Gyermeknap – 2007

A részletekért kattintson ide!

Kívánnivalót hagy maga után az ország közlekedésbiztonsága
Négy nap alatt nyolc halálos áldozat Kolozs megyében

(1. oldal)

Az utóbbi időben mindennaposakká váltak a halálos balesetek

Tegnap reggel Magyarkapuson két személy vesztette életét egy kamion kerekei alatt, miután a személygépkocsi, amelyben utaztak, a nedves út, illetve az autó túlzott sebessége miatt egy kanyarban az ellentétes sávra sodródott. Ezzel már nyolcra emelkedett azoknak a száma, akik hasonló tragikus körülmények között haltak meg Kolozs megyében, csak ezen a héten. A halálos kimenetelű közúti balesetek sajnos igen gyakoriak, nemcsak Kolozsvár környékén, hanem országszerte: statisztikák szerint évente mintegy 2500-an vesztik életüket Romániában közúti balesetekben, a súlyos sérültek száma pedig ennek több mint kétszerese. Európai szemmel nézve az adatok igen szomorúak: Románia az utak, illetve a közlekedés biztonsága szempontjából az utolsó helyeken kullog, s bár az utóbbi egy-két évben megvan az igyekezet a jelenség megfékezésére, az eredmények még igencsak váratnak magukra. (Részletek a 7. oldalon)

vissza az elejére


Gyermeknapi jelentés a gyermekekről

(1. oldal)

A gyermeknap alkalmával hét fejezetből álló, a romániai gyermekek jogaival foglalkozó jelentést mutatott be szerdán a parlamentben egy erre szakosodott civil szervezet. A megkérdezett kiskorúak 26 százalékának már volt része diszkriminációban a szerényebb anyagi helyzet, a felfogásbeli különbségek, a tanulmányi eredmények vagy rossz tulajdonságaik miatt. Ugyanakkor az is kiderült, hogy a roma gyermekek mellett a magyar gyermekek is hátrányosan megkülönböztetve érzik magukat. A szegénységen kívül a vidéki származás és a HIV-fertőzöttség is megkülönböztetésre ad alkalmat. Megoszlik a vélemény az állami gondozásban nevelkedő gyermekek helyzetével kapcsolatban, egyesekre egyáltalán, másokra negatívan hat ez a státusz. A jelentést bemutató gyerekek javaslatokkal is szolgáltak a kicsinyeket ért megkülönböztetések felszámolása érdekében.

vissza az elejére


Visszaküldték a demokraták indítványát

(1., 4. oldal)

A Demokrata Párt (PD) csütörtökön bejegyeztetés végett benyújtotta a Parlamentbe A Tăriceanu kormánynak mennie kell című bizalmatlansági indítványát.

Az akció azonban nem bizonyult sikeresnek, ugyanis nem sok idő múlva Bogdan Olteanu, a képviselőház elnöke az indítványt visszaküldte a kezdeményezőkhöz azzal az indoklással, hogy a támogató listán 116 aláírás helyett csak 115 jelenik meg.

A házelnök közlése szerint ez annak köszönhető, hogy az aláíráslistán Gheorghe Flutur neve kétszer szerepel.

A bizalmatlansági indítványt a PD-n és a PLD-n kívül aláírták még a nemzeti kisebbségek, illetve független képviselők is, de legalább egy konzervatív párti is.

Az alkotmány 113. cikkelye értelmében bizalmatlansági indítvány a képviselők és a szenátorok egynegyedének aláírásával nyújtható be, és ezt közölni kell a kormánnyal. A képviselőház és a szenátus együttes ülésen megvonhatja a bizalmat a kormánytól, amennyiben többségi szavazattal elfogadja az indítványt. Az alkotmány értelmében az indítványt a parlament elé való tárástól számított három napon belül vitatják meg.

– Orvosolni fogják az aláírás-listába becsúszott sajnálatos hibát, és ismét előterjesztik a bizalmatlansági indítványt – közölte sajtótájékoztatón Emil Boc.

vissza az elejére


Kult-Túra


MAINAP

(2. oldal)

NÉVNAP: Tünde. Vörösmarty Mihály alkotta a tündér szóból az 1931-ben megjelent Csongor és Tünde drámai költeményében.

NAPKELTE: 5 óra 36 perckor.

NAPNYUGTA: 21 óra 12 perckor.

ÉVFORDULÓK: Nemzetközi Gyermeknap. • Június 1-jén történt: 1485. Öt havi ostrom után Mátyás király beveszi Bécs városát. • 1831. James Ross angol kutató felfedezte az északi mágneses pólust. • 1911. Megalakult az első magyar filmvállalat. • 1990. Budapesten megnyitották az új Várszínházat. • Június 1-jén született: 1913. Sotér István Kossuth-díjas író, irodalomtörténész. • 1926. Marilyn Monroe amerikai filmszínésznő. • 1927. Márkus László Kossuth-díjas színész, kiváló művész. • 1937. Colleen McCullough ausztrál írónő, a Tövismadarak szerzője. • Június 1-jén halt meg: 1846. XVI. Gergely római pápa. • 1914. Feszty Árpád festőművész.

vissza az elejére


A NAP IDÉZETE

(2. oldal)

Gyermekeinket nem megvédeni kell az élet nehézségeitől, hanem alkalmassá tenni őket azok leküzdésére.

Gieber Györgyi

vissza az elejére


KISHIREK

(2. oldal)

A BARABÁS MIKLÓS GALÉRIÁBAN június 4-én du.5 órakor Psalmus címmel nyílik csoportkiállítás. A Szenczi Molnár Albert zsoltárfordításai megjelenésének 400., Kodály Zoltán és Dsida Jenő születésének 125., illetve 100. évfordulója tiszteletére rendezett tárlaton Ábrahám Jakab, Bordy Margit, Essig Kacsó Klára, Forró Ágnes, Gedeon Zoltán, Horváth Gyöngyvér, Keszeg Ágnes, Koncz-Münich Judit, Koncz-Münich András, Kocsis Ildikó, Kováts Ildikó, M. Lovász Noémi, Lőrincz Róbert, Orbán István, Szabó Vilmos, Székely Géza, Takács Gábor, Tompos Opra Ágota, Tosa Szilágyi Katalin és Varga Borbála festményei, grafikái és kerámiái tekinthetők meg. A Barabás Miklós Céh Farkas utca 27. szám alatti székházában sorra kerülő kiállítás szervezője Székely Géza grafikusművész. A megnyitó művészi műsorában Vindis Andrea Dsida-verseket szaval, Szép Gyula Bálint (hegedű) és Szép András (zongora) Kodály-műveket ad elő.

A rendezvényen megtekinthetők és megvásárolhatóak a Barabás Miklós Céh tagjainak adományaiból összegyűlt festmények, grafikák, szobrok és textilmunkák.

A VI-WALDI JÁTSZÓHÁZ a furulyakörös kismamákat és a kiscsoportos zeneovis babákat a pénteki találkozás helyett szombaton de. 11 órakor és du. 3 órakor várja a gyermeknapi programokra a Farkas utcai Romkertbe, Bartha Ciupe Ernő óriás csigaszobránál.

A KOLOZSVÁRI MAGYAR GYEREKKÓRUS június 1-én, pénteken este 6–8 óra között tartja a következő próbát.

AZ I. KIDEI TÁNCHÁZPARTYT rendezik meg június 2-án és 3-án Kidében. A gasztronómiai élvezetek mellé a talpalávalót a Tarisznyás Együttes, a Szászcsávási Cigányzenekar, a Palatkai Gipsy Band, Kis Csipás & Co valamint Péntek Zsuzsa biztosítják. Díszvendég: Halmos Béla. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők: ART-ERA Egyesület, ACEEA Egyesület, Erdélyi Magyar Írók Ligája, ARGO Egyesület.

KERESZTÚT RÉZKARCBAN címmel Fazakas János László csíkszeredai képzőművész munkáiból nyílik kiállítás június 3-án, vasárnap a Pata utcai református templom Fehér galériájában, a 10 órás istentisztelet után. A kiállítást Ferenczy Miklós nyitja meg, majd a művész beszél a munkák keletkezéséről.

A PRO IUVENTUTE KULTURÁLIS EGYESÜLET június 2-án, szombaton du. 5 órától tartja zenés-táncos összejövetelét a Mócok útja 75. szám alatti székházban.

vissza az elejére


Írószövetségi díjazottak – 2006

(2. oldal)

Kiosztották a Román Írószövetség Kolozsvári Fiókjának 2006-ra szóló díjait. Az ünnepélyes alkalomra a szövetségi fiók Egyetem utcai székhelyén került sor, ahol négy magyar író is kitüntetésben részesült. Képünkön a négy díjazott: Balázs Imre József („Kacsó Sándor-díj": Avangárd az erdélyi magyar irodalomban, esszék), Sigmond István („Az év könyve"-díj: Varjúszerenád , regény, illetve Csókavész , novellák), Egyed Péter („Szilágyi Domokos"-díj: 23 buborék, versek), és Demény Péter („Bálint Tibor"-díj: Visszaforgatás, A zsűri tagjai: Király László, Mózes Attila és Fekete Vince, a döntésre a szövetségi fiók május 20-i gyűlésén került sor.

vissza az elejére


Sajátosságok a székely történelemből

(2. oldal)

Kedden este az EME székházában a Pallas-Akadémia Könyvkiadó 400. „termékét", Egyed Ákos A székelyek rövid története a megtelepedéstől 1918-ig című munkáját mutatták be. Kozma Mária szerkesztő elmondta: eddig tizenhat író-olvasó találkozó keretében népszerűsítették a könyvet, és a sorban most Csángóföld következik.

Méltató szavaival Pozsony Ferenc arra utalt, elérkezett az idő, hogy a magát előszeretettel egységes, oszthatatlan és nemzetállami tulajdonnal emlegető többség leüljön tárgyalni a székelységgel. Ez a könyv végigköveti a jellegzetes erdélyi magyar népcsoport súlyos megpróbáltatásokban, de dicső pillanatokban sem szűkölködő sajátosan alakult történelmét. Fejezetei: A székelyek a magyar királyságban, Az erdélyi fejedelemségek kora, A székelyek a Habsburg-birodalomban, A székelyek az Osztrák-Magyar Monarchiában. Ezeken belül részletesen kitárulkozik minden fontos történelmi esemény, társadalmi változás, amely meghatározta ennek a nagy közösségnek a sorsát. Az adatokban bővelkedő kötetet haszonnal forgathatják tanárok, diákok és a téma iránt érdeklődők egyaránt.

A történész szerző vallomása szerint évtizedekkel ezelőtti kutatásai során olyan korabeli székely kifejezésekre bukkant, amelyek ráirányították figyelmét a történelmi sajátosságokra: „földönlakó" (= ősjobbágy), „székely örökség" (= első magántulajdonforma, családi örökségbirtok, amely nagyrészt az erdőirtások vagy a közös birtok egy részének öröklésével, illetve vásárlás útján jött létre), „lófő" (= lovaskatona, az összeírásokban gyakorta lófejként is jegyezték), „fiú-leány" (= ún. fiúsítás, amikor a katonáskodásra képes fiúörökös hiányában a lánygyermek automatikusan örökössé lépett elő) stb. A könyv azokat a sajátosságokat ragadja ki, amelyek révén a székely történelem gazdagította, színezte az erdélyi és az összmagyar történelmet. A székelység főemberei igyekeztek magasból lenézni a köznépet, de amikor közveszélyes helyzet alakult ki, hajlandók voltak az áldozatvállalásra. A közösségi összetartó érzés éltetése szintén jellemző székely vonás, mint ahogyan ide sorolható a hagyományápolás és az önazonossághoz való ragaszkodás is.

