenthető. A második világháború utáni erdőirtások hozzájárultak a Kolozsvár környéki suvadások térbeli növekedéséhez.

A 60 millió év alatt lerakodott Palogén és Neogén rétegek gazdag puhatestű kövületanyagot és növényi maradványokat tartalmaznak, melyek begyűjtése, meghatározása és az Egyetemi Paleontológiai Múzeumban való elhelyezése 1872-től, a Ferenc József Tudományegyetem megalakulásával valósult meg. A tudományos feldolgozás lehetőséget adott a paleontológiai viszonyok (tengermélység, hőmérséklet, sótartalom) rekonstruálására, ezek időbeli változásának követésére. Hála dr. Koch Antal (1843–1927) és dr. Szádeczky-Kardos Gyula (1880–1935) geológus egyetemi professzorok tevékenységének, a Kolozsvári egyetem (1919-től Regele Ferdinand, majd Victor Babeş, jelenleg Babeş–Bolyai Tudományegyetem) gazdag és reprezentatív Erdélyre vonatkozó paleontológiai anyaggal rendelkezik. Itt őrzik a Brachydiastematherium transsylvanicum ősemlős csontvázát is, melyet a felső eocén korú ún. Nádas-völgyi formáció vörös agyagrétegében találtak Andrásháza (Rădaia) mellett. Ez őslénytanilag fontos nemzetség az erdélyi ősemlős faunában.

A fentiekből kitűnik, hogy Kolozsvár és környéke, az ember által teremtett ún. antropikus környezet mellett, gazdag és változatos földtani felépítéssel, paleontológiai leletekkel és geomorfológiai (domborzati) látnivalókkal rendelkezik. Ezeknek felfedezése és tudományos feldolgozása elődeinknek köszönhető.

Ajtay Ferenc

Az oldalt szerkesztette: Ördög I. Béla

vissza az elejére


MŰVELŐDÉS


Az alkotói szabadság jegyében
Táborzáró csoportos tárlata Gy. Szabó Béla Galériában

(11. oldal)

A jelenlegihez hasonló pezsgés talán még sohasem volt tapasztalható a képzőművészeti alkotótáborok vonatkozásában. Gombamód szaporodnak a művészeknek néhány napos-hetes teljes ellátást, az alkotáshoz szükséges feltételeket biztosító, jobbára természeti-néprajzi szempontból figyelemfelkeltő környezetben megtartott rendezvények. Egyfajta huszonegyedik századi mecénatúra ez, a civil társadalom támogatása az általa kitermelt, de a túlnépesedés jeleit mutató réteg, a művészek irányába. Mert mennyiségi mutatók vonatkozásában jóval több a művész manapság, mint néhány évtizeddel ezelőtt volt, annak ellenére, hogy egyre gyakrabban merül fel a művészetek fölöslegessé válásáról, alkonyáról, esetleg éppen elfajulásáról szóló teória. Csöppnyi igazság persze ebben is van, még akkor is, ha az elfajulást egyszerűen másságnak nevezném. A mindenkori változás velejárójának, amely időtlen idők óta jellemzi a művészetet, éppen csak hogy napjainkban élesebben, sarkítottabban vetődik fel a kérdés.

Ezt a sajátos, harmadik évezredi ellentmondást látszik feloldani a művésztáborok egyre növekvő száma. Ezzel egyidőben és bizonyos mértékig ennek következtében is érdekes, és a szokásosnál erőteljesebb polarizálódás tapasztalható a művésztársadalomban: az alkotók immár egyre népesebb csoportja választja majdhogynem életformájául a táborozást. Egyik rendezvényről sietnek a másikra, hozzák, viszik, alkalmazzák, továbbadják a megszerzett tapasztalatokat, ezenközben pedig önmaguk is feltöltődnek. A vizualitás, a tájélmények közvetlen vagy közvetett művészi lecsapódása, az ott lakók lelki világának a megismerése alkotásra serkentő tényezők. A kapcsolat teremtésnek, a gondolatok kicserélésének, a művészeti élet alakításának akár fórumaivá is válhatnak ezek az évi rendszerességgel megszervezett együttlétek.

Egyik közülük a Reményik Sándor Művészstúdió Alapítvány égisze alatt működő, Molnár János teológia professzor és Molnár Jánosné református lelkipásztor támogatását élvező, Essig művészházaspár vezette Kalotaszegi Alkotótábor. Példája annak a sajátos önszerveződésnek, amely tizenegy esztendő alatt, ha csodákra nem is volt képes, de kialakította jellegzetes arcélét, és „kitermelt" több mint 400 műalkotást, amely részben az árva és nehéz sorsú gyermekek szálláshelyéül szolgáló zsoboki Bethesda-otthon falait díszíti – az intézmény minden év júliusában szélesre tárja kapuit az országból és a nagyvilágból idesereglett képzőművészek előtt – részben pedig az alkotótábor különleges értéket képező tulajdona, amely immár a jövőre vonatkozólag is komoly biztosítékot jelenthet.

