Európai mintára átalakított szépségszalonok
Lehúzzák a rolót a borbélyüzletek, fodrászatok?

(1. oldal)

Februártól luxus lesz a kozmetikus?

Az uniós csatlakozás szigorú előírásokat hozott életünk minden területén, a kereskedelem terén az EU jogrendszere különösen alapos, főleg ami a higiéniai szabályokat illeti. Az új előírások a szolgáltatóipar minden ágazatát érintik. Erre számíthatnak a szépségipar területén dolgozók: fodrászok, kozmetikusok, manikűrösök. Mostantól a szalonoktól megkövetelik az európai körülményeket, számos kisvállalkozó számára azonban meglehetős nehézséggel jár az „átrendezés", hiszen az új szabályrendszer szerint kialakított, felszerelt szalon költségei legalább 15 ezer euróra rúgnak. Nincs szerencsés helyzetben az sem, aki most nyitna szalont, és az érvényes rendelkezésekre kíváncsi, hiszen bizonyos kitételekkel maguk a hatóságok sincsenek tisztában, és a szabályok még módosulhatnak. A már működő fodrászatok sem kaptak hivatalos értesítést a hamarosan elvégzendő átalakításokról. (Részletek az 5. oldalon)

vissza az elejére


Oscar-díjra jelölték M. Tóth Géza filmjét

(1. oldal)

A Maestro című magyar animációs film, M. Tóth Géza alkotása, az MTV és a Kedd Animációs Stúdió közös filmje bekerült az Oscar-díjra felterjesztett öt legjobb mű közé. A Maestro négy vetélytársa a Danish Poet című kanadai film, a Little Matchgirl a Disneytől, a Lifted a Pixartól, és a szintén amerikai No time for nuts. Ha a többség a Maestro-ra voksol, akkor Rófusz Ferenc A légy című alkotása után M. Tóth Géza Maestro-ja lesz a második magyar Oscar-díjas animációs film. M. Tóth Géza rendező 2005-ben készült animációja egyszerű ötletre épül: a művész, a Mester egy szobában fellépésre készül, feszülten, idegesen. Hallucinációit jeleníti meg a kis ötperces opus – tele humorral, zenei leleménnyel, és a végén pompás csattanóval. A 2005-ben készült filmet eddig 40 nemzetközi fesztiváldíjjal jutalmazták Japántól Amerikáig.

vissza az elejére


Május 13-án lesznek az EP-választások

(1., 7. oldal)

Döntés született a szerdai kormányülésen: Romániában 2007. május 13-án tartják az europarlamenti választásokat. A jelöltek a pártok által állított zárt listán, illetve függetlenként indulhatnak. Mandátumuk öt évre szól. A pártok és politikai csoportosulások jegyzékeinek benyújtásához 200 000, míg a független jelöltek esetében 10 000 támogató aláírására van szükség, a bejutási küszöb továbbra is 5 százalék.

A PRM Maros megyei elnöke, Constantin Amza Mărgărit szerint pártja megfellebbezheti az RMDSZ europarlamenti jelöltlistáját. – Az RMDSZ nem politikai párt, ennek ellenére a politikai pártokhoz hasonlóan költségvetési támogatásban részesül. Az EU 27 tagországában csak Romániában lehetséges az, hogy egy nem politikai pártként bejegyzett szervezet európai parlamenti jelölteket állítson – közölte, majd hozzátette: kifogást emelnek Tőkés László jelölése ellen is, amennyiben a püspök az EMNT, illetve a SZNT támogatáásval függetlenként indulna.

vissza az elejére


Nyerjen a Szabadsággal!

Ha előfizetett januárra a Szabadságra, és most előfizet lapunkra – egyszerre – februárra és márciusra is, akkor még elnyerheti háromhavi előfizetői nyereményjátékunk fődíjait:

1000 lejt érő digitális fényképezőgép a
KOPIERNIKUS -tól.
Jókai (Napoca) u. 2–4,
tel.: 591-486

házimozi rendszer
Dr. Video-tól
Monostori út 105.,
tel.: 426-104

Kolozsvár–Budapest menettéri autóbuszjegy
kolumbus
express -től
tel: 590-161, www.kolumbus.ro

További díjaink: 100 lejes szakorvosi vizsgálat vagy orvosi laboratóriumi kivizsgálás a Promedical Center magánpoliklinikán, könyvcsomagok a Tinivár kiadótól.

A játék részleteire még visszatérünk.

Lapunk megrendelhető Kolozs, Szilágy, Fehér, Beszterce-Naszód és Szeben megye egész területén a postahivatalokban vagy a következő lapterjesztő cégeknél: Apex (596-213), Apex AB Com (439-120) – Kolozsvár, Krónika – 0264/455-969 (vidéken), Damco (0260/612867) – szilágysági városokban.

vissza az elejére


Kult-Túra

(2. oldal)

NÉVNAP: Pál. A latin Paulus névből származik. Jelentése: kicsi, kis termetű férfi. A néphagyomány szerint e nap Pál fordulásának a napja. Az elnevezés arra a bibliai eseményre utal, amikor Jézust és az első keresztényeket üldöző Saul a damaszkuszi úton találkozik Jézussal. Ez az esemény döntő fordulatot hoz életében, ugyanis megtér és Jézus követője lesz. Ezt követően a neve is Saulról Paulra változott. Népi megfigyelés szerint ekkor van a tél közepe, vagyis az idő jobbra fordul.

NAPKELTE: 7 óra 58 perckor.

NAPNYUGTA: 17 óra 18 perckor.

ÉVFORDULÓK: Január 25-én történt: 1533. VIII. Henrik angol király, szakítva Rómával, feleségül vette Boleyn Annát, aki a második felesége lett. • Január 25-én született: 1759. Robert Burns skót költő. • 1826. Gyulai Pál író, költő, irodalomtörténész, akadémikus. • 1874. William Somerset Maugham angol elbeszélő, regény- és drámaíró. • 1882. Virginia Woolf angol írónő és esszéista. • 1892. Berde Áron, Kolozsvár első természettan-vegytan szakos tanára, tudománynépszerősítő, lapszerkesztő. • 1900. Fekete István író. • 1938. Vlagyimir Viszockij orosz költő, színész, dalszerző, énekes. • 1946. Bereményi Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, dalszövegíró, Balázs Béla-díjas fimrendező. • Január 25-én halt meg: 1920. Amadeo Modigliani olasz festő, szobrász.

vissza az elejére


A NAP IDÉZETE

(2. oldal)

Aki előtt a kaput becsukják /És azt kiáltják, rosszkor születtél /Megáll a csöndben és arra vár még, /Hogy tán kiszólnak, talán csak játék.

Bereményi Géza

vissza az elejére


Kishirek

(2. oldal)

A TERMÉSZETTUDOMÁNYOK SZIMBÓLUMAI címmel dr. Szőcs Katalin tart előadást az EME Természettudományi Szakosztályának felolvasó ülésén, január 26-án, pénteken du. 5 órától, a Jókai/Napoca utca 2. szám alatti székházba.

BÁLINT TIBOR íróra emlékeznek január 28-án, vasárnap a hidelvei református templomban (Horea út 53.), a délelőtt 10 órakor kezdődő istentiszteleten. Igét hirdet és az íróra emlékezik barátja, Demeter József szászrégeni lelkipásztor. Közreműködik a gyülekezet kórusa Felházi Lenke vezetésével és Sebesi Karen Attila színművész. A gyülekezeti otthonba rövid műsor után szeretetvendégségre várják a megjelenőket.

A III. EKE GYERMEKSÍVERSENYT január 27-e helyett februárra halasztják. A hóviszonyok függvényében kitűzött dátumot közlik majd a sajtóban.

