Egy százalék alá csökkent a munkanélküliség Kolozsváron
Emil Boc polgármester beszámolt egyéves tevékenységéről

(1. oldal)

Akad munka bőven, ennek ellenére a lehetőség nem mindig találkozik az elvárással

Az utóbbi évek legfontosabb változása a normális politikai-etnikumközi légkör kialakulása, és a nagyarányú infrastruktúra-fejlesztés – vonta le a következtetést az egyéves tevékenységéről szóló jelentés bemutatása során tegnap Emil Boc kolozsvári polgármester. E két tényezőnek köszönhetően a város ugrásszerűen fejlődésnek indult, szó szerint özönlik a tőke, több nagy, stratégiai befektetés indult útjára. Megoldódott néhány a sok éve húzódó gondok közül, került pénz a kilátástalannak tűnő, de égetően fontos fejlesztésekre, és a városvezetés jelenleg fantasztikus, néhány évvel ezelőtt elképzelhetetlen álmokon is gondolkodhat a város jövőjét illetően. Kérdésünkre az RMDSZ Kolozs megyei elnöke, László Attila nem óhajtott véleményt fűzni a beszámolóhoz. Hasonlóképpen nyilatkozott a polgármester egykori ellenjelöltje, a Szociáldemokrata Párt Kolozs megyei elnöke, Ioan Rus is: „Nincs mit mondanom, nem érdekel Emil Boc" – fogalmazott. (Részletek az 5. oldalon)

vissza az elejére


Indulatos tanácskozás stadionügyben

(1., 11. oldal)

Már napirend előtti felszólalás tárgyát képezte a tegnapi megyei tanácsülésen a sétatéri Ion Moina stadion ügyében tervezett következő lépés. A korai vitát az váltotta ki, hogy Alin Tişe prefektus átiratban fordult a megyei tanácshoz, amelyben kérte, hogy az általa jelzett részeket a határozattervezetből elemezzék újra, mivel fennáll a törvénytelenség lehetősége, amennyiben pedig mégis az előterjesztett formában fogadnák el a tervezetet, az pereskedéshez vezethet a közigazgatási bíróságon.

A vitás kérdések a következőkre vonatkoztak: a tanács elé terjesztett határozattervezet értelmében a megyei tanács koncesszióba adná a stadionépítéssel és az ehhez kapcsolódó sporttermek építésével foglalkozó közmunkálatokat. A koncessziós szerződés odaítélésére a stadionbizottság az úgynevezett versenyképességi párbeszéd eljárását választotta, amely három lépésben történne: először előválogatást tartanának a jelentkezők között, utána párbeszédet folytatnának a megoldásról, majd értékelnék az ajánlatokat az elfogadás előtt. A prefektus szerint azonban nem szabályszerű az elképzelés, és inkább a nyílt versenytárgyalást szorgalmazta.

Szerinte a megye által tervezett három építkezés (stadion, sportterem a Tordai út elején, valamint edzési központ Nemeszsukon) társítása korlátozza a szabad versenyt, a közmunkálatok monopóliumát teremti meg.

A szavazás előtt javaslat hangzott el a határozattervezet elhalasztására, ezt javaslatot azonban elvetették. A stadionbizottság által kidolgozott javaslattervezet elfogadása előtt többen hangoztatták, legyen név szerinti szavazás, hogy mindenki tudja, ki ért egyet és ki nem a városnak és megyének annyira fontos stadionüggyel. Végül 26 mellette, 5 tartózkodás és egyetlen ellene szavazattal elfogadták a stadionbizottságnak a prefektus által bírált határozatát. Dan Canta, a bizottság vezetője a sajtónak elmondta, amennyiben a prefektus megtámadja határozatukat, kérni fogják a lemondását.

Ú. I.

vissza az elejére


Átszervezték a forgalmat a Cipariu téren

(1. oldal)

Bár helyenként még nem fejezték be teljesen a munkálatokat, tegnap délelőtt Kolozsváron hivatalosan is átadták a forgalomnak a Bocskai–Hunyadi– Heltai (Avram Iancu–Ştefan cel Mare–Cipariu) téri új forgalmi rendszert, amely egy hatalmas, villanyrendőrök által irányított körforgalomhoz hasonlít. Az átszervezés úgymond „titka" az épülő görög katolikus templom mögötti Milton Lehner utca, amely összeköttetést létesít a Pata utca és a Tordai út között, és amely ezentúl már teljes gőzzel használható. Emil Boc polgármester helyszíni rövid beszédében elmondta: a tanulmányok szerint az új rendszer hozzájárul majd a környék zsúfolt forgalmának folyamatossá tételéhez, s reméli, hogy ez valóban így lesz. Az új forgalmi rend lényege az egyirányúság: a három tér nyugati oldalán csak a Tordai út felé lehet haladni, míg a keleti oldalon csak a katedrális felé.

Ez a közszállítási járművekre is vonatkozik: a Györgyfalvi negyed felé tartó autó- és trolibuszok is a Bethlen-bástya felöli oldalon haladnak, megállójukat áttették a Román Színház másik oldalára, ugyanoda, ahol a 35-ös, 46-os és 50-es autóbuszok is megállnak. A Hajnal negyedből a belváros felé haladó buszoknak – és autóknak is – kötelező a Milton Lehner utcába térniük, majd annak végénél befordulni a katedrális felé, így a Heltai-téri megállóhelyük a már évek óta létező trolibusz- és buszmegállóba költözött.

A Postakert (Cuza Vodă) utcából érkező személygépkocsik ezentúl csak előre haladhatnak, s ha a Deák Ferenc (Eroilor) utcánál lévő útkereszteződésben a Mărăşti tér felé haladnak, akkor a Bethlen-bástyáig három sávra állhatnak be, attól függően, hogy merre mennek tovább: jobbra, a Petőfi utcába, balra, a Milton Lehner utcán át a Pata (Nicolae Titulescu) utcába, vagy előre a Tordai úton.

Az újonnan létrejött útkereszteződésekben villanyrendőr működik, a tájékozódást aszfaltra festett jelzések, valamint számos „sziget" könnyítik meg – ezek most még csak földhányásoknak tűnnek, sőt, a Milton Lehner utca végén még csak a rajzuk volt látható az aszfalton, de hamarosan véglegesítik, vagyis szintre hozzák őket és beültetik virágokkal. A Milton Lehner utca Pata út felöli végén különben az avatással egyidőben még zajlott az átjárok felfestése is, a sofőrök bosszúságára, akik mellesleg nem tudtak kellőképpen tájékozódni és a megfelelő sávra beállni a járdasziget között. A jelenlévő vezető tisztségű rendőrök szerint azonban egy-két nap alatt megszokják majd az új rendet, és addig a helyszínen a forgalmat felügyelő rendőrök elnézőbbek lesznek.

Az új rendszernek persze még vannak kisebb-nagyobb hiányosságai, amelyeket vélhetően hamarosan orvosolnak az illetékesek. Egy-két rosszul feltett útjelző táblán kívül a Györgyfalvi (C. Brâncuşi) útról a belvárosba igyekvőknek bosszúságot okozott, hogy az új rendszertől remélt zöld-hullám helyett piros-hullám várta őket, és a katedrálisig minden pirosat telibe kaptak. A Kossuth Lajos/Magyar (21 Decembrie 1989) utcával való kereszteződésnél pedig újabb bosszúság várt az autósokra: a Postakert utcai villanyrendőr hamarabb váltott pirosra, mint a kétágú templomnál lévő, így a Mărăşti tér felől érkezők feltorlódtak az útkereszteződésben, a törvényszék irányából érkezők pedig annak ellenére nem tudták folytatni útjukat, hogy zöld volt a lámpa. Másfelől a Heltai tér és a Milton Lehner utca, illetve a Pata és Györgyfalvi utcák kereszteződéseinél egyes gyalogátkelőknél van villanyrendőr, másoknál nincs, ami a gyalogosokat zavarta össze.

Idővel azonban valószínűleg megoldódnak a hiányosságok, és a közlekedésben részt vevők is megszokják az újításokat, és akkor vélhetően tényleg beváltja az új rendszer a hozzá fűzött reményeket, miszerint az útkereszteződésekben az egyirányúsítások miatt kevesebb irányba lehet eltérni, hosszabbak a zöldek, és több kocsi haladhat át.

A 4,9 millió lej értékű munkálatokra annakidején 15 hónapos határidőt szabtak, de sikerült 11 hónap alatt befejezni azokat.

(balázs, ercsey)

vissza az elejére


Sikeres évadot zárt a Kolozsvári Magyar Színház

(1. oldal)

Minden tekintetben sikeresnek értékelte az elmúlt évadot Tompa Gábor színházigazgató: megnövekedett a nézőszám, és sikerült a nem magyar színházkedvelőket is becsalogatni a nézőtérre. Szakmai díjakban is bővelkedett az évad, az eredményes munka az összeszokott és főként a hivatásnak elkötelezett csapatnak köszönhető. Ezt erősítette meg Andrei Şerban rendező is, aki szerint a Kolozsvári Magyar Színház a legjobb az országban, és ez a vezetőség érdeme is.

RÉSZLETEK A 2. OLDALON

vissza az elejére


Kult-Túra


MAINAP

(2. oldal)

NÉVNAP: Péter és Pál. A Péter a görög Petrosz névből származik, jelentése: kőszikla, a Pál a latin Paulus („kistermetű") rövidülése.

NAPKELTE: 5 óra 34 perckor.

NAPNYUGTA: 21 óra 24 perckor.

ÉVFORDULÓK: Június 29-én történt: 1456. III. Callixtus pápa a Nándorfehérvár elleni török támadás kivédésére irányuló könyörgésként elrendelte a déli harangozást. • 1945. Szovjet-csehszlovák egyezményt írtak alá, amelynek értelmében Kárpátalját az akkori Szovjetunióhoz csatolták. • 1972. Az Egyesült Államokban eltörölték a halálbüntetést. • Június 29-én született: 1881. Curt Sachs német zenetudós, a hangszertörténet, az ókori és keleti zenék világhírű specialistája. • 1886. Robert Schuman francia politikus, államférfi, az európai integrációs folyamat egyik kezdeményezője, az „egyesült Európa atyja". • 1900. Antoine de Saint-Exupéry francia regényíró, esszéista. • 1929. Oriana Fallaci olasz írónő, újságíró. • Június 29-én halt meg: 1875. V. Ferdinánd magyar és cseh király, Habsburg-házi osztrák császár. • 1986. Hernádi Lajos Kossuth-díjas zongoraművész, zenepedagógus, érdemes művész. • 2003. Katharine Hepburn négyszeres Oscar-díjas amerikai filmszínésznő.

vissza az elejére


A NAP IDÉZETE

(2. oldal)

Az ember csak akkor számíthat mások becsülésére, ha van önbecsülése, és csak akkor hisznek benne, ha ő is hisz magában.

Oriana Fallaci

vissza az elejére


KISHIREK

(2. oldal)

KOMOLY JÁTÉK címmel Kolozsi Tibor, Kolozsi Gabriella és Dorel Găină interaktív tárlata nyílik meg július 2-án, hétfőn du. 6 órakor a Barabás Miklós Céh (BMC) Farkas/Kogălniceanu utca 27. szám alatti székházának kiállítótermében.

LÁSZLÓ CSABA FERENC FÉNYKÉPKIÁLLÍTÁSA nyílik meg július 1-én 11 órakor a Pata utcai református gyülekezet tanácstermében, a Fehér galériában. A Kolozsvári párhuzamok című tárlat naponta 9–14 óra között tekinthető meg.

ZENÉS-TÁNCOS ÖSSZEJÖVETELÉT a Pro Iuventute kulturális szervezet június 30-án, szombaton du. 5 órától tartja a Mócok útja 75. szám alatti székházban.

NEMIONIZÁLÓ ELEKTROMÁGNESES SUGÁRZÁSOK VÁROSI KÖRNYEZETÜNKBEN címmel tart fórumot a Hero Egészséges Környezetünkért Regionális Szervezet a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel és a marosvásárhelyi Rhododendron Egyesülettel közösen készítetett projekt keretében június 29-én, pénteken du. 4 órától a Brassai Sámuel Elméleti Líceumban.

