EU-követelmény az árucsempészet felszámolása
Országos kampány indul az adócsalók lefülelésére

(1. oldal)

Keményebb fellépést ígérnek a hatóságok a „feketézők" ellen

(Gyurka Előd felvétele)

Szerezz érvényt a törvényességnek! a címe annak a fórumnak, amelyet az állami nyomdavállalat szervezett tegnap a kolozsvári polgármesteri hivatalban. A cél: az adócsalás visszaszorítását szolgáló harc módszereinek, eszközeinek ismertetése, népszerűsítése. Országos akciósorozatról van szó, amely minden régióra kiterjed. A kolozsvári rendezvényen többek között az önkormányzat, a megyei pénzügyi igazgatóság, a pénzügyőrség, a rendőrség, a kereskedelmi kamara, több szomszédos megye fogyasztóvédelmi hivatala képviseltette magát. Jelen volt Sebastian Bodu, az Országos Pénzügyigazgatási Ügynökség (ANAF) elnöke, és Dan Docan, a nyomda vezérigazgatója.

A két előadó ismertette azokat az elvárásokat, amelyeket az Európai Unió fogalmazott meg Románia irányában. Egyik fontos irányelv az országhatárokon átnyúló hamisított áruk csempészésének felszámolása, ezek a termékek főleg keletről (Ukrajna és Moldova) érkeznek hozzánk. A határrendőrség és a vámhatóság elsősorban magyar kollégáik fokozódó igényeinek próbál eleget tenni. Elhangzott: a luxusadók kijátszása következtében tavaly – az ANAF adatai szerint – 640 milliárd lejnyi adókülönbözet keletkezett, amit messze nem fedez a 178 milliárd lej értékben kirótt büntetés; 19,6 milliárd lej értékben foglaltak le árut, 12 esetben pedig bűnügyi eljárást kezdeményeztek.

Dan Docan elmondta: megnövekedett a különböző, a vámhatóságoknál vagy az egészségügyben használt formanyomtatványokat hamisítók száma. Sok esetben az állami nyomda kénytelen a hatóságokat értesíteni, ha valamelyik jogi személy gyanúsan nagy tételekben rendel ezekből a speciális nyomtatványokból. Eredményre csakis az vezethet, ha ezekben is biztonsági elemeket iktatnának be. A hamisítások csökkentése érdekében a jövőben az olyan dokumentumok, mint az orvosi recepttömb, küldőcédula vagy betegszabadsági igazolás is ilyen speciális módszerekkel készülnek, hogy hamisításuk esélye a minimálisra csökkenjen.

A közeljövőben nagyobb hangsúlyt fektetnek az első osztályban szereplő futballklubok pénzügyi helyzetének vizsgálatára is, mert a minden napos tapasztalat szerint ezek háza táján gyanús körülmények között jelentős összegek tűnnek el – hangzott el.

Ördög I. Béla

vissza az elejére


Bepereli a BKB a BBTE-t

(1., 4. oldal)

Két pert is indít a Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) ellen, amelyet eljárásbeli hibákkal és okirathamisítással vádol – közölte csütörtökön Kovács Lehel a BKB alelnöke.

A BBTE-n a magya r karok és a Bolyai Egyetem létrehozásáért küzdő BKB alelnöke a Szabadságot egy szerdai megbeszélésről tájékoztatta, amely en megvitatták az egyetem szenátusi döntését követően kialak ult helyzetet. A BBTE legfontosabb döntéshozó testülete az egyetem jelenlegi szerkezetének megtartásáról szóló határozat elfogadásával közvetett módon elutasította az egyetem magyar oktatóinak 83 százaléka által kért három önálló magyar kar létrehozását.

A BKB az első perben a szenátusi ülés előkészítésében és a gyűlés lebonyolításában történt állítólagos eljárási hibákért tesz majd feljelentést. Vagy polgári per formájában, vagy a nép ügyvédjéhez fordulva próbál majd érvényt szerezni igazának. Rámutatott: a szenátus nem minden magyar tagja kapott idejében meghívót a hét elején megtartott ülésre. T udomásuk szerint a döntést előre meghozták, hiszen egy nappal a szenátus ülése előtt az intézmény hivatalos tájékoztatójában szerepelt már a rektorátusnak azon határozatjavaslata, ame ly közvetett módon a magyar karok

elutasítását jelenti. Szintén procedurális hibának nevezték azt, hogy az egyetem Akadémiai Tanácsának az elnöke, Andrei Marga állítólag kétszer szavaztatott volna a szenátusi ülésen a szóban forgó határozatról. Kovács szerint az első voksolás után kilenc tartózkodást regisztráltak, majd Marga tíz perces beszéd után megkérdezte a jelenlevőktől, van-e konszenzus a kérdésben, ezt követően pedig a második szavazást is elrendelte. Ez után annyiban változott az eredmény, hogy a 85 igen szavazat mellett nem kilenc, hanem tíz tartózkodás született.

A második per a büntetőjog kategóriájába esik, hiszen a BKB okirathamisítással vádolja az egyetem vezetőségét. Kovács emlékeztetett, hogy az intézmény vezetősége a szenátusi voksolást követően több országos napilapban megjelentette az elfogadott határozatot. Ugyanakkor egy olyan rövidebb szöveg is napvilágot látott, fizetett hirdetésként, amely szerint a magyar karok létrehozásának kérdését a szenátus elutasította, hiszen sem tanszékeket, sem karokat nem hozhatnak létre etnikai alapon. Kovács szerint a reklámban mindezt szenátusi határozatként tüntették fel, noha az egyetem legfőbb döntéshozó szerve elé ilyen dokumentum soha nem került. A határozatnak iktatószáma sem volt.

A BKB álláspontja a magyar karokért folytatott küzdelem kapcsán nem módosult a szerdai ülést követően, továbbra is fenntartják az egyetem adminisztrációjának bojkottálására vonatkozó javaslatot. Ezt úgy valósítanák meg, hogy március 2-án a BBTE magyar oktatóinak közgyűlésén kérik majd a jelenlegi magyar tagozatvezetés visszahívását, ha ez megtörténik, akkor nem neveznek majd ki helyettük senkit. Minderről azonban a végső döntést a szóban forgó gyűlésen az egyetem közel 220 oktatója hozza majd meg.

(borbély)

vissza az elejére


Húsz százalékos lakásépítési támogatás fiataloknak

(1. oldal)

A Szállításügyi, Építkezési és Turisztikai Minisztérium 20 százalékig terjedő lakásépítési állami támogatást kíván az idén bevezetni főként a fiatalok számára, közölte csütörtökön, sajtótájékoztatón Borbély László területrendezési miniszter.

„Egy törvénytervezeten dolgozunk a Pénzügyminisztériummal közösen, hogy 20 százalékig terjedő állami támogatást biztosítsunk az első lakás felépítésére bizonyos kategóriák, főként a fiatalok számára, akiket segíteni kell. Várhatóan három héten belül a kormány asztalára kerül a tervezet", mondta Borbély. A miniszter szerint a szubvenciót a költségvetési lehetőségek függvényében biztosítanák, az első összegeket még az idén kiutalhatnák, egy költségvetési kiegészítés nyomán.

Az előző években az Országos Lakásügynökség (ANL) programjai 20 százalékos állami támogatást kaptak, a szubvenciót 2005-ben szüntették meg. Az új támogatás nem csupán az ANL-programokra vonatkozik, hanem mindazoknak szól, akiknek a lakásépítés módjától függetlenül szükségük van erre a támogatásra", tette hozzá Borbély László.

vissza az elejére


MPSZ: diszkriminálják a magyar anyanyelvű diákokat

(1., 4. oldal)

A Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz fordul, mivel véleménye szerint a magyar diákokat diszkrimináció éri a román nyelv oktatása és a vizsgák során.

Az MPSZ sepsiszéki elnöke, Gazda Zoltán csütörtökön azt nyilatkozta, hogy több magyar szülő sérelmezte, hogy gyerekeiknek ugyanolyan követelményeknek kell megfelelniük a román nyelv elsajátítását illetően, mint román anyanyelvű társaiknak. Ez azt jelenti, hogy a magyar ajkú gyerekek mind a nyelvtanításkor mind a vizsgáztatáskor hátrányosan érintettek. A gyermekeknek nem magyarázzák el az alapfogalmakat, de elvárják tőlük, hogy román társaikhoz hasonlóan végezzenek szövegelemzést. A szülők szerint ha a kormány azt kívánja, hogy a nemzeti kisebbségekhez tartozó diákok megtanuljanak románul, akkor idegen nyelvként kell oktatni a románt. – Súlyos diszkrimináció, hogy a magyar diákokat román társaikhoz hasonlóan vizsgáztatják román nyelv és irodalomból a képességvizsgán és az érettségin – mondta.

Gazda emlékeztetett: az oktatásügyi minisztériumban van RMDSZ-es államtitkár, és az oktatásügyért felelős miniszterelnök-helyettes is az RMDSZ-t képviseli, lenne tehát, aki felemelje szavát e méltánytalanságért.

Tanárok és parlamenti képviselők – szám szerint tízen – ez ügyben már benyújtottak egy folyamodványt az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz. A kérelmezők szerint a magyar ajkú diákoknak a román nyelv és irodalom vizsgákon más elbírálásban kell részesülniük, mint román anyanyelvű társaiknak. Ha kérésüket nem orvosolják, a kérelmezők az Európai Parlament szakbizottságához fordulnak. A beadványt többek között a Babeş–Bolyai Tudományegyetem néhány tanára, Török Ferenc kolozsvári főtanfelügyelő-helyettes, Sógor Csaba szenátor és Toró T. Tibor képviselő is aláírta.

vissza az elejére


Hideg idő, nagy mennyiségű csapadék

(1. oldal)

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön arra figyelmeztette a prefektúrákat, hogy a hét végén hideg idő és bőséges csapadék várható, tájékoztat a Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Minisztérium. A meteorológusok szerint péntek reggeltől hétfő reggelig lehűlés, jelentős mennyiségű csapadék – főként havas eső és havazás – és a légmozgások erősödése várható. Az ország déli részén és a hegyvidéken a csapadékmennyiség meghaladja majd a 15–20 litert négyszetméterenként, 24 órás időszakban.

vissza az elejére


Előfizetés-kötési kisnaptár
Takarítson meg 40 000 lejt a Szabadsággal!

(1. oldal)

Ha lapunkat számonként megvásárolná, egy hónapban 19,1 új (191 000 régi) lejt költene. Ha előfizet, csak mintegy 15 új (150 000 régi) lejbe kerül (lapkihordási díjjal együtt!). Takarítsa meg pénzét a SZABADSÁG-gal!

Előfizetés köthető még az alábbi februári határidők szerint:


P

SZO

V

H

K

Posta

24-ig

Krónika, Damco:

24

25

26

27-ig


Apex, Apex Ab Com

24

25

26

27

28-ig

Lapunk megrendelhető postán Kolozs, Fehér, Besztere-Naszód, Szilágy és Szeben megyében. Előfizetést köt rá még Kolozsváron az Apex Kft. és az Apex Ab Com Kft., vidéken a Krónika, Zilahon és Zsibón pedig a Damco cég lapkézbesítőinél a hónap végéig (ld. fentebb).

Ha a lapkihordók még nem jelentkeztek az Ön lakásán, hívja őket telefonon (Apex: 596-213, Apex Ab Com: 439-120, Krónika: 420-320, Damco: 0260-612867), és akkor felkeresik Önt otthonában!

