Ha kánikula, akkor irány a strand!
Kevés napozóhely a kolozsvári fürdőhelyeken

(1., 7. oldal)

Ha a meteorológusoknak igaza van, akkor még legalább a hét végéig az eddigihez hasonló kánikulára számíthatunk. A tikkasztó hőségben sokunk agyán végigfut: de jó lenne a tenger, vagy legalább egy hűs tó partján tölteni az időt… de persze, a mókuskerékből ritkán van alkalmunk elszabadulni, hétköznapi körülmények között boldog az, akinek napi néhány óra szabadideje van. Így egyetlen átmeneti megoldás marad: a strandolás. Persze nem mindegy, hogy melyik strandra áldozzuk időnket és pénzünket, ezért körülnéztünk Kolozsvár négy ma is működő létesítményén, hadd lássuk: mit kínálnak a házigazdák azoknak, akik náluk hűsülnének.

A strandolás a viszonylag olcsó kikapcsolódások közé tartozik, az egész napra érvényes belépődíjak a teljes ingyenességtől a 8 lejig terjednek. Elsőként a volt lábbeligyár mögötti Herbák strandot céloztuk meg. Ez egyike a leglátogatottabbaknak, már messziről egyértelmű, hiszen a nem egészen egy hektárnyi területű létesítményben ott jártunkkor mintegy 300 ember – jobbára gyerekek – pancsolt és napozott. A Herbák strandon egy nagy medence van, megfelelő számú zuhanyozó, öltözőfülkék, és a szükséges plusz: a bejáratnál úszógumikat és műanyag nyugágyakat lehet bérelni, odabent pedig két bódéból lehet beszerezni némi ételt-italt. A vizet állandó jelleggel szűrik, a szivattyúk a medence vizét naponta 6,3 alkalommal áramoltatják át a berendezésen. A gondnoktól megtudtuk: a létesítmény látogatottsága hétvégén sem haladja meg a napi 500 főt, de ezzel elégedettek, mert – amint mondták – ennél többen már nem férnének el kényelmesen.

Következő állomásként az egykor igen népszerű Rekord strandot ejtettük útba. Ez ma már nem is igazi strand, inkább szellősebb vendéglő-bár és játékközpont. A gyermekeknek való kismedencében van ugyan víz, a nagymedence viszont üresen tátong. Itt a belépés ingyenes, csupán minimális kötelező fogyasztást írnak elő. Van teniszpálya, játékterem, kosárlabda- és lábteniszpálya, és persze lehet napozni a fűben. A tulajdonos elmondta: a nagymedence megszüntetése a támogató cég visszalépésének tulajdonítható.

Ha valaki jó körülményekre vágyik, de elkerülné a zsúfoltságot, az inkább a Sun strandot válassza. Itt elsőként a hatalmas terület ötlik szembe, és a kitűnő felszereltség. Összesen négy medence van: egy alacsony a gyermekeknek, egy közepes, egy olimpiai méretű nagymedence, és egy kisebb kör alakú a vízcsúszdánál. Ezenkívül tágas játszótér áll a gyerekek rendelkezésére, dús növényzet, jó levegő, vendéglő, söröző. A kapunál megvásárolhatók a kellékek: napszemüvegek, napolaj, úszógumi stb. A nyugágyak itt ingyenesek. Akárcsak a Herbák strandon, itt is jó hatásfokú vízszűrő-berendezés működik, emellett, eső után, és amikor még szükségesnek találják, a medencék vizét cserélik. A tulajdonos elmondta: a tervek szerint ősztől vízmelegítő berendezést szerelnek fel. A látogatók száma itt hétköznapokon 500 körüli, hétvégén elérheti a napi 1500-at is. Idén, (tulajdonképpen az utóbbi 3 évben) a későn érkező tavasz jókora veszteséget okozott a strandok működtetőinek, a szokásos május elseje helyett csupán június közepén nyithattak. Remélik, hogy a mostani kánikulában némiképp megnövekedett forgalom valamelyest pótolja a veszteséget.

A sportcsarnok melletti fedett uszoda mellett szintén működik egy strand, itt láthattuk a legnagyobb zsúfoltságot. Egyetlen medence és a minimális kellékek mellett a viszonylag borsos belépődíjat a melegített medence indokolja. Nagyon kevés hely van napozni, ezért a medence körül tolongó pár száz fő óriási tömegnek tűnik. Itt még nyugágyakat sem lehet bérelni, mivel – az egyik alkalmazott szerint – igen törékenyek. Üdítőt lehet ugyan kapni, de ennivalót már nem. Mivel kisebb medence, vagy más kikapcsolódási lehetőség nincs, a gyerekeket nem ajánlatos erre a strandra hozni.

Valamennyi létesítményben megkövetelik az elemi higiéniai feltételeket, a zuhanyozók használata kötelező, sőt a Herbák strandon például olvashatunk egy a meztelenkedőknek szóló feliratot is: a fürdőruha használata kötelező!

E.-R. F.

vissza az elejére


Szigorúbb büntetések a tévedő bíróknak

(1., 4. oldal)

Fizetéslevonással és szakmájuk gyakorlási jogának megtagadásával büntethetik a bírókat és az ügyészeket, ha az igazságügyi minisztérium által tervezett törvénymódosításra a parlament is rábólint. Daniel Buda Kolozs megyei képviselő szerint a szaktárca a mostaninál nagyobb felelősséget róna rájuk, így remélik, kevesebb téves bírói döntés születik, és az igazságszolgáltatás imázsa javulni fog.

A Kolozs megyei törvényhozó kedden tartott sajtótájékoztatóján elmondta: az elmúlt időszakban a képviselőház jogi bizottsága elé került az a kormány által benyújtott törvénymódosítás, amely a bírók és az ügyészek fizetéseit állapítja meg. Az alsóház szakbizottságának tagjai a kormány által előterjesztett béreket túlzottnak tartották. Szerintük az igazságszolgáltatásban dolgozók nem érdemelnek meg 35–40 millió lejtől 75–80 millió lejig terjedő javadalmazást, mivel a romániai igazságszolgáltatás megítélése nagyon rossz. Strasbourgból egy jó ideje szinte napi rendszerességgel érkezik az a hír, hogy az emberjogi bíróság (CEDO) bírói tévedés miatt Romániát ismét elítéli.

A törvényhozók és az igazságügyi minisztérium képviselői azonban megtalálták a kompromisszumos megoldást. Az egyezség szerint a jogi bizottság képviselői elfogadják a kormány által javasolt fizetéseket, ezért cserében az igazságszolgáltatás képviselőire a mostaninál komolyabb felelősséget rónak. A nyári szünet miatt jelenleg az igazságügyi minisztériumban felfüggesztették az erről szóló tárgyalásokat, de ezek várhatóan folytatódnak a nyári vakáció után.

Buda szerint Monica Macovei is támogatja javaslatukat, miszerint a tévedő bírók és ügyészek ellen fizetéslevonás formájában anyagi szankciókat helyezzenek kilátásba. A tévedések elszaporodása esetén bírót vagy az ügyészt akár ki is zárhatják majd a rendszerből. Jelenleg azt is fontolgatják, hogy a CEDO által megítélt kártérítéseket – amelyeket az állami költségvetésből kell kifizetni – ezentúl a hibát elkövetők állják. A képviselő szerint azért van szükség erre a kezdeményezésre, mert jelenleg szinte nem létezik az igazságszolgáltatásban dolgozók felelősségre vonása. Buda nem tartja elfogadhatónak azt a magyarázatot, hogy a bírók túlterheltség miatt hibáznak. Emlékeztetett, hogy a Munkatörvénykönyv is büntetéseket helyez kilátásba a tévedő alkalmazottal vagy munkáltatóval szemben, ezért indokolatlan, hogy az igazságszolgáltatásban dolgozókra ne vonatkozzon a felelősségre vonás kötelezettsége.

B. T.

vissza az elejére


Többfrontos háború

(1. oldal)

Több fronton zajló belpolitikai háborút robbantott ki Omar Hayssam eltűnése. Az ellenzéki pártok Traian Băsescu torkának estek, de a csatározások kormánykoalíción belül is felerősödtek.

A politikai ütközetek legújabb frontvonala a parlament és az elnöki hivatal között nyílt meg, ugyanis a Román Hírszerző Szolgálatot (RHSZ) felügyelő parlamenti bizottság tegnap alkotmányellenesnek minősítette a Legfelső Védelmi Tanács dönétését. Azt kérik, hogy továbbra is Radu Timofte legyen az RHSZ-igazgató.

A legmeghatározóbb hírszerzési szerveknél történt lemondássorozat következtében a Traian Băsescu és Dan Voiculescu konzervatív pártelnök közötti konfliktus is ismét fellángolt. Azt követően, hogy Omar Hayssam eltűnt, Voiculescu az ellenzék által is megirigyelhető hevességgel kérte az államfő lemondását. A válasz sokáig nem várattatott magára, Băsescu az Ice Dunărea nyilvánosságra hozását kéri. Ez a Voiculescura mért ütés politikai karrierje szemponjából végzetes lehet az amúgy is megtépázott imázsú konzervatív pártelnöknek.

Az LVT határozata a nemzetbiztonsági törvények kapcsán is vitát váltott ki. A liberálisok és az RMDSZ-esek szerint ezzel a döntéssel Băsescu zsarolni akarja a törvényhozást, hogy az minél hamarabb fogadja el az államfő nevéhez fűzödő törvénycsomagot.

vissza az elejére


Nyugati szakértők vizsgálódnak Verespatakon

(1. oldal)

A verespataki bányaterv környezeti hatástanulmánya ügyében rendezett első nyilvános fórumra Verespatakon került sor hétfő délután. Amint az várható volt, a projekt támogatóinak és ellenzőinek indulatai csaptak össze.

