Fulladozik a közlekedés Kolozsváron
Túl sok a gépkocsi, kevés a parkolóhely

(1. oldal)

Hegyén-hátán gépkocsik a város utcáin
(Rohonyi D. Iván felvétele)

Kolozsváron az utóbbi években az egyik legnagyobb gond az egyre sűrűbb forgalom, a hatalmas torlódások, forgalmi dugók, az összevissza parkoló gépkocsik. A figyelmes szemlélő könnyen arra a következtetésre juthat, hogy még néhány év, és egyszerűen leállásra kényszerülnek a gépkocsik, a nagy tolongásban lehetetlen lesz közlekedni.

Az egyik legégetőbb gond a parkolóhelyek hiánya. Ez arra készteti a hatóságokat, hogy elnézőek legyenek a jobb híján járdákon, úttesteken, egymás hegyén-hátán álló gépkocsik tulajdonosaival. Bár viselkedésük oka nem minden alkalommal az, hogy nincs lehetőségük törvényesen parkolni, ürügynek, mentségnek megteszi. Az egyre zsúfoltabb utakon hiába keresnénk az előzékenységet, a szabályokhoz való ragaszkodást: aki jobban könyököl, jobban érvényesül. A legtöbb gépkocsivezető az előnyszabályokat csak tessék-lássék tartja be, inkább centinként kiaraszol az útkereszteződésbe, amíg kénytelenek lesznek utat adni neki, és ha valaki a villanyrendőr zöld jelzésére nem reagál kellő gyorsasággal, vad tülkölés, szitkozódás támad. A gyalogosoknak sincs jobb sorsa: a járdán parkolók miatt vagy az úttestre kényszerülnek, vagy megpróbálhatják átpréselni magukat a gépkocsik és a fal közötti pár centis helyen. (Részletek az 5. oldalon)

vissza az elejére


Többet költöttünk cigarettára, italra, mint felvágottakra

(1. oldal)

Több mint egy milliárd eurót költött tavaly Románia lakossága cigarettára, vagyis hatszor többet, mint felvágottakra, derül ki az AC Nielsen piackutató intézet tanulmányából. Ugyanakkor közel 900 millió euróra tehető az az összeg, amelyet üdítők, sörök és egyéb alkoholtartalmú italok vásárlására fordítottak. A szakemberek úgy vélik, hogy ez egyáltalán nem meglepő, hiszen Románia felnőtt lakosságának mintegy fele szenvedélyes dohányzó.

Pozitívumként értékelendő viszont az, hogy a szóban forgó termékek után fizetett luxusadóból a tervezettnél sokkal nagyobb összeg jut az egészségügyi minisztériumnak. A 2006-ra előirányzott költségvetésben a luxusadóból származó összeg 3500 milliárd régi lejre tehető, a pénzügyminisztérium azonban mostanáig közel 7000 milliárd lejt utalt ki.

Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint ez az összeg 2007-ben várhatóan 15 000 milliárdra nő, ami körülbelül 350 millió euróra becsülhető. A pénzt országos tervek kivitelezésére, valamint az egészségügyi infrastruktúra fejlesztésére fordítanák.

vissza az elejére


Állami intézmények segítettek Haysamnak

(1., 4. oldal)

Egyre inkább valósnak tűnik az a gyanú, hogy a terrorizmussal vádolt Omar Hayssam állami szervek segítségével szökött meg Romániából. Ezt Vasile Blaga belügyminiszter is megerősítette a tegnap. Hayssam távozásáról a hatóságok már május 5-én értesültek, ennek ellenére senki nem akadályozta meg szökési tervét. Mi több, Blaga szerint megtörténhet, hogy a diplomáciai testület egyik autójával hagyta el az országot.

Átfogó ellenőrzés indult Romániában az Omar Hayssam eltűnése okozta botrány miatt. A három titkosszolgálati vezető és a főügyész lemondása után alacsonyabb beosztásúak menesztésére is sor került. Így tegnap az újságírók elrablásának dossziéjában a vádat képviselő Ciprian Nastasiu ügyészt menesztették a szervezett bűnözés és terrorista bűncselekmények vizsgálatával foglalkozó ügyészség igazgató-helyettesi tisztségéből. Erre a posztra Nastasiut július elején nevezték ki. Ő Adriana Cristescu ügyésztársával együtt a Rompetrol-ügyben is vitatható döntéseket hozott, így Dinu Patriciut többször is törvénytelenül tartóztatták le.

A titkosszolgálatokat felügyelő parlamenti szakbizottság tegnap meghallgatta Radu Timofte-t, a Román Hírszerző Szolgálat (RHSZ) múlt héten lemondott igazgatóját. A hírszerzés volt vezetője továbbra is az igazságszolgáltatásra próbálta hárítani Hayssam szökésének a felelősségét. Elmondta: a perrel foglalkozó ügyész kérhette volna az általa vezetett intézménytől, hogy figyeljék a közben szabadlábra helyezett vádlottat. Sérelmezte, hogy az RHSZ-szel nem konzultáltak az igazságszolgáltatás szervei, amikor Hayssamot kiengedték az előzetes letartóztatásból.

A szakbizottság parlamenti vizsgálóbizottság felállítását javasolja. Radu Stroe, az RHSZ-t felügyelő testület elnöke szerint ennek a vizsgálóbizottságnak az a feladata, hogy pontosan feltárja Hayssam szökésének a körülményeit. A tegnapi meghallgatás során ugyanis kiderült, hogy az arab üzletember nyomának elvesztése miatt más intézményeket (igazságszolgáltatás, rendőrség és ügyészség) terhel a felelősség. Ezekkel a parlament nem kíván foglalkozni, hiszen – amint Stroe fogalmazott – a törvények szerint ezek ellenőrzésére más állami intézmények hivatottak.

Timofte késő megbánása
A meghallgatás után Timofte sokkoló nyilatkozatot tett. A volt RHSZ vezetője elismerte, hogy az általa vezetett intézmény politikai harcokba is belekeveredett. Ezért bánja, hogy a 2004 végén bekövetkezett hatalomváltáskor nem mondott le a tisztségéről. Akkor – állítása szerint – nem látta át előre a kialakuló helyzetet, amelynek egyebek között politikai fejleményei is szükségessé tették, hogy az RHSZ beavatkozzon politikai harcokba. Lemondásával kapcsolatban annyit mondott, hogy ez azért volt szükséges, mert Băsescu közölte vele: nem bízik már a titkosszolgálatban.

Más állami intézmények tekintélye is csorbát szenvedhet, hiszen a belügyminiszter szerint az általa vezetett tárca titkosszolgálata már május 5-én jelezte: Hayssam távozni készül Romániából. Ezt az információt azonban az illetékesek nem hasznosították. Nem zárta ki annak a lehetőségét sem, hogy Hayssam törvényesen távozott az országból. Közölte: ebben az esetben hajlandó a határrendőrség illetékeseit megbüntetni. Nem tartja kizártnak azonban a határrendőrök ártatlanságát sem, mert bebizonyosodhat, hogy a terrorizmussal vádolt üzletembert diplomataautóval szállították ki az országból. Ugyanakkor valószínűtlennek nevezte azt a forgatókönyvet, miszerint a szíriai és román kettős állampolgárságú Hayssam egy hajón, állatok közé rejtőzve távozott volna Romániából.

Vitatott orvosi igazolvány
Hayssam esetében törvénytelenséget már szabadon engedése előtt elkövethettek. Egyre több gyanújel mutat arra, hogy a szabadulást jelentő, vastagbélrákot megállapító orvosi igazolványt jogtalanul bocsátották ki. Az országos börtönigazgatóság vezetője, Alexandru Şerban ugyanis a tegnap kijelentette: az orvosi papír daganatos áttétről tesz említést, de az onkológiai intézet kibocsátó céduláján nem szerepel ilyen diagnózis. A vádlott üzletembert vastagbélrák betegsége miatt engedték szabadon idén áprilisban.

Emiatt Constantin Tănăsescu, a rahovai börtön orvosa ellen bűnvádi eljárás indulhat. Szintén Şerban emlékeztetett, hogy Tănăsescu nem először követne el törvényellenes cselekedeteket, hiszen 1998-ban tartalékba helyezték, mivel súlyosan megsértette a katonai szabályokat. Kiderült, hogy Tănăsescu javakat fogadott el a foglyoktól, ezért cserében megengedte nekik, hogy a börtön belső szabályzatát megsértsék.

A hírszerzés segítette Hayssamot?
Hayssam szabadulása miatt vádolt állami intézmények listáján azonban a titkosszolgálatok is megtalálhatók. Lapértesülések szerint ugyanis a hírszerzés nyújtott segédkezet a szökésben. A Gardianul című napilap úgy tudja, hogy Omar Hayssamot az egyik román titkosszolgálat tisztje kísérte el a romániai Medgidiára, ahol hajóra ült, hogy Szíriába utazhasson. Az Adevărul korábban névtelenül nyilatkozó hírszerzési elemzőket idézett, akik úgy vélik: a három titkosszolgálati vezető lemondása jelzi, hogy az általuk irányított intézmények segíthettek Hayssamnak a menekülésben. E meggyőződését fejezte ki a lapnak Marius Oprea történész, a miniszterelnök tanácsosa is. Emil Constantinescu volt román államfő pedig egyenesen kijelentette, hogy Omar Hayssam hármas titkos ügynök volt, hiszen a román, a szíriai titkosszolgálattal, de a KGB-vel is együttműködött. Ion Pitulescu, az országos rendőrség volt főnöke is megrendítő nyilatkozatot tett. Elmondta: úgy tudja, hogy Hayssamnak a belügyminisztérium titkosszolgálatának tisztjei segítettek, hogy eltűnjön.

Hayssam az 1980-as években érkezett Romániába, ahol nagybátyja a szíriai hírszerzés egyik rezidense volt. Akkor Bukarest és Damaszkusz szoros kapcsolatokat ápolt, s így kerülhetett be Hayssam a román titkosszolgálatok világába, majd ennek a kapcsolatrendszernek köszönhetően tehetett szert 1990 után jelentős vagyonra.

A rendszerváltás óta az Egyesült Államok többször bírálta Romániát amiatt, hogy túl sok titkosszolgálatot működtet. Számuk eléri a kilencet, kötelékükben pedig, a lap értesülései szerint, több tiszt dolgozik, mint a kommunista hatalmat kiszolgáló hírhedt Szekuritáténál.

Tegnap ülésezett a Legfelső Védelmi Tanács ülése, amely az RHSZ és a Külügyi Hírszerző Szolgálat vezetőinek lemondása után keletkezett helyzetről tárgyalt. Ezt követően Traian Băsescu államfő azt nyilatkozta, a biztonsági törvények elfogadása után nevezi ki csak a titkosszolgálatok vezetőit.