S hogy milyen a zsoboki tábor jellegzetes profilja? Rendkívül összetett és mégis egyedi. Éppen összetettségéből és az alkotóknak biztosított korlátlan művészi szabadságból adódóan. A résztvevőkkel szemben támasztott egyetlen, de egyben kizáró jellegű követelmény az alkotás minősége. Mutatóit immár évek óta a tábor művészeti irányítója, Banner Zoltán szabja meg. Nincsenek tematikai korlátok, stílusbeli kötöttségek. Művészi beállítottságától függően a húszévestől a nyolcvan évesig mindenki önmagát adhatja, élhet a pillanatnyi benyomás művészi megjelenítésének azonnali lehetőségével, vagy érlelheti magában a témát, hogy aztán összetettebb, áttételes megközelítésben öntse színekbe, formákba. Így aztán a figuratív, valósághű ábrázolásmódtól a szürrealisztikus beütéseken keresztül az elvonatkoztatás különböző lépcsőfokait megjárt lírai és geometriai absztraktig terjed a skála. Amint azt a Gy. Szabó Béla Galériában megtekinthető tárlat is igazolja: válogatás az idei termés legjavából. S ha a kiállított egy-két munka alapján messzemenő következtetések még nem is vonhatók le a résztvevők munkásságát illetően, ez a csöppnyi bepillantás is sokat elárul az alkotó művészi elképzeléseiből, lelki világából, stílusából. A tábor törzsgárdájához tartozó Fodor N. Éva, Szabó Vilmos, Bordy Margit és Tompos Opra Ágota munkásságát a kolozsvári közönség – egyéni kiállításaiknak köszönhetően – jól ismeri ugyan, az alkotóknak azonban, mint mindig, most is sikerült újabb meglátásokkal, újabb elképzelésekkel és megoldásokkal gazdagítaniuk sajátos művészi világukat. Zsobok mindegyre visszatérő, hűséges vendége a hazai gyökerekkel rendelkező budapesti képzőművész, Bencsik János. A figurativitás jegyeit őrző, de megannyi művészi áttéten edzett, filozofikus mélységeket sejtető, s ugyanakkor az erőteljes látvány erejével ható munkái a tárlat fénypontját képezik. Törzsvendégnek számít a debreceni Gonda Zoltán és a belényesi Miklós János is. Kalotaszeg vonzásában született, lendületes ecsetkezelésű, a színek gazdag skáláját felvonultató munkáik áttételesen, hol lírai, hol drámai megfogalmazásban sejtetik mindazt, amit e pusztuló, de már az újjászületés jeleit is mutató tájegység lelkiekben képes csodálóinak nyújtani. A sepsiszentgyörgyi Simó Enikő sem először ismerkedik a tájjal és emberével. Ezúttal a sajátos építészeti motívumok, a kalotaszegi templomok világa áll alkotásainak középpontjába: a textilművész sikeres kiruccanása a valóságelemekből táplálkozó festett világba. A táj egyik legjobb ismerője, a főszervező Essig Klára jobbára a népi építészet eszköztárából merít, de különösképpen sikerült a gyalui tó ihlette akvarellje. A székelyudvarhelyi Kalló László szintén építészeti elemeket fogalmaz az első benyomás frissességét tükröző, míves vízfestményébe. A kalotaszegi táborba először ellátogató vajdahunyadi Fazakas Tibor két véglet között mozog. Realisztikus hangvételű munkákban is megörökíti tájélményeit, de valódi művészi énje az elvonatkoztatás legmagasabb fokát tükröző op-artos megjelenítésekben teljesedik ki. Ugyanakkor pedig a műfaji átjárhatóságot bizonyítandó, a művészfotók világába is bemerészkedett. Az elmúlás, az enyészet sajátosan megkapó, lírai-drámai vonatkozásait sikerült lencsevégre kapnia, ilyen vonatkozásban tapasztaltabb társa, a vérbeli fotós és operatőr Essig Józseffel egyetemben. Ugyancsak újoncnak számított Zsobokon a nagyváradi Vassy Erzsébet. Visszafogott színvilágú, lírai hangvételű munkákkal gazdagította a tábor képanyagát. A 11. év művészi krónikájának legmarkánsabb lapjait a fiatalok jegyzik. Tomos Tünde nagyméretű, a realisztikus elemeket sajátos festői általánosításokba, formai bravúrokba ötvöző, a látvány mellett a gondolati szférát is megcélzó munkáival hívta fel magára a figyelmet. Vetró Bodoni Sebestyén András különleges rajzkészségével, klasszikus hangvételű grafikáinak nem mindennapi mívességével tűnt ki, Benk András pedig szürrealisztikus beállítottságú, az értelmezés gazdag skáláját felvillantó alkotásban összegezte Zsobok-élményét. Sajátos szerkesztés, tömörítés és lényeglátás jellemzi Sipos Gaudi Tünde egyedi „tájpárhuzamait". Dimény András színgazdag, látomásos munkájában jelzésszerűen a tájegységet meghatározó összetevőkre is utal. Egyéni hangvétel, erőteljes művészi kifejezőerő jellemzi Zsoboki etüdjeit. S bár a Gy. Szabó Béla Galériában nem látható, de az idei terméshez tartozik Kudor István nagyméretű, a Bethesda gyermekotthon udvarán felállított festett faszobra, a népmesei ihletésű Hétfejű sárkány vára. Hangulatában, dekorativitásában máris a központ nélkülözhetetlen elemévé vált.

A tárlat munkanapokon 10–14 óra között tekinthető meg a Főtér 23. szám alatti Gy. Szabó Béla Galériában.

Németh Júlia

vissza az elejére


Nyelvművelés
Tordaszentmihály

(11. oldal)

A Szabadság augusztus 3-i számában Asztalos Lajos – cikkének 2. pontjaként – ezt írja: „Tordaszentmihály – magyarul Alsó- és Felső-szentmihály." E megállapítást csakis úgy lehet értelmezni, hogy a Tordaszentmihály névváltozat nincs magyarul. De tényleg „magyartalan" a településnévnek ez az újabb formája?

A Torda melletti települést az aranyosszéki falvak sorában tartjuk számon. Írásos feljegyzése elsőként a pápai tizedjegyzékben fordul elő latinul (1332: in villa Beati Michelis, 1332–34: de Villa Sancti Michaelis, sacerdos de Sancto Michaele). A helység neze azzal kapcsolatos, hogy templomát Szent Mihály tiszteletére szentelték, Szent Mihály volt a falu védőszentje. A középkorban két egymásmelletti, de önálló település volt, ezért a falunév korai magyar alakja az Alsó- és Felső- előtaggal és a -falva utótaggal egészült ki (1394: Felsewzenthmyhalfalwa, 1441: Alsoszentmyhalfalwa). Nevét feljegyezték a történelem folyamán előtag, illetőleg utótag nélkül is (1483: Zentmyhalfalwa, 1589: Szenttmihalfalwa; 1762: Felső Szt. Mihály, illetőleg A. Szentmihály), de a helyi lakosság nyelvhasználatában még a XX. század hatvanas éveiben is hallható volt a Szentmihályfalva névváltozat. Ma a helyiek és a környező lakosság is a települést csak Szentmihály-ként emlegeti. (Ellenőrizhető a Széchenyi téri piacon zöldségvásárlás közben. Arra a kérdésre, hogy „Hová valók?", egyöntetű a válasz: „Szentmihályiak".)