A hallgatóság részéről elhangzott sok kérdés csak alátámasztotta a tényt, hogy a székely történelmi témakör kimeríthetetlen, nagymértékben példaértékű. Hogy mégis mi az, ami leginkább kimaradt a kötetből, arra maga a szerző, Erdővidék szülöttje adott választ: az anekdoták és a viccek, amelyek szintén a székely kultúra szerves részei.

ÖRDÖG I. BÉLA

vissza az elejére


Miből főzött tintát Madách?

(2. oldal)

Kolozsvár vendége volt Kerényi Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia irodalomtudományi intézetének főmunkatársa, aki két irodalomtörténeti előadást tartott: a Petőfi-kutatás legújabb eredményeiről, illetve Madách életútjáról beszélt az érdeklődőknek. Kedden a Bölcsészettudományi Karon tartott előadásán elsősorban egyetemi hallgatók vettek részt, érdekes eszmecsere bontakozott ki a Petőfi-kutatás jövőjéről. Szerdán az Erdélyi Múzeum-Egyesület előadótermében vegyesebb: egyetemi hallgatókból, tanárokból, illetve az irodalom iránt érdeklődőkből állt a színházkutató, irodalomtörténész hallgatósága. Kerényi Ferenc doktori védésre érkezett Kolozsvárra, a Bölcsészettudományi Karra, opponensi minőségben, de kihasználva ittlétét, felkérték előadások megtartására is.

A hasonló alkalmak ugyanis lehetőséget biztosítanak arra, hogy személyesen ismerkedhessünk meg jeles szerzőkkel, szakmai beszélgetést kezdeményezzünk – ugyanakkor alkalom arra is, hogy a középiskolai, egyetemi, illetve tudományos szféra találkozhasson. Az előadó nem első alkalommal van jelen Kolozsváron, és szívesen szólalt meg kutatói-oktatói minőségében – Madáchról szóló anekdotákkal, kuriózumokkal tarkított előadása nemcsak irodalomtörténészek számára volt élvezhető.

– Madách és Petőfi a magyar irodalomnak azok az alakjai, akiket a világirodalom is számon tart, Madách az egyik legjobban dokumentált szerzőnk. A Madách-kutatás számos tévhitet oszlatott el, például azt a tankönyvekben is szereplő adatot, amely szerint betegsége miatt nem vett részt az 1848-as eseményekben, holott a valóság az, hogy betegsége ellenére is részt vett – ismertette az előadó. Életútját és percepcióját kettősség jellemzi, vannak „fanatikusai", akik Az ember tragédiájának megfejtésén dolgoznak, ugyanakkor kevesen olvassák. Elemzésénél alapvető intés, hogy Madách nem filozófus vagy teológus volt, Az ember tragédiája műalkotás, és nem tudományos munka. A köztudatban Petőfi alakja örök fiatalként, Madách öregként, betegként él – bár ő sem érte meg 42. születésnapját, öröklött szívbetegsége miatt. 14 évesen magántanulóként már érettségizik, majd jogot tanul, édesanyjával és barátjával folytatott levelezéséből hiteles képünk van mindennapjairól. Életútja ellentmondásaiban izgalmas.

Azt is pontosan tudjuk, hogyan dolgozott, hiszen fennmaradtak munkadossziéi, sőt Az ember tragédiájának egyetlen, hiteles kéziratpéldánya is, amelyen bűnügyi írásszakértő segítségével vizsgálták Arany János javításait, és amelyeket könnyen el lehetett különíteni, hiszen Madách saját főzetű, valamiféle gubacsból készített tintát használt...

A kritikai kiadás és az életrajz készen van, az elemzés elkészítése a mai irodalmárokra vár – zárta a könnyed, ugyanakkor adatgazdag előadást a Madách-kutató.

F. I.

vissza az elejére


Nézze meg az ember!

(2. oldal)

A Szabadság és a Csíki Székely Múzeum jóvoltából e heti Munkácsy-játékunkon egy-egy kétszemélyes belépőt nyert: Kiss Katalin Éva (Transilvaniei u. 13.), Bozsoki Magda (Gyár u. 4.), Szalma Anikó (Aurel Vlaicu u. 54). Gratulálunk!

Kérdésünkre (mikor vette fel a festő a Munkácsy nevet, 1868, 1888 vagy 1870-ben), a helyes válasz: 1868.

A Csíki Székely Múzeum Munkácsy-kiállítására (www.munkacsy.ro) szóló belépők bármely napra érvényesek a kiállítás időtartama alatt, és a helyszínen, a múzeumban vehetők át.

Az oldalt szerkesztette: Köllő Katalin

vissza az elejére


Vélemény


Túl a szeméthegyen

(3. oldal)

Az uniós csatlakozást követően fokozódik a Románia iránti érdeklődés. Brüsszelben továbbra is aggodalommal figyelik a hazai politikai porondon zajló eseményeket: az unió fővárosában nemigen lepődnek meg a magas rangú tisztségviselők, hiszen a környező országokban sem rózsásabb a helyzet: Magyarországon az egymásnak feszülő pártok megosztották a társadalmat, Ukrajnában az államfő hatásköre alá vonta a belügyminisztériumot, és Bulgáriában sem teljesen stabil a helyzet.

Van mit néznie Brüsszelnek: alig ért véget Traian Băsescu államfő felfüggesztéséről szóló népszavazás, máris elindult a politikai lavina. A két kormánypártban, a Nemzeti Liberális Pártban és az RMDSZ-ben elkezdődött, és villámgyorsan be is fejeződött a felelősségrevonás: helyén marad Tăriceanu és Markó is. Mintha mi sem történt volna. Pontosabban valami azért mégis megmozdult: az érdekvédelmi szervezet elnöke bejelentette, hogy minden valószínűség szerint június végéig távozik a miniszterelnök-helyettesi székből. Éppen abban a periódusban, amikor parlamentben vakáció van, s pár hónapra kizárólag a kormányra bízzák az ország igazgatását. Az RMDSZ-ben a kommunikációs csatornákban keletkezett „zajokra" fogták, hogy a romániai magyarság mégsem támogatta az államfő felfüggesztését. Kelemen Hunor kampányfőnököt megrovásban sem részesítették, mi több továbbra is ő marad a legesélyesebb az ügyvezetői elnöki szék betöltésére. Balkáni paradoxon.

Románia iránt ingatlanpiaci téren is fokozódik az érdeklődés: a nyugati érdekeltségű multinacionális ingatlan-befektető vállalatok egyre-másra építik a lakónegyedeket a nagyvárosok szélén. Mi több, hatalmas bevásárlóközpontok épülnek, a telkeket sorra felvásárolják, bővül Kolozsvár belterülete. Olvasom, hogy a britek különösképpen érdeklődnek Románia iránt: az ország többnyire negatív megítélése ellenére hétből egy szigetországi lakást, házat vagy telket vásárolna hazánkban. A britek sietsége érthető, szakemberek szerint ugyanis az elkövetkező időszakban továbbra nő az ingatlanok ára. Nos, legyünk realisták: nyugati polgártársaink korántsem azért vásárolnának lakást, házat vagy esetleg telket, mert ide szeretnének költözni. Szó sincs róla. Csupán fejlett üzleti érzékkel rendelkeznek: most megvásárolják, pár év múlva egészséges nyereség ellenében továbbadják.

Románia más szempontból is érdekes az unió számára: felröppent a hír, hogy Nápoly városa ide akarja exportálni a háztartási hulladékot. Sajtóértesülések szerint ugyanis az olaszországi városban jó ideje tart a szemetesek sztrájkja, a lakosoknak pedig naponta küszködniük kell, amíg átkelnek az egyre magasabbra tornyosuló szemétdombokon. Miért alakult ki ez a helyzet? A helyi „ügyes csávók" gondoskodtak arról, hogy különböző rendellenességekre hivatkozva bezárják a tartomány összes hulladéktárolóját és égetőjét. Így a helyhatóság számára nem maradt más hátra, mint a hulladékexportra gondolni. Nos, melyik volt az első ország, amely felötlött a nápolyiakban? Természetesen Románia, amit szerencsére Korodi Attila környezetvédelmi miniszter határozottan visszautasított.

Románia tehát a csatlakozása után is izgalomban tartja az uniót: egyeseket a politikai szennyes teregetése érdekel, mások viszont piszkos nyerészkedés céljából vetik tekintetüket Bukarest felée, megint mások pedig hulladékteleppé akarják zülleszteni az országot, pedig aztán Románia egyáltalán nem szorul szemétimportra. Bárhogy is van, január elseje óta az unió csak fintorog, miközben az orra alatt tornyosul saját elégetetlen szemete.

KISS OLIVÉR

vissza az elejére


Gyermeknap – szülőnap

(3. oldal)

Ma gyermeknap van. Bár ha az ember lányának/fiának utóda születik, akkor minden nap gyermeknap. Akár tetszik, akár nem. Eleinte, az első mámoros, eufórikus napokban még tart az újdonsült szülők lelkesedése, aztán jönnek a mindennapi nyűglődések azzal a kis igény- és akaratcsomaggal, aki a nap 24 órájából 24-ben magának követeli környezete, és főképp a szülei figyelmét. Gyereknap van, mert reggel (mit reggel – hajnalban!) a gyermekkel, a gyermekre kelünk, aztán az egész napunkat hozzáigazítjuk. Mert őt úgy programozták, hogy egész nap foglalkoztasson minket, a szülőket pedig úgy programozták, hogy jó időre felejtsék el, vagy legalábbis rejtsék egy fiók mélyére a saját igényeiket.

Emlékszem, amikor alig néhány hetes anyaként kezembe került dr. Spock azóta is sokat vitatott könyve, nagyon szerettem benne azt a kitételt, amely kellő öniróniával fejti ki, hogy szülőnek lenni tulajdonképpen rémes, mert hát felnőtt ember kénytelen végigjátszani egy nagy csomó sületlen és számára teljesen érdektelen játékot, hosszú és haszontalan órákat kell hogy eltöltsön mindenféle unalmas játszótereken, egyszóval csupa olyasmit tesz, amit, ha épp nem volna gyereke, esze ágában sem volna elkövetni. És mindezt miért? Pusztán azért, hogy biztosítsuk (zseniális írónk, Németh László szavaival élve) a ránk bízott kis darab emberiség jólétét.

Szóval, kérem, szülőnek lenni nagy hazárdjáték. Mert nekünk mindennek és mindenkinek ellenében kell szeretnünk, féltenünk, óvnunk őket, néha pedig rettegnünk értük. Küzdenünk betegséggel, rossz társasággal, káros hatásokkal. Ebben a nagy, gyereknapnak is nevezhető játékban, ami az életünk. Minden nap, nem csak június 1-jén. Viszont az semmiképp sem árt, ha ezen a napon kicsivel több időt, energiát szánunk rá, és megajándékozzuk őt is és magunkat is. Ha mással nem, egy kis gyereknapi sétával, bulival, együttléttel. Megérdemeljük.

SÁNDOR BOGLÁRKA ÁGNES

vissza az elejére


Alapvető közszolgálati javak

(3. oldal)

A nyomtatott lapok a kiélezett verseny miatt egyre inkább a bulvárt részesítik előnyben a színvonalas, ám drága minőségi újságírás helyett. Jürgen Habermas szerint a közszolgálati szerepet betöltő lapokat állami támogatásban kell részesíteni.

„A rádió és televízió nézői nemcsak fogyasztók, hanem állampolgárok is, akiknek jogában áll részt venni a kulturális és politikai életben. Ennek a jognak érvényesítéséhez célszerű lenne, ha az emberek ’alapvető szükségleteit’ kielégítő műsorok nem a reklámbevételektől függenének" – olvassuk a Süddeutsche Zeitungban Jürgen Habermas tekintélyes német filozófus írását, amelyet a Metazin idéz.