B. T.

vissza az elejére


Preda: lépjen ki a kormányból az RMDSZ!

(1., 4. oldal)

Kezd erkölcstelen lenni az RMDSZ magatartása, akárcsak a konzervatívoké, és nincs amiért kormányon maradnia, jelentette ki Cezar Preda, a Demokrata Párt (DP) alelnöke. Az autonómia elképzelésekről szólva, a demokrata párti politikus úgy vélte: az RMDSZ-nek e tervek kivitelezéséhez nem kell Romániában partnereket keresnie, ugyanis szerinte ezen „merész tervekhez" nem találnak politikai partnert.

Preda hangsúlyozta: az RMDSZ-nek pontosítania kell a székelyföldi területi autonómiára vonatkozó kijelentéseket, kifejezvén reményét, hogy az ezzel kapcsolatos nyilatkozatokat csupán kontextusból ragadták ki, vagy az újságírók értették félre.

„Ha bebizonyosodik, hogy olyan nyilatkozatról van szó, amelyet RMDSZ-vezetők támogatnak, akkor nincs miért kormányon maradniuk mellettünk. E vágyak és tervek mellett nem lehetünk a magyarok partnerei a kormányban", mutatott rá Preda.

Markó Béla, az RMDSZ elnöke pénteken a tusványosi szabadegyetemen kifejtette: a romániai politikai élet az 1989-es rendszerváltás utáni egyik legnagyobb válságát éli, az RMDSZ nem hajlandó együttműködni egy ilyen koalícióval, és figyelmét más partnerek felé irányítja.

„Nem vagyunk hajlandók együttműködni ezzel a koalícióval, elemezni fogjuk jelenlétünket és szerepünket, figyelmünket pedig olyan partnerek felé irányítjuk, akik jogos kéréseinket támogatják: a kisebbségek jogállásáról szóló törvényt és Székelyföld területi autonómiáját", mondta Markó Béla.

Winkler Gyula megbízott kereskedelmi miniszter is úgy nyilatkozott: a kormánykoalíciót már csak az EU-csatlakozás tartja össze, illetve olyan célkitűzések is szerepelnek a jelenlegi kormányprogramban, amelyeket egyes kollégái már nem támogatnak.

„Elsősorban a kisebbségek jogállásáról szóló törvényre utalok, amely a kormányprogram része. Ezt a jogszabályt már régóta el kellett volna fogadni, úgy ahogyan azt a kormány is tette. Ugyanakkor gondok voltak az adótörvénykönyvvel is. Működési hiányosságok, kommunikációs hiány tapasztalható politikai és intézményi szinten egyaránt, nézetkülönbségek merülnek fel a négy éve elfogadott kormányprogramot illetően is", mondta Winkler Gyula.

Kelemen Hunor képviselő a Szabadságnak elmondta: az RMDSZ vezetősége dönt majd arról, hogy mikor lép ki a kormányból, de ez semmiképpen sem akkor következik be, amikor Cezar Preda – 40 fokos melegben – megüzeni. A politikus úgy vélte, hogy nem beszélhet szószegésről és erkölcsről az a politikai párt, amely szavát adta a kisebbségi törvénytervezet elfogadására, utána pedig falat épített elé és köré. Kelemen hangsúlyozta: a DP már az 1997–2000-es koalíciót is szétrobbantotta, soha nem akar felelősséget vállalni, csakis a szavazók kegyeit keresi.

vissza az elejére


Ingyen ivóvíz a kánikulában

(1. oldal)

Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter hétfőn felkérte a kánikula által érintett megyék közegészségügyi hatóságait, hogy az elkövetkező napokban az önkormányzatokkal együttműködve létesítsenek elsősegély nyújtási pontokat a települések területén, és osszanak szét a lakosság körében ingyen ivóvizet.

A szaktárca vezetője felszólította a sürgősségi esetek fogadására szakosodott egységeket, hogy külön készüljenek fel a rendkívüli időjárási viszonyok miatt megsokasodott segélykérések ellátására, szükség esetén növeljék az orvosok és asszisztensek számát.

A minisztérium a mentőszolgálatokat is figyelmeztette, hogy legyenek készültségi állapotban, de ugyanakkor felhívást intézett a lakossághoz is, hogy kizárólag sürgősségi esetekben hívják ki a mentőket.

Eddig a közegészségügyi hatóságok egy halálesetet jelentettek Dolj megyéből a kánikula miatt. Országos szinten tegnap délutánig 187 rövid ideig tartó eszméletvesztést jegyeztek a magas hőmérsékletek miatt.

A kolozsvári tanács 2500 lejt különített el ingyen ivóviz-szolgáltatásra ezekre a forró napokra. Értesüléseink szerint a városban szombaton és vasárnap is osztogattak vizet azoknak, akik ezt igényelték. Hogy mely forgalmas pontjaira esett választásuk, erről az akciót lebonyolító közösségi rendőrség nem tudott információkkal szolgálni.

vissza az elejére


KRÓNIKA


KISHIREK

(2. oldal)

SOMAI JÓZSEF: A GAZDASÁG ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYOK BRASSAI SÁMUEL ÉLETMŰVÉBEN című monográfiáját mutatja be a Romániai Magyar Közgazdász Társaság július 27-én, csütörtökön du. 6 órakor az EME Jókai/Napoca utca 2. szám alatti székházában. A monográfiát Egyed Ákos méltatja, utána rövid művészi műsor következik.

vissza az elejére


Erdélyi Napló, 30. szám

(2. oldal)

A hét végén lezajlott Tusványosi tábor a fő témája az Erdélyi Napló friss számának. A háromoldalnyi összeállításban a szerzők kritikus szemmel veszik számba az egyre liberálisabb tábor vitáit, az erdélyi magyar–magyar kiegyezésre tett kísérleteket, illetve az RMDSZ újabb pálfordulását, amelynek őszinteségén sokan elgondolkoztak az ernyőn kívül rekedtek közül.

A lap interjúja sötét képet fest a megállíthatatlan székelyföldi erdőlopások ügyében. Garda Dezső, a famaffiával folytatott harcában magára maradt gyergyószéki képviselő reménytelennek látja az illegális fakitermelés gyors megállítását, ami lassan, de biztosan Székelyföld jövőjét kérdőjelezi meg.

A nándorfehérvári diadal 550 éves évfordulójára, a törökverő Hunyadi Jánosra oldalas összeállításban emlékezik a lap. A Dunakanyarban idén hatodik alkalommal megszervezésre kerülő összmagyar ifjúsági fesztiválról a szervező Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnökével, Toroczkai Lászlóval olvashatnak interjút.

vissza az elejére


ÉszLeLő

(2. oldal)

– Hányféle politikusi rangot ismerünk a mai Romániában?

– Van a tizedes, akinek minden tizedik szavát szabad elhinni, van a százados, akinek minden századik szavát szabad elhinni, van az ezredes, akinek minden ezredik szavát szabad elhinni, és van a vezérezredes, aki az elnöki palotából az ezredeseket vezérli.

(G.F.)

vissza az elejére


Vöő Gabriella
(Kolozsvár, 1937 – 2006, Budapest–Kolozsvár)

(2. oldal)

Vöőné Zattler Gabriella 69 évvel ezelőtt, 1937 augusztusában született Kolozsvárt. Egyetemi tanulmányait szülővárosában, a Babeş–Bolyai Tudományegyetemen végezte, magyar nyelv és irodalom szakon. 1960-tól kezdődően nyugalomba vonulásáig a Román Tudományos Akadémia Kolozsvári Fiókja Etnográfiai és Folklór Osztályának kutatója volt. Terepjárása során főként prózaepikumokat rögzített. Megfigyeléseket tett a folklórszöveg elhangzási körülményeit, a hagyományos szövegrepertórium szerkezetének változását, az egyéniségnek a hagyomány őrzésében és alakításában játszott szerepét illetően.

Egy prózaepikumokat tartalmazó válogatás közlése (1969) után Vöő Gabriella is részt vett az intézetnek a Görgényi-havasokban végzett mesekutatásában. Tapasztalatait több tanulmányban tette közzé. Munkatársával, Nagy Olgával ekkor figyelnek fel a görgényüvegcsűri Jakab Istvánra. A vándor cigánycsaládból származó mesemondó a környezetében sajátította el meserepertóriumát, a katonaságban, majd a havasi szénégetők körében vált megbecsült mesélővé. Megfigyelése az eredeti funkcióban élő népmese monografikus bemutatását eredményezte (a mesemondás alkalmai és funkciói, a falusi és a havasi mesemondás eltérő sajátosságai, a hagyomány és a személyes élmény szerepe a repertórium kialakulásában, a repertórium állandósága, a mesemondói karrier alakulása) (1974, 2002).

Vöő Gabriella a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetemen 1980-ban szerzett doktori címet, Szigeti József irodalomtörténész irányítása alatt. Disszertációjának közölt változata a Tréfás népi elbeszélések című kötet (1981), amely terjedelmes előszava a magyar folklórisztikában elsők között kezdeményezi a folklór szemiotikai és kommunikációelméleti értelmezését. E megközelítés a szöveg helyett a szövegmondást, a szöveg felidézése helyett a szövegértelmezést állítja a középpontba. Az értelmezésben a beszédhelyzet, a beszédkontextus, a kommunikációs szándék, a kód válik operatív kategóriává. A szerző megállapítása szerint a tréfa előadására nincs speciális beszédhelyzet, elhangzását a beszédelőzmények váltják ki. A népmesétől eltérően az előadó nem előre elkészített szöveget reprodukál. A hallgatóság általában homogén közösség, azonos világmodellel rendelkezik. A komikum két, a nyelv által megteremtett világ ütközéséből fakad. Ezt követően Vöő Gabriella a tréfás szövegek gyűjtésének és kiadásának irányítója volt. Elő- vagy utószóval látta el Duka János adoma- és rátótiáda-gyűjteményét (1983, 1995), Imreh Lajosnak egy tréfamestert bemutató kötetét (1985). A magyar népmesék tréfakatológusa megszerkesztésével bekapcsolódott a magyar népmesekatalógust előkészítő kollektíva munkásságába (1986).

Többéves kutatás során – a parömiológiai kutatások vonulatához is felzárkózott. Az akkor a BBTE Társadalomtudományi Központja Etnológiai és Szociológiai Osztályának Archívumában lévő mintegy 40 000 magyar proverbiumból álló gyűjteményét kiegészítette a a romániai magyar népköltési kiadványok szövegeivel. A proverbiumok műfaji, szemantikai, szerkezeti sajátosságainak, funkciójának vizsgálata kíséretében a szövegkorpusz két kötetben látott napvilágot (1989, 1999).

