Többet építkezünk, de egyre nehezebben
A hivatal törvényt mutat, az ügyfél bürokráciát lát

(1. oldal)

Folynak az ingatlanfelújítási munkálatok a városban.  
(Rohonyi D. Iván felvétele. A kép csak illusztráció)

Belvárosi házakat tataroznak vagy bővítnek, a belső udvarok legkisebb felületeit is beépítik, lakónegyedekben, külvárosi telkeken egyre másra épülnek a gyönyörű, közepes, esetleg hatalmas, többé vagy kevésbé ízléses, de mindenképpen költséges lakóházak. Némelyikből cégszékhely lesz, és éppen csak a kíváncsiság erejéig merül fel a gondolat, hogyan szorulhatott be egy ultramodern képződmény évszázados műemléképületek közé, avagy miként magasodhat szerény családi házak fölé egy kacsalábon forgó hatalmas palota oly módon, hogy ne sértse a törvényt, az örökösen emlegetett általános városrendészeti tervet, netán egyszerűen a szomszédokat. Míg egyeseknek minden szabad, addig másoknak a törvényességbe álcázott bürokráciát kézbesítik. (Részletek a 6. oldalon)

vissza az elejére


Rendíthetetlen Brüsszel bizalma Macoveiban

(1., 5. oldal)

Romániában még problémát okoz a korrupció, és az igazságszolgáltatási reform végrehajtását is be kell fejezni – állapította meg kedden Bukarestben Franco Frattini az Európai Bizottság (EB) bel- és igazságügyi biztosa, elismerve a Bukarest által e téren elért eredményeket.

A brüsszeli politikus hétfőn este érkezett Romániába, ahol megbeszélést folytatott Traian Băsescu államfővel. Az elnöki hivatal közleménye szerint Franco Frattini derűlátásának adott hangot az EB szeptemberi országjelentésének tartalmával kapcsolatban, amely döntő jelentőségű Románia 2007. január 1-jére tervezett uniós csatlakozása szempontjából.

A biztos az európai közösség támogatásáról biztosította Bukarestet abban, hogy megerősítse az igazságszolgáltatás és a korrupció visszaszorítása terén elkezdett reformokat. Băsescu szerint ehhez elengedhetetlen a román tisztségviselők hivatali összeférhetetlenségének megvizsgálására és vagyoni helyzetük ellenőrzésére tervezett országos ügynökség létrehozása.

Frattini kedden Vasile Blaga belügyminiszterrel is találkozott, a megbeszélés után kiadott sajtónyilatkozatában megállapította: Romániában még problémát okoz a korrupció, és az igazságszolgáltatási reform végrehajtását is be kell fejezni, de elismerte, hogy jelentős haladást ért el Románia az uniós csatlakozás érdekében. Úgy vélte, hogy az eredmények már mutatkoznak az országhatárok biztonságossá tétele, az emberkereskedelem megakadályozása és a rendőrség személyzetének felfrissítése terén. Frattini kifejtette: a parlament ellenőrzése alá kell vonni a titkosszolgálatokat.

Optimista hangot ütött meg Monica Macovei igazságügyi miniszter is azt követően, hogy az uniós biztossal találkozott. A szaktárca vezetője szerint elmúlt a Románia uniós csatlakozását egy évvel elhalasztó, az igazságügyi fejezetre vonatkozó védzáradék alkalmazásának a veszélye, hiszen az EB legutóbbi jelentésében megállapította: a román bírák és ügyészek függetlensége biztosított. Frattini szerint azonban növelni kell a bírák és jogászok biztonságát, ez pedig az igazságszolgáltatást ellenőrző szakmai testülettől, a Legfelső Bírói Tanácstól függ. Ez azért fontos – mint fogalmazott –, hogy a pereskedő feleknek igazságos jogi eljárásban legyen részük.

A biztos megdicsérte a miniszterasszonyt az igazságügyi reform során elért eredményekért, és közölte „teljes erővel" támogatja további tevékenységét. Megállapította, hogy Románia megreformált igazságügyi rendszerrel rendelkezik, de ezt gyakorlatba is kell ültetni. Hozzátette: a legnagyobb kihívás jelenleg az, hogy a román igazságszolgáltatási rendszer ismét elnyerje az állampolgárok bizalmát.

vissza az elejére


Érdeklődött a CIA az SZNT iránt

(1. oldal)

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) is érdeklődött a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) és a terrorizmussal vádolt ujgur szervezet együttműködése iránt – írta keddi számában a Ziua.

A román sajtó nem először foglalkozik ezzel a témával. Azt követően, hogy a Csapó I. József által vezetett SZNT Állandó Bizottsága június 5-én együttműködési megállapodást írt alá az Ujgur Fórum nevű szervezet németországi emigrációban élő tagjaival, a Gândul arról számolt be, hogy a Székelyföld autonómiájáért küzdő SZNT „terrorista szervezettel" szövetkezik.

A Ziua keddi számában terjedelmes összeállítást közöl. Értesülése szerint az RHSZ-től a CIA is adatokat kért a két szervezet együttműködéséről, hiszen az SZNT „partnerét" azzal vádolják, hogy merényletet tervezett az Amerikai Egyesült Államok kirgizisztáni nagykövetsége ellen.

Ferencz Csaba, a tanács alelnöke korábban cáfolta, hogy az SZNT-nek bármiféle kapcsolata lenne terrorista szervezetekkel. Úgy vélte, hogy szánalmas lejáratási kísérletről van szó csupán, hiszen az Ujgur Fórum nevű szervezet németországi emigrációban élő tagjaival, nem pedig az Ujgur Felszabadítási Fronttal írt alá megállapodást.

vissza az elejére


Brutális gyilkosság a kutyamenhelyen
Kiket zavart a ketrecbe zárt kóbor ebek?

(1., 5. oldal)

Tizenhat kutyát vertek meg brutálisan egy kolozsvári kutyamenhelyen az elmúlt napokban. Egy állat a helyszínen elpusztult, egy még kómában fekszik, a többi pedig olyan sokkot kapott, hogy még ugatni sem képes. Kilenc kutyának sikerült elmenekülnie.

Váratlanul érte a kutyamenhelyen dolgozókat a betörés az állatmenhely épületébe, a védtelen állatok brutális bántalmazása. A tettesek addig ütlegelték a láncra vert kutyákat, amíg azok már nem tudtak lábra állni, majd otthagyták őket vérbe fagyva a földön. Néhány állatnak sikerült elmenekülnie, de a többit kegyetlenül megkínozták. Akik elsőként érkeztek a helyszínre, egyebet nem láttak csak megvert állatokat, véres falakat és az eltört, bántalmazásra használt botokat – tudósítanak a román lapok.

– A legöregebb, Tata névre hallgató kutya elpusztult a bántalmazás során. Közvetlenül az ajtó mellett volt a ketrece a többi állattól elkülönítve, valószínűleg őt fogták el elsőnek – mondta Radu Ţărmure a Tom és Jerry állatvédő alapítvány elnöke. – Nagy tragédia! – folytatta az alapítvány elnöke. – Csak civilizálatlan egyének képesek ennyire megkínozni egy másik élőlényt. Mi megpróbáljuk megmenteni az állatokat az elaltatástól, szállást és táplálékot biztosítunk nekik, most pedig jön valaki és megpróbálja megölni őket. Már arra is gondoltunk, hogy teljesen fölösleges ez az állatvédő tevékenység és talán abba is kéne hagyni – nyilatkozta Ţărmure.

– Hét kutyát az Állatklinika sürgősségi osztályára szállítottak és elsősegélyben részesítettek. Egy állat még kómában fekszik, és nagyon kevés az esélye annak, hogy felépül. A többit sikerült ellátni, de folyamatos kezelésre van szükségük. Ilyen brutális esettel még nem találkoztam tizenhárom éves állatorvosi pályafutásom során – mondta Adrian Timen a kórház főorvosa. Timen szerint két fajta ember létezik: olyan, aki szereti az állatokat, és olyan, akit hidegen hagynak a négylábúak, de eddig még soha nem hallott olyanról, aki gyűlölné őket.

A Szabadság érdeklődésére Adrian Marian, a Kolozs megyei rendőrség sajtószóvivője kifejtette: bár a nyomozó egységek számára elsősorban az emberek ellen elkövetett bűncselekmények jelentik a prioritást, ez az eset minden képzeletet felülmúl, a megyei rendőrség pedig igyekszik fény deríteni a tettesek kilétére.

vissza az elejére


BKB: megfellebbezték az Etikai Bizottság döntését

(1., 6. oldal)

Rendkívüli találkozóra hívta tegnap a sajtó képviselőit a Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB). A testület társelnöke, Kovács Lehel beszámolt a marosvásárhelyi Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetem helyzetéről, ismertette azt az óvást, amelyet Hantz Péter és Bodó Barna nyújtott be a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Etikai Bizottságának elmarasztaló döntése miatt, végül Bolyai-emlékplakettet adományozott azoknak a sajtótermékeknek – köztük a Szabadságnak is –, amelyek az elmúlt időszakban rendszeresen ismertették a BKB tevékenységét. Az emlékplakett Gergely Zoltán szobrászművész munkája, egy pszeudo-szférát ábrázol, valamint azt a képletet, amely átmenetet képez a hagyományos mértan és a Bolyai-féle absztrakt geometria között.

A BKB tegnap ismertette azt a tíz pontot, amelyet a testület marosvásárhelyi részlege továbbított az ottani Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetem tanári karának. Ebben kifejtik: követelik három magyar kar – egy általános orvosi, egy gyógyszerészeti és egy fogorvosi – létrehozását.

Kérik olyan magyar csoportok létesítését, amelyben a gyakorlati oktatás magyar, a klinikai gyakorlat pedig román és magyar nyelven folytatódjon. A magyar oktatást terjesszék ki a hároméves kollégiumi képzésre is. A magyar diákok számára évfolyamonként legalább 150 helyet tartsanak fenn, különítsék el a magyar oktatóknak fenntartott helyeket, és emeljék 50 százalékra a magyar szenátusi tagok számát. A magyar nyelvet minden szinten használhassák, és jelenjenek meg a kétnyelvű feliratok. Vizsgálják ki a magyar diákokat és tanárokat ért sérelmeket, végül pedig: az államvizsga, a diplomamunkák megvédése és a rezidensi vizsga magyar nyelven is legyen lehetséges.

A felsorolt követelések megvitatására kérik, hogy üljön össze a magyar oktatók testülete.

A BKB két vezetője, Hantz Péter és Bodó Barna megfellebbezték a BBTE Etikai Bizottságának elmarasztaló döntését. Az óvás címzettje ezúttal az egyetem Becsületbírósága.

Az aláírók kifogásolják az Etikai Bizottság döntésének valamennyi pontját. Kifejtik, hogy a második pontban ez szerepel: „Kétségtelenül, ezek a vádak az egyetem akadémiai vezetősége ellen irányulnak, amely egyedül képes ilyen intézkedésekre, és nyomások gyakorlására". Az elmarasztaltak ehhez képest kifejtik: a szóban forgó újságcikkben nem utaltak a nyomás forrására, tehát érthetetlen, miként jutott a bizottság „kétségtelenül" erre az álláspontra. Egyszersmind aggasztónak találják az Etikai Bizottságnak azt a megállapítását, miszerint az egyetem akadémiai vezetése képes ilyen jellegű nyomásgyakorlásra.