LITERATÚRAI RESURRECTIO Eltérített gyászmenet, avagy a humoreszk feltámadása címmel mutatják be Marosán Tamás Legyőztem az egészséget! című humoreszk kötetét június 29-én, pénteken du. 6 órától a kolozsvári Toldi étteremben (Mikó/Clinicilor u. 23. szám alatt.

vissza az elejére


Közönségsikerekben, szakmai díjakban gazdag évadot zárt a Kolozsvári Magyar Színház

(2. oldal)

A Kolozsvári Magyar Színház az elmúlt évben nyolc bemutatót tartott, ebből egy koprodukció volt, a többi teljes egészben a színház munkája: Nathalie Sarraute: Egy igenért vagy egy nemért, Hanoch Levin: Jakobi és Lejdentál, Varró Dániel-Presser Gábor: Túl a Maszathegyen, Heiner Müller: Cvarte (a temesvári Csepűrágó Alapítvány, a bukaresti Nottara és Kolozsvári Színház koprodukciója) Visky András: Hosszú Péntek, Aki Kaurismäki: Bohémélet, Mihai Măniuţiu: Énekek Éneke, William Shakespeare: A windsori víg nők. Ami az elmúlt évből feltétlen kiemelendő, az a nézőszám jelentős növekedése, ami az elmúlt évhez képest ötezerrel több – mondta Tompa Gábor igazgató, majd hozzátette, hogy az éves bevételben is ugyanez tapasztalható. A színház jegyárai köztudottan a legalacsonyabbak, ennek azonban negatív vonzata is van, hiszen az éves saját bevételből legkevesebb két közepes szintű produkció születhet.

Összesítésben a teremkihasználtság a stúdióelőadásokon 83%, kiemelendő az Énekek Éneke c. előadás, amelyen az átlagos teremelfoglaltság 111%-os volt, vagy a Bohémélet 94%-al. A nagytermi előadásokon a teremelfoglaltság átlagosan 53% volt, ami 440 nézőt jelent. Fontos pontként szerepelt az összegzésben, hogy a román nézők száma is jelentős volt az előadásokon: majdnem minden előadáson mind a 160 fordító-készülék használatban volt. A nézők többsége diák, illetve olyanok, akik nem feltétlenül szakmai szemmel nézték az előadásokat.

Az elmúlt év szakmai sikerei közül az igazgató megemlítette: a februári budapesti „miniévadot", amelyen négy darabot mutattak be, nagy sikerrel. A társulat több tagja részesült elismerésben, többek között Hatházi András, aki a Romániai Kisebbségi Színházak Kollokviumán a legjobb alakítás díját kapta. A Hosszú péntek c. stúdióelőadás közönségdíjat nyert a pécsi színházi fesztiválon, Visky András pedig a szakmai zsűri különdíjában részesült dramaturgiai és szerzői munkásságáért.

Az elveszett levél c. előadás a FestCO-n érdemelte ki a legjobb főszereplő díját, amelyet Bács Miklós vehetett át, Tompa Gábor a legjobb rendező díját nyerte el. Csíky Andrást UNITER életműdíjjal, Boér Ferencet a Magyar Köztársaág lovagrendjének érdemkeresztjével tüntették ki.

A közeljövő eseményei közül Tompa kiemelte: novemberben a kolozsvári társulat Torinóban fog vendégszerepelni a Hosszú péntek c. előadással az Európai Színházak Egyesületének találkozóján, valamint 2008-ban egy New York-i turné is előrelátható. A jövő évadban a színház fennállásának 215. évét ünnepli, ez alkalomból nemzetközi színházi fesztivált szervez a színház november 30 – december 10. között, amelyen számos vendégelőadás, valamint kollokviumok, kiállítások, műhelygyakorlatok is lesznek. A fesztivál nyitódarabja a színház új produkciója lesz, a Három Nővér Tompa Gábor rendezésében. A fesztivál meghívottai: Matthias Langhoff rendezésében Heiner Müller: Kvartett, a párizsi Rumpelpumpel társulat előadásában. A madridi Teatro de la Abadía, Ana Vallés rendezte I will remember you all c. előadásával, a krakkói Stary Teatr, Molière: Tartuffe-jével, Mikolaj Grabowski rendezésében. Vendégszerepel még a budapesti Katona József Színház A.P. Cehov: Ivanov c. darabjával, rendezője Ascher Tamás. A temesvári Deutsches Staatstheather-t is vendégül látja a kolozsvári színház, B. Brecht: Koldusoperájának rendezője Victor Ioan Frunză. Szerepel még a fesztiválon a San Diego-i tánctársulat, a Yolande Snaith& imaGomoves, akik Garden Trilogy c. előadásukat hozzák el Yolande Snaith rendezésében.

A Kolozsvári Magyar Színház négy előadással szerepel a fesztiválon: a már említett Hosszú Péntek-kel, és Három Nővér-rel, Silviu Purcărete rendezésében G.Puccini: Gianni Schicchi illetve Andrei Şerban rendezésében A.P: Cehov: Ványa Bácsi c. darabjával. Az utóbbi érdekessége, hogy csak két hivatásos énekes lesz a színészek között. Maga a híres rendező, Andrei Şerban is részt vett az évadzárón, mivel folyamatosan próbálnak a Ványa bácsi augusztusi nyilvános főpróbájára.

Şerban Románia legjobb színháztársulatának nevezte a Kolozsvári Magyar Színházat, ahol jó együttműködés van színész és rendező között. A családias hangulat és az alkotó együttműködés valamiképp mindig a vezetőtől is függ – mondta. Ha nincs együttdolgozás, az az előadások rovására megy – fogalmazott. A rendező beszélt a Ványa bácsi érdekességeiről is: eredeti, szokatlan teremberendezéssel fogják megvalósítani, a színészek közül pedig új tehetségek is megmutatkoznak majd. Kiemelte, mindig arra törekszik, hogy egyik előadás se hasonlítson a másikra, hogy ne tudják felfedezni benne stílusát, vagy egyáltalán Andrei Şerban-i stílusról beszéljenek a kritikusok.

TÖTSZEGI ORSOLYA

vissza az elejére


Kisvárdai hangulatok (3)

(2. oldal)

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház A nyugati világ bajnoka című előadása zárta tegnap a kisvárdai Határon Túli Színházak XIX. Fesztiváljának versenyprogramját. Ma az újvidéki Művészeti Akadémia és a marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem végzősei mutatkoznak be a Negyedik nővér, illetve a Bernarda Alba háza című darabokkal. A kolozsvári színinövendékeket szerdán és csütörtökön nézhették meg az érdeklődök, ők a Cabaret c. musicalt hozták el. A végzősök előadásai versenyen kívül futnak, és – többnyire – lehetőség van egy-egy színházhoz való elszerződésre, hiszen a teátrumok igazgatói itt is körül szoktak nézni, ami a kínálatot illeti.

A fesztivál leggyengébb napját „éltük át" csütörtökön, ami a versenyprogramot illeti. A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház és a kassai Thália Színház lépett közönség és zsűri elé, előbbi a Rókajáték, utóbbi pedig a Fösvény című produkciókkal. Itt a helye annak, hogy helyesbítsek június 27-i cikkemen, akkor ugyanis a székelyudvarhelyi Katonák, katonák c. előadásáról írva megjegyeztem, hogy a legjobb rendezés díjával tüntették ki a gyergyószentmiklósi kisebbségi kollokviumon. Tévedésemet most hozom helyre, az a produkció ugyanis csupán a legjobb színésznőnek járó zsűri-különdíját hozta el, a legjobb rendezés díját a fentebb említett gyergyószentmiklósi Rókajátéknak ítélte az ottani zsűri. Fölöttébb furcsának mondható ez az akkori döntés, az előadás ugyanis nem sok erénnyel dicsekedhet, a véleményemet aztán maximálisan alátámasztotta a másnapi beszélgetés, ahol nem sok jó hangzott el róla. S bár Ascher Tamás rendező kíméletes, ám szakmailag nagyon is megalapozott módon támasztotta alá véleményét, a jelenlévő rendező, Béres László, valamint a társulat két tagja különösképpen rossz néven vették. Kissé nevetségesnek is hatott az egyik szereplő végső érve, miszerint „mocskos ágyneműbe aludva nem lehet pihenni", ennek tulajdonítható tehát az előadás sikertelensége. Természetesen idegen színpadon játszva mindig számítani lehet esetleges eltolódásokra, de sajnos jelen esetben nem csupán ezért nem működött a gyergyóiak produkciója.

Nem tudnám dicsérni sajnos a kassaiak előadását sem, így a nap végeztével nagyot sóhajtva állapítottuk meg: sajnos a fesztiválozás nem csak örömökről szól, a színházcsinálás nehéz műfaj, a szerencse pedig forgandó.

KÖLLŐ KATALIN,
Kisvárda

vissza az elejére


Tárgyak a fizikai valóságból

(2. oldal)

Hány fajta boldogságon mehetünk keresztül egy élet folyamán? Mit mondhat nekünk egy utcán heverő üvegdarab? – hasonló kérdések fogalmazódhattak meg a képzőművészet kedvelőiben a kedd délutáni kiállításon az Angyalok kávéházban.

Tudor Ionescu író, prózaíró, tanár, fordító képzőművészethez való vonzódásának „lenyomatait" láthatták az érdeklődők. Különböző tárgyak felhasználásával: üveg, mobiltelefon, csont, kő készítette el a kompozíciót.

A művész munkáságát Letiţia Ilea költőnő méltatta. Elmondása szerint ezek a munkák lágysággal, gyöngédséggel, melegséggel töltik ki az ember szívét. Ugyanakkor fontosnak találta a humor szerepét is. A kis tárgyak a molekulákra alapozódó fizika törvényeiből ihletődtek. A fémekkel való szerves kapcsolat is egyik alapját képezi a munkáknak.

Tudor Ionescu beszámolt: ezek az alkotások négy részből tevődnek össze, de mindegyikük külön-külön is egy egészet alkot. Elmondása szerint semmi sem létezhet értelem nélkül. A tárgyak valami ehhez hasonló üzenetet hordoznak magukban.

Mindenki másképp látja, értelmezi a körülötte lévő dolgokat, más-más jelenség ragadja meg az embert – tette hozzá a művész.

Ennek az állításnak méltó bizonyítéka, hogy a tárgyaknak nem adott címet. Véleménye szerint ki-ki a maga elgondolása szerint látja ezeket a dolgokat, éppen ezért alkotásainak címadását a közönségre bízta. Mindenki papírdarabkákra írta fel saját elképzeléseit, így keresztelődtek meg az alkotások.

VARGA MELINDA

Az oldalt szerkesztette: Farkas Imola

vissza az elejére


Vélemény


Egyéni választókerületek: megint eltemetik?

(3. oldal)

A parlament őszi ülésszakára maradt a választási rendszer módosításának, az egyéni választókerületek bevezetését szabályozó törvénytervezetnek vitája. Az elmúlt évek során számos erre vonatkozó javaslatot fogalmaztak meg politikusok, civilek egyaránt. Bár a téma időről időre napirendre került, a pártok többsége pedig – látszólag – igyekezett teljes mellszélességgel kiállni az ügy mellett, az egyéni választókerületek kérdését a törvényhozók rendszerint elásták. Jó mélyre.

A parlamenttel egyre elégedetlenebb választók körében érthetően pozitív visszhangra találtak a választási rendszer módosítására vonatkozó azon elképzelések, amelyek közvetlenebb kapcsolatot szavatolnak a szavazópolgár és a tagságtól egyre inkább elidegenedett jelölt között. Az egyéni választókerületek bevezetésével a választók végre egyénekre adhatják voksukat, nem pedig többnyire ismeretlen jelöltekre, akiknek legfőbb kvalitásuk a listákat összeállító pártvezetők iránti hűség. (Ez a fajta szelekciós mechanizmus – többször is leírtuk már – elsősorban a román pártokra jellemző. Az RMDSZ a megyei szervezetek által egyre inkább felvállalt előválasztásokkal igyekszik a "szubszidiaritás" elvét valamelyest biztosítani.)

A téma akkor került ismét napirendre, amikor Traian Băsescu a felfüggesztésére készülő parlament előtt bejelentette: népszavazás kiírását kezdeményezi az egyéni választókerületek bevezetésének ügyében, majd ultimátumot adott a törvényhozóknak a jogszabály kidolgozására. A civil társadalom kezdeményezése, amely a politikai elit megújhodását várja ettől a reformtól, hirtelen nem remélt támogatóra talált az államfőben, akiről viszont köztudott, hogy politikai indíttatásból vállalta fel a kérdést. Elvileg az egyéni választókerületek bevezetése a közepesnél nagyobb és nagy pártoknak kedvez, amelyeknek így jó esélyük van arra, hogy abszolút többséget szerezzenek a parlamentben. A Demokrata Párt (PD) számára csakis pozitív hozadéka lehet a választási rendszer ily módon történő módosításának, Băsescunak tehát nagyon is érdeke ennek támogatása.

Az új rendszernek nem csak előnyei, hanem hátrányai is akadnak bőven. Az előnyök között kell említeni mindenekelőtt a választók és jelölt közt várhatóan kialakuló személyesebb kapcsolatot, a képviselői vagy kormányzati munka felelősségének pontosabb beazonosítását. Hogy a kis pártok nagy része kiesik a parlamentből, miközben a közepes és nagy pártok megerősödnek, sokkal stabilabb kormány létrehozására teremt lehetőséget, ellentétben a jelenleg működő, pontosabban nem működő többpárti koalíciókkal. De mivel az egyéni körzetes rendszert profitáló pártok lényegesen több mandátumot kapnak, mint az arányos képviseletet biztosító listás szavazás alkalmával, ez azt eredményezheti, hogy az illető pártra szavazók akarata hangsúlyosabb képviseletet nyer, nagyon sok szavazat pedig egyszerűen elúszik. Ezt igyekeznek korrigálni a törvénykezdeményezők a kompenzációs kosárral, a mandátumok felét ugyanis a töredék szavazatai alapján szerezhetik meg a pártok.

