Célegyenesben az észak-erdélyi autópálya
A kormány elfogadta az újratárgyalt szerződést

(1. oldal)

Feloldódott az „autópálya-blokád", tavasszal folytatódhat az építés (Kiss Olivér felvétele)

Elfogadta a kormány az észak-erdélyi autópályát építő Bechtellel kötött szerződés újratárgyalt változatát. Ezután az Országos Autópálya Rt.-nek alá kell írnia a dokumentumot az amerikai céggel. Noha a szerződés körüli viták elcsendesedtek, az alkalmazottakat csak az építésre szánt idei költségvetésről szóló újabb kormányrendelet elfogadása, és a kivitelező által a 2006-ra szóló munkaterv elkészítése után történhet meg.

A kabinet szóvivőjének bejelentése szerint Romániának 1,5 milliárd eurót kellett volna kifizetnie, ha az egyezség felbontása mellett döntenek. Ez az összeg jelentősen nagyobb annál, mint amekkoráról eddig beszéltek, hiszen korábban csak 700–800 millió euróra becsülték a román állam kártérítési kötelezettségét.

Oana Marinescu emlékeztetett: a szerződés szövegét összhangba hozták a jelenleg érvényes hazai törvényekkel. A vita egyik sarkalatos pontját az amerikai cégnek fizetendő előleg képezte, hiszen eredetileg a román fél 250 millió euró kifizetését vállalta, ezzel az előleggel pedig az amerikaiaknak csak 2012-ben, az autópálya befejezésének tervezett határidejekor kellett volna elszámolniuk. Az új egyezség szerint az állam minden évben csupán a költségvetésben megállapított összeg 30 százalékát folyósíthatja. Korábban Gheorghe Dobre közlekedési miniszter közölte: Románia 126 millió eurót takarított meg a szerződés újratárgyalása révén.

Grigore Pop, az Alfa Kartell kolozsvári fiókjának vezetője lapunknak elmondta: az újratárgyalt szerződés elfogadása után a Bechtelnek és az Országos Autópálya Rt.-nek alá kell írnia a szerződést, de a kormány újabb határozatot kell elfogadjon, amelyben leszögezi, hogy 2006-ban mennyi pénz áll majd az amerikai cég rendelkezésére. Erre a határozatra azért is szükség van, mert a kormány eredetileg 100 millió eurót különített el erre a tervre, de Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök korábban bejelentette: a Román Kereskedelmi Bank privatizációjából befolyt pénzből kiegészítve, összesen 300 millió eurót költenek az idén az észak-erdélyi autópálya építési munkálataira.

A szakszervezeti vezető közölte: jelenleg az újból alkalmazandó dolgozók kollektív munkaszerződése kapcsán egyeztetnek az amerikai cég vezetőségével.

Bogdan Sgârcitu, a Bechtel szóvivője lapunknak elmondta: a munkásokat csak azt követően alkalmazzák, ha a cég megállapítja a 2006-ra szóló munkatervet.

Borbély Tamás

vissza az elejére


Sertéspestis Virágosvölgyön

(1. oldal)

A Kolozs megyei állategészségügyi igazgatóság vezetőjétől megtudtuk: ismét sertéspestis ütötte fel a fejét a Palackos községhez tartozó Virágosvölgyön. Duma Alexandru lapunkkal közölte: ez a hetedik alkalom, hogy ezen a településen sertéspestist észleltek a szakemberek. – Szerencsére a falu végén levő, elszigetelt házban történt az eset. Mindenképp valamennyi beteg sertést elaltattunk, a tetemeket elégettük és karantént vezettünk be – jegyezte meg az igazgató.

Duma hozzátette: három éve Romániában nem oltják be a sertéseket, így elég ha a gazdák vásárba viszik az állatot, mert az azonnal elkaphatja a ragályos betegséget. Továbbá komoly gondot jelent, hogy a polgárok nem ellenőrzött helyekről, iratok nélkül vásárolnak disznót.

Az igazgató arról is beszámolt, hogy Románia az európai uniós elvárások következtében mondott le a sertések oltásáról. – Idén a sertésfarmokon sem oltják be az állatokat. Ugyanakkor szigorúan ellenőrizzük, hogy a cégvezetők maradéktalanul betartassák a biztonsági intézkedéseket.

– Felhívtuk a cégvezetők figyelmét: tiltsák meg a sertésfarmok alkalmazottainak, hogy otthon disznót tartsanak. Ez azért fontos, mert a falusiak disznói fertőzöttek lehetnek, s a farmon lévő állatokat is megbetegíthetik. Inkább adjanak munkatársaiknak húsvétra és karácsonyra egy-egy disznót, de tiltsák meg nekik, hogy a gazdaságban sertést tartsanak – fogalmazott az igazgató.

Duma elmondta, hogy a napokban az Országos Állategészségügyi Igazgatóság illetékesei és az Európai Unió (EU) szakemberei közösen próbálnak megoldást találni a gyakran megjelenő gócok felszámolására. – Átfogó stratégia készül a sertéspestis kiküszöbölésére – tette hozzá.

Szerinte a hagyományos disznóvágás még legalább 20 évig tart. Ezután viszont csupán nyugati típusú farmokon láthatunk majd sertéseket.

Mint ismeretes, a kormány nemrég jóváhagyta azt a stratégiai tervezetet, amely szabályozza a sertésállomány megfigyelését, ellenőrzését és a betegség megelőzésének módozatait sertéspestis esetén. Az EU-s elvárások szerint alkotott jogszabályba foglalt előírásokat az ország egész területén alkalmazzák ez év kezdetétől.

A határozat szerint Románia területén sertéspestist megelőző oltásokat nem szabad végezni a farmokon sem. Ha a következő időszakban fertőző góc jelenik meg, akkor az oltás az EU által elismert egyezményes oltóanyaggal történhet. Ha a betegség felüti a fejét a vadállományban, vaddisznóknál, akkor az illető vadászati körzetben és a környéken elvégezhetők az oltások.

Az Országos Állategészségügyi Igazgatóság határozata alapján, amennyiben sertéspestisgóc jelenik meg, a fertőzés által veszélyeztetett, és a már beteg állatokat elaltatják és tetemüket elégetik.

Kiss Olivér

vissza az elejére


Băsescu: „botrányhős kisebbségiek"

(1. oldal)

Traian Băsescu államfő a parlamenti pártokkal folytatott konzultációk végén, pénteken bejelentette, hogy visszaküldi a parlamentbe az Országos Korrupcióellenes Hivatalról (DNA – OKH) szóló rendeletet. Az elnök elmondta, a jogszabály azt követően kerül vissza a parlamentbe, hogy hétfőn újabb konzultációkat tart a parlamenti pártokkal, amelyek küldöttségeiben ez alkalommal szakértők is helyet kapnak. Hozzátette, azért döntött egy újabb találkozó mellett, mivel a mostani konzultációkon a pártok különböző álláspontokra helyezkedtek a kérdés kapcsán.

(Részletek az 5. oldalon)

vissza az elejére


Titkos jelentés a kutyamenhelyről

(1. oldal)

A kolozsvári Állatvédő Egyesület megrökönyödésére a Kolozs megyei Állategészségügyi igazgatóság titkosította a megyeszékhelyen működő kutyamenhelyre vonatkozó jelentést. Ezt azt követően készítették, hogy az állatvédők több ízben tiltakoztak a polgármesternél a Bábolna utcai létesítménynél tapasztalható embertelen körülmények miatt. Az állatvédők levélben fordultak az igazgatósághoz a jelentés közzétételéért. Kijelentették: amennyiben a jelentést nem hozzák nyilvánosságra, peres úton szereznek érvényt igazuknak. (Részletek a 7. oldalon)

vissza az elejére


„Árván" maradtak a pénzhajszában

(1. oldal)

A Beszterce-Naszód megyei helyzethez hasonlóan több száz olyan gyereket tartanak nyílván a Fehér megyei tanfelügyelőségen, akiknek a szülei külföldön vállaltak munkát és akiket egy távoli rokon, szomszéd vagy családi barát felügyeletére bíztak. A megye területén közel 250 ilyen család van. Vannak olyanok is, akik az országból való távozásukkor letagadták gyermekük létezését, és különböző intézeteknél vagy barátoknál helyzeték el őket. (Részletek a 6. oldalon)

vissza az elejére


XIV. Mátyás Napok – „Királyi" fotótárlat

(1. oldal)

Mátyás király kolozsvári emlékezete címmel Maksay Ádám fotóiból rendezett kiállítás megnyitójára került sor a Korunk Galéria új, ideiglenes székhelyén, a Brassai utca 6 szám alatti Unitárius Parókia gyűléstermében. A fotótárlatot az Amaryllis Társaság felkérésére a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság (KLMT) állította össze a XIV. Mátyás Napok nyitórendezvényeként. (Részletek a 2. oldalon)

vissza az elejére


Horror-péntek Kolozs megyében

(1. oldal)

Kolozsváron hullára bukkantak a Szamosban, Aranyosgyéresen pedig három gyereket ütött el egy irányítás alól kiszabadult gépkocsi.

Egy férfi holttestét pénteken a tűzoltók „halászták" ki a Szamosból. A hullát egy járókelő vette észre aznap reggel, a tűzoltóalakulat rövid időn belül kiszállt a helyszínre.

A művelet meglehetősen nehezen zajlott a hideg víz és az erős áramlatok miatt. Csónakot, búvárfelszerelést és magaslati mentőfelszerelést kellett használnunk, nyilatkozta Doru Iurea, a mentőalakulat vezetője. A tűzoltóknak egy óra alatt sikerült partra vinni a szegényesen öltözött, 50–55 éves férfi hulláját. A rendőrség vizsgálatot indított a férfi személyazonosságának kiderítésére.

Három gyerek sérült meg egy aranyosgyéresi balesetben. A járdán szabályosan közlekedő 13 éves gyerekek, két kislány és egy fiú az iskolába sietett, amikor egy szállítójármű nekiszorította őket a kerítésnek. A 3,5 tonnás jármű túl gyorsan hajtott, megcsúszott, letért az útról és mielőtt a kerítésnek ütközött, egy villanyoszlopot is kidöntött – mondta Valer Moldovan, aranyosgyéresi rendőrparancsnok. A 20 éves sofőr 500 km-t vezetett egyfolytában a baleset előtt. Az egyik kislányt mindkét lábán nyílt töréssel kezelik a tordai kórházban, a fiút és a másik lányt súlyos állapotban fejsérüléssel szállították a kolozsvári idegsebészetre. A járművezető nem fogyasztott alkoholt.

vissza az elejére


KRÓNIKA


A nap idézete

(2. oldal)

Nincs olyan helyzet, aminek okos ember hasznát ne tudja venni.

Jókai Mór

vissza az elejére


Kishirek

(2. oldal)

AZ ÉRZELMI KAPCSOLATOK MIKÉNTJE IDŐSÖDŐ KORBAN címmel Páll Gyöngyvér és Veress Enikő tart előadást a Római Katolikus Szent Mihály Caritas összejövetelén, február 20-án, hétfőn du. 5 órától, a nőszövetség dísztermében (Szentegyház/I. Maniu utca 2.) Közreműködik: Furda Leonard, Kiss Lehel, Krejcsik Ágnes, Ádám László, Tetrádé Sándor.

FARSANGI MULATSÁGOT rendeznek a Mátyás Napok jegyében a Kismamaklub összejövetelén. A „mulatságot" Szabó Kinga gitárjátéka színesíti. A Vi-Waldi játszóház Bolyhos zeneóvodáját és a kismamák furulyakörét Nistor Krisztina és László Bakk Anikó irányítja. Időpont: február 20., hétfő du. 6 óra. Helyszín a szokásos: unitárius óvoda, bejárat a líceum és a templom közötti részen.

DRIMMER LÁSZLÓ BÚZASZEM című színes dokumentumfilmjét vetítik február 20-án, hétfőn du. 5 órakor a Báthory-líceum dísztermében. A vetítés után találkozóra kerül sor a magyarországi filmrendezővel.

FARSANGI IRODALMI ZENÉS ESTET tartanak február 20-án, hétfőn du. 5 órakor a Jobbágy/Arieşului utca 67. szám alatti római katolikus plébániatemplomban. Közreműködik: Török Szilvia, György Róbert, Kostyák Levente, Victor Dan, valamint Szőcs Judit.

A JÚLIÁKAT ÜNNEPLIK a Nyugdíjasklub összejövetelén február 19-én, vasárnap du. 5 órától, a Karolina/Múzeum tér 3. szám alatti Fások klubjában. Marton István zenél.

STARMÜLLER PÉTER ÉS VERESS GÁSPÁR zongoraestjét hallgathatják meg február 19-én, vasárnap du. 6 órakor a zenelíceum (az óvári Ferences-kolostor refrektóriuma) dísztermében. Papp Tibor növendékei Beethoven-, Liszt-, Schumann-, Enescu-, Bartók- és Chopin-műveket játszanak.

vissza az elejére


Az Armenia Örménymagyar Baráti Társaság ünnepe

(2. oldal)

Tizenötéves lettem én.
Meglepetés az esemény,
Hogy ünnepelhetjük magunk, magunk.

A 15 év alatt következetesen dolgoztunk céljaink megvalósításáért. Közösséget teremtettünk, „határokon átívelő" közösséget, és a budapesti székhelyű Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesülettel együtt azon munkálkodunk, hogy töredékekből, mozaikokból összerakjuk a XIX–XX. század és napjaink örménymagyar vonatkozású történelmét, amely tulajdonképpen Erdély magyar történelme is; hogy megismerjük, majd megismertessük az Erdélybe települt és itt hazára lelt népcsoport mindennapjait, mert egyrészt Vörösmartyval együtt valljuk, hogy „Emlékek nélkül népeknek híre csak árnyék", másrészt Nemeskürty tanár úrral azt, hogy „A múltat nem lehet tőlünk elvenni, de az csak akkor a mienk, ha ismerjük.".

A Konferenciáinkon elhangzottakat az 1997 márciusától havi rendszerességgel megjelenő folyóiratunkban és önálló kötetekben közreadjuk, ismertetjük a kutatások eredményeit, a visszaemlékezéseket, családtörténeti mozaikokat. Talán a mi munkánknak is köszönhető, hogy az amatőrök mellett, a történészek figyelme is e kis erdélyi népcsoport felé fordult, elmondhatjuk, hogy a kutakodás napjainkban reneszánszát éli. Őseink rászolgáltak erre az érdeklődésre, hiszen a legkiválóbbak mind anyagi mind szellemi erőforrásaikat arra használták, hogy új hazájukat, Erdélyt, e kis országot felvirágoztassák.

Pomogáts Bélát idézem: „Petelei István gazdag örmény kereskedő családban született (1852), és az erdélyi örmények akkor már réges-régen magyarrá váltak, a magyar kultúrát gazdagították, és öntudatos magyarként képviselték az erdélyi magyarság érdekeit".

Csak egy nevet említek: Jakabffy Elemér. Munkásságát jobban meg kellene hogy ismerjük.

Az 1991. február 21-én alakult és március 22-én bejegyzett társaságunk 1998. február 19. óta együttműködik a Piarista Öregdiákok Baráti Körével és az Apáczai Csere János Baráti Társasággal. A Triumvirátushoz 1998. augusztusában csatlakozott az Erdélyi Kárpát Egyesület is, majd később a Marianumisták.

Minden jelentősebb eredményt összefogásunknak köszönhetjük.

Kedves Barátaink! Jó volt Veletek együtt dolgozni, és jó lesz február 22-én együtt ünnepelni a Bánffy-palotában. Biztos vagyok benne, hogy ezután sem fogunk csalódást okozni sem egymásnak, sem közösségeinknek.

Bálintné Kovács Júlia
Az Armenia Örménymagyar
Baráti Társaság elnöke

vissza az elejére


Táncképek Táncországból

(2. oldal)

Először akkor döbbentett meg a teltházas nézőtér ereje, amikor buszdefekt miatt egy egész órás késés után végre megszólalt a gong, kialudtak a fények, és a hosszas várakozástól felcsigázott legalább 700 fős gyereksereg tapssal, hihetetlen hangerővel köszöntötte a Maros Művészegyüttest csütörtökön délután a sétatéri teátrumban (a produkciót dicséri, hogy az előadás végén a vastaps megismétlődött).

A Fehérlófia tündérmesét megelevenítő táncjáték első részében – ahol a főhős Fanyüvővel, Vasgyúróval és Hegyhengergetővel méri össze erejét – a kisebb gyerekek inkább csak a zamatos humoros jeleneteket díjazták, de látványigényüket kielégítette később a három-, öt- és hétfejű sárkány. A koreográfiát és a táncosok tehetségét-szakmai tudását dicséri, hogy a gyermekközönségnek nem okozott nehézséget felismerni a félelmet, csodálkozást, a küzdelmet, a győzelmet – annak ellenére, hogy a darabban „nem beszéltek". Kolozsváron nagy volt az érdeklődés az előadás iránt (bár korai időpontra hirdették, már szerdán minden jegy elkelt), gyermekelőadásokkal érdemes tehát gyakrabban megörvendeztetni a közönséget.

Az együttes este hét órakor „folytatta" fellépését, kétrészes összeállítással. Az első rész táncait tematikus táncképek követték A víz szalad, a kő marad, valamint Táncország útjain címmel. Az esti közönség is lelkes tapssal köszönte meg a táncosok produkcióját.

(ke)

vissza az elejére


XIV. Mátyás Napok – „Királyi" fotótárlat

(2. oldal)

Az Amaryllis Társaság részéről László Bakk Anikó köszöntötte a jelenlévőket, aki elmondta: a Mátyás Napok rendezvénysorozat 1993-ban indult útjára, hogy „egy kicsit derűsebben lépjünk előre". – Szeretném, ha a kezdeményezés tovább lépne városi, illetve erdélyi szintre – hangsúlyozta László Bakk Anikó.

Ezt követően Heim András, a Korunk Galéria házigazdája átadta a szót dr. Gaal Györgynek, a KLMT elnökének. – A Mátyás királyra való megemlékezés mellett kettős évfordulót is ünneplünk, ugyanis 1405–1406 körül született, és 1456. augusztus 11-én hunyt el a nagy király apja, Hunyadi János. A legnagyobb magyar hadvezérről emlékezünk meg tehát – hangsúlyozta a KLMT elnöke.

Maksay Ádám fotóművész, a KLMT alelnöke tíz pannót állított össze, a tárlat anyaga elénk tárja a Hunyadiak ősi fészkét, a vajdahunyadi várat, néhányat a híres Corvinákból, valamint a kolozsvári szülőházat. A várat három generáción át birtokolta a család: Hunyadi János, Hunyadi Mátyás, aki végül törvénytelen fiának, Corvin Jánosnak hagyta örökségül. Ennek özvegye révén került át végül más család kezébe.

A megnyitón részleteket hallottunk Galeotto Marzio Mátyás királyról írt hangulatos munkájából, Salat Lehel színművész tolmácsolásában. Reneszánsz kori zenei csemegével a Flauto Dolce Együttes szórakoztatta a közönséget. Felléptek: Majó Zoltán, Szabó Mária, Tóth Ágnes, valamint Daniela Păcurar szopránénekesnő.

Heim András házigazda végül „további jó fotós szemet" kívánt a kiállító fotóművésznek, és megköszönte a közreműködök munkáját.

Köllő Katalin

vissza az elejére


Harangszó

(2. oldal)

Református Egyház: Farkas utcai (belvárosi) templom: de. 10 óra, szolgál: Fazekas Zsolt, du. 6 óra: Bántó-Tamás Szilveszter. Györgyfalvi úti imaház: de. 10 óra: Szabó Árpád teol. hallgató. Akadémiai istentisztelet a Protestáns teológia imatermében de. 11 órakor: Dr. Kovács László Attila. Kétágú templom: de. 10 óra: Orbán Leve nte, du. 6 óra: Ősz Előd. Napkelet utcai imaház: de. 10 óra: Székely József. Hidelvi református templom: nem érkezett tájékoztatás. Felsővárosi (Kakasos) templom: de. 10 óra: Sógor Géza, du. 6 óra: Szilágyi Róbert. Kolozsvár-Pata utcai, újalsóvárosi fehér templom: de. 10 óra, du. 5 óra: Ferenczy Miklós. Írisz-telepi templom: de. 10 óra, du. 5 óra: Nagy Levente. Kerekdombi templom: de. 10 óra: Dobri András, du. 5 óra: Tőkés Attila. Szamosfalva: de. 11 óra, du. 6 óra: Hegedűs József. Kölesföldi templom: de. 9.30 óra: Hegedűs József. Bulgária-telepi templom: de. 10 óra, du. 6 óra: Visky János. Tóvidéki templom: de 10 óra: Visky Péter, du. 6 óra: Kozma András. Törökvágási templom: de. 10 óra, du. 5 óra: Bibza Gábor. Kolozsmonostori templom: de. 10 óra, du. 6 óra: Kállay M. Csaba.

Római Katolikus Egyház: Szent Mihály-templom: reggel 7 óra, 8.45 óra, de. 10 óra, 11.30 óra, du. 6 óra. A de. 10 órás szentmisét dr. Czirják Árpád celebrálja, a többit a segédlelkészek: Korom Imre György, illetve Bilibók Géza. Szentháromság (Piarista) templom: reggel 8 óra: dr. Holló László, 9 óra, román nyelvű szentmise: a Szent Mihály plébánia lelkészei, de. 11 óra: dr. Nóda Mózes, du. 6 óra: Orbán László. Ferencrendi-templom: de. 9 óra, délben 12 óra: igét hirdetnek a ferences atyák. Szent Péter- és Pál-templom: de. 9 óra, 10.30 óra, du. 6 óra: Oláh Dénes. De. 10 óra: Rózsafüzér-ájtatosság. Fájdalmas Szűzanya (Monostori úti) templom: de. 9 óra: Kádár István. 10.30: Rózsafüzér-ájtatosság. Kolozsmonostori apátsági Nagyboldogasszony (Kálvária) templom: de. 11, du. 5 óra: Kádár István. 10.30: Rózsafüzér-ájtatosság. Szűz Mária Szent Szíve (Jobbágy utcai) templom: de. 9 óra, 10.30 óra, du. 6 óra: Vízi Zakariás. Jézus Szent Szíve (kerekdombi) templom: de. 9.30 óra: Jakab Gábor. Írisz-telepi templom: de. 11 óra: Jakab Gábor. Bulgária-telepi kápolna (Bábolna utca): szombaton du. 4 óra: Oláh Dénes, Szent Kamill-otthon: szombat du. 5 óra: Kovács Árpád.