Hantz a tárgyalás idején kijelentette: tanúkkal tudja igazolni, hogy a Fizika Kar dékánja utasítást kapott arra, hogy őt szakmailag lehetetlenítse el, és nem egyezett bele. Akkor nem volt hajlandó megnevezni a tanút, de ezúttal dr. Karácsony János helyettes dékán személyében megjelöli azt. A BKB-társelnök megjegyzi: a sajtónyilatkozatokban nem nyilatkozott erről, és nem nevezte meg a forrást sem.

A fellebbezők kifogásolják az Etikai Bizottság döntésében azt a mondatot, amely szerint „a BKB-tagok között pánik kapott lábra a több irányból érkező fenyegetések miatt, ezt azonban nem lehetett bebizonyítani".

Bodó és Hantz kifejtik: az idézett részek nem felelnek meg az igazságnak, sem a sérelmezett újságcikkek vádiratbeli fordításának, a BKB-ban sohasem tört ki pánik, az Etikai Bizottság pedig nincs abban a helyzetben, hogy megvizsgálja és értelmezze a különböző fenyegetéseket. Hozzáteszik: a fenyegetések forrását a sajtóban nem jelölték meg.

Következtetésképpen, Hantz és Bodó leszögezi: nem nyert bizonyítást az az állítás, miszerint bármivel is megvádolták volna a BBTE vezetőségét, az Etikai Bizottság döntése alaptalan érvekkel alátámaszthatatlan és tendenciózus. Ugyanakkor a testület elhallgatott és mellőzött számos fontos információt, amelyet a BKB-tagok mind szóban, mind írásban tudomására hoztak.

Hantz és Bodó értetlenségének adott hangot amiatt, hogy az egyetem vezetősége támadásnak minősíti egy olyan információ hangoztatását, amely a tanintézmény egyik hivatalos kiadványában szerepel – a Jogi Karon dolgozó magyar oktatók számáról lévén szó.

Fenntartják, hogy a magyar karokra vonatkozó javaslat elutasítása után felvetették azt az ötletet, hogy a magyar oktatók vonuljanak vissza a Szenátusból. Az erre vonatkozó nyilatkozat támadását a BKB a szólásszabadság elleni támadásként értékeli.

Hantz Péter az igazolatlan hiányzásokkal kapcsolatosan is állást foglal: az Etikai Bizottság véleményével ellentétben nem tíz, hanem csupán három napig volt elutazva, és úgy véli, etikailag elfogadhatatlan az, hogy eljárást indítsanak ellene akkor, amikor ő a doktori címét védi egy nagy hírű egyetemen.

Az elmarasztaltak kijelentik: az Etikai Bizottság döntése igazságtalan, elvtelen és tendenciózus, mivel egyetlen pontban sem sikerült rájuk bizonyítani a vádakat, az eljárás hasonló az önkényuralmakra jellemző politikai perekhez, és kérik, hogy függesszék fel az ellenük indított eljárást.

Ercsey-Ravasz Ferenc

Az állam arra kényszerülhet, hogy fizessen a CEC (takarékpénztár) eladásáért, jelentették ki hivatalos források. Annak érdekében, hogy befejezhessék a takarékpénztár privatizációját, esetleg törvényben kell rögzíteni az állam által lefedezett kártérítés összegét. A pénzintézetet arra kötelezheti a bíróság, hogy a FNI ügyében kárvallottakat kielégítse. A CEC megvásárlására a National Bank of Greece és az OTP maradt versenyben, az ajánlatok megközelítik az 500 millió eurót.

vissza az elejére


Markó a kisebbségi törvényt is felvetette Frattininek

(1., 7. oldal)

– Pozitívan nyilatkozott Franco Frattini, az Európai Bizottság (EB) bel- és igazságügyi biztosa a romániai reformok elmúlt hónapokban tapasztalt fejleményeiről, de szorgalmazta a vagyonellenőrzési ügynökség létrehozására vonatkozó törvény elfogadását is – jelentette ki kedden Markó Béla miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke.

A politikus azt követően nyilatkozott lapunknak, hogy megbeszélést folytatott a román kormánynak otthont adó Victoria-palotában az igazságszolgáltatás, a biztonsági és szabadságjogok területekért felelős uniós biztossal.

Markó emlékeztetett: Romániának ezen a téren adódott a legtöbb teendője, ezért volt fontos Frattini látogatása. Markó szerint a biztos értékelte, hogy a bukaresti törvényhozás elfogadta a pártfinanszírozási törvény módosítását, ugyanakkor szorgalmazta a vagyonellenőrző ügynökség létrehozására vonatkozó jogszabály parlament általi megszavazását is. (Jelenleg ezt a jogszabályt csak a kormány fogadta el, a szerk. megj.)

Markó fontosnak tartja, hogy Frattini is jelezte, nem agresszív törvényt kell kidolgozni a politikusok és köztisztviselők vagyonának és hivatali összeférhetetlenségének ellenőrzésére. Ez visszaigazolta az RMDSZ véleményét is, miszerint nem rendőri intézkedéseket kell foganatosítani, hanem egy olyan intézményt kell létrehozni, amely segít abban, hogy az állampolgárok ismét bízzanak a romániai intézményekben.

Hozzátette: az ügynökség a hiányzó láncszem a politikai és a köztisztviselői szféra, valamint az igazságszolgáltatás között, hiszen jelenleg nincs aki ellenőrizze a politikusok és a köztisztviselők vagyon- és összeférhetetlenségi nyilatkozatának hitelességét.

Az RMDSZ elnöke a Frattinivel folytatott megbeszélésen felvetette a kisebbségi törvénytervezet problémáját is, amely – mint fogalmazott – egyben az Európai Unióé is. Markó szerint ezt a jogszabályt is el kell fogadnia szeptemberben a bukaresti törvényhozásnak.

B. T.

vissza az elejére


Kiválasztották a tej-kifli program nyertes cégeit

(1. oldal)

A Kolozs megyei tanácsnál tegnap megtartották az elektronikus versenytárgyalást, amelynek során kiválasztották a tej-kifli program nyertes cégeit. A sikeres vállalatok biztosítják a 2006–2007. tanévben a kisiskolásoknak (I–IV. osztályosoknak) és az óvodásoknak a tejet és kiflit. A Kolozsvár–Bánffyhunyad vidéket az Astral Impex látja el tejjel, kiflivel pedig a Vel Pitar. Szintén az Astral szállít a Torda–Aranyosgyéres környékre is, itt a kiflit a Bam Impex biztosítja. Dés–Szamosújvár környékét a Napolact látja el tejjel, a Sompan pedig kiflivel. A kiflinél 0,25 lej (2500 régi lej) volt az odaítélési ár az egész megyében, a tej esetében pedig 0,44 (4400 régi) lej Torda–Aranyosgyéres és Dés–Szamosújvár környékére, Kolozsvár–Bánffyhunyad környékére pedig 0,42 lejért ítélték a tejet.

A versenytárgyaláson részt vett az Astral Impex, Vel Pitar, Sompan, Napolact, Bamm Impex és a Bob cégek képviselete.

Kolozs megyében a tej-kifli programra körülbelül 37 ezer gyermek jogosult.

Az előválogatást a programra július 26-án rendezték meg és összesen hét cég vásárolta meg a pályázati feltételeket tartalmazó füzetet. A Dorna már kezdetben kiesett, és hat cég vehetett részt a tegnapi tárgyaláson.

vissza az elejére


KRÓNIKA


A nap idézete

(2. oldal)

Amikor egy ajtó bezárul, kinyílik egy másik. De sokszor olyan sokáig bámuljuk sajnálattal a zárt ajtót, hogy nem vesszük észre azt, amelyik nyitva van.

Alexander Graham Bell

vissza az elejére


Mesebérek

(2. oldal)

A Washingtoner Economic Policy Intitute amerikai intézmény tanulmánya szerint az Egyesült Államokban a nagy konszernek menedzserei egyetlen nap alatt többet keresnek, mint egy munkás egész évben. Egy vezérigazgató, mindenféle prémiumokkal és juttatásokkal együtt, évente közel 11 millió dollárt tehet zsebre, míg egy átlagmunkás 42 000 dollárt (megközelítőleg 33 100 eurót).

A látványos eltolódás 2000 óta kissé mérséklődött, amikor ez az arány még nagyobb volt: akkoriban a vezérigazgatói fizetés 300-szorosa volt egy munkásénak.

Romániában nincs ilyen példa, de a folyamat érzékelhető. Főként, amikor az átlagkereset felfelé alakulását nézzük, miközben a kisember kezébe alig jut több pénz.

Ö. I. B.

vissza az elejére


Hibajavítás

(2. oldal)

Tegnapi lapszámunknak a zsoboki alkotótábor részvevői tárlatának megnyitójáról szóló beszámolónkban leírtakkal ellentétben Bordy Margit ismert képzőművészünk költőként nem most debütált a nagyközönség előtt. Az érintett szíves elnézését kérjük.

vissza az elejére


Elhunyt Zenthe Ferenc, a Nemzet Színésze

(2. oldal)

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Zenthe Ferenc, a Nemzet Színésze, Kossuth- és Jászai-díjas, kiváló és érdemes művész. A művészt hosszan tartó betegség után, vasárnap érte a halál. Zenthe Ferencet a Madách Színház saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

Zenthe Ferenc hetvennél több filmben és tévéjátékban szerepelt. Egyik leghíresebb szerepe a Tenkes kapitány volt a Magyar Televízió 1962-ben forgatott nagy sikerű sorozatában. Nagy sikert aratott a Magyar Rádió Szabó család című folytatásos családregényében, valamint a Magyar Televízió Szomszédok című sorozatában.

Pályája kezdetétől a közönség szeretete övezte. „Amikor elkezdtem a pályát, a Jóisten rátett a tenyerére, és azóta azon visz tovább" – nyilatkozta az MTI-nek 2005 januárjában, a Nemzet Színészévé választásakor a megnyerő egyéniségű művész. „A Szabó családban lassan negyven éve benne vagyok, emellett csupa olyan filmet csináltam, hogy amikor az emberek megláttak az utcán, éreztem, hogy szeretnek" – emlékezett a művész.

A filmgyártás és a televízió is jobbnál jobb feladatokkal „kényeztette el". Első filmszerepét Nagy Sándor honvédtábornokként 1953-ban alakította a Föltámadott a tengerben, ezt a Rákóczi hadnagyának főszerepe követte (előtte öttusázók megtanították lovagolni, aminek még sok hasznát vette).

