Vége a torlódásnak, ésszerűsítik a Heltai téri közúti forgalmat
A tömegszállítást is érintik a változások a belvárosban

(1. oldal)

Az úttest félig már használható, a járda most készül

A Cipariu (egykori Heltai) téren gyalogszerrel vagy gépkocsival közlekedők régóta figyelik már a környéken zajló útépítési és térrendezési munkálatokat, amelyeknek köszönhetően az évek óta épülőben lévő görög-katolikus templom mögötti egyenetlen, méteres gazzal benőtt terület máris lényegesen megszépült. A tér – és ezzel együtt a közúti forgalom – átszervezése azonban itt még korántsem ér véget: a tavaszias időjárásnak köszönhetően a munkálatok tegnap is javában folytak: a templom déli oldalán, ősszel elkészült új úttest szélén éppen a járdaszegélyen dolgoztak a munkások. A munkálatok akár az idén befejeződhetnek, a tér mindegyik oldalán egyirányúvá, és ennek köszönhetően folyamatosabbá, tehermentesebbé válik majd a forgalom, a trolibusz vonalát ezért át kell költöztetni. A városháza közlekedésbiztonsági osztálya még tartogat néhány meglepetést a kolozsváriaknak a város többi pontjain is. (Részletek az 5. oldalon)

vissza az elejére


Új köntösben a Szabadság!

(1. oldal)

Van új a nap alatt: korszerűbb tördelésű, tartalmasabb, színesebb lapot tart kezében az olvasó. Sikerült az új év első heteire időzítenünk a formaváltozást, amely reméljük, elnyeri tetszésüket. (Részletek az 3. oldalon)

vissza az elejére


Fizessen elő SMS-ben a Szabadságra!

(1. oldal)

Mától SMS-ben is előfizethet a Szabadságra. Ha nem ér rá személyesen előfizetni, egyszerű, gyors megoldást ajánlunk – bónusszal: küldjön SMS-t a 7666-os emeltdíjas számra, és jövő hónaptól megy is a lap. Az üzenet elejére írja oda Szabadsag (ékezet nélkül!), majd nevét és pontos címét. Ráadásul kedvezményben is részesül: 15 szóból álló apróhirdetést adhat fel, ha telefonon (596-621 és 596-408) vagy e-mailben ( ) közli velünk, milyen mobilszámról rendelt előfizetést. Az SMS ára 9 USD-nek megfelelő Euró, plusz Áfa. Az üzenetet csupán az Orange hálózatból lehet elküldeni. Könnyítse meg életét: fizessen elő SMS-ben!

vissza az elejére


Lezárult az EP-jelöltek listája

(1. oldal)

Tegnap este zárult az RMDSZ-es európarlamenti képviselőjelöltek listája. „Zárás" előtt kis idővel érkezett Nagy Zsolt távközlési miniszter pályázata, így 12-re emelkedett a jelöltek száma. Ezek: Winkler Gyula gazdasági miniszter, Kóródi Attila környezetvédelmi államtitkár, Csutak István volt integrációs államtitkár, Bara Gyula tanácsos, Jakab István volt pénzügyminisztériumi államtitkár, Hodgyai Géza, Niculescu Tóni külügyi államtitkár, Szabó Károly szenátor, Sógor Csaba szenátor, Fekete Emőke tanácsos, Bíró Rozália, Nagyvárad alpolgármestere. Sem Kónya-Hamar Sándor képviselő, sem Eckstein-Kovács Péter szenátor nem szerepel a listán. Az RMDSZ-nek 2, szerencsés esetben 3 képviselője lehet az Európai Parlamentben. Értesüléseink szerint a lista rangsorolásával megbízott Szövetségi Operatív Tanács (SZOT) leghamarabb jövő héten dönt, amelyet a tervek szerint február 17-án összeülő Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) szentesít.

Időközben Strasbourgban megkezdte ülésszakát az Európai Parlament. (További részletek a 4. oldalon)

vissza az elejére


Rögtönzött menhely a monostori kóborkutyáknak

(1. oldal)

A Monostor lakónegyed Minerva üzletháza előtt néhány napja három takaros kis kartondoboz áll kibélelve jó meleg holmival. A dobozok mellett három tiszta (!), félbevágott műanyagpalack tele friss vízzel, a kutyusok etetésére szolgáló tálkákban pedig némi kutyatápszer és csontdarabok. Az egyik kutyus a dobozoktól néhány méterre békésen szunyókál, kihasználva a januári napfény által nyújtott kevés meleget. A közelben levő bódé elárusítónője gyanúsan méreget: – Mit akarnak maguk itt? – kérdi kissé mérgesen. – Nem látják, hogy itt minden rendben? Nincs itt piszok, kérem, és a kutyusok nagyon barátságosak. Amikor reggelente jövök, még a dobozokban alusznak – lelkendezett. Az állatbarátok számára követendő példa: kis odafigyeléssel és következetes, segítő magatartással megoldható lenne a kóbor kutyák helyzete is.

N.-H. D.

vissza az elejére


Közzétették a vizsgatételeket

(1. oldal)

Tegnap délben az Oktatás- és Kutatásügyi Minisztérium honlapján közzétették a 2007-es szakaszzáró és az érettségi vizsgák tételeit. Minden vizsgatantárgy esetében száz tételről van szó. A világhálón olvasható tételek száma elérte a 12 000-et. A reál tantárgyak esetében a szaktárca úgy döntött, hogy a megoldásokat is nyilvánosságra hozzák – közölte a tanügyminiszter.

Az elkövetkező egy hónapban a pedagógusok és szülők jelezhetik az esetleges tévedéseket. A végleges jegyzék tehát február 17-re várható. Azon iskolákhoz, amelyek nem rendelkeznek internethálózattal kiadványként juttatják el a tételeket.

Az eddigi felmérések alapján mind a szülők, mind a diákok elégedettek a minisztérium eme kezdeményezésével.

vissza az elejére


Kult-Szem


Ma

(2. oldal)

NÉVNAP: Gusztáv. A skandináv eredetű német Gustav névből származik, ósvéd jelentése: a gótok támasza, vagyis Gotstav.

NAPKELTE: 8 óra 6 perckor

NAPNYUGTA: 17 óra 5 perckor

ÉVFORDULÓ: Az Amerikai Egyesült Államok nemzeti ünnepe – Martin Luther King, az amerikai néger polgárjogi mozgalom Nobel-békedíjas vezetőjének születésnapja (1929. január 15.) alkalmából 1986-tól január harmadik hétfője nemzeti ünnep és munkaszüneti nap. • Január 16-án történt: 1938. Először szerepelt filmen Bajor Gizi; Zilahi Lajos Két fogoly című regényéből készült lélektani drámában szerepelt. • Január 16-án született: 1847. Mikszáth Kálmán író, akadémikus. • 1899. József Jolán, József Attila nővére, aki anyjuk halála után a költőt nevelte. • 1933 Susan Sontag amerikai írónő, esszéista, kritikus. • Január 16-án halt meg: 1891. Léo Delibes francia zeneszerző. • 1957. Arturo Toscanini olasz karmester. • 1995. Sík Ferenc Kossuth- és Jászai-díjas színházi rendező, kiváló művész.

vissza az elejére


A NAP IDÉZETE

(2. oldal)

Elég nagy baj áramlott a világra, hogy Éva evett az almából és Ádámot megkínálta, de hát még milyen lett volna, ha teszem azt, Ádám eszik belőle és Évát meg nem kínálja?

Mikszáth Kálmán

vissza az elejére


Kishírek

(2. oldal)

A VI-WALDI JÁTSZÓHÁZ Tücsök-zene-óvodája ma, kedden, január 16-án 17 órától várja a nagycsoportot az unitárius tanácsteremben (Brassai utca 6. szám). Ismerkedés kezdődik Kodály Zoltán „Kis emberek dalaival". Pénteken, január 19-én 18 órától kismamák furulyaköre és kiscsoportos zeneovi lesz az Anatole France 14. szám alatti ikerkupolák épületében.

MADE IN HEAVEN címmel Vlad Olariu szobor- és installáció kiállítását nyitják meg január 16-án, kedden du. 6 órakor a Mátyás király háza Galériában. A Kolozsvári Művészeti és Design Egyetem szervezte kiállítás január 27-ig tekinthető meg.

FAUSTUS címmel dr. Józsa István egyetemi adjunktus tart előadást január 17-én, szerdán du. 5 órától a Római Katolikus Nőszövetség Szt. Rafael Körének összejövetelén, a Szentegyház/I. Maniu utca 2. szám alatt (I. em.). Közreműködik a Concordia vonósnégyes (Márkos Albert, Botár Gerő, Olimpiu Moldovan, Török Béla) valamint a Visszhang egyetemi diákkórus (karvezető: Ercsey-Ravasz Ferenc).

A FÖLDTERÜLETEK ADÁSVÉTELÉRŐL ÉS A MEZŐGAZDASÁGI ÉLETJÁRADÉKRÓL tartanak tájékoztatót január 17-én, szerdán 17,10 órakor az RMDSZ Pata-Györgyfalvi negyedi kerületének Jugoszlávia utca 51. szám alatti székházában.

A CSEMETE ZENEÓVODA kiscsoportjának és nagycsoportjának január 18-án, csütörtökön du. 5 órától lesz párhuzamosan az órája. Nistor Krisztina és Maksay Júlia zenepedagógusok kalauzolásával a gyermekek meghódíthatják a zene birodalmát.

A MAGYAR KULTÚRA NAPJÁT BARTÓK BÉLA ÉS KODÁLY ZOLTÁN SZELLEMÉBEN ünneplik január 19-én, pénteken du. 6 órától az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület és a Romániai Magyar Da-losszövetség közös rendezvényén, a Báthory István Líceum dísztermében. Nyitóbeszédet Tőkés Elek, a líceum igazgatója és dr. Almási István egyetemi tanár mond. Közreműködik Jancsó Miklós színművész, a Báthory-líceum énekkara és népdalénekesei Halmos Katalin vezetésével, a kolozsvári Református Kollégium énekkara és népdalénekesei dr. Székely Árpád vezetésével, a Brassai-líceum népdalénekesei Bazsó Dombi Ferenc vezetésével, a Sigismund Toduţa Zenelíceum hangszerszólistái és az Apáczai-líceum énekkara és népdalénekesei Szabadi Ildikó vezetésével.

vissza az elejére


Magyarán a borról, Csávossy módra
„Selymes" borkóstoló az EMÉ-nél

(2. oldal)

A bor a leghűségesebb barát, elkíséri az embert a bölcsőtől a koporsóig, hiszen Bacchus itala keresztelők és halotti torok alkalmával egyaránt asztalra kerül. De múzsaként sem megvetendő, elég csupán felidéznünk számtalan irodalmi alkotást, amelyek az isteni nedű hatására, no meg annak dicsőítésére születtek. S hogy a borivás kultúrája nem egyszerű tudomány, arról szombaton kaphattunk némi ízelítőt az Erdélyi Múzeum-Egyesület Agrártudományi Szakosztálya és a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Spectator Média Szakkollégiumának közös rendezvényén, az EME Jókai utcai székházában.

Az egybegyűltek legnagyobb örömére a rendezvény díszvendége, híres-neves erdélyi borszakértőnk, Csávossy György nem csupán elméletileg ismertette, micsoda zamatos borok készülnek vidékeinken, gyakorlatilag is megbizonyosodhattunk néhány fehér borfajta „selymességéről. A népszerű szakember szerint ugyanis a fehér bor selymes, a vörös pedig bársonyos. A borkóstolóval egybekötött szakosztályi rendezvény immár harmadik éve gyűjti össze az érdeklődőket, idén Csávossy György új könyvének megjelenése adott alkalmat a hangulatos találkozásra.

Magyarán a borról – olvasható a magyarországi Mezőgazda Kiadó által gondozott rendkívül igényes és tetszetős kötet borítóján. – Nehéz eldönteni, hogy szakmai lírának, vagy lírai szakkönyvnek nevezzük ezt a kiadványt – mondta a házigazda szerepében Farkas Zoltán, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének Kolozs megyei elnöke. S mint a szerző ismertetőjéből is kiderült, a megfogalmazás valóban találó, hiszen esszészerűen írta meg a könyv fejezeteit, a borról szóló verseivel „egybefűzve". – A bor művészi alkotás, egyik legfontosabb tápszerünk, de egyben orvosságunk is – vallja a kötet szerzője, aki a rendezvényre magával hozta „Nagyenyed legjobb gyakorló borászát", Papp Pétert is. Együtt „kápráztatták" el a résztvevőket néhány pohár „művészi alkotással", megfelelő szakmai tanácsok kíséretében.

KÖLLŐ KATALIN

vissza az elejére


Lapról lapra
Erdélyi Napló, 3. szám

(2. oldal)

Az elmúlt hét egyik legjelentősebb erdélyi kulturális eseményéről, a Wass Albert műveiből készült a Világ és a vége című dráma erdélyi előadássorozatáról olvashatók beszámolók, interjúk az Erdélyi Napló e heti, friss számában. A hatalmas érdeklődés övezte előadás rendezője, Andrási Attila a lapnak nyilatkozva elmondta: a harmadik éve működő Magyarkanizsai Kamaraszínház arra hivatott, hogy a közbátorságot visszasegítse a köztudatba. Előadásuk példátlan sikeréről Délvidéken, Magyarországon és Erdélyben a délvidéki rendező úgy vélekedik: a színházba járó közönség a témát szereti, méghozzá az olyan téma erejét, amely közösséggé formál bennünket, színházba betérőket.

A lap részletesen foglalkozik az úgynevezett Erdélyi Magyar Egyeztető Kerekasztal létrehozásának esélyeivel is. A hét végén, Kolozsváron összegyűlt ellenzéki szervezetek kezdeményezésére az RMDSZ egyelőre nem válaszolt. Borbély Zsolt Attila politológus szerint, ha az EP-választásokra nem sikerül összeállítani olyan közös listát, amelyen befutó helyre kerülhet egy hiteles, az autonómia iránt elkötelezett politikus, az ellenzék egy független jelölt indításának lehetőségében bízik.

A lap szépirodalmi összeállításában K. Jakab Antal a 30 éve elhunyt Horváth Istvánra emlékezik.

vissza az elejére


Transsylvania / Erdélyi Tájékoztató

(2. oldal)

Az Amerikai Erdélyi Szövetség negyedévi tájékoztatója, a Transsylvania utolsó száma két fő témára épül. Egyrészt az 1956-os események felidézésével betekintést nyújt az erdélyi megemlékező rendezvények sorozatába, másrészt megemlékezik a nemrég elhunyt erdélyi szellemi nagyságról, Sütő Andrásról. A két téma önmagát kínálta, hiszen az 56-os események kerek évfordulója bőséges okot szolgáltatott a megemlékezésre, ezzel kapcsolatban olvasható Dávid Gyula és Papp Annamária írása. Az aktualitások közül ezúttal Románia közelgő uniós csatlakozása került gyújtópontba, ezt több írás is körüljárja. Sütő András emlékét több pályatárs és tisztelő is felidézi a lapban, a temetésén elhangzott gyászbeszédekből valóban a nemzet vértanújának portréja bontakozik ki. Az íróra való emlékezést segítik elő Sütő Andrásnak a lapban közölt írásai is. Hogy engedjük hozzánk jönni a szavakat.