A BÖLCSESSÉG KÖVE. – AZ IDŐSEK ÉRZELMI ÉLETÉRŐL tart előadást Páll Gyöngyvér tanárnő a tordai Petőfi Társaság szervezte Aranyosszéki Népfőiskolán, január 26-án, pénteken du. 5 órától az IKE- teremben.

A CSEMETE ZENEÓVODA kiscsoportjának és nagycsoportjának január 25-én, csütörtökön du. 5 órától lesz párhuzamosan az órája. Nistor Krisztina és Maksay Júlia zenepedagógusok várják az énekelni és zenélni akaró és tanuló gyermekeket. Mindazokra számítanak, akik zenei általános műveltségüket mélyíteni szeretnék, illetve zeneiskolába készülnek.

AZ 50 ÉVES NAPSUGÁR gyermekolvasóit január 27-én, szombaton fél 11-re várja a Magyar Operába, a pedagógusokat pedig január 26-án, pénteken 17 órára illetve január 27-én, szombaton 16 órára a Báthory István Líceum dísztermébe. E két utóbbi rendezvényt a Gál Kelemen Oktatási Központ évközi továbbképzésnek tekinti.

DR. KOVÁCS GYŐZŐ budapesti informatikus, az első magyar gyártású számítógép, az M3-as megalkotója, a Neumann János Társaság tagja tart előadást január 25-én, csütörtökön este fél 8 órától és január 26-án, pénteken du. 5 órától Szamosújváron, az előadásokat szervező Téka Művelődési Alapítvány konferenciatermében.

vissza az elejére


Kurtág sikere

(2. oldal)

Kurtág György Kafka-töredékek című művének felvétele kapta a legjobb kortárs zenei lemeznek járó MIDEM Klasszikus Zenei díjat a Cannes-ban megrendezett nemzetközi szakmai vásáron. A müncheni ECM kiadónál megjelent felvételen Keller András hegedül és a német Juliane Banse énekel. A díjat a Cannes-i Fesztiválpalotában tartott gálán Keller András vette át.

A művész elmondta: a lemez Kurtág György 80. születésnapjára jelent meg tavaly. A kiadvány már több nagy elismerésben részesült, és versenyben van a világ elsőszámú zenei folyóirata, a Gramophone díjáért is.

A rangos MIDEM Klasszikus Zenei díjat a vezető zenei szaklapok és rádiók főszerkesztőiből álló zsűri évente osztja ki a cannes-i zeneipari vásáron 15 kategóriában.

A Kurtág-kiadványt megjelentető ECM nyerte el az év lemezkiadójának díját. Az év művésze Christian Zacharias német zongoraművész-karmester lett. A 91 éves francia zeneszerző, Henri Dutilleux életműdíjat kapott. Sosztakovics összes szimfóniájának gyűjteményes kiadása az EMI Classics-tól lett az év lemeze. A zsűri különdíját a német Klenke Quartett kapta Mozart két vonósnégyesének (KV 458, KV 428) felvételéért, amelyet a Profil Medien adott ki, az év felfedezettje pedig az amerikai operaénekes, Elizabeth Watts lett, s ezen kívül még több mint tucatnyi kategóriában adtak ki díjat.

vissza az elejére


Január 30-án rajtol a 38. Magyar Filmszemle
Sajtótájékoztatót tartottak a szemle szervezői

(2. oldal)

A 38. Magyar Filmszemle újdonsága, hogy a szervezők az eseményt Fábry Zoltán emlékének ajánlják. Ehhez kapcsolódóan a Magyar Nemzeti Galériában a szemlével párhuzamosan kiállítás nyílik a filmrendező festményeiből, díszletterveiből. További újítás, hogy idén először előzsűri válogatta a versenyprogramot, így 17 játékfilm, 39 dokumentumfilm, 30 kísérleti- és kisjátékfilm, valamint 9 tudományos- és ismeretterjesztő alkotás kerül végül a zsűrik elé.

A díjazást is megváltoztatták: kettős fődíjat fognak kiosztani a legjobb szerzői és a legjobb műfaji filmnek. Janisch Attila, a szemletanács elnöke azzal indokolta a módosítást, hogy szeretnék megszüntetni az évek óta folyó áldatlan vitát az ún. művész- és közönségfilmes alkotók között, hiszen mindkét irányzatot fontosnak és ösztönzendőnek tartják. A játékfilmes zsűribe Enyedi Ildikó rendező és Muhi András producer mellé ezúttal is meghívtak három külföldi szakembert is Ulrich Gregor filmtörténész, Ellis Driessen, a Holland Film Meeting szervezője, és Mike Goodridge, a Screen International szerkesztője, filmkritikus személyében.

A szemlét három helyszínen, az Uránia moziban, a Jövő Házában (korábban Millenáris Központ) és a Mammut mozitermeiben rendezik. A rendezvény összköltségvetése 150 millió forint, amelynek túlnyomó részét a Magyar Mozgókép Közalapítvány finanszírozza. A bemutatandó filmek összköltségvetése 12 milliárd forint, amelynek kevesebb, mint a fele származik állami forrásokból, az uniós előírásoknak megfelelően. A sajtótájékoztatón Tóth Erzsébet, az MMKA főtitkára elmondta, hogy a filmtörvénynek köszönhetően jelentősen nőt az elkészített filmek száma, és szinte már most látni, hogy mely alkotások szerepelhetnek majd a 2008-as szemle programjában.

A szemle ünnepélyes megnyitóját január 30-án tartják a Budapesti Kongresszusi Központban. Itt adják majd át az Életműdíjakat Máthé Erzsi színművésznek, Czigány Tamás kisfilmrendezőnek és Fakan Balázs dramaturgnak, valamint a Magyar Mozgókép Mestere elismerésben részesül Szabó István filmrendező és Herskó János filmrendező. A díjátadás után Sándor Pál Noé bárkája című filmjét vetítik.

Beválogatták a filmszemle versenyprogramjába Kamondi Zoltán Dolina című alkotását is, mely Bodor Ádám az Érsek látogatása című regényéből született, és 2005 nyarán nagyrészt Erdélyben forgatták. A dokumentumfilmes versenyben szerepel Páskándiné Sebők Anna A vélt szabadság ára című filmje, amelyben az erdélyi magyarság sorsát tárja fel 1956-tól 1990-ig. Szintén a dokumentumfilmek között versenyez Kincses Rékának apjáról, Kincses Elődről forgatott alkotása, a Balkán Bajnok. Jakab Ervin Költözés című dokumentumfilmje pedig a moldvai csángó Csűri családról szól, akik szociális program keretében egy elnéptelenedő erdélyi faluba költözhetnek.

SŐREGI MELINDA,
Budapest

vissza az elejére


Gryllus Vilmos Maszkabálja a kolozsvári színházban

(2. oldal)

Az óvódás, kisiskolás és felnőtt nézők vasárnap, január 28-án délelőtt 11 órától Gryllus Vilmos „legvidámabb" lemezének, a Maszkabálnak a bemutató koncertjét láthatják-hallhatják a Kolozsvári Magyar Színház nagytermében. A gyermekversek és -dalok szakavatott tolmácsolója, Gryllus Vilmos ezúttal is gazdag hangszerelésű, könnyen megjegyezhető dalokat írt. Az előadás során egy farsangi jelmezbál elevenedik meg. A nyitány után sorban felvonulnak és bemutatkoznak a „jelmezbe öltözött" dalok: a varázsló és a banya, az ősember és a bohóc, a kéményseprő, a szerecsen, a páncélos lovag s a hétfejű sárkány.

A Maszkabál dalait elsősorban a gyerekeknek, de azoknak a felnőtteknek is ajánljuk, akik nem felejtettek még el együtt játszani és együtt nevetni gyermekeikkel. A koncert után megvásárolható Gryllus Vilmos összes kiadványa: kazetták, CD-k, valamint a Maszkabál rajz-animációs zenei albuma, melyeket szeretettel dedikál.