Ezután romantikus vígjátékok főszerepei következtek a sármos színész életében: a 2x2 néha 5, a Mese a 12 találatról, a Kölyök, a Fapados szerelem című filmekben. Később egyre inkább jellemszerepeket formált meg. 1983-ban készült az Oscar-díjra is jelölt magyar–NSZK koprodukció, a Jób lázadása, amelyben Zenthe Ferenc a Tisza menti, módos falusi zsidó szerepében tűnt fel, aki keresztény kisfiút fogadott örökbe a második világháború alatt. Játékfilmben utoljára a Magyar vándor című filmben szerepelt 2004-ben. A Tenkes kapitánya után több tévésorozat következett: a Rózsa Sándor, a Tüskevár, a Princ, a katona, a Bors és legutóbb a Szomszédok.

Zenthe Ferenc 1920. április 24-én született Salgótarjánban. Négy szemesztert végzett a Budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetemen, de otthagyta a Színművészeti Akadémiáért. 1942-ben másodéves volt, amikor behívták katonának; a világháború után nem folytatta a színiakadémiát, hanem Pécsre szerződött.

1946-tól Kaposváron, Győrött, Pesterzsébeten játszott, majd 1949-ben a debreceni Csokonai Színház tagja lett, s közben vendégként lépett fel a fővárosban Lúdas Matyi szerepében. 1952-től a Madách Színház tagja, sok nagysikerű szerep alakítója. Atmoszférateremtő képessége, humora jellemszerepekben kiválóan érvényesült.

Zenthe Ferencet 1954-ben és 1968-ban Jászai Mari-díjjal tüntették ki, 1975-ben megkapta az Érdemes Művész címet. A Filmkritikusok-díjával jutalmazták 1984-ben, kiváló művész lett 1989-ben, Erzsébet-díjas 1992-ben, MSZOSZ-díjas 1993-ban. A Kossuth-díjjal 1997-ben tüntették ki, szülővárosa, Salgótarján díszpolgárrá választotta 2003-ban. A Nemzet Színészévé 2005-ben választották meg. Ugyanebben az évben az MTA Magyar Örökség-díjjal tüntette ki „sokoldalú emberábrázolásáért".

vissza az elejére


A Nyelv- és Irodalomtudományi Közlemények XLVIII. évfolyamának tartalmából

(2. oldal)

Irodalomtörténeti és stilisztikai tanulmányok között találjuk Demeter Zsuzsa: Gyöngyösi István műveinek kiadástörténete, Demény Piroska: Természetélmény és díszítő indázás Bánffy Miklós írásművészetében, Szilveszter László Szilárd: Allúzió és irónia József Attila költészetében, János-Szatmári Ildikó: Drámagyűjtemény, mint viselkedési kézikönyv, Vogel Zsuzsa: Faludi Ferenc (olvasó)közönsége, Szabó Zoltán: A szó alkalmazott stilisztikai megközelítésben című írását. A szociolingvisztika, a nyelvészet a tárgya Bálint Emese: A kódválasztás mintái szórványkörnyezetben és E. Bártfai LászlóKicsi Sándor András: A tulajdonnév lokalista szemlélete című tanulmányának.

Az Adattár-ban Gaal György a felleltározott Kristóf György irodalmi levelezésének második részét és Janitsek Jenő meg Hints Miklós Aranyosszék öt falujának helyneveit teszi közzé. A Szemle rovatot Murádin Jenő, Balázs Lajos, T. Szabó Csilla, Szilveszter László Szilárd, Rodica Orza és Murádin László jegyzi.

vissza az elejére


Lapról lapra
Színház / Látó
(2006. augusztus–szeptember) www.lato.ro

(2. oldal)

A Látó immár hagyományosnak tekinthető augusztus–szeptemberi száma újra a színházé. Először jelenik meg magyarul Eugène Ionesco A nagy pestisjáték című darabja, Ungvári-Zrínyi Ildikó fordításában és újabb Shakespeare- (vagy nem Shakespeare) átültetést olvashatunk Jánosházy Györgytől, ezúttal A víg ördögöt. Emellett három igazán kortársnak számító színművet talál az olvasó az augusztusi–szeptemberi számban: a májusban Gyergyószentmiklóson bemutatott Télikertet Láng Zsolttól, Zalán Tibor Vigyázat, a tetőn angyalok járnak, valamint Karácsonyi Zsolt Golmagóg, a rettenetes című darabját. A dokumentum rovatban Osváth Gábor színdarabját csemegézheti a kedves olvasó, a talált vers pedig Kavafisz Szegerisz Euripideszről című költeménye. A 80 éves korában, nemrég elhunyt Kovács Ferenc színházalapító, dramaturg, rendező emléke előtt való főhajtás is ez a lapszám: Harag Györgyre emlékező írását, valamint Boros Kinga vele készített interjúját olvashatjuk az augusztus–szeptemberi számban.

vissza az elejére


Helikon / 14.

(2. oldal)

A Helikon idei 14., második júliusi száma Lászlóffy Aladár A pereputty című cikkével indul, amelyben felteszi a kérdést: az abécénk a meghatározóbb vagy a DNS-ünk? Ugyancsak Lászlóffy Aladár köszönti a 70 esztendős Sigmond Istvánt A többi néma csúcs című cikkében. Karácsonyi Zsolt versei és Lászlóffy Csaba regényrészlete mellett több tanulmány, kritika is olvasható e lapszámban. Orcsik Roland a vajdasági Új Symposion-ról ír, Mózes Huba egy Dsida vers kéziratos változatáról, Demeter Zsuzsa pedig Ármos Lóránd első verseskötetéről közöl kritikát. Szántai János olvasónaplójában a Vörös Kalózról ír, Szőcs István Két kis jegyzet címmel közül esszét a lapban. A nagy Kilometrik hasábjain Varga Borbála verseit, valamint Rátonyi Csaba, Bonczidai Éva, Zsigmond Melinda és Merényi Krisztián olvashatjuk.

vissza az elejére


Erdélyi Örmény Gyökerek / júl.-aug.

(2. oldal)

Az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület kiadványának legfrissebb számában olvasható: Örmények a Haditanács szolgálatában (Kerekes Dóra); Örmény nyelvtanfolyam indul; A Fővárosi Örmény Kisebbségi Önkormányzat évtizedes története (dr. Issekutz Sarolta); Bartók és Budapest (Körtvélyesi Oszkár); Erzsébetváros igazi kincsesbánya számomra (Ozsváth Judit beszélgetése Kovács Bálinttal, az erdélyi örmények magyarországi kutatójával); Adatok a magyarláposi örménymagyarokról (Bálintné Kovács Júlia); Belehallgatni Isten szívébe (Kapdebó Lóránt); Vásárhely, Kolozsvár visszavár! (Várady Mária); Felállították Wass Albert szobrát Gödöllőn (Frigyes Ágnes); Te és az Isten… (Wass Albert); Ani végnapjai, avagy az írástudók árulása (Dzsotjánné Krajcsik Piroska); Egy kolozsvári örménymagyar ötvösművésznő emlékezete (Kolozsi Gergely István); Száva Sándor Mauritiusból érkezett; A magyarországi örmények ethnographiája (Szongott Kristóf); Örmények ünnepe Szamosújváron (Erkedi Csaba); Soha nem taníthattam (Incze Réka riportja Puskás Attilával az 1956-os magyar forradalom erdélyi visszahangjáról); Kiállítás a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen; Végzetes fürdőzés (Tatár Zoltán visszaemlékezése gyermekkora kolozsvári Malomárkára); Csángó magyarok (dr. Zakariás János); Ünnepség Világosító Szent Gergely tiszteletére.

vissza az elejére


Közgazdász Fórum/2006/6. szám

(2. oldal)

A Romániai Magyar Közgazdász Társaság és a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kara magyar tagozatának közös szakmai közlönye legfrissebb számában olvasható: A gazdasági kultúra fejlesztésének kérdése Erdélyben (Somai József); A Közös Agrárpolitika új eleme: a megreformált cukorrendtartás (Kiss Levente – Vincze Mária); A romániai borpiac helyzete a csatlakozás küszöbén (Kölcsey Andrea Zsófia – Csillag Alpár István); Üzemszünet biztosítás (Püsök Réka); A településfejlesztési infrastruktúra helyzete Romániában, különös tekintettel a közlekedési hálózatfejlesztésre (Fejér Gergely); Újdonságok a gazdasági és pénzügyi jogszabályozásban (Pásztor Csaba); RMKT-hírek.

vissza az elejére


Újra vívják a szőregi csatát

(2. oldal)

Augusztus első hétvégéjén újra csatatérré válik Szeged és környéke, ugyanis a VII. Nemzetközi Huszár és Katonai Hagyományőrző Találkozó keretében a szőregi csata 157. évfordulóján a városba érkező hazai és külföldi csapatok újra vívják a 1848–49-es szabadságharc egyik ütközetét.

A fesztivál augusztus 4-én, pénteken Szeged belvárosában toborzóprogrammal indul: a különféle haderőnemekből verbuválódott csapat megismerteti a város lakóit a fesztivál programjával, a hadtörténet iránt érdeklődőknek pedig egy asztalméretű térképen lépésről lépésre bemutatják a szőregi csata menetét. Estig megérkeznek a csatában résztvevő csapatok és kialakítják táborhelyüket a szőregi általános iskolában.

Másnap reggel a részben korhű katonai sátrakból álló táborban a gyalogos és lovas egységekből, fogatolt ágyúkból és hintókból összeáll a menetoszlop és Szeged belvárosába vonul, ahol díszszemlét tartanak, majd megkoszorúzzák a szőregi csata emlékoszlopát. Délután lovassági tűzérségi bemutatót tartanak, majd a disznóvágás és a vacsora következik.

Vasárnap délelőtt következik a fesztivál fő attrakciója a csatabemutató, amelyen a magyar mellett erdélyi, cseh, szlovák, német és osztrák csapatokat megjelenítve mintegy 250 fő vesz részt. Az egykori bányagödörben kialakított csatatéren a hadijátékot a szervezők azok számára is igyekszenek követhetővé tenni, akik kevésbé járatosak a XIX. századi hadviselés rejtelmeiben, az elmúlt esztendőhöz hasonlóan szakértő kommentár segíti majd az eligazodást.

vissza az elejére


MOZI

(2. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – (RV) – amerikai bemutató. – Vetítés: 13, 15.30, 18, 20.30, 23; kedvezménnyel 13 és 23 órától.

MŰVÉSZ – Afrikai szerető – német bemutató. – Vetítés: 16, 19, 22; kedvezménnyel 16 órától.

GYŐZELEM – Gátoltatások. – Vetítés: 16, 18; A kálvária. – Vetítés: 14, 20, 22.

DÉS

MŰVÉSZ – Trisztán és Izolda – német-angol. – Vetítés: 17, 19.15; péntek, szombat, vasárnap 21.30 órától is, kedvezménnyel.

TORDA

FOX – Lehetetlen küldetés 3. – Vetítés: 15, 17, 19.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – Posseidon – amerikai. – Vetítés: 17.30, 20; péntek, szombat, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel: 17.30 órától.

DACIA B-TEREM – A vadon – amerikai. – Vetítés: július 28-30: 17, 19.30.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – Ómen – amerikai. – Vetítés: 17.30, 20; péntek, szombat, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel: 17.30 órától.