Szükséges és elégséges feltétele a politikai elit megújulásának az egyéni választókerületek bevezetése? Az elemzők közül többen azon véleményüknek adnak hangot, hogy ebben a rendszerben már nem lehet biztos befutó hellyel jutalmazni a pártkatonák lojalitását, és hogy ezentúl nem a politikusok fognak alkalmazkodni a pártlogikához, hanem a pártok legnépszerűbb politikusaikhoz, hiszen létezésük az ő sikerüktől függ. Mások viszont attól tartanak: mivel a népszerűség a jelöltállítás legfőbb kritériumává avanzsált, ez oda vezethet, hogy a háttérben meghúzódó, ám szakértői tevékenységüket tekintve fontos szerepet betöltő politikusok nem jutnak többé mandátumhoz. Helyüket viszont politikához mit sem konyító, de népszerű sztárok veszik át.

Ezekre a kérdésekre kerestünk választ az RMDSZ-képviselők körében. A szövetség kezdettől fogva elutasította az egyéni választókerületek bevezetését attól tartva, hogy ez az RMDSZ parlamenti képviseletének megtizedeléséhez vezet. Beismerik azonban, a Pro Democratia által javasolt és PSD, PNL és PD egyetértés bíró tervezet a legelőnyösebb az eddigi összes elképzelés közül. Az itt javasolt vegyes rendszerben van esély arra, hogy az RMDSZ megközelítse a magyar lakosság számával arányos parlamenti mandátumok számát.

Márton Árpád: Nem a politikai elit megújítása a cél
– Egyáltalán nem a politikai elit kicserélődése, megújulása a cél, nem ezért erőltetik az egyéni választókerületek bevezetését – hangoztatta Márton Árpád, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője.

Véleménye szerint a helyzet épp ellenkező: ha ezt a rendszert bevezetik, akkor még inkább a pártvezetőket illeti meg a jelöltek kiválasztásának kiváltsága. Eddig legalább, mondta, volt egy lista, ahova – bizonyos szempontoknak eleget téve – a számukra kevésbé szimpatikus jelöltek is felkerülhettek, akik aztán alkalomadtán akár mandátumhoz is juthattak. Még akkor is, ha eredetileg nem voltak befutó helyen. Most minden egyéni kerületbe egy jelöltet nevezhetnek meg a pártok, az országos vezetőség pedig igyekezni fog ezekre a helyekre olyan személyeket állítani, akikben a leginkább megbízik, tette hozzá.

A képviselő szerint ha valóban az a cél, hogy a választók beleszóljanak a lista alakulásába, akkor a preferenciális választási listák mellett kellene hogy döntsön a parlament, ebben az esetben ugyanis a szavazópolgárok maguk alakíthatják a jelöltek sorrendjét.

– Ez a rendszer kiszorítja a kis és a közepes pártokat a parlamentből, a nagyobbak számára pedig megteremti az abszolút többség megszerzésének lehetőségét. Traian Băsescu a Cotroceni-i konzultációk alkalmával világosan el is mondta, hogy neki épp ez a szándéka – magyarázta Márton Árpád, megjegyezve ugyanakkor azt is: az a tervezet, amit benyújtottak a szenátusba, az összes elképzelés közül a legelfogadhatóbb.

– És ha valóban úgy alkalmazzák majd a törvényt, ahogy megegyeztünk, akkor ez közel viheti a választási eredményt az arányossághoz – vélekedett a képviselő, aki szerint nagy a nyitottság a törvény kezdeményezői részéről, ezen pedig sok múlik, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy a megyéken belül hogyan húzódnak majd meg a választókerületek, hogy feldarabolódnak-e a magyar többségű térségek, vagy sem.

Toró: Konstruktívabb is lehetne az RMDSZ hozzáállása
– Mindenképpen pozitív lépés az egyéni választókerületek bevezetése, érdemes tehát komolyan venni. Jó lett volna, ha az RMDSZ képviselői sokkal konstruktívabban állnának hozzá a kérdéshez, bár az is igaz, hogy az egyeztetésekkor a kezdeményezők nem tartottak igényt az RMDSZ jelenlétére – vélekedik Toró T.Tibor Temes megyei képviselő.

– Világos volt: olyan nagy a nyomás a politikai eliten, hogy az kénytelen tudomásul venni a civil társadalom részéről érkező jelzéseket. Az RMDSZ sajnos mindvégig elutasító magatartást fogalmazott meg, emiatt aztán távol maradt az egyeztetésekről – mondta.

Kérdésünkre, hogy a társadalmi, vagy a Băsescu és a demokraták által kifejtett politikai nyomás az erősebb, Toró úgy felelt: véleménye szerint öngerjesztő folyamatról van szó. – A civil társadalom követelése találkozott az államelnök retorikájával. Ismeretes, Băsescu először ellenezte az egyéni választókörzetes rendszert, de amikor látta, hogy ebből neki politikai haszna lehet, és hogy eszközként tudja felhasználni a parlament zsarolására, akkor teljes mellszélességgel felvállalta az ügyet – mondta.

Toró szerint az arányosság fontos dolog, de ez a jelenlegi listás megoldás – ha párosult egy központosított rendszerrel – azt eredményezte, hogy a szűk pártelitek csúcsa döntötte el, kiből fog állni a parlament. Ez visszahatott a parlamenti munkára is, a frakciók nagyrésze a pártvezetőktől függött, a következő mandátum perspektívájából pedig nem igen mert szembe szállni a vezetőségekkel – vélekedett.

Eckstein-Kovács Péter: A népszerűség az első számú kritérium
– Jelentős gesztust tettek az RMDSZ felé a törvény alkotói, amikor az egyéni választókerületes rendszert egyfordulósnak képzelték el, vélekedik Eckstein-Kovács Péter. Kolozs megye szenátora szerint, ha a román szavazatok felaprózódnak, több párt közt oszlanak meg, az RMDSZ jelöltjének minden esélye meglesz arra, hogy nyerjen az illető választókerületben, még akkor is, ha csak 25–30 százalékos támogatottságnak örvend.

– Nekünk eddig a listás rendszer biztosította az arányos részvételt. Amennyiben megtörténik a váltás, az RMDSZ csak nehezen tud eredményeket elérni a választókerületekben, bárhogy is szabdalják a megyéket. Számításaim szerint Kolozs megyében például a 3 esélyes képviselő-jelölt közül talán egy jut be a parlamentbe – mondta a szenátor.

Eckstein-Kovács Péter sem ettől a reformtól várja a politikai elit megújulását. – Még az RMDSZ esetében is félek, hogy a jelöltek méginkább a pártvezetőktől fognak függeni, ők meg elsősorban ismert személyeket fognak indítani. Az ismertség lesz az első számú kritérium, sportolók, művészek, képernyőről ismert gazdag emberek mérkőznek majd meg a mandátumokért – mondta.

A tervezet vegyes választási rendszerről szól, ennek értelmében a mandátumuk felét egyéni kerületekből, a többit pedig regionális, megyei vagy helyi szinten osztják vissza.

Amennyiben a tervezetet elfogadják, a pártokat és jelölteket kötelezik arra, hogy letétbe helyezzenek egy pénzösszeget, amelyet csak akkor kapnak vissza, ha megszerezték a szavazatoknak legalább 2 százalékát.

A választási rendszer módosítása létrehoz egy új választási egységet, az egyéni választókerületet. Az ide tartozó állampolgárok egy képviselőre vagy szenátorra szavaznak a pártok által „felkínált" jelöltek közül. A polgármester-választásoknál például az egész települést egyetlen választókerületnek nyilvánítják, a választók egyetlen jelöltet választanak ki az összes közül. A parlamenti választások esetében minden megyében a választókerületek száma egyenlő az illető megyére jutó képviselői, illetve szenátori helyek számának felével. A választás egyfordulós, így mindegyik választókerületben az a jelölt nyer, aki a legtöbb szavazatot kapta, a többi mandátumot pedig a kompenzációs kosárból osztják vissza fejlesztési régiónként.

A tervezett módosítások között van a távszavazás bevezetése, amivel a külföldön élő román állampolgárok is élhetnek, valamint az is, hogy ezentúl ne vasárnap, hanem szombaton kerüljön sor a szavazásra.

A Pro Democratia Egyesület javaslata egy olyan választási rendszer, amelyben az arányosságot az egyfordulós egyéni választókerületekben leadott szavazatokon alapuló kompenzáció valósítja meg. Ez azt jelenti, hogy a mandátumoknak azt a részét, amelyet nem egyéni választókerületekből szereznek meg, arányosan osztják szét a pártok között annak függvényében, hogy melyik mennyi szavazatot kapott.

A Pro Democratia által javasolt rendszer hasonló a Németországban működő választási rendszerhez a szövetségi parlament megválasztására, és ugyanezt alkalmazzák az olasz szenátus megválasztása esetében is.

A Pro Democratia szerint ennek a rendszernek számos előnye van: egyszerűbb, könnyebben kezelhető, olcsóbb, és jobban meg lehet érteni, aminek következtében a választópolgárokat is inkább be lehet vonni ezekbe. Azon választók számára is megnyerő ez a rendszer, akik nem tartják fontosnak a jelölt politikai hovatartozását, ugyanakkor lehetőséget teremt számukra, hogy megbüntessék azt a jelöltet, akiben csalódtak. A tervezet előnyös a regionális pártok számára is.

SZÉKELY KRISZTA

Az oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


Napirenden


Négy egyszerű indítványból egyet fogadtak el

(4. oldal)

Felemás sikert ért el a Szociáldemokrata Párt (PSD) két egyszerű indítványával. Tegnap ugyanis a szenátusban nem gyűlt össze elég szavazat ahhoz, hogy elfogadják az Eugen Nicolăescu egészségügyi minisztert célkeresztbe vevő beadványt. Decebal Traian Remes mezőgazdasági miniszternek viszont már nem volt ekkora szerencséje, mivel a képviselőházban átment a PSD javaslatait tartalmazó parlamenti irat.

Mint ismeretes, az egyszerű indítvány elfogadása csak arra kötelezi az érintett tárcavezetőt, hogy vegye figyelembe a dokumentum szerzőinek javaslatait. A PSD azt kérte Remeştől, hogy azoknak az aszály sújtotta kárvallottaknak is adjanak hektáronkénti 400 lejes támogatást, akiknek nincs bebiztosítva földjük, emellett kapjanak 350 lejt az egy hektárig terjedő földet művelő gazdák, akiket az őszi gabona és árpa elültetéséért 55 bani értékű támogatásban is részesítsenek. Mivel meglehetősen sajátos belpolitikai helyzet alakult ki, a PNL nemcsak hogy maradéktalanul teljesíti a PSD javaslatait, hanem túl is teljesíti azt. A liberális Bogdan Olteanu házelnök ugyanis bejelentette, hogy a kormány hektáronként 600 lejt ad majd a szárazság miatt kárt szenvedő gazdáknak.

Még a kezdeményező PSD-szenátorok érdeklődését se ébresztette fel a másik, egészségügyre vonatkozó egyszerű indítvány. Vélhetően ezzel magyarázható, hogy nem gyűlt össze elég honatyai voks a felsőházban. A héten már napirendre tűztek két hasonló egyszerű indítványt. A PD és a PLD beadványai közül az egyik hatalmas szavazataránnyal bukott meg, a másikat pedig levették a napirendről.

vissza az elejére


Növelték a nyugdíjpont értékét

(4. oldal)

A képviselőház tegnapi ülésén egyhangúlag megszavazta az úgynevezett nyugdíjtörvényt, amelynek lényege a nyugdíjpont értékének növelése. Amint korábban már megírtuk, a PSD által javasolt jogszabállyal népszerűségi megfontolásból mindenki egyetértett, sokan azonban a hatalmas és hosszú távú anyagi megterhelés veszélyére figyelmeztettek.

