Ne nézze, fogja meg!

Ne csupán virtuálisan, a világhálón olvassa a Szabadságot, fizessen elő a lap nyomtatott változatára, hisz az internetre nem töltünk fel minden információt! Amennyiben Ön is Kolozs megyében lakik, s megunta a képernyőn olvasni a Szabadságot, egyszerű, gyors megoldást ajánlunk: küldjön SMS-t a 7555-ös emeltdíjas számra és jövő hónaptól előfizetőnk. Az üzenet elejére írja oda Szabadság (ékezet nélkül!), majd nevét és pontos címét. Ha júniusra már előfizetett, kérjük, a júliusi előfizetést megrendelő üzenet végére írja oda, hogy melyik cégnél (például Apex, Apex Abcom vagy Posta). Erre azért van szükség, hogy legalkalmasabb terjesztőhöz forduljunk. Az egy hónapos előfizetésre alkalmas SMS ára 6 euró, plusz áfa. Az üzenetet csupán az Orange hálózatból lehet elküldeni. Könnyítse meg életét: június 22-ig fizessen elő júliusra SMS-ben a Szabadságra! Ne nézze, fogja meg!Reklámozzon ingyen
a Szabadságban!

Szeretné, ha cége neve, esetleg címe és telefonszáma, netán reklámszövege ingyen megjelenne lapunk első oldalán?

Mi sem egyszerűbb ennél: ajánlja fel cége termékét vagy szolgáltatását díjként a Szabadság hagyományos, nagy sikernek örvendő előfizetői nyereménysorsolásaira és heteken át a címlapon lehet!

Részletekért hívja a szerkesztőségünket a 0264/598-621 vagy 0264/596-408-as telefonszámokon és keresse Balázs Bencét.

vissza az elejére


Kolozsváron két strand várja a fürdőzni vágyókat
Elkésett medencekorszerűsítési munkálatok

(1. oldal)

Ha nyár, napsütés, vakáció, akkor jöhet a pancsolás

A kánikula ellenére csak két strandon fürdőzhetnek a kolozsváriak, hiszen a Rekord és a sportcsarnok melletti fedett uszoda strandrészlege még nem üzemel. Hogy ezek mikor nyílnak meg, egyelőre rejtély, de a lubickolni vágyók addig is ellátogathatnak a Herbák és a Sun strandra attól függően, hogy ki milyen szolgáltatásokra vágyik. Aki kellemes környezetet, melegített vizet és gyönyörű pázsitot szeretne, az válassza a Herbák strandot. Aki még nagyobb területen fekvő strandra, műfüves focipályára, csúszdára és játszótérre áhítozik, annak a Sun strandot ajánljuk. Remélhetőleg még ebben a hónapban megnyitják a többi szabadtéri fürdőt is, hiszen Kolozsvár lakosságának és a városban tanuló diákok számát figyelembe véve nem valószínű, hogy ez a két strand egész nyáron ki tudja elégíteni az igényeket. A belépőjegyek ára általában 5 és 10 lej között mozog, így a strandolás idén is az olcsóbb kikapcsolódási lehetőségek kategóriájába sorolható. (Részletek a 7. oldalon)

vissza az elejére


ÖSSZEFOGLALÓ
CIA-fogdák román és lengyel földön

(1., 5. oldal)

Az amerikai titkosszolgálat 2002 és 2005 között titkos fogdákat tartott fenn Lengyelország és Románia területén – áll az Európa Tanács (ET) jelentéstevőjének újabb jelentésében. Dick Marty pénteken, Párizsban közreadott jelentése szerint a titkos CIA-fogdák létesítéséről tudott a két ország akkori elnöke, Aleksander Kwasniewski és Ion Iliescu. Szintén bevonták a két ország védelmi miniszterét, illetve katonai titkosszolgálatának vezetőjét.

A svájci jelentéstevő egyúttal éles szemrehányásokkal illette az Európa Tanács (ET) több tagját, köztük Németországot és Olaszországot azért, mert „államtitokként" kezelték jogellenes akcióknak – köztük terrorgyanús egyének külföldre szállításának – a felderítését.

Az Egyesült Államok 2001 októberében megállapodást kötött NATO-szövetségeseivel arról, hogy messzemenő segítséget nyújtanak egymásnak a terrorizmus elleni küzdelemben. E megállapodásnak – az ET-jelentés szerint – vannak titkos passzusai is, és e titkos részek szolgáltattak jogalapot az európai CIA-műveletekhez.

„A titkos európai fogdákat kizárólag és közvetlenül a CIA működtette – áll a jelentésben. – Míg valószínű, hogy az érintett országokban nagyon kevesen bírtak, tudtak ezek létezéséről, elegendő okunk van kijelenteni, hogy a legmagasabb állami hatóságok tudatában voltak a CIA illegális tevékenységének."

A fogolyszállító repülőgépek rendszerint Afganisztán fővárosából, Kabulból indultak, és vagy az észak-lengyelországi Szymany repülőterén vagy Délkelet Romániában, a Mihail Kogălniceanu repülőtéren szálltak le. Az amerikaiak a románok által rendelkezésükre bocsátott biztonsági zónán belül azt tettek, amit akartak. Lengyelországban az volt az eljárás, hogy a foglyokat a repülőtérről a közeli Stare Kiejkutyba, a lengyel titkosszolgálat támaszpontjára vitték át.

A jelentés szerint a szállítási akciókban általában kizárólag amerikaiak vettek részt, ezért román, illetve lengyel szemtanú nincs is.

Az Európa Tanács (ET) titkos CIA-börtönökről szóló jelentésében megnevezett bukaresti vezetők cáfolják a dokumentum Romániát terhelő állításait, szerintük továbbra sem léteznek bizonyítékok.

Pénteken a román külügyminisztérium közleményt adott ki. Ebben úgy fogalmaznak: Románia „sajnálatosnak" tartja, hogy a jelentésben bizonyítékok nélkül állítják, titkos börtönök léteztek volna az ország területén. A román diplomácia azt kifogásolja, hogy mindössze egyetlen meg nem nevezett „forrás" jelenthet konkrét bizonyítékot, a hitelességét viszont nem lehet felmérni.

Éles szavakkal ítélte el Ion Iliescu a svájci honatya jelentését, amelyet „felelőtlen koholmánynak" és „tévelygésnek" nevezett. Sergiu Medar „spekulációnak" minősítette a dokumentumba foglalt állításokat. Leszögezte: az általa vezetett katonai titkosszolgálat nem vett részt olyan tevékenységében, amely a titkos börtönök működtetésére irányult.

Román hírforrások emlékeztetnek, hogy Marty jelentése a Medar vezette titkosszolgálatot tette felelőssé a történtekért. Marty szerint a másik két fontos, belföldi és külföldi román hírszerzési szerv vezetői semmit nem tudtak a börtönökről. A hadsereg titkosszolgálatát az egykori Szekuritátéhoz hasonlította, mivel az érvényben lévő jogszabályok szerint nem áll parlamenti ellenőrzés alatt.

Ioan Talpeş szerint „butaságokat" állít a jelentés. Norica Nicolai liberális szenátor – aki a börtönök létezését vizsgálni hivatott román parlamenti bizottság vezetője – rögtönzésnek minősítette a dokumentumot. Ő is azt hangsúlyozta, hogy hiányoznak belőle a bizonyítékok, és azon reményét fejezte ki, hogy az ET elutasítja majd.

vissza az elejére


Csökkent Magyarország odafigyelése

(1. oldal)

A belpolitikai egymásnak feszülés miatt csökkent a magyarországi odafigyelés a határon túli magyar közösségekre. A viták a magyar pártok és intézmények energiáját oly mértékben lekötik, hogy ez befelé fordulást, a magyar külpolitika hatékonyságának csökkenését eredményezi – ezt a bírálatot fogalmazta meg Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) vezetője és Markó Béla, az RMDSZ elnöke pénteki bukaresti találkozójukat követően (képünkön). A felvidéki és az erdélyi vezető politikus az RMDSZ bukaresti székházában folytatott megbeszélést, ezt követően pedig bejelentették, hogy a Határon Túli Magyar Szervezetek Fórumának (HTMSZF) következő ülésére, az úgynevezett kis MÁÉRT-ra szeptember 1-jén, Révkomáromban kerül sor.

RÉSZLETEK AZ 5. OLDALON

vissza az elejére


Kult-Túra


Mainap

(2. oldal)

NÉVNAP: Félix. A latin Felix névből származik, jelentése: boldog.

NAPKELTE: 5 óra 32 perckor.

NAPNYUGTA: 21 óra 18 perckor.

ÉVFORDULÓK: Június 9-én történt: • 1703. II. Rákóczi Ferenc elindult a galíciai Drozdowicéből Magyarországra. Az általa vezetett szabadságharcban július 14-én Tiszabecsnél aratták az első győzelmet. • 1934. Ezen a napon szerepelt először rajzfilmben Walt Disney egyik legnépszerűbb állatfigurája: Donald kacsa. • Június 9-én született: • 1781. George Stephenson angol mérnök, feltaláló, a vasúti gőzvontatás úttörője. • 1891. Cole Porter amerikai zeneszerző és szövegíró. • Június 9-én halt meg: 68-ban Nero császár öngyilkosságot követett el, ezzel kihalt a Julius-Claudius dinasztia. • 1701. I. Fülöp / Orléans-i Fülöp orléans-i herceg, XIV. Lajos francia király testvére. • 1870. Charles Dickens angol író, a viktoriánus kor legkiemelkedőbb és legnépszerűbb szerzője.

Holnap, június 10., vasárnap
NÉVNAP: Margit. Eredetileg a görög margaréta névből származik, a jelentése: gyöngy.

NAPKELTE: 5 óra 32 perckor.

NAPNYUGTA: 21 óra 19 perckor.

ÉVFORDULÓK: Június 10-én történt: 1848. A király szentesítette Magyarországnak Erdéllyel való unióját. • 1907. Pekingben rajtolt a világ első nemzetközi autó-rali versenye. • 1943. Bíró László szabadalmaztatatta a golyóstollat Argentínában. • Június 10-én született: 1625. Apáczai Csere János filozófiai és pedagógiai író, a magyar művelődés, nevelésügy és tudomány kiemelkedő alakja. Főműve a Magyar Encyclopedia, melyet hollandiai tanulmányai idején írt. Anyanyelvén kívül még tíz nyelvet tudott. • 1879. Szabó Dezső író. • 1880. Kaffka Margit író, költő. • Június 10-én halt meg: 1926. Antonio Gaudi / Gaudi y Cornet spanyol építész, épületszobrász. • 1976. Zukor Adolf magyar származású amerikai filmgyáros.

vissza az elejére


A NAP IDÉZETE

(2. oldal)

Nagyon szomorú mese volt az élet. /A fán már útrakészült száz madár. /És mind nekem csacsogta búcsúzóra, /Hogy a nyaram sohsem jön vissza már.

Kaffka Margit

vissza az elejére


Rövidhírek

(2. oldal)

AZ EMBERI PIRAMIS. BESZÉLGETÉSEK A PÁRTÁLLAMI DIKTATÚRÁRÓL címmel a Tranzit Alapítvány nyilvános beszélgetéssorozatot kezdeményez. A tervezett sorozat olyan közbeszéd része és alakítója kíván lenni, amely vállalja a közelmúlt és a jelen kritikai vizsgálatát, a társadalom működésének, azon belül pedig az irányítási technikáknak és az ellenállási lehetőségeknek az elemzését. Az első részre Szilágyi Domokos szimpozion címmel június 9-én, szombaton kerül sor a kolozsvári Tranzit Házban (Bariţiu/ Malom utca 16. szám, www.tranzithouse.ro).

FORRÓ ÁGNES kerámia és kisgrafika kiállítása nyílik meg június 10-én, vasárnap de. 11 órakor a hidelvei református egyházközség gyülekezeti termében.

A KOLOZSVÁRI MAGYAR GYEREKKÓRUS június 10-én, vasárnap du. 18 órai kezdettel tartja következő próbáját a Farkas (M. Kogălniceanu) utca 21. szám alatti parókián. Kérjük, hogy akik még szeretnének csatlakozni a kórushoz, azok most tegyék meg. A következő beiratkozásra már csak ősszel lesz alkalom. Emellett hívogatnak minden érdeklődőt az augusztus 27–szeptember 1-je között megszervezett Zenetáborba, amelyre Algyógyon kerül sor. Jelentkezni lehet a parókián vagy Balázs Ágnesnél (0745-359581).

NAGY ISTVÁNNAL, a Transilvania Barokk Együttes alapító tagjával tehetnek zenés utazást a Római Katolikus Szent Mihály Caritas rendezvényén június 11-én, hétfőn du. 5 órától, a Szentegyház/I. Maniu utca 2. szám (I. em.) alatti székházában. A meghívottal Csomafáy Ferenc beszélget. Közreműködik Potyó István, a Szent Mihály-plébániatemplom karnagya és Kostyák Levente, a Mária Szíve templom kántora. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

BÁLINT TIBOR író születésének 75. évfordulója alkalmából megemlékező ünnepélyt szervez a János Zsigmond Unitárius Kollégium I–IV. osztálya június 12-én, kedden du. 6 órától a kollégium Felvinczi György dísztermében.

ZENÉS-TÁNCOS ÖSSZEJÖVETELÉT tartja a Pro Iuventute Kulturális Szervezet június 9-én, szombaton du. 5 órától a Mócok útja 75. szám alatti székházban.

vissza az elejére


Végleges kisvárdai program

(2. oldal)

Véglegesítették a Határon Túli Magyar Színházak XIX. Fesztiválja programját; a június 21. és 30. közötti rendezvényen 26 előadást láthat Kisvárdán a közönség – közölte a helyi várszínház és művészetek háza vezetője. Nyakó Béla elmondta: a tíz napos fesztiválon négy szomszédos ország, Románia, Szerbia, Szlovákia és Ukrajna 14 magyar színházának társulata, továbbá a kolozsvári és a marosvásárhelyi egyetem, valamint az Újvidéki Színművészeti Akadémia művésznövendékei vesznek részt.

Az igazgató tájékoztatása szerint az erdélyi teátrumok közül a csíkszeredai, a gyergyószentmiklósi, a kolozsvári, a marosvásárhelyi, a nagyváradi, a sepsiszentgyörgyi, a szatmárnémeti és a székelyudvarhelyi színház vendégszerepel Kisvárdán. A versenyprogramban 17 előadás szerepel; a június 21-i ünnepélyes megnyitó után a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata Gombrowitz Yvonne Burgundi hercegnő című darabját mutatja be. Lesz továbbá kilenc versenyen kívüli előadás is, a búcsúzó színházi évad legsikeresebb színműveit játsszák a határon túli társulatok.

vissza az elejére


Kodály-évben ballagóknak

(2. oldal)

Ma virágköntösbe öltözött a zeneiskola. Az osztályterem is ünneplő díszben áll. Asztalotokon népi hímzésű batyu, benne a hosszú útra indulóknak járó útravaló. Mindenki izgatott. Az alsóbb osztályosok azért, hogy tetszik-e a díszítés, a szeretettel készített ajándék, a táblára írt köszöntő? Szüleitek azért, hogy a ma bezáruló kapu mögött kitáruló ablakon keresztül a napsugarak aranyozzák be jövőtöket! Mintha a tanárok arca is más lenne ma. Aztán becsukódik a terem ajtaja, és együtt az osztály. Utolsó osztályfőnöki óra. Emlékezünk. Emlékezünk az öreg kolostor falai között eltöltött diákévekre. Mennyi csínytevés, mennyi ravasz cinkossággal csillanó szempár, örömök, bánatok, titkok, szerelmek ...filmkockákként peregnek a ballagás könnyes-mosolyos, virágillatú, emlékező pillanataiban.