Az oldalt szerkesztette: Ördög I. Béla

vissza az elejére


VÉLEMÉNY


Kutyavilág

(3. oldal)

Nem tudom, hogy az egyre sokasodó napi gondjaink mellett kire hogyan hatott a hír, miszerint az egyik kolozsvári kutyamenhelyen rettenetes kegyetlenség közepette bántalmaztak tizenhat kutyát. Abban viszont biztos vagyok, hogy nem csak az állatbarátoknak, hanem minden jóérzésű emberfiának megrázkódtatást okoztak az esetről szóló tudósítások, felvételek.

Nem csak arról van szó, hogy kegyetlen, lelketlen, aljas lények megöltek egy védtelen, ártatlan ebet, és megkínoztak további tizenötöt. Hanem arról is, hogy a hatóságok újból bebizonyították tehetetlenségüket. Évek óta kényes kérdés a kóbor ebek helyzete, de mindenki „mossa kezeit", és elhárítja a felelősséget – ahogy az nálunk immár néphagyomány. Pénzhiányra hivatkoznak, mert ez a legegyszerűbb. Néhány állatvédő szervezet próbálkozik „saját szakállra" menteni a menthetőt, példát mutatni, de ebben ki is merül a megoldáskeresés. Sajnos Kolozsvár lakosai, a közvélemény sem viszonyult megfelelően a dologhoz, a mindennapi gondok kiváltotta ingerültséget gyakran az ártalmatlan állatokon bosszulja meg. Az amerikai példa, ahol hatalmas pénzbírság, vagy akár egyéves szabadságvesztés a sorsa azoknak, akikről bebizonyosodik, hogy állatokat kínoztak, csak vágyálom mifelénk.

A minap egy buszmegállóban várakoztam, amelynek környékére gyakran eljár egy hajléktalan négy kutyájával: összeszedi a szemetet, elviszi a papír- és kartonhulladékot, műanyagpalackot a közelben levő begyűjtőbe, miközben a kutyák „levegőznek". Roppant békés természetű állatok, soha nem bántottak senkit. Sztoikus nyugalommal várják, hogy teljen az idő, gazdájuk elvégezze a munkáját, így keresve meg a mindennapit, utána pedig haza ballagjanak ki tudja hova. Aznap egy hölgy és egy úr – mindketten középkorúak – kifakadtak. Sértette a szemüket a békésen alvó és pislogó kutyák látványa? A férfi még el is zargatta az egyik nagytestű, hosszú, fekete szőrű ebet, aki egy filozófus bölcsességével sétált öt méterrel tovább. De sorolhatnám a példákat: a tömbházunk környékén bóklászó szukát megműttették a közeli állatorvosi rendelőben. Kiderült: a kutyát minden bizonnyal valaki jól helybenhagyhatta nemrég, a lépén talált nyomok legalábbis erre engedtek következtetni. Ez az eb is a szelídség mintapéldája lehetne. Félénk, alázatos barna szemei mindig előttem vannak.

Nincsenek illúzióim, szinte biztos vagyok abban, hogy a menhelyen történt bestiális gyilkosság elkövetőit nem fogják elkapni. Valami azt súgja nekem, hogy a tetteseket valószínűleg a lelketlen tinédzserek között kell keresni. Nehezen képzelem el, hogy egy közép- vagy időskorú – a méltatlankodáson túl – ilyesmire vetemedik.

Tudom, többen érthetetlennek tartják, hogy ma, amikor naponta gyermekek tucatjai válnak háborúk, éhínség áldozataivá, és az UNICEF évről évre hozza nyilvánosságra riasztó statisztikáit, ilyen „apróságért" tollat ragad az ember. De az állatszereteten túl ott motoszkál bennem a félelem, hogy aki ma képes megölni néhány ártatlan ebet, az holnap vagy holnapután védtelen gyermekek és öregek életére törhet. Nem elsősorban a „haszontalan" kutyák szerencsétlen sorsáért, hanem a meggyalázott, az egyre többek számára semmibe vett Élet elértéktelenedése miatt aggódom.

Nagy-Hintós Diana

vissza az elejére


Világkép
Kuba „castrálva"?

(3. oldal)

1959–2006. Akárhogy számoljuk: 47 év. Fidel Castro közel ötven évvel ezelőtt vette kezébe Kuba vezetését. Az Il Commandante túlélte a kubai rakétaválságot, a több évtizede tartó amerikai embargót, a „testvéri" kelet-európai kommunista államok bukását. Hazai ellenzékét börtönbe vetette vagy emigrációba kényszerítette – Floridában több kubai él, mint az anyaszigeten – így egyre bizonyosabbá vált, hogy csak az idő (el)múlása, az egyre romló egészsége buktathatja ki a hatalomból. Ennek pedig most jött el az ideje.

Tegnap hajnalban Carlos Manuel Valenciaga, Castro személyi titkára olvasta fel a havannai televízióban azt a nyilatkozatot, amelyet maga, a két hét múlva nyolcvanéves Fővezér fogalmazott, s amelyben egészségi panaszai miatt ideiglenesen ifjabbik fivérét, a 75 éves Raúl Castrot bízta meg az ország kormányzásával.

„(…) az elmúlt időszakban kifejtett megfeszített munka, a kevés alvás oda vezetett, hogy szervezetem – mely eddig minden megpróbáltatást kiállt – megrendüljön. Gyomorvérzést kaptam, és ezért bonyolult műtéten estem át. Az operáció miatt várhatóan hetekig pihennem kell, távol a felelősségeimtől és őrállásomtól. Mivel a jelenlegi körülmények között országunk különösen veszélyeztetve van az Egyesült Államok kormánya által, a következő döntéseket hoztam: 1. ideiglenesen átruházom a Kubai Kommunista Párt Központi Bizottságának első titkári teendőit a második titkárra, Raúl Castro Ruz elvtársra. 2. ideiglenesen átruházom a hősi Forradalmi Hadsereg főparancsnoki tisztségét a fentebb említett elvtársra, Raúl Castro tábornokra. 3. ideiglenesen átruházom az Államtanácsban és a Kubai Köztársaságban betöltött elnöki tisztségeimet az első alelnökre, Raúl Castro elvtársra" – áll Fidel Castro nyilatkozatának elején.

A továbbiakban kisebb tisztségeket, az egészségügyi, oktatásügyi és az energetikai szektor vezetését is „átruházta" a kubai Politbüró vezető tagjaira, majd arra kérte azt a „több ezer személyiséget, akik oly nagylelkűen készültek nyolcvanadik születésnapomnak augusztus 13-i megünneplésére, hogy halasszák el a rendezvényeket a dicsőséges Granma-i partraszállás december 2-i ötvenedik évfordulójáig. (…) Az imperializmus sosem lesz képes leverni Kubát! Az ideológiák harca folytatódik! Éljen a haza! Éljen a forradalom! Éljen a szocializmus! Győzni fogunk!" – fejezi be abdikációval felérő nyilatkozatát Fidel, a Fővezér.

Mit jelent ez a változás a forróvérű, de a politika iránt többnyire közömbös tizenegy millió kubai számára? Javítja az emigrációban élő mintegy 15 millió hazatérési esélyét? Fellázad a nép? Megbukik a kubai kommunista rendszer? Liberalizálódik a karibi piac, az Egyesült Államok befolyása alá vonja az óriási potenciállal rendelkező országot?

Egyelőre csak óvatos találgatásokba kezdhetünk, az első hírek szerint ugyanis Havannában rendkívül nyugodtan vették tudomásul a vezércserét. Nem így Miamiban, a kubai emigráció központjában, ahol a televíziós nyilatkozat elhangzása óta utcai örömünnepélyek keretében „temetik" a kubai diktatúrát.

Moldován Árpád Zsolt

vissza az elejére


NAPIRENDEN


Lakásépítési támogatás fiataloknak
Hőszigetelésnél a tetőtér is beépíthető

(4. oldal)

Hamarosan megjelennek a 35 évnél fiatalabb házaspároknak 80 négyzetméterig 20%-os ártámogatást nyújtó, 51-es sürgősségi kormányrendelet módszertani szabályai. A fiatal családok abban az esetben részesülnek támogatásban, ha jelzálog-hitel alapján, építkezési céggel építik első lakásukat – mondta Borbély László területrendezéssel és középítkezéssel megbízott miniszter a tegnapi bukaresti sajtóértekezletén. A természeti katasztrófák során lakás nélkül maradt, illetve a tulajdon-visszaszolgáltatási jogszabályok alkalmazása során kilakoltatott személyek, családok, ha jelzálog-hitel alapján építik fel lakásukat, ugyancsak 20%-os ártámogatást kaphatnak 80 négyzetméterig. – emelte ki a megbízott miniszter.

Az idei árvizek során több mint 2000 ház ment tönkre, és több mint 1000 ingatlan szorul megerősítésre. A természeti katasztrófák – árvíz, földcsuszamlás – okozta károk miatt három falu lakosságát kellett áttelepíteni – hangsúlyozta Borbély László.

A központi hatóságok, a Területrendezési és Középítkezési Minisztérium odafigyel az árvízkárosultakra, hiszen a kormány a Dolj megyei Rast községben infrastrukturális beruházásokra – úthálózatra, villamos vezetékekre – több mint 16 millió RON-t irányzott elő, a minisztérium a vízprogram keretén belül pedig 3 millió RON-t utal ki Rast községnek. Raston 100 hektáron a jövő héten a lakásügynökség által szerződtetett cégek elkezdhetik a munkálatokat. A lakásügynökség szociális felmérések alapján 567 ház újjáépítését vállalta.

A földrengés veszélyeztette lakóházak megerősítésének akadályozása a közeljövőben bűncselekménynek minősül – ismertette a jelenlevőkkel Borbély László, hozzáfűzve: az a tulajdonos, aki nem egyezik bele a földrengés által veszélyeztetett lakóház szerkezeti megerősítésébe, a többi lakó életét veszélyezteti.

Integrált programokra van szükség, épp ezért a lakóházak hőszigetelése alkalmával, a lakóház tetőtéri szerkezetének beépítését is el lehet végezni. A négyemeletes tömbházak esetében, a tetőtér beépítéséhez nem szükséges feltétlenül a lift beszerelése – összegzett a megbízott miniszter.

vissza az elejére


Tisztségben maradhat Gheorghe Fulga

(4. oldal)

Egyelőre Gheorghe Fulga (képünk) marad a Külügyi Hírszerző Szolgálat (KHSZ) igazgatója. Erről tegnap döntött a hírszerző szolgálatot ellenőrző parlamenti bizottság azt követően, hogy meghallgatta a korábban tisztségéből lemondó Fulgát. Mint ismeretes, a KHSZ vezetője akkor jelentette be „becsületbeli lemondását", amikor a román újságírók elrablásával és a terrorizmussal vádolt Omar Hayssam váratlanul eltűnt. A bizottság tagjainak tájékoztatása szerint a KHSZ vezetője a meghallgatás során végig kitartott korábbi határozata mellett. Az ellenőrző testület döntésének a titkosszolgálat működésére vonatkozó jogszabályok, valamint az alkotmány vonatkozó előírásai szolgáltatnak alapot, miszerint a KHSZ igazgatójának a kinevezése és tisztségéből való visszahívása a parlament hatáskörébe tartozik.