A lap következő számai interneten is elérhetők a www.hhrf.org/ts oldalon.

vissza az elejére


Film Litvinyenkóról?

(2. oldal)

Három neves hollywoodi stúdió is foglalkozik azzal a gondolattal, hogy filmet készítsen a november elején Londonban plutónium izotóppal megmérgezett, és nem sokkal később meghalt Alekszandr Litvinyenko, egykori orosz állambiztonsági ügynök életéről és haláláról.

Mint a Variety, című lap internetes kiadása írja, a Columbia Pictures úgy döntött, megvásárolja a néhai orosz ügynök özvegye, Marina Litvinyenko és a meggyilkolt férfi egyik közeli barátja, Alex Goldfarb könyvének megfilmesítési jogát. A nagy rivális, a Warner Bros, – amely egyébként szintén érdeklődött Marina Litvinyenko könyvének megvásárlása iránt, de árajánlatával alulmaradt a Columbiával szemben – a The New York Times egyik zsurnalisztája, Alan Cowell Litvinyenkoról íródó, és Doubleday címmel, jövőre megjelenő könyvének megfilmesítésére vásárolt előjogot. A Warner Johnny Depp Infinitum Nihil elnevezésű produkciós irodájával tárgyal a könyv esetleges filmre viteléről. Ha a terv megvalósul, az alkotás producere és főszereplője egyaránt az excentrikus karaktereket igen kedvelő, Johnny Depp lenne.

A harmadik stúdió, a Beverly Hillben működő Braun Entertainment Group Litvinyenko saját, 2004-ben kiadott, Oroszország felrobbantása: Terror idebentről (Blowing Up Russia: Terror from Within) című könyvének megfilmesítésére szerzett opciót. A könyv, amelynek megjelentetését az önkéntes száműzetésben Angliában élő, Borisz Berezovszkij, orosz milliárdos finanszírozta, azt állítja, hogy az orosz titkosszolgálat, az FSZB állt a kilencvenes évek végén Moszkvában elkövetett lakóházrobbantások mögött, amelyek elkövetésével a Kreml a csecsen szakadárokat vádolta.

vissza az elejére


Tarkovszkij mártirológiája

(2. oldal)

Mártirológia a címe annak a dokumentumfilmnek, amelyet Andrej A. Tarkovszkij orosz rendező készít apja, a 20 éve elhunyt nagy orosz művész, Andrej Tarkovszkij életéről. A filmet, amelyet fogadott hazájában, az olaszországi Toszkánában forgattak, ősszel láthatja a közönség. A Mártirológia azokon a naplókon keresztül kíséri végig a legendás rendező életet, amelyeket a Párizsban 1986. december 29-én bekövetkezett haláláig vezetett – írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

Tarkovszkijt a modern filmművészet egyik nagy újítójaként tartják számon. Azok közé tartozott, akik túlléptek a második világháború szovjet ábrázolásának sematizmusán az 1962-ben készült Iván gyermekkorával, a középkori orosz hagyományhoz nyúlt vissza a vallásos és emberi hit kérdéseinek megválaszolásában az Andrej Rubjlov című epikus művével, míg a kelet-európai értelmiség egyik kedvence volt az 1979-es, sci-fi keretbe ágyazott filozofikus mű, a Stalker.

Művészete, személyisége azonban egyre nehezebben fért össze a szovjet politikai kurzussal, ezért élete végén Nyugat-Európában telepedett le, és utolsó filmjeit, a Nosztalgiát és az Áldozathozatalt már hazájától távol forgatta.

Az oldalt szerkesztette: Köllő Katalin

vissza az elejére


Vélemény


Európa-ellenes kakukktojások az EP-ben

(3. oldal)

Asors fintoraként is felfogható, hogy az Európai Unió balkáni bővítése nyomán vált frakció erősségűvé azon szélsőjobboldali képviselők csoportja az Európai Parlamentben, amelyeknek pártjai enyhén szólva nem hívei az európai integrációnak, az Unió „nemzetek felettiséget" hirdető alapeszméjének.

vissza az elejére


A bécsi nyilatkozat

(3. oldal)

A közös EP-képviselőcsoport létrehozását már a 2005 novemberében Bécsben tartott tanácskozás is célul tűzte ki a szoros együttműködésre törekvő európai szélsőjobboldali pártok elé. Ezen a 14 hónapja rendezett fórumon – hivatalos nevén „hazafias és nemzeti pártok és mozgalmak találkozóján" – tíz szervezet küldöttei vettek részt. A legismertebbnek számító francia Nemzeti Front (FN), a belga Flamand Érdek (VB) és az olasz Társadalmi Akció (AS) mellett megjelentek Bécsben a bolgár Ataka, a spanyol Alternativa Espanola, az olasz Fiamma Tricolore, az Osztrák Szabadság Párt (FPÖ) és a Nagy-Románia Párt (PRM) képviselői. Üdvözletet küldött a tanácskozás résztvevőinek a lengyel kormánykoalíció fő erejét alkotó Jog és Igazságosság (PiS), az olasz Északi Liga (LN) és a Dán Néppárt.

A kétnapos fórumon elfogadott bécsi nyilatkozat fő követelései között szerepelt az Európába irányuló bevándorlás azonnali leállítása, a földrész hatékony védelme „a terrorizmussal, agresszív iszlámizmussal, szuperhatalmi imperializmussal és olcsó munkabérű országok gazdasági agressziójával szemben". A résztvevők követelték az európai alkotmány elvetését és annak a megakadályozását, hogy „az európai integráció kiterjedjen Ázsia és Afrika földrajzi, kulturális, vallási és etnikai értelemben nem európai térségeire".

Az Identitás, Szuveranitás Tradíció (IST) frakció megalakulását beharangozó bécsi sajtóértekezletén Andreas Mölzer, az FPÖ strasbourgi képviselője 2007. január 4-én elégedetten vonta meg 2004 júliusa óta tartó EP-tevékenységének félidős mérlegét: összegyűlt a „jobboldali demokratikus EP-frakció" megalakításához szükséges létszám, valamint sikerült megakadályozni Törökország uniós csatlakozását és az európai alkotmány hatályba lépését. Mölzer „listája" és a bécsi nyilatkozat fő pontjai híven tükrözik az IST frakcióban tömörülő, hét országot képviselő pártok céljait. Ezek közül jónéhány (például az illegális bevándorlás, a terrorizmus vagy az agresszív iszlámizmus) számos európai ország kormányának is fejfájást okoz. Átfogó megoldást azonban még nem sikerült találniuk rájuk – igaz, nem kínálnak olyan radikális recepteket, mint amilyenekre az IST-frakció pártjai esküsznek.

vissza az elejére


„Barna internacionálé" az EP-ben

(3. oldal)

Az új EP-frakciót máris bírálatok érték – éppen Mölzer bécsi tájékoztatója nyomán. Az ausztriai zsidó hitközség főtitkára, Raimund Fastenbauer „undorító barna EU-internacionálénak" nevezte az IST frakciót. Az FPÖ-ből két éve kivált és Szövetségi Ausztria Jövőjéért (BZÖ) néven új pártot alapított Jörg Haider famulusa, Gerald Grosz pártfőtitkár pedig „abszolút visszataszítónak" találta az „egykori nácik és javíthatatlanok csődületét" a strasbourgi padsorokban. Szavai szerint az FPÖ a )náci bűnök szépítgetőivel, így Jean-Marie Le Pennel, Bruno Gollnischsal és Alessandra Mussolinival alkot vészterhes, hátborzongató szörnyfrakciót", amelyre túl finom az ultrajobboldali jelző.

Grosz minősítését látszik igazolni az IST frakcióban helyet foglaló némely képviselő előélete. Le Pen (aki idén várhatóan ismét rajthoz áll a francia elnökválasztáson) néhány évvel ezelőtt a történelem epizódjának minősítette az európai zsidóság csaknem teljes kiirtásához vezető holokausztot. Jobb keze az FN-ben, Bruno Gollnisch nyíltan kétségbe vonta a gázkamrákban elkövetett tömeggyilkosságot, mire az Európai Parlament megfosztotta őt mentelmi jogától, a lyoni egyetem pedig – ahol nemzetközi jogot oktat – öt évre felfüggesztette állásából. Egy lyoni bíróságon per is folyik ellene emiatt. A harsányan idegengyűlölő bolgár Ataka pártot az a Dimitar Sztojanov képviseli Strasbourgban, aki tavaly ősszel – akkor még mint EP-megfigyelő – rasszista megjegyzésekkel illette Járóka Lívia magyar roma EP-képviselőt.

Alessandra Mussolini, a „Duce" unokája három éve lépett ki a jobboldali Alleanza Nazionale (AN) pártból, miután annak elnöke, Gianfranco Fini váratlan pálfordulást hajtott végre: Izraelbe látogatva bocsánatot kért az AN jogelődje, az olasz fasiszta párt által 1938-ban hozott zsidótörvényekért, az itáliai zsidók meghurcolásáért, jelentős részük meggyilkolásáért. Ezen felháborodva Mussolini unokája hátat fordított az AN-nek, és új pártot alapított Társadalmi Akció (AS) néven. Finivel ellentétben büszke az olasz fasizmusra és fasiszta nézeteire. Mint tavaly kijelentette: jobb fasisztának lenni, mint homokosnak.

Egyelőre nincs a román IST-képviselők között, de a májusban esedékes romániai EP-választásokon várhatóan a Nagy-Románia Párt jelöltjei között lesz Dumitru Dragomir. A Corleone becenévre hallgató, még 1976-ban tiltott szerencsejáték miatt börtönbüntetésre ítélt férfi ma a PRM-frakciót erősíti a bukaresti parlament alsóházában. Emellett ő a kiadója az Atac la Persoana című útszéli hangvételű lapnak. Dragomir pár éve azt követelte, hogy „csináljanak a zsidókból szappant", majd lapjában azon kesergett, hogy „manapság hiánycikk a szögesdrót és a Cyklon B gáz".

vissza az elejére


Hátszél a Balkánról

(3. oldal)

A képviselők előéleténél is figyelemreméltóbb körülmény: a balkáni EU-tagállamok szélsőséges pártjai (a német konzervatív sajtó többnyire a jobboldali populista jelzővel illeti őket) olyan erőt képviselnek hazájukban, hogy legott helyet kaptak az Európai Parlamentben is. Közöttük a Nagy-Románia Párt (PRM). Bulgáriában a Volen Sziderov vezette Ataka 2005-ben került be a szófiai parlamentbe, 8 százalékos eredménnyel. Szélsőségesen nacionalista, Európa-szkeptikus párt, uszító retorikájának fő céltáblája az országban élő török és roma kisebbség. Visszatérő követelése, hogy a bűncselekményért elítélt romákat zárják munkatáborokba a hatóságok. Ami érdekes: a tavalyi elnökválasztáson Sziderov is elindult, és meglepetésre bejutott a második fordulóba. Ott ugyan sima vereséget szenvedett a hivatalban lévő államfőtől, Georgi Parvanovtól, ám ezt azzal „magyarázta", hogy ellenfelét „a cigány gettók és a török kisebbség" segítette győzelemre. A több mint 52 százalékos szavazatkülönbségre ez persze gyönge magyarázat. Elgondolkodtató viszont, hogy a nyíltan Európa- és idegenellenes retorikával fellépő Sziderov a szavazók 24 százalékát tudta maga mögött felsorakoztatni. Ez azt jelenti, hogy a bolgár választópolgárok egynegyedének már a csatlakozás előtt elege volt az Európai Unióból, az európai integráció eszméjéből.

(MTI)

vissza az elejére


Érettségi tételek színe és visszája

(3. oldal)

Újabb – ezúttal némiképp érthető és közhasznú fontossággal bíró – kezdeményezéssel rukkolt elő a tanügyminisztérium – nevezetesen azzal, hogy január 15-ig közzéteszik a világhálón az összes szóbeli és írásbeli vizsga tételeit.

Első hallásra jónak tűnik a kezdeményezés. Hozzá kell tenni azonban azt is, hogy ezúttal a szóbeli vizsgatételek száma megkétszereződött: ötven helyett minden vizsgatantárgy esetében száz tétel vár a diákokra. Nem hiszem, hogy a tanárok, vagy a diákok repesnének az örömtől e „kínálat" miatt.

A szakemberek véleménye szerint a tételek „kihirdetésének" időpontjáról, január 15-ről, már augusztus végén megegyeztek, amikor közzétették a 2007-ben lebonyolítandó vizsgák módszertanára vonatkozó szabályokat. A tételek összeállítására nyílt versenyvizsgát szerveztek, amelyet az érintettek végigkövethettek a minisztérium honlapján. A még októberben kialakult végleges munkacsoportok novemberben elkezdték a munkát, és ez idáig több találkozót tartottak a szaktárca képviselőivel – tudtuk meg a tárca referensétől.

Mégis mintha nem annyira a várakozás öröme, hanem bosszús feszültség lenne érezhető az iskolák háza táján. A rendszerváltást követő közel két évtizedben már annyi újdonságot tapasztalhattunk e téren, hogy a vizsgatantárgyat tanító pedagógusok, és persze a szülők is, joggal kérdezhetik: jó ez vagy rossz? Állítólag erre azért volt szükség, mert így kiküszöbölhetővé vált az érettségi előtti hetekre jellemző megvesztegetéses hangulat – vagyis ha nyilvánosak a tételek, nem lehet őket eladni. Másrészt, miként azt a szakember is elmondta, a tételváltozatok megjelenése sokkal konkrétabb támpontot nyújt a diákoknak és a tanároknak a felkészüléshez: világosan látják a feltehető kérdéstípusokat, nem érheti őket meglepetés, és a követelmények is jobban körvonalazódhatnak.

Igen, elméletben így fest a dolog. A legörvendetesebb azonban, gondolom, mégis az lenne, ha valamilyen földi-égi csoda folytán a nyolcadik, illetve a tizenkettedik osztályt végző diákok – és természetesen nem csak ők – szabadidejükből egyre többet fordítanának például olvasásra. Nem azért, mert kell, hanem azért, mert öröm. Jókai, Móricz, Krúdy, József Attila világát ne azért ismerjék, mert muszáj, hanem mert önfeledt, viszonylag könnyen hozzáférhető okulást, netán lelki megtisztulást hoz egy regényrészlet, egy-egy vers elolvasása és értelmezése. Azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy hiába a nyilvánossá tett száz tétel, ha a diák az évek során nem „művelte" a rendszeres tanulás nevet viselő bűvészmutatványt...

Ha a most kidolgozott követelményrendszer ennyire egységes és világosan meghatározott, valamint konkrétumokon alapszik, akkor jó lenne, ha a diák már a tanórán elsajátítaná a tananyagot, ezáltal ugyanis talán a magánórák száma is csökkenne. Mindenhez persze két dolog szükséges: nem elég az, ha a tanár leadja az anyagot, a diáknak is kellő fogékonysággal kell bírnia az olvasás, az irodalom iránt. Merthogy ne feledjük el, az érettségi önmagában nem cél, csak eszköz – eszköz az életpálya további alakulásához. A tizenkét tanév alatt szerzett tárgyi tudás nagy része az évek során elvész, elfelejtődik. De megmaradhat az olvasás szeretete, a matematikából kiszűrt logikus gondolkodásmód stb. Úgy vélem, ha valaki az érettségi vizsgán eléri a nyolcast vagy a kilencest – például magyar nyelv és irodalomból –, de utána éveken át egy könyvet sem vesz a kezébe, akkor újabb hiábavalóság „eredményével" kell majd néhány évtized múlva szembe néznünk.