Tizenkét év! Milyen sok és mégis kevés! Utolsó perc, utolsó pillanat! A zenével és diáktörténelemmel átitatott kolostorfalak között, az eddig oly várva-várt „szabadító" csengő nektek immár utoljára szól! Őrizzétek meg hát szívetekben az Alma Mater üzenetét: „A zene erkölcsi törvény, lelket kölcsönöz a mindenségnek, szárnyat az elmének, bájt ad a szomorúnak, derűt és életet mindennek; lényege a rendnek, igazságoshoz és széphez vezet, amelynek csak láthatatlan, de kápráztató, szenvedélyes és örökkévaló alakja." (Platon)

Töltsön el büszke örömmel, hogy Kodály-évben ballagtok. Vigyétek magatokkal a nagy magyar zeneszerző/pedagógus gondolatait: „Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának. Csak az a miénk igazán, amiért megdolgoztunk, esetleg megszenvedtünk."

A tanárok, ha régi diákarcot látnak, mosolyogva mondják: „hisz ez a tanítványom volt!" Szeretném azt hinni, hogy ti olyan kiváló emberekké/művészekké válltok, hogy idővel én leszek büszke arra, hogy taníthattalak benneteket! Bízzatok magatokban és higgyétek a kis herceg szavait : „ Az embereknek nem ugyanazt jelentik a csillagaik. Akik úton járnak, azoknak vezetőül szolgálnak a csillagok. Másoknak nem egyebek csöppnyi kis fényeknél....De neked olyan csillagaid lesznek, amilyenek senki másnak..." (Antoine de Saint-Exupéry)

KULCSÁR GABRIELLA

vissza az elejére


Kolozsvári akvarell-pillérek

(2. oldal)

– Botár Edit képei Kolozsvárról indultak útnak az egész világba, és most ide tértek vissza ünnepelni – jelentette ki a Grafycolor kiadó nevében Hoch Sándor csütörtök este a Phoenix könyvesboltban, ahol a Templomok/Biserici és az Iskolák/Şcoli Kolozsvár/Cluj-Napoca kétnyelvű szöveggel ellátott, jó nyomdai kivitelezésű akvarellalbumokat mutatták be.

Dr. Gaal György emlékeztetett arra, hogy a teljes kolozsvári album a maga 101 akvarelljével 1999-ben jelent meg. Most ennek két összefüggő szelete került a standokra. Botár Edit még kolozsvári volt, amikor megalkotta ezeket a műveket, amelyekbe – a meghittebb, otthonosabb hangulat kedvéért – gyakran csak régi fotókról, útikalauzokból ismerhető elemeket is beillesztett. A két albumban télies képek uralkodnak, így a nagyobb kontraszt révén jobban érvényesülnek a régi épületek jellegzetességei.

Dr. Alexandra Rus a vízfestészet műfaji tisztaságát hangsúlyozta, amelyet Botár Edit mesterien használ ki. „Ő kevéssel sokat képes mondani, alkotásai költői metaforák" – mondta, hozzátéve még, hogy a Kolozsvárról elszármazott, leginkább a nyitottságával jellemezhető művész számára az élet valóságos energetikai szintézis. Két új albuma a hitnek és a tudománynak, két kolozsvári alappillérnek ad otthont.

A bemutatón Lászlóffy Aladár versét Jancsó Miklós, Reményik Sándor költeményét pedig Rekita Rozália olvasta fel. A Márkos Albert–Béres Melinda hegedűsduó Bartók-műveket adott elő.

Ö. I. B.

vissza az elejére


Nézze meg az ember!

(2. oldal)

A Szabadság és a Csíki Székely Múzeum jóvoltából negyedik heti Munkácsy-játékunkon egy-egy kétszemélyes belépőt nyert: Furu Adél (Dózsa György/Regele Ferdinand u. 4.), Kardos Magdolna (Moldoveanu 5.), Lajosi Zita (Gyalu 1121.). Gratulálunk!

Kérdésünkre (Hány kiállított Munkácsy-kép származik Pákh Imre gyűjteményéből?), a helyes válasz: 27.

A Csíki Székely Múzeum Munkácsy-kiállítására (www.munkacsy.ro) szóló belépők bármely napra érvényesek a kiállítás időtartama alatt, és a helyszínen, a múzeumban vehetők át.

vissza az elejére


Bartók Béla Nemzetközi Operakarmester-verseny győztesei

(2. oldal)

Tegnap délután kihirdették a Kolozsvári Magyar Operában zajló nemzetközi operakarmester-verseny győzteseit. I. díj: Naotaka Tachibana; II. díj: Paul Mauffray; III. díj: Koichiro Kanno. A zsűri különdíja: Hebe de Champeaux. A zenekar különdíja: Stephen Ellery. Képünkön a díjazottak. A díjkiosztásra június 10-én, vasárnap délután öt órakor kezdődő gálaelőadáson kerül sor.

Az oldalt szerkesztette: Köllő Katalin

vissza az elejére


Vélemény


G8 – mi lenne, ha?

(3. oldal)

Szenzációra éhes újságíróként – ami amúgy nem vagyok – türelmetlenséggel vegyes félelemmel várom a G8-csúcstalálkozóknak azt a „kiadását", amikor az „anti"-tüntetők átverekedik magukat a szervező ország rendőrsége által felállított biztonsági korláton és rátörik az ajtót Földünk sorsáról adomázgatva döntő nyolc leghatalmasabb emberre. Váratlan sikerüktől megszeppenve vajon mit csinálnának? Nekiesnének Bushnak, Putyinnak és elvernék őket? Trágárságokat ordítoznának velük? Esetleg petíciót adnának át? Vajon egyáltalán eszükbe jutott forgatókönyvet készíteni erre az eshetőségre? Látszólag a fiatal antiglobalisták, zöldek, kommunisták, nacionalisták a hecc kedvéért utaznak a Nyolcak mindenkori csúcstalálkozójára, amibe nappal belefér egy kis verekedés a rendőrökkel, az est leszálltával pedig kezdődhet a buli hajnalig. Távol álljon tőlem, hogy lekicsinyeljem a civil kezdeményezések fontosságát és hatását, meggyőződéssel hiszem, hogy az emberek önként vállalt proaktív hozzáállása viszi előre a világot, de ezt a sablonszerűen megismétlődő szükségállapotot minden G8-csúcs előtt egyszerűen nem értem. Tényleg nincs hatásosabb eszköz az emberiség szempontjából létfontosságú ügyek napirendre tűzésére?

Addig is fordítsuk figyelmünket a jelenleg zajló heiligendammi G8-csúcs felé, amelynek két legfontosabb napirendi témája a szén-dioxid kibocsátás radikális csökkentése és a tervezett amerikai rakétavédelmi pajzs körüli nézeteltérések tisztázása. Ezek közül elsőként a globális érdeklődésre igényt tartó és éppenséggel a civileket is foglalkoztató témákban hoztak – látszólag – emberbarát döntéseket. Míg az európai megközelítés a jelenleg érvényben levő kiotói jegyzőkönyvnél is környezetvédőbb hozzáállást feltételez a világ vezető gazdasági nagyhatalmai részéről, addig a pólus másik oldalán fekvő Egyesült Államok – a hatalmas erejű gazdasági lobbi nyomása alatt – vonakodik egy ilyen új megállapodás megkötésétől. A házigazda Németország tervei szerint környezetvédelmi szempontból a 2012 utáni periódus fő célkitűzése annak a megakadályozása, hogy a szén-dioxid kibocsátás folyamatos emelkedése miatt a globális átlaghőmérséklet több mint 2 fokkal növekedjen.

Az amerikai rakétapajzs tekintetében egyelőre eléggé egyoldalú a tájékoztatás, hiszen George Bush kézzel-lábbal igyekszik meggyőzni Vlagyimir Putyint, hogy a Kelet-Európába telepítendő rakétapajzs nem Oroszország ellen irányul. Ezt könnyedén be is bizonyíthatja az amerikai elnök azzal, hogy elfogadja orosz ellenlábasa meglepő ajánlatát arra vonatkozóan, hogy építsenek közös rakétapajzs-bázist Azerbajdzsánban, ahonnan szemmel tarthatják az ún. „huligán államokat", és szavatolhatják egész Európa és Amerika biztonságát egy esetleges iráni vagy észak-koreai atomtámadás esetén.

Ha kritikus szemmel nézzük az eddigi G8-csúcsok történetét meg kell állapítanunk, hogy bár a globalizációellenes mozgalmak mindent megtesznek annak érdekében, hogy megakadályozzák a Nyolcak összejövetelét, a hivatalosságok nem kímélnek semmi fáradtságot, hogy a tanácskozások ... felszínesek, jelentéktelenek maradjanak, hiszen az életbevágó döntéseket ők sem szeretik a „csőcselék" fenyegetése alatt hozni.

Tehát marad az elején felvetett kérdésem: mi lesz, ha egyszer áttörik a rendőrkordont?

MOLDOVÁN ÁRPÁD ZSOLT

vissza az elejére


Konzultáció vagy önsanyargatás?

(3. oldal)

Előfordulhat, hogy Traian Băsescu és a Demokrata Párt rövid időn belül felaprózza azt a plusz politikai tőkét, amit a referendumot megelőző kampányban sikerült összeharácsolnia a felfüggesztési akcióban szövetkező pártok rovására. Az a bohózat, aminek a PD bizalmatlansági indítványának benyújtásakor tanúi lehettünk, no meg ezek a Cotroceni-i találkozók, amelyek a sokat hangoztatott egyeztetés helyett csakis erőfitogtatásra adnak alkalmat, nem válnak sem az elnök, sem a demokraták javára. (Pardon! Nem mintha féltenénk őket!) Vajon miért jó Emil Boc pártjának olyan bizalmatlansági indítvánnyal kérkedni, amelynek előreláthatóan kudarc a vége? Vajon miért ad alkalmat a Mindenható Elnök arra, hogy a pártvezetők – egyéb fontos elfoglaltságukra" hivatkozva – tüntetően a második vonalbeli politikusokat küldjék el a nagy dérrel-dúrral bejelentett konzultációkra? Akik aztán – kényelmesen letelepedve a neobrâncoveán stílusban fogant karosszékekbe – minden alkalommal mosolyogva emlékeztetik őt arra a fájó igazságra, miszerint kormány át-, meg összevisszaalakítási terveinek határai vannak, mégpedig alkotmányosak. Önsanyargatásról lenne szó? Vagy az ellenfél fárasztásáról? Amíg a liberális, szociáldemokrata, konzervatív párti és RMDSZ-es küldöttségek végkimerülésben össze nem roskadnak Cotroceni lépcsőin, feladva kormányt, koalíciót, mindent?

Nagyjából ez történt a tegnapi találkozón is. Arra, gondolom, senki sem számított, hogy a pártok egyezségre jutnak egy új kormánytöbbségről, új miniszterelnökről. Mármint hogy a liberálisok revolvert szegeznek saját halántékuknak, pontosabban a Tăriceanuénak, és szépen belemennek a PNL-PD koalíció visszaállításába, onnan pedig saját vesztükbe, hiszen a liberálisok – támogatásukat tekintve – rég nincsenek abban a helyzetben, hogy egy újonnan alakuló szövetség meghatározó erejévé váljanak. Hogy mit várt el az államfő a konzervatívoktól, az rejtély, hiszen a Băsescu és Voiculescu közti ellentét mindenféle együttműködést kizár – még a partnerek váltogatásában egyáltalán nem konzervatív PC számára is. Hasonló a helyzet az RMDSZ-szel is, a szövetség fejtette ki eddig a leghatározottabban álláspontját arról, hogy köszönik szépen, már van egy kormánykoalíció, tessék azt stabilan támogatni minden felelős politikusnak. Tétje legfennebb a szociáldemokratákkal való egyeztetésnek lehetett. De ha a konspiratív lebujokban, pacalleves mellett sem lehetett meggyőzni Hrebenciucékat arról – márpedig nem lehetett –, hogy úgy támogassák a PD kormánybuktatási szándékait, hogy cserébe nem kapnak semmit, erre az elnöki hivatal hűvös termeiben még kisebb az esély.

A politikai patthelyzet feloldásában tehát egyhamar nem reménykedhetünk, minimális ugyanis a valószínűsége annak, hogy a pártoknak sikerül bármiféle közös nevezőre jutni. Bár Bukarestben a politikai válság fogalma nem új keletű, mintha a pártok eddig sokkal „flexibilisebbek" lettek volna, ami a koalícióalakítási képességet illeti. Szövetségek megszegése, új koalíciók szárba szökkenése, árulás, hátba támadás, köpönyegforgatás – nem ismeretlen fogalmak a román politikusok számára. Félreértés ne essék, most sem a szemérem az akadálya a kiegyezésnek, de a bukaresti hadszíntér egyes szereplői között annyira elmérgesedett a viszony, hogy az összeborulás most elképzelhetetlen. Legalábbis a választók teljes kiábrándítása, száz meg száz szavazat elvesztése nélkül. Az a Băsescu, aki végérvényesen rásüttette a korrupt párt billogját a szociáldemokratákra, a szekus kollaboráns jelzőjét a konzervatívok vezérére, vagy aki egy életre megalázta a PRM-t, amikor visszavonta C.V. Tudor magas állami kitüntetését, illetve amikor hazaárulással vádol RMDSZ-politikusokat, aligha tudja majd elmagyarázni választóinak, miért engedi pártját szövetkezni „ezekkel". Băsescunak rövid idő alatt sikerült minden potenciális szövetségesét kinyírni, ezért van az, hogy például a demokratáknak darabszámra kellett megbótolni minden plusz aláírást indítványukhoz. Be is vásároltak alaposan, hiszen Nati Meirt megkapták szőröstől-bőröstől, s ha a pletykák igazak, a kolozsvári ex-nagyromániás, még konzervatív Petre Călian is képviselői helyet követelt magának a megyei PD-listán. (Mindenki azért csak nem iratkozhat be a PD-be! Vagy igen?)

Bárhogy is forgatva a dolgot, a jelen körülmények között sokkal valószínűbbnek tűnik az, hogy Băsescu és a demokraták törekvésével ellentétben nem az előrehozott választásokat írják hamarosan ki, hanem a 2008-as parlamenti választásokat halasztják el. Legalább egy fél évvel.

SZÉKELY KRISZTA

vissza az elejére


Kisebbségek paradicsoma

(3. oldal)

Romániában a környező országoktól, Szerbiától, Ukrajnától és Magyarországtól eltérően a kisebbségek helyzete modellértékű – jelentette ki a házigazda cinikus magabiztosságával a kisebbségbarátnak nemigen, de magyarbarátnak aztán végképp nem nevezhető Traian Băsescu a fővárosban zajló nemzetközi csúcstalálkozón. Tehette, hiszen olyan kormánnyal „büszkélkedhet", amelynek legitimitását – legalábbis kisebbségi vonatkozásban – kifelé, külföld, Európa és a nagyvilág felé a legszámottevőbb helyi kisebbség politikai partnersége biztosítja. Egyelőre.