Persze, rendkívül fontos, hogy az ilyen fórumok résztvevői milyen benyomást szereznek ezeken a vitákon, de a bányaterv sorsa nem a különböző településeken megrendezett viták alkalmával avagy nyomán dől el. Sokkal fontosabbak azok a szakértői vélemények, amelyek a háttérben, csöndben készülnek, s amelyeken az egyes szakterületek világszinten elismert szakemberei már dolgoznak. Ezeket a szakembereket a munka elvégzésére és az életfontosságú jelentések elkészítésére elsősorban a projektet ellenző zöld szervezetek fogadták meg

Stephanie Roth, a verespataki Alburnus Maior Egyesület aktivistája kérdésünkre elmondta: Verespatakon jelenleg két brit botanikus dolgozik. A hónap végén pedig nagyobb, amerikai és nyugat-európai szakértői csoport utazik a helyszínre. Tagjai két hetet töltenek majd Verespatakon, s a Román Akadémia szakértőivel együtt a toxikológia, a ciánvegyészet, a vízminőség, a régészet és a bányaterv megannyi más szempontjából megvizsgálják a tervezett beruházás várható hatásait. Eredményeik sokat nyomhatnak a latban. (További részletek a hétfő délutáni rendezvényről az 5. oldalon)

T. Sz. Z.

vissza az elejére


Magyar államtanácsos

(1. oldal)

Közigazgatási államtanácsosi funkcióba nevezte ki tegnap Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök Fekete Emőkét, az RMDSZ kolozsvári városi tanácsosát. Az államtanácsosi tisztség államtitkári rangnak felel meg. Összeférhetetlenség miatt az államtanácsosnak le kell mondania önkormányzati képviselői tisztségéről, helyét az RMDSZ előválasztási listája alapján várhatóan Csoma Botond veszi át.

vissza az elejére


Karnyújtásnyira az OTP a CEC-től

(1., 4. oldal)

A magyar OTP Bank és az Ethniki Trapeza (National Bank of Greece) görög kereskedelmi bank maradt versenyben a Letéti és Takarékpénztár (CEC) többségi részvénycsomagjának megszerzéséért – jelentette be tegnap a pénzügyminiszter.

Sebastian Vlădescu nem árulta el, melyik pénzintézett mekkora összeget ajánlott vételárként, s azt sem, hogy a harmadikként pályázó Raiffeisen Zentralbank–Raiffeisen International konzorcium miért esett ki a versenyből, de bukaresti források szerint az ajánlatok egyike meghaladja a félmilliárd eurót.

Bukarestben már korábban céloztak arra, hogy mivel a Raiffeisen jelenleg is az ország bankrangsorának harmadik helyezettje, a CEC mintegy 1300 fiókjának megszerzésével esetleg monopóliumhelyzetbe kerülhetne.

A két versenyben maradt bank jövő héten kezdheti meg a tárgyalásokat a privatizációs szerződés részleteinek rögzítéséért. Ezek a tárgyalások augusztus 23-án érnek majd véget, s a pályázók augusztus 31-ig tehetik meg végleges ajánlataikat.

Az OTP vezetése örömmel nyugtázta a bejelentést. Wolf László vezérigazgató-helyettes hangsúlyozta: az OTP Bank értékarányos és reális ajánlatot tett.

Tegnap délben az egyik fővárosi hírügynökség az osztrák Raiffeisen Bankot nevezte meg másik befutóként. A félreértést az okozhatta, hogy a pénzügyminiszter korábban lehetségesnek mondta a tárgyalások folytatását mind a három bankkal, amelyek kötelező ajánlattal jelentkeztek a második fordulóban.

A CEC az első félévben 9 ezer alkalmazottal 4,88 millió eurós nyereséget realizált. A pénzintézet aktívumait kétmilliárd dollárra becsülik. Értékét Bukarest 1,26 milliárd euróra becsülte, de nyugati vélemények szerint a pénzintézet 500 millió eurónál alig ér többet. Ám így is a hazai pénzpiac mintegy hat százalékát ellenőrzi.

(t)

vissza az elejére


KRÓNIKA


A nap idézete

(2. oldal)

Úgy áll a helyzet ezekkel a politikai szükségességekkel, hogy sokszor politikai baklövésekké válnak.

George Bernard Shaw

vissza az elejére


KISHIREK

(2. oldal)

ERICH TÜRK előadásában ma este 7 órától rendhagyó orgonahangverseny lesz a Farkas utcai református templomban. Műsora hét évszázadot átölel, és érdekessége az, hogy korban visszafelé haladva fogja előadni a következő szerzők műveit: H. P. Türk, P. Hindemith, R. Lassel, J. S. Bach, G. Muffat, G. Diruta, Anonymus (XV. sz.). Mindenkit szeretettel várnak. A belépés ingyenes.

VÁLSÁGBAN A CSALÁD? címmel Veress Enikő tudományos kutató előadását hallgathatják meg az érdeklődők az Unitárius Nőszövetség találkozóján, július 27-én, csütörtökön du. 5 órától, a Brassai utca 6. szám alatti tanácsteremben.

LUIS BARRAGAN mexikói festő tárlatát nyitják meg július 27-én, csütörtök délután 5 órakor a Népművészeti Múzeumban. Az eseményen jelen lesz Luis Alberto Barrero külügyminiszter.

vissza az elejére


Gólya-posta

(2. oldal)

Lapunk apróhirdetései között lehetőséget adunk arra, hogy újszülöttek világrajöttét tudassák olvasótáborunkkal. Az újszülött adatait (név, hossz, testsúly, születési időpont és hely) az apróhirdetésekhez szükséges nyomtatvány kitöltésével kell leadni pénztárunknál. Szolgáltatásunk ingyenes.

vissza az elejére


Pál Árpád
(1929–2006)

(2. oldal)

Július 21-én, türelemmel viselt hosszas szenvedés után elhunyt Pál Árpád konzultáns egyetemi tanár, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem volt rektorhelyettese, a Matematikai és Informatikai Kar volt dékánja, az Egyetemi Csillagda igazgatója.

Pál Árpád 1929. június 25-én született a Székelyudvarhely melletti Hodgyában, ahol elemi iskolai tanulmányait is végezte. 1940–1944 között a gyergyószentmiklósi gimnázium alsó tagozatán tanul, majd a háború befejeztével középiskolai tanulmányait 1945–1949 között Székelyudvarhelyen folytatja. Itt, az egymást követő átszervezések nyomán rendre a Római Katolikus Gimnáziumban (1945–1946), a Református Kollégiumban (1946–1948), majd a Magyar Vegyes Középiskolában (1948–1949) tanul. A székelyföldi iskolavárosban 1949-ben évfolyamelsőként érettségizik.

1949–1952 közötti időszakban a Bolyai Egyetem Matematika-fizika szakán tanul, ahol 1952-ben ugyancsak évfolyamelsőként államvizsgázik. Tehetsége és szorgalmas munkája elismeréseként az 1951/52-es tanévben már tanársegédi teendőket lát el – gyakornoki beosztásban.

Az egyetem elvégzésekor kiváló tanulmányi előmenetele alapján – az akkori lehetőségek és szokások szerint – a szovjetunióba javasolják, a tudományok kandidátusa cím megszerzésére. Moszkvában, az M. V. Lomonoszov Állami Egyetem, Égi Mechanika Tanszékén (Sternberg Intézet) gazdagítja tudományos ismereteit, 1952–1956 között, N. Dimitrievics Mojszejev és G. Nikolájevics Dubosin tanszékvezető professzorok irányítása alatt.

Doktori értekezésében a mintegy kétszáz éves háromtest-probléma analitikus megoldását adja Laplace-sorok segítségével – sajátos esetben, a korlátozott háromtest-probléma keretében. Az (5.) Astraea kisbolygó analitikus mozgáselmélete című tézis sikeres megvédésére 1957. március 28-án kerül sor.

Egyetemi oktatói tevékenysége során a Bolyai, majd a Babeş–Bolyai Tudományegyetemeken a következő didaktikai fokozatokat éri el: gyakornok (1951–1952); tanársegéd (1952–1957); adjunktus (1957– 1961), docens (1961–1972); egyetemi professzor (1972–1995); majd 1995-től a Mechanikai és Csillagászati Tanszék konzultáns professzora. Párhuzamosan tudományos főkutatói állást is betöltött a Román Tudományos Akadémia Csillagvizsgálójának kolozsvári fiókjánál (1957–1959).

Didaktikai tevékenysége mellett mindvégig szerepet vállal tudományos intézetek szakmai és adminisztrációs vezetésében is: a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBT) szenátusának tudományos titkára (1968–1972); a BBT Matematikai Karának dékánja (1976–1984); a BBT prorektora (1984–1990); a kolozsvári Matematikai Intézet igazgatója (1976–1984, 1986–1990); az egyetem új Csillagvizsgálójának alapító igazgatója (1977); az Országos Tudományos és Műszaki Tanács alelnöke (1973–79).

Több szakfolyóirat szerkesztésében is jelentős szerepet játszott. Gazdag didaktikai és szervezői-vezetői tevékenységét mindvégig magas szintű tudományos kutatói munkája kiegészítéseként végzi. Első tudományos közleménye doktori tézisének kivonata, amelyben a gyakorlati jelentőségű mozgás-problémát (a kisbolygó mozgását) leíró differenciálegyenletek átlagolásával kapcsolatos matematikai eljárások precíz megalapozását is tanulmányozza. Egy másik analitikus mozgáselmélet, amit egy dolgozatsorozat keretében fejtett ki, a Föld mesterséges holdjaira vonatkozik. Az első dolgozata ebben a témában 1973-ban jelenik meg a Studii şi cercetări în astronomie (Tanulmányok és kutatások a csillagászatban) című kötetben. Ebben egy olyan mozgáselméletet fejleszt ki, ami figyelembe veszi a Földnek a pólusainál való lapultságát. Az utóbbi években legfőképpen néhány általános égi mechanikai feladat újrafogalmazásával foglalkozik modern eszközök és módszerek segítségével, valamint azoknak néhány sajátos problémára való alkalmazásával.

Gazdag tudományos tevékenysége során több mint 100 tudományos rendezvényen (kongresszuson, konferencián, szimpóziumon stb.) vett részt, úgy külföldön, mint az ország határain belül, ahol csillagászati dolgozatait mutatta be. 1994 augusztusában a Nemzetközi Csillagászati Uniónak a hollandiai Hágában megtartott XXII. közgyűlésén a román küldöttséget vezette.

Tudományos munkásságának rövid számbavétele: 10 könyv (monográfiák, tankönyvek, egyetemi jegyzetek); a BBT keretében több mint 30 éve működő Égi mechanika és űrkutatás témájú Tudományos Szeminárium 10 kötete; több mint 150, hazai és külföldi szakfolyóiratban egyedül vagy munkatársakkal publikált és kedvezően értékelt szakdolgozat.

Az utóbbi harminc évben 25 szakembert készített fel a matematikai doktorátus megszerzésére, csillagászati szakosítással. Tanítványainak többsége egyetemi oktató és tudományos kutató, közülük kettő már ugyancsak doktorátusvezető a csillagászat területén.

Tudományos munkája elismeréseként több csillagászati egyesület és Tudományos tanács választotta tagjai közé. Ezek közül néhány: Román Csillagászati Tanács (1966, 1994-től elnöke, 1998-tól tiszteletbeli elnöke); Nemzetközi Csillagászati Unió (1967, 1994-től Románia képviselője).

Dr. Szenkovits Ferenc,
tanszékvezető docens
Mechanikai és Csillagászati Tanszék

vissza az elejére


Kolozsvári magyar gyermekkórus

(2. oldal)

megalakítását tervezi a Kolozsvár–Belvárosi Református Egyházközség.