Néhány hete a Süddeutsche Zeitung tulajdonosai bejelentették, hogy eladják részesedésüket. Könnyen lehet, hogy az egyik legnagyobb német napilap, hasonlóan egynémely amerikai újsághoz, pénzügyi befektető tulajdonába kerül. És hasonlóan az amerikai lapokhoz, a német újság esetében is felvetődik, hogy vajon a profitorientált tulajdonosi szemlélet milyen mellékhatásokkal jár. A pénzügyi befektetők általában megszorításokat vezetnek be a nagyobb nyereség érdekében. A minőségi újságírás azonban sokba kerül. Ezért az elbulvárosodás szinte elkerülhetetlen.

De tényleg olyan nagy baj, ha a komoly napilapok is a bulvár irányába fordulnak? – teszi fel a kérdést Habermas. „A nagyobb profit vajon nem azt jelenti, hogy az olvasók igényeit jobban kielégítik? A ’professzionális’, ’igényes’, ’komoly’ és hasonló homályos jelzők nem csak az olvasók feletti atyáskodást leplezik? Nem csak arról van szó, hogy a ’minőségre’ hivatkozás valójában az olvasók szabadságát korlátozza? Elfogadható-e egyáltalán, hogy száraz beszámolókat, tényszerű elemzéseket és bonyolult érveket kényszerítenek az emberekre könnyű infotainment helyett?"

Igen, mert a sajtó nem pusztán fogyasztási cikk, hanem a nyilvánosság, és ezzel a demokrácia fontos pillére. Az állampolgárok csak akkor alakíthatnak ki átgondolt véleményt a közügyekkel kapcsolatban, ha színvonalas sajtó működik az országban. A megszorítások miatt a média az olcsó népszerűség irányába mozdul el, így viszont nem tudja az alkotmányos demokráciában oly fontos feladatát ellátni. Ezért van szükség közszolgálati csatornákra és műsorokra, amelyek biztosítják, hogy nem csak a nézők preferenciái határozzák meg, hogy mi kerül képernyőre.

Habermas szerint a sajtóban is szükség lenne a közszolgálatiság támogatására. A nyilvánosság alapvető létszükséget az alkotmányos demokráciában. És csakúgy, mint a többi alapvető létszükséglet esetében, a sajtó tekintetében sem szabad kizárólag a piacra hagyatkozni. „Az államnak kötelessége minden állampolgára számára biztosítani a gázt, az áramot, és a vizet."

A német filozófus arra tesz óvatos javaslatot, hogy a közszolgálati rádió- és tévéadókhoz hasonlóan ideje lenne a demokratikus nyilvánosság fennmaradásához elengedhetetlen közszolgálati feladatot ellátó nyomtatott sajtó fennmaradását is állami támogatással elősegíteni. (metazin.hu)

http://metazin.hu/node/910 csütörtök, 2007. május 31.

vissza az elejére


Napirenden


Verestóy: „Ha valaki nyert a tőzsdén, nem én voltam"

(4. oldal)

Ioan Corodan nagy-romániás szenátor nemrég a felsőház plénumában elhangzott kijelentése keltette fel az Országos Korrupcióellenes Ügynökség (DNA) érdeklődését Verestóy Attila iránt. Corodan állítása szerint az RMDSZ politikusa és néhány társa a szenátusban szerzett információit a tőzsdén hasznosította. Következésképpen Verestóy 19 perc alatt 10 millió eurót nyert, állította a sajtó.

Amint arról beszámoltunk, a DNA tájékoztatást kért a szenátustól a Befektetési Társaságokban (SIF) birtokolt részvények számának korlátozásáról szóló törvény vitájától. Az ügyészek elsősorban Verestóy Attila iránt érdeklődtek, aki a SIF-részvényekkel rendelkezik, és így az érdekellentét gyanúja merül fel. Corodan szerint egyesek előnyös helyzetbe jutottak azáltal, hogy tudomásuk volt a szóban forgó törvény módosításáról, mielőtt ez még nyilvánossá vált volna, és eljutott az értéktőzsdére.

Lapunk kérdésre Verestóy Attila elmondta: Ioan Corodan szenátor felszólalásában tényszerű állítások nem hangzottak el, a nagy-romániás szenátor által emlegetett 200 millió eurós nyereség légbőlkapott. „Amennyiben aznap valaki nyert a tőzsdén, az nem én voltam. Utánanéztem a dolgoknak, és azt tapasztaltam, hogy azon a napon, ha egyáltalán voltak is valakik preferenciális adatok birtokában (…), gyorsan eladták a részvényeiket." A szenátor hangsúlyozta: az, hogy a szóban forgó dátumon ő is adott el részvényeket, csak véletlen egybeesés.

Az ügyet bonyolítja, hogy Doru Ţuluş, a DNA ügyésze levélben fordult a szenátushoz, amelyben arról érdeklődött, hogyan voksolt az RMDSZ szenátora a vonatkozó jogszabály esetében, kérvén továbbá, bocsássák rendelkezésére az ülés jegyzőkönyvét. „A szenátushoz írt levél, amelyben az ügyész az én szavazatomra kíváncsi, egy olyan szavazásra vonatkozik, amelyet a képviselőház adott le, ugyanis ez volt a döntő ház. Már a falusi gyerekek is tudják, hogy a szenátorok a szenátusban, a képviselők pedig a képviselőházban szavaznak. Az interneten is olvasható szenátusi jegyzőkönyvekből világosan látszik, hogy a szenátusban a törvényt októberben tárgyalták. A szenátusi vitanapon én a napirendhez szóltam hozzá, nem vettem részt a törvény vitájában, és nem is szavaztam" – mondta Verestóy Attila, hozzáfűzve: felháborító az ügyész különben teljesen alkotmányellenes eljárása, aki „ahelyett, hogy ügyeket vizsgálna ki, dossziékat fabrikál".

Arra a kérdésre, hogy lát-e összefüggést Traian Băsescu államfő kolozsvári kampánybeszéde és a DNA vizsgálódása között, Verestóy kifejtette: „a Kolozsváron kimondott név bűvöletében jónéhány szolgalélek most megpróbál az oltárra valamiféle áldozatot tenni bizonyíték formájában". Az RMDSZ politikusa gyanúsnak tartja azt is, hogy éppen a „kampány hevében" nyitnak dossziét, amelyben egy tőzsdei manőver kedvezményezettjeként tüntetik fel. Verestóy hangsúlyozta, mindezek puszta rágalmak, amelyekkel nem csak őt, hanem még jónéhány RMDSZ-es politikust próbálnak meg lejáratni. A szenátor szerint ennek célja az, hogy az RMDSZ ne tudjon egységes magyar szavazatok segítségével visszakerülni a parlamentbe.

KISS BENCE

vissza az elejére


Légből kapott vádak kolozsvári magyar ügyész ellen

(4. oldal)

Fábián Gyula kolozsvári ügyész nem tud arról, hogy vizsgálatot indított volna ellene a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM), amiért részt vett az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) konferenciáján, ahol a kisebbségi autonómiák nemzetközi jogi keretéről tartott előadást.

A román sajtó Cecilia Morariu ügyészre, a CSM szóvivőjére hivatkozik, aki szerint a tanács azért kezdett hivatalból kivizsgálást, mert Fábián „a legradikálisabb autonomisták által szervezett, és az Orbán Viktor vezette Fidesz európarlamenti képviselője, Gál Kinga védnöksége alatt álló rendezvényen szólalt fel". A szóvivő szerint felmerült, hogy a konferencián való részvétellel Fábián megsértette a deontológiai szabályokat. Morariu azonban nem tudta megindokolni, hogy konkrétan mire is alapozzák gyanújukat, további részletekkel pedig egyáltalán nem szolgált.

A Szabadságnak nyilatkozó Fábián Gyula értetlenül fogadta a hírt. Elmondta: mindaddig, amíg a CSM nem szól, az ilyen jellegű sajtócikkek egyáltalán nem érdeklik. Kifejtette: nem ügyészi minőségben, hanem adjunktusként vett részt egy felsőfokú oktatási intézményben megtartott konferencián, amelynek védnöke egy európarlamenti képviselő volt.

– Tudtommal a didaktikai tevékenység, a jogi vélemény-nyilvánítás nincs megtiltva az ügyészek számára. Ami pedig a deontológiai szabályok „megsértését" illeti, nem egy folyamatban függő ügyről, valamilyen bírósági esetről tartottam előadást – nyilatkozta Fábián Gyula, aki szerint mondvacsinált ügyről, koholt vádakról van szó.

Sz. K.

vissza az elejére


Hangsúlyosodó régiófejlesztés uniós alapokkal

(4. oldal)

Tegnap a Belvedere szállóban rendezett régiófejlesztési szemináriumot az Észak-Nyugati Regionális Fejlesztési Ügynökség (ADRNV) és a Team Europe.

A megnyitón Borbély László régiófejlesztési, középítkezési és lakásügyi miniszter örömét fejezte ki amiatt, hogy az EU-ban kezdik külön kérdésként kezelni a terület- és városrendezést, valamint a régiófejlesztést. Romániában a szaktárca stratégiai igazgatóságot hozott létre, és a közeljövőben megfigyelő-bizottságot alakít ki annak érdekében, hogy az uniós alapokat minél hatékonyabban tudjuk elérni, hasznosítani. Jelenleg több mint 1100 település ívóvízhálózati beruházására 340 millió eurót kaptunk, és már zajlanak a kivitelezési versenytárgyalások a községi tanácsok szintjén. Sürgős kihívás nagyvárosaink utasszállításának a megoldása, különben 3–4 év múlva ezek belefulladnak a túlzsúfolódó forgalomba.

Anastassios Bougas, az Európa Bizottság Régiópolitikai Főigazgatósága Romániával megbízott képviselője kijelentette: az EU kohéziós keretéből 270 milliárd euró a régiópolitikáé, aminek jó elköltése globális víziót feltételez a politikum és a gazdaság keveréke fölött.

Ö. I. B.

vissza az elejére


Másodszor emeltek vádat Năstase ellen

(4. oldal)

Fél év alatt kétszer is vádat emeltek Adrian Năstase volt miniszterelnök ellen az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) nyomozói. A politikust korábban zsarolással és kenőpénz elfogadásával, most viszont megvesztegetéssel vádolják. A két ügy azonban rendkívül hasonlít egymáshoz, ugyanis Năstase kormányfőként jól fizetett állami vezető funkciókat adott cserébe a korrupciós botrányba keveredett feleknek.

Tegnap a DNA vádat emelt Năstase és Ion Melinescu ellen. Ez utóbbi a Pénzmosás-ellenes és -megelőzési Országos Hivatal (ONPCSB) vezetőségi tagjaként 2000-ben értesítette az akkor még képviselő Năstasét, hogy a hivatalnál vizsgálják a felesége, Dana Năstase bankszámláján szereplő 400 ezer dollárt.

A hivatal azért kezdett el nyomozni, mert Năstase asszony jövedelmét figyelembe véve, nincs fedezete ennek az összegnek. Az ügyészek szerint Melinescu megígérte Năstasenak, hogy megakadályozza a vizsgálatot, majd később az aktát el is tüntette úgy, hogy az exkormányfő volt tanácsadóján, Ristea Priboion keresztül eljuttatta hozzá. Később Melinescu megkapta a szolgáltatásért járó fizetséget – állítják az ügyészek –, hiszen kinevezték őt az ONPCSB elnökévé.

