Több emberéletet követelt a napokban tomboló hőség
Hőségriadó az ország több megyéjében

(1. oldal)

Kánikulában mindenkinek jól esik egy kis pancsolás

Orvosi jelentések szerint már tizenkilenc emberéletet követelt az utóbbi napok rekordot döntő kánikulája, és az előrejelzések szerint az ország számos területén veszélybe került a víz- és áramellátás is. Eugen Nicolaescu egészségügyi miniszter a lakosság megóvása érdekében a készenlétben lévő mentősök számának növelésére, az egészségügyi személyzet munkaidejének meghosszabbítására utasította a megyei közegészségügyi igazgatóságokat. A tárcavezető azt ajánlotta, hogy a polgármesteri hivatalok biztosítsanak ásványvizet a lakosságnak ezekben a napokban, amikor a csaknem negyven Celsius-fokos hőmérséklet jóval meghaladja az ebben az időszakban megszokott átlagértéket. Az ország számos településén tucatnyian lettek rosszul tegnap az elviselhetetlen hőség miatt, Bukarestben pedig közel ezren hívták a mentőket. Az ország déli, délkeleti és délnyugati megyéit gyakorlatilag katasztrófa sújtotta területnek nyilvánították.

(Részletek az 5. oldalon)

vissza az elejére


Szenzációs veseátültetés Kolozsváron

(1. oldal)

A világon első ízben végeztek el olyan veseátültetést, amelyben nem az egész szervet, csupán annak egy részét kapta meg a befogadó. A sikeres beavatkozást hétórás műtéttel végezték el.

A hároméves, súlyos veleszületett veseelégtelenségben szenvedő bukaresti kisfiúnak a szervátültetés volt az egyetlen esélye, azonban nem találtak számára kompatibilis donort , s mivel az édesanyja veséje túl nagy méretű volt, egy kisebb szervet kellett „kialakítani" belőle. Ez azért volt lehetséges, mert a vesét két nagy vérér látta el. Hasonló műtétet még nem végeztek.

vissza az elejére


Varázspálca és nyereményözön az Apáczai-líceumban

(1. oldal)

A nagy hőség ellenére mintegy félszázan jöttek el tegnap a Szabadság sorsolásaira az Apáczai Csere János Elméleti Líceum dísztermébe. Szokásos módon előfizetőinket és a rejtvényfejtőket jutalmaztuk. A negyedévi sorsolás első nyereményét, mint ismeretes, korábban villámsorsolással kiosztottuk, amivel Tellmannn Éva olvasónk határidős görögországi nyaralást nyert. Okos családnevű olvasónkat (Kolozsvár, Drăgălina 6/2., személyneve nem derült ki) illeti a negyedévi sorsolásunk 2. díja, a Kolumbusz Express menettérti Kolozsvár–Budapest autóbuszjegye. Hasonló jutalmat nyert egyhavi előfizetőink közül Tamás István (Emil Petrovici u. 8.), ő kétszemélyes autóbuszjegyet kap a Kolumbusz Expresstől. A sorsolás izgalmait Belloni bűvészmutatványai oldották, fellépése óriási sikert aratott. A további részletekre visszatérünk.

vissza az elejére


Kult-Túra


MAINAP

(2. oldal)

NÉVNAP: Paulina. A Paula továbbképzése, amely a latin Paulus női párja, jelentése: kicsi.

NAPKELTE: 5 óra 32 perckor.

NAPNYUGTA: 21 óra 23 perckor.

ÉVFORDULÓK: Június 22-én történt: 1633. Galileo Galilei olasz matematikus, filozófus és csillagász az inkvizíciós bíróság előtt visszavonta nézeteit a kopernikuszi tanokról, amely szerint a Föld kering a Nap körül. • 1815. Bonaparte Napóleon – négy nappal waterloo-i veresége után – lemondott a francia császári trónról. • 1837. Pesten hozzákezdtek a Nemzeti Múzeum építéséhez. • 1848. Párizsban kitört a munkások felkelése, az úgynevezett „júniusi csata", amely a történelem első nagy szocialista megmozdulása volt. • 1849. Haynau táborszernagy osztrák mintára elrendelte a csendőrség felállítását Magyarországon. • 1941. A II. világháborúban Németország hadüzenet nélkül megtámadta a Szovjetuniót. • Június 22-én született: 1767. Wilhelm Humboldt német nyelvtudós, művelődésszervező. • 1788. Bodor Péter székely ezermester. Marosvásárhelyen csak fából, vasszeg nélkül építette meg a Maros hídját. Legismertebb alkotása a marosvásárhelyi piactéren felállított Zenélő kút, melynek hű mását 1936-ban a Margit-szigeten újból felépítették. • 1882. Somlyó Zoltán költő, műfordító. • 1913. Weöres Sándor Kossuth-díjas költő, író, műfordító. • Június 22-én halt meg: 1527. Niccolo Machiavelli olasz államférfi, politikus, író és történész. • 1987. Fred Astaire Oscar-díjas amerikai táncos, színész.

vissza az elejére


A NAP IDÉZETE

(2. oldal)

Ha beszélek, a bennem élő hallgató bölcset feláldozom a fecsegő bolondnak.

Weöres Sándor

vissza az elejére


KISHIREK

(2. oldal)

AZ EMBERI PIRAMIS. BESZÉLGETÉSEK A PÁRTÁLLAMI DIKTATÚRÁRÓL című rendezvénysorozat III. részének meghívottja Tamás Gáspár Miklós, aki Magyari Nándor Lászlóval beszélget szombaton, június 23-án 18 órától a Tranzit Ház (Bariţiu/ Malom utca 16. szám alatt. A nyilvános beszélgetéssorozatot a Tranzit Alapítvány szervezi, társszervező a Láthatatlan Kollégium.

A SÁMÁN ÉS A TÁLTOS címmel tart előadást Szőcs István június 24-én, vasárnap fél tizenkettőtől a hidelvei református egyházközség gyülekezeti otthonának galériájában. A témáról a Hidelvi Galériában kiállított kerámiamunkák alkotója, Forró Ágnes képzőművész is beszél.

TESTAMENTUM – Reményik Sándor verseiből összeállított műsort rendez június 24-én, vasárnap de 11. órától a Kolozsvár-Újalsóvárosi Református Egyházközség a Fehér Templomban. A műsort Seres Zsófia állította össze, közreműködik: Szőcs Judit.

A KOLOZSVÁRI MAGYAR GYEREKKÓRUS következő próbáját június 26-án, kedden du. 5 órakor tartják. Este fél 8 órára rövid megbeszélésre várják a szülőket.

vissza az elejére


Ars Hungarica – az év legsokszínűbb magyar kulturális rendezvénye
Augusztus 19–26. között zajlik Nagyszebenben a Magyar Hét

(2. oldal)

A rendezvény az erdélyi magyarság egyik legfontosabb idei kulturális rendezvénye, hiszen kelet-európai város első ízben lehetett Európa kulturális fővárosa. Most minden ország Nagyszebenre figyel, ezért nagyon fontos, hogy a magyar kultúra is méltóképpen képviselve legyen – mondta a kolozsvári sajtótájékoztatón tegnap Szép Gyula, az RMDSZ Művelődési Főosztályának képviseletében, a Magyar Hét társszervezőjeként. Az erdélyi, illetve egyetemes magyar kultúra egyaránt hangsúlyosan és változatosan lesz jelen a fesztiválon – gazdag, színes rendezvény ígérkezik. Serfőző Levente, a szervező HÍD – Szebeni Magyarok Egyesületének elnöke elmondta: a Magyar Hét megszervezésében számos partnerük van, az átfogó műsorban képzőművészet, színház, tánc, népművészet, zene – ezen belül komolyzene, ifjúsági koncertek egyaránt – helyet kap, de lesznek konferenciák, szakmai beszélgetések, könyvbemutatók is, és számtalan más esemény is, összesen több mint 80. Több mint 500 meghívott, fellépő lesz jelen – a turisták gazdag kulturális és szabadidőprogramok közül választhatnak.

Az Ars Hungarica – Magyar Hét rendezvényei tematikus napok köré tömörülnek, a szervezők a magyar kultúra azon jeles képviselőit választották egy-egy nap névadóinak, akiknek élete, munkássága valamilyen módon Nagyszeben városához kötődik. Így váltak a rendezvény „védnökeivé": Borsos Miklós – itt született 1906-ban és 16 éves koráig itt élt; Nyírő József – Nagyszeben római katolikus plébánosa volt; Barabás Miklós – szívesen töltötte itt a szabadidejét; Kós Károly – gyerekkorát Nagyszebenben töltötte, a város építészete nagy hatással volt későbbi munkásságára; Petőfi Sándor – a szabadságharc idején Nagyszebenben is megszállt; Bartók Béla – 1922-ben sikeres hangversenyt adott a városban; Bodor Mária – nagyszebeni textilművésznő és díszlettervező.

Jegyeket Kolozsváron az Aviatica utazási ügynökségnél, a Jókai/Napoca utca 2–4. szám alatt vásárolhatnak. Nem minden rendezvényre kell belépőt váltani, a jegyek azonban nem borsosak 5–15 lej között mozognak, de lehetőség van napi- illetve hetijegyek, sőt a hét adott időszakára szóló kedvezményes jegyek elővételére is. Részletesebb tudnivalókat a www.szeben.ro honlapon találhatnak az érdeklődők.

F. I.

vissza az elejére


Örmény gyökerek és sorsok

(2. oldal)

Nem kis munkára vállalkozott Gazdovits Miklós*, amikor azt vette tervbe, hogy megírja az erdélyi örmények történetét. Persze, a „megírja" nem is a megfelelő szó erre a folyamatra, hiszen ehhez hosszú ideig tartó kutatómunka, az adatok összeszedése, összesítése, feldolgozása, rendszerezése szükséges. Az erdélyi örmények történetét pedig természetesen nem lehet különválasztani a teljes örmény nép történetétől, tehát tulajdonképpen az örménység történelmével, szokásaival, hagyományaival, legendáival ismerkedhetünk meg a könyv által.

A téma nem is lehet egészen idegen számunkra, hiszen még ha nincsenek is örmény gyökereink, ilyen eredetű ismerőseink bőven lehetnek. Ráadásul az örménység történelmének véres és tragikus momentumairól tudomást szerezhetünk további könyvek és filmek által is, a nagy népirtás, amelyet az elkövetők azóta is tagadnak, megrázó hatással lehet mindazokra, akik történetét megismerik. De hogy mi történt, mi vezetett el addig, az talán kevésbé lehet világos számunkra. Ahhoz, hogy megértsük, hogyan kerültek Erdélybe ennek a népcsoportnak a leszármazottai, hogy itt próbálják tovább őrizni hagyományaikat és kultúrájukat, hasznos, ha belelapozunk Gazdovits Miklós terjedelmes munkájába. Ebből nem csak a száraz történelmi tényeket ismerhetjük meg, hanem az ehhez kapcsolódó legendákat, mítoszokat, hiedelmeket is (számomra egyik legkedvesebb ezek közül az ahtamari hattyúk története), ennek a népnek a vallását, de kultúráját, írásmódját, nyelvét is. Az egyetemes történelem ismertetése után a szerző rátér az örmény szórvány kialakulásának körülményeire, részletezve az egyes helységekben (Beszterce, Gyergyószentmiklós, Csíkszépvíz, Szamosújvár stb.) letelepedő közösségek további sorsát.

A könyv erősségei közé tartozik, hogy felsorolja a jelenleg legismertebb örmény eredetű családneveket és családokat, ezek között kutakodva nyilván minden olvasó találhat ismerőst. Szintén nagyra értékelhető a gazdag bibliográfia és névmutató, az illusztrációk és jegyzetek, amelyek a könnyebb tájékozódást segítik. Aki veszi a fáradtságot, és belelapoz, valószínűleg magához közelebb állónak érzi majd az örményeket, és nem csak műveltségben, de lélekben is gazdagodik.

*Gazdovits Miklós: Az erdélyi örmények története. Kriterion Könyvkiadó, Kolozsvár, 2006.

SÁNDOR BOGLÁRKA ÁGNES

vissza az elejére


Külföldi Kulturális Intézetek éje

(2. oldal)

Először szervezik meg Romániában a Külföldi Kulturális Intézetek éjszakáját. A Magyar Kulturális Intézet igazgatója, Beke Mihály András elmondta, hogy az eseményt a Román Kulturális Intézet támogatja. Az elképzelés a világszerte népszerű múzeumi éjszakák mintájára született. A június 22-ről 23-ára virradó éjszaka este hat óráról reggelig a bukarestiek 10 kulturális intézetben válogathatnak az európai kultúra kínálatából: koncerteket hallgathatnak, filmeket, kiállításokat, tánc- és egyéb előadásokat tekinthetnek meg, műveltségi vetélkedőkön vehetnek részt, valamint nemzeti ételkülönlegességeket kóstolhatnak meg. Fellép Fülep Márk fuvolaművész, Könczei Árpád zeneszerző, a Rackajam együttes, Zsigmond Emőke és Cseresznyék Dávid táncosok, valamint Papp István Gázsa, Sinkó András, Székely Levente és Tóth István táncház-muzsikusok.

vissza az elejére


Nézze meg az ember!

(2. oldal)

A Szabadság és a Csíki Székely Múzeum jóvoltából utolsó heti Munkácsy-játékunkon egy-egy kétszemélyes belépőt nyert: Kovács Zsuzsa (Câmpina u. 7.), Tóth Ágnes (Scărişoara 6.). Gratulálunk!

Kérdésünkre (Melyik híres magyar zeneszerzőről festett képet Munkácsy 1886-ban? ) a helyes válasz: Liszt Ferenc.

A Csíki Székely Múzeum Munkácsy-kiállítására (www.munkacsy.ro) szóló belépők bármely napra érvényesek a kiállítás időtartama alatt, és a helyszínen, a múzeumban vehetők át.

vissza az elejére


Lapról lapra

(2. oldal)

Erdélyi Gazda – Június
Az enyedi borversenyről Sebestyén Katalin főszerkesztő, az erdélyi szőlőhegyek nedűjének vetélkedőjéről Takács Ildikó írt. Balogh Gábor egykori kolozsvári agráregyetemi tanártól Farkas Zoltán vesz kissé megkésett búcsút, míg Kádár Zsomborról (1926–2007) dr. Benke József emlékezik.