Mivel olyan kevesen foglalkoznak a zenével, de ugyanakkor egy nagyon fontos része életünknek az ének, Kodállyal együtt feltettük a kérdést: „Mi tehát a teendő?" A választ Kodály maga megadja: „Mennél nagyobb tömegeket közvetlen érintkezésbe hozni igazi, értékes zenével. Mi ennek ma a legjárhatóbb útja? A karéneklés." Szétnézve Erdélyben láthatjuk, hogy nem működnek magyar gyermekkórusok. Pedig a kóruséneklés egy olyan tevékenység, amelyet minden korosztály egyforma élvezettel művelhet.

A kolozsvári magyar gyermekkórus megszületésének első lépéseként zenetábort szervezünk hat–tizenhárom éves kolozsvári gyermekeknek, felekezettől függetlenül. A zenetábor Bogártelkén lesz 2006. augusztus 28–szeptember 2. között. Negyven énekelni szerető gyermek jelentkezését várjuk a Kolozsvár–Belvárosi Református Egyházközség Lelkészi Hivatalában (Farkas / M. Kogălniceanu utca 21. szám, tel./fax: 0264-591270, e-mail: farkas_utca@kolozsvar.ro) augusztus 10-ig.

A szervezők nevében
Balázs Ágnes

vissza az elejére


Megemlékezés

(2. oldal)

„Emlékezzetek meg a ti
elöljáróitokról,
akik szólották néktek
az Isten beszédét…."
Zsid. 13,7.

Tisztelettel és szeretettel értesítünk mindenkit, hogy csütörtökön, július 27-én, a tíz éve elhunyt dr. Erdő János püspökre, teológia tanárra, unitárius egyházunk több mint hatvan éven át hűséges szolgájára emlékezünk.

Délben 1 órakor az evangélikus temetőben található sírnál a kegyelet virágait helyezzük el, este 7 órai kezdettel a belvárosi unitárius templomban zenés megemlékezés lesz.

Közreműködik: Bögözi Molnár Tünde orgonaművész és Székely Zsejke énekművész.

Bálint Benczédi Ferenc
lelkész

vissza az elejére


Élet-képek
Egy és más

(2. oldal)

Szerencsém van
a velünk szemben lévő Sport Szálloda tetején levő lobogóval. A mai szeszélyes időjárással többnyire a szelekből következtetek, milyen időre számíthatok az elkövetkező órákban. Ha nyugaton borús, a keleti szél elviszi a felhőket, az északi ellenben még júliusban is megborzongtat. De általában hasznos tudni, hogy merről fúj a szél.

Üzlet, az üzlet
Az autóparkolás Erdély fővárosában nehéz megpróbáltatás a sofőr számára. Parkolójegy hiányában sokba kerülhet a mulatság. Minden újságosbódéban árulnak fél órára szóló „ticheteket" (7500 lej, vagy egész órára 15 000 lejért.) Az óvatosak ellátják magukat 8–10 kártyával, mert...

De nincs az a mély kút, amely ki ne apadna egyszer. Megállok, keresem-kutatom zsebeimet, nincs – kifogyott. Sebaj, elindulok észak felé az „első" újságosig. Megszüntették. A bódé üresen tátong. Kétszáz méterrel odébb újabb újságos. Annál sincs parkolójegy. – Menjek még feljebb?, kérdem. – Semmi értelme, válaszolják, már hetek óta nem kaptunk. Szomorúan battyogok árván maradt autóm mellett és indulok, most már a déli irányban. A szcenárium hasonló, ha nem is pontosan azonos. 6–700 méter egyre reménytelenebb bandukolás után visszaérkezem az origó ponthoz, és a szélvédőtörlő alatt ott találom a büntetőcédulát 150 000 régi lej értékben. Könnyebben kapható, mint a parkolójegy.

*

Olvastam valahol: a hit ott kezdődik, ahol a vallás nem fungál többé rendesen. Ameddig Isten valóságosan jelen van, addig nem kell ezt hinnem. Ha hinnem kell, akkor már nem vagyok bizonyos benne, létezik-e.

Saját szempontom: van, tehát hiszem létezését.

Érdekes lenne
kimutatást készíteni arról, hány békésen sétálgató vagy délutáni álmát alvó ember kapott szívinfarktust attól, hogy közvetlen közelében megszólalt, teljes hangerővel, a mentőautó szirénája.

Dániel Károly

vissza az elejére


Lázas hőmérséklet

(2. oldal)

Kolozsvár nem tartozik Európa legforróbb pontjai közé, de azért nem is panaszkodhat ebből a szempontból.

Hétfő délután hat órakor a Széchenyi téri elektronikus kijelző 37 Celsius-fokot mutatott, ami az emberi szervezet esetében már lázas állapotnak minősül. Vigasztalásul csak annyit, hogy valahol Nyugat-Európában ezekben a napokban 44 fokot éltek át az ott lakók, ami, ugyebár, túllép minden emberen mérhető hőmérsékleti szintet.

Mekkora szerencse, hogy a Nyugathoz képest ennyire elmaradottak vagyunk!

Ö. I. B.

vissza az elejére


MOZI

(2. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – The Break-Up – amerikai bemutató. – Vetítés: 13, 15.30, 18, 20.30, 23; kedvezménnyel 13 és 23 órától.

MŰVÉSZ – Capote – amerikai bemutató. – Vetítés: 17, 19.30, 22; kedvezménnyel 17 órától.

GYŐZELEM – X-men – Az utolsó összecsapás – amerikai. – Vetítés: 16, 22. Egy nyarat tartó szerelem. – Vetítés: 14, 18, 20.

DÉS

MŰVÉSZ – Păcală visszatér – román – Vetítés: 17, 19.15; pénteken, szombaton, vasárnap 21.30 órától is, kedvezménnyel.

TORDA

FOX – A Da Vinci-kód. – Vetítés: 16, 19.

SZAMOSÚJVÁR

BÉKE – A rózsaszínű párduc. – Vetítés: 17, 19, 21.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – Trisztán és Izolda – német–angol. – Vetítés: 17.30, 20; pénteken, szombaton, vasárnap 22.15 órától is; kedvezménnyel 17.30 órától.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – Mission: Impossible III. – amerikai. – Vetítés: 17.30, 20; pénteken, szombaton, vasárnap 22.15 órától is; kedvezménnyel: 17.30 órától.

Az oldalt szerkesztette: Ördög I. Béla

vissza az elejére


VÉLEMÉNY


A jó beszélgetésről

(3. oldal)

Demény Péter a Szabadság ez év január 31-i számában az önálló magyar egyetem szükségességével kapcsolatos kételyeit fogalmazta meg, július 12-én megjelent írásának központi témája pedig az a mód, ahogyan az egyetem körüli vita zajlik, egyúttal az író egy sokak számára bizonyára sokkoló kijelentést fogalmaz meg az „erdélyi magyar közösség szellemi autonómiájának, kreativitásának és kezdeményezőkészségének rendkívül alacsony fokáról". A vita/beszélgetés folyamatáról szeretném megosztani néhány, a cikkek által ébresztett gondolatomat.

Mindjárt egy olyan kérdéssel kezdeném, amely saját szakmámban, a pszichoterápiában alapkérdésnek számít: amikor tudunk valamit, honnan tudjuk, hogyan, milyen módon kerül birtokunkba ez a tudás – esetünkben honnan tudja Demény Péter, hogy szellemi autonómiánk stb. rendkívül alacsony? Valószínűleg onnan, hogy egyetemi oktatóként első kézből származó tapasztalattal, tudással rendelkezik egy olyan közegről, melyen közösségünk kreativitása stb. elég jól lemérhető. Az egyik dolog, aminek a januári cikk olvasásakor megörültem, éppen az, hogy olyan személy fejti ki gondolatait, aki nap mint nap közvetlenül átéli azt, amiről a vita folyik, és ezáltal hitelesebb mint mi, a többség, akik csak olvastunk és hallottunk a kérdésről.

Örömöm másik oka az volt, hogy Demény Péter a „beszélgetés" szót vezette be a „vita" helyett (írásának címe: „Vágy a beszélgetésre") és beszélgetésre invitálta mindazokat, akiknek a kérdéssel kapcsolatban gondolataik vannak. Számomra a beszélgetés kulcsszó. Amikor másoknak próbálom elmagyarázni, mivel is foglakozom, néha megkérdezik: „Á, szóval csak beszélgettek?" Tapasztalatom az, hogy jól és hasznosan beszélgetni nem is olyan könnyű. A beszélgetés akkor válik izgalmassá és hasznossá, amikor az addig ki nem mondott kimondatik, és a beszélgetőpartnerek olyan dolgokat kezdenek gondolni és mondani, melyek önmaguk számára is újak és meglepőek.

A jó beszélgetés során fontos, hogy mindenkinek alkalma és tere legyen hangot adni saját véleményének, és tudja azt, hogy nézeteit nyugodtan vállalhatja, nem fogják ledorongolni érte –, hogy gondolata értékes, amiképpen egy kórusban minden hang és szólam fontos és szükséges, amint ezt a Demény Péter cikkében szereplő Babits-idézet gyönyörűen kifejezi. („Semmi sem bizonyos, de minden igaz lehet; és ezért minden iránt türelmesnek kell lennünk, kivéve a türelmetlenség iránt" – szerk. megj.) Ezzel kapcsolatban eszembe jut egy látszólag ártatlan, részben pozitív, részben elrettentő példa, mely egyszerre szemlélteti az első kézből szerzett tapasztalat értékét, de azt a helyzetet is, amikor hiányzik a másik fél álláspontjával szembeni kíváncsiság és tisztelet. A Szabadság egyik idei számában jelent meg egy egyetemista lány írása, melyben elmeséli, hogy átmenetileg román kollégáival együtt a román nyelvű előadásokat látogatta, és meglepte, hogy ezek mennyivel gyakorlatiasabbak voltak, mint az általa addig hallgatott magyar nyelvű előadások. Ez eddig egy értékes, első kézből származó személyes tapasztalat, mely gazdagítja az egyetemi oktatás mai helyzetéről alkotott képünket. A lap hasábjain hamarosan érkezett a válasz egy úr részéről, aki elmagyarázta, hogy mi a történet „helyes" jelentése. Mi is történt itt: valaki a kórusban hamisan énekelt és a karvezető helyrehozta a hibát? Nekem egy másik kép ugrott be: a basszust éneklő kórustag rádörren a szopránra, hogy ne mind sipítozzon annyit. A másik ember személyes tapasztalatának megkérdőjelezését és saját véleményünk másokra erőltetését az erőszak egyik formájának tartom, mely nem egyszerűen haszontalan, de sérülést is okozhat. Az erőszak ugyanakkor a hasznos párbeszéd végét jelenti, hiszen lehetetlen alkotó módon hozzászólni egy kérdéshez, miközben az ember megbántva érzi magát. Családokkal folytatott beszélgetéseim arról győztek meg, hogy az igazi problémát gyakran nem annyira a felmerülő nehézségek jelentik, hanem az ezekről folytatott beszélgetés hiánya, elakadása, megszűnése.