Igyekezzen, hisz február rövid hónap!

vissza az elejére


KRÓNIKA


A nap idézete

(2. oldal)

„Holnappal ne törődj, messze ne álmodozz, / Légy víg, légy te okos, míg lehet, élj és örülj./Míg szólunk, az idő hirtelen elrepül, / Mint a nyíl s zuhogó patak."

Berzsenyi Dániel

vissza az elejére


KISHIREK

(2. oldal)

KOVÁCS LÁSZLÓ ATTILA orgonahangversenyét hallgathatják meg február 26-án, vasárnap este 7 órakor az evangélikus templomban. Műsorán Bach, Liszt, Frank és Gárdonyi Zoltán egy-egy műve szerepel.

A ZENÉLŐ KOLOZSVÁR SOROZAT második hangversenyét tartják február 26-án, vasárnap du. 5 órakor a S. Toduţă Zenelíceum dísztermében. Guttman Mihály tanárral az 55 éves zeneiskoláról és saját zenei pályájáról a műsorvezető, szerkesztő Kulcsár Gabriella beszélget. J. Haydn G-dúr Trióját a Kállay hármas (Kállay Zsófia, Lilla és Panna) adja elő, Vermessy Péter: 6 kórusművét a Pimpimpáréból a IX–X. osztály kórusa adja elő Kállay Tünde karvezetésével.

AZ AMARYLLIS TÁRSASÁG február 25-én, szombaton du. 6 órakor tartja közgyűlését Mátyás király szülőházában.

TISZTÚJÍTÓ KÖZGYŰLÉST TART AZ ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET március 11-én. Napirenden szerepel, többek között, a főtitkári, gazdasági tanácsosi, ellenőri, jogtanácsosi jelentés, amelyeket március 1-jétől lehet megtekinteni az egyesület titkárságán. Ugyanott február 25-ig egyéni indítványokat is be lehet nyújtani.

TISZTÚJÍTÓ KÖZGYŰLÉST tart az RMDSZ tordaszentlászlói szervezete 2006. február 27-én, hétfőn este 7 órakor a Szőlő utcában lévő községháza emeleti termében. Napirendi pontok: beszámoló az elmúlt két év tevékenységéről; az új vezetőség megválasztása; különfélék. A leköszönő vezetőség tisztelettel meghívja és elvárja a tordaszenlászlói RMDSZ-tagokat, valamint a Kolozs megyei szervezet képviselőit.

FOGADÓÓRÁT TART Eckstein-Kovács Péter szenátor február 24-én, pénteken 14–16 óra között a Malom/Bariţiu utca 16. szám alatti szenátori irodában.

HAGYOMÁNYOS FARSANGI BÁLT rendez az RMDSZ tordai szervezete február 25-én, szombaton du. 5 órától az újtordai szaklíceum dísztermében.

ZENÉS-TÁNCOS ÖSSZEJÖVETELÉT tartja az RMDSZ kül- és belmonostori szervezete február 25-én, szombaton du. 5 órakor a Mócok útja 75. szám alatti Pro Iuventute székházban.

vissza az elejére


Búcsú Rozor Annától

(2. oldal)

Évfolyamtársam volt, a Marianum 56-os termében a hátam mögötti padban ült. Vidám kacagásával vagy a fiúkkal való élcelődésével sok szürke reggelünket tette derűsebbé.

Ő volt az évfolyam sztárja a szó nemes értelmében. A színjátszó csoportban szerepelt kis jelenetekben vagy versmondással. (A hajdani Bolyainak volt zenekara, színjátszó csoportja, kórusa és tánccsoportja, ezekben a tanárok is részt vettek.)

Meleg csengésű hangja, szép dikciója különösen versmondáskor érvényesült. Egyetemi évek után ritkán találkoztunk, majd a sors a Brassai égisze alatt ismét összehozott. Én tanítottam, Nusi a könyvtárban dolgozott és titkári teendőket is ellátott. Még a nyolcvanas években is megőrizte derűjét és humorát, a könyvtár az iskolában kis oázis volt. Nyugdíjba vonulása után lakásán találkoztunk, hajdani kollégák, tanártársak, osztálytársak.

Két héttel ezelőtt ottjártamkor hosszasan elbeszélgettünk ki mivel foglalkozik. 56-os naplót terveztünk írni, hogyan látta az akkori eseményeket, a világot egy 19 éves átlagdiák. Említette, hogy Asztalos Lajos biztatására Kolozsvár régi, híres cukrászdáiról készül írni egy sorozatot a Szabadság számára.

A múlt héten megjelent „Keserű bácsi" című cikkéhez gratulálni akartam. Aztán öreges inertség miatt a telefonhívás elmaradt, ezen a héten akartam bemenni hozzá. Elkéstem. Találkozásunk nem maradt el, csak kissé későbbre tolódott.

A téged szerető, emlékedet megőrző kollégák nevében

Hantz Lám Irén

vissza az elejére


A föl nem adható város

(2. oldal)

Zenés irodalmi műsorral emlékezett Mátyás királyra és adott ízelítőt az örménymagyarok kultúrájából a 15 éves Örménymagyar Baráti Társaság szerda délután a Bánffy-palota Tonitza termében.

Népes közönség hallgatta végig a műsort, idősebbek és fiatalok egyaránt helyet foglaltak a zsúfolásig telt teremben. Sajnos egyre több kulturális rendezvényen gyakori jelenség a gyér részvétel, jó volt látni, hogy a fiatalok aktív résztevőként is jelen voltak: zenével, felolvasással járultak hozzá az ünnepséghez.

Népszerű manapság a családi gyökerek felkutatása – amatőr családfakutatók és képzett történészek egyre több adatot feltárnak az erdélyi örmény családokról is – hangzott el az üdvözlőbeszédben. Orbán Balázs megállapítását ma is büszkén idézik: az örmények mindig korukat túlszárnyalva felkarolni igyekeztek a jót és nemest – zárta a bevezetőt Bálintné Kovács Júlia.

A XIV. Mátyás napok keretében zajló gazdag műsorban zömmel örménymagyar művészek léptek fel, nem hiányzott az ének, komolyzene, vers sem. Együtt ünnepelt az Örménymagyar Baráti Társasággal az ugyancsak 15 éves Piarista Öregdiákok Baráti Köre. A terem kiemelt dísze volt a volt kolozsvári piarista főgimnázium 1902-ből származó, a múlt rendszerben is „megmenekült" zászlaja, amelyet első alkalommal állították ki világi környezetben.

-f-

vissza az elejére


Matematika pontszerző verseny

(2. oldal)

Az idén már 6. alkalommal sikerült megrendezni a matematikából tehetséges gyerekek számára az ötfordulós Pontszerző versenyt. Az első fordulóban összesen 145 diák indult. A döntőn 35 harmadikos és 27 negyedikes mérhette össze tudását.

Díjazottak: 3. osztály I. díj: Veres Szilárd (Brassai, tanítója: Kertész Szidónia); II. díj: Fodor Zoltán (Báthory, tanítója: Krécsi Ágnes); III. díj: Manasses Péter (O. Ghibu, tanítója: Blezsán Katalin); Jenei Csilla, Szabó Bálint, Stankovits Ivett, Nagy Lilla, Moldvai Orsolya (Báthory, tanítója: Sebestyén Rozália); dicséret: Nagy Tekla, Girás Barna (Báthory, tanítója: Krécsi Ágnes); Szabó Róbert (Báthory, tanítója: Sebestyén Rozália); Simon Péter (Báthory, tanítója: Futó Mária); Kandrai Konrád, Szabó Róbert L. (Brassai, tanítója: Kertész Szidónia); Varga Boglár (Báthory, tanítója: Futó Mária); Újvári Endre (Báthory, tanítója: Sebestyén Rozália); Orbán Noémi (O. Ghibu, tanítója: Blezsán Katalin).

4. osztály: I. díj: Kiss Botond (Báthory, tanítója: Kovács Ildikó); II. díj: Szász Tamás (Báthory, tanítója: Kovács Ildikó); III. díj: Kari Tamás (Báthory, tanítója: Bolla Emese); dicséret: Burean Andrea (C. Brâncuşi, tanítója: Kun-Sütő Márta); Osváth-Boros Róbert, Katona Edina (Báthory, tanítója: Fodor Ibolya).

Gratulálunk a győzteseknek és szeretettel várjuk a díjátadó ünnepségre február 28-án, kedden délután 2 órára a Báthory-líceum dísztermébe.

Szabó Éva tanítónő

vissza az elejére


Lapszemle
Erdélyi Gazda

(2. oldal)

Ebben a számban főként lovas témákról olvashatnak, hat írás foglalkozik az egykor legmegbecsültebb nemzeti háziállatokkal, amelyek hadban és földművelésben egyaránt fontosak voltak. Erről közöl dr. Filep K. Csaba, dr. Kerekes Zoltán. Kürti Miklós megsárgult, régi Erdélyi Gazda számokban lapozgatva számos idevaló anyagra talált, és állított össze válogatást. Csávossy György versét az első oldalon olvashatják. Kiss Károly a Temes megyei gazdákról és vállalkozásokról ír. Hasznos tudnivalókat közöl a lap a nemzetközi agrárcsere programról, a föld után járó évi programról, a farmnyilvántartásról és regisztrációról, a szakmai összefogás szükségességéről. Bemutatják dr. Szabó János (1896–1947) állatorvos életútját. Érdekes anyag jelenik meg a gyógynövénytermesztésről, a hatékonyabb gyepgazdálkodásról, a szobai dísznövények téli betegségek elleni védelméről. Fellelhető terjedelmes borászati anyag, méhészeti- és galambászati-cikkek, valamint a háziszárnyasok légzőszervi betegségeit ismerteti az állatorvos. Bodor Kálmán sokoldalú gazdálkodó kiemelkedő tevékenységéről írt anyagot is érdemes elolvasni. A gazdaasszonyok is találnak kedvükre való írást a februári lapban. Ezúttal sem maradt el az „adok, veszek, cserélek" rovat, ami hasznos lehet gazdálkodók számára. Nyolc oldalon EU-s csatlakozási ismertető szerepel az Európai Gazda (6. szám) mellékletben. Témái: Gazda-program, farmer-program, vidékfejlesztés az Európai Unióban IV. rész, új lehetőségek a SAPARD-programban, az állattartó gazdák támogatása 2006-ban és végül a mezőgazdaság és vidékfejlesztés támogatása 2007–2013 között.