Termesszünk évelő pillangós takarmánynövény-magokat, javasolja Tamás Lajos. Monokultúra és kukoricabogár címmel Nagy László közöl érdekes szakanyagot. Dr. Márkus István a tápanyag utánpótlásáról cikkezik: A biodízel előállítására alkalmas növényekről Nyárádi Imre Istvántól olvashatnak. A repcebetakarítás gépesítésével Antal András foglalkozik. A csonthéjasok (szilva, cseresznye, meggy), kajszi- és őszibarack kártevőit Orbán Sándor ismerteti, dr. Jánosi J. Zsigmond a burgonya legfontosabb vírusbetegségeit mutatja be. A biológiai kiskert második részének dr. T. Veress Éva a szerzője. Az egyéni környezetvédelemről Panteanu Annamária írt.

Méhészeti anyagokat Veress Endre és Székely István közöl. A juhászati tennivalókról dr. Aichinger Imre, a legeltetésről dr. Filep K. Csaba írt. Gábor Attila Márton Dénes könyvét recenzálja, a Gazdasszony rovatban dr. Farkas Cs. Magda a gyümölcskocsonyákról és dulcsácákról ír.

Korunk – Június
Közigazgatás – reform „Az alapvető váltás állam és társadalom viszonyában akkor következne be, ha az önkormányzatok megszűnnének az állami erőforrásokból való részesedés konjunkturális újraosztásának olyan versenypályájaként működni, amelyben a helyi választások eredményei csupán a szurkolótáborok szimpátiaindexe iként funkcionálnak." A tartalomból: Bakk Miklós: A visszavonható ténylegesség; Gulyás Gyula: A politikai korrupció természetrajza; Jenei György–Kuti Éva–Horváth Ágnes: Helyi önkormányzatok, civil szervezetek és magánvállalkozások; Kozma Csaba: Romániai magyar nyelvű közigazgatás és közigazgatási nyelvhasználat; Cseke Péter Dsida Jenő, a nyelvvédő; Varga Sándor: Gondolatok a dualizmus kori, székelyföldi arányosítás és kivándorlás témakörében; Székely Kriszta: Kisebbségi sajtó Európában; Vasile Prahovean: Centralizáció és decentralizáció az Európai Unióban; Killyéni András: Az 1848-as forradalom s a kolozsvári sportélet kapcsolatai; Cziprián K. Loránd–Kozma Csaba Személyi állomány és szervezeti kultúra a székelyföldi önkormányzatokban, Hornung Ferenc–Szabó Ferenc: Önkormányzatok és politika.

Az oldalt szerkesztette: Farkas Imola

vissza az elejére


Vélemény


Vörösből szürkébe
Gyorsan öregednek a kelet-európai országok is

(3. oldal)

Kelet-Európában és a volt Szovjetunió országaiban harmadik rendszerváltás zajlik: a következő másfél évtizedben gyorsul az öregedés folyamata. Ennek kezelését nehezíti, hogy ez időben egybeesik a politikai és gazdasági rendszer váltásával, írták a Világbank elemzői.

2025-ben több mint minden ötödik bolgár állampolgár 65 év feletti lesz. Ez a mutató 1990-ben még csak 13 százalék volt. Ukrajna népessége több mint egyötödével csökken 2000 és 2025 között. Az átlag szlovén 47,4 éves lesz 2025-ben – az egyik legidősebb a világon. Magyarország a lakossága 8 százalékos csökkenésére számíthat. Fiatalodás csak Albániában, Törökországban és a térség legkeletibb végein várható, a közép-ázsiai volt szovjetköztársaságokban: Tádzsikisztán lakossága például várhatóam 42 százalékkal nő 2000 és 2025 között.

Ez a harmadik átmenet „a vörösből a szürkébe" teljesen egyedi, írták a Világbank elemzői. A népesség más országokban is gyorsan öregszik, és már 2010-re a népességszám csökkenése várható olyan iparilag fejlett országokban is, mint Franciaország, Olaszország és Japán. De csak a keleti térségben van kettős hatás: a népesség gyorsan öregszik, ugyanakkor viszonylag szegény is. Az öregedő népességű országok közül Grúzia a legszegényebb: az előrejelzések szerint népessége 800 ezer fővel csökken a következő húsz év során, és 2004-ben az egy főre jutó bruttó hazai összjövedelem mindössze 1060 dollár volt. A világ többi országának nem kell azzal a kettős kihívással szembenéznie, hogy népessége gyorsan öregszik, ugyanakkor az érett piacgazdaságra való átmenet nem zárult le, ami lehetővé tenné, hogy felvegyék a harcot az öregedés negatív gazdasági hatásaival.

Az elöregedés mégsem okozza feltétlenül a gazdasági növekedés lassulását. A szokásos nemzetközi mérési adatokra rácáfolva, néhány kivételtől eltekintve, az új közép-európai EU tagállamokra igaz az állítás, hogy a megtakarítások demográfiai okokra visszavezethető csökkenését ellensúlyozza a gyors gazdasági növekedés korábbi éveiből származó magasabb jövedelem, és a cégek képessége, hogy a nemzetközi tőkepiacokról elégítsék ki beruházási igényeiket. Nem fenyeget a munkaerő-utánpótlás csökkenésének veszélye sem, mert egyértelmű politikai ráhatással megnövelhető a térség legtöbb országára jellemző, nemzetközi összehasonlításban alacsony munkapiaci részvétel. A mennyiségi hiányt bőven ellensúlyozhatja a munkaerő termelékenységének fejlődése, és ha a politika megengedi, a munkaerő mennyiségi hiányát könnyen pótolhatja a térségen belüli migráció – nagyjából úgy, ahogyan ma a közép-európai EU tagállamokból érkező munkavállalók hozzák azt a tudást és készségeket, amelyekre néhány nyugat-európai országban szükség van.

A térség számos országában szembe kell nézni azzal, hogy lényegesen megnőnek az egészségügyi és nyugdíjkiadások és az idősgondozás költségei. De a tanulmány szerint három tényező mérsékelheti ezt a hatást: az öregedés közvetlen hatása az összkiadásokra amúgy is kis mértékű, mert az egészségügy költségeinek nagy része olyan technológiai tényezők következménye, amelyek nem függnek össze az életkorral; a népesség öregedése következtében csökkennek az oktatási költségek; a legtöbb országnak van ideje – több mint két évtized –, hogy olyan reformokat indítson el, amelyek racionalizálják az egészségügy szerkezetét és kiadásait, és olyan rugalmas politikai eszközöket alkalmazzon, amelyekkel kezelhetővé válik a megromlott egészségű idősek hosszú távú gondozása. Ugyanakkor olyan nyugdíjreformot valósítson meg, amely fenntartható nyugdíjrendszer mellett megfelelő jövedelmet biztosít a nyugdíjas évekre.

A térség országainak népessége eltérő ütemben öregszik, de óriási különbségek vannak a „második" (gazdasági) rendszerváltás haladásának ütemében is. Az öregedés sebessége és az intézményi átalakulás szélessége és mélysége fogja meghatározni azt, hogy az egyes országok hogyan tudnak megfelelni a gazdasági kihívásoknak.

A Világbank elemzése három csoportra osztja az érintett országokat:

– fiatal népesség, késlekedő reformok. Ebbe a csoportba tartozik négy szegény közép-ázsiai ország: a Kirgiz Köztársaság, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán. Ezekben az országokban a népesség száma a következő húsz évben emelkedik. Jelentős politikai kihívásokkal kell szembenézniük, de később kezdték meg a fejlett piaci intézményekhez vezető átmenet első lépéseit.

– öregedő népesség, korai reformok. Ebbe a csoportba tartozik az a tíz ország, amely a közelmúltban csatlakozott az Európai Unióhoz, valamint Albánia és Horvátország. Népességük gyorsan öregszik, de eléggé elől járnak a gazdasági intézmények reformjában. Ha a reformok jelenlegi üteme nem törik meg, ezek az országok jó helyzetben lesznek a várható kihívások kezelésében.

– öregedő népesség, késlekedő reformok. Ebbe a csoportba tartozik a legtöbb volt szovjetköztársaság, valamint több nyugat-balkáni ország. Az öregedés veszélye ezeket fenyegeti a legjobban, nem csak a társadalom demográfiai átalakulása miatt, hanem azért is, mert reformjaik nem tartanak lépést e változással, és nem lesznek képesek az öregedés hatásainak ellensúlyozására.

vissza az elejére


Társadalmi fájdalom

(3. oldal)

E fogalom alatt azt a fájdalmat értjük, amit a meg nem értő társadalom okoz. Az emocionális reakció, amit az egyénben kiválthat, amely eleinte csak kellemetlen, irigységet vagy szégyenérzetet kiváltó jelenség. De a társadalmi fájdalom kihatása megnyilvánulhat szorongásban vagy félelemben, dühben, frusztrációs tünetekben, hosszú távon pedig depresszióban.

Mi válthatja ki?

Az erőszakos elválasztás a szeretett lényektől, a honvágy, a családtól különválasztás. Ezek következtében az egyén úgy érzi, hogy a kívánt társas viszonyból ki van zárva, alulértékelik a többiekhez vagy bizonyos csoportokhoz viszonyítva. A megcsorbított lelkiélet pszichogén fájdalmat okoz, amelynek intenzitása az illető tűrőképességének szintjétől függ. A kirekesztés nehezen elviselhető, vagy akár elviselhetetlen fájdalom. Ehhez kapcsolódik még – pszichológiai szempontból – az érintkezési kapcsolatok elértéktelenedése.

Az állattársadalomban, bizonyos antropoid majmoknál, ha kísérletileg elválasztják valamelyiket a csoporttól, azt életveszélybe sodorják. A csoport életformája ugyanis kifejleszt bizonyos függőségeket és főleg egymásrautaltságot. Például tudott dolog, hogy a csoportnak egyik tagja mindig őrködik, figyel, jelzi a közelgő veszélyt. Egyetlen kis jelre a madarak egyszerre röpülnek fel, a csendesen legelő falka egyszerre kezd el rohanni.

A magát elkülönítettnek érző ember, ha megvonják tőle a szociális háttér nyújtotta támogatást (hirtelen megszüntetett munkaviszony, a hazájától igen messze eső munkahely, a családtól, barátoktól elszakítás) nem képes visszatalálni megszokott sztereotípiáihoz és társadalmi fájdalomban szenved, mert nem remeteségre született, hanem szociális lény, aki számára a kisközösség biztosítja az „édes otthont".

Egyik Iaşi-i napilapban Visszajelzés címen cikk jelent meg arról, hogy a városban átlag négynaponként jelzik egy-egy középiskolás diák öngyilkossági kísérletét, többnyire olyan családokból, ahol a szülők, a szociális nyomor elől menekülve, hosszabb időre vállalnak munkát külföldön, és ahol a fiatalok magukra hagyva, valamelyik öreg szüle gondjaira bízva, nem tudtak adott esetben másként reagálni a társadalmi pofonokra, amelyek elviselésére kényszerültek.

Néha, mi, orvosok saját bőrünkön is érezzük a társadalmi fájdalmat, mikor támaszt igyekszünk adni az arra rászorulóknak, és ez a támogatás nem talál megértésre. Benedek Géza doktor, a kovásznai szívesek szanatóriumának egykori főorvosa, szinte naponta tartott előadást pácienseinek arról, mennyire ártalmas a dohányzás a koronaerek vérkeringésére. „Mikor látom, hogy a lelki-fröccs után, alig száz méterre a betegszobától – mondogatta –, rágyújtanak, úgy érzem, mintha pofon vágtak volna."

Tudjuk – és ez végre valami, amit jól tudunk –, hogy Kolumbusz hajósai hozták be Európába a dohányt az Újvilágból, ahol a bennszülött őslakosok inkább csak a békepipa elszívására használták. Bár hozták volna inkább a csatabárd elásásának szokását – jobban jártunk volna. Sőt, a krónikák számon tartják Jean Nicot francia diplomata nevét is, aki Franciaországba bevezette a dohány élvezetét, és akinek nevét a dohányban található alkaloida, az igen mérgező hatású nikotin, mindmáig őrzi.

Frappáns tehát az archeológiával foglalkozó vegyészek felfedezése, akik a fáráók múmiájában nikotin maradványokat véltek felfedezni. Ha ez tudniillik beigazolódik – és itt a tévedési százalékok elenyészőek –, akkor az általunk elismert 500 éves múlthoz hozzá kell még adnunk 2700 évet. Ha ugyanis Ramszesz fáraó is onnan szerezte be füstölnivalóját, ahonnan a Santa Maria hajósai, akkor egyszeriben más fény derül a közép- és dél-amerikai zigurattokra, amelyek meglepően hasonlítanak az egyiptomi piramisokra (azok viszont szintén Babilonból származtak és tetejükön asztronómusok kutatták a csillagok állását). Felmerül tehát az elsőbbség kérdése: melyik a régebbi a két ókori kultúra közül, az egyiptomi vagy az amerikai őslakóké?

Dániel Károly

vissza az elejére


Alkotmány helyett reformszerződés?

(3. oldal)

George Lucas világhírű rendező a Csillagok háborúja című dupla filmtrilógiájában több olyan jelenet is szerepel, amikor a bolygóközi szenátus ülésén egy-egy kényes kérdésben időhúzási céllal hosszan tartó, meddő vita alakul ki. A Császárság befolyása alatt levő gonosz honatyák mindent megtesznek a dűlőre-nem-jutás érdekében, s akik ismerik a filmeposzt tudják, hogy csak a Jedi mesterek beavatkozásának köszönhetően fordul végül minden jóra.

S hogy miért gondolom ezt?