A vizsgált 400 ezer dollárról az derül ki a pénzt letétbe helyező személy által készített csatolmányból, hogy az Năstase asszony nagynénijétől, Tamara Cernasov eladott műtárgyaiból és ékszereiből származik. Tavaly év elején vált híressé a nagynéni, akitől Năstase egy millió dollárt is örökölt, ez derült ki legalábbis Năstase akkori vagyonnyilatkozatából. A sajtó viszont kiderítette, hogy az immár megboldogult Tamara néni meglehetősen szerény körülmények között tengette mindennapjait.

Năstase ellen legutóbb tavaly november 13-án emeltek vádat az ügyészek. Akkor azzal vádolták a volt kormányfőt, hogy Irina Jianutól 1,3 millió euró értékű megvesztegetést fogadott el, ezért cserébe pedig a hölgyet nem váltotta le az építkezéseket ellenőrző szakhatóság éléről.

B. T.

vissza az elejére


Románia nem lesz Európa szeméttárolója

(4. oldal)

Sikerében alaposan kételkedve ment be tegnap Olaszország bukaresti nagykövete a Korodi Attila környezetvédelmi miniszterrel folytatott megbeszélésre. Daniele Mancini ugyanis se többet, se kevesebbet nem akart, mint hogy Romániának eladja a Dél-Olaszországban felgyűlt szemetet.

A történet hétfőn kezdődött, amikor a hazai környezetvédelmi minisztérium illetékesei szigorú hangvételű közleményt tettek közzé. Ebben arra esküdöztek, hogy Romániába senki nem fog szemetet importálni. A gyors állásfoglalásra a minisztériumot a hazai központi sajtóban megjelent hírek kényszerítették, miszerint Nápolyban rendkívül súlyos ökológiai válságot okozó háztartási hulladék érkezik hajóval Romániába.

Utólag a hazai szaktárca csak annyit ismert el, hogy találkozó valóban lesz, de Romániának esze ágában sincs „Európa szeméttárolójává" válni. Mancini ezért komoly puhító-eszközök bevetésével is próbálkozott a tegnapi találkozón, amely előtt közölte: Olaszország nem csak pénzt adna a szemét tárolásáért és újrahasznosításáért, hanem technikai segítséget is nyújtana. Hozzátette: több találkozóra kerül sor román és olasz szakértők között, és kiderül majd, hogy létezik-e hajlandóság a román fél részéről a hulladék befogadására.

Ezt a lehetőséget viszont elutasította Korodi Attila. A miniszter kifejtette, még az itthon termelt hulladék újrahasznosításához és megszüntetéséhez szükséges infrastruktúrával sem rendelkezik az ország, ezért Románia nem fogadhatja el az olaszok számára megoldást kínáló ajánlatot.

Korodi emlékeztetett: 2011-ig Bukarest elutasíthatja a bármely tagállamból érkező újrahasznosítható szemetet.

BORBÉLY TAMÁS

Az 1-es, 4-es oldalt szerkesztette: Papp Annamária

vissza az elejére


Körkép


Aláírásgyűjtés gyermekekért

(5. oldal)

A Transilvania Bank kolozsvári fiókja ősztől kezdené el a hátrányos anyagi helyzetben levő gyermekek megsegítését célzó „Kolozsvárnak lelke van" című projektjét, amelynek előkészületei már zajlanak. A kezdeményezés minél szélesebb körű megismertetéséért egy hónap alatt százezer aláírást gyűjtenének össze a megyéből a bank képviselői, mivel úgy vélik, ha sikerül ennyi aláírást szerezni, akkor meggyőzhetnék 20 000 ügyfelük többségét arról, hogy a kolozsváriak a szívükön viselik a hátrányos helyzetű gyermekek sorsát – tudtuk meg Ionuţ Pătrăhău vezérigazgató-helyettestől.

A terveik szerinti 1 millió euróból – a bank munkatársainak és magánszemélyek adományaiból – már összegyűjtöttek 250 000 eurót. A pénzből egy központot működtetnének, ahol a gyermekek pszichológiai és pályaválasztási tanácsadásban részesülnének. A projekt minél jobb kivitelezése érdekében a bank keretegyezményt köt a Gyermekért, Családért és Közösségért Alapítvánnyal, mivel ez a szervezet több mint egy évtizedes működése során már épp elég tapasztalatot szerzett e téren.

NAGY-HINTÓS DIANA

vissza az elejére


Dohányzásmentes Világnap

(5. oldal)

Tegnap délben a Főtéren a Kolozsvári Kábítószerellenes Tanácsadó és Megelőző Központ szervezésében a város minden középiskolájából érkezett többszáz diák gyűlt össze, hogy felhívja a figyelmet a dohányzás következményeire, és hogy népszerűsítse az egészséges életmódot.

Május 31. nemcsak Kolozsváron, hanem egész bolygónkon a dohányzás elleni küzdelem és összefogás, a felvilágosítás, illetve annak jegyében telik el, hogy a lakosságot saját érdekére, a cigarettáról való leszokásra figyelmeztessék.

Köztudott, hogy a cigaretta milyen rombolást végez az emberi szervezetben, mennyi áldozatot követel, és milyen szövődményes betegségeket okoz. Az sem titok, hogy nagyon nagy a passzív dohányosok száma, akik a környezetben levő javíthatatlan füsteregetők miatt szenvednek. És ha az elrettentésre meg a szép szó nem használ, az idén először az Európai Unió drasztikus lépések megtételét fontolgatja: megtiltanák a dohányzást minden zárt közhelyiségben.

Az Egészségügyi Világszervezet a május 31-i Dohányzásmentes Napot a passzív dohányzás visszaszorításának szentelte, mivel csak az unióban évente 79 ezren halnak meg emiatt. Az Egészségügyi Világszervezet rákkutató intézete (IARC) szerint annál az embernél, aki nem dohányozik, de dohányossal él együtt, 20–30 százalékkal nagyobb a tüdőrák kialakulásának a kockázata, míg a munkahelyi passzív dohányzás 12–19 százalékkal növeli ennek esélyét.

A vendéglátóipari egységek, a bárok és diszkók a passzív dohányzás elszenvedésének leggyakoribb helyszínei. Egy 2001–2002-es európai vizsgálat szerint egy füstös diszkóban 4 órát eltöltve akkora dohányfüst-terhelést szenved el az egyén, mintha egy hónapig együtt élne egy dohányossal.

Az utóbbi időben egyre több európai állam vezetett be dohányzási tilalmat: Írország, Norvégia és Málta 2004-ben, Olaszország és Svédország 2005-ben, Belgium és Skócia 2006-ban, Litvánia, az Egyesült Királyság, Észak-Írország és Wales 2007-ben tiltotta meg a dohányzást a munkahelyeken és a közterületeken. Franciaország 2008. január 1-től csatlakozik hozzájuk.

vissza az elejére


Elballagtak a Sapientiás diákok

(5. oldal)

Csütörtökön délben elballagtak a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem Természettudományi és Művészeti Karának végzős diákjai.

Az ünnepi eseménynek a Bocskai-ház előtt kellett volna sorra kerülnie, de az időjárás miatt az ünnepséget végül a díszteremben tartották meg. A karról két évfolyam 28 végzős diákja ballagott a felsőfokú oktatási intézmény vezetősége, a tanári kar, a büszke rokonok és ismerősök jelenlétében.

– A most ballagóknak az egyetemmel egyszerre kellett nőniük, fejlődniük – jegyezte meg Kató Béla, a Sapientia Alapítvány kuratóriumának elnöke. A felszólalók hangsúlyozták: az oklevél csupán az első lépés a sikeres karrier kibontakozásában, a munka javát a végzős diáknak kell megtennie.

A rendezvényen az EMTE és a Sapientia Alapítvány képviselőin kívül belföldi és külföldi vendégek, valamint helyi hivatali személyek vettek részt.

(k. o.)

vissza az elejére


Mészkő
Balázs Ferencre emlékeztek

(5. oldal)

Nemrég telt el 70 év a lelkész, író-költő Balázs Ferenc elhunyta óta, akinek emlékére a mészkői unitárius egyházközség ünnepi istentisztelettel egybekötött emlékezést és koszorúzást szervezett. Az összesereglett mintegy 150 személy elsőként Gyerő Dávid, közigazgatási előadó-tanácsos, az ODFIE egykori titkárának szószéki beszédét hallgatta meg. Dr. Szabó Árpád unitárius püspök gondolatai után Bálint Róbert helyi unitárius lelkész köszöntötte a meghívottakat, üdvözölve Balázs Ferenc lányát is, aki sajnos nem tudott jelen lenni a megemlékezésen, ám szívből megköszönte, hogy édesapjára még mindig annyi szeretettel gondolnak.

A Balázs Ferenc meséiből álló három kolozsvári teológiai hallgató által előadott összeállítás után a temetőben lévő faragott kopjafánál folytatódott a megemlékezés: dr. Máté Dénes főgondnok, egyetemi tanár és nagytiszteletű Farkas Dénes, a Kolozs-Tordai egyházkör esperese mondott beszédet, a koszorúzást megelőzően pedig a jelenlévők közösen elénekelték Balázs Ferenc Kék nefelejcs című kedvenc dalát.

„Balázs Ferenc templomot, papilakot, iskolát építtetett és javíttatott, de megalapította a vidékfejlesztési szövetkezetet is. Sokkal több volt, mint lelkész" – összegzett végül Józsa Lajos tordai unitárius lelkész.

Ladányi Emese Kinga

vissza az elejére


ÚJ REPÜLŐGÉPJÁRATOK

(5. oldal)

Az idei nyártól kezdődően új járatokkal bővül a Kolozsvári Nemzetközi Repülőtér kínálata: a vakációra utazni vágyók Görögországba, Egyiptomba, Törökországba, Tunéziába és Máltára is elrepülhetnek Kolozsvárról a már létező úticélok mellett. A repülőtér utasforgalma az új járatoknak köszönhetően akár a 320 ezer személyt is meghaladhatja az idén – közölték a repülőtér illetékesei.

vissza az elejére


INGYENES VÉRCUKORSZINT MÉRÉS

(5. oldal)

Ingyenesen mérnek vércukorszintet június 9-én 10–13 óra között a Helios Medical&Dental üzletében, a Someşului utca 5–7. szám alatt, bejelentkezni a 433-140 telefonszámon lehet. A program keretében országszerte már közel 1400 személyt teszteltek.

A vércukorszintet korszerű felszereléssel mérik, cseppnyi vérből; a szúrás fájdalommentes, az eredmény azonnali. A mérés ajánlott mindazoknak, akik diabétesszel küzdenek vagy cukorbetegség-veszélyeztetettek – így magas munkahelyi stressznek vannak kitéve, volt már cukorbajos a családban, elmúltak 40 évesek, túlsúlyosak, vagy a cukorbaj valamely tünetét észlelték.

vissza az elejére


GYERMEKNAP 2007
Egész nap Hobby Art

(5. oldal)

A Hobby Art üzlet kreatív- és művésztermékek lelőhelye. Aki betér ide, az meggyőződhet arról, hogy egyszerű anyagokból meglepően sok, szebbnél szebb ajándékot és praktikus tárgyat lehet készíteni. Az országos bolthálózattal rendelkező vállalat Kolozsváron 2006 novemberében nyitotta meg első üzletét, több mint 4000 termékkel. Tapasztalt és felkészült szakemberek segítségével igyekeznek minél magasabb színvonalú szolgáltatást, értékes tanácsokat, hasznos ötleteket nyújtani az üzletekben, gyermeknapon pedig színes programokkal, kézműves bemutatókkal várják az érdeklődőket.

Az üzlet tevékenységeinek célja, hogy értékes időtöltésekkel ismertessék meg az erdélyi közönséget, amelyek a remények szerint mindenki – nagyszülők, szülők, gyermekek, pedagógusok, vasárnapi iskolák, önképző körök, nyári táborok, baráti társaságok, nőszövetségek, idősotthonokstb. – gyarapodását szolgálják. Szeretnének ráébreszteni minél több fiatalt és időset, hogy nem kell félni a világon már évtizedek óta népszerű, bevált, az egyéni gondolkodást, a szabad alkotást bátran vállaló hobbykultúrától, mert mindenkinek tehetsége van valamihez, csak egy kis bátorság, kell hozzá, hogy kipróbálja.