Az RMDSZ megjavíttatta az út- és ivóvízhálózatot, bevezettette a földgázt, művelődési otthonokat tett ismét használhatóvá, sportpályákat építtetett s még számtalan olyan megvalósítással büszkélkedhet, amiket csupán egy kormányon lévő párt képes elérni – értesültem a napokban az elektronikus média jóvoltából érdekeink egyik jeles képviselőjétől, kormánytagtól természetesen. Tette pedig mindezt hosszasan ecsetelve, s a legutóbbi népszavazáson kommunikációs zavarok miatt eltévelyedett nyáj újbóli egybeterelése céljából. Megkezdődött tehát a kapcsolatok újrafelvétele a tagsággal. Első megközelítésre többek között éppen a csúcsvezetéshez legközelebb eső fővárosi közszolgálati rádió magyar adásának segédletével. Az éteren keresztül ugyanis a szó a legeldugottabb aprócska falu omladozó vályogházába is eljut, és képes megvilágosítani az évtizedek nehéz súlyától eltompult agyakat, a virgoncabbakról nem is beszélve.

Azazhogy képes lenne, ha ezek az eltompult agyak ne emlékeznének arra, hogy a néhány száz lelket számláló aprócska falvakban magyarul sajátíthatták el az ábécét annak idején, sőt nem ritkán még a nyolcadik osztályt is ott fejezhették be. Ott, ahol most írmagja sem maradt a magyar pedagógusnak, a magyar iskolának. Mi több, ha a faluban egyetlen többségi sincs, a nebuló akkor is csupán az állam nyelvén pallérozhatja tudását. De mindezt már a Kolozsvári Rádió magyar adásából tudom meg. Azokból a hétről hétre elhangzó őszinte szavakból, amelyeket egyszerű emberek, RMDSZ-tagok vagy volt szimpatizánsok sugároznak az éterbe az istenhátamögötti faluból hozzám, és a hozzám hasonlókhoz, Kolozsvárra, Nagyváradra, Besztercére, Nagyenyedre, Gyulafehérvárra és a többi nagy vagy nagyocska városba. A rádiós kolléga pedig nem győzi hangsúlyozni: korántsem egyedi esetről van szó. S sorolja a szilágysági, máramarosi, fogarasi falvakat, ahol van magyar gyerek, esetleg csak magyar gyerek van, de nincs magyar iskola. S ahol megjavították az utat, beüvegezték a művelődési ház ablakát és szélesre tárták kapuit a diszkózene, esetleg éppenséggel a manele kedvelői előtt is, sőt talán még egy focipályát is összehoztak, hogy a gyerekek magyarul rúghassák a labdát.

Eredmények ezek is, nem vitás. Csakhogy mindennek akkor is meg kellett volna történnie, ha az RMDSZ nem tagja a kormánynak. Ha viszont jelenlétével olyan pozitív jelzéseket közvetített Romániáról a nagyvilágba, amelyek jelentős mértékben javították az országimázst, azt sejtetve, hogy itt kisebbségi törvény nélkül is megvalósult a kisebbségi paradicsom, hát bizony illet volna azoknak az érdekeit is hatékonyabban képviselnie, akiknek köszönhetően jutott a parlamentbe és a kormányba. Egyszóval hatékonyabban fellépnie az óvodától az egyetemig terjedő anyanyelvi oktatás érdekében. Mert elsősorban ezen áll vagy bukik további létünk.

Summa summarum: talán mégsem volt hiábavaló az a referendum. Mert nem csupán Traian Băsescut erősítette meg hatalmában, hanem az RMDSZ-t is ráébresztette a valóságra, az alakulaton belüli reformok szükségességére, az eddig alkalmazott stratégia megváltoztatásának elodázhatatlanságára.

NÉMETH JÚLIA

Az oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


Kitekintő


G8: 60 milliárd dollár Afrikának
A támogatás célja a pusztító járványok megfékezése

(4. oldal)

A hét legfejlettebb állam és Oroszország megállapodott pénteken, hogy hatvan milliárd dolláros segélyprogrammal támogatja Afrika AIDS, malária és tuberkulózis elleni küzdelmét.

Afrika megsegítéséről, a kontinens országaival szemben korábban vállalt ígéretek betartásáról kezdtek tanácskozást pénteken reggel Heiligendammban a legfejlettebb ipari államok és Oroszország állam- és kormányfői. A nyolcak vezetői a csúcsértekezlet zárónapján előbb Hoszni Mubarak egyiptomi, Abdoulaye Wade szenegáli, Abdel-Azíz Buteflika algériai, Thabo Mbeki dél-afrikai, Umaru Yar,Adua nigériai és John Kufuor ghánai elnökkel ültek tárgyalóasztal mellé. A meghívottak körét azok az államok alkotják, amelyek a G8 szerint a legnagyobb befolyással rendelkeznek a kontinensen, s a legtöbbet jutottak előre a reformok útján.

Értesülések szerint a G8-csoport állam- és kormányfői azzal a szándékkal kezdték a tárgyalásokat, hogy megerősítik a két évvel ezelőtti, a skóciai Gleneaglesben vállalt ígéretet, amely szerint 2010-ig megkétszerezik, azaz 50 milliárd dollárra emelik az afrikai országoknak nyújtott fejlesztési segélyeket. Ennek keretében egyfajta új partneri viszonyt indítványoznak, ugyanakkor elvárják, hogy az érintett országok is határozott lépéseket tegyenek a reformok előmozdítására.

Ezen túlmenően a nyolcak – mint kiszivárgott – előző este megegyeztek abban, hogy 60 milliárd dollárt ajánlanak fel az afrikai államok számára a különböző járványok, mindenekelőtt az AIDS, a malária és a tuberkulózis leküzdése érdekében. Az Egyesült Államok nevében George Bush elnök felajánlotta, hogy a szóban forgó összeg felét Washington „állja", míg a másik 30 milliárdot a többi hét tagállam fedezi.

A pénteki napirenden szerepelt egy különtalálkozó a környezetvédelem kérdéseiről, illetve a klímaváltozás elleni közös erőfeszítésekről a „legfejlettebb" fejlődő országok vezetőivel, így Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai, Luiz Ignacio Lula da Silva brazil és Felipe Calderón mexikói államfővel, valamint Manmohan Szingh indiai miniszterelnökkel. Thabo Mbeki dél-afrikai elnök ezen a találkozón is részt vesz.

Általános vélekedés szerint a csütörtökön létrejött egyezmény – amelynek keretében a nyolcak kifejezték szándékukat a környezetet leginkább szennyező szén-dioxid kibocsátás 2050-ig történő megfelezésére – kompromisszum ugyan, mégis a legtöbb, ami az előzmények után és az amerikai ellenkezés fényében létrejöhetett. Ennek ellenére elsősorban környezetvédelmi szervezetek bírálták a megállapodást, hiányolták a konkrét kötelezettségvállalást, s ebből fakadóan az egyezményt gyengének és határozatlannak minősítették.

A G8-csúcs záródokumentumait várhatóan kora délután teszik közzé, köztük a külpolitikát érintő állásfoglalásokat is. Értesülések szerint ez utóbbiak Iránnal kapcsolatban megerősítik az eddigi politikát, Koszovó státusát illetően egyfajta moratóriumot sürgetnek, míg a szudáni kormányt sürgős rendteremtésre szólítják fel Dárfúrban.

vissza az elejére


Bush-t gyomorrontás kínozza

(4. oldal)

Rosszul lett az amerikai elnök a G8 csúcsértekezlet zárónapjának reggelén, emiatt nem vesz részt a délelőtti munkaülésen. George Bush gyomorbántalmak miatt a lakosztályában pihen – közölték az elnök környezetéből. „Nem vagyok bizonyos abban, hogy gyomorvírus vagy valami hasonló áll a dolog hátterében – mondta Dan Bartlett elnöki tanácsadó újságíróknak. – Valami kellemetlenséget érez a gyomrában."

Busht, aki előzőleg egyórás eszmecserét folytatott lakosztályában Nicolas Sarkozy francia államfővel, orvosok vizsgálják. Környezetéből származó értesülés szerint a rosszullét dacára nincs veszélyben további európai útiterve. Az amerikai elnök délután Varsóba, majd este onnan Olaszországba repült, ma XVI. Benedek pápával találkozik. Itáliából Albániába, majd Bulgáriába utazik tovább.

vissza az elejére


Veszélyben Európa tengerei

(4. oldal)

A tengerparti helységek rohamos fejlődése, a vízszennyeződés és a mértéktelen halászat miatt komoly veszély fenyegeti Európa tengereit, így a Balti-, a Fekete-, a Földközi-tengert, valamint az Atlanti Óceán észak-keleti partvidékét, közölte a BBC NEWS egy tudományos kutatás eredményeit alapul véve.

Tizenöt állam száz kutatója három éven át tanulmányozta a tengerek és az ember által kifejtett tevékenység közti kölcsönhatást, amely, úgy tűnik, végzetes következtetésekkel járhat a tengeri ökoszisztémára nézve.

Ami pedig a Fekete-tengert illeti, a fő veszély az itt élő emberek életmódjában rejlik. Ennek következmányekkel elburjánzóban vannak a káros hatású tengeri algák. A Földközi-tengert pedig az üdülőtelepek kiépülése és a mértéktelen halászat veszélyezteti.

A kutatásban részt vevő egyetemi tanárok egyike kijelentette: az Északi-tenger szennyeződésének sikerült gátat szabni, de a szennyeződés tovább vándorolt Kína és India tengere felé.

„Mindegyik esetben komoly károkat észleltünk, amelyek a tengerparti városok rohamos fejlődésének, a forgalomnak és az élelmiszertermelés módozatainak tulajdoníthatóak", közölte Laurence Mee projektkoordinátor, az angliai Plymoth város Tengerészeti Egyetemének igazgatója. „A legfontosabb az, hogy tudatosítsuk: az elkövetkező években milyen negatív kihatással bír életmódunk", mondta az egyetemi tanár.

vissza az elejére


Kettős merénylet Irakban
Tucatnyi ember halt meg

(4. oldal)

Tucatnyi embert ölt meg péntek délután egy kettős merénylet Észak-Irakban, Kirkuk olajváros térségében. A rendőrségi beszámoló szerint egy merénylő Dakuk városában egy mecsetben felrobbantotta a testén lévő robbanóanyagot, majd röviddel utána az épület közelében egy gépkocsiba rejtett pokolgép lépett működésbe.

A jelentések szerint 12–13 ember meghalt, sokan megsebesültek, közülük hatan súlyosan. A várost túlnyomórészt síita türkmének lakják. Kirkuk Bagdadtól 290 kilométerre északra fekszik, s az észak-iraki olajmezők központja. Jelenleg a bagdadi kormány felügyelete alatt áll, de a kurd autonóm terület is igényt tart rá. A tervek szerint népszavazáson döntik majd el, hova kerüljön.

Oszama bin-Ladent, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezérét dicsőítő videót adott ki pénteken a szervezet iraki szárnyát is magában foglaló Iraki Iszlám Állam. Az egyórás felvételen símaszkos fegyveresek vallásos és hazafias énekeket énekelnek, a fegyverüket rázzák, s részletek hangzanak el bin-Laden beszédeiből.

Az Iraki Iszlám Állam nevű szervezet korábban bejelentette, hogy megölte a fogságába került amerikai katonákat. A múlt hónapban fogságba esett három amerikai katona egyikének holttestét már korábban megtalálta az Irakban állomásozó amerikai csapatok egyik osztaga, a másik kettő hollétéről és sorsáról azonban nem tudtak eddig az amerikai katonai hatóságok.

Az Iraki Iszlám Állam nevében megjelent most egy közlemény, amely szerint a szervezet harcosai megölték két másik amerikai foglyukat is. Az amerikai parancsnokság azonban nem veszi készpénznek az interneten közzétett bejelentést. A nyilvánosság elé tárt videón látható a két amerikai katona igazolványa, hitelkártyája és számos más személyes holmija, ez azonban még nem igazolja egyértelműen, hogy az illetők már halottak – mondta Kevin Berger dandártábornok, az Irakban állomásozó amerikai erők parancsnokságának egyik illetékese.

Az iszlamisták azzal indokolták amerikai foglyaik kivégzését, hogy máskülönben az amerikai hadsereg mindaddig kereste volna a két amerikai katonát, amíg remélhette, hogy kiszabadíthatja őket, és „sok bajt okozott volna muzulmán testvéreinknek" a házkutatásokkal. A közlemény szerint George Bush amerikai elnök tehet a két amerikai katona haláláról, hiszen ő rendelte Irak földjére a megszálló alakulatokat.

Az oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


Napirenden


Eredménytelen Cotroceni-i konzultáció

(5. oldal)

Eredménytelenül végződött pénteken a Traian Băsescu államfő és a politikai erők közötti konzultáció, mivel sem a Nemzeti Liberális Párt (PNL), sem a Szociáldemokrata Párt (PSD) nem fogadta el a Băsescu által javasolt új kormánykoalíciót.

Ezt maga az államfő jelentette be pénteken a tárgyalások végén. A párbeszédet Băsescu kezdeményezte, javasolva, hogy a jelenlegi PNL és RMDSZ alkotta kisebbségi kormányt a PNL, a Demokrata Párt (PD) és a Liberális Demokrata Párt (PLD) váltsa fel.

Az államelnök már a konzultációra vonatkozó meghívóban sem rejtette véka alá, hogy nem Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnököt bízta volna meg az új kormány alakításának feladatával. Băsescunak azonban egyelőre nem sikerült éket vernie a PNL-sek közé, ráadásul egyelőre a PSD se hajlandó megbuktatni a Tăriceanu-kabinetet. Sajtóértesülések szerint Băsescu egyértelműen elutasította azt a lehetőséget, hogy esetleg egy PSD-s politikust kérjen fel kormányalakításra. Vélhetően ezért állapította meg a találkozó végén Titus Corlăţean PSD-s alelnök, hogy az államfőnek jelenleg nincs olyan ötlete, amellyel megoldhatná a kialakult helyzetet.

A PSD-s elutasítás után Băsescunak a liberálisok ellenállásával is szembesülnie kellett. A körülbelül tíz percet tartó „megbeszélésen" a szabadelvűek Băsescu „képébe vágták" határozott véleményüket, miszerint ezzel az újabb konzultációsorozat összehívásával is megsértette az alkotmányt, mivel az országnak van kormánya.

A megbeszéléseken részt vett még az RMDSZ, a Konzervatív Párt (PC) és a többi nemzeti kisebbségek frakciója. Băsescu szerint az említettek jóindulatukat bizonyították az átlátható parlamenti többség megteremtésére, de túl kevés a szavazatuk ahhoz, hogy ők maguk változtatni tudjanak a helyzeten. Érdekes javaslattal állt elő a PC, felajánlotta: Ion Ţiriac üzletember alakítson technokrata nemzeti egységkormányt, de ötletüket senki nem karolta fel.

A törvényhozásban hétfőn vitatják meg a PD által benyújtott, a kormány leváltására irányuló bizalmatlansági indítványt, de a tegnapi találkozók után Băsescu is kétségesnek tartja annak sikerét.

Az államfő beszédében ismét rendkívül élesen bírálta a kormány tevékenységét. Kijelentette, hogy az vagy egyáltalán nem működik, vagy nagyon rosszul végzi munkáját. Több példát is felsorolt, így szerinte továbbra sem sikerült javítani az egészségügy lesújtó állapotán, és fennáll annak a veszélye, hogy Románia képtelen lesz lehívni uniós pénzeket. Elismerte, hogy súlyos kommunikációs hiány tapasztalható közte és a kormányfő között.