Lehet, hogy a hasonlat erőltetett, de a tegnap Brüsszelben kezdődő EU-csúcs engem kísértetiesen emlékeztet a bolygóközi egyeztetésekre, hiszen az Európai Unió alapszerződéséről folyó viták ugyanolyan alacsony sikerrátával indulnak, mint az űrbeli kereskedelmi kvóták körüli egyeztetések. Huszonhét ország, huszonhét érdek. A legtöbben értenek a „jó szóból", (meg)alkusznak, viszont mindig akad egy-kettő, amely következetesen „képviseli" polgárai valós vagy vélt érdekeit. A hagyományosan kissé különutas Nagy-Britannia mellett ez alkalommal a Kaczynski-fivérek Lengyelországa töri meg az egységet, követelve, hogy a jövendő EU alapszerződés rögzítse, hogy a tagországok lakosságarányuk függvényében (az elhíresült „négyzetgyökös" forgatókönyv) vehetik ki részüket a döntéshozatalban. Ez a kitétel pedig egyelőre élesen eltér a soros német elnökség által előterjesztett, és huszonhat tagállam által elfogadott mechanizmustól.

Az már gyakorlatilag napokkal ezelőtt eldőlt, hogy az alkotmányt „Reformszerződésre" keresztelik és kiveszik a szövegből azokat a részeket, amelyek azt a látszatot keltik, hogy az Európai Unió egyfajta szuperállammá alakul át. Ennek megfelelően törölték a szövegből a jelképeket (az EU-zászlót és a himnuszt, Beethoven Örömódáját). A német tervezet szerint a fő szövegben nem kapna helyet az a passzus sem, ami kimondja az uniós jog elsőbbségét a nemzeti törvényekkel szemben. Az új szerződés törvények és kerettörvények helyett megtartaná az irányelveket, rendeleteket és döntéseket a jogi eszközök arzenáljában. Hasonlóképpen a szöveg szerint lehetőség lesz arra, hogy bel- és igazságügyi területen egy-egy ország kimaradjon az „integrációból". Ugyanakkor a büntetőjogi és rendőri együttműködést érintő ügyekben lehetővé válhat, hogy egy-egy területen akkor is előrelépjenek, ha mások nem vesznek részt ebben. Ehhez az szükséges, hogy a tagállamok legalább egyharmada, vagyis minimálisan kilenc ország csatlakozzon a kezdeményezéshez.

Az elnökségi javaslat a nemzeti parlamentek befolyását úgy növeli (fontos holland igény), hogy ezzel egyidőben nem blokkolhatnának le fontos uniós jogszabályokat. Ha a nemzeti parlamentek legalább egyharmada egy jogszabályi javaslattal szemben 6–8 héten belül kifogással élne, akkor a Bizottságnak meg kellene indokolnia a jogszabályi javaslatot, de nem lenne köteles azt visszavonni.

Az új, módosított szerződésbe is változatlan formában bekerülnének az értékek, köztük a kisebbségi jogok hangsúlyozása is, ami a magyar diplomácia fontos törekvése. Érdekesség ugyanakkor, hogy a németek által előterjesztett szöveg alig egészíti ki új elemekkel az alkotmányos szerződést, noha a bővítés kritériumát és eljárásait úgy módosítaná, hogy a tagjelölteknek az unió elvei helyett annak értékeit kellene tiszteletben tartaniuk és a gyakorlatban is elő kellene mozdítaniuk ezen értékek érvényesülését. A bővítési kritériumok szigorítását eredetileg a franciák és a hollandok szorgalmazták, mostanra inkább csak az utóbbiak sürgetik.

Négyzetgyök, egyharmad, ötvenöt vagy hatvanöt százalék, kettős döntési elv, együtt döntési procedúra; lesz ebből valaha működő európai alkotmány?

MOLDOVÁN ÁRPÁD ZSOLT

vissza az elejére


Napirenden


Az RMDSZ kiáll az EP-képviselők kezdeményezése mellett
Markó Béla július 3-án lemontt

(4. oldal)

Markó Béla július 3-án lemond miniszterelnök-helyettesi tisztségéről, ezt maga a szövetségi elnök jelentette be csütörtöki bukaresti sajtótájékoztatóján. Elmondta: mivel június végén nem tartózkodik Bukarestben, ezért időzítette hivatalos lemondásának dátumát július 3-ára.

A szövetségi elnök elsőként a miniszterelnök és a politikai pártok szerdai konzultációjának fontosságáról szólt. „Működőképes Európai Unióra van szükségünk, amely képes válaszolni a világpolitika kihívásaira" – szögezte le Markó, hozzáfűzve, ez volt a politikai pártok első közös tanácskozása az európai alkotmányról, és „rájöttünk, hogy nincsenek nagy véleménykülönbségek ennek tartalmát illetően."

Elmondta: az RMDSZ határozottan támogatja az EP-képviselők által benyújtott, az önálló magyar Bolyai Egyetem visszaállítását szorgalmazó kezdeményezést. Arra emlékeztetett, az RMDSZ-nek már 1990-től kezdve egyik fontos célkitűzése volt az önálló magyar egyetem létrehozása, és ezt a célt a magyar értelmiségiek és az egyetemi oktatók jelentős része is támogatja. Szerinte a kormánynak nincsenek eszközei egy önálló magyar tanintézmény létrehozására, de kezdeményezni tudja azt, hogy módosítsák az oktatási törvényt oly módon, hogy az lehetővé tegye a magyar egyetemlétesítést.

„EP-képviselőink indulata az RMDSZ indulata is, de sok magyar értelmiségi, egyetemi oktató haragja is" – mutatott rá a Markó. Leszögezte: bár magyar nyelvű oktatás több felsőoktatási intézményben is zajlik, de egy önálló döntéshozó entitás még nem született meg, a Babeş–Bolyai Egyetem pedig nem egyezett bele a magyar karok létrehozásába.

Markó Béla nevetségesnek, ugyanakkor veszélyesnek tartja a Konzervatív Párt törvénykezdeményezését, miszerint azon állampolgárok, akik nem beszélnek románul, kétéves határidőn belül veszítsék el román állampolgárságukat. „Ezzel csak azt bizonyítják, hogy még ma is vannak olyanok, akik ultranacionalista kijelentésekkel próbálnak meg népszerűséget szerezni" – mondta.

vissza az elejére


Brüsszelben népszerű a Bolyai Egyetem újraalapításának gondolata

(4. oldal)

Negyvenegy EP-képviselő csatlakozott ahhoz az írásbeli nyilatkozathoz, amelyben az RMDSZ három európarlamenti képviselője, Kónya-Hamar Sándor, Szabó Károly és Kelemen Attila felkérte az EP-t, javasolja a román hatóságoknak, hogy tegyenek lépéseket a magyar nyelvű Bolyai Egyetem újraalapítása érdekében.

A reakciók, mint ismeretes, nem maradtak el. A demokrata EP-képviselők a Tăriceanu-kormány lemondását követelik, a Szociáldemokrata Párt (PSD) pedig úgy véli, az RMDSZ-nek távoznia kell a koalícióból, mert a kormány politikájával ellentétes törekvései vannak. A PSD szerint az RMDSZ-es képviselők olyan témákat vetnek fel az EP-ben, amelyek ellentmondanak a Románia által képviselt álláspontnak. A Cosmin Guşă vezette Nemzeti Kezdeményezés Pártja (PIN) újabb RMDSZ-ellenes jelentést fog küldeni az EP-be a Babeş-Bolyai Tudományegyetem kapcsán – fenyegetőztek. „Ez a jelentés célja: felhívni az európai parlamenti képviselők figyelmét, hogy az RMDSZ vezetők törvénytelen eljárásokat kezdeményeztek. Áldozatnak mutatják be magukat, és azt az érzést keltik, hogy jogtalanul bánnak velük" – áll a PIN közleményben.

A PIN már küldött egy hasonló jelentését a hét elején, ebben „levonja a leplet arról, ahogyan az RMDSZ vezetők egy csoportja személyes érdekeire használja fel az etnikumi szavazatokat, hatalomra és mesés vagyonra téve szert ezáltal".

A Magyar Demokrata Fórum (MDF) ötpárti fellépést, közös lobbit sürget az önálló romániai magyar egyetem létrehozásáért – mondta Almássy Kornél, az MDF alelnöke. „Meggyőződésünk, hogy a másfél milliós magyarságot – Európa számos országához hasonlóan – megilleti az önálló egyetem" – hangsúlyozta. A politikus szerint az ügyben teljes egyetértésre van szükség a magyarországi parlamenti pártok, az RMDSZ és a romániai magyar civil szervezetek között.

vissza az elejére


Üdvözlik a politikusok az Alkotmánybíróság döntését
Elévülhetnek Iliescu feltételezett bűncselekményei

(4. oldal)

Nagy vihart kavart a romániai sajtóban az Alkotmánybíróság azon döntése, amely a büntető eljárási törvénykönyv bizonyos szakaszát alkotmányellenesnek ítélte. Amint lapunkban megírtuk, az ítélet értelmében a katonai ügyészség nem folytathat vizsgálatot olyan ügyekben, amelyekben civilek is érintettek. Erről kilenc alkotmánybíró döntött, ezek közül hetet még Ion Iliescu volt államfő nevezett ki. Ráadásul a határozat alig két nappal azután született, hogy Iliescut kihallgatásra készültek beidézni az 1990. évi, június 13-15-i bányászjárás ügyében, amelyben (az 1989-es forradalom ügye mellett) gyanúsítottként szerepel. A gyanúsítás emberiség ellenes bűncselekményekre, a nemzetgazdaság és az államhatalom aláaknázására, a személyi szabadság jogtalan korlátozására vonatkozik. A sajtóban megjelent vélemények szerint a volt párttárs, vagy más okból Iliescunak elkötelezett alkotmánybírók ezzel a döntésükkel végképp elásták a forradalom és a bányászjárás igazságát. Iliescu (és még sokan mások) kihallgatása bizonytalan időre kitolódik, ha egyáltalán még sor kerül rá. A dossziékat ugyanis (a bányászjárás iratcsomója állítólag 250 kötetes, egy ügyésznek kerek esztendejébe kerülne azt elolvasni, és még meg is érteni) át kell szállítani, ennek során iratok tűnhetnek el, továbbá a polgári ügyészek majd azt is eldöntik, megtartják és figyelembe veszik-e az addig összegyűjtött próbákat, vagy újrakészítik a nyomozást. Mindez késlelteti az ügy megoldását, ami arra enged következtetni, hogy pontosan kiszámították az Alkotmánybíróság döntésének lényegét, meghozatalának időpontját. A kivizsgálás már 17 éve tart, és alig három év kell még, hogy a súlyos bűncselekmények elévüljenek. Ily módon nem csak megmenekülnek az elkövetők, hanem az igazság sem derül ki, amitől tulajdonképpen az ország történelme is függ – állítják a központi lapokban.

A politikai pártok, a PSD és PRM egyenesen európainak nevezte az Alkotmánybíróság döntését. Máté András Levente képviselő lapunknak elmondta, nem ért egyet teljes egészében ezzel a döntéssel, mert azt jelenti, hogy végül senki nem lesz felelős a szóban forgó tettekért a forradalom és a bányászjárás ügyében. Félő, hogy valóban a kibúvási szándék meg az elévülés áll a háttérben, az igazság eltitkolásának szándékával.

vissza az elejére


Nem sürgős a T. Háznak a ciántechnológia betiltása

(4. oldal)

Gáncsolja a képviselőház Eckstein-Kovács Péter szenátor törvénykezdeményezését, amely a ciántechnológia betiltását célozza a román bányászatban. A szenátus jóváhagyta, hogy sürgősségi eljárással tárgyalják a tervezetet, a képviselőház állandó bizottsága azonban nem, a T. Háznak ugyanis más prioritásai vannak – derült ki a szenátor tegnapi kolozsvári sajtótájékoztatóján. Eckstein-Kovács ugyanakkor elmondta: alkalma adódott különböző európai fórumokon is felvetni Verespatak ügyét. A téma Margot Wallstrom, az EU környezetvédelmi biztosának figyelmét sem kerülte el. Mind az Európai Néppárt tagjai, mind maga Graham Watson, az EP liberális frakciójának elnöke támogatásáról biztosította a szenátort.

Eckstein-Kovács reagált a Konzervatív Párt (PC) azon felvetésére, hogy vonják meg az állampolgárságot azoktól, akik nem ismerik a román nyelvet. Elmondta: a tervezet, amely elbukott a szenátus jogi bizottságában is, sérti az alkotmányos elveket, nem lehet ugyanis megvonni azon személyektől az állampolgárságot, akik ezt születésük jogán szerezték meg – hangoztatta. A szenátor szerint több olyan kezdeményezés kellene, amely a román oktatás minőségét javítaná. Ilyen a Sapientia csíkszeredai karán beindított, magyar közösségek számára román tanárt felkészítő szak is – mondta.

A szenátor aggasztónak tartja azt, ami a parlamentben folyik: Varujan Vosganian gazdasági miniszter már jelezte, veszélyes az ellenzék nyugdíjemelésre vonatkozó törvénykezdeményezése, hiszen ez nagyon megterhelné a költségvetést. Eckstein-Kovács szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) valószínűleg attól tart, hogy a választások előtt a kormány – elődeihez hasonlóan – elkezd „pénzt dobálni" a nép közé. Mircea Geoană így próbálja „lekörözni" a kormányzati pénzforrások közelében lévő kormányt, ennek a „versengésnek" azonban az ország látja meg a kárát.

Fenntartását fogalmazta meg Eckstein-Kovács Péter az ANI-törvény alkalmazásával kapcsolatban is. Ha az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség vezető tanácsába (CNI) egyes pártok – lásd a konzervatívokat és az RMDSZ-t – parlamenti képviselőket delegálnak, akkor fennáll a veszélye annak, hogy ez a testület nem váltja be a hozzá fűzött reményeket.

A szenátor természetesnek nevezte a magyar külügy érdeklődését a romániai magyar politikusok meghurcoltatásáról. A magyar kormány alkotmányos kötelessége, hogy felelősséget viseljen a határon túli magyarok iránt, az RMDSZ-es tisztségviselők ellen pedig etnikai vonatkozású vádakat fogalmaztak meg.

Természetes az is, hogy az RMDSZ három EP-képviselője a Bolyai egyetem visszaállítására vonatkozó nyilatkozatot nyújtott be, a PSD és a PD heves reakciója viszont nem. A klinikai halál állapotába juttatott kisebbségi törvénytervezet az oka annak, hogy ez a nyilatkozat megszületett – vélekedett a szenátor.