Radu Timofte leköszönő RHSZ-elnök tegnap – félreértések elkerülése végett? – a parlamentnek is elküldte lemondását.

vissza az elejére


Nőtt a külkereskedelmi deficit az első félévben

(4. oldal)

A külkereskedelem hiánya 2006 első felében 42,4 százalékkal nőtt, az év első hat hónapjában elérte a 4,39 milliárd eurót; a még ennél is nagyobb deficit kialakulásától az export júniusi növekedés óvta meg az országot. Az első öt havi deficittöbblet még 50 százalék volt – derül ki az Országos Statisztikai Hivatal nyilvánosságra hozott adataiból.

Az export értéke 12,7 milliárd eurót tett ki – növekedésének üteme elérte a 20,3 százalékot; a január–májusi időszakban ez 19,8 százalékos volt; főként az autóexportban következett be gyors növekedés.

Az import növekedési üteme júniusban lassult: míg az első öt hónapban még 26,2 százalék volt a többlet, a hat havi 17 milliárd eurós import 25,3 százalékkal haladja meg a tavalyi eső félévi adatot.

A kormány a 2007-es EU-csatlakozás reményében hatalmas erővel küzd gazdasága modernizálásáért, ami gyorsítja az import növekedési ütemét, így növelve a külső hiányt és az inflációt.

A kereskedelmi mérleg hiánya a folyó fizetési mérlegre is hat: ennek hiánya tavaly 35 százalékkal 6,9 milliárd euróra növekedett, ami durván a hazai bruttó össztermés (GDP) kilenc százalékának felel meg.

Az elemzők azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy a nagymérvű közvetlen külföldi tőkebevonás, amelynek értéke idén elérheti a 7,5 milliárd eurót, ellensúlyozza a küladósság növekedéséből eredő kockázatokat.

Az adatok szerint az EU maradt Románia fő kereskedelmi partnere: exportunk 67 százaléka és importunk 62,1 százaléka az unióval bonyolódott.

vissza az elejére


Gyorsult a gazdasági növekedés

(4. oldal)

Tovább gyorsult a gazdasági növekedés üteme ez év második negyedében, 7-re az első negyed évi 6,9 százalékról. A növekedés motorja az ipar és a belföldi fogyasztás volt: az ipari termelés 5,9 százalékkal nőtt az első öt hónapban az egy évvel korábbihoz képest, miután tavaly az év egészében 2 százalékos volt a növekedési ütem. A kiskereskedelmi forgalom 25 százalékkal nőtt az első öt hónapban, ezen belül a legnagyobb mértékben, 33 százalékkal az élelmiszerek értékesítése bővült. Az építőipar teljesítménye 15,8 százalékkal gyarapodott január–május között, miközben tavaly egész évben 2,2 százalékkal bővült. A foglalkoztatottak száma 2,3 százalékkal, azaz 103 ezerrel nőtt, a reálbérek 6 százalékkal emelkedtek. Az országos tervbizottság az idén 6 százalékos inflációval és 3,6 lejes euró-árfolyammal számol.

vissza az elejére


Castro, a súlyos beteg kubai elnök „ideiglenesen" átadta a hatalmat

(4. oldal)

Fidel Castro kubai párt- és állami vezető súlyos beteg, s emiatt kénytelen volt átruházni funkcióit az öccsére. Közleménye szerint a megfeszített munka rendítette meg egészségét, ezért bonyolult műtét vált szükségessé, amely hetekig tartó pihenést követel meg, ezért nem tudja ellátni feladatait.

Fidel az öccsét, Raúl Castrót bízta meg, hogy ideiglenes hatállyal vegye át az államtanács elnöki tisztségét, a fegyveres erők főparancsnoki posztját, a miniszterelnökséget és a Kubai Kommunista Párt központi bizottságának első titkári beosztását. Ez az első eset, hogy a 80. évét augusztus 13-án betöltő Fidel Castro átengedi – még ha ideiglenes jelleggel is – a hatalmat, noha arról már régen szó volt, hogy a most 75 éves, nála sokkal kevésbé karizmatikus Raúl lesz az utódja.

Castro egészségi állapota 2001-ben került a figyelem középpontjába, amikor egy szabadban tartott beszéd alatt elájult. 2004-ben látványosan elesett egy szónoki emelvényről lelépve, s eltörte a térdét. A hatalmát egyik esetben sem bízta másra. Most ezt azzal indokolta, hogy Kubát az amerikai kormány fenyegeti.

Washington egyelőre nem kívánta kommentálni a helyzetet, az amerikai parti őrség egyelőre a szokott rendben folytatja őrjáratait. Lincoln Díaz-Balart floridai republikánus kongresszusi képviselő kijelentette, hogy „egy totalitárius rendszer képes bármiféle hazugságra, de azt biztosan tudjuk, hogy közeledik a zsarnokság vége". Egy dolog biztos: az, hogy Fidel Castro átengedte a hatalmat, azt jelenti, hogy állapota súlyos – mondta. Carlos Alberto Montaner elemző szerint az is elképzelhető, hogy sokkal rosszabb hírt takargatnak Havannában, vagyis azt, hogy Fidel Castro meghalt.

vissza az elejére


Újabb izraeli légicsapások Dél-Libanonban
Menekültáradat Szíria felé

(4. oldal)

Libanoni határtelepülések ellen hajtott végre légicsapást kedden Izrael, egy nappal azt követően, hogy bejelentette, felfüggeszti a légitámadásokat a dél-libanoni területek ellen.

Az Amerikai Egyesült Államok korábban rábírta Izraelt, hogy a nemzetközi felháborodást kiváltó, 54 polgári személy halálával járó – ezek közül 37 gyermek – kanai bombázást követően 48 órára függessze fel a légitámadásokat. Izrael ennek ellenére folytatta tüzérségi támadásait és légicsapásait Kelet- és Dél-Libanonban, ahol csapatai a szárazföldön harcba álltak. Izrael közölte: fenntartja jogát, hogy bombázza a Hezbollah síita szervezet rakétakilövő állásait, valamint hogy légi támogatást nyújtson Libanonban harcoló csapatainak. Izrael azt is kilátásba helyezte, hogy kiterjeszti és mélyíti támadásait a Hezbollah fegyveresei ellen, amíg a nemzetközi erőket nem telepítik a térségbe.

A 48 órás „tűzszünet" hatására a civilek menekülni kezdtek Dél-Libanonból, miközben megindultak a segélyszállítmányok a térségbe. A bizonytalan katonai helyzet nehezíti a segélyek célba juttatását. Az Élelmezési Világprogram, az UNICEF és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága szerint a 48 órás moratóriumról túl későn kaptak értesítést.

A Hezbollah is visszafogta rakétatámadásait. Két gránátot azért kilőttek az észak-izraeli Kirjat Smona városára, de senki sem sérült meg. A Hezbollah vasárnap (a kanai tragédia napján) 156 rakétát lőtt izraeli célpontokra: egy nap leforgása alatt a legtöbbet azóta, hogy július 12-én a zsidó állam megindította libanoni hadműveletét.

Az 1-es, 4-es, 6-os oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


KÖRKÉP


Egyre több a kóbor kutya a falvakban
Állatmenhelyeket kellene létesíteni minden településen?

(5. oldal)

Már évek óta panaszkodnak a kincses városban elszaporodott kóbor kutyák miatt, az utóbbi időben azonban lényegesen csökkent a lakosság elégedetlensége. A vidéki települések lakóinak felháborodása ezzel szemben egyre nő, ugyanis nemcsak Kolozsvárról, hanem a megye többi városából is egyre több kutya kerül falura.

A nemkívánatos vagy már megunt ebeket gépkocsival szállítják vidékre, valamelyik faluban, vagy két falu között kiteszik, és sorsukra bízzák őket. Az így elhagyott állatok kénytelenek enni- és innivaló után nézni: a patakból isznak, ahonnan még nem tiltotta el őket senki, olykor meg besomfordálnak a faluszéli házak udvarára, a zöldségeskertekbe, vagy feltúrják az utcára kirakott teli szemetes edényeket.

Van, aki megsajnálja a szegény jószágot, és ennivalót hoz neki. Sokan azonban rosszul járnak ezzel, minthogy a hűséges ebtől nem egykönnyen szabadulnak, odaszokik hozzájuk, s immár nem lehet elzavarni. Az új gazda, ha jobb érzelmű, megadja magát, és eteti-vigyázza a kivert kutyát, ellenkező esetben elűzi, kitéve őt ugyanazoknak a viszontagságoknak.

– Mi képtelenek vagyunk megoldani a község lakóinak különben teljesen jogos panaszait. Elsősorban azt kellene megtudnunk, kik szállítják a faluba a kutyákat. Le kellene írni a gépkocsi típusát és rendszámát, hogy ily módon felelősségre lehessen vonni a gondatlan ebtulajdonost, ugyanis efféle tettekért büntetés róható ki. Másrészt be kellene gyűjteni a kóbor kutyákat, mivel számuk napról napra nő – mondta dr. Szilágyi Elemér, tordaszentlászlói állatorvos.

A magyarfenesi Szilágyi János, Tordaszentlászló község alpolgármestere, szintén tisztában van a helyzet tarthatatlanságával, ám úgy véli, a megoldást nem könnyű megtalálni – Pénz nélkül nincs mihez kezdeni. Ki vállalkozik arra, hogy összegyűjtse a kóbor kutyákat? És ha ez meg is történik, hova kerüljenek ezek a szegény kutyák? Ki fogja gondozni, etetni őket, pénzt fordítani az eltartásukra? Olyan alapvető kérdések ezek, amelyekre nincs válasz, legfeljebb annyi, hogy fontosabb, jelentősebb emberi-szociális problémákra sem jut a szegényes községi költségvetésből.

A kérdésre, hogy mi történik, ha netán valamilyen járványos betegség, például veszettség üti fel a fejét, az alpolgármester elmondta: – Mi, községi elöljárók úgyszólván állandóan két tűz között vagyunk, ugyanis jóindulatunknak, elképzeléseinknek gátat vet az örökös pénzhiány, amivel nap mint nap küszködünk. Ezt nem tévesztheti szem elől senki, még azok sem, akiket zavar a kutyahadjárat.

A Kolozs Megyei Állategészségügyi Igazgatóságon dr. Kovács Zoltán aligazgatót kérdeztük, hogyan oldható meg az ügy. Válaszként egy iratot nyújtott át: a kóbor kutyákra vonatkozó 2002/227-es számú törvényt. Ennek értelmében a kóbor, azaz a tulajdonos nélküli ebeket össze kell gyűjteni egy megfelelő helyiségbe, ahol állatorvosi felügyelet alatt 14 napig tartják, és ivartalanítják őket. Ha ez idő alatt nem jelentkezik a volt tulajdonos, elaltathatják az állatokat.

Az orvos szerint ezek mind szép és jó dolgok, ám, mint mondja, a községi tanácsok megyeszerte még sehol sem létesítettek kutyamenhelyet – tudniillik kisebb gondjuk is nagyobb annál.