Tagja volt a Magyar Néprajzi Társaságnak, az Erdélyi Múzeum-Egyesületnek, a Kriza János Néprajzi Társaságnak. Távozása váratlan, meglepő volt. Halk szava, megfontolt véleménye, önzetlen, szerény magatartása, fegyelmezett szakszerűsége révén Kolozsvár tudóstársadalma rokonszenves alakjává tette. Tudományos eredményei beépültek a magyar folklorisztikába.

Keszeg Vilmos

vissza az elejére


Főbb művei:

(2. oldal)

1969 – Többet ésszel, mint erővel. Mesék, tréfák, anekdoták a romániai magyar népköltészetből. Válogatta, a bevezetőt írta és a jegyzeteket összeállította Vöő Gabriella. Bukarest, Irodalmi Könyvkiadó.

1980 – A magyar népi tréfa. Kolozsvár. Doktori disszertáció, Babeş–Bolyai Tudományegyetem. Irányító: Szigeti József.

1981 – Tréfás népi elbeszélések. Bukarest, Kriterion.

1986 – A magyar népmesék tréfakatalógus. Budapest, Magyar Tudományos Akadémia Néprajzi Kutatócsoportja.

1989 – Igaz ember igazat szól. Közmondások a romániai magyar folklórból. Közzéteszi: Vöő Gabriella. Bukarest, Kriterion.

1999 – Szaván fogjuk. Erdélyi magyar szólások. Székelyudvarhely, Erdélyi Gondolat.

2005 – Székely ésszel. Kolozsvár, Tinivár (Az előszót írta: Vöő Gabriella).

1974 – A mesemondó Jakab István. A meséket gyűjtötte és lejegyezte, bevezető tanulmánnyal és jegyezetekkel kíséri Nagy Olga és Vöő Gabriella. Bukarest, Editura Academia.

2002 – Havasok mesemondója. Jakab István meséi. (Gyűjtötte és közzéteszi Vöő Gabriella). Budapest, Akadémiai Kiadó, Új Magyar Népköltési Gyűjtemény.

1983 – Kilenc kéve hány kalangya? Anekdoták a székelyekről. Duka János gyújtéséből válogatta, sajtó alá rendezte és bevezetővel ellátta Vöő Gabriella. Bukarest, Kriterion.

1995 – Üti Páké Barátost. Csúfolódó székely népköltészet. Közzéteszi ifj. Duka János. Szerkesztette, az előszót és a magyarázatokat írta Vöő Gabriella. Csíkszereda, Pallas-Akadémia.

1985 – Sáska sógor. Imreh Lajos tréfás történetei. A bevezetőt ifj. Imreh Lajos, az utószót Vöő Gabriella írta. Bukarest, Kriterion.

vissza az elejére


Nyári furulyavarázslat

(2. oldal)

Talán nem is találhattunk volna megfelelőbb minősítést a Flauto Dolce július 23-i hangversenyére, mint a fentebbi elnevezés. Miután köszöntötte a szép számú közönséget, az együttes vezetője, Majó Zoltán bemutatta a hangszercsaládot, és nem utolsósorban a közreműködő Mihaela Maxim szopránt. A hangverseny műsorán ezúttal is reneszánsz, barokk és kortárs zeneszerzők művei szerepeltek. Ki kell emelnünk a hangszerek által – egyénileg és együttesen – életre keltett különleges hangzásvilágot. A műsor első, a reneszánsz kort idéző zeneszámai voltaképpen előkészítették Vivaldi: Tavaszának Majó Zoltán által készített átirat sikeres előadását, amely jókora erőpróba elé állította a háromtagú együttest. A több évtizedes előadóművészi tapasztalattal rendelkező Majó Zoltán tökéletes technikája és muzikalitása jókora tapsot aratott. Érdekes színfoltként hatott a M. Friedrich-féle átdolgozás, amely a népszerű Happy Birthday-t „ültette át" különböző zenetörténeti korokba. A hangverseny befejező műsorszámai, Bartók Béla: Román népi táncok és K. Lechner: Négy régi német dal megkoronázták a sikeres hangversenyt.

Örömmel hallgattuk Mihaela Maxim, a kolozsvári Román Opera énekesének míves hangját, aki a kisebb darabokat is szakmai tökéllyel és odaadással adta elő.

Reméljük, hogy a Református Kollégium belső udvarán még nagyon sok, jól sikerült hangversenynek lehetünk tanúi. Nem utolsósorban illesse pedig dícséret nem csak az együttesvezető Majó Zoltánt, hanem Szabó Máriát és Tóth Ágnest, akik ezzel a csodálatos hangversennyel ajándékozták meg a jelenlévő komolyzene-kedvelőket.

Nagy-Hintós Diana

vissza az elejére


Svájci kórus Szamosújváron

(2. oldal)

A múlt hét végén a szamosújvári művelődési házban bemutatkozott a Svájcból érkezett Solothurn-i kórus. Az európai kórusművészet legszebb számait bemutató együttes tíz nyelven, köztük magyarul is énekelt. A koncert nagy sikernek örvendett, a Rolf Bischof által vezetett kórus kitett magáért. Romániai körútjuk során a svájci vendégek felkeresték a Suceava megyei kolostorokat, ahol szintén nagy elismerést arattak.

Szamosújvári tartózkodásuk idején felvették a kapcsolatot a helybeli Corala Magna vegyeskórussal, amelyet meghívtak Svájcba.

Erkedi Csaba

vissza az elejére


Elhunyt Gérard Oury

(2. oldal)

Saint Tropez-i, dél-franciaországi otthonában elhunyt Gérard Oury francia filmrendező, aki csaknem negyven éven át magáénak mondhatta a legnagyobb francia kasszasikert La grande vadrouille (Egy kis kiruccanás) című, 1966-ban készült második világháborús ellenállási komédiájával. 87 éves volt.

Oury vígjátékait több mint 50 millióan tekintették meg a mozikban és több mint 200 millióan a televízióban. Jacques Chirac francia elnök „a nevetés és a jókedv bajnokaként" méltatta a filmest, akinek nevéhez olyan alkotások is fűződnek, mint a Le corniaud (Az ügyefogyott) és a La folie des grandeurs (Felszarvazták őfelségét). Dominique de Villepin miniszterelnök azt hangsúlyozta, hogy Oury filmjei a francia családok kincsei közé tartoznak, örömmel nézik meg őket újra és újra, míg Jack Lang volt szocialista kulturális miniszter rámutatott: a rendezőt „az első hely illeti meg a magas szintű népi filmművészet Pantheonjában".

A Louis de Funes és Bourvil főszereplésével készült Egy kis kiruccanás 1966-ban felállított 17 milliós nézőcsúcsát csak a Titanic érte el és múlta felül, 1998-ban, Oury hat legnépszerűbb filmjének 50 millió nézője volt. Mindazonáltal a rendező szinte csak véletlenül került erre a pályára: több mint húsz éven át közepes sikerű színész volt és már negyven is elmúlt, amikor először a kamera mögé állt.

Gérard Oury – igazi nevén Max Gérard Tenenbaum – 1919. április 29-én született, apja hegedűművész, édesanyja filmkritikus volt, és 1939-ben lépett először színre a Comédie Francaise-ben, a Britannicus egyik szerepét alakítva. A német megszállás azonban félbeszakította karrierjét, zsidó származása miatt élettársával, Jacqueline Roman színésznővel együtt menekülnie kellett. Monacóba, majd Svájcba került, ebből a kapcsolatból született Daniele Thompson, aki maga is forgatókönyvíró- és rendezőnő lett. Oury 1958-ban egy filmforgatáson találkozott a ma 86 éves Michele Morgannal, akinek azóta is társa maradt.

1959-ben vágott bele a rendezésbe, először rémtörténeteket vitt a filmvászonra, majd 1964-ben jegyezte első komédiáját. Az ügyefogyott ugyancsak Funes és Bourvil főszereplésével rögtön 11,5 millió nézőt csábított a mozikba. Oury szép sikert ért el más filmjeivel is, amelyekben Jean-Paul Belmondo és Yves Montand is parádés alakításokat nyújtott.

vissza az elejére


MOZI

(2. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – The Break-Up – amerikai bemutató. – Vetítés: 13, 15.30, 18, 20.30, 23; kedvezménnyel 13 és 23 órától.

MŰVÉSZ – Capote – amerikai bemutató. – Vetítés: 17, 19.30, 22; kedvezménnyel 17 órától.

GYŐZELEM – X-men – Az utolsó összecsapás – amerikai. – Vetítés: 16, 22. Egy nyarat tartó szerelem. – Vetítés: 14, 18, 20.

DÉS

MŰVÉSZ – Păcală visszatér – román – Vetítés: 17, 19.15; pénteken, szombaton, vasárnap 21.30 órától is, kedvezménnyel.

TORDA

FOX – A Da Vinci-kód. – Vetítés: 16, 19.

SZAMOSÚJVÁR

BÉKE – A rózsaszínű párduc. – Vetítés: 17, 19, 21.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – Trisztán és Izolda – német–angol. – Vetítés: 17.30, 20; pénteken, szombaton, vasárnap 22.15 órától is; kedvezménnyel 17.30 órától.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – Mission: Impossible III. – amerikai. – Vetítés: 17.30, 20; pénteken, szombaton, vasárnap 22.15 órától is; kedvezménnyel: 17.30 órától.

Az oldalt szerkesztette: Ördög I. Béla

vissza az elejére


VÉLEMÉNY


Bármi essék idebenn, örökre titok legyen

(3. oldal)

A négyet egy csapásra rejtélyének megoldásához feltehetően nagyon sok csapásra lesz szükség. Így aztán az újságírás nyári uborkaszezonjának vége szakadt, mielőtt még elkezdődhetett volna. Beindult a fantáziagyár, s teljes kapacitással üzemel. Konkrétumok hiányában máris a lehetséges szcenáriumok tömkelegében dúskálhatunk. Illetékesék ugyanis vagy hallgatnak, vagy nagyon is tudják, hogy mit lehet, s főként mit érdemes kiszivárogtatni mindabból az eseményláncból, ami fényt deríthetne a történtekre. A főtitkok főembereinek fénytűrése azonban eddig is a lehető legalacsonyabb szinten stagnált, s most sincs ez másképpen, amikor például az ország főterroristájának holléte a tét. Aki egyik napról a másikra eltűnt, mint a kámfor. Vagy esetleg eltüntették. Vagy esetleg felsegítették arra a bizonyos vízi járműre, ami háziállatokat szállított Romániából, ő pedig úgy elvegyült az ártatlan birkák tömkelegében, hogy senki észre nem vette. Pedig nem éppen birkatermészetéről vált közismertté. Merthogy az újságíró-rablásról elhíresült Omar Hayssamról, Iliescu kebelbarátjáról, a pészédé egykori főemberéről-támogatójáról van szó.