Önmagában azonban a népi Szentmihály településnév nem jelöli meg pontosan, hogy melyik helységről van szó, hiszen a magyar nyelvterületen több mint nyolcvan Szentmihály településnév keletkezett, közöttük kilencet Erdélyben találunk. Ezek között van: Csíkszentmihály, Székelyszentmihály, Mezőszentmihály, Almásszentmihály, Nádasszentmihály, Németszentmihály, Bégaszentmihály, csak egynek, a Szászrégen melletti településnek magyar hivatalos neve a puszta Szentmihály, a többi mind – miként a fentiekből kitűnik – megkülönböztető szerepű előtagot kapott.

De mi volt a helyzet a Torda melletti Szentmihállyal?

A válasz előtt tegyünk egy kis kitérőt. Magyarországon 1893-ban születik meg az a törvény, amely kötelezővé akarja tenni, hogy ugyanazon név – a népi elnevezésekkel szemben – hivatalosan mindig csak egyetlen helységet jelöljön. Ennek kialakítása érdekében neves szakértőkből országos bizottságot hoztak létre. A bizottság az 1900. évi helységnévtárban előforduló névformákat véve alapul, jórészt megkülönböztető elemek szaporításával kialakította azt az új névrendszert, melyet azután az 1910-es Helységnévtár rögzített. Az 1900-as helységnévtárban a szóban forgó Torda melletti két település neve így szerepelt: Alsó-Szent-Mihályfalva, illetőleg Felső-Szent-Mihályfalva. E neveket a bizottság túl terjengősnek minősítette, ezért 1904-ben törölte a -falva utótagot, s hivatalos névként a rövidebb Alsószentmihály, ill. Felsőszentmihály formát rögzítette (lásd Mező András: Adatok a magyar hivatalos helynévadáshoz 113. 1.). Az Alsó- meg a Felső- előtag amúgyis névben kellőképp elkülönítette e településeket a többi Szentmihály-féle helységektől.

Számolnunk kell azonban azzal, hogy a XX. század első évtizedében folyó országos hivatalos helységnévrendezés óta több mint egy évszázad telt el, és közben települések összenőttek vagy éppen szétváltak, új falvak születtek. Kisebbségi viszonyok között – nem lévén hivatalos magyar szerv – a települések rendszerében beállott változásokat nem követte a már kialakított névrendszer módosulása. Alsószentmihály és Felsőszentmihály is 1900-ban még két önálló falu volt, különálló adminisztrációval. Azóta a két helység összenőtt, közigazgatásilag is egységes falu. Be kell látnunk, nem célszerű egyetlen falut két névvel illetni. Ezért írtam, írhattam helyeslőleg az Egyházi településnevek Erdélyben című könyvemben, hogy a falut „újabban a sajtó nyelvében a névrendszerbe beilleszthető Tordaszentmihály néven emlegetik" (47. 1.). Igen, ez a névforma a magyar névrendszerbe tökéletesen beleillik. E rendszerben az azonos nevű helységek megkülönböztető szerepű jelzője sok esetben éppen a szomszédos falu neve. Példaként említhetem, hogy a Kak melletti Szentmárton így kapta a Kakszentmárton, a Kerelő melletti Szentpál a Kerelőszentpál nevet. S ha van Tordaszentlászló, miért ne lehetne Tordaszentmihály is?!

Murádin László

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Augusztus 11., péntek

(12. oldal)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

100 Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25.)

3,480/3,515

2,71/2,75

1,26/1,30

Western Union – szolgáltatás a Sora, Szentegyház u. 4. és Széchenyi tér 23–25. szám alatti váltóirodákban.

vissza az elejére


Augusztus 14., hétfő

A Román Nemzeti Bank árfolyamai: 1 euró = 3,5155 lej, 1 USD = 2,7500 lej, 100 magyar forint = 1,3016 lej.

vissza az elejére


EGÉSZSÉGÜGY


Ha már nem segít a koplalás, ajánlott a zsírleszívás
Mikor alkalmazható eredményesen?

(12. oldal)

Férfiak, nők egyaránt küzdenek fölösleges kilóik, a testük különböző tájékain lerakódott, előnytelen formát kölcsönző zsírpárnák ellen. A különböző diétás módszerekkel, testgyakorlatokkal dacoló, többnyire alkati adottságként meglévő zsírlerakódások eltávolítására dolgozták ki a zsírleszívás módszerét.

A zsírleszívás lényege, hogy kicsiny, 0,5–1 cm nagyságú bőrmetszésen át speciális csövet vezetünk a bőr alá, a zsírrétegbe, melyen át erős szívás útján eltávolítjuk az előzetesen roncsolt zsírszövetet. Ez a roncsolás lehet mechanikus trauma a zsírszívó kanüllel, történhet kémiai szereknek a megfelelő területre való korábbi bejuttatása révén, illetve legújabban ultrahang segítségével is roncsolhatjuk a zsírsejteket.

Soha nem lehet egy adott területről a zsírréteg teljes vastagságát eltávolítani, mivel ez a fölötte lévő bőr vérellátási zavarához vezethetne, valamint esztétikailag sem lenne előnyös. Ugyancsak korlátozott az egy műtét során összesen eltávolítható zsír mennyisége, mivel a szervezet számára nem közömbös folyadékveszteségről van szó, ami veszélyes következmények nélkül nem fokozható tetszőlegesen.