Unitárius Egyház: Belvárosi templom: de. 11 óra, szolgál: Bálint Benczédi Ferenc. Írisz-telepi templom: de. 11 óra: Mezei Csaba. Kolozsmonostori egyházközség (a Kakasos, református templomban): du. 3 óra: Rüsz Fogarasi Tibor.

Evangélikus Egyház: Belvárosi templom: Hatvanad vasárnap de. 10 óra: Adorjáni Dezső Zoltán.

Baptista Egyház: Gorunului utca 21. szám alatti templom: de. 10 óra: Kovács Efraim, du. 5 óra: Bálint Pál.

vissza az elejére


MOZI

(2. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – Dick és Jane trükkjei – amerikai bemutató. – Vetítés: 13, 15.30, 18, 20.30, 23; kedvezménnyel naponta 13 és 23 órától.

GYŐZELEM – King Kong – amerikai. – Vetítés: 14, 17.30, 21.

MŰVÉSZ-EURIMAGES – Párnakönyv – angol bemutató. – Vetítés: 17, 19.30, 22; kedvezménnyel péntek, szombat, vasárnap 14.30 órától és naponta 17 órától.

DÉS

MŰVÉSZ – Éjszakai járat – amerikai. – Vetítés: 17, 19; kedvezménnyel péntek, szombat, vasárnap 21 órától.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – Erőszakos múlt – amerikai. – Vetítés: 17.30, 20; péntek, szombat, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel naponta 17.30-tól.

DACIA B-TEREM – febr. 17–19.: Beyond the Sea – amerikai. – Vetítés: 17, 19.30.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – Elizabethtown – amerikai. – Vetítés: 17.30, 20; pénteken, szombaton, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel naponta 17.30-tól.

vissza az elejére


OPERA

(2. oldal)

MAGYAR OPERA

Február 23-án, csütörtökön este fél 7 órakor. Erkel Ferenc: Hunyadi László. Vezényel: Horváth József. Felújítás: Gy. Tatár Éva.

ROMÁN OPERA

Február 19-én, vasárnap este 7 órakor: Verdi: A trubadúr – olasz nyelvű előadás.

Február 22-én, szerdán du. 6 órakor: Mozart: Don Giovanni – rendkívüli előadás Molnár Levente, a budapesti Operaház művészének felléptével.

vissza az elejére


SZÍNHÁZ

(2. oldal)

MAGYAR SZÍNHÁZ

Ma, február 18-án, szombaton este 8 órakor: Georg Büchner: Woyzeck – stúdióelőadás. Rendező: Mihai Măniuţiu. – CSAK 14 ÉVEN FELÜLIEKNEK!

Február 19-én, vasárnap du. 5 órakor: Caragiale: Az elveszett levél – vígjáték két részben. Rendező: Tompa Gábor. – CSAK 12 ÉVEN FELÜLIEKNEK!

ROMÁN SZÍNHÁZ

Ma, február 18-án, szombaton este 7 órakor: Tom Stoppard: Travestiuri.

Az oldalt szerkesztette: Köllő Katalin

vissza az elejére


VÉLEMÉNY


„A jó Isten eddig is a tenyerén hordott"
Beszélgetés Jakubinyi György érsekkel

(3. oldal)

Február 13-án töltötte 60. életévét a gyulafehérvári Római Katolikus Egyházmegye főpásztora, Msgr. Dr. Jakubinyi György érsek. A Márton Áron püspök örökébe lépő főpap általában tartózkodik a közéleti szerepvállalástól, nevét ritkán olvashatjuk újságok oldalain. Mégis, az által, amit képvisel, ő egyike Erdély legjelentősebb közéleti személyiségeinek, szavára nem csak félmillió híve hallgat. Az érsekatyát arra kértük: mesélje el, hogyan kezdődött az az életpálya, amely az egyházmegye élére juttatta őt?

– A jó Isten akarata teljesül életünkben, a mi feladatunk pedig csak annyi, hogy ezt az akaratot felismerjük, és az Ő kegyelmével, teljesítsük. Vallásosságban nevelkedtem gyakorló katolikus családban. Az akkori kommunista iskolában szembesülni kellett a hazai és hittanórai, illetve az ateista iskolai nevelés ütközésével, de Isten kegyelmével ezt is áthidaltam. Mint minden ministráns gyermeknek, az én életemben is felmerült a gondolat, hogy pap legyek. A papi hivatás kegyelmét a jó Isten adja, de sok függ attól is, hogy milyen életpéldákat lát maga körül az ember. Szülővárosomban, Máramarosszigeten, mindig nagyon jó katolikus papok működtek, úgyhogy volt kire felnézni, foglalkoztak velünk, és amikor ez a gyermeki gondolat, hogy pap legyek, elhalványult, végül a kegyelem győzött, és érettségi előtt másfél évvel döntöttem, hogy a hívást elfogadom. Erről nem lehetett beszélni, mert kicsaptak volna az iskolából, érettségizni sem engedtek volna, viszont amint leérettségiztem, 1963-ban azonnal jelentkeztem a szemináriumba.

– A szemináriumi évek a kommunizmus időszakára estek, amely minden keresztény számára nagyon nehéz volt. Hogyan sikerült átvészelni azt?

– Akkor a Római Katolikus Egyház megtűrt felekezet volt. A kommunista kultusztörvény, amely pár módosítással mindmáig érvényben van, leszögezte, hogy amely felekezet a szocialista államban létezni akar, nyújtsa be a szervezeti szabályzatát. A feltétel viszont az, hogy külföldtől nem függhet, és a legfőbb tisztségviselő román állampolgár kell hogy legyen. Nekünk nem volt jóváhagyott szabályzatunk, mert a legnagyobb tisztségviselőnk, a pápa nem román állampolgár, ráadásul kapitalista országban él. Két tervezetet visszadobtak, amikor Márton püspök urat letartóztatták, a zsebében volt a harmadik.

– Az önhöz közel állók legendákat mesélnek a nyelvtudásáról. Mikor és hogyan tanult meg annyi nyelvet?

– Én három nyelven prédikálok, mert az egyházmegyémben 251 plébániánk van, félmillió hívem, 95 százalékban magyarok. A bevándorló katolikus csángók és a vegyes családokból román anyanyelven született katolikus hívek részére 22 plébánián van román lelkipásztori szolgálat, a hat német plébániából sajnos már csak négy létezik. Magyar líceum növendékeként, második osztályban kezdtem románul tanulni. Azután, negyedikben megkezdtük az oroszt, amikor pedig beindult a nyelvi liberalizálás, az én iskolám a német mellett döntött, én abból is érettségiztem. Nyolcadiktól tanultuk a latint is, ehhez az ukrán iskolából járt át egy régi Ferencjóska-féle katonatiszt, aki magyar iskolában, román nyelven ukrán létére latint tanított. Itt, a teológián kezdtük el a szentírási görögöt és hébert tanulni, amikor pedig kikerültem Rómába, ott az egyetem nyelve az olasz volt. Aztán magánúton még franciául is megtanultam.

– Isten próbára teszi az embereket, különösen azokat, akiket elhívott a szent szolgálatra. Hogyan lehet ezzel szembesülni?

– A belső megpróbáltatásokról nem szokás nyilvánosság előtt beszélni, ez a jó Isten és a lélek dolga. Ami a külsőket illeti, a kommunista időkben a legnagyobb nehézség az volt, hogy időnként vallatásra fogtak. Olyan esetem is volt, amikor a szekus diktálni kezdte a nyilatkozatot. Én tiltakoztam, ő pedig üvöltözni kezdett, hogy csak segíteni akar, mert a magyar teológusok nem tudnak helyesen románul, de félóra múlva visszajön, írjak amit akarok. Én soha nem írtam neveket, csak tagadtam azt, amivel vádoltak. 1977-ben fél évig tanítottam Románia történelmét, mert akkor ez minden főoktatásban kötelező lett. Márton püspök úr nem fogadta el a felkínált pártvezér tanárt, hanem azt mondta, hogy a mi tanáraink elintézik. Én Szentírás-szakosként úgy kerültem bele, hogy azt mondta a püspök úr: „Fiam, neked kommunista érettségid van, te ebben jobban kiismered magad, képes vagy ezt úgy előadni, hogy ne legyen belőle kár". Aztán mégiscsak kár lett, mert én minden órámon tréfálkoztam, és feljelentettek, hogy nevettetem a diákokat és gúnyt űzök Románia történelméből.

– Milyen nehézségeket támaszt a gyulafehérvári egyházmegye igazgatása?

– Posztkommunista társadalomban élünk, ezt átérezzük naponta. Amikor az egyházi vagyont visszakérjük, nem meggazdagodni akarunk, hanem azt, hogy anyaszentegyházunk karitatív működéséhez alapot biztosítsunk. Gyakorlati nehézsége az egyházmegyének főleg az, hogy sokrétű és sokszínű. Törekedni kell a nemzetiségi egyensúly megtartására, ugyanakkor mindenkiben testvért kell látni.

– Milyen a kapcsolata a testvér-egyházak, illetve egyházi közösségek vezetőivel?

– A kapcsolat nagyon jó, ökumenikus, testvéries. Rögtön 1990-ben Tőkés László püspök úr üzent a négy magyar történelmi egyház nyolc püspökének, és Kolozsváron találkozót kért, hogy az új helyzetben beszéljük meg közös feladatainkat. Ennek a neve az Erdélyi Magyar Történelmi Egyházak Vezetőinek Állandó Értekezlete. Évente többször is összejövünk, rendszertelenül, és közös ügyekben közösen lépünk fel.

– Úgy tudom érsek atyám, hogy ön még mindig rendszeresen jógázik. Igaz-e?

– Sajnos csak igaz volt. Egyszer kitörtem a térdemet, és utána már soha nem tudtam visszatornázni magam. Amióta pedig nem tanítok, teljesen abbahagytam.

– Mit nyújtott önnek ez a gyakorlat-rendszer?

– Iskolás koromban olvastam Selva Rajan Yesudian könyvét – a pad alatt, gépelt példányban, mert a rendszer üldözte a jógát. Ki is jegyzeteltem. Amikor bekerültem a teológiára, a sok tanulás, mozgáshiány miatt elkezdett fájni a hátam. A nyári vakációban elővettem a jegyzeteimet. Én úgy tekintettem, hogy a jóga a statika, míg a torna, az a dinamika. Itt maximum negyedórát ki kell tartani egy pozícióban, ez megmozgatja az embernek minden testrészét. A tüdő-részt kihagytam – bár a tüdőtorna a jóga lényege, de aki elkezdi azt a részt is végezni, ha abbahagyja, ártalmas. Én a gyakorlatok közül csak nyolcat végeztem, a hinduk körülbelül hatvanat találtak alkalmasnak az európaiak számára. A jóga mögött vallási misszió is van, az ideológiai alapja a hinduizmus. Viszont, ha attól függetlenül, tornaként gyakoroljuk, nagyon egészséges, amíg jógáztam, semmilyen hűléses betegségem nem volt, az emésztésem is kitűnő volt, akárcsak a vérkeringésem. A jóga mindenre jó, csak nem szabad túlzásba vinni. Selva Rajan Yesudian szerint csak egy sport egyenértékű vele, az úszás, de olyannyira, hogy aki naponta egy fél órát úszik, az ne is végezze aznap a jógagyakorlatokat.

– Érsekatyám, mi az, amit a következő hatvan év alatt el szeretne érni?

– Nem tudom, hogy amikor ezt kérdi, gondol-e arra, hogy a Teremtés könyvében az áll, hogy az emberiség gonoszsága miatt a jó Isten a legmagasabb emberi életkort százhúsz évre csökkentette? Én most ennek a bibliai maximumnak a felét értem meg, tehát nagyon találó a kérdés. Nekem csak egy kívánságom van: ahogy a jó Isten eddig is a tenyerén hordozott, és gondviselésébe fogadott, úgy ne hagyjon el a következő években sem.

Kérdezett:
Ercsey-Ravasz Ferenc

vissza az elejére


Kutyavilág

(3. oldal)

A kóbor kutyák helyzete a bukaresti japán üzletember halálát követően került ismét a közvélemény figyelmébe. Még mielőtt azonban ez a szomorú esemény bekövetkezett volna, a hatóságok nem foglalkoztak különösebben a kérdéssel. Mindenki szomorúan tapasztalta, hogy Bukarestben hónapról hónapra nő a gazdátlan ebek által megharapott járókelők száma, de az önkormányzat igazán semmit sem tett annak érdekében, hogy a kérdés megoldást nyerjen hosszú távon. Pedig a fővárosi polgármesteri hivatalnak lettek volna eszközei arra, hogy például Brigitte Bardot látogatását követően (a világhírű színésznő a kóbor kutyák mészárlásának azonnali leállítását kérte az akkori főpolgármestertől, Traian Băsescutól, és erre pénzforrásokat is hajlandó lett volna szerezni) hathatós és látványos intézkedéseket hozzon az ebek számának csökkentésére.

A fővárosi incidens után Kolozsváron is valóságos hajtóvadászat indult a kóbor kutyák ellen. Sajnos a bukaresti tragédia éppen abban az időszakban történt, amikor a sajtó segítségével a helyi állatvédő szervezetek nyomást gyakoroltak a polgármesteri hivatalra és a Közterület Fenntartó Vállalatra annak érdekében, hogy sürgősen javítsanak a kutyamenhelyen levő ebek életkörülményein. Tették ezt azért, mert az ebeket mínusz 8–10 vagy akár mínusz 15 fokos hidegben huzatban tartották, ételt és vizet sem adtak nekik rendesen. Kíváncsi vagyok, hány ember élne túl több mint pár napot ilyen körülmények között. Pár évvel ezelőtt még súlyosabb volt a helyzet: nyáron, 30–35 fokos hőségben tartottak száz meg száz kutyát bezárva egy kis helyiségben. Az ételhiány miatt az ebek egymás húsába haraptak. Radu Pâslaru, Olaszország kolozsvári tiszteletbeli konzulja, aki több éve védelmébe vette a gazdátlan ebeket, azt is látta, ahogy a kutyakölyköket megették a patkányok. Kolozsváron, a XXI. században!

Egyébként a megyeszékhely egyik alpolgármestere is elismerte, hogy pár héttel ezelőtt a város több pontján titokban begyűjtötték a gazdátlan ebeket és elaltatták őket. A helyhatóság illetékesei csupán ezt a megoldást ismerik: legyilkolni a kutyákat. Nem látják be, hogy a kérdés kezelésére hosszú távú megoldásra van szükség. Amennyiben évekkel ezelőtt hozzáláttak volna az ebek ivartalanításához, jelenleg sokkal kevesebb kóbor kutya lenne a városban. Sajnos olyan esetekről is tudok, amikor a kutyatulajdonosok a gazdátlan ebek segítségével elégítették ki saját kedvenc háziállataik szexuális vágyait. Ez is mutatja számtalan ember felelőtlenségét.

Hasonlóan megdöbbentő, hogy az állategészségügyi igazgatóság illetékesei – akár a nemzetbiztonságot veszélyeztető dokumentumok esetében – titkosították a szakemberek által a kutyamenhely állapotáról nemrég készített jelentést. Ebből azt a következtetést lehet levonni: a közvélemény előtt palástolni akarják a szomorú valóságot, miszerint a menhelyen a kutyák valóban kínok kínját állják ki. Álláspontjuk azért is felháborító, mert épp ők kellene hogy legyenek azok a szakemberek, akik érvényesítik az állatok jogait.

Az állategészségügyi igazgatóság vezetője azt javasolja, az állatvédők hozzanak létre magánmenhelyeket. Nem rossz ötlet, de ennek megvalósításához sok pénz szükséges. Bukarestben, Galacon és Aradon több magánkézben levő menhelyeket látogattam meg, valamennyit külföldről finanszíroznak. A helyhatóságnak viszont sokkal több pénz áll a rendelkezésére a kérdés rendezésére. Sajnos az önkormányzat képviselőit nem érdekli a kutyák sorsa. Vérfürdőt rendeznek, valahányszor valamelyik agresszívebb eb megharap valakit.

Kiss Olivér

vissza az elejére


Guantanamó apropóján…
Világkép

(3. oldal)

Civilizációk, világvallások harca, mondhatnánk. Több évszázados szomorú tapasztalatunk van belőle: a keresztény–zsidó, keresztény–mohamedán, zsidó–mohamedán szembenállás időről időre fellángoló tüze számtalan alkalommal villantotta fel az emberiség pusztulásának egyik lehetséges módját. A New York-i ikertornyok elleni támadás után ez a konfliktus váratlan hevességgel exponálódott, s a szembenálló felek látszólag egy tapodtatott sem hajlandóak visszalépni. Azóta túl vagyunk az afganisztáni háborún, a madridi merényleten, az iraki háborún és a londoni merényleten. Nem is említve az egymásba folyó, és emiatt „karaktertelen" iraki és izraeli bombatámadásokat, öngyilkos merényleteket. Legutóbb egy dán lapban megjelent Mohamed-karikatúrák ürügyén szabadultak el az indulatok – cinikus európai újságíró szemmel nézve – enyhén érthetetlen módon. Persze annál inkább értik ezt azok a dán állampolgárok, akik manapság persona non grata-nak számítanak az iszlám országokban. De hasonló bánásmódban részesülnek azok az arabok, amerikaiul „arab terroristák", akiket éveken keresztül magyarázat, vád nélkül tartottak fogva a guantanamói börtöntáborban.

A napokban „ünnepli" fennállásának negyedik évfordulóját a sokat kritizált kubai fegyenctelep, ahol a terrorizmussal vádolt afganisztáni és iraki rabokat a legszigorúbb felügyelet alatt őrzik. Az ENSZ, különböző nemzetközi emberjogi szervezetek, az Európai Parlament, szövetséges és ellenséges államok számtalanszor rótták fel az Egyesült Államoknak, hogy embertelen körülmények között tartják fogva a gyanúsítottakat, megtagadják tőlük a védekezés elemi jogát, földbe tiporva emberi méltóságukat. S az is kiderült az elmúlt négy év alatt, hogy jó néhány esetben „sajnálatos tévedés" miatt került egy-egy arab fiatalember a kubai fegyenctelepre. Tény, hogy a nemzetközi számonkérés mindeddig kevés eredménnyel járt, Washington hajthatatlan maradt.

Az ügy furcsa iróniája, hogy aminek az Egyesült Államok terrorizmustól elriasztó, de igazságos bíráskodásának kellett volna lennie, pontosan az ellentétébe fordult. Szakértők egybevágó véleménye szerint a guantanamói börtöntábor gyengíti a nyugati országok terrorizmus elleni harcát, sérti az emberi jogokat és erkölcsileg megkérdőjelezi hitelképességüket. A Bush-adminisztráció nulla tolerancia programja sok szempontból ugyanolyan egyoldalú és provokatív, mint teszem azt az izraeli, amerikai, dán zászlók nyilvános elégetése.

Mindezek után mire számítsunk? Mivel azt elfelejthetjük, hogy csoda történik és az ideológiai, vallási, civilizációs ellentétek egyik napról a másikra eltűnnek, feloldódnak, készüljünk a legrosszabbra. Hacsak a harcban álló felek a huszonnegyedik órában észhez nem térnek, és az apró lépések diplomáciájával, a másság elfogadásával és tiszteletben tartásával meghagyják lakhatónak a Földet.

Moldován Árpád Zsolt

Az oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


KITEKINTŐ


Irán: diplomáciai megoldást javasol Merkel és Blair
A kancellár és a miniszterelnök között nagy az egyetértés

(4. oldal)

Tony Blair brit miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár kitart amellett, hogy az iráni kérdésben diplomáciai megoldás szülessen – hangzott el a két kormányfő pénteki berlini sajtóértekezletén.

Előzőleg megvitatták, hogy miként folytatódjanak a diplomáciai erőfeszítések, miként bírják rá Teheránt olyan álláspont elfogadására, amely lehetővé teszi a további együttműködést az országgal – mondta Merkel.

Németország, Nagy-Britanniával és Franciaországgal együtt sokáig tárgyalt Iránnal arról, hogy miként lehetne békés mederben tartani az iráni atomenergia-programot, de a tárgyalások megszakadtak, miután Irán jelezte: felújítja urándúsítási programját. Merkel szerint Teherán ezzel „határvonalat" lépett át.

Blair először látogatott Berlinbe azóta, hogy Németország élére novemberben nagykoalíciós kormány került. Merkel már járt Londonban, s a két politikus nemzetközi tanácskozáson is találkozott egymással. Berlin után, még pénteken Budapest lesz Blair rövid európai körútjának következő állomása.

A két kormányfő ugyancsak megerősítette, hogy a palesztin választásokon győztes szélsőséges Hamász szervezetnek feltételeket teljesítenie, ha együtt akar működni az európaiakkal: le kell mondani az erőszakról, el kell ismernie Izraelt, s el kell fogadnia a közel-keleti békefolyamat eddigi eredményeit.

Blair azt fejtegette, hogy a feltételektől függetlenül elismerik a palesztin választásokon született eredményt. „Abszolút nem logikus azonban két államra épülő rendezésről beszélni, ha a Hamász nem akarja Izraelt" – mondta brit kormányfő, aki televíziós állomások jelentése szerint már előző este megérkezett Berlinbe, s négyszemközt tárgyalt Merkellel.

Blair „anomáliának" nevezte a guantánamói börtönt, ahol terrorizmus gyanújával, de jogi eljárás nélkül tartanak fogva több száz embert. A brit miniszterelnök szerint a brit katonák addig maradnak Irakban, amíg az ENSZ-mandátum ezt megkívánja.

vissza az elejére


Annan a guantánamói tábor bezárására szólítja fel Washingtont

(4. oldal)

Kofi Annan ENSZ-főtitkár a guantánamói amerikai támaszponton működő börtön mielőbbi bezárását szorgalmazta csütörtökön.

A világszervezet főtitkára ugyanakkor rámutatott: nem feltétlenül ért egyet a csütörtökön Genfben nyilvánosságra hozott, a fogolytábor azonnali bezárását sürgető ENSZ-jelentés minden elemével, de hangsúlyozta: nem lehet az örökkévalóságig embereket fogva tartani vádemelés és a bíróságon való védekezés lehetősége nélkül.