A színház jegypénztárának nyitvatartási ideje naponta 10–13.00 illetve 16.30–18.30.

Irodalmi titkárság

vissza az elejére


Lapszemle – Filmtett
Megjelent a Filmtett januári, 67. száma!

(2. oldal)

A lap „nagy interjúja", Pálfi Györggyel készült. A Hukkle című első egészestés filmje után a Taxidermia című, Európa-szerte nagy port kavart filmjével a rendező az emberi létről és gyarlóságról, olykor tompa, olykor különös mindennapjainkról beszél.

A nemzeti filmgyártások történetét feltáró sorozatban az olasz filmtörténet utolsó fejezete olvasható: minden, ami az olasz filmben történt a hetvenes évektől napjainkig.

A tematikus összeállítás írásai a romániai, illetve a magyarországi filmtörvénnyel foglalkoznak. Ezen belül Buglya Sándor filmrendező, producer foglalja össze a magyar dokumentumfilm lehetőségeit, Gáspárik Attila kritikát közöl a román filmtörvényről, Florin Mihăilescu operatőrt, egyetemi tanárt pedig a romániai filmesek támogatási lehetőségeiről kérdeztük. Miskolczi Péter producer összefoglalta a magyar filmtörvény nyújtotta lehetőségeket, Borbély Tamás pedig a román Országos Filmközpont működésének rejtélyeire derített fényt.

Az Amerikai plán Terence Malick westernfilmrendező életművét foglalja össze. A rendező filmjeit egyszerre teszi rendhagyó zsánerkísérletekké és személyes hangú szerzői alkotásokká a klasszikus stílus és a modern szöveg közötti ellentét.

A januári Filmtett kritikarovataiból többek közt kiderül, vajon mennyi sikerrel járt Borat, a „kazah nép nagy fehér gyermeke" amerikai látogatásán, és jobb-e az új James Bond-film, mint az előzőek. Rövid körképet közlünk az 1956-os témájú magyar játékfilmekről, és írunk Scorses új filmjéről, A tégláról is.

Bemutatnak egy DVD-újdonságot, a klasszikus vígjáték, a Philadelphiai történet hazai kiadását, és a filmvilág legújabb hírein kívül tudósítanak egy új fesztiválról, a római filmünnepről, valamint a Nagyszebenben megrendezett Astra antropológiai filmes nemzetközi fesztiválról is.

Az oldalt szerkesztette: Köllő Katalin

vissza az elejére


Vélemény


Mondvacsinált, koholmányokra alapozott a kémbotrány
Interjú Nagy Zsolt EP-képviselőjelölttel

(3. oldal)

– Mekkora súlya van az Európai Parlamentben kifejtett munkának, mennyit ér ez a fajta érdekképviselet?

– Annyit ér, amennyire hatékonnyá tesszük. Az európai döntéshozó testület napirendjén számos olyan kérdés szerepel, ami látszólag nem érinti a romániai hétköznapokat. Ez a látszat azonban csaló, hiszen az ott meghozott döntéseknek egyre nagyobb befolyásuk lesz a tagországokra, ezen belül pedig a régiókra is. Az a kulcskérdés, hogyan sikerül a két potenciális RMDSZ-es európarlamenti képviselőnek felmutatni hatékonyan a 785 fős Európai Parlamentben az erdélyi magyar érdekeket. Ebben a munkában lobbi-tevékenység kifejtése és információszerzés lehetősége is rejlik, mindezt annak érdekében kell végezni, hogy segítsük a különböző régiók, városok fejlesztési elképzeléseinek érvényesülését.

– Mely területen, azaz szakbizottságban szeretne tevékenykedni?

– Minden képviselő legalább két szakbizottságnak kell tagja legyen. Az Európai Néppárt (EPP) – amelynek tagja az RMDSZ is – frakciója dönti majd el, hogy ki milyen munkacsoportba kerül. Hozzám az ipari-fejlesztési bizottság áll a legközelebb, ennek fontos szerepe lesz, hiszen az Európa következő tíz évét meghatározó Lisszaboni Stratégia elsősorban fejlesztésről, kutatásról szól. Ezen a területen úgy gondolom, hatékony munkát fejthetnék ki. Az Operatív Tanács előtt is elmondtam, hogy nagy segítségemre lesz az a nyolcéves külpolitikai tapasztalat, amelyet az RMDSZ-ben az EPP-vel való kapcsolattartásért felelős személyként fejtettem ki. De a kétéves miniszteri tapasztalatom is hasznomra lesz.

– Nem tart attól, hogy a brüsszeli, illetve strasbourgi jelenlét miatt elszakad az itthoni valóságtól? Nem sajnálja félbehagyni az itthon elkezdett munkát. Főleg ha azt vesszük figyelembe, hogy sokan akár az RMDSZ elnöki tisztségének betöltésére is alkalmasnak tartják?

– Amikor az RMDSZ miniszteri tisztségre javasolt, többen úgy gondolták, hogy el fogok szakadni a szervezet munkájától. Ennek ellenére állandóan jelen voltam a szervezet életében. Ugyanezt gondolom a brüsszeli tevékenységről. Az EP-képviselői munkának is szoros összefüggésben kell állnia az itthoni tevékenységgel. Továbbra is együttműködni kívánok az RMDSZ tisztségviselőivel, és a csapat egyik tagjaként dolgozni Brüsszelben és itthon egyaránt. Hiszen ez a munka nem jelent feltétlenül állandó távollétet.

– Az államelnöki hivatalban működő, miniszterek felelősségét vizsgáló bizottság még nem döntött arról, hogy az ügyészek elkezdhetik-e Ön ellen a büntetőjogi vizsgálatot. Ha mégis az Ön számára kedvezőtlen döntés születik, nem befolyásolja majd ez negatívan az RMDSZ EP-választási kampányát?

– Az Operatív Tanács előtt is kifejtettem, hogy szerintem nem veszélyezteti az RMDSZ választási esélyeit az, ha ez az ügy esetleg kedvezőtlen fordulatot vesz. Ebben az esetben, persze, az RMDSZ vezetőivel közösen mérlegelni fogjuk a helyzetet. Véleményem szerint mondvacsinált, koholmányokra alapozott a kémbotrány néven elhíresült ügy. Egyesek azt a látszatot próbálják kelteni, hogy korrupcióról lenne szó. Erről szó sincs, hiszen a koholt vádak kémkedés, hazaárulás.

– A gazdasági minisztériumban tanácsadóként dolgozó Dorinel Muceat korrupcióval vádolják, mivel az ügyészek azt feltételezik róla néhány nála talált számlakivonat alapján, hogy a bizalmas információk kiszolgáltatásáért cserében osztrák bankszámlára pénzt kapott volna. Eddig többször is volt kihallgatáson a Cotroceni-bizottságnál, itt kiderült, hogy Önt konkrétan mivel vádolják?

– Csak részinformációkat mondhatok el, hiszen a vizsgálat lezártáig nem nyilatkozhatom az ügyről. De a közvélemény már tudhat az újságokból arról az ellenem felhozott vádról, miszerint kiszolgáltattam a titkosszolgálati jelentést. Az már senkit sem érdekel, hogy ez a bizonyos jelentés nem létezik, mivel nem kaptam soha, és nem is kértem a hírszerzési szervektől ilyen dokumentumot. Ezért nem is lett volna mit kiszolgáltatnom. Más emberek telefonbeszélgetéseiből pedig azt a következtetést vonják le az ügyészek, hogy ellenőriztem, az ügyben gyanúsított személyek telefonjait lehallgatja-e a titkosszolgálat, vagy sem. Az ügyészeket azonban nem érdekli, hogy erre senki nem kért, soha nem tettem ilyen irányú próbálkozást, mivel nem is állt volna módomban. Sem hatásköröm, sem a minisztérium technikai lehetősége nem tette volna ezt lehetővé.