A jó beszélgetés előfeltétele, hogy a résztvevők valóban kíváncsiak legyenek a többiek nézőpontjára, véleményére, ugyanakkor képesek legyenek arra, hogy ne azonosuljanak saját gondolataikkal, és a másik személyt se azonosítsák az általa kifejezett nézetekkel. Arra a kívánatos helyzetre, amelyben a beszélgetés résztvevői képesek ideiglenesen felfüggeszteni saját meggyőződéseiket annak érdekében, hogy valóban meghallják és pontosan megértsék a másik fél érveit, példa az utazó, aki egy számára idegen országot látogat meg, anélkül, hogy az illető országra vonatkozó útikönyveket elolvasta volna (a hasonlat egyik írországi tanáromtól származik). „Nem-tudása" lehetővé teszi számára, hogy a helybeliek szokásait ne saját és mások előzetes meggyőződéseinek alapján értelmezze, hanem kérdéseket feltéve és a helybeliek válaszaiból tanulva. Az ilyen személy azért beszél és kérdez, hogy utána kíváncsian meghallgassa a választ. Ennek ellentéte az a gyarmatosító-misszionárius, aki már előre „jobban tud" mindent és pusztán azért hallgat meg másokat, hogy utána beszélhessen.

A meggyőződések ideiglenes felfüggesztésének értékéről és a turistakalauzokról eszembe jut egy történet. Feleségem nemrég beleolvasott a Rough Guide népszerű útikönyvsorozat Romániáról szóló kötetébe és kiderült, hogy a könyv a főtéri Mátyás-szobrot a „clumsy but imposing" (esetlen, de tiszteletet parancsoló, impozáns) jelzőkkel illeti. Egy kolozsvári magyar számára ez valószínűleg durva sértésnek számít, és ez jól mutatja, hogy előítéleteink, az, amit „már előre tudunk", érzelmi kapcsolatunk egy dologgal hogyan színezi, befolyásolja azt a módot, ahogy az illető dolgot érzékeljük.

Jelen pillanatban ezek lennének a Demény Péter írásai nyomán támadt gondolataim. Jó beszélgetést és egy ismeretlen kultúrába látogató antropológus kíváncsiságát kívánom a beszélgetés összes résztvevőjének!

Kónya Zoltán

vissza az elejére


NAPIRENDEN


Timofte marad az RHSZ igazgatója?

(4. oldal)

Omar Hayssam eltűnése miatt lemondott titkosszolgálati vezetők helyesttesítése nem olyan egyszerű. A hétfői LVT-ülés a jelek szerint csak részben oldotta meg a kinevezés problémáját, hiszen tegnap a titkos-szolgálatokat felügyelő parlamenti bizottság közleményben kifejtette: a védelmi tanács döntése alkomtánysértő. A szakbizotság szerint Timofte mandátuma csak akkor szűnhet meg, ha lemondását a parlament is elfogadja. Mint ismeretes, mindhárom titkosszolgálati vezető az államfőnek nyújtotta be lemondását, és Băsescu mindhármójuk kérelmét el is fogadta.

A parlamenti bizotság szerint Timoftét csak akkor helyettesítheti az intémény aligazgatója, ha előbbi távollétét beteg- vagy pihenőszabadsággal indokolja. Ellenkező esetben – állapította meg a testület – az új igazgató minden határozata érvénytelen. Ezért a testület arra kéri Timoftét, hogy továbbra is töltse be RHSZ-igazgatói tisztségét, amíg az ő beiktatását kimondó, a parlament 2001-es határozata alkotmányos úton érvényét veszíti.

S miközben bonyolodik a helyzet a titkosszolgálatoknál, a nyomozóhatóságokat is alaposan megizzasztja Omar Hayssam, akinek a kézrekerítése egyáltalán nem egyszerű feladat. Noha az ügyészek megerősítették, hogy Omar Hayssam törvénytelenül távozott az országból, és nem tartózkodik Románia határain belül, még semmilyen bizonyítékkal nem rendelkeznek ennek a forgatókönyvnek alátámasztására. A rendőrök pontosan azt nem tudják, hogy terrorizmussal vádolt üzletember hogyan hagyta el az országot. Ez pedig abban akadályozza a nyomozókat, hogy a bíróságtól Hayssam nevére szóló nemzetközi körözési engedélyt kérjenek. E nélkül viszont Hayssam nyugodtan mozoghat szabadon külföldön, hiszen egyelőre nem fenyegeti őt a letartóztatás veszélye.

Omar Hayssam hollétéről új lehetséges forgatókönyvet bocsátott a nyilvánosság elé az üzletember felesége, Adela Omar. A bukaresti Adevărul címú napilapnak nyilatkozó hölgy szerint férje, lehet, hogy már nincs is életben. Amikor ugyanis elment otthonról, állítólag sötét gondolatok foglalkoztatták feltételezett betegsége miatt. A felesége szerint közölte volna vele, hogy véget akar vetni életének. Adela Omar szerint férje már korábban is követett el öngyilkossági kísérletet.

A Hayssam szabadulását biztosító, oly sokat vitatott orvosi igazolás kapcsán sincs egyetértés. Az Országos Orvostani Intézet igazgatója szerint a bírók bármilyen orvosi igazolást figyelembe vehetnek, amikor dönteniük kell egy vádlott szabadon engedéséről vagy fogva tartásáról. Az igazgató szerint a bírónak nem kell kötelező módon figyelembe vennie a tövényszéki orvostani szakvéleményt. A nemzetközi terrorizmussal vádolt üzletember szabdulását ugyanis a rahovai börtön orvosa által kibocsátott orvosi igazolás tette lehetővé, amely azonban daganatos áttételről tett említés, ami az onkológiai intézet kibocsátó céduláján nem szerepel.

vissza az elejére


Kémelhárító demokrata vezető

(4. oldal)

A Legfelső Védelmi Tanács (LVT) hétfői ülésén az Ice Dunărea dosszié nyilvánosságra hozását kérte. Jelenleg az Országos Levéltárnál található ez az iratcsomó. A titoktartási kötelezettség feloldása eddig csak részben történt meg, hiszen másfél évvel ezelőtt maga Dan Voiculescu kérte: tegyék lehetővé a Szekuritáté Irattárát Tanulmányozó Bizottság (SZITOB) illetékeseinek a dossziéhoz való hozzférést. Az LVT azonban akkor felemás döntést hozott. A vitatott iratokat ugyanis nem a SZITOB, hanem a levéltár rendelkezésére bocsátotta. Itt igaz, rövidebb időtartamú titkosítási szabály érvényes, de így is a papírokhoz leghamarabb csak 2011-ben lehetne hozzáférni. Az LVT legutóbbi döntése értelmében az átvilágító testület elől elhárul minden akadály, hogy megvizsgálja az iratokat. Az Ice Dunărea dosszié az egykori Szekuritáté külkereskedelmi tevékenységéről tartalmaz adatokat. Voiculescut pedig azzal gyanúsítja a sajtó, hogy a Szekuritáté pénzeit forgató Crescent cég révén gazdagodott volna meg.

Nem zárta ki Bogdan Ciuca konzarvatív párti szóvivő annak a lehetőségét, hogy az LVT döntése egy Voiculescu ellen folytatott újabb lejáratási kampány kezdetét jelenti. Ugyanakkor Voiculescu üdvözölte a védelmi tanács döntését, hiszen – mint mondta – maga is kérte a titoktartási kötelezettség felodását.

E békés nyilatkozat mellett azonban Voiculescu súlyos vádakat fogalmazott meg a Demokrata Párt (DP)néhány vezetőjével szemben. A KP elnöke azzal vádolta a DP Dâmboviţa és Szilágy megyei elnökeit, hogy együttműködtek a Szekuritátéval. Előbbi cáfolta ezt, Viorel Nicolae Stanca viszont elismerte, hogy a kémelhárításban tevékenykedett. Ezért – mint mondta – büszke munkájára, és semmivel nem károsította meg az államot.

vissza az elejére


Kiújul a vita a nemzetbiztonsági törvényekről
Băsescunak kedvez az átmeneti állapot – vélik

(4. oldal)

Ellenérzésekkel fogadták mind az ellenzéki pártok, mind a koalíciós partnerek Traian Băsescu azon bejelentését, miszerint nem nevez ki új vezetőket a titkosszolgálatok élére, csak miután a parlament elfogadta a pártok és a civil szféra által igencsak vitatott nemzetbiztonsági törvényeket. Egyesek szerint az államfő zsarolja a parlamentet, mások szerint csak az időt húzza, hiszen nagyon is kedvező számára ez az átmeneti állapot.

Ion Stan (SZDP), a képviselőház SRI-t felügyelő bizottságának elnöke szerint Băsescu bejelentése újabb bizonyítéka annak, hogy az államfő semmibe veszi a parlamentet és az alkotmányt. Úgy vélekedett: Băsescu túllépi hatáskörét, ismét beavatkozik a törvényhozás dolgaiba. – A parlament nincs alárendelve az elnöki hivatalnak, hogy az államfő utasításaira gyártsa a törvényeket – mondta. Stant ugyanakkor nem lepi meg az államfő bejelentése. Elmondta: várható volt, hogy Băsescu mindent kitalál majd annak érdekében, hogy elodázza Radu Timofte és Gheorghe Fulga utódainak kijelölését. Az államfőnek nagyon is megfelel, hogy a két titkosszolgálatot a helyettesek, nevezetesen Mihai Florian Codlea és Silviu Predoiu vezeti.

Stan szerint a nemzetbiztonságra vonatkozó törvénycsomag különben is az elnöki tanácsosok „tákolmánya", amelyet mind a parlament, mind a civil társadalom ellenérzésekkel fogadott. – Ha az államfő azt hiszi, hogy ezzel a törvénycsomaggal kiterjesztheti hatásköreit a titkosszolgálatok fölé, nagyon téved, ezek a tervezetek ugyanis elfogadhatatlanok, hiszen alapvető emberi jogokat sértenek.

Mihai Stănişoară, a képviselőház védelmi bizottságának elnöke szerint éppen ellenkezőleg, Băsescu maximálisan tiszteletben tartja a törvényhozást, és igyekszik eleget tenni a választási kampányban elhangzott ígéreteinek. – Az államfő egyik fő célkitűzésének az intézmények hatékonyabbá tételét jelölte meg, ehhez van szükség az új törvényes keretekre, amelyeknek kidolgozása a nagyra becsült parlament dolga – mondta.