Sokan azt mondják: nincs se tehetségem, se kedvem, se időm. Ezt azonban nem kell elfogadni. A tehetség nemcsak a nagy művészek nevével fémjelezhető. Ők lángelmék, akik erre születtek, és csak kevesen szegődhetnek a nyomukba. Azt azonban bármely hölgy elérheti, hogy olyan saját mintázatú, egyedi készítésű nyakláncot akasszon a nyakába, amelyről tudhatja, hogy nem fog vele szembejönni az utcán, mert ő készítette! Azt bármely férfi elérheti, hogy egy csomag színes mozaikkal s kicsiny, finom kőművesmunkával olyan fürdőszobai falitükröt készítsen szíve választottjának, hogy a szomszéd is megirigyelje! A kedv csak akkor jön meg, amikor rácsodálkozunk arra, hogy ez nem is olyan nehéz, ezt még én is el tudom készíteni – sőt, ki akarom próbálni!

Van olyan szülő, aki bevallottan azért vásárol hobbyterméket, hogy gyermekével értéket ismertessen meg, megtanítsa neki a saját kézzel létrehozott tárgy értékét, és ezzel mások munkájának megbecsülésére is nevelje őt. A gyermek pedig egészséges, tartalmas időt tölt el édesanyjával, édesapjával, amely időt semmi sem pótolhatja.

A gyermeknapi rendezvényen a Hobby Art sátra egész nap a látogatók rendelkezésére áll, többféle technikát ki lehet majd próbálni a munkatársak szakavatott segítségével. Szülők és gyerekek együtt barangolhatnak a kreatív fantázia világában.

10.00 – megnyitó – Galló Ernő és Pethő Anikó színművészek dalokat adnak elő a Túl a Maszat hegyen című musical-ből

10.20 – Kolozsvári Magyar Gyermekkórus

10.30 – Flip és Flop bohócok, egyéni sportvetélkedők (Balázs Bence)

11.00 – a válaszúti szórványkollégium diákjainak népi táncjátéka, Vi-Waldi Játszóház (hang-játékok: Nistor Krisztina, László Bakk Anikó); Napsugár-Szivárvány játék (Müller Katalin); mesesátor Fodor Edina színművésszel

12.00 – Fal-la-la (a Horea úti iskola furulya-csoportja)

12.30 – bábelőadás – Keljfeljancsi Bábszínház, Vincze László: Vitéz László

13.00 – a Bogáncs tánccsoportok fellépése; mesesátor Laczkó V. Róbert színművésszel

14.00 – gyermektáncház (Both József és Zsuzsa); mesesátor Köllő Katával

15.00 – Vi-Waldi Játszóház (kézművesség: Pozsony Katry és Tolnay Eszter, interaktív meseszövés Szabó Zelmi Csavargó királyával); mesesátor Laczkó V. Róbert színművésszel

16.00 – csoportos sportvetélkedők (Balázs Bence); mesesátor Fodor Edina színművésszel

17.00 – bábelőadás – Demeter Ferenc: Tóbiás és Kelemen

17.30 – bábelőadás – Ezeregy Mese Bábszínház, Bereczky Gyula: Nagymama meséje

18.30 – eredményhirdetés – rajzverseny és sportvetélkedők

19.00 – koncert – Lyra, Magyarország

Egész nap: – különféle kézműves foglalkozások: origami, nemezelés gyöngyfűzés stb. (Csoltkó Annamária, Starmüller Éva, Nagy László és Hompoth Mária); szakértők (pszichológus, gyógypedagógus, logopédus stb.) sátra; óvodák sátra; Hobby Art üzlet: arcfestés, rajzverseny (papírra), agyagozás, száraznemezelés stb.

Az oldalt szerkesztette: Balázs Bence

vissza az elejére


Életmód


Kirándulás a kicsivel...

(6. oldal)

Mindig nagy kaland felkerekedni és nekivágni az ismeretlennek, de ahhoz, hogy mindenki jól érezze magát, érdemes néhány dolgot átgondolni, előkészíteni, mielőtt útnak indulunk. Az alábbiakban – a teljesség igénye nélkül – ehhez szeretnénk néhány ötletet adni.

Hány éves kortól vihetjük magunkkal a gyerekeket?
Félnapos, inkább séta jellegű kirándulásra már az egészen kicsi, pár hónapos babákat is magunkkal vihetjük. Az eldobható pelenkák, strapabíró babakocsik, ötletes gyerekhordozók, higiénikus cumisüvegek korában ez különösebb gondot nem jelenthet.

Csecsemővel lehetőleg csendesebb, nyugodtabb helyre menjünk, ahol a baba is pihenhet. A nagyobb gyerekekkel – úgy hároméves kortól – már akár egész napos kirándulásra is bátran elmehetünk. Azok, akik korábban is hozzászoktak a gyalogláshoz, meglepően jól bírják a hosszabb távokat is. Sőt a gyerekek sokszor duplán teszik meg a távokat: előreszaladnak, majd vissza, szinte fáradhatatlannak tűnnek.

Hová menjünk kirándulni?
Az igazi kikapcsolódást az jelenti, ha nem a megszokott környezetünkben és nem a megszokott tevékenységet végezzük. Mindenképpen olyan úti célt válasszunk, ahol a friss levegőn, a szép környezetben felnőtt, gyerek egyaránt jól érezheti magát. A hegyekbe, vízpartra szervezett kirándulás erre a legalkalmasabb.

Tervezzük meg előre az útvonalat, gondoljuk végig, hogy honnan, hová és mennyi idő alatt szeretnénk eljutni. Hasznos, ha viszünk magunkkal térképet, esetleg útleírást is. Gondoljunk arra, hogy bizonyos időközönként pihenőkre is szükség lesz majd, ezek helyét is jó előre betervezni.

Akik kisgyerekkel indulnak útra, mindenképpen olyan útvonalat válasszanak, amihez viszonylag könnyen elérhető távolságra van egy-egy lakott település vagy turistaház. Változatossá tehetjük programunkat, ha több családdal együtt indulunk útnak. Rokonok, barátok bevonásával, egy-egy közösséghez, esetleg turistaszakosztályhoz csatlakozva kellemesebbé válhat az időtöltésünk. Így gyerekek, felnőttek újabb barátra, társaságra találhatnak.

Mit vigyünk magunkkal?
Hasznos, ha előre elkészítünk egy listát, mit szeretnénk magunkkal vinni. Így elkerülhetjük, hogy valamilyen fontos dolgot kifelejtsünk a csomagolásnál.

A kellékeket praktikusabb több hátizsákba csomagolni, így nem a család egyetlen tagjának kell cipekednie. A gyerekek is örömmel viszik kisebb hátizsákjukat, ha a nekik elkészített elemózsia vagy a játékuk van benne. Vigyünk magunkkal néhány szükséges evőeszközt (kést, poharat), szendvicset, gyümölcsöt. Ne felejtsük otthon az esőkabátokat, és gondoljunk arra is, hogy a gyerekeknek esetleg szükségük lehet váltóruhára is.

A közös játékhoz vigyünk magunkkal labdát, ugrókötelet, és egyéb mozgásos játékhoz szükséges apróbb eszközöket. Ha erdőbe, vízpartra megyünk, feltétlenül csomagoljunk be kullancsriasztót és napvédő krémet is!

Milyen programot szervezzünk?
Használjuk ki, hogy a hétköznapok rohanása után végre együtt lehet a család! Játsszunk együtt úgy gyerekeinkkel, hogy kihasználjuk a természetes környezet adta lehetőségeket!

Nagy élmény a réten focizni, a fák között bújócskázni, fogócskázni. Gyűjtögessünk apróbb terméseket: makkot, gesztenyét, tobozokat, színes kavicsokat, érdekes formájú száraz ágakat.

Figyeljük meg az állatokat, hallgassuk a madarak csivitelését, csodálkozzunk rá egy-egy szép virágra, érdekes törzsű fára. Ne feledjük: a természet szeretetét, védelmét saját példánkon keresztül tudjuk a gyerekeknek a legjobban átadni!

Úgy érzem, a meleg időszakban a megszokott arckrémemre rosszul reagál a bőröm. Lehet, hogy ebben az évszakban változtatnom kellene a használt terméket?

Nyáron a napsütés felizgatja a zsírmirigyeket, a zsíros bőr még zsírosabbá válik, sőt gennyes pattanások is megjelenhetnek rajta, ha nem megfelelő termékeket használunk. A mérsékelt, mintegy 20 perces napoztatás jó hatású lehet, azonban ebben az esetben sem egészséges a túlzás – a látszólagos „szárítás" ellenére zsírosíthatja a bőrt, sőt jelentkezhetnek apró fehér pattanások is.

Tudnunk kell azt is, hogy a nyári arcápolás eltér a hideg évszakban használttól: melegben elhagyhatjuk az arckrémet, elegendő egy könnyű arczselé használata, amely hidratálja az arcbőrt anélkül hogy zsírosítaná. Ajánlott az arctonik használata, naponta többször is, valahányszor úgy érezzük, hogy a bőr zsíros, olajos. Segítségével eltávolíthatjuk a fölösleges zsírt és piszkot, így megkíméljük a pórusokat az eltömődéstől, és a mitesszerek, pattanások kialakulásától. Ne feledjük a bőséges folyadékbevitelt, a gyümölcsök fogyasztását!

Száraz és normál bőr esetén is szükségtelen nagyon zsíros krémeket használnunk, hiszen itt is érvényes, hogy a meleg hatására zsírosabb a bőr. Normál bőrtípusnál nyáron egy krémzselé alkalmazása elegendő, a tonik használata is ajánlott.

Száraz bőrtípusnál arclemosó tejet és könnyű hidratáló krémet használjunk.

Vigyázzunk arra is, hogy melegben, a nap, a por hatására könnyebben jelentkeznek az allergiák – mérsékeljük a napozást.

Nyáron sokkal kevesebb mennyiségű sminket használjunk, mert lefolyhat, és főleg mert fontos, hogy lélegezni engedjük a bőrt, amit szükségtelen vastag alapozóréteggel elfednünk. Használjuk inkább a púdert, ez főleg zsíros bőrűeknek lehet jó megoldás arra, hogy a napközben megjelenő csillogást eltüntessék. Lényeges, hogy este lelkiismeretesen, alaposan tisztítsuk le az arcbőrt!

Mátyás-Somsai Tímea
kozmetikus,
Timea szépségszalon

vissza az elejére


Hogyan előzhetem meg, hogy nyáron kifakuljon, töredezetté váljon a hajam?

(6. oldal)

Sajnos a szakemberek figyelmeztetése ellenére sem ivódott még a köztudatba, hogy nyáron gondot kell fordítani bőrünk védelmére, még kevésbé gondolunk hajunk óvására. Fontos, hogy napozásnál, strandolásnál kalapot, színes kendőt viseljünk – ezekből bőséges választék áll rendelkezésünkre, öltözékünk ötletes kiegészítői lehetnek, és ezzel nagymértékben óvjuk hajunkat a káros napsugaraktól. Különösen figyeljünk a festett hajra, amit kifakíthat a Nap. Ha tengerre, strandra megyünk, számítsunk arra, hogy hajunk több hidratálást igényel, erre ma már speciális termékek állnak rendelkezésünkre: a legtöbb kozmetikai cég kifejlesztett már termékcsaládot kifejezetten nyárra, amiben sampont, balzsamot, pakolást is találunk. Ezek a készítmények extra hidratáló anyagot, vitaminokat és fényvédőt is tartalmaznak. Használhatunk úgynevezett leave-in, lemosást nem igénylő krémet, balzsamot, amely véd és csillogást kölcsönöz, de figyeljünk a mértékletességre, különben ellenkező hatást érhetünk el.