„Úgy gondolom, hogy előbb vagy utóbb be kell zárni Guantánamót" – közölte Annan újságírók előtt. „Az amerikai kormány dolga erről dönteni, de remélem, hogy ez a lehető leggyorsabban megtörténik" – tette hozzá.

„Sok minden van ebben a jelentésben és nem mondhatom, hogy mindennel egyetértek, ami le van benne írva" – mondta még a főtitkár, aki hangsúlyozta: nem lehet a végtelenségig fogva tartani embereket, vádat kell emelni ellenük és lehetőséget kell adni nekik a védekezésre, vagy eljárást kell indítani ellenük, vagy pedig szabadon kell engedni őket.

A Fehér Ház visszautasította csütörtökön a guantánamói fogolytábor azonnali bezárását javasoló ENSZ-jelentést, amely szerint az őrizeteseket vagy amerikai bíróság elé kell állítani, vagy pedig haladéktalanul szabadon engedni. A fogolytábor bezárására szólította fel Washingtont az Európai Parlament is. Scott McClellan szóvivő hangsúlyozta, hogy a Kuba szigetén lévő amerikai haditengerészeti támaszponton őrzött külföldiek veszélyes terroristák.

A világszervezet öt szakértőjének vizsgálatait összegző dokumentum a fogolytelep bezárásán kívül arra is felszólítja az amerikai kormányt, hogy szüntesse be az olyan vallatási módszerek alkalmazását, amelyek kínzással, vagy kegyetlen, embertelen, megalázó bánásmóddal érnek fel.

A kubai Guantánamóban működő amerikai börtönben mintegy 490 embert tartanak fogva – többségüket évek óta –, akiket az afganisztáni elűzött tálib rendszer híveivel, illetve az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal való kapcsolattartással gyanúsítanak. Eddig csak néhány fogoly ellen emeltek vádat.

vissza az elejére


A nemzetközi terrorizmus csökkent, ám „hazai" indíttatású változata világszerte erősödött

(4. oldal)

A nemzetközi terrorizmus számlájára írható akciók, s ezek áldozatainak száma is csökkent 2005-ben világszerte; a „hazai" indíttatású, azaz az adott ország polgárai által otthoni célpontok ellen elkövetett terrorcselekmények száma viszont jelentősen nőtt – ezt állítja két belga kutató a terrorakciók 2005-ös alakulásáról készített, csütörtökön közzétett jelentésében.

Az összegzés szerint a nemzetközi terrorizmus kategóriájába tartozó támadások száma 2004 és 2005 között egyharmadával (393-ról 266-ra), az áldozatok száma pedig 40 százalékkal (733-ról 443-ra) csökkent. Ráadásul a nemzetközi terrorizmus világméretű jelenségből regionálissá vált: mindenekelőtt a Közel-Keleten pusztított, s áldozatainak 90 százalékát 2005-ben Irakban vagy Jordániában szedte. A Közel-Keleten 394-en haltak meg miatta, ebből 321-en Irakban. Dél-Ázsiában ez a terrorizmustípus 35 halálos áldozatot követelt – de például Észak-Európában, vagy Amerikában egyet sem.

A nemzetközi terrorizmussal szemben (amelyet a szerzők külföldi célpontok elleni, vagy hazai célpont ellen egy külső állam segítségével végrehajtott akcióként fogalmaztak meg), a „hazai" terrorizmus éppen ellentétes tendenciát mutat. Az ennek számlájára írható cselekmények gyakorisága, s az áldozatok száma is jelentősen nőtt 2005-ben az előző évhez képest: az előbbi 90, az utóbbi 60 százalékkal. Itt is Irak, az itteni helyzet romlása játssza a főszerepet. 2005-ben 4217 ilyen terrorakció történt, 7041 halálos áldozattal, míg az előző évben 2247 terrorcselekmény 4333 halottat követelt. 2005-ben az áldozatok közül 5679-en Irakban, 307-en Afganisztánban, 56-an pedig Európában veszítették életüket: ez utóbbi számot a tavaly nyári londoni terrormerényletek magyarázzák.

Mindez a kutatók szerint azt mutatja, hogy nem a nemzetközi, hanem a hazai indíttatású terrorizmus jelenti a fő veszélyt. Az pedig, hogy ilyen hatalmas az eltérés az európai, illetve a közel-keleti áldozatok száma között, két dolgot jelez: egyrészt, hogy az európai országokban hatékony terrorizmusellenes intézkedéseket hoztak, másrészt, hogy a terroristáknak – az általában elterjedt feltételezéseket cáfolva – nem a Nyugat a fő célpontja, s hogy az iszlám nevében elkövetett merényletek leginkább éppen a muzulmán lakosságot sújtják.

vissza az elejére


Sárlavina a Fülöp-szigeteken
Két betemetett falu, több száz halálos áldozat

(4. oldal)

Sárlavina betemetett két falut, több száz épületet pénteken a Fülöp-szigetek középső részén, Leyte szigetén; ezernél több áldozata is lehet az elemi csapásnak.

Eddig hat holttestet találtak a természeti katasztrófa után, de a Fülöp-szigeteki hatóságok egyes képviselői szerint kétszáz ember veszthette életét és közel 1500 eltűnt a Leyte tartománybeli Saint Bernard településen. A helyi vöröskereszt tisztségviselőinek becslése szerint is elérheti a 200-at a halottak száma, hiszen rengetegen kerültek a huzamos ideje szakadó eső nyomán felázott hegyoldalról lezúduló sártömeg alá.

Legalább ötszáz lakóházat és egy iskolát temetett be a sár. Az iskolában folyt a tanítás a szerencsétlenség bekövetkeztekor. Egy túlélő a manilai rádiónak elmondta, hogy a gyermekek eltűntek. Mindössze három ház maradt épen a két faluban. „Olyan robajjal omlott le a sárlavina, hogy úgy tűnt, mintha felrobbant volna a hegy. Az egész környék beleremegett" – tette hozzá.

A nemzetközi vöröskereszt aktivistái a helyszínen vannak már, de munkájukat nehezítik az eltorlaszolódott utak, a megszakadt távközlési vonalak. Richard Gordon szenátor, a Fülöp-szigeteki vöröskereszt vezetője felkérte az országban hadgyakorlatot folytató amerikai erőket, hogy küldjenek nagy befogadóképességű helikoptereket a térségbe.

A Fülöp-szigeteki légierő egyik C-130-as szállító repülőgépe fedélzetén kutató berendezésekkel és egy kutyás mentőcsapattal már úton van a terület felé. Oda tart két katonai helikopter és két hadihajó is.

1991 novemberében mintegy 6000 ember vesztette életét Leyte szigetén egy hasonló sárlavinában; azt is egy trópusi vihar heves esőzései váltották ki.

vissza az elejére


Vérdíjat tűztek ki Pakisztánban a karikatúrák „szerzőjének" fejére

(4. oldal)

Pakisztáni szélsőséges muzulmán papok vérdíjat tűztek ki a Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrák „szerzőjének" fejére pénteken – jóllehet azokat nem egyetlen személy rajzolta.

Az összes imám egyöntetű véleménye, hogy megérdemli a halált az, aki megsérti a prófétát, aki pedig végez a sértegetővel, jutalmat érdemel – érvelt Juszef Kuresi pesavari hitszónok.

A vérdíjat az általa vezetett mecset és vallási iskola 1,5 millió rúpiában (25 ezer dollár) jelölte meg, de közölte, hogy a helyi ékszerészek is összeadnak 1 millió dollárt e célra, ráadásul egy gépkocsit is kap a halálos ítélet végrehajtója.

Kuresi nem nevezte meg a rajzolót, amikor a vérdíj hírét bejelentette a mecsetje előtt tüntető mintegy ezer embernek. Az emberek elégettek egy dán zászlót és a dán kormányfőt ábrázoló bábut.

Pakisztánban pénteken máshol – Multanban, Karacsiban, Ravalpindiben, Kvettában – is voltak több ezres tüntetések, amelyeket a rendőrség beavatkozása kísért. Több személyt letartóztattak, egy vallási vezetőt pedig házi őrizetbe helyeztek, hogy megelőzzék az izgatást.

A dán kormányzat pénteken bezáratta pakisztáni nagykövetségét az erőszakba torkolló tüntetések miatt. Az intézkedés ideiglenes, a képviselet munkatársai Pakisztánban maradnak, de nem a nagykövetségen – mondta Koppenhágában egy külügyi szóvivő. Tüntetés volt a pénteki ima után Bangladesben is. A fővárosban, Dakkában mintegy 500-an vonultak az utcára, de erőszakos incidensek nem történtek.

Az oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


NAPIRENDEN


Nem tartoztatták le Dinu Patriciut
Eljárási hibára és politikai indíttatású meghurcoltatásra hivatkozik

(5. oldal)

Dinu Patriciu üzletember, a Rompetrol társaság elnökének előzetes letartóztatására vonatkozó kérelmet a bukaresti törvényszék bírói március 3-ra halasztották.

Tegnap az ügyészek rövidebb határidőt kértek a letartóztatási parancs megtárgyalásáért. Az ügyészek Patriciu mellett a Rompetrol alelnökének, Phil Stephenson és Richard Colin Hartnak, egy ciprusi cég képviselőjének a nevére is letartóztatási kérelmet állítottak ki. A védelem ügyvédjei eljárási hibára hivatkoztak, szerintük ezt követően döntöttek a bírók a halasztás mellett. Patriciu ügyvédje kifogásolta, hogy az ügyészek fél órával a tárgyalás előtt értesítették telefonon védencét letartóztatásáról, amit komoly eljárási hibának tart. A nyomozók azonban azt állítják, hogy nem eljárási hiba miatt, hanem a védelem felkészülésének ürügyén döntöttek a bírók a halasztás mellett. Emellett úgy vélik, nem kérték, hogy éppen csütörtök este vitassa meg a törvényszék Patriciu letartóztatási kérelmét.

Az ügyészek Patriciut azzal vádolják, hogy egy pénzmosásra alkalmas nemzetközi bűnözőhálózat kialakítását kezdeményezte volna. Adócsalásban való bűnrészesség, a Rompetrol részvényeinek valós árukhoz képest alacsonyabb tőzsdei értékesítése, a tőzsde manipulálása, kivételezett információk közlése, sikkasztás is szerepel az ellene felhozott vádak között. Stephenson és Hart ellen is az inkriminált tőzsdei tranzakciók miatt több vádpontot fogalmaztak meg.

Az üzletemberek letartóztatását a nyomozók azzal indokolták, hogy akadályozták volna a kivizsgálás menetét egyrészt azzal, hogy távozni akartak az országból, Patriciu pedig a médián keresztül számára kedvező közhangulatot igyekezett kialakítani. Az üzletember az elmúlt napokban egymás után több interjút is adott az egyik országos napilapnak.

Patriciu a törvényszékre való érkezésekor Traian Băsescut tette felelőssé az országban kialakult korrupcióellenes hisztéria miatt. Ezt a látszatot erősítette meg több politikus is, közöttük – meglepő módon – a Demokrata Párt ügyvezető elnöke, Adriean Videanu is, aki szerint a letartóztatási javaslat „erőltetettnek" tűnik, ami „régi módszerekre" emlékeztet. A DP-s vezető szerint egyesek túlkapásai beárnyékolják a jelenlegi hatalom igazságszolgáltatási reformját. A liberálisok egyet nem értése várható volt, hiszen Dinu Patriciu a Nemzeti Liberális Párt egyik alapítója. A nagyromániások is csatlakoztak a kormánypárti véleményekhez, Lucian Bolcaş, az NRP alelnöke „megrendezett cirkusznak" nevezte a történteket.

Tegnap értékelték ki az államfő és a miniszterelnök jelenlétében az Országos Korrupcióellenes Hivatal (OKH) tevékenységét. Traian Băsescu kifejtette: értékeli a nehéz korrupciós ügyeket vizsgáló ügyészek bátorságát, de az OKH még nem bizonyította hatékonyságát. Monica Macovei igazságügyi miniszter megígérte az ügyészeknek, hogy kivizsgálásba való beavatkozásoktól megvédi őket. Hozzátette: az ügyészekre a folyamatban levő látványos vizsgálatok miatt erőteljes nyomás nehezedik. A hivatalt vezető Daniel Morar szerint 2005-ben az OKH nyomozói jelentős dossziékat vittek a bíróság elé, de a nagykorrupciós esetek hiányoztak. Azonban – mint mondta – ennek a „hiányosságnak" a pótlása folyamatban van.

vissza az elejére


Băsescu: „botrányhős kisebbségiek"
Az államfő nem akar túlzott pozitív diszkriminációt a kisebbségeknek

(5. oldal)

Az államfő leszögezte: nem támogatja egyik alternatív megoldást sem, például egy új törvény megalkotását, amelynek elfogadása kormányzati felelősségvállalással történne, vagy egy új sürgősségi rendelet kibocsátását.

A botrányhős kisebbségiek
Traian Băsescu ismét nem hazudtolta meg önmagát, hiszen „ezek a kisebbségi botrányhősök" megjegyzéssel fogadta az RMDSZ küldöttségét. Nem tudni, hogy ez a mondat mennyi őszinteséget tartalmaz, viszont tény, hogy az államfő a tőle megszokott széles vigyor közepette tette ezt a megjegyzést. A találkozó elején Băsescu kifejtette, hogy a megbeszélés legfontosabb témáját az OKH létrehozásáról szóló rendelet képezi. Korábban Markó Béla, az RMDSZ elnöke leszögezte, hogy a kisebbségi törvénytervezetről és az ennek kapcsán a közéletben elharapódzott nacionalista megnyilvánulásokról akar egyeztetni.

A megbeszélés után Traian Băsescu kijelentette: szükségesnek tartja a kisebbségi törvény elfogadását, mivel a nemzeti kisebbségekkel kapcsolatos törvényes előírások igen sok jogszabályban vannak „szétszórva". Ugyanakkor meggyőződését fejezte ki, hogy sikerül majd olyan megoldást találni, amely nem vezet a kisebbségek esetében túlzott pozitív diszkriminációhoz. Az államelnök a következő időszakban elemezni fogja a kérdés kapcsán az RMDSZ és a koalíciós partnerek között kialakult nézeteltéréseket, hogy a kisebbségi törvény elfogadásának folyamata folytatódhasson.

Az RMDSZ vezetői kérték az államfőt, hogy nyilvánítson véleményt a kisebbségi törvény kapcsán kialakult nézeteltérésekről és járuljon hozzá ezek megoldásához. A szövetség képviselői kérték Băsescut, hogy fogalmazzon meg „világos üzenetet" az etnikumközi viszonyok kapcsán, mivel az utóbbi időszakban a politikai életben felerősödött a nacionalista, kisebbség- és magyarellenes retorika. Markó szerint az államelnök megígérte, hogy a kérdést megbeszéli a többi koalíciós párttal is. Az RMDSZ ezen kívül javasolta Băsescunak, hogy nevezzen ki egy kisebbségi ügyekkel foglalkozó elnöki tanácsost.

A Demokrata Párt vezetőtanácsa egyébként pénteken határozatot fogadott el a kisebbségi törvénnyel kapcsolatban, ebben a párt országos állandó bizottsága és parlamenti frakciói felhatalmazást kaptak arra, hogy továbbra is képviseljék és érvényesítsék a DP eddigi álláspontját a kisebbségi törvény kapcsán.

Egységes koalíciós álláspont az OKH-ügyben
Az RMDSZ képviselői is kérték az államfőtől, hogy küldje vissza a parlamentbe az OKH-ról szóló rendeletet, amelyet a szövetség álláspontja szerint módosítani kell, hogy alkotmányossági szempontból ne legyen támadható. Markó Béla elmondta, a szövetség támogatni fogja a rendeletet a parlamentben.

Az RMDSZ-éhez hasonló kérést fogalmaztak meg a liberálisok és a demokraták is, ők is a rendelet parlamentbe való visszaküldését kérték. Călin Popescu Tăriceanu, az NLP elnöke biztosította az államfőt arról, hogy a koalícióban politikai szempontból nincs fenntartás a rendelet kormány által ismertetett formájának támogatása kapcsán. A liberális pártelnök szerint a jogszabály megteremti a szükséges eszközöket, hogy a korrupcióellenes hivatal hatékony intézményként vezetheti a Legfőbb Ügyészség keretében a korrupcióellenes harcot.

A nacionalista retorika elharapódzását bizonyítja, hogy konzervatívvá „keresztelkedett" volt nagyromániás kolozsvári parlamenti képviselő, Petru Călian javasolni fogja, hogy a parlament írásban kezdeményezze Frunda Györgynek, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlés román küldöttségének éléről való visszahívását. Közölte: ezt a kérést csak egy frakció kérésére vitathatja meg a két ház együttes plénuma. Hozzátette: ha ezt a változatot nem fogadják el törvényhozó kollégái, akkor büntető feljelentést fogalmaz meg az RMDSZ-es szenátor ellen.

Jó és fontos tervezetnek nevezte a Velencei Bizottság főtitkára, Gianni Buquicchio a romániai nemzeti kisebbségek jogállásáról szóló jogszabályt. A szakértő Markó Béla RMDSZ-elnök és Markó Attila kisebbségügyi államtitkárral is megbeszélést folytatott. Közölte: a nemzetközi testület kiemelt figyelemmel követi a kisebbségi törvény romániai parlamenti vitájának alakulását, és a törvény elfogadása érdekében bármikor hajlandó további szakmai segítséget is nyújtani. Gianni Buquicchio Markó Attilának kifejtette: a Velencei Bizottság aggódva figyeli a felerősödő nacionalista hangulatkeltést, amely nem vet jó fényt Románia külföldi megítélésére. Erre számos európai elemző már fel is hívta a figyelmet. A főtitkár elmondta, hogy tegnap Traian Băsescu államelnök néhány tanácsosával is találkozik, ahol ő is felveti egy kisebbségi tanácsos szükségességét, valamint azt, hogy az államfőnek állást kell foglalnia ebben a kérdésben az ország stabilitása érdekében.

vissza az elejére


Nagy a veszélye a madárinfluenza emberekre való átterjedésének

(5. oldal)

Hazánkban nagy a veszélye a madárinfluenza emberekre való átterjedésének, mert a falvakban, ahol a lakosságnak csaknem a fele él, a legtöbb helyen nincs vezetékes ivóvíz és csatornahálózat – állapították meg pénteken az ország és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői. Azóta, hogy az országban tavaly októberben a Duna-deltában felfedezték a madárinfluenza jelenlétét, 31 faluban bukkantak betegséggócra, de e falvakban elővigyázatosságból gyorsan leölték a háziszárnyasokat, és eddig emberi megbetegedésről nem érkezett jelentés. – A helyzet válságos. Azt mondhatjuk, eddig szerencsések voltunk, hogy emberre nem terjedt át a madárinfluenza – jelentette ki Adrian Streinu-Cercel, a központi víruslaboratórium vezetője. Egy bukaresti laboratórium korábban megerősítette, hogy az ország délkeleti falvaiban az utóbbi két hétben felfedezett madárinfluenzás esetekben is az emberre is veszélyes H5N1 vírusaltípus okozta a fertőzést.

Guenael Rodier, a WHO egyik szakértője szerint Romániában veszélyt jelent az is, hogy gyerekek gyakran játszanak fertőzött, sőt elpusztult madarakkal is. Mint mondta, a veszély valószínűleg több évig fennáll majd. Arra utalt, hogy a Duna-delta a vándormadarak legfőbb pihenőhelye Európában.

vissza az elejére


Magyar egyházi, ellenzéki autonómia- és párbeszéd-szorgalmazás

(5. oldal)

A Romániai Református Egyház Zsinata határozottan kiáll az erdélyi magyar közösség önkormányzati jogai mellett, és teljes mértékben támogatja egy többszintű autonómia-rendszer létrehozása iránti jogos igényét – áll abban az elvi állásfoglalásban, amit többek között Tőkés László és Pap Géza református püspökök írtak alá. „Meggyőződése, hogy erdélyi magyarságunk jelenlegi súlyos helyzetéből kiutat, sorskérdéseire és jövendőjére nézve pedig életképes megoldást elsősorban az autonómia jelenthet. Ennek megfelelően Zsinat a romániai magyar nemzeti közösség autonómiája oldalán való teljes összefogást tart szükségesnek a polgári és a politikai élet valamennyi szervezeti közképviselete, valamint egyházaink között" – áll a levélben.

Szintén az összefogás sürgetése kapcsán íródott az a Markó Béla RMDSZ-elnökhöz címzett nyílt levél, amit a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) Bihar megyei és nagyváradi szervezetének elnöksége írt alá. Az MPSZ székelyföldi szárnyával közismerten rossz viszonyban lévő partiumiak szerint „a kis lépések politikája központi és helyi szinten is biztosíthat ugyan némi játékteret (ha nem önös érdekeket szolgál), de ez igazi áttörést nem hoz". Szerintük szükség van az erdélyi magyar politika újragondolására, ez pedig csakis úgy történhet meg, ha beindul a magyar-magyar párbeszéd, ha a felek megpróbálják megfogalmazni a mindenki által vállalható közös nemzeti minimumot.

vissza az elejére


A hátralékok kifizetését ígéri Hărdău

(5. oldal)

Betartotta a pedagógus-szakszervezetek és az oktatási minisztérium közötti egyezséget a szaktárca, véli Mihail Hărdău miniszter, aki az újabb sztrájklehetőséget kilátásba helyező érdekvédelmi szervezetek vádjaira próbált válaszolni. Arról biztosította a pedagógusokat, hogy a minisztérium eltökélt szándéka a tanügyi reform végrehajtása. Közölte szerdán ül össze az a vegyes bizottság, amely ennek a folyamatnak a figyelemmel követésére hivatott.

Közölte a 2001–2004 között a tanárokkal szemben felhalmozott hátralékokat ebben a hónapban törlesztik. A minisztérium sürgősségi kormányrendeletet készített elő ennek kapcsán, aminek elfogadása lehetővé teszi a kifizetést. E szerint az érintett 300 ezer személy 35 hónap leforgása alatt kapja meg a juttatást. Az oktatási és a pénzügyi minisztérium a helyi és a megyei tanácsokat, valamint a tanfelügyelőségeket figyelmeztette, hogy idejében fizessék ki a teljes összeget. A kifizetésben tapasztalt késést a miniszter azzal magyarázta, nagy mennyiségű információt kellett feldolgozzanak.