Ezek után várható, hogy a pártok folytatják a Băsescu leváltásáról szóló, az államfő győzelmével véget ért május 19-i népszavazás után elkezdett egyeztetéseket, amelyeket főleg a PSD kezdeményezett. Ők továbbra se zárták ki annak a lehetőségét, hogy esetleg benyújtják saját bizalmatlansági indítványukat, amit a PD és PLD szívesen megszavazna.

Borbély

vissza az elejére


Csökkent Magyarország odafigyelése a határon túli magyarokra

(5. oldal)

Bukaresti látogatása alkalmával Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) vezetője elmondta: a szeptember 1-jén Révkomáromban megtartandó kis MÁÉRT-on megtárgyalják a határon túli magyar közösségeket befogadó egyes országok európai uniós tagsága és a Schengen-övezethez való hamaros csatlakozása által előidézett új helyzetet. Szóba kerül a találkozón a határon túli magyaroknak nyújtott anyagi és politikai támogatás is. Kialakítják majd azt az álláspontjukat, amelyet a Szülőföld Alap várhatóan szeptemberben sorra kerülő egyeztető tanácsán képviselnek.

Csáky ugyanakkor közölte: ezenkívül a határon túli magyar szervezetek korábban megegyeztek a magyar kormányfővel abban is, hogy szeptemberig bemutatják és írásban is eljuttatják az új támogatási rendszerrel kapcsolatos véleményüket. Konkrétan – tette hozzá az MKP elnöke – a Szülőföld Alap működéséről, valamint általában a politikai támogatásról és együttműködésről fejtik ki nézeteiket. Az MKP július végéig dolgozza ki írásban álláspontját.

Az MKP elnöke sajnálattal állapította meg, hogy a magyar belpolitikai egymásnak feszülés annyi energiát von el a magyar diplomáciától, a kormánytól, hogy csökkent a magyar külpolitika hatékonysága, akárcsak a politikai odafigyelés a határon túli magyarokra.

Markó Béla is egyetértett az MKP elnökével abban, hogy csökkent „a magyar politika és kormány figyelme" a határon túli magyar szervezetek helyzetét illetően. Erre az a magyarázat – véli az RMDSZ elnöke –, hogy a magyar belpolitikában a viták lekötik a pártok és az intézmények energiáját, emiatt pedig befelé fordulnak. Markó hangsúlyozta: ez csupán magyarázatot jelenthet, de nem mentséget.

A Szülőföld Alap kapcsán a romániai magyar politikus kijelentette: bíznak abban, hogy befolyással lehetnek az intézmény működésére, és megfelelő támogatást kínál majd a határon túli magyarok számára. Markó szerint a támogatás kérdése még nincs megnyugtatóan rendezve, mivel a rendszer még alakulóban van.

Markó és Csáky megegyeztek abban, hogy az MKP átadja az RMDSZ-nek az uniós alapok lehívása terén szerzett tapasztalatát.

A HTMSZF legutóbbi ülését 2005 októberében szervezték Marosvásárhelyen. A révkomáromi találkozó a negyedik kis Máért lesz. Az RMDSZ és az MKP küldöttsége tavaly novemberben egyeztetett arról, hogy már januárban megszervezik Pozsonyban a találkozót, de az eredeti tervek ellenére akkor ez elmaradt.

B. T.

vissza az elejére


Terroristákat tartóztattak le Bukarestben

(5. oldal)

Két terrorizmussal vádolt külföldit fogtak el Bukarestben. A szíriai, illetve palesztinai férfiakat csütörtök este tartóztatták fel. A nevükre az Egyesült Államok bocsátott ki elfogatási parancsot. A két külföldi állampolgár nemzetközi körözés alatt állt, New York egyik déli kerületének bírósága május 29-én adta ki ellenük a letartóztatási parancsot.

A férfiakat terrorista szervezet ellátását célzó szövetkezéssel, pénzmosással, légelhárító rakéták megszerzésével és használatával, amerikai állampolgárok megölésének tervezésével vádolják, s életfogytiglani börtönnel sújthatók.

A feltartóztatott személyeket első ízben június 7-én fedezte fel a határrendőrség. Romániához két ismert, terrorizmushoz fűződő eset kapcsolódik: Ioan Lesch és Omar Hayssam esete.

Az 1-es, 5-ös oldalt szerkesztette: Papp Annamária

vissza az elejére


Körkép


Beszterce-Naszód megye
Tiltakozik a prefektus a főtanfelügyelő menesztése miatt

(6. oldal)

Beszterce-Naszód megye prefektusa, Szilágyi János pénteken egy sajtótájékoztatón kijelentette: nem ért egyet Horaţiu Catalano főtanfelügyelő leváltásával, akit egy nappal azelőtt menesztett a tanügyminiszter.

Szilágyi tiltakozását azzal indokolta, hogy a főtanfelügyelő lemondatásáról senki sem kérte ki a véleményét, bár ő a megyei képviselője a kormánynak, tehát az állami intézmények, így a megyei tanfelügyelőség is a prefektusnak van alárendelve.

– A sajtóból értesültem a főtanfelügyelő leváltásáról. A tanügyminiszter a közelmúltban Besztercén járt, és a prefektúrán megbeszélést folytattunk, ám ez nem került szóba. Ugyanakkor telefonon érdeklődtem Kocsis András megyei RMDSZ-elnöktől, de ő sem tudott a dologról. Nyakunkon az érettségi és a tanévzárás, ezért úgy vélem: a főtanfelügyelő leváltását kudarcként élhetjük meg. Értékelem Catalano főtanfelügyelői tevékenységét, és semmiféleképpen nem érthetek egyet a leváltásával – nyilatkozta Szilágyi, majd hozzátette: véleménye szerint a tárcavezetőnek versenyvizsgát kellett volna meghirdetnie a főtanfelügyelői tisztség elnyerése érdekében, mivel Catalano megbízatása augusztus 31-én mindenféleképpen lejárt.

– Egy szavam se lenne, ha az érettségi után valaki más kerülne a főtanfelügyelői székbe a versenyvizsga eredményei alapján. Prefektusként azonban én képviselem a kormányt, és nem tartom helyénvalónak, hogy az ilyen fontos lépésekről a sajtóból értesüljek. A miniszter úrnak pedig tudomásul kell vennie, hogy nem értek egyet Catalano leváltásával, ugyanakkor nem tudom, ha tisztségemből kifolyólag megakadályozhatom-e a leváltását. Elsősorban azért vagyok elégedetlen, mert nem kérték ki a tanácsomat, másodszor pedig azért, mert Catalano jól végezte a dolgát, és ez nem csupán az én véleményem – tájékoztatott a prefektus.

Ezt követően kifejtette, hogy beleegyezne bármelyik intézményvezető leváltásába, ha ez megbeszélés tárgyát képezné a most kormányon lévő két párt képviselőivel és a prefektussal.

Csütörtökön Cristian Adomniţei tanügyminiszter aláírta az egy évvel ezelőtt a Demokrata Párt támogatásával kinevezett Horaţiu Catalano leváltásáról szóló dokumentumot, majd kinevezte Mihai Mureşant (PNL), aki már dolgozott főtanfelügyelőként a Román Demokratikus Konvenció (CDR) kormányzása idején, amikor a parasztpárt tagja volt. Catalano szerint a miniszter döntése politikai színezetű.

A PNL besztercei elnöke, Ioan Turc sajtótájékoztatón azt nyilatkozta, hogy azoknak az állami intézményeknek az igazgatói, akik a Demokrata Párt támogatásával jutottak vezető tisztségbe, le kellene mondaniuk, mert az a párt, aki őket jelölte, bizalmatlansági indítványt nyújtott be a Tăriceanu kabinet ellen. Ugyanakkor a liberálisok felajánlották, hogy Catalano foglalja el a főtanfelügyelő-helyettesi tisztséget, Catalano viszont azt nyilatkozta: megvárja, milyen eredménnyel jár a prefektus.

vissza az elejére


Iskolaközpont lesz Besztercén és Bethlenben

(6. oldal)

A besztercei iskolaközpont kialakításának lehetőségeiről tárgyalt a héten Ioan Turc Beszterce alpolgármestere, Horaţiu Catalano, Beszterce-Naszód megye főtanfelügyelője és Constantin Rus, a besztercei Liviu Rebreanu Szakközépiskola igazgatója, valamint a polgármesteri hivatal és a tanfelügyelőség műszaki osztályának munkatársa. Az iskolaközpont a Liviu Rebreanu Szakközépiskola épületeiből alakulna, amelyet még egy ingatlannal egészítenének ki.

Beszterce alpolgármestere vázolt néhány megvalósítható elképzelést: az épület A szárnyára vonatkozó műszaki terv aktualizálását, valamint a B, C, D épületszárny új tervrajzának elkészítését. A B szárnyban az általános iskola működik, a C-ben osztálytermek vannak, a D-ben pedig a tornaterem található. A tervrajzok elkészítése azért szükséges, hogy átláthatóbbá váljon, milyen változtatásokra kellene sor kerüljön. Hozzátette: az épület átszervezésére, esetleg manzárdosításra is szükség lehet.

– A műszaki projekt és a megvalósíthatósági terv elkészítését követően a városvezetés finanszírozza a munkálatokat a B épületszárnyban – mondta Turc. – Ezek megvalósításához a pénzt a polgármesteri hivatal költségvetéséből, az aktuális munkálatokra elkülönített összegből biztosítják. Fontos a kémények rendbetétele, a fedélzet javítási munkálatai, valamint az elvárásoknak megfelelő higiéniai körülmények megteremtése. A jelenlegi iskolaépületet valószínűleg átszervezik majd, manzárdosítják és ebben fog működni az iskola. A tornaterem pedig egy másik épületben lesz, amelyet a közeljövőben fognak felépíteni. Az új épületben bentlakás, diákklub és tanári is működik majd – magyarázta az alpolgármester. Először a régi épület korszerűsítési és átrendezési munkálataira kerülne sor, aztán fognak neki az új ingatlan felépítéséhez.

A tervek szerint a bethleni Petru Rareş Szakkollégiumban is iskolaközpont lesz. Az állam 1,5 millió lejt utalt ki egy újabb épület felépítésére. A pénzt a helyi tanácsnak már átutalták, a költségvetés-kiegészítés részeként. Nicolae Moldovan, Bethlen polgármestere elmondta: egyelőre még nem lehet tudni a befektetéssel kapcsolatos részleteket. Ezt helyi szinten a közeljövőben kell eldöntenie a helyi városvezetésnek és a szakkollégium vezetőségének. – A következő tanácsülésen eldöntik majd, hogyan fogják felhasználni a kiutalt támogatást, és megbeszélik az új épület felépítésének részletkérdéseit – mondta a polgármester.

Az építkezéshez kapcsolódó tennivalókat, beleértve az árverés kiírását is, helyi szinten szervezik meg a helyi tanácsülést követően.

vissza az elejére


Fehér megye
Díjazták a megyei tanácsot

(6. oldal)

Országszerte több mint száz társaság, intézmény, kormányzati szerv és civil szervezet vett részt a Millió ember, millió fa program keretében szervezett faültetési versenyen. A Prais Alapítvány kezdeményezésében zajló projekt keretében 2006 őszétől 2007 tavaszáig 17 ezer önkéntes résztvevőnek közel 150 ezer fát és 180 ezer cserjét sikerült elültetnie. A Fehér Megyei Tanácsot a programban vállalt szerepéért harmadik díjban részesítették.

A Fehér Megyei Tanács a községi főterek szépítéséért kapta az elismerést. Tevékenységét támogatták mind a községi és városi tanácsok, mind pedig az iskolák. A megyében egy nap alatt 8 000 facsemetét és 650 szál rózsát ültettek el.

– A mostani siker pedig további környezetvédő programok kezdeményezésére ösztönöz – nyilatkozta a Fehér Megyei Tanács elnöke, Ion Dumitrel.

Az oldalt szerkesztette: Dézsi Ildikó

vissza az elejére


Körkép


3 millió euró környezet-védelemre

(7. oldal)

Tegnap az Észak-Nyugati Regionális Fejlesztési Ügynökségnél (ARDNV) bemutatták a Phare 2005 keretében megpályázható programot, amely a közszféra beruházási támogatását segíti a környezetvédelem terén.

Claudiu Coşier igazgató és Eugen Stavarache, a műszaki kivitelezést biztosító Ramboll vállalat képviselője az érdekelteknek azt nyilatkozta, hogy az ARDNV számára a teljes kiutalt összeg 3,334 millió euró, amelyből 2,5 millió Phare, 0,334 millió pedig állami költségvetési forrásból származik. Főként 50 000 lakosságúnál kisebb települések önkormányzatai pályázhatnak, a benyújtási határidő 2007. augusztus 15. Az erre vonatkozó tájékoztató (Ghidul solicitantului) megtalálható az ügynökség székhelyén vagy a következő honlapokon: www.nord-vest.ro, www.mdlpl.ro, www.infoeuropa.ro. A pénteki bemutatón jelen volt Giorgio Ficarelli, az Európa Bizottság képviselője is.

(öbé)

vissza az elejére


Újabb járatok Bukarestbe

(7. oldal)

Hétfőtől újabb járattal gazdagodik a Kolozsvári Nemzetközi Repülőtér kínálata: az utasok igényeihez igazodva június 11-től a Tarom légitársaság újabb Kolozsvár–Bukarest járatot helyez üzembe. A Kolozsvárt a Henri Coandă repülőtérrel összekötő járat csak hétköznapokon üzemel, a fővárosból reggel 9 óra 5 perckor indul Kolozsvárra, 10 óra 25 perckor pedig vissza.

vissza az elejére


Kolozsváron két strand várja a fürdőzni vágyókat

(7. oldal)

Az enyhe tél ellenére a sportcsarnok melletti strandrészleg munkálatait nemrég kezdték el. Ottjártunkkor éppen a medence kicsempézésének és a medenceszél megemelésének munkálatai zajlottak. Ugyanakkor a tervek szerint egy gyerekmedence is várja majd az odalátogatókat, de ahhoz is csak most ássák ki a szükséges gödröt – a nyitás így még igen távoli. A fedett uszoda természetesen működik, a strandrészleg azonban egyelőre tabutéma az érdeklődőknek.

A Rekord strand medencéiben a tavalyi helyzethez hasonlóan idén sem találtunk vizet. A gondnok elmondta, hogy a különböző wellness-szolgáltatások igénybe vehetőek ugyan az épületben, de a strand és a bár működtetéséhez még nem tudták beszerezni a szükséges engedélyt. Elmondta: lábtenisz pályát is ki akartak alakítani, de a tulajdonosok (a Someşul és a Jolidon) nem egyeztek bele. Tájékoztatása szerint a belépés tavaly ingyenes volt, csupán egy minimális 5 lejes fogyasztást kellett befizetni a bejáratnál. Ha sikerül kinyitniuk a vendéglőt, akkor idén is így lesz, de a medencéket sajnos nem tudják használni a víztisztító berendezés hiánya miatt.

A Sun strand minden családos vagy egyedülálló strandolni vágyónak ajánlott. A belépő ára 7-től 14 éves korig 5 lej, felnőtteknek 8 lej, a 7 évnél kisebbek ingyen sétálhatnak be a strand területére. A másfél hete megnyílt Sunnak három medencéje van: 1 m a kisebbeknek, egy 1,30 m és egy 1,80 m mély úszómedence. A medencék vizét duplaszűrős berendezéssel tisztítják, de nem melegítik. A strand területén van még egy játszótér és egy műfüves focipálya, de két hét múlva befejezik a második pálya kiépítését is. A strandolók ételt és italt is vehetnek a strand területén található teraszon, továbbá strandkellékeket a bejáratnál.