– Hogyan magyarázható a Sztámen Sztáncsev és Kerekes Gábor között folytatott telefonbeszélgetés, amelyből állítólag kiderül, hogy a bolgár tanácsadó megkérte az RMDSZ ügyvezető alelnökét, szóljon Önnek, hogy ellenőrizze, lehallgatják-e a telefonjait. Ráadásul a lapok szerint Kerekes Gábor elismerte az ügyészségen, hogy két osztrák telefonkártyát kapott volna Sztáncsevtől.

– Ez nem igaz, Kerekes Gábor is cáfolta, ugyanis senki nem kérte őt ilyesmire. Létezik egy telefonbeszélgetésből kiragadott rész, amelyből nem az derül ki, hogy valaki erre kérte volna Kerekest, hanem az illető csak annak a gyanújának adott hangot, hogy lehallgatják a telefonját. Ebből sem az nem derül ki, hogy Kerekes Gábort megkérték volna, sem az, hogy én ezzel foglalkoztam volna. Eckstein-Kovács Péter jogász is elmondta, hogy ha az ügyészség minimális bizonyítékot mutathatna fel ellenem, már rég elkezdték volna a büntetőjogi vizsgálatot.

– A blogjában is azt írja, hogy jó jelnek számít a Cotroceni-bizottság döntésének késlekedése.

– Egyáltalán nem jó jel, mert pont azt a látszatot tartja fenn, hogy valami valóságalapja csak van a dolognak. De az én meggyőződésem is az, hogy ha birtokukba lett volna a legkisebb komoly bizonyíték is, már rég elkezdték volna ellenem a vizsgálatot. Ehelyett pedig az történik, hogy noha árulással, tehát súlyos dologgal vádolnak, mégis majdnem másfél hónapja húzódik az ügy.

– Mikorra várható döntés a Cotroceni-bizottságtól?

– Fogalmam nincs.

BORBÉLY TAMÁS

vissza az elejére


Nem nézőpont kérdése!

(3. oldal)

TIBORI SZABÓ ZOLTÁN

Jól tudjuk, a dolgokat sok szemszögből lehet vizsgálni, s kiderülhet, hogy a különböző perspektívák szerinti szemlélés megannyi részigazságot tár majd elénk.

Moroghatunk egyesek amiatt, hogy a kormányzat az elmúlt hónapokban drasztikusan megemelte az energiaárakat. Mások, mondjuk, a kormányzati kampányfogások kidolgozói, eközben például a következő imázsjavító szlogent ajánlhatják kenyéradóiknak: „Igaz, hogy megemeltük az energiaárakat. De nem tagadhatja senki: egyidejűleg a kinti hőmérsékletet is."

Ilyen körülmények között örülhetnek bár egyesek az idei téli fűtésen spórolt pénznek, mások azonban máris azon izgulhatnak, hogy – ha az esztendő valóban olyan forró lesz, amilyennek jósolják – az összeg többszörösét költhetik majd a nyáron hűtésre.

Vagy mondhatja a szent életű ember, hogy a felebarát feleségét nem szabad megkívánni, mert ezt a Törvény erősen tiltja. Kontrázhat erre a csapodár: de nem tiltja azt, hogy a felebarátod felesége kívánjon meg téged.

Folytathatnám. Bár azt hiszem ennyi már elég is ahhoz, hogy érzékeltessem: olyan sarkított perspektívák is vannak, amelyek a valóságot torzított módon tárják a szemünk elé. S olyanok is, amelyekben többé-kevésbé finom csúsztatások rejlenek.

Nos, az ilyen perspektívák kifundálásában alakított hatalmasat a jelenlegi román hatalom. Kormány, államfő, parlament, alkotmánybíróság – egy lére megy. Kiszedték előbb a sajtó útján elkövetett bűncselekményeket a Büntető Törvénykönyvből, hogy jó fényben lássa őket a csatlakozás előtt Európa, aztán két héttel a csatlakozás után egyetlen tollvonással valamennyit visszaemelték a régi helyére. Kezdődhet minden előlről.

Fogadkoztak Strasbourgban, Brüsszelben, Párizsban és Berlinben, hogy Románia már jogállam, ahol az emberi jogokat és szabadságjogokat úgy tisztelik, mint a Szentírást. Aztán megalkották a nemzetbiztonság törvényeit, majd a szervezett bűnözés és terrorizmus esetében illetékes nyomozócsoportra és az ún. országos feddhetetlenségi ügynökségre vonatkozó jogszabályokat, amelyekkel gyakorlatilag hatályon kívül helyezték az ország alkotmányába foglalt legfontosabb szabadságjogokra vonatkozó előírásokat.

Egyesek azt mondják, Traian Băsescu államfő erőszakolta ezt, mások azt, hogy a kormányban és a parlamentben is sokan támogatják ezeket a törvényes előírásokat, mert a szervezett bűnözés és a terrorizmus nagyon is valós dolgok, védekezni kell tehát ellenük.

Ha azonban az ember közelebbről is szemügyre veszi ezeket az előírásokat, rájön, hogy törvénnyé válásuk esetén – bírói jóváhagyás nélkül, tudomására sem hozva senki által, hogy ellene nyomozás folyik – bárkinek lehallgathatják a telefonbeszélgetéseit, elolvashatják a leveleit, betekinthetnek a bankszámlájára, de még a hálószobájába is. S hogy ezt bárki megteheti: ügyész, rendőr, titkosszolgálati alkalmazott, isten tudja ki.

Sokakban merül fel a kérdés, hogy vajon ennyire súlyos a bűnözés helyzete, vagy pedig csak az ismét végtelennek látszó hatalmi arrogancia (mondhatnám azt is, hogy téboly) nyomása alatt fajultak el újból ennyire a dolgok. Egyesek azt állítják, az államfő kissé hebehurgya, de alapjában véve becsületes, mások úgy látják, hogy teljhatalomra tör, s hogy az országot napi szeszélyei és magánérdekei szerint vezeti.

Lehetett találgatni mindaddig, amíg az elnök el nem szólta magát, s ki nem csúszott a minap a száján, hogy neki a titkosszolgálatok már hónapokkal ezelőtt elmondták: a miniszterek furcsa dolgokat beszélnek egymás között, s ezt aztán a telefonbeszélgetések leírt változata is igazolta.

Innen, persze, már szűkül a perspektívánk. Mert kiderült, hogy olyan országban élünk, ahol a titkosszolgálatok – amelyek a kémek fülön csípésével kellene hogy foglalkozzanak – az éppen kormányzó minisztereket hallgatják le, anélkül, hogy erről legalább a miniszterelnök tudomással bírna. Másképp fogalmazva, a titkosszolgálatok ahelyett, hogy a kormánynak dolgoznának, a kormánytagokat figyelik, kémlelik.

A jogállamiság csúfsága ez. Abból adódik, hogy a titkosszolgálatokat nem a kkormány ellenőrzi, hanem egy másik hatalmi központ, amelyeik éppen emiatt örökké ellenfele és nem poartnere lesz a kormánynak. Ezt az ellentmondást meg kellen szüntetni.

Csúfság az is, ami az igazságszolgáltatási rendszerben végbemegy, ahol reformot ígértek, de ehelyett, a bírói korrupció mellé, az emberi jogok lábbal tiprását is megkaptuk. Monica Macovei asszony előtt sok oda nem való igazságügyi minisztere volt az elmúlt 17 évben ennek az országnak. De azt még egyikük sem engedte meg magának, hogy az emberi jogokat annyira semmibe vegye, mint a tárca mostani vezetője. Ami azért is fájdalmas csalódás, mert korábban Macovei asszonyban sokan az emberi jogok védelmezőjét láttuk.

Esetében is attól függne, hogy milyen oldalról nézzük?

Az emberi jogokból és szabadságjogokból, a jogállam alapelveiből azonban nem engedhetünk.