Épp ezért a zsírleszívás nem alkalmas általános kövérség megszüntetésére, illetve lényeges súlycsökkentés céljából, csupán helyi, körülírt zsírpárnák (has, csípő, nyak, comb, térd, hát, toka stb.) korrekciójára. Kinyúlt, rugalmatlan bőr alatti zsír eltávolítása nem ajánlott ezzel a módszerrel, mivel a kinyúlt bőr utána még kevésbé lesz kitöltve, még inkább lógni fog, még petyhüdtebb lesz. Ebből következően bizonyos életkoron túl (kb. 40 éven felül) már csak ritkán ajánlatos: feszes, rugalmas bőr esetén vagy olyan műtét kiegészítéseként, ahol a bőrmegfeszítés is megtörténik, pl. hasplasztika.

Műtét végén azonnal rugalmas, megfelelő nyomást biztosító speciális öltözéket (nadrág, dressz) helyeznek a területre, melyet a műtét után minimum 2 hétig kell viselni a vérzések elkerülése, a műtét utáni duzzanatok csökkentése, valamint a bőr letapadásának elősegítése érdekében.

Nem azonnal látszik az eredmény, mivel műtét után duzzanat, bevérzés keletkezik, a terület átmenetileg keményebbé válik. A végleges eredmény kialakulása átlagban kb. 3 hónap múlva várható; feltűnő, előnytelen heg a kis metszés következtében nem marad. Kis terület esetén a beavatkozás helyi érzéstelenítésben is elvégezhető, de gyakran altatásban kerül rá sor.

Az esetek legnagyobb részében a műtétnek nincs szövődménye. Bár elméletileg vérzés, fertőzés, trombózis, speciális szövődményként zsírembólia előfordulhat, de ritkaságuk miatt gyakorlatilag nem igazán kell tartani tőlük.

Helyesen kiválasztott, alkalmas páciens esetében a módszer nagyon jó eredményt biztosít, a testforma helyi hibáját szépen megszünteti.

Karcsúság hangsebességgel
Míg pár éve luxusnak számított a plasztikai sebészet szolgáltatásainak igénybevétele, ma már nem lepődünk meg azon, ha valakiről azt halljuk, ilyen beavatkozáson esett át. A zsírleszívásnak (liposzukció), számos technikája létezik, ezek egyike az ultrahangos zsírleszívás.

A hagyományos zsírleszívás lényege az, hogy a bőrön ejtett apró bevágáson keresztül egy speciális csövet, kanült vezetnek a bőr alá, majd fellazítják a zsírszövetet, melyet vákuum segítségével távolítanak el.

A zsírszövet fellazítása és folyékonnyá tétele többféle módon, hagyományosan a kanül mozgatásával történik; ennek egyik változata az ún. PAL (Power Assisted Lipoposty), vagyis vibrációs liposzukció: a kanül vibráló mozgást végez, vagyis percenként több ezerszer mozdul előre-hátra, így törve fel a zsírsejtek falát. A PAL kíméletessége abban rejlik, hogy az elfolyósított zsír eltávolításához elégséges kisebb erejű szívás is. A zsírszövet fellazítása történhet a bőr alá fecskendezett oldat (mely a zsírsejteket fellazító hatóanyag mellett érzéstelenítő és vérzés elleni szert is tartalmaz), vagy ultrahang segítségével is.

Az ultrahang előnyei
Az ultrahangos zsírleszívást speciális kanüllel végzik, melynek hegye ultrahang-frekvenciával mozog; a fellazított zsírszövet eltávolítását ez esetben is vákuummal végzik, de a PAL-technikához hasonlóan itt is elegendő kisebb szívóerő. Utóbbi tényező kíméletessége mellett a módszer előnyét az biztosítja, hogy az ultrahang-generátorhoz csatlakoztatott kanül mozgatása a beavatkozást végző orvostól nem igényli olyan mértékű fizikai erő kifejtését, mint a hagyományos módszer, ezáltal jobb eredmény: szebb, egyenletesebb bőrfelszín érhető el.

Az eredeti, Európában kidolgozott kétlépcsős eljárást az USA-ban finomították: a zsírszövetek fellazítása és eltávolítása ma már egy lépésben történik, így a műtéti idő, mely az ultrahangos módszer esetében a hagyományos eljáráshoz képest hosszabb, lerövidülhetett.

Az ultrahangos technika előnye, hogy a hagyományosnál hatásosabban alkalmazható az izmosabb és az érzékenyebb testtájékokon, például a lábikrán, térden, bokán; különösen alkalmas a gynecomastia, vagyis a férfi emlőnagyobbodás kezelésére.

A műtétet a kezelt testfelülettől és az eltávolítandó zsírszövet nagyságától függően helyi érzéstelenítéssel vagy altatásban végzik, ám a hagyományos módszerhez hasonlóan a maximálisan eltávolítható zsír mennyisége itt is három liter.

Lehetséges szövődmények
Az esetleges komplikációk részben megegyeznek a hagyományos módszernél várhatókkal, így előfordulhat fertőzés, idegkárosodás, bevérzés. További veszélyforrásnak számíthat az olyan, régebbi típusú készülékek használata, melyek nem rendelkeznek megfelelő, a szöveti hőhatást ellenőrző védelmi és hűtőrendszerrel – a készülék túlmelegedése égési sérüléseket okozhat.

Ha zsírleszívásra szánjuk el magunkat, tájékozódjunk minél részletesebben a lehetőségekről, akár több klinikát is felkeresve; továbbá ne feledkezzünk meg arról, a zsírleszívás bármilyen kényelmes megoldásnak is látszik a nemkívánatos zsírpárnák eltüntetésére, teljes egészében nem helyettesítheti a testmozgást és megfelelő diétát. A beavatkozás, mint bármely más műtéti eljárás, nem rizikómentes, ezért csak az arra alkalmas pácienseken végezhető el.

vissza az elejére


Gyakori kérdések a zsírleszívásról

(12. oldal)

Mennyi a legnagyobb mennyiség, amit le lehet szívni?