Kelemen Hunor RMDSZ-es képviselő szerint Băsescu szabályosan zsarolja a parlamentet. Emlékeztetett: az RMDSZ több alkalommal is jelezte, melyek ennek a törvénycsomagnak a gyenge pontjai. Úgy véli, a tervezetekről széles körű szakmai vitát kellene folytatni. Kelemen szerint kizárt, hogy október–november előtt el lehetne fogadni a törvényeket.

Ellentámadásba lendültek a liberálisok is: George Scutaru, a képviselőház védelmi bizottságának alelnöke szerint Băsescunak azért kedvez ez az átmeneti állapot, mert így nem kell egyeztetni a liberálisokkal a titkosszolgálati vezetők kinevezéséről. Az ideiglenes vezetők Băsescunak köszönhetik posztjukat, hálájukhoz, szófogadásukhoz tehát nem fér kétség. Ő maga is tudja, hogy év végéig aligha szavazzák meg a nemzetbiztonsági törvényeket, addig sem kell tehát alkudozni a partnerekkel a leendő titkosszolgálati vezetők személyéről. Norica Nicolai, a szenátus védelmi bizottságának alelnöke visszautasította Băsescu azon kijelentését, miszerint közvita címen a pártok – kivéve természetesen a hűséges demokratákat – valóságos médiashow-t rendeztek, olyan parttalan vitát indítottak el a nemzetbiztonsági törvényekről, amely nem vezet sehova. Nicolai biztosított: a kormány hasznos időben eljuttatja a tervezeteket a parlamenthez, ezen nem fog múlni ezek elfogadása.

vissza az elejére


Guşă: előbb a politikumot kell átvilágítani

(4. oldal)

Nem ez a megfelelő pillanat arra, hogy átvilágítsák az újságírók és az ortodox egyházfők politikai múltját – jelentette ki tegnap kolozsvári sajtótájékoztatóján Cosmin Guşă, a Nemzeti Kezdeményezés Pártja (NKP) elnöke. A politikus úgy vélte, hogy elsősorban a politikusok, parlamenti képviselők, polgármesterek, megyei és helyi tanácsosok múltját kell ellenőrizni, és miután ez megtörtént, csak akkor következhet a többi szakmai kategória is.

– Jelenleg legkevesebb száz olyan parlamenti képviselő létezik, akinek köze volt a politikai rendőrséghez, és még nem világították át őket. Ugyanakkor van egy államelnökünk, akiről tudjuk, hogy együttműködött a volt Szekuritátéval, és akit elfogad az ország lakossága. Ilyen körülmények között akkor miért éppen az újságírókba és az egyházi vezetőkbe kell belekötni? – mondta Guşă.

Hangsúlyozta: az átvilágító bizottság alaptevékenységéhez elsősorban a politikusok múltjának az ellenőrzése tartozik. Úgy vélte, míg a politikus döntése által közvetlenül okozhat rosszat a társadalom tagjainak, addig az újságírók és az egyházfők esetében maguk az egyének határozzák el, hogy milyen figyelmet szentelnek egyik vagy másik cikknek, írásnak, vallási szertartásnak stb.

Az Omar Hayssam eltűnése okozta botrány kapcsán a politikus elmondta: Traian Băsescu államfőt meglepetésként érte a titkosszolgálatok vezetőinek, illetve a főügyésznek a lemondása. Szerinte az államelnök nem számított erre a forgatókönyvre, következésképpen megpróbálja az időt húzni, míg valamilyen megoldás nem körvonalazódik. Ezért jelentette ki azt a Legfelső Védelmi Tanács ülése után, hogy csakis a nemzetbiztonsági törvények elfogadása után hajlandó kinevezni a titkosszolgálatok vezetőit.

Újságírói kérdésre Guşă elmondta: Orbán Viktor, a Fidesz elnöke felbujtó, és Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök egészen bizonyosan nem fogadja el a tusványosi nyári szabadegyetemen elhangzott javaslatát, miszerint a követkőző közös román–magyar kormányülés témája a székelyföldi autonómia és az önálló magyar egyetem újraalakításának kérdése legyen.

A politikus arról is beszámolt, hogy újabban felcsapott taxisnak, és hogy ebben a „minőségében" milyen tapasztalatokat szerzett. Az utasok elmondásából főleg az derül ki, hogy Kolozsvár lakossága nem annyira a szegénységre panaszkodik, mint inkább az közigazgatási koherencia hiányára.

P. A. M.

vissza az elejére


Erősödő magyarellenes hangok Szlovákiában
Megdöbbenést keltő Slota-nyilatkozat

(4. oldal)

Robert Fico szlovák miniszterelnök a jelek szerint semmit sem kíván tenni az ellen, hogy koalíciós partnere, Ján Slota folytatja magyarellenes kirohanásait – jelenti az MTI.

– Aki ürügyet keres, az talál – mondta Robert Fico szlovák kormányfő szóvivője azzal kapcsolatosan, hogy Slota egy cseh lapnak nyilatkozva ismét a magyarokat szidalmazta, mondván, hogy nem a magyarok, hanem a Magyar Koalíció Pártja (MKP) azon képviselői ellen beszél, akik kisebbségként elnyomják a szlovák többségi nemzetet, akik Szlovákiát nem a saját hazájuknak, hanem a történelmi Magyarország részének tekintik. Jóllehet sem Kossuth Lajos, sem II. Rákóczi Ferenc, sem Attila hun vezér nem volt, nem lehetett tagja az MKP-nak, Slota e történelmi személyiségeket a szlovákok gyilkosainak nevezte és kifogásolta, hogy szobraik állnak Szlovákiában. Göncz Kinga, a magyar diplomácia vezetője Slota nyilatkozatára reagálva emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban Budapesten járt szlovák kollégája, Ján Kubis azt ígérte: ha a szlovák kormánykoalíció tagjai közül valaki kisebbség- és magyarellenes kijelentéseket tenne, attól a kabinet el fog határolódni.

Robert Fico kormányfő azonban nem siet reagálni. Szóvivője kijelentette: ha valamelyik tárcavezető a Szlovákia által vállalt értékekkel és kötelezettségekkel ellentétben cselekedne, a miniszterelnök lépni fog. Ebből elemzők arra következtetnek: minisztereiért igen, a koalíciós partnerek vezető politikusainak kijelentéseiért viszont nem kíván felelőséget vállalni a miniszterelnök.

Az 1-es, 4-es oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


KÖRKÉP


Aranyoskert – az Aranyos-vidéki gazdákért

(5. oldal)

– Az Aranyoskert ötlete ez év májusában született, a tordaszentmihályi RMDSZ javaslatára, azon a tanácskozáson, ahol 12 Aranyos-vidéki település képviselője a vidék mezőgazdaságának esélyeiről tárgyalt, az Európai Unióhoz való csatlakozás után. Célunk összefogni, csoportosítani és piacra segíteni törzstermelőinket, akik egyébként nem lennének versenyképesek 2007 januárja után – tájékoztatott Szász Endre, a részvénytársaság alapító tagja.

Aranyosegerbegy, Aranyosgerend, Aranyosgyéres, Aranyosrákos, Bágyon, Detrehemtelep, Harasztos, Kövend, Mészkő, Tordaszentmihály, Torda és Várfalva képviselői, valamint kolozsvári, és mórahalmi (5800 lelkes kisváros Magyarország déli határán) közös elhatározása: segíteni az Aranyos-vidéki gazdákat.

Megtudtuk, az Aranyoskert kft. részvénytársaság tagja 137 magánszemély, egy anyaországi és három romániai jogi személy, ők fejenként 500 új (5 millió régi) lej értékben vásároltak részvényeket.

A mezőgazdasági termelők a gyomirtószerek bevásárlását, a jó minőségű termés előállítását érintő és piaci fortélyokat illető kérdéskörökben fognak szaktanácsot kapni.

– Meg akarjuk adni a magyar falvak embereinek az érvényesülés lehetőségét – mondta Szász Endre.

L. E. K.

vissza az elejére


Agrárhírek

(5. oldal)

• Támogatás dohánytermesztőknek. Az elmúlt évi 786-os kormányhatározat értelmében javítják a dohánytermelők javadalmazását, a támogatás mértéke a dohány minőségétől függ. A dohányt április végéig kell szállítani.

Kötelező a biotermékek címkézése. Kötelezővé válik a bio- vagy ökotermékek címkézése, a minisztérium 2006/190-es számú rendelete értelmében. „AE" (agricultor ecologic – ökogazdálkodó) címkét tehet az árujára az a termelő, aki öko- vagy bioterméket, növényi vagy állati eredetű élelmet állít elő, és erről hivatalos bizonylattal rendelkezik, amit 2–3 éves átállási idő és szakmai ellenőrzés után kaphat meg az illetékes hivataltól. Ezzel kapcsolatos bővebb felvilágosítással a megyei mezőgazdasági igazgatóságon szolgálnak.

B. E.

vissza az elejére


Útlezárás a Mikó utcában

(5. oldal)

Folytatják az utcák korszerűsítési munkálatait, ezért július 26–31. között lezárják a Mikó (Klinikák) utca egy szakaszát, a Iuliu Haţieganu és a Trefort (Victor Babeş) utca közti rész. A Piezişă és Haţieganu közötti részre is csak az ott lakók és a klinikákhoz tartozó gépkocsik térhetnek be. Hogy az ott lakók kifelé is tudjanak haladni, a Haţieganu utcácskában megfordítják a közlekedés irányát, a Mócok útja felé lehet majd haladni.

A Haţieganu utcából kiérve csak előre vagy jobbra lehet térni. A Mócok útján a Monostor felé menet a Mihai Eminescu utcával való kereszteződésnél szintén csak jobbra és előre lehet haladni. A Mócok útjáról a központ felé menet az Eminescu és Haţieganu utcákkal való kereszteződésnél csak előre lehet menni. A Mikó (Klinikák) utca és a Mócok útja kereszteződésénél Behajtani tilos! jelzést tesznek ki, és ez csak az ott lakókra nem vonatkozik.