Az oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


Napirenden


Egyesülés ünnepe – külön
Băsescu belefeledkezett a parolázásba, fényképeszkedésbe

(4. oldal)

Különváltan ünnepelte az Egyesülés napját Traian Băsescu és Călin Popescu Tăriceanu. Míg az államfő Iaşi-ban hórázott a néppel, Tăriceanu és kormánya halaszthatatlan ügyekben döntött a tegnapi kormányülésen.

Minden percet igyekezett kihasználni az államfő a iaşi-i ünnepségeken arra, hogy a néppel közvetlenül érintkezzen: a tértől a templomig tartó rövid út megtételéhez másfél órára volt szüksége Băsescunak, aki cseppet sem zavartatta magát az emberáradat láttán. Boldogságot kívánt mindenkinek az új esztendőben, biztosítván a jelenlevőket, hogy „eljött az ő idejük". A résztvevők nagy része szintén igyekezett kihasználni az alkalmat, egyesek papírfecnikkel és golyóstollakkal „üldözték" Băsescut egy-egy aláírásért, mások viszont panaszukat vetették papírra, erre igyekeztek „soron kívül" felhívni az elnök figyelmét. Az államfő ezúttal is szívesen fényképeztette magát a választópolgárokkal, ölbe kapta az apróságokat, és kedvesen viszonozta a tinilányok lelkes kiáltásait. Egy öregember megkérdezte: „Hol van Elena Udrea?", egy férfi aziránt érdeklődött, hogy miért nem váltja le az egészségügyi minisztert, amikor „sorra döglenek az emberek a kórházakban". „Igaza van, nagyon keveset tesznek ez ügyben" – válaszolta az államfő.

Fiatalok egy csoportja 19. századi öltözetben parádézott: a „megelevenedett" Cuza, Kogălniceanu és Mos Ion Roată általános tetszést aratott. Ez utóbbi pár szót váltott Băsescuval, majd az államfőt utánzó hangos kacajra fakadt.

Beszédében az államfő párhuzamba állította a múltat a jelennel máig időszerűnek nevezve Cuza reformjait. – Cuza volt az, aki lefektette a román oktatás alapjait, ma korszerű oktatásra van szükség. Cuza megpróbálta működésbe helyezni az állam intézményeit, ma pedig arra van szükségünk, hogy ezek működjenek. Ma is érvényes Kogălniceanu elgondolása: vesszen az önkény, éljen az erős törvény! – közölte Băsescu.

Habár a tervek szerint Tăriceanu kormányfő is beígérte jelenlétét, később mégis a költségvetési alkalmazottak béréről döntő kormányülést választotta. – Az ünnepségtől való távolmaradásom nem azt jelenti, hogy nem érdekelnek az ilyen jellegű események, ám kormányzási teendőim miatt nem utazhattam el – közölte Tăriceanu.

Kolozsvárott a prefektúra épülete előtt elhelyezett Cuza-mellszobor előtt perdültek táncra a helyi és a megyei hivatalosságok, a politikai pártok jelenlevő képviselői. Alin Tişe prefektus hangsúlyozta: az ország egységét illetően nincs helye a véleménykülönbségeknek.

Újabb „koszorúbotrány"
Akárcsak december 1-jén, egyesek most is kifogást emeltek az RMDSZ által elhelyezett virágkoszorú miatt. Dr. László Attila, a Kolozs megyei RMDSZ elnöke lapunknak a következőket nyilatkozta: – Okulva az akkor történtekből (az RMDSZ fekete szalagos koszorút helyezett el Avram Iancu szobránál – szerk.megj.), úgy gondoltuk: a hófehér szalagja és arany betűi senkinek sem szúrják a szemét, főleg, ha a fehér mellett trikolór is lengedez. Ennek ellenére azt hallottuk vissza, hogy a románoknál a fehér a fiatal halottak színe, tehát most is ünneprontók voltunk. Nálunk azonban a fehér a tisztaság és a tisztelet színe. Elismerjük azt, hogy a román fejedelemségek 1859-es egyesülése a román történelem egyik fontos eseménye. Úgy vélem: itt az idő, hogy pontot tegyünk az ilyen akadékoskodó vádaskodásoknak. Aki pedig másféle jelentést tulajdonít a fehér színnek, az magára vessen – közölte az elnök.

vissza az elejére


Országszerte megsokszorozódtak a légúti fertőzéses esetek

(4. oldal)

Tegnapi jelentések szerint 83 811 légúti megbetegedést regisztráltak országszerte a január 15–21. közötti időszakban. Ebből 25 014 eset tüdőgyulladás, 58 737 eset súlyos felsőlégúti fertőzés, 60 pedig influenza – nyilatkozta szerdán Eugen Nicolăescu.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint a 25 014 tüdőgyulladásos eset közül 4 590 szorult kórházi kezelésre. Tüdőgyulladásban négy személy halt meg, hárman Galac megyében (egy kisgyerek és két 65 éven felüli idős személy), illetve egy gyerek Vrancea megyében. A kutatóközpont adatai szerint 2006. október 3. és 2007. január 24-e között 38, vírusos és bakteriális tüdőgyulladás okozta halálesetet regisztráltak országos szinten. Egy bârladi csecsemő tegnap hunyt el tüdőgyulladás miatt felmerült komplikációkban.

A tárcavezető szerint az észlelt 60 influenza esetből 42 Bukarestben van, hét Suceava, három Bákó, illetve egy-egy Kolozs, Neamţ és Prahova megyékben – ez azonban még nem ad okot aggodalomra.

Az elmúlt 5 influenzaszezon alacsony esetszámát véve alapul, idénre erőteljesebb influenzajárványtól tartottak a szakemberek, az előrejelzés azonban nem igazolódott be: az influenzás esetek, felső légúti fertőzések és tüdőgyulladások száma egyaránt a várt értékek alatt maradt. Az egészségügyi minisztérium az ország egész területéről hetente érkező jelentések alapján figyelemmel tartja a helyzet alakulását, illetve folytatódik a veszélyeztetett csoportok oltása.

Vírusos gyulladásos megbetegedések elkerülésére a tömeg, illetve beteg személyek elkerülését, az alapvető higiéniai szabályok betartását, alapos szellőztetést otthon és a munkahelyen, megfelelő étkezést és öltözködést ajánlják. Betegeknek figyelniük kell arra, hogy zsebkendőt tartsanak a szájuk elé, hogy ne adják tovább a fertőzést!

A légúti megbetegedések megugrott előfordulása miatt korlátozva van a kórházlátogatás több megyében: Kolozs, Szatmár, Suceava, Prahova, Galaţi, Gorj, Mehedinţi, Botoşani.

vissza az elejére


Folytatja tiltakozását a mentőszolgálat

(4. oldal)

A mentőszolgálatok országos szakszervezete tegnap bejelentette: amennyiben 24 órán belül nem ül le velük érdemben tárgyalni az egészségügyi minisztérium, a legsúlyosabb tiltakozó akciókhoz folyamodnak. A szakszervezet titkára, Gheorghe Chiş azt nyilatkozta: a szakszervezet küldöttsége elégedetlen a Székely Ervin egészségügyi államtitkárral folytatott egyeztetéssel, amelynek alapját a tavalyi szerződés képezte – a szakszervezet szerint annak előírásait már a tavaly sem tartotta be az egészségügyi minisztérium.

Amennyiben nem sikerül találkozniuk a miniszterrel, illetve nem vonják vissza az 1092-es rendeletet, amely megváltoztatná a mentőszolgálatok működését, és jelentős számú alkalmazott elbocsátását eredményezné, a szakszervezet mától megkezdi a tiltakozó akciókat.