Folyton azt hangsúlyozom, hogy a zsírleszívás nem fogyókúrás módszer. Nem is helyettesíti azt. Ennek ellenére történtek már a világon nagy mennyiségű zsírleszívások, köztük a legtöbb amit ismerek 28 liter. Ám ezt követően a páciens több liter vérátömlesztést igényelt, 10 napig intenzív osztályon feküdt súlyos állapotban és két hónap után érte el a munkaképességet. Ilyen műtét esztétikai okból nem lehet a célunk. Általánosan elfogadott nézet szerint a 3 liter zsír leszívása egyszerre még nem viseli meg a szervezetünket, biztonságosan eltávolítható. Azonban ez a mennyiség is mély altatást és kórházi megfigyelést igényelhet néhány napig. A gyakori ambuláns megoldás szerint 1–2 liter zsír leszívása egyszerre viszont olyan kis megterhelést jelent, hogy néhány nap múlva már szinte el is felejtette a páciens, csak a szorító ruha emlékezteti a műtétre. 2–3 hét múlva pedig helyi érzéstelenítésben ismételhető a műtét esetleg másik testtájon.

Mennyi a gyógyulási ideje?

Általában nagyon gyors. Egy-két nap otthoni ágynyugalom javasolt a műtét után, majd néhány nap múlva a megszokott életét élheti a páciens. Persze a szorító ruhát azért viselni kell 2–3 hétig. Egyes területek kissé több odafigyelést igényelnek. Az alhas zsírleszívása után szigorúan figyelnünk kell az egyenes testtartásra, mert a bőr meggyűrődhet a görnyedt testtartás miatt.

Nem akarom megmondani a férjemnek. Észre fogja venni a műtétet?

Azt hiszem elég nehéz eltitkolni. A szorító ruhát folyamatosan viselni kell az első héten és még további két hét tanácsolt. Persze, ha éppen elutazik a párja két hétre, akkor esetleg kérkedhet a sikeres fogyókúra és a testedzés alakformáló hatásával. De azt hiszem kettőjük kapcsolatát nem ronthatja, ha bevallja a plasztikai műtétet.

Mennyire tartós az eredmény? Visszajön, ha hízunk?

A zsírleszívással a zsírsejteket is eltávolítjuk, így a legtartósabb eredményre számíthatunk a kezelt területen. Valójában a zsírleszívással végzett alakformálás a zsírarányokat állítja helyre a különböző testtájakon. Így az esetleges hízás is arányosabb alakváltozással jár a jól választott zsírleszívás után.A kezelt területen nem jön vissza felesleg enyhe hízással. De természetesen nem véd az általános elhízástól más területeken.

Eltűnik a cellulitis?

A narancsbőr jellegű eltérés is jelentősen javulhat a zsírleszívást követően, sok esetben teljesen eltűnik a kezelt területen. De önmagában a cellulite kezelésére nem alkalmazzuk a zsírleszívást.

Mi lesz a felesleges bőrrel a zsírleszívás után?

A bőr rugalmas, nem csak tágulni, de valamennyit összehúzódni is képes, ha a függesztő rostok közül a zsírt eltávolítjuk. Ennek az összehúzódásnak azonban határa van. A várható eredmény jól megítélhető a bőr vizsgálatával a műtét előtt. Nyugodtan fogadja el plasztikai sebésze véleményét ebben a tekintetben is. Ha a bőr összehúzódása nem várható, akkor más típusú műtétet fognak javasolni zsírleszívás helyett.

Az egész test alakítható?

Testünk nagyon sok területén alkalmazható a zsírleszívás. Azért mégis vannak kivételek. Az arc területén csak más műtéttel kombinálva alkalmazzuk. Valamint nehezen kezelhetők azok a testtájak, ahol nagyon vékony a zsírréteg és az közvetlenül a bőr alatt van.

Vissza lehet tenni a mellembe amit a hasamról leszívnak?

A zsírleszívással eltávolított sejteket szűrni, centrifugálni és válogatni kell ahhoz, hogy életképesen visszafecskendezhessük más területre. Ez megvalósítható, de a visszafecskendezett sejtek csak kis mennyiségben jutnak elegendő tápanyaghoz a környező szövetekből. Ha nagy mennyiséget fecskendezünk vissza egy helyre, akkor biztosan elhalnak. A klinikai tapasztalat szerint nagyobb a szövődmény kockázata a mellbe való visszafecskendezésnek, mint amennyi eredményt hoz. Kisebb egyenetlenségek, heges behúzódások, szem körüli ráncok feltöltésére használható a saját zsír visszafecskendezve. Bár több klinikai próbálkozás volt a mell nagyobbítására is saját zsírral, az eredmények nem voltak megfelelőek. Viszonylag nagy szövődmény kockázata miatt ma sehol nem használják a rutin plasztikai sebészeti gyakorlatban. (vital.hu; plasztika.hu)

Az oldalt szerkesztette: Farkas Imola

vissza az elejére


HIRDETÉS

(15. oldal)

Hirdetésfelvétel: Kolozsváron: Jókai (Napoca) u. 16., hétköznap 9–16, szombaton 10–12 óra között. Désen, hétköznapokon: Lukács Éva, tel.: 212-099. A 14 óráig feladott hirdetése már másnap megjelenhet.

vissza az elejére


Állás

(15. oldal)

Szárazépítészettel foglalkozó kft felvételre keres, legalább építőipari technikusi végzettségű és magyar-román nyelvismerettel rendelkező alkalmazottat. Bérezés megállapodás szerint. Jelentkezni lehet: fax: +40-264/444-205, telefon: +40-264-441-381; mobil: +40-728-829553; e-mail: dryteamro@client.srk.ro (0403103)

vissza az elejére


Szolgáltatás

(15. oldal)