A Herbák strand is közel két hete nyitotta meg kapuit. A két medencével rendelkező, zuhanyzókkal, öltözőfülkékkel felszerelt strand területének zöld-övezetén kényelmesen lehet napozni. A belépőért a gyerekeknek 8 lejt, a felnőtteknek pedig 10 lejt kell fizetniük. A víz tisztítása és felmelegítése korszerű német berendezéssel történik, amire a strand üzemeltetői méltán büszkék lehetnek. Megtudtuk: a strandon nyáron úszótanfolyamokat is szerveznek gyerekeknek, ahol csoportokban folyik az oktatás.

Sok helyen május első hétvégéjén már megnyílnak a strandok, ehhez képest június elején városunk egyik strandján csak most korszerűsítik a medencét, a másik esetében pedig nem szerezték még be a szükséges egészségügyi engedélyt. A maradék két strand befogadóképessége pedig valószínűleg nem elégíti majd ki a fürdőzni vágyók igényeit...

DÉZSI ILDIKÓ

vissza az elejére


Felkészültek a nyárra Désen és Szamosújváron

(7. oldal)

Désen már májusban megnyílt a sétatéri stadion mellett működő strand. Előbb csak a gyermekmedencét töltötték fel vízzel, de a fürdőzni vágyók a kánikulában az olimpiai méretű úszómedencét is igénybe vehetik. Nyáron a gyermekek számára úszótanfolyamot is szerveznek, szaktanárok irányításával. A dési strandon különben bővítették a játszóteret, a röplabdát kedvelő fiatalok pedig a szabadtéri pályán is űzhetik kedvenc sportjukat. Ovidiu Guţă, a sétatéri sportkomplexum gondnoka lapunknak elmondta, az idén gyakrabban cserélik majd a vizet a medencékben, és a kicsik számára is tartogatnak kellemes meglepetéseket.

A szamosújvári víkendtelep, a helyiek kedvelt szórakozóhelye május eleje óta várja a kikapcsolódni vágyókat, bár akkor még csak a tánctér állt a fiatalok rendelkezésére. A telepen sósvizű úszómedence is található, a gyermekek számára pedig kisméretű medencét adtak át, ahol kitűnő alkalom nyílik strandolásra. Játszóteret is létesítettek, de rendbe tették a sportpályákat is, a sétatéren pedig nemrég görkorcsolyapályát adtak át.

Erkedi Csaba

vissza az elejére


Torda
Megújult az RMDSZ
Táj-színház társulat a vidéknek

(7. oldal)

Választmányújításra és elnökválasztásra került sor a tordai RMDSZ-ben – az eseményen jelen volt a megyei RMDSZ elnöke, László Attila is.

A tulajdonképpeni választást megelőző elnöki, pénzügyi beszámolók, valamint a helyi- és megyei tanácsosok értékelései, hozzászólásai kapcsán szó esett a helyi magyar iskola mindeddig megoldatlan helyzetéről, az europarlamenti képviselők támogatását célzó aláírásgyűjtésről, a tordai magyar gyerekek és ifjak helyzetéről, ezenkívül egyéb szociális és kommunikációs gondokról.

Az idei választások több újítással jártak, a legszámottevőbb talán az, hogy az eddigi 17 tagú választmány helyett ezentúl csupán 13 tag és két póttag kap helyet benne. Az új választmány úgy döntött, hogy továbbra is Ádámosy Klárát illeti meg az elnöki tisztség. „Köszönöm a bizalmat. Nehéz munka ez, de csapatban dolgozva kissé könnyebb lesz. Tesszük mindezt úgy, hogy a tordai magyarság igényeit próbáljuk teljesíteni" – jelentette ki ezt követően a régi-új elnök.

A jelenlévők számos kérdést is feltehettek, ami a választmány eddigi munkáját, illetve az elkövetkező terveket illeti. Az egyik kérdező a színházi produkciók felől érdeklődött. Elmondta, a tordai közösség évekkel ezelőtt évadonként négy-öt jó minőségű művet is megtekinthetett, jelenleg viszont egyetlen magyar színitársulat sem jön Tordára. Válaszként László Attila elmondta, hogy kilátásban van egy táj-színház társulat megalakulása, amely felkarolja majd a vidéket: mint megtudtuk, a tervek szerint a legfennebb hét személyből álló, nem állandó társulatok 150 km-es körzetben mutatnak majd be évente 2–3 produkciót.

LADÁNYI EMESE KINGA

vissza az elejére


A rendőrség hírei

(7. oldal)

KÉZDIVÁSÁRHELYI DROGKERESKEDŐK BUKTAK LE
A kolozsvári Szervezett Bűnözés Elleni Brigád két, ecstasy-tablettákat áruló kézdivásárhelyi fiatalt ért tetten június 6-án este 8 órakor. A brigád kábítószerellenes vonalon dolgozó alkalmazottai májusban kapták a fülest, amely szerint Kolozsváron tanuló kézdivásárhelyi egyetemisták ecstasy-tablettákkal látják el a helyi piacot. A Szervezett Bűnözés és Kábítószerellenes Igazgatóság (DIICOT) ügyészeivel közösen sikerült lecsapniuk a két huszonévesre, a 23 éves S. L.-re és a 22 éves P. L.-re, akik a Fenesi úton 217 darab ecstasy-tablettát akartak eladni. P. L. ellen országelhagyási tilalmat rendeltek el, S. L-t pedig 29 napos előzetes letartóztatásba helyezték kábítószerkereskedelem vádjával. A nyomozás folyik a hálózat további tagjainak leleplezésére.

17 MILLIÁRDOS CSALÁS
17 milliárd régi lejjel csaptak be egy dési céget 2005–2006 folyamán. A tett elkövetésével a rendőrség a besztercei 40 éves P. Irimie-t vádolja, a vád szerint a férfi egy besztercei cég ügyvivőjeként egy dési vállalattól vásárolt több ízben árut, amely ellenértékére több csekklapot hagyott hátra. Mint kiderült, a csekkek fedezetlenek voltak, ráadásul az illető cég banki zár alatt állt. A kár megtérítése folyamatban van, a vádlott szabadlábon védekezhet.

(balázs)

Az oldalt szerkesztette: Balázs Bence

vissza az elejére


Családi kör
Totyogó


A skarlát

(9.oldal)

Olvasóink jelezték, hogy kolozsvári óvodákban felütötte fejét a ritka, de meglehetősen súlyos fertőzéses betegség: a skarlát (vörheny). Felismerése, a kezelés korai megkezdése rendkívül fontos, hiszen ellenkező esetben komoly szövődmények jelentkezhetnek.

A skarlátot sztreptokokkusz okozza, de az embereknek mindössze 30–40%-a fogékony a fertőzéssel szemben. Nagyvárosokban az összlakosság már gyermekkorban átfertőződik és immunitásra tesz szert. A betegség a beteg emberről és a nem beteg csírahordozóról cseppfertőzés útján, ritkán fertőzött tárgyak közvetítésével terjed. Lappangási ideje átlagban 1–8 nap, ezután láz, hidegrázás, torokfájás vezeti be a betegséget, és 12–48 óra alatt megjelenik a jellegzetes kiütés is. Először a nyakon, mellen, könyöktájon, lágyékhajlatban, hónaljban mutatkozik, és ezután terjed el az egész bőrön. Az arcon nincs pontszerű kiütés, csupán erős kipirulás. A száj körül viaszosan halvány, háromszög alakú terület látható. A lágyszájpad és a mandulák rendszerint vörösek és duzzadtak. A nyelvet lepedék fedi, de széle élénk vörös. A lepedék leválása után a nyelvszemölcsök vörösen kiduzzadnak, ez az ún. skarlátos „málnanyelv", ami 6–8 napig tart. A bőrkiütés enyhe esetben 2–3 napig, súlyosabb esetben 8–9 napig látható. Ha nem részesül a beteg penicillinkezelésben, a bőr a negyedik, ötödik napon (először a nyakon) nagy lemezekben hámlani kezd. Enyhe esetekben a lemezszerű hámlás csak a tenyéren és a talpon észlelhető. Szövődmény: a nyaki nyirokcsomók és a középfül gennyes gyulladása, ritkán szív- és vesegyulladás fordul elő. Gyógyítása penicillinkezeléssel történik. A harmadik hét végéig ágynyugalomra és könnyű vegyes étrendre van szüksége a betegnek. Az esetleges veseszövődmény felismerése céljából a beteg vizeletét vizsgálatokkal ellenőrizni kell.

vissza az elejére


Ne nézzük kis felnőttnek a gyermeket
Büntetés helyett: fegyelmezés

(9.oldal)

Fontos kérdés, bár nem kelt egyértelműen pozitív érzést – értékelte saját témáját Szigeti Júlia pszichológus a Szülők Klubjának legutóbbi találkozóján a Csemete Óvodában. A szakember, aki az erőszakot elszenvedett nők és gyermekek védelmére szakosodott Artemis Egyesület munkatársa, a fegyelmezés különféle formáiról beszélgetett a szülőkkel.

A pszichológus felhívta a figyelmet arra, hogy maga a fegyelmezés szó a latin discpipuli/tanítványból ered, és bár a tanítvány azzal tud azonosulni, akit tisztel és szeret (gondoljunk csak Jézus és tanítványai kapcsolatára), az átlagember a fegyelmezés szóhoz a büntetést társítja. A gyermek a szüleivel kell hogy azonosuljon, akik szeretik őt, ez az érzelmi kötelék pedig elégséges kell legyen a követéshez – figyelmeztetett a pszichológus, aki elmondta: az önfegyelem csak a gyermek iskolás korára alakul ki, amikor már képes önálló döntéseket hozni, addig azonban a szülőnek kell fegyelmeznie. A szülő pedig azt szeretné, ha a fegyelmezés eredménye hosszútávú lenne, és ahogy növekszik a gyermek, magától válassza majd azt a viselkedésformát, amit mi jónak és helyesnek tartunk. A szakember azt is hangsúlyozta: a kicsik pontosan tudják, mit akarnak, de fizikailag nem tudják megvalósítani, ezért állandó frusztrációnak vannak kitéve, amíg eljutnak az önfegyelmezésig. Ugyanakkor a fegyelem tulajdonképpen érzelmi elfojtást jelent, hiszen a gyermekek által kedvelt játékok általában hangosak, zajosak, mindezt pedig időnként vissza kell fojtani, ami nem könnyű feladat.

A büntetés annyit tesz, hogy elvárunk valamit a gyermekünktől, és nem érdekelnek a hosszútávú következmények, csak abban a pillanatban szeretnénk leállítani egy adott folyamatot. Ezzel azonban megsérthetjük a gyerek önbecsülését. A büntetés ugyanis nem veszi figyelembe kicsinyünk igényeit, érzelmeit, csak azt fejezi ki számára, hogy az erősebb győz. A pszichológus elmondta: a mi társadalmunkban a büntetés nagyon gyakori, és igaz ugyan, hogy eredményt érhetünk el vele, de a gyermekben félelmet keltünk, ráadásul az érzelmi munka alól is felmentjük vele, mivel úgy érezheti: a büntetés kiállása után napirendre térhet a történtek fölött. Szintén kultúránkra jellemző, hogy a gyermeket kis felnőttnek tekintjük, és irreális elvárásokat támasztunk vele szemben. Felnőttközpontú világban élünk – szögezte le a szakember, kiemelve, hogy a gyerek csak teszi a maga dolgát, a szülő pedig szégyelli magát miatta bizonyos helyzetekben.

A pszichológus azt is elmondta: a gyermek egyéves kora előtt nem beszélhetünk fegyelmezésről, ebben az életkorban még semmit nem bosszantásból tesz, csak az igényeit fejezi ki, amit esetleg a felnőttek nem mindig értenek meg. Az első életév betöltése után már kezd rájönni arra, hogy amit tesz, annak következményei vannak, ebben az időszakban még kísérletezik, a maga módján élvezi a világot. Két év fölött már meg kell próbálni leállítani, és valami mással helyettesíteni a gondot okozó folyamatokat, három év után pedig arra kell ügyelni, hogy inkább kevés szabályt határozzunk meg, de azokat következetesen tartsuk is be. Ha nem akarunk túl sok csatát a gyerekünkkel, akkor inkább mondjunk le néhány igényünkről. A pszichológus ismertetett néhány olyan fegyelmezési, illetve főként a pozitív megerősítést célzó technikát is, amelyek a három év körüli gyermekek esetében már hatásosak.

S. B. Á.

vissza az elejére


Babszem naplója

(9.oldal)

Június 5.
Anya valamelyik nap azt álmodta, hogy világra jöttem. Kislány voltam, pici, kb. akkora, mint anya karja a könyökétől a tenyeréig, és ügyesen szopiztam. Hatalmas sötétkék szemeimet tágra nyitottam (nem jellemző újszülöttekre, ugye, tudjátok), és nagyon meghatódott tőlem mindenki.

Június 7.
Bizony, amióta nem írtam a fejlődésemről, kialakultak az érzékszerveim, és most már látok (a fényt meg tudom különböztetni a sötétségtől), nagyon jól hallok, érzékelem az ízeket és a szagokat. Tudjátok meg, hogy Anya érzi, mikor szeretek valamit és mikor nem. A moziban tiltakozom a túl hangos zajok miatt, finomságok után pedig olyan édesdeden tudok nyüzsögni, hogy ez egyértelmű jele elégedettségemnek.

Rendszer alakul ki abban is, hogy mikor vagyok ébren, illetve mikor alszom. Szépen gyarapodnak a neuronjaim, és a fejem ismét aránytalanul nagy, hogy legyen hely a rohamosan fejlődő agyacskámnak. Persze a testsúlyom is folyamatosan gyarapszik, egyre több táplálékra van szükségem – proteinre, C-vitaminra, folsavra és az egyre erősödő csontozatom miatt sok-sok kalciumra.

Még nem fordultam meg, a fejem fent van anya jobboldali lapockája alatt, és talán ennek köszönhető, hogy a sok kellemetlenség, ami az utolsó harmadban be szokott következni, még nem érint bennünket. A nagy poci (méh) miatt a lábak felé haladó erek el-elzáródnak, amitől zsibbadhat az anyukák lába, de az is előfordul, hogy egy ideg kényszerűen állandóan mozgásban tartja a lábszárakat – a vicces jelenség neve Restless Legs Syndrome (RLS).

Anyának nem fáj a háta és nem kórosan ödémás, vagyis keze, arca nem puffed, de a bokája dagad (a lúdtalpa és a plusz súly miatt). Ez a visszerekre, vagyis a lábtól a szív felé haladó vérerekre gyakorolt nyomás miatt következik be, lelassul a vér áramlása és a lábban felgyülemlő vérből a folyadék a lábfej szöveteibe vándorol. Ez azonnal elmúlik majd, ahogy megszületek. Baj csak akkor van, ha a kéz és az arc hirtelen és erősen felpuffad, ugyanakkor a vérnyomás is megnő és a vizeletben fehérje mutatható ki, mert ezek a tünetek kezdődő toxémiát jelezhetnek. Ilyeneket olvasunk a nagy könyvekben…

Meg lehet előzni a kellemetlen tüneteket: sem üldögélni, sem állni nem ajánlatos túl sokáig, sétálni és mozogni kell. Jó lenne például visszatérni a rendszeres úszáshoz, mert azt mindketten nagyon szerettük, de a nagy utazások, a filmfesztivál és mindenféle elfoglaltság miatt majdnem három hete kimaradtak. Majd reggelente korábban fogok kelni, jól megboxolom Anya pociját belülről, ettől ő is felébred, és akkor biztos megyünk.