Barazsuly Emil

vissza az elejére


A lapkiadók közéleti szerepvállalása

(2. oldal)

Nagyobb közéleti szerepet kíván vállalni a Romániai Magyar Helyi és Regionális Lapok Egyesülete. Erről döntött a szervezet évi rendes közgyűlésén, amelyre tegnap Kolozsváron, a Szabadság szerkesztőségében került sor. A hazai magyar olvasók túlnyomó többségét képviselő lapok szervezete közbe fog lépni valahányszor méltánytalanságok merülnek fel a médiatámogatási rendszerekben. Az egyesület különböző együttműködési programot indított be tagszervezetei számára, és érdekelt további kapcsolatok kiterjesztésében, kiépítésében a hasonló hazai és külföldi szakmai szervezetekkel. A közgyűlés újraválasztotta a romániai magyar lapkiadók szervezetének elnöki tisztségébe Balló Áront, a Szabadság főszerkesztőjét, alelnöke továbbra is Hecser Zoltánt, a Hargita Népe igazgatója.

vissza az elejére


Istentiszteletek

(2. oldal)

Hetedik Napot Ünneplő Adventista Egyház: Postakert /Cuza Vodă utcai templom: Az ifjúság szombatja, valamennyi istentiszteleten a fiatalok szolgálnak. Péntek este 6 óra, igét hirdet: Dr. Szallós-Farkas Zoltán, szombat de. 11 óra, du. 4 óra: Dr. Szallós-Farkas Zoltán. Szombat reggel 8 óra: szombatiskolai tanítók órája, 9 óra: odaszentelődési imaóra, szombatiskola, du. 3 órától: hitbarátok órája – ismerkedés a hitalapelvekkel.

Zsidó Hitközség: Dávid Ferenc utcai épület: péntek este 5 óra, szombat reggel 9 óra, vezeti: Müller Benjamin, prof. Kallós Miklós, Krausz Jenő.

vissza az elejére


MOZI

(2. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – Sziriana – amerikai bemutató. – Vetítések: 13, 15.30, 18, 20.30, 23; kedvezménnyel naponta 13 és 23 órától.

GYŐZELEM – Grimm fivérek – amerikai. – Vetítés: 14, 16.30, 19, 21.30.

MŰVÉSZ-EURIMAGES – Harry Potter és a Tűz Serlege – amerikai. – Vetítés: 12.30, 15.30, 19, 22.30; kedvezménnyel: naponta 12.30 és 15.30 órától.

DÉS

MŰVÉSZ – Elizabethtown – amerikai. – Vetítés: 17, 19; péntek, szombat, vasárnap 21 órától is, kedvezménnyel.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – Éjszakai járat – amerikai. – Vetítés: 17.30, 20; péntek, szombat, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel 17.30 órától.

DACIA B-TEREM – febr. 24-26.: Átok – amerikai. – Vetítés: 17, 19.30.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – Narnia krónikái: az oroszlán, a boszorkány és a szekrény – amerikai. – Vetítés: 17.30, 20; péntek, szombat, vasárnap: 22.30 órakor is; kedvezménnyel: 17.30 órától.

vissza az elejére


OPERA

(2. oldal)

MAGYAR OPERA

Február 25-én, szombaton este fél 7 órakor: Huszka Jenő: Lili bárónő. Vezényel: Horváth József. Rendező: Gy. Tatár Éva.

Február 26-án, vasárnap du. 5 órakor: Cigányprímás és a többiek.... Vezényel: Hary Béla, Kulcsár Szabolcs. Rendező: Gy. Tatár Éva.

ROMÁN OPERA

Február 27-én, hétfőn este 7 órakor: Csajkovszkij: Hattyúk tava – BEMUTATÓ balett-előadás.

vissza az elejére


SZÍNHÁZ

(2. oldal)

MAGYAR SZÍNHÁZ

Ma, február 24-én, pénteken este 8 órakor: Bertolt Brecht: Kispolgári nász – stúdióelőadás, BEMUTATÓ. Rendező: Anca Bradu.

Február 27-én, hétfőn este 8 órakor: Bertholt Brecht: Kispolgári nász – stúdióelőadás. Rendező: Anca Bradu.

ROMÁN SZÍNHÁZ

Február 25-én, szombaton este 7 órakor: Hristo Boicev: Colonelul şi păsările.

vissza az elejére


BÁBSZÍNHÁZ

(2. oldal)

Február 25-én, szombaton 12 órakor: Plum-Plum – magyar tagozat.

Február 26-án, vasárnap 11 és 12.30 órától: Hófehérke – román tagozat.

vissza az elejére


ZENE

(2. oldal)

DIÁKMŰVELŐDÉSI HÁZ

Ma, február 24-én, pénteken este 7 órakor: Szimfonikus hangverseny a Transilvania Filharmonia előadásában. Vezényel: Theo Wolters (Hollandia). Közreműködik: Gil Garburg és Suvan Silver. Műsoron: Mendelssohn-Bartholdy: Hebridák-nyitány; Bruch: Verseny két zongorára; Sosztakovics: X. Szimfónia.

Az oldalt szerkesztette: Farkas Imola

vissza az elejére


VÉLEMÉNY


Igazságszolgáltatás – televízióval

(3. oldal)

Amikor tavaly ősszel Brüsszelben az országjelentést bemutatták, a legfőbb európai kívánság arra vonatkozott, hogy a korrupcióellenes harc terén Románia idén májusig mutasson fel konkrét eredményeket, s hogy a dolog hiteles legyen, legalább négy-öt „nagy halat" is állítson bíróság elé.

A bukaresti urak akkor kissé meghökkentek, hiszen addig az volt a szabály, hogy aki éhes lévén kenyeret lopott, azt három évre lesittelték, aki viszont egymillió eurónál többet nyúlt le, azt szabadlábon vizsgálgatták mindaddig, amíg az ügye el nem évült. Most azonban nem volt kiút, úgyhogy az amúgy is aktivitásra és látványos akciókra vágyó államfő és köre nem sokat tétlenkedett: beindították a nagykorrupció elleni műsort.

Talán maguk sem gondolták akkor, hogy ez a műsor ennyire „jól" sikerül majd, s hogy a nép, az istenadta, esténként ott viháncol majd a televízió előtt, és várja, hogy aznap éppen kinél tartottak harmadszorra házkutatást, hogy kit készülnek majd hetekig letartóztatni, persze, anélkül, hogy bármi is történjen az illetővel, s kiről derült ki aznap, hogy a nénikéjétől vagy a bácsikájától hány millió vagy tízmillió eurót örökölt.

Románia vezetői rájöttek arra, hogy a rövid határidő miatt az igazságot csakis a televízióval szolgáltathatják, s miért is mondtak volna le erről a zseniális ötletről, amikor itt annak idején a tévés forradalmat is kitalálták.

A televíziós igazságszolgáltatás azóta is rendületlenül zajlik. Persze, ez a lényegen mit sem változtat. Adrian Păunescu mester feleségét, aki sietségében, terepjárójával a dupla vonalat semmibe véve, három embert megölt, szabadlábon vizsgálgatták mindaddig, amíg az igazságszolgáltatás „példásan" meg nem büntette: három év felfüggesztett börtönt kapott. Ugyanannyit, amennyit a tyúktolvajnak viszont tisztességesen le kell ülnie. Păunescu nagyságos asszonynak be sem kell vonulnia a sittre!

Ennél csak a kolozsvári Ítélőtábla egyik bírónője mondta ki frappánsabban, hogy a mi igazságszolgáltatásunk mennyire távol áll attól, hogy európainak mondható legyen. A felperes restitúciós ügyének védelmében egy sor olyan döntést idézett, amelyeket hasonló esetekben a strasbourgi Európai Emberjogi Bíróság (CEDO) hozott Románia ellen. A szóban forgó bírónő viszont úgy vélte, hogy az egykori bírókollégája által bagóért megvásárolt házat nem adja vissza a felperesnek. Indoklásképpen le is írta a határozatában: a CEDO-nak a felperes által idézett határozatai „irrelevánsak". Más szóval: mondjon a CEDO, amit akar, mi továbbra is kitartunk a régről bevált mutyizás mellett.

Mindössze arra vagyok kíváncsi, hogy a televíziós igazságszolgáltatás nyomán kinek lesz majd tényleges hátránya, kit marasztalnak majd el hivatalosan is, bíróság által. Az esti műsorokat legalább áprilisig folytatniuk kell, mert az újabb országjelentés májusra esedékes.

A brüsszeliek közül valaki talán majd azt is szóvá teszi, hogy az egész romániai igazságügyi szappanopera hitelesebb lett volna, ha mondjuk egy demokrata pártira is kiosztottak volna legalább egy nyúlfarknyi korrupciós szerepet a minden esti showban.

Tibori Szabó Zoltán

vissza az elejére


A Főtér-rendezés kudarca

(3. oldal)

A Főtér Kolozsvár szíve és jelképe. Minden fontosabb útvonal ide fut be és innen indul. S bárki érkezik Kolozsvárra, először ezzel a térrel ismerkedik meg. S valószínűleg ennek képét viszi magával emlékezetében is. Ennek részleteit fogja lencsevégre kapni, legyen az a gótikus templom tömbje vagy a Mátyás-szobor együttese, esetleg a Bánffy-palota. Éppen ezért nem mindegy egyetlen kolozsvárinak sem, hogyan néz ki a Főtér: örömmel sétál kövein vagy bosszankodva, büszkén mutogatja-e vendégének vagy szégyenkezve.

A Főtér mai képét 1896 és 1902 között alakították ki. A ma élők csak ezt a Főtér-képet láthatták, ismerhették meg. A múltat búvárlók, s mára már a nagyközönség is több olyan kiadványt vehet kézbe, amelyekben a tér XIX. század eleji vagy közepi állapotát örökítették meg rajzon, fényképen. Nagy vonalakban megállapítható, hogy a XIX. század elejéig teljesen spontánul fejlődött a tér, s fő funkciója a vásárok, a napi piacok befogadása volt. A Szent Mihály-templom körüli cintermet, a mai vaskorlát vonalán az 1550-es években épült magas kőfal vette körül, kisebb nagyobb bódék sora, sőt még egy emeletes iskola is nekiépült. (Ennek helyén valamikor egy kis kápolna állhatott.) A kőfal nyugati oldalán az 1747-ben emelt barokk fogadalmi kapu vezetett át a templomkertbe. Ezt a tér-arculatot csak a Karolina-oszlop, a Státua felállítása módosította valamennyire 1831-ben. Amikor éppen nem volt vásár, a tér egy üres, poros-sáros terület lehetett, melyet itt-ott vizesárkok szabdaltak. Csak a templomkertben, s a kőkerítés déli oldala mellett nőtt néhány fa.

Több évtizedes küzdelem eredményeként sikerült elérni, hogy a templom körüli árusbódékat, kőfalat lebontsák, s ekkor bontakozott ki – sok évszázad után – a Szent Mihály-templom teljes szépségében. S ezután is meggyőző munkába került annak megakadályozása, hogy újra körbeépítsék „modernebb" (neogótikus) épületekkel a templomot. Ekkor születtek a tér rendezésére vonatkozó tervek, melyek kidolgozásában Pákei Lajos is részt vett, főleg miután a Mátyás-szobor felállítása végleges ténnyé vált. Fadrusszal közösen tervezték a két, parkon átvezető átlós sétányt, hogy a legkedvezőbb szögben lehessen a szobrot megközelíteni. Fadrusz pedig fa makettet mozgatva választotta ki azt a helyet, ahol a szobor legjobban érvényesülhetett. Ezután került sor az 1896 szeptemberi alapkőletételre, s az 1902-es szoborleleplezésig a dísztér kialakítása is befejeződött. Azóta csak a szobor előtti park átrendezése (a központi sétány kialakításával) és a járdák, úttest leaszfaltozása hozott lényegesebb változást a térbeosztásban. Még ide sorolhatjuk a templom megetti közvécé kialakítását. Figyelemre méltó azonban, hogy a teret körülvevő épületek többsége a XIX. század második felében és a következő másfél évtizedben új, eklektikus vagy éppen szecessziós homlokzatot kapott. Csak a Bánffy-palota, a plébánia és a Kemény-ház emlékeztet régebbi korokra. A házak homlokzata nagyjából összhangba került a századfordulós térrendezéssel. Egységes, lezárt térszerkezetet alkotnak.