Fedjék fel kilétét, tárják a nyilvánosság elé titkosított dossziéját – követeli a jelenlegi szociáldemokrata párti elnök, Mircea Geoană. Mert ő is több legyet akar ütni egy csapásra: lejáratni Iliescut, megerősíteni meglehetősen ingó párton belüli pozícióját, s megnyerni a közvéleményt, növelni eleddig fölöttébb vitatható népszerűségét. Veszélyben az ország, kérdésessé vált a nemzetbiztonság, mondjon le Băsescu – hangoztatja. S ha a titkosszolgálatok főembereinek és a főügyésznek azonos időben történő lemondása-lemondatása valóban példa nélküli, az államelnöknek ettől még egyetelen haja szála sem rezdül. Sokak szerint csak a megfelelő ürügyre várt, hogy megszabadulhasson a régi rendszerből átmentett főemberektől. A Hayssam-ügy most éppen kapóra jött, s ezzel a változást régóta követelő liberálisok száját is betömte. Elsősorban persze a rivális Tăriceanuét. Aki immár sorozatosan alulmarad a vetélkedőben. A sors iróniája, hogy a közhangulatot kihasználva ő kezdeményezte az iraki kivonulást, a legújabb közvélemény-kutatások adatai szerint mégis Băsescu népszerűsége nőtt látványosan. Aki ilyen vonatkozásban egy alkalmat sem szalaszt el: ott van például a libanoni románok látványos hazatelepítése.

De vissza a titkosszolgálatokhoz. Mert hát akié az információ, azé az ország. Így volt ez eddig is, és a helyzet mit sem változott. Innen a titkok birtoklásáért folytatott harc, a titkok tudóinak megszerzéséért való ádáz küzdelem, elnöki és miniszterelnöki szinten.

Mi és kik következnek ezután? A demokraták ezt teljes egészében Băsescura bízzák – vajon véletlenül? – a liberálisok viszont a titkosszolgálatok politikamentessé tételét hirdetik. Közben pedig fennen hangoztatják, hogy már több, megfelelő szakértelemmel rendelkező jelöltjük is van a megüresedett helyek betöltésére. A politikamentességet és a szakértelem meglétének szükségességét hangoztatja a Konzervatív Párt is. Elnöke, az egykori szekuritátét belülről ismerő főbesúgó, Dan Voiculescu a szakmára jellemző arcátlansággal osztogatja továbbra is a tanácsokat, régi megbízható szakembereket, feltehetően egykori főnökeit tartva legilletékesebbeknek a megüresedett helyek betöltésére. Neki van igaza, ha pártja, múltjának felfedése után sem menesztette, s ha a jelenlegi kormánykoalíció sem finnyáskodott túlontúl a vele való együttműködéstől. Egyébiránt valószínűleg éppen a hasonszőrűek terjesztették el azt a vélekedést, hogy az ország lakossága csupán életszínvonalának növelésében érdekelt, az idejétmúlt szekus-ügyek hidegen hagyják. A felpergett történések viszont távolról sem ezt látszanak igazolni. S ha a Voiculescu-klán el is kezdte a tisztogatást kétes pénzekkel megvásárolt médiabirodalmában, a lavina immár elindult, s megállítására vajmi kevés esély kínálkozik. A kérdés csupán az, hogy a főbűnösöket fogja-e elsodorni, vagy mint eddig sorozatosan, ismét csak a kishalak akadnak majd fönn a hálón. Mert ahogyan például az Emil Constantinescu volt államelnök szerint kettős ügynök Zaher Iskandarani eddig még mindig megúszta ép bőrrel zavaros milliárdos ügyleteit, s most is nyugodtan kisétált Svájcba, úgy feltételezhető, hogy az igazán nagymenők is vidáman élvezhetik tovább titkosszolgálatok biztosította névtelenségüket. Esetleg éppen a véleményformáló legmagasabb pozíciókban is. Személyük a titkokat feltáró bizottság előtt is titokban maradhat. Legyenek szíriaiak, románok vagy éppenséggel magyarok. Továbbra is szükség lehet aktív közreműködésükre, bárki is kerüljön a titkosszolgálatok élére, s bárhogyan is alakuljon az ország politikai térképe. Irodalmiasabban: „S bármi essék is idebenn, mindörökre titok legyen..."

Németh Júlia

vissza az elejére


Fontolatlanul
Emberavató

(3. oldal)

Benit a gazdája megtanította: üljön le, mielőtt átmegy a zebrán. Néha leül olyankor is, ha az utcán egyetlen jármű sem közeleg. Persze, az ő gazdája amolyan fölöttes én, benne van a kutya kihelyezett lelkiismerete. Bár Konrad Lorenz könyve után hajlamos vagyok hinni: még a kutyának is van olyan lelki izéje, ami most nekem nincs. Mert én itt állok éppen Kolozsvár egyik főútja közepén, távol az összes zebráktól, két villamos sínpár között a félúton, pontosan a záróvonalon. És nagyon sietek. Az autósok még jobban. Van, aki éppenséggel a záróvonalon előz, nem túl kellemes nézni, ahogy nekem jön, magam is bosszantó tárgy lehetek az illető szeme előtt, sok(k)ba kerülő, élő akadály a célja felé vezető – feltehetőleg „igaz" – úton. Rossz példa lennék most Beni számára (is).

Pedig jót akarok. Rózsika felé gyorsítok, és bizony szabályszegően megyek át a háztartási boltba, megtudakolni az „elérhetőségét" egyik közös ismerősünknek, hogy végre megköszönjek valamit. Nem tudok mindent megköszönni, mert sok dologban nem vettem részt, amiben ő viszont teljes öntudattal és szeretettel jelen volt. Ő volt egy pár hónapig a kihelyezett lelkiismeretem, főzött, mosott, takarított, táplált, mosdatott. Nem is kívántam működni addig, míg kora reggel – pontosan hétkor – megérkezett. A reggel volt a legnehezebb. Mindenki tudja, aki valaha depresszióval küszködött. A kedélyes depressziós – ilyen is van – némelykor viccelődik, hogy aszongya, kávézni nem az eszpresszóba, hanem a „depresszó"-ba megy. Hát pizsamáról átváltani valami rendesebb ruhára, már az is iszonyú fárasztó egyedül, nagy szívmértéke van annak a személynek, aki ilyesmiben felnőtt ember segítségéül szegődik. A gipszbe öntött láb térden felülig nem mentség a semmittevésre, hiszen ha belegondolunk, Stephen Hawking professzor már évtizedek óta mozdulatlanságra ítélt izmokkal és (szintetizátor nélkül) beszédképtelenül írja, ha jól emlékszem: lábujjaival, a jobbnál jobb könyveit (és ha nem így lenne, majd Müller Ádám, a fizikatanár, holnap kijavít). De esetemben valamelyes életösztön csupán estefelé volt észlelhető, amikor hallgattam a napi Igét, amit ő, Csilla, a református lelkipásztor lánya olvasott fel nekem búcsúzóul, mielőtt elment. Imádkozott, és néha képes voltam követni. Sohasem hagyott éjszakára egy kis vigasz nélkül.

Aztán a levegőtlenül töltött nyár elmúltával, október negyedikén együtt mentünk az ortopédiára, mi az, hogy együtt, ő kísért, támogatott a Saci autójába szállva, majd el a radiológiai osztályra, hogy hat hét után, amíg nem járhattam, megnézzék, sikerült-e az operáció. Ő tolt be a nagykerekű székkel Baciu doktorhoz, aki bennünket a küszöbön belülre kerülvén, megállított. A sebészorvos, aki állítólag minden műtét előtt keresztet vet, az ablak felé tartva nézte a filmet „a tizsékkel meg a szirmákkal", hogy milyen a bal bokám állapota, és ezt mondta: „Ridică-te şi umblă!" Nem fordítom le, ez pontosan így van magyarul is a megfelelő helyen, a Bibliában. És teljesen prózaian mondta.

Akkor felálltam, és járni kezdtem. Nem mindig megfontoltan.

Most is nagyon fáj a lábam, de nem halálos. Vajon kell ez a fegyelmező fájdalom, hogy unokaérett mama legyen belőlem, aki nem közlekedik szabálytalanul? Mert a türelem dolgában néha elemistának érzem magam. Még szükséges lenne egy-két baleset, hogy ne hamarkodjak el semmit úgy, mint például most, amikor – a forgalomhullám szünetében – átsietek az úttesten, Rózsikához? Ő is meg szokta tőlem kérdezni: vajon tudok-e valamit Holló Csilláról, akinek annyi mindent köszönhetünk.

Van egy érzés, az egyetlen, amit lehetetlen „elhamarkodni", mert az nem mindig „jön" idejében, sőt: sohasem jöhet eléggé korán. Lehet, hogy kell hozzá egy kis lököttség, szívlököttség?

Cs. Gyimesi Éva

vissza az elejére


Ne tessék sarkon perdülni…

(3. oldal)

Az elmúlt napokban – a hírműsorokat nézve – sűrűn eszembe jutott egyik középiskolai tanárnőm. Az illető nem volt egy lánglelkű pedagógus – sőt – abba a (sajnos túl gyakran előforduló) kategóriába tartozott, amely egy életre megutáltatja diákjaival a tantárgyát. Órák hosszat tartó összefüggéstelen motyogása mellett, egyik legfeltűnőbb tulajdonsága a nagyothallás volt.

Miután erre (elég hamar) rájöttünk, egészen jól szórakoztunk az óráin: élénk duma, négyszólamú (!) ének, kávéházi hangulat stb… – ejsze, jó gyerekek voltunk.

Amikor néha mégis eljutott a tanárnő tudatáig a zaj, akkor hirtelen sarkon perdült, és valakit találomra kidobott az óráról. Általában (ugye, Murphy nem alszik…) azon kevés diákok egyikét, aki éppen akkor csendben volt.