Az új rendelkezések csak az útjavítás idején érvényesek.

vissza az elejére


Tanfelügyelőségi beleegyezés várható a tordai magyar iskola ügyében

(5. oldal)

Eckstein-Kovács Péter szenátor és Máté András képviselő a napokban tárgyalt Titiana Zlătior Kolozs megyei főtanfelügyelővel a tordai magyar iskola kapcsán. – E hivatalos megbeszélésre azért nem kerülhetett sor hamarabb, mert a tanári versenyvizsga botrányai és bonyodalmai igen sok port kavartak. A főtanfelügyelőnő megígérte, hogy a legközelebbi vezetőtanácsi megbeszélésén felveti a kérdést, és valószínűleg meglesz az elvi beleegyezés. Ugyanakkor elemezni fogják, hogy milyen hatással lesz ez a katedrákra – tájékoztatott Ádámosy Klára tordai RMDSZ-elnök., majd elmondta, a megbeszélés eredménye várhatóan az lesz, hogy a Kolozs Megyei Tanfelügyelőség írásban kéri majd a Tordai Helyi Tanács elvi beleegyezését az önálló magyar tanintézet létrehozásához. Tudor Ştefănie polgármester továbbra is szabadságon van, ezért véleménye nem ismeretes e fejleményről.

A szélsőséges Nagy-Románia Párt 15 éves fennállását jubiláló ünnepségen, július közepén Doru Anca pártelnök, tordai helyi tanácsos ismét hangoztatta: a tervezett magyar iskola törvény- és alkotmányellenes, ezért pártja továbbra is a javaslat ellen szavaz.

(ladányi)

vissza az elejére


Verespatakon kezdődött a nyilvános vitasorozat
Békétlenség, feszültség, zűrzavar az első rendezvényen

(5. oldal)

Az Alburnus Maior és a Greenpeace aktivistái megpróbálták megakadályozni a minisztériumi döntést megelőző nyilvános vitasorozat első, hétfő délutáni rendezvényét a verespataki Minerul Stadionban. Az elszánt környezetvédők „Véget ért az aranykorszak", „Nem akarunk újabb ciánkatasztrófát" feliratokkal tiltakoztak az esemény és a verespataki kitermelés ellen, tolvajnak és hazugnak nevezve azokat, akik le akarják rombolni az Erdélyi-Szigethegység települését.

Elsőként John Aston, a Gabriel Resources Gold Corporation (GRGC) cég alelnöke próbálta megnyugtatni a kedélyeket, de bevezető szavait még nagyobb elégedetlenség fogadta. A verespataki projektet támogató Pro Verespatak Egyesület tagjai tapssal próbálták elnyomni a környezetvédők bekiabálásait, s ezzel fokozták a zűrzavart. Ilyen körülmények között mutatták be a Korszerű európai bányászat című dokumentumfilmet, amely a spanyolországi kitermelés tapasztalatait dolgozza fel, pozitív képet festve a bányatervről. A tömeg egyre zajosabbá vált, ezért a tervezet bemutatását a lehető legrövidebbre fogták, vázolva annak szociális és gazdasági, valamint kulturális hatásait.

A kételkedők ez alkalommal feltehették kérdéseiket, amelyeknek egy részét már a helyszínen megválaszoltak, a többiek pedig a Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Minisztérium szakembereitől írásban kapnak majd választ.

Verespatakiak – pro és kontra
A község lakossága két táborra szakadt: egy része támogatja, a másik része pedig ellenzi az aranykitermelést. Egyesek hisznek abban, hogy a GRGC betartja ígéreteit, megélhetést és gondtalan életet biztosít. Mások pedig kijelentették, hogy ők nem megvásárolhatók, és nem fogják elhagyni otthonukat. – Mi itt maradunk, ti menjetek haza! –, hangzott a felszólítás a projekt tervezőinek és a befektető cég képviselőinek, akik folyamatosan azt hangsúlyozták, hogy ebből a projektből a lakosságnak csak előnye származhat. Az 1200 munkahely, a korszerű házak felépítése és a szép ígéretek meggyőzték a helyiek többségét. Azoknak pedig, akik semmiféleképpen nem akarják a „szebb holnapot" választani, kidolgoznak egy alternatív megoldást, hogy ne károsítsák ingatlanjaikat – ígérte John Aston. A templomokat és a temetőket pedig a 14 évre tervezett kitermelés idejére „konzerválják".

A projektet támogatók elsősorban a munkahelyek teremtésére hivatkoznak, a hozzáértőbb bányászok pedig feltétlenül szükségesnek tartják a korszerűbb technológia használatát, és örülnek a 250 millió dolláros befektetésnek. Hogy milyen természeti károkat okoz a kitermelés, az már kevésbé fontos kérdés számukra, és azt sem tudják felmérni, hogy milyek következményekkel jár, ha valaki hosszabb ideig bányászként dolgozik. A budapesti Hary Ildikó, a Greenpeace képviselője elmondta, hogy Magyarország gazdasága és turizmusa megsínylette a ciánkatasztrófát. – Nem szeretném, ha ugyanaz a reménytelenség tükröződne itt is az emberek arcán, mint akkor nálunk – mondta, abban bízva, hogy az eset nem fog megismétlődni. Kíváncsi volt arra, hogyan lehet esetleges országhatárokon átkelő környezetszennyezést megakadályozni, és milyen biztosítékot tudnak nyújtani egy esetleges katasztrófa esetén.

Mi lesz 14 év múlva?
Az Alburnus Maior aktivistái a projekt kivitelezésének rövid időtartamát is kifogásolták. Arra hivatkoztak, hogy 14 év nem lehet alapja a tartós fejlődésnek, hiszen a munkálatok befejeztével megszűnnek a munkahelyek is, amelyek addig a megélhetést biztosítanák. Mi lesz azután azokkal az emberekkel, akik addig a bányában dolgoztak? Mit fognak kezdeni negyvenévesen munka nélkül? – tették fel a kérdés.

A vita nem zajlott zökkenőmentesen: a kezdeti tiltakozóakció hangzavara cseppet sem csillapodott. A moderátornak szinte percenként figyelmeztetnie kellett a jelenlévőket a folyamatos bekiabálások miatt.

Horea Avram, a Roşia Montana Gold Corporation (RMGC) környezetvédelemért felelős szakembere elmondta: elsősorban a kommunikáció a nyilvános viták célja, de sajnos vannak olyan csoportok, amelyek visszautasítják ezt.

– El vagyok keseredve amiatt, hogy az Alburnus Maior ilyen eszközökhöz folyamodik, mert inkább zajt hallottunk, mint értelmes kérdéseket – mondta Horea Avram, aki nem tudott nyilatkozni az esetleges károkról.

Augusztus 28-ig további tizenkét helységben szerveznek nyilvános vitát: Abrudbányán, Topánfalván, Gyulafehérváron, Brádon, Kolozsváron, Tordán, Bisztrán, Aranyosbányán, Nagylupsán, Bukarestben, Déván és Aradon.

Dézsi Ildikó

vissza az elejére


A rendőrség híre
Felborult egy autó

(5. oldal)

Három személy sérült meg abban a balesetben, amely hétfőn este fél hétkor történt Széplakon (Buneşti), az 1C jelzésű országúton. A 23 éves szekerestörpényi (Tărpiu) P. Cristian Daniel Szamosújvár felé haladt egy Nissan Primera márkájú személygépkocsival, de elvesztette uralmát a jármű fölött, az pedig előbb áttért az ellentétes sávra, majd a 39-es számú ház előtt felborult. A gépkocsivezetőn kívül a két utas, a 19 éves T. Alexandru Teodor és a 22 éves S. Anamaria Alexandra sérült meg, egyikük sincs életveszélyben.

Visszatért a tékozló leány
Közel másfél hónap után tért haza szüleihez egy kiskorú. A 16 éves P. Camelia Alexandra még június 2-án tűnt el otthonról, és június 5-től országos körözöttként szerepelt a rendőrség nyilvántartásában. Mint a nyomozások kiderítették, a lány azt követően „szökött meg" otthonról, hogy összeveszett a szüleivel. A lány végül július 16-án felvette a kapcsolatot a szüleivel, majd a napokban visszatért a szülői házba.

Kiskorú gépkocsivezető
17 éves „gépkocsivezető" akadt a rendőrök hálójába hétfőről keddre virradóan. A jogosítvánnyal nem rendelkező, Hajnal-negyedben lakó fiatalt a 2-es számú őrs közbiztonsági rendőrei kapták el, amint a Plevnei utcában vezetett egy 1310-es Daciát. A vádlott C. Paul Mihai ellen jogosítvány nélküli közúti vezetés vádjával nyomozás indult.

Végzetes fürdőzés
Az Aranyos-folyóba fulladt egy tizenéves fiú. Az eset hétfőn történt, az áldozat a tordai 18 éves F. Cristian Sorin. A fiú a folyóban fürdőzött, amikor elragadta az ár.

Hétvégi házából tűnt el
Nagy erőbedobással keresik a kolozsvári, 73 éves Popa Aurelt, akinek eltűnését múlt szerdán késő este jelentették a rendőrségen: 45 csendőr, 6 hegyimentő és 26 önkéntes indult keresésére a hétvégén Marcel Bonţidean megyei rendőrfőnök-helyettes vezetésével. A kolozsvári férfi havasnagyfalui nyaralójából tűnt el, utoljára egyik ottani szomszédja látta szerda délután 5 óra körül, miközben egy közeli erdő felé haladt. A nagy gombász hírében álló, ugyanakkor szívbeteg férfi azóta nem került elő, továbbra is keresik a hegyimentők és a helybeliek. Aki esetleg tud róla valamit, értesítse a legközelebbi rendőrséget.

(balázs)

Az oldalt szerkesztette: Kerekes Edit

vissza az elejére


GAZDASÁG


Temesvár – a befektetők eldorádója

(6. oldal)

Kiváló földrajzi helyzetének és magasan képezett olcsó munkaerejének köszönhetően 6600 külföldi cég több mint 600 millió dollárt fektetett be a rendszerváltás óta Temesváron.

Temesvárt a franciák a befektetők eldorádójának tekintik. A francia sajtó már több ízben vizsgálta a 350 ezer lakosú, menő kávéházakkal és éttermekkel, valamint az ország legnagyobb bevásárló központjával rendelkező, nyugatias bánsági város gazdasági sikerének okait.

Kevesen emlékeznek ma már arra, hogy Temesváron első multinacionális cégként a francia Alcatel próbálkozott, 1991-ben. Azóta jelen van a Continental, a Siemens, a Salomon, a Solectron, a Philips, a Procter & Gamble és a Coca-Cola is. Legjelentősebb befektető Olaszország 2200 céggel; Itália tíz városából érkeznek közvetlen járatok a temesvári repülőtérre.

A siker egyik legfőbb oka sokak szerint a város földrajzi elhelyezkedése: Temesvár 500 kilométeres körzetében található tíz európai főváros, ahol a külföldi befektető úgy találja magát Romániában, hogy közben közelebb van Bécshez, mint Bukaresthez.