Írta: Babszem Jankó

Az oldalt szerkesztette: Sándor Boglárka Ágnes

vissza az elejére


Művelődés


Sziklarománcok, maszk csapdák és tanács lépcsők
Tompos Opra Ágota kiállítása a Reményik Sándor Galériában

(11. oldal)

A szó legszorosabb, de átvitt értelmében is a kövek útján lépünk be Tompos Opra Ágota festői világába. Élő kövek ugyanis a címe, s persze tematikája is a tárlatlátogatót fogadó munkának a Reményik Sándor Galériában. A kövek sorsa akárcsak az emberé, kiszámíthatatlan. Merő véletlen, hogy ezek a földtörténet korai szakaszán talán sziklákból leváló kövek jó pár száz évvel ezelőtt ilyen arányaiban tündöklő boltívekbe rendeződhettek, s hogy ezek az archaikus hangulatot árasztó tökéletes ívek 2007 tavaszának pünkösdjén Tompos Opra Ágota kamara-kiállításának nyújtsanak otthont. Azt a kolozsvári festőt lássák vendégül, aki művészi pályafutását Csíkszeredában kezdte, ahhoz, hogy immár több évtizedes tapasztalattal, beérett és rendkívül karakteres alkotóként térjen vissza szülővárosába és munkáinak sajátos hangulatával, magával ragadó erejével valósággal lenyűgözze közönségét. S ez nem túlzás. Hiszen ezek a képek egyenesen provokálják a nézőt. Nem lehet közömbösen elmenni mellettük. Csupán a langyos középszerűséget, az andalítóan kellemes festői megnyilatkozásokat kedvelők utasíthatják el ezt a nagyon jellegzetes, már-már férfiasan erőteljes és határozott, hargitai ízeket is hordozó piktúrát. Mert minden kétséget kizáróan a hely szelleme, a hargitai művésztelep sajátos irányultsága, a legkorszerűbb kifejezési formák iránti különleges nyitottsága is pozitívan befolyásolta Tompos Opra Ágota festői világát. Még akkor is, ha a művész kezdettől fogva sajátos, egyedi jegyekkel felvértezve indult a pályán, s ezek a jegyek mai napig jellemzik alkotásait.

Azt is mondhatnám: örök kísérletező. A szó pozitív értelmében. Hiszen sorozatos kolozsvári jelentkezései bizonyítják, hogy képes mindegyre megújulni. Úgy, hogy közben hű marad önmagához. S akinek volt ideje belefeledkezni, hogy ne mondjam beleszerelmesedni ebbe a látványközpontú, de ugyanakkor érzelmesen tartalmas, az egyéni életút, a közösségi múlt és a keresztény hit által áthatott festői világba, évről évre nyomon követhette ennek a sorozatos újjászületésnek a stációit.

Tompos Opra Ágota rendkívül termékeny művész, s most, hogy Kolozsvárra visszatérve állás nélkül maradt, immár kötöttségektől mentesen, csupán a festészetnek élhet. Művészi szempontból óriási nyereség ez, eredményét ezen a kiállításon is lemérhetjük. Ugyanakkor óriási áldozat is, hiszen közismert, hogy csupán a munkák értékesítéséből mennyire lehet megélni manapság. Korántsem alakult még ki, s ki tudja, hogy egyáltalán kialakul vagy újra alakul-e az a műpártolói réteg, amely a múlt század elején vásárlásaival képes volt tisztes megélhetést biztosítani egy képzőművésznek.

Tipikus művészsors a Tompos Opra Ágotáé: göröngyös, de ugyanakkor maximális erkölcsi elégtételt biztosító. S ez talán még az anyagi nehézségeket is képes valamelyest feledtetni. Erőt és energiát biztosítani a mindenkori továbblépéshez. Ezt az erőt és energiát sugározzák ezek a most kiállított munkák is. Élnek és éltükkel beragyogják életünket. Ennél mélyebbet és ünnepélyesebbet mit is kívánhatnánk piros pünkösd napján?

Amint arra már utaltam, erőteljesen érzelmi fogantatású ez a piktúra. Mint minden igazi művészet, a lélekből fakad, s a lelkeknek is szól. A pillanatnyi látványt, a figyelemfelkeltő dekorativitást megtoldja azzal a hosszantartó élménnyel, amit a munkák szemlélése, élvezete jelent a befogadónak. Sajátos fogalmazásmódjában a konkrét festői élmények is átlényegülnek, általánosabb, gazdagabb értelmezési tartományokat céloznak meg, olykor egyenesen filozófiai mélységeket sejtetnek. Teszik pedig mindezt a festőre olyannyira jellemző magával ragadó spontaneitással. A tudatalattiból felsejlő érzelem- és gondolatfoszlányok így válnak festői épületkövekké, így képesek közvetíteni azt a nagyon személyes, de ugyanakkor rendkívül széles ívűvé kiteljesedő művészi mondanivalót, amely az itt bemutatott munkák sajátja. Gondosan adagolva, sejtelmesen, de meggyőzően is. Olyan őszinte, önmagából eredeztethető, önmagát feltáró, hogy ne mondjam önmagából építkező piktúra ez, amelyet csak sajátos elhivatottsággal rendelkező művészek engedhetnek meg maguknak. Álom és valóság különleges keverékéből állnak össze a munkák, a látottak, megéltek festői értelmezéséből, továbbgondolásából, továbbéléséből. Miközben olyan egyedi, formális jegyekkel telítődnek, olyan színharmóniákat, fényeket sugároznak, amelyek erőteljesen perszonifikálják ezt az alkotói módszert.

Tompos Opra Ágota textilszakon végzett 1977-ben. Hogy mégis a festészetben talált igazán önmagára, talán nem véletlen, s nem is egyedülálló eset. Hasonló utat járt be például Sipos László is, akinek most éppen Bukarestben, a Magyar Köztársaság Kulturális Központjában van kiállítása. Mindkettejükre egyaránt jellemző munkáik anyagszerűsége, a felületek olykor egyenesen domborműszerű alakulása-alakítása, a kitüremlő részek együtteséből, játékukból adódó sajátos összecsengés felhasználása. Egészen különleges hatást ér el ilyenformán a művész például Kereszt című munkáiban. A sötét háttérből előtörő vörösek, sárgák, a lendületes ecsetkezeléssel vastagon felrakott, gyűrött papírfelületekkel kiegészített olajok az eddigiekhez képest még meggyőzőbben képesek megjeleníteni azt a keresztutat, amit a művész egyféleképpen maga is megjárt. A kedvenc tematikák egyike ez, amely talán egyetlen eddigi kiállításáról sem hiányzott. Mélységében és kifejezőerejében mostani jelentkezésével a művész önmagát múlta felül. Egy triptichonról van szó, harmadik összetevője most éppen a Barabás Miklós Céh Farkas utcai galériájában található, mint a Psalmus című, kulturális évfordulók ihlette csoportkiállítás jellegzetes darabja.

A hármas tagoltság egyébként is jellemző Tompos Opra Ágota munkásságára. A Lélekharang, a Kalotaszegi rekviem és a Csapda például annak a minden évben megismétlődő élménynek a hatására keletkezett, amit a számára elmaradhatatlan zsoboki táborozás jelent. Ez a három munka is jól szemlélteti, mint forr egységbe, mint általánosul művészetében a konkrét élményeken alapuló hatás. A múlt relikviái finom utalásképpen épülnek csupán be a kompozíció egészébe. Vagy ott van a Sziklarománc kettőse, amelynek egy végeredményében szerencsés kimenetelű, de tragikus esemény az elindítója, s amely még sejtelmesebben fogalmazza át képi nyelvre a történteket. Egyébként a munkák címei is tükrözik a művész általánosító hajlamát, az elvonatkoztatás, az elmélyülés iránti hajlandóságát. A szürrealisztikus beütésű Kettős élet, a Maszk csapda változatai, de még inkább talán a Tanács lépcsők absztraktba hajló szín- és formaegyüttese jól szemlélteti mindezt. Olykor pedig egyenesen úgy tűnik: ezek a tűz és nap érlelte festmények azt a művészsorsot szimbolizálják, amit a festő Ikaruszai oly találóan jelenítenek meg.

Elhangzott: 2007. május 27-én, a Reményik Sándor Galériában

NÉMETH JÚLIA

vissza az elejére


Nyelvművelés
Pattogatott kukorica

(11. oldal)

Olvasom, hogy a „Horia Demian Sportcsarnok előtti téren ötszáz négyzetméteren 45 sörárusító helyen lehet majd nedűt beszerezni, de természetesen miccset, üdítőt, kürtőskalácsot és popcornot is lehet majd fogyasztani".

Én a miccsel, akár mint ennivalóval, akár mint szóval, elégedett vagyok. Azaz a miccs szó ellen nincs és nem is lehet kifogásom. A szó ugyanis egyfajta román ételkülönlegességet jelöl, éppúgy miként a Felvidéken élő magyarok szlovák eredetű étele és szava, a trapacska, vagy a sajátos erdélyi örmény eredetű étel neve, a huruttal, meghatározott hús- és tésztagalacsinnal készített leves, az ángádzsáburleves.

A popcorn azonban kihoz a sodromból. Nem azért, hogy nem szívesen ropogtatom, hanem mert nincs és sohasem is volt szükségem arra, hogy ezt a kedvelt, inkább időtöltésként fogyasztott ennivalót angol szóval jelöljük (pop ’pattog’ + corn ’kukorica’). Megnevezésére vannak jó magyar szavaink.

Igaz, a kukorica közép amerikai eredetű, a pázsitfélék családjába tartozó gabonafaj. Elnevezése a magyarban az amerikaitól független. Szakszóként a magyarban a kukorica mint vándorszó vált általánossá. A növénynek a kukorica mellett szintén irodalmi szintű elnevezése a tengeri. Ez utóbbi szó magyar fejlemény, a tengeri búza ’a tengeren át érkező búza’ szószerkezetből önállósult jelentésapadással. Sajátos népi, táji kifejezések is jelölik a növényt. A székely és a mezőségi nyelvjárásban – a Mezőség északi részének kivételével – általános a törökbúza (törökbúza tërëbúza) elnevezés mint tájszó. A török mint jelzői előtag a növény eredetére, pontosabban arra utal, hogy a magyarság milyen közvetítéssel ismerte meg a növényt: ez a búza nem az igazi, az eddig ismert gabona, hanem török búza (> törökbúza). Az észak-mezőségi és általában az északkeleti magyar nyelvjárásokban általános a növénynek román eredetű, olykor ukrán közvetítéssel a magyarba került neve, a málé.

Gabonaként a kukorica felhasználása sokrétű. Témánknál maradva, ilyen a címben említett pattogatott kukorica. Az irodalmi és köznyelvi kifejezés. Ám a pattogatott kukorica kifejezés nyelvjárási szinten nem mindenütt használatos. Az erdélyi nyelvjárásoknál maradva, csak a bihari és a bánsági falvakban találkozunk a pattogat igéből származó kifejezésekkel, illetőleg szókapcsolatokkal. Ilyen kifejezés a pattogatott kukorica mellett a pattantott kukorica, de pl. Nagyszalontán pattantott tengeri, Érköbölkúton pattantott tengeri, a Bihar megyei Siteren csupán pattó, az Aradhoz közeli Ágyán meg patti, a szamosháti Egriben pukkamálé.

Nagy területen, a Székelyföldön, a Mezőségen, a Szilágyságban mindenütt a ’pattogatott kukorica’ elnevezése kakas vagy kokas, Gyergyóban éppen kókis. A pattogatott kukorica kakas elnevezését az magyarázza, hogy a melegítés miatt kipattant kukorica alakja bizonyos fokig emlékeztet a kakas tarajára. Román irodalmi megnevezése floricele, az erdélyi román nyelvjárásokban, magyar hatásra cocoş. Sajátos csomagolásban megjelent előkelő angol nevén ma: popcorn. Nincs azonban semmi indítékunk arra, hogy átvegyük az angol szót, s a „csemegét" ne a hagyományos pattogatott kukorica vagy ne a regionális irodalmi nyelvi szintű kakas néven emlegessük.

Murádin László

Az oldalt szerkesztette: Németh Júlia

vissza az elejére


Hitélet


„Megvan az ideje a hallgatásnak, és megvan az ideje a beszédnek"

(12. oldal)

A mai világ mély ellentmondásossága abból származik, hogy a 21. századi emberiség jelentős része abban a meggyőződésben él és cselekszik, hogy az emberi életnek, a létnek nincsen semmiféle transzcendenciája, az „autentikus" létnek nincsen felülről jövő értelme, önmagán túlmutató célja, rendeltetése. Létünk céltalan és értelmetlen, mert véges. S ha minden véges, akkor Én, az Ember lettem mindennek a végső kritériuma. Én, a nagybetűs Én lettem egyedül mindennek az alfája és ómegája. Én tudom, Én állapítom meg, hogy mi a jó és mi a rossz, mi a szép és mi a csúnya, mi a számomra hasznos vagy haszontalan, és ebből következik, hogy Én határozom meg, hogy kinek-minek van jogosultsága létezni, és kinek nincs…

Vegyük végre észre, hogy milyenné lett az a világ, ahol az „Isten meghalt", ahol az a törvény, hogy azt teszek, amit akarok, ami nekem jó; netán azt, amit az erősebbek diktálnak. Ha egy kultúra, egy civilizáció istentagadóvá lesz, ha elszakítja önazonosságát, erkölcsét, értékszemléletét Istentől, akkor elzüllik, és önpusztítóvá válik.

Olyan időket élünk, amikor az egyház, Isten népe is egyre kevésbé tudja kivonni magát a kor hatásai alól. Sokszor mi magunk, gyakorló keresztények, hívő emberek is úgy élünk, úgy cselekszünk, úgy gondolkodunk, mintha nem Isten színe előtt állnánk minden pillanatban. Úgy próbálunk a jó erkölcs leple alatt alkalmazkodni a világhoz, mintha nem tartoznánk sem felelőséggel, sem számadással Istennek.

A megfeszített Isten című írásában Jürgen Moltman már a hetvenes években kimondta, hogy a 20. század egyháza krízisben van. Ami azt jelenti, hogy az egyház mára már nem tudja mélyrehatóan megszólítani kora emberét; egyáltalán, alig képes megszólítani az embert. Szerinte olyan korban élünk, amelyben semmi sem magától értetődő. Másrészt egy részeire, individuumokra széteső világot kellene megszólítani, amely nem fogad el általános érvényű igazságokat, csak egyénre szabott sokféleséget. Ez azt is jelenti, hogy alig van válasz, amely mindenkit kielégít, alig van tartalom, amely mindenkit érint, és alig van forma, amely mindenkinek megfelel. Mindenki a maga módján lehet hívő, mindenki a maga módján viszonyulhat Istenhez és embertársához. Maguk az egyházak is – félve a nyilvánosság kihívásától – bezárkóznak; szokások, tradíciók, ceremóniák, dogmák falával bástyázzák körül önmagukat. Állandóan védekező pozícióba kényszerülnek, és egyszerűen tudomásul veszik a zsugorodás tényét.

Így nem csoda, hogy nincsen kisugárzása, vonzása, dinamikája, növekedése közösségeinknek. Nincsen perspektíva, jövőkép, hiányzik az a pozitív, mozgósító gondolkodás, az az eszkatológiai ígéretekben gyökerező hit, amely a mozgás, a növekedés, a fejlődés záloga. Hiányzik életünkből a hit mélysége és komolysága.