Valami hasonló dolog játszódott le most az ország politikai-hatósági színpadán. Egy börtönorvos érvénytelen, és a vezetőség által lepecsételetlen papírfecnijére alapozva, tárgyalni kezdenek egy kivénhedt, beteg maffiózó (én azért nem nevezném terroristának, még akkor sem, ha ez a szó most divatos, és az illető történetesen arab) szabadon bocsátásáról. Ez – akárhonnan nézem – az igazságügyi miniszter asztala. Összeül az illetékes bizottság, amelynek kötelező módon egy ügyész is tagja kell hogy legyen, és mit ad Isten? – ez az ügyész ugyanaz, aki a maffiózó elítélését annak idején kicsikarta. Most azonban, mintha kicserélték volna: foggal-körömmel küzd egykori vádlottja szélnek eresztéséért, olyannyira, hogy észre sem veszi: az orvosi igazolvány érvénytelen. Döntés születik, Hayssamot minden rendellenesség dacára szabadon bocsátják. Ez ismét csak az igazságügyi miniszter asztala. A szíriai maffiózó kisétál a börtönből, és a további kellemetlenségeket elkerülendő, zavartalanul kisétál az országból is, rendőrség, határrendészet stb. szeme láttára. Ez már a belügyminisztérium asztala.

Azt hiszem, a két nevezett tárca vezetője minden önmagára valamit is adó országban leköszönhetett volna. Itt azonban, az államfő – akárcsak egykori tanárnőm – sarkon perdült, és kirúgta a mit sem vétő titkosszolgálatok vezetőit, illetve a főügyészt.

A felelős igazságügyi miniszter csendben ünnepelhet: a főügyésszel régi ellenfele tűnt el a porondról, a belügyi tárca vezetője pedig tovább röhögteti magát, amikor fényképpel igazoltatja a fél országot – miközben Hayssam már hét tengeren túl jár valahol. A nép ismét kapott egy kis cirkuszt (kenyeret nem…), és a hírműsorok, cikkek szócsövén át egyre komikusabb fordulatokban terjeng a Hayssam-folklór.

A legnagyobb ellenzéki párt elnöke például, amellett, hogy jelezte: nem a megfelelő fejek hullottak a porba, jó politikus módjára mondott egy egészen nagy butaságot is, nevezetesen azt, hogy nemzetbiztonsági válságban vagyunk. Ugyan kérem: mivel veszélyezteti az országot egy vastagbélrákban fetrengő kisstílű maffiózó, aki elbukott a nagy játszmában, és meglógott, hogy szabad emberként haljon meg? Én például, perspektivikusan (mi lesz, ha valóban nagy baj lesz?) sokkal veszélyesebbnek ítélem azt az összevissza kapkodást, ami az eseményt követte.

És végül, ha a nevetés elhalkul, megmarad a kérdés: kinek, minek köszönheti meglógását a szíriai bandita?

Az első lehetőség az, hogy sorozatos figyelmetlenség, a nagy meleg hatására meghibbant tisztségviselők pillanatnyi őrültsége nyitotta meg a börtönkaput és a határt. Kevéssé hihető, de nem kizárható, az emberi butaságot sohasem szabad alábecsülni.

Sokkal valószínűbb azonban, hogy Omar Khaled Hayssam eltűnése valaki(k)nek nagyon fontos volt. Olyannyira, hogy vállalták pozícióik leleplezését, azt a kockázatot, hogy kiderül: kik ők valójában, és mit keresnek jelenlegi helyükön.

Éppen ezért, szerintem most mindennél fontosabb lenne kihasználni, hogy kiléptek a fedezékből, szakszerű eljárással legombolyítani a szálakat, kibuktatni azokat, akik ’89 előtt is, után is kitűnően halásztak a mindenkori zavarosban. Nem olyan bonyolult, csak körül kell nézni az osztályban, kedves tanár néni: akinek mozog a szája, az beszél, vagy énekel. Ne tessék csak úgy sarkon perdülni…

Ercsey-Ravasz Ferenc

vissza az elejére


Fizessen elő a Szabadságra vidéken
a Krónika terjesztőinél!

(3. oldal)

A Krónika napilap terjesztői vidéken több helyen – elsősorban a Kalotaszegen – elfogadnak előfizetéseket a Szabadságra.

Az alábbiakban közöljük azokat a Kolozs és Szilágy megyei településeket, ahol elő lehet fizetni a posta mellett a Krónika helyi lapterjesztőinél is a Szabadságra: Bánffyhunyad, Bogártelke, Egeres, Gyalu, Jegenye, Kalotaszentkirály, Körösfő, Magyarbikal, Magyarfenes, Magyarlóna, Magyarnagykapus, Magyarvista, Mákófalva, Méra, Szászfenes, Sztána, Türe, Zilah, Zsobok.

Figyelem: ez nem azt jelenti, hogy a postai előfizetési lehetőség megszűnik a fenti településeken! Előfizetőinknek ajánljuk, hogy a szolgáltatás minősége alapján válasszanak a posta vagy a Krónika között, tetszés szerint.

Az oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


NAPIRENDEN


Mit mondhat az elnök Washingtonba Hayssamról?

(4. oldal)

Traian Băsescunak kínos magyarázatokat kell majd adnia szerdán kezdődő washingtoni látogatásán. Az államfő ugyanis a főszereplője volt annak a tavaly márciusi iraki túszmentésnek, amelyről a közvélemény mindössze annyit tudott, hogy a három román újságíró túszul ejtését éppen az az Omar Hayssam szervezte meg, akit Băsescu az ország első számú terroristájának kiáltott ki, s akit nemrég a titkosszolgálatok menekülni hagytak.

A rendkívül kellemetlen helyzetre a külföldi hírügynökségek is felfigyeltek. Megmagyarázhatatlan ugyanis, hogy a börtönből kiengedett szíriai üzletembert hogyan téveszthette szem elől a belföldi titkosszolgálat, de az is, hogy eltűnése miatt miért kellett például a külföldi hírszerzés igazgatójának (is) lemondania.

Az AFP francia hírügynökség szerint a három hazai titkosszolgálati vezető, illetve az Ilie Botoş főügyész lemondása nem olyan események, amelyek fölött az Egyesült Államok lezserül túlteszi majd magát. Éppen azért nem, mert elnökünk arról kívánja meggyőzni George Busht, hogy Románia határozottan folytatja a terrorizmus elleni harcot.

Az államfőtől az ovális irodában várhatóan azt is megkérdezik majd, hogy milyen összefonódás létezett Hayssam és a titkosszolgálatok között, hogy utóbbiak menekülni hagyták, sőt egyes hazai vélemények szerint még segítették is. Azt ugyanis az amerikaiak is tudják, hogy a szíriai üzletember még a Ceauşescu-rendszer idején telepedett le Romániában, s hogy itt kitűnő kapcsolatokat ápolt a Szekuritátéval, majd annak utódjával, az SRI-vel.

Băsescu minden bizonnyal megpróbálja majd az előző kormányra és a korábbi államfőre hárítani a felelősséget, hiszen az is köztudott, hogy Hayssam több prominens szociáldemokrata politikussal állt üzleti kapcsolatban, és hogy Radu Timofte SRI-igazgatóval együtt állandó tagja volt a Ion Iliescut külföldi útjaira elkísérő delegációnak.

Azt azonban nehéz lesz az államfőnek megmagyaráznia, hogy a főterroristát miért bocsátották szabadon, és hogy az illetékesek miért nem tartották rajta a szemüket.

vissza az elejére


Perrel fenyeget az SZDP

(4. oldal)

A Szociáldemokrata Párt (SZDP) szóvivője, Cristian Diaconescu hétfőn bejelentette, hogy a párt egész sor pert készít elő azon önkormányzati tagok ügyében, akik elhagyták a pártot, és csakis azok esetében mondanak le a perről, akik jó szántukból távoztak választott tisztségükből.

Cristian Diaconescu a Mediafaxnak elmondta, hogy a közigazgatási pertől azok szabadulnak meg, akik benyújtják lemondásukat, és nem akadályozzák az előrehozott választások megszervezését azon a településen, ahol megválasztották őket.

Hozzátette: ezen intézkedés a polgármesterek esetében érvényes, míg a pártból kilépő helyi tanácsosoknak maguk kell benyújtaniuk lemondásukat, hogy szabad helyet biztosítsanak a párt listáján soron következőnek.

Az SZDP szóvivője szerint az akciót rögtön elkezdik miután a helyi választottak jogállását szabályozó új törvény értelmében leteszik a belépési listákat.

vissza az elejére


Izrael kész átértékelni céljait?
A harcok egyelőre folytatódnak

(4. oldal)

Az izraeli haderő behatolt a dél-libanoni határtérség középső részének legjelentősebb települése, Bint-Dzsbeil külvárosaiba – az izraeli katonai rádió hétfői jelentése szerint. A harcokban lövész páncélos elit egységek és ejtőernyősök vettek részt, légi és nehézpáncélos támogatással. Tucatnyi izraeli katona megsebesült a dél-libanoni szárazföldi művelet során. Ugyancsak tegnap ebben a térségben halálos áldozatokkal is járó összecsapások folytak a Hezbollah és az izraeli hadsereg között.

Az izraeli vezetés hétfőn először mutatott jelet arra, hogy mérsékli a libanoni hadműveleteivel elérni kívánt céljait, de továbbra sem mond le arról, hogy jelentősen meggyengítse a Hezbollahot. „Itt az ideje, hogy Izrael átértékelje céljait, hogy kiutat találjon a válságból" – mondta névtelenséghez ragaszkodva az izraeli miniszterelnök, Ehud Omert közeli környezetéhez tartozó egyik kormánytag. „Túl nagy reményeket ébresztettünk a közvéleményben, azt ígérve, hogy lefegyverezzük a Hezbollah fegyveres szárnyát" és vezetését semlegesítjük – tette hozzá a forrás. „Nem arról van szó, hogy le kell mondani erről a hadjáratról, de reális célokat kell kitűzni" – mondta. Utalt arra, hogy a hadsereget nem tájékoztatták megfelelően a Hezbollah politikai hatalmáról és ellenállási képességéről. Míg a kormány azt remélte, hogy néhány napon belül eléri célját az offenzíva, a hadsereg immár több hetet kér. A névtelen illetékes kétségeinek adott hangot afelől, hogy Izraelnek ennyi ideje lenne, minthogy a nemzetközi közvélemény egyre hevesebben ellenzi az offenzívát, amely Libanonban humanitárius katasztrófát váltott ki.

Az 1-es, 4-es oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


KÖRKÉP


Hasznos, praktikus
Új órarend az útlevélosztályon

(5. oldal)

Tekintettel a nyári hónapokban megnövekedett forgalomra (csupán júliusban 3000-el több kérvényt nyújtottak be, mint 2005 hasonló időszakában), 2006. július 24-től az útlevélosztály bővítette tevékenységét. Alin Tişe prefektus utasítására új közönségfogadó vonalat indítottak be, amely kérvényeket és fényképeket regisztrál, egy új fogadóablakot létesítettek a kiadás megkönnyítésére, és változtatták az órarendet. A módosított ügyfélfogadás: kérvények beadása – hétfőtől csütörtökig naponta 7–17 óra között; útlevelek kiadása – hétfőtől csütörtökig naponta 12–17, pénteken 9–13 óra között.