Nagy-Hintós Diana

vissza az elejére


Új köntösben a Szabadság!

(3. oldal)

A fiatalos lendület, az újszerűség jegyében igyekeztünk új köntösbe öltöztetni a Szabadságot – Kolozsvár és környéke legolvasottabb napilapját. A korszerű tördelési technikákhoz igazodó Szabadságban több hely jut a helyi híreknek, a kulturális, politikai és sportesemények tükrözésének, ugyanis hetente 4-gyel nő a mellékletoldalak száma.

Az alábbiakban szeretném néhány apró, de lényeges változásra felhívni a kedves olvasók figyelmét.

Ezután napi rendszerességgel jelenik meg a Mozaik oldal, oda költözik a mozi, a színház és az opera műsora. Itt közöljük a kolozsvári televízió és a román tévé magyar nyelvű adásainak műsorát. Ugyanezen az oldalon kap helyet a horoszkóp, a vicc, az időjárás, a valutaárfolyam, illetve a másnapi rádióműsor. Ezentúl minden nap törhetik fejüket Baki Zoltán rejtvényein, akik pedig részt kívánnak venni a rejtvénypályázaton, azok pénteki lapszámunkra figyeljenek. A jogszolgálatot is a Mozaik rovatban közöljük, minden kedden, és a hétvégi kolozsvári istentiszteletekről tájékoztató Harangszót is itt találják meg szombatonként. Keddenként egymást váltva, kétheti rendszerességgel jelenik meg a számítástechnikai melléklet, az Inter@ktív2 és az autós melléklet, a Motorház. Gyakrabban találkoznak Egészségügyi mellékletünkkel, amelyet minden kedden, és Életmód mellékletünkkel, amelyet minden pénteken olvashatnak. Szintén péntekenként keressék a Spektákulum, az Opera és a Szép szó című mellékleteket.

Kedden jelentkezik – ezután kéthetenként – az állatvédők fóruma, az Állatbarát, illetve az olvasói leveleket, a cikkekhez történő hozzászólásokat tartalmazó Levélbontó. Rendszeresebbé válik az aktuális jogszabályokról tájékoztató Jogrend, gyakoribbá válik a Hitélet, és továbbra is lesz turisztikai melléklet, lesz Világjáró, Gazdálkodás, Tudomány, Művelődés és Decibel, valamint természetesen a gyermekekről-gyermekekért-szülőkhöz szóló Totyogó és Játszótér, a középiskolásoknak pedig a Bonifácz. Csütörtökönként továbbra is megtalálják a műsormellékletet, amelyben 8 oldalra korlátoztuk a tévéadók kínálatát.

Egyszóval: Szabadság – minden benne van!

KISS OLIVÉR

Az oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


Napirenden


Lezárult az EP-jelöltek listája
Független jelölt indítását fontolgatja az EMNT

(4. oldal)

Kónya-Hamar Sándor képviselő lapunknak elmondta: úgy határozott, hogy mégsem nyújtja be jelölését. Döntését elsősorban az RMDSZ-es EP-megfigyelők és az érdekvédelmi szervezet vezetői közti viszonnyal indokolta, a Szövetség vezérkara nem kommunikált, mellőzte a megfigyelőket – mondta. Az a tény, hogy a Szövetségi Operatív Tanács (SZOT) dönt a listáról, értelmetlenné teszi különben is a megmérettetést. Értesülései szerint a döntés máris megszületett, Kónya-Hamar Sándor úgy tudja, Winkler Gyula és Kóródi Attila a befutó.

Nincs elkülönített helye az EMNT-nek
Hétfőn a SZOT Kelemen Hunor képviselőt, a Szövetségi Egyeztető Tanács (SZET) elnökét nevezte ki a Szövetség kampányfőnökévé az EP-választásokra. A kampányfőnök helyettese Kovács Péter ügyvezető alelnök lesz – értesít az RMDSZ-tájékoztató. Kelemen Hunor kérdésünkre elmondta: feladata a kampány menedzselése, a logisztika, az adminsiztráció koordinálása lesz, a politikai döntéseket a SZOT hozza meg. Arra a kérdésre, hogy lesz-e RMDSZ-EMNT közös lista, a képviselő annyit válaszolt: erre abban az esetben kerülhet sor, amennyiben hétfő estig az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács jelöltjei is jelentkeztek, a nemzeti tanácsnak tehát nincs „elkülönített" helye. Kelemen Hunor arról sem tud, hogy valamiféle pozitív diszkriminációt alkalmaznának – az utolsó percben felbukkanó – nő-jelöltekkel. Ismeretes, az Európai Unió nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az esélyegyenlőség jegyében a hölgyek is arányosan legyenek képviselve a különböző delegációkban. Köztudott ugyanakkor az is, hogy az RMDSZ az egyetlen olyan párt a román parlamentben, amelynek nincs hölgy képviselője, ezért többen is azzal vádolták, hogy ilyen vonatkozásban nem szempont számukra az esélyegyenlőség.

Lapunk megkérdezte Toró T. Tibor képviselőt, milyen esélyét látja annak, hogy folytatódjanak a tárgyalások az EMNT-RMDSZ között az esetleges együttműködésről az európarlamenti választásokon. Toró kifejtette, személy szerint mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a két szervezet folytassa a tárgyalásokat még akkor is, ha az RMDSZ már rangsorolta jelöltjeit.

– Az RMDSZ listáról egyedül Sógor Csabát tudnánk támogatni. Amennyiben az EMNT-nek és az RMDSZ-nek nem sikerül megegyezni, felmerült egy független jelölt indítása is. Úgy véljük, szükség van egy olyan jelöltre, aki az erdélyi autonómia programot hitelesen képviseli Brüsszelben – nyilatkozta a Szabadságnak Toró.

Tegnap Strasbourgban megkezdte ülésszakát az Európai Parlament, a képviselők hivatalosan üdvözölték maguk között román és bolgár kollégáikat. Ismeretes, hogy azok a román és bolgár képviselők, akik eddig európarlamenti megfigyelőként tevékenykedtek, tegnaptól szavazati joggal rendelkező tagokként vehetnek részt az ülésszakon. Érkezésükkel a képviselők száma 2009-ig átmenetileg 785-re nő. Harmincöt román és 18 bolgár képviselő foglalta el helyét a testületben, ez azonban nem változtat az EP-n belüli erőviszonyokon.

Megalakult a szélsőjobboldali EP-frakció
Joseph Borell EP-elnök bejelentette azt is: a minimálisan éppen szükséges húsz fővel megalakult a szélsőjobboldali nézeteket valló képviselők csoportja, amelynek neve Azonosság, Szuverenitás és Hagyomány, vezetője pedig a francia Bruno Gollnisch.

SZÉKELY KRISZTA

vissza az elejére


Megfigyelték Mihály királyt is
A CNSAS-nál járt tegnap a királyi család

(4. oldal)

Tegnap családtagjai kíséretében Mihály király felkereste a Szekuritáté Irattárát Tanulmányozó Országos Bizottságot (CNSAS), hogy megtekintse megfigyelési dossziéját. Ez az első olyan alkalom, amikor a román királyi család valamely tagja betekintést kíván nyerni iratcsomójába.

Constantin Ticu Dumitrescu, az átvilágító bizottság tagja azt állítja, hogy a királyra vonatkozó dokumentumok többsége nem került a CNSAS birtokába, hanem valószínűleg a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) archívumában vannak. Mint elmondta, nagyon kevés a volt uralkodóra vonatkozó iratcsomó, de véleménye szerint egész dossziéhegyeknek kell létezniük, ugyanis elképzelhetetlen, hogy épp a királyt ne figyelték volna meg. Úgy véli, a szóban forgó dossziékat nem a Szekuritáté állította össze – hiszen ez 1948-ban jött létre, míg a király 1947-ben lemondott –, hanem valószínűleg a Szekuritáté elődje, a Siguranţa, amelyet annak idején Nicolski vezetett.

Az átvilágító bizottság tagja ugyanakkor azt is elmondta: egészen bizonyosan több ezer oldalra rúgó dokumentum létezik, amelyben a király neve megjelenik, de a CNSAS-nál csak néhány mikrofilm és nehezen olvasható feljegyzés található. A volt román uralkodóról adatokat szolgáltató besúgok nevei között igen gyakran a „Romeo" fedőnév jelenik meg, az illető kilétét azonban kizárólag csak Mihály király kérésére fedhetik fel.

– Nehéz elképzelni, hogy egy olyan államban, mint Svájc, egy volt uralkodó ugyanolyan zaklatásnak lett volna kitéve, mint más személy – vélekedett Constantin Ticu Dumitrescu.

Az átvilágító testület több tagja tegnap elégedetlenségének adott hangot amiatt, hogy nem tájékoztatták őket előre a király látogatásáról, és nem tudtak szót váltani a volt uralkodóval.

vissza az elejére


Megoszló vélemények az elveszett levélről

(4. oldal)

Emil Boc, a Demokrata Párt (PD) elnöke hétfőn azt nyilatkozta, hogy nincs oka kételkedni az Elena Udrea által mondottakban. Mint ismeretes, a Demokrata Párt (PD) ügyvezető titkára múlt héten kijelentette: amikor az elnöki kancellária vezetője volt, Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök levelet küldött Traian Băsescu államfőnek, amelyben arra kérte, járjon közbe az ügyészségen Dinu Patriciu érdekében.

A PD elnöke hangsúlyozta: Udrea volt elnöki tanácsadóként tette a szóban forgó kijelentéseket, és nem a PD tagjaként. „Semmi okom nincs azt feltételezni, hogy Elena Udrea nem mond igazat. Udrea jogász, és tudják, hogy mit beszélnek. Miután megismerjük a levél tartalmát, állást foglalunk az ügyben" – mondta Boc, hozzáfűzve, hogy a levélnek „jogi következményei" lehetnek. A PD elnökének véleményét osztja Theodor Stolojan, a Liberális Demokrata Párt (PLD) ideiglenes elnöke is, aki szerint Elena Udrea nem állít valótlant. A kormányfő pénteken légből kapottnak minősítette Udrea vádaskodását, és tagadta a levél meglétét. Radu Stroe kormányfőtitkár is úgy vélte, hogy az emlegetett cetli nem létezik, és a kormányfőnek javasolni fogja: ha mégis megjelenik az inkriminált paprídarab, londoni grafológiai laboratóriumban vizsgáltassák majd meg.

vissza az elejére


Vízum nélkül utazhatnak a románok Ukrajnába

(4. oldal)

Traian Băsescu román és Viktor Juscsenko ukrán államfők hétfőn felavatták a Tiszán átívelő hidat, előbb azonban ukrán oldalon megnyitották a Solotvino és a Máramarossziget közötti új határátkelőt. Ezt követően a két államfő közös sajtótájékoztatót tartott, amelyen Băsescu közölte: Románia 120 millió eurós alappal rendelkezik az Ukrajnával és a Moldovai Köztársasággal való együttműködésre, illetve a jó szomszédi kapcsolatok fejlesztésére. Mint mondta, Románia megpróbál hídként szolgálni az Európai Unió (EU) és Ukrajna között, hiszen Romániának is érdeke, hogy az ukrán állam szorosabbra fűzze a kapcsolatot az Unióval.

Az ukrán államfő az új határátkelő megnyitásának, és a tiszai híd felavatásának fontosságát hangsúlyozta. Közölte továbbá, hogy hamarosan a románok vízum nélkül utazhatnak Ukrajnába. Traian Băsescu elmondta, Románia ingyen biztosít vízumot a Romániába utazó ukránoknak, és kifejezte abbéli óhaját, hogy azokon a területeken, ahol román nemzetiségű ukránok élnek, két konzulátust létesítsenek.

vissza az elejére


Felakasztották Szaddám Huszein két társát

(4. oldal)

Felakasztották hétfőn virradat előtt a kivégzett Szaddám Huszein volt iraki elnök emberiség elleni bűnök miatt ugyancsak halálra ítélt vádlott-társait, Barzán at-Tikrítit és Avad al-Bandart – jelentette be a bagdadi kormány szóvivője.

A halálos ítéleteket helyi idő szerint hajnali 3 órakor (közép-európai idő szerint éjfélkor) hajtották végre, de a szóvivő azt nem közölte, hogy hol. Egy neve elhallgatását kérő iraki tábornok szerint azonban ugyanott – az iraki katonai hírszerzés kázimíjai (Észak-Bagdad) laktanyájában –, ahol tavaly december 30-án Szaddám Huszeinét. A szóvivő szerint a kivégzésen jelen volt Munkisz al-Farún iraki ügyész.

Barzán a volt iraki diktátor féltestvére és titkosszolgálati vezető, Bandar pedig az egykori forradalmi bíróság elnöke volt. Szaddámmal együtt tavaly november 5-én ítélték őket halálra a biztonsági erők által 1982-ben Dudzsail síita faluban végrehajtott vérengzés miatt. Az elnöki konvoj elleni támadás megtorlásául 148 embert végeztek ki.

vissza az elejére


Körkép


Vége a torlódásnak, ésszerűsítik a Heltai téri közúti forgalmat
A tömegszállítást is érintik a változások a belvárosban

(5. oldal)

Az egykori Heltai (ma: Cipariu) tér éveken át a város talán legelhanyagoltabb belvárosi tere volt. Aztán hirtelen változni kezdett a kép: kotró- és útépítőgépek vették birtokba a környéket, a gaztenger eltűnt, a gyalogosok közlekedése is civilizáltabbá vált, a tér déli oldalára pedig egy, a Tordai utat a Pata (Nicolae Titulescu) utcával egyesítő bekötőút létesült, amit félig már most is használni lehet. De hogy a másik, a belváros irányába néző letérői mire lesznek jók, az sokaknak talány.

Pedig a megoldás egyszerű – legalábbis azokon a tervrajzokon, amiket Mirela Mărincean, a városháza Közlekedésbiztonsági Osztályának vezetője mutatott meg a Szabadságnak. Mint elmondta, a munkálatok végeztével a tér minden oldala egyirányúvá válik a gépkocsiforgalom számára. A tér keleti oldalán csak a város (azaz a Bocskai/Ştefan cel Mare tér) felé lesz szabad közlekedni – ahonnan szintén egyirányú út vezet tovább, a Kossuth Lajos (1989 December 21.) útig –, míg a Házsongárdi temető felöli oldalon csak a Tordai út irányába. Ugyancsak egyirányúvá válik majd a Tanítók háza mögötti út (Posada), a gépkocsivezetők könnyebb eligazodását pedig – hiszen így 4–5 sávon fog zajlani a forgalom – kis szigetek fogják szolgálni.

Az egyirányúsítások a tömegközlekedést is érintik: a Hajnal negyedből leereszkedő buszok a 3-assal, 32-essel stb. egy helyen állnak majd meg. Ezzel egy időben a nagypiac irányából a Pata utca felé haladó 3-as vonala (akárcsak a 32-es, 33-as stb. buszoké) megváltozik: az Opera mellett, a 35-ös és 46-os buszok jelenlegi – de hamarosan kibővítésre kerülő – megállójában veszik fel utasaikat, majd a Tordai út aljában térnek el a Pata utca felé.