Barazsuly Emil

vissza az elejére


Nemzetközi magyar nyelvtábor Kolozsváron

(5. oldal)

A napokban zárult Kolozsváron a harmadik nemzetközi magyar nyári nyelvtábor. A Bridge Language Study House Egyesület által szervezett nyári, intenzív nyelvoktatási program egyre több magyar nyelvtanulót vonz Erdélybe. A magyar nyelv iránt érdeklődők a nyelvtanulás mellett az erdélyi kultúrába is belekóstolhattak, hiszen a programot kulturális tevékenységekkel és hétvégi kirándulásokkal is színesítették.

Ez a nyári nyelvtábor az első és egyetlen olyan program Erdélyben, amely a magyar nyelvet idegen nyelvként és intenzíven oktatja, kulturális tevékenységekkel egybekötve. A kolozsvári magyar nyári nyelvtábor megszervezésének ötlete 2004 telén született meg, miután nagyon sokan igényelték a magyar nyelv oktatá sát is.

Az idei nyelvtáborra július 10–29. között került sor, különböző nemzetiségű fiatalok részvételével. A diákok többsége amerikai volt, de akadtak köztük szlovákok és hollandok is. A program keretén belül a résztvevők Kolozsvár történetével ismerkedtek, és ellátogattak Tordára, Torockóra, Bonchidára és Kalotaszegre. A nyelvtábor fénypontja a Nemzetközi Este volt, amelyre minden résztvevő saját hazájának egyik ételkülönlegességét készítette el. A Bridge Language Study House Egyesület idei meglepetése a Szarkaláb néptánccsoport előadása volt.

vissza az elejére


Iskolanap a rendőrsuliban

(5. oldal)

Iskolanapot szerveztek a kolozsvári Septimiu Mureşan Rendőriskolában. Délután sport- és kulturális eseményekre is sor került, hagyományos tanár–diák mérkőzéseket rendeztek labdarúgásban és lábteniszben, este pedig az iskola országosan díjazott kultúrcsoportja mutatta be előadását.

Jelen volt Ion Mircea Gherghiţă és Tudorel Nicolae, a bukaresti belügyminisztériumi képzési központ igazgatója és aligazgatója; Doru Petrache, az orsovai határátkelő továbbképzési központjának aligazgatója; a câmpinai Vasile Lascăr Rendőriskola képviselői: Anca Voicu, Delia Corbu és Beatrice Meliceanu; a belügyminisztériumtól Marian Nencescu; a kolozsvári csendőrparancsnok, dr. ing. Aurel Litan és a Kolozs megyei rendőrség parancsnok-helyettese, Marcel Bonţidean.

Az ünnepi beszédek során elhangzott, hogy az iskola egyebek között 12, egyenként 25 férőhelyes előadóteremmel, 5 laboratóriummal, 320 helyes, videokonferenciára is alkalmas berendezéssel felszerelt amfiteátrummal, sportteremmel, önkiszolgáló kantinnal rendelkezik. Az iskolához 2 diákotthon is tartozik, a tanulók négy férőhelyes, fürdőszobás lakrészekben laknak.

A Septimiu Mureşan Rendőriskola számos hasonló külföldi intézménnyel áll kapcsolatban, így a magyarországi adyligeti altiszti iskolával.

Póka János András

vissza az elejére


Hulladékból hőenergiát?
Aranyosgyéres

(5. oldal)

Nagy eséllyel sikerül PHARE-alapokból előteremteni az Aranyosgyéresen néhány évvel ezelőtt beszerzett Power Pack szemétkezelő berendezés korszerűsítéséhez és újraindításához szükséges összeget.

– Az eddig többnyire veszteséges berendezést azért kellene újraindítani, mert a vidéken ez az egyetlen, ökológiai szempontból megfelelő szeméttároló és feldolgozó központ – vélekednek a város elöljárói. Megtudtuk, sem Tordának, sem a környező falvaknak nincs lehetőségük az uniós normáknak megfelelő szeméttelep létrehozására. A megyei tanács javasolta, hogy a szemetet szállítsák az apahidai szeméttárolóhoz, ám az aranyosgyéresi tároló ötlete mindenkinek jobban tetszik.

Bár a hulladék feldolgozása egy ideig szünetelt, a telep hamarosan újra beindul. Ha elegendő pénzösszeget kapnak, akkor lehetőség nyílik arra is, hogy az egy köbméter nagyságú sűrített szemétcsomagokat egy speciális berendezés segítségével elégessék, és ezáltal hőenergiát nyerjenek. Az így nyert energia sorsa felől mindeddig nem született döntés. A benyújtott projekt elbírálására csak augusztus folyamán kerül sor.

Ladányi Emese Kinga

vissza az elejére


A rendőrség hírei
Motoros gázolás

(5. oldal)

Súlyos baleset történt július 31-én, hétfőn este 7 óra körül a Fenesi út és a Ciobanului utca kereszteződésénél. A 44 esztendős Bernd K., németországi lakos N BN 16 rendszámú, BMW márkájú motorkerékpárjával gyalogátkelőhelyen gázolt el egy szabályosan közlekedő férfit. Az 57 éves Valer P., aki a zebrán kelt át, amikor meglepte őt a motorbicikli, súlyos sérülést szenvedett. Bernd K. aznap lépett be az országba a borsi határátkelőnél, s turisztikai céllal tartózkodik Romániában.

Fedezetlen csekkek
Csalás alapos gyanújával vizsgálják Dan B. E.-t, 33 éves büntetlen előéletű konstancai lakost. A nyomozás megállapította, hogy a férfi egy kolozsvári cég ügyintézőjeként június és július folyamán árut vásárolt egy marosújvári (Ocna Mureş) kft.-től. A 168 ezer 706 új lej értékű árut négy csekkel fizette ki, ám a bankban kiderült, hogy fedezetlenek, ráadásul az ominózus csekklapokat korábban kivonták a forgalomból.

Lefoglalt javakat adott el
A rendőrség csalásokkal foglalkozó ügyosztálya vizsgálatot indított a 38 éves kolozsvári, büntetlen előéletű Marius N. ellen. Megállapították, hogy tavaly decemberben, egy kolozsvári kft. ügyintézőjeként eladott bizonyos dolgokat egy gyulafehérvári cégnek, habár tudta, hogy ezeket a javakat egy bűnvádi eljárás során lefoglalták. A Fehér megyei cég ilyen módon 2567,89 új lej kárt szenvedett. Marius N. ellen a lefoglalás megszegésének alapos gyanújával indítottak eljárást, a kár nem térült meg.

Rendőrségi villámellenőrzések
A kolozsvári közlekedésrendészeti szolgálat dolgozói július 31-én, hétfőn baleset-megelőzés céljából több gépkocsit ellenőriztek. 199 esetben bírságoltak a rendőrök (a büntetés értéke 8255 új lej), 13 hajtási jogosítványt bevontak (ebből 9-et az előny meg nem adása miatt), míg 5 forgalmi engedélyt érvénytelenítettek. 81 esetben gyorshajtásért, 4-ben szabálytalan előzésért, 105 esetben pedig más jellegű szabálysértés miatt büntettek.

A szamosújvári rendőrök 102 kihágást büntettek az akció során (8450 új lej értékben bírságoltak), 6 hajtási jogosítványt és 2 forgalmi engedélyt bevontak. A razzia során azonosítottak egy tolvajt, aki kifosztotta a némai (Nima) Maria P. otthonát, mintegy 1150 új lej értékű javakat tulajdonítva el. A lopással alaposan gyanúsítható Cătălin T. A.-t, 24 esztendős, büntetett előéletű, dési illetőségű lakóst, a bíróság 27 napra szóló előzetes letartóztatásba helyezte.

A dési rendőrség ugyancsak villámellenőrzést tartott, amelynek során 10 esetben büntettek, 310 új lej értékben. Az akció során 41 gépkocsit ellenőriztek, és 52 személyt igazoltattak.

(pja)

Az oldalt szerkesztette:Kerekes Edit

vissza az elejére


AKTUÁLIS


Többet építkezünk, de egyre nehezebben
A hivatal törvényt mutat, az ügyfél bürokráciát lát

(6. oldal)

Örömmel, vagy legalább elégedettséggel kellene eltöltsön bennünket a kolozsvári építkezések látványa. Hiszen talán nincs egyetlen olyan belátható, beépíthető hely sem, ahol ne dolgoznának a kőművesek egy régi ház kibővítésén vagy egy vadonatúj felépítésén. Mindezt akár a jólét fokmérőjének, a fejlődés, előrehaladás bizonyítékának nevezhetnénk. Mintha senki se akarná hagyni magát, nem akarna lemaradni szomszédjától, ismerősétől, és nekifog legalább egy felújításnak vagy terjeszkedésnek. Pedig nem kis utánajárást és kiadást jelent az építkezési engedély puszta beszerzése sem. Kolozsváron az elmúlt évben 2289 engedélyt adtak ki, naponta tehát megközelítették a százat. Az idén már 1255 építkezési engedélynél tartanak, és ha tekintetbe vesszük, hogy az évből még öt hónap hátra van, minden valószínűséggel túlszárnyalják az előző évet. Vannak azonban, akik el sem kezdték volna az utánajárást, ha előre tudják, mennyi és milyen nehézségbe ütköznek, amelyek miatt kidobott pénzzé és elpazarolt energiává minősült az engedélyszerzés.

Sz. Szabolcs vállalkozásának fejlesztése céljából kért lakásfelújítási és -kibővítési engedélyt a Mócok úti ingatlanára. Tudta, hogy időigényes dologba kezd, ezért már az elmúlt év januárjában hozzálátott a különféle engedélyek és iratok beszerzéséhez. Miután felmérték a telket, megszerezte a kataszteri hivataltól kért iratot, a gázművek engedélyét, majd az építész összeállította az urbanisztikai engedély igényléséhez szükséges dossziét. Beszerezték és csatolták azokat a különféle jóváhagyásokat, amelyeket a polgármesteri hivataltól kapott űrlapon feltüntettek. A több helyen, különféle intézményeknél való néhány hetes, sőt hónapos várakozás után végül elmúlt év októberében sikerült beadni a kész dossziét. A válasz azonban késett, meghaladva a törvényesen megszabott 30 napos határidőt. Az igénylő, mint elmondta, csak közel két hónap múltán tudta meg, hogy építkezési engedélykérését elutasították, azzal az indoklással, hogy hiányzott az iratcsomóból a közvetlen szomszédok törvényes, közjegyzőnél hitelesített beleegyezése. Megpróbált ennek is utánajárni, az egyik szomszéd meg is adta a beleegyezését, a másik azonban, aki korábban Sz. Szabolcs jóváhagyása nélkül építkezett és terjeszkedett, nem írta alá a beleegyezést. Másodjára egyéb indoklással utasították el az építkezési engedélyt. Többek között újabb irat hiányára hivatkoztak, azt kérve, hogy mutasson fel olyan helyrajzot, amelyen fel van tüntetve a telken lebonyolítandó forgalom, valamint a szükséges gépkocsiparkoló mérete. Az építkezési tervrajzon viszont berajzoltak három parkolóhelyet, a telek nagyságával és az építkezéssel arányosan, mutatta Sz. Szabolcs, aki szerint egyetlen tisztviselő sem tudta megmondani utólag, hogy végül is mit nem tartott tiszteletben az iratok és a rendelkezés esetében. Időközben Sz. Szabolcs beperelte a városházát, mivel úgy érezte, megsértették jogait, és azt kérte, hogy a törvényszék mondja ki a hallgatólagos beleegyezést a polgármesteri hivatal válaszának késése miatt, majd ennek alapján kötelezze az építkezési engedély kibocsátására. A pert elvesztette, de nem mondott le a fellebbezésről. Ha őt minden lépésnél kötelezték a törvény betartására, akkor ez a hivatal esetében is kötelező kellene legyen.