Esküvők, rendezvények zenei szolgáltatását biztosítom. Telefon: 0740-478997. (0019)

vissza az elejére


Bérbe vesz

(15. oldal)

Fiatal pár kiadó szobát vagy garzonlakást keres. Telefon: 0748-206302, 0728-041870. (0026)

vissza az elejére


Megemlékezés

(15. oldal)

Hiába hullott rád a föld göröngye, emléked itt maradt szívünkben örökre. Ma hét éve távozott örökre
BALOGH ROZÁLIA.
Élni akartál, de a kegyetlen halál elragadott szeretteid köréből. Övé a csend, a nyugalom, miénk az örök fájdalom. Szép emléked szívünkben örökké élni fog. BÁNATOS FÉRJED, PETYI ÉS FIAD, PÉTER Svédorszégból.

vissza az elejére


Egy perc derű

(15. oldal)

A marosvásárhelyi börtönben azt tanítja a pap a raboknak, hogy nem szabad hamisan esküdni arra, amit nem is látott az ember.

Kérdi tőle Mózes:
– Miért? Mi lesz, ha hamis az eskü?
– Megver az Isten...
– De vajon van-é Isten?
– Hát persze hogy van!
– Megesküdne rá, tisztelendő úr?
– Meg én, százszor is!
– Na lám, hát a tisztelendő úr is megesküszik arra, amit még sohasem látott.

vissza az elejére


SPORT


ATLÉTIKA
Göteborgi Eb
Megvan az első román érem!
Nicoleta Grasu bronzérmes diszkoszvetésben

(16. oldal)

Amint azt néhány napja, a diszkoszvetés női selejtezőjét követően megelőlegeztük, Nicoleta Grasu megszerezte a román küldöttség első érmét. Az atlétanő, aki a selejtezőkben a harmadik legjobb eredménnyel biztosította helyét a legjobb 12 között, ezúttal is a harmadik legnagyobb dobást tudta felmutatni: 63,58 m-t dobott elsőből. A további négy próbálkozás során nem tudott már javítani – három kísérlete érvénytelen volt –, de ellenfelei közül csak ketten tudták ennél messzebbre repíteni a korongot, így Grasu utolsó dobása előtt már biztos érmes volt. Utolsó kísérletére tehát pszichikai nyomás nélkül összpontosíthatott, de sajnos ennek ellenére nem tudta csillogóbb színű nemesfémre váltani a bronzérmet. Az első helyet 65,55 m-rel a 21 esztendős orosz Darja Piscsalnyikova szerezte meg, az ezüstérmet pedig 64,35-tel az 1999-ben és tavaly Helsinkiben is világbajnok német Franka Dietzsch.

A női 400 m-es síkfutást a bolgár Vania Sztambolova nyerte az orosz Tatyana Veskurova és Olga Zajceva előtt. Férfi 400 m gáton a görög Periklisz Jakovakisz nyerte az aranyérmet, a lengyel Marek Plawgo az ezüstöt, a brit Rhys Williams a bronzot szerezte meg. Női 800-on a korábban 400 m-en is jeleskedő orosz Olga Kotljarova győzött honfitársa, Szvetlana Kljuka és a brit Rebecca Lyne előtt. A portugál Francis Obikwelu is duplázott: a 100 után a 200 métert is megnyerte, ugyanolyan könnyedséggel, mint a rövidebb távot. A hazai közönség azonban érthetően elsősorban a második, svéd Johan Wissmant ünnepelte, s aki a már-már veteránnak számító brit Marlon Devonisht verte a célegyenesben.

A magyar, illetve a román érdekeltségű selejtezőkben a 19 éves Bene Barnabás 5000 méteren a 17.-ként zárt, így nem jutott döntőbe. Kiss Dániel 110 m gáton viszont bejutott az elődöntőbe, de rossz rajtja miatt csak a 16. helyen. Őt többek között a 7. időt futó Alexandru Mihăilescu is megelőzte.

Női 1500 méteren Corina Dumbrăvean az elődöntők első futamában 4. lett, 4:06,37-tel, és így automatikusan – összességében a 6. idővel – kvalifikálta magát a fináléba. Szintén automatikusan lépett tovább a női 200 m előfutamaiból Angela Moroşanu, aki megnyerte futamát, s összességében az 5. idővel várja az elődöntők küzdelmeit. Szintén megnyerte selejtezőcsoportját a sérüléséből nemrég felépült hármasugró, Marian Oprea, 17,04 m-es eredményét azonban a másik csoportban hárman is felülmúlták, vagyis az érem még nem biztos, de van rá némi remény. Ugyanezen selejtezőkben Daniel Donovici csak 15,74 m-re repült, és messze lemaradt a döntőről.

Végül: a tízpróbázó, vb-bronzérmes Zsivoczky Attila öt szám, azaz az első nap után a hetedik helyen várta a folytatást, a cseh Roman Sebrle esélyeshez méltóan vezetett. 110 m gát és a diszkoszvetés, vagyis a tegnapi első két szám után a magyar atléta tartotta hetedik helyét, és 83 pontra csökkentette hátrányát az utolsó dobogóshoz képest. A verseny lapzárta után ért véget, a rúdugrás, a gerelyhajítás és az 1500 m próbákat követően.

vissza az elejére


Leánykérés eredményjelző táblán

(16. oldal)

Különös leánykérés zajlott a Dinamo–Arsenal focimeccs félidejében, a horvát főváros Maksimir nevű stadionjában: „Gea, gyere hozzám feleségül, Neven" jelent meg az eredményjelzőn és 35 ezer szurkoló kezdett üdvrivalgásba.