Novák Kinga fodrász
Timea Szépségszalon

Rovatunk hetente jelentkezik az Életmód mellékletben. Várjuk olvasóink szépségápolással kapcsolatos kérdéseit a címen vagy a Timea szépségszalon telefonszámán: 0745 – 518674.

Az oldalt szerkesztette: Farkas Imola

vissza az elejére


Aktuális


Kívánnivalót hagy maga után az ország közlekedésbiztonsága
Négy nap alatt nyolc halálos áldozat Kolozs megyében

(7. oldal)

Tegnap két huszonéves fiatal – foglalkozásuk szerint rendőrök –, B. C. és P. L. fizetett az életével azért, mert néhány perccel hamarabb akart úti céljához érni: reggel negyed 10-kor, esőben, túlzott sebességgel haladtak az E60-as országúton, Magyarkapuson, aminek következtében egy veszélyes jobb kanyarban B. C. elvesztette uralmát a Ford Focus felett, amely előbb megütött egy szemből közlekedő Peugeot személygépkocsit, majd egy kamion alá futott. A két fiatal szörnyethalt, akárcsak az a 20 éves fiú, Olimpiu S., aki szerdán jogosítvány és bukósisak nélkül vezette túlzott sebességgel egy nappal korábban vásárolt motorkerékpárját, s a kolozsvári Dunării utcában nekiszaladt a járdaszegélynek, majd a kétkerekű nyergéből lerepülve fejjel nekiesett egy kerítés betonoszlopának.

Kedden este Szamosjenőn (Fundătura) egy, az országúton figyelmetlenül átszaladó 35 éves nőt gázoltak halálra, hétfőn pedig egy régi Daciában négyen vesztették életüket Apahidán, miután egy Renault vezetője 120-szal száguldott egy javítás alatt álló útszakaszon, majd egy szintkülönbség miatt frontálisan belerohant a Daciába.

Nem „rekord" a negatív sorozat
Egyesek azt gondolhatják, hogy nyolc áldozat négy nap alatt negatív rekordot jelenthet a megye baleseti statisztikáiban. Alexandru Mureşan, a megyei közlekedésrendészet vezetője viszont lapunk kérdésére elmondta: tavaly márciusban is volt egy hasonló tragikus hét. Az idén viszont eddig összességében többen haltak, illetve sérültek meg megyénkben balesetekben, mint tavaly ugyanebben az időszakban, s mindez annak ellenére történt, hogy különleges intézkedéseket hoztak a balesetek számának csökkentése érdekében.

Az idei statisztikák egyben azt mutatják, hogy a szigorúbb közlekedési rendszabályzat tavaly téli bevezetése sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A jövő így nem sok jóval kecsegtet, bár Mureşan bizakodó: úgy véli, hogy a különböző intézményekkel kötött partnerségi szerződések, megelőző jellegű tevékenységek előbb-utóbb meghozzák a várt eredményeket.

A rendőrségi statisztikák szerint különben a baleseteket kiváltó okok között első helyen szerepel a gyorshajtás és a gyalogosok fegyelmezetlensége, emellett a figyelmetlenség, az előnyadás elmulasztása és a szabálytalan előzések.

Európa messze van
Az országos szinten több intézmény összefogásával zajló, Az életnek elsőbbsége van című program célja – amely tavaly több mint sikeres volt, hiszen nem 5, hanem 13 százalékos eredményt hozott –, hogy 2007 végére 5 százalékkal csökkentse Romániában a súlyos kimenetelű balesetek, illetve azok áldozatainak számát. Az idén áprilisban első alkalommal megtartott Közlekedésbiztonsági Nemzetközi Hét során az eredmények igen jók voltak, az év viszont sajnos nem csak egy hétből áll. A program sikere így még kérdéses, pedig igen jó lenne, ha sikerülne teljesíteni a kitűzött célt. Romániában ugyanis minden nyolcadik-kilencedik balesetben meghal egy személy, míg Európában csak 40 balesetre jut egy elhalálozás. Románia így igencsak élen jár, a 100 ezer lakosra számolt elhalálozási arány tekintetében is, amely túllépi a 10-et, míg egyes nyugati országokban csak 5–7 körüli az arány. Ráadásul becslések szerint országunkban 2015-ig évi 3,7 százalékkal nő majd az utas-, és 5,3 százalékkal az áruforgalom, így 2015-re megduplázódik az 1995-ben mért értékekhez képest. Ez pedig még több balesetet jelenthet.

30 másodpercenként egy élet
Világviszonylatban évente 1,2 millió ember veszti életét közúti balesetekben – ami azt jelenti, hogy 30 másodpercenként meghal valaki –, és évi mintegy 50 millióan sérülnek meg ugyanezen ok miatt. Az Európai Unióban az 5–24 éves korosztály fő elhalálozási oka ugyancsak a balesetekben keresendő – Romániában az áldozatok egyötöde 25 év alatti –, nem meglepő tehát, hogy az unió 2010-ig felére szeretné csökkenteni a súlyos balesetek számát. Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint viszont 2020-ra a közúti balesetek az elhalálozások harmadik számú kiváltó okaivá válnak. A jelenlegi felmérések szerint az EU országaiban bekövetkezett balesetek 30 százalékában játszik szerepet az alkohol, a sofőrök fele túllépi a megengedett maximális sebességet, és az elől ülőknek csak negyede használja a biztonsági övet.

A péntek a kritikus nap
Az Országos Rendőrparancsnokság tegnap reggeli adatai szerint az elmúlt 24 órában országszerte 12 súlyos balesetet jegyeztek, amelyekben négyen vesztették életüket és nyolcan sérültek meg súlyosan – hét esetben a gépkocsivezetők, öt esetben a gyalogosok voltak a hibásak.

Az említett intézmény honlapján lévő, 1999 óta vezetett baleseti statisztikák szerint az elmúlt 8 évben évi átlag 2500-an hunytak el közúti balesetekben az országban, és valamivel több mint kétszer ennyien sérültek meg súlyosan. 2005-ben például 2615 halott és 5864 súlyos sérült, tavaly 2151 halott és 4714 sérült volt a negatív mérleg, hosszútávon viszont csupán a súlyos sérültek számának a csökkenése olvasható ki a táblázatokból: a statisztika vezetésének első három évében az évi átlag még 6500 körüli volt, innen jutott el folyamatosan csökkenve a tavalyi 4700-hoz, miközben a balesetek száma nagyjából állandó. Ez talán annak a következménye, hogy egyre több az utakon a komoly biztonsági rendszerekkel (abs, légzsákok, stb.), rendelkező autó.

A nyolcéves statisztikákból az is kiderül, hogy a nyári-őszi hónapok a legveszélyesebbek: 1999 óta (2006-os adatokkal bezáróan) januárban összesen 4766 balesetet jegyeztek, májusban már 7182-őt, augusztusban pedig már 8681-et, s az érték csak novemberre esik ismét 8 ezer alá. Napok szempontjából a pénteki a legkritikusabb, míg órák szerinti leosztás alapján este 6 és 7 között történik a legtöbb súlyos baleset.

BALÁZS BENCE

vissza az elejére


Gazdaság


Az ENSZ a bioüzemanyagok veszélyére figyelmeztet

(8. oldal)

Az ENSZ a bioüzemanyagok iránt növekvő kereslet veszélyeire figyelmeztet: amit nyerhet a világ a bioüzemanyagokkal az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése révén, azt részben vagy egészben elveszítheti a monokultúrás termelés kockázatai miatt, derül ki a világszervezet első átfogó elemzéséből ebben a témában.

A kukoricából, cukornádból, más terményekből vagy növényi olajból nyert biomassza előállítása érdekében telepített vagy bővített monokultúrák csökkenthetik a fajták sokszínűségét, talajerózióhoz és a talajok kimerüléséhez vezethetnek, vélik a szakértők. Ahogyan mindinkább használják bioüzemanyag előállítására is a terményeket vagy a cukrot, ezek ára emelkedni fog a növekvő kereslet miatt, éppen akkor, amikor a világ élelmiszer-szükséglete is gyorsan nő. A nagyipari, monokulturás termesztés éppen a fejlődő országokban mind jobban kiszoríthatja a kis, családi gazdaságokat az élelmiszer-termelésből, figyelmeztettek az ENSZ-tanulmány készítői.

Az Európai Unió döntése szerint a biomasszából előállított bioüzemanyagok részesedését 2020-ig mintegy 10 százalékra kell növelni.

A bioüzemanyagok gyártása Kelet-Európában jelenleg még csak tizede az unió egészének, ám a lehetőségek megvannak arra, hogy a termelés az unió szükségletének legalább egynegyedét fedezze. Ehhez rendelkezésre áll a szükséges terület, emelkedőben vannak a hozamok a megfelelő beruházásoknak köszönhetően. Az új tagországokban a gabonafélék hozama 20 százalékkal, az olajos magvaké 40 százalékkal növelhető.

Az F.O.Licht szakértői szerint a legígéretesebb a Magyarországon és Lengyelországban gabonafélékből, Csehországban cukorrépából előállított bioetanol, illetve Romániában és a Bulgáriában az olajos magvakból – elsősorban napraforgóból – előállított biodízel.

Az etanol alapú bioüzemanyag ártalmasabb lehet, mint a hagyományos benzin, állítja egy amerikai kutató széleskörben vitatott friss tanulmánya.

Mark Jacobson, a Kalifornia állami Stanford egyetem légkörkutatója azt modellezte, hogy milyen hatással lenne, ha csak az E-85 nevű – 85 százalék etanol, 15 százalék benzin – keveréket, vagy csak hagyományos üzemanyagot lehetne használni az Egyesült Államokban. Az Environmental Science and Technology című szaklapban megjelent tanulmány szerint az E-85 égése során felszabaduló szénhidrogének csak növelnék a szmogot és emelkedne a légkör ózontartalma.

Az ózon asztmát és egyéb súlyos légúti betegségeket okoz, az E-85 nyomán növekedő ózonkoncentráció pedig azzal járna, hogy jelentős mértékben növekedne az ilyen betegségekben szenvedők száma, és évi 200 fővel többen halnának meg ezekben, mint a hagyományos üzemanyag használata esetén.

Amerikai mezőgazdászok, környezetvédők, politikusok és az ipar képviselői régóta vitatkoznak azon, hogy mennyi növényi eredetű etanolt kellene előállítani, ehhez mekkora termőterület szükséges, és mennyibe kerülne. Abban sem mutatkozik egyetértés, hogy az etanol alapú üzemanyag kellően hatásos fegyver-e a klímaváltozás elleni harcban.

Az amerikai törvényhozás jelenleg vitatja azt a javaslatot, hogy 2022-ig hétszeresére kellene növelni a bioüzemanyagok gyártását az Egyesült Államokban.

vissza az elejére


Nálunk is terjeszkedik a német FEIN cégcsoport

(8. oldal)

A stuttgarti központú FEIN GmbH, amely az ipari és kisipari felhasználású elektromos kéziszerszámok vezető gyártója, magyarországi leányvállalata, a FEIN Hungária közreműködésével terjeszkedik a dél-európai régióban.

Brassóban rövidesen megalakul a FEIN leányvállalata, ezt követően pedig Szerbiában, Montenegróban és Boszniában várható újabb cégalapítás. A cégcsoport térségbeli leányvállalatait a FEIN Hungária építi ki, és a későbbiekben a szakmai felügyeletüket is ellátja – közölte Gombás Tibor, a FEIN Hungária ügyvezető igazgatója.