Boros János alpolgármester szerint ezek az ügyek sokkal összetettebbek, mint azt a kívülálló gondolná. Hiába tulajdonos valaki, nem építkezhet kedve szerint. Az elmúlt években sok szabályozást bevezettek, amelyet tíz évig alig vettek figyelembe. Most azonban az építkezési engedélyek kibocsátásánál szigorúan ellenőrzik a városrendészeti szabályok betartását. Bizonyos esetekben például kötelező a szomszédok belegyezése, ugyanis kötelező betartani egy adott távolságot a telekhatártól. Az alpolgármester elmondta, hogy tapasztalata szerint a szomszédok közötti viszony nagyon rossz, emiatt sokan visszaélnek a jóváhagyás kérésével. Ilyen esetekben a beleegyezést be lehet szerezni bírósági úton is, ez azonban több időt vesz igénybe. Bizonyos esetekben kötelező a parkolóhely biztosítása is, ezt szintén kérik mindenkitől, mivel helyi tanácsi határozat szabályozza. Tekintve, hogy a belvárosban sokszor nem tudják biztosítani a parkolási helyet, azt tanácsolják az ügyfélnek, járuljon hozzá az árával, azaz 7300 euróval. Ez kissé zsarolásnak tűnik, ismerte be az alpolgármester, de külföldön is folyamodnak hasonló módszerhez.

Sz. Szabolcsnak az építkezési engedélyekkel kapcsolatos kiadásai meghaladták az 50 millió régi lejt, amit akár veszteségnek is lehet nevezni az ügy jelenlegi állása szerint. Kifogásolta – és joggal –, hogy sok mindenről nem tájékoztatták pontosan, így például a szomszédok beleegyezését sem kérték az elején. Menet közben változtak a követelmények, órákat és napokat töltött el kihallgatásra várva, sosem az fogadta, akitől a válaszokat kellett volna kapnia. Talán ha az elején ismeri a bonyodalmakat, el sem kezdi az egészet.

(A www.domnuleprimar.ro honlapon egyébként érdekes tanáccsal szolgál egy panaszos az építkezésből meggazdagodni akaróknak. Miután megvan a telek, házépítésre kérnek engedélyt, fél év alatt gyorsan felhúzzák a többlakásos épületet, nehogy időközben a szomszédok gyanút fogjanak. A törvényszegésért, hogy ház helyett tömbházat építettek, kifizetik a polgármesteri hivatalnak a büntetéseket, eljárják a lakás felosztását, hogy lakrészenként el lehessen adni, azt is minél hamarabb, nehogy a vevők észrevegyék az építkezési hiányosságokat. A nyereség négyzetméterenként mindenképpen néhány száz euró lesz, a büntetésekkel, lefizetésekkel együtt. Emellett megvan az az előnye, hogy az építkező kiismerheti azokat a hivatali embereket, akikkel együttműködhet, és nekifoghat a következő (tömb)házépítéshez. A panaszos tanácsa szerint minél hamarabb kell cselekedni, mert sose lehet tudni, mi változhat még a városházán.)

(i)

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Augusztus 1., kedd

(6. oldal)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

100 Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25.)

3,525/3,565

2,75/2,80

1,26/1,30

Western Union – szolgáltatás a Sora, Szentegyház u. 4. és Széchenyi tér 23–25. szám alatti váltóirodákban.

vissza az elejére


Augusztus 2., szerda

A Román Nemzeti Bank árfolyamai: 1 euró = 3,5480 lej, 1 USD = 2,7850 lej, 100 magyar forint = 1,2989 lej.

vissza az elejére


HIRDETÉS


Egy perc derű

(7. oldal)

– Hogyan neveznéd azt a lovat, amelyiknek levágták a lábát?
– Hasonló.

vissza az elejére


HIRDETÉS

(7. oldal)

Hirdetésfelvétel: Kolozsváron: Jókai (Napoca) u. 16., hétköznap 9–16, szombaton 10–12 óra között. Désen, hétköznapokon: Lukács Éva, tel.: 212-099. A 14 óráig feladott hirdetése már másnap megjelenhet.

vissza az elejére


ADÁSVÉTEL

(7. oldal)

Diófa-gyökér furnéros ebédlőbútor, ruhás-szekrény. szekrénysor, faanyag, szobafestő-eszközök, olajfesték eladó. Telefon: 0749-987724, 0264/433610. (0002)

vissza az elejére


ÁLLÁS

(7. oldal)

Szárazépítészettel foglalkozó kft. felvételre keres, legalább építőipari technikusi végzettségű és magyar–román nyelvismerettel rendelkező alkalmazottat. Bérezés megállapodás szerint. Jelentkezni lehet: fax: +40-264/444-205, telefon: +40-264-441-381; mobil: +40-728-829553; e-mail: dryteamro@client.srk.ro (0403103)

Magas kereseti lehetőség! Zenegépeink kihelyezéséhez keresünk agilis munkatársat Gyulafehérvár közelében. Telefon: 0728/011854, 0036-70-3782985, e-mail: fabian9@fibermail.hu (M)

vissza az elejére


BÉRBE VESZ

(7. oldal)

Elérhető áron keresek kiadó bútorozatlan kétszobás lakást a központhoz közel, 9 éves fiammal. Telefon: 590-485, 591-808. (25)

vissza az elejére


SPORT


ASZTALITENISZ
Sikeres AMATouR torna

(8. oldal)

A múlt hét végén először rendeztek országos jellegű A-tornát Kolozsvárott az AMATouR Románia sorozat keretében. Szervezők: Tóth László (Kolozsvár), Ciprian Bacoţiu és Paul Spânu; segítséget nyújtott a KMSC sportegyesület, a Kolozs megyei sportigazgatóság, az RTV kolozsvári stúdiója, a Provalcon cég és Adrian Baba.

Az eseménynek a Horia Demian Sportcsarnok adott otthont, 6 vegyes csoport és egy 5 tagú lánycsoport keretében küzdöttek a versenyzők, összesen 41-en neveztek be a vetélkedőre. Az asztaliteniszezők az ország minden szögletét képviselték, a házigazdákon kívül Bukarestből, Szucsávából, Besztercéről, Câmpulung Moldovenescről, Nagyváradról, Karácsonkőről (Piatra Neamţ-ról), Marosvásárhelyről, Zilahról, Szászrégenből, Aranyosgyéresről, Gyulafehérvárról és Marosludasról érkeztek.

Széles skálán mozgott a résztvevők kora, a legidősebb versenyző a 67 esztendős kolozsvári Petre Marica, a legfiatalabb pedig a 15 éves nagyváradi Emil Bront volt.

A dobogósok:

Vegyes osztály: 1. Mihai Bodeanu (Bukarest), 2. Tóth László (Kolozsvár), 3. Niculae Bacardi (Karácsonkő/Piatra Neamţ).

Lányok: 1. Florica Andrieş, 2. Anca Sorohan, 3. Emanuela Hoza (mindhárman Kolozsvár).

vissza az elejére


TENISZ
Rangsorok, döntők
Nincs változás a női világranglistán

(8. oldal)

A múlt heti tornák nem hoztak változást a női teniszezők világranglistájának élcsoportjában: továbbra is a francia Amélie Mauresmo vezet a Stanfordban győztes belga Kim Clijsters előtt. Az amerikai tornán Clijsters a svájci Patty Schnydert győzte le 6:4, 6:2-re. A US Openre címvédőként készülő klasszis mind-össze 52 perc alatt diadalmaskodott, ez volt az egész verseny legrövidebb mérkőzése. Az első helyen kiemelt belga játékos negyedszer nyerte meg a 600 ezer dollár összdíjazású stanfordi női keménypályás tenisztornát.

A magyarok közül Czink Melinda őrzi 83. helyét. A legjobb román női teniszező továbbra is Anda Perianu, ám Gallovits Edina egészen közel került hozzá.

A női világranglista élén (zárójelben a korábbi helyezés): 1. (1.) Amélie Mauresmo (francia) 3692 pont, 2. (2.) Kim Clijsters (belga) 3377, 3. (3.) Justine Henin-Hardenne (belga) 3093, 4. (4.) Marija Sarapova (orosz) 2400, 5. (5.) Nagyezsda Petrova (orosz) 2134, 6. (6.) Jelena Gyementyjeva (orosz) 2040, 7. (7.) Szvjetlána Kuznyecova (orosz) 1995, 8. (8.) Patty Schnyder (svájci) 1733, 9. (9.) Mary Pierce (francia) 1636, 10. (10.) Lindsay Davenport (amerikai) 1587, ..., 83. (83.) Czink Melinda 324,50, ..., 134. (120.) Anda Perianu 209, ... 137. (139.) Gallovits Edina 206.

Férfi rangsor: Hewitt egy helyet javított
Bár már az első fordulóban kiesett a múlt heti, Los Angeles-i tornán, a pontszámítás furcsaságának köszönhetően mégis egy helyet előrelépett a férfi teniszezők hagyományos világranglistáján az ausztrál Lleyton Hewitt, aki így jelenleg a 12.

Az 500 ezer dollár összdíjazású tornán egyébként a német Tommy Haas diadalmaskodott a döntőben nagy csatában, 4:6, 7:5, 6:3 arányban legyőzte az orosz Dimitrij Turszunovot. A hosszas sérüléseiből felépült, 28 éves kiválóság Delray Beach és Memphis után idei harmadik trófeáját hódította el.

A rangsorban más változás nem történt az egy héttel ezelőtti álláshoz képest: a hagyományos rangsorban és az idei eredmények alapján készülő ATP Race-ben is a svájci Roger Federer vezet.

A felső százban változatlanul egyetlen román játékos, Andrei Pavel található.

A hagyományos világranglista élén (zárójelben a korábbi helyezés): 1. (1.) Roger Federer (svájci) 7260 pont, 2. (2.) Rafael Nadal (spanyol) 4930, 3. (3.) David Nalbandian (argentin) 3185, 4. (4.) Ivan Ljubicsics (horvát) 3125, 5. (5.) James Blake (amerikai) 2340, 6. (5.) Nyikoláj Davigyenko (orosz) 2175, 7. (7.) Tommy Robredo (spanyol) 2050, 8. (8.) Mario Ancsics (horvát) 1985, 9. (9.) Radek Stepanek (cseh) 1925, 10. (10.) Andy Roddick (amerikai) 1885, ..., 74. (75.) Andrei Pavel 524.