1994-ig nem merült fel a tér átrendezésének kérdése. Akkor egyszerre ráérzett a polgármester, hogy mennyire szívügye a magyarságnak ez a tér, s szobor el- és odaköltöztetéssel, ortodox székesegyházzal, Traianus-oszlopával kezdett riasztgatni, s mi amennyire tehettük, tiltakoztunk is. Szerencsére csak a régészeti ásatásokat tudta nyélbe ütni, ezek aztán több mint tíz éven át sikeresen elrontották az összképet, de nem tettek nagy kárt benne. És elérkezett az Úr 2005. esztendeje, s a város vezetői kimondták, hogy az új században, sőt évezredben újjá kell rendezni Kolozsvár Főterét. Lehetőleg az európai elvárások szerint!

Kétségtelenül igaz: Európa Kolozsvárnál kisebb patinás városaiban is már jó ideje megoldották a központi tér mentesítését a járműforgalomtól, a járdák és úttest egy szintre emelését és díszkövezését, a házak korhű (néhol archaizáló) homlokzat-festését, a szebb épületek és az esetleges fogadalmi oszlopok, emlékművek, szobrok restaurálását, esti díszkivilágítását. Néhol e tereken a hagyományos vásár-napokon reggel hétkor felállítják a sátrakat, s elkezdik a zöldség-gyümölcs, hús- és tejtermékek árusítását. De 11-kor mindent összecsomagolnak, s a déli harangszó idejére már az utcaseprők is letisztítják a kövezetet. A tér ezután a sétálóké, a turistáké. A nagyon nagy méretű tereken zöld övezetek is találhatók, a kisebbeken esetleg szökőkút, vízmedence, valamilyen térplasztika (ha nem akad régebbi műalkotás) színezi az összképet.

Kolozsvár Polgármesteri Hivatala 2005 decemberének elején pályázatot hirdetett a Főtér átrendezésére, ennek egyik fő indítéka a régészeti leletek konzerválása, láthatóvá tétele volt, s mellesleg a járműforgalom csökkentése s a gyalogos-zóna növelése. Február közepére be is érkezett 12 terv, amelyeket a Bánffy-palotában állítottak ki, s a „legjobbakat" utóbb díjazták is. A város főépítésze rögtön elégedetten nyilatkozott a beérkezett pályázatokról, Boros János alpolgármester már kevésbé lelkesen viszonyult a tervekhez, a terveket nézegető polgárok többsége megdöbbenéssel szemlélte a rajzokat. Mert azok mindegyike nem a megadott és szívünkhöz nőtt, s nem is ésszerűtlen jelenlegi keretekhez igazodott, hanem a tér teljes átrendezését, többnyire felforgatását tervezte meg.

Már maga a kiírás is szerencsétlen csillagzat alatt született: a tér északi és déli oldalán a forgalmat meg kívánja tartani. Először arra kellett volna pályázatot kiírni, hogy miként lehet a forgalmat innen teljesen elterelni! Vagy ha ez lehetetlen, akkor a föld alá bevinni. (Egyetlen pályázat erre is tett javaslatot, persze nem méltatták.) Ha pedig most nincs pénz effélére, akkor egyelőre hagyják békén a teret. Nemcsak a Főteret, a Deák Ferenc utcát, de a Szentegyház utca elejét, a Bolyai utcát és az Egyetem utcát is mentesíteni kellene a közforgalomtól. Az utóbbiba pedig visszahelyezhetnék a Szentpéteri templom mögött romladozó fogadalmi oszlopot. A mostan bemutatott tervek mind csak ideiglenes megoldások lehetnek, mert – véleményem szerint – egy évtizeden belül az egész történelmi belvárost le kell zárni az átmenő forgalom elől.

Tehát a tervek a tér két oldalán végig vezetik a többsávos úttestet, s melléjük buszmegálló- és parkolóhelyeket, taxiállomásokat is létesítenének. A Szent Mihály-templomot a tervek jó részében megfosztják mai neogótikus vasráccsal körülvett zöldövezetétől, esetleg néhány fát hagynának emlékeztetőül. Bizonyára nem tudnak róla, hogy ott a város legrégebbi temetője terül el, több rétegnyi csontot kellene onnan exhumálni a díszkövezés előtt. S egyáltalán a katolikus plébánia hogyan viszonyulna a templom terének ilyen jellegű csökkentéséhez?! A Mátyás-szobor csak egyetlen tervezőt zavart, az átirányította a szobrot a templom túlsó oldalára. A többiek meghagynák eredeti helyén, de egészen körbekövezve. S ezzel a szobor monumentalitását teljesen tönkreteszik. A leleplezéstől napjainkig sikerült azt az ovális teret megőrizni, mely a szobor körül máig csak macskakővel van kirakva, s amelyet járda övez. Ha ezt a teret elveszik a szobortól, az elvész a díszkövezetű végtelen lapályban. Abban szinte mindegyik pályázó egyetért, hogy a szobor melletti és előtti zöld övezet teljesen fölösleges. Mindent leköveznének (kivéve a régészeti gödröt, mely fölé talán üveg tetőzet kerülne, vagy csak egy tátongó mélyedésként maradna ott). Ezt a kövezetet még egy szökőkúttal, árus bódékkal, esetleg lelátóval – alkalmi rendezvények számára – , netán az autós úttest melletti fasorral színeznék. Így egy sivár, kietlen nagy tér jönne létre, melyből meredeken szökne az égnek a központi templom tömbje. Volna hol a fiatalok rúgják a labdát, görkorcsolyázzanak vagy éppen a gördeszkákkal ugrassanak. Mert ez gyakori az európai tereken. Nem volna viszont egy, a környező házakkal összhangban lévő díszterünk, amin csak átsietve is megnyugtathassuk tekintetünket.

Akkor, amikor minden fát értéknek tartunk, a zöldövezetekért küzdünk, szabad-e a város szívét megfosztanunk kedves, tavasztól őszig szemet gyönyörködtető parkjaitól? Szabad-e a városközpontot, házait, lakóit továbbra is napi ezer autó gázával, zajával kínoznunk? Vajon az európai turista ugyanolyan teret akar látni Kolozsvárt is, mint saját hazájában, nem ragadja-e meg jobban szemét a zöld pázsit s a tarka virágok színpompája? Erre gondoljanak a városvezetők, s mi kolozsvári lakosok is hallassuk szavunk. Védjük meg újra Főterünket!

Gaal György
a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság elnöke

Az oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


NAPIRENDEN


Năstase akadályozta meg Băsescu letartóztatását?
Bocot megdöbbentette az exkormányfő kijelentése

(4. oldal)

Emil Boc, a Demokrata Párt (DP) elnöke szerint sokkoló Adrian Năstase képviselőházi elnök nyilatkozata, miszerint az exminiszterelnök mandátuma alatt ellene szegült annak, hogy Traian Băsescut letartóztassák Flotta-ügyben. A volt kormányfő tegnapi rádiónyilatkozatában azt fejtegette: elvből ellenezte bármelyik politikus letartóztatását, és általában a letartóztatásokat.

Boc szerint ez a nyilatkozat legfennebb azt az SZDP-vel szemben többször is elhangzott vádat erősti meg, miszerint mandátumuk alatt a politikum gyakorta beavatkozott az igazságszolgáltatás menetébe. – Az SZDP leleplezi magát. A nyilatkozat azt bizonyítja, hogy csak az ő beleegyezésével lehetett letartóztatásokat végezni, nem az illetékes hatóságok döntése alapján – mondta Boc.

A demokrata politikus ugyanakkor kifejtette: a képviselőház jogi bizottságának döntése, amellyel elutasítják a Năstase nevére kiálltott házkutatási kérést annak eredménye, hogy nem írták ki az előrehozott választásokat. Ez alkalmat biztosított volna a D.A. Szövetség számára, hogy biztos többséget alkosson, s hogy ne legyen a partnerek szavazatainak kiszolgáltatva.

„Nyilván, én csak a D.A. Szövetség képviselőinek szavazatait garantálhatom, akik határozottan támogatták a házkutatás engedélyezését. A többi koalícióbeli kolléga tekintetében nem nyilatkozhatok, mivel ők nem a szövetséggel, hanem az SZDP-vel nyerték meg a választásokat", fogalmazott Emil Boc.

vissza az elejére


Szélesebb körű betekintés a Szekuritáté-irataiba

(4. oldal)

A román állampolgárok a jövőben szélesebb körű betekintést nyerhetnek a Szekuritáté-irataiba, miután a kormány elfogadta az erre vonatkozó eddigi törvény módosítását. Csendes László, a Szekuritáté irattárát vizsgáló országos tanács vezető testületének tagja elmondta: a rendelet áttörést jelent a Szekuritáté-iratok nyilvánossá tételének folyamatában.

E módosítás jelentős mértékben kiszélesíti a hivatalból átvilágítandó közszereplők, megválasztott és kinevezett közméltóságok és közhivatalnokok, tisztségviselők körét is. Ugyanakkor a módosítás révén korlátozzák a köztisztségek betöltését mindazok számára, akik valamilyen kapcsolatban voltak Ceauşescu-féle titkosrendőrséggel.

A kormány által most elfogadott rendelet törvényesen kötelezővé teszi az egykori Szekuritáté-dossziékat eddig kezelő állami intézmények – titkosszolgálatok, minisztériumok, irattárak vagy más intézmények –, illetőleg magánszemélyek számára, hogy a jogszabály hatályba lépésétől számított hatvan napon belül átadják a bizottságnak a birtokukban lévő, a volt politikai rendőrség által kiállított iratokat, nyilvántartásokat, iratcsomókat, fénykép-, film-, video- és hangfelvételeket, informatikai anyagokat, adatbázisokat, beleértve az egykori Szekuritáté-tisztek, a titkos állományban lévő személyek iratcsomóit is. Ez alól kivételt képeznek a ma is hivatalban lévő titkos állományúak iratai és a nemzetbiztonságot érintő dokumentumok.

Csendes emlékeztetett arra, hogy az eddigi törvényes rendelkezések is elvben lehetővé tették az időközben külföldre emigrált román állampolgárok számára a betekintést saját „szekus" dossziéjukba. Gyakorlatilag azonban e külföldre szökött emberek anyagát rendszerint állambiztonsági okokra hivatkozva titkosították. Mostantól viszont széles körű hozzáférést biztosítanak mindazoknak a NATO-tagállamokban és – Románia EU-tagságának pillanatától – az Európai Unió országaiban élő volt román állampolgároknak, akik 1945 és 1989 között Romániában éltek és a kommunista titkosszolgálat megfigyelése alatt álltak.