Ám mindezeket figyelembe véve is el kell mondani, hogy az egyház mozgástere közelről sem annyira leszűkített, korlátozott, az összkép közelről sem annyira sötét és rémisztő, mint ezt némely elemzők hangsúlyozni szeretik. Meggyőződésem, hogy a mai társadalom spirituális nyitottsága nem más, mint nyugtalan keresése valaminek, ami marandó, ami lényeges. Talán ez a legnyomatékosabb érv amellett, hogy egyházunk jövőjének szempontjából fokozottan „alkalmas időket" élünk.

Az újra aktuálissá, kikerülhetetlenné nyilvánított istenkérdés, a transzcendencia iránti igény konkrét jele annak, hogy „sok az aratnivaló". És számunkra nem lehet közömbös, hogy ki takarítja be a termést!

Ideje észrevenni az idők jeleit, és komoly elszántsággal megragadni az alkalmat, amely által egész hivatásunk, szolgálatunk új értelmet kaphat.

Isten bennünket felelős, cselekvő életre hívott el. Arra, hogy mindennapjainkat az öröm, a reménység, a szeretet és a hit cselekvő módján éljük meg. Meggyőződésem, hogy ha magunk mögött hagyva félelmeinket, szorongásainkat, a rengeteg anakronisztikus hordalékot (amelyeket tévesen tradíciónak mondunk), elutasítva a tartalmatlan kliséket (melyekkel leplezni próbáljuk intellektuális kényelmünket), és ha több bátorsággal, világos, lényegre törő szókimondással (nem elbújva kétértelmű kijelentések mögé) lépnénk a nyilvánosság elé, más helyzetet teremthetnénk. Más helyzetet, ha – vállalva a nyilvánosság kockázatát – hiteles élettel „képviselnénk" ezt a hitnek mondott „furcsa absztrakciót", amely képes legyőzni a világot.

Merjük vállalni azt az eszkatológiai ihletettségű dinamikus hitet, amely a beteljesülés és az ígéret, a várakozás és a reménység kettős feszültségében képes mélyrehatóan átalakítani és forradalmasítani a jelent! A Lélek által belénk plántált hit dinamikus, világot átalakító erő, amely új kezdetet képes teremteni. Ez abban valósul meg, hogy akiket megszólít és megragad Isten élő igéje, azok már nem tudnak többé némák maradni. Szólniuk kell, beszélniük kell. A tanúságtétel egy állandó belső kényszerré válik számukra: „Mert ha az evangéliumot hirdetem, azzal nincs mit dicsekednem, mivel kényszer nehezedik rám. Jaj nekem ugyanis, ha nem hirdetem az evangéliumot!" (1Kor 9,16)

Adorjáni Dezső Zoltán
püspök

vissza az elejére


In memoriam
P. Muzslay István SJ

(12. oldal)

„Professzor Úr, Atya, Páter, Pista, Pista bácsi!" – az évek során sokféleképpen szólították a Belgiumba vetődött magyar diákok azt, aki atyai barátjuk, támogatójuk, pártfogójuk volt. Most egy újabb járul hozzá: Égi pártfogónk!

P. Muzslay István jezsuita szerzetes már egy ideje a leuven-heverleei rendházban betegeskedett. Május elején kórházba szállították, és 13.-ról 14.-re virradó éjjel, 84 évesen elhunyt.

Muzslay atya minden bizonnyal a nyugati magyar emigráció egyik legkiemelkedőbb személyisége, mivel egész életét a magyar fiatalság szolgálatának rendelte. Professzorként a Leuveni Katolikus Egyetemen 1962-ben alapított Közép-Európa Kutató Intézetet vezette, valamint az általa alapított Collegium Hungaricum igazgatói feladatait látta el. A jeles közgazdász a vatikáni Társadalmi Tudományok Pápai Tanácsának tagja volt, és jelentős szerepe volt a Magyar Katolikus Püspöki Kar Igazságosabb Világért című mérvadó körlevelének létrejöttében. Magyar Örökség-díjas és a belga királyi Lipót rend lovagja. (Chevalier de l’Ordre Léopold). Mint közgazdász, mérvadó módon járult hozzá a művelt Nyugat, a későbbi visegrádi négy ország és Jugoszlávia gazdasági és társadalmi fejlődéséről alkotott tudományos ismereteinek fejlesztéséhez. Az 1956-os forradalom után összegyűjtötte a menekülttáborokból a tehetséges fiatalokat, és az általa alapított Mindszenty Collegiumban, amely magyar nyelvhasználat szerint szakkollégium volt, gazdag önálló programmal, miközben biztosította a fiataloknak a gazdasági és szervezeti kereteket, hogy a tanulásra és kutatásra összpontosíthassanak. Jelenleg a MTA több külső tagja ennek a legendás emigráns intézménynek ösztöndíjasa volt. Sokan csak évekkel később tudták meg, hogy az igazgató páter saját tanári fizetéséből kaptak támogatást. Amint a május 19-ei gyászszertartáson tőle búcsúzó barátja, Juhász Gergely egyetemi tanár, a Collegium Hungaricum volt igazgatója elmesélte: Muzslay atya az 50-es években többszáz magyar fiatalnak lett apja és anyja helyett atyja. Atyai szeretettel, de ennek megfelelően atyai tekintéllyel, sőt kellő esetben atyai szigorral is nevelte azokat, akiknek a sorsát a gondviselés az ő kezébe helyezte. Rengeteg leleménnyel, határtalan energiával, minden követ megmozgató szívós alapossággal teremtette elő az 1957-re több mint 200 főre gyarapodott leuveni magyar kolónia napi megélhetéséhez a szükségeseket. De nemcsak az anyagiakról gondoskodott, hanem védencei boldogulásának érdekében minden elképzelhetőt és elképzelhetetlen megtett. Megszervezte a kulturális és lelki életüket. Tanulmányaikhoz 1957-ben holland-magyar/magyar-holland szótárt szerkesztett. Minden lehető fórumon közben járt értük: ha kellett, kész volt nemcsak az egyetemi hatóságokkal, de a városi elöljárókkal, sőt még államügyészekkel, miniszteri tanácsosokkal, nagykövetekkel is tárgyalni egy-egy diákja érdekében. Bölcs, lényeglátó tanácsaival utat mutatott mindazoknak, akik megfogadták azokat. Valóban prófétai szavak voltak tehát az akkori leuveni rektor szavai, aki így fogadta őt 1955-ben: „Önt az Isten küldte!" Időskorában mindig arra volt a legbüszkébb, amit a volt diákjai értek el: a sok-sok egyetemi professzor, tudós, kutató, író, orvos, bölcsész, politikus, diplomata, gazdasági és egyéb szakember, igazgató, bankár. A bárói cím, Leopold Érdemrend, Magyar Örökség-díj, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztje, a Pápai Akadémiai kinevezése, és ki tudja még, mennyi más sok cím, rang és kitüntetés, amivel munkásságát jutalmazták, neki nem jelentett sokat, ilyesmikre soha nem adott. Neki csak a szellemi gyermekei és unokái számítottak, és annak a munkának a folytatása, amit ő megkezdett. Közben gondoskodik a Brüsszeli Magyar Ház működéséről, Magyarországon pedig plébániát építtet, adakozik, katolikus kiadványokat támogat, publikál, nehéz sorsú öregek gyógykezelését fizeti.

A május 19-én lezajlott holland-magyar nyelvű megható gyászszertartáson zsúfolásig telt a heverleei rendház temploma. Flamand rendtársai, Kiss Ulrich SJ, a Magyar Jezsuita Provincia képviseletében, Dobai Sándor, a Benelux államok magyar főpásztora és Havas István, brüsszeli lelkész koncelebráltak. Muzslay atyát a heverlee-i temetőben helyezték örök nyugalomra, utolsó útjára számos volt diákja és tisztelője kísérte el.

Pártfogoltjai között hagyomány, hogy évente egyszer Dobogókőn találkoznak mentorukkal, erre idén május 25-én került sor, de immár jótevőjük nélkül.

vissza az elejére


Látogatás a tengerentúlról

(12. oldal)

2007. június 8–14. között Erdélybe látogat a New York Város Evangélikus-Lutheránus Egyházkerületének püspöke, tanácsosa és 6 képviselője. Látogatásuk célja testvérkapcsolat kialakítása a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyházzal.

Látogatásuk alatt több evangélikus-lutheránus egyházközségbe látogatnak el, találkoznak az itteni lelkészekkel és hívekkel, megtekintik az itteni programokat, egyházunk különféle diakóniai, szociális tevékenységeit. Vasárnap az istentiszteleten, amelyet Sepsiszentgyörgyön tartanak, Bouman Stephen püspök fog prédikálni, majd hétfőn a Barcaújfaluban tartandó esti áhítaton Gary Mills tanácsos hirdeti Isten igéjét.

A csoport a jövő hét folyamán Kolozsvárra is ellátogat, és a Püspöki Hivatalban aláírják a két Egyházkerület közti testvérkapcsolatot megörökítő iratot.

Fehér Attila
tanácsos

vissza az elejére


Piarista jubileumi Népdalverseny

(12. oldal)

Nagy öröm volt részünkről, hogy részt vehettünk a Csortán Márton Népdalversenyen, amelyet a Báthory István Elméleti Líceumban szerveztek Kalazanci Szent József jubileumi esztendejének ünnepi rendezvényei keretében. Miután Halmos Katalin zenetanárnőnk megtartotta ünnepélyes megnyitóját, bemutatta a zsűrit, amely kolozsvári Piarista és Marianumista Öregdiákokból és zenetanárokból állt. A sorshúzás után a sok izgalmat feloldotta a verseny kellemes hangulata. Mindenki nagyon izgult teljesítménye miatt. Voltak, akik először vettek részt a versenyen, és igen szép teljesítményt nyújtottak. A díjazottak a következők: Kovács Emese és Takács Petra harmadikok, Mezei Balázs és Bencze Fruzsina második díjasok lettek, Kis-Lukács Bernadett és Péter Biborka az első helyen végeztek, Vincze-Minya Boglárka pedig elnyerte a Piaristák Romániai Rendtartományának különdíját. A díjazottak pénzjutalomban részesültek, minden résztvevő szép emléklapot is kapott.

Díszoklevélben részesült Halmos Katalin zenetanárunk a lelkes szervezésért, amellyel „hosszú évek óta hozzájárul a Kegyes Tanítórend szellemiségének, értékrendjének ápolásához és továbbadásához".

Vincze Minya Boglárka és Kovács Emese
VI. B. osztályos tanulók

Az oldalt szerkesztette: Ercsey-Ravasz Ferenc

vissza az elejére


Mozaik


Egy perc derű

(14. oldal)

Egy dülöngélő részeg megszólít egy járókelőt a Körúton.
– Bo... bocsánat... Meg tudná nekem mondani, ho... hol vagyok?
– Kérem, az Erzsébet körút és a Wesselényi utca sarkán...
– Fe... fenébe a részletekkel! Melyik városban?

vissza az elejére


Harangszó

(14. oldal)

Református Egyház: Farkas utcai (belvárosi) templom: de. 10 óra, istentisztelet, igét hirdet Fazekas Zsolt, du. 6 óra: Bántó-Tamás Szilveszter. Györgyfalvi úti imaház: de. 10 óra: Bántó-Tamás Szilveszter. Teológia: de. 11.15 óra: Kiss Jenő. Kétágú templom: de. 10 óra: Adorjáni László, du. 6 óra: Székely József. Napkelet utcai imaház: de. 10 óra: Székely József. Hidelvei református templom: de. 10 óra, du. 6 óra: Szöllősi János. Felsővárosi (Kakasos) templom: de. 10 óra: Szilágyi Róbert, du. 5 óra: Sógor Géza. Pata utcai fehér templom: de. 10 óra: Ferenczy Miklós, du. 6 óra: Sebestyén Ákos. Írisz-telepi templom: de. 10 óra, du. 6 óra: Nagy Levente. Kerekdombi templom: de. 10 óra, du. 6 óra: Dobri András. Szamosfalva: de. 11 óra, du. 6 óra: Péntek Márton. Kölesföldi templom: de. 9.30 óra: Péntek Márton. Bulgária-telepi templom: de. 10 óra: Simon János, du. 6 óra: Visky János. Tóvidéki templom: de. 10 óra: Kozma András, du. 5 óra: Visky Péter. Törökvágási templom: AZ ÚJ TEMPLOMBAN, A DONÁT ÚT 142. SZÁM ALATT, de. 10 óra, du. 6 óra: Bibza István. Kolozsmonostori templom: de. 10 óra, du. 6 óra: Gede Csongor.

Római Katolikus Egyház: Szent Mihály-templom: reggel 7.30 óra, de. 10 óra, 11.30 óra, du. 6 óra. A de. 10 órás szentmisét dr. Czirják Árpád celebrálja, a többit a segédlelkészek: Tímár Zoltán, illetve Bilibók Géza. Szentháromság (Piarista) templom: reggel 8 óra: dr. Holló László, de. 9 óra, román nyelvű szentmise: Fábián László, de. 11 óra: Nóda Mózes. Este 7 óra, diákmise: Holló László. Ferencrendi-templom: de. 9 óra, délben 12 óra: igét hirdetnek a ferences atyák. Szent Péter- és Pál-templom: de. 9 óra, 10.30 óra, du. 6 óra: Oláh Dénes. De. 10 óra: Rózsafüzér-ájtatosság. Fájdalmas Szűzanya (Monostori úti) templom: de. 9 óra: Kádár István. 10.30: Rózsafüzér-ájtatosság. Kolozsmonostori apátsági Nagyboldogasszony (Kálvária) templom: de. 11, du. 5 óra: Kádár István. 10.30: Rózsafüzér-ájtatosság. Szűz Mária Szent Szíve (Jobbágy utcai) templom: de. 9 óra, 10.30 óra, du. 6 óra: Vízi Zakariás. Jézus Szent Szíve (kerekdombi) templom: de. 9.30 óra: Jakab Gábor. Írisz-telepi templom: de. 11 óra, du. 6 óra: Jakab Gábor. Bulgária-telepi kápolna (Bábolna utca): szombaton du. 4 óra: Oláh Dénes, Szent Kamill-otthon: szombat du. 5 óra: Kovács Árpád.

Unitárius Egyház: Belvárosi templom: de. 11 óra, szolgál: Bálint-Benczédi Ferenc. Írisz-telepi templom: de. 11 óra: Mezei Csaba. Kolozsmonostori egyházközség (a Kakasos, református templomban): du. 3 óra: Rüsz Fogarasi Tibor.

Evangélikus Egyház: Belvárosi templom: de. 10 óra, istentisztelet, igét hirdet: Benkőné Zonda Tímea.

Baptista Egyház: Gorunului utca 21. szám alatti templom: de. 10 óra, du. 5 óra.

vissza az elejére


MOZI

(14. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – TIFF 2007: Június 9.: 11: Cover Boy (olasz); 13. Reprise (norvég); 15.30: Klopka (szerb); 18.30: Forever Blues (olasz); 20.30: The Bridge (amerikai); 23: In 3 Tagen bist du tot – Sabrina Reiter (osztrák).

Június 10.: 11: A Guide to Recognizing Your Saints (amerikai); 13: The Shape of Things (amerikai); 15.30: Meglepetés film; 18: Hivatalos fesztiválzárás: Nuovomondo (olasz); 21: Coisa Ruim (portugál); 23: Another Gay Movie (amerikai).