A meglepetés-sorozat folytatódott: a stadion hangosbeszélőjén szólították a 23 éves Gea Nimacot, hogy menjen a kijelző táblához, ahol már várta Neven Miskulic, a 26 éves vőlegény, akinek a lány azonnal „igent" mondott, erre a fiú egy fehérarany, kövekkel kirakott gyűrűt húzott az ara ujjára.

A fiatal pártól az újságírók megtudták, hogy mindketten rijekaiak (Fiume) és futball-rajongók. Gea közgazdász, és a Hajduk Splitnek szurkol, míg Neven pincérkedik, és a zágrábi Dinamóért lelkesedik. Alig három hónapja ismerték meg egymást egy rijekai kávézóban, ahol a fiú dolgozik, és ez bizony „szerelem volt első látásra".

vissza az elejére


LABDARÚGÁS
Rajt a B-Ligában
Feljutásért küzd az U FC

(16. oldal)

Ma délelőtt rajtolt el a B-Liga, azaz a másodosztály 2006–2007-es idénye, a tavalyihoz képest jelentős változással: három 16-os csoport helyett két 18-as mezőny harcol az élvonalba kerülésért, illetve a másik végleten a kiesés elkerüléséért.

Amint azt az utóbbi években megszokhattuk, Kolozs megyét három csapat képviseli a földrajzilag nyugati csoportban: a Kolozsvári U FC, az Aranyosgyéresi Sodronyipar, valamint az élvonalbeli Kolozsvári CFR-Ecomax szatelitcsapata, a Dési Egyesülés. Hármuk közül a diákegyüttes dédelgeti a legvakmerőbb álmokat: a Kolozsvári U a feljutást akarja kiharcolni, s az sem zavarná, ha már az utolsó egy-két forduló előtt bebiztosítaná helyét az élvonalban. Az új edző, a tavalyi feljutás elszalasztása miatt menesztett Leo Grozavu helyét átvevő Adrian Falub kereken ki is jelentette, hogy amennyiben nem sikerül teljesíteni a célt, úgy beadja lemondását.

Az U-nak minden esetre elég jó esélye van arra, hogy a kitűzött célt meg is valósítsa. A tavalyi gárda alapemberiet nagyrészt megtartotta, bár Buş, Codreanu, Csík és Găldeanu egyaránt élvonalbeli csapatokhoz távozott. Helyükbe azonban többen is érkeztek, mint például a brassói Ghindaru, az Aradi UTÁ-tól szerzett Aldea vagy a Zalaegerszegről igazolt Szabó, akik mellett néhány tehetséges ifi is bemutatkozhat a kétes helyzetű Ion Moina Stadionban. Másfelől pedig az szól az U-sok mellett, hogy a riválisok alacsonyabbra állították a mércét. A múlt idényben osztályzót játszó Nagyváradi Bihar FC papíron csak az 1–10. hely valamelyikéért küzd, a Medgyesi Gázmetán pedig alapemberei nélkül kénytelen játszani nagyjából az egész őszi idényben, mivel azok nem épültek fel a mintegy hónapja történt autóbuszbalesetükben szerzett súlyos sérülésekből. Az Aradi UTA a hátsó ajtón már az élvonal tagja, a csoport újoncai nem igazán veszélyesek, így elméletileg és gyakorlatilag is az U FC a csoport első számú esélyese.

Ami a Sodronyipart illeti, a kieséstől nagy nehezen megmenekülő gárdának első számú feladata a csapatépítés lesz, ami a legutóbbi barátságos mérkőzések alapján elég jó úton halad ahhoz, hogy a drótosok nem kelljen majd a körmüket rágják a tavasszal, kieséstől való félelmükben. A Dési Egyesülés pedig, amelynél George Ciorceri két középpályása, a sérült Ambruş és Goga miatt aggódik, vélhetően eléggé kiszámíthatatlan gárda lesz: a CFR-Ecomax hét játékosát is leküldte a csapathoz, és további ötöt még bármikor kölcsönözhet. Az egyetlen ebből következő hátrány viszont az lesz, hogy akárcsak a tavaly, az együttes nem lesz homogén, s emiatt az eredmények is hullámzóak lehetnek. Gond lehet továbbá a pályával is, hiszen a dési stadion gyepét a CFR is használja, s a legutóbbi élvonalbeli bajnokin már eléggé panaszkodtak rá a játékosok...

Ma különben egyedül a Dési Egyesülés pályaválasztó, a Mioveni Daciát fogadja, és természetesen a három pont otthontartása a cél. Az Aranyosgyéresi Sodronyipar Vânju Mare-ra, a helyi Building otthonába látogat, pontrablási szándékkal, míg a Kolozsvári U a feljutásra szintén pályázó Nagybányai FC otthonából szeretné elhozni a 3 pontot.

(balázs, erkedi)

vissza az elejére


UEFA-kupa selejtezők
Nyögvenyelős magyar–román szereplések, veszélyben a továbbjutás
Dinamo–Beitar Jerusalem 1–0 (0–0)

(16. oldal)

Kínkeservesen szerzett, minimális előnnyel várja a visszavágót a Bukaresti Dinamó, miután csak nagy nehézségek árán sikerült legyőznie csütörtökön este a jól játszó, fegyelmezett izraeli alakulatot.

Mircea Rednic csapatának két ellenfele is volt: a Beitar mellett az időjárási körülményeket is le kellett győznie. A pályára zúduló hatalmas eső alaposan megnehezítette a játékosok dolgát, akik ráadásul a 12. játékosra, a szurkolókra sem igen számíthattak: az ítéletidő miatt azok elég gyér számban látogattak ki a lelátókra. Mi több, az egyik alapember is hiányzott: a gólzsák Claudiu Niculescu, miután a klub vezetősége nem engedte a jobb fizetést felkínáló Temesvári Polihoz szerződni, a mérkőzés előtt néhány órával egyszerűen megszökött az edzőtáborból, pedig az edző jelölte őt a kezdőcsapatba.