Csendes elmondta: az átvilágító bizottság eddig hivatalból csak az államfőjelölteket, a képviselő- és szenátorjelölteket, a kormányfőt és a kormány tagjait világította át. A mostani kormányrendelet értelmében a hivatalból történő átvilágítás ezentúl kiterjed a parlament két kamarájának gépezetében dolgozó tisztségviselőkre, a megyei prefektusokra (kormány-megbízottakra) és helyetteseikre, a polgármesterekre és alpolgármesterekre, az állami közigazgatás decentralizált hivatalainak vezetőire, a titkosszolgálatok vezetőire és főtisztjeire is. A sajtó, a politikai pártok, civil szervezetek vagy bármely magánszemély kérésére átvilágíthatják a korrupció ellenes ügyészség ügyészeit, az országos vagyonkezelő ügynökség és a közhivatalnokok országos ügynökségének vezetőit, az egyetemek és főiskolák tisztségviselőit, a politikai pártok választott helyi vezetőit, valamint a kulturális intézmények vezetőit is. Fontos előírása a rendeletnek, hogy azok a választott vagy kinevezett közméltóságok és köztisztségeket betöltők, akik saját felelősségre tett írásbeli nyilatkozataikban letagadták múltbeli kapcsolataikat az egykori Szekuritátéval, bírósági döntés alapján elveszthetik tisztségüket.

vissza az elejére


Vége a politikai „migrációnak"?

(4. oldal)

Csütörtökön, a Szenátusban megszavazták a helyi közigazgatási intézményekben választott tisztséget betöltő személyek migrációját szabályozó törvényt. Azok a helyi választottak, akik kilépnek pártjukból elveszítik helyi- vagy megyei tanácsosi tisztségüket. A megüresedett helyekre az adott politikai alakulat más személyt nevezhet ki. Ugyanez történik abban az esetben is, ha fegyelmi kihágások miatt a párt a köztisztviselőt kizárja köreiből. A polgármesterek esetében – amennyiben önszántukból kilépnek abból a pártból, amely a választások ideje alatt támogatta – új választásokat írnak ki az adott településen. Ez a kitétel nem vonatkozik azokra a polgármesterekre, akiknek a támogatását a párt vonta vissza.

vissza az elejére


Holokauszt-áldozatok a romák is

(4. oldal)

A szenátorok csütörtökön jóváhagyták Traian Băsescu kérését azzal kapcsolatban, hogy a romákat is ismerjék el a holokauszt áldozatainak. Az államfő kérte a fasiszta, rasszista és xenofób szervezetek és jelképek betiltásáról szóló rendelet elfogadási tervezetének újravizsgálatát. A jogszabály eredeti formájában a holokausztot az európai zsidók államilag támogatott szisztematikus üldözéseként határozták meg. A szenátorok megállapították, hogy a roma lakosság egy részét is elnyomták és megsemmisítették a második világháború idején.

vissza az elejére


Gazdaság


Tavaly is nőttek a külföldi közvetlen tőkebefektetések

(4. oldal)

A 2001 októberétől – a nagyösszegű külföldi befektetéseket szabályozó törvény hatályba lépésétől – a 2005 végéig terjedő időszak egészét figyelembe véve, tavaly 0,3 százalékkal, 5,197 milliárd euróra nőttek Romániában az egymillió dollárt meghaladó értékű külföldi közvetlen tőkebefektetések 2004-hez képest, amikor 5,183 milliárd eurót értek el.

Tavaly ugyanakkor összesen – az egymillió dollár alatti befektetésekkel együtt – 1,8 milliárd dollár (1,5 milliárd euró) közvetlen külföldi befektetést (KKB) fogadott országunk, 47 százalékkal többet mint 2004-ben.

A Román Nemzeti Bank (BNR) adatai szerint tavaly nem volt nagyobb privatizációs bevétel, az idén folyik be a BCR és a CEC privatizációk bevétele.

2001 októberétől, 2005 végéig a távközlési ágazat mintegy 50 projekt keretében 1,16 milliárd dollárt vett fel, az összesnek 22,5 százalékát, a fa-, cellulóz- és papíripar 20 projekt keretében 652 millió dollárt (12,6 százalék), a szolgáltatási ágazat 57 projekt keretében 613 millió dollárt (11,90 százalék), a kereskedelem pedig 76 projekt keretében 476 millió dollárt (9,24 százalék) vett fel.

Az egymillió dollárt meghaladó befektetések rangsorát Hollandia vezeti 1,1 milliárd dollárral, a második helyen Ausztria áll 668 millió dollárral, Franciaország pedig 404 millió dollárral a harmadik.

A bankprivatizáció csúcspontja tavaly decemberben a legnagyobb hazai kereskedelmi bank, a Román Kereskedelmi Bank (BCR) többségi, 61,88 százalékos részének eladása volt. A bankot az osztrák Erste Bank szerezte meg, 3,75 milliárd euróért – az ügylet értéke rekordnak mondható, mind osztrák, mind pedig hazai oldalon. A hazai költségvetés összesen több mint 4 milliárd eurós bevételre számít a BCR és a CEC takarékpénztár privatizációjából. Bár a BCR-t már tavaly megvette az Erste Bank, az összeg azonban csak idén folyik be az államkasszába.

A kormány a CEC legalább 50 százalék plusz egy részvényét, de legföljebb 75 százalékát adja el. Elemzők azzal számolnak, hogy az eladási ár elérheti a 650 millió eurót. Az üzletrészre az OTP Bank Rt. mellett további hat bank nyújtott be októberben nem kötelező érvényű ajánlatot: a francia–belga Dexia, az osztrák Raiffeisen Zentralbank és az Erste Bank, a görög nemzeti bank, a görög EFG Eurobank Ergasias és az olasz Banca Monte dei Paschi di Siena. A CEC-privatizáció irányába tett próbálkozások egyelőre sikertelenek voltak.

vissza az elejére


Decemberben 9,6 százalékkal nőtt a nettó átlagbér

(4. oldal)

Az Országos Statisztikai Hivatal szerint 2005 decemberében a bruttó átlagkereset 1121 új lejt (RON-t) tett ki. A nettó átlagkereset 848 RON volt, ami 9,6%-kal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. A legnagyobb növekedést (több, mint 20%-ot) a következő ágazatokban érték el: erdőgazdálkodás, fakitermelés, dohányipar, színesfémfeldolgozás, távközlési felszerelések gyártása, villamos- és hőenergia termelése, szállítás és kiegészítő tevékenységek, informatika, kutatás-fejlesztés.

vissza az elejére


Magyar–román befektetés-ösztönzési program a határ mentén

(4. oldal)

Az Európai Unió Phare CBC Kisprojekt Alap 6 millió forint összegű támogatásával magyar–román befektetés-ösztönzési program indul a két ország határ menti térségében, amelyet a magyarországi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Fejlesztési Ügynökség Kht. és az erdélyi Szatmár Megyei Vállalkozók Fóruma valósít meg.

A partnerek az egymással szomszédos területek fejlődését és felzárkóztatását segítik elő az együttműködésben lévő lehetőségek kihasználásával. A program során 2006. szeptember végéig a felek befektetési katasztert készítenek. Feltárják Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár megye beruházási lehetőségeit, valamennyi településen felmérik a gazdasági tevékenységhez rendelkezésre álló ingatlanokat. Így számba veszik az ipari parkokat, a fejleszthető vállalkozásokat, a termelői infrastruktúrát, sőt a munkaerő kínálatot is. Az adatok bekerülnek a befektetési kataszterbe, amelyet a két fél feltesz internetes lapjára, valamint magyar, román és angol nyelvű kiadványt készítenek az ajánlatról.

A program keretében – egy későbbi időpontban – a Szatmárnémetiben háromnapos konferenciát szerveznek, amelyre a két megye húsz-húsz terület- és gazdaságfejlesztéssel, illetve befektetés-ösztönzéssel foglalkozó szakembereit hívják meg. A résztvevőknek lehetőséget teremtenek közös befektetési akciók indítására.

A harmadik országbeli befektetők mellett a partnerek a két érintett megye gazdasági szereplőinek kapcsolatait is erősíteni akarják, vegyes vállalatok létrehozását szorgalmazzák a program részeként.

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Február 23, csütörtök

(4. oldal)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

100 Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25.)

3,47/3,50

2,91/2,96

1,36/1,40

Western Union – szolgáltatás a Sora, Szentegyház u. 4. és Széchenyi tér 23–25. szám alatti váltóirodákban.

vissza az elejére


Február 24, péntek

A Román Nemzeti Bank árfolyamai: 1 euró = 3,5061 lej, 1 USD = 2,9345 lej, 100 magyar forint = 1,3870 lej.

Az 1-es, 4-es oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


KÖRKÉP


Szilágy megye
Kivizsgálják a megyei kórház vezetőit

(5. oldal)

Bűnügyi vizsgálatot rendelt el az ügyészség a Szilágy megyei kórház nyolc alkalmazottja ellen, miután Andrei Todea prefektus ellenőrzést kért a tarthatatlan helyzet feltárására.

A gazdasági és az ügyintéző igazgató elleni vádak a közbeszerzési törvény súlyos áthágásaira vonatkoznak. A pénzügyőrségnek is feltűnt, hogy a versenytárgyalás napján megkötötték a szolgáltatási szerződést, ugyanaznap átvették az elvégzett munkálatokat és kifizették a teljes összeget. A konyhai alapanyagokat is licit során szerezték be, de két hónap után egy külön kiegészítő jegyzékkel minden versenytárs ajánlata fölé emelték az árakat. A törvény pedig ebben az esetben új versenytárgyalást követelt volna. Ezenkívül az igazgatótanács egyik tagjának a cége végezte a karbantartási munkálatokat.

A botrány nyomán a kórház vezetője Liliana Neaga lemondott, és megmaradt szakmai igazgatónak. Helyére az elmúlt napokban Ioan Mureşan közgazdászt nevezték ki, aki több hibát talált a kórházi ügyek igazgatásában és az eddigi gyakorlat felszámolását ígérte. Néhány napja a kórház raktáraiban nem volt annyi cukor, hogy a betegek teáit megédesíthessék.

A prefektus szerint az egészségügyi intézményt csak közgazdász tudja igazán rendbe tenni. A szakmai részről pedig szakember kell, hogy rendelkezzen, aki a gazdasági vezetővel közösen meg tudja találni a legjobb megoldásokat.

Józsa László

vissza az elejére


Kolozsvár
Volt egyeztetés az estisek sorsáról
Cáfol az unitárius egyház

(5. oldal)

Az Erdélyi Unitárius Egyház vezetősége megdöbbenését fejezte ki Kósa Mária, a Brassai Sámuel Elméleti Líceum igazgatónője nyilatkozata hallatán. Amint arról tegnapi lapszámunkban beszámoltunk, Kósa Mária felháborítónak találta azt, ahogyan a tanfelügyelőség – az iskola vezetőségének megkérdezése nélkül – tudomásukra hozta, hogy az esti tagozatos osztályokat más iskolába irányítják. Állítása szerint az érintett iskolák igazgatóit is ugyanúgy meglepte a hír, ahogy őket, és nem érti a kommunikáció hiányának okát.

Az unitárius egyház szerkesztőségünkbe eljuttatott közleménye emlékeztet: az iskola épülete még 1999-ben a 83. számú sürgősségi kormányrendelet alapján került vissza az unitárius közösség tulajdonába. Az egyház vezetősége az iskola igazgatónőjével egyeztetve 2005. október 20-án fordult a Kolozs megyei tanfelügyelőséghez, és az esti tagozat más intézménybe való áthelyezését kérte a 2006–2007-es tanévtől kezdődően. Ezt a kérvényt Kósa Mária is ellátta kézjegyével és az iskola pecsétjével. A tanfelügyelőség 2005. december 16-án az igazgatónő jelenlétében egyeztetett az unitárius egyházzal. E megbeszélés eredményeként az egyház, mint az épület tulajdonosa, szerződést kötött a Kolozs megyei tanfelügyelőséggel az esti tagozat áthelyezéséről. Ennek aláírásakor jelen volt Kósa Mária igazgatónő is, aki akkor nem emelt kifogást a határozat ellen – áll az unitárius egyház közleményében.