Amennyiben kéréseiket nem teljesítik, a mentőszolgálatok készek akár általános sztrájkkal tiltakozni.

vissza az elejére


Tart az alkudozás a regisztrációs díj körül

(4. oldal)

Az Európai Bizottság romániai képviselője, Onno Simmons tegnapi nyilatkozatában határozottan ellentmondott Călin Popescu-Tăriceanu kormányfőnek, aki szerint a regisztrációs díjra azért volt szükség, hogy Románia ne lehessen „Európa szemétládája". Korábban hasonlóan vélekedtek a hazai gépkocsigyártók szövetségének vezetői is. Kijelentették: a régi, környezetszennyező gépkocsik felvásárlásának bátorítása felelőtlen intézkedés, amely Európa szemétdombjává változtatja Romániát, tönkreteszi a közlekedést és szennyezi a környezetet.

Ezzel szemben Simmons kifejtette: a román kormány köteles olyan intézkedéseket hozni, amelyek nem jelentenek hátrányos megkülönböztetést bizonyos árutípusokkal szemben. Az Európai Unió belső piacának alapköve a termékek és javak szabad áramlása. A használt gépkocsik is ilyen javak – fogalmazott az Európai Bizottság romániai képviselője. Két nappal korábban – a bukaresti kormány nyilatkozataira reagálva – az Európai Bizottság pontosított: nem a díj csökkentését, hanem annak eltörlését követelik.

Egy további csapás a regisztrációs díj támogatóinak Constantin Stroe, a Dacia Renault csoport alelnökének tegnapi elszólása. A tisztségviselő a hazai gépkocsigyártók szövetségével tartott közös sajtótájékoztatón ejtette el azt a mondatot, miszerint a regisztrációs díj hatására idén januárban feleannyi Logan gépkocsit adtak el, mint tavaly, hasonló időszakban.

Ezek után Sebastian Vlădescu pénzügyminiszter, aki eddig határozottan támogatta a regisztrációs díjat, kijelentette: még várhatóan 2–3 hónapig tárgyalnak az EU-val és nem kizárt, hogy végül lemondanak a díjról. Hangsúlyozta: az intézkedést nem a hazai gyártók kedvéért, hanem a környezetszennyezés csökkentéséért vezették be.

vissza az elejére


Körkép


Torda
Ökumenikus imahét

(5. oldal)

Tordán a három református templom közül kettőben tartanak imahetet: az újtordai és az ótordai egyházkerület tagjai gazdagodhatnak nap mint nap lelkiekben.

Vincze Csongor újtordai református lelkipásztor elmondta, hétfőn a tordai unitárius lelkipásztor, Józsa Lajos, kedden Péntek András Kolozsmonostori segédlelkész, szerdán Szilágyi Imre aranyosgyéresi lelkész hirdetett igét, csütörtökön Szöllösy János a kolozsvári hidelvi-, pénteken Lőrincz Tibor József nyugalmazott újtordai-, szombaton Kónya Albert aranyospolyáni lelkész, míg vasárnap jómaga fog igét hirdetni.

Nagy Albert ótordai református lelkésztől megtudtuk, január 22 és 28 között az ótordai gyülekezetben délutánonként Kolozs, Maros, Hargita és Kovászna megyei református lelkészek hirdetnek igét: hétfőn Jakab István volt Galambodról, kedden Fancsal Zsolt Bölönből, szerdán Márton Csaba Jeddről, csütörtökön pedig Kürti Tamás Maroscsúcsról, pénteken Barabási Endre Alsóboldogfalváról, szombaton Bíró Halmágyi Sándor Szentmihályról és vasárnap dr. Visky S. Béla, a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem vallástanár-képző fakultásának tanára hirdet majd igét. Mindkét egyházközségben vasárnap úrvacsoravételre is sor kerül.

LADÁNYI EMESE KINGA

vissza az elejére


Európai mintára átalakított szépségszalonok

(5. oldal)

Decemberben nyitottam meg szalonomat, és természetesen megérdeklődtem az illetékesektől, a Közegészségügyi és Járványmegelőző Felügyelőségtől (volt SANEPID) a vonatkozó előírásokat, hogy megkaphassam a működési engedélyt anélkül, hogy utólag átalakításokat kellene végeznem. A bürokrácia azonban ezen a területen is érezhető, az ügyintézés nem ment zökkenőmentesen – tudtuk meg Mátyás-Somsai Timea kozmetikustól. – Hosszabb ideje dolgozom a szakmában, azonban sejthető volt, hogy változások várhatók, így igyekeztem időben üzlethelyiséget váltani. Számos új előírás van: a termek elkülönítése mellett váróterem, mosdók kialakítása is kötelező, sőt, az utcai ruhák, illetve a munkaköpenyek számára külön-külön szekrényt kell fenntartani – magyarázta.

Az új szabályrendszer – amelyet február közepétől léptetnének életbe – a szalonok berendezését, illetve a fodrászok, kozmetikusok közvetlen tevékenységét is érinti. Eszerint a szalonokban az egyes szolgáltatásoknak – fodrászat, manikűr, pedikűr, kozmetika, tetoválás stb. – külön, ajtóval lezárható helyiséget kötelező biztosítani. Az alkalmazottak nem használhatnak például hagyományos borotvát, csak egyszer használatost, ugyanígy a törülközőket is eldobható papírtörlőknek kell felváltaniuk.

Szigorúan szabályozzák az alkalmazott eszközök sterilizálásának módját: ezt is külön kell végezni, a fertőtlenítések menetéről folyamatosan feljegyzéseket kell készíteni, amelyek ellenőrzéskor igazolják, hogy a szalon „tisztán" dolgozik. Börtönnel sújthatók azok, akik nem steril eszközökkel dolgoztak, és megfertőzték a vendéget.

Az alkalmazottaknak naprakész ismeretekkel kell rendelkezniük a higiénia terén: higiéniai kurzuson való részvételüket igazoló okmányt kell felmutatniuk, és kötelező számukra a B típusú hepatitisz elleni oltás. Az ollókat, borotvákat, hajcsatokat és hajkeféket az egészségügyi minisztérium által jóváhagyott fertőtlenítőszerrel kell befújni.

A szalonok átalakítása, a szükséges berendezések beszerzése, netán nagyobb üzlethelyiség bérlése nem várt költségeket ró a szalontulajdonosok nyakába. A kiadást nyilván pótolniuk kell, így feltehetőleg a szolgáltatások árának növekedésével számolhatunk. Összehasonlításul: az Európai Unió országaiban egy hajvágás ára legalább 15–20 euró, ha ismert fodrászt, hajszobrászt keresünk fel, az ár akár 150 euróig is felmehet.

Az egészségügyi minisztérium által kidolgozott tervezet tartalmaz majd a tetoválásokra, illetve testékszerekre vonatkozó szigorításokat is: ezüstből nem kérhetünk testékszert (piercinget), kiskorúak számára pedig tilos lesz mindkét szolgáltatás.

– Semmiféle hivatalos értesítést nem kaptunk még, csak azt tudjuk, amit a sajtóban láttunk-hallottunk. Attól tartunk, hogy az új szabályrendszer érvénybe lépése előtt egy héttel közlik majd a szükséges változtatásokat, és akinek nincs lehetősége ilyen rövid idő alatt eleget tenni ezeknek, fizethetik a büntetéseket – mondta el megkérdezésünkre B. I. fodrásznő.

FARKAS IMOLA

vissza az elejére


Aranyosgyéres
Tovább fiatalodik az RMDSZ választmánya
Céljuk a helyi magyarság összetartása

(5. oldal)

Az aranyosgyéresi RMDSZ közgyűlésen új tagokkal bővült a választmány, beszámoltak a szervezet elmúlt évi tevékenységéről, a helyi magyar közösséget foglalkoztató problémákról, és megtárgyalták az idei év feladatait, programjait.