Pénteken fogadják a külföldi lakhelyű román állampolgárokat, illetve azokat a személyeket, akik elveszített, ellopott, megrongált útlevelükről nyújtanak be nyilatkozatot.

vissza az elejére


Agrárhírek

(5. oldal)

A feketemunka csökkentése érdekében a Kolozs Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság és a Pénzügyőrség képviselői ellenőrzik a megyében a kenyérgabona tárolásával foglalkozó egységeket, a malmokat és a pékségeket is. Nyomon követik a helyiségek higiéniai állapotát, valamint azt is, hogy az alapanyagokról és a végtermékről rendelkeznek-e minőségvizsgálati bizonyítvánnyal. Az ellenőrzés arra is kiterjed, hogy szakképzett alkalmazottakkal dolgoznak-e, az alkalmazottakat hivatalos szerződéssel és munkakönyvvel foglalkoztatják-e.

A génmódosított szójatermesztésről tartottak értekezletet Amara üdülőtelepen július 18–19-én. 2007-ben megtiltják a génmódosított szója termesztését. Az igazgatóság nyilvántartása szerint Kolozs megyében jelenleg 240 hektárt foglal el ez a növény.

Nehézkes kezdet után sikeres véghez közeledik a SAPARD-program. Erdélyben eddig 1,5 milliárd eurót utaltak ki, az eddigi igény pedig 1,63 milliárd. Kolozs megyében 110 ügycsomót vizsgálnak az illetékesek. Országos szinten 5118 kérvényt nyújtottak be, amelyekből 3383-at jóváhagyott a SAPARD-ügynökség. A program az ország uniós csatlakozásakor lejár.

Támogatás kisgazdáknak. Gheorghe Flutur mezőgazdasági miniszter szerint a jövőben támogatni fogják a kis területtel és néhány háziállattal rendelkező törpegazdaságokat és azokat, akik főleg családi fogyasztásra termelnek, és csupán kevés terméket juttatnak piacra. Ezeknek jó része, mintegy 2–3 millió család „földönfutóvá" válik a csatlakozás után, ők főleg a mezőgazdaságilag gyenge adottságokkal rendelkező vidékekről, hegyi, havasi falvakból kerülnek ki. Itt fejleszteni fogják a helységeket, az útviszonyokat, a helyi kisipart, a szolgáltatásokat, mikroüzemek-javítóműhelyek létrehozását és működtetését szorgalmazzák, kisebb kapacitású tejfeldolgozó egységek létrehozását, ahol a vidéknek megfelelő sajátos tejtermékeket állítanak majd elő, például biotehéntejből vagy bivalytejből készült sajtot.

Barazsuly Emil

vissza az elejére


Fulladozik a közlekedés Kolozsváron
Túl sok a gépkocsi, kevés a parkolóhely

(5. oldal)

Kolozsváron, az utóbbi években lezajlott városfejlesztési munkálatok nyomán az utcák száma jelentősen megnőtt: tavaly ilyenkor 833, idén már 866 utcát tartanak nyilván. Ugyanakkor, a meglévő utak állandóan javításra, újraaszfaltozásra szorulnak, a munkálatok miatt lezárt útszakaszok kiesésével pedig jelentősen megnő a terhelés a többi utcában.

A terelőutak hiánya szintén gondot okoz, ez várhatóan pár éven belül enyhülni fog: az egyik tervezett útra, az északról keletre haladóra már minden jóváhagyás megérkezett, a városi költségvetésből 3,7 millió lejt különítettek el a munkálatok elkezdésére. A másik terelőút helyzete is megnyugtató: a versenytárgyalás folyamatban van, a munkálatokra pedig sikerült kormányalapokból szert tenni 68 millió euróra.

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal és a Városi Tanács az utóbbi időben következetes intézkedéseket foganatosított azért, hogy a közlekedés valamennyire fellélegezhessen. Sokáig nem törődtek azzal, hogy ha valaki bankot, áruházat, vendéglőt, stb. épít, akkor gondoskodjon megfelelő számú parkolóhelyről is. A polgármesteri hivatal nemrég kidolgozott egy szabályzattervet, ami – ha a tanács is jóváhagyja – egységes keretet és egyenlő bánásmódot biztosít a befektetőknek. Eszerint, a vendéglőtulajdonosok az asztaloknál elfoglalható minden 5 helyért egy parkolót kell létesítsenek. A bankok és pénzintézetek minden 20 alkalmazottért egy helyet, és az így kapott számnak még felét kell hogy biztosítsák – ezúttal az ügyfelek érdekében. A különböző kereskedelmi intézmények, üzletek száz négyzetméterenként egy parkolóhelyet kell hogy létesítsenek, amennyiben összterületük kevesebb mint 400 négyzetméter. Templomokhoz, egyéb vallási intézményekhez legkevesebb 10 parkolóhely szükséges, a művelődési intézmények 50 négyzetméternyi kiállító terület, vagy 10 ülőhely után tartoznak egy parkolóval. Aki lakást akar építeni, az gondoljon arra, hogy minden lakrészhez kell tartozzon egy parkoló is, tömbházak esetében a parkolóhelyek 60 százaléka garázs kell legyen.

Az önkormányzatnak továbbított tervben kitérnek az oktatási intézményekre, szórakozóhelyekre, ipari létesítményekre is. Amennyiben a szükséges parkolóhelyeket nem lehet megvalósítani, az építőknek lehetősége lesz pénzbeli hozzájárulással megváltani ezt a kötelezettséget. Az idei 398-as tanácsi határozat értelmében egy parkolóhelyért 7322 euró + ÁFA-nak megfelelő lejt kell kifizetni, mint hozzájárulást a Mócok útja 3-as és 7-es szám alatt (a mostani koreográfiai líceum helyére) épülő emeletes parkolóház felépítéséhez. Ez az ajánlat csak gazdasági tevékenységet folytató jogi-, vagy magánszemélyeknek szól, aki a megnevezett összeget kifizeti, az egy évig naponta legtöbb 8 órát használhat egy tetszés szerint kiválasztott parkolóhelyet a Mócok útjai létesítményben, az egy év lejártával – hacsak gazdasági tevékenységét meg nem szünteti – köteles lesz bérletet váltani.

Az önkormányzat további két parkolóházat szándékozik építeni, egy 380 helyest a Széchenyi téren, a piaccsarnok mögött, és egy 250 helyest a Honvéd (Dorobanţilor) utcában. A Mócok útjai létesítmény a számítások szerint 3,6 millió euróba kerül, a Széchenyi téri 12, a Honvéd utcai 3 millió euróba.

A távlati tervek még további négy parkolóházról szólnak: egy földalattiról, amely a Széchenyi téren, a Mihai Viteazul szobor és a körülötte lévő park alatt lenne, és három föld felettiről, amelyek közül egy a Főtéren, egy a Király utcában, egy pedig a Monostor-negyedben, a Ion Meşter utcában épülne. Ha mindez meglesz, lehet, hogy valamivel könnyebb lesz parkolni és közlekedni, de biztos, hogy a tilosban parkolóknak nem lesz könnyű mentséget találniuk.

A városháza felkérésére a Search Corporation vállalat nemrég elvégzett egy közlekedésrendészeti tanulmányt. A cég három átszervezési tervet dolgozott ki, egy rövid távút, amely szinte kizárólag a főtéri gyalogosövezetre vonatkozik, illetve egy közép, és egy hosszútávút. A középtávú terveket bizonyos utcák kiszélesítésével (Mikó utca, Milton Lehrer utca) már elkezdték megvalósítani. A hosszú távúak egyelőre távolinak és utópisztikusnak tűnnek, hiszen úgyszólván a város teljes átépítését feltételezik, a Kis-Szamos partjainak a kihasználásával, több terelőúttal és a belvárosi forgalom gyökeres átszervezésével.

Ercsey-Ravasz Ferenc

vissza az elejére


Újabb bentlakást avatott a Babeş–Bolyai Tudományegyetem

(5. oldal)

Újabb bentlakást avatott fel a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE). A Közgazdaságtudományi Kar épülete évekkel ezelőtt készült el, de az ingatlan közelében építőtelep működött, mert még be kellett fejezni a képen látható többemeletes bentlakást. Ezt a beruházást a tegnap adták át ünnepélyes keretek között. Andrei Marga, a BBTE Akadémiai Tanácsának elnöke emlékeztetett, hogy 1998–2000 között az oktatási minisztérium egyik programjának következtében a szaktárca és az egyetemek közös erőfeszítésének köszönhetően összesen 10 ezer diákot befogadó bentlakások épülnek meg. Ezek közül az egyik a kolozsvári épület.

vissza az elejére


A rendőrség híre
Egy hétvége – hét baleset

(5. oldal)

Az elmúlt hétvégén megyénkben hét közúti baleset történt, amelyekben egy kiskorú életét vesztette, kilenc személy pedig megsérült. A fő okok: gyorshajtás, figyelmetlenség és szabálytalanul átkelő gyalogosok.

A legsúlyosabb balesetet egy jogosítvánnyal alig néhány hónapja rendelkező tizenéves gépkocsivezető okozta szombaton reggel 8 órakor az E60-as országúton, Bányabükk és Pusztaszentmárton között. A 19 éves kolozsvári C. Viorel Claudiu, aki idén februárban szerzett B kategóriás jogosítványt, egy Ford Transit márkájú haszongépjárművel a túlzott sebesség miatt egy veszélyes kanyarban kisodródott a nedves útról. Emiatt, előbb a szemből szabályosan közlekedő, az 58 éves várfalvi P. Laurenţiu vezette 1310-as Daciával ütközött, majd egy Ford Cargo haszongépjárműnek csapódott, amelyet az 50 éves alőri (Urişor) C. Viorel vezetett, ugyancsak szabályosan. A balesetben életét vesztette a 15 éves, radnóti M. Gheorghe Cosmin, a Ford Transit utasa, továbbá súlyosan megsérült a balesetet okozó fiatal, míg a másik Ford sofőrje megúszta enyhébb zúzódásokkal.

Ketten – az apahidai 51 éves T. Gheorghe és 59 éves Pop I. – sérültek meg vasárnap reggel valamivel 10 óra után a Traian Vuia utcában: a 28 éves B. Liviu 1310-es Daciájával egy villanyoszlopnak csapódott, miután a túlzott sebességnek köszönhetően elvesztette uralmát a gépkocsi fölött.

Szombatról vasárnapra virradóan jogosítvánnyal nem rendelkező fiatal balesetezett. A 19 éves bonchidai T. Ioan Andrei Volkswagen márkájú személygépkocsijával hajnali háromnegyed négykor Dobokán, a 161-es megyei úton tapasztalatlansága, valamint a túlzott sebesség miatt egy hídfőnek szaladt.