A terv tehát még sok további munkát von maga után, de vélhetően megéri a zsúfolt belvárosi forgalom enyhítése szempontjából. A városháza illetékes osztályának még van néhány erre vonatkozó terve az idénre, mint például bizonyos forgalmi változások és ezzel egy időben a stoplámpák újbóli üzembe helyezése a Széchenyi tér, illetve a Burebista (Karl Marx) és Traian utca környékén. Mărincean elmondta: prioritásként kezelik a zöldhullám kialakítása érdekében a villanyrendőrrendszer felújítását, fejlesztését célzó programjukat – bár tavaly elhalasztódott az erre kiírt licit, idén mindenképp sor kerítenek rá. Ezzel párhuzamosan több helyen körforgalmak létesítésével próbálják folyamatosabbá tenni a forgalmat. Mint megtudtuk, az Izlazului, Frunzişului és a Mező (Câmpului) utca kereszteződésénél a múlt év végén kísérleti jelleggel létesített körforgalom beváltotta a hozzá fűzött reményeket, így azt véglegesítik. Eközben a Tordai és a Bună Ziua, a Vaida Voievod és Tineretului (Csehszlovákia) utcák kereszteződésében is vizsgálják a körforgalom létrehozásának lehetőségét, nehézséget jelent azonban a teherautók forgalma, mivel meglehetősen nagy sugarú ívekre van szükségük. A terelőutak építése viszont már elkezdődött, így előbb-utóbb ez a gond is megoldódik...

BALÁZS BENCE

vissza az elejére


Több milliárd euró mezőgazdaságra és vidékfejlesztésre
Szervezési akadályok is késleltethetik a kifizetéseket

(5. oldal)

A romániai vidékfejlesztésnek és a mezőgazdaságnak szánt, csatlakozás utáni uniós pénzalapok az év végén – vagy a jövő év elején érkeznek majd meg – jelentette ki Dan Motreanu mezőgazdasági miniszter. 2007–2013 között Románia közel 13 milliárd eurót kaphat az Uniótól, amelyet a fejlesztési pályázatok finanszírozására és a hektáronkénti pénzügyi támogatásra használhatnak.

Annak érdekében, hogy a kifizetések folyamatosak és akadálymentesek legyenek, a gazdák már az idén ősztől, a tervek szerint októbertől hozzájuthatnak a kezdetben 50 eurónak megfelelő segélyhez hektáronként. A Sapard helyét átvevő Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség a mezőgazdasági minisztérium költségvetéséből fogja fedezni a kiadásokat, amelyeket majd utólag átutal az Unió, mondta Motreanu. A kifizetések iránti kérelmet az ügynökséghez kell benyújtani március elseje és május 15-e között, az intézmény által végrehajtott ellenőrzések után pedig meg is kezdhetik azok folyósítását a gazdáknak.

Ugyancsak márciustól lehet majd benyújtani a vidékfejlesztési pályázatokat is, miután Románia Országos Vidékfejlesztési Tervét elküldik az Európai Bizottsághoz, jóváhagyás végett. Az igényelt finanszírozásnak bizonyos területre kell irányulnia, amelyet az országos terv is tartalmaz, akárcsak a Sapard programok esetében. A miniszter szerint a bizottságnak hat hónap áll a rendelkezésére az okirat elfogadásához, de remélik, hogy már júliusban meglesz a jóváhagyás.

Az uniós pénzalapok folyósításának azonban van még egy akadálya: a kifizetéseket intéző két ügynökségnek, a mezőgazdaságnak, illetve a vidékfejlesztésnek, végelges akkreditációval kell rendelkeznie. Ennek a folyamatnak a lezárását szeptemberre várják – állította a miniszter. A két ügynökség egyelőre ideiglenes jóváhagyással rendelkezik a minisztérium részéről.

Emellett még más akadályok is bonyolítják a kifizetéseket. Az ügynökségek helyi kirendeltségeinek székhelyet, felszerelést is biztosítani kell, ennek már januárban meg kell oldódnia.

vissza az elejére


Tulajdonba helyezés Erdőfeleken

(5. oldal)

A több mint 300 elégedetlen erdőfeleki gazda nyomására tegnap végre összeült az erdőfeleki polgármesteri hivatalban az a vegyes bizottság, amely megvitatja a benyújtott iratcsomókat, és dönt a tulajdonba helyezésről. Naponta mintegy húsz igénylő dossziéját nézik át.

Boros János, Kolozsvár alpolgármestere ezzel kapcsolatban elmondta: a Kertészeti Kutatóállomás tulajdonát képező 336 hektárból 201 az erdőfelekieket illeti meg. A fennmaradó 165 hektár sorsa is most dől majd el: 60–80 hektár továbbra is a kutatóállomás tulajdonában maradna, 50–70 hektárt pedig visszaszolgáltatnának a hóstáti gazdáknak, illetve leszármazottaiknak. Hozzávetőlegesen 30 hektárnyi területen a megépítendő városi körgyűrű déli részét valósítanák meg. – Úgy gondolom, ez a megoldás mindenki számára elfogadható: a hóstátiak is kapnának földet, a kutatóállomás is fennmaradhatna, és a város is jól járna, ugyanis a körgyűrű megépítésének fontosságát senki sem kérdőjelezheti meg – vélekedett az alpolgármester.

Alin Tişe prefektus tegnap részt vett az erdőfeleki ülésen, azt követően, hogy a helybeliek korábban panaszt tettek a visszaszolgáltatás lassúsága miatt. A kérelmeket elbíráló vegyes bizottság, amelyben a városháza is képviselteti magát, naponta legalább 20 iratcsomó előjegyzés szerinti ellenőrzését szeretné elvégezni, ugyanakkor szerdán megkezdik a telkek felmérését is. Ehhez a tevékenységhez pótszemélyzetet küldenek ki a prefektúráról és a kataszteri hivataltól.

vissza az elejére


Importálható baromfihús az EU-ba

(5. oldal)

A romániai baromfihús termelők ismét exportálhatják termékeiket az Európa Unió (EU) országaiba, mivel az Európai Bizottság (EB) feloldotta a 2005-ben, a madárinfluenza megjelenése miatt hozott tilalmat.

– Az EB úgy döntött, feloldja a Romániából származó baromfihús importálására vonatkozó tilalmat – mondta hétfőn Marian Avram, az Országos Állategészségügyi Hatóság elnöke.

Az EU 2005 őszén, a madárinfluenza megjelenését követően állíttatta le a Romániából származó baromfihús és élő szárnyasok importját. Tavaly szeptemberben az EU feloldotta az import tilalmat 16 megye számára, de megtartotta a tiltást az élő szárnyasok esetében.

Romániában mintegy 20 kilogramm az egy főre eső baromfihús fogyasztás. Tavaly mintegy 700 millió euró volt a piaci forgalma a baromfitenyésztés ágazatának, míg 2005-ben 600 millió euró.

vissza az elejére


Visszakérik a Continental szállodát

(5. oldal)

Kolozsvár egyik patinás épületeként számontartott Continental (volt New York) szálloda, még így, üresen és porosan is vonzza a műértő, városszerető polgár szemét. A háromcsillagos, 1895-ben épült létesítmény a Continental Hotels társaság tulajdonából tavalyelőtt került át egy gyulafehérvári céghez. Egy kolozsvári származású, ám jelenleg német állampolgár viszont pert akar indítani azért, hogy a szállodát természetben juttassák vissza neki. Steffen Ehrlich édesapja a két világháború közti időben a szálloda egyik részvényese volt. Az örökösnek kártérítést ajánlottak fel, ám Ehrlich természetben szeretné visszakapni a szállodát. Az AVAS 2005 decemberében elutasította kérését, és az idősebb Ehrlich által birtokolt 378 részvény helyett 300 000 eurónak megfelelő részvényt ajánlottak fel. Ehrlich tovább folytatta harcát. Az Országos Ingatlan-visszaszolgáltató Hatóság tavaly februárban elutasította kérését azzal az indokkal, hogy nem bizonyította kellőképpen, hogy édesapja az egyedüli részvényes lett volna, ezáltal pedig jogot alkothatna az épület természetbeni visszaszolgáltatására. Ehrlich bejelentette, bepereli a román államot, és a bukaresti ítélőtáblához fordul jogorvoslatért.

Az oldalt szerkesztette: Újvári Ildikó

vissza az elejére


Számítástechnika


Hogyan tehetjük hatékonyabbá keresési technikánkat a Google.com-on

(6. oldal)

Ha valami után akarunk nézni az Interneten, sokszor használjuk a Google.com-ot. Viszont, amikor sok és kevésbé releváns találatokat kapunk, akkor frusztrációval tölt el a tudat, hogy nem ért meg minket a böngésző. Hogy is tehetnénk hatékonyabbá keresésünket? Mindenképpen előbb meg kell értenünk, miként is működik a böngésző, majd néhány tippel észrevehetően sikeresebb lehet a keresésünk.

Hogyan is gyűjti össze a Google böngésző a találatokat? A keresésénél találhat a kereső több millió találatot is. Akármilyen gyorsak is legyenek a mai gépek, ennyi weboldalt végigkeresni mégis nagy feladat lenne reális időben. Erre dolgozta ki a Google és más böngészők is „spider"-eket. A spiderek, magyarul pókok, rendszeresen és szisztematikusan keresik fel a weboldalakat, ahol fogalmakat és linkeket keresnek. Ezeket megjegyzik, illetve a weboldalnak egy számot adnak, amellyel visszakereshető a weboldal az adatbázisban. Így a Google hatalmas adatbázisokban tárolja a pókok által napi, heti vagy hónapos rendszerességgel begyűjtött adatait. Amikor mi rákeresünk egy szóra, akkor ezekben az adatbázisokban gyűjtött információkra keresünk rá. Ezért történhet meg, hogy a böngésző ajánl egy oldalt, de amint betöltjük az oldalt, akkor valami mást találunk, mert az utolsó pókjárás óta frissítették az oldalt.

Hogyan működik?
Milyen eredményeket is mutat meg nekünk a Google, és miért pont olyan sorrendben?

A sorrendet úgy állítja fel a kereső, hogy figyelembe veszi, hogy hány link tartozik a weboldalhoz, illetve azok a linkek milyen oldalakhoz vezetnek. A kapcsolódó oldalak linkjeinek száma is emeli a weboldal „értékét" és relevanciáját. Fontos a rangsorolásban az is, hogy a keresett kulcsszó hol szerepel a weboldalon, a címben szereplőek fontosabbnak számítanak, mint a szövegben megjelenők, stb., illetve a szó előfordulásának gyakorisága is fontos. A kereső a nagyon hasonlóan leírt szavakat is figyelembe veszi. Ha úgy „gondolja", hogy helytelenül írtuk le a szót, akkor még javaslatot is tesz a keresésben szereplő szó módosítására. De ezek a tényezők csak a legfontosabbak, hisz Google még vagy száz egyéb tényezőt is figyelembe vesz. (Többet erről a www.google.com/librariancenter/articles/0601_03.html linken olvashatunk.)

Magyarázzuk el, mit is keresünk!
Erre több kézzelfogható módszer is van. Több olyan keresési módszert, amelyet más katalógusokban való keresésre használunk a Google.com-on is sikeresen alkalmazható. Ilyen például az és (AND), vagy (OR) és nem (NOT) logikai operátorok. Ezeket a Google a következő képen alkalmazza. Az AND az alapértelmezett. Amikor két szót írunk be, akkor ezt nem kell külön feltüntetnünk, hisz a program automatikusan úgy értelmezi, hogy a két szó között AND van. Ha vagy-ot akarunk alkalmazni ezt nagy betűkkel kell kiírni. Például: Kolozsvár OR Cluj Napoca. Ha a nem-et akarunk használni, elég ha egy mínusz jelet rakunk. Például: Párizs –turizmus. Fontos még tudni, hogy a Google olyan fontossági sorrendet állít fel a beírt szavak között, amilyen sorrendben beírtuk a szavakat a kereső ablakba. Az első szó fontosabb a második szónál, és mindig az első tíz szót veszi figyelembe. Így mindig gondoljuk végig, hogy melyik szó is igazán fontos nekünk és azt írjuk be elsőnek.

Apró, de hasznos trükkök
Ugyancsak nagyon sikeresen használhatjuk a „" jeleket, ha pontos szókapcsolatot keresünk. Ez hasznos lehet nevek keresésénél, illetve olyan szókapcsolatoknál, amelyeknél mindegyik szó nagyon tág fogalomkört fed.

Ha pontosítani szeretnénk keresésünket, akkor meg is határozhatjuk, hogy milyen mezőkben is keressen a kereső. Az intitle: bevezető szóval a kereső csak a címeket keresi végig, az inurl: az a weboldal címeit, filetype: pedig a meghatározott fájltípusokban szereplő információkat jeleníti meg, stb. (Erről többet olvashatunk a www.google.com/help/operators.html linken.)

Google tulajdonságok
Most néhány tulajdonságát szeretném még megemlíteni a Google.com-nak, amelyek segíthetnek ügyesebben keresni. Ilyen a Google-nak a szinonima keresése. Sajnos ezt főként angol nyelven működik, de az is hasznunkra lehet, ha hogyismondjákaztangolul gondokkal küszködünk… Egyszerűen jelet teszünk a kulcsszó elé és a kereső nem csak a beírt szóra keres rá, hanem a szinonimáira is. Példa: help guide, tutorial, FAQ, manual vagy food recipes, nutrition, cooking.

Hasznos lehet a define: parancs is, amelyhez szünet nélkül kapcsoljuk a keresett szavunkat. Ez a parancs meghatározásokat keres az Interneten a keresett szóra. Példa: define:Internet.

Tőlünk is függ a siker
Amint látjuk sokat tehetünk, hogy pontosabban határozzuk meg a keresőnek, hogy mit is keresünk. Mindezek a technikák mellett még ajánlott más keresők használata is hisz mindegyik kereső különbözik egymástól a keresési módszereiben, így az eredmények is különbözhetnek. Így ajánlom kipróbálni a Yahoo.com, Ask.com, MSN.com, stb. keresőket is. Sikeres keresést!

Imecs Ágnes

vissza az elejére


Remekeltek a jövő programozói
Számítástechnikai versenyt szervezett az EMT

(6. oldal)

A magyarországi Neumann János Számítógép-tudományi Társaság és az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) a 2006–2007-es tanévre is meghirdette a Nemes Tihamér számítástechnika versenyt.

A verseny első fordulója 2006. november 9-én zajlott a bejelentkezett iskolákban, ahova a központi versenyszervező bizottság által összeállított tételeket az EMT jutatta el postán és e-mailen. Az erdélyi iskolák körében nagy népszerűségnek örvendett a verseny, idén 28 iskolából mindegy 1114-en jelentkeztek a megmérettetésre. A VII–VIII. osztályosoknak 2 óra, a IX–XII. osztályosoknak 3 óra állt rendelkezésükre a kitűzött négy, öt illetve hat feladat (programozás, feladatmegoldás) megoldására. Az iskolákban kijavított, minimum 40 pontos dolgozatokat a tanárok beküldték az EMT-hez.