Ilyen körülmények között a Dinamó játéka nem volt valami ragyogó, Dănciulescu előtt ugyan adódott néhány lehetőség, de a Beitar is szerezhetett volna egy-két gólt. Sőt, a legnagyobb helyzet is a vendégeké volt: a 63. percben Ben Yosef szép, szélről indult támadása után a hátvéd Pulhac a gólvonalról mentett. Negyed órával a mérkőzés vége előtt aztán Cătălin Munteanu remekül kapta el a labdát, és így valamelyest megmentette a „kutyák" becsületét, bár a gárdára meglehetősen nehéz visszavágó vár a Budapestre száműzött jeruzsálemiek mondvacsinált otthonában.

FK Sarajevo–Rapid 1–0 (0–0)
A tavaly az UEFA-kupában remekül menetelő fővárosi vasutasgárda szurkolói vélhetően azt remélték, hogy Lucescu jr. és kedvenc együttesük már az első mérkőzésen eldönti a párharc illetve a továbbjutás kérdését, de nem így történt. Az is igaz, hogy a Rapid úgy utazott a bosnyák együttes otthonába, hogy már startból a bukaresti visszavágóra gondolt...

Nem meglepő tehát, hogy nem jött össze a vendégsiker, de még a döntetlen sem. Pedig minden jel szerint ez volt a cél: román részről a támadójáték mintha nem is létezett volna, miközben a pályán lévők igyekeztek minél többet tartani a labdát. A taktika azonban nemigen jött be: a házigazdák igen veszélyesek voltak, és már az első félórában is csak Coman kapusnak köszönhető, hogy nem változott az eredményjelző állása. A bosnyákok egészen komoly gólhelyzeteket alakítottak ki, s a Rapid kilátásai tovább romlottak, amikor a 65. percben M. Constantin kiállításával emberhátrányban maradtak. De úgy tűnt, sikerül tartani a gólnélküli döntetlent, s az ellenfelét kissé félvállról vevő alakulat hálója érintetlen marad. Obuca azonban másképp gondolta, és a 90. percben megszerezte a találkozó egyetlen gólját, áthúzva a Rapid számításait. S ha nincs is veszve a továbbjutás, Bukarestben alaposan meg kell majd dolgozni érte...

Fehérvár–Grashoppers 1–1 (0–0)
Az FC Fehérvár hazai pályán az utolsó pillanatban egyenlített a svájci Grasshoppers ellen a labdarúgó UEFA Kupa-selejtező 2. fordulójának első mérkőzésén.

A két csapat végig változatos, jó iramú, színvonalas mérkőzést vívott. Gólhelyzetei közül egyet kihasznált a svájci csapat a második félidő közepén – miután gólhelyzetben mentettek, ellentámadás végén Goncalves 10 m-ről a kapuba talált –, ezzel vezetést szerzett, és sokáig úgy tűnt, sikerrel őrzi meg minimális előnyét. A fehérváriak azonban nem adták fel, sok helyzetükből az utolsót sikerült értékesíteniük, a 93. percben Bozic jobb oldalról beívelt szabadrúgását Horváth G. 10 m-ről fejelte a kapu bal oldalába – s a vendégeknek már nem volt idejük újabb gólt gyártani.

Az igazságos döntetlen ellenére nehéz visszavágó vár az utolsó talpon maradt magyar együttesre: két hét múlva mindenképpen gólt kell szereznie Svájcban.

A mérkőzés egyik legjobbját, a Dárdai Pált 71. percig soraiban tudó német Hertha BSC hazai pályán csak a 91. percben tudta megszerezni a győztes gólt a grúz Ameri Tbiliszi ellen.

További eredmények: UEFA-kupa-selejtező, 2. forduló, első mérkőzések: Mattersburg (osztrák)–Wisla Krakow (lengyel) 1–1, Gretna (skót)–Derry City (ír) 1–5, Karvan Evlacs (azeri)–Slavia Praha (cseh) 0–2, Csernomorec Odessza (ukrán)–Wisla Plock (lengyel) 0–0, Rubin Kazany (orosz)–BATE Boriszov (fehérorosz) 3–0, FK Tirana (albán)–Kayserispor (török) 0–2, SV Roeselare (belga)–Etnikosz Ahnasz (ciprusi) 2–1, Artmedia Bratislava (szlovák)–Dinamo Minszk (fehérorosz) 2–1, Bnei Jehuda Tel–Aviv (izraeli)–Lokomotiv Szófia (bolgár) 0–2, SV Ried (osztrák)–FC Sion (svájci) 0–0, CSZKA Szófia (bolgár)–Hajduk Kula (szerb) 0–0, Hapoel Tel–Aviv (izraeli)–NK Domzale (szlovén) 1–2, Hertha BSC (német)–FC Ameri Tbiliszi (grúz) 1–0, Zimbru Chisinau (moldovai)–Metalurg Zaporizzsja (ukrán) 0–0, Start Kristansand (norvég)–Drogheda United (ír) 1–0, Odense (dán)–Llanelli FC (walesi) 1–0, Randers FC (dán)–FBK Kaunas (litván) 3–1, Brann Bergen (norvég)–Atvidabergs FF (svéd) 3–3, Molde (norvég)–Skonto Riga (lett) 0–0, Twente Enschede (holland)–Levadia Tallinn (észt) 1–1, Young Boys (svájci)–Olympique Marseille (francia) 3–3, FK Ventspils (lett)–Newcastle United (angol) 0–1, FK Sudava (litván)–FC Bruges (belga) 0–2, Apoel Nicosia (ciprusi)–Trabzonspor (török) 1–1, Flora Tallinn (észt)–Bröndby (dán) 0–0, FC Basel (svájci)–FC Vaduz (liechtensteini) 1–0, Partizan Beograd (szerb)–NK Maribor (szlovén) 2–1.

A visszavágókra kivétel nélkül augusztus 24–én kerül sor.

Az oldalt szerkesztette: Balázs Bence