A Brassai Sámuel Elméleti Líceum igazgatónője lapunknak azt nyilatkozta: már egy ideje tervezték a tanügyi könyvtár áthelyezését egy másik intézménybe. – A könyvtár átirányítását már három alkalommal is kérvényeztük a tavaly nyáron. Amikor ezt a tanfelügyelőséghez intézendő kérvényt mindannyian aláírtuk, akkor is azt feltételeztem, hogy a könyvtár sorsáról van szó – tette hozzá az igazgatónő.

A konfliktust az váltotta ki, hogy a Brassai-líceum esti tagozatán tanuló diákokat át akarják irányítani különböző kolozsvári iskolákba. A diákok aláírásgyűjtésbe kezdtek, amellyel a tanfelügyelőséghez fordultak, tiltakozva az eljárás ellen. – Az esti tagozat lassan, fokozatosan úgy is leépült volna – állította az igazgatónő. Mindössze két-három év kellett volna még ahhoz, hogy a mostani osztályok végezzenek – tette hozzá. Kósa Mária mindemellett reménykedik abban, hogy a helyzet nemsokára megoldódik és a brassais estisek iskolájukban fejezhetik be tanulmányiakat.

Tatiana Zlătior főtanfelügyelő elmondta: a döntést anyagi okokból hozták, mert a helyi tanácsnak 2006 szeptemberétől bérleti díjat kellene fizetnie az unitárius egyháznak, ennek elkerülésére kerestek megoldást.

D. I.

vissza az elejére


Eltávolították az autóroncsokat

(5. oldal)

A kolozsvári polgármesteri hivatal tegnap újabb akcióba kezdett a közterületeken huzamosabb ideje parkoló, rossz állapotban lévő személygépkocsik elszállítása érdekében. Mircea Abrudan osztályvezető a sajtónak elmondta: a 2005/421-es számú törvény értelmében előbb azonosítják a legalább egy éve közterületen parkoló, elhagyatott autókat, és felszólítják a tulajdonost, hogy tegye működőképessé vagy értékesítse azt. Ha ennek ellenére sem történik a városkép szempontjából kedvező változás, a kocsit a városháza a szamosfalvi lerakatba szállítja. Az azonosíthatatlan roncsok hasonló sorsra jutnak. A lerakatból harminc napig válthatók ki a járművek, azután értékesítik őket (többségük ócskavas-telepre kerül). Jelenleg 15 autó szerepel a munkatervben, melyek elszállítása darabonként 2 millió régi lejbe kerül, ami alig térül meg az értékesítés során.

A polgármesteri hivatal szerint a város területén a tavaly körülbelül 1500 gazdátlan autó és roncs volt található, amelyek közül 50–60-at szállítottak el tulajdonosaik. A takarítási akció folytatódik, de az önkormányzat naponta maximum három roncsot tud Szamosfalvára szállítani.

Ö. I. B.

vissza az elejére


A rendőrség hírei

(5. oldal)

186 milliós sikkasztás
Sikkasztás vádjával indult nyomozás a kolozsvári B. Viorel ellen. A 39 éves büntetlen előéletű férfi a vád szerint tavaly április–októberben követte el tettét, kereskedelmi ügynökként, illetve árukezelőként, mégpedig úgy, hogy a munkaadó cége által rá bízott áru egy részét formaságok nélkül adta el, az ebből származó bevételt pedig saját célra használta fel, s így 18 633 új lejes kárt okozott cégének.

Négy cég dolgozott össze
A 45 éves kolozsvári B. Horia-Septimiu, a 40 éves alsóegregyi (Românaşi, Szilágy megye) O. Pop Liviu, a 43 éves kolozsvári C. Emil-Dorin, valamint egy ismeretlen személy ellen indított vizsgálatot a helyi rendőrség, amely során kiderítette, hogy B. Horia-Septimiu 2003 során egy cég ügyvivőjeként 247 millió lej értékű áfa visszaszolgáltatását kérte egy Szilágy megyei cég által írt számla értelmében, amelyet 22 100 kiló acélhulladékra állítottak ki – e cég ügyvivője O. Pop Liviu volt, a fémhulladék pedig eredetileg másik két cégtől származott. A nyomozás azonban kiderítette, hogy valójában nem történt reális áruforgalom, a négy cég csupán az iratok szintjén adta-vette a 22 mázsa fémhulladékot. Okirathamisítás, csalás és magánokirathamisítás vádakkal indult nyomozás.

(balázs)

Az oldalt szerkesztette: Kiss Olivér

vissza az elejére


HIRDETÉS


ADÁSVÉTEL

(6. oldal)

Egyedi kivitelezésű, jó állapotban lévő diófa szobabútor eladó. Telefon: 430-903, 0740-222724. (0005)

vissza az elejére


INGATLAN

(6. oldal)

Egyszobás lakást vásárolnék, központhoz közel. Telefon: 592-268. (003)

Eladó háromszobás + egyszoba-konyhás magánház 46 ár kerttel Biharszentjánoson a 81. szám alatt, a borsi vámtól 21 kilométerre. Telefon: 0745-272-568, 0746-774421. Érdeklődni 17 óra után. (M)

vissza az elejére


BÉRBE VESZ

(6. oldal)

Nem dohányzó egyetemista szobát keres vagy betársulna. Telefon: 0740-675247. (0005)

vissza az elejére


Egy perc derű

(6. oldal)

Az újonnan kinevezett főnök, alig hogy elhelyezkedett a szobájában, benyit hozzá egy fiatalember. Erre rögtön felkapja a telefont, és:

– Hogyne, igazgató úr... Kitűnően érzem magam önöknél... Akkor este találkozunk... Viszlát!

Helyére teszi a kagylót, majd a fiatalemberhez fordul:

– Nos, mit óhajt?

– Tulajdonképpen csak a telefont jöttem bekapcsolni...

vissza az elejére


SPORT


KOSÁRLABDA
Könnyű mérkőzés, sima továbbjutás
Kolozsvári BU Poli Mobitelco–Piteşti-i BCMUS Argeş 113:74 (33:22, 62:43, 86:59)

(7. oldal)

Miután a Román Kupa első fordulójában idegenben, Piteşti-en 4 ponttal vesztett a kolozsvári gárda (65:69), nem ígérkezett túlságosan könnyűnek a tegnapi visszavágó, és nem is tűnt annak az első percekben. A mintegy 1500 néző előtt ugyanis felváltva dobta a kosarakat a két csapat, mígnem a színes bőrű Hasslet hárompontosával át nem vette a vezetést a vendég együttes (8:9). Aztán még egy-egy kétpontos következett, s 10:11-nél Miodrag Periszics, a kolozsváriak edzője időt kért. Ez igencsak hasznosnak bizonyult – ezt követően végleg átvette a vezetést a kolozsvári gárda, és a mérkőzés végéig már nem is engedte ki a kezéből.

A 7. percben már 21:15 volt az állás, s ez a negyed végéig 33:22-re alakult. Miután a második negyedben is majdnem ugyanennyi pontot szerzett a két csapat, a kolozsváriak már 19 ponttal vezettek a félidő végére úgy, hogy közben már parádézni is volt idejük. LeVar Seals ugyanis kiváló cselei mellett az amerikai NBA-be illő zsákolással érdemelte ki a közönség vastapsát: egy ziccer során egyedül, senkitől sem feszélyezve vezethette rá a labdát a piteşti-ek palánkjára, amelytől 8 méterre túl erősen ütötte a földhöz. Előbb úgy tűnt, könnyelműségből hibázott, ám mint kiderült, minden ki volt számítva, matematikai pontossággal: a palánk közelében „visszahulló" labdát a levegőben elkapva, fordulatból vágta be a kosárba.

A második félidő elején még úgy tűnt, hogy a vendégek nem adták fel a mérkőzést: harmadik színes bőrű játékosként a félidő első pontjait szerző Orishadere-t is pályára küldték a húzóembernek számító Hasslett és Hattcher mellé – s nem mellesleg így a „kolozsvári" Seals-el együtt már négy (!) színes bőrű játékos volt a pályán! A „titkos fegyverként" bevetett Orishadere azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, s így hamar elvált, hogy már nem történhet csoda: a két vezetőedző sorra hívta le a pályáról legjobbjait, így többek között Seals, Hattcher és Haslett is a kispadra került, s valamennyi cserejátékos játéklehetőséget kapott. Ez azonban nem változtatott a játék képén, a hazaiak továbbra is klasszissal jobbak voltak a riválisnál, s a kosárlabda mérkőzéseken „mérföldkőnek" számító 100 pontot már az utolsó negyed közepén átlépték. Igaz, a kolozsváriaknál mindvégig a pályán volt az ismét remek formát mutató, régi önmagát hozó Lăpuşte, valamint a 32 pontig jutó Silvăşan, akiknek szinte minden bejött: a támadójáték eredményessége mindvégig igen jó volt, miközben a védelem sem működött rosszul – többek között Orishadere mintegy három-négy zsákolási kísérletét is meghiúsította, annak nagy bosszúságára.

A kolozsváriak – akikre a hét végi fordulóban ismét nehéz mérkőzés vár az aradiak ellenében – így izgalmak nélkül biztosították helyüket a kupa következő fordulójában, ismét bebizonyítva, hogy az idén nem öt, de legalább 7–8 alapemberük van, így nem gond, ha egy-két „sztárjuk" a kispadon ül, vagy éppen sérült – mint a továbbra is a hátával bajlódó Tudor Dumitrescu, vagy a már felépülőben lévő, s emiatt csak néhány percet szereplő Mijuszkovics.

A kolozsvári pontszerzők: Lăpuşte 32 (4 x 3), Silvăşan 25, Seals 21 (2), Chetreanu 10 (1), Mijuszkovics 6 (2), Krsztanovics 6, Racoviţan 5, Roschnafsky 4, Drăguş 3 (1x3), Baciu 1. A vendégek legjobbjai Hasslet (14, 2 x 3), valamint Dacian és Dumitru (10–10, előbbi 2 x 3) voltak.

Az első forduló többi továbbjutója: Nagyszebeni Atlassib ESK, Ploieşti-i Asesoft, Bukaresti Dinamó Erbaşu, Bukaresti Rapid Isover, Medgyesi Gázmetán (miután 20–0-ra, játék nélkül nyert a Temesvári Elba ellen, amely az első mérkőzésen 14 pontos előnyt harcolt ki!) és Nagyváradi MSC.

(balázs)

vissza az elejére


Kolozs megye hét végi sportműsorából

(7. oldal)

ATLÉTIKA

Szombaton 9.30 órától a kolozsvári Iuliu Haţieganu (Egyetemi) Sportparkban: a junior II. fedettpályás országos bajnokság megyei szakasza.

KÉZILABDA

Vasárnap 12 órakor a kolozsvári Horia Demian Sportcsarnokban: Tordai Potaissa–Aradi Safilar KK – férfi A-osztály.