Sz. K.

vissza az elejére


Drága politikai válás

(4. oldal)

Nem könnyű felbontani a D.A. Szövetség alapját képező együttműködési megállapodást. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Demokrata Párt (PD) között még 2003-ban megkötött egyezség felbontását mindkét fél óhajtja, hiszen a két egykori partner valóságos hidegháborús viszonyba került, főként Traian Băsescu államfő miatt.

A szándék megvalósítása elé azonban komoly technikai akadályok gördültek. Ezek közül az egyszerűbb problémának bizonyul annak a hat parlamenti helynek az elosztása, amely a D.A. Szövetséget illeti meg. A 2004-es választások óta megürült hat törvényhozói székre a két párt vezetőségének a mai napig sem sikerült új személyeket jelölnie, mivel a két politikai erő képtelen már egy jó ideje bármiben egyetérteni.

A nagyobbik gondot viszont egy 200 ezer eurós nagyságú adósság okozza. A D.A. Szövetség ugyanis ennyi pénzzel tartozik még a Felix Tătaru által vezetett GMP reklámügynökségnek, amely Traian Băsescuval együtt győzelemre segítette 2004-ben a liberális-demokratákat. A PNL-sek és a PD-sek egymást hibáztatják a kialakult helyzet miatt. Nem világos, hogy ki rendezi majd az elvarratlan ügyeket, de egy dolog biztos: a két technikai részlet tisztázásáig, ha gyakorlatban nem is, de jogilag létezik még a D.A. Szövetség.

Az 1-es, 4-es oldalt szerkesztette: Papp Annamária

vissza az elejére


Körkép


Új iroda, új alkalmazottak a Nokiánál

(5. oldal)

Hivatalosan is felavatta új kolozsvári irodáját a Nokia Enterprise Solutions Románia. Az ünnepségen David Bechtel, termékfejlesztési igazgató elmondta, hogy stratégiai célú a Nokia romániai jelenléte, itt találtak megfelelően képzett szakembereket, akik a szoftverfejlesztési, terméktámogatási és tesztelési feladatokat kellőképpen el tudták látni. Az amerikai származású vezető rendkívül elégedetten nyilatkozott a kolozsvári központ munkatársairól, szerinte az alkalmazottak jól teljesítenek, magas színvonalon végzik munkájukat. A központban – mely függetlenül működik a Nemeszsukon felépítendő Nokia gyártól – 110-en dolgoznak, de folyamatosan veszik fel az új munkatársakat, jelenleg 10–15 új szakembert keresnek. David Bechtel szerint, ha megfelelő alkalmazottakra bukkannak, ennél több embert is felvesznek. A főleg vállalatoknak szóló, telefon-és operációs rendszertől független mobilmegoldásokat gyártó és forgalmazó központ korábban az Intellisync nevű nemzetközi cég tulajdonában volt, ezt a Nokia 2006-ban vásárolta meg.

Az új irodaházban több szinten dolgoznak a Nokia alkalmazottak, az iroda egységes légterű. A finn hagyományokat követve az alkalmazottak az épületben lévő szaunát és konditermet is használhatják.

-ven-

vissza az elejére


Aluljárót építene a városháza

(5. oldal)

Emil Boc kolozsvári polgármester szerdai sajtótájékoztatóján kifejtette: valószínű, hogy a városi tanács jövő keddi ülésén megvitatják a városfejlesztési stratégiát, amely hozzájárulna a város rövid, közép és hosszú távú gondjainak orvoslásához. A polgármester elmondta: a több mint 300 oldalas dokumentum 14 nyilvános megbeszélés eredményét foglalja magába. A Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Közigazgatástudományi Karával, valamint civil szervezetekkel közösen kidolgozott irat egyrészt tájékoztató jellegű, másrészt ez a stratégia hivatott megkönnyíteni az EU-pénzalapok lehívását. „A stratégia kiindulási pontnak tekintendő, amelyen még lehet javítani, változtatni", tudtuk meg Boc-tól, aki kifejtette: a város legfőbb vonzereje a tíz felsőoktatási intézmény a maga 100 000 hallgatójával. Megtudhattuk azt is, hogy a stratégia egyik alapeszméje a világvárosi övezet kialakítására vonatkozik. Ennek értelmében a város néhány éven belül „bekebelezi" Szászfenest, Apahidát és Kisbácsot. „Az ipari létesítményeket majd Apahida környékére összpontosítják, és ezt szolgálja az ott elhaladó körgyűrű is", mondta Boc.

Egy másik nagyléptékű terv a városi forgalom megkönnyítése. Az elöljárók elképzelése szerint 10–11 méter mélységben 2008–2010 között négysávos aluljáró épülne a polgármesteri hivataltól a Kétágú templomig: a föld alatti sávokon a személygépkocsik közlekednének, fent zajlana a közszállítás, a biciklis- és a gyalogos forgalom. „A létesítmény infrastrukturális elemei miatt ennek a tervnek a megvalósítására uniós pénzeket is igénybe vehetünk", magyarázta a polgármester, hiszen a városi költségvetés semmiféleképpen nem bírná meg a többmillió eurós tételt. „Hasonló aluljárók Európa több fővárosában léteznek", emelte ki Sorin Apostu, a műszaki osztály főnöke.

A polgármester azt is közölte, hogy a város hat pontján déli 12–17 óra között ingyen vizespalackokat osztogatnak, a főtéren felállított sátorban pedig elsősegélyben részesítik az arra rászorulókat.

vissza az elejére


Véget ért a képességvizsga

(5. oldal)

Négynapos vizsgaláz után tegnap befejeződött a nyolcadikosok képességvizsgája. Az utolsó megmérettetésen a történelem és a földrajz ismeretek elsajátítását mérték fel. Márk Lajos, a monostori Ion Creangă Általános Iskola aligazgatója lapunknak elmondta, hogy értesülései szerint ezek a tételek sem voltak különösebben nehezek. „A legtöbb kérdés teszt-jellegű volt, ezenkívül az egyik tételben röviden ki kellett fejteni a kérdésben foglaltakat", magyarázta az aligazgató, aki bízik diákjai sikerében. Mihaela Mariş, a Kolozs Megyei Tanfelügyelőség szóvivője pedig csütörtök kora délután megerősítette: a megyében a képességvizsga incidensek nélkül zajlott. Az eredményeket legkésőbb vasárnap délután 4 óráig függesztik ki a vizsgaközpontokban. Az eredménnyel elégedetlenek pedig ugyanott nyújthatják be a fellebbezésüket délután 4–8 óra között. A végleges eredmények kifüggesztése június 28-ra várható.

vissza az elejére


Kiköltözött az utcára egy idős házaspár
Mások is követik a példájukat?

(5. oldal)

A Mócok útján néhány napja szokatlan látvány fogadta a járókelőket: egy idős házaspár költözött ki a járdára egy, a Görög Katolikus Püspökségnek visszaszolgáltatott ingatlanból.

A püspökség több ingatlant is visszakapott Kolozsváron – így például a Bob utcai templom udvarán lévő épületet, a Gheoghe Dima Zeneakadémia ingatlanát, a George Coşbuc líceum régi épületét – de legtöbbjüket nem vehette ténylegesen birtokba. Több alkalommal próbáltak egyezségre jutni a helyhatósággal és az ingatlanok jelenlegi használóival, de mindhiába: még az sem sikerült, hogy néhány termet birtokba vehessenek. Különösen az Inocenţiu Micu líceum helyzete nehéz, a püspöki hivatal hiába mondott le a legtöbb irodahelyiségről, jelenleg több osztálynyi gyerek szorong egy-egy teremben – közölték a püspökség szóvivői.

A püspökség ilyen körülmények között kérte fel az idős családot arra, hogy hagyja el a Mócok útjai lakást, de mivel a házaspár már több alkalommal kényszerült költözésre – egyik egyházi ingatlanból a másikba –, nem fogadta el az újabb ideiglenes megoldást, vagyis azt, hogy a Tanítók Háza mögött épülő görög katolikus templom alagsorában berendezett lakásban lakjanak. Az idősek bevallása szerint „valaki azt tanácsolta" nekik, hogy költözzenek az utcára, mert a botrány lépésre készteti a városházát.

A polgármesteri hivatalban előbb vállvonogatással fogadták a helyzetet: bár a házaspár 1996 óta hasonló gondokkal küzdött, csak 2005-ben nyújtotta be szociális lakásra vonatkozó igénylését, így jelenleg csak a 251. helyen vannak a sürgősségi listán, miközben jelenleg nincs kiutalható szociális lakás. Tegnap viszont a hatóságok közölték: a helyzetre mégiscsak született megoldás, és a két idős személynek – akiket számos kolozsvári magánszemély segített étellel, ásványvízzel, de még pénzzel is – kiutaltak egy lakrészt a Deák Ferenc (Eroilor) utcában.

A Szabadság úgy értesült: a Mócok útján több más család is hasonló helyzetben van, és egyesek az idős házaspár esetéből ihletődve szintén úgy döntöttek, hogy elutasítják az egyházi lakás-ajánlatot, és inkább az utcára költöznek.

E.-R. F.

vissza az elejére


ÖSSZEFOGLALÓ
Több emberéletet követelt a tomboló hőség

(5. oldal)

Vrancea megyében például már korlátozták a vízhasználatot, Gorjban 215 szökőkút száradt ki, Doljban és Bukarestben rendkívül magas azoknak a száma, akik a nagy meleg miatt lettek rosszul. A legtöbb halálesetet a fővárosból jelentették.

Cristian David belügyi és közigazgatási miniszter figyelmeztetett: számítani kell arra, ha a hőség tovább tart, megtörténhet, hogy fennakadások lesznek a vízszolgáltatásban. Jelezte: ahol szükség van, ott dolgozzanak ki külön programot a lakosság és az állatok ivóvízének biztosítására. Ugyanakkor a közegészségügyi és állategészségügyi hatóságokat utasították: készüljenek fel arra, hogy intézkedéseket hozzanak majd az esetleges járványbetegségek továbbterjedésének megakadályozására. Ion Sandu, az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a mostani kánikula akár a legnagyobb szárazságot is okozhatja az ország történetében.

Az áramellátó vállalatok vezetői szerint veszélybe kerülhet az ország áramellátása is. A Duna vízhozama másodpercenkénti 4000 köbméterre csökkent, ami alig 60 százalékát teszi ki a normális hozamnak. Emiatt a vaskapui vízerőmű termelése csökkent, de veszély fenyegeti a csernavodai atomerőmű termelését is.

Csütörtöktől lépett életbe a hőségriadó az ország 22 déli megyéjében, ami 40 Celsius-foknál magasabb hőmérsékletet is jelenthet a meteorológusok szerint. A szakemberek azt is elmondták: a hőmérséklet 7–8 Celsius-fokkal magasabb a normálisnál. Figyelmeztetést kapott Arad, Temes, Krassó-Szörény, Mehedinţi, Gorj, Dolj, Vâlcea, Olt, Argeş, Teleorman, Dâmboviţa, Giurgiu, Prahova, Buzău, Ialomiţa, Călăraşi, Vrancea, Brăila, Galaţi, Tulcea, Konstanca megye és Bukarest is.

Vasúti sebességkorlátozás
Az Országos Vasútvállalatnak a magas hőmérséklet miatt sebességkorlátozást kellett bevezetnie, főleg a déli vasútvonalakon. A tegnap 44 ilyen esetre került sor a déli órákban, de ezek a korlátozások nem okoztak késést.

További korlátozásokra is számíthatnak a vonattal közlekedők a Bukarest – Krajova, Bukarest – Temesvár, Bukarest – Brassó, Bukarest – Galaţi és Bukarest – Konstanca útvonalakon. Sebességkorlátozást olyan esetekben vezetnek be, amikor a sínek hőmérséklete megközelíti a 60 Celsius-fokot. Ilyenkor a szerelvények csak 30 km/órás sebességgel tudnak haladni, de a késés nem több 10–20 percnél.

Az ország déli vidékén és Bukarestben csütörtökön délben, illetve kora délután 37–38 Celsius-fokot mértek a nyári napfordulón. A 22 megyét érintő meteorológiai figyelmeztetés továbbra is érvényben marad. A júniusi kánikulával eddig 14 személy elhalálozása hozható összefüggésbe, 11-en közülük egy napon hunytak el. A bukaresti vízgazdálkodási vállalat, az Apa Nova szerdától sátrakat állított hat köztéren, ahol a járókelőknek friss vizet osztanak. Egy hidegfront hatására mára valószínűleg enyhülni fog a kánikula. Az előrejelzések szerint a front este és éjszaka éri el az országot, így nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és egyre többfelé lesz záporeső, heves zivatar, helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. Zivatarok környezetében viharos széllökésekre kell számítani. A legmagasabb nappali hőmérséklet ezzel együtt továbbra is 35 fok lesz Bukarestben. Aradon és Temesváron ma 31, Marosvásárhelyen és Nagyváradon 30, Szatmárnémetiben és Zilahon 29, Kolozsváron 28, Brassóban és Csíkszeredában 27, Gyergyószentmiklóson 24 fok lesz ma délben, illetve kora délután.

Idén nagyobb a szárazság
A kormány természeti katasztrófa sújtotta területté nyilvánított további 34 megyét. A figyelmeztetést kapott megyék mellett Ilfov, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Vaslui, Máramaros, Szatmár, Bihar, Fehér, Kolozs, Vajdahunyad, Maros, Szilágy és Kovászna megye is a listán szerepel.

A szakemberek szerint sokkal súlyosabb a helyzet, mint 1946 nyarán, amikor annyira rossz volt a helyzet, hogy Románia lakosságát éhezés fenyegette. A talajszárazság sokkal súlyosabb, mint azt az utóbbi időszakban lehullott esővíz enyhíteni tudná. Elena Mateescu meteorológus elmondta: 2006 szeptemberétől mostanáig 200–350 mm csapadék hullott, míg 1945–46-ban 200–600 mm volt ez az átlagérték. Az elkövetkező időszakban pedig nem számíthatunk nagyon sok csapadékra. Tájékoztatása szerint volt ahol 65 Celsius fokos talajhőmérsékletet mértek.