A többségében fiatalokból álló aranyosgyéresi RMDSZ választmány, kezdeti ígéretéhez híven, nyilvános és havonta értékelt csapatmunkával szándékszik összefogni a város magyarságát. Egy éves tevékenységüket olyan közgyűlésen értékelték, amelyen töben vettek részt, mint a szervezet 1990-es fennállása óta bármikor. Ennek talán az is lehet az oka, hogy első alkalommal a közgyűlésnek nem a református templom adott helyet, hanem a választmány új tagja, Németi András vállalkozó által a szállodájában felajánlott étterem. A közgyűlésen egyébként kihangsúlyozták, hogy a szervezet nagyon fiatal vezetősége a város magyarságának az összefogására fog törekedni. Szász Endre helyi RMDSZ elnök elmondta, ennek érdekében kérdőívvel fordultak a magyar lakossághoz. A több mint ezer megkérdezett közül sajnos alig 60 nyilvánított véleményt különféle kérdésekről, például arról, hogy mit kellene tennie az érdekvédelmi szervezetnek ahhoz, hogy a magyarság ismét olyan összetartó legyen, mint 1990-ben. Emellett alig 30-an segítenének a szervezeti munkában, de nem tudják hogyan

A felszólalások lényege, hogy az érdekvédelmi szervezetnek mindent meg kell tennie a magyar lakosság bizalmának visszaszerzése érdekében. Nem mindegy továbbá, hogy kik és hányan képviselik helyi vagy megyei szinten az érdekeiket, ezért számítanak minden aranyosgyéresi magyar lakos szavazatára az európai parlamenti, vagy egy esetleges időelőtti választáson. Mivel a 13 választmányi tag közül hárman korábban visszaléptek, helyükbe újakat választottak: az alig 20 éves Tasnádi Zsolt és a 24 éves Nagy Alpár személyében, továbbá kettőjük egykori tanító nénije, Bartha Éva is munkát vállalt a választmányban. Szilágyi Imre református lelkész elmondta, hogy a helyi volt magyar iskola – amely csak papíron került vissza az egyház tulajdonába – nem csak felekezeti érdekeket fog szolgálni a jövőben. A régi parókiáért kapott pénzbeli kártérítésből pedig egy emelettel bővítenék az épületet. Ennek érdekében az egyháznak a gyakorlatban is rendelkeznie kellene az épülettel, ehhez az RMDSZ segítségét kérte.

A már hagyományos Téli Népfőiskola programját a jelenlévők javaslatára állították össze: előadást fog tartani Kövér László Fideszes politikus, szó lesz bankokkal kapcsolatos kérdésekről, a magyar-román történetírásról Vekov Károly történész számol be, uniós problémákról politikusaink értekeznek majd. Tavasszal Aranyosgyéresre várják a Kormorán együttest, és újabb honismereti kirándulást szerveznének.

SCHMIDT JENŐ

Az oldalt szerkesztette: Újvári Ildikó

vissza az elejére


Mozaik


Egy perc derű

(6. oldal)

Két rendőr beszélget.
– Azért meg kell hagyni, nagyot változott a világ a rendszerváltás óta... – mondja egyikük. – Azelőtt szinte még beszélni sem lehetett a vallásról, most meg a rádió bemondja még a vatikáni időjárás jelentést is.

vissza az elejére


MOZI

(6. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – Éjszaka a múzeumban – amerikai. – Vetítés: 13, 15.30, 18, 20.30, 23.

GYŐZELEM – Înapoi în cartier – román. – Vetítés: 13, 15, 17, 19, 21, 23.

MŰVÉSZ – Randevú az Avenue Montaigne-on – francia. – Vetítés: 14.30, 17, 19.30, 22.

DÉS

MŰVÉSZ – A Tégla – amerikai. Vetítés: 16.30, 19; péntek, szombat, vasárnap: 21.30 órától is, kedvezménnyel.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – Holiday – amerikai. – Vetítés: 17.30, 20; péntek, szombat, vasárnap 22 órától is, kedvezménnyel 17.30 órától.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – Nagyon vadon – amerikai. – Vetítés: 17, 19.30; péntek, szombat, vasárnap 22 órától is, kedvezménnyel 17 órától.

vissza az elejére


SZÍNHÁZ

(6. oldal)

MAGYAR SZÍNHÁZ

Január 26-án, pénteken este 8 órakor: Visky András: Hosszú péntek – stúdióelőadás. Rendező: Tompa Gábor. – CSAK 14 ÉVEN FELÜLIEKNEK!

Január 28-án, vasárnap de. 11 órakor: Maszkabál – Gryllus Vilmos farsangi koncertje gyerekeknek.

ROMÁN SZÍNHÁZ

Ma, január 25-én, csütörtökön este 7 órakor: Gogol: Egy őrült naplója. Rendező: Anton Tauf.

Január 28-án, vasárnap este 7 órakor: Sarah Kane: Megtisztulás. Rendező. Andrei Şerban.

vissza az elejére


OPERA

(6. oldal)

MAGYAR OPERA

Ma, január 25-én, csütörtökön este fél 7 órakor: Bartók Béla: A fából faragott királyfi. Vezényel: Jankó Zsolt m. v. Rendező-koreográfus: Jakab Melinda. Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára. Vezényel: Jankó Zsolt m. v. Rendező: Selmeczi György m. v.

Január 27-én, szombaton de. fél 11 órakor: 50 éves a Napsugár gyermeklap – Ünnepi műsor.

ROMÁN OPERA

Január 31-én, szerdán este 7 órakor: Puccini: Bohémélet. Vezényel: Horváth József. Rendező: Emil Strugaru.

vissza az elejére


ZENE

(6. oldal)

DIÁKMŰVELŐDÉSI HÁZ

Január 26-án, pénteken este 7 órakor: A Transilvania Filharmónia szimfonikus zenekarának hangversenye. Vezényel: Sabin Pautza. Közreműködik: Liliana Cadar. Műsoron: Pautza: Két közjáték a Szerelmi történet c. operából; S. Joplin: Three Ragtimes (Pautza hangszerelésében); C. Reinecke: D-dúr fuvolaverseny (op. 283); Rahmanyinov: Szimfonikus táncok.

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Január 24., szerda

(6. oldal)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

100 Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25.)

3,36/3,40

2,58/2,63

1,32/1,36

Western Union – szolgáltatás a Sora, Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25.,
Victor Babeş 33/A és Magyar/22. Dec. 1989 u. 137. szám alatti váltóirodákban.

vissza az elejére


A Román Nemzeti Bank árfolyamai
(január 25., csütörtök)

1 euró = 3,3982 lej, 1 USD = 2,6143 lej, 100 magyar forint = 1,3384 lej.

vissza az elejére


Hirdetés


KERESEM

(7. oldal)

Keresem az Ady–Sincai Líceum 1972-es 12. B osztályának végzőseit. Nagy Sándor, telefon: 0036-30-2781984. (0012)

vissza az elejére


Helyi adók és illetékek

(7. oldal)

A helyi adók és illetékek befizetésére a kolozsvári polgármesteri hivatal Főtér 1. szám alatti irodájának órarendje: hétfő, kedd, szerda, péntek – 8,30–16,30; csütörtök – 8,30–18,30.

vissza az elejére


Sport


Címvédők nélkül kezdődött a műkorcsolya Európa-bajnokság

(8. oldal)

Műkorcsolyában a téli olimpia utáni év rendre korszakváltást hoz, mert a legjobbak profinak állnak. Nincs ez másképp most sem, ugyanis amíg 2006-ban minden számban címvédés volt az Eb-n, addig idén ez egyszer sem fordulhat elő: a tavalyi győztesek kivétel nélkül kihagyják a tegnap kezdődött varsói kontinensbajnokságot.