Az 1-es, 5-ös oldalt szerkesztette: Borbély Tamás

vissza az elejére


KÖRKÉP


Fehér megye
„Árván" maradtak a pénzhajszában

(6. oldal)

Több száz olyan gyereket tartanak nyílván Fehér megyében, akiknek szülei külföldön dolgoznak és akiket egy távoli rokon, szomszéd vagy családi barát felügyeletére bízták őket.

Sorin Chirilă a Gyermekvédelmi Hivatal igazgatója elmondta: a megye területén közel 250 család van, amelyből mindkét szülő külföldön dolgozik. Hozzátette: hivatalosan 350 ilyen helyzetben élő gyereket tartanak nyilván a megyében, de a valós adatok jóval nagyobbak, mivel vannak olyanok is, akik külföldre utazásukkor letagadták gyermekük létezését és elhelyezték őket különböző intézetekben vagy barátoknál.

– Nyugtalanító az a tény, hogy több mint 270 gyereket rokonokra, szomszédokra vagy családi barátokra bíztak, mert a legtöbb esetben ezek a gyerekek egyedül laknak a családi házban, ahol néha meglátogatják őket a felügyeletre megkért rokonok vagy ismerősök – mondta Chirilă.

A Fehér Megyei Gyermekvédelmi Hivatal szakemberei megvizsgálják az itthon maradt gyerekek helyzetét és utána döntenek sorsukról, vagy közbelépnek a nem megfelelő felügyelet esetén.

A helyi hatóságok tavasztól nagyobb figyelmet fordítanak a külföldön dolgozó szülők gyerekeire, hogy azok a legmegfelelőbb ellátásban részesüljenek.

vissza az elejére


Kártalanít a Villamosművek

(6. oldal)

Megközelíti a 130 millió régi lejt a Fehér megyei Villamosművek által tavaly megítélt kártalanítások összege. Ezeket olyan esetekben utalták ki, amikor a villanyhálózat hibái miatt halálos áramütés ért állatokat, illetve elektronikai cikkek mentek tönkre a feszültség ingadozása miatt.

A Villamosművek Fehér megyei képviseletének nevében Ioan Perju igazgató sajtótájékoztatóján elmondta: minden olyan esetben, ahol a háztartási gépek az áramszolgáltató hibájából rongálódtak meg, az érintetteket megfelelőképpen kártalanították. Ugyanígy azokat a gazdákat is, akiknek állatai áramütés miatt hulltak el.

A kárvallottak bejelentéseit követően alapos vizsgálat nyomán állapítják meg a kártalanítás jogosultságát és összegét – tájékoztatott az igazgató.

Ugyanakkor a megye húsz településén, több mint háromszáz háztartásba nincs még bevezetve az elektromos áram, a lakók hagyományos módszerrel, múzeumba illő petróleumlámpával oldják meg a világítást, közölte az igazgató. Hozzátette: egyes helységekbe idén megkezdik a villanyáram bevezetését. A nehezen megközelíthető hegyi falvak villamosítására azonban egyhamar nem kerül sor.

Elsőként a több mint húsz gazdaságnak otthont adó völgyekben kezdik meg a villanyáram bevezetését, azonban ezekben az esetekben a Villamosművek befektetése csupán hosszú idő elteltével térül meg, szögezte le Perju. Tavaly a vállalat 54 milliárd régi lejes költséggel vezette be az áramot 150 háztartásba.

vissza az elejére


Napokon belül megalakul a Fehér megyei ifjúsági szervezet

(6. oldal)

2006. február 17-én Kolozsváron tanácskozott Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető alelnöke és Komáromi Attila jogász, a Fehér megyei ifjúsági szervezet megalakulására létrejött kezdeményező bizottság vezetője.

A megbeszélésen megegyeztek, hogy a napokban Gyulafehérváron sor kerül az alakuló ülésre, amelyen leszögezik a szervezet céljait, kialakítják a rövid és hosszú távú tevékenységi tervét, valamint feltérképezik a lehetséges pályázati forrásokat. Ezt követően elindul a szervezet egyesületként való bejegyzésének folyamata is. Kovács Péter hangsúlyozta a helyi szintű szervezet létrejöttének fontosságát, hiszen ez által tudnak a helyi közösség igényeire, elvárásaira a leghatékonyabban válaszolni. Komáromi Attila megerősítette: az újonnan létrejövő szervezet kéri felvételét az RMDSZ-szel együttműködő ifjúsági szervezeteket tömörítő Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) tagjai közé.

vissza az elejére


Beszterce-Naszód megye
Több mint négyszáz gyerek követte szüleit külföldre
A gyereklétszám csökkenése miatt számos iskolát bezárhatnak

(6. oldal)

A tavalyihoz képest kétszeresére, 225-ről több mint 400-ra nőtt azoknak a gyerekeknek a száma, akik félbe hagyták tanulmányaikat, hogy szüleiket kövessék külföldre.

Horaţiu Catalano Beszterce-Naszód megyei főtanfelügyelő sajtótájékoztatón elmondta: a helyzet egyre súlyosabb, főleg a Nagy-Szamos-völgyében, ahol a lakosság nagy része külföldön vállalt munkát.

– Az előző években az iskolaigazgatók arról számoltak be, hogy a szülők és gyerekeik Spanyolországba utaznak és sokáig nem térnek vissza. Portugáliába, Írországba, Franciaországba és Németországba mennek és „elfelejtenek" visszatérni. Többségük úgy távozik, hogy nem is jelentkezik ki az iskolából, hanem megpróbálja tovább folytatni tanulmányait abban az országban, ahol szülei dolgoznak. Nagyon sokszor azonban a diákok nem tudnak beilleszkedni a külföldi iskolákba és hazajönnek, de itt már nem folytathatják tanulmányaikat és így kimaradnak az iskolából – magyarázta a főtanfelügyelő.

A Beszterce-Naszód Megyei Tanfelügyelőség adatai szerint a rettegi Általános Iskolában az első félévben 41 ilyen esetet tartottak számon, míg az oláhszentgyörgyi Solomon Haliţă Líceumban 35 diák hagyta félbe itthoni tanulmányait. De a bethleni Henri Coandă Líceumban sem jobb a helyzet, ott is 19 diák követte szüleit külföldre.

A főtanfelügyelő elmondta: szó van 414 olyan diákról is, akik ugyan nem tartoznak az eddig említett kategóriába, de a nagyon sok hiányzás miatt lehet, hogy nem tudják bepótolni lemaradásukat. – A helyzet súlyos, hiszen több mint 400 diákról van szó a megye területén működő iskolákban – nyilatkozta Catalano.

A diáklétszám drasztikus csökenése miatt a tanfelügyelőség a jövő évtől megszüntetheti néhány iskola működését. Kusmán, Kisdebreken, Septéren és Mezőújlakon tervezik az iskolák bezárását. Az itt tanuló diákokat a legközelebbi tanintézetbe fogják átirányítani, ingáztatásukat pedig mikrobusszal oldják majd meg.

Beszterce-Naszód megye területén 58 ezer diák tanul a 416 iskolában, de az egyre csökkenő gyereklétszám számos tanintézmény bezárásához vezethet.

vissza az elejére


Fejlesztésre igényeltek bankkölcsönt a cégek

(6. oldal)

Tizenkét kereskedelmi cég igényelt bankkölcsönt a Beszterce-Naszód Megyei Munkaerő Hivatalnál. A kölcsönt, amelynek összértéke meghaladja a 80 ezer eurót, kisebb cégek számára utalnák ki, hogy továbbfejlesztésükkel újabb munkahelyeket teremtsenek.

Ioan Botiş, a Munkaerő Hivatal igazgatója elmondta: a kölcsön kiutalásának programját tökéletesítették egy a román kormány és a Nemzetközi Fejlesztési Bank által kötött szerződéssel. A Beszterce-Naszód Megyei Munkaerő Hivatalnak tulajdonképpen közvetítő szerepe van a Gazdasági Fejlesztési Központ és a kölcsönt igénylők között. A megyében a tizenkét cég összesen 81ezer eurót igényelt cégének fejlesztésére. Többek között egy pékség felépítésére, tejfeldolgozásra és faluturizmusra igényeltek bankkölcsönt.

Az igazgató azt is elmondta: a Munkaügyi, Szociális és Családügy Minisztérium a Munkaerő Hivatallal együtt szavaztak arra, hogy a Gazdasági Fejlesztési Hivatal kölcsönözzön pénzt a cégeknek Beszterce-Naszód megyében is.

A kölcsönt azok kaphatják meg, akik rendelkeznek termelői engedéllyel, családi vállalkozást vezetnek vagy hivatalosan bejelentett kereskedelmi cégek. A kiutalt pénzt a cégek felhasználhatják felszerelések és berendezések, vagy elsődleges alapanyagok beszerzésére.

Az igényelhető összeg ezertől 12ezer dollárig terjedhet, amit legkésőbb három éven belül kell visszatéríteni, a finanszírozott cég tevékenységéből származó bevételtől függően. A garanciát az igényelt összeg alapján állapítják meg, valamint azt is figyelembe veszik, hogy milyen tevékenységre használják a kiutalt összeget. A bankkölcsönt lejben kell majd visszatéríteniük a cégeknek.

vissza az elejére


Állás nélkül maradhatnak a polgármesteri hivatalok titkárai

(6. oldal)

A Beszterce-Naszód megyei polgármesteri hivatalokban dolgozó titkárok többsége nem rendelkezik felsőoktatási vagy szakképesítési diplomával, amely a törvény előírása szerint nem megengedett.

Azokat a titkárokat, akik egyetemi oklevél nélkül dolgoznak, felmentik funkciójukból, ha nem pótolják lemaradásukat. A prefektúra felmérése szerint az év elején még csak huszonnégy titkár tudta igazolni felsőfokú végzettségét, amelyből tizenöt jogi végzettséggel rendelkezik. Négy titkár rövid távon szerzett főiskolai diplomát, míg ketten most is egyetemi hallgatók.

A felmérésből az is kiderül, hogy 34-en rendelkeznek középiskolai végzettséggel, 22-en pedig különböző tanintézményekben bővítik ismereteiket.

Mica Oprea alprefektus elmondta: a titkárok szakképzettsége rendkívül hiányos. Egy vizsgálat eredményeiből kiderült, hogy számtalan hibát követnek el. A polgármesteri hivatalok 53%-nak esetében a gyűlések jegyzőkönyvei nem voltak megfelelően kitöltve, 30%-nál a helyi tanácsosok adóbevallása nem volt külön nyilvántartásba véve, ahogy azt a törvény előírja, és a döntések átláthatóságával is gondjai vannak a hivatalok 75%-nak. Hiányzik a bejáratnál az információs tábla a polgármesteri hivatalok 61%-nak esetében, így az érdeklődők a titkárokhoz fordulnak a szükséges információkért.

vissza az elejére


Havazás miatt akadozik a közúti forgalom

(6. oldal)

A megye összes útjain akadozott a közlekedés az utóbbi napokban a bőséges havazás miatt, annak ellenére, hogy az összes működőképes hóekét munkába állították, az utakat pedig folyamatosan szórták csúszásgátlókkal. Országos utakat ugyan nem kellett lezárni, az Erdélyt Moldvával összekötő Tihuţa-hágón azonban kizárólag téli felszereléssel ajánlott az autósoknak elindulni. Ennél is nehezebb a közlekedés azokon a megyei és községi utakon, amelyeken gyérebb a forgalom.

Az erős havazásban a hóeltakarító gépek nem bizonyultak megfelelőnek a megye 300 kilométert meghaladó országos úthálózatának tisztántartására. A legforgalmasabb a DN 17-es, 100 kilométert meghaladó országos út, ezenkívül több mint 700 kilométer megyei, illetve 400 kilométert meghaladó községi úthálózattal kell megbirkózniuk a gépeknek.

Beszterce-Naszód megye tanácsa eddig, három téli hónap alatt 15 milliárd régi lejt költött hóeltakarításra.

Az oldalt szerkesztette: Dézsi Ildikó

vissza az elejére


KÖRKÉP


Kide
Hagyományőrző rendezvény

(7. oldal)

Február 25-én, szombaton a Kide Egyesület szervezésében hagyományőrző rendezvényre kerül sor. Délben a református parókia üléstermében A szövés hagyománya Kidén és környékén címmel Novák Ildikó kolozsvári textilművész tart előadást, és találkozik a szövőasszonyokkal. Délután 2 órakor a fiatalok felelevenítik a hamubuttykás farsangűző felvonulást. Este 7 órakor a kultúrházban batyus táncestre kerül sor, amelyen első ízben lépnek fel a táncházas fiatalok. A Kide Egyesület felkéri a lakosságot, jöjjenek el a rendezvényre és segítsenek feleleveníteni a fiatalok által nem ismert hagyományokat.

A szervezők mindenkit szeretettel várnak a rendezvényekre.

vissza az elejére


Bezárásveszly adósság miatt
Kolozsvár

(7. oldal)

Hatalmas adósságot halmozott fel önhibáján kívül a munkahelyi ártalmakat vizsgáló kolozsvári foglalkozás-egészségügyi klinika, ahogyan az ország hét másik hasonló intézménye is. Idén egyetlen lejt sem kaptak, miután a januártól érvénybe lépett kormányrendelet értelmében a korábban állami pénzből működtetett létesítményeket a munkaügyi minisztérium vette át.

Korábban a közegészségügyi igazgatóságokon keresztül az első számú országos egészségügyi program alapjaiból tartották fenn a foglalkozás-egészségügyi klinikákat.

A munkaügyi minisztériumnak a nyugdíj-, illetve a munkabalesetek és szakmai betegségek számára fenntartott alapból kellene finanszíroznia az intézményeket, azonban a minisztérium a kormányrendelet előírása ellenére egyetlen lejt sem utalt ki.

Bár a kolozsvári foglalkozás-egészségügyi klinika 50 alkalmazottja nem kapta meg fizetését, a 65 ágyas intézményben jelenleg is ápolnak betegeket – ellátásuk költségei az adósságot növelik.

Amennyiben egy héten belül nem születik megoldás, a klinika dolgozói kénytelenek lesznek beszüntetni a munkát – figyelmeztet a Sanitas Kolozs megyei szervezete nevében Roman Ştefan elnök.

Felhívta a figyelmet arra is: az egészségügyben tapasztalható személyzethiány továbbra sem enyhült, ennek ellenére az egészségügyi minisztérium újabb állásokat függesztett fel. A kórházakban elrettentő állapotok uralkodnak: míg például az intenzív ellátásban egy asszisztensre 2–3 betegnek kellene jutnia, jelenleg ez a szám eléri a 15-öt.

Nem könnyebb a helyzet a műtőkben sem, a betanult műtősnővérek alacsony száma miatt azok sem szabadnapjaikat, sem szabadságukat nem tudják kivenni, emellett rengeteget túlóráznak, ez pedig minden munkavédelmi előírásnak ellentmond, ráadásul a betegek javát sem szolgálja.

Ismételten a helyzet orvoslását sürgeti az egészségügyi dolgozók szakszervezete, hangsúlyozván: nemsokára tiltakozó akciókhoz lesz kénytelen folyamodni.

F. I.

vissza az elejére


Kolozsvár
Titkosították a kutyamenhelyre vonatkozó jelentést
Az állatvédők súlyos rendellenességek elrejtésétől tartanak

(7. oldal)

A kolozsvári Állatvédő Egyesület munkatársainak és a sajtó nyomására, a Duma Alexandru vezette Kolozs megyei Állategészségügyi Igazgatóság nemrég helyszíni terepszemlét végzett a kutyamenhelyen. Furcsa módon, a közintézmény vezetősége úgy döntött, munkahelyi titoknak minősíti a szakemberek jelentését. Az állatvédők attól tartanak, ilyen módon próbálják palástolni a Bábolna utcai menhelyen tapasztalható súlyos rendellenességeket.

Ramona Lăpuşan, a kolozsvári Állatvédő Egyesület képviselője a Szabadságnak elmondta: elsősorban a hideg miatt az elmúlt időszakban súlyosbodott a kutyamenhelyen tartózkodó ebek életkörülménye. – Az alkalmazottak nem törődtek velük, mínusz 1 fokos hidegben huzatos épületben tartották őket, nem adtak nekik rendesen inni és enni – fogalmazott a hölgy, aki több ízben járt a helyszínen.

Az állatvédők és a sajtó nyomására az Állategészségügyi Igazgatóság kivizsgálást rendelt el, viszont a jelentést az állatok jogainak érvényesítéséért harcoló civil szervezet többszöri felkérésére sem akarták megmutatni és nyilvánosságra hozni. – Sőt a minap levelet kaptunk, amelyben azt állítják, hogy a jelentés a titkos információk kategóriájába tartozik. Ez felháborító! Közintézményről van szó, amely az adófizető polgárok pénzén működik. A kérdés közérdekű, ezért kötelességük lenne a nyilvánosságra hozniuk a dokumentumot – jegyezte meg Lăpuşan, aki kilátásba helyzete, hogy a közérdekű információkhoz történő hozzáférést szavatoló törvény alapján beperelik az igazgatóságot.

Az igazgatóság levelét szerkesztőségünknek is átadták.

– Szerintünk súlyos rendellenességeket tapasztaltak és a jelentés titkosításával ezeket palástolni akarják. Az igazgatóság és a kutyamenhely illetékesei azt állítják, hogy a Bábolna utcai létesítménynek van engedélye, de ezt nekünk sohasem mutatták meg – tette hozzá Lăpuşan.

Ezzel szemben Alexandru Duma, a Kolozs megyei Állategészségügyi Igazgatóság vezetője úgy vélekedett, a kóborkutyák kérdését racionálisan, nem emocionálisan kell kezelni. – Számomra a polgárok biztonsága a legfontosabb. Az állam rengeteget költ a kóbor kutyákra és az általuk megharapott polgárok kezelésére. A jelentést intézményünk bukaresti vezetőségének utasítására titkosítottuk. Semmit sem próbálunk véka alá rejteni, egyszerűen csak az utasítások végrehajtásáról van szó – mondta az igazgató.

Hozzátette: az állatokat védeni kell, az igazgatóság munkatársainak ez az elsődleges feladata. Az igazgató viszont nem ért egyet az állatvédők azon álláspontjával, hogy a gazdátlan ebeket visszaengedjék az utcára. Duma kijelentette: a kutyamenhelynek van engedélye. Az állatvédőknek azt javasolta, hozzanak létre magánmenhelyeket.

Kiss Olivér

vissza az elejére


A rendőrség hírei

(7. oldal)

Ismét lógósokat csíptek el
Február 17-én, pénteken a középiskolák környékén lévő bárokból ismét az iskolába vitték a rendőrök és csendőrök a lógós tanulókat. Összesen 40 egységre terjedt ki a razzia, 12 iskola közelében lévő helyen 70 tanulót leptek meg az ellenőrök.

Halálos balesetek
Két tragédiával végződő baleset történt február 16-án, csütörtökön. Mindkét esetben a sofőr túl gyorsan vezette a gépkocsit a téli időjáráshoz és az útviszonyokhoz képest. Reggel 6 órakor a DN1 E60-as országúton Erdőfelek térségében a 44 éves kolozsvári Ioan Victor M. a PN–259284 rendszámú Volkswagen Golf gépkocsival haladt. A túl nagy sebesség miatt az autó megcsúszott, átsodródott a másik sávba, és összeütközött a SJ–02–DTB rendszámú 1310-es Daciával, amelyik egy szállítójárművet vontatott. A balesetet a vétkes gépkocsivezető nem élte túl, az 1310-es Dacia egyik utasa, a csehipusztai (Pusta, Szilágy megye) L. Traian súlyosan, további négy személy pedig könnyebben megsérült. A holttestet felboncolják. A másik halálos baleset Bánffyhunyad és Kissebes (Poieni) között történt, szintén a DN1 E60-as országúton, háromnegyed kilenckor. A 25 éves D. T. a CJ–07–JPP rendszámú Opel Vectrát vezette, a gépkocsi megcsúszott, letért az útról, és egy betonhídfőnek rohant. Az ütközés során az utas, az 59 esztendős D. G. belehalt sérüléseibe. Holttestét felboncolják.

Súlyos balesetek Kolozs megyében
Az 51 éves Ioan M., szamosújvári ügyvéd CJ–05–ZYB rendszámú Trabant gépkocsival február 16-on, csütörtökön délelőtt 11 órakor a DJ 172 F megyei úton haladt. Szamosújvárnémeti (Mintiu Gherlii) helységbe érve lefékezett egy előtte haladó szekér miatt, minek következtében a gépkocsi megcsúszott, átsodródott a másik sávba és nekiütközött egy Rocar márkájú autóbusznak. A Trabant utasát, a 36 éves Augustin J.-t súlyos sérüléssel szállították kórházba. A másik baleset helyszíne Szamosjenő (Fundătura) és Doboka között a DJ 161 megyei út volt. A 76 éves Teodor P. a CJ–05–AWP rendszámú gépkocsit vezette, amikor egy könnyű jobboldali kanyart túl gyorsan vett be. Ennek következtében az autó megcsúszott, letért az útról és egy fának ütközött. A sofőr súlyosan megsérült.

(póka)

Az oldalt szerkesztette: Kiss Olivér

vissza az elejére


CSALÁDI KÖR


Babakonyha
Ételek időrendben

(9. oldal)

6 hónaposan: alma, őszibarack, meggy, burgonya, sárgarépa, sütőtök, cékla, gluténmentes gabonafélék (rizs- és kukoricapehely).

7 hónaposan: banán, körte, narancs, gesztenye, citrom, paradicsom, cukkini, brokkoli, feherrépa, zeller, tök, zöldborsó (héj nélkül), csirke, pulyka, búza.

8–9 hónaposan: szilva, sárgabarack, görögdinnye, sárgadinnye, cseresznye, karalábé, kelkáposzta, karfiol, marhahús, sertéshús, csirkemáj, kefir, natúr joghurt, túró, kevés sajt.

10–11 hónaposan: káposzta, padlizsán, zöldbab, spenót, sóska, főtt tojássárgája.

12 hónaposan: uborka, retek, lencse, bab, paprika, hal, tehéntej, méz, tojás, olajos magvak.

18 hónaposan: kivi, ribiszke, eper, szeder, déligyümölcsök.