A végül megszavazott jogszabály értelmében 2008 januárjától a nyugdíjpont az országos bruttó átlagbérnek 37,5 százalékát teszi majd ki, 2009 januárjától pedig 45 százalékát. Jelenleg a pontszám a bruttó átlagbér 31 százalékát jelenti. Eredetileg a PSD azt kérte, hogy már jövőtől 45 százalékra emeljék a nyugdíjpontot, Varujan Vosganian pénzügyi miniszter azonban hiányzó pénzügyi erőforrásokra hivatkozva javasolta azt, hogy 2008-tól csak 37,5 százalékot jelentsen a pontérték. Szeptember elsejétől megkétszereződnek a mezőgazdasági nyugdíjak is, ugyanakkor még tíz évig elismerik az I. munkacsoportot. Az intézkedés azt eredményezi, hogy 2008-tól a most 400 lejes nyugdíjak 460 lejre nőnek, 2009-től pedig 550 lejre. Az anyagi megterhelés állítólag meghaladja a 2 milliárd eurót, a pénzt a beruházásoktól fogják elvonni.

vissza az elejére


Iliescu ismét a tulajdonosok ellen fordult

(4. oldal)

Ion Iliescu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátora újabb olyan javaslatot tett, amivel egészen biztosan nem szerzett örömet a kommunizmus ideje alatt elkobzott ingatlanok egykori tulajdonosainak. Tegnap a szenátusban a szociáldemokraták azt kezdeményezték, hogy módosítsák a 2001/10-es restitúciós jogszabályt úgy, hogy újabb két évig nem szabad kilakoltatni azokat a bérlőket, akiknek nem sikerült a tulajdonosokkal „elfogadható" határidőre szóló szerződést kötni, és a felek nem a törvények által megszabott összegnek megfelelő bérleti díjban állapodtak meg.

A javaslatot csak másodszori nekifutásra sikerült elfogadni. Először nem kapott elég szavazatot a módosító indítvány, a másodszori szavazásra viszont Iliescu azt követően tett javaslatot, hogy már újabb jogszabályok elfogadására tértek át a honatyák. A liberális Puiu Haşotti ellenezte a szavazás megismétlését, Verestóy Attila (RMDSZ) és Valentin Dinulescu (PD) viszont bejelentette, hogy támogatja Iliescu javaslatát. Az ülésvezető ekkor elrendelte az ismételt voksolást, a módosítás pedig ezúttal 72 támogató és három ellenszavazatot kapott, négyen pedig tartózkodtak. Végső döntési jogkörrel a képviselőház rendelkezik.

vissza az elejére


Shakespeare-i szerelem Băsescu és Hrebenciuc gyerekei között

(4. oldal)

A Rómeó és Júlia szerzője, William Shakespeare mester is megirigyelhetné azt a forgatókönyvet, ami ezúttal nem színműben keletkezett, hanem maga az élet produkált. A hazai bulvársajtó érdeklődését már jó ideje felkeltette, hogy Traian Băsescu államfő topmodell szépségű lánya, Elena ugyanabba a baráti körbe tartozik, mint a Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik meghatározó egyéniségének, Viorel Hrebenciucnak a fia, Andrei. Az egyetemi tanulmányaik vége felé közeledő Elena és Andrei azonban nemhogy csak egy társaságba jár, hanem kiderült: komolyabb érzelmeket is táplálnak egymás iránt.

A szerelmi viszonyt eddig senki sem cáfolta, ezért úgy tűnik, hogy William Shakespeare örökzöld drámájának igazságértéke, miszerint a szerelem a leglehetetlenebb akadályokat is képes legyőzni, Romániában is érvényesül.

A Băsescu és Hrebenciuc gyerekekkel ellentétben a papák viszonyát távolról sem a harmónia határozta meg. Az államfő ugyanis főként a PSD politikusát hibáztatta amiatt, hogy a parlamentnek áprilisban sikerült őt felfüggesztenie államfői tisztségéből.

A közöttük lévő nézeteltérés a Băsescu leváltásáról rendezett népszavazást megelőző egy hónapos kampányban annyira elfajult, hogy nemtelen támadásoktól sem riadtak vissza. Băsescu a Romániát leszegényítő oligarchák közé sorolta Hrebenciucot, mire a legképtelenebbnek tűnő politikai alkuk mestereként emlegetett Hrebenciuc „izzadságszagú részeges"-nek nevezte Románia első emberét.

Băsescu sem maradt adósa a lányába szerelmes Andrei édesapjának, akit a bőre színe alapján „rózsaszín patkány"-nak nevezett.

Shakespeare színművével ellentétben úgy tűnik, hogy a két család ezúttal nem áll a fiatalok boldogságának útjába, Hrebenciuc ugyanis máris békülékenyebb hangnemet ütött meg. Kijelentette, hogy az ellentétes politikai nézeteket vallók között előfordulnak hevesebb összeszólalkozások, mert így működik a demokrácia.

B. T.

vissza az elejére


Bojkottál a román küldöttség
Tiltakozás a Marty-jelentés ellen

(4. oldal)

A román küldöttség a továbbiakban nem vesz részt az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének munkájában – ezt jelentették be a delegáció tagjai egy közleményben Strasbourgban.

E lépéssel a román képviselők a parlamenti közgyűlés egyik szerdai határozata ellen tiltakoztak: ebben a dokumentumban a strasbourgi testület azt állította, hogy „nagy valószínűséggel" több éven át léteztek titkos, a CIA által irányított fogolytáborok Romániában és Lengyelországban, s hogy ezeket a helyeket sikerült is azonosítani.

A nyilatkozat szerint parlamenti képviselőink mindaddig nem vesznek részt a közgyűlés munkájában, míg a CIA titkos európai akcióiról készített jelentés összeállítója, Dick Marty svájci törvényhozó el nem látogat Romániába, hogy a helyszínen vizsgálja meg: valóban vannak-e bizonyítékok állításaira.

Ugyanakkor megerősítik, országunkban nem volt ilyen fogolytábor, hangsúlyozván, Marty minden bizonyíték nélkül hozott fel súlyos vádakat Románia ellen.

Válaszként Marty kijelentette: ő nem „Sherlock Holmes", aki kezében egy nagyítóval felfedezi az egykoron ott őrzött foglyok DNS-mintáit. Biztos benne, hogy ma már nincsenek titkos őrizetesek a jelentésében megnevezett létesítményekben, s az érintett országok megfelelő szolgálatai gondosan eltüntettek minden nyomot. Ilyen körülmények között nem látta értelmét, hogy ellátogasson a helyszínre.

vissza az elejére


Eddig több mint háromezren a cián ellen

(4. oldal)

Eddig több mint háromezren támogatják a bányászati ciántechnológiák betiltására vonatkozó törvénytervezetet – olvasható a Greenpeace csütörtöki közleményében.

A dokumentum emlékeztet arra, hogy több civil szervezet három héttel ezelőtt egy honlapot (www.faracianura.ro) hozott létre, amelyen keresztül bárki elküldhette a saját választókerületében tevékenykedő törvényhozóknak azt az elektronikus tiltakozó levelet, amely a bányászati ciántechnológiák betiltására vonatkozó törvénytervezet támogatására szólított fel.

A honlap révén felmérést is készítettek, amelyből kiderült: eddig 3300-an szavaztak a törvény elfogadása mellett, s ehhez még 55 szenátor (a parlament felsőházának majdnem a fele) és 16 képviselő is csatlakozott.

Mivel a jogszabály elfogadása a képviselőháztól függ, a Greenpeace annak a reményének adott hangot, hogy a következő hetekben több képviselő is csatlakozik majd a törvénykezdeményezést pártolókhoz.

A jogszabályt várhatóan csak ősszel vitatják meg a parlamentben, mivel a bukaresti képviselőház állandó bizottsága korábban elutasította azt a javaslatot, hogy sürgősségi eljárással kerüljön terítékre a törvénytervezet.

Nyílt titoknak számít, hogy a törvénykezdeményezés az erdélyi Verespatakon tervezett nagyszabású aranybánya megnyitásának megakadályozására született. A Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) itt Európa legnagyobb külszíni aranybányáját akarja megnyitni. A vállalat szerint legalább 330 tonna aranyat és 1300 tonna ezüstöt rejt a föld.

vissza az elejére


Röviden

(4. oldal)

IDEIGLENES ELNÖK A CNA-NÁL ÉS AZ RTV-NÉL?
Az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) csütörtöki ülésén 6 igen és 4 ellenszavazattal Răsvan Popescut jelölte a Ralu Filip halálával megüresedett elnöki tisztségbe. Ezt követően a parlament plénuma 239 igen szavazattal elfogadta Răsvan Popescu jelölését a CNA elnöki tisztségébe, amelyet ideiglenesen október 1-jéig tölt majd be. Ugyanakkor 239 igen és 27 nem szavazattal döntöttek Alexandru Sassunak a közszolgálati televízió elnökévé való kinevezéséről is. Sassu ideiglenes mandátuma is október 1-jén jár le.

Gáspárik Attila, a CNA alelnöke kijelentette, az audiovizuális törvényben nem létezik az ideiglenes elnöki tisztség fogalma, és mindaddig tisztségben marad, amíg a parlament eldönti, kit nevez ki új elnöknek. Hozzátette: Răsvan Popescu nem veheti át a tisztséget.

AZ MPSZ FELJELENTETTE VOICULESCUT
A Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) sepsiszéki szervezetének vezetősége feljelentést tett az Országos Diszkrimináció Ellenes Tanácsnál a Konzervatív Párt (PC) elnökének, Dan Voiculescunak azon kijelentéseit illetően, hogy a romániai magyarok kötelesek megtanulni a román nyelvet.

KORMÁNYRENDELETEK A VAKÁCIÓ ALATT
A képviselőház csütörtökön 156 mellette, 53 ellene szavazattal és 3 tartózkodással elfogadta azt a törvénytervezetet, amely felhatalmazza a kormányt, hogy a parlamenti vakáció idején rendeleteket bocsásson ki. A jogi bizottság módosításai nyomán azonban a kormány csak bizonyos területeken hozhat rendeleteket a munkaszünet alatt.

Az 1-es, 4-es oldalt szerkesztette: Papp Annamária

vissza az elejére


Körkép


Üzembe helyezték a radar-rendszert
Gyorshajtókra vadásznak Kolozsvár és Torda között

(5. oldal)

Tegnap hivatalos keretek között, a megye és a város, illetve a közlekedésrendészet kíséretében adták át a DN1E60-as jelzésű országút Kolozsvár és Torda közötti szakaszát felügyelő videokamera-rendszert, amely egyben radarként is szolgál. Mint megtudtuk, Pusztaszentmárton (Mărtineşti), Tordatúr (Tureni) és Koppánd (Copăceni) körzetében 13 kamera rögzíti az elhaladó járművek adatait, de a rendszert majd tovább bővítik, leghamarabb Tordán fognak elhelyezni további hat kamerát.

Az Albac utcai közlekedésrendészeten ezzel egyidőben egy diszpécser irodát létesítettek, itt dolgozzák majd fel a rögzített adatokat. A szabálytalankodók néhány napon belül fényképpel alátámasztott értesítést kapnak, a lefotózott személygépkocsik tulajdonosait pedig felkérik, hogy öt napon belül fáradjanak be a rendőrségre, és mondják meg, hogy ki vezette az autójukat az adott időben. A gépkocsivezető nevére ugyancsak postán küldik ki a szabálytalanságot megállapító jegyzőkönyvet. A rendőrök szerint a rendszert nem lehet kijátszani, és a cél a súlyos balesetek számának csökkentése – a statisztikák szerint a balesetek fő oka a gyorshajtás, sokan észre sem veszik, hogy tapossák a gázpedált, vagy pedig nincsenek tisztában ennek következményeivel.

2005–2007 között az említett útszakaszon 75 közúti baleset történt, ebből 45 volt súlyos kimenetelű: 28-an hunytak el és 30-an sérültek meg súlyosan.

A videokamerák mellett különben olyan sebességbemérők is vannak az említett útszakaszon, amelyek jól láthatóan kiírják a mellettük elhaladó járművek sebességét, adott esetben lassításra intve annak vezetőjét.

Érdekesség: a 20 napos próbaidőszak alatt egyetlen kamera összesen 50 ezer (!) – azaz percenkénti 2 – szabálytalanságot rögzített.

BALÁZS BENCE

vissza az elejére


Egy százalék alá csökkent a munkanélküliség Kolozsváron

(5. oldal)

A 2004-es helyhatósági választások előtt, 12 év alatt összesen 272,7 milliárd régi lejt kapott a város a központi költségvetésből. 2005-ben egyetlen év alatt ennek csaknem dupláját, 413,7 milliárdot „zsebelt" be. Tavaly további 203,6 milliárd, idén pedig – eddig – 150,3 milliárd régi lej jutott Kolozsvárnak – sorolja az adatokat a polgármesteri beszámoló. Ezek közvetlenül átutalt pénzek, amihez hozzáadódnak még a stratégiai befektetések (például a körgyűrű) számára kiutalt milliárdok.

Ennek következtében számos nagyszabású felújításról–kibővítésről szóló terv léphetett életbe: a 288 utca leaszfaltozását célzó program, a városháza által irányított többi aszfaltozási munkálat, a parkok, játszóterek felújítása, a piacok korszerűsítése, vagy a hét folyamán aláírt szerződés értelmében a közvilágítási hálózat felújítása és kiterjesztése – hangsúlyozta a polgármester.

A hulladékelhordási program 2004-ben 211 utcára terjedt ki, idén 614 utcából gyűjtik a háztartási hulladékot.