A női mezőnyben az ismét éremesélyes Sebestyén Júlia az egyetlen korábbi győztes, de ez nem csoda, hiszen az elmúlt 11 alkalommal mindössze három versenyző tudott nyerni, s közülük nem indul a két orosz, a már visszavonult háromszoros kontinensbajnok Marija Butirszkaja és a korcsolyáját időlegesen – akárcsak 2004-ben, Sebestyén elsősége évében – szögre akasztó, amúgy rekordot jelentő módon hétszeres aranyérmes Irina Szluckaja. A többi számban is igen foghíjas lesz a mezőny, egyetlen olimpiai érmes sem indul Varsóban. A férfiaknál az orosz címvédő, az olimpia megnyerése óta csak gálákon szereplő Jevgenyij Pljuscsenko mellett a kétszeres világbajnok svájci Stephane Lambiel sem indul, motiválatlanságra hivatkozva, így ott is 2004-es győztes – a francia Brian Joubert – számít toronymagas favoritnak.

A jégtáncosoknál az elmúlt három évben veretlen orosz Tatyjana Navka és Roman Kosztomarov duó a hiányzó, a párosoknál pedig szintén befejezte pályafutását az elmúlt öt Eb-t, két vb-t és egy olimpiát megnyerő orosz Tatyjana Totmjanyina, Makszim Marinyin kettős.

A kontinensviadalon Sebestyén Júlián kívül Pavuk Viktória, illetve a Hoffmann Nóra, Elek Attila és a Nagy Zsuzsanna, Elek György jégtáncpáros képviseli Magyarországot, míg román színekben három versenyző indul: a nőknél Roxana Luca, illetve a férfiaknál Kelemen Zoltán és Adrian Matei.

vissza az elejére


FORMA–1

(8. oldal)

ELMENT AZ UTOLSÓ MOHIKÁN
Kilencvenkét esztendős korában a svájci Lonay-ben elhunyt báró Emmanuel de Graffenried, az utolsó azon F1-es pilóták közül, akik részt vettek az F–1-es világbajnokság első futamán, az 1950. május 13-án rendezett Brit Nagydíjon (Silverstone). A „Toulo" becenévre hallgató svájci versenyző 1950 és 1956 között 22 futamon indult.

BEMUTATTÁK AZ ÚJ RENAULT-T
A Renault istálló szerdán Amszterdamban bemutatta új versenyautóját, az R27 jelzésű gépet, amely a 2005-ös és 2006-os sikeres modell ötvözete. „ Természetesen az idén is versenyben leszünk a világbajnoki címekért" – nyilatkozta a bemutató alkalmával Alain Dassas, a csapat sportigazgatója. A csapat két pilótája az olasz Giancarlo Fisichella és az újonc finn Heikki Kovalainen lesz a vb-sorozatban.

RÄIKKÖNEN ELŐSZÖR TESZTELT
Kimi Räikkönen első ízben tesztelte a Ferrarit: a finn pilóta a 248F1 jelzésű tavalyi verseny-autóval gyakorolt a Rómához közeli vallelungai pályán. Csapattársa, a brazil Felipe Massa már az idei világbajnokságra tervezett F2007-es jelzésű géppel robogott, s mintegy 4 tizeddel jobb időt ért el Kiminél.

A világbajnoki sorozat március 18-án, Melbourne-ben rajtol.

vissza az elejére


Kolozsváron a Portsmouth!

(8. oldal)

Szinte biztos, hogy az angol labdarúgó Premier League jelenlegi 6. helyezettje, a Portsmouth együttese jelen lesz a Kolozsvári CFR nyári, centenáriumi tornáján.

Ezt Abraham Grant, az angol együttes technikai igazgatója jelentette be tegnap Kolozsváron. A legendás klub vezetőségének tagja a CFR székhelyén találkozott Pál Péterrel, az Energobit cég menedzserével – egyben a CFR egyik főrészvényesével –, aki a klub jövendőbeli terveit és a stadion modernizálásának elképzeléseit vázolta fel a távoli vendégnek. A CFR együttműködési ajánlatott is tett az angol élvonalban érdekelt klubnak, ennek részleteit a két fél később egyeztetné.

(balázs)

vissza az elejére


Cristescu már tudja...

(8. oldal)

Miután tegnap – vélhetően Mircea Cristescu, a Kolozsvári U-Mobitelco ügyvezető igazgatójának felháborodására – összeűlt a Román Kosárlabda-szövetség központi bizottsága, kiderült: az a szabályzat van érvényben, amelyet az említett fórum november 22-i ülésén szavazott meg – ahogyan Cristescu tegnap fogalmazott: „az, amelyikről senki sem tudott". Az új szabályzat értelmében – amely még nem került fel a szakszövetség honlapjára – hét játékos sérülése esetén (mint ahogyan az a Medgyesi Gázmetán esetében volt) annak ellenére el lehet halasztani egy mérkőzést, ha nem kollektív sérülésről van szó.

„Mindig amikor a szakszövetség eldönti valamiről, hogy az törvényes, akkor az úgy van, úgyhogy... nincs mit hozzáfűznöm" – mondta Cristescu, aki korábban valósággal kirohant a szakszövetség ellen, amikor a visszavágók első fordulójából elhalasztották a Medgyes–Kolozsvár mérkőzést. Cristescu szerint ennek ellenére mindeki nyert a mai gyűlés után: ismertek lettek a szabályok, és a különböző bizottságok tagjai, mely esetben szintén voltak kételyek egyesek részvételére vonatkozóan.

A Medgyes–Kolozsvár mérkőzés lebonyolításának időpontját illetően a két klub illetékeseinek kell egyeztetniük.

Másfelől a következő forduló sem tűnik botránymentesnek: a bírók nem hajlandók mérkőzéseket vezetni, miután a szakszövetség fegyelmi bizottsága csak hat hónapra tiltotta el a Bukaresti Rapid edzőjét, aki január 20-án a Rapid–Otopeni-i SK (72:77) mérkőzés során ököllel támadt az egyik sípmesterre.

(balázs)

vissza az elejére


Hingis és Nadal búcsúzott

(8. oldal)

A szerdai negyeddöntőkből az orosz Marija Sarapova és a belga Kim Clijsters jutott be a nőknél a legjobb négy közé a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokságon. Az első helyen kiemelt Sarapova honfitársát, Anna Csakvetadzét győzte le két szoros játszmában, 7:6, 7:5-re, Clijsters (4.) pedig a svájci Martina Hingisszel (6.) találkozott, s annak ellenére nyert (3:6, 6:4, 6:3-ra), hogy – riválisának 20-ával szemben – összesen 62-szer rontott a háromszettes találkozón.

A fériaknál a német Tommy Haas (12.) harmadszor jutott be az ausztrál bajnokság elődöntőjébe, miután színvonalas mérkőzésen 6:3, 2:6, 1:6, 6:1, 7:5 arányban legyőzte a harmadik helyen kiemelt orosz Nyikolaj Davigyenkót. Utolsóként a chilei Fernando Gonzalez (10.) lépett tovább, miután meglepően sima mérkőzésen 6:2, 6:4, 6:3-vel búcsúztatta a második helyen kiemelt, kétszeres Roland Garros-győztes, 20 esztendős spanyol Rafael Nadalt.

Az elődöntők párosítása: Vaidisova (cseh, 10.)–S. Williams (amerikai), Sarapova–Clijsters; Gonzalez–Haas, Federer (svájci, 1.)–Roddick (amerikai, 6.).

vissza az elejére


Henin szakított Hardenne-nel

(8. oldal)

Szakított férjével, Pierre-Yves-vel Justine Henin-Hardenne, a női tenisz-világranglista belga éllovasa. A 24 éves sztár három hete jelentette be, hogy személyes okokból kihagyja a jelenleg zajló ausztrál nyílt bajnokságot, most nyilvánosságra került ennek oka is. A 2002 óta házas klasszis a február 5-én kezdődő párizsi tornán tér vissza a teniszkörforgásba, de már nem a világranglista élén: az – melbourne-i elődöntőjének köszönhetően – már az orosz Marija Sarapovát illeti.

Az oldalt szerkesztette: Balázs Bence