Kétéves korig, ha lehet, kerüljük:

– édességek, rágcsálnivalók: babapiskóta, csoki, cukorkák, keksz, ropi, csipsz;

– készételek, melyek tartósítószert, mesterséges szinezéket,édesítőszert, aromát tartalmaznak;

– nehéz, zsíros, nagyon sós húsfélék: felvágottak, virsli, májkrém, szalonna, kolbász, füstölt húsok, zsír, velő, pacal, köröm;

– szénsavas, cukros, színezett üdítők

vissza az elejére


Veszélyes játékszer a járóka

(9. oldal)

Nemhogy elősegítené, hanem inkább késlelteti a járás megtanulását, sőt a csúszás-mászást, felállást kisgyerekeknél a járóka használata. A sok családban tapasztalt jelenséget legújabban az Amerikai Egyesült Államokban és Írországban végzett tanulmányok, kutatások is igazolni látszanak.

Első látásra biztonságosnak tűnik a kerekeken mozgó alkalmatosság, amelyben a járni még képtelen baba lábaival hajtva magát haladni tud, s mikor éppen elfárad vagy csak egyszerűen úgy óhajtja, le is ülhet megpihenni. Mi több, úgy tűnhet, a járóka „megsúgja" csemeténknek a járás technikáját, s így szemünk fénye könnyebben, hamarabb kezd el önállóan járni. A kutatások cáfolják ezeket az első benyomásokat, de nem kell ahhoz tudósoknak lennünk, hogy igazat adjunk a tudományos megfigyeléseknek. Ha kicsit elgondolkodunk, bizonyára felsejlik, hogy mindannyian láttunk már járókában hajmeresztően ralizó babákat, akiknek a küszöbök, lépcsők, a padló enyhe egyenetlenségei esküdt ellenségként kisebb vagy komolyabb baleseteket okoznak. Vagy gondoljunk a baba súlya miatt elbillenő járgányra.

A szakértők is kifogásolják a járóka használatát. Ákos fiam öt hónapos volt, amikor a kötelező csípőficamszűrést végző szakorvos távozásunkkor még utánunk szólt, nehogy járókába tegyük a gyereket. Amellett, hogy az amúgy kedves járóka balesetveszélyes, nem segíti a babát a járás megtanulásában, ráadásul a még gyenge csontokra sincs jó hatással. A kutatások azt látszanak igazolni, hogy a járóka használata egyenesen hátráltatja a gyermekeket az említett készségeik fejlődésében. A kutatási eredményeket szem előtt tartva az amerikai gyermekgyógyászok szövetsége kérte a járóka használatának betiltását az Egyesült Államokban.

Újabb kutatás során ír tudósok 190 kisgyermekes család esetében vizsgálták a járóka használata és a különféle fejlődési stádiumok közötti összefüggést. Megfigyelték, hogy a járókát használó babacsoport átlagosan később kezdett el kúszni, önállóan felállni, majd járni. A járókát használó kisbabák általában 13 hónapos korukban álltak fel, 3–4 héttel később, mint „járókátlan" társaik. A kutatást végző Mary Garrett és kollégái a Dublini Egyetemi Kórháztól ugyanakkor összefüggést találtak a járóka használatának időtartama és a járás elsajátítása között is. Minél több időt tölt egy gyermek a járókában, annál később fejlődik ki nála az önálló járás képessége. 24 órányi járókahasználat például több mint három nappal késlelteti nemcsak a járás, de az önálló felállás elsajátítását is. Az ír kutatók véleménye gyakorlatilag megegyezik amerikai kollégáikéval: a szigetországban úgy vélik, a szülőket el kellene tanácsolni a járóka igénybevételétől.

Kerekes Edit

vissza az elejére


Mikor indokolt a légzésfigyelő készülék?

(9. oldal)

Egyre több kismama babakelengye-listájára kerül fel a légzésfigyelő készülék, amely segíthet a rendszerint 3 és 6 hónapos korban előforduló, szerencsére igen ritka bölcsőhalál megelőzésében.

Sok orvos és védőnő szerint légzésfigyelőt csak akkor érdemes venni, ha valóban indokolt, pl. koraszülöttek esetében. A légzésfigyelő használata különösen akkor javallott, ha a csecsemő a szülők hálószobájától távol alszik, így minden pillanatban nyomon követhető a légzése. Tudni kell azonban, hogy garanciát ez a készülék sem jelenthet, megtörténhet, hogy nem ismerhető fel egyértelműen a légzészavar, amely elég gyakori csecsemőkorban. Az újszülött néha periodikusan lélegzik, vagyis légzése váratlanul megáll, majd rövid szünet után újra megindul. Előfordulhat, hogy a spontán légzés önmagától nem tér vissza, ilyenkor életet ment a gyors beavatkozás. Az anyukának ezért föltétlenül tudnia kell, mit kell ilyenkor tennie.

Vannak olyan rizikófaktorok, amelyek esetén a bölcsőhalál kockázata magasabb: fejlődési rendellenességek, terhesség alatti dohányzás, a gyermek légterében való dohányzás és a szülői túlgondoskodási hibák. Ilyen a túlöltöztetés, a túl meleg helyiség, a hason fektetés, a plüssjátékok vagy párna kiságyba való elhelyezése.Melyek azok a legfontosabb óvintézkedések, melyeket minden szülő megtehet a gyermeke érdekében?

Az egészséges babákat a hátukon vagy az oldalukon kell altatni! A baba ágya ne legyen süppedős, egyenetlen és ne legyenek körülötte párnák, paplan vagy szőrös játékok! El kell kerülni, hogy a baba túlmelegedjen (a szobában, ahol alszik, ne legyen 18–20 foknál melegebb, és ne használjon túl meleg takarókat)! Kerülni kell a dohányzást a terhesség alatt és később a babával egy légtérben! A babát az első hónapokban szoptatni kell! Lehetőség szerint használjanak a gyermek matraca alatt légzésfigyelő készüléket.

vissza az elejére


Vitamin gyermekeknek

(9. oldal)

Csecsemő, óvodás és iskolás korú gyermekek esetében rendkívül lényeges a megfelelő tápanyag-, vitamin- és ásványianyag-bevitel. Ennek hiánya komoly problémákat okozhat a gyermek egészségében és mindennapos tevékenységében, egyszersmind nagymértékben befolyásolhatja felnőtt életvitelét. Mivel a gyermekek táplálkozása általában távolról sem ideális, ajánlott a vitamin- és ásványianyag-tartalmú táplálék-kiegészítők fogyasztása – javasolják a szakemberek.

A gyermek kiegyensúlyozott fejlődéséhez nélkülözhetetlenek a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek. Ha tartósan a szükségesnél kevesebbhez jut hozzá a fejlődő szervezet, hiányállapot alakulhat ki, különböző tünetekkel: fáradékonyság, levertség, rossz közérzet, kimerültség, étvágytalanság, csökkent fizikai és szellemi teljesítmény, az ellenállóképesség csökkenése miatti gyakoribb megbetegedések.A fejlődésben lévő szervezetnek leginkább a test fehérjéinek és csontjainak felépítéséhez nélkülözhetetlen vitaminokra és ásványi anyagokra van szüksége. Kiemelt szerepet kap itt a kalcium és a D-vitamin, amely a csontokba beépülve biztosítja azok növekedését és szilárdságát. Nem szabad megfeledkezni a vasról sem, amely a mozgáshoz, tanuláshoz szükséges oxigén szállítását végzi a vérben, no és a magnéziumról, amely a megfelelő idegrendszeri működéshez szükséges. Ezekből a tápanyagokból a felnőttek szükségletéhez viszonyítva sokkal többre van szüksége a kisgyermekeknek, ezért a megfelelő, egészséges táplálkozás mellett ajánlott lehet speciális, külön az ő igényeikhez kifejlesztett komplex vitaminkészítmény alkalmazása is. A felnőtteknek ajánlott tabletták sem összetételük, sem formájuk miatt nem felelnek meg nekik, hiszen sokszor akkora tablettát még lenyelni is képtelenek. Sokkal jobban jár, ha olyan készítményt választ, amely több, a gyermekek által kedvelt ízben is kapható, és elszopogatható vagy elrágcsálható.

A szakorvosoknak fel kell hívniuk a szülők figyelmét: a gyermek fejlődésében sorsdöntő korszak a csecsemőkor. A megfelelően táplált csecsemő a későbbiekben is egészségesebb, jobban fejlődik, gyorsabban tanul. Általában sem a különféle bébiételek, sem a szoptató kismamák által fogyasztott ételek nem tartalmazzák a vitaminokat a szükséges mennyiségben, hiszen az élelmiszerek a termelés, a feldolgozás és a tartósítás során rengeteget veszítenek eredeti tápértékükből, csökken a vitamin- és ásványianyag-tartalmuk. Ezért csecsemőkorban is legalább olyan fontos a multivitamin táplálék-kiegészítők fogyasztása, mint felnőttkorban.

vissza az elejére


Babaságok

(9. oldal)

Marci elcsatangol. No, nem kell megijedni, nem az én fiamról van szó ilyen vonatkozásban, még csak nem is másik gyerekről, hanem egy kiskacsáról: az ő kalandjait dolgozza fel az idézett című könyvecske. Történt ugyanis, hogy néhány napja lesétáltunk Marci fiúval az újságoshoz, megvenni a Kiamama soron következő számát (persze, ez enyhe túlzás, ugyanis csak én sétáltam, a gyereket pedig a karomban vittem). Ekkor láttam meg a polcon a karcsú kis könyvet, és annyira megtetszett a címe, hogy nem tudtam otthagyni. A borítóján Kacsamama melenget három kiskacsát, akik közül az egyik Marci névre hallgat, és elhatározza, hogy kicsit jobban megismerkedik a világgal, ezért egy óvatlan pillanatban elhagyja a családját, és egész nap csatangol. Estére persze visszajut Kacsamamához. A rajzok bűbájosak, a szöveg rövid és érthető, az egész könyv igényes kivitelezésű és kellemes tapintású, ráadásul nem is volt drága. A hátsó borítóról pedig kiderül, hogy tulajdonképpen könyvsorozatról van szó, a jövőben tehát vadászni fogom a következő részeket, amelyek azonban már nem a kiskacsáról szólnak, hanem a tanyán élő további állatok kalandjairól. Tény viszont, hogy a gyereket kicsit megzavartam ezzel a mesével. Most vagyunk ugyanis abban a korszakban, amikor tanulgatjuk, hogy ki kicsoda. Rámutatunk anyára, nagymamára, nagytatára (mindezeket már meg is nevezi), és végre eljutottunk odáig, hogy ha megkérdezem, hol van Marci baba, akkor mutatóujjával határozottan magára bök. Tisztában van tehát saját identitásával, és akkor tessék, bekerül a képbe egy kacsa (amiről eddig körülbelül annyit tudtunk, hogy azt mondja: háp-háp), akiről kiderül, hogy Marcinak hívják. Gyerekem azonban szerencsére nem irigyli nevét a kacsától, hiszen naponta többször is elő kell venni a könyvecskét, megnézegetni benne az állatokat. Ez lett most a másik nagy kedvence első számú könyve, a Három kismalac mellett. Azt már milliószor kiolvastuk, tudja, hogy a gonosz farkas hogyan fújja el a malackák házát, míg végül a téglaházban tanyázó, testvéreinél jóval nagyobb intelligenciahányadossal rendelkező kismalac megfürdeti az ordast a forró vízben.

A mesélés mellett persze arra is jut időnk, hogy meglátogassuk Marci hasonló korú barátait és barátnőit. Ezek a találkozások azonban sosem zökkenőmentesek. Számomra például örök rejtély marad, hogy fiam miért rángatja lelkesen Boróka haját. Egyébként a két gyerek kifejezetten szereti egymást, találkozáskor nagy vigyorgások vannak napirenden, majd rávetik magukat a játékos dobozra, és békésen elvannak. Egy ideig. Közben a mamák nyugodtan beszélgetnek, majd pár perc múlva éktelen bőgés jelzi, hogy gyerekeink között némi zavar támadt, legtöbbször az, hogy a fiam meghúzta a kislány haját, amit ő igencsak zokon vett. De olyan is előfordult már, hogy Borcsi és Marci egymástól tisztes távolságra állva gagyorásztak, tehát még csak nem is egy játék miatt ugrottak össze, hanem buzgón magyaráztak valamit babanyelven, majd minden átmenet nélkül egyszerre kezdtek el ordítani. Gyanítom, már az anyázásnál tartottak... Amikor Andráskáékat látogattuk meg, kicsit féltem, hogy fiam ott is áldozni akar majd kedvelt elfoglaltságának, a hajhúzásnak, de ezirányú szorongásom szerencsére alaptalannak bizonyult: a két fiú nem pazarolta az időt holmi inzultusokra. Igaz viszont, hogy szinte mindig ugyanazzal a játékkal akartak játszani, és ha Andráska épp kikapta Marci kezéből a labdát, az én fiam sírásra görbülő szájjal követelte vissza, mondván: addadide (így hangzik nála az, hogy adjad ide)! Ez egyébként is kedvenc szavajárása mostanában, mindent így követel magának, főleg a szopit, aminek még mindig lelkes híve és pártolója. Nemrég meggyőződhettem arról, hogy a tejemben még mindig épp elég fájdalomcsillapító van. Az történt, hogy Marci fiú elesett, és elég csúnyán beütötte fejecskéjét a fotel karfájába. Rögtön keservesen zokogni kezdett, én pedig ölbe kaptam, bár többen mondták már, hogy azért már nem kéne folyton felkapni, ha sír valamiért, de hát ki tudja ezt megállni, ugye. Tény, hogy amint ölbe vettem gyerekemet, azonnal tépni kezdte az ingemet, és könnyes szemmel mondta: addadide! Meg is kapta, amit akart, és persze abban a percben el is hallgatott, már nem is fájt az ütés helye, nem volt semmi baj, mert anya itt van, lehet bújni és lehet szopizni. Vannak az életben nagy pillanatok. Ez ilyen volt.

Sándor Boglárka Ágnes

vissza az elejére


SZÉP SZÓ


Keserű bácsi

(10. oldal)

Mivel ilyenkor télen korán sötétedik, már öt órakor az ablakhoz mentem, hogy a rolót lehúzzam, és villanyt gyújtsak. A szürkületben furcsa elesett alak imbolygott a szemközti járdán. Kabátja földig ért, fején füles katonasapka, nagy otromba bakancsát alig vonszolta. Lassan bandukolt zsebre dugott kézzel, majd eltűnt a sarki félhomályban. Ekkor az emlékezés ködéből egy név bukkant elő – Keserű bácsi. Igen, Keserű bácsi is így bandukolhatott a hideg téli estén hazafelé, a kis fáskamrája felé, ahol meghúzta magát. Gyermekkoromban anyai nagyapám mesélt apró történeteket, egyik történet szereplője Keserű bácsi volt.

Keserű bácsi a 30-as évek elején jelent meg csak úgy egyszerűen a nagy ismeretlenből, és több évtizedig Kolozsvár jellegzetes alakja lett. Senki nem tudta, honnan jött, és hogy valóban Keserű volt-e a neve vagy csak az élete keserűsége miatt nevezte magát így. Már akkor 60 év körüli volt, vékony, alacsony ember ősz hajjal és szakállal. Nem volt rongyos az öltözete, csupán az látszott, hogy őelőtte valaki már jócskán viselte, és hát a méret sem volt rászabva. Télen a kabátja bokáig ért, a bakancsa is a kelleténél jóval nagyobb volt, és a fején füles katonasapkát viselt. A kezéből sohasem hiányzott a fura sétapálca, akár tél volt, akár nyár. Nyáron a szandálját cipőfűzővel a bokájához kötötte, nehogy elveszítse. Keserű bácsi nem a sarkon állva koldult, hanem egész nap a városban kódorgott, meg-megállt, mintha pihenne, és olyan szomorúan nézett vizenyős kék szemével a nagyvilágba, hogy a járókelők önkéntelenül nyomtak pár lejt a markába vagy a zsebébe. A nagyszüleim a Rudolf (Decebal) utca elején laktak, így Keserű bácsival majdnem szomszédok voltak, ugyanis az öreg az Árpád utca (Traian) elején lévő sütöde udvarán honolt, egy újságpapírral vastagon kibélelt fáskamrában.

Az anyai nagyapám testvére, Nagy Miklós, Kolozsvár két elegáns vendéglőjének volt a tulajdonosa: a Gambrinusnak és a Lucullusnak. A Gambrinus a Főtér 25. szám alatt volt, a Lucullus a Szentegyház (6 Martie) utca sarkán, ahol később a Someşul vendéglő működött. A család minden tagja a nagybácsinál dolgozott. Így történt, hogy egy hideg téli napon, amikor anyám délután dolgozni ment, összetalálkozott a vendéglő előtt az öreggel, aki lilára fagyva igyekezett hazafelé. Anyám rögtön beterelte a Gambrinus konyhájára, ahol az öreg forró levessel melegedett fel. Megkérte a nagybácsit, hogy adjon a téli időszakban meleg ételt az öregnek. Így Keserű bácsi a Gambrinus rendes kosztosa lett, aztán az maradt nyáron is. Egy nyári napon megjelent egy kosztos csészével, hogy haza szeretné vinni az ebédet. A koszthordónak csak egy edénye volt, anyám megkérdezte, hová tegye a másodikat? Tessék csak ide beönteni, kisasszonykám, hiszen úgyis egy helyre megy! De aztán kapott az öreg egy rendes ételhordót, hogy ne leves-főzeléket egyen egyszerre.

Pár évig táplálta a Gambrinus Keserű bácsit, aztán jött a Pilsen-i sörüzlet, amibe Miklós bácsi tönkrement, elúszott a két vendéglő. A nagyszüleim elköltöztek a Rudolf-útról, az öreggel ritkábban találkoztak a városban. Idővel egyre kisebb és gyengébb lett keserű bácsi, ritkábban lehetett látni, egyszer aztán végleg eltűnt a városból. Anyám egy volt szomszéddal találkozott, az mesélte, hogy az öreg Keserű bácsi meghalt. A kamrájában egy cipődobozban elég szép pénzösszeget találtak, amiből emberibb körülmények között is lehetett volna élni. Hogy miért, kinek gyűjtögette az öreg a pénzét, az örök titok maradt. Így aztán a szegény Keserű bácsi gazdagon halt meg.

Rozor Anna

vissza az elejére


Szertefoszlott álmok

(10. oldal)

Ha néha délutánonként belefáradt a tanulásba, órákig el tudta bámulni az aranyhalakat. Elég volt, ha ránézett az akváriumban úszkáló, szivárványszínben tündöklő apró teremtményekre, s máris fellazultak az idegei. Az aranykárászt szerette a legjobban. Szerette amint szépsége tudatában királynői méltósággal bujkál a vízinövények között, alig lebegtetve meg fátyolszerű uszonyait. Örökké iszonyodott a nagyszájú emberektől. A túl hangos szóban, még ha gyönyörű szóvirágok is voltak azok, mindig rejtett hazugságot sejtett. A halak néma világa közel állt zárkózott természetéhez. Szerinte egy mosoly, egy meleg pillantás ezerszer szebben beszél minden szerelmes költeménynél. Csak azt a mosolyt ne osztogatná olyan fukarul ebben a szívtelen világban. Az öregeitől sohasem várt többet, mint ami a legfontosabb a túléléshez. Igaz, becsülettel kitettek magukért, de holtfáradt embernek munka után csak zsörtölődésre futja az erejéből. A tanárok legtöbbjének pedig fogalma sincs, mit jelent a barátság. Mert, ha furcsán is hangzik, szilárd meggyőződése, hogy tanár és diák között is lehet őszinte baráti viszony. Csak a Zsókával töltött percek aranyozták be néha gondterhelt hétköznapjait. Első osztályos „nagyfiú" korában, amikor először bízták rá Zsókát, hogy elkísérje az óvodáig, az aprócska kislány rámeresztette hatalmas kerek szemét, s ellentmondást nem tűrő hangon kijelentette: „Zsozsóka nem szereti a verekedős fiúkat!"

Mióta a harmatos bimbóból gyönyörű virágszál lett, sok fiú verekszik érte, hogy leszakítsa. Még a nagyszájú Gyuri, a mamák dédelgetett kedvence is kijelentette a múltkor baráti körökben, hogy most Zsóka a soron következő. Kizárt dolog, hogy az ő Zsozsókája beadja derekát egy ilyen üresfejű szájhősnek, aki csak a nyers erejével dicsekedhet. Ami igaz, igaz, nála is elférne egy kevés testedzés. Nyurga alakjával, beesett mellével sohasem mert a strandon a lányok szeme elé kerülni. Ezerszer elhatározta, hogy holnaptól kezdve minden nap egy órát kocogásra áldoz. De a holnap mindig csak holnap maradt, örökké talált okosabb időtöltést, minthogy lógó nyelvvel kerülgesse a tömbházat. Elgondolkozva pillantott az akváriumra. A halak néma világa egy pillanatra megszüntették a világot körülötte. Mi lenne, ha most kezdené el az edzést? – ötlött váratlanul az eszébe.

Az őszbenyúló késői nyarat kihasználva, a strand még nem zárta be a kapuit, s ilyenkor vasárnap délelőtt kevesen szokták látogatni. A nyitott füzeteket az asztalon hagyta, előkereste a fürdőnadrágot a komód fiókjából. Egyenletes, lassú futólépésben tette meg az utat a strandig, mégis mire odaért, lógott a nyelve a fáradságtól. A majomszigeten ismert egy helyet, ahol kevesen szoktak járni. Ledobta magáról a ruháit, és végignyúlt a füvön. A fűzfák lenyúló ágai között innen jól lehetett látni az egyszemélyes öltözőfülkék hosszú sorát. A medence zöldesen csillogó vizében ma kevesen lubickoltak. Két öklére támasztotta az állát, s átadta magát a kora őszi napsugarak simogatásának. Az őszt kedvelte a legjobban az évszakok közül. Ilyenkor megnyugszik a természet, s az emberi érzelmek is csöndes vizekre érkeznek.