Jelentős összegek gyűltek be a kereskedelmi helyiségek eladásából is, az idei költségvetést még az enyhe tél is duzzasztotta, hiszen nem volt hó, nem kellett fizetni a hóeltakarításért.

A vállalkozások fejlődése nyomán történelmi mélypontra süllyedt a munkanélküliség. Míg 2004 májusában a lakosság 3,5 százaléka, tehát (a hivatalos adatok szerint) 7141 személy volt foglalkozás nélküli, jelenleg ez az arány 0,8 százalék, azaz mintegy 2000 személynek nincs munkahelye.

Sikerült fejleszteni a köz-szállítást is: a város vásárolt 70 új autó- és trolibuszt. Folyamatosan biztosítják a közszállítás teljes ingyenességét csaknem 55 000 nyugdíjasnak, részlegesen számos diáknak. A polgármester hozzátette: ehhez ragaszkodnak, mert egyrészt a nyugdíjasok szociálisan és anyagilag hátrányos helyzetben vannak, másrészt a diákok képezik a város gazdasági hajtóerejét.

A lakásépítés lassabban halad ugyan, de a jóváhagyott tervek és a rendelkezésre álló pénzalapok jobb helyzetet ígérnek. Idén 108 lakást adtak át a Fenesi úton, viszont épülőben van négy nagy lakónegyed, a lombi negyed, az úgynevezett ifjúsági negyed a szamosfalvi legelőn, az ócskapiac helyére épülő-, továbbá a Békás-telepi negyed. Ha mindez elkészül, remélhetőleg könnyít majd a város súlyos lakásgondjain – vélte Emil Boc.

Hátra van még többek között a közlekedési nehézségek megoldása (erre jelenleg is fontolgatnak néhány nagyszabású tervet), és a városházi bürokrácia csökkentése. Ez utóbbit remélhetőleg megoldja majd az egységes közönségszolgálati iroda kialakítása, illetve az új alkalmazási séma, amit nemrég küldtek fel jóváhagyás végett a kormányhoz.

ERCSEY-RAVASZ FERENC

vissza az elejére


Gazdag programajánlat a III. EMI-táborban

(5. oldal)

Harmadik alkalommal kerül sor az Erdélyi Magyar Ifjak és az Egyesült Magyar Ifjúság civilszervezetek szervezésében az EMI-táborra.

Augusztus 8–12. között a megszokott helyszínen, a Gyergyószentmiklós melletti Négyes motel területén találkozhatnak a Kárpát-medence és a nagyvilág fiataljai. Az idei tábor számos újítással rukkol elő, ezek egyike a gyereksátor, ahol egésznapos foglalkozások zajlanak, „gyermekmegőrző" rendszerben. Így a család együtt táborozhat, a szülők nyugodtan részt vehetnek az előadásokon, illetve rengeteg más kínálkozó programon. A tavalyinál egy nappal hosszabb tábor gerincét továbbra is az előadások képezik, szó lesz múltunkról, jelenünkről és jövőnkről, fórumokra kerül sor a Bolyai Egyetemről, európai parlamenti választásokról, autonómiatörekvésekről, de tudni kell, hogy a tábort egyetlen politikai párt sem patronálja, így a diskurzus sem előre „megszabott" tételeket hangoztat.

A tábor témái között idén is hangsúlyosan jelen lesz az önrendelkezés kérdésköre, előadást tart Sven Knoll, a Dél-tiroli Szabadság szövetség országos ifjúsági szóvivője, helyhatósági képviselő, valamint a tábor rendszeres vendége, Eva Maria Barki nemzetközi jogász. A fórumok mellett számos „magyaros" kikapcsolódási lehetőség is lesz: íjászat, lovaglás, kárpát-medencei borkóstolók, táncház, filmsátor, kézműves foglalkozások, túralehetőségek gyalog és lovon stb.

Koncertekben sem lesz hiány: a tábor „meglepetése" a Pokolgép, fellép többek között a Kárpátia, az Ismerős Arcok, a Transylmania, a Romantikus Erőszak, a Role és a kolozsvári Knock Out is. Részletes program, a jelentkezéssel kapcsolatos tudnivalók a www.emitabor.hu honlapon találhatók.

F. I.

vissza az elejére


Javaslat a sérült gyermekek helyzetének javítására

(5. oldal)

A Mentsük meg a gyermekeket sérült gyermekekkel foglalkozó egyesület és a Kolozs megyei tanfelügyelőség felmérést végzett, hogy megtudja, melyek azok a gondok, amelyekkel egy fogyatékos személy nap mint nap szembesül. Megkérdeztek 120 gyermeket, 50 szülőt, 45 tanügyi dolgozót, továbbá 45 intézményt és hatóságot. A felmérésből kiderült, hogy mely területeken tapasztalhatók a legnagyobb hiányosságok, és melyek tennivalók.

Fontos például a tömegközlekedés korszerűsítése, s ahol még nem történt meg, lényeges, hogy felkészült tanügyi dolgozók, iskolaigazgatók, háziorvosok és szakemberek foglalkozzanak a gyermekekkel. Emellett szintén fontos az általános közfelfogás megváltoztatása, az, hogy az egészséges gyermekeket már óvodás koruktól arra neveljék, hogy fogadják el a másságot.

Steliana Eliade, a Kolozs megyei tanfelügyelőség sérült gyermekek oktatásával foglalkozó osztályának vezetője elmondta: Kolozs megye az elmúlt tíz évben jelentős előrelépéseket tett annak érdekében, hogy megoldjak a sérült gyermekek oktatását és integrálódását a társadalomba. Kolozs megyében (a megyeszékhelyen, valamint Désen, Hunyadon és Bácsban) összesen tíz, fogyatékos gyermekekkel foglalkozó iskola és óvoda is működik, ahol több mint ötszáz pedagógust foglalkoztatnak. A tanfelügyelő elmondta, vannak még hiányosságok a rendszerben, főleg ott, ahol a gyermek külön gondozásra szorul. Ugyanakkor örömmel beszélt arról, hogy sok fiatal és jól képzett gyógypedagógus áll rendelkezésükre, egyre többen választják ezt a szakmát. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a sérült gyermek szüleinek első lépésként a gyermekvédelmi hivatalhoz kell fordulniuk, ahol a gyermek állapotának felmérését követően irányítják őket a megfelelő intézménybe.

CIUPE-OSVÁTH DIÁNA

Az oldalt szerkesztette: Balázs Bence

vissza az elejére


Gazdaság


Kissé gyorsult az infláció, de célon belüli

(6. oldal)

Májusban átlagosan 0,64 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, és 3,81 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly májusban, jelentették a statisztikai hivatalban. Az áprilisi, 3,77 százalékos tizenkét havi ütemhez képest a kis gyorsulás főleg abból származott, hogy 93 százalékkal emelték az állami lakbéreket.

A bérek és a fizetések továbbra is gyors emelkedése közepette az inflációt egyelőre féken tartja, hogy a közkiadások elmaradnak a tervezettől. Az erős gazdasági növekedés, az EU-beli munkabér-konkurencia és az aszály miatt csökkenő mezőgazdasági termelés miatt azonban az év vége felé kissé tovább gyorsulhat az infláció, habár az elemzői előrejelzések átlaga így sem haladja meg – tizenkét hónapra számolva – a 4,3 százalékot decemberre, kényelmesen a központi bank 3–5 százalékos célsávján belül.

Utolsó adat szerint áprilisban a nettó átlagbér 1027 lej volt, reálértékben 0,9 százalékkal több, mint márciusban, 18,0 százalékkal több, mint tavaly áprilisban, és 108,0 százalékkal több, mint 1990. októberben.

Az EU-csatlakozás után fellazult politikai fegyelem, pontosabban a fegyelmezetlenség jegybanki szigort válthat ki, kényszerűen lassítva a gazdasági növekedést.

•A jelenlegi politikai feszültség és egy választási kampány hamaros kilátása a pénzügy- és a bérpolitika szélsőséges enyhítéséhez vezethet a kormányzat részéről – figyelmeztetett a Román Nemzeti Bank (BNR) május elején.

A bank egyelőre változatlanul, 3,7 százalékon hagyta az előrejelzését a decemberi tizenkét havi inflációra. Az év végi célsávja 3–5 százalékos, a jövő év végére 2,8–4,8 százalékos.

Áprilisban 3,77 százalékos volt a tizenkét havi infláció, miután márciusban a rendszerváltás óta a legalacsonyabbra, 3,66 százalékra csökkent, továbbra is az olcsó EU-import versenye miatt. Februárban 3,8 százalékos, januárban 4,01 százalékos, decemberben 4,87 százalékos, 2005. decemberben 8,6 százalékos volt.

Tavaly augusztustól már rendre alacsonyabb volt az infláció, mint bármikor a rendszerváltás óta, így a végeredmény kényelmesen a bank 4–6 százalékos év végi célján belül maradt. 2005. decemberben még nem sikerült teljesíteni a 6,5–8,5 százalékos év végi célt.

vissza az elejére


Harmadával nőhet a hazai légiutasok száma

(6. oldal)

Az idén mintegy 7 millió légiutasra számítanak a hazai repülőtereken, ez 30 százalékos növekedés tavalyhoz képest, közölte a repülőterek szövetségének (AAR) elnöke.

David Ciceo szerint a következő években a hazai repülőterek korszerűsítésére mintegy 300 millió euró kell, ezt részben költségvetési, részben uniós források fedezhetik, de a magánberuházásoknak is jelentős szerep jut. Ciceo elmondta: jelenleg a repülőtereink megfelelnek a biztonsági előírásoknak, ezt az uniós repülésbiztonsági ellenőrzések is megállapították.

A jegyfoglalások alapján hazánk a harmadik számú repülési piac Közép-Kelet-Európában, legalábbis a német Lufthansa vélekedése szerint. A hazai repülési piac tavaly 25 százalékkal nőtt, ez meghaladja a térségi átlagot.

Közép-Kelet-Európa lakosságának 3–4 százaléka volt gyakori légiutas két-három évvel ezelőtt, szemben a 20–25 százalékos nyugat-európai átlaggal, és a közép-kelet-európai arány mára 5–6 százalékra nőtt, ami a térség nagy fejlődési tartalékait jelzi, vélik a Lufthansa illetékesei.

vissza az elejére


Romániába is repül az easyJet

(6. oldal)

Az easyJet, Európa vezető diszkont légitársasága bejelentette, hogy ősszel két újabb országban kezdi meg működését. Ausztriával és Romániával kiegészülve immár 22 országba szállít utasokat a légitársaság.

A légitársaság október 29-én kezdi meg működését Ausztriában a London Luton és Bécs között naponta közlekedő járatával. A várakozások szerint a járat rendkívül népszerű lesz, hiszen Ausztria egész évben kedvelt turisztikai célpont. Az osztrák síparadicsomok télen is ezreket vonzanak.

Románia szintén új piacot jelent az easyJet számára. Az új, szeptemberben induló naponta közlekedő járat a milánói Malpensa repülőteret köti össze a bukaresti Băneasa repülőtérrel. A légitársaság felismerte az üzleti és turisztikai lehetőségeket ezen a feltörekvő piacon, és további terjeszkedést helyez kilátásba.

A két új járat elindítása mellett az easyJet megkezdte téli menetrendjének összeállítását és közzétételét is, amely a 2007. október 28-ika és 2008. március 29-ike közötti időszakra lesz érvényes. Ezen időszakba beleesik a húsvét is, amikor ezrek kelnek útra Európa-szerte. A téli járatok menetrendjét a légitársaság bázisonként fokozatosan teszi közzé. A budapesti járatok közül a berlini útvonalra ülőhelyek már foglalhatók, a többi desztinációra (London Luton, Gatwick, Genf, Dortmund) az elkövetkező pár hétben kezdhetik majd meg az utasok a foglalásokat.

vissza az elejére


ENI-Gazprom megállapodás az európai gázvezetékről

(6. oldal)

Az olasz ENI és az orosz Gazprom emlékeztetőt írt alá szombaton Rómában Oroszországból Európába vezető gázvezeték építéséről és működtetéséről: a Déli áramlat nevű vezeték a Fekete-tengeren keresztül szállítja majd Oroszországból Bulgáriába az energiahordozót.

A Déli áramlat építése és üzemeltetése tervéről szóló memorandumot Paolo Scaroni, az olasz ENI energetikai konszern vezetője és Alekszandr Medvegyev, a Gazprom orosz gázipari óriás elnökhelyettese látta el kézjegyével az olasz fővárosban.

Az emlékeztető szerint elkészítik a gázvezeték műszaki és gazdasági megvalósíthatósági terveit, valamint meghatározzák az olasz és az orosz cég együttműködésének feltételeit a tervezésben, a finanszírozásban, az építésben, valamint a gázvezeték műszaki és kereskedelmi üzemeltetésében.