Az összesítésben legjobb eredményt elérő diákok továbbjutottak a verseny erdélyi döntőjére, melyre Kolozsváron, a Báthory István Elméleti Líceumban került sor 2007. január 13-án, szombaton. A 14 erdélyi iskolából érkezett 45 versenyzőnek öt óra állt rendelkezésére a kitűzött 5 program megírására.

A legjobb eredményt a következő diákok érték el, ők vesznek majd részt a március 10-én a budapesti döntőn:

I. kategória

1. Kulik Árpád, Németh László Elméleti Líceum, Nagyvárad

II. kategória

1. Izsák István, Bolyai Farkas Elméleti Líceum, Marosvásárhely

2. Borbáth Tamás, Áprily Lajos Főgimnázium, Brassó

3. Bíró Emese, Tamási Áron Elméleti Líceum, Székelyudvarhely

4. Szilveszter András, Orbán Balázs Gimnázium, Székelykeresztúr

5. Gajdó Tamás, Székely Mikó Kollégium, Sepsiszentgyörgy

III. kategória

1. Ferencz Endre, Kölcsey Ferenc Főgimnázium, Szatmárnémeti

2. Vandra Ákos, Áprily Lajos Főgimnázium, Brassó

3. Sükösd Endre, Márton Áron Gimnázium, Csíkszereda

4. István Zsolt, Ady Endre Elméleti Líceum, Nagyvárad

5. Szappanos Norbert István, Kölcsey Ferenc Főgimnázium, Szatmárnémeti

6. Tamás Csaba-Ottó, Áprily Lajos Főgimnázium, Brassó

7. Orbán Zoltán, Kölcsey Ferenc Főgimnázium, Szatmárnémeti

A részvételi okleveleket és a díjakat dr. Sebestyén Pál-György, az EMT Számítástechnika szakosztályának elnöke, dr. Kovács Lehel az erdélyi versenyszervező bizottság elnöke és Matekovits Hajnalka, az EMT irodavezetője adták át.

Gratulálunk minden résztvevőnek és felkészítő tanáraiknak!

Ezúton is köszönetet mondunk kolozsvári támogatóinknak, akik a rendezvény lebonyolításához nyújtott anyagi segítségükkel és a díjazáshoz felajánlott tárgyakkal színvonalasabbá tették a versenyt: Evoline Kft., Intend Kft., Kopiernicus Birotica Kft., Perfetti Van Melle Romania Kft., Electric Group Kft., Komp–Press Kiadó, Kriterion Könyvkiadó Incitato nyomda.

Brem Walter

vissza az elejére


Hírbazár

(6. oldal)

KIPUKKADT AZ AMD LUFI? A tajvani DigiTimes.com arról számol be, hogy az AMD bejelentette 2006 negyedik negyedévi bevételeit, amelyek elmaradtak a várakozásoktól.

A Bloomberg elemzői szerint az AMD csökkenő átlagos eladási árakkal kellett megbirkózzon a CPU piacon. Arról már nem is beszélve, hogy az Intel megújult, kínálatával is fel kellett venniük a versenyt. Tovább rontotta a helyzetet, hogy a channel-értékesítést hosszú ideig hátráltatta az AMD CPU-k hiánya, lévén az Intelnél jelentősen kisebb gyártási kapacitással bíró AMD egyszerűen nem tudott elegendő processzort gyártani.Ezzel szemben a negyedik negyedévre az AMD-nél a készletek felhalmozódásról számolhatnak be. A Dell a tavalyi év végén kezdte meg AMD alapú, a belépőszintet célzó, 15,4 hüvelykes kijelzővel szerelt notebookjait – melyeket egy nagy, tajvani ODM, a Quanta gyárt – szállítani, melyek gyengébben fogynak a vártnál. Természetesen ez is az egyik oka az AMD-s bevételek elmaradásainak, illetve a készletek felhalmozódásának.

FONTOS FRISSÍTÉST ADOTT KI AZ ADOBE. A bejelentetés szerint a népszerű Adobe Reader szoftver legújabb verziója az előző kiadások több veszélyes biztonsági rését is befoltozza. Január elején a biztonsági cégek arról számoltak be, hogy az Adobe több szoftvere is egy közepes veszélyességű sérülékenységet tartalmaz. A vizsgálatok kiderítették, hogy ez a biztonsági hiba az Adobe Readert és az Adobe Acrobatot érinti. A sérülékenység kihasználásával a sebezhető szoftvereket tartalmazó rendszerekhez való jogosulatlan hozzáférésre valamint szolgáltatásmegtagadási támadásokra nyílt lehetőség.

Az oldalt szerkesztette: Kiss Olivér

vissza az elejére


Állstbarát


Lusta gazdik

(7. oldal)

Míg az eddigi kutatások azt igazolták, hogy a kisállatok tartása jótékony hatású, egy új finn kutatás eredménye szerint a gazdik egészségi állapota rosszabb lehet, mint azoké, akik nem tartanak háziállatot.

Több mint 21 ezer kisállat-tulajdonos adatait vizsgálták át fiataloktól az idősebbekig, és az az általános kép alakult ki, hogy a gazdik túlsúlyosak, és a saját egészségüket nem tartják túl fényesnek.

A kutatók egyelőre csak találgatják, hogy mi lehet a jelenség oka, hiszen eddig széles körben elfogadott volt, hogy a kisállatok jelenléte csökkentheti a vérnyomást, jótékonyan hat a szívműködésre, enyhíti a stresszt, a magányérzetet, sőt az időskori elbutulással összefüggő nyugtalanságot is.

A finn szakemberek úgy vélik: valószínűleg azért van ez így, mert a kisállattartó személyek többnyire középkorúak, kevésbé tanultak, és több egészségbeli rizikófaktorral élnek, aminek egyik oka az, hogy rendkívül keveset mozognak, s ha kertes házban élnek, még kutyasétáltatásra sincsen szükség.

A tanulság? A kisállatok jótékony hatása továbbra sem kérdőjeleződik meg, ellenben a gazdik jól teszik, ha többet mozognak, például menjenek sétálni a kutyussal, és játsszanak is vele, ne csak a kertbe eresszék ki a hű barátot – javasolják a finn szakemberek.

vissza az elejére


Több a disznó, mint az ember

(7. oldal)

Ismét több a disznó, mint az ember Alsó-Szászországban. Legutóbb húsz évvel ezelőtt múlta felül a sertéslétszám az emberit a németországi tartományban. Ami a számokat illeti: disznóból 8,02 millió, emberből 7,996 millió volt 2006 végén Alsó-Szászországban. Előbbiek száma nőtt – mert drágult a sertéshús –, utóbbiak száma pedig csökkent – de nem azért, mert az emberhús „kevesebbe került volna"... 1987-hez képest egyébként nőtt az emberlétszám is: akkoriban csak 7,16 millió lakosa volt Alsó-Szászországnak, disznaja pedig 7,56 millió.

vissza az elejére


Hemingway-macskák terroruralma Key Westen

(7. oldal)

Ernest Hemingway néhai kedvenc macskája, Snowball (Hógolyó) utódai terrorizálják a floridai Key West szigeten élő többi macskát, kellemetlenségeket okozva az ott lakóknak.

Snowball és társai, a hatujjú harcias macskák az író életében megszokták, hogy ők uralkodnak nemcsak a házban, hanem kertjében és a környéken is. Utódaik – mintegy 50 kis „tigris" – hasonlóan viselkednek. Több mint fél évszázadig senki sem csinált belőle ügyet, de 2004-ben betelt a pohár, mert az egyik valóságos „Rettegett Ivánként" reinkarnálódott. Megtámadja, irtja a közönséges cicákat – írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

Debbie Schulz helyi állatvédő, aki meg akarja menteni a vérengzéstől a vétlen ötujjúakat, az állatok méltó életéért felelős amerikai mezőgazdasági minisztériumhoz fordult. Azóta folyik a jogi háború a minisztérium és a Hemingway-múzeum között, annak ellenére, hogy egy minisztériumi kiküldött három napig filmezte és tetten is érte Snowball leszármazottait.

A helyzet megoldására a tárca javasolta a múzeumnak, hogy fogadjon fel 24 órás szolgálatot teljesítő őrt, vagy vezessen áramot a kerítésbe, illetve fejezze be annak a kőfalnak az építését, amelyet még az író kezdett el. A múzeum minden javaslatra nemmel válaszolt: az áram kárt okozhatna a látogatóknak, őrre nincs pénz, a falat sem lehet megépíteni, mert a háznak, mint kulturális örökségnek, változatlannak kell maradnia.

Amikor a minisztérium tehetetlenségében azzal fenyegetőzött, hogy elkobozza az állatokat, a múzeum bírósághoz fordult, mondván, hogy a látogatók Hemingway kedvencei miatt is jönnek hozzájuk. Az adminisztratív hatóság az illetékes, ez utóbbi kényszerítheti a múzeumot arra, hogy a cirkuszokhoz hasonlóan engedélyt kérjen a macskák tartására.

A múzeum ellenáll. Egy kubai származású republikánus képviselőnő segítségét kérte, aki ugyan kompromisszumra szólította fel a feleket, de hangsúlyozta: Snowball utódai, csakúgy, mint Hemingway, „szeretik a szabadságot és részei a kulturális örökségnek".

vissza az elejére


Urbanizálódott fülesbaglyok Szolnokon

(7. oldal)

Erdei fülesbaglyok csapata szállta meg a közelmúltban Szolnok belvárosát; a ragadozó madarak napközben a város több pontján is láthatók, amint a pihenőhelyként kiszemelt fákon békésen szunyókálnak.

A település központjában mintegy hetven fülesbaglyot számoltunk meg, és a centrumban akad olyan fa, amelyen néha húsz példány is tanyázik – jelezte a Magyar Madártani Egyesület megyei csoportjának vezetője az MTI-nek.

Urbán Sándor ornitológus elmondta: a fülesbaglyok városi megjelenése nem számít ritkaságnak, a téli hónapokban elsősorban a táplálék könnyebb megszerzése miatt rendre felkeresik a településeket, és csoportosan ott telelnek át. Ezen a szokásukon a mostani, mediterrán jellegű tél ellenére sem változtatnak, mint ahogy várhatóan azon sem, hogy februárban, legyen bármilyen hideg az idő, visszarepülnek az erdőkbe – tette hozzá a szakember, majd megjegyezte, hogy a madarak belvárosi portyájától függetlenül Szolnok egész területét alapul véve, 100-120 bagoly pár is él a településen, és ez a madárállomány már számát tekintve kuriózumnak számít.

A fülesbaglyok repülés közben alig láthatók, miután éjszakai életmódot folytatnak, azaz csak a sötétség beállta után indulnak el nesztelen szárnycsapásokkal zsákmányszerző útjukra. Kedvenceik a városokban elszaporodott rágcsálók, amelyek elpusztításával hasznot hajtanak. Nappal szinte mozdulatlanul pihennek, így a városlakók egy közönséges színházi látcsővel, de akár szabad szemmel is megfigyelhetik az erdőkből télre átmenetileg kiköltözött szárnyasokat.

vissza az elejére


Emberkergető óriásbagoly

(7. oldal)

Hatalmas bagoly tartja rettegésben egy angol város, Middlesborough központjában az embereket. A madár szárnyainak fesztávolsága másfél méter, és könnyedén elragadhat egy kisebb őzet is. Ilyen zsákmányra viszont nemigen tehet szert a város vasútállomásán, merthogy a váróterem tetején fészkelte be magát még szeptemberben, ám csak karácsony táján vadult meg, és kezdett embereket kergetni. Bár felnőtteket nemigen képes elragadni, karmaival életveszélyes fertőzéseket okozhat a rajtuk lévő – zsákmányaitól származó – hullaméreg okán. A baglyot már többször megpróbálták befogni önkéntesek, ám még nem sikerült. A lakosság a közvetlen légitámadásokon kívül attól is tart, hogy a bagoly megritkíthatja a környék öleb- és macskaállományát.

vissza az elejére


Útonálló elefántok

(7. oldal)

Elefántcsorda ütött rajta egy cukornádat szállító teherautó-konvojon Thaiföldön és alaposan megdézsmálta a rakományt. A szokatlan rablótámadás a fővárostól, Bangkoktól 100 kilométerre keletre, a Khao Ang Rue Nai vadasparkon átvezető úton történt nyolc ormányos részvételével. Az állatok az utat elállva megállásra kényszerítették a teherautókat, aztán nekiestek a rakománynak.

Mint a park igazgatója, Yoo Senathamder a dpa német hírügynökségnek elmondta, ez volt az első útonállás állatok részéről a park történetében.

A „banditák" fő csemegéje a cukornád volt, de jóízűen fogyasztották a tapiókát (a manióka gyökeréből készült, igen tápláló lisztet) is.

Az igazgató szerint a parkőrök megpróbálták elkergetni az elefántokat, de azok meglehetősen agresszívan viselkedtek, zsákmányukat pedig egyszerűen nem voltak hajlandók ott hagyni.

A 100 ezer hektáros parkban becslések szerint mintegy 180 ormányos él, s a területen átvezető út – elsősorban az állatok miatt – elég veszélyes. Az elmúlt öt év alatt öt embert és 14 ezer állatot ért itt halálos baleset, ezért Yoo direktor úgy véli, „az lenne a legbiztosabb megoldás, ha éjszakára lezárnák az utat".

vissza az elejére


Árva vidrakölykök Szegeden

(7. oldal)

Egyszerre három elárvult vidrakölyköt gondoznak a Szegedi Vadasparkban; a tíz éve működő természetvédelmi mentőközpontba még soha nem került egyszerre ennyi a fokozottan védett ragadozófaj fiatal állataiból.

A három vidrakölyök, Ali, Viki és Mázlis egymás után, néhány hetes eltéréssel érkeztek a szegedi állatkertbe, ahol csaknem egy évtizede működik mentőközpont, azzal a céllal, hogy a veszélyeztetett fajok emberek közé került példányait gondozza, majd visszaengedje a természetbe. A legidősebb vidra, Ali csaknem négy hónapos, ő az egyedüli fiú. A két lányvidra közül a kisebbik Viki, alig egy hónapja születhetett, csak a napokban nyílt ki a szeme.

Az állatkicsinyek ápolása éjjel-nappali, egész embert kívánó feladat, ezért általában a Vadaspark egy-egy munkatársa veszi szárnyai alá őket, így csak egy ember közelségét kell megszokniuk.

A vidrák „pótmamája", Selmeczi Ildikó elmondta, hogy más ragadozókkal szemben a vidrák nem szeretik a kutyakölykök táplálására kifejlesztett tejpótlót, csecsemőtápszert kapnak, szépen fejlődnek. A kölykök – bár nem egy alomból származnak – békességben élnek, akár a testvérek.

Ha a kölykök megnőnek, komoly feladat vár rájuk, meg kell tanulniuk, hogyan boldoguljanak egyedül, hiszen a cél az, hogy visszakerüljenek természetes élőhelyükre.

Az oldalt szerkesztette: Nagy-Hintós Diana

vissza az elejére


Gazdaság


4,87%-os a 2006-os évi inflációráta

(8. oldal)

Az Országos Statisztikai Hivatal közleménye szerint a tavalyi infláció havi átlaga 0,4%-os szintet ért el, és a teljes 2005-ös évi szinthez képest 4,87%-ot tett ki. A legjelentősebb árdrágulás a nem élelmiszeráruknál jelentkezett (8,33%), míg a szolgáltatások kategóriájában 5,12%-ot, az élelmiszerekében pedig 3,84%-ot mértek.