Amint végigjáratta tekintetét az alatta elterülő világon, hirtelen könnyű zsibbadást érzett a szíve körül. A kabinok mellett, mint könnyű pillangó, karcsú női alak közeledett. A kerekre nyílt figyelő szemekben, a kreolra sült ovális arcon Zsozsóka vonásait ismerte fel. Végtelen boldogsággal telt meg a lelke. Drága kicsi aranyhalacskám – tűnődött –, milyen csodálatos véletlen rendelt téged pont ezekben a percekben ide? A lány végigjártatta a szemét a kabinok során, majd kulcsot akasztott le a parányi nadrágocska kötőzsinórjáról, s eltűnt az egyik ajtó mögött. A boldogságot nem lehet időben mérni. Sokszor egy futó pillanatba belefér az, ami másoknál hosszú évek boldogságát jelenti. Szemét nem tudta levenni a csukott ajtóról. A reményteljes várakozást váratlan esemény zavarta meg. A távolban Gyuri kisportolt alakja tűnt fel. Magabiztos léptekkel közeledett. A Zsóka ajtaja elé érve óvatosan körülnézett, majd kettőt koppantott a kabin ajtaján, s választ sem várva benyitott. Az ajtó nem volt kulcsra zárva...

Versánszky Ernő

vissza az elejére


Kovács Ferenc
Hajrá, Szénutca!

(10. oldal)

Így köszöntöttük egymást Huszár Sanyival. És mert elég sokszor találkoztunk, hát sokat emlegettük a Szénutcát. Később könyveinket is így küldtük meg egymásnak.

Ilyen nevű utca nem is volt a mi időnkben. Az Egyetemi Könyvtártól felfelé a Trefort utcát, Holdvilág utcát és környező kisebb utcákat nevezték Szén utcának.

Szabó Dezső író ifjúságának a vidéke volt ez, amelyet olyan szépen írt le az Életeim című visszaemlékező kötetében... Sokat tudtam Szabó Dezsőről, mert az öreg Kovács Károlynak, nagyapámnak a háza a Kőkert utca elején volt, Dezsőkéék valahonnan a Hóstátból ide költöztek fel.

Egy iskolába is jártunk, mi ketten, Sanyival, a Farkas utcai Piarista Gimnáziumba. Igaz, ő az ötödikben kimaradt, és elment a Renner bőrgyárba inasnak, oda, ahol az apja is dolgozott... Ott kezdte meg az írogatást, a Faliújságra.

Felfigyeltek rá, és Gáll Ernő bevitte az Igazsághoz. Így lett Sanyiból újságíró. Az Igazság napilaptól gyorsan átkerült az Utunk irodalmi folyóirathoz, ahol elbeszéléseket, karcolatokat közölt a szerkesztés mellett és ott állította össze 37 íróval készített beszélgetéseiből Az író asztalánál című kötetét.

Közben a Bolyai Egyetemen filozófiából oklevelet szerzett, és 1959-ben az Utunktól átkerült igazgatónak a Kolozsvári Állami Magyar Színházba. Ekkor hozta vissza Kolozsvárra Marosvásárhelyről a színész Kovács Gyurit és rendezőnek Harag Gyurit. Ő szerezte meg a színház számára a tehetséges Vadász Zoltánt, Balogh Évát és Péterffy Gyulát. Felesége, Szigeti Irma ekkor kolléganőm volt a Kolozsvári Rádiónál. Több rádiójátékot is készítettünk: Jött egy lány a telepre (Széles Annával), majd tévéfilmeket is csinált, de soha nem felejtette el: „munkáscsaládban születtem, munkások között nőttem fel, de ezek nem olyan Nagy István ismerte és nevelte öntudatos emberek. Nem dolgoztak a nagyiparban, legtöbbjük segédmunkaerő és első nemzedékbeli munkás... És én hamarosan kiszakadtam közülük, értelmiségi lettem. De mint ilyen sem igazi."

Kommunista rendszerben éltünk mindannyian, Huszár Sándorból is vezető kommunista lett. De nem marxista! Egyszer elárulta: gyűlöli a marxistákat. Azok nem igazi kommunisták, semmi közük a munkásosztályhoz, a kétkezi dolgozókhoz. Sem Marx, sem Engels, sem Lenin, sem Sztálin nem volt kétkezi dolgozó. Lukács Györgynek, a nagy marxista ideológusnak az apja a Magyar Nemzeti Bank egyik igazgatója volt. Gaál Gábort pedig a dúsgazdag báró Hatvany Lajos pénzelte.

Huszár mint Utunk-szerkesztő, mint színházigazgató és később, mint A Hét című bukaresti hetilap főszerkesztője szerkesztett és írt. Nekem hat könyve van meg, dedikációkkal.

Huszár az Esős délutánok a Tarka Ökörben című kötet első elbeszélésében önmagát írta le: „... ez én volnék? Így néz ki az a kavargó, kiismerhetetlen és nyomasztó érzelemgóc, aminek tudom magam?... Mert életem fő tartalma húsz évem idején a félelem volt. Mert engem megtanítottak a félelemre. Bár lehet, hogy a hajlamot örököltem, de tanítani mégis tanítottak!" Így vall Huszár Sándor önmagáról és a marxistákról, akik megtanították félni! Hogy kik? Hát Csehi Gyuláék, Sőni Pálék, Tompa Istvánék és később, amikor A Hét folyóirat szerkesztője volt Bukarestben, hát az ottani főmarxisták, akik észrevehették, hogy Huszár Sándor nem igazi marxista. 13 évi bukaresti főszerkesztősége után botrányosan kirakták az általa alapított szerkesztőségből.

Nemsokára ő is elhagyta Ceauşescu marxista Romániáját, mint annak idején sokan mások. Családjával Szegeden telepedett le. Írogatott magyarországi lapokba, folyóiratokba, de ott nem ismerték annyira, és lassan-lassan már csak önéletrajzi munkáján dolgozott, akárcsak Szabó Dezső élete utolsó szakaszában.

Huszár Sándor majdnem olyan széles ívű pályát futott be, mint a Fellegvár alatti Sáncaljáról elindult Nagy István, de ő inkább Asztalos Istvánt tartotta mesterének. Szabó Dezsőt nem ismerte el. Én már gyermekkoromban Szabó Dezső-imádó voltam, hisz apám meg nagybátyáim sokat meséltek a szomszéd kisfiúról, aki Nagy Istvánnál, Huszár Sándornál is maradandóbb műveket alkotott.

Huszár Sándor egyszer lapjában nagyon nekiment Szabó Dezsőnek. Nem írhattam meg, hogy Szabó Dezsőnek van igaza, hisz őt kitagadta a román marxista világ... Csak emiatt haragszom Huszár Sándorra, de emiatt nagyon. Amikor már írni lehetett Szabó Dezsőről, sokfelé írtam róla. Egy levelében Huszár Sanyi bevallotta, most ő is majdnem olyan helyzetben van idegenben, mint volt annak idején Szabó Dezső. Belátta hibáját.

Sokáig semmit sem tudtam róla. És egyszer csak hallom a Kossuth Rádióban: 2006. december 13-án elhunyt a Békéscsabán élő erdélyi író, Huszár Sándor...

*

Én is elkerültem már vagy 30 éve a Szén utcából. De most, ha csak tudok, felmegyek oda, ahonnan ő is elkerült több mint 40 éve. Felmegyek a Holdvilág utcán, átmegyek a Holdvilág újtelepen, ki a Csobány sikátorba, fel a Kúthoz és onnan – amíg megvan – abba a kicsi utcába, ahol Huszár Sándor barátom lakott. És ha megvan még a kicsi ház, hát megállok előtte, és bekiáltom: „Hajrá, Szénutca!"

Az oldalt szerkesztette: Kerekes Edit

vissza az elejére


MŰVELŐDÉS


Portrék, tájképek, csendéletek, avagy Kispetri üzenete
Ocskay Ágnes kiállítása a Fehér Galériában

(11. oldal)

Több műfaj párhuzamos művelése megszokott jelenség a képzőművészek körében. Így aztán az sem véletlen, hogy a Fehér Galéria jelenlegi kiállítója, Ocskay Ágnes az iparművészet, jelesül az üvegművészet berkeiből érkezett a festészet világába. A kiállító egyfajta totális művésznek vallja magát, aki úgy jutott el az üvegművészettől a festészethez, hogy közben a kerámia és a textil műfaját is műveli és sajátjának érzi. A kiállítóterem jellegéhez igazodva azonban most festményeit hozta el nekünk, s velük együtt Kispetri üzenetét. A szülőfaluét, amely hosszú évekig az otthont jelentette számára, s amely mai napig művészi ihletforrásául szolgál.

Portrék, tájképek, csendéletek vallanak Ocskay Ágnes érdeklődési köréről, művészi beállítottságáról. A realista szemlélettől az elvontabb, nagyvonalúbb, lényegre törő, olykor majdhogynem absztraktba hajló megjelenítésig terjed a skála. Mintha a művész tudatosan keresné önmagát, a számára legmegfelelőbb kifejezési formát, s most elénk tárná művészi kutatásainak eredményeit. Innen a bemutatott anyag sokrétűsége, változatossága is.

A portrékat nyomon követve azt is mondhatnám: egyfajta feminista szemlélettől átitatott művészi szociográfiája tárul elénk. Kispetri véleményformáló asszonynépe, az öregkor arcra kiülő valamennyi jellegzetességével együtt. A sajátos vonások, sajátos jellemeket takarnak: a művésznek sikerült falustársainak lelkivilágából is ízelítőt nyújtania. Ahány portré, annyi világ: embersorsok egy tekintetbe, egy arckifejezésbe sűrítve. Az Erzsébetek, Kispetri Erzsijeinek üzenete a jövőnek. S hogy miért Erzsébetek? Mert a művész ilyen, meglehetősen sajátos szempont szerint válogatta meg modelljeit: Erzsébeteket festett, de így is akadt bőven munkája, hiszen a név különös népszerűségnek örvend Kispetriben.

Művészet és dokumentum: falumonográfia képekben. Akár így is nevezhetném mindazt, amit Ocskay Ágnes évek alatt megalkotott. Egyfajta szolgálat ez. Szülőfaluja, annak lakói iránti tisztelet, szeretet, amelynek konkrét művészi megnyilvánulási formája az a kispetri arcképcsarnok, amelyből most ízelítőt kapunk, s amelynek értéke az idő múlásával csak növekedhet. A megörökítettek közül többen már most sincsenek az élők sorában, s a falu Erzsébetjeinek zöme jócskán benne van a korban. A művésznek köszönhetően azonban végképp sohasem fognak eltávozni. Különösen jelentős ez egy olyan falu esetében, amely lassan teljesen elöregszik, s a kihalástól csupán a városról falura költözők menthetik meg. A település társadalmi szerkezetében azonban ez már gyökeres változásokat eredményez. A múltat, az igazi falut és népét immár csak az itt bemutatott dokumentumok őrizhetik meg. Ilyenformán szerepük művészi értékeiken túl is jelentős.

Ami pedig a kiállítás zömét kitevő tájképeket illeti, Ocskay Ágnes a realista ábrázolásmód híveként jeleníti meg művészi élményeit. Olykor mintha madártávlatból szemlélné és szemléltetné a tájat, igyekszik minél nagyobb teret átfogni, a lényegre összpontosítva szintetizálni a látottakat, de ugyanakkor a részletekről sem feledkezik meg. Máskor pedig nagyvonalúbban fogalmaz, mintha csupán sejtetni óhajtaná a felszíni formák sajátos domborulatait. Egyfajta mindent átfogó, mindent elárasztó sárgás fény uralja tájképeinek zömét. Különösképpen megkapó azonban a fehérbe, kékbe, fogalmazott fagyos telet sejtető, lendületes ecsetkezelésű, fölöttébb érzékletes, valósággal jegesen áttetsző, nagyméretű munkája. Falu és város, Kispetri és Kolozsvár elevenedik meg a bemutatott alkotásokon, sajátos megvilágításban, Ocskay Ágnes egyéni művészi feldolgozásában.

S akkor még nem szóltam a csendéletekről, amelyek a gyakorlatilag is megteremtik a kapcsolatot a művész eredeti szakképesítése, az üvegművészet és a festett valóság között. Mert korántsem tűnik véletlennek, hogy olajképein olyan jelentős szerephez jutnak az üvegtárgyak. Hangulatuk és anyagukból, formáikból, áttetszőségükből fakadó, a festő számára különleges módozatokat felvillantó megjelenítési lehetőségeik természetszerűleg nem hagyhatták közömbösen az alkotót. Mintha egyenesen kihívásnak is tekintette volna ezt a lehetőséget, amelynek igyekezett maximálisan eleget tenni. A tárgyak egyébként is jelentős szerepet játszanak munkásságában. Egyfajta egészséges nosztalgiával fordul például a letűnt korok használati tárgyai felé. Talán nem is annyira a megörökítés, az emlékhagyás céljából, mint inkább az őszinte élvezet, a formák tökéletességének hatására. Egy-egy teáskanna, vagy gyertyatartó mindegyre visszatérő motívumként kap helyet csendéletein. Ezekből most csak éppen mutatóban állított ki egyet a művész, munkásságának azonban jelentős vonulatát képezik. Ami pedig különösképpen megkapó volt számomra, az a műtermi enteriőr: kompozicionálisan, de színhatásaiban is.

És van itt még egy, az átlagostól eltérő, már-már absztraktba hajló, különlegesen érdekes munka: első pillantásra sötét alapon megjelenített folthalmazok kavalkádja. A száradó kenyérdarabok festői átlényegítésének azonban – művészi értékeiken túl – akár emblematikus jelentőséget is tulajdoníthatunk.

Németh Júlia

Elhangzott: 2006 február 12-én, a kiállítás megnyitóján.

A tárlat március 12-ig tekinthető meg naponta 9–14, és 16–18 óra között a Pata utca 195. szám alatti Fehér Galériában.

vissza az elejére


Júlia, Julianna
Nyelvművelés

(11. oldal)

A Júlia név eredetileg nem azonos a Julianna névvel, bár mindkettő latin eredetű. A Júlia a ma már nem élő férfinév, a Júliusz női változata. Ez a férfi keresztnév a Julius Ceasar nemzetségnévből származik. A Julianna viszont nem a Júliusz, hanem a Julianusz női párja, és azt jelenti: ragyogó. E férfinév leghíresebb viselője nálunk Julianus barát volt, aki a a budai domonkos kolostorból indul el még a tatárjárás előtt az őshazai magyarok felkutatására.

A Júliák és Juliannák nálunk névközösséget vállaltak, s általában egyazon név alakváltozataiként élnek a nyelvközösség tudatában. Csokonai kedvesét, Vajda Juliannát, éppúgy a Juliska becealakkal illette, miként szerelmét a nagy költőutód, Petőfi Sándor is, ő pedig nem Julianna, hanem Júlia – Szendrey Júlia – volt hivatalosan. Mindkét név becealakjai is azonosak: Juli, Julis, Juliska, Julika, Julcsa, Julcsi, Jula, sőt Juci is. A Júlia név angolul Julia, franciául Julie, olaszul Giulia.

E női név viselője gyakran tárgya az irodalmi alkotásoknak. Balassi Bálint például így említi szerelmét egyik versében „Julia két szemem, / véghetetlen szerelmem, / Julia víg kedvem s néha nagy keservem, / örömem és gyötrelmem, / Julia életem, egyetlen egy lelkem, ki / egyedül bír engem."

A Júliusz féfi keresztnevet Széchenyi István korában, az ő lelkes pártolásában, a Gyula névvel kezdték helyettesíteni. A gyula szó eredetileg régi magyar méltóságnév volt, ez vált keresztnévvé. A méltóságnév, a gyula, a honfoglaló magyarság fő bírája vagy hadvezére volt. A méltóságnév egy ’fáklya’ jelentésű ótörök név származéka, feltehetőleg a kazárból kerülhetett át a magyarba. A méltóságnévből személynév lett ugyan, de e személynév időközben elavult, s csak a XIX. században újították fel újra. Így, a Julianusz helyébe a Gyula lépett. S bár a két név eredete teljesen eltérő, a gyakorlatban – tévesen – a Gyula nevet a Iulianus helyi, más nyelvű nemzeti változatával azonosították. Ez a magyarázata a román Iuliu és a magyar Gyula azonosításának, így lett Illyés Gyula a franciában Jules Illyes, illetve Jules Verne nálunk egykoron Verne Gyula.

Hadd köszöntsem a Juliannákat, Júliákat Csokonai soraival, hiszen „Én is azt kívánom, amit más kívánna: / Éljen sok szép boldog időt Juliánna".

* * *

A mai hasadék, szakadék szavainknak a régiségben volt hasadát, szakadát alakváltozata is. E régi változatok kiszorultak a nyelvből, de földrajzi névvé válva ma is fellelhetők. A Tordai-hasadék mellett fekvő Peterd (később Magyarpeterd) nevű helységet 1278-ban terra Hasadad, 1298-ban Peturd Hasadata néven említik. A völgy neve 1480-ban Hosdatthoroka. A Tordai-hasadékon átfolyó patak neve ma Hesdát pataka. Az említett falu román neve Hăşdate. Hasonló helységnevet találunk Vajdahunyadtól délkeletre; magyar neve Hosdát (1333: Hasdath), továbbá Szamosújvár mellett: Szamoshesdát (1236: Hosdath), románul Hăşdate.

Mi az összefüggés a magyar és a neki megfelelő román településnevek között?Kétségtelen, hogy a román Hăşdat a magyar Hesdát átvétele. Fel sem tételezhető, hogy a Hasadát magyar Hesdát alakja a román Hăşdat visszakölcsönzése volna. A Hesdát a korábbi Hasadát-ból való. Szabályos hangfejlődéssel a Hasadát alakból a kétnyíltszótagos hangtörvény alapján Hasdát (ugyanúgy, miként az uruszág-ból ország, a szuluga alakból szolga) lett, majd a második szótag á hangjának hatására hátraható elhasonulással kialakult a Hosdát meg a Hesdát alakváltozat. (Így lett a régi tohát alakból tehát.) Ez a rövidülést és elhasonulást mutató Hesdát alak került a románba mint Hăşdat.

A Szakadát (Mezőszakadát, Oltszakadát) esetében a fenti hangtani változás nem ment végbe, következésképp a magyarból való román nevük is ez: Săcădat, Săcădate.

Murádin László

Az oldalt szerkesztette: Németh Júlia

vissza az elejére


LEVÉLBONTÓ


Esti mesére politikai álom

(12. oldal)

Távirányítómat kattogtattam, amikor véletlenül a Dan Diaconescu nevével fémjelzett „garzontévé" felirata ragadott meg: „az idei politikai év első bombája". Na, mondom, ezt nem lehet kihagyni, végre valami új, hiszen a Tanacu-i ördögűzésnek még az elmúlt napokban is láttam egy (valószínűleg nem utolsó) felvonását, nem beszélve a vitákról, amelyek a Primăverii lakónegyedi divattervezőnő házában történt betörést követő gyilkosságról szóltak. Ennek is annyi epizódja volt már az OTV-n, mint a Beverly Hills-nek a Pro Tv-n.

A közismert stúdió vendége Mircea Chelaru ezredes volt, aki éppen pártjának új kalandjáról beszélt: a Nagy-Románia Pártot rövidesen bekebelezi a médiamágnás által vezetett Konzervatív Párt. A műsor visszatérő motívumai közül csak kettőt említenék: miként lehetne megszabadulni a „fasiszta RMDSZ-től", illetve hogyan lehetne az RMDSZ-t megkerülve kiérdemelni az Európai Néppárt befogadó mosolyát?

Mivel a széles tömegek véleménye mindeneknél fontosabb, élőben kapcsolták a betelefonáló, sokszor percekig vonalban váró, a román nemzet egyséségnek potenciális összeomlását siratő nézőket. Sorra, majdnem a teljes román politikai paletta képviselői társultak az ezredes által vezényelt magyarellenes kórushoz: Gică Agrigoroaie, Kovászna megyei NRP elnök, Dan Brudaşcu, Kolozs megyei régi ismerősünk, Ovidiu Natea, Maros megyei SZDP elnök, volt prefektus, továbbá Maros megyei polgármester, Zimnicea-i SZDP-s tanácsos asszony. Eszembe jutott, hogy alig egy hónappal a választásokat követően egy bukaresti napilapnak adott interjúban Băsescu államelnök azt latolgatta, miként szabadulhatna meg a koalíció az akkor még PUR (Román Humanista Párt) nevet viselő „immorális megoldástól".

Aztán mélyen elaludtam, és furcsa „politikai álmom" volt: konzervatív párti kongresszust álmodtam, ahol új vezetőséget választottak – Dan Voiculescu elnök, Mircea Chelaru ügyvezető elnök, Aurelian Pavelescu főtitkár, Valeriu Tabără alelnök, Petre Călian alelnök. A harmadik alelnöki széket valószínűleg Cosmin Guşănak tartogatták, aki, miután leszaladt még egy-két kört Sandru asszonnyal, a konzervatívak befogadó esernyője alatt rátalál régi társára.

Késő éjjel volt, amikor felriadtam, majd álmos szemekkel kikapcsoltam a tévét, ahol még mindig a román televíziózás „fenegyereke" moderált. Egy dolog vigasztalt: még szerencse, hogy nem nős, hiszen ezt az embert sosem látná éjjel a felesége!

Juga Tibor

vissza az elejére


Verespatak Murphy megközelítésében

(12. oldal)

A Gold Corporation hirdetései meggyőzően hatnak. Igazuk van, használjuk kincseinket! Csak nem a beláthatatlan hatásokat rejtő cián vegyületeket.

A cigaretta reklámok figyelmeztető szövegének mintájára a Gold Corporation hirdetései alatt kötelező lenne a szöveg: a cián súlyosan károsíthatja saját és unokáink egészségét.

*

Ismertem Verespatakot, egy sajátos mesevilág volt. Az Ausztriából jött bányászok magas, zsindelyes, barokkdíszes házakat építettek. A pincékben az alattuk folyó patakok rejtett kőzúzadékot hajtottak. Magyarnak vallották magukat, de már csak románul tudtak beszélni.

Néhány éve a Gold Corporation aranyra éhezői egy fenyegető sivatagot készítenek elő, egy sebet Erdély közepében, egy veszélyt Verespataktól a Fekete-tengerig. Számosan tiltakoztak, érveltek, hadakoztak ellene. Az aranyra vágyók ígérgetnek, esküdöznek, hogy minden a legnagyobb biztonságban fog történni.