Dióson, a 109A jelzésű megyei úton vasárnap délben kerékpárost gázoltak. A 64 éves kolozsvári M. Teodor figyelmetlensége miatt egy kanyarban átsodródott az ellentétes sávra, s elütötte a szabályosan kerékpározó, szintén kolozsvári, 31 éves V. Cosmina Ioanát.

A másik három baleset pénteken délután történt. Kolozsváron a Traian Moşoiu és a Pata (Nicolae Titulescu) utcák kereszteződésénél a 27 éves helyi M. Ioan Cristian motorbiciklijével elütötte a piroson átkelő marosújvári, 19 éves P. Zsuzsannát. Tordán két baleset volt: a 40 éves brassói S. Eugen egy Volkswagen Caravelle kormányánál ülve elgázolta a figyelmetlenül, kijelöletlen helyen átkelő 53 éves helybeli Călin I.-t, a 29 éves alsódetrehemi B. Valentin Daniel pedig, amikor balra kanyarodva a Calea Victoriei-ről be akart térni a Holcim udvarára, Daciájával nem adott elsőbbséget az MZ motorjával szemből közlekedő 67 éves C. Simionnak.

(balázs)

Az oldalt szerkesztette: Kerekes Edit

vissza az elejére


GAZDASÁG


Nő a távközlési piac forgalma
Veszít a Romtelecom

(6. oldal)

A hazai kommunikációs piac az idén várhatóan megközelíti a négymilliárd eurós küszöböt a 2005-ös 3,3–3,5 milliárd után – közölte az Országos Távközlési Felügyelet (ANRC).

– A belföldi távközlési piac 2004-ben 22 százalékkal nőtt 2003-hoz képest és az ANRC, valamint a távközlési szolgáltatók adatai szerint 2005-ben további 22–25 százalékkal bővült – jelentette ki Dan Cristian Georgescu, az ANCR elnöke.

A mobiltelefon-beszélgetések forgalma 2005-ben haladta meg első alkalommal a vezetékes beszélgetések forgalmát.

– 2005-ben a 13,3 millió mobiltelefon-előfizető 9,3 milliárd percet beszélt, 44 százalékkal többet mint 2003-ban és egyben első alkalommal többet a vezetékes hálózaton bonyolított 8,2 milliárd percnél – fejtette ki Nagy Zsolt informatikai és távközlési miniszter.

A Romtelecom vezetékes távközlési szolgáltató előfizetőinek száma 10 százalékkal csökkent tavaly. Legtöbbjük konkurens vezetékes szolgáltatókhoz pártolt át. Az alternatív vezetékes szolgáltatók piaci részesedése 10 százalékos volt a tavalyi év végén, szemben a 2005-ös első félévi 6 százalékkal. Az alternatív szolgáltatók jelenleg 460 ezer, 86 százalékban lakossági előfizetővel rendelkeznek.

A mobiltelefon penetráció mértéke jelenleg 60 százalékos Romániában, messze az európai átlag alatt, ami egyes országok esetében száz százalékos.

vissza az elejére


Megtízszerezte hazai nyereségét a Coca-Cola

(6. oldal)

A Coca-Cola Romania az elmúlt évet 6 millió eurós nyereséggel zárta, az előző évinek több mint tízszeresével. A növekedés a Dorna márkaportfolió konszolidálásának köszönhető. Az Izvorul Alb, Dorna és Poiana Negri ásványvíz márkákat magában foglaló portfolió tavaly 17 százalékkal magasabb értékesítési volument ért el. A Coca-Cola Romania 12,6 millió eurós forgalmat bonyolított tavaly az előző évi hatmillió után. Nyeresége 2004-ben 540 ezer euró volt.

A hazai üdítőital-piac forgalma évi 500 millió euróra becsülhető. A Coca-Cola hazai értékesítési és gyártási tevékenységét a görög és amerikai tulajdonban lévő Coca-Cola Hellenic Bottling Company Romania látja el.

vissza az elejére


Hatalmas EU-s bérkülönbségek

(6. oldal)

Az EU statisztikai hivatalának összesítése szerint óriási eltérések mutatkoznak az egyes EU-tagországokban alkalmazott minimálbérek között: a legalacsonyabb és legmagasabb uniós minimálbér között idén januárban például közel 1400 euró volt a különbség.

Lettországban 129 euró, Luxemburgban 1503 euró a hivatalosan megállapított minimális munkabér a teljes munkaidőben foglalkoztatottak számára.

A legtöbb uniós országban ugyanakkor a minimálbér alig haladja meg a lett szintet: Litvániában 159 euró, Szlovákiában 183 euró, Lengyelországban 243 euró, Magyarországon 247 euró, Csehországban 261 euró.

A régi uniós tagállamok közül Portugáliában fizetik a legalacsonyabb minimálbért: 437 eurót. A legmagasabbat Luxemburgban és Írországban adják, utóbbiban 1293 euró a hivatalosan megállapított minimális munkabér.

Hollandiában ez 1273, Nagy-Britanniában 1269, Belgiumban 1234, Franciaországban 1218 euró. Németországban és Ausztriában nincs hivatalosan megállapított minimálbér, ezt foglalkozási áganként a kollektív szerződések határozzák meg.

A jövőre belépni készülő Romániában és Bulgáriában jelenleg 90, illetve 82 eurós a minimálbér. Törökországban 331 euró. Ugyanakkor az Egyesült Államokban 753 eurónak megfelelő minimálbér illeti meg a munkavállalókat.

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Július 24., hétfő

(6. oldal)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

100 Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25.)

3,55/3,59

2,78/2,83

1,24/1,28

Western Union – szolgáltatás a Sora, Szentegyház u. 4. és Széchenyi tér 23–25. szám alatti váltóirodákban.

vissza az elejére


Július 25., kedd

A Román Nemzeti Bank árfolyamai: 1 euró = 3,5672 lej, 1 USD = 2,8249 lej, 100 magyar forint = 1,2790 lej.

Az oldalt szerkesztette: Tibori Szabó Zoltán

vissza az elejére


HIRDETÉS


Egy perc derű

(7. oldal)

– Mennyi az ember átlagos alvásigénye?
– Csak még öt perc...

vissza az elejére


HIRDETÉS

(7. oldal)

Hirdetésfelvétel: Kolozsváron: Jókai (Napoca) u. 16., hétköznap 9–16, szombaton 10–12 óra között. Désen, hétköznapokon: Lukács Éva, tel.: 212-099. A 14 óráig feladott hirdetése már másnap megjelenhet.

vissza az elejére


ADÁSVÉTEL

(7. oldal)

Pulykacsibék eladók. Telefon: 227-797. (0038)

vissza az elejére


ÁLLÁS

(7. oldal)

Marosvásárhelyi székhelyű építőipari cég alkalmaz építészmérnököt, mestert, technikust, árajánlat-készítőt. Követelmények: megfelelő végzettség, minimum két év tapasztalat. Jelentkezni magyar nyelvű CV-vel a 0265/250-803-as tel/faxszámon hétfőtől péntekig, 8.30-16 óra között. (M)

Gáz-, víz-, fűtésszereléssel foglalkozó cég sürgősen alkalmaz szerelőket és segédmunkásokat. Érdeklődni telefonon: 422-379, 0745-815177. (0403095)

vissza az elejére


BÉRBE VESZ

(7. oldal)

Bútorozatlan kiadó kétszobás lakást vagy garzont keresek 9 éves fiammal, a központhoz közel, elérhető áron. Telefon: 590-485, 591-808. (0005)

Négy egyetemista-lány kétszobás lakást keres a Györgyfalvi negyedben. Ajánlatokat a 0745-219767, 0741-921531-es telefonszámokon várunk. (M)

vissza az elejére


SPORT


LABDARÚGÁS
Eindhovenbe pályázó gyerekek

(8. oldal)

Amint már korábban megírtuk, vasárnap rendezte a Gilette az Egy életen át rajongó... minden reggel elnevezésű labdarúgó-válogató verseny kolozsvári szakaszát. A következő négy gyerek készülhet a Gheorghe Popescu Futballiskolába, és ha kellőképpen ügyes és szorgalmas, akkor egy év múlva hollandiai Eindhovenbe, a helyi PSV-hez kerülhetnek: 1. Veress András (13 éves, zilahi, a Zilahi Universul csapat tagja), 2. Andrei Moncea (12 éves, kolozsvári), 3. Silvian Tothăzean (14 éves, kolozsvári), 4. Horia Crişan (15 éves, tordai, jelenleg egyesület nélkül, de olyan klubok érdeklődtek iránta, mint a Bukaresti Steaua, a Temesvári Politechnika és a Kolozsvári CFR-Ecomax). Tartalék: Vlăduţ Morar (13 éves, zilahi, Veress András csapattársa az Universulnál) – ő csak akkor marad versenyben, ha valamelyik az első négy közül az edzési időszak kezdetén nem áll rendelkezésre.

A kolozsvári szakasz nyertesei a Temesvárott kiválasztott gyerekekkel, és a következő szakaszokban, Jászvásáron, Galacon és Brassóban megrendezett válogatókon jól szereplő kis focistákkal együtt egyhetes edzésen vesznek részt Krajován. A kiválogatottak közül 11 marad a futballiskolában egy éven át, majd a legjobb közülük jutalmul a PSV Eindhovennel edzhet 2007-ben.

(pja)

vissza az elejére


Folytatja előkészületét a Dési Egyesülés

(8. oldal)

Miközben Iustin Balaj, a Dési Egyesülés ügyvezető elnöke a hét elején Bukarestben részt vett a második liga csoportbeosztásán George Ciorceri edző tanítványai folytatják a mérkőzéssorozatokat.

Az elkövetkező napokban két barátságos találkozót játszanak a désiek. Szerdán, július 26-án Nagybányára utazik az Egyesülés, ahol a helyi futballklub együttese ellen lépnek pályára; ezután július 29-én, szombaton (valószínűleg a szamosújvári pályán) az Aranyosgyéresi Sodronyipart fogadják.

E hét folyamán véglegesítik a játékoskeretet is, valószínűleg négy új labdarúgóval bővül a Szamos-parti csapat.

Erkedi Csaba

vissza az elejére


KOSÁRLABDA
Két bajnoki idény között

(8. oldal)

Kolozsvár férfi élvonalbeli csapata sajtótájékoztatót tartott az új idény előtt. A csapat továbbra is az U-Mobitelco nevet kívánja viselni, az együttműködés a Politechnikával fennmarad. Az egyesület elnöke Valentin Nica, alelnöke Ştefan Petre, ügyvezető elnöke pedig Mircea Cristescu – utóbbi kijelentette, hogy hivatásos klubot akarnak működtetni (annak ellenére, hogy a bajnokság, minden jel szerint, idén is amatőrként fog működni). Az egyesület legfőbb célja az A-osztályos csapat működtetése, de az ifik nevelésével is fognak törődni.