Cristian Hera, az akadémia elnöke elmondta: minél hamarabb tervet kell készítenünk a vízgazdálkodást illetően a mezőgazdaság területén. „Most csak annyit tehetünk, hogy learatjuk a beért termést" – mondta. Az ország számos területén kezdték el hamarabb az aratásokat, de a termés jóval várakozáson aluli maradt, és valószínűleg a várt termés felét tudják csupán most betakarítani.

vissza az elejére


Aluljárót építene a városháza

(5. oldal)

Emil Boc kolozsvári polgármester szerdai sajtótájékoztatóján kifejtette: valószínű, hogy a városi tanács jövő keddi ülésén megvitatják a városfejlesztési stratégiát, amely hozzájárulna a város rövid, közép és hosszú távú gondjainak orvoslásához. A polgármester elmondta: a több mint 300 oldalas dokumentum 14 nyilvános megbeszélés eredményét foglalja magába. A Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Közigazgatástudományi Karával, valamint civil szervezetekkel közösen kidolgozott irat egyrészt tájékoztató jellegű, másrészt ez a stratégia hivatott megkönnyíteni az EU-pénzalapok lehívását. „A stratégia kiindulási pontnak tekintendő, amelyen még lehet javítani, változtatni", tudtuk meg Boc-tól, aki kifejtette: a város legfőbb vonzereje a tíz felsőoktatási intézmény a maga 100 000 hallgatójával. Megtudhattuk azt is, hogy a stratégia egyik alapeszméje a világvárosi övezet kialakítására vonatkozik. Ennek értelmében a város néhány éven belül „bekebelezi" Szászfenest, Apahidát és Kisbácsot. „Az ipari létesítményeket majd Apahida környékére összpontosítják, és ezt szolgálja az ott elhaladó körgyűrű is", mondta Boc.

Egy másik nagyléptékű terv a városi forgalom megkönnyítése. Az elöljárók elképzelése szerint 10–11 méter mélységben 2008–2010 között négysávos aluljáró épülne a polgármesteri hivataltól a Kétágú templomig: a föld alatti sávokon a személygépkocsik közlekednének, fent zajlana a közszállítás, a biciklis- és a gyalogos forgalom. „A létesítmény infrastrukturális elemei miatt ennek a tervnek a megvalósítására uniós pénzeket is igénybe vehetünk", magyarázta a polgármester, hiszen a városi költségvetés semmiféleképpen nem bírná meg a többmillió eurós tételt. „Hasonló aluljárók Európa több fővárosában léteznek", emelte ki Sorin Apostu, a műszaki osztály főnöke.

A polgármester azt is közölte, hogy a város hat pontján déli 12–17 óra között ingyen vizespalackokat osztogatnak, a főtéren felállított sátorban pedig elsősegélyben részesítik az arra rászorulókat.

vissza az elejére


Véget ért a képességvizsga

(5. oldal)

Négynapos vizsgaláz után tegnap befejeződött a nyolcadikosok képességvizsgája. Az utolsó megmérettetésen a történelem és a földrajz ismeretek elsajátítását mérték fel. Márk Lajos, a monostori Ion Creangă Általános Iskola aligazgatója lapunknak elmondta, hogy értesülései szerint ezek a tételek sem voltak különösebben nehezek. „A legtöbb kérdés teszt-jellegű volt, ezenkívül az egyik tételben röviden ki kellett fejteni a kérdésben foglaltakat", magyarázta az aligazgató, aki bízik diákjai sikerében. Mihaela Mariş, a Kolozs Megyei Tanfelügyelőség szóvivője pedig csütörtök kora délután megerősítette: a megyében a képességvizsga incidensek nélkül zajlott. Az eredményeket legkésőbb vasárnap délután 4 óráig függesztik ki a vizsgaközpontokban. Az eredménnyel elégedetlenek pedig ugyanott nyújthatják be a fellebbezésüket délután 4–8 óra között. A végleges eredmények kifüggesztése június 28-ra várható.

NAGY-HINTÓS DIANA

vissza az elejére


Kevesebbet várunk a RAR-nál

(5. oldal)

Csökkent az ügyfelek várakozási ideje a Román Gépkocsinyilvántartó Hivatal (RAR) kolozsvári képviseleténél – jelenti a Prefektúra. Az előzetes bejelentkezést követő várakozási idő az eddigi 10–20 nap helyett 2–3 napra csökkent. A kocsik műszaki vizsgálata már csak 6–10 percig tart, az iratok kibocsátására legtöbb 30–60 percet kell várni. Bukarest után a kolozsvári a legzsúfoltabb RAR képviselet: havonta 4000 gépkocsi fordul meg a Gyalu melletti telephelyen.

Az oldalt szerkesztette: Balázs Bence

vissza az elejéreÉletmód

Mit főzzünk ma? Receptbazár

(6. oldal)

Forró epres palacsinta

Hozzávalók:

10 dkg vaj, 4 dl tej, 30 dkg liszt, 5 tojás, 2 dl tejszín, 15 dkg porcukor, csipet só, vaníliás cukor, 30 dkg eper, 10 dkg cukor, 5 cl konyak, 1 evőkanál keményítő, porcukor a meghintéshez, olaj a sütéshez

Elkészítése:

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a porcukor nagyobb részével kemény habbá verjük. A tojássárgákat habosra keverjük a vajjal, a maradék cukorral, a vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a tejszínt és a tejet, a sót, majd a lisztet. A felvert fehérjehabbal lazítjuk. Kevés zsiradékon megsütjük a palacsintákat, vastagabbra, mint a hagyományos társát.

A forró eperhez cukrot karamellizálunk, majd rádobjuk az epret. Ráöntjük a konyakot, majd, ha az eper levet eresztett, vízzel kikevert keményítővel sűrítjük.

A palacsintakorongok közé rakunk az eperből, feltornyozzuk, majd a tetejét megszórjuk porcukorral. Az eperből maradjon még a tányérra is! Jó étvágyat kívánunk!

(Halász István, Liptai Zoltán)

vissza az elejére


Halleves tengeri herkentyűből

Hozzávalók:

A` halalapléhez: 0,5 kg tengeri halcsont, 2 db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 citrom, 3 db babérlevél, 5 g sáfrányos szeklice, só, egész bors, 1 kg vegyes tengergyümölcsei mix, 1 csomag petrezselyem, 3 db paradicsom, 1 db póréhagyma, 2 db citrom

Elkészítése:

A halalapléhez hideg vízben feltesszük főni a hozzávalókat, és a forrástól számított 5–10 percig főzzük, majd leszűrjük.

A tengergyümölcseit a kockázott paradicsommal és a szeletelt póréval együtt egy lábosba rakjuk. Leforrázzuk a halalaplével, majd 2–3 perc forrás után megszórjuk a durvára vágott petrezselyemmel. Ha kell, még sózzuk, és ha szeretjük, csavarjunk még bele kevés citromlevet. Jó étvágyat kívánok!

(Halász István)

vissza az elejére


Aszalt szilvával töltött pulykamell, mazsolás rizzsel

Hozzávalók:

80 dkg pulykamell, 3 db szikkadt zsemle, 20 dkg aszalt szilva, 4 db tojás, petrezselyem, só, bors, 10 dkg szalonna, 50 dkg rizs, 10 dkg mazsola

Elkészítése:

A pulykamellet felszeleteljük, kiklopfoljuk, és enyhén besózzuk.

Elkészítjük a tölteléket: a zsemlét langyos vízbe beáztatjuk, kinyomkodjuk, majd tálba helyezzük, hozzáadjuk az aszalt szilvát, az apró kockára vágott szalonnát. Sózzuk, borsozzuk, és belekeverjük a finomra vágott petrezselymet. Így a pulykaszeletekre halmozzuk, majd szorosan feltekerjük, és összetűzzük a szeleteket.

Forró olajban, közepes lángon készre sütjük. Közben olajon felhevítjük a rizst, lobogó sós vízzel felöntjük, kb. 1,6-szoros mennyiséggel.

Hozzáadjuk a mazsolát, lefedjük, és takarékon készre pároljuk. A megsült húsból eltávolítjuk a hústűt, felszeleteljük és a kész rizzsel tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk!

(Halász István, Liptai Zoltán)

vissza az elejére


Kedves olvasók!

(6. oldal)

Várjuk visszajelzéseiket, ötleteiket. Ha érdekesnek találták receptjeinket, esetleg ki is próbálták egyik-másik ételt, és megosztanák a „tapasztalatokat", írjanak a címre, vagy postán a következő címre: Jókai/Napoca utca 16. szám.

vissza az elejére


„Összehangolt" kaktuszok

(6. oldal)

Az állandó, nem kevés szakértelmet igénylő gondozásnak köszönhető, hogy a – külsejük sugallta látszat ellenére kényes – kaktuszok virágoznak. Az érzékeny virágok nem hosszú életűek, de látványukban – mint a jól végzett munka gyümölcsében – szívesen gyönyörködik a „gazda", jelen esetben Pallos Olga olvasónk. Ritkaság, hogy több kaktusz ilyen harmóniában, egyszerre bontson szirmot – a növények az Argentínában, Dél-Brazíliában és Bolíviában honos Echinopsis fajhoz tartoznak, amely nálunk is jól asszimilálódott.

vissza az elejére


Körmünk hegyéig

(6. oldal)

Sminkelheted a szádat, lapozhatod az újságot, vagy ihatsz egy csésze kávét – mindig a kezedre néznek... Ezért fontos, hogy szép és ápolt legyen. Kényeztetés nélkül a kéz és a körmök öregebbnek látszanak, és gyorsabban is öregszenek. A bőr itt sokkal vékonyabb, mint az arcon, az orcához képest 70%-kal kevesebb faggyúmirigy található benne, és szinte alig van alatta védő zsírréteg. A kézbőrünket támadó tisztítószerek, a szél, a hideg, az UV-sugarak következménye: a bőr kevésbé lesz rugalmas, és kiszárad. Kézápolási tippjeinkkel azonban szép kezed- és körmöd lehet.

– A kézfej árulkodik leginkább a korunkról, mégis ezt ápoljuk legkevésbé. Bőre nagyon vékony és érzékeny, ezért már 25 éves korban elkezd lekopni róla a védő hidrolipid réteg. Negyvenévesen az egész hámréteg elvékonyodik, veszít nedvességtartamából, rugalmasságából, nyúlékonyságából. A kor haladtával egyre papírszerűbbé válik kezünk bőre, és elkezdődik enyhe foltosodásuk. A védelem első állomása a védőkesztyű: mosogatásnál, egyéb vizes tevékenységeknél.

– Érdes, strapált kézre gyógyír a zabpehely–pakolás. 4-5 evőkanál zabpelyhet forrázzunk le, kihűlés után pár percig áztassa benne kezét.

– A köröm lakkozását először a köröm hegyének bekenésével kezdjük. A lakkréteg itt kopik a leggyorsabban. Ezután kenjük át a köröm teljes felületét. A lakkozást csak száraz lakkrétegen lehet megismételni.

– A lakkot vékony rétegben kenjük a körömre. Felhasználás előtt célszerű meleg vízben felmelegíteni.

– A körömgombásodásnál a legfontosabb a megelőzés, ill. a fertőzés korai felismerése és kezelése. Ezért a legkisebb gyanú (körmünk sárgás, homályos stb.) esetén is minél hamarabb forduljunk orvoshoz. A fertőzést orvos nélkül ne kezeljük, mert a házi gyógyítás káros is lehet!

– Ha olyan munkát végzünk, mely a kezet különösen igénybe veszi, használjunk védőkesztyűt. Ha vegyszerekkel vagy vízzel dolgozunk, húzzunk gumikesztyűt, a kerti munkákhoz jó egy régi bőrkesztyű is. A munka végzése nem indokolja, hogy kezünk kicserepesedjen, repedezett legyen.

– Hetente egyszer mártsuk meleg olívaolajba a kezünket, ami táplálja, és selymessé teszi a bőrt, erősíti, fényesíti a körmöket.

– Heti kézmaszk is ajánlott. Egy-egy éjszakára jó vastagon vigyünk fel rá zsírosabb krémet, majd tekerjük pamutkendőbe, vagy húzzunk rá kesztyűt.

– A kéz kezelésére jó házi szer a citrom és az uborkahéj. A bedörzsölést követően frissítően hatnak, gyógyítanak. Bámulatos eredményt érhetünk el a kifőtt burgonya levével is, ha a kézmosóvízhez öntjük. A kezelés után puha és fehér lesz a kezünk.

– A kézkrémes tubust olyan helyen kell tartani, ahol mindig kéznél van, pl. közel a mosogatóhoz, az éjjeliszekrényen, vagy kedvenc fotel közelében, így nem lehet megfeledkezni a kéz gyakori krémezéséről, és finom puha lesz rajta a bőr.

– Ha valaki szép kezet szeretne, a pigmentfoltokat és egyéb elszíneződéseket ajánlatos ananászlével ecsetelnie. Az ananász hatóanyagai halványabbá teszik a bőrt.

– A körmök töredezésénél kovaföldkészítményeket, napi körömágyápoló krémeket ajánlunk. A hullámos, foltos körmök azonban valamilyen betegség jelzői is lehetnek, ezért a biztonság kedvéért csináltasson vérvizsgálatot, konzultáljon orvosával.

Az oldalt szerkesztette: Farkas Imola

vissza az elejére


EU-világ


Higanytilalom már 2010 júliusától

(7. oldal)

Egyetértett az Európai Parlament azzal, hogy az Európai Unióban előbbre kellene hozni a higanyexport tilalmát, sőt javaslatot tett arra, hogy a 2010. december 1-jei exportstop mellett 2010. július 1-jétől kezdődően az importot is szüntessék meg.

A képviselők a plenáris ülésen 673 igen, 14 nem és 9 tartózkodó szavazattal elfogadott jelentés szerint az egészségre és a környezetre jelentős veszélyt jelentő anyag raktározását is szigorúbban szabályoznák.