Meghívtam Murphy urat, mondja el véleményét a verespataki kérdésekről. A követlezőket nyilatkozta:

1. Ha valami el tud romlani, előbb utóbb el is romlik.

2. A ciánszennyezésnek csak egy biztos ellenszere van: a cián használatának teljes eltiltása Európában.

3. Az ember sok mindent tud pótolni abból, amit elveszít, de az Anyját sohasem. Az emberiség anyja a természe. Ha elveszti, sosem pótolhatja.

Mr. Murphy, köszönöm véleményét azok nevében, akik majd eldöntik Verespatak sorsát. Kiváló tisztelettel,

Virgil Salvanu

vissza az elejére


Kutyagondból néhány ötlet

(12. oldal)

Körülbelül öt évvel ezelőtt házunk mellé telepedett egy kedves kóbor kutya. Mivel szuka volt, gondoltam, jó lenne ivartalanítani. Abban az időben éppen volt a polgármesteri hivatalnak egy ilyen irányú kezdeményezése. Elvittem hát a kutyust a város végére, ahol az ivartalanítást végezték. Bevették az állatkát, és mondták, egy hét után mehetek érte, de előtte mindenképpen telefonáljak. Amikor a megadott időben érdeklődtem, még nem volt megoperálva, de két hét múlva sem. Végül két hónapba telt, mire visszakaphattam a kutyát.

Körülbelül két év után újból megjelent egy másik nőstény kutya, de az már vemhes volt. Tíz kölyke lett, amiből megmaradt kilenc. Elképzelhetik, milyen nehéz volt elajándékozni őket: végigtelefonáltuk a szomszédokat, beszéltünk állatorvosokkal, hirdettünk az újságban. Végül nyolcnak találtunk gazdát, a kilencedik megmaradt. Ezután természetesen nem volt más megoldás, ezt a szukát is ivartalanítani kellett. Okulván az előző tapasztalatból, egy magánállatorvoshoz fordultunk, akivel megállapodtunk, mikor végzi el a műtétet. A megbeszélt napon délben elvittem hozzá a kutyát, és este már vihettem haza, minden rendben volt.

A kérdés az, hogy ha a menhely zsúfolt, a táplálék kevés, akkor miért kell egy kutyát két hónapig ott tartani, amikor az ivartalanítás pár óra alatt megoldható? Több komolysággal és lelkiismeretes munkával meg lehetne oldani a dolgokat még a meglévő pénzalapok keretében is.

Jancsó E.

vissza az elejére


Csak mondom a magamét

(12. oldal)

Időnként felgyűlnek az emberben a negatív tapasztalatok, és néha kikívánkoznak...

Pár szó a köztisztaságról: kiránduló ember lévén, rettenetesen zavar az erdőkben lévő rengeteg szemét (és ezzel biztosan nem vagyok egyedül). Érdekes jelenségre figyeltem fel: míg a pillepalack tele van, mindenki vígan cipeli, aztán ha kiürült, egyből elviselhetetlen teherré válik alig néhány grammjával. Szanaszét dobálják a sörös dobozokat, egyéb zacskókat is. Ki érti ezt?!

Más: érdekes módon nevelik a Valmax vállalat alkalmazottjai a lakosságot, már ami a szelektív szemétgyűjtést illeti. A CJ-31-VAL rendszámú – egyébként ultramodern –- szemétgyűjtő autóba flottul beürítették a külön tárolt pilleüvegeket is. Képzeljük csak el, nemsokára nálunk is meg kell(ene) jelennie a további konténereknek, külön papírnak, üvegnek, fémnek. Vajon milyen következtetést von le a fentiekből a szegény halandó?!

Közszállítás: két dologra hívnám fel itt a figyelmet (remélem, az illetékesét is). Meglehetős gyakorisággal tapasztalom a következő jelenséget: a monostori végállomástól elindul egymás után három trolibusz, úgy 30–40 másodperces időközökkel. Ez amúgy rendben is volna, csakhogy mindhárom 25-ös volt (talán az összes, ami ezen a vonalon akkor járt – legutóbb február 2-án reggel 8.40-kor). El lehet képzelni, mennyit kellett várnia annak, aki ezekről lemaradt. A végállomásokon szolgáló diszpécser feladatának nem kellene abban kimerülnie, hogy bejegyzi a – vezetők kénye-kedve szerint – kiinduló járműveket, hanem át is kellene irányítania egyik vonalról a másikra a kocsikat (ha valami kiesés történik), egy bizonyos folyamatosság érdekében. A másik eset, ami ugyancsak gyakran előfordul – főleg a szemaforok elszaporodása óta – az, hogy időnként 4–5 jármű egyszerre szalad be egy-egy megállóba. Van ott aztán nyaknyújtás, lótás-futás, ütközés, stressz, s nem kevesen, főleg az idősebbek le is maradnak, mivel képtelenek 50–60 métert leszaladni 20 másodperc alatt, akadályfutásban. Mindez elkerülhető, csak az autóvezetőknek utasításba kellene adni, hogy legfennebb két kocsi állhat be egyszerre egy megállóba. A többi vagy megáll tisztes távolságban a megállótól, míg a másik kettő távozik, vagy beáll, de nem nyitja ki az ajtókat, csak miután előrehúz a kiürült helyre. Garantáltan, rövid idő alatt beleszoknának az utasok, s nem rohangálnának mérgezett egér módjára ide-oda, mint most.

Ismét más: egy ideje megcsodálhatjuk a Polgármesteri Hivatal Rendőrségét. Most csak azokról szólnék, akik a város legfőbb utcáján teljesítenek szolgálatot, s akiknek szinte egyetlen tevékenysége abban merül ki, hogy nem engedik megállni/parkolni az autókat olyan helyen, ahol – egyébként is – tilos a táblák szerint (és nekik nem is áll módjukban büntetést kiróni sem...). Joggal kérdezhetnénk: akkor kinek (minek) a közlekedési jelek/táblák? Több váltásban, legalább két tucat embert fizetnek csak azért, hogy az autósok tartsák be a törvényt?! Mekkora pazarlás! Javasolnám, hogy hagyják az autókat a tilosban parkolni, de a rendőrök büntessék meg őket, mégpedig példásan! Főleg a visszaesőket. Teszem azt, 100 új lej az első kihágásnál, 200 a másodiknál, 400 a harmadiknál, és szinte biztos, negyedszerre már nem lehet megbüntetni az illetőt, mert betartja a szabályokat. És ez nem vinné a közösből a pénzt, hanem jó ideig hozná, arról nem is beszélve, hogy a rend is hamarabb helyreállna.

id. Molnár Sándor

vissza az elejére


Őszinte, vagy csupán egyházpolitikai vérkérdés?

(12. oldal)

Előszóként hadd mondjam el, hogy valamikor nem is olyan régen boldogan társalogtam (nem mintha most boldogtalan lennék), jártam-keltem, énekeltem, szórakoztam és néha együtt étkeztem olyan „testvérekkel, testvérnőkkel", akik most nem is fogadják köszönésem, nem akarnak szóba állni velem (tisztelet a kivételnek, és ezek olyanok, akikről nem is gondoltam), hanem kerülnek, mint egy rühes kutyát, és büszkén, tüntetve mennek el mellettem. Jogukban áll, mert mindenki azt tesz, amit akar. Semmi mondanivalóm nem lenne, ha megérdemelném.

Mi rosszat tehettem, hogy kiérdemeltem ezt a tüntető figyelmet? Hogyan lettem szerintük hitehagyott, habár magamat távolról sem érzem annak, mert az őszinte, komoly, meggyőződéses istenhitemet sohasem hagytam el, és nincs is szándékomban. Nos, hadd mondjam el ennek a dolognak a lényegét.

Hogyan tekintenél egy forró virslis (hot dog) árusra, ha azt mondaná, hogy zsemlés, mustáros, majonézes virslijét nem morális, nem egészséges, nem bibliai, hanem pogány, egészségtelen dolog megenni a forró virslivel együtt, de ez utóbbitól eltekintve nyugodtan megehető belőle minden? Nem otthagynád, mint egy bolondot? Képletesen szólva éppen ezt akarja elfogadtatni velünk egy bizonyos jól menő, modern, külföldi, divatos egyház a vérrel kapcsolatban, amikor ellenzi az embervér felfogását, átadását és orvosi felhasználását. Ellenben nagylelkűen megengedi a vérszegényeknek és más betegeknek a vér bizonyos elemeinek a felhasználását, sunyi módon elhallgatva, eldugdosva (vagy talán mit sem tudva?), hogy ezeket a megengedett vérelemeket nem lehet más módon előállítani csak úgy a semmiből, hanem csakis a vér felfogásával, feldolgozásával és a kért elemek (frakciók) kivonatával. A megengedett vérelemek kivonatához a betegek állapotához képest igen nagy vérmennyiségről van szó. Ha nem tudnák, akkor bizony nincs miért büszkén tüntetniük a testvéreknek, testvérnőknek, inkább szégyenkezniük, pirulniuk kellene. Ha pedig a vezető testület tudja, akkor pusztán egyházpolitikai meggondolásból igen aljasul elbántak az istenadta őszinteséggel.

Íme néhány igen megdöbbentő tudnivaló, adat: például az albulin (amelyet ez a jól menő, divatos egyház megenged), amit a tűzben, savban és egyéb elemmel károsult, elégett emberek és komoly vérzések kezeléséhez használnak, elég sok vér feldolgozásával állítható elő, és egy 3 fokos, 30–50%-os égési sérülést szenvedett beteg gyógyításához legalább 600 g albulin szükséges. Ezt az a bizonyos egyház politikája megengedi. De miért titkolja el képmutató módon, hány donor, azaz önkéntes, hány liter vér kell ennyi albulin kivonatához? Régebbi adatok szerint minimum 10 liter vér, ezért legalább 22 önkéntes szükséges (egy donor legtöbb 0,4 liter vért adhat, ötször egy évben).

Hasonló a helyzet az imunoglobulinokkal (gamma-globulinok) is, amit a rettenetes kolerajárvány megelőzésére adnak szérumként, csakhogy itt kevesebb vér kell, egyetlen adaghoz 3 liter, tehát 6 önkéntes. De ne feledjük, hány adag, és ehhez hány donor szükséges. A hemofíliában szenvedők is használják, egy gyerekkorától 70 évig élő hemofilikus beteg életben tartásához (ezek kivételes esetek) körülbelül százezer liter emberi vér kell. Ez napjaink előrehaladott technikájával megoldható, pénzzel és önkéntesekkel kivitelezhető. Az a bizonyos jól menő egyház megengedi, hogy a betegek gyógyíttassák magukat a névtelen önkéntesek vérével, de ugyanakkor földig mossák, lejáratják a véradást és ezáltal saját névtelen jótevőiket, istentelen proceduráról beszélve.

Ezért és más hasonló okok miatt lettem kikiáltva „hitehagyottnak". Nem nagyobb a szolga az ő uránál. Az őszinte kérdés csupán az, mit nevezünk „hitehagyásnak", az igazságot, vagy az i nélküli gazságot? (A témához kapcsolódó további ingyenes információt a www.ajwrb.org honlapon lehet megtalálni.)

Takács János

vissza az elejére


Családi perpatvar – jobb, ha nincs

(12. oldal)

M. István 77 éves özvegyember. A faluban Mesternek hívják, és valóban az, még műhelye is van, asztalos gépekkel. Egyedül él, és elpanaszolta, hogy egyetlen fia családjával Kolozsváron él, de sehogy sem egyeznek egymással. A fiú is már 52 éves, az utóbbi időben ritkán jár haza, mert összevesztek. Pedig pénzzel is segítette, hogy megvehesse városon a háromszobás lakását, mesélte az öreg. Emellett bepótolt a gépkocsi, a bútor beszerzésébe is. De nem csak, hogy ők nem jönnek ki falura, hanem azt is megmondták, az apa se menjen hozzájuk, panaszolta. Egyetlen gyermeke kitagadta. Látott még ilyet? Valóban meglepett a történet, és arra késztetett, keressem fel ifjabb M. Istvánt Kolozsváron.

Elmondtam, mire panaszkodott az édesapa, akinek nemrég a gép elvágta öt ujját, sürgősen kórházba kellett szállítani, behozták Kolozsvárra, de itt sem találkozott a fiával. Honnan ez a nagy ellenségeskedés? Ifjabb M. István elismerte, már ő sem a legegészségesebb, amikor a balesetről értesült, rosszul lett, majd félt elindulni, hogy találkozzon apjával. Gyermekkora óta édesanyját szerette jobban, aki csodálatos asszony volt, de már közel húsz éve meghalt. Édesapja kemény ember volt, nemigen kedvelte. Három asszonyt temetett el, de jóval több élettársa volt. Ezt a szokását máig is megőrizte. Legutóbb egy asszony csak egy évet ült nála, addig, ameddig ráíratta a pénzét, majd meglépett több mint tízmillió lejjel. A fiú ajánlotta, hogy keres bejárónőt, aki takarítson, főzzön. De az apjának olyan asszony kellett, aki egész nap ott legyen. Felajánlották azt is, hogy adják el a falusi házat, és vegyenek az árából egy egyszobást városon. Közelebb lennének egymáshoz, könnyebben segíthetnének. Ebbe sem egyezett bele, pedig lassan beláthatná, egyre nehezebben boldogul. Ifjabb M. István elismerte, az ő ereje is fogy, de úgy gondolta, neki kellene megtenni az első lépést. Már eltervezte, hogy hamarosan kimegy falura, vessenek véget ennek a csúnya háborúnak. De a békülési szándéknak kétoldalúnak kell lennie.

Barazsuly Emil

Az oldalt szerkesztette: Újvári T. Ildikó

vissza az elejére


Reklám

vissza az elejére


Egy perc derű

(13. oldal)

Pistike rossz fát tesz a tűzre, a papája alaposan elnáspángolja. Kis idő múlva megkérdezi tőle:
– Kisfiam, tudod-e, miért kaptál ki?
– Ilyenek vagytok ti, szülők – szipogja Pistike –, megveritek az embert, és a végén azt sem tudjátok, miért.

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Február 17, péntek

(13. oldal)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

100 Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25.)

3,54/3,57

2,94/2,98

1,38/1,43

Western Union – szolgáltatás a Sora, Szentegyház u. 4. és Széchenyi tér 23–25. szám alatti váltóirodákban.

vissza az elejére


Február 20, hétfő

A Román Nemzeti Bank árfolyamai: 1 euró = 3,5085 lej, 1 USD = 2,9539 lej, 100 magyar forint = 1,3937 lej.

vissza az elejére


HIRDETÉS


APRÓ REKLÁM

(14. oldal)

Az ARTMATHIS Galériában erdélyi tájat vagy vadvirágot ábrázoló képet vásárolhat 5–80 új lejért. Cím: Milcov utca 17. Nyitva 11–19 óra között, hétfőtől szombatig. Telefon. 582-673. (0402803)

vissza az elejére


INGATLAN

(14. oldal)

Legalább 700 négyzetméteres telken épült 150-350 négyzetméteres házat vásárolnék, esetleg telket, minimum 16 méteres utcai fronttal. Telefon: 594-792, 406-874, 0744-541203.

vissza az elejére


ÁLLÁS

(14. oldal)

Elektrónikus/ távközlési mérnököt, technikust és szakmunkást alkalmazunk. Telefon: 418-484. (0402801)

vissza az elejére


GYÁSZHIR

(14. oldal)

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy
dr. DEZSŐ GÁBOR
egyetemi tanár,
59 éves korában elhunyt. A gyásszertartás február 19-én, du. 3 órakor lesz a kolozsvári Zsidótemetőben. A GYÁSZOLÓ CSALÁD. (0022)

Szomorú szívvel búcsúzom aranyszívű énektanárnőmtől,
LYA HUBICTÓL.
Emlékét és művészetét kegyelettel megőrzöm. BORS ILONA. (0033)

vissza az elejére


SPORT


KOSÁRLABDA
Látogatóban a főtámogató

(15. oldal)

Különleges sajtótájékoztatót tartott a Kolozsvári BU Poli Mobitelco férfi kosárlabda-csapatának vezetősége a hét végi létfontosságú bajnoki találkozó, a Nagyszebeni Atalassib ESK elleni mérkőzés előtt. Az összejövetelen Mircea Cristescu mene-dzser mellett részt vett a fő támogató képviselője, a SVF Management Prod Serv Kft vezérigazgatója (ennek a csoportnak a része a Mobitelco is), Valentin Nica is.

A szponzor közvetlen hangot ütött meg, megtudtuk, hogy azért választotta a kosárlabda támogatását, mert sokkal áttekinthetőbbnek tartja, mint például a labdarúgást (kevesebb ember mozog a pályán, lehet tudni ki mit csinál, mi a feladata – nyilatkozta Nica). Érdekességként még azt is megemlítette, hogy mintegy három évvel ezelőtt, éppen a jelenlegi fő rivális, a Ploieşti-i Asesoft főszponzora, Sebi Ghiţă adta neki az ötletet, hogy befektessen a sportba, és azon belül is a kolozsvári kosárlabda csapatba.

A főtámogató célja, hogy a csapat megőrizze jelenlegi első helyét a tabellán, hogy megnyerje a bajnokságot, és hogy jól szerepeljen nemzetközi porondon is. Nem kevesebb, mint 200 ezer euróval járult eddig hozzá a Mobitelco a csapat költségvetéséhez.

Nehéz helyzetben vagyunk a mérkőzés előtt – nyilatkozta Mircea Cristescu menedzser, Tudor Dumitrescu és Predrag Mijuszkovics is nagyon akarna szerepelni, de lehet, hogy csak a szándékkal maradnak, mert egyik sem épült fel teljesen: Dumitrescu csak 50%-os teljesítményre képes, Mijuszkovics még rosszabbul áll.

A vezetőség kéri a szurkolókat, hogy elővételben váltsák meg a jegyeket, ha lehet legalább két órával a meccs kezdése előtt. A találkozót ma 17 órakor bonyolítják le a Horia Demian Sportcsarnokban.

P. J. A.

vissza az elejére


LABDARÚGÁS
Eb-selejtező, időpont-egyeztetések

(15. oldal)

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSz) tájékoztatása szerint az isztambuli időpont-egyeztetésen eldőlt, hogy a C-csoportba sorsolt magyar válogatott Norvégia ellen és hazai pályán kezdi majd a küzdelmeket a 2008-as, osztrák–svájci közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjében.

Minden fordulóban kétnapos terminuson belül játszhatók le a mérkőzések, a pontos időpontokról és a helyszínekről a közeljövőben egyeztetnek az érintett szövetségek.

Berzi Sándor, az MLSZ főtitkára – aki Mészöly Kálmánnak, a Magyar Labdarúgó Liga elnöki tanácsadójának társaságában vett részt az egyeztetésen – a következőket mondta a sorsolás után:

„Miután a felek nem tudtak megegyezni a meccsek sorrendjéről, az UEFA irányelvei szerint maguk sorsolták ki a programot. Az Eb-selejtezők ily módon kialakult versenynaptára nem mindenben tükrözi a törekvéseinket, ugyanakkor úgy hiszem, nem rossz a menetrendünk."

A magyarok programja:

2006. szeptember 2–3.: Magyarország–Norvégia;
2006. szeptember 5–6.: Bosznia-Hercegovina–Magyarország;
2006. október 7–8.: Magyarország–Törökország;
2006. október 10–11.: Málta–Magyarország;
2007. március 24–25.: A játéknapon Magyarország szabadnapos.
2007. március 27–28.: Magyarország–Moldovai Köztársaság;
2007. június 2–3.: Görögország–Magyarország;
2007. június 5–6.: Norvégia–Magyarország;
2007. szeptember 8–9.: Magyarország–Bosznia-Hercegovina;
2007. szeptember 11–12.: Törökország–Magyarország;
2007. október 13–14.: Magyarország–Málta;
2007. október 16–17.: A játéknapon Magyarország szabadnapos.
2007. november 17–18.: Moldovai Köztársaság–Magyarország;
2007. november 20–21.: Magyarország–Görögország.

*

Az Eb G-jelű selejtező csoportjába osztott nemzeti válogatott csapatok képviselői egy Amszterdam melletti megbeszélésen megegyeztek a mérkőzések programjában. Így az is véglegessé vált, hogy Románia csapata mikor játssza a mérkőzéseit. A nyitányt 2006. szeptember 2-án a Bulgária elleni hazai találkozó jelenti, míg az utolsó találkozó 2007. november 21-én lesz, Albánia ellen.

Íme, a teljes program:

2006. szeptember 2: Románia–Bulgária;
2006. szeptember 6.: Albánia–Románia;
2006. október 7.: Románia–Fehéroroszország;
2006. október 11.: A játéknapon Románia szabadnapos.
2007. március 24.: Hollandia–Románia;
2007. március 28.: Románia–Luxemburg;
2007. június 2.: Szlovénia–Románia;
2007. június 6.: Románia–Szlovénia;
2007. szeptember 8.: Fehéroroszország–Románia;
2007. szeptember 12.: A játéknapon Románia szabadnapos.
2007. október 13.: Románia–Hollandia;
2007. október 17.: Luxemburg–Románia;
2007. november 17.: Bulgária–Románia;
2007. november 21.: Románia – Albánia.

vissza az elejére


Döntetlenre játszott Nagybányán az Egyesülés

(15. oldal)

E hét közepén újabb ellenőrző mérkőzést játszott a Dési Egyesülés, ezúttal idegenben, Nagybányán szerepeltek George Ciorceri edző tanítványai, ahol jeges talajon 0–0-s döntetlent értek el a Rozsnyai Albert által felkészített FC ellen. Az Egyesülésnél helyet kapott és 90 percen át szerepelt a Kolozsvári CFR-Ecomaxtól kölcsönzött Ionuţ Boroştean.

Erkedi Csaba

vissza az elejére


Újabb siker idegenben a Sodronyiparnak

(15. oldal)

Az Aranyosgyéresi Sodronyipar újabb győzelmet ért el az edzőmérkőzések során. Ezúttal Ludason a Marost győzte le 3–0-ra. Két gólt Dabu lőtt a 18 és 35 percben, a harmadikat Fetiţa érte el a 65. percben.

Schmidt Jenő

vissza az elejére


UEFA-kupa

(15. oldal)

A 16 közé jutásért csütörtökön is játszottak mérkőzéseket.