A tervek szerint több mint 900 kilométeres lesz a Fekete-tenger mélyén, illetve Bulgárián át húzódó vezeték, amely ezután kettéválik: az egyik ága Románián át Ausztriáig, a másik pedig délnyugat felé, Görögországon át az olasz Otranto térségéig vezet majd. Scaroni szerint a szükséges hozzájárulások megszerzését követően három éven belül megvalósítható lenne a beruházás, amelynek költségét fele-fele arányban osztanák meg az olasz és az orosz energetikai cég között.

Az emlékeztető aláírásával egyidejűleg közös nyilatkozatot tett közzé az orosz ipari és energiaügyi miniszter, valamint az olasz gazdaságfejlesztési miniszter. Viktor Hrisztyenko és Pierluigi Bersani ebben utalt az európai energiabiztonság ügyére, és kifejezte arra irányuló készségét, hogy a térség más államaival is konzultáljanak a projekttel összefüggő kérdésekről.

vissza az elejére


Ericsson központ Bukarestben

(6. oldal)

Nagy Zsolt távközlési és informatikai miniszter jelenlétében kedden az Ericsson nemzetközi vállalat bejelentette, hogy Bukarestben szolgáltatási központot hoz létre. A központ kétszáz, túlnyomórészt frissen végzett szakembert alkalmaz a közeljövőben. A rendezvényen részt vettek a bukaresti Műszaki Egyetem diákjai is.

• Örömmel tölt el, hogy olyan óriáscégek, mint amilyen az Ericsson is, szívesen foglalkoztatják a hazai szakembereket. Ilyen esetekben a vállalat lelkes, hozzáértő és innovatív alkalmazottakra tesz szert, a munkavállalók pedig olyan környezetben nyernek tapasztalatot, amelyet a későbbiekben is jól tudnak kamatoztatni. Az elképzelések szerint a Global Service Delivery Center munkaközösségének nagy része fiatal végzősökből áll majd össze. Ez egy fiatalnak rendkívüli jó lehetőség, hiszen bekerülhet az IT&C nemzetközi körforgásába – jelentette ki az Ericsson rendezvényén a miniszter.

A Microsoft, az Advanced Micro Devices, az Amazon, a SAP, az Intel Capital, az Oracle, a HP, a Siemens és a Nokia mellett az Ericsson az egyik legnagyobb befektető a román IT&C piacon. Az ágazat rendkívül dinamikus fejlődése, az ország uniós csatlakozása, valamint a hazai informatikai oktatás minősége a külföldi befektetők szemében egyre vonzóbbá teszi Romániát.

Az oldalt szerkesztette: Tibori Szabó Zoltán

vissza az elejére


Szép szó


Emlékezés a mérai iskolás évekre

(8. oldal)

Egy meleg nyári zápor után, amikor azzal szórakoztunk, hogy az előbbi vastag porréteg most meleg iszapként buggyan ki a lábujjaink között, anyám rám szólt, hogy mossam meg a lábamat, mert megyünk valahová!

Házunktól nem messze, a piacon állt egy nagy sárga épület, sosem jártam addig a kapun belül, csak annyit tudtam róla, hogy nagyobb pajtásaim főleg a téli hónapokban szorgalmasan látogatják és panaszkodnak is rá eleget…

Óriási épületbe és óriási terembe léptünk be, meg is ijedtem a falak nagyságától és attól, hogy ott már anyukák és hozzám hasonló gyerekek gyülekeznek, közülük többet nem is ismertem. Egy szép arcú és öltözetű kisasszony fogadott, és valamiről ki is faggatott, a válaszokra már nem emlékszem, de megnyugtatott, hogy hamarosan naponta fogok járni ide. Otthon mondta meg anyám, hogy beiratkoztunk az iskolába, majd szeptember 15 után mindennap útnak indítottak, kis mérai szőttes vászontarisznyával, benne fa tolltartóval és két könyvvel, két füzettel.

Az első nap az iskolában azzal kezdődött, hogy egy fehér bajuszos igazgató bácsi mindenkihez beszédet intézett, volt virág, talán még versmondás is és nevetgélés, miközben mi, a legkisebbek megszeppenve álldogáltunk a legszélén. Először azt is hittem, hogy én ide nem jövök többet, ezek az óriások engem bizonyára felfalnak. Külön élménye volt a minden évi iskolakezdésnek a Gyűrűs hegyre történő össziskolai kirándulás, ahonnan hangos énekszóval és rengeteg zöldággal tértünk vissza.

Az iskolát megelőzően óvodába nem jártunk, ilyen akkor még nem volt, emiatt nehezen alkalmazkodtam, egyik szünetben hirtelen kisdolgozni kellett, lekuporodtam a kút mellé, de egy nagyobb gyerek (Cifra Feri) észrevett és elárult: „Né, ez a kicsi a kútba pisilt!" Halászi igazgató bácsi rám szólt, hogy fogjam meg a cipőm orrát, ezen elcsodálkoztam, de olyant kaptam az ülepemre a vonalzóval, hogy egy-két napig nem tudtam leülni. Egyébként is rendesen járt a körmös és a tenyeres, emiatt akkor egyik szülő sem gondolta, hogy panaszra kellene menni. Máté Emma volt az első tanító nénink, csak jó emlékeket őrzünk róla, hiszen nála tanultunk meg írni-olvasni, számolni és énekelni (Tavaszi szél vizet áraszt, és sokszor gondolkoztam azon, vajon hol lehetnek a csitári hegyek). Még nem volt kötelező, de már másodikban elkezdte tanítani, hogy „masa, scaun, bună ziua" és hasonlókat. Azt mondta, hogy ennek rövidesen nagy hasznát fogjuk venni.

Az iskolai év végén „szerepelni" kellett, ez azt jelentette, hogy a tanultak számonkérése után még táncokat, szavalatokat kellet előadni. Hogy ez ne unalmas falusi műsor legyen, a tanító nénink elhozta a kolozsvári iskolába járó rokonát, aki ügyesen bemutatta, hogy ők ott milyeneket szoktak táncolni. Még énekelt is hozzá. Ez a kisfiú volt Tamás Gáborka, akivel később jobban összebarátkoztam, a téli vakációban Nádason szoktunk csicsonkázni négyesben, neki is volt egy bátyja, aki egyidős lehetett a tanító néni mellett lakó unokatestvéremmel. Még be is tört a jég alattunk, nem is mertek hazamenni, amíg a nagynéném meg nem szárította a lábunkat a kemence előtt. Később hallottam, hogy híres lett a Donát úton nyílnak már az orgonák című dallal, most más országban boldogul, de a méraiakat nem felejtette el.

Tintával először harmadikos korunkban írtunk, hordtuk is a pennát és tintásüveget az iskolába, vagy kéregettünk egymástól, innen kezdve hetedikig két-három ujjam mindig tintás volt. Tanító nénink harmadikban váratlanul bejelentette, hogy ő hétfőtől nem jön többé, más lesz a tanítónk, mert ő már eleget dolgozott, és ilyenkor úgy szokás, hogy elmennek nyugdíjba. Ez annyira váratlanul ért minket, hogy óriási sírás-rívás lett a vége. Pál Nusi tanító néni vette át az osztályt, másfél évig végtelen türelemmel és jósággal tanított, év végén a táncelőadásban közismert falábam miatt nem akartam részt venni, inkább a versmondást szorgalmaztam, de nem engedett kimaradni, velem külön foglalkozott annyit, mint az osztály egészével, és simán sikerült is.

Jó osztályközösségünk volt, mi voltunk a legnépesebb osztály, 19 tanuló végezte el a 7. osztályt, 5-6 cigánygyerek is járt velünk, sosem volt egyébként probléma emiatt. Nem is lehetett, hiszen a mérai cigányok a dolgos, szorgalmas, törekvő törzsből származnak. Irigyeltem is őket, hogy egy ismeretlen nyelvet beszélnek, ismerik az összes madarat, fát és növényt, gombát, és kitűnően fociznak, énekelnek. Később mindannyian szakmát tanultak az építőiparban.

A két legjobb tanuló osztályunkban Tatár Kati és Tőtszegi Kisó volt, igyekeztem velük lépést tartani, de szorgalomban és kitartásban nem tudtam őket utolérni. Azt sem értettem meg soha, hogy Hangya Katinak hogyan lehet 3–4 évig egyetlen tolltartója, az enyém év végéig rendesen elkopott vagy elfogyott! Igaz, hogy neki nem volt bicskája. Megfigyeltem, hogy október közepéig kevesen vagyunk az osztályban, főleg az iparos és egyéb „földnélküli" gyerekek járnak, és május elseje után is megritkult a gyerekek száma, de ebből sosem volt probléma, mindenki rendesen elvégezte az osztályt, és nem gyűjtötte a hiányzásokat.

Az ideológiai nevelés jegyében minden hétfőn reggel felsorakoztattak: „Voltál, kisfiam, templomban? (Hogyne lettem volna, év végén még vizsgáztunk is vallásból) „Tartsd a körmöd" – puff a mogyorópálcával!!

Ötödik osztályban felső tagozatosak lettünk, minden tantárgyat más tanár tanított, nagy lelkesedéssel gyűjtöttünk Lendvai János tanár bácsinak gyíkokat, békát, siklót és viperát, amelyek formalinban most is a szertárban vannak. Szorgalmasan írtuk füzetbe az iskolai meteorológiai állomás adatait, Szász Józsi tanár bácsinak köveket és kövületeket hordtunk, Szent László pénzeit – közismert a mérai geológiai rétegek jura és kréta kori gazdag lelet anyaga. Avas– Gutin– Cibles– Kelemen– Hargita: így kellet tudni országunk vulkanikus hegyeit, és azt is, hogy a székely ásványvíz is mind a vulkáni tevékenység utóhatása.

Kun Márton tanár bácsi német nyelvet és éneket tanított, egyenesen zenetörténeti előadásokat tartott, hanglemez bemutatóval, képekkel, és tőle hallottuk, hogy volt egy görög félisten, aki olyan szépen furulyázott, hogy az alvilágból visszaadták a kedvesét, azt is, hogy ezt a dalművet egy cseh zenész írta és arról szól, hogy egy folyó végigfolyik az országon, itt még csermely, ott már patak, most megy át egy híres híd alatt, itt lakodalmas néppel találkozik, és azt is, hogy egy német zenében hogyan forr a víz a pisztrángok hancúrozása miatt, és azt is, hogy volt egy híres zeneszerző, az egyik legnagyobb, tragikusan megsüketült, az utolsó szimfóniája gyönyörű öröm-himnusszal fejeződik be (most már az Európai Unió hivatalos himnusza). De tartott is a tanár bácsi olyan férfidalárdát, hogy a mai közművelők csak ámulhatnak! Kolozsvári osztálytársaim csak ámultak, hogy én ezeket a zenéket honnan ismerem, gondolom, számukra a mérai iskola valami világvége lehetett.

Az első németórán dőltünk a nevetéstől, pedig a tanár csak azt adta elő németül az osztályunknak, hogy tankönyvet még nem csináltak, ezért az ő főiskolai jegyzetei alapján fogunk tanulni, füzetet és szószedetet mindenki használjon. Ezt már ismertük, mert közben román nyelvet és oroszt is kellett tanulni, amelyekkel Krisán Olga tanár néni kínozott minket. Bár nem hinném, hogy 7. végén akármelyik nyelven egy pohár vizet tudtunk volna kérni.

Volt pionírfoglalkozás, büszkén hordtuk a piros nyakkendőt, és volt nyári tábori foglalkozás, látogatás az egeresi gyártelepen, sőt még Kolozsvárra is elvittek, amikor a Pletyka és Fickó kutyás természetfilmek bemutatója volt!

Szép kezdeményezés volt az osztálycsere-kirándulás a Magyar utcai általános iskolával, sok ottani gyereket viszontláttam a középiskolában. Ma sem értem, hogy ez akkor miért nem folytatódott, megmaradt egyszeri alkalomnak. 1961-ben végeztük el az általános iskolát, akkorra már divatba jött a ballagás, később már az óvodából is ballagtak. Akkor még nem volt teljes a kollektivizálás, talán emiatt is érthető, hogy az osztályból csak hárman tanultunk tovább középiskolában. Felvételizni kellett, talán 3–4 osztálytársam tanult ipari képzőben (inasnak – ahogy akkor mondtuk). Az idők változása miatt aztán úgy alakult, hogy 1965-re mindenki Kolozsvárra járt dolgozni, szakmát akkor könnyű volt tanulni munkahelyi tanulással is.

Bizony mondom, hogy a mérai iskolában szerzett tudással sosem vallottam szégyent, szépen elvégeztem a 11-es középiskolát is, és mindig szeretettel gondolok a mérai iskolára, osztálytársaimra és tanítóimra, tanáraimra. Csak azt hiányolom, hogy sosem rendeztünk osztálytalálkozót, volt osztálytársaim harmadáról semmit sem tudok.

(Elhangzott 2005 májusában a mérai általános iskola megalapításának 225. évfordulóján)

Dr. SIMON JÁNOS,
Berettyóújfalu

Az oldalt szerkesztette: Sándor Boglárka Ágnes

vissza az elejére


Életmód


Nyári sportok – kezdőknek is!