Becslések szerint 2020-ig mintegy 12 tonna higany fog felszabadulni az EU klóralkáli iparában használt higanycellák higanyt nem tartalmazó berendezésekre történő cseréje miatt. A veszélyes anyag olyan országokba kerülhet, ahol a biztonsági előírások még hagyhatnak kívánnivalót maguk után. Ezt kívánja megakadályozni az uniós jogszabálytervezet.

vissza az elejére


Bővül az euróövezet

(7. oldal)

Az Európai Unió pénzügyi biztosa, Joaquin Almunia a következő években az euró bevezetésével összefüggésben több jelentkezőre számít. Az Európai Parlament előtt fejtette ki azt, hogy az uniós intézmények készek megvizsgálni a jelentkezéseket.

„A következő években az európai intézményeknek fel kell készülniük új euróövezeti csatlakozási kérelmek befogadására" – mondta, kapcsolatba hozva az euróbevezetést és annak a jólétre gyakorolt hatását.

Málta és Ciprus várhatóan jövő év januárjában vezeti be az eurót. Más országok göröngyösebb úton haladnak előre: miközben Szlovénia januárban csatlakozott az övezethez, más kelet-európai országok, Csehországtól Litvánián át Magyarországig a céldátumaikat későbbre tolták, mivel képtelenek voltak teljesíteni a szigorú deficit- és inflációs kritériumokat. Egyedül Szlovákia halad a jelek szerint gyorsan előre ahhoz, hogy 2009-ig bevezesse az eurót.

vissza az elejére


4 milliárd euró EU-jelölteknek

(7. oldal)

Közel négymilliárd euró európai uniós támogatást kapnak az EU-tagság legközelebbi várományosai, azaz Horvátország, Macedónia, Törökország, Albánia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Szerbia és külön Koszovó a 2009-cel befejeződő hároméves időszakban.

Horvátország 438,5, Macedónia 210,4, Törökország 1,602, Albánia 212,9, Bosznia-Hercegovina 226, Montenegró 97,3, Szerbia 572,4, Koszovó 199,1 millió euró támogatással számolhat 2007 és 2009 között, további 402,7 milliónak közülük több nemzet lesz a haszonélvezője.

vissza az elejére


Minimálbérekben is nagy különbségek az unióban

(7. oldal)

Az Eurostat jelentése szerint nagyok a különbségek az egyes uniós országok között a minimálbér tekintetében is: a statisztikából, amely az idén januárban érvényes minimálbéreket vette figyelembe 20 uniós tagállamban, az derül ki, hogy a minimálbérek a Bulgáriában garantált havi 92 euró és a Luxemburgban fizetett 1570 euró között szóródnak. Az Eurostat abban a 20 államban vizsgálódott, ahol törvényileg garantált minimálbér létezik a teljes munkaidőben foglalkoztatottak számára.

Luxemburg mellett Írországban, Nagy-Britanniában, Hollandiában, Belgiumban és Franciaországban haladja meg a havi 1200 eurót a minimálbér, ugyanakkor a skála másik végén, ahol Románia mellett Magyarország, Lettország, Litvánia, Szlovákia, Észtország, Lengyelország, Csehország és Bulgária található, még a 300 eurót sem éri el.

Az Egyesült Államokban szövetségi szinten januárban 676 eurónak megfelelő összeg volt a minimálbér.

Az EU-ban a minimálbéren levők aránya a foglalkoztatottakhoz képest ugyanígy nagy szóródást mutat: a legalacsonyabb Nagy-Britanniában és Spanyolországban – 2 százalék – a legmagasabb Franciaországban, 16,8 százalék.

vissza az elejére


Tokaji borkóstoló az Európai Parlamentben

(7. oldal)

Tokaji borkóstolót tartottak kedden az Európai Parlament strasbourgi épületében. A rendezvény apropója, hogy 2007. április 1-jétől Magyarország kizárólagos jogot kapott a Tokaji név használatára az Európai Unióban.

Az MSZP európarlamenti küldöttségét vezető Tabajdi Csaba kezdeményezésére szervezett borkóstolón 50-60 EP-képviselő és a többszázas vendégsereg a tokaji régió legfinomabb boraival ismerkedhetett meg – tájékoztatta az MSZP a MTI brüsszeli irodáját.

Joseph Daul, az EP mezőgazdasági bizottságának korábbi elnöke, jelenlegi néppárti frakcióvezető köszöntőjében megjegyezte: a franciák átengedték a Tokaji névhasználatot a magyaroknak, a magyarok pedig Sarkozyt adták a franciáknak. Daul személyesen is érintett a tokaji ügyben, mint francia elzászi politikus. Az eddig „Tokay"-nak nevezett elzászi borok a megállapodás vesztesei, mert már nem használhatják ezt a megjelölést.

Tabajdi Csaba megnyitó beszédében kiemelte, hogy „már csak azért is érdemes volt csatlakozni az EU-hoz, mert magunkban soha nem lettünk volna képesek kiharcolni a Tokaji név kizárólagos használatát" a magyar Tokaj régió (és a történelmi borrégióhoz tartozó kis szlovák terület) számára sem az unión belül, sem az unión kívül.

Emlékeztetett arra ugyanakkor, hogy Ausztrália és az Egyesült Államok még átmenetileg használhatja a Tokay megnevezést.

Ország

havi minimálbér (euróban)

a minimálbéren levők aránya

Bulgária

921

6,0%

Románia

114

9,7%

Lettország

1721

2,0%

Litvánia

1741

0,3%

Szlovákia

217

1,7%

Észtország

230

4,8%

Lengyelország

246

2,9%

Magyarország

258

8,0%

Csehország

288

2,0%

Portugália

470

4,7%

Szlovénia

522

2,8%

Málta

585

1,5%

Spanyolország

666

0,8%

Görögország

668

N/A

Franciaország

1,2541

6,8%

Belgium

1,259

N/A

Hollandia

1,301

2,2%

Nagy-Britannia

1,361

1,8%

Írország

1,403

3,3%

Luxemburg

1,570

11,0%

Az oldalt szerkesztette: Kerekes Edit

vissza az elejére


Gazdaság


Újabb megvásárolt bevásárlóközpont

(8. oldal)

Az Immoeast újabb hazai bevásárlóközpontot vásárolt meg. A cég megszerezte a Piteşti-en 2007 májusában elkészült „Euromall Shopping Center" létesítményt. A bevásárlóközpont 32 ezer négyzetméternyi hasznos alapterülettel rendelkezik. A teljes befektetési érték 87 millió euró.

Az Euromall a nyitástól kezdve teljes egészében ki van adva bérlőknek. Az áruházban 120 üzlet található, valamint egy vendéglátó-ipari egységeket magában foglaló részleg és egy mozit magában foglaló szórakoztató központ. A létesítmény az egyetlen modern követelményeknek megfelelő bevásárlóközpont a régióban. Az áruház kiváló elhelyezkedésnek örvend: az autópálya lehajtó 200 méternyire található, a városközpont gyalog alig öt percnyire van, és csatlakozik a tömegközlekedési hálózathoz is.

– Az Euromall Shopping Center prototípusa a középméretű városok modern bevásárló központjának – jelentette ki Karl Petrikovics, az Immoeast vezérigazgatója. – Kiváló a megközelíthetősége, és nagyszerű üzletválasztékot kínál. Pompás kiegészítője romániai kiskereskedelmi befektetési portfoliónknak – tette hozzá.

Az Euromall Piteşti megvétele a legújabb az Immoeast áruház nagybefektetéseinek sorozatában. Összességében 44 kiskereskedelmi objektummal rendelkezik 894 ezer négyzetméter hasznos alapterülettel. Teljes hazai portfoliója 113 objektumot foglal magában 3,85 millió négyzetméteres alapterülettel.

Az Immoeast májusban 2,84 milliárd eurós tőkeemelést hajtott végre. A 2008. április 30-án záró pénzügyi évben 6 milliárd eurós befektetést tervez.

vissza az elejére


Munkaerőhiány a mobilitás hiánya miatt

(8. oldal)

Nehezen találnak alkalmazható munkaerőt a vállalatok még a nagy munkanélküliségű kelet-európai országokban is, a nyugatra vándorlás mellett elsősorban azért, mert az otthon maradt munkanélküliek állás reményében sem hajlandók más országrészbe költözni, áll a Financial Times felmérésében.

A londoni gazdasági napilap körképe szerint a kelet-európai munkaerőhiány olyan mértéket ölt, hogy egyes ágazatokban 50 százalékkal emelkedtek a bérek az elmúlt tizenkét hónapban.

A térségbe tavaly 32,5 milliárd euró értékű közvetlen külföldi befektetés érkezett, ez felhajtotta a képzett munkaerő iránti keresletet. Ezzel egyidőben ezrek vándoroltak Nyugat-Európába a magasabb bérek reményében, köztük gyakran éppen a legképzettebbek, áll az ismertetésben.

A brit belügyminisztérium május végén kiadott legújabb összegzése szerint csak az idei első negyedévben 49 ezren álltak újonnan munkába Nagy-Britanniában a 2004-ben EU-taggá vált nyolc kelet-európai országból. A friss statisztika szerint a 2004. májusi bővítés óta – idén március végéig – összesen 630 ezren jelentkeztek a nyolc országból nagy-britanniai munkavállalásra.

A Financial Times riportja szerint ugyanakkor a kelet-európai vállalatok az építőipartól a számítástechnikáig toborzási nehézségekkel küszködnek még Lengyelországban is, ahol 13 százalékos a munkanélküliség.

A magyarok és a csehek ugyan nem vándoroltak nagy számban nyugatra, mégis mindkét országban helyi munkaerőhiányok alakultak ki, miközben más országrészekben nagy a munkanélküliség. Vissi Ferenc, a Rába teherautógyár személyzeti vezetője azt mondta a lapnak, hogy a munkaerő mozgásának hiánya tény, mivel „a magyar lakosság kultúrájának része, nem szeret költözni".

A Rába a 12 százalékos munkanélküliséggel sújtott Miskolcról próbált munkaerőt telepíteni győri központjába, ahol 4,3 százalékos az állástalanok aránya, a próbálkozás azonban elhalt, mivel „sokan felmondtak és hazamentek", áll az ismertetésében.

A cseh kormány befektetés-ösztönző hivatalának volt vezetője is azt mondta: a befektetőket „megdöbbenti", hogy amikor felállítanak egy új gyártóközpontot, alig tudják rávenni az embereket, hogy odaköltözzenek.

Az egyik legnagyobb lengyel építőipari vállalat a múlt hónapban már üzbég és tadzsik munkavállalókat vett fel, és éppen most érdeklődik kínai munkások importja iránt. Egy svájci textilüzem már most többszáz kínai munkást alkalmaz kelet-romániai gyárában, áll a Financial Timesban.

A cikk szerint térségi elemzők most már arra hívják fel a figyelmet, hogy a kelet-európai munkaerőhiány a növekedést is akadályozhatja. A gazdasági növekedést eddig az alacsony bérek által vonzott külföldi befektetések vezérelték, de ha a képzett munkaerőért folytatott verseny miatt nagyobb ütemben emelkednek a bérek, mint a helyi termelékenység, a térség veszíthet vonzerejéből, idézte a szakértői jóslatokat a Financial Times.

vissza az elejére


Látványosan nő a folyómérleg hiánya

(8. oldal)

Erősen romlik Románia folyómérleg-hiánya, és ezzel egy időben annak finanszírozási minősége is, mivel a hiány fedezete egyre inkább a portfolió-tőke felé tolódik, áll az egyik vezető londoni befektetési csoport átfogó elemzésében, amely a külső monetáris környezet szigorodását, ezen belül az euróövezeti és az amerikai jegybanki kamatszint emelkedését is jósolja.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató londoni befektetési részlegének heti világgazdasági előrejelzése szerint Románia GDP-arányos folyómérleg-hiánya az idén 11,7 százalékra duzzad a tavalyi 10,3 százalékról.

Ezen belül a külkereskedelmi deficit 2007-ben várhatóan 13,6 százalékra emelkedik a 2006-ban mért 12,1 százalékról.

Ez utóbbi fő okai között említi az elemzés az import jelentős olcsóbbodását, miután a lej 2003 decembere óta 57,7 százalékos effektív reálfelértékelődésen ment át. Emellett az egy főre jutó reáljövedelem idei emelkedése a JP Morgan becslése szerint eléri a 12 százalékot, a csökkenő infláció, a munkahelyek gyarapodása és a jelentős nominálbér-növekedés révén.

Ráadásul a kormány nem folytat olyan gazdaságpolitikát, amely a folyómérleg-hiány csökkentését célozná, sőt éppen ellenkezőleg: a laza költségvetési és pénzügypolitika híve, áll a londoni elemzésben.

A ház szerint ezzel egyidőben a külső hiány finanszírozásának minősége is romlik, mivel a legtöbb nagyszabású privatizációs ügylet már lezárult, és így a korábbi éveknél nagyobb szerepet kapnak a portfolió-beáramlások.

A helyzetet bonyolítja, hogy a jegybank gyors ütemben csökkenti a kamatot, ami lendületet adhat az eddig is meredeken növekvő belső hitelkiáramlásnak, tovább mélyítve a külső egyensúlyhiányt, áll a JP Morgan elemzésében.

A magyarországi folyómérleg-helyzetben a legutóbbi londoni elemzések ugyanakkor jelentős javulást valószínűsítettek. A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató londoni befektetési részlegének minapi európai feltörekvő piaci helyzetelemzésében az állt, hogy jóllehet Magyarországé a legnagyobb külső hiány a térségben, a helyzet itt is annyival javult az elmúlt időszakban, ami a deficit-előrejelzés javítását indokolja.

A jelentés szerint a GS most már azzal számol, hogy a nyáron esedékes első negyedévi magyar folyómérleg-adat külkereskedelmi mérlegtöbbletet fog mutatni, ezért a cég a 2007-es magyar folyómérlegre vonatkozó éves GDP-arányos deficit-előrejelzését az eddigi 5,3 százalékról 4,8 százalékra, a jövő évit 4,7 százalékról 4,5 százalékra módosította.

A JP Morgan elemzése mind az euróövezetben, mind az Egyesült Államokban további agresszív pénzügy-politikai szigorítást jósol a következő egy évre. A ház szerint a Federal Reserve decemberben kezdi újra a kamatemelési ciklust egy negyed százalékpontos emeléssel, 5,50 százalékra, és jövő márciusig 6,00 százalékra emelkedik tovább az amerikai irányadó jegybanki kamatnak számító szövetségi napikamat-cél.