KOSÁRLABDA

Szombaton 17 órakor a Horia Demian Sportcsarnokban: Kolozsvári U Banca Transilvania–Bukaresti Olimpia – női A-osztály.

vissza az elejére


LABDARÚGÁS
Bajnokok Ligája
Szerda is a vendégcsapatoké volt

(7. oldal)

Akárcsak kedden, szerdán is mindössze egyetlen hazai pályán szereplő csapat szerzett előnyt a BL nyolcaddöntőinek első mérkőzésein, s az is csak kínkeservesen, így a most idegenben szereplő csapatok esélyesek a továbbjutásra. Igaz, előnyük könnyen ledolgozható…

A „bravúr" a Werder Bremen nevéhez fűződik, a Bundesliga tabellájának 3. helyezettjéhez, amely az olasz élvonal éllovasát fogadta, s meg is szerezte ellene a vezetést már az első félidő 39. percében. Az olaszok – akiknél Adrian Mutu nem lépett pályára – azonban a 73. és 82. percekben szerzett gólokkal fordítottak, s a mérkőzés, de akár a párharc is lefutottnak tűnt. Ami azonban ezután következett, az még Thomas Schaafot, a hazaiak edzőjét is meglepte: a német együttes ugyanis felállt a padlóról, előbb a 87. percben egyenlített, majd a hosszabbítások 2. percében a győztes találatot is megszerezte. A két idegenben szerzett gólnak köszönhetően azonban így is a torinóiak az esélyesebbek a továbbjutásra, de mint a tegnapelőtti mérkőzés is megmutatta, nem lesz szabad lebecsülni a németeket.

Ugyancsak két gólt szerzett a másik olasz együttes, az Inter, amely az első félidő 20. percéig nem kis meglepetésre már két gólos hátrányba került a holland Ajax Amsterdam otthonában. A második félidő azonban már az olaszoké volt, akiknek így az idegenben szerzett gólok révén 0–0-s vagy 1–1-es döntetlen is elég a milánói visszavágón.

Ugyancsak 2–2-es döntetlen született a Glasgow Rangers otthonában, a kis csapatok mérkőzésén – hiszen elviekben a Villarreal sem tartozik Európa legjobb csapatai közé. A „kanárik" kétszer is vezetést szereztek, a skótok azonban ezúttal is fukarkodtak, és nem licitáltak rá: ugyancsak kétszer találtak vendégeik kapujába, tehát a Villarreal várja könnyebb helyzetből a visszavágót.

A nap slágermérkőzése azonban a döntőnek is beillő Chelsea–Barcelona találkozó volt, amelynek pikantériája, hogy tavaly is ugyanez a két csapat harcolt egymással a továbbjutásért, igaz, akkor a negyeddöntőben. Frank Rijkaard csapata azonban tanult a tavalyi szigetországi kiruccanásból, amikor az első negyedórában három gólt is kapott, és ezúttal igencsak helytállt. Az első félidőben mezőnyfölényét néhány jó gólhelyzettel hangsúlyozta, s csak Cech bravúrjának köszönhető, hogy Ronaldinhóék nem mentek előnnyel az öltözőbe – bár végül is mégiscsak előnnyel zárták a félidőt, hiszen Del Hornót kiállította a bíró, s így a Chelsea a mérkőzés mintegy kétharmadát emberhátrányban játszotta le. Ez azonban nem jelentett akadályt nekik: a második félidőt sokkal jobban kezdték, mint ahogyan az első félidőben játszottak, s rövid időre ellenfelük fölé kerekedtek. Ennek a hatása az eredményjelzőn is meglátszott: Motta egy éles szögből érkező szabadrúgást továbbított saját kapujába – 1–0 a Chelsea-nek. Hasonló forgatókönyv alapján egyenlítettek valamivel később a katalánok, az öngól ezúttal Terry lelkén száradt, aki azonban hamar törlesztette hibáját: a találatot követő percekben kétszer is a gólvonalról hárítva szinte biztos góloktól mentette meg csapatát. A Barcelona azonban ekkorra már annyira ellenfele fölé keveredett, hogy újabb találata már a levegőben volt. A pontot az i-re végül Eto’o tette fel, találatával nem döntő, de igen fontos előnyre tett szert a Barcelona, amely így visszavághat tavalyi búcsújáért.

Persze, az intermezzo ezúttal sem hiányzott: miután tavaly Rijkaard és Eto’o rasszizmussal vádolta többek között José Mourinhót, ezúttal a Chelsea portugál edzője állt az erdő felől: a második félidőben a Barcelona edzőjével váltott néhány szót, amely során minden bizonnyal ugyanazt mondta el, mint amit később a sajtónak is:

– Barcelona a kultúra egyik fővárosa, tele van színházakkal. Messi alakítása is gyönyörű volt. Del Horno valóban nem találta el a labdát, de a fiatal argentin, ahogy meglátta őt, felugrott és csak pörgött és pörgött – mondta cinikusan, amibe azért némi igazság van, hiszen a tévéfelvételen jól látható, amint Messi előbb megnézte, hogy látja-e a bíró, s csak azután kezdett el ordítani a fájdalomtól. Viszont az is biztos, hogy az indulatok ekkorra már kezdtek elszabadulni, s a piros lap nélkül bizony akár ki is szaladhatott volna a bíró kezéből a mérkőzés.

Minden esetre parázs visszavágó várható...

(balázs)

Labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntő, első mérkőzések: Ajax Amsterdam (holland)-Internazionale (olasz) 2–2 (Huntelaar – 15. és Rosales – 20. perc, illetve Stankovic – 48. és Cruz – 86. perc), Glasgow Rangers (skót)–Villarreal (spanyol) 2–2 (Lövenkrands – 22. és Pena – 82. perc, öngól, illetve Riquelme – 8., 11 m és Forlan – 35. perc), Chelsea (angol)–FC Barcelona (spanyol) 1–2 (Motta – 59. perc – öngól, illetve Terry – 71. – öngól és Eto’o – 80. perc, piros lap: Del Horno – 37. perc, Chelsea), Werder Bremen (német)–Torinói Juventus (olasz) 3–2 (Schulz – 39., Borowski – 87. és Micoud – 92. perc, illetve Nedved – 73. és Trezeguet – 82. perc).

UEFA-kupa visszavágó mérkőzésen Bukarestben: Rapid–Hertha Berlin SC 2–0 (gól: Daniel Niculae – 53. és Buga – 73. perc) és Steaua–Heerenveen (holland) 0–1 (Bruggink – 85. perc) – továbbjutott a fővárosi csapatok 3–0-s, illetve 3–2-es összesítéssel, a további részletekre holnapi lapszámunkban visszatérünk.

vissza az elejére


SAKKSAROK
Lékó és Szvidler továbbra is remekel

(7. oldal)

Negyedik mérkőzésén harmadik győzelmét aratta Lékó Péter a XXIII. linaresi sakk-szupertornán, amelynek első köre – az újítás jegyében – Mexikóban zajlik, s ezt követi majd márciusban a második felvonás már a hagyományos spanyolországi színhelyen. A moreliai viadalon a 26 éves magyar nagymester a világos bábukat vezetve a 39. lépésben az ukrán Vaszilij Ivancsukot késztette a parti feladására.

A tornát Linaresben 2003-ban megnyerő, tavaly negyedik Lékó nagy riválisa, az orosz Peter Szvidler szintén győzött, így 3,5 ponttal együtt vezetik a mezőnyt. A világbajnok bolgár Veszelin Topalov meglepetésre már második vereségét szenvedte el, ezúttal világossal az örmény Tejmur Radzsabovtól kapott ki.

Eredmények, 4. forduló: Lékó–Ivancsuk (ukrán) 1–0, Topalov (bolgár)–Radzsabov (azeri) 0–1, Vallejo (spanyol)–Aronjan (örmény) döntetlen és Szvidler (orosz)–Bacrot (francia) 1–0.

Az állás: 1. Lékó és Szvidler 3,5–3,5 pont, 3. Ivancsuk 2, 4. Radzsabov, Bacrot és Aronjan 1,5–1,5, 7. Vallejo és Topalov 1–1.

vissza az elejére


6. Mircea Rădulescu Emlékverseny

(7. oldal)

A hét végén a Kolozs megyei sakkszövetség nyílt versenyt rendez. A tornát Mircea Alexandru Rădulescu szervező és bíró emlékének szentelik. A helyszín a kolozsvári Deák Ferenc (Hősök) utca 2. szám alatt (az első emeleten), itt tartják meg ma 16 órakor a technikai gyűlést és a sorsolást is. A torna hétfordulós, svájci rendszerű. Az első két fordulót pénteken 16.30 és 19.30-tól rendezik, a további menetrend: szombaton 9, 15 és 18 óra, vasárnap 10 és 13 óra.

vissza az elejére


SPORT


XX. Téli Olimpiai Játékok, Torino, 2006

(8. oldal)

Hét számban hirdettek győztest a tizenkettedik játéknapon, néhány magyar és román sportoló volt érdekelt a versenyekben, de egyik sem tudta átlépni az árnyékát. A selejtezőből továbblépett magyar Huszár Erika a szombati döntőben a legjobb 16 között reménykedhet az újabb csodában.

SÍFUTÁS
A férfiaknál Björn Lind révén svéd, míg a nőknél Chandra Crawfordnak köszönhetően kanadai siker született a sífutók egyéni sprintszámában.

Előbbi győzelme semmiképpen sem meglepő, mert elsősorban a svéd klasszisokat tartották esélyesnek. Ennek megfelelően harmadikként Lind honfitársa, Thobias Fredriksson is dobogóra állhat, második pedig a francia Roddy Darragon lett. A négy éve aranyérmes, most is favoritnak tartott norvég Tor Arne Hetland az elődöntőben elesett, így minden esélyét elvesztette, hogy megvédje címét. A magyar Tagscherer Zoltán nem jutott be az elődöntőbe.

A nőknél nagy meglepetés a 22 éves Crawford diadala, mivel korábban egyetlen jelentősebb viadalon sem sikerült nyernie. Mögötte a leg-utóbbi világbajnokságon ebben a számban második német Claudia Künzel és az orosz Alena Zidko végzett.

Eredmények:

Sífutás, férfi sprint: 1. Björn Lind (Svédország) 2:26,5 perc, 2. Roddy Darragon (Franciaország) 2:27,1, 3. Thobias Fredriksson (Svédország) 2:27,8, ..., 44. Tagscherer Zoltán.

Sífutás, női sprint: 1. Chandra Crawford (Kanada) 2:12,3 perc, 2. Claudia Künzel (Németország) 2:13,0, 3. Alena Sidko (Oroszország) 2:13,2.

HÓDESZKA
A svájci Schoch-testvérek jutottak a hódeszkások párhuzamos óriás-műlesikló számának döntőjébe, s közülük a címvédő Philipp győzött az idősebb Simonnal szemben. A 26 éves nyertes sikerével az első hódeszkás, aki meg tudta védeni ötkarikás bajnoki címét.

Philipp Schoch a finálé első futamában a könnyebb kék pályán jelentős előnyre tett szert a Világkupában vezető bátyjával szemben, amelyet a második futamban könnyedén őrzött meg.

A harmadik helyen az osztrák Siegfried Grabner végzett.

Eredmények, hódeszka, férfi párhuzamos óriás-műlesiklás: 1. Philipp Schoch (Svájc), 2. Simon Schoch (Svájc) 0,73 mp hátrány, 3. Siegfried Grabner (Ausztria).