(9. oldal)

A tél az „S" betűs sportoké: a síé és a sakké. Ezzel szemben tavasztól őszig, de különösen nyáron, megannyi új szabadidős sportot kipróbálhatnak a vállalkozó kedvűek. Tipikusan ilyennek tekinthetők a vízisportok, de ugyancsak ez a szezonja a levegő meghódításának. A lényeg mindegyiknél ugyanaz: be kell tartani a sportág szabályait, így lesz öröm benne.

Valószínűleg a vízisportok fejlődtek a legtöbbet az elmúlt húsz évben. Míg akkortájt a szörf volt az egyeduralkodó, ma már a Balatonon is el lehet tölteni úgy egy-egy napot, hogy mutatóban sem látszik egyetlen deszkás-vitorlás próbálkozó. Mert közben kifejlődött néhány új sportág. És bár többségük elé odailleszthető az extrém jelző, azért megtanulni, saját örömünkre művelni azokat korántsem akkora ördöngösség, mint amekkorának elsőre látszik.

Siklani a víz tetején
A wakeboard a vízisíhez hasonló sport, csak itt egy – a szörfnél jóval kisebb – deszkán kell állni, és valamilyen vontató eszköz kötelébe kapaszkodva siklani a víz tetején. A vontató lehet motorcsónak, de ez csak kevés vízen engedélyezett. Éppen ezért építették a zárt kötélpályákat, ahol körbe-körbe (pontosabban rendszerint négyszög alakban) vontat egy kötél. Nagy előnye, hogy egyszerre sokan hasíthatják a hullámokat. A profik mindenféle, a pálya nyomvonalába épített rámpákon trükközhetnek vagy éppen szlalomozhatnak; a kezdőknek érdemes beérni a siklás örömével. Bár első látásra valóban extrémnek tűnik ez a sport, kevés vállalkozó kedvvel és ügyességgel minden vízszerető ember kipróbálhatja, hiszen szinte veszélytelen. A pályára eleve mentőmellénnyel engedik be az embereket, és ha bármi gond van, elég elengedni a kötelet, fölfeküdni a víz tetejére, és megvárni, amíg csónakon megérkezik a segédszemélyzet.

A wakeboardnak létezik speciális fajtája is, amikor csónak vontatja a sportolót, ám csak az első métereken. Mert amint kellő hullámot kelt a csónak, el lehet engedni a kötelet, a farvíz hullámai elég nagyok ahhoz, hogy a deszkás fölvegye a csónak tempóját, és mindenféle vontatás nélkül haladjon a nyomában.

Repülés a hullámok fölött
Elsőre ugyancsak lélegzetelállító látvány, amikor egy hatalmas ernyő mögött hosszú köteleken lógva száguld egy deszkás, időnként föl-fölrepül a levegőbe, hogy aztán néhány figurát bemutatva visszahuppanjon a vízre, és robogjon tovább. Ezt a sportágat kite-szörfözésnek hívják, és bár a gyakorlatban nem annyira veszélyes, mint amilyennek látszik, azért az extrém sportokkal való ismerkedést nem ezzel kell kezdeni.

Eszkimó forduló
Ugyancsak nemrég vált divatossá a rafting. Ennek műveléséhez kellő sodrású hegyi patak szükséges, például Ausztriában, Szlovéniában és Szlovákiában is kitűnő pályák várják a közönséget. Ez a sport végképp csak első látásra félelmetes, valójában megfelelő pályán és szakszerű vezetéssel még azoknak is ajánlható, akik úszni sem tudnak. Szabályos felszerelés esetén nem lehet komolyabb baj, még akkor sem, ha véletlenül (vagy a vezető ügyes manőverére) átélünk egy-két eszkimó fordulót (ez az a mutatvány, amikor a csónak a hossztengelye körül átfordul, vagyis adott időben fejjel lefelé vagyunk a vízben). Az ijedtség biztosan nagyobb, mint az attrakcióban rejlő kockázat.

5+1 aranyszabály
Új sportágat kipróbálni csak arra kijelölt helyen vagy pályán, megfelelő öltözetben, hozzáértő személyzet felügyelete mellett szabad.

• A sportág szabályait mindig be kell tartani.

• Mentőmellény viselése akkor is kötelező, ha valaki kiválóan tud úszni.

• Bármennyire is jól megy az adott sportág, már az első kísérletnél, be kell tartani a fokozatosság elvét.

• A szabadidősport a pihenést, kikapcsolódást szolgálja, ezért nem szabad túlzásba vinni, időt kell adni a szervezetnek, hogy földolgozza az új élményeket, regenerálódjon.

• Ha családdal, társasággal nyaralunk, legyünk tekintettel a többiek igényeire is.

Bármennyire is megtetszett egy új sportág, alakítsuk úgy a programot, hogy a társaság minden tagja jól érezze magát benne.


vissza az elejére



Mit főzzünk ma? Receptbazár

(9. oldal)

vissza az elejére


Grillezett pisztráng chilis mangósalsával és salátával

Hozzávalók (4 személyre):

4 db pisztráng, 35 dkg újburgonya, 4 db tojás, 20 dkg salátamix, 4 db koktélparadicsom, 12 dkg angol zöldbab, olívaolaj, só, bors

A salsához:

3 szál friss koriander, 1 db mangó, 1 db chili, 1 teáskanál gyömbérgyökér reszelve, 2 db lime, só

Elkészítése:

Főzzük meg sós vízben a burgonyát, majd szűrjük le. Egy másik adag vízben a jó alaposan megmosott tojást főzzük keményre, majd 4 perc elteltével adjuk hozzá a babot. Ha megfőtt szűrjük le, a tojást pucoljuk meg és vágjuk negyedekre.

A halat irdaljuk be, sózzuk, borsozzuk, majd olívaolajjal megkenve süssük meg serpenyőben.

Tegyük tálra a salátát, rakjuk rá a kihűlt felezett burgonyát, kupacba a babot, a tojáscikkeket, a felezett paradicsomokat, locsoljuk meg olívával.

Készítsük el a salsát: turmixgépben a koriandert, a kockázott mangót, a kierezett chilit, a reszelt gyömbért, a lime levét és a sót keverjük jól össze. Ennyi az egész!

A megsült halat rakjuk a salátára és adjuk mellé a salsát. Jó étvágyat kívánunk!

(Halász István,
Harsányi Levente)

vissza az elejére


Vasalt csirkecomb grillezett zöldségekkel

Hozzávalók (4 személyre):

1 kg csirkecombfilé bőrösen, 2 db padlizsán, 2 db cukkini, 2 db paradicsom, 2 fej gomba, 2 db piros kaliforniai paprika, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, provence-i fűszerkeverék, olaj, kevés liszt

Elkészítése:

A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk. Kevés lisztbe forgatjuk, majd lesúlyozva kevés zsiradékon megsütjük őket.

Közben a zöldségeket felszeleteljük. A paradicsomot, a gombát félbe, a paprikát lapokra, a cukkiniket is félbe, a padlizsánt karikára, a fokhagymákat pedig hagyjuk egészbe.

Ha a csirke megsült, süssük meg a zöldségeket is kevés zsiradékon, sózzuk, valamint szórjunk rá a provence-i fűszerkeverékből is. Így kapunk egy színes zöldségköretet egy fantasztikusan szaftos csirkéhez – jó étvágyat kívánunk!

(Halász István, Faragó Márta, Taksár Ferenc)

vissza az elejére


Vörösbabból és gombából készült burger tzatzikivel

Hozzávalók:

15 dkg gomba, 50 dkg vörösbab, 1 fej hagyma, 2 db kígyóuborka, 3 gerezd fokhagyma, 5 dl lecsepegtetett joghurt, 1 evőkanál olívaolaj, koriander, kurkuma, őrölt kömény, só, őrölt bors, valamint, ha szükséges: liszt

Elkészítése:

Forró olajban dinszteljük meg az apróra vágott vöröshagymát, tegyük hozzá a zúzott fokhagyma felét, a kurkumát, a köményt, az apróra vágott gombát. Sózzuk, borsozzuk.

Pirítsuk addig, míg el nem fő a leve. Tegyük egy tálba, majd adjuk hozzá a leszűrt villával összetört konzervbabot. Keverjük össze, adjuk hozzá a friss vágott koriandert. Ha úgy érzik, túl lágy lett, tegyenek bele lisztet. Ha megvagyunk, formázzunk belőle pogácsákat, és olajjal megkenve süssük meg őket.

A tzatzikihez reszeljünk uborkát, majd rátesszük a lecsepegtetett joghurtot. Sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával összekeverjük és tálalhatjuk is. Kitűnő vegetáriánus étel a görög konyhából merítve. Jó étvágyat kívánunk!

(Halász István,
Liptai Zoltán)

Az oldalt szerkesztette: Farkas Imola

vissza az elejére


Mozaik


Istentisztelet

(10. oldal)

Hetedik Napot Ünneplő Adventista Egyház: Postakert /Cuza Vodă utcai templom: péntek este 8 óra, istentisztelet, igét hirdet Orbán János – „Lesz-e holnapunk?" – 3. rész. Szombat de. 9 óra: Bibliatanulmányozás – „Isten Igéje megmarad". De. 11 óra és du. 6 óra, istentisztelet: Kovács Bíró János magyarországi lelkipásztor.

Zsidó Hitközség: Dávid Ferenc utcai imaház: péntek este 7 óra, szombat reggel 9 óra, vezeti: Müller Benjamin, prof. Kallós Miklós, Krausz Jenő.

vissza az elejére


MOZI

(10. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – Die Hard 4 – Legdrágább az életed – amerikai. Vetítés. 13, 15.30, 18, 20.30, 23; kedvezménnyel 13 és 23 órától.

GYŐZELEM – Volver – amerikai. Vetítés: 16, 20. A 23-as szám – amerikai. Vetítés. 18, 22.

MŰVÉSZ – A Robinson család titka – amerikai. Vetítés. 14.30, 17, 19.30, 22; Kedvezménnyel 14.30 és 17 órától.

DÉS

MŰVÉSZ – The Good Shepherd – amerikai. Vetítés: 18, 21; kedvezménnyel péntek, szombat, vasárnap 21 órától.

TORDA

FOX – Bazi nagy film – amerikai. Vetítés: 15, 17, 19; kedvezménnyel 15 órától.

SZAMOSÚJVÁR

BÉKE – Holiday – amerikai. Vetítés: június 29-július 1.: 17, 19, 21; kedvezménnyel 21 órától.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – Harmadik Shrek – amerikai. Vetítés: 17.30, 20; péntek, szombat, vasárnap 22 órától; kedvezménnyel 17.30 órától.

DACIA B-TEREM – Szarajevo, szerelmem – bosnyák. Vetítés: június 29-július 1.: 17, 19.30.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – a Pókember 3 – amerikai. Vetítés. 17, 19.30; péntek, szombat, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel 17 órától.

vissza az elejére


ZENE

(10. oldal)

DIÁKMŰVELŐDÉSI HÁZ

Ma, június 29-én, pénteken este 7 órakor: évadzáró hangverseny a Transilvania Filharmónia szimfonikus zenekarának előadásában. Vezényel: Sascha Goetzel (Ausztria). Közreműködik: Adrian Sanpetrean. Műsoron: Mahler: Gyermek-gyászdalok; Mahler: 5. Szimfónia.

FARKAS U. REF. TEMPLOM

Július 1-jén, vasárnap este 7 órakor: Zenés esték a Farkas utcában. Közreműködik: Veres Noémi (szoprán), Balázs Ágnes (orgona). Műsoron: Telemann-, Bach-, Handel-, Franck-, Verdi-, Stradella-művek.

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Június június 28., csütörtök

(10. oldal)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

100 Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25.)

3,13/3,17

2,30/2,37

1,26/1,30

Western Union – szolgáltatás a Sora, Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25., Victor Babeş 33/A és Magyar/22., Dec. 1989 u. 137. szám alatti váltóirodákban.

A Román Nemzeti Bank árfolyamai (június 29., péntek)
1 euró = 3,1661 lej, 1 USD = 2,3515 lej, 100 magyar forint = 1,2788 lej.

vissza az elejére


HIRDETÉS


A Szabadság és az EU-tábor szervezőinek jóvoltából a Campus diákmellékletben meghirdetett játékunkon belépőt, szállást és ellátást nyert: Ciupe-Osváth Diána, Vadkerti Réka-Erika és Szávuly Kinga. Gratulálunk és jó szórakozást!