2006-ban az előző évhez képest a fogyasztási cikkek árai 6,56%-kal nőttek. A múlt év decemberében leginkább az élelmiszerek drágultak (1,15%-kal), ezeket követték a nem élelmiszer-termékek (0,87%-kal), miközben a szolgáltatások 0,47%-kal olcsóbbakká váltak. Az élelmiszerek közül – az előző év decemberéhez viszonyítva – a következőkért fizettük a legtöbbet: cukor (26,25%), szilvapálinka és más tömény szeszes italok (10,40%), téli paszuly és más zöldségek (8,46%). Viszont olcsóbb lett a liszt (2,08%), a burgonya (0,77%), a zöldségkonzerv (24,38%), az étolaj (2,82%), a baromfihús (4,50%), a déligyümölcs (1,68%) és a méz (1,27%).

A nem élelmiszerek kategóriájában mért fontosabb drágulások: földgáz – 27,71%, dohányipari termékek – 33,58%, hőenergia – 18,37%, villamosenergia – 6,63%. A szolgáltatások terén tapasztalt árváltozások: víz- és csatorna-szolgáltatás, hulladékelszállítás – 21,41%, vasúti szállítás – 13,23%, tisztítás és kozmetika – 8,20%. Decemberben kevesebbet fizettünk a légi szállításért (6,75%), valamint a rádió- és tévé-előfizetésért (5,06%).

vissza az elejére


Béremelések és a 2007-es infláció

(8. oldal)

– A rendkívül erős béremelési nyomás a legnagyobb gondja az idei, az EU-ban töltött első évi infláció elleni romániai küzdelemnek – nyilatkozta a Ziarul Financiar napilapnak a Román Nemzeti Bank kormányzója, Mugur Isărescu.

A tavalyi esztendő vártnál alacsonyabb árai meglepetést okoztak az elemzőknek, és oda vezettek, hogy az infláció mértéke novemberben a posztkommunista időszak legalacsonyabb értéke, 4,7 százalék lett. Ám a jegybank újra és újra arra figyelmeztet, hogy 2007-ben jelentős lesz az inflációs nyomás, mert a gyors gazdasági növekedés és az EU-belépés jelentősen erősíti a bérköveteléseket.

A hivatalos előrejelzések szerint a bérek idén 12 százalékkal nőnek majd; 2006 első tíz hónapjában 17 százalék – az inflációnál sokkal nagyobb – volt az emelkedés mértéke.

Bár a Reuters által felkért elemzők arra számítanak, hogy az energiaköltségek megugrása miatt decemberben tovább folytatódott a fogyasztói árak növekedése, úgy vélték, hogy a mérték még így is a jegybank 2006 végére vonatkozó 4–6 százalékos céljánál alacsonyabb lesz.

A román központi bank utolsó kamatalakító ülésén, decemberben változatlanul hagyta, továbbra is 8,75 százalékon tartotta az irányadó kamatlábat, ám egyben kihangsúlyozta elkötelezettségét az idei szigorú monetáris politika mellett.

vissza az elejére


Karácsonykor fényképezőgép és telefonkártya volt a menő

(8. oldal)

A romániai e-kereskedelem forgalma decemberben az előző 11 havi átlag 140%-ára nőtt. Csak az ePayment rendszerén szinte tízezer tranzakció futott át karácsony környékén, ez a tavalyi forgalom több mint másfélszerese. Online bankkártyás vásárlással az ügyfelek jobbára fényképezőgépet, laptopot, mobiltelefont, újságelőfizetést és különféle telefonkártyákat vásároltak december folyamán – jelentette be a technikai lebonyolító, a GECAD ePayment szóvivője. A szálláshely-foglalás és repülőjegy-foglalás hónapja viszont november volt: az ügyfelek decemberben már kevésbé érdeklődtek az online turisztikai szolgáltatások iránt, a forgalom ezen a szakterületen a novemberi mérték 70%-ára esett vissza.

A szakemberek az e-kereskedelem további térhódítására számítanak ebben az esztendőben Romániában. (hotnews/agora news)

vissza az elejére


November rekord volt az árukivitelben

(8. oldal)

A romániai rendszerváltástól eltelt 16 év adatait figyelembe véve 2006 novemberében az export átlépte az eddigi legmagasabb havi értéket, és elérte a 2454 millió eurót. Ez az érték 116 millió euróval több mint a 2006 márciusában jegyzett legutóbbi rekord, azaz 2338 millió euró – nyilatkozta Winkler Gyula kereskedelmi ügyekkel megbízott miniszter az országos vámhatóság által közzétett statisztikai adatokra vonatkozóan. A tárcavezető egyben leszögezte, hogy a kivitel szerkezetében egyre nagyobb teret nyernek a magas technológiával feldolgozott termékek.

A lohn (bérmunka) rendszerben előállított termékek exportjának csökkenése megmutatkozott a legfontosabb import partnerek helycseréjében is. Így Olaszország, amely hosszú időn keresztül Románia első számú import partnerének számított, két hónappal ezelőtt átadta ezt a helyet Németországnak. A szén, földgáz és kőolaj tavalyi drágulása miatt az import szerkezetében ezen termékek 6,2%-kal magasabb középértéket mutatnak a tavalyi év első 11 hónapjában mint 2005 azonos időszakában. A lej-euró árfolyam alakulása kedvezőtlenül hatott a hazai termékek külföldi versenyképességére, az import kínálatok pedig olcsóbbak lettek. Azonban meg kell jegyeznünk azt, hogy a lej erősödése csak korlátozottan befolyásolta az export alakulását – nyilatkozta Winkler Gyula kereskedelmi ügyekkel megbízott miniszter.A statisztikai adatok alapján 2006 első 11 hónapjában Románia külkereskedelmi áruforgalmának összvolumene 60 521 millió euró volt, amely egy +21,3%-os növekedést jelent 2005 azonos időszakához viszonyítva. A kivitel 23 844,2 millió euró volt +16,7 %-os növekedéssel, az import elérte a 36 676,8 millió eurót, +24,5%-os növekedéssel 2005 első 11 hónapjához képest.

vissza az elejére


Nő a főváros–vidék szakadék

(8. oldal)

Az egy főre eső bruttó nemzeti termék Bukarest és az ország más vidékei között el fog mélyülni a következő két évben, annak ellenére, hogy két nagyon szegény régióban a gazdasági fejlődés üteme meghaladja az országos szintet – derül ki az Országos Prognózis Bizottság egyik tanulmányából.

Az egyik legelmaradottabb tartomány, észak-kelet Románia, amely most az országos átlaghoz képest 69,2%-os szintet mondhat magáénak, 2007-ben 6,6%-os, 2008-ban pedig 6,4%-os fejlődést ér el, ami Bukarest után a második helyre rangsorolja.

A főváros számára az idén 7,2%-os, 2008-ra pedig 6,8%-os gazdasági előrehaladást jósol a tanulmány.

vissza az elejére


Nőtt a Romaero repülőgépgyár forgalma

(8. oldal)

A Romaero Băneasa Co. a folyó pénzügyi éve első kilenc hónapjában 43,6 millió lej forgalmat bonyolított, szemben az előző év azonos periódusában elért 32,6 millió lej forgalommal.

A Romaero és az olasz Alenia Aeronautica nemrégiben írt alá kooperációs szerződést repülőgép részegységek közös gyártásáról. A Romaero ennek értelmében ATR 42 és ATR 72 típusú gépekhez szállít majd törzs szekciókat az Aleniának. Az öt éves futamidejű szerződés értéke a becslések szerint meghaladja a 10 millió eurót.

A Romaero repülőgépek gyártásával, részegységek és alkatrészek beszállításával, valamint karbantartással és javítással foglalkozik. Beszállítói kapcsolatban áll a Boeing, az Israel Aircraft, a Bombardier, valamint az Airbus cégekkel.

A vállalat többségi, 72,9 százalékos tulajdonrésze a Gazdasági és Kereskedelmi Minisztérium kezében van, a Financial Investment Company (SIF) Muntenia pénzügyi befektető társaság pedig 25,8 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik. A fennmaradó rész magánszemélyek birtokában van. A minisztérium eladásra szánja teljes pakettjét.

vissza az elejére


Szám-Adás

(8. oldal)

VÁLTOZTAK A KÖZBESZERZÉSI ELJÁRÁSOK
Romániában a közbeszerzési eljárásokat ezentúl elektronikus úton kell meghirdetni, az érintett cégek a www.e-licitatie.ro internetes honlapon tehetik meg ajánlataikat. Az EU-csatlakozással egy időben változott meg a közintézmények által kiírt közbeszerzési eljárásokat szabályozó új törvény, mely többek között arról is rendelkezik, hogy uniós cégek is részt vehetnek a közbeszerzési eljárásokban. A közbeszerzésekkel foglalkozó hivatal az unió Hivatalos Közlönyéhez is el kell juttassa azokat a közbeszerzésekre vonatkozó információkat, melyek értéke meghaladja a 125 ezer eurót vagy az intézmény jellegétől függően a 420 ezer eurót. Az e-licitatie rendszere ingyenes, és 2002 márciusában indult teszt jelleggel. Azóta 1000 közintézmény és 1300 magáncég élt a lehetőséggel, 175 ezer árverést bonyolítottak le rajta.

150 MILLIÓ EURÓS KÁR ELEKTRONIKUS KALÓZKODÁSBÓL
2006-ban a romániai vállalatok legkevesebb 8 millió eurót vesztettek közvetlen módon elektronikus kalózkodás nyomán. De becslések szerint, a kényszerű munkaleállásokat, a munkaerő nem teljes kapacitáson való alkalmazását és a cégek jó hírnevét ért veszteségeket is ide számítva, a teljes kár meghaladja a 150 millió eurót. A szakemberek 2007-re jóval fokozottabb adatbázis-védelmet javasolnak minden vállalatnak.

A LAKOSSÁGI MEGTAKARÍTÁS 1%-A A 6/49-ES LOTTÓRA
Tavaly országos szinten a lakosság a 6/49-es lottón összesen több, mint 45 millió euró értékben fogadott, ami heti átlagban 1 millió dollárt tesz ki. Mivel 2005 végén a lakossági megtakarítások összege elérte a 4,68 milliárd eurót, 2006-ban közel 1%-át költötték az emberek a legnépszerűbb lottófajtára. Ez jóval meghaladja a Bukaresti Értéktőzsde forgalmát, amelyen magánszemélyek a tavaly összesen 170 millió eurót tettek kockára.

3,4%-KAL NŐTT A TURISZTIKAI VENDÉGÉJSZAKÁK SZÁMA
A múlt év első tizenegy hónapjában 3,4%-kal nőtt az idegenforgalomban jegyzett vendégéjszakák száma az előző év hasonló időszakához képest. A szállodák látogatottsága 67,7%-kal, a falusi panzióké 27,4%-kal, a városi panzióké 22,7%-kal, a kempingeké 20,4%-kal nőtt. Ezzel szemben 23,9%-kal csökkent a kisházak és 24,4%-kal a hajókon berendezett szállodák látogatottsága. A érkezett vendégek összlétszáma 5,81 millió, ami 6,9%-os növekedést jelent (a külföldiek esetében ez a mutató 2%-os). A legtöbb idegen állampolgár (94,1%) Európából, 46,7%-uk EU-tagországból érkezett.

Az oldalt szerkesztette: Ördög I. Béla

vissza az elejére


EGÉSZSÉGÜGY


A természet kincsei: a gyógynövények
Mindenki számára hozzáférhetőek

(9. oldal)

Korábban meglehetősen keveset gondolkoztak azon, hogy vajon min alapszik a gyógynövények hatása. Generációk sokasága által szerzett és továbbadott tapasztalatok alapján tudták, hogy bizonyos növények számos betegséget enyhítenek, és elősegítik a gyógyulást. Csak erre hagyatkozhattak, hiszen nem volt arra mód, hogy a növények hatóanyagait tudományosan tanulmányozzák. Ma már nem elégedhetünk meg csupán elődeink tapasztalataival. A modern tudományos módszerek segítségével a növények hatóanyagai előállíthatók, elemezhetők és hatásuk is megvizsgálható. Nagyon sok hatásos, és (látszólag) hatástalan anyagot találtunk már meg gyógynövényeink sejtjeiben és sejtfolyadékában; némelyeket nagyobb mennyiségben, másokat csak nyomokban. Egyre többször sikerült a tudománynak megállapítania, melyik gyógynövény hatásos, és melyik nem alkalmas a gyógyításra. Egy gyógynövény jelentőségét azonban nemcsak a talált hatóanyag minősége és mennyisége alapján kell megítélnünk. A kis mennyiségű, „jelentéktelen" kísérőanyagok döntően befolyásolhatják a hatást. A gyógynövény nemcsak a hatóanyag hordozója, hanem maga a természetes gyógyító erő. Egy gyógynövény jellemző hatása a benne található anyagok összességén alapszik, és az összhatás több mint az egy növényen belül található különböző anyagok egyszerű összege. Egy gyógynövény többféle betegség és állapot kezelésére szolgálhat – ez a különös benne. A kamilla például hatásos a gyomor és a bél panaszainak enyhítésére, amellett elősegíti a sebgyógyulást és hatásos a húgyhólyag és a vese bizonyos kóros állapotainak kezelésére is. Szinte minden gyógynövény aktivizálja a szervezet teljes anyagcseréjét. Akut esetekben, tehát hirtelen kialakuló közérzeti zavarokban is kifejthetik a hatásukat. A már régebben fennálló panaszokat a legtöbb gyógytea csak kúraszerű alkalmazás után enyhíti, tehát ha előírásszerűen négy–hat héten át alkalmazzuk őket.

Az öngyógyítás korlátai
A teakúrával nemcsak a tüneteket enyhítjük, hanem a test saját gyógyító erőit olyan hatásossá alakíthatjuk, hogy a betegség meggyógyul. A gyógynövények hatásosak, és – mint már említettük – ami hatásos, annak nemkívánatos vagy káros mellékhatásai is lehetnek. Ezért nem tanácsos bármely gyógyteát önhatalmúlag „háziteának" kinevezni, és tartósan fogyasztani.

Az öngyógyítás határai egyes betegségeknél nagyon szűkre szabottak. Ennek nem az az oka, hogy nincs hatásos gyógynövény ezekre a panaszokra, hanem az a probléma, hogy magunk nem tudjuk megállapítani a helyes diagnózist. Csak az orvos tudja elmagyarázni, milyen okai vannak a panaszoknak. Csak az orvossal való megbeszélés után következhet az öngyógyítás. Minden gyógynövénykúrát beszéljen meg orvosával!

A gyógynövények helyes tárolása
Kiváló minőségű gyógynövényt szerezhetünk be a gyógyszertárakból, mert ott kötelező a gyógynövények tisztasági és minőségi vizsgálata. A gyógynövények minőségi kritériumait a mindenkor érvényes gyógyszerkönyvek tartalmazzák. Ezek a kritériumok meglehetősen szigorúak.