SÍAKROBATIKA
A svájci Evelyne Leu nyerte a női síakrobaták ugróviadalát, a második a világbajnok kínai Li Ni-na, harmadik a címvédő ausztrál Alisa Camplin lett.

Síakrobatika, női ugrás: 1. Evelyne Leu (Svájc) 202,55 pont, 2. Li Ni-na (Kína) 197,39, 3. Alisa Camplin (Ausztrália) 191,39.

GYORSKORCSOLYA
A világbajnok és világcsúcstartó kanadai Cindy Klassen nyerte meg a gyorskorcsolyázók női 1500 méteres számát. A korábban 3000-en bronz, 1000-en és a csapatversenyben pedig ezüstérmes klasszis honfitársát, Kristina Grovest és a holland Ireen Wüstöt előzte meg.

Az 1500 méteres távon is utolsó helyen végzett a torinói téli olimpián a Marosvásárhelyi Maros klub gyorskorcsolyázója, Daniela Oltean, mi-után három nappal korábban 1000 méteren lett sereghajtó. Ezúttal azonban, mivel senki nem esett el, a 35. induló sorában éppen a 35. volt. Mi több, közel négy másodperccel gyengébb idővel, mint a 34. helyen végzett kínai Csang Hsziao-lej, és 14 másodperccel gyengébbel, mint az olimpiai aranyérmes kanadai Cindy Klassen.

Eredmények, gyorskorcsolya, női 1500 m: 1. Cindy Klassen (Kanada) 1:55,27 p, 2. Kristina Groves (Kanada) 1:56,74, 3. Ireen Wüst (Hollandia) 1:56,90.

ALPESISÍ
Az első futam után élen álló svéd Anja Pärson nyerte meg az alpesi síelők női műlesikló számát a torinói téli olimpián, a magyar Tuss Réka a 49. helyen végzett.

A lesiklásban és a kombinációban is bronzérmet szerzett klasszis a második csúszás során 16 századdal elmaradt az első futam után mögötte álló osztrák Nicole Hosptól, ám így is meg tudott tartani 29 századot korábbi előnyéből, s ezzel biztosan nyerte a számot.

A bronzérmet a kombinációban Pärson előtt második, szintén osztrák Marlies Schild szerezte meg, míg a már ezen a játékokon egy arany- és egy ezüstérmet gyűjtött horvát Janica Kosztelics negyedikként zárt.

Eredmények, női műlesiklás: 1. Anja Pärson (Svédország) 1:29,04 p, 2. Nicole Hosp (Ausztria) 0,29 mp hátrány, 3. Marlies Schild (Ausztria) 0,75 mp h., ..., 49. Tuss Réka 22,55 mp h.

RÖVIDPÁLYÁS GYORSKORCSOLYA
Huszár Erika videobírói döntés után bejutott a legjobb 16 közé a rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres számában. Az 1500-on előkelő negyedik, 500-on 13. helyen végző magyar versenyző viszonylag könnyű csoportba került az 500-on 12. amerikai Kim Hyo Jung, a fehérorosz Julija Elszakova és a német Ajka Klein mellé. A futamból az első két helyezett jutott a szombati negyeddöntőbe, a videobíró 10 percen át elemezte a helyzetet, amelyben Huszárt a német sportoló ellökte. A továbbiakban viszont nem 16-an – ahogy korábban jelezték –, hanem 17-en indulnak majd, mert egy kilökött német versenyző végül kedvezményezettként csatlakozhat a többiekhez.

Ugyanebben a számban a magyar Darázs Rózsa búcsúzott. Hasonlóképpen járt a Romániát képviselő Kristó Katalin, ő is utolsó lett futamában az előcsatározások során.

Huszár Erikához hasonlóan Darázs Péter is bejutott a legjobb 16 közé a rövidpályás gyorskorcsolyázók 500 méteres számában. Az 1500-on 11., 1000-en 12. magyar versenyző nem volt könnyű csoportban, hiszen vele futott a nyolcszoros világbajnok, Torinoban 1500-on bronzérmes (itt volt Knoch Viktor ötödik) kínai Li Csia-csün is. Darázs remekül rajtolt, a negyedikről feljött az első helyre, ám közben az amerikai kicsúszott. A lassításból látszott, hogy saját hibájából, így a magyar versenyző teljesen megérdemelten lépett tovább végül másodikként.

Az esélyeknek megfelelően a Koreai Köztársaság csapata nyerte a rövidpályás gyorskorcsolyázók női 3000 m-es váltóját. Az ázsiai ország válogatottja sorozatban a negyedik téli játékokon nem talált legyőzőre ebben a számban. Az ezüstérmet a kanadaiak, míg a bronzérmet – Kína kizárását követően – a házigazda olaszok szerezték meg.

Eredmény, rövidpályás gyorskorcsolya, női 3000 m váltó: 1. Koreai Köztársaság (Csoj Eun Kjung, Dzseon Da Hje, Bjun Csun Sza, Dzsin Szun Ju) 4:17,040 p, 2. Kanada (Alanna Kraus, Tania Vicent, Anouk Leblanc-Boucher, Kalyna Roberge) 4:17,336, 3. Olaszország (Katia Zini, Mara Zini, Marta Capurso, Arianna Fontana) 4:20,030.

JÉGKORONG
A svájci válogatott nem tudta folytatni a csoportküzdelmek során mutatott remek teljesítményét, így a svéd együttes jutott be a legjobb négy közé. Az amerikaiak sem tudták megállítani a finneket, az északi „rokonok" tovább folytatják kiváló sorozatukat. A mindössze 20 esztendős Alekszander Ovecskin góljával – Kovaljov utolsó percekben szerzett találata már csak „hab volt a tortán" – az orosz válogatott elbúcsúztatta a címvédő kanadai együttest a torinói téli olimpia jégkorongtornájának negyeddöntőjében. A „testvérpárharcban" a cseh–szlovák összecsapáson előbbiek jutottak be utolsóként a legjobb négy közé. A találkozó végig kiegyensúlyozott volt, az utolsó cseh gólnál üres kapuba esett a találat, mert a szlovákok a kapust is mezőnyjátékosra cserélték az egyenlítés reményében.

Eredmények, férfi jégkorong, negyeddöntő: Svédország–Svájc 6–2 (2–1, 3–0, 1–1) – gólszerzők: H. Sedin (4. perc), Modin (14. perc), Zetterberg (23. perc), Sundin (30. és 33. perc), valamint Pahlsson (49. perc), illetve Streit (9. perc) és Lemm (41. perc). Finnország–Egyesült Államok 4–3 (2–1, 2–1, 0–1) – gól: Peltonen (10. perc), Salo (13. perc), továbbá Jokinen (26. és 38. perc), illetve Knuble (14. perc), Schneider (22. perc) és Drury (56. perc). Oroszország–Kanada 2–0 (0–0, 0–0, 2–0) – gól: Ovecskin (42. perc) és Kovaljov (60. perc). Csehország–Szlovákia 3–1 (1–0, 1–0, 1–1) – gól: Rucinsky (13. perc), Hejduk (29. perc) és Straka (60. perc), illetve Gaborik (44. perc).

Az elődöntő párosítása: Oroszország–Finnország és Svédország– Csehország.

CURLING
Eredmények:

Női curling, elődöntő: Svédország–Norvégia 5–4 és Svájc–Kanada 7–5.

Férfi curling, elődöntő: Finnország–Nagy-Britannia 4–3 és Kanada–Egyesült Államok 11–5.

vissza az elejére


Érmesek

(8. oldal)

A XX., torinói téli olimpián a következő országok szereztek érmet a tizenkettedik versenynap után: 1. Németország 9–8–5; 2. Ausztria 8–6–5; 3. Egyesült Államok 7–7–4; 4. Oroszország 7–3–6; 5. Kanada 5–8–5; 6. Svájc 4–3–4; 7. Koreai Köztársaság 4–3–1; 8. Svédország 4–2–4; 9. Olaszország 4–0–6; 10. Franciaország 3–2–3; 11. Észtország 3–0–0; 12. Norvégia 2–8–8; 13. Hollandia 2–2–3; 14. Kína 1–3–4;, 15. Horvátország 1–2–0; 16. Ausztrália 1–0–1; 17. Finnország 0–3–3; 18. Csehország 0–2–0; 19. Bulgária, Nagy-Britannia és Szlovákia 0–1–0; 22. Ukrajna 0–0–2; 23. Lettország 0–0–1.

vissza az elejére


Nem Torinó a világ közepe: II. EKE-gyereksíverseny Kisbányán

(8. oldal)

Az esőt jósoló időjárás előrejelzések nem ijesztették meg a lelkes apróságokat, így 45 gyerek vett részt a Kisbányán szervezett II. EKE-gyereksíversenyen. Mintegy 200 m hosszú pályát tűzött ki Gebefügi László kolozsvári síedző. A ragyogó napsütésben a verseny kezdete előtt a szervezők és résztvevők együtt fújták fel a jó hangulat megteremtéséhez szükséges 100 lufit.

A támogatóknak köszönhetően a versenyzők idén is apróbb díjakban részesültek, a legjobbaknak a korosztálynak megfelelő stílusban készített oklevelet, valamint könyvjutalmakat osztott ki Kardos János kolozsvári EKE-alelnök.

A nyertesek:

Lányok: 5–6 évesek: 1. Fodor Zsófia 39,36 mp, 1. Nagy Betegh Kamilla 49,4 mp, 3. Virág Tímea 1 p 1 mp; 7–8 évesek: 1. Mátyás Andrea 35,20 mp, 2. Benedek Kincső 35,72 mp, 3. Néda Ágnes 37,00 mp; 9–10 évesek: 1. Bianca Matei 28,50 mp, 2. Ioana Jişa 32,49 mp, 3. Néda Katalin 36,20 mp; 11–12 évesek: 1. Gottwald Gyopár 32,20 mp, 2. Boér Kincső 37,00 mp; 13–14 évesek: 1. Iulia Matei 22,42 mp, 2. Oana Mihok és Ioana Rusu 22,61 mp.

Fiúk: 5–6 évesek: 1. Vlad Lupescu Vlad 34,06 mp, 2. Csis Róbert 38,38 mp, 3. Knobloch Péter 1 p 1 mp; 7–8 évesek: 1. Fogarassy Norbert 31,40 mp, 2. Nagy Betegh Kázmér 36,00 mp, 3. Gottwald Norbert 37,50 mp; 9–10 évesek: 1. Sergiu Mihok 26,00 mp, 2. Tóth Richárd 31,20 mp, 3. Fogarassy Botond 32,10 mp; 11–12 évesek: 1. Gazda Botond 31,00 mp, 2. Kolos Fekete Mátyás 37,90 mp, 3. Prezensky Tamás 46,30 mp; 13–14 évesek: 1. Petruş Călin 21,85 mp, 2. Cirebea Alin 23,56 mp.

Idén is különdíjban részesült a verseny legfiatalabb versenyzője, a 2 éves 9 hónapos Kardos Zalán.

A rendezvény sikeres lebonyolításáért – a szervező EKE-tagokon kívül – köszönet jár Gebefügi Lászlónak és Matejovics Erzsébetnek, valamint a támogatóknak: Epinvest Kft., SECPRAL COM Kft., Kertimag Románia Kft., Media Contur Kft., Daimler Kft.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a versenynek jövőre is biztosan lesz folytatása.

Veres Ágnes

Az oldalt szerkesztette: Póka János András