Az amerikai monetáris pálya megítélése nem egyértelmű a londoni elemzői közösségben. Az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző és előrejelző háza a havi világgazdasági jelentésében az igen gyenge első negyedévi adatok alapján az eddigi 2,2 százalékról 1,9 százalékra szállította le a 2007-es amerikai gazdasági növekedésre adott előrejelzését, és azt jósolta, hogy a gazdaság megtorpanása az idén – szeptemberi kezdettel – két, egyenként negyed százalékpontos amerikai kamatcsökkentésre ad módot, vagyis az év végéig 4,75 százalékra süllyedne a Fed irányadó szövetségi napikamata.

Az EIU egyharmados esélyt adott az egy éven belüli amerikai recesszióra, a JP Morgan elemzése szerint ugyanakkor – két olyan negyedév után, amelyben a raktárkészlet-növekedés és lakóingatlan-beruházások visszaesése átlagosan több mint két százalékpontot faragott le az éves szintű GDP-növekedésből – ezek a visszahúzó hatások most már kezdenek enyhülni, és már a ház 2,5 százalékos második negyedévi éves amerikai növekedési előrejelzésére is „felfelé mutató kockázatok hatnak".

Az oldalt szerkesztette: Tibori Szabó Zoltán

vissza az elejére


Közelkép


TALÁLKOZTAM SIKERES ERDÉLYI MAGYAROKKAL
Aranymondó (és cselekvő) ékszerészek

(9. oldal)

Kolozsvár belvárosában, a Central áruház mögötti Forduló utcában a 12. szám alatt található a Blanka Ékszerüzlet, annak műhelye és a céget működtető család lakása. Az aranyneműt feldolgozó szolgáltatói kisvállalkozás vezetője, Csákány György önerőből jutott el mai helyzetébe, amelyről elmondhatja: bár nem veti fel a pénz, elégedett sorsukkal, mert kitartó munkával jutottak el idáig, és az eddig megszerzett tapasztalatok birtokában nem félnek a jövő kihívásaitól. Az alábbi interjúban múltjukról, jelenükről, kilátásaikról vall.

Rendszerváltás, pályaváltással
Hogyan sikerült nekivágni az „aranyos" szakmának?

– Enikő, a feleségem kalotaszegi, és szülőföldjéről magával hozta a pontosságra való törekvést, a szorgalmat. Ő kitanulta az ékszerész mesterséget. Én kidei vagyok, és három évi ipari iskola után esztergályosként kezdtem el dolgozni. Eleinte szerettem, de aztán unalmassá vált, valami egyébre vágytam. 1990-ben a szövetkezetből, ahol a feleségem dolgozott, nagyon sokan kimentek Magyarországra, még románok is. Huszonöt-harminc szakember vándorolt el, és hiányzott a vésnök. Én gyermekkoromban szob rász sze rettem volna lenni, sokat faragtam. Édesanyám egyszer elvitt id. Feszt Lászlóhoz, aki biztatott, hogy menjek a Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolára, de aztán a szüleim megijedtek, mert fizetni kellett volna a bentlakásra, és így az egész annyiban maradt. Én is tudtam, hogy szegények vagyunk, tehát megértettem a helyzetet. Később, amikor a feleségem révén megismertem a kalotaszegi életet, amatőrként sokszor faragtam fába. Aztán a szövetkezetben kiéltem magam az aranyban…

– Mikor történt a nagy váltás?

– 1990-ben otthagytam a gyárat, és beálltam a szövetkezethez, ahol sokkal szabadabb élet volt. A gyárban mintha katonaság lett volna, itt pedig lezserebben ment, még a fejet is lehetett használni. Munkahelyi átképzés után vésnök lett belőlem. Volt két idős kolléga, N. Feri és V. Jóska, akik sokat tanítottak.

Mikor érkezett el a második váltás pillanata?

– 1993-ban azt mondtuk, magáncéget alapítunk. De ez nehezen indult el, mert az ember ilyenkor fél, hogy mi lesz, ha nincs munka? Nagy teher, de neki kell fogni. Először csak én, szövetkezve egy jóindulatú valakivel, aki azonban nem volt szakmabeli, és délutánonként a feleségem is besegített. Két évig csináltuk így, és láttam, hogy nem tudunk fejlődni. Akkor szétváltunk minden harag nélkül.

Meg kell mondani, a szerencsének fontos szerepe van az ember életében! A római katolikus egyház segítségével a Szentegyház utca 2. szám alatt kaptunk egy szuterén szoba-konyha lakást. Ott nekifogtunk dolgozni, már hárman. Utána még felvettünk valakit, és már kezdett egészen jól menni. Akkoriban, a Caritas-időszak utáni világban az emberek közt sok volt a megtollasodott, a gazdasági élet sem volt olyan merev, mint most. Habár gyakrabban ellenőriztek, mégis lezserebb volt, mert senki sem tudta pontosan, hogy mi a dolga. Idővel megvettük ezt a Forduló utcai helyiséget, amit két éven keresztül tataroztunk, bővítettünk. A feleségem házat akart volna, a kollégáim is kérdeztek, miért veszek ilyen kócerájt, de én elsősorban műhelyt akartam. És megint szerencsém volt, mert nagyon jól alakult ez az utca.

„Kell tudni beszélgetni az emberekkel"
– Hány embernek ad kenyeret ez a kisvállalkozás?

– A feleségem az adminisztrációval és a kuncsaftokkal foglalkozik, már bele is fáradt. Most Attila, a kisebbik fiam segít neki. Rajtunk kívül még van négy emberünk. Zsolt, a nagyobbik fiunk jogtanácsosként egy jól menő kolozsvári cégnél dolgozik.

Hogyan lehetne jellemezni a vállalkozás jelenlegi helyzetét: talán még nem jutott fel egészen a csúcsra, netán átmenetileg lebegve halad, majd várható egy újabb kapaszkodás?

– Úgy mondanám, most vízszintesen vagyunk. Vannak reményeink, hogy emelkedésbe kezdünk. Specialitásunk a karikagyűrű, csak aranyat dolgozunk fel. De mivel én fémforgácsoló voltam, értek a szerszámgépekhez. És a karikagyűrűk sokkal jobban elkelnek, ha díszítik. Én annakidején vettem néhány olyan forgácsoló célgépet, amelyekkel ezt képes vagyok megcsinálni. És a fiam is megtanulta. Tehát ez számomra előny volt azokhoz képest, akik mindig csak ékszerészek voltak. Jobban élünk, mint mások, vannak eredményeink. Általában az ember mindig többet akar, de mi nem pénzt akarunk többet, hanem munkát és annak eredményét.

Mennyire éles a kolozsvári konkurencia?

– Itt a belvárosi környéken több mint húsz ékszerész működik. Viszont az ügyfél által hozott aranyból csak négy cég dolgozik, plusz a szövetkezetnek van még két eladóhelyisége. A konkurencia nagyon nagy.

Érződik-e, hogy lassan ugyan, de gyarapszik a vásárlóközönség zsebe?

–Igen. Valamikor a Zalatna–Verespatak–Aranyosbánya részt Aranyháromszögnek nevezték. Én azt mondom, itt a kolozsvári belvárosban is van egy Aranyháromszög…

– És ebbe a városi Aranyháromszögbe mi újat kellett behozni?

– Eleinte visszafogottabbak voltunk, nem adtunk el aranyat, csak a kuncsaft anyagából dolgoztunk. Mert így tanultuk a szövetkezetben. És ez nem volt jó. A külföldieknél, akik ide jöttek, már gyerekkoruk óta benne van a vérükben a kereskedés, ők a pult körül szaladgálva nőttek fel. Mi pedig csak 1990 után kezdtük el azt, amit nagyon meg kell tanulni. Kell tudni beszélgetni egy emberrel, és el kell tudni adni az árut.

Bátorság, akarat és szerencse szükségeltetik
Szerintem csupán idő kérdése, hogy Verespatakon mikor kezdik el kitermelni az aranyat. Hogyan fogja ez érinteni a szakmát?

– Nekünk nem lesz közünk hozzá, az egész „zsákmányt" el fogják szállítani innen. Európában hagyományosan Olaszország és Törökország gyártja a legjobb árut. Nálunk a szakmát 1947-ben államosították, akkor Kolozsváron tizennyolc ékszerüzlet volt. Ezeket az embereket bevitték a szövetkezetekbe, sőt, azelőtt néhány évig meg is szüntették, azt mondták, nem kell ilyen „burzsuj luxus" mesterség a népi demokráciának. A szövetkezetbe a szakik bevitték munkaeszközeik egy részét, más részét pedig szemétbe dobták. 1990-ig a szakma csak degradálódott. Nyugaton ez alatt folytonosan befektettek, új szerszámokat, gépeket készítettek. Nálunk egy új szerszám 3-4000 euró, amit egy kezdő nem engedhet meg magának.

Ha jól értettem, a vállalkozáshoz kellett akarat, bátorság, szerencse. De kezdőtőke nem?

–Kevés tőkéről volt szó, de annál több bátorságról. No meg egy kevés rátermettség is kellett hozzá. Én most is azt tanácsolom a fiataloknak, és főleg a magyaroknak: vállalkozzanak! Úgysem lehet tönkre menni. Aki akar valamit csinálni, és aki utána jár annak, az nem mehet tönkre.

Mennyire fontos a bankkölcsön?

– Az üzleti biblia azt mondja, kölcsön nélkül üzletet kötni nem lehet. De a mi szakmánkban most kölcsönt nem lehet felvenni, mert a végén nem jön ki a lépés. Főleg a kormány luxusadó-politikája miatt, ami 2010-ig várhatóan nem fog megenyhülni.

A szakma magában hordozza a kockázatot
– Hogyan lehet lépést tartani a szakma újdonságaival?

– Nemzetközi vásárokon. A leghíresebb kiállítás Olaszországban, Vicenzaban van tavasszal és ősszel, Münchenben pedig tavasszal. És évente rendez ilyen kiállítást Budapesten a Hungexpo. Tehát aki akar, elmehet, nézelődhet, okulhat.

– Ebben az üzletben sokféle ember fordul meg. Melyik volt a legemlékezetesebb eset a közönséggel?

– A kockázat benne van ebben a mesterségben. Mert ha például valaki behoz egy töltőtollat, hogy valamilyen feliratot gravírozzunk bele, és az emberem, akinek kiadom a munkát, egyetlen rossz kézmozdulattal elhibázza, meg kell vásárolnom az új tollat, és a megrendelést teljesíteni kell. Egyszer valaki bejött egy külföldi karkötővel, amelynek egyik része műbőrből, gumiból volt. És azt akarta, hogy csiszoljuk meg. Én betettem a csiszológépbe, és az mind összeforgatta. Nem volt mit tennem, fogtam és kivittem az üzletbe a klienshez, hogy próbáljam elmagyarázni neki: bekapta a gép, az ilyesmi megtörténik bárkivel, de holnapra rendbe teszem, olyan lesz, mintha új lenne. Az ember azonban hatalmas cirkuszt csapott, úgy feltúrázta magát, hogy elájult. Ki kellett hívnunk a mentőket. Az orvostól megtudtam: az illetőnek semmi baja, csak hisztériakrízise volt. Bevitték a kórházba, hamar helyre jött. De mi akkor nagyon megijedtünk…

ÖRDÖG I. BÉLA

vissza az elejére


Mozaik


Egy perc derű

(10. oldal)

– Móricka, mondj egy Petőfi-verset.
– ???
– Nem tudsz? Nem ismered például az Anyám tyúkját?
– Azt nem. De az apám tyúkját ismerem...

vissza az elejére


MOZI

(10. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – A játszma folytatódik – amerikai. Vetítés. 13, 15.30, 18, 20.30, 23; kedvezménnyel: 13, 23.

GYŐZELEM – Tini Nindzsa Teknőcök – amerikai. Vetítés: 14, 16, 18. A 23-as szám – amerikai. Vetítés: 20, 22.

MŰVÉSZ – A királynő – angol. Vetítés. 14.30, 17, 19.30, 22; kedvezménnyel: 14.30 és 17.

DÉS

MŰVÉSZ – Pókember 3 – amerikai. Vetítés: 16.30, 19; péntek, szombat, vasárnap 21.30 órától is, kedvezménnyel.

SZAMOSÚJVÁR

BÉKE – Füstölgő Ászok – amerikai. Vetítés: június 22-24.: 17, 19, 21; kedvezménnyel 21.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – The Good Shepherd – amerikai. Vetítés: 16, 19, péntek, szombat, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel: 16.

DACIA B-TEREM – Kiscsávó – amerikai. Vetítés: jún. 22-24.: 17, 19.30.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – Mr. Bean vakációja – amerikai. Vetítés: 17, 19.30; péntek, szombat, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel 17.

vissza az elejére


SZÍNHÁZ

(10. oldal)

MAGYAR SZÍNHÁZ

Ma, június 22-én, pénteken este 8 órakor: Visky András. Hosszú péntek – stúdió előadás. Rendező: Tompa Gábor. – CSAK 14 ÉVEN FELÜLIEKNEK!

Június 23-án, szombaton este 8 órakor: Aki Kaurismaki: Bohémélet – stúdió előadás. Rendező: Radu-Alexandru Nica.

Június 24-én, vasárnap este 7 órakor: Shakespeare: A windsori víg nők – évadzáró előadás. Rendező: Keresztes Attila. – CSAK 16 ÉVEN FELÜLIEKNEK AJÁNLJUK!

vissza az elejére


OPERA

(10. oldal)

MAGYAR OPERA

Június 28-án, csütörtökön este fél 7 órakor: OPERA – OPERETT GÁLA – évadzáró előadás.

vissza az elejére


ZENE

(10. oldal)

DIÁKMŰVELŐDÉSI HÁZ

Ma, június 22-én, péntek este 7 órakor: A Transilvania Filharmónia hárfájának felavatására rendezett hangverseny. Vezényel: Philipp Pointner. Közreműködik: Szabó Kinga. Műsoron: Rossini: A sevillai borbély nyitánya; Terényi Ede: Dzsessz – Hárfaverseny; Beethoven: III. Szimfónia (Eroica).