A gyógynövényeket otthon mindig sötét üvegedényben vagy bádogdobozban tárolják. Így védve vannak a fénytől és a nedvességtől, és megtartják eredeti minőségüket. Fontos a dobozok megjelölése is, ugyanis a szárított vagy vágott gyógynövényeket, a teadrogokat igen nehezen lehet egymástól elkülöníteni. Emellett minden dobozba kerüljön egy cédula, amire a vásárlás vagy gyűjtés dátuma mellett azt is írják rá, kit kezeltek már a családban ezzel a teával, és hogy milyen panaszokra milyen hatást gyakorolt.

(A feldolgozás a Springer Hungarica Kft. 1991-ben kiadott Herbatár-sorozata alapján készült. A sorozat szerzője Mannfried Pahlow német gyógyszerész, aki több jelentős gyógynövény-szakkönyv szerzője.

Forrás: vitalitas.hu)

vissza az elejére


Történeti visszatekintő

(9. oldal)

Az emberek ősidők óta használják a gyógynövényeket. Az ősi kultúrák nagyra tartották a gyógyító erejű füveket, sámánjaik, füvesasszonyaik gyógyították a törzs minden baját gyógynövényekkel és persze varázslással. Ezek a gyógymódok sokszor többet ártottak mint használtak. Az ember kezdetben a környezetében talált táplálékai fogyasztása során jöhetett rá azok jótékony tulajdonságaira. Később ezek a tapasztalatok generációról generációra szálltak, majd megjelentek a sámánok, varázslók. Eleinte inkább csak varázslatok részeként, majd egyre szakszerűbben adagolták a gyógynövényeket betegeiknek.

A legrégebbi növényleírások az ókori Babilon ékírásos agyagtábláiról származnak, az időszámítás előtti negyedik évezredből. A következő fontos állomás az ókori Egyiptom. A legtöbb gyógyszerüket növényekből készítették. Például: a fejfájást a fejbőrbe dörzsölt borókabogyó, üröm, méz és koriander keverékével gyógyították. Egy időszámítás előtti 16. századból fennmaradt papirusztekercs már több mint 700 állati és növényi hatóanyagot említ. A fokhagyma, aloe már ezekben az időkben is használatosak voltak.

A kínaiak is fejlett orvostudománnyal rendelkeztek, 2000 éve keletkezett receptjeik manapság is helytállóak. A jing és jang harmóniája volt az egészség feltétele, a betegség szerintük ezen harmónia felbomlásakor keletkezett. A tradícionális kínai orvoslás több ezer gyógynövényt ismer, ezek hatásainak igazolása még ma is folyik.

A teacserje felfedezése a híres Sen Nang kínai császár (i.e. 2700 körül) nevéhez fűződik: a legenda szerint úgy ismerte meg a növényt, hogy a csészéjében lévő forró vízbe a szél egy tealevelet fújt. Azóta tartja magát a mondás: „Azért iszik az ember teát, hogy feledje a világ baját." A tea termesztéséről, feldolgozásáról és a teakészítés módjairól a IV. századtól rendelkezünk írásos emlékekkel. Ekkortól bizonyítható ugyanis, hogy élénkítő, élvezeti italként fogyasztották. Ezt megelőzően valószínűleg csak gyógyászati célokra alkalmazhatták. A teaivás szokása eleinte a buddhista szertartás része volt, a VI. században került a hagyomány Japánba, két évszázaddal később Indiába, majd Indonéziába.

A kínaiak évezredek során sokféle célra használták a tealevelekből készült forrázatot és főzetet, többek között fejfájás, kelés, tumor, hólyagbántalom, hasmenés és vérhas, valamint melltáji gyulladás ellen.

Az utóbbi néhány évben napvilágot látott tanulmányok szerint a rendszeres teafogyasztás csökkentheti a nyelőcső-, a száj-, a gyomor-, a hasnyálmirigy- és a bélrák előfordulásának gyakoriságát. A zöld tea rendszeres fogyasztása szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek és az UV-sugarak okozta bőrkárosodás megelőzésében.

Az egyes gyógynövényeket a kor igénye szerint használták. Jól példázza ezt a kocsányos tölgy felhasználása is. Általánosságban kérgének, gubacsának, illetve levelének főzetével belsőleg hasmenést, bélvérzést, külsőleg torokgyulladást, égetett és vágott sebeket, aranyeres csomót gyógyítottak. Kérgét eredetileg a bőr cserzéséhez használták. Kérge főzetével egykoron a tuberkulózist kezelték. A háborús és szegény időkben makkját megőrölve pótkávéként és lisztként használták. Jelenleg az orvostudomány porrá őrölve orrvérzést csillapító tamponokhoz használja.

vissza az elejére


Gyűjtsünk-e magunknak gyógyító erejű füveket?

(9. oldal)

Ha arra szánja magát, hogy saját gyűjtésű gyógynövényeket használjon, átfogó botanikai ismeretekkel kell rendelkeznie. Viszonylag könnyen meggyőződhet saját maga is arról, hogy kielégítők-e az ismeretei.

Tegye fel magának alkalomadtán a következő kérdéseket!

– Minden kétséget kizáróan felismerem-e a természetben a keresett gyógynövényt?

Tudom-e, hogy néhány gyógynövénynek van mérgező „hasonmása"?

– Tudom-e, hogy melyek a mérgező hatású gyógynövények, amelyek életveszélyességük miatt öngyógyításra alkalmatlanok?

Tudom-e, hogy melyek a védett gyógynövények, és hogy ezeket minden esetben tilos begyűjteni?

– Tudom-e, hogy az a mező, szántó, erdőszél, ahol szedni akarom a növényeket, mentes-e a környezetszennyezéstől?

– Tudom-e, hogy a kívánt gyógynövényeket milyen év- és napszakban kell begyűjteni ahhoz, hogy az optimális hatásukat fejtsék ki?

– Tudom-e, hogy a növénynek melyek azok a részei, amelyeket drogként használunk fel a teákhoz (virág, termés, mag, gyökér, kéreg, vagy egész növény)?

Fontos! Ha a gyógynövény gyökerét használjuk, tilos a saját gyűjtés, mert ez veszélyezteti a gyógynövényállományt!

– Tudom-e, hogyan kell a gyűjtött növényeket szakszerűen feldolgozni? Ha igen, megvannak-e erre a lehetőségeim?

(Folytatjuk)

Az oldalt szerkesztette: Farkas Imola

vissza az elejére


Mozaik


Jogszolgálat

(10. oldal)

K. Sz., Kolozsvár: Milyen épületek esetében nem kell adót fizetni?

Válasz: Az Adóügyi Törvénykönyv értelmében, bármely személy, aki Romániában fekvő épület tulajdonosa, évi épületadóval rendelkezik, kivéve azokat az eseteket, amelyekben másként rendelkezik a törvény. Épületek esetében az adómentesség vonatkozhat magán és jogi személyekre egyaránt, továbbá függ az építmény jellegétől. A törvénykönyv a 250. szakaszában sorolja fel az adómentességes eseteket, a hosszú felsorolásból a közérdekűbbeket emeljük ki.

Nem kell épületadót fizetni a következőkért: az állam, a közintézmények épületeiért és a területi közigazgatási egységek köz- vagy magánbirtokában levő épületekért; a törvény szerint történelmi, építészeti vagy régészeti műemléknek, múzeumoknak vagy emlékházaknak minősített épületekért függetlenül a tulajdonjog vagy ügyintézés jogosultjától; a törvény által elismert vallásfelekezetek azon épületeiért, amelyeket rendeltetés szerint templomoknak építettek; az akkreditált vagy ideiglenesen engedélyezett egyetem előtti és egyetemi oktatási intézmények épületei; a közegészségügyi egységek épületei; az állam közbirtokában levő, a protokollvagyont kezelő egység által használt épületekért a temetői építmények és berendezések, a krematóriumok; az ipari, tudományos és technológiai parkok épületei; a 2001/10. törvény 16. szaksza alapján visszaszolgáltatott épületek; az egyházaknak valamint a kisebbségi szervezeteknek törvény alapján visszajuttatott épületekért. A jogszabály minden esetben kiemeli, hogy az adómentesség a felsoroltak tekintetében nem vonatkozik a gazdasági tevékenységre használt felületekre, helyiségekre. (Az Adóügyi Törvénykönyvet a 2006/343. törvénnyel módosították.)

vissza az elejére


Egy perc derű

(10. oldal)

Azt kérdi a fodrász a vendégétől:
– Uram, szeretné, ha megmaradna a hosszú haja?
– Igen, persze.
– Jó, akkor becsomagolom egy zacskóba.

vissza az elejére


Holnap láthatjuk–hallhatjuk
KOLOZSVÁRI TÉVÉ

(10. oldal)

RTV 2: 15.00–15.52 Pulzus – Kritikusok klubja (Kostyák Alpár és Antal Áron művelődéskritikai műsora)

vissza az elejére


KOSSUTH RÁDIÓ

(10. oldal)

5.30 Hírek 5.34 Szülőföldünk 6.00 Reggeli krónika 6.39 Falurádió 7.00 Krónika. Sport 7.33 Az én Hazám 9.00 Krónika – Ráadás 10.00 Hírek 10.04 Napközben 11.00 Délelőtti krónika 12.00 Hírek 12.20 Beszélni nehéz! 12.33 Édes Anna 13.01 Déli krónika 13.40 Ki nyer ma? 13.50 Törvénykönyv 14.00 Hírek 14.05 Vendég a háznál 14.30 „Tebenned bíztunk eleitől fogva" 15.00 Kora délutáni krónika 15.10 ZENE-SZÓVAL 16.00 Hírek 16.05 Ökosansz 17.00 Délutáni krónika 17.15 „Magyarországról jövök..." 18.00 Hírek 18.05 Digitális 18.45 Kék bolygó 19.00 Esti krónika 20.00 Szülőföldünk 20.30 Sportvilág 20.49 Jó éjszakát, gyerekek! 21.00 Hírek 21.04 Aranyemberek 21.35 Hány füstmacska egy kutyanyelv? 22.00 Hírek 22.05 Szülőföldünk 23.00 Késő esti krónika 23.30 Mérleg 0.00 Hírek. KENÓ 0.04 Nagy mesterek – világhírű előadóművészek 1.00 Himnusz 1.10 ÉJSZAKA

vissza az elejére


KOLOZSVÁRI RÁDIÓ

(10. oldal)

8.00 Hangoló 9.30 Meditáció. Az adventista egyház műsora 9.50–10.00 Hírek, reklám, műsorismertetés, promo, zene

15.00 Slágeróra 16.00 Hírek, rendezvényajánló, műsorismertetés, promo, reklám, zene 16.15 Interaktív szolgáltató műsor meghívottal 17.00 Nap-óra 17.30 Nóták, operett 17.55 Hírek, műsorismertetés

vissza az elejére


MOZI

(10. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – Apocalypto – amerikai bemutató. Vetítés: 14, 17, 20, 23.

GYŐZELEM – Borat Kazah nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Amerika – amerikai bemutató. Vetítés: 14, 16, 18, 20, 22.

MŰVÉSZ-EURIMAGES – Flyboys – Égi lovagok – amerikai bemutató. Vetítés: 13, 16, 19, 22.

DÉS

MŰVÉSZ – Káosz TV – amerikai. Vetítés: 15, 17, 19, pénteken, szombaton és vasárnap kedvezménnyel 21 órától is.

SZAMOSÚJVÁR

BÉKE – Lacrimi de iubire – román. Vetítés: jan. 12–14.: 17, 19, 21.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – A Tégla – amerikai. Vetítés: 16, 19, pénteken, szombaton és vasárnap 22 órától is, kedvezménnyel 16 órától.

DACIA B-TEREM – Happy End; Nevroze nocturne – román. Vetítés: 17, 19.30.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – Step Up – amerikai. Vetítés: 17, 19.30, pénteken, szombaton és vasárnap 22 órától is, kedvezménnyel 17 órától.

vissza az elejére


SZÍNHÁZ

(10. oldal)

MAGYAR SZÍNHÁZ

Január 17-én, szerdán este 8 órakor: Nathalie Sarraute: Egy Igenért vagy egy Nemért – stúdióelőadás. Redező: Patrick Le Mauff.

Január 19-én, pénteken este 8 órakor: Visky András: Hosszú péntek – stúdióelőadás. Rendező: Tompa Gábor. – CSAK 14 ÉVEN FELÜLIEKNEK!

Január 20-án, szombaton este 8 órakor: Visky András: Tanítványok – stúdióelőadás. Rendező: Tompa Gábor.

ROMÁN SZÍNHÁZ

Január 16-án, kedden este 7 órakor: Shakespeare: Lear király. Rendező: Tompa Gábor.

Január 20-án, szombaton este 7 órakor: Tom Stoppard: Travestiuri.

EUPHORION STÚDIÓ

Január 17-én, szerdán este 7 órakor: Nyilatkozat.

vissza az elejére


OPERA

(10. oldal)

MAGYAR OPERA

Január 18-án, csütörtökön este fél 7 órakor: Csakjovszkij: Diótörő. Vezényel: Jankó Zsolt m. v. Rendező-koreográfua: Mindruţiu Mihail.

ROMÁN OPERA

Január 19-én, pénteken este 7 órakor: Carl Orf: Carmina Burana. Rendező-koreográfus: Adrian Mureşan.

vissza az elejére


ZENE

(10. oldal)

DIÁKMŰVELŐDÉSI HÁZ

Január 19-én, pénteken este 7 órakort: A Transilvania Filharmónia szimfónikus zenekarának hangversenye. Vezényel: Arthur Arnold ( Hollandia). Közreműködik: Bianca Manoleanu. – Érvényes a bérlet 13-as szelvénye.

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Január 16., hétfő

Váltóiroda Euró (Vétel/Eladás) Dollár(Vétel/Eladás) 100 Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup(Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25.) 3,375/3,420 2,60/2,64 1,30/1,35

Western Union – szolgáltatás a Sora, Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25.,

Victor Babeş33/A és Magyar/22. Dec. 1989 u. 137. szám alatti váltóirodákban.

A Román Nemzeti Bank árfolyamai (január 17., kedd)

1 euró = 3,3880 lej, 1 USD = 2,6175 lej, 100 magyar forint = 1,3444 lej.

vissza az elejére


Hirdetés


MEGEMLÉKEZÉS

(11. oldal)

Kegyelettel és örök szeretettel emlékezünk a ma egy éve elhunyt drága testvérre, szeretett nagynénire,
KRÁMER LÍVIÁRA.
Drága szép emlékét örökre megőrizzük lelkünkben. SZERETTEI. (0020)

vissza az elejére


Nőtt a nemzeti kisebbségekkel szembeni intolerancia

(11. oldal)

„Interetnikus hangulat Romániában az európai csatlakozás küszöbén" címmel készült tanulmány tavaly október–novemberben arra vonatkozóan, hogy a román lakosság hogyan látja a nemzeti kisebbségeket. Az eredmények nem éppen pozitívak.

A megkérdezettek 6,2%-a teljesen egyetért azzal, hogy a más nemzetiségű személyeknek el kellene hagyniuk Romániát, további 8,5%-uk nem ennyire meggyőződötten, de szintén egyetért ezzel a felvetéssel. Sokkal többen gondolják azonban úgy, hogy a Romániában élő magyaroknak Magyarországra kellene költözniük: honfitársaink 11%-a, illetve 11,9%-a osztja ezt a véleményt, erősebb, illetve gyengébb meggyőződéssel.