Eredmények, UEFA-kupa, a 16 közé jutásért, első mérkőzés:

FC Thun (svájci)–Hamburger SV (német) 1–0, VfB Stuttgart (német)–Middlesbrough (angol) 1–2 és Slavia Prága (cseh)–AC Palermo (olasz) 2–1.

vissza az elejére


Eto’o-t harmadszor választották az év labdarúgójának Afrikában

(15. oldal)

A kameruni Samuel Eto’o-t választotta az Afrikai Labdarúgó-szövetség a földrész legjobb játékosának a 2005-ben mutatott teljesítménye alapján. Az FC Barcelona klasszisa sorozatban harmadszor diadalmaskodott a szavazáson.

A 24 éves támadó toronymagasan a Primera Divisón legjobb góllövője, és az aranylabdás Ronaldinhóval párban a pontvadászat legveszélyesebb duóját alkotják.

A villámgyors futballista a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) szavazásán brazil csapattársa, valamint a Chelsea-ben játszó Frank Lampard mögött a harmadik lett az év játékosa szavazáson.

A fiatal csatár – akinek szerződése 2010-ben jár le a katalán csapattal – öt találatával gólkirály lett a múlt héten befejeződött Afrika Kupán, míg a spanyol pontvadászatban 18 találattal vezeti a listát.

vissza az elejére


Totótipp

(15. oldal)

A Szabadság tippjei a hét végi totómérkőzésekre (fi. = félidő, ve. = végeredmény):

Prono–S

1. Barcelona–Betis 1
2. Cádiz–Osasuna 2
3. Sevilla–Celta Vigo 1
4. Getafé–Atl. Madrid x
5. La Coruña–Zaragoza 1
6. Malága–Mallorca 1
7. Real Madrid–Alaves 1
8. Santander–Bilbao 1
9. Sociedad–Valencia 2
10. Villarreal–Espanyol 1
11. Livorno–Inter 2
12. Messina–Juventus 2
13.Milan–Cagliari 1

Pronosport

1. Chievo–Palermo (fi.) x
2. Chievo–Palermo (ve.) 1
3. Fiorentina–Lazio (fi.) 1
4. Fiorentina–Lazio (ve.) 1
5. Lecce–Reggina 2
6. Róma–Empoli (fi.) 1
7. Róma–Empoli (ve.) 1
8. Sampdoria–Ascoli (fi.) x
9. Sampdoria–Ascoli (ve.) 1
10. Treviso–Párma (fi.) x
11. Treviso–Párma (ve.) x
12. Udinese–Siena (fi.) x
13. Udinese–Siena (fi.) 1

vissza az elejére


TEKE
Szamosújváriak a válogatottban

(15. oldal)

Két héten keresztül szünetel az országos első osztályú bajnokság, a válogatott külföldi szereplése miatt nem szerveznek fordulót az ifik küzdelmében sem. A Szamosújvári SOMVETRA női együttese azonban a nemzetközi versenyeken is képviselt. Az ifjúsági kadett válogatottban három Szamos menti tekéző szerepel: Mirabela Mureşan, Török Alexandra és Adela Ban, akik ezekben a napokban külföldi portyán vesznek részt.

A román válogatott egyik alaptagja a jelenleg osztrák klub színeiben játszó Laura Oltean, aki ugyancsak a szamosújvári Nagy József edző tanítványa.

E. Cs.

vissza az elejére


TENISZ
Clijsters ismét fizetett egy rundot

(15. oldal)

Betartotta ígéretét és minden szurkolójának egy üveg pezsgőt ajándékozott Kim Clijsters belga teniszcsillag annak örömére, hogy visszahódította vezető helyét a világranglistán. A szurkolók számára kétszeresen is örömteli eseményre szerda este került sor az antwerpeni tenisztornán, ahol Clijsters a francia állampolgárságú Tatjana Golovinnal mérkőzött, és három játszmában győzött.

Ekkor Clijsters a mikrofonhoz lépett és felszólította a nézőket, vigyenek magukkal egy-egy palackkal az általa már e célra megvásárolt pezsgőből. A torna szervezői közölték, hogy a bajnoknő maga fizette ki a borsos cehhet, szponzorok nem támogatták a kedves gesztust.

A stadionban tízezer szurkoló ünnepelte Clijsterst – az antwerpeni „champagne-rund" így 130 ezer euróba került.

Nem ez volt az első alkalom, hogy a szőke teniszcsillag így jutalmazza lelkes szurkolóit. A legutóbbi US Openen aratott győzelme után egy-egy korsó sört fizetett szülőfaluja, Bree lakóinak. A hasselti tornán kávéval és süteménnyel kedveskedett a 2000 nézőnek.

A 7-es és a 8-as oldalt szerkesztette: Póka János András

vissza az elejére


SPORT


XX. Téli Olimpiai Játékok, Torino, 2006

(16. oldal)

Magyar és román szempontból nem volt túl fényes nap a csütörtöki a torinói téli ötkarikás játékokon. Még Tófalvi Éva sem tudta megismételni korábbi remeklését (előző eredménye egyébként az orosz Olga Piljeva doppingolási botránya és kizárása után a 20-ról 19-re javult).

SÍFUTÁS
Az észt Kristina Smigun nyerte a női sífutók 10 km-es klasszikus stílusú számát. Smigun két norvégot, a nagy esélyes, de gyomorproblémái miatt eddig a vártnál gyengébben teljesítő Marit Björgent, illetve Hilde Pedersent előzte meg. Utóbbi harmadik helyével minden idők legidősebb női érmese lett a téli olimpiák történetében. Pedersen 41 évesen és 189 naposan állhatott fel a dobogóra, míg az eddigi rekordot a Független Államok Közössége színeiben Rajsza Szmetanyina tartotta 39 évvel és 354 nappal. Ő 1992-ben Albertville-ben a sífutó váltó tagjaként lett aranyérmes.

Legidősebb egyéni érmes eddig a finn Liisa Kirvisniemi volt, aki 1994-ben Lillehammerben 30 km-en harmadik lett, míg a férfiaknál a belga Max Houben tartja a csúcsot 49 év 278 nappal. Houben 1948-ban a négyes bobban ezüstérmet nyert.

A magyar Gyenesei Leila 69. lett. Az idény nagy részében a világ élmezőnyéhez tartozó észtekkel készülő, még junior korú magyar versenyző korán, szemerkélő esőben, illetve enyhe havazásban indult, ötödikként szólították. Jól kezdett, ám fokozatosan elfáradt, és végül 36:43,0 perc alatt ért célba. A 19 éves sportoló ezután elájult, de a szakszerű orvosi beavatkozás segített rajta.

György Mónika, Románia egyetlen női sífutója a torinói téli olimpián a 60. helyen végzett. Ez hat hellyel jobb, mint amelyen néhány nappal korábban a duatlonban (7,5 + 7,5 km) végzett.

Eredmény, sífutás, női 10 km-es klasszikus stílus: 1. Kristina Smigun (Észtország) 27:51,4 perc, 2. Marit Björgen (Norvégia) 28:12,7, 3. Hilde Pedersen (Norvégia) 28:14,0, ..., 60. György Mónika 32:44,0, ..., 69. Gyenesei Leila 36:43,0.

SÍLÖVÉSZET
Csupa meglepetésember állhat dobogóra a női sílövők 7,5 km-es sprintszámában: az aranyérem a francia Florence Baverel-Robert nyakába került. A 31 éves győztes hibátlan lövészetének köszönheti sikerét, ugyanis a mögötte második svéd Anna Carin Olofsson egy lövőhibája és ezáltal a plusz 150 méter futás ellenére is csak 2,4 másodperccel maradt el tőle. A harmadik – szintén meglepetésre – az ukrán Lilija Efremova lett.

Az esélyes német és norvég versenyzők „ellőtték" magukat, míg az oroszok gyengébb futóteljesítményük miatt nem végeztek az első háromban.

Gottschall Zsófia a 83 fős mezőnyben 82. lett. A magyar versenyző – aki a hétfői 15 km-es viadalon ugyancsak utolsó előtti lett – a fekvő és álló lövészetnél egyaránt háromszor rontott, így összesen hatszor 150 méteres büntetőkört kellett pluszban teljesítenie. Gottschall ugyanazt a chilei indulót előzte meg, mint három nappal ezelőtt.

Csúnyán „ellőtte" magát a román színeket képviselő Tófalvi Éva is, a csíkszeredai sportolónak nem sikerült megismételnie néhány nappal korábbi szenzációs teljesítményét (ami a Pileva doppingolása után tovább javult, a sporttörténelembe 19. helyezés kerül). Tófalvi ezúttal négyszer lőtt a célkorong mellé, s ennek következtében a kedve is elment a futástól, így csupán a 70. helyen végzett. A legjobban a román versenyzők közül Alexandra Rusu szerepelt, ő a 45. lett, míg a Dana Cojocea a 48. helyen végzett. Mihaela Purdea, aki ugyancsak négy lövést hibázott, a 77. lett.

Eredmények, sílövészet, női 7,5 km-es sprint: 1. Florence Baverel-Robert (Franciaország) 22:31,4 p (0 büntetőkör), 2. Anna Carin Olofsson (Svédország) 22:33,8 (1), 3. Lilija Efremova (Ukrajna) 22:38,0 (0), ..., 45. Alexandra Rusu 24:52,5 (0), ..., 48. Dana Elena Cojocea Potlogea 25:01,7 (1), ..., 70. Tófalvi Éva 26:38,3, ..., 77. Mihaela Purdea 27:32,7 (4), ..., 82. Gottschall Zsófia 31:09:1 (6).

Piljeva doppingolása után módosult a női 15 km végeredménye, a győztes orosz Szvetlana Ismuratova mögött a német Martina Glagow lett a második, a szintén orosz Albina Acsatova pedig a bronzérmes.

Módosított végeredmény, sílövészet, női 15 km: 1. Szvetlana Ismuratova (Oroszország) 49:24,1 p (1 büntetőperc), 2. Martina Glagow (Né-metország) 1:10,8 p hátrány (2), 3. Albina Acsatova (Oroszország) 1:30,9 p h. (2).

HÓDESZKA
Az amerikai Seth Wescott nyerte a torinói téli olimpia egyik debütáló számát, a hódeszkások krossz viadalát.

A négyes döntőben sokáig a szlovák Radoslav Zidek vezetett, de világbajnok riválisa a pálya utolsó negyedében megelőzte, így végül meg kellett elégednie az ezüstéremmel.

A harmadik és negyedik helyen végzett francia Paul-Henri Delerue és spanyol Jordi Font amolyan külön versenyt vívott a dobogó legalsó fokáért, mivel ők a pálya elején elestek, azaz esélyük sem volt a győzelemre.

Eredmények, hódeszka, férfi krossz: 1. Seth Wescott (Egyesült Államok), 2. Radoslav Zidek (Szlovákia), 3. Paul-Henri Delerue (Franciaország).

ÉSZAKI ÖSSZETETT
Óriási csatában az osztrák együttes nyerte az északi összetett csapatversenyét. A második helyen a német válogatott végzett, míg a címvédő finnek a Világkupában toronymagasan vezető Hannu Manninen remek futásának köszönhetően feljöttek a dobogó harmadik fokára.

A 4 x 5 km-es sífutó-váltó felénél még úgy tűnt, hogy a németek simán nyerik a versenyt, hiszen a síugrás során megszerzett tíz másodperces előnyüket 45 másodpercre tornázták fel, ám ekkor jött Felix Gottwald, aki ennek több mint a felét ledolgozta. Az utolsó váltásnál még mindig a németek álltak jobban, de az osztrák Mario Stecher nagyszerű teljesítményt nyújtva állva hagyta a mezőnyt, és végül több mint 15 másodperces előnnyel érkezett célba.

Az osztrákok – akik történetük során először bizonyultak a legjobbnak ebben a versenyszámban – ezzel harmadik aranyérmüket szerezték Torinóban.

Eredmények, északi összetett, csapatverseny: 1. Ausztria (Michael Gruber, Mario Stecher, Felix Gottwald, Christoph Bieler) 49:52,6 perc, 2. Németország (Jens Gaiser, Björn Kircheisen, Ronny Ackermann, Georg Hettich) 50:07,9 p, 3. Finnország (Anssi Koivuranta, Antti Kuisma, Hannu Manninen, Jaakko Tallus) 50:19,4 p.

JÉGKORONG
Óriási meglepetésre Svájc legyőzte a világbajnok cseh válogatottat a férfi jégkorongtornán. Az észak-amerikai profiligában (NHL) szereplő sztárjaival felálló cseh csapat az egész mérkőzésen csak szenvedett: az első harmad után 1–0-ra, míg a másodikat követően 2–1-re vezetett a jóval esélytelenebb rivális. A fordítás az utolsó periódusban sem sikerült, annak ellenére, hogy egy perc elteltével Marek Zidlicky révén megszerezte az egyenlítő gólt a cseh gárda. Mark Streit 47. percben szerzett találata azonban azt jelentette, hogy még a pontszerzés sem sikerült Jaromir Jagréknak.

Eredmények, 2. forduló:

A-csoport: Finnország–Olaszország 6–0 (0–0, 4–0, 2–0), Svájc–Csehország 3–2 (1–0, 1–1, 1–1) és Kanada–Németország 5–1 (3–0, 1–1, 1–0).

B-csoport: Oroszország–Svédország 5–0 (0–0, 3–0, 2–0), Szlovákia–Lettország 6–3 (4–1, 1–2, 1–0) és Egyesült Államok–Kazahsztán 4–1 (3–0, 0–0, 1–1).

CURLING
Női selejtező,

5. forduló: Svájc–Kanada 6–5, Dánia–Japán 9–5, Nagy-Britannia–Oroszország 10–4 és Svédország–Olaszország 8–4.

6. forduló: Svédország–Egyesült Államok 5–4, Svájc–Dánia 10–2 és Kanada–Norvégia 10–8

A csoport állása: 1. Svájc és Svédország 4 győzelem/1 vereség, 3. Nagy-Britannia 3/1, 4. Kanada, Norvégia 3/2, 6. Dánia 2/3, 7. Oroszország, Japán és Olaszország 1/3, 10. Egyesült Államok 1/4.

Férfi selejtező 6. forduló:

Nagy-Britannia–Németország 7–6, Svájc–Új-Zéland 9–7, Egyesült Államok–Svédország 10–6 és Kanada–Norvégia 6–5.

A csoport állása: 1. Kanada és Nagy-Britannia 4 győzelem/1 vereség, 3. Egyesült Államok és Svédország 3/2, 5. Svájc, Olaszország és Finnország 2/2, 8. Norvégia 2/3, 9. Németország 1/3, 10. Új-Zéland 0/5.

SZKELETON
A svájci Maya Pedersen nyerte a nők viadalát az olimpia szkeletonversenyén. A brit Shelley Rudman lett a második, míg a harmadik helyen a kanadai Mellisa Hollingsworth zárt. Pedersen megérdemelten gyűjtötte be az aranyérmet, ugyanis mindkét futamban a legjobb időt produkálta, ráadásul az egész mezőnyt tekintve egyedüliként tudott – az első felvonásban – egy percen belülre (59,64 mp) kerülni. Ez a svájciak első győzelme Torinóban.

Eredmény, női szkeleton: 1. Maya Pedersen (Svájc) 1:59,83 p, 2. Shelley Rudman (Nagy-Britannia) 2:01,06, 3. Mellisa Hollingsworth (Kanada) 2:01,41.

GYORSKORCSOLYA
A nőknél a német, a férfiaknál pedig a házigazda olasz együttes nyerte a játékok programjában ezúttal debütáló gyorskorcsolya csapat üldözéses versenyt a torinói téli olimpián. A hölgyeknél Claudia Pechstein győzelmével az ötödik helyre lépett előre a téli játékok eredményességi örökrangsorában: pályafutása során eddig 5 arany-, 1 ezüst- és két bronzérmet szerzett. A harmadik helyet az oroszok szerezték meg, miután a B döntőben befogták a japánokat.

A férfiaknál másodikként a kanadaiak zártak, harmadikként pedig a hollandok végeztek.

Eredmények, gyorskorcsolya, női csapat üldözéses: 1. Németország (Anni Friesinger, Claudia Pechstein, Daniela Anschütz-Thoms, Lucille Opitz, Sabine Völker) 3:01,25 p, 2. Kanada (Kristina Groves, Clara Hughes, Christine Nesbitt, Shannon Rempel, Cindy Klassen) 3:02,91, 3. Oroszország (Jekatyerina Jabramova, Jekatyerina Lobiscseva, Szvetlana Viszokova, Varvara Bariscseva, Galina Lihacsova).

Gyorskorcsolya, férfi csapat üldözéses: 1. Olaszország (Matteo Anesi, Stefano Donagrandi, Enrico Fabris, Ermanno Ioriatti, Ippolito Sanfratello ) 3:44,46 perc, 2. Kanada (Arne Dankers, Steven Elm, Denny Morrison, Jason Parker, Justin Arsylewicz) 3:47,28 3. Hollandia (Sven Kramer, Rintje Ritsma, Mark Tuitert, Carl Verheijen, Erben Wennemars).

A legeredményesebb téli olimpiai versenyzők
Az eddig megrendezett 19 téli játékokon Björn Dählie norvég sífutó bizonyult a legeredményesebbnek: 1992 és 1998 között 3 olimpián 8 arany- és 4 ezüstérmet nyert.

A csütörtöki csapat üldözéses versenyben a német válogatott tagjaként aranyérmes Claudia Pechstein gyorskorcsolyázó sikerével az ötödik helyre jött fel az örökranglistán.

A téli olimpiák örökranglistájáján élcsoportja:

8 arany, 4 ezüst: Björn Dählie (norvég, sífutó) 1992–1998;

6 arany, 3 ezüst: Ljubov Jegorova (orosz, sífutó) 1992–2002;

6 arany: Ligyija Szkoblikova (szovjet, gyorskorcsolyázó) 1960–1964;

5 arany, 2 ezüst: Ole Einar Björndalen (norvég, biatlonista) 1998–2006;

5 arany, 1 ezüst, 2 bronz: Claudia Pechstein (német, gyorskorcsolyázó) 1992–2006.

MŰKORCSOLYA
Az orosz Jevgenyij Pljuscsenko teljessé tette aranyérem-kollekcióját, és fölényes győzelmet aratott a férfi műkorcsolyázók között a torinói téli olimpián.

A háromszoros világ- és ötszörös Európa-bajnok Pljuscsenko már a rövidprogram után jelentős előnnyel vezetett, ám amit a szabadkorcsolyázásban mutatott, az még meggyőzőbb volt. Előfordult, hogy hármas ugrás-kombinációt mutatott be, és minden technikai eleme szinte tökéletes volt.

A riválisok megközelíteni sem tudták a klasszist, és egy pillanatig sem forgott veszélyben első helye. Pljuscsenko a Salt Lake City-i játékokon 2002-ben ezüstérmes volt.

Messze elmaradt a kötelezőn bemutatott gyakorlatáról Gheorghe Chiper, a román versenyző a 9. helyről a 14-re csúszott vissza.

A magyar Tóth Zoltán – aki pályafutása során először jutott felnőtt világversenyen a kűrbe – kissé bizonytalan volt, kétszer is elesett, ugyancsak két alkalommal megbillent, így meg kellett elégednie a 24. hellyel.

Eredmény, műkorcsolya, férfiak: 1. Jevgenyij Pljuscsenko (Orosz- ország) 258,33 pont, 2. Stephane Lambiel (Svájc) 231,21, 3. Jeffrey Buttle (Kanada) 227,59, ..., 14. Gheorghe Chiper 186,19, ..., 24. Tóth Zoltán (Magyarország) 145,47.

vissza az elejére


Pljuscsenko autóbalesete

(16. oldal)

A torinói repülőtérre tartva autóbalesetet szenvedett Jevgenyij Pljuscsenko, a téli olimpia férfi műkorcsolya versenyének orosz aranyérmese. Az ANSA olasz hírügynökség tájékoztatása szerint a világklasszis sértetlenül megúszta az esetet, amelynek részleteiről azonban nem lehet többet tudni.

A Caselle légikikötőben aztán újabb kellemetlenség érte a háromszoros világbajnok sztárt, az a gép, amely őt később Moszkvába szállította volna, a köd miatt nem tudott leszállni, így jelentős késésre kell felkészülnie.

vissza az elejére


Edvin Marton duplázott az orosz műkorcsolyázókkal

(16. oldal)

Valószínűleg zene volt Edvin Marton füleinek, hogy az orosz műkorcsolyázók eddig két aranyérmet is nyertek a torinói téli olimpián, hiszen a párosban diadalmaskodó Tatyjana Totmjanyina–Makszim Marinyin duónak, valamint a férfiak között első Jevgenyij Pljuscsenkónak is a magyar hegedűvirtuóz állította össze a zenei programját.

Edvin Marton (Csűri Lajos) rendkívül népszerű a versenyzők körében, de igazán akkor került a reflektorfénybe, amikor a sportág nagyhatalmának számító Oroszország sportolóival kezdett el dolgozni.

Totmjanyina és Marinyin először őt hívták fel Torinóból, miután a Rómeó és Júliára előadott hétfői kűrjükkel elbűvölték a nézőket és a pontozókat.

Pljuscsenko akkor esett szerelembe a művész modern és klasszikus stílust vegyítő előadásmódjával, amikor néhány éve, Zürichben először hallotta hegedülni. Azóta a világklasszis műkorcsolyázó minden programját Edvin Marton műveire koreografálja.

A sportág jövő pénteki gáláján a hegedűvirtuóz személyesen is részt vesz, és élőben kíséri majd Stradivarijával az oroszokat a Palavela-csarnokban.

vissza az elejére


Érmesek

(16. oldal)

A XX., torinói téli olimpián a következő országok szereztek érmet a hatodik versenynap után: 1. Egyesült Államok 6 arany-, 2 ezüst-, 1 bronzérem, 2. Németország 5–4–1, 3. Oroszország 5–2–4, 4. Ausztria 3–2–1, 5. Svédország 2–1–1, 6. Olasz-ország 2–0–3, 7. Franciaország 2–0–2, 8. Észtország 2–0–0, 9. Norvégia 1–6–6, 10. Kanada 1–3–4, 11. Kína 1–2–3, 12. Hollandia és Svájc 1–2–1, 14. Koreai Köztársaság 1–1–1, 15. Ausztrália 1–0–0, 16. Finnország 0–2–3, 17. Bulgária, Csehország, Horvátország, Szlovákia és Nagy-Britannia 0–1–0, 22. Lettország és Ukrajna 0–0–1.