A helyi magasan képzett, olcsó munkaerő is vonzó tényező a befektetők számára. A temesvári egyetemeken 50–60 ezer több nyelven beszélő diák tanul, akik elsősorban az informatika és az elektronika területén kiemelkedőek. Néhány multinacionális cég közvetlenül támogatja a műszaki egyetem négy laboratóriumát megduplázva az oktatók fizetését. Az egyetem költségvetésének negyedét a külföldi cégek finanszírozzák, s így a temesvári egyetemi tanárok fizetése elérheti az 1600 eurót, amely tizenháromszorosa az átlagos hazai tanárkeresetnek. Mindennek köszönhetően Temesvárt nem hagyják el nyugat-európai és amerikai ígéretek reményében a fiatal diplomások.

A városvezetés is sokat tett Temesvár felvirágoztatásáért. Gheorghe Ciuhandu polgármester adókedvezményeket vezetett be a külföldi befektetőknek, s létrehozott egy olyan központi irodát, amelyik a külföldi cégeket segíti elsősorban területbérlési és adminisztrációs kérdésekben.

Temesváron a hazai átlagnál kisebb a korrupció, a 15 etnikummal és 10 vallással rendelkező városban a külföldieket mindenki szívesen fogadja. A város még magán viseli pozitív nyomait annak, hogy a régió egykor az Osztrák-Magyar Monarchia része volt. A temesváriak közelebb érzik magukat a németekhez és az olaszokhoz, mint a kelet-romániaiakhoz – vallják a helyiek. Bizonyítja ezt az is, hogy éppen ezekben a napokban zajlik a Bánság fővárosában a „Temesvár – Kis-Bécs" címet viselő rendezvénysorozat, amelynek során a város lakóit jó nevű hazai és külföldi együttesek, művészek, énekesek, bábosok és színészek szórakoztatják.

Kolozsvár sokat tanulhatna a Bega-parti Kis-Bécs tapasztalatából.

vissza az elejére


Fizetősek lesznek a hazai autópályák

(6. oldal)

Az épülő hazai autópályák díjkötelesek lesznek, hogy a befektetők az építési és fenntartási költségeket visszakapják – közölte a magyarországi példára utalva az autópálya és úthálózat kezeléssel országos szinten foglalkozó CNADNR cég. A tervek szerint az idén 3451 kilométernyi közutat korszerűsítenek, Feteşti–Csernavoda autópálya-szakasz 17,5 kilométere készül el, valamint 26,7 kilométernyi városi elkerülő szakasz Temesvár és Krajova északi részein. Ebben az évben összesen 382,6 kilométernyi autópálya építésén dolgoznak, közte a Bukarest–Brassó autópálya-szakaszán és a Berettyószéplaktól Borsig terjedő pályaszakasz megépítésén is.

Rekordév a kelet-közép-európai ingatlan-befektetések piacán

(6. oldal)

A közép-kelet-európai ingatlan-befektetések piacán újabb rekord született 2005-ben, a teljes, intézményi befektetők által beruházott tőke nagysága elérte az 5,8 milliárd eurót, ami 39 százalékos növekedés 2004-hez képest – mutatott rá nemrég az CB Richard Ellis (CBRE) ingatlan tanácsadó cég tanulmánya. Úgy tűnik, a 2006 esztendő újabb ágazati csúcsokat dönthet.

A CBRE összesítése szerint 2005-ben Magyarország részesedése a befektetésekből 17 százalék (0,99 milliárd euró), míg Lengyelországé 49 százalék (2,85 milliárd euró), Csehországé pedig 19 százalék (1,1 milliárd euró).

Magyarországon az intézményi ingatlan-befektetések célállomása 2004-hez hasonlóan 2005-ben is főként Budapest és környéke volt. Tavaly mintegy 1,1 milliárd euró volt a befektetési célú kereskedelmi ingatlan adás-vételek értéke. Az érték mintegy 25 százalékát korszerű ipari ingatlanok értékesítése, üzlethelyiségekre ennél valamivel többet, mintegy 300 millió eurót költöttek befektetők.

A magyar irodapiacon több, mint 500 millió euró értékben kötöttek üzletet 2005-ben Budapesten és környékén, amikor is több, mint 300 ezer négyzetméter irodaterületre kötöttek adásvételi szerződést. Ez közel 20 százalékos volumen-növekedést jelent az előző éves szinthez képest.

A CBRE összesítése alapján 1998 óta összesen 14,3 milliárd euró érkezett a régió ingatlanpiacára, amely összeg közel 86 százalékát az elmúlt három év során fektették be.

Az idei évet tekintve már néhány nagy értékű tranzakcióról is van tudomása a tanácsadó cégnek, ami előrevetíti, hogy 2006-ban is túlszárnyalja az ingatlan-befektetések volumene az előző évit.

A múlt évben a legtöbb befektetés, az összes 44 százaléka az irodákat célozta meg, 39 százaléka az üzlethelyiségeket, főleg regionális bevásárlóközpontokat, míg a fennmaradó 17 százaléknyi befektetés a vegyes használatú ingatlanok, a szállodák és az ipari ingatlanok között oszlott meg.

A CBRE megállapítása szerint a növekvő befektetői érdeklődés ellenére a régióba 2005-ben érkezett befektetések mennyisége még mindig csak 4 százalékát teszi ki a teljes európai ingatlan-befektetési piacnak. A tanácsadó szerint reális az esélye annak, hogy a régió a befektetések 10 százalékát képes vonzani, így erőteljes növekedésre van kilátás a következő években.

A régió ingatlanpiacára tavaly érkezett tőke 87 százaléka az elsődleges piacokat vette célba – a Cseh Köztársaságot, Lengyelországot és Magyarországot. Majd ezeket követte összesen 730 millió euróval Bulgária, Oroszország, Románia és Szlovákia, ami 16 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A befektetési piacok más régiós piacokra is jótékony hatással voltak.

Az első osztályú ingatlanok hozamai a régióban továbbra is esnek, néha egészen drámaian. Néhány jelentősebb változás éppen a felzárkózó piacokon volt megfigyelhető: Romániában például a tavaly a hozam 350 bázispontot zuhanva az év végére 8,5 százalékra csökkent.

Közép-Európában a hozamok 7 százalék alá estek az idén. A legnagyobb változás az irodapiacon Lengyelországban ment végbe, ahol a hozamok 2005 végére 6,5 százalékon állapodtak meg. A régióban a hozamok az irodák esetében 6,5–10,25 százalék között, a bevásárlóközpontoknál 7,5–11,7 százalék, az ipari ingatlanok esetében pedig 8,5–15 százalék között mozogtak.

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Július 25., kedd

(6. oldal)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

100 Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25.)

3,52/3,57

2,75/2,81

1,24/1,28

Western Union – szolgáltatás a Sora, Szentegyház u. 4. és Széchenyi tér 23–25. szám alatti váltóirodákban.

vissza az elejére


Július 26., szerda

A Román Nemzeti Bank árfolyamai: 1 euró = 3,5470 lej, 1 USD = 2,8054 lej, 100 magyar forint = 1,3056 lej.

Az oldalt szerkesztette: Tibori Szabó Zoltán

vissza az elejére


HIRDETÉS


Egy perc derű

(7. oldal)

– Ki követi el a legtöbb összeadási hibát?
– Az anyakönyvvezető.

vissza az elejére


HIRDETÉS

(7 oldal)

Hirdetésfelvétel: Kolozsváron: Jókai (Napoca) u. 16., hétköznap 9–16, szombaton 10–12 óra között. Désen, hétköznapokon: Lukács Éva, tel.: 212-099. A 14 óráig feladott hirdetése már másnap megjelenhet.

vissza az elejére


Adásvétel

(7 oldal)

Pulykacsibék eladók. Telefon: 227-797. (0038)

Lakásfelszámolásból szobafestőszerszámok, olajfestékek, gyermekágy, régi bútorok (faanyagnak is) eladók. Telefon: 0749-987724, 0264/433-610, du. 6 óra után. (0003)

vissza az elejére


Állás

(7 oldal)

Marosvásárhelyi székhelyű építőipari cég alkalmaz építészmérnököt, mestert, technikust, árajánlatkészí1tőt. Követelmények: megfelelő végzettség, minimum két év tapasztalat. Jelentkezni magyar nyelvű CV-vel a 0265/250-803-as tel/faxszámon hétfőtől péntekig, 8030-16 óra között. (M)

Gáz, víz, fűtés szereléssel foglalkozó cég sürgősen alkalmaz szerelőket és segédmunkásokat. Érdeklődni telefonon: 422-379, 0745-815177. (0403095)

Orvosi rendelőbe bőrgyógyászt és belgyógyászt alkalmazunk. Telefon: 0741-029271. (0403097)

vissza az elejére


Bérbe vesz

(7 oldal)

Bútorozatlan kiadó kétszobás lakást vagy garzont keresek 9 éves fiammal, a központhoz közel, elérhető áron. Telefon: 590-485, 591-808. (0005)

Négy egyetemista lány kétszobás lakást keres a Györgyfalvi negyedben. Ajánlatokat a 0745-219767, 0741-921531-es telefonszámokon várunk. (M)

Fiatal pár garzont keres hosszú távra Kolozsváron. 0740-592657, 0745-251188. (0026)

vissza az elejére


Bérbe ad

(7 oldal)

Magánszemély bérbe ad kulcsra kész orvosi rendelőt. Telefon. 0724-240559. (0403097)

vissza az elejére


SPORT


TENISZ
Davis-kupa: szépítettek a vendéglátók

(8 oldal)

A vasárnapra maradt – már tét nélküli – két egyest megnyerték a házigazdák, így a magyar férfi teniszválogatott 3–2-re győzött a bolgárok elleni Davis Kupa-mérkőzésen, Plovdivban.

Az Euro-afrikai zóna II. csoportjának második fordulójában rendezett összecsapáson Baranyi Szabolcs szövetségi kapitány csapata behozhatatlan előnyt szerzett, és már a szombati nyitónapon továbbjutott.

A magyarok szeptember 22–24. között, a harmadik, a feljutásért zajló fordulóban a grúzokat fogadják, akik idegenben 3–2-re verték a lengyeleket. A szombati páros után még a házigazdák vezettek 2–1-re Gdyniában, ám a vendégek vasárnap mindkét egyest megnyerték.

A magyarok és a grúzok még soha nem találkoztak egymással a Dk-ban.

Eredmény, Davis-kupa, Euro-afrikai zóna II. csoport, 2. forduló: Bulgária–Magyarország 2–3 (a még nem közölt eredmények: Todor Jenev–Lukács Dénes 6:3, 7:5 és Ilia Kusev–Kiss Sebő 7:5, 1:6, 6:2).