GYŐZELEM – TIFF 2007: Június 9.: 10: Román rövidfilmek; 12.30: Cocoşul decapitat (román–német–osztrák–magyar); 15.30: Restul e tăcere (román); 18.30: La sagrada familia (chillei); 21: Inland Empire (amerikai).

Június 10: Wir werden uns wiederseh’n (svájci); 12.30: Börn (izlandi); 15: Klopka (szerb); Operation Film-maker – work in progress (amerikai); 20: Farval Falkenberg (svéd). 22: En la cama (chillei).

Június 11–14.: A faun labirintusa – amerikai. Vetítés: 15, 20. Die Grose Stille – német. Vetítés: 17, 22.

MŰVÉSZ – TIFF 2007: Június 9.: 10: Babylonsjukan – Gustaf Skarsgard (svéd); 12: Rövidfilmek. 14.30: Jan Uuspöld laheb Tartusse – Rain Tolk (észt); 17: Rövidfilmek; 19.30: Sta Oria – Panayota Vlad (görög); 22: Fritt vilt (norvég).

Június 10.: 10: Moadon beit hakvarot (izlandi); 12: Offset (német); Legături bolnăvicioase (román); 17: Interview (holland); 19.30: Comedie fantastiică (román).

TORDA

FOX – 88 Minutes. Vetítés: 15, 17, 19.

vissza az elejére


SZÍNHÁZ

(14. oldal)

MAGYAR SZÍNHÁZ

Június 15-én, pénteken este 7 órakor: Shakespeare: A windsori víg nők. Rendező: Keresztes Attila. 16 ÉVEN ALULIAKNAK NEM AJÁNLJÁK!

vissza az elejére


BÁBSZÍNHÁZ

(14. oldal)

Ma, június 9-én, szombaton 12 órakor: Jancsi és Juliska. Rendező: Varga Ibolya – magyar tagozat.

Június 10-én, vasárnap 12.30 órakor: A varázsló macskája. Rendező: Decebal Marin – román tagozat.

vissza az elejére


OPERA

(14. oldal)

MAGYAR OPERA

Június 10-én, vasárnap du. 5 órakor: Verdi: Traviata – gálaelőadás. Vezényel a három díjazott karmester. Rendező Gy. Tatár Éva. Violetta: Hary Judit. Flóra: Molnár Mária. – Olasz nyelvű előadás magyar feliratozással.

ROMÁN OPERA

Június 13-án, szerdán este 7 órakor: Leonard Bernstein: Candide. Vezényel: Horváth József. Rendező: Vincent Liotta (Egyesült Államok).

vissza az elejére


ZENE

(14. oldal)

CAFÉ BULGAKOV

Június 10-én, vasárnap este 8 órakor: Memory – Pop-klasszikusok vegyeskarra és zongorára. A Visszhang diákkórus előadása. Vezényel: Ercsey-Ravasz Ferenc. Zongora: Balogh Kriszta. – Belépés ingyenes.

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Június 8., péntek

(14. oldal)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

100 Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25.)

2,390/2,425

3,235/3,265

1,28/1,32

Western Union – szolgáltatás a Sora, Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25., Victor Babeş 33/A és Magyar/22., Dec. 1989 u. 137. szám alatti váltóirodákban.

A Román Nemzeti Bank árfolyamai (június 11., hétfő)
1 euró = 3,2850 lej, 1 USD = 2,4579 lej, 100 magyar forint = 1,29 lej.

vissza az elejére


Hirdetés

vissza az elejére

Apróreklám

(15. oldal)

KALAUZ ÉS EMLÉK! Találkozóra, kirándulásra kedvezményes áron kínáljuk Kolozs–megye térképünket. 0264/458-066, www.harta-turistica.ro

vissza az elejére


Adásvétel

(15. oldal)

Eladó holland mintára épített ikerház fele. Földszint, emelet, manzárd, 150 négyzetméter lakófelület; négy hálószoba, iroda, két fürdőszoba, garázs; 180 négyzetméter teljesen különválasztott udvar; kívül befejezve, belül félkész állapotban. Irányár: 170 000 euró. Telefon: 0744-639906. (0006)

vissza az elejére


SPORT


TENISZ
Roland Garros-i salakpályás Grand Slam
Roger Federer a fináléban

(16. oldal)

Elsőként Roger Federer jutott be a döntőbe férfi egyesben a francia nyílt teniszbajnokságon, miután nagy csatában, 3 óra 1 perc alatt legyőzte Nyikolaj Davigyenkót.

Az orosz teniszező kezdett jobban, az első szettben 4:2-re elhúzott, sőt három labdája is volt az 5:2-höz, ám a tavaly is döntős világelső összekapta magát és egészen elképesztő játékkal, sorozatban öt gémet nyerve, 51 perc alatt besöpörte az első játszmát.

A folytatásban újra Davigyenko jeleskedett, 5:4-nél az egyenlítésért adogathatott, ám a svájci klasszis újra megrázta magát és a rövidítésben a második szettet is megnyerte.

A harmadik, egyben utolsó felvonásban az orosz 4:1-re, majd 5:2-re vezetett, 5:3-nál szépíthetett volna, de ezúttal is bebizonyosodott, hogy igazat mondott az ausztrál Lleyton Hewitt: „Federer más osztályban játszik." Az első helyen kiemelt kiegyenlített, majd a rövidítésben, második meccslabdáját értékesítve bejutott a fináléba.

A bázeli teniszező ezzel sorozatban nyolcadik alkalommal került be Grand Slam-torna döntőjébe, s rekordot döntött: 1933–1934-ben az ausztrál Jack Crawfordnak ez hét alkalommal sikerült megszakítás nélkül.

LAPZÁRTAKOR: Federer ellenfele a vasárnapi döntőben a spanyol Rafael Nadal (2. ki-emelt) lesz, aki rendkívül magabiztosan, 7:5, 6:4, 6:2 arányban győzött a szerb Novak Djokovics (6.) ellen.

Ismét a svájci a legrokonszenvesebb
Sorozatban harmadszor is Federer kapta a Narancs-díjat, azaz a legrokonszenvesebb játékosnak járó elismerést a francia nyílt teniszbajnokságon. A Citrom-díjas a hazai körönség előtt szereplő Paul Henri Mathieu lett, míg a torna meglepetésemberének járó Bourgon-díjat Djokovics kapta.

*

Eredmények, férfiak, 1. elődöntő: Federer (svájci, 1.)–Davigyenko (orosz, 4.) 7:5, 7:6 (5), 7:6 (7).

Vegyes páros, döntő: Nathalie Dechy, Andy Ram (francia, izraeli, 8.)–Katarina Srebotnik, Nenad Zimonjics (szlovén, szerb, 6.) 7:5, 6:3.

vissza az elejére


LABDARÚGÁS
Zárás a másodosztályban

(16. oldal)

A B-liga 2006–2007-es idényének utolsó fordulóját rendezik ma 11 órától, két Kolozs megyei együttes idegenben, egy pedig pályaválasztóként szerepel. Az élvonalbeli szereplést már jóval előbb elért Kolozsvári U FC edzője, Adrian Falub június 6-tól 12 alapembernek számító játékost (Szolomájer, Unguruşan, Şuller, Iodi, Ghindaru, Dolha, Savu, Radu Sabo, Popescu, Goga, Negrean és Stoianof) elengedett vakációra, a Lupényi Bányász elleni idegenbeli meccsen több ifinek lehetőséget ad. Így megtörténhet, hogy a tét nélküli mérkőzésen a diákcsapat egészen eredeti felállításban szerepel. A várható kezdőcsapat: Fărcaş – Neicu, Şomcherechi, Dobrău, Tăut – Muresan, Morar, Vâscan, Borza – Suciu, Buş.

Az Aranyosgyéresi Sodrony-ipar Mioveni-ben vendégszerepel, Ioan Tătăran legényei nincs miért hajtsanak, az előző körben kivívták a bennmaradáshoz elegendő pontszámot. Annál inkább van oka igyekezni a házigazda Daciának, amelynek ez az utolsó esélye, hogy lekörözze a táblázaton előtte álló Râmnicu Vâlcea-i MSC-t, és elkísérje a kolozsvári diákcsapatot az élvonalba. De abban is reménykedniük kell, hogy a vâlcea-iak a már kiesett Nagybányai FC otthonából nem hozzák el mind a három pontot. Pontegyenlőség (a Dacia győzelme és nagybányai döntetlen esetén) az egymás elleni eredmény a Mioveni-nek kedvez (1–2, illetve 2–0).

Miután a B-liga második csoportjában levizsgáztak, a Dési Egyesülés labdarúgói a kolozsvári főiskolákon vizsgáznak ezekben a napokban. Nem csoda, ha a Medgyesi Gázmetán elleni mérkőzésen emiatt többen nem léphetnek pályára. Vasile Pop középcsatár már két hete szesszióban van, de Hauşi és Drule hátvéd is hiányozni fog a kezdő csapatból. Dorel Mureşan edző kénytelen nélkülözni őket, habár a 25 pont elérése a B-ligában legalább egy pont megszerzésére kötelezné a Szamos-partiakat. Máskülönben Désen már vakációs hangulat uralkodik, mindenki várja a szünetet, a C-ligába való kiesés miatt a légkör nem éppen a legkellemesebb. Rövidesen drasztikus intézkedésekre is sor kerül, de annyi bizonyos: a Kolozsvári CFR levette a kezét az Egyesülésről, már nem tartja azt szatellitcsapatának!

A 34. forduló további műsora: Caracali FC–Vânju Mare-i Building, Gyulafehérvári Egyesülés–Temesvári CFR, Lugosi Auxerre–Nagyváradi Bihar FC, Temesvári Politechnika II–Vajdahunyadi Corvin és Târgoviştei FC–Resicabányai MFC.

(erkedi, póka)

vissza az elejére


Csak hárman vállalták a tőkeemelést

(16. oldal)

Összegyűltek az élvonalba jutott Kolozsvári U FC labdarúgócsapat részvényesei, a kolozsvári városi tanács, a Transilvania Bank, az Oncos és Ben&Ben cégek, a tőkeemelés megtárgyalása végett. Az A-ligában való szereplés plusz anyagi költségekkel jár, ezért jutottak erre a megoldásra. A Ben&Ben cég viszont nem vállalta, hogy hozzájárul a tőkeemeléshez, így a városi tanács továbbra is főrészvényes maradt.

vissza az elejére


Szigorú UEFA-döntés a dániai botrány után

(16. oldal)

A svéd labdarúgó-válogatott 3–0-s gólkülönbséggel megkapta a három pontot a dánok ellen a múlt szombaton félbeszakadt Európa-bajnoki selejtezőért – így döntött pénteken az európai szövetség (UEFA) fegyelmi bizottsága.

A koppenhágai találkozó a 89. percben, 3-3-as állásnál szakadt félbe, mert egy dán szurkoló megtámadta Herbert Fandel bírót, aki éppen kiállított egy hazai játékost és 11-est ítélt volna a vendégek javára.

A dán szövetségnek (DBU) 100 ezer svájci frankos bírságot is be kell fizetnie, míg a piros lapot kapott Christian Poulsen – aki megütötte ellenfelét – három mérkőzésen nem szerepelhet. Ebből egyet már szerdán, a lettek elleni összecsapással letöltött.

A fegyelmi bizottság arról is határozott, hogy a dánoknak a következő négy hazai Eb-selejtezőjüket Koppenhágától legalább 250 km-re, ebből a szeptember 12-i, Liechtenstein elleni találkozót ráadásul zárt kapuk mögött kell lejátszaniuk.

A dán szövetségnek három napja van az ítéletek elleni fellebbezésre.

A csoport állása: 1. Svédország 18 pont/7 mérkőzés, 2. Spanyolország 15/7, 3. Észak-Írország 13/6, 4. Dánia 10/6, 5. Izland 4/7 (5–15), 6. Liechtenstein 4/7 (4–18), 7. Lettország 3/6.

vissza az elejére


KOSÁRLABDA
Osztályozó torna az élvonalért

(16. oldal)

Târgovişte adott otthont a férfi kosárlabda A-osztály osztályozó tornájának, amelyen eredetileg hat csapat volt érdekelt. A nemrég még bajnok Aradi West Petrom és a Bukaresti Granitul azonban visszalépett, és így automatikusan a B-osztályban folytatja. Két nap után már biztos volt, hogy a Râmnicu Vâlcea-i BC és a házigazda Târgovişte ISK lesz az élvonal tagja, mindkét együttes megverte ugyanis a Rovinari-i Energia és a Krajovai Universitatea csapatát. Péntekre már csak a végső sorrendet eldöntő mérkőzések maradtak, ezeken a Râmnicu Vâlcea és a Krajova nyert.

Eredmények:

1. forduló: Rm. Vâlcea–Krajova 100:60 és Târgovişte–Rovinari 68:56; 2. forduló: Rm. Vâlcea–Rovinari 82:64 és Târgovişte–Krajova 97:55; 3. forduló: Rm. Vâlcea–Târgovişte 93:81 és Krajova–Rovinari 77:70.

Végeredmény: 1. Rm. Vâlcea 6 pont, 2. Târgovişte 4, 3. Krajova 2, 4. Rovinari 0.

vissza az elejére


Spurs siker a nyitányon

(16. oldal)

A San Antonio Spurs nyerte meg az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) négy sikerig tartó döntőjének első mérkőzését, miután magabiztosan verte meg a vendég Cleveland Cavalierst.

Eredmény, 1. mérkőzés:

San Antonio Spurs–Cleveland Cavaliers 85:76 (20:15, 20:20, 24:14, 21:27).

vissza az elejére


SPORTTÁNC
Pro-therm-Latino Angels Kupa országos verseny

(16. oldal)

Harmadik alkalommal rendezik Désen, szombaton, június 9-én a Pro-therm-Latino Angels Kupával díjazott országos sporttáncversenyt, amelyre több mint ötszázan neveztek be. A sportpalotában hat kategória keretében standard és latino stílusban bonyolítják le a vetélkedőt. A műsor bemondója a bukaresti Octavian Ursulescu.

A dési verseny győzteseit kupával, éremmel, virággal és ajándékkal díjazzák a szervezők, azaz a Latino Angels sporttánc klub.

(erkedi)

vissza az elejére


SAKKSAROK
Lékó remizett Elisztában

(16. oldal)

Lekó Péter döntetlent játszott a negyeddöntő második partijában a sakkvilágbajnok-jelöltek Elisztában zajló, 480 ezer dollár összdíjazású tornáján. A viadal honlapja szerint a magyar nagymester ezúttal a sötét bábukat vezette az orosz Jevgenyij Barejev ellen, és mindössze 15 lépést váltottak a felek, mielőtt megegyeztek a remiben.

Eredmény, negyeddöntő, 2. mérkőzés: Jevgenyij Barejev (orosz, 2643 Élő-pont)–Lékó Péter (2738) döntetlen; az állás: 1,5–0,5 Lékó javára.

A negyeddöntőben hat partit váltanak a felek, amennyiben ezt követően döntetlen az állás, rapidjátszmák következnek a továbbjutásért.

Az oroszországi városban 16 nagymester ült asztalhoz, közülük a legjobb négy csatlakozhat a mexikói nyolcas vb-torna (szeptember 11–október 1.) négy kiemeltjéhez: a világbajnok orosz Vlagyimir Kramnyikhoz, a szintén orosz Peter Szvidlerhez és Alekszandr Morozevicshez, illetve az indiai Viswanathan Anandhoz.

Az oldalt szerkesztette: Póka János András