A cégvezető közlése szerint a magyar leányvállalat 2007-ben el szeretné érni az egymilliárd forint árbevételt a 2006. évi 800 millió forintos bevétel után.

A FEIN Hungária mintegy 200-féle terméket forgalmaz az acélszerkezet-gyártók, a lakatos ipar, a csőmegmunkáló cégek, az autóipar és a belsőépítészet számára. A cég által értékesített cikkek professzionális, napi 8 órás tevékenységhez kifejlesztett, normál frekvenciás, akár napi 24 órás munkához gyártott, emelt frekvenciás kisgépek, egyebek közt fúró-, csiszoló-, csavarozó- és lemezmegmunkáló gépek.

A 100 százalékos német tulajdonú leányvállalat Magyarországon mintegy 8 ezer céggel áll kapcsolatban, 400 tagú kereskedőhálózattal és 14 szakszervizzel rendelkezik.

A 140 éves múltú stuttgarti, családi vállalkozásként működő FEIN GmbH tevékenysége több kontinensre, Európa mellett Észak-Amerikára és Ausztráliára is kiterjed. A cégcsoport éves árbevétele eléri a 160 millió eurót.

Az anyavállalat 500 szabadalommal és 300 védelmi joggal rendelkezik. A világ első elektromos kéziszerszámát, egy fúrógépet a FEIN cég fejlesztette ki 1895-ben.

vissza az elejére


Tájékoztatás az európai közösségi programokról

(8. oldal)

A távközlési és informatikai tárca június 19-én és június 22-én az információs társadalomra vonatkozó közösségi programokról tart tájékoztató rendezvényeket. Az eContent Plus és a Safer Internet Plus programokat mutatják be, illetve a pályázat összeállításának módját ismertetik.

Június 19-én, kedden az eContentplus program bemutatására kerül sor. Jelen lesz Ray Hudson, a Európai Bizottság Információs Társadalom Főigazgatóság projektvezetője, aki a pályázat összeállításáról beszél majd. Az eContentplus program célja a digitális tartalom hozzáférhetőbbé, felhasználhatóbbá és hasznosíthatóbbá tétele, megkönnyítve ezáltal a közérdekű információk létrehozását és terjesztését. A 2007-es évben közel 47 millió eurós kerete van a programnak.

Június 22-én, pénteken a Safer Internet Plus programról lehet információkat gyűjteni, meghívott előadó Janice Richardson Belgiumból. A program célja, hogy hozzájáruljon az internet és az új online technológiák biztonságosabbá tételéhez (elsősorban gyermekek számára), valamint az illegális tartalom és a végső felhasználó által nemkívánatos tartalmak elleni küzdelemhez. A program a végső felhasználóra fókuszál – elsősorban a gyerekekre, akikért otthon a szüleik, az iskolában pedig tanáraik felelősek.

Az Európai Bizottság júniusban hirdeti meg az információs társadalomra vonatkozó közösségi programjait, amelyre közintézmények és vállalkozások pályázhatnak. A pályázati kiírás október elejéig tart.

A szervezők várják a részvételi szándékok jelzését, az eContent Plus-ról szóló rendezvény esetében a e-mail címen, az Internet Safer Plus-ról szóló rendezvény esetében a e-mail címen. A programokról részletes információk a minisztérium honlapján (www.mcti.ro) az Integrare Europeană/ Programe comunitare menüsor alatt találhatók.

vissza az elejére


A multik uralják a hazai sörpiacot

(8. oldal)

A Heineken, az InBev, a Carlsberg Breweries A/S leányvállalata a United Breweries Bereprod SRL (URBB) révén, valamint a SAB Miller Plc leányvállalata, az Ursus Breweries SA révén a hazai sörpiac 85 százalékát a multinacionális konszernek felügyelik.

A 2006-os forgalmi adatok szerint a legnagyobb a Heineken volt 26,7 százalékos piaci részesedéssel, a második a SAB Miller (Ursus Breweries) 24 százalékos, a harmadik a Carlsberg Breweries 22 százalékos, a negyedik az InBev 11 százalékos részesedéssel.

A 2006-os 15 százalékkal szemben a kis sörgyárak piaci részesedése 16,3 százalékos volt 2005-ben, és 22 százalékos 2004-ben.

Tavaly összesen 17,7 millió hektoliter sört értékesítettek Romániában, kétszer annyit mint 1996-ban. Az idei értékesítési volumen a becslések szerint 20,3 millió hektoliter lesz. A tavalyi egy főre eső fogyasztás 81 liter volt, az idén pedig a becslések szerint 93,1 liter lesz.

Az oldalt szerkesztette: Tibori Szabó Zoltán

vissza az elejére


Mozaik


Istentiszteletek

(10. oldal)

Hetedik Napot Ünneplő Adventista Egyház: Postakert /Cuza Vodă utcai templom: péntek este 8 óra: Ortbán jános – A szeretet diadala. Szombat de. 9 óra: Bibliatanulmányozás – A Biblia és az egészség; de. 11 óra: istentisztelet, igét hirdet: Papp Zsolt, du. 5 óra: igét hirdet: Jancsó Erik..

Zsidó Hitközség: Dávid Ferenc utcai imaház: péntek este 7 óra, szombat reggel 9 óra, vezeti: Müller Benjamin, prof. Kallós Miklós, Krausz Jenő.

vissza az elejére


Egy perc derű

(10. oldal)

– Mi van a macska fején?
– Cirmos cica, haj...

vissza az elejére


MOZI

(10. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – június 1–10. között TIFF 2007. 05. 31.

Június 1-jén, pénteken: este 7 órakor megnyitó: Restul e tăcere – román.

Június 2-án, szombaton: 11.00: Sutra ujutro (szerb); 13.00: Sonner (norvég); 15.30: Azul oscuro negro (spanyol); 18.00: AFR (dán); I Really Hate My Job (nagy-britanniai); 23.00: Ex Drummer (belga–holland-olasz).

GYŐZELEM – TIFF 2007: jún. 1.: 10.00: Avida (francia); 12.00: El Cielo dividido (mexikói); 15.00: La rainson du plus faible (belga); 17.30: Reprise (norvég); 20.00: La antena (argentin); 22: Pricess (dán); 0.00: Gerumanium no yoru (Az istenek suttogása – japán). Jún. 2.: 10: román rövidfilmek; 12.30: román rövidfilmek; 15: Walkabout (nagybritanniai); 17.30: Sve dzaba: bosnyák); 20: Börn (izlandi); 22: Nocturnes pour le roi de Rome (francia); 0.00: Cronica de una fuga (argentin).

MŰVÉSZ – TIFF 200.: jún. 1-jén: 10: O scurta poveste (román); 12: This Film is Not Yet Rated (amerikai); 14.30: Den Brysome mannen (norvég); 17: Maimuni prez zinata (bolgár); 19.30: The Bridge (amerikai); 22: Paprika (japán). Jún. 2.: 10: No Body is Perfect (francia); 12: Int he Company of Men (amerikai); 15: Román rövidfilmek; 17: Unde la soare e frig (román); 19.30: De-aş fi... Harap-Alb (román); 22: Cavite (fülöp-szigeti-amerikai).

DÉS

MŰVÉSZ – Orvlövész – amerikai. Vetítés. 17, 19.15; péntek, szombat, vasárnap: 21.30 órától is, kedvezménnyel.

TORDA

FOX – 300 – amerikai. Vetítés: 15, 17, 20.

SZAMOSÚJVÁR

BÉKE – A Tégla – amerikai. Vetítés: jún. 1-3.: 18, 21; kedvezménnyel 21 órától.

vissza az elejére


OPERA

(10. oldal)

ROMÁN OPERA

Ma, június 1-jén, pénteken este 7 órakor: Balett-est – az Octavian Stroia Balettiskola végzős növendékeinek vizsgaelőadása.

Június 4-én, hétfőn este 7 órakor: Cornel Ţăranu: Oreste – Oedipe. Vezényel: Cornel Ţăranu. Rendező: Rareş Trifan.

vissza az elejére


SZÍNHÁZ

(10. oldal)

MAGYAR SZÍNHÁZ

Június 15-én, pénteken este 7 órakor: Shakespeare: A windsori víg nők. Rendező: Keresztes Attila. 16 ÉVEN ALULIAKNAK NEM AJÁNLJÁK!

vissza az elejére


ZENE

(10. oldal)

ZENEAKADÉMIA

Ma, június 1-jén, pénteken este fél 7 órakor a hangversenyteremben: Hegedű-est – dr. Victoria Nicolae professzor tanítványainak előadása.

Június 2-án, szombaton de. 11 órakor a hangversenyteremben: Zenei gyökerek – George Ciolac emlékhangverseny.

DIÁKMŰVELŐDÉSI HÁZ

Ma, június 1-jén, pénteken este 7 órakor: a Transilvania Filharmónia szimfonikus zenekarának hangversenye. Vezényel: Alexandru Lascae (Hollandia). Közreműködik: Liviu Prunaru. Műsoron: Berlioz: Római karnevál (op. 9); Dvorak: a-moll hegedűverseny; Bartók: Concerto.

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Május 31., csütörtök

(10. oldal)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

100 Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25.)

3,245/3,275

2,41/2,45

1,29/1,33

Western Union – szolgáltatás a Sora, Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25., Victor Babeş 33/A és Magyar/22., Dec. 1989 u. 137. szám alatti váltóirodákban.

A Román Nemzeti Bank árfolyamai (június 1., péntek)
1 euró = 3,2724 lej, 1 USD = 2,4347 lej, 100 magyar forint = 1,3063 lej.

vissza az elejére


HIRDETÉS


ADÁSVÉTEL

(11. oldal)

Sürgősen eladó jó állapotban lévő, Romániában beíratott Peugeot 205 Diesel (1760 köbcenti) személygépkocsi, pótalkatrészekkel. Telefon. 530-995, 0745-359854. (0002)

vissza az elejére


KÖSZÖNET

(11. oldal)

Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik jelenlétükkel, virágaikkal, vigasztaló szavaikkal, együttérzésükkel igyekeztek enyhíteni szerettünk,
TÓTH ISTVÁN
elhunyta miatti fájdalmunkat. A GYÁSZOLÓ CSALÁD. (0008)

vissza az elejére


MEGEMLÉKEZÉS

(11. oldal)

Szomorú szívvel, soha el nem múló szeretettel emlékezünk a ma 18 éve elhunyt
SZÉKELY ATTILÁRA,
a drága jó édesapára, férjre, apósra, nagytatára, rokonra és jó szomszédra. Emléke legyen áldott, nyugalma csendes. Őt soha el nem felejtő GYERMEKEI, ILDIKÓ ÉS LÁSZLÓ. (0001)

vissza az elejére


Mától drágít a vasút

(11. oldal)

Június 1-jétől átlag 8 százalékkal drágulnak a vasúti jegyek, közölte a CFR a Mediafax hírügynökségnek. Ennek értelmében sebes vonaton Kolozsvár–Bukarest útvonalon 100,6 lejt fizetünk majd. Első osztályon ugyanazon út kevesebb, mint 80 lejbe kerül. Az eddigi vasúti kedvezmények továbbra is érvényesek: az ingázók 50, míg a tanulók és diákok 75 százalékos kedvezményben részesülnek. A CFR elképzelései szerint 2007 végére 60 százalékkal nő a jegyek ára 2006-hoz képest. A legutolsó árdrágítás március 1-jétől lépett érvénybe.

vissza az elejére


SPORT


LABDARÚGÁS
Svéd „torony" a CFR-nél

(12. oldal)

Újabb taggal bővült a bajnoki bronzérmes Kolozsvári CFR 1907 labdarúgócsapat kerete: ezúttal nem a portugál kontingens létszáma szaporodott, hanem északról erősített a vas-utasgárda. A főleg középen játszó védőt Niklas Sandbergnek hívják, 1978. szeptember 3-án született, 189 cm magas és 83 kg súlyú. Kétszeres svéd válogatott (igaz, eddig még csak barátságos nemzetközi mérkőzésen próbálta ki a szövetségi kapitány), 1996-tól az AIK Stockholm játékosa – közben viszont volt hat-éves kiruccanása másik három svéd együttesnél (1998–1999 Sirius, 2000 Helsingborg, 2001– 2003 Café Opera). Focista családból származik, édesapja és testvére is labdarúgó, utóbbi még aktív sportoló.