FARKAS U. REF. TEMPLOM

Június 23-án, szombaton este 7 órakor: Barokkzene-est. Közreműködik: John McEliroy – trombita (USA), Gabriel Pozdărescu – trombita, Patrick Rafferty – hegedű (USA), Szász Dániel – hegedű, Amalia Goje – orgona.

vissza az elejére


Istentisztelet

(10. oldal)

Hetedik Napot Ünneplő Adventista Egyház: Postakert /Cuza Vodă utcai templom: péntek este 8 óra, istentisztelet, igét hirdet Orbán János – „Lesz-e holnapunk?" – 2. rész. Szombat de. 9 óra: Bibliatanulmányozás – „Fejlődés az Ige által". De. 11 óra, a vakációs bibliaiskola záró ünnepélye, du. 5 óra, keresztségi istentisztelet.

Zsidó Hitközség: Dávid Ferenc utcai imaház péntek este 7 óra, szombat reggel 9 óra, vezeti: Müller Benjamin, prof. Kallós Miklós, Krausz Jenő.

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Június 21., csütörtök

(10. oldal)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

100 Forint (Vétel/Eladás)

Macrogrou p (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25.)

3,175/3,210

2,367/2,40

1,26/1,30

Western Union – szolgáltatás a Sora, Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25., Victor Babeş 33/A és Magyar/22., Dec. 1989 u. 137. szám alatti váltóirodákban.

A Román Nemzeti Bank árfolyamai (június 22., péntek)
1 euró = 3,1999 lej, 1 USD = 2,3911 lej, 100 magyar forint = 1,2890 lej.

vissza az elejére


Hirdetés


TÁRSKERESŐ

(11. oldal)

Csinos, még gyermektelen társát keresi egy családcentrikus, jól szituált, jó megjelenésű magyarországi férfi. Cím: Nagy Nándor, 4200 Hajdúszoboszló, Móricz Zsigmond u. 20., e-mail: (M)

vissza az elejére


ÁLLÁS

(11. oldal)

Értékesítőt és pénzügyi elemzőt keresünk. Telefon: 0746-313810. (0021)

Öko növénytermesztéssel és állattenyésztéssel is foglalkozó, torockói telephellyel rendelkező cég szakmunkásokat és szezonmunkásokat keres. Gyakorlat előnyt jelent! Jelentkezés: 0724-261129 és 0743-083580. (0016)

Kereskedelmi társaság kertészmérnökit (agronómiát) végzett munkatársakat keres kereskedelmi, logisztikai, árukezelő (ehet középiskolai végzettségű) munkaterületekre. Önéletrajzot a következő címre várunk: vagy faxra: 417-662. (0402122)

vissza az elejére


INGATLAN

(11. oldal)

Eladó ezer négyzetméter telek a Maros utcában. 0745-517189, este 7-8 óra között. (0005)

vissza az elejére


BÉRBE VESZ

(11. oldal)

Egyetemista lányok két- vagy háromszobás lakást keresnek. Telefon: 0743-860747. (0014)

vissza az elejére


BÉRBE AD

(11. oldal)

Központi, 40 négyzetméteres helyiség kiadó cégnek. Telefon: 0744-525130. (0009)

vissza az elejére


MEGEMLÉKEZÉS

(11. oldal)

A szeretet és megemlékezés virágait helyezzük jóságos, drága szüleink,
AGÁRDI SÁRA
és
AGÁRDI SÁNDOR KÁLMÁN
sírjára. Emlékük legyen áldott, nyugalmuk csendes. SÁRIKA ÉS ELIZ CSALÁDJUKKAL. (0015)

vissza az elejére


SPORT


TENISZ
Csak Anda Perianunak sikerült

(12. oldal)

Egy magyar és egy román teniszező jutott tovább az angol nyílt teniszbajnokság selejtezőjének második köréből Wimbledonban. Mint már korábban közöltük, a magyar versenyzők közül Szávay Ágnes két játszmában 6:4, 6:4-re nyert a brit Sarah Borwell ellen, Nagy Kyrának viszont nem sikerült az újabb bravúr, két szettben, 7:6 (6), 6:4 arányú vereséget szenvedett cseh ellenfelétől, Barbora Zahlavova Strycovától. Szávay a harmadik fordulóban a Sorana Cârsteát 1:6, 6:3, 6:2-es eredménnyel búcsúztató üzbég Akgul Amanmuradovával találkozik. A román játékosok közül csak Anda Perianu nyert, a paraguayi Rossana De Los Riost 7:6 (1), 2:6, 7:5-re verte, következő ellenfele a Puerto Ricó-i Kristina Brandi lesz. Mădălina Victor Gojnea az argentin Jorgelina Carverótól szenvedett 6:1, 6:2-es vereséget, míg Monica Niculescu a francia Alize Cornet-től kapott ki három játszmában 3:6, 6:4, 6:2-re.

A magyar Czink Melinda és a romániai Gallovits Edina alanyi jogon szerepel a 128-as főtáblán.

póka

vissza az elejére


KÉZILABDA
Vb-sorsolás Párizsban

(12. oldal)

Kedvezően alakult a magyar és a román női kézilabda-válogatott számára a december 2–16. közötti franciaországi olimpiai kvalifikációs világbajnokság párizsi sorsolása. Németh András – vb-n bronzérmes, a tavalyi Eb-n ötödik – csapata az első körben Kongóval, Japánnal és Spanyolországgal mérkőzik az E jelű csoportban. A kvartett két legjobb csapata, papíron a magyar és a spanyol gárda jut tovább a középdöntőbe. Gheorghe Tadici vb-ezüstérmes együttese a D-csoportba, Lengyelország, Kína és Tunézia társaságába került, valószínűsíthető a továbbjutása a lengyel vagy a kínai válogatottal együtt. A középdöntőben a két csoport első két-két helyezettje a német–dél-koreai–ukrán–paraguayi kvartett két továbblépőjével egészül ki.

A másik ágon szerepelnek az előző Európa-bajnokság dobogósai: Norvégia, a címvédő Oroszország és az olimpiai negyedik Franciaország. A középdöntő után helyosztókon döntik el a világbajnoki helyezések sorsát.

A vb-n 24 válogatott szerepel hat négyes csoportban. Az alapszakaszból (rendező városok: Nantes, Saint-Brieuc, Lyon, Nimes, Toulon, Pau) kvartettenként két-két gárda jut tovább a középdöntőbe (rendező városok: Dijon, Metz), a csoportharmadikok Beauvais-ben a 13–18., a csoportnegyedikek pedig Plaisirben a 19–24. helyért folytatják. A negyeddöntőktől kezdve pedig a párizsi Bercy Csarnok ad otthont az összecsapásoknak.

A vb-csoportok:

A-csoport: Kazahsztán, Argentína, Horvátország, Franciaország;
B-csoport: Ausztrália, Macedónia, Brazília, Oroszország;
C-csoport: Dominikai Köztársaság, Angola, Ausztria, Norvégia;
D-csoport: Tunézia, Kína, Lengyelország, ROMÁNIA;
E-csoport: Kongó, Japán, Spanyolország, MAGYAROR-SZÁG;
F-csoport: Paraguay, Ukrajna, Koreai Köztársaság, Német-ország.

Azt később jelölik ki, hogy melyik csoport melyik városban játszik.

vissza az elejére


AUTÓSPORT
Schumacher kontra Hamilton?

(12. oldal)

Télen összecsaphat a két klasszis
Decemberben nem mindennapi autóversenyt rendeznek a londoni Wembley Stadionban: egy kialakított pályán többek között Michael Schumacher és Lewis Hamilton méri össze tudását. A Race of Champions elnevezésű jótékonysági rendezvényen párosával indulnak majd a versenyzők, egyenes ki-eséses rendszerben. „Ez egy páratlan alkalom, hiszen az idő megakadályozott abban bennünket, hogy a világbajnokságon lássuk őket küzdeni egymás ellen" – mondta Fredrik Johnsson, az esemény főszervezője. A hétszeres világbajnok német klasszis a múlt idény végén jelentette be visszavonulását, a 22 éves Hamiltonnak ez az első szezonja a száguldó cirkuszban, és jelenleg vezeti a pontversenyt.

Ifjabbik Piquet lehet a következő Hamilton
A korábbi Forma–1-es világbajnok Emerson Fittipaldi szerint amennyiben Nelson Piquet jr. lehetőséget kap a legjobbak között, akkor hasonló meglepetésre lehet képes, mint Lewis Hamilton.

„Nelson óriási csatákat vívott Lewisszal tavaly a GP2-ben. Fantasztikusan tehetséges fiú, aki Brazília legújabb büszkesége lehet" – nyilatkozta Fittipaldi.

A 21 éves Piquet – akinek édesapja háromszor nyert világbajnokságot – jelenleg a Renault tesztpilótája, ám sokak szerint már ebben az idényben bemutatkozhat, ugyanis Flavio Briattore csapatfőnök nincs megelégedve a finn Heikki Kovalainen teljesítményével.

vissza az elejére


LABDARÚGÁS
Oláh Adrián is a diákcsapat játékosa lett

(12. oldal)

A Kolozsvári U FC-hez szerződött Oláh Adrián, a Temesvári Politechnika középpályása. A labdarúgó első liga újonca kétéves szerződést kötött a játékossal, egyéves hosszabbítási lehetőséggel, akiért két részletben 200 ezer eurót fizet előző együttesének.

Oláhot várják a Câmpulung Moldovenesc-i edzőtáborban.

vissza az elejére


Nem jut fel Zágon

(12. oldal)

Mégsem jutott fel a harmadik ligába a Zágoni Mikes labdarúgócsapata, habár az osztályozón 2–1-re felülmúlta a Râmnicu Sărat-i Onix együttesét. A labdarúgó-szövetség azonban a mérkőzést 3–0-ra az Onix javára ítélte, azzal a magyarázattal, hogy a Zágoni Mikes Ceauşu nevű játékosa a Foresta Nehoiu csapatában is le van igazolva, így kettős leigazolás miatt nem volt játékjoga.

A zágoniaknak joguk van megfellebbezni a döntést.

vissza az elejére


Chivu-váltás: Róma helyett Inter

(12. oldal)

Klubot váltott a román labdarúgó-válogatott kapitánya: Cristian Chivu az AS Rómától az olasz bajnok Milánói Internationaléhez szerződött. A milánói klub 12 millió eurót fizetett a fővárosi együttesnek, valamint a chilei David Pizarrót is átengedte a Serie A második helyezettjének. Chivu ötéves szerződést kötött az Interrel, amely sajtóértesülések szerint 4,5 millió eurós éves fizetést folyósít számára. Egyébként Chivu a Resicabányai MSC színeiben 1997-ben mutatkozott be a román élvonalban, majd 1998– 1999 között játszott a Krajovai Universitateában, utána meg 2003-ig a holland Ajax Amsterdamban. Négy évet töltött a Rómánál, ezalatt 86 bajnoki meccsen szerepelt és 6 gólt szerzett.

vissza az elejére


Hetet szoktak rúgni a svédek

(12. oldal)

A világ élvonalába tartozó svéd női labdarúgó-válogatott újabb 7–0-s sikert aratott, mi-után korábban Mogoşoián Romániát gázolta el ilyen arányban, most ugyanilyen eredményt ért el a magyar csapat ellen a Karlstadban rendezett Európa-bajnoki selejtezőn.

A vendégek már a 12. percben hátrányba kerültek, s a szünetig háromgólosra nőtt az északiak előnye. A tisztes vereséget sem sikerült elérnie Vágó Attila szövetségi edző csapatának, ugyanis az utolsó öt percben három gólt kapott.

A hétből hat gól szabadrúgásból, szögletből született.

A csoport állása:

1. Svédország 9 pont, 2. Írország (3–3), 3. Olaszország 3 (2–3), 4. ROMÁNIA 1 (3–10), 5. MAGYARORSZÁG 1 (4–12).

vissza az elejére


Libertadores Kupa: hatodszor bajnok a Boca Juniors

(12. oldal)

Az argentin Boca Juniors a hazai környezetben elért 3–0 után idegenben 2–0-ra legyőzte a brazil Grémio együttesét a labdarúgó Libertadores Kupa döntőjének visszavágóján, ezzel hatodszor hódította el a trófeát.

A 60 ezer néző előtt lejátszott Porto Alegre-i találkozón a mezőny legjobbja a büntetőt is hibázó vendégek mindkét gólját szerző Juan Román Riquelme volt, aki tavalyi távozása után bejelentette, hogy visszatérne az argentin válogatottba.

vissza az elejére


U21-es Eb: 25 büntetővel döntősök a hollandok

(12. oldal)

Elképesztő izgalmak közepette, 25 büntetőrúgás után jutott be a házigazda holland válogatott az angolok ellen az U21-es labdarúgó Európa-bajnokság fináléjába. A heerenveeni csata sokáig az első félidőben előnyhöz jutó vendégek sikerét ígérte, ám az utolsó előtti percben a címvédő hazaiak Rigters látványos ollózásával kiegyenlítettek. A hosszabbítást követő szétlövésben egyik fél sem tudott hibázni, így többen másodszor is a labda mögé álltak, a ponthoz szólított Taylor sérülten, sántikálva is betalált. Ferdinand kapufáját követően Zuiverloon gólja vetett véget a mintegy 30 perces kriminek.

A másik ágon, Arnheimben Szerbia 2–0-ra verte Belgiumot.

vissza az elejére


Nincs többet döntetlen

(12. oldal)

Nem lesz többé döntetlen eredmény a román jégkorongbajnokságban – döntött a szakszövetség elnöksége. Bevezetik ugyanis, hogy döntetlen eredmény esetén az úgynevezett „hirtelen halál" dönt a győztesről, a rendes játékidőben megszerzett sikerért viszont 3 pont jár a hosszabbításban kivívott 2 helyett. Ugyanakkor a vesztes csapat 0, illetve 1 pontot kap. A bajnokság október 5-én rajtol hat együttes részvételével.

Egyetlen esemény szerepel Kolozs megye hétvégi sportműsorán: vasárnap, június 24-én 9 órától a kolozsvári Ion Moina Stadionban atlétika gyerekversenyt rendeznek, az országos bajnokság zónadöntőjét.

Az oldalt szerkesztette: Póka János András