A nyáron érdekes kezdeményezés jön létre: a diákklub egykori tagja, az „óriás" Ghiţă Mureşan, 3–4 másik edző társaságában nyári egyetemen készít fel 50–60 gyereket.

A csapat helyzetéről Mircea Cristescu számolt be (a sajtótájékoztatón egyébként jelen volt az egyesület másodedzője, Dorin Pintea is). A szerb Zoran Krsztanovics menedzsert és, sajnos, mentalitást váltott, nem lesz többé az U-Mobitelco játékosa – nyilatkozta az ügyvezető elnök. Utódjáról még nem döntöttek. A felállás szerint Miodrag Periszics marad vezetőedzőként, munkájában „Bobo" Pintea és Marcel Ţenter segíti másod-edzőként.

A játokosokról annyit lehet tudni, hogy Ţenter, Tudor Dumitrescu, Flavius Lăpuşte, Paul Chetrean, Bruno Roschnafsky és Mihai Racoviţan biztosan a keret tagja. Mihai Silvăşannal tárgyalások folynak, iránta külföldi és romániai egyesületek egyaránt érdeklődnek. Mihai Popa Temesvár felé orientálódik, ezenkívül további tárgyalások vannak még egy román játkossal, amelynek a nevét Cristescu nem volt hajlandó elárulni. Az írmagnak maradt idegenlégiós, a színes bőrű amerikai LeVar Seals menettérti jeggyel utazott haza, szeretnék, hogy a következő idényben ismét a kolozsvári kosárlabda-csapat tagjaként segítse a fő cél, a bajnoki döntőbe jutás elérését. Az U-Mobitelco további idegenlégiósok szerződtetését tervezi a nyár folyamán.

A kolozsvári egyesület az utolsó pillanatban benevezett az európai kupába, ennek sorsolása augusztus 8-án lesz. A négytagú csoportokban a csapat háromszor szerepel hazai pályán és háromszor idegenben.

A romániai csapattagok először augusztus 1-jén tartanak edzést (a bajnokság egyébként csak október 7-én kezdődik). Erről a gyűlésről is hiányozni fog a válogatottal edző Silvăşan és Lăpuşte, valamint a kezelés alatt álló Dumitrescu.

P. J. A.

vissza az elejére


KERÉKPÁR
93. Tour de France
Újabb amerikai siker a körversenyen

(8. oldal)

Az amerikai Floyd Landis nyerte az ez évi Tour de France kerékpáros körversenyt. A Phonak klasszisa egy nappal a zárás előtt vette vissza az összetettbeli elsőséget, a szombati 57 km-es egyéni időfutamon nyújtott jó teljesítményével került vissza az élre. Ezt megelőzően többször is változott a helyzet: kedden még rajta volt a sárga trikó, majd másnap nagyon rosszul ment, ám csütörtökön egyéni szökés után nyert, és fél percre megközelítette az akkor még vezető spanyol Pereiro Siót. Szombaton aztán ezt a különbséget ledolgozta.

A mezőny vasárnap Sceaux-Antonyból tekert Párizsba, ahol a hagyományos belvárosi körözéssel ért véget a viadal. Az utolsó, 154,5 km-es szakaszt Thor Hushovd, a Crédit Agricole norvég kerekese nyerte.

Eredmények, 20. szakasz, Sceaux-Antony–Párizs, 154,5 km: 1. Thor Hushovd (norvég, Crédit Agricole) 3:56:52 óra, 2. Robbie McEwen (ausztrál, Davitamon) azonos idővel, 3. Stuart O,Grady (ausztrál, CSC) a. i., ..., 22. Oscar Pereiro Sio (spanyol, Caisse d,Epargne) 6 másodperc hátrány, ..., 69. Floyd Landis (amerikai, Phonak) 8 mp h..

Az összetett végeredmény: 1. Landis 89:39:30 óra 2. Pereiro Sio 57 másodperc hátrány 3. Klöden 1:29 perc hátrány 4. Carlos Sastre (spanyol, CSC) 3:13 p h. 5. Cadel Evans (ausztrál, Davitamon) 5:08 p h. 6. Gyenyisz Mencsov (orosz, Rabobank) 7:06 p h.

Tobábbi kategóriaelsők
Legjobb fiatal: Damiano Cunego (olasz, Lampre) 89:58:49 óra, hegyimenők: Michael Rasmussen (dán, Rabobank) 166 pont, pontverseny: Robbie McEwen (ausztrál, Davitamon) 288 pont, csapatverseny: T-Mobile (német) 269:08:46 óra, legharcosabb versenyző: David de la Fuente (spanyol, Saunier Duval).

vissza az elejére


A labdarúgó A-liga őszi műsora

(8. oldal)

1. forduló (július 28–30.)

Aradi UTA–Konstancai Farul
Karácsonkői (Piatra-Neamţ-i) Csalhó–Besztercei Glória
Krajovai Universitatea–Vaslui–i FC
Urziceni–i Unirea–Jászvásári Poli
Temesvári Politechnika–Bukaresti Steaua
Galaci Oţelul–Kolozsvári CFR–Ecomax
Buk. Sportul Studenţesc/Tg. Jiu–i Pandúrok*–Buk. Rapid
Petrozsényi Zsil–Piteşti–i Argeş FC
Bukaresti Naţional FC–Bukaresti Dinamó

2. forduló (augusztus 4–6.)

Glória–Naţional FC
Farul–Oţelul
Rapid–Petrozsény
Argeş FC–Temesvár
Vaslui FC–UTA
Steaua–Krajova
Jászvásár–Csalhó
CFR–Urziceni
Dinamó–Sportul

3. forduló (augusztus 11–13.)

Urziceni–Oţelul
Csalhó–CFR
Sportul/Pandúrok–Glória
Naţional FC–Jászvásár
Krajova–Argeş FC
UTA–Steaua
Vaslui FC–Farul
Petrozsény–Dinamó
Temesvár–Rapid

4. forduló (augusztus 18–20.)

Glória–Petrozsény
Farul–Urziceni
CFR–Naţional FC
Steaua–Vaslui FC
Rapid–Krajova
Argeş FC–UTA
Jászvásár–Sportul/Pandúrok
Oţelul–Csalhó
Dinamó–Temesvár

5. forduló (augusztus 25–27.)

Csalhó–Urziceni
Temesvár–Glória
Sportul/Pandúrok–CFR
Vaslui FC–Argeş FC
Steaua–Farul
Naţional FC–Oţelul
Petrozsény–Jászvásár
UTA–Rapid
Krajova–Dinamó

6. forduló (szeptember 8–10.)

Oţelul–Sportul/Pandúrok
Urziceni–Naţional FC
Farul–Csalhó
CFR–Petrozsény
Glória–Krajova
Jászvásár–Temesvár
Dinamó–UTA
Rapid–Vaslui FC
Argeş FC–Steaua

7. forduló (szeptember 15–17.)

Temesvár–CFR
Krajova–Jászvásár
UTA–Glória
Naţional FC–Csalhó
Sportul/Pandúrok–Urziceni
Petrozsény–Oţelul
Steaua–Rapid
Vaslui FC–Dinamó
Argeş FC–Farul

8. forduló (szeptember 20.)

Oţelul–Temesvár
Csalhó–Sportul/Pandúrok
Urziceni–Petrozsény
Farul–Naţional FC
CFR–Krajova
Glória–Vaslui FC
Jászvásár–UTA
Dinamó–Steaua
Rapid–Argeş FC

9. forduló (szeptember 23–24.)

Temesvár–Urziceni
Krajova–Oţelul
UTA–CFR
Sportul/Pandúrok–Naţional FC
Petrozsény–Csalhó
Steaua–Glória
Vaslui FC–Jászvásár
Rapid–Farul
Argeş FC–Dinamó

10. forduló (szept. 29–okt. 1.)

Oţelul–UTA
Csalhó–Temesvár
Urziceni–Krajova
Naţional FC–Petrozsény
Farul–Sportul/Pandúrok
CFR–Vaslui FC
Glória–Argeş FC
Jászvásár–Steaua
Dinamó–Rapid

11. forduló (október 13–15.)

Temesvár–Naţional FC
Krajova–Csalhó
UTA–Urziceni
Petrozsény–Sportul/Pandúrok
Steaua–CFR
Vaslui FC–Oţelul
Dinamó–Farul
Rapid–Glória
Argeş FC–Jászvásár

12. forduló (október 20–22.)

Oţelul–Steaua
Csalhó–UTA
Urziceni–Vaslui FC
Naţional FC–Krajova
Sportul/Pandúrok–Temesvár
Farul–Petrozsény
CFR–Argeş FC
Glória–Dinamó
Jászvásár–Rapid

13. forduló (október 27–29.)

Temesvár–Petrozsény
Krajova–Sportul/Pandúrok
UTA–Naţional FC
Steaua–Urziceni
Vaslui FC–Csalhó
Glória–Farul
Dinamó–Jászvásár
Rapid–CFR
Argeş FC–Oţelul

14. forduló (november 3–5.)

Temesvár–Farul
Oţelul–Rapid
Csalhó–Steaua
Urziceni–Argeş FC
Naţional FC–Vaslui FC
Sportul/Pandúrok–UTA
Petrozsény–Krajova
CFR–Dinamó
Jászvásár–Glória

15. forduló (november 10–12.)

Krajova–Temesvár
UTA–Petrozsény
Steaua–Naţional FC
Vaslui FC–Sportul/Pandúrok
Farul–Jászvásár
Glória–CFR
Dinamó–Oţelul
Rapid–Urziceni
Argeş FC–Csalhó

16. forduló (november 17–19.)

Temesvár–UTA
Krajova–Farul
Oţelul–Glória
Csalhó–Rapid
Urziceni–Dinamó
Naţional FC–Argeş FC
Sportul/Pandúrok–Steaua
Petrozsény–Vaslui FC
CFR–Jászvásár

17. forduló (november 24–26.)

UTA–Krajova
Steaua–Petrozsény
Vaslui FC–Temesvár
Farul–CFR
Glória–Urziceni
Jászvásár–Oţelul
Dinamó–Csalhó
Rapid–Naţional FC
Argeş FC–Sportul/Pandúrok

*A Sportul Studenţesc első osztályú licencét visszavonták, de az ügyet még tárgyalják.

Az oldalt szerkesztette:Póka János András