Az ATP Race élmezőnye: 1. (1.) Federer 1017 pont, 2. (2.) Nadal 735, 3. (3.) Ljubicsics 375, 4. (4.) Nalbandian 355, 5. (5.) Ancsics 318, 6. (6.) Markosz Bagdatisz (ciprusi) 309, 7. (7.) Blake 300, 8. (8.) Robredo 292, 9. (9.) Davigyenko 288, 10. (10.) Stepanek 268, ..., 72. (74.) Pavel 64.

vissza az elejére


ÚSZÁS
Kontinensviadal a Margit-szigeten

(8. oldal)

Világcsúcsot hozott a margit-szigeti Európa-bajnokság úszóversenyeinek hétfői nyitónapja: a nők 4 x 100 méteres gyorsváltójában a németek négyese 3:35.22 perccel a sportág „emlékkönyvébe" tette át az ausztráloknak a 2004-es athéni olimpián felállított 3:35.94-es eddigi „legjét".

Az első napi négy döntő egyetlen magyar érdekeltje, Jakabos Zsuzsanna a negyedik lett 400 m vegyesen, bár a pécsiek 2004-es ifjúsági Európa-bajnokától, s két évvel ezelőtti felnőtt Eb-negyedikjétől Budapesten érmet remélt nemcsak a honi közvélemény, hanem a szakvezetés is. Sajnálatos módon a szám másik magyar dobogóesélye még hétfő délelőtt elúszott, amikor is Hosszú Katinkát szabálytalan lábtempóhasználat miatt diszkvalifikálták.

Az elődöntők nyomán Verrasztó Evelyn egyéni csúccsal 200 m háton a harmadik, Cseh László 100 m háton és Bodor Richárd 100 m mellen egyformán a hatodik legjobb idővel jutott a keddi nyolcas döntőbe. Nem sikerült ugyanez Szepesi Nikolettnek, aki 200 m háton az összesítésben a 11. lett.

A nap krónikájához tartozik, hogy a selejtezőkben két magyar csúcs is született: Kis Gergő 400 m gyorson 3:51.02, a férfi gyorsváltó – Makány Balázs, Takács Krisztián, Fekete István és Zubor Attila – pedig 3:23.08 perccel lépett elő a magyarországi rekordlista éllovasává.

*

Átütő sikert aratott a külföldieknél a tipikus magyar termék, a pöttyös Túró Rudi: nincs olyan hűtőszekrény, amelyre ne járnának rá az Európa-bajnokság vendégei.

Ugyanakkor az úszóedzők szóltak, ha lehet, a bemelegítő-medence és a versenymedence környékéről vigyék el a hűtőket, mert a versenyek időszakában nem kifejezetten hasznos, ha az úszók folyamatosan tömik magukat a finom csemegével. Márpedig eddig tömték: a hétfői záró adat szerint 1422 rúd Rudi fogyott a versenyzői térben. Ezért Rudi visszahúzódik a LEN-villába, és a médiasátorba.

*

Hivatalos statisztikák ugyan nem készültek, mégis kijelenthető: Steffen Beitta a világ leggyorsabb úszónője. A hétfőn világcsúcsot javított német 4 x 100-as gyorsváltó harmadik embere ugyanis 52,66 másodperc, azaz már-már férfias idő alatt teljesítette a két hosszt, s hasonló produkcióra még soha senki nem volt képest, függetlenül természetesen a „repülőrajttól".

A villámlány november 16-án lesz 23 esztendős, 1,80 méter magas, de mindössze 60 kilós. Berlinben él, gazdasági mérnöknek tanul. Eddig csak rövidpályás Európa-bajnokságokon jeleskedett, már 1999-ben érmet nyert a 4 x 50 m-es gyorsváltóval. Az athéni olimpián a negyedik helyen végzett német staféta tagja volt, de csak az előfutamban. Idén viszont 54.29 mp-es országos rekorddal megnyerte a német bajnokságot, s ezzel kiharcolta helyét az Eb-n.

Teljesítményére jellemző, hogy a 2004-es olimpián egyedül a győztes ausztrál kvartett hajráembere, Jodie Henry ért el 53 mp-en belüli időt (52.95), tavaly a montreali vb-n senki.

vissza az elejére


LABDARÚGÁS
Éllovas a CFR-Ecomax

(8. oldal)

A bajnokság kezdetével visszatért a rendes kerékvágásba a Kolozsvári CFR-Ecomax szokásos keddi sajtótájékoztatója. A vezetőség elégedettségét fejezte ki a vasárnapi Galaci Oţelul elleni 3–1 arányban megnyert bajnoki mérkőzést illetően. A klub elnöke nem az eredményt, hanem játékosai hozzáállását, magát a játékot dicsérte. Nagyon sok év elteltével a csapat legjobb bajnoki rajtját érte el, és nem akárhogy, a fiúk nagy kedvvel és kimeríthetetlen energiaforrással küzdöttek, majd minden labdára elsőként értek oda, és nagyon szép idegenbeli győzelmet arattak.

Dorinel Munteanu, a kolozsvári gárda edzőjátékosa is büszke volt a keretre, kiemelte a fiúk jó szereplését. Elmondása szerint nagyon örül a jó kezdetnek, mert egy jó start nagyon sokat mozdít a csapat munkáján és önbizalmán. De azonnal hozzátette, hogy még nagyon sok van hátra a bajnoki idényből, így nagyon nehéz lenne megjósolni, hogy mik az esélyek. Nem is a bajnokság végkimenetelén gondolkodnak, hanem, hogy a csapat ugyan ilyen szellemben futballozzon, minél több pontot szerezzen, és, persze, minél több mérkőzést megnyerjen. A siker, Munti szerint, a gyors gólnak is köszönhető, mivel a srácok nagyon hamar meglepték ellenfelüket, akik ezután nem igazán találtak magukra.

A vasutasok a következő mérkőzést vasárnap, az újonnan debütáló Urziceni-i Unirea ellen játsszák „hazai pályán". Tiszteljük az ellenfelet, de szeretnénk megnyerni az összecsapást, nagyon fontos három pontról van szó – nyilatkozta az edző. A mérkőzést 18 órai kezdettel rendezik a Dési Egyesület stadionjában, a találkozót a TV Sport élőben közvetíti. Ami a Gépész utca pályát illeti, a szakemberek szerint az új gyep nagyon szépen alakul, és októbertől már saját pályán folytathatja remekléseit a gárda.

Konrád Szabolcs

vissza az elejére


Elkészült a dési pálya

(8. oldal)

A hét végén már első osztályú körülmények várják az elsőligás mérkőzésen résztvevő csapatokat. A németországi vb gyepszőnyegét „költöztették" Désre – pontosabban németországi gép segítségével korszerűsítették a játékteret, ahol minden igényt kielégítő körülmények várják a Dési Egyesülést és a Kolozsvári CFR-Ecomaxot. Ovidiu Guţă gondnok vezetésével jó munkát végeztek a stadion alkalmazottai. Jobb feltételeket biztosítottak a tévéközvetítések számára is.

(erkedi)

vissza az elejére


Döntetlenre játszott az Egyesülés és a Sodronyipar

(8. oldal)

A szamosújvári pályán kellett volna lebonyolítani a múlt hét végén a két Kolozs megyei B-ligás együttes, a Dési Egyesülés és az Aranyosgyéresi Sodronyipar közötti találkozót. Ám a dési klub vezetősége nem egyezett meg a szamosújvári városatyákkal a létesítmény használatával kapcsolatosan, s így az ellenőrző jellegű összecsapást a vásártéri pályán bonyolították le.

Egyik csapatnak sem sikerült gólt rúgnia. A hazai csapat állt közelebb a győzelemhez, a 65. percben Ciprian Deac révén az Egyesülés 11-est hibázott. A két együttes következő összeállításban lépett pályára: Egyesülés: Ştef – Podină, Hauschi, Turbuţan, Ştreangă – Balmoş, Nechita, Băcnean, Goga – Chiorean, Gorga; edző: George Ciorceri; Sodronyipar: Perianu – Gheţi, Şomotecan, Jurcan, Bar, Şagău – Molnár, Ghenţi, Bucur – Buciuman, Igant; edző: Ioan Tătăran.

Szerdán az Egyesülés ugyancsak a dési vásártéri pályán a frissen feljutott Nagybányai FC együttesét fogadja. Ezt a meccset is Szamosújvárott kellett volna játsszák.

Erkedi Csaba

vissza az elejére


Borsodi Liga – 1. forduló

(8. oldal)

A Zalaegrszegi TE FC a Magyar Kupa-győztes, bajnoki bronzérmes Székesfehérvári FC Fehérvár otthonában nyert egy góllal a labdarúgó Borsodi Liga, 1. fordulójának hétfő esti mérkőzésén.

Eredmény: FC Fehérvár–ZTE FC 2–3 (gól: Sitku 2 – 45 + 1. és 73. perc, illetve Ljubojevic – 49., Nagy – 54. és Józsi – 70. perc).

A bajnoki rangsort a 4–0-ra nyertes MTK vezeti.

vissza az elejére


UEFA-döntés: semleges pályán az izraeliek otthoni mérkőzése

(8. oldal)

A zavaros közel-keleti politikai helyzet miatt az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) hétfőn arra kötelezte az izraeli klubokat, hogy semleges helyszínen rendezzék meg hazai nemzetközi kupamérkőzéseiket.

A döntés az augusztus 8-ra kiírt Hapoel Tel-Aviv–NK Domzale és a 10-re tervezett Bnei Yehuda–Lokomotiv Szófia találkozót érinti. Az új színhelyről egyelőre nem határoztak.

Augusztus 7-én döntenek arról, hogy a Bukaresti Dinamó Beitar Jeruzsálem elleni (elvben) izraeli visszavágóját hol kell lejátszani és ekkor dől el az is, hogy a Bajnokok Ligájában hol fogadhatja a Maccabi Haifa az FC Liverpoolt.

Rafael Benitez, a liverpooliak szakvezetője kijelentette: kizártnak tartja, hogy klubja elutazzon Izraelbe.

Az UEFA közleményében leszögezi: „bár Izraelben jelenleg nincs háborús helyzet, de a térségben uralkodó feszült hangulat félelmet kelthet az ideérkező csapatok játékosaiban, vezetőiben, ami sérti az esélyegyenlőség elvét."

vissza az elejére


Lasse Kjus életet mentett

(8. oldal)

Hat hajótöröttet mentett ki a tengerből Lasse Kjus, a norvégok olimpiai bajnok alpesi síelője.

A 35 éves, visszavonult sportember egy Oslótól 120 km-re fekvő fjordnál vette észre a bajba jutottakat vasárnap hajnali 4 órakor, és saját kishajójával sietett segítségükre.

A helyi mentőosztag vezetője elmondta, mire a helyszínre érkeztek, szinte semmi dolguk nem akadt, mert Kjus addigra mindenkit elsősegélyben részesített. A hajótörötteknek a kisebb meghűlésen kívül nem esett bajuk.

Az oldalt szerkesztette: Póka János András