Férfi tenisz-világranglista: Blake előrelépett
A férfi teniszezők mindkét világranglistáján javított korábbi helyezésén az indianapolisi tornán győztes amerikai James Blake. A hagyományos rangsorban jelenleg az ötödik, míg az idei eredmények alapján készülő ATP Race-ben a hetedik. A torna döntőjében az első kiemelt színes bőrű amerikai, honfitársát a második favorit Andy Roddickot verte drámai mérkőzésen, 4:6, 6:4, 7:6 (5) arányban.

A ranglistákat továbbra is a svájci Roger Federer vezeti magabiztosan.

Egyetlen román versenyző található a felső 100-ban továbbra is, Andrei Pavel néhány pozíciót rontott egy héttel korábbi helyezéséhez képest. A hagyományos rangsorban a 75. helyen áll, az ATP Race-en ennél eggyel jobb pozíciót foglal el. A Davis-kupán szereplő magyar válogatott tagja továbbra sem férnek be a legjobb 450 versenyző közé.

A hagyományos világranglista élén (zárójelben a korábbi helyezés): 1. (1.) Roger Federer (svájci) 7260 pont, 2. (2.) Rafael Nadal (spanyol) 4930, 3. (3.) David Nalbandian (argentin) 3185, 4. (4.) Ivan Ljubicsics (horvát) 3125, 5. (6.) James Blake (amerikai) 2340, 6. (5.) Nyikolaj Davigyenko (orosz) 2175, 7. (7.) Tommy Robredo (spanyol) 2050, 8. (8.) Mario Ancsics (horvát) 1985, 9. (9.) Radek Stepanek (cseh) 1925, 10. (11.) Andy Roddick (amerikai) 1885, ..., 75. (74.) Andrei Pavel 524, ..., 483. (476.) Bardócky Kornél 55.

Az ATP Race élmezőnye: 1. (1.) Federer 1017 pont, 2. (2.) Nadal 735, 3. (3.) Ljubicsics 375, 4. (4.) Nalbandian 355, 5. (5.) Ancsics 318, 6. (6.) Markosz Bagdatisz (ciprusi) 309, 7. (10.) Blake 300, 8. (7.) Robredo 292, 9. (8.) Davigyenko 288, 10. (9.) Stepanek 268, ..., 74. (71.) Pavel 60.

Női tenisz-világranglista: nincs változás
Nem történt változás a női teniszezők világranglistájának élcsoportjában: továbbra is a francia Amélie Mauresmo vezet a belga Kim Clijsters és Justine Henin-Hardenne előtt.

Czink Melinda az egyetlen magyar teniszező, aki a felső 100 tagja, míg a legjobb román teniszezőnő változatlanul Anda Perianu.

A női világranglista élén (zárójelben a korábbi helyezés): 1. (1.) Amélie Mauresmo (francia) 3692 pont, 2. (2.) Kim Clijsters (belga) 3377, 3. (3.) Justine Henin-Hardenne (belga) 3093, 4. (4.) Marija Sarapova (orosz) 2400, 5. (5.) Nagyezsda Petrova (orosz) 2134, 6. (6.) Jelena Gyementyjeva (orosz) 2040, 7. (7.) Szvjetlána Kuznyecova (orosz) 1995, 8. (8.) Patty Schnyder (svájci) 1684, 9. (9.) Mary Pierce (francia) 1636, 10. (10.) Lindsay Davenport (amerikai) 1588, ..., 83. (83.) Czink Melinda 325,50, ..., 120. (121.) Anda Perianu 224,50.

vissza az elejére


LABDARÚGÁS
Dunga az új brazil szövetségi kapitány

(8 oldal)

Meglepetésre a mindenfajta edzői tapasztalat nélkül álló Dungát nevezték ki az ötszörös világbajnok brazil labdarúgó-válogatott új szövetségi kapitányává.

A Carlos Caetano Bledorn Verri néven született korábbi védekező középpályás volt a kapitánya az 1994-es vb-n aranyérmet nyert gárdának.

„Szeretném, ha a csapat azzal az elszántsággal és odaadással küzdene, amellyel én léptem pályára aktív játékosként. A győzelem igénye elengedhetetlen a brazil válogatottban" – jelentette ki a 42 éves tréner.

Ricardo Teixeira, a szövetség elnöke azzal indokolta Dunga váratlan megbízását, hogy a szurkolók egy lelkes edzőre vágytak, és az ő személyében ezennel meg is kapták.

„Két óra alatt megállapodtunk. Nagy átszervezés kezdődik a nemzeti együttesben, amely a 2010-es dél-afrikai, majd a 2014-es, remélhetőleg hazai rendezésű világbajnokságon már érződni fog" – tette hozzá a sportvezető.

A szövetségi kapitányi posztra három másik szakembert tartottak esélyesnek: a Sao Paulóval tavaly klub-vb-t nyerő, jelenleg a japán Kashima Antlers kispadján ülő Paulo Autuorit, az FC Santost irányító Vanderlei Luxemburgót és a portugál válogatottnál nemrég 2008-ig hosszabbító Luiz Felipe Scolarit.

vissza az elejére


Az FC Liverpool a futball-örökranglista élén

(8 oldal)

Az FC Liverpool vezeti az 1888-ban indult angol labdarúgó-bajnokság örökranglistáját.

A The Times című lap által közzétett állás szerint a 18-szoros győztes klub története során 3643 meccset játszott az élvonalban és ezeken összesen 5927 pontot gyűjtött – a statisztikában a győzelemért három, a döntetlenért pedig egy pont jár, a kezdetektől számítva –, ez átlagosan 1,63 pontot jelent mérkőzésenként.

A képzeletbeli dobogó második foka a 15-szörös bajnok Manchester Unitednek jutott, amely 3287 találkozón 5337 pontot szerzett (1,62-es átlag), a harmadik pedig az Arsenal lett (3643 meccs, 5780 pont, 1,59-es átlag).

Az elmúlt két idény győztese, a Chelsea mindössze a 14. (1,39), és a táblázatot készítők számításai szerint legalább 23 évre lenne szüksége ahhoz, hogy behozza, illetve megelőzze az FC Liverpoolt, de ehhez több mint 90 pontot kellene szereznie minden idényben. A lajstrom 62., egyben utolsó helyén a Leyton Orient csapata szerénykedik 0,64 pontos átlaggal, ez a gárda mindössze egyszer, az 1962–1963-as évadban szerepelt a legjobbak között.

A legtöbb élvonalbeli mérkőzést egyébként a pontvadászat egyik alapító tagja, az Everton játszotta, szám szerint 4027-et, de a legtöbbet – 1674-et – éllovashoz méltóan a liverpooliak nyerték.

vissza az elejére


Emlékezzünk az első magyar óceánrepülésre

(8 oldal)

Hetvenöt esztendeje, 1931. július hó 15–16-án Endresz György elsőpilóta és Magyar Sándor másodpilóta–rádiótávírász–navigátor az amerikai Harbor Graceből felszállva, Budapest úticéllal 25 óra 50 perc alatt 5120 km-t megtéve repülték át az Óceánt.

A repülés – sajnos – a végcél el-érése előtt 30 km-el, a Bicske melletti határban ért véget, szerencsésen végrehajtott kényszerleszállással, mivel a benzinellátás meghibásodása folytán a már Bécstől rendetlenkedő motor leállt.

Az óceánrepülés ötlete Magyar Sándor Amerikába kivándorolt világháborús repülőtiszttől származott.

A repülést egy módosított Lockheed Sirius típusú, 420 lóerős motorral szerelt repülőgéppel hajtották végre.

Bár a magyar repülés az 53. az összes, és 18. volt a sikeres óceánrepülések sorában, ezek javarésze közbeeső leszállásokkal, másik részük parttól partig történt. Endreszék repülése világrekordot jelentett mind a közbeeső leszállás nélkül megtett céltávolságot, mind az elért átlagsebességet illetőleg.

Az eredetileg 45 ezer USD-re értékelt költséget közadakozásból számítottak biztosítani, de a begyűlt összeg a vártnak alig 10%-át tette ki. Elsőnek lord Rothermere angol sajtóvezér – a magyar érdekek nagy támogatója – tűzött ki egy 10 ezer dolláros díjat, kifejezve óhaját, hogy a gép a Justice for Hungary nevet viselje, ugyanakkor vállalta a szükségesnek látszó magyarországi kiszállások költségeit, valamit később a rádióberendezés mintegy 4500 USD-t kitevő beszerzési költségét.

A repülőgép megvásárlására és egyéb költségekre a Magyarországról kivándorolt, közepes anyagi helyzettel rendelkező Szalay Emil húsárúgyáros adományozott előbb 18 ezer, majd további mintegy 25 ezer USD-t kitevő összegeket.

A magyar óceánrepülésnek óriási visszhangja volt, a világ minden sarkából tömegével özönlöttek a lelkes üdvözletek úgy szakemberek, mint neves államférfiak és repülőszervezetek részéről, a világsajtót napokig foglalkoztatta a jeles esemény.

Hogy csak egynéhányat említsünk a számtalan üdvözlet közül:

Italo Balbo olasz légügyminiszter: „Figyelemmel kísértem útjukat, nagyon szép teljesítmény volt. Olasz-ország és az olasz pilóták nevében üdvözlöm: Balbo".

Lord Rothermere: „Legmelegebb szerencsekívánataimat tolmácsolom a magyar aviatika dicsőségére végrehajtott fényes tetthez, amelyet az Újfundlandtól Budapestig leszállás nélkül végrehajtott és új óceánrepülési rekordot jelentő távrepülés jelent. Sokáig emlékezetes marad az aviatika történetében az a tény, hogy az óceánrepülési rekordot egy kicsiny, gazdaságilag lesújtott és az Óceántól távol, Európa közepén fekvő ország állította fel. A teljesítmény értékét növeli a tény, hogy Magyarországon a repülést nem csak a trianoni békeszerződés szigorú korlátozásai gátolják, hanem a szükséges anyagi eszközöt hiánya is..."

Henry Ford Michiganból: „Gratulálok a példátlanul fényes sikerhez, amely az Önök népének nagy tekintélyt szerzett a világ előtt és hatalmas lépéssel vitte előbbre az aviatikát."

Roosevelt, az Egyesült Államok budapesti követe: „Bátorságuk és precizitásuk jellemző a magyarokra! Az önök tette egészen közel hozta egymáshoz az amerikai és a magyar népet".

Bibescu herceg, a Nemzetközi Repülőszövetség soros elnöke, Bukarestből: „Legőszintébb és legszívélyesebb szerencsekívánataimat a pompásan és fényesen végrehajtott repüléshez!"

Az Aviatika című szakfolyóirat 1931 augusztusi ünnepi számának cikkei és Magyar (Vilczek) Sándor Álmodni mertünk című könyvének felhasználásával összeállította:

Islik Tibor,
hajdani cserkészrepülő

Az oldalt szerkesztette: Póka János András