 


Állás

(11. oldal)

Két éve működő kávéautomatás cég keres töltő-szervízes kollégát. Érettségi, B kategóriás jogosítvány, magyar nyelv feltétel. Azonnali munkakezdéssel. Önéletrajzokat a címre várjuk. Telefon: 0036-30-9343686. Bip-re visszahívjuk.

vissza az elejére


Bérbe vesz

(11. oldal)

Három megbízható, komoly egyetemista lány kiadó kétszobás lakást keres. Mărăşti negyed előnyben. Telefon: 0743-357340, 0744-396024. (0011)

Két egyetemista fiú kétszobás lakást keres 200 euróig, vagy háromszobásat 300 euroig. Telefon. 0747-948191, 0744-191875, 0767-104309. (0014)

vissza az elejére


Bérbe ad

(11. oldal)

Bérbe adó cégnek, hosszú távra 200 négyzetméteres ház+garázs+udvar a Mező utcában. Előnyös feltételekkel. Telefon: 0744-639906. (0008)

Stabil munkahellyel rendelkező lány lakótársat keres Hajnal negyedi szobába. Bére 50 euró. Telefon: 0744-232099.

vissza az elejére


Szolgáltatás

(11. oldal)

Jelentős kereseti lehetőséget ajánlunk a kötelező magánnyugdíj kérvények kitöltéséért. A képzés díjmentes. Telefon: 0744-708344, 0730-357925. (0004)

vissza az elejére


SPORT


LABDARÚGÁS
Gólképtelen diákcsapat

(12. oldal)

A Câmpulung Moldovenesc-en edzőtáborozó Kolozsvári U FC a Jászvásári Politechnika és a helyi Rarăul Câmpulung MSC társaságában előkészületi mérkőzéseket vívott. A „háromszög" találkozói csak 45 percesek voltak, Adrian Falub gárdája egyik mérkőzésen sem tudott gólt lőni, mindkét összecsapás 0–0-lal végződött.

A döntőben a szintén élvonalbeli Jászvásár 1–0-ra legyőzte a harmadosztályú Rarăul MSC-t.

(póka)

vissza az elejére


Új edző a Dési Egyesülésnél

(12. oldal)

Miután kiesett a B-ligából a Dési Egyesülés háza táján gyökeres változások történtek. A Kolozsvári CFR 1907 levette kezét a klubról, többet nem hajlandó segíteni volt szatellitjét. A bajnokság befejeződésével 9 játékos távozott végleg a vasutascsapathoz.

A múlt napokban Désen kinevezték az új edzőt, aki nem más, mint Piţi Varga, az egyesület gyermek- és ifjúsági központjának volt vezetője, az Egyesülés egykori hátvédje. A keret maradéka vakációzik, a játékosok július 10-e körül találkoznak újra.

Erkedi Csaba

vissza az elejére


Neumann-stadion Aradon

(12. oldal)

Neumann Ferenc báró nevét fogja viselni az Aradi UTA stadionja. Az arénát a neves aradi futballmecénás építtette, s miután a család visszakapta, a városnak adományozta, azzal a kikötéssel, hogy a stadion a néhai báró nevét kell viselnie. Az adományozás másik kikötése, hogy a stadiont a város nem idegenítheti el.

Gheorghe Falcă, Arad polgármestere kijelentette, hogy a városi tanács elé terjeszti a névváltoztatási javaslatot, ugyanakkor azt is elmondta, hogy a város komoly korszerűsítési munkálatokat tervez, többek között világító berendezést szerelnek fel.

vissza az elejére


42. Copa America
Döntetlen a házigazdáknak, mexikói meglepetés

(12. oldal)

A nyitómérkőzésen Peru simán, 3–0-ra legyőzte Uruguay labdarúgó-válogatottját a Venezuelában rendezett 42. Copa Americán. A csoport másik mérkőzésén a hazaiak kétszer is megszerezték a vezetést, de Bolívia mindkétszer egyenlített, így egyik csapat sem tudta begyűjteni a három pontot.

A mexikói válogatott meglepetésre két góllal jobbnak bizonyult a brazil nemzeti együttesnél. A beszámolók szerint Nery Castillo szép kapáslövéssel szerzett vezetést a 21. percben, nyolc perccel később pedig Ramon Morales szabadrúgásból volt eredményes. A címvédő brazilok a második félidőben sok helyzetet alakítottak ki, de Guillermo Ochoa, a mexikóiak kapusa remek napot fogott ki. Dunga, a brazilok szövetségi kapitánya először irányította csapatát tétmérkőzésen.

A B-csoport másik összecsapásán Chile nyert Ecuador ellen úgy, hogy kétszer is hátrányba került.

Eredmények, 1. forduló:

A-csoport: Peru–Uruguay 3–0 (gól: Villalta – 27., Marino – 69. és Guerrero – 89. perc) és Venezuela–Bolívia 2–2 (Maldonado – 21., Paez – 56. perc, illetve Ci-chero – 39., öngól és Arce –84. perc).

B-csoport: Mexikó–Brazília 2–0 (Castillo – 21. és Morales – 29. perc) és Chile–Ecuador 3–2 (Suazo 2 – 21. és 80., továbbá Villanueva – 87. perc, illetve Valencia – 16. és Benitez – 23. perc).

vissza az elejére


SAKKSAROK
Remiből sosem elég

(12. oldal)

Lékó Péter negyedik mérkőzésén is döntetlent játszott a dortmundi sakk szupertornán. A magyar nagymester – aki 1999-ben és 2002-ben is győzött a németországi viadalon – a sötét bábukat vezette az orosz Jevgenyij Alekszejev ellen, és a felek a 34. lépésben egyeztek meg a remiben. Lékónak jelenleg 2 pontja van.

Az állás: Vlagyimir Kramnyik (orosz) 3 pont, Alekszejev és Viswanathan Anand (indiai) 2,5–2,5, LÉKÓ és Sakrijar Mamedzsarov (azeri) 2–2, Magnus Carlsen (norvég) és Borisz Gelfand (izraeli) 1,5–1,5, Arkagyij Naiditsch (német) 1.

A hétfordulós viadal ötödik fordulóját pénteken rendezik, Lékó a világbajnok orosz Vlagyimir Kramnyik ellen ül majd asztalhoz, és világossal játszik.

KOSÁRLABDA Az Asesoft az ULEB-kupában

(12. oldal)

Alexandru Iacobescu klub-elnök nyilatkozata szerint a Ploieşti-i Asesoft ESK férfi együttese indul a földrész második legerősebb kosárlabda klubcsapat vetélkedőjén, az ULEB-kupában. Ez premier lenne, hiszen Románia először nevezne csapatot a FIBA Europe kötelékéből kivált ULEB szervezte sorozatban, eddig ugyanis a román szövetség nem volt az ULEB tagja.

A kupában szombaton, Jesolóban sorsolják ki a selejtező csoportok összetételét.

vissza az elejére


TÁJFUTÁS
In memoriam

(12. oldal)

Nagyszerű havasi levegőn, jó pályákon, kitűnő környezetben rendezték a Pro Orientare társaság tájfutó versenyét a kisbányai üdülőtelep erdejében. Igaz, a hegyi levegő és a pályák szintkülönbségei komoly erőkifejtésre késztették a több mint 50 résztvevőt, de azért mindenki elégedetten távozott. Köszönet a Simon Krisztina által irányított bírói csapatnak a nagyszerű vetélkedőért. Az emlékversennyel párhuzamosan rendezték az iskolák közötti bajnokság nyerteseinek döntőjét, amelyet a városi tanács támogatott.

Eredmények, pályák szerint (N = nők, F = férfiak).

NA: 1. Gáll Enikő, 2. Mihály Gyöngyi, 3. Kerekes Kinga (mindhárom Compass).

NB: 1. Zsigmond Erika (Compass), 2. Májer Réka, 3. Fey Klára (mindkettő Transilva).

NC: 1. Pataki Enikő (Pro Orientare), 2. Kristály Imola (Transilva), 3. Kis Eszter (Báthory-líceum).

FA: 1. Bogya Tamás, 2. Fey Sándor (mindkettő Transilva), 3. Pavel Gligor (Akarat).

FB: 1. Puskás Ferenc (Transilva), 2. Pavel Tudor (Akarat), 3. Kuszálik János (Transilva).

FC: 1. Adrian Oşan (Anghel Saligny-líceum), 2. Prezensky Gábor (Transilva), 3. Müller Csaba (Compass).

Májai Ferenc

vissza az elejére


ATLÉTIKA
Gebrselassie világcsúcsokat döntött

(12. oldal)

Két világcsúcsot is megjavított Haile Gebrselassie az ostravai nemzetközi atlétikai versenyen. Az etióp világklasszis a 46. Golden Spike-viadalon az egyórás futás során 21,285 kilométert teljesített. A korábbi rekordot a mexikói Arturo Barrios tartotta, aki 1991-ben 21,101 km-t teljesített.

Gebrselassie a 20 kilométer rekordját is megjavította 56:25,98 percre, ez az eredmény majdnem fél perccel jobb a régi csúcsnál (56:55,6), amely szintén Barriosé volt.

vissza az elejére


TENISZ
Búcsúzott Czink Melinda és Gallovits Edina

(12. oldal)

Czink Melinda két játszmában kikapott a hatodik helyen kiemelt Ana Ivanovicstól az angol nyílt teniszbajnokság első fordulójában. A jóval esélyesebb szerb játékos villámrajtot vett: az első játszmában 19 perc alatt lesöpörte a pályáról sokat hibázó ellenfelét. Czink azonban nem adta fel, a második szettben teljesen egyenrangú ellenfele volt Ivanovicsnak, azonnal elvette riválisa adogatását, és 2:1-re vezetett az idei Roland Garros szerb döntőse ellen, amikor elkezdett esni az eső. A rövid szünet a szerb teniszezőnek használt, visszabrékelt, és ettől kezdve 6:6-ig fej fej mellett haladt a két játékos. A rövidítésben viszont már elég volt egy-két hiba és a magyar teniszező – 1 óra 42 perc elteltével – gratulálhatott ellenfelének. Ivanovics végül 6:0, 7:6 (3) arányban nyert.

Nem kísérte szerencse a temesvári Gallovits Edina szereplését sem az első fordulóban Wimbledonban. Öt perc híján két óra küzdelem után három játszmában 4:6, 6:2, 6:2 arányban vereséget szenvedett a kínai származású amerikai Meilen Tutól. Ha Czink és Gallovits nyert volna, úgy a következő körben egymás ellen léptek volna pályára, így azonban a legjobb 32 közé kerülésért Ivanovics–Tu mérkőzést rendeznek. Az eső szerdán is befolyásolta a játékok menetét, sem a magyar Szávay Ágnes, sem a román Andrei Pavel második fordulós mérkőzését nem tudták megrendezni az ukrán Aljona Bondarenko, illetve az amerikai James Blake ellenében.

A végső sikerre is esélyes amerikai Andy Roddick és belga Justine Henin biztosan jutott be a harmadik fordulóba. Szintén a legjobb 32 között van már a svájci Martina Hingis és az amerikai Serena Williams.

Érdekesebb eredmények:

Női egyes, 1. forduló (a 64 közé jutásért): IVANOVICS (SZERB, 6.)–CZINK 6:0, 7:6 (3); Müller (német, 32.)–Smashnova (izraeli) 6:0, 6:0; Gyementyjeva (orosz, 12.)–Dechy (francia) 6:2, 7:6 (7); Szafina (orosz, 13.)–K. Bondarenko (ukrán) 7:5, 7:6 (7); Vaidisova (cseh, 14.)–Knapp (olasz) 7:6 (6), 6:2; Golovin (francia, 17.)–Vej (tajvani) 5:7, 6:3, 8:6; Garbin (olasz, 21.)–Jen (kínai) 3:6, 6:2, 6:3; Santangelo (olasz, 28.)–Morita (japán) 6:1, 3:6, 6:3; Schiavone (olasz, 29.)–Kremer (luxemburgi) 5:7, 6:4, 6:3; TU (AMERIKAI)–GALLOVITS 4:6, 6:2, 6:2.

2. forduló: Henin (belga, 1.)–Dusevina (orosz) 6:0, 6:4; S. Williams (amerikai, 7.)–Molik (ausztrál) 7:6 (4), 6:3; Hingis (svájci, 9.)–Nakamura (japán) 6:1, 6:2; Sequera (venezuelai)–Stosur (ausztrál, 27.) 6:2, 5:7, 6:4.

Férfi egyes, 2. forduló: Roddick (amerikai, 3.)–Udomchoke (thaiföldi) 6:3, 6:4, 7:6 (3); Gonzalez (chilei, 5.)–Falla (kolumbiai) 4:6, 6:3, 6:4, 7:6 (1); Gasquet (francia, 12.)–Mahut (francia) 6:4, 6:3, 6:4.

vissza az elejére


KERÉKPÁR
Sztaniszlav Bicsak nyert Nagyszebenben

(12. oldal)

Az ukrán Sztaniszlav Bicsak nyerte a Gyulafehérvár–Nagyszeben szakaszt a román kerékpáros körversenyen. Az összetett versenyben továbbra is Dan Anghelache (Bukaresti Dinamó) vezet.

Csütörtökön, lapzárta után ért véget a döntő fontosságú szakasz Nagyszeben és a 2020 méteres magasságon található Bâlea-tó között.

Az oldalt szerkesztette: Póka János András