Ő az első svéd idegenlégiós Romániában, menyasszonyával, Anával érkezett a kincses városba: lakást keresnek, majd utaznak vissza. A hátvéd négyéves szerződést kötött a CFR 1907-tel, az AIK-nál alapembernek számított, a szurkolók SMS-ek és telefonhívások özönével reagáltak távozásának hírére.

Iuliu Mureşan klubelnök még egy örvendetes hírt közölt: a portugál Semedo oklevelet és kupát kapott, mert a rádióhallgatók között rendezett szavazáson Románia 3. legjobb játékosának minősítették.

P. J. A.

vissza az elejére


Protokollum az U FC és a CFR szurkolói között?

(12. oldal)

Ismét összeült a Prefektúra kistermében a Călin Platon vezette, a sportban elharapózott erőszak megfékezésére létesített bizottság, amely a megbeszélésre meghívta a helyi U FC és CFR 1907 együtteseinek, valamint azok szurkolócsoportjainak, illetve a csendőrség képviselőit is.

Az ülésen hosszasan vitatták a Kolozsvári U FC–Mioveni-i Dacia mérkőzésen történteket, amikor az U FC szurkolói a kerítést kitörve megpróbáltak a pályára özönleni, majd azzal vádolták meg a csendőröket, hogy a klub kávézójában emiatt szétcsaptak közöttük. Az incidensek során egy csendőrnek betört a feje, több szurkoló pedig arra panaszkodott, hogy megverték őket a karhatalmiak.

Az eseménnyel kapcsolatosan lapunk érdeklődésére Rad Radu, a Megyei Csendőrparancsnokság szóvivője kifejtette: a csendőrök csak kötelességüket tették, és semmi személyes elszámolnivalójuk nincs és nem is volt az U-sokkal. Hozzátette: a kávéházi incidenshez lakossági bejelentés alapján szálltak ki, majd azt is elmondta, hogy az illető helyen nem lett volna szabad alkoholt árusítani aznap, vagyis a népszavazás napján, mivel a közelben volt egy szavazókörzet. Rad továbbá úgy vélte: nevetséges a két kolozsvári szurkolótábor közötti ellenségeskedés, egyben reményét fejezte ki, hogy a hasonló incidensek nem válnak mindennaposakká annak ellenére, hogy jövőre a két gárda egymás ellen küzd.

Lucian Danciu, az U FC elnöke úgy vélte, hogy meg kell találni azokat az okokat, amelyek a Mioveni elleni mérkőzésen történt incidensekhez vezettek, ezzel elejét lehetne venni a jövőbeli hasonló eseményeknek.

A tanácskozás végén Călin Platon kihangsúlyozta: az erőszakos cselekmények világos elítélésére van szükség a kolozsvári sportéletben, és kitartott amellett, hogy a két klub vezetősége együttműködési és kommunikációs protokollumot kössön a nemkívánatos események megfékezésére, de Platon szerint hasonló egyezményre van szükség a két csapat szurkolótábora között is.

balázs

vissza az elejére


SZABADFOGÁSÚ BIRKÓZÁS
Kolozsvári sikerek

(12. oldal)

A múlt hét végén Sepsiszentgyörgyön rendezték az országos iskolásbajnokság döntőit, amelyen az ország 36 klubjának (igazi rekord!) képviselői vettek részt. Közöttük találtuk a Kolozsvári Jövő ISK fiatal birkózóit is, akik nem tértek haza üres kézzel Kovászna megyéből. A legtöbb teljesítmény Kállai Alin nevéhez fűződik, aki a 100 kilósoknál első helyen végzett. A dobogó második fokára került Andreea Atofani (56 kg) és Andreea Roman (50 kg). Lingurar Emília bronzérmet szerzett a 46 kilósok versenyében, míg a nagyiklódi Monica Rusu a negyedik helyet foglalta el a 70 kg keretében. Az éremesélyes Varró Alexandra csak ötödik volt a 48 kilósok küzdelmében.

E hét végén Resicabányán az országos ifi II. bajnokság újabb fordulóján vesznek részt a jövő ISK tehetséges birkózói.

Erkedi Csaba

vissza az elejére


JÉGKORONG
Másodszor is hajrágól

(12. oldal)

Az Anaheim Ducks Pahlsson 55. percben szerzett góljával 1–0-ra nyert a vendég Ottawa Senators ellen az észak-amerikai profi jégkorongliga Stanley-kupa döntőjének második mérkőzésén. Az egyik csapat negyedik győzelméig tartó sorozat állása: 2–0 az Anaheim javára. A következő mérkőzést közép-európai idő szerint vasárnap hajnalban rendezik Ottawában.

vissza az elejére


Kolozs megye hétvégi sportműsorából

(12. oldal)

LABDARÚGÁS

Pénteken 17 órakor a kolozsvári Ion Moina Stadionban: Kolozsvári U FC–Temesvári Politechnika II. – B-liga, második csoport, 33. forduló.

Szombaton 11 órakor Aranyosgyéresen: Sodronyipar–Caracal FC – B-liga, második csoport, 33. forduló.

RÖGBI

Vasárnap 10 órakor a Iuliu Haţieganu (Egyetemi) Sportparkban: Kolozsvár válogatott–Brăila és Galac válogatottja – U19 és U18 korosztály.

TÁJFUTÁS

Szombaton 9.30 órától a Hója erdőben – MTBO megyei bajnokság, nyílt verseny; vasárnap 9.30 órától az Árpád-csúcs (Peana) környékén: megyei bajnokság.

TORNA

Pénteken 12 órától az Apáczai Csere János utcai teremben: Június 1-je Kupa – gyerekverseny.

Megyei sportigazgatóság

vissza az elejére


TÁJFUTÁS
Helyesbítés a hitelességért
Még egyszer a 40. Aranytájoló Kupáról

(12. oldal)

Néhány pontosítás szükséges a május 28-án megjelent interjúhoz. Téves az 1957-es esztendő, az Aranytájoló 1968-ban indult hódító útjára. A legszükségesebb felszerelés valóban a térkép, de tájoló (iránytű) nélkül nincs tájékozódás, bár vannak olyanok is mint például Dumitru Cioban, aki a vele született ösztöneit kihasználva sokszor tájoló nélkül nyeri a versenyeket.

Egyébként idén a Hójában rendezett versenyen 124-en rajtoltak. Minden elismerésünk a brassói, marosvásárhelyi, nagybányai, nagyváradi, plopeni-i klubok versenyzőinek, akik mindig örömmel vesznek részt a kolozsvári versenyeken. Köszönet a városi tanácsnak az anyagi támogatásáért, a Cosmetic Plantnak, amely a verseny nyerteseinek díjazását biztosította, és nem utolsósorban a magát megnevezni nem akaró támogatónak, aki a térkép és diplomák nyomtatását biztosította. Minden elismerést megérdemel Gáll Enikő, Müller Katalin és Tőkés Zoltán pályakitűző, valamint a többi fáradságot nem ismerő versenybíró. A versenyzők ünnepélyes díjazását egy kissé megzavarta a vihar és a jégeső.

A két nap összesített eredménye:

Nők: 10 évesek: 1. Elena Baciu (Viktóriavárosi SK), 2. László Renáta (Kolozsvári Compass), 3. Claudia Miron (Gheorghe Lazăr Pedagógiai Kollégium); 12 évesek: 1. Kristály Imola (Kolozsvári Transilva), 2. Boér Kincső (Kolozsvári Pro Orientare); 14 évesek: 1. Cristina Brezian (Nagybányai Electrosistem), 2. Mădălina Horvath (Felsőbányai Iskolás SK); 16 évesek: 1. Tőkés Tímea (Transilva), 2. Kinde Anna (Nagyváradi Ady Endre Líceum); 18 évesek: 1. Anca Motica (Electrosistem), 20 évesek: 1. Nagy Melinda (Otopeni SK); 21 évesek: 1. Anca Stupu (Brassói ESK); 21B: 1. Májer Réka (Transilva); 35 évesek: 1.Papp Cecília (Compass); 40 évesek: 1. Boér Boglár (Pro Orientare); 45 évesek: 1. Rodica Rácz (Star Team); 50 évesek: 1. Cornelia Bors (Electosistem); 60 évesek: 1. Simon Krisztina (Compass); nyílt: 1. Pataki Enikő (Pro Orientare).

Férfiak: 10 évesek: 1. Bogya Gergely (Transilva), 2. Zsigmond László (Compass); 12 évesek: 1. Prezenszki Gábor (Transilva), 2. Felician Bele, 2. Madaras Dániel (mindkettő Felsőbánya); 14 évesek: 1. Sípos Endre, 2. Prezensky Tamás (mindkettő Transilva), 3. Claudiu Buta (Electrosistem); 16 évesek: 1. Vasile Hreniuc (Electrosistem); 2. Adrian Lazan (Felsőbánya), 3. Ionuţ Indrecan (Electrosistem); 18 évesek: 1. Borzási Sándor, 2. Branner András (mindkettő Star Team), 3. Dávid Botond (Ady Endre); 20 B: 1. Andrei Lungu, 2.Cristian Baba (mindkettő Compass); 21 évesek: 1. Sebestyén Sándor (Electrosistem), 2. Florin Dârjan (Compass), 3. Marcel Coca (Plopeni-i Metalul); 21B: 1. Ababi Balázs (Ady Endre), 2. Zsoldos Attila (Compass), 3. Deák Botond (Ady Endre); 35 évesek: 1. Fey Sándor (Transilva – ő egyébként 50 éves); 40 évesek: 1. Pavel Gligor (Kolozsvári Akarat), 2. Kiss Mihály (Marosvásárhelyi ESK), 3. König Péter (Ady Endre); 45 évesek: 1. Tőkés Árpád (Transilva), 2. Moldován László (Marosvásárhely); 50 évesek: 1. Puskás Ferenc (Transilva), 2. Gheorghe Urdea (Viktóriaváros); 55 évesek: 1. Kiss János (Pro Orientare), 2. Ioan Tăutu (Compass), 3. Nagy Konrád (Nagybányai Montan Rivul Domon SK); 60 évesek: 1. Kornreich Tibor (Electrosistem), 2. Dumitru Cioban (Szászfenesi Dudu SK), 3. László Kálmán (Compass); 65 évesek: 1. David Căpraş (Transilva), 2. Nagy Dezső (Compass), 3. László Csaba (Pro Orientare); 70 évesek: 1. Constantin Rusu (Transilva), 2. Szőcs Sándor (Compass); nyílt kategória: 1. Mátyás Zoltán (Pro Orientare), 2. Adrian Osan (Anghel Saligni Középiskola); technikai nyílt kategória: 1. Gergely Zoltán, 2. Bârsan László, 3. Szabó Gerő (mindhárom Compass).

Elismerést érdemel a nagybányai származású Vasile Zete, akiminden évben visszatér Bécsből a versenyünkre.

Ezen a hétvégén, június 2–3-án a Transilva klub rendezi az Árpád-csúcs környékén a megyei tájfutó bajnokságot.

MÁJAI FERENC

Az oldalt szerkesztette: Póka János András