A felmérésből az is kiderült, hogy az utóbbi években nőtt azoknak a száma, akik előítélettel viseltetnek a nemzeti kisebbségek iránt, ezek az előítéletek pedig fokozódtak. 2004-ben egy hasonló felmérés során a megkérdezettek 34%-át zavarta volna, ha roma lenne a szomszédja, most ez az arány 41,7%. A szektás és homoszexuálisok szomszédok is egyre többeket zavarnának: előbbi esetben 26-ról 45,4-re, utóbbiban 36-ról 53 %-ra nőtt az arány. A tanulmány pozitívumokat is kimutatott: a romák elkülönítését például jóval kevesebben támogatnák, mint három évvel ezelőtt (57%, szemben a 70,7%-kal).

Ami a magyarok megítélését illeti, a román közvélemény inkább civilizáltaknak, szorgalmasaknak tartja őket, de bizonyos esetekben egoistáknak, arrogánsaknak, ellenségesnek jellemeznek minket. Egyre többen vannak viszont a magyar nyelvhasználat ellen, 30-ról 43 százalékra nőtt azoknak az aránya, akiket zavar a magyar nyelv nyilvános használata. Míg 2002-ben a románok 37,8%-a támogatta a magyar nyelvű oktatást, most ez az arány 26%-ra csökkent.

A tanulmányt a kormány interetnikus főosztálya végeztette a 18 év fölötti román nemzetiségű lakosság körében. Összesen 1170 személyt kérdeztek meg az ország minden tájegységéről, a hibaszázalék +-2,9%.

vissza az elejére


SPORT


LABDARÚGÁS Bajnokságról bajnokságra
A Róma nem tud lépést tartani

(12. oldal)

Az olasz Seria A 19. fordulójában a második helyen álló AS Róma a Messina vendége volt, és majd a 90. percig vezetett Mancini találatával. A végén mégsem tudott nyerni, a hazaiak ugyanis az utolsó pillanatokban büntetőhöz jutottak, amit Parisi higgadtan értékesített, így a farkasok újabb két pontot veszítettek az Interrel szembeni harcban. A kék-feketék szombaton Torinóba látogattak, ahol 2–1 arányban diadalmaskodtak, és olasz rekordot alakítottak ki 12 egymás utáni győzelemmel.

Eredmények: AC Milan–Reggina 3–1, Atalanta–Livorno 5–1, Cagliari–Ascoli 1–0, Chievo–Catania 2–1, Messina–AS Róma 1–1, Palermo–Udinese 2–0, Sampdoria–Fiorentina 0–0, SS Lazio–Siena 1–1, Torino–Milánói Internazionale 1–2 és Empoli–AC Párma 2–0. A tabellán:

1. Inter 19 16 3 0 41–16 51
2. Róma 19 13 3 3 41–16 42
3. Palermo 19 12 2 5 37–23 38
4. Lazio 19 8 5 6 30–18 26
5. Catania 19 7 5 6 26–33 26
6. Empoli 19 6 7 5 16–17 25
7. Atalanta 19 6 6 7 28–26 24
8. Samp. 19 6 6 7 28–26 24
9. Milan 19 8 7 4 25–17 23
10. Udinese 19 6 5 8 19–23 23
11. Torino 19 5 7 7 15–23 22
12. Livorno 19 5 7 7 19–29 22
13. Siena 19 4 10 5 16–20 21
14. Fioren.19 10 4 5 30–17 19
15. Cagliari 19 3 10 6 15–21 19
16. Chievo 19 4 5 10 20–28 17
17. Messina 19 3 7 9 20–33 16
18. Reggina 19 6 5 8 24–28 12
19. Párma 19 2 6 11 16–35 12
20. Ascoli 19 1 6 12 13–30 9

vissza az elejére


Pontokat hozott be a Real

(12. oldal)

A spanyol Primera División 18. fordulójában katalán rang-adóra került sor, hiszen a listavezető FC Barcelona a táblázat középmezőnyében tengődő Espanyol otthonába látogatott. Rijkaardéknak nem a legkellemesebben sikeredett ez a randevú, ugyanis a városi nagy rivális kissé keményebbnek bizonyult az elvártaknál. Igaz, hogy Ronaldinho 30 méteres szabadrúgásához Kameni hozzá sem szagolt, de szerencséjére ez a lécen csattant. A 31. percben a hazai közönség nagy örömére betaláltak kedvencek, Tamudo bohócot csinált Puyolból, elhúzott a bal szélen, majd középre ívelt, ahol az érkező Luis Garcia Edmilsont megelőzve a hálóba pördített. Nem fékeztek a vendéglátók, Tamudo kétszer is ziccert hibázott, még Rufete éppen, hogy lemaradt egy remek labdáról. A hajrá a vendégeké volt, azonban Gudjohnsen mellé fejjelt. A második játékrészben a 60. percben Saviola megnyert egy párharcot, majd 18 méterről kilőtte a jobb alsót (1–1). Nem sokáig örülhettek a vendégek, Sergio Sanchez beadására Tamudo jól érkezett, és előrevetődve hét méterről megint mattolta Valdest (2–1). A hazai mester Pandianit is harcba küldte, aki hős lehetett volna, először azonban mellélőtt, másodszor pedig a lécre stukkolt. A 91. percben megpecsételődött a listavezető sorsa, Luis Garcia külsővel talált Rufete elé, aki az üres kapuba könnyedén betalált, beállítva a 3–1-es végeredményt. A forduló legnagyobb győztese a Real Madrid, amely van Nistelrooy góljával győzte le a Zaragozát, és három pontot faragott le a hátrányából.

Eredmények: Real Madrid–Real Zaragoza 1–0, Celta Vigo–Atlético de Madrid 1–3, CD Osasuna–Real Betis Sevilla 5–1, Racing Santander–Real Sociedad 1–0, Athletic Club Bilbao–Villarreal 0–1, FC Sevilla–RCD Mallorca 1–2, Recreativo de Huelva–Deportivo La Coruña 1–1, Nástic Tarragona–Getafe CF 1–3, Espanyol Barcelona–FC Barcelona 3–1 és Valencia–UD Levante 3–0. A sorrend:

1. Sevilla 18 12 1 5 37–19 37
2. Barc. 17 10 5 2 36–16 35
3. Real M. 18 11 2 5 27–16 35
4. Valencia 18 10 3 5 27–15 33
5. Atlético 18 9 5 4 24–13 32
6. Zaragoza 18 9 3 6 30–20 30
7. Huelva 18 9 2 7 28–25 29
8. Osasuna 18 8 2 8 27–23 26
9. Getafe 18 7 5 6 15–13 26
10. Espanyol 18 6 7 5 18–18 25
11. Villarreal 18 7 4 7 18–24 25
12. Santander 18 6 6 6 17–22 24
13. Celta 18 5 6 7 21–25 21
14. Deportivo 18 5 6 7 14–24 21
15. Mallorca 18 5 5 8 16–26 20
16. Athletic 18 4 6 8 21–28 18
17. Levante 18 4 6 8 16–26 18
18. Betis 17 4 4 9 17–24 16
19. Sociedad 18 2 7 9 12–24 13
20. Nastic 18 2 3 13 16–36 9

vissza az elejére


Tartja hat pontos előnyét a MU

(12. oldal)

Az angol Premiere League-ben a két nagy rivális, a Man-chester United és Chelsea között jelenleg hat pont a különbség, és mivel a hétvégén mindkét gárda diadalmaskodott, csak a gólarány változott. A Man-chester United egy hónap alatt harmadik alkalommal játszott az Aston Villa ellen, ezúttal hazai pályán. Sokat nem is tétováztak a vörösek, a 11. percben a koreai Park Ji Sung harcolt egy labdáért és mikor a vendégvédők bizonytalankodtak, lecsapott a játékszerre, és a jobb alsóba bombázta (1–0). Nem sokkal később megint a dél-koreai volt a főszereplő, a nemrég Tottenham Hotspurtól érkező Carrick elé passzolt, aki felpattintotta a labdát, majd kapásból a jobb alsóba vágta (2–0). Ez volt az angol középpályás első találata manchesteri színekben. A megszokás szerint Cristiano Ronaldo is betalált, Carrick mesteri passzát stukkolta öt méterről a kapuba. A második játékrész nyugodtabb volt, Baros szolgálta ki Aglonbahort, aki beállította a 3–1-es végeredményt.

Eredmények: Tottenham Hotspur–Newcastle United 2–3, Everton–Reading 1–1, Blackburn Rovers–Arsenal 0–2, West Ham United–Fulham 3–3, Sheffield United–Portsmouth 1–1, Manchester United–Aston Villa 3–1, Chelsea–Wigan Athletic 4–0, Charlton Athletic–Middlesbrough 1–3, Bolton Wanderers–Manchester City 0–0 és Watford–Liverpool 0–3.

A tabellán: 1. MU 57 pont, 2. Chelsea 51, 3. Liverpool 43, 4. Arsenal 42, 5. Bolton 40, 6. Portsmouth 37.

vissza az elejére


A Lyon belebotlott a Toulouse-ba

(12. oldal)

A francia Ligue 1 20. fordulójában az Olympique Lyon Toulouse-ba látogatott, és bizony nem készült fel eléggé. Elmander és Emana is a második félidőben betalált, és a bajnok nem tudott semmit kezdeni a jó védekezéssel, így maradt a hazai nagy siker.

Eredmények: Stade Rennes–Olympique Marseille 0–2, Saint-Etienne–Monaco 1–1, Bordeaux–Lorient 1–1, Auxerre–Sochaux 1–0, Le Mans–Troyes 2–0, Toulouse–Olympique Lyon 2–0, Nantes–Nice 1–0, Sedan–Nancy 2–2, Lens–Lille 1–1, Paris Saint-Germains–Valenciennes 1–2.

Az állás: 1. Lyon 50 pont, 2. Lens 36, 3. Marseille 33, 4. Sochaux 33, Lille 32, 6. St. Étienne 31.

vissza az elejére


KOSÁRLABDA
Kolozsvár tiltakozik

(12. oldal)

A Kolozsvári U-Mobitelco hivatalosan tiltakozik amiatt, hogy a szakszövetség elhalasztotta a Medgyesi Gázmetán elleni hétfői mérkőzést. A halasztást a medgyesiek kérték, több csapattag sérülésére hivatkozva. A szabályok csak tömeges megbetegedés, illetve kollektív sérülés esetén teszik a halasztást lehetővé, több játékos egyéni sérülése nem. Ráadásul a sérülés tényét a nem független sportorvos állapította meg. Másrészt, mondják a tiltakozó levélben, hasonló esetben Kolozsvár több mérkőzést is lejátszott.

vissza az elejére


MOTORSPORT
29. Dakar-rali: Butuza feladta

(12. oldal)

A rali legnehezebb szakasza Marcel Butuza számára egyben az utolsót jelentette. A brassói motorost az 57. km-nél cserbenhagyta a gépe, s miután nem sikerült rövid időn belül megjavítania, kénytelen volt feladni a további versenyzést. Alaposan megkínlódott az Atar–Tisít közötti homokdűnés 589 km-es gyorsasági szakasszal Gyenes Emánuel is, aki 3 óra és 21 percet veszítve a győzteshez képest a 67. helyen zárta a kemény megpróbáltatást. Összetettben Gyenes ismét nyert néhány helyet, jelenleg 11 óra 43 perces hátránnyal a 60. helyen áll.

A magyarok közül a két motoros, Kátai Péter és Dési János teljesítette a gyorsasági szakaszt, előbbi a 26., utóbbi a 49. időt érte el, előbbi összetettben 24., míg utóbbi az 55.

Egyébként a motorosok között a spanyol Marc Coma nyerte a vasárnapi részversenyt, és ezzel őrzi vezető helyét összetettben.

Az autósoknál ugyancsak az eddigi legjobb, a dél-afrikai Giniel De Villiers volt vasárnap is a leggyorsabb.

A magyar Szalay Balázs–Bunkoczi László duó is teljesítette a rali 8. szakaszát, az egység a 48. helyen ért célba, összetettben pedig a 41. helyen áll. A viadal hivatalos honlapja szerint a másik, még versenyben lévő magyar autós páros, Palik László és Darázsi Gábor a 28. lett az etapon, s összesítésben is ezt a pozíciót foglalja el.

Hétfőn újabb igen kemény szakasz következett Tísit és Néma között, 494 km-es gyorsaságival (az össztáv 497 km).

vissza az elejére


KÉZILABDA
Magyar sikerek az EHF-kupában

(12. oldal)

A továbbjutását szombaton kiharcoló Kiskunhalas után a Debrecen és a Dunaferr is bejutott a női kézilabda EHF-kupában a legjobb 16 közé, mivel romániai, illetve orosz ellenfelét – idegenbeli sikerét követően – a hazai visszavágón is felülmúlta. A Zilahi KK megalázó vereséget szenvedett a hajdúsági városban, a Debrecen húsz góllal, 41–21 (19–8) arányban győzte le. A Szilágyságban tízgólos vereséget szenvedett a Zilah, így a Debrecen az összesítésben 72–42-vel jutott tovább.

A Dunaferr is állva hagyta ellenfelét, 14 gólos vereséget (30–16) mért a Rosztov Donra, és 56–40-es összesítéssel lépett tovább.

Magabiztosan jutott tovább a Brassói Rulmentul is, másodszor is győzött, ezúttal 25–17-re az előzőleg favoritnak hitt dán Koppenhágai Handbold ellen.

vissza az elejére


TENISZ
Australian Open: nincs már magyar versenyző a főtáblán

(12. oldal)

A főtábla egyetlen magyarja, Czink Melinda is befejezte szereplését az ausztrál nyílt teniszbajnokságon, miután a nyitókörben óriási csatában kikapott a spanyol Virginia Ruano Pascualtól. A világranglistán 105. Czink a döntő szettben – ahol nincs rövidítés – 9:7-re maradt alul a rangsorban 67. riválisával szemben. Végeredmény: Ruano Pascual (spanyol)–Czink 1:6, 6:1, 9:7.

Háromjátszmás mérkőzésen búcsúzott a női mezőny egyetlen romániai tagja is, a rangsorban a 109. helyen álló Gallovits Edina számára végül túl keménynek bizonyult az amerikai Meilen Tu (végeredmény: 2:6, 6:4, 6:2).

A meglepetések sem maradtak el, a negyedik helyen kiemelt horvát Ivan Ljubicsics már a nyitókörben kiesett az ausztrál nyílt teniszbajnokságon, miután 28 ásza ellenére alulmaradt az amerikai Mardy Fish-sel szemben.

Eredmény: Fish (amerikai)–Ljubicsics (horvát, 4.) 4:6, 7:6 (2), 6:4, 6:4.

vissza az elejére


MŰKORCSOLYA
Kelemen Zoltán lesz Románia újonca

(12. oldal)

Romániát két műkorcsolyázó fogja képviselni a varsói Európa-bajnokság férfi egyéni számában, január 21–28. között, Gheorghe Chiper tavalyi eredményeinek köszönhetően.

A harmadszorra induló Adrian Matei mellett, Kelemen Zoltán – aki nemrég megnyerte az országos bajnokságot – újoncként vesz részt a versenyen.

A női egyéni versenyben, immár sokadszorra, Roxana Lucát nevezték.

Az oldalt szerkesztette: Póka János András